Page 1


Ka Lok Leung Graduate of UNSW Architectural Studies

AU +61 4505 689 77 HK +852 5983 8965 Eric.LeungKL@yahoo.com Blog: ericarchitecture.blogspot.com.au https://www.linkedin.com/in/ericleungsprofile/ Website: http://as25009608.wixsite/architecutralblog

Skills 2

Adobe Photoshop

Grasshopper

Sketchup

Adobe InDesign

Lumion 3D

Hand Drawing

Adobe Illustrator

Microsoft Word

Model Making

Adobe Lightroom

Revit

Animation

AutoCAD

Rhino

Adaptability

Education Feb 2015-Nov 2017

Hobbies UNSW Bachelor of Architectural studies Model Making

Reading

Music

Fitness

Tennis

Travel

Photography


Work Experience Winter Break 2013

Winter Break 2014

Languages PLANPAC GROUP PTY LTD Work Experience Tippett Schrock Architects Work Experience

Mandorin

Cantonese

Mother tongue

Mothertongue

English

Reference Ian Martin

Barb Busina

Manhaz Pejam

Patonga Design

Atelier Busina Eco Architecture

Shellshear Young Architects

+61 410553851 Design Studio Tutor patongadesign@bigpond.com

Design Studio Tutor Barb.busina@gmail.com

+61 408280343 Design Studio Tutor m.pejam@unsw.edu.au

Awards & Completetion The Faculty of Built Environment Dean’s Merit List

WAS Student Awards 2017

UNSW

Residential Project Entry

3


4

Form and Function are Coherent. It should maintain Fluidity and provoke Sensation.


PROJECTS

01

TRANSLUCENT PAVILION

CO-HOUSING EXPERIENCE

02

03

Hidden Village In Kempsey

Communal Housing for Mascot

Reimaging the Coal Loader for North Sydney

04

SHIFTING MOVEMENTS

5

05

MINERAL WALL EXTRACTION

THE OBSERVER A New Corner for Kent Street

Mixed Used Configuration for Woolloomooloo

06

ESHERICK MARGRET HOUSE

07

Precedent Analysis and Model

Experimental Art Gallery

PROJECT: PAVILION S (GrassHopper)


6


Truculent Pavilion-Hidden Village In Kempsey 3rd Year Regional Design Studio

01

Project type:Residential/Working Studio Design Location: Kempsey, NSW Australia July-November 2017

7


01

Translucent pavilion-

hidden village in kempsey

The project, located on farmland in northern coastal NSW, the brief asks for a student accommodation, a design studio and a glasshouse for Glenn Murcutt’s Masterclass that runs in the course of 2 weeks for 24 students + 2 teachers. The scheme revolves around the student life and their experience through the site, 3 interconnected building forms were designed.

8

Shaded and hidden by a cluster of native camphor laurel trees is a 27m translucent pavilion covered by a skillion roof that opens up towards the north. It stands as the core of the scheme, the dining room, it gathers up to 30 people and creates an opportunity for interaction between occupants and the site. A series of timber frame sliding doors enabled a transparent view towards landscape while allowing the occupant to adjust according to the climatic. When the pavilion is closed, cross ventilation is maintained through small openings on the eastern and western facade. The corrugated metal roof along with rainwater tanks are employed to deal with the sites heavy rainfall percentage.

Roof slope and overhang are designed to invite warm mid-day winter light into the extended terrace and absorbed by the thick masonry walls that maintain thermal comfort throughout the day. While keeping away the harsh summer mid-daylight with added deciduous tree. The structure is elevated by 0.6m due to sulphuric acid soil and its splash zone which can damage the materials and to prevent termite attack. Its southern face intends to prolong the social interaction with the extensive staircase that acts as a platform for students to sit and chat or transition to the communal fire pit. The student accommodation provides a retreat for students who had been working in the studio all day, the structure is elevated and supported by locally-collected tallow wood columns that also frames the view for student, and experience a walkthrough within a cluster of native trees. Rainwater, grey/black water are also recycled and reused through a series of system (envirocycle tanks-black, reedbeeds-grey) that enable the buildings on site to be self-sustained.

