Page 1

Núm. 20

desembre 2017 - març 2018

10è ANIVERSARI DE L’INSTITUT joia compartida!


Equip de redacció (1r ESO)

Alba Aguilera Pau Alarcón Amandine Comos Manel Fernández Francisco García Sandra García Jan Gibert Estrella González Slavka Morales Mario Nofuentes Daniela Pertegás Judit Pros Josué Teijeiro David Trabado Joan Vicente Eric Vilar

Disseny de la capçalera Àlex Domínguez

Il·lustració portada secció “Panorama” Berta Ollé

Edició David Trabado Cap de redacció Emília Puigvert


SUMARI 100% FRONT MARÍTIM núm. 20 Protagonistes 10è aniversari: festa grossa! TEI: un espai de convivència Mines de Gavà: ens submergim en la prehistòria Banc de sang: un projecte de 3r ESO Luka Smythe, millor alumna del mes (gener 2017)

Ben a prop Nadal a Barcelona

Panorama Animals en perill d’extinció Ed Sheran Asteroide Oumuamua Marató de TV3 Llegendes del futbol Estrelles del bàsquet Pel·lícules d’estrena Entreteniment: jocs de taula … i molt més!

Contraportada L’equip de redacció us desitja… bona Pasqua!


PROTAGONISTES


10è ANIVERSARI DE L’INSTITUT Festa grossa! Divendres 15 de desembre, era el dia de la festa de l'aniversari 10è que va complir l'institut. Fa 10 anys que es va inaugurar. Va ser una gran festa i important, i per això ho havíem de celebrar. A les 18.00 era l'inici de la festa, en la que es feia moltes coses com ballar, fer un 10 amb les llums dels mòbils, concurs de pastissos... El primer de tot va ser un ball al gimnàs de l'escola en el que ballaven persones voluntàries. Seguidament es va fer el 10 preciós amb les llums del mòbil al pati. Va quedar fantàstic! A continuació vam anar tots a recollir un tiquet per a una invitació gratuïta per menjar un tros de pizza i una beguda a la paradeta de pizzes que va venir al pati petit. Va haver-hi una mica de nervis per la gana que teníem. Després d’alguns minuts, vam aconseguir el nostre tros. Estaven molt bones! Pizzes acabades de fer en forn de llenya! Ho podeu veure a la foto. Per últim vam elegir el guanyador del concurs de pastissos, en què nosaltres agafàvem i provàvem


un tros d'un pastís i votàvem amb un paperet. El final de la celebració de la festa va ser uns dies després, en el que es van dir els guanyadors del 10, que els alumnes voluntàriament van construir en 3D. La guanyadora va ser Martina Bolós. A continuació vam fer-li una entrevista a la guanyadora, però també als segons i tercers. També li hem fet una entrevista al guanyador de pastissos (visual), al Juan Ramos, que també està a continuació.


Una de les coses més importants d’aquella nit va ser aquest 10 gegant que vam fer amb les llums dels mòbils i aquí en teniu la foto.


MARTINA BOLÓS 1r PREMI DEL 10 1: Com l’has fet? Materials? 1. ​ Jo, el meu 10 l’he fet de fusta, claus, fil i un trepant. 2: T’ha costat molt? 2. M’ha costat una miqueta, però amb ajuda dels meus pares, m’ha sigut mes fàcil. 3: Quines dificultats has trobat? 3. Jo m’he trobat amb la dificultat del trepant i els claus. 4: Quant de temps li has dedicat? 4.​​ Per fer el 10, vaig dedicar-li, més o menys, una setmana sencera. 5: Quines habilitats has hagut de dominar? 5. ​ Vaig haver de dominar el martell per poder clavar els claus. 6: Com et vas inspirar? 6. ​ Jo em vaig inspirar en imatges d’internet, no precisament del 10, sinó d’altres coses fetes d’aquesta manera. 7: T’esperaves aconseguir el premi? 7. Jo no m’imaginava que pogués guanyar el 1r premi. 8: Com vas reaccionar quan te’l van donar? 8. ​ Quan van dir que jo era la guanyadora, em vaig quedar al·lucinant en colors.


La guanyadora del 10 en 3D, Martina Bolós (1r ESO), amb la presidenta de l’AFA.

Aquí veiem l’exposició de tots els 10s presentats al concurs.


RAQUEL SANS, SEGON PREMI 1: Com l’has fet? Materials? 1- Taps d’ampolla, cartó, paper de revistes, filferro 2: T’ha costat molt? 2- Sí, moltes h ores. Aproximadament, 2 dies. 3: Quines dificultats has trobat? 3- A l’hora de col·locar el filferro 4: Quant de temps li has dedicat? 4. Aproximadament 30 hores 5: Quines habilitats has hagut de dominar? 5. El que probablement em va costar més va ser ajuntar l’1 i el 0. 6: Com et vas inspirar? 6. Vaig fer una pluja d’idees i al final vaig escollir la millor. 7: T’esperaves aconseguir el premi? 7. No, no era gaire optimista, però tampoc pensava que perdria. 8: Com va reaccionar la teva família quan te’l van donar? 8. Em van donar les felicitats i estaven també molt contents.


