Page 1

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 699 epikera@otenet.gr www.epikeranews.gr

Επικαιρα

20

τριτη δεκεμβριοσ 2011 4-12 Βαθμοί Κελσίου TIMH: 0.50

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και…

editorial

«Το έθνος να λυπάστε...» Το είχα πρωτοδιαβάσει 20-25 χρόνια πριν. Όμως τότε δεν το είχα προσέξει. Ίσως γιατί δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Μούρθε προχθές ξαφνικά στη μνήμη καθώς σκεφτόμουνα για την οικονομική κρίση. Ανεζήτησα το βιβλίο, του Χαλίλ Γκιμπράν (18831931) του μεγαλύτερου Λιβενέζου ποιητή, «Ο κήπος του προφήτη» και βρήκα το συγκεκριμένο απόσπασμα. Ξαναδιαβάζοντας το ένιωσα σαν αποκάλυψη, σαν να γράφηκε τότε (το 1923) από έναν προφήτη για τη σημερινή Ελλάδα (κι όχι μόνο).

Σελ. 2

Το Χρονογράφημά

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

οι ροδακινοπαραγωγοί μας να πληρωθούν

Σελ.4

μας

τοπικα Εγκρίθηκε το πρόγραμμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο

1.235.000 ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας Ποιες είναι οι δράσεις και οι στόχοι

Σελ. 9

τοπικα Σ. Ζυγουλιάνος:

«Σε πλήρη ετοιμότητα το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου» Σελ. 9 τοπικα

Βανδαλισμοί στη Βέροια Για οργανωμένο σχέδιο

Σελ. 5 και 6 μιλά ο Δήμος

λά λ ο αΠ

ι ν ό ρ Χ

Καλή Χρονιά

Π. ΤΣΑΛΔΑΡΗ 14 - ΒΕΡΟΙΑ Τηλ.: 23310 24203 / Κιν.: 6974901322

τε εις σ α μ ό γεύσ χ υ ε ς Σας γλυκέ 2 201

Σελ. 7


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

Ως έθνος, πράγματι φτάσαμε στην κατάντια να μας εξευτελίζουν και να μας λοιδορούν όσοι μας απεχθάνονται και να μας λυπούνται όσοι μας συμπαθούν. Ήδη ο λαιμός πολλών από εμάς βρίσκεται «ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα». Κι η τέχνη μας – με εξαίρεση την ποίηση - και ελάχιστους πραγματικούς δημιουργούς, «μπαλώματα και απομιμήσεις». Και οι σοφοί μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις κι αυτοί, παραμένουν «από χρόνια βουβαμένοι».

Ι

δού λοιπόν τι λέει: «Το Έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε. Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ’ τη σοδειά του. Κρασί αν πίνει αλλά όχι από το πατητήρι του. Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή παρά μονάχα στην πομπή της κηδείας. Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες τα ερείπιά του. Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα. Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο, μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του. Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους».

Υ

πήρξε εποχή που κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1970 - σε κάποιες περιοχές λίγο περισσότερο σε άλλες κατά τι λιγότερο - που οι Έλληνες ζούσαν φτωχικά και δύσκολα. Όμως φορούσαν, οι πολλοί, μάλλινα ρούχα από τα κοπάδια τους, που το ψωμί, το φαγητό και το κρασί τους το προμηθεύονταν από τη γης τους. Που υπόφεραν αλλά ήξεραν να δουλεύουν για το καλύτερο, να ονειρεύονται και να τραγουδούν. Δεν υπήρχαν βλέπεις τα σημερινά «θαύματα» της τεχνολογίας. Οι πιο ευνοημένοι (πολλοί λίγοι) είχαν και διασκέδασαν με γραμμόφωνο (His master voice).

Δ

εν είχαν χρήματα. Οι ευτραφείς σπάνιζαν. Το ίδιο και οι αρρώστιες στους μεγάλους. Στα βρέφη και τα νήπια η θνησιμότητα ήταν μεγάλη. Κι ο μέσος όρος ζωής (το προσδόκιμο όριο ζωής, όπως λέμε τώρα) ήταν πολύ χαμηλός. Λειτουργούσε η φυσι-

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: Κεντρικής 65, ÂÝñïéá ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr

κή επιλογή.

Υ

πήρχαν και τότε διαφθορά και παρανομία. Όμως σε σύγκριση με τη σημερινή ήταν αμελητέα. Και γιατί λειτουργούσαν κάποιες ηθικές αρχές, αλλά και γιατί οι «έχοντες και κατέχοντες» δεν υπήρχαν στην ύπαιθρο χώρα ή ήταν ελάχιστοι και δακτυλοδεικτούμενοι. «Η ευκαιρία κάνει τον κλέφτη» λέει ο λαός μας. Κι από τους επίδοξους κλέφτες έλειπε η ευκαιρία. Έκλεβαν καρπούζια ή πεπόνια από αφύλακτα μποστάνια.

Α

ργότερα – με τον ιδρώτα του προσώπου τους στην αρχή, με ξένη βοήθεια ή δανεικά πιο ύστερα - βελτιώθηκε το βιοτικό επίπεδο αλλά πολλαπλασιάστηκαν και οι ευκαιρίες παρανομίες διαφθοράς, απόκτησης χρημάτων, με ελάχιστο ή και χωρίς κόπο. Ήρθε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου ένας «πολιτικός αλεπού», που λέει κι ο ποιητής, κομματικοποίησε το κράτος, ανδρώθηκαν οι πελατειακές σχέσεις, εμφανίσθηκαν τα «νέα τζάκια», ερημώθηκε η ύπαιθρος, χάθηκε σταδιακά η πρωτογενής παραγωγή. Το πολιτικό μας σύστημα βρήκε αυτόν το δρόμο εύκολο και αποδοτικό. Και τον ακολούθησε με ευλαβική μάλιστα προσήλωση, τα τελευταία 30 χρόνια. Δυστυχώς δε ούτε σήμερα, μετά από τα επώδυνα παθήματα των τελευταίων δύο χρόνων δεν δείχνει να καταλαβαίνει πως «το πάρτι τελείωσε» και συνεχίζει το «βιολί» του.

Τ

ο προφητικό θάλεγε κανείς, απόσπασμα του Χ. Γκριμπράν εξηγεί

2

γιατί φτάσαμε εδώ. Ως έθνος, πράγματι φτάσαμε στην κατάντια να μας εξευτελίζουν και να μας λοιδορούν όσοι μας απεχθάνονται και να μας λυπούνται όσοι μας συμπαθούν. Ήδη ο λαιμός πολλών από εμάς βρίσκεται «ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα». Κι η τέχνη μας – με εξαίρεση την ποίηση - και ελάχιστους πραγματικούς δημιουργούς, «μπαλώματα και απομιμήσεις». Και οι σοφοί μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις κι αυτοί, παραμένουν «από χρόνια βουβαμένοι».

Ο

ποιητής όταν έγραψε τα παραπάνω δεν θάχε, κατά πάσα πιθανότητα, στο νου του την Ελλάδα. Το έγραψε πιθανώς σε στιγμές έμπνευσης και ενόρασης για τη μοίρα που περιμένει ένα έθνος, κάθε έθνος, που ακολουθεί μια πορεία καταστροφής. Σαν κι αυτή που εμείς ακολουθήσαμε τα τελευταία 30 χρόνια. Το έθνος μας που όπως γράφει: … δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες τα ερείπειά του». Εμείς είμαστε αυτοί που, ανοήτως, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουμε «ένα σώμα μια ψυχή» αφού πρώτα καταστραφούμε πλήρως. Αφού γύρω μας δεν θα υπάρχουν παρά ερείπια. Είναι άραγε τόσο δύσκολο, είμαστε λες καταραμένοι, να μην μπορούμε να συμφιλιωθούμε πριν την καταστροφή; Γιατί αλήθεια δεν το τολμούμε; Πόσο ακόμα εξευτελισμό αντέχουμε;

Επίκαιρα

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΖΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡI∆Α ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ | ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 699 EPIKERA@OTENET.GR WWW.EPIKERANEWS.GR

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

20

ΤΡΙΤΗ ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

4-12 Βαθµοί Κελσίου

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και…

EDITORIAL

«Το έθνος να λυπάστε...» Το είχα πρωτοδιαβάσει 20-25 χρόνια πριν. Όµως τότε δεν το είχα προσέξει. Ίσως γιατί δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Μούρθε προχθές ξαφνικά στη µνήµη καθώς σκεφτόµουνα για την οικονοµική κρίση. Ανεζήτησα το βιβλίο, του Χαλίλ Γκιµπράν (18831931) του µεγαλύτερου Λιβενέζου ποιητή, «Ο κήπος του προφήτη» και βρήκα το συγκεκριµένο απόσπασµα. Ξαναδιαβάζοντας το ένιωσα σαν αποκάλυψη, σαν να γράφηκε τότε (το 1923) από έναν προφήτη για τη σηµερινή Ελλάδα (κι όχι µόνο).

Σελ. 2

Το Χρονογράφηµά

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

οι ροδακινοπαραγωγοί µας να πληρωθούν

Σελ.4

µας

ΤΟΠΙΚΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1.235.000 ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειάς µας ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ∆ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Σελ. 9

ΤΟΠΙΚΑ Σ. ΖΥΓΟΥΛΙΑΝΟΣ:

«Σε πλήρη ετοιµότητα το Εθνικό Χιονοδροµικό Κέντρο Σελίου» Σελ. 9 ΤΟΠΙΚΑ

Βανδαλισµοί στη Βέροια ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕ∆ΙΟ

Σελ. 5 και 6 ΜΙΛΑ Ο ∆ΗΜΟΣ

ολλά ια Π Καλή Χρονιά

Χρόν

Π. ΤΣΑΛ∆ΑΡΗ 14 - ΒΕΡΟΙΑ Τηλ.: 23310 24203 / Κιν.: 6974901322

τε µασ σεις ευχό γεύ Σας γλυκές 2 201

Σελ. 7


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Επίσκεψη του Εσπερινού Γυμνασίου Έλληνες και Φοίνικες στη στο «Χώρο Τεχνών» Θεσσαλονίκη Tην Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου το Εσπερινό Γυμνάσιο Βέροιας επισκέφθηκε το «Χώρο Τεχνών» του Δήμου Βέροιας. Ήταν μια προγραμματισμένη επίσκεψη με σκοπό να παρακολουθήσουν οι μαθητές τη μουσική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Κ.Ε.Π.Α. του Δήμου με το Μουσικό Γυμνάσιο της πόλης μας στο ¨φουαγιέ¨ του χώρου. Τραγούδια με χρώμα των ημερών πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα του χώρου ικανοποιώντας τους παραβρισκόμενους. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν τη διαρκή έκθεση ιστορικού υλικού « ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ». Μια έκθεση - αφιέρωμα με στιγμές και ντοκουμέντα από τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας που στεγάζεται στον ίδιο χώρο. Το ενδιαφέρον μαθητών και διδασκόντων ήταν έντονο καθώς τα εκθέματα κέντρισαν την προσοχή τους. Η ξενάγηση που έγινε από τον Κο Στάντζο Σούλη ήταν λεπτομερής και κατατοπιστική για όλα τα εκθέματα και ιδίως αυτών της πολεμικής αεροπορίας που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Στο τέλος της επίσκεψης, η εταιρεία παγωτών “plaza” της πόλης μας προσέφερε παγωτά σε όλους τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου.

Εκ νέου στασιμότητα για το στάσιμο εμπόριο! Ο λόγος για το γνωστό αλλά και χρονίζον πλέον θέμα που αφορά τον καθορισμό θέσεων των εμποροπανηγύρεων του Καλλικρατικού Δήμου Βέροιας που πρέπει να χαρτογραφηθούν και να καταχωρηθούν αριθμητικά, προκειμένου η σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την έκδοση κανονιστικής απόφασης να αποκτήσει έγκυρη υπόσταση και πληρότητα. Και χαρακτηρίσαμε το πρόβλημα χρονίζον, καθώς προ μηνός περίπου είχε αποσυρθεί από σχετική συνεδρίαση του Σώματος επειδή οι θέσεις παρέμεναν από πλευράς των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων ακαθόριστες, όπως και παραμένουν, με αποτέλεσμα να παραμένει και το ζήτημα μετέωρο και έτσι ούτε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής μπόρεσε να βγάλει άκρη. Η Βέτα Αρχοντάκη απηύδησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε πλέον να παίρνουμε τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων από το χεράκι για να μας φέρουν τις θέσεις τους», ενώ ο Γιώργος Μιχαηλίδης – όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση – κατακεραύνωσε το φαινόμενο της ανυπαρξίας των υποχρεώσεων των Προέδρων σε αυτό το θέμα και υπογράμμισε ότι αν δε γίνει σωστά ο καθορισμός, όπως προβλέπεται, ό,τι και να ψηφιστεί από την Επιτροπή, έστω και κατά το γνωμοδοτικό της ρόλο, δε θα έχει καμιά νόμιμη εγκυρότητα και σοβαρότητα ως εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά ψηφίστηκε να προωθηθεί το εισηγητικό ως έχει, με τις ελάχιστες υπάρχουσες προσδιορισμένες θέσεις κι αν και όταν προκύψει ξανά θέμα… θα ξανασυζητηθεί!!!

«Απαξίωση»! Με τα χίλια ζόρια συνήλθε χθες η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βέροιας και με μια ώρα περίπου καθυστέρηση από την καθορισμένη ώρα έναρξης. Και αυτό γιατί και πάλι δεν είχε το Σώμα απαρτία. Να υπενθυμίσουμε ότι επρόκειτο για την συνεδρίαση της Παρασκευής που αναβλήθηκε ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Τελικώς – βάσει του κανονισμού – συνήλθε η συνεδρίαση, όπως – όπως, με τη συμμετοχή 13 από τους 45 περίπου της γενικής σύνθεσης της Επιτροπής και απούσης ακόμη και της Προεδρεύουσας Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου η οποία ζήτησε συγνώμη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων για κάποιο άλλο θέμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα σχολιάστηκε για αρκετή ώρα και κυρίως από τον Ενεργό Πολίτη Γιάννη Αγγέλογλου που έκανε λόγο για απαξίωση του θεσμικού οργάνου! Τυχαίο το ότι σχολιάσαμε και στο χθεσινό φύλλο το συγκεκριμένο ζήτημα;;;

3

Σήμερα στις 19.00, τo Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει μια ξεχωριστή περιοδική έκθεση μετίτλο «Έλληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου», η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου 2012. Η έκθεση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις σχέσεις Ελλήνων - Φοινίκων κατά την αρχαιότητα, να αναδείξει τις πολιτισμικές αλληλοεπιδράσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και να δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Ανατολής. Θα εκτεθούν αντικείμενα που προέρχονται από το Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, από τέσσερα ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Δελφών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και οκτώ Εφορείες Αρχαιοτήτων. Η έκθεση του αρθρώνεται σε δύο παράλληλους άξονες αφήγησης. Ο ένας από αυτούς θα ακολουθεί τη χρονολογική εξέλιξη των σχέσεων Ελλήνων – Φοινίκων από τις απαρχές τους, κατά τη Μέση και Ύστερη εποχή του Χαλκού, μέχρι την κατάλυση των πόλεων της Φοινίκης από τον Μ. Αλέξανδρο και τον εξελληνισμό της ανατολής. Ο δεύτερος άξονας θα παρουσιάσει τους τομείς στους οποίους ο ελληνικός και ο φοινικικός πολιτισμός επέδρασαν ο ένας στον άλλο. Σε αυτή την αφήγηση θα παρεμβάλλονται ειδικές θεματικές ενότητες, οι οποίες θα αναδεικνύουν με απλό και ελκυστικό τρόπο ιδιαίτερα θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο πολιτισμών.

Υπερκορεσμός στα κοιμητήρια! Αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βέροιας, όπου αρκετός ντόρος έγινε για το 4ο τακτικό θέμα που αφορούσε τη διαχείριση του κοιμητηρίου της Βέροιας το οποίο αρχίζει και παρουσιάζει πρόβλημα υπερκορεσμού των ταφέντων, καθώς ο ρυθμός των θανάτων δεν αναλογεί προφανώς σε προσφερόμενα και διαθέσιμα τετραγωνικά γης. Κάτι που θα επιφέρει αναγκαστικές και μαζικές εκταφές προκειμένου να συνεχίσει ο συγκεκριμένος χώρος να εξυπηρετεί την κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση είτε για καύση των νεκρών (χωρίς εννοείται θρησκευτικές, παρά μόνο χωροταξικές προεκτάσεις), είτε για ανάθεση της διαχείρισης των κοιμητηρίων σε ιδιωτική εταιρία. Ο Νίκος Μωυσιάδης ξεκαθάρισε ότι για όσους ενδιαφέρονται, η καύση θα εξυπηρετείται σε λίγο καιρό από το Δήμο Θεσσαλονίκης που είναι και στα σχέδιά του (έμμεση λύση δηλαδή που δεν κοστίζει στο Δήμο Βέροιας) και από την άλλη ότι επί του παρόντος η ανάθεση του έργου σε ιδιώτες δεν είναι εφικτή ιστορία. Ως τρίτη εκδοχή συζητήθηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς των κοιμητηρίων. Αλλά τελικώς φαίνεται να μην υπάρχει διαθέσιμη γη ακόμη και για κάτι τέτοιο. Για ν’ αποφύγουμε το μπλακ χιούμορ της παραφιλολογίας του στυλ ότι «σήμερα ούτε να πεθάνει κανείς δεν μπορεί»… θα προτείναμε τη μεταφορά των κοιμητηρίων στη Θέση 12 για μια πιο υγειονομική ταφή και την ανάληψη της διαχείρισης αποτέφρωσης από τον ΕΣΔΑ, έστω και στο Μετόχι. Αν βέβαια δεν έχει τις αντιρρήσεις του και ο Γ. Ουρσουζίδης με τους συν αυτώ!

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο κεντρικό ΚΑΠΗ Βέροιας Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο κεντρικό ΚΑΠΗ μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την χορωδία του κεντρικού ΚΑΠΗ υπό την καθοδήγηση της Κα Ελένης Αναγνώστου. Η χορωδία τραγούδησε με κέφι και ζωντάνια κάλαντα από διάφορες ελληνικές περιοχές καθώς και γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Την εκδήλωση πλαισίωσε ο σύλλογος του ‘Ιερού Φωτίου’ παρουσιάζοντας μια υπέροχη θεατρική παράσταση με τίτλο «Όταν το ευχαριστώ εκφράζεται με πράξεις» η οποία χειροκροτήθηκε με θέρμη από το κοινό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Ν.Π. Κος Παύλος Παυλίδης ο οποίος ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, ειρήνη και ευτυχία στο προσωπικό και στα μέλη του ΚΑΠΗ. Ευχαριστούμε τα παιδιά του συλλόγου «Ιερός Φώτιος» για την φιλική συμμετοχή τους καθώς και την Κα Ελένη Αναγνώστου και τον Κο Βασίλη Τσιάρα για την προσφορά εδεσμάτων στην εκδήλωση. Ο Πρόεδρος του Ν.Π. Κος Παύλος Παυλίδης και το προσωπικό του ΚΑΠΗ εύχονται σε όλους ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


γνωμεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

υ ο τ ίο ε ν ε φ α η λ ύ ο τ ν ε Αφ

Κ

Το

Εις ώτα μη ακουόντων

α

μ γράφη

χρονο

«Ονοματολόγιο»!.... Ο εμπειροτέχνης πολιτικός αναλυτής, μόλις ακούσει υποκοριστικό όνομα από τηλεοράσεως, αισθάνεται πανευτυχής που τον βάφτισε ο «παπά-Δημητρώφ» «Αφεντούλη» μια Κυριακή του 1930. Λίγα λόγια για το μυστήριο πριν καταπιαστούμε με το «ονοματολόγιο». Ο παπά-Δημήτρης απέκτησε το ηρωικό παρατσούκλι μια δεκαετία αργότερα, στη γερμανική κατοχή. Ευλογούσε τους κατακτητές με έναν ξύλινο Σταυρό. Όποιος τον «έτρωγε» στο «δόξα πατρί», ζητούσε μετάθεση για το ανατολικό μέτωπο, μόλις σηκώνονταν! Ο παπάς «θεωρούσε» φυσικά την αναχώρηση, διαβάζοντας τα δέοντα από το ψαλτήρι που είχε πάντα δίπλα στον Σταυρό. Ο νεοφώτιστος Αφεντούλης παρά λίγο θα έλεγε το «Πιστεύω» μόνος στη βάφτιση. Η οικογένεια τον «ξέχασε» λόγω οικονομικής στενότητας και κόντεψε να πάει στο σχολείο αβάφτιστος! Ευτυχώς που τον θυμήθηκε ο ιερέας και του χάρισε το ένδοξο όνομα «Αφεντούλης»! Στο «ονοματολόγιο» τώρα. Θυμάστε που μάς θυμήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία και επισκέφτηκε την Ελλάδα στις αρχές Αυγούστου για να υπενθυμίσει ότι το Δημόσιο πρέπει να μικρύνει; Όνομα κι αυτό. «Έφερε κι άλλα “αγγουρία” ο κ. Γκουρία;» ρώτησε η σύζυγος κυρία Πολυτίμη. «Ήρθε για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» μετέδωσαν τα κανάλια. Πού έρχεσαι Χριστιανέ μου με τέτοιο όνομα, όταν ο κοσμάκης «βελάζει» από τη λιτότητα και το κλάμα πάει κορόμηλο; Σε κοτζαμάν διεθνή Οργανισμό δεν βρήκατε να στείλετε έναν «Κλέωνα» για να κλάψουμε παρέα; Αυτά βλέπει ο αναλυτής και του ‘ρχεται να καταγγείλει μονομερώς το εδάφιο (θ) της παραγράφου (η) του συμβολαίου που έχει με τον Άγιο Πέτρο για παραμονή στη γη μέχρι να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές. Θέλει να πάει και να φιλήσει το χέρι του παπά που τον βάφτισε μια ώρα αρχύτερα! Ο θείος, ύστερα από εμπεριστατωμένη «ετυμολογική» έρευνα που θα ζήλευε και ο κ. Μπαμπινιώτης (λέμε τώρα!), ανακάλυψε ότι η κατάληξη «-ούλης» φανερώνει τον ηρωισμό, την ιστορία και το πολιτικό σθένος μεγάλων ανδρών. Προς απόδειξη παραθέτει τα επώνυμα: Μιαούλης, Κασομούλης και Σοφούλης. Όπως σε όλους τους κανόνες βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. 1. «Μπούλης». Όνομα κατάλληλο για ευτραφή και αβάφτιστα μωρά που σε κάποιες περιπτώσεις μένει για το υπόλοιπο του βίου. Με τη δίαιτα του Μεσοπρόθεσμου, αν δείτε στρουμπουλό παιδί ειδοποιήστε τον αναλυτή και κρύψτε το από την Τρόικα. Θα ανεβάσουν τον ΦΠΑ στα γάλατα που θα ‘λεγε κι ένας «Γαργάλατας». 2. «Ρούλης». Στο άκουσμά του ο θείος φέρνει στο φτωχό μυαλό του κάτι μπισκότα που έτρωγε ένα πλούσιο γειτονόπουλο, όταν «ήσαντε» μικροί. Τέτοια ζήταγε κι αυτός από τη μάνα του αλλά εκείνη τον κέρναγε «μαμαλίγκα»! Στο σημείο αυτό απευθύνεται στα «πορφυρογέννητα» και «μοσχαναθρεμμένα» μειράκια της Μεταπολίτευσης και ρωτάει: «Ντου γιου νόου μαμαλίγκα; (Ξέρετε από μαμαλίγκα;)». Όχι; Δεν πειράζει. Από πού να τη μάθετε που σας μεγαλώσαμε με παντεσπάνια; Μέχρι

να πάρει η Οικονομία την πάνω βόλτα θα γνωρίσετε νέους «γκουρμέδες»! Αν σας φανεί «γκλιακ» η «μαμαλίγκα», δοκιμάστε «μπαμπανέτσα». Είναι το ίδιο και κάνουν καλό! 3. «Κουτρούλης». Ο αναλυτής παρακολουθεί τον γάμο του στα Πανεπιστήμια. Ψήφο εμπιστοσύνης είχε δώσει ο κ. Γκουρία και στο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν ο τότε Πρωθυπουργός είχε ασκήσει δις το υπούργημα της Παιδείας και ξέρει τον χώρο καλύτερα από το σπίτι του τι έπρεπε να κάνει η σημερινή υπουργός; Προφανώς κάτι εντυπωσιακό που δεν τόλμησε εκείνος. Είμαστε χώρα της Ευρωζώνης κι έβαλε έναν «μάνατζερ» - έτσι λέμε στα ελληνικά τον «Καταμέγα»! – σε κάθε πανεπιστήμιο. Σκέφτηκε το καλό των πρυτάνεων. Να κάνουν καμιά ώρα μάθημα κι αυτοί που τους είχαν φάει τα επιστημονικά συνέδρια της Μεταπολίτευσης στα οποία έτρωγαν όλοι σφυρίδα εκτός από τα ψάρια που είχαν φάει δόλωμα! Η καινοτομία με τον «μάνατζερ» τάραξε τα νερά της Συγγρού και η ΝουΔου ψήφισε τον νόμο πλαίσιο χωρίς πολλά παρακάλια. Άνευ «μπίτε» όπως λέγεται το «παρακαλώ» στη γερμανική με δανειακές προεκτάσεις για όλους εμάς τους ανοικονόμητους! Η υπουργός Παιδείας εξασφάλισε τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το γάντι και έχουν άδικο όσοι πρυτάνεις εξακολουθούν να τσινάνε. Τι ήθελαν δηλαδή; Να δουν κανένα εντυπωσιακό γεγονός τύπου Πλαστήρα που, αν και Κεντρώος, δεν εμπόδισε την εκτέλεση του Μπελογιάννη για να το βουλώσουν οι δεξιοί; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σήμερα. Να πουν «ντάνκε» (ευχαριστώ) στην υπουργό για τον νόμο πλαίσιο, να ανταποδώσει εκείνη «μπίτε» και να στρωθούν στα μαθήματα. Παρακαλείται ο κ. Μπαμπινιώτης να συνεχίσει το «ονοματολόγιο» γιατί ο θείος έχει άλλες καΐλες. Βιάζεται να σφίξει το χέρι του «παπάΠαλήκαρου»! «Θ’ αφήσεις σε ξένες πένες το “αστρονομικό” πλήθος των 21 αναγνωστών;» ρώτησε η σύζυγος. «Θα τους παραλάβει ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης. Γράφει καλά και θα τους κάνει ξεφτέρια!» απάντησε ο θείος. «Δεν φτάνει που πάσχουν οι έρμοι με τα κακά που τους βρήκαν θα διαβάζουν και Πάσχο από πάνω;» απόρησε εκείνη. Η παρέμβαση της θείας στάθηκε ικανή για την αναβολή της καταγγελίας του συμβολαίου με τον Άγιο Πέτρο. Πώς να μελετήσουν τα άρθρα του κ. Πάσχου οι αναγνώστες της στήλης; Στα άνευ δακρύων – στεγνά! - δοκίμια του αναλυτή βάζουν το δάχτυλο για να μη χάσουν την αράδα. Αν βάλουν τα κλάματα θα «πνιγούν» στο βάθος των κειμένων του κ. Πάσχου και θα τους ψάχνει η Πυροσβεστική! Θα παίρνουν τις εφημερίδες άβρεχτες από τα περίπτερα και θα τις πετούν μούσκεμα στην ανακύκλωση. Και κλά..μα οι κάδοι! Ο αναλυτής απευθύνει έκκληση στον κ. Μανδραβέλη να προσαρμόσει το μικρό του όνομα στις ανάγκες των καιρών για να αφήσει τους αναγνώστες του σε καλά χέρια. Προτείνει να διαλέξει το πανευφρόσυνο «Πασχάλης» ή έστω το λόγιο «Πασχούλης» κατά το «Αφεντούλης»! Αν δεν έχει καμιά αντίρρηση ο κ. (Α)γκουρία. Ή μήπως έχει;…

4

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» Μια ιστορία του Ηρόδοτου λέει ότι κάποτε ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος ζήτησε από τον τύραννο της Μιλήτου Θρασύβουλο μια συμβουλή ώστε να μείνει επί πολλά χρόνια στην εξουσία. Έτσι έστειλε ένα απεσταλμένο για να παραλάβει το μυστικό. Η απάντηση ήταν συμβολική, Ο Θρασύβουλος πήρε μαζί του τον απεσταλμένο σ’ ένα χωράφι καλαμπόκι κι έκοβε τα φυτά που ήταν πολύ πιο ψηλά από τα άλλα. Ο Περίανδρος το έπιασε το υπονοούμενο και άρχισε να κόβει αμέσως κεφάλια όσων είχαν συγκεντρώσει δύναμη ώστε να απειλήσουν την εξουσία του. Κάτι παρόμοιο είχε εφαρμόσει ο μακαρίτης ο Ανδρέας, Μόλις κάποιο στέλεχος ήταν ψηλά σε δημοφιλία ή στο συνέδριο, χρατς του κοβε το κεφάλι (όχι κυριολεκτικά εννοείται). Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε δύο πράγματα. Πρώτα ότι δεν θα διεκδικούσε κάποιος άλλος την ηγεσία και δεύτερο απέφευγε την δημιουργία ομάδων στο κόμμα αφού δεν υπήρχαν ομαδάρχες . Επόμενο είναι ότι όσοι απέμεναν του ήταν πιστοί. Η μέθοδος έφερε αποτελέσματα σε σημείο ώστε όλοι φυλάγονταν να μην γίνουν ενοχλητικοί και όσοι είχαν απόψεις και ακουγότανε τους έτρωγε το μαύρο σκοτάδι. Οι περισσότεροι έπαιρναν των ομματιών τους κι έφευγαν από τη στρούγκα για να τους φάει κατά τον κ. Αβέρωφ ο λύκος. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο σήμερα ότι το κόμμα έχει ένα σωρό δεύτερους αλλά κανένα πρώτο. Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει στη θέση του προέδρου ένα πολιτικό ράκος που έπρεπε να είχε φύγει πριν από μήνα και όλοι (πλην Χρυσοχοίδη) κάνουν την πάπια. Πολλοί δεν κρύβουν ότι τους βολεύει να διασπασθεί το κόμμα ώστε να πάρουν ένα κομμάτι αφού δεν νιώθουν ικανοί να κουμαντάρουν το ακέραιο . Τώρα θα πείτε τι μας νοιάζει για τα εσωτερικά του ΠΑΟΚ αφού ούτως ή άλλως ξέμεινε από ψηφοφόρους. Μας νοιάζει και μας καίει γιατί με τον ίδιο περίπου τρόπο λειτουργούν και τα άλλα κόμματα. Μάλιστα στην ανανεωτική αριστερά ο καθένας που αισθάνεται ότι είναι κάποιος φεύγει πριν τον

διώξουν. Παίρνει τα μπογαλάκια του, πέντε-έξι συντρόφους κι ανοίγουν δικό τους μαγαζί. Τελικό αποτέλεσμα ξεμείναμε από πολιτικούς ικανούς για να μας ξελασπώσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις βρήκαν έναν Παπαδήμο του φορτώθηκαν όλοι με αποτέλεσμα να βουλιάξει. Ο άνθρωπος ήλθε να κάνει συγκεκριμένα πράγματα κι όχι να ξελασπώνει τον κάθε αποτυχημένο! Το κατεστημένο με προεξάρχοντες μερικούς μεγαλοεκδότες το έχει συνειδητοποιήσει από τον καιρό που ο εκλεκτός τους ήταν μεν συνεργάσιμος άλλα συγχρόνως τελείως ανίκανος. Κι αυτοί τα θέλουν και τα δυό. Θέλουνε «και την πίττα (τους) σωστή και τον σκύλο (χώρα) χορτάτο». Γι αυτό ρίχνουν στα άδεια , να πιάσουν στα γεμάτα για παράταση του βίου της κυβέρνησης ώστε να προλάβουν να δημιουργήσουν νέο κόμμα αφού τον κ. Σαμαρά δεν τον πάνε με τίποτε. Ο τελευταίος το κατάλαβε κι άρχισε τις περιοδείες σε χώρες που εδρεύουν τα μεγάλα αφεντικά, να τραβήξουν μερικά αφτιά να πιουν οι εδώ και μια κάσα σόδες ίσως και τον χωνέψουνε. Όμως πάλι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη κι εν προκειμένω έχουμε ένα πολιτικό σύστημα σε κατάρρευση. Κι εδώ είναι που λένε «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Γιατί ναι μεν θέλουμε εκλογές αλλά αυτές θα βγάλουν σίγουρα ενισχυμένη μια αριστερά με ποσοστά που δεν θα ξέρει τι θα τα κάνει. Τα σημάδια δεν είναι καθόλου καλά. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε για μια έστω σύμπραξη αλλά οι άλλοι αποφάσισαν ότι το μόνο κοινό που έχουν είναι , ότι όλοι τους είναι αριστεροί (με το ΚΚΕ να έχει και επ΄αυτού ενστάσεις). Αλλά και στην απίθανη περίπτωση που συμφωνούσαν μεταξύ τους τι θα συζητούσαν με την κ. Μερκελ. Ο μόνος τρόπος θα ήταν να γίνουμε Βόρεια Κορέα. Είναι μια κάποια λύση ίσως και μας υπολογίσουν. Εξ άλλου έτσι θα γλιτώνουμε και τα έξοδα των εκλογών. Όπως ενδεχομένως θα μάθατε μολονότι ουδόλως σας ενδιαφέρει απεβίωσε ο ηγέτης της χώρα αυτής. Τα πράγματα εκεί είναι απλά. Αναλαμβάνει ο γιος του. Μήπως σας θυμίζει τίποτε; Ο ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ (Κ,Δ)


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και…

Ακόμα περιμένουν οι ροδακινοπαραγωγοί μας να πληρωθούν Τι δήλωσαν για το θέμα στα «Ε» οι αρμόδιοι

Α

νεξόφλητοι παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί του συμπύρηνου της Ημαθίας, σχεδόν πέντε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, από Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών. Μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και για απλήρωτο επιτραπέζιο ροδάκινο από τον Ιούνιο. Όπως πληροφορηθήκαμε σχετικά, χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών της Περιφερειακής μας Ενότητας Τάσος Χαλκίδης μαζί με ομάδα συνδικαλιστών αγροτών συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη, προκειμένου ο τελευταίος να πιέσει με κάθε τρόπο Περιφέρεια και Πολιτεία, ώστε να κλείσουν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τον κλάδο. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ «Ε» Για το θέμα μιλήσαμε με τον Τάσο Χαλκίδη, ο οποίος μας μίλησε με τα μελανότερα χρώματα για την οικονομική κατάσταση του κλάδου του, με τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη, οποίος διαβεβαίωσε ότι ήδη απέστειλε προσωπική επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα και διατύπωσε την πρόθεσή του να φέρει το πρόβλημα στο Βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Ε. Κώστα Αποστόλου που ξεκαθάρισε ότι ο κλάδος των Βιομηχάνων επέδειξε τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια στο θέμα των πληρωμών της παραγωγής αλλά το πρόβλημα γεννάται πλέον κυρίως στον κύκλο συναλλαγών μεταξύ Συνεταιριστών – Παραγωγών και Τραπεζών.

Τάσος Χαλκίδης «…Μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουμε. Και δεν πληρωθήκαμε όπως θα έπρεπε – τα παίρνουμε σε δόσεις – και τα επιτραπέζια είναι απλήρωτα από τον Ιούνιο. Σήμερα είχαμε μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη. Μας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει αλλά να δούμε. Σήμερα πληρώνει ένας Συνεταιρισμός 18 λεπτά, ενώ συμφωνήθηκε η τιμή στα 25, κρατάνε τα έξοδα, ο παραγωγός θα πάρει 20 με 21 λεπτά. Αλλά και αυτά δεν τα δίνουν όλα. Και αυτά τα δίνουν σε δόσεις. Κάποιοι Συνεταιρισμοί δίνουν 11 λεπτά και μας είπαν τα υπόλοιπα… μεθαύριο. Πότε είναι αυτό το μεθαύριο κανείς δεν ξέρει. Αποκλείεται πιστεύω να πληρωθούμε είτε πριν, είτε μέσα στις γιορτές. Δε γίνανε συμβόλαια για τις πληρωμές, όπως είχαμε ζητήσει εξ αρχής. Οι βιομηχανίες λένε ότι πληρώνουν αλλά με ποιο τρόπο; Άλλοι λένε ότι θα πληρώσουν το 80% άλλοι το 50%, πως όμως θα γίνει η πληρωμή, μέχρι να δούμε κανείς δεν ξέρει. Ο μήνας έχει 19. Σε τέσσερις μέρες έχουμε γιορτές. Θα πληρώσουν μέχρι τότε; Δε νομίζω… και με ψίχουλα ποιος μπορεί να κάνει Χριστούγεννα;…», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας. Κώστας Καραπαναγιωτίδης «…Συνέταξα και απέστειλα επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη και θα τοποθετηθώ και στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να κινηθούν διαδικασίες από την Περιφέρεια προς την Πολιτεία. Τώρα τι μέλει γενέσθαι θα δούμε, καθώς από τη σύσταση της Αιρετής Περιφέρειας κι έπειτα, πρώτη φορά έρχεται σε εμάς το θέμα. Μέ-

χρι τώρα οι Αγρότες μιλούσαν απευθείας με την Πολιτεία. Εμείς ξέρουμε από την πλευρά μας να ασκήσουμε τις πιέσεις που πρέπει. Πιστεύουμε ότι ο Υπουργός έχει τον τρόπο και τη δύναμη να πιέσει και τις βιομηχανίες και κάθε προς κατεύθυνση. Άλλωστε και οι βιομήχανοι έχουν να παίρνουν πίσω Φ.Π.Α…», είπε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας. Κώστας Αποστόλου «…Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε υπό ένα συγκεκριμένο οικονομικό καθεστώς αυτή τη στιγμή; Καταρχήν πάρα πολλά συμπύρηνα ροδάκινα πληρώθηκαν το καλοκαίρι. Υπάρχουν επί της ουσίας τέσσερις κατηγορίες βιομηχανιών, 15 επιχειρήσεις στην Ε.Κ.Ε. που κάνουν κομπόστες και άλλες 10 εκτός που κάνουν χυμό κλπ. Κάθε μια από αυτές έχει τις δικές της δυνατότητες κι αδυναμίες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν δεκάδες Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, που και στο δικό τους χώρο ο καθένας από αυτούς έχει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Μπορεί εγώ ως Βιομηχανία να έχω πληρώσει τα λεφτά μου στον «X» Συνεταιρισμό που μπορεί να έχει προηγούμενες ανάγκες διαχείρισης ακάλυπτες και να τα’ βαλε εκεί τα λεφτά… ή μπορεί να έχει δώσει τα συμπύρηνά του σε τρεις εταιρίες, να πλήρωσαν οι δύο ή η μία που είναι η γνωστή Βιομηχανία κατάψυξης «Ψ» δεν τα έχει πληρώσει και λέει από την άλλη ο Πρόεδρος… αν δεν τα πληρωθώ όλα δεν ξοφλάω… και πάει λέγοντας. Σε ό,τι αφορά τους Βιομηχάνους της Ε.Κ.Ε., ορισμένες εταιρίες έχουν ξοφλήσει το 100% της αξίας και είναι δύο τρεις. Υπάρχουν επίσης εταιρίες που έχουν ξοφλήσει το 70 – 80%.

Υπάρχουν και εταιρίες στο 50%, αλλά υπάρχουν και εταιρίες που συνεργάζονται με την Αγροτική Τράπεζα και περιμένουν από μέρα σε μέρα τη δανειοδότηση της για να πληρώσουν. Όσον αφορά τις Συνεταιριστικές Εταιρίες να μη βάζουμε ζήτημα πληρωμής, όταν ο παραγωγός είναι και βιομήχανος! Από την πλευρά μας το μεγαλύτερο μέρος έχει πληρωθεί αλλά πολλά από αυτά τα χρήματα, έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν πάει ακόμα στους παραγωγούς. Το επίσης μεγάλο πρόβλημα ειδικά για φέτος είναι η ανυπαρξία του τραπεζικού συστήματος. Ένα σύστημα δηλαδή που χρεώνει με 12 – 13% επιτόκιο και δεν έχει λεφτά να δώσει. Και μιλάω για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι υγιέστερες των επιχειρήσεων μ’ αυτό το θέμα…» είπε αναλυτικά ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. Κωστής Χαλάτσης

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Υπουργό Aνάπτυξης για την πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

Σ

υνάντηση με τα μέλη της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ν. Ημαθίας είχε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τους εκπρόσωπους της Αυθόρμητης Κίνησης για την κατάσταση αναφορικά με την απαράδεκτη καθυστέρηση πληρωμής και της φετινής παραγωγής τους. Δήλωσε αλληλέγγυος στους αγώνες και τα

αιτήματά τους και δεσμεύτηκε να καταγράψει την τραγική κατάσταση σε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.H επιστολή που εστάλη αναφέρει: «Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Σήμερα δέχθηκα επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών του Νομού Ημαθίας. Γεμάτοι απογοήτευση οι αγρότες με ενημέρωσαν για τη μέχρι σήμερα μη πληρωμή της παραγωγής τους από τις βιομηχανίες. Εξέφρασαν την αγωνία τους για το πότε θα πληρωθούν, αλλά και την απογοήτευσή τους για την επικίνδυνα επαναλαμβανόμενη κατάσταση στον κλάδο του συμπύρηνου ροδακίνου, με τις απαράδε-

5

κτα χαμηλές τιμές και την απίστευτη καθυστέρηση των πληρωμών. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι αγρότες καλούνται χωρίς έσοδα να πληρώσουν άμεσα τις δόσεις τους στον ΟΓΑ και αν δεν το κάνουν θα μείνουν ανασφάλιστοι! Όπως αντιλαμβάνεστε, ελλείψει εσόδων από τη μια, και παλιών και νέων τελών από την άλλη, όχι μόνον ο ΟΓΑ δεν μπορεί να πληρωθεί, αλλά ούτε οι καθημερινές ανάγκες διαβίωσης των αγροτών μας.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τοπικές αγορές μαραζώνουν, στηριγμένες εδώ και πολλά χρόνια στο ροδάκινο και εν γένει την αγροτική παραγωγή. Παρακαλώ θερμά αναλάβετε τις πρωτοβουλίες που μπορείτε για την επίλυση του έντονου για όλη την περιοχή μας προβλήματος, ώστε να πληρωθούν οι αγρότες τον κόπο και τον ιδρώτα τους το συντομότερο δυνατόν και πάντως σίγουρα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.»

