Page 1

30

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 645 epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ σεπτεμβριοσ 2011 17-25 Βαθμοί Κελσίου TIMH: 0.50

Παρουσιάστηκε χθες το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

editorial

Το δικαίωμα της αλλαγής

Επέστρεψαν τελικά χθες οι τροϊκανοί. Προηγήθηκε όχι μονάχα η λήψη νέων επαχθών μέτρων, όχι μόνο η ψήφιση από τους 154 βουλευτές του Πασοκ του τετάρτου κατά σειράν βάρους (χαράτσι είναι η σωστότερη λέξη) στα ακίνητα, αλλά και η πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά και πρωτόγνωρη έγγραφη υπόσχεση – δήλωση, υπογεγραμμένη από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, ότι θα συμμορφωθεί η Ελλάδα πλήρως και επακριβώς στις υποδείξεις της τρόϊκας! Δεν τους αρκούσε, ως φαίνεται ο λόγος, πολλάκις μάλιστα επαναληφθείς, των δύο ανδρών ότι θα συμμορφωθούν, το ήθελαν και εγγράφως. Γιατί άραγε; Η επάνοδος μετά από παρακάΣελ. 24 λια και νέες δεσμεύσεις, πάντως δείχνει ότι θα μας δοθεί τελικά μέσα στον Οκτώβριο η 6η δόση και μάλλον θα υλοποιηθούν στη συνέχεια και οι αποφάσεις κορυφής της 21ης Ιουλίου. Σελ. 2 Σελ. 8

από το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο τοπικα

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Το Χρονογράφημά Σελ.4

μας

τοπικα

κοντογεωργάκη 28, τ_23310 27774, βέροια

Σύσκεψη αύριο στη Νάουσα για τον οδικό άξονα «ΣκύδραΝάουσαΠατρίδαΕγνατία» Προσκεκλημένοι Υπουργοί και βουλευτές

Σελ. 9

Πρατήριο Υγραερίου

e-mail: online10@otenet.gr


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

Λένιν

Α

ν γίνουν αυτά θα ησυχάσουμε για κάποιο διάστημα. Μέχρι τα «προεόρτια» της επόμενης δόσης. Για δύο τουλάχιστον μήνες.

Σ

’ αυτό λοιπόν το διάστημα μπορούμε να θεωρήσουμε πιθανό, ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Τουλάχιστον δεν θα αντιδράσουν τόσο έντονα οι «φίλοι» και οι «σύμμαχοί» μας. Που καθώς φαίνεται θεωρούν καλή – γι’ αυτούς – τη σημερινή κυβέρνηση και προτιμούν να μη γίνουν τώρα εκλογές. Το γιατί είναι ένα δεύτερο ερώτημα.

Η

στήλη θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές όχι γιατί θα ευνοήσουν ενδεχομένως το ένα ή το άλλο κόμμα. Σίγουρα όχι. Αλλά γιατί έτσι θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το εθνικό συμφέρον, καθώς και για τους λόγους που σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας αναλύθηκαν λεπτομερώς. Με την άποψη αυτή συμφωνούν κάποιοι. Κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν. Αλλά αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, της ελλειμματικής έστω δημοκρατίας που έχουμε.

Τ

ο κυρίαρχο πάντως επιχείρημα όσων δεν θέλουν πρόωρες εκλογές είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Το πολύ, λεν, να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ χωρίς όμως αυτοδυναμία. Που σημαίνει ότι η θα συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, ενός μεγάλου και ενός ή δύο μικρών ή ΝΔ και Πασοκ . Και δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει από μια τέτοια συνεργασία.

Κ

ατ’ αρχήν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα των εκλογών. «Η κάλπη είναι σαν την έγκυο

Κάποιο Σοβιέτ του ανέφερε: Εμείς εδώ αλλάξαμε τον παπά (ήταν ως φαίνεται πριν εκδιωχθούν οι κληρικοί). Διώξαμε τον παλιό και φέραμε καινούργιο. - Κι αυτός ο καινούργιος είναι καλύτερος: ρώτησε ο Λένιν - Δυστυχώς όχι του απάντησαν. Είναι χειρότερος. - Δεν έχει σημασία αυτό, είπε ο Λένιν. Σημασία έχει ότι είχατε έναν κακό παπά και τον διώξατε. Ότι αποφασίσατε πως θέλετε κάποιον καλύτερο. Αν κι ο δεύτερος δεν είναι καλός μπορείτε άνετα να τον διώξετε κι αυτόν. Μέχρι να βρείτε κάποιον που είναι όντως καλός. Αυτό είναι δημοκρατία.

γυναίκα. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει στον κόσμο», συνήθιζε να λέει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είχε δίκιο γιατί στην εποχή του δεν μπορούσε ακόμα η επιστήμη να «δει» κάπου στον τέταρτο μήνα το φύλο του βρέφους, όπως συμβαίνει σήμερα. Υπάρχουν βέβαια οι δημοσκοπήσεις. Όμως αρκετές φορές πέφτουν έξω. Κάποτε μάλιστα και αυτές της ημέρας των εκλογών. Κάτι τέτοιο έγινε στην Ελλάδα πριν λίγα σχετικά χρόνια.

Κ Κ

ατά συνέπεια δεν ξέρουμε ποια θα είναι η ετυμηγορία του λαού.

αι η δημοκρατία στηρίζεται στη βασική παραδοχή ότι ο λαός είναι σε θέση να κρίνει και να αποφασίσει σωστά. Και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στο λαό να επιλέξει ποιοι θέλει να τον κυβερνούν και ποιοι όχι.

Η

σημερινή κυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής (τουλάχιστον) για τις κρατούσες συνθήκες. Κι ελαχιστότατοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως είναι σε θέση να μας βγάλει από την κρίση. Πρέπει συνεπώς να αποφανθεί ο λαός αν θέλει να ασκεί αυτή την εξουσία ή κάποια άλλη. Στο κάτω κάτω αυτός πληρώνει πάντα και τα πάντα ας του αναγνωριστεί το δικαίωμα της επιλογής της κυβέρνησης.

Η

παρούσα κυβέρνηση φόρτωσε τόσα βάρη στο λαό όσα δεν φόρτωσε καμία άλλη όχι σε 18 μήνες αλλά σε πολλές τετραετίας.

Ό

σο για την πιθανότητα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόω-

2

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: Κεντρικής 65, ÂÝñïéá ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

ρες εκλογές να είναι χειρότερη από τη σημερινή, κάποιοι αποκλείουν παντελώς κάτι τέτοιο ως απίθανο. Οι σώφρονες απαντούν ότι στις εκλογές πάντα υπάρχει ρίσκο. Ό,τι πάντως προκύψει θα έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση που η σημερινή στερείται.

ΖΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑ

Γ

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å.

ράφηκε ότι λίγο καιρό μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές στην π. Σοβιετική Ένωση ο αρχηγός τους και «Επίτροπος του Λαού» Βλαντιμίρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν) απέστειλε ντιρεκτίβα προς όλα τα Σοβιέτ της αχανούς Ένωσης στην οποία, μεταξύ άλλων, τους έδινε εντολή να αλλάξουν όποιον κατά την κρίση τους έκριναν ότι δεν ανταποκρίνονταν στα δημόσια καθήκοντά του. Μετά από μερικούς μήνες περιόδευσε σε χωριά της Επικράτειας να δει αν εφαρμόσθηκε η εντολή του.

Κ

άποιο Σοβιέτ του ανέφερε: Εμείς εδώ αλλάξαμε τον παπά (ήταν ως φαίνεται πριν εκδιωχθούν οι κληρικοί). Διώξαμε τον παλιό και φέραμε καινούργιο. -Κι αυτός ο καινούργιος είναι καλύτερος ρώτησε ο Λένιν -Δυστυχώς όχι του απάντησαν. Είναι χειρότερος. -Δεν έχει σημασία αυτό, είπε ο Λένιν. Σημασία έχει ότι είχατε έναν κακό παπά και τον διώξατε. Ότι αποφασίσατε πως θέλετε κάποιον καλύτερο. Αν κι ο δεύτερος δεν είναι καλός μπορείτε άνετα να τον διώξετε κι αυτόν. Μέχρι να βρείτε κάποιον που είναι όντως καλός. Αυτό είναι δημοκρατία.

Επίκαιρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. 30

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡI∆Α ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ | ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 645 EPIKERA@OTENET.GR

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

17-25 Βαθµοί Κελσίου

Παρουσιάστηκε χθες το νοµοσχέδιο στο υπουργικό συµβούλιο

ΚΕΡ∆ΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

EDITORIAL

Το δικαίωµα της αλλαγής

Επέστρεψαν τελικά χθες οι τροϊκανοί. Προηγήθηκε όχι µονάχα η λήψη νέων επαχθών µέτρων, όχι µόνο η ψήφιση από τους 154 βουλευτές του Πασοκ του τετάρτου κατά σειράν βάρους (χαράτσι είναι η σωστότερη λέξη) στα ακίνητα, αλλά και η πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά και πρωτόγνωρη έγγραφη υπόσχεση – δήλωση, υπογεγραµµένη από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονοµικών, ότι θα συµµορφωθεί η Ελλάδα πλήρως και επακριβώς στις υποδείξεις της τρόϊκας! ∆εν τους αρκούσε, ως φαίνεται ο λόγος, πολλάκις µάλιστα επαναληφθείς, των δύο ανδρών ότι θα συµµορφωθούν, το ήθελαν και εγγράφως. Γιατί άραγε; Η επάνοδος µετά από παρακάΣελ. 24 λια και νέες δεσµεύσεις, πάντως δείχνει ότι θα µας δοθεί τελικά µέσα στον Οκτώβριο η 6η δόση και µάλλον θα υλοποιηθούν στη συνέχεια και οι αποφάσεις κορυφής της 21ης Ιουλίου. Σελ. 2 Σελ. 8

από το νέο βαθµολόγιο και µισθολόγιο ΤΟΠΙΚΑ

8ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου στο ∆ηµοτικό Θέατρο Νάουσας

Το Χρονογράφηµά Σελ.4

µας

ΤΟΠΙΚΑ

κοντογεωργάκη 28, τ_23310 27774, βέροια

Σύσκεψη αύριο στη Νάουσα για τον οδικό άξονα «ΣκύδραΝάουσαΠατρίδαΕγνατία» ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σελ. 9

Πρατήριο Υγραερίου

e-mail: online10@otenet.gr


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Η δαμόκλειος σπάθη της καταδίκης…

Την Τρίτη τα νεότερα!

Αναβολή για σήμερα πήρε χθες, η εκδίκαση υπόθεσης από το Εφετείο Θεσσαλονίκης που αφορά τη Δήμαρχο Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου και την αρμόδια δημαρχιακή επιτροπή Η κ. Ουσουλτζόγλου καταδικάστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος μετά από μήνυση πολίτη για επιλεκτική συμπεριφορά απέναντι σε ιδιοκτήτη καταστήματος στην οδό Εληάς. Εάν η απόφαση για τη Δήμαρχο και τα μέλη της δημαρχιακής επιτροπής της προηγούμενης θητείας, είναι καταδικαστική τότε θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο, δηλαδή απομάκρυνση από τα καθήκοντά της και παύση της ιδιότητάς της ως Δήμαρχος. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της τότε δημαρχιακής επιτροπής. Τις διαδικασίες είναι υποχρεωμένος να κινήσει και να οριστικοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Μακεδονίας -Θράκης Ευθύμιος Σώκος, όπως έγινε και στην περίπτωση Παναγιώτη Ψωμιάδη. Πάντως απ΄ ότι μαθαίνουμε και άλλοι αιρετοί και μάλιστα ανώτερης βαθμίδας βρίσκονται με τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης για παράβαση καθήκοντος που αφορά κατά κύριο λόγο δημοπρατήσεις και εκτελέσεις έργων. Και όπως λένε οι κακές γλώσσες δεν είναι μακρινό το χρονικό διάστημα που θα απαγγελθούν κατηγορίες.

Δε μολύνουμε το περιβάλλον! Και ενώ οι Βεροιώτες μικροί μαθητές ζωγράφιζαν χθες το πρωί στο δρόμο τα όνειρά τους για έναν βιώσιμο κόσμο, γράφοντας συνθήματα οικολογικού περιεχομένου στο οδόστρωμα, οι μεγάλοι – που δυστυχώς έχουν το ίδιον του άψογου «φαίνεσθαι» άλλα όχι του ακέραιου «είναι» - όταν βρίσκονται σε πιο ιδιωτικού χαρακτήρα χώρους, όπως πχ στο θάλαμο ενός ΑΤΜ (βλ. φωτο), βγάζουν το πραγματικό τους πρόσωπο! Πριν δύο μήνες περίπου και για πάνω από δύο εβδομάδες, στο συγκεκριμένο θάλαμο της πλατείας Ωρολογίου δεν μπορούσες να μπεις από τις πεσμένες, εκατοντάδες αποδείξεις των συναλλαγών που υπέρ - ξεχείλισαν του κάδου σχηματίζοντας βουνό. Μάλιστα μια περαστική κυρία που ζει χρόνια στη Γερμανία, κοντοστάθηκε και απορούσε φωναχτά «πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2011, να υπάρχει τέτοια βρωμιά»! Έτοιμη «τροφή» δηλαδή για να σχολιάζουν οι Ευρωπαίοι, τους… «τριτοκοσμικούς» Έλληνες. Που ξεκινά η ευθύνη της Τράπεζας, στην οποία ανήκει το ΑΤΜ και που των χρηστών του μηχανήματος συναλλαγών, είναι μια άλλη ιστορία. Η αλήθεια πάντως είναι ότι αν δεν αλλάξει ριζικά ο μέσα κόσμος του ανθρώπου, δεν αλλάζει ουσιαστικά ούτε και ο έξω.

Τη Δευτέρα η λήξη της 13ης Έκθεσης Εικαστικών Δώδεκα διαφορετικά είδη τέχνης, μέσα από μια ξεχωριστή και πλούσια θεματολογία, με την υπογραφή 60 τοπικών δημιουργών, στο κτίριο της Στρατιωτικής Λέσχης Βέροιας, θα δώσουν την

3

Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει ο Μιχάλης Χαλκίδης την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» με θέμα : «Πολιτική Επικαιρότητα – Προβλήματα του Νομού». Πρόκειται για μια συνέντευξη, την οποία είχε προαναγγείλει εν μέσω θέρους, αλλά την πραγματοποιεί τώρα, καθώς ήθελε να έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια του για τα πρόσωπα που θα μιλήσει και παράλληλα ήθελε, όπως λένε άτομα του κύκλου του, να ακούσει τις θέσεις Παπανδρέου- Σαμαρά στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα ασκήσει σκληρότατη κριτική στους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν κρίνουμε όχι μόνο από τα έργα της κυβέρνησης, αλλά και την συμπεριφορά των ιδίων, τους οποίους κάλεσε σε συστράτευση και συνεργασία για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του Νομού μας, αλλά εισέπραξε από την πλευρά τους…σιγήν ιχθύος. Το βέβαιο είναι ότι στη συνέντευξη, οι δημοσιογράφοι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εκμαιεύσουν την απόφασή του για το εάν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές ή όχι, καθώς είναι θέμα που ενδιαφέρει πολλούς (φίλους, εχθρούς, επιθυμούντες υποψηφιότητα κλπ). Μέχρι τώρα πάντως στη σχετική ερώτηση απαντά πάντα με χαμόγελο και την «απορία» αν και πόση σημασία έχει η δική του απόφαση. Παλιός στην πολιτική και ιδιαίτερα έμπειρος ξέρει να γυρνάει μέχρι τώρα το «παιχνίδι» πάντα προς όφελός του. Οπότε την Τρίτη τα νεότερα!

«Εκ – κλήσεις» των παιδιών της Βέροιας «Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που θέλησαν να περάσουν στους οδηγούς της Βέροιας δεκάδες μαθητές, χθες το πρωί, κλείνοντας την οδό Εληάς, ζωγραφίζοντας στο οδόστρωμα και τοποθετώντας συμβολικές «εκ-κλήσεις» στα παρμπρίζ σταθμευμένων αυτοκινήτων. Οι μαθητές ζητούσαν από τον οδηγό, πριν παρκάρει, να έρθει στη θέση του πεζού, της μητέρας με το καροτσάκι, του αναπήρου με το αμαξίδιο, του ποδηλάτη αλλά και του επαγγελματία οδηγού. Παρόλες τις καθαρές και καλοπροαίρετες προθέσεις της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αλληλεγγύης, της Διεύθυνσης Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας, της Τροχαίας Βέροιας και της Δημοτικής Αστυνομίας, των οποίων πρωτοβουλία απετέλεσε η διοργάνωση της καμπάνιας με τον τίτλο «βιώσιμη κινητικότητα», το ανεπίλυτο πρόβλημα για καθέναν από εμάς παραμένει το κατά πόσο θέλουμε να έρθουμε στη θέση του άλλου. Γιατί αν προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό σε κάθε μας δραστηριότητα, τότε μπορούμε να αλλάξουμε πραγματικά τον κόσμο. Συνεπώς, το αυτονόητο που ζητούν τα παιδιά δεν είναι ουτοπικό παιδικό όνειρο αλλά εφικτή πραγματικότητα που σαρκώνεται, όταν βάλουμε το «εγώ» μας στην άκρη, αλλά στα σοβαρά!!! ευκαιρία, για ακόμη τρεις μέρες, σε όσους επιθυμούν να δουν, να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν μιαν άλλη αισθητική αντίληψη των πραγμάτων του καθημερινού μας κόσμου, που κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, του ρεαλισμού αλλά και του σουρεαλισμού εν μέρει. Ο λόγος για την 13η Έκθεση Εικαστικών που διοργανώνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Δεκάδες έργα ζωγραφικής, Fusing, Αγιογραφίας, Φωτογραφίας, Vitro, Ψηφιδωτού, Γλυπτικής, Ξυλογλυπτικής, Χαρακτικής, Κοσμήματος, Μαριονέτας, καθώς και άλλών κατασκευών, εκτίθενται ελεύθερα στο κοινό καθημερινά 11.00 – 13.00 και 18.00 – 22.00 από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης της Έκθεσης, στις 7 το απόγευμα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011


γνωμεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

υ ο τ ίο ε ν ε φ α η λ ύ ο τ ν ε Αφ

Κ

Το

Εις ώτα μη ακουόντων

α

μ γράφη

χρονο

Κινήσεις αυτοκινήτων!... Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, τα ΜΜΕ μετέδωσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις με τα νέα μέτρα που προβλέπει το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο για όλους εμάς τους «μνημονιοπαθείς». Μετά την «κατσάδα» που έβαλε ο Βαγγέλης στα «παιδιά» της διεθνούς κηδεμονίας έπρεπε να τους ευχαριστήσει από του βήματος του Κοινοβουλίου, κατά τη γνώμη του εμπειροτέχνη αναλυτή, θείου Αφεντούλη, για να σταματήσουν να μάς κρατάνε μούτρα και να ξανάρθουν μετά πολλών επαίνων για την κυβερνητική αποφασιστικότητα και των λιγότερων ευρώ της έκτης δόσης που χρειαζόμαστε αμέτι μουχαμέτι για να βγάλουμε το 2011 και να μπούμε αισίως (λέμε τώρα!) στο 2012. Ο αναλυτής βρήκε υπερβολικές τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις ευχαριστίες του υπουργού Οικονομικών προς τη διεθνή οικονομική κηδεμονία που προσπαθεί να εκπαιδεύσει το ατίθασο έθνος των Ελλήνων στη δημοσιονομική πειθαρχία και απόρησε, λέγοντας: «Μύγα τους τσίμπησε ή καρφίτσα και (ξανά)πιασαν το τροπάρι ότι γίναμε “Μπανανία”;» «Λαμπράκη ζεις εσύ μάς οδηγείς!» φώναξε η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη, κάνοντας μια αναδρομή στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Τότε είχε ξοκείλει η Δημοκρατία και είχαν αναλάβει δράση κάτι παρακρατικοί με τις καρφίτσες στα πέτα για να σώσουν την Ελλάδα. Μισό αιώνα μετά εξόκειλε η Οικονομία και τη διάσωση ανέλαβαν οι «Τροϊκανοί» άνευ καρφίτσας αλλά με τις γραφίδες (των laptop!) να υπολογίζουν τα κέρδη των δανειστών και τη χασούρα του κοσμάκη. Με το αφορολόγητο να κατεβαίνει στα 5000 ευρώ το χρόνο- κατιτίς παραπάνω από 400 το μήνα ήρωα μικροσυνταξιούχε! - ο Αλεξανδρινός ίσως να έγραφε: «τιμή στους φτωχούς όπου στη ζωή τους όρισαν και μαζεύουν λαχανίδες»! Αν το 2011 ζήσαμε περικοπές μισθών και συντάξεων και φόρους και τέλη χωρίς τελειωμό, ο αναλυτής προτείνει να γιορτάσουμε του χρόνου τέτοια μέρα την παγκόσμια μέρα με αυτοκίνητο. Το 2012 είναι δίσεκτο, το ρημάδι! Αυτοκίνητο ήθελε αμέτι μουχαμέτι προ διετίας και η γειτόνισσα «Μήτσαινα», σύζυγος του κτηνοτρόφου γείτονα του ζεύγους στο χωριό, παραμονές των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Μεγάλη η χάρη του Κώστα! Αν και δεξιός, έδωσε στον κοσμάκη να «ρουφήσει» ποσότητα από τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο «Μήτσος», άντρας βαρύς και σέρτικος, που έχει την τελευταία λέξη σε όλα είπε: «Ναι» και η σύζυγος έγινε σοφερίνα με αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού. «Αχ σοφερίνα, αχ βρε τσαχπίνα! Όπως πας σε λίγα χρόνια θα βαρέσεις τα κανόνια!» τραγουδούσε ο αναλυτής όσες φορές έβλεπε τη «Μήτσαινα» να περνάει εποχούμενη και να κορνάρει. Τα δωρεάν «ρουφήγματα» του «ιδρώτα» των μεγαλοεπενδυτών σε εποχές βαρύτατων εισφορών του κλάδου λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης (ξαναλέμε τώρα!) θεώρησαν προκλητικά οι σοσιαλιστές. Μόλις πήραν τις εκλογές αναθέρμαναν τις τιμές των τσιγάρων κι ο «Μή-

τσος» έδωσε κατιτίς παραπάνω για να συνεχίσει να καπνίζει τα σέρτικα που προσθέτουν κύρος στο αντριλίκι του! Μετά αναθερμάνθηκαν οι τιμές της βενζίνης και παρκάρισαν το αυτοκίνητο στην αυλή. «Έξω από το σπίτι τους ήταν παρκαρισμένο, να διακοσμεί το σπίτι τους όπως ήταν βαμμένο» που θα ‘γραφε κι ένας Μποστ, άνευ ορθογραφίας! Η αναθέρμανση συνεχίστηκε και δεν έχει τέλος! Την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο – η οικογένεια του «Μήτσου» τη γιορτάζει κάθε μέρα!- βρήκε η κ. Βάσω Παπανδρέου να πει στον ΚΤΕ Οικονομικών (Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠαΣοΚ για τους ψαγμένους στα σοσιαλιστικά ζητήματα): «Έξι φορές πήραμε μέτρα κι έξι φορές σώσαμε τη χώρα». (ελεύθερη απόδοση του αναλυτή εκείνων που άκουσε από τηλεοράσεως). «Τι κάνουν αυτοί, θεμά το χαΐρι μου;» είπε ο «Μήτσος», καθώς έμπαινε στο «καφενείο αισιοδοξίας» της στήλης, κρατώντας το χαρτί της εφορίας με την έκτακτη εισφορά για το αυτοκίνητο. «Σώζουν τη χώρα» αποκρίθηκε ο αναλυτής. «Έξι φορές; Μία δεν έφτανε;» απόρησε ο «Μήτσος», ανεμίζοντας το καινούργιο ραβασάκι. «Πάμε για την έκτη δόση!» υπενθύμισε ο θείος. «Για να πάρουμε μια δόση πρέπει να “αρμέγουν” εμένα;» ούρλιαξε ο κτηνοτρόφος. «Τι λες βρε θηρίο; Κατέβασες γάλα;(!)» σχολίασε ο Αφεντούλης. «Ρολά. Δεν υπάρχει σάλιο!» διευκρίνισε ο επισκέπτης. «Πόσα λείπουν ρε για να ανεβάσεις τα ρολά και να σαλιώσει ο “στόμας” σου;» ρώτησε ο αναλυτής. «200. Λεφτά υπάρχουν;» σιγοψιθύρισε εκείνος. «Κάτι ψιλά. Σύρε στην κυρία Πολυτίμη για ανεφοδιασμό!» είπε ο θείος. «Δεν βαστάς εσύ την κάσα;» απόρησε ο σέρτικος. «Άμε, πριν ανακαλέσω την προσφορά!» ενημέρωσε ο Αφεντούλης. «Σπεύδω!» φώναξε ο «Μήτσος», χαμογελώντας. Εκείνη τη στιγμή η κ. Λιάνα Κανέλη κατέθεσε από τηλεοράσεως στα πρακτικά της Βουλής μια φρατζόλα κι ένα μπουκάλι γάλα που έχουν αναθερμανθεί ύστερα από έξι σωσμούς και ισόποσες δόσεις στην τιμή των 2,60 ευρώ όπως είπε η ίδια. Ο αναλυτής σκέφτηκε να μηνύσει στον Χαρίλαο που έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για το πρόσωπό του να στείλει εντολή εξ ουρανού στον Περισσό για να προσλάβουν τον «Μήτσο». Τώρα που «έσφιξαν τα γάλατα» και ο θείος άρχισε να μυρίζει «άρωμα εκλογών» θα χρειαστούν τεχνικό σύμβουλο για την ποιότητα του γάλακτος και ο γείτονας είναι στο είδος του ο καλύτερος. Όσο για τις κινήσεις αυτοκινήτων; Η κυρία Πολυτίμη διαμηνύει: «Αντώνη πάρε το τιμόνι» πριν ξεχάσει η «Μήτσαινα» την οδήγηση. Πριν!...

4

«Θρέψε φίδι τον χειμώνα, να σε φάει το καλοκαίρι» Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι κυβέρνηση και δημόσια διοίκηση συναγωνίζονται σε ανικανότητα και ανευθυνότητα. Επίσης είναι γνωστό ότι η πρώτη όσες φορές βασίστηκε στην δεύτερη γελοιοποιήθηκε αφάνταστα. Είναι γνωστή η απελπισία υπαλλήλων της τρόικας όταν προσπαθούσαν να βρουν κάποιον υπεύθυνο να συνεννοηθούν. Ο ένας τους παρέπεμπε στον άλλο κι όταν απελπισμένοι διαμαρτυρήθηκαν σε κάποιο ότι στο έγγραφο γράφει το όνομά του αυτός τους απάντησε αφελέστατα ότι …δεν τον ρώτησαν όταν το έβαλαν . Αυτό σημαίνει ότι στο Ελλαδιστάν ο καθένας ασχολείται μόνο με ότι συμφωνεί και βέβαια συμφωνεί να μην τον ενοχλεί κάνείς πόσο μάλλον οι δανειστές μας. Αυτή η διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών είναι φυσικά έργο των διαχειριστών του χάους που εννοούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης έστω κι αν αυτό σημαίνει γενικό ξεχαρβάλωμα των πάντων .Θυμόμαστε όταν τον έλεγχο του δημοσίου είχαν αναλάβει οι κομματικοί ινστρούχτουρες , διόριζαν προϊστάμενο όποιον θα τους διευκόλυνε στα ρουσφέτια. Διορίσαν λοιπόν σε μια ζωτικής σημασίας υπηρεσία προϊστάμενο έναν ομοϊδεάτη , καλό παιδί αλλά τελείως άσχετο. Ανέλαβε λοιπόν ο φουκαράς και για κάθε υπόθεση ρωτούσε τους υπαλλήλους με αποτέλεσμα να του βγάλουν το παρατσούκλι «ο απορίας». Φυσικά δεν είναι κακό να ρωτάει κανείς δεδομένου ότι υπάρχουν και θέματα που οι υφιστάμενοι τα γνωρίζουν καλύτερα αλλά υποτίθεται ότι ο επί κεφαλής έχει μια γενική ιδέα για τις υποθέσεις της υπηρεσίας κι αυτός δεν είχε την παραμικρή ! Κάποιος υπάλληλος που τον συμπαθούσε τον ενημέρωσε μια μέρα ότι κάποιοι «λαδιάρηδες» θα του έβαζαν να υπογράψει ένα έγγραφο αθώο εκ πρώτης όψεως που θα τον έστελνε όμως τσιφ στον εισαγγελέα. Αλλά ακόμα κι αν δεν συνέβαινε αυτό , θα τον κρατούσαν όμηρο και θα τον έκαναν συνένοχο στις λοβιτούρες τους. Έτσι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

έκανε αυτό που θα έκανε κάθε τίμιος άνθρωπος παραιτήθηκε «για λόγους υγείας» κι αμέσως του πέρασε το στομάχι που είχε αποκτήσει σε χρόνο ρεκόρ, Αυτή την ιστορία θυμηθήκαμε όταν είδαμε ένα πρωθυπουργό τρομοκρατημένο με εμφανή τα ίχνη της συνεχούς έντασης να προσπαθεί να πείσει ποιους ; Τελικά δεν καταστρέφει μόνο την χώρα αλλά και τον εαυτό του . Για να επανέλθουμε όμως στην δημόσια διοίκηση κι αν εξαιρέσουμε ορισμένες που λόγω έντασης εργασίας είναι υποχρεωμένες να κρατούν ένα ανεκτό επίπεδο , στις άλλες επικρατεί αναξιοκρατία , ατιμωρησία και παραλυσία. Οι πολιτικοί μας έθρεψαν ένα θηριώδες σύστημα και τώρα αυτό τους καταπίνει . Φτάσαμε στο σημείο να μας ειρωνεύονται οι Γερμανοί για την ανικανότητα των υπηρεσιών να πιάσουν τους φοροφυγάδες και προθυμοποιούνται να μας στείλουν εμπειρογνώμονες να μας βοηθήσουν . Πολύ φοβούμαστε όμως ότι θα έχουν την τύχη των Αμερικανών ειδικών που έφερε κάποιος υπουργός οικονομικών για την οργάνωση των υπηρεσιών . Κανείς δεν συνεργαζόταν μαζί τους , κανείς δεν τους βοηθούσε οπότε τα βρόντηξαν οι άνθρωποι και από δω παν οι άλλοι. Εμείς νομίζουμε ότι δεν φταίνε οι εφοριακοί αλλά το πολιτικό σύστημα με τις πελατειακές του σχέσεις που προστατεύει όσους φορολογούμενους ενισχύουν τα κομματικά του ταμεία . Έχουν θεσπίσει οι αφιλότιμοι ένα ολόκληρο πλέγμα διατάξεων για να μην εισπράττονται οι οφειλές παρά μόνο από αυτούς που δεν έχουν κομματική κάλυψη . Τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν γιατί σκοντάφτουν σε νόμους που ψήφισαν για άλλο σκοπό.. Βέβαια κύριε Βενιζέλο τα γνωρίζετε πολύ καλά και δίκαια γίνεστε ρεζίλη κάθε τόσο γιατί δεν είστε άμοιρος ευθυνών για το κατάντημα της διοίκησης . Όμως τα σπασμένα τα πληρώνουμε πάλι εμείς, . . Ο ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ (Κ,Δ)


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Συμβολική κατάληψη της οδού Εληάς από μαθητές δημοτικών σχολείων

Σ

το πλαίσιο της εκδήλωσης «Βιώσιμη κινητικότητα» που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας, την Τροχαία Βέροιας και τη Δημοτική Αστυνομία, μαθητές των δημοτικών σχολείων μετέτρεψαν το πρωί της Πέμπτης την οδό Εληάς σε παιδότοπο, καταλαμβάνοντας συμβολικά το οδόστρωμα από τις 11:00 π.μ. έως τη 1:00μ.μ. Σκοπός της εκδήλωσης υπήρξε η αποστολή από τους μαθητές του διπλού μηνύματος για μια πόλη ανθρώπινη, με λιγότερη κίνηση οχημάτων από τη μία και καθαρότερο περιβάλλον από την άλλη. Η

εκδήλωση χωρίσθηκε σε δύο μέρη, ξεκινώντας με τα παιδιά να ζωγραφίζουν τις δικές τους εικόνες και μηνύματα στο δρόμο σχετικά με το περιβάλλον. Στη συνέχεια οι νεαροί μαθητές μοίρασαν «Εκ – Κλήσεις», ένα έντυπο μήνυμα που καλούσε τους οδηγούς σε συμμόρφωση με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και σεβασμό για τους πεζούς. Οι «Εκ- Κλήσεις» μοιραστήκαν σε διερχόμενους οδηγούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα του ευρύτερου αστικού κέντρου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, κα. Βαρβάρα Σταυροπούλου με την αρωγή των Ειδικών Συνεργατών του Δήμου Βέροιας, Φώτη Αργυρίου, Στράτου Τάκη και Σάμουελ Σαλέμ, με τη συμμετοχή 450 μαθητών των 1ου,2ου, 4ου, 5ου, 6ου, 7ου,9ου, 11ου,

13ου,14ου Δημοτικών Σχολείων και των συνοδών δασκάλων τους. Ξεχωριστή αναφορά για τη βοήθεια τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης πρέπει να γίνει στους υπαλλήλους της Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Χάρη Κουρουζίδη και κα. Βασιλική Μάνια καθώς επίσης και στο Διοικητή της Τροχαίας, κ. Ανδρέα Καλογερόπουλο. Σημειώνεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς στο σύνολο του διευρυμένου Δήμου Βέροιας, προωθώντας την περιβαλλοντική συνείδηση.

Στη Βέροια, άρχισαν να επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα

Σ

ήμερα, που ο πολίτης απολαμβάνει την ησυχία την τάξη και την ασφάλεια, όπου η ευνομία και η κρατική αρωγή είναι ο κανόνας, πολίτες της Βέροιας, αποφάσισαν να εγκληματήσουν. Άρχισαν να επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα. Αντιδρώντας στην επέλαση της βαρβαρότητας, επανασυνδέουν το ρεύμα σε οικογένειες που δεν μπορούσαν να το πληρώσουν. Και το ηλεκτρικό, είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι εγκληματική αυτή

η συμπεριφορά στους πολίτες της πατρίδας μας, που αν και τους οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια , τώρα τους καταδικάζουν και σε τριτοκοσμική καθημερινότητα. Την κλοπή των πάντων από λίγους μεγαλοσχήμονες, το ξεπούλημα των πάντων διαχρονικά από πολιτικά ανδρείκελα, δεν θα την πληρώσει ο απλός πολίτης. Σε αυτήν την χώρα, εκτός από την υποχρέωση να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε κλέφτες και απατεώνες, έχουμε και δικαιώματα. Και το σπουδαιότερο από όλα, είναι η αξιοπρέπεια. Με αυτές τις απλές σκέψεις, ομάδα πολιτών της Βέροιας, ανοίγουν την «χελώνα» της ΔΕΗ, εν αγνοία του ιδιοκτήτη, επανασυνδέουν το ρεύμα και σκεπάζουν

την «χελώνα» με ένα αυτοκόλλητο που γράφει: «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – Κοι-

Ενόψει της νέας αποστακτικής περιόδου

Βεβαιώσεις για την παραγωγή τσίπουρου Α

πό τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ανακοινώνεται ότι: για τη διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού αμπελοκαλλιεργητών και ενόψει της νέας αποστακτικής περιόδου που ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου, προκειμένου να εκδοθούν βεβαιώσεις αμπελοκαλλιεργητών για την έκδοση αδειών απόσταξης

στέμφυλων στην παραγωγή τσίπουρου, ενημερώνουμε ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι βεβαιώσεις αυτές θα εκδίδονται από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Αμπελουργικού Μητρώου που θα προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος δημότης αμπελοκαλλιεργητής.

5

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

νωνική αλληλεγγύη – συνδέουμε το ρεύμα».


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

Δήμος Βέροιας - Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ Συναυλία Κλασικής Μουσικής Σολίστ και Μαέστρος: Βασίλης Τσαμπρόπουλος Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 21.00, ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΜΕΡΟΣ Mendelsohn: Εισαγωγή «Εβρίδες» Mozart : κοντσέρτο για πιάνο αρ. 12 Κ414 Allegro Andante Rondeau Β ΜΕΡΟΣ Brahms: Συμφωνία αρ. 4Allegro non troppo Andante moderato Allegro giocoso Allegro energico e passionato

Καβαλλάρο, Άραμ Χατσατουριάν, Γκιόργκι Λέχελ, Γεχούντι Μενουχίν, Χορστ Νόυμαν, Άντον Νανούτ, Ρολφ Ρόυτερ, Κρίστιαν Λίντμπεργκ καθώς και μαέστροι της νεότερης γενιάς. Με την ορχήστρα συνέπραξαν ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι όπως οι: Νταβίντ Όιστραχ, Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Βάσω Παπαντωνίου, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Ρολάντο Βιγιαζόν κ.ά. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ, στο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην Όπερα Καΐρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την E.B.U. (Eυρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνιών), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πόλεις της Ελλάδας. στην αίθουσα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης, και στο Polytheater του Πεκίνου, όπου πραγματοποίησε την εναρκτήρια συναυλία των εκδηλώσεων για το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στην Κίνα. Σήμερα η Ορχήστρα θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας .

στ α μεγ άλα διεθνή μουσικά κέντρα της Εθνική ΣυμφωνιΕυρώπης και κή Ορχήστρα ΕΡΤ της Αμεριιδρύθηκε το 1938 κής, αλλά και και καλύπτει το σ τ ην Ε λ λ ά κλασικό, ελληνικό δα σε μουσικαι ξένο ρεπερτόκούς κύκλου ριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών όπως οι Μεελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων γάλοι Ερμηκαι ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, νευτές και οι ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο Μεγάλες Ορκαι την τηλεόραση καθώς και από συχήστρες στο ναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια. Μέγαρο ΜουΔιευθυντές της υπήρξαν ο Γιώργος Λυσική Αθηνών. κούδης, ο Σπύρος Φαραντάτος, ο Αντίο- ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Το 2000, κάνει έντονη την παρουσία του χος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Σισιλιάνος, Ο διεθνούς φήμης Έλληνας μάστερ του στο ρόστερ της διεθνούς δισκογραφικής ο Franz Litschauer, ο Ευθύμιος Καβαλ- πιάνου και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρό- εταιρίας ECM, αλλά και στη διεθνή σκηνή λιεράτος, ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο Άλκης πουλος, ανήκει στη σπάνια κατηγορία σαν πιανίστας και συνθέτης με το εκπληΜπαλτάς, ο Ανδρέας Πυλαρινός ο Νίκος των μουσικών που κινούνται με χαρα- κτικό άλμπουμ “Achirana”. Με το πιάνο Χριστοδούλου και ο Βλαδίμηρος Συμεω- κτηριστική άνεση ανάμεσα στην κλασσι- τρίο του (Αριλντ Άντερσεν- κοντραμπάσο, κή μουσική και τη σύγχρονη μορφή του Τζον Μάρσαλ-κρουστά), εισάγει νέα ηχονίδης. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της αυτοσχεδιασμού και της τζαζ. Ανήκει χρώματα στο ύφος της κλασικής πιανιΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συ- στην ελίτ των Ευρωπαίων σολίστ του πιά- στικής ερμηνείας, μέσα από ευρωπαϊκές νεργάτες πολλοί έλληνες και ξένοι μαέ- νου, έχοντας στο ρεπερτόριό του δεκάδες περιοδείες και εμφανίσεις του μουσικού στροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φή- έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου, που σχήματος σε μεγάλα τζαζ φεστιβάλ. Το μης, όπως οι: Μανώλης Καλομοίρης, ερμηνεύει στα συχνά ρεσιτάλ του και στις επόμενο άλμπουμ, σπάνιας αισθητικής, Διονύσιος Λαυράγκας, Δημήτρης Μη- συνεργασίες του με μεγάλες ορχήστρες με τίτλο «The Triangle”, έχει ήδη αναδείτρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Άντζελλο και μαέστρους. Εμφανίζεται με ρεσιτάλ ξει τον Τσαμπρόπουλο σαν ένα δημιουργό μεγάλης εμβέλειας. Τον Οκτώβριο του 2004, σε συνεργασία μεν την ECM, πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη περιοδεία του στις ΗΠΑ, με σταθμούς τη Νέα Υόρκη, ΒοΤο Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του θα πραγματοποιήσει, στόνη, Ουάσιγκτον και Βαλτιγια τα παιδικά και εφηβικά τμήματα, τις παρακάτω εκδηλώσεις: μόρη, αποσπώντας διθυραμα. Τον μήνα Οκτώβριο 2011 επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνοβικές κριτικές για το ποιητικό λογίας ‘’Νόησις’’ στη Θεσσαλονίκη. σόλο άλμπουμ «Akroasis”. β. Τον μήνα Νοέμβριο 2011 επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης Την περίοδο 2004-2006 Υπενθυμίζεται ότι τον μήνα Νοέμβριο 2011 θα τελεσθεί, για τις φίλες και τα μέλη, η καθιεπραγματοποίησε συναυλίρωμένη ετήσια Θ. Λειτουργία. ες σε Γερμανία, Αυστρία, Επιπρόσθετα ανακοινώνεται ότι, κάθε Τετάρτη πρωί από τις 10.30 μέχρι 12.30 θα είναι ανοιΙταλία, Ελβετία, Νορβηγία, κτή για το κοινό, η ιματιοθήκη του Λυκείου Αγγλία και Ρωσία, παρουσιά(οδός Κωτουνίου 16, Βέροια, τηλ. 2331022371 & 2331023742), όπου η αντιπρόεδρος και ζοντας το best seller της ECM Έφορος Ιματιοθήκης κ. Έλλη Μάλαμα, θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τις φορεσιές των “chant hymnes and dances”. χορευτικών τμημάτων Το άλμπουμ παρέμεινε αρ-

Η

Λύκειο των Ελληνίδων Βεροίας Ανακοινώσεις

6

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

κετές εβδομάδες στις πρώτες θέσεις του top 10 του Billboard στη Νέα Υόρκη. Η Le Monde εύστοχα έγραψε: «Ο ήχος του είναι ευαίσθητος και οι φράσεις του αέρινες, με φινέτσα, δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό και ερμηνεύει τα πιο δεξιοτεχνικά περάσματα χωρίς καμία προσπάθεια». Οι Times της Νέας Υόρκης, σε άρθρο τους, χαρακτηρίζουν τον ιδιοφυή Έλληνα πιανίστα ως «ένα μάγο του ήχου και έναν σπάνιο μουσικό, που ακροβατεί με ιδιαίτερη άνεση ανάμεσα στην κλασική και την τζαζ μουσική, σαν ένας γνήσιος διάδοχος του Keith Jarret». Η καινούργια ηχογράφηση του Τσαμπρόπουλου “The Promise”, τον βρίσκει σε μια γόνιμη περίοδο μουσικής δημιουργίας και πιανιστικής ωριμότητας. Η μελωδία στις συνθέσεις του όπως πάντα κυριαρχεί, μαζί με την απόλυτα ισορροπημένη μουσική φόρμα, δημιουργώντας μια μοναδική αίσθηση χώρου και συμμετρίας μέσα σε κάθε κομμάτι. Είναι μια μουσική δημιουργία που ακροβατεί ανάμεσα στο πνεύμα και το σώμα, βρίσκοντας καταφύγιο σι κάθε ευαισθητοποιημένο ακροατή από το χώρο της κλασικής και της τζαζ και της World. Το λογότυπο της ECM – ο καλύτερος ήχος μετά τη σιωπή – στην μουσική και το παίξιμο του Τσαμπρόπουλου, βρίσκει την καλύτερη ενσάρκωση.


πολιτιστικα 

epikera@otenet.gr

Έγινε ο αγιασμός στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Τ

ο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 έγινε ο ετήσιος Αγιασμός των τμημάτων : Μπαλέτο, Ζωγραφική, Σκάκι, Θέατρο, Πολεμικές Τέχνες, Μοντέρνος Χορός, Γυμναστική, Πιάνο, Παραδοσιακός Χορός, Ποντιακή Λύρα, της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης ευχήθηκε στα παιδιά και τους δασκάλους των τμημάτων καλή Δημιουργική χρονιά και ευχαρίστησε τους

Από το τμήμα Λαογραφίας της Κ.Ε.Π.Α και την Ε.Μ.Ι.Π.Η

«Από τη Βέροια του χθες…» Τ

γονείς που για μια ακόμη χρονιά εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στο Σύλλογο. Τις ευχές τους για καλή χρονιά με κέφι και πρόοδο έδωσαν και οι δάσκαλοι των τμημάτων. Μετά τον Αγιασμό ακολούθησε βράβευση με απονομή τιμητικής πλακέτας στου μαθητές του Συλλόγου για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια: Ελισσάβετ Βαλαή, Βάσω Βαφέα, Αρετή Πέϊου και Ελβίρα Μωυσιάδου. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης μοιράστηκαν, προσφορά από τον Σύλλογο, τετράδια της UNICEF προτρέποντας τους μαθητές στην αξία του εθελοντισμού.

Συνεχίζονται από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη τα Δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα στις νέες τεχνολογίες

ο Τμήμα Λαογραφίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με την Ε.Μ.Ι.Π.Η. και στο πλαίσιο της ’’Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού’’ θα παρουσιάσει μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «…Από τη Βέροια του χθες» την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 20:00 στο Χώρο Τεχνών. Πρόκειται για μια περιήγηση στα τραγούδια, τους χορούς, στα ήθη και τα έθιμα της Βέροιας περασμένων εποχών μέσα από βασικές εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής της πόλης στον εορταστικό κύκλο του χρόνου. Με αφορμή τις Απόκριες, την Πρωτομαγιά, το έθιμο του Κλήδονα, το πανηγύρι

Tελετή λήξης στη 13η Έκθεση Εικαστικών

Σ

τις 3 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η 13η Έκθεση Εικαστικών που διοργανώνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) της Περιφερειακής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Τ

ρίτη 4 Οκτωβρίου 2011, 11:00 – 12:00 Αποκτήστε την δικιά σας ηλεκτρονική διεύθυνση Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011, 18:00 – 19:00 Αποκτήστε την δικιά σας ηλεκτρονική διεύθυνση Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011, 11:00 – 12:00 Εισαγωγή στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook) Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011, 11:00 – 12:00 Ψάχνουμε στο Internet (Google) Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011, 18:00 – 19:00 Ψάχνουμε στο Internet (Google) Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011, 11:00 – 12:00 Δημιουργήστε το δικό σας Blog (Wordpress) Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011, 11:00 – 12:00 Τηλεφωνία μέσω διαδικτύου (Sκype) Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011, 18:00

– 19:00 Τηλεφωνία μέσω διαδικτύου (Sκype) Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011, 11:00 – 12:00 Γνωρίστε το Twitter Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011, 11:00 – 12:00 Ελάτε να φτιάξουμε το βιογραφικό μας Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011, 18:00 – 19:00 Ελάτε να φτιάξουμε το βιογραφικό μας ΌΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ 23310-24494 Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ONLINE ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ HTTP://WWW.LIBVER.GR, HTTP://BLOG. LIBVER.GR

7

του Αγίου Αντωνίου αλλά και μια ονομαστική εορτή σε κάποιο βεργιώτικο σπίτι, οι χορεύτριες και οι χορευτές του Τμήματος Λαογραφίας της Κ.Ε.Π.Α. θα μεταφέρουν ήχους και εικόνες «…από τη Βέροια του χθες » στη Βέροια του 2011 .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενότητας Ημαθίας. Η τελετή λήξης θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο κτήριο της Στρατιωτικής Λέσχης Βέροιας.


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας: Με ταχύτητα στο μέλλον! Από 29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2011 στο Δημοτικό Θέατρο

Τ

ο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας μας καλεί να λάβουμε θέσεις, να προσδεθούμε και να ετοιμαστούμε για ένα ταξίδι στο μέλλον του κινηματογράφου! Κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο στρέφουν τον φακό τους στις οθόνες της Νάουσας και μας καλούν να... απολαύσουμε τη μαγεία του σινεμά! Η 8η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2011 στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Νάουσας. Με σπουδαίες δημιουργίες, πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και όλα τα ενδιαφέροντα, με διημερίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη, εκδηλώσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας πρόκειται να προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στους φίλους του! Με 226 ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων, πειραματικές, σπουδαστικές και ταινίες κινητών τηλεφώνων από 45 χώρες το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου στις 21.00

στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας είναι στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας μια νότα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη νέα γενιά. Για μια νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται, οραματίζεται, ελπίζει, σχεδιάζει ένα αύριο πιο φωτεινό, πιο ανθρώπινο, με ευημερία για όλους. ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ Στο πλαίσιο της 8ης διοργάνωσης πρόκειται να προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές και κινουμένων σχεδίων. Επίσης, θα διοργανωθεί το τμήμα σπουδαστικών και νεανικών ταινιών Digital View South East Europe με την ιδιαίτερη οπτική νέων σκηνοθετών από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πρωτοποριακό τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων θα είναι για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για να αναδείξουμε τον δημιουργό που κρύβεται μέσα μας. Το αφιέρωμα στον γαλλικό κινηματογράφο περιλαμβάνει ταινίες καταξιωμένων, αλλά και νέων γάλλων κινηματογραφι-

στών παρουσιάζοντας διαχρονικά την εξέλιξη της γαλλικής κινηματογραφικής δημιουργίας. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας διοργανώνεται έκθεση κόμικς. Αγαπημένοι ήρωες των κόμικς από τη Γαλλία με διεθνή καριέρα θα παρουσιαστούν στο κοινό του Φεστιβάλ. Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με πρωτότυπες δημιουργίες με θέμα τον κινηματογράφο. Η ομάδα νέων σκιτσογράφων Inkorrekt εμπνέεται από το σινεμά και μεταφέρει κινηματογραφικές ιστορες στο χαρτί. Στον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 3 καλλιτέχνες graffiti ζωντανεύουν το σινεμά! Παρουσία του κοινού παίρνουν σάρκα και οστά αξέχαστες σκηνές και αγαπημένοι ήρωες. Στο πλαίσιο της δράσης «Παιδί και Κινηματογράφος», θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδήλωση για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων. Το πρωί της Κυριακής οι μικροί μας φίλοι με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση σε σενάριο της Ξένιας Καλογεροπούλου και μουσική του Νίκου Κηπουργού με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών. Δυο ανοιχτές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν, όπου άνθρωποι του σινεμά θα απαντήσουν στα ερωτήματα του κοινού. Στον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 3 ή το καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ κάθε βράδυ μετά το τέλος των προβολών θα υπάρχει συναυλία από μουσικά συγκροτήματα. Οι μουσικές των συγκροτημάτων Reverse, Peekaboo, Salata Band και ATMA πρόκειται να ταξιδέψουν το κοινό σε ένα ονειρικό μελωδικό ταξίδι. Δυο διαγωνισμοί θα βρίσκονται καθημερινά σε εξέλιξη. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός με τίτλο “my festival” δίνει τη δυ-

νατότητα στο κοινό να αποτυπώνει με το φωτογραφικό του φακό στιγμές του φεστιβάλ. Επίσης, διαγωνισμός με ερωτήσεις για τον κινηματογράφο θα δοκιμάζει τις γνώσεις των σινεφίλ επισκεπτών. Οι καλύτεροι φωτογράφοι και οι παντογνώστες του σινεμά θα κερδίζουν χρήσιμα δώρα. Ως κατεξοχήν αναπτυξιακός φορέας το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας διοργανώνει διημερίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη. Η διημερίδα με τίτλο «Κεντρική Μακεδονία: Οδικός Χάρτης για την Ανάπτυξη» θα επιχειρήσει να εστιάσει στις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό, την καινοτομία, τον τουρισμό και την ποιοτική γεωργία. Τέλος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο οργανώνοντας δράσεις στήριξης των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας υποστηρίζει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και συνδράμει την προσπάθεια τους ενάντια στον υποσιτισμό. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θα ενισχύσει οικονομικά φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Επιπρόσθετα, θα διοργανωθεί ψυχαγωγική εκδήλωση για άτομα με ειδικές ανάγκες από εξειδικευμένη ομάδα από τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης θα λάβουν χώρα δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Μέρος των ενεργειακών αναγκών θα καλυφθούν από την παραγωγή πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε συνεργασία με την εταιρεία Clock Work Energy.

Μουσικοχορευτική παράσταση από το τμήμα Λαογραφίας της Κ.Ε.Π.Α

Από τη Βέροια του χτες….

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού της Ε.Μ.Ι.Π.Η

Μ

ουσικοχορευτική παράσταση με το γενικό τίτλο Από τη Βέροια του χτες…. προετοίμασε και παρουσιάζει την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ώρα 20:00 στο Χώρο Τεχνών Βέροιας, το τμήμα λαογραφίας της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας. Πρόκειται για μια παράσταση με χορούς και τραγούδια που σχετίζονται με την κοινωνική και θρησκευτική ζωή της Βέροιας, καθώς επίσης και με έθιμα, δρώμενα και παραδοσιακά παιχνίδια, μέσα από τον κύκλο του χρόνου. Οι ονομαστικές γιορτές, οι επισκέψεις –

8

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

βεγγέρες στα σπίτια της παλιάς Βέροιας, το μεγάλο πανηγύρι του Αγ. Αντωνίου την 1η Αυγούστου, η Αποκριά, η Πρωτομαγιά και το έθιμο του Κλήδωνα, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση. Η συγκεκριμένη είναι η τελευταία εκδήλωση που εντάσσεται στην Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού που διοργάνωσε φέτος η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας. Για την κάλυψη των εξόδων έχει οριστεί γενική είσοδος 5 ευρώ.


τοπικα

epikera@otenet.gr

Ελεύθερος άνευ όρων o Παναγιώτης Ψωμιάδης

Ε

λεύθερος άνευ όρων αφέθηκε μετά την απολογία του στον 3ο ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης ο τελών εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των οικονομικών υπερβάσεων στις συμβάσεις για τα σχολικά δρομολόγια κατά τη νομαρχιακή του θητεία. Ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, αρνήθηκε κάθε ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση. Επικαλέστηκε δε αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο επικύρωσε τις συγκεκριμένες συμβάσεις των νομαρχιών για τα σχολικά δρομολόγια, καθώς επίσης απόφαση του

Αρείου Πάγου που δικαίωσε πρώην νομάρχη σε ανάλογη περίπτωση. Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν, με σύμφωνη γνώμη, να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Την ίδια τύχη είχαν οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του για την ίδια υπόθεση. Πρόκειται για τον πρώην αντινομάρχη Γιώργο Τσαμασλή, δύο εκπρόσωπους ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων κι έναν εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. ’παντες, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται -κατά περίπτωση αυτές της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στη συγκεκριμένη πράξη- και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους. Τη σκυτάλη παίρνει πλέον εισαγγελέας εφετών ο οποίος θα προτείνει την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δί-

κη. Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ» Σχετικά με τη χθεσινή κατάθεσή του στον ανακριτή για την υπόθεση της μεταφοράς μαθητών, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα λάμψει σύντομα για όλα τα θέματα. Κανένα άλλο σχόλιο.»

Για την εύρυθμη και αποδοτικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών

Σύσκεψη των Γενικών Διευθυντών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σ

ύσκεψη με τους Γενικούς Διευθυντές της Περιφέρειας και τον Εκτελεστικό Γραμματέα πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8:00 το πρωί στο γραφείο του αν. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πιο εύρυθμη και αποδοτικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από

τις δυσλειτουργίες του Καλλικράτη. «Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται όχι μόνο για την αυτοδιοίκηση αλλά και για τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια, προσπαθούμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μοναδικός μας γνώμονας η εξυπηρέτηση του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο Δ. Ψωμιάδης.

