Page 1

23

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 581 epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΠΕΜΠΤΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Όπως διαβεβαίωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας

Το δημοψήφισμα Β΄ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣΥΝΘΗΚΕΣ Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε προχθές το βράδυ η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου σε λίγες μέρες θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αν το «περάσει» κι αυτό θα ακολουθήσουν τα «μπάνια του λαού» - μια περίοδος δηλ. ραστώνης και «άπνοιας» - και το Σεπτέμβριο το προαναγγελθέν δημοψήφισμα. Υπενθυμίζουμε ότι η Αντιπολίτευση το θεωρεί κίνηση αποπροσανατολισμού, αμφισβητεί ότι έχει κάποια αξία ή εξυπηρετεί κάποια πραγματική ανάγκη και σύσσωμη ζητά εκλογές.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ

Σελ. 2

Το Χρονογράφημά Σελ.4

μας

τοπικα

Στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Βέροιας ικανοποιητικός ο αριθμός των θέσεων Σελ. 5

στο Νοσοκομείο Βέροιας

τοπικα

Σελ. 11

7

Τι αλλάζει σε έκτακτη εισφορά, ακίνητα, αποδείξεις και τέλος επιτηδεύματος Σελ. 24


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

Το δημοψήφισμα (γενικώς) είναι μια δημοκρατική όντως διαδικασία. Άρα και πολύ απαιτητική. «Η δημοκρατία – έλεγε ο Ευ. Παπανούτσος- είναι ένα πολύ όμορφο λουλούδι. Αλλά επίσης και πολύ ευαίσθητο. Χρειάζεται προσοχή» Είναι άραγε σε θέση η σημερινή κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα ερωτήματα που θα τεθούν στο δημοψήφισμα θα είναι τα σωστά, τα αντικειμενικώς αναγκαία, και ότι οι πολίτες θα είναι πλήρως ενημερωμένοι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λαθών από μέρους τους;

Η

Κυβέρνηση ωστόσο – ο κ. Παπανδρέου δηλ.- φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη διεξαγωγή του. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα περιέχει πολλά ερωτήματα (κι όχι μόνο ένα όπως συνηθίζεται).

Α

φού σημειώσουμε ότι τα δημοψηφίσματα είναι κάτι πολύ σπάνιο στη χώρα μας (στα περίπου 40 χρόνια μετά την Χούντα έγινε ένα και μοναδικό, αυτό για την κατάργηση της βασιλείας) ας δούμε ποια διαδικασία προβλέπει σχετικά το Σύνταγμα.

Δ

ημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση προβλέπεται και αναθεώρηση του Συντάγματος) προκηρύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. (άρθρ. 44, παρ. 2α). Το διάταγμα προσυπογράφεται από τον Πρόεδρο της Βουλής ( αρθρ. 35, παρ. 3). Ειδικότερα για την αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπεται αρθ. 110, παρ. 6) ότι: «Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγουμένης». Δεδομένου ότι η προηγούμενη αναθεώρηση έγινε (μερικά έστω λογω αποχώρησης του Πασοκ από τη συζήτηση) το 2008 δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση πριν το 2013. Μπορεί ωστόσο να γίνει η προβλεπόμενη προετοιμασία όπως αυτή περιγράφεται σο άρθρο 110 του Συντάγματος.

Π

ενήντα τουλάχιστον βουλευτές προτείνουν την αναθεώρηση και η πρόταση τους πρέπει να ψηφισθεί από 180 ή 151 βουλευτές σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μήνα. Με την απόφαση αυτή της Βουλής καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

Α

φου αποφασισθεί από τη Βουλή η αναθεώρηση η επόμενη Βουλή, κατά την

πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία (151 ή 180 αντίστοιχα) σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Λ

αμβάνοντας υπόψη τις προθέσεις της Κυβέρνησης και τις προβλέψεις του Συντάγματος που προαναφέρθηκαν, η πιθανότερη πορεία του θέματος είναι η εξής:

Ο

διάλογος για τις αναθεωρητέες διατάξεις μπορεί να γίνει όποτε το αποφασίσει η κυβέρνηση. Όμως προηγείται η ψήφιση (ή μη) του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και έπονται «τα μπάνια του λαού». Αν θέλουν να γίνει πραγματικός και ευρύς διάλογος τότε πρακτικά μπορεί να αρχίσει το Σεπτέμβριο. Αλλά ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Διάλογος με μεγάλο αριθμό ερωτημάτων και πλήρη ενημέρωση του λαού χρειάζεται, ασφαλώς περισσότερο χρόνο. Επομένως η θα μετατεθεί για αργότερα η συζήτηση του ζητήματος στη Βουλή ή θα γίνει ένα αναξιόπιστο δημοψήφισμα.

Έ

στω λοιπόν ότι μετατίθεται χρονικά. Ας υποθέσουμε επίσης ότι οι πολίτες ενημερώθηκαν αρκετά. Τι θα συμβεί αν δώσουν κατά πλειοψηφία απαντήσεις αντίθετες από τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση πράγμα καθόλου απίθανο; Η κα Διαμαντοπούλου για παράδειγμα έκανε κάποια δουλειά και προχώρησε σε αποφάσεις για την από αυτήν ευαγγελιζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αν η πλειοψηφία των πολιτών απαντήσει «όχι» στο σχετικό με την εκπαίδευση ερώτημα τι θα κάνει τότε η Υπουργός Παιδείας; Θα πάρει πίσω όλα όσα είπε κι αποφάσισε και φτου κι απ’ την αρχή; Το ίδιο ερώτημα φυσικά τίθεται και για όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα του δημοψηφίσματος (Υγεία, Καλλικράτης , κλπ)

2

Ό

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: Κεντρικής 65, ÂÝñïéá ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ:

σον αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος αυτή: Πρώτο απαιτεί διαδικασίες αρκετών χρόνων. Αν η προεργασία (πρόταση, έγκριση Βουλής, διάλογος γίνουν φέτος) γίνει φέτος και εκλογές στη συνταγματική τους προθεσμία δηλ. τέλη του 2013 τότε η αναθεωρητική βουλή θα ασχοληθεί με το θέμα του 2014 και θα ολοκληρώσει το έργο στη θητεία της, δηλαδή θα χρειασθούν περισσότερα από έξι χρόνια για να τεθεί σε ισχύ το νέο Σύνταγμα. Αν γίνουν νωρίτερα ο απαιτούμενος χρόνος θα είναι μικρότερος.

×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ

Δ

ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ:

εύτερο. Ένα δημοψήφισμα για κρίσιμα – σύμφωνα με το Σύνταγμα – εθνικά θέματα δεν προσφέρεται καθόλου για προχειρότητες, αποπροσανατολισμούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ώστε να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο σκοπό παρά μόνο για το συμφέρον του έθνους και του λαού. Απαιτεί επομένως άριστη προετοιμασία, υπεύθυνη και σφαιρική ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Το δημοψήφισμα (γενικώς) είναι μια δημοκρατική όντως διαδικασία. Άρα και πολύ απαιτητική. «Η δημοκρατία – έλεγε ο Ευ. Παπανούτσος- είναι ένα πολύ όμορφο λουλούδι. Αλλά επίσης και πολύ ευαίσθητο. Χρειάζεται προσοχή» Είναι άραγε σε θέση η σημερινή κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα ερωτήματα που θα τεθούν στο δημοψήφισμα θα είναι τα σωστά, τα αντικειμενικώς αναγκαία, και ότι οι πολίτες θα είναι πλήρως ενημερωμένοι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λαθών από μέρους τους; Για όσους σκέφτονται ήρεμα, ψύχραιμα και χωρίς σκοπιμότητες η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «όχι».

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Επίκαιρα

HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. 23

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡI∆Α ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ | ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 581 EPIKERA@OTENET.GR

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

EDITORIAL

Όπως διαβεβαίωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τον ∆ήµαρχο Αλεξάνδρειας

Το δηµοψήφισµα Β΄ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑΣΥΝΘΗΚΕΣ Μετά την ψήφο εµπιστοσύνης που πήρε προχθές το βράδυ η ανασχηµατισθείσα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου σε λίγες µέρες θα βρεθεί αντιµέτωπη µε το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα. Αν το «περάσει» κι αυτό θα ακολουθήσουν τα «µπάνια του λαού» - µια περίοδος δηλ. ραστώνης και «άπνοιας» - και το Σεπτέµβριο το προαναγγελθέν δηµοψήφισµα. Υπενθυµίζουµε ότι η Αντιπολίτευση το θεωρεί κίνηση αποπροσανατολισµού, αµφισβητεί ότι έχει κάποια αξία ή εξυπηρετεί κάποια πραγµατική ανάγκη και σύσσωµη ζητά εκλογές.

∆ΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ

Σελ. 2

Το Χρονογράφηµά Σελ.4

µας

ΤΟΠΙΚΑ

Στους ∆ηµοτικούς Παιδικούς Σταθµούς της Βέροιας ικανοποιητικός ο αριθµός των θέσεων Σελ. 5

στο Νοσοκοµείο Βέροιας

ΤΟΠΙΚΑ

Σελ. 11

7

Τι αλλάζει σε έκτακτη εισφορά, ακίνητα, αποδείξεις και τέλος επιτηδεύµατος Σελ. 24


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

«Σάπιο» λεωφορείο Ευθύνες προς τα μέλη της τότε διοίκησης του ΚΤΕΛ Ημαθίας και δύο υπαλλήλων της διεύθυνσης Συγκοινωνιών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι άφησαν να κυκλοφορεί το μοιραίο λεωφορείο που στοίχισε τη ζωή στους 21 μαθητές του Μακροχωρίου, ενώ θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί, επέρριψαν οι γονείς των αδικοχαμένων μαθητών. Στη δίκη που συνεχίστηκε την Τρίτη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, επικράτησε ένταση μεταξύ γονέων και συνηγόρων κατηγορουμένων για τον ισχυρισμό των πρώτων ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν για την παλαιότητα του λεωφορείου. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του λεωφορείου, το οποίο πουλήθηκε στο ΚΤΕΛ το 1997 αντί 24.000.000 δραχμών μαζί με την άδεια, όταν το κόστος αγοράς ήταν μόνο 3.000.000 δραχμές. Ο ιδιοκτήτης υποστήριξε πως δεν γνώριζε για τις οικονομικές συναλλαγές και ότι αυτά τα είχε αναλάβει ο συνεργάτης του, με τον οποίο οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί και βρίσκονται στα δικαστήρια. Το δικαστήριο, που διέκοψε για να συνεχιστεί η δίκη την επόμενη Δευτέρα, αποφάσισε να κληθούν και άλλοι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο πραγματογνώμονας του δυστυχήματος που εντόπισε τόσο την παλαιότητα όσο και τον επιπρόσθετο αριθμό πλαισίου του λεωφορείου.

Ένσταση του ΕΣΔΑ για το πρόστιμο

Πρόστιμο 95.000 ευρώ με αποδέκτη τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ νομού Ημαθίας προτίθεται να επιβάλει η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τη χωματερή δίπλα στον Αλιάκμονα ποταμό, όπου έχει χωροτεθεί από το 2003 η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά οι αντικρουόμενες αποφάσεις του ΚΑΣ και προσφυγές φορέων του νομού στο ΣτΕ αναβάλλουν την εκτέλεση του έργου. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μετά από αυτοψία στη χωματερή, εισηγήθηκε με έγγραφό της στην περιφέρεια να επιβληθεί στον σύνδεσμο πρόστιμο ύψους 95.000 ευρώ. Στην αναφορά της υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «ο ΕΣΔΑ Ημαθίας, υπόχρεος φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων νομού Ημαθίας, δεν ελάμβανε τα στοιχειώδη και αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία του ΧΑΔΑ». Ωστόσο στη συνεδρίασή του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο ΕΣΔΑ συζήτησε το πρόστιμο και αποφάσισε να καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης.

Αποφασισμένοι να στείλουν το μήνυμα! Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας προκηρύσσει 48ωρη απεργία τη μέρα που θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τα νέα μέτρα και καλεί τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις για γενική απεργία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει ένα νέο πακέτο σκληρών αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων για να αφαιμαχθεί παραπέρα το εργατικό - λαϊκό εισόδημα προς όφελος της πλουτοκρατίας. Είναι επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα προσχεδιασμένες εδώ και δεκαετίες που τώρα με το πρόσχημα του χρέους και την απειλή της στάσης πληρωμών βρήκαν ευκαιρία να τις εφαρμόσουν. Με τα νέα μέτρα μειώνονται και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, νομιμοποιούνται ελαστικές μορφές απασχόλησης – ουσιαστικά καταργείται το 8ωρο, έρχεται νέα επιδρομή φόρων. Το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται, η δημόσια περιουσία, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και το εργατικό δυναμικό της χώρας μας υποθηκεύονται. Τέλος προτρέπει εργαζόμενους εργάτες εμπόρους υπαλλήλους να μην προσέλθουν στις εργασίες τους προκειμένου να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και τους καλεί όλους να συγκεντρωθούν στην πλατεία της πόλης την ημέρα που θα ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

3

Masaccio, ο αδικοχαμένος ιδρυτής

Χ

Χαρτογράφος

Ο Μαζάτσιο (Masaccio 1401-1428) είναι ένα φαινόμενο της παγκόσμιας τέχνης, ένας επαναστάτης που σφράγισε την εποχή του με τη συμβολή αλλά και τον συντομότατο βίο του αφού πέθανε στη Ρώμη μόλις 27 ετών. Νήπιο ακόμη χάνει τον πατέρα του. Καμία προπαιδεία στην τέχνη, πλην του ότι ο παππούς του ήταν κατασκευαστής σεντουκιών και πότε-πότε πριν την παράδοση ζωγράφιζαν επάνω κάποιες στοιχειώδεις παραστάσεις. Μάλλον ήταν η σπίθα για το μικρό ορφανό, ο οποίος μεγάλωσε στα χέρια ενός εύπορου φαρμακοποιού πατριού. Μάλιστα για τη ζωή του ως τα 22 δεν μαθαίνουμε σχεδόν τίποτε, και κυρίως αναπάντητο για τους ιστορικούς παραμένει σε ποιού δασκάλου την οίηση οφείλει την καλλιέργεια του ταλέντου του. Τότε εγγράφεται στην περίφημο Συνδικάτο των Τεχνιτών, και αφήνει τ’ αχνάρια του. Από τα πρώτα ιλιγγιώδη έργα του είναι ένα τρίπτυχο με την Παναγία το ένθρονο βρέφος, αγγέλους και αγίους για το Σαν Τζιοβενάλε στη Φλωρεντία. Ήδη σε τούτο το έργο φαίνεται ο εκλεκτικός δυναμισμός ενός άρτια ολοκληρωμένου ζωγράφου. Σφιχτά και δυναμικά τα πρόσωπα, δεν μοιάζουν με κανενός από τους συναδέλφους του, λες και μιμούμενος το Ντονατέλο απελευθερώνει τους αρμούς των χεριών, παρέχοντας ελευθερία στην έκφραση και τη χειρονομία. Το επόμενο μεγάλο έργο του το συναντούμε στην Πίζα, δείγμα της φήμης του, με παρόμοιο θέμα : την Παναγία. Εντούτοις ανεβάζοντας την πρωταγωνιστική φιγούρα πάνω από βλέμα του θεατή δίνει ένα υψηλό πνευματισμό, η έμπνευση δε με τον ισχυρό φωτισμό δεξιά της κόντρα στις σκιά αριστερά της χαρίζει ένα απρόβλεπτο όγκο και βάθος στη φιγούρα. Την ίδια πατέντα χρησιμοποίησε και στην προσκύνηση των Μάγων, όπου το χρώμα δεν δίνει απλά διακόσμηση αλλά και την ψευδαίσθηση της σταθερότητας. Τα αριστουργήματά του είναι πάντως οι νωπογραφίες για το παρεκκλήσι Brancacci Chapel στη Φλωρεντία. Η καινοτομία που εισάγει είναι όταν ως τόπο των θρησκευτικών εικόνων περιγράφει δρόμους και τοπία της Τοσκάνης, απ΄ εκείνα που αναγνωρίζει εύκολα ο θεατής του, ανυψώνοντας έτσι τις εντυπώσεις και εξάροντας το ανθρωποκεντρικό του νόημα. Στο έργο η Πληρωμή του φόρου δίνει και το βάθρο που πάνω του θα πατήσει για 450 χρόνια τουλάχιστον η δυτική ζωγραφική : Ο φωτισμός έρχεται από ένα “παράθυρο”, γίνεται ρεαλιστικότερος, ανθρωπινότερος, πλάι στις αισθήσεις όλων. Ολοφάνερα ο Μαζάτσιο μοιράστηκε με τον Μπρουνελέσκι το ίδιο καλλιτεχνικό όραμα, η έμπνευση να έρχεται από την αρχαιότητα αλλά να επικρατεί η λογική, η ανθρώπινη κλίμακα κι οι ουμανιστικές αρχές. Γνήσιος απόγονος του Τζιότο, κληροδότησε σε μια σειρά λαμπρών επιγόνων τις εξελίξεις στην φωτοσκίαση, την προοπτική και την ανατομία. Αν η Αναγέννηση είχε τρεις ιδρυτές, τότε στην Αρχιτεκτονική ήταν ο Μπρουνελέσκι, στη Γλυπτική ο Ντονατέλο, και στη ζωγραφική ο Μαζάτσιο. Βέβαια ούτε εργαστήρι άφησε, ούτε μαθητές ο αδέξιος Τομάζο, όπως σημαίνει το όνομα του. Από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία ζούσε ατημέλητος, δεν τηρούσε προσχήματα, σκουντουφλούσε απρόσεκτος, το μυαλό του πλανιόταν σε γωνιές μεγαλείου που δυστυχώς για κείνον -και για μας ασφαλώς- το ταξίδι του κράτησε θλιβερά τόσο λίγο.

