Page 1

17

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 498 | epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΠΕΜΠΤΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Τι έδειξαν 175 ερευνητικές έρευνες

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

και σε ποιες περιοχές; Σελ. 15

Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Πάμε σε πρόωρες εκλογές Κάνω και ξανακάνω τους λογαριασμούς, όμως δεν βγαίνουν. Και με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να πείθουν ότι θα βγούμε τελικά από την κρίση έστω και μετά από 20 χρόνια! Μέγα και πρώτο το δημόσιο χρέος που πλησιάζει τα 360 δις ευρώ δηλ. το 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και που βέβαια για χρόνια (άγνωστο πόσα) θα αυξάνεται συνεχώς. Κι ας δούμε τι λέει σχετικά μ’ αυτό, σε πρόσφατη έκθεση του, η σοβαρότερη δεξαμενή σκέψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ινστιτούτο Bruegel. Σχετικά με την προϋπόθεση που βάζει η Γερμανία για να «βοηθήσει» στην ενίσχυση του Ταμείου Σταθερότητας και να προχωρήσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι να μειωθεί το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, και να μην αυξάνεται πέραν αυτού, το Ινστιτούτο Bruegel λέει: Σελ. 2

Το Χρονογράφημά μας Σελ.4 τοπικα

Έκτακτη σύσκεψη σήμερα για αγροτικά θέματα της περιοχής στο Δημαρχείο της Βέροιας

Σελ. 5

τοπικα

Από 300 έως 2.800 ευρώ το κέρδος από την απόσυρση των ΙΧ

Σελ. 24

τοπικα

Εντατικοποίηση των ελέγχων για το κάπνισμα

Σελ. 9

Προς δημιουργία παραρτήματος του «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» Σελ. 5


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

Η κυβέρνηση κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα ελλείμματος και χρέους. Ούτε μπορεί να διαχειρισθεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Τρόϊκα. Ούτε και να περιμένει συναίνεση από την αντιπολίτευση. Εξάλλου όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πάντα αρνιόταν στην εκάστοτε κυβέρνηση αυτό που σήμερα επίμονα ζητάει. Τέλος εξαντλείται η υπομονή του «παλιού Πασοκ» αλλά και στελεχών της «προεδρικής φρουράς». Όλα αυτά εύλογα γεννούν τη σκέψη ότι είναι πολύ πιθανό ο Γ. Παπανδρέου να προκηρύξει – σύντομα μάλιστα, ίσως τον επόμενο μήνα – πρόωρες εκλογές. Ίδωμεν.

Γ

ια να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 60% του ΑΕΠ σε 20 χρόνια (όχι σε τρία έως πέντε) θα πρέπει η χώρα μας να έχει πρωτογενές πλεόνασμα δηλ. να περισσεύει κάθε χρόνο (αφού πληρώσει όλες τις κρατικές δαπάνες: μισθούς, συντάξεις, ΕΣΥ κλπ) 8,4% του ΑΕΠ δηλ. 20 δις και για 20 συναπτά έτη 2014-2034. Αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Δεν το πέτυχε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Εκτός κι αν στο μεταξύ βρούμε πετρέλαιο και μας «επιτραπεί» η εξόρυξη του… Στην περίπτωση που επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου της Τροϊκας (τα 110 δις ευρώ) και μειωθεί το επιτόκιο στο 3,5% τότε κάθε χρόνο και για 20 επίσης χρόνια θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 6%. Κάτι τέτοιο μοιάζει με θαύμα…

Ο

ι προαναφερθείσες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Bruegel, που σημειωτέον χρηματοδοτείται από τη Γερμανία και τη Γαλλία και φημίζεται για την αξιοπιστία του, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως αδύνατο να αποφύγει τη στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία. Το γεγονός αυτό έκανε τους τροϊκανούς και τον «φιλέλληνα» Ζ.Κ. Γιούνγκερ (όπως και την κυβέρνηση μας) να μιλούν για πώληση (ή αξιοποίηση) δημόσιας περιουσίας μας που θα αποφέρει και θα διατεθούν απαραιτήτως για μείωση του χρέους τουλάχιστον 50 δις ευρώ! Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, το Σεπτέμβριο του 2010 σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ: «Ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΟ και Τράπεζες, μέσω απ’ ευ-

θείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή εταιρειών holding».

Π

ροχθές στην Αθήνα δήλωσε: «Δεν πουλάμε γη, κι αν κάτι τέτοιο χρειασθεί θα γίνει με διαφάνεια και θα περάσει από κοινοβούλιο» Εύλογα θάλεγε κανείς ότι αν αποφασίσει η κυβέρνηση να πουλήσει γη μάλλον θα το «περάσει» από τη Βουλή αφού κατά τεκμήριο διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως η θέσπιση νόμου μ’ αυτό το περιεχόμενο δεν εξασφαλίζει τη μη πώληση γης. Αλλά και χωρίς την εκποίηση γης όπως δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός υπάρχουν και πολλά άλλα δημόσια αγαθά που μπορούν να εκποιηθούν ή να άλλως πώς να αξιοποιηθούν (μεταφορές, ενέργεια, τηλεποικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες κ.α.) Σύμφωνα με τα παραπάνω η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

T

o����������������������������������� μνημόνιο, παρά τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, δεν έφερε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Και πώς να τάφερνε άλλωστε; «Έβλεπε» μόνο το έλλειμμα (λάθος ή σκοπιμότητα; Άγνωστο) και άφηνε απ’ έξω το χρέος. Το χρέος είναι πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Προκύπτει λοιπόν η άμεση ανάγκη εκποίησης ή αξιοποίησης κρατικής περιουσίας. Κι αυτό γιατί για να υπαχθούμε σε κάποιο ευνοϊκό για μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως τονίζουν διαπρεπείς αναλυτές πρέπει να μειώσουμε άμεσα το χρέος. Τουλάχιστον κατά 50 δις ευρώ. Όσα ακριβώς ανακοίνωσαν τροϊκανοί και κυβέρνηση.

2

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: ÅëçÜò 3, ÂÝñïéá, 1ïò üñïöïò ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr PAGE DESIGNERS ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÌÅËÉÍÁ ÐÏÕÔÏÃËÉÄÏÕ

Η

εκποίηση προκαλεί όχι μόνο απέχθεια (καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία) αλλά και οργή στο λαό. Έχει με άλλα λόγια, τεράστιο πολιτικό κόστος. Άσε που για να προχωρήσει θα πρέπει να γίνουν, λόγω της κατάστασης της χώρας, σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές. Θα το τολμούσε άραγε η κυβέρνηση και σε ποιο βαθμό; Η αξιοποίηση εξάλλου όταν μάλιστα, κατά Λοβέρδον κι όχι μόνο, «δεν υπάρχει σάλιο» είναι μια δύσκολη υπόθεση και χρονοβόρα. Άρα δεν επιφέρει άμεσα αποτελέσματα. Υπάρχουν βέβαια, όπως αναφέρεται μετά από έρευνα, τον ΙΣΤΑΜΕ Ανδρ. Παπανδρέου 110 μόνο από τα 71.000 δημόσια ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, σύντομα. Αλλά είναι αδύνατο να καλύψουν έστω και το μισό από το ζητούμενο ποσό.

Η

κυβέρνηση κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα ελλείμματος και χρέους. Ούτε μπορεί να διαχειρισθεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Τρόϊκα. Ούτε και να περιμένει συναίνεση από την αντιπολίτευση. Εξάλλου όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πάντα αρνιόταν στην εκάστοτε κυβέρνηση αυτό που σήμερα επίμονα ζητάει. Τέλος εξαντλείται η υπομονή του «παλιού Πασοκ» αλλά και στελεχών της «προεδρικής φρουράς». Όλα αυτά εύλογα γεννούν τη σκέψη ότι είναι πολύ πιθανό ο Γ. Παπανδρέου να προκηρύξει – σύντομα μάλιστα, ίσως τον επόμενο μήνα – πρόωρες εκλογές. Ίδωμεν.

Επίκαιρα

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Κατέλαβαν το δικαστικό μέγαρο Σε δίωρη συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου της Βέροιας προχώρησε χθες το πρωί ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας μετά από απόφαση του Δ. Σ του Συλλόγου. Περίπου 40 δικηγόροι συμμετείχαν στην συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου. Ως υπερκορεσμένο επάγγελμα, οι δικηγόροι βλέπουν με δέος την άρση των περιορισμών και κυρίως την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών ενώ τα σημεία αιχμής στα οποία εμμένουν είναι τρία: Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, η άρση της απαγόρευσης της διαφήμισης και η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε όλη την επικράτεια με τη δημιουργία έδρας. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα, κατά την ίδια ώρα και σε δικαστήρια άλλων πόλεων, σύμφωνα με προ ημερών απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Εξαιρετική πρωτοβουλία Εξαιρετική η εκδήλωση που έγινε στο Λαογραφικό Μουσείο Βέροιας με το ντούο φλάουτου και άρπας. Μάλιστα και τις δύο μέρες, νωρίτερα από την ώρα έναρξης της συναυλίας, η Μαρία Μπιλντέα (άρπα) και ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος(φλάουτο) έδωσαν μια μικρή συναυλία σε μικρούς μαθητές, παρουσιάζοντας παράλληλα τα δύο τόσο ενδιαφέροντα μουσικά όργανα. Πρωτοβουλία άξια επισήμανσης καθώς είναι ένας πανέμορφος τρόπος να γνωρίσουν μουσικά όργανα από κοντά και από ειδικούς και ταυτόχρονα να ακούσουν καλή μουσική οι μικροί μαθητές.

Η μοναξιά της απληστίας μας είναι ώρα να τελειώνει Ίσως η πλέον πολυσήμαντη φωτογραφία από την πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου. Μια εικόνα χίλιες επαναστάσεις : Ένας μουσουλμάνος με το κοράνι στο χέρι κι ένας κόπτης χριστιανός με το σταυρό, διαδηλώνουν ενωμένοι Euronews / Dylan Martinez / REUTERS Δεν χρειαζόμαστε κοινωνιολογικές προσεγγίσεις πανεπιστημιακών, ούτε βαθυστόχαστους αναλυτές να εξηγούν το φαινόμενο του αραβικού ξυπνήματος. Στην άκρη τα κροκοδείλια δάκρυα, κουμπούρα να γίνουν οι προανακριτικές επιτροπές που ποτέ δεν θα μαρτυρήσουν όσα όλοι ξέρουμε από πρώτο χέρι, κάτω οι φερετζέδες των επίορκων. Μην πνιγόμαστε σε δημοσιεύματα των τάχαμ experts, ούτε να παρασυρόμαστε στις φλυαρίες των απανταχού εμβριθών μελετητών για το πώς έπεσε ο Αιγύπτιος δικτάτορας. Η αλήθεια, όπως συμβαίνει άλλωστε πάντα, είναι απλή, είναι λακωνική, είναι γυμνή και είναι φάτσα μπροστά μας αν θέλουμε να τη δούμε. Η Αίγυπτος γύρισε σελίδα όταν συσπειρώθηκε, όταν ο λαός αυθόρμητα αγκαλιάστηκε κι έβγαλε την ενωμένη κραυγή κατά της αδικίας. Δίχως συντονιστές και σωτήρες απαραίτητα, χωρίς αιματοκύλισμα και εμφύλιους, μ’ ενα κοράνι κι έναν σταυρό στο χέρι. Δεν μας φταίει κανείς. Ας παραδειγματιστούμε. Η μοναξιά της απληστίας μας είναι ώρα να τελειώνει Χαρτογράφος

Κοπή Βασιλόπιτας της ΔΕΤΑΒ

Εκδρομή στο Μέτσοβο πραγματοποίησαν τα ΚΗΦΗ Ημερήσια εκδρομή στο Μέτσοβο και τα Γιάννενα πραγματοποίησαν, οι επωφελούμενοι των δομών: “Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ΄οίκον βοήθειας” (πρώην Βοήθεια στο Σπίτι) και “Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελουμένων ατόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας” (πρώην Κ.H.Φ.H.) της Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας. Ο πρώτος σταθμός της εκδρομής ήταν το χιονισμένο Μέτσοβο, όπου οι ηλικιωμένοι επισκέφτηκαν παραδοσιακό καφενείο, απόλαυσαν αχνιστά ροφήματα και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην περιοχή με τα γραφικά χτίσματα και τους φιλόξενους κατοίκους. Ακολούθησε επίσκεψη στα Γιάννενα και γεύμα στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, όπου και κόπηκε η πατροπαράδοτη βασιλόπιτα. Ενθουσιασμένοι με την «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών», όπως είναι η προσωνυμία των Ιωαννίνων, με τα παραδοσιακά κτίσματα, τα μουσεία, το Κάστρο, το υπαίθριο θέατρο και με μια γλυκιά προσμονή για την επόμενη εκδρομή, οι επωφελούμενοι και το προσωπικό των δομών αποχώρησαν από την πόλη με τις πιο καλές αναμνήσεις. Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, οι επωφελούμενοι και το προσωπικό της δομής ευχαριστούν θερμά τα φαρμακεία «Τάκη - Χονδροματίδου» και «Κουρκούτα Νικολέτα» για την κοινωνική ευαισθησία που υπέδειξαν με την προφορά δώρου για τον τυχερό της βασιλόπιτας.

3

Έγινε η κοπή της βασιλόπιτας της ΔΕΤΑΒ στο ξενοδοχείο «Πηγάδια» , παρουσία του Δημάρχου κ. Καραμπατζού, του προέδρου κ Παππά Χρήστου και μελών της διοίκησης, των εργαζομένων καθώς και συνεργατών του Χ.Κ. Από τους συνεργάτες τυχερός ήταν ο κ. Λίππας Παναγιώτης με τα μηχανάκια χιονιού και από τους εργαζόμενους η κ. Χατζηιωαννίδου Αν. από το ξενοδοχειακό τμήμα και ο κ. Θανασούλης Θ. από το χιονοδρομικό, οι οποίοι κέρδισαν δώρα προσφορά των καταστημάτων σκι των Μάντσιου Κοσμά και Λεφούση Χριστίνας.

Οι Αλκυονίδες έφυγαν, η κακοκαιρία ήρθε Οι βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες έκαναν την εμφάνιση τους έπειτα από ένα δεκαήμερο καλοκαιρίας. Οι Αλκυονίδες ημέρες, που έφεραν πρόωρα την... άνοιξη τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες και που έφτασαν το Σάββατο μέχρι και τους 20 βαθμούς Κελσίου, τελείωσαν την Κυριακή. Οι πρώτες ημέρες της εβδομάδας ξεκίνησαν και συνεχίζονται με συννεφιά, ενώ από την Παρασκευή αναμένεται επιδείνωση του καιρού που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Οι βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Ημαθία έως και το Σάββατο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 6-11 βαθμών Κελσίου. Από την Κυριακή, από το πρωί, αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού ενώ από την Δευτέρα το σκηνικό θα συνεχίσει να είναι χειμωνιάτικο με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές.

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

ά μ η φ ά ρ μας ρονογ

Το

Χ

Νυχτερινός επισκέπτης… Εψές, ο θείος Αφεντούλης, είδε στον ύπνο του, τον Ιπποκράτη. Τον πατέρα της Ιατρικής, υποβολέα. Πώς τον γνώρισε; Λες να έκαναν μαζί φαντάροι;(!) Ο Ιπποκράτης συστήθηκε, χαμηλοφώνως. Να μην ξυπνήσει τη σύζυγο, κυρία Πολυτίμη. Βλέπετε, οι αρχαίοι είχαν αρχές και τις τηρούσαν. Η θεία, έτσι και δει γιατρό, αρχίζει το προσφιλές «Ξέχασες να πεις…». Όσες φορές βρέθηκε, ο Αφεντούλης, σε ιατρείο, «μπάστακας» η Πολυτίμη. «Ξέχασες να πεις ότι πήγες τη νύχτα, στην τουαλέτα, προ διμήνου!» «Δεν της γράφετε κανένα υπνωτικό, γιατρέ μου!» σχολιάζει συνήθως εκείνος. «Ξέχασες να πεις ότι είχες βγάλει ένα σπυράκι στο δεξί τσίνουρο, προ εξαμήνου!» η Πολυτίμη. «Γιατί της δώσατε γυαλιά, γιατρέ μου;(!)» ο σύζυγος Ο Ιπποκράτης ήταν άψογος. Μιλούσε χαμηλοφώνως κι άφησε την κυρία Πολυτίμη να κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου! Να κοιτάξει με την ησυχία του, ο γιατρός, τον φαγανό συνταξιούχο της τρίτης ηλικίας. Να δει τι θα κάνουν με τις χοληστερίνες, τα ζάχαρα, τα ουρικά και τα τοιαύτα. «Δεν πιστεύω να κουβαλάς ενέσεις!» ρώτησε, ο θείος, τον Ιπποκράτη. «Δεν ανακαλύφθηκαν εισέτι!» απάντησε εκείνος. «Τότε κάτσε να τα πούμε. Έχω ένα πονάκι..» άρχισε να λέει, ο Αφεντούλης, αλλά ο γιατρός τον διέκοψε: «Είμαι χάλια!» «Να κεράσω αντιπυρετικό; Η Πολυτίμη έχει τέσσερα σχέδια. Γιατρός είσαι. Διάλεξε και πάρε!» είπε ο θείος. «Δεν έχω πυρετό και δεν πίνω τεχνητά φάρμακα. Μόνον βότανα!» είπε ο Ιπποκράτης. «Καλά ντε! Μήπως πρέπει να βάλεις θερμόμετρο;» ρώτησε ο θείος. «Τι είναι αυτό;»απόρησε ο «Αρχαίος». «Το όργανο που φέρνει, η Πολυτίμη, μόλις πω: “Ζεσταίνομαι”. Το βάζω, περιμένει, το βγάζω, το κοιτάζει και αποφαίνεται: «Πάλι τον καύκον έπιες, πάλιν τον νουν απώλεσας»!» εξήγησε ο Αφεντούλης. «Έχεις οίνον;» ρώτησε ο Ιπποκράτης. «Να γιατρέψεις πάσαν αϋπνίαν» απάντησε ο θείος. «Βάλε!» πρόσταξε ο γιατρός.