Η σύσκεψη των γενικών διευθυντών θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να επιλύονται προβλήματα ή να δρομολογούνται θέματα που αφορούν την αποδοτικότερη λειτουργία της Περιφέρειας.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στο «Βέρμιο»

Σύσκεψη στη Νάουσα για τον οδικό άξονα «ΣκύδραΝάουσα-Πατρίδα-Εγνατία» Προσκεκλημένοι Υπουργοί και βουλευτές

Η

ενημέρωση για την πορεία του έργου στον οδικό άξονα «Σκύδρα-ΝάουσαΠατρίδα-Εγνατία Οδός» είναι το θέμα της σύσκεψης που θα γίνει το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στη Νάουσα στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Βέρμιον», με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας κ. Αναστάσιου Καραμπατζού. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν οι Υφυπουργοί,

9

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Υποδομών κ. Γ. Μαγκριώτης, Επικρατείας κ. Αγγ. Τόλκας, οι βουλευτές των νομών Ημαθίας και Πέλλας κ.κ. Τ. Σιδηρόπουλος, Θ. Γικόνογλου, Μ. Χαλκίδης, Θ. Τζάκρη, Ηλ. Θεοδωρίδης, Β. Γιουματζίδης, Γ. Καρασμάνης, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Δ. Ψωμιάδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας κ.κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, Θ. Θεοδωρίδης, οι Δήμαρχοι Βέροιας κ. Χαρ. Ουσουλτζόγλου, Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, Σκύδρας κ. Γ. Χοΐδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ημαθίας κ.κ. Κ. Καλαϊτζίδης, Γ. Μπατσαρά, Ευσ. Σαρηγιανίδης, Δ. Μούρνος, Θ. Μπαλτατζίδου και υψηλόβαθμα Στελέχη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

γνωμη -

O εξαγχιστίας συμπολίτης μας Yπουργός κ. Λοβέρδος Γράφει ο Νίκος Κόγιας

Ο

σοι ζούμε κάτω από τον ελληνικό ουρανό, όταν και αν ακόμα συμπτωματικά ανοίξαμε την τηλεόραση την ώρα που ο Υπουργός Υγείας κ Λομβέδρος, που κατακεραύνωνε τους πάντες και τα πάντα, ασφαλώς θα σκάφτηκε ότι μόνο τυχαία και συμπτωματικά δεν ήταν τα οσα κατανόμασε ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους (κάποιος άλλος Υπουργός, πριν από αυτόν τους αποκάλεσε «τεμπέλιδες», χωρίς ευτυχώς να συνοδεύεται και τη συνόνιμη λέξη «χαραμοφάϊδες») που «ταλαιπωρούν τους πολίτες», το ακατάλληλο υπάρχοντος Συντάγματος και της Αριστεράς, που πάντα ήταν ο Σάκος του Μπόξ από το Κέντρο παλιά και του ΠΑΣΟΚ, τώρα θέλουν να ξεφουλκίσουν και να ανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο, μα και να διεκδικήσουν θέση δελφίνου στο κόμμα, σε αυτόν τον Σάκο της κοινωνικής Αριστεράς προπονούνται και σε συνέχεια καταθέτουν τα διαπιστευτήρια για την εκλογή και πρόσληψη... Όλα οσα είπε στη βουλή για τους δημόσιου υπαλλήλους, το Σύνταγμα και την Αριστερά ο κ Λομβέρδος, ήταν ενταγμένα σε ένα καλά μελετημένο πολιτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που δεν αφορούσε μόνο το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ισως γι’ αυτό ο Υπουργός Υγείας νιώθοντας ότι έχει καλυμμένες τις πλάτες του, δεν δεν αντέδρασε ούτε εξοργίστηκε όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ του έλεγε καθαρά και με σαφήνεια ότι η απροσχημάτιστη επίθεση, στους δημόσιους υπαλλήλους, το Σύνταγμα και την ανανεωτική Αριστερά δίνει διαπιστευτήρια σε ντόπια και ξένα κέντρα. Στη βουλή ο κ Υπουργός θα μπορούσε, αν δεν ήταν στη πρόθεσή του να προβάλει τις φιλοδοξίες του, να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του έδωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, οχι μόνο να εξηγήσει αλλα και να ανασκευάσει τα οσα είπε-αυτό άλλωστε ήθελαν οι εργαζόμενοι στο Υπουργό Υγείας, εκείνη την ώρα έκαναν κατάλυψη στο Υπουργείο ζητώντας μια ΣΥΓΝΩΜΗ. Ο υπουργός όχι μόνο δεν ζήτησε, αλλα δεν άλλαξε ούτε κατά κεραία για τα οσα είπε. Δεν άδραξε την

ευκαιρία να αναπτύξει και να εξηγήσει πιο λεπτομερώς το πολιτικό του σχέδιο που προβλέπει: α) την Αλλαγή του Συντάγματος, οσον αναφορά τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. β) Υποτίμηση της προσφοράς των δημοσίων υπαλλήλων και κάθε έννοια του Δημοσίου και γ) προσπάθησε να το κάνει σαφές ότι σε αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν χωράει η Αριστερά και ειδικά η Ανανεωτική. Λέγοντας τα οσα είπε, ήθελε να την παρουσιάσει σαν την ηττημένη της εποχής που έρχεται. Το σχήμα είναι απλό: Μετεμφυλιακά είπε η Αριστερά κυνηγήθηκε, μεταπολιτευτικά επικράτησε, άρα ευθύνεται για την κρίση. Αλήθεια πότε επικράτησε και πότε κυβέρνησε για να εχει η Αριστερά ευθύνες για την κρίση; Εδώ δεν μπορούμε ακόμα να μάθουμε πόσο ευθύνεται το κάθε κόμμα που αληλοδιάδοχα κυβερνά από την απελευθέρωση, και ο κ Λομβέρδος απαλλάσσοντας τα κομματικά κατεστημένα, καταλογίζει ευθύνες στην Αριστερά για την κρίση και ας ήταν η Αριστερά αυτή που πρώτη επισήμανε την έλευση της κρίσης. Γ’ αυτό λέει αφού ευθύνεται και μετά-μεταπολιτευτικά (από τώρα και στο εξής), η Αριστερά δεν θα συμπεριελαμβάνεται στις δυνάμεις που θα κυριαρχήσουν και θα στήσουν το νέο πολιτικό σκηνικό, που θα εχει ως γνώμονα και βάση τις αρχές του Νέο φιλελευθερισμού: Οπότε έξω και πάλι από την πολιτική η καταραμένη αριστερά! Η Αριστερά κ Λομβέρδο, όπως είναι γνωστό είναι παιδί της Γαλλικής Επανάστασης. Αναπτύχθηκε μέσα στον 18ο και αφού υπερασπίστηκε την 14η του Ιούλη 1789, άλλωστε αυτό είναι και το μεγαλείο του Ιούλη 1789, διαφοροποιήθηκε όταν αντιτάχθηκε στο συντηρητισμό της Δεξιάς και τη μετριοπάθεια του φιλελεύθερου Κέντρου, διακηρύσσοντας τις δικές της αξίες της Ελευθερίας, της ισότητας και δικαίου, προτείνοντας και παλεύοντας για την απαλλαγή του Ανθρώπου από τα δεινά του καπιταλισμού. Αυτή είναι η γενεολογία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που με πολλά αξιοθαύμαστα κεί-

μενα οι θεωρητικοί του Σοσιαλισμού για το τι είναι και τι θέλει η Αριστερά και πριν από λίγα χρόνια με τον τίτλο «Τι είναι η Αριστερά σήμερα»; Ο επιφανής Ακαδημαϊκός john Keane, έλεγε: «Η Αριστερά είναι αυτή η δύναμη που όχι μόνο αμφισβητήσει, αλλα ταυτόχρονα και να απελευθερώνει από τα σεσμά του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και υπάρχει. Αν δεν μπορεί να υλοποιήσει την ιδρυτικής αποστολή, τότε θα οδηγηθεί στην ανυποληψία και τελικά στο περιθώριο». Η Αριστερά δεν είναι μια μεταφυσικού χαρακτήρα υπόθεση. Ήταν και είναι η απάντηση στη αδικία, την εκμετάλλευση και τον ενενδείαστο, ανελέητο και απάνθρωπο εκβιασμό του κεφαλαίου. Η Αριστερά είναι αυτή που όταν η Ελλάδα κατακτήθηκε, ενώ άλλοι λούφαζαν ή συνεργάζονταν σε όλα τα επίπεδα αυτή με υποθήκη τη ζή τραγούδησε: «…Δίχως Τάνκς Αεροπάνα, Μόνο Μόλους Πολυβόλα Και Ψυχή Σαν Του Λαϊκού Στρατού». Που χωρίς τίποτε και από το τίποτε συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβεί του άξονα και την απελευθέρωση της χώρας. Μετά την ήττα του άξονα ήταν αυτή Βούλιαξε τη Γυούρα και τα Νησιά του Αιγαίου. Και όταν το κατεστημένο με τη δικτατορία προκειμένου να μη γίνει για μια ακόμα φορά αξιωματική Αντιπολίτευση, ξανά πλημμύρισε τη Γυούρα και γέμισαν εκ νέου τα σκοτεινά και ανήλια κελιά των μεσαιωνικών φυλακών για εφτά χρόνια «φέρει ευθύνες για την κρίση»… Μπράβο στην εντελεχή και σε βάθος ανάλυση του κ Λομβέρδου! Βέβαια, δεν είναι ο μόνος. Στο βαθμό που πλησιάζουν οι εκλογές θα βρεθούν και πολλοί αλλοι Φόν Φουφούτοι και ο ίδιος ο κ Πάγκαλος να τις καταλογίσουν ευθύνες, όχι μόνο για την κρίση και την χρεοκοπία, αλλα και την ίδια την ύπαρξή της… Σε αυτό το πλαίσιο που σκιαγραφεί ο Υπουργός, δεν χωρούν, εκτός από την αριστερά σαν σύνολο, οι δημόσιοι υπάλληλοι, που κατηγορούνται αδιακρίτως, γραφειοκράτες και «τεμπέλιδες», μα και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι όπως και ο Περιφεριακός Τύπος που από καιρό τώρα εχει μπε στο στόχαστρο.

Μα και το Σύνταγμα και οι θεσμοί του πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Σε ό,τι αφορά τους «τεμπέλιδες» δημόσιου υπαλλήλους, όποιος θέλει να μάθει πως ακριβώς συμπεριφέρεται και χρησιμοποιεί το δημοσιό-υπαλληλικό δυναμικό του, ας κάνει τον κόπο να διαβάσει το άρθρο της κ Αλκήνης Ψιλοπούλου στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» της πέμπτης 9/9/2011 με τίτλο «ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ». Ανάμεσα στα άλλα η κ Ψιλοπούλου γράφει: «Ημουν και εγώ κάποτε δημόσιος υπάλληλος. Στο Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας της αειμνήστους συντρόφου σας Μελίνας. Μετατάχθηκα στα κεντρικά του Υπουργείου από την αρχαιολογική υπηρεσία Χανίων, όπου δούλευα στις ανασκαφές ως έκτακτος υπάλληλος. Μετατέθηκα λοιπόν, σε ένα Γραφείο να συντάσσω έγγραφα. Το ωράριό μας ηταν 7,30 Π,Μ»-2.30 επτάωρο. Τη δουλειά που μου ειχαν αναθέσει…την τελείωνα σε 2-3 ώρες! Και έπειτα μια απέραντι ανία και πλήξη. Πως περνάνε αλλες 5 ώρες καθισμένη σε ένα γραφείο. Κάποια στιγμή, λοιπόν, πήρα ένα πλεκτό και έπλεκα. Με είδε ο προϊστάμενος και μου έκανε παρατήρηση. Μου είπε: ότι επιβεβαίωνα αυτό που έλεγαν όλοι, «ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθονται και πλέκουν». Του είπα και εγώ την αλήθεια, ότι μέσα σε δυο ώρες ειχα τελειώσει τη δουλειά μου κι έπειτα δεν ειχα τι να κάνω…Αυτά οσον αφορά τους τεμπέλιδες δημοσίους υπαλλήλους, που από καιρό τώρα ζουν κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της απαξίωσης και της απόλυσης χωρίς, να ευθύνονται οι ίδιοι για τα κομματικά κριτήρια των προσλήψεων και ψηθηρικά και ανικάνων ακόμα. Η Αριστερά κ Λοβμέδρο, δεν ήρθε από το πουθενά όπως,,,εχει μακρόχρονη ιστορία. Είναι απόροια του τρόπου λειτουργίας του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου και της ατομικής κατανομής του. Αρα θα υπάρξει μέχρις ότου αλλάξει αυτή η σχέση. Αρα λόγια σαν αυτά ότι δεν εχουν θέση και σχέση… Συνεχίζεται...

Επιστολές

Ζητούνται αρχές και αξίες Α

λήθεια, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, σεβασμός, ισονομία. Δύσκολες και άγνωστες λέξεις μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα της εποχής μας. Ποιος άραγε λέει την αλήθεια; Σε ποιόν τομέα της ζωής μας να διακρίνεις την ειλικρίνεια; Πλέον τα πιστεύω σε ιστορικά σύμβολα και αξίες της πατρίδας μας έχουν καταρρεύσει, έχουν φυλακιστεί. Σκλαβωμένοι στη μιζέρια της εγωπάθειας, της αυταρέσκειας, της αναζήτησης δόξας και χρήματος, οι υπεύθυνοι της οικονομικοκοινωνικής διαχείρισης οδήγησαν την Ελλάδα στο τέλμα. Μνημό-

νιο, μεσοπρόθεσμο, ΔΝΤ, τρόικα. Όροι που αγνοούσαν οι πολίτες μιας χώρας που προσβάλλεται διεθνώς και αδυνατεί να ορθώσει το ανάστημα της. Μπροστά στο κατώφλι της χρεοκοπίας η ανησυχία και ο πανικός πολιορκούν ασφυκτικά την κοινωνία μας. Ποιος ευθύνεται για την φθορά της Ελλάδας; Γιατί όλοι γνώριζαν και κανείς δεν λάμβανε μέτρα; Που βρίσκεται η αλήθεια και πότε θα αποκαλυφθεί στους αθώους πολίτες; Η διοίκηση, η οργάνωση και η λειτουργία ενός κράτους είναι αρμοδιότητες της εκάστοτε, εκλεγμένης από το λαό, πολιτικής

10

Γράφει ο Γιάννης Τσαπουρνιώτης ηγεσίας που υποθετικά κατανέμει τους ρόλους σε εξειδικευμένους επιστήμονες, υπεύθυνους για τον δημόσιο βίο της χώρας. Και κανείς δεν αμφισβητεί τις γνώσεις και τις ικανότητες όλων αυτών που διαχειρίζονται την τύχη της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες. Ίσως όμως σε αυτή την πορεία λειτουργίας του κράτους απουσίαζαν αξίες και αρχές που ήταν αναγκαίες για να τεθεί ένας φραγμός και μέτρο στη φθορά και τη σπατάλη. Η τιμιότητα και το φιλότιμο αντικαταστάθηκαν από την αλαζονεία και τα ιδιοτελή συμφέροντα. Η συγνώμη αποτελεί μια άγνωστη λέ-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ξη για αυτούς που οδήγησαν την Ελλάδα σε αδιέξοδο. Το πλεόνασμα αυτής της χώρας περιορίζεται στο ψέμα, στην απάτη και τη διαφθορά. Οι «μικροί» και ανύποπτοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα. Οι «μεγάλοι» λυπούνται για την απώλεια των προνομίων. Η ανοχή τόσων ετών ίσως μας βαρύνει όλους. Ένα ήθος άηθες κυριαρχεί παντού. Η ελπίδα δεν βρίσκεται στη λήψη και εφαρμογή μέτρων. Η ελπίδα θα πρέπει να αναζητηθεί στα εσώψυχα μας. Στην καθαρότητα και ορθότητα των λόγων και των πράξεων.


τοπικα 

epikera@otenet.gr

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Προκηρύχτηκε το πρόγραμμα «Εναλλακτικός τουρισμός»

Τ

ο Επιμελητήριο Ημαθίας, μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρου του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (ΕΠΑΝ ΙΙ), ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική αρμοδιότητα τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προκηρύσσουν το πρόγραμμα: «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που χρηματοδοτούνται από το παρόν πρόγραμμα αφορούν στον αθλητικό τουρισμό αναψυχής, το θαλάσσιο τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου, το γαστρονομικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας και ευεξίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. πλωτές μεταφορές, ξενοδοχεία, καταλύματα, υπηρεσίες εστίασης, ταξιδιωτικά πρακτορεία, οργάνωση συνεδρίων, δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, κ.λ.π.) που αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος όπως και οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 20 εκ. € με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το ποσό ανέρχεται σε € 938.490,00. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συμβάλλει στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε. Το πρόγραμμα διέπεται από τον κανονισμό De minimis (Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000€ σε περίοδο 3 ετών). Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις €

10.000,00€ και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των € 400.000,00€. Στο πρόγραμμα προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών με τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος ορίζεται σε 40% και ανέρχεται σε 45%, για μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων(Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό 45% αφορά στην περιοχή της Αμμουλιανής). Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/ mis , ενώ ο φυσικός φάκελος θα κατατεθεί σε διάστημα δέκα (10) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, στο Επιμελητήριο Ημαθίας ή στα σημεία που αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος. Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων είναι η 15/9/2011 και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15/11/2011. Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που θα γίνουν μετά την ημερομηνία έκδοσης

της προκήρυξης σε ΦΕΚ που είναι στις 13/9/2011. Για όλα τα έργα που θα ενταχθούν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής μέχρι το 50% της δημόσιας χρηματοδότησης με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προκαταβολής. Για τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες : •www.e-kepa.gr •www.efepae.gr , •www.yppo.gr , •www.visitgreece.gr , •www.antagonistikotita.gr , •www.espa.gr , •www.imathiachamber.gr ή να ενημερώνονται από : •την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Μαρίνου Αντύπα 41, 57001 Θεσσαλονίκη, τηλ.2310-480.000, e-mail: info@e-kepa.gr, www.e-kepa.gr ). •Το Επιμελητήριο Ημαθίας (Κεντρικής 3, 59100 Βέροια, τηλ.23310-29774,)

Αρχίζουν οι συγκεντρώσεις του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Τ

ο Σάββατο 1 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις όλων των τμημάτων του συστήματός μας στην πρόσφατα ανακαινισμένη λέσχη μας. Τα λυκόπουλα (7-11 χρονών) και οι πρόσκοποι (11-15 χρονών) θα ξεκινήσουν τις συγκεντρώσεις τους στις 17:30, ενώ οι ανιχνευτές (15-18 χρονών) θα ξεκινήσουν στις 19:30.

