Page 1

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ Ταχ. γραφείο Ιωαννίνων Αριθμός Αδείας 81

Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η

Α Δ Ε Σ Μ Ε Υ Τ Η

Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α

Τ Η Σ

Η Π Ε Ι Ρ Ο Υ

ΚΩΔΙΚΟΣ 1819

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 9147 ΕΤΟΣ 370

• 0,50 €

ele@ele.gr, www.ele.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Προβληματισμός στο τεχνικό επιτελείο αφού η ομάδα έχει κάνει μόνο μία προπόνηση

Σε κλειστό η προετοιμασία για την Ξάνθη » 15

Πήραν άδεια από τη σημαία στη ΔΕΥΑΙ! Άδεια από την... σημαία, χωρίς να έχουν ενημερώσει καν τους προϊσταμένους τους, πολύ δε περισσότερο τη διοίκηση, πήραν χθες Πέμπτη οι μισοί σχεδόν διοικητικοί υπάλληλοι και ταμίες της ΔΕΥΑΙ!

»

7

Πολιτική κόντρα

σε... λευκό φόντο Μ

ε περισσότερα μηχανήματα, αφού μισθώθηκαν και άλλα ιδιωτικά, ο Δήμος Ιωαννιτών επιχειρεί από χθες το πρωί να ολοκληρώσει τον αποχιονισμό της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, που έχουν ως συνέπεια να παγώσουν τα χιόνια στο οδόστρωμα και να μετατραπούν τα πεζοδρόμια σε παγίδες για τους πολίτες. Παρόλα αυτά το εργοτάξιο και η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Νάστο πέτυχε το στόχο που είχε θέσει και αυτός δεν ήταν άλλος από το να μείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες την Τετάρτη και σταδιακά να γίνεται ο αποχιονισμός στα δημοτικά διαμερίσματα, στις τοπικές κοινότητες και φυσικά στους παράδρομους της πόλης.

Στα κορυφαία της χώρας και το 2016 Την ευκαιρία για ένα μίνι απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και ταυτόχρονα της παρουσίασης του σχεδιασμού για το 2017, πρόσφερε στη διοίκηση του ΠΓΝΙ, η χθεσινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

»

8

»

Μέριμνα των κυνηγών για την τροφή των πουλιών της λίμνης

3

Παράπονα για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας »

Μετ’ εμποδίων τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ

2η Πανελλήνια Συνάντηση Κιθάρας Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 5:00 μ.μ., στην αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας" Ιωαννίνων, ο σύλλογος "Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων - Η Πασσαρών", σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δήμο Ζίτσας, διοργανώνει τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας για τα Ιωάννινα.

»

13

Βελτιωμένη η εικόνα στο οδικό δίκτυο

»

9

»

5

»

5

5


2

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Παρασκευή

ιος Ιανουάρ 2017

13 Ερμύλου , Στρατονίκου μάρτ. Μαξίμου

07:40 17:28

Δυστυχώς τα ταμία της επιχείρησης δεν άνοιξαν χθες, γιατί κάποιοι υπάλληλοι, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν δεν προσήλθαν στη δουλειά τους. Ζήτησα ήδη από την υπηρεσία και τους προϊσταμένους τα ονόματα όσων απουσίαζαν και με εντολή του δημάρχου θα διενεργηθεί ΕΔΕ και οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα κοινοποιηθούν και στα μέσα ενημέρωσης. Δε γίνεται να κοροϊδεύουν τους πολίτες και τη διοίκηση. Είναι αδιανόητο να ήρθαν την Τετάρτη με τη χιονόπτωση και να μην πάτησαν το πόδι τους την Πέμπτη. ΜΑΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΔΕΥΑΙ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν στη Δυτική Ελλάδα και στη Νότια Πελοπόννησο, περιμένουμε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017. Πιθανότητα λίγων μεμονωμένων καταιγίδων υπάρχει για τα βορειοδυτικά, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία. Παγετός θα εκδηλωθεί και πάλι στα ηπειρωτικά ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σχηματιστούν τοπικά πυκνές ομίχλες.

ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ ΠΕΜ -7 5Ο

Ο

1 5Ο Ο

-5 6Ο

Ο

-6 6Ο

Ο

-2 6Ο

Ο

-4 5Ο

Ο

-3 6Ο

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ 1 (ΤΖΑΜΙ ΚΑΛΟΥΤΣΙΑΝΗΣ)2651022100 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ ΛΕΚΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ & ΒΟΡ. ΗΠΕΙΡΟΥ 1 2651077722

Ο

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ: Δουρούτη, τηλ. 2651099111, εξωτερικά ιατρεία: 2651099113 Εφημερεύει τις μονές ημέρες του μήνα "Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ": Λ. Μακρυγιάννη, τηλ. 2651033461, 2651080111 Εφημερεύει τις ζυγές ημέρες του μήνα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ: 132898 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: Φωτεινή Παπαγεωργίου - Τζέκα EKTYΠΩΣH OFFSET: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ », ΚΩΔΙΚΟΣ 1819 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ιωάννη Παλαιολόγου 8, TK: 45444, IΩANNINA

IΔIOKTHΣIA - ΕΚΔΟΣΗ - ΔIEYΘYNΣH: Φωτεινή Παπαγεωργίου - Τζέκα

Μία ακόμη διαφορετική όψη από το τζαμί του Ασλάν Πασά από την Πλατεία Μαβίλη. ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Πυροσβεστική Υπηρεσία:…199 Δασοπυρόσβεση… 191 ΕΜΑΚ: 63701 Νοσ/μείο"Χατζηκώστα":.. 80111 Παν/κο Νοσοκομείο:… 99111 ΕΚΑΒ:… 166 ΙΚΑ (Ραντεβού):… 184 Κέντρο Δηλητηριάσεων:… 7793777 Βλάβες ΔΕΗ:… 1050 Βλάβες ΟΤΕ:… 13888 ΔΕΥΑΙ:… 70724 ΒΛΑΒΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 02887 ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟΧ. 02888 Αστυνομία Άμεση δράση:… 100

Τμ. Τάξης:… 65934 Τμ. Ασφάλειας:… 65977 Τμ. Τροχαίας:… 65994 Τουριστική Αστυνομία: 65922 Εισαγγελέας πρωτοδικών:… 26314 Έκδοση πιστοποιητικών:… 1502 Στρατολογία:… 46720 ΕΛΠΑ:… 49695-49643 και 10400 EXPRESS SERVICE… 1154 INTERAMERICAN… 1168 ΙΝ.ΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ… 65178 Καιρός… 1448 Πανεπιστήμιο: 07446

ΤΗΛΕΦΩΝΑ Διαφημίσεων-Συνδρομών-Λογιστηρίου

26510 32091 Δημοσιογραφικό τμήμα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Φιλήμων Καραμήτσος

26510 76655, 26510 23657 FAX: 26510 31887

Eτήσια συνδρομή: Iδιωτών 150€,

e-mail: ele@ele.gr

ΝΠΔΔ, Eταιρειών, Δημοσίου, Tραπεζών 180€


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

3

Πολιτική κόντρα σε... λευκό φόντο Μ

ε περισσότερα μηχανήματα, αφού μισθώθηκαν και άλλα ιδιωτικά, ο Δήμος Ιωαννιτών επιχειρεί από χθες το πρωί να ολοκληρώσει τον αποχιονισμό της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων.

Κατόπιν όλων αυτών αναρωτιέται κανείς, αν είναι ικανή αυτή Δημοτική Αρχή να διαχειριστεί μεγάλα ζητήματα της πόλης, όταν στα πολύ μικρά απέτυχε παταγωδώς!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ανεπαρκής η αντίδραση»

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, που έχουν ως συνέπεια να παγώσουν τα χιόνια στο οδόστρωμα και να μετατραπούν τα πεζοδρόμια σε παγίδες για τους πολίτες. Παρόλα αυτά το εργοτάξιο και η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Νάστο πέτυχε το στόχο που είχε θέσει και αυτός δεν ήταν άλλος από το να μείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες την Τετάρτη και σταδιακά να γίνεται ο αποχιονισμός στα δημοτικά διαμερίσματα, στις τοπικές κοινότητες και φυσικά στους παράδρομους της πόλης. Για το λόγο αυτό και επειδή η κίνηση των μεγάλων οχημάτων είναι αδύνατη στους μικρούς δρόμους, μισθώθηκαν τα μικρά αποχιονιστικά από ιδιώτες, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Νάστο είναι δυσεύρετα στην περιοχή μας. «Κατανοούμε τα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες των συμπολιτών, όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ποσότητα του χιονιού ήταν τόσο μεγάλη που κανείς δεν την περίμενε και επίσης δεν έχουμε τον μηχανισμό, που να μπορεί να καθαρίσει ολόκληρο το Δήμο σε μία ή δύο ημέρες. Έχουμε τη βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητήσαμε και μας δόθηκαν κάποια μηχανήματα για να τα χρησιμοποιήσουμε και κάθε ώρα που περνά η κατάσταση βελτιώνεται», σημείωσε ο κ. Νάστος που απάντησε και στην κριτική που δέχεται η δημοτική αρχή για τη διαχείριση της κρίσης και ειδικότερα στην παράταξη «Γιάννενα Τώρα» και στον κ. Μπαρτζώκα. «Εάν είχε φροντίσει να επικοινωνήσει μαζί μας θα γνώριζε ότι από την Τετάρτη είχαμε 20 μισθωμένα μηχανήματα και χθες μισθώσαμε και άλλα. Δυστυχώς, από το γραφείο μπορεί εύκολα οποιοσδήποτε να κάνει κριτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στην τύχη της η πόλη» Η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτο-

πορία» με ανακοίνωσή της χθες το μεσημέρι ασκεί δριμύτατη κριτική στη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι έφτασε μόλις ένα μικρό κύμα κακοκαιρίας, για να πνίξει τα όνειρα και τους μεγαλοιδεατισμούς του δημάρχου και της δημοτικής αρχής. «Αυτό το μικρό κύμα κακοκαιρίας, ξεγύμνωσε κυριολεκτικά την Δημοτική Αρχή και απέδειξε για μια ακόμη φορά, την επιπολαιότητα και την ανικανότητα της στη διαχείριση, ακόμη και των πιο στοιχειωδών ζητημάτων, που αφορούν την τύχη των πολιτών αυτής πόλης. Νέκρωσε ολόκληρος ο Δήμος, όχι τόσο από την χιονόπτωση, αλλά κυρίως από την αδυναμία των υπηρεσιών του Δήμου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χιονόπτωσης, που παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ, η Δημοτική Αρχή τις αγνόησε,

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία σε όλο το Νομό Ιωαννίνων - Στο Δήμο Ιωαννιτών: Χθες το μεσημέρι, ανακοινώθηκε ότι όλα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα Παρασκευή. Kλειστά επίσης θα παραμείνουν τα σχολεία σε όλους τους υπόλοιπους δήμους με σχετικές ανακοινώσεις μέχρι αργά το απόγευμα να έχουν εκδοθεί από το Δήμο Ζαγορίου, το Δήμο Ζίτσας, το Δήμο Δωδώνης, το Δήμο Κόνιτσας και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ενώ αναμενόταν να εκδοθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις των Δήμων Μετσόβου και Πωγωνίου.

Ανοιχτό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Στον αντίποδα, κανονικά θα λειτουργήσει σήμερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων πραγματοποιεί κανονικά τα δρομολόγια, από και προς το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα.

