__MAIN_TEXT__

Page 14

Het Pajottenland en de Zennevallei is een regio rijk aan erfgoed. Naast de vele musea en erfgoedverenigingen bewaren ook onze gemeentearchieven een schat aan informatie rond lokale geschiedenis. De stukken in het archief werpen ook een licht op de geschiedenis van jouw familie, het huis waarin je woont of de vereniging waarvan je lid van bent.

OP BEZOEK IN HET GEMEENTEARCHIEF! Tijdens een bezoek aan het archief krijg je veel originele stukken in handen. Het contact met echte, soms eeuwenoude documenten is wat archiefonderzoek zo bijzonder maakt. Archivarissen Hans, Inge, Sara en Johan onthullen hun favoriete archiefstuk.

Affiche jaarmarkt Dworp (1927) Hans, archivaris van de gemeente Beersel: Ik ben een groot liefhebber van oude affiches van voor WOII. Mijn favoriete stuk is een affiche over de jaarmarkt in Dworp uit 1927, voor de echte Beerselaar een jaarlijkse hoogdag. De jaarmarkt ging gepaard met een groots veeprijskamp met tal van mooie prijzen voor de schoonste koe, het zwaarste varken, het dikste konijn of het schoonste koppel jonge duiven. Vroeger ontstond er wel eens discussie over de toekenning van de geldprijzen, en soms eindigde dit in een ware knokpartij. Vandaag wordt er nog steeds een veetentoonstelling georganiseerd, maar deze verloopt gelukkig heel wat vreedzamer.

14

Breuk van de handbooggilde Sint-Sebastiaan Inge, archivaris van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw: Één van mijn favoriete objecten uit het archief is de breuk van de handbooggilde Sint-Sebastiaan. Het is een ceremoniële ketting die gemaakt is uit zilveren schakels. Aan de schakels hangt een versierde borstschijf met een vogel en een medaille. De ketting dateert vermoedelijk uit de 18e eeuw en wordt vandaag nog altijd gebruikt! Elk jaar wordt op paasmaandag een koningschieting georganiseerd. Wie als eerste de hoofdvogel kan schieten, is voor één jaar koning of koningin. De winnaar mag de breuk dragen. Daarna keert de breuk veilig terug naar het archief.

Koni ng Vlaen van 2015 dere n me Freddy v an t de b reuk

Profile for Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei

Penzine herfst-winter 2015  

Deze PenZine bewijst dat zoeken, koesteren, bewaren en de zin om te ontdekken in elk van ons zit. Of het nu gaat om kantklossen, een favorie...

Penzine herfst-winter 2015  

Deze PenZine bewijst dat zoeken, koesteren, bewaren en de zin om te ontdekken in elk van ons zit. Of het nu gaat om kantklossen, een favorie...

Advertisement