SANDRA MERINO TERCER PREMI

​1: Com l’has fet? Materials? 1. Jo el meu 10 l’he fet amb goma eva, silicona, cartró pedra, 2 xurros de piscina. 2: T’ha costat molt? 2. Tenia un bon pla de treball i em vaig organitzar força bé. 3: Quines dificultats has trobat? ​3. La pitjor dificultat ha sigut a l’hora d’enganxar les peces juntes. 4: Quant de temps li has dedicat? 4. Li vaig dedicar 2 dies sencers 5: Quines habilitats has hagut de dominar? 5. No vaig haver de dominar cap cosa nova però no va ser fàcil cap de les coses que vaig fer. 6: Com et vas inspirar? 6. Vaig anar mirant per internet models de deus i finalment em vaig inspirar en el 10 que finalment he fet. 7: Com vas reaccionar quan te’l van donar? 7. Em vaig sorprendre i vaig estar molt feliç.


CONCURS PASTISSOS El guanyador del concurs de pastissos va ser el Juan Ramos, que a continuació li farem una entrevista. Però aquest va ser el guanyador del concurs de pastissos en l’aspecte visual. Aquest alumne és de 4tD. En l’aspecte del gust, va guanyar el professor Daniel Sardà. Felicitats! Aquí teniu tots els pastissos. Són magnífics!

Nyam-nyam!


ENTREVISTA A JUAN RAMOS 1: Com l’has fet? Ingredients? L’he fet de pa de pessic, xocolata blanca i negra i vainilla. 2: T’ha costat molt? Sí, bastant. 3: Quines dificultats has trobat? Fondre i col·locar la xocolata. 4: Quant de temps li has dedicat? 2 dies. ​ 5: Quines habilitats has hagut de dominar? Vaig haver de fer uns motlles en cartró per a l’anagrama de l’institut i per a les lletres. 6: Com et vas inspirar? El vaig inventar i a la vegada em vaig inspirar a internet. 7: T’esperaves aconseguir el premi? Tenia esperanca perqué havia treballat molt 8: Com vas reaccionar quan te’l van donar? ​ Em vaig sentir molt feliç.


A la festa hi havia un mural on tots podíem posar en post its ​ els millors records que hem viscut a l’institut.

I per acabar, el grup Batubella​de l’escola de la Mar Bella va fer una gran batucada al pati de l’institut. Una festa realment fantàstica!

Per molts anys!    Joan Vicente, Pau Alarcón i Francisco García 


Projecte TEI Un espai de convivència Què es el projecte T.E.I? Aquest projecte serveix als nous alumnes de l’institut, si tenen algun problema, poden intentar solucionar-lo amb els seu tutor, però no és el seu tutor - professor de classe, sinó que és un noi o noia de tercer d’ESO. Per a nosaltres els adolescents és molt més fàcil explicar-ho a una persona que té 2 anys més que nosaltres que a un adult. Quina va ser la activitat més divertida? Nosaltres creiem que va ser el bosc urbà. Aquest és un centre d’activitats (tirolines) situat al fòrum. Nosaltres anàvem amb el nostre tutor darrere per si ens passava alguna cosa. Quan els nostres tutors van arribar a 1r d’ESO van anar al bosc urbà, o sigui que ja havien viscut una experiència semblant. Ens ho vam passar súper bé!


Després de l’excursió vam fer un trivial entre el tutoritzat i el tutor, per veure com ens coneixíem entre nosaltres i si ens havíem relacionat. Aquest van ser els guanyadors del trivial: Slavka Morales Gisela Mumbert

Lulu Yang

Tània Maseda

Aleix Rovirola

Helena Plana

Noa Duarte

Pol Herraíz

Javier Puente Enhorabona!


ENTREVISTES

Li hem fet unes quantes preguntes a la Slàvka Morales de 1rA i ens ha explicat la seva experiència: “Quan vam arribar al matí teníem molta vergonya ja que feia molt temps que no parlàvem, ens vam reunir amb les nostres tutores i ens en vam anar d’excursió. Pel camí vam estar parlant, fèiem una ronda cadascuna i anàvem fent preguntes. Ens vam divertir molt ja que cada vegada anàvem sabent més l’una de l’altra”. També hem entrevistat una nena de 3rC que es diu Noa Duarte, la seva tutoritzada és l’Helena Plana de 1rC. La seva experiència va ser molt divertida, segons ella, pel camí es van fer unes preguntes (La seva pel·lícula preferida, sèrie, menjar preferit...). A la tornada es van tornar a fer les preguntes i diuen que així és com van guanyar el trivial.


Gimcana TEI 22/12/2017 L’últim dia d’institut els professors van preparar una gimcana on vam fer grups de 8 formats pels tutors i els seus tutoritzats. Cada professor (en alguns casos dos) tenia una prova i els grups d’alumnes havien d’anar completant les proves amb l’ordre que tenia cadascun i guanyant punts i qui acabés primer i amb més punts guanyava. El premi va ser un cupó per un esmorzar complet a la cafeteria (bocata i beguda). Els guanyadors van ser: Daniela Pertegás

Marina

Pol Herraíz

Javier Puente

Basma Ait Claudia Govern

Noah Gomez

Alex Martinez Andrea Páez

Mar Point

Xènia Mariano

Laia Robles


Els guanyadors, molt satisfets!

