Page 1

ERHVERVSAVISEN ROSKILDE I SAMARBEJDE MED ERHVERVSFORUM ROSKILDE

TIL SAMTLIGE HUSSTANDE I ROSKILDE OG LEJRE KOMMUNE - 1. ÅRGANG. NR: 7

Medarbejderne i mange danske virksomheder har en så inaktiv arbejdsdag, at det går ud over sundheden. Men hvordan passer man motion ind i en hverdag, der i forvejen har for få timer? Det har professor Henning Langberg ved Institut for Folkesundhedsvidenskab et bud på. Læs hele interviewet på side 4

TVUNGEN MOTION I ARBEJDSTIDEN? oline.dk

• Uforpligtende tilbud • Faglærte montører • Individuelle løsninger

VI TILBYDER:

• 30 dages ombytningsret

• 80 nyere brugte biler på lager

• 8 dages returret

• God finansiering

Karsten Steen Jensen V EJ

• DAF brugtbilsattest

FRA KØR SEL

Nybolig Erhverv Jørgen Klode

Ballerup · Måløv

Københavnsvej 69, 1. · 4000 Roskilde Tlf. 4635 2292 · Mail: 4003@nybolig.dk

44 97 21 70

46 33 04 00

Måløv Byvej 7 2750 Ballerup

Betonvej 2 4000 Roskilde

..sammen med Nykredit

Drøm

T ED

• God garanti op til 24 mdr.

GS

• Investerings- og boligudlejningsejendomme • Forretningsejendomme • Byggegrunde til opførelse af bolig- og erhvervsejendomme • Industriejendomme • Blandede bolig- og erhvervsejendomme • Projekt- og udviklingsejendomme

TRYGHED

Vi har Roskilde´s største udvalg i gulve, tæpper og gardiner

GAR

RIN

Lokal sparring og rådgivning når det gælder salg, udlejning og vurdering af:

www.stubbe.dk

mela

nd

A NT

G

Statsaut. ejendomsmægler, MDE

Hvor tilfredserne mødes!

PV AN

Jesper Jensen

Arne Stubbe Automobiler A/S

RU

Din strategiske samarbejdspartner i Region Sjælland

PROFESSIONEL

TOYOTA

DA

Nybolig Erhverv

13

Vordin

K Kvik

gbor g

øk ke

K øk ke

ner

ner

MO TOR VEJ 21/

23

Roskilde Garant Roskilde Darupvang 5-7 4000 Roskilde · 46 36 31 10 roskilde@garant.nu · www.garant.nu


2 Netværk med mening

VALGET ER VORES J AF STIG BO JENSEN, FORMAND FOR ERHVERVSFORUM ROSKILDE

tailhandel i passende mængder.

Tirsdag den 19. november 2013 er der kommunevalg - også i Roskilde.

Byggesagsbehandlingstid på to uger er et andet mål, som vil kunne fremme investeringer og tiltrække virksomheder til Roskilde. I det hele taget skal vi have fundet de nøglefaktorer, som afgør virksomhedernes valg af placering, og markedsføre dem - alene sådan får vi tiltrukket flere fremtidsorienterede virksomheder til Roskilde og dermed skabelse af flere arbejdspladser.

ErhvervsFORUM Roskilde tager allerede nu fat på dialogen med kommunens politikere om, hvilke erhvervsmæssige tiltag der bør initieres, og hvilke investeringer, der skal tages i de kommende år. Øverst på alle partiers dagsorden bør stå fornyelse af bymidten, så der skabes mulighed for bedre liv og leben og ikke mindst for at tiltrække flere kunder til byens mange gode butikker og flere turister. Fornyelse af Stændertorvet spiller en central rolle i disse bestræbelser, ligesom et gennemgribende parkeringssøgesystem, som kan lede kunder fra handelsområdet nemt og smertefrit til nærmeste parkeringsplads er et andet af ønskerne. En hurtig afklaring af Røde Port projektet vil også blive hilst velkomment. Efter min menig ligger området perfekt for kontorarbejdspladser, hotel og servicefunktioner blandet med de-

MENTAL HYGIEJNE J AF JENS MÜLLER, DIREKTØR I ERHVERVSFORUM ROSKILDE

Vi løber, cykler og motionerer som aldrig før. Salget af bøger om det sunde liv, den slanke linje og den fedtfattige diæt boomer. Vi udvikler rent fysisk sunde vaner - eller i det mindste bliver vi klogere på, hvad det betyder for vores livskvalitet. Hvor gode er vi imidlertid til at huske at motionere rent mentalt? Jeg tænker ikke alene på det at koble fra, Mindfulness, gå til yoga, afspænding eller lignende ’øvelser’, der dog i høj grad er værd at stifte bekendtskab med. Nej, jeg tænker på, hvor gode vi er til at udfordre og berige hinanden mentalt. Hvor gode er vi til at tale sammen om og filosofere over tilværelsens generelle udfordringer, dagligdagens genvordigheder og de oplevelser, der er med til at forme os som mennesker?

”De fleste af os sander til i hverdagen og når aldrig at træde de tre skridt tilbage fra lærredet, der gør, at vi kan se hele lærredet på én gang.”

Nogle har et par få fortrolige, som de åbner sig for, andre får det aldrig rigtig prioriteret. De fleste af os sander til i hverdagen og når aldrig at træde de tre skridt tilbage fra lærredet, der gør, at vi kan se hele lærredet på én gang. Efter min mening er det vigtigt, at den øvelse bliver prioriteret, for at vi derigennem kan abstrahere fra i dag og blive inspireret til i morgen.

Selv har jeg haft stor glæde af diverse netværk, herunder specielt erhvervsFORUM Roskildes mange grenede netværk, hvor jeg igennem årene har lært mange nye og forskelligartede mennesker at kende. En del af disse nye bekendtskaber har udviklet sig i en retning, hvor det er naturligt at tale om meget andet end forretning. Det har været utroligt givende, ikke blot som menneske, men i høj grad også erhvervsmæssigt, da nye vinkler på ’det store lærred’ i høj grad også afføder nye vinkler på dagligdagen. Jeg kan kun opfordre alle vores nuværende og kommende medlemmer til at bruge vores netværksfaciliteter flittigt, ikke kun til rå business, men i høj grad også som et frirum, hvor man kan pleje sin mentale hygiejne.

