Page 1

zand Kom van 12 april - 1 november 2014 naar dit unieke evenement

Puzzel & Win!

Los de puzzel op en maak kans op schitterende prijzen

De Gouden Eeuw 2014


Voorwoord Inhoud

Magazine Zand 2014

“De Gouden Eeuw” bij De Beeldentuin

Bij zandsculpturen wordt vaak gedacht aan Scheveningen. Daar

Zoals u verder in dit blad kunt lezen, ook meer over de bijzondere

staan er elk jaar een paar op de kade. Maar wie ’t Veluws Zand-

kunstenaar Jacob Tuijn. Hij exposeert 40 van zijn werken, waar-

sculpturenfestijn heeft ontdekt, zegt al snel “dit kun je niet met

onder de Nachtwacht, bij ons op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn.

Scheveningen vergelijken”. Dat zoiets van zand gemaakt kan

Ook kunt u lezen over het bekende schip de Batavia en over onze

worden, is een veel gehoorde reactie. Vanuit heel Nederland

samenwerking met de Bataviawerf.

komen bezoekers naar de Veluwe. Als ze bij de ingang van De

Kortom een bezoek aan De Beeldentuin en ’t Veluws Zand-

Beeldentuin staan, denken ze vaak waar zijn nu die zand-

sculpturenfestijn is meer dan de moeite waard. Voor jong en oud

sculpturen dan? Maar als u door de kasteelpoort bent, wordt u

een leerzame belevenis. We heten u van harte welkom om de

echt verrast met 17e eeuwse geschiedenis, de Gouden Eeuw.

sculpturen en de expositie schilderijen te komen bewonderen.

Zandkunstenaars hebben dit jaar nog meer tijd gekregen om de zandsculpturen nog mooier en scherper af te werken. Tijdens de Gouden Eeuw zijn er duizenden schilderijen gemaakt, door onder andere de bekende schilders Rembrandt van Rijn en Frans Hals.

E rik en A dri Van E e

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2012

3


“Heb je het al gehoord?”

GOED NIEUWS VOOR ONZE LEZERS! Het meest actuele, lokale en regionale nieuws hoeft u niet te missen. Want de Barneveldse Krant.nl is ook compleet op internet te lezen. Daarnaast is de mobiele website gelanceerd. Overal en ieder moment van de dag bent u op de hoogte van het laatste nieuws. Meld u aan voor een compleet of digitaal abonnement. Surf naar www.barneveldsekrant.nl of bel tijdens kantooruren 0342-494882.

Autobedrijf Arie Schouten Waar service en kwaliteit nog gewoon betaalbaar is.

Personenauto’s

Personen- en bedrijfswagens

Occasions met garantie

Financiering en leasing

Bedrijfswagens

Onderhoud en reparatie

Voordelig tanken

Brandschoon wassen

Brommobielen

Haal en breng service

Lageveld 9, 3852 PH Speuld (Ermelo), T (0577) 40 73 86, info@schoutenspeuld.nl, schoutenspeuld.nl


Inhoud

Inhoud Zand magazine is een uitgave van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014, een initiatief van De Beeldentuin, Garderen Vormgeving en productie: www.codiusmedia.nl

6

Zandsculpturenfestijn

11

Thema Gouden Eeuw

15

Puzzel en win mooie prijzen

17

Een avontuur dat nog altijd voortduurt

20

De Beeldentuin & De Rozentuin

25

Marsepeinatelier Chomar

29

Voordeelcheques

31

Vooruitblik: Agenda van De Beeldentuin

6

Tekst Rudi van Dijk, Bataviawerf en Jacob Tuijn

17

Fotografie Bouke Atema, Ben Bläss, Mich Buschman, De Beeldentuin Gedrukte oplage: 150.000 exemplaren Verspreiding: Huis-aan-huis

Colofon

20


’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014

Beleef de Gouden Eeuw in Garderen op de Veluwe! Het Veluws Zandsculpturenfestijn komt dit jaar met een unieke attractie. Het thema van dit jaar, de Gouden Eeuw, voert u langs alle hoogtepunten uit de rijke Nederlandse geschiedenis, kunst en cultuur. Waan u op een heuse scheepskade en hoor de scheepsbellen klinken, aanschouw de VOC schepen en bewonder de grachtenpanden in het oude Amsterdam. Naast de fraaie zandsculpturen zijn er niet minder dan 40 schilderijen uit de Gouden Eeuw te bezichtigen. Kortom; laat u betoveren door het bijzondere Nederland van de zeventiende eeuw.

Rijke historie De Gouden Eeuw is een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis. Onze kleine republiek was één van de rijkste en machtigste landen ter wereld. De VOC haalde specerijen en thee uit het verre oosten. Handelaren verdienden enorm veel geld, gaven het gemakkelijk uit en lieten prachtige huizen bouwen. Maar… niet alleen de bouwkunst floreerde, ook de beeldende kunst, letterkunde en wetenschap bloeiden. Veel namen uit deze periode zijn dan ook bekend in onze vaderlandse historie. Denk maar aan namen als Rembrandt van Rijn, Michiel de Ruyter en Joost van den Vondel. Het rijke culturele erfgoed van het Nederland in de zeventiende eeuw is dan ook in indrukwekkende zandsculpturen uitgewerkt. Alle facetten die bepalend zijn voor de Gouden Eeuw passeren in Garderen de revue.

Indrukwekkend totaalbeeld Het maken van een zandsculptuur is een absolute kunst. Het vergt veel voorbereiding en alleen met de juiste materialen en technieken kan een lang houdbare sculptuur gecreëerd worden. Aan de basis ligt een speciale zandkorrel met een ruwe vorm. Van dat speciale zand wordt een massief blok zand geperst waarin bevlogen kunstenaars van boven naar beneden hun beelden ‘carven’. Het maken van een beeld van zand is een vak dat

www.zandsculpturen.nl

6


Algemeen

wereldwijd wordt beoefend door deskundige ‘zandtovenaars’. Aan de sculpturen werkten twintig kunstenaars uit de hele wereld. Samen maakten ze een indrukwekkend totaalbeeld van ‘de Gouden Eeuw’.