I aquĂ­ us en deixem algunes imatges de la gimcana


Eric Vilar, Estrella Gonzรกlez i Sandra Garcia


LES MINES DE GAVÀ Ens submergim en el Neolític El dia 13 de desembre, els nois i noies de 1r vam anar a les mines prehistòriques de Gavà. A les 9:00h havíem d’estar a l’institut. Entre que ho organitzàvem tot, vam trigar 30 minuts, per tant vam sortir a les 9:30h, vam agafar l’autocar i ens vam dirigir cap a Gavà, a on vam arribar a les 10:00h aproximadament. Abans d’entrar a les mines, ens van dividir en grups de classe. Per anar més ordenats, vam seguir una ruta. Era per dins de les mines, eren molt estretes i hi havia molts passadissos. Mentre anàvem caminant, ens anaven portant cap a petites sales on ens explicaven diferents curiositats. Després de fer la ruta, vam fer diferents activitats: 1rA i 1rD, un collaret de pedra imitant els que feien a la prehistòria amb variscita (la ​ variscita és un mineral de color blau que es comença a treballar al Neolític); 1rB i 1rC van fer uns tallers on fèiem d’arqueòlegs. Havíem d’investigar els objectes que ens donaven. A la ruta, ens van explicar diferents aspectes de les mines, com per exemple que els forats que quedaven després de treure el mineral els utilitzaven per enterrar els morts, o que van trobar un crani amb orificis perquè volien curar-li alguna malaltia.


ENTREVISTA A CARME GUARDADO Professora de Socials - Com se’t va acudir de fer aquesta sortida? Les Mines de Gavà jo ja les coneixia, però ho vam comentar amb el departament d’història i vam pensar que seria una bona sortida. - Per què vas triar les Mines i no cap altre lloc? Perquè està molt a prop i per això és més barat i també perquè treballen i ho expliquen molt bé.

- Aquesta sortida la feu cada any amb els alumnes de 1r? Sí, sempre que podem fer-la. - Si heu fet aquesta sortida altres anys, quant de temps fa? Fa vuit anys més o menys que vam començar a anar a les Mines de Gavà. - Quina valoració fas de la sortida? La valoració és boníssima. - Tens pensat fer-la el pròxim any, o t’agradaria canviar de lloc? Jo tinc pensat tornar-hi l’any que ve, perquè cada any pregunto als alumnes si els ha agradat la sortida i sempre em responen positivament.


- Si haguessis de destacar algun objecte o algun aspecte què destacaries? Hi ha moltes coses que destacaria, i una cosa és que sempre anem molta quantitat d’alumnes i sempre ho organitzen molt bé i no hi ha conflictes. - Li recomanaries a algú d’anar a les mines? Jo li recomano a qualsevol alumne i a qualsevol adult que hi vulgui anar. - Què és el que més t’ha agradat de la sortida d’aquest any? El que més m’ha agradat ha sigut el taller d’arqueologia, perquè us fan fer molt bé el treball d’arqueòleg. - Les Mines de Gavà són conegudes internacionalment? Si, són molt importants i reconegudes. - Què creus que ens aporta anar-hi? Moltes coses: reforçar els coneixements de l’aula, veure en primera persona les restes autèntiques, conèixer altres aspectes que a l’aula no es poden tractar… - Què rectificaries d’aquesta sortida? Poder anar només amb la meitat d’alumnes un dia i després anar-hi un altre dia amb l’altra meitat. - Quan estudiaves ja hi havies anat algun cop? No, quan jo estudiava encara les estaven excavant. - Quin va ser el teu primer cop que hi vas anar? La meva primera vegada va ser aquí, amb els alumnes del nostre centre, l’any 2009.


I aquí ens teniu tots plegats a l’entrada del parc arqueològic. Ens ho vam passar molt i molt bé!!! Slavka Morales Judit Pros Alba Aguilera


BANC DE SANG   Un Projecte de 3r d’ESO   

Els alumnes  de  3r  d’ESO  porten  a  terme  cada  any  un  projecte solidari, el del BANC DE SANG.  Hem  volgut  saber  què  fan  i  per  això  entrevistarem  l’Eva  Bestit  de  3rB,  l’Emma  Sadurní  de  3rA  i  la  Lulu  Yang  de  3rA d’ESO, que hi participen.     

             

Aquí teniu el grup complet del projecte


-​Hola, bon  dia! 

Venim des  del  projecte  de  3h  de  Periodisme.  Moltes  gràcies  per  acceptar  la  nostra  proposta  de  fer-vos  aquesta  entrevista.  Tenim  les  preguntes  sobre  el  banc  de  sang que sabem que heu estat estudiant.      -Sabem que cada any, els nens i nenes de 3r de l’ESO   fan aquest projecte. És un projecte de 3 o 2 hores?   És  una  cosa  que  feu tota la classe en general, o només unes  determinades  persones?  És  de  durada  trimestral  o  de  tot  el  curs?  Cada  any  hi  ha  unes  optatives  i  hem  d’escollir  quina  volem.  Llavors  això  de  la  sang  és  una  optativa  que  fan  unes  determinades  persones  que hem escollit de fer-ho. Dura tot l’any.  _  ​Per  fer  aquest  projecte  vau  haver  d’aprendre coses sobre  la sang? Des de quan i qui us en va ensenyar?   No,  encara  estem  en  procés.  Es  tracta  de  que  haurem  d’aprendre  al  final  de  l’any  coses  sobre  la  sang.  Però  encara  només  hem  fet  molt  poques  hores  per  les  vagues  i  festius.  Llavors  encara  no  hem  fet  gaire  cosa.  Ens  ensenya  la  professora de ciències, Montse Fernández.   


