__MAIN_TEXT__

Page 1

Bezoekwijzer


Inleiding U hebt beslist uw woning te verkopen. Ongetwijfeld is dat één van de belangrijkste beslissingen in uw leven. Proficiat alvast dat de knoop is doorgehakt. U mag zich nu voorbereiden op een vlotte verkoop. Daarbij is van belang dat u rekening houdt met het feit dat een potentiële koper uw woning met andere ogen zal bekijken dan u en dus vrij kritisch kan optreden. Hij heeft geen band met de woning en legt misschien heel andere accenten dan u zou verwachten. Uiteraard is het ook mogelijk dat bezoekers een heel andere smaak hebben dan u. Laat u zich daardoor niet ontmoedigen of afschrikken. Wel is het belangrijk dat u bij de verkoop van uw woning zoveel mogelijk op eventuele bezwaren van bezoekers probeert te anticiperen door uw huis optimaal voor te stellen. ERA wilt u daarbij graag een handje toesteken. U krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Een potentiële koper vergelijkt altijd met soortgelijke panden. In minder dan 4 minuten heeft de bezoeker reeds een vrij uitgesproken mening. De kunst is om hem bij zijn eerste aanblik al te overtuigen. In deze bezoekwijzer krijgt u handige tips om dit optimaal voor te bereiden. Uiteraard kunt u voor bijkomend stijladvies altijd terecht bij uw ERA makelaar. Sommige ERA makelaars zijn gediplomeerd binnenhuisinrichters of werken samen met specialisten.

2


ADVIES VOOR DE BEZICHTIGINGSDAG - Maak het bezoek aan uw huis zo prettig mogelijk voor de potentiële koper door een perfecte voorbereiding (zie volgende bladzijden). - Stel u in de plaats van de koper en probeer zo veel mogelijk te anticiperen op diens wensen, noden en verwachtingen. Bekijk uw woning met kritische ogen. Geef ook zeker aandacht aan de buitenzijde. - Een ruimte lijkt groter wanneer er zich weinig mensen in bevinden. Kinderen, vrienden en familie zijn beter niet aanwezig. Ook uzelf niet. Laat de bezichtiging over aan uw makelaar. Hij is een echte professional, hanteert juiste verkooptechnieken en is minder emotioneel verbonden met de woning. Een potentiële koper zal zich bovendien gemakkelijker als eigenaar kunnen inleven. Daarnaast is het niet ongebruikelijk dat koper en makelaar ter plaatse een aantal delicate aangelegenheden, zoals het beschikbare budget en de financieringsmogelijkheden, met elkaar ongestoord willen bespreken. - Beperk meubels en accessoires. Hoe minder, hoe beter. Berg zoveel mogelijk accessoires op zoals vazen, flessen, beeldjes, kaarsen, gedroogde bloemen, fotokadertjes, herinneringen enz. Enkel de accessoires die een toegevoegde waarde zijn voor de woning kunnen blijven staan. - Zorg ervoor dat uw huisdieren het bezoek niet belemmeren of negatief beïnvloeden door lawaai- of geurhinder.

3


De regel van vier Een goede voorbereiding van uw woning is samen te vatten in vier fases:

1. OPRUIMEN Opruimen is een eerste vereiste. Het helpt om de woning een ruimere aanblik te geven en creëert bovendien een gevoel van overzicht. In een rommelige woning wordt de aandacht van de bezoeker vaak afgeleid van de essentie. ‘Rommel’ vormt letterlijk en figuurlijk een barrière voor het inlevingsvermogen van een koper, die zich moeilijker een voorstelling kan maken van hoe zijn eigen bezittingen in uw woning zouden kunnen passen. Overtollige spullen kunt u beter verwijderen en/of opbergen in kasten. Zorg ervoor dat de bezoeker bij het ‘toevallig’ openen van die kasten niet onder een lading wordt bedolven.

