Page 1

!

!

!

ERC-Gràcia presenta

LA CAMPANA DIGITAL VO NEC LEM C O ESS ITA NÈIXE RL TS D E ASS TEL OCI E LA T S È A EVA F C O I 606 Ó .059 N .985 COM UNI SEC CA’ .CO T A M.E NOS MB RC . GR ALT AC I RES A@ ! GM AIL

.CO

24 d’abril de 2009

M

Número 7

http://erc-gracia.blogspot.com

Pel retorn del Castell de Montjuïc SUMARI EL CASTELL DE MONTJUÏC, UN DEUTE HISTÒRIC

La presència del ministeri de Defensa al Castell fins al dia d’avui és una rèmora de l’Espanya d’Espartero Continua llegint a la pàg. 2

ACTUALITAT Huguet: “Les gestions del Govern han donat els seus fruits: El Q3 es fabricarà a Martorell” Llegeix la notícia a www.esquerra.cat El Castell es va construïr com a fortificació l’any 1640 durant la revolta contra Felip IV. Durant la Batalla de Montjuïc (1641) la fortificació va rebutjar l’assalt de les tropes castellanes de Pedro Fajardo de Zúñiga, Marquès dels Vélez. No serà fins a la tarda del 12 de setembre de 1714 que el Castell passarà a la propietat de les tropes Borbòniques.

ACTUACIONS D’ESQUERRA

Prioritzem: gestionem la Crisi a favor de les persones i arrangem la Plaça de la Sedeta Continua llegint a la pàg. 3

TRENCANT AMB STELLA DALLAS

El taller ens va servir per aprendre a ser més crítiques alhora d’identificar l’arquetip de feminitat que l’audiovisual ven de la dona

Companyes i companys de les JERC i ERC Gràcia a la parada que el partit va fer a la Plaça de la Revolució en motiu de la Diada de Sant Jordi 2009.

Continua llegint a la pàg. 4

ELS VALORS REPUBLICANS AVUI El passat 14 d’Abril va fer 78 anys que Francesc Macià, després de les eleccions municipals guanyades per Esquerra Republicana de Catalunya, proclamava la República Catalana Continua llegint a la pàg. 5

Responsable d’edició i maquetació: Àstrid Alemany i Responsable de continguts: Àlex López


LA CAMPANA DIGITAL!

PÀGINA

2

El Castell de Montjuïc es va construïr com a fortificació l’any 1640 durant la revolta contra Felip IV. Durant la Batalla de Montjuïc (1641) la fortificació va rebutjar l’assalt de les tropes castellanes de Pedro Fajardo de Zúñiga, Marquès dels Vélez. No serà fins a la cinc de la tarda del 12 de setembre de 1714 que el Castell passarà a la propietat de les tropes Borbòniques.

EN CONTRA L’ODRE MINISTERIAL El president d’Esquerra a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, ha anunciat que Esquerra presentarà esmenes per revocar l’ordre ministerial i així assegurar el ple retorn del Castell de Montjuïc, sense condicions ni condicionants

sigui més important un Ministeri –amb vicepresidència primera– que el propi president de la Generalitat de Catalunya, tal com queda reflectit en el Consorci aprovat amb els vots del PP, on es relega la vicepresidència segona al president Montilla”.

Esquerra ha avançat així que el grup municipal ja està treballant per les esmenes a la totalitat als Estatuts del Consorci del Centre per la Pau que “si hagués estat decisió única i exclusiva de la ciutat segur que no s’hagués pensat en un Ministeri de Defensa”. Portabella argumenta que “la presència de Defensa al Castell fins al dia d’avui és una rèmora de l’Espanya d’Espartero” en referència al general que va fer bombardejar Barcelona en dues ocasions .

EL CASTELL DE MONTJUÏC ÉS UN DUETE HISTÒRIC AMB ELS CIUTADANS Esquerra considera que aquest no és un tema purament de gestió sinó de significació política, que explica la història de Catalunya i que ha de veure’s compensat amb aquesta cessió; “Si Barcelona hagués decidit fer un Centre per la Pau segur que no s’haguessin fet mai aquests Estatuts”.

