Page 1

Werkweek klas 9c Gent

Werkweek klas 9c Gent

4 juni – 7 juni


Werkweek klas 9c Gent

Dit jaar gaat klas 9c op werkweek naar Gent. Gent is de 3e stad van België en ligt in het oosten van Vlaanderen. Van het jaar 1000 tot omstreeks 1550 is Gent één van de belangrijkste steden van Europa. Gent is groter dan Londen en moet alleen Parijs ‘boven’ zich dulden. De 60.000 inwoners die de stad in de 14e eeuw telt, staan heel erg op hun rechten: graven en vorsten mogen aan den lijve ondervinden dat de trotse en rebelse Gentenaar zijn verworven privileges en vrijheden niet zonder slag of stoot weer afgeeft. Door de eeuwen heen blijven Gentenaars koppig en eigenwijs. Zo komen ze eerst in opstand tegen Frankrijk, later ook nog eens tegen Karel V. Op het moment dat heel België

( Nederlands Limburg eigenlijk ook) zich af wil scheiden van het arrogante Holland, kiezen de Gentenaars openlijk de kant van de Hollandse koning Zo opstandig, rebels, eigenzinnig en uniek als Gent is moet het wel een goede combinatie zijn voor klas 9c!!


Werkweek klas 9c Gent

Het verblijf: We verblijven op het recreatiegebied Blaarmeersen. Dit ligt aan de rand van de stad, het centrum is bijzonder goed bereikbaar vanuit Blaarmeersen. Het gebied bestaat uit een camping gedeelte, sportcomplexen en een recreatiegebied rondom een groot meer.

De camping, waar we verblijven, heeft alle faciliteiten die je op een camping mag verwachten. Er zijn was en douche gebouwen, een winkeltje en receptie/bewaking. Er is draadloos internet, maar deze is alleen toegankelijk als je ervoor betaald. De onderkomens: We overnachten in zogenoemde ‘trekkershutten’, uiteraard afkomstig van rondtrekkende reizigers die in deze hutten overnachten…


Werkweek klas 9c Gent

De houten hutten zijn heel eenvoudig van inrichting. Er staan bedden, een tafel met stoelen en er is een keukenblokje. Stopcontacten zijn aanwezig in de hut, maar voor stromend is er buiten een tapkraan.

Het vervoer: Op het moment van schrijven is nog niet alles 100% zeker qua vervoer, maar van een aantal zaken kunnen we wel al uitgaan. We vertrekken met de trein van station Tongeren naar station Gent. Het station Tongeren ligt vlak over de grens bij Maastricht en scheelt in financieel opzicht enorm met vertrekken vanuit station Maastricht. De terugreis verloopt via dezelfde route. In Gent verplaatsen we ons voornamelijk via de bus of we gaan te voet, maar dit is louter op het terrein zelf. Hele dagmarsen en avondwandelingen in onherbergzame gebieden blijft jullie bespaard. Heenreis dinsdag 4 juni 2013 11.39 Vertrek op station Tongeren richting Gent. Uiterlijk 11.15 aanwezig zijn op station Tongeren Aankomst +/- 14.00 in Gent. De hutten zijn pas vanaf 14.00 beschikbaar. Terugreis vrijdag 7 juni 2013 12.03 Vertrek op station Gent richting Tongeren. Aankomst +/- 14.25 station Tongeren, vertragingen niet meegenomen.


Werkweek klas 9c Gent

Activiteiten: Tijdens de werkweek staan er een aantal activiteiten gepland. Deze liggen nog niet vast en staan derhalve niet concreet uitgeschreven in het boekje. Dit omdat we van het weer afhankelijk zijn en dit per dag bekeken wordt. Dinsdag 4 juni: 14.00 uur Aankomst in Gent, busreis (+/- 15 min.) naar camping Blaarmeersen. 15.00 uur Nalopen, poetsen en inrichten van de hutten en het verkennen van het terrein. 18.00 uur Avondeten ( zelf bereiden) 20.00 uur Avondactiviteit per hut/als groep. Woensdag 5 juni: 9.00 Halen en bereiden van ontbijt 12.00 Groepsactiviteit 13.30 Teambuilding 19.00 Avondeten. Zelf halen en bereiden. 21.00 Groepsactiviteit/vrije avond Donderdag 6 juni: 9.00 ontbijt 12.00 bezoek historisch centrum Gent. 18.00 Avondeten in het centrum 19.30 Retour naar camping


