Page 1

6 juni 2013

AGENDA: 18-06 Studiedag OLS 19-06 Slotconferentie Academische Opleidingsscholen 19-06 Kenniskermis Propedeuse

Thema propedeuse

Afscheid Liesbeth van de Berg

Kenniskermis Op woensdag 19 juni vindt de Kenniskermis plaats, een waar onderwijsfestival voor verschillende basisschoolgroepen op de Pabo in Den Bosch. De propedeusestudenten hebben aan de hand van de cyclus van opbrengstgericht werken een lessencyclus ontworpen en uitgevoerd op de stageschool. De pareltjes uit deze lessenreeksen zijn verder uitgewerkt om aan kinderen tijdens de Kenniskermis voor te leggen. De studenten hebben zich tijdens het thema “Onderwijs” o.m. verdiept in Basisontwikkeling en OGO en hebben gewerkt met ontwikkelingsmaterialen. Al met al een zeer rijk thema dat zijn voltooiing nadert in de ultieme test voor de studenten: Wat vinden basisschoolkinderen van onze activiteit?

Vrijdag 31 mei hebben we afscheid genomen van collega Liesbeth van den Berg. Met dank aan de leden van Vergimmes Mooi! Wij wensen Liesbeth heel veel succes als directeur bij Signum onderwijs en ATO Scholenkring.

Wil jij met jouw groep deelnemen? Meld je dan nu aan door een e-mail te sturen naar Michel van Ingen m.vaningen@fontys.nl met daarin je naam, de naam van de school, de groep en het aantal leerlingen waarmee je wilt komen. We hebben nog veel groepen nodig! Op dit moment heeft nog slechts één groep 8 zich aangemeld.


Onderzoeksthema’s afstudeerfase

Excursie Kamp Vught

In september gaat het starten: het aanbod en de begeleiding van afstudeeronderzoek in de onderzoekthema’s. Op basis van de vacatures die alle opleidingsscholen hebben aangeleverd zijn dit de volgende vijf thema’s: taal; ICT; wetenschap, techniek en wereldoriëntatie; leerkrachtvaardigheden; passend onderwijs. Met name ICT is een speerpunt waarop veel scholen zich willen gaan ontwikkelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het werken met tablets of met social media. De organisatie en de ontwikkeling van de onderwijsmaterialen zijn in volle gang. De nieuwe manier van werken zal ook op de andere locaties van FHK&E ingevoerd worden. Vooral voor de thema’s die op alle locaties actueel zijn biedt dit interessante samenwerkings- en uitwisselingsmogelijkheden. De betrokkenheid van het werkveld zoals we dat in Den Bosch willen realiseren is een voorbeeld voor de andere locaties, zij werken hier in een groeimodel ook naar toe. Met jullie enthousiasme en betrokkenheid kunnen we zeker een mooi voorbeeld neerzetten. Dus tot ziens op de eerste bijeenkomst op 3 (A-thema’s) of 10 (Bthema’s) september!

Op vrijdag 17 mei bezochten de eerstejaars studenten van Orthenpoort en Vughterpoort Kamp Vught onder leiding van de geschiedenisdocenten Marjan de GrootReuvekamp en Ernst Spek. Ernst komt vanaf dit kwartaal ons team in Den Bosch voor een dag per week versterken. Voorafgaand aan het bezoek hadden de studenten in de geschiedenisles op de Pabo de film “Lege Plekken” bekeken. Tijdens de rondleiding herkenden zij veel van wat ze in film hadden gezien. Vooral het kindermonument en de cel waar in 1944 74 vrouwen werden opgesloten maakten veel indruk. Na de rondleiding volgde nog een workshop over het werken met voorwerpen. Studenten kregen een replica van een in Kamp Vught geborduurde zakdoek en moesten via een aantal opdrachten de geschiedenis van de zakdoek ontdekken. Ze leerden hierdoor over de achtergronden van een aantal vrouwen die in de oorlog in Kamp Vught zaten opgesloten. Enkele studenten waren al eens eerder in Kamp Vught geweest maar ze hebben het nu toch anders ervaren. Zoals een student verwoordde: “ik besef nu nog veel beter wat hier in de oorlog allemaal is gebeurd”. En een andere student vulde aan: “Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is dat je mensen alleen beoordeelt op dat wat je zelf gezien en ervaren hebt; nooit afgaan op wat de mensen over iemand zeggen of op het uiterlijk – dat ga ik ook toepassen in mijn onderwijs”.

Even voorstellen Even voorstellen: zo af en toe kunnen jullie een nieuw gezicht in Den Bosch aantreffen. Ik ben Ernst Spek, geschiedenisdocent bij Pabo Veghel. De komende tijd zal ik enkele lessen van Marjan de Groot overnemen, waardoor ik regelmatig een dag(deel) per week in Den Bosch ben. Dus wie weet tot ziens in de Frans Franssenstraat!

Praktijkgericht Onderzoek (POR) In kwartaal 3 en 4 zijn de studenten H1 bezig geweest met hun praktijkgericht onderzoek. Door zich op de opleiding te richten op het doen van onderzoek via hoor- en werkcolleges en consultatiemomenten en zich op de werkplek te richten op de uitvoering van het onderzoek, hebben de studenten de vaardigheid opgedaan onderzoek te doen. Dit is van belang om in de afstudeerfase een gestructureerd SOP-onderzoek te kunnen doen.


Trots op de Jan Harmenshof!

