Issuu on Google+

Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1 At the dawn of the Agricultural Revolution, the world's population numbered about: 1) _______ A) 5,000,000. B) 50,000. C) 500,000,000. D) 50,000,000.

Until recently the concept of economic development has been:

2

2) _______ A) renounced by socialist and communist nations as a faulty capitalistic doctrine. B) a western societal idea. C) an ancient Chinese idea. D) embraced by all societies.

In the Three-World classification of development Third-World is a popular synonym for:

3

3) _______ A) a capitalistic system. B) underdevelopment. C) a centrally planned economy. D) high volume of oil imports. 4


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

Measures of economic development can: 4) _______ A) be relied upon for comparison of various regions. B) mask differences in cultural goals and values among regions. C) be generally accepted as consistent in appraising regional differences. D) be used to show variations in non-economic cultural values.

Singapore, South Korea, and Taiwan represent:

5

5) _______ A) the few remaining Marxist states. B) Newly Industrializing Countries (NCIs) that appear to be evolving from Third-World to First-World status. C) countries that have very little prospect of improving the well-being of their citizens. D) formerly Marxist Second-World states in process of transition from centrally planned to capitalistic economies.

Which of the following was associated with the Agricultural Revolution?

6

6) _______ A) the extensive use of inanimate energy B) the growth of village life C) increased reliance on the individual to produce all the items needed for survival D) the advent of the extended family as the basic social unit

Three principal centers of population are: 7) _______ A)

7


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

Central Asia, South America, and North Africa. B) Eastern China, Europe, and the Indian subcontinent. C) Eastern China, Europe, and Central Asia. D) Europe, the Indian subcontinent, and South America.

Which of the following did the Industrial Revolution foment?

8

8) _______ A) a larger share of the labor force in agriculture B) the development of cities C) regional specialization and use of inanimate energy D) local production for local consumption

According to the demographic transformation theory:

9

9) _______ A) both birth rates and death rates increase with urbanization. B) both birth rates and death rates decline as the population becomes more urban. C) birth rates increase but death rates decline as a population becomes more urban. D) death rates increase but birth rates decline with urbanization.

If the demographic transformation theory is valid: 10) ______ A) the rate of population growth in Europe should increase. B) the population growth rate in Latin America will decline. C) the population growth rate in Anglo-America should remain high. D)

1


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

little change will occur in the population growth rates of the Middle East and India.

The Malthusian theory is based on the:

1

11) ______ A) premise that population tends to increase faster than the ability to provide the basic needs of the population. B) fact that production capacity increases geometrically. C) views of Karl Marx. D) idea that as urbanization progresses, the rate of population growth increases.

How does the Neo-Malthusian theory differs from the Malthusian theory?

1

12) ______ A) It accepts the technocratic theory. B) It makes allowance for the Industrial Revolution. C) It does not consider the demographic transformation theory. D) It is not applicable to areas such as India and China.

According to the demographic transition model:

1

13) ______ A) industrialization during Stage III leads to an increase in the birth rate. B) most of the world's developed countries are in Stage IV. C) the transitions between stages are predictable. D) most of the world's less developed countries are in Stage I.

The present population of the world numbers about: 14)

1


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

______ A) 255 million. B) 503 million. C) 12.7 billion. D) 6 billion.

The rate of natural increase in population is greatest in:

1

15) ______ A) Japan. B) Western Europe. C) Anglo-America. D) Latin America.

Which of the following is true about the Agricultural Revolution?

1

16) ______ A) It occurred about 2,000 years ago. B) It diffused to all areas except Asia. C) It led to a decentralization of people. D) It replaced hunting and gathering.

Approximately what percent of the world's land surface has a low population density?

1


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

17) ______ A) 20 B) 80 C) 60 D) 40

The largest number of people in the world live:

1

18) ______ A) in Africa and South America. B) north of the equator. C) westward from the Prime Meridian to the International Date Line. D) in the mid-latitudes of the southern hemisphere.

World population distribution patterns reveal:

1

19) ______ A) higher arithmetic density in the high latitudes than the mid-latitudes. B) greater concentrations of people near coastal areas than the interiors of continents. C) Afirca's position as both the most populated and most densely populated continent. D) all of the above.

The scholarly definition of development focuses on:

2


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

20) ______ A) social processes. B) political processes. C) change processes. D) economic processes.

