Page 1

EPLAN – efficient engineering.

Opdrachtgevers beter en sneller bedienen dankzij gestroomlijnd engineering proces

Fischcon in Vianen ontwikkelt en bouwt fire fighting installaties, pompsystemen, hydraulische powerpacks en generatoren voor de onshore en offshore industrie. Grote, complexe units die helemaal op basis van klantspecificaties worden ontwikkeld. Door de materiaalbehoefte vroegtijdig in kaart te brengen en het onderdelenbeheer te stroomlijnen, kan Fischcon haar producten sneller bouwen met minder kans op fouten. EPLAN PPE en een slimme koppeling met de centrale artikeladministratie staan aan de basis van dit succes. De opdrachtgevers van Fischcon zijn doorgaans engineeringbureaus die het bedrijf inschakelen voor een deelinstallatie. “We krijgen vaak een specificatie van het totale project en moeten daar dan uithalen wat voor ons relevant is. Welke keur is er van toepassing en welke gevolgen heeft dit voor bijvoorbeeld de val-eisen van de container die wij gebruiken. Heldere en betrouwbare communicatie is hierbij cruciaal. Er gaan dan ook heel wat documenten heen en weer”, vertelt engineering manager Pascal van der Jagt van Fischcon. “Met de koppeling tussen ERP, PDM en EPLAN is de foutkans sterk afgenomen. We hebben veel meer controle terwijl we daar minder tijd mee kwijt zijn.”


Trading & Engineering

Meer controle en minder fouten

“Dankzij de koppeling met het revisie beheer wordt een verandering automatisch gezien door de inkoop. De tijdswinst is enorm.” Negen mechanisch engineers en drie elektrotechnisch engineers ontwikkelen de producten van Fischcon in eigen huis. Als engineering manager is Pascal Van der Jagt voortdurend bezig het ontwikkelproces te optimaliseren. “Onze mechanisch engineers werken in Autodesk Inventor en onze elektrotechnisch engineers in EPLAN Electric P8. Daarnaast is bij ieder project een werkvoorbereider, de afdeling inkoop, logistiek en de werkplaats betrokken”, vertelt Pascal van der Jagt. “We hebben een belangrijke verbeterslag gemaakt door te zorgen dat zij allemaal met één en dezelfde artikelendatabase werken. Als basis hiervoor gebruiken we het Product Data Management (PDM) systeem dat is verbonden met het ERP-systeem IFS dat onze inkopers gebruiken. In 2010 hebben we daarop een bidirectionele koppeling gerealiseerd tussen EPLAN Electric P8 en het PDM systeem. Deze koppeling is door EPLAN ontwikkeld. Dankzij de verbinding tussen ERP, PDM en EPLAN voorkomen we onduidelijkheid en onnodige papierstromen. We hebben veel meer controle én we zijn minder tijd kwijt met controleren. We zien direct of alles in huis is. Er is geen discussie meer over bouten en moeren. Een verkeerd product bestellen is nu bijna onmogelijk. De foutkans is sterk afgenomen. En dat is belangrijk. Als een engineer een foutje moet herstellen, kost dat misschien een paar euro. Gebeurt dat bij de inkoop dan kost het al een paar honderd euro en in de werkplaats gaat het al gauw om duizenden euro’s. Het loont dus de moeite om in het begin van het proces te investeren. Dit verdien je later dubbel en dwars terug.” “Mede dankzij EPLAN PPE hebben we de P&ID al in de beginfase helder. Doordat de materiaalbehoefte eerder bekend is, kunnen we levertijden veel beter garanderen. De hoofdcomponenten hebben vaak een lange levertijd. Die bottleneck hebben we er nu uitgehaald.”