Εξιχνιαστήκαν επτά περιπτώσεις αρπαγής τσάντας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Ό

πως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, από τα τέλη του Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές του Νοεμβρίου 2011, οι ανωτέρω κινούμενοι με το δίκυκλο μοτοποδήλατο του 20χρονου, διέπραξαν επτά αρπαγές τσαντών σε πεζές γυναίκες στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, από το εσωτερικό των οποίων

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

αφαίρεσαν τα χρηματικά ποσά και διάφορα τιμαλφή. Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας, σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία των «Διακεκριμένων περιπτώσεων Κλοπών». Η σχετική δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος

Καλύτερες οι φετινές τιμές για το συμπύρηνο Τι συμβαίνει με τις πληρωμές

Α

. Στην φετινή περίοδο η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 365.000 τ. περίπου έναντι 400.000 τ. της περσινής. Δηλαδή, υπήρξε μείωση της τάξης του 9%. Απ’ αυτά, 320.000 τ. τιμολογήθηκαν ως α’ ποιότητας (κομπόστα–κατάψυξη–νωπή διάθεση) σε τιμή κατ’ ελάχιστον € 0,25 / κιλό και οι υπόλοιποι 45.000 τ. ως β’ ποιότητας (χυμός) σε τιμή € 0,15 / κιλό. Τα αντίστοιχα μεγέθη την περσινή περίοδο ήταν 290.000 τ. α’ ποιότητας σε τιμή € 0,20 / κιλό και 110.000 τ. β’ ποιότητας σε τιμή € 0.12 / κιλό. Έτσι ενώ η μέση τιμή για τη συνολική παραγωγή α’ και β’ ποιότητας ήταν πέρυσι € 0,178 / κιλό, φέτος ανήλθε σε € 0,236 / κιλό σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση επιπέδου 33%. Αυτό οφείλεται βεβαίως στην ουσιαστική αύξηση της τιμής της κομπόστας που εξάγουμε, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στις ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες αλλά και στην

ελεγχόμενη παραγωγή των τελευταίων 3 ετών που οδήγησε σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων. Θα μπορούσαν δε τα πράγματα να είναι ακόμη καλυτέρα για τους παραγωγούς μας, αν δεν είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε την εντυπωσιακή αύξηση του κόστους της ζάχαρης (αλλά και των κουτιών) που ανήλθε φέτος περίπου στο 50%, αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθήθηκε γι’ αυτό το προϊόν από τις Βρυξέλλες. Β. Ως προς τις πληρωμές – εξόφληση της αξίας του προϊόντος. Πρέπει από την αρχή να διευκρινιστεί ότι στον κλάδο λειτουργούν 25 περίπου εταιρίες (ιδιωτικές & συνεταιριστικές). Κάθε μια απ’ αυτές, όπως είναι φυσικό, έχει τις δικές της δυνατότητες. Έτσι, είναι λάθος να αναφερόμαστε συνολικά στο αν πληρώθηκε ή όχι γενικά το συμπύρηνο ροδάκινο. Όπως από την άλλη πλευρά υπάρχουν δεκάδες διακινητές του προϊόντος (Ομάδες Παραγωγών – συνεταιρισμοί, κ.τ.λ.) με ιδιαίτερες επίσης ο καθένας δυνατότητες.

Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι φέτος ζούμε στο χειρότερο οικονομικό περιβάλλον από τότε που υπάρχει ο κλάδος, αφού όπως είναι γνωστό το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί ουσιαστικά να στηρίξει τις παραγωγικές επιχειρήσεις κι αυτό παρά τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια που χρεώνει. Παρά ταύτα ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι από τις 15 βιομηχανίες-μέλη της Ε.Κ.Ε. : Ορισμένες έχουν εξοφλήσει το σύνολο της αξίας του προϊόντος που προμηθεύτηκαν Άλλες έχουν ήδη καταβάλλει το 70-80% της αξίας του προϊόντος Άλλες έχουν ήδη καταβάλλει το 50% Και τέλος για εκείνες που συνεργάζονται με την Α.Τ.Ε., αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης προκειμένου να προχωρήσουν σε εξόφληση Πρέπει εδώ να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα του προϊόντος ως προς την ρευστοποίησή του. Διότι ενώ π.χ. το επιτραπέζιο ροδάκινο πωλείται μέσα σε 10-15 μέρες το πολύ από την συγκομιδή του, η κομπόστα (και το ροδάκινο που περιέχε-

ται) πωλείται κατά μέσο όρο σε 7-8 μήνες από την συγκομιδή του ροδακίνου (πολλές φορές ξεπερνά και το έτος). Κλείνοντας, είναι φυσικό από την σύντομη αυτή παρουσίαση να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πλέον ανάκαμψη και αισιόδοξη προοπτική για το συμπύρηνο ροδάκινο. Ευχόμαστε σ’ όλους τους συνεργάτες του κλάδου παραγωγούς-εργαζόμενους κ.τ.λ. υγεία. Μέσα στις δύσκολες μέρες που ο τόπος περνάει, εμείς προσβλέπουμε σ’ ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Επισκέψεις μαθητών στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας Γ

ια τις 3 Δεκέμβρη ημέρας των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας προγραμμάτισε ημέρες ευαισθητοποίησης, με πρόσκληση στα σχολεία της περιοχής να επισκεφτούν το σχολείο. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δύο Δημοτικά σχολεία.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2 τμήματα της Ε΄ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου ήρθαν στο σχολείο μας. Αφού ξεναγήθηκαν σ΄ αυτό, πήραν μέρος σ΄ ένα μικρό βιωματικό εργαστήρι, για να καταλάβουν λίγο καλύτερα τα ΑμΕΑ και έκαναν Χριστουγεννιάτικα στολίδια με ζυμάρι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του

H μεταφορά μαθητών στη συνεδρίαση της Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας Τ α ζητήματα που αφορούν τη μεταφορά μαθητών, η καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας,

που γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, διάφορα ζητήματα της λειτουργίας της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. και ορισμοί εκπροσώπων για διάφορες επιτροπές είναι κάποια από τα θέματα τα οποία θα συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στην αυριανή συνεδρίασή του. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη και ώρα 3 μ.μ. στην έδρα της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. (Εμπορικό Κέντρο Limani Center, Γραφείο 510).

6

σχολείου. Η Ε΄ Τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου ήρθε την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη. Τα παιδιά είπαν τα κάλαντα, ξεναγήθηκαν στο σχολείο και πήραν μέρος σε 2 εργαστήρια, όπου με παραμύθι και συζήτηση, προσπάθησαν να μπουν στον κόσμο των παιδιών μας. Όλα τα παιδιά ενημερώθηκαν για το πώς λειτουργεί το σχολείο και γνώρισαν τα παιδιά μας στο κοινό διάλειμμα που έκαναν. Ευχαριστούμε τα παιδιά και τους δασκάλους τους για την ευαισθησία που έδειξαν και τους ευχόμαστε καλές γιορτές.

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


τοπικα 

epikera@otenet.gr

Βανδαλισμοί στη Βέροια Για οργανωμένο σχέδιο μιλά ο Δήμος

Θ

ύμα της μανίας ασυνείδητων βανδάλων έπεσε το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Δήμος Βέροιας. Στο πάρκο της εκκλησίας των Αγ. Αναργύρων κάποιοι έκριναν ότι έπρεπε να τοποθετήσουν οικοδομικά σκουπίδια (κοντέινερ, είδη υγιεινής, πλαστικά μπιτόνια, κτλ) ακριβώς επάνω

στην περίφραξη της εκκλησίας, μέσα σε διαμορφωμένο χώρο πρασίνου ενώ λίγα μέτρα πιο δεξιά, κάποιοι άλλοι ή οι ίδιοι, θεωρώντας προφανώς την προτομή του μεγάλου αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου μια παραφωνία μέσα στη χωματερή που δημιούργησαν, την αποκαθήλωσαν και την πέταξαν στο έδαφος. Κατά την αποχώρησή τους από το πάρκο, οι κατ’ ευφημισμόν «συμπολίτες» μας, κατέστρεψαν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του Δήμου, απαγορεύοντας με βάρβαρο και απολίτιστο τρόπο δεκάδες παιδιά και γονείς να περπατούν και να απολαμβάνουν το κλίμα των ημερών, σε αυτό το τόσο όμορφο σημείο της πόλης. Οι βανδαλισμοί όμως δε σταματούν εδώ. Τη μανία βανδάλων γνώρισε και το Δημαρχείο της Βέροιας, από την πλευρά της πλατείας. Πιο συγκεκριμένα, άγνωστοι κατέστρεψαν τον εορταστικό φωτισμό του πρώτου ορόφου, σπάζοντας τα λαμπάκια, αποκολλώντας τη διακόσμηση, σπάζοντας τα ξύλινα κουφώματα των γραφείων, αφήνοντας τελικά εκτεθειμένα στο βρεγμένο έδαφος καλώδια τα οποία μέχρι πριν λίγο τροφοδοτούσαν με ρεύμα τα λαμπά-

κια του Δημαρχείου. Σημειώνεται ότι η πλατεία Δημαρχείου και ειδικά η πλευρά πλησίον του Δημαρχείου αποτελεί σημείο συγκέντρωσης νέων παιδιών αλλά και γονέων με μικρότερα παιδιά, δεδομένης δε της βροχής, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου. Με αφορμή το θέμα, η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη δήλωσε: «Όσο κι αν κάποιοι «συνδημότες» βρίσκουν ικανοποίηση στην οργανωμένη καταστροφή δημοτικής περιουσίας, στην κατατρομοκράτηση παιδιών, μαθητών, γονέων αλλά και υπαλλήλων, σε ό,τι έχει να κάνει και με τις φθορές στο Δημαρ-

χείο, να ξέρουν ότι οι βαρβαρότητές τους δε θα περάσουν ατιμώρητες. Ο Δήμος φέτος, στο πλαίσιο των περικοπών, δεν αγόρασε ούτε ένα λαμπάκι, αξιοποιώντας το υλικό που είχε προμηθευτεί τα περασμένα χρόνια. Κάποιοι το κατέστρεψαν κι αυτό. Δεν ξέρουμε ποιοι το έκαναν. Εμείς δεν στοχοποιούμε ηλιακές ομάδες ή ομάδες συμφερόντων. Καταδικάζουμε ηθικά τα απαράδεκτα για ανθρώπους έργα των βανδάλων. Τις ευθύνες θα τις καταλογίσει η Δικαιοσύνη, η οποία έχει ήδη επιληφθεί». Σημειώνεται τέλος, ότι ο κεντρικός εορταστικός στολισμός της πόλης (γιρλάντες), θα ανάψει από την Τετάρτη το βράδυ.

Συνεχίζεται η Δημόσια Διαβούλευση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας O

Δήμος Βέροιας, στο πλαίσιο κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της περιόδου 2012-14 και σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 2 του Π.Δ. 185/2007, προσκαλεί όλους τους θεσμικούς φορείς καθώς και τους κατοίκους της περιοχής να λάβουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση για την τελική μορφή του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η διαδικασία αφορά την κατάθεση προτάσεων και ιδεών πάνω στο κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμό 799/2011 απόφασή του

και αποτελεί την Ά Φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η Δημόσια Διαβούλευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και έχει ως στόχο την επίτευξη ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης, μέσω της καταγραφής και ενσωμάτωσης των απόψεων των πολιτών και των τοπικών φορέων στον τελικό προγραμματισμό των δράσεων του δήμου για το διάστημα 2012-14. Για να προκύψει ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει ως ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο στη διάθε-

Ιερά Μητρόπολη Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας Ιερός ναός Αγίας Παρασκευής Βεροίας

ΑΓΡΥΠΝΙΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΩΡΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου Παραμονή των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βεροίας θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία. Στην αγρυπνία θα ψάλουν η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων Αρτοκλασία Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Η Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 – 1:00 π.μ. Το Σάββατο το πρωί δεν θα έχει Θεία Λειτουργία.

7

ση του Δήμου Βέροιας, οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα πραγματικά δεδομένα της τρέχουσας περιόδου, όπως αυτά διαμορφώνονται από την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, τις πραγματικές ανάγκες, πλεονεκτήματα και αδυναμίες της περιοχής καθώς και τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Οι προτάσεις διατυπώνονται με τη συμπλήρωση μιας ειδικής φόρμας η οποία αναρτάται μαζί με το κείμενο του Στρα-

τηγικού Σχεδιασμού στην ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας www.veria.gr. Μετά τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου masterplan@veria.gr ή εγγράφως στην κα. Γιάννα Στολτίδου, Τμήμα Προγραμματισμού Δήμου Βέροιας, Μητροπόλεως 55, τρίτος όροφος (πάνω από το υποκατάστημα του Κ.Ε.Π.), τηλ. 2331350526, μέχρι την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011.

Ευχές και ευχαριστήρια από το Επιμελητήριο Ημαθίας Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ημαθίας και εγώ προσωπικά, ευχαριστούμε τους υποψηφίους όλων των συνδυασμών που συμμετείχαν στις Επιμελητηριακές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2011 καθώς επίσης και όλους τους επιχειρηματίες που προσήλθαν στις κάλπες, γιατί με τη συμμετοχή τους ενδυναμώνουν το Επιμελητήριο και στηρίζουν τη Διοίκηση στο δύσκολο έργο της. Επίσης ευχόμαστε σε όλους τους Ημαθιώτες καλά Χριστούγεννα και ο καινούργιος χρόνος να είναι ευτυχισμένος και δημιουργικός!

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Με εκτίμηση Ο Πρόεδρος Νικόλαος Προδ. Ουσουλτζόγλου


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

Θα συνεχισθεί η λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Eξαγωγές ακτινιδίων στην Κίνα Α

πό τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής: Στις 12-12-2011 έφθασαν στην Κίνα τα πρώτα κοντέινερ με 40 τόνους ελληνικών ακτινιδίων, ενώ η ίδια εταιρεία «Φρούτα Πρωτοφανούση Α.Ε» απέστειλε στις 15-12-2011 άλλα επτά κοντέινερ με 150 τόνους ίδιου προϊόντος. Οι εντυπώσεις των Κινέζων εμπειρογνωμόνων υπήρξαν εξαιρετικές. Σε αυτό συνετέλεσε τόσο η άριστη ποιότητα των ελληνικών ακτινιδίων, όσο και η συμβολή

Διαβεβαιώσεις από Κουτρουμάνη και Μπόλαρη

Τ

η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ανακοίνωσαν διαδοχικά οι κκ. Μάρκος Μπόλαρης Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε πως πρόκειται για ένα πετυχημένο πρόγραμμα που παρέχει δωρεάν κοινωνική πρόνοια και απρόσκοπτη φροντίδα σε άτομα της τρίτης ηλικίας και ΑμεΑ. Η συνέχεια της λειτουργίας του προγράμματος που χρηματοδοτούνταν μέχρι τώρα από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις με την Ε.Ε. θα διασφαλισθεί από συνέργειες των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας και Κοινωνικής Αλ-

ληλεγγύης. Για το θέμα αυτό, τόνισε, θα υπάρξει αναλυτική αναφορά από τον Υπουργό κ. Κουτρουμάνη. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Σπύρου Χαλβατζή ξεκαθάρισε ότι όλα τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι διασφαλισμένα και για τα επόμενα χρόνια με σταθερή χρηματοδότηση τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το υπουργείο Εργασίας μαζί με τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

των γεωπόνων, ποιοτικών ελεγκτών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στην όλη προσπάθεια της πολυήμερης αποστολής.

Mουσικοκινητική παράσταση από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ο

ι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας σας προσκαλούν σε μια μουσικοκινητική παράσταση που με πολύ κόπο χαρά και διάθεση ετοίμασαν και την παρουσιάζουν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011, στις 6.00 το απόγευμα στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Η Παπαρούνα λέει: «Από το αίμα του Χριστού κι απ’ το κρυφό του δάκρυ στου Γολγοθά τους λόφους γεννήθηκα εγώ, έρχομαι με την άνοιξη, Αγάπη τ’ όνομα μου, από τους μύθους έρχομαι, βαθειά,

απ’ τον καιρό. Από το αίμα του Χριστού κι απ’ το κρυφό του δάκρυ κι απ’ των αθώων τα όνειρα είμαι πλασμένη εγώ» Ένα βοτάνι απ΄ αυτήν την Παπαρούνα άλλαξε τη ζωή της Αγέλαστης Πολιτείας. Η Αγάπη, η Αλληλεγγύη ,η ανθρωπιά και ο Αγώνας για έναν Καλύτερο Κόσμο είναι το βοτάνι που θα αλλάξει τη ζωή μας ,το μέλλον των παιδιών μας στη δική μας Αγέλαστη Πολιτεία; Η παρουσία σας , η στήριξη και το χειροκρότημά σας θα τους δώσει χαρά και δύναμη για να συνεχίσουν τον αγώνα τους .

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας σας καλεί την Πέμπτη το πρωί 22/12/2011, εορτή της Αγίας Αναστασίας της φαρμακολυτρίας προστάτιδος των φαρμακοποιών , στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής όπου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία. Επίσης θα τελεσθεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αποβιωσάντων φαρμακοποιών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ειδικής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 67, 72 παρ. 1α’ και 266 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87, 07-06-2010) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 159 παρ. 1 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α’ 114, 30-06-2006) όπως ισχύει, και των διατάξεων του άρθρου 3 παρ.4 της υπ΄αριθ. 50.698/02-12-2011 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, σας καλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο Αλεξάνδρειας, Εθνικής Αντίστασης 42), σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου 2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 20.00, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Ψήφιση προϋπολογισμού Δήμου Αλεξάνδρειας οικoνομικού έτους 2012. 2. Υποβολή σχεδίου και ψήφιση ή μη Ετήσιου Προγράμματος Δράσης οικονομικού έτους 2012. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΥΡΤΖΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 24

8

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


τοπικα

epikera@otenet.gr

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο

1.235.000 ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας Ποιες είναι οι δράσεις και οι στόχοι

Τ

ην έγκριση του Προγράμματος Ενιαίας Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2012 αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονία, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του σώματος. «Παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2012 στοχεύει στην ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, όχι μόνο μέσα από τις κλασικές μορφές τουρισμού, αλλά και με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, όπως ο αθλητικός, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και ο οικοτουρισμός», τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης και συνεχάρη την Επιτροπή Τουρισμού της ΠΚΜ και τον επικεφαλής Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης Πάνο Γεωργόπουλο για την κατάρτιση του προγράμματος. Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς θεματικούς άξονες του προγράμματος τουριστικής προβολής, ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε «τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων για τη διαμόρφωση της ενιαίας τουριστικής εικόνας της Περιφέρειας και την προβολή των πιο δυνατών τουριστικών σημείων κάθε περιφερειακής ενότητας». «Το καλοκαίρι του 2012 θα είναι η χρονιά του τουρισμού. Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε μια ισχυρή τουριστική ταυτότητα για την Περιφέρειά μας», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης. Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης έκανε επίσης λόγο για την ξεχωριστή αξιοποίηση των διεθνών τουριστικών εκθέσεων,

όπως της Μόσχας, του Κιέβου, της Μπρατισλάβα και του Μάινχάιμ. «Οι συντονισμένες δράσεις μας αυξάνουν το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ρωσίας, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι η τιμώμενη χώρα στη μεγάλη τουριστική έκθεση της Μόσχας (MITT) το Μάρτιο του 2012. «Θα πάμε και στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης, όπου θα διοργανώσουμε τη δική μας έκθεση είτε στο Ελληνικό Προξενείο είτε στο Πατριαρχείο», σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης. Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής προϋπολογίζεται σε 1.235.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τους Κ.Α.Π. της Π.Κ.Μ., τους Κ.Α.Π. της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τις εισφορές από τις υπόλοιπες Π.Ε. στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Π.Κ.Μ. για το έτος 2012 και τη μεταφορά από το Ε.Σ.Π.Α. ποσού ύψους 610.082€, που έχει εγκριθεί για το έργο με τίτλο «Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Σύμφωνα με την εισήγηση, παρουσιάστηκαν οι γενικοί θεματικοί άξονες και αναλύθηκαν οι επιμέρους δράσεις του Προγράμματος Ενιαίας Τουριστικής Προβολής της ΠΚΜ για το έτος 2012. Πιο συγκεκριμένα, οι θεματικοί άξονες του προγράμματος είναι: 1. Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και η καλλιέργεια μιας ισχυρής εικόνας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις υπάρχουσες αγορές-στόχους 2. Η δημιουργία προϋποθέσεων για την προσέγγιση νέων αγορών-στόχων 3. Η καθιέρωση πόλεων της Περιφέρειας Κε-

ντρικής Μακεδονίας ως ελκυστικών προορισμών για σύντομα ταξίδια αναψυχής (city breaks) τόσο στην ελληνική όσο επίσης και στη βαλκανική και την κυπριακή τουριστική αγορά 4. Η γνωστοποίηση στις αγορές-στόχους όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στους επισκέπτες της 5. Η άμβλυνση της εποχικότητας 6. Η σταθερή αύξηση της τουριστικής κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους Οι θεματικοί άξονες του προτεινόμενου σχεδίου δράσης είναι εννέα: 1. Παραθεριστικός τουρισμός (Ήλιος & Θάλασσα) 2. Θαλάσσιος τουρισμός 3. Πολιτιστικός τουρισμός 4. Τουρισμός υπαίθρου 5. Τουρισμός υγείας & ευεξίας 6. Περιηγητικός τουρισμός 7. Συνεδριακός τουρισμός 8. Τουρισμός πολυτελείας 9. Τουρισμός πόλεων Οι προτεινόμενες δράσεις για την επίτευξη των στόχων συμπεριλαμβάνουν τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, η ανάπτυξη ειδικών δράσεων για την τόνωση του κλάδου του τουρισμού «πόλεων» (city-breaks) σε

σημαντικές πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η παραγωγή εντύπου υλικού (τουριστικό έντυπο και φυλλάδια φυλλαδίων «εμπειριών-πρεσβευτών» στις γλώσσες των αγορών-στόχων, δίγλωσσος τουριστικός χάρτης της ΠΚΜ κ.ά.), η παραγωγή ψηφιακού πληροφοριακού υλικού (οπτικοακουστικό υλικό που θα καλύπτει όλες τις μορφές τουρισμού με αναφορά σε πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία, δημιουργία δικτυακής πύλης – portal, με ψηφιοποιημένο το υλικό των εντύπων, ηλεκτρονικό περιοδικό-newsletter κ.ά.), η διαφήμιση (προβολή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, στοχευμένη διαφήμιση στο αεροδρόμιο, στις πύλες εισόδου της χώρας και της Π.Κ.Μ. καθώς και σε πολυσύχναστους χώρους και σημεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό), πρόσκληση και φιλοξενία δημοσιογραφικών αποστολών και παραγόντων του τουρισμού, με στόχο την τουριστική προβολή της Π.Κ.Μ. στις χώρες προέλευσής τους.