Προβλήματα από την απεργία

Δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ και άρχισαν τα προβλήματα με τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές της Ημαθίας (Τριπόταμος, Γεωργιανοί, Σέλι, Πατρίδα κ.ά). Μπορεί οι διακοπές ρεύματος που είναι συνέπεια των απεργιών της ΓΕΝΟΠ να μην οδήγησαν σε γενικευμένο μπλακ άουτ, παρόλα αυτά προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και στην λειτουργία πολλών επιχειρήσεων. Η έκταση των προβλημάτων θα εξαρτηθεί πάντως από την ένταση και τη διάρκεια των κινητοποήσεων της ΓΕΝΟΠ, που με την επιλογή των 48ωρων απεργιών έχει τη δυνατότητα να φέρει «υπολογίσιμο» αποτέλεσμα, αλλά και να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την κλιμάκωση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα και ότι η ταλαιπωρία των πολιτών θα λάβει σύντομα τέλος.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

μά η φ ά ρ γ ας ονο ρ μ Το

Χ

Εις ώτα μη ακουόντων

Μύλος!... Ο θείος Αφεντούλης παρακολούθησε από τηλεοράσεως την ψηφοφορία κατά την οποία η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Μόλις ο Πρόεδρος ανακοίνωσε το αποτέλεσμα- 155 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης, 143 κατά και 2 ήσαν απόντες- ο θείος άρχισε τους πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς που αρμόζουν σε έναν εμπειροτέχνη πολιτικό αναλυτή της δικής του εμβέλειας και κύρους. Λέμε τώρα! Όπως είναι γνωστό τα εμπνευσμένα δοκίμια του Αφεντούλη παρακολουθούν 21 αναγνώστες νοματαίοι και ψαγμένοι. Ασλάνια μου! Οι αριθμοί τον οδήγησαν σε μια ανακάλυψη κοσμοϊστορικής σημασίας (ξαναλέμε τώρα!) και προσπάθησε να ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου. Τηλεφώνησε αλλά δεν απάντησε κανείς! Τo γεγονός πανηγύρισε ασμένως η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη. Σιγά μην άφηναν τις δουλειές τους σε μια τόσο δύσκολη ώρα για να απαντήσουν στα τηλεφωνήματα του Αφεντούλη! Οι εταίροι ζητούν επιτακτικά συναίνεση για να συνεχίσουν τη στήριξη της Οικονομίας. Μάλιστα o κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κούνησε το δάχτυλο λέγοντας «if not, if not…». Ο θείος έπιασε το υπονοούμενο. «Αν όχι» στο Μεσοπρόθεσμο θα ξαναδείτε ευρώ με το κανοκιάλι για να μην πει τίποτε βαρύτερο! Τέτοιες συμπεριφορές του θυμίζουν ότι κάπως έτσι έγιναν οι διαπραγματεύεσεις με τους Ινδιάνους «once upon a time in America» (μια φορά κι έναν καιρό στην Αμερική). Έδωσαν στους Ινδιάνους χάντρες, καθρεφτάκια κι άλλα μπιχλιμπίδια με αντάλλαγμα την αξιοπρέπεια και τη γη τους. Καλό το παραμύθι αλλά είχε πολλούς δράκους μέχρι που τελείωσαν. Όχι οι δράκοι. Οι Ινδιάνοι! Φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα που είπε κι ο μεγάλος θεωρητικός του σοσιαλισμού Μαρξ. Ενώ λοιπόν φαίνεται μοιραίο για τον Αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών να ίπταται και να «οργώνει» τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πείσει τους εταίρους να επιδείξουν κομματάκι έλεος στο Μεσοπρόθεσμο για τα εισοδήματα των μικρομεσαίων πριν φουντώσει για τα καλά η απογοήτευση και η πίκρα που έχουν προκαλέσει τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου 1 και δεν βρίσκουμε κοινωνικό ιστό για να μπαλώσουμε ο έτερος των Αντιπροέδρων κ. Θ. Πάγκαλος έριξε έλαιο στην πυρά των πολιτικών παθών του παρελθόντος. Χρέωσε την επανίδρυση της Δημοκρατίας στον Ανδρέα Παπανδρέου κατά το ’81 ενώ είναι πασίγνωστο ότι τα ανοιχτά πολιτειακά ζητήματα του παρελθόντος έκλεισε άπαξ δια παντός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την πρόσδεση του δημο-

κρατικού πολιτεύματος στο άρμα της ενωμένης Ευρώπης. Η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα και οι αξιωματούχοι της ΕΕ ετοιμάστηκαν να κατεβούν στην πλατεία Συντάγματος να εκφράσουν την αγανάκτησή τους επειδή «η συναίνεση βρέθηκε στο απόσπασμα». Φαντάζεστε την κ. Μέρκελ μαζί με τον κ. Ν. Σαρκοζί να φωνάζουν: «Δεν σας χρωστάμε. Δεν πουλάτε; Δεν πληρώνουμε!» Ευτυχώς επικράτησε ψυχραιμία. Ο Πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ είπε στους αποχωρήσαντες βουλευτές «Μπείτε, βγείτε, ξαναμπείτε κι αν δεν λάβουμε την ψήφο από δω μην “ξεκολλείτε”!» που θα ‘λεγε ο Μποστ. Ο Αντώνης επέστρεψε σύντομα με τους βουλευτές του. Καταψήφισαν την κυβέρνηση αλλά στο εξωτερικό μας είδαν όλους μαζί κι έμεινε ο κ. Πάγκαλος να κοιτάζει… τα πιστοποιητικά κοινωνικά φρονημάτων! Έτσι «γίναμε μια ωραία συναίνεση»! Οι κυβερνώντες δεν θέλησαν να πληροφορηθούν τη σημαντική ανακάλυψη του θείου από πρώτο χέρι και καλά να πάθουν. Ας πρόσεχαν να σηκώσουν το τηλέφωνο. Ο αναλυτής διαπίστωσε ότι από την άνετη πλειοψηφία 160 βουλευτών με την οποία εξελέγη η κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε εν μέσω «Τροϊκανών» και Μνημονίων στους 155. Μαζί με τον Μποστ θα έγραφαν στον Γιώργο ότι το «μυστηριώδες της υποθέσεως» βρίσκεται στους αριθμούς αυτούς. Αν πάρει το laptop για να κάμει τη «βάσανο της αφαιρέσεως», θέτοντας τον μικρότερο αριθμό κάτωθεν του μεγαλύτερου, - ο θείος το έκαμε με μολύβι και χαρτί!- θα βρει διαφορά 5. Αυτό το «πηλίκο» ισούται με τα δάχτυλα κάθε χεριού. Αν πολλαπλασιάσει το «πηλίκο» με τον αριθμό των «Πλαταιών» του Συντάγματος θα βρει πόσα δάχτυλα μίνιμουμ έδειχναν τη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας. Αν διπλασιάσει το νέο «πηλίκο» θα βρει πόσα δάχτυλα έδειχναν μάξιμουμ. Αυτό μάλλον ήταν «τοπικό μέγιστο» την ώρα που μιλούσε ο Αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος. Λίγο έλειψε να «γίνει μύλος» στο τέλος της συζήτησης στη Βουλή πριν πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Ο θείος συνιστά στον Πρωθυπουργό να κάνει μερικά μαθήματα καλής συμπεριφοράς στην κυβέρνηση και ιδιαιτέρως στον κ. Θ. Πάγκαλο. Αλλιώς ότι και να πουν για τη συναίνεση θα είναι «λήγων» που θα ‘γραφε ο Μποστ. Θα είναι «λήγων» και οι εταίροι την απαιτούν!...

4

«Φοβάται ο Γιάννης το Θεριό και το Θεριό το Γιάννη» Τούτες τις μέρες ζούμε όλη την παθολογία ενός συστήματος που πνέει τα λοίσθια αλλά αρνείται να παραδώσει το πνεύμα του . Τα πράγματα θα ήταν αρκούντως διασκεδαστικά εάν το σύστημα δεν ταύτιζε την ύπαρξή του με την ύπαρξη της χώρας και ωσάν άλλη χούντα , νομοτελειακά θα λέγαμε, θα φύγει μόνο μετά μια εθνική τραγωδία. Τα συμπτώματα της αποσύνθεσης που θυμίζει μέρες του 67 είναι εμφανή. Αυτό το θλιβερό θέαμα ανθρώπων που ένας- ένας είναι αξιόλογοι αλλά στην βουλή διαγωνίζονται και διαγκωνίζονται σε τεμενάδες προς τους αρχηγούς ,όταν είναι γνωστό και στα νήπια ,ότι αυτοί είναι κατώτεροι των περιστάσεων είναι ο ορισμός του κλαυσίγελου . Εκτός κι αν εφαρμόζουν την κινεζική παροιμία «χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις , φίλα το». Το αποκορύφωμα όμως της μικροκομματικής μικρόνοιας ήταν το «θάψιμο» δελφίνου από αυτόκλητους υπερασπιστές της κομματικής νομιμότητας . Βέβαια ήταν γνωστός ο επικείμενος ανασχηματισμός και έπαιζαν το χαρτί του νομιμόφρονα κόλακα ενώ συγχρόνως με νύχια και με δόντια εξοβέλιζαν τον επάρατο φορέα της νέο…αποστασίας! Αλλά προς τι : Τόσο επίζηλη είναι η υπουργική καρέκλα ώστε να γίνεσαι ρεντίκολο και τόσο αποτιμούν τα απαιτούμενα προσόντα ; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου που συγκοινωνεί με την κόλαση όταν αυτός τυγχάνει και βουλευτής. Έλα όμως που αυτή τη φορά ο αρχηγός χρησιμοποίησε το κρανιακό περιεχόμενο και τους άδειασε κανονικά ! Ουσιαστικά έχρισε τον αποδιοπομπαίο νούμερο δύο ενώ τον περιστοίχισε με άλλους δελφίνους με την προοπτική να φαγωθούν μεταξύ τους και να τον αφήσουν απερίσπαστο στις ανώτερες ενασχολήσεις ενός τιτάνα της ευρωπαϊκής διανόησης. Έλα όμως που ο «Μπένι» δεν είναι από τα παιδάκια που τρώγονται κι αν έκρυβε τις φιλοδοξίες θα είχε πετύχει πιο πολλά. Εν πάσει περιπτώσει τώρα είναι στον λάκκο των λεόντων. Από την μια μεριά το τροϊκανό πυρ κι από την άλλη το βαθύ κομματικό κατεστημένο. Αν προσθέσουμε και την παρουσία του έτερου αντιπροέδρου που εζήλωσε τον ρόλο του μαντρόσκυλου τότε η θέση

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

του κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι. Ήδη όμως έδωσε δείγματα γραφής. Από την μια πλευρά κατάφερε να κόψει την πρεμούρα των ευρωπαίων να … μας δώσουν τη πέμπτη δόση ώστε να εκβιασθούν και πάλι οι έρμοι βουλευτές της συμπολίτευσης . Από την άλλη βρήκε δυο λόγια συμπάθειας για τα θύματα της φορομπηχτικής θεομηνίας . Θα πείτε τώρα «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι» όμως σε σχέση με τον προηγούμενο που απήγγειλε την θανατική καταδίκη ενός λαού και τον ενταφιασμό του χωρίς νεκρώσιμη ακολουθία είναι κάποια πρόοδος ! Τώρα το παν θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που πρέπει να πήρε από τον κληρονομικό μονάρχη. Γιατί αν δεν πήρε είναι να τον κλαίνε οι ρέγγες . Θα μπορέσει να περιορίσει το σπάταλο κράτος ή θα τον κατασπαράξουν οι συνδικαλιστές . Οι οιωνοί δεν είναι καλοί . Ήδη ο πρόεδρος κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης μας άφησε άναυδους σε ραδιο..φονική συνέντευξη. Ο κύριος αυτός υπερασπίστηκε το μνημόνιο από την παραχάραξή του από αναθεωρητές της … αντιπολίτευσης και ταύτισε τον θεσμικό του ρόλο με την αξιοθρήνητη καρικατούρα υποψήφιου υπουργού. Αυτός που παρέλυε το κράτος για ψύλλου πήδημα υιοθετεί μια περίεργη αμφισήμαντη στάση με αποδέκτες εσωκομματικούς και μη ανταγωνιστές . ‘Οπερ σημαίνει ότι η αφεντιά του θα διαχειριστεί την δυστυχία. Φυσικά υπάρχει πάντα και η παλλαϊκή απαίτηση να τιμωρηθεί ένας κάποιος ελαφροχέρης του δημοσίου κορβανά και να επιστρέψουν από την Ελβετία έστω ψιχία από τον παράνομο πλούτο. Κι εδώ τα πράγματα δεν είναι εσωκομματικά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με θεσμοθετημένη ατιμωρησία και πάγια καταλήστευση ενός λαού . Θα είναι πάντως ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο ο «Γιάννης » θα προκαλέσει, αμυχές , εκδορές ή και τραύματα στο θεριό , ή το θεριό θα καταπιεί τον Γιάννη . Πάντως εμείς πιστεύουμε ότι το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν συμφωνημένο ! Ο ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ (Κ,Δ)


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Βέροιας

Iκανοποιητικός ο αριθμός των θέσεων

Α. Παπαστεργίου: «Δεν αναμένουμε ιδιαίτερα προβλήματα»

Π

εριπέτεια» για πολλούς γονείς καθίσταται για άλλη μια φορά η εύρεση μίας θέσης σ’ έναν από τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας. Εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, εκτιμάται ότι θα είναι ο αριθμός των αιτήσεων που κατατίθενται στους σταθμούς, ενώ σημαντικές είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε πολλούς από αυτούς, τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και σε επίπεδο πόρων, γεγονός που αναγκαστικά μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις και που σημαίνει ότι πολλά παιδιά μπορεί να μείνουν εκτός. Ωστόσο, η εικόνα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Βέροιας αναμένεται να είναι διαφορετική από την παραπάνω, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Όπως δήλωσε στα «Ε» ο Πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών της Βέροιας Αστέριος Παπαστεργίου, από την 1η Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των αιτούντων αφού η δυναμικότητα εξυπηρέτησης στους 7 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βέροιας και στον ένα δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό είναι ικανοποιητική αν και δεν

έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Οι 7 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν δυναμικότητα 430 νηπίων και σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα υπάρχουν 12 θέσεις οι οποίες παραμένουν κενές. Μάλιστα προτεραιότητα δίνεται στα νήπια τα οποία φιλοξενούνταν και πέρυσι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς καθώς και στα νήπια που προέρχονται από το πρόγραμμα του (Ε.Ε.Τ.Α.Α)- ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α), και απευθύνεται σε μητέρες βρεφών, νηπίων, καλύπτοντας εξ’ ολοκλήρου το ποσό που απαιτείται για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς. «Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των αιτούντων. Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και αν λάβουμε υπόψη τα περσινά δεδομένα, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Βέροιας υπάρχουν 12 κενές θέσεις. Επίσης τα νήπια που φιλοξενούνταν πέρυσι θα φιλοξενηθούν και φέτος ενώ αναμένεται να φιλοξενήσουμε και παιδιά από το πρόγραμμα του (Ε.Ε.Τ.Α.Α)», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου. ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ελλείψεις σύμφωνα με τον Πρόεδρο των

Δημοτικών Παιδικών Σταθμών της Βέροιας δεν υπάρχουν ούτε στο προσωπικό των σταθμών, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί αφού έχουν εγκριθεί 8μηνες συμβάσεις που αφορούν την πλήρωση 5 θέσεων και συγκεκριμένα 2 βρεφονηπιοκόμων ΤΕ, 2 νηπιαγωγών ΠΕ και 2 θέσεων προσωπικού καθαριότητας. «ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ» Μάλιστα, με αφορμή την επικείμενη μεταφορά του Παιδικού Σταθμού που βρίσκεται στην οδό Πολυζωίδη, στο Ρολόι, εξαιτίας της λήξης της σύμβασης, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένας δημοτικός παιδικός σταθμός και ότι θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να μεταφερθούν τα παιδιά σε ένα κτίριο εντός της Βέροιας. «ΧΡΥΣΑΦΙ» ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Την ίδια ώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, «χρυσάφι» είναι τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Κατά μέσο όρο το μηνιαίο κόστος των σταθμών ανέρχεται στα 370 με 450 ευρώ, τιμές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το σχολικό αυτοκίνητο για τη μεταφορά των παιδιών. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται το φαγητό, το οποίο όπου υπάρχει αποτελεί έξτρα παροχή, άρα και έξτρα χρήματα. Χαμηλές τιμές που φτάνουν τα 250 ευρώ τον μήνα έχουν κυρίως οι συνοικιακοί σταθμοί που δεν διαθέτουν σχολικό λεωφορείο.

Ανήσυχοι οι βαμβακοπαραγωγοί με την καθυστέρηση των αποζημιώσεων για το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις Τ

ην ανησυχία τους εκφράζουν πλήθος βαμβακοπαραγωγών για το τι μέλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν τις ζημιές που προκλήθηκαν πέρσι, από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις. Οι αποζημιώσεις αφορούν συνολικά 33.000 βαμβακοπαραγωγούς ενώ το συνολικό ποσό που ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες , αυτό το διάστημα συντάσσονται τα πορίσματα για τις ζημιές από τις βροχές προκειμένου να αποζημιωθεί πρώτα η βροχόπτωση και αμέσως μετά η διαδικασία είναι να ανοίξει ο φάκελος των ΠΣΕΑ για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν βαμβακοπαραγωγοί, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όταν ανακοίνωσε το ύψος των αποζημιώσεων και

τους δικαιούχους παραγωγούς είχε υποσχεθεί ότι τα χρήματα θα δοθούν έως το τέλος Μαΐου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση. Οι παραγωγοί όπως είναι φυσικό ανησυχούν. Η ανησυχία εντείνεται και με όλα αυτά που ακούγονται για την 5η δόση που αναμένει η χώρα μας από το ΔΝΤ». Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στις αρχές Απριλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα έχουμε συνολικά 50.593 βαμβακοπαραγωγούς. Δεν αποζημιώνονται οι 9.284 επειδή είχαν αύξηση της παραγωγής σε σχέση με την περσινή περίοδο. Επίσης δεν αποζημιώνονται 8.546 που είχαν απώλειες μέχρι 20% στην παραγωγή τους. Έτσι αποζημιώνονται δυνητικά 32.463. Από ΕΛΓΑ αποζημιώνονται για ζημιές από βροχοπτώσεις ενώ για ζημιές που προκλήθηκαν από το πράσινο σκουλήκι από

5

ΠΣΕΑ. Παράλληλα, στις αρχές Απριλίου ο κ. Σκανδαλίδης είχε κάνει γνωστό ότι επρόκειτο να συσταθούν επιτροπές από τον

ΕΛΓΑ οι οποίες θα μελετήσουν - θα αξιολογήσουν όλα τα στοιχεία και θα συντάξουν πορίσματα εκτίμησης τα οποία θα είναι οριστικά και τελεσίδικα.