The extension of Murcutt’s guest studio revolves around maintaining its existing structural aesthetics and create a small glazed in-between space that bridge the new and old. The new structure is planned to keep servant spaces on both sides and extending glens axial grid that frames the view, circulation and the served space.


Kempsey, NSW

9 Existing context


10


11


12


13


1-200 CROSS SECTION BB

Mid-Day Equinox Sun

v

1-50 LONGITUDINAL SECTION CC Dining-Long Section BB

14


1-20 CROSS SECTION BB

15


16


CO-HOUSING EXPERIENCE-Communal Housing for Mascot 3rd Year Design Studio

02

Project type:Residential/Open Space Design Location: Mascot, SYD Australia March-July 2017

17


02

CO-HOUSING EXPERIENCE- Communal Housing for Mascot The intention was to provide and implement a collaborative and a warm environment for the occupants. 3 Major elements were considered: first the living condition and the Interactive settings within a shared household. Secondly the idea of shading and how to define a communal area. Lastly, the living environment through consideration of sun, noise circulation, surroundings and privacy. Although its important to encourage an interactive settings within the co-housing experience, however depending on the occupants degree to have flexibility and able to adapt for future settings/changes.

18

Furthermore, sustainability design strategies needs to be utilised and implemented not only to benefit the local context, but in a broader scope, the built environment and the future generation. The intension was also to evaluate and minimise environmental impact, use recyclable material, encourage and implement renewable energy and reassure that we are building for a better tomorrow.


mascot, sydney

19

Existing/Future Challengers


CONTEXTUAL SITEPLAN

20


21

DESIGN STRATEGIES Shared space is emphasised to encourage communal living.

This series of diagrams shows the relationship of both out sides with the public and private spaces

While also determines the co-shared area within the community.

After the distinction of private and public spaces. We decided to join our site together to emphasis the idea of co-housing and started to plan our spaces together.

Within the planning and designing stage, we realised that the private area of the site are limited to the surrounding of the site boundary.

An indication of private boundary is provided for each of our site as well as public access. Thus we are able to design in a more communal approach.

A common circulation was designed for our site as a strategy to blur the boundary even further. Tis connection is made on the 1st floor to make it exclusive to the residences.

With the option to share spaces, we are able to have more function within a smaller building footprint. This enables us to have more spaces within our site to benefit the public and surrounded green areas.


22


23


24

North Elevation

South Elevation

Sparks Street


25

Section AA

Section BB

Section CC


SECTION BB

26


A14 CALL OUT-SECTION

A15 CALLOUT-INTENSIVE ROOF DETAIL

27


28


SHIFTING MOVEMENTS- Reimaging the Coal Loader for North Sydney 2nd Year Design Studio

03

Project type:Art Gallery, Commercial, Public Square Location: North Sydney, SYD Australia July-November 2016

29


03

SHIFTING MOVEMENTS-Reimaging the Coal Loader for North Sydney North Sydney’s coal loader sustainability center represented what was once an important timeframe in the Australian History. Its incredible natural landscape and rich heritage was home to many local aboriginal tribes and is still home for various of endanger animals. Today it remains a place for locals to experience and engage in communal activities including gardening and bush walks. In recognising such importance, the design intention was to emphasis its social sense and redeveloping the site into an open space to explore. There are two focus for the project, the upper and lower site development. Manly the upper area is designed to attract visitors and increase social activities by implementing different commercials, while the lower portion intents to encourage exploring through galleries and its historical elements.

30 The site is blessed with multiple layering landscape in which i saw an opportunity in extending this notion. The “L� form was then derived to emerge movements with the surrounded landscape and opening the rich character of the loader to the public. It become the structure, the facade and the interior space.


