Page 1

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 785 epikera@otenet.gr www.epikeranews.gr

Επικαιρα Οι κοινωνικές εισφορές μειώθηκαν κατά 2.3 δισ. ευρώ το 2011

19-30 Βαθμοί Κελσίου

30

δευτερα απριλιοσ 2012 TIMH: 0.50

editorial

Τα μαθηματικά των εκλογών

Σελ. 2

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

στα ασφαλιστικά ταμεία

Πως εξελίσσονται μισθολογικό κόστος, πρωτογενείς δαπάνες, έλλειμμα Προτεινόμενα θέματα για τις Πανελλαδικές στο μάθημα της

Ιστορίας

Σελ. 14-15

Σελ. 24

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΙΑ Με μεγάλη μου χαρά σας προσκαλώ στην ομιλία μου που θα δώσω σήμερα Δευτέρα 30 Απριλίου στις 20.30 μ.μ στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» στη Βέροια Ο υπ. βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Θανάσης Γικόνογλου

τοπικα

Σε «καλό δρόμο» η κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για τους Δήμους Νάουσας και Αλεξάνδρειας Σελ. 5 αθλητικα

Προβάδισμα… τίτλου απέκτησε η Βέροια. 3 Λευκή ισοπαλία 0-0 με την Κομοτηνή

Σελ. 13

ό


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

Τι θα γίνει όμως αν το ποσοστό της ΝΔ σε συνάρτηση με τις ψήφους των κομμάτων που θα πάρουν κάτω του 3% δεν δώσει αυτοδυναμία στη ΝΔ; Ένα πολύ πιθανό σενάριο - αν και δεν συζητείται καθόλου είναι το εξής: Να πάρει η ΝΔ ένα ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 26,5% και μικρότερο του 37,8% και να μείνουν εκτός Βουλής το 6,5% των ψήφων. Που σημαίνει να πάρει από 121 βουλευτές (με 26,5%) μέχρι 150 βουλευτές (37,7%). Δηλαδή έναν αριθμό μεταξύ 121 και 150 εδρών.

Ό

σο πλησιάζει η μέρα των εκλογών τόσο εντείνεται το ενδιαφέρον ικανής μερίδας των πολιτών για τα αποτελέσματα και τις συνέπειές τους. Μεγαλώνει επίσης και η αγωνία των άμεσα ενδιαφερόμενων κομμάτων και υποψηφίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εκλογικός νόμος αφού με βάση αυτόν μετατρέπονται οι ψήφοι σε έδρες στη Βουλή. Και από αυτές με τη σειρά τους κρίνεται η δομή της νέας κυβέρνησης ή η αδυναμία σχηματισμού της και η προσφυγή σε νέες εκλογές.

Ο

ισχύων εκλογικός νόμος στην ουσία είναι ο νόμος Σκανδαλίδη με βάση τον οποίο έγιναν και οι προηγούμενες εκλογές, με δύο μόνο αλλαγές. Α) Η επιπλέον έδρες που θα πάρει το πρώτο σε ψήφους κόμμα είναι 50 αντί των 40 των εκλογών του 2009 Β) Σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων (που δεν υπάρχει στις επικείμενες εκλογές) και εφόσον ο συνασπισμός κομμάτων αναδειχθεί πρώτος σε εκλογική δύναμη το μπόνους δεν το παίρνει αυτός αλλά το μεμονωμένο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους.

Τ

ο αν θα μπουν 5 ή 10 κόμματα στη Βουλή (τα κόμματα δηλαδή που θα πάρουν ποσοστό εγκύρων ψήφων μεγαλύτερο του 3%) δεν επηρεάζει την κατανομή των εδρών. Αντίθετα έχει μεγάλη σημασία το σύνολο των ψήφων των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή. Όπως πχ κυνηγοί, κότες, Ένωση κεντρώων, ΜΛ-ΚΚΕ κλπ που σίγουρα θα πάρουν το καθένα ποσοστό μικρότερο του 3%. Αυτά τα εκτός Βουλής κόμματα, με τις ψήφους που θα πάρουν καθορίζουν και το ποσοστό που πρέπει να πάρει το πρώτο σε ψήφους κόμμα ώστε να διασφαλίσει την αυτοδυναμία. Αν λοιπόν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν συνολικά 3% τότε το πρώτο κόμμα (η ΝΔ όπως όλα δείχνουν)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3548/2007, όπως ισχύει, η εφημερίδα μας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ Κεντρικής Μακεδονίας», έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύει τα κάτωθι: • Διακηρύξεις- δημοπρασίες Δημοτικών Επιχειρήσεων • Περιλήψεις διακηρύξεων δημοπρασιών για μίσθωση ακινήτου, όταν οι διακηρύξεις αυτές δεν προέρχονται από τον δημόσιο τομέα όπως ορίζεται με το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ Α΄101), όπως αυτό συμπληρώθηκε δια

θα έχει στη Βουλή 151 έδρες (αυτοδυναμία πλην «αναιμική») εφόσον πάρει το 39,2% των έγκυρων ψηφοδελτίων (αποχή, άκυρα, λευκά δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη).

Μ

ε εκτός Βουλής το 4% των εγκύρων το ποσοστό αυτοδυναμίας της ΝΔ μειώνεται στο 38,8%. Με 5% στο 38,4%, με 6% στο 38%, με 7% στο 37,6% με 8% στο 37,2%, με 9% στο 36,8% με 10% στο 36,4% με 11% στο 36%, με 12% στο 35,6% κ.ο.κ. Με δύο λόγια η αυτοδυναμία της ΝΔ εξαρτάται από τις ψήφους των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Και μάλιστα αν μείνει εκτός Βουλής το 13% πχ τότε για την αυτοδυναμία η ΝΔ πρέπει να συγκεντρώσει πανελλαδικά 35,2% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Γενικά όταν το εκτός Βουλής ποσοστό ψήφων αυξάνεται κατά 1% η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με μικρότερο κατά 0,4% ποσοστό ψήφων.

Τ

α προαναφερθέντα δείχνουν πως η κατάκτηση της αυτοδυναμίας – και κατά συνέπεια, ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης από τη ΝΔ- θεωρητικά τουλάχιστον, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είναι λοιπόν ένα σενάριο που «παίζει». Τι θα γίνει όμως αν το ποσοστό της ΝΔ σε συνάρτηση με τις ψήφους των κομμάτων που θα πάρουν κάτω του 3% δεν δώσει αυτοδυναμία στη ΝΔ; Ένα πολύ πιθανό σενάριο - αν και δεν συζητείται καθόλου είναι το εξής: Να πάρει η ΝΔ ένα ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 26,5% και μικρότερο του 37,8% και να μείνουν εκτός Βουλής το 6,5% των ψήφων. Που σημαίνει να πάρει από 121 βουλευτές (με 26,5%) μέχρι 150 βουλευτές (37,7%). Δηλαδή έναν αριθμό μεταξύ 121 και 150 εδρών.

2

Τ

ότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (κατά το Σύνταγμα) δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς εντός τριημέρου, σχηματίζει μονοκομματική κυβέρνηση, παρουσιάζεται στη Βουλή, και παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους (περισσότερους από 121 υποχρεωτικά) βουλευτές του κόμματός του και ψήφο ανοχής από τους βουλευτές άλλου ή άλλων κομμάτων τόσους τουλάχιστον ώστε να συγκεντρώνει μαζί με τους 121 (ή περισσότερους της ΝΔ) ο «μαγικός αριθμός» των 151 (τουλάχιστον). Τότε η κυβέρνηση νομιμοποιείται δημοκρατικά και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ό

πως είπαμε, είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο. Όσο για τους βουλευτές που θα «ανέχονται» την κυβέρνηση μπορεί να είναι των δεξιών κομμάτων (αν επαρκούν και θέλουν), της ΔΗΜΑΡ ή του ΠΑΣΟΚ.

Σ

την περίπτωση που η ΝΔ «δεν βρει» αυτούς που της λείπουν, από ένα ή περισσότερα κόμματα, με δεδομένο ότι είναι αδύνατο τα υπόλοιπα κόμματα να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας τα ίδια, ή η ΝΔ θα συγκυβερνήσει με το Πασοκ (πράγμα που αποκλείει ο κ. Σαμαράς), ή – το και σχεδόν βέβαιο- η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Σ

ε ότι τέλος αφορά στην κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες αυτή εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Όλα πάντως δείχνουν ότι στην εκλογική μας περιφέρεια η ΝΔ θα πάρει δύο ή τρεις έδρες, με πιθανότερο το δεύτερο.

Επίκαιρα

• Κανονιστικές των δημοτικών συμβουλίων • Περιλήψεις ανακοινώσεων- διαγωνισμοί προσλήψεων προσωπικού Δήμων • Περιλήψεις ανακοινώσεων- διαγωνισμοί προσλήψεων προσωπικού Δημοτικών Επιχειρήσεων, Γενικού Νοσοκομείου, ΤΕΙ, Πανεπιστημίου • Ανακοινώσεις προσλήψεων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς • Περιλήψεις ανακοινώσεων- διαγωνισμοί προσλήψεων γενικά για τον δημόσιο τομέα

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: Κεντρικής 65, ÂÝñïéá ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

του άρθρου 4 παρ. 8 του Νόμου 1943/1991 (ΦΕΚ Α΄50) • Περιλήψεις διακηρύξεων – προκηρύξεων διαγωνισμών (εξαιρουμένων των προσλήψεων προσωπικού) ιδρυμάτων που δεν εμπίπτουν στον ορισμό του άρθρου 51 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ Α΄101), όπως αυτό συμπληρώθηκε δια του άρθρου 4 παρ 5 του Ν. 1943/1991 (ΦΕΚ Α΄50) περιπτώσεις (β) και (γ) • Περίληψη προκηρύξεων διαγωνισμών παροχής υποτροφιών ιδρυμάτων

Επiκαιρα

Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΖΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

• Ανακοινώσεις Δήμων • Ανακοινώσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων • Ανακοινώσεις Νομαρχίας • Πράξεις χαρακτηρισμού – Προσλήψεις- Ανακοινώσεις Δασαρχείου • Παρουσίαση αποτελεσμάτων ΤΕΙ • Ανακοινώσεις Ιεράς Μητρόπολης • Ανακοινώσεις- Ψηφίσματα συλλόγων • Ανακοινώσεις ΔΕΗ- ΟΤΕ • Συνοπτική κατάσταση προϋπολογισμών Δήμων


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Συνεχίζει δυναμικά ο υπ. βουλευτής Τάσος Σιδηροπουλος Συνεχίζει καθημερινά τις επαφές του ο υποψήφιος Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Τάσος Σιδηρόπουλος. Το πρωί της Κυριακής 29 Απριλίου επισκέφθηκε τα Παλατίτσια, τη Βεργίνα και τη Συκιά. Οι επισκέψεις αυτές έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Ο ίδιος έτυχε θερμής υποδοχής από πολλούς φίλους με τους οποίους συζήτησαν για διάφορα θέματα. Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τη διαβεβαίωση του κ. Σιδηρόπουλου , ότι θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των πολιτών του Ν.Ημαθίας και τις δηλώσεις στήριξης των παρευρισκομένων στην υποψηφιότητα του. Ο κ.Σιδηρόπουλος αποχώρησε με πολλές ευχές για καλή επιτυχία στις εκλογές της 6ης Μαϊου.

Η Στ. Γιαννούτσου για τους συνυποψήφιους Τόπος συνάντησης υποψηφίων αναδείχθηκε το Σάββατο η πόλη της Νάουσας. Από το πρωί ήταν εκεί η Σταυρούλα Γιαννούτσου η οποία επισκέφτηκε τη λαϊκή αγορά και στη συνέχεια καφέ της πόλης, συνομιλώντας με κόσμο. Εκεί συναντήθηκε με τους συνυποψήφιους της στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Ζήση Πατσίκα, αλλά και την υποψήφια με του «Ανεξάρτητους Έλληνες», Μαρία Αλδάκου. Οι συναντήσεις έγιναν όχι απλά σε εγκάρδιο κλίμα, αλλά κάθισαν όλοι μαζί, με άλλους φίλους για κουβεντούλα, με θέμα – τι άλλο; - την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Το ίδιο εγκάρδιο ήταν το κλίμα προγενέστερων συναντήσεων και με τους Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Γεωργία Μπατσαρά και Χρήστο Μάμαλη. «Θα ήθελα να τονίσω το άριστο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των συνυποψηφίων», τόνισε η Σταυρούλα Γιαννούτσου. «Με τους συνυποψήφιούς μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είμαστε φίλοι και αγωνιζόμαστε για έναν σκοπό. Τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την απαρχή μιας νέας περιόδου για τον τόπο μας, με άλλες προοπτικές… Τιμώ και σέβομαι όλους τους συνυποψήφιους μου. Ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή, γράφει τη δική του ιστορία. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το ότι, αν και μικρότερη του ψηφοδελτίου, με αντιμετωπίζουν με σεβασμό και τους ευχαριστώ γι’ αυτό» Ανάλογο ήταν και το κλίμα στη συνάντηση με την κ. Αλδάκου. «Με την κ. Αλδάκου μας συνδέει μια σχέση αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού. Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων. Κανείς δε διεκδικεί το αλάθητο, ούτε την αποκλειστικότητα στην επίλυση των προβλημάτων. Ο καθένας κάνει τον αγώνα του από διαφορετικό κομματικό μετερίζι, αλλά πιστεύω ότι μας ενώνει όλους ένας κοινός στόχος: Να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την Ημαθία και τον τόπο!!!»

Με επιτυχία «στέφθηκαν» οι εκδηλώσεις του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας Παρόλες τις καιρικές δυσαρμονίες του Σαββατοκύριακου που χαρακτηρίστηκε από βροχοπτώσεις και χαμηλές σχετικά για την εποχή θερμοκρασίες την Παρασκευή και ιδίως κατά το πρωινό του Σαββάτου, ωστόσο το προγραμματισμένο διήμερο εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, δικαιώθηκε και με το παραπάνω. Στο πλαίσιο του 1oυ Παιδικού Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που έλαβε χώρα στον Κινηματογράφο STAR και την πλατεία Δημαρχείου της πόλης, εκατοντάδες κόσμου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει χορευτικά δρώμενα από πολλές περιοχές της Ρωμιοσύνης όπως: Ανατολική Ρωμυλία, Χαλκιδική, Ορεινή Χαλκιδική, Κοζάνη, Αλμωπία, Μικρά Ασία, Ρουμλούκι, Πόντο, Ορεινή Σερρών, Δυτική Θράκη, Θεσσαλονίκη κλπ, ενώ παράλληλα, μια πλούσια ποικιλία εκθεμάτων σε κατάλληλα διαμορφωμένα κιόσκια επί της πλατείας, φιλοξένησαν παιδική ζωγραφική, με θέμα την παράδοση,

3

όπως και παιχνίδια από το Μουσείο Παραδοσιακών Παιχνιδιών Θεσσαλονίκης. Το μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας Αντωνία Mπέρσου δήλωσε σχετικά στα «Ε» για τις εκδηλώσεις: «…Όλα τα εκθέματα είναι αυθεντικά και παραδοσιακά από το λαογραφικό μας τμήμα. Είναι η πρώτη φορά που αποφασίσαμε επίσης να κάνουμε το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Βέροιας, το οποίο εντάξαμε στα 100χρονα από την απελευθέρωση της πόλης. Θελήσαμε να το ταυτίσουμε συμβολικά και με τη σημερινή παγκόσμια ημέρα χορού (29 Απριλίου) και είχαμε σημαντική συμμετοχή από Παραδοσιακούς Συλλόγους από διάφορα μέρη της Ελλάδας…».

Ολίγον… Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας!!! Ατμόσφαιρα Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας «μύρισε» για πάνω από ένα 20λεπτο στη συνεδρίαση του ΕΣΔΑ στη Βέροια το μεσημέρι της Παρασκευής όταν η Ίλια Ιωσηφίδου, άρχισε να εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων του Δήμου Νάουσας, προγραμματική σύμβαση για την οποία προ-απαιτείται μεταξύ του Συνδέσμου και του Δήμου Νάουσας ο οποίος έχει διαχειριστική επάρκεια για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η κ. Ιωσηφίδου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι από τη στιγμή που η υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων, μέσα από μια Μονάδα, συνολικότερα είναι ανύπαρκτη, προς τι η πρόσθετη επιβάρυνση στις πλάτες των δημοτών από την κατασκευή ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης; Η στάση της κ. Ιωσηφίδου, που απείχε από την ψηφοφορία, παρόργισε το Χρήστο Παππά (πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας) που της απάντησε σε υψηλούς ανάλογους τόνους σα να επρόκειτο για …λογομαχία, εντός συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας: «…Θα σας ζητήσω να ψηφίσετε, γιατί αν έχετε κι ένα σκεπτικό ως υποψήφια - εν δυνάμει Δήμαρχος - σας πληροφορώ ότι οι σταθμοί μεταφόρτωσης έπρεπε να είχαν γίνει πολύ καιρό πιο μπροστά, άσχετα από τη Μονάδα Επεξεργασίας. Αν είχαν γίνει, θα βρίσκαμε λύσεις μεταφοράς είτε προς την Έδεσσα είτε προς Θεσσαλονίκη είτε προς την Κοζάνη…», ήταν τα λόγια του, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την παλιότερη πολιτική Βλαζάκη επί του θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων της Ημαθίας, εξαιτίας της οποίας, όπως είπε, παρακαλάμε σήμερα εδώ και εκεί για το που θα πάμε τα σκουπίδια μας!

Ο Γ. Μαργαρίτης στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Βέροια Ο δεύτερος κατά σειρά, μετά το Θανάση Παφίλη, υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαργαρίτης, υπήρξε ο ομιλητής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Εληάς, στη Βέροια, το απόγευμα της Παρασκευής, όπου έγινε και ανοιχτή παρουσίαση του τοπικού ψηφοδελτίου για την Ημαθία. Στη συγκέντρωση, που παραβρέθηκαν οι τοπικοί υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος αλλά και πολλά στελέχη, όπως και μέλη του ΠΑΜΕ από Βέροια, Αλεξάνδρεια και Νάουσα (μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκης Τσίτσης) ο κ. Μαραγρίτης επεκτάθηκε στην ανάλυση του οικονομικο – πολιτικού τοπίου της κρίσης χρέους, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές πολιτικές του δικομματισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες και σύμφωνα πάντα – κατά τον ομιλητή – με τα συμφέροντα του ντόπιου και παγκόσμιου κεφαλαίου και των εκφραστών του μέσω της Ε.Ε και των μηχανισμών της. Ο κ. Μαργαρίτης υπογράμμισε ότι τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα που απαρτίζουν σήμερα το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, τηρούν μια υποκριτική στάση έναντι του λαού, αποσιωπώντας ουσιαστικά ότι κρίση, την οποία προβάλλουν ως ηθική, είναι πρωτίστως καπιταλιστική. «…Κρίση χρέους μας λένε, χωρίς να επιμένουν στο ποιος δανείστηκε, για ποιο λόγο, από ποιον και το κυριότερο… ποιον βάλανε εγγυητή στα χρέη αυτά και τον καλούν σήμερα να πληρώσει πόσα γιγαντιαία τα οποία ποτέ δεν αποδέχτηκε και ποτέ δεν απόλαυσε. Για τους εργαζόμενους μιλάω, για το λαό μας…», ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Μαργαρίτη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

Ανάκαμψη, κοινωνική συνοχή, μεγάλες «Οι θέσεις μου για το Κράτος, την Οικονομία μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη Θ. Γικόνογλου:

και τη Διαχείριση της Κρίσης»

Τ

ην ανάγκη που έχει η Ημαθία και η Ελλάδα για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις, μέσα από ένα αναγκαίο πλαίσιο αλλαγών, εκφράζει μέσα από άρθρο του, ο Υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ο Υποψήφιος Βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρει τα εξής: Ανάκαμψη, κοινωνική συνοχή, μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Αυτές είναι οι λέξεις - κλειδιά που πρέπει να γίνουν πράξη για να βγει η χώρα από τη βαθιά ύφεση στην οποία την έχει βυθίσει τα τελευταία χρόνια η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μετά τη μείωση του ελληνικού χρέους, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και ανοίγονται νέοι δρόμοι για την ελληνική οικονομία. Η ευκαιρία που έχουμε, τώρα, μπροστά μας δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη για να καταφέρουμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Η άμεση αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που το ΠΑΣΟΚ άφησε στα αζήτητα, η εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά αλλά και η επιστροφή όλων όσων χρωστάει το δημόσιο στις επιχειρήσεις, είναι από τα πρώτα άμεσα και αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για να φέρουν την ανάκαμψη το γρηγορότερο. Επιπλέον, βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της αγοράς είναι η μείωση της φορολογίας. Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχοντας ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο, έθεσαν ως στόχο, σε συνδυασμό με τη μείωση της φοροδιαφυγής, να περιορίσει τους φορολογικούς συντελεστές στο 15%, μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό πλαίσιο. Φυσικά, η φορολογία δεν είναι το μόνο, αλλά είναι η αρχή για να μπορέσει επιτέλους η χώρα να περάσει από την ύφεση και την ανερ-

Α

ποτελεί κοινή αίσθηση ότι οι Εθνικές Εκλογές της 6ης Μαΐου, παρότι διεξάγονται σ’ ένα πρωτόγνωρο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η πολιτική αποστασιοποίηση , σε σημαντικό βαθμό θα κρίνουν με το αποτέλεσμα τους την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την πολιτική σταθερότητα και την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και εν τέλει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών για τα επόμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, την επόμενη μέρα των εκλογών ο τόπος έχει ανάγκη από υπεύθυνους ανθρώπους που να διαθέτουν πλήρη συναίσθηση των πραγματικών δεδομένων και παράλληλα ολοκληρωμένες προτάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τον επανασχεδιασμό του κράτους και τη συνολική «επανεκκίνηση» της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ με τους Ημαθιώτες συμπολίτες μου μερικές από τις βασικές μου προτάσεις για την αυριανή μέρα στην πατρίδα μας. Θέσεις που εδώ και καιρό έχω υποστηρίξει με συνέπεια και θάρρος τόσο μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και δημοσίως. Συγκεκριμένα προτείνω: - Νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή αποκλειστικά των τόκων των δανείων για μια δεκαετία και παράλληλο πάγωμα τόσο των πληρωμών που αντιστοιχούν στο κεφάλαιο του δανείου όσο και των πλειστηριασμών , με σκοπό την προστασία των πολιτών που έχουν πληγεί από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και τις συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. - Πάταξη της φοροδιαφυγής με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όπως είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των φορολογικών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) με όλα τα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία της χώρας ώστε να υπάρχει απόλυτη ταυτοποίηση των δηλωθέντων με τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων. Πλήρη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και απλούστευση όλων των διαδικασιών που πραγματοποιούνται στις Δ.Ο.Υ . - Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη μείωση των τιμών και την προστασία των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα είναι η ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσιακές δυνατότητές της γύρω από ζητήματα πάταξης της αισχροκέρδειας, των μονοπωλιακών πρακτικών και του αθέμιτου ανταγωνισμού με τελικό στόχο την πτώση των τιμών.

- Περιορισμός της Γραφειοκρατίας με την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των Υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) με σκοπό τη μείωση του μέσου χρόνου συναλλαγής πολιτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο, εξοικονομώντας εκατομμύρια εργατοώρες και ευρώ για Δημόσιο και ιδιώτες. - Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω της καθιέρωσης ηλεκτρονικής υποβολής των Πινάκων Προσωπικού εργαζομένων ιδιωτικών επιχειρήσεων και την κατάργηση της χειρόγραφης κατάθεσης , εφαρμογή που θα απελευθερώσει εκατοντάδες υπαλλήλους του Σώματος με σκοπό την αποκλειστική αξιοποίησή του στον έλεγχο επιχειρήσεων για την πάταξη της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. - Άμεση έναρξη διαδικασίας αξιολόγησης και κοστολόγησης όλων των υπηρεσιών και τμημάτων του Δημοσίου, προσφέροντας ένα ικανό εργαλείο στα χέρια της διοίκησης ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το κόστος κάθε υπηρεσίας και να συγκρίνει ομοειδή τμήματα, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής των προσφερόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου. - Αξιοποίηση φυσικών πόρων και περιουσιακών στοιχείων , συνέχιση του σπουδαίου νομοθετικού έργου του Υφυπουργού Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής του ΠΑ.ΣΟ.Κ Κ. Μανιάτη Ιωάννη που σχετίζεται με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου που βρίσκεται στο Ελληνικό υπέδαφος . Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, λύσεις όμως εξακολουθούν να υπάρχουν. Η ελπίδα δεν έχει χαθεί και σας καλώ να δώσουμε μαζί τη μάχη για την «επανεκκίνηση» της χώρας.

Άρθρο του Α. Βεσυρόπουλου

γία, στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Από την άλλη, χρειάζεται να υπάρξει άμεσα, περιορισμός της διαφθοράς και αποτελεσματική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που σήμερα αποτελούν εμπόδια για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει αυτόματα, με ένα μαγικό ραβδί, αλλά είναι μια διαδικασία που απαιτεί δουλειά και μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει από αυτούς που μέχρι χθες ενοχοποιούσαν την επιχειρηματικότητα και αυτούς που απέτρεπαν κάθε μεγάλη επένδυση. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι το αύριο και η έξοδος της χώρας από την κρίση. Η πορεία είναι δύσκολη και ο δρόμος ανηφορικός. Γι’ αυτό χρειάζεται όσο ποτέ ειλικρίνεια, εργατικότητα και σύνεση. Στις 6 Μαΐου η ψήφος πρέπει να είναι ψήφος ελπίδας, για ένα αύριο καλύτερο για όλους.

Στον ετήσιο χορό της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

Σ

τον ετήσιο χορό της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29ης Απριλίου ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο κ. Τσαβδαρίδης(Πόντιος και ο ίδιος στην καταγωγή και με ισχυρούς δεσμούς με την πολιτισμική παράδοση της ΕΛΠΝ, αφού κατάγεται από το Αγγελοχώρι) από την περίοδο της βουλευτικής του θητείας έχει βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια διάσωσης και ανιστόρησης της παγκόσμιας πολιτιστικής παρακαταθήκης

4

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

που φυλάσσεται στο κτίριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, της βιβλιοθήκης της Αργυρουπόλεως του Πόντου. Κύριο μέλημα του κ. Τσαβδαρίδη , με την εκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα είναι να ενώσει και αυτός τις δυνάμεις του με την προσπάθεια που καταβάλουν διαχρονικά οι δραστήριες διοικήσεις της ΕΛΠΝ, ώστε και το έργο αποκατάστασης και συντήρησης να ολοκληρωθεί, αλλά και η βιβλιοθήκη να στεγαστεί σε νεοκλασικό κτίριο της πόλης.


