Page 1

ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ Ταχ. γραφείο Ιωαννίνων Αριθμός Αδείας 81

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η

Α Δ Ε Σ Μ Ε Υ Τ Η

Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α

Τ Η Σ

Η Π Ε Ι Ρ Ο Υ

ΚΩΔΙΚΟΣ 1819

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 9146 ΕΤΟΣ 370

• 0,50 €

ele@ele.gr, www.ele.gr

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αναζητά βοηθητικό εκτός Ιωαννίνων για δύο προπονήσεις η ομάδα του ΠΑΣ

Έμεινε χωρίς γήπεδο για προπόνηση! » 15

Απογοητευτικός ο τζίρος των καταστημάτων τις γιορτές Πτωτική τάση εμφάνισαν οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην Ήπειρο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ για την εορταστική περίοδο.

»

4

Άντεξαν το χιονιά η Ήπειρος και το λεκανοπέδιο Μάχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς Αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες χιονόπτωση βρίσκονται από χθες τα ξημερώματα οι κάτοικοι και οι φορείς και οι υπηρεσίες στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Το λευκό πέπλο που κάλυψε τα πάντα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ίσως όμως κανείς δεν περίμενε την ένταση της χιονόπτωσης, που διήρκεσε μέχρι αργά χθες το μεσημέρι. Η καθολική χιονόπτωση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αρκετά προβλήματα, όμως τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί από την Τρίτη, όπως το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, λειτούργησαν καθοριστικά, για την αποφυγή ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων.

Στο νέο ΕΣΠΑ και η αρχαία Κασσώπη Την ένταξη της πράξης για την αποκατάσταση- ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης (Α΄ φάση) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 20142020", υπέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

»

7

»

Ανταποκρίθηκε ο μηχανισμός του Δήμου

9

Όλος ο μηχανισμός επί ποδός »

5

Μέριμνα για τη μετακίνηση εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Τα προβλήματα πάντως στις μετακινήσεις δεν αποφεύχθηκαν, καθώς εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που χρειάστηκε να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν στη δουλειά τους.

»

9

Γιάννενα, γυάλινα και... χιονισμένα »

8

»

3


2

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πέμπτη

ιος Ιανουάρ 2017

12 Τατιανής Ευθασίας Μερτίου & Πέτρου μαρτύρων

07:41 17:27

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν όχι μόνο ο όγκος του χιονιού, αλλά η αμείωτη διάρκεια της χιονόπτωση. Για πολλές ώρες δεν σταμάτησε να χιονίζει κι αυτό σημαίνει ότι αναγκαζόμαστε να περνάμε για τον αποχιονισμό δύο και τρεις φορές στους ίδιους δρόμους, δίνοντας βαρύτητα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΣΤΟΣ, ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΠΕΜ ΠΑΡ ΣΑΒ ΚΥΡ ΔΕΥ ΤΡΙ ΤΕΤ -7Ο 5Ο

-7Ο 4Ο

1Ο 4Ο

-5Ο 6Ο

-2Ο 6Ο

-1Ο 5Ο

-1Ο 5Ο

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΟΣ ΖΕΡΒΑ 1 2651038350 8.30 το πρωί έως 11 το βράδυ ΜΠΡΑΧΑΝΤΙΝΗΣ ΙΑΣΩΝ ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 8 & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2651003516

φωτογραφία: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΠΑ

Σταδιακή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουμε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, ωστόσο μέχρι νωρίς το απόγευμα στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλώνονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις το βράδυ στα βορειοδυτικά. Παγετός θα εκδηλωθεί και πάλι στα ηπειρωτικά ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός. Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -15 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική Ελλάδα από -10 έως 6, στην Ήπειρο -5 έως 8 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 12, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 2 έως 10 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 6 έως 13 βαθμούς, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ: Δουρούτη, τηλ. 2651099111, εξωτερικά ιατρεία: 2651099113 Εφημερεύει τις μονές ημέρες του μήνα "Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ": Λ. Μακρυγιάννη, τηλ. 2651033461, 2651080111 Εφημερεύει τις ζυγές ημέρες του μήνα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ: 132898 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: Φωτεινή Παπαγεωργίου - Τζέκα EKTYΠΩΣH OFFSET: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ », ΚΩΔΙΚΟΣ 1819 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ιωάννη Παλαιολόγου 8, TK: 45444, IΩANNINA

IΔIOKTHΣIA - ΕΚΔΟΣΗ - ΔIEYΘYNΣH: Φωτεινή Παπαγεωργίου - Τζέκα

Χθες το πρωί στο παραλίμνιο... Ο δρόμος προς τη λίμνη...

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Πυροσβεστική Υπηρεσία:…199 Δασοπυρόσβεση… 191 ΕΜΑΚ: 63701 Νοσ/μείο"Χατζηκώστα":.. 80111 Παν/κο Νοσοκομείο:… 99111 ΕΚΑΒ:… 166 ΙΚΑ (Ραντεβού):… 184 Κέντρο Δηλητηριάσεων:… 7793777 Βλάβες ΔΕΗ:… 1050 Βλάβες ΟΤΕ:… 13888 ΔΕΥΑΙ:… 70724 ΒΛΑΒΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 02887 ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟΧ. 02888 Αστυνομία Άμεση δράση:… 100

Τμ. Τάξης:… 65934 Τμ. Ασφάλειας:… 65977 Τμ. Τροχαίας:… 65994 Τουριστική Αστυνομία: 65922 Εισαγγελέας πρωτοδικών:… 26314 Έκδοση πιστοποιητικών:… 1502 Στρατολογία:… 46720 ΕΛΠΑ:… 49695-49643 και 10400 EXPRESS SERVICE… 1154 INTERAMERICAN… 1168 ΙΝ.ΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ… 65178 Καιρός… 1448 Πανεπιστήμιο: 07446

ΤΗΛΕΦΩΝΑ Διαφημίσεων-Συνδρομών-Λογιστηρίου

26510 32091 Δημοσιογραφικό τμήμα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Φιλήμων Καραμήτσος

26510 76655, 26510 23657 FAX: 26510 31887

Eτήσια συνδρομή: Iδιωτών 150€,

e-mail: ele@ele.gr

ΝΠΔΔ, Eταιρειών, Δημοσίου, Tραπεζών 180€


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Γυάλινα και... χιονισμένα

3

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, με την χιονόπτωση να συνεχίζεται έστω με μειωμένη ένταση, μέχρι αργά χθες το απόγευμα και να αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες δύο ημέρες οδήγησε το σύνολο των δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά και σήμερα Πέμπτη τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, όπου αυτά λειτουργούν. Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι ότι μετά από σύσκεψη με τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και αφού εκτιμήθηκαν οι μετεωρολογικές προβλέψεις των επόμενων ωρών αποφασίστηκε όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί να μη λειτουργήσουν ούτε σήμερα Πέμπτη. Επίσης κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στο Δήμο Ζαγορίου, με απόφαση που έλαβε ο Δήμαρχος Β. Σπύρου, στο Δήμο Πωγωνίου όπως ανακοινώθηκε αργά το μεσημέρι από τη δημοτική αρχή, όπως και στο Δήμο Ζίτσας. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία του Δήμου Δωδώνης, όπως επίσης ανακοινώθηκε αργά το μεσημέρι, κάτι που ισχύει και για τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και για τους Δήμους Κόνιτσας και Μετσόβου.

Κλειστά και στην Ηγουμενίτσα Λόγω των συνεχιζόμενων έντονων καιρικών συνθηκών και σε επικοινωνία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας με απόφαση του, ανέστειλε για σήμερα Πέμπτη τη λειτουργία του συνόλου των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ. Το ίδιο ισχύει και στους άλλους δύο δήμους στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, δηλαδή το Δήμο Σουλίου και το Δήμο Φιλιατών.

Ποια σχολεία μένουν κλειστά στην Άρτα

Ε

ικόνες πρωτόγνωρες, απίστευτα όμορφες και απολαυστικές και για εκείνους που είχαν χρόνια να ζήσουν μία τόσο έντονη χιονόπτωση, αλλά και εκείνους, τους μικρότερους σε ηλικία που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους τόσο χιόνι, δημιούργησε από νωρίς χθες το πρωί ο ισχυρός χιονιάς που έπληξε το λεκανοπέδιο. Από τις 11 Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ το πρωί και έπειτα η παραλίμνια περιοχή και ειδικότερα η πλατεία Μαβίλη αποτέλεσαν τόπο... προσκυνήματος για εκατοντάδες πολίτες, μικρούς και μεγάλους που βρέθηκαν εκεί για να απαθανατίσουν τις μοναδικές εικόνες στη λίμνη, στο τζαμί, το Κάστρο, αλλά και τους εαυτούς τους με φόντο το κατάλευκο τοπίο. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που χάρηκαν με την ψυχή τους τα παιχνίδια στο χιόνι ή φτιάχνοντας χιονάνθρωπους. Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης και αφού άρχισε να σταματά η χιονόπτωση, μικροί μεγάλοι βγήκαν στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γειτονιές και έπαιξαν με το χιόνι. Τα τοπία ειδυλλιακά ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από φωτογραφίες μικρών και μεγάλων που δημιούργησαν ευφάνταστους χιονάνθρωπους.

Σαν και το χιονάνθρωπο που έφτιαξε νεαρός στην περιοχή του Άλσους και του φόρεσε το κασκόλ του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Στην κεντρική πλατεία επιστρατεύτηκαν και snowmobile μιας και το ύψος του χιονιού ήταν τέτοιο που μπορούσε να επιστρέψει την κίνησή τους. Μάλιστα, οι σκιέρ, βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν τις δυνατότητές τους, με την κεντρική πλατεία της πόλης να θυμίζει κάτι από χιονοδρομικό κέντρο.

Κλειστά πολλά καταστήματα Κλειστά έμειναν χθες και πολλά εμπορικά καταστήματα μιας και οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να φτάσουν στη δουλειά εξαιτίας του πυκνού χιονιού. Πολλοί πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα από φούρνους και σούπερ μάρκετ. Ο Εμπορικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Δεδομένων των άσχημων καιρικών φαινομένων καθώς και ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του Δήμου και κάθε αρμόδιου ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων προτείνει να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά για την Τετάρτη, αλλά και για όσο διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να διευκολύνουμε τους συναδέλφους, τους εμποροϋπάλληλους καθώς και όλους όσους πρέπει να μετακινηθούν προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα λόγω της χιονόπτωσης».

Λόγω των δυσμενών καιρικών θα παραμείνουν κλειστές και σήμερα Πέμπτη οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) στον οικισμό του Κορφοβουνίου της Δ.Ε. Βλαχερνών και στους οικισμούς Αμμότοπου και Ροδαυγής της Δ.Ε. Ξηροβουνίου του Δήμου Αρταίων.

Ανοιχτή η ΔΟΥ Ιωαννίνων Αντίθετα από τις σχολικές μονάδες, αλλά και τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες, οι υπηρεσίες της ΔΟΥ Ιωαννίνων λειτούργησαν κανονικά την Τετάρτη και το ίδιο θα γίνει και σήμερα Πέμπτη, ανεξάρτητα από τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων.