Στέργιος Ζυγουλιάνος:

«Σε πλήρη ετοιμότητα το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου» Ιδανικός προορισμός για όλους Τ ο στίγμα της επιτυχίας και της γενικότερης αισιοδοξίας για όλη τη χειμερινή σαιζόν έδωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου Στέργιος Ζυγουλιάνος μιλώντας στα «Ε» για το λευκό τοπίο μετά τις πρώτες χιονοπτώσεις στο βουνό αλλά και

για το όλο κλίμα προετοιμασίας, των δομών φιλοξενίας και εξυπηρέτησης των φίλων του χειμερινού τουρισμού. «…Είμαστε έτοιμοι για το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων. Σήμερα είχαμε την πρώτη ελαφρά χιονόπτωση στα πέντε με έξι εκατοστά. Από το πρωί 18 άτομα θα είναι στις επάλξεις. Το κέντρο είναι άρτια εξοπλισμένο, όσον αφορά το δρόμο (καθαρισμός από χιόνια, με αλάτι και όλα τα σχετικά). Έχουν γίνει οι απαραίτητες συντηρήσεις στους αναβατήρες και ευελπιστούμε ότι με το χιόνι που μας δίνει η Μετεωρολογική Υπηρεσία Πέμπτη και Παρασκευή, θα έχουμε ένα τέλειο Σαββατοκύριακο και τα Χριστούγεννα επιτέλους μετά από χρόνια θα είναι χιο-

9

νισμένα. Το Σέλι είναι το πιο παλιό Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (μαζί με της Βασιλίτσας είναι τα μόνα Εθνικά Χιονοδρομικά, όλα τα άλλα είναι Νομαρχιακά, Δημοτικά κλπ). Είναι προσβάσιμο σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η Θεσσαλονίκη, και είναι το πιο βατό και προσπελάσιμο με έναν μεγάλο χώρο πάρκινγκ ασφαλτοστρωμένο που δεν υπάρχει παρόμοιο σε αντίστοιχο Χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδος. Οι τιμές – παρόλη την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας – παραμένουν χαμηλές. Θεωρώ ότι είναι οι χαμηλότερες στην Ελλάδα. Έχουν πέσει επίσης οι τιμές σε ξενοδοχεία, όσον αφορά την εστίαση (φαγητό, ποτό κλπ). Αποτελεί έναν πολύ καλό προορισμό και για τους σκιέρ και τους μη σκιέρ. Μην ξεχνάμε ότι είναι το πρώτο Κέντρο της Ελλάδος από το 1934. Εκεί έγιναν οι πρώτοι

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πανελλήνιοι Αγώνες, το 1955 μπήκε η πρώτη καρέκλα και συνεχίζει ακάθεκτο, γιατί πιστεύουμε ότι για το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου μόνο μια θέση αρμόζει στην καρδιά του ανθρώπου… η πρώτη. Στόχος μας για το 2012 είναι η κορυφή…». Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «…Η πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων φτάνει στο 100%, ειδικά για το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων. Βέβαια δυστυχώς το Σέλι – ως χωριό – δεν έχει τις ανάλογες προδιαγραφές όσον αφορά τους χώρους, τα ξενοδοχεία. Δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να γίνει… Άγ. Αθανάσιος. Παρόλα αυτά τα τέσσερα – πέντε ξενοδοχεία που υπάρχουν, μαζί με τα μαγαζιά εστίασης, είναι έτοιμα με τις τιμές κατά 20% πεσμένες σε σχέση με πέρσι…».


αθλητικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

Διαμαρτύρεται ο Φίλιππος Μελίκης για τη διαιτησία

Ο

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ διαμαρτύρεται έντονα για την κάκιστη διαιτησία του διαιτητή Διαμαντόπουλου και του πρώτου βοηθού Βαράγκα στον αγώνα της 17-12 μεταξύ Μακροχωρίου-Φιλίππου Μελίκης. Είναι,αν μη τι άλλο, περίεργο σε ένα παιχνίδι που βαθμολογικά κρίνονται πολλά και έλκει το ενδιαφέρον όλου του φίλαθλου κόσμου να ορίζεται ένας ανεπαρκής και μη αξιολογημένος διαιτητής. Παρά την έγγραφη προειδοποίηση του Φιλίππου Μελίκης ,που ζήτησε από την Ένωση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διευθύνει τον κρίσιμο αγώνα ο καλύτερος ομολογουμένως διαιτητής, ο κ.Μαντάκης,η διαιτησία των Διαμαντόπουλου και Βαράγκα αλλοίωσε το αποτέλεσμα του αγώνα και ίσως την τελική έκβαση του πρωταθλήματος,ενώ αποτέλεσε και την κύρια αιτία για τα μεμονωμένα ευτυχώς επεισόδια που σημειώθηκαν στην κερκίδα του γηπέδου.Άξιος συμπαραστάτης τους αποδείχθηκε ο παρατηρητής αγώνα,κ.Ιορδανόπουλος,που ενώ το παιχνίδι βρισκόταν σε εξέλιξη μπήκε στον αγωνιστικό χώρο σταματώντας επιθετική προσπάθεια της ομάδας μας για να προτρέψει το διαιτητή να κά-

νει παρατηρήσεις στον πάγκο.Είναι περιττό να πούμε βέβαια ότι στον πάγκο του Μακροχωρίου υπήρχαν όρθια άτομα,χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. Στο 3΄λεπτό της αναμέτρησης δε δίνεται καθαρό πέναλτι σε γκρέμισμα στον Τσούπρο από αμυντικό του Μακροχωρίου.Στο 25΄ποδοσφαιριστής του Μακροχωρίου,που έχει ήδη παρατηρηθεί με κίτρινη κάρτα(Λαμπριανίδης) ανατρέπει από πίσω τον Τσούπρο, που βρίσκεται σε προφανή θέση για γκολ.Ο Διαμαντόπουλος δε δίνει το φάουλ, προφανώς για να μην αποβάλλει τον ποδοσφαιριστή του Μακροχωρίου.Στο 55΄νιώθοντας τύψεις για την προηγούμενη απόφαση του δεν αποβάλλει με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Καραγκιζόπουλο του Φιλίππου.Στο 65΄αποβάλλει άδικα τον Κορυτσαίο του Φιλίππου για χτύπημα εκτός φάσης μετά από υπόδειξη του Βαράγκα,ενώ ο ίδιος ο διαιτητής βρίσκεται δίπλα στη φάση και ο βοηθός πολύ μακριά. Μάλιστα,ο βοηθός δεν υποδεικνύει τίποτα στην αρχή,παρά την επικοινωνία που είχε με το διαιτητή. Μόλις όμως δέχτηκε την επίθεση του πάγκου του Μακροχωρίου και ενώ έχουν περάσει δύο λεπτά από το συμβάν,σηκώνει τη σημαία και υποδεικνύει την αποβολή του Κορυτσαίου.Η ετεροχρονισμένη «συγγνώμη» του Βαράγκα στον Κορυ-

τσαίο,ενώπιον συμπαικτών του, δε γνωρίζουμε τι νόημα είχε, δεν άλλαξε την εξέλιξη του παιχνιδιού και σίγουρα αποτελεί ομολογία του σοβαρού λάθους που διέπραξε.Στο 83΄σε καθαρό παρατεταμένο τράβηγμα του Μπάκανου στον Τσούπρο δεν καταλογίζεται το καθαρό πέναλτι, μολονότι ο διαιτητής είναι μπροστά στη φάση.Όσο για τις καθυστερήσεις δε γίνεται λόγος.Σε ένα παιχνιδι που θα έπρεπε λόγω των 4-5 ολιγόλεπτων διακοπών να κρατηθούν τουλαχιστον 10 λεπτά,κρατήθηκαν μόνο πέντε. Αυτό που μας λυπεί ιδιαίτερα και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στο φίλαθλο κόσμο της Μελίκης ήταν η απουσία του προέδρου της ένωσης, κ.Καραμελίδη, από έναν αγώνα που αποτέλεσε διαφή-

μιση για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ημαθίας και παρακολούθησαν εκατοντάδες φίλαθλοι. Η παρουσία του είναι σίγουρο ότι θα απέτρεπε κάθε διαιτητική σκοπιμότητα, πράγμα που δεν κατάφερε με την παρουσία του ο αρχιδιαιτητής κ.Γαβράς. Κλείνοντας, αφού ευχαριστήσουμε την ομάδα του Μακροχωρίου για την άψογη φιλοξενία,την οποία είναι σίγουρο ότι θα ανταποδώσουμε στο δεύτερο γύρο,θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπέροχο κόσμο της Μελίκης,που από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό υποστήριξε την ομάδα μας. Το χειροκρότημα στο τέλος του αγώνα είναι σίγουρα πιο σημαντικό για εμάς από τους δύο βαθμούς που μας στέρησε η διαιτησία του αγώνα.

Αγώνες κολύμβησης Ακαδημιών Άρη και Νάουσας Διαγωνισμός με παιχνίδια στο νερό

Μ

ε τη συμμετοχή 100 και πλέον, αγοριών και κοριτσιών των Ακαδημιών του ΑΡΗ Θεσ/νίκης και της Νάουσας (ηλικίες 6-8 ετών) έγιναν με επιτυχία το πρωί του Σαββάτου (17/12) αγώνες στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας. Η φιλική συνάντηση των μικρών κολυμβητών επιφύλαξε και ευχάριστες εκπλήξεις. Για πρώτη φορά διοργανώθηκε διαγωνισμός με παιχνίδια (wipe out) τα οποία τοποθετήθηκαν στην πισίνα, ενθουσιάζοντας τα παιδιά που δοκίμασαν τις ικανότητες τους, ενώ πρόσφεραν ένα ξεχωριστό θέαμα και στους θεατές.

10

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


αθλητικα 

epikera@otenet.gr

Α2 κατηγορία

Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση του βαθμολογικού πίνακα στην Α2 κατηγορία

Μ

ε νίκες προχώρησαν οι πρωτοπόρες ομάδες τόσο στον πρώτο όμιλο, όσο και στον δεύτερο της Α2 κατηγορίας. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η λευκή ισοπαλία που σημειώθηκε ανάμεσα στην Πατρίδα – Στενήμαχος και να πλησιάσει η Τρίτη τη δεύτερη αφού η διαφορά των τεσσάρων βαθμών δεν συνιστά ασφάλεια. Όμως τα πράγματα στον πρώτο όμιλο είναι ακόμη ρευστά και πολλά θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, καθότι οδηγούν την κούρσα του πρωταθλήματος Κλειδί και Καψοχώρα με 36 βαθμούς ωστόσο απειλούνται από τον τρίτο δηλαδή Π. Σκυλίτσι που απέχει μόλις δύο ανάσες με 34 βαθμούς και βέβαια θα διακδικήσει και αυτός την κατάληψη μια από τις δύο προνομιακές θέσεις . Οσον αφορά στον δεύτερο όμιλο η πάλαι ποτέ Θρυλική ΑΕΠ Βέροιας φαίνεται ότι θυμήθηκε τον εαυτό της και προελαύνει ακάθεκτη για επανοδο βήμα βήμα στις μεγάλες κατηγορίες στα γνώριμα μονοπάτια. Νηρέας Β. – Ολυμπιακός Λουτρού 0-3 Εύκολη επικράτηση Αναμενόμενη η νίκη για τη φιλοξενούμενη και έμπειρη ομάδα του Λουτρού κοντρα στη νεανική ομάδα του Νηρέα Β. που άφησε ωστόσο υποσχέσεις. Ο Ολυμπιακός Λουτρού αφού έχασε σωρεία ευκαιριών έστω στα πρώτα 20λεπτα ευτύχησε και βρήκε δίχτυα στο 24’ όταν ο κορυφαίος του αγώνα Αναστασόπουλου

ΔΕ που τροφοδότησε έξοχα τον Σημιτζή που σούταρε στην μεγάλη περιοχή και άνοιξε το σκορ 0-1. Στη συνέχεια στο 52’ από ενέργεια του Αναστασόπουλου ΔΕ που σέντραρε από δεξιά - ο Πετικόπουλος πρώτος στην επαφή με τη μπάλα με εντυπωσιακό βολέ στην κίνηση διπλασίασε (0-2). Κατόπιν στο 75 διαγώνια βολίδα του Αναστασόπουλου ΔΕ έγραψε και το τελικό 0-3. Να σημειώσουμε ότι οι κόκκινοι του Λουτρού δημιούργησαν κλασσικότατες ευκαιρίες και ότι το σκορ θα ήταν μεγαλύτερο. Ιδιαίτερη αίσθηση προξένησε η επανεμφάνιση ύστερα από ένα χρόνο απουσίας του γκολκίπερ Διακόπουλου, ο οποίος ήταν εξαιρετικός και μάλιστα έδειξε την κλάση του σε μια θεαματική φάση του 22’ όταν από καλοχτυπημένο ότνως φάουλ του γνωστοόυ Πρυμίδη Στέργιου, η μπάλα αποκρούστηκε σωτήρια χάρη στην εκτίναξη του παραπάνω γκολκίπερ στο παραθυράκι της εστίας του. Επίσης αναμένεται να αποκτηθεί ο Φραγκόπουλος που σίγουρα θα ενισχύσει σημαντικά την ομάδα του χωριού του. Καλή η διαιτησία του κ. Βρέσκα με βοηθούς κ. Βαράγκα - Παντζερίδη. Νηρεάς Β.: Χατζηβασιλάκης, Αναστασιάδης, Κακαβέλας, (46’ Αμπροικίδης), Πρυμίδης, Καραγαβριηλίδης (63’ Περπερίδης), Μπλουκας, Πελεκίδης, Πινακούδης, Φωτιάδης, Πατσιαβούρας, (54’ Κωτσόπουλος, Μουρατίδης). Λουτρός: Διακόπουλος, Μουλόπουλος, Αναστασόπουλος, Συρόπουλος (40’ Πολυζόπουλος), Κωστόπουλος Π. Κωστόπουλος Β, (77’ Φανάρας), Σημιτζής, Αναστασόπουλος ΔΕ, Καραγκούνης, Τριανταφυλλόπουλος (46’ Χατζόπουλος) Πετικόπουλος.

A’ OMIΛΟΣ Παλαιοχώρι - Παλατίτσια Κορυφή – Συκιά Νηρέας Β – Λουτρός Αστέρας – Π. Πρόδρομος Κλειδί – Νησέλι Π. Σκυλίτσι - Πλατύ Καψοχώρα – Βεργίνα Ρεπό Κυδωνιά Β’ ΟΜΙΛΟΣ Μακεδόνας Β. – Λυκοργιάννη Ροδοχώρι – Ζερβοχώρι Πατρίδα – Στενήμαχοι ΑΕΠΒ – Μονόσπιτα Νικομήδεια – Ακαδημία β. Σφηκιά – Αρχάγγελος Ειρηνούπολη - Ακαδημία Ν. Αγ. Μαρίνα – Δοξα Ν.

2-2 3-2 0-0 3-0 1-1 3-1 2-0 0-2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α’ ΟΜΙΛΟΣ Κλειδί Καψόχωρο Π. Σκυλίτσι Νησέλι Λουτρός Παλατίτσια Πλατύ

39 39 37 25 24 23 20

Κορυφή 17 Αστέρας Αλ. 15 Κυδωνιά 13 Νηρεάς Β. 12 Παλαιχώρι 7 Βεργίνα – Β’ ΟΜΙΛΟΣ ΑΕΠΒ 45 Στενήμαχοι 38 Πατρίδα 33 Ακαδημία Ν. 31 Λυκογιάννη 28 Ζερβοχώρι 26 Δοξα Ν. 24 Ακαδημία Β. 21 Ειρηνούπολη 21 Μονόσπιτα 16 Ροδοχώρι 15 Νικομήδεια 13 Μακεδόνας 10 Αρχέγγελος 9 Αγ. Μαρίνα 1 Να ενημερώσουμε ότι και το τοπικό πρωτάθλημα Α1 και Α2 κατηγορία διακόπτεται λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και θα αρχίσει στις 7-1-2012. Βασίλης Κωστόπουλος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Οι γονείς του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Νάουσας «Το Υφάδι», ευχαριστούμε θερμά το Τυροκομείο ΜΠΕΛΑ ΦΙΛΩΤΑ & ΥΙΟΣ, για την ευγενική προσφορά τους προς τα παιδιά μας, για τα οποία δεν υπάρχει καμία οικονομική στήριξη και μέριμνα από την πολιτεία. Κύριε Φιλώτα Μπέλα, Σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αποτελεσματα

11

3-4 5-2 0-3 1-0 3-0 3-1 3-1

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η Πρόεδρος Ευγενία Ζάλιου


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

Χριστούγεννα 2011: Φωνές , τραγούδια και γέλια παιδιών γέμισε ο Χώρος Τεχνών με δυνατές παιδικές φωνές, φασαρία και γέλια. Παιδιά, γονείς, νέοι και νέες απόλαυσαν τις εκδηλώσεις , ξεκούρασαν το νου και την ψυχή τους και πέρασαν κάποιες ώρες με ξενοιασιά , είδαν με αισιοδοξία το αύριο και πίστεψαν ότι αξίζει να πιστέψουμε σ’ αυτό …. Όλοι μαζί αγκαλιάσαμε το όμορφο , αποδεικνύοντας ότι εμείς οι άνθρωποι δίνουμε τη ζωή και τη χαρά , με τη συμμετοχή και την αγάπη μας..