2. HERSTELLEN Kleine herstellingen kunnen bezwaren van bezoekers wegnemen vóór die de kans krijgen zich te manifesteren. Een potentiële koper zal meteen merken welke reparaties nodig zijn die u zelf al die tijd hebt nagelaten en zal de totaalkost van die herstellingen gewoonlijk hoog inschatten, waardoor de vooropgestelde vraagprijs in het gedrang komt. Hij zal ook geneigd zijn de verdere staat van uw woning in twijfel te trekken, Als vuistregel geldt hier dus: herstellen wat hersteld moet/ kan worden. 4


3. SCHOONMAKEN Het hoeft geen betoog dat het aangenamer is om een schoon huis te bezoeken dan een vuil en slordig. Een huis dat netjes is, laat een positieve indruk na en zal de bezoeker er bovendien sneller van kunnen overtuigen dat er ook aan de algemene staat van onderhoud niet hoeft te worden getwijfeld. Geef daarom genoeg aandacht aan het reinigen van vloeren, ramen, plafonds, sanitair enz. Zorg ook voor het verwijderen van specifieke geurtjes (rook- en kookluchtjes, de geur van huisdieren, enz.)

4. AANKLEDEN Houd er rekening mee dat uw smaak en stijl niet noodzakelijk overeenkomen met die van de bezoekers. U heeft er alle belang bij een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. Probeer uw huis daarom zo neutraal mogelijk voor te stellen met oog voor kleine dingen die het verschil kunnen maken. Voorzie een bloemetje, aangename achtergrondmuziek, een geurkaars, enz. Vermijd felle kleuren en opvallende of oubollige voorwerpen. Zorg voor zoveel mogelijk lichtinval door gordijnen en rolluiken te openen of steek in elk vertrek een sfeervol licht aan. 5


6


De checklist op de volgende pagina’s is bedoeld om u te helpen de verschillende mogelijke klussen per vertrek in kaart te brengen en in te plannen. Buiten p.8 Eet- en woonkamer p.10 Keuken p.12 Sanitaire ruimtes (badkamer en toilet) p.14 Slaapkamer en kinderkamer p.16 Hall/trap & berging/washok/veranda & kelder/garage p.18

7


Buiten OPRUIMEN Verwijder alle overtollige en/of opvallende spullen van de oprit en uit de tuin (speelgoed van de kinderen, vuilniszakken en ander afval, gereedschap, fiets, bromfiets, ...).

HERSTELLEN Check deuren en ramen. Repareer kapotte sloten en vervang daar waar nodig gebroken of gebarsten ruiten. Controleer het dak op losliggende of ontbrekende pannen/ leien/riet. Vul eventuele gaten in de oprit op, herstel barsten in muren en werk scheuren in het pleisterwerk bij. Repareer hekwerk en andere afsluitingen. Geef ze waar nodig een extra likje verf. Maak gladde oppervlakken (stenen, planken) opnieuw ruw om het gevaar op uitglijden te vermijden.

8


SCHOONMAKEN Lap ramen zowel langs de binnen- als de buitenzijde. Idem voor de deuren. Eventueel een nieuw laagje verf of een extra laagje vernis. Verwijder onkruid uit de voegen tussen de stenen en veeg of spuit de oprit schoon. Maak de oprit in de winter ijs- en sneeuwvrij. Maai het gazon, snoei bomen en heesters en wied het onkruid in de tuin.

AANKLEDEN Breng hier en daar wat kleur aan met behulp van fleurige planten (bij de voordeur, op de vensterbank, ...). Verlevendig blinde muren, saaie en minder mooie plaatsjes buiten met een plant of een buitenkunstwerk. Maak van uw terras een aantrekkelijke plek door in het zomerseizoen bijvoorbeeld een verzorgde tuinset uit te stallen. Zorg voor voldoende verlichting ‘s avonds.

Verwijder mos en/of algen van dak en buitenpleisterwerk. Maak de hokken/rennen van uw (huis)dieren schoon. Ruim in het herfstseizoen ook eventueel gevallen bladeren en/of fruit en verwelkte bloemen.

9


Eet- en woonkamer

HERSTELLEN Herstel barsten, scheurtjes en gaatjes in muren, pleisterwerk of plafonds. Repareer klemmende deuren en ramen en vervang kapotte lampen. Werk vochtplekken bij en werk indien nodig af met een nieuw laagje verf, bij voorkeur in een lichte, neutrale tint. Controleer op eventueel loszittend behangpapier.

OPRUIMEN Ruim eet-, salon- en bijzettafels af en verwijder kranten, tijdschriften, boeken en persoonlijke of zakelijke documenten. Een lege tafel is een groot ogende tafel. Neem overtollige meubels weg. Meubels zien er best niet verouderd, beschadigd of te druk uit. Haal dekens en overbodige kussens uit de zetels. Berg speelgoed, hobbymateriaal, kleren en andere persoonlijke voorwerpen op.