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Συνεδρίαση ΕΣΔΑ Ημαθίας

Σε «καλό δρόμο» η κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για τους Δήμους Νάουσας και Αλεξάνδρειας Εγκρίθηκαν οι Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ του Συνδέσμου και των δύο Δήμων

Ο

ι εγκρίσεις προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Ημαθίας και των Δήμων Νάουσας και Αλεξάνδρειας για την κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων τους, ήταν κάποια από τα σημαντικότερα θέματα που απέσπασαν το ενδιαφέρον της τακτικής συνεδρίασης του ΕΣΔΑ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βέροια. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένου ότι ο Σύνδεσμος δεν διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια, κρίθηκε αναγκαία η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τους δύο συγκεκριμένους Δήμους που είναι διαχειριστικά επαρκείς, ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου. ΚΟΝΤΡΑ ΙΛ. ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ – ΧΡ. ΠΑΠΠΑ Ωστόσο κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορά στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Νάουσας ειδικότερα, τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η Ίλια Ιωσηφίδου για το κατά πόσο θα ήταν απαραίτητο και χρήσιμο να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο, εφόσον θα επιφέρει στους Δημότες ένα επιπλέον κόστος χωρίς αντίκρισμα, τη στιγμή που – όπως είπε – ούτε υπάρχει επί του παρόντος Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, και δεν έχει ενημερωθεί η ίδια ούτε για το πότε και αν τελικά θα γίνει. Ως εκ τούτου η κ. Ιωσηφίδου απείχε από την ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου θέματος παρ’όλες τις παροτρύνσεις του Χρήστου Παππά αλλά και του Προέδρου του Συνδέσμου Κώστα Βοργιαζίδη

απέναντί της, για να ψηφίσει θετικά. Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε, παίρνοντας το λόγο, ότι ο ΕΣΔΑ Έδεσσας, κατόπιν κινήσεων του Δημάρχου Νάουσας που προηγήθηκαν και πρόσφατης διυπουργικής απόφασης που εκδόθηκε, εντέλλεται πλέον να αναλάβει τα απορρίμματα της Νάουσας και συνεπώς η ψήφος της κ. Ιωσηφίδου θα είχε σημασία στην πράξη για την υλοποίηση του ΣΜΑ, ενός έργου που, όπως είπε, αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής και ήδη έχει καθυστερήσει η κατασκευή του από χρόνια. «…Θα σας ζητήσω να ψηφίσετε και σας πληροφορώ ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης έπρεπε να είχαν γίνει πολύ καιρό πιο μπροστά, άσχετα από τη μονάδα επεξεργασίας. Αν είχαν γίνει, θα βρίσκαμε λύσεις μεταφοράς είτε προς την Έδεσσα, είτε προς Θεσσαλονίκη είτε προς την Κοζάνη…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς. Ο κ. Βοργιαζίδης από την άλλη διασαφήνισε ότι η εν λόγω συνεδρίαση εξαντλείται αναγκαστικά σε λειτουργικά θέματα, τα οποία πρέπει να «περάσουν», ώστε να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος απρόσκοπτα και εύρυθμα και υποσχέθηκε, άμεσα ει δυνατόν, να συζητηθούν όλα για όσα ζήτησε ενημέρωση η κ. Ιωσηφίδου, με κορυφαίο ασφαλώς το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας των απορριμμάτων. Μάλιστα παρότρυνε την κ.Ιωσηφίδου να ψηφίσει θετικά για την κατασκευή του ΣΜΑ της Νάουσας, καθώς όπως είπε, αποτελεί πλεονέκτημα, τόσο για το Δήμο Νάουσας, όσο και για το Δήμο Αλεξάνδρειας το ότι έχουν διαχειριστική επάρκεια και ως εκ τούτου μπο-

ρούν να αποκτήσουν ΣΜΑ με χρήματα του Δημοσίου, εν αντιθέσει με το Δήμο Βέροιας που δεν έχει. Ωστόσο η κ. Ιωσηφίδου επέμεινε στις επιφυλάξεις της και τελικώς απείχε από την ψηφοφορία. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΣΔΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ Η διάθεση υπολείμματος ανακυκλώσιμων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δια της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης επί τούτου μεταξύ του ΕΣΔΑ Ημαθίας και του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε στη συνέχεια της συνεδρίασης. Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση, συλλεγόμενα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφορτώνονται στο χώρο του Μετοχίου (πρώην ΧΑΔΑ) και από εκεί στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ιωνίας της Θεσσαλονίκης. Ποσότητα εκτιμώμενη περί τους 1.000 τόνους πε-

Θ. Σιδηροπούλου: «Είναι ανάγκη να πορευτούμε μαζί»

Δ

εν νοείται μέλλον της Ελλάδος έξω από την ευρωζώνη. Το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική εκείνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί και να το πετύχει. «Είμαστε εδώ να μιλήσουμε όχι μόνο για το άμεσο μέλλον αλλά να σχεδιάσουμε το μέλλον τριών γενεών. Γιατί χρωστάμε στους νέους, χρωστάμε στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θούλη Σιδηροπούλου στη συνάντηση που είχε με κατοίκους της Πατρίδας. Οι συγκεντρωμένοι που ήρθαν να ακούσουν τις θέσεις και τις τοποθετήσεις της είχαν πολλές ερωτήσεις , απορίες , αλλά και προτάσεις στη συζήτηση που ακολούθησε και κράτησε πάνω από δυο ώρες. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό, καθώς η Θούλη Σιδηροπούλου δεν προσπάθησε στιγμή να δικαιολογήσει ή να αποκρύψει λά-

θη του κόμματός της, κάνοντας αυστηρή κριτική σε εσφαλμένες αποφάσεις. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στα όσα καλά έγιναν όχι μόνο τα τελευταία δυόμισι χρόνια , αλλά σε όλη την κυβερνητική πορεία του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια. Εντυπωσίασε με τις καθαρές θέσεις και απόψεις της, την ειλικρίνειά της και τις προτάσεις της, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο κυρίως από τους νεαρούς ακροατές της. «Είναι ανάγκη να πορευτούμε μαζί. Να αναλάβουμε πολιτικοί και λαός τις ευθύνες που μας αναλογούν για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Διαμορφώνοντας μαζί τις πολιτικές, διορθώνοντας μαζί τα λάθη και τις στρεβλώσεις, ασκώντας μαζί έλεγχο σε κάθε εξουσία που είναι υπέρ των λίγων και κατά των πολλών», ήταν η δήλωση με την οποία τους αποχαιρέτησε.

5

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ρίπου, η οποία πρέπει να διατεθεί σε αδειδοτημένο χώρο απόθεσης σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), που καθώς δεν υφίσταται στην Ημαθία, προκύπτει η ανάγκη μεταφοράς τους σε αδειοδοτημένο ΧΑΔΑ που λειτουργεί σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας και η πιο συμφέρουσα επιλογή είναι η Μαυροράχη Θεσσαλονίκης. Η συνολική τιμή κόστους ανά τόνο διάθεσης, όπως προέκυψε από προηγούμενες επαφές μεταξύ των δύο Συνδέσμων, ανέρχεται στα 30ευρώ. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν η έγκριση του απολογισμού έτους 2011 του ΕΣΔΑ, η απόδοση εισφορών Μελών έτους 2012, η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΑ ΟΤΑ Ν Ημαθίας και Δήμου Βέροιας για διευκόλυνση Ταμειακής Διαχείρισης, η έγκριση υπερωριακής απασχόλησης ενός υπαλλήλου του Δήμου Βέροιας για διοικητική - λογιστική υποστήριξη του Συνδέσμου και τέλος, η έγκριση παράτασης του Μισθωτηρίου Συμφωνητικού μίσθωσης των γραφείων του. Κωστής Χαλάτσης


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

Γόνιμη συζήτηση με τους νέους Επιστολές... της Βέροιας είχε ο Λ. Τσαβδαρίδης Όχι, στα

Σ

υνεχίζει καθημερινά τις επαφές του με πολίτες και φορείς της Ημαθίας ο υποψήφιος βουλευτής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τοποθετώντας στο επίκεντρο των απόψεων του την αναγκαιότητα ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά, για να υπάρξει συνολική διέξοδος από την κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Το απόγευμα της Παρασκευής 27ης Απριλίου ο κ. Τσαβαρίδης είχε γόνιμη συζήτηση και σε καλό κλίμα με συναδέλφους του στο Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας. Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης τα προβλήματα του κλάδου και φυσικά οι αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονται για την αναστροφή του οικονομικού κλίματος της Ημαθίας. Οι παρευρισκόμενοι συνάδελφοι δικηγόροι του κ. Τσαβδαρίδη του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις εκλογές της 6ης Μαίου. Ακολούθησε περιοδεία του κ. Τσαβδαρίδη στις τοπικές κοινότητες Κουλούρας, Μέσης, Διαβατού, Μ. Λυκογιάννης, Π. Λυκογιάννης, Ν. Νικομήδειας και Μακροχωρίου, με τον υποψήφιο βουλευτή να επισημαίνει στους συμπολίτες του, ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ψήφος για τη ΝΔ προς το κόμματα του λαϊκισμού και της επιστροφής στη δραχμή. Το πρωί του Σαββάτου 28ης Απριλίου ο κ. Τσαβδαρίδης επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια , όπου είχε συναντήσεις με πολίτες της στην λαϊκή της αγορά. Στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Τσαβδαρίδης συνομίλησε σε έναν ανοικτό διάλο-

γο με τους νέους της Βέροιας, στο “καφέ EMVI”. O υποψήφιος βουλευτής κατέγραψε τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων, στους οποίους η πρώτιστη αγωνία είναι η δραματική ανεργία που αντιμετωπίζει η γενιά τους. Ο κ. Τσαβδαρίδης παρουσίασε τις προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ για λιγότερο και όχι σπάταλο κράτος, την μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, τη μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Τόνισε επίσης ότι για την Ημαθία μονόδρομος είναι η επαναχάραξη των καλών σχέσεων με τη μεγάλη και φίλη ρωσική αγορά, τις οποίες δημιούργησε ο Κώστας Καραμανλής και δεν συνέχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να συνεχιστεί ο επιθετικός αγροτικός εξαγωγικός προσανατολισμός της περιφερειακής μας ενότητας. Φυσικά ο κ. Τσαβδαρίδης, με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα λάθη της διακυβέρνησης της ΝΔ, το μερίδιο ευθύνης όμως για την σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας, είναι πολύ μικρότερο από αυτό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που ανέπτυξαν την κρατικοδιαίτη λογική και διόγκωσαν υπέρμετρα τον δημόσιο τομέα. Ακολούθησε περιοδεία του κ. Τσαβδαρίδη στις τοπικές ενότητες Κυψέλης, Αγκαθιάς Α. Τριάδας, Ν. Προδρόμου, Π. Προδρόμου, Νεοκάστρου και της δημοτικής κοινότητας Μελίκης. Ο κ. Τσαβδα-

δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ Γράφει ο Κώστας Ζιώγας

ρίδης ζήτησε τη συσπείρωση των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων στην πανστρατιά που κήρυξε ο Αντώνης Σαμαράς. Λ. Τσαβδαρίδης: «Επιλέξτε νέους ανθρώπους» Συνεχίζει τις επαφές του με τους πολίτες της Ημαθίας ο υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ζητώντας τους την υπερψήφιση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, ώστε μέσα από μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της να μπορέσει να εξέλθει η χώρα μας από τη σημερινή δεινή οικονομική κρίση. Το πρωί επισκέφθηκε τις τοπικές κοινότητες των Μονοσπίτων της Νάουσας και της Αγίας Μαρίνας και Αγίου Γεωργίου Βέροιας, ενώ το απόγευμα συζήτησε με συμπολίτες μας από την δημοτική ενότητα των Αντιγονιδών, επισκεπτόμενος τη Ραψωμανίκη , το Κεφαλοχώρι, την Επισκοπή, την Ξεχασμένη, τον Σταυρό, το Σκυλίτσι και τα Καβάσιλα. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Επιλέξτε νέους ανθρώπους που δώσανε δείγματα γραφής και δούλεψαν στη ζωή της. Σας ευχαριστώ που στέκεστε στο πλευρό μου. Γνωρίζετε ότι το τηλέφωνο μου και το γραφείο μου είναι πάντοτε ανοικτό. Ο κόσμος έχει δίκαιο να είναι θυμωμένος, αλλά ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Με τα κόμματα του λαϊκισμού και της δραχμής θα ανοίξουμε τον Ασκό του Αιόλου για την κατάρρευση της χώρας. Στις 6 του Μαΐου ψηφίστε ικανούς ανθρώπους και εμπιστευτείτε τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά» τόνισε στις ομιλίες του ο κ. Τσαβδαρίδης.

Περιοδεία της Γεωργίας Μπατσαρά σε χωριά του κάμπου Τ

η λαϊκή της Μελίκης επισκέφθηκε η Γεωργία Μπατσαρά όπου συναντήθηκε με πάρα πολλούς προσωπικούς και κομματικούς φίλους καθώς και πολλούς συναδέλφους της εκπαιδευτικούς. Η κυρία Μπατσαρά έχει ιδιαίτερους δεσμούς με όλα τα χωριά της περιοχής .Έγινε δεκτή μέσα σ’ ένα κλίμα θερμής αποδοχής. Συζήτησε με πολλούς πολίτες τα προβλήματα της πρωτογενούς κυρίως παραγωγής με την οποία ασχολείται η πλειοψηφία των κατοίκων αλλά και γενικού ενδιαφέροντος θέματα.

Το απόγευμα περιόδευσε στα χωριά Τρ ί κ α λ α - Κο ρ υ φ ή Πρασινάδα-ΠλάτανοςΚλειδί,όπου συναντήθηκε με πάρα πολλούς κατοίκους αντάλλαξε απόψεις για την πολιτικο-οικονομική κατάσταση και άκουσε τους προβληματισμούς των κατοίκων.

6

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Μπαίν ο υ με στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Γι α τ ι ς πιο διαφορετικές, για τις πιο δύσκολες, για τις εκλογές που θα μας οδηγήσουν στη Νέα Μεταπολίτευση. Σε λίγες ημέρες μπροστά στην κάλπη θα κληθούμε να αναδείξουμε κόμματα και πρόσωπα που θα κληθούν με τη σειρά τους να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις για το μέλλον του Τόπου, αποφάσεις για το μέλλον μας. Στις προσεχείς εκλογές δεν χωρούν ευχολόγια, συναισθηματισμοί, μεγάλα λόγια. Σε αυτές τις εκλογές δεν έχει θέση η τιμωρία, γιατί δεν είναι μια συνηθισμένη εκλογική αναμέτρηση. Το υπάρχον μεταπολιτευτικό σύστημα έχει τελειώσει. Μέσα σε αυτό το κλονισμένο μεταπολιτευτικό σύστημα που πνέει τα λοίσθια, μέσα στην απογοήτευση και την δικαιολογημένη οργή της κοινωνίας, έκαναν την εμφάνιση τους διάφορα κομματικά μορφώματα, τα οποία, ως αλλοτινοί υπερπατριώτες, και ως μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, προσπαθούν να καπηλευτούν το νέο, το άφθαρτο, το καινοτόμο, να παραστήσουν τους προστάτες των αδυνάμων. Εκμεταλλεύονται την οργή, την αγανάκτηση, τον θυμό του κόσμου και χωρίς προτάσεις, θέσεις και πρόγραμμα παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες. Οι επερχόμενες εκλογές θα κρίνουν το αν θα προχωρήσουμε μπροστά με σταθερότητα προς την πρόοδο και την ανάπτυξη ή θα ρίξουμε ταφόπλακα στους αγώνες και τις αγωνίες, τις θυσίες και τα όνειρα των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Τα ευκαιριακά κόμματα, τα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ και του μνημονίου, δεν έχουν σχέδιο. Εκμεταλλεύονται πρόσκαιρα τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και απλώς καλλιεργούν την οργή του κόσμου, χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις. Με το θυμωμένο λόγο τους «απειλούν» την ίδια τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Είναι φανερό ότι εξυπηρετούν σχέδια άλλων. Στην πραγματικότητα ανήκουν στο «χώρο» της ανευθυνότητας. Πολεμάνε την σταθερότητα της χώρας, πολεμάνε την ίδια τη χώρα και μάλιστα με άλλοθι τη σωτηρία της! Ας σκεφθούμε τη σοβαρότητα των καιρών και ας δώσουμε την δύναμη στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και στον Αντώνη Σαμαρά να βάλει την Ελλάδα στη ρότα που της αξίζει. Στη ρότα της επανεκκίνησης και της δημιουργίας.


τοπικα 

epikera@otenet.gr

Επιστολή της Δημάρχου Βέροιας προς τον ΕΛΓΑ :

Zητά κατ’εξαίρεση κάλυψη ζημιών στις καλλιέργειες δαμασκήνων και κερασιών

Ε

πιστολή προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ έστειλε σήμερα Παρασκευή 27.4.2012 η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, ύστερα από τις ζημιές που παρατηρήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες των αγροκτημάτων του Δήμου Βέροιας, με την οποία ζητά την κατ’εξαίρεση κάλυψη των ζημιών . Στην επιστολή αναφέρει : κ. Πρόεδρε , Λόγω κακών καιρικών συνθηκών και του παρατεταμένου χειμώνα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, παρατηρείται ελλιπής καρπόδεση και μειωμένη παραγωγή, με σημαντικές ζημιές, σε υψηλά ποσοστά, σε όλες τις καλλιέργειες δαμασκήνων και κερασιών του Δήμου Βέροιας. Δεδομένου ότι εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, παρατηρείται δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και δεν υπάρχει περι-

θώριο για νέες οικονομικές απώλειες των αγροτών, ο Δήμος Βέροιας δι’ εμού, παρακαλεί για την κατ’εξαίρεση κάλυψη των πληγέντων παραγωγών, γνωρίζοντας ότι η αποζημίωση δεν εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Γραφείο Υποψήφιας Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Γεωργίας Μπατσαρά ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Στην κεντρική πολιτική ομιλία της Μπατσαρά Γεωργίας, Υποψήφιας Βουλευτού Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας Ημαθιώτες - Ημαθιώτισσες, σας περιμένω όλους και όλες στην κεντρική πολιτική μου ομιλία την Πέμπτη 3 Μαΐου 2012 και ώρα 9:00 το βράδυ, στον Κινηματογράφο «ΣΤΑΡ» στη Βέροια, για να δώσουμε μαζί τον αγώνα για τον άνθρωπο! Είμαστε σίγουροι!!! Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!!! Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, Μπατσαρά Γεωργία Υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας

Η ΔΕΥΑΒ θα συναντηθεί σήμερα με το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους της Βεργίνας Σ

την Τοπική Κοινότητα Βεργίνας θα βρεθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου κλιμάκιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτριο Δάσκαλο. Σκοπός της επίσκεψης είναι η συνάντηση με το Τοπικό Συμβούλιο, τους κατοίκους της περιοχής και η ενημέρωσή τους για το θέμα του νερού. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 08:30 το βράδυ στο χώρο του πρώιν Δημαρχείου Βεργίνας .

Η περιφέρεια στο επίκεντρο Άρθρο του υπ. βουλευτή της ΝΔ Λάζαρου Τσαβδαρίδη Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, η περιφέρεια έχει βυθιστεί στον απόλυτο μαρασμό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή της κατάφερε να διαλύσει ό,τι με μεθοδικότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό είχαμε δημιουργήσει σε όλη την επικράτεια. Αναρίθμητα παραδείγματα έργων που εγκαταλείφθηκαν «στη μέση», άλλων έργων που καθυστέρησαν και καθυστερούν αδικαιολόγητα και άλλων που δεν ξεκίνησαν ποτέ ενώ για αυτά υπήρχε είτε κοινοτική είτε κρατική χρηματοδότηση αναδεικνύουν την εικόνα αποσύνθεσης και παρακμής που επικρατεί στην ελληνική επαρχία. Η Ημαθία, ο δικός μας τόπος, αποτελεί δυστυχώς αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εγκατάλειψης από κυβερνώντες και μη, από τους ανθρώπους που είχαν καθήκον να υπερασπιστούν την περιοχή μας όντας στην κυβέρνηση αλλά και από εκείνους που, παρά το θεσμικό τους ρόλο στα κέντρα των αποφάσεων, προτίμησαν το δρόμο της σιωπής. Σήμερα, η ανεργία έχει τσακίσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους μας. Την ελπίδα αυτού του τόπου για ένα καλύτερο μέλλον την έχει αντικαταστήσει ο φόβος και η απαισιοδοξία, η πεποίθηση ότι τίποτε δεν μπορεί πια να αλλάξει, ότι ζούμε σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Όμως σε όλα αυτά υπάρχει απάντηση και η απάντηση λέγεται ανάπτυξη. Την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ξεκινά την προσπάθεια για την αναστύλωση της περιφέρειας. Για την περιοχή μας συγκεκριμένα προτείνουμε: ü Την Ολοκλήρωση βασικών οδικών υποδομών και βιομηχανικών υποδομών στην Ημαθία. ü Την Αειφόρο ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας στην παραγωγική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τις Ήπιες μορφές ενέργειας. ü Την διασύνδεση της παραγωγικής και μεταποιητικής μας δραστηριότητας με την εξαγωγική προσπάθεια των συνεταιριστικών μας οργανώσεων και των κοινωνικών φορέων του τόπου μας. ü Την αναζήτηση πόρων μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων για τους δυο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. ü Την διαδραστικότητα και συνεργατικότητα στην προσέλκυση τουριστικού ρεύματος σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας . ü Την επίλυση του χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων μέσα από έναν περιφερειακό σχεδιασμό. ü Τη διατήρηση και αναβάθμιση των τοπικών περιφερειακών υπηρεσιών και κοινωνικών δομών. ü Την ενδυνάμωση των δυο Νοσοκομείων της Ημαθίας και των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης. Δίνουμε τέλος στην εγκατάλειψη της περιοχής μας, δίνουμε τέλος στην απαξίωση της αγροτικής παραγωγής γιατί η χώρα έχει ανάγκη να στηριχτεί στις δικές τις δυνάμεις. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης ώστε να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο, ώστε να αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και την ελπίδα που κάποιοι μας στέρησαν. Ζητώ τη στήριξή σας γιατί θεωρώ χρέος ενός βουλευτή επαρχίας να αγωνίζεται για τον τόπο του, να αγωνίζεται για να λύσει τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι. Θεωρώ χρέος μου να αγωνίζομαι διαρκώς για την Ημαθία και τους Ημαθιώτες. Μαζί μπορούμε πολλά. Και μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

7

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

Aποφασίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών έτους 2012 Η τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου

A

ποφασίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών έτους 2012 Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο περιφερειακός σύμβουλος Δ. Μούρνος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «…Δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική ούτε το συνολικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ούτε πολύ περισσότερο το αντίστοιχο πρόγραμμα της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας. Όπως είχαμε παρατηρήσει και κατά τη συζήτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος έτσι και σήμερα η διοίκηση της Περιφέρειας, με άλλοθι την οικονομική συγκυρία και την πολιτική της κεντρικής εξουσίας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, απεμπολεί τις δυνατότητες κάθε συλλογικού αυτοδιοικητικού οργάνου να σχεδιάζει και να προγραμματίζει με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, τις προτεραιότητες, την ισόρροπη ανάπτυξη. Και συγχρόνως ο όποιος προγραμματισμός να είναι διεκδικητικός υπερακοντίζοντας όρια και περιορισμούς που διαμορφώνουν γραφειοκρατίες και άλλα κέντρα εξουσίας. Αντί για αυτό έχουμε στα χέρια μας έναν προγραμματισμό διαχειριστικό, έκκεντρο (χρονικά και χωρικά), άνισο, μικρότερο από αυτόν των προηγούμενων ετών: - Διαχειριστικός, γιατί κάνει απλή συρραφή των προτάσεων των περιφερειακών ενοτήτων, χωρίς να τις ενοποιεί και να τις εντάσσει στη λογική μιας περιφερειακής συνείδησης και ισόρροπης ανάπτυξης. - Έκκεντρος χρονικά, γιατί συχνά πρόκειται για έργα συνεχιζόμενα, και χωρικά γιατί τα περισσότερα είναι έργα των δήμων. - Άνισος, γιατί όπως φαίνεται στον σχετικό πί-

νακα οι κατανομές δεν αντιστοιχίζονται ούτε στα πληθυσμιακά δεδομένα ούτε στις πραγματικές ανάγκες των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων. - Τέλος είναι κατά 15% μειωμένος από το περσινό πρόγραμμα. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της Ημαθίας: για μια ακόμη φορά θα παρατηρήσουμε ότι ο αντιπεριφερειάρχης δείχνει σαν να έχει λυμένα όλα τα προβλήματά της. Έτσι λοιπόν όπως φαίνεται από τον κεντρικό πίνακα κατανομής των επενδυτικών δαπανών, η Ημαθία μαζί με το Κιλκίς διεκδικούν το μικρότερο μερίδιο. Αλλά και σε αυτό το περιορισμένο πρόγραμμα, για την Ημαθία μοιάζει ο χρόνος να έχει σταματήσει στην εποχή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Αφού, κανένα καινούριο έργο δεν έχει ενταχθεί σε αυτό για τα επόμενα χρόνια, παρά μόνον η συνέχιση κάποιων που άρχισαν πριν από καιρό. Είναι έργα κυρίως αγροτικής οδοποιίας, αιτήματα και δεσμεύσεις παρελθόντων χρόνων σε δημάρχους. Μια τέτοια πολιτική ούτε ανάπτυξη μπορεί να φέρει ούτε προβλήματα να λύσει. Επικαλείται

βέβαια και ο αντιπεριφερειάρχης την οικονομική συγκυρία και την πολιτική της κεντρικής εξουσίας προς την αυτοδιοίκηση. Αποπροσανατολίζει τη συζήτηση όμως γιατί η κατανομή πιστώσεων είναι εσωτερική υπόθεση της

περιφερειακής διοίκησης απέναντι στην οποία φαίνεται ότι ο κύριος Καραπαναγιωτίδης δεν καταθέτει ούτε την πρόταση ούτε την διεκδίκηση για να πάρει η Ημαθία αυτό που δικαιούται και έχει ανάγκη…»

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βέροιας Σ

υνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Βέροιας την Τετάρτη 2 Μαΐου στι; 12.00 το μεσημέρι έχοντας για συζήτηση 18 τακτικά θέματα τα οποία είναι ΘΕΜΑ 1ο: Καθορισμός συμβιβαστικά τιμής μονάδας αποζημίωσης προσκυρούμενης δημοτικής έκτασης στην ιδιοκτησία της Ελισσάβετ Παπαγεωργίου. ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση μαθητών του 2ου Νηπιαγωγείου Βέροιας. ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του Τουριστικού Γραφείου Βέροιας. ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρ/χίου στην Τ.Κ. Μετοχίου. ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρ/χίου στην Τ.Κ. Μετοχίου. ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρ/χίου στην Τ.Κ. Διαβατού. ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρ/χίου στην Τ.Κ. Διαβατού. ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση ή μη δαπάνης και διάθεση πίστωσης για καταβολή συνδρομής έτους 2012 στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας. ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση ή μη δαπάνης και διάθεση πίστωσης για ασφαλτόστρωση οδών Φωκίωνος – Μπαδραλέξη.