-Heu anat  o  teniu  pensat  visitar  el  banc  de  sang?  O  alguna  escola?  Ja  que  quan  jo  anava  a  l’escola  van  venir  alumnes  del  Front  Marítim  que  feien  aquest  projecte  a  explicar  una  mica  què feien.  Tenim  pensat  anar  al  banc  de  sang  o  anar  a  alguna  escola.  Ja tenim hora i ja ho tenim planejat: al març a ​Les Acàcies​ .  -Us  hem  vist  que  heu  venut  polseres  a  la  festa  del  10è  aniversari. Què més heu fet o pensat fer?  Més  polseres  per  a  escoles  o  festes  de  l’institut.  Són  polseres per als donants de sang.  -Com se us ha acudit això de vendre les polseres?  Principalment  va ser idea de la Lulu. Però al final totes hi vam  treballar bastant.                    Aquestes són les polseres que van fer.   Mireu si en són de maques!  Ja en teniu alguna?   


- Quina  diríeu  que  és  la  millor  forma  d’ajudar  la  gent  que  necessita sang cada dia?  Amb  eslògans  o  cartells.  Així  la  gent  s’assabenta  d’on  ha  d’anar i té la informació necessària per fer-ho.  -Com  es  pot  donar  sang  i  quines  han  de  ser  les  característiques per fer-ho?   Has  de  ser  major  d’edat.  Han  de  passar  3  mesos  des  de  que t’has fet un tatuatge o una operació.   -Per  què  feu  aquest  projecte?  Per  recaptar  diners  o  per  fer  córrer la veu?  Per  fer  córrer  la  veu.  Això  de  recaptar  diners  va  ser  una  cosa secundària que se’ns va acudir després.  -Quanta gent dona sang cada dia/mes/any?  No ho sabem, però es necessita més gent voluntària.      I aquesta és la paradeta de les  polseres que van preparar per a la  festa del 10è aniversari.  S’hi va apropar moltíssima gent!  

   

Daniela Pertegás & Amandine Comos


Luka Smythe millor alumna del mes   gener 2017    Nosaltres hem entrevistat la Luka Smythe, i li hem  fet unes quantes preguntes.  Esperem que us agradi l’entrevista.    1-Quants anys tenies quan et van entregar el  premi? Quin curs feies?  -Jo tenia 13 anys quan em van nomenar alumna  del mes. Anava a segon de l’ESO.    2- ​T’esperaves ser l’alumna del mes?   -No, encara que em portava bé, no m’ho  esperava perquè era molt difícil ser escollit entre  tants alumnes.    3- Tenies esperança?   -Una mica, però era difícil.          


4- Com t’ho van comunicar? -Doncs, va venir el meu tutor, em va demanar que  sortís de l’aula, i em va acompanyar al despatx  del director. Em van rebre el Salva (director) i la  Neus (cap d’estudis) i em van dir que havia estat  escollida alumna del mes.        5- Quins hobbies tens?  -Tinc tan sols 1 hobby, però m’encanta. És la  ciència-ficció.    6- Assignatura preferida?  - La meva assignatura preferida és Ciències  Socials.    7-​Quines són les assignatures en què treus  millors notes?  - Català, socials i anglès, ja que els meus pares  són anglesos.    8- On vas néixer?  A Barcelona, encara que els meus pares són  anglesos.   


9- A quina escola anaves a primària? A l’escola ​Castella​, per la zona de la plaça  universitat.    10- Quin és el teu color preferit?  - El violeta  11- Què vols ser gran?  -Jo de gran vull ser mestra de primària.  12- Quins premis has guanyat?  - El segon  premi de  prosa en els  Jocs Florals  de Sant  Martí.  13- Quin  consell ens  dones?  -El meu  consell és  que sempre  hem de respectar els altres.   

Joan Vicente, Fran García i Pau Alarcón


BEN A PROP


Nadal a Barcelona Història d’una tradició 

                 


1-Tradicions Les  tradicions  nadalenques  varien  d'un  país  a  un  altre.  Alguns  dels  elements  comuns  a  diversos  països  són  l'arbre  de  Nadal,  les  corones  d'advent,  els mitjons penjats a la xemeneia, els bastons de caramel i els  pessebres  que  representen  el  naixement  de  Jesús.  Es  canten  nadales  i  es  conten  històries  sobre  figures  com  el  nen  Jesús,  Sant  Nicolau,  el  Pare Noel, Kris Kringle o l'Avi Fred.   S'envien  targetes  nadalenques,  s'intercanvien felicitacions, se celebren  festes  religioses com la Missa de Gall o les vespres de Nadal, s'encén el  tronc de Nadal i s'ofereixen i reben regals.   Juntament  amb  la  Pasqua,  el  Nadal  és  un  dels  períodes  més  importants  del  calendari  cristià,  i  està  molt  relacionat  amb  altres  festivitats  d'aquesta  època  de  l'any,  com  l'Advent,  la  festa  de  la  Immaculada  Concepció,  el  dia  de  Sant  Nicolau,  el  de  Sant  Esteve,  Cap  d'Any  i  l'Epifania. 

 


2-Com es vesteixen els carrers?

És  molt  comú  que  posin  llums  de  decoració  o  arbres  decorats  en  els  carrers. També es fa la cavalcada, que porta els tres Reis d’Orient.   És molt bonic veure com tota la màgia del Nadal omple els carrers. 

   

 

 

3-Quines són les joguines més demanades? Els  nens  d’entre  3  a  8  anys  demanen  especialment:   els  ​Hatchimals​,  los  ​PJ  Masks,  ​Ladybug  i 

Cat Noir ​o ​el Chrono Bomb    


Pels nens d’entre 8 a 14 anys: play station 4, xbox one, roba, maquillatge.

