Page 1

27

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 605 epikera@otenet.gr

Επικαιρα

τεταρτη ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 23-33 Βαθμοί Κελσίου TIMH: 0.50

editorial

Μπορούμε να αλλάξουμε;

Παρουσιάστηκαν χθες στη Δήμαρχο Βέροιας

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών του Νομού μας Σελ.5

Πρέπει να αλλάξουμε. Ως άτομα κι ως λαός. Ο καθένας μας και όλοι μαζί. Οι περισσότεροι έστω. Ή ακόμα τουλάχιστον αυτοί που έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη (πολιτικές, πνευματικές, οικονομικές, θρησκευτικές ελίτ). Η κρίσιμη «μάζα» που λέει και η Φυσική. Που αλλάζοντας αυτή θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους στο δρόμο του καλύτερου. Πρέπει να αλλάξουμε. Στο χάλι που βρισκόμαστε – κι όχι μόνο οικονομικά - δεν μπορεί να μας σώσει τίποτα αν συνεχίσουμε το δρόμο που ακολουθούσαμε (και ακολουθούμε δυστυχώς και σήμερα) δεκαετίες τώρα. Όσα μέτρα και να πάρει η Ε.Ε, όση κρατική περιουσία και να πουλήσουμε, όσο και να κόπτεται (επιφανειακά ή ουσιαστικά) ο πλανητάρχης και τα τσιράκια του, αν δεν αλλάξουμε εμείς όλα χαμένα θάναι. Σελ. 2

Το Χρονογράφημά Σελ.4

μας

τοπικα

Τουριστικοί Πράκτορες Ημαθίας:

Μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου για τα απλήρωτα μαθητικά δρομολόγια

Πρατήριο Υγραερίου

e-mail: online10@otenet.gr

Σελ. 5


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

Ο Ραβίνος Yisroel

Επiκαιρα

Solanter (1810-

Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

1883) έγραψε: «Όταν ήμουν μικρός ήθελα να αλλάξω τον κόσμο. Όταν ωρίμασα ήθελα να αλλάξω τους γύρω

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: Κεντρικής 65, ÂÝñïéá ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ:

μου. Τώρα που

NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ

γέρασα προσπαθώ

ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ

να αλλάξω τον

ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ

εαυτό μου. Αν είχα

ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ

AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ:

ξεκινήσει ανάποδα τώρα ο κόσμος θα

ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ

ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ήταν καλύτερος!».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ

Σοφή ρήση και

×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ

συμβουλή.

DESIGNER TEAM

Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: HAPPY ARTISTS www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr

Π

ρέπει επειγόντως ν’ αλλάξουμε. Όμως είναι δύσκολη η αλλαγή. Όχι στα λόγια. Αυτό το μάθαμε καλά. Και πολλοί δημοκόποι και λαοπλάνοι, από την αρχαιότητα και μέχρι τις μέρες μας, μάς την υποσχέθηκαν πλην άδικα περιμέναμε να τη φέρουν. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αρχαία και νεώτερη, αλλά σ’ όλο τον κόσμο. Γιατί όχι πως δεν αλλάζουν οι άνθρωποι. Αλλάζουν. Αλλά αργά και σταδιακά. Κι η δημοκόποι δεν έχουν ούτε τόσο χρόνο, ούτε και υπομονή. Τα θέλουν όλα «εδώ και τώρα». Η μωροφιλοδοξία βλέπεις, είναι όχι μόνο τυφλή αλλά και βιαστική, ανυπόμονη. Παραδείγματα πολλά και γνωστά.

Ω

στόσο πρέπει να αλλάξουμε. Να κάνουμε τουλάχιστον την αρχή. Και να ξεκινήσουν πρώτοι οι προύχοντές μας. Που έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αν δεν τα κάνουν θα αφανιστούν. Πρώτοι αυτοί κι ύστερα εμείς. Ο καθένας τους κι ο καθένας μας χωριστά. Κι ύστερα όλοι μαζί.

Ο

Ραβίνος Yisroel Solanter (18101883) έγραψε: «Όταν ήμουν μικρός ήθελα να αλλάξω τον κόσμο. Όταν ωρίμασα ήθελα να αλλάξω τους γύρω μου. Τώρα που γέρασα προσπαθώ να αλλάξω τον εαυτό μου. Αν είχα ξεκινήσει ανάποδα τώρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος!». Σοφή ρήση και συμβουλή.

Π

ου μας λέει μ’ άλλα λόγια: Αν θέλετε να γίνει καλύτερος ο κόσμος – και ποιος καλοπροαίρετος και εχέφρων δεν το θέλει; - ξεκινήστε την προ-

Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá

σπάθεια από τον εαυτό σας. Γίνετε εσείς πρώτα καλύτεροι κι ύστερα αγωνιστείτε για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτό ακριβώς εννοούσε κι ο Μαχάτμα Γκάντι όταν έλεγε: «Γίνε πρώτα εσύ η αλλαγή που επαγγέλλεσαι». Παρεμπιπτόντως, βλέπετε εσείς – εγώ όχι – τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές, τους μεγαλοπαράγοντες να κάνουν θυσίες οι ίδιοι όταν επιβάλλουν στον φτωχό λαό φόρους και περικοπές «για τη σωτηρία της πατρίδας», όπως ισχυρίζονται; Όταν παίρνουν από το χαμηλόμισθο, το χαμηλοσυνταξιούχο, το μικρομικρό επιτηδευματία από το υστέρημα του (και μάλιστα παίρνουν και ξαναπαίρνουν) τι δίνουν αυτοί από το πλεόνασμά τους για την ταλαίπωρη την πατρίδα; Τίποτα εκτός από παχιά λόγια. Πώς να τους πιστέψει κανείς; Και τι μπορεί να περιμένει απ’ αυτούς; Δεν σας θυμίζουν το γνωστό «Εσείς θα πολεμήσετε, εμείς θα δοξαστούμε;».

Ο

ύτως εχόντων των πραγμάτων κι αυτό το μέγα (και σωτήριο) βάρος, το βάρος της αλλαγής, πέφτει στους ώμους του λαού. Όλων μας. Ή έστω όσων νιώθουν υπεύθυνοι για την σωτηρία της πατρίδας (ουσιαστικά κι όχι στα λόγια). Αλλά πώς να αλλάξει κανείς τον εαυτό του; Ιδιαίτερα πώς αλλάζει ο Έλληνας με την ιστορία του την Τουρκοκρατία αιώνων, τους πολέμους, τις δικτατορίες, την διαφθορά, την ανηθικότητα και τόσα άλλα κακά που έχουν θρονιαστεί βαθειά μέσα στο ασυνείδητό του, στο DNA του; Όταν το εκπαιδευτικό του σύστημα, η κουλτούρα του, τα μέσα

2

«ενημέρωσης» κι ένα κομμάτι της ίδιας της κοινωνίας αντί να του δείχνουν το δρόμο τον σπρώχνουν σε «μονοπάτια πονηρά»; Σαν αυτό που περιέγραφε ένα παλιό τραγούδι: «… μα είναι κι ένα μονοπάτι πονηρό που πάει ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη…»

Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ -

Τ

Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250

ο πρώτο βήμα προς την αλλαγή του εαυτού μας είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης μας, του τι μας λείπει πραγματικά, του τι μας χρειάζεται πάνω απ’ όλα. Ο Σερ Λόρενς βαν ντε Ποστ έγραψε: «Οι Βουσμάνοι στην Έρημο Καλαχάρι μιλούνε για δύο «πείνες». Τη Μεγάλη Πείνα και τη μικρή. Η μικρή θέλει φαγητό για το στομάχι Αλλ’ η Μεγάλη Πείνα ή μεγαλύτερη απ’ όλες, είναι η πείνα για νόημα ζωής…».

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ

Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

23-33 Βαθµοί Κελσίου

ΤΕΤΑΡΤΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

EDITORIAL

Μπορούµε να αλλάξουµε;

Παρουσιάστηκαν χθες στη ∆ήµαρχο Βέροιας

Συνεχίζεται

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ

Επίκαιρα

27

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡI∆Α ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ | ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 605 EPIKERA@OTENET.GR

τα προβλήµατα των επαγγελµατοβιοτεχνών του Νοµού µας Σελ.5

Πρέπει να αλλάξουµε. Ως άτοµα κι ως λαός. Ο καθένας µας και όλοι µαζί. Οι περισσότεροι έστω. Ή ακόµα τουλάχιστον αυτοί που έχουν και τη µεγαλύτερη ευθύνη (πολιτικές, πνευµατικές, οικονοµικές, θρησκευτικές ελίτ). Η κρίσιµη «µάζα» που λέει και η Φυσική. Που αλλάζοντας αυτή θα συµπαρασύρει και τους υπόλοιπους στο δρόµο του καλύτερου. Πρέπει να αλλάξουµε. Στο χάλι που βρισκόµαστε – κι όχι µόνο οικονοµικά - δεν µπορεί να µας σώσει τίποτα αν συνεχίσουµε το δρόµο που ακολουθούσαµε (και ακολουθούµε δυστυχώς και σήµερα) δεκαετίες τώρα. Όσα µέτρα και να πάρει η Ε.Ε, όση κρατική περιουσία και να πουλήσουµε, όσο και να κόπτεται (επιφανειακά ή ουσιαστικά) ο πλανητάρχης και τα τσιράκια του, αν δεν αλλάξουµε εµείς όλα χαµένα θάναι. Σελ. 2

Το Χρονογράφηµά Σελ.4

µας

ΤΟΠΙΚΑ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ:

Μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου για τα απλήρωτα µαθητικά δροµολόγια

Πρατήριο Υγραερίου

e-mail: online10@otenet.gr

Σελ. 5


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Επιτυχημένες εκδηλώσεις

Νάουσα, ηρωική και πρωτοπόρα Συνέχεια

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Μορφωτικός - Αθλητικός Σύλλογος «Η Καλλιθέα» διοργάνωσε με αφορμή την εορτή της Αγίας Παρασκευής Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στο αμφιθέατρο πάνω από την εκκλησία. Το βράδυ της Δευτέραςπαραμονή της εορτής- το αμφιθέατρο τα Αγίας Παρασκευής γέμισε από κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις αλλά και από χορευτικά τμήματα που καθήλωσαν στην κυριολεξία το κοινό. Στο «Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών» συμμετείχαν τα χορευτικά:Προοδευτικός Σύλλογος Ματαράγκας Μεσολογγίου, Πολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος «Το Φλάμπουρο», Φλώρινας, Χορευτικός Σύλλογος Μακρυκάπας Ευβοίας «ΤΑ ΒΑΒΟΥΛΑ», Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη Κοζάνης, Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας, Μ.Α.Σ. «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» Βέροιας. Εξαιρετική ήταν η ορχήστρα που συνόδευε το πρόγραμμα, με τους καλλιτέχνες : Δ. Τριανταφυλλίδη στη λύρα και το τραγούδι, Α. Ζουντουρίδη στο τραγούδι, Χ. Λαζαρίδη στη λύρα, Χ. Συμεωνίδη στο νταούλι, Γ. Κωσταντινίδη στη λύρα, Ν. Γιαγτζόγλου στο νταούλι, Ν. Ιωακειμίδη στη λύρα, Ι. Σιδηρόπουλο στο νταούλι και Ν . Σιδηρόπουλο στη λύρα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και το βράδυ της Τρίτης.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Χ

Χαρτογράφος

Άμοιρη Νιάουστα γιατί σήκωσες το κεφάλι ; Τι γύρευες και διάλεξες μονάχη το χαμό σου ; Μη τάχα το λησμόνησες πως σ’ αναθρέψαν Τούρκοι κι αφέντισσα σε κάμανε και πλούτη σου χαρίσαν ; Τίποτε δε λησμόνησα και τα θυμούμαι όλα. Μα Τούρκοι κι αν μ’ ανάθρεψαν Ρωμιοί με κατοικήσαν. Κι όσο στην άχαρη σκλαβιά θα ζει η Ρωμιοσύνη, πλούτη κι ανέμελη ζωή σ εμένα δεν ταιριάζουν

Σήμερα η Νάουσα, δεύτερος σε μέγεθος Δήμος του Νομού Ημαθίας έχει συνενωθεί διοικητικά με τις πρώην κοινότητες Αρκοχωρίου, Γιαννακοχωρίου, Ροδοχωρίου και Στενημάχου και αποτελεί πλέον το νέο διευρυμένο Δήμο Νάουσας, με πληθυσμό που φτάνει τους 23.000 κατοίκους. Η μεταπολεμική της ανάπτυξη, στο δεύτερο μισό του 20ου αι., στηριγμένη κυρίως στο δυναμισμό των Ναουσαίων, έγινε με σταθερά βήματα. Νέες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες, εκσυγχρονισμένες βιομηχανικές μονάδες στήθηκαν δίπλα στις παλιές ή τις αντικατέστησαν. Καινούργιος κοινωνικός εξοπλισμός δημιουργήθηκε πλάι στον ήδη υφιστάμενο που οφείλονταν κυρίως σε δωρεές Ναουσαίων για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων. Νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν, αντικαταστάθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοικιών, αξιοποιήθηκε ο δασικός πλούτος του Βερμίου, που περιήλθε στο Δήμο Νάουσας, ο οποίος σήμερα είναι ο μεγαλύτερος δασοκτήμων δήμος της χώρας. Σημαντική είναι η παρουσία του πολιτιστικού γίγνεσθαι. Με άξονα το συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου και των δύο μεγάλων θεάτρων του (χειμερινόθερινό) καθώς και της “Εστίας Μουσών” με τις μουσικές σχολές του Δημοτικού Ωδείου και τη σχολή μπαλέτου οργανώνεται η πλούσια πολιτιστική ζωή του τόπου. Ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας (ΔΗ.Π.Ο.Ν.) στηρίζει τον πολιτισμό με εξειδικευμένα, έμπειρα στελέχη και σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης διοργανώνει αξιόλογες εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Διαθέτει επίσης Βιβλιοθήκη με 20.000 τόμους, τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου, Μουσείο Οίνου και Αμπέλου και εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο – Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στεγάζεται σε αναστηλωμένο παραδοσιακό κτίριο και διαθέτει σημαντικές συλλογές από την τοπική λαογραφική παράδοση και την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι της Νάουσας, με θρησκευτική θα λέγαμε ευλάβεια μελετούν, συντηρούν και προβάλλουν τις παραδόσεις του τόπου, παραδόσεις που αποτελούν ακόμη και σήμερα σημαντικό στοιχείο της ζωής των Ναουσαίων. Η «Σχολή του Αριστοτέλη», το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, το νεραϊδένιο άλσος στον Άγιο Νικόλαο, η θερινή Μαθηματική Ακαδημία, το ασύγκριτο χιονοδρομικό των 3-5 Πηγαδιών, οινοποιεία και ρακοκάζανα, την κάνουν προορισμό μεγαλειώδη. Το περίφημο Καρναβάλι της πόλης, με κορυφαίο δρώμενο τις “Μπούλες”, που οι ρίζες του χάνονται στην βαθιά αρχαιότητα και στα Διονυσιακά δρώμενα, διατηρεί πάντα το παλιό τυπικό, και σκορπά κάθε χρόνο ρίγη συγκίνησης στους παλιούς αλλά και στους νέους, που το κάνουν δική τους υπόθεση. Ευστάθιος Στουγιαννάκης : «Ιστορία της πόλεως Ναούσης» Νικόλαος Κων. Ταούλας : «Νιάουστα»

Υφυπουργός ο Ά. Τόλκας; Mε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απειλούν οι ιδιοκτήτες ταξί ενάντια στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Χθες το μεσημέρι στις 4:00, αυτοκινητιστές από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ και στη συνέχεια έκαναν πορεία στη Βουλή την ώρα της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Μεταφορών. Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες ταξί της Ημαθίας, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση τους στο άνοιγμα του επαγγέλματος τους. Την ίδια στιγμή, έρευνα για το αδίκημα της παράνομης βίας εκ μέρους ιδιοκτητών ταξί, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κλάδου σε διόδια. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί θα ζητήσουν τις καταγραφές από το κύκλωμα καμερών που είναι εγκατεστημένο στα διόδια ενώ θα εξετάσουν, ως μάρτυρες, υπαλλήλους των διοδίων.

3

Ένα νέο πρόσωπο εισέρχεται στο υπουργικό συμβούλιο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα παρά τον υπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Ηλία Μόσιαλο. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ, Άγγελος Τόλκας ορκίζεται εντός των προσεχών ημερών υφυπουργός Επικρατείας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ο κ. Τόλκας θα έχει την ευθύνη διοικητικών θεμάτων του υπουργείου, αλλά και θα παίζει τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενημερώνοντας τα ελληνικά ΜΜΕ, εναλλάξ με τον κ. Μόσιαλο που έχει επιφορτιστεί και με την «ατζέντα» των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Ο 33χρονος εν δυνάμει κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ήδη άριστη συνεργασία με τον Η. Μόσιαλο και όπως λέγεται με τη «γενιά» των νέων βουλευτών. Εάν πράγματι αληθεύουν οι πληροφορίες, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στον κ. Τόλκα καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα και δύσκολα καθήκοντα του.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

υ ο τ ίο ε ν ε φ α η λ ύ ο τ ν Το ε Αφ α ράφημ γ ο ν ο χρ

Κ

Εθελοντική συμμετοχή!... Ο εμπειροτέχνης πολιτικός αναλυτής, θείος Αφεντούλης, αντικατέστησε τα φετινά «μπάνια του λαού»-«αφορισμένη λιτότητα!» καταριέται η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη- με σύντομα και συχνά ταξιδάκια αναψυχής. Ακολουθεί τη διαδρομή πολυθρόνα (έναντι τηλεοράσεως!)- λουτρό- πολυθρόνα! Όταν λείπει «ο γάτος»-συγγνώμη η σύζυγος!- δεν χορεύει αλλά επισκέπτεται εκτάκτως την κουζίνα. Εκείνη όμως «ανθίζεται τη φτιάξη» που θα ‘λεγε κι ένας Τσιφόρος και ρωτάει, μόλις επιστρέψει: «Τι μασούλησες πάλι»; Προχτές, ο Αφεντούλης για τις ενεργειακές ανάγκες της επώδυνης «επιστημονικής» (λέμε τώρα!) ανάλυσης με θέμα: «Ο μικρός ήρωας εντός του Νεοέλληνα» επισκέφτηκε (εκτάκτως πάντοτε!) ένα βάζο με γλυκό κεράσι. και κέρασε τον εαυτό του κερασάκια δύο και σορόπι κουταλάκια του γλυκού επίσης δύο. Γλύκαναν τα μέσα του και στρώθηκε στη δουλειά για να μελετήσει τα χαρακτηριστικά του μικρού ήρωα. Όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους ένα παιδί. Οι σύγχρονοι Νεοέλληνες, κρύβουμε στο DNA έναν μικρό «Θαλάσση», ήρωα στο ελληνικό κόμικς της δεκαετίας του ’50, έτοιμο να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για το καλό της πατρίδας. Μόλις βρεθούμε στα δύσκολα πιάνουμε το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη: «πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει, μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση». Ο αναλυτής δεν μπορεί να απαλλαγεί και από το «μονίμως πεινασμένο παιδί», ονόματι «Σπίθας» στο κόμικς, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Ο θείος δεν «πρόκαμε» να ορίσει τις παραμέτρους της έρευνας και η σύζυγος γύρισε στη βάση της. Είχε ένα σύντομο «μίτινγκ» (συνάντηση) με τη γειτόνισσα για καφεδάκι και ειδικότερα: «κολντ κόφι» (κρύο καφέ)! «Ντεμόκρασι» (Δημοκρατία) έχουμε και καθένας πίνει – ο αναλυτής συμπληρώνει και τρώει!- ό,τι τραβάει η όρεξή του. Μόνο που αν δεν γίνει η επανεκκίνηση της «Εκόνομι» (Οικονομίας)- άκου τον Αντώνη μωρή!- να δούμε με τι λεφτά θα τα αγοράζουμε. Μια «κάποια λύσις» είναι «το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» για το οποίο γίνεται τελευταία πολλή κουβέντα από τηλεοράσεως, μπας και σουλουπωθεί η αγορά, πριν αρχίσουμε «να τρώμε τα κρέατά μας»! Αν συνεχιστούν οι εμμονές με τα δημοσιονομικά και οι «τροϊκανισμοί»(!) – είδατε πόσες ξένες λέξεις έμαθε η κυρία Πολυτίμη;- σε λίγο θα πίνουμε ρεβίθι αντί για καφέ και μάλιστα εισαγωγής. Τα ελληνικά «παίζουν» πια μόνο σε παραμύθια του τύπου: «Ο Κοντορεβιθούλης και άλλα διηγήματα»! Η θεία «σάρωσε» το λευκό μπλουζάκι του συζύγου με τη στάμπα: «Μεσοπροθέσμως “Πειναγέροντας”!» και τσίριξε: «Ένα κερασάκι δεν έφτανε»; Ανακάλυψε δυο σταλαγματιές σιρόπι σε μεγάλη απόσταση! Εντός του

