Issuu on Google+

ERIC CAMERON STOCKAND Bachelor of Environmental Design

2009


CONTENTS ACADEMIC WORK TRANSECTING TERRA NOVA MATERIAL SYSTEMS VILLA MAIREA x SUSTAINABILITY LIVING ON THE WEDGE SUM URBAN ENERGY

PROFESSIONAL WORK HONG KONG HOME OF DUNHILL LANEWAY HOUSE DESIGN

ARTWORK + PHOTOGRAPHY NYC SPANISH ABBEY A STREET OF ROTHENBURG AOYAMA: NEW/OLD STREETS OF TOKYO

CONTACT


ACADEMIC WORK 2007-2009


TRANSECTING TERRA NOVA


TRANSECTING TERRA NOVA TERRAIN[s] STUDIO 2007

The TERRAIN[s] studio is an introduction to the study of human beings and the natural and built environment, the physical properties of land, and spatial and functional programs deployed in the creation of outdoor spaces. This was an individual project in which the studio was asked to create a transect across Terra Nova park in Richmond, BC that acts as a conceptual journey, considering the overall plan, as well as a detailed exploration of one component of the journey. My

proposal focused on the end of the journey, a powerful axis mundi where the path meets the ocean, with a community centre incorporating an large elevated outdoor celebration space that spans over land and water. The goal was to create both spaces for ceremony and celebration, as well as spaces for contemplation and selfreflection. Formally, my proposal was inspired by the reeds that dominate the shoreline, and the snow geese that flock overhead. Mentored by: DOUGLAS PATERSON


MATERIAL SYSTEMS

CONSTUCTION[s] STUDIO 2008

The CONSTRUCTION[s] studio is an exploration of design methodologies that engage the logics of organization, materiality and construction as a productive consideration for design. This project was an individual project in which one was to develop a material system and design a structure using such a system -- all based on the assumption that design is inherently a material practice. The guidelines for the material system was that it was to consist of only one material of uniform sized units, and that no

fasteners or adhesives could be used. In addition, the structure was required to expand, contract, rotate and be self supporting. My goal for this project was to meet the aforementioned requirements, as well as developing a structure using a material system that is easily adaptable. My material system consisted of recipe cards that were folded, cut and slotted to create a dynamic surface structure. Mentored by: MARI FUJITA


VILLA MAIREA x SUSTAINABILITY

SHADOW STUDY FOR EXISTING BUILDING


R&D

SOLAR STUDY - EXISTING VS PROPOSED INTERVENTION

MATERIAL DECOMPOSITION


VILLA MAIREA x SUSTAINABILITY CONSTRUCTION[s] STUDIO 2008

The final component of the CONSTUCTION[s] studio was focused on the changing nature of what defines a “home” in terms of our ever-changing contemporary social, economic and cultural values. In this individual project, one was to consider a seminal and iconic house built in the last century. The house I was given was Alvar Aalto’s renowned Villa Mairea in Finland. The goal of the project was to propose a reinterpretation of the house with a contemporary view of social, cultural and environmental

sustainability. My project sought to do this through structural and material changes to mitigate heat loss and maximizing solar gain, reorganize the villa into several single-family units with access to a shared greenhouse that could provide produce for part of the year and serving as a social space for residents. I was inspired by Aalto’s consideration to sustainability, as well as his humanist attitude towards architecture, and attention to detail. Mentored by: MARI FUJITA


LIVING ON THE WEDGE


LIVING ON THE WEDGE

SETTLEMENTS[s] STUDIO 2009 The SETTLEMENT[s] design studio focused on the form and organization of urban settlement patterns and the creative integration of history, environment, infrastructure, and urbanism across scales. In this individual project, one was to consider a site along the Kingsway corridor and propose a number of interventions on a number of different scales -- architectural elements, building, blocks and neighbourhoods. My proposal focused on the junction of three arterial streets and the

space that lies between them. Understanding this point of the corridor and the city as a crucial site, my goal was to create an intervention that served to accomodate the need for urban densification, its nature as a transit hub, and the need for more public open space and green space in the neighbourhood. The proposal incorporated two buildings on site that have a heritage designation and turning a relatively unused and derelict parking area into public space. Mentored by: ERIC VILLAGOMEZ