αφήνοντας την πόλη στην τύχη της Άφαντοι οι υπεύθυνοι, αν υπάρχουν, άφαντος και ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος προφανώς μελετούσε τις δικαιολογίες, τις οποίες έπρεπε να επιστρατεύσει για να καλύψει τη γύμνια ολόκληρου του Δήμου, ο οποίος αφέθηκε για μια ακόμη φορά στο έλεος της κακοκαιρίας Άφαντα τα μηχανήματα, ακόμη και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ανύπαρκτα τα μηχανήματα στα δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία και σε αυτή την περίπτωση γνώρισαν την πλήρη αδιαφορία και εγκατάλειψη. Άφαντα τα δήθεν δεκάδες ιδιωτικά μηχανήματα που θα έκαναν τους αποχιονισμούς. Άφαντες οι αλατιέρες. Παρούσα μόνο η ανικανότητα για μια ακόμη φορά της Δημοτικής Αρχής, η οποία με μια ανακοίνωση της απλά προσπάθησε να διασκεδάσει την αγωνία των πολιτών, οι οποίοι «έπρεπε να κλειστούν στα σπίτια τους μακριά από τις επιχειρήσεις και τις εργασίες τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», που επισημαίνει πως η δημοτική αρχή είναι πρώτη στην επικοινωνία, απούσα όμως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Μεταξύ άλλων τονίζει πως η αντίδραση της δημοτικής αρχής ενώ γνώριζε τη δύσκολη κατάσταση, ήταν καθυστερημένη, ενώ γίνεται αναφορά στην καθυστέρηση μίσθωσης ιδιωτικών μηχανημάτων, σε αντίθεση με το ταμειακό διαθέσιμο των 20 εκ. ευρώ. «Αναφέρει η Δημοτική Αρχή, ως δικαιολογία, ότι τέτοια κακοκαιρία είχε να πλήξει την πόλη πάνω από δέκα χρόνια. Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο η κακή διαχείριση μιας χιονόπτωσης, ήταν και οι πλημμύρες, οι σεισμοί και γενικά όλες οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η πόλη στις οποίες οι Δημοτικοί μας Άρχοντες βαθμολογήθηκαν «κάτω από τη βάση». Κι ενώ ο κος Δήμαρχος Ιωαννίνων μιλά στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook για «μάχη» με το χιόνι και θριαμβολογεί, εν είδει πολεμικού ανακοινωθέντος, οι δημότες του Δήμου Ιωαννιτών, της πόλης αλλά, κυρίως, των περιφερειακών οικισμών, αισθάνονται ότι ζουν σε ένα άλλο σύμπαν. Όσον αφορά στον κ. Νάστο, τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιδήμαρχο, ακούγοντάς τον σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι η πόλη των Ιωαννίνων έχει έναν μόνο δρόμο, την οδό Χατζηκώστα-Δουρούτης. Ιδιαίτερα αναποτελεσματική διαχείριση για 20 εκχιονιστικά μηχανήματα».


4

3

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Βρέχει το χειμώνα; Γκρινιάζουμε. Κάνει ζέστη το καλοκαίρι; Γκρινιάζουμε και πάλι…

Ταλαιπωρούνται, αλλά κάνουν υπομονή

Χιονίζει τον Ιανουάριο; Εννοείται, ότι γκρινιάζουμε… Δε μας πιάνεις πουθενά… Μας παίζεις τριπλή παραλλαγή και μας χάνεις!

3

=

3

=

3

=

3 =

3 =

3

=

3 =

3 =

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Δεν είναι δικά μας τα παραπάνω σχόλια, αν και θα μπορούσε να είναι… Είναι η απάντηση που μας έδωσε ένας συμπολίτης στην ερώτηση που του κάναμε, αν είναι δικαιολογημένες ή όχι οι διαμαρτυρίες των πολιτών, για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν… Περιέγραψε την πραγματικότητα, έτσι, όπως ακριβώς είναι… Τι άλλο να πει δηλαδή… Με μεγάλη μας ικανοποίηση όμως, είδαμε χθες στο κέντρο της πόλης και πιο έξω, πολλούς συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες ή ενοίκους σπιτιών και καταστηματάρχες να κάνουν το αυτονόητο.

Μ

ε αρκετά μεγάλη δυσκολία, προσοχή στον παγετό στα πεζοδρόμια, αλλά και... απρόοπτα, εκατοντάδες πολίτες κινήθηκαν και χθες πεζή στους δρόμους της πόλης.

Να καθαρίζουν δηλαδή τα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια ή τα καταστήματά τους…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πρέπει να πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο; Όχι φυσικά…

Το χιόνι έχει καταλάβει τα πάντα και εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών στα περισσότερα πεζοδρόμια έχει ήδη παγώσει, κάτι που δημιουργεί παγίδες για τους πεζούς. Η υποχρέωση βέβαια για τον αποχιονισμό και την καθαριότητα των πεζοδρομίων ανήκει στους ίδιους τους πολίτες, που οφείλουν να καθαρίζουν το τμήμα του πεζοδρομίου που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι ή το κατάστημά τους. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Δημ. Νάστο από σήμερα θα γίνει μία συντονισμένη επιχείρηση με υπαλλήλους του δήμου, που θα βοηθήσουν για τον αποχιονισμό και των πεζοδρομίων. Από την άλλη πάντως οι περισσότεροι πολίτες δε στέκονται στα προβλήματα των μετακινήσεων, απολαμβάνοντας το όμορφο τοπίο που έχει δημιουργήσει το χιόνι στο κέντρο της πόλης και στα περίχωρα.

Αλλά με όλα αυτά που έχουμε ζήσει, εκεί φτάσαμε, να πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο… Αφού γκρινιάζουμε με το παραμικρό, ας πανηγυρίζουμε και για το αυτονόητο… Παίρνει ο φίλος τηλέφωνο από το Νεοχωρόπουλο, να διαμαρτυρηθεί το πρωί της Πέμπτης, γιατί δεν έχουν καθαρίσει το δρόμο (του)… Το (του) προέκυψε στην πορεία, όταν μάθαμε, ότι το σπίτι του διαμαρτυρόμενου είναι… τέρμα Θεού και δεν προσεγγίζεται ούτε με καλό καιρό, όχι με χιόνι 40 εκατοστών… Όπως και να το κάνουμε λοιπόν, εκεί δε γίνεται να φτάσουν τα μηχανήματα από την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα… Και αντίστοιχες άλλες περιπτώσεις και παραδείγματα θα υπάρχουν εκατοντάδες… Ακόμη και στα στενά δρομάκια της πόλης, δε γίνεται να μπει το μηχάνημα…

Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα

Πήγε να μπει στη Μετσόβου και διαμαρτύρονταν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ που είχαν σταθμεύσει δεξιά κι αριστερά, γιατί το χιόνι μαζεύοντας στα οχήματα και δε θα μπορούσαν να ξεπαρκάρουν!

Παρότι οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες από την Τετάρτη, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης δεν λειτούργησε ούτε χθες. Αρκετοί πάντως ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στα καταστήματά τους, χωρίς να περιμένουν πελατεία, αλλά μόνο για να καθαρίσουν τις εισόδους και τα πεζοδρόμια έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα για όσους θέλουν να εξυπηρετηθούν. Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλ-

Ούτε να πανηγυρίζουμε λοιπόν πρέπει και να θριαμβολογούμε, όπως κάνουν ορισμένοι, ούτε και να τα βλέπουμε όλα μαύρα… Και όπως μάς είπε μία κυρία στο κέντρο της πόλης χθες… «Ας το απολαύσουμε και λίγο και να μην γκρινιάζουμε με το παραμικρό»…

λογος Ιωαννίνων τοποθετείται πολιτικά (!) στο φαινόμενο της χιονόπτωσης και των προβλημάτων που προκάλεσε σημειώνοντας πως δεν είναι τυχαίο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής... Η επιλογή αυτή σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο έγινε από τον Δήμο την Περιφέρεια και την κυβέρνηση νυν και πρώην «...όπου εργάζονται για τη διάλυση των υπηρεσιών, για την έλλειψη υποδομών, για την απελευθέρωση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με αφορμή τη χιονόπτωση φέρνουν στην επιφάνεια με ακόμη πιο έντονο τρόπο ζητήματα οικονομικής επιβίωσης, προστασίας της ζωής, της περιουσίας και της ασφάλειας των εμπόρων, των επαγγελματιών και κάθε λαϊκής οικογένειας. Εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι δεν κινδυνεύουμε από τα φυσικά φαινόμενα αλλά από τις συνέ-

πειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής.Τα οικονομικά μας προβλήματα καθώς και τα προβλήματα ασφάλισης-υγείας-πρόνοιας θα οξυνθούν ακόμα παραπέρα. Με αφορμή λοιπόν τα προβλήματα που δημιουργεί η χιονόπτωση απαιτούμε και διεκδικούμε από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο να ικανοποιηθούν ορισμένα έκτακτα μετρά ανακούφισης για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους. - Άμεση αποκατάσταση και ομαλοποίηση των ρυθμών της ζωής της πόλης και ευρύτερα του λεκανοπεδίου - Αναστολή - μείωση των υποχρεώσεών μας προς τις τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικούς φορείς, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΙ - Διασφάλισης της παρουσίας των γιατρών και εξοπλισμού με φάρμακα στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας - Μείωση των ανταποδοτικών τελών - Έκτακτη συμπληρωματική ενίσχυση για το πετρέλαιο θέρμανσης».


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Βελτιωμένη η εικόνα στο οδικό δίκτυο Α

ισθητά βελτιωμένη ήταν η χθεσινή εικόνα στους δρόμους της πόλης και της περιφέρειας με δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, των δήμων και μισθωμένα από ιδιώτες, να εργάζονται για τον αποχιονισμό των οδικών αρτηριών. Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρέθηκαν και στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της βοήθειας προς το δήμο Ιωαννιτών για να αντιμετωπίσει συνθήκες που όμοιές τους είχαν να εμφανιστούν στην πόλη εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε, ότι η κίνηση στους περισσότερους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους έχει αποκατασταθεί εκτός από συγκεκριμένες επαρχιακές οδούς όπου χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε, τα οχήματα χρειάζονται αλυσίδες στη Φούρκα, στην Αετομηλίτσα, στο Δίστρατο, στο δρόμο από Συρράκο- Καλαρρύτες, αλλά και στη Βωβούσα. Προτεραιότητα της Πολιτικής Προστασίας είναι και ο καθαρισμός αλλά και η ρίψη αλατιού ώστε να μην δημιουργείται πάγος που είναι άλλωστε και το πλέον επικίνδυνο για οδηγούς και πεζούς. «Ρίχνουμε τόνους αλάτι σε όλα τα σημεία ενώ τα μηχανήματα καθαρίζουν διαρκώς» είπε, τονίζοντας ότι «προβλή-

ματα υπάρχουν εντός του λεκανοπεδίου», σημειώνοντας την ανάγκη να δοθεί πρόσβαση στους πολίτες: «Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τους δήμους και θα επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαυρογιώργος ξεκαθαρίζοντας ότι η συνεργασία αφορά όλους τους δήμους. Σε ερώτηση εάν υπάρχει αλάτι για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα από τους δήμους αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων, ο κ. Μαυρογιώργος ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι προμηθεύτηκαν τόνους αλάτι από τις αλυκές.

Ασθενείς χιονοπτώσεις τη Δευτέρα Ο κ. Μαυρογιώργος αναφέρθηκε και στις επόμενες μέρες λέγοντας ότι αναμένεται βελτίωση από το Σάββατο ενώ σημείωσε, ότι αναμένεται νέα χιονόπτωση- μικρότερης έντασης, την Δευτέρα. Το στοίχημα είναι να προλάβουν, να καθαρίσουν ώστε να μην πέσει και νέο χιόνι στο ήδη υπάρχον, γιατί τα προβλήματα θα μεγαλώσουν. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι και οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν που θα μετατρέψουν το χιόνι σε πάγο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στα πόστα τους όλοι στο ΠΓΝΙ Σ

τις θέσεις τους βρισκόταν σχεδόν στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων κόντρα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΠΓΝΙ Φ. Βάββα, βρέθηκαν στις θέσεις τους προκειμένου να συμβάλλουν και να βοηθήσουν όσους το χρειάστηκαν. Η πρόσβαση στο Νοσοκομείο ήταν ανοιχτή και ο διοικητής ευχαρίστησε τις συναρμόδιες υπηρεσίες για τα μηχανήματα που διέθεσαν προκειμένου η πρόσβαση να είναι εφικτή. Ο κ. Βάββας ευχαρίστησε δημόσια όλους τους εργαζόμενους ενώ μια καλή κουβέντα κράτησε και για τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ που κινητοποιήθηκε για να μεταφέρει από και προς το Νοσοκομείο τους εργαζόμενους. Η διοίκηση του ΠΓΝΙ μίσθωσε δύο λεωφορεία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και να λύσει το θέμα της μετακίνησης που είχε ανακύψει, καθώς τις πρώτες ώρες ήταν αδύνατον να κινηθεί όχημα μέσα στη πόλη αλλά και εκτός αυτής. Ευχαρίστησε και το ΕΚΑΒ που όπως είπε έσπευσε να βοηθήσει με πολλούς τρόπους με γνώμονα πάντα την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Έπεσαν αρκετοί… Ενδιαφέρον έχει και ο αριθμός των αν-

θρώπων που έφτασαν στο ΠΓΝΙ την ημέρα της χιονόπτωσης. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών είχαν πέσει στον πάγο και χρειάστηκε να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ κάποιοι μπήκαν και στην Ορθοπεδική Κλινική. «Υπήρχαν συμπολίτες μας που έπεσαν και χρειάστηκε να τους δουν γιατροί, ενώ

είχαμε και επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης. Δεχτήκαμε 35 συνολικά περιστατικά ενώ είχαμε και 32 τακτικά», είπε, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ο Γ. Στέφος ενημερώθηκε για τα προβλήματα Διαδοχικές συναντήσεις με τις τοπικές αρχές είχε χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Στέφος προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση στα Γιάννενα και στις γύρω περιοχές. Όπως ανέφερε οι εμπλεκόμενοι φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών κάνουν προσπάθειες για να επιλύσουν τα προβλήματα μιας και το φαινόμενο ήταν έντονο και μεγάλης διάρκειας. «Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στις θέσεις τους και κάνουν αγώνα να λύσουν τα προβλήματα με τα μέσα που διαθέτουν» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη οι πολίτες να «επιδείξουν υπομονή» μιας και δεν είναι εύκολο να καθαριστεί όλη η πόλη άμεσα. «Οι φορείς είναι κοντά στον πολίτη και προσπαθούν να βοηθήσουν και να λύσουν προβλήματα. Συμπαραστέκονται με όποιο τρόπο μπορούν. Το ίδιο έγινε και στα δυο νοσοκομεία της πόλης όπου το προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό αλλά και διοικητικό, σε συντριπτική πλειοψηφία ήταν στις θέσεις τους» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Στέφος.

