Page 1

Erasmus Magazine

#11

14 februari 2013

www.erasmusmagazine.nl

Kinderen voelen Eedaflegging: De Kwestie: wetenschappers 'Ik beloof niet Twijfelende aan de tand te frauderen' twintigers

Int er na t in iona si l de pa ge s

SCRIPTIEDOKTERs zijn verboden


MASTERDAG ZATERDAG 2 MAART

WERK AAN DE WINKEL, KIES JOUW MASTER

Heb je je bachelor afgerond? Kies dan voor een master in Leiden of Den Haag. Masterdag 8 maart Kom langs en maak kennis met de Universiteit Leiden: 70 masters en meer dan 200 specialisaties. Meld je aan op unileidenmasters.nl en volg ons op Twitter #masterdag.

ROSE JIMAT MAARTEN

Bij ons leer je de wereld kennen.

MELD JE AAN OP UVA.NL /MASTERDAG

Op de vlucht

VERKEERSSCHOOL

AVANTI Geef nu! Giro 999

TOT 1 MAART WINTERSALE!!

20 rijlessen voor 420 euro en Theoriecursus gratis. Stadhoudersweg 6e, Rotterdam Telefoon (010) 4673820 / 4679448 e-mail info@avantirijschool.nl www.avantirijschool.nl


INHOUD

De Kwestie

14 februari 2013 | 03

06

06 | Twijfelende twintigers Hij wil alles tegelijk, maar is doodsbang om te falen – dat is het beeld van de twintiger. Klopt dat beeld? En is zo iemand wel bestand tegen een crisis? Wij vroegen het economisch socioloog Justus Veenman.

Coververhaal 14 | De scriptiedokter

Het schrijven van een scriptie kost veel studenten bloed, zweet en tranen. Steeds vaker schakelen ze daarom betaalde hulp in. Daarmee plegen ze fraude, want de meeste examencommissies zijn tegen elke vorm van hulp.

Achtergrond

18

18

18 | Weg van de alledaagse hectiek EUR-wetenschappers gaan voor een korte of langere periode naar het buitenland. En dat is goed: het geeft de universiteit een aantrekkelijker imago, levert interessante studenten op, beter onderzoek en extra geld om nog meer op reis te gaan.

Wetenschap

20 | Kinderen voelen wetenschappers aan de tand Voor één keer laat EM basisschoolleerlingen de vragen stellen. Zo kwamen Bryan, Hamza en Isabel alles te weten over bacteriën, ondernemerschap, huidziekten en hoe het is om wetenschapper te zijn. .

14

En verder…

04 Uitvergroot 08 Campus 12 Ongehoord 16 Het werkveld 17 Centraal datapakhuis 23 De bewering 24 Eedaflegging 26 Lifestyle 28 Personalia & colofon 29 International pages 32 Achterop Erasmus Magazine/EM onafhankelijk opinieen informatieblad van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Oud en jong De ‘ouwelullendagen’ – extra verlof voor oudere werknemers van de universiteit – gaan verdwijnen. De nieuwe cao zegt dat het moet, en linksom of rechtsom zullen de vakbonden en het universiteitsbestuur hier aan de EUR ermee moeten dealen. Zuur als je nu 49 bent en je had je verheugd op die 10 extra vrije dagen. Nog zuurder als je nu half 50 bent en de extra dagen (10 bij 50 jaar, 15 bij 55 jaar en 20 bij 60 jaar) moet inleveren. Je moet weer aan de bak en je krijgt er niks voor terug. De universiteit had de extra vrije uren voor oudere werknemers zelf geregeld, buiten de cao om. Overigens ten koste van extra vrije dagen voor medewerkers vanaf 30 jaar, zoals die omschreven stonden in de oude cao. Hou me ten goede, ik gun iedereen z’n vrije tijd, maar het feit dat de ‘oudjes’ (je moet eens wagen ze zo te noemen) twee, drie of zelfs vier weken meer vakantie hebben per jaar dan de ‘jonkies’ heeft me altijd verbaasd. Het idee achter de regeling, dat ouderen wat meer rust nodig hebben in hun werkzame leven, is sympathiek. Maar dit pleidooi is evengoed te houden voor jongere medewerkers die – zoals dat zo mooi heet – in het spitsuur van hun leven zitten, met carrière en combinatie van gezin en werk. Overigens is het aantal vakantiedagen aan de universiteit al best royaal, in vergelijking met het bedrijfsleven. In een tijd waar in het voor ‘ouderen’ al lastiger is om een baan te vinden, werkt het bovendien niet in hun voordeel als ze ook nog eens minder inzetbaar zijn. Wieneke Gunneweg (40) Hoofdredacteur Erasmus Magazine & EM. Online gunneweg@em.eur.nl


UITVERGROOT

‘I feel good’ Binnen twee uur saxofoon leren spelen, beloofde Erasmus Cultuur op voorhand aan de deelnemers. Onder auspiciën van Haarlemmer Hein Pijnenburg werd er in een verlaten collegezaaltje in het H-gebouw eerst ‘droog geblazen’, waarna de dertien deelnemers aan de workshop de saxofoon ter hand mochten nemen. En inderdaad: nog voor er twee uur verstreken waren, konden de gelegenheidssaxofonisten diverse nummers spelen, zoals ‘Watermelon man’ van Herbie Hancock, ‘I feel good’ van James Brown en ‘So what’ van Miles Davis. Fluitje van een cent. GvdE (foto: RvdH)


14 februari 2013 | 05


14 februari 2013 | 06

DE KWESTIE

Twijfelende twintigers Hij wil alles tegelijk, maar is doodsbang om te falen – dat is het beeld van de twintiger. Klopt dat beeld? En is zo iemand wel bestand tegen een crisis? Economisch socioloog Justus Veenman: ‘Je kunt niet meer naar je ouders kijken.’ tekst Geert Maarse Kunt u een omschrijving geven van de hoogopgeleide twintiger? “Hij worstelt met keuzes. Hij vraagt zich af wat hij wil. Wat hij kan. Persoonlijk, maar ook zakelijk. En wat hij moet laten zien om dat te bereiken. Substantiële vragen. Tijdens zijn studie denkt hij daar gek genoeg niet zo over na. Maar dan ineens is het zover.” Keuzestress. “Ik noem studeren vaak een uitgestelde puberteit. Veel studenten wonen nog thuis en gaan ‘naar school’. Grote keuzes stellen ze uit. Vooral bij vrouwen zie je een grote onzekerheid. De mannen zijn wat zelfverzekerder, terwijl daar lang niet altijd reden toe is. Vrouwen doen het in hun studie beter, maar denken: wie zit er eigenlijk op mij te wachten?” Onderzoeksbureau Motivaction omschreef de twintiger als op zichzelf gericht, materialistisch, ondernemend en als de dood om niet te slagen. Wat vindt u daarvan? “Ik weet niet of twintigers zo op zichzelf gericht zijn. Maar het klopt wel dat fouten maken geen optie is. Daar is recent onderzoek naar gedaan. Ouders willen hun kinderen heel erg beschermen. Gezinnen zijn klein, dus de kinderen zijn veel waard. En ouders zijn heel erg bezig hun kinderen te prijzen. Die combinatie – extreme waardering en een beschermde opvoeding – maakt dat die kinderen niet goed zijn voorbereid op het ware leven, waarin je wel teleurstellingen oploopt.”

‘De tijd van achteroverleunen is voorbij’ > Justus Veenman

De auteurs signaleerden ook een gebrek aan rolmodellen. “Dat heeft te maken met het verdwijnen van de standaardbiografie. Vroeger was het leven vrij voorspelbaar: leren, werken, rusten. De volgorde lag vast. Je had een baan voor het leven. Tegenwoordig is er sprake van een do-it-yourself-biografie. Je kunt niet meer naar je grootouders kijken, zelfs niet naar je ouders. Een levensloop is een constructie geworden. Iedereen moet het zelf uitzoeken.”

Is dat erg? “Het zorgt voor verwarring. Veel studenten hebben hun leven lang gehoord: je moet doen waar je gelukkig van wordt. Maar wat is dat? En hoe doe je dat? Je moet leuke dingen meemaken – behoeftes bevredigen, zo snel mogelijk – maar ook economisch succes realiseren. Een student van nu wil een actief sociaal leven en een goed salaris.” De huidige generatie is de afgelopen jaren talloze keren opnieuw bestempeld. De patatgeneratie. De generatie Y. De confettigeneratie. De aardbeiengeneratie. Gelooft u in het onderscheiden van generaties? “De neiging van populairwetenschappelijke auteurs om elk jaar een nieuwe naam te verzinnen, vind ik een beetje onzinnig. Het gaat om het duiden van subtiele verschillen. Maar die zijn er wel.” Trendwatcher Carl Rhode omschreef deze generatie als ‘de meest narcistische ooit’. “Dat vind ik een onaangename en ongepaste uitspraak. Zelfs aan een economische faculteit – en ik zeg ‘zelfs’, omdat economen als rationeel calculerend worden beschouwd – zijn studenten heel veel bezig met vrijwilligerswerk. In de wijk, op scholen. En dat is echt niet alleen voor het cv. Dat is pure betrokkenheid, geen narcisme.” Wanneer bent u afgestudeerd? “In 1972.” Waarin verschilde u van de huidige student? “Wij studeerden af met de gedachte dat we een leven lang hard gingen werken. Dat hadden we gezien bij onze ouders, die het land na de oorlog hadden opgebouwd. En er was nog een grote arbeidersklasse. Die zat ook niet stil. Hard werken was de norm.”


14 februari 2013 | 07

DE KWESTIE

men? “Ik werkte zelf hard en vroeg mij weleens af of ik daar wel goed aan deed. Dus ik had de neiging om te zeggen: vul je leven zo in dat je daar gelukkig van wordt. Het grappige is dat elk kind daar toch zijn eigen keuze in maakt. Ik heb een zoon die accountant geworden is – dan weet je het wel wat salaris betreft. Maar mijn dochter zit in het schoolmaatschappelijk werk.” Denkt u dat studenten die nu afstuderen het beter krijgen dan hun ouders? “Die kans acht ik nog steeds groot. Mensen worden ouder, intelligenter en leven gezonder. En ja, ze worden ook steeds rijker. We zitten nu even in een moeilijke situatie, maar op de lange termijn zal het blijven verbeteren.” Hoe lang duurt dat nog? “Dat is in dit geval moeilijk te zeggen. De huidige crisis is niet alleen een economische, maar ook een institutionele. En als je kijkt naar het tempo waarmee Europa gereageerd heeft op de crisis in Griekenland, dan mogen we daar niet heel optimistisch over zijn. Hier zijn we niet zomaar uit.”

Hoe moeilijk is het voor een afgestudeerde student om werk te vinden? “De jeugdwerkloosheid stijgt, en ligt nu rond de 15 procent. Maar in Griekenland is dat 60 procent, in Spanje meer dan 50 procent. Het valt hier dus nog mee. Voor hogeropgeleiden zijn er nog mogelijkheden. Zij zijn breed inzetbaar en kijken verder vooruit. En op een gegeven moment gaan ze banen accepteren die onder hun niveau liggen.” Neemt die verwende student daar wel genoegen mee? “Als je een paar maanden werkloos bent, denk je: dan maar genoegen nemen met iets minder. En vergeet niet: veel studenten hebben al een baan. Daar wordt door docenten altijd op gemopperd, maar in tijden van crisis is dat toch handig. Daar blijven ze dan een tijdje in hangen. Mensen kunnen best goed met vervelende omstandigheden omgaan. Studenten passen hun norm aan. Psychologen noemen dat reductie van de cognitieve dissonantie.” Wat nou als je je hele leven van je ouders te horen hebt gekregen: je moet doen wat je leuk vindt? Dan zit je mooi met de gebakken peren. “Zeker. Maar als je geld wilt verdienen, kies je voor economie, bedrijfskunde of rechten, niet voor cultuurwetenschappen of geschiedenis. Ik denk dat veel studenten zich daar wel bewust van zijn. Dat zie je ook aan de inschrijvingscijfers. Sociologie krijgt bijvoorbeeld minder aanmeldingen in tijden van recessie. Studenten gaan dan calculerend te werk.” U hebt zelf drie kinderen van rond de dertig. Hebt u daartegen gezegd: doe maar waar je gelukkig van wordt? Of: er moet wel brood op de plank ko-

Er zijn ook economen die zeggen dat het gedaan is met de groei van het westen. Dat de welvaart gaat verschuiven naar andere delen van de wereld. Naar landen als China, waar ze wel snoeihard willen werken. “Dan zeg ik: hoe groter de markt, hoe meer groei. Het klopt dat mensen in China, Brazilië en India nu net zo hard werken als onze generatie van net na de Tweede Wereldoorlog. Maar ook in opkomende economieën ontstaat een middenklasse die het materialisme op een gegeven moment inruilt voor de behoefte aan vrijheid.” Twintigers zien met lede ogen aan hoe collectieve voorzieningen worden geschrapt. Ze moeten straks tot hun zeventigste doorwerken. Zonder extra vrije dagen en zonder pensioen. Vissen ze niet constant achter het net? “De huidige student wordt ouder, in goede gezondheid. Dan is het niet gek dat hij langer doorwerkt. Hij heeft ook langer gestudeerd. Hij gaat meer verdienen. Bovendien is de vergrijzing over vijftig jaar allang geen issue meer. En het is niet zo slecht dat mensen inzien dat ze een beetje voor zichzelf moeten zorgen. Maar het klopt dat de tijd van achteroverleunen voorbij is.” Zijn jongeren daar wel op voorbereid? “De instituties in de arbeidsmarkt zijn nog heel erg gericht op oudere generaties. Er wordt gedacht: je hebt recht op een baan, je hebt recht op een pensioen. Dat kan een stuk flexibeler. Jongeren moeten daarover meedenken, ook in het politieke besluitvormingsproces. Er zijn wat initiatieven, van G500 bijvoorbeeld. Maar echt veel draagvlak zie ik daarvoor nog niet. En ondertussen is het nog steeds mijn generatie die daar op het pluche zit. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel.”

Prof. dr. Justus Veenman (1949) is hoogleraar Economische Sociologie aan de Erasmus School of Economics. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit en promoveerde in de sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. In zijn onderzoek richt hij zich op sociale ongelijkheid, onderwijs en de arbeidsmarkt. Voor zijn werk ontving hij de Erasmus Onderzoeksprijs en de Wolter-Kluwerprijs.


14 februari 2013 | 08

CAMPUS

ONDERWIJS

Economie en Econometrie in dubbelstudie

De Erasmus School of Economics (ESE) gaat een vierjarige dubbelstudie aanbieden: Economie en Econometrie, in het Engels.

Kneepkens toont de gewraakte werken De Verstoten Minnares en De Stier van Pamplona

EXPOSITIE

Kunst verwijderd uit Faculty Club Twee kunstwerken van Manuel Kneepkens zijn verwijderd uit de Faculty Club op de 17e verdieping van het H-gebouw. De werken zouden aanstootgevend zijn en te veel naakt bevatten. Kneepkens is woedend. Kneepkens, dichter, oud-politicus en voormalig EUR-docent, exposeert momenteel veertien kunstwerken in de Faculty Club. Cateraar Van der Linde, die de locatie huurt van de EUR, zou bezwaar hebben tegen zeven van de schilderijen. Uiteindelijk zijn twee schilderijen, De Verstoten Minnares en De Stier van Pamplona geruild tegen twee nieuwe werken. Zelf omschrijft Kneepkens zijn werken als ‘mild, satirisch en cartoonachtig’. Hoewel de schilderijen omgeruild zijn, is het incident nog niet afgedaan. Eerst zou namelijk Love – de Gekruisigde Vrouw worden verwijderd, maar De Verstoten Minnares kwam terug. In een open brief aan collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr schrijft Kneepkens dat hij verwacht dat het College van Bestuur de cateraar wijst op ongepast gedrag, aangezien een universiteit ‘een instituut [is] waar men de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan. Een plaats van beschaving, en niet van achterlijkheid’. De universiteit laat via een woordvoerder

weten dat Kneepkens met zijn oproep aan het verkeerde adres is. “De collegevoorzitter noch de EUR is verantwoordelijk voor wat de huurder wel of niet aan de muur hangt. Dat de uitbater bezwaar aantekent, is z’n goed recht. De Faculty Club is een restaurant en geen galerie.” In een brief aan Kneepkens schrijft collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr dat de keuze van kunstwerken aan de exploitant is. “Het staat hem vrij daarbij bepaalde voorkeuren uit te spreken.” Cateraar Van der Linde wil niet reageren op het incident. Daarmee is de kous nog niet af voor Kneepkens. In een nieuwe brief beticht hij de EUR van censuur: ‘Als ergens de kunst wordt gecensureerd, volgt vroeg of laat ook de wetenschap. Historisch voorbeeld: Duitsland in de jaren dertig’. TF (foto: LW) > Het werk van Kneepkens is nog tot en met 29 maart te bezichtigen. De Faculty Club is geopend tussen 10.00 en 17.00 uur.