Kom de Nachtwacht bekijken! ’t Veluws Zandsculpturenfestijn heeft een ruimte ingericht waar u maar liefst 40 echte schilderijen met afbeeldingen uit de Gouden Eeuw kunt bewonderen. Ook de Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Nederland en hét meesterwerk van Rembrandt van Rijn, is er in vol ornaat tentoongesteld. Rembrandt van Rijn schilderde het tussen 1639 en 1642, de periode die we nu de Gouden Eeuw noemen. Daarom mag zo’n schilderij natuurlijk niet ontbreken bij een evenement als deze. Het doek, met afmetingen van maar liefst 4,37 meter bij 3,63 meter, is de gehele periode dat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaatsvindt, te bekijken!

Bekijk de zandsculpturen van bovenaf… Tijdens uw bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ziet u de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond. Ook van bovenaf kunt u een blik werpen op de bijzondere werken. Neem plaats in een van de karretjes die over de monorail rijden en ontdek het gehele buitenterrein (leuk voor jong en oud!). Zo ziet u nog meer details en hoe bijzonder alle werken samen zijn. U hoeft zich bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in ieder geval geen moment te vervelen, want naast het bekijken van de zandsculpturen is het ook mogelijk om een hapje en drankje te nuttigen.

Puzzelwedstrijd In het overdekte, sfeervol verlichte gedeelte, kunnen bezoekers van 27 sculpturen raden welk kinderliedje wordt uitgebeeld.

Prijzen & openingstijden ’t Veluws Zandsculpturenfestijn vindt plaats van 12 april t/m 1 november 2014 in De Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag gesloten). De toegangsprijzen bedragen:

“Veel kinderliedjes blijken in De Gouden Eeuw te zijn ontstaan”, zegt Van Ee. Niet bij elk sculptuur is direct duidelijk om welk

-

0 t/m 5 jaar: gratis

liedje het gaat, maar dat is precies de bedoeling. “Bezoekers

-

6 t/m 12 jaar: € 4,50

mogen er best even op puzzelen. Niet zelden blijven ze wel een

-

13 jaar en ouder: € 8,50

uur of langer binnen.” Bovendien maken de puzzelaars kans op leuke prijzen.

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is met de auto via de A1 en met het openbaar vervoer gemakkelijk en snel te bereiken. Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014

7


23986.CC ad. real refreshment 1/1 tbv ducati 92-122.indd 1

Tot € 1000,- subsidie t.b.v. midden- en kleinbedrijf voor veiligheidsmaatrelingen! Inhoud Geef de inbreker geen kans!

© 2014 The Coca-Cola Company. “Coca-Cola”, “Coca-Cola light”, “Coca-Cola Zero”, the “Coca-Cola script logo”, the design of the “Coca-Cola Contour Bottle” and the “Coca-Cola Red Disc” icon are registered trademarks of The Coca-Cola Company.

Neem een beveiligingssysteem van Hoffmans!

03-04-14 09:20

Putten, Tel. 0341 - 74 52 12

Klarenbeek, Tel. 055 - 30 11 561

Contactpersoon: Piet Bouw

info@hoffmansbv.nl • www.hoffmansbv.nl


Thema

De Gouden Eeuw Het thema van het jaarlijkse Zandsculpturenfestijn te Garderen in 2014 is de ‘Gouden Eeuw’. Geen ander thema weerspiegelt de welvarende geschiedenis van ons land zo mooi als de Gouden Eeuw. De Gouden Eeuw valt grotendeels samen met de 17e eeuw en was er één van extreme welvaart, van handel en rijkdom, van bijzondere schilderkunst en wetenschappelijke innovatie. Met het uitvinden van de microscoop kwam de medische wetenschap op een hoger niveau, Rembrandt van Rijn schilderde de Nachtwacht en de Beemster werd drooggelegd, om maar wat te noemen. Maar de Gouden Eeuw is voor veel mensen toch vooral de eeuw van de handel, economische groei, de V.O.C., Michiel de Ruyter en de eeuw waarin de Nederlandse zeemacht heerste over de wateren naar de Oost.

Het schip vertrok op 29 oktober 1628 voor zijn eerste reis, onder het commando van opperkoopman Francisco Pelsaert, met bestemming Batavia op Java. Nog voordat het schip zijn bestemming had bereikt, is de Batavia op een rif voor de Australische westkust vergaan. Van de 341 opvarenden verdronken er al direct 40 in de branding. De overigen slaagden erin zich op een nabijgelegen eiland in veiligheid te brengen. Omdat op het eiland voedsel noch water aanwezig was, besloot opperkoopman Pelsaert om samen met enige officieren hulp te gaan halen in de stad Batavia op Java (het tegenwoordige Jakarta). Tijdens de afwezigheid van Pelsaert ontstond er muiterij onder leiding van onderkoopman Jeronimus Corneliszoon. Meer dan 100 mensen werden door hem en zijn handlangers omgebracht. Een groep soldaten onder leiding van Wiebe Hayes verzette zich en wist zich terug te trekken op een nabijgelegen eiland. Bij zijn

Nederlandse schepen voeren naar de Oost voor de handel en

terugkeer slaagde Pelsaert erin, gesteund door de groep van

kwamen terug met kostbare specerijen en kruiden. Om de risico’s

Hayes, de muiters te overmeesteren en te berechten. De mees-

en kosten te delen en de winst te maximaliseren gingen koop-

ten werden opgehangen, terwijl anderen zweepslagen kregen of

lieden samenwerken in de Verenigde Oost-Indische Compagnie

werden gekielhaald.

(V.O.C.). De V.O.C. beschikte al snel over een enorme vloot en heerste over de route naar de Oost. De handel bracht Nederland een enorme welvaart. In Amsterdam werden grote pakhuizen gebouwd waar de lading van de schepen werd opgeslagen en dit trok kooplieden uit heel Europa aan. Amsterdam groeide snel door het bouwen van rijk versierde, grote huizen voor de kooplieden en gegoede burgerij.

