Page 1

27

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 583 epikera@otenet.gr

Επικαιρα

δευτερα ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Όπως προκύπτει από τον εφαρμοστικό νόμο

Προς τι η ικανοποίηση; Ικανοποιημένος έδειχνε προχθές ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα, είπε, των προσπαθειών μας φαίνονται από τα συμπεράσματα της Συνόδου στα οποία ρητά αναφέρεται και ότι θα πάρουμε σύντομα την 5η δόση του δανείου της Τρόϊκας και θα μας δοθεί νέο ς. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε – καταφανώς ευχαριστημένος και υπερήφανος – ότι η Βραζιλία, μια μεγάλη χώρα, πήρε όταν χρειάσθηκε δάνειο 35 δις δολαρίων κι εμείς εξασφαλίσαμε δάνεια 110 δις πέρσι και περίπου άλλα τόσα σ’ αυτή τη Σύνοδο! Ακατανόητη η ευχαρίστησή του. Θα ήταν δικαιολογημένη εάν επρόκειτο για δωρεάν βοήθεια αλληλεγγύης, ας πούμε. Δυστυχώς δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Για δάνεια πρόκειται. Και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο. Και τα δάνεια αυτά αυξάνουν συνεχώς το χρέος της χώρας μας που ήδη είναι, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, μη διαχειρίσιμο.

ΣΚΛΗΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ

τα πρωτοφανή μέτρα του μεσοπρόθεσμου Σελ. 15

«Ναι» στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πάρκα

Σελ. 5

Σελ. 2

Το Χρονογράφημά Σελ.4

μας

ΤΟΠΙΚΑ

Υπογραφή σύμβασης για την επέκταση του οικισμού Μακροχωρίου Σελ. 5

ΤΟΠΙΚΑ

7

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Πρατήριο Υγραερίου

e-mail: online10@otenet.gr

Σελ. 10


editorial

Π

ου θα πει δεν θα μπορέσουμε να το εξοφλήσουμε ακόμα και σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ε

δώ που βρισκόμαστε οικονομικά το μόνο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει χαρά και ικανοποίηση θα ήταν αν καταφέρναμε να έχουμε ανάπτυξη πάνω από τα ελλείμματά μας δηλ. πάνω από το 10,5%. Εμείς αντ’ αυτού έχουμε ύφεση δηλ. «αρνητική ανάπτυξη», περίπου 5,6% . Ανάμεσα στα δύο νούμερα υπάρχει φοβερό χάσμα πάνω από 16%! Αυτό το χάσμα μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να καλυφθεί. Άρα και μετά τα σκληρά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και μετά το νέο δάνειο θα χρειασθούν κι άλλα αντιλαϊκά και δυσβάσταχτα μέτρα. Κι αυτό δεν το απέκλεισε ούτε κι ο νέος υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος. Που όταν προχθές ρωτήθηκε σχετικά απάντησε: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι μετά τα σημερινά μέτρα δεν θα χρειασθεί να πάρουμε και άλλα στο μέλλον».

Ε

μφανίσθηκε έτσι πιο προσεκτικός από τον προκάτοχό του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος πέρσι, αφού ανακοίνωσε τα άδικα κι αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου, δήλωσε κατηγορηματικά: «Αν χρειασθεί να πάρουμε κι άλλα μέτρα θα σημαίνει ότι εγώ απέτυχα κι επομένως δεν θα είμαι πια υπουργός Οικονομικών». Δυστυχώς, για όλους μας, χρειάστηκαν, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παραιτήθηκε μέχρι που τον μετακίνησε σε υποδεέστερο υπουργείο ο κ. Πρωθυπουργός χωρίς ούτε ένα «ευχαριστώ» για όσα έκανε. Ο κ. Βενιζέλος φάνηκε πιο επιφυλακτικός. Ίσως γιατί δεν είναι οικονομολόγος…

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

Αν το καλοεξετάσουμε θα δούμε ότι η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί παίρνουν λεφτά από τα ταμεία τους, δηλαδή από τους φόρους που πληρώνουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι εργαζόμενοι τα λεφτά αυτά δήθεν τα δίνουν σε μας (και γι’ αυτό μας βρίζουν και μας εξευτελίζουν οι Γερμανοί πολίτες) ενώ στην πραγματικότητα τα δίνουν στις Τράπεζές τους! Εμείς απλοί μεσάζοντες φορτωνόμαστε και νέα χρέη πληρώνοντας τα μαλλιά της κεφαλής μας σε τόκους.

Σ

την ίδια συνέντευξη και απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει αν δεν «περάσει» το Μεσοπρόθεσμο ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι βέβαιος πως θα «περάσει» γιατί «οι βουλευτές του» (έτσι είπε) είναι υπεύθυνοι και ξέρουν καλά πως αν δεν εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τότε δεν θα πάρουμε την πέμπτη δόση του δανείου της Τρόϊκας και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους, δεν θα έχουμε ούτε για το ΕΣΥ (Νοσοκομεία). Μοιάζει με εκβιασμό . Γιατί η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα ετήσια έσοδα του κράτους μας (κρατικός προϋπολογισμός) είναι 55,6 δις ενώ για μισθούς και συντάξεις οι συνολικές δαπάνες είναι 19,8 δις. Άρα πως δεν θα έχουμε να τα πληρώσουμε; Οι δαπάνες εξάλλου για την υγεία. (ΕΣΥ κ.α.) είναι περίπου της τάξης των 17 δις.

Γ

ια να πληρώσουμε τις συγκεκριμένες και άλλες κρατικές δαπάνες οι δανειστές μας (Τρόϊκα) δεν δίνουν ρευστό στην Κυβέρνηση. Το δίνουν για να πληρωθούν τα χρέη της Ελλάδας στις Γαλλικές και Γερμανικές Τράπεζες. Το γεγονός αυτό το υποστήριξαν και οι Times της Νέας Υόρκης σε, προ ολίγων ημερών, δημοσίευμά τους. Αν το καλοεξετάσουμε θα δούμε ότι η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί παίρνουν λεφτά από τα ταμεία τους, δηλαδή από τους φόρους που πληρώνουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι εργαζόμενοι τα λεφτά αυτά δήθεν τα δίνουν σε μας (και γι’ αυτό μας βρίζουν και μας εξευτελίζουν οι Γερμανοί πολίτες) ενώ στην πραγματικότητα τα δίνουν στις Τράπεζές τους! Εμείς απλοί μεσάζοντες φορτωνόμαστε και νέα χρέη πληρώνοντας τα μαλλιά της κεφαλής μας σε τόκους. Η αλήθεια συνεπώς είναι ότι αν δεν μας δώσουν την

2

5η δόση δεν θα πάρουν οι Γαλλογερμανικές τράπεζες τους τόκους. Περί αυτού πρόκειται.

Α

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: Κεντρικής 65, ÂÝñïéá ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá

ν διαβάσουμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (δυστυχώς δεν θα το διαβάσουν ούτε οι βουλευτές, όπως έγινε και με το μνημόνιο) θα διαπιστώσουμε ότι οι τόκοι – όχι τα χρεολύσια, οι δόσεις των δανείων δηλ., μόνο οι τόκοι – που θα δώσουμε του χρόνου (2012) θα είναι περίπου 19 δις. Όσα δηλαδή χρειάζεται το κράτος μας για μισθούς και συντάξεις! Ενώ συνολικά από το 2009 μέχρι και το 2015 θα πληρώσουμε 131,35 δις ευρώ μόνο για τόκους!! Σκεφθείτε το λίγο.

Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ -

Μ

Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρε-

ας «έσωσαν» πέρσι με το μνημόνιο 1 με δάνειο 110 δις. Εμείς θα σωθούμε (λέμε τώρα) δίνοντας τους μόνο για τόκους 21,35 δις ευρώ. Και από πάνω μας κατηγορούν ως τεμπέληδες, ανήθικους, απατεώνες κι άλλα παρόμοια.

Τ

ι δείχνουν όλα αυτά τα στοιχεία; Ότι δεν θα εξοφλήσουμε ποτέ . Ακόμα και αν οι μισθοί και συντάξεις κατέβουν στα 300 Ευρώ! Εκτός εάν «κουρευτεί» το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας. Ο Αμερικάνος Οικονομολόγος Μαρκ Ουάϊσμπροτ έγραψε στον Βρετανικό «Γκαρντιάν», μεταξύ άλλων: « … Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές για την αναπόδραστη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της». Αλλά στις ενδιαφέρουσες απόψεις του Αμερικανού Οικονομολόγου θα επανέλθουμε.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Επίκαιρα

Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται σιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. 27

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡI∆Α ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ | ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 583 EPIKERA@OTENET.GR

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

∆ΕΥΤΕΡΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

EDITORIAL

Όπως προκύπτει από τον εφαρµοστικό νόµο

Προς τι η ικανοποίηση; Ικανοποιηµένος έδειχνε προχθές ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του µετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Τα αποτελέσµατα, είπε, των προσπαθειών µας φαίνονται από τα συµπεράσµατα της Συνόδου στα οποία ρητά αναφέρεται και ότι θα πάρουµε σύντοµα την 5η δόση του δανείου της Τρόϊκας και θα µας δοθεί νέο ς. Στο σηµείο αυτό πρόσθεσε – καταφανώς ευχαριστηµένος και υπερήφανος – ότι η Βραζιλία, µια µεγάλη χώρα, πήρε όταν χρειάσθηκε δάνειο 35 δις δολαρίων κι εµείς εξασφαλίσαµε δάνεια 110 δις πέρσι και περίπου άλλα τόσα σ’ αυτή τη Σύνοδο! Ακατανόητη η ευχαρίστησή του. Θα ήταν δικαιολογηµένη εάν επρόκειτο για δωρεάν βοήθεια αλληλεγγύης, ας πούµε. ∆υστυχώς δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Για δάνεια πρόκειται. Και µάλιστα µε υψηλό επιτόκιο. Και τα δάνεια αυτά αυξάνουν συνεχώς το χρέος της χώρας µας που ήδη είναι, σύµφωνα µε έγκυρους αναλυτές, µη διαχειρίσιµο.

ΣΚΛΗΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ

τα πρωτοφανή µέτρα του µεσοπρόθεσµου Σελ. 15

«Ναι» στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων σε πλατείες και πάρκα

Σελ. 5

Σελ. 2

Το Χρονογράφηµά Σελ.4

µας

ΤΟΠΙΚΑ

Υπογραφή σύµβασης για την επέκταση του οικισµού Μακροχωρίου Σελ. 5

ΤΟΠΙΚΑ

7

Συνεδριάζει την Τετάρτη το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Αλεξάνδρειας

Πρατήριο Υγραερίου

e-mail: online10@otenet.gr

Σελ. 10


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Παρέμβαση προστασίας του δασικού τοπίου στην Ελαφίνα Σε μια συντονισμένη προσπάθεια αποκατάστασης του πληγέντος φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τους επιδόθηκαν τριάντα περίπου κάτοικοι της ορεινής Ελαφίνας. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 19 Ιουνίου συγκεντρώθηκαν στο λόφο του ιερού ναού Αγ. Γεωργίου με σκοπό να διασώσουν τα πενήντα δέντρα (κυρίως βελανιδιές και πεύκα μεγάλης ηλικίας) που άγνωστοι και χωρίς προφανή αιτία τον προηγούμενο χειμώνα επιχείρησαν να αποξηράνουν, αποφλοιώνοντας περιμετρικά τους κορμούς κοντά στο έδαφος. Οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους εποχιακοί παραθεριστές, ακολουθώντας συμβουλές γεωπόνων, επικέντρωσαν την προσπάθειά τους στην κάλυψη και προστασία των σημείων όπου τα δέντρα έγιναν ευάλωτα, ενώ ταυτόχρονα προέβησαν στη συμβολική δενδροφύτευση είκοσι νέων δενδρυλλίων πεύκης. Αφού ολοκλήρωσαν την παρέμβασή τους, ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα δενδροφύτευση το ερχόμενο φθινόπωρο, στην περίπτωση που παρά την ευαισθητοποίηση και την προσπάθεια που κατέβαλαν τα δέντρα δεν διασωθούν. Η δράση των κατοίκων είχε τη στήριξη της δημοτικής αρχής του δήμου Βέροιας η οποία, αφού διαμέσου του εκπροσώπου της κ. Ορφανίδη Αντώνη επιθεώρησε την περιοχή και επιβεβαίωσε το πρόβλημα, ανέλαβε τη χορηγία των νέων δενδρυλλίων.

Έπεσε η αυλαία των μουσικών εκδηλώσεων «Βέροια Εύηχη Πόλη»

Έπεσε χθες η αυλαία των μουσικών εκδηλώσεων «Βέροια Εύηχη Πόλη» που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας. Οι επιτυχημένες εκδηλώσεις αγκαλιάστηκαν για άλλη μια χρονιά με θέρμη από το μουσικόφιλο κοινό της πόλης και απέδειξαν ότι σε μια εποχή δύσκολη, όπως η σημερινή, τέτοιου είδους «events» είναι σημαντικά και μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες μια μοναδική ανάσα αισιοδοξίας και πολιτισμού. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου. «Τα αριστουργήματα της Άρπας» στο Αρχοντικό Σαράφογλου μάγεψαν με κλασικά ακούσματα το κοινό ενώ η συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά ξεσήκωσε τη νεολαία που βρέθηκε στο πάρκο Αγίων Αναργύρων. Τα καλύτερα σχόλια απέσπασε η έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας Βέροιας «Αντίθεσις» και φυσικά οι συναυλίες του Χρήστου Νικολόπουλου και της Ελένης Πέτα στο Φράγμα, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε το βράδυ της Κυριακής με τις ιδιαίτερες μουσικές δημιουργίες του συγκροτήματος «Λωξάντρα». Άντε και του χρόνου!

Τραπεζοκαθίσματα και στους δημόσιους χώρους Την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πάρκα του Δήμου Βέροιας καθώς και την απομάκρυνση όλων των κλειστών περιπτέρων της Βέροιας και την επαναλειτουργία τους σε στεγασμένα καταστήματα, ενέκρινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βέροιας. Το πρώτο θέμα, το οποίο θα προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις αφού η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων δεν αποκλείεται να επεκταθεί στις λιγοστές πλατείες και τα πάρκα της Βέροιας.Από την άλλη, η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να δώσει αναβολή στην πλειοψηφία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις, φανερώνει την πολιτική που ακολουθείται για να αποφευχθούν οι ανακλήσεις αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι συνέπειες που θα επιφέρουν.

3

Τρεχάτε γειτόνοι, ήρθαν οι κανίβαλοι

Χ

Χαρτογράφος

Επιτρέψτε μου λίγη απρόσμενη οργή, μια τόση δα πεζοδρομιακή φρασεολογία χυδαϊστί. Παρότι είμαι φύσει μετριοπαθής, κοιμάμαι τα μεσημέρια, γκρι κρόταφοι και δειλός όταν βραδιάζει, σκυφτός αποφοίτησα από το ΑΕΙ και τακτικός όσο μπορώ στη Λειτουργία της Κυριακής, ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΗΣΩ Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ. Μάθαμε όλοι πρόσφατα πως εκείνο το παρασιτικό εκκολαπτήριο αθλητικών κηφήνων και κομματικών παρασίτων, η διαβόητη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μας κοστίζει 300.000 ευρώ το μήνα για ενοίκιο. ΤΡΑΚΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ !!! Μου φύγανε τα μυαλά απ΄ το κρανίο, και τα δόντια από το σφίξιμο μην ξεσπάσω αλα Μάικ Τάισον. Χώρια κοινόχρηστα 40.000 ευρώ, βάλε ρεύματα, τηλέφωνα, βενζίνες, σεκιούριτυ, κλιματιστικά inverter, να πιάσουμε καμιά 500.000 ευρώ το μήνα. Η τρέλα είναι ήδη στις αρτηρίες μου, νομίζω θα αδράξω κανένα παλούκι και άμα βρω μπροστά μου Μπιτζαξή, Ορφανό, Ιωαννίδη, Νικητιάδη θα τους καλέσω στα μαρμαρένια αλώνια. Τι διάολο κάνατε εκεί ρε λεβέντες, σε ποιο μαγαζί σας βάλανε πρίγκηπες και δεν πήρατε μυρουδιά αυτή τη σπατάλη των χρημάτων μου με τα φτυάρια ? Για ποιους ρε, κεντώ το κέρατό μου, για πότε ρε κεντημένοι όλοι σας, γιατί μας δουλεύετε ρε ακέντητα σιχάματα ; Γιατί ρε να στεγάζεται το κωλοτριβείο στην Αλεξάνδρας και Βασ. Κων/νου γωνία, downtown Manhattan, κι όχι σ΄ ένα νορμάλ ολυμπιακό ακίνητο από εκείνα που διαμαντοπληρώσαμε κι αφήσατε να σαπίζουν στη σκουριά ; Μέσα στη λουδοβίκεια χλίδα, στο ντιζάιν κρέμα, και τη μοκέτα-αφρό. Δυο σεκιουριτάδες στην είσοδο και τρεις θυρωροί σε κάθε όροφο. Ο ένας σου δείχνει το δρόμο, ο άλλος λύνει σκανδιναβικό, κι ο τρίτος χτυπάει την κάρτα του τέταρτου που δεν πάτησε σήμερα. Πέντε μισθοί μέχρι εδώ, αέρας κοπανιστός, επί πέντε ορόφους, επί 14 μήνες : Παναγία μου, κράτα με! Και τολμούν σήμερα, να με κοιτούν ηθοποιήστικα στα μάτια, και να μου λένε φαρισαϊκά εισφορά στα τέλη, δώστε και οι άνεργοι, δώσε για το κράτος, μαζί τα φάγαμε, σώσε την ελλάδα, που να τους κεντηθούν τα πεθαμένα τους.Την Τετάρτη οι ευρωλιγούρηδες θα βγάζουν ρητορείες εθνεγερσίας… Κι αντί να διαλυθεί το κράτος –ΤΩΡΑ! ΚΕΝΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΩ – σε αστρόσκονη, σε πούδρα για μωρομάντηλα, ώστε να μπορέσουμε απ΄το μηδέν να ξαναστήσουμε υγιεινώς όλο το σάπιο, λέπρα και ζόφο, το πανουκλιασμένο κορμί μιας γεροπόρνης, αυτό είναι το ελληνικό δημόσιο, εμείς ξεπετσιάζουμε τον κοινωνικό ιστό. Ορμάμε στη γιαγιά, στο δάσκαλο, στον ανήμπορο, στο φαντάρο, στη βενζίνα. Τσακίζουμε το βιοτέχνη, το μαγαζάτορα, τη ραχοκοκκαλιά, το φορτηγατζή, τον άρρωστο. Ακρωτηριάζουμε κάθε φωνή αντίδρασης γλύφοντας τον χοντροτραπεζίτη σαν μεσσία. Μας λιάνισαν τη μέση να γίνουμε μαλάκια, να γυαλίζουμε τα σκαρπίνια των οικονομολόγων που μας βύθισαν εδώ με τις θεωρίες τους. Χριστέ μου κράτα με. Είναι άδικο, είναι παράνοια, είναι κανίβαλοι ! Μέτρα στα μέτρα, κνούτο και συναίνεση, δεν κάνουν τίποτε τα γιούχα, οι περεκεντέδες είναι ξισλόϊαστοι. Το κακό δεν θα έρθει από μόνο του, κομένες η κουλτούρα κι η διανόηση, εγώ ο ανθρωπάκος θα το κάνω, φοβάμαι δεν θ αντέξω πια την κοροϊδία, τη σπατάλη, τα παντεσπάνια τους. Μου μάθανε βιαστικά χίλιες νέες λέξεις, ξαφνικά μιλάω ακατάληπτα, “αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, μνημόνιο, μεοσοπρόθεσμο…”, κι ούτε ξέρω τι λέω. Δεν μπορεί να ζω την Πεντηκοστή, το πιο πιθανό είναι να με αποτρέλαναν. ΚΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Ούτε μία για την κατάντια μας.