Portabella ha demanat a l’alcalde Hereu que es posi al capdavant de la cessió plena i sense condicions del Castell, ja que aquest té un significat altament simbòlic per a la societat civil i per a la història de Barcelona. ÉS MÉS IMPORTANT UN MINISTERI ESPANYOL QUE EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA? Tal com va defensar Esquerra en la votació de Presidència, el líder d’Esquerra ha recordat que és del tot “inacceptable que

“ És inacceptable que sigui més important un Ministeri –amb vicepresidència

En el plànol polític, Portabella ha afirmat que “el PSC ara sap l’alt cost que representa pactar per conveniència partidista amb l’Estat”. Per Esquerra “aquesta era una magnífica ocasió per valorar adequadament la importància del Castell pels catalans i ni la senyora Chacón ni el PSC l’han volgut aprofitar”. “Ningú es pot apropiar, per interessos purament partidistes, del tràmit de cessió del Castell, sinó que és un deute històric amb la societat civil”.

primera– que el propi president de la Generalitat de Catalunya, tal com queda reflectit en el Consorci aprovat amb els vots del PP, on es relega la vicepresidència segona al president Montilla”

ERC-Gràcia, Carrer Sant Salvador, 109-111 | 606.059.985 | http://erc-gracia.blogspot.com/


LA CAMPANA DIGITAL!

PÀGINA

3

Prioritzem: gestionem la Crisi a favor de les persones i arrangem la Plaça de la Sedeta CERCANT ALTERNATIVES PER LA SEDETA En una reunió informativa duta a terme per les AMPAs de la Sedeta, el portaveu Àlex López va tornar a mostrar l’oposició d’Esquer ra a la construcció d’un equipament a la Plaça de la Sedeta. Durant el torn obert de paraules, va tornar a mostrar que per Esquerra el prioritari és arreglar la Plaça i guanyar espai públic tot cercant altres ubicacions per a l’edifici de Centres de Serveis Socials. La majoria de persones que van intervenir anaven en la mateixa línia. Per tant, des d’Esquerra pensem que l’equip de govern no disposa de suport social ni polític i el que hauria de fer és prioritzar l’arranjament de la Plaça i cercar altres espais per al Centre de Serveis Socials. DENUNCIEM EL RETARD DEL CONCURS D’IDEES DE LA VIOLETA En el marc de la reunió d’abril de la Violeta, l’equip de govern va explicar que encara no s’havia fet oficial el concurs d’idees per a la remodelació de la Violeta. Aquest concurs s’havia ja anunciat el Desembre. Des d’Esquerra Republicana, pensem que aquest retard allarga encara més unes obres necessàries i afegeix incertesa a un edifici que necessita urgentment la reforma. MANCA D’ACTUACIÓ A LA ZONA FORESTAL DEL PARC GÜELL Ha presentat una pregunta a l’Ajuntament de Barcelona per tal que es retirin les restes dels arbres caiguts per la ventada del passat mes de gener

CAL AJUDAR ELS ATURATS PER GARANTIR LA SEVA FORMACIÓ Esquerra Barcelona presenta al Plenari d’abril una proposta perquè els aturats que s’hagin quedat sense cap tipus de subsidi puguin fer formació de manera gratuïta i que, fins i tot, puguin arribar a tenir una retribució econòmica per aquesta formació. ELS ATURATS PODRAN ACCEDIR GRATUÏTAMENT ALS CENTRES DE FORMACIÓ I ESPORTIUS E l p r e s i d e n t d e l g r u p mu n i c i p a l d’Esquerra, Jordi Portabella, insisteix en les mesures de caràcter social adreçades a les persones més vulnerables a la crisi. La mesura fou aprovada al plenari de març de Barcelona amb el vot favorable de la resta de grups. Jordi Portabella ha defensat que “l’Ajuntament, com administració més propera al ciutadà, assumeixi integrament les quotes d’accés a les activitats de formació, culturals i esportives, que es realitzin als centres esportius i centres cívics per a totes aquelles persones que es trobin en atur”. DONEM SUPORT A L’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA PERÒ AMB MECANISMES DE QUALITAT DEL SERVEI Jo rd i Po r t a b e l l a a c o n s e g u e i x q u e s’incorporin “auditories de caràcter extern com a garantia del bon funcionament del servei”. ERC ha expressat la seva opinió crítica amb el model d’externalització d’un servei summament delicat i que incideix en un aspecte emocional de les persones. A més, demanem que la zona d’actuació es corregeixi i passi a nivell de districte. Perquè “nosaltres apostem per la proximitat però també per millorar el control de la prestació”.