Φέτος, στο σύστημα θα γίνει προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί και το τέταρτο τμήμα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που είναι το Προσκοπικό δίκτυο για νέους ηλικίας 18-30 χρονών που έχουν κάνει την προσφορά τρόπο ζωής. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η διεύθυνση του συστήματός μας είναι Μπιζανίου 6 (πλησίον του Χώρου Τεχνών του Δήμου Βέροιας) και το τηλέφωνο είναι 2331066375. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ 3Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ Στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων ζωής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), η κοινότητα ανιχνευτών του συστήματός

μας κατάφερε να συμμετάσχει σε προκαθορισμένες δραστηριότητες του ΣΕΠ, και με κορύφωση την κατάκτηση της κορυφής Μύτικα στον Όλυμπο, είχαν ως αποτέλεσμα να βραβευτεί ως «Κοινότητα 100%». Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους τους έφηβους του συστήματός μας που κατάφεραν με αρκετό κόπο και χωρίς να παραμελήσουν την σχολική τους πρόοδο, να οργανώσουν μόνοι τους το χρόνο για την συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες ώστε να πετύχουν την διάκριση της κοινότητάς τους. ΑΛΛΑΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Λίγο πριν την λήξη της τριετούς θητείας μου ως αρχηγού του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βαθμοφόρους – συνεργάτες μου Γρηγόρη Τζούρτζια, Θωμά Βαφείδη, Εύα Γιατζιτζίδου, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης του συστήματος μας καθώς και φίλους που με στήριξαν. Με την πολύτιμη βοήθεια όλων καταφέραμε να ανανεώσουμε την δράση μας, να διπλασιάσουμε την δύναμη του συστήματος, να επαναλειτουργήσουμε την 3η Κοινότητα, να ανακαινίσουμε πλήρως την εστία μας (καταπολέμηση υγρασίας, κατασκευή νέας τουαλέτας, ανακαίνιση γραφείου, βάψιμο όλων των χώρων της εστίας). Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στον νέο αρχηγό συστήματος Γρηγόρη Τζιούρτζια, που σύντομα θα αναλάβει την ευθύνη του συστήματος, καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

11

16ης Οκτωβρίου 2 Βέροια Τηλ. 2331024624 - 73730 Fax: 2331076210

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011


αθλητικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Π

ραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 27ης Σεπτεμβρίου ,στα γραφεία του ΦΑΣ Νάουσα ,συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του συνδέσμου φιλάθλων Νάουσας ”Μέγας Αλέξανδρος” και της διοικήσεως της ομάδας. Η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με επίκε-

Τ

ντρο την αγάπη προς την ομάδα, ο οποίος είναι κοινός παρανομαστής των παικτών, του προπονητή, της διοίκησης και των φιλάθλων της πόλης. Τα μέλη του συνδέσμου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο κ. Σαμαρά για την μέχρι τώρα πορεία της προετοιμασίας της ομάδας και για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται από την πλευρά τη διοικήσεως. Στην συνέχεια συζητηθήκαν διάφορα θέματα μεταξύ των δυο πλευρών (ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι θα κυκλοφορήσει φθηνότερο εισιτήριο διάρκειας για τα μέλη του συνδέσμου) με κοινό σκοπό της ενίσχυση της Νάουσας ενόψει του πρωταθλήματος.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ FOOTBALL LEAGUE

ην ώρα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιες ακριβώς θα είναι οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο νέο πρωτάθλημα, η κλήρωση του πρωταθλήματος της Football League θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (3/10, 16:00), όπως ανακοίνωσε η διοργανώτρια.

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΙΚΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 4Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ Όπως συνέβη με τις εκδικάσεις των κλήσεων σε απολογία για πειθαρχικά παραπτώματα των ομάδων τις πρώτες τρεις

αγωνιστικές της Σούπερ Λίγκα, έτσι και η προγραμματισμένη για χθες εκδίκαση των κλήσεων σε απολογία για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος, επίσης αναβλήθηκε. Η αναβολή αυτή έγινε μετά από σχετικά αιτήματα των πληρεξούσιων δικηγόρων των

Σ. ΠΙΛΑΒΙΟΣ: «ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑ ΠΟΤΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ»

Ο

πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, βρέθηκε στον ανακριτή για να καταθέσει ως μάρτυρας λόγω της θέσης που έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ πιθανόν να του ζητήθηκε η γνώμη

του και για την υπόθεση του Μάκη Ψωμιάδη. Η κατάθεση του προέδρου της ΕΠΟ, είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών. Μάλιστα κατά την αποχώρηση του δήλωσε στους

12

δημοσιογράφους: «Ουδέποτε δέχτηκα πιέσεις για τους διαιτητές. Οι διαιτητές είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την αλλοίωση του αποτελέσματος ενός αγώνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε βρεθεί και τη Δευτέρα στο γραφείο του ανακριτή. Σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε: «Εχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι σαφής πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε το έργο της δικαιοσύνης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όποτε παρίσταται η ανάγκη εκ μέρους των λειτουργών της. Σήμερα κατέθεσα ως μάρτυρας, έπειτα από κλήση μου, στον 9ο Τακτικό Ανακριτή, κ. Κασίμη. Επ’ ευκαιρία επιθυμώ να δηλώσω ότι δεν θα σταματήσω να επιμένω

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

στην αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή της Ε.Π.Ο. για αναβαθμισμένο και καθαρό ποδόσφαιρο». Στο μεταξύ, τον ανακριτή επισκέφθηκε ο Βασίλης Καρακούλιας, ο οποίος κατηγορείται και έχει προφυλακιστεί για την ίδια υπόθεση, και κατέθεσε αίτημα κατά της διάταξης για προσωρινή κράτησή του, ζητώντας να αποφυλακιστεί. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος του Καρακούλια έχουν βρεθεί κι άλλα επιβαρυντικά στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.


αθλητικα 

epikera@otenet.gr

«Θα σφάξουμε εσένα και τα παιδιά σου»

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΑΛΟΥΚΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΗΜΕΝΑ»

N

έα διάσταση στην υπόθεση δράσης τ ω ν κ υ κ λ ω μ άτων στον χώρο του ποδοσφαίρου με τις καταγγελλόμενες απειλές κατά διαιτητών και τις παρεμβάσεις για την αλλοίωση αποτελεσμάτων δίνει η κατάθεση που έδωσε ο κ. Γιώργος Δαλούκας, διαιτητής του περσινού αγώνα Αρη-Παναθηναϊκού 0-1, στον αθλητικό εισαγγελέα κ. Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, που ερευνούσε τις υποθέσεις των στημένων αγώνων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Αχιλλέας Μπέος δεν κάλεσε τηλεφωνικά τον Ελληνα διαιτητή για να μεσολαβήσει στον Ιταλό διαιτητή, του αγώνα Μακάμπι - Ολυμπιακός στο Ισραήλ, όπως είπε ο ρέφερι στην κατάθεσή του: «Δεν με ενόχλησε κανείς ποτέ γι’ αυτό το θέμα». Ομως όταν ρωτήθηκε για τον αγώνα Αρη – Παναθηναϊκού (0-1), σοκάρει με τα λεγόμενα του: «Ορίστηκα αν θυμάμαι καλά Τετάρτη ή

Πέμπτη στον συγκεκριμένο αγώνα. Ο κ. Μπέος μου τηλεφώνησε την Παρασκευή το μεσημέρι και μου είπε: μπήκες σ’ αυτό το παιχνίδι και κοίταξε να παίξεις υπέρ του Αρη για να μην έχει προβλήματα. Εγώ του απαντάω: Παίζω 50-50 κι αν σου αρέσει. Μου απαντάει αγριεμένος: Δεν μ’ αρέσει κι αν δεν παίξεις όπως πρέπει θα έρθουν Ρώσοι, Αλβανοί κλπ. και θα έλθω κι εγώ μαζί τους και θα γελάμε. Του απαντάω: Κλείσε το τηλέφωνο γιατί είμαι με την γυναίκα μου και κόψε τις απειλές. Στο ημίχρονο κι ενώ έχω δώσει το πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού με έπαιρνε τηλέφωνο και δεν το σήκωνα. Στο τέλος του αγώνα, το ίδιο βράδυ αλλά και την άλλη μέρα με έπαιρνε και μου έλεγε: ρεζιλεύτηκα, με έκανες ρεζίλι, είσαι αρ... που δεν μ’ άκουσες, θα δεις τι θα πάθεις. Τελείωσες». «ΔΕΝ ΘΑ ΖΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ»

Αυτές, όμως, δεν ήταν οι μόνες απειλές που δέχτηκε ο Δαλούκας αφού στη συνέχεια και μέσω της κατάθεσης του έκανε λόγο και για άλλες απειλές πιο σοβαρές που αφορούσαν και τα παιδιά του: «Συγκεκριμένα τα πρωινά, όταν εγώ έλειπα από το σπίτι μου για προπόνηση, ερχόταν διάφοροι «σωματώδεις τύποι», χτυπούσαν το κουδούνι του σπιτιού και επιτακτικά με ζητούσαν από την γυναίκα μου. Έπαιρναν τηλέφωνο συνέχεια με απόκρυψη εμένα και τη γυναίκα μου με την ίδια πάντα βραχνή φωνή και με απειλούσαν λέγοντας: δεν θα ζείτε για πολύ ακόμα, θα σφάξουμε εσένα και τα παιδιά σου».

Επεσε στην 11η

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ UEFA ευρωπαϊκά σαλόνια. Αναλυτικά η κατάταξη της UEFA (με τις πρώτες 20 χώρες): 1. Αγγλία 74.535 (8/8) 2. Ισπανία 68.329 (6/7) 3 . Γε ρ μ α ν ί α 6 4 . 3 5 2 (5/6) 4. Ιταλία 52.409 (5/7) 5. Γαλλία 48.844 (5/6) 6. Πορτογαλία 48.013 (4/6) 7. Ρωσία 41.665 (4/6)

8.Ουκρανία 40.799 (4/6) 9. Ολλανδία 37.715 (4/5) 10. Τουρκία 32.825 (2/4) 11. Ελλάδα 32.500 (3/5) 12. Δανία 26.925 (2/5) 13. Βέλγιο 26.400 (4/5) 14. Ελβετία 23.600 (2/5) 15. Αυστρία 22.575 (3/4) 16. Κύπρος 21.499 (2/4) 17. Σκωτία 19.891 (1/4) 18. Ισραήλ 19.750 (3/4) 19. Τσεχία 19.350 (1/4) 20. Κροατία 18.874 (1/4)

Σ

την ενδέκατη θέση της κατάταξης της UEFΑ έπεσε η Ελλάδα, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την Άρσεναλ στο «Emirates», για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Η χώρα μας έχασε τη δέκατη θέση από τους Τούρκους οι οποίοι συνεχίζουν με δυο ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ καταδιώκεται πλέον από τη Δανία και το Βέλγιο και παρά το γεγονός πως αυτές απέχουν αρκετά, το Βέλγιο μπορεί να καλύψει τη διαφορά, αφού εκπροσωπείται από τέσσερις ομάδες στα

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ - ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΟ

ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Δ/ΝΣΗ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 1 (περιοχή Εργοχώρι) ΤΗΛ. 6970 83 95 27

(κάτω απο τα ανταλλακτικά ΜΠΟΥΝΤΖΟΛΑΣ)

13

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αξεσουάρ Καλύματα Καθαρισμός Σαλονιών

* Πλύσιμο μέσα-έξω μόνο 10 €


ΕΛΛΑΔΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

Τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Νέος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας από ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ

Σ

ε ισχύ τίθεται από την 1η Οκτωβρίου το ενιαίο συνταγολόγιο του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας , το oποίο θα είναι συνταγολόγιο που χρησιμοποιεί σήμερα το ΙΚΑ καλύπτοντας με ενιαίο τρόπο τη συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Από την 1η Οκτωβρίου εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ 50 μεγάλα κέντρα υγείας της χώρας, συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις, ενώ ώς το τέλος του 2011 θα έχουν ενταχθεί -λειτουργικά- και τα υπόλοιπα 180 Κέντρα Υγείας της χώρας, τα οποία διοικητικά θα συνεχίσουν να υπάγονται στα νοσοκομεία της περιοχής τους. Τον Οκτώβριο θα επεκταθεί και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα Κέ-

ντρα Υγείας και το ΙΚΑ. Με τις αλλαγές θα ξεκινήσει η ενοποίηση των παροχών των ασφαλισμένων των τεσσάρων Ταμείων, οι οποίοι θα μπορούν να απευθύνονται τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς, όσο και στα συμβεβλημένα θεραπευτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εκδίδει αναλυτική ανακοίνωση για τις διαφορές μεταξύ του νέου Ενιαίου Κανονισμού και του ισχύοντος καθεστώτος. ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ Λήγει σήμερα Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους και η απογραφή είναι αναγκαία προϋπό-

θεση για την καταβολής της σύνταξής. Με δηλώσεις του, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονικό όριο που έχει τεθεί. Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι συνταξιούχοι μπορούν να προσέρχονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων. Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με πρόσφατη εξουσιοδότησηθεωρημένη για το γνήσιο της υπογρα-

φής, να μεταβεί, με τα ίδια δικαιολογητικά, στο υποκατάστημα ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου και όχι στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ μέχρι πριν από λίγες μέρες είχε απογραφεί περίπου το 75% των συνταξιούχων.

Ενεργοποιήθηκε ο νόμος

Κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις άρχισε η Εφορία λόγω οφειλών προς το Δημόσιο Σ

την ενεργοποίηση του νόμου που επιτρέπει την κατάσχεση μισθών και συντάξεων έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα αρκετές εφορίες, εξαιτίας των οφειλών προς το Δημόσιο. Χρησιμοποιώντας διατάξεις του νόμου περί δημοσίων εσόδων, αρκετές εφορίες έχουν ήδη κατασχέσει από τραπεζικούς

λογαριασμούς μισθοδοσίας τις μηνιαίες αποδοχές υπαλλήλων οι οποίοι εμφάνιζαν χρέη προς το Δημόσιο. Όπως κατήγγειλε στον σταθμό ο πρόεδρος των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος, 20 υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν υποστεί κατασχέσεις μισθών, ενώ απειλούνται και με κατάσχεση περιουσι-

ακών στοιχείων από τράπεζες, καθώς μένουν απλήρωτες οι δόσεις στεγαστικών και άλλων δανείων. Η κ. Φρόσω Σταυράκη, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε πως ο νόμος έχει ενεργοποιηθεί και πως το μέτρο εφαρμό-

ζεται με ένταση τους τελευταίους μήνες. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για κάποια ειδική εντολή αλλά οι κατασχέσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα της δράσης μιας νέας υπηρεσιακής μονάδας είσπραξης του υπουργείου, η οποία έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Για τη διάπραξη τυχόν αδικημάτων

Εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική έρευνα στα υπό κατάληψη σχολεία Ε

ντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντες. Οι Αρχές καλούνται να ερευνήσουν εάν διαπράττονται τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απρόκλητης φθοράς και κλοπής και εάν διαπράττεται σε περιπτώσεις παρατεταμένης εγκληματικής συμπεριφοράς από νέους το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκου από τους γονείς τους. Στην εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς ο κ. Τέντες αναφέρει ότι είναι αυτονόητη η επέμβαση των αστυνομικών αρχών σε περιπτώσεις που διαπράττο-

νται αδικήματα σε σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη. Επίσης με την ίδια εγκύκλιο ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών σε όποιες έρευνες γίνουν σε σχολεία. Ο κ. Τέντες αναφέρει, βέβαια, ότι η αυτόφωρη διαδικασία πρέπει να αποφεύγεται σε βάρος ανηλίκων και τονίζει ότι έχει ήδη ζητήσει εδώ και εννέα ημέρες τον κατάλογο των σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη, αλλά δεν τον έχει πάρει μέχρι σήμερα. Ζητάει και πάλι τον κατάλογο των σχολείων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καλέσει ο ίδιος τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων που είναι σε κατάληψη και θα τους ζη-

14

τήσει λεπτομέρειες για το θέμα. Στην περίπτωση των απλών καταλήψεων (χωρίς υπόνοια φθορών) αναφέρει ότι αρκεί η απλή δήλωση του διευθυντή κάθε σχολείου για την επέμβαση των αστυνομικών αρχών. Στο μεταξύ, με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, τονίζεται ότι θα αναπληρωθούν οπωσδήποτε οι χαμένες ώρες εξαιτίας των κα-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ταλήψεων, βάσει υπουργικής απόφασης του 2008, που προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπή περιπάτων, εκδρομών, αξιοποίηση Σαββάτων και σχολικών εορτών.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝepikera@otenet.gr

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

Μπαλατσινού Λουκία

e-mail:doctorpetros@gmail.com

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ

l

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής

l

Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ,

Τμήμα Συγκοινωνιών Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com

Φαρμακεία

Σύμβαση με Δημόσιο και ΟΓΑ Αγίου Παταπίου 17 & Μαλακούση 11 - Βέροια Τηλ. 2331065963 - 6944337593 email: orl.iatreio@gmail.com

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ l

Δέχεται ασφαλισμένους ΙΚΑ Σύμβαση με: - Δημόσιο - ΤΥΔΚΥ - ΟΓΑ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ - Τμήμα Συγκοινωνιών - Ε.Τ.Α.Α.

Βενιζέλου 26, 3ος όροφος Βέροια Τηλ: 2331300212 - 6975858211 e-mail: dr.george.lafazanis@gmail.com

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Θ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Παιδίατρος

Ημέρα Από-Έως Φαρμακείο Παρασκευή 13:30-17:30 ΤΕΡΜΕΝΤΖΗ ΕΛΕΝΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΕΔΕΣΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΩΝΙΑ Παρασκευή 21:00-01:00 + διαν. Τ ΡΑ Ϊ ΟΥΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΕΜΜ. ΖΑΧΟΥ 5 (δίπλα από Συν/σμό Ηλεκτρολόγ.) Σάββατο 08:00-14:30 ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΩΝ 38 (πλατεία Καλλιθέας) Σάββατο 08:00-14:30 ΤΣΑΚΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 Σάββατο 08:00-14:30 ΧΟΤΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 2 (πλατεία Ωρολογίου) Σάββατο 14:30-20:30 ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 65 ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Σάββατο 18:00-01:00 + διαν. ΦΟΥΚΑΛΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 65 ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δέχεται με ραντεβού

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ειδικός Παθολόγος MSc

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι

l

Δέχεται με ραντεβού

Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου l

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Ιατρός Αλλεργιολόγος

l

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

ΑΝΤΩΝΙΟΣ Α. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

l

Δέχεται με και χωρίς

ραντεβού

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ 9:00 - 13:00 π.μ., 17:30 - 20:30 μ.μ.

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

Αριστοτέλους 2 (Βενιζέλου γωνία) Βέροια - 3ος όροφος

Τηλ & Fax: 2331071740 - Κιν. 6932707255 e-mail: vivi_veria@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας...

e-mail: epikera@otenet.gr

τηλ.: 23310 78080

15

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

fax: 23310 78087


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

Στην κρίση υπάρχει λύση; Ερώτηση: Ποιος καφές έχει τη γεύση του χρήματος. Απαντήστε & κερδίστε παίρνοντας τηλέφωνο

• Παραδίδει μαθήματα

what’s up: 6983734598 - 6972073958

Προσοχή!

ιδιαίτερα σε προσιτές τιμές.