Αιτήσεις για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Θεανώς Ζωγιοπούλου» Από το Δήμο Βέροιας ανακοινώνεται ότι έως 10 Ιουλίου 2011 ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «Θεανώς Ζωγιοπούλου» δέχεται αιτήσεις, για την εγγραφή δέκα (10) παιδιών ηλικίας 8 μηνών έως 2,5 ετών. Επίσης πληροφορούμε τους δημότες μας ότι θα καλυφθούν επιπλέον 35 θέσεις από τους δικαιούχους του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ ΑΕ « Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής » . Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών. Πληροφορίες στον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Θεανώ Ζωγιοπούλου» πάροδος Ηρακλέους 1

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

Σύσκεψη για το 4ο φεστιβάλ ροκ συγκροτημάτων του Δήμου Νάουσας

Η

διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Ροκ Συγκροτημάτων του Δήμου Νάουσας, το οποίο θα γίνει το τετραήμερο από 17 έως και 20 Αυγούστου στο θερινό Δημοτικό Θέατρο, ήταν το θέμα της σύσκεψης που έγινε την Παρασκευή (17/6) στα γραφεία της Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας, παρουσία του Δημάρχου κ. Αναστάσιου Καραμπατζού, του Προέδρου της Κ.Ε.Π.Α.Π. κ. Βασίλη Τζώρτζη, στελεχών του Δήμου και μελών των μουσικών συγκροτημάτων. Ο κ. Καραμπατζός ευχαρίστησε τους μουσικούς και τα συγκροτήματα που συμμετέχουν ανιδιοτελώς στο Φεστιβάλ, στηρίζοντας και εφέτος την πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας που γίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά. Στόχος του Φεστιβάλ, όπως είπε, είναι να προσφέρει βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης σε νέους μουσικούς και ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα από τη Νάουσα και την ευρύ-

τερη περιοχή. Σημείωσε ότι, όπως κάθε χρόνο τα έσοδα του Φεστιβάλ θα δοθούν σε κοινωνικούς σκοπούς (διάθεση των εισιτηρίων στη συμβολική τιμή των 5€ για όλες τις συναυλίες). Υπογράμμισε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει ο τόπος, η μουσική και ο πολιτισμός μέσα από την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 11 συγκροτήματα, αν και βρισκόμαστε στην αρχή της προετοιμασίας του φεστιβάλ, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των συμμετοχών μάλλον θα ξεπεράσει τον περσινό, που ήταν 17 συγκροτήματα. Ο κ. Βασίλης Τζώρτζης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβουλία είναι ανοικτή στα συγκροτήματα που επιθυμούν να εκφραστούν μουσικά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και το προσωπικό της Κ.Ε.Π.Α.Π. Νάουσας θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε το Φεστιβάλ να διοργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Στη συνέχεια έγινε

διάλογος με τους εκπροσώπους των συγκροτημάτων και εκφράστηκαν απόψεις για οργανωτικά και τεχνικά ζητήματα. Ειδικότερα, τα συγκροτήματα που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα τη συμμετοχή τους είναι: 1) “Eternal Fire”, 2) “Dreamers”, 3) “C’est La Vie”, 4) “Premium Bananas”, 5) “Αντάμα”, 6) “Αφανείς Ήρωες”, 7) “Eruptus”, 8) “Reverse”, 9) “Bad Version”,

10) “Discretion”, 11) “Axes to Asses”. Τέλος, τα μουσικά σχήματα που επιθυμούν να συμμετέχουν στο 4ο Φεστιβάλ Ροκ Συγκροτημάτων του Δήμου Νάουσας, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011, επικοινωνώντας με τα Γραφεία της Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας στο τηλέφωνο 23320 29800.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Εύηχη πόλη» Πέμπτη 23 Ιουνίου •7.μ.μ Νέοι Μουσικοί της πόλης ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΗΑΣ •9.00μ.μ BAILDSA «Βαλκανικοί ήχοι, τσιγγάνικες μελωδίες, punk αέρας σε μουσικές που δύσκολα κρατάς τα πόδια σου στο χώμα...» ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ •9.00μ.μ Συναυλία ελληνικής μουσικής

ΡΙΖΩΜΑΤΑ •9.00μ.μ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΑΞΟΦΩΝΩΝ τμημ.Μ.Ε.Τ Πανεπιστημίου Μακεδονίας 4μελές σχήμα αποτελούμενο από φοιτητές και διδάσκοντες του ΤΜΕΤ παρουσιάζει έργα των A. Piazzolla, J.S. Bach, G. Faure κ.α. Επιμέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης •9.30 μ.μ ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΟΥΣΤΩΝ‘’ …Τι στο….’’ Μουσικοκινητική παράσταση. Συμμετέχουν φοιτητές τμημάτων κρουστών και κινησιολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επιμέλεια: Αναστάσης Βασιλειάδης ΠΑΡΚΟ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Προβολή ντοκιμαντέρ •11.00 μ.μ Κρήτη – Ανώγεια / Χρήστος Μπάρμπας •00:00 Ταξιδιάρα Ψυχή/Αγγελική Αριστομενοπούλου 11μ.μ. •01:00 Kreuzber 3 6 / Αγ γ ε λ ι κ ή Αριστομενοπούλου ΠΑΛΙΑ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ (Συναγωγή)

6

Παρασκευή 24 Ιουνίου •9.00 μ.μ η ΚΑΜΕΡΑΤΑ μας ταξιδεύει στο ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΠΑΡΟΚ Εξάρχων – Δ/νση: Σέρτζιου Ναστάσα. Την ατμόσφαιρα της ιταλικής μπαρόκ μουσικής αναβιώνει η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής . Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα δεξιοτεχνικά, που συγκινούν με το λυρισμό και την αισθαντικότητά τους. ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ •10.30 μ.μ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ- ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Άρωμα Ανατολής, μεθυστικό και με σύγχρονο ήχο, πάνω στο μουσικό ύφος της Κωνσταντινούπολης και της Μ.Ασίας με γνωστά παραδοσιακά τραγούδια, συνθέσεις Αράβων και Βαλκάνιων μουσικών αλλά και συνθέσεις του Μανώλη Καρπάθιου, ενός από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς στο κανονάκι, μας χαρίζει η εξαμελής ορχήστρα με τη μαγευτική φωνή της Αιβαλιώτισσας Μαρίνας Μανωλάκου. Σύνθεση ορχήστρας: Κανόνι, πλήκτρα, κιθάρα, βιολί, μπάσο, κλαρίνο ΠΑΛΙΑ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ (Συναγωγή) •12.00μ ΚΑΝΤΑΔΕΣ – τραγούδια μιας άλλης εποχής. Νοσταλγικό ταξίδι στους δρόμους της πόλης θυμίζοντας τραγούδια από το χθες. Μεικτή χορωδία ενηλίκων της Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Επιμέλεια Δ.Ζησέκα ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Ο «Κλήδονας» από την ΙΖ’ ΠΑΥΛΕΙΑ Εύξεινο Λέσχη Βέροιας Πρόγραμμα εκδηλώσεων Σ

τα πλαίσια της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα η Ε. Λ. Β. διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά μια πολιτιστική εκδήλωση στο Κομνήνιο Βέροιας - σο Κουμανίτς μερέα -, το Σάββατο, στις 25 Ιουνίου 2011. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός των άλλων, την παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων και παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή καταξιωμένων ποντίων καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα θα χορέψουν το παιδικό και το εφηβικό από τα τμήματα της Λέσχης και κατόπιν θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι με τους Πόλιο Παπαγιαννίδη και Γιάννη Κουρτίδη στο τραγούδι, τον Κώστα Γαβρίδη στη λύρα, τον Γιάννη Τσανασίδη στη λύρα και το γαβάλ, τον Μιχάλη Τσανασίδη στο αγγείο, τον Δημήτρη Ουσταμπασίδη στο ταούλ, και τον Γιώργο Φουντουκίδη στα πλήκτρα. Το διοικητικό συμβούλιο της Ε. Λ. Β. επιδιώκει και αποσκοπεί στην καθιέρωση της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα και φιλοδοξεί στην διοργάνωση μιας πετυχημένης εκδήλωσης με την αμέριστη βοήθεια και υποστήριξη των μελών και των φίλων της Λέσχης.

Κυριακή 26 Ιουνίου 11:30 «Η πνευματική πατρότητα κατά τον Απόστολο Παύλο» Εναρξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Βέροια) Κυριακή 26 Ιουνίου 18:00 «Η πνευματική πατρότητα κατά τον Απόστολο Παύλο» Συνέχεια Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Βέροια) Δευτέρα 27 Ιουνίου 09:30 «Η πνευματική πατρότητα κατά τον Απόστολο Παύλο» Συνέχεια Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Βέροια) Δευτέρα 27 Ιουνίου 20:30 «Παύλεια αγάπη και μουσική πατρότητα» Μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Χώρος Τεχνών - Βέροια) Τρίτη 28 Ιουνίου 09.30 «Η πνευματική πατρότητα κατά τον Απόστολο Παύλο» Συνέχεια και Λήξη Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου (Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Βέροια)

Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Από την θεατρική σκηνή του Π.Γ.Σ. «Ο Προμηθέας» για φιλανθρωπικό σκοπό

Η

θεατρική ομάδα του Π.Γ.Σ. «Ο Προμηθέας» παρουσιάζει σε μία ακόμη παράσταση το έργο «Καλά… ξεμπερδέματα», βασισμένο σε κωμικά μονόπρακτα του ‘Αντον Τσέχοφ, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011 στις 21:00 μ.μ. στο θέατρο Άλσους (Μελίνα Μερκούρη) στη Βέροια. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό γι’ αυτό είναι σημαντικό η προσπάθεια να στηριχτεί από τους συμπολίτες μας. Από το Δ.Σ. του συλλόγου

Συνεχίζεται έως 25 Ιουνίου η δεύτερη ατομική έκθεση του Δημήτρη Κουκούδη στη γκαλερί Παπατζίκου

Λ

όγω του φιλανθρωπικού σκοπού της έκθεσης του Δημήτρη Κουκούδη, αποφασίσαμε την παράτασή της έως 25 Ιουνίου προκειμένου να δώσουμε τον χρόνο και την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν. Η έκθεση, όπως προαναφέραμε, έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο σύλλογο ΄΄ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ΄ Ώρες και μέρες λειτουργίας: ΤΡ-ΠΕΜΠΑΡ 17:00-21:00 & ΤΕΤ-ΣΑΒ 10:0014:00

7

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Τρίτη 28 Ιουνίου 19.00 «Πανηγυρικός Εσπερινός της μνήμης του Αποστόλου Παύλου» με την παρουσία Αρχιερέων Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών (Ιερός Μητροπολιτικός Ναός - Βέροια)


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

“Μπροστά στην 26η Ιούνη 2011” Ο

φετινός Ιούνης βρίσκει την ελληνική κοινωνία, αναστατωμένη και προβληματισμένη με όσα συμβαίνουν στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας – σκηνικό που επηρεάζει άμεσα την ζωή και το «σπιτικό» των περισσοτέρων. Η ανεργία γιγαντώνεται, το μεροκάματο έχει συρρικνωθεί και δεν φτάνει να καλύψει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, ενώ η «δαμόκλειος σπάθη» των απολύσεων ή του κλεισίματος στα μικρομάγαζα κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας. Δεν πρόκειται για κινδυνολογία, αλλά για βιωμένη πραγματικότητα, που αφορά όλους μας: ακόμα κι εκεί που φαίνεται να την γλιτώνουμε προς στιγμή, χτυπάει τον συνάδελφό μας, τον γείτονά μας, τον διπλανό μας.«Θα είναι 50.000, θα είναι 150.000, θα είναι 1.500.000 οι απολυμένοι και οι χρεωκοπημένοι στο αμέσως επόμενο διάστημα; ή θα είμαστε όλοι;» Σ΄ αυτό το κοινωνικό σκηνικό καλούμαστε να περάσουμε το μήνυμα της 26ης Ιουνίου, καθιερωμένης ως «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών». Με την 24ωρη Απεργία που έχουμε αποφασίσει για τις 24/6/2011 και τις άλλες κινητοποιήσεις

μας, φέρνουμε τη δουλειά μας και τα αιτήματά μας εκεί όπου ζούμε, εργαζόμαστε, αγωνιούμε και ονειρευόμαστε. Μες στην κοινωνία. Το «Μνημόνιο», το «Μεσοπρόθεσμο», η «Τρόικα», η «Εθνική Συναίνεση», δεν είναι απλές φράσεις στο καθημερινό μας λεξιλόγιο ούτε απλώς πολιτικά διακυβεύματα. Είναι τα σημάδια μιας κακοποίησης. Ηχούν σαν διαπεραστικοί ήχοι μιας μηχανής, που αλέθει δικαιώματα, υπηρεσίες, ελευθερίες, βιοτικό επίπεδο και ελπίδα για αξιοπρεπή ζωή. Όλη η εξέλιξη και η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, του εμπορίου, των επικοινωνιών, της παραγωγής, που έγινε με τις θυσίες και τον κάματό μας, αντί να επιστρέφει σε μας ως ποιοτική εξέλιξη της ζωής μας, ως εργασιακή και κοινωνική ασφάλεια, τελικά φαίνεται να θυσιάζεται στο βωμό των «Αγορών», μιας «θολής», εχθρικής και τελικά αβέβαιης Ευρωπαϊκής «Ένωσης» και του κέρδους των ολίγων. Την θυσία αυτή ενστερνίζονται και υποδαυλίζουν οι Κυβερνήσεις, οι Μεγαλοεπιχειρηματίες με τις καταθέσεις στην Ελβετία, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και άλλα πολιτικά φερέφωνά τους. Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, η αγανά-

κτηση και η οργή του κόσμου γίνεται ένα «τεράστιο ποτάμι», που είναι αποφασισμένο να κλονίσει τις ρηχές βεβαιότητες δεκαετιών και να διεκδικήσει τα αυτονόητα για Εργασία (και όχι Δουλοπαροικία), Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Φροντίδα, Ελεύθερο Χρόνο, Πολιτισμό, Συγκοινωνίες, Επικοινωνία ως Δημόσια Αγαθά. Και τελικά Ανάπτυξη για Όλους, δηλαδή με όρους κοινωνικούς και όχι με όρους λογιστικής. Με την εξασφάλιση όλων αυτών δημιουργείται η «βάση» της Πρόληψης. Η ικανότητα και η δυνατότητα του ανθρώπου, μέσα σε αυτή την επίθεση, να διατηρεί στοιχεία που του δίνουν κοινωνική υπόσταση, όπως και την εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια, αποτελούν τους ζωντανούς διαύλους της Πρόληψης. Πυρήνας της δουλειά μας είναι η ενδυνάμωση του δυναμικού που ήδη ενυπάρχει σε πρόσωπα και κοινότητες προς την κατεύθυνση της Προσωπικής και Κοινωνικής Απελευθέρωσης. Απέναντι στον κατακερματισμό και τις «συντεχνιακές λογικές» τού πώς θα σώσει ο καθένας «το μαγαζάκι» του, απαντάμε με ενιαίο και κοινό αγώνα με τους συναδέλφους μας σε όλο τον χώρο υπηρεσιών Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων και της Ψυχικής Υγείας, αλλά και με όλους τους εργαζόμενους συνολικά. Στον αγώνα αυτόν επιδιώκουμε να συναντούμαστε καθημερινά με τους αποδέκτες των υπηρεσιών μας και τις συλλογικότητες των τοπικών κοινωνιών που υπηρετούμε! Από κοινού διεκδικούμε: - Χρηματοδότηση των δομών και όχι περικοπές. Άμεση καταβολή των οφειλόμενων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τα Κέντρα Πρόληψης για το 2010 (8,5 εκατομμύρια Ευρώ). - Συμβάσεις, αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα που σέβονται τους εργαζόμενους

και τους αποδέκτες των υπηρεσιών. - Άμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται κατ’ ελάχιστο οι αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. - Ακύρωση όλων των πιθανών σεναρίων συρρίκνωσης των δομών, απολύσεων προσωπικού δια μιας πρόχειρης «ψευτο-ενοποίησης» και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα: Πρόληψη, Θεραπεία, Επανένταξη. - Ιδρυτικό νόμο για τα Κέντρα Πρόληψης, στην κατεύθυνση ενός στέρεου δικτύου Δημόσιων Δομών, συνδεδεμένου με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας και Απεξάρτησης. Ένα θεσμικό πλαίσιο, που δεν θα αφήνει «παραθυράκια» κατάρρευσης ή «κλεισίματος» των δομών, αλλά θα παρέχει εργασιακή ασφάλεια και ουσιαστικά δικαιώματα στο προσωπικό τους. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή επικυρώνει την αβέβαιη και περιστασιακή μορφή ύπαρξης των Κέντρων Πρόληψης. Οι εταίροι τους, δηλαδή κυρίως η υποχρηματοδοτούμενη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, έχουν τώρα και θεσμικά τη δυνατότητα να τα ιδρύουν και να τα διαλύουν ανάλογα με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν τοπικά. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και οι ασφαλιστικές δικλείδες που ζήτησε το Σωματείο σε αυτό το προσωρινό καθεστώς, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες κατάρρευσης του θεσμού, πραξικοπηματικά εξαφανίστηκαν από τον πρόσφατο νόμο. Στις 26 Ιουνίου Πρόσωπα, Συλλογικότητες και Θεσμοί ενώνουμε τις φωνές μας για μια Ζωή με Νόημα και Αξιοπρέπεια. Την μόνη Ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Το ΔΣ του Σωματείου

Το νέο Δ.Σ του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Βέροιας

Μ

ετά τις εκλογές στις 15 Ιουνίου 2011 για την εκλογή νέας διοίκησης, η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, όπως καταρτίστηκε σε σώμα στις 17-06-2011 έχει ως εξής: Πρόεδρος: Τσιβαλίδης Σπύρος

Αντιπρόεδρος: Τζιμπούλας Βασίλειος Γεν. Γραμματέας : Χερίδης Αναστάσιος Ταμίας: Τσινιάρος Βασίλειος Μέλος: Σιάσιος Κων/νος Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Τσιβαλίδης Σπύρος Χερίδης Αναστάσιος

Πανήγυρης Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Την Τετάρτη 29η Ιουνίου 2011 πανηγυρίζει ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 7.00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής μετ’ αρτοκλασίας με διορθόδοξη Αρχιερατική συγχοροστασία ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 7-10.30 π.μ. Ο Ορθρος και πανηγυρικό διορθόδοξο Συλλείτουργο . 7.30 μ.μ. Επίσημη Λιτανευτική πομπή προς το Βήμα του Απ. Παύλου και Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με διορθόδοξη Αρχιερατική συγχοροστασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου Βεροίας & Ναούσης κ. Παντελεήμονος ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 7-10 π.μ. Ορθρος και πανηγυρική Θ. Λειτουργία Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών θα τεθεί σε προσκύνηση το ιερό λείψανο του Απ. Παύλου.