Werkweek klas 9c Gent

20.00 Groepsactiviteit/ vrije avond

Vrijdag 7 juni: 8.00/9.00 ontbijten 10.00/11.00 poetsen en controle van hutten 12.00 retourreis naar Tongeren en Maastricht. * Voor de lunch van dinsdag is het handig als iedereen iets van thuis meeneemt. * Iedere hut is als groep verantwoordelijk voor de maaltijden. In overleg worden er inkopen gedaan, er zal twee keer per dag een trip naar een supermarkt gemaakt worden. Iedere keer krijgt iedere hut handgeld mee voor de inkopen. Scherp inkopen is ook een persoonlijke uitdaging!! Als hut maak je ook afspraken over het bereiden van de gerechten, net als het opruimen en afwassen. Dit alles moet in goed overleg gebeuren, je mag overigens ook met meerdere hutten samen eten. Wat moeten we meenemen? Aangezien we per trein moeten reizen, het maar 4 dagen betreft en een minimale garderobe ook grenzen verleggen is, is het niet toegestaan om met meerdere koffers te gaan slepen, dit heb je ook echt niet nodig.


Werkweek klas 9c Gent

Wat heb je dan wel nodig? * kleding en ondergoed voor 4 dagen * Regenkleding en warmere kleren voor ‘s avonds * Pyjama en andere slaapbenodigdheden. Slaapzak/deken moet je ook meenemen, een kussen is in de hut aanwezig * toilet en douchespullen en handdoeken * badkleding, zwemspullen en zonnebrand * Medicijnen, verzekeringspasje en identiteitsbewijs. * Literatuur, spellen en andere vermaak voor regenachtige dagen. * Geld hoeft in principe niet, maar hierin ben je altijd vrij. * Schoeisel, slippers voor de doucheruimtes en goed schoeisel voor de dag in het centrum. Regels en afspraken: § Alle regels die op de camping gelden zijn leidend, hier heeft iedereen zich aan te houden. § Meenemen van apparatuur zoals …… is op eigen verantwoording (ze zijn absoluut niet nodig om er een geslaagd kamp van te maken). § We respecteren elkaars spullen en vragen altijd aan de ander of het geoorloofd is iets te lenen.


Werkweek klas 9c Gent

§ § § § § §

§ §

Niemand verlaat het terrein zonder toestemming en toezicht van begeleider(s); Iedereen zorgt voor de eigen spullen; we laten niets rondslingeren op de kamers en op het terrein; We zorgen er samen voor dat alles netjes en hygiënisch blijft; We gaan fatsoenlijk om met etenswaren; Afval gooien we meteen weg in de daarvoor bestemde afvalbakken; Alcohol, energy drinks, tabakswaren en messen of ander gevaarlijk materiaal is absoluut verboden! Blijkt dat je dat in bezit hebt, dan word je zonder pardon direct naar huis gestuurd. Iedereen helpt met alles mee en iedereen doet mee aan de activiteiten; Je mag wat lekkers te eten en/of drinken meenemen, maar geen grote hoeveelheden. En als je wat lekkers meeneemt, zorg dan dat je het kunt delen.

Het vrije school kader: De werkweek van de 9e klas staat in het teken van het opzoeken van grenzen. Niet de grenzen opzoeken van normen en waarden of de grenzen van toelaatbaar gedrag, maar van je persoonlijkheid. Iets doen wat je uit jezelf niet 1-2-3 zou ondernemen. Vorig jaar hebben jullie in de Ardennen hier al een eerste stap in gezet, nu gaan we verder. Met de teambuilding activiteit kun je een rol op je nemen die je zelf niet zo snel zou doen. Of je ondergaat hier activiteiten die je niet zo (lijken) te liggen. Verleg je eigen grenzen. Het koken voor elkaar en met elkaar is ook zo’n voorbeeld. Of je hebt het nog niet gedaan of je doet thuis niets anders, samen koken, met elkaar zorgt voor een totaal nieuwe situatie. Niemand die je een stappenplan geeft of de uitjes voor je snijdt, nee nu moeten jullie zelf de verantwoordelijkheid dragen. Grenzen kun je ook op cultureel vlak verleggen. Gent herbergt een van Europa’s grootste meesterwerken uit zijn tijd, het Lam Gods. Verder zijn er enkele gebouwen en een heus kasteel dat bezocht gaan worden. Sta hiervoor open, verleg je grens en groei als mens.


