Page 1

Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

Chapter 1 Appendix—Understanding Graphs MULTIPLE CHOICE Exhibit 1-1

1. In Exhibit 1-1, point c represents a. x = 30, y = 60 b. x = 60, y = 30 c. c = 90 d. x + y = 60 e. x + y = 30 ANS: B PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: Understanding Graphs

2. Point b in Exhibit 1-1 represents a. x = 30, y = 60 b. x = 60, y = 30 c. x + y = 60 d. x + y = 30 e. b = 90 ANS: A PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: Understanding Graphs

3. Point a in Exhibit 1-1 represents a. the origin b. x = 0, y = 50 c. x = 50, y = 0 d. x + y = 50 e. y = 0; no information is given about x ANS: B PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: Understanding Graphs

4. On a graph with x on the horizontal axis and y on the vertical axis, the origin is a. the point where x = 0 and y = 0 b. any point where x = 0


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

c. any point where y = 0 d. where a curve intersects the vertical axis e. where a curve intersects the horizontal axis ANS: A PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs

5. If a given value of x is associated with a particular value of y, a. then x causes y b. then y causes x c. then x and y must be logically connected d. there are no other variables that affect the value of y e. there may be no causal relationship between x and y ANS: E PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs

6. If x causes y, then a. x and y are inversely related b. y is a dependent variable c. other variables don't matter d. y must, in turn, cause x e. x and y are always in a direct relation to each other ANS: B PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs

7. Suppose y is measured on the vertical axis, x is on the horizontal axis, and the various combinations of x and y are shown by a nonvertical straight line. Which of the following must be true? a. There is a negative relation between x and y. b. There is a positive relation between x and y. c. There is a causal relation between x and y. d. If the value of x is known, the value of y can be determined. e. The value of y is independent of the value of x. ANS: D PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models Exhibit 1-2

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

8. In Exhibit 1-2, at x = 10, the a. value of y is larger on curve A than on curve B b. value of y is smaller on curve A than on curve B c. value of y is the same on curve A as on curve B d. slope of line A is negative e. slope of line B is positive ANS: C PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs

9. In Exhibit 1-2, at x = 8, the a. value of y is larger on curve A than on curve B b. value of y is smaller on curve A than on curve B c. value of y is the same on curve A as on curve B d. slope of line A is negative e. slope of line B is positive ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs

10. In Exhibit 1-2, at x = 12, the a. value of y is larger on curve A than on curve B b. value of y is smaller on curve A than on curve B c. value of y is the same on curve A as on curve B d. slope of line A is negative e. slope of line B is positive ANS: A PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs

11. In Exhibit 1-2, at y = 10, the a. value of x is larger on curve A than on curve B b. value of x is smaller on curve A than on curve B c. value of x is the same on curve A as on curve B d. slope of line A is negative e. slope of line B is positive ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs

12. In Exhibit 1-2, at y = 14, the a. value of x is larger on curve A than on curve B b. value of x is smaller on curve A than on curve B c. value of x is the same on curve A as on curve B d. slope of line A is negative e. slope of line B is positive ANS: A PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models Exhibit 1-3

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

13. In Exhibit 1-3, for any value of x, the a. value of y is larger on curve A than on curve B b. value of y is smaller on curve A than on curve B c. value of y is the same on curve A as on curve B d. slope of line A is increasing e. slope of line B is negative ANS: B PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Understanding Graphs

14. If the dependent variable Y is directly related to the independent variable X, this means that changes in X cause changes in Y. a. True b. False ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Drawing Graphs

15. Any point on a graph represents a combination of particular values of two variables. a. True b. False ANS: A PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: Drawing Graphs

16. A functional relationship exists between two variables if the value of one variable depends on the value of the other variable. a. True b. False ANS: A PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models Exhibit 1-4