Ποιος είναι αρμόδιος; Σοβαρά προβλήματα από την υπερχείλιση του καναλιού του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων ΤΟΕΒ, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής των Παλιών Σφαγείων στη Βέροια. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης καθώς στα στάσιμα νερά που σχηματίζονται συγκεντρώνονται κουνούπια ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι έχουν έρθει «τετ α τετ» με φίδια τα οποία κυκλοφορούν στην γύρω περιοχή και η κατάσταση στο κανάλι χειροτερεύει δραματικά με τις βροχοπτώσεις. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, εδώ και δύο χρόνια απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δοθεί μια λύση.Παρά το γεγονός ότι έχουν απευθυνθεί ουκ ολίγες φορές τόσο στο Δήμο όσο και στον ΤΟΕΒ Βέροιας, το θέμα παραμένει άλυτο, αφού κανένας από τους δύο δεν δηλώνει αρμόδιος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ποιος είναι τελικά ο αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα και ποίος προτίθεται να δείξει ενδιαφέρον για μια περιοχή που έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη της;

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

Εις ώτα μη ακουόντων

ημά φ ά ρ γ ο ρον μας Το

Χ

«Κολοκύθια με ρίγανη» Ανήκουμε στην συνομοταξία των άπιστων Θωμάδων . Καιρό τώρα μας τριβελίζει η απορία αφού δεν πρόκειται να τα πάρουν πίσω γιατί μας δανείζουν και μας ξαναδανείζουν. Δαιβάσαμε κι ακούσαμε περισπούδαστες αναλύσεις ότι αν πτωχεύσουμε θα διαλυθεί η ευρωζώνη μαζί με το ευρώ , θα κλυδωνισθεί η Αμερικάνικη οικονομία και με την θεωρία του ντόμινο και η παγκόσμια ! Για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση επήγαμε στον μπαρμπα Μαθιό που ανήκε αναντάμ παπαντάμ στην αντιπολίτευση και είναι και ολίγον αναρχικός στα 75 του παρακαλώ. - Τι λέτε για όλα αυτά : - Ποιοι : - Μα εσείς ! - Εισαι γκαβός ή χαζοφέρνεις : - Συγγνώμην είναι ο πληθυντικός της ευγένειας . - Γιατί θελεις να σε δανείσω παράδες : -Όχι. -Ε τότε τι τον θες τον πληθυντικό : -Εν πάσει περιπτώσει τι λές εσύ για όλα αυτά. - Κολοκύθια με ρίγανη ! - - Δεν κατάλαβα. - Ακου να μαθαινεις. . Τα κολοκύθια είναι άνοστα . Για να φαγωθούν τα βάζουν ρίγανη , σάλτσες και τέτοια να σε ξεγελάσουν να τα φας . Αλλά στην ουσία τρως κολοκύθια. - Που σημαίνει : - Που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σήμερα κορόϊδα να δανείζουν λεφτά σε χαμένα κορμιά. Που σημαίνει κάπου αποσκοπούν . Με άλλα λόγια να σε βάζουν να τρώς κολοκύθια κι αυτοί αστακό με ή χωρίς μαγιονέζα. - Μα νόμιζα ότι φοβούνται ότι αν χρεοκοπήσουμε θα βγουν κι αυτοί ζημιωμένοι. - Ε αυτή είναι η ρίγανη. Και βέβαια. Μόνο που έχουμε χρεοκοπήσει αλλά δεν το παραδέχονται μέχρι που να μας πάρουν τα ασημικά με όλους

Ελληνικές εξαγωγές!... Ο θείος Αφεντούλης θα ήθελε πολύ να μάθει πού πήγε το «ύψιλον» της ευφορίας που δημιουργήθηκε το βράδυ της γέννησης της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, όταν υποδεχτήκαμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με το σύνθημα: «Έ-έέρχεται»! Από την ευφορία εκείνη έχει απομείνει σήμερα μια σκέτη εφορία να αναζητεί τις περικοπές και τους φόρους που προβλέπουν για όλους εμάς τους μικρομεσαίους και κάτω το Μνημόνιο1, το Μεσοπρόθεσμο και η ουρά τους που δεν έχει ξεδιπλωθεί ακόμη για τα καλά για να μάθουμε όλα όσα μας περιμένουν. «Ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις!» σχολίασε η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη. Κατόπιν της τεράστιας εμψύχωσης από τη γυναίκα της ζωής του τι θέλει τους εχθρούς ο εμπειροτέχνης πολιτικός αναλυτής; Ευτυχώς που βρέθηκε εκείνος ο φιλέλληνας Φιλανδός κ. Όλι Ρεν να ευχηθεί «καλό κουράγιο» (θυμάστε;). Στις επώδυνες (λέμε τώρα!) φιλοσοφικές αναζητήσεις του Αφεντούλη. Το Μεσοπρόθεσμο και η συνέχειά του δείχνουν ότι θα χρειαστούμε πολύ κουράγιο. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αναγνώστες μου! Ό θείος δεν υπονόησε ότι ο κοσμάκης έκανε λίγες θυσίες μέχρι σήμερα. Μπείτε όμως στον κόπο να το πείτε σε κάτι άλλους Φιλανδούς που λέγονται «αληθινοί». Θα σταθείτε τυχεροί αν δεν βγείτε από το παράθυρο, με όλα όσα θα ακούσετε για όλους εμάς τους «ανοικονόμητους» μικρομεσαίους! Πού το βρήκαμε γραμμένο ότι ο άνθρωπος πρέπει να τρώει κάθε μέρα; Φθείρονται οι οδοντοστοιχίες, επιβαρύνεται το ΕΣΥ και μεγαλώνουν το έλλειμμα και το χρέος! Σέντσι δεν θέλουν να δώσουν για να τη σκαπουλάρουμε για μία εισέτι φορά. Δεν είναι όλοι οι Φιλανδοί καλοί όπως ο κ. Όλι Ρεν που «έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» του Αντώνη να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Δυστυχώς υπάρχουν και χειρότερα. Υπάρχουν κι άλλοι «αληθινοί» Ολλανδοί και άλλοι που φωνάζουν να αδειάσουμε τη γωνιά της Ευρωζώνης. Μήπως πόσο μέρος βαστάμε; Το 2% περίπου! Ευτυχώς οι περισσότεροι εταίροι θέλουν να δώσουν- με το αζημίωτο!- για να μας σώσουν και να σωθούν! Αλλά κι αυτοί, ενώ ζητούν από μας «να τα μιλήσουμε, να τα συμφωνήσουμε», διαφωνούν για τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί «φάρμακο» ένα ΕΣΠΑ άνευ συμμετοχής του «ιδίου του ασφαλισμένου» για την προμήθειά του. «Λάθος!» πετάγεται ο κ. Σόιμπλε. Φοβάται μήπως το «φάρμακο» αποδειχτεί «φαρμά-

κι»! Κατά τη δική του άποψη χρειάζεται στο ήδη υπάρχον πακέτο στήριξης να προστεθεί μια ουρά- να! με το συμπάθιο! «Δεν παρατάτε την ουρά. Έτσι και τη δουν οι αγορές θα τη θεωρήσουν “πιστωτικό γεγονός” και θα μας κόψουν, να μην πω τι! Το ευρώ θέλει ξεχωριστό υπουργείο στην Ευρωζώνη!» πετάγεται ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ. Να μην ανησυχήσει έπειτα ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι; Αν πάρει το «υπουργείο του ευρώ» Έλληνας, Ιρλανδός ή Πορτογάλος; Δεν λέει ο θείος. Οι εταίροι «φροντίζουν πριν από μας για μας»! Αλλά δεν είναι καιρός να συνεννοηθούν για να μάθουμε κι εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Έτσι και το πουν με ένα στόμα στον θείο, θα υποχρεώσουν τον θείο! Προσώρας πάντως θυμίζουν τον Χένρι Κίσινγκερ που κάποτε είχε πει: «Ευρώπη εκεί; Ποιον αριθμό να καλέσω;» Τελικά φαίνεται ότι για την ασυνεννοησία των εταίρων φταίει ο δικός μας ο Δίας. Σκόρδα είχε φάει όταν πλησίασε την Ευρώπη με τη μορφή ταύρου και γεννήθηκαν τόσο δύστροπα βόδια; Ο Αφεντούλης από ευγένεια διαγράφει την τελευταία λέξη και ζητάει συγγνώμη. Από τα βόδια! Κατά έναν περίεργο τρόπο όλοι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα, εμείς θέλουμε να σωθούμε- αυτό μας έλειπε δα!- αλλά πέρασε ένας χρόνος που δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από το χείλος του γκρεμού και «φλερτάρουμε» με τη χρεοκοπία. Γιατί; «Οι εξαγωγές υπολείπονται των εισαγωγών και αυξάνεται πρώτα το έλλειμμα κι έπειτα το χρέος» λένε κάποιοι ειδικοί επιστήμονες. «Και όλοι οι ξένοι γιατί “σκοτώνονται” να σωθούμε; Η ανησυχία και ο φόβος που εκπέμπει η Ελλάδα για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση δεν αποτελούν “εξαγώγιμα” προϊόντα; Όταν τους δίναμε τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία ήταν καλά;» ρωτάει ο θείος. «Πλήρωσε ο κ. Τρισέ για το πνευματικό έργο των προγόνων και δεν το γνωρίζω;» απόρησε η κυρία Πολυτίμη. Μεταξύ μας αποκαλεί τον επικεφαλής της ΕΚΤ «αχώνευτο»! Μόλις τον δει από τηλεοράσεως, αλλάζει κανάλι! Ο αναλυτής έσπευσε να θέσει την απορία της συζύγου υπόψη της ελληνικής αποστολής στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που άρχισε στις 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Κατόπιν τούτου μπορείτε να θεωρήσετε σίγουρη την πέμπτη δόση! «Αν επιμείνετε στα δάνεια που δώσατε, σας επιστρέφουμε τον φόβο και ξοφλάμε!» απείλησε η Πολυτίμη. Αμ πώς!

τους κανόνες. Τότε θα μας δώσουν μια κλωτσιά με όλους τους κανόνες. - Κάτι αρχίζω και καταλαβαίνω με το άρθρο 14 του μνημονίου … - Τι το θες το μνημόνιο . Εδώ τα πράγματα μιλούν μόνα τους. . Θα ξεπουλήσουμε σε τιμές που καθορίζουν αυτοί , αφού ελέγχουν το χρηματιστήριο και μετά θα το ανεβάσουν για να μη μπορούμε να τα ξαναπάρουμε ! Εν τω μεταξύ θα μας έχουν πάρει αυτά που δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε αλλά εκείνοι είναι ! - Υπονοείς τον υπόγειο πλούτο ; - Ε γιατι όλη αυτή η πρεμούρα να μας δανείσουν Ευρωπαίοι , Αμερικάνοι , Ρώσοι και Κινέζοι και μάλιστα όσοι μας δανείσαν μας απαγορεύουν να δανειστούμε κι από άλλους. - Εγώ νόμιζα από αλληλεγγύη. - Α είσαι ντιπ χαϊβάνι . - Παρακαλώ … - Βρε εδώ διάλεξαν που να μας πουλήσουν. .Αν μας πουλούσαν σε Ρώσους η Κινέζους κάποια στιγμή θα λογοδοτούσαν . Με την «πολιτισμένη» Δύση όμως τέτοιο κίνδυνο δεν έχουν . Είδες τον Πινοσέτ μέχρι πότε τον προστάτευαν. - Θελεις να πείς ότι και οι πολιτικοί μας … - Και ποιος τους λογαριάζει αυτούς . Την δουλειά την κάνουν άλλοι ! - Καλά μου είπαν ότι είσαι αναρχικός και λάτρης των συνομωσιών . Ολοι και όλα είναι πουλημένα ; Δεν υπάρχουν αξίες : - Από όταν εφευρέθηκε το χρήμα ναι . - Μα είσαι επικίνδυνος. - Ακου κύριε ιδεολόγε. Κάπου ανάμεσα στο νομό Πιερίας, Ημαθίας και Κοζάνης υπάρχει ένα μέρος που το λένε Σκούλιαρη . Βγάζει την καλύτερη ρίγανη στην Ελλάδα. - Και τι με νοιάζει εμένα. - Θα σου χρειαστεί. Γιατί από δω και πέρα μόνο κολοκύθια θα τρώμε ! Ο ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ (Κ,Δ)

Ο Μ. Θεοδωράκης από τη Νάουσα: «Η αρρώστια του τόπου μας είναι η ξένη εξάρτηση»

E

ξαιρετικά αποκαλυπτική και καυστική ήταν η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στα τοπικά ΜΜΕ, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και ιδρυτής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών κ. Μίκης Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Νάουσα.

Ο κ. Θεοδωράκης έχοντας στο πλευρό του τον Γιώργο Κασιμάτη, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, τον Κώστα Ζουράρι, Πολιτειολόγο, επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κ.Α.Π. και τον Νότη Μαριά, Αν. καθηγητή Θεσμών Ε.Ε, του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Γιώργου Παπανδρέου και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε σε συστράτευση όλους τους Έλληνες πολίτες προκειμένου να ανατραπεί η «πολιτική του μνημονίου» και να προκύψει μια νέα πολιτική τάξη που με χαρακτηριστικά άμεσης δημοκρατίας να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης, κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι είναι υπέρ του μνημονίου, και ζήτησε να κατέβουν στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλων των πόλεων όλοι οι πολίτες για να δηλώσουν την αγανάκτηση τους απέναντι σε όσα συμβαίνουν. «Πρέπει ο κόσμος να περικυκλώσει τη Βουλή, να

4

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

σπάσει τα φράγματα. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να κλείνει τους δρόμους με σιδερένια οδοφράγματα. Είμαστε η πλειοψηφία και η νομιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Παπανδρέου για εθνική μειοδοσία και για ξεπούλημα της χώρας μας. «Μετά από 50 χρόνια είμαστε εδώ στη Νάουσα να καταγγείλουμε ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από τότε. Τότε ο λαός πάλευε, είχε πρόσφατη μνήμη για το παλάτι και τους βασανιστές του. Τώρα με την πλαδαρότητα που μας δέρνει, ο Γιωργάκης ξεπουλάει τη χώρα και δεν αντιδράμε. Σας λέω ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος. Η αρρώστια του τόπου μας είναι η ξένη εξάρτηση», σημείωσε μεταξύ άλλων. Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πέραν από το οικονομικό έγκλημα εναντίον της χώρας μας, ξεπουλάει και τα εθνικά μας ζητήματα ενώ έκανε και μια αναφορά στο ρόλο του κινήματος των ανεξάρτητων πολιτών. «Το κίνημα των ανεξαρτήτων πολιτών δεν είναι γιατροσόφια. Το κάναμε για να είναι ελεύθερος ο λαός μας. Ή τώρα ή ποτέ», κατέληξε. Το απόγευμα ακολούθησε η ομιλία του κ. Θεοδωράκη στην Πλατεία Καρατάσου της Νάουσας, η οποία γέμισε από τους φίλους της Κίνησης αλλά και κατοίκους της Νάουσας.