5

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

Παράπονα για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Τη δική της μάχη με τον ισχυρό χιονιά και τους κατάλευκους δρόμους, όχι όμως μόνο τους δημοτικούς, αλλά και το επαρχιακό δίκτυο, δίνει η δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας, από τα ξημερώματα της Τετάρτης. 45 δημοτικά διαμερίσματα βρέθηκαν στη δίνη του χιονιά, όπως και όλος ο υπόλοιπος νομός, με τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Δήμου να κινείται από τις 5 τα ξημερώματα για τον αποχιονισμό, με κύρια στόχευση να μην κλείσει κανένας δρόμος και να μην αποκλειστεί κανείς συμπολίτης και καμία κτηνοτροφική ή αγροτική εκμετάλλευση. Με μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα ιδιωτικά η μάχη συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας με το δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι σε αντίθεση με ότι συνέβη σε όλους τους υπόλοιπους δήμους, ακόμη και με το δήμο Ιωαννιτών, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου δεν συνέδραμε το δήμο Ζίτσας, ούτε καν για τον καθαρισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου και της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας. «Παρόλα αυτά, με μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του προσωπικού έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τα περισσότερα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Πλιάκος. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μετ’ εμποδίων τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών, δικαιολογημένων από την πλευρά των πολιτών, χωρίς δυνατότητα να ικανοποιηθούν όμως, έγινε το Αστικό ΚΤΕΛ κυρίως την Τετάρτη και λιγότερο χθες, για τη μη εκτέλεση δρομολογίων. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη χθεσινή ημέρα με το Αστικό ΚΤΕΛ να εξυπηρετεί δρομολόγια προς Ελεούσα, και Πέραμα, αν και με μεγάλη δυσκολία, την Ανατολή, αλλά όχι τον Κατσικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανο Μουστακλή βαρύτητα δόθηκε την Τετάρτη στα δρομολόγια προς ΠΠΓΝΙ και Χατζηκώστα τα οποία εκτελέστηκαν, με τα λεωφορεία να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Χθες, αυξήθηκαν τα δρομολόγια κυρίως στον ιστό της πόλης, ενώ από σήμερα κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς το Πανεπιστήμιο που αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι. «Η αλήθεια είναι ότι το χιόνι μας έπιασε απροετοίμαστους, καθώς δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη ένταση. Υπήρχε ετοιμότητα, υπήρχαν τα λεωφορεία με αντιολισθητικές αλυσίδες, όμως η μετακίνηση ήταν δύσκολη και επικίνδυνη σχεδόν στο σύνολο του οδικού δικτύου. Ακόμη και σήμερα τα περισσότερα λεωφορεία έχουν αλυσίδες, αν και για μία διαδρομή πολλών χιλιομέτρων, οι αλυσίδες μπορεί να χρειάζονται μόνο για μία απόσταση 20 – 30 μέτρων», τόνισε ο κ. Μουστακλής. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


6

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη «δουλειά» ο ιερόσυλος Για απόπειρα κλοπής από Ιερό ναό στην Πρέβεζα, κατηγορείται ένας 32χρονος, ο οποίος συνελήφθη μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας. Ειδικότερα, ο δράστης «πιάστηκε» τη στιγμή που είχε εισέλθει, σπάζοντας παράθυρο, στο εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Ο ένας έκλεψε, ο άλλος αγόρασε το κλεμμένο κινητό Κλοπή από αυτοκίνητο που έγινε στην Καλαμιά Άρτας, εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα, των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 43χρονου για κλοπή και ενός ακόμη 47χρονου, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων που προέκυψαν από το προανακριτικό έργο, ταυτοποιήθηκε η δράση του 43χρονου, στην κλοπή από ανασφάλιστο αυτοκίνητο που έγινε το μεσημέρι της 2ας Ιανουαρίου στην Καλαμιά, απ’ όπου αφαίρεσε μία γυναικεία τσάντα, η οποία περιείχε χρηματικό ποσό, προσωπικά έγγραφα, διάφορα κλειδιά και δύο κινητά τηλέφωνα. Η εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας επικεντρώθηκε στη συνέχεια στη διερεύνηση της εμπλοκής ενός ακόμη 47χρονου, τον οποίο βαρύνει η κατηγορία της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, καθώς όπως διαπιστώθηκε ο 43χρονος δράστης του πούλησε, έναντι χρηματικού ποσού, το ένα από τα δύο κλεμμένα κινητά τηλέφωνα. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΠ. ΤΖΙΑΛΛΑΣ Πολιτικός Μηχανικός - Μ.Β.Α. - Ενεργειακός Επιθεωρητής - Εκτιμητής Ακινήτων Μελετητής Δημοσίων Έργων Β’ Τάξης Διεκπεραιώνει εργασίες: • Άδειες Δόμησης - Τακτοποίηση αυθαιρέτων κτιρίων βάσει Ν. 4014/2011 • Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για πωλήσεις - ενοικιάσεις ακινήτων • Βεβαιώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων (Γονικές Παροχές - αγορές - πωλήσεις) • Εκτιμήσεις εμπορικής αξίας ακινήτων (όλων των χρήσεων κτιρίων) • Μελέτες Αρχιτεκτονικές - Στατικές συμβατικών, Μεταλλικών και από φέρουσα τοιχοποιία κτιρίων • Σύνταξη Τεχνικών Μελετών για την υπαγωγή επενδυτικών προτάσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο και σε λοιπά Ευρωπαϊκά Προγράμματα • Τοπογραφικά Σχέδια Δ/νση: Κουγκίου 9 - Ισόγειο - Ιωάννινα Τηλ. - Fax: 2651033706, κινητό: 6947154262, e-mail: ntziall@gmail.com

Νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων, άνω των 55

Π

ρόγραμμα 12μηνων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους δήμους, για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 67 ετών, ανακοίνωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων που θα αφορά 10.500 άτομα γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους και να φτάσει τα 600 ευρώ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε

επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη, η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι στο επόμενο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, για την απασχόληση 10.500 ατόμων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω και της ηλικίας τους, θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε το ποσό των 500 ευρώ, που είναι η συνεισφορά του κράτους, να φτάσει μέχρι και τα 600 ευρώ και η συνεισφορά του κράτους που σήμερα είναι στα 381 ευρώ να αυξηθεί στα 500 ευρώ.

Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Ερώτηση για τις μονάδες χρόνιων παθήσεων Ανενεργό στην πράξη είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις μονάδες χρόνιων παθήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υποστηρίζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Β. Γιόγιακας και Μ. Κόνσολας καταθέτοντας διευκρινιστική Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 1974 που ισχύει για τις μονάδες χρόνιων παθήσεων δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και προδιαγραφές τους. Ζητούν δε να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία νέου νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις μονάδες αυτές να χαρακτηριστούν ως πάροχοι δευτεροβάθμιας περίθαλψης ώστε να μπορούν να συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και με ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ

Σε απόγνωση οι παραγωγοί βιολογικών καλλιεργειών

Α

πό τα ποσά των επιδοτήσεων για βιολογικές καλλιέργειες στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2013-2017 έχει καταβληθεί μόνο αυτό που αντιστοιχεί για το 2013.Το θέμα της Κυβερνητικής ολιγωρίας ως προς την καταβολή των σχετικών επιδοτήσεων ανέδειξε στη Βουλή με ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο Γιώργος Στύλιος. Εκτός όμως από τις καθυστερήσεις, συνεχίζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επειδή το ποσό επιδότησης ανά στρέμμα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, πολλοί καλλιεργητέςσκέφτονται να αποχωρήσουν από αυτό. Όμως και στην περίπτωση αυτή

βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι θα χάσουν τα χρήματα που τους οφείλονται και θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που τους έχει κατα-

βληθεί για το έτος 2013. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και το μεγάλο κόστος: παραγωγής, βιολογικής πιστοποίησης, ασφαλίστρων και ασφαλιστικών εισφορών,σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης, έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε δεινή θέση. Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων: Που οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων για τις βιολογικές καλλιέργειες, εάν προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει στην καταβολή τους και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των παραγωγών.

Είχε εξειδικευτεί στις διαδικτυακές απάτες Πλοκάμια παντού, είχε απλώσει ο 28χρονος που εξαπατούσε πολίτες μέσω του διαδικτύου. Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη διακρίβωση της δράσης 28χρονου, ο οποίος μέσω ψεύτικων προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξαπατούσε πολίτες και τους αποσπούσε χρηματικά ποσά, εξιχνιάστηκαν, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, άλλες οκτώ υποθέσεις απάτης και απόπειρων απάτης. Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 28χρονος με την ίδια μεθοδολογία και συγκεκριμένα με το πρόσχημα της οικονομικής ανάγκης, προσέγγισε την 21η και 23η Νοεμβρίου, μέσω πλαστών προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη δύο γυναίκες, ηλικίας 38 και 41 ετών, αποσπώντας από αυτές το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, με τη χρήση κωδικών προπληρωμένων καρτών. Επίσης, εξακριβώθηκε ότι με τον ίδιο τρόπο και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, αποπειράθηκε να εξαπατήσει ακόμη έξι ημεδαπούς. Η συμπληρωματική δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

7

Πήραν άδεια από τη σημαία στη ΔΕΥΑΙ! Ά

δεια από την... σημαία, χωρίς να έχουν ενημερώσει καν τους προϊσταμένους τους, πολύ δε περισσότερο τη διοίκηση, πήραν χθες Πέμπτη οι μισοί σχεδόν διοικητικοί υπάλληλοι και ταμίες της ΔΕΥΑΙ!