 

 

4-Els Reis Mags Els  Reis  de  l'Orient,  Reis  d'Orient o simplement els Reis (sovint anomenats en bona  part  del  català  occidental  els  ​Reixos​),  són,  segons  el  Nou  Testament,  uns  mags  (o  savis,  segons  la  traducció)  que  van  portar  regals  a  Jesús,  guiats  per  un  estel.  Aquests regals van ser or, encens i mirra.    L'Església  Catòlica  celebra  la  solemnitat  dels  Reis,  anomenada  epifania,  el  6  de  gener.  A  la  vigília,  el  dia  5,  és  tradició  que  arribin  a  les  poblacions  a  dur  joguines,  llaminadures  i  més  obsequis  a  la  mainada.  Al  segle  XXI  els  Reis  són  rebuts  a  les  cavalcades,  una  tradició  relativament  recent:  la  primera  va  ser  a  Alcoi  el  1885  i  al  Principat,  a Igualada el 1895. En algunes poblacions, són rebuts amb llum de torxes i  fanalets,  un  vestigi  d'un  costum  antic,  quan  els  infants  sortien  al  bosc,  a  la  platja i  en  alguns  camins  a  fer  senyals  de  llum  i  mostraven  el  camí  als  Reis  perquè  no  es  perdessin. 


​ ​Nadal a l’institut      

A l’institut  ho  vam  celebrar  decorant  les  aules  i  el 

vestíbul. També  vam  divertir-nos  moltíssim  amb  la  gimcana  de  16  proves  que  vam  haver  de  superar  el  darrer dia de trimestre    1-Gimcana:  Teníem  diferents  reptes  en  diferents  parts  de  l’institut i havíem d’anar superant els reptes.  Aquí  us  en  deixo  algunes  fotos:     


2-Com hem  arreglat  el vestíbul?    Vam  fer  un  arbre  en  comú 

a

visual

i

plàstica, també  vam  fer  estrelles  simètriques.  Vam  posar  unes  lletres  fetes  de  cartró  folrat  que  ens  desitjaven “bon Nadal”.   

               


3-fotos del Nadal 2017

     

Manel Fernández


Â


ANIMALS EN PERILL D’EXTINCIÓ RESPONSABILITAT DE TOTS Hi ha milions de tipus d’animals, però n’hi ha milers que estan en perill d’extinció. És una pena pensar que desapareixeran animals del nostre món. Hi ha diferents raons per les quals estan en perill: per culpa nostra, pel canvi climàtic, pels depredadors. A continuació​,​us posem alguns exemples: ​Tigre: · 3200 tigres en llibertat

Óssos polars: · 24 mil, van disminuint cada any

Ós Panda: · 1.864 pandes en la naturalesa.

Rinoceront: ​· ​ 5 espècies diferents

Goril·la: · 786 goril·les de muntanya

Camell


CAUSES DE PER QUÈ ESTAN EN EXTINCIÓ Estan en extinció per les diferents raons: CAUSES NATURALS:

-

Creixement de la població. Malalties. Parasitisme. Competència amb altres espècies. CAUSES HUMANES: ​

-El canvi climàtic. -Contaminació ambiental. -Trànsit de fauna -Caça de caçadors. CAÇA:

-

Caça de plagues. Caça furtiva. Caça esportiva. Caça comercial.


QUÈ PODEM FER PERQUÈ DEIXIN D’ESTAR-HO? -

Hauríem de canviar-los d'entorn, ja que uns quants d'aquests animals estan

en perill d'extinció perquè el seu entorn és del color contrari que el seu pelatge, és a dir, no estan camuflats, i aleshores, els depredadors els veuen més fàcilment . - També hauríem de posar més de la nostra part, no hauríem de contaminar, ni de produir tanta caça. - Per evitar l'extinció de les espècies

es

necessita

conèixer el seu entorn i aprendre a viure amb ell sense modificar-lo, fet que evitaria canvis bruscos en el medi ambient i així evitaríem la desaparició d'algunes espècies. Els éssers vius necessiten adaptar-se als canvis del seu medi durant llargs períodes de temps. Si els canvis són abruptes no aconsegueixen adaptar-se i moren com a espècie.

- Per evitar l'extinció de les espècies es necessita conèixer el seu entorn i aprendre a viure amb ell sense modificar-lo, fet que evitaria canvis bruscos en el medi ambient i així evitaríem la desaparició d'alguna espècie. Els éssers vius necessiten adaptar-se als canvis del seu medi per llargs períodes de temps, si els canvis són abruptes no aconsegueixen adaptar-se i moren com a espècie.


-

-

-

Control natal, per evitar la necessitat d'estendre les ciutats. Disminució de contaminants abocats en aire, terra i aigua. Invertir més fons per a vivers d'animals en perill d'extinció. Utilitzar els recursos naturals de manera realment racional i evitar la sobreexplotació. Regular seriosament els permisos per a la tala de boscos i sol·licitar als que exploten aquests recursos que reforestin amb éssers endèmics, és a dir, el que treuen ho posen. Tenir respecte pels animals i plantes que ens envolten. Comprendre que si els animals són desplaçats del seu hàbitat tendiran a adaptar-se a les zones urbanes o, si no, en estar en una àrea més restringida on començarà a escassejar l'aliment, hi haurà més atacs a éssers humans per la recerca d'aliment. Manifestar-nos enèrgicament en contra de les matances d'animals. No consumir aliments exòtics, on els aliments són animals en perill d'extinció o, si no, matats de manera summament cruel i dolorosa. Crear publicitat per conscienciar la gent i a poc a poc aconseguir acabar amb el problema.