«Έχεις αϋπνίες;» ρώτησε ο Αφεντούλης. «Πόνο!» εξήγησε εκείνος. «Πονάν οι γιατροί, γιατρέ μου;(!)» απόρησε ο θείος. «Όταν ταλαιπωρείται η Υγεία» σχολίασε, ο Ιπποκράτης, και κατέβασε μονορούφι το πρώτο ποτηράκι. «Να πιω κι εγώ;» ρώτησε ο οικοδεσπότης. «Κρατάει ακόμη το πονάκι;» ενδιαφέρθηκε να μάθει ο γιατρός. «Πέρασε» είπε ο θείος. «Τότε δεν χρειάζεται να πιεις. Βάλε σε μένα που πονάω!» διευκρίνισε ο Ιπποκράτης. «Με ξανάπιασε το πονάκι» ψιθύρισε ο θείος. Σήκωσαν τα ποτήρια, χωρίς τσουγκρίσματα, υπό τον φόβο της κοιμωμένης Πολυτίμης, και ευχήθηκαν: «εις υγείαν»! «Τι έπαθες, γιατρέ μου;» ρώτησε, ο Αφεντούλης, βλέποντας βουρκωμένο τον Ιπποκράτη. «Πότε δίδαξα να κάνετε έτσι τα ασκληπιεία;» ούρλιαξε εκείνος. «Δεν πήρα μίζες ποτέ! Σιγά όμως. Θα ξυπνήσει η Πολυτίμη» διευκρίνισε ο θείος. «Μήπως έδωσες φακελάκι;» ρώτησε ο πατέρας της Ιατρικής. «Όχι. Δεν έτυχε!» απάντησε ο Αφεντούλης. «Αν τύχαινε;» είπε ο Ιπποκράτης. «Έχω αρχές. Θα το έδινε η Πολυτίμη!» εξήγησε ο θείος. «Δεν έχει αρχές;» ρώτησε ο επισκέπτης. «Έχει, αλλά τι να κάνει; Να μ’ αφήσει αγιάτρευτο;» απάντησε ο οικοδεσπότης. «Αιδώς! Ο Μπερλουσκόνι σχεδίασε το ΕΣΥ;» σχολίασε ο γιατρός και κοπάνησε το έκτο ποτηράκι. « “Μπάστα” (Αρκετά!) γιατρέ. Άρχισες να αλληθωρίζεις!» είπε ο Αφεντούλης. «Γνωρίζεις από οφθαλμούς;» απόρησε ο Ιπποκράτης. «Ξέρω από οίνους!» εξήγησε ο θείος. «Οι κυβερνώντες ξέρουν από Ιπποκράτη και μετακόμισαν στην οδό Ιπποκράτους;» ούρλιαξε ο νυκτερινός επισκέπτης, φανερώνοντας την αιτία του πόνου του. «Δεν πας καλύτερα να τα πεις στον κύριο Λοβέρδο;» πρότεινε ο οικοδεσπότης. «Έχει οίνο;» ρώτησε ο Ιπποκράτης. «Μπάστα!» ψιθύρισε η Πολυτίμη και ο Ιπποκράτης χάθηκε.

Τελευταία παράταση απογραφής συνταξιούχων του ΟΓΑ

Ο

ΟΓΑ δίνει τη δυνατότητα σε ένα μικρό αριθμό συνταξιούχων του ΟΓΑ (περίπου 20.000), που δεν πρόλαβαν να απογραφούν και να ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμής των συντάξεων του ΟΓΑ μέσα στις οριζόμενες ημερομηνίες (έως 1102-2011), να καταθέσουν το "Απογραφικό Δελτίο" που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ, σε Κατάστημα Τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ. που επιθυμούν να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και 11 Μαρτίου 2011. Σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός ενημερώνει

τους συνταξιούχους του ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας, για την ένταξή τους στο νέο σύστημα πληρωμής των συντάξεων του ΟΓΑ.

Συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών

Α

πό αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας, στο Πλατύ του Νομού Ημαθίας, την 15/02/2011 και ώρα 19:00 συνελήφθη ένας ημεδαπός 47 ετών διότι κατελήφθη να κατέχει σε τσαντάκι μέσης ποσότητα κάνναβης σε αυτοσχέδια συσκευασία συνολικού βάρους 4,6 γραμμαρίων. Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα παραπεμφθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

Οι εξετάσεις των φαρμακοποιών για την άδεια άσκησης επαγγέλματος Α πό τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής: Οι εξετάσεις των φαρμακοποιών για την άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, περιόδου ΜΑΡΤΙΟΥ 2011, θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων στο 2ο όροφο του κτιρίου Βιολογίας Φαρμακευτικής στο Α.Π.Θ ως εξής: Οι εξετάσεις των φαρμακοποιών για την άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, περιόδου ΜΑΡΤΙΟΥ 2011, θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων στο 2ο όροφο του κτιρίου Βιολογίας Φαρμακευτικής στο Α.Π.Θ ως εξής: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 14-3-11 9.00-12.00 Έλεγχος Φαρμάκων 12.00-15.00 Παρασκευή Φαρμακοτεχνικών ή χημικών σκευασμάτων. ΤΡΙΤΗ 15-3-11 9.00-12.00 Εκτέλεση συνταγών 12.00-15.00 Αναγνώριση πλειόνων φαρμάκων ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ( ή ΓΡΑΠΤΕΣ) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 16-3-11 9.00-12.00 Ελληνική ΦαρμακοποιίαΦαρμακοτεχνία 12.00-15.00 Φαρμ/κή Εμπορευματολογία-

4

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Στοιχεία Ιστορίας-Νομοθεσία ΠΕΜΠΤΗ 17-3-11 9.00-12.00 Φαρμακολογία ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-3-11 9.00-12.00 Τοξικολογία Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων πρέπει να περιέλθουν στην Υπηρεσία μας το αργότερο μέχρι 10-3-11. Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το παραπεμπτικό τους, τη Δευτέρα 14-3-11 και ώρα 9.00 π.μ. στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων στο 2ο όροφο του κτιρίου της Φαρμακευτικής στο Α.Π.Θ. Παράκληση, να αποστέλλονται στην Υπηρεσία μας σε φωτοτυπία όλα τα δικαιολογητικά που υποβάλουν οι υποψήφιοι στις κατά τόπους Περιφέρειες. Το παράβολο 11,74 ευρώ το προμηθεύονται από το Τ.Π.& Δανείων της Θεσσαλονίκης, Ερμού & Καρ.Ντήλ γωνία και το καταθέτουν στη γραμματέα της Επιτροπής, την πρώτη μέρα των εξετάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 2313330846.


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Έκτακτη σύσκεψη για αγροτικά θέματα της περιοχής, στο Δημαρχείο της Βέροιας

Ε

νόψει του προβλήματος που προέκυψε σχετικά με το καθεστώς των ενισχύσεων του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 20072013 και με δεδομένο τον περιορισμό στην επιλεξιμότητα των δικαιούχων και των επενδύσεων, σε σχέση με τις Κοινές Οργανώσεις Παραγωγών ( ΚΟΑ) οποροκηπευτικών και τον σχεδόν αποκλεισμό του Νομού μας από το πρόγραμμα και τις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει και στο Δήμο της Βέροιας, η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη έλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει εκτάκτως σε κοινή σύσκεψη, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας κ. Κωνσταντίνο Καραπαναγιωτίδη, τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Αναστάσιο Καραμπατζό, τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Φώτη Δημητριάδη και τον Σύλλογο Γεωπόνων Ν. Ημαθίας (Μελετητές Γεωπόνοι). Η Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:00 π.μ. στο γραφείο της Δημάρχου Βέροιας, προκειμένου να εξετασθεί το όλο πρόβλημα και να συνταχθεί σχετικό υπόμνημα. Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Για το ίδιο θέμα ο Γραμματέας Αγροτικού

της Νέας Δημοκρατίας, Κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Πέλλας, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πασιφανής είναι πλέον η προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζωτικά θέματα, όπως οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Χαρακτηριστικότερη, ίσως, περίπτωση των τελευταίων ημερών αποτελεί η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον καθορισμό των διαδικασιών αξιολόγησης των σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και η εν γένει αντιμετώπισή τους. Μια απόφαση, που βρίθει λαθών, κενών και παραλείψεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια χαώδης κατάσταση σε βάρος των υποψηφίων επενδυτών-αγροτών. Σταχυολογώντας τις πιο κραυγαλέες, όπως : Ο υπολογισμός των μορίων για την βαθμολόγηση καθιστούν απαγορευτική την ένταξη στο πρόγραμμα της συντριπτικής πλειοψηφίας (πάνω από το 95%) των επενδυτικών σχεδίων. Αριθμητικά στοιχεία και δείκτες υπολογισμού διαφόρων οικονομικών μεγεθών των μελετών, απαραίτητων για την επιλεξιμότητα των επενδύσεων, δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Σήμερα – δύο ημέρες πριν την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων – δεν έχει “στηθεί” το πληροφορια-

κό σύστημα, δια μέσου του οποίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις. Ακόμη δεν έχει δοθεί στους υποψήφιους επενδυτές η ηλεκτρονική μορφή της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, με τους απαραίτητους πίνακες, που θα πρέπει να υποβάλουν. Ενώ οι αρχικές υπουργικές αποφάσεις έκαναν λόγο για ένα εύρος επένδυσης, προϋπολογισμού μεταξύ των 180.000 και 500.000 ευρώ, στην πράξη γίνονται δεκτά μόνο σχέδια βελτίωσης μέχρι 50.000 ευρώ, ερμηνεύοντας λανθασμένα και ενδεχομένως εκ του πονηρού την ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, με αποτέλεσμα να αποκλείονται επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Πουθενά δεν προβλέπεται εκχώρηση της επιδότησης στις Τράπεζες, για την εξασφάλιση αντίστοιχου τραπεζικού δανεισμού. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της αναγκαίας ιπποδύναμης των προς αγορά γεωργικών μηχανημάτων με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Γεγονός, που αναμένεται να οδηγήσει σε υπερχρεωμένες

αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Δεν αναφέρεται πουθενά ο χρόνος αξιολόγησης και έγκρισης των επενδύσεων. Πολύ εύκολα συμπεραίνει κανείς πως, ακόμα και μετά από καθυστέρηση 15 μηνών για την εφαρμογή του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα με επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό και άγνοια των πραγματικών δεδομένων. Η Ν.Δ. ζητά από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αγροτικούς και επιστημονικούς φορείς, να προχωρήσει άμεσα στην επανεξέταση του συνόλου των διαδικασιών αξιολόγησης-βαθμολόγησης των σχεδίων βελτίωσης, γιατί οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και μάλιστα σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο για την οικονομία της χώρας μας δεν είναι παιχνίδια στα χέρια “μαθητευόμενων μάγων”».

Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας

Προς δημιουργία Παραρτήματος του «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» Σ

τα Γραφεία του Επιμελητηρίου Ημαθίας συναντήθηκαν φορείς του Νομού, μετά από πρόσκληση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική δημιουργίας Παραρτήματος του «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε». Σκοπός του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι να καλέσει όλους τους Έλληνες να μετάσχουν στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων, να στηριχθούν ο εσωτερικός τουρισμός, οι αγρότες, οι Έλληνες Παραγωγοί, η ελληνική οικονομία. Για την επιτυχία του σκοπού θα πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα που προβάλλει το ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ντύνομαι ελληνικά

Τρώω ελληνικά Κάνω τουρισμό ελληνικά Στη συνάντηση συζητήθηκαν προτάσεις για πρωτοβουλίες και δράσεις του Παραρτήματος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ μέσα στο νομό και αποφασίστηκαν τα εξής: 1. Κατόπιν πρότασης του Επιμελητηρίου Ημαθίας, να παρθούν αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των εμπλεκομένων φορέων και ειδικά για τους Δήμους αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, με τις οποίες θα επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους στο Παράρτημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για στήριξη των τοπικών και των ελληνικών προϊόντων. 2. Να συγκροτηθεί Προσωρινή Επιτροπή του Παραρτήματος, στην οποία θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από το Επιμελη-

5

τήριο, τους Δήμους του Νομού, τους Εμπορικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων. Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Επιμελητήριο Ημαθίας ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Βαφειάδης Αθανάσιος, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Τρανίδης Μιχαήλ, το Επίτιμο Μέλος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γιανναβαρτζής Σταύρος, από το Δήμο Βέροιας ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος, από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας ο Πρόεδρος κ. Κοντογουλίδης Αναστάσιος, από τον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας ο Πρόεδρος κ. Κάλλης Άγγελος, από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σω-

πεμπτη 17 φεβρουαριου 2011

ματείων Βέροιας ο Πρόεδρος κ. Ζιώγας Θωμάς, από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Νάουσας ο Πρόεδρος κ. Μίγκος Αναστάσιος και ο Ταμίας κ. Ζήμνας Θωμάς.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

Συναυλία αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη Τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου στις 21.00

Α

νακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Μουσικής Νομού Ημαθίας, με έδρα την Νάουσα, που φέρει την επωνυμία «Βασίλης Τσιτσάνης». Η εταιρεία συστάθηκε με πρωτοβουλία μουσικών, κατοίκων του νομού Ημαθίας, με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή του έργου του Βασίλη Τσιτσάνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοποί δράσης και λειτουργίας της εταιρείας είναι αποκλειστικά και μόνο μη κερδοσκοπικοί και αφορούν, πέραν του προαναφερθέντος: • τη δημιουργία μουσικού συνόλου με την επωνυμία «Βασίλης Τσιτσάνης». • τη διοργάνωση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων (σεμινάρια, διαλέξεις, συνέδρια, φεστιβάλ, συναυλίες).

• τη δημιουργία κέντρου έρευνας σχετιζόμενο με το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και εν γένει με την Ελληνική λαϊκή μουσική. • την έκδοση έντυπων και ψηφιακών μέσων πληροφόρησης (εφημερίδας, περιοδικού, βιβλίων, ψηφιακών δίσκων). Τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 είναι επίσημη πρώτη εκδήλωση της εταιρείας μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο στις 21.00 η ώρα και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας. Θα ανακοινωθεί η έναρξη λειτουργίας της εταιρείας σε συνδυασμό με συναυλία η οποία θα είναι και η πρώτη της νεοσύστατης ορχήστρας της εταιρείας. Στην εκδήλωση θα είναι παρόντες άνθρωποι οι οποίοι είναι άμεσα σχετιζόμενοι με τον Τσιτσάνη και το έργο του. Θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους ο υιός του Κώστας και η κόρη του Βικτωρία, οι οποίοι και θα ανακηρυχθούν επίτιμα μέλη

της εταιρείας. Παρόν θα είναι επίσης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη» της πόλης των Τρικάλων Στέλιος Καραγιώργος. Μουσικό Σύνολο “Βασίλης Τσιτσάνης” • Τραγούδι: Φωτεινή Βελεσιώτου • Μπουζούκι, τραγούδι: Παναγιώτης Αστεριάδης • Κιθάρα, τραγούδι: Δημήτρης Σφίγγος • Ακορντεόν: Δημήτρης Τσιολχάς • Κοντραμπάσο: Μίλτος Τσαλιγόπουλος • Πιάνο, τραγούδι: Νίκος Ορδουλίδης Είσοδος: 7€ Εισιτήρια προπωλούνται: Στη Νάουσα •Γραφεία ΔΗ.ΠΟ.Ν. •Εύξεινος Λέσχη Νάουσας •Café Αλλοτινό, Café Home & Café Σείριος Στη Βέροια •Κατάστημα «ΜΕΤΡΟ» www.vasilis-tsitsanis.gr

Συνεχίζεται η σειρά των ομιλιών

«Αστέρια και άνθρωποι τη νέα χιλιετία – 11ος χρόνος» Σ

υνεχίζεται η σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία-11ος χρόνος» που διοργανώνουν η Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας. H επόμενη ομιλία με θέμα «Το Σύμπαν του Αϊνστάιν» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών. Ομιλητής θα είναι ο κ. Κώστας Κόκκοτας, Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Περίληψη ομιλίας Η κυρίαρχη θεωρία που εξηγεί τις κινήσεις των αστέρων , γαλαξιών αλλά και την ίδια την εξέλιξη του Σύμπαντος είναι η Γενική θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν που σύντομα συμπληρώνει ένα αιώνα επιτυχιών. Στην παρουσίαση θα αναφερθούν τα βασικά στοιχεία της θεωρίας, οι μεγάλες επιτυχίες της αλλά κυρίως η δραματικές αλλαγές που επέφερε στην αντίληψη μας για το Σύμπαν και τα συστατικά του στοιχεία. Στα πλαίσια της παρουσίασης θα γίνει αναφορά στις «εξωτικές» προβλέψεις της θεωρίας όπως οι μαύρες τρύπες στο χώρο και στο χρόνο, τα υπέρβαρα αστέ-

ρια νετρονίων που προκαλούν τις αντιλήψεις μας για την δομή της ύλης, αλλά και στους ασύλληπτους φορείς των μυστικών του Σύμπαντος από τη γέννηση του αλλά και τις πιο σκοτεινές του περιοχές. Τέλος θα γίνει αναφορά στη Σκοτεινή Ενέργεια και τη Σκοτεινή Ύλη που κατακλύζουν το Σύμπαν κα θέτουν σε δοκιμασία τις αντιλήψεις μας, για τη Θεωρητική

Φυσική των ημερών μας. Βιογραφικό ομιλητή Είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσ/νίκης (ΑΠΘ) με αντικείμενο τη «Θεωρία Σχετικότητας», κατέχει την Έδρα «Θεωρητικής Αστροφυσικής» στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν της Γερμανίας. Είναι διευθυντής του Institute of Astrophysics and

Έκθεση βενετσιάνικης μάσκας από το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Τ

α παιδιά με ειδικές ανάγκες του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. διοργανώνουν για όγδοη συνεχόμενη χρονιά από τα άτομα με αναπηρίες έκθεση βενετσιάνικης μάσκας. Μάσκες πολύχρωμες σε πλούσια ποικιλία σχεδίων, εξολοκλήρου κατασκευασμένες από τα παιδιά. Η έκθεση θα λειτουργήσει στο χώρο του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Κατσουλάκη 1 (έναντι του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου) από την Τσικνοπέμπτη 24 Φεβρουαρίου ως την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου, ώρες λειτουργίας 9:00 π.μ. με 13:00 μ.μ.