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Βέροιας:

«Ναι» στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πάρκα της Βέροιας υπό προϋποθέσεις

Τ

ην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πάρκα του Δήμου Βέροιας καθώς και την απομάκρυνση όλων των κλειστών περιπτέρων της Βέροιας και την επαναλειτουργία τους σε στεγασμένα καταστήματα, ενέκρινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βέροιας στο πλαίσιο της συνεδρίασης που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημαρχείο. «ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ»

Η Επιτροπή ενέκρινε την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε τέσσερις πλατείες και πάρκα της Βέροιας και συγκεκριμένα στην πλατεία Δημαρχείου, στη πλατεία Πλατάνων, στην πλατεία Ωρολογίου και το πάρκο των Αγίων Αναργύρων, υπό χωροταξικούς και αισθητικούς όρους, με την προοπτική να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να χρησιμοποιούν και ως αναψυχή αυτούς τους δημόσιους χώρους, και να προστατεύονται συγχρόνως οι πλατείες από τους συχνούς βανδαλισμούς, οι οποίοι αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Το θέμα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος τόνισε ότι τόσο σε ελληνικές όσο και σε Ευρωπαϊκές πόλεις ανάλογοι δημόσιοι χώροι, φιλοξενούν τραπεζοκαθίσματα με σκοπό να διατηρεί η πλατεία τον βασικό της χαρακτήρα. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η αρχιτέκτων Ντιάνα Βαφείδου, η οποία υποστήριξε ότι το ζήτημα των όρων λειτουργίας των πλατειών και των πάρκων είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής ενώ υπέρ της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στους δημόσιος χώρους τάχθηκαν και δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λέγοντας ότι οι πλατείες θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα βανδαλι-

σμών τα οποία λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Δημαρχείου τις νυχτερινές ώρες. «ΟΧΙ» Γ.ΧΑΣΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Την κάθετη αντίθεση του απέναντι στο ενδεχόμενο τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στα πάρκα και στις πλατείες της Βέροιας εξέφρασε στη συνέχεια ο πρώην Δήμαρχος Βέροιας Γιάννης Χασιώτης- ο οποίος έδωσε το παρών στη συνεδρίαση- τονίζοντας ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα αλλοίωναν τους περιβάλλοντες χώρους. «Η πόλη έφτασε σε αυτά τα χάλια εξαιτίας μικροσυμφερόντων. Η Βέροια έχει ελάχιστους δημόσιους χώρους και αν αυτούς τους παραχωρήσουμε σε εμπορική εκμετάλλευση, θα αλλοιωθεί ο περιβάλλοντας χώρος και οι πολίτες θα χάσουν τον ζωτικό τους χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το θέμα της ελλιπούς αστυνόμευσης δεν θα λυθεί με τα τραπεζοκαθίσματα. «Τα προβλήματα δεν λύνονται δημιουργώντας περισσότερα. Με αυτήν την πρόταση θα ανοίξετε την κερκόπορτα σε μεγαλύτερα προβλήματα» πρόσθεσε. Από την πλευρά τους, τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Άρης Λαζαρίδης, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, Γιώργος Μιχαηλίδης και Κώστας Βοργιαζίδης, συμφώνησαν στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων υπό αυστηρούς χωροθετικούς και αισθητικούς όρους ενώ ο Δημήτρης Δάσκαλος, ναι μεν συμφώνησε με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων περιμετρικά των πλατειών αλλά διαφώνησε με την τοποθέτηση τους στο Πάρκο Αγίων Αναργύρων. Με την αρχική εισήγηση συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και το μόνο που απομένει είναι να προωθηθεί η πρόταση προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ήταν το θέμα της απομάκρυνσης των κλειστών περιπτέρων. Το θέμα εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος Βέτα Αρχοντάκη η οποία τόνισε ότι το θέμα έφτασε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου μετά από εκκλήσεις πολιτών και πρότεινε σε πρώτη φάση να απομακρυνθούν όλα τα κλειστά περίπτερα και σε περίπτωση οι ιδιοκτήτες τους θελήσουν αργότερα να τα επαναλειτουργήσουν, να πάρουν εκ νέου την άδεια για να λειτουργήσουν σε στεγασμένο κατάστημα Να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα των περιπτέρων πρότεινε στη συνέχεια ο κ. Χατζηαθανασίου κάνοντας συγχρόνως λόγο για τραγική εικόνα που χαρακτηρίζει τόσο τα κλειστά όσο και τα ανοιχτά περίπτερα. Από την πλευρά του ο κ. Δάσκαλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την συρρίκνωση των εκτάσεων των περιπτερούχων και παρουσίασε αναλυτικά τα κλειστά περίπτερα που υπάρχουν στο Βήμα του Απ. Παύλου , στην Οδό Θερμοπυλών, στην Πλατεία Ωρολογίου, στον Άγιο Αντώνιο και στο Πασα Κιόσκι. Άθλια χαρακτήρισε την εικόνα των κλειστών περιπτέρων ο κ. Μιχαηλίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι παρά πολλά για την πόλη και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για συστεγασμένο εμπόριο ενώ ο κ. Γουναράς υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση η οποία να ισχύει για όλους το ίδιο. Να απομακρυνθούν τα κλειστά περίπτε-

ρα και να «ανοίξει» το θέμα των υφιστάμενων περιπτέρων πρότεινε στη συνέχεια ο κ. Βοργιαζίδης. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Χασιώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί το Δήμο τα τελευταία 30 χρόνια και ότι υπάρχει κανονισμός που καθορίζει τις διαστάσεις των περιπτέρων και τον αριθμό των ψυγείων που θα πρέπει να διατηρούν. Τελικά το θέμα της απομάκρυνσης των κλειστών περιπτέρων εγκρίθηκε. ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Στην συνέχεια ακολούθησε το θέμα της ανάκλησης ή μη αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Βέροιας. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αφού εξέτασε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αποφάσισε να δώσει αναβολή στην πλειοψηφία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στα οποία έχουν διαπιστωθεί πολεοδομικές παραβάσεις είτε θα αθωωθούν με τις ενστάσεις που κατέθεσαν στην πολεοδομία είτε θα διορθώσουν τις αυθαιρεσίες και θα απαλλαγούν ενώ οι ιδιοκτήτες όσων καταστημάτων έχουν υγειονομικές παραβάσεις, πήραν 10ήμερη προθεσμία με σκοπό να τις διορθώσουν. Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Υπογραφή σύμβασης για την επέκταση του οικισμού Μακροχωρίου Υπεγράφη την Πέμπτη 23 Iουνίου 2011 η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης «Πράξη εφαρμογής τμήματος πολεοδομικής μελέτης επέκτασης οικισμού Μακροχωρίου(Α’ φάση)» μεταξύ της Δημάρχου Βέροιας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη και του μελετητή κ. Σπυρίδη Άνθιμου ως εκπροσώπου της μελετητικής ομάδας «ΥΕΤΟΣ- Αραϊλόπουλος Νικόλαος». Η μελέτη αφορά την σύνταξη πράξης εφαρμογής τριών τμηματικών περιοχών της Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης του οικισμού Μακροχωρίου η οποία εγκρίθηκε με

την αριθ. 1806/31-3-2003 απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα : •Περιοχή 1: Περιλαμβάνει τα πρώην αγροτεμάχια 624 έως 629 με 19 Ο.Τ. έκτασης περί τα 161 στρέμματα. •Περιοχή 6: Περιλαμβάνει τα πρώην αγροτεμάχια 706,708 έως και 710, 1014 έως 1017 με 5 Ο.Τ. έκτασης περί τα 114 στρέμματα. •Περιοχή 8: Περιλαμβάνει τα πρώην αγροτεμάχια 458,1070 και 461 με 4 Ο.Τ. έκτασης περί τα 77 στρέμματα.

5

Η συνολική έκταση των ανωτέρω τριών περιοχών επέκτασης υπολογίζεται σε 350 στρέμματα και η επιλογή τους έγινε βάσει της αριθ. 81/26-4-2010 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αποστόλου Παύλου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

Ημερίδα στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων της Νάουσας, την Κυριακή 10 Ιουλίου

«Έρευνα Αξιοποίησης Σύγχρονης Τεχνολογίας στις Βιβλιοθήκες του Νομού Ημαθίας»

Η

Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στις 15 Δεκεμβρίου του 2009, μετά και την σύμφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχη Ποντίων της Νάουσας, ανέθεσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο «Έρευνα Αξιοποίησης Σύγχρονης Τεχνολογίας στις Βιβλιοθήκες του Νομού Ημαθίας». Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας είναι κάτοχος της ανοικτής στο κοινό Εθνικής Βιβλιοθήκης του Φροντιστηρίου της Αργυρουπόλεως του Πόντου ‘ο Κυριακίδης’. Το Φροντιστήριο της Αργυρούπολης ιδρύθηκε το 1723 και υπήρξε σπουδαίο εκπαιδευτικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού της επαρχίας της Χαλδίας. Η σημαντική του Βιβλιοθήκη αποτελούνταν από χειρόγραφα και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων των ανθρωπιστικών αλλά και των θετικών επιστημών.

Οι Αργυρουπολίτες πρόσφυγες εγκαθίστανται στη Νάουσα το 1924, μεταφέροντας μαζί τους, με μεγάλες δυσκολίες και τη Βιβλιοθήκη του Φροντιστηρίου. Σήμερα διασώζονται 972 τόμοι, οι οποίοι φυλάσσονται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Σκοπός του προγράμματος υπήρξε η ψηφιακή φωτογράφηση και στην συνέχεια η καταχώρηση στην ψηφιακή βάση του Α.Π.Θ Ψηφιοθήκη http://invenio.lib.auth.gr/ της Εθνικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Αργυρουπόλεως του Πόντου ‘ο Κυριακίδης’ http://www.efxinoslesxi.gr/index.htm. Στόχος του είναι η τεκμηρίωση, διατήρηση προβολή και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ανατολής στην διεθνή κοινότητα. Η βάση δεδομένων που φιλοξενεί τα ψηφιοποιημένα παλαίτυπα υποστηρίζει όλα τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και είναι αναζητήσιμη μέσω του διαδικτύου. Το έργο συνέβαλε στην προστασία των βιβλίων από την φθορά, με την αγορά 500 ειδικών αντιόξινων κουτιών.

Για την προβολή της Βιβλιοθήκης δημιουργήθηκαν και θα διανεμηθούν δωρεάν πεντακόσιοι (500) Οπτικοακουστικοί Δίσκοι (DVD), με τίτλο « Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας και η Εθνική Ιστορική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως του Πόντου». Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη της Εύξεινου Λέσχης Ποντίων της Νάουσας στην οποία και εγκαταστάθηκε ένας Ψηφιακός Σαρωτής Βιβλίων (Bookscanner) μετά και την συνεργασία της με την Μονάδα Ψηφιοποίησης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία στο τομέα της ψηφιοποίησης. Με την ολοκλήρωση του έργου προσφέρεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη η ερευνητή ελεύθερα μέσω του διαδικτύου, να έχει πρόσβαση και να διαβάσει τα ψηφιακά βιβλία και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης, που αποτελούν σπάνια δείγματα παιδείας του ελληνικού πολιτισμού της ανατολής με εξαιρετική εθνική, επιστημονική και πολιτιστική αξία.

Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

«Καθρέφτης Ψυχής» Μ

ια παγιδευμένη εκρηκτική σιωπή γίνεται λέξεις, μετατρέπονται σε φωνές και ακολουθούν την πένα της Μάγδας Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη που συνεχίζει το παιχνίδι με τις λέξεις στην πέμπτη της ποιητική συλλογή “Καθρέφτης Ψυχής” από τις εκδόσεις “Άνεμος εκδοτική”. Συνεχίζει να ερωτοτροπεί με αυτή τη μυστική διεργασία του νου που ακολουθεί διαδρομές σε μυστικά περάσματα και αγναντεύει απόμακρες συναντήσεις. Πλημμυρίδα εικόνων ξετυλίγεται μπροστά μας και αναζωογονεί αισθήματα, χρώματα,

χαμένες υποσχέσεις και ακούραστες αναλαμπές από ξεχασμένες χαρές και λύπες. Αναλογίζεσαι τις τετελεσμένες πράξεις, τις αισθήσεις που έφυγαν και δεν θα ξαναρθούν. Σα μετάξι τις πήρε ο αγέρας. Διαβάζοντας τους στίχους της Μάγδας Παπαδημητρίου Σαμοθράκη άθελα σου οσφραίνεσαι την ελληνικότητά σου που ξεχασμένη παραδέρνει σε σύγχρονες συμπληγάδες πέτρες. Νιώθεις την αλμύρα από ελληνικά ακρογιάλια και αναπολείς θύμησες από τα παλιά. Γεμίζει η ματιά σου από εκπλήξεις χρωμάτων και αρωμάτων. Και χάνεσαι στο δικό της κόσμο. Που αγωνιά να μην τον χάσει, τον θέλει ακόμη γιατί είναι σίγουρη ότι της ανήκει. Τους στίχους έριξα στα κύματα να ταξιδέψουν. Θαλασσινά φιλιά εκείνης της νύχτας. Αλήθεια, δεν ξέρω πού θα φθάσουν οι στίχοι τούτη τη νύχτα! Με ποιο βράχο θα ανταμώσουν! Έντονη η έκρηξη που διακατέχει την ποιήτρια για την πιο γλυκιά γεύση της ζωής. Για τα μονοπάτια της που ξέρουν τους δικούς της ρυθμούς και τις ξεχασμένες της ανάσες. Περιπλανά τη σκέψη της και τη ματιά της στις μικρές αλλά και τις μεγάλες λεπτομέρειες μιας μικρής αδιάφορης στιγμής που ξαφνικά και ανενόχλητα θα περάσει από μπροστά μας και θα χαθεί στη λήθη. Αλλά αυτή είναι εκεί, την αρπάζει και την

6

φυλακίζει στο στίχο της και την προσφέρει στην αιωνιότητα. Ποια πένα θα δοξάσει τον τόπο μου; Ποιο χέρι θα τιμήσει τις ομορφιές; Ποιος θα μπορέσει να αντισταθεί και να μην την ακολουθήσει στο ταξίδι που υπόσχεται μια γαλήνια διαδρομή στα χρώματα και τις στιγμές της θάλασσας του Αιγαίου, στις γλύκες του έρωτα, σε έναν απλωμένο κάμπο από αναμνήσεις μιας ζωής που το ερωτικό της χάδι θα δώσει ανάσες σε στιγμές ενός αδίστακτα μεγάλου χρόνου. Η Μάγδα Παπαδημητρίου Σαμοθράκη κατάφερε να ανοίξει την ψυχή της και να μας δείξει τις πληγές της, τις χαρές της, την ομορφιά ενός χαμένου κόσμου, ενός γλυκού πανηγυριού που στριμώχνεται στις άπληστες στιγμές μας. Αγκαλιά στο όνειρο σας βρήκα εκείνη την αυγή ακούγοντας το παράπονο της θάλασσας! Ένας διαφορετικός θεατής η Μάγδα Παπαδημητρίου Σαμοθράκη μας καλεί να την ακολουθήσουμε, θέλει να μας πάρει από το χέρι και

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

να μας οδηγήσει σε καινούριους δρόμους και ξεχασμένα μονοπάτια. Ας την ακολουθήσουμε. Έχουμε να κερδίσουμε πολλά. Γράφει ο Βασίλης Μόσχης


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

13ο συναπάντημα νεολαίας Ποντιακών Σωματείων 14 έως 17 Ιουλίου 2011

Τ

ο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονα θα πραγματοποιήσει και φέτος το 13ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 14 έως 17 Ιουλίου 2011. Το Συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό, με την συμμετοχή 600 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας. Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις, από αξιόλογους Επιστήμονες Ιστορικούς και Ερευνητές με θέματα που αφορούν

Ματθαίος Τσαχουρίδης: Καθηγητής Μουσικολογίας Γεώργιος Πουλαντζακλής: Μουσικός Βασίλειος Σιδηρόπουλος: Ερευνητής Καππαδοκικής Λαογραφίας Κωνσταντίνος Σοφιανίδης: Δάσκαλος Κατά την διάρκεια του συναπαντήματος οι νεολαίοι θα επισκεφθούν, τη Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη Βεροίας (βραβευμένη από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates) και θα παρακολουθήσουν την παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κούκου Κατερίνης. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν: Ο Λαογραφικός σύλλογος Θηριόπετρας «Ο Μέγας Βασίλειος» και το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν Άγημα τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι. Το φετινό συναπάντημα είναι αφιερωμένο στον ήρωα και αρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης «Αλέξανδρο Υψηλάντη» και αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 700 νέοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων.Πρωτοπορία για την διοργάνωση του Συναπαντήματος αποτελεί το γεγονός ότι οι νέοι δηλώνουν συμμετοχή για την Οργανωτική του επόμενου Συναπαντήματος. Η Επιτροπή αυτή αναλαμβάνει να διαμορφώσει το πρόγραμμα του επομένου Συναπαντήματος σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά». Εισηγητές του Συναπαντήματος είναι : Γεώργιος Σούρλας: τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Ζουρνατζίδης: Χοροδιδάσκαλος-Ερευνητής

7

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

«Σπαρτιάτικες Μόρες» Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Νέοι διοργανώνουν ένα πλούσιο Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές και τραγούδια του Πόντου, ενώ οι μουσικοί και οι τραγουδιστές είναι τα ίδια τα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το πολύ σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους Νέους, σταυρωτά στις ρίζες μας. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων που επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να απευθυνθούν στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στα τηλέφωνα: 2310-271812, 271336, fax: 2310-285343 και στο e-mail: info@ panagiasoumela.gr. Η Οργανωτική Επιτροπή του 13ου «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

Η Λαϊκή συσπείρωση Δήμου Βέροιας για όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Α

νακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Βέροιας για τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας σχετικά με το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: « Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου ο βασικός κορμός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αφορούσε θέματα που είχαν να κάνουν με την αλλαγή του κανονισμού στο εμπορικό κέντρο της πόλης και με τη ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων που παρεμποδίζουν την ομαλή και ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών στα πεζοδρόμια. Και ενώ η δημοτική αρχή έπρεπε επιτέλους να αναλάβει ανεπηρέαστα και αποφασιστικά τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων, με τη συμφωνία της μείζονος αντιπολίτευσης, προτίμησε να παρατείνει την αταξία επ’ αόριστον αποφασίζοντας το μεν πρώτο θέμα να το παραπέμψει σε διαβούλευση το δε δεύτερο να το επιστρέψει προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που η ίδια το παρέπεμψε στο Δημοτικό Συμβούλιο και σημειωτέον απαρτίζεται από μέλη των ίδιων παρατάξεων που έλαβαν τις παραπάνω αποφάσεις. Κατόπιν τούτων οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ προέβησαν στην παρακάτω δήλωση:

ΔΗΛΩΣΗ Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη μεθοδευμένη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και των συμβούλων της πλειοψηφίας,-με την στήριξη της μείζονος αντιπολίτευσης-να αποφύγουν την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεμάτων ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την πόλη και τους κατοίκους της και να αποποιηθούν των διαχρονικών ευθυνών τους, χρησιμοποιώντας διαδικαστικά τερτίπια που υποβαθμίζουν και το κύρος του δημοτικού συμβουλίου και υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών του δήμου.Για τον λόγο αυτό, καθώς και για το ότι δεν μας δόθηκε ο λόγος να τοποθετηθούμε για τα δεκατρία θέματα (ανακλήσεις αδειών για παραβάσεις, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) που με την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της κυρίας Ουσουλτζόγλου και του κυρίου Τσαβδαρίδη αφαιρέθηκαν από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου και ξαναπαραμπέφθηκαν στην επιτροπή ποιότητας ζωής από την οποία είχαν έρθει, αποχωρούμε από την συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης πλην των δύο θεμάτων (16ο και 20ο) που αφορούν ζητήματα εργαζομένων.»