Slavka Morales Judit Pros Alba Aguilera


Ed Sheran Un cantant fabulós En aquest número de revista parlarem d’un conegut cantant, aquest és Ed Sheeran. Quí és aquest artista? Edward Christopher Sheran més conegut pel seu nom artístic, Ed Sheran, és un cantant i compositor britànic. Quines cançons ha fet? El seu primer àlbum va ser ​ The Orange Room EP que constava d’aquestes

cançons: -Moody ballad of Ed

-Addicted

-Misery

- I love you

-Typical Average La cançó més escoltada d’Ed Sheran és ​ Shape of you​del seu últim àlbum.


Quan va néixer i on? ​ Va néixer el 17 de febrer de 1991 actualment té 26 anys. Va néixer a Halifax (Regne Unit) Quan va començar a cantar? Va començar a cantar quan era molt petit a l’església de la seva ciutat, també va aprendre a tocar la guitarra. Als 16 anys va abandonar la secundària i es va traslladar a Londres

per

perseguir

una

carrera artística. Després de publicar el seu nou miniàlbum, al 2011 va captar l’atenció d’Elton John, qui el va posar en contacte amb una discogràfica i van firmar un acord de gravació. En aquell moment va ser quan va començar la seva carrera artística que el portaria a l’estrellat en poc temps. Quina és la cançó més visitada? La seva cançó més escoltada és ​ Shape of you del seu últim àlbum (DIVIDE) ​ https://www.youtube.com/watch?v=nSDgHBxUbVQ Èric Vilar, Estrella González, Sandra García


L’asteroide Oumuamua s’aproxima a laTerra L'asteroide Oumuamua, que en hawaià vol dir "missatger de lluny que arriba primer" - és deu vegades més llarg que ample. L’asteroide Oumuamua és el primer asteroide interestel·lar que

passa

pel

nostre

sistema solar, i es creu que podria haver-hi dintre algun ser viu o algun material

estrany

per

nosaltres que vingui d’un altre sistema solar llunyà. Calculen que podrà passar prop

de

la

terra

en

el

novembre del 2018.

Josué Teijeiro


La Marató de TV3 La Marató de TV3 és un programa solidari que va començar el 1996. Des de llavors, ha dedicat els seus esforços a donar a conèixer diferents malalties a partir de testimonis personals i de la participació de científics. L’objectiu és fer una tasca de prevenció i de recaptació econòmica per contribuir a la recerca científica. Aquí trobareu la llista de malalties presentades fins ara i els donatius recollits:

2017- Malalties infeccioses (encara es poden fer els donatius, no se sap la xifra total) 2016- Ictus amb un total de ​11.568.404€ 2015-Diabetis i obesitat amb un total de ​10.213.346€ 2014-Malalties del cor amb un total de ​11.852.453e 2013-Malalties neurodegeneratives amb un total de ​​12.739.194€ 2012-Càncer amb un total de ​12.829.648e 2011-Regeneració i transplantament d’òrgans i teixits amb un total de ​​9.462.836€ 2010-Lesions medul·lars i cerebrals adquirides amb un total de ​9.139.172€ 1996-Malalties neurològiques amb un total de ​4.108.175€    Com es veu, cada vegada les xifres han anat a més. Això indica la solidaritat de la gent.    Durant aquesta jornada es fan activitats per tot Catalunya per entendre més del tema.    També  a  TV3  fan  un  programa  que  dura  tot  el  dia  i  també  van  fent  activitats  per  entendre  millor  el  tema.  A  més  a  més,  allà  van  actualitzant  el  marcador  de  diners  recaptats. 

Aquest programa dona tots els diners recaptats per als hospitals per ajudar a la investigació.

Jan Gibert i Mario Nofuentes


​Llegendes del futbol Maradona: Diego Armando Maradona va ser un dels millors jugadors del món. El seu primer equip va ser l’Argentinos Júnior en el 1976. ​Després d'unes bones actuacions, va ser traspassat al Boca Juniors amb qui el 1980 va guanyar un campionat. El 1981 va ser transferit al Futbol Club Barcelona tot i haver demostrat ser un extraordinari futbolista.

Pelé: El 2000 va ser escollit com el millor futbolista del segle XX per la FIFA. Amb la selecció brasilera va aconseguir els trofeus de 1958, 1962 y 1970. Gràcies a ell, Brasil va guanyar per primera vegada un mundial. Va debutar com professional amb el Santos, club on va passar la majoria de la seva carrera. El 13 de gener de 2014 a la gala de premis del FIFA pilota d’or. Ronaldo: Ronaldo Luís Nazário ​va ser el màxim golejador de la història de la Copa Mundial de Futbol durant vuit anys. Ronaldo és també el segon golejador històric de la selecció brasilera, després de Pelé. Roberto Carlos: Roberto Carlos da Silva Rocha, conegut simplement com a Roberto Carlos, va ser un futbolista lateral esquerre molt bo. Era com un noi més a l’atac perquè pujava molt per fer centres o jugades per arribar fins el gol. Ronaldinho: ​Ronaldo de Assis Moreira, conegut com Ronaldinho, va ser un jugador bastant especial per al Barça i pel món per la seva agilitat i els seus regats perfectes. Va jugar en bastants equips però va desenvolupar gran part de la seva carrera a Europa on va jugar en el Milan, en el París Saint-Germain i en el FC Barcelona on va estar la major part de la seva carrera.


ÚLTIMS FITXATGES IMPORTANTS Liga Santander Coutinho ha sigut fitxat pel Barça per 160 milions. Yerry Mina ha sigut fitxat pel Barça per 11,5 milions. Diego Costa ha sigut fitxat per l’Atlètic de Madrid per 55 milions. Vitolo ha sigut fitxat per l’Atlètic de Madrid per 37,5 milions. Premier League Van Dijk ha sigut fitxat pel Liverpool per 84,50 milions. Bernando Silva ha sigut fitxat pel City per 50 milions.          

