Page 1

Núm. 17

desembre 2016 - març 2017

RECICLEM MÒBILS: APADRINEM UNA XIMPANZÉ

EQUIP AGENDA 21


Equip de redacció (1r ESO) Èric López Fabio Pelucca Ana Ruiz Berta Torreadrado Laia Barcenilla Roger Bellés Octavio Morales Gina Roca Dídac Botey Laura Moral Lara Muñoz Elena Novoa Martina Bertran Xavier Sánchez Aina Urrutia

Disseny de la capçalera Àlex Domínguez

Il·lustració portada secció “Panorama” Berta Ollé

Col·laboradors Mariona Sánchez (1r A) Francesc Llivera (1r D) Robert López (1r D) Edició Aina Urrutia (1r D)


Protagonistes Agenda 21: reciclem mòbils, apadrinem una ximpanzé Consells de l’odontòloga Rita Mantecón

Programa TEI: fes-te un selfie, postals de Nadal i gimcana Salma Kaichoun i Èrik Fernández, millors alumnes del mes

Panorama

Premis ​ The Best Cristiano i Pogba Xarxes socials

Contraportada Bona Pasqua!


SALVEM ELS XIMPANZÉS Recollida de mòbils Un projecte promogut per l’equip ​Agenda 21 Nosaltres vam escollir el tema de la recollida de mòbils ja que el vam trobar molt interessant i bonic de conèixer. Com que no sabíem quasi res d’aquest tema vam veure un documental sobre Jane Goodall perquè ella ha sigut la que ha començat aquest projecte i cada cop ha anat participant-hi més gent. El reportatge que vam veure ens explica com la sra. Goodall va anar a

Tanzània

als 26

anys sense tenir una formació prèvia,

científica (encara

que

això la va perjudicar una mica al començament) per estudiar els ximpanzés.


Els humans i els ximpanzés compartim un 98% del nostre ADN, per això ella va descobrir que ells són capaços d’utilitzar eines. L’entrevistadora i la Jane van veure com un ximpanzé utilitzava un pal que servia com a eina, per agafar les termites així poder se les menjar. Al tenir quasi el mateix ADN, nosaltres podem contagiar les malalties als ximpanzés. La Jane Goodall fa 50 anys que treballa sobre això i va sortir a la portada del ​ National Geographic​. A partir d’aquest fet, la revista la va finançar perquè continues amb aquest estudi. L’unica cosa que a ella no li agradava d’ells és que poden ser tan cruels i brutals com les persones, que fins i tot poden arribar-se a matar entre ells per la defensa del territori. Un dia un ximpanzé quasi la mata, però ella va seguir en aquest estudi i ara no treballa directament a la selva perquè està fent campanyes pel món. Ja que fa una 50 anys hi havia més d’un milió de ximpanzés, però ara només n’hi ha uns 300.000.


Entrevista a la professora Carmen Guardado Primer, vam entrevistar la Carmen Guardado, ja que és la coordinadora del projecte ​ Agenda 21​ . Després d’uns dies vàrem aconseguir parlar amb ella per fer-li una sèrie de preguntes. Però com que ens va comunicar que hi havia alumnes que eren participants del projecte, ens va proposar que parléssim també amb ells. Nosaltres hi vam estar perfectament d’acord. I també els hem entrevista. Ens han ajudat moltíssim. Podeu llegir totes dues entrevistes, ja veureu que són molt interessants. QÜESTIONARI per a la professora Carmen Guardado ○ Què és la recollida de mòbils ? Fa 2 anys la Lídia González i en Joan Centelles, professors del centre, van començar la campanya que promou la fundació Jane Goodall. Consisteix en reciclar 30 mòbils, ja que així reciclem el coltan. ○ Per a què serveix ? El coltan s’explota en mines que es situen en l’hàbitat dels ximpanzés, llavors els ximpanzés han de marxar i cada vegada tenen menys espais on viure.