4

3

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Απογοητευτικός ο τζίρος των καταστημάτων τις γιορτές Κι όμως… Χωρίς να πέσουν οι γνωστές… παπλαμούδες, το έστρωσε για τα καλά… Να σας πούμε την αλήθεια, εδώ και χρόνια είχαμε μία μεγάλη απορία για το εάν και πότε θα δουν τα παιδιά μας, χιόνι…

3

=

3

=

3 =

3

=

3 =

3 =

3

=

3 =

ρεπορτάζ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Είναι μεγάλο θέμα ξέρετε για ένα παιδί 8 ή 10 ετών, να μην έχει δει πραγματικό χιόνι, αλλά να θεωρεί, ότι χιόνι είναι το κοκορόχιονο που πέφτει ανά διαστήματα στην πόλη μας… Αυτό το χθεσινό λοιπόν, ναι, ήταν κανονικό χιόνι και παρότι χρειάστηκε να μετακινηθούμε με δυσκολία, για την εργασία μας, το απολαύσαμε κι εμείς… Αναφορικά τώρα με το αν και κατά πόσον ανταποκρίθηκε ο μηχανισμός της περιφέρειας ή των δήμων, παίρνουμε αποστάσεις από την κριτική που ασκείται από την πρώτη στιγμή… Γιατί η κριτική αυτή δε λαμβάνει υπόψιν της, αφενός τις συνθήκες και αφετέρου το γεγονός, ότι δε μπορείς να κρίνεις κάτι ή κάποιον πριν ολοκληρωθεί το φαινόμενο… Να σας δώσουμε ένα παράδειγμα; Φώναζαν από χθες τα ξημερώματα πολλοί συμπολίτες μας, γιατί δεν έχει «πέσει» αλάτι στους δρόμους… Την ίδια ώρα βέβαια η χιονόπτωση συνεχιζόταν ακατάπαυστα σε όλο το λεκανοπέδιο και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση! Ποια είναι η λογική και η γνώση κάποιου που πιστεύει, ότι υπάρχει λόγος ή είναι αναγκαίο να ρίξουν αλάτι πάνω στο χιόνι, δε μπορούμε να το κατανοήσουμε… Για τους άλλους που διαμαρτύρονται από την Τρίτη, για τα παγωμένα πεζοδρόμια, που είναι όντως πολύ επικίνδυνα για όλους, τι να πούμε; Είναι πρακτικώς αδύνατο για οποιονδήποτε δήμο, να έχει έναν μηχανισμό που να ρίχνει αλάτι σε όλα τα πεζοδρόμια… Αντιθέτως, η τακτική που εγκαινίασε η Πολιτική Προστασία να διαθέτει σακιά με αλάτι, για να τα παίρνουν οι πολίτες και να τα ρίχνουν οι ίδιοι εκεί που υπάρχει πρόβλημα, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους… Αν δεν πάρει ο καθένας το φτυάρι, να καθαρίσει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του, μπροστά στο κατάστημά του, γύρω από το αυτοκίνητό του, δεν πρόκειται ποτέ να φύγει το χιόνι, ούτε ο παγετός… Κρίνουμε λοιπόν με βάση όσα είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε χθες, ότι ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε επαρκώς. Και αυτό σημαίνει, ότι κανείς που έπρεπε να μετακινηθεί επειγόντως δεν αποκλείστηκε, όπως και το ότι οι βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, όπως τα νοσοκομεία, ήταν προσπελάσιμες, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και χωρίς αλυσίδες… Προφανώς είναι αδύνατο να γίνει αποχιονισμός σε κάθε παράδρομο, σε κάθε μικρό δρομάκι, σε κάθε κάθετη οδό, ενός κεντρικού δρόμου… Αλλά το σωστότερο απ’ όλα είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων και να εφαρμόζεται όσο είναι εφικτό… Και να σας πούμε και την αλήθεια, από όλους αυτούς που συναντήσαμε και μιλήσαμε χθες στην πόλη, σχεδόν κανείς δεν παραπονέθηκε, με εξαίρεση κάποιους που δε βρήκαν άλλο τρόπο να φτάσουν στη δουλειά τους, αλλά χρειάστηκε να περπατήσουν. Όπως κάναμε κι εμείς δηλαδή.

Π

τωτική τάση εμφάνισαν οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην Ήπειρο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ για την εορταστική περίοδο. Στην έρευνα καταγράφονται οι εκτιμήσεις από τους Εμπορικούς Συλλόγους. Σύμφωνα με αυτές, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στο διάστημα των φετινών εορτών εμφάνισαν πτωτική τάση στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών, η οποία σε μεσοσταθμική βάση ανήλθε στα επίπεδα του 17,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο. Στα Γιάννενα, η πτώση του τζίρου, άγγιξε το 21 με 30%, ποσοστά που μοιάζουν με αυτά των προηγούμενων χρόνων. Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα στην αγορά της Άρτας, όπου οι πωλήσεις έπεσαν κατά 41%. Η εν λόγω αγορά, πάει από το κακό στο χειρότερο, με όλο και περισσότερους εμπόρους να οδηγούνται σε «λουκέτα». Τέλος, οι μικρότερες αγορές της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, κατέγραψαν πτώση του τζίρου μικρότερη ή ίση του 10%. Η γενική τάση που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων, είναι ότι η περίοδος των φετινών εορτών δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους δήλωσαν ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι. Στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης το ποσοστό των καταστημάτων που σημείωσε μειωμένες πωλήσεις ανέρχεται στο 88%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πτώσης του κύκλου εργασιών εμφανίζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (58%),καθιστώντας το συγκεκριμένο κλάδο ως τον ανθεκτικότερο του εμπορίου. Επιπλέον, το 28% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 40%, το 12% σε ένα εύρος μεταξύ 31% και 40% ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες

ισοκατανέμονται οι απαντήσεις με ένα ποσοστό που αγγίζει το20%. Ουσιαστικά 4 στις 10 επιχειρήσεις που είχαν μείωση πωλήσεων φαίνεται να χάνουν πάνω από 30% του τζίρου τους μέσα σε έναν χρόνο, στο διάστημα της εορταστικής περιόδου του 2016 σε σχέση με το 2015.

Οι εκτιμήσεις Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των έμπορων τα αίτια για την πορεία της αγοράς, είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εξαιτίας της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών αλλά και οι αυξανόμενοι φόροι, που δε αφήνουν περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας, καθώς δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά. Επιπλέον όπως λένε ένας ακόμα λόγος είναι ότι η νεοφερμένη πρακτική της «Black Friday», η οποία προηγήθηκε της εορταστικής περιόδου και η οποία απορρόφησε σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος ενώ και οι αναμενόμενες χειμερινές εκπτώσεις του 2017, που μόλις ξεκίνησαν, έπαιξαν ρόλο στο μειωμένο τζίρο τις γιορτές. Και αυτό την ίδια στιγμή που η μία στις τρεις επιχειρήσεις στο σύνολο του λιανικού εμπορίου, πραγματοποίησε προσφορές την περίοδο των Χριστουγέννων. Μάλιστα από τις επιχειρήσεις που έκαναν προσφορές στο διάστημα των γιορτών το 50% των επιχειρήσεων

ένδυσης και υπόδησης και το 41% των επιχειρήσεων οικιακού εξοπλισμού επέλεξαν να κάνουν προσφορές. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και επιμορφωτικών ειδών εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά, της τάξης του 10% και 18%. Μεταξύ 21% και 40%, είναι το ύψος των προσφορών που επέλεξε το 50% των επιχειρήσεων.

Κορκίδης: Αντιφατικά ξεκίνησε το 2017 «Ελπίζουμε πως οι 50 ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων με συνολικό τζίρο 5,4 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του χαμένου τζίρου από τα 4 δισ. ευρώ, των 15 ημερών της εορταστικής περιόδου, που δυστυχώς δεν δικαίωσε, για άλλη μια χρονιά, τις αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. «Το 2017 ξεκίνησε με αντιφατικές συνθήκες, δεδομένα προβλήματα και 17 μεγάλες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό που επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων μας. Ωστόσο, ευελπιστούμε πως ο δυναμικός χαρακτήρας της ελληνικής αγοράς, η ευελιξία των Ελλήνων εμπόρων και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα αποτελέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την αναστροφή της υφιστάμενης αρνητικής συγκυρίας».

Επίδομα γάμου και σε όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης

Ε

πίδομα γάμου δικαιούνται πλέον και τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Βάσει της εγκυκλίου «εξομοιώνονται πλήρως οι αντισυμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης του Ν. 4356/15 (Aʹ 181) με τους εγγάμους ως προς κάθε δικαίωμα, παροχή, υποχρέωση ή περιορισμό που προκύπτει από τις διατάξεις της εν γένει κοινωνικοασφαλιστικής, προνοιακής και εργατικής νομοθεσίας, καθώς και υλοποίησης πολιτικών απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη χορήγηση επιδόματος γάμου, άδειας γάμου, κριτήρια συμμετοχής και κατάταξης στα προγράμματα απασχόλησης, κλπ. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι με την συγκεκριμένη διάταξη αναγνωρίζονται δικαιώματα τα οποία μέχρι σή-

μερα τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης δεν απολάμβαναν. «Τα δικαιώματα αυτά ενυπάρχουν σε όλη την εθνική έννομη τάξη και σε πληθώρα διατάξεων και κλάδων δικαίου (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, φορολογικό, εργατικό, δημοσιοϋπαλληλικό κ.α.), με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξαντλητική απαρίθμησή τους. Για τον λόγο αυτό, και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περιοριστικής ερμηνείας της εν λόγω διάταξης, προκρίθηκε η συγκεκριμένη διατύπωση, η οποία κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των συζύγων που απορρέουν από άλλες διατάξεις νόμων και στα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Έτσι, διασφαλίζεται η απόλαυση της οικογενειακής ζωής, αλλά και ο σεβασμός της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Όλος ο μηχανισμός επί ποδός Π

εριορισμένες στις απολύτως αναγκαίες αλλά και σε εκείνες που έγιναν για ψυχαγωγικούς λόγους, ήταν οι μετακινήσεις με Ι.Χ αυτοκίνητα των πολιτών κατά τη διάρκεια της χθεσινής χιονόπτωσης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να κρατήσουν ανοιχτές τις κύριες οδικές αρτηρίες και στο εθνικό δίκτυο και στο επαρχιακό, αλλά και σε σημαντικούς προορισμούς όπως είναι τα δύο νοσοκομεία της πόλης. Με εξαίρεση τις πρώτες πρωινές ώρες, που η χιονόπτωση ήταν πυκνή και ως εκ τούτου ήταν αδύνατο οι δρόμοι να μείνουν συνέχεια καθαροί, από τις 11 και μετά, αφού το φαινόμενο άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, οι κύριες οδικές αρτηρίες στο λεκανοπέδιο ήταν ανοιχτές και σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειαζόταν καν η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Εκτός από τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας στους δρόμους βρέθηκαν και τα ερπυστριοφόρα της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Απαγόρευση κυκλοφορίας Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης - παγετού, από χθες με απόφαση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων ως ακολούθως : • Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων: ➢ στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης ➢ στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Καλπακίου – Κακαβιάς ➢ σε όλο το λοιπό επαρχιακό εθνικό δίκτυο ➢ στην πόλη των Ιωαννίνων • Στην Π.Ε. Πρέβεζας Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού , διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία : • Στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου από την χ.θ. 58 + 500 (διασταύρωση στρατοπέδου Φιλιππιάδας) έως τη χ.θ. 39 + 500 (σήραγγα Κλεισούρας) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