Ζ

εστή, χαρούμενη και γιορτινή η ατμόσφαιρα στον Παραμυθοχώρο όλες αυτές τις μέρες, με κάθε γωνιά να εξυπηρετεί το δικό

της σκοπό. Αλλού κουκλοθέατρο, παραμύθια, μιμική και κλόουν αλλού η γωνιά του Άγιου Βασίλη και των Χριστουγεννιάτικων εργαστηρίων δημιουργίας , κάπου στο κέντρο το μικρό καρουσέλ και τέλος η παγωτογωνιά που αποδείχθηκε

12

πόλος έλξης όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγαλύτερους. Κάθε μέρα που πέρασε, ο Παραμυθοχώρος και η «Στέγη» έκαναν ολοένα και περισσότερους φίλους, ξεχείλισαν από χαρά, γέμισαν

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


πολιτιστικα 

epikera@otenet.gr

Μεγάλη γιορτή της τέχνης στην γκαλερί Παπατζίκου

77 καλλιτέχνες εκθέτουν ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, φωτογραφία, σχέδιο, κατασκευές, κόσμημα

Μ

ία μεγάλη γιορτή της τέχνης, ένα σημαντικό πολιτιστικό –εικαστικό γεγονός με φιλανθρωπικό χαρακτήρα εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη με μεγάλη επιτυχία στη γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ. Η Χριστουγεννιάτικη έκθεση μικρής φόρμας φέρει την υπογραφή μεγάλων ονομάτων του χθές, του σήμερα αλλά και του αύριο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια έκθεση μεγάλων απαιτήσεων και προσδοκιών καθώς συνυπάρχουν έργα πολλών δεκαετιών ελληνικής τέχνης. Εντυπωσιάζει η ποικιλία σε τε-

χνική και αισθητική απόδοση και το κυριότερο, η διαπίστωση πως τώρα πια η τέχνη είναι για όλους καθώς οι τιμές ξεκινούν από 25€ στα έργα τέχνης και από 2€ στα κοσμήματα). Για τους παραπάνω λόγους, αξίζει μια επίσκεψη στη γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Ειδικό Σχολείο Βέροιας. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Νίκος Αλεξίου -Μαρία Αλωνεύτου-Μίνως Αργυράκης-Βασιλεία Βακιρτζή-Γιώργος Βαλμάς-Γιάννης Βασιλειάδης-Μανόλης Γιανναδάκης-Λένα Δαλαμάρα-Ελοίζος Θεμιστοκλέους-Αριάννα Ζάκου-Γιάννης Ζήκας Έλενα Ζέπου-Θάνος Ζιάκας-Μαρία Γκίση-Κώστας Δάμπαλης-Ηλίας ΔόγρηςΔημήτρης Καρλαφτόπουλος-Γιώργος Κα-

τσάγγελος-Βίκη Κορακάκη Μαριάννα Κοτσεκίδου-Κατερίνα Κότσαλα-Δημήτρης Κουκούδης-Δήμητρα Κυρατζή-Γιάννα Λουλούδη-Φώτης Μανδατζής-Ηλίας Μαμαλιόγκας-Αλεξάνδρα Μαράτη-Βαγγέλης Ματζίρης-Στεφανία Μητράκη-Μιχάλης ΜιχαηλίδηςΑνδρομάχη Μπέρσου-Δημοσθένης Μπογιατζής-Νικόλας Μπλιάτκας-Στέργιος Μποζίνης-Γιάννης Μόραλης-Ρένα Μουστακάτου-Κυριάκος Μορταράκος-Μαρία Μυστακίδου-Εύη Ντάρα-Λυδία Ντοκατζή-Κωστας Ξανθόπουλος-Αιμιλία Ξανθοπούλου-Δημήτρης Ξόνογλου-Μιχάλης Παλαπουίδης-Κασσιανή Παππά Ιωάννα Παππαδημητρίου-Μάγδα Παππαδοπούλου-Μαρία Παππαδοπούλου Ισιδώρα Παπαδουλή-Κωστής Παπαεμ-

μανουήλ-Μαρία Παριανού-Ελευθερία Πετρίδου-Βάσω Πίκου-Θανάσης Σαμούκας-Ράνια Σιαπλαούρα-Αιμιλία ΣερδάκηΒασίλης Σκυλάκος-Θεόδωρος ΣπανόςΆννα Σπάρταλη -Θάνος Στόκας-Γιάννης Σταμενίτης-Στράτος Στεργιανός-Ανδρέας Στυλιανουδάκης Μαρία Συμεωνίδου-Δήμητρα ΤζάκηΝίκος Τερζής Αλέξανδρος Τουλιόπουλος-Γεωργία Τρούλη-Γιώργος Τσακίρης-Γεωργία Τσέου-Μαρία Τσελεπίδου-Κατερίνα Τσίτσελα-Βασίλης Τσιούτσιας-Πόπη Φύκατα-Φωτεινή Χαμιδιελή-Κατερίνα Χατζάρα-Μαρία Χατζημουράτη. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Η γκαλερί θα τηρήσει το εορταστικό πρόγραμμα των καταστημάτων.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Βέροια Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες και στη Θεσσαλονίκη από από Φιλαρμονικές Ορχήστρες στο το Ωδείο Φίλιππος Εμπορικό Κέντρο της Βέροιας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου - τόπος: Βέροια, Μικρό Θέατρο του Ωδείου Φίλιππος . Ρεσιτάλ πιάνου και βιοκιολυ των τάξεων της Όλιας Λαβασίδου, Κικής Ράλλη και Μαρίνας Γκοργάτσε, 7.00 μμ είσοδος ελεύθερη Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου - τόπος: Βέροια, Μικρό Θέατρο του Ωδείου Φίλιππος Ρεσιτάλ πιάνου των μαθητών της τάξης της Νατέλας Ιτσουαίτζε, 8.30 μμ είσοδος ελεύθερη Πέμπτη 22 Δεκεμβριίου – τόπος: Βέροια, Μικρό Θέατρο του Ωδείου Φίλιππος . Συναυλία με το νεανικό σύνολο Souls on the Road, υπό τη διεύθυνση της Δανάης Αθανασιάδου. 7.00 μμ,είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου– τόπος: Βέροια, Μικρό Θέατρο του Ωδείου Φίλιππος. Χριστουγεννιάτικη γιορτή – ανοιχτό μάθημα με τις παιδικές χορωδίες του Ωδείου υπό την διεύθυνση της Όλιας Λαβασίδου, 7.00 μμ, είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου - Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας Δ/νει Αντώνης Βιγκάτο 7.00μ.μ , πεζόδρομος Κοντογεωργάκη & Προφήτου Ηλία

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ - ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΟ

ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Δ/ΝΣΗ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 1 (περιοχή Εργοχώρι) ΤΗΛ. 6970 83 95 27

(κάτω απο τα ανταλλακτικά ΜΠΟΥΝΤΖΟΛΑΣ)

13

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αξεσουάρ Καλύματα Καθαρισμός Σαλονιών

* Πλύσιμο μέσα-έξω μόνο 10 €


ευχεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Ο Διοικητής Οι Αξιωματικοί και οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας σας εύχονται

Καλά Χριστούγεννα & Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΩΝ.ΣΥΝΤΙΛΑΣ ΠΥΡΑΡΧΟΣ

Σωτήρης Ι. Παπαδόπουλος Δικηγόρος

Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές Γιάννης Σ. Παπαδόπουλος

Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές και

Δικηγόρος

Γρ. Αντ. Καμαρά 26 Βέροια e-mail: ioannispapado@hotmail.com

Καλή Χρονιά

Τηλ.: 2331025562 2331068067

Καλές Γιορτές Κι Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!!

Fax: 2331077585

Χρόνια πολλά Ευτυχισμένο το Νέο Έτος

Ευχές για το Νέο Έτος με υγεία και αγάπη

Καλές γιορτές

Δημιουργικό το Νέο Έτος!

Καλές Γιορτές κι Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος

Αριστοτέλους & Μ. Αλεξάνδρου γωνία

ΜΑΚΡΟΧΏΡΙ

Χ

αΠ

ι

ν ρό

ά

λ ολ

Καλά Χριστούγεννα

14

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Καλές Γιορτές

Χρόνια Πολλά


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

Κυβέρνηση χωρίς υπουργούς, ομάδα χωρίς παίκτες

Εκδοτικά συγκροτήματα και δημοσιογράφοι τους ερίζουν για την υπεράσπιση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Οι μεν θεωρούν ότι την κυβέρνηση σαμποτάρει το μέτωπο της δραχμής: το πολιτικό και εκδοτικό κατεστημένο που αν πετύχει η κυβέρνηση και παραμείνουμε στο Ευρώ θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. Οι δε θεωρούν πως οι άλλοι φταίνε γιατί στην προοπτική εκλογών θα αλλάξει το σκηνικό και οι νυν θα χάσουν τις θέσεις και τα ελέη τους. Οι μεν και οι δε ως επιχείρημα προβάλλουν την ερμηνεία προθέσεων των απέναντι. Αποδίδουν σκοπιμότητες, μιλάν για «εκείνους» γιατί δεν έχουν επιχειρήματα για τους «αποδώ». Ο ξένος αχυρώνας όπου μαλώνουν είναι η απλή πραγματικότητα των πιο σκοτεινών Χριστουγέννων από το 1960 και μετά, δηλαδή των τελευταίων 50 χρόνων. Χριστούγεννα με συσσίτια, ερωτηματικά χωρίς ελπίδα, και μια «καλή χρονιά» που βγαίνει με κόμπο κι από συνήθεια. Κανείς δεν θα πει «και του χρόνου», τώρα λέμε «την υγειά μας νάχουμε». Σε αυτή την πραγματικότητα ήρθε μια κυβέρνηση 49 υπουργών και ένας πρωθυπουργός. Σαρανταεννέα υπουργοί εκ των οποίων αρκετοί για πρώτη φορά αναλαμβάνουν δημόσιο διαχειριστικό αξίωμα. Και από τους υπόλοιπους «έμπειρους» οι περισσότεροι αποδείχθηκαν επιεικώς ακατάλληλοι για την παραγωγή έργου, ανεξαρτήτως μνημονίου ή πρότερων Καραμανλικών πολιτικών. Ένα «καράβι άπειροι ή άχρηστοι» λοιπόν, ως προς την ικανότητα διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων: διαπραγματεύσεις με δανειστές, συλλογή έγκυρων στοιχείων από τις υπηρεσίες, τεκμηρίωση επιχειρημάτων για την διαμόρφωση πολιτικών, κινητοποίηση ανθρώπινου, (αν)ήθικου προσωπικού. Το επιχείρημα μου είναι πως στην ανόητα πολυπληθή κυβέρνηση μετέχουν πάρα πολλοί ακατάλληλοι, γι αυτό οι διαπραγματεύσεις δεν τρέχουν και οι προσπάθειες στα εσωτερικά μέτωπα ατονούν.Ακατάλληλοι για τις εθνικές ανάγκες αλλά πρωτομάστορες για τα κομματικά ή άλλα συμφέροντά τους. Τρία τρανταχτά παραδείγματα. Ο κ. Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στις τρεις τελευταίες δηλώσεις του αναφέρεται σε εσωκομματικά θέματα ή στο ότι εφαρμόζει μια πολιτική την οποία δεν θεωρεί ωφέλιμη!!! (sic) για τη χώρα. Αναρωτιέμαι κι εγώ πως παρόλα αυτά παραμένει υπουργός, όταν κατά δήλωση και συνείδηση βλάπτει τη χώρα; Σχιζοφρένεια. Ο κ. Βορίδης υπουργός νεόκοπος. Στο υπουργείο του η εφεδρεία εξαφανίζεται σε ομιχλώδεις διαδικασίες, στα δε ταξί ανακαλύπτει την απάτη των πληθυσμιακών κριτηρίων. Λες και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων αφορά την Πάνω Παναγιά

garontas…

&...

και την κάτω Ραχούλα και όχι τα δύσμοιρα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Πιστός, φαιός συντεχνιάρχης, αντιπολιτεύεται σαν υπουργός την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Μουρμούρας υπουργός «υπηρεσιακός». Στη Βουλή τονίζει πως η πολιτική που ακολουθείται αλλά και αυτή που δεσμευτικά, λόγω αποφάσεων 27ης Οκτωβρίου θα ακολουθηθεί, είναι λανθασμένη και ατελέσφορη. Δηλώνει ότι , όπως και να πάνε οι διαπραγματεύσεις, η ύφεση θα διαλύσει κάθε σχέδιο ανάκαμψης. Τι προτείνει; Εκλογές για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός!! Αυτοί οι τρεις χαρακτηριστικοί υπηρέτες των κομματικών γραμμών, ή των μωροφιλόδοξων εσωκομματικών τους σχεδιασμών δεν είναι υπουργοί της κυβέρνησης. Αυτοί και πολλοί άλλοι. Έχουν άλλους στόχους και άλλες προοπτικές να υπηρετήσουν, αλλά όχι την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Αν δεν φύγουν, αν ο κ. Παπαδήμος δεν φτιάξει κυβέρνηση με δεκαπέντε υπουργούς που να θέλουν να δουλέψουν για τον στόχο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, δηλαδή για τον τόπο, όχι για τον εαυτό ή τα κόμματά τους, τότε και αυτό το πείραμα θα αποτύχει. Κυβέρνηση χωρίς υπουργούς δεν γίνεται, είναι σαν ομάδα με προπονητή αλλά χωρίς παίκτες.

Το Πολεμικό Μουσείο έφτιαξε χειροβομβίδες-χριστουγεννιάτικα στολίδια Η κρίση οδηγεί και τα ιδρύματα πολιτισμού σε μάλλον... απολίτιστες επιλογές για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το Στρατιωτικό Μουσείο της Σουηδίας (Armémuseum) αποφάσισε να πρωτοτυπήσει φέτος, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει κεφάλαια για τις ανάγκες του και για αγαθοεργίες που σχετίζονται με το αντικείμενό του. Ετσι, στο κατάστημα με τα αναμνηστικά του λάνσαρε φέτος και χριστουγεννιάτικα στολίδια. Και όχι κοινότυπα, αλλά σε σχήμα επιθετικής χειροβομβίδας. «Απλώς πιστεύω ότι είναι κακόγουστο, ειδικά εάν αναζητάς χρήματα για κοινωφελή σκοπό. Πρόκειται για ένα μουσείο που γεμίζει παιδιά και θα είναι μάλλον δύσκολο να τους εξηγήσει κανείς γιατί κρέμονται χειροβομβίδες από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο», σχολίασε επισκέπτρια του μουσείου στο κανάλι του SVT. «Μπορεί να είναι Μουσείο Στρατού, αλλά θα έπρεπε παρά ταύτα να προωθεί μία οπτική κατά του πολέμου».

http://kafeneio-gr.blogspot.com

Και λίγο περίεργα

Π

αράξενα

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟ ΛΕΣ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ!

«Για όνομα του θεού, πώς τους ήρθε αυτή η ηλίθια ιδέα, είναι άρρωστο, ντροπή!», διαμαρτυρήθηκε μία άλλη. Η επικεφαλής του Μουσείου από την άλλη, δεν φαίνεται να πτοείται. «Μία διακόσμηση σαν κι αυτή στο δέντρο θα κάνει πολλούς ανθρώπους να αντιληφθούν πόσο καλά είναι τα πράγματα στη Σουηδία και ότι αλλού είναι πολύ χειρότερα», υποστήριξε η Ελενα Μάρτινσον στην εφημερίδα Expressen. Μπορεί να προκαλέσει μία εξαιρετική συζήτηση την περίοδο των εορτών. Η διεύθυνση του μουσείου ζητά με την καμπάνια της από τους επισκέπτες να στηρίξουν την οργάνωση Χριστιανική Βοήθεια και το έργο της για την ειρήνη και την αντιμετώπιση της φτώχειας «αγοράζοντας χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ που θυμίζουν ότι υπάρχουν και πιο άτυχοι από εμάς αυτές τις γιορτές». Μάλλον εννοεί αυτούς που σκοτώνουν και τραυματίζουν οι χειροβομβίδες, μεταξύ άλλων.

15

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

γέλιο...

Ανέκδοτο: Τα μήλα των εσπερίδων Ένας επιθεωρητής πηγαίνει στο σχολείο μπαίνει στην τάξη και ρωτάει τα παιδιά. -Ποιος έκλεψε τα μήλα των Εσπερίδων; -Όχι εμείς απαντούν τα παιδιά. Τότε ο δάσκαλος των παιδιών λέει: -Κύριε επιθεωρητή δεν γίνονται τέτοια πράγματα στο σχολείο μας. Απογοητευμένος ο επιθεωρητής φεύγει και στέλνει ένα γράμμα στο Υπουργείο Παιδείας. -Επισκέφθηκα το καλύτερο σχολείο της χώρας και στην ερώτηση μου ποιος έκλεψε τα μήλα των εσπερίδων δεν ήξερε κανένα παιδί να μου απαντήσει και το χειρότερο δεν ήξερε ούτε και ο δάσκαλος τους. Και το Υπουργείο Παιδείας του απαντά. -Κύριε επιθεωρητή εσείς να κοιτάζετε την δουλειά σας. Αυτή είναι υπόθεση της αστυνομίας.


ΤΥΠΟΣ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη πολύ πριν ο στόχος επιτευχθεί κι ενώ μόλις τώρα ξεκινούν οι σχετικές διαδικασίες, περί άλλα τυρβάζουν οι συνεργασθέντες για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι νεοδημοκράτες ξημεροβραδιάζονται με την έγνοια αν και πότε θα γίνουν εκλογές, με την ελπίδα ότι το δημοσκοπικό «20 και κάτι» τους θα διπλασιαστεί στην κάλπη και θα τους εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ως πρώτη προτεραιότητά τους την αναμέτρηση για την αρχηγία, αδιαφορώντας για το γεγονός πως η συμμετοχή στη σχετική εκλογική διαδικασία θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα επιεικώς απογοητευτική και αποδεικτική της κατάντιας του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Οσο για τον Καρατζαφέρη, τα έχουμε ξαναπεί: ούτε κι ο ίδιος δεν ξέρει τη μια μέρα τι στάση θα κρατήσει την επομένη. Και δυστυχώς τα τραγελαφικά δεν σταματούν εδώ. Από κοντά ακολουθούν και κάποια μέσα ενημέρωσης που ζητούν τα ρέστα από τον Παπαδήμο για την τρέλα που πωλούν κάποιοι υπουργοί του και την ανευθυνότητα που επιδεικνύουν τα κόμματά τους. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει πως ο Παπαδήμος δεν ανέλαβε παιδονόμος κακομαθημένων νεαρών, αλλά πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης την οποία αποτελούν έμπειροι πολιτικοί, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, οφείλουν να γνωρίζουν τι διακυβεύεται και τι οφείλουν να κάνουν. Με δεδομένα όλα αυτά, μόνο ένας Θεός μπορεί να ξέρει τι μας περιμένει. Ο,τι είναι να κάνει, θα το κάνει ο Παπαδήμος με το κύρος του στην Ευρώπη και τις γνωριμίες του. Οι άλλοι είναι καθηλωμένοι στον μικρόκοσμο των προσωπικών και κομματικών τους φιλοδοξιών. Και μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ικανοί για κάτι περισσότερο. Το αντίθετο μάλιστα. Μόνο για χειρότερα είναι ικανοί. Και τέτοια πρέπει να περιμένουμε. Σίγουρα ένας ανασχηματισμός θα βελτίωνε κάπως την κατάσταση. Αλλά μόνο σ’ επίπεδο προσώπων. Οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν ν’ αφοσιωθούν απερίσπαστοι στα προεκλογικά τους. Τον Σαμαρά, όμως, και τους συμβούλους του ποιος θα τους πείσει ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι μια ομελέτα που χρειάζεται να σπάσουν αβγά για να γίνει και δεν αρκούν αερολογίες σαν αυτές που πλασάρει η κομματική του προπαγάνδα;

Η γελοιογραφία της ημέρας

Από τη στήλη με τίτλο «Ανάλυση στα γεγονότα»

Στα γονίδια η αποτυχία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με μπλε και μαύρους κόκκους. Με αυτό τον εύστοχο τίτλο, σχεδόν σαράντα μέρες πριν (12/11/2011), η «Ε» περιέγραψε τη συστράτευση όλων των μνημονιακών δυνάμεων υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Η τρικομματική κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο, είναι ουσιαστικά η προηγούμενη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με την προσθήκη στελεχών της Ν.Δ. και βουλευτών του ΛΑΟΣ, ορισμένοι εκ των οποίων είναι γνωστοί για το ακροδεξιό παρελθόν τους, έλεγε μεταξύ άλλων στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα. Το να μιλήσει κανείς για δικαίωση θα είναι σαν να κλέβει εκκλησία... Ουδείς νοήμων Ελληνας θα περίμενε από μια τέτοια κυβέρνηση να πετύχει. Επί δύο χρόνια, υπό τη σοφή καθοδήγηση του Γιώργου, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, τη μια κωλοτούμπα μετά την άλλη, έπαιρνε τη μια εγκληματική απόφαση μετά την άλλη... Τι θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την πολιτική; Πολλοί πίστεψαν ότι το πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου ήταν αρκετό. Τώρα, σαράντα μέρες μετά, που το καράβι τρίζει και μπάζει νερά, που ο κακός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, ξαφνικά σαν όλοι να βιάζονται να κλείσει αυτή η παρένθεση. Η αλήθεια είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την πολιτική και τη γραμμή της προηγούμενης. Δεν κάνει τίποτα και όταν προσπαθεί να κάνει κάτι, το κάνει λάθος. Αλαλούμ, ασυνεννοησία και οι προσωπικές πολιτικές κυριαρχούν και σε αυτό το συνονθύλευμα που κάποιοι το βάφτισαν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Θυμηθείτε ότι το μόνο που θα μείνει στο τέλος θα είναι οι πανηγυρισμοί στα δελτία των οκτώ. Αλλά αυτοί πανηγύριζαν και όταν εξελέγη ο Γιώργος το 2009, χειροκροτούσαν και όταν μας έβαζε στο ΔΝΤ, ζητωκραύγαζαν και στο πρώτο Μνημόνιο, υπερθεμάτιζαν και στο Μεσοπρόθεσμο... Η κυβέρνηση για την οποία τόσο μελάνι σπαταλήθηκε και τόσος τηλεοπτικός χρόνος ξοδεύτηκε, η κυβέρνηση που με τόσο κόπο εγκαθίδρυσαν μεγαλοεκδότες και τραπεζίτες παραπαίει... Το αστείο είναι πως αυτή η, ουσιαστικά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που προέκυψε από τα προβλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, υπονομεύεται από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τα οποία όμως κατέχουν σημαντικούς θώκους στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή όπως θέλετε πείτε την, του ΠΑΣΟΚ... Του ΠΑΣΟΚου το κάγκελο δηλαδή.(…) Παρένθεση. Τα βράδια εκείνα που παιζόταν η οπερέτα στο Μέγαρο για το αν θα φύγει ή θα μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου και για το ποιος θα είναι ή δεν θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, φίλος, ο οποίος παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν την όλη διαδικασία, μου είχε πει πως στο τέλος οι ΠΑΣΟΚοι θα στραφούν κατά του Μνημονίου, της τρόικας και του ΔΝΤ και θα υψώσουν τα λάβαρα κατά των πολιτικών που οι ίδιοι προηγουμένως έχουν επιλέξει. Τότε γέλαγα και έλεγα στο φίλο μου ότι αυτά δεν γίνονται ούτε στη Ζιμπάμπουε. Ελα όμως που... Κλείνει η παρένθεση.