8

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

epikera@otenet.gr

Εντυπωσιασμένοι οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του Λούβρου από τη Βεργίνα Φιλοξενούνται από την Π.Ε. Ημαθίας

Ο

μάδα Γάλλων δημοσιογράφων και στελεχών του Μουσείου του Λούβρου φιλοξενούνται στην Ημαθία, προσκεκλημένοι της Π.Ε. Ημαθίας με τη συνεργασία του Ε.Ο.Τ. Γαλλίας. Η επίσκεψη συνδέεται με τη μεγάλη Εκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Μουσείο του Λούβρου που θα εγκαινιαστεί στις 10 Οκτωβρίου από τους Προέδρους Δημοκρατίας των δύο χωρών και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2012. Την Τρίτη 21/6 η ομάδα των Γάλλων ξεναγήθηκε στην πόλη της Βέροιας και στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Στο χώρο του Παλατιού, τους υποδέχτηκε η Προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Αρχαιολόγος κ. Αγγελική Κοτταρίδη. Ο χώρος δεν είναι

επισκέψιμος, λόγω των εργασιών αναστήλωσης που πραγματοποιούνται εκεί. Πρόκειται ομολογουμένως για ένα σημαντικότατο έργο, που με την ολοκλήρωσή του, το 2014 σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, θα αποτελέσει έκπληξη και κορυφαίο πολιτιστικό – αρχαιολογικό γεγονός. Η κ. Κοτταρίδη ξενάγησε τους Γάλλους στους χώρους του Παλατιού του Φιλίππου Β΄ και αναφέρθηκε τόσο στην ιστορία του όσο και στις εργασίες που εκτελούνται πυρετωδώς για την αναστήλωσή του. Οι φιλοξενούμενοι έμειναν κατάπληκτοι από το χώρο αλλά και από την παρουσία, υποδοχή και ενημέρωσή τους από την κ. Κοτταρίδη. Στη συνέχεια μετέβησαν και ξεναγήθηκαν στους Βασιλικούς Τάφους, από τους οποίους έμειναν ενθουσιασμένοι. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντός τους για τη Βεργίνα ήταν ότι το πρόγραμμα επίσκεψης επιμηκύνθηκε για δύο ώρες πε-

ρίπου από το προγραμματισμένο. Ο Δ/ντής του Ε.Ο.Τ. Γαλλίας κ. Θεόδωρος Χαρτοματσίδης που τους συνοδεύει, ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη για τη ζεστή φιλοξενία και τη συνεργασία αυτή, που είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη της περιοχής και ότι θα

στηρίξει όλες τις προσπάθειες της Ημαθίας στις παράλληλες εκδηλώσεις στο Παρίσι, στα πλαίσια της Εκθεσης για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Λούβρο. Την ομάδα των Γάλλων συνοδεύουν από την Π.Ε. Ημαθίας η Προϊστ/νη του Τμ. Εμπορίου – Τουρισμού κ. Ελσα Αποστολοπούλου και ο υπεύθυνος Τουρισμού κ. Γιώργος Σαλιάγκας.

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανέγερση του 10ου δημοτικού σχολείου Νάουσας Η

προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Νάουσας και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας για την υλοποίηση του έργου ανέγερσης του 10ου δημοτικού σχολείου Νάουσας υπογράφηκε σήμερα από τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και τον Δήμαρχο Νάουσας Τάσο Καραμπατζό, παρουσία του Προϊσταμένου Τ.Κ. της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Αλέξανδρου Φωτόπουλου.Το έργο έχει προϋπολογισμό

3.360.000 ευρώ. Στο οικόπεδο των 2.605 τ.μ. της περιοχής ‘Κερασιά’, θα υλοποιηθεί διώροφο κτίριο με υπόγειο, συνολικής δόμησης 1.794 τ.μ. Η δυναμικότητα του νέου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου θα είναι 150 μαθητών. Στο έργο προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, συνολικού εμβαδού 1.832 τ.μ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Μακεδονία-Θράκη’ 2007-2013 (ΕΣΠΑ). Η δημοπράτησή του θα γίνει στα μέσα Αυγούστου.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση

Σας καλούμε σε τακτική συνεδρίαση στις 29 Ιουνίου 2011 ημέρα Τετάρτη στα Γραφεία του Επιμελητηρίου Ημαθίας που βρίσκονται στη Βέροια – Κεντρικής 3. Τα θέματα της συνεδρίασης είναι : 1.Επικύρωση Πρακτικού 2.Ενημερώσεις – Ανακοινώσεις 3.Οικονομική Ενίσχυση Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να παραστείτε στη συνεδρίαση αυτή, σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε έγκαιρα τους λόγους που δικαιολογούν την απουσία σας. Ο Πρόεδρος Νικόλαος Προδ. Ουσουλτζόγλου - Ώρα Προσέλευσης 19:30 - Τέλος Προσέλευσης 19:45 - Έναρξη Συνεδρίασης 20:00

9

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

Σύλλογος Βλάχων Βέροιας

Εκδρομή στο Συρράκο

Π

ολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδρομή που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ( 18/19 Ιουνίου) ο Σύλλογος στο Συρράκο. Με την άνεση που προσφέρει η Εγνατία σε δυο ώρες φτάσαμε στα Γιάννενα, και από εκεί μέσα από ένα δρόμο , σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στην αρχή και μέσα από τα έλατα στη συνέχεια, εντυπωσιακό και στα τελευταία του χιλιόμετρα αρκετά ανηφορικό και δύσκολο φτάσαμε σε ένα οροπέδιο, σε υψόμετρο πάνω από 1.500 , απείρου φυσικού κάλλους . Η θέα από εκεί ήταν απεριόριστη. Από τη μια η Τσουκαρέλα, από την άλλη η Κακαρδίτσα, και στο βάθος τα χιλιοτραγουδισμένα Τζουμέρκα, τρεις κορυφές με πάνω από 2.200 μέτρα. Και μέσα σε αυτό το αλπικό και άγριο τοπίο τα δυο δίδυμα βλαχοχώρια, το Συρράκο και οι Καλαρίτες, το ένα απέναντι από το άλλο, να τα χωρίζει η απόκρημνη και βαθιά χαράδρα που δημιουργεί ο ποταμός Χρούσια. Το Συρράκο είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.200 μ. Η σπάνια ομορφιά, η απαράμιλλη αρχιτεκτονική με τα λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια, τα καλντερίμια, τις παραδοσιακές βρύσες, τα πέτρινα σπίτια με τις πλακόστρωτες στέγες συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο με τη φύση και μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Το Συρράκο γνώρισε μεγάλη ακμή την εποχή της Τουρκοκρατίας, καθώς εκμεταλλευόμενο τα ειδικά προνόμια ανέπτυξε μεγάλη κτηνοτροφία, αξιοποίησε τις πρώτες ύλες και πλούτισε κυρίως από την εξαγωγή μάλλινων ειδών. Έμποροι από το Συρράκο τροφοδοτούσαν με κάπες το στρατό του Ναπολέοντα και

το Συρράκο γνώρισε τέτοια ακμή, όπως και οι Καλαρίτες χάρη στη ασημουργία, ώστε οι περιηγητές Pouqueville και Leake που τα επισκέφθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα να μιλούν με θαυμασμό για αυτά. Την αποστολή υποδέχτηκαν, το μεσημέρι, στην πλατεία ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νίκος Γκίζας, ο πρόεδρος των Συρρακιωτών Ιωαννίνων και πρώην μέλος της ΠΟΠΣΒ Θόδωρος Σούλτης, στελέχη Συλλόγων Συρρακιωτών και πολλοί Συρρακιώτες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο νεόκτιστο Συνεδριακό Κέντρο, έγινε αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας του Συρράκου από το Θ. Σούλτη, παρουσιάστηκε η ζωή του Γ. Κωλέττη, διαβάστηκαν ποι-

ήματα του Γ. Ζαλοκώστα και του Κ. Κρυστάλλη, και ακολούθησε ξενάγηση στα δυο μουσεία του Συρράκου, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθώς και στα πιο εμβληματικά κτίρια . Ό,τι και να πει κάποιος για το Συρράκο είναι λίγο. Χαρακτηρισμένο (1975) από το Υπουργείο Πολιτισμού ως οικισμός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ειδικής προστασίας , και από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (1978) ως παραδοσιακός οικισμός , το Συρράκο σήμερα είναι ο καλύτερα διατηρημένος οικισμός στην Ελλάδα. Κάθε γωνιά του είναι και ένας ζωγραφικός πίνακας και αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Την Κυριακή , μετά από συζητήσεις και ολονύκτιο γλέντι, κάποιοι πιο τολμηροί προσπάθησαν να

επισκεφθούν τους Καλαρίτες μέσα από το πετρόκτιστο μονοπάτι που συνδέει τα δυο χωριά από την ίδρυσή τους– μια και το πούλμαν δεν προσεγγίζει στους Καλαρίτες - αλλά στάθηκε αδύνατο. Στα μέσα του δρόμου τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις. Αποζημιώθηκαν όμως από τις φυσικές ομορφιές και την άγρια φύση. Το μεσημέρι, αποχαιρετήσαμε τους φίλους από το Συρράκο, αφού τους προσφέραμε αναμνηστικά του Συλλόγου μας και τους ευχαριστήσαμε για την τόσο θερμή φιλοξενία τους. Στάθηκε αδύνατο όμως να επισκεφθεί η αποστολή το λαξευμένο στο βράχο περιώνυμο μοναστήρι της Κηπίνας , και αργά το απόγευμα επέτρεψε στη Βέροια μετά από μια τρίωρη στάση στα πανέμορφα Γιάννενα.

Eκπρόσωποι του Δήμου Νάουσας στο συνέδριο εκλεγμένων γυναικών Τ

ο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκλεγμένων Γυναικών Α’ και Β’ Βαθμού παρακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου μας κυρίες Καρυδά Μαρία και

Ιτσκάρα Ευδοξία. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από 16 έως 19 Ιουνίου και το φετινό θέμα ήταν «Γυναίκες με αποστολή και όραμα στη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης». Μεταξύ των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών Κομμάτων που χαιρέτησαν το συνέδριο ήταν και η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπαλτατζίδου Δώρα ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του

10

Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Στο στρογγυλό τραπέζι εκλεγμένων γυναικών συμμετείχε με εισήγηση και η Δήμαρχος Βέροιας κ. Ουσουλτζόγλου Χαρούλα. Στους θεματικούς κύκλους του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα όπως: «Καλλικράτης – Θεσμικό πλαίσιο για την Τ.Α.: προκλήσεις και απαιτήσεις για τις αιρετές γυναίκες», «Χρηματοδοτήσεις και οικονομική ενίσχυση σε ένα πλαίσιο οικονομικής στενότητας», «Κοινωνική πολιτική με πρόληψη και αγωγή για την υγεία του τοπικού πληθυσμού» και «Γυναικεία επιχειρηματικότητα και συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση».

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


τοπικα 

epikera@otenet.gr

Διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου το Υπουργείο

«Δεν κλείνουν κλινικές του Νοσοκομείου Βέροιας»

Δ

εν πρόκειται να κλείσει καμία κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας». Τη διαβεβαίωση αυτή μετέφερε στον πρόεδρο του Γ.Ν. Βέροιας, κ. Νίκο Χητζηδημητρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τον προηγούμενο μήνα από φορείς της Ημαθίας, για επικείμενη μεταφορά τεσσάρων Κλινικών του Νοσοκομείου Βέροιας σε άλλες πόλεις. Την είδηση αυτή γνωστοποίησε στο δήμαρχο Αλεξάνδρειας, κ. Φώτη Δημητριάδη, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας, με ομόφωνη ψήφισμα του δημοτικού

συμβουλίου (αριθ. απόφασης 224/9-52011), εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ενέργεια κατάργησης ή συγχώνευσης ή μεταφοράς οποιασδήποτε Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας. Το σχετικό ψήφισμα είχε διαβιβαστεί από το δήμο στον υπουργό, τους υφυπουργούς και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας καθώς και στον διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας. Αφορμή για το ψήφισμα απετέλεσε επιστολή του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Βέροιας και συμβούλου της δημοτικής κοινότητας Βέροιας, ιατρού κ. Μίλτου Κοϊμτζή, προς τον δήμο, σύμφωνα με την οποία, το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας, σχεδιάζει τη μεταφορά της Ουρολογικής, ΩΡΛ, Οφθαλμολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής του Γ.Ν. Βέροιας

στη Νάουσα και την Έδεσσα, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και τον ακρωτηριασμό του Νοσοκομείου Βέροιας και την επακόλουθη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας εξέφρασε την ικανοποίησή του στον πρόεδρο του Γ.Ν. Βέροιας, κ. Νίκο Χητζηδημητρίου, δεδομένου ότι, όπως είπε ο δήμαρχος, «οποιαδήποτε υποβάθμιση των νοσηλευτικών και ιατρικών υπηρεσιών που

παρέχει το Γ.Ν. Βέροιας πλήττει ευθέως και τους κατοίκους του δήμου Αλεξάνδρειας».

Ελεύθερη και πάλι η διακίνηση λαχανικών στη Ρωσία Ως «υπερβολικές φήμες» τις χαρακτηρίζει η Ρωσία Η Ρωσία θα άρει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στα ευρωπαϊκά λαχανικά εξαιτίας της επιδημίας του βακτηριδίου E.coli κι έτσι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές «από σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Υπεγράφη μία συμφωνία χθεςτο πρωί μεταξύ της ΕΕ και της Ομοσπονδίας της Ρωσίας. Κατευθυνόμαστε προς την άμεση επανάληψη των εξαγωγών ευρωπαϊκών λαχανικών», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για την Υγεία Τζον Ντάλι. «Οι εξαγωγές θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, δηλαδή την Πέμπτη 23 του μήνα», πρόσθεσε. Η ΕΕ θα δώσει στις ρωσικές αρχές «πιστοποιητικά» από τα εργαστήρια «ελέγχου και εξακρίβωσης», τα οποία θα αποδεικνύουν ότι τα λαχανικά είναι υγιή και δεν έχει εντοπιστεί σε αυτά το στέλεχος του βακτηριδίου E.coli που έχει προκαλέσει 39 θανάτους στην Ευρώπη. Ο Ντάλι είχε μεταβεί την Τρίτη στη Μόσχα με στόχο να πείσει τις ρωσικές αρχές να σεβαστούν τη δέσμευσή τους να άρουν το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά λαχανικά. Η Μόσχα επέβαλε στις 2 Ιουνίου εμπάργκο στις εισαγωγές φρέσκων ευρωπαϊκών λαχανικών εξαιτίας της επιδημίας του βακτηριδίου E.coli. Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τι 10 Ιουνίου στο Νίζνι Νοβγκορόντ οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε

δεσμευθεί ότι η ΕΕ θα στείλει πιστοποιητικά στη Ρωσία ώστε να αρθεί το εμπάργκο. Όμως η Μόσχα το διατήρησε ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις.

ΡΩΣΙΑ: «ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ» ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΕ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Οι δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση άρση του ρωσικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών λαχανικών εξαιτίας της επιδημίας του βακτηριδίου E.coli είναι «υπερβολικές», δήλωσε ο επικεφαλής των ρωσικών υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιτσένκο. Οι δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες «(το εμπάργκο) θα αρθεί άμεσα είναι υπερβολικές φήμες», δήλωσε ο Ονιτσένκο στο πρακτορείο Interfax. «Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ειδικό καθεστώς, προς το παρόν το εμπάργκο δεν έχει αρθεί», επεσήμανε στο πρακτορείο RIA Novosti. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπεγράφη συμφωνία σήμερα το πρωί μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας και ότι οι εξαγωγές ευρωπαϊκών λαχανικών προς τη Ρωσία μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι «αυτή την εβδομάδα, δηλαδή αύριο». Σύμφωνα πάντως με τον Ονιτσένκο, η ΕΕ και η Ρωσία συμφώνησαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τους όρους της επανέναρξης των εξαγωγών. «Πρόκειται για ένα ειδικό καθεστώς που προβλέπει ότι ειδικά πιστοποιητικά θα βεβαιώνουν για την ασφάλεια των προϊόντων», πρόσθεσε.