De Batavia Eén van de schepen die voor de V.O.C. naar de Oost vertrok was de Batavia. Het schip met één van de meest bekende en gruwelijke verhalen uit die tijd. De Batavia was een V.O.C. retourschip, gebouwd op de Peperwerf van Amsterdam in 1628. Niet zozeer de reis of haar lading, maar juist haar ondergang heeft de Batavia haar unieke verhaal gegeven.

’t Veluws Zandsculpturenfestijn2014 2012 ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

99


6 x comfort en mobiliteit! 1

2

3

Goedkoopste van NL

Opvouwbare scootmobielen ✓ Voor zowel binnen als buiten ✓ Past in elke auto 12 modellen, vanaf 399,-

Vaste scootmobielen

Trapliften

✓ Zeer veilig en stabiel ✓ Geschikt voor lange afstanden 8 modellen, vanaf 1890,-

✓ Onafhankelijk advies ✓ Alle topmerken 6 modellen, vanaf 2395,-

Bel gratis 0800 - 27 40 400 en ontvang de uitgebreide brochure thuis!

G LI EI

N

V

EI

LI

G

100,- inruil voor uw oude matras*

V

5

O

4

Binnen 5 dagen leverbaar

Sta-op fauteuils

✓ Biedt hulp bij het opstaan ✓ Meerdere maten leverbaar 19 modellen, vanaf 590,-

Comfortbedden

✓ Grootste collectie comfortbedden! ✓ Zowel vast als uitrijdbaar 24 modellen, vanaf 420,-

Veilige badkamers

✓ Vaak in 1 dag van bad naar een veilige douche ✓ Naar eigen wens samen te stellen Nieuw!

* Genoemde prijzen zijn exl. € 89,- bezorgkosten. Niet geldig i.c.m. andere acties.

Ja, stuur mij de gratis uitgebreide brochure Scootmobielen

Badkamers

Naam

Sta-op stoelen

Bedden

Trapliften

Mevr

Dhr

Adres Postcode

Wij komen graag bij u thuis langs voor een gratis vrijblijvende demonstratie. Bel gratis 0800-27 40 400 en maak een afspraak!

Plaats

Telefoon E-mail

Vrijblijvend thuisadvies?

www.molenaar.nl wk18_M1_ zand

Zonder postzegel naar: Molenaar, Antw. nr. 506, 8070 VB Nunspeet

Tel 0800-27 40 400 info@molenaar.nl


Inhoud Thema

De 17e eeuw Op de werf wordt in verschillende ambachtelijke werkplaatsen gewerkt aan het onderhoud en de bouw van beide schepen. In de beeldsnijderij worden de voor VOC-schepen zo belangrijke ornamenten, beelden en andere snijwerken met de hand gemaakt.

Bataviawerf

Alle spijkers, scharnieren, lantaarns en andere benodigdheden worden op ambachtelijke wijze vervaardigd in de smederij. De

Om dit bijzondere verhaal uit de Nederlandse geschiedenis

zeilmakerij zorgt voor de nieuwe zeilen voor de Batavia en in de

levend te houden is in 1985 op de Bataviawerf in Lelystad gestart

tuigerij wordt de tuigage voor het schip voorbereid en gerepareerd.

met het bouwen van een reconstructie van het schip de Batavia.

Allemaal mooie en zeldzaam wordende ambachten, die op de

Met behulp van deelnemers, leermeesters en vele vrijwilligers is

Bataviawerf nog vol in bedrijf zijn! Bezoekers kunnen bij de

dit schip in zo’n 10 jaar gebouwd. De werf is tegenwoordig een

ambachten ook zelf de handen uit de mouwen steken en

leuke dagbesteding, waar bezoekers de Batavia kunnen

proberen een touw te slaan, een spijker te smeden of bijvoorbeeld

bezichtigen en kennis kunnen maken met het bijzondere verhaal

een kopje uit te hakken.

achter dit icoon uit de Nederlandse VOC-geschiedenis.

Met de geur van smeedkolenvuur, het geklop van hamers op ijzers, hard werkende timmerlieden en de kans om zelf op een

Op de Bataviawerf nemen vrijwilligers de bezoekers mee in een

V.O.C.-schip te staan, waant men zich echt even terug in de 17e

gepassioneerde rondleiding vol wetenswaardigheden, achter-

eeuw.

gronden en de grappige details uit vroegere tijden. De vele kanonnen die de Batavia rijk is, de kombuis waarbij niet voor te

Samenwerking

stellen is dat daar gekookt moest worden voor 341 opvarenden,

De inhoudelijke koppeling tussen het Zandsculpturenfestijn met

de Grote Kajuit voor de elite aan boord en ‘het gemak’ waartoe

haar thema Gouden Eeuw en de beleving van de 17e eeuw op de

het scheepsvolk veroordeeld was. Slechts een greep uit de te

Bataviawerf heeft geleid tot een mooie samenwerking.

bezichtigen onderdelen van het schip waarmee het zeemansbe-

Het Zandsculpturenfestijn Garderen en de Bataviawerf hebben

staan tot leven komt.

voor het jaar 2014 de handen ineen geslagen om de bezoekers dat stuk extra beleving te bieden en beide uitjes tegen aan-

Ook is de open constructie van de replica van het grootste

trekkelijke kortingen te combineren. Zo krijgen de bezoekers van

admiraliteitsschip uit de 17e eeuw, de 7 Provinciën, op de werf te

het Zandsculpturenfestijn op vertoon van hun entreebewijs 25%

bezichtigen. Geen ander schip geeft de Hollandse hoogtijdagen

korting op een Zeeheldenticket bij de Bataviawerf en vice versa.

in de Gouden Eeuw zo goed weer als dit imposante schip. Het

Een mooie gelegenheid om de reis door de Gouden Eeuw uit te

was het admiraliteitsschip van niemand minder dan Michiel

breiden en twee leuke uitjes te ondernemen.

Adriaenszoon de Ruyter, de grootste Nederlandse zeeheld uit zijn tijd. Door de open constructie van de 7 Provinciën krijgt de bezoeker een goed beeld van de scheepsbouwmethodes uit de 17e eeuw.