6

πεμπτη 17 φεβρουαριου 2011

Astronomy στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν και πρόσφατα Καθηγητής (Adjunct) στο Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ. Γεννήθηκε το 1959 στη Θεσ/νίκη και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το ΑΠΘ, στη συνέχεια Μάστερ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και Διδακτορικό απο το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Υπηρετεί από το 1990 το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ διαδοχικά σ’ όλες τις βαθμίδες. Εξελέγη το 2006 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, Γερμανίας και το 2007 στη Θεσ/νίκη. Είναι εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας για Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία, Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για Βαρυτική Φυσική και Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας για την Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία» και μέλος σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιστημονικές ενώσεις. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με εφαρμογή της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στη μελέτη της δυναμικής των αστέρων νετρονίων και των μελανών οπών αλλά και τις διαδικασίες παραγωγής βαρυτικών κυμάτων.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Από το Μαθητικό Οργανικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Χοροί και Τραγούδια της Αναγέννησης

Τ

ο Μαθητικό Οργανικό Σύνολο του Δ.Ω.Β, υπό τη διεύθυνσηδιδασκαλία του κ.Δαμιανού Καιλόγλου και σολίστ τους Χρήστο Σαρκατζή (κιθάρα) και Χαρίκλεια Ουρσουζίδου (τραγούδι), παρουσιάζει Χορούς και Τραγούδια της Αναγέννησης. Η συναυλία θα δοθεί το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου και ώρα 8 το βράδυ στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ Γαλλία M. Praetorius 1571-1621 Bransle de la Torche P. Attaignant 1494-1552 Basse dance P. Attaignant 1494-1552 Tourdion M. Praetorius 1571-1621 Ballet J.d Estree -Bransle de Champaigne T. A r b e a u 1 5 2 0 - 1 5 9 5 B r a n s l e d e chevaux J. Chardavoine 1538-1580 Une jeune fillette Αγγλία-Ισπανία J. Dowland 1563-1626 The frog Galliard (Διασκευή Π.Αδάμ) Παραδοσιακό Greensleeves Παραδοσιακό Lannigan’s jig ( σόλο βιολί Κ. Σαββουλίδης) Ανώνυμου Fortune my Foe L.Milan 1500-1561Pavanes III-IV A.Mudarra 1510-1580 Fantasia X (Διασκευή Χ. Σαρκατζή) L. de Narvaez 1500-1565 Diferencias sobre Guardame las vacas ( Διασκευή E. Pujol) Ιταλία- Γερμανία Παραδοσιακό Bergamasque D. da Piacenza - Amoroso F. Caroso 1521-1605 Alba Novella O.Vecchi 1550-1605 So ben mi ch’ ha bon tempo Ανώνυμου Pavana "la cornetta"Galliarda J.H Shein 1586-1630 Allemande

Τ

κής Επιστήμης και Τέχνης με καθηγήτρια την Έλενα Παπανδρέου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με πολλούς διεθνούς φήμης κιθαριστές και έχει βραβευθεί σε διάφορους διαγωνισμούς. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου (κυρίως ως μέλος του Duo ChristAL, με τον Α. Χίρτογλου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι δάσκαλος κλασσικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Αριδαίας.

Ανώνυμου Tedesca Διασκευή κομματιών-κείμενα Δ.Καϊλόγλου ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Βιολιά Ι Χαρίκλεια Ουρσουζίδου Κοσμάς Σαββουλίδης Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου Τσέλλα Κατερίνα Μαϊου Κωστής Θυμνιόπουλος Νίκη Πυροβολάκη Κιθάρα Χρήστος Σαρκατζής Τσέμπαλο Έλσα Ιωαννίδου Βιολιά ΙΙ Στέφανος Δεληγιάννης Ραφαέλα Παπατσιότσου Δήμος Δαβόρας Φλάουτο Αναστασία Διαλεκτοπούλου Φλογέρες Σταύρος Θεοχαρόπουλος Αλέξανδρος Γκαραγκάνης Κρουστά Αποστόλης Τσιρώνης Ευφροσύνη Πυροβολάκη Γιώργος Δαβόρας

στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας με καθηγητή τον Λάμπρο Μπέκιο και πήρε Δίπλωμα το 2009. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Μουσι-

Χρήστος Σαρκατζής Ο Χρήστος Σαρκατζής γεννήθηκε στη Βέροια το 1986. Σπούδασε κλασσική κιθάρα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ο Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης & Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ», σας προσκαλεί στο απογευματινό που διοργανώνει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 στo music Hall «ΜΟΡΦΕΣ » στη Βέροια. Θα μας διασκεδάσουν με το τραγούδι τους η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ο ΧΡΗΣΤΟΣ και ο ΣΑΒΒΑΣ & στο ποντιακό πρόγραμμα ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ στη ΛΥΡΑ και ο ΠΑΥΛΟΣ στο ΝΤΑΟΥΛΙ. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη του κέντρου «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ». Ώρα προσέλευσης 17:30 μ.μ. - Τιμή πρόσκλησης: 6 € Με τιμή το Δ.Σ του Συλλόγου

7

πεμπτη 17 φεβρουαριου 2011

Χαρίκλεια Ουρσουζίδου Η Χαρίκλεια Ουρσουζίδου είναι μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας στην τάξη βιολιού του καθηγητή Γιάννη Βλάχου. Παράλληλα ασχολείται με το τραγούδι συμμετέχοντας σε Ωδειακές και σχολικές εκδηλώσεις. Από το 2007 είναι μέλος του Μαθητικού Οργανικού Συνόλου παίζοντας βιολί ή τραγουδώντας.


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

Ο «Συμπαραστάτης» του Δημότη και του Επιχειρηματία

Ο

νέος θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης που εισάγεται με τον "Καλλικράτη" (άρθρο 77) σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, έχει μια αξιόλογη προϊστορία σε χώρες της δυτικής αλλά και της ανατολικής Ευρώπης. Στις δυτικές χώρες δεν έχουν φοβηθεί να χρησιμοποιήσουν ευθέως τον αντίστοιχο όρο του "Συνηγόρου του Πολίτη", ο οποίος αν και παραπλανητικός, αποφεύχθηκε επιμελώς στον "Καλλικράτη", αν και στο προσχέδιο νόμου ο θεσμός αναφερόταν ως "Συνήγορος του Δημότη". Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και του Επιχειρηματία , επιλέγεται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μυστική ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του, ύστερα από προκήρυξη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου και είναι πρόσωπο «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας (!)>>... Η διαδικασία επιλογής του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Η θητεία του ακολουθεί τη θητεία των δημοτι-

κών αρχών . Λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχει ως αποστολή -όπως αναφέρει ο νόμος- «την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων». Επίσης «δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, απαντώντας εγγράφως εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους». Δεν υποκαθιστά βέβαια ο «Συμπαραστάτης», το συνήγορο το Πολίτη. Στην Αγγλία υπάρχει ο θεσμός του Local Gonvernment Ombudsman όμως ο ρόλος του, εκφυλίσθηκε στη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών. Ο θεσμός αυτός έχει δεχθεί έντονη κριτική, αφού τα 2/3 των προσφευγόντων είναι δυσαρεστημένο και υπάρχουν κατηγορίες κυρίως για συγκάλυψη παρανομιών από τους τοπικούς συνηγόρους και αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας τους απέναντι στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και για αδιαφάνεια, αφού π.χ. το 2004-2005 υπήρξε δημοσιοποίηση πορισμάτων μόλις επί του 1.71% των υποθέσεων που χειρίστηκαν οι

συνήγοροι. Ο Συνήγορος του Δημότη σε πόλεις της Ολλανδίας λειτουργεί με πολύ καλή διαδικτυακή παρουσία από όπου και καλεί τους δημότες να υποβάλλουν την καταγγελία τους διαδικτυακά και δημοσιεύει τα πορίσματα στην ιστοσελίδα του, φυσικά με απάλειψη των προσωπικών δεδομένων. Η οργάνωση του γραφείου του Συνηγόρου του Δημότη αποτελείται από ένα front office κι ένα back office. Στο front office εργάζονται τα άτομα που συλλέγουν καταγγελίες σε γραπτή, τηλεφωνική, τηλεομοιοτυπική μορφή ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρόκειται για το γραφείο το οποίο έρχεται σε επαφή με το κοινό. Στο back office απασχολούνται κατά μέσον όρο δέκα άτομα, τα οποία εξετάζουν τις καταγγελίες και οργανώνουν την διαμεσολάβηση με τις δημοτικές υπηρεσίες, για την επίλυση των παραπόνων. Αυτά τα άτομα επισκέπτονται τις δημοτικές υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που έχουν καταγγελθεί. Όμως ο ελληνικός "Καλλικράτης" αποδεικνύεται ότι ~ Απέφυγε εσκεμμένα και έντεχνα τον όρο «Συνήγορος του Δημότη» (προσθέτοντας και τον επιχειρηματία) και εξισώνοντας τον αδύναμο δημότη με το παντοδύναμο επιχειρηματία, ~Δεν απέκλεισε όσους θα έκαναν αναποτελεσματικό το θεσμό, λόγω έλλειψης ανεξαρτησίας του Συμπαραστάτη ,όπως π.χ. πρώην δημοτικούς υπάλληλους, πρώην αιρετούς, ή πρόσωπα με στενή σχέση με τις δημοτι-

του Χρήστου Αλευρά Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας» κές αρχές ~Δεν απέκλεισε πολιτικούς που παραιτούνται για το σκοπό αυτό από τη θέση τους . ~ Δεν επιθυμεί τη διαφάνεια ,αφού περιορίζεται σε ένα και μόνο πρόσωπο , που κάλλιστα και αιτιολογημένα (λόγω έλλειψης προσωπικού),θα μπορεί να αποκρύπτει τα όποια πορίσματα από την κοινή γνώμη. ~Επί πλέον η δημιουργία μεγάλων αγορών και συναλλαγών που έχει προκύψει από τις συνενώσεις των σημερινών δήμων με την ανάδειξή τους σε νέους ισχυρούς πολυπλόκαμους οργανισμούς-μηχανισμούς, που θα έχουν αυξημένη επιχειρηματική ικανότητα για συνεργασίες με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα πρέπει τώρα πιο ευέλικτα να αναλαμβάνουν έργα υποδομής και τομείς υπηρεσιών με τη λογική των ληστρικών συμβάσεων παραχωρήσεων και των Σ.Δ. Ι.Τ., απαιτεί σε μία οικονομία της αγοράς, να υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος που θα εξυπηρετεί ως διαμεσολαβητής απέναντι στη διοίκηση τους επιχειρηματίες. Επομένως, όχι μόνο τίποτα το θετικό δεν έχει να προσφέρει και ο θεσμός αυτός στους δημότες μας για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων που τους απασχολούν, αλλά θα είναι και σε βάρος τους υπηρετώντας τα επιχειρηματικά συμφέροντα .

Από το Οικονομικό Επιμελητήριο

Δωρεάν Φορολογικό σεμινάριο Η

Τοπική Διοίκηση του 4ου Περιφερειακού Τμήματος Κεντροδυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας καλεί τα μέλη της, την ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 στην Βέροια στην «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», Αντωνιάδη 19, σε ΔΩΡΕΑΝ φορολογικό σεμινάριο με θέμα Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων & Συμπλήρωση Εντύπων. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : 1.-ΚΑΤΟΥΔΗΣ ΗΛΙΑΣ Τμηματάρχης Υπουργείου Οικονομικών. Ώρα έναρξης σεμιναρίου 9.00΄ π.μ. ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Δ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ευχαριστήριο απο την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Η

Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας μετά το επιτυχημένο διήμερο εκδηλώσεων στο Λαογραφικό Μουσείο Βέροιας στις 14 & 15 Φεβρουαρίου, επιθυμεί να ευχαριστήσει τις παρακάτω επιχειρήσεις – χορηγούς της εκδήλωσης: • Ritsi Home Collection (μέλος του KAVI group S.A) και ιδιαίτερα τον κύριο Παπαδόπουλο Βασίλη • Thymiopoulos Vineyards (κτήμα Θυμιόπουλου) και ιδιαίτερα τον κύριο Θυμιόπουλο Αποστόλη • Ουζερί – Ψαροταβέρνα των Αγγέλων και ιδιαίτερα τον κύριο Παπαδόπουλο Κυριάκο • Εικαστικές Προτάσεις – Gallery Hobby και ιδιαίτερα την κυρία Δόμνα Κουρτίδου

8

πεμπτη 17 φεβρουαριου 2011


ΤΟΠΙΚΑ

epikera@otenet.gr

Εντατικοποίηση των ελέγχων για το κάπνισμα Πρότεινε η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας στη χθεσινή συνεδρίαση Η εντατικοποίηση των ελέγχων για το κάπνισμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη δεύτερη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημαρχείο.

Σ

την αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ηλίας Τσιαμήτρος, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να αποτελέσει η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας «πύλη επαφής» με τους δημότες της πόλης και ενημέρωσε το Σώμα ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η χρήση του διαδικτύου και ότι έχει προγραμματιστεί η δημιουργία ιστοσελίδας της Δημοτικής Κοινότητας. ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Αναφορικά με το θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου εντός των ορίων του Δήμου, ο κ. Τσιαμήτρος, ενημέρωσε το Σώμα ότι καθημερινά γίνεται αποδέκτης παραπόνων για την μη εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρότεινε την εντατικοποίηση των ελέγχων και την σύσταση ομάδας από τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία θα διεξάγει ελέγχους κατά τις νυχτερινές ώρες. Ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γιώργος Παυλίδης, σημείωσε στην τοποθέτηση του ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων θα επιφέρει πρόστιμα, τα οποία όπως είπε δεν θα έπρεπε να επιβληθούν τη συγκεκριμένη στιγμή και ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις ως προς την ενημέρωση των καταστημάτων αλλά και τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινότητας με τη Δημοτική Αστυνομία. Την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρότεινε στη συνέχεια η Αντωνία Νικολαίδου ενώ ο κ. Κοιμτζής τόνισε ότι ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί καθώς η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα. Τελικά το Σώμα πρότεινε κατά πλειοψηφία την εντατικοποίηση των ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και την ενημέρωση από τη Δημοτική Αστυνομία για την πορεία των ελέγχων στα πλαίσια του Δήμου. Παράλληλα, αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου περί μη πώλησης αλκοόλ και προϊόντων καπνού σε ανηλίκους εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας

Βεροίας, πρότεινε την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αποστολή επιστολής προς τα περίπτερα και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, με την οποία θα τους εφιστούν την προσοχή για το συγκεκριμένο ζήτημα. ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΤΑΒΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Το δεύτερο σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη Δημοτική Κοινότητα ήταν η βελτίωση - ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου προς τις σταβλικές εγκαταστάσεις εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Βεροίας. Το Σώμα αποφάσισε να έρθει σε επαφή με τον βοοτροφικό συνεταιρισμό που κατέθεσε το αίτημα προ-

Εκπαιδευτικές επισκέψεις Ο

ι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας, και των παραρτημάτων του της Βέροιας και Αλεξάνδρειας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού και Επιστημονικού Γραμματισμού και περιελάμβανε σχετικές με το Γραμματισμό δραστηριότητες. Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις σε συνεργασία με την Parallaxi μέσα από τη δράση της «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» οργάνωσαν τη δράση «Μια βραδιά στο μέλλον». Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν στο Πλανητάριο την ταινία «Στα όρια του Σύμπαντος» και ένα εντυπωσιακό εικονικό «Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο» από τον καθηγητή Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη. Επίσης, επισκέφτηκαν στο Μουσείο Τεχνολογίας εκθέσεις αφιερωμένες στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και στο Αυτοκίνητο. Οι εκ-

παιδευόμενοι ενθουσιασμένοι μετά την προβολή της ταινίας είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να σχολιάσουν το περιεχόμενό της απολαμβάνοντας τον καφέ τους στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Την εκδρομή οργάνωσαν η Δ/ντρια του Σ.Δ.Ε. κα Μαρούλα Χατζηευαγγέλου και η καθηγήτρια του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού κα Στυλιανή Καρύδα.