Det er blot nogle få af de emner, som jeg er sikker på vil blive diskuteret op til valgdagen. Sæt derfor allerede nu kryds i kalenderen tirsdag den 5. november. Denne dag inviterer erhvervsFORUM Roskilde til valgmøde, hvor Roskildes spidskandidater får spørgsmål og ønsker fra os alle i Roskildes erhvervsliv. På gensyn...


3 Netværk med mening

Fakta Vi er et printbureau, der har ligget i Roskilde i over 30 år. Vi udfører mange former for printopgaver på moderne udstyr og leverer til en god pris og meget ofte med en kort leveringstid. Vi løser printopgaver for både erhverv, studerende og private. Se under produkter på www.rokp.dk for mere information og inspiration. Spørg gerne hvis du er i tvivl. Brug opgaveforespørgelse på www.rokp.dk, så vender vi tilbage inden for ganske kort tid. Med venlig hilsen Jakob Bo Berthelsen


4 Netværk med mening

FYSISK AKTIVITET - ET PLUS PÅ BUNDLINJEN!

Professor Henning Langberg fra Københavns Universitet forsker i, hvordan vi får mere fysisk aktivitet ind i hverdagen. Professoren er selv ivrig sportsudøver her fanget i de franske alper.

J AF GITTE MADSEN, STORYFINDER

VI MØDTE PROFESSOR HENNING LANGBERG FRA KØBENHAVNS UNIVERSITET TIL EN SNAK OM MOTION OG ARBEJDE. HAN FORSKER I, HVORDAN VI DANSKERE KAN FÅ STØRRE FYSISK AKTIVITET IND I VORES TRAVLE ARBEJDSDAG – OG FASTHOLDE DE GODE VANER Er alt det her motionshalløj ikke bare et modefænomen? På ingen måde. Hele evolutionen er gået mod mindre fysisk aktivitet og at optimere indtagelsen af føde. Vi har nu nået det punkt, hvor vi har mad nok, men også en hverdag uden fysisk aktivitet. Når vi rejser os fra sengen, sætter vi os direkte til morgenbordet, derefter ind i bilen til arbejde, inden vi rammer kontorstolen, som vi bliver siddende på, indtil vi igen stiger ind i bilen for at køre hjem og sætte os til at spise, falde om i sofaen og ende i sengen. Det er en problematisk udvikling, som forringer vores livskvalitet og levealder. Men hvorfor kommer vi så ikke bare i gang med at bevæge os? Først er det svært at bryde vaner. Dernæst har de fleste af os en presset hverdag, hvor vi skal nå en ”Hele evolutionen masse på arbejdet, hente børn, købe ind, er gået mod mindre lave mad, etc. Det er fysisk aktivitet og at svært at se, hvordan optimere indtagelsen der også skal være tid til motion. Tilaf føde.”

gængeligheden er også en faktor. Ligger træningscentret (for) langt væk, eller har arbejdspladsen ikke et tilbud, bliver det uoverskueligt. Hvilke konsekvenser har fysisk inaktivitet for arbejdslivet – og i sidste ende for bundlinjen? De fleste af os sidder/ligger mere ned, end vi bevæger os. Det kan undre mig, at vi overhovedet kan rette hoften ud. Uden fysisk aktivitet daler vores koncentrationsevne, energiniveau og produktivitet. Blot få minutters fysisk aktivitet i arbejdstiden vil gøre os mere produktive og styrke helbredet. Så det har stor betydning i forhold til bundlinjen. Hvad kan vi gøre for at bryde den inaktive vane? Det er netop det, jeg forsker i. Vi har lige lavet et stort studie med utrænede, der begyndte at løbe. Her viste det sig, at dem, der holdt ved deres nye løbevaner, var dem, der havde et mål med løbet. Udover selve motivet spiller den sociale faktor en væsentlig rolle for at holde fast i motionsvanen. Af gode grunde er holdsport som fodbold, håndbold, volley og eksempelvis løbeklubber populære. De holder folk til ilden.

”Det kan undre mig, at vi overhovedet kan rette hoften ud.”

Hvilke råd har du til de virksomheder, der gerne vil være mere fysisk aktive? Det er vigtigt at slå fast, at der ikke skal særligt meget fysisk aktivitet ind i hverdagen for at få en gevinst. Blot to minutter om dagen giver færre nakke- og skuldersmerter. Dernæst er det en god ide at gå flere sammen. Aftal evt. med en kollega, at I cykler til arbejde, går en tur med madpakken i jeres frokostpause, går over til hinanden i stedet for at skrive mails, hvis I sidder tæt på hinanden. Du kan parkere bilen længst væk på p-pladsen, holde møder som gå-møder. Og så er der jo det velkendte råd med trapperne. Man behøver altså ikke bruge to timer om ugen i et fitnesscenter? Nej, det handler om at kombinere flere ting, så den fysiske aktivitet bliver en integreret del af din hverdag – og ikke en ekstra ting på to-do listen. For at få størst succes med mere fysisk aktivitet på arbejdspladsen skal ledelsen tage førertrøjen på. Ledelsens motivation burde være ligetil: De får en bedre bundlinje, fordi fysisk aktivitet ikke kun styrker helbredet, men også gør os mennesker gladere – og glade medarbejdere har dokumenteret mindre sygefravær.


5 Netværk med mening

NØGLEORDET ER

RUMMELIGHED! J AF GITTE MADSEN, STORYFINDER

STØRRE FOKUS PÅ DET, DER ALLEREDE VIRKER, OG MERE ROS I HVERDAGEN. DET ER SKRIDT PÅ VEJEN TIL EN SUNDERE ARBEJDSPLADS HOS PRODUKTIONSVIRKSOMHEDEN THERMO FISHER SCIENTIFIC, NUNC A/S, DER HAR 401 MEDARBEJDERE Sundhed og trivsel handler om meget mere end broccoli, fedtfattig dressing og speltbrød i kantinen. Det er balancen mellem mental og fysisk sundhed, der skaber den gode arbejdsplads. Det mener Torben Risgaard Strand, fabriksdirektør for Thermo Fisher Scientific, Nunc A/S i Roskilde, der producerer plastprodukter til sundhedssektoren. Ledelsen skal vise vejen I de sidste syv år har virksomheden arbejdet aktivt med trivsel og sundhed. Faktisk så godt, at topledelsen i den amerikansk ejede koncern ved deres besøg i Roskilde anerkender virksomheden for det høje medarbejderengagement, der blandt andet er skabt som resultat af målrettet arbejde med trivsel og sundhed. En del af succesen skyldes, at ledelsen indbyder og faciliterer aktiv inddragelse af medarbejderne i deres beslutninger.