Vierde studiedag Opleidingsscholen

Fluvium-school Jan Harmenshof uit Geldermalsen is de eerste school die van de Marnix Academie het TalenT keurmerk uitgereikt krijgt. Dit omdat de school erkend aanbieder van meertalig onderwijs is geworden. Dinsdag 2 april werd het certificaat uitgereikt op het schoolplein, in het bijzijn van The 'Royal Family'. Voor meer informatie en een filmpje van de uitreiking:

Het is gebruikelijk dat wij tijdens de vierde studiedag Opleidingsscholen aandacht besteden aan de verschillende SchoolOntwikkelProjecten (SOP's). Zo ook dit jaar: tijdens de studiedag worden in verschillende workshoprondes SOP's gepresenteerd. De student(en) van de beste SOP(‘s) wordt (worden) voorgedragen voor de OnderwijsTopTalentPrijs. In de voorbereiding naar deze studiedag is het van belang om te vernemen welke SOP's voor een presentatie op de studiedag in aanmerking komen. Graag een mail naar v.disselhorst@fontys.nl indien je een SOP voor presentatie wilt aanmelden!

http://www.youtube.com/watch?v=AadN_CGS2Ro

Studiereis Istanbul

Excursie Amsterdam Op woensdag 15 mei zijn de propedeusestudenten in het kader van de bijdrage van OJW aan het themaaanbod op excursie geweest naar Amsterdam. Eén dagdeel bestond uit een bezoek aan science-centre Nemo, waar de studenten na een inleiding door de educatieve dienst op pad werden gestuurd. Het andere dagdeel bezochten zij het Joods Historisch Museum, inclusief het kindermuseum dat daar een onderdeel van is. Een wandeling langs Joodse monumenten in de buurt van het museum maakte de excursie compleet. Op de foto’s ziet u de studenten tijdens het bezoek aan het Joods Historisch Museum en de wandeling.

20 april 2013, vliegveld Zaventem te Brussel: met 18 andere pabostudenten zat ik in het vliegtuig op weg naar Istanbul, waar we landden in het Aziatische deel. Een studiereis met als hoogtepunten het bezoek aan basisscholen en de indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia en natuurlijk de boottocht over de Bosporus. Hoogtepunten waren het zeker! We bezochten 2 reguliere basisscholen waar we rondleidingen kregen en Turkse lessen mochten volgen. We kregen geweldige Turkse lunches aangeboden en hebben gefeest tijdens de Nationale Kinderfeestdag. Ook bezochten we een school voor hoogbegaafde kinderen en een school voor doven kinderen. Het was fantastisch om te zien hoe het onderwijs er in Turkije uitziet. Deze studiereis is voor mij onvergetelijk! De Blauwe Moskee staat voortaan op mijn lijstje ‘favoriete gebouwen’, het aanleren van ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ aan de Turkse kinderen zal ik niet snel vergeten en de gezellige avonden met de groep zijn zeker voor herhaling vatbaar! Kortom, een super leerzame en gezellige reis door de prachtige stad Istanbul! Naomi Schellekens (student hoofdfase Pabo DB) http://www.youtube.com/watch?v=he0QQ1JlhIQ&feature=share


Internationalisering – Flat Stanley

De MediaMachine

Katherine here, just come back from my second visit to the Netherlands I liked it do much I had to return. I was fortunate enough to have the opportunity to experience schools abroad as part of my degree training in primary education and thought it was best to share some of the wonderful experiences I encountered. First off, attended a gifted and talented school, unique for me, seeing how the children were challenged with different approaches to teaching. Additionally, I was able to visit a regular primary school. Sharing the story of Flat Stanley with a class from each school in the Netherlands the same age as the children, I shared the story with in England creating a cultural exchange project. I had the opportunity to attend university classes, interesting challenge as they were in Dutch. With further exchange projects such as helping students prepare for an international placement in Istanbul, assisting with Thai delegation training. I not only had valuable teaching experience with wonderful hands on involvement coupled with opportunities to observe I was able to see and do so many varied delightful things really building a strong cultural experience, gaining invaluable insight into Dutch culture. This ultimately has changed me as a person, all in all one of the most valuable and best experiences ever would recommend gaining abroad as an exchange project for anyone who has the opportunity.

Wij zijn acht ijverige studenten die ons willen inzetten voor meer en toegankelijker mediagebruik in het onderwijs. In samenwerking met Kennisnet zijn wij een project gestart om het mediagebruik in het onderwijs te stimuleren. Wij willen mediagebruik wat meer laagdrempelig maken voor leerkrachten door kant en klare medialessen te ontwikkelen zodat leerkrachten en kinderen deze lessen direct kunnen uitvoeren. Op dit moment is De Mediamachine nog in ontwikkeling, maar er wordt een website gebouwd waarbij alle lessen die wij gemaakt hebben te zien zijn. Door gebruik te maken van de lessen van De Mediamachine leren kinderen onder andere om te gaan met verschillende media, maar werken de kinderen ook aan de 21th Century Skills. De 21th Century Skills bestaat uit zeven competenties waar aan gewerkt kan worden voor succes in de 21e eeuwse samenleving: samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICTgeletterdheid, creativiteit, kritisch denken, communiceren en sociale en culturele vaardigheden. Benieuwd naar het proces van De Mediamachine? Volg ons op Twitter (@DeMediamachine) en Facebook (https://www.facebook.com/DeMediamachine) en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen! Laura van Boxel, mei 2013

Katherine Canterbury Christ Church University

Naomi Schellekens, Koen van Bokhoven, Laura van Boxel

Naomi Korthout, Jory Wijlaars

Nioor Bus, Suzan Dorgelo, Koen Broere

Nieuwsbrief 4 2012 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you