Στην ερώτηση αυτή και όσοι δε γνωρίζουν την απάντηση κερδίζουν. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. ΠΛΗΡ. 6932235034, 2351025252: Φώντα (εστιατόριο αχινός) ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 Ζητείται άτομο για πακέτο στην πιτσαρία

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 35τ.μ κοντά στο Δημαρχείο. Έχει σαλοδωμάτιο, κουζίνα, χωλ, w.c .Λίγα κοινόχρηστα, τιμή προσιτή. Τηλ. 2331070853 & 6974297043 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα καινούργια, επιπλωμένη, ένα δωμάτιο, WC, κουζίνα 28 τ.μ. με θέα σε πάρκο, περιοχή Μπότσαρη Θεσ/νίκης. Κατάλληλο για φοιτητές ή ειδικευμένο γιατρό. Πληροφορίες

«Belissimo» με δίπλωμα για μηχανάκι.Θα προτιμηθεί και προϋπηρεσία.Τηλ: 2331026939 (μετά τις 12:00) Ζητούνται συνεργάτες για εταιρεία παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιείται σε αποκλειστικά είδη προώθησης δικτύου (Γερμανικά προϊόντα Aloe-Vera). Κέρδη ικανοποιητικά. Τηλ: 6972378742. Κυρ. Κυριάκος

Ζητείται οικονομολόγος για να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε φοιτητή. Τηλ. επικ: 6979102965

στο τηλ. 6944 529650. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα καινούργιο 100τ.μ. στην οδό Καλής Παναγιάς 12. Τιμή 250€. Τηλ. 23310-23765

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος με άδεια φροντιστηρίου έτοιμος για λειτουργία στο κέντρο της πόλης. Τηλέφωνο επικοινωνίας :6988074096 Διαμέρισμα ενοικιάζεται στη Θεσσαλονίκη, Σ. 2Δ.Κ. ΜΠ, 1Ος όροφος για δύο φοιτητές/τριες ή εργαζόμενους, σε καλή κατάσταση και καλή τιμή. Οδός Μπαλταδώρου 3, περιοχή Βενιζέλου. Τηλ. 2310 820903-

ΠΩΛΕΙΤΑΙ καντίνα πλήρης εξοπλισμένη, περασμένη ΚΤΕΟ και υγειονομικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6995845825 κ. Γιώργο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στην Καλλιθέα, καινούρια, θέρμανση με ορομετρητή. Τηλ:2331070926, 6946098247

Πωλείται διαμέρισμα 100τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Λαογραφικό Μουσείο) 3Δ.Σ.Κ.WC σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6944529650

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια).Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06.

Πωλούνται:. Σύνθετο στυλ αντίκα . Σαλόνι 3-2-1 με τραπεζάκι, κρεβατοκάμαρα με 2 κομοδίνα, Συρταριέρα κομπλέ Όλα σε τιμή ευκαιρίας λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό. Τηλ: 2331121148, 6976665497 κ. Κώστας

Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 50 τμ 1 Δ,Σ,Κ,WC, με αυτόνομη θέρμανση αέριο, περιοχή Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Πληρ. τηλ. 6945293775

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον

Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται διαμέρισμα στο κέντρο Εμ. Ζάχου. 97 τ.μ. σε πάρα πολύ καλή κατάσταση 1ος όροφος με ασανσέρ. Κεντρική θέρμανση. Τηλ: 2331091098 Πωλείται στις Βαρβάρες οικόπεδο με εσωτερικό χτίσμα σπίτι. Σύνολο οικοπέδου 462 τ.μ. και το σπίτι 47 τ.μ. σε καλή κατάσταση με κατασκευή υπόστεγου στην είσοδο. Τηλ καθημερ. 2331091098 Κυρ. Δημήτρης Πωλείται διαμέρισμα 120 τ.μ. στο κέντρο κοντά στη Μητροπόλεως με ατομική θέρμανση σε πολύ καλή κατάσταση. 4ος όροφος, 2 ΥΠ - 2 WC - Σαλοτραπεζαρία, Σαλοκουζίνα & αποθήκη (τιμή ευκαιρίας). Τηλ: 2331028644 6976320394 Κυρ. Έφη

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Άδεια ΠΡΟΠΟ με μεγάλο τζίρο, χωρίς χρέος προς τον ΟΠΑΠ, ολόκληρη ή μισή. Τηλ.: 6980114080

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Στρατηγική επικοινωνία - Εξωτερική διαφήμιση - Έντυπη προβολή

- Προωθητικές ενέργειες - Δημόσιες σχέσεις - Διαδίκτυο

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 100 τ.μ. και 100 τ.μ. αποθήκη. Mε αυλή και κήπο σε χαμηλή τιμή. Στον Περιφερειακό έναντι μάρκετ METRO. Πληροφορίες απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακο. Κυρία Σοφία. Τηλ: 6987028122 (what’s up) 2310601916

16

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στο κέντρο 1ος όροφος 65 τ.μ.. Ανακαινισμένο με 2Δ, Σαλοκουζίνα, wc, χωλ. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ: 6977266490. Κυρ. Σοφία

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο Ρολόι. Τηλ: 2331070926,6946098247

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Πλατεία Ωρολογίου 45 τ.μ Ανακαινισμένη, τιμή προσιτή. Τηλ: 6975900184 κυρ. Κατερίνα

23310 64643- 6982943869

με ακόμη χαμηλότερες τιμές Πληροφορίες στο τηλ. 23310

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

78080
epikera@otenet.gr

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1976: γεννιέται ο Ουκρανός ποδοσφαιριστής Αντρέι Σεβτσένκο.

χαν διακοπεί μετά την τραγωδία του Challenger.

1992: στην Αίγυπτο, μητέρα 200 κιλών γεννά κοριτσάκι επτά κιλών.

1982: ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, καταγγέλλει ατασθαλίες στις περισσότερες Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

1988: «η ολυμπιονίκης Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον τελικό των 200μ με 21.34»» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, στους οποίους θα κατακτήσει άλλα δυο χρυσά.»

1993: η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.

1983: στις Φιλιππίνες, ο δικτάτορας Φερντινάντο Μάρκος κλείνει εφημερίδα, που υπαινίσσεται ανάμιξη του στρατού στη δολοφονία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ακίνο. 1986: η Μέρι Λου Ρέτον, που άφησε άφωνους τους θεατές με τα καθαρά 10άρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, ανακοινώνει την αποχώρησή της από την γυμναστική. 1986: πεθαίνει ο θρύλος της Λίβερπουλ Μπιλ Σάνκλι, ο προπονητής, που πήρε την Λίβερπουλ από την δεύτερη κατηγορία και τη μετέτρεψε σε μια από τις δυνατότερες ομάδες της Ευρώπης. 1988: η NASA επαναλαμβάνει τις αποστολές διαστημικών οχημάτων που εί-

τα

1989: το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφασίζει ομόφωνα τη θεσμοθέτηση βραβείου για νέους δημοσιογράφους, που θα φέρει το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη.

1993: «ΚΚΕ και ΣΥΝ αρνούνται μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, μια μέρα μετά το «»άνοιγμα»» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου προς την Αριστερά.»

1990: εκδίδεται τιμητικός τόμος για τον Γεώργιο Παπανδρέου, στον οποίο περιλαμβάνονται 18 κείμενα γνωστών πανεπιστημιακών και ιστορικών.

1994: ανακοινώνεται από τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Μικρούτσικο και τον υφυπουργό Ν. Σηφουνάκη, καθώς και από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη η ίδρυση του Οργανισμού νέου Μουσείου Ακρόπολης.

1991: στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, που κατέχει τα τελευταία 20 χρόνια στην τοπική Βουλή της Βρέμης.

1994: στην Ινδία, η κυβέρνηση δίνει εντολή να κλείσουν σχολεία και κινηματογράφοι για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανούκλας.

1992: η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία.

1994: το ΝΑΤΟ επισημοποιεί το διορισμό του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών Κλάες στο αξίωμα του γενικού γραμματέα της

Συμμαχίας. 1995: ο Νίκος Γκάλης ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή του από την ενεργό δράση μια ημέρα πριν από την έναρξη του 4ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ. 1995: πεθαίνει ο σκηνοθέτης Αλέξης Μπίστικας σε ηλικία 31 ετών, από AIDS. 1996: η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοινώνει τη σύμπραξή της με τον Στέφανο Μάνο και τον Γιώργο Σουφλιά, προκειμένου να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του τελευταίου στην προεδρία της ΝΔ. 1996: τραγωδία στο Διεθνές Ράλι της Κύπρου με μία γυναίκα νεκρή και τέσσερις τραυματίες. 1997: πεθαίνει ο Αμερικανός καλλιτέχνης της ποπ τέχνης, Ρόι Λίχτενσταϊν. 1997: στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κερδίζει μία έδρα στις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές της Αλσατίας.

μιλούν Κριος

Αυξημένες θα είναι οι υποχρεώσεις που θα έχετε σήμερα *Μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις για το μέλλον σας *Σκεφτείτε καλά τις υποθέσεις σας *Μπορείτε να κάνετε αλλαγές που θα σας ωφελήσουν *Μην κάνετε υπερβολές *Υποθέσεις που αφορούν το σπίτι σας θα σας απασχολήσουν

Λεων

Με τον δυναμισμό σας θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε πολλές καταστάσεις που σας δυσκόλευαν *Μην αφήσετε να σας επηρεάσουν εξωγενείς παράγοντες *Μπορείτε να κάνετε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από καταστάσεις που σας δυσκόλευαν και σας άγχωναν για αρκετό καιρό

Τοξοτης

Οι αυξημένες υποχρεώσεις που θα έχετε μέσα στη ημέρα θα σας δημιουργήσουν αρκετή πίεση *Καλά θα κάνετε να προσέξετε πολύ τις επιλογές σας *Μπορείτε να διορθώσετε αρκετές καταστάσεις που σας δυσκόλευαν *Νέα ξεκινήματα θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σας σημαντικά

Ταυροσ

Τα ζητήματα που θα σας απασχολήσουν είναι πολλά *Σκεφτείτε με σοβαρότητα τις ανάγκες σας για να μην οδηγηθείτε σε λάθη *Καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το παρελθόν θα σας δημιουργήσουν αρκετό άγχος *Νέα ξεκινήματα σε σημαντικούς τομείς της ζωή σας θα ευνοηθούν

Παρθενος

Τα άστρα θα σας βοηθήσουν να φέρετε στα μέτρα σας πολλές καταστάσεις που σας δυσκόλευαν *Μην αφήσετε το παρελθόν να σας δυσκολέψει περισσότερο *Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια καλά θα κάνετε να τα αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα, στηρίξτε τους δικούς σας ανθρώπους

Αιγοκερως

Θα χρειαστεί να προσέξετε κάποια πράγματα για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε κάποιες καταστάσεις *Μην φοβηθείτε να πάρετε μόνοι αποφάσεις *Ρυθμίστε με σοβαρότητα ο,τι εκκρεμότητες έχετε *Κάντε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε σημαντικά την καθημερινότητα σας

17

ΔΙΔΥΜΟΙ

Καλό θα ήταν σήμερα να μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας πιέσουν *Σκεφτείτε το συμφέρον σας *Αδειάστε το μυαλό σας από καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το παρελθόν *Νέα ξεκινήματα θα σας ανεβάσουν πολύ ψυχολογικά

Ζυγος

Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές μέσα στην ημέρα ώστε να μπορέσετε να ισορροπήσετε κάποιες καταστάσεις που σας δυσκόλευαν και σας άγχωναν *Μπορείτε να βρείτε λύσεις σε υποθέσεις που σας πίεζαν *Πιστέψτε στον εαυτό σας και προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές που θα σας ανανεώσουν

Υδροχοος

Η σημερινή ημέρα είναι κατάλληλη για να κάνετε μερικές αλλαγές οι που θα σας ωφελήσουν πολύ *Μην φοβηθείτε να αναδείξετε τα ταλέντα σας *Φροντίστε να μετριάσετε το άγχος σας όσον αφορά το μέλλον *Μην διστάσετε να ζητήσετε από τους δικούς σας ανθρώπους βοήθεια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καλά θα κάνετε να προσέξετε μερικά πράγματα μέσα στην ημέρα *Μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις για καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το παρελθόν *Φροντίστε να βάλετε σε μια σειρά καταστάσεις που μπορεί να σας δυσκόλευαν *Μην φοβηθείτε να πάρετε αποφάσεις για το μέλλον

Σκορπιος

Με τον δυναμισμό σας θα μπορέσετε να ξεμπλοκάρετε καταστάσεις που σας δυσκόλευαν *Μην διστάσετε να κάνετε αλλαγές στην καθημερινότητα σας *Μπορείτε να ξεμπλοκάρετε καταστάσεις που ήταν σε στασιμότητα *Νέα ξεκινήματα θα σας ανανεώσουν και θα σας ανεβάσουν ψυχολογικά

ΙΧΘΕΙΣ

Φροντίστε να μετριάσετε το άγχος σας για κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους συνεργάτες σας *Μην πιέσετε καταστάσεις, προσέξτε πολύ *Συζητήσεις με κοντινά σας πρόσωπα θα σας βοηθήσουν να ξεκολλήσετε από καταστάσεις που σας δυσκόλευαν και σας άγχωναν


ΤΥΠΟΣ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη Γράψε-σβήσε Από τη στήλη με τίτλο «Στάσεις»

Ακίνητα «κινήματα» ΠΑΣΟΚ, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι, σημαίνει Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Κάποια στιγμή, όταν τα οικονομικά μας είχε αναλάβει να τα φέρει σε τάξη ο πολύς κ. Παπακωνσταντίνου, είχαν σκεφτεί να δώσουν αυτοτελές πολιτικό περιεχόμενο στο δεύτερο γράμμα του ακρωνυμίου, το άλφα, και να μετονομάσουν το κόμμα τους σε Πανελλήνιο Αποδεικτικό Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ηταν τότε που, με τη βεβαιότητα που δέρνει όλους τους ταγούς ότι τα κινήματα δημιουργούνται άνωθεν και κατόπιν εντολής, δηλαδή χωρίς την ανάγκη της αυτόφωτα δρώσας λαϊκής βάσης, ο υπουργός είχε εκμαιεύσει με τον εμβρυουλκό της «πολιτικής βούλησης» το «Κίνημα των Αποδείξεων», του οποίου υπήρξε και νουνός. Δυστυχώς για την Ιστορία και την πρόοδό της, το ΠΑΣΟΚ έμεινε στον παλιό, βαλτωμένο τίτλο του, που μπορεί να μην έχει ιδιαίτερο ιδεολογικό αντίκρισμα ως προς τους όρους «σοσιαλιστικό» και «κίνημα», είναι πάντως ένα ευρέως αναγνωρίσιμο λογότυπο κι ένα αρκετά καλό εμπορικοπολιτικό όνομα που πολλούς τους οδήγησε στην επιτυχία και στην δι’ αυτής ευτυχία, όχι ακριβώς σοσιαλιστικής υφής αλλά δεν πειράζει. Οσο για το «Κίνημα των Αποδείξεων», το θυμήθηκε τώρα ο κ. Βενιζέλος, διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου σε όλα: στην ασυνέπεια, στη ναρκισσευόμενη ρητορική, επί το λογιότερον είναι η αλήθεια, στην αδιαφορία για τους νόμους, τους προφήτες και τα Συντάγματα, στην έκφραση «συμπόνιας» (που δεν διαφέρει σε τίποτε από τη γνωστή πασοκική «βαθύτατη συγκίνηση») και στην απομυζητική μονομανία κατά των εύκολων θυμάτων, μισθωτών και συνταξιούχων.

Η γελιογραφία της ημέρας

Φαίνεται ότι λέγε λέγε στη ΝΔ έχουν πειστεί για τα καλά ότι οι εκλογές πλησιάζουν. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά ο πυρετός προετοιμασιών που υπάρχει για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι στη λεωφόρο Συγγρού σβήνουν και γράφουν, καθημερινά, ονόματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκεί οι εκπλήξεις θα προέλθουν από τις... απουσίες. Κατ’ αρχάς, υποψήφιος στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα είναι ο Κ. Καραμανλής. Από εκεί και πέρα στις λίστες θα είναι οι νυν βουλευτές Ελ. Ράπτη, Γ. Ιωαννίδης, Κ. Γκιουλέκας και Στ. Καλαφάτης. Νέα πρόσωπα στη λίστα είναι ο στενός φίλος του Αντ. Σαμαρά, Στ. Σιμόπουλος, και ο Δημ. Πανοζάχος. Ερώτημα αποτελεί το εάν οι Θεσσαλονικείς θα δουν στους συνδυασμούς τους πρώην τοπικούς άρχοντες: Τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο και τον ευρισκόμενο σε αργία περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη. Εάν κρίνουμε από τη στάση του Αντ. Σαμαρά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου απέφυγε να δει και τον έναν και τον άλλον, τότε το συμπέρασμα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για αυτά τα δύο στελέχη...

Από τη στήλη με τίτλο «Γνώμες» Από τη στήλη με τίτλο «Πολιτικά παρασκήνια»

Πουλάει, για να πληρώσει! Σε μεγάλα βάσανα φαίνεται ότι θα βάλει ο αντιπρόεδροςυπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τους συναδέλφους του, υπουργούς και βουλευτές, που κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ηδη ο πρώτος εκδηλώθηκε. Ο έτερος αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος, ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων από κληρονομιά, όπως είπε, δεν κήρυξε μεν... ανυπακοή στο νέο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, αλλά είπε ότι αδυνατεί να το πληρώσει, αφού φτάνει συνολικά τα 17.500 ευρώ (περίπου τρεις βουλευτικούς μισθούς, δηλαδή). Και επειδή δεν έχει τα χρήματα, ψάχνει αγοραστή, για να πουλήσει ένα από τα ακίνητά του. Κι αν δεν βρει αγοραστή; «Μπορεί να έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει και να με βάλει φυλακή», είπε ο Πάγκαλος πρωί πρωί από το Μέγκα. Αποκλείεται. Δεν γίνεται να συλληφθεί κοτζάμ αντιπρόεδρος. Το πολύ πολύ να του κόψουν το ρεύμα. Αλλά ούτε τέτοιος κίνδυνος υπάρχει. Δεν θα στείλει συνεργείο ο Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ, κι ας τα έβαλε ο Πάγκαλος με τους συνδικαλιστές...

Από τη στήλη με τίτλο «Γραφικότητες»

Ερασιτεχνισμοί στις πλάτες μας... Αυτός δεν είναι υπουργός των Oικονομικών. Ο τυφώνας Βαγγέλης είναι. Τέτοιο πανικό από φορολογούμενους να παίρνουν και να ζητούν εξηγήσεις από την εφημερίδα δεν είχαμε ξαναζήσει. Πανικός στους νομίμως δηλώνοντες τα εισοδήματά τους βέβαια, όχι στους φοροφυγάδες. Το σκεφτήκατε καθόλου; Η εφορία δεν θα μας ζητά πλέον να μαζεύουμε απλώς αποδείξεις. Θα πρέπει να τεκμηριώνουμε μέχρι τελευταίου ευρώ κάθε οικονομική μας συναλλαγή. Ούτε επί Τσαουσέσκου δηλαδή. Πίνετε κάθε πρωί το εσπρεσάκι σας στη καφετέρια; Τριακόσιες εξήντα πέντε αποδείξεις επί δύο ευρώ η καθεμία, αμελητί στην εφορία διαφορετικά ιδού τα πρώτα 70 ευρώ πρόστιμο. Δίνετε στα φανάρια ή ανάβετε κεράκι στην εκκλησία υπέρ της φιλοπτώχου; Απόδειξη, διαφορετικά μαύρο φίδι σας έφαγε. Όσο για το ρεφενέ που βάζετε ορισμένοι για να βοηθήσετε κάποιον φίλο που περνά πιο δύσκολα κι από εσάς ή θα κάνετε την καρδιά σας πέτρα ή θα επωμισθείτε και το κατιτί της εφορίας. Και φυσικά όλα τα παράνομα κομμένα. Το ποκεράκι με τους φίλους στο εξής μόνο με φασόλια και τα άλλα τα πονηρά στην επόμενη ζωή σας- διότι η δήλωση κοινή και ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο της εφορίας. Τώρα για κάποια άλλα πιο αθώα, την τυρόπιτα των παιδιών στο σχολείο για παράδειγμα, θα πρέπει στο εξής από το δημοτικό οι μαθητές να αποκτήσουν ορθή φορολογική συνείδηση και να προσκομίζουν στους γονείς τις δέουσες αποδείξεις δαπανών σχολικής διαβίωσης. Πώς έγραφαν έκθεση για την αξία της αποταμίευσης; Ε, τώρα θα γράφουν για τον κρυμμένο θη-

18

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Από το Έθνος σαυρό της χώρας, τις αποδείξεις.