10

SCHOONMAKEN Poets alle vloeren en reinig vloerbekleding. Verwijder spinnenwebben en stofdraden. Stof meubels af, was ze vervolgens af of boen ze. Reinig muren, plafonds, luchters, plafondlampen, wandverlichting, schakelaars en radiatoren. Maak de open haard schoon en verwijder assen. Plaats luchtverfrissers of potpourri om rook- of andere onaangename geurtjes te neutraliseren en verwijder de boosdoener(s).


Verwijder uitgebloeide bloemen en planten. Lap alle ramen, zowel langs de binnen- als de buitenkant, en was de gordijnen. Zwaar ogende of vuile gordijnen verwijdert u best.

AANKLEDEN Creëer een gevoel van ruimte door meubels zo ruimtelijk mogelijk te plaatsen. Laat uittrekbare tafels bijvoorbeeld in hun oorspronkelijke stand en verwijder overtollige stoelen. Steek bij een avondlijk bezoek alle sfeervolle lichten aan voor wat extra warmte en kleur. Maak tijdens de dag zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht door gordijnen, overgordijnen of jaloezieën te openen. Een haardvuur in de winter creëert een aangename sfeer. Zorg sowieso voor een behaaglijke temperatuur. Maak de kamer extra aantrekkelijk met verse bloemen, mooi tafellinnen, kleurige kussens in de zetel, enz.

11


Keuken OPRUIMEN Ruim het werkblad en het aanrecht af, zet keukenapparaten weg. Verwijder afval. Berg vaatwerk op en leg of hang vaat- en/of handdoeken weg. Verwijder persoonlijke zaken.

HERSTELLEN Repareer lekkende kranen. Controleer de scharnieren van de kasten. Controleer de keukenverlichting, ook die onder de keukenkastjes en in de afzuigkap. Herstel barsten, scheurtjes en gaatjes in muren, pleisterwerk of plafonds. Werk vochtplekken bij en werk indien nodig af met een nieuw laagje verf, bij voorkeur in een lichte, neutrale tint.

12


SCHOONMAKEN Doe de vaat. Maak gootsteen en kranen schoon en verwijder vlekken en resten van detergenten. Reinig alle toestellen (koffiezetapparaat, koelkast, fornuis, vaatwasmachine, oven, afzuigkap, ...). Poets vloeren en (tegel)wanden. Maak kasten schoon. Verwijder spinnenwebben en stofdraden.

AANKLEDEN Creëer eventueel een typisch ‘keukenaroma’ met bijvoorbeeld verse gezette koffie, een brood of een taart in de oven of in de zomer een mandje met limoenen of citroenen. Deel kasten, legplanken en lades opnieuw in en rangschik de producten en het keukenmateriaal op een ordelijke manier die veel ruimte suggereert. Kleed de keuken eventueel aan met mooi tafellinnen, onderleggers, en kussens op de stoelen.

Reinig vuilnisbakken en pedaalemmers en vervang tijdig vuilniszakken om onaangename geurtjes te voorkomen. Lap de keukenramen, zowel langs de binnen- als de buitenkant, en was de gordijnen.

13


Sanitaire ruimtes

OPRUIMEN Verwijder alles van de wastafels, zoals persoonlijke verzorgingsproducten, medicijnen en juwelen, en berg alles netjes op in afgesloten kastjes. Zorg ervoor dat de badkamerkastjes niet uitpuilen, maar rangschik de inhoud op een ordelijke manier. Ruim wasgoed op, vervang vuil linnen door verse handdoeken en berg eventueel rondslingerende kledingstukken weg in de kleerkast. Verwijder badmatten en toiletmatjes.

HERSTELLEN Repareer sanitaire installaties, toilet, leidingen en kranen daar waar nodig. Werk indien nodig het stucwerk bij. Als de wanden een nieuw laagje verf nodig hebben, kies dan een lichte, neutrale kleur. Spuit siliconennaden opnieuw op of maak ze schoon.

14


SCHOONMAKEN Reinig grondig alle sanitair (toilet, bad, douche, wastafel). Besteed daarbij aandacht aan schimmel, kalkaanslag, zeepresten en ander vuil. Verwijder spinnenwebben en stofdraden. Poets spiegels en eventueel chroom op voor een optimale glans. Reinig ook (de binnenkant van) de kastjes. Poets vloeren en (tegel)wanden. Vervang een kapot of vuil douchegordijn.