Aquest projecte el que fa és reciclar mòbils per reaprofitar el coltan i així evitar la sobre explotació de la selva. També ens dóna l’oportunitat d’apadrinar un ximpanzé malalt o orfe durant un any. El Front Marítim fa poc que ha apadrinat la Lemba, ella està en una reserva que té la Jane Goodall per recupera-los. Aleshores els tenen allà, però si al final es recuperen els tornen a la selva. La Lemba va tenir una malaltia anomenada “ poliomielitis” que la va deixar tetraplègica. Gràcies a l’ajuda d’uns experts ja ha aconseguit moure els braços. ○ Quan i on podem donar els mòbils? Començarà una campanya a finals de febrer per tornar a recollir tots els mòbils, (però sense la targeta) i sempre hi ha un contenidor a la sala de professors per reciclar-los. Això servirà per a salvar un altre ximpanzé.


○ Quan vau començar aquest projecte? Aquest projecte va començar fa 2 anys i el curs passat vam apadrinar la primera ximpanzé, la Lemba.

Parlem amb l’equip de l’​ Agenda 21 L’altre dia vam entrevistar 11 alumnes que fan el projecte d’​ Agenda 21. Són alumnes de 3r ESO. Els alumnes que participen en aquest projecte són els següents: ● Maren Clapers, Martí Solà , Gal·la Soler i Clara Valls de 3rA. ● Unai Biel, Etna Sagués i Xavier Garre de 3rB. ● Marta Angulo i Nahia Alemany de 3rC. ● Alexia Domínguez de 3rD Com que no teníem unes preguntes en concret, ja que no sabíem moltes coses, vàrem decidir que ells i elles ens ho expliquessin. Necessitàvem informació sobre el projecte ​ chimpamig@s.


Ens podríeu explicar què feu en aquest projecte? Som un equip que gestiona la sostenibilitat del centre, també portem un projecte sobre els ximpanzés que s’anomena chimp@migos. Ens posem en petits grups on anem treballant de mica en mica els diferents projectes que duem a terme engegats sobre la sostenibilitat. Projectes ● Els punt verd. El que fem és dir quan ve el punt verd i informem al centre, també expliquem què es pot llençar. El dijous acostumem a passar per totes les classes per avisar de totes les novetats que hi ha. ● Projecte del chimpamig@s​ . Reciclem 30 mòbils per tal d’extreure’n el coltan, aleshores podem apadrinar un ximpanzé. ● Recollida de piles ● Concurs “reciclem”​ . Cada dijous valorem les classes segons si reciclen bé o malament. Posem els resultats a la graella que està al vestíbul sobre qui va guanyant o perdent. A part, cada trimestre observem quina classe és la guanyadora (obtindrà un premi) i la que perdi pagarà una penyora.


Projecte chimpamig@s Aquest any hem apadrinat la Lemba. És una ximpanzé que van trobar a la selva deshidratada i sense mobilitat als braços per culpa de la caça furtiva. Els ximpanzés que acollim acostumen a no tenir família.

La raó per la qual demanem els mòbils és pel coltan que contenen. Aquest mineral superconductor té un problema per extreure’l, a part de ser extret de forma inhumana es deforesta molta zona (principalment al Congo). Aleshores els ximpanzés es queden sense hàbitat on poder viure. Aquest projecte vol acollir el ximpanzés que s’han quedat sense hàbitat per culpa de la deforestació. En el refugi de chimp@migos els alimenten i cuiden Gràcies

al

projecte,

la

Lemba ha aconseguit moure els braços.


Difusió del projecte Ara estem pensant de fer una campanya publicitària per a la gent que no sap res sobre el projecte. També els alumnes del centre podran aprendre molt més amb la campanya i amb una presentació que estem fent. Doncs moltes gràcies a l’equip de l’​ Agenda 21​ . Esperem que tot l’institut sigui més conscient de la bona feina que podem fer entre tots. Col·laborem-hi!!! Aina Urrutia i Gina Roca


CONSELLS DE L’ODONTÒLOGA RITA MANTECÓN XERRADA INFORMATIVA, SEGON CONTROL DE PLACA I CONCURS DE LES BOQUES MÉS NETES Com ja us van informar a l’anterior revista, és a dir al número 16, l’estudiant Rita Mantecón va venir a fer- nos una revisió bucal. Però en aquest número parlarem sobre la xerrada que ens va fer, el concurs de cotxes i els diplomes que va entregar als participants d’aquest estudi.