NAT: Analytic TOP: Drawing Graphs


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

17. Which of the following must be true of line D in Exhibit 1-4? a. A decrease in P is associated with a decrease in Q. b. An increase in P is associated with an increase in Q. c. There is no relation between P and Q. d. There is an inverse relationship between P and Q. e. There is a direct relationship between P and Q. ANS: D PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: Drawing Graphs

18. According to the curve in Exhibit 1-4, a. if P = $8, then Q = 8 b. if P = $10, then Q = 10 c. Q increases as P increases d. Q decreases as P decreases e. there is a positive relation between Q and P ANS: A PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: Drawing Graphs

19. The statement that there is a direct relation between x and y means that a. x and y move in the same direction b. x causes y c. y causes x d. either y causes x or x causes y e. the causal connection between x and y is immediate ANS: A PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Drawing Graphs

20. The statement that there is an inverse relationship between x and y means that a. x causes y b. y causes x c. x and y move in opposite directions d. either y causes x or x causes y e. there is no causal relationship between x and y ANS: C PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Drawing Graphs


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

21. A graph is a a. lengthy, inefficient, and inconvenient way to illustrate information b. diagram illustrating a relationship between variables c. method of proving causation d. tool for incorporating all major and minor variables in one illustration e. clear way to see how the fallacy of composition works ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: Drawing Graphs

22. On a graph, the origin represents a. the dependent variable b. the variable that is the primary source of causation c. a caption or explanatory description of the symbols, colors, and measurements used on the graph d. the point at which the values of both variables are zero e. ancestry ANS: D PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Drawing Graphs

23. A downward-sloping straight line has a decreasing slope. a. True b. False ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Straight Lines

24. The slope of a steep upward-sloping line is a smaller value than the slope of a nearly flat upwardsloping line. a. True b. False ANS: B PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Straight Lines

25. The slope of a horizontal straight line is infinity. a. True b. False ANS: B PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Straight Lines

26. The slope of a vertical straight line is infinity. a. True b. False ANS: A PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models Exhibit 1-2

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Straight Lines


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

27. In Exhibit 1-2, curve A has a __________ slope that is __________ at every point. a. positive; constant b. positive; changing c. negative; constant d. negative; changing e. changing; constant ANS: A PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Straight Lines

28. In Exhibit 1-2, curve B has a __________ slope that is __________ at every point. a. positive; constant b. positive; changing c. negative; constant d. negative; changing e. changing; constant ANS: C PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models Exhibit 1-4

29. Along the curve in Exhibit 1-4, a. if P = $6, then Q = 8

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Straight Lines


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

b. c. d. e.

if Q = 10, then P = $4 the slope is equal to -1 Q increases as P increases there is a positive relationship between Q and P

ANS: C PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Straight Lines

30. The slope of a line is defined as the a. change in the value of the variable on the vertical axis divided by the change in the value of the variable on the horizontal axis b. value of the variable on the horizontal axis divided by the value of the intercept on the vertical axis c. change in the value of the variable on the horizontal axis divided by the increase in the value of the variable on the vertical axis d. value of the variable on the vertical axis divided by the value of the variable on the horizontal axis e. change in the value of the variable on the vertical axis times the increase in the value of the variable on the horizontal axis ANS: A PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Straight Lines

Exhibit 1-5

31. The slope of the straight line in Exhibit 1-5 is a. greater at point a than at point b b. the same at points a and b c. zero because the line is straight d. negative because an inverse relation is shown e. positive because the line lies to the right of the y-axis ANS: B PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models Exhibit 1-6

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Straight Lines


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

32. The slope of the line in Exhibit 1-6 is a. 0.1 b. 1 c. 10 d. -0.1 e. -10 ANS: C PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Straight Lines

33. The slope of a vertical line is a. infinitely large b. zero c. positive d. negative e. infinitely small ANS: A PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Straight Lines

34. The slope of a horizontal line is a. infinitely large b. zero c. positive d. negative e. infinitely small ANS: B PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Straight Lines

