Page 1

szakmai cikk az Ön ICT méréstechnikai szakértője

HTTP teljesítményanalízis

A legtöbb vállalat HTTP/HTTPS kapcsolaton keresztül igyekszik biztosítani az üzletileg kritikus alkalmazások távoli elérését ügyfelei, munkatársai számára. Ezt azzal a megoldással érik el, hogy a kliens kapcsolatokat, kéréseket un. portál szerverek fogadják és szolgálják ki. Általánosságban megállapíthatjuk, hogy a forgalom túlnyomó részét webes alkalmazások generálják. Talán az e-commerce és banki alkalmazások jelentik a két legnagyobb felhasználási kört. Sokan foglalkoznak olyan kimutatások készítésével, amelyek a piacvezető cégek e-commerce vagy banki HTTP alapú szolgáltatásait értékelik számos szempont alapján. Ilyenek például: • Oldalak letöltési ideje a legismertebb böngészőkkel; • Az oldalak egyes részeinek letöltési ideje és azok sorrendje; • Valós felhasználói élmények változása a különböző internetes kapcsolatok alapján. Az eredményeket felhasználva ajánlásokat tesznek az alkalmazások, illetve a böngészők fejlesztőinek arra, hogy milyen új szempontokat érdemes figyelembe venni a következő verziók készítése során. Legfontosabb elvárás a felhasználók számára a várt tartalom belátható időn belüli megjelenése. Ezt az időt hívhatjuk a felhasználó türelmi idejének (end user experience). Szintén elemzések bizonyítják a következőt. Egy kereső oldalon nem az a legfontosabb, hogy 10, 30, vagy 50 találattal tér vissza a keresés a megadott feltétel alapján. Inkább annak van kiemelt jelentősége, hogy mennyi idő alatt jelenik meg a leválogatott lista. Ha a találatok számának

Liszkai János, EQUICOM Kft.  • HTTP teljesítményanalízis

növekedése jelentősen csökkenti az oldal megjelenésének idejét, a felhasználók elpártolnak és keresnek másik szolgáltatást, ami kimutatható veszteséget okozhat az oldal üzemeltetőjének. A fentiek alapján kijelenthető, hogy piaci igény jelentkezik az olyan megoldások iránt, amelyek hatékonyan, akár részleteiben képesek vizsgálni a HTTP alapú alkalmazások teljesítményre gyakorolt hatását, tehát célravezetőnek tűnik foglalkozni a következő kérdéssekkel: • Felkészültek vagyunk-e arra, hogy megvizsgáljuk ezen alkalmazások teljesítőképességét? • Van-e arról visszajelzésünk, hogy a felhasználók milyen válaszidőket érzékelnek? • Ha hiba keletkezik a kliens-szerver kapcsolatban, meg tudjuk-e mondani annak jellegét és helyét, továbbá a válaszidőre gyakorolt mértékét, vagy a forgalom pontos tartalmát?

1


szakmai cikk az Ön ICT méréstechnikai szakértője

Röviden a HTTP protokollról A HTTP protokoll eredetileg a nem túl hatékony FTP kiváltására tervezték azzal a céllal, hogy gyorsítsák a kérés-válasz együttműködést a szerver és a kliens között. A HTTP és az FTP is a megbízható TCP szállító protokollt használja a kapcsolat vezérléséhez. Vizsgáljuk meg a két protokoll hatékonyságát egy kezdeti fájlátvitel során az 1. és 2. ábra segítségével. Az FTP-nek szüksége van egy un. kontroll csatornára, mielőtt megkezdődik a fájl áttöltése. Ez piros színnel látható az 1. ábrán.

2. ábra Fájl letöltés HTTP-vel

Ezek a mechanizmusok minden fájlátvitelt megelőzik, jelentősen megnövelve a válaszidőt.

HTTP teljesítmény mérése, elemzése

1. ábra Fájl letöltés FTP-vel

A HTTP egyetlen TCP kapcsolatot használ a tranzakcióhoz, ezzel lecsökkentve a kliens-szerver közti válaszidőt (2. ábra). Ennek ellenére a HTTP-nek vannak hátrányai. A fájlátvitelt megelőzően felépül a TCP kapcsolat a háromutas kézfogásnak köszönhetően. Ezt követi a torlódást vezérlő mechanizmus.