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ενώ την Τετάρτη, με την ισχυρή χιονόπτωση να συνεχίζεται, τα ταμεία της ΔΕΥΑΙ στην οδό Αβέρωφ και στη Ριζάρειο λειτούργησαν κανονικά, χθες οι πολίτες που έσπευσαν να εξυπη-

ρετηθούν είδαν την πόρτα... σφαλιστή και τα κλειδιά παρμένα... Τα ταμεία της ΔΕΥΑΙ δε λειτούργησαν, αφού δεν προσήλθε κανείς υπάλληλος, κατάσταση που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τους πολίτες που προσπάθησαν να εξυπηρετηθούν. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε και την αντίδραση της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ με τον αντιπρόεδρο Μ. Χρυσοστόμου να επιτίθεται σε βάρος των υπαλλήλων και να μεταφέρει την εντολή που δόθηκε από τον Δήμαρχο και πρόεδρο του Δ.Σ, να διενεργηθεί ΕΔΕ για τους λόγους της απουσίας του 50% των υπαλλήλων, προαναγγέλλοντας την επιβολή ποινής. Μιλώντας στο ITV ο κ. Χρυσοστόμου έκανε λόγο για «χαϊδεμένους υπαλλήλους» από τις δημοτικές αρχές, αλλά και για υπαλλήλους που ενώ ισχυρίζονται ότι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στη δουλειά τους, αναρτούσαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παίζοντας χιονοπόλεμο. «Δυστυχώς τα ταμία της επιχείρησης δεν άνοιξαν χθες, γιατί κάποιοι υπάλληλοι, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν δεν προσήλθαν στη δουλειά τους. Ζήτησα ήδη από την υπηρεσία και τους προϊσταμένους τα ονόματα όσων απουσίαζαν και με εντολή του δημάρχου θα διενεργηθεί ΕΔΕ και οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα κοινοποιηθούν και στα μέσα ενημέρωσης. Δε γίνεται να κοροϊδεύουν τους πο-

Αναβολή παράστασης στα ΙΚΕΑ Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν στην αναβολή διεξαγωγής της παράστασης «Το παιδί και το όνειρο» με την επιμέλεια της Κάρμεν Ρουγγέρη, που επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή στο κατάστημα ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα. Το κατάστημα θα ενημερώσει σύντομα για τη νέα ημερομηνία παρουσίασης της παράστασης.

Πρόσκληση των στρατεύσιμων κλάσης 2020 Σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα στρατολογική νομοθεσία, οι στρατεύσιμοι γεννημένοι το έτος 1999 (κλάσεως 2020) που διαμένουν στο Δήμο μας και ανεξάρτητα από τον τόπο εγγραφής τους στα μητρώα αρρένων, υποχρεούνται να καταθέσουν στην Στρατολογική Υπηρεσία Ηπείρου στην Δ/νση: Λεωφόρος Δωδώνης 39-Ιωάννινα ή και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Δελτίο Απογραφής από 2 Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2017. Κατά την παρουσίασή τους πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους: 1. δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Ελληνικό Διαβατήριο, 2. βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και 3. βεβαίωση ΑΜΚΑ η οποία εκδίδεται από το δικτυακό τόπο www.amka.gr Επίσης, εφόσον έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον ιατρική γνωμάτευση ή βεβαίωση,. Οι διαμένοντες στο εξωτερικό θα απογραφούν στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές υποχρεούμενοι να προσκομίσουν, εφόσον δε διαθέτουν κάποιο από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, επίσημα ξενόγλωσσα έγγραφα απόδειξης της ταυτοπροσωπίας τους. Η μη κατάθεση του Δελτίου Απογραφής εντός της παραπάνω προθεσμίας συνεπάγεται διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες (μηνιαία ή δίμηνη στρατιωτική υποχρέωση σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή μη υποβολής αντίστοιχα).

λίτες και τη διοίκηση. Είναι αδιανόητο να ήρθαν την Τετάρτη με τη χιονόπτωση και να μην πάτησαν το πόδι τους την Πέμπτη. Δε νοείται κάποιοι που μένουν στο κέντρο να μην μπορούν να μετακινηθούν είτε με τα πόδια, είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε με αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους. Οι υπάλληλοι στα ταμεία και στις βλάβες έπρεπε να βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους. Δηλαδή οι υπάλληλοι που άνοιξαν χθες το βιολογικό ή που δούλεψαν στην Κρύα είναι κορόιδα; Δεν

πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, ίσως μάλιστα συγκαλέσουμε και έκτακτο Δ.Σ. για το θέμα αυτό. Ο κόσμος υποφέρει, έρχεται να πληρώσει και να εξυπηρετηθεί και αυτοί κρύβονται ή ανεβάζουν φωτογραφίες στο Facebook δείχνοντας πόσο ωραία περνούν στα χιόνια. Και θα ελεγχθούν και θα τιμωρηθούν», τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου εκφράζοντας παράλληλα τη συγγνώμη της επιχείρησης προς τους πολίτες για την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν.


8

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Η επιφυλλίδα της Παρασκευής

Στα κορυφαία της χώρας και το 2016

Ο αδιέξοδος κύκλος της βίας: αιτιοπαθογένεια και αντιμετώπιση

Τ

Α

ην ευκαιρία για ένα μίνι απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και ταυτόχρονα της παρουσίασης του σχεδιασμού για το 2017, πρόσφερε στη διοίκηση του ΠΓΝΙ, η χθεσινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Ο διοικητής του νοσοκομείου Φ. Βάββας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για το νέο έτος, που είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών, για τη νέα πτέρυγα και η αναδιοργάνωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και των εξωτερικών ιατρείων, για να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασθενών στην εξυπηρέτησή τους. Επίσης, επιθυμούν να πιστοποιήσουν το Πανεπιστημιακό, ως νοσοκομείο, φιλικό στο θηλασμό καθιστώντας το και πάλι κέντρο αναφοράς και σε αυτό το τομέα. Ο κ. Βάββας αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση των προσλήψεων προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων-χρόνιων αναγκών του νοσοκομείου. Όπως είπε και ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι προσλήψεις και να καλυφθούν οι ανάγκες. Ο Φώτης Βάββας κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό ανέφερε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υποδέχτηκε τουλάχιστον 315 χιλιάδες ανθρώπους κάτι που το καθιστά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον διοικητή δαπανήθηκαν τουλάχιστον 3,5 εκ. ευρώ για την περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς τις απαραίτητες παροχές υγείας. Κάτι ανάλογο έγινε και για τους πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τον κ. Βάββα, που ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Επιλύθηκαν χρόνια ζητήματα Ο κ. Βάββας είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος και το χειροκρότημα των παριστάμενων στην αίθουσα, που επικύρωσε τις προσπάθειες που έγιναν. Τον χρόνο που έφυγε, προωθήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προμήθεια σημαντικών μηχανημάτων που θα συμβάλλουν στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη.

Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την νέα κτιριακή μονάδα ενώ προχώρησαν και υποβλήθηκαν τα σχετικά έγγραφα για να λάβουν πιστοποίηση πολλές μονάδες του Νοσοκομείου καθιστώντας το σημείο αναφοράς στην Ελλάδα. Εξίσου σημαντικές και οι δωρεές ανάμεσα στις οποίες ο μαγνητικός τομογράφος με ειδικό software για παιδιά, αλλά και η υγρή βιοψία που δόθηκε και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά μιας και οι δυνατότητες που δίνει η μέθοδος αυτές είναι πολλές. Η πρώτη δωρεά είναι από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ η δεύτερη από την Πανευρωπαϊκή Ογκολογική Εταιρεία.

ν μας έλεγε κάποιος να χαρακτηρίσουμε την εποχή μας με μια λέξη, σίγουρα αυτή θα ήταν η βία. Κυρίαρχη η παρουσία της παντού : στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην κοινωνία, στις διακρατικές σχέσεις, στην οικουμένη. Δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αποτελεί ενδημικό φαινόμενο της καθημερινότητάς μας. Ένας ατελείωτος όσο και αδιέξοδος κύκλος βίας. Γιατί ο κύκλος της βίας μπορεί να ανοίγει, δεν κλείνει όμως ποτέ και τα αποτελέσματά της είναι οδυνηρά : αίμα, δυστυχία και αμέτρητος ανθρώπινος πόνος . Ενώ πελώρια «γιατί» γυρεύουν κάθε φορά μια λογική απάντηση.

Του Γιάννη Γιώσα, Φιλόλογου – Συγγραφέα

Οι εργαζόμενοι Το λόγο πήρε ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Φλούδας που αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει αλλά και σε αυτά που θα πρέπει να προωθηθούν προς επίλυση και έχουν να κάνουν κυρίως με τις προσλήψεις προσωπικού. Ο κ. Φλούδας υποστήριξε ότι παρά τις ανακοινώσεις από πλευράς Υπουργείου, ακόμη δεν έχουν έρθει πάρα ελάχιστοι νέοι εργαζόμενοι για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου που εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες.

Άλλοι χαιρετισμοί Στο χαιρετισμό του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα κ. Καρβούνης υποστήριξε, ότι τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά επισήμανε τις ικανότητες και το φιλότιμο των εργαζομένων που παλεύουν προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες, παρέχοντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών Σπύρος Δερδεμέζης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά ξεκαθάρισε, ότι οι διοικήσεις είναι στο πλευρό των υπαλλήλων. Κλείνοντας είπε ότι και οι πέντε διοικήσεις των νοσοκομείων της Ηπείρου παλεύουν να επιλύσουν διάφορα θέματα τα οποία, πολλές φορές, δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μ. Πασχόπουλος και ο αναπληρωτής πρύτανη Ανδρ. Φωτόπουλος.

Ο ορισμός της στα λεξικά κλασικός: οι πράξεις ακόμη και τα λόγια επιθετικότητας και κατάχρησης που προκαλούν ή σκοπεύουν να προκαλέσουν τον εγκληματικό σωματικό ή ψυχικό τραυματισμό ή τη ζημιά στα πρόσωπα, στα ζώα και την περιουσία. Τα είδη και οι μορφές της πάρα πολλές: σωματική, ψυχολογική, ενδοοικογενειακή, κοινωνική, κρατική, αστυνομική, πολιτική, θρησκευτική, σεξουαλική, οπτικοακουστική, καλλιτεχνική, κυνηγετική. Ελληνική θεότητα στην αρχαία Ελληνική Μυθολογία η Βία ως προσωποποίηση της βίας, που μαζί με το Κράτος, το Ζήλο και τη Νίκη αναφέρονται στη Θεογονία του Ησίοδου ως αδέρφια με γονείς τη Στύγα και τον Πάλλαντα και ως μόνιμοι συνοδοί του Δία στην άσκηση της εξουσίας του. Στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου τη συναντάμε, μαζί με το Κράτος, ως υπηρέτες –πιστούς εκτελεστές του Δία να βοηθούν τον Ήφαιστο να δέσει και να καρφώσει τον Προμηθέα στα βράχια του Καύκασου για το μυστικό της φωτιάς που τόλμησε να αποκαλύψει στους ανθρώπους. Από τότε ως φαινόμενο δεν έπαψε ούτε στιγμή να συντροφεύει τους ανθρώπους στην προσπάθειά τους αλληλοϋπερίσχυσης τόσο σε διαπροσωπικό –διατομικό όσο και σε συλλογικό-διακρατικό επίπεδο, σε σημείο που ο Καρλ Μαρξ (θεωρητικός του επιστημονικού σοσιαλισμού) να τη χαρακτηρίσει «μαμή της Ιστορίας», συνδέοντας την άμεσα με την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας, τις οικονομικές σχέσεις, τις μορφές εξουσίας που αυτές συνεπάγονται και τέλος με τη διαδικασία συνειδητοποίησης των μαζών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε σε οικουμενικό επίπεδο μια άνευ προηγουμένου έξαρσή της και μάλιστα στην πιο ακραία της μορφή ως τρομοκρατία, ενώ συνήθη είναι και τα περιστατικά ακραίας κρατικής -αστυνομικής βίας κατά αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Μόνο που στις περιπτώσεις της κρατικής βίας τη βαφτίζουμε «κατασταλτική», ενός στις περιπτώσεις ακόμη και στοιχειώδους άμυνας των πολιτών «εγκληματική» ή ακόμη και «τρομοκρατική». Στα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας, από το 2010 και μετά, η βία αποτελεί ενδημικό φαινόμενο της καθημερινότητάς μας με την εγκληματικότητα να χτυπάει κόκκινο.Καταδυόμενοι στο βάθος των γενεσιουργικών της αιτίων μπορούμε να συναντήσουμε την κοινωνική, ακόμη και σε διεθνικό επίπεδο αδικία, κυρίως υπό τη μορφή των ακραίων οικονομικών ανισοτήτων και ταξικών διαφορών, την έξαρση της ανεργίας με αποτέλεσμα την φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων και την εξαθλίωση σημαντικού τμήματος της κοινωνίας . Η συνακόλουθη της επίδειξης ισχύος και επιβολής από τους ισχυρούς της Γης οικονομική απληστία οδηγεί σε πολεμικές συρράξεις σε πλείστα σημεία του Πλανήτη με

