Page 1

Full file at http://testbank360.eu/test-bank-planning-implementing-and-evaluating-health-promotion-programs5th-edition-mckenzie

Chapter 2 Models for Program Planning in Health Promotion Multiple Choice 1.

The concept that steps in the Program Planning process are sequential is referred to as: a. fluidity b. functionality c. flexibility d. formality ANSWER: a

2.

The Educational and Ecological Assessment Phase of PRECEDE-PROCEED includes determining: a. predisposing, reinforcing, and enabling factors b. educational strategies c. genetic and environmental factors d. health and policy strategies ANSWER: a

3.

In the PRECEDE-PROCEED Model, Phase ________, which seeks to subjectively define the quality of life of those in the priority population, is called ___________________. a. II-----Epidemiological Assessment b. III-----Behavioral and Environmental Assessment c. IV-----Administrative and Policy Assessment d. I-----Social Assessment ANSWER: d

4.

Predisposing factors a. almost always involve punishment b. include knowledge and affective traits c. are nearly impossible to change d. are the same thing as reinforcing factors ANSWER: b

5.

Refusing to wear a seatbelt because friends will tease you is an example of a. a reinforcing factor b. an enabling factor c. a predisposing factor d. a strategic factor ANSWER: a

6.

Matching appropriate strategies and interventions with projected changes and outcomes occurs during which phase of the PRECEDE-PROCEED Model? a. II Epidemiological Assessment b. IV Administrative & Policy Assessment c. V Implementation d. VIII Outcome evaluation ANSWER: d

7.

According to PRECEDE-PROCEED, which of the following is NOT considered Impact Evaluation? a. Quitting smoking b. Weight loss c. Increased exercise d. Reduced incidence of heart attack ANSWER: d


6 Test Bank 5/e

8.

The MATCH framework is recognized for emphasizing program a. Implementation b. Evaluation c. Planning d. Assessment ANSWER: a

9.

The planning model that is designed to be applied when behavioral and environmental risk and protective factors for disease or injury are generally known, and when general priorities for action have been determined, thus providing a convenient way to turn the corner from needs assessment and priority setting to the development of effective programs is a. PRECEDE-PROCEED b. MATCH c. CDCynergy d. SMART ANSWER: b

10.

In the MATCH Model, individuals who exert influence or control over personal or environmental conditions related to the target health and behavior goals are referred to as TIA’s, meaning a. tested intervention actions b. targets of the intervention actions c. targets of the implementation assessments d. tested instructional assessments ANSWER: b

11.

Because they focus on priority audiences, rely heavily on consumer data for decision making, and attempt to continually return to the consumer for feedback and program improvement, the two models that capture the critical characteristics of health communication and social marketing are a. CDCynergy and SMART b. SMART and MATCH c. CDCynergy and MATCH d. SMART and SWOT ANSWER: a

12.

The central focus of the SMART model is a. Planners b. Stakeholders c. Constituents d. Consumers ANSWER: d

True/False 13.

The most widely known model for Health Education program planning is the SWOT Analysis. a. True b. False ANSWER: b

14.

It is critical for Health Educators to select one program planning model per program, and to use all of its components. a. True b. False ANSWER: b


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-planning-implementing-and-evaluating-health-promotion-programs5th-edition-mckenzie 15.

The best way to obtain epidemiological data is for Health Educators to do their own survey research among priority populations. a. True b. False ANSWER: b

16.

Within the CD Cynergy Lite Model, formative research in Phase 3 involves research with intended audiences to understand their wants, needs, and preferences. a. True b. False ANSWER: a

17.

Social Marketing is limited to narrow interventions, such as communication or advertising strategies. a. True b. False ANSWER: b

18.

The last phase of the CDCynergy Lite planning model is evaluation a. True b. False ANSWER: b

19.

The MAPP planning model represents a planning approach common to businesses and schools. a. True b. False ANSWER: b

20.

The APEX-PH Model is no longer used because it was too rigid for Health Educators to apply in real world situations. a. True b. False ANSWER: b

21.

Community ownership and diverse partnership are both characteristics of the Healthy Communities Framework. a. True b. False ANSWER: a

22.

Intervention Mapping was designed to use the first three phases of the SMART model to fast track planning. a. True b. False ANSWER: b

23.

SWOT Analyses are particularly useful for program planners who have ample time to do in-depth planning. a. True b. False ANSWER: b


8 Test Bank 5/e

Short Answer 24.

Most program planning models share some common steps. Name the model that represents these commonalities and list its steps. ANSWER: Model: Generalized Model for Program Planning Steps: Assessing needs, Setting goals and objectives, Developing an intervention, Implementing the intervention, Evaluating the results

25.

Responsibility II for Health Educators has four competencies. Name these competencies. ANSWER: Competency A: Involve people and organizations in program planning. Competency B: Incorporate data analysis and principles of community organization. Competency C: Formulate appropriate and measurable program objectives. Competency D: Develop a logical scope and sequence plan for health education practice.

26.

Describe and provide one example of each of the following components of the PRECEDE-PROCEED model: Predisposing factors, reinforcing factors, enabling factors. ANSWER: Predisposing factors: knowledge and attitudes--- a belief that having sexual activity with multiple partners is ok. Reinforcing factors: feedback and rewards from self or others, positive or negative---breathing more easily after quitting smoking Enabling factors: barriers or vehicles created by social systems---a mother can’t get her children immunized because she has no transportation to get them to a clinic

27.

List the five phases of the MATCH Framework. ANSWER: Health Goals selection, Intervention planning Program development, Implementation preparations, Evaluation

28.

Name at least four key elements that best characterize the practice of Social Marketing. ANSWER: Promotion of voluntary behavior change, Audience segmentation and profiling, Audience and community involvement in the planning process, Formative research to develop and test programs

29.

Name the seven phases of the SMART Model. ANSWER: Preliminary planning; Consumer analysis; Market analysis; Channel analysis; Develop interventions, materials, and pretest; Implementation; Evaluation

30.

Describe what is different about the Health Plan-It Model from the others presented in your text. ANSWER: It was developed by the Sustainable Management Development Program at the Centers for Disease Control and Prevention to strengthen in-country management training capacity in the health sector of developing countries.

Test bank planning implementing and evaluating health promotion programs 5th edition mckenzie  

test bank planning implementing and evaluating health promotion programs 5th edition mckenzie. Full file at http://testbank360.eu/test-...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you