Het initiatief was niet per se een wens van studenten, maar de faculteit wil ambitieuze studenten die zich zowel in economie, als in econometrie willen verdiepen, tegemoet komen. Het is mogelijk om de twee studies te combineren, omdat de curricula elkaar deels overlappen: zowel vakken over economie, wiskunde, als methoden en statistiek komen terug in beide programma’s. Het introduceren van de dubbelstudie kost de faculteit relatief weinig moeite, want sinds afgelopen studiejaar wordt econometrie al aangeboden in het Engels, en de International Bachelor Economics and Business Economics (IBEB) bestaat al sinds 2006. Roostertechnisch moeten die programma’s in elkaar geschoven worden, zodat de student na vier jaar twee bachelordiploma’s in ontvangst kan nemen. Net als het mr.drs-programma (waar Economie en Rechten worden gecombineerd), is de nieuwe dubbelstudie uniek in Nederland. Desondanks verwacht onderwijsdecaan Ivo Arnold niet dat het storm zal lopen, aangezien het een pittig programma is. “Alleen talentvolle en gemotiveerde studenten zullen er voor gaan, ik verwacht zo’n tien tot twintig studenten.” De deelnemers kunnen 66 in plaats van 60 studiepunten per jaar halen. De dubbelstudie start officieel pas in september, maar huidige eerstejaars econometriestudenten (die de Nederlandstalige of Engelstalige variant volgen) kunnen alsnog overstappen naar het dubbelprogramma. De extra vakken die zij daarvoor moeten volgen worden pas in het tweede semester gegeven. Inschrijven kan vanaf 13 april. LJ

CIJFER

2016

> Is het jaar dat de ov-studentenkaart wordt afgeschaft. Ondertussen denkt politiek Den Haag nog na over een alternatief voor de ov-kaart, bijvoorbeeld een kortingskaart of een reistegoed.


14 februari 2013 | 09

CAMPUS

KORTAF Bezwaar tegen prestatieafspraken De EUR heeft bezwaar aangetekend tegen het eindoordeel van de commissie Van Vught, de commissie die de prestatieafspraken heeft beoordeeld. De plannen van de EUR kregen 14 van de 20 punten en werden beoordeeld als ‘goed’, tot ontevredenheid van het College van Bestuur. Partneruniversiteiten Leiden en Delft vielen in de categorie ‘zeer goed’. 7 procent van de overheidsfinanciering voor alle universiteiten wordt bepaald aan de hand van de prestatieafspraken. TF

EUR telt zeven numerus fixusstudies Volgens DUO groeit het aantal opleidingen met een numerus fixus explosief komend studiejaar. Minister Bussemaker van Onderwijs is bang dat het beperken van de instroom als verkapt selectiemiddel wordt ingezet. Op de EUR lijkt de landelijke trend niet zichtbaar. Hier hanteren zeven studies voor komend studiejaar een numerus fixus: Psychologie, Rechtsgeleerdheid, Fiscaal recht, Criminologie, Geneeskunde, International Bachelor Communication and Media, en International Business Administration. Eigenlijk heeft die laatste geen vastgesteld plafond. IBA mag als enige opleiding haar studenten ‘aan de poort selecteren’ op basis van cijfers, motivatie en internationale achtergrond. LJ

Pensioen daalt met half procent Vanwege een te lage dekkingsgraad (van 96 procent) gaat pensioenfonds ABP per 1 april 2013 de pensioenen korten. ABP is ook het pensioenfonds voor universiteitsmedewerkers. Dat geldt voor zowel gepensioneerden, als voor deelnemers die pensioen opbouwen. De verlaging is een tegenvaller, aangezien de beleggingsresultaten in 2012 goed waren, zo is te lezen op de website van ABP. Dat de dekkingsgraad alsnog te laag uitviel, komt door de extreem lage rente en de opnieuw gestegen levensverwachting. Deze maand ontvangen alle deelnemers van ABP een brief over het besluit, plus toelichting. LJ

Zorg om verkoop studentenwoningen Vestia Rotterdam Stadswonen verkoopt 1400 wooneenheden voor jongeren aan de Utrechtse Stichting Studenten Huisvesting (SSH), voornamelijk voor short stay-doeleinden. Huurdersbelang Stadswonen en PvdA Rotterdam zijn bezorgd dat er niet genoeg reguliere studentenwoningen overblijven. In het principeakkoord dat beide huisvesters overeenkwamen zijn onder meer de complexen D’Blaauwe Molen, Caland II en ’t Leidsche Veem betrokken. De helft van de woningen is nu al geschikt voor short stay, maar SSH wil dat graag uitbreiden. Ook het nog in aanbouw zijnde U-gebouw op campus Woudestein is onderdeel van de deal, en ongeveer 70 procent van de wooneenheden wordt short stay. Toch wil SSH in gesprek met de universiteit om dat uit te breiden. “Dan hebben we het over kamers met een kale huur van 250 euro. De vuistregel is dat daar nog 80 tot 100 procent bovenop komt”, aldus SSHdirecteur Ton Jochems. Short stay-woningen zijn gemeubileerde eenheden met een relatief hoge huur die vooral bedoeld zijn voor buitenlandse studenten die slechts voor een

korte periode de woning willen huren. “Hierdoor zijn deze woningen niet meer beschikbaar voor gewone studenten”, aldus een woordvoerder van Huurdersbelang Stadswonen. PvdA Rotterdam is bang dat studenten die voor een langere periode op zoek zijn naar een kamer, tussen wal en schip raken. Zeker nu er een groei van het aantal studenten in Rotterdam wordt verwacht en er in de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting een woningnood wordt voorspeld voor 2020. De partij heeft hierover vragen gesteld in de gemeenteraad. Volgens Vestia en SSH zal het allemaal wel meevallen. Vestia wil namelijk de overgebleven short stay-woningen die de woningcorporatie bezit, ombouwen tot gewone studentenkamers. De bedoeling is dat SSH de enige short stay-aanbieder voor studenten in Rotterdam wordt. TF

ACHTERAF

Cultuur tussen de stinksokken Wat: Stukafest, voorstellingen in studentenkamers. Waar: verschillende locaties in Rotterdam Wanneer: donderdag 7 februari van 20.30-23.00 uur Cabaretier Bart Melief won vorig jaar het Leeuwarder Cabaretfestival en werkt momenteel aan zijn eerste avondvullende show. Voor slechts twintig toeschouwers staat hij vanavond in een huiskamer aan de Westerstraat. Het publiek drinkt rode port uit shotglaasjes terwijl Melief in een dik half uur een paar grappen uit zijn nieuwe programma brengt. Een paar keer doorbreekt zenuwachtig gegiechel de stilte als hij aandachtig kijkende studentes bij de voorstelling wil betrekken, maar verder hangt iedereen aan zijn lippen. Vooral zijn gevatte liedjes komen in de intieme huiskamersfeer goed tot hun recht. Kratten bier, lege pizzadozen en hoopjes kleren vormen deze donderdag 7 februari het decor van het studentenkamerfestival, oftewel StuKaFest. In drie verschillende rondes kunnen cultuurliefhebbers kiezen voor zeven verschillende acts in evenzoveel studentenkamers; van een schattige sing-asongwriter tot een heuse rave room en van cabaret tot experimentele dans. Tussen de rondes door fietsen de bezoekers - in de regen - naar de volgende locatie, waar ze vaak een volgend optreden staat te wachten.

Een aangename verrassing is de jonge dansgroep W2&Dancers. Intigrerend spel met licht en goed getimede, humorvolle interactie met het publiek, geeft de moderne dans een extra dimensie. De choreografe van de groep heeft een missie: moderne dans toegankelijker maken voor een jong en breed publiek en niet slechts voor experts. Vanavond aan de ’s Gravendijkwal lukt dat zeker. Een interessant experiment is ook de rave room van dj-collectief Lowriders Collective. Waar de overige studentenkamers worden gevuld met akoestische muziek, warme stemmen of slechts het geluid van de ademhaling van de dansers, zorgen hier een draaitafel en pompende boxen voor het geluid. Daardoor heeft het helaas meer weg van een huisfeestje dan van een verrassend optreden, en al wordt er niet veel gedanst, een ideale opwarmer voor het afsluitende feest in Waterfront is het wel degelijk. Toch is het jammer dat StuKaFest Rotterdam niet zo lijkt aan te slaan. Hoewel de optredens stuk voor stuk de moeite waard zijn, is de animo beperkt. In andere studentensteden staan twee tot drie keer zoveel acts op het programma en is het merendeel van de shows binnen een mum van tijd uitverkocht. De zeven Rotterdamse locaties, met slechts enkele uitverkochte rondes, staan daarmee in schril contrast. StuKaFest is een festival dat meer verdient. Tim Ficheroux


14 februari 2013 | 10

CAMPUS

ANALYSE

Voor oudere medewerkers hakt nieuwe cao er in Artist impression van het L-gebouw en omgeving

RENOVATIE

Mensa L-gebouw verdwijnt (en komt weer terug) De doorgang van het L-gebouw wordt de komende maanden verbouwd tot ‘Food Court’, daardoor is restaurant De Carrousel, alsook Starbucks, gesloten van 22 maart tot september. De Etage verdwijnt helemaal vanaf begin maart. De doorbraak van het L-gebouw moet vanaf september 2013 zorgen voor een grotere, open doorgang van het Tinbergen Plaza naar het nog te realiseren Erasmus Plaza (naast het studentenpaviljoen). Op de plaats van De Carrousel komt dan een ‘Foodcourt’, waar exploitanten in aparte standjes verschillende etenswaren zullen verkopen. Naar verluidt gaat het om een Italiaanse stand, een wok-hoek en een vergelijkbaar aanbod als nu. Naast de foodcourt komt een kleine supermarkt – maar welke is nog niet bekend. Starbucks komt terug in september. Wie altijd zijn of haar bammetjes in De Carrousel eet, kan de komende tijd uitwijken naar de kantines in het T- en H-gebouw, waar de openingstijden worden verruimd, en het Sportgebouw of Maria’s Can-

tina in het J-gebouw. Aan de kant van de collegezalen in het L-gebouw komt een nieuw uitgiftepunt van broodjes. Ook in het V-gebouw kun je terecht voor een broodje. Verder komt er een lunchgelegenheid voor besloten lunches op verdieping 17 van het T-gebouw ter vervanging van De Etage. Warme maaltijden zullen tijdelijk worden aangeboden in het H-gebouw. Over de toekomst van de Albronmedewerkers kan zowel de universiteit als de cateraar zelf nog niets zeggen. Het is aan Albron om de medewerkers verder te informeren. Tijdens de werkzaamheden blijven de kantoren en onderwijsruimten in het L-gebouw gewoon bereikbaar. Wel zal de ingang worden verplaatst en zal er wat overlast zijn. Lja

WETENSCHAP

Aantal promoties stijgt weer In 2012 kregen 339 beginnende wetenschappers op de EUR de graad van doctor toegekend. Een jaar eerder waren dat er nog 314. De universiteit ontvangt rond de 93.000 euro per gepromoveerde, dus hoe meer promovendi het traject afronden, hoe beter voor de kas. Net als in voorgaande jaren promoveerden de meesten aan de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen: 231 van de 339 promovendi. In 2011 waren dat er 194 van de in totaal 314. Op campus Woudestein kwamen de meeste

nieuwe doctoren van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (27), gevolgd door de Erasmus School of Law (23) en de Erasmus School of Economics (17). De groei van het aantal promovendi wordt komt doordat er meer onderzoek wordt gedaan met geld van bedrijven of de overheid, en er meer promovendi uit het buitenland naar Rotterdam kwamen. Ook is promoveren op basis van vier artikelen steeds gebruikelijker geworden, waardoor sommige oudere onderzoekers alsnog promoveren. TL

Aantal promoties aan de EUR 2012: 339 2011: 312

2010: 298 2005: 220

2000: 165 1995: 163

1990: 111

De Nederlandse universiteiten hebben eindelijk een nieuwe cao. Althans tot 1 januari 2014, want eind dit jaar begint het hele onderhandelingscircus tussen bonden en werkgevers weer opnieuw. Maar goed, eerst moet de universiteit de nieuwe cao-afspraken voor dit jaar gaan invoeren. En dat kan best nog wel wat reuring brengen. Want het is vooral die ene zinsnede in de cao: daarin staat dat lokale regelingen moeten verdwijnen en de universiteit zich moet conformeren aan de nieuwe cao-afspraken. Dat zal op de EUR impact hebben. Wat is er aan de hand? De leeftijdsdagen (extra verlof voor oudere werknemers) verdwijnen per 2018. Anders dan de landelijke cao-afspraken – waar je vanaf je 30e iedere vijf jaar een extra verlofdag kreeg tot een maximum van 8 dagen tot je 65e – heeft de EUR al jaren een eigen regeling. EUR-medewerkers krijgen pas vanaf hun 50e jaar extra verlofuren, maar dat loopt wel op tot 20 dagen per jaar vanaf je 60e bij een voltijds aanstelling. Deze extra dagen gaan waarschijnlijk verdwijnen. Hoe dat precies doorgevoerd gaat worden, moeten de bonden nog bespreken met het universiteitsbestuur. Daarbij is iets van een overgangsregeling denkbaar, maar dat de dagen op termijn verdwijnen is voorstelbaar. Dus iedere medewerker van tegen de vijftig die droomde van meer vrije tijd, kan daar mee stoppen, en ook medewerkers tussen de 50 en de 60 jaar moeten er serieus rekening mee houden dat ze de extra verlofuren kwijt gaan raken en daarvoor niet gecompenseerd worden (ze hebben ook nooit wat ingeleverd toen ze de dagen kregen). Alleen de 60-plussers ontspringen de dans, omdat zij in 2018 de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Als troost mogen werknemers voortaan hun ongebruikte vakantiedagen weer meenemen naar een volgend jaar. Door een lokale regeling op de EUR was dat lange tijd niet mogelijk, om een stuwmeer aan vrije dagen te voorkomen. Verder krijgen werknemers voortaan per jaar twee ‘ontwikkelingsdagen’: dagen waarop je bijvoorbeeld een cursus kunt volgen. En krijgen ze per afgelopen januari en komende september 1 procent loonsverhoging. Maar tegelijk wordt de wachtgeldregeling versoberd. Waarbij de universiteit de opdracht heeft om overtollige medewerkers aan een andere baan te helpen, en voortaan een ‘duurzaam mobiliteitsbeleid’ te voeren. Hoe dit gerealiseerd wordt, moet door de bonden en het bestuur nog worden uitgewerkt. Op korte termijn moet duidelijk worden wat deze nieuwe afspraken voor de EUR-medewerker concreet gaan betekenen. WG


14 februari 2013 | 11

CAMPUS

EUR-socioloog Stef Aupers, die op 29 januari te gast was in het programma De Wereld Leert Door (DWLD), over zijn onderzoek naar complottheorieën. Hoe was het om in DWLD te worden geïnterviewd? “Leuk om te doen, dat zeker! DWLD draait als een goed geoliede fabriek: ik kom binnen, krijg een drankje, dan de repetitie, eten, de live-uitzending – en dan staan de volgende gasten al klaar! Wel is het lastig om de uitgangspunten van een onderzoek in twaalf minuten te verwoorden – want zo weinig tijd had ik. Ik zie het als een morele taak van de wetenschap om uit die ivoren toren te komen. DWLD draagt bij aan popularisering van de wetenschap, en dat is een goede zaak.” Waarom is de keuze op jou gevallen, denk je? “In de eerste plaats is het een onderwerp wat enorm lekker ligt. Het wordt gezien als iets exotisch om het over complottheorieën te hebben: zo gelooft 10 procent van de Nederlanders dat de Amerikaanse overheid zelf achter de aanslagen van 11 september 2001 zit. Welke complottheorie vind je zelf fascinerend? “Het verhaal dat Elvis nog zou leven, maar dat is meer iets waarvan ik persoonlijk hoop dat het waar is. Hetzelfde geldt overigens ook voor Jim Morrison en Jimi Hendrix.” Jammer dat Matthijs van Nieuwkerk je niet heeft geïnterviewd? “De interviewer die hem verving (Diederik Jekel, red.) deed het prima. Aan de andere kant is het leuk als je bij DWLD de full package krijgt. Er wordt altijd gesproken over het hoge tempo waarin Matthijs interviewt. Ik had het leuk gevonden om te zien of ik dat had kunnen bijhouden. Ik denk het wel.” LJa

CvB zit er warmpjes bij Het College van Bestuur (CvB) van de EUR vergaderde 7 februari in trui in verband met de Warme Truiendag op 8 december: een landelijke actie die oproept om energie te besparen. Voorzitter Pauline van der Meer Mohr is het enige CvB-lid dat, zoals aangekondigd, in trui in de boardroom verschijnt. “Mijn man heeft hem meegenomen uit Ierland”, lacht ze op de vraag naar de herkomst van de trui. Het was de bedoeling dat het voltallige CvB in trui zou vergaderen, maar rector Henk Schmidt was zijn trui vergeten – voor de foto heeft hij eventjes de trui van de secretaris van de universiteit, Ton van der Pijl, aangetrokken. Het ontbrekende derde bestuurslid, Bart Straatman, lag waarschijnlijk met een warme trui in bed: hij was ziek. LJa (foto: RvdH)

DE QUOTE

“Ze moeten zorgen dat ze er een goed samenspel van maken, een echte duobaan.” > Dat zegt hoogleraar Theorie en Methoden van de Maatschappijgeschiedenis Maria Grever over het toekomstig koningspaar Willem-Alexander en Máxima (Trouw, 29 januari). Grever deed onderzoek naar de feminisering van het koningschap.