LA XERRADA INFORMATIVA Per explicar-vos la xerrada ho farem mitjançant unes redaccions que han fet els nostres companys i companyes.

Les redaccions han estat

escollides pels professors i professores i són les que trobareu a continuació.. Les han redactades la Mariona Sánchez, en Francesc Llivera i en Robert López. Aquí les podeu llegir. Són molt interessants! XERRADA DENTISTA El dia 9 de novembre va venir una estudiant que està a punt d’acabar el grau d’odontologia. Ens va fer una revisió de la placa dental i ens va informar sobre la importància de rentar-se les dents, com s’ha de fer, els tipus de raspalls que hi ha... Tot el que ens va explicar ho va fer juntament amb una presentació a l’ordinador que ens va ajudar a entendre-ho millor. Vam prendre apunts i això és el que he après: S’han de començar a rentar les primeres dents des del primer o segon any de vida.


Però com que encara no han crescut les dents, es neteja la geniva amb una​​ gasa embolicada al dit i mullada amb aigua o sèrum fisiològic. Quan comencen a créixer, les dents ja s’han de rentar amb un raspall adequat segons l’edat; de la geniva a les dents a totes les parts, sense oblidar les cares oclusals o trituradores. Inclosa la llengua, que es pot netejar amb un raspador lingual o amb el raspall mateix. Però sobretot, s’ha de canviar cada 3 mesos encara que no tingui els filaments oberts. I s’ha d’anar a la consulta del dentista cada 6 mesos. S’ha de tenir una dieta saludable: beure molta aigua, menjar cereals, fruites... I després de menjar rentar-se les dents. No hi ha un temps per rentar-se-les, es fa fins que hagis tret tota la resta de menjar. Amb l’ajuda del fil dental podem treure el menjar que està entre les dents. És molt important fer-ho després de sopar, ja que la saliva, que també serveix per a eliminar bacteris, disminueix i aquests poden actuar més fàcilment.


En el cas de portar un piercing a la boca, encara s’ha de cuidar més bé. Perquè pot causar dolor, infecció, reducció de geniva, traumatisme dental, que vol dir que es trenca la dent, mal alè i depenent del lloc on estigui, podria fer que la persona que el porta perdés el gust en una part de la llengua. M’ha agradat molt fer aquesta activitat perquè n’he après molt, i a partir d’ara, li donaré més importància a aquest tema​ .

Mariona Sànchez 1rA


REVISIÓ BUCODENTAL Fa uns dies, l’Anna ens va comentar que vindria una estudiant que estava fent la carrera de dentista i per fer una investigació, ens faria una prova antibacteriana per a qui volgués i ens parlaria sobre la higiene de la boca. Jo em vaig oferir voluntari. Dies després, va venir la professora del projecte de periodisme per dir que els que s’havien ofert com a voluntaris per fer la prova antibacteriana anessin a la classe de 1rA.

Al entrar a classe, hi havia la Rita, que és qui et feia la prova i un noi que anava apuntant tot el que deia la Rita a mesura que anava revisant boques. Quan em va tocar, em van posar una pastilla que me la van fer passar per totes les dents fins que es dissolgués.


