Page 1

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 678 epikera@otenet.gr www.epikeranews.gr

Επικαιρα

18

παρασκευη νοεμβριοσ 2011 4-11 Βαθμοί Κελσίου TIMH: 0.50

editorial

Ε. Βενιζέλος προς ιδιοκτήτες ακινήτων:

Η Κυβέρνηση Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς Δ΄ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΠΡΩΤΑ

και μετά… βλέπουμε !

Ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την προχθεσινή του ομιλία στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης Παπαδήμου, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του. Ότι δηλ. η Κυβέρνηση είναι μεταβατική περιορισμένου χρόνου και ειδικού σκοπού και ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα άλλο εισπρακτικό μέτρο αλλά θα εφαρμόσει τα αντιλαϊκά και άδικα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση του Πασοκ. Ότι θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, δεν θα υπογράψει τη δήλωση που του ζητεί το «ιερατείο» της Ε.Ε. και θα δώσει το κόμμα του ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση που τη θεωρεί μεταβατική έκτακτης ανάγκης. Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης πλην του κ. Καμένου ο οποίος και διεγράφη από μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Σελ. 2

Το Χρονογράφημά Σελ.4

Σελ. 24

μας

τοπικα Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Αβέβαιη η ολοκλήρωση της γέφυρας Κούσιου Σελ. 5

Ο Δήμος θα στηρίξει τους δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι στη ΔΕΗ

Σελ. 7

τοπικα

Στη Βεργίνα η ΔΕΥΑΒ για είσπραξη λογαριασμών

Σελ. 5


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

Αλλά τότε, θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί δέχθηκε να πάρει αυτές τις, ελάχιστες σε σχέση με την εκλογική της δύναμη, θέσεις; Ας μην έπαιρνε καμία. Στο συγκεκριμένο ερώτημα «κυκλοφορούν» δύο απαντήσεις. Η μία λέει ότι το δέχθηκε η ΝΔ γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Οι εταίροι μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έθεσαν ως απαραίτητη «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, το «κούρεμα» κατά 50% του δημοσιονομικού μας χρέους, και της νέας δανειοδότησης της χώρας μας.

Α

ν ένας ξένος και άσχετος με τα πολιτικά δεδομένα της Ελλάδας άκουγε την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς διαχωρίζει τη θέση του από τυχόν μελλοντικές ενέργειες της έξω από τα προβλεπόμενα στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ήτοι: εκταμίευση της 6ης δόσης, ψήφιση του προϋπολογισμού και της δανειακής σύμβασης και προκήρυξη εκλογών για την 19η Φεβρουαρίου 2012. Με δύο λόγια θα πίστευε ότι ο κ. Σαμαράς δεν συγκυβερνά απλώς στηρίζει, με «μισή καρδιά» μάλιστα, την κυβέρνηση. Κι αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Τ

ο Πα.σο.κ όμως, όπως και τα κόμματα της Αριστεράς, ισχυρίζονται ότι η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς συγκυβερνούν. Φιλική προς το Πα.σο.κ εφημερίδα έγραφε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σαμαράς κάνει αντιπολίτευση συγκυβερνώντας ή συγκυβερνά αντιπολιτευόμενος». Το ευφυολόγημα αυτό προσδίδει στη ΝΔ ένα διπλό ρόλο: Και ασκεί αντιπολίτευση και συγκυβερνά. Μοιάζει οξύμωρο. Παραπέμπει στις εκφράσεις: «Πατά σε δύο βάρκες», «στέκεται με το ένα πόδι μέσα και το ένα έξω από την πόρτα». Θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι ισχύει θεσμικά, τι δηλ. προβλέπει το Σύνταγμα και το καταστατικό της βουλής, και τι συμβαίνει στην πράξη.

Τ

ο Σύνταγμα παραπέμπει σχετικά στον Κανονισμό της Βουλής. Σύμφωνα μ’ αυτόν (άρθρο 20) η ΝΔ δεν συγκυβερνά αλλά είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν συγκυβερνά διότι ούτε ένας από τους βουλευτές της κατέχει κυβερνητικό θώκο. Και πράγματι κανένας από τους δύο Υπουργούς, έναν Αν. Υπουργό

και τρεις υφυπουργούς της σημερινής κυβέρνησης (στέλεχος της ΝΔ) δεν είναι βουλευτής.

Σ

την πράξη ΝΔ ασκεί αντιπολίτευση. Όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σαμαρά και την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων αλλά και από τις θέσεις που κατέχουν στελέχη της στην κυβέρνηση η συμμετοχής της ΝΔ είναι μάλλον διακοσμητική παρά ουσιαστική. Αλλά τότε, θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί δέχθηκε να πάρει αυτές τις, ελάχιστες σε σχέση με την εκλογική της δύναμη, θέσεις; Ας μην έπαιρνε καμία. Στο συγκεκριμένο ερώτημα «κυκλοφορούν» δύο απαντήσεις. Η μία λέει ότι το δέχθηκε η ΝΔ γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Οι εταίροι μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έθεσαν ως απαραίτητη «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, το «κούρεμα» κατά 50% του δημοσιονομικού μας χρέους, και της νέας δανειοδότησης της χώρας μας.

Η

προϋπόθεση – απαίτηση αυτή έχει εκφρασθεί πολλές φορές και από τα πλέον επίσημα χείλη της Ε.Ε. ώστε θάπρεπε να την πάρουμε στα σοβαρά. Βέβαια δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «μπλόφα» της Ε.Ε. αφού, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, δεν μπορεί να μας αφήσει να χρεοκοπήσουμε γιατί έτσι θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη. Φυσικά δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν η απειλή είναι πραγματική ή μπλόφα. Το πιθανότερο να είναι το πρώτο. Αλλά έστω και αν υπάρχει μικρή πιθανότητα να είναι πραγματική ποιος σοβαρός πολιτικός θα το διακινδύνευε; Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι – και δεν πρέπει να είναι – τζογαδόροι. Με τα λεφτά του κοσμάκη τουλάχιστον!

2

Α

πό την άλλη πλευρά, οι της ΕΕ, έχουν και το δίκιο τους. Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας υπογράφει μια συμφωνία μαζί τους και λίγες μέρες αργότερα αποφασίζει να θέσει αυτή την συμφωνία σε … δημοψήφισμα τι εμπιστοσύνη μπορεί να του έχει κανείς; Σε κάθε περίπτωση δεν είναι παράλογο να ζητούν περισσότερες δεσμεύσεις προκειμένου να πείσουν τους δικούς τους λαούς που θα μας δανειοδοτήσουν.

Η

άλλη απάντηση στο ερώτημα γιατί η ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ότι ο Αν. Σαμαράς «άλλαξε γραμμή πλεύσης», ή όπως προτιμούν να το λεν, έκανε στροφή 180 μοιρών. Η απάντηση αυτή «τέθηκε σε κυκλοφορία» κυρίως από μηχανισμούς του Πασοκ και της Αριστεράς. Για ευνόητους λόγους. Όμως δεν είναι πειστική. Ο Α. Σαμαράς ήταν εξ αρχής εναντίον της «μνημονιακής πολιτικής» και απεδείχθη ότι είχε δίκιο. Γι’ αυτό και μεγάλωσε η εμβέλεια του ιδίου και του κόμματός του, ενώ «το άνοιγμα της ψαλίδας» ΝΔ- Πασοκ συνεχώς διευρύνεται, υπέρ της πρώτης. Είναι λοιπόν λογικό να εγκαταλείψει μια σωστή πολιτική που επαληθεύτηκε και να προσχωρήσει στην αντίθετή της που καταδικάζεται από το 80%-90% του λαού; Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απόφαση αυτοκτονίας. Κι ο Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει καθόλου τέτοιες τάσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Επίκαιρα

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: Κεντρικής 65, ÂÝñïéá ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΖΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡI∆Α ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ | ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 678 EPIKERA@OTENET.GR WWW.EPIKERANEWS.GR

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

18

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 4-11 Βαθµοί Κελσίου TIMH: 0.50

EDITORIAL

Ε. Βενιζέλος προς ιδιοκτήτες ακινήτων:

Η Κυβέρνηση Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαµαράς ∆΄ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟΓΑ∆ΟΡΟΙ

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΠΡΩΤΑ

και µετά… βλέπουµε !

Ο Αντώνης Σαµαράς, κατά την προχθεσινή του οµιλία στη συζήτηση επί των προγραµµατικών δηλώσεων της Κυβέρνησης Παπαδήµου, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του. Ότι δηλ. η Κυβέρνηση είναι µεταβατική περιορισµένου χρόνου και ειδικού σκοπού και ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα άλλο εισπρακτικό µέτρο αλλά θα εφαρµόσει τα αντιλαϊκά και άδικα µέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση του Πασοκ. Ότι θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύµβαση, δεν θα υπογράψει τη δήλωση που του ζητεί το «ιερατείο» της Ε.Ε. και θα δώσει το κόµµα του ψήφο εµπιστοσύνης στην Κυβέρνηση που τη θεωρεί µεταβατική έκτακτης ανάγκης. Οι βουλευτές της Ν∆ ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης πλην του κ. Καµένου ο οποίος και διεγράφη από µέλος της Κοινοβουλευτικής οµάδας του κόµµατος. Σελ. 2

Το Χρονογράφηµά Σελ.4

Σελ. 24

µας

ΤΟΠΙΚΑ ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

∆ηµοτικό Συµβούλιο Βέροιας

Αβέβαιη η ολοκλήρωση της γέφυρας Κούσιου Σελ. 5

Ο ∆ήµος θα στηρίξει τους δηµότες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι στη ∆ΕΗ

Σελ. 7

ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βεργίνα η ∆ΕΥΑΒ για είσπραξη λογαριασµών

Σελ. 5


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Την ίδια τύχη… Με όλα όσα ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την εξέλιξη των έργων κατασκευής της γέφυρας Κούσιου εύκολα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και προφανώς το συγκεκριμένο έργο θα ακολουθήσει την πορεία άλλων μεγάλων έργων όπως ο δρόμος Άνω Σέλι- Κάτω Σέλι και το κολυμβητήριο Βέροιας. Είναι φανερό ότι ο νέος τύπος έκπτωσης των έργων δεν λειτουργεί σωστά, καθώς οι εκπτώσεις των αναδόχων είναι υψηλές και η κοινή λογική μετά από μελέτη των αριθμών δείχνει ότι τα έργα δεν «βγαίνουν» οικονομικά. Γι΄ αυτό και οι εργολάβοι είτε ζητούν έξτρα αμοιβές, είτε βρίσκουν προσκόμματα προκειμένου να μην ολοκληρώσουν το έργο που ανέλαβαν με αποτέλεσμα να χάνονται χρηματοδοτήσεις εγκεκριμένες μάλιστα από προγράμματα ή από δωρεές όπως αυτή των αδελφών Κούσιου. Και αν για τα κολυμβητήριο οι υποσχέσεις για χρηματοδότηση έγιναν φρούδες ελπίδες για τα άλλα δύο έργα τη στιγμή που υπήρχαν τα χρήματα είναι απαράδεκτο να μην κατασκευαστούν. Θα πρέπει να βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην επιλέγονται μόνο οι φθηνότερες προσφορές, αλλά να λαμβάνεται υπ΄ όψιν και η φερεγγυότητα του εργολάβου ή της εταιρίας που θα αναλάβει το έργο. Ειδικά τώρα που τα κονδύλια είναι λίγα και πρέπει να γίνει απόλυτα χρηστή διαχείριση.

Διαμαρτυρία για τα οικονομικά μέτρα

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι Δάσκαλοι της Ημαθίας δηλώνοντας την αντίθεσή τους στα σκληρά οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται και πλήττουν βάναυσα, όπως λένε, και το δικό τους κλάδο, αλλά και για την υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας.. Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ωρολογίου στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Μητροπόλεως κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου.

Απειλούν με μπλόκα στους δρόμους από τουριστικά λεωφορεία Δύσκολο και αβέβαιο χαρακτηρίζει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) το μέλλον για τα ελληνικά τουριστικά λεωφορεία με αφορμή το νόμο που απελευθερώνει, μεταξύ άλλων, τις άδειες τους. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, η ΓΕΠΟΕΤ σημειώνει ότι «ο νόμος θα αποτελέσει ταφόπλακα για τα τουριστικά λεωφορεία». Παράλληλα, αναφέρει ότι ο νόμος αυτός δεν συνοδεύεται από την απελευθέρωση των συγκοινωνιών και των χερσαίων επιβατικών μεταφορών. Μάλιστα η ΓΕΠΟΕΤ, αφού ζητά εκ νέου συνάντηση με τον κ. Γερουλάνο, αποστέλλει αυτή την επιστολή και στο νέο πρωθυπουργό ευελπιστώντας σε λύση του προβλήματος, διαφορετικά όπως σημειώνεται, θα κλείσει τους δρόμους. «Δεν μας αφήνετε άλλη διέξοδο από το να κλείσουμε και εμείς τους δρόμους μιας και μόνο αυτό καταλαβαίνετε», προειδοποιεί.

3

ΕΛΠΙΔΑ: Τα ζευγαράκια στα πευκάκια, ολούθε…

Χ

Χαρτογράφος

Όσες δραμαμίνες κι αν πήρα, τη ναυτία από τις τούμπες του Σαμαρά δύσκολα θα τη χωνέψω -κι ας έχει χίλια δίκια ο χριστιανός. Αύριο τον βλέπω να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Διαμαντοπούλου και τον Παπαδήμο, κι επιμένω να κράζω πως το ξόανο του ευρώ, αυτό το χρυσό τοτέμ, δεν είναι παρά μια πομφόλυγα. Εδώ μέσα στο xartografo οι πολιτικές σπανίζουν, γι΄αυτό προτιμώ να σταθώ σε όσα μου βγαίνουν πηγαία, μιας και πίστη μου είναι πως οι τραπεζίτες μας έφεραν ως εδώ, οι τραπεζίτες θα μας αποτελειώσουν. Δεν θα είναι, λέω, και τόσο άσχημα με τη δραχμούλα, μη σκιάζεστε… καλύτερα να ετοιμαζόμαστε. Το μυστικό είναι ένα : να περιορίσουμε τις ανάγκες μας. Τις ψευτοανάγκες μας δηλαδή, διότι έτσι που καταντήσαμε πιστέψαμε πως δίχως ipad2, θα ήμασταν ρεζίλια. Τυφλαμάρα κακιά δηλαδή, τρίχες. Ψαλίδι στα άχρηστα κι όλα θα βολευτούν με υπομονή. Δεν ξέρω… και μόνο που σκέφτομαι πως υπάρχει πιθανότης να το ζήσουμε κι αυτό (“βουλγάρικα” ημερομίσθια) , λες και μια θετική ενέργεια αναβλύζει από μέσα μου. Δεν ξέρω βέβαια πώς θα το βίωνε κάτι τέτοιο ο σχωρεμένος ο πατέρας μου, εμείς ήμασταν παιδιά, για μας τα όνειρα απ΄το σινεμά ήταν ασπρόμαυρα και μυρωδάτα. Βασανισμός για τον μεροκαματιάρη, άγχος και φτώχεια. Φτώχεια και των γονέων. Αλλά με την εξής ακτινοβόλα σκέψη: πως θα δημιουργήσουμε, θα αλλάξουμε τις ροές του φωτός, θα φτάσουμε ως Προμηθείς στον ήλιο χάριν του διπλανού και χαλάλι και το κάψιμο. Και για να σοβαρολογούμε : Είναι βαρύς ο λόγος κι απίστευτο φορτιό να πάρεις τέτοια απόφαση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ. Καλά και τα ρομάντζα, καλό και το “Φαντάζιο”, ωραίες κι οι ρετρό τρυφερότητες. Όμως όταν το μηνιάτικο θα είναι χίλιες δραχμές, ενώ ένα ζευγάρι πολωνέζικα παπούτσια θα κάνει διακόσιες, καθόλου δεν ξέρω πόσο έτοιμοι θα είμαστε να το περάσουμε. Παρότι τη φοβάμαι τη νέα γενιά, ίσως αυτή τελικά το πάρει επάνω της και διασκεδάσει τους φόβους μου. Αυτά τα παιδιά που λέω “πώς θα τα βγάλουν πέρα έτσι άμαθα και βουτυρομπεμπέδες που τους πλάσαμε…” ίσως αποδείξουν πως είναι έτοιμοι για τις μεγάλες, τις ιστορικές ανατροπές. Μια ανάλογη γενιά εξάλλου δεν ήταν εκείνη του 1940 ? Πάρτυ ολονύχτια στην Αθήνα, κουαντρό και γκάμπριο αμαξάκια, τεμπελιά και χαύνωση μέχρι την 27η Οκτωβρίου, έλεγες η πατρίδα ξενυχτά στα κανκαν. Κι όμως, ως το άλλο πρωί, αυτή η”κατεστραμένη” νεολαία πήρε όλο το έθνος απ΄το χέρι και μας οδήγησε στην εποποιία της λευτεριάς. Μια λευτεριάς χαρούμενης, σκερτσόζας, με θυσίες αιματηρές αλλά με πρόσωπο ανθρώπινο όχι της virtual eurozone Υπάρχει ελπίδα ζώσα συμπατριώτες. Σε κάθε περίπτωση ζούμε σ΄έναν τόπο όλο πλούτο, που δεν μας πρόδωσε κι ούτε μας απαρνήθηκε ποτέ. Με αυτόν, τον άλλο, ή εκείνον πρωθυπουργό, με ευρώ ή με δραχμούλες, δεν μπορούν να μας κάνουν το παραμικρό, ατύχησαν. Αυτοί ας συνεχίσουν να μετράν λεφτά, PSI, CDS, κι εμείς… εμείς θα ζευγαρώνουμε περήφανοι και κεφάτοι στα πευκάκια, ολούθε τριγύρω. Με τα χέρια μας αδράξαμε τη μέρα, με το μυαλό μας θα δαμάσουμε το αύριο. Το μόνο άγχος είναι να μην πέσουν οι ίδιοι στη χοάνη των δηλητηριασμένων ομολόγων τους, να μη τους στραγγαλίσει η μεγαλοχασούρα της απληστίας τους, να το γυρίσουν στον Πόλεμο – αυτό είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά. Δεν είμαστε τώρα για εμφύλιους, δεν είμαστε για παγκόσμιους ή πανευρωπαϊκούς τριακονταετείς πολέμους. Ας την έχουν να τη χαίρονται τέτοια ευρωπαϊκή ενοποίηση, κι όσο για εμάς δεν χανόμαστε ρεεεεε!

Ληστεία στην Αλεξάνδρεια Άγνωστος άνδρας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισήλθε σε σούπερ μάρκετ και με την απειλή μαχαιριού αφαίρεσε από το ταμείο χρηματικό ποσό τετρακοσίων ευρώ και ακολούθως διέφυγε με Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο. Τις αστυνομικές έρευνες, καθώς και το προανακριτικό έργο έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφαλείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011


γνωμεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

υ ο τ ίο ε ν ε φ η α λ ύ ο τ ν ε φ Το Α

Κ

α

μ γράφη

χρονο

Διάλογοι «τριφασικοί»!... «Στη μια γωνιά παίζει η Tι-Bι, στην άλλη ο Αφεντούλης, και στο τραπέζι ένα στυλό ριγμένο στο τεφτέρι. Αγορητές πολυλογούν, οι ακροατές σωπαίνουν κι απ’ το σαλόνι η σύζυγος τηράει κι αναστενάζει….» Παρακαλείται ο ποιητής να κάνει υπομονή με την κακοποίηση της δημιουργίας του. Περνάμε τις χειρότερες μέρες της Μεταπολίτευσης κι ήταν τυχερός που έφυγε νωρίς! «Ωωωχ, Χριστέ μου και μη χειρότερα. Πάμε για μέτρα “τριφασικά”! Θα μας τα πουν αργότερα.» είπε η κυρία Πολυτίμη. Όπως καταλάβατε, «εξομολογήθηκε» στον εμπειροτέχνη πολιτικό αναλυτή τις προβλέψεις της για το έργο της νέας κυβέρνησης, μεταβατικής για τη ΝΔ, συνεργασίας για το ΠαΣοΚ κι ευκαιρίας για το ΛΑΟΣ. Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου οι βουλευτές ανέπτυσσαν επί της οθόνης τις απόψεις τους από του βήματος της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων που είχε αναγνώσει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος τη Δευτέρα για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κι ο αναλυτής είχε πιάσει μολύβι και χαρτί. Η κυβέρνηση έχει στήριξη τρικομματική, εξ ου και τα «τριφασικά» μέτρα της κυρίας Πολυτίμης. Επί τέλους το ΠαΣοΚ κι ο «ΛΑΟΣ» βρέθηκαν μαζί στην εξουσία! Η ΝΔ στηρίζει αλλά δεν στήριξε ο κ. Π. Καμμένος. Αν δεν στήριζε η ΝΔ θα έδινε στήριξη ο κ. Σ. Χατζηγάκης που «φταρνίστηκε» με κάτι «σταγονίδια» άγνωστης ταυτότητας και έθεσε εαυτόν εκτός της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. «Μύλος! Εμ “Μνημονιακός”, εμ διαγραμμένος;» αναρωτήθηκε ο αναλυτής. «Πού πήγε “ξυπόλητος” στις συναινέσεις;» ρώτησε η σύζυγος. «Γίναμε απέραντο υποδηματοποιείο!» σχολίασε ο θείος. Στο βήμα της Βουλής αγόρευε ο βουλευτής Καβάλας του ΠαΣοΚ κ. Δημήτρης Παπουτσής ενώ είχε προηγηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής. «Θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τους ασθενέστερους» σημείωσε ο Αφεντούλης. «Τα πάντα όλα;» ρώτησε η θεία με νόημα. «Έκανε κόμμα ο Αλέφαντος και δεν το γνωρίζω;» εξανέστη εκείνος. «Πρόσεξε να μη σε παρασύρει…» πήγε να πει η σύζυγος αλλά ο αναλυτής διέκοψε, σε κατάσταση εξανάστασης, και φώναξε: «Πότε μίλησε ο εξ Ηρακλείου κ. Παρασύρης; Τα λέει τσεκουράτα!» «Το δρομολόγιο Καβάλα - Ηράκλειο σταματάει στη Δράμα;» τσίριξε εκείνη και συνέχισε: «Εκεί θα πιάσουμε σταθμό όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Δράμα θα γίνουν οι μισθοί κι οι συντάξεις για να στείλουν οι κηδεμόνες το παραδάκι.» «Έχει θάλασσα η Δράμα;» απόρησε ο αναλυτής. «Θα φέρουν!» ούρλιασε η Πολυτίμη. «Άρχισες τις αρλούμπες;» ρώτησε ο θείος.