31


CONTEXTUAL SITEPLAN

1

2 3

32

5

6

4

1.CAFE 2.GIFT STORE 3. OFFICE 4. LABORATORY 5. ART GALLERY 6. GREEN PLATFORM


5

EXISTING HISTORICAL ELEMENTS

INSPIRED FORMS

LAYERED STAIR The sense of gathering and being emerged with nature is explored within the stairs near to the sustainability center. It has been well considered and designed to provoke a step down towards nature. The result of changing the scale in the steps have provided an area to rest and socialise while interacting with the surrounding,thus creating a sense of isolation from urban to natural setting.

TUNNEL The coal loader’s extensive scale has enabled a opportunity for varies of interesting observation point between levels and create an interactive environment through sounds and the visual.

ENTRANCE The existing ramp is an important element in providing a main access towards the platform. Also serves as a transition point in level difference and visual scale. However, it is the only public access towards the platform, and a limitation in terms of “hiding” the enormous scale of the site.

WHARF

A row of tunnels contribute to another noticeable attribute due to the connection with the abandoned wharf and the historical textures of tunnels facades. Consequently, from the textures and materials,a significant industrial history can be unfold from Observing its internal structures and decaying of materials.

STRUCTURE

GUIDANCE

BRIDGE

PATTERNS

33


The “Layered Greenwalk” Coal Loaders vast figure and structure define its built character within the site, the idea is to maintain the unique and incorporating organic forms to suit towards a rather pleasant garden to walkthrough. The layering form is derived from the existing staircase and the grid follows the Loader’s “hoppers”, the formation revolves around exploration human movements on top of the platform while providing various of activity zones for interactions.

34


35

Longitudinal Section


FLOORLANS

3 1

2

Site Entrance

7

8

6 5

36

UPPER SITE MAIN FLOOR PLAN 1- Dining Space 2- Kitchen 3- Bathroom 4- Office Working Area

11 9

4

5- Conference/Meeting Room 6- Reception 7- Gift Shop 8- Public Toilets

LOWER SITE MAIN FLOOR PLAN

UPPER SITE SECOND FLOOR PLAN 9- Kitchen 10- Storage 11- Toilets

LOWER SITE SECOND FLOOR PLAN

14 15

12- Laboratory Reception 13- Resting Area 14- Work Stations

16

12

13

10

17

15- Lobby 16- Gallery 17- Public Tennis Court


37


SECTIONS-UPPER SITE

38 SECTIONS-LOWER SITE


Experimental Art Gallery

39


40


THE OBSERVER- A New Corner For Kent Street 2nd Year Design Studio

04

Project type:Art Gallery, Commercial, Public Square Location: North Sydney, SYD Australia March-June 2016

41


04

THE OBSERVER-

A New Corner For Kent Street

Millers Point, hidden away from the heavy human traffic of Sydney is embedded with innate sense of social gathering. Streets are pedestrian friendly which also accommodates with an extensive range of vegetation, and often locals will spend their quiet afternoon walking through the area or jogging up the staircase. The interpretation from the site is to extend this unique transition between “city to home” feeling, and the proposal revolves around building a strong entrance point and sets a distinction between public and private.

42

The main theme “observation” was a reflection from the sites character and pedestrian movement. I wanted to maintain the sense of free open space, while creating resting zones (cafe) to provoke interaction between visitors and connects back towards the street with the translucent facade. This notion of openness is carried through to above houses where residents are able to “observe” human activities occurring within the area.


CONTEXTUAL SITEPLAN

43


FLOOR PLANS

6

7

5 4 3

1

2

GROUND FLOOR 1- Street Entrance 2- Cafe 3- Main Entrance 4- Playground 5- Residence 1 6- Residence 2 7- Seating Area

44

15 14

13

12

11

10 9

8

FIRST FLOOR 8- Living/Dining 9- Internal Garden 10- Bathroom/Laundry 11- Master Bedroom 12- Shared Rooftop 13- Bedroom 1 14- Study 15- Bedroom 2


45

Sectional Model

1:100 Model


46


MINERAL WALL EXTRACTION- Mixed used Configuration for Woolloomooloo 1st Year Design Studio