Em van mirar quines parts s’havien tenyit, van apuntar algunes dades i em van donar una pasta de dents en agraïment per participar-hi. Uns dies després de la revisió, va tornar la Rita a fer-nos a tota la classe una xerrada sobre la higiene bucal. En aquesta xerrada, la Rita ens va dir quantes vegades al dia i quanta estona havíem d’estar raspallant-nos les dents (fins que no hi hagués restes de menjar). Va parlar de quins tipus de raspalls hi havia: per a les dents sensibles, hi ha el raspall suau, també hi ha el mitjà que és el que normalment s’utilitza i després el dur que només has d’utilitzar-lo si t’ho diu el dentista. També està el raspall

d’ortodòncia que s’utilitza si portes

aparells correctors a la boca. També ens va explicar com utilitzar el fil dental, i com raspallar-nos la llengua, també ens va parlar d’un raspall especial per a la llengua que es diu raspall netejador lingual.

Francesc Llivera 1rD


CONSELLS DE LA DENTISTA Fa uns dies l’ estudiant d’odontologia Rita Mantecón Mainz va venir a l’institut a fer una xerrada sobre la higiene bucodental. Ens va explicar que és molt important rentar-se les dents des de petits amb la supervisió dels pares. A partir dels vuit anys podem rentar-nos les dents sols. Hi ha diversos tipus de raspalls de dents: suau , mitjà , dur i d’ortodòncia. Ens hem de raspallar les dents de dalt a baix i de dreta a esquerra. I sense oblidar-nos de les dents del davant i de la part interna de la boca. També ens hem de rentar la llengua amb el raspall i sempre de darrere cap endavant. És convenient , com a complement, fer servir el fil dental o raspall interdental. Aquest procés s’ha de repetir, com a mínim, dos cops al dia.


Els raspalls tenen quatre parts : el mànec , el coll, els filaments i el capçal . I la funció del raspall és eliminar el mal alè , eliminar restes de menjar i prevenir les càries. Perquè el raspall mantingui la seva eficàcia s’ha de canviar cada tres mesos o quan els filaments estiguin desgastats. S’ha de ficar poca pasta al raspall (com un pèsol). Per tenir una boca sana, s’ha de fer una dieta sana: beure molta aigua, no picar entre hores, evitar l’excés de sucre, etc. Una dieta dolenta ens fa tenir una boca bruta. A més a més, per prevenir problemes hem d’anar al dentista cada 6 mesos o bé , com a mínim, un cop a l’any. Finalment va dir que no és convenient posar-se piercings a la boca, ja que ens pot causar problemes greus: perdre el gust, fer malbé una geniva, etc. I tampoc és bo fumar, ja que fa les dents grogues, mal alè i fins i tot càncer oral. Va ser una xerrada molt interessant i que tindré en compte. Robert López 1rD


CONCURS COTXES En el concurs hi havia dues sèries de cotxes de joguina en les quals n’hi havia dos de petits i un altre de més

gran

(teledirigit).

Tots

aquests eren solament per a una classe. Per participar al concurs es feien el següents passos: 1 - S’havia de participar en l’estudi de la Rita ( els pares havien de firmar un paper d’autorització). 2-​ Per guanyar el cotxe petit havies de ser un dels dos que tenien la boca més neta de la classe. 3- Va fer un sorteig per cada classe dels participants, al final el guanyador s’emportava a casa el cotxe gran teledirigit.


DIPLOMES A més a més, a l’acabar les dues visites ens va entregar un diploma per a cada un/a dels/les participants. On posava nom de l’alumne/na, perquè l’entregava, on l’havia entregat i la data.


Guanyadors del concurs de la boca més neta Grup:

Nom:

1r A:

Nil Segura

1r A:

Mariona Sanchez

1r B:

Sara Gómez

1r B

Leticia Cáceres

1r C

Lara Muñoz

1r C:

Alexia Martínez

1rD

Júlia Masip

1rD

Aina Urrutia

Guanyadors del del premi dels cotxes grans teledirigts Grup:

Nom:

1rA

Biel Camps

1rB

Lucía López

1rC

Marta Giral

1r D

Noa Rusiñol


QÜESTIONARI Nosaltres, l’altre dia, vam entrevistar la Lara Muñoz, perquè va ser una de les guanyadores del concurs del cotxe petit, és a dir, una de les guanyadores de les boques més netes.

