Page 1

Eric Fernรกndez Mohedano

14-11-09


L'atletisme és un esport que consisteix en la realització de diferents proves d'objectius i activitats diferents. Es poden classificar en 3 apartats: curses, concursos (salts i llançaments) i proves combinades (heptatló i decatló) . El mot atletisme prové de la paraula grega "athlon" que significa lluita, competència, combat o similars. L'atletisme es un dels pocs esports practicats de forma tradicional mundialment, tant en l’àmbit aficionat com en el transcurs de nombroses competicions de tots els nivells. Els Jocs Olímpics són la prova internacional més coneguda. Se celebren cada quatre anys des de 1896 i l'atletisme és la disciplina més important en ells.

Curses Mig fons Fons Obstacles Relleus Marxa Salts: Longituds, Triple salt, Altura i Perxa Llançaments: Pes, Disc, Martell i Javelina Proves combinades: Pentatlón, Heptatló i Deca


El salt amb perxa és una especialitat atlètica que consisteix a passar per sobre d'una barra horitzontal situada a gran alçada (llistó) sense fer-la caure. S'aconsegueix amb l'ajuda de la perxa, una barra flexible, d'uns 5 metres, que l'atleta duu a les mans i mitjançant una força, velocitat i habilitats gimnàstiques especials.

Tècnica L'atleta comença amb una carrera d'uns 40 metres. En arribar a poca distància del matalàs recolza la perxa a un caixetí reglamentari i gràcies al fet de tenir-la agafada amb les mans pot superar el llistó passant primer les cames, després el cos i finalment els braços, moment en què deixa anar la perxa. Marques El rècord mundial masculí és de 6’14 metres (1994), assolit per S. Bubka, i el femení de 5 metres per lelena Issinbaieva.

Equipament El salt amb perxa requereix a banda del material comú en totes les proves, com un conjunt de roba (samarreta i pantalons o malles) i unes bótes de claus d'atletisme, una barra llarga i flexible que durà a les mans per poder-se impulsar més amunt anomenada perxa; aquesta perxa té normalment de 4 a 5 m de longitud i sol ser de fibra de vidre o de carboni, materials que van reemplaçar a la canya de bambú i al metall en la dècada de 1960. Ielena Isinbàieva és una saltadora amb perxa. Va néixer el 3 de juny de 1982 a Volgograd. Es tracta de l'atleta més important i guardonada en aquesta prova en tota la història, per davant de Stacy Dragila i Svetlana Feofanova. És l'actual posseïdora del rècord del món de salt amb perxa. Ha estat la primera dona de la història en saltar més de cinc metres. A més ha guanyat cinc ors en grans competicions (Jocs Olímpics, Campionats del Món i d'Europa, tant en pista coberta com a l'aire lliure).


Treball de gimnasia  

Treball de gimnasia