αναλυτή ξύπνησε ο μικρός «Θαλάσσης». Του ήρθε να καταπιεί ολόκληρο το βάζο- το περιεχόμενο δηλαδή για να ξέρουμε τι λέμε!να φτάσει το ζάχαρο σε επίπεδα τρέχοντος ελλείμματος, να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο και να περιμένει να φέρουν στο διπλανό κρεβάτι τον υπουργό Υγείας. Θα πάθει «νταμπλά» μόλις δει τα έξοδα νοσηλείας για ένα βάζο κερασάκι γλυκό! Εκεί θα βλέπατε πολιτικές αναλύσεις! Αφεντούλης VS (εναντίον) Ανδρέα. Δύο «άλφατα» (πληθυντικός παρακαλώ!) πολύ «επαναστατικά»! Φοβισμένος μπήκε στο καφενείο της στήλης για να πει τον πόνο του ο γείτονας «Θανάσης» «εμπορευάμενος» στο επάγγελμα για να θυμηθούμε και τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο. Στο μαγαζί δεν τα βγάζει πέρα και έχει καθυστερήσει κάποιες δόσεις του ΦΠΑ. Ο μικρός «Θαλάσσης» του «Θανάση» δεν κατάφερε να βρει άλλους τρόπους να αντισταθεί στην κρίση. Πάνε οι εποχές με τις εύκολες αντιστάσεις. Στην κατοχή ο «Θαλάσσης» έπαιρνε κανένα λάστιχο από τα καμιόνια της Βέρμαχτ, όταν δεν τα είχαν πουλήσει στη μαύρη αγορά οι κατακτητές. Βλέπετε στον τόπο μας χάλασαν κι οι Γερμανοί! Στη δικτατορία χάιδευε τις αφίσες των χουντικών με… ξυραφάκι. Έπεφτε κάτω η μούρη κι έμενε το πλαίσιο. Ξέρετε πόσες «μούρες» διαθέτει στο αρχείο του ο Αφεντούλης; Τώρα πώς να αντισταθεί ο «εμπορευάμενος»; Ο θείος νόμισε ότι ο «Θανάσης» άκουσε για τα «άλφατα» και τον «άρπαξε από τα μούτρα»! «Έτσι και συνεχίσεις να κλίνεις τα γράμματα του αλφάβητου να πας να καθαρίσεις μόνος με το ΕΣΡ. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε!». Εκείνος έμεινε κάγκελο και είπε: «Ορίστε;» «Γιατί ήρθες;» ρώτησε ο αναλυτής. «Χρωστάω το ΦΠΑ. Κατάλαβαν οι κυβερνώντες ότι έτσι και γονατίσουν τα υποζύγια τέρμα τα ισοζύγια;» απάντησε ο «Θανάσης». «Πήρα χαρτοφυλάκιο και δεν το γνωρίζω;» εξανέστη ο θείος. «Όχι αλλά δεν ρίχνεις καμιά ιδέα πώς θα πληρώσω τον ΦΠΑ;» εξήγησε ο επισκέπτης. «Νοίκια χρωστάς;» ρώτησε ο Αφεντούλης. «Νόου! (όχι)» απάντησε ο «Θανάσης». Δεν ξέρει αγγλικά αλλά τα μιλάει για να εκδικηθεί την Τρόικα. «Τον άλλο μήνα δώσε το νοίκι έναντι ΦΠΑ!» πρότεινε ο αναλυτής. «Θα με διώξει ο ιδιοκτήτης!» φοβήθηκε ο «εμπορευάμενος». «Δεν θα προκάμει. Έρχεται νέο σχέδιο “Μάρσαλ”. Ευρωπαϊκό!» είπε ο αναλυτής. «Κι αν αργήσει;» ρώτησε ο «Θανάσης». «Στείλε τον ιδιοκτήτη στο καφενείο. Θα κάνουμε έρανο!» απάντησε ο θείος. «Εθελοντική συμμετοχή;» ρώτησε ο «εμπορευάμενος». Μάλιστα!

4

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Εις ώτα μη ακουόντων «Αρχή άνδρα δείκνυσι» O άνθρωπος όπως όλα τα ζώα που ζουν σε αγέλες έχει μέσα του το ένστικτο της εξουσίας πάνω στους άλλους . Σε μερικούς είναι πολύ έντονο σε σημείο που να μην ζουν χωρίς την αρχηγία. Σε άλλους πάλι είναι πιο υποβαθμισμένο . Κατά περίεργο τρόπο οι καλύτεροι κυβερνήτες είναι οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί οι πρώτοι προσπαθώντας να εξουσιάσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους συνήθως οδηγούν τους λαούς σε καταστροφή. Εξαίρεση υπάρχει μόνο όταν το ένστικτο συνοδεύεται από εξαιρετικά χαρίσματα. Όταν δεν συμβαίνει αυτό «βράσε όρυζα» . Τώρα στα ζώα το θέμα της αρχηγίας λύνεται εύκολα. Μονομαχία με κέρατα , δόντια ή ότι άλλο μέσο υπάρχει . Ο νικημένος σκύβει τον αυχένα σε ένδειξη υποταγής και φεύγει χωρία να διανοηθεί ο νικητής να τον εξοντώσει . Αυτό μόνο σε πολιτισμένους ανθρώπους συμβαίνει. Βέβαια στους πολιτισμένους συμβαίνει ο ηττημένος αντί να σκύψει το κεφάλι , να πανηγυρίζει και όσοι οπαδοί του απέμειναν να τον χειροκροτούν . Αλλά είπαμε ο άνθρωπος είναι πολύ περίεργο ζούζουλο. Στις σύγχρονες κοινωνίες με τους πολύπλοκους κώδικες συμβίωσης τα ένστικτα παίρνουν παράξενες μορφές , μασκαρεύονται δηλαδή για να γίνονται ανεκτά. Έτσι δεν θα δείτε κανένα να σκοτώνει στο δρόμο ένα κουνέλι και να το καταβροχθίζει. Δεν είναι πού σικ. Ούτε να βουτάει την πρώτη τυχούσα και να ζευγαρώνει . Είναι απρέπεια ! Το μόνο ένστικτο που δεν μασκαρεύεται είναι της εξουσίας . Κι όχι μόνο αυτό άλλα το διατυμπανίζουν όλοι οι πολιτικοί . Μερικοί πιο ευπρεπείς δεν θέλουν να κυβερνήσουν αλλά θέλουν να «υπηρετήσουν τον λαό ». Η ουσία είναι ότι είναι θεμιτή φιλοδοξία κατά τους δελφίνους να θέλει κάποιος να γίνει αρχηγός. Είπαμε όμως παραπάνω ότι αν δεν έχει τις ικανότητες καλύτερα για τον ίδιο αλλά και τους

άλλους να μην το επιχειρήσει . Όμως συμβαίνει οι περίφημοι δελφίνοι να έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, Το «γνώθι σεαυτόν» είναι είδος εν ανεπαρκεία για τους παραπάνω. Αν μάλιστα συμβεί να έχουν συμβία του ιδίου φυράματος τότε είναι κινούμενες συμφορές . Άσε που υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν το τέλος του λαλάκη. Στην αρχαία Αθήνα τους πολύ φιλόδοξους (ενίοτε όμως και τους πολύ ικανούς) τους έκριναν επικίνδυνους για την δημοκρατία και τους εξοστρακιζαν . Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα των μεσοτήτων και όχι των αρίστων (ή των πλουσιότερων ή των πονηρότερων). Άλλωστε κατά τον Αριστοτέλη αρετή είναι η μεσότητα , το μέτρο. Δηλαδή για παράδειγμα αρετή δεν είναι η δειλία ούτε και η αποκοτιά, Είναι η γενναιότητα . Κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω ακυρώνει την έννοια της δημοκρατίας και οδηγεί σε εκτροπές όπως η κοινοβουλευτική δικτατορία (κακή ώρα όπως τώρα,) . Σε άλλες πόλεις θεωρούσαν την βασιλεία σαν το πιο κατάλληλο πολίτευμα .Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα όπως στη μεσαιωνική Αγγλία και την σύγχρονη Ελλάδα εναλλάσσονταν στον θρόνο οι βασιλικοί οίκοι . Φυσικά τον μεσαίωνα μιλούσαν τα ξίφη ενώ σήμερα μιλούν οι ψήφοι . Όπως και να είναι ιδανικό πολίτευμα δεν υπάρχει και διαφέρει από τόπο σε τόπο και από λαό σε λαό ανάλογα με τις πολιτιστική κληρονομιά και τις αξίες που έπρεπε να διέπουν μια κοινωνία να δεν θέλει να καταντήσει αγέλη . Πάντως θα έπρεπε να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους να άρχουν , Με τον τρόπο αυτό πολυδιαφημισμένοι δελφίνοι θ αποδεικνυόταν πομφόλυγες ενώ άλλοι μετριοπαθείς , ικανοί κυβερνήτες.. «Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι » δεν λένε ; Ο ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ (Κ,Δ)


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Παρουσιάστηκαν χθες στη Δήμαρχο Βέροιας

Πολλά και σοβαρά τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών του Νομού μας Τι απάντησε η κ. Ουσουλτζόγλου

Μ

ε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδ ί α ς Ε π αγ γελματιών & Βιοτεχνών Βέροιας συναντήθηκε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη την Τρίτη 26 Ιουλίου το μεσημέρι στο γραφείο της. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Εξυπηρέτησης του Δημότη κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και Τεχνικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αριστομένης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θωμάς Ζιώγας, ο Γ. Γραμματέας κ. Γεώργιος Δαδόπουλος, ο Ταμίας κ. Γρηγόριος Παπάς και το Μέλος κ. Βασίλης Ζευγαρόπουλος. Οι εκπρόσωποι των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της πόλης μας έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους και τα οποία συζήτησαν με τη Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. Τα ζητήματα αυτά είχαν σχέση με : 1.Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοτικών τελών στους επαγγελματικούς χώρους, (ειδικά μετά από τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο παραλαβής, μεταφοράς, εναπόθεσης και κοστολόγησης των απορριμμάτων). Ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τους πληροφόρησε ότι έχει υποβάλει έγκαιρα τα σχετικά ερωτήματα και αναμένει τις απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα αυτό. Όταν τις έχει θα καλέσει την Ομοσπονδία για να τους εξηγήσει το όλο

πλαίσιο. 2.Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας και την ανάθεση των εργασιών στους επαγγελματίες της πόλης. Η Δήμαρχος δήλωσε ότι και δική της πρόθεση είναι να απασχοληθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της πόλης στα έργα του Δήμου, αλλά υπάρχει σχετική Νομοθεσία η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεσμεύει το Δήμο και δεν μπορεί να την παρακάμψει, η διαδικασία αυτή προβλέπει διαγωνισμούς για τα έργα αυτά. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει και θα γίνει, είναι να ζητηθεί από τους όποιους εργολάβους να χρησιμοποιήσουν συνεργεία και υλικά από τις επιχειρήσεις του Δήμου μας. 3.Τα προβλήματα που προκαλεί η ύπαρξη Ζωνών οικιστικού ελέγχου και η μη ύπαρξη Βιομηχανικής ζώνης. Για το θέμα αυτό η Δήμαρχος εξήγησε ότι δεν είναι θέμα του Δήμου, αλλά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού που δρομολογείται από την Κεντρική Διοίκηση και ο οποίος θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις. Ήδη ο Δήμος μας ζήτησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης. 4.Την Αστική Ανάπλαση και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης στην πόλη.

Η Δήμαρχος εξήγησε ότι η Αστική ανάπλαση που ετοιμάζει ο Δήμος, πρόκειται να αλλάξει την εικόνα της πόλης χωρίς να απαγορεύει τις θέσεις στάθμευσης, αλλά απεναντίας θα καταργεί τις παράνομες και θα προβλέπει νόμιμες ώστε να εξυπηρετεί πολίτες και καταστηματάρχες. 5.Το κυκλοφοριακό και τη δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης για φορτοεκφορτώσεις και την τροφοδοσία των καταστημάτων. Η Δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι η μελέτη προβλέπει πολλές θέσεις φορτοεκφόρτωσης, οι οποίες θα εξυπηρετούν τους καταστηματάρχες. 6.Την καθυστέρηση στην κατασκευή του δρόμο Βέροιας, Νάουσας, Σκύδρας. Για το θέμα αυτό η Δήμαρχος τους εξήγησε ότι ο Δήμος Βέροιας δεν εμπλέκεται κατασκευαστικά στο έργο αυτό, αλλά μπορεί να πιέσει για τη συνέχισή του και θα το κάνει, στην σύσκεψη που πρόκειται

να γίνει προς το τέλος Αυγούστου μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών, των φορέων και των Υπηρεσιών του έργου. Τους ενημέρωσε ότι ήδη προκάλεσε σχετική σύσκεψη πριν από δύο ημέρες για το θέμα αυτό στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. 7.Το Τελωνείο της Βέροιας και το ενδεχόμενο της μεταφοράς του. Η Δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι το Τελωνείο χρειάζεται στην πόλη, έχει δικό του χώρο στη Βέροια όπως έχει και αντικείμενο εργασίας, άρα δεν υπάρχει λόγος να φύγει. Οι όποιες αλλαγές αν ισχύουν θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με κάποιο Κεντρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο των γενικότερων μειώσεων των Κρατικών Δαπανών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και συνεργασίας με στόχο το καλό της πόλης την οποία τόνισαν και οι δύο πλευρές.

Τουριστικοί Πράκτορες Ημαθίας:

Μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου για τα απλήρωτα μαθητικά δρομολόγια Μ

ε αγωγές και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου απαντούν οι πράκτορες των τουριστικών λεωφορείων της Ημαθίας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τα μαθητικά δρομολόγια που πραγματοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Οι τουριστικοί πράκτορες του Νομού, συναντήθηκαν χθες με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, στον οποίο γνωστοποίησαν την απόφαση τους να καταθέσουν μήνυση και αγωγή κατά παντός υπευθύνου για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή από τα εντελλόμενα η τροπολογία που αφορούσε τα μαθητικά δρομολόγια και έδινε λύση στο πρόβλημα των τουριστικών πρακτόρων, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη απλήρωτοι. Υπενθυμίζεται ότι, παρότι οι τουριστικοί πράκτορες μειοδότησαν στον σχετικό μει-

οδοτικό διαγωνισμό της 9ης Σεπτεμβρίου 2010, αναλαμβάνοντας το έργο μεταφοράς μαθητών δημοτικού και νηπίων και το έργο τους ανατέθηκε με απόφαση του (πρώην) Νομάρχη, παραμένουν ακόμη απλήρωτοι. Όπως δήλωσε στα «Ε» ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Απόστολος Εμμανουηλίδης, οι τουριστικοί πράκτορες πρόκειται να καταθέσουν αγωγές και μηνύσεις κατά παντός Υπευθύνου για διαφυγόντα κέρδη και για το γεγονός ότι από τις 13 Απριλίου του 2011 έχουν αποκλειστεί από τα μαθητικά δρομολόγια τα οποία είχαν αναλάβει. «Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας. Μας ενδιαφέρει να πάρουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε για όλους αυτούς τους μήνες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Εμμανουηλίδης και έκανε λόγο για λάθη και

5

παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση αλλά και για άνιση μεταχείριση των τουριστικών πρακτόρων ανά την Ελλάδα, αφού στον νομό Σερρών οι πράκτορες αποπληρώθηκαν στο σύνολό τους ενώ οι λεωφορειούχοι της Χαλκιδικής και Πιερίας έχουν πληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010. «Δεχτήκαμε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να περικόψει κατά 20% τα δεδουλευμένα μας γιατί είχαμε ανάγκη από λεφτά. Έχουν περάσει όμως πόσοι μήνες και εμείς παραμένουμε απλήρωτοι», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών «εκβιαστι-

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

κό νόμο». Σήμερα το πρωί ωστόσο, οι Τουριστικοί Πράκτορες του Νομού πρόκειται να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

Εργαστήρια Δημιουργικής απασχόλησης στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας

Μ

αθήματα ιππασίας: Το ν ι π π ι κό Σύλλογο Νάουσας «Ο ΠΗΓΑΣΟΣ » επισκέφθηκαν την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 οι μαθητές των εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης. Τους μικρούς μαθητές , υποδέχθηκαν με χαρά και μύησαν στην Ιππασία ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπαμίχας Αναστάσιος, ο Αντιπρόεδρος κ. Φουντούλης Γεώργιος και τα μέλη του Συλλόγου: Τέμ-

μας Λάζαρος και Γιτόπουλος Στέργιος . Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τα άλογα, ιππεύοντας τον Δούκα, τον Μπάλιο και την Μαρουσώ. Τεχνική αγιογραφίας: Μαθήματα Αγιογραφίας δίδαξε την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 η ζωγράφος – αγιογράφος κ.΄Εφη Βελίκου στους μαθητές των εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης . Η κ. Βελίκου μίλησε για την τεχνική της αγιογραφίας , την ανάμειξη των χρωμάτων και το πνεύμα της τέχνης.

Η Γιαγιά Ευθαλία στα Εργαστήρια της Ε.Λ.Π.Ν. Η συγγραφέας Ευθαλία Σιώμου- Βουλγαροπούλου ( συνταξιούχος δασκάλα επισκέφθηκε την Τρίτη 26 Ιουλίου 2011 τα εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης της Ε.Λ.Ν. Η γιαγιά Ευθαλία διηγήθηκε στα παιδιά ιστορίες για μικρούς και μεγάλους προσπαθώντας να παρακινήσει

στους μαθητές στην φιλαναγνωσία . Παρουσίασε τα βιβλία της: Πρόσωπα στη ζωή μου , Παιδικά Διηγήματα, Παραμύθια για παιδιά και Ολική Μέθοδος Διδασκαλίας Ανάγνωσης και Γραφής για την Α΄ Τάξη Δημοτικού. Στο τέλος μια ευχάριστη στιγμή περίμενε τους μαθητές, παιδαγωγικά παιχνίδια που έπαιξε και παρουσίασε η ίδια η συγγραφέας με τα παιδιά.