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση ή μη δαπάνης και διάθεση πίστωσης για οικοδομικές συντήρησης χώρων πρασίνου Τοπικών Κοινοτήτων. ΘΕΜΑ 11ο: Απόδοση λογαριασμού γενομένων δαπανών επί εντάλματος προπληρωμής από το Σωκράτη Δαλιγκάρο. ΘΕΜΑ 12ο: Έγκριση δαπάνης και διάθεση πιστώσεων για αποζημίωση μετακίνησης υπαλλήλων εκτός έδρας. ΘΕΜΑ 13ο: Υποβολή στο Δ.Σ. Δ΄ Τριμηνιαίας έκθεσης Εσόδων – Εξόδων & Ισολογισμού του Δήμου έτους 2011. ΘΕΜΑ 14ο: Εξουσιοδότηση ή μη δικηγόρου του Δήμου για να παραστεί ενώπιον του Ειρηνοδικείου Βέροιας κατά τη συζήτηση της αγωγής (απόδ.μισθίου) της Κ. Μουρατίδου. ΘΕΜΑ 15ο: Εξουσιοδότηση ή μη δικηγόρου του Δήμου για να παραστεί ενώπιον του Ειρηνοδικείου Βέροιας κατά τη συζήτηση της αγωγής του Χ. Ιωαννίδη. ΘΕΜΑ 16ο: Έγκριση για την εκ των υστέρων ενέργεια της Δημάρχου για να παραστεί δικηγόρος του Δήμου ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας κατά τη συζήτηση της ανακοπής του Ε. Βαλαβάνη. ΘΕΜΑ 17ο: Έγκριση για την εκ των υστέρων ενέργεια της Δημάρχου για να παραστεί δικηγόρος του Δήμου ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας κατά τη συζήτηση της ανακοπής του Κ. Γιδιώτη. ΘΕΜΑ 18ο: Άσκηση ή μη αγωγής κατά της EUROBANK A.E. και της ΕΥΡΙΠΟΣ Α.Ε. και εξουσιοδότηση δικηγόρου Αθηνών για κατάθεσή της στο αρμόδιο δικαστήριο.

Κεντρική ομιλία ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Από τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 2 Μαΐου 2012 και ώρα 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στο Ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ στη Βέροια. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υφυπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής Κοζάνης Πάρης Κουκουλόπουλος. Ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ Παπαστεργίου Στέργιος

Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης θα μεταβεί την Πέμπτη 3 Μαϊου 2012 στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στις 7.00μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΛΑΣ». Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών και των φίλων του κόμματος του νομού, θα ναυλωθεί λεωφορείο από τη Ν.Ε. ΛΑ.Ο.Σ. Ημαθίας. Υπεύθυνοι διοργάνωσης και κράτησης θέσεων είναι: Δήμος Βέροιας: ΕΛΣΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ τηλ. 6946904251 Δήμος Νάουσας: ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ τηλ. 6978238070 Δήμος Αλεξάνδρειας: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ τηλ. 6977719045 Για τη Ν.Ε. Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΣΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 24

8

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


τοπικα

epikera@otenet.gr

«Με όπλο τον Πολιτισμό» Δράσεις για την οικονομική ανάσταση της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής της κληρονομιάς Γράφει η Χρυσάνθη (Θούλη) Σιδηροπούλου

Β

ασικός στόχος είναι η προστασία της υπάρχουσας αλλά και της μελλοντικής φυσικής και αστικής κληρονομιάς. Γιατί η Παγκόσμια Κληρονομιά δεν εξαντλείται μόνον στην προστασία της φύσης και στα μνημεία του πολιτισμού. Η ποικιλότητα των ζώντων πολιτιστικών προορισμών, οι ιεροί φυσικοί τόποι και τα πολιτιστικά τοπία περιλαμβάνονται και αυτά, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δίνοντας έτσι μια νέα οπτική και στην διαχείριση της κοινής πια, οικολογικής και πολιτιστικής ποικιλότητας και στη σύγκλιση της αειφορικής διαχείρισης των πόρων. Η ευαισθητοποίηση για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος και της σύνδεσης μεταξύ περιβάλλοντος και πολιτισμού, ιδιαίτερα στην χώρα μας. Στη νέα αυτή πραγματικότητα, ση-

μεία συνάντησης των δύο κόσμων, αποτελούν τα πολιτιστικά τοπία και τα σύγχρονα μουσεία. Η συντήρηση και η αποκατάσταση της βιολογικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας, η αφθονία των φυσικών και πολιτιστικών μας τοπίων, η οικολογική ακεραιότητα και η υγεία τους, είναι μεταξύ των πιο σχετικών εκφράσεων αυτής της συμβιωτικής συνεργασίας. Μπορούν επομένως να παίξουν ζωτικής σημασίας ρόλο, τόσο στην ελληνική πολιτιστική εξελικτική διαδικασία, όσο και στην διεθνή. Η πολιτισμική θωράκιση και γονιμοποίηση της σύγχρονης δημιουργίας από την παράδοση και η ζεύξη της παραγωγικής διαδικασίας και του πολιτισμού. Ειδικότερα, στην Ημαθία: Το κέντρο του Μακεδονικού Πολιτισμού. Αρχαιολογικά μνημεία: Βασιλικοί Μακεδονικοί Τάφοι στις Αιγές-εγγεγραμμένο Μνημείο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO-, Σχολή του Αριστοτέλη στην Ηρωϊκή Πόλη της Νάουσας, Νεολιθικός οικισμός της Νέας Νικομήδειας, Μακεδονικοί τάφοι στη Μίεζα, Πύργος της «Βασίλισσας Βεργίνας» στη Βέροια. Φυσικά και εκκλησιαστικά μνημεία: Βέροια: πόλη Βυζαντινού Πολιτισμού και Ορθοδοξίας- Βήμα Αποστόλου Παύλου και 44 Βυζαντινές εκκλησίες. Μουσουλμανικά τζαμιά και εβραϊκή συναγωγή. Πάμπολλα φυσικά σπήλαια κι άφθονες πηγές καθώς κι ένα πολυδαίδαλο υπόγειο τεχνητό δίκτυο στοών, κάτω από τη Βέροια, που συνενώνει την πόλη με τις όχθες των ποταμών Τριποτάμου, Όλγανου και Αλιάκμονα. Περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους, τα Πιέρια Όρη - Μονή Τιμίου Προδρόμου, αρχαιότερη των μονών του Αγίου Όρους και το Βέρμιο Όρος- Άγιος Νικόλαος Νάουσας, Μονή Δοβρά, Μονή Καλλίπετρας και Μονή Παναγίας Σουμελά, ιερό σύμβολο και παγκόσμιο θρησκευτικό προσκύνημα των απανταχού Ποντίων. Αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα: Διεθνές Ινστι-

τούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, παραδοσιακοί οικισμοί και διατηρητέα αρχοντικά, γεφύρια και καλντερίμια σε Βέροια και Νάουσα. Βιομηχανικά Μνημεία: Εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα και γενικότερα βιομηχανική κληρονομιά σε Βέροια και Αλεξάνδρεια. Παραδοσιακές τέχνες: αμπελουργία- παραγωγή και εμφιάλωση φημισμένων οίνων και κρασιών. Ιδιαίτερα του εύγευστου και μεθυστικού κόκκινου κρασιού, που παράγεται από την αρχαιότητα, στους εύφορους αμπελώνες της Νάουσας. Ροδακινοκαλλιέργεια και μεταποίηση ροδάκινου σε χυμούς και κομπόστες. Κατά το μύθο, στο Βέρμιο όρος, βρίσκονταν και οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα», όπου φύτρωναν τα θαυμαστά τριαντάφυλλα των εξήντα φύλλων, σπάνιας ομορφιάς και ευωδιάς. Επιστημονικά συνέδρια: Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Νάουσας και Συνεδριακό Κέντρο στην Σχολή του Αριστοτέλους, δωρεά Λαναρά. Υδροβιότοποι και χειμερινός τουρισμός: Αλιάκμονας, Λουδίας, Τριπόταμος-ο επονομαζόμενος «βασιλικός ποταμός» στην αρχαιότητακαι Αράπιτσα. Χιονοδρομικά κέντρα στο Σέλι και στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας. Αναγκαία θεωρώ την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, ώστε να κηρυχθούν και να αξιοποιηθούν, ως Εθνικοί Δρυμοί, οι δασικές περιοχές των Πιερίων ορέων, του Βερμίου όρους και της κοιλάδας, που σχηματίζεται ανάμεσά τους και διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα στον Νομό Ημαθίας καθώς παρουσιάζουν ενδιαφέρον από την άποψη της διατήρησης της άγριας χλωρίδας και πανίδας, των γεωμορφολογικών σχηματισμών, του υπεδάφους, της ατμόσφαιρας, των υδάτων και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος τους και επιβάλλεται η προστασία, η διατήρηση και η βελτίωση της σύνθεσης της μορφής τους και των φυσικών καλλονών τους για την αισθη-

τική, ψυχική και υγιεινή απόλαυση, την ανάπτυξη του τουρισμού και για την διενέργεια κάθε είδους επιστημονικών ερευνών. Τέλος, η συμβολή στην πιστή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής κοινοτικής νομοθεσίας, για τις περιοχές του δικτύου «Φύση 2000», περιοχές προστασίας οικολογικού ενδιαφέροντος, που στα όρια τους υπάρχουν πολύτιμα πολιτιστικά μνημεία. Η προσπάθεια διαχείρισης αυτών των τοπίων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη, θα πρέπει να βασίζεται σε ολοκληρωμένη θεώρηση του συστήματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βιολογικό και πολιτιστικό κεφάλαιο αλλά και το γενικότερο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο στην ολότητά του. Η όποια διαχειριστική προσπάθεια, οφείλει να ενσωματώνει το τοπικό στοιχείο και το ανθρώπινο κεφάλαιο με τέτοιον τρόπο, που θα οδηγεί το σύστημα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Επειδή όμως η βιωσιμότητα δεν αποτελεί, ως όρος μονοπώλιο του περιβάλλοντος αλλά έχει και καθαρή οικονομική χροιά, είναι σημαντικό να εξασφαλίζει, το όποιο σχέδιο διαχείρισης, την οικονομική βιωσιμότητα του μέσω της αύξησης της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο σε τομείς, που κρίνονται υποστηρικτικοί της κοινής προσπάθειας ανάδειξης περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος, όπως σε υπηρεσίες ήπιας τουριστικής υποδομής, μεταποίησης με έμφαση προς τα τοπικά προϊόντα και ανάδειξης της σπανιότητας και της αξίας του κοινού τόπου περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνύπαρξης. Αποσπάσματα από άρθρο της Σιδηροπούλου Χρυσάνθης, Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ημαθίας. Μπορείτε να το διαβάστε ολόκληρο στο www.sidiropoulouthouli.gr Σιδηροπούλου Χρυσάνθη (Θούλη) Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Ημαθίας Τηλ. Πολιτικού Γραφείου 23310 68320-22

Συνεχίζει τις επαφές η υποψήφια βουλευτής Ημαθίας, Σταυρούλα Γιαννούτσου Σ

υνεχίζει τις επισκέψεις και τις επαφές της στα πλαίσια της προεκλογικής της καμπάνιας η υποψήφια βουλευτής Ημαθίας, Σταυρούλα Γιαννούτσου. Το πρωί της Πέμπτης επισκέφτηκε την ΑΛΜΕ

και τη Venus όπου είχε συνάντηση με τους κ.κ. Χρήστο Γιαννακάκη και Αντώνη Μαρκοβίτη αντίστοιχα, μέλη της διοίκησης και εργαζόμενους των δύο συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Οι συνομιλίες που έγιναν σε εγκάρδιο κλίμα, δεν περιορίστηκαν μόνο στον κατ’ εξοχήν αντικείμενο των δύο συνεταιριστικών εργοστασίων, αλλά και στο ευρύτερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Το α π ό γ ε υ μ α της Πέμπτης η Σταυρούλα Γιαννούτσου επισκέφτηκε το Π. Σκυλίτσι, τα Κα-

9

βάσιλα, την Ξεχασμένη όπου είχε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας, Γρηγόρη Στεργόπουλο, την Επισκοπή Βέροιας, το Κεφαλοχώρι, τον Λουτρό και είχε συναντήσεις στις Αλεξάνδρεια. Το πρωί της Παρασκευής επισκέφτηκε στην Λαϊκή Μακροχωρίου και στη συνέχεια την ΔΥΟ Αλεξάνδρειας, το Δημαρχείο Αλεξάνδρειας και τις εγκαταστάσεις της Venus Αλεξάνδρειας και της AGRITEX Ενεργειακή ΑΕ. Στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας έγινε δεκτή σε εγκάρδιο κλίμα από την Δήμαρχο, Φώτη Δημητριάδη, τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκαβαρδίνα

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Συνάντηση και συνομιλία είχε η Σταυρούλα Γιαννούτσου με μέλη της διοίκησης και εργαζόμενους στη Venus Αλεξάνδρειας και στην AGRITEX Ενεργειακή ΑΕ.


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

Tο πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων 2012 ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ

Α

πό τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας ανακοινώνεται ότι το πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων 2012 ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) και ειδικών μαθημάτων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) έχει ως εξής : ΗΜΕΡΑ-ΗΜΕΡ/ΝΙΑ- ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΡΙΤΗ-22 - 5 – 2012 --ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΕΜΠΤΗ-24 - 5 - 2012--ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι ΣΑΒΒΑΤΟ-2 - 6 – 2012 --ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ -ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ -ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ -ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΙΙ ΤΕΤΑΡΤΗ-6-6-2012 --ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΞΗΣ -ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ -ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΕΜΠΤΗ-7-6-2012 --ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ -ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ -ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ -ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ -ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΟΡΤΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-8-6-2012 --ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ -ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΙΙ -ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ -ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ -ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ Ι ΣΑΒΒΑΤΟ -9-6-2012 --ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ -ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ

-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ -ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ-11-6-2012 --ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ -ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ -ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες. Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας: Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι. Η σχολική μονάδα που ορίστηκε ως εξεταστικό κέντρο των εξεταζομένων μαθητών όλων των ΕΠΑ.Λ. του Ν. Ημαθίας είναι το 1Ο ΕΠΑ.Λ. Βέροιας, Σταδίου 121, 59100 ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΑ-ΗΜΕΡ/ΝΙΑ- ΜΑΘΗΜΑ-ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ-16/6/2012-ΑΓΓΛΙΚΑ -16.00 μ.μ. ΔΕΥΤΕΡΑ -18/6/2012-ΑΡΜΟΝΙΑ -08.30 π.μ. ΤΡΙΤΗ-19/6/2012-ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ -08.30 π.μ. ΤΕΤΑΡΤΗ-20/6/2012-ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ -11.00 π.μ. λάτε να μοιραστούμε δυο σκέΠΕΜΠΤΗ-21/6/2012-ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕψεις του μεγαλύτερου εν ζωή ΔΙΟ -11.00 π.μ. σοφού, του ακαδημαϊκού Χρήστου ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-22/6/2012- ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Γιανναρά, αυτόν που όλα τα ελλη08.30 π.μ --ΙΣΠΑΝΙΚΑ-16.00 μ.μ. νόπουλα υποχρεούνται από το παιΣΑΒΒΑΤΟ-23/6/2012-ΓΑΛΛΙΚΑ - 08.30 δικό ακόμα δωμάτιο να γνωρίζουν: …Οι υπαίτιοι της σημερινής μας κόλασης, οι κραυγαλέα ανίκανοι και φαύλοι είναι ακόμη εδώ με ιλιγγιώδη αδιαντροπιά, ανακατεύοντας την ίδια αηδιαστική τράπουλα των ψηφοδελτίων τους, αυτουργοί των εγκλημάτων που μας οδήγησαν στο εφιαλτικό αδιέξοδο. Xρειάζονται πολλές γενιές για να ξαναγεννηθεί Eλληνισμός στην καμένη ελλαδική γη. Nαι, θα ψηφίσουμε για άλλη μια φορά ολότελα απελπισμένοι. Aλλά να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η ριζοσπαστικότερη αντίστασή μας είναι μόνο η «υπαρξιακή»: αλλαγή προσωπικής στάσης απέναντι στη μοίρα να γεννηθούμε Eλληνες. Mη χάνουμε πολύτιμα της προσωπικής ζωής

Η Ελληνικότητα είναι Έρωτας Ε

Διαδοχικές επαφές της Δώρας Μπαλτατζίδου με υπηρεσιακούς και κοινωνικούς φορείς Τ

ην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας επισκέφτηκε η Υποψήφια Βουλευτής Δώρα Μπαλταζίδου γνώριμος χώρο, αφού και η ίδια είναι εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ημαθίας. Συζήτησε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Καραπαναγιωτίδη για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Δώρα με την ιδιότητα της αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας και των διαφόρων θεμάτων λειτουργίας μετά την εφαρμογή του ‘’Καλλικράτη’’. Το κλίμα ήταν άριστο και ο κ. Καραπαναγιωτίδης της ευχήθηκε καλή επιτυχία. Στη συνέχεια βρέθηκε στο ΚΑΠΗ του Δ. Βέροιας, κοντά στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας με τους οποίους είχε θερμή συνομιλία. Άκουσε τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους και τόνισε ότι πρέπει όλοι να σταθούν δίπλα στην τρίτη ηλικία γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά « Εσείς οι απόμαχοι της εργασίας αλλά ποτέ απόμαχοι της ζωής δεν σταματάτε να προσφέρετε με σοφία, την εμπειρία σας, στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία Στηρίζουμε αυτές τις δομές, με στόχο να βρίσκετε ο ηλικιωμένος στο επίκεντρο της κοινωνίας και όχι στο

π.μ --ΙΤΑΛΙΚΑ-16.00 μ.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης : μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ., μέχρι τις 10.30 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 11.00 π.μ. και μέχρι τις 15.30 μ.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 16.00 μ.μ. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα: - των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες, - των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες, - του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Ε.Φ.Α.Α. Ορίζουμε την προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) από την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 Ο Διευθυντής της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας Φλιτούρης Ευθύμιος

περιθώριό της» Επόμενος σταθμός της Δώρας Μπαλτατζίδου η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου την υποδέχτηκαν ο Διοικητής κ. Διονύσιος Συντίλας και ο Υποδιοικητής κ. Ιωάννης Αμανατίδης. Ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν την υπηρεσία και για τα μέτρα ασφάλειας για την προστασία του Νομού ειδικά τώρα που αρχίζει η περίοδος του καλοκαιριού. Συνεχίζοντας τις επαφές με υπηρεσιακούς φορείς επισκέφτηκε την Δ.Ο..Υ Βέροιας και το Δ.Σ Αστικών Νάουσας οπού ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες.

10

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

μας χρόνια δίχως την επίγνωση, ότι η ελληνικότητα είναι προσωπική ανακάλυψη, είναι έρωτας, όχι δεδομένη καταγωγή. Ότι αξίζει να τη ζήσεις, όποιος ηλίθιος ή απατεώνας κι αν σε κυβερνάει. Μεθώντας με τη γλώσσα της, αφομοιώνοντας την αρχοντιά της ιστορίας της, έκθαμβος συνεχώς με το αποκαλυπτικό κάλλος της Tέχνης της, ερωτευμένος ακατάπαυστα με τη σοφία που ενηλικίωσε την ανθρώπινη αναζήτηση…. Δεν τολμώ ούτε να σχολιάσω Γιοβανόπουλος Κώστας Υποψ. Βουλευτής ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


πολιτιστικα 

epikera@otenet.gr

Μάιος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη!!!

Κ

αθώς η Άνοιξη μπήκε δυναμικά, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας ανοίγει τις πόρτες της στις δικές σας δημιουργικές διαθέσεις. Ελάτε να οργανώσουμε παρέα τις δράσεις μας, να παίξουμε, να διαβάσουμε, να δημιουργήσουμε και να διασκεδάσουμε… 1-5 Μαΐου: Εβδομάδα των λουλουδιών Φροντίζουμε παρέα τον κήπο της Βιβλιοθήκης όπου θα περάσουμε πολλές ευχάριστες στιγμές. Τετάρτη 2 Μαΐου, 5.00-6.00 το απόγευμα «Κηπουρική στη Βιβλιοθήκη!». Φέρτε φτυαράκια, κουβαδάκια, τσουγκράνες και καπέλα κι ας γίνουμε οι μικροί κηπουροί της Βιβλιοθήκης. Για παιδιά 3-5 ετών και τους συνοδούς τους. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης. Τετάρτη 2 Μαΐου, 6.00-7.00 το απόγευμα. «Ο μαγικός κήπος». Την σκυτάλη παίρνουν οι «μεγάλοι» που ολοκληρώνουν την περιποίηση των φυτών και δημιουργούν τα δικά τους γιγάντια, εξωτι-

κά λουλούδια. Για παιδιά 6-12 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης. 7-12 Μαΐου: Μια τρύπια εβδομάδα!! Με έμπνευση ένα υπέροχο βιβλίο «το βιβλίο για τις τρύπες» περνάμε μια τρύπια εβδομάδα. Από Δευτέρα έως Σάββατο ελάτε να: -γεμίσουμε τα μαγικά κουτιά με όλων των ειδών τα τρύπια αντικείμενα -μετρήσουμε τις τρύπες της παιδικής γωνιάς στη Βιβλιοθήκη μας – όποιος ανακαλύψει τις περισσότερες κερδίζει…μια τρύπα στο νερό!!! Τετάρτη 9 Μαΐου, 5.00-6.00 το απόγευμα Ανακαλύπτουμε βιβλία με τρύπες και παίζουμε παιχνίδια με τρύπες στην αυλή μας. Για παιδιά 3-5 ετών και τους συνοδούς τους. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης. Τετάρτη 9 Μαΐου 6.00-7.00 το απόγευμα Απονέμουμε το έπαθλο στον καλύτερο «τρυποανιχνευτή» της Βιβλιοθήκης και μιλάμε για …τρύπες!!! Για παιδιά δημοτικού. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης. Σάββατο 12 Μαΐου, 11.00-13.00 το

πρωί Αντιστρέφοντας τους ρόλους. Οργανώνουμε παρέα τον τρύπιο μπουφέ! Καθένας που θέλει να συμμετάσχει συνεισφέρει μ’ ένα τρύπιο έδεσμα. Παράλληλα δημιουργούμε με τρύπιες χάντρες!! Εργαστήριο προσανατολισμένο σε μεγαλύτερες ηλικίες (ενήλικες και έφηβοι) όπου τα παιδιά έως 12 ετών μπορούν να

έχουν βοηθητικό ρόλο. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης. Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494 Το πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων υλοποιείται με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org)

Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

Τη Μουσική μου έδωσαν ελληνική Τ

ο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας διοργανώνει από 29 Απριλίου μέχρι 4 Μαΐου σύνολο εκδηλώσεων σχετικών με την ελληνική μουσική δημιουργία από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής: β) Δευτέρα 30 Απριλίου: Απόψε την κιθάρα μου, τη στόλισα κορδέλες, η κιθαριστική γραφή των Ελλήνων συνθετών. γ) Τετάρτη 2 Μαΐου: Τσ’ αγάπης και τση λεβεντιάς, από την παράδοση στο πεντάγραμμο δ) Πέμπτη 3 Μαΐου: Στο βυθό της Μουσικής συνταξιδεύουμε, ο 20ος αιώνας της ελληνικής μουσικής δημιουργίας ε) Παρασκευή 4 Μαΐου: Ρεσιτάλ Πιάνου με έργα του 21ου αιώνα. Παίζει ο Βεροιώτης πιανίστας Κώστας Τσαφής, ενώ τα περισσότερα έργα ακούγονται σε πρώτη εκτέλεση. Η σύλληψη της αρχικής ιδέας ανή-

κει στην κα Πόπη Φιρτινίδου, καλλιτεχνική δ/ντρια του Δ.Ω.Β, η οποία ανέλαβε και τη γενική επιμέλεια της όλης διοργάνωσης. Σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός του ρεσιτάλ του Κώστα Τσαφή, συμμετέχουν σπουδαστές, διδάσκοντες, αλλά και απόφοιτοι του Δημοτικού Ωδείου που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση των συναυλιών. Επίσης, πρέπει να τονιστεί η εθελοντική συμμετοχή των Αλέξανδρου Χίρτογλου, Χρήστου Σαρκατζή, Μαριάνας Τσιάνου και Ελενης Κουβακά , αποφοίτων του Δ.Ω.Β . Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 8:30 μμ, εκτός από αυτήν της Κυριακής 29 Απριλίου που θα ξεκινήσει στις 8:00 μμ, είναι ελεύθερη. Όπως φέτος, έτσι κάθε Άνοιξη το Δημοτικό Ωδείο θα διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων γύρω από κάποιο κεντρικό θέμα το οποίο θα φωτίζουν από διάφορες πλευρές τα

Δωρεάν Μαθήματα Μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας Τ

ο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας με την ευγενική πρωτοβουλία των καθηγητών του παραδίδει δωρεάν μαθήματα πιάνου, κιθάρας, φλάουτου, κλαρινέτου, τρομπέτας, βιολοντσέλου, κρουστά/ ντραμς και βυζαντινής μουσικής από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο 2012.

Στα τμήματα μπορούν να εγγραφούν μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας γιατί ο αριθμός των θέσεων θα είναι περιορισμένος. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 23310 78100, 78105.

11

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

διάφορα τμήματα που λειτουργούν στα πλαίσιά του, αλλά και φίλοι, απόφοιτοι και καθηγητές που εργάζονται σ’ αυτό. Για το 2013 το αντίστοιχο θέμα θα είναι ‘Μουσική και Ιστορία’ Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων αρχικά είχε προγραμματιστεί να κρατήσει μέχρι την Κυριακή 6 Μαΐου, όμως η προκήρυξη των εκλογών επέβαλε την αναβολή των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 5 και 6 και οι οποίες αναβλήθηκαν για το ερχόμενο φθινόπωρο.


αθλητικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

Πάλι εντυπωσίασαν οι Προπαίδες της ΕΠΣ Ημαθίας

Κέρδισαν μέσα στην Φλώρινα με 6-0 !