Δε θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αποτελεί ενδημικό φαινόμενο της καθημερινότητάς μας. Ένας ατελείωτος όσο και αδιέξοδος κύκλος βίας. Γιατί ο κύκλος της βίας μπορεί να ανοίγει, δεν κλείνει όμως ποτέ και τα αποτελέσματά της είναι οδυνηρά: αίμα, δυστυχία και αμέτρητος ανθρώπινος πόνος. τα γνωστά προβλήματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και τη βάναυση καταπάτηση ακόμη και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Ο κοινωνικός αποκλεισμόςκαι συνακόλουθος απομονωτισμός μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας στρέφει αναπόφευκτα πολλούς ανθρώπους, ιδίως νεαρής ηλικίας ,στο κοινωνικό μίσος και στη λεγόμενη «κοινωνική εκδικητικότητα» (ο Ζακ Εμπραχίμ, πρώην τρομοκράτης στη Γαλλία, κάνει λόγο για «συναισθηματική ικανοποίηση που δίνει η βία στους ανθρώπους», Εφημ. Καθημερινή 31.12.016), ενώ η αποτυχία των δυτικών κοινωνιών να ενσωματώσουν στον οργανισμό τους μετανάστες και πρόσφυγες μη αποδεχόμενες την πολιτισμική και κυρίως τη θρησκευτική διαφορετικότητά τους, εκτρέφουν εν δυνάμει τρομοκράτες. Έτσι εξηγείται γιατί άτομα νεαρής ηλικίας προβαίνουν σε πράξεις βίας προκειμένου να αυτοεπιβεβαιωθούν, αφού τους στερήσαμε ως κοινωνία το απαιτούμενο ηθικό αξιακό σύστημα, ωθώντας τα στην υιοθέτηση των αρχών ακραίων τρομοκρατικών οργανώσεων. Αν η εξάλειψη της βίας αποτελεί ουτοπική επιδίωξη, ο περιορισμός της καθώς και ο μετριασμός της έντασής της μπορεί να αποτελέσει εφικτό ατομικό και συλλογικό στόχο. Η αγωγή της μη βίας (για να θυμηθούμε το κεντρικό σύνθημα της διδασκαλίας του Μαχάτμα Γκάντι, αυτού του ανεπανάληπτου κήρυκα της ειρήνης) από την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία, ακόμη και από το κράτος, αν και σε αυτό, φανερά ή κρυφά υπάρχει ως συστατικό του στοιχείο(η ετυμολογία της λέξης, από το «κρατέω- ω» = επικρατώ, παραπέμπει σε κάτι τέτοιο), είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Το ηθικό αξιακό σύστημα που οφείλουμε να εμφυσήσουμε ως κοινωνία στα μέλη της, με τους πολιτικούς, «παιδαγωγούς του λαού» κατά την αρχαία αντίληψη, πρωτοπόρους σε κάτι τέτοιο, συνιστά το επόμενο μεγάλο βήμα. Τέλος, η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας μαζί με την εμπέδωση κοινωνικής δικαιοσύνης και τη συνακόλουθη εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων -ακραίων στις μέρες μας – με τη διασφάλιση στοιχειώδους βιοτικού επιπέδου και ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε όλους τους ανθρώπους που διαβιούν στους κόλπους κάθε κοινωνίας, κρίνεται ως αναγκαία επίσης προϋπόθεση για την άμβλυνση της βίας σε κάθε της μορφή. Ας αντιληφθούμε ότι η βία στην όποια της μορφή και τηρουμένων των σχετικών αναλογιών δεν ήταν ποτέ πράξη επαναστατική, ήταν εξουσιαστική γιατί αναιρεί το επιχείρημα και το διάλογο, και υποτάσσει την αντίθετη άποψη με την εξουσία της βίας. Άλλωστε, κατά την κλασική άποψη του Γάλλου κληρικού (19ος αι) Jean Lacordaire «η βία γεννά βία» οδηγώντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο ανακύκλησης και ανακύκλωσής της, με μεγάλα θύματα τη δημοκρατία και τους λαούς.


ρεπορτάζ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Μέριμνα των κυνηγών για την τροφή των πουλιών της λίμνης Ο

ι περισσότεροι πολίτες που βρέθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στην παραλίμνια περιοχή είχαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν μοναδικές εικόνες στη χιονισμένη Παμβώτιδα. Ελάχιστοι όμως ήταν εκείνοι που σκέφθηκαν ότι οι φωτογραφίες αυτές θα ήταν πολύ διαφορετικές εάν δεν υπήρχαν για παράδειγμα οι κύκνοι ή τα άλλα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στην λίμνη. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε όλο το λεκανοπέδιο απειλούν τη ζωή των μικρών αυτών ζώων και η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, στο πλαίσιο υλοποίησης φιλοθηραματικών δράσεων πραγματοποίησε χθες μία ευρεία επιχείρηση, σε διάφορα σημεία του παραλιμνίου από την Αμφιθέα και τους Λογγάδες μέχρι την Καστρίτσα και την Πλατεία Μαβίλη, ρίχνοντας τροφές για κάθε ζώο που βρίσκεται στην περιοχές αυτές. Μαζί με τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Ε’ ΚΟΗ Χαρ. Μπρέχας, που τόνισε ότι αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση της οικογένειας των κυνηγών, στην πράξη όμως όλων των πολιτών, να ενδιαφερθούν για κάθε τι που έχει να αντιμετωπίσει αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και την έλλειψη τροφής. «Είναι δεδομένο ότι πολλά από αυτά τα ζωάκια δε θα αντέξουν τις ημέρες της κακοκαιρίας και θα χαθούν. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να βρίσκουν τροφή είτε πρόκειται για θηραματικό πληθυσμό που βρίσκεται στη λίμνη ως αποδημητικό, είτε για μη θηραματικό πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Μπρέχας. ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

- Οδοντικά Εμφυτεύματα - Θεραπεία Περιοδοντίτιδας και Ουλίτιδας - Μικροχειρουργική

9


10

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Οι σελίδες της εφημερίδας είναι ανοιχτές στις ειδήσεις για εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων. Μπορείτε να στείλετε την ανακοίνωσή σας στο e-mail: ele@ele.gr

8 Κόβουν την πίτα τους • Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων εύχεται για το νέο έτος, Χρόνια Πολλά, ευτυχισμένα, με υγεία και δημιουργικότητα και προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη, στην κοπή της βασιλόπιτας, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και ώρα 7:00 μμ στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, Χρηστοβασίλη 8. • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσκαλεί τους εθελοντές και φίλους του Ερυθρού Σταυρού σε απογευματινή εκδήλωση κοπής πίτας, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Du Lac. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Αντί εισιτηρίου, οι εθελοντές και οι φίλοι του Ερυθρού Σταυρού μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, απορρυπαντικά, χαρτικά και είδη προσωπικής υγιεινής για την κάλυψη αναγκών των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. • Μέσα σε 12 χρόνια, οι παρέες που στην αρχή ήταν μικρές και μετέπειτα τεράστιες συνεχίζουν να γράφουν ιστορία. Οι παρέες ήταν αυτές που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν και έγραψαν ιστορία κάνοντας το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας, τόσο από πλευράς εκδηλώσεων όσο και μαζικών συμμετοχών, το μεγαλύτερο Καρναβάλι σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο. Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε αυτός ο θεσμός, αλλά γιγαντώθηκε. Γεγονός που φανερώνει ότι ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι το Κομιτάτο και οι εκδηλώσεις του, ήταν ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στην κρίση. Επειδή η φλόγα για πολυχρωμία, πολλά χαμόγελα, κέφι και δημιουργία δε σταματά στο Κομιτάτο, έτσι και φέτος απευθύνει κάλεσμα σε φορείς, Καρναβαλιστές και ανθρώπους που αγαπούν αυτό το θεσμό, να βρεθούν το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο καφέ Μητρόπολις του κ. Κόκκαλη στην παραλία Πρέβεζας, που θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Πλούσιος μπουφές από καταστήματα που θα ανακοινωθούν, πίτες, ζωντανή μουσική με τους «Ακριόνιους», εκπλήξεις και λαχειοφόρος αγορά, από δώρα που προσφέρουν καταστήματα της πόλης. Μετά το event «Σύρμα πάνω-σύρμα κάτω» και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας, ζητά τη στήριξη από όλους στην κοπή πίτας του στο Μητρόπολις καφέ, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και ώρα 9 μμ. • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 12.00, θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία του Συλλόγου (Λίνας Τσαλδάρη 1). • Ο Σύλλογος των εν Ιωαννίνοις Μετσοβιτών πραγματοποιεί την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας στο κέντρο «Αγνάντι» (Λεωφ. Στρατηγού Παπάγου 2) την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 11.00 π.μ.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ

Πρόγραμμα Κατάρτισης για τα ενεργειακά φυτά

H

βιοµάζα αποτελεί τη νέα πρόταση της τεχνολογίας σε παγκόσµια και ευρωπαϊκή θεώρηση, σε επίπεδο ενεργειακών πηγών φιλικών προς το περιβάλλον µε δυνατότητα αειφόρου προσφοράς, σε αντιστάθµισµα των ορυκτών που χρησιµοποιούνται ως καύσιµα και της πυρηνικής ενέργειας, παράγοντες που επιβαρύνουν σηµαντικά την ποιότητα του περιβάλλοντος. Η βιοµάζα είναι η σηµαντικότερη πηγή ανανεώσιµης ενέργειας και αποτελεί το 4% της πρωτογενούς ενεργειακής παραγωγής στην Ε.Ε. Μέρος της βιοµάζας αποτελούν τα ενεργειακά φυτά, η καλλιέργεια των οποίων αποτελεί βασικό στοιχείο στην ενεργειακή πολιτική των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης 25 ατόμων διάρκειας 60 ωρών με τίτλο: «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή και πώληση ενεργειακών φυτών» Οι καταρτιζόμενοι δεν λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα παρά μόνο πιστοποίηση μετά το τέλος του προγράμματος. Επειδή απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η ύπαρξη συμμετεχόντων, παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στο Γραφείο ΥποστήριξηςΕνίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής (Υπεύθυνη: κα Κολιού Μαρία, τηλ: 2653360035) του Δ. Ζίτσας προκειμένου να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο «Ψαροτρομάρας» στο Θέατρο Έκφραση

Ο

«Ψαροτρομάρας» έρχεται στο Θέατρο Έκφραση στα Γιάννενα για τρεις παραστάσεις, το Σάββατο στις 17.30 και την Κυριακή 11.30 και 17.30! Το «Κου-Κλο Θέατρο Κρήτης», από το Ηράκλειο, συνεχίζει την περιοδεία του στην Ελλάδα με το έργο της Φρόσως Χατόγλου "Ο Ψαροτρομάρας". Ένα έργο κατάλληλο για παιδιά έως και έκτη δημοτικού. Ένα κουκλοθέατρο διαφορετικό. Με την τεχνική του μαύρου Θεάτρου (black light) και του Muppet Show. Η σκηνή είναι 5 μέτρα μήκος και 2.5 μέτρα ύψος. Χρησιμοποιούνται μεγάλες κούκλες χει-

ροποίητες, κατασκευασμένες από τον θίασό μας. Λίγα λόγια για το έργο: Συναγερμός στην Ψαροχώρα! Έρχεται ο Ψαροτρομάρας να ταράξει τα νερά της ήσυχης ζωής του βυθού. Όλα πρόκειται να αλλάξουν. Ένα τεράστιο παλάτι θα χτιστεί στα συντρίμμια των σπιτιών των ψαριών. Η γόπα, το λυθρίνι, το μπαρμπούνι και όλοι οι κάτοικοι του βυθού κάτι πρέπει να κάνουν. Θα μπορέσουν τα ψάρια μαζί με την φίλη τους την Γοργόνα να τον...ψαρέψουν; Προσοχή όμως, γιατί και τα… κοράλλια έχουν αυτιά. Ένα έργο που μι-

λάει για την δημοκρατία τη συνεργασία και την αλληλεγγύη! Κατάλληλο από 3 έως 93 χρονών. Διάρκεια 55' λεπτά. Είσοδος 6€

ΒΙΠΕ - Πωλούνται δύο συνεχόμενα οικόπεδα των 2 στρ. το καθένα στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Τηλέφωνο: 6946954150

ΑΡΤΑ - Πωλείται οικόπεδο 780 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, κοντά στην εθνική οδό Άρτας - Ιωαννίνων. Τηλέφωνο: 6938113370

ΚΑΣΤΡΟ - Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα για φοιτητές – τριες, χωρίς κοινόχρηστα. Τηλέφωνο: 6946954154

Επαγγελματίας πωλητής με 25 χρόνια προϋπηρεσία σε Ελληνικές επιχειρήσεις, πτυχιούχος ΕΜΠ, ζητά συνεργασία με έδρα τα Γιάννενα και εμβέλεια σε ολόκληρη την Ήπειρο. Εταιρικό αυτοκίνητο απαραίτητο. Τηλ. 6977691471.