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014

11


Cateraar met slagerskwaliteit

Bruiloft, personeelsfeest of bedrijfsopening. Van Engelen heeft veel ervaring met tal van feestelijke gelegenheden en regelt de entertainment die bij u past! Ambachtelijke slagerij Van Engelen Speulderweg 3 | 3886 LA Garderen Telefoon: 0577 - 461261 info@slagerijebbovanengelen.nl | www.slagerijebbovanengelen.nl

Nederlandse Primeur bij Beddenspecialist van Veldhuizen

Swissflex BRIDGE

ZWEVEND DANKZIJ VERING OVER DE TOTALE BREEDTE

Zwitserse precisie tot in perfectie beddenspecialist

VAN VELDHUIZEN

Garderbroekerweg 146 3774 JH Kootwijkerbroek T 0342 441224 www.beddenspecialist.nl/vanveldhuizen


De Nooy Schilders Een bedrijf uit de Gouden Eeuw In 1754 trok Jan Woutersen-De Nooy erop uit, met een ladder op zijn nek, om zijn schildersdiensten aan te bieden. Het was het begin van schildersbedrijf De Nooy. Dit jaar bestaat het 260 jaar.

Op vertoon van dit artikel ontvangt u 10% KORTING op uw aankoop in de winkel

Als 9e generatie De Nooy vertelt Hans over zijn bedrijf. Het enthousiasme klinkt door in zijn woorden. ‘Het bedrijf is uitgegroeid tot een gerenommeerd en modern onderhoudsbedrijf met een complete interieur winkel in Voorthuizen. Naast het uitvoeren van schilderwerk kunnen wij iedere woning ook van binnen een metamorfose geven. De winkel is voorzien van een uitgebreide collectie verf, behang, raamdecoratie, gordijnen en vloerbedekking.’ Om het 260 jarig bestaan extra kleur te geven, heeft Rijk de Nooy, de 8ste generatie, een collectie unieke regionale kleuren samengesteld genaamd Rijk z’n Kleuren. Denk bijvoorbeeld aan Boeschoten Blauw, Grijzeveen Grijs, Zeumers Zwart. Wilt u deze unieke kleuren bewonderen? Bekijk de wanden naast de Nachtwacht op het Zandsculpturenfestijn of kom naar onze winkel in Voorthuizen.

Smidsplein 5, De Nooy Schilders, 42 471 45 29, Voorthuizen, Tel. 03 www.denooy.nl


Advertorial

Vakmanschap

gecombineerd met passie Bij Van Manen timmerbedrijf in Kootwijkerbroek

Bezoek onze showroom: vrijdag van 19.00u - 20.30u, zaterdag 10.00u -14.00u, overige dagen op afspraak

Van Manen timmerbedrijf is een landelijk begrip. Al vanaf 1973 voert Van Manen dit ambachtelijk vakmanschap uit. Ooit zijn ze begonnen met het maken van kerkinterieurs maar al snel volgden er op maat gemaakte trappen. Dit werd meteen hun specialisatie. Tegenwoordig kunt u ook voor exclusieve interieurs, kastenwanden en garderobekasten bij Van Manen terecht.

Interieurs ‘Soms is het lastig om uw woonwensen om te zetten in een ontwerp. Wij kunnen u hierbij helpen,’ zegt Henk Donkersteeg, één van de twee eigenaren. ‘Door het vakmanschap te combineren met de beste materialen zijn er veel mogelijkheden voor ieder interieur.’

Eigenaren Henk Donkersteeg (l) en Marinus van Manen

Trappen De trappen worden op maat gemaakt. Er wordt rekening gehouden met de beschikbare ruimte en uiteraard welke uitstraling het interieur heeft. De keuze is enorm. ‘U kunt uw nieuwbouw- of verbouwplannen altijd met ons team bespreken. Wij geven u graag advies en helpen u bij uw keuze.’

Kerkinterieurs ‘Elke kerk is weer anders en daarom maken wij voor elke kerk een passend ontwerp. Voor zowel kerkbanken als stoelen kunnen commissies bij ons

Timmerfabriek Van Manen Puurveenseweg 47 3774 PH Kootwijkerbroek Tel. 0342 – 44 29 60 info@timmerbedrijfvanmanen.nl www.timmerbedrijfvanmanen.nl

terecht.’ Er wordt ook aan comfort gedacht, zowel de zitting als rugleuning wordt gestoffeerd, dit biedt een comfortabele zit. ‘Wij adviseren onze klant graag over alle mogelijkheden zodat de bank of stoel geheel naar eigen wens kan worden samengesteld.’

Showroom Van Manen De Spil 32, in Kootwijkerbroek


Puzzel & win

• BALJUW

• LEERLI NG

• BEDELA RIJ

• OVERH EID

• BLOEIT IJD

• RAMPJ AAR Inhoud Puzzel

• BREDE RO

• RASPH UIS

• CATS

• REGEN TEN

• GEWES TEN

• STOOF

• GEZEL

• TOORT S

• KOLON IST

• TUINEN

• KUIPER S

• UTREC HT

Woordzoeker Puzzel en win één van deze prachtige prijzen. Los de puzzel op en stuur de compleet opgeloste puzzel voor 3 november 2014 naar ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, Oude Barnevelderweg 5, 3886 PT in Garderen. Vergeet niet uw naam en adresgegevens te vermelden. De winnaars krijgen schriftelijk bericht.

1 2 3

De overgebleven letters vormen de oplossing.