«Έλεγα και με τον Κώστα αλλά καλοπερνούσαμε και δεν τις πρόσεχες!» απάντησε εκείνη. «Μεγάλη η χάρη του!» συναίνεσε ο Αφεντούλης. «Αχ πώς αλλάζουν οι καιροί!» αναστέναξε η σύζυγος. Τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, ο γείτονας «Μήτσος», ιδιοκτήτης του καταστήματος: «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», όταν ξέμενε από ρευστό έπαιρνε δανεικά από την τράπεζα 1000 ευρώ σε 20 λεπτά κι η ζωή τραβούσε την ανηφόρα. Τώρα που τον πήρε η κατηφόρα έδεσε τα λουκάνικα για να μη τα φτάνουν τα παιδιά – έτσι και δεν βαρέσει το χέρι στο τραπέζι δεν σταματάν το φαΐ τα «σκασμένα»! – και «δεν έχει πρόσωπο» να συνάψει δάνειο ούτε για 20 λεπτά σε 1000 μέρες! Ο «Μήτσος» κατόπιν πολύχρονης «επιστημονικής» έρευνας (λέμε τώρα!) κατέληξε στο συμπέρασμα: «οι άνθρωποι κρυώνουν από τα πόδια!» και έχει υιοθετήσει την έμμετρη «ιατρική συμβουλή» (ξαναλέμε τώρα!) « έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα, τον στόμαχό σου ελαφρύ, γιατρό δεν έχεις χρεία!» η οποία κοσμεί το κατάστημα. Άκουσε τη διαπίστωση του αναλυτή: «Γίναμε απέραντο υποδηματοποιείο!» και αριβάρισε στο «καφενείο αισιοδοξίας» της στήλης με το μάτι του να γυαλίζει. «Ξέρεις πότε πούλησα το τελευταίο ζευγάρι;» ρώτησε τον αναλυτή. «Εσύ είσαι “γάτος”, εμένα ρωτάς;» απόρησε εκείνος. «Όταν ο Γιώργος ταξίδευε για Κάννες!» εξήγησε ο «γάτος». «Τι λες βρε θηρίο; Κοψομεσιάστηκες με τόση δουλειά!» σχολίασε ο θείος. «Με δουλεύεις;» ούρλιασε ο επισκέπτης. «Ο Γιώργος πότε θα ξαναπάει στις Κάννες;» πετάχτηκε η κυρία Πολυτίμη. «Ρώτα τον!» απάντησαν αμφότεροι με μια φωνή. «Μιλάω μόνο με τον Αντώνη μου!» διευκρίνισε εκείνη. «Πες αλεύρι. Ο Σωτήρης σάς γυρεύει!» σχολίασαν εκείνοι. «Στον αγύριστο να πάτε!» φώναξε η θεία. «Έχω μποτίνια εξαιρετικά. Κάνει το περπάτημα άνετο!» είπε ο «Μήτσος». Παρακαλούνται οι «αναχωρητές» όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων να μην τον ξεχάσουν. Έτσι κι αλλιώς «είναι αναχωρητές για τους μισούς. Για τους άλλους είναι ερχόμενοι!» που έχει πει ο Ελύτης σε ελεύθερη απόδοση του αναλυτή. Όσο για τον νέο Πρωθυπουργό; Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή αν θέλει και την εμπιστοσύνη του κοσμάκη ας μην ξεχάσει τον π. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο που τον κάλεσε: «να μη δεχθεί καινούργιους φόρους, διότι δεν τους αντέχει ο ελληνικός λαός και δεν μπορεί να υποφέρει πια.»

4

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Εις ώτα μη ακουόντων «Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει» Αποκτήσαμε κυβέρνηση με 4 πρωθυπουργούς 2 αντιπροέδρους 48 υπουργούς και αμέτρητους συμβούλους που πρέπει να δουλεύουμε υπερωρίες για να τους ταΐζουμε. Στο χωριό μας λένε «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει» και «όπου ανακατεύονται πολλές μαμές βγαίνει το παιδί στραβό». Συνεπώς δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά πράγματα από μια κυβέρνηση την ώρα μάλιστα που επικεφαλής έχει ένα τεχνοκράτη ηπίων τόνων την ώρα που έπρεπε να έχει θηριοδαμαστή . Διότι ο άνθρωπος έπεσε στον λάκκο των λεόντων . Από την μια μεριά έχει τον Γιώργο που συγκαλεί πράσινο υπουργικό συμβούλιο πριν το επίσημο, Από την άλλη τον Σαμαρά να δηλώνει ότι δεν συγκυβερνά και θα κάνει αντιπολίτευση. Από πίσω τον Καρατζαφέρη να παριστάνει τον συνδετικό κρίκο και από μπρος τους Ευρωπαίους να ακονίζουν τις χατζάρες τους.. Με άλλα λόγια που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό ή κατά το λαϊκότερο που πας βρε Καραμήτρο. Εδώ τους λένε κόλλησε το κάρο του πολιτικού συστήματος στη λάσπη και αυτοί αλλάζουν τον καροτσέρη για να ξεκολλήσει ; Είμαστε με τα καλά μας ; Κι ενώ βλέπουμε ένα αβέβαιο μέλλον έχουμε και τον Γιώργο να κάνει τα δικά του. Όσοι είχαν την εντύπωση ότι τον ξεφορτωθήκαμε κάνουν μεγάλο λάθος. Για να φύγει από πρωθυπουργός χρειάστηκε να διαλύσει την χώρα. Λέτε τώρα ότι θα του είναι δύσκολο να διαλύσει το κόμμα ; Τώρα θα πείτε ποιο κόμμα. Έ όσο απέμεινε. Προσπαθεί να μείνει αρχηγός μέχρι τις εκλογές και να εφαρμόσει την λίστα για να έχει ακόμα πιο υπάκουους βουλευτές . Εν τω μεταξύ οι δελφίνοι που κατάλαβαν το παιγνίδι του πριονίζουν την καρέκλα την ώρα που ο ίδιος έχει βάλει το διευθυντήριο να τους τρομοκρατήσει. Από την άλλη πλευρά έχου-

με τον κ. Σαμαρά να απειλεί να διαγράψει τον κ. Καμένο που ουσιαστικά δεν ψηφίζει μνημόνιο όταν είχε διαγράψει άλλους γιατί το ψήφισαν. Τέλος έχουμε και τον Άδωνι να καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι που έκανε την μπουμπούκα κυρία υπουργού . Της μουρλής δηλαδή . Με άλλα λόγια επαληθεύεται ή ρήση του Καραμανλή του μεγάλου ότι είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο. Το μόνο που μας λείπει είναι ένας συνταγματάρχης να μας βάλει στον γύψο ή μάλλον να μας φορέσει τον ζουρλομανδύα . Αυτό τουλάχιστο άφησε να υπονοηθεί ο Γεώργιος ο καρεκλοκένταυρος . Οι υπόλοιποι το χάψανε και βάλανε από έναν να ελέγχει το Υπουργίο Εθνικής Άμυνας που υποτίθεται ότι έχει σαν σκοπό να μας φυλάει από τους εχθρούς ενώ έπρεπε να μας φυλάει από τους πολιτικούς . Πάνω στην αναμπουμπούλα βγήκε ο παλιός υπουργός να καταγγείλει ότι υπάρχουν μέσα στο υπουργείο από τον καιρό του Άκη θύλακες των δύο μεγάλων κομμάτων που ελέγχουν τους εξοπλισμούς . Συνάμα κατήγγειλε αξιωματικούς που σε συνεργασία με δημοσιογράφους παίζουν δικά τους παιγνίδια. Τέλος κυκλοφόρησε η φήμη ότι κάθε φορά ο πρώην πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έβγαιναν στο εξωτερικό εκταμιευότανε και μυστικά κονδύλια από το Υπουργείο εξωτερικών. Θα πείτε τώρα ότι χρειαζόταν για άσκηση πολιτικής. Αλλά ήταν ανάγκη να λαδώσουμε κι από πάνω για να καταστραφούμε ; Με όλα τα παραπάνω επαληθεύεται πλήρως ο στιχουργός του λαϊκού άσματος «Ανοίχτε τα τρελάδικα» που υποστηρίζει : Ανοίχτε τα τρελάδικα να βγει ο κόσμος έξω, να δω αν είναι πιο τρελοί οι μέσα απ’ τους απ’ έξω. Ο ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ (Κ,Δ)


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Αβέβαιη η ολοκλήρωση της γέφυρας Κούσιου

Τ

ην πορεία των εργασιών και τις ενστάσεις του εργολάβου σχετικά με τα έργα κατασκευής της γέφυρας Κούσιου συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Η αίσθηση που υπήρχε ότι υπάρχουν προβλήματα ως προς την κατασκευή της γέφυρας έγινε βεβαιότητα μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο, αφού απερρίφθησαν από το Σώμα οι ενστάσεις του εργολάβου για την έξτρα πληρωμή των ικριωμάτων, καθώς επίσης και την άρση της οικονομικής ρήτρας, ενώ από την πλευρά του δωρητή δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για την ισχύ της δωρεάς ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Ο Δήμος Βέροιας με την Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε στη σύνταξη τευχών Δημοπράτησης και στον ανοιχτό διαγωνισμό έργου με τίτλο «Κατασκευή Γέφυρας αφών Κούσιου «. Η Τεχνική μελέτη του έργου εκπονήθηκε από ιδιώτη Μηχανικό και δωρήθηκε από τους Αφούς Κούσιου στον Δήμο Βέροιας. Ο διαγωνισμός έγινε μετά την σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού, χρησιμοποιώντας τα εγκεκριμένα άρθρα οδοποιίας. Η Σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2010 με χρόνο αποπεράτωσης 18 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα αποτελείται από τρία συνεχή ανοίγματα και έχει συνολικό μήκος 106,20 m, μετρούμενο

μεταξύ των αξόνων στήριξης στα ακρόβαθρα. Το κεντρικό άνοιγμα είναι 42,20 m ενώ τα ακραία από 32,0 m. Τα μεσόβαθρα Μ1 και Μ2 βρίσκονται μέσα στην κοίτη του Τριποτάμου και τα ύψη τους είναι 29,0 m και 28,0 m αντίστοιχα.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ Με την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος έλαβε γνώση και αποδέχτηκε όλες τις συνθήκες και στοιχεία του έργου καθώς και τη μορφολογία, τις κλιματολογικές, περιβαλλοντικές (πλημμυρικές) συνθήκες, αλλά και τις κλίσεις των πρανών, στοιχεία τα οποία ήταν γνωστά πριν την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με τους γενικούς όρους του εγκεκριμένου τιμολογίου οδοποιίας, ο ανάδοχος επιβαρύνεται με όλα τα έξοδα των ικριωμάτων και συνεπώς περιλαμβάνει και τα ικριώματα για την κατασκευή του φορέα. Ξεχωριστή μελέτη ικριωμάτων για το έργο, δεν υπήρξε από τη μελέτη, ούτε ζητήθηκε από κανέναν. Ο ανάδοχος ποτέ του δεν κατέθεσε κανένα γραπτό ερώτημα ή προβληματισμό πριν τον διαγωνισμό ή στα πρώτα στάδια κατασκευής σχετικά με τα ικριώματα. Προφορικά εξέφραζε πάντα επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο και είδος των ικριωμάτων. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Στις 4/2/2011 ο ανάδοχος κατέθεσε προμελέτη ικριωμάτων και η Υπηρεσία τις αποδέχτηκε με επιφυλάξεις Στις 25/7/2011 κατατέθηκε από τον ανάδοχο νέα, δεύτερη, προμελέτη ικριωμάτων υπογεγραμμένη από ιδιώτη πολιτικό μηχανικό. Η Υπηρεσία μετά από ένσταση του μελετητή Ιωάννη Μαυράκη ζήτησε την τροποποίηση της και αναμένει οριστική κατάθεση της μελέτης. Στις 3/10/2001 η Υπηρεσία ζητά την κατάθεση οριστικής μελέτης ικριωμάτων, ενημερώνοντας ότι διαφορετικά θα προχωρήσει σε έκπτωση. Στις 6/10/11 καταθέτει στην υπηρεσία ο ανάδοχος έγγραφο

όπου διατυπώνει απόψεις και αντιρρήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό ικριωμάτων και την περιγραφή του εγκεκριμένου προϋπολογισμό και ζητά εντολή σύνταξης μελέτης, καθ’ υπέρβαση της σύμβασης, για τα ικριώματα και να πληρωθούν με νέα τιμή. Η υπηρεσία με νέο έγγραφο της στις 17/10/2011 δηλώνει ότι δεν έχει απορρίψει καμία πρόταση ικριωμάτων και ζητά την κατάθεση μελέτης υπογεγραμμένη από σχετικό μηχανικό και σύμφωνα με την ειδική διαταγή. ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ Στις 18/10/2011 ο ανάδοχος καταθέτει ένσταση με την οποία ζητά την ακύρωση της ειδικής διαταγής με την βασική αιτιολογία, ότι η συμβατική του υποχρέωση όπως περιγράφονται από το τιμολόγιο και τη μελέτη δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η Τεχνική υπηρεσία τον ενημερώνει ότι η μελέτη ικριωμάτων με την μελέτη θεμελίωσής τους, αποτελούν ειδικές μελέτες που δεν υπάρχουν στον φάκελο του έργου, η περιβαλλοντική μελέτη υπήρχε στον φάκελο του έργου και είχε δοθεί στον ανάδοχο, ότι δεν υφίσταται σφάλμα στην σύνταξη των συμβατικών τευχών και πως είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει το έργο σύμφωνα με τη σύμβαση Μετά πό όλα όσα προηγήθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης του αναδόχου από το Δημοτικό Συμβούλιο και έγινε αποδεκτή.

Παράλληλα ο εργολάβος ζήτησε και πήρε δυο παρατάσεις αποπεράτωσης του έργου πέντε μηνών. Στη συνέχεια ζητά και Τρίτη παράταση δυο μηνών. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να του παραχωρηθεί παράταση ενός μήνα. Τότε ο εργολάβος προσφεύγει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά αυτής της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου επειδή θεωρεί άδικη και αναιτιολόγητη την περικοπή του χρόνου κατασκευής των νέων εργασιών κατά ένα μήνα. Μετά από όλα τα παραπάνω η υπηρεσία αποφασίζει την επιβολή ποινικής ρήτρας. Με ένστασή του και πάλι ο ανάδοχος ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο την άρση της ποινής, η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Στη διάρκεια της συζήτησης ασκήθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για τα ζητήματα που προέκυψαν και για τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί το έργο μολονότι έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση. ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ Από την πλευρά των δωρητών εκφράστηκε δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις και υπήρξε προειδοποίηση ότι θα ζητηθεί η δωρεά πίσω καθώς δεν κρατήθηκε η συμφωνία ότι το έργο θα τελειώσει εντός τριών ετών. Με παρέμβαση της Επιτροπής Διαχείρισης της Δωρεάς ο δωρητής θα περιμένει την έκβαση της υπόθεσης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και μετά θα αποφασίσει αναλόγως.

Στη Βεργίνα η ΔΕΥΑΒ για είσπραξη λογαριασμών Σ

ε υλοποίηση σχετικής απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΒ και σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα, κλιμάκιο της ΔΕΥΑΒ θα βρίσκεται στην περιοχή του τ. Δήμου Βεργίνας, από την Πέμπτη 24 και μέχρι την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, για είσπραξη των οφειλομένων ποσών από κατανάλωση νερού των κατοίκων του. Το παραπάνω συνεργείο θα επισκεφθεί τις τοπικές κοινότητες του τ. Δήμου Βεργίνας σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: • Στην Τ.Κ. Βεργίνας και στα γραφεία της

Κοινότητας την Πέμπτη 24, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου •Στην Τ.Κ. Παλατιτσίων και στα γραφεία της Κοινότητας την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου •Στην Τ.Κ. Συκιάς στο καφενείο ΚΑΣΤΡΟ την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου •Στην Τ.Κ. Μετοχίου στο καφενείο ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

5

Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως (Βενιζέλου 29, 1ος όροφος) ομιλητής στους «Ακαδημαϊκούς Διάλογους» θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας Αρχιμ. Πορφύριος Μπατσαράς, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα. Η νέα Πόντια Αγία στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας» Είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

Έγιναν τα εγκαίνια των γραφείων του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Ημαθίας «Γλυκιάς Ισορροπίας»

Ε

π’ευκαιρία την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ το Σάββατο 12 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία του Συλλόγου Διαβητικών Ν.Ημαθίας «Γλυκιά Ισορροπία» στο κτήριο του ΚΑΠΗ Νάουσας, που παραχώρησε ο Δήμαρχος . Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αναστάσιος Καραμπατζός, Αντιδήμαρχοι κα Ιτσκάρα

και κα Καρυδά, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μπαλτατζίδου, Δημοτικός Σύμβουλος κος Παπαδόπουλος, οι ιατροί κος Κούλας ,κος Χ’’ιωαννίδης και η κα Αντιφάκου. Τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιπρόεδροι της ΕΛΟΔΙ(ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΑΒΗΤΗ) κος Ρουμελιώτης ,κος Πετκίδης ,κος Ράπτης ,εκπρόσωποι συλλόγων Σερρών,Κοζάνης και Θεσ/κης. Παρουσία του Τύπου Ν.Ημαθίας αλλά και του Ραδιοφωνικoύ Παραγωγού κ.Θεοδωρίδη Δημήτρη του cityinternational 106.1 από Θεσ/κη. Πολλά τα μέλη απ’όλο το Νομό, καθώς και οι οικογένειές τους ,οι φίλοι και εκπρόσωποι του Ωδείου Νάουσας. Με το πέρας των εγκαινίων ,πραγματοποιήθηκε το γλέντι στο ρακοκάζανο του

Διαμαντάκου…..γιατί όπως λέμε πάντα η ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ!!!! Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου ο πρόεδρος κος Ιωαννίδης Κ. εκπροσώπησε το Σύλλογο στο συνέδριο της ΔΕΒΕ (ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ) στο ξενοδοχείο Μακεδονίας Pallace.Στο χαι-

ρετισμό που απηύθυνε ,ζήτησε από τα άτομα με διαβήτη να πλαισιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους κατά τόπους συλλόγους τους και όπου δεν υπάρχουν να γίνουν προσπάθειες να ιδρυθούν ακόμη και παραρτήματα,με σκοπό την καλύτερη προσέγγισή τους και άμεση ενημέρωσή τους, εξαλείφοντας την ΑΓΝΟΙΑ.

Επιμελητήριο Ημαθίας

Παράταση της προθεσμίας για το πρόγραμμα «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Νέα καταληκτική ημερομηνία η 30η Δεκεμβρίου 2011

Η

Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού (Ε.Υ.ΠΟ.Τ.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι το Πρόγραμμα «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» παρατείνεται και τροποποιείταισυμπληρώνεται, ως εξής: 1. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων στο Πρόγραμμα παρατείνεται έως την 30η Δεκεμβρίου 2011. 2. Δίδεται πλέον η δυνατότητα, η επιχείρηση να κάνει επέκταση δραστηριότητας σε νέο ή νέους επιλέξιμο/επιλέξιμους Κ.Α.Δ., που περιλαμβάνονται στον Τροποποιημένο Οδηγό του Προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι ήδη διαθέτει τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων Κ.Α.Δ., πριν την 1.1.2010. Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που χρηματοδοτούνται από το παρόν πρόγραμμα αφορούν στον αθλητικό τουρισμό αναψυχής, το θαλάσσιο τουρισμό,

τον τουρισμό υπαίθρου, το γαστρονομικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας και ευεξίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. πλωτές μεταφορές, ξενοδοχεία, καταλύματα, υπηρεσίες εστίασης, ταξιδιωτικά πρακτορεία, οργάνωση συνεδρίων, δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, κ.λ.π.) που αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος όπως και οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 20 εκ. € με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το ποσό ανέρχεται σε € 938.490,00. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συμβάλλει στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε. Το πρόγραμμα διέπεται από τον κανονισμό De minimis (Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το πο-

6

σό των 200.000€ σε περίοδο 3 ετών). Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις € 10.000,00€ και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των € 400.000,00€. Στο πρόγραμμα προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών με τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος ορίζεται σε 40% και ανέρχεται σε 45%, για μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων(Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό 45% αφορά στην περιοχή της Αμμουλιανής). Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του διαδικτυακού τόπου www. ependyseis.gr/mis , ενώ ο φυσικός φάκελος θα κατατεθεί σε διάστημα δέκα (10) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, στο Επιμελητήριο Ημαθίας ή στα σημεία που αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος. Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που θα γίνουν μετά την ημερομηνία έκδοσης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

της προκήρυξης σε ΦΕΚ που είναι στις 13/9/2011. Για όλα τα έργα που θα ενταχθούν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής μέχρι το 50% της δημόσιας χρηματοδότησης με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προκαταβολής. Για τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες : • www.e-kepa.gr • www.efepae.gr , • www.yppo.gr , • www.visitgreece.gr , • www.antagonistikotita.gr , • www.espa.gr , • www.imathiachamber.gr ή να ενημερώνονται από : • την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Μαρίνου Αντύπα 41, 57001 Θεσσαλονίκη, τηλ.2310-480.000, e-mail: info@e-kepa.gr, www.e-kepa.gr ). • Το Επιμελητήριο Ημαθίας (Κεντρικής 3, 59100 Βέροια, τηλ.23310-29774,)


τοπικα 

epikera@otenet.gr

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Ο Δήμος θα στηρίξει τους δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι στη ΔΕΗ

Τ

η στήριξη με κάθε νόμιμο τρόπο σε όσους πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι για την ακίνητη περιουσία που ενσωματώθηκε στο λογαριασμό της ΔΕΗ αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης. Η εκπεφρασμένη συμπαράσταση αποφασίστηκε μετά την παρέμβαση πολιτών οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και ζήτησαν να μιλήσουν επί του θέματος. Μετά από ψηφοφορία για γενικευμένη συζήτηση το Σώμα αποφάσισε να πραγματοποιηθεί με τη μορφή του έκτακτος. Μίλησαν τρεις εκπρόσωποι των πολιτών που αντιδρούν στην έκτακτη φορολόγηση ακινήτων και την πληρωμή της μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας πως ικανός αριθμός συμπολιτών μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά πόσω μάλλον να πληρώσουν την έκτακτη φορολογία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες , οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι και οι άποροι. Εκ μέρους των πολιτών ζητήθηκε η στήριξη από το Δήμο Βέροιας ως προς το σκέλος που αφορά τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ώστε να προστατευτούν οι δημότες, καταλήγοντας στην διαπίστωση ότι το μέτρο και άδικο είναι και θα έχει εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις στους οικονομικά αδύνατους. Η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου τοποθετούμενη είπε πως είναι υπέρ της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τη μια και κατά του μέτρου όπως εφαρμόζεται από την άλλη, παραδεχόμενη ευθέως ότι η οριζόντια επι-

βολή του είναι άδικη. Παράλληλα ωστόσο εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να αναλάβει την επανασύνδεση του ηλεκτρικού καθώς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν εργαζόμενο να προβεί σε παράνομες πράξεις. Ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας προκειμένου να εξετάσουν από κοινού κάθε νόμιμη διέξοδο ενώ δεσμεύτηκε για την αποστολή εξωδίκου προς τη ΔΕΗ όπου θα τονίζεται ότι δεν προβλέπεται νομικά η είσπραξη οποιουδήποτε τέλους από Δημόσια Επιχείρηση όπως είναι η Δεη. Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία αποφάσις να υιοθετήσει τα τέσσερα από τα πέντε αιτήματα των πολιτών, όπως τέθηκαν στο Σώμα και είναι: 1. ο χαρακτηρισμός του μέτρου ως παράνομου και αντισυνταγματικού