AANKLEDEN Plaats een mandje met potpourri, geurzeepjes of andere plezierige geurdingetjes in de badkamer. Probeer het geheel af te maken door zoveel mogelijk handdoeken en washandjes te gebruiken die bij elkaar en bij de stijl van de badkamer passen, liefst nieuw (ogend).

15


Slaapkamer en kinderkamer

OPRUIMEN Ruim wasgoed op en berg rondslingerende kledingstukken weg in de kleerkast. Organiseer kasten zo dat ze een efficiĂŤnt gebruik van de beschikbare ruimte suggereren. Berg speelgoed, hobbymateriaal en andere persoonlijke voorwerpen op. Zorg dat het bed altijd netjes is opgemaakt met gestreken lakens. Ruim alle papieren weg op een studiebureau in de (kinder)kamer.

16


HERSTELLEN Herstel barsten, scheurtjes en gaatjes in muren, pleisterwerk of plafonds. Repareer klemmende deuren en ramen en vervang kapotte lampen. Werk eventuele vochtplekken bij en werk indien nodig af met een nieuw laagje verf, bij voorkeur in een lichte, neutrale tint. Controleer op eventueel loszittend behangpapier. AANKLEDEN

SCHOONMAKEN

Maak de kamer extra aantrekkelijk met vers (gestreken) bedlinnen.

Stof meubels af.

Steek bij een avondlijk bezoek alle sfeervolle verlichting aan voor wat extra warmte en kleur. Maak tijdens de dag zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht door gordijnen, overgordijnen of jaloezieĂŤn te openen.

Reinig muren, plafonds, plafondlampen, wandverlichting, schakelaars en radiatoren.

Verplaats of verwijder meubels om een ruimtelijke indruk te creĂŤren.

Lap de slaapkamerramen, zowel langs de binnen- als de buitenkant en was de gordijnen.

Nachttafels laat u best sober. U mag er wel een boek, een foto of een lamp op plaatsen.

Poets alle vloeren en reinig vloerbekleding. Verwijder spinnenwebben en stofdraden.

17


Hal/trap Berging/washok/veranda Kelder/garage OPRUIMEN Verwijder alles wat niet thuishoort op een trap om de veiligheid van de bezoekers niet in het gedrang te brengen.

Verzeker de stevigheid van de trapleuning en herstel een eventueel loszittende traploper.

Haal afval, rommel en overtollige spullen uit de kelder, zodat die niet enkel netjes, maar ook ruim oogt.

Herstel barsten, scheurtjes en gaatjes in muren, pleisterwerk of plafonds, dicht lekkages in leidingen.

Organiseer de kasten en de beschikbare opslagplaatsen in de bergkamer zó dat die een maximale efficiëntie aan opbergruimte suggereren. Verwijder oud papier en lege flessen. Ruim wasgoed op.

Laat de ketel van de centrale verwarming nakijken.

Orden (tuin)gereedschap, fietsen e.d. zodat de garage groter lijkt. Een lege garage geeft een nog ruimere indruk. De auto staat dus vóór elk bezoek beter buiten.

18

HERSTELLEN

Repareer klemmende deuren en ramen en vervang kapotte lampen. Werk eventuele vochtplekken bij en werk indien nodig af met een nieuw laagje verf.


SCHOONMAKEN Zorg voor een kraaknette vloer in de inkomhal. Dit is immers vaak de eerste kennismaking van de bezoeker met de binnenkant van de woning. Presenteer een keurig gepoetste bergruimte/washok. Reinig ook de aanwezige toestellen zoals wasmachine, droogkast, enz.

AANKLEDEN Een spiegel in de inkomhal kan de ruimte groter laten lijken. Een sfeervolle, ruimtelijke inrichting van de veranda (salonmeubeltjes, een paar planten, ...) kan een vakantiegevoel creĂŤren. De veranda is immers het verlengstuk van het terras. Zorg voor voldoende verlichting in alle aangegeven ruimtes.

Schrob grondig de vloer van de garage om vuil en vlekken te verwijderen. Neem spinnenwebben en stofdraden weg. Idem voor de kelder. Lap alle ramen van de veranda, zowel langs de binnenals de buitenkant, en poets de vloer.

19


TELEFOONNUMMERS ERA makelaar Klusjesdienst Schilder Verhuisfirma Tuinman Schoonmaak Loodgieter

20


NOTITIES

21


NOTITIES

22


NOTITIES

23


Vastgoed raakt beter verkocht met een ERA makelaar.

Profile for ERA Belgium

ERA Bezoekwijzer  

ERA Bezoekwijzer