Page 1

Erfgoeddag 2016 thema Rituelen

PROGRAMMABROCHURE Balderik en Adela, een Middeleeuws Schouwspel voor jong en oud een organisatie van de Gemeentelijke Erfgoedraad en gemeente Bierbeek; i.s.m. Pynnock Ridders Horst vzw, Mensurabilis, Tensemble, Borrequito en zZoefff


Het verhaal

H

et verhaal dat je vandaag te zien krijgt is gebaseerd op waargebeurde feiten die zich in de jaren 996-1021 afspeelden in het hertogdom NederLotharingen (= huidige Nederland, België zonder Oost- en West-Vlaanderen, een stuk van Duitsland en het noorden van Frankrijk). Om praktische redenen zijn ze soms in een twaalfde of dertiende-eeuws jasje gestoken.

De hoofdpersonages Adela is de gravin van Hamaland. Dat graafschap strekt

zich langs beide oevers van de Ijssel uit in de huidige grensgebied tussen Nederland en Duitsland tot aan de Nederrijn. Adela wordt in een kroniek uit haar tijd beschreven als een luidruchtige, wulpse dame, die slecht gekleed gaat en (voor haar huwelijk) een losbandig leven leidde. Er wordt zelfs beweerd dat ze haar eigen zus vergiftigd zou hebben om een erfeniskwestie, maar daar is geen enkel bewijs van terug te vinden. Het enige positieve dat over haar te vertellen valt, is dat ze zeer goed kan weven en kleden maken. ‘Onze’ Adela is op die beschrijving gebaseerd, zoals je wel zal merken.

Het verhaal wordt verteld in 4 voorstellingen. Elk deel wordt gebracht door een andere vereniging. OPGELET: Na elke voorstelling deel krijg je een Infoperkament waarin uitgelegd staat of het allemaal waar is wat je gezien en gehoord hebt. Bovendien geven we nog een heleboel (soms verrassende) weetjes mee over de Middeleeuwen. Want er bestaan heel wat misvattingen over deze boeiende periode!

KIJK, GENIET, LEES & LEER! VEEL PLEZIER!

Programma 14.00 u

15.00 u

Deel II: Wie wordt opperbevelhebber? op het tornooiveld, door Pynnock Ridders Horst vzw

in het tentenkamp, door Pynnock Ridders Horst vzw

in het Kalverwegje, door Tensemble

in het tentenkamp, door Pynnock Ridders Horst vzw

in de Parochiezaal, door poppentheater zZoefff

15.30 u 16.00 u 16.30 u 17.00 u

Balderik is een ambitieuze edelman met heel wat

bezittingen in Lotharingen aan deze kant van de Rijn. Hij voelt zich bedreigd door Wichman.

Deel I: De dags des huwelijk van Balderik & Adela

in de Kerk, door Mensurabilis & Borrequito

Uitleg Middeleeuwse wapens

Deel III: Komen eten anno 1016, een muzikaal verhaal Uitleg Middeleeuwse wapenuitrustingen Deel IV: De Rechtszaak

doorlopend

workshops, ambachten, vuurspuwer, jongleur, verhalenverteller, tentenkamp,…

Foto’s Wichman is een machtig man die veel land bezit aan de

overzijde van de Rijn en niets moet hebben van Balderiks plannen. Twee machtige mannen en één machtige vrouw die met alle middelen strijden om de heerschappij in hetzelfde gebied. Hoe gaat dat aflopen?

Benieuwd naar een fotoverslag van deze bijzondere (Erfgoed)dag? Surf naar www.deborre.be/erfgoeddag en geniet nog wat na.


Word zelf ridder of jonkvrouw!

Verzamel minstens 3 stempels en laat je in het Middeleeuws dorp tot ridder of jonkvrouw laten slaan. Je kan deze stempels verzamelen door workshops te doen of bij de voorstellingen infoperkamenten te verzamelen.

Spijs en drank

Zin in een lekkere boterham of een verfrissend drankje? Koop je Adela-munten op het Beursplein en laat je verrassen aan onze eetstand. 1 Adela kost â‚Ź0,90

Met dank aan

Gemeente Bierbeek, Erfgoedraad Bierbeek, Kerkfabriek Bierbeek, Mensurabilis, Borrequito, Pynnock Ridders Horst vzw, Tensemble, Zzoefff, de Molenbakkers, Chiro Karoo, De Lovenier Ave Regina, Fred Versonnen en Circus Salto Tienen Concept en uitwerking

Wim Breeus, Tinne Cockx, Stef Demaerschalk, Patrica PE Janssen, Lieve Vander Eeckt, Bart Vandenbempt, Dieter Vranckx en Werner Wouters

Erfgoed 20160404 programmabrochure web  
Erfgoed 20160404 programmabrochure web  
Advertisement