Erasmus Magazine 2 Jaargang 16

Page 16

13 september 2012 | 16

ACHTERGROND

Het werkveld

Bart Mol

boete op zich niet slecht, maar wel dat er geen overgangsvorm is. Ik wil normaal kunnen studeren. Ik heb destijds helaas de verkeerde studiekeuze gemaakt waardoor ik nu de boete krijg, maar ik wil niet continue stressen om alles nu heel snel af te maken. Daar wordt het niet beter van, dus leen ik het geld liever.” Mol maakt zich wel zorgen over de eerstejaars met betrekking tot de boete. “Ik hoop dat zij een betere begeleiding krijgen bij het maken van hun studiekeuze en het op tijd halen van hun punten, want anders lopen ze zo die boete op. Zonder een goede start wordt dat erg lastig, daar weet ik alles van.”

Milde waarschuwing Paul Schenderling kan zich de kritiek van de studenten goed voorstellen, want zo was de langstudeerboete niet bedoeld. “Ieder jaar dat een student langer over zijn of haar studie doet, kost dat de overheid meer dan 10.000 euro. Dáár wilden we studenten met behulp van de langstudeermaatregel van bewustmaken. Het ging ons om het besparen en niet zozeer om het beboeten. Het eerste jaar wilden we studenten 1500 euro laten betalen, als milde waarschuwing. Het jaar erop 3000 euro, en wie drie jaar langer over de studie zou doen, betaalde 4500 euro. Maar ook die plannen zijn van tafel geveegd”, zegt Schenderling. “Omdat de boete is ingevoerd onder de huidige studenten, kalft het draagvlak ervoor steeds meer af. Ik ben bang dat de langstudeerboete straks wordt afgeschaft en alle studenten alsnog met een sociaal leenstelsel worden geconfronteerd. Dan zullen veel studenten uit arme gezinnen afhaken, want ze zullen door hun ouders worden ontmoedigd om te gaan studeren, omdat ze zich daarvoor in de schulden moeten steken. En dat probeerden we nu juist te voorkomen met de langstudeermaatregel.”

Wie: Barabara Krug, hoogleraar Economie en bestuur, gespecialiseerd in de Chinese economie. Werkveld: China “China is mijn tweede huis. Zo’n drie keer per jaar ga ik erheen om managers te interviewen. Ik kwam er voor het eerst in 1974 toen ik als student economie min of meer toevallig met een delegatie mee kon. Daarna ben ik anderhalf jaar naar Taiwan gegaan om de taal te leren. Achteraf gezien is mijn specialisatie natuurlijk een gouden greep geweest. Maar ook nadat ik mijn proefschrift had geschreven in 1980 was al duidelijk dat er wat stond te gebeuren in China; iedereen raakte geïnteresseerd. Het is inmiddels niet de vraag of de Chinese economie blijft groeien maar hoe: vooral de milieubelasting is groot, maar langzamerhand gaat dat beter. China is een deel van mijn identiteit geworden. Ik ben in alle delen van het land geweest, ken goed de weg en heb er vrienden die ik al 35 jaar ken. De mensen zijn aardig, vind ik, en hun humor lijkt op de onze; het eten is heerlijk en het landschap prachtig. Je moet er wel veel geduld hebben, dat botst nog wel eens. De Partij heeft een enorm dik dossier van mij. Het draait om de vraag: is zij een vriend van het Chinese volk of niet? Ik sta gelukkig aan de ja-kant. Bij mijn interviews zitten altijd mensen van De Partij, maar anders dan vaak gedacht wordt, krijg ik daardoor realistischere antwoorden.” TL (foto: LW)


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.