Πρόγραμμα επισκέψεων των Κινητών Βιβλιοθηκών σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξάνδρειας Ι

ούλιος 2011 Τετάρτη 27 Ιουλίου, 9.30-11.30 Κορυφή (Κοινοτικό Κατάστημα) Τετάρτη 27 Ιουλίου 11.30-13.00 Λιανοβέργι (Κοινοτικό Κατάστημα) Πέμπτη 28 Ιουλίου, 9.30-11.15 Μελίκη (Πλατεία Δημαρχείου) Πέμπτη 28 Ιουλίου 11.30-13.00 Αγκαθιά (Κοινοτικό Κατάστημα) Σεπτέμβριος 2011 Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, 9.30-11.15 Καβάσιλα (Κοινοτικό Κατάστημα) Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 11.30-13.00 Λουτρός (Πολιτιστικός Σύλλογος) Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, 9.30-11.00 Κλειδί (Κοινοτικό Κατάστημα) Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 11.00-12.00 Πλάτανος (Κοινοτικό Κατάστημα) Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 12.00-13.00 Τρίκαλα (Κοινοτικό Κατάστημα) Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 9.30-11.30 Κο-

6

ρυφή (Κοινοτικό Κατάστημα) Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 11.30-13.00 Λιανοβέργι (Κοινοτικό Κατάστημα) Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, 9.30-11.15 Μελί-

κη (Πλατεία Δημαρχείου) Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 11.30-13.00 Αγκαθιά (Κοινοτικό Κατάστημα)

Γιορτές Βερμίου 2011 Μαθήματα γλωσσών στο Ξηρολίβαδο Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ανακοινώνει ότι με ευγενή πρωτοβουλία και προσφορά των διδασκόντων, τα μαθήματα γλωσσών πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου, για όσους επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: ΙΤΑΛΙΚΑ κάθε Πέμπτη 6 - 7 μ.μ. με την Σοφία Γκάλαβου ΓΑΛΛΙΚΑ κάθε Τετάρτη 12 μ. - 1 μ.μ. με την Τασούλα Κόγια ΒΛΑΧΙΚΑ κάθε Τετάρτη 7.30 - 8.30 μ.μ. με τον Τάκη Γεωργίου

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών & Αφήγησης

Τριήμερο δημιουργικής απασχόλησης και παραστάσεων Στο Μικρό Θέατρο στο Δημοτικό Άλσος 26, 27 και 28 Αυγούστου

Τ

ο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών & Αφήγησης θα πραγματοποιήσει τριήμερο δημιουργικής απασχόλησης και παραστάσεων στο Μικρό Θέατρο στο Δημοτικό Άλσος (Παπάγου) στις 26, 27 και 28 Αυγούστου 2011.Με αυτόν τον τρόπο ξα-

ναζωντανεύει ένα θέατρο που βρίσκεται σε αδράνεια από το 1982. Πρόκειται για το μικρό θέατρο στο Άλσος (Παπάγου), πίσω από τον Παιδικό Σταθμό.Η είσοδος προς το θέατρο γίνεται από τον κατηφορικό δρόμο δίπλα στον Παιδικό Σταθμό ή από τον οικισμό Παπάγου, οδός Το τριήμερο περιλαμβάνει δημιουργικές ασχολίες μικρών και μεγάλων από το πρωί ως βράδυ με τρίωρο μεσημεριανό διάλειμμα.

Συγκεκριμένα, ζωγραφική, κατασκευές, θέατρο σκιών, αφηγήσεις παραμυθιών, ποίηση κ.α., αλλά και παραστάσεις από τα ίδια τα παιδιά.Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν σύντομα. Όποια παιδιά ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος παρακαλούμε να στείλουν email στη διεύθυνση dipethever@yahoo.gr με τα πλήρη στοιχεία τους, τα στοιχεία του κηδεμόνα τους, καθώς και τηλέφωνα επι-

κοινωνίας. Επίσης όσοι διδάσκουν ή φοιτούν σε σχολές Καλών Τεχνών ή σε Τμήματα Καλλιτεχνκών(ζωγραφική, κατασκευές, βιτρώ, κόσμημα κ.α) και επιθυμούν να συμμετέχουν, ως εθελοντές, παρακαλούμε να αποστείλλουν τα στοιχεία τους κατά τον ίδιο τρόπο. Πληροφορίες: τηλ. 2331078140 & 2331078142.

….και η μουσικοθεραπεία συνεχίζεται!

Νότες Δροσιάς από την ΚΕΠΑ Κάθε Τετάρτη στο πάρκο Αγ.Αναργύρων, 9.30μ.μ, με ελεύθερη είσοδο Ιούλιος 2011

•24/8 - Duo ChristAl

•27/7 Κιθάρα, Σαξόφωνο, Φλάουτο, Φωνή Τρεις μουσικοί της πόλης συναντιούνται για να παίξουν αγαπημένα τραγούδια, να αυτοσχεδιάσουν και να μας οδηγήσουν σε μουσικά μονοπάτια του σήμερα και του χθες.

Δυο κιθάρες – μια φωνή… μας ταξιδεύουν στη Μεσόγειο •31/8 - Κουιντετο κιθάρας Δημοτικού Ωδείου Βέροιας Συναυλία νικητών διαγωνισμών Φεστιβάλ Κιθάρας

Αύγουστος 2011 •3/8 - Black Rose Ποπ & Ροκ μουσική 10/8 A Kapela μέσα από τα καπέλα τους, βγαίνουν μόνο καλογραμμένα τραγούδια! •17/8 Caja Secreta Φλαμένκο , μουσική κ χορός

Βέροιας και παρουσιάσεις – ‘εκπληξη! Σημείωση :Την Τετάρτη 20/7 δε θα πραγματοποιηθεί συναυλία λόγω παράλληλης εκδήλωσης στο θέατρο Άλσους «Μ.Μερκούρη»

17-20 Αυγούστου το 4ο ροκ φεστιβάλ στη Νάουσα Τ

ο 4ο ΡΟΚ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΟΥΣΑΣ θα διοργανωθεί το τετραήμερο 17 έως 20 Αυγούστου από το Δήμο Νάουσας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Δήμου Νάουσας (πρώην Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν.), στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Το φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετέχουν μουσικά συγκροτήματα από τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή, προσφέρει βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης σε νέους μουσικούς και μουσικά σχήματα. Υπενθυμίζεται ότι το Ροκ φεστιβάλ είναι μια πολιτιστική πρωτοβουλία η όποια στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά όσων συμμετέχουν και σε χορηγίες, και τα έσοδά του δίδονται για την ενίσχυση του κοινωνικούπολιτιστικού έργου της Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας. Η προετοιμασία για τη διοργάνωση

έχει ξεκινήσει και τα μουσικά συγκροτήματα που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να

επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με την Κ.Ε.Π.Α.Π Δήμου Νάουσας, τηλ. 23320 29800.

7

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

«Εκπαίδευση με τα Μέσα Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Μαζικής Επικοινωνίας- Ομίλου Ξηρολιβάδου Τ Εφημερίδες» Με την Λίνα Βαλσαμίδου

Σ

το πλαίσιο των προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011, πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Εκπαίδευση με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας-Εφημερίδες» με την κ. Λίνα Βαλσαμίδου. Στο εν λόγω πρόγραμμα τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν τις εφημερίδες και το περιεχόμενό τους, να μελετήσουν τα δημοσιεύματα και τον τρόπο γραφής τους, να γίνουν δημοσιογράφοι και να αποτυπώσουν με κριτική ματιά τις «δημοσιογραφικές» τους θέσεις σχετικά με φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, να δημιουργήσουν τη δική τους εφημερίδα με θέματα και ζητήματα που τους απασχολούν. Η κ. Λίνα Βαλσαμίδου επί σειρά ετών εργάστηκε ως δημοσιογράφοςτηλεπαρουσιάστρια παιδικών και εκπαιδευτικών εκπομπών στην TV Μακεδονία και στην ΕΡΤ-3, καθώς και σε εφημερί-

δες της Θεσσαλονίκης. Είναι παιδαγωγός, κάτοχος μάστερ σ τ η ν Παιδαγωγική, Πολιτισμικές Σπουδές και Νέες Τε χ ν ο λογίες, στο Φύλο και την Ισότητα ενώ συνεχίζει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ. Συνεργάζεται ερευνητικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα ΜΜΕ και Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει βιβλία, άρθρα σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Γεννήθηκε και ζει στη Νάουσα, είναι παντρεμένη με τον κ. Βασίλειο Μακρογιώργο και έχει έναν γιό, τον Ιωάννη.

ο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου στην Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2011, αποφάσισε ομόφωνα την σύγκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του, την Κυριακή 14 Αυγούστου 2011 και ώρα 10.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου, με τα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης: 1.Οικονομικός Απολογισμός 2.Απολογισμός δραστηριοτήτων ΠΟΞ 3.Προγραμματισμός περαιτέρω δράσεων 4.Τροποποίηση καταστατικού 5.Τρέχοντα ζητήματα Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην

διαμόρφωση της εισήγησης του Δ.Σ. για το καταστατικό, μπορούν να ενημερωθούν για την ισχύουσα διατύπωση στην ιστοσελίδα του Π.Ο.Ξ. www. xirolivado. gr και να γνωστοποιήσουν εγγράφως η ηλεκτρονικά τις θέσεις και προτάσεις τους . Επισημαίνεται οτι ο Π.Ο.Ξ. αποτελεί τον αντιπροσωπευτικότερο Φορέα του Ξηρολιβάδου και ως εκ τούτου η προσέλευση και η ενεργός συμμετοχή στην Συνέλευση, αποτελεί χρέος όλων των Ξηρολιβαδιωτών. Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Η Γεν. Γραμματέας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΓΙΑ

Αιμοδοσία στο Ξηρολίβαδο

Α

νακοινώνεται οτι στα πλαίσια της διοργάνωσης «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2011» θα πραγματοποιηθεί Αιμοδοσία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου από συνεργείο του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Ιουλίου 2011 και ώρες από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου.

Καλούνται όλοι οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού που επιθυμούν και έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν στον ευγενή σκοπό, να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους για να σωθούν συνάνθρωποί μας. Επισημαίνεται ότι εκ των αποθεμάτων της Τράπεζας Αίματος Ξηρολιβάδου, έλαβαν ανεκτίμητη βοήθεια πάσχοντες που ευρέθησαν σε κίνδυνο ζωής.

Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας για τη δράση «Πληρώνω Δίκαια»

Η

Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας σας προσκαλεί στην παρουσίαση της δράσης «Πληρώνω Δίκαια» με θέμα την αναγκαιότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών, που για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Βέροιας την Τετάρτη 27 Ιουλίου και ώρα 20.00 μμ στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον.

Αιτήσεις για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Α

πό τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας ανακοινώ-

νεται ότι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας κατάρτισης του πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), τα Τμήματα Ένταξης, την Παράλληλη Στήριξη, τη Διδασκαλία στο Σπίτι και τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), διδακτικού έτους 2011-2012, καλεί τους εκπαιδευτικούς κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν την πρόσληψή τους ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι σε ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης,

8

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Παράλληλη Στήριξη, Διδασκαλία στο Σπίτι και ΚΕΔΔΥ και έχουν τα τυπικά προσόντα, να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε μία οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Η προθεσμία υποβολής των ΑιτήσεωνΔηλώσεων ορίζεται από 20-07-2011 μέχρι και 29-07-2011. Επισήμανση : Οι υποψήφιοι των ειδικοτήτων που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόνο σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Π.Ε Ημαθίας (Μητροπόλεως 44, 59100 Βέροια) στα τηλέφωνα 2331024047, 2331024588.


ΤΟΠΙΚΑ

epikera@otenet.gr

Εθελοντισμός και πολιτική προστασία στο Ξηρολίβαδο

Ε

ξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα ενημερωτική υπήρξε η ημερίδα για τον Εθελοντισμό και την Πολιτική Προστασία που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου στα πλαίσια της διοργάνωσης «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2011», που προγραμματισε ο ΠΟΞ. Και οι τρείς βασικοί ομιλητές εντυπωσίασαν με τις παρουσιάσεις τους που συνοδεύτηκαν με την προβολή εποπτικού υλικού. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους πλην άλλων, ο Βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας και η Αντιδήμαρχος Βέροιας Βέτα Αρχοντάκη Γεωργίου, που

χαιρέτησαν και τοποθετήθηκαν επί των θεμάτων. Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Τάσος Βασιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στην εθελοντική παράδοση των Ξηρολιβαδιωτών, η οποία αναπτύσσεται σε σημαντικό βαθμο και στα πλαίσια δραστηριοτήτων του Ομίλου. Αφιέρωσε δε την Ημερίδα στην μνήμη των Εθελοντών που έχασαν την ζωή τους αγωνιζόμενοι να τιθασεύσουν την καταστροφική δράση της πυρκαϊάς και των άλλων θεομηνιών. Ο Νομικός Εκπρόσωπος του ΠΟΞ Γιώργος Γεωργίου παρέθεσε στην ομιλία του το νομικό πλαίσιο που διέπει τη Πολιτική Προστασία και το Εθελοντισμό, ενώ ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Βέροιας Φώτης Αργυρίου παρέθεσε αποκαλυπτικά συγκριτικά στοιχεία της χώρας μας σε σχέση με αντίστοιχες οργανωτικές δομές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο βασικός ομιλητής Νικόλαος Σαχινίδης Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.Π.Α. παρουσίασε την δράση της οργάνωσης σε πανελλαδικό επίπεδο και ανέπτυξε την αναγκαιότητα οργάνωσης του εθελοντικού κινήματος στις τοπικές κοινωνίες. Ακολούθησε εμπεριστατωμένος διάλογος με τοποθετήσεις πολλών εκ των παρευρεθέντων, ο οποίος αποκάλυψε το έκδηλο ενδιαφέρον όλων για την οργάνωση του εθελοντισμού προς ενίσχυση της πολι-

τικής προστασίας, μέσα από ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που ελλείπει και με την διασφάλιση δομών και υποδομών εκ μέρους της πολιτείας.

Παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ για απόσυρση του ΦΠΑ στο αρδευτικό νερό Τ

ην άμεση απόσυρση της τροπολογίας που κατατέθηκε στις 20 Ιουλίου στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στο αρδευτικό νερό, ζητά ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου. Όπως επισημαίνει το γεγονός

επιβάλλεται λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης του πρωτογενούς τομέα, καθώς και της επιτακτικής ανάγκης στήριξης των ενεργών αγροτών της χώρας μας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η επιστολή κοινοποιείται και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το πλήρες

περιεχόμενό της έχει ως εξής: «Κύριε Υπουργέ, Με δεδομένα τη δεινή οικονομική κατάσταση του πρωτογενούς τομέα καθώς και την επιτακτική ανάγκη στήριξης των ενεργών αγροτών της χώρας μας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, κρίνεται απόλυτα επιβεβλημένη η άμεση απόσυρ-

ση της πρόσφατα (20.07.2011) κατατεθείσας τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου σας, για την επιβολή ΦΠΑ ύψους 13% στις ανταποδοτικές εισφορές, που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγύων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) οι Ειδικοί Οργανισμοί ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, στα μέλη τους για την παροχή αρδευτικού ύδατος.

Ειδικές τιμές από επιχειρήσεις για τους ανέργους

Μ

εγάλη ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις, παρουσιάζει η πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ για την θέσπιση ειδικών τιμών υπέρ των ανέργων. Αυτή την στιγμή στην πρωτοβουλία του Οργανισμού, έχουν ενταχθεί πάνω από 1.000 επιχειρήσεις και καταστήματα, διασφαλίζοντας ειδικές τιμές για τους ανέργους, σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στις 9 Μαΐου, με τη συμμετοχή οκτώ ομίλων επιχειρήσεων. Έκτοτε, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που εντάσσονται στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας την κοινωνική τους ευαισθησία. Αναλυτικότερα, ανά κατηγορία συμμετέ-

χουν: Τρόφιμα και Ποτά, 5 όμιλοι επιχειρήσεων και 2 καταστήματα Εστίαση, 6 αλυσίδες με περισσότερα από 250 καταστήματα συνολικά καθώς και 1 εστιατόριο στην Αττική Εκπαίδευση, 26 εκπαιδευτικοί οργανισμοί πανελλαδικά Λιανικό Εμπόριο, 2 αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών με περισσότερα από 100 καταστήματα πανελλαδικά, 1 κατάστημα οπτικών, 1 κατάστημα λευκών ειδών και 2 e-shop Υπηρεσίες Υγείας, 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια, 1 διαγνωστικό κέντρο και ένα οδοντιατρικό κέντρο Φάρμακα – Καλλυντικά, 80 φαρμακεία

9

πανελλαδικά και ένα κατάστημα καλλυντικών Ένδυση – Υπόδηση, 2 πολυκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, 2 αλυσίδες ένδυσης με περισσότερα από 30 καταστήματα πανελλαδικά και 1 κατάστημα ένδυσης στο Αγρίνιο Τουρισμός – Ξενοδοχεία, 2 camping και 1 ξενοδοχείο Τηλεπικοινωνίες, 2 εταιρίες με περισσότερα από 950 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα Υπηρεσίες, 1 Ι.ΚΤΕΟ, 1 Κομμωτήριο, 1 εταιρία security Σημειώνεται ότι ο καθορισμός των τρόπων παροχής, καθώς και των συναφών όρων και προϋποθέσεων για τις ειδικές

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

τιμές, αποτελεί ευθύνη των επιχειρήσεων. Επίσης, στη διακριτική τους ευχέρεια εναπόκειται ο ορισμός των προϊόντων, που θα διατίθενται σε ειδικές τιμές για τους εγγεγραμμένους άνεργους. Η πρωτοβουλία θα εξακολουθεί να υλοποιείται, όσο οι εταιρείες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή. Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που έχουν υιοθετήσει ειδικές τιμές καταγράφονται στην ιστοσελίδα που δημιούργησε για το σκοπό αυτό ο ΟΑΕΔ στη διεύθυνση http://forum.oaed.gr/ eidikes.times Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση eidikes.times@oaed.gr


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

Eπιστολή του Δ. Ψωμιάδη στον Υπ. Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη»