Εγγραφές σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στο Δήμο Βέροιας Από τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»

Τ

ο Νομικό Πρόσωπο «Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Βέροιας» ενημερώνει ότι εκδόθηκε ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) σχετικά για την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τις γυναίκες / μητέρες ωφελούμενες της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Οι μητέρες που επιθυμούν να τοποθετήσουν τα τέκνα τους σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς πρέπει να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: - Να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα. - Να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ : Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασίας Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης). - Να είναι άνεργες οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. - Να είναι άνεργες και λαμβάνουν ή έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης. Εξαιρούνται οι τακτικοί υπάλληλοι Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α΄ και β΄ βαθμού) Η επιλογή των ωφελούμενων μητέρων θα γίνει με σύστημα μοριοδότησης, βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με το οικογενειακό εισόδημα, την κατάσταση απασχόλησης, εργασιακής σχέσης και είδους απασχόλησης, την ανεργία και την οικογενειακή κατάσταση. Ειδικότερα για το Δήμο Βέροιας επιλέξιμες δομές είναι: 1.Οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί

Δήμου Βέροιας ως εξής: •Τμήμα Α΄ Παιδικού Σταθμού, Μουρούζη 1, με 55 θέσεις. Κωδικός 552 •Τμήμα Β΄ Παιδικού Σταθμού, Αργυρουπόλεως 3, με 50 θέσεις . Κωδικός 558 •Τμήμα Γ΄ Παιδικού Σταθμού, Πιερίων 28, με 50 θέσεις. Κωδικός 565 •Τμήμα Δ΄ Παιδικού Σταθμού, Άλσος Παπάγου, με 50 θέσεις Κωδικός 569 •Τμήμα Β΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού, 25ης Μαρτίου και Αριάδνης 1, με 60 θέσεις. Κωδικός 576 •Τμήμα Γ΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού, Πολυζωίδη 8, με 50 θέσεις. Κωδικός 584 •Τμήμα Δ΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού Δ. Δ. Ασωμάτων, Ασώματα, με 25 θέσεις. Κωδικός 594 Τους οποίους έχουν δικαίωμα να επιλέξουν μητέρες παιδιών ηλικίας 2,5 ετών ( συμπληρωμένων την 01/9/2011) έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Η Υποβολή των «Αιτήσεων συμμετοχής – Δηλώσεων» θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πραγματοποιηθεί από την 20/06/2011 έως και 11/07/2011 και ώρα 12:00μ.μ (με Αρ. Πρωτ. της αίτησης από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. ) Υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. που επέλεξε τους σταθμούς και θα τους δημοσιεύσει σε πίνακα από τον οποίο οι μητέρες θα επιλέξουν έως και τέσσερις (4) σταθμούς στους οποίους επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους. Τα σχετικά έντυπα μπορείτε να τα παραλαμβάνετε από το Διοικητικό – Οικονομικό Τμήμα των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βέροιας στην διεύθυνση Ζωγιοπούλου 5 4ος όροφος, από τα ΚΕΠ Βέροιας. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες μητέρες μπορούν να λάβουν από την ιστοσελίδα με διεύθυνση http: //www.eetaa.gr/paidikoi stathmoi/ anakoinwsh mhteres.doc

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η πρότυπη αίθουσα «αίθουσα χρωμάτων» που ετοιμάζαμε εδώ και 8 μήνες ολοκληρώθηκε. Την δευτέρα 27 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ. την εγκαινιάζουμε και σας προσκαλούμε να την δείτε και παράλληλα να σας τιμήσουμε ως χορηγούς επικοινωνίας, αφού με τις δημοσιεύσεις σας, συμβάλατε στην υλοποίησή της μέσω χορηγιών από επιχειρηματίες. Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 5ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

8

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

epikera@otenet.gr

Δήλωση Π. Ψωμιάδη για ελληνικό ποδόσφαιρο: «Αναδιάρθρωση εδώ και τώρα»

Σ

χετικά με τις αποκαλύψεις και τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επιτέλους, μετά από είκοσι χρόνια αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαπλοκής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έστω και αν αυτό - κατά διαβολική σύμπτωση- συμβαίνει τις μέρες της ανακοίνωσης νέων σκληρών μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας σε

βάρος του ελληνικού λαού. Είναι μια δικαίωση για όλους εμάς που τόσα χρόνια φωνάζαμε για τις κατάφωρες αδικίες σε βάρος των ομάδων μας, αλλά με ευκολία το σύστημα μας κολλούσε την ταμπέλα μιας βολικής κόντρας Θεσσαλονίκης – Αθήνας, κάτω από την οποία κάλυπτε τις βρωμιές του. Ελπίζω, όπως και όλος ο φίλαθλος κόσμος, τώρα πια η Δικαιοσύνη να φτάσει στα επώνυμα λαμόγια και να μην μείνει στους ανώνυμους μικροαπατεώνες που άλωσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το οικοδόμημα είναι σαθρό και η λύση είναι μία, όπως και για το ελληνικό κράτος: κατεδάφιση και χτίσιμο από την αρχή. Λύσεις υπάρχουν και τις έχει προτείνει σε κάθε αρμόδιο εδώ και δέκα χρόνια ο Διονύσης Ψωμιάδης, ως πρόεδρος της ΕΠΣΜ, χωρίς να πάρει απάντηση. Αναδιάρθρωση εδώ και τώρα για λόγους οικονομικούς αλλά και για την αποφυγή «μεγαλοπαραγόντων» που έχουν εισχωρήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο καθένας για δικούς του λόγους αλλά, πάντως, όχι για το ποδόσφαιρο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με Μέλη της ΝΟΔΕ Ημαθίας Σ

υνάντηση με τα μέλη της Νομαρχιακής Εκτελεστικής Επιτροπής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Εκτός από τον Πρόεδρο της ΝΟΜ.ΕΚ.Ε. Σάββα Ακριτίδη και τα μέλη της, παρόντες ήταν στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Χρήστος Τράντης και ο Τομεάρχης Νίκος Κορώνας, καθώς επίσης και η περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά. «Παρά τα όσα συμβαίνουν σήμερα, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να παραμείνουν οι πυλώνες της Δημοκρατίας. Θεωρώ το ρόλο σας πολύ σημαντικό. Είμαι στη διάθεση σας να σας ενημερώσω, όπως επίσης θα ενημερώσω και τα μέλη των άλλων κομμάτων, εάν μου το ζητήσουν», τόνισε

ο Αντιπεριφερειάρχης. Παράλληλα σχολίασε ότι στη σημερινή συγκυρία οι τοπικές κομματικές οργανώσεις και τα στελέχη τους οφείλουν με τη συμπεριφορά τους απέναντι στον κόσμο να δίνουν το καλό παράδειγμα, με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και να βγει η πολιτική από την απαξίωση και τα πολλαπλά αδιέξοδα. Ο Νομάρχης στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη της ΝΟΜ.

ΕΚ.Ε. για την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ημαθία, αλλά και

για τις επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες μετάβασης στον ‘Καλλικράτη’.

Η Δήμαρχος Βέροιας επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης Ε

πίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2011 η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, στα πλαίσια ενημέρωσής της σχετικά με την πορεία του ροδακίνου καθώς και άλλων εποχικών προϊόντων. Κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Παπαφωτίου Θα-

νάση αλλά και τους εργαζόμενους τόνισε την ανάγκη για μια καλή παραγωγική χρονιά ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που η οικονομική κρίση δημιουργεί, προβλήματα εκ των οποίων πολλά είναι δυσεπίλυτα, τα οποία πρέπει ωστόσο να επιλυθούν και να αντιμετωπιστούν καθώς ο αγροτικός τομέας, μαζί με τον τουριστικό, αποτελούν τους δύο κύριους πυλώνες της τοπικής οικονομίας.

Στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης η Δήμαρχος Βέροιας Σ

το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα ΟυσουλτζόγλουΓεωργιάδη, ύστερα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας 21 ομάδων πρωτοετών φοιτητών δευτέρου εξαμή-

νου σχετικά με τον αστικό ιστό της πόλης. Κατά την παρουσίαση έγιναν γνωστά τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία ανάλυσης της περιοχής μελέτης, έγινε διάγνωση και ερμηνεία της περιοχής ενώ τέλος παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις παρέμβασης. Στο διάλογο που ακολούθησε της παρου-

9

σίασης, η Δήμαρχος Βέροιας παρατήρησε την αρτιότητα και το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι εν λόγω προτάσεις για την αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Βέροιας ενώ επανέλαβε για ακόμη φορά ότι ο Δήμος Βέροιας στεκόταν, στέκεται και θα στέκεται αρωγός σε κάθε ακαδημαϊκή προσπάθεια η οποία κα-

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

τατείνει τελικά τόσο στην προαγωγή της έρευνας όσο και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Σημείωσε δε ότι η πόλη της Βέροιας, λόγω ακριβώς της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της παρουσίας διατηρητέων κτηρίων, προσφέρεται ιδιαίτερα για εκπόνηση σχετικών μελετών από φοιτητές του Πολυτεχνείου.


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας Την Τετάρτη 29 Ιουνίου με 10 θέματα

Τ

ακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 και ώρα 14:30. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχουν εγγραφεί 10 θέματα που είναι τα εξής: 1.Έγκριση και εφαρμογή Συστήματος/Εγχειριδίων Διαχειριστικής Επάρκειας, που θα καλύπτει τις Υπηρεσίες-Όργανα του Δήμου Αλεξάνδρειας για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων τύπου Α’ και Β’. 2.Υποβολή αίτησης–Φακέλου στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την έκδοση νέου εγγράφου επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου Αλεξάνδρειας στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων (Επιβεβαίωση τύπου Α’ και Β’). 3.Τροποποίηση δημοτικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011. 4.Περί λήψης απόφασης σχετικά με την παύση λειτουργίας και αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Δήμου Αλεξάνδρειας.

5.Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλεξάνδρειας και του Συνδέσμου Διαδημοτικής Συνεργασίας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας για την «Διάθεση σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων Δήμου Αλεξάνδρειας στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Δήμου Πέλλας» – Ορισμός δύο εκπροσώπων του Δήμου με τους αναπληρωτές τους στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης και εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της. 6.Μεταφορά συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από καταργηθείσες Δημοτικές Επιχειρήσεις στο Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αλεξάνδρειας». 7.Μεταφορά συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από καταργηθείσες Δημοτικές Επιχειρήσεις στην «Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αλεξάνδρειας». 8.Λήψη απόφασης για σύμπραξη του Δήμου Αλεξάνδρειας με το Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, στην

υποβολή πρότασης για την ενίσχυση της κοινωφελούς εργασίας στο Νομό Ημαθίας, στο πλαίσιο της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγρ α μ μ ά τ ω ν κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Πρόσκληση 36) – Έγκριση σύναψης Μνημονίου Συνεργασίας. 9.Λήψη απόφασης για σύμπραξη του Δήμου Αλεξάνδρειας με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), στην υποβολή πρότασης για την παροχή κοινωφελούς εργασίας στο Νομό Ημαθί-

ας, στο πλαίσιο της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Πρόσκληση 36) – Έγκριση σύναψης Μνημονίου Συνεργασίας 10.Εκλογή υδρονομέων έτους 2011, κατά το άρθρο 7 του Β.Δ. 28-3/1957 (ΦΕΚ 60 Α’) «Περί της αστυνομίας επί των αρδευτικών υδάτων» και καθορισμός της αμοιβής τους.

Νέα προκήρυξη του Δήμου αλεξάνδρειας για την εκλογή συμπαραστάτη του δημότη Α

πό το δήμο Αλεξάνδρειας εκδόθηκε σήμερα νέα προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, μετά τις δύο ανεπιτυχείς διαδικασίες εκλογής Συμπαραστάτη από το δημοτικό συμβούλιο, στις 18 και 28 Φεβρουαρίου 2011. Αναλυτικά, η προκήρυξη του δήμου έχει ως εξής: «Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης». 2. Τις διατάξεις του άρθρου 58, παρ. 2 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ Α’ 118) «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις». 3. Την αριθ. 2013/24-01-2011 προκήρυξη του Δήμου Αλεξάνδρειας για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. 4. Τις αριθ. 34/2011 και 78/2011 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτεύχθηκε η επιλογή (εκλογή) Συμπα-

ραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. 5. Το αριθ. 27230/07-06-2011 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Διευκρινήσεις αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής και την καταστατική θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (άρθρο 77 του Ν.3852/2010) και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης (άρθρο 179 του Ν.3852/2010)». 6. Την ανάγκη ενεργοποίησης του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Αλεξάνδρειας, Προκηρύσσουμε, εκ νέου, την πλήρωση της θέσης Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010, όπως εν μέρει αντικαταστάθηκαν με την παρ. 2 άρθρου 58 του Ν.3969/2011. Η επιλογή θα γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί με την πρόσκληση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα γνωστοποιηθεί δια του Τύπου και θα αναρτηθεί στον Πίνακα Ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξάνδρειας. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους και εμπει-

10

ρίας. Όσοι επιθυμούν να επιλεγούν για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης μπορούν να καταθέσουν αίτηση–δήλωση, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Έναρξη υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011. Λήξη υποβολής αιτήσεων: Η ημερομηνία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιλογή του Συμπαραστάτη. Υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν τα ίδια ή άλλα, νέα, πρόσωπα, ή να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους πρόσωπα που είχαν θέσει υποψηφιότητα στα πλαίσια της προηγούμενης προκήρυξης του Δήμου. Δεν μπορεί να επιλεγεί ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης αιρετός Δήμου ή Περιφέρειας ή Βουλευτής. Υπενθυμίζεται ότι, για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ισχύουν τα κωλύματα και ασυμβίβαστα του άρθρου 14 του Ν.3852/2010.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Η θητεία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ακολουθεί τη Δημοτική περίοδο. Πληροφορίες και έντυπο αίτησηςδήλωσης παρέχονται στους ενδιαφερόμενους, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από το Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου, στον 1ο όροφο του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας (οδός Εθνικής Αντίστασης 42, αρμόδιος υπάλληλος κ. Πελαγία Δημητρίου, τηλ. 23333-50142). Η παρούσα να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και να διαβιβαστεί, με δελτίο Τύπου, στα τοπικά ΜΜΕ. Ο Δήμαρχος Φώτιος Δημητριάδης»


τοπικα 

epikera@otenet.gr

Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας

Τελετή απονομής πιστοποιητικών σπουδών σε πενήντα Αστυφύλακες

Α

πό τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελ-

ληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας (νέο Kέντρο Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας), ανακοινώνεται, ότι το περασμένο Σάββατο και ώρα 12:00΄ στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Πανόραμα Βέροιας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πιστοποιητικών σπουδών σε πενήντα (50) Αστυφύλακες που προέρχονται από Συνοριακούς Φύλακες και εντάχθηκαν στο αστυνομικό προσωπικό των Τμημάτων και Κλιμακίων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης που συμμετείχαν στο έβδομο από τα επτά (07) σεμινάρια συνολικά που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος για την διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών 2007-2013, υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων έτους 2009 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, με τίτλο: Ενσωμάτωση στο Αστυνομικό Εκπαιδευτικό σύστημα του Κοινού Προτύπου Εκπαίδευσης

του Ευρωπαϊκού Οργανισμού της FRONTEX για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών». Οι ανωτέρω παρακολούθησαν το κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης του προγράμματος FRONTEX και εκπαιδεύτηκαν από διακεκριμένους καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. καθώς και Εμπειρογνώμονες Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, σε θέματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης κατά το χρονικό διάστημα από 30-05-2011 έως 25-06-2011. Τα πιστοποιητικά σπουδών στους αποφοιτήσαντες Αστυνομικούς απένειμε ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ο οποίος στην ομιλία του προς τους αποφοιτούντες σπουδαστές αναφέρθηκε: «…Αγαπητοί συνάδελφοι, σκοπός της εκ-

Στην περιφέρεια Kεντρικής Μακεδονίας

Σήμερα η σύσκεψη για την πορεία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών

Αυτόφωρο για ρύπανση του Τριποτάμου εριμένοντας την περίοδο κατά την οποία στην «τάφρο 66», θα κυλά ο πολιτισμός μας, η Διοικητική ανυπαρξία και η πολιτική συγκάλυψη, η Οικολογική ομάδα Βέροιας, συνεχίζει την παρακολούθηση των υγρών κυρίως αποβλήτων, βιομηχανιών. Το Σάββατο στις 6 τα ξημερώματα, διαπίστωσε ότι τα σφαγεία της Βέροιας, έριχναν τα αίματα, στον Τριπόταμο απολύτως ακατέργαστα. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία και ήρθε αμέσως και διαπίστωσε το γεγονός. Στη συνέχεια, ήρθαν και υπάλληλοι υπηρεσιών. Μετά την καταγραφή του γεγονότος και με εντολή Εισαγγελέα, έγινε σύλληψη υπευθύνου των σφαγείων και θα κρατηθεί μέχρι την

ριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι αρμόδιοι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.

11

σαν όλα εκείνα τα εφόδια, τα οποία αξιοποιώντας τα θα πετύχετε στην αποστολή σας ……Από βάθους καρδιάς εύχομαι η μελλοντική σας πορεία, οικογενειακή και επαγγελματική να είναι γεμάτη υγεία, αγάπη και προκοπή». Ο Διοικητής της Σχολής ευχαρίστησε τους εκπαιδευομένους αστυνομικούς για την αγαστή και άψογη συνεργασία που είχαν, τους ευχήθηκε όλα όσα διδάχτηκαν να τους συνοδεύουν ως οδηγός στην επαγγελματική τους πορεία.

Π

Σ

ύσκεψη υπό τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη για την εξέταση της πορείας εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα συσκέψεων (Βασ. Όλγας 198). Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των αναπτυξιακών εταιρειών των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων της Πε-

παίδευσης ήταν η αναβάθμιση των γνώσεών σας σε επιστημονικά θέματα και η βελτίωση του επιπέδου σας σε υπηρεσιακά και ειδικά επιχειρησιακά θέματα, ώστε να μπορείτε να ανταποκρίνεστε επαρκώς στα καθήκοντα σας. Γι΄ αυτό και είμαι βέβαιος ότι η άριστη επιλογή του έμπειρου, αξιόλογου και υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών διδακτικού προσωπικού, καθώς και η Σχολή με τη συνεχή φροντίδα και επίβλεψή της, επιτέλεσαν επάξια την αποστολή τους και σας έδω-

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Δευτέρα. Δηλαδή, συνελήφθη κάποιος υπάλληλος. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα, οι υπεύθυνοι των σφαγείων πριν πωληθεί στους ιδιώτες, αθωώθηκαν. Και τότε, τα αίματα όλα, κατέληγαν στον Τριπόταμο, όπως και τώρα. Όμως, πείστηκε το Δικαστήριο ότι δεν γινόταν κάτι τέτοιο, αν και οι εικόνες μπροστά στην έδρα, έδειχναν κατακόκκινο … νερό. Τότε ο υπεύθυνος περιβάλλοντος της Νομαρχίας κ. Μπαρμπαρούσης, κατέθεσε ότι έκανε ελέγχους και όλα ήταν καλά. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ


αθλητικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

Με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες

Λαμπρή η τελετή έναρξης των Special Olympics 2011 στο Καλλιμάρμαρο

Φ

αντασμαγορική ήταν η τελετή έναρξης των Specials Olympics 2011 που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με την συμμετοχή δέκα χιλιάδων αθλητών και μελών των αποστολών από 183 χώρες που συμμετέχουν. Οι θεατές μέτρησαν αντίστροφα, ξέσπασαν σε επευφημίες και το Στάδιο φωτίστηκε από πυροτεχνήματα, καθώς ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Special Olympics 2011. Την είσοδό τους στο στάδιο έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος του κινήματος των Special Olympics Τιμ Σράιβερ και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Δεσποτοπούλου υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Κατόπιν ακολούθησε εντυπωσιακό μουσικό δρώμενο με εθελοντές-ερμηνευτές

από την Κρήτη με πύλινους αμφορείς και πυροτεχνήματα, στο οποίο συμμετείχε ο πρωταθλητής της άρσης βαρών των Special Olympics Πρ. Πιατόπουλος. Από νωρίς το απόγευμα είχε ξεκινήσει η προσέλευση του κόσμου στο Καλλιμάρμαρο και στις κερκίδες βρέθηκαν εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες για να παρακολουθήσουν την τελετή και να χειροκροτήσουν τους 10.000 αθλητές με τα μέλη των αποστολών τους από 183 χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η σύζυγος του αντιπροέδρου της Αμερικής, Τζιλ Μπάιντεν και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο. Το pre-show της τελετής έναρξης παρουσίασαν ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης με την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου και τον αθλητή ιστιοπλοΐας, Γιάννη Στρατηγόπουλο. Μουσικά συγκροτήματα «ζέσταναν» την ατμόσφαιρα, προετοιμάζοντας τους θεατές για το μεγάλο γεγονός της τελετής έναρξης. Τη σκυτάλη πήραν διεθνούς φήμης καλ-

12

λιτέχνες όπως η Βανέσα Γουίλιαμς και ο Μάριος Φραγκούλης. Τη μουσική επένδυση της βραδιάς ανέλαβε ο ζωντανός θρύλος της μουσικής Στίβι Γουόντερ, και ο τενόρος Βιτόριο Γκριγκόλο ο οποίος μαζί με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερ-

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

μήνευσαν σε παγκόσμια πρώτη μετάδοση το ειδικά γραμμένο από τον Στέφανο Κορκολή, επίσημο τραγούδι των αγώνων. Ειδικές παρουσιάσεις έκαναν η Μαρία Μενούνος και η Κινέζα ηθοποιός Ζανγκ Ζιγί.


ΑΘΛΗΤΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΔΟΕ και ΕΥΠ ερευνούν 968 εμβάσματα προς χώρες της Ασίας για παράνομο στοιχηματισμό

Τ

ο κουβάρι της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο άρχισε να ξετυλίγεται και θα ...ξετυλίγεται για πολλές ακόμη ημέρες, καθώς αναμένονται νέες αποκαλύψεις για δεκάδες άτομα, που έχουν σχέση με το βρώμικο παρασκήνιο στο χώρο του ποδοσφαίρου.Στο τελικό στάδιο είναι έρευνα που γίνεται από ΣΔΟΕ και ΕΥΠ και σύντομα θα απαγγελθούν κατηγορίες σε άλλα 87 άτομα με ονόματα προέδρων, ποδοσφαιρικών ομάδων και μάνατζερ. Η έρευνα αυτή αφορά 968 εμβάσματα από ελληνική τράπεζα προς χώρες της Ασίας με αντικείμενο παράνομο στοιχηματισμό, μετά από στοιχεία σε 74 αγώνες της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ λιγκ. Αυτή την στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου. Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται, λόγω του καλοκαιριού, να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ενώ τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Εισαγγελική αρχή χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως σημαντικά.Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανάλυση των στοιχείων και κυρίως αυτών που συνέλεξε ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ, διαπιστώνεται ότι τα άτομα που στοιχημάτιζαν στην Ασία όταν πλέον μπήκε παρουσιάστηκε πρόβλημα στην αποστολή κεφαλαίων μέσω τραπέζης, χρησιμοποίησαν δικό του άνθρωπο στις ασιατικές χώρες, ο οποίος διακινούσε τα χρήματα ακόμη και με βαλίτσα! Να σημειώσουμε ότι για το θέμα του παράνομου στοιχηματισμού στην Μαλαισία ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής έχει υποβάλει δύο αναφορές. Μία στις 15/5/2010 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μία την Τετάρτη 1/06/2011 στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Στο μεταξύ, περίπου 100 πρόσωπα βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, ενώ πέντε εκατομμύρια ευρώ έχουν βρεθεί σε λογαριασμό γιου παράγοντα το 2003, όταν ήταν μόνο 18 ετών!

Παράλληλα, κορυφαίος μάνατζερ της Θεσσαλονίκης, διαθέτει λογαριασμό με 26 εκατομμύρια ευρώ!! ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΟ, ΑΕΚ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ Τις παραιτήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Γιώργου Μποροβήλου από την προεδρία και αντιπροεδρία της Σούπερ Λίγκας ζητάει με ανακοίνωσή της η ΑΕΚ, θέτοντας θέμα ηθικής τάξεως μετά την εμπλοκή των ονομάτων τους στο σκάνδαλο με τους «στημένους» αγώνες. Η «Ένωση» ξεκαθαρίζει ότι εάν οι πρόεδροι των Ολυμπιακού και Αστέρα Τρίπολης δεν ανακοινώσουν τις παραιτήσεις τους ένα 24ωρο πριν την προγραμματισμένη για την Τρίτη συνεδρίαση του ΔΣ της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, τότε τα μέλη της θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία. Ακολούθησαν αντίστοιχες ανακοινώσεις από την Λάρισα, αρχικά και τον Παναθηναϊκό στη συνέχεια, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει πλέον ρήγμα στις τάξεις της Σούπερ Λιγκ. Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ: «Χθες το απόγευμα γίναμε αποδέκτες πρόσκλησης για τακτικό συμβούλιο των μελών της Superleague την προσεχή Τρίτη 28/6 και προς έκπληξη μας, όχι για πρώτη φορά αλλά πιθανότατα για τελευταία αν δεν αλλάξουν οι αντιλήψεις και η αντιμετώπιση από το σύνολο του συνεταιρισμού, ενημερωθήκαμε ότι κεντρικά θέματα συζήτησης πέρα από τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου θα είναι η επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος και οι βελτιώσεις γηπέδων και αγωνιστικών χώρων. » Προφανώς ο Πρόεδρος της Superleague ‘κωφεύει στις σειρήνες’ του διασυρμού του ελληνικού ποδοσφαίρου και αγνοεί επιδεικτικά την κοινή γνώμη αφορίζοντας το λαϊκό αίτημα. Η σημερινή κρίση αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία ώστε το ελληνικό ποδόσφαιρο να σπάσει τα δεσμά της διαφθοράς και της βίας. Όποιος δεν συμμετάσχει στην κοινή αυτή προσπάθεια εξυγίανσης και ανοικοδόμησης του χώρου είναι σίγουρο πως θα απολαμβάνει στο εξής τη μοναξιά του και θα κριθεί από το σύνολο της κοινωνίας μας τουλάχιστον ύποπτος, αν όχι συνεργός σε ένα έγκλημα κατ’ εξακολούθησιν. » Κατόπιν τούτων, ζητούμε η Συνέλευση της Τρίτης να χαρακτηριστεί ως έκτακτη, να πραγματοποιηθεί παρουσία των εκ-

προσώπων των ΜΜΕ και να έχει ως μοναδικό θέμα συζήτησης τις πρόσφατες εξελίξεις. Σε αυτήν επιβάλλεται η δέσμευση όλων των μελών της Superleague πως θα συνδράμουν στο έργο των διωκτικών αρχών με σκοπό ο χώρος που υπηρετούμε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των υγιών φιλάθλων και να προσελκύσει νέους παράγοντες και επενδυτές με καθαρές θέσεις και αντιλήψεις. » Ζητάμε επίσης προς διευκόλυνση του σώματος τις παραίτησεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Superleague, αφού μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις με εμπλοκή των ονομάτων τους τίθεται θέμα ηθικής τάξεως. Διαβεβαιώνουμε άπαντες πως αν δεν υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους έως την Δευτέρα 27/6 και 24 ώρες πριν την έναρξη του συμβουλίου της Τρίτης θα αποχωρήσουμε από το διοικητικό συμβούλιο της Superleague, αφού δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε ένα ‘θέατρο σκιών’, κοροϊδεύοντας τους Έλληνες φιλάθλους». Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ: «Είναι πλέον σαφές τόσο στην πλειοψηφία των θεσμικών παραγόντων, όσο και στη φίλαθλη κοινή γνώμη, πως άλλο πρωτάθλημα υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί. (Από ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναικός στις 15 Μαρτίου 2011). » Τέσσερις μήνες πριν κάναμε λόγο για την ανάγκη επανεκκίνησης του ελληνικού Ποδοσφαίρου, με συγκεκριμένες θεσμικές - κανονιστικές αλλαγές, καταγγέλλαμε την απώλεια της νομιμοποίησης συγκεκριμένων ανθρώπων να εκπροσωπούν το ελληνικό Ποδόσφαιρο ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή τους και αποφασίζαμε να απέχουμε από τις διεργασίες που συντόνιζαν για να μην τους νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας. » Σήμερα δεν χρειάζεται να αλλάξουμε ούτε κόμμα από όσα επισημαίναμε τότε, πολύ πριν η χιονοστιβάδα των τωρινών εξελίξεων καταστήσει εκείνες τις θέσεις μας κοινό τόπο στην αθλητική κοινωνία. » Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης είναι ήδη δρομολογημένο. Η κινητοποίηση και οι αποφάσεις της Αθλητικής Δικαιοσύνης που αναμένονται θα επιφέρουν άμεσα και τις απαιτούμενες κυρώσεις σε αθλητικό επίπεδο. » Σε αυτό το πλαίσιο είναι αστείο η προτεραιό-

τητα της Super League να είναι η επικύρωση της βαθμολογίας και δεν νοείται καμία τέτοια συζήτηση μέχρι να ληφθούν οι σχετικές πειθαρχικές αποφάσεις. » Παράλληλα, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Λίγκας οφείλουν να παραιτηθούν και να μην κρύβονται πίσω από τις θεσμικές τους θέσεις στο ποδόσφαιρο προκαλώντας του ακόμη περισσότερα προβλήματα. » Έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο και καθαρό και ο Παναθηναικός δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Για κανένα λόγο και ανεξαρτήτως κόστους». Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: «Εμείς δεν πανηγυρίζουμε με την τραγωδία που - μετά τις εξελίξεις αυτές - βιώνουν οι φίλοι άλλων ομάδων. Ωστόσο, θεωρούμε αδιανόητο με την επικύρωση της βαθμολογίας έστω κι αν δεν είναι δεσμευτική για την επιβολή κυρώσεων - να επιβραβεύονται ΠΑΕ με προέδρους οι οποίοι «κουμπώνουν» παιχνίδια της ομάδας μας, όπως προκύπτει από το εισαγγελικό πόρισμα της 23ης Ιουνίου 2011. » Την ώρα που η κάθαρση είναι παλλαϊκή απαίτηση, την ώρα που η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές κινούνται αποφασιστικά σ αυτήν την κατεύθυνση, την ώρα που ο κόσμος επιτέλους ελπίζει, κάποιοι ζουν στον κόσμο τους, προκαλώντας ακόμη περισσότερο το περί δικαίου αίσθημα και τη νοημοσύνη των φιλάθλων. Συνένοχοι εμείς δεν θα γίνουμε, ούτε θα επιτρέψουμε να παιχτούν κι άλλα βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη της ΑΕΛ. » Ζητούμε την άμεση παραίτηση όλων των εμπλεκομένων, μέχρι να αποφανθούν τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Οσοι αποπειραθούν να επικυρώσουν την αθλιότητα, είναι εν δυνάμει συνένοχοι και θα μας βρουν απέναντί τους».

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ - ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΟ

ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Αξεσουάρ Καλύματα Καθαρισμός Σαλονιών

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 127 ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ-ΤΗΛ:6981178100

Δ/ΝΣΗ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 1 (περιοχή Εργοχώρι) ΤΗΛ. 6970 83 95 27

(κάτω απο τα ανταλλακτικά ΜΠΟΥΝΤΖΟΛΑΣ)

13

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Θράκης (Κομοτηνή) / Αθήνας / Θεσσαλονίκης Περιγραφή Τα τμήματα της Νομικής έχουν σκοπό να εφοδιάσουν τους φοιτητές τους με τις απαραίτητες γνώσεις των διαφόρων κλάδων του δικαίου, να τους εξοικειώσουν με τη νομική σκέψη και να τους καταστήσουν ικανούς να εφαρμόζουν και να ερμηνεύουν τις νομικές διατάξεις. Σκοπός των τμημάτων αυτών είναι η καλλιέργεια της Νομικής Επιστήμης. Η Νομική Επιστήμη, αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών επιστημών, δεν περιορίζεται σε ένα σύστημα έρευνας του κρατούντος θετικού δικαίου, αλλά αναζητεί τους κοινωνικούς όρους που διέπουν την εξέλιξη του δικαίου.

Μαθήματα Στη συνέχεια παρατίθενται οι κατευθύνσεις των τμημάτων της Νομικής: ΑΘΗΝΑΣ: 1. Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου 2. Ιδιωτικού Δικαίου (Α’, Β’) 3. Δημοσίου Δικαίου 4. Ποινικών Επιστημών 5. Διεθνών Σπουδών. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 1. Τομέας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, Μονάδα Συνταγματικού Δικαίου 2. Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών 3. Τομέας Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου 4. Τομέας Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου 5. Τομέας Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου 6. Τομέας Διεθνών Σπουδών ΘΡΑΚΗΣ: 1. Ιδιωτικού Δικαίου 2. Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου 3. Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών 4. Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης 5. Διεθνών Σπουδών. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά μαθήματα που αποτελούν βασικό αντικείμενο διδασκαλίας των τμημάτων: Δίκαιο (Συνταγματικό, Αστικό, Οικογενειακό, Ποινικό, Δημόσιο Διεθνές, Εμπορικό, Εργατικό, Εμπράγματο, Γενικό Ενοχικό, Ειδικό Ποινικό, Κληρονομικό, Συλλογικό Εργατικό, Ιδιωτικό Διεθνές, Αξιογράφων, Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ναυτικό, Πτωχευτικό, Ρωμαϊκό, Εκκλησιαστικό, Ασφαλιστικό, Περιβάλλοντος, Εκμεταλλεύσεως, Εμπορικών Συμβάσεων και Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Φορολογικό, Κοινοβουλευτικό, Χωροταξικό και Πολεοδομικό, Κοινοτικό - Οικονομικό, Ανηλίκων, Τραπεζικό, Ιατρικό, Αεροπορικό, Αθλητικό κ.ά.), Ιστορία του Δικαίου, Ποινική Δικονομία, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Φιλοσοφία του Δικαίου, Νομοπληροφορική, Δικαστική Ψυχολογία, Στοιχεία Πολιτικής Οικονομίας, Διπλωματική Ιστορία, Κοινωνιολογία του Δικαίου, Δικαστική Ψυχιατρική, Θυματολογία, Συνταγματική Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Εγκληματολογία κ.ά.

Μεταπτυχιακά Το Τμήμα Νομικής Αθήνας προσφέρει τα ακόλουθα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών: α) Α’ Ιδιωτικού Δικαίου, β) Β’ Ιδιωτικού Δικαίου, γ) Δημοσίου Δικαίου, δ) Εξειδικευμένου Δημόσιου Δικαίου , ε) Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου και στ) Διεθνών Σπουδών ζ) Ποινικών Επιστημών Το Τμήμα Νομικής Θεσσαλονίκης προσφέρει Μ.Π.Σ. στους ακόλουθους επιστημονικούς κλάδους: α) Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, β) Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, γ) Διεθνών Σπουδών, δ) Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου, ε) Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου και στ) Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Επίσης το τμήμα σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Τουλούζης Ι - Κοινωνικές Επιστήμες ανέλαβαν την οργάνωση ενός Κοινού Ελληνογαλλικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Κοινωνικό Δίκαιο». Στο Τμήμα Νομικής Κομοτηνής λειτουργεί από το 1999-2000 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με πέντε κατευθύνσεις, αντίστοιχες των τομέων του τμήματος: - Ιδιωτικού Δικαίου - Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου - Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών - Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης - Διεθνών Σπουδών Επίσης, από τον Σεπτέμβριο του 2005 λειτουργεί και νέο Μ.Π.Σ. με τίτλο «Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Εργασιακά Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Νομικής μπορούν, κατ’ εξοχήν, να απασχοληθούν ως δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς και συμβολαιογράφοι. Για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος απαιτείται ειδική άδεια, την οποία οι πτυχιούχοι μπορούν να αποκτήσουν αφού ασκηθούν επί 18 μήνες σε δικηγορικό γραφείο και περάσουν τις σχετικές εξετάσεις στον Άρειο Πάγο. Τότε εγγράφονται στον Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής τους. Μετά από τέσσερα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος μπορούν να παρίστανται στο Εφετείο και μετά από οκτώ χρόνια στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας. Οι δικηγόροι, συνήθως, ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο Δίκαιο (Ποινικό, Αστικό, Εμπορικό, Διεθνές, Ασφαλιστικό κ.ά.) και αναλαμβάνουν υποθέσεις σχετικές με την ειδικότητά τους. Μπορούν, βέβαια, να αναλαμβάνουν και υποθέσεις άλλου τομέα, ανάλογα με την κρίση τους. «Ο δικηγόρος είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει την εκπροσώπηση και υπεράσπιση των διαδίκων, δηλαδή των προσώπων που