”Det er balancen mellem mental og fysisk sundhed, der skaber den gode arbejdsplads.” Respekt for forskellighed ”Vi arbejder ud fra en årlig målsætning, hvoraf ét af fire hovedområder er Medarbejdere, og hvor et årligt tilbagevendende tema er medarbejdertrivsel. Det næste tema i år med særligt fokus bliver Diversity & Inclusion, som kort fortalt handler om respekt for forskellighed. For selvom medarbejderne ikke selv har valgt hinanden som kolleger, er det vigtigste for mig, at de respekterer hinanden, og at vi udnytter forskelligheden til at finde nye og kreative løsninger, så vi udvikler os hurtigere end konkurrenterne. På den korte bane giver det bedre projektgennemførelser, større effektivitet og produktivitet. Men rent samfundsmæssigt er det et vigtigt menneskesyn at bringe med sig fra fabrikken og ud i samfundet”, siger Torben Risgaard Strand. Trivselsagenter i alle afdelinger Et andet fokusområde i 2013 er indførelsen af Appreciative Inkquiry – en organisationsudviklingsmetode, hvor der fokuseres på at gøre mere af det, der allerede virker i organisationen. ”Det er både et praktisk værktøj, men først og fremmest er det en ændring af mindsettet, så du ser glasset som halvt fuldt i stedet for halvtomt”, lyder det fra Torben Risgaard Strand.

Ét skridt ad gangen For at få succes skal du tage ét skridt ad gangen, mener Torben Risgaard Strand. ”Det gælder uanset, om du vil forandre en hel organisation, i gang med at motionere eller begynde at spise mere sundt. Vaner ér svære at ændre. Derfor bliver jeg særligt glad, når jeg ser kolleger, der uopfordret hjælper hinanden, selvom de har travlt - og medarbejdere, der aldrig har løbet to kilometer, tilmelde sig den årlige DHL-stafet. Så ved jeg, at vi har ramt noget rigtigt.”

5 ledelsesråd

til større trivsel og sundhed i virksomheden: 1. Vis med eksempler, at du gerne vil ha’, at medarbejderne trives og er sunde og raske. 2. Inddrag medarbejderne i en dialog om, hvad I kan forbedre/ændre - skab medansvar for trivsel og sundhed. 3. Arbejd med din egen rummelighed og udnyt forskellighederne. 4. Lær dig selv at udvise tillid og lad medarbejderne udvikle sig. 5. Hold medarbejderne informeret og fortæl, hvad der er godt, og hvad der er skidt.

Erhvervspris 2013

Hvem skal have Erhvervsprisen 2013 ? I år uddeles Erhvervsprisen for 31. gang. Du kan indstille din arbejdsplads, en anden virksomhed, enkeltperson eller institution, som har gjort noget særligt for erhvervsudviklingen i Roskildeegnen. Prismodtageren skal have adresse indenfor Roskilde, Tune, Jyllinge, Kirke Såby, Kirke Hyllinge, Viby Sj., Hvalsø, Lejre eller Gadstrup

Til at understøtte denne kultur introduceres trivselsagenter i hver afdeling, som skal være med til at sikre et godt arbejdsklima. ”Nogle gange er det både nemmere og hurtigere at gå til trivselsagenten med et eventuelt problem eller en ide, end det er at gå til sin leder. Samtidig arbejder vi i hele organisationen bevidst på at blive bedre til at rose hinanden. Her vil trivselsagenterne også spille en vigtig rolle”.

” Nogle gange er det både nemmere og hurtigere at gå til trivselsagenten.”

Al forandring er svær. Så tag ét skridt ad gangen, lyder rådet fra fabriksdirektør Torben R. Strand fra Thermo Fisher Scientific, Nunc A/S i Roskilde.

Send os din indstilling med en kort begrundelse for din kandidat senest 3. september. Modtageren offentliggøres i slutningen af september.

Roskilde Algade 16, 1. 70 33 44 44 nordea.dk


6 Netværk med mening

SYNLIGHEDEN ER AFGØRENDE FOR SALGET! DET BEHØVER DOG IKKE KOSTE KASSEN AT VÆRE ET KENDT ANSIGT I LOKALOMRÅDET For rigtig mange virksomheder er det at arbejde netværksbaseret en afgørende del af deres forretningssucces. Årsagen? Vi køber sjældent en vare eller ydelse udelukkende på grund af prisen, men fordi vi har tillid til den pågældende virksomhed

eller person, vi handler med. Hvor kan jeg købe tillid? ”Det kan du ingen steder. Til gengæld kan du skabe den ved

at lære dine potentielle kunder godt at kende og ved at være synlig der, hvor du gerne vil sælge. Og her er det lokale erhvervsnetværk og den lokale avis et oplagt sted”, lyder det fra Johnny Schäffer i erhvervsFORUM Roskilde, som 450 lokale virksomheder allerede er medlem af. Kombinér annoncering og fysisk netværk Udover at deltage i de fysiske netværksmøder, vælger mange af erhvervsFORUM Roskildes medlemmer at supplere virksomhedens synlighed med annoncering, herunder visitkortannoncerne, som du kan se her på siden. ”Jeg kender ikke andre steder, hvor du kan give dit visitkort til 58.000 potentielle kunder på én gang for bare 800 kroner. Det er ret unikt”, fortæller Sara Juhl, direktør i rekrutterings- og rådgivningsvirksomheden Bloom.