Ενοικιάζεται γραφείο 27 τ.μ στο Μέγαρο Κουρτίου, Κατσαδήμα 7 στον 1ο όροφο. Τηλ. 6974753233, 6947384870 Ζητείται πωλήτρια πεπειραμένη και με γνώσεις κομμωτικής για το κατάστημα καλλυντικών «Αρετή». Τηλ. 2651034115

Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας με πολυετή εμπειρία αναλαμβάνει μεταφράσεις και δακτυλογραφήσεις από Αγγλικά σε Ελληνικά (και αντιστρόφως). Τιμές προσιτές. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941693509


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

11

Η πορεία της Κυριακής για τον Ορειβατικό Η πορεία της Κυριακής 15 Ιανουαρίου για τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων θα γίνει προς το Σιάδι Μύγας με τις εξής διαδρομές: - Γέφυρα - Μονή Στομίου (Α Κατηγορία) Ώρες πορείας: 4, Αρχηγός: Δ.Σ - Γέφυρα - Σιάδι Μύγας (Β Κατηγορία), Ώρες πορείας: 7, Αρχηγός: Ματσούκας Γεώργιος - Γέφυρα - Λημέρια Κλεφτών (Γ Κατηγορία), Ώρες πορείας: 8, Αρχηγός: Μπούτζας Γεώργιος Αναχώρηση: 7:30 πμ από την έξοδο του parking της κεντρικής πλατείας. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας και η διαδρομή θα επανεκτιμηθεί επί τόπου. Εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκι, ζευγάρι μπατόν, ατομικό φαρμακείο, αντιανεμικό-αδιάβροχο, γυαλιά ηλίου. Ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων. Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου 7-9 το απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 26510 22138.

8 Έκθεση αγιογραφίας και

Σημαντικές εκθέσεις σε εξέλιξη Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Ιτς Καλέ και το Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα

Τ

ρεις σημαντικές εκθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «Διώνη» φιλοξενείται από τα τέλη Ιουλίου και έως τις 19 Μαρτίου η περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Από τις απαρχές ως την ύστερη αρχαιότητα». Επιπροσθέτως, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου στο Ίτς Καλέ του Κάστρου Ιωαννίνων λειτουργεί από τις 5 Οκτωβρίου και έως τις 5 Μαρτίου η έκθεση «Από την Άπειρο χώρα στην Μεγάλη Ήπειρο. Ηπειρώτες ακολουθώντας την υπερπόντια μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Τέλος του 19ου αιώνα έως τον Μεσοπόλεμο». Παράλληλα, σημαντικός αριθμός ευρημάτων από την συλλογή της Δωδώνης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στην περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Ακρόπολης από τις 20 Ιουνίου έως και τις 10 Ιανουαρίου. Προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η ενότητα του Ιερού της Δωδώνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων για το χρονικό διά-

ζωγραφικής στην Ηγουμενίτσα

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνουν έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τίτλο «Τέχνης εικονίσματα και πολεογραφίες» στο Πνευματικά Κέντρο «Πάνθεον» του Δήμου Ηγουμενίτσας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Ιανουάριου στις 12:00 ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες κατά τις ώρες 18:00-21:00.

8 Έκθεση Κώστα Μαλάμου στην Πινακοθήκη

στημα, που θα διαρκέσει η περιοδική έκθεση, επιλέχτηκαν και τοποθετήθηκαν στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» άλλα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ιερό, προερχόμενα από τις Συλλογές του Μουσείου Ιωαννίνων. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα Μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νο-

εμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Δευτέρα κλειστό, Τρίτη-Κυριακή: 08.00- 15.00 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089) Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων: Δευτέρα κλειστό, Τρίτη-Κυριακή: 08.00- 15.00. Ώρες λειτουργίας περιοδικής έκθεσης: 9.00-15.00 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2561025989)

Ως ένας ύμνος στην Ήπειρο μπορεί να τιτλοφορηθεί η έκθεση ζωγραφικής με έργα του Κώστα Μαλάμου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που φιλοτεχνήθηκαν για την εικονογράφηση του ημερολογίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής το 1972 με θέματα από την Ήπειρο. Η πλούσια συλλογή έργων τέχνης της ΑΓΕΤ «Ηρακλής» για την εικονογράφηση ημερολογίων τής περιόδου 1956 – 2011, παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, το 2011, με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη αξιοποίηση και ανάδειξή της. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. Οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Σάββατο: κλειστά, Κυριακή: 10:00- 13:00 & 18:00-21:00.

Ημερίδα για το ντόπινγκ Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα στις 20 Ιανουαρίου, ημερίδα με θέμα «Το ντόπινγκ καταστρέφει αξίες του πολιτισμού μας» Πρώτος εισηγητής ο Πρόεδρος της Διεθνούς και Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος. Ομιλήτρια, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικολάου Βούτσης, η βουλευ-

τής Ιωαννίνων κυρία Μερόπη Τζούφη Θα προηγηθούν χαιρετισμοί από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη, την Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού και την Αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Πολυξένη

! !! Αναστάσιος

Αργειτάκη. Με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά και πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Κατσιμπάρδη, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου ¨Δημήτριος Χατζής¨, Παλαιά Σφαγεία στις 10:30 π.μ.

!

!

Β. Κορομπίλιας

Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Iατρείο: 28ης Οκτωβρίου 49, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 2651 607074 Τηλ. Ραντεβού: 6944912630 e-mail:koroban1960@gmail.com

!


12

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Σεμινάριο σωματικού θεάτρου στο Politheatro Με την ηθοποιό Άλκηστις Πολυχρόνη και τον μουσικό Gary Salomon ο Politheatro διοργανώνει διήμερο σεμινάριο σωματικού θεάτρου υπό την καθοδήγηση της ηθοποιού και κινησιολόγου Άλκηστις Πολυχρόνη με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον μουσικό Gary Salomon. Κέντρο του σεμιναρίου είναι η καλλιέργεια της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου. Η κινητική επικοινωνία, η αισθητηριακή αντίληψη, η οργανικότητα, εξασκούνται μέσα από την μελέτη του ρυθμού, των παρορμήσεων, και της μουσικότητας. . Ταυτόχρονα μαθαίνουμε πως να δημιουργούμε παρτιτούρες σωματικών δράσεων, και εξερευνούμε την δύναμη του “ομαδικού τελετουργικού” υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής. Οι συμμετέχοντες καλούνται για τις ανάγκες του σεμιναρίου να προετοιμάσουν ένα μικρό μονόλογο της επιλογής τους, μικρής έκτασης (μία παράγραφος), από θεατρικό έργο, ένα ποίημα ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο. Η Άλκηστις Πολυχρόνη είναι ηθοποιός και κινησιολόγος. Τα τελευταία χρόνια μετά την εκπαίδευση της με τους Song

Τ

of the Goat eatre και τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κινησιολογία(RCSSD), μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο, όπου διδάσκει Ensemble eatre and Movement σε δραματικές σχολές, σκηνοθετεί κίνηση και συμμετέχει σαν ηθοποιός σε παραστάσεις. Ο Gary Salomon είναι μουσικός, συνθέτης και μουσικός παραγωγός από το Λονδίνο. Συνθέτει μουσική για κινηματογράφο, θέατρο, και τηλεόραση. Είναι μέλος των Shy Nature( alternative rock) και της ηλεκτρονικής μουσικής κολεκτίβας των Capac με τους οποίους πραγματοποιούν συναυλίες και συμμετέχουν σε μεγάλα φεστιβάλ. Το σεμινάριο θα γίνει 11/2 και 12/2. Κόστος: 45 ευρώ (40 ευρώ για μαθητές & φοιτητές). Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλ. 2651022995 | 6955416236 ηλεκτρονικά στο politheatro2@ gmail.com και στη σελίδα μας στο facebook Politheatro Ioannina. Θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η «Διαθήκη» από τη Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών ην κοινωνική κωμωδία «Η Διαθήκη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κατσάνου παρουσιάζει, για δύο μόνο παραστάσεις, η Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 21:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Βασισμένη σε διήγημα του Γιαννιώτη συγγραφέα Δημήτρη Χατζή «Η Διαθήκη» χρωστά τη θεατρική της μεταφορά στον Μάριο Ποντίκα και αποτελεί τη δέκατη παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας Ραφτανιτών στα δέκα χρόνια παρουσίας της στα θεατρικά πράγματα της πόλης. Την πρωτότυπη μουσική της «Διαθήκης» έγραψε ο Γιαννιώτης μουσικός Βασίλης Ζιάκας, ενώ τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί. Η διάρκεια του έργου είναι μία ώρα & τριάντα πέντε λεπτά

Τ

ενώ σ’ αυτό συμμετέχουν συνολικά δεκαοκτώ ερασιτέχνες ηθοποιοί μέλη της ΘΕΟΡΑ. Η γενική είσοδος είναι 5€, ενώ τα παιδιά μέχρι 12 ετών εισέρχονται στο θέατρο δωρεάν. Λίγα λόγια για το έργο: Ο ηλικιωμένος καθηγητής Ραλλίδης βρίσκεται νεκρός. Ο δαιμόνιος εκδότης της τοπικής εφημερίδας και η σύζυγός του, με όπλο τα κάλλη της, αναζητούν το μυστικό της Διαθήκης…. Πού πάνε τα λεφτά! Στην υπόθεση, μπλέκεται σιγά-σιγά όλη η τοπική κοινωνία. Από το Νομάρχη, τον Αστυνόμο και το Δήμαρχο μέχρι το Μητροπολίτη, την «φιλάνθρωπη» χήρα του πρώην Υπουργού, το Διευθυντή της Τράπεζας και την ξανθιά σύζυγο του! Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν ο μυστηριώδης λοχαγός Λιαράτος αποκαλύπτει, στον εκδότη νέα δε-

δομένα για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση… Παίζουν: (με σειρά εμφάνισης): Νοικοκυρά Λαμπρινή Παπαγιάννη, Τρελός Γιάννης Χουλιάρας, Δήμαρχος Χρήστος Γκόγκος, Αστυνόμος Αθανάσιος Φώτης, Δεσπότης Νίκος Τάτσης, Αντιγόνη Πολυνίκη Χουλιάρα, Δέρβης Μάκης Παπαδόπουλος, Λιαράτος Κώστας Κούρτης, Γαρίδης, Θεόδωρος Καραδήμας, Γωγούσης Γιάννης Ντούρος, Νομάρχης Κώστας Ευθυμίου, Γυναίκα Θάλεια Οικονόμου, Τραπεζικός Σπύρος Χαρίση, Σύζυγος Σπυριδούλα Μπουρνάκα, Διευθυντής Σω-

κράτης Διαμάντης, Πρωτοδίκης Άρης Τσούκης, Γυμνασιάρχης Θεοδώρα Φώτου Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσάνος, Πρωτότυπη Μουσική: Βασίλης Ζιάκας, Β. Σκηνοθέτη- Ενδυματολόγος: Έλλη Κατσάνου, Χορογραφίες: Πέννυ Παπαϊωάννου, Σκηνικά ΘΕ.Ο.ΡΑ, Φων. Διδασκαλία: Όλγα Μπαλωμένου, Παραγωγή μουσικής: Ισίδωρος Παπαγεωργίου, Μιξάζ τραγουδιών Κώστας Φωτίου, Διδασκαλία Παντομίμας: Γιώργος Φλώρος, Φωτισμοί: Ευάγγελος Τζοβάρας, Γραφιστικά: Γούσης Αθανάσιος.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας ην Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 5:00 μ.μ., στην αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας" Ιωαννίνων, ο σύλλογος "Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων - Η Πασσαρών", σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δήμο Ζίτσας, διοργανώνει τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας για τα Ιωάννινα. Στη Συνάντηση θα πάρουν μέρος έξι διαφορετικά Σύνολα - Ορχήστρες Κιθάρας από έξι αντίστοιχες πόλεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων υπερβαίνει τα 140 άτομα. Παρουσίαση των συμμετεχόντων διατίθεται στο ιστολόγιο του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου: http://guitar-ioannina.blogspot.gr/ 2017/01/2.html Πιο συγκεκριμένα, στη Συνάντηση συμμετέχουν με μουσικό πρόγραμμα τα σύνολα και ορχήστρες κιθάρας: • FirePlay – Σύνολο Κιθάρας & Μικρή Ορχή-