Ε

πιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με τα κενά και τα λειτουργικά προβλήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιείται και στον Υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης αναφέρει μερικά από τα βασικά προβλήματα για την εξομάλυνση της λειτουργίας των Αιρετών Περιφερειών μετά την πλήρη εφαρμογή του Ν. 3852/10 («Καλλικράτης») και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και παρεμβάσεις. Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ζητά από τον Υπουργό να επιληφθεί άμεσα των παραπάνω θεμάτων «για την ομαλή εξέλιξη των αιρετών Περιφερειών προς το συμφέρον της πολιτείας, της εξυπηρέτησης των πολιτών και της Αγοράς». «Είμαι βέβαιος ότι οι αιρετοί Περιφερειάρχες θα έχουν πλέον και από το αρμόδιο Υπουργείο την αντιμετώπιση που αρμόζει στην θέση όπου τους έταξαν οι πολίτες», καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη έχει ως εξής: «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Δυστυχώς, ο Καλλικράτης έχει μείνει πολύ πίσω, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των αιρετών Περιφερειαρχών, πέρα και πάνω από κόμματα, να εντοπίσουν τα κενά, να προτείνουν λύσεις, να πιέσουν για να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση. Με την παρούσα επιστολή, στα πλαίσια των νέων καθηκόντων σας θα επιθυμούσα να σας ζητήσω την επίλυση μερικών βασικών προβλημάτων για την εξομάλυνση της λειτουργίας των Αιρετών Περιφερειών μετά την πλήρη εφαρμογή του Ν. 3852/10. 1.Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφερειών (ΟΕΥ): Οι πρότυποι ΟΕΥ του ΥΠΕΣΑΗΔ ήταν κατά κοινή ομολογία ασαφείς και δημιουργούσαν πολλά προβλήματα. Είναι ανάγκη να προσαρμοσθούν στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των Περιφερειών. Θα πρέπει όμως με σχετική τροποποίηση να ρυθμιστεί η διαδικασία ώστε η τροποποίηση των ΟΕΥ να μην αποτελεί τροποποίηση Π.Δ. που είναι χρονοβόρα. 2. Αντιπεριφερειάρχες: Θα πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα του θεσμού των άμεσα εκλεγόμενων αντιπεριφερειαρχών στις Περιφερειακές ενότητες. Με σχετική τροποποίηση του Νόμου να δοθεί δυνατότητα στους Περιφερειάρχες να τους ορίζει ανά διετία από το σύνολο των εκλεγμένων τοπικών περιφερειακών συμβούλων 3. Προληπτικός έλεγχος διοικητικών πράξεων και οικονομικών θεμάτων: Πρέπει να οριστεί άμεσα Ελεγκτής Νομιμότητας σε αντικατάσταση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Υ.Δ.Ε. Η διαδικασία να έχει μέγιστη διάρκεια 20 ημερών, αντί των προβλεπομένων σήμερα 40 ημερών για την επιτάχυνση των θεμάτων. 4.Δυνατότητα - Υποχρεώσεις Οικονομικής Επιτροπής: Σύμφωνα με τον Ν. 3852/10 μπορεί να συνεδριάζει έως 4 φορές το μή-

να. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις. Η κάθε δημοπράτηση-διαγωνισμός έρχεται σαν θέμα 3-5 φορές: για έγκριση υποψηφίων αναδόχων, τεχνικής αξιολόγησης οικονομικών προσφορών, κατακύρωση (χωρίς τις ενστάσεις κλπ). Υπολογίζεται ότι στην Κ. Μακεδονία γίνονται κατ’ έτος περί τους 1000 διαγωνισμούς. Άρα στην οικ. Επιτροπή έρχονται 4.000 θέματα ανά έτος ή 80 θέματα ανά συνεδρίαση για 48 συνεδριάσεις. Προτείνουμε λοιπόν την τροποποίηση του Ν. 3852/10 για α) να δημιουργηθούν υποεπιτροπές π.χ. Για ποσά μικρότερα των 60.000 ευρώ (πρόχειροι διαγωνισμοί)- τριμελής υποεπιτροπή,για του ανοικτούς διαγωνισμούς 5πελής υποεπιτροπή όπως επίσης και για τους διαγωνισμούς των συγχρηματοδοτούμενων έργων (ΕΣΠΑ), β) να δοθεί το δικαίωμα να συνεδριάζουν περισσότερες φορές ανά μήνα. 5.Ειδικοί Συνεργάτες - Νομικοί Σύμβουλοι -Δημοσιογράφοι: Θεωρούμε ότι οι Περιφέρειες με πληθυσμό και γεωγραφική έκταση πολλαπλάσια από άλλες δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και προβλήματα . Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Ν. 3852/10 ώστε να ισχύουν γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια για τον αριθμό τους. Για την Κεντρική Μακεδονία θα πρέπει να διπλασιαστεί ο αριθμός τους. 6.Αυτοκίνητα Περιφερειαρχών - αντιπεριφερειαρχών: Λόγω α) των μεγάλων αποστάσεων που πρέπει να μετακινούνται, β) του δύσκολου και πολλές φορές δύσβατου και ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου και γ) των πολλών υποχρεώσεων που έχουν θα πρέπει να εγκρίνετε την κίνησή τους με μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα και την αύξηση του ορίου των καυσίμων για να μπορούμε να επιτελούμε τα καθήκοντά μας ανεμπόδιστα και κυρίως χωρίς κινδύνους. 7.Δημόσιες σχέσεις Περιφερειαρχών - αντιπεριφερειαρχών: Να ρυθμιστεί νομικά το θέμα, ώστε να διατίθενται οικονομικοί πόροι για τις δημόσιες σχέσεις από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας. 8.Υπηρεσία Γραφείου Περιφερειάρχη: Θα πρέπει να οργανωθεί κατά τα πρότυπα των Γραφείων των Υπουργών με διορισμένο Διευθυντή, συνεργάτες, οδηγούς, γραμματεία και προσωπικό ασφαλείας της επιλογής του Περιφερειάρχη με μετακλητούς υπαλλήλους όπως οι ειδικοί συνεργάτες που φυσικά θα ενσωματωθούν σε αυτή την Υπηρεσία. 9.Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο των Περιφερειών: Είναι υποχρέωση και των 13 Περιφερειών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 να συντάξουν το Επιχειρησιακό Στρατηγικό Σχέδιό τους για την τριετία έως τι 2014. Είχαμε αποστείλει μέσω της Ένωσης Περιφερειών πρόταση για χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει άμεσα με σκοπό την ολοκληρωμένη και σε βάθος κατάρτισή του αλλά και την παρακολούθησή του. 10.Οικονομικά προβλήματα από υποχρεώσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης: Είναι απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση τ ων χρεών των Υπουργείων προς τις Περιφέρειες, από έργα - δράσεις - ενέργειες, που υλοποιήθηκαν από τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοική-

10

σεις, με υποχρέωση χρηματοδότησης από Υπουργεία (πχ Σχολική Στέγη, ΟΣΚ, ΥΠΠΟ κλπ). Μόνο για την Κεντρική Μακεδονία οι υποχρεώσεις αυτές ανέρχονται στα 50 εκ ευρώ περίπου. Οι σημερινές συνθήκες οδηγούν τους δικαιούχους αναδόχους έργων σε δικαστικές προσφυγές με αποτέλεσμα τη δέσμευση πόρων των ΚΑΠ Έτσι κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ούτε τα στοιχειώδη θέματα. 11.Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης (άρθρο 178 Ν. 3852/2010). Ο συνολικός αριθμός των μελών της συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου είναι μέχρι 60 μέλη. Σε ποσοστό 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών ορίζονται μετά από κλήρωση δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους : Ερώτημα 1: Με ποιο τρόπο θα γίνει η κλήρωση για την εκλογή του 1/3 των μελών (20 μέλη) από τους δημότες. Ερώτημα 2 : Με την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή θα έχει 60 μέλη εκ των οποίων (α) το 1/3 άρα τα 20 μέλη είναι δημότες (β) οι δήμαρχοι της Περιφέρειας είναι 38 και μετέχουν υποχρεωτικά (γ) πρέπει να μετέχουν και εκπρόσωποι των φορέων του άρθρου 178 παρ. 1 εδάφια α,β,γ,δ,ε και στ για τους οποίους υπολείπονται μόνο 2 θέσεις. Πως και ποιοι θα πρέπει να περιληφθούν ή ποιοι πρέπει να αποκλειστούν; 12.Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης (Άρθρο 179): Με Απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, επιλέγεται πολίτης που αποτελεί προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους ως περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης. Αν δεν επιτυγχάνεται πλειοψηφία των 2/3 τι γίνεται; 13.Μεταβίβαση οικονομικών πόρων στις Περιφέρειες: Να γίνουν ρυθμίσεις ώστε οι Περιφέρειες να δικαιούνται ποσοστό από (α) τα Λιμενικά τέλη (β) τα τέλη Αεροδρομίων (γ) τα τέλη από νομικές υπαίθριες διατιμήσεις στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της περιφέρειας, (δ) τους πόρους του δημοσίου από το πρόγραμμα ΜΑΝ (Ευρυζωνικότητας) (ε) τους πόρους του Δημοσίου για την φορολογία των τεχνικών-τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια κλπ) γιατί “ανεξάρτητη” περιφέρεια οικονομικά αδύναμη και εξαρτώμενη πλήρως από την Κυβέρνηση δεν είναι “ανεξάρτητη”. 14.Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης: Για τη συνέχιση της λειτουργίας του και τη στελέχωσή του με προσωπικό της Περιφέρειας απαιτείται η τροποποίηση της παραγράφου 1 του αρ. 247 του Ν. 3882/10 με προσθήκη εδαφίου “ Επιτρέπεται η μετακίνηση υπαλλήλων της Περιφέρειας σε εποπτευόμενα από την Περιφέρεια και την μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης Ν.Π.Δ.Δ. Κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των Προέδρων αυτών και απόφασης του οικείου Περιφερειάρχη λόγω ειδικών αναγκών μέχρι τρία (3) έτη με δυνατότητα παράτασης για μία ή περισσότερες φορές για ίσο χρονικό διάστημα”. 15.Πόροι των ΚΑΠ - επιβάρυνσή τους από νέες αρμοδιότητες: Οι πόροι των ΚΑΠ δρα-

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

στικά μειωμένοι από το 2009 επιβαρύνονται συνεχώς από μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, όπως τελευταία με την πρότασή σας για το Ταμείο Στήριξης υπερχρεωμένων Ο.Τ.Α. μέσα από το πνεύμα του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” για μια ανεξάρτητη αιρετή Περιφέρεια. Θα πρέπει οι ΚΑΠ να ενισχυθούν και όχι να γίνεται συνεχής αφαίμαξή τους γιατί τελικά όλες οι Περιφέρεις θα καταστούν Υπερχρεωμένες και μόνο από τις υφιστάμενες και ανελαστικές υποχρεώσεις τους. 16.ΠΕΠ Τεχνική βοήθεια: Η τεχνική βοήθεια των ΠΕΠ θα πρέπει να παραμείνουν στην διάθεσή μας για την υποβοήθηση του έργου των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης των ΠΕΠ. 17.Πληρωμές έγκρισης ενταλμάτων από τις Υπηρεσίες Δ.Ε. και την Δ26 του ΥΠΟΙΟ: Θα πρέπει άμεσα να γίνει παρέμβασή σας προς το ΥΠΟΙΟ για νομοθετική ρύθμιση ώστε να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής υποχρεώσεων των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που σχολάζουν για τυπικούς λόγους (ασάφειες νόμου, προγραμματικές συμβάσεις κλπ). Ταυτόχρονα να γίνει τυποποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε στο μέλλον να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις. Σήμερα για τα ανωτέρω υπάρχουν δεσμευμένες πιστώσεις αλλά δεν μπορούν να πληρωθούν οι δικαιούχοι - ανάδοχοι με αποτέλεσμα αφαίρεση διατιθεμένων πιστώσεων από την αγορά που τόσο τις έχει αναγκη ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Παράδειγμα: Οι προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους για την επέκταση των Πολεοδομικών Σχεδίων (εκκρεμούν πληρωμές 3,5 εκ ευρώ), οι προγραμματικές συμβάσεις με τις υπό εκκαθάριση εταιρείες των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων ΝΕΘ ΑΕ ΝΕΟΔ ΑΕ που οφείλουν προς τρίτους περίπου ένα εκ. Ευρώ οι πιστώσεις υπάρχουν. 18.Ανάθεση αρμμοδιοτήτων και υπογραφών: Να γίνει τροποποίηση του Ν 3852/10, ώστε να μπορούν οι αντιπεριφερειάρχες και ο εκτελεστικός γραμματέας να δίνουν αρμοδιότητες και εξουσιοδότηση υπογραφής σε υφισταμένους τους (Γενικούς Διευθυντές και Τμηματάρχες) από αυτές που τους έχει εκχωρήσει ο Περιφερειάρχης. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό γιατί προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, από εδώ και πέρα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη δική σας παρουσία που με το μέχρι στιγμής έργο σας έχετε δείξει ότι αντιλαμβάνεστε την σημασία του Καλλικράτη για το μέλλον της αυτοδιοίκησης και του τόπου, έχετε μάλιστα δίπλα σας τον Υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο, έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης, βαθύ γνώστη των προβλημάτων και της σημασίας της. Θα πρέπει άμεσα να επιληφθείτε των παραπάνω θεμάτων για την ομαλή εξέλιξη των αιρετών Περιφερειών προς το συμφέρον της πολιτείας, της εξυπηρέτησης των πολιτών και της Αγοράς. Είμαι βέβαιος ότι οι αιρετοί Περιφερειάρχες θα έχουν πλέον και από το αρμόδιο Υπουργείο την αντιμετώπιση που αρμόζει στην θέση όπου τους έταξαν οι πολίτες. Πάντα στη διάθεσή σας.


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Στην Κορυφή Αλεξάνδρειας

Με λαμπρότητα ο εσπερινός της εορτής της Αγίας Παρασκευής

Τ

ο βράδυ της Δευτέρας 25 Ιουλίου, παραμονή της εορτής της αγίας Παρασκευής, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον περικαλλή νεόδμητο ιερό ναό αγίας Παρασκευής στην Κορυφή, που συμπανηγυρίζει με τον άγιο Παντελεήμονα. Μετά την ολοκλήρωση του εσπερινού έγινε λιτάνευση των ιερών εικόνων, ενώ ακολούθησε πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων. Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ Στο κήρυγμά του ο σεβασμιώτατος τόνισε: «Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή αθληφόρε».Ανάμεσα στους πολλούς και μεγάλους αγίους που τιμά η Εκκλησία μας μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, ο οποίος μας φέρνει στο νου τον καύσωνα των βασανηστηρίων και τη φλόγα των μαρτυρίων που υπέμειναν προς χάριν του Χριστού οι άγιοι μάρτυρες, ξεχωριστή θέση κατέχει και η εορταζόμενη σήμερα αγία μεγαλομάρτυς και αθληφόρος Παρασκευή. Και η μνήμη τους αποτελεί για όλους μας μία όαση πνευματική, μία αύρα ευλογίας του αγίου Πνεύματος, που δροσίζει την ψυχή μας και ταυτόχρονα τη διεγείρει από τη ραθυμία στην οποία συχνά περιπίπτουμε. Το παράδειγμα της ζωής των αγίων μαρτύρων, της ζωής της αγίας μεγαλομάρτυρος Παρασκευής και της σταθερότητός της στην πίστη και την αγάπη του Χριστού, μας υπενθυμίζει και το δικό μας χρέος απέναντι στον Χριστό. Διότι μπορεί εμείς να μη ζούμε σε περίοδο διωγμών, μπορεί να μη καλούμεθα να μαρτυρήσουμε για το όνομα του Χριστού, μπορεί να μη μας ζητά κανείς να αρνηθούμε την πίστη μας στον Θεό, ού-

τε να αποδείξουμε με τη θυσία της ζωής μας ότι παραμένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι σ’ αυτήν την πίστη, όπως συνέβει με την αγία μεγαλομάρτυρα Παρασκευή, όμως έχουμε δεχθεί με το βάπτισμά μας την ίδια κλήση από τον Χριστό, την οποία είχε δεχθεί και η αγία Παρασκευή, την κλήση να τον ακολουθήσουμε και να εναρμονίσουμε τη ζωή μας με τη δική Του. Αυτή την κλήση του Χριστού ακολούθησε στη ζωή της η αγία ένδοξος μεγαλομάρτυς Παρασκευή, και παρότι οι επιρροές και οι προκλήσεις του κόσμου και της αμαρτίας ήταν πολλές για τη νεαρή γυναίκα που πίστευε στον Χριστό, εκείνη ούτε μία στιγμή δεν παρέκκλινε από τον σκοπό της, ούτε μία στιγμή δεν παρασύρθηκε από τις σειρήνες του κόσμου, αλλά προσηλωμένη στον στόχο της, που ήταν η αγάπη κι η πίστη στον Ναζωραίο Ιησού, αδιαφόρησε για όσα συνέβαιναν γύρω της, αδιαφόρησε για τις υποσχέσεις αλλά και για τις απειλές, και δεν δίστασε ούτε κάν μπροστά στα βασανιστήρια και τον θάνατο. Προτίμησε τον θάνατο, γιατί γνώριζε ότι ο μαρτυρικός θάνατος θα την έφερνε πιό σύντομα και πιό κοντά σ’ αυτόν που αγάπησε με όλη της την καρδιά και με όλη της την δύναμη. Όμως, αδελφοί μου, αυτή η απόφαση της αγίας ενδόξου και αθληφόρου αγίας Παρσκευής, να επιλέξει δηλαδή το μαρτύριο από μιά ζωή χωρίς τον Χριστό, δεν ήταν μία απόφαση της στιγμής, αλλά ήταν μία απόφαση ζωής, ήταν μία απόφαση την οποία καλλιεργούσε σε όλη της την σύντομη ζωή η αγία Παρασκευή. Και η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της αξιολογήσεως και της ιεραρχήσεως των πραγμάτων που είχε κάνει στη ζωή της. Η αγία Παρασκευή δεν ζούσε μακριά από τον κόσμο, ζούσε μέσα στον κόσμο, και ο κόσμος και στην εποχή της αγίας, όπως και σήμερα, προσφέρει στον άνθρωπο πολλά. Ο άνθρωπος όμως καλείται να ιεραρχήσει όσα του προσφέρει ο κόσμος και όσα θέλει να αποκτήσει, αλλά και όσα του προσφέρει ο Θεός. Αν στη ζωή μας θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα τον πλούτο, τη δόξα, την επιτυχία, την πολυτέλεια, την επαγγελματική μας αποκατάσταση, την κοινωνική μας ανέλιξη, τότε θα ασχοληθούμε με αυτά και τους τρόπους με τους οποίους θα τα επιτύχουμε, Αν θέσουμε κάποιο από όσα προανέφερα ως πρώτη προτεραιότητα της ζωής μας, τότε είναι φυσικό ότι θα θέσουμε σε δεύτερη ή σε τρίτη ή μπορεί

και σε τελευταία θέση την πρόσκληση του Χριστού να τον ακολουθήσουμε. Και τότε θα αγνοήσουμε τα λόγια του: «τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον, εάν κερδίση τον κόσμον όλον και ζημιωθή την ψυχήν αυτού ή τί δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;», τα οποία είχε διαρκώς στο νου της η εορταζόμενη σήμερα αγία Παρασκευή. Πρώτη προτεραιότητα στη ζωή της δεν ήταν να κερδίσει «τον κόσμον όλον», γιατί ήξερε ότι όποιος επιζητεί τον κόσμο και τα του κόσμου, αυτός χάνει τον πιό πολύτιμο θησαυρό του κόσμου, χάνει την ψυχή του, χάνει τη σωτηρία της, χάνει τον Χριστό και στο τέλος χάνει τα πάντα. Πρώτη της προτεραιότητα ήταν η ψυχή της και ο Χριστός και γνώριζε πως ό,τι και αν θυσιάσει κανείς γι αυτά τα δύο, θα το απολαύσει στη μέλλουσα ζωή εκατονταπλάσιο. Πίστευε στο λόγο του Χριστού ότι όποιος θέλει να σώσει την ψυχή του θα πρέπει να

την χάσει και με τον τρόπο αυτόν προετοιμασμένη έφθασε και μέχρι το μαρτύριο. Θυσίασε τη ζωή της στον κόσμο αυτό για να απολαμβάνει την αιώνια ζωή στον ουρανό θυσίασε τη ζωή της στη γη για να απολαμβάνει την όντως ζωή, τον Χριστό, αιωνίως θυσίασε τα αγαθά και τη δόξα του κόσμου, για να απολαμβάνει τα αγαθά που ετοίμασε ο Θεός για όσους τον αγαπούν στη δόξα της βασιλείας Του. Αδελφοί μου, ας μιμηθούμε και εμείς το παράδειγμα της αγίας μεγαλομάρτυρος Παρασεκυής και ας προετοιμασθούμε κατάλληλα, όπως εκείνη, για να ανταποκριθούμε στην κλήση του Θεού, θέτοντας ως προτεραιότητα της ζωής μας όχι τα επίγεια και τα πρόσκαιρα, αλλά τα ουράνια και τα αιώνια, έτσι ώστε να μας αξιώσει ο Θεός να απολαύσουμε και εμείς μαζί με την αγία αθληφόρο Παρασκεή, που τιμούμε σήμερα, τη δόξα που έχει ετοιμάσει για όλους μας στον ουρανό».

