Page 1

Æseløret om livretter

Samvirkes juniorsider Hurtig spiser

Af Helle Horskjær Hansen og Ulrik T. Skafte Layout og illustration: Erik Petri

Japanske Takeru Kobayashi kan godt lide hot dogs. I hvert fald er han rigtig hurtig til at spise dem. 27-årige Takeru har nemlig verdensrekorden i at spise flest hot dogs hurtigst. Sidste år spiste han 53½ hot dog på bare tolv minutter. Hans værste rival spiste ’kun’ 38, så han er en suveræn indehaver af rekorden.

Mejrup Skolens

vindersmoothie Cirka 20 jordbær ½ liter yoghurt 3 dl. mælk Vanillesukker efter smag og behag.

Danmarksmesterskabet i livretter

Sådan

spiser du sundt!

Æseløret var med til finalen i DM i livretter, en landsdækkende skolekonkurrence, hvor knap 400 skoleklasser i fire måneder i starten af året dystede i at finde den bedste livret, lære om fødevarernes historie og formidle budskaberne. Bag skolekonkurrencen stod FDB Skolekontakten, Landbrugsraadet og Experimentarium. Finalen foregik i april på Experimentarium, der blev dystet i disciplinerne kapmalkning, den lækreste smoothie og så selvfølgelig de bedste livretter.

Kig ind i dette køleskab, så vil du få nogle gode råd til, hvordan du kan spise sundt. Hvis du skal spise sundt, skal du spise mindst fra den øverste hylde, meget fra midten, men mest fra den nederste hylde.

Toppen

Vinder-smoothie

Konkurrencen om at lave den bedste smoothie blev vundet af Mejrup Skolen. På ti minutter havde de fremstillet en lækker, lyserød smoothie med jordbær, som ikke var for sød, ikke var for sur. Den faldt lige i dommernes smag.

Sushi scorer

Men det blev sushien, der fik dommernes smagsløg helt op at ringe. Vinderen af DM i livretter blev nemlig 6C fra Skovgårdsskolen i Charlottenlund. De valgte de rå fisk, som deres livret. Anne Præstensgaard, var med på vinderholdet forstod også godt dommernes valg. ”Vi er gode, vi har gjort meget ud af det og har haft et godt samarbejde,” fortalte hun og afslørede, at hendes livret er pizza og så selvfølgelig sushi.

Smoothie-konkurrencen skal til at begynde. Alle ingredienser står linet op, og så skal der ellers bare laves smoothies af den fri fantasi

Skovgårdsskolens

livret

Sushi fordi 8det er sundt 8det ser flot ud 8det viser påvirkning fra andre landes madkulturer 8det smager godt

Kød og fisk er rigt på jern og vigtige vitaminer. Og så indeholder fisk også gode fedtsyrer. Hvis du spiser cirka 100 gram kød eller fisk om dagen, så er det fint.

Midten Midten er frugt og grøntsager, der har et højt indhold af vand og kostfibre. Selvom broccoli og gulerødder måske ikke ligger øverst på din liste over livretter, er det altså en god idé at spise disse grøntsager alligevel.

Bunden Det er her osten, mælken og brødet er. Det er vigtige kulhydrater, du får herfra. Men husk brødet skal være groft, og osten skal helst ikke være en flødeost.

Piger og drenge

Drenge spiser kød og piger spiser salat. Det er ikke helt ved siden af. Mange piger er interesserede i, hvor meget fedt, der er i den mad, de propper i munden. Drengene spiser i gennemsnit mindre grønt og sundt end pigerne. Sagt lidt firkantet, så kigger pigerne mere efter maden i bunden af køleskabet (se lige her ved siden af!), mens drenge elsker det mad, der ligger på den øverste hylde. Det er bare ikke så sundt.


Hobbitternes livret

Hobitterne fra Ringenes Herre dyrker en masse grøntsager og drikker øl. De lever sundt, men som de fleste andre, kan de også lide søde sager. Men deres livret er lidt speciel; de kan nemlig bedst lide at spise svampe.

I Vi

Eksotiske livretter

Andre lidt mere eksotiske de un retter fra hele verden. eh d ser Efter sigende skulle spi ina retterne smage IK godt!

gr I T æ ha sh ila op nd pe sp r o ise r g ris de te gri de lle m de el or m e

etn am

spi

ser

de

sla n

ge r

Æseløret om livretter

Sandwichen mætter

I USA har en grillbar lavet verden største sandwich. Den vejede ikke mindre end 2.467,5 kilo. Hvor mange, der var om at spise den, melder historien ikke noget om, men mon ikke der skulle mere end en stor familie til det?

e iern g asa r m ælk, o r e d e blan d m smag e a y ! n ko m s, det ndt I Ke n u e s e n a å d fr . De sy et ogs o l b rd det så e ker drik dt, og go

Drik vand til!