Has fet algun tipus de procés, per tenir la teva higiene dental en bon estat? Quin? Com ? Doncs faig el que em diuen els dentistes, és a dir, després de cada menjar em rento les dents.

La xerrada de la Rita va fer que milloressis la teva higiene bucal? Vaig intentar seguir els seus consells +i això també m’ha ajudat


Et va agradar la xerrada de la Rita Mantecón ? Sí, va estar molt bé, perquè ens ho va explicar tot pas a pas i amb les imatges del vídeo quedava tot molt clar. ○ Què et va semblar ? ​ Era molt educatiu i ens va ajudar a conscienciar-nos més. ○ Quina part et va agradar més? Tota, ja que no van haver-hi parts en concret, a més estava d’acord amb tot. Em va impactar la part dels piercings i la del tabac. No m’imaginava que poguessin perjudicar tant!

Gràcies, Rita, per la teva segona visita i per la xerrada. Farem cas dels teus consells!

Aina Urrutia i Gina Roca


El programa TEI Activitats entre tutors i tutoritzats Fes-te un selfie, les postals de Nadal i la gimcana de Nadal En el darrer número de la revista de l’Institut, s’explica què són els tutors, la primera activitat conjunta, la sortida al bosc urbà i algunes entrevistes entre tutors i tutoritzats. En aquest número, explicarem les coses noves que han passat en la programació del projecte TEI: concursos i activitats.

Postals de Nadal Hem fet unes postals de Nadal junt amb els nostres tutors on posava: les nostres aficions, llocs on t’agradaria anar…


Postals seleccionades: Hem escollit aquestes postals perquè hem considerat que eren les més treballades. ● Joana De Arriba i Laia Barcenilla ● Carla Otero i Marta Carvajal. ● Irene Gardeñes i Aitor Bañuls. Hem fet unes quantes entrevistes als seleccionats de les postals. Hem observat que encara que no es vegin molt fora de l’institut i al pati saben que es poden trobar en cas d’emergència o necessitat.


Selfie Hi ha hagut un concurs fes-te un selfie (era voluntari) els guanyadors han sigut el Marc Pinto de 1r C amb el seu tutor el Pol Segura de 3r C.

Gimcana L’últim dia abans de Nadal vam fer una gimcana conjunt amb els nostres tutors. Els guanyadors han sigut: ​ Els guanyadors de la gimcana són un equip combinat de 1r i 3r ESO: Lucía Tierno, Laia Martínez, Noa Rusiñol,

Mar

Giménez, Amélie

Gifford, Maria Pros, Marina Gallo, Jana, Neus, Berta de Riquer

Laia Barcenilla i Lara Muñoz


SALMA KAICHOUN I   ERIC FERNÀNDEZ   

Alumnes del mes    Nosaltres  hem  entrevistat  la  Salma  Kaichoun  i  l’Erik  Fernàndez.  Hem  fet  preguntes  relacionades  amb  la  seva  vida  d’estudiants  i  de  la  seva  vida social.    La  Salma  Kaichoun  va  ser  alumna  del  mes  d’abril  del  2016 quan anava a  3r D. Ara va a 4t D.    L’Eric  Fernàndez  ​ va  ser  alumne  del  mes  al  març  del  2016  4t.  Ara  va  a  1rB de Batxillerat.      SALMA KAICHOUN:   1. Quina va ser la teva reacció quan et  van dir que eres alumne del mes ?   Em vaig sorprendre molt, no m’ho  esperava   2. Quin es el teu professor o professora  que et cau millor?  No ho se, tots els professors hem cauen  molt be   ​ 3. Quina és la teva matèria preferida?  Es la Educació Física  4.​  ​ Què​  ​ recomanaries​  ​ a un​ a ​ lumne​  ​ per​  ​ ser​  ​ bon​  ​ estudiant​  ​ ?   Estudiar​  ​ molt​  ​ i​  ​ dedicar-li​  ​ molt​ ​ de​  ​ temps 