2. την συγκέντρωση των αποδεικτικών όσων πληρώνουν μέσω ΑΤΜ μόνο το ηλεκτρικό και την ομαδική αποστολή τους στην ΔΕΗ ώστε να μη γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος 3. Τη νομική κάλυψη σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο και να έρθει σε επαφή με τη ΔΕΗ, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος... 4. Την αποτροπή της διακοπής του ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν, με ομάδες περιφρούρησης 5. Την επανασύνδεση του ρεύματος με την βοήθεια δημοτικών υπαλλήλων. Δεν έγινε αποδεκτό το πέμπτο αίτημα, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είναι νόμιμο και για το λόγο αυτό δεν μπορεί ο Δήμος να υποχρεώσει οποιονδήποτε υπάλληλο να πάρει αυτήν την ευθύνη. Μειοψήφησε ο συνδυασμός της Ιωάννας Σοφρόνωφ, η οποία είχε διαφορετική θέση επί του θέματος λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μαζική άρνηση της πληρωμής του του συγκεκριμένου τέλους

Κλοπές αυτοκινήτων και διαρρήξεις Δ

ικογραφία σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας σε βάρος τριών αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας ηλικίας 29, 30 και 41 ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι παραπάνω ανέπτυξαν ιδιαίτερη εγκληματική δραστηριότητα στην

περιοχή της Ημαθίας κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2011 και εφαρμόζοντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης, αφαίρεσαν πέντε (5) οχήματα και διέπραξαν άλλες πέντε (5) διαρρήξεις σε σπίτια. Συγκεκριμένα, οι δράστες προέβαιναν σε διαρρήξεις σπιτιών κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ οι ιδιοκτήτες κοιμόντου-

7

σαν. Αφού αφαιρούσαν διάφορα τιμαλφή και χρήματα, έπαιρναν και τα κλειδιά των οχημάτων των παθόντων με σκοπό να διαφύγουν. Στη συνέχεια μετέβαιναν σε άλλα σπίτια εγκαταλείποντας το ήδη κλεμμένο όχημα και διέπρατταν εκ νέου κλοπές και διαρρήξεις. Η σχετική δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Tο πρώτο εμπλουτισμένο μοσχαρίσιο κρέας από τη Φάρμα Κουτσιώφτη

Η Φάρμα Κουτσιώφτη, διαθέτει στην αγορά το πρώτο μοσχαρίσιο κρέας εμπλουτισμένο με Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με το εμπορικό σήμα «άρω3μα». Το ποιοτικά αναβαθμισμένο αυτό κρέας είναι προϊόν πολύχρονης ερευνητικής προσπάθειας που έγινε με την επίβλεψη του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το μοσχαρίσιο κρέας «άρω3μα», έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διακεκριμένων εστιατορίων ενώ η διάθεσή του γίνεται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα με το διακριτό εμπορικό σήμα άρω3μα : Το άρω3μα είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του ΟΒΙ. Βασίζεται στη διατροφή των παχυνόμενων μόσχων ειδικό σιτηρέσιο και 100% φυσικές αρωματικές ουσίες από φυτά της Ελληνικής φύσης όπως ρίγανη, βασιλικό και δυόσμο ενώ ολόκληρος ο κύκλος παραγωγής είναι πιστοποιημένος από τον κρατικό οργανισμό AGROCERT. Η διατροφή των ζώων εξασφαλίζει τον εμπλουτισμό του κρέατός τους με ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Έτσι, το παραγόμενο κρέας περιέχει ουσίες που έχουν αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου. Η Φάρμα Κουτσιώφτη Είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής βόειου κρέατος στην Ελλάδα. Με έδρα στη Βέροια, και παράδοση 30 χρόνων, η εταιρία αποτελεί μια πρωτοποριακή μονάδα στον τομέα της και είναι σημείο αναφοράς για την παράδοση και την εγγύηση στην παραγωγή νόστιμου και υγιεινού κρέατος. Περισσότερες πληροφορίες: www.aroma.farmakoutsiofti.gr aroma@farmakoutsiofti.geρ Τηλ.. 2331 071803 Κιν. 6945856693


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

Εκστρατεία ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών

Η φωνή της ηρωίνης Μ

ε λένε Ηρωίνη, κάποιοι με φωνάζουν « Πρέζα» ή « Άσπρη» ή « Ζουζού» ή κάποιοι άλλοι « παραμύθα» , ακόμα και παραμύθα και « Βασίλισσα» με έχουν πει !! Έχω πολλά παρατσούκλια άλλα δεν έχει κάμια σημασία έτσι και αλλιώς το αποτέλεσμα μου είναι πάντα το ίδιο, είμαι πολύ διάσημο ναρκωτικό σε όλο τον κόσμο. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να προφέρουν το όνομα μου, με γνωρίζουν όλοι, όλο και κάποιο φίλο τους ή συγγενή τους ή γνωστό τους έχω πάρει μαζί μου στο θάνατο. Έχω σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και δεν υπολογίζω τίποτα και κανέναν, ούτε άντρες , ούτε γυναίκες , ούτε νέους , ούτε γέρους , ούτε φτωχούς ή πλούσιους . Όποιος με πλησίαση τον « παίρνω» μαζί μου σε ένα ταξίδι με έναν και μόνο προορισμό τον « θάνατο». Αυτός είναι εξάλλου ο σκοπός μου, να σκοτώσω όσο πιο πολλούς μπορώ και μέχρι τώρα τα καταφέρνω μια χαρά, άλλωστε έχω βοήθεια, έχω σύμμαχο τον φόβο να μάθουν πια είμαι , την άγνοια που έχει ο κόσμος για εμένα. Βλέπεις συνήθως ο κόσμος αναγκάζεται να με γνωρίσει τις περισσότερες φορές αφού έχω κάνει ήδη την δουλειά μου και όχι πρίν, κάνεις δεν πιστεύει ότι θα του χτυπήσω την πόρτα και θα αρρωστήσω τα παιδιά του και εκεί ακριβώς εγώ ύπουλα πατάω και όσο ο κόσμος δεν μαθαίνει για έμενα τόσο πιο εύκολα πηγαίνω κοντά τους ! Μου αρέσει να σε παίρνω από το χέρι σε μικρή ηλικία και να σε γνωρίζω στους φίλους και συνεργάτες μου , στα άλλα τα ναρκωτικά και εσύ αργά ή γρήγορα να έρχεσαι στην αγκαλιά μου, αφού σε ετοιμάσουν για έμενα. Μόλις με δοκιμάσεις γινόμαστε οι καλύτεροι φίλοι, σου παίρνω όλο τον πόνο που σου προ-

καλούν τα συναισθήματα και η πραγματικότητα της ζωής , που είναι τόσο σκληρή, έρχομαι σαν βάλσαμο στην ψυχή σου , σε κάνω να αισθάνεσαι ανίκανος -η όταν είσαι μακριά μου και βασιλιά όταν είσαι κοντά μου. Σε παρασέρνω μαζί μου και δεν φοβάσαι τίποτα , σου κάνω παρέα συνέχεια και είναι πολύ εύκολο να σε κάνω να πιστέψεις ότι φταίει το σύστημα , το κράτος , η οικογένεια σου. Έτσι δεν είναι ? Μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται και που έχεις μπλέξει, μέχρι τα πρώτα ίχνη στέρησης εμφανιστούν , όλα είναι μαγικά. Ζεις σε ένα κόσμο ονειρικά πλασμένο και σιγά σιγά έχεις γίνει ολοκληρωτικά δικός μου, τώρα μου ανήκεις, τώρα θα με γνωρίσεις πραγματικά , τώρα χωρίς εμένα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν μπορείς ούτε να φας, ούτε να κοιμηθείς , ούτε να δουλέψεις. Δεν μπορείς να κάνεις έρωτα, να ονειρευτείς, ούτε να κουνηθείς, τώρα καταλαβαίνεις ότι με έχεις παντρευτεί και είναι πολύ δύσκολο να με χωρίσεις . Δεν θα σε αφήσω να φύγεις, έχουμε πορεία μαζί, τώρα θα κάνεις ότι σου πω για να με βάλεις στο σώμα, στις φλέβες, στη μύτη σου. Βλέπεις είμαι παρα πολύ ακριβή, δεν ζητάω μόνο τα χρήματα σου, αυτά που θέλω από εσένα είναι και η ψυχή σου , το πνεύμα σου και το σώμα σου. Θέλω το μυαλό σου να περιστρέφεται μόνο γύρω από έμενα, θέλω οι γύρω σου να σε κοιτάνε με αηδία και να κουνάνε το κεφάλι, να χάσεις κάθε ίχνος αξιοπρέπειας , ελευθέριας και ειλικρίνειας . Τώρα θέλω να πληγώνεις όποιον σε πλησιάζει, να φέρεις την οικογένεια σου σε απόγνωση μέχρι να την διαλύσεις τελείως, να χάσουν κάθε ελπίδα σωτήριας για εσένα και να μείνεις μόνος-η και πάλι να βρίσκεις παρηγοριά μόνο σε εμένα. Επίσης θέλω να γεμίσεις δικαστήρια και κατα-

δίκες, αν γίνεται να σαπίσεις σε κάποιο βρώμικο κελί φυλακής ή να ουρλιάζεις για βοήθεια δεμένος σε κάποιο ψυχιατρείο. Θέλω τα χέρια σου, τις φλέβες σου, το συκώτι σου και το αίμα σου , θέλω τα πάντα από εσένα και τα παίρνω μέχρι να πεθάνεις σε κάποιο ατύχημα ή να ξεζουμίσω ότι έχει απομείνει απο εσένα και να σε βρούνε «μπλε» σε κάποια τουαλέτα ή κάτω απο καμιά γέφυρα, μόνο και πεταμένο. Όλα αυτά θέλω από εσένα για να σε αφήσω και να πάω σε κάποιον άλλων, είμαι τόσο άπληστη που δεν μου φτάνει τίποτα . Το μόνο που μισώ και μπορεί να σε πάρει απο έμενα είναι τα «προγράμματα» είναι αυτοί που μένουν « καθαροί» απο εμένα και αναρρώ-

νουν ενωμένοι , δουλεύουν με τον εαυτό τους και βλέπουν τι τους έχω κοστίσει . Τους μισώ άλλα έχω μεγάλη υπομονή , αν μείνει κάποιος μόνος θα τον βρώ και θα τον κάνω πάλι δικό μου, μισώ την διαδικασία της αναρρώσης , μισώ τα προγράμματα πλήρης αποχή και αυτούς που ξέφυγαν απο έμενα. Είμαι η ΗΡΩΙΝΗ και σκοτώνω κάθε μέρα αφού σπείρω μιζέρια και πόνο σε όποιον με γνωρίσει. Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε μας : «ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ» ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. 2392043443 / 6932437237 www.aytognosia.com

Άδειες σφαγείων και σήμανσης ζώων από τα Ε.Κ.Ε. Α

πό τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε.) θα διεκπεραιώνονται πλέον οι διοικητικές διαδικασίες, αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες αφορούν άδειες σφαγείων οπληφόρων ζώων και πτηνοσφαγείων, έγκρισης ενωτίων αναγνώρισης και καταγραφής βοοειδών−αιγοπροβάτων − χοίρων, καθώς και του εξοπλισμού για την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων, όπως οι ηλεκτρονικοί στομαχικοί βώλοι και άλλες συσκευές αναγνώρισης. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην αριθμό 196008 κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2631/Β/9-11-2001, και για την διεκπεραίωση των εν λόγω διοικητικών διαδικασιών, συμπληρώνονται ειδι-

κά έντυπα αιτήσεων τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Τα έντυπα επισυνάπτονται στην απόφαση και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, επίσης ισχύουν και για τη διεκπεραίωση των οικείων πιστοποιημένων διαδικασιών από τα Κ.Ε.Π. Σημειώνεται πως τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 της απόφασης, αφορούν μόνο στις διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας και έγκρισης των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, οι οποίες προϋποθέτουν εγκατάσταση του παρόχου υπηρεσιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παρ 5 του άρθρου 2 του Ν. 3844/2010 και όχι στη διασυνοριακή παροχή των υπηρεσιών αυτών από ήδη εγκατεστημένους παρόχους σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε, σύμφωνα με το κεφάλαιο Δ΄ του ίδιου νόμου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ιπποφαές Τ

ο Σάββατο 26 Νοεμβρίου και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο ιπποφαές με εκπαιδευτή τον κ. Δαουτόπουλο Γιώργο τ. Καθηγητή Γεωπονίας στο Α.Π.Θ. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 16 ωρών και περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιέργεια του ιπποφαούς από την προετοιμασία του χωραφιού, την επιλογή της ποικιλίας, τη φύτευση, την βιολογική του καλλιέργεια και τη συγκομιδή. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν και οι προοπτικές του φυτού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ώστε οι εκπαιδευόμενοι να σχηματίσουν πλήρη εικόνα των προοπτικών που διανοίγονται με την καλλιέργεια του ιπποφαούς. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική επίσκεψη σε μία φυτεία, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, ώστε να υπάρξει μία πρώτη επαφή των εκπαιδευομένων με το φυτό, το σχέδιο

φύτευσης και την προετοιμασία του. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το σεμινάριο θα πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του διότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορεί να επικοινωνήσει με τη γραμματεία στο τηλ.: 2461 0 26622 ή να στείλει μήνυμα στο secret@ipadm.gr

Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Ενορία Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος Βεροίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην ενορία του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος Βεροίας κάθε Κυριακή τελείται ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία μόνο στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος, Ελευθερίου και Νικολάου (Βενιζέλου 16).

8

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011


τοπικα

epikera@otenet.gr

γνωμη -

H απελευθέρωση της Ελλάδας την 12ην Οκτωβρίου 1944

Η

μετά απελευθερωτική εποχή υπήρξε από τις πιο δραματικές, απ τις πιο τραγικές στην ιστορία του τόπου μας. Η Ελλάδα σπάραζε κάτω απ το δολοφονικό μαχαίρι της λευκής τρομοκρατίας. Τα δάκρια την επομένη της αγγλικής ένοπλης επέμβασης ειχαν στεγνώσει και το αίμα των ΕΜΑΕΛΑΣιτών έβαφε τους δρόμους των πόλεων και της υπαίθρου. Τα συνθήματα τις 5 του Δεκέμβρη, δεν ήταν συνθήματα Λευτεριάς αλλα εμφυλίου πολέμου, που ιδεολογικά εκκολάπτονταν απ το 1920, που το ΣΕΚ μετονομάστη σε ΚΚΕ, στη διάρκεια της δικτατορία εμπλουτίστηκε με συλλήψεις, βασανιστήρια, εξορίες και φυλακίσεις, δεδομένα που προϊόνιζαν ένοπλο πλέον εμφύλιο, στον οποίο εμφύλιο θα συμμετείχαν και οι κατακτητές ωμού με το Κάϊρο που οργάνωσε τα «Τάγματα ασφαλείας» και την πλειάδα των εθνοϊσμών που φύτρωναν σαν τα μανιτάρια. Ενας λαός καθημαγμένος απ τον πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή, από την αιματοχυσία του Δεκέμβρη, αντιμετώπιζε τις ορδές των παρακρατικών οργανώσεων και του επίσημου κράτους. Ο λαός που έδωσε την πρώτη νίκη στο συμμαχικό αγώνα εναντίον του φασισμού με την εποποιεϊα του 1940-41, που καταράκωσε το αήττητο του άξονα και αντιμετώπισε την τριπλή κατοχή και της προσφοράς στον συμμαχικό αγώνα φάνταζε σε ολο τον κόσμο με την ηρωϊκή του Εθνική Αντίσταση, που αντιμετώπισε την Αγγλική επέμβαση του Δεκέμβρη, αντιμετώπιζε τώρα άοπλος τη μανία των φυγάδων, δωσιλόγων συνεργατών και των απόντων του Αντιστασιακού αγώνα που ξαφνικά βρικολάκιασαν κανοναρχούσαν τον τόπο και τον αγωνιζόμενο λαό. Αυτός ο λαός που κυνηγήθηκε οσο κανένας όλος κατακτημένος απ τον φασισμό, που πείνασε, μα αντιστάθηκε, που γονάτισε απ τον πόνο: συλλήψεις, βασανιστήρια, μα δεν λύγισε ορθώθηκε και πολέμησε, βρέθηκε αναγκασμένος να παραδώσει τα όπλα, που κυρίευσε απ τον εχθρό, βρέθηκε άοπλος να είναι έρμαιο της εκδίκησης του καθένα που ήθελε να εγγράψει υποθήκες εθνικοφροσύνης και μελλοντική καταξίωση! Φτάσαμε στο σημείο μετά τη Απελευθέρωση να δηλώνει ο καθένας αυτό ήθελα να είναι και η εθνικοφρασύνη ήταν αυτή που εξασφάλιζε καταξίωση και συμμετοχή στα κοινονικό οικονομικά δρώμενα…και το δικαίωμα να αφαιρεί ΖΩΕΣ! Πράξεις που οδήγησαν την Ελλάδα του Φωτός και της ακτινολολίας σε Ελλάδα του σκότους, του ζόφου και της συμφοράς, τους Ελληνες και τη χώρα σε υποταγή και στην εκ νέου κατοχή τώρα πλέον από τους Αγγλό-Αμερικάνους συμμάχους, που ήρθαν να απελευθερώσουν την Ελλάδα απ τους Ελληνες! Μια κατοχή στην αρχή ένοπλα και σε συνέχεια αφού οι ελευθερίες και δημοκρατικοί θεσμοί, παρά την αναγέννηση

και την ζωντάνια που ειχε κατακτήσει στον πόλεμο και την κατοχή ειχαν καταρρακωθεί απ το εταιρικό που συγκρότησαν των συνεργατών στην κατοχή και των κάθε είδους και φυράματος μετά κατοχικών συμμοριών, κι όλη η Ελλάδα απ άκρου σ άκρου ειχε μετατραπεί σε ζούγκλα και σε «Γκέτο» και ο λαός στέναζε κάτω από τη δαμόκλειο Σπάθη, της Κεντρο-Δεξιάς δοτής με τα αγγλικά όπλα «κυβερνήσεις» εξουσιστές των οποίων ήταν ο κάθε Λύπερ Αγγλος πρεσβευτής και ο Αμερικανός Πιούρι Οφόϊ. Και στρατηγούς τον Σκόμπυ και Μακ Νήλ και τώρα εκ νέου τους Γερμανούς Γκαουλάϊτερ. Που ας σημειωθεί, πως σαν πράκτορες και βοηθοί των κατοχικών συνεργατών τους ποτέ δεν έφυγαν απ τη χώρα μας, αφού στη διάρκεια της κατοχής εδραίωσαν θέσεις και για την μετά πολεμική συνεργασία. Και αυτό γιατί στη χώρας βρήκε πολλούς «προθύμους» και για το μέλλον, ώστε να συνδέσουν τις σχέσεις στο επίπεδο του 1916. Ετσι φτάσαμε η οικονομία να ξεπερνά και τα ίδια τα κόμματα, την πολιτική και το λαό Σε εποχές που γεννίονται οι ήρωες και οι ημίθεοι, ξεπετιόνται και οι προδότες. Ο Λεωνίδας συνοδεύονταν απ το Εφιάτλη, οι Σουλιώτες απ τον Πήλιο Γούση και ούτε θα ήταν οι τελαυταίοι…Οσο ο λαός μας εντείνει τον αγώνα να καθαρίσουν τη χώρα απ την σύγχρονη κόπρο ΑΥΓΕΙΟΥ, η φασιστική χολέρα που εγκαταστάθηκε στη χώρα μας με την φασιστικού τύπου και περιεχομένου Βασιλό-Μεταξική φασιστικού δικτατορία, τόσο θα ξεπετιούνται τα φαρμακερά μανιτάρια, τα σαπρόφυτα και τα κοπρό-σκούλικα που ζουν και αναπτύσσονται μονάχα μέσα στη διαφθορά και τα σκοτάδια του ενδοτισμού, της ταπείνωσης, της υποταγής και της εκποίησης της Εθνικής κυριαρχία και του εθνικού πλούτου. Συχνά όταν θέλουν υποτάξουν το λαό, μιλούν για κρίση και κινδύνους που διατρέχει η χώρα και ο λαός… Στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να τον εγκλωβίσουν σε μια καινούρια κατοχή, προκειμένου να δικαιολογίσουν τις όποιες κλοπές και την απώλεια της Εθνικής μας κυριαρχίας, μας απαριθμούν πολλούς πρώην και νυν ικανούς και κατάλληλους να χειριστούν τις τύχες της χώρας και του λαού της. Γι’ αυτούς τους τίτλους ο λαός δεν νοιάζεται πολύ. Καλύτερα θα ήταν να του πουν, πιο είναι το μέχρι τώρα έργο τους και αν νοιώθουν και πρώην «ΕΛΛΗΝΕΣ» με τη σημασία που νοιώθει και εννοεί ο Ελληνας, ο κάθε Ελληνας τον ΕΛΛΗΝΑ. Και το λέω αυτό γιατί αυτοί που πρώτοι δήλωσαν «Ελληνες» στην κατοχή ήταν αυτοί που πρώτοι όχι μόνο συντάχθηκαν με τους κατακτητές, αλλα και κυβέρνησαν, λήστεψαν τη χώρα και πολέμησαν στο πλευρό τους για λογαριασμό των κατακτητών, τους Ελληνες αντιφασίστες έλεγαν ότι: «Πας εγείρον όπλα κατά των Γερμανών δεν είναι Ελλην» και «εκ των ημετέρων απώ-