• Επαρχιακή οδό Φιλιππιάδας – Πέντε Πηγαδιών (από διασταύρωση Αμμότοπου – έως Πέντε Πηγάδια) • Επαρχιακή Οδό από διασταύρωση Στεφάνης έως Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσπρωτικού και από Θεσπρωτικό έως Πολυστάφυλο και από Θεσπρωτικό έως Μελιανά. • Στην Π.Ε. Άρτας Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά στα

εξής σημεία: • Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων (Πέτα – Σκαρπάρη όρια δικαιοδοσίας μας) • επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων • επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη • επαρχιακό Δίκτυο Ελάτου Κορφοβουνίου – Δαφνωτή του Δήμου Αρταίων. Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Μέτρα για τις οικογένειες που υποφέρουν ζητά το ΕΚΙ Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά που υποφέρουν και από το κύμα κακοκαιρίας. Έτσι, το ΕΚΙ ζητά να δοθεί ρεύμα και νερό σε όλα τα σπίτια, που κόπηκε λόγω οφειλών στη ΔΕΗ, να ανοίξουν όλοι οι δημόσιοι χώροι για να θερμανθούν οι πολίτες, να επικοινωνήσουν οι προνοιακές δομές με όσους γνωρίζουν, ότι έχουν προβλήματα για την παροχή βοήθειας. Ακόμη ζητά από τους υγειονομικούς επιθεωρητές να κάνουν ελέγχους στους χώρους που εκτίθενται οι εργαζόμενοι ή ενδέχεται να εκτεθούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Καλεί τέλος τους εργαζόμενους, να μην αποδεχθούν να δουλέψουν, σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή τους ή η σωματική τους ακεραιότητα.

5

Χρηστικές συμβουλές στους οδηγούς Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει στους οδηγούς και στους χρήστες του οδικού δικτύου, τις παρακάτω χρηστικές συμβουλές: • Φροντίζω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες. • Χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.). • Φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας. • Ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω. • Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου. • Φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα. • Μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια. • Δε φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω. • Έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα. • Διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς. • Οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου. • Είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι. • Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους. • Έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο. • Αποφεύγω τις άσκοπες μετακινήσεις. Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου: • Δεν προσπαθώ να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία. • Μετακινώ δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς. • Ειδοποιώ αμέσως τις αστυνομικές αρχές. • Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι. Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη: • Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. • Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων. • Αποφεύγω τις άσκοπες μετακινήσεις


6

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κατείχε ανιχνευτή μετάλλων

Μετέφερε 89 κιλά κάνναβης

Συνελήφθη, το πρωί της Δευτέρας στον Μύτικα Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, ένας 56χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση της Νομοθεσίας «περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ειδικότερα, ο 56χρονος συνελήφθη διότι χθες το πρωί στην παραλία Μονολιθίου στον Μύτικα Πρέβεζας, κατελήφθη από τους αστυνομικούς να κατέχει και να χρησιμοποιεί ανιχνευτή μετάλλων, ερευνώντας την ευρύτερη περιοχή, στερούμενος σχετικής άδειας από αρμόδια αρχή.

Δ

ύο ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν 85 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 89.250 γραμμαρίων μετέφερε ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, που συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος

Σύλληψη 50χρονου για καταδικαστικές αποφάσεις Συνελήφθη, το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 50χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, συνολικής ποινής φυλάκισης δύο μηνών, για παραβάσεις του ΚΟΚ

Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και του ΤΣΦ Κόνιτσας χθες τα ξημερώματα στα Καρδαμίτσια. Ειδικότερα έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση – αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο συλληφθείς και σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στο πορτ - παγκάζ του οχήματος, δύο ταξιδιωτικοί σάκοι που περιέχουν (85) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, βά-

Έρευνα για τους δράστες ληστείας Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων, μέχρι στιγμής δραστών, που διέπραξαν ληστεία, χθες μετά τα μεσάνυχτα, σε σπίτι στην Άρτα. Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, οι άγνωστοι δράστες διέρρηξαν μπαλκονόπορτα οικίας 1ου ορόφου και αφού ακινητοποίησαν 85χρονη ημεδαπή, ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους και αφαίρεσαν προσωπικά έγγραφα και χρηματικό ποσό. Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΠ. ΤΖΙΑΛΛΑΣ Πολιτικός Μηχανικός - Μ.Β.Α. - Ενεργειακός Επιθεωρητής - Εκτιμητής Ακινήτων Μελετητής Δημοσίων Έργων Β’ Τάξης Διεκπεραιώνει εργασίες: • Άδειες Δόμησης - Τακτοποίηση αυθαιρέτων κτιρίων βάσει Ν. 4014/2011 • Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για πωλήσεις - ενοικιάσεις ακινήτων • Βεβαιώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων (Γονικές Παροχές - αγορές - πωλήσεις) • Εκτιμήσεις εμπορικής αξίας ακινήτων (όλων των χρήσεων κτιρίων) • Μελέτες Αρχιτεκτονικές - Στατικές συμβατικών, Μεταλλικών και από φέρουσα τοιχοποιία κτιρίων • Σύνταξη Τεχνικών Μελετών για την υπαγωγή επενδυτικών προτάσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο και σε λοιπά Ευρωπαϊκά Προγράμματα • Τοπογραφικά Σχέδια Δ/νση: Κουγκίου 9 - Ισόγειο - Ιωάννινα Τηλ. - Fax: 2651033706, κινητό: 6947154262, e-mail: ntziall@gmail.com

ρους (89.250) γραμμαρίων. Επιπλέον, από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο όχημα, ιδιοκτησίας υπηκόου Ρουμανίας, που αναζητείται καθώς και το χρηματικό ποσό των (150) ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα. Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Δύο συλλήψεις για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα Συνελήφθησαν, στα Ιωάννινα και στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 22 και 36 ετών, διότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα. Ειδικότερα, σε βάρος του 22χρονου εκκρεμούσε Διάταξη του Προέδρου Εφετών Ιωαννίνων και ένταλμα σύλληψης κ. Ανακριτή Ιωαννίνων, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών. Σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μυκόνου, για ψευδή ανωμοτί κατάθεση, με ποινή φυλάκισης ενός έτους. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ

Πρόγραμμα Κατάρτισης για τα ενεργειακά φυτά

H

βιοµάζα αποτελεί τη νέα πρόταση της τεχνολογίας σε παγκόσµια και ευρωπαϊκή θεώρηση, σε επίπεδο ενεργειακών πηγών φιλικών προς το περιβάλλον µε δυνατότητα αειφόρου προσφοράς, σε αντιστάθµισµα των ορυκτών που χρησιµοποιούνται ως καύσιµα και της πυρηνικής ενέργειας, παράγοντες που επιβαρύνουν σηµαντικά την ποιότητα του περιβάλλοντος. Η βιοµάζα είναι η σηµαντικότερη πηγή ανανεώσιµης ενέργειας και αποτελεί το 4% της πρωτογενούς ενεργειακής παραγωγής στην Ε.Ε. Μέρος της βιοµάζας αποτελούν τα ενεργειακά φυτά, η καλλιέργεια των οποίων αποτελεί βασικό στοιχείο στην ενεργειακή πολιτική των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης 25 ατόμων διάρκειας 60 ωρών με τίτλο: «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή και πώληση ενεργειακών φυτών» Οι καταρτιζόμενοι δεν λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα παρά μόνο πιστοποίηση μετά το τέλος του προγράμματος. Επειδή απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η ύπαρξη συμμετεχόντων, παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στο Γραφείο Υποστήριξης- Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής (Υπεύθυνη: κα Κολιού Μαρία, τηλ: 2653360035) του Δ. Ζίτσας προκειμένου να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα

Έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής στην Ηγουμενίτσα Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνουν έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τίτλο «Τέχνης εικονίσματα και πολεογραφίες» στο Πνευματικά Κέντρο «Πάνθεον» του Δήμου Ηγουμενίτσας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Ιανουάριου στις 12:00 ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες κατά τις ώρες 18:00-21:00. Ο Εμμανουήλ Μαραγκάκη, κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης και ζει και εργάζεται στην Ηγουμενίτσα. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία, Αρχαιολογία και Ιστορία και αγιογραφεί κατά τα πρότυπα της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

7

Έξι αιρετοί από την Ήπειρο στους ΑΝ.ΕΛ

Στο νέο ΕΣΠΑ και η αρχαία Κασσώπη

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πραγματοποιούν την 1η Σύνοδο της Β ́ Περιόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος στην Αθήνα την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017. Η Ήπειρος εκπροσωπείται από έξι αιρετά στελέχη. Από Ιωάννινα: Ελπινίκη Μπάρκα και Χρήστος Οικονόμου. Από Άρτα: Γιάννης Καγκάνης και Σπύρος Τριανταφύλλου. Από Πρέβεζα: Παντελής Ζέρης. Και από το Συντονιστικό Νεολαίας του Κινήματος: Χαράλαμπος Καψοκαβάδης. Θέματα: 1) Εκλογή Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου 2) Εκλογή επτά αιρετών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής 3) Εκλογή δύο αιρετών μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας 4) Εκλογή ενός αιρετού εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου

Τ

ην ένταξη της πράξης για την αποκατάσταση- ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης (Α΄ φάση) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020", υπέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εντάσσεται στην Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, θα αποκατασταθεί τμήμα του Αρχαίου Θεάτρου, θα βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα του μνημείου, ενώ θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των επισκεπτών του. Πέραν της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο δεύτερος στόχος αφορά την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσω της αναμενόμενης αύξησης των τουριστών. Με την πράξη που εντάχθηκε στο "΄Ηπειρος 2014-2020", μεταξύ άλλων θα γίνουν οι εξής εργασίες: ➢ Επέκταση υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, διαμόρφωση δικτύου ομβρίων, διαμόρφωση εργοταξιακού δρόμου πρόσβασης- κίνησης οχημάτων. WC για ΑμεΑ. ➢ Αποκατάσταση- αναστήλωση των εξής μερών του θεάτρου: τμήματα των αναλημμάτων, του κεντρικού διαζώματος, του περιμετρικού αναλημματικού τοίχου, οι τρεις πρώτες σειρές εδωλίων (κατ’ ελάχιστον) καθώς και το σκηνικό οικοδόμημα. ➢ Συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών και

Εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ το Υπνωτήριο Αστέγων

Μ

ε μέγιστο αριθμό εξυπηρετούμενων τα 34 άτομα πρόκειται να λειτουργήσει το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη στη νέα προγραμματική περίοδο. Ο προϋπολογισμός του έρχου ανέρχεται σε 477,360.00 € και η συγχρηματοδότηση γίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Φορέας Υλοποίησης είναι ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ (ΟΚΠΑΠΑ) Το υπνωτήριο αποτελεί δομή άμεσης φιλοξενίας που λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχει υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες μακροχρόνιας

στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Με την ένταξή τους οι ωφελούμενοι θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις (στενή συνεργασία με ΠΕΔΥ και Δημοτικά Ιατρεία). Στο διάστημα αυτό οι ωφελούμενοι θα διαμένουν σε ειδικό χώρο. Ωφελούμενοι των υπηρεσιών που παρέχονται από την δομή αστέγων - Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Ιωαννιτών είναι άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, και διαβιούν στον δρόμο ή στερούνται με οποιονδήποτε τρόπο πρόσβαση κατοικία. Ο μέγιστος αριθμός εξυπηρετούμενων ατόμων είναι 34 άτομα. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ΄ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων.