Relaxfauteuil Van welke kant u ‘m ook bekijkt: de Saint Louis is een stijlvolle verschijning.

www.prominent.nu

S

I

U

H

P

S

A

R

Z

A

O

N

D

B

G

W

S

T

A

C

R

F

D

IJ

E

N

U

O

S

R

E

O

C

R

T

D

I

J

V

U

D

O

K

K

A

I

E

L

L

E

E

T

U

O

U

M

E

L

R

A

R

S

I

L

N

T

P

O

A

E

B

H

P

O

L

E

R

J

L

R

E

G

E

N

T

E

N

E

A

B

IJ

L

R

I

L

P

Z

I

C

A

T

U

S

S

D

U

R

E

U

H

R

N

E

T

S

E

W

E

G

T

T

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

- baljuw

- gezel

- bedelarij

- kolonist

- rasphuis

- regenten

Weekendje weg

- bloeitijd

- kuipers

- stoof

- bredero

- leerling

- toorts

Win een weekend weg en geniet van de luxe faciliteiten die De Boshoek te bieden heeft.

- cats

- overheid

- tuinen

- gewesten

- rampjaar

- utrecht

www.deboshoek.nl (inclusief toeristenbelasting, linnenpakket, handdoeken) (reserveren op basis van beschikbaarheid)

Oplossing

Dhr.

10 x 3D Puzzel ‘Vuurtoren in de branding’ Maak kans op een 3D Puzzel van Ravensburger. Geen legpuzzel, maar een puzzel waarbij u tot grote hoogte stijgt. www.ravensburger.nl

Mevr.

zandsculptuur

Naam Adres Postcode

Plaats

1 Telefoon E-mailadres

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014

15 15


Voor al uw steigerhouten meubelen

Kantoor stoereplanken.nl • Tjaskerstraat 46 Kootwijkerbroek Tel. 06-83600797 of 06-48510004 • info@stoereplanken.nl

www.stoereplanken.nl

Bel onze klantenservice


Schilderijen

Een avontuur dat nog altijd voortduurt

Het familieavontuur is begonnen in 1990, toen Jacob Tuijn het aanbod kreeg om een groep kunstschilders in het Verre Oosten de Europese schilderkunst bij te brengen. Jacob zag dit als een grote uitdaging en greep deze kans met beide handen aan. In het Verre Oosten trof hij een groep leergierige kunstschilders aan, die enthousiast werden gemaakt door de vaardigheden en creativiteit van Jacob. Zijn liefde voor de schilderkunst zorgde ervoor dat de resultaten boven verwachting waren en er ontstond een bijzondere band tussen een aantal schilders en Jacob. Zij spraken de wens uit om ooit te werken voor Jacob in zijn eigen bedrijf. Jacob wilde deze mensen heel graag een kans geven en is uiteindelijk samen met Willeke, zijn echtgenote een eigen bedrijf in Azië begonnen. Het uitgangspunt van deze missie was om deze mensen een eerlijke kans te geven en om hen stabiele werkgelegenheid te verschaffen. Het eerste project van Jacob’s A.L.D. werd gestart met het ontwerpen van de eerste tien Laven uit de Efteling in samenwerking met creatief directeur Ton van de Ven. De start was gemaakt en Jacob’s A.L.D. groeide uit tot een succesvol bedrijf waar complete families met passie en plezier hun taken vervulden. Het volgende succesvolle project volgde. Dit werd het ontwerpen en vervaardigen van een complete collectie Rien Poortvliet kabouters. De productie was inmiddels zo groot geworden dat hulp van hun schoonzoon en twee dochters noodzakelijk was geworden. Het gezin vestigde zich in Azië en het familiebedrijf was compleet. Met z’n allen stortten ze zich met hart en ziel in dit grootse project. En ook dit werd een groot succes. Na het Rien Poortvliet avontuur rees het idee bij Jacob om het beroemde tweetal Ot en Sien na 100 jaar in de boeken te hebben gestaan tot leven te wekken. De prachtige tekeningen van de zeer geliefde illustrator Cornelis Jetses vormden de inspiratiebron en voorbeelden van de unieke met de hand vervaardigde tafereeltjes van Ot en Sien. In elk beeldje wist Jacob in samenwerking met zeer begaafde kunstenaars en beeldhouwers een karakter te leggen, waardoor een uniek stukje handwerk ontstond. De Ot en Sien collectie is tot op heden zeer geliefd en wordt nog altijd uitgebreid.

’t Veluws Zandsculpturenfestijn2014 2012 ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

17 17


Nu € 5,- korting per levensjaar!

*

Moeite met opstaan? Kies voor een relaxstoel met sta-op functie. U zit ontspannen en komt weer soepel overeind. Met de afstandsbediening is dat een kwestie van één druk op de knop. Ervaar het zelf. Onze sta-op stoelen zijn al verkrijgbaar vanaf € 590,-. Bovendien kunt u tot en met 31 mei profiteren van € 5,- korting per levensjaar*. Kom langs bij één van onze showrooms of bel 0341 - 26 06 76 voor een vrijblijvende demonstratie bij u thuis!

Of u klein of groot bent, Prominent biedt u altijd de juiste fauteuil op úw maat.

gratis catalogus? 0341 - 26 06 76

Opstaan

Relaxen

Liggen

178 modellen • in alle stijlen • in alle kleuren stof en leer • van 295,- tot 2990,1190,-

590,-

499,-

299,-

*geldig bij aanschaf van een stoel of bank op maat, niet geldig i.c.m. andere acties

Gratis brochure? Bel 0341 - 26 06 76

Welkom in een van onze 48 winkels

Vraag de catalogus aan over lekker zitten en een overzicht van de complete collectie.