9

λειαι εις Γερμανός τραυματίας». Και το πιο τραγικό είναι ότι και μετά απελευθερωτικά, ήταν αυτοί που ασκούσαν πολιτική για λογαριασμό των νέο κατακτητών με κατάληξη στο σήμερα με τσαλακωμένη την Εθνική και ανθρώπινη Αξιοπρέπεια 1και υποθηκευμένη την Εθνική μας Ανεξαρτησία. Για όποιον εχει στην πλάτη του εννιά δεκαετίες θυμάται: πως ένιωσαν τόσο εύκολα να χαλάει το χουζούρι τους, να κινδυνεύει πολλών το τομαράκι τους και δεν νοιώθουν τώρα τον πόνο, την απελπησία και τα πολλαπλά αδιέξοδα του κόσμου; Ζητούσαν και ζητούν τη βοήθεια της Αριστεράς ωστε :«αν εξελεχθεί νικήτρια η μια πλευρά θα κριθούμε μετά πάσης ευμενείας»!, « Αν νικήσει η άλλη θα κριθούμε φιλικώς και ευγενώς» πάντα όμως στο περιθώριο. Αν αυτή η μέθοδος των παπατζήδων «εδώ παπάς, εκεί παπάς, τότε πιο είναι το ζητούμενο; Πάντα τα ίδια και απαράλακτα, αξιότιμε κ Παπανδρέου και όποιοι αλλοι για τη δική τους πολιτική σταδιοδρομία. Με την ψήφο του λαού στην εξουσία, Χωρίς αυτήν και ενάντια σε αυτή στην εξουσία… Με τον Μεταξά, τον Χίτλερ και τα Μουσουλίνι πάλι στην εξουσία, μα και με τον Τώρτσιλ και τον Τρούμαν ξανά στην εξουσία και τώρα με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί εσείς στην εξουσία και Εμείς ο λαός στη ΓΩΝΙΑ, να δουλεύουμε πολύ, με λίγα λεφτά και να μη μιλάμε γιατί: «πάρτετον, κάντε του κόλυβα και τα στόματα κλειστά γιατί θα… Η εξουσία και τα κουτάλα νάναι πάντα «δική μας» και όλα θα... Οσο για τα αλλατσίπα, φιλότιμο και ανδρισμός, ιδέες, αρχές, ήθος τα έχετε χρεώσει στην Αριστερά- Ε.. αυτά για σας ήταν και παραμένουν κουροφέξαλα. Αυτά χρειάζονται για τον χαμάλη λαό, το υποζύγιο και «κουτό» λαό. Ε, λοιπόν κ.κ πρώην και σήμερα και αύριο και πάντοτε πρώην. Αρκετά. Σας γνωρίσαμε. Πιστέψαμε στα κορκοδείλια δάκρυα για το καλό του λαού και της χώρας. Πιστέψαμε στις όποιες ψεύτικες διαβεβαιώσεις σας για τα φιλολαϊκά σας αισθήματα στις καλές μέρες και τις άδολες προθέσεις σας. Γελαστήκαμε και πολλές φορές σας τιμήσαμε με την ψήφο μας… Σας περιμέναμε στη δυστυχία μας, στον πόνο μας, στη εξαθλίωσή μας να σας δούμε κοντά μας, δίπλα μας. Σας είδαμε σε κάθε περίπτωση να φροντίζατε τα του Εαυτούλη σας και αν ανησυχήσατε, ανησυχήσατε για την επανεκλογή σας. ΟΙ σκλάβοι ζητούσαν ψωμί και Λευτεριά. Σας υπολογίζαμε πρωτοπόρους στον Εθνικό απελευθερωτικό αγώνα; Και εσείς; Εσείς όχι μονάχα δεν ακούσατε το εγερτήριο σάλπισμα και τα τύμπανα του πολέμου που ηχούσαν και ο λαός άρχισε εθελοντικά πόλεμο στον πόλεμο σαν το μόνο μέσω να απελευθερωθεί η Ελλάδα και τις κραυγές της απελπισίας του, οχι μονάχα δεν σταθήκατε στα πόστα σας, πολλοί το βάλατε στα πόδια και πολλοί φόρεσαν και Γερμανικοί στολή. Μα και αυτοί που μείνατε όταν είδατε

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Γράφει ο Νίκος Κόγιας πως μονάχος του ο λαός προσπαθεί να σωθεί -απελευθερωθεί: να απελευθερωθούν τα υποζύγια, αρκετοί δυστυχώς πήγατε ανοιχτά με τους δολοφόνους μας, με τους εχθρούς και βάρβαβους κατακτητές μας. Και ευτυχώς που αυτοί εκ προοιμίου εχθροί του λαού και της προσπάθεια για λευτεριά, περισσότερη ζημιά θα έκαναν μέσα απ τις γραμμές μας παρά τις γραμμές του εχθρού. Αλήθεια από ποιους κινδυνεύουν η χώρα και ο λαός; Ήταν οι Τούρκοι: Αποφάσισαν οι πρόγονοι ανασκομπουθήκαμε και τους διώξανε, ήρθαν οι Γερμανοί τους διώξαμε, το ίδιο και τη Χούντα. Αυτό είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα συνδιοκτησία των Ελλήνων, συνεπώς ας τα αφήσουν το διαίρει και βασίευε και κυρίως τις απειλές και τον ρόλο του σωτήρα απ τις δύσκολες, που οι ίδιοι κάθε φορά δημιουργούν και ας πουν τα πράγματα με το ΟΝΟΜΑ τους και κυρίως ας στηριχθούν για μια φορά επιτέλους στο λαό. Και στηριγμένοι στο λαό να σταθούν όρθιοι σε αυτούς που μας χρωστούν πολλά, μα πάρα πολλά…και αυτό το όνομά τους ακόμα, τα οποία αν διεκδικούσαμε δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στο ΔΝΤ και υποθηκευμένη την εθνικής μας ανεξατρησία. Γι’ αυτό ας ρίξουμε μια ματιά γύρο μας, ποιοι και γιατί φοβούνταν παλιά το λαό και έφεραν τους Αγγλους μετά σηδερικά τους και τους Αμερικάνους μετά με τις Βόμβες Ναπάλμ και Απρίλη του 1967 την εφτάχρονη Χούντα και τώρα χωρίς εκλογές θα παρθούν ειρήμη του λαού αποφάσεις που θα καθορίσουν την ποιότητα της ζωής του για 10-15 και 20 χρόνια. Ας μη γελιόμαστε άοπλη κατοχή που θα υπογραφεί αύριο, αν και άοπλη θα διαρκέσει πολύ. Φαίνεται πως οσοι οδήγησαν τη χώρα στο λάκκο των λεόντων και στην κλίνη του προκρούστη της Μέρκεν και του ΔΝΤ, αν διάβαζαν εστω λίγη ιστορία, θα ήξεραν πως παλιά μια χούφτα Ελληνες νίκησαν μια ολόκληρη Ασία και πως το 21 μια γενιά Ελλήνων Επαναστάτησε ενάντια σε ολόκληρη την Μοναρχική και συντηρητική Ευρώπη και την Ασία και ανέστησε τη σύγχρονη Ελλάδα. Και άλλη μια χούφτα την 27η του Σεπτέμβρη του 1941-μια «ΣΠΙΘΑ» του Μακαρίτη Αντιστασιακού Αχιλλέα Γκούτα οδήγησε στη 12/10/1944 Παλιά ολα αυτά καλύπτονταν με τον όρο «Εθνικά ιδεώδη» και τα ζήτω. Και ο γιορτασμός επί εξήντα πέντε χρόνια της 28η ήταν μέρος των ανθρώπων των περιστάσεων, αφού η Εκκλησία όπου πήγαινε ο κόσμος να Εκκλησιασθεί και η παρέλαση ήταν οι χώροι που μαζεύονταν ο κόσμος να δει τα παιδιά και τα εγγόνια μια και στις παρελάσεις δεν υπήρχαν αυτοί που δικαιωματικά έπρεπε να βρίσκονται στα τιμητικά βάθρα, άκουγαν υποχρεωτικά και ειδικά οι νέοι απ τους ομιλητές την προσφορά και το μεγαλείο του Μεταξά προς την πατρίδα και το λαό.


αθλητικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

Παίζοντας με ελλείψεις, οι Μικτές Ημαθίας έχασαν με μεγάλα σκορ

Δ

υο ήττες με σκορ 5-1 και 5-2 από τις Μικτές της Καστοριάς, ήταν ο απολογισμός για τις Μικτές ομάδες του Νομού μας, στα παιχνίδια που έδωσαν στα Παλατίτσια, για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων της ΕΠΟ, παρουσία και του Περιφερειακού προπονητή κ. Βασιλείου. Από τις ομάδες μας, παρά τις ελλείψεις που είχαν λόγω τραυματισμών και την κούραση των παικτών, από τα συνεχόμενα παιχνίδια με τις ομάδες τους, αλλά και το Σχολικό πρωτάθλημα που γίνεται παράλληλα, στάθηκε αρκετά καλά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Νέων της Ημαθίας. ΔΥΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΤΕΚΑ Θα μπορούσε να είναι ο «τίτλος» του αγώνα των Νέων με την Καστοριά. Και αυτό γιατί μέχρι το 24’ λεπτό ο MVP της συνάντησης Στασινόπουλος που στην κυριολεξία «χόρευε» στο πλαστικό γήπεδο και ο Σίμου που «εκτελούσε» ανέβασαν τον δείκτη του σκορ σε 3-0, με μεγάλη με ευκολία, όντας οι καλύτεροι παίκτες του γηπέδου. Οι Νέοι της Ημαθίας, παρά την ψυχρολουσία, προσπάθησαν αρκετά για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι την λήξη του ημιχρόνου. Έτσι στο 25’ και 33’ ο Φασίδης δίνει νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι και βάσιμες ελπίδες ότι η ομάδα είναι ικανή για την ανατροπή. Στο β’ ημίχρονο οι παίκτες της Ημαθίας μπήκαν καλύτερα από τους φιλοξενούμενους και φαινόταν ότι το πολυπόθητο γκολ, ήταν θέμα χρόνου. Χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες να σημειώσουν κάποιο τέρμα οι επιθετικοί της και μοιραία δέχθηκαν σε αντεπί-

θεση στο 80’ από τον Παππά, που μόλις είχε μπει στον αγώνα, το τέταρτο τέρμα. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε με καταπληκτική ενέργεια ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου, ο Στασινόπουλος, ο οποίος άλλαξε πολύ γρήγορα και σε μικρό χώρο την μπάλα, με τρεις διαφορετικούς συμπαίκτες του και μόνος προ του Βαδόλα, πλάσαρε ιδανικά μέσα σε γενική αποθέωση, γράφοντας το τελικό 5-2 υπέρ της Καστοριάς. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ (Λυμούσης Αν.) Βαδόλας, Γκάνιος, Νικολόπουλος (77 Βούλγαρης), Ζούρκος, Τούφας, Πατσιαβούρας (62 Φωτιάδης), Τασιώνας (56 Συμεωνίδης), Τερζόπουλος, Πέτκος, Φασίδης, Θεοδωρόπουλος. ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Μπαχαδερόγλου Δ.) Χαντζάρας, Τζηνίρης (46 Παντελίδης), Τασούλας, Ιωαννίδης, Μηλιάτης, Μαρκόπουλος, Στασινόπουλος, Μουρατίδης (76 Παππάς), Βλαχόπουλος (86 Μιχαλόπουλος) Σίμου, Τάσιος. ΣΕ ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ ΟΙ ΠΑΙΔΕΣ

Σε κανένα διάστημα του παιχνιδιού οι πιτσιρικάδες της Ημαθίας δεν μπόρεσαν να «βάλουν» κάτω την μπάλα, δίνοντας την δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να περάσουν ένα εύκολο απόγευμα, πετυχαίνοντας πέντε τέρματα. Νωρίς στο 14’ λεπτό ο καλύτερος και ταχύτατος παίκτης της Καστοριάς Γεωργιάδης άνοιξε το σκορ για τους μετέπειτα νικητές, με προσωπική ενέργεια. Παρότι βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν κάποιο τέρμα. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν περίμενε κανείς ότι η πλάστιγγα

θα γείρει εξολοκλήρου στους φιλοξενούμενους. Και αυτό γιατί ενώ οι Παίδες της Ημαθίας είχαν μια ελαφριά υπεροχή και κατοχή μπάλας, οι παίκτες της Καστοριάς βγαίνανε ταχύτατα στην αντεπίθεση και με εύκολο τρόπο οι επιθετικοί της κάνανε «πάρτυ» σημειώνοντας άλλα τέσσερα τέρματα. Στο 51’ ο Ιλαντζίδης και στο 57’ ο Τζάχαλης έκαναν το 3-1. Οι γηπεδούχοι μείωσαν προσωρινά με τον Χατζηγεωργίου από κοντά στο 66’ λεπτό και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των παικτών της Ημαθίας, ο Κύρου στο 77’ και ο Γκέγκας στο 79’ έγραψαν το 5-1 σημειώνοντας την δεύτερη εκτός έδρας νίκη τους στο πρωτάθλημα. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ (Λυμούσης Αν.) Κωνσταντινόπουλος, Δημούλτσης, Νικόπουλος (41 Παπακωνσταντίνου Ορ.), Αθα-

νασιάδης (λτ 35 Τσαουσίδης), Ράδης, Χατζηγεωργίου, Νταμότεβ, Μπογδαμπεϊδης, Κωτσόπουλος, Παπακωνσταντίνου Χ. (77 Τερζίδης) Μπουρδάνος. ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Μπαχαδερόγλου Δ.) Ανδρεόπουλος, Στεργίου (26 Μαλεγκάνος), Πατσόγιαννης, Γάκιας, Τζάχαλης, Γκέγκας, Κύρου, Χαραλαμπίδης (58 Σιαραφέρας), Ιλαντζίδης, Γεωργιάδης (78 Κοτανίδης), Βασιλειάδης. ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΣΗ Το ΔΣ της ΕΠΣ Ημαθίας δια του προέδρου της κ. Καραμελίδη, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων, Γιώργου Τσιντζόγλου και Μπάμπη Λουκίδη, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και προπονητής στις Μικτές ομάδες της ‘Ενωσης, για τον απροσδόκητο θάνατο. Άς είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα

Στην τελική ευθεία το αίτημα για την έκδοση του Μάκη Ψωμιάδη Π

ρος το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ οδεύει το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για την έκδοση στη χώρα μας του Μάκη Ψωμιάδη. Ο Μ. Ψωμιάδης στις 9 Νοεμβρίου 2011 συνελήφθη από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, ενώ βρισκόταν σε καφετέρια κοντά στο κέντρο των Σκοπίων. Ήδη από τον ανακριτή του Πρωτοδικείου των Σκοπίων έχει διαταχθεί η προφυλάκισή του. Σε βάρος του Μ. Ψωμιάδη εκκρεμούσε από 27.9.2011 ένταλμα σύλληψης του 9ου τακτικού ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ από 27.9.2011 εκκρεμούσε ένταλμα προσωρινής κράτησης από τον ίδιο ανακριτή, το οποίο εκδόθηκε κατόπιν

10

του υπ’ αριθμ. 3150/2011 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο πρώην μεγαλοπαράγοντας της ΠΑΕ Καβάλας, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τα «στημένα» παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες: «α) της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωση, β) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, γ) της εκβίασης με απειλή βλάβης του επαγγέλματος του εξαναγκαζομένου κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση και δ) της ηθικής αυτουργίας σε απάτη κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξα-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

κολούθηση με συνολικό όφελος και συνολική ζημία άνω των 15.000 ευρώ». Ο κ. Παπαϊωάννου προχθές, Δευτέρα, επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την έκδοση εγκληματιών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας υπέγραψε το αίτημα προς τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ για την έκδοση του Ψωμιάδη στη χώρα μας. Στη συνέχεια, το αίτημα διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση στη γαλλική γλώσσα και σήμερα διά της διπλωματικής οδού στάλθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, προκειμένου να διαβιβαστεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές των Σκοπίων.


αθλητικα 

epikera@otenet.gr

Με κόσμο η ΑΕΛ στη Βέροια

Τ

η διοργάνωση των εκδρομών τους για το ντέρμπι της Κυριακής (20/11) με τη Βέροια έκαναν γνωστό μέσω ανακοινώσεών τους οι σύνδεσμοι οπαδών της ΑΕΛ. Μπορεί η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΛ να μην έλαβε επίσημα εισιτήρια για το παιχνίδι στη Βέροια με την ομώνυμη ομάδα, εντούτοις οι οπαδοί των «βυσσινί» δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν ότι η ομάδα τους θα αγωνιστεί μόνη σε αυτό το ντέρμπι. Για αυτό, δύο από τις πολύ ενεργούς συνδέσμους οπαδών της ΑΕΛ, οι «Monsters» και οι «Αλκαζάρ» ανακοίνωσαν τις εκδρομές τους με τις παρακάτω ανακοινώσεις: Η ανακοίνωση των «MONSTERS» :

«Ο σύνδεσμος οργανώνει εκδρομή για τον αγώνα της ΑΕΛ στη Βέροια. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες καθημερινά στα γραφεία του συνδέσμου (Περραιβού 8-τηλ. 2410-537117), μέχρι το βράδυ της Παρασκευής». Η ανακοίνωση του «ΑΛΚΑΖΑΡ» : «Ο σύνδεσμος φιλάθλων ΑΛΚΑΖΑΡ διοργανώνει εκδρομή στην Βέροια για τον αγώνα με την τοπική ομάδα την Κυριακή 20/11. Πληροφορίες καθημερινά 19:30 23:00 στα γραφεία του συνδέσμου, Ψαρρών 2, τηλ. 2410-257910». Βέροια – ΑΕΛ (Δημοτικό στάδιο Βέροια 17:00 ΟΤΕ TV) Διαιτητές οι Ευαγγέλου (Αθηνών), Χαρίτος, Νακόπουλος (Αθηνών) ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ |

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ομάδα A. Β. Ι. Η. Γκολ+ Γκολ Βέροια 3 9 0 0 6 2 Πλατανιάς Χανίων 3 7 1 0 3 1 Αναγέννηση Γιαννιτσών2 2 0 0 2 Καλλιθέα 3 5 2 0 4 3 ΑΕΛ Καλλονής 3 4 1 1 3 3 Αγροτικός Αστέρας 1 3 0 0 1 0 Αναγέννηση Επανομής 1 3 0 0 1 0 Διαγόρας Ρόδου 3 3 0 2 1 2 Πανθρακικός 3 3

Ν. 3 2 6 0 1 1 1 1 1 1

0 2 2 Πανσερραϊκός 1 0 0 1 Πιερικός 2 0 1 3 Α.Ο. Ηρακλής Ψαχνών 2 1 1 0 Βύζας Μεγάρων 3 1 2 1 Εθνικός Αστέρας 2 1 1 0 Λάρισα 1 1 0 0 Θρασύβουλος 3 0 3 0 Φωκικός 1 0 1 0 Παναχαϊκή 3 0 2 3

3 3 0 3 4 1 1 1 3 1 1 1 0 0 3 0 1 -2 4

1 1 0 0 0 0 0 0 1

Σαρωτικές αλλαγές στη Δ’ Εθνική, θα υποβιβαστούν 72 ομάδες

Μ

εταβατική είναι η φετινή περίοδος στην Δ’ Εθνική, καθώς το επόμενο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε 6 ομίλους των 16 ομάδων ( συνολικά 96 ομάδες). Κάτι που σημαίνει ότι συνολικά θα υποβιβαστούν 72 ομάδες. Έτσι για να προκύψει αυτό το νούμερο, από το φετινό πρωτάθλημα και στους 10 ομίλους θα ισχύσουν τα εξής: 1. Οι δέκα πρωταθλήτριες ομάδες θα ανέβουν στην Γ΄ Εθνική, από εκεί και πέρα

συνολικά θα υποβιβασθούν στα τοπικά πρωταθλήματα 72 ομάδες, ως εξής στους 10 ομίλους: 2. Από τους ομίλους με τις 14 ομάδες (1ος, 6ος, 7ος, 10ος), υποβιβάζονται οι 7 τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου, από τους ομίλους με τις 15 ομάδες (2ος, 3ος, 8ος, 9ος), υποβιβάζονται οι 8 τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου. Από τους ομίλους με τις 13, και τις 12 ομάδες (4ος και 5ος), υποβιβάζονται οι 6

11

τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου. Αναλυτικά η προκήρυξη του πρωταθλήματος τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιηθεί στις κατά τόπους ενώσεις, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά τα σωματεία και οι παράγοντες. Από τις 54 πρωταθλήτριες (και τις τρεις δευτεραθλήτριες ομάδες Αθήνας, Πειραιά, Κ.Μακεδονίας), θα ανέβουν στην Δ’ Εθνική της περιόδου 2012-13 συνολικά 28 ομάδες που θα προκύψουν από

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

τους αγώνες μπαράζ. Όπως έχει ανακοινωθεί αυτές θα προκύψουν ως εξής: Οι ομάδες θα χωρισθούν σε 14 ομίλους των 4 πρωταθλητριών, εκ των οποίων οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα κερδίσουν την άνοδο. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο γεωγραφικός καταρτισμός αυτών των ομίλων, όμως με βάση τον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί, υπάρχουν αλλαγές.


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

Magnanimus trio + nikos tsiahris (flamenco guitar) Βέροια: 18 Νοεμβρίου 2011, 9μ.μ/ Λαογραφικό Μουσείο – Αρχοντικό Σαραφογλου christos barbas: piano, kaval dimitris tasoudis: drums pavlos spyropoulos: contrabass

O

ι magnanimus trio παρουσιάζουν στην Ελλάδα μια σειρά από συναυλίες με τον Νίκο Τσιαχρή (Berlin/ Flamenco Guitar) . Οι magnanimus trio είναι ένα σχήμα που δημιουργεί μουσικές ιστορίες και εικόνες. Ιδιαίτερη θέση στην μουσική τους γλώσσα έχει ο αυτοσχεδιασμός ως πολύτιμο μέσο σύνθεσης, ενορχήστρωσης και έκφρασης της στιγμής. Η ελευθερία των κινήσεων του κάθε μουσικού, αλλά και η προσήλωση στον συνολικό ήχο της ομάδας είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ήχο τους. Με αυτή την έννοια σε ένα κομμάτι τους μπορούν να συνυπάρχουν στοιχεία από κλασική, jazz, σύγχρονη ή παραδοσιακή μουσική ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε στιγμής και ανάλογα με την ελευθερία που παίρνουν από τον ήχο που κυλάει... O Νίκος Τσιαχρής ζεί και παίζει μουσική στην Γερμανία / Βερολίνο, και εκτός από εξαιρετικός flamenco κιθαρίστας είναι και συνθέτης και αυτοσχεδιαστής. Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν και-

νούργιες συνθέσεις του Νίκου και των magnanimus trio, καθώς και αυτοσχεδιασμοί. Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής: Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 21:00 Βέροια – Λαογραφικό Μουσείο – «Αρχοντικό Σαράφογλου» * Σάββατο 19 Νοεμβρίου 21:30 Αθήνα –

Baumstrasse- Δρόμος με τα Δέντρα Κυριακή 20 Νοεμβρίου 20:00 Λαμία – Δημοτικό Θέατρο Λαμίας Είσοδος 7€ * Κρατήσεις θέσεων ( Χώρος Τεχνών) 2331078100 &2331078120 www.magnanimustrio.com & www.veriaculture.gr

Έκθεση των εικαστικών Νικόλα Μπλιάτκα, Ανδρέα Λόλη και Χρήστου Βενέτη Εγκαίνια την Τρίτη 22 Νοεμβρίου

Έ

κθεση των εικαστικών Νικόλα Μπλιάτκα, Ανδρέα Λόλη και Χρήστου Βενέτη πρόκειται να φιλοξενήσει η Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52) στη Θεσσαλονίκη από τις 22 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2011. Εγκαίνια Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011, ώρα 8.00 μ.μ . Κοινός παρονομαστής των έργων της έκθεσης είναι η έννοια του μνημείου ως ιστορικής, ψευδαισθητικής και πνευματικής αγωνίας. Για τον Νικόλα Μπλιάτκα, μεταξύ άλλων, η Μαρία Κενανίδου αναφέρει: ‘’Ο Νικόλας Μπλιάτκας δημιουργεί μία εικαστική εννοιολογική κατασκευή με επιχρυσωμένες κάρτες-φατνώματα που στοιχειοθε-