Scan deze qr-code en surf meteen met je smartphone naar EM.Online!

lees meer op www.erasmusmagazine.nl


14 februari 2013 | 12

ONGEHOORD

(ON)GEHOORD

VAN DER SCHOT

(On)gehoord is de brieven- en opinierubriek van Erasmus Magazine. De pagina’s staan open voor iedereen die wil reageren op de inhoud van Erasmus Magazine of een opiniebijdrage wil schrijven over zaken die de Erasmus Universiteit in de meest brede zin, of het hoger onderwijs in het algemeen betreffen. Anonieme bijdragen worden niet geaccepteerd. Inzenders dienen hun naam, adres en telefoonnummer of e-mailadres bij de redactie bekend te maken. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, dan wel (in overleg) aan te passen. Wilt u reageren, stuur uw bijdragen dan naar opinie@em.eur.nl

EDDN

>EN DAN DIT NOG... …voor al het kleine nieuws dat niet onvermeld mag blijven. Tips? redactie@em.eur.nl Erasmus Talks Het lustrumjaar is begonnen, en dat zullen we weten ook. De eerste die van zich laat horen is Erasmus himself. Via de website talkingerasmus.nl kun je een bericht sturen dat Erasmus vervolgens voorleest aan de ontvanger, in het Nederlands én het Engels. Een geanimeerde Erasmus blaast vrolijk op een roltoeter, er landt een meeuw op zijn schouder die er met zijn baret vandoorgaat, en hij drinkt ook nog met volle teugen uit een pul bier die in beeld schuift. Erasmus, de gekste! De service is vooral bedoeld om afgestudeerden (alumni) aan de universiteit te binden; ze kunnen op de website hun gegevens achterlaten en hun oud-studiegenoten dus een berichtje van de naamgever van de universiteit sturen. Maar wat zegt hij nu op het eind van zijn welkomstpraatje? Sjaloe? Is dat een laat-middeleeuwse wijze van groeten, of moest dat

toch ‘Ciao’ zijn? Luister zelf op: www.talkingerasmus.nl

Glazen Trix De artistieke ambities van de

was onze bouwmeester een van de 75 uitverkoren kunstenaars. Het glaswerk, dat veel gelijkenis vertoont met dat wat in de C-hal aan de balustrade prijkt, heet ‘Jonge vorstin ziet welbespraakt toe op veelkleurig volk’. Dat laatste slaat op de kleurige lijnen voor haar silhouet. Nu maar hopen dat de nieuwe koning en koningin op 8 november een gaatje hebben in hun agenda om de verjaardag van deze universiteit mee te vieren.

Bill Gates naar de EUR? universitaire huisarchitect Gerard Frishert (o.a. verantwoordelijk voor de verbouwing van het A- en het C-gebouw) blijken verder te reiken dan campus Woudestein – zo ontdekte een oplettende medewerker vorige week toen ze de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ bezocht in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Van de 2200 mensen die hun portret van ons scheidend staatshoofd hadden ingestuurd,

Komt Bill Gates naar de universiteit om een lezing te geven? Als het aan collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr ligt wel. Zij vloog speciaal naar Davos om op het World Economic Forum thee te leuten met de onbetwiste koning van de software. EDDN mailde met Mister Microsoft: From: EDDN@em.eur.nl To: W.H.GatesIII.KBE@microsoft.com

Hey there Bill, How are you? Totally awesome that you’ll come to Erasmus University. What are your requirements? Will you bring some research funding? Can you tell us something about the lecture? Let us know. xxx, EDDN From: W.H.GatesIII.KBE@microsoft.com To: EDDN@em.eur.nl Subject: Autoreply: currently out of office Hi there, I am saving the planet at the moment and will try to reply as soon as possible. Kind regards, William Henry Gates III,

Knight Commander of the Order of the British Empire From: chillybilly@microsoft. com To: EDDN@em.eur.nl Hello EDDN, I am fine, thank you. I would love to come to Erasmus University, but I don’t really like the way your government is cutting funds for international development. So I’m still in doubt. But if I come, of course I’ll bring some money for research. I told Pauline that I would invest in malaria related research if she invests the same amount. That’s my only requirement. See you in 2014. Peace, Bill


14 februari 2013 | 13

ONGEHOORD

TIM DE MEY

Hopeloze gevallen

BRIEF

Betaald parkeren: vanwege het milieu of het geld? Woensdag 30 januari jl. kregen we een email van het College van Bestuur. Vanaf 1 mei a.s. mogen we gaan betalen om onze auto te parkeren op de EUR. Dat de invoering van betaald parkeren leidt tot een schonere omgeving, is mij niet helemaal duidelijk. Het is natuurlijk niet voor extra inkomsten, maar voor het milieu. Na al die paperless offices en zonnepanelen is dat de volgende stap. Of nee, wacht… Ik werk zelf als secretaresse op de EUR. Ik fiets wanneer ik kan fietsen in het weekend. Ik heb bomen, planten en bloemen in mijn tuin. Koop vaak biologische groentes en vlees en gooi niet zomaar iets weg. Ik ben enorm goed bezig, dacht ik zelf. Ik zou best met de fiets of metro naar de EUR willen komen, maar met crèche en boodschappen ben ik dan ’s avonds om 20.00 uur pas thuis en dan valt iedereen bij mij thuis flauw van de honger. Daarnaast kan ik zo nog vijf redenen opnoemen, waarom het voor mij niet mogelijk is om mijn auto te laten staan – mijn autootje, aangeschaft om juist efficiënt naar mijn werk te kunnen reizen. Kortom, ik mag gaan betalen voor het mobiliteitsfonds. Tenzij ik kan uitleggen dat het me meer tijd gaat kosten, blablabla. Natuurlijk kan ik daar aan het eind van het jaar geld van terugvragen, maar eerst moet ik tot die tijd meer dan

100 euro gaan betalen voor een parkeerplekje in een mooie parkeergarage. Iets wat ik natuurlijk best kan missen gezien mijn loonschaal. Ik hoop dat het onderhoud van de nieuwe parkeergarage ook duurzaam gaat gebeuren. In de garage in het T-gebouw ligt al drie jaar glas van iemand die een achterlicht mist. Niemand die het opruimt, dat bespaart natuurlijk enorm veel energie. Ook wordt er veel dubbel geparkeerd, waardoor je niet naar buiten kan. Dat scheelt natuurlijk ook enorm veel uitstoot. Bovendien vraag ik mij af waarom er een grote parkeergarage moest komen, terwijl men 10 procent minder auto’s op de campus wil hebben. Een parkeergarage laten bouwen, omdat men minder auto’s wil. Mijn secretaresse-brein kan het niet aan. Bij veel medewerkers voelt betaald parkeren toch als een leugen dat dient als extra geldpotje voor de EUR. Een geldpotje dat je je onwelkom doet voelen, helemaal als OBP-er (ondersteunend personeel, red.) Wij OBP-ers, aan het begin van de voedselketen, hebben geen of weinig mogelijkheden om thuis te werken. Iemand moet toch voor de koffie zorgen? Fair trade, uiteraard.

Een van mijn vroegste herinneringen is dat mijn opa mij bij een bakker in Gent optilt in de lucht en een muntje laat stoppen in het offerblok van de heilige Rita. Nu weet ik niet veel meer van alle katholieke heiligen, welke specialiteiten ze precies hebben, maar van de heilige Rita weet ik het nog goed. Zij is namelijk de patrones voor hopeloze gevallen. Dus als u examenstress hebt, uw portefeuille nergens kunt terugvinden of definitief dreigt afgewezen te worden door de liefde van uw leven, een adres: de heilige Rita. In hopeloze gevallen bedenken mensen wel vaker kansloze oplossingen. Sterker nog, daar wordt van overheidswege beleid op gevoerd. De minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten staat in “zeer bijzondere omstandigheden” toe dat paragnosten betrokken worden bij politieonderzoek. De “Instructie Onorthodoxe Opsporingsmethoden” specificeert in welke omstandigheden, welke onorthodoxe middelen mogen worden ingezet: indien bij zeer ernstige delicten de gebruikelijke recherchemethoden nergens (meer) toe leiden, dan mag hypnose, narcoanalyse of een paragnost ingezet worden. Het is niet bekend of dergelijke onorthodoxe opsporingsmethoden ooit succesvol zijn. Wel is er veel anekdotische bewijsmateriaal dat ze geen soelaas bieden. Een paragnost liet eind augustus een fiets opvissen die mogelijk iets met de vermissing van Tanja Groen te maken zou kunnen hebben gehad, maar verder politieonderzoek wees uit dat daar geen sprake van was. Nu behoor ik niet tot het soort filosofen die hun carrière wijden aan het minachten van mensen die hun problemen proberen op te lossen met “onorthodoxe” methoden. Omgekeerd eigenlijk: telkens ik met dat soort “sceptici” spreek, vraag ik net zo lang door naar hun aannames en opvattingen tot blijkt dat er ook in hun (zelfuitgeroepen rationele) wereldbeeld allerlei inconsistenties en bizarre veronderstellingen schuilgaan. Maar ook mij lijkt het een brug te ver dat de overheid, weliswaar in “zeer bijzondere omstandigheden”, inzet op “onorthodoxe opsporingsmethoden”. Ten eerste omdat het buitenproportioneel veel geld kost om alle aanwijzingen die op dergelijke wijze verkregen kunnen worden, na te trekken. En ten tweede omdat zoiets de betrokkenen, de mensen die ten einde raad zijn, valse hoop geeft. Dat mag de overheid die slachtoffers toch niet aandoen? Jammer dat de “Instructie Onorthodoxe Opsporingsmethoden” vooralsnog niet voorziet in de mogelijkheid om de heilige Rita in te schakelen. Rita heeft in ieder geval het voordeel stukken goedkoper te zijn, dus in dat opzicht kan het OM nog een fikse efficiencyslag maken. Give us hope Rita! Reële hoop! Tim De Mey is Universitair Docent Theoretische Filosofie en Dean of International Affairs van de Faculteit Wijsbegeerte.

Jolien Veensma, secretariaat Sociologie FSW


14 februari 2013 | 14

COVERVERHAAL

Scriptiedokters zijn verboden

Het schrijven van een scriptie kost veel studenten bloed, zweet en tranen. Maar niet iedereen doet het helemaal alleen. Steeds vaker schakelen studenten betaalde hulp in van ‘scriptiedokters’ en ‘topbegeleiders’. En daarmee plegen ze bewust of onbewust fraude. Want de meeste examencommissies zijn tegen elke betaalde vorm van hulp. De fraude opsporen is tekst Martine Zeijlstra illustratie Bas van der Schot lastig.

E

lke dag krijgt betaalde scriptiehulp Ellen van Schaik wel een paar telefoontjes van wanhopige studenten die helemaal vastgelopen zijn met hun scriptie. “Als op zaterdagavond op een onmogelijk tijdstip mijn mobiel afgaat, dan weet ik al wie er aan de andere kant van de lijn is: een student die binnen twee weken zijn scriptie af moet hebben en door persoonlijke problemen niet weet hoe hij dat voor elkaar moet krijgen. Of een zwangere studente die op het punt staat te bevallen, maar eerst nog haar scriptie af wil maken. Er bellen zelfs schoonmoeders en vriendjes om scriptiehulp.” Het lijkt allemaal wat overdreven, maar het staat niet op zich. Colette van Werkhoven van coproductie.com, die ook scriptiehulp biedt, heeft niet voor niets haar mobiel na kantoortijd uitstaan. “Ik zou anders geen privéleven meer hebben.” De afgelopen twee jaar schieten bedrijfjes die betaalde scriptiehulp aanbieden als paddenstoelen uit de grond. Historica Van Werkhoven zegde twee jaar geleden haar baan op en startte een scriptiehulpbedrijf. Iedere dag

melden zich nieuwe klanten aan. Ze houdt er een strakke planning op na wie wanneer hulp nodig heeft, en hoeveel. Ook EUR-alumnus Maria*. (25) heeft in de regio van Rotterdam een eigen scriptiebureau met vijftien werknemers. ‘Scriptiedokter’ Linda* houdt er door het vele werk eveneens een strakke agenda op na. Ze zijn net zo georganiseerd en druk als echte dokters om de scripties van studenten te ‘genezen’ van spelfouten, onlogische redeneringen, foutieve conclusies, teveel herhalingen, verkeerde of te brede enquête-, en hoofden deelvragen vol fouten.

In de fout De betaalde scriptiebegeleiders ondersteunen hbo’ers en wo’ers bij het schrijven van hun scriptie. Wie een complete scriptie bij hen wil bestellen, is aan het verkeerde adres. Ze beschrijven zichzelf als professionele, externe stagebegeleider die dáár helpt waar dat vanuit de opleiding niet gebeurt. Ze zijn stuk voor stuk faliekant tegen plagiaat. “Ik heb ook een plagiaatscanner”, zegt Van Werkhoven. Ze hebben zelfs hulp in geroepen van juristen over welke hulp wel en welke niet aan studen-

ten mag worden gegeven. “Ik zou het vreselijk vinden als ik iets doe wat niet mag”, zegt Maria. “Ik wil graag studenten helpen hun scriptie inhoudelijk beter te maken, omdat ik weet hoe dat moet.” Dat is bij scriptiedokter Linda niet anders. Studenten die moeite hebben met het schrijven van scripties wil zij met tips en verbeteringen naar een voldoende coachen. Toch gaan de studenten wel degelijk de fout in als zij deze betaalde scriptiehulpen inschakelen. Veel examencommissies bij de EUR verbieden dit. Scriptiehulp Maria schrikt zich wezenloos als ze dat hoort, en reageert heel emotioneel. “Elke vorm van scriptiehulp wordt aangeduid en simpelweg vereenzelvigd met begrippen als ‘fraude’ en ‘plagiaat’. Dat vind ik zelf te ver gaan, vooral als ik eraan terugdenk hoeveel mensen ik weer nieuwe energie heb gegeven.” Reden voor haar om te besluiten vanaf nu haar verhaal anoniem te doen.

Soort juf Maar hoe nobel de betaalde scriptiehulpen het misschien ook bedoelen, betaalde scrip-


14 februari 2013 | 15

COVERVERHAAL

tiehulp is verboden, en wie er gebruik van maakt, pleegt fraude. Neem de opleiding bestuurskunde. “Betaalde hulp mag vanzelfsprekend niet en enige andere hulp is ook niet toegestaan”, benadrukt ambtelijk secretaris van de examencommissie bij Bestuurskunde, Marjo Hessels. Bij de RSM is het van hetzelfde laken een pak: iedere hulp van buitenaf is ongewenst. “De scriptie is een individueel te beoordelen werkstuk. Hulp van buitenaf is ongeoorloofd, omdat het gemaakte werk dan geheel of gedeeltelijk niet meer beoordeelbaar is”, zegt Allard Marcus van de examencommissie van RSM. “Omdat het dan niet duidelijk is wie het gemaakt heeft. Alleen de coach en co-reader kunnen aanwijzingen geven, verder moet de student het op eigen kracht doen. Zo niet, dan kunnen geen studiepunten worden toegekend. Hulp van buitenaf zal al gauw als fraude bestempeld worden.” De examencommissie vermoedt zelden dat er gefraudeerd wordt, zegt Hessels. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. EM sprak een afgestudeerde bestuurskundestudent die tijdens het schrijven van haar scriptie gebruikmaakte van de betaalde scriptiehulp van Maria. Ze wil ook anoniem blijven, maar wel vertellen waarom ze betaalde hulp zocht. “Mijn scriptiebegeleider van bestuurskunde wilde graag dat ik kwantitatief onderzoek zou doen voor mijn scriptie. Dat leek mij een goed idee, omdat ik veel enquêtes kon afnemen op mijn stageplek.” Ze had echter totaal geen ervaring met SPSS – een statistisch computerprogramma – om de resultaten van de enquête in te verwerken. “Ik kom van het hbo en had daardoor nog nooit iets met SPSS gedaan. Iedere bestuurskundestudent is als de dood voor SPSS en daarom doen ze bijna allemaal kwalitatief onderzoek.” De studente liep al snel helemaal vast omdat ze niet wist waar ze moest beginnen. “Op internet kwam ik de site van Maria tegen, en zij heeft mij als een soort juf met SPSS geholpen. Bovendien kwam ik ook veel sites tegen die aanboden om het complete SPSS-onderzoek te doen, maar daar voelde ik niets voor. Ik wilde het zelf leren, omdat ik daar later ook wat aan heb. Ik kon Maria mijn resultaten voorleggen, zodat zij de fouten er nog uit kon zeven.” Haar scriptiebegeleider op de universiteit had geen tijd om de studente te helpen bij het uitleggen van SPSS. “Ik vroeg hem wat ik ermee moest en hij vertelde me dat ik best hulp mocht zoeken, zolang ik maar wel kon verantwoorden en uitleggen hoe ik aan de resultaten

van mijn onderzoek was gekomen”, zegt de studente. “Ik heb daardoor niet geweten dat het eigenlijk niet mocht. Ik ging ervan uit dat mijn scriptiebegeleider op de universiteit dat wel wist.”