Kijk voor de adressen op www.prominent.nu of bel voor een routebeschrijving

✓Ja, stuur mij de gratis catalogus Naam

Dhr

Mevr

Adres Postcode Plaats Telefoon E-mail

wk18_P1_zand

Zonder postzegel naar: Prominent, Antw. nr. 707, 8070 WB Nunspeet


Schilderijen

Een avontuur dat nog altijd voortduurt

De passie van Jacob voor kunst en schilderen heeft ervoor gezorgd dat er een eigen atelier met een groep zeer talentvolle

‘Het was zijn droom om de Nachtwacht op ware grootte na te schilderen’

kunstenaars is ontstaan. Hier heeft hij samen met zijn vrienden een grote privécollectie tot stand kunnen brengen. Jacob, geboeid door oude meesters en realistische schilderkunst, heeft altijd een grote droom gehad. Het was zijn droom om de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op ware grootte na te schilderen. Voor het verwezenlijken van deze droom is perfectionisme, discipline, uithoudingsvermogen en een zeer groot talent vereist. En na een lange studie van dit wereldberoemde schilderij heeft Jacob de penseel ter hand genomen en is begonnen aan zijn levensdroom. Samen met zijn beste schilder heeft hij stap voor stap het hele proces uitgedacht en nagevolgd. Allereerst werd de opzet tot in de kleinste details geheel met de hand uitgetekend. Met de grootste precisie is alles uitgemeten en in de juiste verhouding op het linnen doek geschetst. Het begin was gemaakt, nu kon het echte werk beginnen. De prachtige kleuren en figuren van de Nachtwacht mochten op het doek verschijnen. Het heeft veel werk en inspanning gekost en na een periode van vijf jaar was Jacob tevreden over het resultaat. De Nachtwacht was nageschilderd en nauwelijks van het originele schilderij te onderscheiden. Het had de uitstraling gekregen van een echte Oude Meester. Het is een onvergetelijk avontuur geworden dat nog altijd voortduurt. Jacob heeft de Nachtwacht en nog veertig andere schilderijen in bruikleen gegeven. Deze unieke collectie is voor het eerst te bewonderen bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn.

’t Veluws Zandsculpturenfestijn2014 2012 ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

19 19


Woonshoppen in de straatjes van

De Beeldentuin

Wie wist er dat in Garderen hobbelige klinkerstraatjes zijn te vinden met een authentiek stadspleintje en monumentale winkelgevels? De bezoekers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn gaan het met eigen ogen zien. Welkom in De Beeldentuin!

Voor wie het nog niet wist: ’t Veluws Zandsculpturenfestijn vindt plaats in en om De Beeldentuin. Vanaf de doorgaande weg naar Garderen, niet ver van de A1, voert een zanderig bospad naar de ingang van De Beeldentuin. Jaren geleden was dit een beeldengieterij met daaromheen wat betonnen tuinbeelden. De beelden waren in trek, maar ondernemersechtpaar Adri en Joke van Ee namen er geen genoegen mee. Ze hadden nog heel veel andere ideeën en besloten een grote hal te bouwen.

Een echt, oud dorpje “Hij wist nog niet eens precies wat hij ermee wilde”, glimlacht Joke, met een hoofdknik richting Adri. “Maar zo ken ik hem al langer dan vandaag. Adri is enorm creatief en al doende werkt hij zijn ideeën uit. Zo ging het ook bij de hal die we bouwden. Het was een grote open hal. Een zee van ruimte. Maar ik merkte al snel dat Adri een plan had bedacht. Hij was niet meer te stuiten; overal snorde hij oude bouwmaterialen op. De ene keer zag ik hem thuiskomen met een grote lading oude klinkers, afkomstig uit de voormalige Amersfoortsestraat. De andere keer laadde hij een complete monumentale winkelpui uit Rotterdam uit. Zat hij niet op Marktplaats te snuffelen, dan stond hij wel oude stenen af te bikken. Want wat Adri wilde, was een echt, oud dorpje maken. Een showroomdorp.”

Achter de geveltjes Eigenlijk hoeft Joke niet te omschrijven wat De Beeldentuin inmiddels is. Een rondje door het showroomdorp spreekt boekdelen. Rond het centrale plein rijzen de oude geveltjes op. Een stenen trap voert naar boven. Elke deur, elke kamer onthult nieuwe geheimen. Dit is een showroomdorp vol meubels en woondecoratie. Er lijkt geen einde aan

20


Woondorp

te komen. “Joke heeft dit complete showroomdorp ingericht. En

Tuinbeelden

dagelijks is ze bezig met het veranderen van de showroom.

Veel mensen dwalen urenlang door het showroomdorp en de

Nieuwe artikelen toevoegen, een hoekje anders inrichten, een

beeldentuin. Want buiten is er nog steeds de grote beeldentuin,

complete kamer verbouwen: als zij ineens iets in haar hoofd

waar deze unieke woonwinkel zijn naam aan dankt. De mooiste

heeft, moet het gebeuren. Of het nu ’s morgens vroeg of ’s

betonnen beelden zijn hier te vinden. Van nostalgisch Manneken

avonds laat is”, lacht hij.

Pis tot eigentijdse vrachtwagen. Van handzaam beeldje tot indrukwekkende bloembakken. U zult zeker ideeën opdoen om

‘Eén van onze speciale collecties is de Ot en Siencollectie’

uw tuin te verfraaien.

Unieke collectie In De Beeldentuin kan de echte woonshopper zich uitleven. Dit is een paradijsje voor de liefhebber van landelijk wonen. Er prijken collecties van bekende en minder bekende woonmerken, zoals PTMD, Riverdale, Countryfield, Mathilde M en May Collection. Deze grote merken hebben hun eigen shop gekregen in het Garderense winkelstraatje. “U vindt bij ons alles om uw huis sfeervol in te richten en uw kasten te vullen. We richten ons hoofdzakelijk op de woondecoratie en kleinmeubelen. Dat mag u wel breed opvatten. Serviezen, schilderijen, lampen, linnengoed, stoelen, kasten, tafels, manden, krukjes: u kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het”, vindt Joke. “Eén van onze speciale collecties is de Ot en Siencollectie. We hebben hiervoor een kamer ingericht. Alleen al voor deze Ot en Sienartikelen komen liefhebbers uit heel Nederland naar De Beeldentuin.”

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014

21


Zwembad De Berkenhorst in Kootwijk. Een must voor iedere zwemliefhebber. Jong en oud kunnen zich goed vermaken tegen aantrekkelijke tarieven. Dat betekent oneindig waterplezier!

• Binnen- en buitenzwembad • Sauna/Turks stoombad • Zwemmersbar • Restaurant

Kom op avontuur in ons maïsdoolhof !

Speurtocht, skelterbaan, trampolines, maïszwembad en...