9

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

κειμένου να γίνει σαφής η δυναμικότητα των μονάδων και να διευκρινιστούν τα σημεία στα οποία θα πρέπει να γίνουν τα έργα ασφαλτόστρωσης. Τέλος, συστάθηκε πενταμελής επιτροπή έργου για την προετοιμασία των προτάσεων για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Κοινότητας Βεροίας για το 2011. Η επιτροπή θα αποτελείται από τους: Γ. Παυλίδη, Γ. Λελεκάκη, Στ. Ασλάνογλου, Γ. Μαραντίδη και Κ. Χατζηθεοδωρίδου. Να σημειωθεί ότι την συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας παρακολούθησαν και οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Πολιτικής Προστασίας Βέτα Αρχοντάκη και Νίκος Μωυσιάδης. Κωνσταντίνα Καραγιάννη


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

Η Ελλάδα «ζωντανεύει» με το περίπτερο “KALIMERA GREKLAND” Στην μεγαλύτερη Έκθεση Τουρισμού της Σουηδίας, Tur, στο Γκέτεμποργκ, 24-27 Μαρτίου 2011

Η

διεθνής έκθεση τουρισμού της Σουηδίας, TUR διοργανώνεται κάθε έτος στο Γκέτεμποργκ στο Σουηδικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο τις ημ/νίες 24 και 25 Μαρτίου για τους επαγγελματίες και 26 και 27 Μαρτίου για το κοινό. Στην περσινή διοργάνωση συμμετοχή είχαν 112 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο ενώ καταμετρήθηκαν περισσότεροι από 49.500 επισκέπτες. Η North Events συνεχίζει μετά την έκθεση τουρισμού της REISELIV Νορβηγίας, με νέα συμμετοχή στην TUR Σουηδίας με το περίπτερο “Kalimera Grekland” έκτασης 70τμ. σε στρατηγικό σημείο της έκθεσης - δίπλα στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Στόχος είναι η παρουσίαση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, τουριστικές υπηρεσίες) σε μία από τις σημαντικότερες αγορές για τον εισερχόμενο τουρισμό στην χώρα μας (500.000 Σουηδοί ταξιδεύουν κάθε έτος στην Ελλάδα). Βασικός σκοπός είναι η διοργάνωση πλούσιων δραστηριοτήτων που θα αναδείξουν την ελληνική παράδοση και φιλοξενία, θα κεντρίσουν την συμμετοχή και την έκπληξη των επισκεπτών, κοινού και επαγγελματιών. Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα της έκθεσης για τους επαγγελματίες, η North Events έχει προγραμματίσει ένα δείπνο για 15-20 προσκεκλημένους - εκπροσώπους από τον τουριστικό κλάδο όπως tour operators, ταξιδιωτικά γραφεία και δημοσιογράφους / media. Το δείπνο έχει στόχο την καλλιέργεια σχέσεων με την ελληνική αποστολή σε μία ευχάριστη ελληνική βραδιά, σε ελληνικό εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα ειδικά προετοιμασμένη για την περίσταση. Connect@TUR – Μόνο για Επαγγελματίες: την Πέμπτη 24 Μαρτίου, 09:00 – 09:30 οι συνεκθέτες του “Kalimera Grekland” θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα “speed dating” της TUR μέσω του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν γρήγορες συναντήσεις με μία επιλογή από 60 outgoing tour operators και ταξιδιωτικά γραφεία (Buyers) και να προγραμματίσουν στην συνέχεια νέες συναντήσεις και επαφές. Την Παρασκευή 25 Μαρτίου το απόγευμα στο περίπτερο “Kalimera Grekland” διοργανώνεται μεγάλο κρητικό γλέντι στο οποίο ολόκληρη η Κρήτη ενώνει τις δυνάμεις της για να προβάλλει δυναμικά το νησί και να φέρει ζωντανά τις κρητικές παραδόσεις στην διεθνή έκθεση τουρισμού της Σουηδίας. Προσκεκλημένοι θα είναι όλοι οι εκθέτες και οι επισκέπτες της TUR, που θα συμμετάσχουν στους παραδοσιακούς χορούς, την ζωντανή μουσική και θα γευτούν κεράσματα από την παραδοσιακή κρητική κουζίνα*. *Με την αρωγή του Κρητικού Σύμφωνου Ποιότητας και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης. Καθημερινές εκδηλώσεις το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27

Μαρτίου - ημέρες κοινού – με ζωντανές παραστάσεις από το 10μελές μουσικο-χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Βρακοφόρων της Κρήτης, μεγάλο κρητικό τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα, και πλούσιοι διαγωνισμοί και κληρώσεις για το κοινό. Συμμετοχή στο περίπτερο “Kalimera Grekland” θα έχει και η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής με συντονισμένες ενέργειες εντός και εκτός της TUR που αφορούν την νέα αεροπορική σύνδεση Στοκχόλμης – Θεσσαλονίκης μέσω της Ryanair που ξεκινούν από 14 Απριλίου 2011. Άλλες έξυπνες ενέργειες και events θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες οι οποίες θα πλαισιώσουν ακόμη περισσότερο την προβολή των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Στην έκθεση θα διανέμεται δωρεάν το ετήσιο περιοδικό “Kalimera Grekland”, η μοναδική έκδοση στην Σουηδία για τον ελληνικό τουρισμό, πολιτισμό και γαστρονομία σε τοπική γλώσσα από το 2008, της North Events. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.north-e. com.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας και Περιχώρων

ΚΑΛΕΣΜΑ Συνάδελφοι συνταξιούχοι ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΧΙ στα αντεργατικά τελεσίγραφα και στη διαρκή λιτότητα. Καμία συναίνεση, καμία υποταγή. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ: ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Καμία ανοχή στα ψέματά τους. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ: Η αντιασφαλιστική επίθεση συνεχίζεται. Μειώνονται παραπέρα οι συντάξεις, οι επικουρικές θα μειωθούν κατά 20%, κόβονται οι μισές αναπηρικές συντάξεις. Η 13η και 14η σύνταξη καταργούνται οριστικά, καθώς και τα

βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. * Ζητούμε να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι * Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ * Και όριο συνταξιοδότησης 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες. Συνάδελφε μη χάνεις άλλο χρόνο, ελα και εσύ στις 23 Φλεβάρη στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 π.μ. στην Πλατεία Ωρολογίου, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Για το Δ.Σ. Ο Πρέοδρος Κουτσιούκης Γεώργιος Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ελλάδας

10

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Διαβεβαίωση Σκανδαλίδη για λύση στο αγροτικό πετρέλαιο Συζήτηση εφ όλης της ύλης είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, το απόγευμα της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου. Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι υπήρξε διεξοδική εξέταση των αγροτικών αιτημάτων επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα αιτήματα τους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ήταν μια θετική συνάντηση. Τέθηκαν όλα τα θέματα και δόθηκαν απαντήσεις. Δεν σημαίνει, επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά, ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τουλάχιστον αυτή η προσπάθεια πρέπει να αναγνωρίζεται και νομίζω ότι με τη μέθοδο των διαδοχικών προσεγγίσεων ένα ένα τα προβλήματα θα μπαίνουν στην άκρη. Αυτό είναι μια ενθαρρυντική προοπτική σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα που αφορά τον αγροτικό κόσμο. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».Όπως έγινε γνωστό υπήρξε διαβεβαίωση ότι στο θέμα του αγροτικού πετρελαίου θα υπάρξει ρύθμιση που δεν θα επιβαρύνει τους παραγωγούς, ενώ θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια για σχέδια βελτίωσης. Εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε ότι θα περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης ιδιαίτερα για τις αποζημιώσεις της παραγωγής τους.

Συνάντηση – ενημέρωση διοργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΝ. ΚΛΩ. Τα σωματεία εργαζομένων της ΕΝ. ΚΛΩ. στο πλαίσιο της υλοποίηση του ΦΕΚ 956 Β/ της 30/06/10 που αφορά την χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία του εταιρίας (μια εγγύηση η οποία δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη), διοργανώνουν συνάντηση ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων,σήμερα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΚΑΨΗΣ, στις 12.30 το μεσημέρι.. Συγκεκριμένα καλούν την διοίκηση της εταιρίας, τους εκπροσώπους των τραπεζών, Εθνικής, Εμπορικής, Αγροτικής, Euro bank και Alpha bank και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.Επίσης προσκαλούν τους Περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τους δημάρχους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης και Νάουσας.


αθλητικα > ποδοσφαιρο 

epikera@otenet.gr

Ικανοποιημένος και με την ισοπαλία ο Σλούτσκι Στο ματς ΤΣΣΚΑ - ΠΑΟΚ

Ρ

εαλιστής εμφανίστηκε ο Λέονιντ Σλούτσκι στην συνέντευξη Τύπου πριν τον πρώτο αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας την Πέμπτη. Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας συνυπολόγισε τα προβλήματα της ομάδας του, την δίμηνη διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά και την αγωνιστικότητα προσωπικότητα του «δικεφάλου», τονίζοντας ουσιαστικά ότι ακόμη και με τον βαθμό της ισοπαλίας, θα μείνει ευχαριστημένος. «Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι για μας από τη στιγμή που έχουμε δύο μήνες διακοπής και το μίνιμουμ είναι να αποκτήσουμε τον ρυθμό που είχαμε πριν την διακοπή», είπε αρχικά ο Λέονιντ Σλούτσκι και συμπλήρωσε: «Ο ΠΑΟΚ θα παίξει στην έδρα του, περιμένουμε να παίξει πολύ επιθετικά. Κάθε ομάδα βγαίνει να παίξει έχοντας κατά νου το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Υπάρχουν φορές που και η ισοπαλία δεν είναι άσχημο αποτέλεσμα», είπε, για να αναφερθεί στις απουσίες της ομάδας του. «Είναι βέβαιο ότι τόσο ο Γκονζάλες όσο και ο Σέκου δεν θα παίξουν. Τώρα, για τους Λοβ και Χόντα θα αποφασίσουμε

πριν το παιχνίδι. Για μας δεν είναι ότι καλύτερο η απουσία τους, ωστόσο έχουμε αποδείξει ότι δεν μας στοιχίζουν τόσο πολύ», είπε και ρωτήθηκε για το αν έχει επενδύσει στην κούραση του ΠΑΟΚ. «Αυτό που ξέρω είναι ότι ο ΠΑΟΚ θα παίξει στην έδρα του. Ξέρουμε ότι μας περιμένει ένα δύσκολο παιχνίδι, σε μια δύσκολη έδρα, αλλά έχουμε συνηθίσει να παίζουμε σε δύσκολες έδρες». «Μοιρασμένες οι πιθανότητες πρόκρισης» Αντίθετα, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο τερματοφύλακας της ΤΣΣΚΑ, Ιγκόρ Ακινφέεφ, τονίζοντας ότι «σε αυτό το παιχνίδι θα φανεί η πραγματική αγωνιστική μας κατάσταση. Δεν είμαστε τόσο καλά, αλλά θα φανεί κατά πόσο θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που είχαμε στην προετοιμασία. Είναι απαραίτητο να έχουμε συγκέντρωση. »Για μένα, οι πιθανότητες πρόκρισης είναι μοιρασμένες. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον ΠΑΟΚ, κάναμε εντατικά μαθήματα πάνω στον τρόπο που παίζει και θα φανούν όλα αύριο (σ.σ. Πέμπτη)», είπε και ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο οι δύο ομάδες να αναδειχθούν ισόπαλες χωρίς τέρματα.

«Εμείς θέλουμε να βάλουμε ένα γκολ και ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει να μην δεχθεί. Θα φανεί», είπε και αρνήθηκε να πάρει τον τίτλο του φαβορί (ως ΤΣΣΚΑ Μόσχας) για την κατάκτηση του Europa League. «Υπάρχουν αρκετές καλές ομάδες από την Αγγλία και τη Ρωσία που μπορούν να το κατακτήσουν», για να ξεκαθαρί-

σει ότι δεν φοβάται την ατμόσφαιρα της Τούμπας. «Γιατί να φοβηθώ; Θα φύγουν από τις κερκίδες και θα μπουν στο γήπεδο; Αστειεύομαι ασφαλώς. Θα είναι κάτι συνηθισμένο πιστεύω. Έχουμε παίξει σε πολλά γήπεδα, σε μερικά υπάρχουν λιγότερο τρελοί οπαδοί και σε άλλα, περισσότερο τρελοί».

Μετάνιωσε και ζήτησε δημόσια συγγνώμη ο Κόκε

Μ

ετανιωμένος εμφανίστηκε για την συμπεριφορά του ο Σέρχιο Κόκε, καθώς με παρέμβασή του στην εκπομπή του «Super 3» είπε πως «ένιωσα πολύ άσχημα ψυχολογικά όταν έμαθα ότι δεν θα ήμουν στη βασική ενδεκάδα και οδηγήθηκα στο να πάρω αυτή την απόφαση. Είμαι ο πρώτος που θα πω ότι ο Άρης είναι πάνω απ' όλα». Για την ακρίβεια, ο Κόκε εξήγησε αρχικά τους λόγους της παρέμβασής του, τονίζοντας ότι «ζήτησα να μιλήσω στο ραδιόφωνο και αυτό το κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και την ομάδα και να μην βγάζει κανείς διάφορες ιστορίες. Θα πω ότι, όταν θέλεις να λέγεσαι άντρας αναγνωρίζεις τα λάθη σου και τα παραδέχεσαι. »Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους συμπαίκτες και τον κόσμο. Σε μία δύσκολη στιγμή για μένα πήρα μια απόφαση να αφήσω το ξενοδοχείο. Αυτό το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι κανένας δεν μπορεί να καταλάβει την κατάστασή μου. Έχω παίξει ποδόσφαιρο σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είμαι στην ομάδα πέντε χρόνια και δεν έλειψα από φιλικά στη Βουλγαρία, παιχνίδια κυπέλλου, παιχνίδια με μικρές ομάδες, που μας ταλαιπωρούσαν. »Ποτέ δεν έθεσα εαυτό εκτός ομάδας ακόμα και ως τραυματίας ή όταν είχα ίωση ήμουν εκεί για να προ-

σφέρω. Σκεφτείτε τώρα που υπάρχει ένα ιστορικό παιχνίδι για την ομάδα όλοι κάνουν όνειρα και σκέφτονται την συμμετοχή τους». Ο Ισπανός συνέχισε τονίζοντας ότι «αναγνωρίζω το λάθος μου ζητάω συγνώμη και σαν άντρας θέλω οι άνθρωποι που με ξέρουν και κατηγορούν να καταλάβουν τις συνθήκες που υπάρχουν. Πήρα την πρωτοβουλία επειδή καταλαβαίνω την κατάσταση και βγήκα στο ραδιόφωνο για να ζητήσω ειλικρινά συγνώμη με το χέρι στην καρδιά». Επί της ουσίας, απομένει να γίνει γνωστή η ετυμηγορία της διοίκησης της ΠΑΕ η οποία θα ακούσει τον Ισπανό, αν και στην εκπομπή του «Super 3» εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση αποχώρησης από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή. Είναι αλήθεια ότι οι «κίτρινοι» βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς από τη μία πλευρά χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και αντιεπαγγελματική την συμπεριφορά του Κόκε, από την άλλη αναγνωρίζουν όμως ότι τούτη τη στιγμή είναι αναγκαία η παρουσία του. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε λύση του συμβολαίου του, αλλά στην επιβολή βαρύ χρηματικού προστίμου. Προέχει όμως ο Ισπανός να ζητήσει συγνώμη από τους συμπαίκτες του, διότι απέναντι σε αυτούς είναι (κυρίως) υπόλογος.

11

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


αθλητικα > τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

ΧΑΝΤΜΠΟΛ Ε.Σ.Χ.Κ.Μ.

ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Π

ολύ λίγοι αγώνες έγιναν για τα ηλικιακά πρωταθλήματα της ΕΣΧΚΜ, αυτό το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Στα 4 ηλικιακά πρωταθλήματα, ουσιαστικά έγιναν μόνο 3 παιχνίδια, ενώ σε 2 είχαμε μηδενισμούς. Αναλυτικά οι αγώνες που έγιναν και οι βαθμολογίες ήταν:

6. ΦΣ Αλεξάνδρεια.................272-360..............................14 7. Βέρμιο.....................................196-306..............................10 8. Αρχέλαος...............................152-427...............................-1 * Ο Ορφέας Κατερίνης έχει δυο μηδενισμούς και -2 βαθμούς. Ενώ ο ΦΣ Αλεξάνδρειας και ο Αρχέλαος Κατερίνης από 1 μηδενισμό και -1 βαθμό. ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Β΄ ΓΥΡΟΣ 5η αγωνιστική Ζαφειράκης – Φίλιππος................................................22-22 ΦΣ Αλεξάνδρεια – Αερωπός Εδ.................................16-43

20/2/11 Φίλιππος – Βέρμιο.......................................................(50-27) Αρχέλαος-Ζαφειράκης................................................(11-76) Ορφέας – Αερωπός......................................................(30-33) ΦΣ Αλεξάνδρεια – Μίλων.........................................(32-56) • Σε παρένθεση τα αποτελέσματα του α΄ γύρου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

3. ΜΙΝΙ ΑΓΟΡΙΩΝ

1. Φίλιππος.................................146-104...............................7 2. Ζαφειράκης.............................. 132-96...............................7 3. Αερωπός..................................170-127...............................6 4. ΦΣ Αλεξάνδρεια..................... 51-172.............................-1 * Ο ΦΣ Αλεξάνδρεια έχει ένα μηδενισμό και -1 βαθμό.

Β΄ ΓΥΡΟΣ 10η αγωνιστική Αερωπός-Αρχέλαος..................................................10-0 α.α.

1. ΠΑΙΔΩΝ

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13-3-2011 τελευταία) Φίλιππος – ΦΣ Αλεξάνδρεια.......................................(29-8) Αερωπός – Ζαφειράκης.............................................(29-34) • Σε παρένθεση τα αποτελέσματα του α΄ γύρου. 2. ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Β΄ ΓΥΡΟΣ 10η αγωνιστική Αερωπός-Αρχέλαος..................................................10-0 α.α. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Ζαφειράκης..........................467-215.......................... 49,5 2. Φίλιππος...............................369-199.......................... 40,5 3. Μίλων.....................................335-297.......................... 29,5 4. Αερωπός................................275-274.......................... 24,5 5. Ορφέας...................................256-246..............................19

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Ζαφειράκης..................................... 210-95......................38 2. Αερωπός........................................ 181-121......................31 3. Φίλιππος.......................................... 170-98.................. 29,5 4. ΦΣ Αλεξάνδρεια......................... 146-157.................. 25,5 5. Βέρμιο............................................. 120-130.................. 15,5 6. Αρχέλαος.......................................... 66-202.....................4,5 7. Ορφέας................................................... 0-90.......................-9 * Ο Ορφέας Κατερίνης έχει 9 μηδενισμούς (έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα) και -9 βαθμούς, ενώ ο Αρχέλαος Κατερίνης έχει 1 μηδενισμό και -1 βαθμό. ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 20/2/11 Φίλιππος – Βέρμιο.......................................................(22-13) Αρχέλαος - Ζαφειράκης................................................(6-45) Ορφέας – Αερωπός.........................................................(0-10) Ρεπό: ΦΣ Αλεξάνδρεια • Σε παρένθεση τα αποτελέσματα του α΄γύρου. 4. ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β΄ ΓΥΡΟΣ 5η αγωνιστική Φέρωνας – Φίλιππος.....................................................16-24 Μ. Αλέξανδρος – Ορφέας.......................................10-0 α.α. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Μ. Αλέξανδρος......................................... 149-68...............9 2. Φίλιππος.................................................... 124-85...............7 3. Ορφέας...........................................................64-81...............1

4. Φέρωνας.................................................... 69-172...............0 * Ο Ορφέας Κατερίνης έχει 1 μηδενισμό και -1 βαθμό. ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (τελευταία 19/3/11) Φίλιππος – Μ. Αλέξανδρος......................................(31-31) Ορφέας – Φέρωνας......................................................(31-11) • Σε παρένθεση τα αποτελέσματα του α΄ γύρου. Στεφ. Οικονομόπουλος

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Λειτουργία Σχολής Προπονητών Από την Ε.Π.Ο. προγραμματίσθηκε η λειτουργία της 6ης Αναθεωρητικής Σχολής προπονητών με διπλώματα Γ.Γ.Α.- Ε.Π.Ο. πριν από το 1998 στη Βέροια από τις 9 έως τις 11/3/2011 (Ε.Π.Σ. ΗΜΑΘΙ-

ΑΣ: ΤΗΛ. 2331061502 /FAX 2331061766). Περισσότερες πληροφορίες Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Ημαθίας Tηλ.: 6974938732, 6944328327, www.sppimathias.gr)

12

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΑΘΛΗΤΙΚΑ > ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΠΑΙΔΩΝ Ε.Σ.Χ.Κ.Μ.

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ – ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΛΗΞΕ ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗΤΗ

Σ

τη Νάουσα την Κυριακή 13/2/11 συναντήθηκαν για το πρωτάθλημα Παίδων της ΕΣΧΚΜ, ο Ζαφειράκης με το Φίλιππο. Ηταν ουσιαστικά το ντέρμπι των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος. Το παιχνίδι μάλιστα ήταν για την 5η (προτελευταία) αγωνιστική. Οι δυο ομάδες ήρθαν τελικά ισόπαλες με 22-22 ημ. 13-11. Ηταν ένα παιχνίδι αμφίρροπο από την αρχή μέχρι το τέλος του και νομίζουμε ότι η ισοπαλία ήταν ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Ο Ζαφειράκης μέχρι το 44 λεπτό είχε μια ελαφρά υπεροχή και προηγήθηκε με 3 γκολ διαφορά (18-15). Μετά όμως οι παίκτες του Φιλίππου ανέβασαν την απόδοσή τους και με ένα σερί 4-0 μπήκαν αυτοί μπροστά στο σκορ με 19-18, στο 50 λεπτό. Στο τελευταίο όμως 10λεπτο, οι γηπεδούχοι φάνηκαν πιο αποφασιστικοί και παρ’ όλο που έχάναν στο 54 λεπτό με 19-21 με ένα δικό τους σερί 3-0 πέρασαν μπροστά στο σκορ με 22-21 στο 59 λεπτό. Ο Φίλιππος τελικά με τον Γιώργο Ζεϊμπέκη, στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα ισοφάρισε σε 22-22. Πρώτοι σκόρερ του Ζαφειράκη με 5 τέρματα ήταν ο Στράτος Ρακιτζής και ο Αρ-

γύρης Τούφας, ενώ του Φιλίππου ο Παναγιώτης Ντόβας με 8 τέρματα. Τον αγώνα διαιτήτευσαν ο Σταύρος Σταθόπουλος (Εδεσσα) και ο Παύλος Μαυρίδης (Βέροια). Τα 10λεπτα ήταν: 5-3, 9-8, 13-11 (ημ.), 16-15, 19-19, 22-22 (τελικό). ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ (Πιπελίδης Ευθύμης): Μπουμπουλέντρας Αθ., Καραμπατζός Ν., Ροδοβίτης Β. 3, Ζωναρόπουλος Π. 4,

Κουτσούφλιανος Χρ. 1, Κολτσιάκης Ν. 1, Ρακιτζής Στρ. 5, Εμμανουηλίδης Ν. 2, Δημητρούσης Κ., Νταλαμάγκας Δ., Κυριακίδης Δ. 1, Σάκκος Γ., Πιτάνιος Ν., Τούφας Αργ. 5. ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Χατζηπαρασίδης Τάσος): Ζλατάνος Ν., Τσέας Δ., Ντόβας Π. 8, Γιακουμόπουλος Αγ., Ζευγαρόπουλος Κ. 6, Κορωνάς Κ. 3, Σερασίδης Κ. 1, Δομπρής Χ. 3, Μιχαηλίδης Στ., Κωσταράκης Π.,

Αποστολίδης Δ., Ζεϊμπέκης Γ. 1, Κάργατζης Π. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Κίτρινες κάρτες: Ζαφειράκης 2, Φίλιππος 3. Δίλεπτα: Ζαφειράκης 9, Φίλιππος 5. Αποβολές: Ζαφειράκης 1, Φίλιππος 0. Πέναλτι: Ζαφειράκης ½, Φίλιππος ½. Στεφ. Οικονομόπουλος

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Μ

ε την ομάδα της Ακαδημίας Νάουσας αγωνίστηκε την Κυριακή η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βέροιας στο πλαίσιο διεξαγωγής της 20ης αγωνιστικής του τοπικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ- ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ:1-0 Εικόνα παιχνιδιού: Δύο νεανικές ομάδες του νομού πραγματοποίησαν ένα πολύ καλό παιχνίδι, που είχε φάσεις και στις δύο εστίες. Η Ακαδημία Βέροιας προσπάθησε να δημιουργήσει ευκαιρίες, αλλά έμεινε επιθετικά για ακόμη μια αγωνιστική στο 0. Η ομάδα της Νάουσας κατάφερε να σκοράρει σε μια από τις φάσεις που δημιούργησε στο 80’ και έτσι κέρδισε το παιχνίδι. Σύνθεση Ακαδημίας Βέροιας: Χονδραντώνης, Κάστρης(55’ Πέτκοβιτς), Θεοδωρίδης(75’ Γκίλινας), Ριζούδης, Κιατικίδης,

Μαργαρίτης, Τσαλουχίδης, Μιχαηλίδης, Γαβριηλίδης, Σιούτης, Μελικιώτης(65’ Σαμπρής). Την επόμενη εβδομάδα η Ακαδημία Βέροιας αγωνίζεται στην έδρα της στο ΔΑΚ Δημήτριος Βικέλας με τον ‘Απόλλωνα’

13

Λυκογιάννης. Το παιδικό τμήμα της Ακαδημίας αγωνίστηκε το Σάββατο με την ομάδα του Νησελίου αποσπώντας τη νίκη με σκορ 3-1. Τα γκολ πέτυχαν ο Νταμοτζίδης(2 γκολ)

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

και ο Καλαιτζίδης Το παιδικό τμήμα της ομάδας της Βέροιας, που προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά, αποτελείται από παίκτες γεννημένους το 1997-98,καθώς οι Μελικιώτης και Παπαδόπουλος, που έχουν γεννηθεί το 1996 συμμετέχουν στους επίσημους αγώνες του ερασιτεχνικού τμήματος του Συλλόγου. Σύνθεση Ακαδημίας: Βελέντζας, (55’Παναγιωτίδης), Παπαδόπουλος, Νταμοτζίδης, Παντέλογλου, Βασιλείου, Καλαιτζίδης, Τσαλακόπουλος, Χαρίσης, Μίλης, (40’ Παπάς), Μελιόπουλος. Το επόμενο Σάββατο το παιδικό τμήμα αγωνίζεται με τις Βαρβάρες στα βοηθητικά γήπεδα του ΔΑΚ. Τα υπόλοιπα τμήματα υποδομής του Συλλόγου αγωνίστηκαν με τον ‘Τηλέμαχο’ Αλεξάνδρειας στα βοηθητικά γήπεδα του ΔΑΚ Βεροίας. Οι λιλιπούτειοι φίλοι του αθλήματος απόλαυσαν τους αγώνες με τη βοήθεια του καλού καιρού.Το επόμενο Σάββατο τα τμήματα αυτά αγωνίζονται με την ΕΑΠ Μακροχωρίου στο γήπεδο του Μακροχωρίου.


ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

Ωκεανοί πληροφορίας

Δέκα χρόνια μετά το πρώτο Ανθρώπινο Γονιδίωμα, η επανάσταση ακόμα αργεί

Μ

ια δεκαετία συμπληρώθηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου από την ολοκλήρωση της πρώτης ανθρώπινης γενετικής αλληλουχίας. Στα χρόνια που πέρασαν όμως, η ιατρική δεν έχει αλλάξει στην καθημερινή πράξη -κανείς εξάλλου δεν θα έπρεπε να περιμένει κάτι τέτοιο, επισημαίνει ένας από τους επικεφαλής της προσπάθειας. Άλλοι, όμως, δηλώνουν απογοητευμένοι. «Η γενωμική είναι μια επιστήμη της πληροφορίας, και σήμερα έχουμε πλέον υπερφόρτωση πληροφοριών» σχολιάζει ο Έρικ Γκριν του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος, το οποίο έπαιξε ηγετικό ρόλο στην διεθνή, πολυετή προσπάθεια. «Η ικανότητά μας να παράγουμε αυτή την πληροφορία έχει ξεπεράσει την ικανότητά μας να την αναλύουμε» εξηγεί στο Reuters. Οι επιστήμονες έχουν μεν συγκεντρώσει πολύτιμα δεδομένα, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα θεραπεύσουμε τον κόσμο ή θα αλλάξουμε την κλινική πράξη τα επόμενα δέκα χρόνια» προειδοποιεί. ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΑΖΛ Τη δεκαετία που πέρασε πολυάριθμες γενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές ασθένειες και διαταραχές -από την παχυσαρκία και το διαβήτη μέχρι την κατάθλιψη και τον καρκίνο- δεν προκαλούνται από μεμονωμένα ελαττωματικά γονίδια. Αντίθετα, οφείλονται σε περίπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε δεκάδες γονίδια και το περιβάλλον. Και αυτό σημαίνει ότι η ριζική αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο Δρ Γκριν επισημαίνει πάντως ότι έχουν υπάρξει και ορατά οφέλη. Για παράδειγμα, η γενετική εξέταση Oncotype DX, προϊόν της εταιρείας Genomic Health Inc., αναγνωρίζει τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού

που είναι απίθανο να ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία.«Αυτά που θα μάθουμε για τον καρκίνο την επόμενη δεκαετία θα αλλάξουν την Ογκολογία» προβλέπει ο ερευνητής. Αναφέρεται επίσης σε ασθένειες όπως η νόσος του Κρον στο πεπτικό σύστημα, για την οποία έχουν εντοπιστεί δεκάδες γονίδια που δημιουργούν προδιάθεση. Παρόλα αυτά, «θεμελιώδεις βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα της περίθαλψης δεν μπορούν ρεαλιστικά να αναμένονται για πολλά ακόμα χρόνια» γράφει ο Δρ Γκριν σε αφιέρωμα του περιοδικού Nature. Ανάλογο αφιέρωμα δημοσιεύει και το Science. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ Στις 15 Φεβρουαρίου του 2001, οι υπεύθυνοι του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να διαβάσει ένα προς ένα τα τρία δισεκατομμύρια γράμματα στο ανθρώπινο DNA -μια τεράστια ακολουθία των βάσεων A, T, C, G. Όμως, η διεθνής ερευνητική κοινοπραξία του Προγράμματος είχε χάσει την κούρσα για την πρωτιά. Η πρώτη πλήρης αλληλουχία του ανθρώπινου DNA είχε ολοκληρωθεί λίγο νωρίτερα από τη Celera Genomics, την εταιρεία του πρωτοπόρου αλλά αμφιλεγόμενου ερευνητή Κρεγκ Βέντερ. Σε περσινή του συνέντευξη στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, ο Βέντερ δήλωνε «απογοητευμένος» από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μεσοδιάστημα. «Νόμιζα ότι θα φτάναμε εκεί [στην επανάσταση] ταχύτερα. Έχω μείνει έκπληκτος από την απουσία ερευνών στο ανθρώπινο γονιδίωμα» παραδέχτηκε ο Βέντερ. Θεωρεί μάλιστα ότι το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος είχε «υπερεκτιμηθεί» και κόστισε αδίκως «δισεκατομμύρια δολάρια» στους Αμερικανούς φορολογούμενους. Σε ερώτηση για το πού οφείλεται η καθυστέρηση στην πρόοδο, ο Βέντερ εκτίμησε ότι μέρος του προβλήματος είναι η διάθεση υπερβολικών κονδυλίων στην έρευνα

για τη «βιολογία του ζωολογικού κήπου»: την ανάλυση των γονιδιωμάτων πολλών διαφορετικών ζώων, με την ελπίδα ότι η μελέτη τους θα αποκαλύψει στοιχεία για τις ανθρώπινες ασθένειες. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Οι σημαντικές ανακαλύψεις μπορεί να μην έρχονται με τον ρυθμό που θα θέλαμε, ωστόσο νέα γενετικά εργαλεία έχουν ήδη αρχίσει να επιταχύνουν την έρευνα. Σημαντικός είναι ο ρόλος των μηχανημάτων που «διαβάζουν» το DNA και δίνουν την τελική αλληλουχία. Εταιρείες όπως οι Illumina, Life Technologies και Roche αναπτύσσουν νέα μοντέλα που ρίχνουν δραστικά το κόστος και αυξάνουν εντυπωσιακά την ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές θα μπορούν να συγκρίνουν τα γονιδιώματα πολλών διαφορετικών ανθρώπων, αντί να περιορίζονται στη μία και μοναδική αλληλουχία που δημοσιεύτηκε πριν από δέκα χρόνια. Εκτός όμως από τα νέα μηχανήματα, οι γενετιστές έχουν πλέον στη διάθεσή τους νέα είδη ερευνητικών πρωτοκόλλων. Μια σημαντική νέα τεχνική είναι για παράδειγμα οι μελέτες «γενωμικού συσχετισμού» (GWA), οι οποίες εξετάζουν χιλιάδες σημεία του γονιδιώματος σε χιλιάδες ανθρώπους ταυτόχρονα, προκειμένου να εντοπίζουν μεταλλάξεις που σχετίζονται με ασθένειες. Ακόμα και με τη βοήθεια των νέων εργαλείων, πάντως, η εξερεύνηση αυτών των ωκεανών πληροφορίας σίγουρα θα απαιτήσει χρόνο.

