Page 1

Belgische frietjes op

Electro Wijnants, ingenieursbureau ACE en EPLAN brengen project op smaak

maat gemaakt

Meer dan 100 jaar geleden startte de familie Verbist met een zaadhandel. Het bedrijf bleef generatie na generatie in de familie. Veertig jaar geleden schakelde de firma over op de verwerking van aardappelen. Oorspronkelijk beperkte het aanbod zich tot geschilde aardappelen voor de Belgische frituren. Acht jaar geleden verruimde huidig zaakvoerder Carl Verbist de activiteiten. Er kwam ook een lijn bij voor vers gesneden frietjes in verschillende diktes. Een keuze die bij de markt in de smaak viel. Het bedrijf is intussen uitgegroeid tot een referentie in de aardappelverwerkingsindustrie.

Knapperige frietjes uit de frituur: ze roepen meteen het gevoel van België op. Toevallig zijn frituurfrieten ook het onderwerp van een op-en-top Belgisch project waarbij Electro Geert Wijnants, ingenieursbureau ACE en EPLAN nauw samenwerkten om een automatisering op te zetten voor ‘Verbist Aardappelen’ uit Hulshout. Een project op maat gesneden voor de strenge en veeleisende Food & Beverage-sector.


Het project ontkiemt Het project ontkiemt In 2008 besliste Carl Verbist om nog een stap verder te gaan. Met het oog op de toekomstige groei kocht hij een bedrijventerrein aan in Hulshout. Hij plantte er een nieuw bedrijfsgebouw neer en maakte plannen voor een nieuwe sorteermachine, waslijn, snijlijn én verpakkingslijn. Doel: zijn huidige uurproductie van 4 ton verhogen naar 8 ton gesneden frietjes per uur. Meer performantie dus, die hij het liefst wilde realiseren met hetzelfde aantal personen. Een opgave die alleen met de juiste partners tot een goed einde kon worden gebracht. In oktober 2008 nam Verbist contact op met Electro Wijnants uit Borgloon, al 20 jaar gespecialiseerd in algemene elektriciteitswerken en verlichting. Zaakvoerder Geert Wijnants: “Carl Verbist schakelde ons in voor de elektriciteitswerken in zijn nieuwe gebouw: van verlichting tot vermogenverdeling. Al snel bleek dat hij nood had aan een doorgedreven automatisering. De vraag die Verbist stelde was heel complex. Het vereiste een totaal andere manier van borden bouwen dan wij gewoon waren. Naast het algemeen laagspanningsbord (ALSB) en de vermogenborden moesten we ook complexe automatiseringsborden bouwen. We gingen dan ook op zoek naar een partner die ons kon helpen met de uitwerking van elektrische schema’s, kabel- en kortsluitberekeningen, de PLC-programmatie én de visualisatie. Via een leverancier kwamen we uiteindelijk bij ACE terecht. Zij werden ons studiebureau. Het begin van een vlotte samenwerking.”


Complementaire samenwerking

EPLAN als

Electro Wijnants en ingenieursbureau ACE pasten perfect samen. Geert Wijnants: “ACE was voor ons de perfecte oplossing. Een partnerschap met een studiebureau houdt in dat je zelf geen ingenieurs in dienst moet nemen. Zo konden we onze overhead laag houden. Bovendien heeft ACE een brede ervaring van best practices in tal van sectoren: van automotive tot voeding. Om een voorbeeldje te geven: omdat dit project zo groot was, hadden we geen enkel idee hoeveel uren we moesten incalculeren. ACE heeft een gedetailleerde voorcalculatie gemaakt en die kwam perfect uit. Het project heeft een jaar geduurd, maar dankzij ACE heb ik geen minuut stress gehad.”

derde partij

Ingenieur Nico Wouters van ACE: “We zijn als één partij naar de machinebouwers getrokken om zicht te krijgen op de werking en het uitzicht van de installaties. Eerst dachten we eraan om een automatiseringsoplossing per installatiedeel te gebruiken. Daarvan zijn we uiteindelijk afgestapt. We wilden namelijk werken met een totaal geïntegreerde automatisatie die niet alleen de productie maar ook bijvoorbeeld de verlichting en koeling zou sturen. Zodat er niet meer verbruik zou zijn dan effectief nodig was. Ecologisch én kostenbesparend. Kortom: we hebben oplossingen aangereikt, waar de klant niet eens aan had gedacht. Dit meedenken samen met onze kennis over de dimensionering van de totale automatiseringsinstallatie: dat heeft een duidelijke meerwaarde opgeleverd.”

EPLAN als derde partij ACE is geen kleine speler. Het ingenieursbureau heeft drie vestigingen in Nederland en twee in België. Naast outsourcing van ingenieurs op locatie, vinden er ook projecten plaats op kantoor zelf. Vooral de vestiging in Hasselt is uitgegroeid tot een competence center voor turnkey-projecten. Een belangrijk verschil met veel concurrenten. Naast totaalprojecten beperkt ACE zich soms ook tot deelprojecten en treedt ze op als engineeringpartner voor machinebouwers en installateurs. Nico Wouters: “We doen veel projecten die zowel de mechanische als elektrische kant bevatten. Zo heb je al van bij het concept een integrale benadering en ligt de focus niet alleen op het mechanische luik. We werken trouwens met een vast projectteam van ervaren ingenieurs, allemaal met meer dan 10 jaar anciënniteit binnen ACE. Van onze leveranciers eisen we dezelfde drang naar perfectie. Daarom deed Electro Wijnants in dit project een beroep op Rittal voor de industriële behuizing. En zweert ACE al jaren bij EPLAN voor onze elektrische schema’s.”

We hebben goede ervaringen met de EPLAN-dienstverlening. Zij reageren accuraat op onze vragen en we zijn heel tevreden met hun helpdesk. Hun opleidingen zijn bovendien hands-on. Logisch dus dat onze ingenieurs blij zijn wanneer ze met EPLAN kunnen werken.


waarom

het

EPLAN platform? Waarom het EPLAN-platform? In 1995 begon ACE in Hasselt met interne projecten. In eerste instantie werkten ze nog niet met EPLAN. Nico Wouters: “Al snel kwam vanuit de industrie de vraag naar EPLAN. In 1999 hebben we onze eerste EPLAN-licentie gekocht. We merkten al snel de voordelen. Zo heeft EPLAN meer macro’s, data en leveranciers en werkt het ook efficiënter. Er volgde een tweede licentie en intussen is EPLAN bij ons de standaard.”

EPLAN NV/SA . Lummen . Begium sales@eplan.be . www.eplan.be

EPLAN Testimonial Verbist 08-06-2010

Ook in het project van ‘Verbist aardappelen’ had EPLAN een grote meerwaarde. “In EPLAN zijn de domeinen van hardware- en software-engineering duidelijk en vernuftig geïntegreerd,” vervolgt Nico Wouters. “Bovendien hebben we goede ervaringen met de EPLAN-dienstverlening. Zij reageren accuraat op onze vragen en we zijn heel tevreden met hun helpdesk. Hun opleidingen zijn bovendien hands-on. Logisch dus dat onze ingenieurs blij zijn wanneer ze met EPLAN kunnen werken.”

Customer Success Story: ACE  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you