3 t/m 12 jaar Vanaf 13 jaar Kinderen t/m 2 jaar gratis

€ 4,50 € 6,50

Maandag t/m donderdag van 12:00 - 20:00 uur Vrijdag en zaterdag van 10:30 - 22:00 uur Zondag van 10:00 - 20:00 uur

Meer informatie, Bel 0577-456239 of kom langs op De Berkenhorst - Kerkendelweg 30 - 3775 KN Kootwijk www.berkenhorstkootwijk.nl - info@berkenhorstkootwijk.nl

MAISDOOLHOF

Per persoon

Heeft u ook zin in een gezellig dagje uit, kinderpartijtje of een familiefeestje? Kom dan naar ons maïsdoolhof in VOORTHUIZEN! Er valt veel te beleven, te spelen en ook nog te leren. Kom eens bij ons langs en u heeft een dagje vol plezier en gezelligheid. Eigen picknick toegestaan, wel verkoop kleine versnaperingen. We zijn open vanaf woensdag 25 juni 2014.

Entree: € 4,00 p.p. MEER INFO? WWW.MAISDOOLHOFVOORTHUIZEN.NL !!! GRATIS PARKEREN

Tegen inlevering van deze advertentie, gratis waterijsje/koffie! max. 4 pers

Maïsdoolhof Voorthuizen Baron van Nagellstraat 104 - 3781 LM Voorthuizen 0342-472662


Woondorp Woonshoppen in de straatjes van

De Beeldentuin

Gastvrij restaurant Wie honger of dorst krijgt, is welkom in De Rozentuin. Dit restaurant grenst aan het showroomdorp. Op koude dagen wordt de openhaard opgestookt en is het warm en gezellig binnen. Van voorjaar tot najaar is bovendien het overdekte terras open. “Dit jaar hebben we het terras aanzienlijk vergroot, zodat er nu plaats is voor 65 gasten. Ze kunnen in De Rozentuin terecht voor een kopje koffie of een heerlijke lunch.” Wat De Rozentuin bijzonder maakt, is het team dat de gasten bedient. Dat zijn namelijk 12 medewerkers met een verstandelijke beperking, begeleid door professionele collega’s. Met opvallend veel inzet en enthousiasme maken ze het de gasten naar hun zin. “Wie lekker wil shoppen, een hightea wil organiseren, uit eten wil of een zakelijke meeting moet beleggen, is welkom in De Rozentuin. Een aantrekkelijke locatie: culinaire verwennerij, een showroomdorp, een beeldentuin én ’t Veluws Zandsculpturenfestijn bij elkaar. Welkom!”

Van shopper tot zakenman Bij De Beeldentuin kunt u ook terecht voor de huur van een fiets of elektrische scooter. Ontdek de Veluwe in alle rust op een elektrische scooter in combinatie met een bezoek aan De Beeldentuin of ’t Veluws Zandsculpturenfestijn. Kijk voor meer informatie op www.debeeldentuin.nl

’t Veluws Zandsculpturenfestijn2014 2012 ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

23 23


DE BONTE KOE RESTAURANT HOGE VELUWE

Kleinschalig ijstaarten 6 personen 10 personen Groter op bestelling Bruidstaarten Arrangementen voor alle doelgroepen

Landelijke activiteiten Boerengolf Skeltertrein Goudzoeken Boerendarten Disc golfen Knor knor route Speel terras voor kinderen

Persoonlijke aandacht www.ijsboerderijvoorthuizen.nl

Beleef het verleden‌

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur!

Nu

15%

korting*

Ons museum

- Ruim 160 winkeltjes/ambachten - Uitgebreid speelgoed museum - Wisselende tentoonstellingen - 4200 m2 overdekt genieten

Voor u

- Speurtocht voor de jeugd. - Alles op 1 locatie - Gratis parkeren, direct voor de deur - Centrale ligging in Nederland.

Mogelijkheden

- MuseumcafĂŠ - Zeer rolstoelvriendelijk - Gratis gebruik van rollator/ en of rolstoel

Oude Ambachten & Speelgoed Museum Rijksweg 87 3784 LV Terschuur Tel. 0342 - 46 20 60

Meer informatie: www.ambachtenmuseaum.nl of bel met 0342-462060 * tegen inlevering van deze advertentie ontvangt u 15% korting op de entree voor max. 4 personen. Niet in combinatie met andere kortingen.


Nieuw

Chomar,

Marsepeinatelier en Chocoladewerk

Vanaf 5 april heeft Chomar een ruimte in de winkel bij De Beeldentuin in gebruik genomen. Chomar is sinds 1991 gespecialiseerd in het ambachtelijk vervaardigen van marsepein en chocoladeproducten. Voor zowel bedrijven, winkels als particulieren, maakt Chomar grote producties maar ook unieke relatiegeschenken. In de winkel kunt u het gehele jaar door een groot assortiment ambachtelijk marsepeinwerk kopen en wordt het ambachtelijke vak er gedemonstreerd door Jaap van der Linden, banketbakker en sinds 1991 marsepeinspecialist. In het atelier van Chomar wordt naast marsepeinproducten allerlei chocoladewerk gemaakt en worden er in de winkel mooie en kwalitatief goede bonbons verkocht. Daarnaast verzorgt Chomar al vanaf 1999 workshops kunstzinnig modelleren met marsepein op chocolade. In onze luchroom/brasserie “de Rozentuin” kunt u nu ook een workshop van Chomar reserveren. Die kunnen gekoppeld worden aan een high tea, een koffietafel of een lunch. U kunt er ook onder het genot van een drankje en een borrelhapje een workshop volgen. Voor reservering en invulling van het programma kunt u bellen met Maggy Wegman van Chomar op tel. nr: 0577 - 46 16 72.

Voor meer informatie kijkt u op www.chomar.nl of www.lunchroomderozentuin.nl

Marsepeinatelier & Chocoladewerk

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014

25


Gratis Elho Lizzy Bag

Geldig t/m 30 november 2014

Bij een bestelling vanaf € 49,Voer de actiecode: zand052014 in bij het afrekenen van uw bestelling en ontvang deze kleurige Lizzy Bag gratis! Zolang de voorraad strekt.