Τ

ο παιχνίδι έγινε την Κυριακή 29/4 στο Αρμενοχώρι Φλώρινας, γήπεδο που χρησιμοποιεί η ΕΠΣ Φλώρινας, για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα προεπιλογής Εθνικών ομάδων Good League ΟΠΑΠ, κατηγορίας Προπαίδων, του 3ου ομίλου. Ο αγώνας δεν χωρά κριτική, καθώς ήταν τεράστια η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δυο Μικτών ομάδων. Μακράν ανώτεροι οι φιλοξενούμενοι παίκτες του Αντώνη Λυμούση, έφτασαν εύκολα στην νίκη, παίζοντας και πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο. Οι παίκτες της Ημαθίας από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης και παίζοντας την μπάλα «κάτω», υπήρχαν στιγμές που έβγαζαν όμορφους συνδυασμούς και καλά τελειώματα. Έτσι δεν άργησαν να ανοίξουν το σκορ. Ο χορός των τερμάτων άρχισε στο 13΄ όταν ο Πέϊος πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή μετά από πολλές κόντρες και με ωραίο σουτ

έ γρ α ψ ε τ ο 1 - 0 . Τρία λεπτά αργότερα καταπληκτικός συνδυασμός Πέϊου, Καραγιάννη και Χαρίση, βρίσκει τον τελευταίο αντιμέτωπο με τον Κούσια που με ψύχραιμο πλασέ γράφει το 2-0. Στο 21΄ άλλος ένας ωραίος συνδυασμός των φιλοξενούμενων και τελικός αποδέκτης ο Καραγιάννης που δεν δυσκολεύεται να γράψει το 3-0. Ένα λεπτό πριν την λήξη του ημιχ ρ ό ν ο υ έ γ ιν ε η πιο όμορφη φάση μπροστά στην εστία της Φλώρινας και αφού οι αμυντικοί της έδιωξαν προσωρινά, η μπάλα ήρθε στον αρχηγό της Ημα-

Πρόσκληση για συμμετοχή στο τουρνουά Νοσταλγία 2012

θίας, τον Πέϊο, που σουτάρει από το ύψος της μεγάλης περιοχής και ενώ η μπάλα δείχνει να καταλήγει στα δίκτυα, ο τερματοφύλακας ενστικτωδώς αποκρούει και αυτή βρίσκει την συμβολή των δοκαριών και στην επιστροφή της στον αγωνιστικό χώρο, ο Χαρίσης που ακολουθούσε την φάση από κοντά ανεβάζει το σκορ στο 4-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Στην επανάληψη παρά τις επτά αλλαγές που πραγματοποίησε ο προπονητής της Ημαθίας, δεν έπεσε ο ρυθμός του παιχνιδιού, αλλά οι επιθετικοί της Ημαθίας κατάφεραν μόνο δυο φορές να παραβιάσουν την εστία. Στο 50΄ ο Καραγιάννης και στο 55΄ ο Μπεκιαρίδης σημείωσαν τα υπόλοιπα δυο τέρματα για την Ημαθία, ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο τελικό 6-0, εισπράττοντας τον θαυμασμό των γηπεδούχων και των φιλάθλων για την ωραία εικόνα που παρουσίασαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πιστεύουμε πως οι Προπαίδες της Ημαθίας θα αποδειχθούν «σκληρό» καρύδι

στην συνέχεια, για την πρωτοπόρο ΕΠΣ Κοζάνης, την οποία αντιμετωπίζουν στις 13 Μαϊου στα Παλατίτσια, έχοντας δυο βαθμούς διαφορά. Ευκαιρία για τους φιλάθλους της Ημαθίας, να παρακολουθήσουν το ντέρμπυ των πρωτοπόρων και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των νεαρών παικτών και των δυο ομάδων. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑ (Λυμούσης Αντ.) Τσιμπρής, Πατσιαβούρας, Τσιότρας, Ποζιάδης, Χρυσόπουλος, Κοτσογιαννίδης, Χαρπίδης, Μουρατίδης, Χαρίσης, Πέϊος, Καραγιάννης. Στο β΄ μέρος αγωνίστηκαν και οι Κατσιγιαννόπουλος, Σκουμπόπουλος, Γκότσης, Σαφαρίκας, Παπαδόπουλος, Γαβριηλίδης και Μπεκιαρίδης. ΕΠΣ ΦΛΩΡΙΝΑ (Μάνος-Βόσδου) Κούσιας, Τσώτσιος, Γκατζόπουλος, Γκούλος, Αποστολίδης, Χρυσοχοϊδης, Σελενίδης, Λιάσος, Πετρούδης, Δούμτσης, Καρακάσης. Στο β΄ μέρος αγωνίστηκαν και οι Βοζινίδης, Ιωαννίδης Γ., Νέστωρ, Πατίλης, Ιωάννου, Παυλίδης και Ιωαννίδης Ε.

Φιλικός αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα Ο

Σύλλογος παλαιμάχων καλαθοσφαιριστών Βέροιας και ο Δήμος Βέροιας προσκαλεί όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο τουρνουά Νοσταλγία 2012, το οποίο θα διεξαχθεί από 13/5/2012 στο ΔΑΚ-Μακροχωρίου, να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία του συλλόγου (Εληάς 1, τηλ. : 23310-29210, κιν: 6972708294). Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν από 30/4/2012 μέχρι 4/5/2012. Το τουρνουά καλαθοσφαίρισης θα

πραγματοποιηθεί με τους παρακάτω γενικούς όρους: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ομάδες που θα δημιουργηθούν με την απαραίτητη προϋπόθεση να συμμετέχουν σ αυτές αθλητές ηλικίας άνω των 30 ετών (γεννηθέντες πριν το 1982), και στην τρέχουσα αγωνιστική σεζόν δεν συμμετείχαν σε οποιοδήποτε επίσημο αγωνιστικό πρωτάθλημα. Ήμερα έναρξης ορίζεται η 13/05/2012 και λήξη περίπου η 17/06/2012.

12

Τ

ην Παρασκευή 4 του Μάη και ώρα 5 μ.μ. στο κοινοτικό γήπεδο Διαβατού ‘’Πέτρου Κωστογλίδη’’ θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα μεταξύ των ομάδων ‘’Ατρόμητος Διαβατού’’ –‘’ Επίλεκτοι Μακεδονίας και Ημαθίας’’ για ‘’Τα παιδιά της Άνοιξης Αλεξάνδρειας’’ και το Ειδικό Σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βέροιας. Με την ομάδα των επίλεκτων θα αγωνισθούν οι: Γιώργος Μύρτσος, Γιώργος Τουρσουνίδης, Γιώτης Τσαλουχίδης, Γρηγόρης

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Τρούπκος, Γιώργος Τυριακίδης, Γιάννης Ζαμπρόπουλος, Μπάμπης Πετράκος, Μιχάλης Αλεξιάδης, Τόλης Τερζής, Βασίλης Κουρογεωργάκης, Στέφανος Μπορμπόκης, Κώστας Ορφανός, Κώστας Λαγονίδης, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, Νίκος Παπανώτας, Θωμάς Τρούπκος, Βασίλης Ιωάννου, Σταύρος Κωστογλίδης, Άρης Αδαλόγλου, Γιώργος Δαμιανίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Κωστής Ραπτόπουλος, Μίλοε Πέτκοβιτς και Γιώργος Σπυριδωνίδης. ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 5 ΕΥΡΩ.


αθλητικα 

epikera@otenet.gr

Προβάδισμα… τίτλου απέκτησε η Βέροια Λευκή ισοπαλία 0-0 με την Κομοτηνή

Π

ροβάδισμα… τίτλου απέκτησε η Βέροια, που έφυγε με τον πόντο (0-0) από την Κομοτηνή στο ντέρμπι κορυφής με τον Παν-

θρακικό. Είναι δύο από τις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας και το απέδειξαν χθες το απόγευμα στην Κομοτηνή. Ο Πανθρακικός και η Βέροια, λοιπόν, είχαν πάθος, όρεξη, αλλά γκολ δεν σημείωσαν στο ντέρμπι κορυφής της 28ης αγωνιστικής, που έγινε παρουσία 3.000 και πλέον φιλάθλων. Κερδισμένη της «λευκής» ισοπαλίας η Βέροια. Η ομάδα της Ημαθίας διέκοψε το εκπληκτικό σερί νικών των Ακριτών εντός έδρας (14-0-0) και πλέον έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου. Αμφότεροι, πάντως, μόνο αν «αυτοκτονήσουν» θα χάσουν το τρένο της απευθείας ανόδου. Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο, αλλά όπως φάνηκε καλώς ακυρώθηκε γκολ του Κάντι στο 30’, καθώς ο Νοτιοαφρικανός σούταρε προς τα δίχτυα και ενώ ο Κουτσόπουλος είχε μπλοκάρει τη μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ακρίτες έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 49’, με τον Μπέλιτς να σεντράρει και τον Κοντογουλίδη να αστοχεί σε κεφαλιά. Η Βέροια «απάντησε» στο 63’, αλλά το σουτ του Κάντι ήταν αδύναμο και ο Κουτσόπουλος δεν ανησύχησε, ενώ στο 71’ ο Καντιμοίρης έσωσε την εστία του σε γύρισμα του Χρήστου. Πανθρακικός (Σ. Παντελίδης): Κουτσόπουλος, Στάθης, Σαρακατσάνος, Μακρυδημήτρης, Χρήστου, Μπαλού, Μουνάφο, Μπέλιτς (59’ Χλωρός), Πόνσε (73’ Γωνιάδης), Μπαϊκαρά, Κοντογουλίδης (84’ Σουλτανίδης).

Π

Βέροια (Δ. Καλαϊτζίδης): Καντιμοίρης, Καλί, Σαμαράς, Γεωργιάδης, Αμαραντίδης, Λανγκλέ (62’ Καλτσάς), Ολαϊτάν (89’ Ολισαντέμπε), Καλογέρης, Μπαργκάν (75’ Μπουλούτ), Βεργώνης, Κάντι. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Βασίλισσα... κορυφής η Βέροια, πήρε 0-0 στην Κομοτηνή, συνεχίζουν την τρελή τους κούρσα Παναχαϊκή και Καλλιθέα, σβήνει το όνειρο των play offs για τον Πανσερραϊκό. Νίκες σωτηρίας από Αγροτικό Αστέρα, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Θρασύβουλο και... μπαράζ για την Καλλονή. Το μεγάλο ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής δεν ανέδειξε νικητή, με τη Βέροια να γίνεται η πρώτη ομάδα φέτος που φεύγει με αποτέλεσμα από την Κομοτηνή. Η ομάδα της Ημαθίας απέσπασε 0-0 στην Κομοτηνή απέναντι στον Πανθρακικό και πλέον είναι το φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης... Την εντυπωσιακή τους πορεία συνέχισαν Καλλιθέα και Παναχαϊκή. Η αθηναϊκή ομάδα επικράτησε άνετα (3-0) του Βύζαντα Μεγάρων στο Ελ Πάσο, ενώ οι Πατρινοί πανηγύρισαν την 6η διαδοχική νίκη στο πρωτάθλημα (2-0 τον Φωκικό στην Άμφισσα), έβαλαν τους γηπεδούχους σε μεγάλους μπελάδες και πλησίασαν στους δύο πόντους την 4η θέση! Στο AEL FC ARENA η ΑΕΛ στερήθηκε τη βοήθεια των φιλάθλων της και έχασε δύο ακόμα πόντους εντός έδρας. Αυτή τη φορά ήταν η ΑΕΛ Καλλονής που πήρε την ισοπαλία (1-1) και μπήκε δυνατά στη διεκδίκηση μίας θέσης που οδηγεί στα play off. Αντίθετα, η εξάδα απομακρύνεται για τον Πανσερραϊκό, καθώς τα «λιοντάρια» ηττήθηκαν 1-0 στη Φυλή από τον Θρασύβουλο που έκανε άλμα για την παραμονή του.

Τρίποντα σωτηρίας πανηγύρισαν ακόμα ο Αγροτικός Αστέρας (2-0 τον Ηρακλή Ψαχνών) και η Αναγέννηση Γιαννιτσών, η οποία επικράτησε 2-1 στην Επανομή της τοπικής Αναγέννησης και διέκοψε ένα αρνητικό σερί 12 αγώνων και… τριών μηνών! Το Σ ά β β α τ ο (28/04) ο Πλατανιάς Χανίων πήρε σπουδαία νίκη (2-0) στην Κατερίνη απέναντι στον Πιερικό και έθεσε υποψηφιότητα για την 1η θέση στα play off. Δεν διεξήχθη το ματς Εθνικού Αστέρα – Διαγόρα, λόγω αποφάσεων του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ για την ομάδα της Καισαριανής και λόγω ανάκλησης του πιστοποιητικού συμμετοχής της ομάδας της Ρόδου. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΑΕΛ - ΑΕΛ Καλλονής 1-1 Φωκικός – Παναχαϊκή 0-2 Αν. Επανομής - Αν. Γιαννιτσών 1-2 Αγροτικός Αστέρας - Ηρακλής Ψαχνών 2-0 Θρασύβουλος – Πανσερραϊκός 1-0 Καλλιθέα - Βύζας Μεγάρων 3-0 Πανθρακικός – Βέροια 0-0 Πιερικός – Πλατανιάς Χανίων 0-2

Εθνικός Αστέρας – Διαγόρας

δ.δ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Βέροια Πανθρακικός Καλλιθέα Πλατανιάς Χανίων Πιερικός Παναχαϊκή ΑΕΛ Καλλονής Πανσερραϊκός Αναγέννηση Επανομής Λάρισα Α.Ο. Ηρακλής Ψαχνών Αναγέννηση Γιαννιτσών Αγροτικός Αστέρας Θρασύβουλος Βύζας Μεγάρων Φωκικός Εθνικός Αστέρας Διαγόρας Ρόδου

60 58 51 50 50 48 43 42 38 35 33 32 31 31 29 27 13 3

Νάουσα - Αλεξάνδρεια: 1-0

ιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 1-0, η Νάουσα επικράτησε 1-0 της Αλεξάνδρειας και παρέμεινε συγκάτοικος της Ακαδημίας Πλαταμώνα στην κορυφή. Οι «γαλάζιοι» ήταν καλύτεροι κι έχασαν πλήθος ευκαιριών, ωστόσο δίχτυα βρήκε μόνο ο Καραλιόπουλος στο 43’, όταν έκανε με δυνατό σουτ το 1-0. Η Αλεξάνδρεια δεν έδειξε σε κανένα σημείο του αγώνα ικανή να αντιδράσει και το τελικό αποτέλεσμα ήρθε φυσιολογικά. ΝΑΟΥΣΑ: Παπαδόπουλος, Τσίλης, Αργυρίου Γρ. (80’ Ζούρκος), Πέικος, Πίττος, Πετρίδης, Πασιαλής (65’ Βλαχοδήμος Α.), Αργυρίου Π., Καραλιόπουλος, Τούφας (75’ Βλαχοδήμος Ζ.), Περηφανόπουλος ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: Λαμπρόπουλος, Πήχας (74’ Οικονομόπουλος), Μαγκλάρας (46’ Παπαδόπουλος Θ.), Παπαδόπουλος Κ., Ιτούδης, Αβραμόπουλος, Πέτκος (53’ Πιπιλιάρης), Ζωγράφος, Χαλβατζής, Τσαλώνης, Θαμνίδης

Από εκεί και πέρα, ο Πυρσός Γρεβενών πήρε ανάσα παραμονής, καθώς νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ στην Αλεξάνδρεια, ενώ η Αστραπή Μεσοποταμιάς επικράτησε 2-1 του Ακρίτα Αχλάδας. Η Κοζάνη διέλυσε με 6-2 την Καστοριά, ενώ ο Κάστορας επιβλήθηκε 3-1 του Περδίκκα. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ημ Αστραπή Μεσοποταμιάς - Ακρίτας Αχλάδας 2-1 ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας - Πυρσός Γρεβενών 0-1

Νίκη Αγκαθιάς - Λευκάδια 0-3 Κοζάνη - Καστοριά 6-2 ΑΟ Κάστωρ - Α.Ε. Περδίκκα 3-1 Γρεβενά Αεράτα - Ακαδημία Πλαταμώνα 1-3 Νάουσα -Αλεξάνδρεια 1-0 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ακαδημία Πλαταμώνα Νάουσα Κοζάνη Λευκάδια ΑΟ Κάστωρ

53 53 51 48 40

Αλεξάνδρεια Γρεβενά Αεράτα Πυρσός Γρεβενών ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας Αστραπή Μεσοποταμιάς Εθνικός Βατερού Α.Ε. Περδίκκα Καστοριά Ακρίτας Αχλάδας Νίκη Αγκαθιάς

39 38 36 31 29 27 27 14 5 -3

http://www.onsports.gr

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ - ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΟ

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αξεσουάρ Καλύματα Καθαρισμός Σαλονιών

Συνέχισαν με νίκες την πορεία τους Ακαδημία Πλαταμώνα και Νάουσα, με την κατάσταση στην κορυφή του 3ου ομίλου να μην ξεκαθαρίζει. Η Ακαδημία επικράτησε 3-1 στα Γρεβενά των Αεράτων, ενώ η Νάουσα επιβλήθηκε 1-0 της Αλεξάνδρειας στο ντέρμπι της Ημαθίας.

* Πλύσιμο μέσα-έξω μόνο 10 €

13

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

Θέματα νεοελληνικής ιστορίας (θεωρητικής κατεύθυνσης) ΟΜΑΔΑ Α΄ ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να χαρακτηρίσετε τις ιστορικές πληροφορίες που ακολουθούν γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί στην κάθε περίπτωση: α. Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 έληξε με τη νίκη των Ελλήνων. β. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία, αλλά προώθησε τα αιτήματά του μέσω της Βουλής. γ. Το βενιζελικό κόμμα ήταν σε μεγάλο βαθμό προσωποπαγές. δ. Στο συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι (Δεκέμβριος 1918) ο Ελευθέριος Βενιζέλος συμπεριέλαβε τον Πόντο στο φάκελο των ελληνικών διεκδικήσεων. ε. Σύμφωνα με τον Π. Ενεπεκίδη, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς έχει δύο βασικές διαφορές από τη γενοκτονία των Εβραίων. (Μονάδες 10) Α.1.2. Να εξηγήσετε τους όρους: 1. Φροντιστήριο της Τραπεζούντας 2. Ανόρθωση 3. Οργανικός Νόμος (Μονάδες 15) ΘΕΜΑ Α2 Α.2.1. Ποια ήταν η στάση των ελληνικών κυβερήσεων απέναντι στα οικονομικά ζητήματα μετά τους βαλκανικούς πολέμους, τη μικρασιατική καταστροφή και την κρίση του 1932; (Μονάδες 15) Α.2.2. Να αιτιολογήσετε τη φράση: «... ο ρόλος των κομμάτων ενισχύθηκε, απέκτησαν κύρος στη δημόσια ζωή», όταν αναφερόμαστε στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. (Μονάδες 10) ΟΜΑΔΑ Β΄ ΘΕΜΑ Β1 Κείμενο 1 Ο Ελ. Βενιζέλος δεν ανήκεν εις την κατηγορίαν των ανθρώπων που εδίσταζον να αναλάβουν ευθύνας. Άλλωστε, όταν η Ελλάς είχε βαστάσει το βάρος της Μικρασιατικής καταστροφής, όταν είχεν υποστή τόσας θυσίας εις άψυχον και έμψυχον υλικόν, ποίαν αξίαν ημπορούσαν να έχουν μερικαί εκατοντάδες χιλιάδων λιρών, όταν δια της θυσίας αυτής επετυγχάνετο ένας ευρύτερος διακανονισμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εγεφυρούτο το από αιώνων χάσμα μεταξύ των δύο λαών και το Αιγαίον πέλαγος μετετρέπετο από χωριστικόν όριον εις συνδέουσαν γέφυραν; Εάν ο Βενιζέλος δεν ανελάμβανε την ευθύνην της οριστικής εκκαθαρίσεως του κυκεώνος των οικονομικών διαμφισβητήσεων μεταξύ των δύο χωρών, εάν άφηνε τα πράγματα να κυλούν όπως προέβλεπαν αι μέχρι τότε συμβάσεις, αι ελληνοτουρκικαί σχέσεις καθημερινώς θα εδηλητηριάζοντο, η καχυποψία αμοιβαίως θα εγένετο εντονωτέρα, η προσφυγή εις τους εξοπλισμούς θα καθίστατο αναπόφευκτος…

Γρ. Δάφνη, Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων (1923-1940), τόμ. Β’, εκδ. Κάκτος, Αθήνα 1997, σσ. 66-68 Κείμενο 2 Η συμφωνία αποτέλεσε μία ρεαλιστική προσέγγιση των συνθηκών της εποχής. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας την αλλαγή των ισορροπιών ανάμεσα στις δύο χώρες που είχε επιφέρει η νίκη του Κεμάλ, αντιμετώπισε ως μονόδρομο τον ιστορικό συμβιβασμό, έστω και με το πολιτικό κόστος που θα του επέφερε η δικαιολογημένη αντίδραση των προσφύγων της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι οι νέες στρατιωτικο-πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονταν συνολικά στην Ευρώπη, πιθανότατα θα οδηγούσαν σε νέα εμπόλεμη σύρραξη (κάτι που τελικά συνέβη, μία δεκαετία αργότερα) και προσπάθησε να «οχυρώσει» το μικρό κράτος της Ελλάδας, πίσω από διαδοχικές συμφωνίες με τους γείτονές της. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι «φίλη και σύμμαχος όλων, και εχθρός ουδενός». Του Αριστείδη Αποστόλου http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_ articles_kathextra_100052_28/10/2006_16 9840 (Αριστείδη Αποστόλου) Αντλώντας στοιχεία από το ιστορικό παράθεμα και με βάση τις πληροφορίες από το σχολικό εγχειρίδιο να αναφέρετε τα αρνητικά και τα θετικά σημεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. (Μονάδες 25) ΘΕΜΑ Β2 Η διάσταση ανάµεσα στον πρίγκιπα Γεώργιο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο Ο πρίγκιπας Γεώργιος, έχοντας την αντίληψη ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Κρήτης ήταν αρµοδιότητα της ελληνικής µοναρχίας, ανέλαβε µόνος τη µεθόδευση της προσάρτησης της Μεγαλονήσου στη µητέρα πατρίδα χωρίς να συµβουλευτεί τους υπουργούς του για τις ενδεδειγµένες ενέργειες και διαπραγµατεύσεις. Η πρωτοβουλία του είχε τη µορφή προσωπικών συζητήσεων µε τον τσάρο της Ρωσίας και απευθείας διαπραγµατεύσεων µε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας. Ο Βενιζέλος θεώρησε πρόωρες τις ενέργειες του ύπατου αρµοστή, κρίνοντας ότι η κρητική κυβέρνηση ήταν ασταθής και τα συνταγµατικά θεµέλια ασαφή. Πίστευε και υποστήριζε την ανακήρυξη της Κρήτης σε ανεξάρτητο πριγκιπάτο ως τελευταίο στάδιο για τη νοµότυπη πραγµατοποίηση της ένωσής της µε την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι ο πρίγκιπας, όπως και ο περισσότερος κόσµος της εποχής εκείνης, δεν κατανόησε το γεγονός πως ήταν δυνατό να υπάρχουν διαφορετικές µεθοδεύσεις για την πραγµατοποίηση της ένωσης. ∆εν ήταν επίπλαστη η εναντίωσή του στον Βενιζέλο. Ο αυταρχικός πρίγκιπας δεν ήταν ικανός να αντιληφθεί τη λεπτή διαφορά µεταξύ της δεσποτικής διακυβέρνησης µε ξένη κηδεµονία και, από την άλλη µεριά, της πλήρους αυτονοµίας, χωρίς ξένες επεµβάσεις και µε κυβερ-

14

νήτη διορισµένο από την ελληνική κυβέρνηση που υποστήριζε ο Βενιζέλος ως ασφαλέστερη µεθόδευση για την απώτερη επίτευξη του ενωτικού σκοπού … Ο πρίγκιπας Γεώργιος είχε την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε λύση του Κρητικού θα προερχόταν από τις Μεγάλες ∆υνάµεις και κατά τη γνώµη του, οι πολιτικοί παράγοντες της Κρήτης ήταν άσχετοι µε το θέµα, αν όχι επιζήµιοι … Στάθηκε αδύνατο γι’ αυτόν να αντιληφθεί τη σηµασία της πολιτικής κινητοποίησης των ίδιων των Κρητικών, καθώς και την εύλογη απαίτησή τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της τύχης τους µετά από αιώνες αγώνων κατά των Τούρκων κυριάρχων. Λ. Μακράκη, Η διάπλαση ενός εθνικού ηγέτη, Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1910), Αθήνα 1992 (εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ.),σσ. 397-403 Λαμβάνοντας υπόψη σας τα στοιχεία του παραθέματος και τις ιστορικές σας γνώσεις να αναφερθείτε στη διάσταση των απόψεων µεταξύ του πρίγκιπα Γεωργίου και του Ελ.Βενιζέλου, όσον αφορά τη διαχείριση του εθνικού ζητήµατος της ένωσης της Κρήτης µε την Ελλάδα, καθώς και στη σημασία του γεγονότος αυτού για την πολιτική ζωή της Κρήτης μέχρι το Φεβρουάριο του 1905. (Μονάδες 25) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ Α΄ ΘΕΜΑ Α1 A.1.1. α – Λ, β – Σ, γ – Σ, δ – Λ, Δ – Λ, ε – Σ, Α.1.2. 1. Ιδρύθηκε το 1682 από τον μεγάλο Τραπεζούντιο δάσκαλο του Γένους Σεβαστό Κυμινήτη. Παρά τις ανιξοότητες λειτούργησε μέχρι το 1922. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική και ηθική ανάπλαση των Ελληνοποντίων και στην ανάπτυξη της εθνικής τους συνείδησης. 2. Ανόρθωση ήταν το σύνθημα των ανεξάρτητων πολιτικών, φορέων των νέων ιδεών που εμφανίστηκαν την εποχή του κινήματος στο Γουδί το 1909. Πριν από τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 δεν είχε συγκροτηθεί κανένα νέο μεγάλο κόμμα που να υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προτάθηκαν το 1909/1910. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, είτε κατά μόνας είτε μαζί με άλλους, σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, διεκδικούσαν τις ψήφους των δυσαρεστημένων με τα παλαιά κόμματα εκλογέων. Με το γενικό σύνθημα της «ανόρθωσης», ανάλογα με την περιοχή που ήταν υποψήφιοι και τον πληθυσμό στον οποίο απευθύνονταν, εννοούσαν είτε την υλοποίηση των αιτημάτων των συντεχνιών, όπλως εκφράστηκαν στα συλλαλητήρια του 1909, είτε την επίλυση του αγροτικού ζητήματο, με την παροχή γης στους ακτήμονες. Η Ανόρθωση θα γίνει σύνθηκα των Φιλελευθέων, μετά τη συσπείρωση των εκσυγχρονιστών γύρω από το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά θα την υποστηρίξει και το αντιβενιζελικό Εθνικό Κόμμα του Κ.Μαυρομιχάλη, αφού κα-