τούν τις δικές του Γκιμπερντιανές πύλες του παραδείσου, του ναού της ευδαιμονίας; πύλες ως λυτρωτικό σημείο φυγής από την αδιέξοδη ψευδαίσθηση της καταναλωτικής ουτοπίας; πύλες εξόδου από την εφιαλτική δυστοπία της ολιγαρχίας του πλούτου και του καταναλωτικού ναρκισσισμού; Η έννοια της κλειστής πόρτας, η αγωνία για το τι παραμονεύει ή υπάρχει πίσω από αυτή, πού οδηγεί, τί επιθυμίες κρύβει, τι θα επιθυμούσαμε να κρύβει. Προσφέρει την κάρτα-κλειδί ως «επιχρυσωμένο ψέμα», το κλειδί για την ευμάρεια και την ευημερία, το κλειδί για τις πύλες του παραδείσου… Υποσκάπτει, περιγελά με οξύτητα τις παραδοσιακές συνθήκες, κριτικάρει την κα-

θεστηκυία ιδεολογία και θεώρηση, την παραδείσια ουτοπία του μέλλοντος, προτείνοντας μετατοπίσεις της προσδοκίας της επιτυχίας, ως ζητούμενο, ως εκπλήρωση ονείρου. ………Τη σκουριά χρησιμοποιεί στα έργα- αναφορές όπως τις σταχομαζώχτρες του Jean-Francois Millet ή τον σπορέα του Van Gogh, συγκροτώντας ένα σχόλιο για τον κόπο και τον ανθρώπινο μόχθο με αυτοσκοπό την κατανάλωση, με τονικότητες που προκύπτουν από την οξείδωση, με υπαινικτική χρήση της διάβρωσης…. ‘’ Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

Μοναδική συναυλία του Π. Τροχόπουλου στη Μόσχα Μ

ια μοναδική συναυλία έλαβε χώρα την 1η του Νοέμβρη στη Μόσχα – στην Εκκλησία του Χριστού Σωτήρος – υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου της Ρωσίας. 13 πιανίστες από διαφορετικές χώρες εκτέλεσαν έργα σε μεταγραφή για 4 πιάνα ταυτόχρονα! Αξίζει να σημειωθεί ότι την Ρωσία εκπροσώπησε ο Alexander Ghindin (ένας από τους καλύτερους πιανίστες της νέας γενιάς), την Κύπρο ο Κυπριανός Κατσαρής (ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους παγκοσμίως) ενώ την Ελλάδα ο Παναγιώτης Τροχόπουλος…

12

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011


πολιτιστικα 

epikera@otenet.gr

«Αστέρια και άνθρωποι τη νέα χιλιετία – 12ος χρόνος»

Σ

υνεχίζεται για 12η συνεχόμενη χρονιά η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν η Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας. H εναρκτήρια ομιλία με θέμα «Το νέο ηλιακό σύστημα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών. Ομιλητής θα είναι ο αστρονόμος-αστροφυσικός Χαρίτων Τομπουλίδης, διδάκτωρ του Αστεροσκοπίου της Στοκχόλμης και πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Σημειώνεται ότι το δεύτερο μέρος της ομιλίας θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με τίτ-

λο: «Το ηλιακό μας σύστημα σε εικόνες». Περίληψη ομιλίας Τι είναι ο Μακεμάκε; Είναι πλανήτης; Η Σέντνα; Κι αυτή πλανήτης; Η Έριδα; Είναι πλανήτης; Είναι ο Πλούτων πλανήτης; Τι είναι τέλος πάντων πλανήτης; Η έννοια του πλανήτη έχει αλλάξει κατά καιρούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μεγάλες αλλαγές έγιναν φυσικά μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου όταν πολλά ουράνια σώματα, που μέχρι τότε ήταν άγνωστα, ήρθαν στο φως. Το 2006 η Διεθνής Ένωση Αστρονόμων στο συνέδριο που είχε στην Πράγα καθόρισε ποια ουράνια σώματα θα λέγονται πλανήτες, ποια νάνοι πλανήτες και ποια Μικρά Ουράνια Σώματα του ηλιακού μας συστήματος. Η αφορμή γι’ αυτό ήταν η ανακάλυψη ενός ουρανίου σώματος στην περιοχή που βρίσκεται πέρα από τον πλανήτη Ποσειδώνα, στη ζώνη του Κάιπερ, που είχε σαν αποτέλεσμα ο Πλούτων να μη χαρακτηρίζεται πια σαν πλανήτης αλλά σαν νάνος πλανήτης, όπως και το «νέο» σώμα του ηλιακού μας συστήματος που ονομάστηκε δικαιολογημένα Έρις. Σήμερα υπάρχουν προς το παρόν 8 πλανήτες, αρκετοί νάνοι πλανήτες και εκατοντάδες χιλιάδες Μικρά Ουράνια Σώματα του ηλιακού μας συστήματος. Όλα βέβαια είναι θέμα ορισμού της έννοιας του πλανήτη.

Αλλά όταν το ανώτερο όργανο είναι η Διεθνής Ένωση Αστρονόμων ο καθένας πρέπει να υπακούει στις αποφάσεις της. Βιογραφικό ομιλητή Ο Χαρίτων Ε. Τομπουλίδης γεννήθηκε το 1955 στη Νάουσα Hμαθίας. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αστροφυσικής του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και κάτοχος Διδακτορικού στην Αστροφυσική. Ως ερευνητής αστρονόμος-αστροφυσικός ασχολήθηκε με τη Γαλαξιακή και Εξωγαλαξιακή Ραδιοαστρονομία. Από το 1979 έως το 1989 εργάστηκε ως καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και από το 1981 έως το 1994 ως καθηγητής Αστρονομίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Από το 1985 έως το 1994 εργάστηκε επίσης ως δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία της Στοκχόλμης και ως καθηγητής στα σχολεία ελεύθερου χρόνου της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη. Από το φθινόπωρο του 1994 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο 1ο Λύκειο Νάουσας. Σαν προσκεκλημένος της NASA (Εθνικής Αστροναυτικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α.) και ύστερα από πρόταση της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος συνόδευσε τους πρωτεύσαντες μαθητές στον 6° Πανελλήνιο διαγωνισμό Αστρονομίας στις εγκαταστάσεις της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα. Εκεί εκπαιδεύτηκε σαν

αστροναύτης για οχτώ ημέρες από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου 2001. Το 1997 ίδρυσε την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος παράρτημα Νάουσας στην οποία και προεδρεύει μέχρι σήμερα. Από το 2000 διοργανώνει σειρά ομιλιών κάθε μήνα σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας, όπου καθηγητές απ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζουν και συζητούν με το ακροατήριο μια εισήγηση στο θέμα της σειράς «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία». Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα και πραγματείες σε εφημερίδες και περιοδικά, επιστημονικά και μη. Από το 1995 είναι και μέλος της Planetary Society, με έδρα την Πασαντίνα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και από το 1999 μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Ήταν τέσσερα χρόνια υπότροφος των ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ (1973-78). Έλαβε υποτροφία από το Συμβούλιο της Ευρώπης (1982-83) και από το Σουηδικό Ινστιτούτο σαν επισκέπτης ερευνητής στη Σουηδία (1983-1985). Είναι συγγραφέας δυο επιστημονικών βιβλίων, της «Ουρανογραφίας, η Ιστορία των Αστερισμών» (ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ - Α.Α. Λιβάνης, 1997 2η έκδοση) και «Στο κέντρο της Απεραντοσύνης» (ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ - Α.Α. Λιβάνης, 1999). Μετάφρασε και σχολίασε από τα αγγλικά το βιβλίο «Η Μυστική Ιλιάδα του Ομήρου» (ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ - Α.Α. Λιβάνης, 2000). Είναι παντρεμένος με Σουηδέζα δημοσιογράφο και έχει τρία παιδιά.

Η μαθητική ομάδα του τμήματος θεατρικής υποδομής …ξαναχτυπά! Ενδύματα: από την Ομάδα Επιμέλεια σκηνικού χώρου και μουσικής: Στέλλα Μπαζτέκα. Σκηνοθεσία :από την ομάδα Υπεύθυνη ήχου: Κωνσταντίνα Κανδύλα Θεατρικό παιχνίδι: Υακίνθη Σταμπολή. Παίζουν: Αλέξανδρος Μπουρδάνος, Δάφνη Αναγνωστάκη, Αλεξάν-

δρα Αθανασίου, Στέλλα Μπαζτέκα, Γιώργος Τσαχουρίδης, Γιώργος Δήμογλου, Βάσω Παπαθεοφίλου, Δήμητρα Βασιλοπούλου, Μαρία Γιαγκούλα, Νικολέτα Δημητριάδου, Ζωή Δημητριάδου, Δημήτρης Τζιαμπάσης, Εβελίνα Χαυτίκη, Παύλος Παρασκευόπουλος, Μαρία Λεκού, Βασίλης Θεοδωρίδης, Σοφία Τύπου, Δήμητρα Σαράντη, Γρηγόρης Σαραντόπουλος, Γαβριέλλα Μίτεβα. Τη γενική επιμέλεια και τη διδασκαλία υποκριτικής έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κ.Ε ΔΗ.ΘΕ Βέροιας, κ. Οδυσσέας . Γ. Γωνιάδης.

Τ

ελικά η Ιουλιέττα και ο Ρωμαίος αυτοκτόνησαν; Την απάντηση σας τη δίνει μια μαθήτρια του Δημοτικού που έγραψε μια ανατρεπτική κωμωδία με θέμα:«Ιουλιέτα και Ρωμαίος» η οποία θα παρουσιαστεί στην σκηνή του ΧΩΡΟΥ ΤΕΧΝΩΝ του Δήμου Βέροιας, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 στις 6:00μ.μ. με είσοδο ελεύθερη, από την παιδική Ομάδα του Τμήματος Θεατρικής Υποδομής της Κ.Ε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Οι συντελεστές της παράστασης: Συγγραφέας: Δάφνη Αναγνωστάκη

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ - ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΟ

ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Δ/ΝΣΗ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 1 (περιοχή Εργοχώρι) ΤΗΛ. 6970 83 95 27

(κάτω απο τα ανταλλακτικά ΜΠΟΥΝΤΖΟΛΑΣ)

13

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αξεσουάρ Καλύματα Καθαρισμός Σαλονιών

* Πλύσιμο μέσα-έξω μόνο 10 €


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2012

Πάνω από το 9% το έλλειμμα

Η ύφεση για εφέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,8%

Ο

προϋπολογισμός του 2012 θα τεθεί επί τάπητος την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εν όψει της κατάθεσης του στη Βουλή αργότερα την ίδια ημέρα. Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία ότι το εφετινό έλλειμμα θα κλείσει πάνω από το 9% του ΑΕΠ, καθώς στο δεκάμηνο η «μαύρη τρύπα» των εσόδων διευρύνθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να φέρει πρόσθετα μέτρα εντός του νέου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, τα καθαρά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, μειώθηκαν κατά 4,1% στα 39,23 δισ. ευρώ, έναντι στόχου (Στο Μεσοπρόθεσμο) για 43,8 δισ. ευρώ. Μετά την αναθέωρηση των στόχων, τον περασμένο Οκτώβριο, η «μαύρη τρύπα» περιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου. Συνολικά, το έλλειμμα έχει ξεφύγει κατά 1,1

δισ. ευρώ από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την υστέρηση των εσόδων κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων. Για να επιτευχθούν έστω και οι τελευταίοι στόχοι του προϋπολογισμού, στο δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράττει κάθε μήνα 6,2 δισ. ευρώ ή 12,4 δισ.. ευρώ συνολικά. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η πρόεβλεψη για το εφετινό έλλειμμα ήταν 8,5%, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να κλείσει πάνω από το 9% και να διαμορφωθεί στην περιοχή του 9,2-9,3% (περίπου 20 δισ. ευρώ). Κάθε απόκλιση από τα συμφωνημένα μέτρα για το 2011 θα πρέπει να καλυ-

φθεί με νέα μέτρα από το 2012, ενώ, όπως είχε πει, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπάρχει ένα «μαξιλάρι» μέτρων 0,5% του ΑΕΠ (ή 1,1 δ ι σ. ε υ ρ ώ ) τ ο οποίο μπορεί να κλείσει την «τρύπα» το 2012. Τα στελέχη της τ ρ ό ι κ α ς ε ίν α ι πιθανό να ζητήσουν την κάλυψη των αποκλίσεων αυτών με νέα μέτρα στο σκέλος των δαπανών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2012. Οι παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί αλλά και οι νέες -εφόσον χρειασθούνθα περιληφθούν στον προϋπολογισμό

του 2012. Η ύφεση για εφέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,8% έναντι 5,5% που αναφερόταν στο προσχέδιο, ενώ για το 2012 εκτιμάται ότι διαμορφωθεί στο 2,8%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία προβλέπεται η περαιτέρω αύξηση της στο 17% το 2012 από 15,4% φέτος.

Η έκθεση της Task Force για την Ελλάδα

Φόροι έως 8 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν, λέει η επιτροπή Ράιχενμπαχ Η

Ελλάδα έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα βαθιάς διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και να καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, αναφέρει η Ειδική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Task Force) για την Ελλάδα στην πρώτη τριμηνιαία έκθεσή της. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ ανέφερε πως η Ελλάδα χάνει περίπου 60 δισ. ευρώ από ανείσπρακτους φόρους (ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις) και ανέδειξε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως βασική προτεραιότητα της Task Force. Στην έκθεση αναφέρεται πως ενα ποσό μεταξύ 6 και 8 δισ. ευρώ από τις φορο-

λογικές οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να εισπραχθεί Όπως σημειώνειται, μετά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένα σημαντικά πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους 18 μήνες. Η πρώτη έκθεση της Ειδικής Ομάδας αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα απτά επιτεύγματά της, ιδίως σε τρεις τομείς προτεραιότητας όπως η υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας η εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικ ε φ α λή ς τ η ς Ειδικής Ομάδας για την Ελλάδα, έχει υποβάλει την πρώτη τριμηνιαία έκθεση επί των δραστηριοτήτων της στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και στην ελληνική κυβέρνηση. Η έκθεση αυτή θα τεθεί

14

επίσης στη διάθεση των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος τώρα είναι η οριστικοποίηση, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ενός εκτενούς χάρτη πορείας για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Η έκθεση δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι εργασίες σε διάφορους τομείς προτεραιότητας, όπως η φορολογική διοίκηση και η διοικητική μεταρρύθμιση, προχωρούν προς το στάδιο της υλοποίησης. ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 1) Πολιτική συνοχής και πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Προωθούνται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διανομής των πόρων του ΕΣΠΑ ως δανείων προς επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της task force προανήγγειλε την άμεση διάθεση 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ αργότερα, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να βρει λύση όσον αφορά μεγάλα έργα που καθυστερούν στους τομείς των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, της διαχείρισης απορριμμάτων και του σχεδίου Helios. 2) Φορολογία. Η τεχνική βοήθεια της ομάδας δράσης θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις για ταχύτερη συλλογή των φόρων, ενίσχυση του ελέγχου μεγάλων φορολογουμένων και άμεση συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων με την Ελβετία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

3) Έλεγχος δαπανών. Ενίσχυση του Γενικού Λογιστηρίου, των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων που ασκούν ελεγκτικό έργο και της εποπτείας των ασφαλιστικών Ταμείων και των υπουργείων. 4) Αναμόρφωση Δημοσίου. Καλύτερος συντονισμός μεταξύ υπουργείων, βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πάταξη της διαφθοράς με βάση συστάσεις έκθεσης του ΟΟΣΑ. 5) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Παροχή τεχνικής βοήθειας σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια στις προμήθειες και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. 6) Διαχείριση συνόρων και μετανάστευσης και εφαρμογή των δυο κυβερνητικών σχεδίων με στήριξη 283 εκατ. ευρώ, από τα κοινοτικά ταμεία. 7) Δημόσια Υγεία. Έκθεση που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα θα παρουσιάζει τη νέα αναμόρφωση του συστήματος ειδικά στους τομείς της τιμολόγησης φαρμάκων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 8) Δικαιοσύνη: Παρεμβάσεις για ταχύτερες δίκες και εξωδικαστική επίλυση διαφορών. 9) Ιδιωτικοποιήσεις: Το Ταμείο Αξιοποίησης έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια για θέματα real estate και γενικότερα παροχή τεχνικής βοήθειας για να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις.


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

ΤΩΡΑ LUCATANIL 10 MG (ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΠΙΑ) !!

garontas… Σοσιαλιστική αγοραφοβία... Οι σοφοί πρόγονοί μας είχαν αποτυπώσει με μεγάλη ενάργεια την κοσμαντίληψή τους τοποθετώντας οροθέσια στο χώρο, εντάσσοντας στην Αρχαία Αγορά το Βουλευτήριο αλλά και το Νομισματοκοπείο. Το Πρυτανείο και το Δικαστήριο. Σε ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο γλωσσικό άρα και γνωσιακό επίτομο, σε μια χωρική συμπερίληψη, συνόψισαν πολίτευμα, κράτος, δικαιοσύνη και αγορά μεταλαμπαδεύοντας δια της γλώσσας τη γνώση τους. Σήμερα, μιλούμε για αγορές μακρυά από την πολιτική, για δικαιοσύνη εκτός οικονομικών όρων και... για κεχωρισμένα άρα και απισχνασμένα μορφότυπα αδυνατώντας να πραγματώσουμε την ουσία. Τυφλοί και άβουλοι, προσπαθούμε να ψηλαφήσουμε τυχάρπαστες λύσεις με τσιτάτα, ξύλινα κύμβαλα της αμορφωσιάς μας, αναπαράγουμε φληναφήματα περί νομίσματος - δραχμομπουρδολογώντας - βαυκαλιζόμενοι ότι αν αποκοπούμε από το γίγνεσθαι το διεθνές θα ενσωματώσουμε το είναι το δικό μας. Ο πολιτικός μας πολτός μέσα στη σοσιαλίζουσα παραζάλη του, αντί να ανασκουμπωθεί και να μιλήσει την αλήθεια, αφήνει να ξεχυθεί από μέσα του η όζουσα διαφθορά της κομματοκρατίας που ετσιθελικά αποφάσισε να φορτώσει στις πλάτες μας προς διάσωση. Η πορφυρή πολιτική μας τάξη χαϊδολογεί ανερυθρίαστα ακριβά προνόμια και μετά παραζαλισμένη από την ηδονή της ψηφοθηρίας βγαίνει στο μπαλκόνι κλαίγοντας να μας κουνήσει το δάχτυλο. «Η ελληνική κοινωνία δείχνει να απαντά µε λάθος τρόπο σε λάθος ερωτήµατα και να αγνοεί κρίσιµα δεδοµένα που απορρέουν από το συσχετισµό των δυνάµεων και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο...» γράφει ο ΥΠΟΙΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε σημερινό άρθρο του στα «Νέα». Οποία αρχαία Ύβρις, οποία επίδειξη αμετροέπειας από έναν πολιτικό κατ’ εξοχήν συμμετέχοντα, συνάδοντα και συστρατευόμενο με την καθ’ ημίσεος απομείωση των δανεισθέντων και καθ΄ολοκληρίαν πτωχεύσαντα των πενομένων. Ο κινούμενος δάκτυλος προς την κοινωνία, το έσχατο προς της απολύτου περιφρονήσεως του εκφέροντα, αντίμετρο του άμετρου πολιτικού λόγου. Η ελληνική κοινωνία δεν απαντά, απέχει των απαντήσεων απέναντι στον ορισμό της πολιτικής αβελτηρίας συνοψιζομένης στο ίδιο πρόσωπο που ως άλλος Ιανός διπρόσωπος διερύγνυε τα ιμάτιά του περί συσχετισμού τελών ακινήτων και λογαριασμών ΔΕΚΟ ενώ πριν αλέκτωρ φωνήσαι, αναίρεσε εαυτόν. Και επ’ ονόματι του Κράτους, το ίδιο πολιτικό πρόσωπο επιζητεί αξιοπιστία και άρα πιστοληπτική ικα-

&...

περίεργα

Π

αράξενα

νότητα, φορέας ων των ανωτέρω πειστηρίων. Και αφού η κοινωνία δεν απαντά, πόθεν η λανθασμένω τρόπω απάντηση; Και γιατί να είναι λανθασμένη η ερώτηση περί της περιφήμου και υπερηφάνου δηλώσεως του ΥΠΟΙΚ μας, αν η Τρόικα το Σεπτέμβρη ανεχώρησε προγραμματισμένα ενώ η πραγματικότης και οι «ευρωπαϊκοί συσχετισμοί» που επικαλείται - για να μας ψέξει! - ομοθυμαδόν τον διέψευδαν; Ποιος τότε έδιδε λανθασμένες απαντήσεις; Η ελληνική κοινωνία δεν δέχεται λανθασμένα ερωτήματα καθόσον κωφεύει προ τον ορατών αλλοπρόσαλλων πράξεων των αυτών υπευθύνων. Ψέγεται η κοινωνία ως ματαιώσασα αρχαίων κλεών οφειλόμενη μνήμη, ο ίδιος όμως κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ήταν που ως ΥΕΘΑ συνέδεσε οικονομική ευμάρεια και μέγεθος παρελάσεων, περικόπτοντας το δεύτερο προς διάσωσιν του πρώτου ως και εάν η οφειλόμενη τιμή αποτιμάται ως διαπραγματευόμενη αξία; Εις ποίο λανθασμένο ερώτημα απάντησε η κοινωνία, αφού στην παρούσα κατάσταση και με τον πρώην ΥΕΘΑ και νυν ΥΠΟΙΚ, υπήκοος εις αυτόν και την εξ’ αυτού αναγγελθείσα ημι-πτώχευση, ματαίωσε την παρέλαση, στη γραμμή που ο ίδιος της εδίδαξε; Οικονομική δυσπραγία, περιορισμός των παρελάσεων, ήταν η διδαχθείσα ύλη υπό του κ. Βενιζέλου. Περαιτέρω οικονομική δυσπραγία ματαίωση των παρελάσεων ήταν η απάντηση της πιστής μαθήτριας, κοινωνίας. Πόθεν λοιπόν το λάθος ερώτημα; Αυτός όμως είναι ο αγοραφοβικός τρόπος σκέψης, υλοποιηθείς από τους πλέον πιστούς του υπηρέτες. Ο Σοσιαλιστικά αγοραφοβικός που αποστρέφει το πρόσωπο από τις αγορές όχι εις όφελος του λαού αλλά προς χάλκευση πλέον σθεναρών δεσμών, πλέον ζοφερού μέλλοντος.

Το ζευγάρι πρόσφατα γιόρτασε την 25η επέτειο από τον γάμο του και η επανεμφάνιση του λευκώματος στο σπίτι τους στο Γκίλφορντ, στο Κάουντι Ντάουν, ήταν μια έκπληξη για τα παιδιά τους. «Είναι υπέροχο για τα παιδιά. Γνωρίζουν τον πατέρα τους μόνο με γκρίζα μαλλιά», σχολίασε η Τζίλιαν. Όπως είπε η ίδια, είναι ευγνώμων σε όποιον επέστρεψε τις φωτογραφίες της και εξακολουθεί να αναρωτιέται ποιος μπορεί να έκλεψε το τροχόσπιτο, τονίζοντας όμως ότι δεν του κρατάει κακία.