Vand smager ikke af ret meget, så det er selvfølgelig ikke en livret. På den anden side er vand rigtigt vigtigt for dig. Hvis du ikke husker at drikke vand, fungerer din krop ikke rigtigt. Det svarer til, at en bil ikke får nok benzin. Du kan få hovedpine, blive sløv og træt, hvis du ikke får vand nok. Du skal drikke mindst to liter om dagen, og når vejret er godt, eller du sveder meget, så skal du drikke en ekstra tår.

Tegneserie-heltenes yndlingsret

Det er ikke kun os mennesker, der har livretter. Det har tegneseriefigurerne også. Homer Simpsons har mange livretter. Han elsker simpelthen mad. Men en af de retter, der kan få hans mund til at løbe i vand er lammekoteletter. Katten Garfield er også glad for mad, hans favorit er lasagne.

Sukkergris

Gnask løs på

Æslets ven Grisen elsker sukker, og bæller den ene cola efter den anden. Dagen lang. Men der er ikke meget næring i en cola. En sodavand består mest af smagsstoffer og sukker. Der er eksempelvis 26 sukkerknalder i en liter cola.

æblerne!

Æbler smager ikke kun godt, men de er også kanonsunde at spise. Der er masser af vitaminer og sund næring i æbler. Æbler giver dig styrke og energi. Vidste du i øvrigt, at børn over 10 år helst skal spise 600 gram frugt og grønt om dagen, så du kan roligt tage et ekstra æble med i skoletasken. Og husk at spise det i stedet for at give det til din lærer.

Vinderne af Juniorkrydsen i april: Anne Fabricius, Erantiisvej 6, 2300 København S. Joannes Andrasson, FO-766 Kirkja, Færøerne Martin Juhl Andersen, Skovvænget 70, 1.tv, 6100 Haderslev Sarah K. Thomsen, Vestagervej 11, 7800 Skive Mickey Monager, Tranevænget 8 st.th, 2605 Brøndby Pernille Jørgensen, Nørre Boulevard 40, 4800 Nykøbing Cecilie Lund, Strøget 65, 2sal, 7430 Ikast Bjørn Møberg, Hellevej 11, 7200 Grindsted Julie Noesgaard, Sønderparken 12. 1, 7500 Holstebro Marie Pepin, Vibekevej 104, 5250 Odense SV.

Seks om dagen! Seks om dagen, sådan skal vores frugtregnskab se ud, inden vi går i seng. For så mange frugter eller grøntsager skal vi helst spise på en dag. Hver dag.

ølår

er de fr

rig spis

I Frank

Vidste du …

Jernholdig kost

Franskmanden Monsieur Mangetout har siden 1963 spist alt det metal, han kan komme i nærheden af, og i alt har han spist omkring otte tons… Han har spist alt fra indkøbsvogne til cykler og computere. God appetit!

Æselørets krydsord Gæt krydsordet og vind en t-shirt! Hver måned trækker vi lod om 10 t-shirts. Send din besvarelse ind til Samvirke, Fanøgade 15, 2100 København Ø inden den 20. september 2007 i en kuvert mærket»juniorkryds« eller til: juniorkryds@fdb.dk. Det rigtige kodeord for Æselørets krydsord i august var “reklamer”. Kodeord

Det rigtige kodeord var »Superhelt« Der er en t-shirt med æselørets logo på vej til vinderne

Navn

Fandt 75 madpakker

Hvert år afholder Danmarks Naturfredningsforening en landsindsamling af affald over hele landet. I 2006 gjorde et hold skidtsamlere et overraskende fund. De fandt 75 madpakker. Den samme dreng er hver dag kommet forbi på vej til skole. Og hver dag har han smidt sin madpakke præcis det samme sted, da madderne åbenbart ikke lige hørte til hans livretter.

Gade Postnummer

By

Hvis jeg vinder, vil jeg gerne have en t-shirt i str. 140 cm

152 cm

164 cm

u at danskerne spiser mere kød og køber flere luksusmadvarer end for 50 år siden? w at danskerne spiser mange retter, som oprindeligt kommer fra andre lande. Eksempelvis pizza og lasagne fra Italien, kebabruller fra Tyrkiet og ris og nudler fra Asien? u at man for 50 år siden i Danmark spiste masser af kartofler og rugbrød, men kun lidt kød? w at vi spiser nogenlunde lige så meget sukker, som man gjorde for 50 år siden? Men dengang fik man ikke så meget slik, sodavand og is som i dag.

Donkey Ear's Favorite Dishes  

Original title is 'Æselørets Livretter'

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you