11

«Πρέπει να λάβουμε από την Ευρώπη έναν κατάλογο με τα εργαστήρια που θα προσφέρουν έρευνες τις οποίες θα μπορούμε να εμπιστευθούμε», επεσήμανε ο Ονιτσένκο, υπογραμμίζοντας ότι «όλα εξαρτώνται από τη στιγμή που θα μας δοθεί αυτός ο κατάλογος των εργαστηρίων». Σύμφωνα με τον Ονιτσένκο το ειδικό καθεστώς θα ισχύει «μέχρι να πάψουν να καταγράφονται νέα κρούσματα της επιδημίας στο έδαφος της ΕΕ και μέχρι να έχει οριστικά τελειώσει η περίοδος επώασης».

Αριστεία - Βραβεία στο 2ο Γενικό Λύκειο Βέροιας Επώνυμο Όνομα Όνομα Πατέρα Μέσος Όρος Χαρακτηρισμός Μ. Ό. Βουλιβάση Τριανταφυλλιά Αθανάσιος 19,3 Άριστα Γκογκίδης Γεώργιος Ιωάννης 19,1 Άριστα Ιωσηφίδης Ραφαήλ Αθανάσιος 19 Άριστα Ηλιάδου Συμέλα Γρηγόριος 18,7 Άριστα Κασσερόπουλος Δημ. Ιωάννης 18,6 Άριστα Κουτζημπασόπουλος Δημ. Θωμάς 18,4 Άριστα Τανανάκη Βεργινία Σταύρος 18,3 Άριστα Ντόβας Γεώργιος Χρήστος 18,2 Άριστα Καρατσά Ειρήνη Ελευθέριος 18,1 Άριστα Καρσανίδου Κυριακή Χριστόφορος 18,1 Άριστα Παπαδοπούλου Κορνηλία Δημήτριος 18,1 Άριστα

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


αθλητικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

Επιτυχίες του ΝΑΣΗ στο Θερινό Πρωτάθλημα Προαγωνιστικών Κατηγοριών

Σ

το Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης διεξήχθη στις 17-18-19 Ιουνίου 2011 το Θερινό Πρωτάθλημα Προαγωνιστικών Κατηγοριών (10-11-12 ετών) της Περιφέρειας Κεντροδυτικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή 35 συλλόγων από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία , και περίπου 800 κολυμβητών-κολυμβητριών. Ο Ν.Α.Σ.Η. επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την πολύ καλή του πορεία κατακτώντας 3 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο. Αλλά και με τη μεγάλη επιτυχία του αθλητή Θώμογλου Σάββα στο αγώνισμα 50 μέτρα πρόσθιο 10 ετών που με χρόνο 43.87’’ (21/5/2011) αποτελεί την καλύτερη επίδοση για φέτος στην Ελλάδα!!! Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: 50m ΥΠΤΙΟ - ΑΓΟΡΙΑ 10 ΕΤΩΝ 6 152668 ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 10 154643 ΜΠΕΝΑΚΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ 17 145854 ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 18 154595 ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

100m ΠΡΟΣΘΙΟ - ΑΓΟΡΙΑ 10 ΕΤΩΝ 2 145849 ΘΩΜΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ 50m EΛΕΥΘΕΡΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 10 ΕΤΩΝ 14 144524 ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 50m EΛΕΥΘΕΡΟ - ΑΓΟΡΙΑ 10 ΕΤΩΝ 1 142019 ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 14 154643 ΜΠΕΝΑΚΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ 22 154595 ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 23 145854 ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 50m ΠΡΟΣΘΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 11 ΕΤΩΝ 7 145367 ΣΤΕΦΟΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ 50m ΠΡΟΣΘΙΟ - ΑΓΟΡΙΑ 10 ΕΤΩΝ 1 145849 ΘΩΜΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ 100m ΥΠΤΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 11 ΕΤΩΝ 10 143571 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ 200m ΠΡΟΣΘΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 11 ΕΤΩΝ 4 145367 ΣΤΕΦΟΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ 200m ΥΠΤΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 11 ΕΤΩΝ 5 143571 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ 50m ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 11 ΕΤΩΝ 1 143571 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΝ-

12

ΝΑ 100m ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΑΓΟΡΙΑ 10 ΕΤΩΝ 6 152668 ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 50m ΥΠΤΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 10 ΕΤΩΝ (50) 11 144524 ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 100m ΠΡΟΣΘΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 11 ΕΤΩΝ (50) 8 145367 ΣΤΕΦΟΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ 200m ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΑΓΟΡΙΑ 10 ΕΤΩΝ (50) 2 142019 ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 12 ΕΤΩΝ 50m ΠΡΟΣΘΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 8 145369 ΖΗΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 200m ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 4 145855 ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 200m ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΑΓΟΡΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 7 145853 ΛΑΦΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 135689 ΤΖΙΒΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 100m ΥΠΤΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 5 141971 ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 100m ΥΠΤΙΟ - ΑΓΟΡΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 6 145368 ΤΣΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 50m EΛΕΥΘΕΡΟ - ΑΓΟΡΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 8 135689 Τ Ζ Ι Β Α Ν Ι Δ Η Σ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 15 145368 ΤΣΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 50m EΛΕΥΘΕΡΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 7 145855 ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 17 145369 ΖΗΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

50m ΥΠΤΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 3 141971 ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 400m EΛΕΥΘΕΡΟ - ΑΓΟΡΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 7 145853 ΛΑΦΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 50m ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ - ΑΓΟΡΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 4 135689 ΤΖΙΒΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 100m ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 7 145855 ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 8 145369 ΖΗΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 100m ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΑΓΟΡΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 9 145368 ΤΣΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 200m ΥΠΤΙΟ - ΚΟΡΙΤΣΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 5 141971 ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 800m EΛΕΥΘΕΡΟ - ΑΓΟΡΙΑ 12 ΕΤΩΝ (50) 4 145853 ΛΑΦΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


ΑΘΛΗΤΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Εννέα συλλήψεις για τα στημένα παιχνίδια

Ε

υρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν, μέχρι στιγμής, εννέα άτομα για συμμετοχή σε στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, διενεργήθηκε μετά από εισαγγελική έρευνα. Οι έρευνες συνεχίζονται. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχουν επίσης γίνει πολλές προσαγωγές

ανθρώπων, που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, μεταξύ των οποίων και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εξετάζονται. Η έρευνα γίνεται από κοινού με τις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Πέμπτη στους αρμόδιους εισαγγελείς. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά 41 στημένα ή ύποπτα -όπως τα χαρακτηρίζει η UEFA- παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι εισαγγελείς έχουν χωρίσει την υπόθεση σε τρεις δικογραφίες: Η πρώτη αφορά τους παίκτες που στοιχημάτισαν μέσω του ΟΠΑΠ στα στημένα ματς, η δεύτερη αυτούς που θα προκύψουν από την έρευνα ότι είχαν άμεση συμμετοχή στο στήσιμο των αγώνων (παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές, μεσάζοντες) και η τρίτη τους παίκτες που στοιχημάτισαν μέσω του διαδικτύου.

Συνάντηση του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Ημαθίας με τον Πρόεδρο της ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Ε

θιμοτυπική επίσκεψη στον πρόεδρο της ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ κ. Γιώργο Καραμελίδη πραγματοποίησε την Δευτέρα 20/7/2011, το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Ημαθίας στα πλαίσια της ανάληψης των καθηκόντων του. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και συζητήθηκαν, επιγραμματικά , προβλήματα που αφορούν τους προπονητές ποδοσφαίρου της Ημαθίας, καθώς και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της περιοχής μας. Το νέο ΔΣ του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Ημαθίας, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΠΣ ΗΜΑΘΙ-

Α

ΑΣ κ. Καραμελίδη για τη συμβολή του σε θέματα επιμόρφωσης των προπονητών, ζήτησε τη συνέχιση της συμπαράστασης αυτής  και στο μέλλον,  καθώς επίσης και μια εκ νέου συνάντηση , ώστε να  κατατεθούν γραπτές προτάσεις, που αφορούν την κατοχύρωση  του επαγγέλματος του προπονητή, στα ερασιτεχνικά και επαγγελματικά σωματεία της Ημαθίας  με βάση τους κανονισμούς της ΕΠΟ και της UEFA, και προς όφελος του ποδοσφαίρου της περιοχής μας . ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ Δ.Σ / Σ.Π.Π Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

TΟ Απερχόμενο Δ.Σ Σ.Π.Π Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του 10ου σεμιναρίου προπονητικής που έγινε στη Βέροια στις 21-5-2011. Ευχαριστεί τους ομιλητές-εισηγητές κ. ΤΣΙΩΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ (προπονητή της ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ) ΣΑΒΒΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΟ (επικεφαλής και προπονητής των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) και τον ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΝΤΩΝΗ (υπεύθυνος αναλύσεων-αξιολόγησης και ανάπτυξης ποδοσφαιριστών). Επίσης ευχαριστεί την Ε.Π.Σ.ΗΜΑΘΙΑΣ και την ΕΠΟ υπό την αιγίδα των οποίων έγινε το σεμινάριο,

κ. Δούλου Θεολόγη για την τεχνολογική υποστήριξη και βοήθεια, τους βουλευτές Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σιδηρόπουλο Αναστάσιο και Γικόνογλου Αθανάσιο , τον κ. Παυλίδη Παύλο(υπεύθυνος αθλητισμού του δήμου Βέροιας) , για την τιμητική παρουσία τους, τα τοπικά Μ.Μ.Ε και την κ. Δώρα Ιωακειμίδου(δημοσιογράφο από Θες/νίκη) που κάλυψαν το σεμινάριο, το ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ για την άψογη εξυπηρέτηση και σέρβις και βέβαια ΟΛΑ τα μέλη του συνδέσμου και τους ακροατές που παρακολούθησαν την προπονητική ημερίδα.

Το «ΥΦΑΔΙ» στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011 πό 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το μεγαλύτε-

ρο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics 2011». Το νομό Ημαθίας και τη Νάουσα θα εκπροσωπήσει στο άθλημα της ενόργανης γυμναστικής το «ΥΦΑΔΙ», με τη συμμετοχή δύο αθλητριών. Αρχηγός της αποστολής, η οποία θ’ αναχωρήσει για την Αθήνα την Παρασκευή 24 Ιουνίου και θα

επιστρέψει στις 4 Ιουλίου, είναι η δασκάλα χορού Τάνια Στόιου, που με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον προσφέρθηκε και προπόνησε τις αθλήτριες εθελοντικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις αθλήτριές μας Μαρία και Ραφαέλα ευχόμαστε καλή επιτυχία!

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ - ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΟ

ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Αξεσουάρ Καλύματα Καθαρισμός Σαλονιών

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 127 ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ-ΤΗΛ:6981178100

Δ/ΝΣΗ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 1 (περιοχή Εργοχώρι) ΤΗΛ. 6970 83 95 27

(κάτω απο τα ανταλλακτικά ΜΠΟΥΝΤΖΟΛΑΣ)

13

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

«Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» Ημερίδα για τη δημιουργία δικτύου ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας

Μ

ε σκοπό την ανάδειξη και την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων της Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας ως ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας και του Δημάρχου κ. Αναστάσιου Καραμπατζού, ημερίδα με θέμα «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Το δίκτυο αφορά τους αρχαιολογικούς

χώρους: Αιγές-Βεργίνα, Δίον, Αρχαία Πέλλα, Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί Τάφοι, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας. Η ημερίδα είναι το πρώτο βήμα της ενδοπεριφερειακής-διαδημοτικής συνεργασίας, στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι: Βέροιας, ΔίουΟλύμπου, Πέλλας, Νάουσας, οι Περιφερειακής Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και θα γίνει το Σάββατο 9 Ιουλίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα κηρύξει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Στόχος της πολιτικής πρωτοβουλίας είναι με την ουσιαστική συνεργασία των τεσσάρων δήμων Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Πέλλας και Νάουσας, που διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία (ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά κλπ.), να δημιουργηθεί ενιαίος αρχαιολογικός προορισμός και πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

“Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα”

Α΄ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας(1890 – 1910) Στο λυκόφως της Οθωμανικής περιόδου

Κ

α τ ά τ ην υ π ’ α ρ ι θ μ . 4/2011 συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς επιστημονικών ημερίδων με γενικό τίτλο «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα». Η σειρά θα περιλαμβάνει χρονολογικές ενότητες από τις αρχές του 20ου αιώνα (ca 1900) μέχρι και τα τέλη του (ca 2000) και θα αφορά θεματικά ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την αρχιτεκτονική – ρυμοτομία, την πολιτική, τους θεσμούς και οποιαδήποτε παράμετρο αφορά τις παραπάνω συνισταμένες, της επαρχίας Βεροίας. Σκοπός των παραπάνω προτεινόμενων ημερίδων είναι αφ’ ενός η διερεύνηση και ανάδειξη – αξιοποίηση νέων ερευνητικών δεδομένων και αφ’ ετέρου το άνοιγμα της Εταιρείας προς την τοπική κοινωνία, η οποία καλείται να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για το πρόσφατο ιστορικό μας παρελθόν, μέσα από τον οποίο θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας και την περιοχή της, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Οι ημερίδες θα ακολουθούν χρονολογική διαίρεση ως εξής: Α΄ (1900 – 1920), Β΄ (1920 – 1940), Γ΄ (1940 – 1950), Δ΄ (1950 – 1967), Ε΄ (1967 – 1980), Στ΄ (1980 – 2000). Δεν

αποκλείεται μελλοντικά να προκύψει και η ανάγκη πραγματοποίησης ημερίδων και με θεματικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή των εισηγητών θα εξασφαλίζεται είτε διά προσωπικής προσκλήσεως είτε με τη μέθοδο της υποβολής αιτήσεως – περιλήψεως από μέρους των ενδιαφερομένων. Τα κριτήρια συμμετοχής δεν θα έχουν πάντοτε χαρακτήρα καθαρά ακαδημαϊκό, καθώς στο πλαίσιο της αναζήτησης πληροφοριών για την τοπική μικροϊστορία, ενίοτε αναδεικνύονται σε σημαντικά ερευνητικά εργαλεία πληροφορίες και ντοκουμέντα που προέρχονται από ιστοριόφιλους, συλλέκτες και πολίτες της περιοχής. Ως υπό εξέταση περίοδος για την πρώτη θεματική ορίστηκε το χρονικό διάστημα 1890 – 1910, προκειμένου να αποτελέσει εισαγωγική ενότητα, η οποία θα λειτουργήσει ως υπόβαθρο για τις υπόλοιπες, με δεδομένο το ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επαρχία της Βέροιας (εφαρμογή κοινοτικού συστήματος, ξένες προπαγάνδες, μακεδονικός αγώνας κ.τ.λ.). Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, στα πλαίσια της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού (26 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου), κατά τις ημέρες Παρασκευή (απόγευμα) και Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, αντίστοιχα .Για τη διασφάλιση του επιστημονικού υπόβαθρου των ημερίδων έχει συσταθεί Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από τους

κυρίους Φωτιάδη Κωνσταντίνο – Καθηγητή Π.Δ.Μ., Κοτζαγεώργη Φωκίωνα – Επ. Καθηγητή Α.Π.Θ., Κουκουσά Βασίλειο – Αν. Καθηγητή Α.Π.Θ. και Μιχαηλίδη Ιάκωβο – Επ. Καθηγητή Α.Π.Θ. Υπεύθυνη για την οργάνωση και διεξαγωγή της Α’ Επιστημονικής Ημερίδας τοπικής ιστορίας (1890 – 1910) είναι τετραμελής οργανωτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλον αίτηση, συνοδευόμενη από σύντομη περίληψη της ανακοίνωσής τους (βλ. συνέχεια), μέχρι την 10η Αυγούστου 2011, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. emipi@ymail.com. Το θέμα θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και στην περίληψη να αναφέρεται το αρχειακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε καθώς επίσης και τα οφέλη που προκύπτουν από την έρευνα. Οι περιλήψεις θα δημοσιευ-

θούν στο φύλλο 14 του τριμηνιαίου περιοδικού της Ε.Μ.Ι.Π.Η. «Χρονικά Ιστορίας & Πολιτισμού Ν. Ημαθίας», ενώ για τις εισηγήσεις της ημερίδας προβλέπεται, αρχικά, ηλεκτρονική έκδοση, όχι αργότερα από τα τέλη του 2011.Εισηγητές οι οποίοι χρειάζεται να μετακινηθούν και να διαμείνουν στη Βέροια κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί κάθε περίπτωση αναλόγως.Επόμενη ανακοίνωση θα αποσταλεί μαζί με το πρόγραμμα της ημερίδας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με τιμή, Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας Η Γραμματέας Ολυμπία Μπέτσα

Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου από τον ΟΓΑ Μ

ε στόχο την ενίσχυση των ψυχαγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του, ο ΟΓΑ ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των δράσεων της «Αγροτικής Εστίας», θα εφαρμόσει για την φετινή θερινή περίοδο 2011 και χειμερινή περίοδο 2011-2012 το πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος (εισιτήρια θεάτρου) χωρίς κλήρωση ή οικονομική συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος απευθύνεται σε 100.000 ασφαλισμένους, συνταξιούχους του Οργανισμού καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη. Για τους δικαιούχους των προγραμμάτων, η διανομή δελτίων θεάματος θα ξεκινήσει από

τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) και θα συνεχιστεί μέχρις εξαντλήσεως τους. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος είναι: 1. Όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ 2. Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι 3. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι του ΟΓΑ (σύζυγοι και παιδιά) 4. Επιζώντες (χήρες-ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ)

14

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ Βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ (ατομικό και των προστατευόμενων μελών τους) Απόδειξη καταβολής εισφορών (για τους ασφαλισμένους) Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων ή απόκομμα επιταγής σύνταξης (για τους συνταξιούχους) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει στείλει ο ΟΓΑ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα δελτία θεάματος μαζί με τον κατάλογο των συμβεβλημένων θεάτρων, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) όλης της χώρας, για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων ελεύθερης επιλογής τους που θα δοθούν σε πόλεις των νομών της χώρας κατά τη θερινή θεατρική περίοδο 2011 και τη χειμερινή 2011-2012. Η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων. Επίσης ο ΟΓΑ, μέσω των προγραμμάτων δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου της «Αγροτικής Εστίας», θα διαθέτει εισιτήρια και για παιδικές σκηνές.