15

ο γ ί λ ι Κα . . . ο ι λ έ γ Ανέκδοτο: Tα κοσμήματα

Επέστρεψαν κλεμμένο γαμήλιο άλμπουμ 17 χρόνια μετά Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την επανεμφάνιση ενός γαμήλιου άλμπουμ στους ιδιοκτήτες του, το οποιο είχε «εξαφανιστεί» πριν από 17 χρόνια, όταν εκλάπη ένα τροχόσπιτο στην Βόρεια Ιρλανδία. Ο Νάιτζελ και η Τζίλιαν Στούαρτ είχαν εγκαταλείψει την ελπίδα να ξαναδούν τις φωτογραφίες από τον γάμο τους που βρίσκονταν μέσα στο τροχόσπιτο όταν αυτό εκλάπη, αλλά την περασμένη Τρίτη το λεύκωμα βρέθηκε στο κατώφλι του σπιτιού τους μέσα σε μία πλαστική σακούλα, όπως μετέδωσε το BBC.

http://tyxaios.blogspot.com

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μια ηλικιωμένη κυρία αποφάσισε να πληρώσει έναν καλό ζωγράφο να της φτιάξει το πορτρέτο της. Και του λέει: «Ζωγράφισε και μερικά σκουλαρίκια με διαμάντια, ένα περιδέραιο με διαμάντια, βραχιόλια με σμαράγδια, ρουμπίνια καρφίτσες, και ένα χρυσό ρολόι Ρόλεξ». «Μα αφού δεν φοράς τίποτα από όλα αυτά γιατί να το κάνω αυτό;» είπε ο ζωγράφος. «Το ξέρω,» είπε η γυναίκα. «Σε περίπτωση όμως που εγώ πεθάνω πριν τον άντρα μου, και είμαι σίγουρη ότι θα ξαναπαντρευτεί, θέλω η καινούργια γυναίκα του να κάνει άνω-κάτω το σπίτι ψάχνοντας για αυτά τα χρυσαφικά και να του κάνει την ζωή μαρτύριο» « Προηγούμενο ανέκδοτο — Επόμενο ανέκδοτο »


ΤΥΠΟΣ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη άλλο Μπενίτο παιδί μου! Κι αυτός τα ήξερε όλα κι αυτός είχε το αλάθητο»... Αντιθέτως! ο κ. Goldman Sachs Παπαδήμος, χαμηλών τόνων, καμμιά οίηση, απλώς στοχοπροσήλωση: ή Μνημόνιο ή Θάνατος (απ’ το Μνημόνιο). Αλήθεια, εκτός από μας συνωμοσιολογεί και η «Monde»; Διότι και η «Monde» επισημαίνει τη σχέση του κ. Παπαδήμου με την Trilateral των Ροκφέλερ & Σία, όπως και με την Goldman Sachs, ενώ επίσης επισημαίνει τον ίδιο κύκλο γνωριμίων και για τον κ. Μάριο Μόντι (εντολοδόχος και αυτός Πρωθυπουργός της Ιταλίας), όσον και για τον κ. Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πού βλέπετε τις συνωμοσίες σε αυτές τις απλές συμπτώσεις; Είναι δυνατόν ο κ. Γκόλντμαν Σακς Παπαδήμος, ένας άνθρωπος απ’ την καρδιά του Διευθυντηρίου που προκάλεσε την κρίση, να μη θέλει να μας σώσει απ’ αυτήν; Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος των αγορών να μη θέλει να σώσει το κράτος απ’ τις αγορές; την κοινωνία απ’ τις αγορές; τους ανθρώπους απ’ τις αγορές; Για παράδειγμα: Στην ομιλία του χθες στη Βουλή ο κ. Γκόλντμαν Σακς Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων! Τι πλεονασμάτων; απ’ αυτά που διαθέτει η Ιταλία κι όμως την πάνε οι αγορές (η Γερμανία) καροτσάκι για τον Καιάδα; Ομως, οφείλω να παραδεχθώ ότι το σύστημα, Trilateral, Goldman Sachs, βάφεν Task Force και τούρμπο Fast Track, όταν συνωμοτούν οι συμπτώσεις, έχει το μαγικό ραβδάκι που μεταμορφώνει τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης σε κανίς! Τα ίδια κυνοκέφαλα παπαγαλάκια που έβριζαν ως καταστροφική την πολιτική Παπανδρέου τώρα εξυμνούν ως σωτήρια την πολιτική Παπαδήμα -ακριβώς ίδιες και οι δύο, αλλά τι σημασία έχει αυτό για τα ψώνια που ενημερώνουν μάλιστα με «κύρος» τον «κοσμάκη». Θα έπρεπε να έχει σημασία για τον «κοσμάκη» θα μου πείτε. Εχει! Και γνωρίζουν οι πολίτες -όλοι πλέον κατά βάθος γνωρίζουμε. Και στην Ελλάδα και στον κόσμο. Παρά λοιπόν τις τωρινές δυσκολίες όπου ταραγμένος και τρομαγμένος ο λαός

Η γελοιογραφία της ημέρας

Από τη στήλη με τίτλο «Στάσεις»

Στη σκιά του Πλάτωνα Η βαρύτερη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι η ίδια η σύνθεσή της. Κι αυτό ισχύει είτε συνονθυλευματική την θεωρήσουμε είτε κατά βάθος συμπαγή, παρά τις επιφανειακές διαφοροποιήσεις, αφού είναι συνεπής προς τις σωτηριολογικές συνταγές που διακινούνται αυτήν την εποχή στην Ευρώπη. Την υποβάθμιση της πολιτικής και την ταυτόχρονη εξύψωση του ρόλου των τεχνοκρατών προβλέπουν (αν δεν επιβάλλουν) οι συνταγές αυτές, όπως το βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Και την εκπαραθύρωση της ιδεολογίας, που κατακρίνεται σαν πράγμα γερασμένο και αντιπαραγωγικό, ώστε να βρουν χώρο για να προελάσουν οι «χρήσιμοι», όποιον θεό κι αν πιστεύουν, δηλαδή όποιες αντιλήψεις κι αν έχουν. Η αδιαφορία της νέας κυβέρνησης για ιδεολογίες και λοιπά λιανά (που είναι κι αυτή μια νέου τύπου ιδεολογία) γίνεται ολοφάνερη με την άνευ προβληματισμού συμπερίληψη του ΛΑΟΣ στους νομείς της εξουσίας (το ’λεγε και το ξανάλεγε, βέβαια, ο κ. Καρατζαφέρης ότι σύντομα θα πρωθυπουργεύσει, αλλά εμείς είχαμε αλλού το μυαλό μας). Περισσότερες και ηχηρότερες ήταν οι αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, για τον εξαγνισμό που προσφέρει σε ακραίες θέσεις η κυβέρνηση, δίκην κολυμβήθρας του Σιλωάμ, παρά εδώ. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δήλωσαν την οδυνηρή έκπληξη ή την αντίθεσή τους, ενώ από τους ημεδαπούς συντρόφους τους βρέθηκαν μόλις 101 στελέχη συν δυο - τρεις βουλευτές που διαμαρτυρήθηκαν για τη σύμπραξη του κόμματός τους με την ξενοφοβική και αντισημιτική Ακροδεξιά. Αν τον ΛΑΟΣ τον είχε στείλει στην εξουσία η λαϊκή ψήφος ή αν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. είχαν πολιτευθεί προεκλογικά λέγοντας ότι προσβλέπουν σε κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και οι αντιδράσεις άλλου τύπου. Δεύτερο γνώρισμα της κυβέρνησης, αυτό που ευθύς εξαρχής έσπευσε να επισημάνει ο διορισθείς επικεφαλής της: «Δεν είμαι πολιτικός», είπε ο κ. Παπαδήμος (αλλά κι αυτό είναι μια νέου τύπου πολιτική). Σίγουρα το ύφος του ήταν διαφορετικό από το βαρύ κι ασήκωτο ύφος που φορούσε ο κ. Π. Ψωμιάδης κάθε φορά που έκανε κι αυτός, ναρκισσευόμενος, την ίδια δήλωση, σαν να ’θελε να μας πει ότι οι πολιτικοί, όλοι, είναι κάτι το μαγαρισμένο και το μολυσματικό. Μολαταύτα ο τόνος της απαξίωσης υπήρχε, απόρροια και της αίσθησης υπεροχής που έχει όποιος καλείται να βγάλει τα κάστανα από φωτιά που άλλοι την άναψαν και δεν μπορούν να την σβήσουν μόνοι τους.

Από τη στήλη με τίτλο «Ναυτίλος»

Σπρίντ τα σπρέντ... Γιατί τόσος σαματάς για την υπογραφή του (αιχμαλώτου πια) κ. Σαμαρά; Γιατί δεν την πλαστογραφεί ο Γιωργάκης που ‘ναι και συνεταιράκια πλέον - οπότε μηδέν παρεξήγησις. Γιωργάκης! Κατ’ εμέ, ακόμα θεϊκός! Ο μόνος Πρωθυπουργός που έκαμε έναν σύμβουλό του Πρωθυπουργό! Είναι συνεπώς παράδοξο ο Παπανδρέου να εξακολουθεί να νοιώθει πρωθυπουργός και να ενοχλεί έστω μόνον τηλεφωνικώς άλλους πρωθυπουργούς ή προέδρους; Οχι! Οσο μάλιστα κι αν ορισμένοι εξ αυτών του κλείνουν έντρομοι πλέον το τηλέφωνο καταπρόσωπο, είναι καθήκον του Γιωργάκη να συνεχίσει τις οχλήσεις, ώσπου να καταλάβουν οι Κουτόφραγκοι τι εστί αρχηγός του Καρχιμάκη. Εως ότε αναλάβει ο Μπενύτο! ...αν και, όταν ομιλεί ο Μπενύτο στη Βουλή, τη θεία Φωτούλα την πιάνει μια ανατριχίλα - «θυμάμαι τον

Από τη στήλη με τίτλο «Βηματοδότης» Προτού η κυβέρνηση προλάβει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ξεκίνησαν τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» των κομμάτων μετά τις εκλογές. Ας περιοριστούμε στα σενάρια που απηχούν τις επιθυμίες των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων. Φίλοι του κ. Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι αν όλα πάνε καλά και οι εκλογές πραγματοποιηθούν κανονικά την Άνοιξη τότε η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα και μπορεί να συγκυβερνήσει με τον ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά. Οι φίλοι του κ. Γ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι το ΠαΣοΚ θα χάσει, αλλά θα επιτύχει μια αξιοπρεπή ήττα και ο κ. Παπανδρέου, που θα έχει παραμείνει στην ηγεσία ως τις εκλογές, θα παραμείνει και μετά αφού ουδείς εκ των δελφίνων δεν πρόκειται να υποστηρίξει κάποιον άλλον. Κοντολογίς, ο κ. Παπανδρέου, λένε οι φίλοι του, δεν θα έχει αντίπαλο και «θα κρατήσει το μαγαζί».

16

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Από την Ελευθεροτυπία

Από τη στήλη με τίτλο «Γραφικότητες»

Τον ρωτούσαν για το... ντέρμπι! Δεν ξέρουμε αν οι τελευταίες εξελίξεις ελάττωσαν το άγχος του, γεγονός είναι, πάντως, ότι χθες στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς κουβέντιαζε με τους δημοσιογράφους για... ποδόσφαιρο! Γνωστός για τα... Ολυμπιακά αισθήματά του, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στον «ερυθρόλευκο» άσο Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος... ελληνοποιήθηκε πρόσφατα, και δεν έκρυψε τη χαρά του όταν οι δημοσιογράφοι τον πληροφόρησαν ότι ο εν λόγω ποδοσφαιριστής δεν είναι «γιαλαντζί» Ελληνας, αφού ο παππούς του ήταν από τα Τρίκαλα και λεγόταν Χολέβας... Οπως ήταν φυσικό, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Αντ. Σαμαρά να κάνει μια πρόβλεψη για το επικείμενο ντέρμπι των «αιωνίων», εκείνος όμως τους παρέπεμψε στους παριστάμενους βουλευτές του, Γ. Ιωαννίδη και Γ. Τραγάκη. Ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε τόσο αισιόδοξος, αφού προέβλεψε λευκή ισοπαλία...(…) Παρεμπιπτόντως, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμογή λίστας στις εκλογές, ενώ αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό, λέγοντας ότι χρόνια υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να λυθούν από μια κυβέρνηση ορισμένου χρόνου και σκοπού. Μια και ο λόγος για τον πρόεδρο της ΝΔ, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι έμεινε πιστός στην αρχική του θέση και τελικά κατάφερε να την επιβάλει και να κατοχυρώσει την τελευταία «κόκκινη γραμμή» που έθεσε. Ο λόγος για την επιμονή του να μη στείλει στις Βρυξέλλες κείμενο με την υπογραφή του. Ο Αντ. Σαμαράς έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, μετά τη χθεσινή δήλωση του Γιούνκερ ότι περιμένει απλώς και μόνο την επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε το ρίσκο να διαφωνήσει από την αρχή και του βγήκε... Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης αναφέρουν ότι μπορεί η θέση του αυτή να εμπεριείχε -αρχικά- το στοιχείο του μεγάλου ρίσκου, αλλά σχετικά γρήγορα και έπειτα από παρασκηνιακές επαφές που υπήρξαν με ανώτατα στελέχη της Κομισιόν διασφάλισε ότι η ΕΕ δεν θα επέμενε μέχρι τέλους στη σκληρή θέση της. Σε κάθε περίπτωση, τον χειρισμό του θέματος της υπογραφής έχει κάθε λόγο να τον προβάλει στην κομματική του βάση και θα το κάνει το αμέσως προσεχές


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝepikera@otenet.gr

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

e-mail:doctorpetros@gmail.com

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ

l

Δέχεται με ραντεβού

Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος

ΑΝΤΩΝΙΟΣ Α. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

3 Αλλεργική ρινίτιδα 3 Αλλεργικό βρογχικό άσθμα 3 Τροφική και Φαρμακευτική αλλεργία 3 Ατοπικό έκζεμα 3 Δερματίτιδα εξ επαφής 3 Αλλεργία σε σφήκα/μέλισσα

l

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ l

Σύμβαση με Δημόσιο και ΟΓΑ

Σύμβαση ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τηλ. Για ραντεβού: 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

Αγίου Παταπίου 17 & Μαλακούση 11 - Βέροια Τηλ. 2331065963 - 6944337593 email: orl.iatreio@gmail.com

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ειδικός Παθολόγος MSc Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ l

Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου l

- Δημόσιο - ΤΥΔΚΥ

- ΟΓΑ - Στρατιωτικών - Τμήμα Συγκοινωνιών

Τμήμα Συγκοινωνιών Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

Φανή Πατρίκη Ειδική Ψυχίατρος

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579

Τηλ: 2331300212 - 6975858211 e-mail: dr.george.lafazanis@gmail.com

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Θ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αντώνιος Π. Τσιτλακίδης

Παιδίατρος l

Επισκέψεις κατ’οίκον

9:00 - 13:00 π.μ., 17:30 - 20:30 μ.μ.

ώρες: 9:30 - 2:00 μ.μ. & 5:30 - 9:00 μ.μ.

Τηλ: 2331503022 - 6972251959

e-mail: fanipatriki@yahoo.gr

Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δέχεται με και χωρίς

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δέχεται: από Δευτέρα - Παρασκευή

Μαλακούση 10 1ος όροφ. (πλ. Αγ. Αντωνίου)

Ψυχολόγος

ραντεβού

Σύμβαση με: ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ

Κατόπιν ραντεβού

Βενιζέλου 26, 3ος όροφος Βέροια

e-mail: dcapostolidis@gmail.com

Τ. Ιατρός Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθηνών l

Δέχεται ασφαλισμένους ΙΚΑ Σύμβαση με:

Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ,

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι

Δέχεται με ραντεβού

Αριστοτέλους 2 (Βενιζέλου γωνία) Βέροια - 3ος όροφος

Τηλ & Fax: 2331071740 - Κιν. 6932707255 e-mail: vivi_veria@yahoo.gr

MSc Kλινικής Ψυχολογίας

Universita degli Studi di Parma - Italia l l

Συμβουλευτική ενηλίκων, εφήβων, παιδιών Συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού

Δέχεται με ραντεβού

Μ. Αλεξάνδρου 27 (2ος όρ.), Βέροια Τηλ: 2331063155 - Κιν. 6946936704 e-mail: anttsit@gmail.com

Φαρμακεία

Ημέρα Από-Έως Φαρμακείο Παρασκευή 13:30-17:30 ΤΣΑΚΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 Παρασκευή 21:00-01:00 + διαν. ΦΟΥΚΑΛΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 65 ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Σάββατο 08:00-14:30 ΦΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ 3 (απέναντι από μάρκετ Γαλαξίας) Σάββατο 08:00-14:30 ΒΕΧΤΣΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΜΜ. ΠΑΠΑ 19 ΚΑΙ ΜΟΡΑΒΑ (έναντι ΙΚΑ) Σάββατο 08:00-14:30 ΚΑΡΑΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 28 Σάββατο 14:30-20:30 ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 6 (δίπλα στα ΚΤΕΛ)

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

17

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

www.epikeranews.gr


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

SUDOKU

Σαν σήμερα... το 1970... η Δυτική Γερμανία και η Πολωνία υπογράφουν συνθήκη που αναγνωρίζει ως κοινό τους σύνορο τη γραμμή Όντεν-Νάισε. το 1972... στη Μόσχα, ο Ζαχάροφ τίθεται επικεφαλής 51 μαχητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητά αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους. το 1974... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κλοέ Σεβινί. το 1976... εγκαθιδρύεται Δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο. το 1978... πραγματοποιείται ομαδική αυτοκτονία από τους πιστούς της αίρεσης του Αμερικανού πάστορα Τζιμς Τζόουνς στη Τζόουνστάουν. Τους πείθει να πιουν φρουτοχυμό, που περιέχει κυανιούχα ουσία ενώ όσοι αρνούνται πυροβολούνται θανάσιμα. Ανάμεσα στους 913 νεκρούς είναι και 276 παιδιά. το 1981... πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής αγωνιστής Λευτέρης Αποστόλου,

τα

ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΕΑΜ, που είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. το 1985... πεθαίνει ο ρεμπέτης Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας. το 1986... στις ΗΠΑ, ο χρηματιστής Ιβάν Μπόσκι καλείται να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάμειξη του σε αγοροπωλησίες αξιών με βάση πληροφορίες, που συνέλεξε μυστικά κατά παράνομο τρόπο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Γουόλ Στρητ. το 1989... χάνει την προεδρίας της Βουλγαρίας αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο ηγέτης με την πιο μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, Τιοντόρ Ζίβκοφ. το 1991... αφήνεται ελεύθερος από Σιίτες Μουσουλμάνους απαγωγείς ο διπλωματικός απεσταλμένος Terry Waite. το 1991... διατάζει την παράδοση του Βούκοβαρ στο γιουγκοσλαβικό στρατό

ο στρατιωτικός διοικητής της κροατικής πόλης. το 1991... πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκούσταβ Χούζακ. το 1992... 1.575 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 99 νομπελίστες, υπογράφουν έκκληση για τη σωτηρία της Γης, η οποία εκτιμούν πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την προοπτική της κατάρρευσης. το 1992... ορίζεται από τον ΟΗΕ πρέσβειρα καλής θελήσεως για τους πρόσφυγες όλου του κόσμου η ηθοποιός Σοφία Λόρεν. το 1993... στη Νιγηρία, ο νέος Πρόεδρος, στρατηγός Σάνι Αμπάτσα, διαλύει όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς. το 1994... η Βουλή της Φινλανδίας εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. το 1994... πεθαίνει ο μουσικός Cab

Calloway. το 1994... στη Λωρίδα της Γάζας, δυνάμεις της παλαιστινιακής αστυνομίας ανοίγουν για πρώτη φορά πυρ κατά διαδηλωτών. Τουλάχιστον 12 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν. το 1995... ανακοινώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος ή κινήματος ο Δημήτρης Τσοβόλας. το 1995... πραγματοποιείται επέμβαση στο Πολυτεχνείο από τα ΜΑΤ, λίγο μετά την απόφαση της Συγκλήτου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. 479 άτομα συλλαμβάνονται. το 1996... προκαλεί ανησυχία στους Παλαιστινίους, η εντολή του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μορντεχάι, να αναπτυχθεί ο εβραϊκός οικισμός στη Χεβρώνα. το 1996... πυρκαγιά ξεσπά σε τρένο, που διασχίζει το τούνελ της Μάγχης, που συνδέει τη Γαλλία και τη Βρετανία. Τραυματίζονται 34 άτομα.