τυχόν κινητών ευρημάτων που θα προκύψουν από τις εργασίες αποκατάστασης. Τεύχη συμπληρωματικών μελετών, όπου απαιτηθεί. Φωτογραφική τεκμηρίωση, τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση όλων των νέων στοιχείων που θα προκύψουν. Έκδοση ενημερωτικού υλικού (ενημερωτική πι-

νακίδα, πινακίδα με γραφή Braille, φυλλάδιο). ➢ Επίσης θα εξασφαλιστεί η ανάσχεση των κατολισθητικών φαινομένων από τα επικλινή πρανή του υπερκείμενου ορεινού όγκου στο εσωτερικό του θεάτρου.


8

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Σε επιφυλακή οι δήμοι Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται από χθες τα ξημερώματα οι δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων, αφού ο χιονιάς δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Το ύψος του χιονιού στα ορεινά σημεία της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Μετσόβου, προσέγγισε έως και το ένα μέτρο, ενώ στα σημεία πρόσβασης, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πολίτες για τις μετακινήσεις και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με σχετικά ανώδυνο τρόπο. Η κατάσταση πάντως χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη, η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες είναι εξαιρετική, όμως ενόψει του ισχυρού παγετού που θα εξακολουθήσει στην περιοχή, οι μηχανισμοί των δήμων βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση. Στο δήμο Ζαγορίου όπως τόνισε ο Δήμαρχος Β. Σπύρου δίνεται βαρύτητα στο να μείνουν ανοιχτοί οι βασικοί οδικοί άξονες όπως και να υπάρχει πρόσβαση στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Συστάσεις προς όλους όσοι πρόκειται να κινηθούν προς την περιοχή των Τζουμέρκων απηύθυνε ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, εξαιτίας του παγετού που έχει μετατρέψει τους δρόμους σε... παγοδρόμια. Στην Κόνιτσα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Χαρίλαο Παρασκευά, με το ύψος του χιονιού μέσα στην πόλη να φτάνει χθες το μεσημέρι τα 30 εκατοστά. Στο Δήμο Μετσόβου, που ίσως είναι περισσότερο συνηθισμένοι από κάθε άλλον στα χιόνια κινούνται επίσης για να παραμείνουν ανοιχτές οι βασικές οδικές αρτηρίες, με τον δήμαρχο Κ. Τζαφέα να τονίζει πως μέχρι αργά χθες το μεσημέρι δεν είχαν διατυπωθεί παράπονα, ούτε και σοβαρά προβλήματα από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όλων των δημοτικών ενοτήτων. Με εντατικούς ρυθμούς πραγματοποιείται από το πρωί ο αποχιονισμός σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου Δωδώνης. Ο αποχιονισμός συνεχίζεται προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων. Σημειώνεται ότι η χιονόπτωση ήταν έντονη. Έτσι, κατά τις πρωινές κυρίως ώρες, υπήρξαν πολλά σημεία του οδικού δικτύου, που χρειάστηκε να επαναληφθεί ο αποχιονισμός ώστε να καταστεί δυνατή η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κίνηση σε όλη την έκταση του δήμου γίνεται με αλυσίδες.

Η πόλη άντεξε το βάρος του χιονιά Μ

ε δεδομένο τον - απρόσμενο και για τους μετεωρολόγους – όγκο και την ένταση του χιονιά, τηρουμένων των αναλογιών δηλαδή, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών ανταποκρίθηκε εξαιρετικά, έχοντας επιστρατεύσει το σύνολο του προσωπικού της και 20 μηχανήματα, ιδιοκτησίας του δήμου και μισθωμένα από ιδιώτες. Η επιχείρηση του δήμου Ιωαννιτών για τον αποχιονισμό ξεκίνησε από τις 3 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα και είχε ως κυρίαρχο μέλημα καταρχήν, να μην «κλείσουν» οι δρόμοι που οδηγούν στα Νοσοκομεία, οι κεντρικοί άξονες της πόλης των Ιωαννίνων και οι δρόμοι που οδηγούν στα δημοτικά διαμερίσματα. Ήταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση που φυσικά συνεχίζεται κι αυτό γιατί όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία, Δημήτρης Νάστος τέτοιας έντασης και διάρκειας κακοκαιρία με χιονόπτωση, είχε πάνω από μία δεκαετία να «χτυπήσει» ειδικά την πόλη των Ιωαννίνων. «Το μεγάλο πρόβλημα ήταν όχι μόνο ο όγκος του χιονιού, αλλά η αμείωτη διάρκεια της χιονόπτωση. Για πολλές ώρες δεν σταμάτησε να χιονίζει κι αυτό σημαίνει ότι αναγκαζόμαστε να περνάμε για τον αποχιονισμό δύο και τρεις φορές στους ίδιους δρόμους, δίνοντας βαρύτητα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες», όπως είπε. Ο κ. Νάστος ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες, γιατί – όπως είπε- έχοντας δοθεί αναγκαστικά προτεραιότητα σε κεντρικούς άξονες της πόλης και στους δρόμους που οδηγούν σε νοσοκομεία και δημοτικά διαμερίσματα, ήταν αδύνατο να καθαριστούν άμεσα δευτερεύοντες δρόμοι. Η προσπάθεια αποχιονισμού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τέλος, ο δήμος Ιωαννιτών παρακαλεί τους πολίτες να ακολουθήσουν

συμπεριφορές που επιβάλουν οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες. Δηλαδή να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα οχήματα τους, εκτός κι αν υπάρχει ανάγκη. Να είναι προσεκτικοί όταν μετακινούνται πεζή, γιατί εξαιτίας του παγετού, δρόμοι και πεζοδρόμια «κρύβουν» παγίδες πάγου. Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για παγετό τις επόμενες ώρες, επιβάλει σε όλους να είναι προσεκτικοί. Ο δήμος Ιωαννιτών ενημερώνει πως το τηλέφωνο ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας στο οποίο μπορούν να απευθύνονται, είναι το 2651 0 31448. Επίσης υπάρχει επάρκεια αλατιού

στο εργοτάξιο του δήμου και εκτός από τις ρίψεις που κάνει συνεχώς ο δήμος με τα μηχανήματα του στους δρόμους, μπορούν από το εργοτάξιο να προμηθευτούν αλάτι και όσοι πολίτες το επιθυμούν. Στο εργοτάξιο του δήμου Ιωαννιτών βρίσκονταν χθες ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έχοντας άμεση γνώση των προσπαθειών που καταβάλει όλος ο μηχανισμός του δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας και ευχαριστώντας τους εργαζόμενους για τη «μάχη» που δίνουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει ο καιρός Την προσοχή των πολιτών ζητά ο αναπλ. Καθηγητής Μετεωρολογίας Αριστείδης Μπαρτζώκας ξεκαθαρίζοντας ότι τις επόμενες ώρες και μέρες, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών θα παγώσει το χιόνι και θα είναι επικίνδυνο για πεζούς αλλά και οχήματα. Ο κ. Μπαρτζώκας βλέποντας τα καιρικά μοντέλα, σημειώνει την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ενώ καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί μιας και δρόμοι και πεζοδρόμια θα γλιστράνε πολύ. «Περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ώρες και μέρες. Προς στιγμήν δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στο καιρό. Σήμερα, Πέμπτη θα υπάρχει και ηλιοφάνεια αλλά δεν θα είναι αρκετή για να λιώσει το χιόνι. Εξαιτίας της θερμοκρασίας που θα επικρατήσει όσο χιόνι έπεσε θα παγώσει και θα δημιουργήσει προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ρεπορτάζ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Μάχη για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

Α

ντιμέτωποι με μία πρωτοφανή για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες χιονόπτωση βρίσκονται από χθες τα ξημερώματα οι κάτοικοι και οι φορείς και οι υπηρεσίες στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Το λευκό πέπλο που Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ κάλυψε τα πάντα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ίσως όμως κανείς δεν περίμενε την ένταση της χιονόπτωσης, που διήρκεσε μέχρι αργά χθες το μεσημέρι. Η καθολική χιονόπτωση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αρκετά προβλήματα, όμως τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί από την Τρίτη, όπως το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, λειτούργησαν καθοριστικά, για την αποφυγή ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων. Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός από τα ξημερώματα της Τετάρτης, για να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή αυτή κατάσταση. Για τον καθαρισμό του Εθνικού οδικού δικτύου και του κύριου επαρχιακού οδικού δικτύου, έχει τεθεί σε συνεχή λειτουργία το σύνολο του διαθέσιμου μηχανολογικού εξοπλισμού Περιφέρειας και Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ σε συνεργασία με κατά τόπους Δήμους έγινε καθαρισμός και οδικών αρτηριών που οδηγούν σε υπηρεσίες, ιδρύματα κ.α. Επίσης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, έγινε μεταφορά σε νοσοκομεία πολιτών που έχρηζαν άμεσης φροντίδα υγείας (αιμοκαθάρσεις κ.α.). Παράλληλα με τον αποχιονισμό, συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων συνέχισαν τη ρίψη δεκάδων τόνων αλατιού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τον παγετό.