GENTAGELSESFAKTOREN ER VIGTIG ”Uanset om du deltager på netværksmøder eller annoncerer i avisen, er det ikke nok at vise ansigt én gang. Det er gentagelsesfaktoren, der gør, at du bliver husket. Da vi gerne støtter op omkring det lokale erhvervsnetværk og

samtidig har mulighed for at profilere os til en god pris i avisen, så giver det god mening at kombinere medlemskabet i erhvervsFORUM Roskilde med visitkortannoncer.” Per Schneider, direktør i Grønagers Grafisk

Præstemarksvej 11

46Mail:ktskilte@ktskilte.dk 32 01 26 TOTAL TEKNISK SERVICE & VEDLIGEHOLDELSE

INDUSTRIELLE SAMT BYGNINGSTEKNISKE ANLÆG

• SIKRINGSANLÆG • FIBER & KABEL TEKNIK • INDUSTRIANLÆG

har Danmarks mest moderne lagerhotel

• IBI - INSTALLATIONER • IND & UDLAND • PROJEKTERING

• INSTALLATION • DATA-TELE • BRANDALARM

Autoreklame Facadeskilte Byggepladsskilte Bannere Serigrafi Wæbersvej 22 • Roskilde • Tlf. 46 36 3818

www.kaldalskilte.dk

Her opbevares dit indbo, opvarmet og alarmovervåget.

Møbelcontaineren kan plomberes eller sikres med din personlige hængelås Handy har over 20 års erfaring Handy sikrer dig professionel flytning Handy flytter dør til dør i ind- og udlandet

Handy Maskintransport Handy totalflytninger Handy erhvervsflytninger Handy lagerhotel

Himmelev Bygade 76 ApS 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 49 20 - Fax: 46 35 49 23 - www.handyflyt.dk

I Teknisk vedligeholdelse I Servicekontrakter VVS - VE - Køl - Sprinkler I VVS I Ventilation I Køl I Sprinkler I Blik

www.c5vvs.dk I tlf. 45 70 01 01

Afd: Roskilde Gevninge København


7 Netværk med mening

NETVÆRK & MOTION PÅ ÉN GANG! ERHVERVSFORUM ROSKILDE OG FYSIOCENTER ROSKILDE ER GÅET SAMMEN OM ET NYT NETVÆRKSKONCEPT, DER STARTER OP DEN 3. SEPTEMBER. IDEEN BAG ”ACTIVE NETWORKING” ER AT GØRE DET NEMMERE AT KOMBINERE FORRETNING OG MOTION.

mer. Den anden initiativtager, Niels Honoré fra Fysiocenter Roskilde, forklarer: ”Her kan du træde rundt på cyklen, tage en tur på løbebåndet, eller noget helt tredje, mens du netværker med sidemanden. Det er både en sjov og uformel måde at mødes på, men også en stor gevinst på sundhedskontoen, da blot lidt bevægelse om dagen har en positiv indvirkning på helbredet.”

Active Networking

starter 3. September – kom

med!

Program: Kl. 7.30 - 8.00: Velkomst kaffe/te/va nd og frugt og præsentationsrund e af deltagerne Kl. 8.00 - 8.30: Optimér din virksomh ed med Facebook – ved Inge Bang eWeb.dk Kl. 8.30 - 9.30: Fri motion og network ing

Hos JKS har vi mere end 15 års erfaring i at skabe det helt rigtige match mellem medarbejder og virksomhed - uanset om der er tale om et midlertidigt vikariat eller en fastansættelse. Vi er et oplagt valg for dig, hvis du ønsker en stærk og fleksibel bemandingsløsning.

Johnny Schäffer fra erhvervsFORUM Roskilde. Et kreativt møderum Active Networking bliver ikke en erstatning for de traditionelle netværksmøder, men et ekstra tilbud til foreningens medlem-

Tilmelding: www.erhvervsforum .biz

!

KREATIV SPARRING

WWW.GGP.DK

”Det her handler ikke om løftede pegefingre, men om at tænke netværk i nye baner. Om at finde nye måder at optimere vores medlemmers forretning på. Det kan vi med det her koncept. For når du er fysisk aktiv, bliver din hjerne skarpere – og i sidste ende også din forretning”, fortæller den ene af initiativtagerne,

Sted: Fysiocenter Roskilde , Københavnsvej 140 Praktisk: Mød op i dit almindeli ge tøj

Markedsføring og grafiske løsninger til din virksomhed - VI STÅR FOR HELE PROCESSEN!

Gitte Kristensen Afdelingsleder

Nancy Aaen

9:BPb~A^bZX[ST~C[U#%" &$~YZbSZ

In English Elektronisk og mekanisk sikring

Oversættelse (dansk ¥ engelsk) korrekturlæsning & sproglig revision T: 2871 2643

Værdiopbevaringsskabe

www.inenglish.dk

Autoriseret Ruko Sikringscenter

bloom Effektiv og professionel rekruttering og rådgivning

PRODUKTION OG UDVIKLING R ORTMIDLE DRE TRANSP N A G O Y BIL FL DYR PLANTER OG NATUR BYGGE OG ANLÆG MEDIEPRODUKTION AMU

EUX

Mere end 30 års erfaring

HTX

STRØM, STYRING OG

IT

www.bloom.dk - 7020 1230 -kompetente medarbejdere til kloge virksomheder

Døgnvagt Ring til os eller besøg vor forretning

WWW.RTS.DK

Københavnsvej 41 Telefon 4636 4142 info@roskildelaase.dk

• 4000 Roskilde • Fax 4636 4344 • www.roskildelaase.dk


8 Netværk med mening

HVAD KAN DU FÅ UD AF

MUS-SAMTALEN? J AF SUZANNE BAUERFEIND, SATISFACTOR

”MUS kan virkelig gøre en forskel for medarbejdernes trivsel, motivation og udvikling.”