ελλαδα 

epikera@otenet.gr

Μονόδρομος για την Ελλάδα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τονίζει η Κομισιόν «Δεν υπάρχει σχέδιο Β»

Η

Ελλάδα έχει ξεκάθαρους στόχους που πρέπει να επιτύχει για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση προκειμένου να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τονίζει η Κομισιόν. «Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Διαθέτουμε σχέδιο και πλέον είναι ώρα να δράσουμε. Είναι ώρα να το εφαρμόσουμε. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», τόνισε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι τώρα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Συγκεκριμένα, προέτρεψε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επικεντρώσουν όλες τους τις προσπάθειες «ώστε η ελληνική Βουλή να υποστηρίξει τη δέσμη των φορολογικών μέτρων και των ιδιωτικοποιήσεων που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε χθες Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να προωθήσει το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σε σχετικές δηλώσεις ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς αν με την ψήφο εμπιστοσύνη πληρούνται οι πολιτικοί όροι για την καταβολή της επόμενης δόσης και το δεύτερο πακέτο βοήθειας, είπε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν ένα «απαραίτητο πρώτο βήμα». Πρόσθεσε, όμως, πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση». Σε αυτές τις προϋποθέσεις συμπεριέλαβε ένα νέο πρόγραμμα, τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ενώ «οι Έλληνες έχουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που καλείται να ψηφίσει το κοινοβούλιο εντός των επόμενων ημερών». Όλα αυτά είναι «πρόσθετα βήματα σε αυτό το δρόμο», είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Η γαλλική κυβέρνηση χαιρέτισε επίσης την ψήφο εμπιστοσύνης, εξέλιξη που χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα» εν όψει της υιοθέτησης του νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

«Η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου είναι προφανώς ένα πολύ σημαντικό βήμα εν όψει της απόφασης για το θέμα (η οποία θα ληφθεί) στο ευρωπαϊκό συμβούλιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν. «Η κοινή διακήρυξη του Βερολίνου του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ είναι προφανώς στην κατεύθυνση που επιθυμούμε», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γαλλία δεν θα αποδεχθεί κανένα «πιστωτικό επεισόδιο ή χρεοκοπία» της Ελλάδας. Εξ άλλου ο κ. Μπαρουέν, ο οποίος είναι και υπουργός Προϋπολογισμού, επέμεινε στο ότι είναι απαραίτητος ο «εθελοντικός» χαρακτήρας της συνεισφοράς των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, καθώς ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης χρέους της οποίας απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Την ικανοποίηση από την Ελλάδα των όρων που έχει θέσει η ΕΕ, ως προϋπόθεση για την

εκταμίευση άλλων δόσεων του δανείου προς την Αθήνα, κάτι που, όπως είπε, έχουν αποσαφηνίσει και όλοι οι αρμόδιοι της Ευρωζώνης, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας την Πέμπτη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων της αυστριακής βουλής. Ο κ. Φάιμαν ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη γραπτή δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού ως προς την ικανοποίηση των όρων, ενώ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις και ταυτόχρονα η ανάγκη για λιτότητα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο.

Το 70% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ δεν μπορεί να καταβάλει τις δόσεις Δ

υσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων που έλαβαν εντασσόμενες στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ αντιμετωπίζει πάνω από το 70% των επιχειρήσεων. Αυτό επισημάνθηκε σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) κ. Αλ. Παπαρσένος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Π. Ραβάνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας

Ελλάδος (ΣΕΜΕΕ) κ Γρ. Κόκκορης και ο γενικός γραμματέας του κ. Ν. Ζαραβίνος, προκειμένου να συζητήσουν για το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ. Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι «η δύσκολη οικονομική συγκυρία επηρεάζει άμεσα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την οικονομική τους δυστοκία και την δυσκολία αποπληρωμής των παραπάνω

οφειλών για αυτό και χρήζουν άμεσης βοήθειας και η πολιτεία είναι ανάγκη να σταθεί αρωγός τους». Οι βιοτέχνες εκτιμούν ότι απαιτείται άμεση τροποποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης τους, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στο πλαίσιο αυτό προτείνεται: - Το ληξιπρόθεσμο κομμάτι των οφειλών των δανείων ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ καθώς και το άληκτο υπόλοιπό τους, να αναχρηματοδοτη-

θούν από τις τράπεζες με νέο δάνειο 10ετούς διάρκειας, μέσω του ΕΤΕΑΝ. - Να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των χρεών ή να χορηγηθεί ουσιαστική περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις. - Να κληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ ΚΕΕΕ και οι Διοικητές Τραπεζών για να αποφασίσουν από κοινού να δοθεί οριστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Στο Ευρωδικαστήριο προσφεύγουν οι δικηγόροι κατά της απόφασης του ΣτΕ για το Μνημόνιο Σ

το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Καλαμάτας, όπως και άλλοι Σύλλογοι κατά της απόφασης (σε διάσκεψη) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι το Μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις Διεθνείς Συμβάσεις. Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό στον πανεπιστημιακό και νομικό κόσμο της χώρας έχει προκαλέσει το σκεπτικό και η επιχειρηματολογία που επικαλέστηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά τις πέντε διασκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών, για να απορρίψουν, σχεδόν ομόφωνα, τις προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της ΑΔΕΔΥ, των συνταξιούχων κλπ κατά του Μνημονίου. Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας αναμένεται να γίνει με το νέο δικαστικό έτος,

που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, αν και ασκούνται πιέσεις προς τις δύο εισηγήτριες η απόφαση να γραφτεί και να δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατόν. Έτσι, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, τότε και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα προσφύγουν στο Στρασβούργο.Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΣτΕ φέρεται να έχει απορρίψει την επίμαχη αίτηση και τους δικαστές να «εκτιμούν», μεταξύ άλλων, ότι το Μνημόνιο ήταν τάχα αναγκαίο για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας καθώς και ότι το δικαίωμα στην περιουσία των θιγόμενων, δηλαδή στους μισθούς και στις συντάξεις τους, περιορίζεται νομίμως καθώς διατηρούνται τάχα σε «βιώσιμα επίπεδα»». Και συνεχίζει ο ΔΣΑ, «έτσι φαίνεται, ότι το ΣτΕ χωρίς συνταγματική μεταβολή, μετέστη σε συνταγματικό δικα-

15

στήριο». Παράλληλα, οι δικηγόροι υπογραμμίζουν: «Με την επιφύλαξη της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ - ελπίζουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος - ο Δ.Σ.Α έχει αποφασίσει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επιδιώκοντας για μια ακόμη φορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, όπως πράττει ιστορικά μέχρι σήμερα». Ο ΔΣΑ εκφράζει τέλος «τη λύπη του για την απαράδεκτη διαρροή της απόφασης της διάσκεψης της μείζονος Ολομέλειας την ίδια ακριβώς ώρα που η κυβέρνηση του Μνημονίου ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τη λύπη του για την ποιότητα που έχει λάβει η δημοκρατία στη χώρα, μετά τα παραπάνω φαινόμενα και την ελπίδα του ότι το

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

περιεχόμενο της απόφασης δεν έχει αποδοθεί σωστά από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες».


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Ακράτεια ούρων l Γυναικολογική ουρολογία l Εξωσωματική λιθοθρυψία l Βιοψίες προστάτη l Υπερηχογράφημα νεφρών- ουροδ. κύστης l Ανδρική υπογονιμότητα l Στυτική δυσλειτουργία l

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429 e-mail:doctorpetros@gmail. com

Δέχεται με ραντεβού

Σύμβαση με ταμεία ΟΓΑ, Δημοσίου Αλ. Παπάγου 19 & Βετσοπούλου γωνία (απέναντι από την είσοδο της αστυνομίας) Τηλ. Ιατρ. 23330 28222 | Κιν. 6942 017407 www.nikbrouskelis.blogspot.com ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Διδακτωρ πανεπιστημιου l

Δέχεται καθημερινά με

ραντεβού - τώρα και online l

Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ,

ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών l

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΙΚΑ

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr www.orthopaedist.eu

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΜΑΤΡΩΝΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο με: 3 LASER 3 ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 3 BIOFEEDBACK 3 TENS 3 ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

ΝΕΟ!!! ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ l ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ ΩΜΟΥ (Με ή χωρίς ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΗΣΗ) l ΕΠΩΔΥΝΟ ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑ ΔΑΚΤΥΛΟ l

l

ΑΝΟΙΚΤΑ: 9.30 - 13.30 & 18.00 - 21.00

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

16

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΕΜ. ΠΑΠΑ 20Β (έναντι ΙΚΑ) Βέροια τηλ. 23310 26118, Κιν. 6977517350 e-mail: georgiadou_1@cyta.gr


ΤΥΠΟΣepikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη Η ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης από τη Βουλή, ο εφαρμοστικός νόμος και το μεσοπρόθεσμο, οι αλλαγές του νέου οικονομικού επιτελείου στα φορολογικά, και τα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι τα θέματα που κυριάρχησαν χθες στον Τύπο. * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ««Αρνάκια» τα πράσινα «αγρίμια»!..». * ΑΥΡΙΑΝΗ: «Οποιος τολμήσει να πουλήσει δημόσια γη θα του κόψουν και τα δύο χέρια». *

. . . α ί ομ

ντ υ σ Εν

. μία.. υντο Εν σ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ενοχη ψήφος». * ΕΘΝΟΣ: «Τροχάδην για 5η δόση και νέο Μνημόνιο». * ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Γέροντας Παΐσιος: αν ο Θεός άφηνε την τύχη του έθνους στους πολιτικούς θα καταστρεφόμασταν!». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ««Βόμβα» Κουτρουμάνη: μείωση των συντάξεων από 47% έως και 50%». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Παράδοση-εξπρές άνευ όρων». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μνημόνιο Παπανδρέου με υπογραφή Βενιζέλου». * ΕΣΤΙΑ: «Σύνδρομο αυτοκαταστροφής». * Η ΑΥΓΗ: «Εκβιασμένη εμπιστοσύνη Μεσοπρόθεσμα». * Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Πώς θα αναγνωρίσετε πλασματικά χρόνια». * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ενα έτος εφεδρείας και μετά απόλυση». * Η ΝΙΚΗ: «Ποιοί και γιατί τορπιλίζουν το σχέδιο διάσωσης». * Ο ΛΟΓΟΣ: «Ψήφο εμπιστοσύνης (!) υπό τον κλοιό «Αγανακτισμένων»». * ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Να μπουν στο στόχαστρο του λαού κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια». * ΤΑ ΝΕΑ: «Εκπτώσεις στην έκτακτη εισφορά. Απόσυρση του τέλους ακινήτων. Χαράτσια για τα «μπλοκάκια»». * City Press: «Τι αλλάζει στο Μεσοπρόθεσμο». * Metro: ««Σχέδιο Μάρσαλ» από την Κομισιόν». * ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Ο Καραμανλής ή ο Ανδρέας;». Οι βασικοί τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων είναι οι εξής: * Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Εντολή στην κυβέρνηση για κρίσιμους χειρισμούς». * ΕΞΠΡΕΣ: «Αναζήτηση ισορροπιών με διόρθωση στα μέτρα». * ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Φορολογικό λίφτινγκ». * ΚΕΡΔΟΣ: «Αλλαγή πλεύσης στους φόρους».

ΕΘΝΟΣ: Από τη στήλη με τίτλο «Γραφικότητες» Κραυγές και ψίθυροι στη ΝΔ Μπορεί η προσοχή του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά να είναι στραμμένη -και ορθώς- στο εξωτερικό, σε αυτήν τη χρονική στιγμή, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του η κατάσταση δεν είναι... ιδανική. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σχεδόν σχηματοποιήθηκε μια μικρή ομάδα βουλευτών που ουσιαστικά βρίσκεται απέναντι στη «σκληρή γραμμή» του Αντ. Σαμαρά.Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος, είναι από εκείνους που πήραν διακριτικές αποστάσεις από τη «σκληρή» γραμμή του κόμματος στο θέμα της συναίνεσης... Οι ομιλίες των Κυρ. Μητσοτάκη, Αρ. Σπηλιωτόπουλου, αλλά και χθες του Δημ. Αβραμόπουλου δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν εχθρικές ως προς την τακτική του προέδρου, αλλά -σε κάθε περίπτωση- δεν ταυτίστηκαν με τη «γραμμή» της ηγετικής ομάδας. Εάν σε αυτούς προστεθεί και ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει ταχθεί -με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής»- υπέρ της υπογραφής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ενός πλαισίου μέτρων για την έξοδο από την κρίση, τότε η εν λόγω ομάδα είναι έτοιμη... Κουίζ μέτριας δυσκολίας: Από ποιο κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ (και αδικηθέν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή), που γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά θέματα και χαίρει εκτίμησης στις Βρυξέλλες, ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς να «βάλει πλάτη» επικοινωνιακά και πολιτικά στην παρούσα φάση; Διευκρίνιση: Δεν πρόκειται για τον Στ. Δήμα, ο οποίος ούτως ή άλλως κάνει ό,τι μπορεί! Ο Αντ. Σαμαράς παρακολουθεί επί του παρόντος τις κινήσεις αυτές, αλλά δεν αντιδρά. Ισως θεωρεί ότι δύο μέτωπα ταυτόχρονα (σε εσωτερικό και εξωτερικό) είναι πολλά. Οι εισηγήσεις που δέχεται, πάντως, από ορισμένους «θερμόαιμους» είναι να κλείσει δυναμικά το μέτωπο στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, καθώς το άλλο, στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να επιδέχεται ουσιαστική αντιμετώπιση... ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από τη στήλη με τίτλο «Ναυτίλος» Μεσάνυχτα (617 δισ σε τοκοχρεωλύσια) Μαύρα μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στον κ. Παντελή Οικονόμου για παράδειγμα. Τον άνθρωπο που το πρωί έλεγε ότι «όσον πιο γρήγορα βγούμε απ’ το Μνημόνιο, τόσον το καλύτερο» και το βράδυ, αφού πρώτα υπουργοποιήθηκε, άρχισε σαν τη γάτα που σκεπάζει τις ζημιές της, να σκεπάζει κι αυτός τον πρότερον έντιμο βίο του, για να μοιάσει με τους άλλους, τον κ. Πάγκαλο, να μην ξεχωρίζει απ’ τον κ. Σηφουνάκη φέρ’ ειπείν και την εμφυλιοπολεμική αργκώ

17

που χρησιμοποιεί για τα μιάσματα που γιουχάρουν τα έργα του, κάτι καθόλου καθώς πρέπει λαϊκούς τύπους που «καπνίζουν, βρίζουν και γελούν» στο «καφενείον η Ελλάς» απ’ τον καημό τους που ‘ναι άφραγκοι, άνεργοι και καταχρεωμένοι - «ας πρόσεχαν» που έλεγε και ο κ. Σημίτης για όσους αυτός και η κυβέρνησή του τούς έφαγαν τα λεφτά στο Χρηματιστήριο χάριν των Δυνατών. Αυτών που φόρτωναν τον κ. Τσουκάτο βαλίτσες με μάρκα, φράγκα κι άλλα σόλδια για τις καθαρές και άμωμες μίζες. Αυτοί οι Ατιμώρητοι! Σε αυτόν τον λευκό καθαρό κι άσπιλο κόσμο, πώς τολμούν οι Θερσίτες και βγάζουν γλώσσα απ’ τις πλατείες; πώς τολμούν και μουντζώνουν; πώς τολμούν και γιουχάρουν; τι τρόποι είναι αυτοί; Κι επιτέλους γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανοίγει μία Σχολή Καλών Τρόπων να μαθαίνει στους πληβείους πώς να τους τρώνε το φαΐ με το μαχαίρι στο δεξί και το πηρούνι στο αριστερό οι ευγενείς; σε τι ποτήρι, ψηλό ή κοντό, πίνεται το κρασί και σε τι κρύσταλλο το αίμα. Δεν καταλαβαίνουν οι χωριάτες ότι με τέτοια καμώματα προσβάλλουν την αισθητική ντελικάτων διανοουμένων που προσπαθούν από σοβαρές εφημερίδες και σκαιές οθόνες να μάθουν στον λαό το χρέος τουστην υποταγή; Ουφ! Δανειστήκαμε επιτυχώς και σήμερα! Είναι κι αυτό μια κάποια ανακούφισις... ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Από τη στήλη με τίτλο «Φαληρεύς» Τρικυμία εν κρανίω Ζούμε δύσκολες ημέρες και αυτό ισχύει για όλους μας. (Πλην πλουσίων, που δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για την επομένη ημέρα της καταστροφής και, βεβαίως, ηλιθίων, που ούτως ή άλλως δεν καταλαβαίνουν.) Ορισμένοι δεν αντέχουν την ψυχολογική πίεση και το χάνουν. Ανθρώπινο είναι, χρειάζεται την κατανόησή μας. Τούτων δοθέντων, σας παρουσιάζω τον διάλογο στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λάμπρου Μίχου και του γραμματέα της Κ. Ο. της Ν. Δ. Κώστα Τασούλα, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά. Ο Λ. Μίχος κλείνει την ομιλία του δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει την κυβέρνηση, διότι με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται εγγυάται «την παρεμπόδιση της διαιώνισης των πολιτικών τζακιών». Στο σημείο αυτό, ο Τασούλας τον διακόπτει: «Πώς το είπατε αυτό για τα πολιτικά τζάκια;». Μίχος: «Είπα ότι παρεμποδίζει τη διαιώνιση των πολιτικών τζακιών». Τασούλας: «Αλλά ο κ. Παπανδρέου παραμένει». Μίχος: «Αφήστε, κύριε συνάδελφε! Ξέρω πολύ καλά τι λέω. Ας μείνει ο κ. Παπανδρέου κι ας εξαλειφθούν όλα τα άλλα». Συμπέρασμα: Ο Λάμπρος Μίχος χρειάζεται επειγόντως διακοπές - το λιγότερο... ΤΑ ΝΕΑ: Από τη στήλη με τίτλο