Από τη στήλη με τίτλο «Απόψεις»

Ο καθένας με την τρέλα του Πριν από περίπου έναν μήνα ήταν που ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ συμφώνησαν ν’ αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας στον Λ. Παπαδήμο γιατί έκριναν πως ήταν ο καταλληλότερος να διασφαλίσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αλλά

Από τη στήλη με τίτλο «Γνώμες»

Κυβέρνηση προεκλογικής συνεργασίας Την περασμένη εβδομάδα έγραφα ότι η εργασιακή εφεδρεία οδεύει προς αποτυχία. Ξεκινήσαμε με στόχο να περάσουν στο καθεστώς εφεδρείας 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Τώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ως καθ’ ύλην αρμόδιος συγκεντρώνει τα στοιχεία -αλλά ασφαλώς δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος, όπως ορισμένοι εκ των συναδέλφων του θα ήθελαν να πιστέψουμε-, επιβεβαιώνει ότι, αν πιάσουμε τις 10.000, θα είναι καλά για φέτος. Οι υπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, ζητούν «εξαιρέσεις» για τους τομείς αρμοδιότητάς τους και πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος της ημέρας η εργασιακή εφεδρεία θα εξελιχτεί σε πολύ κακόγουστο αστείο. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Αλλά υπάρχει και το κακό -το

16

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Από το Έθνος πολύ κακό: καθώς η τρόικα ακούει «βερεσέ» τις δικαιολογίες, όσο θα πλησιάζουμε στο χρονικό ορόσημο της 7ης δόσης, στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι σίγουρο ότι θα πιέζει όλο και περισσότερο. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, ο Δημήτρης Ρέππας διατύπωσε για πρώτη φορά το επιχείρημα ότι, αντί να βάλουμε μπροστά την εργασιακή εφεδρεία, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων διά των συνταξιοδοτήσεων που αυξάνονται σταθερά, υπό το φόβο των περικοπών σε συντάξεις και εφάπαξ. Αν πιάσει το κόλπο, έχει καλώς. Αν αποτύχει, όμως, τότε ο χρόνος θα έχει χαθεί και η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να «πάρει κεφάλια», με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει απολύσεις αντί της εφεδρείας και κλείσιμο οργανισμών ή υπηρεσιών, χωρίς καμία δυνατότητα αξιολόγησης ή πρόβλεψης κοινωνικών κριτηρίων.

Από τη στήλη «Καλά τώρα!...»

Οι μέσα... έξω Συμμορίες, τοκογλύφοι, εκβιαστές έξω. Εδώ και πολλά χρόνια δεν απορώ. Είναι έξω επειδή πίσω τους είναι πάντα κάποιοι ισχυροί. Είτε πολιτικοί, είτε κληρικοί, είτε μεγαλοεπιχειρηματίες. Ακόμα και όταν συλληφθούν μέλη συμμοριών, μετά από λίγο καιρό, με τη βοήθεια μεγαλοδικηγόρων –ποιοι τους πληρώνουν αλήθεια- επιστρέφουν. Τρομοκρατούν. Αυτούς που πίστεψαν ότι «καθάρισε» το τοπίο, αυτούς που τόλμησαν να πουν «επιτέλους». Κυκλοφορούν ανάμεσά μας, επιδεικτικά, κουνούν το δάχτυλο, κάνουν τσαμπουκάδες. Η Αστυνομία; Ρωτήστε τον προστάτη του πολίτη. Τι να κάνει κι αυτός. Το πρωί προστάτης του πολίτη, τα βράδια προστάτης του κακοποιού. Δεν τον κατηγορώ, δεν ευθύνεται, μια θεσούλα έχει και καμώνεται τάχα. Εδώ ένα κοτετσόσυρμα δεν κατάφερε να βάλει. Το σύστημα είνα ισχυρό, δεν πατιέται ούτε με παπούτσι, ούτε με Παπουτσή. Εχω πλέον πεισθεί, ότι όλοι αυτοί είναι έξω, επειδή κάποιοι, αρκετοί πολιτικοί, νοιώθουν συνάδελφοί τους. Δεν κλείνεις μέσα, τον δεύτερό σου εαυτό. Από την άλλη, το κράτος νομοθετεί. Αδειάζει φυλακές. Οταν ο κακοποιός βγαίνει λόγω έλλειψης κελιού, κακοποιός είναι δεν είναι ηλίθιος. Θα ξανακλέψει. Θα ξανασκοτώσει. Κι αν τον πιάσουν, θα ξαναβγεί. Μια χαρά δουλεύει το σύστημα. Η εγκληματικότητα καλά κρατεί. Τα κλοπιμαία φεύγουν εκτός Ελλάδος, τρώνε πίνουν τσάμπα στη φυλακή, βγαίνουν, συνεχίζουν.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝepikera@otenet.gr

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

e-mail:doctorpetros@gmail.com

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ

l

Δέχεται με ραντεβού

Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος 3 Αλλεργική ρινίτιδα 3 Αλλεργικό βρογχικό άσθμα 3 Τροφική και Φαρμακευτική αλλεργία 3 Ατοπικό έκζεμα 3 Δερματίτιδα εξ επαφής 3 Αλλεργία σε σφήκα/μέλισσα

l

email: mpsomiadou@gmail.com

Φανή Πατρίκη Ειδική Ψυχίατρος

- ΟΓΑ - Στρατιωτικών - Τμήμα Συγκοινωνιών Βενιζέλου 26, 3ος όροφος Βέροια

Αντώνιος Π. Τσιτλακίδης

Ειδικός Παθολόγος MSc

Ψυχολόγος

Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου l

Σύμβαση: Δημόσιο,

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com

MSc Kλινικής Ψυχολογίας

Universita degli Studi di Parma - Italia l l

Συμβουλευτική ενηλίκων, εφήβων, παιδιών Συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού

Δέχεται με ραντεβού

Μ. Αλεξάνδρου 27 (2ος όρ.), Βέροια Τηλ: 2331063155 - Κιν. 6946936704 e-mail: anttsit@gmail.com

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Θ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Παιδίατρος l

Δέχεται με και χωρίς

ραντεβού

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ 9:00 - 13:00 π.μ., 17:30 - 20:30 μ.μ.

ώρες: 9:30 - 2:00 μ.μ. & 5:30 - 9:00 μ.μ.

e-mail: fanipatriki@yahoo.gr

- Δημόσιο - ΤΥΔΚΥ

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης

Δέχεται: από Δευτέρα - Παρασκευή

Τηλ: 2331503022 - 6972251959

Σύμβαση με:

Τηλ: 2331300212 - 6975858211 e-mail: dr.george.lafazanis@gmail.com

Επισκέψεις κατ’οίκον

Μαλακούση 10 1ος όροφ. (πλ. Αγ. Αντωνίου)

Δέχεται ασφαλισμένους ΙΚΑ

Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

Σύμβαση με: ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ

Κατόπιν ραντεβού

l

Τηλ. Για ραντεβού: 23310 76061

Τ. Ιατρός Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθηνών l

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Σύμβαση ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τμήμα Συγκοινωνιών Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αριστοτέλους 2 (Βενιζέλου γωνία) Βέροια - 3ος όροφος

Τηλ & Fax: 2331071740 - Κιν. 6932707255 e-mail: vivi_veria@yahoo.gr

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

Φαρμακεία

Ημέρα Από-Έως Φαρμακείο Τρίτη 21:00-01:00 + διαν. ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 20) Τρίτη 13:30-17:30 ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 6 (πλατεία αστικών, δίπλα στα ΚΤΕΛ Τετάρτη 14:30-20:30 ΦΟΥΚΑΛΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 65 ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Τετάρτη 14:30-20:30 ΒΕΧΤΣΑΛΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΕΜΜ. ΠΑΠΑ 19 ΚΑΙ ΜΟΡΑΒΑ (έναντι ΙΚΑ) Τετάρτη 19:00-01:00 + διαν. ΦΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ 3 (απέναντι από μάρκετ Γαλαξίας)

www.epikeranews.gr

17

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1915: γεννιέται η διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ, το «σπουργιτάκι» του γαλλικού τραγουδιού.

1941: οι Ιάπωνες αποβιβάζονται στο Χονγκ Κονγκ και συγκρούονται με τους Βρετανούς.

1915: πεθαίνει ο Άλβις Αλτσχάιμερ, ο Γερμανός νευρολόγος, που έδωσε το όνομά του στη γνωστή νόσο.

1942: οι Βρετανοί προωθούνται 40 μίλια στο έδαφος της Βιρμανίας, εκδιώκοντας τους Ιάπωνες από την αποικία.

1917: διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του NHL (χόκεϊ,) που παίζεται σε τεχνητό πάγο στο Τορόντο.

1950: ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν τοποθετεί τον στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ.

1979: το θέμα των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών επικρατεί σε όλες σχεδόν τις αθηναϊκές εφημερίδες.

1951: υπογράφεται συνθήκη φιλίας μεταξύ Ομάν και Βρετανίας, κατά την οποία αναγνωρίζεται η πλήρης ανεξαρτησία του σουλτανάτου.

1980: με ταυτόχρονες εκρήξεις εμπρηστικών βομβών, καταστρέφονται στην Αθήνα τα πολυκαταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος».

1961: ινδικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την πορτογαλική αποικία Γκόα.

1984: η Βρετανία συμφωνεί να «επιστρέψει» στην Κίνα το Χονγκ Κονγκ, μετά από 99 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.

1919: στις ΗΠΑ, οι σοσιαλίστριες αποκηρύττουν την κίνηση για την απόκτηση δικαιώματος ψήφου των γυναικών ως μικροαστική. 1923: ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Β΄ και η βασίλισσα Ελισάβετ αναχωρούν από τον Πειραιά για την Κονστάντζα της Ιταλίας, μετά την εξορία τους, που αποφάσισε η κυβέρνηση του Στυλιανού Γονατά, κατόπιν πιεστικού διαβήματος του Στρατιωτικού Συνδέσμου. 1929: η Βρετανία θεσπίζει ημερήσιο ωράριο εργασίας 7,5 ωρών για τους ανθρακωρύχους.

τα

1971: κάνει πρεμιέρα το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Πρόκειται για μία ανατρεπτική ταινία η οποία κρίθηκε ακατάλληλη εξαιτίας των σκηνών έντονης βίας. 1972: μετά την πιο μακρόχρονη απο-

στολή στη Σελήνη, το διαστημόπλοιο «Apollo17» προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι η τελευταία αμερικανική αποστολή στο φεγγάρι. 1977: οι Cleveland Cavaliers αποσύρουν την φανέλα του Nate Thumond με το Νο 42.

1989: στρατεύματα περιπολούν στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, μετά τα αιματηρά επεισόδια στην Τιμισοάρα μεταξύ στρατού-αστυνομίας και διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση του Νικολάε Τσαουσέσκου.

1990: ορκίζεται στο Δημαρχείο της Αθήνας ο νέος δήμαρχος Αντώνης Τρίτσης και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. 1991: ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν καταργεί το σοβιετικό ΥΠΕΞ, του οποίου ηγείτο ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε. 1991: τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας απονέμονται, μεταξύ άλλων, στην Ελένη Βακαλό, στον Κώστα Καλατζή και τον Βαγγέλη Αθανασόπουλο. 1992: κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο ΥΠΕΘΟ Στέφανος Μάνος απορρίπτει την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη για ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής. 1992: ο Ερίκ Καντονά σημειώνει το πρώτο του γκολ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 1-1 με την Τσέλσι. 1998: απαγγέλλονται κατηγορίες στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, επειδή ψευδομαρτύρησε, ενώ είχε ορκιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

μιλούν Κριος

Κατάλληλη είναι η σημερινή ημέρα για να κάνετε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας Σχέδια για το μέλλον θα ευνοηθούν *Ρυθμίστε με προσοχή κάποιες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με την οικογένεια σας *Μην σκαλίσετε καταστάσεις του παρελθόντος

Λεων

Καλά θα κάνετε να προσέξετε λίγο καλύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αγαπημένα σας πρόσωπα *Προβλήματα από το παρελθόν θα σας αναστατώσουν *Βρείτε χρόνο για να κάνετε πράγματα που θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα *Μην αφήσετε εξωγενείς παράγοντες να σας επηρεάσουν

Τοξοτης

Καλά θα κάνετε να ακολουθήσατε ένα πρόγραμμα σε ο,τι και αν κάνετε μέσα στην ημέρα γιατί είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα *Συζητήσεις με κοντινά σας πρόσωπα θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας *Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε αλλαγές

Ταυροσ

Καλά θα κάνετε να προσέξετε τη σημερινή ημέρα τις αποφάσεις που θα πάρετε *Αποφύγετε να πάρετε βιαστικές αποφάσεις για να μην οδηγηθείτε σε λάθη *Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια σας καλά θα κάνετε να τα προσέξετε *Σταθείτε στους δικούς σας ανθρώπους

Παρθενος

Καλά θα κάνετε κάποια πράγματα να τα δείτε από διαφορετική σκοπιά όσον αφορά μελλοντικά σας σχέδια *Νέα ξεκινήματα θα σας χαροποιήσουν *Προσπαθήστε να βάλετε σε μια σειρά πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με το σπίτι σας *Μην φοβηθείτε να κάνετε ορισμένες αλλαγές

Αιγοκερως

Τη σημερινή ημέρα θα χρειαστεί να προσέξετε κάποια πράγματα *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να επιβαρύνουν τον οργανισμό σας, φίλοι μου *Προσπαθήστε να μετριάσετε το άγχος σας και να κάνετε πράγματα τα οποία θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα συναισθήματα

18

ΔΙΔΥΜΟΙ

Πολλά θα είναι τα ζητήματα που θα σας απασχολήσουν μέσα στην ημέρα με αποτέλεσμα να νιώσετε έντονο εκνευρισμό *Προσέξτε πολύ τις κινήσεις σας *Βρείτε χρόνο για να κάνετε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε καταστάσεις που σας δυσκόλευαν *Κινηθείτε δυναμικά

Ζυγος

Τα άστρα θα σας βοηθήσουν να κάνετε αλλαγές που θα βελτιώσουν σημαντικά τη καθημερινότητα σας *Σχέδια για τι μέλλον θα σας χαροποιήσουν *Καταστάσεις που μπορεί να σας δυσκόλευαν στο παρελθόν καλά θα κάνετε να τα αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα μαζί με τους δικούς σας ανθρώπους

Υδροχοος

Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές για να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας *Σχέδια που κάνετε καιρό μοιραστείτε τα με τους δικούς σας *Φροντίστε να μην κάνετε πράγματα τα οποία θα σας δημιουργήσουν νευρικότητα *Βρείτε χρόνο για να κάνετε αλλαγές που θα σας τονώσουν

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με προσωπικές σας υποθέσεις καλά θα κάνετε να τις προσέξετε *Μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις αν δεν είστε σίγουροι *Προσπαθήστε να μετριάσετε το άγχος σας για πράγματα που δεν είναι σημαντικά *Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, φίλοι μου

Σκορπιος

Θα χρειαστεί να πάρετε μερικές αποφάσεις προκειμένου να μπορέσετε να βελτιώσετε την καθημερινότητα σας *Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε αλλαγές *Συζητήσεις με κοντινά σας πρόσωπα θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα συναισθήματα *Μην φοβηθείτε να κάνετε αλλαγές

ΙΧΘΕΙΣ

Καλά θα κάνετε να μιλήσετε με αγαπημένα σας πρόσωπα για πράγματα που έχουν να κάνουν με αγαπημένα σας πρόσωπα *Μην πιέσετε καλύτερα καταστάσεις *Φροντίστε να μιλήσετε με αγαπημένα σας πρόσωπα για πράγματα που έχουν να κάνουν με το σπίτι σας *Περάστε ξέγνοιαστα


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ Ενοικιαζεται Διαμέρισμα στο κέντρο 70 τ.μ., επιπλωμένο, ανακαινισμένο, 2Δ, Σαλοκουζίνα, μπάνιο. Ηλιακός, air-condition, τζάκι. Τιμή: 250 Ευρώ. Τηλ. 6977647876 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204

στο δρόμο προς το Νοσοκομείο.Τηλ: 2331029457, 27406 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια).Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Πλατεία Ωρολογίου 45 τ.μ Ανακαινισμένη, τιμή προσιτή. Τηλ: 6975900184 κυρ. Κατερίνα

Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995

Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765

Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ. οικίας.2331024091

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 50 τμ 1 Δ,Σ,Κ,WC, με αυτόνομη θέρμανση αέριο, περιοχή Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Πληρ. τηλ. 6945293775 Ενοικιάζεται μονοκατοικία 100 τ.μ. και 100 τ.μ. αποθήκη. Mε αυλή και κήπο σε χαμηλή τιμή. Στον Περιφερειακό έναντι μάρκετ METRO. Πληροφορίες απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακο. Κυρία Σοφία. Τηλ: 6987028122 (what’s up) 2310601916 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ. περιοχή Πασακιόσκι 2Δ, Σαλοτραπεζαρία, μπάνιο, parking. Ανακαινισμένο, οικονομ. ενοίκιο, θέρμανση με ωρομετρητή. Τηλ: 6981646898. Κυρ. Μαρία ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γωνιακό διαμέρισμα στη Βέροια επί της Οδού Ολύμπου αριθ. 2, δεύτερος όροφος, πάνω από 70 τ.μ/ ΣΚ2Δ, ατομικό καλοριφέρ. Τιμή 200 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6943671469

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα καινούργια, επιπλωμένη, ένα δωμάτιο, WC, κουζίνα 28 τ.μ. με θέα σε πάρκο, περιοχή Μπότσαρη Θεσ/νίκης. Κατάλληλο για φοιτητές ή ειδικευμένο γιατρό. Πληροφορίες στο τηλ. 6944 529650.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οροφοδιαμέρισμα, φρεσκοασπρισμένο, ηλιόλουστο και ευάερο με πανοραμική θέα. Βρίσκεται μέσα στην Έδεσσα (Πλατεία Γρανικού), 70 τ.μ., 3ος όροφος με αυτόνομη θέρμανση και ΧΩΡΙΣ κοινόχρηστα. Τιμή 200,00 €. Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 23810 27222, 698 9625905. *Κατάλληλο και για ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη - Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222.

Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. με πατάρι στην Αλεξάνδρεια στο κέντρο έναντι Κτελ. Σε πολύ καλή κατάσταση και οικονομικό ενοίκιο. Τηλ: 2331061174 Κιν: 6972986414 Κυρ. Λίτσα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ. 1ος όροφος, ατομική θέρμανση και Air-condition. Υπ. Σαλ. Κουζίνα, wc. Εξωτερικές πόρτες αλουμινίου. Στο κέντρο της Αλεξάνδρειας έναντι Κτελ. Τηλ: 6972153508 Κυρ. Γιώτα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα καινούργιο 100τ.μ. στην οδό Καλής Παναγιάς 12. Τιμή 250€. Τηλ. 23310-23765 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο Ρολόι. Τηλ: 2331070926,6946098247 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στην Καλλιθέα, καινούρια, θέρμανση με ορομετρητή. Τηλ:2331070926, 6946098247 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50,

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 80 τ.μ. στον Πρ. Ηλία. 1ος όροφος, διαμπερές, χωρίς πολλά κοινόχρηστα, Air-condition. 2 δωμάτια – σαλόνι – κουζίνα (καθημερινό). Τηλ: 6984535358, 2331065386 Ενοικιάζεται διαμέρισμα ρετιρέ με απεριόριστη θέα και σε πολύ καλή κατάσταση. 100 τ.μ, θέρμανση με ορομετρητή. Τηλ:2331070926, 6946098247 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 52 τ.μ. περιοχή Πασα κιοσκι. Οδός Προύσσης 25, 1ος όροφος, κεντρική θέρμανση. Τηλ: 6936522740

ζητουνται συνεργατεσ Από την εφημερίδα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247.