μιλούν Κριος

Τα πράγματα που θα σας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι πολλά *Καλό θα ήταν να προσέξετε τις κινήσεις σας για να μην κάνετε λάθη *Προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσετε να κάνετε όσα επιθυμείτε χωρίς να κοπιάσετε πολύ

Λεων

Οι ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν θα είναι πολλές *Καλά θα κάνετε να αναδείξετε τα ταλέντα στους γύρω σας *Μην φοβηθείτε να κάνετε αλλαγές *Προσπαθήστε να μετριάσετε το άγχος σας για ζητήματα που δεν σας αφορούν άμεσα *Σκεφτείτε περισσότερο τον εαυτό σας

Τοξοτης

Σε κάποια πράγματα θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές για να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας *Μην χάσετε την ευκαιρία για νέα ξεκινήματα *Υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον σας καλά θα κάνετε να τις προσέξετε *Μην αφήσετε τα περιθώρια σε τρίτους να σας πιέσουν

Ταυροσ

Με την εύνοια που θα έχετε από τα άστρα θα μπορέσετε να φέρετε ει περάς πολλές καταστάσεις που σας δυσκόλευαν *Προσπαθήστε να ρυθμίσετε με προσοχή υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το σπίτι σας *μετριάστε το άγχος σας όσον αφορά το μέλλον

Παρθενος

Θα χρειαστεί να σκεφτείτε κάποια πράγματα με σοβαρότητα για να μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε *Μην αφήσετε τα περιθώρια σε τρίτους να σας πιέσουν *Κάντε αλλαγές που θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα και θα σας ανεβάσουν ψυχολογικά *Μην φοβηθείτε να εκφράσετε όσα νιώθετε

Αιγοκερως

Καλά θα κάνετε να σκεφτείτε λίγο καλύτερα μερικά πράγματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον σας *Μην βιαστείτε να πάρετε σοβαρές αποφάσεις *Μπορείτε με την εύνοια που θα έχετε από τα άστρα να κάνετε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να ξεκολλήσετε από καταστάσεις που ήταν στάσιμές

18

ΔΙΔΥΜΟΙ

Καλά θα κάνετε ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν να μην τις αφήσετε να προσπεράσουν *Μελετήστε καλά τις επιλογές σας για να μην έχετε προβλήματα *Προσπαθήστε να μετριάσετε το άγχος σας για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τα επαγγελματικά σας *Εξωτερικεύστε αυτά που νιώθετε

Ζυγος

Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές για να μπορέσετε να ισορροπήσετε κάποιες καταστάσεις *Μην φοβηθείτε να πάρετε αποφάσεις, φίλοι μου *Ζητήματα που έχουν να κάνουν με φίλους σας καλά θα κάνετε να τα προσέξετε *Ακούστε όσα έχουν να πουν *Βοηθήστε τους αν σας έχουν ανάγκη

Υδροχοος

Καλά θα κάνετε να προσέξετε κάποια πράγματα μέσα στην ημέρα *Μην πιέσετε καταστάσεις γιατί μπορεί να γίνουν λάθη που θα σας απογοητεύσουν *Προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από όσα σας δυσκόλευαν *Μην αφήσετε να σας επηρεάσουν τρίτοι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καλά θα κάνετε να μιλήσετε με φίλους σας για πράγματα που σας προβληματίζουν *Μην κάνετε πράγματα που θα επηρεάσουν τη ψυχολογία σας αρνητικά *Υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την οικογένεια καλά θα κάνετε να τις αντιμετωπίσετε με ηρεμία *Δείξτε κατανόηση

Σκορπιος

Θα χρειαστεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να μπορέσετε να αρπάξετε τις ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν *Μην φοβηθείτε να πάρετε αποφάσεις *Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σπίτι σας καλά θα κάνετε να τα αντιμετωπίσετε με ωριμότητα *Να είστε υπομονετικοί

ΙΧΘΕΙΣ

Καλά θα κάνετε να προσέξετε κάποια πράγματα μέσα στην ημέρα *Μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις γιατί μπορεί να έχετε προβλήματα *Προσέξτε πολύ *Βρείτε χρόνο για να περάσετε καλά με φιλικά σας πρόσωπα και μοιραστείτε μαζί τους πράγματα που θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα καινούργια, επιπλωμένη, ένα δωμάτιο, WC, κουζίνα 28 τ.μ. με θέα σε πάρκο, περιοχή Μπότσαρη Θεσ/νίκης. Κατάλληλο για φοιτητές ή ειδικευμένο γιατρό. Πληροφορίες στο τηλ. 6944 529650. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα καινούργιο 100τ.μ. στην οδό Καλής Παναγιάς 12. Τιμή 250€. Τηλ. 23310-23765 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο Ρολόι. Τηλ: 2331070926,6946098247

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στην Καλλιθέα, καινούρια, θέρμανση με ορομετρητή. Τηλ:2331070926, 6946098247 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια).Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Πλατεία Ωρολογίου 45 τ.μ Ανακαινισμένη, τιμή προσιτή. Τηλ: 6975900184 κυρ. Κατερίνα Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 50 τμ 1 Δ,Σ,Κ,WC, με αυτόνομη θέρμανση αέριο, περιοχή Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Πληρ. τηλ. 6945293775 Ενοικιάζεται μονοκατοικία 100 τ.μ. και 100 τ.μ. αποθήκη. Mε αυλή και κήπο σε χαμηλή τιμή. Στον Περιφερειακό έναντι μάρκετ METRO. Πληροφορίες απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακο. Κυρία Σοφία. Τηλ: 6987028122 (what’s up) 2310601916 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ. περιοχή Πασακιόσκι 2Δ, Σαλοτραπεζαρία, μπάνιο, parking. Ανακαινισμένο, οικονομ. ενοίκιο, θέρμανση με ωρομετρητή. Τηλ: 6981646898. Κυρ. Μαρία ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γωνιακό διαμέρισμα στη Βέροια επί της Οδού Ολύμπου αριθ. 2, δεύτερος όροφος, πάνω από 70 τ.μ/ ΣΚ2Δ, ατομικό καλοριφέρ. Τιμή 200 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6943671469 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οροφοδιαμέρισμα, φρεσκοασπρισμένο, ηλιόλουστο και ευάερο με πανοραμική θέα. Βρίσκεται μέσα στην Έδεσσα (Πλατεία Γρανικού), 70 τ.μ., 3ος όροφος με αυτόνομη θέρμανση και ΧΩΡΙΣ κοινόχρηστα. Τιμή 200,00 €. Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 23810 27222, 698 9625905. *Κατάλληλο και για ΦΟΙΤΗΤΕΣ. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. με πατάρι στην Αλεξάνδρεια στο κέντρο έναντι Κτελ. Σε πολύ καλή κατάσταση και οικονομικό ενοίκιο. Τηλ: 2331061174 Κιν: 6972986414 Κυρ. Λίτσα Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ. 1ος όροφος, ατομική θέρμανση και Aircondition. Υπ. Σαλ. Κουζίνα, wc. Εξωτερικές πόρτες αλουμινίου. Στο κέντρο της Αλεξάνδρειας έναντι Κτελ. Τηλ: 6972153508 Κυρ. Γιώτα

ζητουνται συνεργατεσ Από την εφημερίδα

Επικαιρα

ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ζητούνται συνεργάτες l

ΣΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Για το Τμήμα

Συνδρομητών & Διαφήμισης ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Μόνο γνώση στην ΠΩΛΗΣΗ και προϋπηρεσία στο χώρο. Τηλ. ολοήμερα καθημερινά: 6977372775

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 80 τ.μ. στον Πρ. Ηλία. 1ος όροφος, διαμπερές, χωρίς πολλά κοινόχρηστα, Air-condition. 2 δωμάτια – σαλόνι – κουζίνα (καθημερινό). Τηλ: 6984535358, 2331065386 Ενοικιάζεται διαμέρισμα ρετιρέ με απεριόριστη θέα και σε πολύ καλή κατάσταση. 100 τ.μ, θέρμανση με ορομετρητή. Τηλ:2331070926, 6946098247 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 52 τ.μ.

19

περιοχή Πασα κιοσκι. Οδός Προύσσης 25, 1ος όροφος, κεντρική θέρμανση. Τηλ: 6936522740 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 Ενοικιάζεται στο Μακροχώρι διαμέρισμα 1ος όροφος επάνω στον κεντρικό δρόμο δίπλα στα παλιά ΚΕΠ. 100 τ.μ. ΣΚ2Δ ΜΠ Αποθήκη 250 ευρώ. Τηλ: 2331020531 - 6976968274 Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος με άδεια φροντιστηρίου έτοιμος για λειτουργία στο κέντρο της πόλης. Τηλέφωνο επικοινωνίας :6988074096 Διαμέρισμα ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, Σ. 2Δ.Κ. ΜΠ, 1Ος όροφος για δύο φοιτητές/τριες ή εργαζόμενους, σε καλή κατάσταση και καλή τιμή. Οδός Μπαλταδώρου 3, περιοχή Βενιζέλου. Τηλ. 2310 820903- 23310 64643- 6982943869 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στο κέντρο 1ος όροφος 65 τ.μ.. Ανακαινισμένο με 2Δ, Σαλοκουζίνα, wc, χωλ. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ: 6977266490. Κυρ. Σοφία ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 35τ.μ κοντά στο Δημαρχείο. Έχει σαλοδωμάτιο, κουζίνα, χωλ, w.c .Λίγα κοινόχρηστα, τιμή προσιτή. Τηλ. 2331070853 & 6974297043 Ενοικιάζεται: Κεντρικό μαγαζί στην Τρύφωνος, 32 τ.μ. ανακαινισμένο. Τιμή ευκαιρίας 150 ευρώ. Κυρ. Μπέτυ. Τηλ: 6943892052 - 2331022537 Ενοικιάζεται: Μικρό διαμέρισμα 2 δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο 55 τ.μ. Αυτόνομη θέρμανση με ωρομετρητή στην Μητροπόλεως (απέναντι από τον Βερόπουλο) στη Βέροια. Πληροφορίες τηλ. 2331060331, 6970665558, 6944670719, με πολύ οικονομικό ενοίκιο. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 450 τ.μ. στην κεντρική οδό της Μελίκης. Τηλ. 6979790757 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στον Προμηθέα, Τραπεζούντος 34, 2ος όροφος, 2 δωμ., σαλοκουζ., τουαλέτα και μπάνιο, φαρδιά βεράντα, αποθήκη στο υπόγειο. Ενοικιάζεται γραφείο (2 χώροι) Βεροής 1 (πλ. Ωρολογίου), 1ος όροφος. Κ. Κώστας 2331066909 - 6948751731 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ( 50 μ. μετά την Εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου - στον Κεντρικό δρόμο προς ΔΙΑΒΑΤΟ ) ΝΕΟΚΤΙΣΤΟ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Κατάστημα 75 τ.μ. που συνδέεται με ΑΣΑΝΣΕΡ μεταφοράς εμπορευμάτων με το ΥΠΟΓΕΙΟ περίπου 100 τ.μ.- (προαύλιος

χώρος για ΠΑΡΚΙΝΓΚ - Ηλεκτρικά Ρολλά Ασφαλείας - Έτοιμη Φωτεινή Επιγραφή στην Είσοδο ) τηλ. 2331073363 6974474691 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑι μικρό διαμέρισμα (στούντιο) στο κέντρο του Παρισιού για την περίοδο από 13 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου. Είναι πλήρως επιπλωμένο, διαθέτει Internet και δωρεάν τηλεφωνική σύνδεση με 100 χώρες του κόσμου. Η τιμή για όλη την περίοδο είναι 800 Ε και για μια εβδομάδα 270 Ε. Πληρ. τηλ. 2351028346 ή 0033183961077 και 0033634302582 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470. ENOIKIAZETAI διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη (επί της Μαρτίου), 2 δωμάτια, σαλόνι, αποθήκη, WC. Πληροφορίες τηλ. 6944945165 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ καντίνα πλήρης εξοπλισμένη, περασμένη ΚΤΕΟ και υγειονομικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6995845825 κ. Γιώργο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται διαμέρισμα 100τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Λαογραφικό Μουσείο) 3Δ.Σ.Κ.WC σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6944529650 Πωλούνται:. Σύνθετο στυλ αντίκα . Σαλόνι 3-2-1 με τραπεζάκι, κρεβατοκάμαρα με 2 κομοδίνα, Συρταριέρα κομπλέ Όλα σε τιμή ευκαιρίας λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό. Τηλ: 2331121148, 6976665497 κ. Κώστας ΠΩΛΕΙΤΑΙ έτοιμη επιχείρηση με είδη δώρων στο κέντρο της Βέροιας. Τιμή 9.500 Ευρώ. Τηλ. 2331024999. Κιν. what’s up 6988364223


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217 Καθηγήτρια Φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6938473201 κ. Κική ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786. Καθηγήτρια με εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού σε πολύ χαμηλές τιμές. Πληροφορίες στο τηλ: 6973292661 Κάτοχος Proficiency (CEF C2) και με παρακολούθηση σεμιναρίων εκπαίδευσης καθηγητών παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Αγγλικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Άριστη επικοινωνία με τα παιδιά. Τιμές πολύ προσιτές. Τηλ: 6986002875 Ώρες επικοινωνίας: μετά τις 11 πμ Βοηθός λογιστή / υπάλληλος γραφείου με 4 ετή εμπειρία σε λογιστικές υπηρεσίες,πολύ καλή γνώ-

ση Η/Υ, κάτοχος διπλώματος, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ζητάει εργασία. Τηλ.6983149358 κ. Αλέξανδρος Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 Οδηγός με δίπλωμα Β,Γ και Ε κατηγορίας, με προϋπηρεσία στο χώρο, ζητά εργασία. Τηλ:2331028798, 6984594045 Κ. Σάκης Κυρία πωλήτρια με εμπειρία στο χώρο ζητά εργασία σε λαική αγορά, πρατήρια άρτου, φούρνους ή ζαχαροπλαστεία Τηλ: 2331028798, 6984594045 Κ. Ευγενία Καθηγήτρια, πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικών σε μαθητές όλων των επιπέδων. Παράλληλα μπορεί να αναλάβει την καθημερινή προετοιμασία των μαθητών δημοτικού σε όλα τα σχολικά τους μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ. Επικοινωνίας: 6979911364 καθηγήτρια πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνάσιου και λυκείου σε προσιτές τιμές. τηλ. επικοινωνίας 6973504555 κα Χριστίνα ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικών του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6972021231 Καθηγήτρια Πληροφορικής παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Λυκείου, ΕΠΑΛ, ESDL & Μαθηματικά ΓυμνασίουΔημοτικού. Πληρ. Κιν: 6944582057. Κυρ. Τασούλα. Όλη μέρα

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΑΝΤΩΝΗΣ

Μαθηματικοσ με πτυχίο Braille παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές με τύφλωση. Τηλ. 6993273011

ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αγορές- Πωλήσεις –Ενοικιάσεις -Αντιπαροχές-Ανακαινίσεις Βενιζέλου 16 Νάουσα Τηλ. 2332501376 Κιν. 6948948689 - 6944345646 www.daskalopoulos-realestate.gr E-mail: antonisdas@gmail.com

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ Κύριος τίμιος σοβαρός, μη καπνιστής, ελεύθερος, με πολυετή πείρα σε διανομές-πωλήσεις και EX-VANσε τρόφιμα κ.α., σε Αθήνα-επαρχία- νησιά. Δυνατότητα ταξιδιών και διαμονής παντού ζητεί εργασία. Είναι αυτοασφάλιστος. Τηλ. 6970954486 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. Κυρία Ελληνίδα αποκλειστική νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φροντίδα ηλικιωμένων με προϋπηρεσία στο χώρο (κάνει και ενέσεις). Ή πρωί ή βράδυ για φύλαξη. Κιν: 6937670106 Τηλ: 2331075093 Κυρ. Σοφία Ζευγάρι αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Τιμή λογική. Τηλ: 6944294123. Κυρ. Μαρία, όλη μέρα Καθηγήτρια φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνάσιου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. επικοινωνίας 6984063563 Τελειόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικού Ιωαννίνων παραδίδει μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ επικ: 6955540910. email: klio55349@yahoo.gr Κυρία αναλαμβάνει εργασία επιδιόρθωσης ρούχων , με εμπειρία, μόνο απογευματινές ώρες. κ. Κική. Τηλ: 6979691599 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Πτυχιούχος: Αγγλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού και Γυμνασίου ή εργασία σε φροντιστήριο. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6949689191. Κυρ. Χρύσα ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ κυρία με προϋπηρεσία στο χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων και της φύλαξης μικρών παιδιών, ζητά εργασία. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ: 6976665497 κ. Μιχαέλα. ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας, ζητά εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας

16ης Οκτωβρίου 2 Βέροια Τηλ. 2331024624 - 73730 Fax: 2331076210

Μαθηματικός απόφοιτη του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών, φυσικής και χημείας σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6978003217

20

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟ302 140τμ στον Μάντζαλο 0,8σδ τιμή 35.000 ΠΟ319 220τμ στον Μουσταφά 1,2σδ τιμή 80.000 ΠΟ328 120τμ προς Λαζαράσκα 0,8σδ τιμή 25.000 ΠΟ329 1100τμ επέκταση 0,8σδ τιμή 110.000 ΠΟ337 160τμ Μουσταφά 0,8σδ τιμή 30.000 ΠΟ360 550τμ στην επέκταση 1,6σδ τιμή 200.000 ή αντιπαροχή ΠΟ361 400τμ στο γήπεδο 0,5σδ τιμή 180.000 ΠΟ363 90τμ Αγία Παρασκευή γωνιακό 0,8σδ τιμή 20.000 ΠΟ365 290τμ Βρυσάκι 0,8σδ τιμή 40.000 ΠΟ656 300τμ Κουτσούφλιανη σε πλαγιά,θέα, άρτιο 32.000 ΠΟ390 640τμ επέκταση 0,8σδ τιμή 200.000 ΠΟ403 300τμ Βάλια 0,8σδ τιμή 45.000 ΧΩΡΑΦΟΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΧΟ335 8,500τμ Μηλίτσα απεριόριστη θέα ΠΧΟ340 3,311τμ Μπλάνα άρτιο ΠΧΟ356 4,000τμ Χώρας Νερό άρτιο θέα ΠΧΟ357 5,000τμ στον δρόμο Κοπανού 36μ πρόσοψη ΠΧΟ367 10,000τμ χέρσο περιοχή Στενημάχου ΠΧΟ381 4,000τμ Κουλούκι πάνω στον δρόμο ΠΧΟ382 4,000τμ Χώρας Νερό θέαρεύμα-νερό ΠΧΟ404 1,000τμ πάνω στον δρόμο γέφυρα Καστανιώτη ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΓΡΩΝ ΠΑ343 9,000τμ με μηλιές προς Αρκοχώρι ΠΑ344 4,000τμ περιοχή Στενημάχου ΠΑ347 4,000τμ ροδάκινα Τζουμέλα ΠΑ350 4,000τμ + 4,000στρ Χοντροσούγκλα ΠΑ355 4,000τμ περιοχή Στενημάχου ΠΑ373 10,000τμ Χαριέσσα, παλμέτα, 3 ποικιλίες, μπεκάκια, 110μ πρόσοψη ΠΑ391 7,000τμ στο Εφτάμιση ΠΑ417 4,00τμ δρόμος προς Κουκούλι κεράσια-μήλα ΠΑ423 20,000τμ ροδάκινα Μονόσπιτα ΠΑ429 5,000τμ προς Στενήμαχο ΠΑ484 22,000τμ χέρσο Τσιφλίκι ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΔ306 110τμ ατομική 2δ,Σ/Κ, μπάνιο, ατομική Παναγία ΠΔ323 75 τμ ατομική, ανακαινισμένο, 3ος , 2Δ, Σ/Κ, μπάνιο Μαντρί ΠΔ324 75τμ +σοφίτα+ αέρας, 2ος, Κέντρο ΠΔ331 100τμ 1ος , 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο ,WC, κλειστό γκαράζ, απεριόριστη θέα, ατομική, Άγ.Θεολόγος ΠΔ372 115τμ, 1ος, 3Δ, Σ/Κ, μπάνιο, διαμπερές, πάρκινγ, ατομική, Κέντρο ΠΔ378 95τμ, 2ος, 2Δ, Σ/Κ, μπάνιο ατομική, ανακαινισμένο, Γεννηματά ΠΔ394 70τμ 5ος, ασανσέρ, ατομική, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο, Παναγούλη ΠΔ406 90τμ, 3ος, ασανσέρ, ατομική, κλιματισμός, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο, Μακεδο-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

νίας ΠΔ411 65τμ, 1ος, καινούριο, ατομική, 1Δ, Σ/Κ, μπάνιο,Υπαπαντή ΠΔ442 85τμ 2ος, ατομική, ηλιακός, αποθήκη, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο Μπουρδάνου ΠΔ451 75τμ, 3ος, ατομική, ηλιόθερμο, τέντες,ανακαινισμένο, 1Δ,Σ/Κ, μπάνιο ΠΔ460 128τμ 1ος, ατομική ,ασανσέρ, 3Δ,Σ/Κ ,μπάνιο , Γήπεδο ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΜΟ311 240τμ σε 2 επίπεδα , σε οικόπεδο 440τμ, Βάλια ΠΜΟ330 180τμ σε 2 επίπεδα, πολυτελείας στο Αρκοχώρι ΠΜΟ376 96τμ στην Λουντέμη ΠΜΟ385 100τμ, γωνιακή, Ευαγγελίστρια ΠΜΟ395 220τμ, σε 2 επίπεδα, Βύρωνος ΠΜΟ400 80τμ, παλιά , Μάντζαλος ΠΜΟ415 220τμ, στα μπετά σε 2 επίπεδα, Χαιδευτού ΠΜΟ425 100τμ,, σε 1στρέμμα, στα Λευκάδια ΠΜΟ452 75τμ και σοφίτα 35τμ, Γεννηματά ΠΜΟ461 120τμ σε 2 επίπεδα, υπό ανέγερση ,Βάλια ΠΜΟ529 95τμ ανακαισμένη Εργατικό Κέντρο ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ Διαμέρισμα 100τμ, 1ος, ατομική , Κέντρο Διαμέρισμα 90τμ, 2ος, ατομική, 5ο δημοτικό Οροφοδιαμέρισμα 84τμ, 2ος, ατομική, Κέντρο Γκαρσονιέρα 60τμ, 1ος, Πάνω Εργατικές Διαμέρισμα 80τμ, ισόγειο, ατομική, Θεμελή Διαμέρισμα 110τμ, διαμπερές, ατομική, 3ος, Θεμελή Διαμέρισμα 90τμ, Γήπεδο Διαμέρισμα 3ος, 85τμ, κεντρική, Αρ. Κοκκίνου Γκαρσονιέρα 70τμ, 1ος, Παναγία Διαμέρισμα 90τμ ,3ος, διαμπερές, κεντρική, πάρκινγ, Πάνω Εργατικές Διαμέρισμα 90τμ, ισόγειο, ατομική, Καραϊσκάκη Διαμέρισμα 80τμ, ανακαινισμένο, ατομική, τζάκι, ντουλάπες, 2ος, Τρικολάν Διαμέρισμα 78τμ, επιπλωμένο, ατομική, 2ος, Βάρναλη Στούντιο, επιπλωμένο, ατομική Πουλιάνα Διαμέρισμα 100τμ, 2ος, ατομική Αριστοτέλους Γκαρσονιέρα 50τμ,1ος, 5ετίας, Μπατάνια Διαμέρισμα επιπλωμένο 90τμ, 2ος, ατομική, Κέντρο Γκαρσονιέρα 40τμ, 3ος, ατομική, ανακαινισμένη, Θεμελή Διαμέρισμα, επιπλωμένο, 1ος, ατομική Κέντρο Διαμέρισμα 90τμ, διαμπερές, ανακαινισμένο, ατομική, τζάκι, κλιματισμός,2ος, Κέντρο Κατάστημα 65τμ, ισόγειο Βενιζέλου Κατάστημα 140τμ, ισόγειο Β. Φιλίππου

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΚΑΜΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ.


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

Ενοικιάζεται μαγαζί επί της Μητροπόλεως πρώην Vodafone. Ενοικιάζεται 1ος και 2ος όροφος 100 τ.μ. ο 1ος και 100 τ.μ. ο 2ος μικτά κατά όροφο ή και οι 2 μαζί στην Μητροπόλεως 34. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. με αποθήκη και γκαράζ, 1ος όροφος, καινούριο, Σάμου 7Α Ενοικιάζεται διαμέρισμα 100 τ.μ. καινούριο, με αποθήκη και γκαράζ, 4ος όροφος, Σάμου 7Α Πωλείται οικόπεδο 1,5 στρ. κάτω από την Εληά επί της Σάμου.

Τηλ. Πληρ.: 2331023010 Κα. Σοφία Λογίστρια με 10ετή εμπειρία στο χώρο και κάτοχος Επαγγελματικής άδειας τάξης Γ’, καλή γνώση Η/Υ και λογιστικών προγραμμάτων Singular ζητά εργασία. Πληρ. Κ. Ελένη Τηλ. 6984887501 Καθηγήτρια πτυχιούχος Αγγλικού πανεπιστημίου με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6971715721 μετά τις 10 π.μ Μαθηματικός απόφοιτος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές & συζητήσιμες. Τηλ: 6974756055 Καθηγήτρια, φιλόλογος, πτυχιούχος της Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική

Χαρίζονται: Γατάκια θηλυκά 1,5 χρονών και τριών επίσης. Για πληροφορίες Κιν: 6994122178 Κυρ. Σοφία (περιοχή) Θεσ/νίκη. Κάθε μέρα.