Sc h erpe prijze n

Grootste assorti ment

Sn ell e leve rin g ✓ Veilig betalen ✓ 30 dagen bedenktijd

“Behulpzaam personeel. Mooie potten gekocht snel in huis. Wij zijn er blij mee!”

✓ Niet goed, geld terug

Telefoon: 0341 - 74 50 40

✓ Vandaag besteld en morgen in huis


Geen vergunning nodig!

Sevilla v. a. € 14.950,-

Capri vanaf € 6.950,-

Cannes vanaf € 7.950,-

Provence vanaf € 24.950,-

Benut élke buitenkans U hoeft geen timmermansoog te hebben om ambachtelijk vakmanschap te herkennen. Een buitenverblijf of garage van Bronkhorst onderscheidt zich door traditioneel handwerk, robuuste materialen en een authentieke uitstraling. Ook voor u realiseren we graag een project op maat. Daarbij nemen we u van vergunning tot oplevering alle zorgen uit handen. Terwijl u ook nog eens 10 jaar garantie krijgt. Het énige dat u zelf hoeft te doen is buitengewoon genieten. Download de catalogus op de website www.bronkhorstbuitenleven.nl of bel 0577 - 75 09 44.

priëlen • tuinpaviljoens • buitenverblijven • schuren • garages • carports • veranda’s


Korting

Voordeelcheques In dit speciale magazine rondom Zandsculpturenfestijn 2014 selecteerden wij speciaal voor u zes leuke, creatieve en lekkere voordeeltjes. Ontvang korting en bespaar zo eenvoudig geld in de portemonnee. Van een driegangen menu voor een vriendelijk prijsje en korting op de entreeprijs of een high tea. Knip de bonnen uit en lever ze in. Veel plezier!

Korting op de toegang U ontvangt tegen inlevering van deze bon € 1,- korting op de toegangsprijs van het Zandsculpturenfestijn 2014. Korting geldig tot en met 1 november 2014.

korting op High Tea

U ontvangt tegen inlevering van deze bon korting op een Veluwse High Tea in Lunchroom de Rozentuin. Van € 21,50 nu slechts € 17,95 (alleen op reservering). Korting geldig tot en met 1 november 2014.

2014 Oude Barnevelderweg 5, Garderen

Oude Barnevelderweg 5, Garderen, zandsculpturenfestijn.nl

debeeldentuin.nl

✁ 10% korting op een workshop marsepein

3 gangen menu Tijdens het Zandsculpturenfestijn 2014, serveren wij een drie gangen Gouden Eeuw menu voor € 27,50 per persoon.

DE BONTE KOE RESTAURANT HOGE VELUWE

Tegen inlevering van deze bon ontvangt u, indien u met 4 personen deelneemt aan een workshop modelleren met marsepein van Chomar, 10% korting. Deze actie is geldig tot november 2014 en alleen na reservering. •

Koningsweg 2, Garderen, restaurantdebontekoe.nl

✁ GRATIS WATERIJSJE/KOFFIE bij ‘t maisdoolhof U ontvangt tegen inlevering van deze bon een GRATIS waterijsje of koffie.

Marsepeinatelier & Chocoladewerk

Chomar, marsepeinatelier en chocoladewerk, tel. 06 – 13 61 17 00

✁ 10% korting bij de beeldentuin Bij De Beeldentuin ontvangt u 10% korting bij besteding van ten minste € 20,- * *niet geldig i.c.m. andere acties en geldig t/m 1 november 2014

Geldig voor max. 4 personen in seizoen 2014 Baron van Nagellstraat 104, Voorthuizen,

Oude Barnevelderweg 5, Garderen

Tel. 0342 – 47 26 62, www.maisdoolhofvoorthuizen.nl

debeeldentuin.nl


Opnieuw kledingleverancier van ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn!

www.confix.nl


Inhoud Uittips

Agenda Beeldentuin

Expositie “Klompen” 12 april t/m 1 november 2014 Vanaf 12 april is bij De Beeldentuin een expositie met beschilderde klompen met als thema “de Gouden Eeuw” te bezichtigen. Zo’n dertig klompen van maar liefst anderhalve meter zijn te bewonderen. De expositie is geopend tot en met 1 november 2014 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.

Garderens Oogstfeest 23 augustus van 10.00 – 17.00 uur Deze dag zullen er bij De Beeldentuin diverse demonstraties plaatsvinden van oude dorsmachines en oude tractoren. Een dag waarin we teruggaan in het oude boerenleven.

Afsluiting ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014 met speciale openingsdagen voor blinden en slechtzienden. 3 en 4 november 2014 van 10.00 – 17.30 uur Zoals elk jaar sluiten blinden en slechtzienden het evenement af. Normaal mag niemand de sculpturen aanraken, maar op deze speciale dagen mogen ze worden betast. Wilt u ons ook op deze dag bezoeken? We horen het graag.

Winterfair in Dickensstijl, een winterse verrassing. 4, 5, 6, 11, 12 en 13 december 2014 Of er sneeuw zal liggen weet niemand, maar dat De Beeldentuin tijdens de Winterfair weer gehuld is in sprookjesachtige sfeer, is wel zeker. De standhouders gaan weer in Dickenstenue, waardoor de nostalgische sfeer wordt versterkt. Muziek en entertainment zal niet ontbreken. Binnen in het restaurant staan heerlijke winterse gerechten op de menukaart. Dat wordt dus weer ouderwets genieten. Voor meer informatie zie www.winterfairgarderen.nl

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2014

31 31


Beleef de Gouden Eeuw Kom naar ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn

il r p a 12 t/m ber m e v 1 no

• Gedeeltelijk overdekt • Expositie schilderijen • bij De Beeldentuin • Gratis parkeren Openingstijden: 12 april t/m 1 november ma. t/m za. 10.00 - 17.00 uur zondag gesloten

Oude Barnevelderweg 5 • Garderen • T. (0577) 46 24 82

zandsculpturen.nl

't Veluws Zandsculpturenfestijn 2014  

Magazine van 't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Geopend van 12 April t/m 1 November 2014. Zondags gesloten