DEN ÅRLIGE MUS-SAMTALE HAR RY FOR AT VÆRE FULD AF HENSIGT, UDEN HANDLING OG SPILD AF TID. MEN MED GOD FORBEREDELSE FRA BÅDE LEDERS OG MEDARBEJDERS SIDE ER DEN YDERST VÆRDISKABENDE Medarbejderudviklingssamtaler er kun spild af tid, hvis de ikke skaber forandring. Mine oplevelser gennem mit eget arbejdsliv – både som medarbejder og konsulent, er, at mange ser MUS som en sur pligt, i stedet for det, den er - nemlig en samtale fuld af muligheder. Forestil dig, hvad du kan få ud af MUS, når den bliver mere end bare løs snak – når både medarbejder og leder får et klart mål, når det bliver tydeligt, hvad I hver især kan ændre for at nå målet! Når MUS-samtalen bliver prioriteret som en årlig event, kan den virkelig gøre en forskel for medarbejdernes trivsel, motivation og udvikling, og det skaber på alle måder en velfungerende og effektiv arbejdsplads. Men det kræver, at I forbereder jer til samtalerne og sætter dem i struktur. Her får du nogle gode råd til, hvad der skal til for at få en MUS, der virker.

6 tips til den værdifulde MUS-samtale: 1. Forbered samtalerne grundigt og bed dine medarbejdere gøre det samme. Spørg fx på forhånd: Hvad skal vi som ledere have fokus på, for at du trives på din arbejdsplads? – og vær klar til at høre svaret. Du vil med dette spørgsmål opleve, hvor forskelligt medarbejdere ser på tingene, og er der generelle udfordringer på arbejdspladsen, vil det træde tydeligt frem. 2. Opstil et klart mål for samtalen – det sikrer struktur og udvikling. 3. Hav de individuelle briller på – og lyt mere, end du taler. Det kan godt være, at dine to salgsassistenter laver det samme, men som personer er de forskellige og skal motiveres på hver sin måde. Forstår du dine medarbejderes individuelle behov og motivationsfaktorer, har du mulighed for at skabe en velfungerende arbejdsplads. 4. Kig på medarbejdernes behov i nuet – det er her, udvikling skabes. 5. Hav en coachende tilgang til samtalen og stil åbne og gode spørgsmål. Vigtigt er det at acceptere medarbejdernes forskelligheder og behov. 6. Lav en handlingsplan i samråd med medarbejderen, før mødet afsluttes og aftal, hvem der følger op og hvornår. Medarbejderudviklingssamtaler er kun spild af tid, hvis ikke de skaber forandring, mener Suzanne Bauerfeind fra SatisFactor.


IRONMAN eller MOTIONIST 1

2

9

Vil du i form til at gennemføre en Ironmed mening man, bestige Alp d´Huez püNetvÌrk mountain bike eller vil du blot fordele lidt kilo rundt pü kroppen, sü ligger to af Roskildes specialister dør om dør pü Industrivej. Her für du rüd og vejledning fra top til tü af professionelle fagfolk. God service tager tid, sü bÌr over med os, hvis der er lidt ventetid.

4

5

3

6

FĂĽ det maksimale ud af dine trĂŚningstimer

Süler - skrÌddersyet til dine fødder

900 kvm. i et plan og 100 gratis P-pladser - lige til døren

TrÌn dine ben før du gennemfører Ironman

Erfarne trĂŚningsfysiologer varetager testningen, evaluerer resultaterne sammen med dig samt rĂĽdgiver om optimering af din trĂŚning, sĂĽledes, at du kan fĂĽ det maksimale ud af dine trĂŚningstimer.

De rigtige süler kan gøre undervÌrker nür du dyrker sport. Vi tester dig pü løbebünd, dine hofter og bÌkken og efter scanningen af dine fødder beregnes og fremstilles dine süler.

Fitness Sport er nabo til SnowFun og tilbyder alle former for trÌningsfaciliteter. Vi har dagligt besøg af alt fra pensionister til toptrÌnede idrÌtsudøvere. FÌlles for dem alle er, at de gør det for fornøjelsens skyld. Det giver mere livskvalitet og nür du er i god form, kan du klare langt mere i hverdagen. Indehaver af Fitness Sport Kent Jakobsen NJEU J GPUP  *OEFIBWFS BG 4OPX'VO +“SHFO1FEBM/JFMTFO UI PHBEWPLBU5IPNBT 'PHU UI WJTFSIFSMJEUBGEFUS�OJOHTGPSNer der kan udøves i centret.

I centret har vi maskiner til at trÌne hver en muskel i kroppen. Thomas og Jørgen har den seneste tid selv vÌret ittige deltager i deres trÌning op til Ironman Copenhagen.

1

t TRI -elite for dig der gerne vil teste og optimere din fysiske kapacitet i to sports grene, fx løb & cykling

2

CustomďŹ t din cykel, det gir resultater FĂĽ indstillet din cykel og optimeret din køreposition, oplev en bedre komfort og kraftoverførsel. Vi har ekspertisen, vĂŚrktøj og maskiner.

3

t Elite for dig der gerne vil teste og optimere din fysiske kapacitet i en sportsgren, fx løb, cykling eller langrend t Super motionist /motionist til dig der gerne vil vide mere om din generelle fysiske kapacitet De dybdegüende fysiologiske mül er bl.a.: t .BLTJNBMJMUPQUBHFMTFT hastighed t ,POEJUBM t 6EIPMEFOIFE t /ZUUFWJSLOJOH IWPS“LPOP  misk bevÌger du dig) m..

4

Thomas og Jørgen gennemførte iøvrigt Ironman Copenhagen denne weekend.

Udfordre dig selv og vĂŚr med til

ChallangeDay Du har frem til den 21. september mulighed for at teste dig selv og din udholdenhed. Det kan vÌre alt fra at løbe 1,5 km. pü løbebünd til at kunne tage 20 armbøjninger, tabe to kilo eller noget helt tredie.

5

Spinning øger din udholdenhed Der er spinning hver dag. Vores dygtige instruktører sørger for det rette energiniveau og du vil opleve en fantastisk stemning.

6

Kom og trĂŚn i august og september, for kun 49 kr. vi hjĂŚlper dig med programlĂŚgning sĂĽ du kan klare din udfordring pĂĽ Challangeday den 21 september. Vi glĂŚder os til at se dig.