Απαγόρευση κυκλοφορίας για φορτηγά Πρόσκαιρη διακοπή της κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3, 5 τόνων έγινε με απόφαση της Τροχαίας στις Εθνικές Οδούς Ιω-

αννίνων- Άρτας και Ιωαννίνων- Κακαβιάς και στην Εγνατία Οδό (στα όρια της Π.Ε. Ιωαννίνων) καθώς επίσης και ολιγόωρη διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας (από το 1ο μέχρι το 390 χλμ) εξαιτίας παγετού. Λίγο πριν το μεσημέρι η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως. Μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες δεν υπήρχε κανένα αποκλεισμένο χωριό, η κίνηση ωστόσο προς τα περισσότερα των ημιορεινών- ορεινών περιοχών γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Προβλήματα εντοπίζονται εντός οικισμών και σε δημοτικούς οδούς, για την αντιμετώπιση των οποίων οι πολίτες πρέπει να καταφεύγουν στους οικείους Δήμους. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, για το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι για μια ακόμη φορά υπερέβαλλαν εαυτούς, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες μετακίνησης των πολιτών. Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, επισημαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα στη διάρκεια της νύχτας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν παγετό. Για το λόγο αυτό συστήνεται σε οδηγούς, αλλά και σε πεζούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις

9

Μέριμνα για τη μετακίνηση εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Τα προβλήματα πάντως στις μετακινήσεις δεν αποφεύχθηκαν, καθώς εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που χρειάστηκε να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν στη δουλειά τους. Τα ταξί που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης ήταν ελάχιστα, μπροστά στην τεράστια ζήτηση και ανάγκη που υπήρχε για τις μετακινήσεις. Επίσης από τις πρώτες πρωινές ώρες, με εξαίρεση τα δρομολόγια προς το ΠΠΓΝΙ και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, δεν εκτελούνταν τα υπόλοιπα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ, παρότι τα λεωφορεία που κινούνταν, έφεραν αντιολισθητικές αλυσίδες. Για την απρόσκοπτη μεταφορά των εργαζομένων από και προς το ΠΓΝΙ, λόγω των καιρικών συνθηκών, η διοίκηση του Νοσοκομείου ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι σχετικά μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων από και προς το Νοσοκομείο, τα οποία άρχισαν από χθες και συνεχίζονται και σήμερα. Για την πρωινή βάρδια σήμερα Πέμπτη ➢ 07:00 (17 θέσεων Ι.Χ.) Θα αναχωρήσει λεωφορείο από του Αμπελόκηπους (αναχώρηση από Super Market Βασιλόπουλος) που θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Λιμνοπούλα- Βορείου Ηπείρου-Μ. Αλεξάνδρου- Σπ. ΛάμπρουΔόμπολη- Σεισμόπληκτα (στην εκκλησία), Στ. Νιάρχου και ΠΓΝΙ ➢ 07:00 (23 Θέσεων Ι.Χ.) Θα αναχωρήσει λεωφορείο από την πλατεία (Νομαρχία) για τη διαδρομή Ιωάννινα Κ.Α. Φεβρουαρίου – Ανατολή - ΠΓΝΙ. Τα λεωφορεία θα κάνουν στάση στις προβλεπόμενες στάσεις του αστικού ΚΤΕΛ και θα τερματίσουν στην πύλη του Νοσοκομείου για να παραλάβουν την νυχτερινή βάρδια για μεταφορά στην πόλη ακολουθώντας το αντίστροφο δρομολόγιο στις 8.00 π.μ Η Διοίκηση του Νοσοκομείου τονίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου θα πρέπει με ατομική τους ευθύνη να φροντίσουν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στους χώρους εργασίας τους.

- Οδοντικά Εμφυτεύματα - Θεραπεία Περιοδοντίτιδας και Ουλίτιδας - Μικροχειρουργική


10

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Οι σελίδες της εφημερίδας είναι ανοιχτές στις ειδήσεις για εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων. Μπορείτε να στείλετε την ανακοίνωσή σας στο e-mail: ele@ele.gr

8 Κόβουν την πίτα τους • Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων εύχεται για το νέο έτος, Χρόνια Πολλά, ευτυχισμένα, με υγεία και δημιουργικότητα και προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη, στην κοπή της βασιλόπιτας, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και ώρα 7:00 μμ στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, Χρηστοβασίλη 8. • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσκαλεί τους εθελοντές και φίλους του Ερυθρού Σταυρού σε απογευματινή εκδήλωση κοπής πίτας, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Du Lac. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Αντί εισιτηρίου, οι εθελοντές και οι φίλοι του Ερυθρού Σταυρού μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, απορρυπαντικά, χαρτικά και είδη προσωπικής υγιεινής για την κάλυψη αναγκών των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. • Μέσα σε 12 χρόνια, οι παρέες που στην αρχή ήταν μικρές και μετέπειτα τεράστιες συνεχίζουν να γράφουν ιστορία. Οι παρέες ήταν αυτές που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν και έγραψαν ιστορία κάνοντας το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας, τόσο από πλευράς εκδηλώσεων όσο και μαζικών συμμετοχών, το μεγαλύτερο Καρναβάλι σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο. Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε αυτός ο θεσμός, αλλά γιγαντώθηκε. Γεγονός που φανερώνει ότι ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι το Κομιτάτο και οι εκδηλώσεις του, ήταν ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στην κρίση. Επειδή η φλόγα για πολυχρωμία, πολλά χαμόγελα, κέφι και δημιουργία δε σταματά στο Κομιτάτο, έτσι και φέτος απευθύνει κάλεσμα σε φορείς, Καρναβαλιστές και ανθρώπους που αγαπούν αυτό το θεσμό, να βρεθούν το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο καφέ Μητρόπολις του κ. Κόκκαλη στην παραλία Πρέβεζας, που θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Πλούσιος μπουφές από καταστήματα που θα ανακοινωθούν, πίτες, ζωντανή μουσική με τους «Ακριόνιους», εκπλήξεις και λαχειοφόρος αγορά, από δώρα που προσφέρουν καταστήματα της πόλης. Μετά το event «Σύρμα πάνω-σύρμα κάτω» και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας, ζητά τη στήριξη από όλους στην κοπή πίτας του στο Μητρόπολις καφέ, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και ώρα 9 μμ. • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 12.00, θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία του Συλλόγου (Λίνας Τσαλδάρη 1).

ΟΑΕΔ

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μακροχρόνια ανέργων

Α

ναρτήθηκαν χθες το πρωί στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ, ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων στο Πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της υγείας, για 4.000 θέσεις εργασίας, καθώς και ο Πίνακας Αποκλειομένων στο πλαίσιο του ανωτέρου Προγράμματος. Η κατάρτιση των πινάκων πραγματοποιήθηκε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της εγκεκριμένης από το ΑΣΕΠ Δημόσιας Πρόσκλησης. Ο Προσωρινός Πίνακας Κατάταξης Μακροχρόνια Ανέργων περιλαμβάνει τους ωφελούμενους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που θα εργαστούν για 12 μήνες με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους Φορείς Υποδοχής, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 13/2016. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους με τους ακόλουθους τρόπους: ➢ Από το Μητρώο τους μέσω του e-Services IIS στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους ➢ Από τους πίνακες κατάταξης με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτη-

σής τους και σε περίπτωση αποκλεισμού τους, για το λόγο που αποκλείστηκαν, από τον Πίνακα Αποκλειομένων Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr στην ενότητα «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης 4000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της υγείας». Τυχόν αιτιολογημένες ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των παραπάνω πινάκων μπορούν να υποβληθούν εντός 3 εργάσιμων ημερών από την επομένη της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων, δηλαδή από την Πέμπτη 12-1-2017 και ώρα 10η πρωινή έως και τη Δευτέρα 1601-2017 και ώρα 12η μεσημβρινή,

αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από τους πιστοποιημένους χρήστες της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης. Οι ενιστάμενοι υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε ηλεκτρονικά, (επισυνάπτοντάς τα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής ένστασης), είτε καταθέτοντάς τα στα αρμόδια ΚΠΑ2 μέχρι τις 15:00 της Δευτέρας 16-01-2017 προκειμένου να επισυναφθούν από τους αρμόδιους υπαλλήλους των ΚΠΑ2 στην ηλεκτρονική ένστασή τους, συνοδευόμενα από τυχόν σημειώσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2), σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία στη Δημόσια Πρόσκληση.

ΒΙΠΕ - Πωλούνται δύο συνεχόμενα οικόπεδα των 2 στρ. το καθένα στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Τηλέφωνο: 6946954150

ΑΡΤΑ - Πωλείται οικόπεδο 780 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, κοντά στην εθνική οδό Άρτας - Ιωαννίνων. Τηλέφωνο: 6938113370

ΚΑΣΤΡΟ - Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα για φοιτητές – τριες, χωρίς κοινόχρηστα. Τηλέφωνο: 6946954154

Επαγγελματίας πωλητής με 25 χρόνια προϋπηρεσία σε Ελληνικές επιχειρήσεις, πτυχιούχος ΕΜΠ, ζητά συνεργασία με έδρα τα Γιάννενα και εμβέλεια σε ολόκληρη την Ήπειρο. Εταιρικό αυτοκίνητο απαραίτητο. Τηλ. 6977691471.

Ενοικιάζεται γραφείο 27 τ.μ στο Μέγαρο Κουρτίου, Κατσαδήμα 7 στον 1ο όροφο. Τηλ. 6974753233, 6947384870 Ζητείται πωλήτρια πεπειραμένη και με γνώσεις κομμωτικής για το κατάστημα καλλυντικών «Αρετή». Τηλ. 2651034115

Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας με πολυετή εμπειρία αναλαμβάνει μεταφράσεις και δακτυλογραφήσεις από Αγγλικά σε Ελληνικά (και αντιστρόφως). Τιμές προσιτές. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941693509


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

11

Ημερίδα για το ντόπινγκ Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα στις 20 Ιανουαρίου, ημερίδα με θέμα «Το ντόπινγκ καταστρέφει αξίες του πολιτισμού μας» Πρώτος εισηγητής ο Πρόεδρος της Διεθνούς και Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος. Ομιλήτρια, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικολάου Βούτσης, η βουλευτής Ιωαννίνων κυρία Μερόπη Τζούφη Θα προηγηθούν χαιρετισμοί από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη, την Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού και την Αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Πολυξένη Αργειτάκη. Με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά και πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Κατσιμπάρδη, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου ¨Δημήτριος Χατζής¨, Παλαιά Σφαγεία στις 10:30 π.μ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Στην Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού συμμετέχει η Περιφέρεια

για τον Ορειβατικό

Η πορεία της Κυριακής 15 Ιανουαρίου για τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων θα γίνει προς το Σιάδι Μύγας με τις εξής διαδρομές: - Γέφυρα - Μονή Στομίου (Α Κατηγορία) Ώρες πορείας: 4, Αρχηγός: Δ.Σ - Γέφυρα - Σιάδι Μύγας (Β Κατηγορία), Ώρες πορείας: 7, Αρχηγός: Ματσούκας Γεώργιος - Γέφυρα - Λημέρια Κλεφτών (Γ Κατηγορία), Ώρες πορείας: 8, Αρχηγός: Μπούτζας Γεώργιος Αναχώρηση: 7:30 πμ από την έξοδο του parking της κεντρικής πλατείας. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας και η διαδρομή θα επανεκτιμηθεί επί τόπου. Εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκι, ζευγάρι μπατόν, ατομικό φαρμακείο, αντιανεμικό-αδιάβροχο, γυαλιά ηλίου. Ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων. Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου 7-9 το απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 26510 22138.