35. Suppose a graph with Ron's weight on the vertical axis and his consumption of ice cream on the horizontal axis indicated that for each serving of ice cream he ate, Ron would gain 3 pounds, regardless of how much ice cream he had already eaten. This graph would show a a. horizontal line at weight = 3 b. straight line with slope = 3 c. straight line with slope = 1/2 d. straight line with slope = -3 e. straight line with slope = -1/3 ANS: B PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Straight Lines


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

36. Ron weighs 150 pounds. A graph relating Ron's weight on the vertical axis to Nancy's consumption of ice cream on the horizontal axis would be a. a horizontal line at weight = 150 b. a horizontal line at weight = 0 c. a positively sloped line with decreasing slope d. a vertical line at weight = 150 e. the origin ANS: A PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Straight Lines

Exhibit 1-7 x 0 100 200 300 400

y 50 250 450 650 850

37. Using the values in Exhibit 1-7, calculate the slope of a line graphed with x on the horizontal axis and y on the vertical axis. a. 0.5 b. 2 c. 1.5 d. 100 e. the slope cannot be determined without additional information ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Straight Lines

38. The numerical value of the slope of a line depends in part on the units of measurement used. a. True b. False ANS: A PTS: 1 DIF: Moderate NAT: Analytic LOC: Understanding and applying economic models TOP: The Slope, Units of Measurement, and Marginal Analysis 39. The slope of a line a. can only be calculated for straight lines b. varies at different points along a straight line c. indicates whether or not there is a causal relationship between variables d. is independent of the units of measurement used e. indicates how much the vertical variable changes for a given change in the horizontal variable ANS: E PTS: 1 DIF: Hard NAT: Analytic LOC: Understanding and applying economic models TOP: The Slope, Units of Measurement, and Marginal Analysis 40. One economic application of the slope of a line is a. measuring unlimited wants


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

b. c. d. e.

behavioral analysis marginal analysis allocative efficiency rational self-interest

ANS: C PTS: 1 DIF: Moderate NAT: Analytic LOC: Understanding and applying economic models TOP: The Slope, Units of Measurement, and Marginal Analysis 41. Suppose the cost of producing copper tubing is $1 per foot. If production costs were measured on the vertical axis and quantity of copper tubing were measured on the horizontal axis, which of the following lines would have the smallest slope? a. a line representing the quantity of tubing measured in inches b. a line representing the quantity of tubing measured in feet c. a line representing the quantity of tubing measured in yards d. the 45-degree line e. any vertical line ANS: A PTS: 1 DIF: Moderate NAT: Reflective Thinking LOC: Understanding and applying economic models TOP: The Slope, Units of Measurement, and Marginal Analysis 42. If slope = -2 for a line on a graph with x on the horizontal axis and y on the vertical axis, then if a. x increases by 4, y increases by 8 b. x increases by 4, y increases by 2 c. y increases by 4, x increases by 8 d. x = 4, y = 8 e. x increases by 4, y decreases by 8 ANS: E PTS: 1 DIF: Moderate NAT: Analytic LOC: Understanding and applying economic models TOP: The Slope, Units of Measurement, and Marginal Analysis 43. If slope = 2 for a line on a graph with x on the horizontal axis and y on the vertical axis, then if a. x decreases by 4, y decreases by 8 b. x = -4, then y = -2 c. y decreases by 4, x decreases by 8 d. x = -4, y = -8 e. x increases by 4, y decreases by 8 ANS: A PTS: 1 DIF: Moderate NAT: Analytic LOC: Understanding and applying economic models TOP: The Slope, Units of Measurement, and Marginal Analysis 44. A U-shaped curve has a positive slope everywhere. a. True b. False ANS: B PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models 45. The slope of a U-shaped curve is infinity at the bottom of the U. a. True b. False

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines

46. The slope of an inverted U-shaped curve is infinity at the top of the curve. a. True b. False ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines

47. A curved line may have a positive slope or a negative slope, but it cannot have both positive and negative areas of slope. a. True b. False ANS: B PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines

48. A line is tangent to a curve if it a. crosses the curve at one point b. touches the curve at one point, without crossing it c. crosses the curve at a minimum of two points d. never touches the curve e. forms a right triangle with the curve ANS: B PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines

49. A straight line tangent to a curved line at a point a. crosses the curved line at that point b. crosses the curved line at many points c. has the same slope as the curved line at that point d. is steeper than the curve at all other points e. has a smaller slope than all other points on the curve ANS: C PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines

50. Moderate exercise is better than none, but excessive exercise is harmful. What is the shape of the graph of health benefits versus hours of exercise per week if health benefits are measured on the vertical axis and exercise is measured on the horizontal axis? a. a positively sloped straight line b. a negatively sloped straight line c. a vertical straight line d. a U-shaped curve e. a hill-shaped curve ANS: E PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models Exhibit 1-8

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Curved Lines


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

51. In Exhibit 1-8, the slope of the line is a. negative for all values of x b. positive for all values of x c. zero at x = 7 d. first negative, then positive as x increases e. negative for all values of y ANS: C PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Curved Lines

Exhibit 1-9

52. In Exhibit 1-9, the slope of the line is a. negative for all values of x b. positive for all values of x c. never zero d. first negative, then positive as x increases e. first rising, then falling as x increases ANS: D PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models Exhibit 1-10

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

53. The slope of the line in Exhibit 1-10 is a. positive and constant b. positive and increasing c. positive and decreasing d. negative and increasing e. negative and decreasing ANS: C PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: The Slopes of Curved Lines

54. A tangent line is a straight line a. that intersects a curved line twice b. with a slope equal to infinity c. that touches a curved line at only one point d. that intersects a curved line at several points e. that runs along the vertical axis ANS: C PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines

Exhibit 1-11

55. Compare the slopes of the tangents at points a and b in Exhibit 1-11. Which of the following statements is true? a. The slope at a is positive, and the slope at b is negative.


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

b. c. d. e.

The slope at a is negative, and the slope at b is positive. The slope is positive at both a and b. The slope is negative at both a and b. The slope at a is equal to the slope at b.

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines

Exhibit 1-12

56. Using Exhibit 1-12, calculate the slope of the curve where x equals 50. a. 0 b. 1 c. infinite d. -1 e. the slope cannot be determined because there is no tangent line ANS: A PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: The Slopes of Curved Lines

57. A line on a graph will shift if a. the independent variable changes b. there are no changes in any variables considered in the model c. there is a change in a variable that had previously been assumed to be constant d. a change in the independent variable causes a change in the dependent variable e. the independent variable and the dependent variable are unrelated ANS: C PTS: 1 DIF: Hard LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: Line Shifts

58. Most economics graphs reflect the relationship between how many economic variables? a. three b. two c. four d. thirty e. twenty ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Analytic TOP: Understanding Graphs


Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

59. The part of a graph that is most applicable to marginal analysis is the a. origin b. slope c. horizontal axis d. dependent variable e. inverse relation ANS: B PTS: 1 DIF: Moderate NAT: Analytic LOC: Understanding and applying economic models TOP: The Slope, Units of Measurement, and Marginal Analysis Exhibit 1-13 price a

b

quantity

60. Refer to Exhibit 1-13. The reason that Line (a) would shift to the position of Line (b) is a. a change in quantity b. a change in price c. a change in an assumption about the relationship between the two variables observed d. a change from a positive relation to a negative relation e. a change from a negative relation to a positive relation ANS: C PTS: 1 DIF: Moderate LOC: Understanding and applying economic models

NAT: Reflective Thinking TOP: Line Shifts

Test bank economics 8th edition mceachern  

test bank economics 8th edition mceachern. Full file at http://testbank360.eu/test-bank-economics-8th-edition-mceachern

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you