5.​  ​ Què​  ​ és​  ​ el​  ​ que​  ​ més​  ​ t’agrada​  ​ de​  ​ l’institut​  ​ Front​  ​ Marítim​  ​ ?  Els​  ​ amics      6.​  ​ Què​  ​ és​  ​ el​  ​ que​  ​ menys​ ​ t’agrada​  ​ de​  ​ l’institut​  ​ Front​  ​ Marítim ?   Els​  ​ patis,​  ​ que​  ​ són​  ​ molt​  ​ curts  7.​  ​ Què​  ​ vols​  ​ ser​  ​ de​  ​ gran​  ​ ?  Futbolista,​  ​ o alguna​  ​ cosa​  ​ relacionada​  ​ amb  l’esport  8. Quins​  ​ són​  ​ els teus​  ​ hobbies​  ​ ?  Jugar​  ​ a futbol, escoltar​  ​ música,​  ​ modelar,  ballar​  ​ i escriure  9.​ ​ Què​ ​ valores​  ​ dels​  ​ teus​  ​ amics?  Que​  ​ m’acompanyin​  ​ en​  ​ els​  ​ moments​  ​ més  difícils   10. Quins​  ​ tres​  ​ objectes​  t​’emportaries​  ​ a  una​  i​lla​  ​ deserta​  ​ ?  · El​  ​ mòbil  ·​  ​ El​  ​ carregador  ·​  ​ Un​ ​ encenedor        ERIK FERNÀNDEZ:  1. Quina va ser la teva reacció quan et van dir  que eres alumne del mes ?   No m’ho esperava  2​ . Quin és el teu professor o professora que et  cau millor?  L’ Aloha  3. Quina és la teva matèria preferida? 


És l’Educació Física  4. Què recomanaries a un alumne per ser bon  estudiant ?    Esforçar-se molt  5.  Què és el que més t’agrada de l’institut Front  Marítim ?  L’hora del pati  6​ . ​ Què​  ​ és​  ​ el​  ​ que​  ​ menys​ ​ t’agrada​  ​ de​  ​ l’institut  Front​  ​ Marítim​  ​ ?   Alguns professors.  7.​  ​ Què vols ser de gran ?   Porter de​  ​ futbol  8. Quins són els teus hobbies ?   Anar de festa (Titus i Cocoa ) i sortir amb les  noies  9. Què valores dels teus amics?  Que no em fallin mai  10. Quins tres objectes t’emportaries a una illa deserta ?  · Una pilota de futbol  · Un llibre de la llibreria Etcètera  · Crema

    Elena Novoa , Laura Moral i Ana Ruiz  


XARXES SOCIALS   Com afecten a l'institut Front Marítim Avui en dia tot el món està enganxat a les xarxes socials, tots els joves, pares, nens… Però sobretot els adolescents. Creiem que està afectant bastant a la societat d’avui dia. Ara us mostrarem què pensen els alumnes respecte aquest tema amb un qüestionari que els hi hem plantejat a alguns d’ells.

PERSONES ENTREVISTADES 2n ESO -Ingrid Vidal 4t ESO -Roger Gil -Marc Martos 1r Batxillerat -Júlia Masip


​ENTREVISTA -Has tingut algun problema amb les xarxes socials? Ingrid Vidal: Només m’he barallat amb unes noies per Instagram.  Roger Gil: No he tingut cap problema.  Marc Martos: Amb 12 anys em van hackejar el compte.  Júlia Masip: No.      -Has notat algun canvi des de que tens xarxes socials? Ingrid Vidal: Sí, ara estan més clares a l’hora de fer coses.  Roger Gil: Han canviat els logos de les aplicacions.  Marc Martos: No.  Júlia Masip: Sí, ara puc quedar més i fer més amics.

- Quina és la xarxa social que més utilitzes? Ingrid Vidal: Instagram.  Roger Gil: Instagram.  Marc Martos: Instagram.  Júlia Masip: Instagram.   