Σ

την Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού Reisen Hamburg, που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 12 Φεβρουαρίου στο Αμβούργο της Γερμανίας, θα λάβει μέρος η Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη Έκθεση Τουρισμού της Βόρειας Γερμανίας, στην οποία συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 80.000 επισκέπτες και 1.000 εκθέτες από όλο τον κόσμο. Η Έκθεση αποτελεί σημείο συνάντησης επαγγελματιών και καταναλωτών, όχι μόνο στους τομείς των συνηθισμένων και καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και του Caravanning, των Υπαίθριων Δραστηριοτήτων (Outdoor Activities), της Κρουαζιέρας και της Ποδηλασίας. Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να φιλοξενήσει στο περίπτερό της τους επαγγελματίες που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους το αργότερο ως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στo e-mail: i.gkartzonikas@php.gov.gr (υπόψη Ηλία Γκαρτζονίκα, τηλ 2651087141). Επίσης όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μέσω αποστολής διαφημιστικού υλικού, το οποίο θα πρέπει να είναι στη γερμανική γλώσσα για να είναι εύχρηστο (ή στην αγγλική αν δεν υπάρχει η δυνατότητα στη γερμανική), μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ίδιο τρόπο ώστε να το στείλουν στο Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου (γραφείο 141) ως την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 στις 2.00 μμ. Η συμμετοχή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με

8 Η πορεία της Κυριακής

το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση: Reisen Hamburg www.reisenhamburg.de.

Σημαντικές εκθέσεις σε εξέλιξη Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Ιτς Καλέ και το Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα Τρεις σημαντικές εκθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «Διώνη» φιλοξενείται από τα τέλη Ιουλίου και έως τις 19 Μαρτίου η περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Από τις απαρχές ως την ύστερη αρχαιότητα». Επιπροσθέτως, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου στο Ίτς Καλέ του Κάστρου Ιωαννίνων λειτουργεί από τις 5 Οκτωβρίου και έως τις 5 Μαρτίου η έκθεση «Από την Άπειρο χώρα στην Μεγάλη Ήπειρο. Ηπειρώτες ακολουθώντας την υπερπόντια μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Τέλος του 19ου αιώνα έως τον Μεσοπόλεμο». Παράλληλα, σημαντικός αριθμός ευρημάτων από την συλλογή της Δωδώνης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στην περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Ακρόπολης από τις 20 Ιουνίου έως και τις 10 Ιανουαρίου. Προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η ενότητα του Ιερού της Δωδώ-

νης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων για το χρονικό διάστημα, που θα διαρκέσει η περιοδική έκθεση, επιλέχτηκαν και τοποθετήθηκαν στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» άλλα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ιερό, προερχόμενα από τις Συλλογές του Μουσείου Ιωαννίνων. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα Μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την

! !! Αναστάσιος

πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Δευτέρα κλειστό, Τρίτη-Κυριακή: 08.0015.00 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089) Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων: Δευτέρα κλειστό, Τρίτη-Κυριακή: 08.00- 15.00. Ώρες λειτουργίας περιοδικής έκθεσης: 9.00-15.00 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2561025989)

!

!

Β. Κορομπίλιας

Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Iατρείο: 28ης Οκτωβρίου 49, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 2651 607074 Τηλ. Ραντεβού: 6944912630 e-mail:koroban1960@gmail.com

!


12

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η «Διαθήκη» από τη Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών ην κοινωνική κωμωδία «Η Διαθήκη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κατσάνου παρουσιάζει, για δύο μόνο παραστάσεις, η Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 21:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Βασισμένη σε διήγημα του Γιαννιώτη συγγραφέα Δημήτρη Χατζή «Η Διαθήκη» χρωστά τη θεατρική της μεταφορά στον Μάριο Ποντίκα και αποτελεί τη δέκατη παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας Ραφτανιτών στα δέκα χρόνια παρουσίας της στα θεατρικά πράγματα της πόλης. Την πρωτότυπη μουσική της «Διαθήκης» έγραψε ο Γιαννιώτης μουσικός Βασίλης Ζιάκας, ενώ τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί. Η διάρκεια του έργου είναι μία ώρα & τριάντα πέντε λεπτά ενώ σ’ αυτό συμμετέχουν συνολικά δεκαοκτώ ερασιτέχνες ηθοποιοί μέλη της ΘΕΟΡΑ. Η γενική είσοδος είναι 5€, ενώ τα παιδιά μέχρι 12 ετών εισέρχονται στο θέατρο δωρεάν. Λίγα λόγια για το έργο: Ο ηλικιωμένος καθηγητής Ραλλίδης βρίσκεται νεκρός. Ο δαιμόνιος εκδότης της τοπικής εφημερίδας και η σύζυγός του, με όπλο τα κάλλη της, αναζη-

Τ

τούν το μυστικό της Διαθήκης…. Πού πάνε τα λεφτά! Στην υπόθεση, μπλέκεται σιγάσιγά όλη η τοπική κοινωνία. Από το Νομάρχη, τον Αστυνόμο και το Δήμαρχο μέχρι το Μητροπολίτη, την «φιλάνθρωπη» χήρα του πρώην Υπουργού, το Διευθυντή της Τράπεζας και την ξανθιά σύζυγο του! Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν ο μυστηριώδης λοχαγός Λιαράτος αποκαλύπτει, στον εκδότη νέα δεδομένα για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση… Παίζουν: (με σειρά εμφάνισης): Νοικοκυρά Λαμπρινή Παπαγιάννη, Τρελός Γιάννης Χουλιάρας, Δήμαρχος Χρήστος Γκόγκος, Αστυνόμος Αθανάσιος Φώτης, Δεσπότης Νίκος Τάτσης, Αντιγόνη Πολυνίκη Χουλιάρα, Δέρβης Μάκης Παπαδόπουλος, Λιαράτος Κώστας Κούρτης, Γαρίδης, Θεόδωρος Καραδήμας, Γωγούσης Γιάννης Ντούρος, Νομάρχης Κώστας Ευθυμίου, Γυναίκα Θάλεια Οικονόμου, Τραπεζικός Σπύρος Χαρίση, Σύζυγος Σπυριδούλα Μπουρνάκα, Διευθυντής Σωκράτης Διαμάντης, Πρωτοδίκης Άρης Τσούκης, Γυμνασιάρχης Θεοδώρα Φώτου Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσάνος, Πρωτότυπη Μουσική:

Βασίλης Ζιάκας, Β. Σκηνοθέτη- Ενδυματολόγος: Έλλη Κατσάνου, Χορογραφίες: Πέννυ Παπαϊωάννου, Σκηνικά ΘΕ.Ο.ΡΑ, Φων. Διδασκαλία: Όλγα Μπαλωμένου, Παραγωγή μουσικής: Ισίδωρος Παπαγεωργίου, Μιξάζ

Σεμινάριο σωματικού θεάτρου στο Politheatro Με την ηθοποιό Άλκηστις Πολυχρόνη και τον μουσικό Gary Salomon ο Politheatro διοργανώνει διήμερο σεμινάριο σωματικού θεάτρου υπό την καθοδήγηση της ηθοποιού και κινησιολόγου Άλκηστις Πολυχρόνη με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον μουσικό Gary Salomon. Κέντρο του σεμιναρίου είναι η καλλιέργεια της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου. Η κινητική επικοινωνία, η αισθητηριακή αντίληψη, η οργανικότητα, εξασκούνται μέσα από την μελέτη του ρυθμού, των παρορμήσεων, και της μουσικότητας. . Ταυτόχρονα μαθαίνουμε πως να δημιουργούμε παρτιτούρες σωματικών δράσεων, και εξερευνούμε την δύναμη του “ομαδικού τελετουργικού” υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής. Οι συμμετέχοντες καλούνται για τις ανάγκες του σεμιναρίου να προετοιμάσουν ένα μικρό μονόλογο της επιλογής τους, μικρής έκτασης (μία παράγραφος), από θεατρικό έργο, ένα ποίημα ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο. Η Άλκηστις Πολυχρόνη είναι ηθοποιός και κινησιολόγος. Τα τελευταία χρόνια μετά την εκπαίδευση της με τους Song of the Goat eatre και τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κινησιολογία(RCSSD), μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο, όπου διδάσκει Ensemble eatre and Movement σε δραματικές σχολές, σκηνοθετεί κίνηση και συμμετέχει σαν ηθοποιός σε παραστάσεις. Ο Gary Salomon είναι μουσικός, συνθέτης και μουσικός παραγωγός από το Λονδίνο. Συνθέτει μουσική για κινηματογράφο, θέατρο, και τηλεόραση. Είναι μέλος των Shy Nature(

τραγουδιών Κώστας Φωτίου, Διδασκαλία Παντομίμας: Γιώργος Φλώρος, Φωτισμοί: Ευάγγελος Τζοβάρας, Γραφιστικά: Γούσης Αθανάσιος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Ένα βιβλίο για το Ανώγειο του Ξηροβουνίου Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Ευθύμιου Ρέντζιου, «Ανώγειο. Η αετοφωλιά του Ξηροβουνίου». Η εκδήλωση θα γίνει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» και τη διοργάνωση έχουν το Βιβλιοπωλείο Λύχνος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. νομού Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών Παρουσιάζουν: Χρήστος Παπακώστας, επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑ, Σταματία Λογοθέτη, φιλόλογος. Προλογίζει και συντονίζει ο Άρης Ρέντζιος, πολιτικός μηχανικός. Κείμενα διαβάζει ο Χριστόφορος Πουλίζος, δάσκαλος

Τ

ΜΕ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Έκθεση Κώστα Μαλάμου στην Πινακοθήκη

alternative rock) και της ηλεκτρονικής μουσικής κολεκτίβας των Capac με τους οποίους πραγματοποιούν συναυλίες και συμμετέχουν σε μεγάλα φεστιβάλ. Το σεμινάριο θα γίνει 11/2 και 12/2. Κόστος: 45 ευρώ (40 ευρώ για μαθητές & φοιτητές). Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλ. 2651022995 | 6955416236 ηλεκτρονικά στο politheatro2@ gmail.com και στη σελίδα μας στο facebook Politheatro Ioannina. Θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Ως ένας ύμνος στην Ήπειρο μπορεί να τιτλοφορηθεί η έκθεση ζωγραφικής με έργα του Κώστα Μαλάμου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που φιλοτεχνήθηκαν για την εικονογράφηση του ημερολογίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής το 1972 με θέματα από την Ήπειρο. Η πλούσια συλλογή έργων τέχνης της ΑΓΕΤ «Ηρακλής» για την εικονογράφηση ημερολογίων τής περιόδου 1956 – 2011, παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, το 2011, με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη αξιοποίηση και ανάδειξή της. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. Οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Σάββατο: κλειστά, Κυριακή: 10:00- 13:00 & 18:00-21:00.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Στις 13 Ιανουαρίου