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

τά τη γνώμη των εκπροσώπων του δεν μπόρεσαν να την υλοποιήσουν οι Βενιζελικοί. 3. Ένα σοβαρό ζήτημα, που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία κατά την πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας ήταν το καθεστώς της τοπικής Εκκλησίας. Με τον Οργανικό Νόμο του 1900, δόθηκε λύση σε ακανθώδη εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως ήταν η σχέση της Εκκλησίας της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η εκλογή Μητροπολίτη και Επισκόπων. Το βασικό σχήμα, που ισχύει με μικρές τροποποιήσεις έως σήμερα, είναι ένα καθεστώς ημιαυτόνομης Εκκλησίας, της οποίας ο Προκαθήμενος εκλέγεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Κρητική Πολιτεία εκδίδει το Διάταγμα της αναγνώρισης και εγκατάστασής του. ΘΕΜΑ Α2 Α.2.1. Το κόστος των Βαλκανικών πολέμων ήταν σημαντικό, δεν κλόνισε όμως την εθνική οικονομία, όπως συνέβαινε με τις στρατιωτικές κινητοποιήσεις του 19ου αιώνα. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα βγήκε ιδιαίτερα κερδισμένη από τον πόλεμο. Ενσωμάτωσε πλούσιες περιοχές (Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Νησιά Αιγαίου, Κρήτη) και εκατομμύρια νέους κατοίκους. Τα εδάφη αυξήθηκαν κατά 70% (από 65.000 σε 108.800 τετρ. χλμ). και ο πληθυσμός της κατά 80% (από 2.700.000 σε 4.800.000 κατοίκους). Το κυριότερο όμως ήταν οι νέες οικονομικές προοπτικές. Τα νεοαποκτηθέντα εδάφη ήταν κυρίως πεδινά και αρδευόμενα, πράγμα που δημιουργούσε άριστες προοπτικές για τη γεωργική παραγωγή. Το κύριο πρόβλημα ήταν η παρουσία ισχυρών μειονοτικών ομάδων στις περιοχές αυτές. Στη σχετικά ομοιογενή Ήπειρο, για παράδειγμα, δίπλα στους 166.000 Έλληνες υπήρχαν, το 1914, 38.000 μουσουλμάνοι (αλβανικής κυρίως καταγωγής) και μερικές χιλιάδες Εβραίοι. Οπωσδήποτε όμως η Ελλάδα έγινε υπολογίσιμη δύναμη και η εμπιστοσύνη που ενέπνεε στις αγορές χρήματος, και πιστώσεων αυξήθηκε σημαντικά. Η χώρα ήταν έτοιμη να αφιερωθεί στο δύσκολο έργο της ενσωμάτωσης των νέων περιοχών, όταν ξέσπασε το καλοκαίρι του 1914, ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος. Η καταστροφή του 1922 μετέβαλλε τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Η κεντρική παράμετρος, στο τέλος των πολύχρονων πολεμικών αναμετρήσεων, ήταν η άφιξη και η αποκατάσταση του πολύ σημαντικού ρεύματος των προσφύγων. Υπολογίζεται ότι, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, έφτασαν στο ελληνικό κράτος 1.230.000 Έλληνες χριστιανοί και 45.000 Αρμένιοι πρόσφυγες. Στη θέση τους, 610.000 μουσουλμάνοι που κατοικούσαν στην Ελλάδα έφυγαν για την Τουρκία. Είναι αυτονόητο ότι το ανθρώπινο αυτό κύμα ανέτρεψε όλες τις ισορροπίες και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Εκατό χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το ελληνικό κράτος υποχρεώθηκε σε μια νέα αρχή. Η άφιξη των προσφύγων, πέρα από το γεγονός ότι αποτέλεσε μία πρωτοφανή ανθρώπινη τραγωδία, λειτούργησε ως καταλύτης στη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας.
Οι χρόνιες ανεπάρκειες της ελληνικής διοίκησης έπρεπε, για παράδειγμα, να ξεπεραστούν ταχύτατα, για να αποφευχθεί μια ολική καταστροφή. Ήδη, το 1923 και το 1924 οι θάνατοι από τις αρρώστιες – μάστιγες της εποχής, τη φυματίωση και την ελονοσία, πολλαπλασιάστηκαν, κάνοντας αναγκαίες και επείγουσες τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Η πολιτική αστάθεια, τα μίση του διχασμού, η ανακήρυξη της δημοκρατίας, οι επεμβάσεις του στρατού και οι απόπειρες πραξικοπημάτων συσκοτίζουν το ζήτημα της αποτελεσματικότητας του κράτους και της διοίκησης. Στην πραγματικότητα, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν μάλλον επαρκής σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το μόνο κεφάλαιο που ουσιαστικά διέθετε: τις μουσουλμανικές περιουσίες που υπολογίζονταν σε πέντε ως δέκα δισεκατομμύρια δραχμές. Ταυτόχρονα, η εξωτερική βοήθεια λειτούργησε συμπληρωματικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 έφτασε στην Ελλάδα σε μία εποχή «ευημερίας». Η «ευημερία» σήμαινε ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον είχε αποκατασταθεί, οι σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του 1920 έδειχναν να απομακρύνονται, οι πληγές έκλειναν, η φτώχεια περιοριζόταν και το ελληνικό κράτος έδειχνε να σχεδιάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει την κρίση εξάντλησαν τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό και συνάλλαγμα. Την άνοιξη του 1932, όμως, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποφύγει την αναστολή τής μετατρεψιμότητας του εθνικού νομίσματος, καθώς και την αναστολή εξυπηρέτησης των εξωτερικών δανείων. Έτσι, εγκαινιάστηκε μία περίοδος ισχυρού κρατικού παρεμβατισμού στα οικονομικά ζητήματα, κυρίως στις εξωτερικές συναλλαγές και μία πολιτική προστατευτισμού, με σκοπό την αυτάρκεια της χώρας. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλειστής οικονομίας όπου οι συναλλαγές καθορίζονταν περισσότερο από γραφειοκρατικές διαδικασίες παρά από ελεύθερες οικονομικές συμφωνίες. Στο εξωτερικό εμπόριο κυριάρχησε προοδευτικά η μέθοδος του διακανονισμού «κλήριγκ». Οι διεθνείς δηλαδή συναλλαγές δεν γίνονταν με βάση το μετατρέψιμο συνάλλαγμα αλλά με βάση διακρατικές συμφωνίες που κοστολογούσαν τα προς ανταλλαγή προϊόντα και φρόντιζαν να ισοσκελίσουν την αξία των εισαγωγών με την αντίστοιχη των εξαγωγών, στο πλαίσιο ειδικών λογαριασμών. Για μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου οι συναλλαγές με το εξωτερικό εμπόριο ήταν έντονα ελλειμματικές, η διαδικασία αυτή, πέρα από τα αρνητικά, είχε και θετικά στοιχεία. Α.2.2. Στη δεκαετία του 1880 τα κόμματα ήταν πιο συγκροτημένα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Δεν είναι βέβαιο ότι μετά το θάνατο του ηγέτη τους τα κόμματα αναγκαστικά διαλύονταν. Στοιχεία που επέτρεπαν σε ένα κόμμα να επιβιώσει, ακόμα και μετά το θάνατο του ηγέτη του, ήταν η θέση που είχε στην πολιτική ζωή της χώρας και η τακτική που ακολουθούσε. Η βάση των κομμάτων εξακολουθούσε να μην έχει τυπική οργάνωση. Σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των οπαδών έπαιζαν η οικογενειοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις και η εξαγορά ψήφων. Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα, η επιλογή των εκλογέων βασιζόταν κατά κύριο λόγο στην κρίση τους για την πολιτική των κομμάτων, στις επιδράσεις που αυτά ασκούσαν κατά περιοχές και στα συμφέροντα κάθε κοινωνικής ομάδας. Για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών, δηλαδή για την τοποθέτηση συγκεκριμένων υποψηφίων στο «ψηφοδέλτιο», έπαιζε ρόλο το αν είχαν ένα δικό τους τοπικό κύκλο οπαδών, ο οποίος επηρεαζόταν βεβαίως από πελατειακές σχέσεις και εξυπηρετήσεις. Το εκλογι-

epikera@otenet.gr

κό σύστημα δεν επέβαλλε να ψηφίζει κανείς ένα μόνο κόμμα, αλλά έδινε τη δυνατότητα να ψηφίζονται όλοι οι υποψήφιοι θετικά ή αρνητικά. Επίσης ένας εκλογέας μπορούσε να ψηφίσει θετικά κάποιον υποψήφιο στον οποίο είχε υποχρέωση, παράλληλα όμως μπορούσε να δώσει θετική ψήφο και σε κάποιον άλλο τον οποίο θεωρούσε ικανό. Μολοταύτα, και ιδιαίτερα μετά το 1882, όλο και συχνότερα παρουσιάζεται το φαινόμενο οι εκλογείς να ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια και να περιορίζεται η συνήθεια να ψηφίζονται θετικά και πολιτικοί άλλων κομμάτων. Κατά τη δεκαετία του 1890 οι εκλογείς συνήθιζαν να ψηφίζουν πολιτικούς με επιρροή, μόνο εφόσον είχαν δηλώσει με σαφήνεια την κομματική τους τοποθέτηση. Ακόμα και η εκλογή ανεξάρτητων τοπικών προσωπικοτήτων άρχισε να περιορίζεται. Το 1879 π.χ. υπήρχαν στις εκλογές 24 τοπικά ψηφοδέλτια, ενώ το 1885 μόνο 4. Έτσι παρουσιαζόταν και το φαινόμενο να περιλαμβάνονται σε κομματικά ψηφοδέλτια ανεξάρτητοι υποψήφιοι, για να έχουν πιθανότητες επιτυχίας στις εκλογές. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο ρόλος των κομμάτων ενισχύθηκε, απέκτησαν κύρος στη δημόσια ζωή. ΟΜΑΔΑ Β΄ ΘΕΜΑ Β1 Mετά την υπογραφή της Σύμβασης ανταλλαγής πληθυσμών και της Συνθήκης ειρήνης της Λοζάνης, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία δοκιμάζονταν κατά διαστήματα από εντάσεις. Ύστερα από διαπραγματεύσεις, τον Ιούνιο του 1925 υπογράφηκε η Σύμβαση της Άγκυρας και το Δεκέμβριο του 1926 η Συμφωνία των Αθηνών. Αυτές ρύθμιζαν τα επίμαχα θέματα, όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Τον Αύγουστο του 1928 το κόμμα των Φιλελευθέρων κέρδισε τις εκλογές και σχεδόν αμέσως η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις που κράτησαν δύο χρόνια. Ο Ελ. Βενιζέλος επιθυμούσε τη διευθέτηση των οικονομικών διαφορών και την αναγνώριση του εδαφικού καθεστώτος μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία, εμπόδιο στεκόταν η έντονα αρνητική στάση των προσφύγων. Στις 10 Ιουνίου 1930 υπογράφηκε η Συμφωνία της Άγκυρας που αποτελούσε το οικονομικό σύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών. Τα κυριότερα σημεία του ήταν: • Ρύθμισε το ζήτημα των Ελλήνων ορθοδόξων της Κωνσταντινούπολης και των μουσουλμάνων της Θράκης, καθώς και των «φυγάδων». • Όριζε ότι οι ανταλλάξιμες μουσουλμανικές περιουσίες στην Ελλάδα και οι ελληνικές στη Τουρκία περιέρχονταν στην κυριότητα του Ελληνικού και Τουρκικού Δημοσίου, αντίστοιχα. • Προέβλεπε αμοιβαία απόσβεση των οικονομικών υποχρεώσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου του ίδιου έτους με το Σύμφωνο φιλίας, ουδετερότητας και διαιτησίας, το Πρωτόκολλο για τον περιορισμό των ναυτικών εξοπλισμών και τη Σύμβαση εμπορίου, εγκατάστασης και ναυτιλίας. Με την τελευταία αυτή σύμβαση δόθηκε η δυνατότητα στους υπηκόους του καθενός από τα δύο κράτη να ταξιδεύουν ή να εγκαθίστανται (με κάποιους περιορισμούς) στο έδαφος του άλλου κράτους. Οι μεταγενέστερες εξελίξεις έδειξαν ότι οι προσδοκίες από τη λύση που δόθηκε σε κάποια ζητήματα με τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες του 1930 διαψεύστηκαν. Βέβαια, για ένα μεγάλο διάστημα δεν σημειώθηκαν τριβές μεταξύ των δύο κρατών και δεν αμφισβητήθηκαν τα μεταξύ τους σύνορα. Αυτό ήταν και η βασική επιδίωξη του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο συμψηφισμός όμως των ανταλλάξιμων, ελληνικών και μουσουλμανικών περιουσιών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

15

ανάμεσα στους πρόσφυγες. Με τη συμφωνία αυτή η κατά πολύ μεγαλύτερη περιουσία των ανταλλάξιμων Ελλήνων ορθοδόξων της Τουρκίας εξισώθηκε με την αντίστοιχη περιουσία των μουσουλμάνων της Ελλάδος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παρακράτηση του 25% της προκαταβολής της αποζημίωσης από την Εθνική Τράπεζα και της άρνησης διακανονισμού των προσφυγικών χρεών, απομάκρυνε τμήμα του προσφυγικού κόσμου από την εκλογική βάση του κόμματος των Φιλελευθέρων και συνέβαλε στην ήττα του στις εκλογές του 1932 και του 1933. Σχετικές πληροφορίες, οι οποίες προσδίδουν περισσότερο έμφαση στα θετικά σημεία της προαναφερθείσας προσέγγισης, αναφέρονται στις παρατιθέμενες ιστορικές πηγές, όπου αρχικά στο Κείμενο 1 τονίζονται στοιχεία της προσωπικότητας του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος παρουσιάζεται ως μη διστακτικός στην απευθείας ανάληψη ευθυνών και ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα της αμοιβαίας απόσβεσης των οικονομικών υποχρεώσων μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να επέλθει η προσέγγιση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτή θεωρήθηκε αναγκαία, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα παρουσιαζόταν ένα είδος φαύλου κύκλου εξοπλιστικών προγραμμάτων, λόγω της αμοιβαίας υπαρκτής καχυποψίας. Ομοίως, στο Κείμενο 2, εμφανίζεται ως αναγκαία η προσέγγιση αυτή λόγω της αναδιάταξης των δεδομένων ανάμεσα στις δύο χωρές εξαιτίας της επικράτησης των δυνάμεων του Κεμάλ. Στον αντίποδα, τονίζεται το πολιτικό κόστος της συμφωνίας λόγω της αντίδρασης των προσφύγων, ωστόσο, οι εκκολαπτόμενες δυσμενείς ιστορικές συγκυρίες που προμήνυαν – δεδομένο που επιβεβαιώθηκε μετά από μια δεκαετία – το, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ενδεχόμενο πολεμικών συρράξεων οδήγησε τον Βενιζέλο στην ανάγκη εξασφάλισης της ένδειξης αμοιβαίας φιλικής διάθεσης της Ελλάδας με τους γείτονές της. ΘΕΜΑ Β2 Το θετικό και αισιόδοξο κλίμα των δύο πρώτων ετών της λειτουργίας του νέου καθεστώτος άρχισαν να σκιάζουν απειλητικά σύννεφα, τα οποία επρόκειτο να δημιουργήσουν λίγο αργότερα σοβαρή εσωτερική κρίση. Το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας ήταν υπερβολικά συντηρητικό, και παραχωρούσε στον Ηγεμόνα, όπως ονομάστηκε ο Ύπατος Αρμοστής, υπερεξουσίες, που εύκολα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε δεσποτική συμπεριφορά. Επιπλέον, η ασάφεια στον ακριβή καθορισμό αρμοδιοτήτων δημιουργούσε τριβές και προσωπικές αντιπαραθέσεις στο έργο της διοίκησης. Οι τοπικοί παράγοντες της Κρήτης, που πολέμησαν για την ελευθερία του νησιού και στήριξαν με ενθουσιασμό τον Πρίγκιπα, έβλεπαν τώρα με δυσφορία και πικρία να παραγκωνίζονται και να διορίζονται σε καίριες θέσεις Αθηναίοι σύμβουλοι του Γεωργίου, που αγνοούσαν τα κρητικά πράγματα και την ψυχολογία των Κρητών. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν η διαχείριση του εθνικού ζητήματος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Στο ουσιώδες αυτό ζήτημα παρατηρήθηκε εξαρχής διάσταση απόψεων μεταξύ του Γεωργίου και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Γεώργιος πίστευε ότι η λύση του εθνικού ζητήματος θα ωρίμαζε με συνεχείς παραστάσεις και υπομνήματα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας τα πράγματα πρακτικότερα και ρεαλιστικότερα, θεωρούσε ότι η λύση έπρεπε να είναι σταδιακή, με βαθμιαίες κατακτήσεις. Ως πρώτη μάλιστα κατάκτηση θεωρούσε την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τις κρητικές πόλεις και την αντικατάστασή τους από ντόπια πολιτοφυλακή, με Έλληνες αξιωματικούς. Προς επίρρωση των ιστορικών πληροφοριών, οι αντίστοιχες του παραθέματος, αναφέρουν τη διάσταση της πολιτικής προσέγγισης της προσάρτησης της Κρήτης με την Ελλά-

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

δα, μεταξύ του πρίγκιπα Γεώργιου και του Ελ. Βενιζέλου, καθώς ο πρώτος υποστήριζε την απευθείας και προσωπική συνδιαλλαγή με την Αγγλία, τη Γαλλία , τη Ρωσία και την Ιταλία, καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ως τον μόνο αρμόδιο να αναλάβει διαπραγματεύσεις, ενώ ο δεύτερος θεωρούσε τις ενέργειες αυτές πρώιμες και προερχόμενες από ένα ευρύτερα ασταθές συνταγματικό και κυβερνητικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αρχικά ανεξαρτητοποίησης της Κρήτης και κατόπιν συνένωσής της με την Ελλάδα, συμφώνα δηλαδή με την πολιτική των βαθμιαίων κατακτήσεων. Η διαφορά επικεντρώθηκε ιδιαίτερα μεταξύ του δεσποτικού τρόπου διακυβέρνησης από ξένες δυνάμεις, που εκπροσωπούσε ο πρίγκιπας Γεώργιος, και της αυτονομίας της Κρήτης με διορισμένο από την ελληνική κυβέρνηση κυβερνήτη, που πρέσβευε ο Βενιζέλος. Άλλωστε, ο πρίγκιπας Γεώργιος αδυνατούσε να αντιληφθεί την κινητοποίηση των ίδιων των Κρητών, καθώς και την ανάγκη τους για αυτονομία μετά την μακρά περίοδο κυριαρχίας της νήσου από τους Τούρκους, και επέμενε στην άποψη ότι οι Κρήτες πολιτικοί ήταν αναρμόδιοι και οι μόνοι θεματοφύλακες κάθε λύσης για το Κρητικό Ζήτημα ήταν οι Μεγάλες Δυνάμεις. Η διάσταση των απόψεων στο πολιτικό ζήτημα δεν άργησε να λάβει τη μορφή προσωπικής αντιπαράθεσης. Ο Βενιζέλος είχε καταστήσει σαφές ότι δεν αναγνωρίζει στον Πρίγκιπα το δικαίωμα να διαχειρίζεται προσωπικώς το εθνικό ζήτημα της Κρήτης: «Ως ένας εκ των τριακοσίων χιλιάδων Κρητών, δεν σας εκχωρώ το δικαίωμά μου, ώστε μόνοι σεις να ρυθμίζετε αυτοβούλως την εθνικήν πολιτικήν του τόπου μου!». Κακοί σύμβουλοι του Γεωργίου διοχέτευαν χαλκευμένα και συκοφαντικά κείμενα στις αθηναϊκές εφημερίδες εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου, γεγονός που δημιούργησε βαρύ κλίμα διχασμού. Η κρίση κορυφώθηκε στις 18 Μαρτίου 1901, όταν ο Γεώργιος απέλυσε τον Βενιζέλο από το αξίωμα του υπουργού. Για να υποστηρίξει τις απόψεις του στο εθνικό ζήτημα της Κρήτης, ο Βενιζέλος δημοσίευσε στην εφημερίδα «Κήρυξ» των Χανίων, που ο ίδιος εξέδιδε, πέντε πολύκροτα άρθρα, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Γεννηθήτω φως». Ο Γεώργιος ακολούθησε πολιτική αδιαλλαξίας και προχώρησε σε μέτρα περισσότερο αυταρχικά, με την απαγόρευση της ελευθεροτυπίας και με διώξεις και φυλακίσεις διακεκριμένων μελών της κρητικής αντιπολίτευσης. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, τα πολιτικά πράγματα στην Κρήτη οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο, και όλες οι προσπάθειες συνδιαλλαγής των αντίπαλων πολιτικών μερίδων ναυάγησαν. Γύρω από το Βενιζέλο συνασπίστηκαν όσοι ήταν δυσαρεστημένοι από την αυταρχική πολιτική του Πρίγκιπα και σχηματίστηκε μια ισχυρότατη «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις». Έμπιστοι συνεργάτες του Βενιζέλου ήταν ο Κ. Φούμης και ο Κ. Μάνος. Οι τρεις αυτοί αποτέλεσαν μια τριανδρία, που δεν δίστασε να προχωρήσει σε δυναμική αναμέτρηση με τον Πρίγκιπα. Στο τέλος του 1904 έληξε η περίοδος της Γενικής Συνέλευσης και προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη 64 βουλευτών. Σύμφωνα με το σύνταγμα, 10 ακόμη θα διορίζονταν απευθείας από τον Πρίγκιπα. Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην συμμετέχει στις εκλογές αυτές, κατήγγειλε τα ανελεύθερα μέτρα του Πρίγκιπα και κάλεσε το λαό σε αποχή. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1905, όταν η τριανδρία της αντιπολίτευσης και 15 άλλοι επιφανείς πολιτευτές συνέταξαν και υπέγραψαν προκήρυξη, με την οποία ζητούσαν μεταβολή του συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας. Η προκήρυξη αυτή είναι το πρώτο επίσημο επαναστατικό κείμενο, το προμήνυμα της επανάστασης του Θερίσου. Επιμέλεια: Κουρτίδης Ιωάννης, Λεωνιδοπούλου Χριστίνα


ΤΥΠΟΣ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη τον δρόμο, κάνοντας αποδεκτή καθημερινότητα την κατάληψη των δρόμων από τον κομματικό στρατό του κάθε τρεις και λίγο. Ετσι φθάσαμε στο σημείο, όπου ακούς: «Γιατί να είναι το ΚΚΕ στη Βουλή και όχι η Χρυσή Αυγή;»(…) Η οργή για τους πολιτικούς είναι η κατάσταση που χαλαρώνει τον καταναγκασμό της «πολιτισμένης» συμπεριφοράς στα μεσαία στρώματα. Την ώρα που οι ίδιοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους, βλέπουν τα υπερχρεωμένα κόμματα με αναίσχυντα τεχνάσματα να εξασφαλίζουν τη χρηματοδότησή τους. Και για ποιο λόγο χρηματοδοτούνται; Για να διεκδικούν ανεδαφικούς μαξιμαλιστικούς στόχους του χθες (αυτοδυναμίες και τα τοιαύτα...), που ούτε τα ίδια δεν τα πιστεύουν. Το αποτέλεσμα -για να το πω ευθέως- είναι αυτός ο «πολιτισμένος» κόσμος, όσο και αν ντρέπεται να το παραδεχθεί, να μην μπορεί να συγκρατήσει την επιθυμία του να δει τους πολιτικούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια να τρώνε ξύλο. Φυσικά, αυτοί οι άνθρωποι, ακόμη και αν τους δινόταν η ευκαιρία να κάνουν πράξη την επιθυμία τους, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έβρισκαν την εσωτερική δύναμη. Ομως οι Χρυσαυγίτες μπορούν.

Η γελοιογραφία της ημέρας

Από τη στήλη με τίτλο «Το επταήμερο του Διόδωρου» Οι ψήφοι των κομμάτων δεν έχουν οσμή μαθαίνουμε, καλόδεχτες θα είναι οι ψήφοι του Πάνου Καμμένου για να στηρίξουν κυβέρνηση της Αριστεράς, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμφώνησε ο κατακαημένος. Ως εδώ λογικό το βρίσκω: αφού το ΠαΣοΚ συνεργάστηκε κυβερνητικά με τον ΛΑΟΣ, γιατί να μη συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες; Αν δεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερότερα από το ΠαΣοΚ και το ΑΝΕΛ δεξιότερα από τον ΛΑΟΣ, ο μέσος όρος στο ίδιο θα βγει. Και όταν θα καταλήξουμε σε συγκυβέρνηση Χρυσής Αυγής και «17 Νοέμβρη», πάλι στον μέσο όρο θα είμαστε, κανένα πρόβλημα. Θα ήταν καλύτερα μάλιστα, αντί να περιμένουμε να συμβεί αργά και βασανιστικά αυτό το τελευταίο, να το κάνουμε από τώρα. * Εμένα άλλο με ανησυχεί: ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι «ακόμα και αν δεν συγκεντρώνουμε τη δεδηλωμένη... [τα κόμματα της Αριστεράς] θα διεκδικήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή προκειμένου η κυβέρνηση της Αριστεράς να λάβει την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου». Το Σύνταγμα όμως ορίζει με σαφήνεια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει «διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής» στον αρχηγό του πρώτου κόμματος - του δίνει το δικαίωμα, δηλαδή, του εντολοδόχου να συζητήσει με άλλα κόμματα• αν πείσει κάποια και συγκεντρώσει 151 βουλευτές, τότε ο πρόεδρος υποχρεούται να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν όμως δεν τα καταφέρει, τότε ο πρόεδρος δίνει τη διερευνητική εντολή στον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος με τους ίδιους όρους• αν δεν τα καταφέρει και αυτός, στον τρίτο. Αν ούτε αυτός τα καταφέρει, συγκαλεί σύσκεψη των αρχηγών όλων των κομμάτων. Αν ούτε από αυτή τη σύσκεψη προκύψει κυβέρνηση, τότε ξαναγίνονται εκλογές είτε από οικουμενική κυβέρνηση όλων των κομμάτων είτε από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από τη στήλη με τίτλο «Φαληρεύς»

Η κρυφή γοητεία της βίας και οι εκλογές Ωστόσο, οι συνθήκες στις γειτονιές του υποβαθμισμένου κέντρου δεν εξηγούν τη ραγδαία εξέλιξη της Χρυσής Αυγής από περιθωριακή ομάδα της ακροδεξιάς με νεοναζιστικές τάσεις σε συνδυασμό που διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή. Ούτε οι άνθρωποι της ανώτερης μεσαίας τάξης, στους οποίους αναφέρθηκα παραπάνω, επηρεάζονται από τον ρόλο της οργάνωσης στον Αγιο Παντελεήμονα. Κάτι άλλο είναι που τους κάνει όχι απλώς να μη φοβούνται, αλλά να θέλουν -ανομολόγητα έστω- να δουν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Τι είναι αυτό; Εχω την εντύπωση ότι, σε ένα πρώτο επίπεδο, η στάση τους είναι η αντίδραση στο φαινόμενο της αριστερής βίας, που εισήγαγε στην πολιτική και κοινωνική ζωή ο ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι οπαδοί του ΚΚΕ μπορεί να φρίττουν όταν οι τρίτοι τους βάζουν στο ίδιο καλάθι με τα γκρουπούσκουλα των Εξαρχείων, αλλά για τους μη ανήκοντες στην Αριστερά οι διαφορές της μαρξιστικής θεολογίας είναι εξίσου ασήμαντες με τους προβληματισμούς των θεολόγων του Μεσαίωνα για το φύλο των αγγέλων. Αν οι προστατευόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να καίνε την Αθήνα και να δολοφονούν τους εργαζομένους της Marfin χωρίς να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες, είναι επειδή το ΚΚΕ άνοιξε

Από τη στήλη με τίτλο «Απόψεις»

Η Μέρκελ... μόνη στην ΕΕ! Ξαφνικά, από τη Δευτέρα το πρωί, η κατάσταση στην Ευρώπη άρχισε να αλλάζει σε επίπεδο κλίματος με απίστευτα διασκεδαστικό τρόπο. Ηταν αρκετή η επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και η βεβαιότητα πλέον ότι αυτός θα εκλεγεί πρόεδρος στις 6 Μαΐου. Με απερίγραπτο καιροσκοπισμό που ομολογουμένως τους γελοιοποιεί, ένας ένας άρχισαν διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες, πολιτικοί ή κορυφαίοι παράγοντες θεσμών της ΕΕ να... εγκαταλείπουν τη γραμμή του Βερολίνου που μέχρι τότε υποστήριζαν με πάθος και να προσκολλώνται στη γραμμή Ολάντ! Ξέχασαν εν ριπή οφθαλμού όλα όσα έλεγαν περί δήθεν «μονόδρομου» της λιτότητας και λάτρεψαν τη νέα θεότητα, την ανάπτυξη που επαγγέλλεται ο Ολάντ! Εμβρόντητοι οι Γερμανοί είδαν τους μέχρι τώρα πιστούς συμμάχους τους να τους εγκαταλείπουν πανικόβλητοι, καθώς κατέρρευσε και η πιστή στη λιτότητα κυβέρνηση της Ολλανδίας ακριβώς εξαιτίας της λιτότητας, την οποία αρνήθηκε να στηρίξει περαιτέρω η Ακροδεξιά, στους βουλευτές της οποίας στηριζόταν η δεξιά κυβέρνηση. «Η λιτότητα ρίχνει τις κυβερνήσεις» ήταν το μήνυμα. «Καταρρέει η Ευρώπη;» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο η γερμανική ημερήσια οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», η οποία διαπίστωνε: «Αυτή την εποχή μπορεί κανείς να διεξαγάγει μεγαλειώδεις προεκλογικές εκστρατείες διεγείροντας τα συναισθήματα εναντίον της Ευρώπης και της Γερμανίας. Οι υποστηρικτές της αυστηρής λιτότητας στο Βερολίνο φοβούνται ότι μπορεί να μείνουν χωρίς συμμάχους δεδομένης της ενίσχυσης των αντιπάλων του ευρώ». Προειδοποιούσε μάλιστα τους ηγέτες ότι αν απειλούν τους Ευρωπαίους πολίτες πως οι αγορές «θα τιμωρήσουν τη χώρα τους» αν δεν ακολουθεί πολιτική λιτότητας, «αυτό απλώς κάνει τον κόσμο πιο ανυπότακτο και διατεθειμένο να εξεγερθεί»! * Ο Καμμένος πιστεύει ότι τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα έχει τη

16

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Από την Καθημερινή διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή θα έχει ποσοστό αυτοδυναμίας. Του προτείνουμε να αλλάξει επειγόντως καφετζού.