Zelfstandig De externe scriptiebegeleiders zijn zich ook van geen kwaad bewust. Ze zeggen een helpende hand te bieden aan studenten. Maar bij doorvragen blijkt dat ze zelf ook weten dat ze in een schemergebied opereren. Linda raadt bijvoorbeeld ‘haar’ studenten altijd aan om haar naam niet te vermelden in de scriptie. “Je weet immers maar nooit of iedere officiële afstudeerbegeleider even blij is met de hulp die is geboden.” Maria schrikt ontzettend als

raculeuze verbetering in structuur, taalgebruik of vormgeving optreedt, zal de begeleider de scribent vragen uit te leggen hoe dat kan. Zo gaat het althans bij onze BA- en MAtheses. In één klap een complete scriptie op tafel leggen werkt fraudeverdenking in de hand.”

Instemming ouders De vraag is echter of er van miraculeuze verbeteringen sprake is. De hulp van de bedrijfjes is minder goed zichtbaar, doordat ze over een langere periode meedenken. “De universiteit hoeft helemaal niet door te hebben dat je gebruikmaakt van betaalde scriptiehulp, want je schrijft het wel zelf”, zegt een ESEstudente die ook anoniem wil blijven. “Je kunt

‘Termen als ‘fraude’ en ‘plagiaat’ vind ik te ver gaan, vooral als ik eraan terugdenk hoeveel mensen ik nieuwe energie heb gegeven’ > Maria, scriptiebegeleider

ze hoort dat het verboden is om betaalde hulp in te schakelen. Maar ze haast zich wel te zeggen dat ‘niemand van mij kan verwachten dat ik voor iedere opleiding en iedere student precies ga uitzoeken wat wel en niet mag. De student heeft daarin ook een eigen verantwoordelijkheid.” In de folder van de Erasmus Universiteit over fraude en plagiaat staat te lezen: “Een wetenschappelijke opleiding heeft pas nut als je leert zelfstandig problemen te analyseren, te verwoorden en nieuwe ideeën op een overzichtelijke manier te ontwikkelen. Door fraude te plegen ontneem je jezelf de kans dit goed te leren en toe te passen.” Dit zelfstandigheidscriterium is de leidraad voor de examencommissie van Media&Communication (ESHCC). Een student die de hulp van een andere student of ouders inroept om de taalfouten eruit te zeven, vindt de examencommissie geen probleem. Maar het maken van grafieken, ontwikkelen van de scriptiestructuur en het bedenken van enquêtevragen moet de student helemaal zelf doen, zegt prof.dr. Jeroen Jansz van deze examencommissie. “In een goede scriptieprocedure wordt er stap voor stap van een onderzoeksvoorstel, via concept-hoofdstukken toegewerkt naar definitieve versies van hoofdstukken. Als er dan tijdens het proces een mi-

het onder de plagiaatscanner houden, maar daarmee komt niet alle betaalde hulp aan het licht.” De ESE-studente riep scriptiehulp in toen ze dreigde te verzuipen in de hoeveelheid werk. “Ik wist niet waar ik moest beginnen. Ik had zoveel informatie tot mijn beschikking, en wist niet wat ik daarmee aanmoest. Wat moest ik precies onderzoeken? Wat was belangrijk? Ik heb vier weken naar alle informatie gestaard en kwam geen stap verder.” De studente zocht op internet naar hulp, en kwam uit op afstudeerbegeleider.nl . “Het sprak me aan dat ze zoveel ervaring hebben met het begeleiden van scripties”, zegt ze. “Na een aantal gesprekken met hen wist ik wél wat ik moest onderzoeken. Naar aanleiding van wat ik vertelde, wisten zij al vlug wat belangrijk was en wat niet.” De ESE-studente kent veel mensen die hun scriptie nooit hebben afgemaakt. “Mijn eigen vader bijvoorbeeld. Ook vriendinnen bleven hangen op hun stageadres en hikken nu al twee en een half jaar tegen hun scriptie aan. Dat is zo ellendig. Dat wilde ik niet. Ik was echt bang dat ik zonder scriptiehulp zou afhaken.” En door alle hulp is het schrijven van haar scriptie zelfs leuk in plaats van ellendig. Ze heeft met instemming van haar ouders twin-


14 februari 2013 | 16

COVERVERHAAL

tig sessies gepland en verwacht rond de duizend euro kwijt te zijn aan betaalde hulp. Naast meedenken over de structuur en de onderzoeksvragen, verwacht ze die hulp in te zetten voor het redigeren van de tekst. De studente heeft niets tegen haar officiële afstudeerbegeleider op de universiteit gezegd over de betaalde hulp. “Dat leek me niet zo slim, want je weet nooit wat ze daarvan vinden.” Ze wist niet dat het niet mocht, maar dat is geen reden voor haar om ermee op te houden. “Je wordt als student niet goed voorbereid op het schrijven van je scriptie. Je moet het zelf allemaal maar uitzoeken. Het is leuk om tijdens je studie hoorcolleges te volgen, maar daarmee leer je niet kritisch onderzoek te doen. Tijdens het schrijven van papers doe je wel wat ervaring op, maar een scriptie is zoveel ingewikkelder. Je wordt zomaar in het diepe gegooid en je moet het zelf maar uitzoeken. Zonder betaalde scriptiehulp zou ik het misschien niet kunnen. Of het zou allemaal heel lang duren, en dan zou ik er geen plezier meer in hebben. Dus waarom zou ik geen hulp zoeken?”

Het werkveld

Weinig hulp Volgens de twee studentes en twee van de drie betaalde scriptiebegeleiders die EM voor dit artikel sprak, faalt de universiteit doordat ze studenten niet goed voorbereidt op het schrijven van een scriptie. Linda komt dit probleem niet tegen bij wo-studenten, maar wel bij het hbo. De andere twee scriptiebegeleiders vinden wél dat universiteiten hun studenten in de kou laten staan. De studentes zouden betaalde hulp zelfs iedere student aanraden, ook nu ze weten dat het niet mag. “Want ze komen er toch niet achter als je hulp inschakelt.” Daarmee staan de universiteit en de studenten die betaalde hulp zoeken recht tegenover elkaar. De universiteit ziet de scriptie als lakmoesproef, waarin de student grotendeels zelfstandig laat zien de stof te beheersen. Aan de andere kant zijn er dan studenten die buiten de boot vallen en niet (meer) zonder externe hulp kunnen, omdat ze meer begeleiding nodig hebben en verwachten van hun opleiding Van Werkhoven: “Veel studenten krijgen weinig hulp van hun begeleider. Vaak zijn ze erg onzeker. Sommigen moet ik echt bij de hand nemen, omdat ze bang zijn dat ze het zelf niet kunnen. Ik voel me soms meer een coach dan een begeleider. Maar zonder mijn hulp redt een aantal het echt niet.” * De namen van Linda en Maria zijn gefingeerd. Hun werkelijke namen zijn bij de redactie bekend.

Van wie? Ben Kuijpers. Functie? Bestuurskundige bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Waar? Het Rijk, Provincies, Gemeentes en Waterschappen. Wat? “Ik interview goedpresterende teams van ambtenaren die op verschillende posities zitten. Daarnaast laten we ze een vragenlijst invullen.” Waarom? “In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken proberen we meer inzicht te krijgen in onderzoeken naar tevredenheid onder medewerkers. We willen erachter te komen hoe het komt dat deze teams zo goed presteren.” Hoe gaat het? “Ik heb meer ervaring met kwantitatief onderzoek, dus het is spannend om te doen, maar ook afwisselend. Ondanks het stoffige imago van ambtenaren, blijkt hun werk erg dynamisch.” TL (foto: LW)


14 februari 2013 | 17

ACHTERGROND

Centraal datapakhuis in de maak Tot nu toe was er op de Erasmus Universiteit geen centrale dataopslag waar je met één druk op de knop allerlei gegevens uit kunt laten rollen. Bijvoorbeeld hoeveel buitenlandse masterstudenten of promovendi de EUR telt. Binnenkort moet dat mogelijk worden met een zogenaamde datawarehouse. Vraag is alleen: welke informatie moet erin worden opgeslagen en welke definities hanteer je? tekst Lindemarie Jongste illustratie Unit20

E

en universiteit besturen doe je aan de hand van cijfers, want door te meten of het ingezette beleid het gewenste effect heeft, kun je bepalen of je op koers ligt of moet bijsturen. Het wordt alleen moeilijk als de ‘management- en stuurinformatie’ waarop je je baseert onbetrouwbaar, incompleet of onvergelijkbaar is. Dat merkt ook Geert Gerritse, directeur Bedrijfsvoering bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg. Als hij wil weten of er een verschil is in studierendement tussen studenten met een vwo- of een hbo-achtergrond, is dat nu nog niet zo eenvoudig te achterhalen. Dat komt doordat de gegevens wel zijn geregistreerd, maar in verschillende systemen. Handmatig die informatie combineren kost veel tijd en is foutgevoelig. Daarom hebben ze bij iBMG eigenhandig een spreadsheet gemaakt in Excel waarin de benodigde informatie wordt samengevoegd. Het illustreert hoezeer de universiteit decentraal georganiseerd is: faculteiten en afdelingen opereren veelal op eigen houtje en hanteren bovendien verschillende definities, hetgeen zo zijn gevolgen heeft voor de dataregistratie en welke resultaten daaruit komen. Wie tel je bijvoorbeeld mee als je een overzicht maakt van het aantal hoogleraren; alleen degenen die op de loonlijst staan? Of ook die met een onbezoldigd contract, die met een gastvrijheidsovereenkomst of met een gesponsorde leerstoel? Kortom, iets wat evident lijkt, hoeft dat niet te zijn. Met het project ‘Management- en stuurinformatie’ binnen Bedrijfsvoering 2013 wil de universiteit allerhande gegevens onder dezelfde

definitie centraal gaan verzamelen en opslaan in een datawarehouse (niet te verwarren met een database, zie kader). Daardoor komt er veel bruikbare managementinformatie voorhanden. In maart moet er al een boekje verschijnen waarin onderwijsgegevens, zoals studentaantallen et cetera, zijn afgedrukt. Die data komen nog niet volledig uit het datawarehouse, maar zijn samengevoegd voor de nieuwe Instellingstoets* die de EUR in het voorjaar ondergaat. Bij de vorige toets in 2012 merkte de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie al op dat er veel informatie decentraal wordt opgeslagen en vroeg de EUR dat te verbeteren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weet programmamanager Management- en stuurinformatie Celia Taia Boneco. Volgens haar is een datawarehouse bouwen technisch gezien goed uitvoerbaar, maar veel belangrijker, en lastiger te bepalen, is welke uniforme informatie erin moet worden opgeslagen, en volgens welke definitie? “Bovendien is het wenselijk dat onderliggende administratieve processen meer worden geharmoniseerd als we consistent en vergelijkbaar over alle eenheden willen rapporteren. Dit zal tot de nodige discussies met faculteiten leiden, als die hun manier van registreren moeten veranderen.”

Ondanks dat veel van deze vragen nog openliggen, zal het datawarehouse binnenkort gevuld worden met gegevens over onder andere inschrijvingen, het aantal buitenlandse studenten en het studiesucces van eerstejaars. Die data worden aangeleverd door DUO en de universiteitenvereniging VSNU, en zijn nodig om te toetsen of de EUR op koers ligt om in 2015 de prestatieafspraken te halen die met het kabinet zijn gemaakt. Op onderwijsgebied gaan die afspraken onder andere over een stijging van het bachelorrendement van 75 naar 80 procent, meer kleinschalig, dus kwalitatief beter onderwijs, en meer excellentie en internationalisering. Dit laatste komt tot uiting in het Erasmus University College, dat in september van start gaat. DUO en VSNU leveren ongeveer de helft van de data die nodig zijn voor het toetsen van de prestatieafspraken; de andere helft moet van de faculteiten komen. Het gaat om bijvoorbeeld het aantal contacturen en hoeveel studenten meedoen aan excellentieprogramma’s. De universiteit bepaalt binnenkort welke definities hiervoor gaan gelden. *De Instellingstoets is een brede onderwijsaccreditatie die voor de hele onderwijsinstelling geldt.

Wat is een datawarehouse? Vergelijk het met een groot pakhuis met gecombineerde data waarmee je eenvoudig sturingsvragen kunt beantwoorden. Dat is een verschil met de ‘database’ of ‘bronsysteem’, waarin data in allerlei tabellen liggen opgeslagen om te beheren. Voor het beantwoorden van een vraag is een database minder geschikt, omdat informatie uit verschillende tabellen moet worden samengevoegd. Een datawarehouse structureert en combineert gegevens uit de bronsystemen op een zodanige manier dat antwoorden er wél zo uitrollen. Het is de bedoeling dat in de toekomst data uit bronsystemen continu worden gesynchroniseerd met het ‘pakhuis’. Voorbeelden hiervan zijn Osiris en SAP. In Osiris staan vanaf medio 2013 alle studentengegevens, zoals inschrijving en studievoortgang. SAP bevat informatie over medewerkers en financiële gegevens; het wordt eind dit jaar opnieuw geïmplementeerd.


14 februari 2013 | 18

ACHTERGROND

Weg van de alledaagse hectiek Steeds meer EUR-wetenschappers gaan voor een korte of langere periode naar het buitenland. En dat is goed: het geeft de universiteit een aantrekkelijker imago, levert interessante studenten op, beter onderzoek en extra geld om nog meer op reis te gaan. Wetenschappers zelf zien het vooral als ‘verlossing van de alledaagse hectiek en een jaar lang ongestoord hun tekst Sanne van der Most vak uitoefenen’

E Dick Houtman met kinderen op het strand van Madison

igenlijk is het gewoon een jaar lang vakantie”, zegt cultuursocioloog Dick Houtman, die op dit moment aan Yale University werkt. Met zijn gezin woont hij een heel academisch jaar in Madison, Connecticut, vlakbij New Haven waar Yale University zit. Aan zee, want alleen onder die voorwaarde wilden zijn kinderen mee. “Ze vonden het overigens ook geweldig dat ze op school een eigen locker kregen, zoals ze die kenden uit Amerikaanse highschoolfilms. Gelukkig maar, want als zij niet mee wilden, was ik ook thuisgebleven.” Zoals een paar jaar geleden, toen de mogelijkheid zich voordeed om voor langere tijd naar

Canada te gaan. Houtman: “Tijdens het avondeten gooide ik eens een balletje op, maar dat viel in zeer slechte aarde. Mijn dochter, die toen zes was, begon meteen te huilen: ‘Mag ik dan hier blijven, papa?’ Dus dat ging hem niet worden. Maar nu gelukkig wel.”

Accu opladen Houtmans werkweken in de Verenigde Staten zijn compleet anders dan op de EUR. “Ik werk uiteraard volop, maar het is allemaal veel minder hectisch. De helft van de week zit ik op het instituut, de andere helft ben ik thuis aan het lezen en schrijven. Vanuit de hele planeet worden mensen ingevlogen die allemaal even boeiend zijn. Je kunt hier, als je wilt, iedere dag naar een interessante lezing gaan, of een seminar. Ik heb volop rust en ruimte om mijn onderzoeksprogramma stevig op te schudden en te verdiepen en om plannen te smeden voor nieuwe boeken en onderzoeksprojecten, deels ook in samenwerking met collega’s hier. Normaal gesproken ontbreekt daarvoor eenvoudigweg de tijd, want het is


14 februari 2013 | 19

ACHTERGROND

structureel druk en hectisch. Na jarenlang iedere maand een paar artikelen de deur uit te hebben gedaan – nieuw geschreven dan wel herzien na commentaar – kom ik eindelijk toe aan mijn echte wetenschappelijke werk. Want ik kan wel blijven herhalen wat ik al jaren doe, maar het is ook wel eens goed om iets nieuws op te pakken. En dan schrijf ik maar eens een jaar een handjevol artikelen minder. Who cares? Hier aan Yale krijgen wetenschappers zelfs om de drie jaar een heel semester een sabbatical om de accu op te laden. Dat komt het onderzoek natuurlijk alleen maar ten goede; bij zo’n topuniversiteit als Yale zijn ze echt niet gek.”