Ο eodore στο Θέατρο Έκφραση τις 13 Ιανουαρίου ο eodore θα βρεθεί στο Θέατρο Έκφραση στα Γιάννενα για ένα live με κομμάτια από τα δύο προσωπικά του άλμπουμ, το 7 και το It Is But It’s Not. Μαζί με την πενταμελή μπάντα του, ανάμεσά τους και η Melentini, καθώς και μια ομάδα που επιμελείται σταθερά τον ήχο και τα φώτα σε κάθε live του, ο eodore επιχειρεί μέσα από τις παραστάσεις του να παρασύρει το κοινό σε μια διαφορετική εμπειρία, άκρως ατμοσφαιρική. Ο 24χρονος eodore είναι ένας συνθέτης, performer και πολυοργανίστας με αξιοσημείωτη πορεία. Oι επιρροές του, από τους Pink Floyd και Radiohead σε συνδυασμό με τις σπουδές του στο πιάνο και την παραδοσιακή ελληνική μουσική, του δίνουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες σύγχρονους δημιουργούς. Σε μια ευρεία γκάμα ατμοσφαιρικής, ψυχεδελικής και ambient υπόστασης, ο ταλαντούχος αυτός μουσικός δίνει μια ιδιάζουσα, δική του ηλεκτρονική post-rock τεχνοτροπία και αντίληψη στη σύνθεση και υλοποίηση της μουσικής του, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες στον κλασικό ρομαντισμό. Παίζουν οι μουσικοί: Φωνή, Πιάνο, synthesizer, glockenspiel και kaoss pad: eodore, Ηλεκτρική κιθάρα: Βασίλης Ντο-

Σ

κάκης, Alessandro Giovanetto, Μπάσο: Νικόλας Παπαχρονόπουλος, Φωνή, synthesizer, glockenspiel,τρομπέτα: Melentini, Ντραμς: Ashley Hallinan Ηχολήπτης: Βαγγέλης Μόσχος, Βοηθός Ηχολήπτη: Βαγγέλης Χασιώτης, Φώτα: Μελίνα Ζερβάκη. Στις 21.30 με γενική είσοδος 6 ευρώ Εισιτήρια θα διατίθενται στην είσοδο του θεάτρου την ημέρα της συναυλίας από τις 20.30

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο «Ψαροτρομάρας» στο Θέατρο Έκφραση «Ψαροτρομάρας» έρχεται στο Θέατρο Έκφραση στα Γιάννενα για τρεις παραστάσεις, το Σάββατο στις 17.30 και την Κυριακή 11.30 και 17.30! Το «Κου-Κλο Θέατρο Κρήτης», από το Ηράκλειο, συνεχίζει την περιοδεία του στην Ελλάδα με το έργο της Φρόσως Χατόγλου "Ο Ψαροτρομάρας". Ένα έργο κατάλληλο για παιδιά έως και έκτη δημοτικού. Ένα κουκλοθέατρο διαφορετικό. Με την τεχνική του μαύρου Θεάτρου (black light) και του Muppet Show. Η σκηνή είναι 5 μέτρα μήκος και 2.5 μέτρα ύψος. Χρησιμοποιούνται μεγάλες κούκλες χει-

Ο

ροποίητες, κατασκευασμένες από τον θίασό μας. Λίγα λόγια για το έργο: Συναγερμός στην Ψαροχώρα! Έρχεται ο Ψαροτρομάρας να ταράξει τα νερά της ήσυχης ζωής του βυθού. Όλα πρόκειται να αλλάξουν. Ένα τεράστιο παλάτι θα χτιστεί στα συντρίμμια των σπιτιών των ψαριών. Η γόπα, το λυθρίνι, το μπαρμπούνι και όλοι οι κάτοικοι του βυθού κάτι πρέπει να κάνουν. Θα μπορέσουν τα ψάρια μαζί με την φίλη τους την Γοργόνα να τον...ψαρέψουν; Προσοχή όμως, γιατί και τα… κοράλλια έχουν αυτιά. Ένα έργο που μι-

λάει για την δημοκρατία τη συνεργασία και την αλληλεγγύη! Κατάλληλο από 3 έως 93 χρονών. Διάρκεια 55' λεπτά. Είσοδος 6€

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η «Ραπουνζέλ» σε θέατρο για παιδιά Παιδική Σκηνή Ροντίδη παρουσιάζει, το παραμύθι «Ραπουνζέλ» σε θεατρική διασκευή, την Κυριακή 15

Η

Ιανουαρίου στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Ακαδημίας και ώρες 17:00 & 18:30. Γενική είσοδος 6€. Κρατήσεις θέσεων 6944062928. Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν πανύψηλο πύργο στο δάσος, ζει η Ραπουνζέλ, ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα, με τεράστιες, μακριές χρυσαφένιες πλεξούδες που έχουν την μαγική δύναμη να χαρίζουν νιάτα και ομορφιά σε όποιον τις αγγίξει. Η ¨ψευτομητέρα¨ της, που προσπαθεί απεγνωσμένα να παραμείνει νέα και όμορφη, την έκλεψε από τους πραγματικούς της γονείς, μόλις γεννήθηκε και την εγκλώβισε στον πύργο της, με σκοπό να εκμεταλλευτεί την δύναμη των μαλλιών της. Ώσπου μια μέρα όλα αλλάζουν…. Μέσα από μαγικά εφέ, και live τραγούδια, ο μικρός θεατής διασκεδάζει με τους ήρωες του παραμυθιού, συμμετέχοντας μαζί τους, στη δράση της παράστασης επί σκηνής. Η διασκευή – σκηνοθεσία είναι του Κώστα Μελίδη, η μουσική του Χάρη Γκατζόφλια, οι στίχοι της Άννας Μπαλάσκα, η σκηνογραφία της Μάντυς Λάσχου, τα κοστούμια και το make up artist της Ελένης Δημοπούλου, η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Ελένης Χρυσομάλλη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δέσποινα Τσαχουρίδου, Χριστίνα Ντούκα, Νάγια Γραικού, Άσπα Μπατατόλη, Μαριλένα Παπαποστόλου, Λαμπρινός Καμπούρης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωάννινα, 29 Δεκεμβρίου 2016 Αρ. Πρωτ. : 86573/5219 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ Ν. 4412/2016 ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ Ο Δήμος Ιωαννιτών διακηρύσσει ότι εκτίθεται σε συνοπτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές η δημόσια σύμβαση για εκτέλεση του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΚΑΤΣΙΚΑΣ ”», με κριτήριο ανάθεσης της «η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)», όπως ειδικότερα ορίζεται σε σχετικό άρθρο της διακήρυξης. Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών κατηγορίες: ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ με προϋπολογισμό 403.225,81€ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 500.000,00 € (με Φ.Π.Α.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων, Στοιχεία τεχνικών δεδομένων, Έντυπο οικονομικής προσφοράς) δωρεάν και σε πλήρη ηλεκτρονική μορφή από στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών www. ioannina.gr και την ιστοσελίδα του ΚΗΜΔΗΣ www.eprocurement.gov.gr Πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό διατίθενται στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας Οδός: Κωλέττη 14 Ταχ.Κωδ.: 45 444 Ιωάννινα Τηλ.: 2651083880-81 Telefax: 2651083882 E-mail: vtsouris@ioannina.gr Πληροφορίες: κ. Βασίλειος Δ. Τσούρης Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης και παραλαβής των προσφορών έχει οριστεί η 7η Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 (λήξη παράδοσης των προσφορών), στα γραφεία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών (Κωλέττη 14), Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί - φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ., εφόσον ανήκουν στην 1η τάξη

13

και άνω για έργα κατηγορίας «ΟΔΟΠΟΙΙΑ». και που είναι εγκατεστημένα σε: α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης, β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 και 5 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. - Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης. - Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και της παρ. 1 (ε) του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. Δεν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μόρφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία). Η συνολική προθεσμία για την εκτέλεση του έργου είναι διακόσιες εβδομήντα (270) ημέρες Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς, κατά τους όρους της παρ. 1 α) του άρθρου 72 του ν.4412/2016, εγγυητικής επιστολής συμμετοχής, που ανέρχεται στο ποσό των 8.064,00€ (2% της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης εκτός ΦΠΑ με στρογγυλοποίηση). Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι δέκα (10) μήνες Προκαταβολή δεν θα χορηγηθεί. Η τεχνική μελέτη (Φάκελος του Έργου) και τα Τεύχη Δημοπράτησης εγκρίθηκαν από την Προϊσταμένη Αρχή με την υπ.αρ. 833/2016 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»


14

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

γιατροί

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ Χ. ΚΩΝ/ΝΟΣ

Ευάγγελος Μιχ. Γκόλας

ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ακτινοδιαγνώστης ΥΠEΡΗΧΟΙ-TRIPLEX Κ. Φρόντζου 1 Τηλέφωνο γραφείου: 26510 26871

Στον καινούργιο Μαγνητικό Τομογράφο μας, διενεργούνται όλες οι Μαγνητικές Τομογραφίες καθώς και οι σύγχρονες εφαρμογές της σε Μαγνητική (Αγγειογραφία, Μαστογραφία, Εντερόκλυση, Χολαγγειογραφία, Πυελογραφία, Φασματοσκοπία, καρδιακής μορφολογίας και λειτουργικότητας και βιωσιμότητας μυοκαρδίου)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Π. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Πλ. Δημ. Χατζή 1, Ιωάννινα Τηλ. 2651075275 – Fax. 2651075285 E-mail : mri-epi@otenet.gr Συμβάσεις με Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και όλα τα ταμεία

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο νευροωτολογίας Διερεύνηση Δυσκαταποσίας Iατρείο: Δωδώνης 10 & Kαλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Tηλ: 26510-49006, Κιν: 6936349006 E-mail: vgolas@otenet.gr - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

Κωνσταντίνος Ελ. Κάτσενος

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Παθολόγος

Κ. Φρόντζου 6 Τηλ. 26510 77718

ΜΠΑΚΑΛΗΣ N. ΧΡΗΣΤΟΣ Ειδικός Παθολόγος

Δωδώνης 24 Ιωάννινα Δέχεται: Δευτ.-Παρ. 8.30-2 μ.μ. και 6-8 μ.μ. εκτός Τετάρτης απόγευμα Τηλ: Ιατρείου: 26510 47477 οικίας: 26510 43883

Μετεκπαιδευθείς στην Ωρλ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος) 45332 Ιωάννινα www.katsenos.gr Τηλ. & Fax: 26510 30006Κιν.: 6944 474555 e-mail: info@katsenos.gr

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΑΡΕΤΗ Γ.ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

ΜΑΝΤΖΙΟΥ-ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Παιδίατρος

Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΠΝΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ • ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας ) Triplex αγγείων ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS Δαγκλή 5 (3ος όροφος) (πριν την Αγροτική τράπεζα) Ιωάννινα - Τηλ&Fax: 2651022911 Κιν: 6972698154 Δέχεται καθημερινά 9:30-13:30 Απογεύματα καθημερινά 18:00-21:00 Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Ν. Παπαδοπούλου 8 Δέχεται: Δευτ.–Παρ. 9.00-16.00 με ραντεβού Τηλ. 26510 73350

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Χελάς Ευριπίδης - Νικόλαος Λογοθεραπευτής MSc Human communication City university London Μέλος RCSLT

Δαγκλή 1 κτίριο β, Ιωάννινα Τηλ. 2651301180 Κιν. 6944294967 euri.chelas@gmail. com