2


Gestandaardiseerd artikelenbeheer als continue effort Tegelijk met de koppeling tussen EPLAN en het PDM-systeem is Fischcon begonnen met een standaardisatie van de artikelendatabase. “We houden nu meer gegevens bij van de artikelen, zoals de capaciteit en tolerantie. Zodat alle relevante specs van artikelen bij alle betrokkenen bekend zijn. Dat maakt het ook eenvoudiger een alternatief artikel te bestellen dat aan dezelfde eisen voldoet. Alle artikelen worden getagd in het Engels. Het opschonen van het artikelenbestand is ongelofelijk belangrijk. Het vraagt om een continue effort. Nieuwe artikelen die worden toegevoegd, voldoen in ieder geval aan de standaard. Maar we gaan niet alle bestaande artikelen aanpassen; er is sprake van uitloop. Het artikelbeheer is bovendien gekoppeld aan het revisiebeheer. Op het moment dat er een nieuwe revisie komt, kunnen automatisch bestellingen worden geannuleerd en de juiste artikelen worden besteld. De tijdswinst is enorm.” De eerste uitdaging voor de engineering van Fischcon: de eisen vertalen in een controlfilosofie en een duidelijk Process and Instrumentation Diagram (P&ID). Hiervoor gebruikt Fischcon sinds januari 2011 de procesontwikkeltool EPLAN PPE. Van der Jagt: “Dankzij EPLAN PPE gebruiken al onze engineers nu dezelfde tool voor de P&ID. Hierdoor is de interne afstemming veel beter. We kunnen al in een veel vroeger stadium de juiste componenten kiezen. Als de P&ID door de opdrachtgever wordt goedgekeurd, is het een kleine stap naar een volledige Equipment,

Instrument & Piping (EIP) lijst. Een belangrijk moment omdat de hoofdcomponenten vaak een lange levertijd hebben. We kunnen voortaan de hoofdcomponenten sneller bestellen. Doordat we de materiaalbehoefte veel eerder in beeld hebben, verkorten we de doorlooptijd aanzienlijk. Omdat we allemaal met hetzelfde artikelenbeheersysteem werken, is er ook maar één Bill Of Materials (BOM) waar alles opstaat. Van het kleinste boutje tot en met de dieselmotor en de container eromheen.”

3


Kortere doorlooptijden

Herkenbare standaard voor alle communicatie rond een project Met deze aanpak verbetert Fischcon ook de externe communicatie met haar opdrachtgevers. “Die is van levensbelang voor ieder project”, weet Pascal van der Jagt. “Dankzij EPLAN PPE en de koppeling met PDM kunnen we onze opdrachtgever van heldere en complete documenten voorzien. Van de P&ID, EIP en BOM tot en met de complete ‘as build’ documentatie. Ook belangrijk voor de service, want zo kunnen we exact zien wat de klant in huis heeft. Bovendien zijn alle documenten gestandaardiseerd, alle schema’s, de indeling, alles heeft hetzelfde herkenbare format. Dat maakt het makkelijker om te vinden wat je zoekt.”

09.2013

Fischcon Trading & Engineering in Vianen maakt deel uit van de Pon groep. In de toekomst zal het bedrijf samengaan met Topec te Papendrecht en MAN Rollo te Zoetermeer. Hiervoor wordt in 2012 een nieuw gebouw opgeleverd waar de krachten zullen worden gebundeld. De werkwijze die Fischcon heeft ontwikkeld voor het hele proces rondom de engineering en inkoop geldt daarbij als ‘golden standard’ voor de andere fusiepartners.

EPLAN Software & Service Bosstraat 54 · B-3560 Lummen Tel: +32 (0) 13 53 96 96 · Fax: +32 (0) 13 53 96 99 E-Mail: sales@eplan.be · www.eplan.be

EPLAN Software & Service Hengelder 56 · Postbus 246 · NL-6900 AE Zevenaar Tel: +31 (0) 316 591 770 · Fax: +31 (0) 316 591 749 E-Mail: sales@eplan.nl · www.eplan.nl

Customer Success Story: Fischcon