Åbent hus INDUSTRIVEJ 1 E ¡ ROSKILDE ¡ TLF. 46 35 40 86 WWW.SNOWFUN.DK ¡

Kom og prøv vores hold i Spinningsalen og Aerobicsalen. Vi kører ½ timers event fra kl. 9 - 12 den 21 september. .FMEFSEVEJHJOEEFOOFEBHLBOEVUS�OF September og oktober for kun 49 kr.

FITNESS

SPORT

INDUSTRIVEJ 3B ¡ ROSKILDE ¡ TLF. 46 73 44 44 WWW.FITNESS-SPORT.DK


Læserrejser - som læser af avisen får du disse specielle læsertilbud

10 Netværk med mening

SÅDAN ARBEJDER VI

Ophold i hjertet af Aalborg

MED SUNDHED OG TRIVSEL! HVORDAN SKABER MAN EN SUND ARBEJDSPLADS? DET HAR VI HAR SPURGT TO AF MEDLEMMERNE I ERHVERVSFORUM ROSKILDE OM

Her bliver du fyret for ikke at sige din mening!

Priskode

L104a Pris i kr. pr. person i delt db.vær., inkl:

HOTEL CHAGALL Aalborg er kendt som en rigtig god shoppingby, og hvis man trænger til en pause, er der masser af cafeer og små hyggelige steder, hvor man kan tanke op. Man bør heller ikke snyde sig selv for et besøg i Utzon Center, der er skabt af den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon sammen med sønnen Kim Utzon. Husk også at besøge den 4-stjernede turistattraktion Kunsten museum. Hotel Chagall er det perfekte overnatningssted, hvis man har planlagt en aen i Aalborg Teater eller vil overvære en koncert med Aalborg Symfoniorkester. Selvom hotellet ligger på Aalborgs hovedgade, er der dejlig fred og ro på værelserne, der vender bort fra gaden.

gÌ 1 x overnatning i stort Business værelse gÌ 1 x lækker morgenbuffet gÌ 1 flaske vin og Summerbird chokolade på værelset gÌ Gratis adgang til SPAR Casino Aalborg

185,

425,-

Lærlingeklub, masser af efteruddannelse og en god kollegial tone var blot nogle af begrundelserne, da svend Jesper V. Svenningsen i marts indstillede sin arbejdsplads, Egon Olsen & Søn til Årets Arbejdsplads. I alt blev 50 virksomheder nomineret, og det ca. 60 mand store tømrerfirma er nu nået til finalen med tre andre og venter spændt til den 14. september, hvor vinderen offentliggøres.

Ifølge PR- og trivselsansvarlig, Mitzi Håkansson, er en af årsagerne til de glade medarbejdere, at de føler sig hørt og set af ledelsen, der altid er åben for gode ideer. ”Vi har en kultur, hvor medarbejderne opfordres til at sige deres mening. Eller som vores adm. direktør ville sige: Her får du ikke en fyreseddel for at sige din mening, men for ikke at sige den.”

Barn i ekstra opredning: 125,Ankomst alle dage i 2013.

Ferie i Rold Skov - med masser af oplevelser

Priskode

L16b

ROLD GL. KRO

Pris i kr. pr. person i delt db.vær., inkl:

Den smukke egn omkring Rold Skov er simpelthen et overflødighedshorn af seværdigheder og smukke naturoplevelser. Her findes Nordeuropas mest vandrige kilder, forkrøblede træer i Troldeskoven og her ligger de smukke Rebild Bakker. Rold Skov byder også på 2 søer, hvor man kan bade. Her er det også de små museers land med bl.a. Jodle Birges Museum, Spillemandsmuseet, Blokhusmuseet og Thingbæk Kalkminer. Rold Gl. Kro er en historisk gammel kro beliggende 600 m fra Rold skov. Kroen byder på et traditionsrigt krokøkken, som spænder fra det danske krokøkken til kreative gourmetmenuer. Kroens værelser findes i en selvstændig bygning, i rolige omgivelser.

gÌ 5 x overnatning gÌ 5 x morgenbuffet gÌ Entrébillet til Jodle Birges Museum, Thingbæk Kalkminer, Spillemands- & Skovbrugsmuseum samt Blokhusmuseet i Rebild

SPAR

1.599,- 1.000,

PR- og trivselsansvarlig, Mitzi Håkansson, og Jesper V. Svenningsen, der indstillede Egon Olsen & Søn til Årets Arbejdsplads.

Barn i ekstra opredning: 500,Ankomst alle dage i 2013.

Attraktiv plet på heden - med fred og ro for sjælen

Priskode

L35a

KIBÆK HOTEL

Pris i kr. pr. person i delt db.vær., inkl:

Kibæk er en stationsby med ca. 2800 indbyggere, beliggende ca. 14 kilometer sydvest for Herning. Kibæk er eerhånden blevet et yndet tilflyttersted for familier, der ønsker frisk lu, landsbyidyl og grønne områder som alternativ til storbyens dyder. Byens slogan er ”en landsby med vilje”, og viljen til at drive hotel findes bestemt på Kibæk Hotel, hvor ejerne netop har bygget helt nye og flotte værelser, ligesom hotellets øvrige værelser også har en rigtig høj standard. Absolut et besøg værd og meget centralt beliggende, hvis man ønsker at udforske Øst-, Midt og/eller Vestjyllands enestående natur, kultur og attraktioner.

gÌ gÌ gÌ gÌ

Ingen ekspeditions- og afbestillingsgebyr Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl

Teknisk arrangør:

2 x overnatning 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu eer kokkens valg 1 x sandwich og kildevand til dagens udflugt

848,-

SPAR

345,

Barn i ekstra opr.: 400,Ankomst alle dage undtagen lørdag og søndag hele 2013.

Bestil nu på

76 26 19 60

og oplys rabatkod e 2326 samt priskod e. Åbent hverdage kl. 8.30-16.00

Logistikmedarbejder, Ronny Hansen, og Direktør, Jimmi Nielsen fra BC Catering

Motivationen er afgørende ”Min vigtigste opgave er at opbygge en kultur, hvor alle er lige vigtige”, fortæller direktør i BC Catering, Jimmi Nielsen. Han mener, at motivationen er en af de væsentligste faktorer til at skabe en sund virksomhed – og motivationen skal helst komme fra kollega til kollega. Ledelsens rolle er at bakke op om medarbejdernes initiativer og sikre, at der bliver handlet på dem.