14

καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την επίλυση διαφορών ή την απονομή δικαιοσύνης σε αξιόποινες πράξεις που έχουν υποστεί ή διαπράξει. Ειδικότερα, ο δικηγόρος μελετά και διεκπεραιώνει τις υποθέσεις που έχει αναλάβει. Αν κάποια από αυτές πρόκειται να εκδικαστεί, συλλέγει όλες τις πληροφορίες που αφορούν την υπόθεση για να σχηματίσει τη δικογραφία και να διατυπώσει επιχειρήματα για την υπεράσπιση του πελάτη του ή και για να ξεκινήσει νομικές ενέργειες. Κατά τη διάρκεια της δίκης, εκθέτει τα γεγονότα με τρόπο τέτοιο, ώστε να στηρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα η θέση του πελάτη του. Επίσης, ο δικηγόρος συντάσσει νομικά έγγραφα όπως διαθήκες, μισθώσεις, υποθήκες και άλλα. Επικυρώνει τις διαθήκες και αντιπροσωπεύει ή συμβουλεύει τους εκτελεστές της. Εξηγεί τους νόμους, τους κανονισμούς και τις δικαστικές αποφάσεις σε άτομα και επιχειρήσεις. Αναλαμβάνει την παροχή νομικών συμβουλών σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Τέλος, εκπροσωπεί τους πελάτες του ενώπιον αρχών ή οπουδήποτε αλλού εξουσιοδοτηθεί.» (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τομέας Σ.Ε.Π. «Εκπαιδευτικό, πληροφοριακό και υποστηρικτικό υλικό Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ηλεκτρονικοί Οδηγοί»). «Ο δικαστής είναι κρατικός λειτουργός με σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους. Ειδικότερα, ο δικαστής διαβάζει ή ακούει τους ισχυρισμούς του ενάγοντα και αποφασίζει κατά πόσο αυτοί επαρκούν για να οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Εξετάζει τα στοιχεία που αφορούν δικαστικές υποθέσεις προκειμένου να αποφασίσει αν τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν τις κατηγορίες. Επιβλέπει και διευθύνει τις διαδικασίες κατά τη διάρκεια μιας δίκης. Αποφασίζει για την τελική εκδίκαση, αναβολή ή διακοπή μιας δίκης, ορίζει τις ποινές σύμφωνα με τον νόμο για όσους κριθούν ένοχοι και καθορίζει το ύψος των αποζημιώσεων προς τα θύματα ή δίνει αναστολή για διάφορες ποινές.» «Ο συμβολαιογράφος έχει την έννομη δικαιοδοσία να πιστοποιεί την ορθότητα, την πιστότητα και την αυθεντικότητα ορισμένων εγγράφων και να νομιμοποιεί τις σχετικές συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων. Ειδικότερα, ο συμβολαιογράφος συντάσσει και φυλάει στο αρχείο του έγγραφα με τα οποία αποδεικνύονται οι νόμιμες συμφωνίες ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα (συμβόλαια), ένορκες καταθέσεις και βεβαιώσεις, διαθήκες και γενικά έγγραφα που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία διάφορων δικαιοπραξιών. Παράλληλα, ο συμβολαιογράφος εκδίδει έγκυρα αντίγραφα και περιλήψεις των παραπάνω εγγράφων, είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή ορισμένων νομικών πράξεων, όπως πλειστηριασμών, κρατάει τα αρχεία άλλων συμβολαιογράφων που έχουν αποχωρήσει από το επάγγελμα, εισπράττει και αποδίδει στο Δημόσιο τους φό-

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ρους που αναλογούν στις δικαιοπραξίες και συμβουλεύει τους πελάτες του για την καλύτερη διεκπεραίωση των αγορών, των πωλήσεων, των μεταβιβάσεων ή των συμφωνιών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν.» Επίσης, αρκετοί απόφοιτοι των νομικών σχολών επιδιώκουν να ακολουθήσουν διπλωματική καριέρα. Για να το επιτύχουν πρέπει να λάβουν μέρος στις εξετάσεις της Διπλωματικής Ακαδημίας, που διεξάγονται κάθε χρόνο. Επισημαίνεται ότι στις συγκεκριμένες εξετάσεις μπορούν να λάβουν μέρος οι απόφοιτοι οποιουδήποτε τμήματος Α.Ε.Ι. της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Οι υποψήφιοι για τη Διπλωματική Ακαδημία εξετάζονται σε μια σειρά έξι μαθημάτων, σε δύο ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά) και περνούν από συνέντευξη. Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων υπάγονται στον Κλάδο Π.Ε. 13, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, και μπορούν να διοριστούν στην εκπαίδευση για τη διδασκαλία αντίστοιχων μαθημάτων. Όσον αφορά τον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., αλλά στους πίνακες κατάταξης και διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.

Χρήσιμες Πληροφορίες - Η Νομική Αθηνών ιδρύθηκε το 1837 και η Νομική Θεσσαλονίκης το 1930. - Στον Κλάδο Π.Ε. 13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, εντάσσονται οι απόφοιτοι που έχουν πτυχίο Νομικής ή Πολιτικής Επιστήμης ή Πολιτικών Επιστημών ή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών ή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας ή Δημόσιας Διοίκησης ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών με κατεύθυνση Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής. Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα των Πανεπιστημίων - Τ.Ε.Ι. - Στρατιωτικών Σχολών μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μας «ΠΑΜΕ…ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2011». Στο βιβλίο παρουσιάζονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων, ενδεικτικά μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε τμήμα, τα μεταπτυχιακά που προσφέρουν τα τμήματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, πίνακας Στατιστικών Στοιχείων με: Βάσεις, Αριθμό Εισακτέων, Δηλώσεις τμημάτων ως πρώτη επιλογή κ.ά. Σπύρος Μιχαλούλης, M.Sc. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ORIENTUM – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας Τηλ. 210/6778777 e-mail: spyrosm@orientum.gr


ελλαδα 

epikera@otenet.gr

Όπως προκύπτει από τον εφαρμοστικό νόμο

Σκληρά όσο ποτέ τα πρωτοφανή μέτρα του μεσοπρόθεσμου

Σ

τη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, στο οποίο περιλαμβάνονται τα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου μια πρώτη γεύση για τα οποία έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ.Βενιζέλος, προκαλώντας σοκ. Για τα πιο σκληρά μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογία, που έχουν ανακοινωθεί ποτέ έκαναν λόγο οι ειδικοί. Δεν λείπει η περιγραφή των ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις (ενίσχυση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μειωμένοι κατά 20% μισθοί για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας 18 έως 25 ετών κτλ). Μάλιστα προκύπτει ότι αυστηροποιούνται και οι προϋποθέσεις για την επιδότηση και οικονομική ενίσχυση των ανέργων. ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ •Τη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση ακινήτων) •Τη θέσπιση της «ωρίμανσης» και της «επενδυτικής ταυτότητας» των ακινήτων του Δημοσίου και τον θεσμό της «επιφάνειας» Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο όπως πώληση, παραχώρηση, τιτλοποίηση απαιτήσεων κτλ. Επίσης, στο κεφάλαιο Β΄ του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την «πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακτινήτων για την αξιοποίηση

της Δημόσιας Περιουσίας του κράτους». Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι 50 χρόνια. •Τα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολογήτου ορίου ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, κ.λπ.) - μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ - Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις - Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου - Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ. - Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70% - Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%. - Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης

κτλ. - Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή. - Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις. •Τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο (εφέτος 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και από 1/1/12- 1/1/15 μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) •Τον περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων (εφέτος οι συμβάσεις θα μειωθούν κατά 50% σε σχέση με το 2010 και κατά 10% ανά έτος έως το 2015) •Τη θέσπιση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο •Την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται •Την ειδική εισφορά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης και την ειδική εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων •Τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας •Τη διευθέτηση της υπερωριακής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων για τους νέους 18- 25 ετών (μείωση αποδοχών έως 20%) •Τις ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση •Το ειδικό τέλος για τους χώρους καπνιζόντων στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης •Την αναστολή των πλειστηριασμών από τις

τράπεζες έως 31/12/2011 για απαιτήσεις έως 200.000 ευρώ. ΝΔ: ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως με τα νέα φορολογικά μέτρα εξαπατά τον ελληνικό λαό, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Ο βουλευτής Κυκλάδων σχολιάζοντας τα νέα μέτρα τόνισε πως προκαλούν «σοκ και δέος» και πως γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω καθώς είναι μέτρα που επιβάλλονται αδιακρίτως, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης. «Τα νέα φορολογικά μέτρα είναι μέτρα εξαπάτησης των Ελλήνων. Φορολογούν ακόμη και τους φόρους που έχουν, ήδη, επιβληθεί. Προκαλούν σοκ και δέος. Γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Είναι μέτρα που επιβάλλονται αδιακρίτως, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

«Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους» επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς «Υπάρχει ένα καλύτερο αύριο» Τ

ην ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής και την απομάκρυνσή της από τη λογική της υπέρμετρης φορολογίας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του, λέγοντας πως το «κλίμα κατήφειας» πρέπει να ανατραπεί με «χαραγμένα με σοβαρότητα στοιχεία μίας διαφορετικής πολιτικής». Ο πρόεδρος της ΝΔ παρέστη χθες στο ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι και συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Πύλης. «Υπάρχει ένα καλύτερο αύριο. Το πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετωπίζω σε όλη την Ελλάδα είναι η κατήφεια, είναι η αίσθηση της κατάθλιψης, είναι αυτό το οποίο δεν συνάδει , δεν πάει με τους Έλληνες. Αυτό πρέπει να ανατραπεί και την ελπίδα, την δίνεις μόνο όταν έχεις συγκεκριμένα , χαραγμένα με σοβαρότητα στοιχεία μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία ταυτόχρονα αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα» τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΝΔ . Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο δημοτικό συμβού-

λιο αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε στην Ευρώπη επισημαίνοντας πως περιέγραψε μια πραγματικότητα «η οποία για παράδειγμα δεν αντέχει ως οικονομία πάνω σε μια υπερφορολογημένη χώρα, σε μια αγορά στεγνή, σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα έχει φτάσει στο μηδέν, ότι δεν σηκώνει σε αυτή την ύφεση την τεράστια να ζητάς να πάρεις και άλλους φόρους γιατί και να τους ζητήσεις δεν θα τους βρεις. Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς. «Και για αυτό το λόγο», συνέχισε, «χρειάζεται να υπάρχει στον απλό τον Έλληνα η συνειδητοποίηση ότι κάνουμε το καθήκον μας αλλά και ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Και ότι ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραμένουμε σταθεροί στη λύση που ο καθένας προτείνει». «Εμείς την έχουμε με το Ζάππειο 2 και με μία τοποθέτηση πλήρη και κοστολογημένη για την έξοδο από την κρίση» είπε ο Αντ.Σαμαράς, «και μένουμε σε αυτή τη θέση γιατί γνωρίζουμε ότι είναι η μόνη εναλλακτική οδός για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το μνημό-

15

νιο. Αυτή τη μάχη δίνουμε αλλά σε αυτή δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας. Σας θέλουμε μαζί για αυτό το λόγο ζητάμε εθνική ενότητα, ομοψυχία σοβαρότητα ώστε να έχουμε και αξιοπρέπεια ως λαός αλλά και ελπίδα να δώσουμε στα νέα τα παιδιά». Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας νωρίτερα στις εκδηλώσεις των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι, είχε αναφερθεί με θερμά λόγια στην πορεία και την ιστορία των Σαρακατσαναίων χαρακτηρίζοντάς τους ως σημαιοφόρους της εργατικότητας, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας. «Πάνω σε αυτές τις λέξεις συνεχίζουμε τον αγώνα μας με σοβαρότητα , με αξιοπρέπεια, με ελπίδα για το αύριο» δήλωσε ο Αντ.Σαμαράς. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΚ Στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος γίνονται σκέψεις για την επιβολή κυρώσεων στη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας της εμμονής του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, στην άρνηση να στηρίξει το πρό-

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

γραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Στο ΕΛΚ γίνονται χαμηλόφωνα σκέψεις είτε να πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά ή το λιγότερο να του κόψουν την επιχορήγηση. Η Νέα Δημοκρατία, όπως λέγεται, είναι σε τελευταία ανάλυση τουλάχιστον το ίδιο χρεοκοπημένη όσο η χώρα, την αναπότρεπτη αναμόρφωση της οποίας αρνείται», γράφει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η εφημερίδα.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Ακράτεια ούρων l Γυναικολογική ουρολογία l Εξωσωματική λιθοθρυψία l Βιοψίες προστάτη l Υπερηχογράφημα νεφρών- ουροδ. κύστης l Ανδρική υπογονιμότητα l Στυτική δυσλειτουργία l

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429 e-mail:doctorpetros@gmail. com

Δέχεται με ραντεβού

Σύμβαση με ταμεία ΟΓΑ, Δημοσίου Αλ. Παπάγου 19 & Βετσοπούλου γωνία (απέναντι από την είσοδο της αστυνομίας) Τηλ. Ιατρ. 23330 28222 | Κιν. 6942 017407 www.nikbrouskelis.blogspot.com ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Διδακτωρ πανεπιστημιου l

Δέχεται καθημερινά με

ραντεβού - τώρα και online l

Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ,

ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών l

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΙΚΑ

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr www.orthopaedist.eu

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΜΑΤΡΩΝΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο με: 3 LASER 3 ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 3 BIOFEEDBACK 3 TENS 3 ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

ΝΕΟ!!! ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ l ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ ΩΜΟΥ (Με ή χωρίς ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΗΣΗ) l ΕΠΩΔΥΝΟ ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑ ΔΑΚΤΥΛΟ l

l

ΑΝΟΙΚΤΑ: 9.30 - 13.30 & 18.00 - 21.00

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

16

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΕΜ. ΠΑΠΑ 20Β (έναντι ΙΚΑ) Βέροια τηλ. 23310 26118, Κιν. 6977517350 e-mail: georgiadou_1@cyta.gr


ΤΥΠΟΣepikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη * ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: «Αρση τραπεζικού απορρήτου χωρίς εισαγγελική άδεια». * ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: «Πειραιώς Σεραφείμ: Η Αθηναϊκή Λέσχη «μυρίζει» μασονία». * Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: «Συντάξεις: οι τελικές ρυθμίσεις». * Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Μεσοπρόθεσμο ίσον χρεωκοπία» * Η ΕΠΟΧΗ: «Δύο ημέρες που θ α

...

ία μ ο τ υν

Εν σ

. μία.. υντο Εν σ

σ υ γκλονίσουν τη Βουλή». * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Προβόπουλος: Τέλος χρόνου!..». * Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: «Οι τόκοι πνίγουν τις θυσίες». * Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: «Φακέλωσε το ΠΑΣΟΚ τους μισούς Ελληνες με 6 παράνομες βαλίτσες της ΚΥΠ». * Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Στην κόψη του μεσοπρόθεσμου». * Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «48ωρη γενική απεργία με παλλαϊκό εγερτήριο κόντρα στο «Μεσοπρόθεσμο»». * Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: ««Επίθεση» στα εισοδήματα μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών». * ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Στημένο παιχνίδι σε βάρος όλων των Ελλήνων». * ΤΟ ΑΡΘΡΟ: ««Ανίατη περίπτωση» ο Σαμαράς;». * ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: «Πανάκριβη διάσωση. Ενας μισθός υπέρ... τρόικας και πατρίδος». * Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: «Φοβερά στοιχεία μίζας στα υποβρύχια». * ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: «Η μεγάλη ληστεία». * ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: «Βάζει φόρο με διάταξη-βόμβα και στις εισφορές!». * Realnews: «Μπένι, δεν ...βγαίνει». * ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Αν πέσει η Ελλάδα γκρεμίζεται η Ευρώπη».

ΤΟ ΒΗΜΑ: Από τη στήλη «Το επταήμερο του Διόδωρου» Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη Η κυβέρνηση ανασχηµατίστηκε, υπερψηφίστηκε στη Βουλή, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υποσχέθηκε νέα δανεικά, η 5η δόση θα καταβληθεί, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, fluctuat nec mergitur, κλυδωνίζεται αλλά δεν βυθίζεται - ήτοι να τη πετιέται από ‘ξαρχής και νέα δανεικά γυρεύει. Εκκρεµεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου, αλλά απ’ όσο φαίνεται για ακόµη µία φορά θα τη γλιτώσουµε: σε όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν, θα τους υποσχεθούν υφυπουργείο στον επόµενο ανασχηµατισµό και θα υπερψηφίσουν. Θα µπορούσαν µάλιστα οι του Μαξίµου, για λόγους ασφάλειας(έχουµε δρόµοµπροστά µας), να καθιερώσουν σε κάθε υπουργείο τουλάχιστον µία θέση «∆ιαφωνούντος υφυπουργού», δηλαδή «Διαφωνών υφυπουργός Εσωτερικών» , «Διαφωνών υφυπουργός Περιβάλλοντος» κτλ., που θα δίδεται σε όποιον διαφωνεί µε τις ρυθµίσεις του εκάστοτε νέου µνηµονίου που αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος κτλ. Ετσι, και η χώρα θα προχωράει και οι βουλευτές θα προάγονται και θα είµαστε όλοι ευχαριστηµένοι. Ας ησυχάσουµε λοιπόν, ηµερολόγιό µου: θα λάβουµε τα 12 δισ. του Ιουλίου, θα κάνουµε ήσυχο καλοκαίρι, λιτοδίαιτα λαϊκά µπάνια - και από Σεπτέµβρη βλέπουµε, έχει η τρόικα. Με την ψυχή στο στόµα και το χέρι στις ταµειακές µηχανές των τραπεζών ζούµε ενάµιση χρόνο τώρα, έχουµε αρχίσει να συνηθίζουµε. ΕΘΝΟΣ: Από τη στήλη με τίτλο «Απόψεις» Ώρα του νέου Μνημονίου Αν πέσουν χρήματα της ΕΕ και κινηθεί η οικονομία, ελπίζουν ότι ίσως κατορθώσει η κυβέρνηση να επιβιώσει και του χρόνου, προωθώντας έτσι και άλλα μέτρα με καταστροφικό πολιτικό κόστος, τα οποία μόνο μία εκ των προτέρων ηττημένη στις επόμενες εκλογές κυβέρνηση μπορεί να πάρει.Η ΕΕ χρειάζεται χρόνο. Οχι μόνο για να υλοποιήσει μέσω της κυβέρνησης Παπανδρέου αυτά τα μέτρα. Θέλει οπωσδήποτε να κάμψει τη φραστική αντίσταση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στο νέο Μνημόνιο. Να «συνετίσει» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να οργανώσει για τον σκοπό αυτό και τη... «μνημονιακή πέμπτη φάλαγγα» μέσα στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ για να μπορεί να εκβιάσει τον ηγέτη της Δεξιάς. Ξεπέρασαν κάθε όριο οι κατ’ ιδίαν αφόρητες πιέσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Ευρωδεξιάς, αλλά και τα απύθμενου μίσους δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου εναντίον του Α. Σαμαρά επειδή αρνείται να συμμορφωθεί με την επιθυμία του Βερολίνου να συναινέσει στο Μνημόνιο. «Εδώ και μήνες ο 60χρονος συντηρητικός πολιτικός παρακινεί σε στάση τον ελληνικό πληθυσμό