Από τη στήλη με τίτλο «Εμπιστευτικά»

Μετά θάνατον Τον Οκτώβριο 2010 και έπειτα από μακρά ασθένεια, η κυρία Μαρία αποδήμησε εις Κύριον. Φίλοι και συγγενείς τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία. Αιωνία της η μνήμη. Τυπικοί και νοικοκύρηδες οι δικοί της συμπλήρωσαν λίγο αργότερα και φορολογική δήλωση για τα εισοδήματά της έως την ημέρα του θανάτου. Ετσι ορίζει ο νόμος. Βγήκε μια επιστροφή διακόσια πενήντα ευρώ, δεν έδωσαν συνέχεια. Σεπτέμβριος 2011. Εκπληκτοι οι συγγενείς της αειμνήστου παρέλαβαν εκκαθαριστικό για έκτακτη εισφορά της κυρίας Μαρίας που έχει πεθάνει έναν χρόνο νωρίτερα. Υπέθεσαν ότι πρόκειται για λάθος. Και ότι κάποιο λογισμικό του υπουργείου Οικονομικών δεν πληροφορήθηκε εγκαίρως πως η πεφιλημένη έχει εγκαταλείψει από έτους τον μάταιο τούτο κόσμο. Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Πήραν τηλέφωνο την οικεία Οικονομική Εφορία να γνωστοποιήσουν το γεγονός και να βρουν το δίκιο της αειμνήστου. - Ξέρετε υπάρχει ένα πρόβλημα με την έκτακτη εισφορά. - Τι πρόβλημα; ρώτησε με ενδιαφέρον ο αρμόδιος. - Εφτασε εκκαθαριστικό για να πληρώσει η μητέρα μας. - Και λοιπόν; ξαναρώτησε ο αρμόδιος. - Μα η μητέρα μας έχει πεθάνει πριν από έναν χρόνο! - Και λοιπόν; επανέλαβε ο αρμόδιος. - Πώς μπορεί να πληρώσει έκτακτη εισφορά αφού έχει πεθάνει; Μπορείς να βάζεις εισφορές στους νεκρούς; - Και γιατί να μην πληρώνουν εισφορές οι νεκροί αφού είχαν εισοδήματα όσο ζούσαν; απόρησε με τη σειρά του ο αρμόδιος. Ποιος είπε ότι οι νεκροί εξαιρούνται των μέτρων; Οντως. Κανένας δεν το έχει πει. Σε κανένα Υπουργικό Συμβούλιο, σε καμία δημόσια παρέμβαση υπουργών ή υφυπουργών, σε καμία δήλωση του Πρωθυπουργού δεν έχει διευκρινιστεί ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται σε όσους έχουν αναχωρήσει για τας αιωνίους μονάς. Και επειδή δεν εξαιρούνται, να κόψουν τον λαιμό τους να πληρώσουν - είτε από τον Παράδεισο είτε από την Κόλαση, πρόβλημά τους...


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

ΕΛΕΗΣΤΕ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑ...

garontas… Έρανος για τον Πάγκαλο Βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε ότι το υπουργείο του Μπένι δεν στέλνει εκκαθαριστικά γιατί δεν έχουν μελάνι για να τα τυπώσουν. Έτσι εξηγείτε γιατί το χαράτσι των ακινήτων το στέλνουν με την ΔΕΗ. Εκεί έχουν ακόμα μελάνι και χαρτί… Ο Πάγκαλος δήλωσε ότι δεν έχει λεφτά να πληρώσει το χαράτσι των ακινήτων του. Και αν δεν καταφέρει να πουλήσει κάποιο ακίνητο θα περιμένει τον Μπένι να τον συλλάβει. Αυτή η κυβέρνηση είναι κορυφαία!!! Ότι και να λέμε, τουλάχιστον μας διασκεδάζει! Να δω τον Μπένι να τραβάει τον Πάγκαλο για να τον φυλακίσει και ο ...... Πάγκαλος να αντιστέκεται… Είναι να τον λυπάσαι το αντιπρόεδρο. Βρίσκεται σε απόγνωση. Να φανταστείς τον τελευταίο καιρό λόγω του οικονομικού του αδιεξόδου έχει χάσει 6,5 γραμμάρια από το αριστερό του προγούλι. Αλλά μην του το πείτε γιατί την απώλεια θα την χρεώσει σε εμάς. Ούτε του Μπένι να το πείτε. Αυτός θα μας το χρεώσει επί δύο. Μας έσωσαν ξανά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας το χαράτσι για τα ακίνητα. Η αλήθεια είναι ότι κουράστηκα να με σώζουν. Δεν μας παρατάν καλύτερα μπας και σωθούμε; Άκουγα σήμερα στο ραδιόφωνο τον οικονομολόγο Καζάκη να διαβάζει δηλώσεις και προβλέψεις του υπουργού οικονομικών της Αργεντινής του 2001. Ούτε σε ένα «και» δεν διέφεραν από τις δηλώσεις και τις προβλέψεις του Μπένι. «Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε κούρεμα ή συντεταγμένη χρεοκοπία θα υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες για την χώρα». Γιωργάκης Παπανδρέου ο αντιεξουσιαστής πριν από κανένα χρόνο. Το κούρεμα του 21% του καλοκαιριού και η συντεταγμένη χρεοκοπία που θα ακολουθήσει φτάνοντας το κούρεμα στο 50% ή στο 70% θα είναι μια επιτυχία του Γιωργάκη Παπανδρέου… Βούρος. Ένας ηθοποιός που μπορεί να παίξει με επιτυχία τον ρόλο του πρόβατου που γίνεται κότα κάνοντας μια αριστοτεχνική κωλοτούμπα. Θες να τους σατιρίσεις και αυτοί σε προλαβαίνουν αυτογελοιοποιούμενοι. Ακόμα και αυτήν την χαρά μας την έχουν στερήσει. Οι αλήτες. Ας δείξουμε λίγη συμπόνια στους κυβερνώντες. Είναι σε έναν δικό τους κόσμο, φτιαγμένο παραδεισένια. Ο Βενιζέλος, ας πούμε. Ο άνθρωπος πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα δικά

&...

περίεργα

Π

αράξενα

του εισοδήματα. Για κάθε μέτρο που ανακοινώνει μας λέει και ένα παράδειγμα με φορολογούμενους των 100000 και άνω. Σου λέει ο Μπένι. Αν έχεις εισόδημα 100000 να μου φέρεις αποδείξεις 60000. Και χωρίς να υπολογίζουμε στεγαστικά δάνεια, ΔΕΚΟ, ενοίκια, ασφάλειες. Πόσο δάνειο να έχει ένας τέτοιος φορολογούμενος. Να έχει 20000 το χρόνο; Βάλε και άλλες 10000 τα υπόλοιπα, μας κάνει 30000. Οπότε καταναλώνει τα 60000 αλλού για να κινηθεί και η αγορά και βάζει και στην τράπεζα τις 10000 να έχουν και αυτές λίγη ρευστότητα. Με ένα μέτρο δηλαδή πολλά οφέλη. Θα μου πεις ότι υπάρχουν φορολογούμενοι με εισόδημα 12000 ή 8000 ή 5000 ή άνεργοι άνευ εισοδήματος αλλά με ένα σαραβαλάκι ή ένα σπίτι με δάνειο (απλήρωτο) τα οποία είναι τεκμήρια. Αυτές τις περιπτώσεις ο Μπένι ούτε να τις φανταστεί δεν μπορεί. Γιατί αλλιώς πως θα μπορούσε να ζητήσει 6000 αποδείξεις από κάποιον με 9000 εισόδημα; Όταν τα 5-6 χιλιάρικα πάνε σε ενοίκια ή δόσεις και τα υπόλοιπα στις ΔΕΚΟ, τις εισφορές, τα ασφάλιστρα ακινήτου (μέσω ΔΕΗ) τι να καταναλώσει ο έρμος; Το πονηρό του κουτοπόνηρου Μπένι θα έχει ως αποτέλεσμα να μας επιβληθεί ένα επιπλέον 10% φορολογίας λόγω λίγων αποδείξεων. Άρα ένας τυχερός που εργάζεται και αμείβεται με 650 ευρώ, δηλαδή 7800 το χρόνο (σιγά μην έχει και δώρα…) θα πρέπει να πληρώσει 280 ευρώ φόρο εισοδήματος και επειδή μάλλον δεν θα έχει τις κατάλληλες αποδείξεις θα πληρώσει και καμιά 200αριά επιπλέον. Βέβαια μετά το ομαδικό κράξιμο ο Μπένι είπε ότι θα λαμβάνονται όλα τα έξοδα υπόψιν. Αυτό δεν αλλάζει την ουσία του αρχικού σκεπτικού. Και ας το δούμε πως θα εξελιχθεί γιατί το ΠΑΣΟΚ όταν παίρνει ένα κακό μέτρο και κάποιος προτείνει ένα άλλο κακό μέτρο ως αντικατάσταση ακολουθεί την σύνθεση. Προσθέτει τα κακά μέτρα απαλείφοντας ότι θετικό στοιχείο μπορεί να υπάρχει στις αρχικές προτάσεις.

Μάγισσες με ζάρια και καρφιά… Τα λείψανα μιας γυναίκας που έζησε κατά τους «σκοτεινούς» χρόνους του Μεσαίωνα έφεραν στο φως αρχαιολόγοι, στην περιοχή της Τοσκάνης στην Ιταλία. Η γυναίκα, που έζησε πριν από 800 χρόνια, φέρεται να ήταν μάγισσα, αφού στο κρανίο της βρέθηκαν καρφωμένα 7 καρφιά. Η ηλικία της υπολογίζεται στα 25 με 30 έτη και βρέθηκε θαμμένη σε έναν πρόχειρο, ρηχό τάφο, χωρίς φέρετρο. Άλλα 13 καρφιά περιέβαλαν το σκελετό της. Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε σε ένα «νεκροταφείο μαγισσών». Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι αρχαιολόγοι είχαν βρει το σκελετό μίας ακόμα μάγισσας. Το περίεργο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι στον τάφο της επίσης νεαρής

γυναίκας βρέθηκαν 17 ζάρια. Εκείνη την εποχή ήταν απαγορευμένο για τις γυναίκες να παίζουν ζάρια, οπότε μια μάγισσα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιεί για «μοχθηρούς» σκοπούς. Ο αρχαιολόγος Αλφόνσο Φορτζόνε από το πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουιλα, που ηγείται της ανασκαφής, δήλωσε: «Πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη ανακάλυψη, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική». Οι δύο σκελετοί αποτελούν ενδείξεις ότι «πρόκειται για προσπάθεια των συγχρόνων τους να μην επιστρέψουν οι δυο μάγισσες από τον κόσμο των νεκρών, καθώς πίστευαν ότι υπηρετούν το Κακό», συμπλήρωσε.

19

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

http://mikrosfokion.blogspot.com/

ο γ ί λ ι α Κ γέλιο... Ανέκδοτο: Όνειρα στο σχολείο Αν ήμουν πλούσιος... Βάζει η δασκάλα να γράψουν έκθεση με θέμα: «Τι θα έκανα αν ήμουνα πλούσιος». Περνάει η ώρα, χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα και σηκώνεται ο Τοτός και δίνει μια λευκή κόλλα. Τον ρωτάει η δασκάλα: - Γιατί, Τοτό, δεν έγραψες; - Γιατί αν ήμουνα πλούσιος δεν θα έκανα τίποτα!


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και

χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217

Κάτοχος Proficiency (CEF C2) και με παρακολούθηση σεμιναρίων εκπαίδευσης καθηγητών παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Αγγλικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Άριστη Καθηγήτρια Φιλόλογος επικοινωνία με τα παιδιά. Τιμές πολύ προσιτές. Τηλ: 6986002875 Ώρες με φροντιστηριακή πείρα, επικοινωνίας: μετά τις 11 πμ παραδίδει ιδιαίτερα

μαθήματα σε μαθητές Βοηθός λογιστή / υπάλληλος Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές γραφείου με 4 ετή εμπειρία προσιτές. Τηλ: 6938473201 σε λογιστικές υπηρεσίες, κ. Κική

πολύ καλή γνώση Η/Υ, κάτοχος διπλώματος, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ζητάει εργασία. Τηλ.6983149358 κ. Αλέξανδρος ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ κυρία με προϋπηρεσία στο χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων και της φύλαξης μικρών παιδιών, ζητά εργασία. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ: 6976665497 κ. Μιχαέλα.

ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786. Καθηγήτρια με εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού σε πολύ χαμηλές ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας τιμές. Πληροφορίες στο τηλ: με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας, ζητά εργασία σε 6973292661 οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας

Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 Οδηγός με δίπλωμα Β,Γ και Ε κατηγορίας, με προϋπηρεσία στο χώρο, ζητά εργασία. Τηλ:2331028798, 6984594045 Κ. Σάκης Κυρία πωλήτρια με εμπειρία στο χώρο ζητά εργασία σε λαική αγορά, πρατήρια άρτου, φούρνους ή ζαχαροπλαστεία Τηλ: 2331028798, 6984594045 Κ. Ευγενία Τελειόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικού Ιωαννίνων παραδίδει μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ επικ: 6955540910. email: klio55349@yahoo.gr Κυρία αναλαμβάνει εργασία επιδιόρθωσης ρούχων , με εμπειρία, μόνο απογευματινές ώρες. κ. Κική. Τηλ: 6979691599 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Πτυχιούχος: Αγγλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού και Γυμνασίου ή εργασία σε φροντιστήριο. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6949689191. Κυρ. Χρύσα ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ Κύριος τίμιος σοβαρός, μη καπνιστής, ελεύθερος, με πολυετή πείρα σε διανομές-πωλήσεις και EX-VANσε τρόφιμα κ.α., σε Αθήναεπαρχία- νησιά. Δυνατότητα ταξιδιών και διαμονής παντού ζητεί εργασία. Είναι αυτοασφάλιστος. Τηλ. 6970954486 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. Κυρία Ελληνίδα αποκλειστική νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φροντίδα ηλικιωμένων με προϋπηρεσία στο χώρο (κάνει και ενέσεις). Ή πρωί ή βράδυ για φύλαξη. Κιν: 6937670106 Τηλ: 2331075093 Κυρ. Σοφία Ζευγάρι αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Τιμή λογική. Τηλ: 6944294123. Κυρ. Μαρία, όλη μέρα Καθηγήτρια φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνάσιου και Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. επικοινωνίας 6984063563

Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τον καθαρισμό οικιών - γραφείων σκάλες και σούπερμαρκετ. Τηλ: όλη μέρα 6986619334 Κυρ. Κυριακή