2

Kézenfekvőnek tűnik, hogy képesek legyünk elemezni a HTTP hatékonyságát TCP kapcsolat fölött a válaszidő mérésével. Célszerű, ha nyomon tudjuk követni a válaszidőket és a kapcsolatban bekövetkező hibákat weboldalanként (kliens oldali megelégedettség), illetve tranzakciós szinten. Ezzel a megoldással könnyebbé válik a végfelhasználói panaszok diagnosztizálása és feldolgozása, illetve azok részletes elemzése. A mai hálózat menedzsmentnek részét kell, hogy képezzék azok a megoldások, amelyek hatékony segítséget tudnak nyújtani a hálózat tervezőinek, illetve az infrastruktúra és alkalmazás üzemeltetőinek a szolgáltatások és alkalmazások vizsgálatához és felügyeletéhez.

EQUICOM Méréstechnikai Kft.  © 2013 Minden jog fenntartva  •  www.equicom.hu


szakmai cikk az Ön ICT méréstechnikai szakértője

A hálózat üzemeltetőknek a HTTP teljesítményvizsgálat során válaszokat kell tudniuk adni a következő kérdésekre: • Melyik oldal a lassú? • Hol keletkezett a hiba? • Mitől lassú és kit érint a hiba? • Vannak-e túl összetett és túlméretes oldalak? • Melyik HTTP tranzakció során keletkezett a hiba? Az egyes monitorozó és méréstechnikai megoldások között jelentős eltérések mutatkoznak. Egyik ilyen jelentős különbség, hogy szükséges-e ügynökök telepítése a hálózat dedikált pontjain a hálózati forgalom vizsgálatához? Az ügynökök használata többlet terhet jelent a hálózat üzemeltetőknek. Minden egyes ügynököt külön telepíteni majd felügyelni kell, hogy annak működése megfelel-e az elvárásoknak? Az ügynök futtatása külön processzor teljesítményt igényel az állomástól, illetve a mért eredményeket el kell juttatnia a feldolgozást végző berendezésnek. Éppen ezért hatékonyabb megoldásnak tűnik, ha olyan megoldások mellett tesszük le a voksunkat, amelyek a hálózati forgalom zavarása és az állomások teljesítményének befolyásolása nélkül képesek mérni a HTTP forgalom paramétereit és vizsgálni, illetve elemezni a bekövetkező eseményeket. Ebben az esetben a vizsgálandó hálózati forgalom megjelenik a kiválasztott kapcsoló eszköz (fizikai vagy virtuális switch) dedikált interfészén, melyre passzív módon

Liszkai János, EQUICOM Kft.  • HTTP teljesítményanalízis

(promiscuous) csatlakozik a mérőberendezés. Ezzel elérjük azt, hogy minden kérdéses forgalom láthatóvá váljon számunkra és vizsgálni tudjuk a HTTP kapcsolatok teljesítményét és válaszokat tudjunk adni a fentebb megfogalmazott kérdésekre (3. ábra). • Rögzíteni tudjuk az összes releváns HTTP kérést és választ, és a mért paraméterekből trend grafikonokat tudunk előállítani (4. ábra); • Mérni tudjuk a letöltés valós időszükségletét, észlelni tudjuk az esetleges hibákat. 3. ábra Ügynök- és hálózatalapú megoldás

4. ábra Trend grafikonok

3


szakmai cikk az Ön ICT méréstechnikai szakértője

• Feloszthatjuk a weboldalt alkotórészeire és vizsgálhatjuk azok letöltési időszükségletét, mennyiségét, stb. (5. ábra)

5. ábra Weboldal részletei

4

• Nyomon követhetünk a tranzakciók számunkra fontos jellemzőit (6. ábra): - metódust, - böngésző és webszerver verziót, - hibákat, - szerver válaszidőt (server response time), - adatátvitel idejét (data transfer time), - kérések és válaszok részleteit.