17

εναντίον της γραμμής λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και σαμποτάρει (!) την αλλαγή νοοτροπίας (σ.σ. του ελληνικού λαού) που προωθούν η ΕΕ και το ΔΝΤ», γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», αποκαλώντας τον στον τίτλο του άρθρου του... «επίμονο αντάρτη της Αθήνας»! Αδιάφορο αφήνουν τον κόσμο που γεμίζει το Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες των πόλεων της χώρας όλες αυτές οι ευρωπαϊκές μηχανορραφίες και οι πολιτικές ίντριγκες στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ελπίδα θέλει ο κόσμος και αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση του έριξε κατακέφαλα νέα φορολογικά χαράτσια. Το σοβαρότερο ίσως από όλα τα αρνητικά είναι ότι η ψήφιση του νέου Μνημονίου θα καταβαραθρώσει εντελώς το κύρος των βουλευτών, των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος. Οσο για το κύρος της ΕΕ, αυτό έχει ήδη πέσει στα Τάρταρα. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Από τη στήλη με τίτλο «Ένα βλέμμα» Νύχτες θερμές δυσοίωνου Ιούνη Βαρύ καλοκαίρι, υγρό, με απρόσμενα γυρίσματα του καιρού. Κι η νύχτα διαρκεί περισσότερο, ξαφνικά αρχίζουν να ψάλλουν το εωθινό τα πουλιά του λόφου, και νιώθεις ότι μέρα πυκνή ξημέρωσε πάλι. Νύχτες μακριές, πηχτές, σε πλατείες και υπαίθρια μπαρ, με θερμές συζητήσεις, αντεγκλήσεις φίλων, ερεθισμένα νεύρα. Στους δρόμους αραιή κυκλοφορία, διστακτικά Ι.Χ., ανά διαστήματα πολυπρόσωπα περίπολα μοτοσικλετιστών αστυνομίας. Κι όταν συνεδριάζει κρίσιμα η Βουλή, χιλιάδες άνδρες ασφαλίζουν γύρω τριγύρω τους οίκους της δημοκρατίας, προστατεύουν τους αιρετούς από αγανακτισμένους πολίτες. Δυσοίωνη εικόνα, θλιβερή, στην πολιτική αργκό αποκαλείται «έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης».Θα το λέγαμε και δυσαρμονία μεταξύ λαού και κυβερνώσας τάξης. Aσύμπτωτοι βίοι, παράλληλες πραγματικότητες, άνω και κάτω κόσμος. Οπως και να το ονομάσεις, το πραγματικό παραμένει έτσι: η Ελλάδα χωρίζεται σε όσους θα σωθούν, με απώλειες έστω, και σε όσους θα βουλιάζουν. Τη διαίρεση, υλική και ψυχική, τη νιώθεις πια, την αισθάνεσαι, δεν χρειάζεται να τη συλλογιστείς. Είναι απότοκο της δυσχέρειας κι είναι απότοκο της ανισότητας και της αδικίας: οι πληττόμενοι ελευθεροεπαγγελματίες στραβοκοιτάνε τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, ακόμη και τους ψαλιδισμένους δημοσίους υπαλλήλους, ενδόμυχα φθονούν τους γιατρούς της παρέας ή τους δικαστές, τους μεν γιατί τους υποψιάζονται για μαύρα και φακελάκια, τους δε γιατί δεν θα τους κουνήσει κανένας. Η αυξανόμενη δυσχέρεια του βίου φέρνει μεμψιμοιρία, ματαίωση, φθόνο, μοχθηρία. Η ευημερία, πραγματική ή επίπλαστη, όσο μοιραζόταν παντού κι άφηνε τα ψίχουλά της εδώ κι εκεί, σκέπαζε τις αντινομίες, κοίμιζε τη σκέψη και τα αισθήματα. Τώρα που αποσύρεται ατάκτως, αφήνει ακάλυπτο το ερεθισμένο νεύρο της μνησικακίας, πικρό το στό-

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

μα.Ακούς διηγήσεις δυσχέρειας, στο όριο της αδυναμίας, από επαγγελματίες και εμπόρους• ακούς διπλανούς που χάσαν τη δουλειά τους, που έχουν παιδιά 25 και 30 χρόνων χωρίς καμιά προοπτική εργασίας• γνωστούς που βάζουν πωλητήριο ανάγκης σ’ ένα κληρονομημένο σπίτι και αγοραστή δεν βρίσκουν. Σφίγγεσαι. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από τη στήλη με τίτλο «Παρασκήνια» Περνάει και με πλειοψηφία των παρόντων Οσοι είχαν την εντύπωση ότι το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί με ονομαστική φανερή ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει χροιά τριετούς προϋπολογισμού, πλανώνται πλάνην οικτρά. Αργά το βράδυ της Παρασκευής κύκλοι του προέδρου της Βουλής διευκρίνιζαν ότι το Μεσοπρόθεσμο θα περάσει ως απλό νομοσχέδιο, καθώς θεωρείται «σαν» και όχι «ως» προϋπολογισμός, όπως παραπλανητικά διατεινόταν μέχρι τότε η κυβέρνηση.Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι ακόμη κι αν προταθεί ονομαστική ψηφοφορία, βάσει του άρθρου 67 του Συντάγματος, αρκούν 75 παρόντες βουλευτές προκειμένου να περάσει, καθώς η πλειοψηφία μετράει επί των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από το 1/4 του όλου αριθμού των βουλευτών. Το αυτό ισχύει βεβαίως και για τον εφαρμοστικό νόμο, μόνο που στην περίπτωση αυτή ευθύς εξαρχής ξεκαθαρίστηκε ότι θα περνούσε ως απλό νομοσχέδιο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Από τη στήλη με τίτλο «Πολιτική» Από τις ρητορείες στην επιδρομή Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις μιας εβδομάδας η πολιτική ρητορική του νέου «τσάρου» της οικονομίας και οι επαγγελίες για προστασία των χαμηλών εισοδημάτων και δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλους τους φορολογούμενους καταρρίφθηκαν από την πολιτική πρακτική που ο ίδιος αποφάσισε να εφαρμόσει.Είναι προφανές ότι ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε αρχικά με επικοινωνιακή δεξιοτεχνία να δώσει την εντύπωση ότι, αν δεν αλλάξει την πολιτική λιτότητας του προκατόχου του που οδήγησε στην ύφεση, τουλάχιστον θα αμβλύνει τα σκληρά μέτρα που είχαν ήδη συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.Στην πραγματικότητα, όμως, οι προσδοκίες που έσπευσε να καλλιεργήσει ότι θα μπορούσε εκείνος να διαχειριστεί το πρόβλημα της οικονομίας με καλύτερους όρους για τη χώρα και τους πολίτες, όχι μόνο διαψεύστηκαν, αλλά μετατράπηκαν σε μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή κατά των νοικοκυριών και της αγοράς. Από τη φιλολαϊκή ρητορική και τις υποσχέσεις που μοίραζε αφειδώς ο κ. Βενιζέλος πέρασε με άνεση στην εφαρμογή μέτρων που υπερβαίνουν σε σκληρότητα ακόμα και αυτά του προκατόχου του..


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

SUDOKU

ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ - ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ - ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΔΙΕΥΘ. : ΚΑΡΑΚΩΣΤΗ 17 & ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΓΩΝΙΑ) Τ: 23313 01079 Κ: 6993832256

ΥΠΕΥΘ. : ΒΙΚΗ ΤΣΑΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : & ΣΕ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΣ & ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Σαν σήμερα... 1862 Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος. Αρχίζει η Μάχη των Επτά Ημερών. Ο στρατηγός των Νοτίων, Ρόμπερτ Λι δεν καταφέρνει να συντρίψει τον στρατό του ΜακΚλίλαν των Βορείων. Ωστόσο, σώζει το Ρίτσμοντ, που αποτελεί πρωτεύουσα της Βιρτζίνια και ολόκληρης της Ομοσπονδίας των Πολιτειών που έχουν αποσχισθεί από την Ενωση. 1925 Στην Ελλάδα εκδηλώνεται και επικρατεί το στρατιωτικό κίνημα του Θεόδωρου Πάγκαλου. Στις 10.00 π.μ. ο στρατηγός στέλνει τελεσίγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κου-

τα

ντουριώτη και ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης. Η χαλαρή στάση του πρωθυπουργού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου επιτρέπει στον Πάγκαλο να αναλάβει ο ίδιος την πρωθυπουργία. Αφού παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης, διαλύει τη Βουλή, διότι «έχει χάσει την εμπιστοσύνη του έθνους».

Κούβας εθνικοποιεί 2,34 εκατομμύρια εκτάρια γης.

1950 Ο στρατός της Βορείου Κορέας περνά τον 38ο παράλληλο, που αποτελεί τη γραμμή διαίρεσης με τη Νότιο Κορέα. Αρχίζει ο τριετής Κορεατικός Πόλεμος.

1964 Στην Ουάσιγκτον πραγματοποιούνται παράλληλες συναντήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γεωργίου Παπανδρέου και Ισμέτ Ινονού. Ο Παπανδρέου, παρά την αμερικανική πίεση, αρνείται απευθείας συνομιλία για το Κυπριακό με τον Τούρκο ομόλογό του.

1959 Το επαναστατικό καθεστώς της

1982 Στον Ελληνικό Στρατό καταργείται

το εν χρω κούρεμα των νεοσυλλέκτων. 1991 Η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Κροατία και Σλοβενία διακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. 2004 Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας η Ελλάδα νικά 1-0 τη Γαλλία με γκολ του Αγγελου Χαριστέα. Προκρίνεται στα ημιτελικά της διοργάνωσης. 2009 Στο Λος Αντζελες πεθαίνει σε ηλικία 51 ετών ο Μάικλ Τζάκσον, ο αποκαλούμενος «βασιλιάς της ποπ».

μιλούν Κριος

Καλά θα κάνετε τη σημερινή ημέρα να την περάσετε όσο πιο ήρεμα μπορείτε *Μην πιεστείτε για καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το παρελθόν *Προσπαθήστε να αφήστε πίσω ο,τι μπορεί να σας στενοχώρησε *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας δυσκολέψουν στο μέλλον

Λεων

Πολλά πράγματα που σας δυσκόλευαν καλά θα κάνετε να τα προσέξετε *Ακολουθήστε να πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας *Φροντίστε να ασχοληθείτε με πράγματα τα οποία σας ευχαριστούν *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας δυσκολέψουν

Τοξοτης

Οι υποχρεώσεις σας θα είναι αυξημένες σήμερα *Καλά θα κάνετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα σε ο,τι κάνετε για να αποφύγετε τα λάθη, φίλοι μου *Φροντίστε να είστε προσεκτικοί όσον αφορά κοντινά σας πρόσωπα *Αποφύγετε να κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας πιέσουν

Ταυροσ

Καλά θα κάνετε να προσέξετε λίγο κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας δυσκολέψουν *Οργανώστε με προσοχή κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με τους συνεργάτες σας *Αποφύγετε να κάνετε επιπολαιότητες

Παρθενος

Καλά θα κάνετε να προσέξετε λίγο καλύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με κοντινά σα πρόσωπα *Μην κάνετε πράγματα που μπορούν να σας δυσκολέψουν *Φροντίστε να είστε προσεκτικοί όσον αφορά το μέλλον σας *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας δυσκολέψουν

Αιγοκερως

Με την κοινωνικότητα σας στα ύψη θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολλές και ενδιαφέρουσες γνωριμίες *Επαφές με σημαντικά πρόσωπα θα σας ωφελήσουν *Αποφύγετε να κάνετε αλλαγές που θα σας δυσκολέψουν *Βρείτε χρόνο για να κάνετε πράγματα που θα σας ανανεώσουν

18

ΔΙΔΥΜΟΙ

Καλά θα κάνετε να προσέξετε κάποια πράγματα όσον αφορά τα προσωπικά σας *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας δυσκολέψουν για αρκετό καιρό *Δώστε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες και κάντε πράγματα τα οποία θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα με τον εαυτό σας

Ζυγος

Πολλά πράγματα που σας δυσκόλευαν καλά θα κάνετε να τα αντιμετωπίσετε με προσοχή *Μην αφήσετε να σας επηρεάσουν εξωγενείς παράγοντες, φίλοι μου *Ρυθμίστε με προσοχή τα προσωπικά σας ζητήματα *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας πιέσουν ψυχολογικά, χαλαρώστε λίγο

Υδροχοος

Πολλά πράγματα είναι πιθανό να μην πάνε όπως τα υπολογίζατε *Καλά θα κάνετε να προσέξετε τις κινήσεις σας *Σκεφτείτε περισσότερο τον εαυτό σας *Προσπαθήστε να κινηθείτε δυναμικά ώστε να μπορέσετε να υλοποιήσετε τα σχέδια σας *Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε αλλαγές

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καλά θα κάνετε σε κάποια πράγματα να είστε προσεκτικοί *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας δυσκολέψουν *Φροντίστε τον εαυτό σας *Καταστάσεις που μπορεί να σας δυσκόλευαν καλά θα κάνετε να τις προσέξετε *Αποφύγετε να κάνετε αλλαγές που μπορούν να σας δυσκολέψουν

Σκορπιος

Η σημερινή ημέρα είναι κατάλληλη για να πάρετε αποφάσεις και να κάνετε μερικές αλλαγές οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σας, φίλοι μου *Φροντίστε να ρυθμίσετε με προσοχή πράγματα που έχουν να κάνουν με κοντινά σας πρόσωπα *Μην κάνετε πράγματα που δημιουργήσουν εντάσεις

ΙΧΘΕΙΣ

Η σημερινή ημέρα είναι κατάλληλη για να πάρετε αποφάσεις και να κάνετε ορισμένες αλλαγές *Μην αφήσετε τα περιθώρια να σας επηρεάσουν τρίτοι *Πράγματα που έχουν να κάνουν με κοντινά σας πρόσωπα θα σας απασχολήσουν *Αποφύγετε να κάνετε αλλαγές το διάστημα αυτό


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

Η ΠΑΡΑΓΚΑ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ!

g

ο ρ a

α τ ν

Albert Einstein

ς…

(1879-1955, Γερμανοεβραίος φυσικός) Γερμανο-ελβετοαμερικανοεβραίος θεωρητικός φυσικός που άνοιξε νέους δρόμους για την αντίληψη του κόσμου με την διατύπωση της Ειδικής και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας (1905). Τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1921 για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Σίγουρα ο μεγαλύτερος επιστήμονας του περασμένου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών. Το περιοδικό ΤΙΜΕ τον ανακήρυξε «άνθρωπο» του εικοστού αιώνα.

Ήρθε η ώρα της γροθιάς μας!!! Στην Ο κ. Παπανδρέου στην μέχρι το 2009 πολιτική του σταδιοδρομία δεν επέδειξε ούτε παρήγαγε κανένα σημαντικό έργο, σε όποιο πόστο και αν θήτευσε. Πολλοί κρυφά αλλά και φανερά (ακόμα και στο κόμμα του π.χ Πάγκαλος) τον αμφισβητούσα και τον αμφισβητούν και θεωρούν ότι κατέλαβε την πρωθυπουργία της Ελλάδας ως κληρονόμος και όχι ως αυτόνομη και ικανή προσωπικότητα. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά για να έχω ιδίαν άποψη για την καλλιέργεια, την γνώση και τον συναισθηματικό του κόσμο αλλά όπως όλοι μας βιώνω τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών του επιλογών. Βέβαια δεν εκπλήσσομαι γιατί όπως λέει ο λαός η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται οπότε ο κ. Παπανδρέου έδωσε δείγματα γραφής από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε την εξουσία όπου από ...... το παραπλανητικό προεκλογικό του σύνθημα “Λεφτά υπάρχουν” κατέληξε να δηλώνουν οι συνεργάτες και υφιστάμενοι του ότι «Δεν υπάρχει σάλιο” Η αδράνεια των πρώτων μηνών της (παρείστικης) κυβέρνησης του, καθώς και οι βαριές προσωπικές του κατηγορίες για τους πολίτες της ίδιας του της χώρα στους συνομιλητές του στο εξωτερικό, δεν ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας ή ηλιθιότητας αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν προσχεδιασμένες για να μας οδηγήσουν στα σημερινά μας αδιέξοδα. Ο άνθρωπος αυτός εξυπηρετεί ένα ύποπτο σκοπό και αυτοί που τον ανέδειξαν και τον πατρονάρουν έχουν εναλλακτικές λύσεις (π.χ πρόσφατος ανασχηματισμός) εφεδρείες (π.χ Βενιζέλος) και για την παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό μας χρησιμοποιούν ακόμα και τα ΜΜΕ με θέματα που όλως τυχαίως σκάνε την κατάλληλη στιγμή και μονοπωλούν την επικαιρότητα!.. όπως ανακάλυψη γιαφκών, τρομοκρατών και του τελευταίου που βιώνουμε αυτές τις μέρες και αφορά τα στημένα παιχνίδια

&...

του ποδοσφαίρου!!! Δεν είναι λοιπόν ο Παπανδρέου και οι γλυφτοπαλαμοκρουστές του οι πραγματικοί μας αντίπαλοι αλλά πίσω τους κρύβονται άλλοι οι οποίοι απλά τους χρησιμοποιούν σαν σύγχρονους εφιάλτες για να αλώσουν και να υποθηκεύσουν για πολλά πολλά χρόνια, το μέλλον της πατρίδα μας. Η ερχόμενη εβδομάδα ίσως είναι η κρισιμότερη των τελευταίων χρόνων μια και το μεσοπρόθεσμο που προωθούν για να ψηφίσουν θα μας οδηγήσει στο «Τετέλεσται» δηλ. στην εξαθλίωση και στο πισωγύρισμα της ζωής μας σε συνθήκες της κατοχικής περιόδου του 1940. Ας ξυπνήσουμε λοιπόν όσο είναι καιρός και να ρίξουμε και ένα δυο χαστούκια στους συγγενείς, φίλους και γείτονες που ακόμα κοιμόνται για να γίνουμε όλοι μαζί ένας πελώριος χείμαρρος που θα ισοπεδώσει αυτή την Πολιτική Μαφία που μας οδηγεί στον αφανισμό. Αν τους αφήσουμε θα είμαστε υπόλογοι όσο ζούμε στα παιδιά μας ότι πολεμήσαμε στις πλατείες και στους δρόμους με περαντζάδες, πράσινα λέιζερ, φωνές και φάσκελα και όχι με το αίμα και τις γροθιές μας!!! Υποσημείωση Στις μεγάλες διαδηλώσεις και πορείες που έρχονται, θα γίνουν ήρωες για εμάς όσοι από τις δυνάμεις καταστολής, (των επίορκων αφού πετάξουν καταγής τις πανοπλίες και τα χημικά) έρθουν με το μέρος του λαού!!! http://kafeneio-gr.blogspot.com

της βιβλιοθήκης, ανέφερε σε τοπική εφημερίδα ότι το πρόστιμο για την «αιωνόβια» και… βάλε καθυστέρηση θα ανερχόταν κανονικά σε 35.000 δολάρια Αυστραλίας, όμως οι υπεύθυνοι του ιδρύματος ήταν τόσο ευτυχισμένοι που το βιβλίο επέστρεψε στο ράφι, που άφησαν κατά μέρος το πρόστιμο. Ο ξεχασιάρης...είναι ο συνταξιούχος κτηνίατρος, ο Ρον Χάϊν.