Από τη στήλη με τίτλο «Βομβίδια» Kαι τι θα κάνει τώρα ο Βενιζέλος χωρίς ντιμπέιτ; Μπορεί στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που δίνει να παίζει και το ρόλο του Σαμαρά. Απλώς κάθε πέντε λεπτά θα αλλάζει καρέκλα. * Η Παπαρήγα πάλι είπε ότι, όταν πάρει την εντολή διακυβέρνησης, θα την επιστρέψει πίσω. Ναι, αλλά αν η επιστολή είναι σαν τις αποδείξεις κάποιων μαγαζιών που αναγράφουν «επιστροφές δεν γίνονται δεκτές»; * Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται ότι σύντομα θα κάνει τον Τσίπρα με τα κρεμμυδάκια. Κι αν κρίνουμε από την ιδεολογική παράδοση των γερμανών ομοϊδεατών τους, προφανώς θα είναι μαγειρεμένος σε… φούρνο. * Αυτή η στροφή μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου σε ακροδεξιές θέσεις νομίζω ότι ανησυχεί ακόμη και τους οπαδούς του φιλελευθερισμού στη χώρα. Τι business να κάνεις σε μία χώρα η οποία ακόμη ασχολείται με τον Γεωργαλά; * Πριν να αποφασίσουμε να τιμωρήσουμε όλα τα παραδοσιακά κόμματα βάζοντας στη Βουλή τον κάθε ψυχοπαθή, ας αναλογιστούμε ότι από τις 7 Μαΐου μπορεί η «τιμωρία» να γίνει αυτομαστίγωση. * Ο εμίρης του Κατάρ αγόρασε τελικά ένα όμορφο νησάκι στο Ιόνιο έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ! Υπάρχουν διαμερίσματα σε νεόδμητες κυριλάτες πολυκατοικίες της λεωφόρου Νίκης που είναι πολύ ακριβότερα. * Η Αλέκα είπε ότι η Μπάγερν έπαιξε σαν το ΚΚΕ. «Επίθεση, επίθεση, επίθεση στο ξένο γήπεδο»! Ελπίζω οι δύο «ομάδες» να μην έχουν τον ίδιο χορηγό. * Αλλά η σύγκριση είναι ατυχής, γιατί το ΚΚΕ είναι μία τυπική ελληνική ομάδα. Κάθε τέσσερα χρόνια χάνει το πρωτάθλημα και μετά καταγγέλλει ότι ήταν στημένο. * Προσέξτε, δεν παίζει το ΚΚΕ σαν Μπάγερν αλλά η Μπάγερν σαν ΚΚΕ. Δηλαδή, Αλέκα, ο Ριμπερί είναι ο Παφίλης της Γερμανίας; * Όχι, ο Τσίπρας δεν ράβει πρωθυπουργικό κουστούμι. Θέλει να κάνει κυβέρνηση… casual. * Τελικώς ο Φώτης Κουβέλης φαντάζει παράταιρα σοβαρός για τα ελληνικά δεδομένα. Μεγάλο λάθος. * Μην ανησυχείς, φίλε αναγνώστη. Στο εγγυώμαι ότι έρχονται καλύτερες μέρες… (αν είσαι παπάς ή χωροφύλακας ή δραγάτης).


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝepikera@otenet.gr

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης

Ιατρός Αλλεργιολόγος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθλητίατρος

3 Αλλεργική ρινίτιδα 3 Αλλεργικό βρογχικό άσθμα 3 Τροφική και Φαρμακευτική αλλεργία 3 Ατοπικό έκζεμα 3 Δερματίτιδα εξ επαφής 3 Αλλεργία σε σφήκα/μέλισσα

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

e-mail:doctorpetros@gmail.com www.ortho-veria.gr

Φανή Πατρίκη Τ. Ιατρός Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθηνών Δέχεται: από Δευτέρα - Παρασκευή ώρες: 9:30 - 2:00 μ.μ. & 5:30 - 9:00 μ.μ.

Κατόπιν ραντεβού Μαλακούση 10 1ος όροφ. (πλ. Αγ. Αντωνίου) Τηλ: 2331503022 - 6972251959

MSc Kλινικής Ψυχολογίας

Universita degli Studi di Parma - Italia l l

Συμβουλευτική ενηλίκων, εφήβων, παιδιών Συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού

Δέχεται με ραντεβού

Μ. Αλεξάνδρου 27 (2ος όρ.), Βέροια Τηλ: 2331063155 - Κιν. 6946936704 e-mail: anttsit@gmail.com

- Στρατιωτικών - Τμήμα Συγκοινωνιών

Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

Τηλ: 2331300212 - 6975858211

e-mail: dr.george.lafazanis@gmail.com

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Θ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Παιδίατρος l

Δέχεται με και χωρίς

ραντεβού

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Βενιζέλου 31 Βέροια

9:00 - 13:00 π.μ., 17:30 - 20:30 μ.μ.

(2ος όροφος) Αριστοτέλους 2

(Βενιζέλου γωνία)

Τηλέφωνο: 2331120313 Βέροια - 3 όροφος Φαξ: 2331120314 Κινητό: 6973550713 Τηλ & Fax: 2331071740 - Κιν. 6932707255 ος

e-mail: vahteo@gmail.com

Αντώνιος Π. Τσιτλακίδης Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σύμβαση με Ταμεία:

Δέχεται & με ραντεβού

e-mail: fanipatriki@yahoo.gr

Ψυχολόγος

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Βενιζέλου 26, 3ος όροφος Βέροια

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ l Δέχεται και με ραντεβού

Επισκέψεις κατ’οίκον

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Τηλ. Για ραντεβού: 23310 76061

ΒΑΧΤΣΕΒΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΙΑΤΡΟΣ

Ειδική Ψυχίατρος

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

e-mail: vivi_veria@yahoo.gr

Φαρμακεία

Ημέρα Από-Έως Φαρμακείο Δευτέρα 14:30-20:30 ΒΕΧΤΣΑΛΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΕΜΜ. ΠΑΠΑ 19 ΚΑΙ ΜΟΡΑΒΑ (έναντι ΙΚΑ) Δευτέρα 14:30-20:30 ΚΛΕΟΤΣΙΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 35 (δίπλα από μάρκετ Αρβανιτίδη) Δευτέρα 19:00-01:00 + διαν. ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ (δίπλα στο νοσοκομείο) Τρίτη 08:00-14:30 ΚΑΡΑΚΟΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΕΡΙΩΝ 31 Τρίτη 14:30-20:30 ΜΠΟΜΠΟΡΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 8 (στενό νέας Δημαρχίας) Τρίτη 18:00-01:00 + διαν. ΛΙΑΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΙΜΩΝΟΣ 1-3 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (πιάτσα ταξί)

3 Συμβουλευτική (ατομική, ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού 3 Οργάνωση χρόνου μελέτης (μαθητές-φοιτητές) 3 Αξιολόγηση προβλημάτων μνήμης, προσοχής και προσανατολισμού

Δέχεται με ραντεβού Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810

e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

ζητουνται συνεργατεσ Από την εφημερίδα

Επικαιρα

ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ζητούνται άτομα Για εργασία στο χώρο στο τμήμα Συνδρομητών του Ν. Ημαθίας & των Δημόσιων Σχέσεων Αμοιβή & ωράριο πολύ καλό. Τηλ. επ.: 6977372775, Κυρ. Κυριάκος

www.epikeranews.gr

17

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1902: η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει την παράταση ισχύος του νόμου περί αποκλεισμού των Κινέζων για δεύτερη φορά. Ο εν λόγω νόμος, που απαγόρευε τη μετανάστευση Κινέζων στις ΗΠΑ, ψηφίζεται για πρώτη φορά το 1882. 1903: μετά από κατολίσθηση, 30.000.000 κυβικά μέτρα βράχων, σκοτώνουν 70 ανθρώπους στο Φρανκ της Αλμπέρτα στον Καναδά. 1907: γεννιέται ο σκηνοθέτης Φρεντ Ζίνεμαν. 1916: στην επανάσταση του Πάσχα, ο στρατιωτικός νόμος στην Ιρλανδία αίρεται και η επανάσταση τελειώνει επισήμως, με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο. 1920: με νέα προκήρυξή της προς το λαό, η αντιπολίτευση κατακρίνει ως ανεπαρκή τα ληφθέντα μέτρα από την Κυβέρνηση Βενιζέλου, την οποία θεωρούσε ότι, κατείχε την εξουσία παράνομα, ζητώντας τη διενέργεια εκλογών.

τα

1922: ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην Κυβέρνηση με μία ψήφο. 1923: η Κυβέρνηση των ΗΠΑ μηνύει την Κόντακ για παράβαση των νόμων κατά των τραστ.

1943: στην Πολωνία, εξεγείρονται οι Εβραίοι στο γκέτο της Βαρσοβίας.

φους του 20ου αιώνα, ο αυστριακός Λούντβιχ Βιτγκενστάιν.

1946: γεννιέται ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Τζον Γουόλτερς.

1953: πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Βασίλης Αργυρόπουλος, εκλεκτός καλλιτέχνης του θεάτρου.

1929: αναβάλλονται για τον Οκτώβριο οι ελληνικές δημοτικές εκλογές.

1946: ο πρώην πρωθυπουργός την Ιαπωνίας Χιντέκι Τότζο και 28 πρώην Ιάπωνες αρχηγοί, καταδικάζονται για εγκλήματα πολέμου.

1954: γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός Τζέρι Σέινφελντ.

1930: αυτοκτονεί η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1947: γεννιέται ο Βραζιλιάνος φιλόσοφος Όλαβο ντε Καρβάγιο.

1957: γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις.

1931: γεννιέται στο Βερολίνο ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Φρανκ Άουερμπαχ.

1947: γεννιέται ο μουσικός Τόμι Τζέιμς, μέλος του ροκ γκρουπ Tommy James and the Shondells.

1958: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Μισέλ Φάιφερ.

1933: πεθαίνει ο Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. 1941: ορκίζεται η πρώτη ελληνική Κυβέρνηση κατοχής, με πρωθυπουργό τον στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου. 1942: ο Αδόλφος Χίτλερ συναντά τον Μπενίτο Μουσολίνι στο Σάλτσμπουργκ, με θέμα την πολιτική τους απέναντι στους Άραβες και στην Ινδία.

1949: στην Κίνα, ένα εκατομμύριο στρατιώτες υπό τον Μάο τσε-τουνγκ διασχίζουν τον ποταμό Γιανγκτσέ, με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα. 1951: γεννιέται ο Αμερικανός οδηγός αγώνων Ντέιλ Έρνχαρντ. 1951: πεθαίνει στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσό-

1960: στη Γενεύη, σε αδιέξοδο καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις για τον Αφοπλισμό. 1964: γεννιέται ο Ιταλοαμερικανός ηθοποιός Φεντερίκο Καστελούτσιο. 1969: απονέμεται στον μουσικό της τζαζ Ντιούκ Έλιγκτον, το προεδρικό μεταλλείο της Ελευθερίας, στα εβδομηκοστά του γενέθλια.

μιλούν Κριος

Υπάρχει μια συναισθηματική φόρτιση και είστε λίγο υπερευαισθητοποιημενοι στο οικογενειακό σας περιβάλλον. Κάποιες καταστάσεις δεν προχωρούν όπως τις θέλετε και νιώθετε ότι μένετε πίσω σε πολλά θέματα. Οικονομικές συναλλαγές και συμφωνίες πρέπει να τις προσέχετε.

Λεων

Η μέρα σας στρέφει το ενδιαφέρον σε θέματα καριέρας και κοινωνικής καταξίωσης, όμως προσέξτε μην μπλέξετε σε παιχνίδια ανταγωνισμού και σκληρών αντιπαραθέσεων. Οι ικανότητες σας είναι πολλές και μπορείτε να τις αξιοποιήσετε κατάλληλα. Οι μετακινήσεις ευνοούνται και σας βγάζουν από την ρουτίνα.

Τοξοτης

Σήμερα οι σχέσεις και οι συνεργασίες σας απασχολούν ιδιαίτερα. Κάποιες μετακινήσεις προκύπτουν με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ή τον σύντροφο σας. Ένα επαγγελματικό θέμα σας απασχολεί και μπορείτε να προχωρήσετε σε σημαντικές αλλαγές.

Ταυροσ

Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στο φιλικό και κοινωνικό εν γένει περίγυρο σήμερα. Έχετε συναρπαστικές ιδέες και κάθε σας κίνηση βρίσκει το στόχο της. Οικογενειακές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις στο άμεσο περιβάλλον σας τελειώνουν. Αισθηματικές εκπλήξεις.

Παρθενος

Σχετικά καλή μέρα για εσάς με επαγγελματικές συζητήσεις, επαφές και οικονομικές συμφωνίες. Κάποιο ταξίδι που είχατε αναβάλλει μπορείτε να το πραγματοποιήσετε. Συναισθηματικές συναντήσεις και επικοινωνία με οικογενειακά πρόσωπα ευνοούνται.

Αιγοκερως

Η σχέση με το σύντροφο σας είναι σε καλό επίπεδο και αυτό σας δίνει συναισθηματική ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Νέες γνωριμίες σας αναζωογονούν. Μετακινήσεις και ταξίδια αναψυχής αν έχετε ελεύθερο χρόνο μπορείτε να τα επιδιώξετε.

18

ΔΙΔΥΜΟΙ

Είστε πολύ ενεργητικοί και η επιθυμία να επικοινωνήσετε και να δραστηριοποιηθείτε σε πολλούς τομείς είναι έντονη. Τα επαγγελματικά είναι ο τομέας που μπορεί να σας απορροφήσει περισσότερο και οι δημόσιες σχέσεις που θα κάνετε είναι αρκετά επιτυχημένες.

Ζυγος

Κάθε μορφή επικοινωνίας, μετακινήσεις, συζητήσεις και απρόσμενα γεγονότα προκύπτουν σήμερα. Επαγγελματικές προτάσεις, οικονομικές εργασιακές συμφωνίες σας ανανεώνουν. Ανοίγονται δρόμοι για κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση.

Υδροχοος

Είστε δημιουργικοί και έχετε ερωτικό μαγνητισμό και αυτοπεποίθηση και μπορείτε να καταφέρετε πολλά. Στα οικογενειακά σας υπάρχει ένα κλίμα ευχάριστο ενώ οι συζητήσεις πολλές και αποδίδουν θετικά αποτελέσματα. Η σχέση με το σύντροφο σας φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Τα επαγγελματικά θέματα είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος σήμερα, αφού τονίζεται η δραστηριότητα σας σ’ αυτό το χώρο και προσπαθείτε να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας για να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας. Ένα πρόσωπο στο εργασιακό σας περιβάλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Σκορπιος

Στις σχέσεις και τις επαγγελματικές συνεργασίες δείχνετε σήμερα το ενδιαφέρον σας όπως επίσης και την αποκατάσταση τυχόν οικογενειακών προβλημάτων. Ένα ταξίδι με το σύντροφο σας είναι πιθανό και μπορείτε να το οργανώσετε. Καλείστε να βγείτε να διασκεδάσετε και να δείτε την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

ΙΧΘΕΙΣ

Η εργασία και η καθημερινότητα σας εστιάζεται σήμερα το ενδιαφέρον σας. Προσέξτε όμως τις επιλογές που θα κάνετε και τις αποφάσεις που θα πάρετε. Οι μετακινήσεις, οι συζητήσεις και οι επαφές με άτομα του άμεσου περιβάλλοντος σας ωφελούν.


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:2331027683 κ. Σταύρος ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα καινούργια, επιπλωμένη, ένα δωμάτιο, WC, κουζίνα 28 τ.μ. με θέα σε πάρκο, περιοχή Μπότσαρη Θεσ/νίκης. Κατάλληλο για φοιτητές ή ειδικευμένο γιατρό. Πληροφορίες στο τηλ. 6944 529650. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη - Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα καινούργιο 100τ.μ. στην οδό Καλής Παναγιάς 12. Τιμή 250€. Τηλ. 23310-23765 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο Ρολόι. Τηλ: 2331070926,6946098247 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στην Καλλιθέα, καινούρια, θέρμανση με ορομετρητή. Τηλ:2331070926, 6946098247 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο.Τηλ: 23310-29457, 27406

Στον Περιφερειακό έναντι μάρκετ METRO. Πληροφορίες απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακο. Κυρία Σοφία. Τηλ: 6987028122 (what’s up) 2310601916 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ. περιοχή Πασακιόσκι 2Δ, Σαλοτραπεζαρία, μπάνιο, parking. Ανακαινισμένο, οικονομ. ενοίκιο, θέρμανση με ωρομετρητή. Τηλ: 6981646898. Κυρ. Μαρία ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γωνιακό διαμέρισμα στη Βέροια επί της Οδού Ολύμπου αριθ. 2, δεύτερος όροφος, πάνω από 70 τ.μ/ ΣΚ2Δ, ατομικό καλοριφέρ. Τιμή 200 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6943671469 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οροφοδιαμέρισμα, φρεσκοασπρισμένο, ηλιόλουστο και ευάερο με πανοραμική θέα. Βρίσκεται μέσα στην Έδεσσα (Πλατεία Γρανικού), 70 τ.μ., 3ος όροφος με αυτόνομη θέρμανση και ΧΩΡΙΣ κοινόχρηστα. Τιμή 200,00 €. Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 23810 27222, 698 9625905. *Κατάλληλο και για ΦΟΙΤΗΤΕΣ. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. με πατάρι στην Αλεξάνδρεια στο κέντρο έναντι Κτελ. Σε πολύ καλή κατάσταση και οικονομικό ενοίκιο. Τηλ: 2331061174 Κιν: 6972986414 Κυρ. Λίτσα Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ. 1ος όροφος, ατομική θέρμανση και Air-condition. Υπ. Σαλ. Κουζίνα, wc. Εξωτερικές πόρτες αλουμινίου. Στο κέντρο της Αλεξάνδρειας έναντι Κτελ. Τηλ: 6972153508 Κυρ. Γιώτα Ενοικιάζεται διαμέρισμα 80 τ.μ. στον Πρ. Ηλία. 1ος όροφος, διαμπερές, χωρίς πολλά κοινόχρηστα, Aircondition. 2 δωμάτια – σαλόνι – κουζίνα (καθημερινό). Τηλ: 6984535358, 2331065386 Ενοικιάζεται διαμέρισμα ρετιρέ με απεριόριστη θέα και σε πολύ καλή κατάσταση. 100 τ.μ, θέρμανση με ορομετρητή. Τηλ:2331070926, 6946098247 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 52 τ.μ. περιοχή Πασα κιοσκι. Οδός Προύσσης 25, 1ος όροφος, κεντρική θέρμανση. Τηλ: 6936522740 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 Ενοικιάζεται στο Μακροχώρι διαμέρισμα 1ος όροφος επάνω στον κεντρικό δρόμο δίπλα στα παλιά ΚΕΠ. 100 τ.μ. ΣΚ2Δ ΜΠ Αποθήκη 250 ευρώ. Τηλ: 2331020531 - 6976968274 Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος με άδεια φροντιστηρίου έτοιμος για λειτουργία στο κέντρο της πόλης. Τηλέφωνο επικοινωνίας :6988074096

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06.

Διαμέρισμα ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, Σ. 2Δ.Κ. ΜΠ, 1Ος όροφος για δύο φοιτητές/τριες ή εργαζόμενους, σε καλή κατάσταση και καλή τιμή. Οδός Μπαλταδώρου 3, περιοχή Βενιζέλου. Τηλ. 2310 82090323310 64643- 6982943869

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Πλατεία Ωρολογίου 45 τ.μ Ανακαινισμένη, τιμή προσιτή. Τηλ: 6975900184 κυρ. Κατερίνα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/ νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321

Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 50 τμ 1 Δ,Σ,Κ,WC, με αυτόνομη θέρμανση αέριο, περιοχή Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Πληρ. τηλ. 6945293775 Ενοικιάζεται μονοκατοικία 100 τ.μ. και 100 τ.μ. αποθήκη. Mε αυλή και κήπο σε χαμηλή τιμή.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 35τ.μ κοντά στο Δημαρχείο. Έχει σαλοδωμάτιο, κουζίνα, χωλ, w.c .Λίγα κοινόχρηστα, τιμή προσιτή. Τηλ. 2331070853 & 6974297043 Ενοικιάζεται: Διαμέρισμα στο κέντρο, σε καλή κατάσταση, 60 τ.μ., με μπαλκόνια, 1 δωμάτιο, 1 σαλοτραπεζαρία, 1 κουζίνα, wc, σε πολύ καλή τιμή. Περιοχή πίσω από το Δημαρχείο. Κιν: 6974095988 Κυρ. Βέτα Ενοικιάζεται: Μικρό διαμέρισμα 2 δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο 55 τ.μ. Αυτόνομη θέρμανση με ωρομετρητή στην Μητροπόλεως (απέναντι από τον Βερόπουλο) στη Βέροια. Πληροφορίες τηλ. 2331060331, 6970665558, 6944670719, με πολύ οικονομικό ενοίκιο.

Αναλαμβάνουμε Διανομές & παραδόσεις εντός πόλης

Ελλάδα Εξωτερικό

16ης Οκτωβρίου 2 Βέροια Τηλ. 2331024624 - 73730 Fax: 2331076210 www.cityexpress.gr

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 450 τ.μ. στην κεντρική οδό της Μελίκης. Τηλ. 6979790757 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στον Προμηθέα, Τραπεζούντος 34, 2ος όροφος, 2 δωμ., σαλοκουζ., τουαλέτα και μπάνιο, φαρδιά βεράντα, αποθήκη στο υπόγειο. Ενοικιάζεται γραφείο (2 χώροι) Βεροής 1 (πλ. Ωρολογίου), 1ος όροφος. Κ. Κώστας 2331066909 - 6948751731 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ( 50 μ. μετά την Εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου - στον Κεντρικό δρόμο προς ΔΙΑΒΑΤΟ ) ΝΕΟΚΤΙΣΤΟ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ

19

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Κατάστημα 75 τ.μ. που συνδέεται με ΑΣΑΝΣΕΡ μεταφοράς εμπορευμάτων με το ΥΠΟΓΕΙΟ περίπου 100 τ.μ.- (προαύλιος χώρος για ΠΑΡΚΙΝΓΚ Ηλεκτρικά Ρολλά Ασφαλείας - Έτοιμη Φωτεινή Επιγραφή στην Είσοδο ) τηλ. 2331073363 - 6974474691 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑι μικρό διαμέρισμα (στούντιο) στο κέντρο του Παρισιού για την περίοδο από 13 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου. Είναι πλήρως επιπλωμένο, διαθέτει Internet και δωρεάν τηλεφωνική σύνδεση με 100 χώρες του κόσμου. Η τιμή για όλη την περίοδο είναι 800 Ε και για μια εβδομάδα 270 Ε. Πληρ. τηλ. 2351028346 ή 0033183961077 και 0033634302582 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470. ENOIKIAZETAI διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη (επί της Μαρτίου), 2 δωμάτια, σαλόνι, αποθήκη, WC. Πληροφορίες τηλ. 6944945165 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται 170 τ.μ. μαγαζί με 180 τ.μ. υπόγειο και αυλή, καινούριο, άριστης κατασκευής, επάνω στην Αριστοτέλους. Κ. Αντώνης. Τηλ.: 6944833396 Ενοικιάζεται Μονοκατοικία στη Βέροια. 100 τ.μ., με κήπο, κοντά στην Opel (Περιφερειακός Βέροιας). 330 ευρώ, τιμή συζητήσιμη. Κα. Σοφία. Τηλ.: 6987028122 2310601916 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ. Κρόνου 3 (Πιερίων). Σαλόνι, 2 υπνοδ/τια, κουζίνα μεγάλη, χολ, μπάνιο, ατομική θέρμανση. Οικονομική τιμή. Τηλ.: 2331025160 Ενοικιαζεται κατάστημα 45 τ.μ., Μαλακούση

1 κατάλληλο για επαγγελματικό χώρο. Τηλ. Πληρ.: 2331024109 Ενοικιάζεται Επαγγελματικός χώρος ενιαίος δυνάμενος να χωρισθεί με δύο τουαλέτες, κουζίνα, βεστιάριο, στην οδό Ζωγιοπούλου 5 (Δημοτική Βιβλιοθήκη) στον Α’ όροφο 150 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ.: 6970665558, 6944670719 και 2331060331. Μπορεί να γίνει και κατοικία. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178. Ενοικιάζεται Γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο κέντρο, οδός Ανοίξεως 9, 1ος όροφος, ανακαινισμένη και επιπλωμένη, 1 δωμ., κουζίνα, WC. Τιμή: 170 ευρώ. Τηλ.: 6975906112 - 6975906111 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. στην Κυριώτισσα, 2ος όροφος, δωμ., κουζ., σε καλή κατάσταση. Τιμή ενοικίου ευκαιρία. Κιν.: 6942892320 Ενοικιάζεται κατάστημα στο κέντρο της αγοράς, Κεντρικής 120, 42 τ.μ., ισόγειο, 42 τ.μ. πατάρι με όψη σε 2 δρόμους. Πληρ. Τηλ.: 6937106652

ΕΥΚΑΙΡΙΑ στην

πατριδα Ενοικιάζεται κατάστημα 200 τ.μ. με 200 τ.μ. υπόγειο, εσωτερική σκάλα και ανεξάρτητες εισόδους στην Πατρίδα έναντι κοινότητας κατάλληλο για βιοτεχνία - εργαστήριο - αποθήκη.