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

«Εμπιστευτικά» Απλώς να κυβερνήσουν! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ η συναίνεση; Σύµφωνα µε τον Καρατζαφέρη, συναίνεση σηµαίνει να πάρειο Παπανδρέου τον Σαµαράστο τηλέφωνο και ο Σαµαράςνα του πει: «Περίµενε,έρχοµαι! Σε µισό λεπτό είµαι εκεί...». ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ. ∆ιότι η προηγούµενη εκδοχή της συναίνεσης, σύµφωνα πάντα µε τον Καρατζαφέρη, ήταν να πάνε «αύριο το πρωί» οι τρεις (δηλαδή ο Παπανδρέου, ο Σαµαράς και ο Καρατζαφέρης) για καφέ στο σπίτι του Σαµαρά στη Μουρούζη. «ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ αυτά τα πράγµατα!», έχει κατ΄επανάληψη αποφανθεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ισως.Θέλω όµως να ελπίζω ότι µπορεί να γίνουν και διαφορετικά. Η συναίνεση είναι µια ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση για να διεκπεραιώνεται µεταξύ τηλεφώνου και καφέ. ∆ΙΟΤΙ, πριν πιούµε τον καφέ, πριν ακόµη σηκώσουµε το τηλέφωνο, πριν βάλουµε τον Σαµαρά να τρέξει Μουρούζη - Μέγαρο Μαξίµου σε µισό λεπτό, θα έπρεπε να συµφωνήσουµε τι ακριβώς συζητούµε και να συζητήσουµε πού ακριβώς συµφωνούµε. Η στοιχειώδης λογική λέει ότι χωρίς συµφωνία δεν υπάρχει συναίνεση. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ακριβώς εφευρέθηκε, άλλωστε, η δηµοκρατία. Ενα καθεστώς το οποίο µπορεί να λειτουργεί ακόµη και όταν δεν συµφωνούν όλοι. Το ζητούµενο, λοιπόν, στην περίπτωσή µας είναι να λειτουργήσει η δηµοκρατία και ας αφήσουµε τους καφέδες στα καφενεία. ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ότι αυτό θα ισχύσει για το νέο κυβερνητικό σχήµα, που έχει πλέον νωπή την εµπιστοσύνη της Βουλής. Και το οποίο καλείται απλώς να κυβερνήσει – χωρίς δισταγµούς, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς προσχήµατα, χωρίς στρεψοδικίες... ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Από τη στήλη με τίτλο «Πολιτική» Νέος υπουργός, ίδια μέτρα Οσοι τυχόν ανέμεναν από το νέο υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο να σηματοδοτήσει κάποια αλλαγή πολιτικής και να ακυρώσει τουλάχιστον ορισμένες από τις επώδυνες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό πακέτο που είχε καταρτίσει ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνου διαψεύστηκαν οικτρά. Οι τροποποιήσεις τις οποίες, όντως, αποφάσισε να επιφέρει ο νέος «τσάρος» της οικονομίας στο λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στην πραγματικότητα προβλέπουν τα ίδια και ακόμη πιο επαχθή φορολογικά μέτρα. Είναι αξιοσημείωτο, μεταξύ άλλων, ότι το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς επεκτείνεται και σε ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, ώστε να σταλεί πιο καθαρά το νέο κοινωνικό μήνυμα που επαγγέλλεται ο κ. Βενιζέλος.


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

SUDOKU

ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ - ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ - ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΔΙΕΥΘ. : ΚΑΡΑΚΩΣΤΗ 17 & ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΓΩΝΙΑ) Τ: 23313 01079 Κ: 6993832256

ΥΠΕΥΘ. : ΒΙΚΗ ΤΣΑΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : & ΣΕ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΣ & ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Σαν σήμερα... 168 Μάχη της Πύδνας. Οι ρωμαϊκές λεγεώνες υπό τον Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο συντρίβουν τη μακεδονική φάλαγγα, θέτοντας τέρμα στον Γ’ Μακεδονικό Πόλεμο. Ο βασιλιάς Περσέας αιχμαλωτίζεται. Θα κοσμήσει τον Θρίαμβο του υπάτου στη Ρώμη. 431 Στην Εφεσο αρχίζει η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος. Θα καταδικάσει τον νεστοριανισμό. Θα επιβεβαιώσει το αυτοκέφαλο της Κυπριακής Εκκλησίας. 1633 Η Ιερά Εξέταση υποχρεώνει τον Γαλιλαίο να αποκηρύξει την ηλιοκεντρική

τα

θεωρία. 1824 Οι Ψαριανοί αμύνονται σθεναρά στην εισβολή των αιγυπτιακών στρατευμάτων του Χοσρέφ Πασά, που αποστολή έχουν την εξολόθρευση των κατοίκων του νησιού. Ο Αντώνιος Βρατσάνος ανατινάσσει το Παλαιόκαστρο, που στα ερείπιά του βρίσκουν τον θάνατο πολιορκητές και πολιορκούμενοι. 1837 Γεννιέται ο Σάξονας αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ. Στην Ελλάδα σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια.

1914 Επανάσταση στο Μεξικό. Στη μάχη του Σακατέκας ο Πάντσο Βίλα συντρίβει τον στρατό του Βικτοριάνο Χουέρτα. Κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα. Θα την καταλάβει τον Αύγουστο μαζί με τον Eμιλιάνο Ζαπάτα. Η επανάσταση θα καταπνιγεί με ανάμειξη των ΗΠΑ. 1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Οι ναζί εισβάλλουν αιφνιδιαστικά στο σοβιετικό έδαφος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη, που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα σε μόνο ένα θέατρο επιχειρήσεων. Αποτελείται από 3.000.000 άνδρες, 3.580

άρματα μάχης, 7.168 πυροβόλα, 2.830 αεροπλάνα. 1949 Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ. Εχει τις περισσότερες υποψηφιότητες για Οσκαρ, συνολικά 15. Βραβεύτηκε δύο φορές, για τις ταινίες «Κράμερ εναντίον Κράμερ» (1979) και «Η εκλογή της Σόφι» (1983). 2002 Στη Σεβίλλη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής καταλήγει σε συμφωνία σχετικά με την πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο.

μιλούν Κριος

Οι υποχρεώσεις που θα έχετε σήμερα θα είναι αυξημένες *Καλά θα κάνετε να προσέξετε τις κινήσεις σας γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα *Σκεφτείτε το προσωπικό σας συμφέρον και κάντε πράγματα τα οποία θα ωφελήσουν στα μελλοντικά σας σχέδια *Κινηθείτε μεθοδικά

Λεων

Η σημερινή ημέρα είναι κατάλληλη ώστε να πάρετε ορισμένες αποφάσεις *Εκμεταλλευτείτε το πρωινό για να τακτοποιήσετε προσωπικές σας υποθέσεις *Αποφύγετε να κάνετε αλλαγές το διάστημα αυτό *Προσέξτε τις κινήσεις σας για να μην έχετε προβλήματα με τους γύρω σας

Τοξοτης

Καλά θα κάνετε να ρυθμίσετε υπεύθυνα ο,τι εκκρεμότητες έχετε *Μην κάνετε αλλαγές που μπορούν να σας βγάλουν από το πρόγραμμα σας, φίλοι μου *Πολλές ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν καλά θα κάνετε να τις προσέξετε *Μην κάνετε αλλαγές που μπορούν να σας δυσκολέψουν

Ταυροσ

Καλά θα κάνετε να προσέξετε τις κινήσεις σας όσον αφορά το μέλλον *Ρυθμίστε υπεύθυνα τις εκκρεμότητες σας *Κάντε αλλαγές που θα σας χαροποιήσουν *Αποφύγετε να πιέσετε πρόσωπα και καταστάσεις και προσπαθήστε να πετύχετε τους στόχους σας με υπευθυνότητα *Πάρτε αποφάσεις

Παρθενος

Σε μερικά πράγματα θα χρειαστεί να δείξετε προσοχή για να μπορέσετε να πετύχετε *Κάντε αλλαγές που θα σας ωφελήσουν *Κινηθείτε δυναμικά *Φροντίστε να είστε προσεκτικοί σε πράγματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια *Δείξτε κατανόηση σε κάποια ζητήματα που σας αφορούν

Αιγοκερως

Η σημερινή ημέρα θα είναι αρκετά κουραστική για εσάς *Θα χρειαστεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας *Κάποιες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τον προσωπικό σας χώρο καλά θα κάνετε να τις αναβάλετε για κάποια άλλη στιγμή καλύτερα

18

ΔΙΔΥΜΟΙ

Θα σας απασχολήσουν πολλά ζητήματα μέσα στην ημέρα *Καλά θα κάνετε να προσέξετε τις κινήσεις σας για να μην έχετε προβλήματα μελλοντικά *Καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά σας θα σας απασχολήσουν *Καλά θα κάνετε να μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα

Ζυγος

Πράγματα που σας δυσκόλευαν καλά θα κάνετε να τα προσέξετε *Μην αφήσετε τα περιθώρια να σας επηρεάσουν καταστάσεις που αφορούν το παρελθόν *Φροντίστε να ρυθμίσετε με προσοχή πράγματα που έχουν να κάνουν με κοντινά σας πρόσωπα *Στηρίξτε τους δικούς σας και θα νιώσετε όμορφα

Υδροχοος

Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας *Οι υποχρεώσεις που θα έχετε θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένες, προσέξτε πολύ *Ικανότητες έχετε πολλές *Πιστέψτε στον εαυτό σας και προσπαθήστε να κάνετε πράγματα τα οποία θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Μικρές αλλαγές που αφορούν την εξωτερική σας εμφάνισή θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα *Μην δώσετε σημασία σε λόγια τρίτων *Μην κάνετε υπερβολές *Αποφύγετε να κάνετε πράγματα που μπορούν να δυσκολέψουν *Νέα ξεκινήματα θα σας χαροποιήσουν και θα σας φτιάξουν τη διάθεση

Σκορπιος

Καλά θα κάνετε τη σημερινή ημέρα να προσέξετε καλύτερα κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια *Στηρίξτε τους δικούς σας ανθρώπους *Φροντίστε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά όσον αφορά κάποιες ευκαιρίες που πιθανόν να σας παρουσιαστούν *Κινηθείτε έξυπνα

ΙΧΘΕΙΣ

Θα χρειαστεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας *Μην κάνετε αλλαγές να σας αυτό το διάστημα καλύτερα *Φροντίστε να μετριάσετε το άγχος σας όσον αφορά το μέλλον *Μην κάνετε πράγματα τα οποία μπορούν να σας δυσκολέψουν μελλοντικά


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

g

ο ρ a

α τ ν

Albert Einstein

ς…

(1879-1955, Γερμανοεβραίος φυσικός) Γερμανο-ελβετοαμερικανοεβραίος θεωρητικός φυσικός που άνοιξε νέους δρόμους για την αντίληψη του κόσμου με την διατύπωση της Ειδικής και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας (1905). Τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1921 για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Σίγουρα ο μεγαλύτερος επιστήμονας του περασμένου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών. Το περιοδικό ΤΙΜΕ τον ανακήρυξε «άνθρωπο» του εικοστού αιώνα.

Μα γιατί θα έπρεπε να συμφωνούν οι ξένοι με το Ζάππειο 2; Σκασίλα μας! Στην Ελλάδα του Κίτρινου Τύπου και των εξωνημένων ΜΜΕ των εργολάβων, έχουν επιστρατεύσει τους πιο ικανούς Προπαγανδιστές Δημοσιογράφους για να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Η πλύση εγκεφάλου στην Ελλάδα είναι καθημερινή πραγματικότητα. Ακούω, λοιπόν, στα κανάλια, αλλά ακόμη χειρότερα, στην βουλή να κατηγορούν τον Σαμαρά ότι το Ζάππειο 2 δεν είναι αποδεκτό από τους Ευρωπαίους Ηγέτες, ενώ ακόμη κι οι ομόδοξοι του, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι “εκνευρισμένο锨μαζί του! Δυστυχώς κι ο Σαμαράς απαντάει στο ίδιο επίπεδο. Αλλά γιατί θα έπρεπε να συμφωνούν με το Ζάππειο 2; Τι είμαστε αποικία ή ψωροκώσταινα; Η βλακεία έχει γίνει πλέον μάστιγα στην Χώρα μας! Ας τα πάρουμε από την Αρχή! Ξεχάσαμε ποιο είναι αυτοί που διαφωνούν, αν διαφωνούν; Κι αν πράγματι διαφωνούν, χρειαζόμαστε την ευχή τους ή μήπως διεκδικούν την αποκλειστική αυθεντία κι αλάθητο επειδή απλώς “ανήκουν στην Δύση”; Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να νιώθει πιο άνετα ανάμεσα στους Αλλοδαπούς Πολιτικούς. Μπορεί να τους εμπιστεύεται περισσότερο, αλλά αυτό δεν τους κάνει…ελέω Θεού Πάπες!Ξεχάσαμε ποιοι είναι ο κ.Φιγίον κι η κα.Μέρκελ; ‘Η ο Γιούνκερ, ή ο Σόιπλε, ή όποιος άλλος; Ο κ.Φιγίον είναι ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας! Ναι! Και τί κάνει ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας; Να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Γαλλικής Δημοκρατίας, των ψηφοφόρων του, των εταιρειών και των τραπεζών της Γαλλίας! Και πολύ καλά κάνει κι έτσι θα έπρεπε να κάνουν κι όλοι οι Πρωθυπουργοί για την χώρα τους! Ακόμη κι ο νυν Πρωθυπουργός της Ελλάδας! Γιατί θα έπρεπε να συμφωνεί ο κ.Φιγίον με το Ζάππειο 2 και την πιθανή σωτηρία της Ελλάδας, όταν ξέρει ότι με το Μεσοπρόθεσμο, οι Γαλλικές Τράπεζες που έχουν 50+δις Ελληνικά Ομόλογα, αλλά κι οι Γαλλικές κατασκευαστικές, θα κάνουν πλιάτσικο στις Ελληνικές Τράπεζες και εθνικές

&...

οδούς, χωρίς να ξοδέψουν τίποτα; Γιατί θα έπρεπε να συμφωνεί η Μέρκελ με το Ζάππειο 2, όταν μετά το ατύχημα της Φουκοσίμα, αποφάσισαν να κλείσουν τα Πυρηνικά Εργοστάσια τους και ψάχνουν απεγνωσμένα εναλλακτικές, όπως πχ τον λιγνίτη και με το Μεσοπρόθεσμο, η είναι στο ΔΕΗ με +/- 8,00€/μετοχή; Η μπορούν να πάρουν στρέμματα για ηλιακά πάρκα, δωρεάν; Θα πάρουν ολόκληρη την ΔΕΗ με μερικά εκατομμύρια (ορυχεία, εργοστάσια, ακίνητα), όταν μόνο ένα ορυχείο κοστίζει δις! Τέλος, επειδή πολλοί κατηγορούν την Μέρκελ για αναλγησία, να τονίσω ότι δεν είναι δουλεία της Μέρκελ να υπερασπίζεται το βιωτικό επίπεδο το Ελληνα και την σωτηρία της Ελλάδας. Δεν την γουστάρω, αλλά κάνει σωστά την δουλειά της, που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα για τον κ. Παπανδρέου και τα εξαπτέρυγα του, Αν υπήρχαν αυτά τα ΜΜΕ το 1940, ένας Θεός ξέρει τι θα έλεγαν στον Μεταξά για το ΟΧΙ στον ομοϊδεάτη του Μουσολίνι! Οτι το σχέδιο του είναι ουτοπικό, ότι δεν έχουμε λεφτά, ότι είναι μονόδρομος η παράδοση άνευ όρων στους Ιταλούς κτλ. Οι Ευρωπαίοι κοιτάνε τα συμφέροντα τους και κάνουν σωστά την δουλειά τους, για το καλό της πατρίδας τους. Το ότι το σχέδιο Σαμαρά τους εκνεύρισε, για εμένα σημαίνει, ότι έχει βάση, αλλιώς θα το αποδομούσαν με επιχειρήματα, αντίθετα πιέζουν προσωπικά τον Σαμαρά για συναίνεση “άνευ όρων” στο δικό τους σχέδιο. Αυτό που θα ήθελα από την ΝΔ είναι να κατέβει στον κόσμο, γιατί δεν φτάνει να έχεις καλό σχέδιο, πρέπει να κατέβεις και στο γήπεδο να παίξεις μπάλα για να το αποδείξεις. Η υπερβολική “υπευθυνότητα” σε μια χώρα που κυβερνά η προπαγάνδα, εκλαμβάνεται ως αδυναμία. http://netakias.wordpress.com

- Όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Αυτό είναι η σχετικότητα. - Αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τη θεωρία, τότε αλίμονο στα γεγονότα. - Ο μόνος δρόμος για τους διανοουμένους είναι ο δρόμος του Γκάντι. Ο δρόμος της μη συνεργασίας. - Αν διεξαχθεί τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα. - Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.

- Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που μένω με τα προβλήματα περισσότερο. - Ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα έχει λυθεί κατά 50%. - Αν το Α είναι η επιτυχία, τότε ο μαθηματικός τύπος είναι Α=Χ+Υ+Ζ, όπου Χ ίσον δουλειά, Υ ίσον παιχνίδι και Ζ ίσον να κρατάς το στόμα σου κλειστό. -Όλα πρέπει να γίνονται όσο πιο απλά είναι δυνατόν, αλλά όχι απλούστερα.

Συμβουλές...

ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ Για να μαλακώσουν τα ρούχα σας, προσθέστε στο πλύσιμό τους, μισή κούπα σόδας. Στο ξέπλυμα τους μισή κούπα ξυδιού.