“ Des d’ERC-

Gràcia pensem que l’equip de govern no disposa de suport social ni polític i el que hauria de fer és prioritzar l’arranjament la plaça i cercar altres espais per la ubicació del Centre de Serveis Socials ”

ERC-Gràcia, Carrer Sant Salvador, 109-111 | 606.059.985 | www.esquerra.cat/gracia


LA CAMPANA DIGITAL!

PÀGINA

4

Trencant amb Stella Dallas LA CONSTRUCCIÓ DE LA FEMINITAT AL CINEMA El passat Dimarts 21 d’abril va tenir lloc al Casal Francesc Macià d’ERC-Gràcia el taller que duia per títol “La Construcció de la Feminitat al Cinema dins del programa de l’acord no violència”. Tot just ara fa un any que el nostre Casal, a proposta de la secretaria de la dona es va adherir a l’Acord per una Barcelona lliure de violència de gènere. Aquest acord té l’objectiu de sumar esforços i reforçar el compromís mitjançant la sensibilització i prevenció de la violència masclista. L’objectiu és la tolerància zero vers la violència de gènere i propiciar un canvi de valors, tot avançant cap a una societat tolerant on predominin els valors de la pau. El taller, conduït amb molta professionalitat per part de la Júlia de Drac màgic, ens ha ajudat a obrir els ulls a la imatge de dona ofert pel melodrama més clàssic, i que hem anat interioritzant, a voltes una mica inconscients, impressionats i impressionades per la indústria de Hollywood. Dones i homes del casal, a més de persones de fora, han pogut debatre i opinar sobre seqüències de dues famoses pel·lícules: L’Hereva, de William Wyler, protagonitzada per Olivia de Havilland i Stella Dallas, de King Vidor, protagonitzada per Bàrbara Stanwick.

EL DEURE SOCIAL “ALLÒ QUE S’HA DE FER” CONTRA ELS DESITJOS DE LA DONA Hem constatat com s’exaltaven, amb l’ajuda d’un clima d’ambientació expressa i efectes de música, la renuncia, el sacrifici dels desitjos i les pròpies emocions a favor de la raó paterna i de “la raó” dels valors de la classe dominant. Hem constatat també com es sancionava tota transgressió, que sovint ha presentat la dona com a fràgil, emocionalment inestable i immadura, necessitada d’una guia masculina fos el pare, l’amant o el promès.

S’ha volgut promoure sovint una dona que lluita poc, que es resigna i es reclou a casa o al seu món interior. Aquesta imatge submisa es mostra sobretot a la primera pel·lícula, L’Hereva. En canvi a Stella Dallas, es mostra com la societat sanciona a la protagonista per haver tingut “l’atreviment” d’enamorar-se d’un home d’una “posició més culta i adinerada”. Ens la presenten com a ridícula i fracassada. Les conseqüències són el càstig de la societat, la pèrdua del marit, les crítiques arreu. El pitjor, però, esdevé el càstig que s’imposarà ella mateixa per a ser perdonada: la pèrdua, la separació de la seva filla perquè aquesta frueixi de la posició de la Eugènia Fernàndez, Secretària per la Dona d’ERCcultura, de l’èxit social, tot Gràcia, i la Júlia de Drac màgic presentant el taller allò que ella no ha pogut mantenir. A la vegada, s’exalta de forma patètica l’anulació dels sentiments més “Cal que el íntims, dels desitjos, com és el de l’afecte de la filla. Amb la renúncia l’atreviment que havia cinema ens tingut en un principi el pensar que es podria mostri altres guanyar l’afecte i l’amor d’una altra persona per si mateixa queda perdonat per part de la estereotips de societat.