Τηλ..: 6974.357.937 Κυρ. Κώστας Ενοικιάζεται διαμέρισμα σε πολύ καλή κατάσταση, με πολύ θέα, πολύ μεγάλο μπαλκόνι, 108 τ.μ., 2Δ, 1 Σαλοκουζίνα, WC. Αυτόνομη θέρμανση στον 3ο όροφο. Καζαντζάκη 3.

Τηλ..: 2331026672 - 2331028492 Κυρ. Χρήστος

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ καντίνα πλήρης εξοπλισμένη, περασμένη ΚΤΕΟ και υγειονομικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6995845825 κ. Γιώργο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται ΙΣΟΓΕΙΟ κεντρικό κατάστημα επί της Κεντρικής 68 τ.μ. προσιτή τιμή (ευκαιρία). Τηλ. 6977332084 Πωλείται παντοπωλείο λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 2331067760 Πωλείται: Τροχόσπιτο μάρκας Fendt εισαγωγής σε πολύ καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή, χρώμα άσπρο 7,5 μέτρα με διπλό άξονα. Τηλ: 23310212046946779366 & με όλα τα αξεσουάρ. Πωλούνται:. Σύνθετο στυλ αντίκα . Σαλόνι 3-2-1 με τραπεζάκι, κρεβατοκάμαρα με 2 κομοδίνα, Συρταριέρα κομπλέ Όλα σε τιμή ευκαιρίας λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό. Τηλ: 2331121148, 6976665497 κ. Κώστας Ευκαιρία - Πωλείται Μηχανή Kawasaki Z.X.R. Χρώμα πράσινο-άσπρο, μοντέλο 98-99 750 c.c. 130 ίπποι, σε πολύ καλή κατάσταση, έχει γίνει service. Δεκτός κάθε έλεγχος. Κιν.: 6980933545 Πωλείται ταξί Avensis και η άδεια, μοντέλο 2004, με έδρα την Αλεξάνδρεια. Σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ.:

ΕΥΚΑΙΡΙΑ Πωλείται

Επαγγελματικός εξοπλισμός πιτσαρίας κ μεμονωμένα. Ελαφρώς μεταχειρισμένα και σε καλή κατάσταση.

Τηλ. πλ.: 6982.655.665

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

6973460481 Πωλείται ROVER 214 S1, 1400 cc, 105 άλογα, τιμή 1300 ευρώ (συζητήσιμη). Βαλάντης. Τηλ.: 6973460481

ΕΥΚΑΙΡΙΑ Πωλείται

Σαλόνι σε άριστη κατάσταση τεμ. τριθέσιο-διθέσιο. Μπρεζέρα σκαμπό τραπεζάκι κρύσταλλο με μεγάλα μαξιλάρια και δώρο το φωτιστικό. Ευκαιρία όλο το σετ. Μόνο 900 ευρώ. Κατοικία στο Πλατύ Ημαθίας σε οικόπεδο 180 τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση, με πρόσοψη στον πεζόδρομο, σε πολύ καλή κατάσταση, ο όροφος 70 τ.μ., ισόγειο 70 τ.μ. (είναι κατάστημα με αποθηκευτικό χώρο). ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Μόνο 70.000 ευρώ.

Τηλ. πλ.: 28213004676956029637 Κυρ. Μάγρα

ΕΥΚΑΙΡΙΑ Πωλείται 120 τ.μ. στο κέντρο κοντά στη Μητρόπολη, με ατομική θέρμανση, σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς κοινόχρηστα, στον 4ο όροφο, διαμπερές, 2 υπνοδ/τια, 2 μπάνια, σαλοκουζ., σαλοτραπεζ., αποθηκευτικός χώρος. (Τιμή ευκαιρίας) Μόνο 70.000 ευρώ Τηλ.: 2331028644 Κιν.: 6976320394 Κα. Έφη


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Βοηθός λογιστή / υπάλληλος γραφείου με 4 ετή εμπειρία σε λογιστικές υπηρεσίες,πολύ καλή γνώση Η/Υ, κάτοχος διπλώματος, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ζητάει εργασία. Τηλ.6983149358 κ. Αλέξανδρος Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 Οδηγός με δίπλωμα Β,Γ και Ε κατηγορίας, με προϋπηρεσία στο χώρο, ζητά εργασία. Τηλ:2331028798, 6984594045 Κ. Σάκης Κυρία πωλήτρια με εμπειρία στο χώρο ζητά εργασία σε λαική αγορά, πρατήρια άρτου, φούρνους ή ζαχαροπλαστεία Τηλ: 2331028798, 6984594045 Κ. Ευγενία Καθηγήτρια, πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικών σε μαθητές όλων των επιπέδων. Παράλληλα μπορεί να αναλάβει την καθημερινή προετοιμασία των μαθητών δημοτικού σε όλα τα σχολικά τους μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ. Επικοινωνίας: 6979911364 καθηγήτρια πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα

μαθήματα σε μαθητές γυμνάσιου και λυκείου σε προσιτές τιμές. τηλ. επικοινωνίας 6973504555 κα Χριστίνα

ελαιοχρωματισμούς και κάθε είδους τεχνική εργασία στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Μέχρι 50% έκπτωση. Τηλ. 6939435435, Κυρ. Στέφανος

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικών του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6972021231

Μαθηματικοσ με πτυχίο Braille παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές με τύφλωση. Τηλ. 6993273011

Καθηγήτρια Πληροφορικής παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Λυκείου, ΕΠΑΛ, ESDL & Μαθηματικά Γυμνασίου-Δημοτικού. Πληρ. Κιν: 6944582057. Κυρ. Τασούλα. Όλη μέρα

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197.

Αναλαμβάνουμε καθαρισμό γραφείων, κήπων και καθαρισμό σκαλών και λοιπών χώρων. Τηλ. 6982751266 Κυρία αναλαμβάνει φύλαξη ηλικιωμένων. Τηλ. 6982751266 Κυρία Ελληνίδα Ζητάει εργασία με προϋπηρεσία στο χώρο της φύλαξης με φροντίδα σε ηλικιωμένα άτομα, και στην καθαριότητα σε χώρους όπως γραφεία-οικίες-Δημ. χώρους-Σούπερ μάρκετ. Τηλ.: 6980136042 Κυρ. Αλεξάνδρα. Μαθηματικός παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τηλ.: 6945439505 Τεχνίτης: γκρεμίσματα, χτισίματα, σοβάδες,

ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ Κύριος τίμιος σοβαρός, μη καπνιστής, ελεύθερος, με πολυετή πείρα σε διανομές-πωλήσεις και EX-VANσε τρόφιμα κ.α., σε Αθήνα-επαρχία- νησιά. Δυνατότητα ταξιδιών και διαμονής παντού ζητεί εργασία. Είναι αυτοασφάλιστος. Τηλ. 6970954486 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. Κυρία Ελληνίδα αποκλειστική νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φροντίδα ηλικιωμένων με προϋπηρεσία στο χώρο (κάνει και ενέσεις). Ή πρωί ή βράδυ για φύλαξη. Κιν: 6937670106 Τηλ: 2331075093 Κυρ. Σοφία

Χαρίζονται κουτάβια Χαρίζονται δυο αρσενικά καθαρόαιμα γερμανικά τσομπανόσκυλα, τεσσάρων μηνών περίπου, προστατευόμενα από ζωόφιλη. Θα γίνουν μεσαίου μεγέθους, είναι κατάλληλα για φύλακες και πολύ καλή συντροφιά για παιδάκια.

Ζευγάρι αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Τιμή λογική. Τηλ: 6944294123. Κυρ. Μαρία, όλη μέρα

Επίσης, ένα αρσενικό κοκόνι, κατάλληλο για μέσα στο σπίτι ή για αυλή και δύο κυνηγετικά σκυλιά, αρσενικό και θηλυκό, έτοιμα για οικογένεια.

Τελειόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικού Ιωαννίνων παραδίδει μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ επικ: 6955540910. email: klio55349@yahoo.gr

Το μόνο που ζητάνε τα κουτάβια είναι ένα σπιτάκι και πολύ αγάπη. Τηλ. επικ.: 6943-671469

Καθηγήτρια φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνάσιου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. επικοινωνίας 6984063563

ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ κυρία με προϋπηρεσία στο χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων και της φύλαξης μικρών παιδιών, ζητά εργασία. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ: 6976665497 κ. Μιχαέλα. ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας, ζητά εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Κάτοχος Proficiency (CEF C2) και με παρακολούθηση σεμιναρίων εκπαίδευσης καθηγητών παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Αγγλικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Άριστη επικοινωνία με τα παιδιά. Τιμές πολύ προσιτές. Τηλ: 6986002875 Ώρες επικοινωνίας: μετά τις 11 πμ Κυρία Ελληνίδα Ζητάει εργασία στη φύλαξη ηλικιωμένων, μέρα ή νύχτα με πρωί παρέα στο χώρο. Κυρία Τούλα. Τηλ.: 2331039504

20

Έλληνας συνταξιούχος ζητάει εργασία ως κηπουρός, οξυγονοκολλητής και παντώς τύπου εργασίες. Τηλ.: 2331063664 - 6986871225. Κυρ. Δημήτρης Κυρία Ελληνίδα με πείρα αναλαμβάνει καθαρισμό σπιτιών, γραφείων και δημοσίων χώρων. Κα. Αναστασία. Τηλ.: 6947813460 Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786. Καθηγήτρια με εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού σε πολύ χαμηλές τιμές. Πληροφορίες στο τηλ: 6973292661 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ με 20ετη εμπειρία στο χώρο του Marketing και των Πωλήσεων σε επιχειρήσεις της Αθήνας. στο χώρο της διαφήμισης και του επισιτισμού, με άριστη γνώση αγγλικής και Η/Υ. αναζητά εργασία στο νομό Ημαθίας ή στην ευρύτερη περιοχή. ΤΗΛ.6940848513 Λογίστρια με 10ετή εμπειρία στο χώρο και κάτοχος Επαγγελματικής άδειας τάξης Γ’, καλή γνώση Η/Υ και λογιστικών προγραμμάτων Singular ζητά εργασία. Πληρ. Κ. Ελένη Τηλ. 6984887501 Καθηγήτρια πτυχιούχος Αγγλικού πανεπιστημίου με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6971715721 μετά τις 10 π.μ Μαθηματικός απόφοιτος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές & συζητήσιμες. Τηλ: 6974756055 Καθηγήτρια, φιλόλογος, πτυχιούχος της Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία (Α.Π.Θ.) παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6977985328 ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111. Νηπιαγωγός, απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με πεντάχρονη υπηρεσία σε νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό, αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού. Τηλ:2331070428, 6987755089 Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου με υπευθυνότητα και

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

μεταδοτικότητα για κάλυψη κενών και προετοιμασία μαθημάτων. Παρέχεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό. Τηλ. 6984784195 ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ Τ.Ε.Ι. με εμπειρία σε ιδιωτικό και δημόσιο παιδικό σταθμό αναλαμβάνει την φύλαξη, ψυχαγωγία και διαπαιδαγώγηση βρεφών και παιδιών, καθώς και το διάβασμα τους στις τάξεις του δημοτικού. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6979540515. καθηγήτρια φιλοσοφίας - παιδαγωγικής- ψυχολογίας (ειδ. μαθησιακές δυσκολίες) με πολυετή εμπειρία, αναλαμβάνει την μελέτη μαθητών δημοτικού, γυμνάσιου, λυκείου. οργανωμένες σημειώσεις. προσιτές τιμές. τηλ. 2331074034 κιν. 6945362637 Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τον καθαρισμό οικιών - γραφείων - σκάλες και σούπερμαρκετ. Τηλ: όλη μέρα 6986619334 Κυρ. Κυριακή Ζητάω εργασία σε φορτηγό κατηγ. Γ & Ε. Εμπειρία και γνώση στο οδικό δίκτυο πανελλαδικά. Κυρ. Δημήτρης, Τηλ: 6932377561 Φιλόλογος Πτυχιούχος Δ.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία παραδίδει ιδιαίτερα μαθή,ατα σε προσιτές τιμές. Τηλ: 2331066491 - Κιν. 6936409970 Καθηγήτρια Αγγλικών απόφοιτος Α.Π.Θ. με διδακτική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ.: 6984066130 Μαθηματικός απόφοιτη του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών, φυσικής και χημείας σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6978003217

Καθηγήτρια Φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6938473201 κ. Κική Αναλαμβάνω μεταφράσεις κειμένων, εργασιών, βιβλίων κ.λπ από Αγγλικά σε Ελληνικά και από Ελληνικά σε Αγγλικά. Γνώση εξειδικευμένων ορολογιών. Επίσης αναλαμβάνω τη σύνταξη εργασιών (πτυχιακών κλπ) και διορθώσεις κειμένων στα Ελληνικά και στα Αγγλικά Τιμές εξαιρετικά προσιτές, κ. Απόστολος τηλ. 6943879175 Εργατοτεχνίτης με εργασία στους ελαιοχρωματισμούς, σοβάδες, χτισίματα, γκρεμίσματα, σε πολύ καλές τιμές μέχρι 50% έκπτωση. Τηλ. καθημερ. 6939435435, Κυρ. Στέφανος Κυρία αναλαμβάνει εργασία επιδιόρθωσης ρούχων , με εμπειρία, μόνο απογευματινές ώρες. κ. Κική. Τηλ: 6979691599 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Πτυχιούχος: Αγγλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού και Γυμνασίου ή εργασία σε φροντιστήριο. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6949689191. Κυρ. Χρύσα

Προσοχή: Κυρία με άμεση ανάγκη για εργασία στο χώρο της καθαριότητας σε οικίες, σιδέρωμα και ότι έχει σχέση σε αυτό. Κιν. 6977641489 Κυρ. Πόπη

Φυσικός παραδίδει ιδαίτερα μαθήματα Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Τιμές προσιτές. Κιν: ΧΑΘΗΚΕ ΘΗΛΥΚΟΣ 6976859403. Κυρ. ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ Θεόδωρος Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217

9ΕΤΩΝ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΡΗ ΚΑΙ ΦΟΡΑΕΙ ΤΣΙΠΑΚΙ. ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΑΕΙ ΑΛΥΣΙΔΑ.ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6936905045

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γνωστή Κατασκευαστική Εταιρία με έδρα τη Βέροια-Ημαθίας, ζητά εξωτερικούς συνεργάτες-πωλητές. Αποστολή Βιογραφικών Σημειωμάτων στα: 23310.73080 (Fax) ή archikatt@ gmail.com (e-mail) κ’ Γνωστή Κατασκευαστική Εταιρία με έδρα τη Βέροια-Ημαθίας, ζητά ηλεκτρολόγους με εμπειρία στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αποστολή Βιογραφικών Σημειωμάτων στα: 23310.73080 (Fax) ή archikatt@gmail.com (e-mail) ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. ΠΛΗΡ. 6932235034, 2351025252: Φώντα (εστιατόριο αχινός) Zητείται κοπέλα για εργασία σε καφετέρια. Να γνωρίζει την εργασία του σέρβις. Τηλ. Πληρ: 6936631657 Ζητούνται συνεργάτες για εταιρεία

παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιείται σε αποκλειστικά είδη προώθησης δικτύου (Γερμανικά προϊόντα Aloe-Vera). Κέρδη ικανοποιητικά. Τηλ: 6972378742. Κυρ. Κυριάκος Πολυεθνική με 15ετή παρουσία στην Ελλάδα και 50ετή στην παγκόσμια αγορά που δραστηριοποιείται στο χώρο του μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων προωθώντας οικολογικά προϊόντα άριστης ποιότητας, αναζητά άτομα δραστήρια και προσφέρει εργασία με ευέλικτο ωράριο και πολύ ικανοποιητικές αμοιβές. Τηλ.: 6973531150 What’s Up: 6984740195 Από Όμιλο Φροντιστηρίων ζητούνται για συνεργασία στην περιοχή σας: α) Άτομα δραστήρια για δημιουργία και διαχείριση Φροντιστηρίων και β) Καθηγήτριες Ξένων Γλωσσών. Τηλ: 2310-827106 fax: 2310819424 e-mail: alsschools@yahoo.com ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΛ.2331071553-6936905045 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛ 2331071553-6936905045 Ζητείται μηχανικός αυτοκινήτων με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για συνεργάτης σε συνεργείο αυτοκινήτων. Τηλ. 6944860080 6937184144

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Διαμέρισμα σε πολύ καλή κατάσταση περιοχή Κυριώτισσα, ισόγειο, 93 τ.μ. Τιμή ευκαιρία λόγω ανάγκης. 2Δ, 1Σ, 1Κ με τραπεζαρία, WC & αποθήκη.

Τηλ..: 23310 21200 Κιν.: 6972.334.319 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ fast food (2 μηνών) κομπλέ, τύπου Goody’s πολυτελειας μαζί με παγωτομηχανή. Τηλ: 6984152882 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση Κέντρο Αισθητικής Spa στο κέντρο της Βέροιας, προσφάτως πλήρως ανακαινισμένη. Τηλ. επικοινωνίας 2331070117 από 20.00μ.μ. έως 22.00μ.μ Πωλείται οικόπεδο στην Οδό Καλή Παναγιά 380 τ.μ σύνολο οικοδομήσιμο σε καλή τοποθεσία Τιμή Ευκαιρίας Τηλ:2331023765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικιακός εξοπλισμός (έπιπλα

Πωλείται 2όροφη μονοκατοικία στο Κάτω Μακροχώρι από 115 τ.μ. ο όροφος, σε 500 τ.μ. οικόπεδο. 3 υπνοδ/τια, μπάνιο, σαλοτραπεζ. μεγάλη. Πωλείται ταμειακή μηχανή σε καλή τιμή. Πωλείται μηχάνημα ελέγχου πλαστών χαρτονομισμάτων. Τιμή 40 ευρώ. Πωλουνται ξύλινα ράφια σε πολύ οικονομική τιμή.

Τηλ.: 6982751266

σαλονιού, ψυγείο, πλυντήριο, χαλιά και όλα όσα χρειάζονται για ένα σπίτι. Σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6956029638, 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος Πωλείται οικόπεδο 240 τ.μ το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός του. Τιμή ευκαιρίας. 85.000 ευρώ. Ετεοκλή 6 προς Καλή Παναγιά. Τηλ: 2331023765 Πωλείται χαρτί απόσυρσης. Τηλέφωνο 6937113039 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα στη Βασ. Όλγας (πλησίον Μπότσαρη) με αέριο, ανατολικό όλο στο φως, 6ος όροφος (2Δ, ΣΛ, Κ, WC), κατάλληλο για κατοικία ή ιατρείο. Πληροφορίες στο τηλ. 6930 561762. ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308

2310222777 και 2392052883 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται ή ενοικιάζεται διαμέρισμα στην περιοχή Προμηθέα με θέα και ατομική θέρμανση. Τηλ. Επικοινωνίας 23310 259056972842070 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται αυτοκίνητο μάρκας Citroen Saxo, χρώμα μπεζ μεταλλικό, spor coupe. 1600 cc. 125 Άλογα. Πολλά έξτρα, κάθε έλεγχος δεκτός. Μοντέλο 2000 (11ος). Τιμή ευκαιρία. Τηλ. 6932330062 Κυρ. Γιώργος ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος Πωλείται - Ευκαιρία επιχείρηση κομμωτηρίου στο κέντρο της Βέροιας. Πληρ.: 6957.179892

Ενοικιάζεται μαγαζί επί της Μητροπόλεως πρώην Vodafone. Ενοικιάζεται 1ος και 2ος όροφος 100 τ.μ. ο 1ος και 100 τ.μ. ο 2ος μικτά κατά όροφο ή και οι 2 μαζί στην Μητροπόλεως 34. (κατάλληλο για επαγγελματική στέγη, φροντιστήριο, γραφεία, κ.α.) Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. με αποθήκη και γκαράζ, 1ος όροφος, καινούριο, Σάμου 7Α Ενοικιάζεται διαμέρισμα 100 τ.μ. καινούριο, με αποθήκη και γκαράζ, 4ος όροφος, Σάμου 7Α πωλειται οικόπεδο 1,5 στρ. κάτω από την Εληά επί της Σάμου.

Τηλ. Πληρ.: 2331023010 & 6977325277 Κα. Σοφία

Πωλείται μονοκατοικία στην Ξεχασμένη Ημαθίας (2όροφη). Ο 1ος όροφος είναι οικία. Ο κάτω χώρος είναι αποθηκευτικός με αλλαγή ρύθμισης χώρου. Πάνω από 100 τ.μ. σε πολύ καλή κατάσταση με το οικόπεδο αυλόγυρος. Τηλ.: 2333028096. Ώρες απογευματινές, Κυρ. Μαρία Πωλείται αυτοκίνητο Huindai Accent, 1300 cc, μοντέλο ‘95. Air-condition και ηλεκτρικά παράθυρα. Τηλ.: 6987025884 Πωλείται αυτοκίνητο Huindai Coupe, S145, 1600 cc, μοντέλο 2004. Τηλ.: 6987025884 Πωλείται Scoda octavia τελευταίο μοντέλο σε αρίστη κατάσταση 12.000 ευρώ.Τηλ. 6944856972 Πωλείται γκαρσονιέρα 36 τ.μ. στον 2ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα, περιοχή ΚΤΕΛ, δωμ. με 1 κουφωτή ντουλάπα, κουζίνα μεγάλη με καινούρια ντουλάπα, λουτρό με μπανιέρα. Κ. Τέλης, τηλ.: 6937106652

Πωλείται ημιυπόγειος χώρος 325 τ.μ., εντός σχεδίου πόλεως Βέροιας. Ο χώρος ήδη νοικιάζεται προς 300 ευρώ μηνιαίως. Τηλ. 6944860080 6937184144

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-

312455, 6946-584834, 2310920185

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 23-27/04/2012

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/ νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ:

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 23310-74113 ή να επισκέπτονται το Δημοτικό Ιατρείο στην οδό Καπετάν Άγρα 7 στον 1Ο όροφο.

21

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). Πωλείται διαμέρισμα στο κέντρο Εμ. Ζάχου. 97 τ.μ. σε πάρα πολύ καλή κατάσταση 1ος όροφος με ασανσέρ. Κεντρική θέρμανση. Τηλ: 2331091098 Πωλείται στις Βαρβάρες οικόπεδο με εσωτερικό χτίσμα σπίτι. Σύνολο οικοπέδου 462 τ.μ. και το σπίτι 47 τ.μ. σε καλή κατάσταση με κατασκευή υπόστεγου στην είσοδο. Τηλ καθημερ. 2331091098 Κυρ. Δημήτρης Πωλείται: Διαμέρισμα 93 τ.μ. επί της Εθνικής Αντίστασης 9 σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 2331021200 - 6972669311 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ελαφρώς μεταχειρισμένα: 1 σαλόνι γωνία, 1 τραπεζαρία με τζάμι και 6 καρέκλες, 1 τραπεζάκι σαλονιού κεντρικό, 1 μπουφές με καθρέφτη και κρυσταλιέρα, 1 ψυγείο PITSOS σχεδόν καινούργιο πωλούνται λόγω μετακόμισης σε άλλη πόλη. Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ.: 6948880903 κ. Γεωργία ολοήμερα Πωλούνται δύο μονόκανα κυνηγετικά Τηλ: 6945974197 Πωλείται διαμέρισμα 100τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Λαογραφικό Μουσείο) 3Δ.Σ.Κ.WC σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6944529650 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μοτοσυκλέτα CAGIVA RAPTOR, χρώμα κόκκινο 125cc.. Σχεδόν καινούργια και σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τηλ: 6976183243 καθημερινά. Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης.Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωράφι στη Νικομήδεια 11.560 στρ., 200 μ. πριν το χωριό με ρεύμα, πομόνα, αποθήκη. Σταματίου Αντώνης Τηλ:2331041141-6938407005 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφο-οικόπεδο έκτασης 1.850 τ.μ. (πρόσοψη 75μ. και βάθος 25μ.) οικοδομήσιμο επί του κεντρικού δρόμου από Μακροχώρι προς Ν.Λυκογιάννη (απέναντι ακριβώς από το δημόσιο ΚΤΕΟ) Τηλ. 2331073363 - 6974474691 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 195 τμ (στον οικισμό «ΟΛΥΜΠΙΑ») στην πρώτη σειρά μπροστά στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6977686580 Πωλείται: HUIDAI LADRA 1600cc Μοντέλο 97. 160.000 χλμ, χρώμα μπλέ σε πολύ καλή κατάσταση με ΗΧΟ ΦΩΤΑ ΧΕΝΟΝ, Συναγερμό Parktronic. Υδρογόνο. Μόνο 1600 Ευρώ. Κιν: 6984116118. Κυρ. Πάνο. Όλη μέρα Πωλείται τροχοβίλα μάρκας ΑΝΤΡΙΑ διαστάσεων 3μ. χ 8μ. με όλο τον εξοπλισμό, κουζίνα, κρεβάτια, καυστήρα υγραερίου κτλ. 3ετίας, σε άριστη κατάσταση. Κινητό: 6982373375 Πωλείται διαμέρισμα στον 6ο όροφο στην πλατεία Πλατάνων 90 τ.μ. με ατομική θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, πλήρες ανακαινισμένο. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974193344 Κ. Λαμπρινή Πωλείται ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ ΙΤΑΛΙΚΗ MORETTI 7 KW ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ 1500Ε ΝΕΑ ΤΙΜΗ 1300Ε ΔΩΡΟ ΜΠΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΛΕΤ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 350Ε ΚΑΥΣΙΜΟ / ΣΑΙΖΟΝ 6987 - 170785

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Γκαρσονιέρα στον 1ο όροφο 36 τ.μ. σε άριστη κατάσταση και σε πολύ ωραία περιοχή.