Η μυστική συνταγή της Coca-Cola «βρέθηκε σε παλιό χειρόγραφο σημείωμα» Η φόρμουλα αποκαλύπτεται

Έ

πειτα από 125 χρόνια απόλυτης μυστικότητας, η συνταγή του δημοφιλέστερου αναψυκτικού στον κόσμο μπορεί και να βγήκε στη φόρα: αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή υποστηρίζει ότι βρήκε τη μυστική φόρμουλα σε χειρόγραφο σημείωμα που εμφανίστηκε πριν από 32 χρόνια σε τοπική αμερικανική εφημερίδα. Οι παραγωγοί της εκπομπής This American Life ζήτησαν από ειδικούς και απλούς ανθρώπους να δοκιμάσουν το ποτό που αναπαρήγαγαν, και πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι η γεύση ήταν σχεδόν ίδια με της σημερινής Coca-Cola. O ραδιοσταθμός διευκρίνισε πάντως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν διαφορές. Η συνταγή για τη μυστική γεύση «Merchandise 7X» του αναψυκτικού, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κόλιαντρο, μοσχοκάρυδο και αιθέρια έλαια λεμονιού και πορτοκαλιού, δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο της εκπομπής, ο οποίος όμως δεν είναι προσβάσιμος την Τρίτη. Η φόρμουλα αναδημοσιεύεται πάντως από το περιοδικό Time.

Η Coca-Cola Company αρνήθηκε ότι η συνταγή είναι αληθινή. ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ Οι υπεύθυνοι της ραδιοφωνικής εκπομπής έτυχε να διαβάσουν ένα άρθρο για την ιστορία του αναψυκτικού σε ένα παλιό φύλλο της ελάχιστα γνωστής εφημερίδας Atlanta Journal-Constitution (στην Ατλάντα έχει την έδρα της η Coca-Cola Company). Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1979 και, από ό,τι φαίνεται, δεν τράβηξε τότε την προσοχή που του άξιζε: Οι υπεύθυνοι του This American Life υποστηρίζουν ότι η φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο ως εικονογράφηση δείχνει ένα αντίγραφο της πρωτότυπης συνταγής του Τζον Πέμπερτον. Ο Πέμπερτον, φαρμακοποιός και βετεράνος του εμφυλίου που είχε εθιστεί στη μορφίνη, σκέφτηκε να ξεπεράσει μόνος του το πρόβλημά του με ένα αλκοολούχο ποτό που περιείχε κρασί από κόκα και χυμό από τον καρπό του φυτού κόλα. Όταν η Ατλάντα επέβαλε ποτοαπαγόρευση το 1886, ο

14

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Πέμπερτον άλλαξε τη συνταγή του, ονόμασε το ποτό Coca-Cola και άρχισε να το διαθέτει μέσω φαρμακείων. Η φόρμουλα αγοράστηκε το 1889 από τον Άσα Κάντλερ, που έγινε πρόεδρος της Coca-Cola Company και αντιλήφθηκε αμέσως ότι η συνταγή θα ήταν το μεγάλο εταιρικό μυστικό. Επέμεινε ότι κανείς δεν έπρεπε να αντιγράψει τη συνταγή σε χαρτί και αφαίρεσε μάλιστα όλες τις ετικέτες από τις φιάλες με τις πρώτες ύλες. Φαίνεται όμως ότι ήταν ήδη αργά: ένας γνωστός του Πέμπερτον, και φίλος του δημοσιογράφου της Atlanta Journal-Constitution, είχε αντιγράψει τη φόρμουλα σε ένα προσωπικό, δερματόδετο σημειωματάριο με συνταγές για φάρμακα και αλοιφές. Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική εκπομπή, το πολύτιμο σημειωματάριο ανήκει σήμερα στη χήρα του αρχικού ιδιοκτήτη στην Ατλάντα. Τώρα βρίσκεται πλέον σε χρηματοκιβώτιο.


ΕΛΛΑΔΑ 

epikera@otenet.gr

Τι έδειξαν 175 ερευνητικές έρευνες

Υπάρχει Πετρέλαιο και σε ποιες περιοχές;

Μ

ε μόλις 175 ερευνητικές γεωτρήσεις σε σύνολο έκτασης 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια από τις λιγότερο ερευνημένες περιοχές του κόσμου για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στη λεκάνη του Πρίνου, που έχει έκταση περίπου 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχουν γίνει 26 ερευνητικές γεωτρήσεις, και οι ερευνητικές εργασίες στην περιοχή συνεχίζονται. Την εικόνα αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει η κυβέρνηση, με τη δημιουργία και την ενεργοποίηση του Εθνικού Φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις σχετικού νομοσχεδίου που

καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος, το ιστορικό των ερευνών για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια έχει ως εξής: - Από το 1903 ως το 1974 έγιναν 52 ερευνητικές γεωτρήσεις από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, μεταξύ αυτών οι εταιρίες BP, TEXACO, CHEVRON και OCEANIC. - Από το 1960 ως το 1967 το Ελληνικό Δημόσιο έκανε 17 γεωτρήσεις. - Στο διάστημα 1975 - 1996 η ΔΕΠ-ΕΚΥ (πρώην θυγατρική των ΕΛΠΕ με αντικείμενο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) έκανε 74 γεωτρήσεις. - Από το 1971 ως το 2010 η Κοινοπραξία NAPC και οι εταιρίες που την διαδέχθηκαν, μετά την αποχώρησή της το 1999, έκαναν 26 γεωτρήσεις στην περιοχή Καβάλα/Πρίνου, στο Θρακικό Πέλαγος. - Οι τελευταίες παραχωρήσεις περιοχών για

έρευνα έγιναν το 1997 στη Δυτική Ελλάδα, σε κοινοπραξίες των ΕΛΠΕ με τις εταιρίες Enterprise Oil και Triton, όπου εκτελέστηκαν συνολικά 6 γεωτρήσεις ως το 2002. Τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν με την ολοκλήρωση των ερευνών αυτών είναι, αναλυτικά: 1) Στο Θρακικό πέλαγος τα κοιτάσματα πετρελαίου Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, Έψιλον, Άθως, Αμμώδης και Ανατολική Θάσος και το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα. 2) Στη Χαλκιδική, το κοίτασμα φυσικού αερίου Επανωμή. 3) Στο Ιόνιο, το κοίτασμα πετρελαίου Δυτικό Κατάκωλο και η ανακάλυψη κοιτάσματος ασφάλτου στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, από τις 149 γεωτρήσεις που έγιναν εκτός της περιοχής του Θρακικού πελάγους, μόνο οι 20 με 22 ανταποκρίνονται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι περιοχές που έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλε-

σμα, μπορεί σήμερα να παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι οι επόμενες παραχωρήσεις που σχεδιάζει το Δημόσιο, με την ενεργοποίηση του νέου φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων, σχεδιάζονται στη Δυτική Ελλάδα. Δηλαδή στις ίδιες περιοχές που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα το 1997 , οπότε είχαν παραχωρηθεί δύο περιοχές στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και την Ήπειρο στην Enterprise Oil και άλλες δύο σε Αιτωλοακαρνανία και Πατραϊκό Κόλπο στην Triton. Οι έρευνες τότε δεν απέδωσαν, αλλά και οι γεωτρήσεις δεν έφθασαν το βάθος που προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες. Στις «πετρελαιοπιθανές» περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση, περιλαμβάνονται η Δυτική Ελλάδα, τα Γρεβενά, ο Θερμαϊκός Κόλπος, το Θρακικό πέλαγος, η Δυτική Θράκη, η θαλάσσια περιοχή των Σποράδων, το Αιγαίο και η θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Θέμα χρόνου η κατάθεση νομοσχεδίων για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού Εντατική διαβούλευση με φορείς επαγγελματιών του κλάδου

Μ

έσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προωθεί την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού. Ταυτόχρονα το Υπουργείο επεξεργάζεται και νομοσχέδιο με το οποίο απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων και δημιουργείται ειδικό τμήμα ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επενδυτών. Για τα βήματα που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε τη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης με αφορμή ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών Χρ. Μαρκογιαννάκη και Λ. Αυγενάκη που επισημαίνουν ότι «χωροταξικό και γραφειοκρατία μπλοκάρουν τις επενδύσεις». ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Ο υφυπουργός Τουρισμού διευκρινίζει ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος και η εγκαθίδρυση επενδυτικής ασφάλειας, μέσα από ένα απλοποιημένο και διαφανές πλαίσιο αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων που θα προστατεύει όμως τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Το ειδικό τμήμα ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επενδυτών που σχεδιάζει το υπουργείο θα έχει αρμοδιότητα την υποδοχή επενδυτικών προτάσεων που θα πληρούν μια σειρά κριτηρίων που

θα εξειδικευτούν, ώστε η αξιολόγηση και ο συντονισμός της έκδοσης των απαιτούμενων πράξεων να γίνεται από ένα φορέα (one stop shop). O κ. Νικητιάδης υπενθυμίζει τις δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (fast truck investment) το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και «θα λειτουργήσει ως το κατάλληλο εργαλείο επιτάχυνσης και διαφάνειας αναφορικά με τις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων είτε αυτές προέρχονται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. επένδυση σε ιδιωτικό χώρο, ξενοδοχειακή/τουριστική μονάδα) είτε αυτές αφορούν σε συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (π.χ. επένδυση σε δημόσιο χώρο, ανάπτυξη ακινήτων της ΚΕΔ, των ΕΤΑ κ.α.). Σε κάθε περίπτωση και όπως διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, με το έγγραφό του, «έχουν ήδη ενεργοποιηθεί διαδικασίες εντατικής διαβούλευσης με φορείς επαγγελματιών στον κλάδο του Τουρισμού και πραγματοποιούν συστηματικές θεματικές συσκέψεις με όλους με στόχο να καταγραφούν όλα τα σημεία που απαιτούν τη μέριμνα της Πολιτείας και αφορούν στην ανανέωση του ρυθμιστικού πλαισίου, μέτρα και κίνητρα για την ανάπτυξη τους ή στην ανάγκη περιορισμού ανασταλτικών παραγόντων. ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ειδικά για την ανάπτυξη των ειδικών μορ-

15

φών τουρισμού, σύμφωνα με γεωμορφολογικά γνωρίσματα, τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίων για τον αγροτουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας. Για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και των γηπέδων γκολφ, για τα οποία ερωτούν την κυβέρνηση, οι βουλευτές Χρ. Μαρκογιαννάκης και Λ. Αυγενάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπενθυμίζει ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν απλοποιηθεί και το ποσοστό φορολογίας κρίνεται αρκούντως χαμηλό και ελκυστικό (25%).Για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το Υπουργεί έχει ενεργοποιήσει την ειδική δράση του ΕΣΠΑ με τίτλο «Εναλλακτικός Τουρισμός», προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία εντός του επόμενου διμήνου θα κληθούν να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια για χρηματοδότηση, επιχειρήσεις που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο μπορεί να ανέρχεται στις 15.000 ευρώ και ο μέγιστος στα 400.000 ευρώ. Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% θα δίνεται σε επενδυτικά σχέδια για μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Στις περιπτώσεις Σύμπραξης η προσαύξηση κατά 5% θα δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται επίσης σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Γήπεδα γκολφ Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Μαρκογιαννάκης και Αυγενάκης στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή, επικαλούνται δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σύμφωνα με τα οποία συγκεκριμένος επενδυτής χρειάστηκε να συγκεντρώσει 2.000 υπογραφές για ένα τουριστικό σύμπλεγμα. Επισήμαιναν εξάλλου ότι οι ηλιόλουστες ακτές της χώρας είναι ιδανικές για γήπεδα γκολφ και ότι η αύξηση των συνταξιούχων στη Βόρεια Ευρώπη είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση της τουριστικής κίνησης προς το Νότο. Είναι ενδεικτικό επίσης στοιχείο που επικαλούνταν σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει μόνο 6 γήπεδα γκολφ έναντι 300 στην Ισπανία, την ίδια ώρα που τα ελληνικά ειδυλλιακά νησιά προσελκύουν χαμηλού εισοδήματος τουρισμό.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βασιλική Λ. Ορδουλίδου - Νάτσκου Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

- Μικροβιολογικό - Αιματολικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΟ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ - ΙΛΙΓΓΟΥ - ΕΜΒΟΩΝ ΒΙΝΤΕΟΝΥΣΤΑΓΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΤΟΣ - ΡΙΝΟΣ - ΛΑΡΥΓΓΑ ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ - ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ - ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΤΡΟΦΩΝ l

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ

Αλ. Παπάγου 19 & Βετσοπούλου γωνία (απέναντι απο την είσοδο της Αστυνομίας)

Τηλ. Ιατρ. 23330 28222 | κιν. 6942 017405 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δέχεται με ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc

ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Βενιζέλου 34 Βέροια (1ος όροφος) τηλ. Ιατρ.: 23310 67062 - fax: 23310 67063

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

e-mail:doctorpetros@gmail. com

- Ανοσολογικό

ΒΑΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ - ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗ

Σύμβαση με ταμεία

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

Δέχεται με ραντεβού

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 70707 ΚΙΝ. 6973 046662 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 32, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ e-mail: dent_jik_71@yahoo.com

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579

e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

e-mail: dcapostolidis@gmail.com

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

16

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


 ΤΥΠΟΣ

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Σωτήριες προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος» ΑΥΡΙΑΝΗ: «Αντε γεια και... καλή χρεωκοπία». ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Υπουργοί τρέχουν να σωθούν από τους πολίτες». Η εφημερίδα γράφει ότι «ως θρυαλλίδα λειτουργεί για την κοινωνία, που βρίσκεται στα όρια της εξέγερσης, το κυβερνητικό σχέδιο για ξεπούλημα εθνικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ». ΕΘΝΟΣ: «Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ για το «πωλητήριο»». ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ««Φύτεψαν» τον ιό Η1Ν1 στα εποχικά εμβόλια της γρίπης!». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Ολα τα επιδόματα στις ένοπλες δυνά-

Εν

...

μία ο τ ν υ σ

ία... ντομ Εν συ

μεις ανά κατηγορία». Ε Λ Ε ΥΘ Ε Ρ Ο Τ Υ Π Ι Α : ««Παιδιά σε ξύλινα κλουβιά με μόνο ένα στρώμα»». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα σε ελληνικά νησιά». ΕΣΤΙΑ: «Υπονομεύεται η ανάπτυξις». Η ΑΥΓΗ: «Αγρια ύφεση». Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ιδού πού πήγαν τα λεφτά, κύριε πρωθυπουργέ». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σε ύφεση χωρίς σχέδιο εξόδου». Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: «Μάθε παιδί μου ΔΙΑ ΒΙΟΥ... γράμματα». Ο ΛΟΓΟΣ: «Με νόμο η μη πώληση δημόσιας περιουσίας». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Εξαθλίωση του λαού και τσάκισμα του κινήματος». ΤΑ ΝΕΑ: «Τα «ασημικά» σε... slow track». ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Η ελληνική οικονομία «βουλιάζει» στην ύφεση». ΕΞΠΡΕΣ: «Απαγόρευση αποκλίσεων ζητεί η Τράπεζα Ελλάδος». ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Τρομάζει η μεγάλη ύφεση ΑΕΠ -6,6%, μισθοί -9%, ανεργία 12,5%». ΚΕΡΔΟΣ: «Βαθιά ύφεση που τρομάζει».

«ΤΟ ΕΘΝΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Παν-παν» ο «θολό παιχνίδι» της ΝΔ... Η στάση της ΝΔ γύρω σχεδόν απ’ όλα τα κρίσιμα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας είναι «μια στο... καρφί και μια στο πέταλο». Κυριαρχεί ο αντιπολιτευτικός τακτικισμός έναντι του «χρέους υπευθυνότητας» που έχει και ως κόμμα εξουσίας, αλλά και ως κόμμα που φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» που έχει περιέλθει η χώρα. Ετσι, παρότι λ.χ. είναι μέσα στις προγραμματικές και ιδεολογικοπολιτικές της αρχές η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γενικώς ήταν υπέρ, όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων βρήκε διάφορες προφάσεις για να το «στρίψει», θέλοντας «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ακέραιη»! Γίνεται; Ιδίως μάλιστα όταν στην περίπτωση των επιστημονικών κλάδων (Δικηγόροι, Φαρμακοποιοί, Μηχανικοί κ.λπ.) η «απελευθέρωση» -για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας- είναι «περιορισμένη» και με πολλές «ισορροπίες»... Και βέβαια η ΝΔ δεν την «αρνείται» γι’ αυτόν τον λόγο. Απλώς δεν θέλει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος. Το ίδιο περίπου έγινε και με τους γιατρούς. Το πιο πρόσφατο «σύμπτωμα» αυτού του αντιπολιτευτικού τακτικισμού είναι ο στόχος είσπραξης 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για την αντιμετώπιση του χρέους. Το είχε προτείνει πριν από μερικούς μήνες ο κ. Σαμαράς. Η ιδέα (σε αυτήν την έκταση) φαίνεται... άρεσε στην τρόικα και την «πέρασε» στην κυβέρνηση. Από τη στιγμή που την υιοθέτησε η κυβέρνηση, η ΝΔ δεν ήξερε τι θέση να πάρει! Ξεκίνησε «δειλά» με δηλώσεις στελεχών της του τύπου η «κυβέρνηση καθυστερημένα... υιοθετεί και δικαιώνει τις προτάσεις μας!» και όταν είδε τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν έκανε «στροφή 180 μοιρών» δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «βγάζει στο σφυρί» τη δημόσια περιουσία...