Werkweek klas 9c Gent

Daarnaast zullen jullie tijdens de werkweek veel verantwoordelijkheden en vrijheden krijgen. Beheer van geld, (voor)bereiden van maaltijden en samenwerken met anderen zullen leerzame momenten opleveren.


Werkweek klas 9c Gent

Belangrijke nummers en contact gegevens: Camping Blaarmeerssen: SPORT- en RECREATIEPARK BLAARMEERSEN Zuiderlaan 5 - 9000 Gent www.blaarmeersen.be camping.blaarmeersen@gent.be tel: 0032 92668160 Bernardlievegoedschool: Nijverheidsweg 25, 6227 AL Maastricht 043-3509710 Erik Croes

0031 614117549

Begeleider 2

Caroline Hoeppermans

Begeleider 2

Jitske Kraan/ Huub Mertens


Werkweek klas 9c Gent

Wist je dat…. .. Je aan de voorzijde van station Tongeren best goed kunt parkeren. .. De trein om 11.53 vertrekt en de treinreis 2 uur en 18 minuten zal duren. .. In België 8,4 % van de treinen vertraging heeft, terwijl dit in Nederland maar 4,8 % is.(cijfers 2008) … Je dit niet zou zeggen als je vaker met de trein gaat. .. Je tijdens de treinreis bij elkaar moet blijven in verband met de groepskaarten .. Dit voor de begeleiders ook prettiger is.. Wist je ook dat.. .. De hutten wel stroom hebben, maar geen stromend water. .. Je dit op loopafstand kunt krijgen. ..De hutten niet zo goed geïsoleerd zijn dat je er niets in hoort. .. Je bij mooi weer eventueel kunt zwemmen. .. Dit bij slecht weer ook zou kunnen. .. Je hier wel zwemkleding voor nodig hebt. ..Je ook warme kleding moet meenemen. .. De terugreis om 12.03 gepland staat. .. Deze reis ook 2 uur en 18 minuten kan duren. .. Als je op de heenreis geen vertraging hebt gehad de kans statistisch toegenomen is dat dit op de terugreis wel gebeurd. .. Dit dan dus ook afneemt als je wel vertraging hebt gehad. .. dit in de praktijk helemaal niks zegt.


Werkweek klas 9c Gent

Recepten ter inspiratie. Uit ervaring weet ik dat, ondanks de uitstekende kooklessen dit jaar, het succesvol bereiden van een maaltijd een obstakel kan vormen tijdens de werkweek. Daarom ben ik zo vrij geweest om enkele suggesties toe te voegen voor een goede, lekkere en gezonde maaltijd die bovendien in het budget past. Pasta tonijn, ui en tomaat, voor 2 personen • 1 ui, blikje tomatenblokjes, blikje tonijn op water, 250 gram verse tomaatjes, 250 gram pasta naar keuze, peper en zout naar smaak, chilipoeder naar smaak (ong. 1/4 tl), knoflookpoeder 1tl, paprikapoeder 1tl, verse basilicum Pasta koken volgens verpakking Ui schoonmaken, doormidden en dan in reepjes snijden. Op niet te hoog vuur bakken. Tonijn (uitgelekt) erbij met wat peper en zout en de rest van de kruiden behalve de basilicum. Even omscheppen daarna tomatenblokjes erbij. Is wat waterig in het begin, heeft even wat tijd nodig om in te dikken. Proef even en voeg eventueel extra kruiden toe. Op het laatst de verse tomaatjes en basilicum erdoor roeren, klaar. Wraps met kip, voor 2 personen Je kunt gewone kipfilet gebruiken, gemarineerde kipfilet of kipkrokant. Verder heb je nodig een krop sla of een kant en klaar zakje sla, een halve komkommer, een halve ui in ringen, twee tomaten in plakjes, wraps, en een sausje van bijvoorbeeld mayonaise, yoghurt en chilisaus. Kip bakken, ondertussen de groenten klaarmaken. Daarna de wraps insmeren met wat saus en beleggen met plakjes kip en de groenten. Je kunt ook alles los op tafel zetten en iedereen zelf zijn wrap laten maken, lekker makkelijk.

Werkweek klas 9c infoboekje  
Werkweek klas 9c infoboekje  
Advertisement