19

- Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. - Όποιος είναι απρόσεκτος με την αλήθεια στα μικρά ζητήματα, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στα μεγάλα ζητήματα. - Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας. - ι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν. - Σκέφτομαι συνέχεια για μήνες και χρόνια. Τις 99 φορές το συμπέρασμα είναι λάθος. Την εκατοστή φορά είναι σωστό. - Ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι ανθρώπινη ανακάλυψη κι εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες. - Γάμος είναι η αποτυχημένη προσπάθεια να δώσεις διάρκεια σε ένα τυχαίο γεγονός.

- Οι εξισώσεις είναι περισσότερο ενδιαφέρουσες για μένα. Η πολιτική είναι για το παρόν, ενώ οι εξισώσεις είναι για την αιωνιότητα.

Συμβουλές...

ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ Τα μεταξωτά υφάσματα μην τα στεγνώνεται ποτέ στον ήλιο .

Νωρίς το θυμήθηκε! Ένα πολύτιμο βιβλίο επέστρεψε στα ράφια της βιβλιοθήκης σε προάστιο του Σίδνεϊ, έστω και με... 122 χρόνια καθυστέρηση. Οι υπάλληλοι του ιδρύματος δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν πήραν στα χέρια τους την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Εντομοφάγα Φυτά» του Κάρολου Δαρβίνου, την οποία είχε δανείσει η βιβλιοθήκη Κάμντεν στις 30 Ιανουαρίου του 1889. Η Κάθριν Μπάζετ Τζούλιεφ, διευθύντρια υπηρεσιών

- Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα.

ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΙ Όταν το χαλί λερωθεί από λάδι ή από σάλτσες, αφαιρέσετε τον λεκέ ως εξής: Απορροφήστε αρχικά το λεκέ με χαρτί κουζίνας. Έπειτα απλώσετε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ. Τέλος αφαιρέστε το με υγρό πανί.

περίεργα

Π

αράξενα

Γνωμικά και Αποφθέγματα

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

� ΜΑΛΛΙΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ Για να ξαναβρούν τη φόρμα τους τα μάλλινα , αφήστε τα να απολαύσουν την υγρασία των υδρατμών του.. μπάνιου σας μακριά όμως από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ κλπ. ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΟΥΧΛΑ Μουλιάστε τα λευκά (βαμβακερά) σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά. Πλύνετε λευκά ή χρωματιστά στην υψηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία.


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση Εργασίας Βοηθός λογιστή / υπάλληλος

γραφείου με 4 ετή εμπειρία σε λογιστικές υπηρεσίες, πολύ καλή γνώση Η/Υ, κάτοχος διπλώματος, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ζητάει εργασία. Τηλ.6983149358 κ. Αλέξανδρος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο

220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765

Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας, ζητά εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΕΝΤΟΣ 5’ ΛΕΠΤΩΝ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ Ή ΤΡΙΜΗΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ Ή ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ 48 ΑΤΟΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ Κος ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΛ 6988888850 - 6988888804 ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217 ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315. Ζητείται άτομο για πακέτο στην πιτσαρία «Belissimo» με δίπλωμα για μηχανάκι.Θα προτιμηθεί και προϋπηρεσία. Τηλ: 2331026939 (μετά τις 12:00) ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. ΠΛΗΡ. 6932235034, 2351025252: Φώντα (εστιατόριο αχινός) Κάτοχος Proficiency (CEF C2) και με παρακολούθηση σεμιναρίων εκπαίδευσης καθηγητών παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Αγγλικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Άριστη επικοινωνία με τα παιδιά. Τιμές πολύ προσιτές. Τηλ: 6986002875 Ώρες επικοινωνίας: μετά τις 11 πμ Βοηθός λογιστή / υπάλληλος γραφείου με 4 ετή εμπειρία σε λογιστικές υπηρεσίες, πολύ καλή γνώση Η/Υ, κάτοχος διπλώματος, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ζητάει εργασία. Τηλ.6983149358 κ. Αλέξανδρος

20

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 35τ.μ κοντά στο Δημαρχείο. Έχει σαλοδωμάτιο, κουζίνα, χωλ, w.c .Λίγα κοινόχρηστα, τιμή προσιτή. Τηλ. 2331070853 & 6974297043 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επι της 10ης Μεραρχίας 2, στο κέντρο δίπλα στο Επιμελητήριο στη Βέροια. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ. 2331061594. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ.Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204

Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΠΡΟΠΟ με μεγάλο τζίρο, χωρίς χρέος προς τον ΟΠΑΠ, ολόκληρη ή μισή. Τηλ.: 6980114080 Ψητοπωλείο - Σαντουϊτσάδικο με άδεια λειτουργίας. 100 καθιστικά στην πιάτσα στην πλατεία της Σίβηρης, μόνο για γνώστες της δουλειάς. Τιμή ευκαιρίας! Τηλ. 6980622488

Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα καινούργια, επιπλωμένη, ένα δωμάτιο, WC, κουζίνα 28 τ.μ. με θέα σε πάρκο, περιοχή Μπότσαρη Θεσ/ νίκης. Κατάλληλο για φοιτητές ή ειδικευμένο γιατρό. Πληροφορίες στο τηλ. 6944 529650.

Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:2331027683 κ. Σταύρος

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470. Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια,

21

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑι μικρό διαμέρισμα (στούντιο) στο κέντρο του Παρισιού για την περίοδο από 13 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου. Είναι πλήρως επιπλωμένο, διαθέτει Internet και δωρεάν τηλεφωνική σύνδεση με 100 χώρες του κόσμου. Η τιμή για όλη την περίοδο είναι 800 Ε και για μια εβδομάδα 270 Ε. Πληρ. τηλ. 2351028346 ή 0033183961077 και 0033634302582

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται ολοκαίνουριο διαμέρισμα στην περιοχή Βικέλα με απεριόριστη θέα. 3 υπνοδωμάτια, σαλοκουζίνα, τζάκι, ψησταριά στον 4ο όροφο. Τηλ: 6983503676

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ Κύριος τίμιος σοβαρός, μη καπνιστής, ελεύθερος, με πολυετή πείρα σε διανομές-πωλήσεις και EX-VANσε τρόφιμα κ.α., σε Αθήνα-επαρχία- νησιά. Δυνατότητα ταξιδιών και διαμονής παντού ζητεί εργασία. Είναι αυτοασφάλιστος. Τηλ. 6970954486 ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας, ζητά εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ κυρία με προϋπηρεσία στο χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων και της φύλαξης μικρών παιδιών, ζητά εργασία. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ: 6976665497 κ. Μιχαέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση Κέντρο Αισθητικής Spa στο κέντρο της Βέροιας, προσφάτως πλήρως ανακαινισμένη. Τηλ. επικοινωνίας 2331070117 από 20.00μ.μ. έως 22.00μ.μ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ελαφρώς μεταχειρισμένα: 1 σαλόνι γωνία, 1 τραπεζαρία με τζάμι και 6 καρέκλες, 1 τραπεζάκι σαλονιού κεντρικό, 1 μπουφές με καθρέφτη και κρυσταλιέρα, 1 ψυγείο PITSOS σχεδόν καινούργιο πωλούνται λόγω μετακόμισης σε άλλη πόλη. Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ.: 6948880903 κ. Γεωργία ολοήμερα

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλούνται Ραπτομηχανές παντός τύπου, επαγγελματικής και οικιακής χρήσεως. Service ραπτομηχανών. Ζήσης Σιμόπουλος, Εμμ. Παππά 27, Τηλ:2331065396 Πωλούνται παγωνοπερίστερα σε διάφορα χρώματα 20 ευρώ το ζευγάρι. Τηλ: 6983503676

Χαρίζονται ημίαιμα κουτάβια λυκοσκυλάκια & ελληνικοί ποιμενικοί, 1,5 μηνών Θεσσαλονίκη -Δημήτρης 6974474806

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-

312455, 6946-584834, 2310920185


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ Πωλείται επιχείρηση franchise με φυσικά καλλυντικά & οικολογικά προϊόντα στο κέντρο της Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας λόγω αλλαγής επαγγέλματος. Πληροφορίες 6974507008 / 2331028090 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα στη Βασ. Όλγας (πλησίον Μπότσαρη) με αέριο, ανατολικό όλο στο φως, 6ος όροφος (2Δ, ΣΛ, Κ, WC), κατάλληλο για κατοικία ή ιατρείο. Πληροφορίες στο τηλ. 6930 561762.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ καντίνα πλήρης εξοπλισμένη, περασμένη ΚΤΕΟ και υγειονομικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6995845825 κ. Γιώργο.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ fast food (2 μηνών) κομπλέ, τύπου Goody’s πολυτελειας μαζί με παγωτομηχανή. Τηλ: 6984152882 Πωλείται οικόπεδο 240 τ.μ το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός του. Τιμή ευκαιρίας. 85.000 ευρώ. Ετεοκλή 6 προς Καλή Παναγιά. Τηλ: 2331023765

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίαςσυζητήσιμη Τηλ: 2332043226 και 6977598329 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μοτοσυκλέτα CAGIVA RAPTOR, χρώμα κόκκινο 125cc.. Σχεδόν

καινούργια και σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τηλ: 6976183243 καθημερινά. Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωράφι στη Νικομήδεια 11.560 στρ., 200 μ. πριν το χωριό με ρεύμα, πομόνα, αποθήκη. Σταματίου Αντώνης Τηλ:23310411416938407005

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ. επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ. οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα καινούργιο 100τ.μ. στην οδό Καλής Παναγιάς 12. Τιμή 250€. Τηλ. 23310-23765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Πιερίων 26,36 τ.μ (μετά το πρατήριο του Γαλάνη) σε καλή τιμή. Τηλ:2331025264 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ παραθαλάσσια διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα στην περιοχή Γεωπονικά Χαλκιδικής. Τηλ. Κρατήσεων: 6973518657, 2331070826 EΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 55 τ.μ στην περιοχή Πασα Κιόσκι στη Βέροια, στον 1ο όροφο, με θέα. Πληροφορίες στο τηλ: 6978009149

Πωλείται οικόπεδο στην

Οδό Καλή Παναγιά 380 τ.μ σύνολο οικοδομήσιμο σε καλή τοποθεσία Τιμή Ευκαιρίας Τηλ:2331023765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα κεντρικό επί της Μητροπόλεως με τον εξοπλισμό του για εμπορικό κατάστημα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. 6973986700 Ώρες: 10:00-14:00 & 18:00-20:00.

22

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Διαμέρισμα 70 τ.μ. σε 2ο όροφο 4όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 84 τ.μ. στον 1ο όροφο 4όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 78 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 90 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας

Διαφημιστείτε τώρα στην εφημερίδα

Επικαιρα ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

με ακόμη χαμηλότερες τιμές Πληροφορίες στο τηλ. 23310 78080
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

23

ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117

6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικιακός εξοπλισμός (έπιπλα σαλονιού, ψυγείο, πλυντήριο, χαλιά και όλα όσα χρειάζονται για ένα σπίτι. Σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6956029638, 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ η επιχείρηση «Ο Γύρος της Αγοράς» στο κέντρο του πεζόδρομου της Βέροιας. Η επιχείρηση λειτουργεί από τις 2-10-10 με καινούριο όλο τον εξοπλισμό της. Τηλ. Επικοινωνίας: 6981002765, 6995840010 κ. Παπαδόπουλος Ιπποκράτους Γωνία Π. Τσαλδάρη

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 583

Τίθενται σε ψηφοφορία την Τετάρτη και Πέμπτη

Στη Βουλή σήμερα το Μεσοπρόθεσμο, κορυφώνονται οι αντιδράσεις Αύριο Τρίτη ο εφαρμοστικός νόμος

Κ

ατατίθεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και αύριο Τρίτη ο εφαρμοστικός νόμος, που τίθενται σε ψηφοφορία την Τετάρτη και Πέμπτη αντιστοίχως. Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός θα τεθούν σε ψηφοφορία ως απλά νομοσχέδια, επομένως απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ διευκρίνισαν ότι θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και θα ζητήσουν αυτή να είναι ονομαστική. Η πλατεία Συντάγματος θα γίνει το επίκεντρο των αντιδράσεων, όπου τους «Αγανακτισμένους» θα συναντήσουν οι διαδηλωτές των συνδικάτων και σωματείων, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με την 48 γενική απεργία της Τρίτης και της

Τετάρτης. ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Την ίδια ώρα, αγωνία υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση που θα τηρήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, καθώς από τους 155 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τουλάχιστον τρεις αποτελούν «αίνιγμα». Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με δυο εξ αυτών, τον Αλέκο Αθανασιάδη και τον Θωμά Ρομπόπουλο, σε μια προσπάθεια να τους εξηγήσει πως αν δεν ψηφιστούν, η Ελλάδα δεν θα πάρει την πέμπτη δόση και το νέο δάνειο που αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής. Τις αντιρρήσεις του έχει εκφράσει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναμένοντας «αυτοδεσμεύσεις της κυβέρνησης» κατά τη συζήτη-

ση στη Βουλή για να προσδιορίσει τη στάση του. «Είναι πολύ εύκολο να διατυπώνει κανείς σκληρή κριτική για φορολογικά μέτρα που είναι από τη φύση τους δυσάρεστα για τους πολίτες. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Πρόκειται για υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις» ανάφερε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος στη γραπτή δήλωσή του. Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι κ. Γιάννης Νικολάου υπέβαλε την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στα μέσα του μήνα, παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς.

Επίσης, στην κυβέρνηση «μετρούν» την παραίτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Ανδρέα Μακρυπίδη από τη θέση του εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί ότι…

«Η συνεχής φορολογική επιβάρυνση έχει εξαντλήσει τα όριά της» Ο

χρόνος π ο υ έχει η Ελλάδα για να πείσει την Ευρωζώνη και τις αγορές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της τελειώνει, προειδοποιεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος

και καλεί τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Χωρίς να θέλω να αγνοήσω ή και να υποβαθμίσω τα όποια θετικά βήματα, θα θυμίσω ότι το κράτος δεν περιορίστηκε όσο έπρεπε, ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει, άχρηστοι και κοστοβόροι οργανισμοί εξακολουθούν να λειτουργούν, ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν υλοποιήθηκαν και έμειναν στα χαρτιά» λέει ο κ. Προβόπουλος «Οι καθυστερήσεις και οι παραλείψεις έπληξαν και πάλι την αξιοπιστία της χώρας, με αποτέλεσμα νέα έξαρση της αβεβαιότητας και αυ-

ξημένη δυσπιστία των αγορών και των εταίρων-δανειστών μας. Η κλεψύδρα έχει φτάσει πια πολύ κοντά στο τέλος» υπογραμμίζει ο διοικητής της ΤτΕ και καλεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.«Η υιοθέτηση του πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής είναι το πρώτο βήμα. Αλλά δεν αρκεί. Όπως έχω τονίσει ήδη από τις αρχές Απριλίου, χρειάζεται μία ισχυρή επανεκκίνηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα καλύψει γρήγορα τις υστερήσεις και θα της δώσει ορμή.» υπογραμμίζει. Ο κ. Προβόπουλος προειδοποιεί ότι «η συνεχής φορολογική επιβάρυνση των ήδη φορολογουμένων έχει εξαντλήσει τα όριά της» ζητά πε-

ριορισμό της φοροδιαφυγής και τονίζει ξεκάθαρα ότι το Μεσοπρόθεσμο «κατά τη γνώμη μου δεν δίνει έμφαση στον περιορισμό των δαπανών».Παράλληλα, σημειώνει ότι «για να πετύχουμε χρειάζεται να βάλουμε πλάτη όλοι: πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις» και αφήνει αιχμές προς την αντιπολίτευση ότι «καλλιεργήθηκαν αυταπάτες για το τι είναι δυνατόν να γίνει και εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι υπάρχουν οδοί διαφυγής από τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Τέτοιες οδοί, όμως δεν υπάρχουν και η συντήρηση ψευδαισθήσεων υπονομεύει τη συστράτευση της κοινωνίας στη μεγάλη προσπάθεια».

Με διαδικασία εξπρές

Στο ΣτΕ θα κριθεί η συνταγματικότητα της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων Η

συνταγματικότητα ή μη του Ν. 3843/2010 για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων θα κριθεί με διαδικασίες εξπρές («πρότυπη δίκη») από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.Τρεις κάτοικοι της Χαλκιδικής, η

υπόθεση των οποίων εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, ζήτησαν σύμφωνα με το Ν. 3900/2010 να εισαχθεί η υπόθεσή τους στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος και ειδικότερα προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010 που αφορά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με την καταβολή ειδικού προστίμου. Ειδικότερα, οι κάτοικοι ζητούν να κριθεί αντι-

συνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος) η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010 που επιτρέπει τη διατήρηση των ημιυπαίθριων χώρων. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 3843/2010 (άρθρο 5 παράγραφος 1) είναι αντίθετος στο άρθρο 24 του Συντάγματος που απαγορεύει την επιδείνωση των όρων διαβίωσης, αλλά και τη λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού οικιστικού περιβάλλοντος.Η υπόθεση αφορά την άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειες στην Παραλία Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, καθώς σύμφωνα με τους κατοίκους που έχουν προ-

24

σφύγει στην Δικαιοσύνη υπάρχουν παραβιάσεις των οικοδομικών αδειών, δηλαδή κλείστηκαν ημιυπαίθριοι χώροι και έγινε αλλαγή χρήσης των χώρων στάθμευσης, αλλά και κατασκευάστηκαν πατάρια τα οποία δεν προβλέπονται στις οικοδομικές άδειες. Η Πολεοδομία θεωρεί ότι οι οικοδομικές άδειες είναι νόμιμες από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής των πολεοδομικών παραβάσεων στο νόμο 3843/2010 και για το λόγο αυτό δεν επιβάλλει κυρώσεις. Η απόφαση της «πρότυπης δίκης» του ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτική «πυξίδα» για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας. Ήδη από την τριμελή επιτροπή που προβλέπει

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ο Ν. 3900/2010 κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί η υπόθεση στη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, καθώς υπάρχει ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος. Έτσι, αναστέλλεται η εκδίκαση ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας όλων των εκκρεμών υποθέσεων που τίθεται το ίδιο ζήτημα μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ με παλαιότερη απόφασή του έχει εκφράσει έμμεσα άποψη το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων. Δηλαδή θεωρεί ότι οι χώροι αυτοί είναι αυθαίρετη και σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές πρέπει να κατεδαφιστούν τα έργα (τοιχοποιία, κ.λπ.) που μετατρέπουν τους χώρους αυτούς σε κατοικήσιμους.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011