CONSTRUÏM UN ALTRE IMATGE DE LA DONA Per tant, cal que el cinema ens mostri altres estereotips de dona, com ara que tira endavant sense la necessitat de ser una bellesa, la que sap que la seva felicitat no va lligada a trobar un marit atractiu i milionari, la de la dona valenta que sap lluitar, la dona segura que sap el que vol. Cal gaudir d’un cinema veient també dones que no se sotmeten als valors patriarcals i que se’n surten amb èxit. Des d’ERC-Gràcia valorem molt positivament aquest acte, i com a través de les pel·lícules veiem el reflex del mirall de la societat que ens envolta, amagada rere esterotips, que no són res més que una mostra de com som, i com no volem una societat.

dona, com ara la que tira endavant sense la necessitat de ser una bellesa, la que sap que la seva felicitat no va lligada a trobar un marit atractiu i milionari, la de la dona valenta que sap lluitar, la dona segura que sap el que vol”

Eugènia Fernàndez, Secretària de la Dona

ERC-Gràcia, Carrer Sant Salvador, 109-111 | 606.059.985 | www.esquerra.cat/gracia


LA CAMPANA DIGITAL!

PÀGINA

Els Valors Republicans avui

5

Martí Metge, Secretari de Formació d’ERCGràcia

LA LLIBERTAT INDIVIDUAL COM A CONTRAPOSICIÓ AL SOTMETIMENT DELS SÚBDITS, LA CREACIÓ DE LA CONSCIÈNCIA CÍVICA I L’IMPULS DE LA RESPONSABILITAT POLÍTICA DELS MATEIXOS CIUTADANS, SÓN ALGUNS DELS VALORS LLUITA PER LA LLIBERTAT I REINVINDICACIÓ DE LES VIRTUTS CÍVIQUES

la reivindicació de les virtuts cíviques, que no són el mateix que les virtuts morals.

Aquest 14 d’Abril va fer 78 anys que Francesc Macià, després de les eleccions municipals guanyades per Esquerra Republicana de Catalunya, proclamava la República Catalana.

El concepte de llibertat republicana no té tampoc res a veure amb el liberalisme econòmic. Liberalisme que propugna la no intervenció de l’estat per regular les desigualtats socials i ho deixa tot en mans del mercat.

Sabem com va anar posteriorment, però crec que és bo recordar quins són els valors republicans i la seva validesa en el context actual. Molta gent pensa que fonamentalment el republicanisme és l’oposició a la monarquia, però aquest no n’és pas l’únic tret, ni el més important. Els valors republicans proclamen la llibertat individual dels ciutadans, com a contraposició al sotmetiment dels súbdits, la creació d’una consciència cívica i l’impuls de la responsabilitat política dels mateixos ciutadans. En síntesis els valors republicans ens parlen de la lluita per la llibertat i

REFORCEM LA REGULACIÓ PER ASSOLIR LA IGUALTAT ENTRE ELS CIUTADANS Ara en plena situació de crisis econòmica els neoliberals demanen la intervenció dels poders públics que fins a aquest moment blasmaven. Volen abaratir l’acomiadament i congelar salaris, però no sense qüestionar el sou dels alt executius, en bona part responsables de la crisis. Els republicans creiem que cal reforçar la regulació que ens aporten les lleis que ens han de garantir una justa relació entre ciutadans iguals. També té molt a veure amb el republicanisme els nous aspectes

lligats a les formes de actuació política dels ciutadans, com la democràcia participativa, la democràcia deliberativa i la democràcia directe. SOM INDEPENDENTISTES PERQUÈ VOLEM LA LIBERTAT I D’ESQUERRES PERQUÈ VOLEM LA IGUALTAT Aquestes són idees sobre l’aprofundiment de la democràcia per tal que no sigui merament formal, i cal que tots, partits i ciutadans participem en donar contingut real a aquests conceptes per tal que es pugui vèncer les reticències elitistes de minories interessades a conservar el poder. I és en la recerca de la llibertat individual i com a, que Esquerra Republicana basa el seu treball polític. Som independentistes perquè volem la llibertat i som d’esquerres perquè volem la igualtat. Fa 78 anys Francesc Macià i Lluís Companys ho proclamaven i a tots ens tocarà tornar-ho ha fer.

ERC-Gràcia, Carrer Sant Salvador, 109-111 | 606.059.985 | http://erc-gracia.blogspot.com/

La Campana Digital N7  

Butlletí electrònic quinzenal d'ERC-Gràcia

Advertisement