”Lige nu er vi ved at udvikle et kreativt rum, hvor alle medarbejdere kan booke sig ind og braine på nye ideer. Væggene skal være hvide og til at tegne og male på. Eneste krav for at booke lokalet er, at der skal være sat mål op for kreativiteten. Jeg tror på, at jo større frihed og ansvar, den enkelte har – jo større bliver motivationen og resultatet”.


11 Netværk med mening

Når du vil vide mere... Erhvervsavisen Roskilde – Netværk med mening udgives i et samarbejde mellem Roskilde Mediecenter og erhvervsFORUM Roskilde. Roskilde Mediecenter varetager salg, opsætning og distribution til i alt 58.000 husstande. ErhvervsFORUM Roskilde har ansvaret for det redaktionelle indhold. Annoncering: Salgsleder Dorthe Bomark T: 23 40 35 69 M: db@roskildeavis.dk

Bliv medlem af områdets største

ERHVERVSNETVÆRK Med 450 medlemmer er erhvervsFORUM Roskilde områdets største erhvervsnetværk. Her kan du deltage i netværksmøder, konferencer, debatmøder, virksomhedsbesøg, m.m. og få netværk, viden og inspiration, der udvikler din virksomhed. Få mere information og meld dig ind på www.erhvervsFORUM.biz eller på telefon: 7020 7680. Vi glæder os til at byde dig velkommen!

GLÆD DIG TIL NÆSTE NETVÆRK MED MENING … der udkommer 18. september. Her er temaet: Sådan får du gode netværk! Det handler om at dele og kende de rigtige mennesker... Læs bl.a. interview med Soulaima Gourani om strategisk networking. Forslag til artikler, pressemeddelelser m.v. til næste måneds tema skal være redaktionen i hænde senest 10. september på redaktion@erhvervsforum.biz

SERVICE GUIDEN „

„ ALARMSYSTEMER

„ FOTO

Securidan Alarmsystemer Tingvej 33, Roskilde......................... 46 34 55 10 Tyverialarm, brandalarm og vagt

Fotograf Morten Bak Soltoftevej 2, Jyllinge ....................... 51 90 89 02 www.mortenbak.dk

„ ADVOKATER Forum Advokater Havnevej 3, Roskilde .......................46 38 03 20

„ DATA/EDB BORESKO A/S Københavnsvej 106, Roskilde .......... 46 77 02 00 ZAP-IN KONTORSUPERMARKED A/S Ro’s Have 13, Roskilde .....................46 36 55 80

„ DETAILEMBALLAGE ZAP-in Kontorsupermarked A/S Ro’s Have 13, Roskilde .....................46 36 55 80

„ EL-INSTALLATØRER MJ Elektro ApS Tingvej 33, Roskilde.........................46 34 55 00

„ ERHVERVSBEKLÆDNING Sport & Erhvervshuset ApS Ringstedgade 73, Roskilde ...............46 35 14 54 Tekstiltryk, broderi, sport- reklame- arbejdstøj

„ FLYTTEFORRETNINGER Roskilde Budcenter A/S, Lagerhotel Himmelev Bygade 80, Roskilde ........46 75 51 85 Torben Høj Rasmussen Handy Flyt ApS, opbevaring, lagerhotel Himmelev Bygade 76, Roskilde .......46 35 49 20 Marianne og Finn Laursen

Thierry Wielemann Fotografi Alt i erhvervs- og portrætfotografi, atelier og mobilt studie ................... 40 34 40 17 www.twfoto.dk - Rabalderstræde 10, Roskilde R.A. Reklamefoto Algade 2, Roskilde ............................ 46 36 20 11 - Alt i reklamefoto. Atelie og location. Spørg efter Per

„ GRAFFITIRENS GUNDSØ malerforretning af 1987 A/S Afrens af graffiti ............................... 46 78 71 38

„ INKASSO HH Kreditservice Jernbanegade 23B, 1. sal, Rosk. .......46 30 50 68

„ KLOAKRENSNING Kloakrensning R.T.R Kloakservice ApS Sdr. Mellemvej 35, Roskilde..............46 75 75 30

„ KONTORINDRETNING BORESKO A/S Københavnsvej 106, Roskilde .......... 46 77 02 00 JcN erhverv Industrivej 22, Roskilde ................... 46 75 63 66 Montana - Dencon - Fritz Hansen- Cube - HÅG

„ KONTORARTIKLER ZAP-in Kontorsupermarked A/S Ro’s Have 13, Roskilde.....................46 36 55 80

Dorte Knudsen T: 23 40 35 76 M: dk@roskildeavis.dk Rikke Odgaard Jensen T: 23 40 35 71 M: roj@roskildeavis.dk Patrick Holbek T: 40 58 44 37 M: ph@roskildeavis.dk Erhvervsredaktion: Ansvarshavende erhvervsredaktør: Johnny K. Schäffer, erhvervsFORUM Roskilde. T: 70 27 76 80 M: johnny@erhvervsforum.biz Øvrig erhvervsredaktion: Gitte Madsen, Storyfinder T: 20 28 84 01 M: gm@storyfinder.dk Jens Müller, direktør for erhvervsFORUM Roskilde. T: 70 27 76 80 M: jens@erhvervsforum.biz

„ KONTORARTIKLER

„ REVISION

BORESKO A/S Københavnsvej 106, Roskilde .......... 46 77 02 00

Ramsø Revision ApS Hovedgaden 5, 4621 Gadstrup ..........46 19 02 59 Registrerede Revisorer FRR Anne Grethe Olsen, Bonet Thomsen

„ KOPIERING BORESKO A/S Københavnsvej 106, Roskilde .......... 46 77 02 00 Roskilde Handelstrykkeri ApS Elisagårdsvej 24B, Roskilde ..............46 35 72 74 Roskilde Kopi & Print Aps Ringstedgade 25, Roskilde ...............46 37 24 36 www.rokp.dk

„ MALERMESTRE Malerfirmaet Tommy J. Petersen Frederiksborgvej 416, Roskilde .........46 74 01 30 malertommy@c.dk GUNDSØ malerforretning af 1987 A/S 4000 Roskilde .................................. 46 78 71 38 www.gundsoe-malerforretning.dk

„ MOBILTELEFONER BORESKO A/S Københavnsvej 106, Roskilde .......... 46 77 02 00

„ PENGEINSTITUT Jyske Bank - Roskilde afd. Gullandsstræde 5, Roskilde .............. 54 91 10 70 www.jyskebank.dk

„ REKLAME R.A. REKLAME Algade 2 - 1. sal, Roskilde ................. 46 36 20 11 www.rareklame.dk .........Fra idé til distribution.