Τηλ.: 6943671469 Κυρ. Μελίνα

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αγορές- Πωλήσεις –Ενοικιάσεις -Αντιπαροχές-Ανακαινίσεις Βενιζέλου 16 Νάουσα Τηλ. 2332501376 Κιν. 6948948689 - 6944345646 www.daskalopoulos-realestate.gr E-mail: antonisdas@gmail.com ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟ302 140τμ στον Μάντζαλο 0,8σδ τιμή 35.000 ΠΟ319 220τμ στον Μουσταφά 1,2σδ τιμή 80.000 ΠΟ328 120τμ προς Λαζαράσκα 0,8σδ τιμή 25.000 ΠΟ329 1100τμ επέκταση 0,8σδ τιμή 110.000 ΠΟ337 160τμ Μουσταφά 0,8σδ τιμή 30.000 ΠΟ360 550τμ στην επέκταση 1,6σδ τιμή 200.000 ή αντιπαροχή ΠΟ361 400τμ στο γήπεδο 0,5σδ τιμή 180.000 ΠΟ363 90τμ Αγία Παρασκευή γωνιακό 0,8σδ τιμή 20.000 ΠΟ365 290τμ Βρυσάκι 0,8σδ τιμή 40.000 ΠΟ656 300τμ Κουτσούφλιανη σε πλαγιά,θέα, άρτιο 32.000 ΠΟ390 640τμ επέκταση 0,8σδ τιμή 200.000 ΠΟ403 300τμ Βάλια 0,8σδ τιμή 45.000 ΧΩΡΑΦΟΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΧΟ335 8,500τμ Μηλίτσα απεριόριστη θέα ΠΧΟ340 3,311τμ Μπλάνα άρτιο ΠΧΟ356 4,000τμ Χώρας Νερό άρτιο θέα ΠΧΟ357 5,000τμ στον δρόμο Κοπανού 36μ πρόσοψη ΠΧΟ367 10,000τμ χέρσο περιοχή Στενημάχου ΠΧΟ381 4,000τμ Κουλούκι πάνω στον δρόμο ΠΧΟ382 4,000τμ Χώρας Νερό θέαρεύμα-νερό ΠΧΟ404 1,000τμ πάνω στον δρόμο γέφυρα Καστανιώτη ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΓΡΩΝ ΠΑ343 9,000τμ με μηλιές προς Αρκοχώρι ΠΑ344 4,000τμ περιοχή Στενημάχου ΠΑ347 4,000τμ ροδάκινα Τζουμέλα ΠΑ350 4,000τμ + 4,000στρ Χοντροσούγκλα ΠΑ355 4,000τμ περιοχή Στενημάχου ΠΑ373 10,000τμ Χαριέσσα, παλμέτα, 3 ποικιλίες, μπεκάκια, 110μ πρόσοψη ΠΑ391 7,000τμ στο Εφτάμιση ΠΑ417 4,00τμ δρόμος προς Κουκούλι κεράσια-μήλα ΠΑ423 20,000τμ ροδάκινα Μονόσπιτα ΠΑ429 5,000τμ προς Στενήμαχο ΠΑ484 22,000τμ χέρσο Τσιφλίκι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΔ306 110τμ ατομική 2δ,Σ/Κ, μπάνιο, ατομική Παναγία ΠΔ323 75 τμ ατομική, ανακαινισμένο, 3ος , 2Δ, Σ/Κ, μπάνιο Μαντρί ΠΔ324 75τμ +σοφίτα+ αέρας, 2ος, Κέντρο ΠΔ331 100τμ 1ος , 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο ,WC, κλειστό γκαράζ, απεριόριστη θέα, ατομική, Άγ.Θεολόγος ΠΔ372 115τμ, 1ος, 3Δ, Σ/Κ, μπάνιο, διαμπερές, πάρκινγ, ατομική, Κέντρο ΠΔ378 95τμ, 2ος, 2Δ, Σ/Κ, μπάνιο ατομική, ανακαινισμένο, Γεννηματά ΠΔ394 70τμ 5ος, ασανσέρ, ατομική, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο, Παναγούλη ΠΔ406 90τμ, 3ος, ασανσέρ, ατομική, κλιματισμός, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο, Μακεδο-

νίας ΠΔ411 65τμ, 1ος, καινούριο, ατομική, 1Δ, Σ/Κ, μπάνιο,Υπαπαντή ΠΔ442 85τμ 2ος, ατομική, ηλιακός, αποθήκη, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο Μπουρδάνου ΠΔ451 75τμ, 3ος, ατομική, ηλιόθερμο, τέντες,ανακαινισμένο, 1Δ,Σ/Κ, μπάνιο ΠΔ460 128τμ 1ος, ατομική ,ασανσέρ, 3Δ,Σ/Κ ,μπάνιο , Γήπεδο ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΜΟ311 240τμ σε 2 επίπεδα , σε οικόπεδο 440τμ, Βάλια ΠΜΟ330 180τμ σε 2 επίπεδα, πολυτελείας στο Αρκοχώρι ΠΜΟ376 96τμ στην Λουντέμη ΠΜΟ385 100τμ, γωνιακή, Ευαγγελίστρια ΠΜΟ395 220τμ, σε 2 επίπεδα, Βύρωνος ΠΜΟ400 80τμ, παλιά , Μάντζαλος ΠΜΟ415 220τμ, στα μπετά σε 2 επίπεδα, Χαιδευτού ΠΜΟ425 100τμ,, σε 1στρέμμα, στα Λευκάδια ΠΜΟ452 75τμ και σοφίτα 35τμ, Γεννηματά ΠΜΟ461 120τμ σε 2 επίπεδα, υπό ανέγερση ,Βάλια ΠΜΟ529 95τμ ανακαισμένη Εργατικό Κέντρο ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ Διαμέρισμα 100τμ, 1ος, ατομική , Κέντρο Διαμέρισμα 90τμ, 2ος, ατομική, 5ο δημοτικό Οροφοδιαμέρισμα 84τμ, 2ος, ατομική, Κέντρο Γκαρσονιέρα 60τμ, 1ος, Πάνω Εργατικές Διαμέρισμα 80τμ, ισόγειο, ατομική, Θεμελή Διαμέρισμα 110τμ, διαμπερές, ατομική, 3ος, Θεμελή Διαμέρισμα 90τμ, Γήπεδο Διαμέρισμα 3ος, 85τμ, κεντρική, Αρ. Κοκκίνου Γκαρσονιέρα 70τμ, 1ος, Παναγία Διαμέρισμα 90τμ ,3ος, διαμπερές, κεντρική, πάρκινγ, Πάνω Εργατικές Διαμέρισμα 90τμ, ισόγειο, ατομική, Καραϊσκάκη Διαμέρισμα 80τμ, ανακαινισμένο, ατομική, τζάκι, ντουλάπες, 2ος, Τρικολάν Διαμέρισμα 78τμ, επιπλωμένο, ατομική, 2ος, Βάρναλη Στούντιο, επιπλωμένο, ατομική Πουλιάνα Διαμέρισμα 100τμ, 2ος, ατομική Αριστοτέλους Γκαρσονιέρα 50τμ,1ος, 5ετίας, Μπατάνια Διαμέρισμα επιπλωμένο 90τμ, 2ος, ατομική, Κέντρο Γκαρσονιέρα 40τμ, 3ος, ατομική, ανακαινισμένη, Θεμελή Διαμέρισμα, επιπλωμένο, 1ος, ατομική Κέντρο Διαμέρισμα 90τμ, διαμπερές, ανακαινισμένο, ατομική, τζάκι, κλιματισμός,2ος, Κέντρο Κατάστημα 65τμ, ισόγειο Βενιζέλου Κατάστημα 140τμ, ισόγειο Β. Φιλίππου ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΚΑΜΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ.

22

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 27(3ος όροφος), ΒΕΡΟΙΑ

Αγορές Πωλήσεις

ΤΗΛ. 2331500786 ΚΙΝ. 6934888738

Ενοικιάσεις

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

Ανοίξεως 28 τ.μ. 23.000 € Τσερμένη 45 τ.μ. καινούριο 1ος όροφος 46.000 € Προμηθέας 45 τ.μ. ανακαινισμένο ατομική θέρμανση 38.000 € Κέντρο 65 τ.μ. 53.000 € Πριμηθέας 80 τ.μ. ανακαινισμένο 58.000 € Εληά 100 τ.μ. καλή θέα 160.000 € Μουσείο 95 τ.μ. 1ος όροφος. Ευκαιρία 52.000 € Τσερμένη 96 τ.μ. καινούριο 3 Δωμάτια, κλειστό γκαράζ, ευκαιρία 108.000 € Καλλιθέα 60 τ.μ. καλό 30.000 € Μητρόπολη 96 τ.μ. και 20 τ.μ. αποθήκη 39.000 € Τσερμένη 110 τ.μ. 3 Δωμάτια, γκαράζ καινούριο 140.000 € Προμηθέας 120 τ.μ. καινούριο 3 Δωμάτια, γκαράζ 140.000 € Τσερμένη Μεζονέτα 160 τ.μ. καινούριο με θέα, γκαράζ 230.000 € Πιερίων Μεζονέτα 170 τ.μ. καινούρια 260.000 € ΚΤΕΛ 110 τ.μ. ανακαινισμένο 85.000 € Προμηθέας 65 τ.μ. 4ος όροφος με θέα 55.000 €

μονοκατοικιεσ Ραχιά μονοκατοικία καινούρια 85 τ.μ. χτίζει από πάνω άλλο τόσο με οικ. 900 τ.μ. καινούριο 190.000 € Φανάρια – Κύπρου μονοκατοικία σε 205 τ.μ. οικόπεδο 78.000 € Προμηθέας μονοκατοικία σε 250 τ.μ. οικ. 75.000 € Επισκοπή Βεροίας 80 τ.μ. σε 210 τ.μ. οικ. 45.000 € Πανόραμα μονοκατοικία 170 τ.μ. ημιτελές χτίζει άλλα 140 τ.μ. σε 430 τ.μ. οικ. 140.000 € Φλαμουριές μονοκατοικία παλιά σε 1.000 τ.μ. οικ. 50.000 € Πεζόδρομο μονοκατοικία σε 170 τ.μ. οικοπ. 120.000 € Κέντρο μονοκατοικία 120 τ.μ. σε 2 επίπεδα διατηρητέο 90.000 € Δοβρά 130 τ.μ. θέα σε 5.000 τ.μ. οικ. 250.000 € Πασακιόσκι 220 τ.μ. καινούριο, θέα 270.000 € Εληά 60 τ.μ. μονοκατοικία 40.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια Γραφείο Ρολόι 25 τ.μ. 1ος γωνιακό 25.000 € Γραφείο Αγ. Αντώνιος 110 τ.μ. 1ος 160.000 € Μαγαζί Κεντρικής 30 τ.μ. 90.000 € Μαγαζί Κεντρικής 20 τ.μ. 25.000 € Μαγαζί ΚΤΕΛ 15 τ.μ. 20.000 € Μαγαζί ΚΤΕΛ 25 τ.μ. 35.000 € Μαγαζί Κέντρο 45 τ.μ. 90.000 € Μαγαζί Κέντρο 35 τ.μ. με προαύλιο χώρο 78.000 € Μαγαζί περιφερειακός 150 τ.μ. 240.000 € Μαγαζί Ρολόι 45 τ.μ. καινούριο 160.000 € Μαγαζί Μητροπόλεως 70 τ.μ. με 500 τ.μ. υπόγειο 290.000 € Μαγαζί Πανόραμα 140 τ.μ. σε οικόπεδο 420 τ.μ. χτίζει άλλα 140 τ.μ. ευκαιρία 150.000 € Μαγαζί Ρολόι 90 τ.μ. 190.000 € Μαγαζί Κεντρικής 70 τ.μ. καλό ευκαιρία 135.000 € Μαγαζί Βενιζέλου κεντρικότατο 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. (Δίνει ενοίκιο 1.700 €)

διαμερισματΑ Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι Αγ. Αντώνιος 30 τ.μ. ρετιρέ lux επιπλωμένο θέα απεριόριστη 230 € Τσερμένη 45 τ.μ. καλό 3ος όροφος 160 € Πασακιόσκι 35 τ.μ. ατομική θέρμανση καινούριο 220 € ΚΤΕΛ 28 τ.μ. καλό 140 € Προμηθέας 45 τ.μ. καινούριο ατομική θέρμανση 250 € Εληά 35 τ.μ. καλό 190 € Παπάκια 45 τ.μ. μπαλκόνι, θέα 160 € Βενιζέλου 60 τ.μ. επιπλωμένο πλήρες 240 € Ανοίξεως 45 τ.μ. ανακαινισμένο 180 € Κεντρικής 25 τ.μ. επιπλωμένο 180 € Κέντρο 35 τ.μ. καλό 180 € Στέγη 60 τ.μ. πάρκινγκ 180 € Μουσείο 110 τ.μ 5 ετών τζάκι, 3 Δωμάτια, πάρκινγκ 340 €

Πιερίων 100 τ.μ. 5 ετών πάρκινγκ 330 € Αγ. Παρασκευή 100 τ.μ. ατομική θέρμανση επιπλωμ. καλό 300 € Εληά κάτω 90 τ.μ. καινούριο 2 Δωμάτια, τζάκι, γκαράζ 350 € Εληά κάτω 110 τ.μ. καινούριο 3 Δωμάτια, τζάκι, αποθήκη, 2 γκαράζ 450 € Μητροπόλεως 90 τ.μ. ανακαινισμένο ατομική θέρμανση 230 € Γήπεδο 100 τ.μ. ατομική θέρμανση 220 € Προμηθέας 100 τ.μ. 2 Δωμάτια, ατομική θέρμανση, επιπλωμένο 270 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΚΤΕΛ 140 τ.μ. ατομική θέρμανση 320 € Εδέσσης 60 τ.μ. με υπόγειο 50 τ.μ. 600 € Εδέσσης 40 τ.μ. με πατάρι 15 τ.μ. 280 € Βενιζέλου 40 τ.μ. 290 € Τσερμένη 50 τ.μ. 280 € Πιερίων 40 τ.μ. με πατάρι 370 € Ρολόι 50 τ.μ. σε καλό σημείο και υγειονομικού ενδιαφέροντος 350 € Αγ. Αντώνιο 67 τ.μ. με υπόγειο 67 τ.μ. καλό 1.000 € Μητροπόλεως Roma-pizza 30 τ.μ. υπόγειο 100 τ.μ. 240 € Ανοίξεως 40 τ.μ. υγειονομικού ενδιαφέροντος 210 € Προφ. Ηλία 50 τ.μ. 850 € Πεζόδρομος 70 τ.μ. 450 € Θεσσαλονίκης 90 τ.μ. και υπόγειο 90 τ.μ. γωνιακό 600 € Βενιζέλου 25 τ.μ. κεντρικό 130 € Βενιζέλου 30 τ.μ. lux 170 € Εληά 110 τ.μ. 1ος 400 € Μητρόπολη 40 τ.μ. 150 € Αγ. Αντώνιος 110 τ.μ. 1ος όροφος, 4 χώροι 400 € Αγ. Αντώνιος 40 τ.μ. 1ος 230 € Μ. Αλεξάνδρου 90 τ.μ. καλό 300 €

οικοπεδα Ραχιά οικόπεδο 2.200 τ.μ. 75.000 € Φανάρια Κύπρου οικόπεδο 204 τ.μ. 75.000 € Ραχιά Καβάκια αγροτεμάχιο πάνω στο δρόμο 5.700 120.000 € Εληά οικ. κάτω με άδεια 225 τ.μ. 85.000 € Πανόραμα οικ. θέα 680 τ.μ. 160.000 € Δοβρά οικ. επάνω στο δρόμο 6.000 τ.μ. 90.000 € Δοβρά αγροτεμάχιο περιφραγμένο με θέα 5.000 τ.μ. 120.000 € Πατρίδα οικ. με θέα 2.600 τ.μ. 125.000 € Παλατίτσια οικ. στο χωριό μέσα 750 τ.μ. 24.000 € Παπάκια οικόπεδο 230 τ.μ. 70.000 € Πανόραμα οικ. παιδικός σταθμός 690 τ.μ. 160.000 € Εργοχώρι οικοπ. Εργοχώρι πάνω 5.850 τ.μ. 130.000 € Ραχιά οικόπεδο στο γήπεδο κοντά 2.700 τ.μ. 110.000 € Ραχιά οικόπεδο στην είσοδο της Ραχιάς 2.200 τ.μ. 80.000 € Εργοχώρι οικόπεδο Καλής Παναγιάς 388 τ.μ. 125.000 € Ραχιά αγροτεμάχιο με διάφορα καρποφόρα δέντρα 2.800 τ.μ. 23.000 € Κουλούρα κόμβος 7.300 τ.μ. 110.000 € Πατρίδα οικόπ. Προς Γήπεδο 2.540 τ.μ. 100.000 € Νικομήδεια χωραφοοικόπεδο 13 στρέμματα 60.000 € Τρίλοφο οικόπεδο στο χωριό μέσα 1.430 τ.μ. 43.000 € Μετόχι οικόπεδο 1.157 τ.μ. 50.000 € Μακροχώρι οικόπεδο 1.965 τ.μ. 50.000 € Γεωργιανή οικόπεδο 1.965 τ.μ. 50.000 € Κουλούρα αγροτεμάχιο 12.000 τ.μ. 130.000 € Πατρίδα οικόπεδο κεντρικό 6.000 τ.μ. 70.000 €

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS. Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα.Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 Πωλείται: Τροχόσπιτο μάρκας Tabbert εισαγωγής μήκος 6,5 μ.ετρα σε πολύ καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή με διπλό άξονα & με όλα τα αξεσουάρ, χρώμα άσπρο. Τηλ: 2331021204 & 6946779366

Πωλείται: Στα Καβάκια 6 Στρέμματα κτήμα με ροδάκινα και αναδομήσιμο. Ευκαιρία. Πωλείται: Περιοχή Κάτω Χώρα 4,5 Στρέμματα κτήμα ροδάκινα και αναδομήσιμο. Ευκαιρία. Πωλείται: Στη Λευκόπετρα 2,5 Στρέμματα οικόπεδο δομήσιμο σε τιμή ευκαιρίας. Πωλείται: κατάστημα Σούπερ Μάρκετ 170 τ.μ. περιοχή Αγαθια στο κέντρο και οικία στον επάνω όροφο 100 τ.μ. σε πολύ καλή κατάσταση σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ. Πληρ.: 6941481652 2331062927

23

Πωλούνται Ραπτομηχανές παντός τύπου, επαγγελματικής και οικιακής χρήσεως. Service ραπτομηχανών. Ζήσης Σιμόπουλος, Εμμ. Παππά 27, Τηλ:2331065396 ΠΩΛΕΙΤΑΙ έτοιμη επιχείρηση με είδη δώρων στο κέντρο της Βέροιας. Τιμή 9.500 Ευρώ. Τηλ. 2331024999. Κιν. what’s up 6988364223 Πωλείται 140 τ.μ. σπίτι, 3 υπνοδ/τια, 2 WC, καινούριο, άριστης κατασκευής, επάνω στην Αριστοτέλους. Κ. Αντώνης. Τηλ.: 6944833396 Πωλείται διαμέρισμα 120 τ.μ. στο κέντρο κοντά στη Μητροπόλεως με ατομική θέρμανση σε πολύ καλή κατάσταση. 4ος όροφος, 2 ΥΠ - 2 WC - Σαλοτραπεζαρία, Σαλοκουζίνα & αποθήκη (τιμή ευκαιρίας). Τηλ: 2331028644 6976320394 Κυρ. Έφη

Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984

Πωλείται: Χωράφι 3 στρέμ. με 120 δέντρα κεράσια με παραγωγή κάθε χρόνο, περιφραγμένο και νερό πόσιμο (περιοχή Τριπόταμου ΛΟΖΙΤΣΗ) σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 2331023270 Κυρ. Γεράσιμος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 108 τμ. Ημιτελές. Περιοχή Μπαρμπούτα πιο πάνω από τη Γέφυρα. 3 υπ, 1 σαλοτραπεζαρίακουζίνα, 1 wc. Τηλ: 2331025446 Κιν: 6973227071 Κα Χριστίνα ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 785

Οι κοινωνικές εισφορές μειώθηκαν κατά 2.3 δισ. ευρώ το 2011

Τεράστιο πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία Πως εξελίσσονται μισθολογικό κόστος, πρωτογενείς δαπάνες, έλλειμμα

Τ

η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώς 10 ποσοστιαίες μονάδες εντός του έτους προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι «το κεφάλαιο με τα εργασιακά πρέπει να κλείσει εδώ και να αφήσουμε να λειτουργήσουν οι κανόνες τις αγοράς». ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, η εξέλιξή τους αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της μείωσης των εισφορών που επιφέρει η ανεργία και η μείωση των απασχολούμενων. Το 2011 οι κοινωνικές εισφορές μειώθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ, ή κατά 7,6% σε σύγκριση με το 2010, και διαμορφώθηκαν σε 27,5 δισ. ευρώ, από 29,8 δισ. ευρώ το 2010. Καθοδική ήταν η πορεία του εντός του 2011, ακολουθώντας ανά τρίμηνο τη μείωση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το ύψος των εισφορών στο Δ’ τρίμηνο του 2010 ήταν 8,1 δισ. ευρώ, για να υποχωρήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 7,1 δισ. ευρώ, το Β’ τρίμηνο του 2011 υποχώρησαν σε 6,8 δισ. ευρώ, στο Γ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους μειώθηκαν περαιτέρω σε 6,7 δισ. ευρώ και στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκαν σε 6,9 δισ. ευρώ. ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ Η εμφανιζόμενη αύξηση των εισφορών στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με τα προηγούμενα είναι συγκυριακή, δεδομένου ότι το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 το ύψος των εισφορών ήταν 8,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή στο Δ’ τρίμηνο του 2011, συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2010, οι εισφορές μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, ή κατά 14,8%. Στην ίδια περίοδο μειώθηκε σημαντικά η απασχόληση, αφού από 4.299.000 άτομα στο Δ’ τρίμηνο του 2010, ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 368.000 άτομα και διαμορφώθηκε στο Δ’ τρίμηνο του 2011 σε 3.932.000 άτομα. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε από 712.100 άτομα σε 1.025.900 άτομα. Τα ανωτέρω στοιχεία εξηγούν το υψηλό έλλειμμα που παρουσίασαν οι Οργανισμοί Γενικής Κυβέρνησης το 2011, που έφτασε σε 1,3 δισ. ευρώ, αντί πλεονάσματος ύψους 3,04 δισ. ευρώ, το 2010. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ Στη διάρκεια του 2011 οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας υποχώρησαν σε 26,1 δισ. ευρώ, από 27,8 δισ. ευρώ το 2010, σημειώνοντας μείωση κατά 1,7 δισ. ευρώ ή κατά 6,1%, λόγω των περικοπών των μισθών με το νέο μισθολόγιο. Οι κοινωνικές δαπάνες στη διάρκεια του 2011 ανήλθαν στο ποσό των 47 δισ. ευρώ, από 47,2 δισ. ευρώ το 2010, καταγράφοντας μείωση κατά 200 δισ. ευρώ. Η μείωση

θα ήταν αισθητά μεγαλύτερη, επειδή έχουν επέλθει σημαντικές περικοπές σε επιδόματα και γενικά κοινωνικές δαπάνες, αλλά εμφανίζεται συγκρατημένη επειδή αυξήθηκε δραματικά η ανεργία και συνεπώς και τα επιδόματα ανεργίας.

Ένταξη όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ ζητεί η τρόικα

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Οι πρωτογενείς δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (Κράτος, ΟΤΑ, Ταμεία, νοσοκομεία και ΝΠΔΔ) περιορίστηκαν το 2011 κατά 8,2 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 92,7 δισ. ευρώ, από 100,9 δισ. ευρώ το 2010. Ιδιαίτερα αυξημένες κατά 1,8 δισ. ευρώ ήταν οι πληρωμές τόκων που ανήλθαν το 2011 σε 15,03 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ το 2010, λόγω των αυξημένων επιτοκίων δανεισμού, αλλά και της αύξησης του όγκου του χρέους (προ του PSI). Οι συνολικές δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης το 2011 διαμορφώθηκαν σε 107,8 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,3 δισ. ευρώ, ή κατά 5,6% σε σύγκριση με το 2010. ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΥΨΟΥΣ 19,7 ΔΙΣ. Στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των εισοδημάτων κατά 430 εκατ. ευρώ ή 2,5% σε σύγκριση με το 2010 και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 17,9 δισ. ευρώ. Η αύξηση των φόρων το περασμένο έτος συνέβη σε περίοδο που μειώθηκαν τα εισοδήματα και οφείλεται αποκλειστικά στις έκτακτες εισφορές και στην αύξηση της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, με τη νέα κλίμακα. Αντίθετα, μειώθηκαν οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές, κατά 734 εκατ. ευρώ ή κατά 2,7% σε σύγκριση με το 2010, εξέλιξη που αντανακλά τη μείωση των εισαγωγών, αλλά και της εγχώριας παραγωγής. Το έλλειμμα Γε ν ι κ ή Κ υ βέρνησης διαμορφώθηκε το 2011 σε 19,7 δισ. ευρώ, από 23,9 δισ. ευρώ το 2010, μειωμένο κατά 4,2 δισ. ευρώ, ή κατά 17,5%, αλλά χρειά στηκε πολλές αναθεωρήσεις για να φτάσει κοντά στον τελικό στόχο.

24

Τ

ην άμεση ένταξη όλων των ασφαλιστικών ταμείων με υπηρεσίες υγείας στον ΕΟΠΥΥ και την απόσυρση των διατάξεων του νόμου, που προβλέπει εξαίρεση όσων

Ταμείων δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, ζητεί με επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς. H επιστολή -σε απαξιωτικό ύφος- ελέγχει τους υπουργούς Λοβέρδο και Κουτρουμάνη γιατί δεν τον ενημέρωσαν για τις εξαιρέσεις του νόμου. Ακολούθως, απαιτεί να ενημερωθεί για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, για να καταργηθούν τα συγκεκριμένα άρθρα του νόμου και την ένταξη όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνιο.

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ Λ

ήγει σήμερα Δευτέρα, 30 Απριλίου, η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που είχαν κεφαλαιοποιηθεί έως τις 31/12/2011. Με ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΕ, υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους ότι, στην περίπτωση που επιλέξουν τη ρύθμιση, είτε νέο διακανο-

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

νισμό, ανάμεσα στα οφέλη, είναι η απαλλαγή από τα τέλη καθυστέρησης μέχρι και 100%, το μικρό ποσό της δόσης, και η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων. Επίσης, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που υπάγονται σε ρύθμιση ή δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκτούν παράλληλα το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you