05

Project type:Kiosk, Commercial, Art Gallery Location: North Sydney, SYD Australia July-November 2015

47


05

MINERAL EXTRACTION- Mixed use Configuration for Woolloomooloo Located between Dowling and Reid street, the site is embedded with aboriginal culture and local artwork reflecting the Woollomooloos unique character. Thus the intention is to maintain the existing elements and increase the human activities with the introduction of commercials and an Art Gallery. Given the corner site, the approach was to introduce multiple entries to accommodate different activities. The design revolves around embracing the mineral wall, while also forming transition levels by using various of ramp and stairs.

48

The vast exterior wall is used to exaggerate the street and sets a boundary between the two, while aiming to direct pedestrian movements and shift focus onto the extruded mineral wall.


Woolloomooloo, SYD

49 The main gesture of the design originated from extraction of the mineral wall, which is filled with local graffiti, thus i saw an opportunity in extending the sites character.

The extension begins horizontally and wraps around the corner, deliberately to engage towards the street. Entrance of the site is emphasised to provoke a strong visual connection.

The gesture of the extension then bends inwards to accommodate a secondary entrance, while is a continuation of wrapping notion around the sites lower portion.

Lastly, the intention was to establish an contrast in character between local art and graffiti by extension the wall vertically.


FLOOR PLANS SECOND FLOOR Public Access- Art Gallery 10- Outdoor Gallery Bridge 11- Mineral Wall Observation Space 11 10

FIRST FLOOR

Public Access- Art Gallery, Seating Area

8

50

9

7- Rooftop Seating area 8- Staff Room 9- Gallery Hallway

7

GROUND FLOOR

6

Public Access- Commercial, open space

5 4 3

2 1

1- Main Entrance 2- Kiosk 3- Mineral Wall Exploration 4- Secondary Entrance 5- Bike Store 6- Workshop


51

51


Cafe Wall Section AA

52


Cafe Wall Section bb

53


54


ESHERICK MARGRET HOUSE- Precedent Model and Analysis 3rd year Fabrication Studio

06

Project type:Precedent Studies Location: Philadelphia, PA USA March-June 2017

55


06

ESHERICK MARGRET house-

Precedent model and analysis

The Esherick Margret House is one of only handful of built-residential commissions by Louis Kahn. Its sophistication has clarity of design approaching his most importantly projects, it issues a clear and comprehensive demonstration of Kahns complex ideas about the interplay off humanity and the built environment. The project was commissioned by Margret Esherick in 1959, after delayed construction the house was completed in 1962 located at Philadelphia, United States.

56


Floor Plan GARDEN BALCONY

KITCHEN DINING LIVING ROOM

BEDROOM/ STUDY

BOILING ROOM LOBBY ENTRANCE

57 Structural Analysis GRIDDED STRUCTURE

Spaces interrelates and are divided from Kahns rectangular gird

SERVED & SERVANT

BALCONY First Floor

Ground Floor

DIRECTIONAL WALLS

VISUAL CONNECTION

DOUBLE HEIGHT CEILING

Hireachy is established through Stairs divides order of hireachy, Extension of ceiling height, allows the placement from the walls, the gaps enables observations further interaction between levels as it manipulates ones movement. between various settings. thus social activity is increased

KEYHOLE EXPOSURE

Extension of ceiling height, allows further interaction between levels thus social activity is increased

57


Sectional model

58


59


60


Pavilion S - Experiemental Art Gallery Digital Fabrication Studio- Grasshopper

07

Project type:Art Gallery July-November 2017

61


07

Project: Pavilion S - Experimental Art Gallery The scheme was inspired from a series of parametric pavilions, where it is designed to explore materials limitation and digital fabrication. The resulted form was constructed through a composition of parametric curves and extruded cut outs.

62


scripting

63


architecture

Portfolio

64

ka Lok leung


fin.


Portfolio V1 Selected Works 2014-17  
Portfolio V1 Selected Works 2014-17  
Advertisement