20

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αγορές- Πωλήσεις –Ενοικιάσεις -Αντιπαροχές-Ανακαινίσεις Βενιζέλου 16 Νάουσα Τηλ. 2332501376 Κιν. 6948948689 - 6944345646 www.daskalopoulos-realestate.gr E-mail: antonisdas@gmail.com ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟ430 5 οικόπεδα στην Βάλια από 300τμ έως 433τμ 0,8σδ τιμή από 35.00045000 ΠΟ431 708τμ στην Επισκοπή τιμή 35.000 ΠΟ438 155τμ Βάλια 0,8σδ τιμή 25.000 ΠΟ441 3400τμ Σπήλαιο άρτιο θέα τιμή 115.000 ΠΟ476 540τμ Κουτσούφλιανη 0,8σδ ρεύμα-νερό τιμή 40.000 ΠΟ477 1600τμ στον κόμβο Εσπερίδες τιμή 60.000 ΠΟ490 200τμ Κούκος 1,2σδ θέα τιμή140.000 ΠΟ520 340τμ δρόμος για Λαζαράσκα 0,8σδ τιμή 85.000 ΠΟ522 295τμ επέκταση 0,8σδ τιμή 65.000 ΠΟ533 245τμ Μάντζαλος 1,2σδ τιμή 55.000 ΠΟ538 300τμ επέκταση 0,8σδ θέα τιμή 60.000 ΠΟ551 200τμ Μεταμόρφωση 1,2σδ τιμή160.000 ΠΟ657 480τμ Κουτσούφλιανη, άρτιο, θέα, 100.000 ΠΟ556 4100τμ άρτιο πανοραμική θέα προς Μηλίτσα 65.000 ΠΟ557 275τμ προς Άγιο Θεολόγο 1,2σδ τιμή 65.000 ΧΩΡΑΦΟΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΧΟ453 4,000τμ Χώρας Νερό θέα , άρτιο ΠΧΟ510 18,000τμ πάνω στον δρόμο προς Άγιο Νικόλα ΠΧΟ511 12,000τμ δεύτερο στον δρόμο από Γκαντίδη ΠΧΟ512 3,400τμ στης Χώρας το Νερό ΠΧΟ521 3,000τμ άρτιο, 50μ πρόσοψη προς Αρκοχώρι ΠΧΟ523 4,800τμ άρτιο, θέα απεριόριστη Χώρας Νερό ΠΧΟ524 5,000τμ Μηλίτσα, άρτιο, θέα ΠΧΟ569 2,000τμ χέρσο , θέα , κάτω από Σφαγεία ΠΧΟ570 3,400τμ άρτιο, χέρσο πάνω στον δρόμο Παναγιωπούλα ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΓΡΩΝ ΠΑ484 20,000τμ κεράσια, 77μ πρόσοψη Μονόσπιτα ΠΑ495 5,200τμ χέρσο στην ΒΙΠΕ Στενημάχου ΠΑ501 4,000τμ κεράσια παλιά Κουκούλι ΠΑ509 10,00τμ παλμέτα μήλα, μπεκάκια, νερό πόσιμο, Κουλούκι ΠΑ519 5,200τμ χέρσο Λευκάδια ΠΑ525 20,000τμ αμπέλι Γαλατσάνο ΠΑ538 1,000τμ πάνω στον δρόμο Παναγιωπούλα ΠΑ540 7,000τμ χέρσο Μονόσπιτα ΠΑ558 20,000τμ χέρσο Πολλά Νερά ΠΑ559 12,000τμ χέρσο Πολλά Νερά ΠΑ560 21,000τμ χέρσο Πολλά Νερά ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΔ527 135τμ, 2ος,οροφοδιαμέρισμα, 3Δ, Σ/Κ/ μπάνιο, ατομική, γκαράζ, Μαντρί ΠΔ528 127τμ,2ος, οροφοδιαμέρισμα, 3Δ, Σ/Κ, μπάνιο ατομική, Άγιος Δημήτρης ΠΔ529 80τμ, 3ος, 2Δ, Σ/Κ, μπάνιο, ατομική, Θεμελή ΠΔ534 100τμ, 2ος, καινούριο, 2Δ, Σ/Κ, μπάνιο, γκαράζ, ατομική, Μουσταφάς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΠΔ542 75τμ, 3ος, 2Δ, Κ, μπάνιο, Δημαρχείο ΠΔ543 80τμ, 2ος, ατομική, ασανσέρ, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο, Παναγούλη ΠΔ545 95τμ, 1ος, οροφοδιαμέρισμα, ανακαινισμένο, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο, ατομική, Πάνω Εργατικές ΠΔ546 88τμ 2ος, 2Δ, Σ/Τ, Κ, μπάνιο Πλατεία ΠΔ547 80τμ, 2ος, 2Δ, Σ,Κ, μπάνιο, χρήζει ανακαινίσεις, Θεμελή ΠΔ548 120τμ, 2ος, οροφοδιαμέρισμα, γωνιακό στα τούβλα, Μάντζαλος ΠΔ550 85τμ , 1ος, ανακαινισμένο, γωνιακό, 2Δ,Σ/Κ, μπάνιο, ατομική, Μεταμόρφωση ΠΔ553 70τμ, 2ος, ανακαινισμένο,ασανσέρ,ατομική, 2Δ,Σ/Κ, μπάνιο, Κέντρο ΠΔ561 120τμ, 3ος, καινούριο, ασανσέρ, ατομική, τζάκι,διαμπερές, 3Δ,Σ/Κ,μπάνιο, WC, θέα ΠΔ562 115τμ, 3ος, καινούριο, ατομική,τζάκι,διαμπερές,ασανσέρ,3Δ,Σ/Κ, WC, μπάνιο, θέα ΠΔ563 105τμ, 1ος, καινούριο,διαμπερές, ατομική, ασανσέρ,2Δ, Σ/Κ, μπάνιο ΠΔ564 70τμ, 1ος, καινούριο, ατομική, διαμπερές, ασανσέρ, 2Δ, Σ/Κ, μπάνιο ΠΔ566 98τμ, 2ος, ατομική,διαμπερές, πάρκινγ, 2Δ,Σ,Κ, μπάνιο,ηλιακός, Πάνω Εργατικές ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΜΟ462 130τμ σε 2 επίπεδα ,σε 2στρέμματα, Μπλάνα ΠΜΟ469 2 μεζονέτες σε 2 επίπεδα από 150τμ, στα μπετά, Βάλια ΠΜΟ480 γωνιακή, σε 3 επίπεδα στον Στενήμαχο ΠΜΟ513 2οροφη από 150τμ, 3 ετών ,πολυτελείας, σε οικόπεδο 4,5στρ Χώρας Νερό ΠΜΟ515 2όροφη από 92τμ Κατσουλάκη ΠΜΟ517 2όροφη από 85τμ , 2ετών, σε οικόπεδο 120τμ Κατσουλάκη ΠΜΟ518 90τμ σε οικόπεδο 90τμ Γήπεδο ΠΜΟ529 95τμ ανακαισμένη Εργατικό Κέντρο ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ Διαμέρισμα 90τμ ,3ος, διαμπερές, κεντρική, πάρκινγ, Πάνω Εργατικές Διαμέρισμα 90τμ, ισόγειο, ατομική, Καραϊσκάκη Διαμέρισμα 80τμ, ανακαινισμένο, ατομική, τζάκι, ντουλάπες, 2ος, Τρικολάν Διαμέρισμα 78τμ, επιπλωμένο, ατομική, 2ος, Βάρναλη Στούντιο, επιπλωμένο, ατομική Πουλιάνα Διαμέρισμα 100τμ, 2ος, ατομική Αριστοτέλους Γκαρσονιέρα 50τμ,1ος, 5ετίας, Μπατάνια Διαμέρισμα επιπλωμένο 90τμ, 2ος, ατομική, Κέντρο Γκαρσονιέρα 40τμ, 3ος, ατομική, ανακαινισμένη, Θεμελή Διαμέρισμα, επιπλωμένο, 1ος, ατομική Κέντρο Διαμέρισμα 90τμ, διαμπερές, ανακαινισμένο, ατομική, τζάκι, κλιματισμός,2ος, Κέντρο

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΚΑΜΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ.


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

Μαθηματικός απόφοιτος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τιμές προσιτές & συζητήσιμες. Τηλ: 6974756055 Καθηγήτρια, πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικών σε μαθητές όλων των επιπέδων. Παράλληλα μπορεί να αναλάβει την καθημερινή προετοιμασία των μαθητών δημοτικού σε όλα τα σχολικά τους μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ. Επικοινωνίας: 6979911364 Καθηγήτρια, φιλόλογος, πτυχιούχος της Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία (Α.Π.Θ.) παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6977985328

λυκείου σε προσιτές τιμές. τηλ. επικοινωνίας 6973504555 κα Χριστίνα καθηγήτρια φιλοσοφίας παιδαγωγικής- ψυχολογίας (ειδ. μαθησιακές δυσκολίες) με πολυετή εμπειρία, αναλαμβάνει την μελέτη μαθητών δημοτικού, γυμνάσιου, λυκείου. οργανωμένες σημειώσεις. προσιτές τιμές. τηλ. 2331074034 κιν. 6945362637 ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111. Νηπιαγωγός, απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με πεντάχρονη υπηρεσία σε νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό, αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού. Τηλ:2331070428, 6987755089

Καθηγήτρια πτυχιούχος Αγγλικού πανεπιστημίου με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ: 6971715721 μετά τις 10 π.μ.

Φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου με υπευθυνότητα και μεταδοτικότητα για κάλυψη κενών και προετοιμασία μαθημάτων. Παρέχεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό. Τηλ. 6984784195

καθηγήτρια πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνάσιου και

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ αγγλικών του Α.Π.Θ. παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6972021231

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ( 50 μ. μετά την Εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου - στον Κεντρικό δρόμο προς ΔΙΑΒΑΤΟ ) ΝΕΟΚΤΙΣΤΟ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Κατάστημα 75 τ.μ. που συνδέεται με ΑΣΑΝΣΕΡ μεταφοράς εμπορευμάτων με το ΥΠΟΓΕΙΟ περίπου 100 τ.μ.- (προαύλιος χώρος για ΠΑΡΚΙΝΓΚ - Ηλεκτρικά Ρολλά Ασφαλείας - Έτοιμη Φωτεινή Επιγραφή στην Είσοδο ) τηλ. 2331073363 6974474691 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑι μικρό διαμέρισμα (στούντιο) στο κέντρο του Παρισιού για την περίοδο από 13 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου. Είναι πλήρως επιπλωμένο, διαθέτει Internet και δωρεάν τηλεφωνική σύνδεση με 100 χώρες του κόσμου. Η τιμή για όλη την περίοδο είναι 800 Ε και για μια εβδομάδα 270 Ε. Πληρ. τηλ. 2351028346 ή 0033183961077 και 0033634302582 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470.

ENOIKIAZETAI διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη (επί της Μαρτίου), 2 δωμάτια, σαλόνι, αποθήκη, WC. Πληροφορίες τηλ. 6944945165 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765

Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. με πατάρι στην Αλεξάνδρεια στο κέντρο έναντι Κτελ. Σε πολύ καλή κατάσταση και οικονομικό ενοίκιο. Τηλ: 2331061174 Κιν: 6972986414 Κυρ. Λίτσα Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ. 1ος όροφος, ατομική θέρμανση και Air-condition. Υπ. Σαλ. Κουζίνα, wc. Εξωτερικές πόρτες αλουμινίου. Στο κέντρο της Αλεξάνδρειας έναντι Κτελ. Τηλ: 6972153508 Κυρ. Γιώτα Ενοικιάζεται διαμέρισμα 80 τ.μ. στον Πρ. Ηλία. 1ος όροφος, διαμπερές, χωρίς πολλά κοινόχρηστα, Air-condition. 2 δωμάτια – σαλόνι – κουζίνα (καθημερινό). Τηλ: 6984535358, 2331065386 Ενοικιάζεται διαμέρισμα ρετιρέ με απεριόριστη θέα και σε πολύ καλή κατάσταση. 100 τ.μ, θέρμανση με ορομετρητή. Τηλ:2331070926, 6946098247 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 52 τ.μ. περιοχή Πασα κιοσκι. Οδός Προύσσης 25, 1ος όροφος, κεντρική θέρμανση. Τηλ: 6936522740 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247.

21

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ελαφρώς μεταχειρισμένα: 1 σαλόνι γωνία, 1 τραπεζαρία με τζάμι και 6 καρέκλες, 1 τραπεζάκι σαλονιού κεντρικό, 1 μπουφές με καθρέφτη και κρυσταλιέρα, 1 ψυγείο PITSOS σχεδόν καινούργιο πωλούνται λόγω μετακόμισης σε άλλη πόλη. Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ.: 6948880903 κ. Γεωργία ολοήμερα

οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς

Πωλούνται Ραπτομηχανές παντός τύπου, επαγγελματικής και οικιακής χρήσεως. Service ραπτομηχανών. Ζήσης Σιμόπουλος, Εμμ. Παππά 27, Τηλ:2331065396

312455, 6946-584834, 2310920185

Πωλούνται δύο μονόκανα κυνηγετικά Τηλ: 6945974197

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γωνιακό διαμέρισμα στη Βέροια επί της Οδού Ολύμπου αριθ. 2, δεύτερος όροφος, πάνω από 70 τ.μ/ ΣΚ2Δ, ατομικό καλοριφέρ. Τιμή 200 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6943671469 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οροφοδιαμέρισμα, φρεσκοασπρισμένο, ηλιόλουστο και ευάερο με πανοραμική θέα. Βρίσκεται μέσα στην Έδεσσα (Πλατεία Γρανικού), 70 τ.μ., 3ος όροφος με αυτόνομη θέρμανση και ΧΩΡΙΣ κοινόχρηστα. Τιμή 200,00 €. Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 23810 27222, 698 9625905. *Κατάλληλο και για ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ fast food (2 μηνών) κομπλέ, τύπου Goody’s πολυτελειας μαζί με παγωτομηχανή. Τηλ: 6984152882 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση Κέντρο Αισθητικής Spa στο κέντρο της Βέροιας, προσφάτως πλήρως ανακαινισμένη. Τηλ. επικοινωνίας 2331070117 από 20.00μ.μ. έως 22.00μ.μ

ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-

ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 108 τμ. Ημιτελές. Περιοχή Μπαρμπούτα πιο πάνω από τη Γέφυρα. 3 υπ, 1 σαλοτραπεζαρία-κουζίνα, 1 wc. Τηλ: 2331025446 Κιν: 6973227071 Κα Χριστίνα ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο στην Οδό Καλή Παναγιά 380 τ.μ σύνολο οικοδομήσιμο σε καλή τοποθεσία Τιμή Ευκαιρίας Τηλ:2331023765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656

Πωλείται οικόπεδο 240 τ.μ το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός του. Τιμή ευκαιρίας. 85.000 ευρώ. Ετεοκλή 6 προς Καλή Παναγιά. Τηλ: 2331023765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος Πωλείται χαρτί απόσυρσης. Τηλέφωνο 6937113039

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικιακός εξοπλισμός (έπιπλα σαλονιού, ψυγείο, πλυντήριο, χαλιά και όλα όσα χρειάζονται για ένα σπίτι. Σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6956029638, 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Delivery: 2331026939


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα στη Βασ. Όλγας (πλησίον Μπότσαρη) με αέριο, ανατολικό όλο στο φως, 6ος όροφος (2Δ, ΣΛ, Κ, WC), κατάλληλο για κατοικία ή ιατρείο. Πληροφορίες στο τηλ. 6930 561762. ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 - 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS. Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα.Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται ή ενοικιάζεται διαμέρισμα στην περιοχή Προμηθέα με θέα και ατομική θέρμανση. Τηλ. Επικοινωνίας 23310 259056972842070

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Διαμέρισμα 70 τ.μ. σε 2ο όροφο 4όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 84 τ.μ. στον 1ο όροφο 4όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 78 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 90 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μοτοσυκλέτα CAGIVA RAPTOR, χρώμα κόκκινο 125cc.. Σχεδόν καινούργια και σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τηλ: 6976183243 καθημερινά. Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης.Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωράφι στη Νικομήδεια 11.560 στρ., 200 μ. πριν το χωριό με ρεύμα, πομόνα, αποθήκη. Σταματίου Αντώνης Τηλ:2331041141-6938407005 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφο-οικόπεδο έκτασης 1.850 τ.μ. (πρόσοψη 75μ. και βάθος 25μ.) οικοδομήσιμο επί του κεντρικού δρόμου από Μακροχώρι προς Ν.Λυκογιάννη (απέναντι ακριβώς από το δημόσιο ΚΤΕΟ) Τηλ. 2331073363 6974 474 691

22

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι.

μπα Θεσ/νίκης ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τού-

Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

διαμερισματΑ

ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300

ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058

23

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο


ΕΛΛΑΔΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 645

Παρουσιάστηκε χθες το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο

Τ

ο σχέδιο νόμου για το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας. Το νέο σύστημα αξιολόγησης καθορίζει τον τρόπο τόσο των βαθμολογικών προαγωγών, όσο και της μισθολογικής εξέλιξης, αφού συνδέει τις αποδοχές ως κίνητρο για τη διάκριση και τη βαθμολογική προαγωγή. Μεταξύ άλλων, οι θέσεις ευθύνης (Γεν. Δ/ ντής, Δ/ντής, Τμηματάρχης) σε όλο το δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ θα προκηρύσσονται ανοιχτά, ενώ προβλέπεται η συγκρότηση συλλογικών οργάνων για τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών και διαδικασιών αξιολόγησης, παρακολούθησης και παραλαβής με κλήρωση. Πιο αναλυτικά, οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης, διοικούνται, όσον αφορά στα θέματα κινητικότητας μεταξύ υπηρεσιών διαφορετικών Υπουργείων ή αποκεντρωμένων διοικήσεων, από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον οικείο, κατά περίπτωση, Υπουργό. Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης μπορούν να μετακινούνται στις υπηρεσίες των Υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των οικείων κατά περίπτωση Υπουργών των υπηρεσιών προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων. OΙ ΒΑΘΜΟΙ Οι θέσεις όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης: Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) κατατάσσονται σε έξι (6) συνολικά βαθμούς, κατά φθίνουσα

σειρά από Α έως ΣΤ Οι θέσεις προσωπικού της κατηγορίας Ειδικών θέσεων (ΕΘ) κατατάσσονται στους βαθμούς 1ο και 2ο και αμείβονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό Δ. Οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό Ε. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατατάσσονται, ως μόνιμοι, στο Βαθμό Δ. Οι υπάλληλοι που έχουν πριν το διορισμό ή την πρόσληψή τους αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει διανυθεί με τα ίδια ή αντίστοιχα τυπικά προσόντα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν κατά το χρόνο της ένταξης, μπορούν να την αναγνωρίσουν για τη βαθμολογική και μισθολογική τους ένταξη, μέχρι επτά (7) έτη κατ΄ ανώτατο όριο, ύστερα από ουσιαστική κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι υπάλληλοι, όλων των κατηγοριών, διανύουν δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, στο βαθμό που εισάγονται. ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, που διενεργείται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο μία φορά το χρόνο, λαμβάνεται υπόψη: α) η αξιολόγηση του υπαλλήλου στο πλαίσιο του συστήματος αξιολόγησης και συγκεκριμένα: αα) η απόδοσή του που μετράται με βάση το βαθμό επιτυχούς ή μη υλοποίησης της στοχοθεσίας και ββ) οι διοικητικές ικανότητές του και η συμπεριφορά στην υπηρεσία,

β) το ανώτατο ποσοστό, επί τοις εκατό, προαγωγής στον επόμενο βαθμό, των κρινόμενων υπαλλήλων γ) ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος παραμονής στο Βαθμό. Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, η απόδοση του κρινόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 70% τουλάχιστον επί του συνόλου, που αφορά στα λοιπά κριτήρια αξιολόγησης των ουσιαστικών και άλλων προσόντων, όπως ορίζονται ειδικότερα από το σύστημα αξιολόγησης. Προκειμένου για την προαγωγή από το Βαθμό Β στο Βαθμό Α το ποσοστό αυτό είναι 80% τουλάχιστον. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ικανότητα, η απόδοση ιδίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδας και η συμπεριφορά του υπαλλήλου στην υπηρεσία, αποτελούν αντικείμενο περιοδικής εκθέσεως αξιολόγησης, που συντάσσεται κάθε χρόνο. ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Στο πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ): α) του Δημοσίου, β) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού, γ) των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ΟΓΑ , δ) οι εκπαιδευτικοί, ε) οι υπάλληλοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, στ) οι κληρικοί και διάκονοι,

ζ) οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμοι αγροτικοί ιατροί, η) οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της θ) οι υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Αρχών ι) οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων των ΟΤΑ α και β βαθμού, ια) οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε), ιβ) οι υπάλληλοι των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ιγ) το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού και των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τους υπάλληλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α., καθώς και για τους υπάλληλους των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιρειών, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Α του ν.3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α) θα οριστούν συγκεκριμένοι ανώτατοι μισθοί ανά εκπαιδευτική κατηγορία και στόχοι στο κατά κεφαλήν μισθολογικό κόστος. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζονται ανάλογα οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Ανώτατο μισθό 2.200 ευρώ και αύξηση του βασικού στα 780 Σ

τα 2.200 ευρώ μειώνεται ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο, χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας, βάσει των στοιχείων που -σύμφωνα με πληροφορίες- παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στο Υπουργικό Συμβούλιο, για το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου 2011. Αντίθετα, στα 780 ευρώ -από 711 που είναι σήμερα- αυξάνεται ο βασικός κατώτατος μισθός του Δημοσίου, για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να προσεγγίσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι μαζί με τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 2.700 ευρώ το μηνά. Γεγονός, που σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ το μήνα. Με βάση τα προαναφερθέντα συνεπάγεται, όπως εξήγησε ο υπουργός, ότι το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις, για το 78% δεν θα αλλάξει κάτι, ενώ για το 7,5% θα υπάρξει μικρή αύξηση. Και επειδή οι απώλειες για τα λεγόμενα ρετιρέ του δημοσίου μπορούν να φτάσουν,

24

όπως προαναφέρθηκε, μέχρι και 1.500 ευρώ μηνιαίως υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει τουλάχιστον σταδιακά. Ειδικότερα, πληροφορί ες αναφέρουν ότι για τους υπαλλήλους ο μισθός των οποίων θα μειωθεί από 25% και πά-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

νω, εξετάζεται το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σταδιακά.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011  
ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011