Τ

στρα Κιθάρας Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης Μουσική διεύθυνση: Ελένη Τσιλιπάκου • Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου “Sempre Viva” Μουσική διεύθυνση: Ευαγγελία Γούσια • “GuitÃriston” Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας Διδασκαλία-επιμέλεια συνόλου: Ιωάννης Ζορπίδης • Κιθαριστικό Σύνολο Ωδείου «Πολυρυθμία»

Πρέβεζας Μουσική διεύθυνση: Νίκος Ρώσσος • Ορχήστρα Κιθαριστών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Μουσική διεύθυνση: Νάνση Χατζή • Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων «Η Πασσαρών» Διασκευές κομματιών και μουσική διεύθυνση: Γιώργος Νάκης

«Αφήνοντας το Λας Βέγκας» στην Εξαύδα Καιρού επιτρέποντος το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα, θα προβάλει την ταινία «Αφήνοντας το Λας Βέγκας». Οι προβολές θα γίνουν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 20.15 στην οδό Κουντουριώτου 31 με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ για την είσοδο. Θα ακολουθήσουν επίσης οι παρακάτω προβολές. τηλ επικοινωνίας 6945377240 22-23/01 Shame - 29-30/01 Martha Marcy May Marlene

Στις 13 Ιανουαρίου

Ο eodore στο Θέατρο Έκφραση τις 13 Ιανουαρίου ο eodore θα βρεθεί στο Θέατρο Έκφραση στα Γιάννενα για ένα live με κομμάτια από τα δύο προσωπικά του άλμπουμ, το 7 και το It Is But It’s Not. Μαζί με την πενταμελή μπάντα του, ανάμεσά τους και η Melentini, καθώς και μια ομάδα που επιμελείται σταθερά τον ήχο και τα φώτα σε κάθε live του, ο eodore επιχειρεί μέσα από τις παραστάσεις του να παρασύρει το κοινό σε μια διαφορετική εμπειρία,

Σ

άκρως ατμοσφαιρική. Ο 24χρονος eodore είναι ένας συνθέτης, performer και πολυοργανίστας με αξιοσημείωτη πορεία. Oι επιρροές του, από τους Pink Floyd και Radiohead σε συνδυασμό με τις σπουδές του στο πιάνο και την παραδοσιακή ελληνική μουσική, του δίνουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες σύγχρονους δημιουργούς. Σε μια ευρεία γκάμα ατμοσφαιρικής, ψυχεδελικής και ambient υπόστασης, ο ταλαντούχος αυτός μουσικός δίνει μια ιδιάζουσα, δική του ηλεκτρονική post-rock τεχνοτροπία και αντίληψη στη σύνθεση και υλοποίηση της μουσικής του, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες στον κλασικό ρομαντισμό. Παίζουν οι μουσικοί: Φωνή, Πιάνο, synthesizer, glockenspiel και kaoss pad: eodore, Ηλεκτρική κιθάρα: Βασίλης Ντοκάκης, Alessandro Giovanetto, Μπάσο: Νικόλας Παπαχρονόπουλος, Φωνή, synthesizer, glockenspiel,τρομπέτα: Melentini, Ντραμς: Ashley Hallinan Ηχολήπτης: Βαγγέλης Μόσχος, Βοηθός Ηχολήπτη: Βαγγέλης Χασιώτης, Φώτα: Μελίνα Ζερβάκη. Στις 21.30 με γενική είσοδος 6 ευρώ Εισιτήρια θα διατίθενται στην είσοδο του θεάτρου την ημέρα της συναυλίας από τις 20.30

13

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η «Ραπουνζέλ» σε θέατρο για παιδιά Η Παιδική Σκηνή Ροντίδη παρουσιάζει, το παραμύθι «Ραπουνζέλ» σε θεατρική διασκευή, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Ακαδημίας και ώρες 17:00 & 18:30. Γενική είσοδος 6€. Κρατήσεις θέσεων 6944062928. Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν πανύψηλο πύργο στο δάσος, ζει η Ραπουνζέλ, ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα, με τεράστιες, μακριές χρυσαφένιες πλεξούδες που έχουν την μαγική δύναμη να χαρίζουν νιάτα και ομορφιά σε όποιον τις αγγίξει. Η ¨ψευτομητέρα¨ της, που προσπαθεί απεγνωσμένα να παραμείνει νέα και όμορφη, την έκλεψε από τους πραγματικούς της γονείς, μόλις γεννήθηκε και την εγκλώβισε στον πύργο της, με σκοπό να εκμεταλλευτεί την δύναμη των μαλλιών της. Ώσπου μια μέρα όλα αλλάζουν…. Μέσα από μαγικά εφέ, και live τραγούδια, ο μικρός θεατής διασκεδάζει με τους ήρωες του παραμυθιού, συμμετέχοντας μαζί τους, στη δράση της παράστασης επί σκηνής. Η διασκευή – σκηνοθεσία είναι του Κώστα Μελίδη, η μουσική του Χάρη Γκατζόφλια, οι στίχοι της Άννας Μπαλάσκα, η σκηνογραφία της Μάντυς Λάσχου, τα κοστούμια και το make up artist της Ελένης Δημοπούλου, η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Ελένης Χρυσομάλλη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δέσποινα Τσαχουρίδου, Χριστίνα Ντούκα, Νάγια Γραικού, Άσπα Μπατατόλη, Μαριλένα Παπαποστόλου, Λαμπρινός Καμπούρης.


14

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

γιατροί

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ Χ. ΚΩΝ/ΝΟΣ

Ευάγγελος Μιχ. Γκόλας

ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ακτινοδιαγνώστης ΥΠEΡΗΧΟΙ-TRIPLEX Κ. Φρόντζου 1 Τηλέφωνο γραφείου: 26510 26871

Στον καινούργιο Μαγνητικό Τομογράφο μας, διενεργούνται όλες οι Μαγνητικές Τομογραφίες καθώς και οι σύγχρονες εφαρμογές της σε Μαγνητική (Αγγειογραφία, Μαστογραφία, Εντερόκλυση, Χολαγγειογραφία, Πυελογραφία, Φασματοσκοπία, καρδιακής μορφολογίας και λειτουργικότητας και βιωσιμότητας μυοκαρδίου)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Π. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Πλ. Δημ. Χατζή 1, Ιωάννινα Τηλ. 2651075275 – Fax. 2651075285 E-mail : mri-epi@otenet.gr Συμβάσεις με Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και όλα τα ταμεία

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο νευροωτολογίας Διερεύνηση Δυσκαταποσίας Iατρείο: Δωδώνης 10 & Kαλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Tηλ: 26510-49006, Κιν: 6936349006 E-mail: vgolas@otenet.gr - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

Κωνσταντίνος Ελ. Κάτσενος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Παθολόγος

Κ. Φρόντζου 6 Τηλ. 26510 77718

ΜΠΑΚΑΛΗΣ N. ΧΡΗΣΤΟΣ Ειδικός Παθολόγος

Δωδώνης 24 Ιωάννινα Δέχεται: Δευτ.-Παρ. 8.30-2 μ.μ. και 6-8 μ.μ. εκτός Τετάρτης απόγευμα Τηλ: Ιατρείου: 26510 47477 οικίας: 26510 43883

Μετεκπαιδευθείς στην Ωρλ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος) 45332 Ιωάννινα www.katsenos.gr Τηλ. & Fax: 26510 30006Κιν.: 6944 474555 e-mail: info@katsenos.gr

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΑΡΕΤΗ Γ.ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

ΜΑΝΤΖΙΟΥ-ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Παιδίατρος

Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΠΝΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ • ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας ) Triplex αγγείων ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS Δαγκλή 5 (3ος όροφος) (πριν την Αγροτική τράπεζα) Ιωάννινα - Τηλ&Fax: 2651022911 Κιν: 6972698154 Δέχεται καθημερινά 9:30-13:30 Απογεύματα καθημερινά 18:00-21:00 Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Ν. Παπαδοπούλου 8 Δέχεται: Δευτ.–Παρ. 9.00-16.00 με ραντεβού Τηλ. 26510 73350

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Χελάς Ευριπίδης - Νικόλαος Λογοθεραπευτής MSc Human communication City university London Μέλος RCSLT

Δαγκλή 1 κτίριο β, Ιωάννινα Τηλ. 2651301180 Κιν. 6944294967 euri.chelas@gmail. com

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μετεκ. Στο Westminster Hospital, London και Free University Hospital, Amsterdam, π. Διευθυντής ΕΣΥ, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χαρ. Τρικούπη 13Α’ - 1ος όροφος ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Τ.Κ. 45332

26510-77340 Fax: 26510-32276 E-mail: oncodermcenter@gmail.com

Λογοθεραπεία Εργοθεραπεία Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, M.Sc,MRCSLT • Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London • Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης

•Κερκύρας 5, Σεισμόπληκτα • Τηλ. 2651067320, κιν.: 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μετεκ. στο Free University Hospital Amsterdam Χαρτογράφηση Σπίλων - Φωτοθεραπεία - Laser Αποτρίχωση Αντιρυτιδική Θεραπεία - Χημικό Peeling - Μικροδερμοαπόξεση Laser Αγγείων - Σύσφιξη - Κρυολιπόλυση Χαρ. Τρικούπη 13Α’ - 1ος όροφος ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Τ.Κ. 45332

26510-32902 Fax: 26510-32276 E-mail: oncodermcenter@gmail.com

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΣΙΑΡΑΒΑΣ

Χειρούργος Ορθοπαιδικός ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ •ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ - TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΟΠΥΥ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 7.30π.μ. - 9.00 μ.μ. - Σάββατο: 8.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. Ιωάννινα - Δαγκή 7, Τ.Κ. 45444 ΤΗΛ: 26510 - 23 614, 26510 23 615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr• www. epirusdiagnosis.gr

ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΜΑΡΙΑ ΔΑΛΛΑ

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΓPYΠAIOY XPIΣTOΔOYΛA

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΔΡΑΚΟΣ DDS, M.Sc

Ενδοκρινολόγος

Ειδικός Ορθοδοντικός

28ης Oκτωβρίου 36 Δέχεται: Τρίτη-Παρ. 10:00-13:00 Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη 18:00 - 21:00 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού Tηλ: 2651036060 - 6932736306

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γαστρεντερολόγος Ν. Παπαδοπούλου 8, Τηλ. 26510 73221 Δέχεται: Δευτ. – Παρ. 9.00-13.00 Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη: 18.00-20.30

Ψυχίατρος

Χρ. Πάτση 2, (Πλατ.Πάργης), 1ος Όροφος Δέχεται με ραντεβού. Τηλ : 26510 29444, Fax : 26510 29443- Κιν : 6972 084167

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ Μικροβιολόγος

28ης Οκτωβρίου 49 Τηλ. 26510 36461

28ης Οκτωβρίου 49 Τηλ. Ιατρείου: 26510 - 74031

Καθημερινά 09:00-14:00 & 18:00-20:30

TMHMATA • Συμβουλευτικής - Προληπτικής Διατροφής • Παχυσαρκίας Ενηλίκων, Εφήβων, Παίδων • Αύξησης - Βελτίωσης βάρους • Ειδικών Προγραμμάτων Διατροφής • Κλινικής Διατροφικής Παρέμβασης • Αθλητικής Διατροφής • Εναλλακτική θεραπευτική διατροφή Υπηρεσίες: • Διαιτολογική Υποστήριξη • FAT ANALYSIS – Λιπομέτρηση • NUTRI SCREEN TEST - Τεστ Διαθρεπτικών ελλείψεων • B.M.R. ANALYSIS - Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού • Τεστ Τροφικής Ευαισθησίας (Δυσανεξίας) • Τεστ Αντιοξειδωτικής Ικανότητας • Τεστ προδιάθεσης παχυσαρκίας • Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC • Διαιτολογική υποστήριξη στη σκλήρυνση κατά πλάκας • Αξιολόγηση Επιπέδων Ασβεστίου • Διατροφική Εκπαίδευση • «Κατ’ Οίκον» Διαιτολογική Φροντίδα

Αδυνατίστε με τη βοήθεια της Επιστήμης!!!