EQUICOM Méréstechnikai Kft.  © 2013 Minden jog fenntartva  •  www.equicom.hu


szakmai cikk az Ön ICT méréstechnikai szakértője

6. ábra Tranzakció részletei

Liszkai János, EQUICOM Kft.  • HTTP teljesítményanalízis

5


szakmai cikk az Ön ICT méréstechnikai szakértője

• Statisztikai kimutatást készíthetünk a legtöbbet forgalmazó kliensekről, szerverekről, a legtöbbet látogatott tartományokról, szerverekről, stb. (7. ábra).

7. ábra Statisztika

8. ábra APM architektúra

6

EQUICOM Méréstechnikai Kft.  © 2013 Minden jog fenntartva  •  www.equicom.hu


szakmai cikk az Ön ICT méréstechnikai szakértője

Befejezés A HTTP teljesítményvizsgálat egy keskeny szelete a mai teljesítményt monitorozó (PM – Performance Monitoring) rendszereknek. Általában ezek a rendszerek további kiemelt képességekkel is rendelkeznek: • hálózat teljesítményvizsgálat (Network Performance), • alkalmazás teljesítményvizsgálat (Application Performance), • dedikált alkalmazások teljesítményének vizsgálata (VoIP, HTTP, DNS, ICMP, stb.), • virtualizált környezet teljesítményének vizsgálata. Ezekkel a rendszerekkel szemben támasztott igények közül fontos még kiemelni a centralizált és decentralizált hálózati architektúrák támogatását. Tehát képesnek kell lenniük egydobozos (standalone) és elosztott módban (több adatgyűjtő és központi feldolgozó) működni (8.ábra). A cikk a SecurActive Performance Vision képernyőképeinek felhasználásával készült. Ez a megoldás az alábbi területeken nyújt megoldást: • Diagnosztika: problémák azonosítása percek alatt, forrásuk és hatásuk meghatározása. • Monitorozás: azonnali értesítés a teljesítményromlásokról, mielőtt a felhasználók azt érzékelnék. • IT intelligencia: megfelelő hálózati adatok összegyűjtése és megjelenítése az IT infrastruktúrát érintő döntés előkészítéshez. Továbbá az alábbi kérdésekre ad választ: • Van valós teljesítményromlás? • Mely alkalmazások és felhasználók érintettek ebben? Mikor és mennyi ideig állt fenn? • Mi a teljesítményromlás valódi oka? (szerver, alkalmazás, hálózat, adatátvitel…) • Mely tranzakciók esetében tapasztalható a teljesítményromlás?

Liszkai János, EQUICOM Kft.  • HTTP teljesítményanalízis

A Performance Vision termékcsalád pragmatikus és könnyen implementálható megoldást nyújt a hálózatiés alkalmazásteljesítmény átfogó monitorozásához, analíziséhez. Segítségével felgyorsul a hálózati incidensek megoldási ideje, lehetővé válik az IT infrastruktúra proaktív menedzsmentje. Az infrastruktúra változtatás nélküli gyors telepíthetőség és a teljes mértékben passzív működés méltán teszi népszerűvé a felhasználók számára, melyet bizonyít a rengeteg neves európai referencia és a szakmai elismerések sokasága. Forrás: • Joe Touch, John Heidemann és KatiaObraczka: Analysis of HTTP Performance • SecureActive: Performance Vision Cikkünkkel kapcsolatban felmerült szakmai kérdéseivel, észrevételeivel forduljon bizalommal munkatársainkhoz. www.equicom.hu

EQUICOM Méréstechnikai Kft. © 2013 Minden jog fenntartva Jelen kiadvány a jogtulajdonos írásos engedélye nélkül sem részben, sem egészben nem másolható, sem elektronikus, sem mechanikus eljárással, beleértve a fénymásolást, számítógépes rögzítést is.

7

HÍReq 2013/13 - HTTP teljesítményanalízis  

A legtöbb vállalat HTTP/HTTPS kapcsolaton keresztül igyekszik biztosítani az üzletileg kritikus alkalmazások távoli elérését ügyfelei, munka...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you