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΗΣ & ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

Βραδυνή τέλεση της παρακλήσεως της Παναγίας

Κ

ατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου, τελείται και φέτος η δεύτερη (βραδυνή), ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, για την εξυπηρέτηση των νέων, των εργαζομένων και όλων όσοι δεν μπορούν να εκκλησιαστούν κατά την απογευματινή ακολουθία,

που αρχίζει σε όλους τους Ιερούς Ναούς στις 7.00 μ.μ. Η βραδυνή ακολουθία της Παρακλήσεως θα τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας, ώρα 9.00-10.00 μ.μ. και θα ψάλει χορωδία νέων. Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

11

16ης Οκτωβρίου 2 Βέροια Τηλ. 2331024624 - 73730 Fax: 2331076210

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011


αθλητικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

Για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Τεχνογνωσία από την UEFA υποσχέθηκε ο Πλατινί στον Παπανδρέου

Γ

ια την καταπολέμηση της βίας στα ελληνικά γήπεδα, την εξάρθρωση του δικτύου του παράνομου στοιχηματισμού και των «στημένων» αγώνων, μίλησαν ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στην περίπου μισάωρη προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν στη Βουλή χθες το μεσημέρι Ο Πλατινί δεν έκανε δηλώσεις ούτε κατά την είσοδο στη Βουλή, αλλά ούτε και στο τέλος της συνάντησης, καθώς θα μιλήσει στις 15:00 σε συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του αεροδρομίου. Δύο ώρες αργότερα (17:00.) είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Παύλου Γερουλάνου, όπου θα αναφερθεί στο νέο νομοσχέδιο, τη βία, το ντόπινγκ και το σκάνδαλο με τα «στημέ-

να» παιχνίδια.

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ UEFA» Ωστόσο, εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Γερουλάνος, στάθηκε μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου και δήλωσε: «Συζητήθηκαν διαφορά θέματα, όπως το γεγονός ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη βία στα ελληνικά γήπεδα, μιλήσαμε για πολλά πρακτικά θέματα και τρόπους για να λύσουμε διάφορα προβλήματα. Μιλήσαμε επίσης, για το παράνομο στοίχημα και τους στημένους αγώνες και η UEFA υποσχέθηκε να μας βοηθήσει μεταφέροντας την τεχνογνωσία της πάνω σε όλα αυτά θα θέματα. Συγκεκριμένα, θα έρθουν τέσσερις εξειδικευμένες ομάδες πάνω στο ζήτημα των στημένων αγώνων, τη βία, το ντόπινγκ και τη διαιτησία που θα βοηθή-

σουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων». Ο πρόεδρος της UEFA έφτασε το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα και λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, πέρασε την πόρτα της Βουλής, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Θόδωρο Θεοδωρίδη, τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο και τον διευθυντή του γραφείου του Κεβίν Λαμούρ. Μαζί με τον πρωθυπουργό τους υποδέ-

χτηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός πολιτισμού και τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και Γιώργος Νικητιάδης.

Στόχος το «διπλό» με Οντένσε

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ο Παναθηναϊκός «πάτησε» Δανία

Α

πό το μεσημέρι της Τρίτης, η αποστολή του Παναθηναϊκού βρίσκεται στην πόλη Οντένσε της Δανίας, όπου την Τετάρτη (21:00) θα προσπαθήσει να φύγει με το «διπλό» στον πρώτο αγώνα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Στην επίτευξη ενός γκολ, στάθηκε ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, λίγο πριν από την αναχώρηση: «Είναι ένα παιχνίδι Champions League. Αυτοί οι αγώνες πάντα είναι δύσκολοι. Είναι πολύ σημαντικό για το κλαμπ και τους οπαδούς. Πρέπει να πάμε εκεί και να παλέψουμε για ένα θετικό αποτέλεσμα

ώστε να πάρουμε την πρόκριση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός, ενώ αναφερόμενος στην Οντένσε, τόνισε: «Είναι μια καλή ομάδα. Έχει μεγάλο κίνητρο να περάσει θα παίξει δυνατά για να διεκδικήσει την πρόκριση. Έχουμε εμπιστοσύνη σε μας. Θέλουμε ένα γκολ εκεί ώστε να αποκτήσουμε περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης. Κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό. Ξέρουμε ότι αν περάσουμε στον επόμενο γύρο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε για το

καλύτερο». Στην συνέχεια, ο Μπουμσόνγκ, αναφέρθηκε και στο μέλλον του, επισημαίνοντας: «Είμαι παίκτης του Παναθηναϊκού. Θα δίνω το καλύτερο για την ομάδα αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει σε μια μέρα, σε μια εβδομάδα ή σε έναν μήνα. Για την ώρα αγωνίζομαι στον Παναθηναϊκό και το πρώτο μου μέλημα είναι να τον βοηθήσω». Από την πλευρά του, ο Στέργος Μαρίνος ήταν πιό συγκεκριμένος, λέγοντας: «Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για ένα τέτοιο παιχνίδι. Πάμε για το διπλό».

Στην αποστολή που βρίσκεται στη Δανία, δεν βρίσκεται ο Βιτόλο που κρίθηκε ανέτοιμος από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, ενώ οι 20 «εκλεκτοί» του Πορτογάλου τεχνικού, είναι οι Τζόρβας, Καρνέζης, Ταμπάκης, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Νίνης, Τοτσέ, Λέτο, Κουίνσι, Μπιέρσμιρ, Μαρίνος, Σιμάο, Βύντρα, Καραγκούνης, Πετρόπουλος, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος, Φουρλάνος και Κλέιτον. Της «πράσινης» αποστολής ηγούνται οι κ.κ. Γόντικας, Τεντζέρης και Σπηλιωτόπουλος (στο παρθενικό του ταξίδι ως μέλος της διοικούσας επιτροπής).

Ολυμπιακός: Χωρίς προβλήματα η προετοιμασία στην Ολλανδία

Μ

ε πρωϊνή προπόνηση συνεχίσθηκε σήμερα στο Ερμελο, στην Ολλανδία, η προετοιμασία των παικτών του

Ολυμπιακού. Το πρόγραμμα της προπόνησης περιλάμβανε ασκήσεις τακτικής, ενώ σε αυτήν έλαβε κανονικά μέρος ο

12

Τζιμπούρ που ξεπέρασε το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε εχθες.Το απόγευμα (20:00 ώρα Ελλάδας), ο Ολυμπιακός

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

έπαιξε με την Βέρντερ Βρέμης σε αγώνα που έγινε στο Meppen Arena, στην πόλη Μέπεν της Βορειοδυτικής Γερμανίας.


ΑΘΛΗΤΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Συνάντηση με Σαχπατζίδη

Ο ΠΑΟΚ έφτασε στο Όσλο με στόχο την πρόκριση επί της Βαλερένγκα

Φ

αίνεται ότι το έχει... γραφτό η μοίρα τους, να βρίσκεται ο ένας στον δρόμο του άλλου. Η αποστολή του ΠΑΟΚ βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στο Όσλο, εκεί όπου αύριο θα αντιμετωπίσει τη Βαλερένγκα για το Europa League, αλλά λίγο πριν από την αναχώρηση, η ομάδα είχε τυχαία συνάντηση με τον υποψήφιο επενδυτή Γιώργο Σαχπατζίδη! Εκείνος, βέβαια, πέταξε για Αθήνα, προκειμένου να οριστικοποιήσει ορισμένες λεπτομέρειες με τον Βασίλη Φλωρίδη πριν από το κρίσιμο ραντεβού της Τετάρτης. Ο ΠΑΟΚ προσγειώθηκε το μεσημέρι σε μια πόλη «παγωμένη» και θλιμμένη από την τραγωδία που σκόρπισε τον θάνατο πριν από λίγες ημέρες σε δεκάδες άτυχους Νορβηγούς πολίτες. Όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που συνάντησαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ήταν πένθιμα και η σιγή που επικρατεί στο αεροδρόμιο, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που συναντά ένας επισκέπτης στο Όσλο. Η θερμοκρασία είναι στους 18 βαθμούς και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 23.Στο αεροδρόμιο δηλώσεις έκανε ο εκ των αρχηγών Στέλιος Μαλεζάς που είπε: «Έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι, η Βαλερένγκα είναι μια δυνατή ομάδα την είχαμε αντιμετωπίσει πριν δυο χρόνια, και ξέρουμε που πάμε. Είναι αρνητικό πως είναι για μας το πρώτο παιχνίδι έναντι μιας ομάδας που έχει αρκετά παιχνίδια στα πόδια της, αλλά αυτό δεν είναι μια δικαιολογία για μας. Δεν πρέπει να κοιτάμε το δεύτερο παιχνίδι. Μας αφορά το παιχνίδι που έχουμε μπροστά

μας. Τα φιλικά είναι φιλικά, τώρα έχουμε ένα επίσημο παιχνίδι που πρέπει να το ξεπεράσουμε θετικά και έχουμε αποδείξει πως στα επίσημα παιχνίδια μας χαρακτηρίζει ετοιμότητα».Στα αγωνιστικά, στην αποστολή που περιλαμβάνει 20 ποδοσφαιριστές, δεν μετέχουν οι τραυματίες Σαλπιγγίδης και Μπαλάφας, όπως και ο αδειούχος, διεθνής με την εθνική Χιλής, Πάμπλο Κοντρέρας. ΓΚΑΡΣΙΑ: «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ»

Αισιόδοξος ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να κερδίσει τη Βαλερένγκα στη Νορβηγία και να κάνει το πρώτο βήμα για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά» ο Πάμπλο Γκαρσία: «Την Πέμπτη θα κάνουμε αυτό που πρέπει και θα κερδίσουμε. Έχουμε ξανακερδίσει στην έδρα της Βαλερένγκα και μπορούμε να το ξανακάνουμε» τόνισε ο Ουρουγουανός και συμπλήρωσε: «Αλλιώς είναι στα φιλικά και αλλιώς στα επίσημα. Την Πέμπτη θα είμαστε αυτοί που πρέπει για να κάνουμε το πρώτο βήμα για την πρόκριση...». ΡΟΜΠΕΡ: «ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ» Ανεπηρέαστοι από την τραγωδία στη Νορβηγία και συγκεντρωμένοι στο ματς με τη Βαλερένγκα, θα πρέπει να μείνουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά» ο Μπερτράν Ρομπέρ. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός του «Δικεφάλου» εξέφρασε την πίστη του στην ομάδα του και επισήμανε ότι στο χέρι τους η πρόκριση. Για το ματς με τη Βαλερένγκα: «Είμαι πο-

λύ χαρούμενος που πλησιάζει η ώρα για το πρώτο μου ευρωπαϊκό παιχνίδι. Το αν θα αγωνιστώ ή όχι δεν μπορώ να το ξέρω ακόμη. Ο προπονητής μου είναι αυτός που θα το αποφασίσει. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να κερδίσει ο ΠΑΟΚ. Όλοι στην ομάδα σκεφτόμαστε μόνο τη νίκη μέσα στη Νορβηγία. Πιστεύουμε στις δυνατότητες του ΠΑΟΚ και ξέρουμε ότι είναι στο χέρι μας να πάρουμε την πρόκριση. Γνωρίζουμε, όμως, ότι πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή στο ματς με τη Βαλερένγκα». Για την τραγωδία στη Νορβηγία: «Σίγουρα πρόκειται για ένα σοκαριστικό γεγονός, αλλά από τι στιγμή που θα γίνει κανονικά το δικό μας παιχνίδι, πρέπει να μείνουμε ανεπηρέαστοι και συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι μας».

ΛΑΖΑΡ: «ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ» Με δηλώσεις του στη ρουμανική ιστοσελίδα «sport.ro», το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ μίλησε μεταξύ άλλων για τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς και το φανατικό κοινό της. «Ο Λαζάρ παλεύει για μια θέση στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ

με τον πρώην παίκτη της Ρεάλ και της Μίλαν Πάμπλο Γκαρσία», ανέφερε αρχικά το δημοσίευμα. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο 30χρονος μέσος: «Ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός στον ΠΑΟΚ, εδώ παίζει ο Πάμπλο Γκαρσία, πρώην παίκτης της Μίλαν και της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Κολομβιανός Αρίας, αλλά εγώ δεν φοβάμαι κανέναν. Έχω την ευκαιρία μου να παίξω», ήταν τα πρώτα λόγια του Ρουμάνου. Ύστερα, ο Λαζάρ μίλησε για τον κόσμο του «Δικεφάλου»: «Υπάρχουν φανατικοί οπαδοί εδώ, όπως και της Ραπίντ, απλά στην Θεσσαλονίκη σε φιλικό ματς έρχονται 15.000 άτομα και σε επίσημο 30.000». Τέλος, ο έμπειρος άσος εξήγησε πως ήθελε διακαώς να αγωνιστεί στο εξωτερικό, ενώ ευχήθηκε στη Ραπίντ Βουκουρεστίου να πάρει το πρωτάθλημα. Στην ίδια πτήση με την αποστολή του ΠΑΟΚ ταξίδεψαν και πενήντα φίλοι της ομάδας.

Με μαύρα περιβραχιόνια αλλά χωρίς Ζαγοράκη ο ΠΑΟΚ στο Όσλο

Ε

νός λεπτού σιγή θα κρατηθεί πριν τη σέντρα του αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Βαλερένγκα, που θα γίνει την Πέμπτη στο Όσλο. Αυτό αποφάσισε η UEFA η οποία έκανε δεκτό το αίτημα της νορβηγικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, αποδίδοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Εκτός από τον αγώνα του ΠΑΟΚ, ενός λεπτού σιγή θα κρατηθεί και στα υπόλοιπα τρία ματς που συμμετέχουν νορβηγικές ομάδες. Από την πλευρά της η ΠΑΕ

ΠΑΟΚ έστειλε επιστολή συμπαράστασης στον πρόεδρό και τη διοίκηση της Βαλερένγκα.

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ - ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΟ

ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Δ/ΝΣΗ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 1 (περιοχή Εργοχώρι) ΤΗΛ. 6970 83 95 27

(κάτω απο τα ανταλλακτικά ΜΠΟΥΝΤΖΟΛΑΣ)

13

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Αξεσουάρ Καλύματα Καθαρισμός Σαλονιών

* Πλύσιμο μέσα-έξω μόνο 10 €


ψυχολογια

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

Ένα ζεστό μπάνιο διώχνει τη μοναξιά

Έρευνα έδειξε ότι το ζεστό νερό λειτουργεί ως υποκατάστατο της συντροφιάς

Α

ν νιώθετε μοναξιά, κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με νέα ψυχολογική στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα πολύωρο μπάνιο «μπορεί να αντιμετωπιστεί το αίσθημα της μοναξιάς και του αποκλεισμού». Η έρευνα έδειξε ότι το ζεστό νερό λειτουργεί ως υποκατάστατο της συντροφιάς. Φαίνεται μάλιστα πως τα άτομα που νιώθουν μοναξιά προτιμούν υποσυνείδητα τα ζεστά μπάνια και ντους, για να αποβάλλουν αρνητικά συναισθήματα: συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερο είναι το αίσθημα της μοναξιάς που νιώθει ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερα μπάνια και

ντους κάνει, τόσο περισσότερο κάθεται μέσα σε αυτά και τόσο πιο ζεστό είναι το νερό το οποίο χρησιμοποιεί! Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γέιλ ζήτησαν από ένα γκρουπ 400 εθελοντών ηλικίας 18 έως 65 ετών να κρατούν ημερολόγιο με τα καθημερινά τους μπάνια και να καταγράφουν πώς νιώθουν πριν και μετά από αυτά. Στην συνέχεια, κατέγραψαν τα επίπεδα μοναξιάς αφ’ ότου έδωσαν στους εθελοντές να κρατούν κρύες και ζεστές θερμοφόρες σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τον δεσμό ανάμεσα στη θερμότητα και την θέρμη που νιώθει κανείς εάν βρίσκεται κοντά σε φίλους και μέλη της οικογένειάς του. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο σύνδεσμος αυτός μεταξύ φυσικής και κοινωνικής ζε-

στασιάς γεννιέται στο μυαλό μας από την νηπιακή ηλικία, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα ζεστά ποτά και οι σούπες προκαλούν σε πολλά άτομα αίσθημα ανακούφισης και παρηγοριάς. «Οι ζεστές σωματικές εμπειρίες αποδείχθηκε ότι μειώνουν σημαντικά τη στενοχώρια που προκαλείται λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ψυχολογική επιθεώρηση Emotion. «Όσο απομονωνόμαστε, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την ελλιπή κοινωνική ζέστη με την φυσική ζέστη».Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπεράσματα τους θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικά για

τον τρόπο με τον οποίο θεραπεύονται η κατάθλιψη και οι συναισθηματικές διαταραχές. Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει και μια μελέτη που έγινε στον Καναδά, κατά την οποία επίσης διαπιστώθηκε ότι οι συμμετάσχοντες ήταν πιο κρύοι σωματικά όταν ένιωθαν μοναξιά.

Το νοικοκυριό κάνει κακό στα ζευγάρια Οι γυναίκες χαλαρώνουν όταν οι άνδρες συμβάλλουν στις δουλειές του σπιτιού, ενώ οι άνδρες όταν φορτώνονται την αγγαρεία οι γυναίκες

Α

ν οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη σας, μια νέα έρευνα έρχεται να σας δικαιώσει. Όπως δημοσιεύθηκε στην Journal of Family Psychology, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες το να φροντίσουν το νοικοκυριό είναι αντιστοίχως στρεσογόνο και επιβλαβές. Η έρευνα αφορά τα εργαζόμενα ζευγάρια, που τελειώνοντας την δουλειά τρέχουν να προλάβουν το πλύσιμο, το σκούπισμα, το σιδέρωμα. Ενώ λοιπόν, το σώμα τους έχει ανάγκη χαλάρωσης μετά το άγχος μιας ημέρας στην δουλειά, εκείνοι έχουν την πίεση του νοικοκυριού. Το αποτέλεσμα είναι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, να παραμένουν υψηλά, ακόμη και ως αργά το βράδυ. Οι τριάντα οικογένειες που έλαβαν

μέρος στην έρευνα είχαν τουλάχιστον ένα παιδί στην ηλικία των 8 – 10 ετών, που αν και δεν χρειάζεται εντατική βοήθεια για να ντυθεί, ωστόσο δεν είναι σε θέση να αναλάβει ευθύνη απέναντι στο νοικοκυριό. Οι ερευνητές παρακολούθησαν από κοντά τις δραστηριότητες και τα επίπεδα κορτιζόλης κάθε ζευγαριού. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το άγχος του ζευγαριού μειώνεται όταν οι δουλειές του σπιτιού τελειώνουν, με μια ουσιαστική διαφοροποίηση. Τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών πέφτουν, όταν οι άνδρες αναλαμβάνουν ενεργό δράση, πιθανότατα επειδή μοιράζονται το βάρος. Από την άλλη, για τους άνδρες το θέμα είναι να γίνουν μεν οι δουλειές, αλλά οι ίδιοι να μην συνεισφέρουν, μόνο τότε απαλλάσσονται από το άγχος. Ενώ η κορτιζόλη μας κρατάει σε εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθούμε σε έκτακτες και απαιτητικές καταστάσεις, για το σώμα μας είναι ιδιαιτέρως επιβλα-

βές να διατηρεί την παραγωγή της υψηλά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Όταν λοιπόν, όλη την ημέρα είμαστε σε εγρήγορση και το βράδυ πάλι δεν χαλαρώνουμε, τότε τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης μειώνουν την ανθεκτικότητά μας απέναντι σε σωματικές παθήσεις. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που της αποδίδουν και τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές το 30% των γυναικών περνούν τον χρόνο τους μετά την δουλειά κάνοντας δουλειές στο σπίτι, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό αυτό φτάνει το 20%. Όσο δε για διάφορες δραστηριότητες μετά την δουλειά, τις επιλέγει το 19% των ανδρών και μόλις το 11% των γυναικών. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ακόμα κι όταν σε ένα ζευγάρι εργάζονται και οι δύο, το βάρος του νοικοκυριού πέφτει στην γυναίκα, ακόμα και στην σημερινή, πιο «απελευθερωμένη» κοινωνία.