28ης Οκτωβριου 30 - Ιωαννινα 6946133312 / 6976761852

Χαριλάου Τρικούπη 2, 45444, Ιωάννινα Τηλέφωνο & fax: 2651306070, Κινητό: 6932426010 Ελ. Βενιζέλου 35 και Μουσών, Πρέβεζα Τηλέφωνο & fax: 2682089094 http://www.epirus-orthodontics.gr • email: info@epirus-orthodontics.gr

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Γ. ΚΑΣΚΑΝΗ ΙΑΤΡΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ • Ηλεκτρομυογράφος • Ηλεκτροεγκεφαλογράφος • Προκλητά δυναμικά • ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ • ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 5, (Ημιόροφος), 45444 ΙΩΑΝΝΙΝΑ Το εργαστήριο λειτουργεί με ραντεβού •Ώρες λειτουργίας: Δευτ.:-Παρ.: 9.00π.μ.-2.00μ.μ., Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. •ΤΗΛ.: 26510 36931, FAX: 26510 36743, Κιν: 6944444568


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

αθλητισμός

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

15

Σε κλειστό η προετοιμασία για την Ξάνθη Σ

οβαρές είναι οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας και στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΣ, αφού είναι αδύνατο να βρεθεί βοηθητικό γήπεδο είτε στο ΠΕΑΚΙ είτε οπουδήποτε αλλού, που να είναι εφικτό να γίνει προπόνηση. Οι σκέψεις του τεχνικού επιτελείου για μετακίνηση της ομάδας στην Άρτα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η χθεσινή προπόνηση, δεν υλοποιήθηκαν και έτσι η προπόνηση των παικτών πραγματοποιήθηκε σε μη κανονικές συνθήκες στην αίθουσα στίβου του Εθνικού Σταδίου! Προφανώς δε γίνεται λόγος για νορμάλ προετοιμασία ενόψει της κυριακάτικης αναμέτρησης στην Ξάνθη και το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα έχει επηρεαστεί η ομάδα και ποια θα είναι η εικόνα της στη μεθαυριανή αναμέτρηση. Η σημερινή προπόνηση στις 12 το μεσημέρι, μέχρι αργά χθες το απόγευμα ήταν άγνωστο που θα πραγματοποιηθεί. Το πρόγραμμα της προπόνησης πάντως περιελάμβανε στοιχεία ταχυδύναμης και ειδικής αντοχής με παιγνιώδη μορφή. Απόντες οι Μπέριος και Λίλα οι οποίοι έκαναν θεραπεία, κανονικά μπήκε από χθες ο Γαρουφαλιάς. Οι δύο πρώτοι δεν θα είναι στην αποστολή για την Ξάνθη και η επιστροφή τους αναμένεται στο επόμενο παιχνίδι με τον Πανιώνιο την προσεχή εβδομάδα στους Ζωσιμάδες.

Διαιτητής ο Τίκας Ο διαιτητής Τριαντάφυλλος Τίκας από το Σύνδεσμο Καρδίτσας ορίστηκε να διευθύνει την αναμέτρηση της Ξάνθης. Ο Τίκας ήταν διαιτητής στο παιχνίδι του ΠΑΣ με την ΑΕΚ πριν από τρεις αγωνιστικές και δεν έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους Γιαννιώτες, για την αντιμετώπιση που αυτοί έτυχαν μετά την αποβολή του Αραβίδη στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Βοηθοί του ορίστηκαν οι Νικολαΐδης και Πάτρας από το σύνδεσμο Μακεδονίας.

Παράπονα εκφράζει ο Σπάρτακος Καταλογίζει αδιαφορία στους αιρετούς της περιοχής για τα θέματα του Συλλόγου

Ο

Α.Ο Σπάρτακος Ιωαννίνων σε μια λιτή, ζεστή και οικογενειακή εκδήλωση, η οποία έγινε στην αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής», με την παρουσία δεκάδων αθλητών και αθλητριών όλων των τμημάτων και τον γονέων αυτών, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και βράβευσε τους αθλητές όλων των τμημάτων του συλλόγου που διακρίθηκαν το 2016. Την εκδήλωση παρουσίασε ο ταμίας του συλλόγου Απόστολος Τσιμαράκης και άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου Αναστάσιος Λάγκας, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιτυχίες που είχε στο 2016 και στα προβλήματα του συλλόγου και ευχαρίστησε τους προπονητές, τους αθλητές – αθλήτριες, καθώς και τους γονείς αυτών για την καθημερινή προσφορά στο σύλλογο, όπως και τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ για την συνεχή υποστήριξη στον σύλλογο. Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν σε διεθνείς και πανελλήνιους αγώνες το 2016, από τους κ.κ Γεώργιο Παπαδιώτη, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, τον Πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου κ. Κων/νο Μάμαλη, τον πρόεδρο της Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ κ. Σπυρίδωνα Πάϊκα, το μέλος της ΕΔ του ΠΕΑΚΙ κ. Βλάση Παπαχρήστου, τον εκπρόσωπο τύπου της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ κ. Ιωάννη Κεϊσογλου και τον επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Κατοίκων και Φίλων Κάστρου κ. Στέφανο Βασιλειάδη οι οποίοι και χαιρέτησαν την εκδήλωση. «Τους ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκαναν και για μια ακόμη φορά θέλουμε να επισημάνουμε την πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία για τον σύλλογό μας από τους βουλευτές, και τους αιρετούς άρχοντες της πόλης μας (πλην βεβαίως του κ. Γ. Παπαδιώτη ), που όχι μόνο δεν συμπαρίστανται εμπράκτως στην τεράστια προ-

σπάθεια που κάνουμε, αλλά δεν συμπαρίστανται ούτε ηθικά για να επιβραβεύσουν έστω, την προσπάθεια των αθλητών μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Σπάρτακου. Οι αθλητές και αθλήτριες που βραβεύτηκαν είναι: Άρση βαρών: Μαρκούλας Γιώργος, Αυδόκης Κων/νος, Μπούμπα Βασιλική, Μπογά Άννα, Μουρατλάρης Νίκος, Μπαλάσκα Σταυρούλα, Ντούτση Γεωργία, Μουρατλάρης Κων/νος, Οσμάνι Ντριλόν, Τζίμας Σπυρίδων, Κρέτσης Φώτιος. Tζούντο: Καλογήρου Δημήτριος, Καλογήρου Ευάγγελος, Βόσιου Αλεξάνδρα, Βασιλείου Θεοφανία, Μάστακας Κων/νος Στίβος: Παδιώτη Αλίκη και Τζαμουράνη Χρυσαυγή. Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και η τυχερή αθλήτρια που κέρδισε το φλουρί ήταν η Σοφία Αγγέλη, η οποία και κέρδισε τα δώρα των HALL OF BRANDS του κ. Σιόντη και GYROLAND του κ. Μπαράτσα, καθώς και μια συνδρομή στο Κολυμβητήριο του ΠΕΑΚΙ προσφορά της Επιτροπής Διοίκησης .

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


16

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Μέχρι 13 Απριλίου οι δηλώσεις πόθεν έσχες Π

αρατείνεται έως τις 13 Απριλίου 2017 η υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων για το έτος 2016, μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της σχετικής τροπολογίας. Υπέρ της παράτασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» ψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» κρίθηκε αναγκαία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατέθεσε και την σχετική ρύθμιση, ενόψει της έκδοσης απόφασης του ΣτΕ επί της προσφυγής των Δικαστικών Ενώσεων κατά της υπουργικής απόφασης για ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους δικαστές. Εξάλλου, αντίστοιχη προσφυγή αναμένεται να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπογράμμισε πως το τρίμηνο αυτό της προθεσμίας κρίνεται ως εύλογος χρόνος ώστε να εκδοθεί και να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, απαντώντας έτσι στην παρατήρηση του εισηγητή της ΝΔ, Χρ. Μουκώρου, ότι δεν χρειαζόταν τόσο μεγάλη παράταση. Μάλιστα, είπε ότι «τώρα τελευταία παρατηρούνται καθυστερήσεις στην καθαρογραφή των αποφάσεων». Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος, αν και ανέφερε ότι η θέση του είναι δύσκολη ως πρώην δικαστή να σχολιάσει πρώην συναδέλφους του, είπε πως είναι αδικαιολόγητες και υπερβολικές οι ανησυχίες, που εκφράζουν κάποιες κατηγορίες υπόχρεων, περί διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων. Εξήγησε, δε, πως δεν δημοσιεύονται και δεν αναρτώνται στο Διαδίκτυο οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δικαστών, όπως ισχύει για τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Προσέθεσε εξάλλου πως ο πολιτικός κόσμος ευχαρίστως υποβάλλει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και δεν ζήτησε καμία παράταση. Τον προβληματισμό τους για την αντίδραση που υπήρξε στην ηλεκτρονική υποβολή «πόθεν έσχες», εξέφρασαν βουλευτές των κομμάτων επισημαίνοντας ότι όπως οι πολιτικοί, έτσι και οι δικαστικοί και άλλες επαγγελματικές ομάδες πρέπει να ταχθούν υπέρ της διαφάνειας. Για «προκαταβολική δυσπιστία και καχυποψία κάποιων έναντι του πολιτειακού συστήματος», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης. Πολύ λίγες θα είναι οι εξαιρέσεις σε επίπεδο ηλεκτρονικών συναλλαγών που δεν θα υπολογίζονται στο χτίσιμο του αφορολόγητου, κάνοντας εύκολη την επίτευξη του στόχου.

Και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ για το αφορολόγητο Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ενέργεια, τηλεφωνία) μπαίνουν στη λίστα. Οι δαπάνες για σούπερ μάρκετ και άλλες ευρείες κατηγορίες δαπανών που έχουν μεγάλη συμμετοχή στις δαπάνες του νοικοκυριού θα περιλαμβάνονται στην λίστα αυτών που μετρούν για το αφορολόγητο. Παραμένει, πάντως, σε εκκρεμότητα ο καθορισμός επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τα POS. Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι εξετάζεται η εξαίρεση ψιλικατζίδικων, περιπτέρων και πρατηρίων καυσίμων.

Ολοήμερα και ΚΔΑΠ με ωράριο ως τις 8 το βράδυ! Μ

ε συνδυασμό του ολοήμερου σχολείου και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, τα οποία θα λειτουργούν μέσα στο σχολείο, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται στη σχολική μονάδα μέχρι τις 8 το βράδυ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η κα Φωτίου έδωσε το περίγραμμα προθέσεων απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου για τις πολιτικές στήριξης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Όπως ανέφερε, ο σχεδιασμός είναι τα παιδιά να μένουν στο ολοήμερο σχολείο ως τις 4 μμ και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα ΚΔΑΠ, τα οποία πλέον θα λειτουργούν μέσα στα σχολεία. «Το παιδί θα μείνει στο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 4 μμ και στις 4 μμ θα μπορεί να πάει στα ΚΔΑΠ, στα οποία πέρσι δώσαμε 29 εκατ. και τα οποία φέτος θα τα ανασχεδιάσουμε. Είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, ώστε να μεταφερθούν μέσα στα σχολεία τα ΚΔΑΠ. Η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι βρεφικοί σταθμοί και υπογράμμισε ότι με το περσινό σύστημα του voucher, δόθηκε για πρώτη φορά το δι-

καίωμα σε 45.000 χιλιάδες παιδιά να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για την αύξηση των βρεφικών σταθμών υπάρχει, όπως έκανε γνωστό συνεργασία των υπουργείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα οικογενειακά επιδόματα, αλλά ταυτόχρονα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «αν δεν πάμε σε ένα σύνολο παροχών-υπηρεσιών και όχι επιδομάτων, η επιδοματική πολιτική, ακόμη και στα κράτη που δίνουν πολύ μεγάλα επιδόματα για το κάθε παιδί, δεν αλλάζει την υπογεννητικότητα». Ο βουλευτής Κ. Κατσαφάδος δήλωσε από την πλευρά του ότι «πρέπει να τα δούμε στην πράξη, κυρία υπουργέ, γιατί είσαστε δύο χρόνια στην εξουσία». «Με την υπερφορολόγηση, ακόμη και η ιερή πράξη του τοκετού -όταν κάποιος πηγαίνει για να γεννήσει το παιδί του- έχει ΦΠΑ 24%», και «αυτό είναι η πραγματικότητα και δεν είναι λαϊκισμός». Ο βουλευτής ανέφερε επίσης ότι τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας ανέβηκε στο 3,8% ανά χίλια παιδιά, από το 2,7%, που ήταν πριν από την κρίση.

Ελευθερια 13 1 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you