Επικαιρα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633

ΣΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Ενοικιάζεται στο Μακροχώρι διαμέρισμα 1ος όροφος επάνω στον κεντρικό δρόμο δίπλα στα παλιά ΚΕΠ. 100 τ.μ. ΣΚ2Δ ΜΠ Αποθήκη 250 ευρώ. Τηλ: 2331020531 6976968274

ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ζητούνται συνεργάτες l

Για το Τμήμα

Συνδρομητών & Διαφήμισης ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Μόνο γνώση στην ΠΩΛΗΣΗ και προϋπηρεσία στο χώρο. Τηλ. ολοήμερα καθημερινά: 6977372775

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος με άδεια φροντιστηρίου έτοιμος για λειτουργία στο κέντρο της πόλης. Τηλέφωνο επικοινωνίας :6988074096

19

Διαμέρισμα ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, Σ. 2Δ.Κ. ΜΠ, 1Ος όροφος για δύο φοιτητές/τριες ή εργαζόμενους, σε καλή κατάσταση και καλή τιμή. Οδός Μπαλταδώρου 3, περιοχή Βενιζέλου. Τηλ. 2310 820903- 23310 64643- 6982943869 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στο κέντρο 1ος όροφος 65 τ.μ.. Ανακαινισμένο με 2Δ, Σαλοκουζίνα, wc, χωλ. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ: 6977266490. Κυρ. Σοφία ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 35τ.μ κοντά στο Δημαρχείο. Έχει σαλοδωμάτιο, κουζίνα, χωλ, w.c .Λίγα κοινόχρηστα, τιμή προσιτή. Τηλ. 2331070853 & 6974297043 Ενοικιάζεται: Διαμέρισμα στο κέντρο, σε καλή κατάσταση, 60 τ.μ., με μπαλκόνια, 1 δωμάτιο, 1 σαλοτραπεζαρία, 1 κουζίνα, wc, σε πολύ καλή τιμή. Περιοχή πίσω από το Δημαρχείο. Κιν: 6974095988 Κυρ. Βέτα Ενοικιάζεται: Μικρό διαμέρισμα 2 δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο 55 τ.μ. Αυτόνομη θέρμανση με ωρομετρητή στην Μητροπόλεως (απέναντι από τον Βερόπουλο) στη Βέροια. Πληροφορίες τηλ. 2331060331, 6970665558, 6944670719, με πολύ οικονομικό ενοίκιο. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 450 τ.μ. στην κεντρική οδό της Μελίκης. Τηλ. 6979790757 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στον Προμηθέα, Τραπεζούντος 34, 2ος όροφος, 2 δωμ., σαλοκουζ., τουαλέτα και μπάνιο, φαρδιά βεράντα, αποθήκη στο υπόγειο. Ενοικιάζεται γραφείο (2 χώροι) Βεροής 1 (πλ. Ωρολογίου), 1ος όροφος. Κ. Κώστας 2331066909 - 6948751731 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ( 50 μ. μετά την Εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου - στον Κεντρικό δρόμο προς ΔΙΑΒΑΤΟ ) ΝΕΟΚΤΙΣΤΟ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Κατάστημα 75 τ.μ. που συνδέεται με ΑΣΑΝΣΕΡ μεταφοράς εμπορευμάτων με το ΥΠΟΓΕΙΟ περίπου 100 τ.μ.(προαύλιος χώρος για ΠΑΡΚΙΝΓΚ - Ηλεκτρικά Ρολλά Ασφαλείας - Έτοιμη Φωτεινή Επιγραφή στην Είσοδο ) τηλ. 2331073363 - 6974474691 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑι μικρό διαμέρισμα (στούντιο) στο κέντρο του Παρισιού για την περίοδο από 13 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου. Είναι πλήρως επιπλωμένο, διαθέτει Internet και δωρεάν

τηλεφωνική σύνδεση με 100 χώρες του κόσμου. Η τιμή για όλη την περίοδο είναι 800 Ε και για μια εβδομάδα 270 Ε. Πληρ. τηλ. 2351028346 ή 0033183961077 και 0033634302582 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470. ENOIKIAZETAI διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη (επί της Μαρτίου), 2 δωμάτια, σαλόνι, αποθήκη, WC. Πληροφορίες τηλ. 6944945165 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178. Ενοικιάζεται 170 τ.μ. μαγαζί με 180 τ.μ. υπόγειο και αυλή, καινούριο, άριστης κατασκευής, επάνω στην Αριστοτέλους. Κ. Αντώνης. Τηλ.: 6944833396

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ καντίνα πλήρης εξοπλισμένη, περασμένη ΚΤΕΟ και υγειονομικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6995845825 κ. Γιώργο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟ Πωλείται 120 τ.μ. στο κέντρο κοντά στη Μητρόπολη, με ατομική θέρμανση, σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς κοινόχρηστα, στον 4ο όροφο, διαμπερές, 2 υπνοδ/τια, 2 μπάνια, σαλοκουζ., σαλοτραπεζ., αποθηκευτικός χώρος. (Τιμή ευκαιριακό) Μόνο 70.000 ευρώ Τηλ.: 2331028644 Κιν,: 6976320394 Κα. Έφη


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217 Καθηγήτρια Φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6938473201 κ. Κική ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786. Καθηγήτρια με εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού σε πολύ χαμηλές τιμές. Πληροφορίες στο τηλ: 6973292661 Κάτοχος Proficiency (CEF C2) και με παρακολούθηση σεμιναρίων εκπαίδευσης καθηγητών παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Αγγλικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Άριστη επικοινωνία με τα παιδιά. Τιμές πολύ προσιτές. Τηλ: 6986002875 Ώρες επικοινωνίας: μετά τις 11 πμ Βοηθός λογιστή / υπάλληλος γραφείου με 4 ετή εμπειρία σε λογιστικές υπηρεσίες,πολύ καλή γνώ-

ση Η/Υ, κάτοχος διπλώματος, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ζητάει εργασία. Τηλ.6983149358 κ. Αλέξανδρος Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 Οδηγός με δίπλωμα Β,Γ και Ε κατηγορίας, με προϋπηρεσία στο χώρο, ζητά εργασία. Τηλ:2331028798, 6984594045 Κ. Σάκης Κυρία πωλήτρια με εμπειρία στο χώρο ζητά εργασία σε λαική αγορά, πρατήρια άρτου, φούρνους ή ζαχαροπλαστεία Τηλ: 2331028798, 6984594045 Κ. Ευγενία Καθηγήτρια, πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικών σε μαθητές όλων των επιπέδων. Παράλληλα μπορεί να αναλάβει την καθημερινή προετοιμασία των μαθητών δημοτικού σε όλα τα σχολικά τους μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ. Επικοινωνίας: 6979911364

Μαθηματικοσ με πτυχίο Braille παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές με τύφλωση. Τηλ. 6993273011

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αγορές- Πωλήσεις –Ενοικιάσεις -Αντιπαροχές-Ανακαινίσεις Βενιζέλου 16 Νάουσα Τηλ. 2332501376 Κιν. 6948948689 - 6944345646 www.daskalopoulos-realestate.gr E-mail: antonisdas@gmail.com

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ Κύριος τίμιος σοβαρός, μη καπνιστής, ελεύθερος, με πολυετή πείρα σε διανομέςπωλήσεις και EX-VANσε τρόφιμα κ.α., σε Αθήνα-επαρχία- νησιά. Δυνατότητα ταξιδιών και διαμονής παντού ζητεί εργασία. Είναι αυτοασφάλιστος. Τηλ. 6970954486 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. Κυρία Ελληνίδα αποκλειστική νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φροντίδα ηλικιωμένων με προϋπηρεσία στο χώρο (κάνει και ενέσεις). Ή πρωί ή βράδυ για φύλαξη. Κιν: 6937670106 Τηλ: 2331075093 Κυρ. Σοφία Ζευγάρι αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Τιμή λογική. Τηλ: 6944294123. Κυρ. Μαρία, όλη μέρα Καθηγήτρια φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνάσιου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. επικοινωνίας 6984063563 Τελειόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικού Ιωαννίνων παραδίδει μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ επικ: 6955540910. email: klio55349@yahoo.gr

καθηγήτρια πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνάσιου και λυκείου Κυρία αναλαμβάνει εργασία σε προσιτές τιμές. τηλ. επικοινωνίας 6973504555 κα επιδιόρθωσης ρούχων , με εμπειρία, μόνο απογευματινές ώρες. κ. Κική. Τηλ: Χριστίνα 6979691599 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικών Ζήτηση εργασίας Ζητώ του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα όλων των δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα επιπέδων. Τιμές προσιτές. Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες Τηλ. 6972021231 γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Καθηγήτρια Πληροφορικής παραδίδει Πτυχιούχος: Αγγλικής Φιλολογίας μαθήματα σε μαθητές του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα Λυκείου, ΕΠΑΛ, ESDL & μαθήματα σε παιδιά δημοτικού και Μαθηματικά ΓυμνασίουΓυμνασίου ή εργασία σε φροντιστήριο. Δημοτικού. Πληρ. Κιν: Τιμές προσιτές. Τηλ: 6949689191. Κυρ. 6944582057. Κυρ. Τασούλα. Χρύσα Όλη μέρα ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ κυρία με προϋπηρεσία στο χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων και της φύλαξης μικρών παιδιών, ζητά εργασία. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ: 6976665497 κ. Μιχαέλα. ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας, ζητά εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας Μαθηματικός απόφοιτη του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών, φυσικής και χημείας σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6978003217

16ης Οκτωβρίου 2 Βέροια Τηλ. 2331024624 - 73730 Fax: 2331076210

Φυσικός παραδίδει ιδαίτερα μαθήματα Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία σε μαθητές ΓυμνασίουΛυκείου. Τιμές προσιτές. Κιν: 6976859403. Κυρ. Θεόδωρος

20

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟ302 140τμ στον Μάντζαλο 0,8σδ τιμή 35.000 ΠΟ319 220τμ στον Μουσταφά 1,2σδ τιμή 80.000 ΠΟ328 120τμ προς Λαζαράσκα 0,8σδ τιμή 25.000 ΠΟ329 1100τμ επέκταση 0,8σδ τιμή 110.000 ΠΟ337 160τμ Μουσταφά 0,8σδ τιμή 30.000 ΠΟ360 550τμ στην επέκταση 1,6σδ τιμή 200.000 ή αντιπαροχή ΠΟ361 400τμ στο γήπεδο 0,5σδ τιμή 180.000 ΠΟ363 90τμ Αγία Παρασκευή γωνιακό 0,8σδ τιμή 20.000 ΠΟ365 290τμ Βρυσάκι 0,8σδ τιμή 40.000 ΠΟ656 300τμ Κουτσούφλιανη σε πλαγιά,θέα, άρτιο 32.000 ΠΟ390 640τμ επέκταση 0,8σδ τιμή 200.000 ΠΟ403 300τμ Βάλια 0,8σδ τιμή 45.000 ΧΩΡΑΦΟΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΧΟ335 8,500τμ Μηλίτσα απεριόριστη θέα ΠΧΟ340 3,311τμ Μπλάνα άρτιο ΠΧΟ356 4,000τμ Χώρας Νερό άρτιο θέα ΠΧΟ357 5,000τμ στον δρόμο Κοπανού 36μ πρόσοψη ΠΧΟ367 10,000τμ χέρσο περιοχή Στενημάχου ΠΧΟ381 4,000τμ Κουλούκι πάνω στον δρόμο ΠΧΟ382 4,000τμ Χώρας Νερό θέαρεύμα-νερό ΠΧΟ404 1,000τμ πάνω στον δρόμο γέφυρα Καστανιώτη ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΓΡΩΝ ΠΑ343 9,000τμ με μηλιές προς Αρκοχώρι ΠΑ344 4,000τμ περιοχή Στενημάχου ΠΑ347 4,000τμ ροδάκινα Τζουμέλα ΠΑ350 4,000τμ + 4,000στρ Χοντροσούγκλα ΠΑ355 4,000τμ περιοχή Στενημάχου ΠΑ373 10,000τμ Χαριέσσα, παλμέτα, 3 ποικιλίες, μπεκάκια, 110μ πρόσοψη ΠΑ391 7,000τμ στο Εφτάμιση ΠΑ417 4,00τμ δρόμος προς Κουκούλι κεράσια-μήλα ΠΑ423 20,000τμ ροδάκινα Μονόσπιτα ΠΑ429 5,000τμ προς Στενήμαχο ΠΑ484 22,000τμ χέρσο Τσιφλίκι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΔ306 110τμ ατομική 2δ,Σ/Κ, μπάνιο, ατομική Παναγία ΠΔ323 75 τμ ατομική, ανακαινισμένο, 3ος , 2Δ, Σ/Κ, μπάνιο Μαντρί ΠΔ324 75τμ +σοφίτα+ αέρας, 2ος, Κέντρο ΠΔ331 100τμ 1ος , 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο ,WC, κλειστό γκαράζ, απεριόριστη θέα, ατομική, Άγ.Θεολόγος ΠΔ372 115τμ, 1ος, 3Δ, Σ/Κ, μπάνιο, διαμπερές, πάρκινγ, ατομική, Κέντρο ΠΔ378 95τμ, 2ος, 2Δ, Σ/Κ, μπάνιο ατομική, ανακαινισμένο, Γεννηματά ΠΔ394 70τμ 5ος, ασανσέρ, ατομική, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο, Παναγούλη ΠΔ406 90τμ, 3ος, ασανσέρ, ατομική, κλιματισμός, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο, Μακεδο-

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

νίας ΠΔ411 65τμ, 1ος, καινούριο, ατομική, 1Δ, Σ/Κ, μπάνιο,Υπαπαντή ΠΔ442 85τμ 2ος, ατομική, ηλιακός, αποθήκη, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο Μπουρδάνου ΠΔ451 75τμ, 3ος, ατομική, ηλιόθερμο, τέντες,ανακαινισμένο, 1Δ,Σ/Κ, μπάνιο ΠΔ460 128τμ 1ος, ατομική ,ασανσέρ, 3Δ,Σ/Κ ,μπάνιο , Γήπεδο ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΜΟ311 240τμ σε 2 επίπεδα , σε οικόπεδο 440τμ, Βάλια ΠΜΟ330 180τμ σε 2 επίπεδα, πολυτελείας στο Αρκοχώρι ΠΜΟ376 96τμ στην Λουντέμη ΠΜΟ385 100τμ, γωνιακή, Ευαγγελίστρια ΠΜΟ395 220τμ, σε 2 επίπεδα, Βύρωνος ΠΜΟ400 80τμ, παλιά , Μάντζαλος ΠΜΟ415 220τμ, στα μπετά σε 2 επίπεδα, Χαιδευτού ΠΜΟ425 100τμ,, σε 1στρέμμα, στα Λευκάδια ΠΜΟ452 75τμ και σοφίτα 35τμ, Γεννηματά ΠΜΟ461 120τμ σε 2 επίπεδα, υπό ανέγερση ,Βάλια ΠΜΟ529 95τμ ανακαισμένη Εργατικό Κέντρο ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ Διαμέρισμα 100τμ, 1ος, ατομική , Κέντρο Διαμέρισμα 90τμ, 2ος, ατομική, 5ο δημοτικό Οροφοδιαμέρισμα 84τμ, 2ος, ατομική, Κέντρο Γκαρσονιέρα 60τμ, 1ος, Πάνω Εργατικές Διαμέρισμα 80τμ, ισόγειο, ατομική, Θεμελή Διαμέρισμα 110τμ, διαμπερές, ατομική, 3ος, Θεμελή Διαμέρισμα 90τμ, Γήπεδο Διαμέρισμα 3ος, 85τμ, κεντρική, Αρ. Κοκκίνου Γκαρσονιέρα 70τμ, 1ος, Παναγία Διαμέρισμα 90τμ ,3ος, διαμπερές, κεντρική, πάρκινγ, Πάνω Εργατικές Διαμέρισμα 90τμ, ισόγειο, ατομική, Καραϊσκάκη Διαμέρισμα 80τμ, ανακαινισμένο, ατομική, τζάκι, ντουλάπες, 2ος, Τρικολάν Διαμέρισμα 78τμ, επιπλωμένο, ατομική, 2ος, Βάρναλη Στούντιο, επιπλωμένο, ατομική Πουλιάνα Διαμέρισμα 100τμ, 2ος, ατομική Αριστοτέλους Γκαρσονιέρα 50τμ,1ος, 5ετίας, Μπατάνια Διαμέρισμα επιπλωμένο 90τμ, 2ος, ατομική, Κέντρο Γκαρσονιέρα 40τμ, 3ος, ατομική, ανακαινισμένη, Θεμελή Διαμέρισμα, επιπλωμένο, 1ος, ατομική Κέντρο Διαμέρισμα 90τμ, διαμπερές, ανακαινισμένο, ατομική, τζάκι, κλιματισμός,2ος, Κέντρο Κατάστημα 65τμ, ισόγειο Βενιζέλου Κατάστημα 140τμ, ισόγειο Β. Φιλίππου

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΚΑΜΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ.


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

Ενοικιάζεται μαγαζί επί της Μητροπόλεως πρώην Vodafone. Ενοικιάζεται 1ος και 2ος όροφος 100 τ.μ. ο 1ος και 100 τ.μ. ο 2ος μικτά κατά όροφο ή και οι 2 μαζί στην Μητροπόλεως 34. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. με αποθήκη και γκαράζ, 1ος όροφος, καινούριο, Σάμου 7Α Ενοικιάζεται διαμέρισμα 100 τ.μ. καινούριο, με αποθήκη και γκαράζ, 4ος όροφος, Σάμου 7Α πωλειται οικόπεδο 1,5 στρ. κάτω από την Εληά επί της Σάμου.

Τηλ. Πληρ.: 2331023010 Κα. Σοφία Λογίστρια με 10ετή εμπειρία στο χώρο και κάτοχος Επαγγελματικής άδειας τάξης Γ’, καλή γνώση Η/Υ και λογιστικών προγραμμάτων Singular ζητά εργασία. Πληρ. Κ. Ελένη Τηλ. 6984887501 Καθηγήτρια πτυχιούχος Αγγλικού πανεπιστημίου με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6971715721 μετά τις 10 π.μ Μαθηματικός απόφοιτος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές & συζητήσιμες. Τηλ: 6974756055 Καθηγήτρια, φιλόλογος, πτυχιούχος της

Χαρίζονται: Γατάκια θηλυκά 1,5 χρονών και τριών επίσης. Για πληροφορίες Κιν: 6994122178 Κυρ. Σοφία (περιοχή) Θεσ/νίκη. Κάθε μέρα.

Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία (Α.Π.Θ.) παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6977985328 ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111. Νηπιαγωγός, απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με πεντάχρονη υπηρεσία σε νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό, αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού. Τηλ:2331070428, 6987755089 Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου με υπευθυνότητα και μεταδοτικότητα για κάλυψη κενών και προετοιμασία μαθημάτων. Παρέχεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό. Τηλ. 6984784195

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ Τ.Ε.Ι. με εμπειρία σε ιδιωτικό και δημόσιο παιδικό σταθμό αναλαμβάνει την φύλαξη, ψυχαγωγία και διαπαιδαγώγηση βρεφών και παιδιών, καθώς και το διάβασμα τους στις τάξεις του δημοτικού. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6979540515. καθηγήτρια φιλοσοφίας - παιδαγωγικήςψυχολογίας (ειδ. μαθησιακές δυσκολίες) με πολυετή εμπειρία, αναλαμβάνει την μελέτη μαθητών δημοτικού, γυμνάσιου, λυκείου. οργανωμένες σημειώσεις. προσιτές τιμές. τηλ. 2331074034 κιν. 6945362637 Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τον καθαρισμό οικιών - γραφείων - σκάλες και σούπερμαρκετ. Τηλ: όλη μέρα 6986619334 Κυρ. Κυριακή Ζητάω εργασία σε φορτηγό κατηγ. Γ & Ε. Εμπειρία και γνώση στο οδικό δίκτυο πανελλαδικά. Κυρ. Δημήτρης, Τηλ: 6932377561 Φιλόλογος Πτυχιούχος Δ.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία παραδίδει ιδιαίτερα μαθή,ατα σε προσιτές τιμές. Τηλ: 2331066491 Κιν. 6936409970

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. ΠΛΗΡ. 6932235034, 2351025252: Φώντα (εστιατόριο αχινός) ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία σε καφετέρια. Να γνωρίζει την εργασία του σέρβις. Τηλ. Πληρ: 6936631657 Ζητούνται συνεργάτες για εταιρεία παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιείται σε αποκλειστικά είδη προώθησης δικτύου (Γερμανικά προϊόντα Aloe-Vera). Κέρδη ικανοποιητικά. Τηλ: 6972378742. Κυρ. Κυριάκος Πολυεθνική με 15ετή παρουσία στην Ελλάδα και 50ετή στην παγκόσμια αγορά που δραστηριοποιείται στο χώρο του μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων προωθώντας οικολογικά προϊόντα άριστης ποιότητας, αναζητά άτομα

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ fast food (2 μηνών) κομπλέ, τύπου Goody’s πολυτελειας μαζί με παγωτομηχανή. Τηλ: 6984152882 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση Κέντρο Αισθητικής Spa στο κέντρο της Βέροιας, προσφάτως πλήρως ανακαινισμένη. Τηλ. επικοινωνίας 2331070117 από 20.00μ.μ. έως 22.00μ.μ ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο στην Οδό Καλή Παναγιά 380 τ.μ σύνολο οικοδομήσιμο σε καλή τοποθεσία Τιμή Ευκαιρίας Τηλ:2331023765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικιακός εξοπλισμός (έπιπλα σαλονιού, ψυγείο, πλυντήριο, χαλιά και όλα όσα χρειάζονται για ένα σπίτι. Σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6956029638, 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 108 τμ. Ημιτελές. Περιοχή Μπαρμπούτα πιο πάνω από τη Γέφυρα. 3 υπ, 1 σαλοτραπεζαρία-κουζίνα, 1 wc. Τηλ: 2331025446 Κιν: 6973227071 Κα Χριστίνα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 19-23/12/2011

Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Ιατρείο εξυπηρετεί άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ανασφάλιστοι, άτομα με βιβλιάριο υγείας Πρόνοιας, άνεργους, μετανάστες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τσιγγάνους κλπ). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 23310-74113 ή να επισκέπτονται το Δημοτικό Ιατρείο στην οδό Καπετάν Άγρα 7 στον 1Ο όροφο.