Snoepreisjes Dat weet inmiddels ook Jos de Mul, die als professor in de filosofie regelmatig naar het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton gaat. “Zeer inspirerend allemaal. Je ontmoet aan de lopende band boeiende personen. In Princeton is er iedere dag high tea in de centrale hal. Iedereen praat met elkaar en er zijn altijd interessante gasten. Zoals de veiligheidsadviseur van Obama die vertelt over biologische oorlogsvoering; of een wetenschapper die een lezing geeft over het Higgsdeeltje. Ik heb hier ook de tijd om naar die lezingen toe te gaan, wat er in Rotterdam in de alledaagse hectiek vaak niet van komt.” Het lijken misschien snoepreisjes, maar toch zijn dit soort tripjes volgens De Mul soms onvermijdelijk. “Ik werk vaak samen met internationale wetenschappers. Natuurlijk kan er tegenwoordig heel veel via e-mail of Skype, maar het is toch prettig om elkaar zo nu en dan in levende lijve te ontmoeten.” De Mul is gespecialiseerd in de negentiendeeeuwse Duitste levensfilosoof Wilhelm Dilthey, die de term ‘Geisteswissenschaften’ introduceerde. “Dat onderwerp is zo specifiek, dat er wereldwijd maar een paar honderd vakgenoten zijn die op hetzelfde niveau onderzoek verrichten, en die wil ik natuurlijk graag ontmoeten.” Nadat Yale University Press zijn monografie over Wilhelm Dilthey publiceerde, werd De Mul regelmatig uitgenodigd om lezingen op conferenties te geven of een tijdje als visiting professor langs te komen.” Kansen die ik natuurlijk niet laat liggen, want ik houd erg van reizen, en ik dompel me graag onder in andere culturen.”

Honderd miljoen euro Zo werd De Mul naar aanleiding van zijn boek Romantic Desire in 2008 uitgenodigd om een jaar als visiting professor in Ann Arbor in de

Verenigde Staten te verblijven. “Een echte college town waar de helft van de inwoners student is”, vertelt hij. “We zaten midden in de campagne van Obama; daar waren een heleboel studenten actief in. Heel bijzonder om mee te maken.” En toen zijn boek Cyberspace Odyssey in het Chinees werd vertaald, mocht De Mul ook als gasthoogleraar aan de Fudan University in Sjanghai ‘History and new media’ komen doceren. Inmiddels richt hij zijn focus op Japan. “Samen met een internationale groep wetenschappers, waaronder ook biologen en aardwetenschappers, ben ik in Tokyo betrokken bij een nieuw interdisciplinair onderzoeksinstituut op het gebied van the origins of life.

Jos de Mul

‘Natuurlijk kan er tegenwoordig heel veel via e-mail of Skype, maar het is toch prettig om elkaar zo nu en dan in levende lijve te ontmoeten’ > Jos de Mul

We gaan onderzoeken hoe het leven op aarde is ontstaan.” Het Earth-Life Sciences Institute is een samenwerkingsverband van het Tokyo Institute of Technology, Harvard University en het IAS in Princeton. Dankzij een Japans subsidiepotje van honderd miljoen euro, verdeeld over tien jaar, zal De Mul de komende jaren regelmatig in Princeton en Tokyo te bewonderen zijn.

Baanbrekend onderzoek “Zo moet het ook. Dwarsverbanden leggen en samenwerkingen zoeken”, zegt Marjolein van Griethuysen van de Algemene Bestuursdienst. In de hoedanigheid van Director European Affairs Brussel houdt zij zich bezig met de internationalisering van de EUR, met als focus de lobby in Brussel – want daar zit het geld. Tachtig miljard euro voor de komende zeven jaar, om precies te zijn. De Europese Commissie geeft individuele wetenschappers de kans om baanbrekend onderzoek te doen. “Zoiets zet een universiteit natuurlijk meteen op de kaart”, zegt Van Griethuysen. Een voorwaarde voor subsidie is wél dat je internationale ervaring hebt. “Wetenschappers als De Mul en Houtman zijn dan ook zeer waardevol voor de EUR. Ze zijn echt een voorbeeld.” Tot nu toe was research vooral een nationale aangelegenheid, maar de wereld wordt steeds kleiner en globalisering maakt dat je elkaar

steeds meer tegenkomt. “Internationale perspectieven worden daarom steeds belangrijker”, vervolgt Van Griethuysen. “Ze leiden tot nieuwe inzichten die ons eigen onderzoek voeden. Zoals het uitgangspunt dat wetenschappelijk onderzoek in India óók voor de allerarmsten toegankelijk moet zijn. Het kan onderdeel van een bewuste strategie zijn om dat soort uitgangspunten te betrekken in onderzoek.”

Beter zichtbaar De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat, willen universiteiten en wetenschappers internationaal meetellen, ze hun focus moéten verbreden. De EUR is aardig op weg. Maar volgens Van Griethuysen zouden we internationaal nog wel wat beter zichtbaar mogen worden. “Onze universiteit is decentraal georganiseerd; de ene faculteit is verder dan de andere. Sommige onderzoeksgebieden lenen zich bij uitstek voor internationalisering, andere veel minder. Zo is de RSM van oudsher behoorlijk internationaal georiënteerd, en ook de FSW heeft de afgelopen vijf jaar aan de weg getimmerd. Voor een nationaal gewortelde discipline als rechten is het echter lastiger. Maar uiteindelijk moet elke faculteit toch meegaan, willen ze aantrekkelijk blijven voor onderzoekers en studenten. De concurrentie is enorm.”


14 februari 2013 | 18

WETENSCHAP

Kinderen interviewen wetenschappers Voor één keer laat EM basisschoolleerlingen de vragen stellen. Zo kwamen Bryan, Hamza en Isabel alles te weten over bacteriën, ondernemerschap, huidziekten en hoe het is om wetenschapper te zijn. ‘Als een student te laat komt, wordt u dan boos?’ tekst Thessa Lageman fotografie Ronald van den Heerik

‘Word je altijd ziek van bacteriën?’

Bryan Kenmoe (10), uit groep 7 van basisschool De Globbetrotter, interviewt hoogleraar Greet Vos (51), artsmicrobioloog bij de unit Infectiepreventie in het Erasmus MC over bacteriën.

Welke bacteriën bestaan er allemaal? “Ontelbaar veel: alleen al bij de mens biljoenen soorten. Bacteriën zitten overal: in dieren, bossen en grotten. Maar we kennen er nog veel meer níet dan wél.” Wat is een van de dodelijkste bacteriën? “Bacteriën van de ziekte de pest zijn heel gevaarlijk. Of als een bacterie niet meer goed te behandelen is met antibiotica, zoals af en toe bij tuberculose. Er zijn ook virussen waar je dood aan kunt gaan, bijvoorbeeld die in het binnenland van Afrika voorkomen. Als je die meeneemt van vakantie, moet je hier in een isoleerkamer opgenomen worden.” Wat is het verschil tussen virussen, bacteriën en ziektekiemen? “Het zijn allemaal micro-organismen, die je alleen met de microscoop kunt zien. Ziektekiemen kunnen virussen of bacteriën zijn.” Hebben ze een geslacht? “Nee. Ze delen zich gewoon en zorgen daardoor voor hun voortbestaan.” Hoe oud kunnen ze worden? “Dat verschilt enorm. Soms maar een paar dagen, maar soms blijven ze jaren in je lichaam en maken je dan opeens ziek als je ouder bent of je afweer minder is.” Hoe maken ziektekiemen je ziek? “Ze kunnen je lichaam binnendringen via de adem, een wond of een infuusnaald. Er komt dan een soort oorlog tussen de ziektekiemen en je witte bloedcellen. Je voelt je dan niet lekker. Je lichaam waarschuwt je dat er wat aan de hand is. Als die witte bloedcellen winnen, word je beter.” Is uw werk niet gevaarlijk? “Nee, wij weten wat we

doen. Het is mijn taak om te voorkomen dat mensen die hier in het ziekenhuis liggen niet ook nog een infectie oplopen.” Word je altijd ziek van bacteriën? “Nee. Net toen ik je een hand gaf, heb ik een heleboel van mijn bacteriën aan jou gegeven en jij jouw bacteriën aan mij. De hele dag gaan ze heen en weer. Alleen bacteriën van zieken wil je niet. Met handalcohol maak je ze dood. Maar de meesten zijn onschadelijk. 1 tot 3 procent van ons lichaam bestaat uit bacteriën. Hoeveel weeg jij?” Veertig kilo. “Jij draagt dus rond een halve à anderhalve kilo bacteriën mee. Zonder kunnen we niet leven. Ze helpen bijvoorbeeld om je voedsel te verteren in je darmen. Zonder bacteriën geen normale drol. Mensen denken vaak dat ik een heel net huis heb omdat ik veel van bacteriën weet, maar het is bij mij net zo’n rommeltje als bij iedereen. Alleen weet ik wel dat je bijvoorbeeld niet op hetzelfde plankje waar je rauwe kip op gesneden hebt daarna de sla moet snijden. Want dan komen er salmonellabacteriën in de sla.” Waarom heeft u voor dit werk gekozen? “Ik vond het interessant dat er zoveel bacteriën zijn en dat je ze niet met het blote oog kunt zien, alleen met een microscoop. Het heeft iets mysterieus. Dat vond ik echt een wonder.” Ik heb ook sinds kort een microscoop. “Oh wat leuk. Heb je er wel eens iets door bekeken?” Nee nog niet. “Weet je wat interessant is om onder de microscoop te bekijken? Een beetje slootwater of poep.”


14 februari 2013 | 21

WETENSCHAP

‘Heeft u nog tijd voor hobby’s?’

Hamza El Idrissi (10), uit groep 7 van basisschool De Klaver en kinderpersbureau Carnisse, interviewt Albert Jolink (50), universitair hoofddocent Ondernemerschap aan de Rotterdam School of Management over hoe het is om wetenschapper te zijn.

Waarom wilde u wetenschapper worden? “Omdat ik nieuwsgierig ben, graag vragen stel en over mijn onderzoek aan andere mensen vertel.”

Wat doet u als u geen les geeft? “Onderzoek. Ik ga bijvoorbeeld naar bedrijven toe om ze vragen te stellen en schrijf daar artikelen en boeken over.”

Hoe is het om wetenschapper te zijn? “Geweldig. Het allermooiste dat er is.”

Tot hoe laat werkt u? “Tot zo lang ik wil. De portier doet de deur om 11 uur ’s avonds op slot.”

Waarom? “Omdat elke dag anders is.”

Heeft u ook dingen in uw kantoor waar u inspiratie uithaalt? “Ik kijk uit over de Van Brienenoordbrug. Dat vind ik wel leuk. Maar mijn inspiratie haal ik van binnenuit.”

Wat heeft u gestudeerd? “Economie. Ik wilde eigenlijk dierenarts worden, maar dat konden maar heel weinig mensen doen. Nu ben ik blij dat ik niet elke dag die zielige poesjes en hondjes zie.” Wat houdt economie in? “Het gaat over geld en handel…” En bezuinigingen? “Ook. Ik werk nu bij bedrijfskunde bij de afdeling Ondernemerschap. Dat betekent dat mensen proberen geld te verdienen met ideeën om iets te maken of te verkopen wat een ander nog niet heeft gedaan. Stel jij hebt een goed idee en je gaat dat verkopen, dan ben jij een ondernemer.” Ik heb al een paar uitvindingen gedaan. Zo’n raket die op zonne-energie werkt en een robot die op straat staat en met alles kan helpen, die EHBO kan en die alles kan vertalen. Als er hier bijvoorbeeld studenten uit China komen, zegt hij: je moet naar klaslokaal 71 toe. En hoe is het om studenten les te geven? “Heel leuk. Vooral als ze wat minder verlegen worden en mee gaan praten. In het begin zijn ze een beetje eigenwijs.” Puberteit. “Nou, nog erger hoor. Maar als ze weer weggaan, hebben ze allemaal nieuwe dingen geleerd en zijn het een beetje andere mensen geworden en daar mag ik aan bijdragen.” Als een student te laat komt, wordt u dan boos? “Niet de eerst keer. Dan zeg ik niets, maar kijk wel een beetje. De tweede keer maak ik een grapje: alweer een lekke band? Daarna zeg ik er wat van.”

Heeft u nog tijd voor hobby’s? “Eigenlijk niet. Mijn werk is mijn hobby. Vroeger ging ik wel voetballen, maar daar was ik niet zo goed in. Of naar de film. Zelfs op vakantie ben ik soms aan het schrijven aan een artikel. Ik vind dat leuk” Waar woont u? “In Rotterdam Blijdorp. Maar niet in de dierentuin.” Heeft u ook kinderen? “Ja.” Stimuleert u ze ook om wetenschapper te zijn? “Dat hoeft niet. Ik stimuleer ze wel om wijs te zijn.” Hoe kunnen wij het beste een keuze maken voor onze studie? “Door te kiezen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.” Maar als je het nog niet weet? “Dat weet je wel. Wat vind jij leuk?” Voetbal en archeologie. Ik wil paleontologie studeren. “Waarom?” Ik hou heel veel van dinosaurussen en ik ken veel namen van dinosaurussen.“Waar vind je die dan?” Je kan ze overal zoeken, ook in je achtertuin, maar de kans is klein dat je daar botten vindt. Heeft u nog een goede tip voor jonge mensen? “Volg je hart. Want wat je leuk vindt, doe je het beste.” >


14 februari 2013 | 22

WETENSCHAP

‘Waarom worden mannen kaal?’ Isabel Bastemeijer (11), uit groep

8 van de PBC Oudelandschool, interviewt dermatoloog dr. Bing Thio (52) van het Erasmus MC, over het haar en de huid.

Wat vindt u zo interessant aan huidziekten? “Ik vind het afweersysteem dat het lichaam beschermt heel interessant. De huid is daar een mooi onderdeel van. Vroeger ging het alleen om ziektes, tegenwoordig ook om mooi eruitzien.” Wat is het ernstigste wat u ooit heeft moeten behandelen? “De ergste huidziekte heet staphylococcal scalded skin syndrome of SSSS. De huid laat dan los. Soms word ik in het weekend gebeld en moet ik naar het Sophia Kinderziekenhuis komen. Een kind kan er al binnen twee uur door doodgaan. Het wordt door een bacterie veroorzaakt.” Waarom bestaat het haar eigenlijk uit schubben? “Haar is een soort schilfers in een soort koker bij elkaar geplakt, net als de huid. Het schilfert af, dat zijn dode huidcellen. Elke 28 dagen heb je een nieuwe huid. Haar groeit uit een haarwortelzakje, ongeveer 15 centimeter per jaar. Na twee tot zes jaar gaat het uitvallen.” Is je haar föhnen en verven slecht voor je haar? “Nee, dat maakt niets uit. Maar als je allergisch bent voor haarverf, krijg je eczeem.” Waarom worden mannen kaal, maar vrouwen niet? “Hier zien we ook vaak kale vrouwen hoor, maar die dragen vaker een pruik dan mannen. Hoewel er ook wel mannen met pruik of haartransplantaties zijn, zoals Gerard Joling.” Hoe komt het dat de haren op je hoofd sneller en langer groeien dan de haren op je arm of been? “Door bepaalde hormonen, dat zijn een soort eiwitjes die dingen regelen. Zo hebben dieren een vacht om warm te blijven en beschermt ons hoofdhaar de hersenen.”

Het is erfelijk dat je haar krult, maar hoe komt die krul er dan in? “Dat is bepaald door je genen. Net zoals dat ik als Chinees uit Indonesië een platte neus heb.” Hoe komt het dat als je je haar vaak wast, je haar vetter wordt? “Als je je handen tien keer per dag met zeep wast, krijg je een droge huid. Dat zie je bij schoonmakers of glazenwassers. De talgklieren gaan dan extra vet aanmaken. Hetzelfde gebeurt op je hoofd. Je hoeft je haar eigenlijk niet te wassen met shampoo. Alleen als het stinkt of vies is. Ik was zelf alleen mijn haar als ik naar de kapper ga. In het begin zal je haar heel vet worden, maar na een maand wordt het beter. Een soort afkickperiode.” Moest u lang studeren om dermatoloog te worden? “Ja, helaas wel. Eerst zes jaar geneeskunde op de universiteit. Daarna een opleiding voor dermatoloog van vijf jaar. Maar ik vind het erg leuk: ik zie patiënten van 0 tot 100 jaar, ik geef les aan studenten, ik doe onderzoek, en ik leid jonge dokters op tot dermatoloog.” Ik heb gelezen dat een dermatoloog geleerd heeft voor huidziekten, wat heeft het haar hier mee te maken? “Het gaat om alles wat je kunt zien aan de buitenkant. Dus we behandelen alles wat met de huid, het haar en ook de nagels te maken heeft, zoals jeugdpuisjes, spataderen, eczeem, schimmel of kale plekken op het hoofd.” Als u bijvoorbeeld zelf eczeem krijgt, wat doet u dan? “Zelf behandelen. Maar mijn vrouw, zoons en ouders gaan gewoon naar de huisarts. Ik vind het een beetje moeilijk om mijn eigen familie te behandelen.”


14 februari 2013 | 23

WETENSCHAP

KLAAR Maar liefst 339 mensen kregen in 2012 de graad van doctor bij de EUR. Elke editie voelt EM een recent gepromoveerde aan de tand. Naam: Hans Erik Kortrijk (30) Proefschrift: Use of Routine Outcome Monitoring data for evaluating Assertive Community Treatment. Wat is je belangrijkste ontdekking?