The majority of the world's twenty largest urban agglomerations are located:

2

21) ______ A) in the most economically developed region. B) in Europe and North America. C) in a continent where most of the population resides in rural circumstances. D) in the southern hemisphere.

A favela is:

2

22) ______ A) what Malthus called Stage III of his theory explaining population change in Europe. B) and emerging metropolitan region in China where economic opportunities abound. C) a sparsely settled rural area in tropical Africa. D) a shantytown.

Winners in the geography of development flowing from the forces of globalization include: 23)

2


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

______ A) consumers who pay less for goods coming from low-cost production abroad. B) communities that have secured a piece of global commerce. C) world cities that are centers of global finance, corporate decision-making, and creativity that have worldwide reach. D) all of the above.

Which of the following is true about land degradation?

2

24) ______ A) It is a natural phenomenon. B) It is a necessary consequence of economic globalization. C) It only occurs at a global scale. D) It may be avoided through land use systems that employ resources in a sustainable way. 2 Areas degraded to promote agricultural production and sustain people in other, often distant, regions are examples of: 25) ______ A) agroecosystems. B) sacrifice zones. C) creative destruction. D) loops. ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper. 26) Describe the material and non-material components of development in countries and regions. 27) Defend or refute the following statement: "Development is a process of change that is not necessarily synonymous with economic growth."


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

28) Identify the major players leading the charge in the globalization of societies and economies, and briefly describe how any one of them affects globalization. 29) Briefly explain how globalization has affected the geography of development. 30) Describe a winner and a loser in contemporary globalization. 31) Briefly describe the doctrine of creative destruction. Draw a diagram to illustrate your description. TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 3 The disparity in economic achievement among the world's countries and regions is decreasing due to the Information Revolution. 32) ______

Development refers solely to economic progress.

3

33) ______

Globalization is a relatively recent phenomenon.

3

34) ______

English has become the worldwide language of business.

3

35) ______

Development flowing from the forces of globalization are unevenly distributed spatially.

3

36) ______ 3


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

Global warming and disposal of wastes are part of the environmental dimension of globalization. 37) ______ 3 Long-term sustainability requires creating mechanisms that compensate populations bypassed by the development process or developing viable alternatives for such populations. 38) ______

Waste is an unfortunate byproduct of development that likely will hinder future global progress.

3

39) ______ 4 One way to monitor environmental degradation resulting from economic development efforts is to use satellite imagery (remote sensing technology). 40) ______ 4

Long-term, sustainable development requires holistic planning. 41) ______

SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 4 Most globalization debates focus on two levels of scale: __________ and __________. 42) _____________

A dark side of globalization is globalized __________.

4

43) _____________ 4


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

Two essential practices required to minimize disruption and maximize sustainability are __________ __________ __________ and __________ __________. 44) _____________

A synonym for an economically underdeveloped country is __________ __________.

4

45) _____________

MATCHING. Choose the item in column 2 that best matches each item in column 1. Match the terms with the definitions. Our ability to produce, store, access, and apply massive amounts of information almost instantaneously.

4

A) genius loci principle 46) ______ B) big shots 47)

P

C)

plant genetics 47) ______ D)

Information Revolution 4 Long-term familiarity with the variations in nature that are part of a location's normal rhythms as well as the potential resources represented by a region's natural resource endowment. E)


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

48) ______ logistics F) creative destruction G) agricultural surplus H)

World-traveling executives and professionals who view their work as part of a globally competitive process.

4

transnational capitalist class 49) ______ I) environmental determinism 50)

A

ESP 50) ______

1)

A 2) B 3) B 4)

J)


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

B 5) B 6) B 7) B 8) B 9) B 10) B 11) A 12) B 13) B 14) D 15) D 16) D 17) B 18) B 19) B 20) C 21) C 22) D 23) D 24) D 25) B 26) 27) 28) 29)


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

30) 31) 32) FALSE 33) FALSE 34) FALSE 35) TRUE 36) TRUE 37) TRUE 38) TRUE 39) FALSE 40) TRUE 41) TRUE 42) global, local 43) terror 44) the precautionary principle, holistic planning 45) Third-World


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-world-regional-geography-9th-edition-clawson

46) D 47) G 48) A 49) H 50) F


Test bank world regional geography 9th edition clawson