21

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

δραστήρια και προσφέρει εργασία με ευέλικτο ωράριο και πολύ ικανοποιητικές αμοιβές

Ζητείται: Από Λογιστικό Γραφείο συνάδελφος λογιστής για συστέγαση, συνεργασία. Το γραφείο είναι πλήρες εξοπλισμένο. Πληρ. Τηλ: 6949092061 Κυρ. Ευαγγελία Ζητείται οικονομολόγος για να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε φοιτητή. Τηλ. επικ: 6979102965 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος Πωλείται οικόπεδο 240 τ.μ το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός του. Τιμή ευκαιρίας. 85.000 ευρώ. Ετεοκλή 6 προς Καλή Παναγιά. Τηλ: 2331023765 Πωλείται χαρτί απόσυρσης. Τηλέφωνο 6937113039 Πωλείται διαμέρισμα 120 τ.μ. στο κέντρο κοντά στη Μητροπόλεως με ατομική θέρμανση σε πολύ καλή κατάσταση. 4ος όροφος, 2 ΥΠ - 2 WC - Σαλοτραπεζαρία, Σαλοκουζίνα & αποθήκη (τιμή ευκαιρίας). Τηλ: 2331028644 - 6976320394 Κυρ. Έφη ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. Πωλείται: Τροχόσπιτο μάρκας Fendt εισαγωγής σε πολύ καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή, χρώμα άσπρο 7,5 μέτρα με διπλό άξονα. Τηλ: 23310212246946779366 & με όλα τα αξεσουάρ. Πωλούνται:. Σύνθετο στυλ αντίκα . Σαλόνι 3-2-1 με τραπεζάκι, κρεβατοκάμαρα με 2 κομοδίνα, Συρταριέρα κομπλέ Όλα σε τιμή ευκαιρίας λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό. Τηλ: 2331121148, 6976665497 κ. Κώστας Πωλείται αυτοκίνητο μάρκας Citroen Saxo, χρώμα μπεζ μεταλλικό, spor coupe. 1600 cc. 125 Άλογα. Πολλά έξτρα, κάθε έλεγχος δεκτός. Μοντέλο 2000 (11ος). Τιμή ευκαιρία. Τηλ. 6932330062 Κυρ. Γιώργος Πωλείται 140 τ.μ. σπίτι, 3 υπνοδ/τια, 2 WC, καινούριο, άριστης κατασκευής, επάνω στην Αριστοτέλους. Κ. Αντώνης. Τηλ.: 6944833396

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-

312455, 6946-584834, 2310920185


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα στη Βασ. Όλγας (πλησίον Μπότσαρη) με αέριο, ανατολικό όλο στο φως, 6ος όροφος (2Δ, ΣΛ, Κ, WC), κατάλληλο για κατοικία ή ιατρείο. Πληροφορίες στο τηλ. 6930 561762. ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 - 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

Διαμέρισμα 70 τ.μ. σε 2ο όροφο 4όροφης οικοδομής.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

Διαμέρισμα 84 τ.μ. στον 1ο όροφο 4όροφης οικοδομής.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

Διαμέρισμα 78 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται ή ενοικιάζεται διαμέρισμα στην περιοχή Προμηθέα με θέα και ατομική θέρμανση. Τηλ. Επικοινωνίας 23310 259056972842070

Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 90 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

Πωλείται: Χωράφι 3 στρέμ. με 120 δέντρα κεράσια με παραγωγή κάθε χρόνο, περιφραγμένο και νερό πόσιμο (περιοχή Τριπόταμου ΛΟΖΙΤΣΗ) σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 2331023270 Κυρ. Γεράσιμος

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μοτοσυκλέτα CAGIVA RAPTOR, χρώμα κόκκινο 125cc.. Σχεδόν καινούργια και σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τηλ: 6976183243 καθημερινά. Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης.Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωράφι στη Νικομήδεια 11.560 στρ., 200 μ. πριν το χωριό με ρεύμα, πομόνα, αποθήκη. Σταματίου Αντώνης Τηλ:2331041141-6938407005 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφο-οικόπεδο έκτασης 1.850 τ.μ. (πρόσοψη 75μ. και βάθος 25μ.) οικοδομήσιμο επί του κεντρικού δρόμου από Μακροχώρι προς Ν.Λυκογιάννη (απέναντι ακριβώς από το δημόσιο ΚΤΕΟ) Τηλ. 2331073363 - 6974474691 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 195 τμ (στον οικισμό «ΟΛΥΜΠΙΑ») στην πρώτη σειρά μπροστά στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6977686580

ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

Πωλείται: HUIDAI LADRA 1600cc Μοντέλο 97. 160.000 χλμ, χρώμα μπλέ σε πολύ καλή κατάσταση με ΗΧΟ ΦΩΤΑ ΧΕΝΟΝ, Συναγερμό Parktronic. Υδρογόνο. Μόνο 1600 Ευρώ. Κιν: 6984116118. Κυρ. Πάνο. Όλη μέρα

22

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι.

μπα Θεσ/νίκης ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τού-

Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 27(3ος όροφος), ΒΕΡΟΙΑ

Αγορές Πωλήσεις

ΤΗΛ. 2331500786 ΚΙΝ. 6934888738

Ενοικιάσεις

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

Ανοίξεως 28 τ.μ. 23.000 € Τσερμένη 45 τ.μ. καινούριο 1ος όροφος 46.000 € Προμηθέας 45 τ.μ. ανακαινισμένο ατομική θέρμανση 38.000 € Κέντρο 65 τ.μ. 53.000 € Πριμηθέας 80 τ.μ. ανακαινισμένο 58.000 € Εληά 100 τ.μ. καλή θέα 160.000 € Μουσείο 95 τ.μ. 1ος όροφος. Ευκαιρία 52.000 € Τσερμένη 96 τ.μ. καινούριο 3 Δωμάτια, κλειστό γκαράζ, ευκαιρία 108.000 € Καλλιθέα 60 τ.μ. καλό 30.000 € Μητρόπολη 96 τ.μ. και 20 τ.μ. αποθήκη 39.000 € Τσερμένη 110 τ.μ. 3 Δωμάτια, γκαράζ καινούριο 140.000 € Προμηθέας 120 τ.μ. καινούριο 3 Δωμάτια, γκαράζ 140.000 € Τσερμένη Μεζονέτα 160 τ.μ. καινούριο με θέα, γκαράζ 230.000 € Πιερίων Μεζονέτα 170 τ.μ. καινούρια 260.000 € ΚΤΕΛ 110 τ.μ. ανακαινισμένο 85.000 € Προμηθέας 65 τ.μ. 4ος όροφος με θέα 55.000 €

μονοκατοικιεσ Ραχιά μονοκατοικία καινούρια 85 τ.μ. χτίζει από πάνω άλλο τόσο με οικ. 900 τ.μ. καινούριο 190.000 € Φανάρια – Κύπρου μονοκατοικία σε 205 τ.μ. οικόπεδο 78.000 € Προμηθέας μονοκατοικία σε 250 τ.μ. οικ. 75.000 € Επισκοπή Βεροίας 80 τ.μ. σε 210 τ.μ. οικ. 45.000 € Πανόραμα μονοκατοικία 170 τ.μ. ημιτελές χτίζει άλλα 140 τ.μ. σε 430 τ.μ. οικ. 140.000 € Φλαμουριές μονοκατοικία παλιά σε 1.000 τ.μ. οικ. 50.000 € Πεζόδρομο μονοκατοικία σε 170 τ.μ. οικοπ. 120.000 € Κέντρο μονοκατοικία 120 τ.μ. σε 2 επίπεδα διατηρητέο 90.000 € Δοβρά 130 τ.μ. θέα σε 5.000 τ.μ. οικ. 250.000 € Πασακιόσκι 220 τ.μ. καινούριο, θέα 270.000 € Εληά 60 τ.μ. μονοκατοικία 40.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια Γραφείο Ρολόι 25 τ.μ. 1ος γωνιακό 25.000 € Γραφείο Αγ. Αντώνιος 110 τ.μ. 1ος 160.000 € Μαγαζί Κεντρικής 30 τ.μ. 90.000 € Μαγαζί Κεντρικής 20 τ.μ. 25.000 € Μαγαζί ΚΤΕΛ 15 τ.μ. 20.000 € Μαγαζί ΚΤΕΛ 25 τ.μ. 35.000 € Μαγαζί Κέντρο 45 τ.μ. 90.000 € Μαγαζί Κέντρο 35 τ.μ. με προαύλιο χώρο 78.000 € Μαγαζί περιφερειακός 150 τ.μ. 240.000 € Μαγαζί Ρολόι 45 τ.μ. καινούριο 160.000 € Μαγαζί Μητροπόλεως 70 τ.μ. με 500 τ.μ. υπόγειο 290.000 € Μαγαζί Πανόραμα 140 τ.μ. σε οικόπεδο 420 τ.μ. χτίζει άλλα 140 τ.μ. ευκαιρία 150.000 € Μαγαζί Ρολόι 90 τ.μ. 190.000 € Μαγαζί Κεντρικής 70 τ.μ. καλό ευκαιρία 135.000 € Μαγαζί Βενιζέλου κεντρικότατο 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. (Δίνει ενοίκιο 1.700 €)

διαμερισματΑ Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι Αγ. Αντώνιος 30 τ.μ. ρετιρέ lux επιπλωμένο θέα απεριόριστη 230 € Τσερμένη 45 τ.μ. καλό 3ος όροφος 160 € Πασακιόσκι 35 τ.μ. ατομική θέρμανση καινούριο 220 € ΚΤΕΛ 28 τ.μ. καλό 140 € Προμηθέας 45 τ.μ. καινούριο ατομική θέρμανση 250 € Εληά 35 τ.μ. καλό 190 € Παπάκια 45 τ.μ. μπαλκόνι, θέα 160 € Βενιζέλου 60 τ.μ. επιπλωμένο πλήρες 240 € Ανοίξεως 45 τ.μ. ανακαινισμένο 180 € Κεντρικής 25 τ.μ. επιπλωμένο 180 € Κέντρο 35 τ.μ. καλό 180 € Στέγη 60 τ.μ. πάρκινγκ 180 € Μουσείο 110 τ.μ 5 ετών τζάκι, 3 Δωμάτια, πάρκινγκ 340 €

Πιερίων 100 τ.μ. 5 ετών πάρκινγκ 330 € Αγ. Παρασκευή 100 τ.μ. ατομική θέρμανση επιπλωμ. καλό 300 € Εληά κάτω 90 τ.μ. καινούριο 2 Δωμάτια, τζάκι, γκαράζ 350 € Εληά κάτω 110 τ.μ. καινούριο 3 Δωμάτια, τζάκι, αποθήκη, 2 γκαράζ 450 € Μητροπόλεως 90 τ.μ. ανακαινισμένο ατομική θέρμανση 230 € Γήπεδο 100 τ.μ. ατομική θέρμανση 220 € Προμηθέας 100 τ.μ. 2 Δωμάτια, ατομική θέρμανση, επιπλωμένο 270 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΚΤΕΛ 140 τ.μ. ατομική θέρμανση 320 € Εδέσσης 60 τ.μ. με υπόγειο 50 τ.μ. 600 € Εδέσσης 40 τ.μ. με πατάρι 15 τ.μ. 280 € Βενιζέλου 40 τ.μ. 290 € Τσερμένη 50 τ.μ. 280 € Πιερίων 40 τ.μ. με πατάρι 370 € Ρολόι 50 τ.μ. σε καλό σημείο και υγειονομικού ενδιαφέροντος 350 € Αγ. Αντώνιο 67 τ.μ. με υπόγειο 67 τ.μ. καλό 1.000 € Μητροπόλεως Roma-pizza 30 τ.μ. υπόγειο 100 τ.μ. 240 € Ανοίξεως 40 τ.μ. υγειονομικού ενδιαφέροντος 210 € Προφ. Ηλία 50 τ.μ. 850 € Πεζόδρομος 70 τ.μ. 450 € Θεσσαλονίκης 90 τ.μ. και υπόγειο 90 τ.μ. γωνιακό 600 € Βενιζέλου 25 τ.μ. κεντρικό 130 € Βενιζέλου 30 τ.μ. lux 170 € Εληά 110 τ.μ. 1ος 400 € Μητρόπολη 40 τ.μ. 150 € Αγ. Αντώνιος 110 τ.μ. 1ος όροφος, 4 χώροι 400 € Αγ. Αντώνιος 40 τ.μ. 1ος 230 € Μ. Αλεξάνδρου 90 τ.μ. καλό 300 €

οικοπεδα Ραχιά οικόπεδο 2.200 τ.μ. 75.000 € Φανάρια Κύπρου οικόπεδο 204 τ.μ. 75.000 € Ραχιά Καβάκια αγροτεμάχιο πάνω στο δρόμο 5.700 120.000 € Εληά οικ. κάτω με άδεια 225 τ.μ. 85.000 € Πανόραμα οικ. θέα 680 τ.μ. 160.000 € Δοβρά οικ. επάνω στο δρόμο 6.000 τ.μ. 90.000 € Δοβρά αγροτεμάχιο περιφραγμένο με θέα 5.000 τ.μ. 120.000 € Πατρίδα οικ. με θέα 2.600 τ.μ. 125.000 € Παλατίτσια οικ. στο χωριό μέσα 750 τ.μ. 24.000 € Παπάκια οικόπεδο 230 τ.μ. 70.000 € Πανόραμα οικ. παιδικός σταθμός 690 τ.μ. 160.000 € Εργοχώρι οικοπ. Εργοχώρι πάνω 5.850 τ.μ. 130.000 € Ραχιά οικόπεδο στο γήπεδο κοντά 2.700 τ.μ. 110.000 € Ραχιά οικόπεδο στην είσοδο της Ραχιάς 2.200 τ.μ. 80.000 € Εργοχώρι οικόπεδο Καλής Παναγιάς 388 τ.μ. 125.000 € Ραχιά αγροτεμάχιο με διάφορα καρποφόρα δέντρα 2.800 τ.μ. 23.000 € Κουλούρα κόμβος 7.300 τ.μ. 110.000 € Πατρίδα οικόπ. Προς Γήπεδο 2.540 τ.μ. 100.000 € Νικομήδεια χωραφοοικόπεδο 13 στρέμματα 60.000 € Τρίλοφο οικόπεδο στο χωριό μέσα 1.430 τ.μ. 43.000 € Μετόχι οικόπεδο 1.157 τ.μ. 50.000 € Μακροχώρι οικόπεδο 1.965 τ.μ. 50.000 € Γεωργιανή οικόπεδο 1.965 τ.μ. 50.000 € Κουλούρα αγροτεμάχιο 12.000 τ.μ. 130.000 € Πατρίδα οικόπεδο κεντρικό 6.000 τ.μ. 70.000 €

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι

Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα.Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 Πωλείται: Τροχόσπιτο μάρκας Tabbert εισαγωγής μήκος 6,5 μ.ετρα σε πολύ καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή με διπλό άξονα & με όλα τα αξεσουάρ, χρώμα άσπρο. Τηλ: 2331021224 & 6946779366

Πωλείται: Στα Καβάκια 6 Στρέμματα κτήμα με ροδάκινα και αναδομήσιμο. Ευκαιρία. Πωλείται: Περιοχή Κάτω Χώρα 4,5 Στρέμματα κτήμα ροδάκινα και αναδομήσιμο. Ευκαιρία. Πωλείται: Στη Λευκόπετρα 2,5 Στρέμματα οικόπεδο δομήσιμο σε τιμή ευκαιρίας.

ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300

Πωλείται: κατάστημα Σούπερ Μάρκετ 170 τ.μ. περιοχή Αγαθια στο κέντρο και οικία στον επάνω όροφο 100 τ.μ. σε πολύ καλή κατάσταση σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ. Πληρ.: 6941481652 2331062927

23

ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής).

Σιμόπουλος, Εμμ. Παππά 27, Τηλ:2331065396

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

Πωλείται διαμέρισμα 100τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Λαογραφικό Μουσείο) 3Δ.Σ.Κ.WC σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6944529650

Πωλείται διαμέρισμα στο κέντρο Εμ. Ζάχου. 97 τ.μ. σε πάρα πολύ καλή κατάσταση 1ος όροφος με ασανσέρ. Κεντρική θέρμανση. Τηλ: 2331091098 Πωλείται στις Βαρβάρες οικόπεδο με εσωτερικό χτίσμα σπίτι. Σύνολο οικοπέδου 462 τ.μ. και το σπίτι 47 τ.μ. σε καλή κατάσταση με κατασκευή υπόστεγου στην είσοδο. Τηλ καθημερ. 2331091098 Κυρ. Δημήτρης Πωλείται: Διαμέρισμα 93 τ.μ. επί της Εθνικής Αντίστασης 9 σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 2331021200 6972669311 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ελαφρώς μεταχειρισμένα: 1 σαλόνι γωνία, 1 τραπεζαρία με τζάμι και 6 καρέκλες, 1 τραπεζάκι σαλονιού κεντρικό, 1 μπουφές με καθρέφτη και κρυσταλιέρα, 1 ψυγείο PITSOS σχεδόν καινούργιο πωλούνται λόγω μετακόμισης σε άλλη πόλη. Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ.: 6948880903 κ. Γεωργία ολοήμερα Πωλούνται Ραπτομηχανές παντός τύπου, επαγγελματικής και οικιακής χρήσεως. Service ραπτομηχανών. Ζήσης

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλούνται δύο μονόκανα κυνηγετικά Τηλ: 6945974197

ΠΩΛΕΙΤΑΙ έτοιμη επιχείρηση με είδη δώρων στο κέντρο της Βέροιας. Τιμή 9.500 Ευρώ. Τηλ. 2331024999. Κιν. what’s up 6988364223


ΕΛΛΑΔΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 699

Σε πέντε δόσεις θα πληρωθεί το 2012 το ειδικό τέλος ακινήτων Δυνατότητα και για διακανονισμό

Σ

ε πέντε δόσεις από τον Απρίλιο του 2012 ώς τον Ιανουάριο του 2013 θα πληρωθεί το επόμενο έτος το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ όσοι θέλουν να υποβάλουν αίτημα εξαίρεσης θα πρέπει να αναζητήσουν τον προϊστάμενο της Εφορίας τους, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Ο έφορος θα αποφασίζει αν θα αναστέλλεται η διακοπή του ρεύματος για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος ή αν θα πληρώσουν μικρότερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν. Για τα λάθη που έχουν καταγραφεί στους φετινούς λογαριασμούς δίνεται περιθώριο συμψηφισμών έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ διευρύνεται ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος. Αναλυτικά, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι: ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Φέτος εξοφλείται σε δύο δόσεις με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδονται από τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο του 2012. Το επόμενο έτος, σε πέντε ισόποσες δόσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδίδονται από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του

2013. Η καταβολή του ειδικού τέλους ρυθμίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την καταβολή του ποσού για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές προβαίνουν σε διακανονισμό ή ρύθμιση με τους καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών. ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Θα αξιολογούνται από τους προϊσταμένους των Εφοριών και όχι από τριμελείς επιτροπές. Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ θα μπορούν να αποφασίζουν εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις ή και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να το πληρώσει. Με πράξη του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. , η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος, μπορεί να υπάρξει αναστολή διακοπής ρεύματος σε δύο περιπτώσεις: (α) αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας ή (β) αν ο κύριος του ακινήτου έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα. ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Όσοι έχουν λάβει λανθασμένο ειδικό τέλος ακινήτων θα πρέπει να το πληρώσουν κανονικά και αφού απευθυνθούν στο Δήμο για τις διορθώσεις, θα περιμέ-

νουν για τον συμψηφισμό των ποσών με το ειδικό τέλος ακινήτων του επομένου έτους. Ο συμψηφισμός θα γίνει στις 31 Μαρτίου του 2012. ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ Μειωμένο τέλος (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό) δικαιούνται άτομα που παρουσιάζουν αναπηρία από 80% και πάνω και προκειμένου για άτομα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο Down από 67% και πάνω. ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Το τέλος βαρύνει για το 2011, τον κατά την 17 Σεπτεμβρίου 2011 κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή ενώ για το 2012, προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία ιδιοκτησίας της 31ης Μαρτίου 2012. ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟ Το ειδικό τέλος ακινήτων καθίσταται ληξιπρόθεσμο για την Εφορία (άρα μπορεί να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης) τέσσερις μήνες μετά τη λήξη προθεσμίας πληρωμής. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπάρχει αναφορά σχετικά με το χρόνο έκδοσης της εντολής διακοπής ρεύμα-

τος λόγω μη εξόφλησης, που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι αυξάνεται σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ το ειδικό τέλος ακινήτων μειώνεται κατά 30% για το τμήμα άνω των 1.000 τ.μ και κατά 60% για το τμήμα άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Εξαιρούνται από το τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ζητεί η ΝΔ Έ

κκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, απηύθηνε χθες η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Μιχελάκη. «Όπως πολλές φορές τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, και όπως ρητά επανέλαβε στο «Ζάππειο 2», είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Μιχελάκη. «Είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για να μπει φραγμός στα λουκέτα, να ανασάνει η υγιής επιχειρηματικότητα και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή μας και να την εφαρμόσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση», προστίθεται. Παράλληλα, στο στόχαστρο της κριτικής της ΝΔ μπήκε και το σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ στις συναλλαγές με πιστωτικές (και χρεωστικές) κάρτες, που εξετάζει το

υπουργείο Οικονομικών. Ο αναπληρωτής του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι «τα σενάρια περί μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, που διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών, θυμίζουν τις εμμονές της κυβέρνησης Παπανδρέου σε λάθος συνταγές και επιβεβαιώνουν το δίκαιο των θέσεων της Ν.Δ.». «Επί 2,5 ολόκληρα χρόνια, η Ν.Δ», λέει ο κ. Βρούτσης, «προτείνει τη μείωση των εξοντωτικών φορολογικών συντελεστών, άμεσων και έμμεσων φόρων. Μάλιστα, από το «Ζάππειο Ι», ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς επέμενε ο συντελεστής 23% του ΦΠΑ να μειωθεί στο 19% και ο συντελεστής 13% στο 9%, με ταυτόχρονη αλλαγή του τρόπου είσπραξής του. Αυτό αποτυπώνεται αναλυτικά και στο Φορολογικό μας Πρόγραμμα.» «Άραγε, σήμερα δεν προκύπτει η ανάγκη για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων;» αναρωτιέται ο κ. Βρούτσης και καταλήγει λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση πάντως, καλώς τους και ας άργησαν».

24

ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011  
ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Advertisement