Ο ύπνος σώζει τον άνδρα στο... σεξ! Η έλλειψη ύπνου κάνει τους άνδρες αδιάφορους για το σεξ λόγω της μείωσης των επιπέδων τεστοστερόνης στον οργανισμό τους

Η

έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει τη σεξουαλική διάθεση ενός άνδρα στο ναδίρ. Ακόμη κι ένας νέος άνδρας, αν δεν κοιμάται καλά για περισσότερο από μια εβδομάδα, έχει σεξουαλική ορμή στα επίπεδα ενός μεγαλύτερού του κατά 15 χρόνια. Στην ηλικία των 25 δηλαδή μοιάζει με 40άρη. Προτού λοιπόν, βάλετε τη σχέση σας σε περιπέτειες σκεπτόμενοι, η μεν γυναίκα ότι ο σύντροφός της την απορρίπτει κι εκείνος, με τη σειρά του, ότι ο ανδρισμός του συρρικνώνεται, δώστε βάση στον

ύπνο σας. ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λίγες ώρες ύπνου περιορίζουν σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, γεγονός που πλήττει τη σεξουαλική τους ορμή. Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέονται με πολλές αρνητικές συνέπειες στους νέους άνδρες, όπως τη μειωμένη λίμπιντο και τη φτωχή αναπαραγωγή.

14

Επίσης, εμποδίζουν τη διατήρηση ενός δυνατού μυϊκού συστήματος και της πυκνότητας των οστών, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης, καθώς και έντονη κούραση. ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ Μετά από έναν ύπνο μόλις 5 ωρών, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σε ποσοστό 10-15%, όχι μικρό εάν αναλογιστούμε ότι ένας επιπλέον χρόνος ζωής αφαιρεί από τα επίπεδα της ορμόνης μό-

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

λις 1 - 2% ως αποτέλεσμα της γήρανσης του οργανισμού. Η σύνδεση του κακού και ανεπαρκούς ύπνου με την σεξουαλική διάθεση αποδεικνύει πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει στην ποιότητα της ζωής μας. Τα αποτελέσματα όμως, αυτής της έρευνας μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ζευγάρια. Οι κακές συνήθειες που έχουμε μπορούν να μας στοιχίσουν μια ήρεμη κι ευτυχισμένη ζωή, με έναν καλό ύπνο όμως, θα δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι.


ελλαδα 

epikera@otenet.gr

Το Yπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τακτοποίηση αυθαιρέτων για 40 χρόνια

Τ

ην πρότασή του για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων παρουσίασεο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση προβλέπει τακτοποίηση για 40 χρόνια -στο πρότυπο των ημιυπαίθριων- και καταβολή προστίμου, το ύψος του οποίου θα προκύπτει βάσει της αντικειμενικής αξίας -πολλαπλασιαζόμενη επί έναν συντελεστή προστίμου, που θα κυμαίνεται από 0,10 έως 0,15- και το είδος της παράβασης.

Το «όπλο» του υπουργείου απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι, πέρα από το πρόστιμο, το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο». Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου, ο οποίος το έχτισε, για παράδειγμα, σε έκταση δύο στρεμμάτων, ενώ θα έπρεπε να το χτίσει σε 4 στρέμματα που απαιτούνται συνήθως για την εκτός σχεδίου δόμηση, για να μπορέσει να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει είτε να αγοράσει την υπόλοιπη έκταση από όμορο οικόπεδο -χωρίς όμως να μπορεί να χτίσει στα καινούργια δύο στρέμματα- είτε να πληρώσει στον δήμο την άξια των επιπλέον

δύο στρεμμάτων. Τα χρήματα θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία χώρων ελεύθερων και πρασίνου. Από τη ρύθμιση θα αποκλείονται όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται εντός δασικών και αρχαιολογικών χώρων. Μάλιστα, έχει ήδη ξεκαθαριστεί από το υπουργείο ότι τα αυθαίρετα που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη (ξεπερνούν τις 2.000) δεν θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Ταυτόχρονα θα υπάρξει διαχωρισμός των

αυθαιρέτων σε αυτά που χτίστηκαν πριν από το 2003 και σε αυτά που χτίστηκαν μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυθαίρετό τους θα μπορούν κατ’ εξαίρεση να γλιτώσουν εντασσόμενοι στη ρύθμιση χωρίς την επιβάρυνση της εισφοράς περιβαλλοντικού ισοζυγίου, μόνο όσοι το έχουν ως πρώτη κατοικία και δεν έχουν εισοδήματα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να εισπραχθούν πάνω από ένα δισ. ευρώ με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως το τέλος του 2011 -στον προϋπολογισμό ο στόχος είναι τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις 20 Αυγούστου η εφαρμογή του «εργόσημου» για κατ’ οίκον ή περιστασιακή απασχόληση Και νέο νομοσχέδιο για την παράνομη εργασία

Α

πό τις 20 Αυγούστου οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που απασχολούν με κατ΄ οίκον απασχόληση ή το προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά. Πρόκειται για το «εργόσημο», που κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο με 600 σημεία στη χώρα, στα οποία θα μπορεί ο εργοδότης να προσέρχεται να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος. Το «εργόσημο» θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι. Η παραλαβή του θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνεται η παραλαβή του και από μεγάλες αλυσίδες super markets, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους. Το υπουργείο Εργασίας έχει μάλιστα ενημερωθεί, ότι κάποια μεγάλα super markets μελετούν το ενδεχόμενο να εντάξουν τα

εργόσημα σε καθεστώς προσφορών προς τους καταναλωτές ανάλογα με το ύψος των αγορών τους. Με αφορμή ενημέρωση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανακοίνωσε ότι το μέτρο του εργοσήμου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 20 Αυγούστου. Όπως διευκρινισε ο υπουργός, το μέτρο είναι για όλους, μετανάστες και μη. Εκτιμάται όμως ότι αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στα σπίτια και σε αγροτικές εργασίες. Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, όπως εξήγησε ο υπουργός, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄ οίκον μαθήματα. Με «εργόσημο» θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για πα-

ράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας θα είναι έτοιμο να καταθέσει στη Βουλή και το νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, η κοινοτική οδηγία για την παράνομη εργασία. Οι διατάξεις θα είναι πολύ σκληρές για όσους απασχολούν παρανόμως μετανάστες, καθώς προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης από 3 έως 6 μήνες σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης παράβασης. Για τα υπόλοιπα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα μειώνονται σε 120, από 200 που είναι σήμερα, τα απαιτούμενα ένσημα για την άδεια παραμονής. Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει

και στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος όπου να προβλέπει τη δυνατότητα να εργαστούν όσοι μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης από τη χώρα, καθώς αυτή η κατηγορία αλλοδαπών «θα στραφούν στην εγκληματικότητα για να ζήσουν» όπως είπε ο υπουργός. Ο κ. Κουτρουμάνης είπε, ότι είναι υπό εξέταση το καθεστώς των μετακλήσεων, ώστε να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές ανάγκες κάθε

Δημοψηφίσματα με συμβουλευτικό χαρακτήρα συζητά η κυβέρνηση Π

ράσινο φως για το νομοθετικό πλαίσιο διενέργειας δημοψηφισμάτων αναμένεται να δώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι. Τη ρύθμιση παρουσίασε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης και σύμφωνα με αυτή τα δημοψηφίσματα θα έχουν απλώς συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση χαρακτήρα. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει πως το θέμα αυτό θα εξεταστεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης και δεν αποκλείει να προβλεφθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις το αποτέλεσμα ενός δημο-

ψηφίσματος να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει δύο διαφορετικές διαδικασίες: Στην πρώτη περίπτωση εντάσσονται τα δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά θέματα και η πρωτοβουλία για τη διενέργειά τους ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία καταθέτει σχετική πρόταση στη Βουλή - η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Στα εθνικά θέματα δεν θα περιλαμβάνονται πλέον μόνον ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, αλλά κά-

15

θε ζήτημα που σχετίζεται με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Η δεύτερη περίπτωση δημοψηφισμάτων αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία έχουν δηλαδή εγκριθεί από τη Βουλή αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αυτήν την κατηγορία η πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στους βουλευτές και απαιτείται πρόταση από τα 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επί ψηφισμένων νομοσχεδίων έχει δεσμευτι-

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

κό περιεχόμενο, αρκεί να λάβει μέρος το 50% των ψηφοφόρων. Δικαίωμα συμμετοχής στα δημοψηφίσματα θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα καλούνται να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» επί ενός συγκεκριμένου ερωτήματος ή και σε περισσότερα ερωτήματα. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν θα προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια, στα οποία εκτός από το λευκό χαρτί που θα δίνεται στους ψηφοφόρους, συγκαταλέγονται και τα ψηφοδέλτια στα οποία δεν έχει μπει σταυρός σε κάποια από τις απαντήσεις.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

Μπαλατσινού Λουκία

e-mail:doctorpetros@gmail. com

l

IΑΤΡΟΣ

Ακράτεια ούρων Γυναικολογική ουρολογία l Εξωσωματική λιθοθρυψία l Βιοψίες προστάτη l Υπερηχογράφημα νεφρών- ουροδ. κύστης l Ανδρική υπογονιμότητα l Στυτική δυσλειτουργία l l

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

Σύμβαση με ταμεία ΟΓΑ, Δημοσίου

Δέχεται με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

Αλ. Παπάγου 19 & Βετσοπούλου γωνία (απέναντι από την είσοδο της αστυνομίας) Τηλ. Ιατρ. 23330 28222 | Κιν. 6942 017407 www.nikbrouskelis.blogspot.com ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Ιατρός Αλλεργιολόγος

l

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ

Ειδικός Παθολόγος MSc ΝΕΟ!!! ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΧΟΙ

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ l ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ ΩΜΟΥ (Με ή χωρίς ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΗΣΗ) l ΕΠΩΔΥΝΟ ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑ ΔΑΚΤΥΛΟ l

l

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι

l

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ

ΑΝΟΙΚΤΑ: 9.30 - 13.30 & 18.00 - 21.00

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579

Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

e-mail: dcapostolidis@gmail.com

Φαρμακεία Ημέρα 3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

Από-Έως

Φαρμακείο

Τετάρτη 15:00-21:00 ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 20 27/07/2011 15:00-21:00 ΤΕΡΜΕΝΤΖΗ ΕΛΕΝΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΕΔΕΣΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΩΝΙΑ 19:00-01:00 + διαν. ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΩΝ 38 (πλατεία Καλλιθέας) Πέμπτη 15:00-21:00 ΤΣΑΚΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 28/07/2011 15:00-21:00 ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 6 19:00-01:00 + διαν. ΖΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ 15 ΚΑΙ ΕΜΜ. ΖΑΧΟΥ ΓΩΝΙΑ (περ. ΚΤΕΛ Παρασκευή 15:00-21:00 ΦΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ 3 (απέναντι από μάρκετ Γαλαξίας) 29/07/2011 15:00-21:00 Χ ΑΤ Ζ Η Γ Ε Ω Ρ Γ Ι ΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 6 (πλατεία αστικών,δίπλ. στα ΚΤΕΛ 19:00-01:00 + διαν. ΧΟΤΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 2 (πλατεία Ωρολογίου)

Επικοινωνήστε μαζί μας...

e-mail: epikera@otenet.gr

τηλ.: 23310 78080

16

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

fax: 23310 78087


ΤΥΠΟΣepikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ανατροπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά». * Η ΑΥΓΗ: «Οι πρυτάνεις για το νομοσχέδιο:Σκοτώνει τα πανεπιστήμια «. * ΑΥΡΙΑΝΗ: «Ξέσπασε πόλεμος Αμερικανών και Γερμανών για τις ΔΕΚΟ». * Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Αυτόφωρο για χρέη στο Δημόσιο». * ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Και Έλληνας στη σύ-

...

μία ο τ ν υ

Εν σ

. μία.. υντο Εν σ

σκεψη των εκτελεστών». * ΕΘΝΟΣ: «Ποιοι μένουν στα βαρέα και ανθυγιεινά». * ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Αντιρατσιστής και φίλος των γκέι ο Μασόνος φονιάς!» * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Ποιοι κόβονται από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών». * Ε Λ Ε ΥΘ Ε Ρ Ο Σ ΤΥΠΟΣ: «Κούρεμα Ραγκούση από υπουργούς και Μαξίμου». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: « Αλλάζουν ζωή 150.000 στα βαρέα». * ΕΣΤΙΑ: «Να μεταστραφή το αρνητικό κλίμα». * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Επιταχύνεται η ανταλλαγή ομολόγων». * Ο ΛΟΓΟΣ: «Εκτός λίστας 100.000 εργαζόμενοι». * ΤΑ ΝΕΑ: «Φυλακή αν δεν πληρώσετε!». * Η ΝΙΚΗ: «Η εφορία πήρε το όπλο της». * CITY PRESS: «Σε κλοιό η Βουλή». * ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Καρμανιόλα για το λαό τα δημοψηφίσματα». * ΜΕTRO: «Τι αλλάζει σε βαρέα και ανθυγιεινά». * ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Ρύθμιση χρεών για 900.000 οφειλέτες».

ΤΟ ΒΗΜΑ: Από τη στήλη με τίτλο «Γνώμες» Μαγκιές Να τα πάρουμε με την σειρά για να μη παριστάνουμε τους ελληνάρες του κερατά. Πρώτο λοιπόν. Χρεοκοπήσαμε. Οχι ολοκληρωτικά αλλά επιλεκτικά. Οχι παντελώς. Λιγουλάκι και προσωρινώς. Που πάει να πει ότι μπάρμπα Μήτσο, θείτσα Μαριγώ, κυρ Στάθη, τα λεφτουδάκια σας μια χαρά. Οχι από τους πολιτικούς που τους ψηφίζατε διαρκώς. Αλλά από τους ξένους, τους ιμπεριαλιστές και τους εχθρούς που τους φτύνουμε ομαδικώς. Αυτοί εξασφαλίζουν το μικρό κομπόδεμα των ελλήνων πολιτών και την λειτουργία των τραπεζών. Τουτέστιν οι πατριώτες οι πολιτικοί αποδείχθηκαν αληθινοί εχθροί. Αντιθέτως οι εχθροί η μοναδική σωτηρία πριν την καταστροφή. Τούμπα δηλαδή. Φαντάσου επιστρέψαμε στο σχέδιο Μάρσαλ του 1947. Τόσο μακριά τόσο κοντά. Πάμε στο δεύτερο. Η σωτηρία είναι προσωρινή. Για μερικά χρονάκια. Και ούτε. Αν δηλαδή καταφέρουν οι «εχθροί» να θωρακίσουν την ευρωζώνη τότε θα κάνουν μία έτσι και θα μας πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία. Εξ ανάγκης μας σώζουν. Ωστε ο ελληνικός ιός που είναι τόσο ανθεκτικός σαν καρκίνος κανονικός, να μην εξαπλωθεί. Σκουπίδι μας θεωρούν στα σκουπίδια θα μας πετάξουν. Και τρίτο. Ολες αυτές οι χτεσινές, σημερινές και φαντάζομαι οι αυριανές ιαχές, πως δηλαδή καταφέραμε να τους φεσώσουμε κανονικά, γύρω στα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ, είναι τσάμπα μαγκιά. Με ξένα κόλυβα δηλαδή. Και κάτι ακόμα.. Αυτό το φέσωμα σημαίνει ότι δεν τιμούμε την υπογραφή μας. Πως δηλαδή είμαστε τσαμπατζήδες, κλεφτρόνια, απατεώνες. Του κοινού ποινικού δικαίου. Θα μου πεις ότι οι δανειστές μας είναι τοκογλύφοι. Θα σου πω να μην δανειζόσουνα από τοκογλύφους. Ποιος σε ανάγκασε να το κάνεις; Το ξερό σου το κεφάλι. Δηλαδή τα κόμματά σου, το αραλίκι σου, η φοροδιαφυγή σου και το όνειρό σου για μια μόνιμη θέση στο Δημόσιο. Αρπα τώρα να χεις. ΕΘΝΟΣ: Από το κύριο άρθρο της εφημερίδας Καθαρά μηνύματα Αντιμέτωπη με τον εαυτό της βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση, καθώς κινδυνεύει να υποπέσει στο ολίσθημα που είναι επιρρεπείς οι περισσότερες κυβερνήσεις. Θεωρώντας ότι δίνει μάχη για τα «μεγάλα», εγκαταλείπει στην τύχη τους τα «μικρά». Μια συνταγή που με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος οδηγεί στην απώλεια και των «μικρών» και των «μεγάλων». Απορροφημένη από την προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση θεώρησε ότι μπορεί να εγκαταλείψει στην τύχη της την υπόθεση των ταξί, ώστε να δώσει τη λύση η? ζωή.Οι αυτοματισμοί αυτοί έχουν αποδει-