Jan Gibert i Mario Nofuentes


ESTRELLES DEL BÀSQUET MICHAEL JORDAN Michael Jordan, va néixer el 17 de febrer de 1963, a Brooklyn (Estats Units). Es va mudar amb els seus pares i els seus quatre germans a Carolina del Nord. A la seva nova casa, el seu pare, va instal·lar una cistella al pati de darrere. Allà es van començar a veure les grans qualitats que tenia. No tenia una gran altura, per tant, es va centrar en jugar al futbol americà. El 1980 es va apuntar a les proves de l’institut per entrar a l’equip de bàsquet. Però per un problema d’altura no va entrar i el van ficar al B. I allà va destrossar tots els rècords possibles ficant més de 40 punts en tots els partits. En 1982 guanya la final de NCAA amb una cistella seva en l’últim segon. Al 1984 es va passar de la lliga universitària a la NBA. Al draft de la NBA és elegit en la posició número 3. A la primera temporada no para de fer rècords. Al cap d’unes temporades Larry Bird s’enfronta a Michael Jordan, els Bulls de Michael Jordan perden, però Larry Bird diu “he vist un home volant”. Per això ara té una marca de bambes amb Nike que es diuen NIKE AIR JORDAN. Però al cap d’uns anys guanya 3 campionats de la NBA seguits. Al 1992 als Jocs Olímpics de Barcelona, Michael Jordan és jugador del Drem Team, i guanyen tots els partits amb una mitjana de més de 42 punts de diferència. L’any següent a Michael Jordan se li mor el seu pare. Llavors decideix anar a jugar beisbol, l’esport preferit del seu pare. Les coses no li van bé i al 1995 torna a la NBA. El seu equip fitxa a un altre jugador molt bo, i torna a guanyar 3 títols de la NBA seguits. Després es torna a retirar i al cap de 3 anys torna a la NBA però a les oficines dels Washington Wizards​.


Estrelles del bàsquet Kareem Abdul-Jabbar​: era pivot i es va retirar amb 41 anys, alguns el comparen amb Michael Jordan.

Charles Barkley està considerat un dels millors ala-pivots baixos en la història de la NBA . Li deien «El Gordo» pel seu sobrepès, però malgrat la seva escassa estatura per la seva posició per lluitar amb els pivots va arribar a ser màxim rebotejador en la temporada 1986-87 jugant en els Philadelphia 76ers amb una mitjana de 14,6 rebots per partit.

Larry Bird és un ex-jugador de la NBA que va disputar 13 temporades, totes amb els Boston Celtics, va aconseguir 3 títols. Era molt blanc i ros. Media 2 metres 6 i entre totes les temporades va fer de mitjana 24 punts per partit.

Wilt Chamberlain és l’únic jugador de la NBA que ha aconseguit 100 punts en un partit, quan ell jugava no hi havia tanta gent bona, però igualment és molt complicat i ell és l’únic que ho ha fet.


Magic Johnson va néixer el 14 d’agost de 1959. Al 1996 el van nomenar com un dels 50 millors jugadors de la història de la NBA i al 2002 va ingressar al Hall of Fame on només van les estrelles de la NBA que passaran a la història.

Karl Malone és un ex-jugador de la NBA que va jugar 19 temporades, 18 d’elles amb l’Utah Jazz on amb el base John Stockton van formar una de les parelles més bones de la història.

Hakeem Olajuwon va jugar a la NBA, és d’origen nigerià i és un dels millors pivots de la història, media 2,13 metres. Va jugar totes les temporades menys una en els Houston Rockets.


Va néixer el 6 de març de 1972, jugava a la posició de pivot. Quan tenia la pilota al costat de la cistella era impossible parar-lo, ja que media 2,16 i era molt ample, pesava 148 kilos, llavors saltava i es feia el mate i si estaves davant se t’emportava.

Bill Russell va néixer el 1934, o sigui que va jugar a una NBA de fa uns 70 anys, i encara està als nostres caps, o sigui és un jugador que ha passat a la història de la NBA. Bill Rusell està considerat un dels millors defenses de la història. No era un gran anotador, la seva mitjana era de 15 punts i a play offs de 5 punts.

John Stockton va jugar tota la seva carrera amb els Utah Jazz, i va fer una parella amb el jugador Karl Malone gairebé imparable. El seu tipus de joc no era anotar molt, era fer assistències, feia els passis abans de la cistella. De mitjana a la seva carrera en va fer 10.5, una cosa increïble.


Onze jugadors (Charles Barkley, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Michael Jordan , Karl Malone, Shaquille O'Neal , Hakeem Olajuwon, Robert Parish, Scottie Pippen, David Robinson i John Stockton) van estar a les olimpíades de l’any 1992 a Barcelona, era el Dream Team real, després s’han anat dient Dream Team a equips bons, però aquest és l’original.

Jan Gibert i Mario Nofuentes

       


Estrenes de pel·lícules

Hem anat a la cartellera del cinema i hem observat les pel·lícules més recents.  En aquests moments hi ha moltes pel·lícules que han   sigut esperades des de fa molt de temps. Per exemple:  

​​​​Wonder  Aquesta pel·lícula està basada en un llibre que ha guanyat el premi a  “millor vacuna contra el bullying”  

​​Jumanji  


Basada en la pel·lícula del 1995, en aquest “remake” han participat actors com Dwayne Johnson conegut com “The Rock”. 