-Les tens públiques o privades? Ingrid Vidal: Privades.  Roger Gil: Públiques.  Marc Martos: Públiques.  Júlia Masip: Privades.    -Coneixes tots els seguidors que tens? Ingrid Vidal: No, però conec a la majoria.  Roger Gil: No.  Marc Martos: No.  Júlia Masip: No.        Didac Botey   Octavio Morales   Berta Torreadrado    Martina Bertran 

   


Premi “The best”   

​ El més important del món del futbol    Novetat en el panorama  futbolístic    Aquesta és la 1a gala que es  celebra dels premis “The Best”.  Aquest any, la gala es va  celebrar al Zurich TPC studios  (Zurich, Suïssa).  Els premis es van entregar el dia 9 de gener.  Els premis es decideixen entre 50% aficionats i un altre 50% els periodistes  esportius.  Els presentadors de la gala d’aquest any van ser l’ Eva Longoria i en Marco  Schreyl.                           


Els premis  Aquests són els diferents premis que s’entreguen a la gala:    - Premi THE BEST al millor jugador: ​ Cristiano Ronaldo  - Premi THE BEST a la millor jugadora: Carli ​ Lloyd  - Premi THE BEST al millor entrenador: Claudio ​ Ranieri  - Premi THE BEST a la millor entrenadora: Silvia ​ Neid  - Premi THE BEST al millor jugador de futbol sala: ​ Falcão    - 11 ideal de la FIFA:  Porter: Manuel ​ Neuer  Defenses: ​ Marcelo​ , Gerard ​ Piqué, ​ Sergio ​ Ramos​  i Dani ​Alves  Migcampistes: Luka ​ Modric​ , Andrés ​ Iniesta ​ i Toni ​ Kroos  Davanters: ​ Cristiano Ronaldo​ , Leo ​ Messi​  i Luis ​ Suarez    - Premi PUSKAS al millor gol de l’any: ​ Mohd Faiz Subri    - Premi FAIR PLAY al millor acte dins d’un camp de futbol: ​ Atlético  Nacional  -The FIFA fan award: ​ Borussia Dortmund ​ i​  Liverpo                       


Els nostres suggeriments     

Aspectes que canviaríem dels premis  Tots els premis 

Que els vots dels  jugadors i  entrenadors de lligues  importants comptessin més del  que compten 

Nou premis 

Premi al millor porter i portera i  premi honorífic al millor jugador  retirat 

Premi THE BEST al millor  jugador/a 

Que pensin en la importància que  ha tingut el jugador a l’hora de la  veritat en les finals i com ha jugat  durant la temporada 

Roger Bellés​ i ​Èric López F 


CRISTIANO I POGBA Els nostres jugadors preferits

CRISTIANO Cristiano és un jugador del Real Madrid, amb nacionalitat portuguesa, de 31 anys. Cristiano ens agrada perquè fa molts bons xuts, té molta resistència i fa bones jugades.

Cristiano era un nen que no volia que la seva mare fos pobra i ho va aconseguir anant a Portugal per destacar en el seu equip de futbol sala,se’n va anar a Lisboa. Cristiano no té tatuatges perquè cada mes va a donar sang.

POGBA Pogba és un jugador del Manchester United de nacionalitat francesa de 21 anys. Tampoc era pobre perquè el seu pare treballava molt, té 2 germans que juguen a futbol però no són tan bons com ell, Florentin i Mathias. Quan tenia sis anys, va començar a jugar a futbol a l'US Roissy-en-Brie. Després de set anys es va unir a l'US Torcy, arribant a portar la capitania de l'equip. A l'any següent se n'aniria a jugar a les categories inferiors de Le Havre. A la seva curta edat ja s'interessaven equips de la talla de l'Arsenal i Juventus.

Xavi i Fabio


L’equip de redacció us desitja una bona Pasqua!

Núm 17 revista 100% front marítim  

La revista de l'institut.