“Dat vooral de vermindering van problemen als dakloosheid, verwaarlozing en een sociaal isolement bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Meer dan de vermindering van symptomen, zoals verwardheid en achterdocht.” Wat heeft de maatschappij aan je onderzoek? “Het onderzoek is een praktijkeva-

luatie van Assertive Community Treatment, een vorm van bemoeizorg. De behandeling biedt zorg aan mensen met ernstige psychiatrische problemen die niet zelf om hulp vragen. Doordat het onderzoek een praktijkevaluatie was, deden ook patiënten mee die doorgaans niet meewerken aan behandeling en onderzoek. De resultaten zijn dus representatiever en een welkome aanvulling op de bestaande gegevens.” Wanneer zag je het niet meer zitten?

“Toen ik mijn eerste artikel indiende en binnen een dag een afwijzing kreeg. Gelukkig heb ik het er niet bij laten zitten; ik heb de kritieken verwerkt en een betere versie ingediend bij een ander tijdschrift, dat het snel publiceerde.” In je dankwoord schrijf je te hopen dat de mensen met een chronische geestelijke ziekte een goede behandeling krijgen. Hoe kijk je daar tegenaan in deze tijd van bezuinigingen en het recente advies van het College voor Zorgverzekeringen om de behandeling van allerlei psychische stoornissen uit het basispakket te halen? “Behandeling is een inves-

tering en niet alleen een kostenpost, omdat behandeling bijdraagt aan de kwaliteit van leven en aan betere kansen om op sociaal en maatschappelijk vlak mee te draaien.” Wat doe je nu? “Ik werk als gezondheids-

zorgpsycholoog bij Bavo-Europoort. Ik diagnosticeer en behandel patiënten met ernstige psychiatrische klachten, daarnaast werk ik er nog enkele uren als onderzoeker.” TL

DE BEWERING Wat beweren onze wetenschappers zoal en wat vinden anderen daarvan?

De bewering: ‘Helaas komt greenwashing – bedrijven die zich 'groener' voordoen dan ze zijn – nog altijd veel voor.’ Van wie? Jan Rotmans, hoogleraar Duurzaamheid en transities. Waar en wanneer? Onder meer in het Eindhovens Dagblad van 18 januari. Op 25 miljoen Coca Colablikjes pronkt sinds kort een ijsbeer. Via een campagnewebsite kunnen mensen geld doneren aan het Wereld Natuur Fonds (WNF) om de ijsbeer te helpen redden. Coca Cola profileert zich graag als milieuvriendelijk, en WNF gelooft dat veel bedrijven oprecht duurzamer willen worden omdat ze daar zelf baat bij hebben. Naïef van natuuren milieuorganisaties om dat te denken, zegt

Dankzij de samenwerking bereiken we een miljoenenpubliek voor de ijsbeer, reageert Johan van de Gronden, directeur van WNF. “Dat is geen greenwashing, maar pure winst voor de natuur dat navolging verdient. Grote bedrijven hebben een enorme impact op de plant- en diersoorten op aarde. Ze zijn onderdeel van het probleem en kunnen dus ook onderdeel zijn van de oplossing.” WNF gaat niet zo maar met

'Er is voor ondernemingen nauwelijks een efficiëntere manier om positieve associaties op te roepen.' > Pursey Heugens, hoogleraar Organisatietheorie

voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk in het artikel. Hij denkt dat bedrijven misbruik van hen maken. Jan Rotmans van de EUR vindt dat de milieubeweging juist meer moet samenwerken met bedrijven. Maar niet zomaar met álle bedrijven: “Een milieuorganisatie die samenwerkt met Shell, of met andere ondernemingen die niet duurzaam bezig zijn, beloont in feite fout gedrag.” Coca Cola doet zich niet groener voor dan het bedrijf is, vindt de frisdrankproducent zelf. “Door onze krachten en financiële middelen te bundelen, kunnen we meer bereiken”, licht de Media Relations Manager toe. “We nemen onze verantwoordelijkheid door onze CO2-uitstoot te verlagen èn door mensen bewust te maken van de situatie van de ijsbeer.” Naast de inzamelingsactie doneert de producent van het zoete drankje dit jaar ook 1 miljoen euro.

een bedrijf in zee, verzekert hij. “Voorwaarde voor samenwerking zijn strenge afspraken die door derden kunnen worden gecontroleerd.” Greenwashing komt inderdaad nog veel voor, weet hoogleraar Organisatietheorie Pursey Heugens van de Rotterdam School of Management. “Er is voor ondernemingen nauwelijks een efficiëntere manier om positieve associaties op te roepen.” Ondernemingen zetten tegenwoordig wel geraffineerde strategieën in, merkt hij. “Pertinent onware claims komen steeds minder voor." Naast de door Pronk en Rotmans aangehaalde mechanismen – confrontatie versus coöperatie – is er volgens Heugens nog een betere weg: transparantie. “Organisaties die op zoek gaan naar de ware milieuprestaties van ondernemingen, helpen consumenten betere keuzes te maken.” Als voorbeeld noemt hij de succesvolle plofkipcampagne van Wakker Dier. TL


14 17 februari januari2013 2013| |24 21

WETENSCHAP

‘Ik beloof niet te frauderen’ Onder toeziend oog van onder anderen de rector wordt de eed afgelegd

Eind januari legden een kleine veertig promovendi en studenten van de EUR publiekelijk een eed af. Hiermee beloven ze zich expliciet aan de VSNU-code voor wetenschapsbeoefening te houden. De eedaflegging is een van de maatregelen die genomen worden om fraude tegen te gaan. Wat gebeurt er nog meer? tekst Thessa Lageman fotografie Chris Gorzeman

De eed wetenschappelijke integriteit “I hereby declare to uphold the ethos of good scientific research and to apply throughout my scientific activities the principles described in The Netherlands Code of Conduct for Scientific Practice: Scrupulousness, Reliability, Verifiability, Impartiality, and Independence. I will apply these principles in my own work, and will endeavour to promote these principles among other scientists and in particular my direct colleagues.”

P

romovendi en studenten zetten één voor één hun handtekening onder de eed, terwijl fotografen om hen heen cirkelden. Zelfs de landelijke pers is op 30 januari afgereisd naar campus Woudestein om getuige te zijn van deze primeur, al werden cameraploegen niet toegelaten. Want de EUR is de eerste universiteit in Nederland die met deze publiekelijke eedaflegging een daad wilde stellen in de strijd tegen fraudeurs als Diederik Stapel en Don Poldermans. De ceremonie vormde de afsluiting van een nieuwe cursus wetenschappelijke integriteit, die verplicht is voor nieuwe promovendi en onderzoeksmasterstudenten van het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de onderzoeksschool van de Economie- en Bedrijfskundefaculteit. De meeste deelnemers waren eerstejaars promovendi; enkele ouderejaars deden vrijwillig mee. Acht van de 45 beginnende wetenschappers wilden de eed niet publiekelijk afleggen. In een e-mail aan de organisatoren van de cursus, een week eerder, lieten ze weten zich ‘niet prettig te voelen bij deelname aan een ceremonie’, die naar hun idee ‘bedoeld is om de ‘buitenwereld’ te laten zien dat er maatregelen worden genomen, en die niet zo zeer gericht is op het daadwerkelijk oplossen van de

problemen op het gebied van wetenschapsintegriteit.’ Om te vervolgen: ‘We denken dat de cursus dit doel al vervult. Als onderzoeker aan een Nederlandse universiteit geldt de VSNU-code al voor ons. Als de eed naar jullie idee toegevoegde waarde heeft, zijn we bereid die af te leggen, maar niet op een moment waar ook de media bij aanwezig zijn.’

Dilemma's De werkgroep Wetenschappelijke Integriteit van de EUR, die de cursus en eed samen met ERIM organiseerde, onderzoekt dit hele collegejaar hoe wetenschappelijke integriteit en zorgvuldigheid beter onder de aandacht gebracht kunnen worden. EM sprak afgelopen zomer, naar aanleiding van de fraude van hoogleraar Marketing Dirk Smeesters, al eens met de voorzitter, hoogleraar Inkoop en leveranciersmanagement Finn Wynstra. Hij vertelde toen over de maatregelen die genomen zouden worden. Hoe staat het daar mee na een half jaar? De cursus wetenschappelijke integriteit ging in oktober bij ERIM van start en bestond uit vier bijeenkomsten. Hierin werd verteld over de verschillende soorten wetenschapsfraude en er was discussie over ethische kwesties voor wetenschappers. De discussie werd onder andere op gang gebracht met het speciaal


14 februari 2013 | 25

WETENSCHAP

ontwikkelde Dilemmaspel, bestaande uit zestig kaartjes met wetenschapsdilemma’s waar op elk vier antwoorden mogelijk waren. Aan het Erasmus MC bestond een dergelijke cursus al, op vrijwillige basis. Wynstra: “We willen graag dat zo’n cursus en de eedsaflegging voor alle nieuwe promovendi en onderzoeksmasterstudenten van de EUR verplicht wordt. Het zou ook voor het overige wetenschappelijke personeel nuttig zijn.” De rector magnificus, vanzelfsprekend aanwezig bij de eedaflegging, zegt hier ook een voorstander van te zijn.

Onderzoeksgegevens De werkgroep Wetenschappelijke Integriteit is bezig een aantal aanbevelingen te formuleren over de opslag en beheer van onderzoeksgegevens. Alle onderzoekers moeten in ieder geval hun data volgens internationale regels minimaal vijf jaar bewaren en de manier van dataverzameling moet voortaan duidelijk beschreven worden. Eén alomvattend advies voor alle wetenschappers is echter geen optie, benadrukt Wynstra, omdat de onderzoeksmethoden erg van elkaar verschillen en de manieren waarop gefraudeerd kan worden ook. Historici en filosofen hebben bijvoorbeeld meer te maken met plagiaat dan met datafabricage. De werkgroep gaat daarom voor de verschillende soorten onderzoeksme-

voorbeeld als de data gemakkelijk gedeeld moeten kunnen worden of de bestanden heel groot zijn, zoals bij hersenscans.

Verdere maatregelen Verder is de werkgroep samen met de afdeling Juridische Zaken van de EUR bezig om standaard contracten op te stellen die gebruikt kunnen worden bij contractonderzoek, onderzoek in opdracht van of betaald door bedrijven of de overheid. Zo zou het gevaar van partijdigheid of afhankelijkheid van wetenschappers beperkt kunnen worden. Met de afdeling Marketing & Communicatie worden aanbevelingen opgesteld over de communicatie over onderzoek met de pers: wanneer mag dat, op wat voor manier en wie doet dat? Ook zal meer bekendheid gegeven worden aan wie de vertrouwenspersoon wetenschapsintegriteit is (op Woudestein: Patrick Groenen, en in het Erasmus MC: Peter Koudstaal) en wat diens rol is. Dat geldt ook voor de integriteitscoördinatoren van de faculteiten, de eerste contactpersonen waaraan vermoedens van fraude gemeld kunnen worden. Ten slotte adviseert de werkgroep onderzoek minder solistisch te laten gebeuren, en al voordat het uitgevoerd is informatie erover te delen met andere wetenschappers. Bij promotieonderzoek zouden er altijd twee promotoren moeten zijn, zodat een promovendus min-

‘Niet de juiste route’ Acht deelnemers aan de cursus besloten de eed niet in het openbaar af te leggen, waaronder Giorgio Touburg, promovendus bij RSM Touburg: “Een publieke ceremonie waarbij ook de media aanwezig zijn, is volgens mij niet de juiste route om te bewandelen; het streven naar transparantie op alle mogelijke manieren is dat naar mijn idee wél. Ik heb met verschillende studenten gesproken die de eed aflegden omdat ze het de moeite niet waard vonden om dwars te liggen, en niet vanuit de intrinsieke overtuiging dat het echt nodig is. De cursus gaf zeker stof tot nadenken, maar ik vond het jammer dat er veel aandacht was voor het veranderen van individueel gedrag, en veel minder voor zaken die in het spel zouden kunnen zijn bij fraude, zoals publicatiedruk, het feit dat het steeds moeilijker wordt om een ‘tenured’ positie te krijgen, de veranderende subsidiecultuur en verregaande bureaucratisering.”

thoden een apart advies opstellen – voor experimenteel, kwalitatief en grootschalig (survey) onderzoek, voor niet-empirisch of modeleringsonderzoek, onderzoek met bestaande data en klinisch patiëntenonderzoek. Sinds de zomer loopt ook een pilot voor een centrale databank bij de Universiteitsbibliotheek, waarin alle EUR-wetenschappers hun onderzoeksgegevens kunnen opslaan. “Belangrijk is dat het een klantvriendelijk systeem is”, licht Wynstra toe. “Niet alles hoeft centraal, sommige data kunnen op de eigen faculteit opgeslagen worden.” In sommige gevallen kan centrale opslag handiger zijn, bij-

der afhankelijk is van een begeleider, en wellicht gemakkelijker dingen die niet door de beugel kunnen aan de kaak durft te stellen. De werkgroep brengt tussen nu en september haar adviezen uit. Het College van Bestuur, de decanen en onderzoeksdirecteuren beslissen vervolgens wat ermee gedaan wordt. Een jaar lang de tijd nemen voor dit onderzoek is niet niks. Wynstra: “We willen deze maatregelen niet quick and dirty invoeren, maar op maat gemaakt en met een groot draagvlak. Tot nu toe hebben onze activiteiten al heel wat discussie op gang gebracht. Wat dat betreft heeft het dus nu al nut.”

‘Wel nuttig’

Drie promovendi van de Rotterdam School of Management (RSM) legden de eed af en vertelden na afloop wat ze ervan vonden. Jasmien Khattab: “Ik sta neutraal tegenover de eed. De VSNU-code heb ik al ondertekend toen ik mijn contract tekende; dit is in feite dubbelop. Wel denk ik dat je op zo’n manier meer geneigd bent om je aan een belofte te houden. Ik heb eerder bij de overheid gewerkt, waar je ook een eed moet afleggen, dus voor mij is het niet zo bijzonder. Ik kan me wel voorstellen dat sommigen het niet zagen zitten de eed publiekelijk af te leggen, vooral omdat we hier pas in de voorlaatste sessie van de cursus over hoorden. De cursus wetenschappelijke integriteit was nuttig, het geeft je een moreel kompas, hoewel het voor de volgende keer beter is om meer ruimte in te bouwen voor discussie over ethische kwesties in kleine groepjes.” Silviu Horia Tierean: “Ik vind het goed dat de eedaflegging een publieke bijeenkomst was. Op deze manier laten we zien dat hier dingen fout zijn gegaan, maar dat we dat onder ogen zien en er wat aan doen. Vreemd dat de televisieploegen niet mochten komen. Sommige promovendi vonden dat er gebruik van ons gemaakt werd om via een mediashow de naam van de universiteit te zuiveren. Maar wij zijn de universiteit. Ook voor ons is het belangrijk dat de EUR een goede naam heeft. De cursus was goed om je te herinneren aan de regels. Ook de senior-wetenschappers zouden zo’n cursus moeten doen en een eed afleggen.” Jelle de Vries: “Samen met de cursus was de eedaflegging wel nuttig. In de cursus heb ik niets gehoord wat ik nog niet wist, maar ik ging er wel door nadenken over mijn werk. Het zwengelde goed de discussie aan over allerlei wetenschapsdilemma’s. Ik heb zelf nog het vak Experimental Methods in Business Research bij Dirk Smeesters gevolgd. Nee, we hadden natuurlijk nooit verwacht dat hij zelf met zijn onderzoeksdata rommelde. Nu weet ik hoe belangrijk het is om precies te publiceren hoe je je onderzoek gedaan hebt. En als tijdschriften onderzoek waar niets uit is gekomen niet willen publiceren, kun je dat nog altijd op internet zetten.”


14 februari 2013 | 26

LIFESTYLE

Waterlanders

Zaterdagavond 9 maart schuifelt heel Rotterdam weer van museum naar museum tijdens de Museumnacht. Het thema van dit jaar is ‘Waterlanders’.