Φιλολογία (Α.Π.Θ.) παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6977985328 ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111. Νηπιαγωγός, απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με πεντάχρονη υπηρεσία σε νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό, αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού. Τηλ:2331070428, 6987755089 Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου με υπευθυνότητα και μεταδοτικότητα για κάλυψη κενών και προετοιμασία μαθημάτων. Παρέχεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό. Τηλ. 6984784195

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΣ Τ.Ε.Ι. με εμπειρία σε ιδιωτικό και δημόσιο παιδικό σταθμό αναλαμβάνει την φύλαξη, ψυχαγωγία και διαπαιδαγώγηση βρεφών και παιδιών, καθώς και το διάβασμα τους στις τάξεις του δημοτικού. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6979540515. καθηγήτρια φιλοσοφίας παιδαγωγικής- ψυχολογίας (ειδ. μαθησιακές δυσκολίες) με πολυετή εμπειρία, αναλαμβάνει την μελέτη μαθητών δημοτικού, γυμνάσιου, λυκείου. οργανωμένες σημειώσεις. προσιτές τιμές. τηλ. 2331074034 κιν. 6945362637 Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τον καθαρισμό οικιών - γραφείων - σκάλες και σούπερμαρκετ. Τηλ: όλη μέρα 6986619334 Κυρ. Κυριακή Ζητάω εργασία σε φορτηγό κατηγ. Γ & Ε. Εμπειρία και γνώση στο οδικό δίκτυο πανελλαδικά. Κυρ. Δημήτρης, Τηλ: 6932377561 Φιλόλογος Πτυχιούχος Δ.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία παραδίδει ιδιαίτερα μαθή,ατα σε προσιτές τιμές. Τηλ: 2331066491 - Κιν. 6936409970

- Προωθητικές ενέργειες - Δημόσιες σχέσεις - Διαδίκτυο

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

με ακόμη χαμηλότερες τιμές Πληροφορίες στο τηλ. 23310

78080

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. ΠΛΗΡ. 6932235034, 2351025252: Φώντα (εστιατόριο αχινός) ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία σε καφετέρια. Να γνωρίζει την εργασία του σέρβις. Τηλ. Πληρ: 6936631657 Ζητούνται συνεργάτες για εταιρεία παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιείται σε αποκλειστικά είδη προώθησης δικτύου (Γερμανικά προϊόντα Aloe-Vera). Κέρδη ικανοποιητικά. Τηλ: 6972378742. Κυρ. Κυριάκος

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ fast food (2 μηνών) κομπλέ, τύπου Goody’s πολυτελειας μαζί με παγωτομηχανή. Τηλ: 6984152882 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση Κέντρο Αισθητικής Spa στο κέντρο της Βέροιας, προσφάτως πλήρως ανακαινισμένη. Τηλ. επικοινωνίας 2331070117 από 20.00μ.μ. έως 22.00μ.μ ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο στην Οδό Καλή Παναγιά 380 τ.μ σύνολο οικοδομήσιμο σε καλή τοποθεσία Τιμή Ευκαιρίας Τηλ:2331023765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικιακός εξοπλισμός (έπιπλα σαλονιού, ψυγείο, πλυντήριο, χαλιά και όλα όσα χρειάζονται για ένα σπίτι. Σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6956029638, 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Στρατηγική επικοινωνία - Εξωτερική διαφήμιση - Έντυπη προβολή

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 108 τμ. Ημιτελές. Περιοχή Μπαρμπούτα πιο πάνω από τη Γέφυρα. 3 υπ, 1 σαλοτραπεζαρία-κουζίνα, 1 wc. Τηλ: 2331025446 Κιν: 6973227071 Κα Χριστίνα ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος Πωλείται οικόπεδο 240 τ.μ το οποίο περιλαμβάνει

21

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ζητείται: Από Λογιστικό Γραφείο συνάδελφος λογιστής για συστέγαση, συνεργασία. Το γραφείο είναι πλήρες εξοπλισμένο. Πληρ. Τηλ: 6949092061 Κυρ. Ευαγγελία Ζητείται οικονομολόγος για να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε φοιτητή. Τηλ. επικ: 6979102965

οίκημα εντός του. Τιμή ευκαιρίας. 85.000 ευρώ. Ετεοκλή 6 προς Καλή Παναγιά. Τηλ: 2331023765 Πωλείται χαρτί απόσυρσης. Τηλέφωνο 6937113039 Πωλείται διαμέρισμα 120 τ.μ. στο κέντρο κοντά στη Μητροπόλεως με ατομική θέρμανση σε πολύ καλή κατάσταση. 4ος όροφος, 2 ΥΠ - 2 WC - Σαλοτραπεζαρία, Σαλοκουζίνα & αποθήκη (τιμή ευκαιρίας). Τηλ: 2331028644 - 6976320394 Κυρ. Έφη ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. Πωλείται: HUIDAI LADRA 1600cc Μοντέλο 97. 160.000 χλμ, χρώμα μπλέ σε πολύ καλή κατάσταση με ΗΧΟ ΦΩΤΑ ΧΕΝΟΝ, Συναγερμό Parktronic. Υδρογόνο. Μόνο 1600 Ευρώ. Κιν: 6984116118. Κυρ. Πάνο. Όλη μέρα Πωλείται: Τροχόσπιτο μάρκας Fendt εισαγωγής σε πολύ καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή, χρώμα άσπρο 7,5 μέτρα με διπλό άξονα. Τηλ: 2331021224-6946779366 & με όλα τα αξεσουάρ. Πωλείται: Τροχόσπιτο μάρκας Tabbert εισαγωγής μήκος 6,5 μ.ετρα σε πολύ καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή με διπλό άξονα & με όλα τα αξεσουάρ, χρώμα άσπρο. Τηλ: 2331021224 & 6946779366

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-

312455, 6946-584834, 2310920185


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα στη Βασ. Όλγας (πλησίον Μπότσαρη) με αέριο, ανατολικό όλο στο φως, 6ος όροφος (2Δ, ΣΛ, Κ, WC), κατάλληλο για κατοικία ή ιατρείο. Πληροφορίες στο τηλ. 6930 561762. ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 - 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

Διαμέρισμα 70 τ.μ. σε 2ο όροφο 4όροφης οικοδομής.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

Διαμέρισμα 84 τ.μ. στον 1ο όροφο 4όροφης οικοδομής.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

Διαμέρισμα 78 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται ή ενοικιάζεται διαμέρισμα στην περιοχή Προμηθέα με θέα και ατομική θέρμανση. Τηλ. Επικοινωνίας 23310 259056972842070

Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 90 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

Πωλείται: Χωράφι 3 στρέμ. με 120 δέντρα κεράσια με παραγωγή κάθε χρόνο, περιφραγμένο και νερό πόσιμο (περιοχή Τριπόταμου ΛΟΖΙΤΣΗ) σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 2331023270 Κυρ. Γεράσιμος

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίαςσυζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μοτοσυκλέτα CAGIVA RAPTOR, χρώμα κόκκινο 125cc.. Σχεδόν καινούργια και σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τηλ: 6976183243 καθημερινά. Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης.Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωράφι στη Νικομήδεια 11.560 στρ., 200 μ. πριν το χωριό με ρεύμα, πομόνα, αποθήκη. Σταματίου Αντώνης Τηλ:2331041141-6938407005 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφο-οικόπεδο έκτασης 1.850 τ.μ. (πρόσοψη 75μ. και βάθος 25μ.) οικοδομήσιμο επί του κεντρικού δρόμου από Μακροχώρι προς Ν.Λυκογιάννη (απέναντι ακριβώς από το δημόσιο ΚΤΕΟ) Τηλ. 2331073363 - 6974474691 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 195 τμ (στον οικισμό «ΟΛΥΜΠΙΑ») στην πρώτη σειρά μπροστά στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6977686580

22

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι.

μπα Θεσ/νίκης ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τού-

Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 27(3ος όροφος), ΒΕΡΟΙΑ

Αγορές Πωλήσεις

ΤΗΛ. 2331500786 ΚΙΝ. 6934888738

Ενοικιάσεις

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

Ανοίξεως 28 τ.μ. 23.000 € Τσερμένη 45 τ.μ. καινούριο 1ος όροφος 46.000 € Προμηθέας 45 τ.μ. ανακαινισμένο ατομική θέρμανση 38.000 € Κέντρο 65 τ.μ. 53.000 € Πριμηθέας 80 τ.μ. ανακαινισμένο 58.000 € Εληά 100 τ.μ. καλή θέα 160.000 € Μουσείο 95 τ.μ. 1ος όροφος. Ευκαιρία 52.000 € Τσερμένη 96 τ.μ. καινούριο 3 Δωμάτια, κλειστό γκαράζ, ευκαιρία 108.000 € Καλλιθέα 60 τ.μ. καλό 30.000 € Μητρόπολη 96 τ.μ. και 20 τ.μ. αποθήκη 39.000 € Τσερμένη 110 τ.μ. 3 Δωμάτια, γκαράζ καινούριο 140.000 € Προμηθέας 120 τ.μ. καινούριο 3 Δωμάτια, γκαράζ 140.000 € Τσερμένη Μεζονέτα 160 τ.μ. καινούριο με θέα, γκαράζ 230.000 € Πιερίων Μεζονέτα 170 τ.μ. καινούρια 260.000 € ΚΤΕΛ 110 τ.μ. ανακαινισμένο 85.000 € Προμηθέας 65 τ.μ. 4ος όροφος με θέα 55.000 €

μονοκατοικιεσ Ραχιά μονοκατοικία καινούρια 85 τ.μ. χτίζει από πάνω άλλο τόσο με οικ. 900 τ.μ. καινούριο 190.000 € Φανάρια – Κύπρου μονοκατοικία σε 205 τ.μ. οικόπεδο 78.000 € Προμηθέας μονοκατοικία σε 250 τ.μ. οικ. 75.000 € Επισκοπή Βεροίας 80 τ.μ. σε 210 τ.μ. οικ. 45.000 € Πανόραμα μονοκατοικία 170 τ.μ. ημιτελές χτίζει άλλα 140 τ.μ. σε 430 τ.μ. οικ. 140.000 € Φλαμουριές μονοκατοικία παλιά σε 1.000 τ.μ. οικ. 50.000 € Πεζόδρομο μονοκατοικία σε 170 τ.μ. οικοπ. 120.000 € Κέντρο μονοκατοικία 120 τ.μ. σε 2 επίπεδα διατηρητέο 90.000 € Δοβρά 130 τ.μ. θέα σε 5.000 τ.μ. οικ. 250.000 € Πασακιόσκι 220 τ.μ. καινούριο, θέα 270.000 € Εληά 60 τ.μ. μονοκατοικία 40.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια Γραφείο Ρολόι 25 τ.μ. 1ος γωνιακό 25.000 € Γραφείο Αγ. Αντώνιος 110 τ.μ. 1ος 160.000 € Μαγαζί Κεντρικής 30 τ.μ. 90.000 € Μαγαζί Κεντρικής 20 τ.μ. 25.000 € Μαγαζί ΚΤΕΛ 15 τ.μ. 20.000 € Μαγαζί ΚΤΕΛ 25 τ.μ. 35.000 € Μαγαζί Κέντρο 45 τ.μ. 90.000 € Μαγαζί Κέντρο 35 τ.μ. με προαύλιο χώρο 78.000 € Μαγαζί περιφερειακός 150 τ.μ. 240.000 € Μαγαζί Ρολόι 45 τ.μ. καινούριο 160.000 € Μαγαζί Μητροπόλεως 70 τ.μ. με 500 τ.μ. υπόγειο 290.000 € Μαγαζί Πανόραμα 140 τ.μ. σε οικόπεδο 420 τ.μ. χτίζει άλλα 140 τ.μ. ευκαιρία 150.000 € Μαγαζί Ρολόι 90 τ.μ. 190.000 € Μαγαζί Κεντρικής 70 τ.μ. καλό ευκαιρία 135.000 € Μαγαζί Βενιζέλου κεντρικότατο 70 τ.μ. με υπόγειο 70 τ.μ. (Δίνει ενοίκιο 1.700 €)

διαμερισματΑ Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι Αγ. Αντώνιος 30 τ.μ. ρετιρέ lux επιπλωμένο θέα απεριόριστη 230 € Τσερμένη 45 τ.μ. καλό 3ος όροφος 160 € Πασακιόσκι 35 τ.μ. ατομική θέρμανση καινούριο 220 € ΚΤΕΛ 28 τ.μ. καλό 140 € Προμηθέας 45 τ.μ. καινούριο ατομική θέρμανση 250 € Εληά 35 τ.μ. καλό 190 € Παπάκια 45 τ.μ. μπαλκόνι, θέα 160 € Βενιζέλου 60 τ.μ. επιπλωμένο πλήρες 240 € Ανοίξεως 45 τ.μ. ανακαινισμένο 180 € Κεντρικής 25 τ.μ. επιπλωμένο 180 € Κέντρο 35 τ.μ. καλό 180 € Στέγη 60 τ.μ. πάρκινγκ 180 € Μουσείο 110 τ.μ 5 ετών τζάκι, 3 Δωμάτια, πάρκινγκ 340 €

Πιερίων 100 τ.μ. 5 ετών πάρκινγκ 330 € Αγ. Παρασκευή 100 τ.μ. ατομική θέρμανση επιπλωμ. καλό 300 € Εληά κάτω 90 τ.μ. καινούριο 2 Δωμάτια, τζάκι, γκαράζ 350 € Εληά κάτω 110 τ.μ. καινούριο 3 Δωμάτια, τζάκι, αποθήκη, 2 γκαράζ 450 € Μητροπόλεως 90 τ.μ. ανακαινισμένο ατομική θέρμανση 230 € Γήπεδο 100 τ.μ. ατομική θέρμανση 220 € Προμηθέας 100 τ.μ. 2 Δωμάτια, ατομική θέρμανση, επιπλωμένο 270 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΚΤΕΛ 140 τ.μ. ατομική θέρμανση 320 € Εδέσσης 60 τ.μ. με υπόγειο 50 τ.μ. 600 € Εδέσσης 40 τ.μ. με πατάρι 15 τ.μ. 280 € Βενιζέλου 40 τ.μ. 290 € Τσερμένη 50 τ.μ. 280 € Πιερίων 40 τ.μ. με πατάρι 370 € Ρολόι 50 τ.μ. σε καλό σημείο και υγειονομικού ενδιαφέροντος 350 € Αγ. Αντώνιο 67 τ.μ. με υπόγειο 67 τ.μ. καλό 1.000 € Μητροπόλεως Roma-pizza 30 τ.μ. υπόγειο 100 τ.μ. 240 € Ανοίξεως 40 τ.μ. υγειονομικού ενδιαφέροντος 210 € Προφ. Ηλία 50 τ.μ. 850 € Πεζόδρομος 70 τ.μ. 450 € Θεσσαλονίκης 90 τ.μ. και υπόγειο 90 τ.μ. γωνιακό 600 € Βενιζέλου 25 τ.μ. κεντρικό 130 € Βενιζέλου 30 τ.μ. lux 170 € Εληά 110 τ.μ. 1ος 400 € Μητρόπολη 40 τ.μ. 150 € Αγ. Αντώνιος 110 τ.μ. 1ος όροφος, 4 χώροι 400 € Αγ. Αντώνιος 40 τ.μ. 1ος 230 € Μ. Αλεξάνδρου 90 τ.μ. καλό 300 €

οικοπεδα Ραχιά οικόπεδο 2.200 τ.μ. 75.000 € Φανάρια Κύπρου οικόπεδο 204 τ.μ. 75.000 € Ραχιά Καβάκια αγροτεμάχιο πάνω στο δρόμο 5.700 120.000 € Εληά οικ. κάτω με άδεια 225 τ.μ. 85.000 € Πανόραμα οικ. θέα 680 τ.μ. 160.000 € Δοβρά οικ. επάνω στο δρόμο 6.000 τ.μ. 90.000 € Δοβρά αγροτεμάχιο περιφραγμένο με θέα 5.000 τ.μ. 120.000 € Πατρίδα οικ. με θέα 2.600 τ.μ. 125.000 € Παλατίτσια οικ. στο χωριό μέσα 750 τ.μ. 24.000 € Παπάκια οικόπεδο 230 τ.μ. 70.000 € Πανόραμα οικ. παιδικός σταθμός 690 τ.μ. 160.000 € Εργοχώρι οικοπ. Εργοχώρι πάνω 5.850 τ.μ. 130.000 € Ραχιά οικόπεδο στο γήπεδο κοντά 2.700 τ.μ. 110.000 € Ραχιά οικόπεδο στην είσοδο της Ραχιάς 2.200 τ.μ. 80.000 € Εργοχώρι οικόπεδο Καλής Παναγιάς 388 τ.μ. 125.000 € Ραχιά αγροτεμάχιο με διάφορα καρποφόρα δέντρα 2.800 τ.μ. 23.000 € Κουλούρα κόμβος 7.300 τ.μ. 110.000 € Πατρίδα οικόπ. Προς Γήπεδο 2.540 τ.μ. 100.000 € Νικομήδεια χωραφοοικόπεδο 13 στρέμματα 60.000 € Τρίλοφο οικόπεδο στο χωριό μέσα 1.430 τ.μ. 43.000 € Μετόχι οικόπεδο 1.157 τ.μ. 50.000 € Μακροχώρι οικόπεδο 1.965 τ.μ. 50.000 € Γεωργιανή οικόπεδο 1.965 τ.μ. 50.000 € Κουλούρα αγροτεμάχιο 12.000 τ.μ. 130.000 € Πατρίδα οικόπεδο κεντρικό 6.000 τ.μ. 70.000 €

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS. Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα.Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 Πωλείται: Στα Καβάκια 6 Στρέμματα κτήμα με ροδάκινα και αναδομήσιμο. Ευκαιρία. Πωλείται: Περιοχή Κάτω Χώρα 4,5 Στρέμματα κτήμα ροδάκινα και αναδομήσιμο. Ευκαιρία. Πωλείται: Στη Λευκόπετρα 2,5 Στρέμματα οικόπεδο δομήσιμο σε τιμή ευκαιρίας.

ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300

Πωλείται: κατάστημα Σούπερ Μάρκετ 170 τ.μ. περιοχή Αγαθια στο κέντρο και οικία στον επάνω όροφο 100 τ.μ. σε πολύ καλή κατάσταση σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ. Πληρ.: 6941481652 2331062927

23

ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται διαμέρισμα στο κέντρο Εμ. Ζάχου. 97 τ.μ. σε πάρα πολύ καλή κατάσταση 1ος όροφος με ασανσέρ. Κεντρική θέρμανση. Τηλ: 2331091098 Πωλείται στις Βαρβάρες οικόπεδο με εσωτερικό χτίσμα σπίτι. Σύνολο οικοπέδου 462 τ.μ. και το σπίτι 47 τ.μ. σε καλή κατάσταση με κατασκευή υπόστεγου στην είσοδο. Τηλ καθημερ. 2331091098 Κυρ. Δημήτρης Πωλείται: Διαμέρισμα 93 τ.μ. επί της Εθνικής Αντίστασης 9 σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 2331021200 6972669311 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ελαφρώς μεταχειρισμένα: 1 σαλόνι γωνία, 1 τραπεζαρία με τζάμι και 6 καρέκλες, 1 τραπεζάκι σαλονιού κεντρικό, 1 μπουφές με καθρέφτη και κρυσταλιέρα, 1 ψυγείο PITSOS σχεδόν καινούργιο πωλούνται λόγω

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

μετακόμισης σε άλλη πόλη. Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ.: 6948880903 κ. Γεωργία ολοήμερα Πωλούνται Ραπτομηχανές παντός τύπου, επαγγελματικής και οικιακής χρήσεως. Service ραπτομηχανών. Ζήσης Σιμόπουλος, Εμμ. Παππά 27, Τηλ:2331065396 Πωλούνται δύο μονόκανα κυνηγετικά Τηλ: 6945974197


ΕΛΛΑΔΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 678

Ε. Βενιζέλος προς ιδιοκτήτες ακινήτων:

Πληρώστε πρώτα και μετά… βλέπουμε !

Ε

υρεία σύσκεψη για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι ότι οι καταναλωτές που έχουν διαπιστώσει λάθη στον υπολογισμό του τέλους θα πρέπει σε πρώτη φάση να πληρώσουν το ποσό που τους ζητείται και εν συνεχεία θα γίνουν οι όποιες διορθώσεις στα λάθη που έχουν εντοπιστεί... Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ θα στείλει στους οικείους δήμους -με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις. Όσον αφορά στη ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, διαπιστώ-

θηκε ότι είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Επίσης, επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, στη σύσκεψη αποφασίστηκε πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες. Στη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες. Ο υπουργός ζήτησε, επίσης, η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ. Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα

προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου. Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που θα ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms, να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων. Τέλος, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που

θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, τον γενικό γραμματέα δήμαρχο Αμφιλοχίας Αποστόλη Κοιμήση και τον γενικό διευθυντή Τάκη Βασιλείου. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα για τους υδρογονάνθρακες Άμεσος στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση

Μ

έχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση του κειμένου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Δυνατότητα άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης». Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τρεις γεωγραφικές περιοχές της χώρας (Πατραϊκός Κόλπος, Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα και Δυτικό Κατάκολο) που ήταν αντικείμενο παραχώρησης κατά το παρελθόν και στις οποίες για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας.

Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα -όπως αναφέρει ο υφυπουργός- και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250-300.000.000 βαρελιών. Ο κ. Μανιάτης, αναφέρει ότι αποτελεί άμεσο στόχο του υπουργείου η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση περιοχών, όπως οι προαναφερόμενες με τη μέθοδο της ανοιχτής πρόσκλησης, συντομεύοντας σημαντικά τους χρόνους προκήρυξης και αξιοποιώντας τις συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες δημιουργούν θετικό κλίμα ώστε οι γεωτρητικές έρευνες να εστιαστούν σε στόχους και βάθη που θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Το έγγραφο του κ. Μανιάτη, διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη σχετικής

με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο υφυπουργός ενημερώνει ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων της χώρας, ο οποίος θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ» (ΕΔΕΥ ΑΕ), με σκοπό την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας. Αναφέρεται επίσης και στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την έρευνα υδρογονανθράκων και τα δίκτυα μεταφοράς αλλά και στη συγκρότηση της επιτροπής για την υπο-

στήριξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών αναζήτησης υδρογονανθράκων, με γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μανιάτης, το υπουργείο στοχεύει στην κάλυψη των ελλείψεων των σεισμικών ερευνών με την προκήρυξη Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης, για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, ώστε να εξασφαλιστεί η απόκτηση, επεξεργασία και ερμηνεία δεδομένων αλλά και ερμηνεία υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα που ακολουθούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ανοίγει το Σάββατο για την κυκλοφορία η κοιλάδα των Τεμπών Νωρίτερα από ό,τι είχε οριστεί Α ύριο Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, και στις 12 το μεσημέρι, θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία ο δρόμος στην κοιλάδα των Τεμπών, σύμφωνα η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε», έξι ημέρες νωρίτερα από το διάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκο-

μένων, έγινε δυνατή η σημαντική επιτάχυνση των εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι η ασφάλεια στην κοιλάδα παραμένει στα διεθνώς αποδε-

24

κτά επίπεδα και υπενθυμίζει ότι οι εργασίες τακτικής συντήρησης στην Κοιλάδα των Τεμπών θα εκτελούνται δύο φορές το χρόνο, με σκοπό τη διατήρηση του επιπέδου ασφαλείας σε σταθερά υψηλό επίπεδο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011  
ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011