περίεργα

Π

αράξενα

Γνωμικά και Αποφθέγματα

Ο χρυσοθήρας της Νέας Υόρκης Σε αντίθεση με τους χρυσοθήρες του 19ου αιώνα, ο 43χρονος Ραφι Στεπάνιαν δεν κοσκινίζει το νερό καθισμένος στις όχθες κάποιου ποταμού στην εξοχή. Αντιθέτως, αυτός περπατάει (ή μάλλον μπουσουλάει) στους δρόμους της Νέας Υόρκης οπλισμένος με ειδικές λαβίδες και σπάτουλες, ψάχνοντας για χρυσό (ή άλλα πολύτιμα μέταλλα) ανάμεσα στις ρωγμές των πεζοδρομίων, μέσα στη λάσπη και κάτω από χιλιοπατημένες τσίχλες. Μάλιστα, συχνά φτάνει στο σημείο να παίρνει τη λάσπη στο σπίτι του για να τη μελετήσει καλύτερα.Ωστόσο, το εντυπωσιακό στην

περίπτωση του 43χρονου δεν είναι τόσο το ότι ψάχνει αλλά το ότι τελικώς βρίσκει κρυμμένους «θησαυρούς μέσα στις στάχτες».Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έχει βρει μικρά κομματάκια χρυσού, πλατίνας, διαμαντιών και ρουμπινιών συνολικής αξίας πάνω από 1.000 δολ. «»Η εν λόγω περιοχή είναι πλούσια και οι άνθρωποι, όταν περπατούν, συχνά ρίχνουν πράγματα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο 43χρονος ο οποίος ό,τι βρίσκει, το πουλάει σε εργαστήρια επεξεργασίας πολύτιμων μετάλλων και σε κοσμηματοπωλεία.

19

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙΑ Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει χαλιά. Ένα ελαφρό στρώμα σόδας επάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα. ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ Μισή κούπα σόδας και μισή κούπα ξύδι κρατά τις σωληνώσεις υδραυλικών πάντα καθαρές, ενώ ταυτόχρονα τις απολυμαίνει. ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΙ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους βουλωμένους νεροχύτες με λίπη είναι να ρίξετε στη σωλήνα μια κούπα αλάτι και μια κούπα σόδα μαγειρικής και μετά αναβραστό νερό .


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση Εργασίας Βοηθός λογιστή / υπάλληλος

γραφείου με 4 ετή εμπειρία σε λογιστικές υπηρεσίες, πολύ καλή γνώση Η/Υ, κάτοχος διπλώματος, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ζητάει εργασία. Τηλ.6983149358 κ. Αλέξανδρος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο

220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765

Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας, ζητά εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΕΝΤΟΣ 5’ ΛΕΠΤΩΝ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ Ή ΤΡΙΜΗΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ Ή ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ 48 ΑΤΟΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ Κος ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΛ 6988888850 - 6988888804 ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217 ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315. Ζητείται άτομο για πακέτο στην πιτσαρία «Belissimo» με δίπλωμα για μηχανάκι.Θα προτιμηθεί και προϋπηρεσία. Τηλ: 2331026939 (μετά τις 12:00) ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ. ΠΛΗΡ. 6932235034, 2351025252: Φώντα (εστιατόριο αχινός) Κάτοχος Proficiency (CEF C2) και με παρακολούθηση σεμιναρίων εκπαίδευσης καθηγητών παραδίδει κατ’ οίκον μαθήματα Αγγλικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Άριστη επικοινωνία με τα παιδιά. Τιμές πολύ προσιτές. Τηλ: 6986002875 Ώρες επικοινωνίας: μετά τις 11 πμ Βοηθός λογιστή / υπάλληλος γραφείου με 4 ετή εμπειρία σε λογιστικές υπηρεσίες, πολύ καλή γνώση Η/Υ, κάτοχος διπλώματος, με εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ζητάει εργασία. Τηλ.6983149358 κ. Αλέξανδρος

20

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 35τ.μ κοντά στο Δημαρχείο. Έχει σαλοδωμάτιο, κουζίνα, χωλ, w.c .Λίγα κοινόχρηστα, τιμή προσιτή. Τηλ. 2331070853 & 6974297043 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επι της 10ης Μεραρχίας 2, στο κέντρο δίπλα στο Επιμελητήριο στη Βέροια. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ. 2331061594. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ.Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204

Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΠΡΟΠΟ με μεγάλο τζίρο, χωρίς χρέος προς τον ΟΠΑΠ, ολόκληρη ή μισή. Τηλ.: 6980114080 Ψητοπωλείο - Σαντουϊτσάδικο με άδεια λειτουργίας. 100 καθιστικά στην πιάτσα στην πλατεία της Σίβηρης, μόνο για γνώστες της δουλειάς. Τιμή ευκαιρίας! Τηλ. 6980622488

Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα καινούργια, επιπλωμένη, ένα δωμάτιο, WC, κουζίνα 28 τ.μ. με θέα σε πάρκο, περιοχή Μπότσαρη Θεσ/ νίκης. Κατάλληλο για φοιτητές ή ειδικευμένο γιατρό. Πληροφορίες στο τηλ. 6944 529650.

Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:2331027683 κ. Σταύρος

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470. Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια,

21

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑι μικρό διαμέρισμα (στούντιο) στο κέντρο του Παρισιού για την περίοδο από 13 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου. Είναι πλήρως επιπλωμένο, διαθέτει Internet και δωρεάν τηλεφωνική σύνδεση με 100 χώρες του κόσμου. Η τιμή για όλη την περίοδο είναι 800 Ε και για μια εβδομάδα 270 Ε. Πληρ. τηλ. 2351028346 ή 0033183961077 και 0033634302582

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται ολοκαίνουριο διαμέρισμα στην περιοχή Βικέλα με απεριόριστη θέα. 3 υπνοδωμάτια, σαλοκουζίνα, τζάκι, ψησταριά στον 4ο όροφο. Τηλ: 6983503676

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ Κύριος τίμιος σοβαρός, μη καπνιστής, ελεύθερος, με πολυετή πείρα σε διανομές-πωλήσεις και EX-VANσε τρόφιμα κ.α., σε Αθήνα-επαρχία- νησιά. Δυνατότητα ταξιδιών και διαμονής παντού ζητεί εργασία. Είναι αυτοασφάλιστος. Τηλ. 6970954486 ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγός επαγγελματίας με προϋπηρεσία στο χώρο και με δίπλωμα 5ης κατηγορίας, ζητά εργασία σε οποιοδήποτε τομέα. Τηλ:2331121148 κ. Κώστας ΖΗΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ κυρία με προϋπηρεσία στο χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων και της φύλαξης μικρών παιδιών, ζητά εργασία. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ: 6976665497 κ. Μιχαέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση Κέντρο Αισθητικής Spa στο κέντρο της Βέροιας, προσφάτως πλήρως ανακαινισμένη. Τηλ. επικοινωνίας 2331070117 από 20.00μ.μ. έως 22.00μ.μ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Ελαφρώς μεταχειρισμένα: 1 σαλόνι γωνία, 1 τραπεζαρία με τζάμι και 6 καρέκλες, 1 τραπεζάκι σαλονιού κεντρικό, 1 μπουφές με καθρέφτη και κρυσταλιέρα, 1 ψυγείο PITSOS σχεδόν καινούργιο πωλούνται λόγω μετακόμισης σε άλλη πόλη. Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ.: 6948880903 κ. Γεωργία ολοήμερα

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλούνται Ραπτομηχανές παντός τύπου, επαγγελματικής και οικιακής χρήσεως. Service ραπτομηχανών. Ζήσης Σιμόπουλος, Εμμ. Παππά 27, Τηλ:2331065396 Πωλούνται παγωνοπερίστερα σε διάφορα χρώματα 20 ευρώ το ζευγάρι. Τηλ: 6983503676

Χαρίζονται ημίαιμα κουτάβια λυκοσκυλάκια & ελληνικοί ποιμενικοί, 1,5 μηνών Θεσσαλονίκη -Δημήτρης 6974474806

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-

312455, 6946-584834, 2310920185


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ Πωλείται επιχείρηση franchise με φυσικά καλλυντικά & οικολογικά προϊόντα στο κέντρο της Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας λόγω αλλαγής επαγγέλματος. Πληροφορίες 6974507008 / 2331028090 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα στη Βασ. Όλγας (πλησίον Μπότσαρη) με αέριο, ανατολικό όλο στο φως, 6ος όροφος (2Δ, ΣΛ, Κ, WC), κατάλληλο για κατοικία ή ιατρείο. Πληροφορίες στο τηλ. 6930 561762.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ καντίνα πλήρης εξοπλισμένη, περασμένη ΚΤΕΟ και υγειονομικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6995845825 κ. Γιώργο.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ fast food (2 μηνών) κομπλέ, τύπου Goody’s πολυτελειας μαζί με παγωτομηχανή. Τηλ: 6984152882 Πωλείται οικόπεδο 240 τ.μ το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός του. Τιμή ευκαιρίας. 85.000 ευρώ. Ετεοκλή 6 προς Καλή Παναγιά. Τηλ: 2331023765

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίαςσυζητήσιμη Τηλ: 2332043226 και 6977598329 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μοτοσυκλέτα CAGIVA RAPTOR, χρώμα κόκκινο 125cc.. Σχεδόν

καινούργια και σε πολύ καλή κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Δεκτός κάθε έλεγχος. Τηλ: 6976183243 καθημερινά. Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωράφι στη Νικομήδεια 11.560 στρ., 200 μ. πριν το χωριό με ρεύμα, πομόνα, αποθήκη. Σταματίου Αντώνης Τηλ:23310411416938407005

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ. επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ. οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα καινούργιο 100τ.μ. στην οδό Καλής Παναγιάς 12. Τιμή 250€. Τηλ. 23310-23765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Πιερίων 26,36 τ.μ (μετά το πρατήριο του Γαλάνη) σε καλή τιμή. Τηλ:2331025264 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ παραθαλάσσια διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα στην περιοχή Γεωπονικά Χαλκιδικής. Τηλ. Κρατήσεων: 6973518657, 2331070826 EΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 55 τ.μ στην περιοχή Πασα Κιόσκι στη Βέροια, στον 1ο όροφο, με θέα. Πληροφορίες στο τηλ: 6978009149

Πωλείται οικόπεδο στην

Οδό Καλή Παναγιά 380 τ.μ σύνολο οικοδομήσιμο σε καλή τοποθεσία Τιμή Ευκαιρίας Τηλ:2331023765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα κεντρικό επί της Μητροπόλεως με τον εξοπλισμό του για εμπορικό κατάστημα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. 6973986700 Ώρες: 10:00-14:00 & 18:00-20:00.

22

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Διαμέρισμα 70 τ.μ. σε 2ο όροφο 4όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 84 τ.μ. στον 1ο όροφο 4όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 78 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο όροφο 3όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 90 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής. Διαμέρισμα 85 τ.μ. σε 1ο & 2ο όροφο 2όροφης οικοδομής.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας

Διαφημιστείτε τώρα στην εφημερίδα

Επικαιρα ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

με ακόμη χαμηλότερες τιμές Πληροφορίες στο τηλ. 23310 78080
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

23

ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 €

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117

6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικιακός εξοπλισμός (έπιπλα σαλονιού, ψυγείο, πλυντήριο, χαλιά και όλα όσα χρειάζονται για ένα σπίτι. Σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6956029638, 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ η επιχείρηση «Ο Γύρος της Αγοράς» στο κέντρο του πεζόδρομου της Βέροιας. Η επιχείρηση λειτουργεί από τις 2-10-10 με καινούριο όλο τον εξοπλισμό της. Τηλ. Επικοινωνίας: 6981002765, 6995840010 κ. Παπαδόπουλος Ιπποκράτους Γωνία Π. Τσαλδάρη

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 581

Ποιες αλλαγές εξετάζονται σε έκτακτη εισφορά, ακίνητα, αποδείξεις και τέλος επιτηδεύματος

Η

διεύρυνση της χαμηλότερης κλίμακας στην οποία θα υπολογίζεται ο «κεφαλικός φόρος» επί των εισοδημάτων είναι μία από τις κυριότερες αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πακέτο των φορολογικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σε μία προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής 1% θα επιβάλλεται στα εισοδήματα από 12.000 έως τις 25.000 ευρώ (ή τις 30.000), αντί στα εισοδήματα έως 20.000 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Από τις 25.000 έως τις 60.000 (ή τις 65.000) θα επιβάλλεται συντελεστής 2% και στα υψηλότερα εισοδήματα συντελεστής 3%. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 2% από 20.000 έως 50.000 ευρώ και 3% άνω των 50.000 ευρώ. Ο συντελεστής της εισφοράς θα υπολογίζεται επί τους συνολικού εισοδήματος. Αν υπολογιζόταν με βάση τη φορολογική κλίμακα η επιβάρυνση θα ήταν πολύ χαμηλότερη. Η «εισφορά αλληλεγγύης» θα ισχύσει μέχρι το 2015 Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος. To ύψος του τέλους θα είναι 100-300 ευ-

ρώ ανά ΑΦΜ, με πιθανότερο σενάριο τα 300 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά, ανάλογα με το εισόδημα τους. Καθώς οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κοντά ή κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και εκτιμάται ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να επιβάλουν το τέλος επιτηδεύματος, ώστε να εξισορροπηθούν τα έσοδα που υπολογίζεται ότι χάνονται κάθε χρόνο από την αδυναμία του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού να εντοπίσει τους φοροφυγάδες. Με άλλα λόγια, είναι ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο, εύκολο στη χρήση του και ταυτόχρονα άδικο για τους συνεπείς φορολογούμενους που δεν αποκρύπτουν τα εισοδήματα τους. Το τέλος επιτηδεύματος μάλλον θα επιβληθεί έως το 2015, όπως και η έκτακτη εισφορά. Στα ακίνητα, αποσύρεται το σχέδιο για επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας (με συντελεστή 1-2 τοις χιλίοις και έως 1 ευρώ/τμ), το οποίο θα πληρωνόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι αυτό το τέλος θα επιβάρυνε τους χρήστες των ακινήτων (δηλαδή, τους ενοικιαστές όταν ένα ακίνητο είναι μισθωμένο).

Επίσης, μειώνεται στα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.00 σήμερα, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μάλλον δεν θα εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης, καθώς φαίνεται ότι επιλέχθηκε ένα ηπιότερο σενάριο, αυτό της αύξησης του ΕΦΚ στα 60 ευρώ (από 21 σήμερα) ανά 1.000 λίτρα, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τις τιμές λιανικής κατά 5 λεπτά το λίτρο. Στις αποδείξεις, καταργείται το «µπόνους» που είχαν όσοι συγκέντρωναν αποδείξεις πάνω ναπό το αφορολόγηρο όριο των 12.000 ευρώ και μέχρο τις 15.000 ευρώ. Από το 2012, η έκπτωση αυτή καταργείται. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις (έως το 30% του εισοδήματος) για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Τα μέτρα που εκτιμάται ότι δεν θα αλλάξουν είναι η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η αύξηση του ΦΠΑ στις υπη-

ρεσίες εστίασης από 13% στο 23% (από τον Σεπτέμβριο), η αύξηση 10% των τελών κυκλοφορίας, η αύξηση του φόρου στα λεγομενα φθηνά τσιγάρα, η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και η έκτακτη εισφορά σε μεγάλα ακίνητα, αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες και σκάφη αναψυχής. Τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, εγκρίθηκαν χθες, από το Υπουργικό Συμβούλιο, εν συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή και θα ψηφισθούν την Τρίτη 28 Ιουνίου.

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων

Ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων με βάση το μοντέλο των ημιυπαίθριων Α

λλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων θα περιλαμβάνει η ρύθμιση «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει με βάση το μοντέλο των ημιυπαίθριων χώρων. Όπως είπε την Τρίτη στη Βουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, «µε εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν µεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλουν µε τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόµενες εισφορές, χωρίς οι νοµοταγείς να αισθανθούν αδικηµένοι και χαµένοι». Ο υπουργός είπε ότι εφεξής «χαράζουµε µια κοινωνική γραµµή στην αυθαίρετη δόµηση [...] θεσπίζοντας παράλληλα ένα νέο καθεστώς που καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία. Στο εξής µεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδοµικής νοµιµότητας θα απαγορεύεται αυστηρά». Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα προβλέπει την εξαίρεση κατεδάφισης για αντίστοιχο χρονικό διάστημα με αυτό που προ-

βλέπει η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, δηλαδή τα 40 χρόνια, ενώ ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για περιβαλλοντικά έργα, «φόρμουλα» που θεωρείται απαραίτητη ώστε να υπάρξει περιβαλλοντικός μανδύας σε ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο. Τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα έσοδα από τους ημιυπαίθριους (1,5 δισ. ευρώ) και ίσως προσεγγίσουν ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ. Τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που θεσπίστηκαν με τον νόμο του 2003 είναι πολύ υψηλά, δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν, ενώ δεν περιόρισαν την αυθαίρετη δόμηση. Τα δύο πρόστιμα θα ενσωματωθούν στο ειδικό τέλος διατήρησης. Η μείωση ίσως ξεπεράσει το 50% και οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το τέλος σε πολλές δόσεις. Το ύψος των προστίμων θα καθορίζεται από κοινωνικά κριτήρια (θα είναι χαμηλότερα για την α΄κατοικία) την αντικειμενική αξία, την χρονολογία ανέγερσης

24

(θα είναι πολύ χαμηλά πριν το 2004 και υψηλότερα για τα επόμενα έτη), τη χρήση και το εμβαδόν του ακινήτου. Τα πρόστιμο θα είναι διαφορετικό σε περιπτώσεις που υπάρχει μερική παράβαση των όρων δόμησης κάθε περιοχής και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια. Υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είναι καταγεγραμμένοι σε Εφορίες και Πολεοδομίες και δεν έχουν πληρώσει τα πρόστιμα είναι περίπου 400.000. Τα αυθαίτερα κτίσματα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο. Στη ρύθμιση δεν θα ενταχθούν όσα αυ-

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

θαίρετα είναι σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα, ζώνες αιγιαλού και παραλίες.Με την υπαγωγή τους στη ρύθμιση τα αυθαίτερα θα μπορούν να μεταβιβασθούν και να συνδέονται με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011