UIT/GAAN

Stadskantine voor studenten

De huiskamer van het net opgeleverde Student Hotel aan de Oostzeedijk is ook toegankelijk voor niet-bewoners. The Kitchen is snel, sfeervol en goedkoop. The Kitchen Oostzeedijk 182 Bier € 1,75 Sfeer 8 Sjanskansen 7 Studentikoosheid 9

In Amsterdam is het een enorme hit: de stadskantine. Zzp’ers, alleenstaanden, kosmopolitische koffiedrinkers en studenten drommen daar sinds twee jaar samen in een pand aan de hoofdstedelijke Van Woustraat, op een steenworp afstand van het Sarphatipark. En nu is er eenzelfde laagdrempelige zaak in Rotterdam. Het concept is gebaseerd op het idee dat de grens tussen horeca en middenstand aan het vervagen is. Volgens initiatiefnemer Jelle Maijer is het onzin dat we voor een snelle hap aangewezen zijn op een stoommaaltijd van de supermarkt of een caloriebom van de snackbar op de hoek. Ja, je kunt natuurlijk bij de plaatselijke traiteur aankloppen, maar dan ben je een kapitaal kwijt. De oplossing: simpele, voedzame maaltijden. Keuze uit vlees, vis, vegetarisch of een pan-gerecht voor vier personen. Bestellen bij de bar en gelijk afrekenen. Er is maar één kok één serveerster. En of je het nou meeneemt of ter plaatse opeet: je betaalt altijd € 8,50. Wat inrichting betreft heeft The Kitchen veel weg van een Berlijnse espressobar. Het pleisterwerk is tot op de bakstenen weggebeiteld, de vloer is van gietbeton, de bar wordt ondersteund door oude timmerwerkbanken en het meubilair lijkt weggehaald uit een schoolgebouw. Een frisse combinatie van strak en vintage, helemaal volgens de laatste horecamode. De deur wordt nog niet echt platgelopen. Af en toe stommelt er een Oostenrijker of Spanjaard – oordopjes in, nonchalant ruitjesoverhemd losjes over de broek – uit het aanpalende Student Hotel binnen voor een cappuccino of espresso (die trouwens ook maar € 1,50 kost). Het is nog even wachten op de drommen jonge creatievelingen en andere Apple-gebruikers. Het is een prima plek voor ontbijt, koffie, lunch en avondeten. Voor studie en werk. Betaalbaar en gezellig. Het is alleen even afwachten of een zaak met zo’n grootstedelijk potentieel aan de Oostzeedijk – toch een eindje uit het centrum – wel op de juiste plek zit. GM (foto: MB)

‘Waterlanders’ lijkt een prima gekozen thema voor een havenstad. Want behalve de verwijzing naar de Maas en de Nieuwe Waterweg, staat waterlanders voor de traan, het symbool van schoonheid en puurheid. Tijdens de opening kunnen we meteen beginnen met huilen, van het lachen welteverstaan. Want om 20.00 uur wordt voor Het Havenmuseum geprobeerd het wereldrecord lachen te verbreken. Onder leiding van Wil Hendriks van Lachyoga Nederland gaat er zo hard mogelijk gelachen worden; een delegatie van Guinness World Records komt de decibellen meten. In het Oogziekenhuis kun je daarna een quickscan van je tranen en je oog laten maken. Hier leer je meteen wat er gebeurt in het oog wanneer er een huilbui op komst is. Het Natuurhistorisch Museum heeft speciaal voor dit thema een rariteitenkabinet van mensen en dieren met een waterhoofd uit de kast getrokken. Tevens kun je tijdens de ‘Grote Waterdierenquiz’ het makkelijkste huisdier dat er bestaat winnen, namelijk een goudvis op sterk water. Is het als nuchtere Rotterdammer toch wat moeilijk om de tranen rijkelijk te laten vloeien? Doe dan mee aan de workshop ‘Huilen voor Beginners’ in het NAi. Tijdens deze acteerles leer je hoe je voor de camera een dramatische huilbui neerzet, eventueel met behulp van de tranenstick. Om je tranen weer te drogen, versier je in het Maritiem Museum je eigen uitzwaaizakdoek. Deze zakdoeken werden veelvuldig gebruikt door de ontroostbare vriendinnetjes die hun stoere zeemannen uitzwaaiden op de kade. Mocht het je allemaal te veel worden, dan kun je het altijd nog op een drinken zetten. De hele nacht rijden er bussen tussen de verschillende musea, maar slechts in één daarvan serveren ze heerlijke cocktails. CM > Museumnacht Rotterdam. Wanneer: Zaterdagavond 9 maart 2013. Toegang: In de voorverkoop t/m vrijdag 8 maart: € 14,00. Op zaterdag 9 maart: € 17,50. Info: www.rotterdamsemuseumnacht.nl


LIFESTYLE

STUDIUM GENERALE & ERASMUS CULTUUR AGENDA NSO: Nederlands Studenten Orkest

SPORTTYPE

‘Ik wil naar handicap 3’

Onder leiding van Ivan Meylemans laten 90 studenten de eerste symfonie van Mahler klinken. De 18-jarige Esther Yoo, prijswinnares Koningin Elisabeth Concours 2012, soleert met het vioolconcert van Glazunov. Maandag 18 februari vanaf 20.00 uur De Doelen, Schouwburgplein 50, Rotterdam, prijzen vanaf € 7,50 voor studenten

Studio Erasmus | Talkshow De maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit, vanaf nu vanuit de Rotterdamse Schouwburg op de dinsdagavond. Dinsdag 19 februari vanaf 19.30 uur. Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 52, Rotterdam

Naam: Bastiaan Langeveld Leeftijd: 23 Sport: Golf Studie: Master Strategic Management

Golf, is dat niet een beetje een sport voor pensionado’s? “Nee, zeker niet als je het een beetje op niveau wilt spelen. Dan moet je een bal toch gauw een meter of 250 weg kunnen slaan; daar moet je aardig voor trainen. En als ik 72 holes speel in het weekend, loop ik zo’n twaalf, dertien kilometer op een dag. Bovendien is het mentaal ook vermoeiend.” Een sport voor kakkers dan? “Dat is al lang niet meer zo. Golf is de derde sport van Nederland, na voetbal en zwemmen. De sport is steeds toegankelijker geworden, zeker sinds de afschaffing van het Golfvaardigheidsbewijs (GVB), waardoor je nu al met een handicap van 54 de baan op mag.” 54? “Voor het afwerken van een parcours van achttien holes staan 72 slagen. De handicap geeft aan hoeveel slagen je daarboven zit.” Wat is jouw handicap? “6.” Wow, dat is bijna zo goed als Marco van Basten.“Die heeft een handicap van 3. Van de studenten behoor ik wel tot de besten.” Je zit dus bij een club? “Ja, bij RSGA Sweetspot, de gezelligste golfvereniging van Rotterdam. We trainen twee keer per maand en organiseren maandelijks wedstrijden op golfbanen in en om Rotterdam. Verder borrelen we in Café de Stoep met vaak een vervolg in de stad.” Is golf niet vreselijk duur? “Dat valt mee, al zijn er natuurlijk goedkopere sporten. De aanschaf van de clubs is het prijzigst, al kun je al een set kopen van 300 euro.” Hoe lang struin jij al over de holes? “Ik golf nu zo’n tien jaar. Ik ben rond mijn veertiende begonnen. Mijn ouders golfen allebei en op vakantie in Frankrijk deed ik een keertje met hen mee, zo is het begonnen.” En, aanleg? “Tot het behalen van mijn GVB bakte ik er niet veel van. Ik vond voetbal veel leuker, en mijn vriendjes deden niet aan golf. Ik heb er bijna twee jaar over gedaan om mijn GVB te halen, daarna werd het pas echt leuk.” Speel je vaak? “Elk weekend wel een dag; door de week ga ik meestal nog een keertje naar de driving range.” Ben je een golffanaat?“Niet meer. Maar van mijn zestiende tot mijn twintigste was ik helemaal gek van golf.” Ga je wel eens op golfvakantie? “Ja, de mooiste baan waarop ik in het buitenland heb gespeeld, is de Grey Wolf Golf Course in Vancouver. Daar was ik in 2007. Zelfs met wagentjes was het minstens tien minuten rijden tussen twee holes. Geweldig!” Wat wil je nog bereiken in het golf? “Ik wil wel naar ‘handicap 3, maar ik zie wel hoever ik kom.” GvdE (foto: MdG)

Students On Stage: Friends of the Family | Muziek Iedere derde woensdag van de maand is er een Students On Stage in Café In de Smitse. Indieband Friends of the Family is een zevenkoppige groep bestaande uit enthousiaste jonge folkmuzikanten met een aanstekelijk repertoire. Woensdag 20 februari van 17.00 tot 18.00 uur Café In de Smitse, T-gebouw

Denkcafé: Pedofilie | Debat Onlangs is pedofielenvereniging Martijn door de rechter verboden. Niet lang daarna pleitte seksuoloog Erik van Beek voor verstrekking van virtuele kinderporno aan pedofielen. Over pedofilie bestaan veel uiteenlopende standpunten. Woensdag 20 februari vanaf 20.00 uur Arminius, Museumpark 3, Rotterdam

Xtreme medicine | Lezing Lezingen over de extreme uithoeken van de medische wereld: met bijzondere verhalen, nuttige tips en praktische handelingen van professionals die opereren in barre omstandigheden. I.s.m. MCXtra. Donderdag 21 februari van 19.30 tot 22.00 uur Andries Querido-zaal, Onderwijscentrum, Erasmus MC

Rotown College | Muziek Rotterdams talent in de spotlights. Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand. Een samenwerking tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam, Zadkine, Albeda College and Roots & Routes Agency, Codarts Pop en Rotown. Dinsdag 26 februari vanaf 21.30 uur Rotown, Nieuwe Binnenweg 17-19, Rotterdam

Meer informatie? > Meer informatie? www.eur.nl/sgec of www.facebook. com/studiumgeneralerotterdam. Alle programma’s zijn gratis toegankelijk tenzij anders vermeld.


14 februari 2013 | 28

SERVICE PERSONALIA

COLOFON

initiatief van de Erasmus Uni-

Berichten voor deze rubriek

versiteit Rotterdam, Neder-

kunt u sturen naar: erasmus-

lands Fotomuseum en Fotole-

magazine@em.eur.nl. Nadere

ren.nl. Het wordt op 28 februa-

informatie? Bel 010-4081115.

ri gelanceerd na de promotie-

Uitgave EM 11 – 14 februari 2013 jaargang 16, 2012-2013 Erasmus Universiteit Rotterdam ISSN: 0922 – 713x

plechtigheid van Kleppe, die dan zijn proefschrift verdedigt met de titel: “Canonieke Icoonfoto’s. De rol van (pers)foto’s in de Nederlands geschiedschrijving”.

Prof.dr. A. (Agnes) van der Heide (1963) is benoemd tot bij-

Prof.dr. Jos de Mul (1956) hoog-

Prof.dr.mr. C.J.M. (Kees)

leraar Wijsgerige antropologie

Schuyt, rechtssocioloog en

aan de Faculteit Wijsbegeerte

KNAW-lid, is benoemd tot

van de EUR, is in België be-

tweede wisselleerstoelhouder

noemd tot voorzitter van de

op de prof. dr. J.A.A. van Doorn-

Visitatiecommissie Opleidin-

leerstoel van de Faculteit der

gen Wijsbegeerte.

Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rot-

zonder hoogleraar Besluitvor-

terdam. Hij is vanaf 1 februari

ming en zorg rond het levens-

2013 voor een half jaar verbon-

einde vanwege het Erasmus

den aan de EUR. De leerstoel

Trustfonds in het Erasmus MC.

gaat samen met de Jacques

Dr. Markus Klimek, anesthesi-

van Doorn Fellowship aan het

oloog bij het Erasmus MC, is

Netherlands Institute for A

door artsenmagazine Mednet uitgeroepen tot Toparts 2013. Bij de Topartsenverkiezing kiezen specialisten een collega naar wie zij zonder twijfel een dierbare zouden doorsturen. In Mr. Wasima Khan, promoven-

de categorie anesthesiologie

da aan de sectie Handels- en

kwam Klimek als beste uit de

ondernemingsrecht bij de

bus. Hij is in Nederland bekend

Erasmus School of Law, heeft

van de wakkere hersenopera-

op 25 januari 2013 met haar

tie.

essay ‘Corporate Power and the Protection of Human Rights in Equilibrium’ een eerste prijs gewonnen in een essaywedstrijd van het Netherlands Helsinki Committee. Eerder heeft zij in november 2011

Dr. F.A. Muller, Theoretisch filosoof aan de Faculteit der Wijsbegeerte, heeft voor zijn onderzoek ‘The Structure of

Bezoekadres EM Erasmus Magazine Gebouw E, kamers ET 41-48 Burg. Oudlaan 50 3062 PA Rotterdam Postadres Erasmus Magazine Postbus 1738 3000 DR Rotterdam Telefoon / e-mail 010-4081115 erasmusmagazine@em.eur.nl Em.Online EM Online bevat actueel nieuws, en Erasmus Magazine verschijnt in zijn geheel ook op de website: www.erasmusmagazine.nl Redactie Wieneke Gunneweg, hoofdredacteur Gert van der Ende, eindredacteur Tim Ficheroux, redacteur nieuws en web Lindemarie Jongste, redacteur Thessa Lageman, wetenschapsredacteur Leon Jansen, stagiair Redactieassistent José Luijpen: 010-4081115 erasmusmagazine@em.eur.n

Reality and the Reality of Structure’ een prestigieuze Vici-beurs voor gevorderde on-

Prof.dr. Gail M. Whiteman

derzoekers van NWO gekre-

(1954) is benoemd tot hoogle-

gen. Hij ontvangt anderhalf

raar Sustainability in de Rot-

miljoen euro om de komende

terdam School of Manage-

vijf jaar onderzoek te doen en

ment, Erasmus University. Zij

een onderzoeksgroep op te

bekleedde deze leerstoel eer-

bouwen. De Vici is een van de

der als bijzonder hoogleraar

grootste persoonsgebonden

vanwege het Erasmus Trust-

wetenschappelijke premies

fonds en ECORYS.

Medewerkers Fotografie: Ronald van den Heerik, Levien Willemse, Michel de Groot, Milan Boonstra, Chris Gorzeman Cartoons: Bas van der Schot Columns: Peter Achterberg, Tim de Mey, Daniël Lambrichts Teksten: Christiaan de Jong, Geert Maarse, Céline Maessen, Sanne van der Most, Jennifer van de Velde, Martine Zeijlstra. International Pages: Noortje de Boer, Nina Limpf, Hannes Peters

van Nederland. Muller kreeg

met haar essay ‘Humanizing the Law of Business Corpora-

Prof.dr. A.H.J. (Ron) Mathijssen

tions For Good Management

(1974) is benoemd tot bijzonder

Practices’ de eerste prijs ge-

hoogleraar Geïndividualiseerde

wonnen in een essaywedstrijd

oncologische farmacotherapie

vanwege de Peter Drucker

in het Erasmus MC vanwege

Challenge 2011.

het Erasmus Trustfonds.

eerder een Veni en een Vidi toegekend door NWO. Het is

RECTIFICATIE

vrij uitzonderlijk dat een on-

In Erasmus Magazine #10

derzoeker de drie financie-

staat in het artikel ‘Erasmus

ringsvormen uit de Vernieu-

op de hei bij ‘Vlissingen’’ dat

wingsimpuls binnenhaalt.

iedere ondersteunende afdeling 3 procent van de loonsom vrij moet houden om opleiding

Advertenties Interne advertenties en EM Lokaaladvertenties bij Erasmus Magazine: 0104081115 of erasmusmagazine@em.eur.nl www.erasmusmagazine.nl/advertenties Overige advertenties via Bureau van Vliet B.V., Zandvoort, tel.: 023-5714745 of www. bureauvanvliet.com Vormgeving Unit20, Yoe San Liem, Maud van Velthoven

van zijn medewerkers te betalen. Dat is onjuist, ondersteunende afdelingen moeten ten minste 2 procent van de bruto loonsom vrijhouden voor opleidingskosten van medewerDrs. Martijn Kleppe, ESHCC-

Claudine de Meijer, weten-

onderzoeker, en het Neder-

schappelijk onderzoeker bij

lands Fotomuseum hebben

het instituut Beleid & Manage-

van het SNS Reaalfonds een

ment Gezondheidszorg van de

subsidie toegekend gekregen

Erasmus Universiteit Rotter-

van 25.000 euro in het kader

dam, heeft de Netspar PhD

van de programmaregeling “Di-

thesis Award 2012 gewonnen

gitale innovatie in musea”. Met

met haar proefschrift ‘Studies

behulp van deze subsidie ont-

of Health and Long-Term Care

wikkelen zij de game ‘Mijn

Expenditure Growth in Aging

Icoonfoto’s’, dat voortkomt uit

Populations’.

het promotieonderzoek van Kleppe. Het is een gezamenlijk

Prof.dr. Ingrid Robeyns, hoogleraar Praktische Filosofie aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is benoemd tot geassocieerd onderzoeker van het Center for the Study of Social Justice aan de Universi-

kers.

Druk De Bondt, Barendrecht HOP Erasmus Magazine is aangesloten bij het Hoger Onderwijs Persbureau Redactieraad Henk Volberda (voorzitter), Brigitte Hoogendoorn, Samantha Langendoen, Zoe Nussy, Michael Rabbers, Marcella Spoor, Pieter Kuijt. Cover --Volgende editie EM EM 12 verschijnt op donderdag 28 februari 2013

teit van Oxford. Robeyns zal het aankomende jaar drie keer een week doorbrengen bij de Engelse topuniversiteit.

Advertentieoverzicht © Erasmus Magazine Auteursrechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de hoofdredacteur overgenomen worden.


EM INTERNATIONAL INTERNATIONAL EM

februari 2009 2013 || 29 3 14 september 03

INTERNATIONAL

NO.11//FEB//2013

Pledge against fraud L-building canteen will disappear

“Yes, I do” or “I promise”, answered PhD’s and Research Master students. On Wednesday, 31st of January, they pledged to follow the VSNU Code of Conduct for Scientific Practice. Out of the 45 aspiring researchers, 8 did not want to take the oath publicly but will do so later this week.