The greatest Showman  ​

Com a protagonistes Zac Efron i Zendaya, the greatest showman és una pel·lícula per a tots els públics, i ha sigut molt esperada. 

Star Wars VIII


És la novena pel·lícula d’aquesta saga de Star Wars, un preferit des de sempre; aquesta pel·lícula ha sigut MOLT esperada. 

Perfectos Desconocidos

L​a pel·lícula tracta sobre com uns adults en un dinar posen els  

mòbils a la taula i veuen tots els missatges que reben els altres​ .  

Dando la Nota 3

És la tercera de les pel·lícules “Dando la nota” Va sobre unes noies que canten i ballen “a capella” i s’enfronten a una gira molt dura. 


Asesinato en el Orient Express

           

Aquesta pel·lícula està basada en el famós relat d’Agatha Christie.   És un clàssic de la novel·la ara a la gran pantalla.  Daniela & Amandina


ENTRETENIMENT


​ ecció S d’entreteniment 1.-Jocs de taula 2.-Jocs d'ordinador 3.-Sèries 4.-Anime 5.-Llibres


Jocs de taula Com s’hi juga Dixit​​per a 3 persones o més és un joc molt bonic fet d’unes cartes i un taulell. Consisteix en que un pensa una frase i una carta i els altres jugadors han de posar una carta i després han d’endevinar quina és la carta de la persona que ha dit la frase.

Escacs​:​és de 2 jugadors. Són peces que tenen un blanc: el blanc és el Rei. Si deixes el rei enemic sense caselles i l’estàs atacant amb alguna peça guanyes. També es pot “ofegar”, que significa que qui no tingui cap altra peça i no pugui moure’s seran “taules” perquè no l’estàs atacant.


monopoli​: ​2 jugadors o més tracta que tens que comprar caselles i quan una altra persona cau ha de donar-te uns diners del joc i quan a algú se li acaba el diner perd l’últim que tingui diners i que no es posi en bancarrota guanya

jungle speed​: de 3 o més jugadors hi ha un tòtem; amb el tòtem tens si surt una carta igual, has d’agafar el tòtem; el que perdi es queda les cartes de l’altre jugador i amb les seves guanya qui es quedi sense cartes.


dobble kids​: hi ha una carta al mig i tens figures; has de buscar una figura igual a la de la teva carta; guanya qui es quedi sense carta.


Jocs d’ordinador ​

League of legends Players of left 4 dead Battlegrounds

League of legends​és un joc per equips que tracta de trencar un nexe; si trenques el nexe, guanyaràs si el destrueixes.


Players of battlegrounds : has d’anar agafant coses a les cases subterrànies i moltes més. Però solament guanyaran o guanyarà l’únic que és viu al mapa.

Left 4 dead:​​Tracta de 4 persones que han de sobreviure a un apocalipsi zombi.


Sèries Scooby Doo​: Són dibuixos animats que ens presenten un grup de joves i un gos que han de resoldre misteris.

T​intín​: ​ Tintín tracta d’un reporter que ha de resoldre unes situacions tèrboles o unes aventures amb problemes.


Crónicas vampíricas​: Tracta d’una noia que es diu Helena que coneix a dos vampirs que diuen que és una noia que no és.

Castle: Una història d’un escriptor famós que s’enamora d’una inspectora i es posen a resoldre molts crims.La història està al voltant de la mare de Cait .


​Anime Ataque a los titanes: Tracta d’una ciutat envoltada de gent d’11 metres fins 125 i 8 poders per transformar-se en gent gran. La història és voltada per Eren Jager. Una curiositat: Jager​significa caçador.


Tokyo ghoul: Es centra en un adolescent quan el va a matar un ghoul (és una persona que per sobreviure ha de menjar humans) A aquell ghoul li cau una biga i amb els òrgans d’aquell ghoul ell es converteix en una mescla de ghoul i humà

Fairy Tail: tracta d’una noia que es diu Luci que té un somni d’entrar en un gremi de mags que es diu Fairy Tail i en el Camí d’arribar es troba una persona que diu ser de Fairy Tail, vol vendre-la i allà coneix a Natsu Dragneel que la salva i compleix el seu somni.


Noragami: tracta d’una noia que pot veure a un déu. Els déus per sobreviure han de tenir altanes i ella no en té.


Llibres Crónicas Vampíricas Harry Potter Crónicas vampíricas Tracta d’una noia que es diu Helena que coneix a dos vampirs que diuen que és una noia que no és.


Harry Potter Explica la història d’un nen que es diu Harri i va aconseguir prendre els poders a Voldemor, que va matar els seus pares.


L’autor de Tintín És Georges Remi (que va néixer el 23 maig 1907 i va morir el 3 de març de 1983) més conegut com Hergé,amb diversos col·laboradors van crear Tintín. És un dibuixant i va néixer a Etterbeek que és a Bèlgica. Les aventures de Tintín en francès és ​Les Aventures de Tintín et Milou​.


És una sèrie que tracta d'un reporter que es diu Tintín i el seu gos Milú que han de resoldre uns malentesos que et deixaran de pedra. La seva firma. Aquesta és la seva primera publicació d'en Tintín:​Le

Petit Vingtième David Trabado


L’equip de redacció us desitja...


bona Pasqua!

Núm 20 revista 100% Front Marítim  

Publicació trimestral de l'institut Front Marítim de Barcelona

Núm 20 revista 100% Front Marítim  

Publicació trimestral de l'institut Front Marítim de Barcelona

Advertisement