χθεί αποτυχημένοι, αλλά στην παρούσα συγκυρία είναι και απολύτως επικίνδυνοι. Η έκβαση της σύγκρουσης με τους ιδιοκτήτες των ταξί είναι το πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση μετά την απόφαση των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται ευθέως με την πιστή και αποφασιστική εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένα από τα πιο χειροπιαστά κριτήρια επί των οποίων θα κριθεί η συνέπεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.Δεν υπάρχουν περιθώρια πια ούτε για διχογνωμίες υπουργών ούτε για αμφιταλαντεύσεις. Αυτές ακριβώς τις αδυναμίες πληρώνουμε σήμερα, καθώς τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνονταν στις οργανωμένες ομάδες δημιουργούσαν την προσδοκία ότι στο τέλος τίποτα δεν θα αλλάξει. Κάθε βήμα υποχώρησης, στον ανοικτό εκβιασμό που ασκεί προς την ιδια την ελληνική κοινωνία μία μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών ταξί, υπονομεύει τελικά την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην πιο κρίσιμη καμπή της και δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας έναντι όλων των άλλων πολιτών που πληρώνουν το τίμημα της κρίσης. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Από τη στήλη με τίτλο «Αθέατη όψη» Η βιαστική μεταρρύθμιση Σε πυρετό μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η χώρα. Θέματα όχι τόσο κρίσιμα, όπως το καθεστώς λειτουργίας των ταξί, μεγαλύτερης σημασίας, όπως ο κατάλογος με τα «βαρέα και ανθυγιεινά» επαγγέλματα, και ακόμα σημαντικότερα, όπως η ανώτατη εκπαίδευση, προχωρούν ταυτόχρονα, ενώ η οικονομία είναι σε ύφεση. Ολα όσα δεν έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρούνται τώρα, επειδή αυτό επιβάλλουν οι δανειστές… Πρόκειται για ένα επιπλέον τίμημα της καθυστέρησης, που πληρώνουν η χώρα και οι πολίτες της. Τα περισσότερα από όσα επιχειρούνται τώρα έπρεπε να είχαν αναληφθεί παλαιότερα και χωρίς πίεση των δανειστών, ώστε η χώρα ενδεχομένως να μη φθάσει στη σημερινή κατάσταση ή να είναι σε καλύτερη μοίρα. Στην πραγματικότητα ζούμε την αποτυχία του μοντέλου ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και του τρόπου λήψης αποφάσεων που είχε επικρατήσει. Η προτεραιότητα στη λήψη αποφάσεων ήταν να προκληθεί η μικρότερη δυνατόν δυσαρέσκεια, όχι να εφαρμοστεί η απόφαση που επιβάλλεται από το γενικό και μακροπρόθεσμο συμφέρον του τόπου. Γι’ αυτό, οι αντιδράσεις τώρα είναι έντονες, καθώς όσα συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα. Οι ιδιοκτήτες ταξί με πολιτικές αποφάσεις πολλών δεκαετιών διαμόρφωσαν το σημερινό καθεστώς, αλλά και η κομμωτική με πολιτική απόφαση θεωρήθηκε βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα. Ακόμα περισσότερο το ιδιότυπο καθεστώς των πανεπιστημίων ήταν πολιτική επιλογή, καθώς κομματικές οργανώσεις συνδιοικούν τις ανώτατες σχολές. Ενδεχομένως, εκτός από την Ελλάδα, στην κομμουνιστική Β. Κορέα οργανώσεις του κόμματος υποδέχονται τους νέους πρωτοετείς φοιτητές…

17

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από τη στήλη με τίτλο «Ο τύπος των ήλων» Υποκρισία βουλευτών Πέρσι η Βουλή ψήφισε το νόμο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (και των ταξί) εν μέσω συγκρούσεων με τις επαγγελματικές ομάδες που θεωρούσαν ότι θίγονται. Φέτος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα «ανακρίνουν» τον υπουργό Υποδομών στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα του κόμματος, του ζητούν να υπογράψει ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο επί της ουσίας καταργεί το νόμο και, με το επιχείρημα του πληθυσμιακού κριτηρίου, συνεχίζει να κρατάει κλειστό το επάγγελμα των ιδιοκτητών ταξί. Το ερώτημα είναι: Αν ένα Π.Δ. μπορεί να καταργεί ένα νόμο, τότε γιατί ψηφίστηκε ο νόμος και γιατί από πέρσι δεν προέβλεπε ευθύς εξαρχής αυτό το κριτήριο; Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα, ένα «μπαλαμούτι» που ευνοεί την επαγγελματική τάξη των ταξιτζήδων, αλλά δεν εφαρμόζει το νόμο και δεν απελευθερώνει το επάγγελμα. Το πιο έντιμο θα ήταν να ζητήσουν αλλαγή του νόμου και να παραμείνει το επάγγελμα κλειστό -όπως ζητούν οι ιδιοκτήτες των ταξίκαι να μην εμφανίζονται να είναι «και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα». Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να υιοθετήσει το πληθυσμιακό κριτήριο. Και η κυβέρνηση, αν οι ιδιοκτήτες δεν αποκλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι ο υπουργός να καταθέσει τις προτάσεις του, θα τους καταγγείλει ως υποκινούμενους από πολιτικά κόμματα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Από τη στήλη με τίτλο «Πολιτική» Προσχεδιασμένο… fast track Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι τα ελληνικά «ασημικά» φέρνουν πιο κοντά στη χώρα μας τους ξένους επενδυτές. Αυτό που αποκαλύπτεται και είναι εξόχως σοβαρό είναι ότι οι προεργασίες για την επιχειρηματική «εισβολή» των Γερμανών -και προφανώς και άλλων «μνηστήρων»- έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο. Λίγο καιρό μετά την προσφυγή της κυβέρνησης Παπανδρέου στο Μηχανισμό Στήριξης και την υπογραφή του Μνημονίου δηλαδή. Ο εσπευσμένος τρόπος με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προωθήσει την υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων, σε συνδυασμό με τα ασαφή κριτήρια που θα επικρατήσουν στην εφαρμογή του προγράμματος, εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τη διαύγεια που χαρακτηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της νέας διακυβέρνησης. Οταν, μάλιστα, επιβεβαιώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιούνταν πολλαπλές επαφές «επενδυτικού» χαρακτήρα μεταξύ αντιπροσώπων των δύο χωρών, με εντολές της ίδιας της Μέρκελ, γίνεται αντιληπτό ότι… κάτι παραπάνω γνώριζαν οι Γερμανοί για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων πριν λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις.


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

SUDOKU

Σαν σήμερα... το 1890... αυτοπυροβολείται ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκονγκ. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή δύο μέρες αργότερα.

το 1921... ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής τον Φρέντερικ Μπάντινγκ, ανακοινώνουν την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

το 1901... στη Νότια Αφρική, οι Μπόερς εισβάλουν στη Ζουαζιλάνδη.

το 1924... πεθαίνει ο Φερούτσιο Μπουσόνι, Ιταλός πιανίστας και συνθέτης.

το 1904... γεννιέται ο Ισαάκ Μπέισβις Σίνγκερ, Πολωνός συγγραφέας και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1978.

το 1940... ο διάσημος λαγός Μπαγκς Μπάνι κάνει το ντεμπούτο του στη σειρά κινουμένων σχεδίων «A Wild Hare».

το 1910... η Οθωμανική Αυτοκρατορία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, σε περίπτωση, που το ελληνικό Κοινοβούλιο δεχόταν στους κόλπους του Κρήτες βουλευτές. το 1915... γεννιέται ο Ιταλός τενόρος, Μάριο ντελ Μόνακο. το 1917... πεθαίνει ο χειρουργός, Εμίλ Θίοντορ Κόχερ, που ασχολήθηκε κυρίως με τη μελέτη της οστεοαρθρίτιδας και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1909 για τη μελέτη, την παθολογία και την εγχείριση του θυρεοειδή χόνδρου. το 1919... Αμερικανοί μηχανικοί της αεροπορίας σκέφτονται να αντικαταστήσουν το υδρογόνο με το ήλιο, που είναι λιγότερο εύφλεκτο, κατά την κατασκευή αερόπλοιων.

τα

το 1941... ιαπωνικά στρατεύματα πλημμυρίζουν την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, μετά από συνεννόηση με την γαλλική Κυβέρνηση του Βισύ. το 1943... στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Στάλιν υιοθετεί τη Διαταγή 227, σύμφωνα με την οποία όσοι αλλάζουν θέση ή εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης θα θανατώνονται αμέσως. το 1947... ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Θαλάσσιου Σκι στη Γενεύη της Ελβετίας. το 1951... πεθαίνει από καρδιακή εμβολή ο αρχηγός της «Ενώσεως Δημοκρατικών

Αριστερών» Ιωάννης Σοφιανόπουλος. το 1953... υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τερματίζεται ο 3ετής πόλεμος στην Κορέα, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες και Κινέζοι και περισσότεροι από 118.000 στρατιώτες του ΟΗΕ. το 1955... τερματίζεται η κατάληψη της Αυστρίας από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η Αυστρία ανακτά επίσημα την εθνική κυριαρχία της, μετά από συνολικά 17 χρόνια κατοχής από ξένα στρατεύματα, αφού των συμμαχικών είχαν προηγηθεί τα στρατεύματα του Γ΄Ράιχ. το 1976... ο Σοβιετικός σκακιστής Βίκτορ Κορτσνόι εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα του Άμστερνταμ και ζητά πολιτικό άσυλο. Θα επανεμφανιστεί σε αγώνες με τη σημαία της Ελβετίας. το 1981... πεθαίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γουίλιαμ Γουίλερ. το 1982... ισραηλινά τζετ βομβαρδίζουν

τη Δυτική Βηρυτό, προκαλώντας το θάνατο 120 ατόμων. το 1985... ορκίζεται η νέα Κυβέρνηση, που σχηματίζει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενόψει της δεύτερης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ. το 1986... ο Αμερικανός Γκρέγκ Λε Μοντ γίνεται ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κερδίζει τον αγώνα Tour de France, μήκους 2.500 μιλίων. το 1993... πεθαίνει κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο σταρ των Μπόστον Κέλτικς, Ρέτζι Λιούις σε ηλικία 27 ετών. το 1993... την απογοήτευσή της για την αναγνώριση των Σκοπίων από την Ουκρανία, εκφράζει η ελληνική Κυβέρνηση. το 1993... το Ισραήλ πλήττει τη Σιδώνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 54 άμαχοι. το 2003... πεθαίνει, σε ηλικία 100 ετών, ο Βρετανός ηθοποιός Μπομπ Χόουπ.

μιλούν Κριος

Μέρα με αρκετό άγχος και πίεση *Θα χρειαστεί προσοχή για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις των γύρω σας *Μην πάρετε αποφάσεις *Κάποιες συνήθειες που έχετε καλά θα κάνετε να τις αλλάξετε *Βάλτε μια τάξη σε πράγματα που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά σας

Λεων

Καλά θα κάνετε να δείξετε προσοχή σε πράγματα που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά σας *Σκεφτείτε με προσοχή μελλοντικά σας σχέδια *Πράγματα που μπορεί να σας ενοχλήσουν αντιμετωπίστε τα με ψυχραιμία *Ασχοληθείτε με τον προσωπικό σας χώρο κάνοντας αλλαγές που θα σας χαροποιήσουν

Τοξοτης

Καλά θα κάνετε να ρυθμίσετε με υπευθυνότητα τις υποχρεώσεις σας *Αποφύγετε να κάνετε πράγματα που μπορούν να σας βγάλουν από το πρόγραμμα σας *Ρυθμίστε με προσοχή εκκρεμότητες *Συζητήσεις με κοντινά σας πρόσωπα θα σας βοηθήσουν να δείτε κάποια πράγματα πιο αισιόδοξα

Ταυροσ

Σκέψεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον θα σας απασχολήσουν έντονα μέσα στην ημέρα *Εκκρεμότητες που έχετε αφήσει ευκαιρία να τις τακτοποιήσετε *Φροντίστε να μιλήσετε με κοντινά σας πρόσωπα για πράγματα που σας απασχολούν *Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας μαζί τους

Παρθενος

Οι ικανότητες που έχετε είναι πολλές *Μην παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό σας και κάνετε επιπολαιότητες *Βάλτε τάξη σε προσωπικές σας υποθέσεις *Μετριάστε το άγχος σας όσον αφορά τα οικογενειακά σας *Ρυθμίστε με προσοχή ο,τι εκκρεμότητες έχετε αποφεύγοντας τις υπερβολές

Αιγοκερως

Καλά θα κάνετε σε κάποια πράγματα να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά *Αποφύγετε να κάνετε πράγματα που μπορούν να σας πιέσουν *Χαλαρώστε λίγο *Οικογενειακές καταστάσεις θα τραβήξουν έντονα την προσοχή σας *Αποφύγετε να κάνετε πράγματα που μπορούν να σας δυσκολέψουν

18

ΔΙΔΥΜΟΙ

Θα χρειαστεί δυναμισμό για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας *Δείξτε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες σας και δεν θα χάσετε *Προσπαθήστε να μετριάσετε το άγχος σας όσον αφορά καινούργια ξεκινήματα *Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας

Ζυγος

Πιθανόν να χρειαστεί να πάρετε αποφάσεις προκειμένου να μπορέσετε να διορθώσετε ζητήματα που ήταν σε στασιμότητα για αρκετό καιρό, φίλοι μου *Αποφύγετε να κάνετε πράγματα που μπορούν να σας πιέσουν ψυχολογικά *Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και τη ξεκούρασή σας

Υδροχοος

Πολλά πράγματα που σας πίεζαν στο παρελθόν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν *Καλά θα κάνετε να προσέξετε αν κάνετε καινούργια ξεκινήματα, φίλοι μου *Ρυθμίστε με προσοχή τις υποθέσεις σας *Μην αφήσετε τα περιθώρια να σας επηρεάσουν εξωγενείς παράγοντες *Κινηθείτε δυναμικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Θα χρειαστεί οργάνωση για να μπορέσετε να φέρετε εις πέρας κάποιες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν με πρόσωπα από την οικογένεια σας *Φροντίστε να συγκρατήσετε τον εκνευρισμό σας *Κάποιες συζητήσεις που μπορεί να έχετε καλά θα κάνετε να τις προσέξετε πάρα πολύ

Σκορπιος

Με τον δυναμισμό σας θα μπορέσετε να βρείτε λύσεις σε πολλές καταστάσεις που σας δυσκόλευαν *Νέα ξεκινήματα θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα *Ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν καλά θα κάνετε να τις αξιοποιήσετε ώστε να μπορέσετε να κάνετε όσα επιθυμείτε χωρίς να πιεστείτε

ΙΧΘΕΙΣ

Καλά θα κάνετε να προσέξετε λίγο καλύτερα κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με το παρελθόν *Θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα, φίλοι μου *Φροντίστε να είστε προσεκτικοί όσον αφορά το μέλλον *Σκεφτείτε με προσοχή το προσωπικό σας συμφέρον και κινηθείτε αναλόγως


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ...

Γνωμικά και Αποφθέγματα

Οδυσσέας Ελύτης

ga

ρον

… ς α τ

(1911-1996 , Ποιητής, Νόμπελ 1979)

Κύριε ελέησον !!! Λοιπόν τι λέγαμε; Α! Ότι σωθήκαμε! Ομως γιατί δεν αισθανόμαστε – ολοένα και περισσότεροι από εμάς -- το ευτυχές αυτό συναίσθημα της ανακούφισης; Είμαστε μήπως περιορισμένων πνευματικών δυνατοτήτων και δεν κατανοούμε την μέγιστη προσπάθεια και επιτυχία του ηγέτη μας; Φωτιά να πέσει να μας κάψει τους αχάριστους... Ο ηγέτης, ωστόσο, δεν κάμπτεται από τις αδυναμίες και την ανωριμότητα του πόπολου. Προχωρά ακάθεκτος και το οδηγεί (το... πόπολο) μέχρι την τελική σωτηρία η οποία, με τη χριστιανική έννοια του όρου προσφέρεται ως ανταμοιβή, στην....... άλλη (μετά θάνατο) ζωή! Ο δρόμος για τη σωτηρία που άνοιξε ο ηγέτης (και σημαιοστολίζουν τα παπαγαλάκια των media) περνά μέσα από τη δοκιμασία, την εξομολόγηση, τα βάσανα τη νηστεία την προσευχή. Ας ρίξουμε μια ματιά πως έχει χαραχτεί αυτός ο δρόμος για τη σωτηρία μας: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ (ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ) Η αύξηση της παρακράτησης φόρου, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, που θα εφαρμοστεί από τη μισθοδοσία του Αυγούστου. Από τον Αύγουστο επιβάλλεται εισφορά (υπέρ ανεργίας και υπέρ του ΤΠΔΥ) συνολικού ύψους 3% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς «αλληλεγγύης» ύψους από 1% έως 4%, σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Τέλος επιτηδεύματος, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ύψους 300 ευρώ, φέτος και 400-500 ευρώ, το 2012. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών, σε σκάφη αναψυχής και σε πισίνες. Κόβονται 6% οι συντάξεις ΝΑΤ Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε συ-

...ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Διαβάζοντας κανείς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (ξεπούλημα) και τους ρυθμούς που αυτό θα ακολουθήσει, δύσκολα αποφεύγει το επιφώνημα «αμάν»- Παναγιά μου. Και τότε, αρχίζει ο διάλογος με τα Θεία (προσευχή) , ο οποίος για τους λιγότερο ευσεβείς μπορεί να καταλήξει και σε «γ@μ@σταυρίδια», καθώς αντιλαμβάνονται ότι πωλείται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας μόνο και μόνο για να πληρωθούν τόκοι και πανοτόκια. http://kafeneio-gr.blogspot.com

- Φτασμένες οι προλήψεις σε μια καθαρότητα μαθηματική, μας οδηγούν στη βαθύτερη γνώση του κόσμου. - Για να πατάς στέρεα στη γη, πρέπει το ένα πόδι σου να είναι έξω από τη γη. - Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε. - Δυστυχώς και η Γη με δικά μας έξοδα γυρίζει. - Αλλά με τις ξόβεργες μπορεί να πιάνεις πουλιά, δεν πιάνεις ποτέ το κελαηδητό τους. Χρειάζεται η άλλη βέργα, της μαγείας, και ποιος μπορεί να την κατασκευάσει αν δεν του ’χει από μιας αρχής δοθεί; - Η αλήθεια βγαίνει χυτή σαν το νιόκοπο άγαλμα, μόνον μέσ’ από τα καθάρια νερά της μοναξιάς· κι η μοναξιά της πένας είναι από τις πιο μεγάλες. - Το «κενό» υπάρχει όσο δεν πέφτεις μέσα του. - Ο Νόμος που είμαι δεν θα με υποτάξει - Την μαγεία δεν την πιάνεις με την ερμηνεία της μαγείας, πόσο μάλλον με την περιγραφή της ερμηνείας της μαγείας. Ή κελαηδάς ή σωπαίνεις. Δε λες: αυτό που κάνω είναι κελαηδητό!

 &...

Κομμωτήριο με topless κομμώτριες στη Θεσσαλονίκη! Γυμνόστηθες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι κομμώτριες σε γνωστό κομμωτήριο στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης μόνο στον αντρικό πληθυσμό, καθιστώντας το «κλείσιμο ραντεβού» δύσκολη υπόθεση… Οι κοπέλες δέχθηκαν την πρόταση να μείνουν με τα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να προσελκύσουν μεγαλύτερη πελατεία… και μάλλον τα κατάφεραν.

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες που ζητεί κάθε φορά ο πελάτης (κούρεμα, λούσιμο και μασάζ στο κεφάλι, κ.λπ.), ενώ όλες πραγματοποιούνται από τις topless παρουσίες! Aκόμα κι αν η συγκεκριμένη επίσκεψη στο κομμωτήριο της συμπρωτεύουσας κοστίσει κάτι παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι πολλοί άνδρες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν!

19

Συμβουλές...

ΓΥΑΛΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΗ Όταν δυσκολεύεστε να ανοίξετε μια γυάλα , γλιστρήστε ένα κατσαβίδι κάτω από το καπάκι και γυρίστε το αργά ώσπου να ακούσετε να παίρνει αέρα η γυάλα ...Η γυάλα θα ανοίξει χωρίς προσπάθεια ..

περίεργα

Π

αράξενα

νταξιούχους κάτω των 60 με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ. Μειώνεται 10% - 15% το εφάπαξ σε ασφαλισμένους Δημοσίου που αποχώρησαν μετά την 1η-12010. Από το Σεπτέμβριο αυξάνεται από 13% σε 23% ο ΦΠΑ σε ανθρακούχα νερά, αναψυκτικά, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες. Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας κατά 10%. Αυξάνεται ο φόρος κατά 6 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα παραπάνω μέτρα, μαζί με αυτά που έχουν προηγηθεί με το μνημόνιο 1 και αυτά που με βεβαιότητα θα έρθουν με το μνημόνιο2 δε χωρά αμφιβολία πως εξασφαλίζουν τη σωτηρία (με τη χριστιανική έννοια του όρου) για τεράστια τμήματα του πληθυσμού, καθώς θα ανακαλύψουν τις ευεργετικές συνέπειες της νηστείας...

Φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο με καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Γνωστά ποιητικά του έργα: «Άξιον Εστί», «Ήλιος ο πρώτος», «Προσανατολισμοί» κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Κάποια εποχή απέκτησε το -δικαιολογημένο- προσωνύμιο «ο Ποιητής του Αιγαίου». Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ Για να εξαφανιστούν τα άλατα από το τηλέφωνο του ντους , αφήστε το σε ένα μπολ με ξίδι μια ολόκληρη μέρα . ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΑΜΕΝΟΥ Για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά του καμένου στην κουζίνα σας , βράστε για λίγα λεπτά ένα λεμόνι κομμένο σε ροδέλες σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό . ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεμμύδια περάστε τα δάχτυλά σας με αλάτι . Δεν θα κολλάνε μετά το καθάρισμα και δεν θα μυρίζουν δυσάρεστα .


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Καθηγήτρια με εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά δημοτικού σε πολύ χαμηλές τιμές. Πληροφορίες στο τηλ: 6973292661 Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω

Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285

Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217

ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα.

ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197.

ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ. Κάτοχος Proficiency (CEF C2) και με παρακολούθηση σεμιναρίων εκπαίδευσης καθηγητών παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Αγγλικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Άριστη επικοινωνία με τα παιδιά. Τιμές πολύ προσιτές. Τηλ: 6986002875 Ώρες επικοινωνίας: μετά τις 11 πμ Βοηθός λογιστή / υπάλληλος γραφείου με 4 ετή εμπειρία σε λογιστικές υπηρεσίες,

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ζητά εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων

Ζητείται άτομο για πακέτο στην πιτσαρία «Belissimo» με δίπλωμα για μηχανάκι.Θα προτιμηθεί και προϋπηρεσία.Τηλ: 2331026939 (μετά τις 12:00)

Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. ΠΛΗΡ. 6932235034, 2351025252: Φώντα (εστιατόριο αχινός)

ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας,

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 35τ.μ κοντά στο Δημαρχείο. Έχει σαλοδωμάτιο, κουζίνα, χωλ, w.c .Λίγα κοινόχρηστα, τιμή προσιτή. Τηλ. 2331070853 & 6974297043 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765

πολύ καλή γνώση Η/Υ, κάτοχος διπλώματος, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υπο- ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα χρεώσεις ζητάει εργασία. Τηλ.6983149358 «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο κ. Αλέξανδρος Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ Κύριος τίμιος ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι σοβαρός, μη καπνιστής, ελεύθερος, με από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, πολυετή πείρα σε διανομές-πωλήσεις δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. και EX-VANσε τρόφιμα κ.α., σε ΑθήναΕπικοινωνίας: 23310-21204 επαρχία- νησιά. Δυνατότητα ταξιδιών και διαμονής παντού ζητεί εργασία. Είναι Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως αυτοασφάλιστος. Τηλ. 6970954486 ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ κυρία με 6942595995 προϋπηρεσία στο χώρο της φροντίδας Ενοικιάζεται κατάστημα 50 ηλικιωμένων και της φύλαξης μικρών τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο παιδιών, ζητά εργασία. Μόνο σοβαρές Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 προτάσεις. Τηλ: 6976665497 κ. Μιχαέλα. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, 6974747117 γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας, ζητά εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 Οδηγός με δίπλωμα Β,Γ και Ε κατηγορίας, με προϋπηρεσία στο χώρο, ζητά εργασία. Τηλ:2331028798, 6984594045 Κ. Σάκης Κυρία πωλήτρια με εμπειρία στο χώρο ζητά εργασία σε λαική αγορά, πρατήρια άρτου, φούρνους ή ζαχαροπλαστεία Τηλ: 2331028798, 6984594045 Κ. Ευγενία

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα καινούργια, επιπλωμένη, ένα δωμάτιο, WC, κουζίνα 28 τ.μ. με θέα σε πάρκο, περιοχή Μπότσαρη Θεσ/νίκης. Κατάλληλο για φοιτητές ή ειδικευμένο γιατρό. Πληροφορίες στο τηλ. 6944 529650. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470. Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης ENOIKIAZETAI διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη (επί της Μαρτίου), 2 δωμάτια, σαλόνι, αποθήκη, WC. Πληροφορίες τηλ. 6944945165 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα καινούργιο 100τ.μ. στην οδό Καλής Παναγιάς 12. Τιμή 250€. Τηλ. 23310-23765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤ ΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573

ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 εργασία. Κιν. 6934798786. τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Ζήτηση Εργασίας Ζητάω Επικοινωνίας: 6978244410 δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. 6974747117 επικοινωνίας: 6979260569

20

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Στη Bellissimo Pizzaria η αυθεντική συνταγή πίτσας δε μπερδεύεται με άλλα φαγητά. Ειδικεύεται σε αυτό και μπορεί να το αποδείξει εδώ και χρόνια. Επιλέξτε τη για το χώρο σας με τις ειδικές προσφορές. Από το μεσημέρι και μετά το delivery εξυπηρετεί.


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ( 50 μ. μετά την Εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου - στον Κεντρικό δρόμο προς ΔΙΑΒΑΤΟ ) ΝΕΟΚΤΙΣΤΟ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Κατάστημα 75 τ.μ. που συνδέεται με ΑΣΑΝΣΕΡ μεταφοράς εμπορευμάτων με το ΥΠΟΓΕΙΟ περίπου 100 τ.μ.- (προαύλιος χώρος για ΠΑΡΚΙΝΓΚ Ηλεκτρικά Ρολλά Ασφαλείας - Έτοιμη Φωτεινή Επιγραφή στην Είσοδο ) τηλ. 2331073363 6974474691 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑι μικρό διαμέρισμα (στούντιο) στο κέντρο του Παρισιού για την περίοδο από 13 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου. Είναι πλήρως επιπλωμένο, διαθέτει Internet και δωρεάν τηλεφωνική σύνδεση με 100 χώρες του κόσμου. Η τιμή για όλη την περίοδο είναι 800 Ε και για μια εβδομάδα 270 Ε. Πληρ. τηλ. 2351028346 ή 0033183961077 και 0033634302582 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο.Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ. επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια).Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Πλατεία Ωρολογίου 45 τ.μ Ανακαινισμένη, τιμή προσιτή. Τηλ: 6975900184 κυρ. Κατερίνα ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247.

- Προωθητικές ενέργειες - Δημόσιες σχέσεις - Διαδίκτυο

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

με ακόμη χαμηλότερες τιμές Πληροφορίες στο τηλ. 23310

78080

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ. οικίας.2331024091

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ελαφρώς μεταχειρισμένα: 1 σαλόνι γωνία, 1 τραπεζαρία με τζάμι και 6 καρέκλες, 1 τραπεζάκι σαλονιού κεντρικό, 1 μπουφές με καθρέφτη και κρυσταλιέρα, 1 ψυγείο PITSOS σχεδόν καινούργιο πωλούνται λόγω μετακόμισης σε άλλη πόλη. Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ.: 6948880903 κ. Γεωργία ολοήμερα Πωλούνται Ραπτομηχανές παντός τύπου, επαγγελματικής και οικιακής χρήσεως. Service ραπτομηχανών. Ζήσης Σιμόπουλος, Εμμ. Παππά 27, Τηλ:2331065396 Πωλούνται παγωνοπερίστερα σε διάφορα χρώματα 20 ευρώ το ζευγάρι. Τηλ: 6983503676 Πωλούνται δύο μονόκανα κυνηγετικά Τηλ: 6945974197 Πωλείται υψηλή κυριότητα μονοκατοικίας. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6945974197

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ fast food (2 μηνών) κομπλέ, τύπου Goody’s πολυτελειας μαζί με παγωτομηχανή. Τηλ: 6984152882 Πωλείται οικόπεδο 240 τ.μ το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός του. Τιμή ευκαιρίας. 85.000 ευρώ. Ετεοκλή 6 προς Καλή Παναγιά. Τηλ: 2331023765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση Κέντρο Αισθητικής Spa στο κέντρο της Βέροιας, προσφάτως πλήρως ανακαινισμένη. Τηλ. επικοινωνίας 2331070117 από 20.00μ.μ. έως 22.00μ.μ ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο στην Οδό Καλή Παναγιά 380 τ.μ σύνολο οικοδομήσιμο σε καλή τοποθεσία Τιμή Ευκαιρίας

21

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα κεντρικό επί της Μητροπόλεως με τον εξοπλισμό του για εμπορικό κατάστημα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. 6973986700 Ώρες: 10:00-14:00 & 18:00-20:00.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Στρατηγική επικοινωνία - Εξωτερική διαφήμιση - Έντυπη προβολή

Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Τηλ:2331023765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Πλυντήριο ρούχων 200 ευρώ, Πλυντήριο πιάτων 45 πόντους 200 ευρώ, Διάδρομος Βιοκαρπέτ 2,500 μέτρα 250 ευρώ, Ψυγείο Κουζίνας 200 ευρώ Πληροφορίες τηλ: 6940977966 Πωλείται διαμέρισμα 100τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Λαογραφικό Μουσείο) 3Δ.Σ.Κ.WC σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6944529650 Πωλείται Piagio Χ 9, χρώμα ασημί 500 cc με 28.000 χλμ., κάθε έλεγχος δεκτός. Σχεδόν καινούριο και τιμή συζητήσιμη. Τηλ: 6972479261 Πωλούνται:Συρταριέρα κομπλέ. Σύνθετο στυλ αντίκα . Σαλόνι 3-2-1 με τραπεζάκι, κρεβατοκάμαρα με 2 κομοδίνα, συρταριέρα κομπλέ. Όλα σε τιμή ευκαιρίας λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό. Τηλ: 2331121148, 6945975452 κ. Κώστας Πωλείται ιπποδρομιακή φοράδα 16 χρονών, ήσυχη. Τιμή 200 ευρώ Τηλ: 6937280980 κ. Γιώργος Πωλούνται βουβόχηνες-χυνόπαπες μεγαλωμένες 3 μηνών. Τιμή ζευγαριού 35 ευρώ Τηλ: 6937280980 κ. Γιώργος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΝΤΑΜΑΝΗΣ Αρχιτέκτων – Μηχανικός

Πωλούνται διαμερίσματα 60, 65 τ.μ. στο Λιτόχωρο Πιερίας και μεζονέτες 110 τ.μ., 120 τ.μ., με θέα βουνό, θάλασσα, ατομική θέρμανση και τζάκι. Τηλ. 2351078016. Κιν. 6937156949


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα στη Βασ. Όλγας (πλησίον Μπότσαρη) με αέριο, ανατολικό όλο στο φως, 6ος όροφος (2Δ, ΣΛ, Κ, WC), κατάλληλο για κατοικία ή ιατρείο. Πληροφορίες στο τηλ. 6930 561762. ΠΩΛΕΙΤΑΙ καντίνα πλήρης εξοπλισμένη, περασμένη ΚΤΕΟ και υγειονομικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6995845825 κ. Γιώργο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 - 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS. Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

Διαμέρισμα 70 τ.μ. σε 2ο όροφο 4όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 84 τ.μ. στον 1ο όροφο 4όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 78 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 90 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται ή ενοικιάζεται διαμέρισμα στην περιοχή Προμηθέα με θέα και ατομική θέρμανση. Τηλ. Επικοινωνίας 23310 259056972842070

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίαςσυζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μοτοσυκλέτα CAGIVA RAPTOR, χρώμα κόκκινο 125cc.. Σχεδόν καινούργια και σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τηλ: 6976183243 καθημερινά. Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης.Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωράφι στη Νικομήδεια 11.560 στρ., 200 μ. πριν το χωριό με ρεύμα, πομόνα, αποθήκη. Σταματίου Αντώνης Τηλ:23310411416938407005 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφο-οικόπεδο έκτασης 1.850 τ.μ. (πρόσοψη 75μ. και βάθος 25μ.) οικοδομήσιμο επί του κεντρικού δρόμου από Μακροχώρι προς Ν.Λυκογιάννη (απέναντι ακριβώς από το δημόσιο ΚΤΕΟ) Τηλ. 2331073363 - 6974 474 691

22

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι.

μπα Θεσ/νίκης ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τού-

Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 €

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

διαμερισματΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Μεσιτικό

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

23

ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 €

γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικιακός εξοπλισμός (έπιπλα σαλονιού, ψυγείο, πλυντήριο, χαλιά και όλα όσα χρειάζονται για ένα σπίτι. Σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6956029638, 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ η επιχείρηση «Ο Γύρος της Αγοράς» στο κέντρο του πεζόδρομου της Βέροιας. Η επιχείρηση λειτουργεί από τις 2-10-10 με καινούριο όλο τον εξοπλισμό της. Τηλ. Επικοινωνίας: 6981002765, 6995840010 κ. Παπαδόπουλος Ιπποκράτους

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

Γωνία Π. Τσαλδάρη ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427


ΕΛΛΑΔΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 605

Ο Πρωθυπουργός στο Υπ Συμβούλιο ζήτησε από τους Υπουργούς:

Ένταση προσπάθειας και μετρημένη παρουσία εν όψει της ΔΕΘ

Ν

α εντείνουν την προσπάθειά τους για την προώθηση των αλλαγών, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. «Είναι η ώρα, με μεγαλύτερη δύναμη πια και αξιοποιώντας κάθε μέρα μέχρι το τέλος της θητείας μας, να προωθήσουμε μεγάλες αλλαγές που ανατρέπουν τα κακώς κείμενα -κακώς κείμενα πολλών ετών, δεκαετιών πολλές φορές- και βάζουν το θεμέλιο για μια χώρα καλύτερη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική» είπε στην εισήγησή του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. «Τώρα», σημείωσε αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «πιο απερίσπαστοι από ό,τι μέχρι σήμερα, είμαστε σε θέση να ανοίξουμε όλο και περισσότερο την ατζέντα των μεγάλων θεμάτων και των μεγάλων αλλαγών, που βάζουν τη χώρα μας σε μια διαφορετική τροχιά». Παράλληλα, εν όψει της ΔΕΘ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να αντιμετωπίσουν την παρουσία τους με «πνεύμα εξοικονόμησης πόρων» και η κυβερνητική παρουσία στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο να είναι λιτή και κατά το δυνατόν ολιγάριθμη. «Θα παρακαλέσω τον κάθε Υπουργό να μεριμνήσει, ώστε το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου του και των εποπτευόμενων φορέων, να αντιμετωπίσει την παρουσία στη

ΔΕΘ με ένα ανάλογο πνεύμα εξοικονόμησης πόρων -μια λιτή παρουσία» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς «να αξιολογήσετε αυστηρά τη σκοπιμότητα της παρουσίας στελεχών του Υπουργείου σας στη ΔΕΘ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας» και «η φυσική παρουσία να περιοριστεί στα αυστηρώς απαραίτητα, με βάση τις αρμοδιότητες ή τις επιτόπου ανάγκες». Αυτό, διευκρίνισε, «αφορά και στους Υφυπουργούς, τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και τους συνεργάτες» ενώ ζήτησε να «αξιολογήσετε, επίσης, την παρουσία εκπρο-

σώπων των εποπτευόμενων φορέων, περιορίζοντάς την στα αυστηρώς απαραίτητα πλαίσια». Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη Νορβηγία, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τη βία και τον φονταμενταλισμό. Αυτά τα φαινόμενα βίας, τόνισε, υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Υπενθύμισε, επίσης τη βοήθεια που παρέσχε η Νορβηγία στον αγώνα κατά της δικτατορίας και ότι ήταν η χώρα που έδωσε διαβατήριο στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν του αφαιρέθηκε το ελληνικό διαβατήριο.

Ένας στους τέσσερις προμηθευτές βάζει λουκέτο Την προστασία τους ζητά η ΕΣΕΕ

Έ

νας στους τέσσερις προμηθευτές εταιριών που υπάγονται στο άρθρο 99 βάζει και αυτός λουκέτο, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η ΕΣΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά ζητά να ληφθεί μέριμνα ώστε οι μικρομεσαίοι πιστωτές των υπό πτώχευση εταιριών, να έχουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Παρουσιάζοντας τις θέσεις της για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η ΕΣΕΕ επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: Έως τώρα, η υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα γινόταν κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα όλες οι

μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συνεργάζονταν μαζί τους να αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα επιβίωσης. Αίτημα της Συνομοσπονδίας είναι να τεθεί εντός της προ-πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης η αποτύπωση και χαρτογράφηση των συγκεκριμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που συνηθέστερα αποτελούν προμηθευτές των μεγαλύτερων και υπαγόμενων στην προ-πτωχευτική διαδικασία, ώστε να τύχουν ευμενέστερης μεταχείρισης ως πιστωτές και να μην οδηγηθούν στην αναστολή των εργασιών τους. Οι μικροί και μεσαίοι έμποροι δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να υπαχθούν οι ίδιοι στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, λόγω του απαιτούμενου υψηλού παραβόλου (5.000 ευρώ). Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται μείωση του παραβόλου για τις ατομι-

24

κές επιχειρήσεις στα 3.000 ευρώ, αλλά για τις εταιρείες (όπως οι προσωπικές ΟΕ, ΕΕ) παραμένει στα 5.000 ευρώ. Ακόμη και με τη μείωση για τις ατομικές επιχειρήσεις, το παράβολο εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, εμποδίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσφύγουν στο συγκεκριμένο μηχανισμό δεύτερης ευκαιρίας. Η ΕΣΕΕ δηλώνει, εξάλλου, σύμφωνη με τη δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις, όπως και για τις Επιτροπές Διακανονισμού των εμπορικών μισθώσεων που συγκροτούνται ανά περιφέρεια, με εκπροσώπους των ιδιοκτητών και των επαγγελματιών και ζητά να ενταχθούν στην αρμοδιότητα των Επιτροπών Διακανονισμού οι μισθώσεις ακινήτων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ (κληροδοτήματα, ιδρύματα κλπ.).

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Σύσκεψη στη Γερμανία σήμερα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Διάσκεψη με αντικείμενο τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα συγκαλεί σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Στις συζητήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν 20 πρόεδροι οικονομικών συνδέσμων της Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που δημοσιεύονται και από την Deutsche Welle, στη διάρκεια της συνάντησης θα εξεταστεί υπό ποιες προϋποθέσεις γερμανικές επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι μια επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να προσφέρει τη βοήθειά του για τη δημιουργία ανταγωνιστικών δομών και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής διοίκησης. Η Handelsblatt αναφέρει επίσης ότι την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας επεξεργάζεται σχέδια που έχουν στόχο τη βελτίωση των κινήτρων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και έναν χρόνο κατόπιν ρητής επιθυμίας της ίδιας της καγκελαρίας. Αλλωστε, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι «θα αφοσιωθεί με όλες της τις δυνάμεις στην υποστήριξη» των προσπαθειών για την ανάκαμψη της Ελλάδας και ότι θα παροτρύνει τη γερμανική βιομηχανία να προχωρήσει σε ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, «αν θέλουμε να το ονομάσουμε έτσι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι η γερμανική οικονομία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα. Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα και στις επαφές του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο, συμμετείχαν και εκπρόσωποι εισηγμένων στο γερμανικό χρηματιστήριο επιχειρήσεων.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you