The entrance hall of the L-building will be permanently removed as part of the campus reconstruction. Due to the construction work, canteens De Carrousel, De Etage and Starbucks will have to close their doors from March 22 until September. Breaking open a passage through the Lbuilding will result in a wide, open walkway, connecting the Tinbergen Plaza and the to be developed Erasmus Plaza. The walkway is scheduled for completion in September 2013, and the Erasmus Plaza will be situated next to the Student Pavilion. De Carrousel will be replaced by a food court system where several sellers offer a variety of foods, each in charge of their own market stall or shop front. Next to the food court, a supermarket will make its debut on Campus Woudestein. Which one has so far not been agreed upon. Starbucks will return in September. Customers who enjoyed their cheese sandwiches in De Carrousel can evade to the canteens of the T- and H-buildings or the Sports Centre for the coming months. There is also Maria’s Cantina in the Jbuilding. And a new sandwich shop will open in the L-building temporarily, on the side where the lecture rooms are. The Vbuilding offers a place for a quick bite as well. Furthermore, a new eatery will open on the 17th floor of the T-building to replace De Etage. Warm meals will be available in the H-building for the time being. Neither the university nor Albron can make a statement concerning the future of the catering staff employed in the L-building. It will be up to Albron to provide more information. During the construction work the offices and lecture halls and rooms in the L-building will remain accessible. The entrance to the building will however be moved, and there will be some noise hindrance. LJa

The pledge: “I hereby declare to uphold the ethos of good scientific research and to apply throughout my scientific activities the principles described in The Netherlands Code of Conduct for Scientific Practice: Scrupulousness, Reliability, Verifiability, Impartiality, and Independence. I will apply these principles in my own work, and will endeavour to promote these principles among other scientists and in particular my direct colleagues.”

“Do you promise to uphold the principles on ethical research behaviour as outlined in the pledge?” asked professor Finn Wynstra, Chairman of the EUR Taskforce Scientific Integrity, 37 times. The PhD’s and students affirmed and one by one provided their signature while under oath. Three photographers were present to document the event. The EUR is the only university in the Netherlands with this pledge. Wynstra: “Some people may call this window dressing, but scientific research has shown that a

formalized pledge like this has a positive effect on ethical conduct.” The ceremony marks the completion of the new course Scientific Integrity. This course is mandatory for new PhD students and for Research Master students at the Erasmus Research Institute of Management (ERIM), the research institute for EUR’s economic and business faculties. Most of the participants were first-years, only a few from later years participated voluntarily. TL (photo: CG)

Bill Gates visiting EUR? The EUR has invited Bill Gates, co-founder and Chairman of Microsoft, to deliver the annual Mandeville Lecture 2014 on Campus Woudestein. The honorary lecture is customarily delivered by individuals who have distinguished themselves with extraordinary achievements in society. Gates has devoted

much of his time and money to charity since he stepped down as CEO from Microsoft. His visit to the EUR is not without conditions: Gates is willing to donate a large amount of money to scientific research, if the university will provide a budget of similar magnitude. WG


februari 2009 2013 || 30 3 14 september 02

EM INTERNATIONAL

Two huge containers with clothes for Syria

Photographer Rogier Maaskant and the Syria Committee set up an initiative to collect warm clothing for Syrian refugees. 35 drop-off points were set up throughout the Netherlands. “This project has been a huge success,” emphasizes Maaskant, “we have collected clothes which can fill two huge containers.”

Wanted: Girls with ball control Indoor soccer a man’s world? Not according to Lilian Shann, a second-year IBA student from Brazil who founded a female indoor soccer team.

Why a female soccer team? “During my first year in Rotterdam I searched for an indoor soccer team, but without success. When I contacted the university’s indoor soccer club (RS Zaalvoetbal), they promised me to start a team next year. However, a year later there was still no team due to a lack of girls. Then I decided to gather the girls myself, and the club promised to deliver the trainer, hall and equipment.” How many members does the team have right now?“We star-

ted at the beginning of the academic year and so far we have 11 girls. Most of these girls are international students just like me, but Dutch girls are more than welcome too. Experience is not required, but enthusiasm and commitment is!”

Does an international team bring additional challenges? “Our trainer struggles sometimes because he is not used to speak English. In general the English soccer terms are not a problem, as we can always make up our own as a team.” What are the team activities? “Every Wednesday evening we train in the Erasmus Sports Centre, together with a professional trainer. We do not play competitions yet, as the level of most girls is not high enough. In particular, strategic insight is something we have to work on.” Is there interaction with the existing teams of RS Zaalvoetbal?

“Yes, we used to play together with one of the male teams, but the girls got intimidated by the difference in level. Now we mostly provide entertainment for the team that trains after us when they come in early and watch us play.” JvdV (photo: LW)

Around half of the Syrian population (10 million people) tried to find safety just outside the Syrian borders or in the very North of Syria after the Arab Spring. To help Syrian refugees, the Facebook initiative ClothesDropSyria was launched. On 21 January ClothesDropSyria started collecting warm clothes for Syrian refugees and ended last Friday on February 8. The initiative started with a small national network of drop-off points at art schools and universities throughout the Netherlands. “We saw a serious end race with people bringing clothes until the very last minute,” says Maaskant. In the end, people could bring clothes to 35 drop-off points all over the Netherlands.

EUR helps The EUR was home to one of those 35 drop-off points. In addition to providing a means for donating clothes by participating in ClothesDropSyria, the EUR wants to help Syrian refugees even more. In a collaborative project with the Foundation for Refugee Students (UAF), five Syrian refugees will be awarded the opportunity to study at the EUR for the reduced Dutch/EU tuition fee. Syrian refugees need help. They frequently live in primitive refugee camps without any decent sanitation facilities and without protection from the unforgiving weather conditions during Syrian winters. “With such large numbers of refugees there is always a lack of supplies,” highlights Yana Pavlova, a Business Information Management student and President of the Rotaract Club Rotterdam. Especially clothes are needed and important. “Most refugees get to the camps with no more than the clothes on their backs,” alarms Pavlova. “That is not enough to survive the bitter cold of winter.”

More involvement “I hope that the Netherlands and the western world will become more involved with helping people in Syria,” says Désane van Brederode, writer and adviser for the Syrian Committee. “The complexity of the situation must not be used as an excuse to not help.” Pavlova agrees. “Plenty of people have clothes they do not wear often,” says Pavlova, “I want to encourage everyone to double check their closet, since especially the small donations can make a huge difference.” All the collected supplies have been picked up from the 35 drop-off points. Soon all clothes will be packed and shipped to Turkey in two massive containers. From Turkey, all the supplies will be transported to the different Syrian refugee camps. NdB More info: www.facebook.com/ClothesDropSyria.


14 februari 2013 | 31

EM INTERNATIONAL

THINGS TO DO IN ROTTERDAM

text Leon Jansen

The Cavern Beatles

Pushwagner: Soft City

Primos del Norte

He has been coined the artist who is about to lose everything in the biographical documentary Pushwagner (2011), revolving around the Norwegian pop art artist and his work. From February 23rd onwards, his work is exhibited in Museum Boijmans van Beuningen. Picking up on popular themes from news media, his work presents problems such as greed and the abuse of power in a satirical fashion. A subject recognizable throughout his works is the control of masses of citizens with technology, at times invoking images from George Orwell’s book 1984. Pushwagner – an outspoken personality, gives Museum Boijmans the debut of his first solo exhibition outside of Norway.

BIRD Rotterdam is presenting a performance by flamenco band Primos del Norte during the late afternoon of February 17. Primos del Norte embodies energetic and rhythmic dance and music - guided by the voice of singer Erminia Fernández Córdoba. Born in La Plata, Argentina, and having grown up in Alicante, Spain, Erminia essentially has spent all her life immersed in latin influenced music culture. The band has released several albums so far, of which Doce Meses (2008) is the latest.

www.boijmans.nl

Da Bounce Comedy Nights Da Bounce Comedy Nights comes to Theater Zuidplein at February 22nd. Headliner of the evening will be comedian TK Kirkland from The States. TK has been on tour recently with famous comedian Chris Rock, and he appeared in several movies, for instance in Strays (1997), alongside Vin Diesel. Other acts feature Mike Troy (New York), Jay Deep (Chicago), and Curtis Walker (London). The event will be hosted by Mike Troy. Apart from comedy acts, the event includes dance acts, showgirls and a DJ. Tickets can be purchased at Theater Zuidplein or through the website below. A 5 euro ticket discount will be offered to Erasmus students. Mail your personal details to: info@maybuse.com – state in de header Erasmuskorting. www.maybuse.com.

Early Sunday morning at 11 a.m. on February 17, De Doelen will be the place to be for all Beatles fans. The Beatles tribute band will revive all Beatles favourites for die-hard fans. Just like the Fab Four themselves, the four members of tribute band The Cavern Beatles are originally scousers themselves (inhabitants of Liverpool), practically inviting comparisons between the two. In any case, The Cavern Beatles will

attempt to revive the Beatles for a few hours through appearance, sound and performance.

www.bird-rotterdam.nl

GOING OUT The old coffeeshop’s burden Café Ger’s Jericholaan 82

A good neighbourhood pub has its charm, whether it is packed or not. But

Atmosphere: 6 Student Vibe: 6 Place to Flirt: 6

For a bar critic, the best pub is an empty pub. Everything becomes magnified: the manner with which the bartender asks what you are drinking, the choice of music, brightness of the lights, and even details like the ringing of a bell hanging at the door. Café Ger’s is located around the corner from the Jericholaan and the 1ste Jerichostraat. The heart of Kralingen: calm and imposing. Two years ago the place was a coffeeshop, now it is a classic ‘brown’ café. And one day it will be a tapas bar. That is, if the proprietor manages to find a shelter for his ten-year old (thus senior) boxer. It is not exactly what you would expect in Old-Kralingen. The café emits warmth and charm at first glance, but gives itself away on an early (and empty) Friday evening. The details are not right. Music-wise, a Supperclub playlist delivers loungy, soft beats that are at the same time a bit too hard. An apparent lack of budget for the Spotify

Beer: € 2.20

even a traditional area as Kralingen has a scarcity of such places. subscription means bar guests are periodically treated to annoying commercials. The host, a friendly but hapless fellow, smokes heavily behind his bar. He renovated the place himself, and he likes to share this fact. The hermetically partitioned “give money, receive product, leave” layout of the former coffeeshop made way for a varnished wooden interior and led windows. On the walls, sporadically placed tin plates or comparable pub paraphernalia serve as décor. Classic brown café style, from the book. The problem is a sort of old melancholy instilled in the furniture. You wouldn’t notice this in the evening when the pub is busy with local customers. And you would not in the least pay attention to these details if you were to celebrate a graduation drink here. But, undeniably, something about this place is off. And it remains to be seen if that something will change if the kitchen begins serving tapas. GM (photo: MB)


DIT BEN IK Daniël Lambrichts

Adoptie-Koreanen

Dat Woudestein overspoeld wordt met buitenlandse studenten is een feit, maar op de medische faculteit zijn ze eerder een uitzondering. De vier Koreaanse studenten kwamen dan ook ietwat verloren over, toen zij banjerend door het onderwijscentrum op zoek waren naar een functionerend kopieerapparaat. Een vriend van me raakte tijdens hun zoektocht met ze aan de praat. Een typisch gesprek in de categorie ‘Vijf Minuten Durende Small Talk Met Mensen Uit Andere Culturen’. ‘Waar komen jullie vandaan?’ ‘Wat vinden jullie tot nu toe van Nederland?’ ‘Al in Amsterdam geweest?’ ‘Nee, ik rook nooit wiet!’ Het bleken aardige jongens en bij een degelijk bakje automatenkoffie ontstond het idee samen eens wat te gaan eten en drinken. Zo zouden de Koreanen het Rotterdamse studentenleven met eigen ogen kunnen aanschouwen. Op de afgesproken dinsdagavond zaten we met z’n allen opgepropt in een keukentje in een studentenhuis in Noord. We schotelden ze een Oud-Hollandsch driegangendiner voor. Terwijl de pannen met boerenkool stonden te gieren op het gasfornuis en de rookworsten ronddraaiden in de magnetron, waagden de Koreanen zich aan haring met uitjes – weliswaar met grote walging, die ze beleefd probeerden te onderdrukken. We sloten de avond af in een diepdonkerbruine kroeg, waar de barjuffrouw inmiddels bijna vastgeroest was aan de tap. Omdat de warme stroopwafels blijkbaar wel goed bevielen, werden we tijdens het allerlaatste rondje ook bij hen uitgenodigd. Hun onderkomen, gefinancierd met een ouderlijke superstufi, had een interieur als een natte droom van Jan des Bouvrie. Achttien verdiepingen pal boven de Koopgoot uittorenend, gaven we ons over aan een traditionele Koreaanse maaltijd. We deden inmiddels allang niet meer aan small talk, maar disten goede verhalen op en door de discussies kregen we niet enkel een kijkje in elkaars keuken, maar ook in elkaars cultuur. Terwijl de noodles langzaam mijn gehele spijsverteringsstelsel in vlam zetten, besefte ik dat het wellicht een goed idee is om wat vaker internationale studenten te adopteren en ze wegwijs te maken in ons studentenwereldje. In dit geval was deze spontane gastvrijheid in ieder geval een uniek mooie ervaring. En wie weet zit er zelfs nog wel een retourtje Seoel in deze zomer.

De stijl van Xiang Yu Yeung (20) Student Algemene cultuurwetenschappen Stijl? “Ik ben zelf Chinees, maar ik ben fan van de Japanse ‘Lolita’-stijl die je vooral ziet in de wijk Harajuku in Tokyo. Ik haal veel inspiratie uit die stijl, zoals de platformschoenen en de zoetsappige jurkjes. Voor mij is het belangrijk om me te kleden naar mijn emoties. Kleding is voor mij een expressie van hoe ik me voel. Ik ga deze zomer met een vriendin naar Tokyo. We hebben net een ticket gekocht, en zijn nu hard aan het sparen om te kunnen winkelen daar. Ik vind het leuk dat je in Japan meer wordt gestimuleerd om je te uiten, ook met kleding. Men heeft er ook meer respect voor als je er bijzonder uitziet, in Nederland word je snel raar aangekeken.” Creatieve CEO “Ik zou later graag een agengy voor kunstenaars opzetten. Dat ik kunstenaars help om aan goede opdrachten te komen. Zelf werk ik nu als fotograaf op feestjes, bijvoorbeeld in Bird. Maar het is moeilijk om in de creatieve sector aan de bak te komen. Er zijn zoveel goede kunstenaars. Als ik kijk op een website als Tumblr. word ik overspoeld met mooie foto’s. Ik denk dat het belangrijk is om niet te veel na te denken over het resultaat, maar dat je als doel moet hebben je te uiten; dan is de druk minder hoog voor jezelf.”

Technoparty “Ik ben afgelopen zomer drie dagen naar Berlijn geweest en het waren de gekste dagen van mijn leven. We zijn naar bekende clubs als Watergate en Berghain gegaan. De clubs in Berlijn hebben een streng deurbeleid, dus toen ik in de rij stond, was ik best wel zenuwachtig. Zelfs om zeven uur in de ochtend is er nog een wachttijd van een uur om naar binnen te kunnen. Maar het is de kunst om stoïcijns te blijven kijken.” Rave dichter bij huis “In Rotterdam vind ik BAR leuk, in het Schieblok. Dat heeft een beetje die nonchalante sfeer die je ook in Berlijn ziet. Rotterdam stond bekend om zijn heftige feesten zoals die vroeger in Parkzicht werden gegeven. Nu zijn er nog wel leuke illegale feesten, maar moet je goed zoeken. De agenda van Eiland Gasten is wel een goede om in de gaten te houden. Dat is een collectief van creatievellingen die zich bezighouden met feestjes, beeldende kunst en muziek.” CM (fotografie: RvdH)

Jurk: Very Cherry Schoenen: Pin Up Couture

Daniël Lambrichts is geneeskundestudent aan de EUR

DUBBELGANGERS “Hier sta ik als klein

Zappa Spruit Student Algemene cultuurwetenschappen

Ryan Gosling Acteur in onder andere 'Drive' en ' The Notebook'

Voor ‘Dubbelgangers’ zoekt EM op de EUR naar look-a-likes van bekende mensen. Suggesties zijn van harte welkom: redactie@em.eur.nl.

“Dit hangertje is van

“Dit is mijn camera

meisje op de foto

“Dit mangaboekje

Jade. Mijn vader is

waar ik bijna elk

met Jackie Chan. Hij

kreeg ik van mijn

boeddhist, en toen mijn

weekend mee op pad

was in Nederland

tekenleraar toen ik

moeder zwanger was

ga om op feestjes

voor de opnames

ongeveer vier jaar

van mij kreeg hij een

foto’s te maken. Op

van de film Who Am

was. Sindsdien ben ik

droom waarin de godin

dit moment werk ik

I? Op dat moment

gek van manga. Ik kan

Kwan Yin hem vertelde

aan mijn portfolio

had ik geen flauw

het boekje alleen niet

dat hij zijn dochter Xiang

door elke week een

idee wie die man

lezen want het is in

Yu, Geurende Jade

conceptuele

was, maar later werd

het Japans.”

moest noemen. ”

foto-shoot te doen”

ik een grote fan.”

Erasmus Magazine 11, jaargang 16  

Het universiteitsblad van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you