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μετεκ. Στο Westminster Hospital, London και Free University Hospital, Amsterdam, π. Διευθυντής ΕΣΥ, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χαρ. Τρικούπη 13Α’ - 1ος όροφος ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Τ.Κ. 45332

26510-77340 Fax: 26510-32276 E-mail: oncodermcenter@gmail.com

Λογοθεραπεία Εργοθεραπεία Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, M.Sc,MRCSLT • Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London • Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης

•Κερκύρας 5, Σεισμόπληκτα • Τηλ. 2651067320, κιν.: 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μετεκ. στο Free University Hospital Amsterdam Χαρτογράφηση Σπίλων - Φωτοθεραπεία - Laser Αποτρίχωση Αντιρυτιδική Θεραπεία - Χημικό Peeling - Μικροδερμοαπόξεση Laser Αγγείων - Σύσφιξη - Κρυολιπόλυση Χαρ. Τρικούπη 13Α’ - 1ος όροφος ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Τ.Κ. 45332

26510-32902 Fax: 26510-32276 E-mail: oncodermcenter@gmail.com

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΣΠΥΡΟΣ ΣΙΑΡΑΒΑΣ

Χειρούργος Ορθοπαιδικός ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ •ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ - TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΟΠΥΥ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 7.30π.μ. - 9.00 μ.μ. - Σάββατο: 8.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. Ιωάννινα - Δαγκή 7, Τ.Κ. 45444 ΤΗΛ: 26510 - 23 614, 26510 23 615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr• www. epirusdiagnosis.gr

ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΜΑΡΙΑ ΔΑΛΛΑ

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΓPYΠAIOY XPIΣTOΔOYΛA

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΔΡΑΚΟΣ DDS, M.Sc

Ενδοκρινολόγος

Ειδικός Ορθοδοντικός

28ης Oκτωβρίου 36 Δέχεται: Τρίτη-Παρ. 10:00-13:00 Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη 18:00 - 21:00 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού Tηλ: 2651036060 - 6932736306

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γαστρεντερολόγος Ν. Παπαδοπούλου 8, Τηλ. 26510 73221 Δέχεται: Δευτ. – Παρ. 9.00-13.00 Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη: 18.00-20.30

Ψυχίατρος

Χρ. Πάτση 2, (Πλατ.Πάργης), 1ος Όροφος Δέχεται με ραντεβού. Τηλ : 26510 29444, Fax : 26510 29443- Κιν : 6972 084167

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ Μικροβιολόγος

28ης Οκτωβρίου 49 Τηλ. 26510 36461

28ης Οκτωβρίου 49 Τηλ. Ιατρείου: 26510 - 74031

Καθημερινά 09:00-14:00 & 18:00-20:30

TMHMATA • Συμβουλευτικής - Προληπτικής Διατροφής • Παχυσαρκίας Ενηλίκων, Εφήβων, Παίδων • Αύξησης - Βελτίωσης βάρους • Ειδικών Προγραμμάτων Διατροφής • Κλινικής Διατροφικής Παρέμβασης • Αθλητικής Διατροφής • Εναλλακτική θεραπευτική διατροφή Υπηρεσίες: • Διαιτολογική Υποστήριξη • FAT ANALYSIS – Λιπομέτρηση • NUTRI SCREEN TEST - Τεστ Διαθρεπτικών ελλείψεων • B.M.R. ANALYSIS - Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού • Τεστ Τροφικής Ευαισθησίας (Δυσανεξίας) • Τεστ Αντιοξειδωτικής Ικανότητας • Τεστ προδιάθεσης παχυσαρκίας • Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC • Διαιτολογική υποστήριξη στη σκλήρυνση κατά πλάκας • Αξιολόγηση Επιπέδων Ασβεστίου • Διατροφική Εκπαίδευση • «Κατ’ Οίκον» Διαιτολογική Φροντίδα

Αδυνατίστε με τη βοήθεια της Επιστήμης!!!

28ης Οκτωβριου 30 - Ιωαννινα 6946133312 / 6976761852

Χαριλάου Τρικούπη 2, 45444, Ιωάννινα Τηλέφωνο & fax: 2651306070, Κινητό: 6932426010 Ελ. Βενιζέλου 35 και Μουσών, Πρέβεζα Τηλέφωνο & fax: 2682089094 http://www.epirus-orthodontics.gr • email: info@epirus-orthodontics.gr

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Γ. ΚΑΣΚΑΝΗ ΙΑΤΡΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ • Ηλεκτρομυογράφος • Ηλεκτροεγκεφαλογράφος • Προκλητά δυναμικά • ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ • ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 5, (Ημιόροφος), 45444 ΙΩΑΝΝΙΝΑ Το εργαστήριο λειτουργεί με ραντεβού •Ώρες λειτουργίας: Δευτ.:-Παρ.: 9.00π.μ.-2.00μ.μ., Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. •ΤΗΛ.: 26510 36931, FAX: 26510 36743, Κιν: 6944444568


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

αθλητισμός

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

15

Έμεινε χωρίς γήπεδο για προπόνηση! Ό

σο απολαυστικό και όμορφο είναι το χιόνι για τους περισσότερους, άλλη τόση ταλαιπωρία μπορεί να κρύβει για όσους πρέπει να εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους. Οι παίκτες του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ που επέστρεψαν μετά από μία πολύωρη ταλαιπωρία στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη, αφού δεν κατάφεραν να πετάξουν για τα Χανιά, δεν κατάφεραν χθες να προπονηθούν, αφού το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα στα βοηθητικά του ΠΕΑΚΙ, αλλά και στα άλλα γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα που χρησιμοποιεί ανά διαστήματα η ομάδα. Έτσι, το τεχνικό επιτελείο σε συνεργασία με τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημ. Νιαρχάκο, αναζητούν από χθες κάποια λύση για να προπονηθεί η ομάδα σήμερα και αύριο, ενόψει της κυριακάτικης αναμέτρησης με την Ξάνθη εκτός έδρας. Δεν αποκλείεται να επιλεγεί – εάν δεν έχει ήδη γίνει – η αυθημερόν μετακίνηση της ομάδας στην περιοχή της Άρτας προκειμένου να καταστεί εφικτή η σημερινή προπόνηση. Μία πρόταση που συζητήθηκε ήταν και η πρόωρη αναχώρηση της αποστολής για την Ξάνθη, όμως και στην Κεντρική Μακεδονία επικρατούν οι ίδιες συνθήκες, επομένως μάλλον θα είναι άσκοπη η μετακίνηση…

Στα δικαστήρια η απόφαση για το Κύπελλο! Η αποστολή του ΠΑΣ στο μεταξύ επέστρεψε

αργά το απόγευμα της Τρίτης στα Ιωάννινα, μη μπορώντας να φτάσει αεροπορικώς στα Χανιά, όπου επρόκειτο χθες, να διεξαχθεί η αναμέτρηση με τον Πλατανιά για το Κύπελλο. Ωστόσο , η ΕΠΟ που ανέβαλε άλλους τρεις αγώνες της διοργάνωσης, δεν έπραξε το ίδιο για την αναμέτρηση του Πλατανιά με τον ΠΑΣ και για αυτήν της Ξάνθης με τον ΟΦΗ! Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι η τύχη της πρώτης από τις δύο αναμετρήσεις των ομάδων για το Κύπελλο, θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τους ανθρώπους του ΠΑΣ πάντως να μη δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι, έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, που αποδεικνύουν, ότι η μετάβαση της αποστολής για τα Χανιά ήταν αδύνατη για αντικειμενικούς λόγους.

Δημοσιεύματα για το μέλλον Πετράκη Ήταν αναμενόμενο ότι θα ερχόταν στο προσκήνιο, αργά ή γρήγορα, η υπόθεση της ανανέωσης της συνεργασίας του ΠΑΣ με τον Γ. Πετράκη. Χθεσινό δημοσίευμα του onsports.gr αναφέρει, ότι η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ο Γ. Χριστοβασίλης είναι έτοιμοι, να υπογράψουν νέο συμβόλαιο με τον Γ. Πετράκη, το οποίο θα είναι… αορίστου διαρκείας και με αυξημένες αποδοχές. Οι πρώτες επαφές πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, των δυο πλευρών αναμένεται να γίνουν στον επόμενο μήνα.

ΑΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Το «παρών» του Συλλόγου των Ολυμπιονικών

Β

ράβευσε τους αθλητές του και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Αθλητικός Σύλλογος Σπάρτακος. Δεκάδες αθλητές, προπονητές και φίλοι του συλλόγου, βρέθηκαν την Τρίτη στον Πολιτιστικό Πολυχώρο και παρακολούθησαν την όμορφη και ζεστή εκδήλωση. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, διοργανωτές και εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην πορεία του Συλλόγου που έχει καταφέρει να χαρίσει πολλές

νίκες στην περιοχή μας και να ανεβάσει στα πιο ψηλά βάθρα το όνομα της χώρας μας. Οι διοργανωτές αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες, ενώ για ακόμη μια φορά την παράσταση έκλεψαν οι ίδιοι οι αθλητές που με σεμνότητα παρέλαβαν τα βραβεία τους ως μια μικρή επιβράβευση των προσπαθειών τους.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


16

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς Η

ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο χάρτης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Στόχος φέρεται να είναι η επιστροφή των 90.000 Ελληνιοκυπρίων προσφύγων υπό τη διοίκηση της Κύπρου και παράλληλα και η επιστροφή της Καρπασίας, υπό ειδικό καθεστώς και οι ακτογραμμές να καλύπτουν 50,4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι φέρονται να ζητούν το 29,2% των εδαφών, σημείο που αναμένεται να αναδειχτεί σε «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. O «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, επικαλούμενος πληροφορίες από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων, εξηγεί ότι εάν ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, τότε η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν θα πραγματοποιηθεί. «Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά πλευρά. Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιον της» γράφει ο «Φιλελεύθερος». «Θα θέλαμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό τον έλεγχο των ελληνοκυπριακών αρχών» φέρεται να δήλωσε Κύπριος αξιωματούχους, μιλώντας στο Reuters. Η σημερινή μέρα θεωρείται καθοριστική για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ακριβώς επειδή οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το εδαφικό και θα παρουσιάσουν χάρτες. Την ίδια ώρα, στην «ατζέντα» των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν και οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομία, το περιουσιακό, η χρηματοδότηση αλλά και η εφαρμογή λύσης στην Κύπρο. Το κυπριακό sigmalive.com μεταδίδει ότι στις συζητήσεις αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές εάν οι Αλέξης Τσίπρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τερέζα Μέι θα μεταβούν στην Γενεύη για να συμμετάσχουν στην διάσκεψη. Όπως έχει γίνει γνωστό, και οι τρεις ηγέτες διατηρούν στάση αναμονής και θα αποφασίσουν εάν θα μεταβούν στη Γενεύη ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί στις συζητήσεις. Η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται ενοχλημένη από τη διαρροή του χάρτη, τονίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις διαπραγματεύσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε από όλες τις πλευρές υπευθυνότητα.

Ο χθεσινός χιονιάς με το φακό της «Ε»

Ελευθερια 12 1 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you