CONTEXT WITH BUILDING HEIGHTS

TRAFFIC ANALYSIS VEHICULAR / BIKE / PEDESTRIAN

GREENSPACE / VEHICLE ACCESS / BUILDING FOOTPRINTS


MA IN S T

KIN GS W AY BROADWAY


SUM URBAN ENERGY

ENVIRONMENT AND URBAN FORM 2008 ENVIRONMENT AND URBAN FORM considers the spatial elements and patterns of urban form, with an environmental focus to propose sustainability through urban design. This case study examined energy efficiencies of a variety of building typologies and compared in two neighbourhoods in Vancouver: North False Creek and Hastings-Sunrise, East Vancouver. The podium-tower building typologies of North False Creek and the single detatched homes in East Vancouver were examined

with consideration of aperture size, solar gain and access, albedo, building materials, topography and environmental systems. In addition, traffic patterns and transportation options, zoning, parcel and lot sizes and building footprints were mapped and taken into consideration in the overall analysis of energy use. My contribution to this project included 3D modeling, research/analysis and graphic layout Research Partner: MICHAEL VAN DER LAAN. Mentored by: RON KELLETT


PROFESSIONAL WORK 2009-


HONG KONG HOME OF DUNHILL


HONG KONG HOME OF DUNHILL FLOWER ROBOTICS INC, TOKYO 2009 There are two basic aesthetics to the designs of the Homes of Alfred Dunhill that respond to the traditional and modern aspects of the company’s philosophy. The London and Shanghai buildings are more traditional in style, reflecting the context of their siting. The Tokyo store, on the other hand, takes a more modern approach in its facade due to its location in a metropolitan area of Tokyo. In this proposal for the facade of the new Hong Kong Home of Dunhill, I chose to use a

facade that incorporates traditional window lattice detailing that reflects the Shanghai detailing figuratively, the mirrored glass reflects the urban environment literally. The window lattice is illuminated at night, in a manner characteristic of much of the architecture surrounding the building. This was largely inspired by I.M. Pei’s Bank of China Tower, which is located a short distance away from the site. Head Architect: MOTOI NAKAMIKAWA CCD: TATSUYA MATSUI


65160

2817

6065060

4754

6065060

4754

60650 60

2278

60

1813

60650

2278

5336

60650 60

6065060

2583

4754

60650 60

6064664

2278

4754

60650 60

6065060

2735

4754

150

65060

TRANSPARENCY

60650


LANEWAY HOUSE PROTOTYPE WC

WC

WC

WC

TA CONCEPT

WC

WC

WC

WC

COURTYARD CONCEPT

WC

LIGHTWELL CONCEPT

WC


LANEWAY HOUSE DESIGN FREELANCE DESIGN 2009

The City of Vancouver recently passed a bylaw allowing residents to convert or replace their garages with laneway homes. This was a project commissioned for the design of a 500 square foot prototype laneway house for marketing purposes, with the potential for several of these houses to be built throughout the city in the future. The main goal of the design was to achieve a small energy efficient and cost effective home based on the new city guidelines. Also important was making the space

seem larger that it actually is and producing a cost-effective design. To achieve this, windows maximizing natural light were implement, double height spaces were added over the dining area and plumbing streamlined to reduce costs and materials. The floor plan of the house was made as open as possible, providing a easily customized and airy space for the occupants. Design Partner: ELSA SNYDER

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN


ARTWORK + PHOTOGRAPHY 2006-2009


NYC

WATERCOLOUR PAINTING 2006


SPANISH ABBEY

WATERCOLOUR PAINTING 2007


A STREET OF ROTHENBURG PEN AND INK DRAWING 2007


AOYAMA: NEW/OLD TOKYO, JAPAN 2009


STREETS OF TOKYO TOKYO, JAPAN 2009


CONTACT INFORMATION

ERIC CAMERON STOCKAND


THANK YOU



Undergrad Portfolio 2009