„ RENGØRING Nybo’s Erhvervsrengøring Kærsvinget 2, 4030 Tune. ................ 40 41 85 40 Erhvervsrengøring, Vinduespolering Høj service - God kvalitet

„ REGNSKAB Beck Regnskab - det lønner sig Thorstensvej 38, 2640 Hedehusene....27 85 55 46 Specialist i bogholderi/regnskab for mindre og mellemstore virksomheder. www.beckregnskab.dk

„ SERIGRAFI/SKILTE Kaldal Skilte Wæbersvej 22, Roskilde .................. 46 36 38 18 KT Skilte Præstemarksvej 11, Roskilde ............46 32 01 26 Roskilde Handelstrykkeri ApS Elisagårdsvej 24B, Roskilde ..............46 35 72 74

„ SMEDE AN Stålbyg Landevejen 74, 4060 Kr. Såby .......... 46 40 28 61

„ TRYKSAGER BORESKO A/S Københavnsvej 106, Roskilde .......... 46 77 02 00 Roskilde Handelstrykkeri ApS Elisagårdsvej 24B, Roskilde ..............46 35 72 74 Roskilde Kopi & Print Aps Ringstedgade 25, Roskilde ...............46 37 24 36 www.rokp.dk

„ VAGT Dancity Vagt Håndværkervej 78, Roskilde ............ 70 26 70 00 Alt i vagtopgaver www.dancity-vagt.dk

„ OPTAGELSESPRIS Annoncer på »SERVICE-SIDEN« Pr. optagelse = 2 linier ............................ kr. 55.Pr. efterfølgende linie ..............................kr. 10.Priserne er excl. moms. Annoncebestilling............................. 46 36 20 11 eller pr. mail til db@roskildeavis.dk


12 Netværk med mening

TRIVSEL OPLEVES FORSKELLIGT OG BETYDER MEGET FOR VÆKSTEN J AF LONE CARMEL, RELAZION

CASE: Steffen arbejder som salgschef i en større virksomhed. Han får gradvis mere arbejde, da virksomheden vækster. Han begynder at sove dårligt om natten, tænker kun på arbejde, når han har fri, får hovedpine og husker dårligere, end han plejer. Der er kommet ubalance i hans arbejde og privatliv. Han mister energien og får mistrivsel. Som trivselsrådgiver i firmaet relazion har jeg gennem mange år hjulpet med trivsel i private og offentlige virksomheder. Manglende trivsel medfører oftest tab af social kapital, virksomhedens sammenhængskraft, som er afgørende for organisationens effektivitet. Trivsel handler oftest om udfordringer med relationer og kommunikation. Steffen fik hjælp og redskaber via samtaler Han fandt sine egne grænser for, hvornår det er i orden at sige nej til arbejde, fordi man har nok i forvejen. Ofte kan andre ikke gætte, hvad du har liggende. Endvidere at mails ikke behøver besvares hele tiden, samt at man ikke altid skal have et svar parat, når nogen spørger, eller være konstant til rådighed. Man kan sige ”det må jeg tænke over” eller ”jeg må vende tilbage om lidt”.

Jeg mødtes med teamet, hvor vi talte om trivsel. Det mundede ud i, at teamet lavede fælles aftaler om: 1. Timer med arbejdsro uden telefonsnak 2 Overblik over symptomer på mistrvisel, så kollegerne fremover kunne spotte det hos sig selv og hinanden 3 Åben kommunikation og lytning har stor betydning for alle. 4 Farvede kort. Rødt betyder vil ikke forstyrres, gult: Må gerne forstyrres, hvis det er meget vigtigt. Grønt: Det er ok at blive afbrudt.

Husk selv at sige fra, når du har for travlt, lyder opfordringen fra Lone Carmel til virksomhedernes medarbejdere.

Skab balance i livet Brug tre følgende små refleksionsøvelser til at få mere energi og bedre balance i dit liv: 1. Hvad er din største motivation – på job og hjemme? Går du efter den? Hvis ikke, hvad forhindrer dig? 2. Hvad giver dig energi og overskud? Gerne mindst tre punkter under hvert af følgende punkter: Dig selv, familie, arbejde. Hvad skal der til for at komme i gang med de punkter, som du ikke gør i dag? 3. Tegn en cirkel og tænk den som et døgn. Hvad bruger du tiden på? Skriv ind i cirklen. Er det godt, eller skal du ændre på noget?

UngeGuiden ÅBNER MANDAG 2. SEPTEMBER Mandag d. 2. september 2013 åbner Roskilde Kommune i samarbejde med UU Roskilde-Lejre UngeGuiden, der skal hjælpe unge i Roskilde, som er fyldt 18 og under 30 år videre med uddannelse og job. UngeGuiden består af medarbejdere fra Jobcentret og vejledere fra UU, hvor unge kan få vejledning i valg af uddannelse, blive guidet videre, hvis de står uden job, få råd og vejledning i forhold til økonomi og mulighederne for at søge kontanthjælp. Åbningen af UngeGuiden fejres på behørig vis med et åbent hus arrangement tirsdag 3. september i nye flotte lokaler på Roskilde Handelsskole, Bakkesvinget 67. Her vil borgmester Joy Mogensen, Beskæftigelsesudvalgsformand Evan Lynnerup og UU’s bestyrelsesformand Mette Truesen holde taler.

ErhvervsAvisen Netværk med mening fra erhvervsFORUM Roskilde  

August 2013: Mer' arbejde?, Ja tak! - Få endnu mere energi og sundhed i dit arbejdsliv...Læs bl.a. om trivsel på arbejdspladser.