Τ

Σ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Πολιτικά παρασκήνια»

ε απλά ελληνικά Για να τελειώσουν οι παρεξηγήσεις για το τι είπε και τι δεν είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιουνκέρ, ιδού σε απλά ελληνικά οι δηλώσεις του για την Ελλάδα: «Οι προσπάθειες χρειάζεται να συνεχιστούν και χρειάζεται να επιταχυνθούν σε μερικούς τομείς. Σε σχέση (συνδυασμό) προς αυτό, συμπεριλαμβάνουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και με την πώληση περιουσιακών στοιχείων (assets), μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ». Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έγινε τέτοια συζήτηση στο Eurogroup και συμφώνησε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τους υπόλοιπους 16 ομολόγους του περί της ανάγκης πωλήσεως περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας αξίας (περίπου) 50 δισ. ευρώ. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Ε

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Από τη στήλη με τίτλο «Στάσεις»

ν τούτοις, ΙΚΑ... Ερχόμαστε γεροί και φεύγουμε άρρωστοι». Μια ηλικιωμένη γυναίκα, που περιμένει ώρες στην ουρά για μια συνταγή, λέει τον καημό της. Καρτερικά. Σαν να προσεύχεται σ’ έναν άγνωστο θεό, ενώ έχει πάψει πια να ελπίζει. Δεν χρειάζονται πολλές λέξεις για να συνοψιστεί ένα διαρκές δράμα, η κατάσταση δηλαδή στο δημόσιο σύστημα υγείας, και ειδικότερα στο ΙΚΑ. Και οι πέντε αρκούν: «Ερχόμαστε γεροί και φεύγουμε άρρωστοι». Στημένοι από τα χαράματα στην ουρά οι άνθρωποι, για το μαγικό χαρτάκι. Να κουράζονται, να απογοητεύονται, να μοιράζονται το παράπονο και τον θυμό τους και προπάντων να φαρμακώνονται από το αθεράπευτο αίσθημα ότι η πολιτεία σου σε προσβάλλει και σε περιφρονεί, ακόμα κι αν ανήκεις στα κάποτε «περήφανα γερατειά» που την υπηρέτησαν με ανώνυμη υπομονή. Υπουργοί έρχονται με βροντώδεις δεσμεύσεις, υπουργοί φεύγουν αθόρυβα, μεταρρυθμίσεις ανακοινώνονται, μεταρρυθμίσεις ξεχνιούνται αμέσως μόλις «αναβαθμιστεί» αυτός που τις εξήγγειλε, η μία «εξυγίανση» διαδέχεται την άλλη, ο ένας πρωθυπουργός μετά τον

17

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

άλλον επισκέπτεται κάποιο κατάστημα του ΙΚΑ (θυμάστε τον κ. Σημίτη;), ώστε να δώσει αυτοπροσώπως την εντολή να παταχθεί η γραφειοκρατία, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, και... Και τα ραντεβού εξακολουθούν να κλείνονται με δίμηνο ή και τρίμηνο ορίζοντα, κι ας είναι κατεπείγων ο χαρακτήρας της εξέτασης. Κι επειδή δεν μπορείς να πείσεις την αρρώστια σου να αποκοιμηθεί ούτε τα μικρόβια να παρακολουθήσουν σεβαστικά το πρόγραμμα της ιατρογραφειοκρατίας, καταφεύγεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, για να προλάβεις. Εξαντλείς το απόθεμά σου, αν έχεις, ή δανείζεσαι από συγγενείς και φίλους, που συμμερίζονται και βοηθάνε, γιατί, ποιος λίγο-ποιος πολύ, όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με προβλήματα που δεν σηκώνουν αναβολή. «ΤΑ ΝΕΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Αγιογραφίες» ριθµοί ΓΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΟΣ πρωθυπουργών είναι οΓιώργος Παπανδρέου, κάτι που εξηγεί το καµάρι της οικογένειας. Ο Γέρος της ∆ηµοκρατίας έγινε διάσηµος για τηφράση «ευηµερούν οι αριθµοί, αλλά πένονται οι πολίτες». Μόνο που σχεδόν µισόν αιώνα αργότερα, µε συνονόµατο Πρωθυπουργό, φθάσαµε στην εξίσωση των όρων. ∆εν ευηµερούν ούτε οι αριθµοί ούτε, βεβαίως,οι πολίτες. Με ένα σµπάρο δυο τρυγόνια. ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ γράφουν ιστορία. Το ίδιο όµως και κάποιοι αριθµοί. Ας πούµε, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονοµίας κατά 4,5% το 2010αποτελεί, όπως σηµειώνουν οι «Financial Times», ρεκόρ πεντηκονταετίας για τη χώρα µας. Η διαπίστωση προκαλεί ρίγος. Το -4,5% προέρχεται από την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νοµισµατική Πολιτική 2010-2011.∆εν προσφέρεται για χαρούµενη ανάγνωση. Η πρόγνωση για φέτος είναι ότι η οικονοµία θα συρρικνωθεί ακόµη κατά 3%,αν τα πράγµατα δεν πάνε χειρότερα. ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ ο Κώστας Καραµανλής που πήγε σε εκλογές – και βασικά «τηνέκανε» – µια κρύα νύχτα Σεπτεµβρίου. Αφήνοντας κατά µέρος τα κοινοβουλευτικά χρονικά, µπορεί κανείς να επικαλεστεί έναν στίχο τουσυγκροτήµατος Doors: «Περάσαµε καλούς καιρούς, µα τώρα τέλειωσαν». Η κατάστασή µας είναι ροκ – ή, εν πάση περιπτώσει, είµαστε ακριβώς στο χειρότερο σηµείο της κρίσης µε όρους πραγµατικής οικονοµίας

Α

Ψ

«ΤΟ ΒΗΜΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Γνώμες»

άχναμε 50, βρήκαμε 100!... Μπορούμε πλέον να κοιμόμαστε ήσυχοι. Από τους διαφόρους χθεσινούς κομματικούς διαξιφισμούς βγήκε η είδηση της χρονιάς: και το ΠΑΣΟΚ θα τα βρει τα 50 δις και η Νέα Δημοκρατία θα βρει άλλα 50. Τρέχουν μάλιστα και διαγκωνίζονται ποιος θα τα βρει πρώτος… Μπροστά στο χάος, τα κόμματα μας λένε τώρα το «Λεφτά υπάρχουνε, νούμερο 2»… Και όχι μόνον θα τα βρουν, αλλά θα τα βρουν και με διαφορετικούς μαγικούς τρόπους, στους οποίους δεν θα περιλαμβάνεται η εκποίηση δημόσιας γης, παρά σε ελάχιστες, λέει, εξαιρετικές περιπτώσεις. Πάλι θα τους κοροιδέψουμε τους διάφορους κουτόφραγκους: θα νομίζουν ότι τους τα δώσαμε κι εμείς θα κάνουμε εκεί διάφορα με τις μετοχές και με λίζινγκ και θα τα χουμε κρατήσει… Χα χα… Με τι μοιάζουν όλα αυτά; Είναι σα να τσακώνονται δύο παλαβοί κατά φαντασίαν πλούσιοι κοιτώντας από τον περίβολο του φρενοκομείου τα κότερα στη μαρίνα, για το ποιος έχει το ποιο πολυτελές και το πιο μεγάλο, ενώ κανείς τους δεν διαθέτει ούτε κουπί. Με αυτό μοιάζουν. Εύκολα λόγια, μεγάλα λόγια, κουβέντες εν κενώ, εντελώς στον αέρα. Αυτή ήταν δυστυχώς η αντίδραση του πολιτικού συστήματος μπροστά στην τριπλή λαίλαπα που χτυπά την πόρτα της χώρας μέσα σε δυο μέρες. Τριπλή, γιατί περιλαμβάνει: πρώτον τη θανατηφόρο απαίτηση για τα 50 δις. Δεύτερον την ανακοινωθείσα ύφεση του 6,6%. Και, τρίτον, την αποσαφήνιση από τις Βρυξέλλες ότι τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει (και) ως προς τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας αν πρώτα δεν υιοθετηθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1857 ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το πρώτο σχολείο για άτομα με προβλήματα ακοής. 1883 εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως». 1900 δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πείνα και στερήσεις μαστίζουν τους Έλληνες της Αμερικής. 1914 αρχίζει η εκκένωση της Ηπείρου, εν μέσω συλλαλητηρίων υπέρ της αυτονομίας. 1918 η Λιθουανία κηρύττει την ανεξαρτησία της από την Γερμανία και την Ρωσία. 1919 Αρμένιοι, Εβραίοι και Έλληνες αντιπρόσωποι συναντούνται στη Νέα Υόρκη και απαιτούν το διαμελισμό του τουρκικού κράτους. 1920 οι Σύμμαχοι αποδέχονται την πρόταση του Βερολίνου για να δικαστούν οι εγκληματίες πολέμου από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λειψίας. 1921 σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ στρατού και εργατών σημειώνονται στο Βόλο. 1930 16 τραυματίες και σοβαρές ζημιές

τα

είναι ο απολογισμός των σεισμών, που πλήττουν το Ηράκλειο Κρήτης. 1931 σύμφωνα με καταμέτρηση, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων του ελληνικού κράτους είναι 46.031. 1933 σοβαρά επεισόδια σημειώνονται μεταξύ αστυνομικών και εργατών στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι νεκροί και οι τραυματίες να φθάσουν τους 100. 1943 η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία ιδρύει την Υπηρεσία Υποχρεωτικής Εργασίας, προκειμένου να προμηθεύσει με εργατικά χέρια τις βιομηχανίες του Γ Ράιχ. 1945 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Τόκιο. 1951 η ελληνική Κυβέρνηση θέτει επίσημα το αίτημα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. 1952 η Ιορδανία υπογράφει το αραβικό αμυντικό σύμφωνο. 1953 στις ΗΠΑ, μετά την απόρριψη της αίτησης για απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ, η Εθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία

σχετικά με την κατασκευή της ατομικής βόμβας, αντιμετωπίζουν άμεσα τη θανατική ποινή. 1959 ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Κούβας μετά την πτώση του δικτάτορα Μπατίστα. 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινιάζει το ΣΕΦ παρουσία 12.000 φιλάθλων κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου. 1987 αρχίζει στην Ιερουσαλήμ η δίκη του Ναζί John Demjanjuk, φύλακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Τρέμπλινκα, γνωστού με το ψευδώνυμο «Ιβάν ο Τρομερός». 1989 το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια της πτώσης της πτήσης 103 της Pan Am μετά από έκρηξη πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκοτίας, δείχνουν ότι, οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Οι ερευνητές απέδωσαν την πτώση σε έκρηξη βόμβας, που ήταν κρυμμένη σε ένα κασετόφωνο. 1992 η Αγγλία κερδίζει την Γαλλία με 60-4 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη της σε διεθνή αγώνα ράγκμπι.

1993 στην Αγκόλα, περίπου 10.000 άτομα σκοτώνονται σε ένα μήνα, από τις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών της UNITA. 1997 ο 25χρονος Jeff Gordon γίνεται ο νεότερος οδηγός, που κερδίζει το Daytona 500. 1998 ένα Αίρμπας των Κινεζικών Αερογραμμών συντρίβεται κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Τάιπεϊ της Ταϊβάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 203 επιβάτες και έξι πολίτες. 1999 Κούρδοι αυτονομιστές καταλαμβάνουν πρεσβείες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτυρόμενοι για την σύλληψη από τους Τούρκους, του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν. 2001 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο νεώτερος δίνει την πρώτη διαταγή για επίθεση της θητείας του. Και είναι εναντίον του Ιράκ. 2003 εκλέγεται από τον πρώτο γύρο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αντικαθιστά τον επί 14 χρόνια Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

μιλούν Κριος

Στην εργασία σας θα μπορέσετε να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες οι οποίες θα σας ωφελήσουν *Αναδείξτε τις δυνατότητες και προωθήστε τις ιδέες σας *Δείξτε σύνεση στα οικονομικά σας αποφεύγοντας να κάνετε κινήσεις που θα σας βγάλουν από τον προγραμματισμό σας *Προσέξτε πολύ. Προσπαθήστε να λύσετε τις όποιες διαφορές σας

Λεων

Ασχοληθείτε περισσότερο με την εικόνα σας και κάντε αλλαγές οι οποίες θα σας ανανεώσουν *Μην χάσετε την ευκαιρία να τονίσετε τα δυνατά σας σημεία *Προτιμήστε να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες *Φροντίστε την εικόνα σας κάνοντας αλλαγές που θα σας ανανεώσουν

Τοξοτης

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να τονώσετε την φυσική σας κατάσταση *Ξεκινήστε γυμναστική και θα ανανεωθείτε πολύ *Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον θα σας δημιουργήσουν άγχος *Μην κάνετε πράγματα που μπορεί να μετανιώσετε. Κινηθείτε με μυστικότητα και προσοχή

Ταυροσ

‘Oσον αφορά στα αισθηματικά σας καλά θα κάνετε να δείξετε προσοχή *Αποφύγετε να κάνετε πράγματα που μπορούν να παρεξηγηθούν από το ταίρι σας *Αγαπητοί αδέσμευτοι θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια γνωριμία η οποία θα σας χαροποιήσει και θα σας κάνει να απολαύσετε όμορφες στιγμές

Παρθενος

Πολλά θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας *Κάντε λίγη υπομονή και η τύχη σας σύντομα θα σας χαμογελάσει *Βρείτε χρόνο για να ασχοληθείτε με πράγματα που σας χαλαρώνουν *Πιθανόν να μην μπορέσετε να αποφύγετε τις εντάσεις με φιλικά σας πρόσωπα. Μελετήστε καλά κάθε σας βήμα καλύτερα

Αιγοκερως

Δώστε ιδιαίτερη σημασία σε πράγματα που έχουν να κάνουν με αγαπημένους φίλους σας *Σταθείτε στο πλευρό τους αν σας έχουν πραγματικά ανάγκη *Απολαύστε ξέγνοιαστες στιγμές ώστε να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να αποφορτίσετε για λίγο την πίεση της ημέρας φίλοι μου. Κατάλληλη είναι η περίοδος αυτή για να κάνετε αλλαγές

18

ΔΙΔΥΜΟΙ

Στα αισθηματικά σας καλά θα κάνετε να χαλαρώσετε λίγο οι δεσμευμένοι *Αποφύγετε τις σοβαρές συζητήσεις με το σύντροφό σας σήμερα φίλοι μου *Αγαπητοί αδέσμευτοι θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια γνωριμία η οποία θα σας βοηθήσει να ξεχάσετε προβλήματα του παρελθόντος. Σε μερικά πράγματα καλά θα κάνετε να δείξετε προσοχή

Ζυγος

Βρείτε χρόνο για να περάσετε καλά αποφεύγοντας τις σοβαρές συζητήσεις με κοντινά σας πρόσωπα *Απολαύστε λίγες στιγμές χαλάρωσης φίλοι μου *Φροντίστε καλύτερα τη διατροφή σας αποφεύγοντας τα πολλά λιπαρά *Θα σας κάνει καλό να βάλετε στην καθημερινότητα σας τη γυμναστική

Υδροχοος

Κάποια προβλήματα με την υγεία σας είναι πιθανό να σας ταλαιπωρήσουν λίγο *Μην κάνετε πράγματα που μπορούν να σας κουράσουν σωματικά, προσέξτε *Βρείτε χρόνο για να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας *Μην αφήσετε να σας επηρεάσουν στα μελλοντικά σας σχέδια τρίτοι. Προσέξτε πολύ τη συμπεριφορά σας

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να μην πάνε όπως ακριβώς τα υπολογίζατε *Καλά θα κάνετε να μετριάσετε το άγχος σας και να ηρεμήσετε λίγο *Αποφύγετε να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία σας. Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε ορισμένες αλλαγές

Σκορπιος

Φροντίστε να βάλετε μια τάξη σε προσωπικές σας υποθέσεις *Φιλικά σας πρόσωπα θα σας στηρίξουν και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε όσα σας πιέζουν *Προτιμήστε να περάσετε ήρεμα το βράδυ σας αποφεύγοντας τις έντονες καταστάσεις *Κοιμηθείτε νωρίς για να ξεκουραστείτε

ΙΧΘΕΙΣ

Κατάλληλο είναι ο διάστημα αυτό για να κάνετε αλλαγές *Μην χάσετε την ευκαιρία να τονώσετε την φυσική σας κατάσταση *Προσέξτε τον εαυτό σας *Ορισμένα πράγματα καλά θα κάνετε να τα δείτε από διαφορική σκοπιά *Μην σας επηρεάσουν ζητήματα που αφορούν το παρελθόν. Η σημερινή ημέρα θα είναι ευνοϊκή για τα αισθηματικά σας


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

Από το τρένο της αλλαγής στο τρένο της Τρόικας

Έτσι, έμεινε να λέμε:

Άλλος πλήρωσε τη νύφη

gaρ

… ς α οντ

Τι κρύβει το παιχνίδι με τα 50 δις στην πραγματικότητα; Όλων η προσοχή έχει στραφεί εκεί που ήθελε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόϊκα. Η δήθεν άκομψη παρουσίαση του στόχου της πώλησης δημόσιας περιουσίας αντί του ποσού των 50 δις ΕΥΡΩ, δεν πιστεύουμε ότι είναι και τόσο αθώα. Όλων το μυαλό πάει στην εύκολη σκέψη, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα πωλήσει δημόσια γη, παραλίες, κτίρια κ.λ.π. (μην ανησυχείτε δεν παίζουν τα αρχαία), η δε κυβέρνηση ορκίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Επομένως η καλή μας κυβέρνηση, άλλη μια φορά, βοηθούντων και των ΜΜΕ, θα σώσει τα δημόσια κτήματα από τους άρπαγες. Μπράβο. Ακόμα και ο πιο άσχετος όμως γνωρίζει ότι.... τα ακίνητα του δημοσίου αφενός δεν μπορούν με τίποτα να πιάσουν το ποσό των 50 δις ΕΥΡΩ, αφετέρου ουδείς ενδιαφέρεται να τα αγοράσει. Πιστεύει κανείς αφελής ότι θα έρθει κάποιος επενδυτής να διαθέσει δισεκατομμύρια για να αγοράσει βουνά, λαγκάδια ή διάφορες παραλίες; Να τις κάνει τι; Να τις έχει να λιάζονται και να περιμένει τουρίστες; Ακόμα και κτίρια να αγοράσει, τι να τα κάνει; Να τα έχει άδεια προς ενοικίαση;; Και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες απόπειρες και απέβησαν άκαρπες. Επομένως, γιατί αυτή η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία έχει υπογράψει και την οποία ανακοίνωσε και ο κ. Γιούνκερ; Δύο τινά συμβαίνουν: Είτε η κυβέρνηση εξαπάτησε την Τρόϊκα και της υποσχέθηκε πράγματα που δεν γίνονται (λίγο δύσκολο), είτε η εντέχνως προβαλλό-

&...

http://hassapis-peter.blogspot.com

περίεργα

Π

αράξενα

μενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι προπαγανδιστική παραλλαγή και κάτι άλλο προσπαθεί στην πραγματικότητα να καλύψει. Εμείς πιστεύουμε ότι πίσω από τον καπνό που σηκώνεται για την διακινδύνευση των δημοσίων κτημάτων, κρύβεται αφενός η εκποίηση επιχειρήσεων (π.χ. ΔΕΗ, νερό, συγκοινωνίες κ.λ.π.), αφετέρου η συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο, στην ελληνική ΑΟΖ γενικότερα, αλλά και κοιτασμάτων στην ενδοχώρα. Μην σας πούμε ότι παίζει ακόμα και το σενάριο της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων για να γλιτώσει η δημόσια περιουσία. Η δημόσια περιουσία πάντως μπορεί να γλιτώσει την πώληση, όχι όμως και την υποθήκευση. Κυρίως όμως και παράλληλα με τα πιο πάνω μέτρα, παίζει πολύ γερά και το σενάριο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Δηλαδή η επίσημη πτώχευση της Ελλάδας. Να δείτε που στο τέλος θα πανηγυρίζουμε και θα πετάμε και τη σκούφια μας που ο κ. Παπανδρέου γλίτωσε με αυτόν τον τρόπο τα δημόσια κτήματα. Θα έχει δώσει και πάλι τη σκληρή μάχη του ο άνθρωπος. Μόνο που οι μάχες του διεξάγονται στη φαντασία μας. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του καθεστώτος είναι τρομακτικός και δεν είναι μόνο ελληνικός. Παίζει όλο το διεθνές σύστημα πάνω στο ελληνικό πειραματόζωο.

Φιλί πάθους 46 ωρών Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, 14 τολμηρά ζευγάρια πήραν μέρος σε έναν ομολογουμένως ασυνήθιστο διαγωνισμό φιλιού στην εξωτική Ταϊλάνδη. Στόχος τους: να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο σε διάρκεια συνεχόμενο φιλί στα χείλη, το οποίο σημειώθηκε στην Γερμανία το 2009 και ήταν 32 ώρες, 7 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Στην πορεία, ένα από τα ζεύγη κατόρθωσε όχι μόνο να επιτύχει την αποστολή του αλλά και να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ κατά 14 ώρες. Ο λόγος για τον 42χρονο Εκατσάι Τιραναράτ και την 31χρονη σύντροφό του, Λακσάνα, οι οποίοι ξεκίνησαν να φιλιούνται το μεσημέρι του Σαββάτου και σταμάτησαν το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα από 46 ώρες, 24 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα. Το παραπάνω κατόρθωμα καθίσταται εντυπωσιακότερο εάν αναλογιστεί κανείς τους κανονισμούς του διαγωνισμού. Ενδεικτικά, σύμφωνα με αυτούς, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να κινούνται, να τρώνε, να πίνουν και να κάνουν την ανάγκη τους με μία και μόνη προϋπόθεση: τα χείλη τους δεν επιτρέπεται να ξεκολλήσουν ούτε για μια στιγμή.

19

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Στην παλιά Αθήνα του 1843, επρόκειτο να συγγενέψουν με γάμο δύο αρχοντικές οικογένειες: Του Γιώργη Φλαμή και του Σωτήρη Ταλιάνη. Ο Φλάμης είχε το κορίτσι και ο Ταλιάνης το αγόρι. Η εκκλησία, που θα γινόταν το μυστήριο, ήταν η Αγία Ειρήνη της Πλάκας. Η ώρα του γάμου είχε φτάσει και στην εκκλησία συγκεντρώθηκαν ο γαμπρός, οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Μόνο η νύφη έλειπε. Τι είχε συμβεί; Απλούστατα. Η κοπέλα, που δεν αγαπούσε το νεαρό Ταλιάνη, προτίμησε ν’ ακολουθήσει τον εκλεκτό της καρδιάς της, που της πρότεινε να την απαγάγει. Ο γαμπρός άναψε από την προσβολή, κυνήγησε την άπιστη να την σκοτώσει, αλλά δεν κατόρθωσε να την ανακαλύψει. Γύρισε στο σπίτι του παρ’ ολίγο πεθερού του και του ζήτησε τα δώρα που είχε κάνει στην κόρη του. Κάποιος όρος όμως στο προικοσύμφωνο έλεγε πως οτιδήποτε κι αν συνέβαινε προ ή μετά το γάμο μεταξύ γαμπρού και νύφης «δε θα ξαναρχούτο τση καντοχή ουδενός οι μπλούσιες πραμάτιες και τα τζοβαΐρια όπου ανταλλάξασι οι αρρεβωνιασμένοι». Φαίνεται δηλαδή, ότι ο πονηρός γερο - Φλαμής ήξερε από πριν, τι επρόκειτο να συμβεί γι’ αυτό έβαλε εκείνο τον όρο. Κι έτσι πλήρωσε ο φουκαράς ο Ταλιάνης τα δώρα του άλλου. Από τότε οι παλαιοί Αθηναίοι, όταν γινόταν καμιά αδικία σε βάρος κάποιου, έλεγαν ότι «άλλος πλήρωσε τη νύφη».

Αλλάζει γνώμες σαν το πουκάμισο Για κάποιον που δεν είναι σταθερός στις αποφάσεις του, λέμε ότι «αλλάζει γνώμες σαν το πουκάμισο». Το ίδιο, όμως, λέει και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Ούδ’ εσθήτα τις ούτως αμείβει ραδίως ως συ τρόπον», δηλαδή «Ούτε το ρούχο του δεν αλλάζει κάποιος τόσο εύκολα, όσο εσύ τον τρόπο που σκέφτεσαι». Το ίδιο κι ο Λιβάνιος: «Ταύτα επαινώ και το μη μετά της εσθήτος αμείψαι την γνώμην», δηλαδή «Επαινώ αυτά και το να μην αλλάζει κάποιος τη γνώμη του μαζί με το ρούχο του». Το ίδιο και ο Αμάσειας Αστέριος: «Ούτοι ώσπερ ιμάτιον ταχέως την θρησκείαν μετημφιέσαντο», δηλαδή «Αυτοί γρήγορα άλλαξαν θρησκεία, όπως ακριβώς τα ρούχα τους». Όπως βλέπουμε, τίποτε δεν πάει στη γλώσσα μας χαμένο, αλλά διατηρείται ίσως κάπως παραλλαγμένο.

Πιες ξύδι «Πιες ξύδι να ξεθυμώσεις» ή «πιες ξύδι να σου περάσει», λέμε σε κάποιον που θύμωσε μαζί μας. Είναι αρχαία συνήθεια. Ξύδι έδωσε κι ο Ρωμαίος στρατιώτης στο Χριστό, όταν εκείνος ζήτησε νερό.

Δ Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Ε Ι Σ

Γνωρίζετε ότι...

 Πάνω από 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν από μαρμότες (αγριοπόντικα).  Οι γαρίδες είναι τα πιο θορυβώδη όντα στον ωκεανό.  Ο Χίτλερ δεν ήταν χορτοφάγος  Η ψαλίδα (το ζωύφιο) έχει δύο πέη.  Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο σκοτώνονται 10 άνθρωποι από τις αυτόματες μηχανές πωλήσεων.  Η πρώτη νησίδα ασφαλείας σε δρόμο κατασκευάστηκε με δικά του έξοδα από τον Συνταγματάρχη Pierrepoint, έξω από τη λέσχη του στο Λονδίνο. Σκοτώθηκε, στην προσπάθειά του να περάσει τη νησίδα.  Οι άνθρωποι και τα δελφίνια είναι τα μόνα είδη που κάνουν σεξ για ευχαρίστηση.  Ο Πάπας Ιωάννης ο 12ος και ο Αττίλας ο Ούνος πέθαναν και οι δύο την ώρα που έκαναν σεξ.  Οι Μογγόλοι ρίχνουν αλάτι στο τσάι τους αντί για ζάχαρη.


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Λίρες, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Δαχτυλίδια, Δόντια. Σπασμένα, χαλασμένα. Στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με 1 βήμα μπορείτε χωρίς φόβο να έρθετε στο γραφείο μας, κρατάμε πλήρη εχεμύθεια. Έναντι Κλινικής Αντωνιάδη Βενιζέλου 16 Βέροια (1ος όροφος) Τηλ.: 23310 66581, κιν.: 6984223075 Από 8.30 π.μ. έως 8.30 μ.μ.

Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068

Προσφορές • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 13€ !!! • Αγοράζετε 4 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και 1 ½ λίτρο αναψυκτικό και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 2 γίγας πίτσες και παίρνετε δώρο, ή 1 γίγας ή 1 ½ λίτρο αναψυκτικό ή μια σαλάτα ή ½ παγωτό και πληρώνετε μόνο 15€ !!!

ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786. ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217 ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ.

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ:Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για την στελέχωση τμήματος πωλήσεων σε διαφημιστική εταιρία. Πληροφορίες στο τηλ. 6979 809870 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315. ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία στο ταβερνάκι της Κούλας, Εμ. Παππά 11, κοντά στο ΙΚΑ. Πληροφορίες στο τηλ. 23310 65502 κ. Κούλα

20

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επι της 10ης Μεραρχίας 2, στο κέντρο δίπλα στο Επιμελητήριο στη Βέροια. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ. 2331061594. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο.Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα δυάρι στη Θεσ/νίκη στην περ. Ευαγγελιστρίας (απέναντι από τα Πανεπιστήμια). Πληρ. μετά τις 19.00 στο τηλ. 6981613897

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΠΡΟΠΟ με μεγάλο τζίρο, χωρίς χρέος προς τον ΟΠΑΠ, ολόκληρη ή μισή. Τηλ.: 6979903631 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-312455, 6946-584834, 2310-920185

ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΤ. ΚΑΤΣΑΜΑΚΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

EΠΕΜΒΑΣΕΙΣ LASER 1. Αποτρίχωση 2. Ακμή - Ουλές Ακμής 3. Ρυτίδες - Σύσφιξη Προσώπου 4. Κυτταρίτιδα - Σύσφιξη Σώματος

l

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 23919 ΕΛΗΑΣ 13, ΒΕΡΟΙΑ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Ενοικιάζονται τρία καταστήματα 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο. Πολύ καλή ευκαιρία. Τηλ. 6947120444 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ KAWASAKI ZZR 400, χρώμα μπλε-μαύρο, μοντέλο 98, 400 CC. EXTRA: Συναγερμός, καινούρια λάστιχα Τιμή ευκαιρίας και δεκτός κάθε έλεγχος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942269024 κ.Προκόπης

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470. Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης

21

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 22 τ.μ στον Προμηθέα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974747813

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329 Πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ στον 3ο όροφο οικοδομής, μπροστά στην Κυριώτισσα. Τηλ: 6973021410

ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Πωλείται εστιατόριο ανακαινισμένο στην περιοχή Wolfsburg της Γερμανίας. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.Επικοινωνίας: 0049536330318 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 86 τ.μ. στον 4ο όροφο, στην οδό Μητροπόλεως – Ζωγιοπούλου 2, γωνία. Πληροφορίες κ. Στέργιος τηλ. 23310 21488 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 94 τ.μ. (2Δ – Σ – Κ – WC – μπαλκόνι μεγάλο 10Χ3 και μπαλκόνι μικρό) σε οικοδομή με φανταστική θέα στην οδό Π. Πασαλίδη αρ. 8, περιοχή Βίλα Βικέλα, κατασκευή οικοδομής το έτος 2000.Ανοιχτός χώρος πάρκινγκ. Τιμή προσιτή. Τηλ. 2327051303, 6944523246. Πωλείται οικόπεδο 9 στρέμματα στον Κοπανό Ναούσης. Εντός σχεδίου, κατάλληλο για εμπορικό κέντρο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τιμή 45.000 ευρώ το στρέμμα Τηλ.επικοινωνίας: 6946780770. Χαρίζονται ημίαιμα κουτάβια λυκοσκυλάκια & ελληνικοί ποιμενικοί, 1,5 μηνών. Θεσσαλονίκη -Δημήτρης 6974474806

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΣΤΟ

6934200953

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ καντίνα πλήρης εξοπλισμένη, περασμένη ΚΤΕΟ και υγειονομικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες στο τηλ. 6995845825 κ. Γιώργο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία στα

Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697

στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

επικοινωνίας: 23310 23765

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση – Καφενείο, στην οδό Αριστοφάνους 14 (με εκλεκτή πελατεία) λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 23310-72970 ή 2331067163. ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφοοικόπεδο στην Επισκοπή Ημαθίας, επι της ασφάλτου, 8 στρμ. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 23310 29460.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός φούρνος πιτσαρίας, τύπου North, μοντέλο F136 7200w, 230 volt, 8 θέσεων. Τηλ. 6979117363 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Έπιπλα δρύινα, κρεβ/ρα, ντουλάπα, τραπεζαρία 2 ετών σε άριστη κατάσταση. ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Τηλ. 6986692916. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532

ΠΩΛΕΙΤΑΙΔιαμέρισμα στην Ανοίξεως 4ος όροφος , 65 τ.μ με θέα μοναδική.Αποθήκη, πυλωτή 62.000 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934888738

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ο αέρας του τρίτου ορόφου 7όροφης οικοδομής. Περιοχή Αρετσού, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή 28.Ευκαιρία (95 τ.μ σε κεντρικό δρόμο, γωνιακό) Τηλ: 2331024468 6932738207 κ.Γιώργος Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ

22

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική τυροπιτιέρα. Τηλ. 23310 22749 – 21244. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6978971041. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ• ΨΥΓΕΙΟ βιτρίνα για αλλαντικά, 2 μέτρα μάκρος • ΨΥΓΕΙΟ συντήρηση μαναβικής, 2 μέτρα, 1,6 μέτρα μάκρος • ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ επαγγελματικός μύλος αλέσματος Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Tηλ: 2331073174

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

Διαφημιστείτε τώρα στην εφημερίδα

Επικαιρα με ακόμη χαμηλότερες τιμές Πληροφορίες στο τηλ. 23310 78080

23

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 45 τ.μ στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Αγγελάκη2ος όροφος, πλήρως ανακαινισμένο με δύο air condition. Τηλ: 6942595995 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα καινούργιο 100τ.μ. στην οδό Καλής Παναγιάς 12. Τιμή 250€. Τηλ. 23310-23765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 επι της 10ης Μεραρχίας 2, στο κέντρο δίπλα ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το στο Επιμελητήριο στη Βέροια. Οικονομικό ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ενοίκιο. Τηλ. 2331061594. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ. KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ οικίας.2331024091 ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 498

Αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου του ΙΚΑ Τη συνεργασία των γιατρών ζητεί ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος

Τ

ην δημιουργική συνεργασία και την ενσυνείδητη συμπαράταξη των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος, αλλά και για την μελλοντική επιτυχία του θεσμού του πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όπως είναι γνωστό, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ μπορούν παραλλήλως να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα ιδιωτικά σας ιατρεία και στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στην επιστολή του ο κ. Σπυρόπουλος σημειώνει τα εξης, 1. Οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να απευθύνονται: • Στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ραντεβού είτε τηλεφωνώντας στο 184 (7.00-19.00) είτε με φυσική παρουσία στην τοπική γραμματεία τηλεφωνικού ραντεβού της Μονάδας. • Σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ, των οποίων τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στις υπηρεσίες υγείας

του Ιδρύματος και παρέχονται τηλεφωνικά από το 184, καθώς και από τα ΚΕΠ. 2. Οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΞΥ από 15/2/2011 για παροχές υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισκέπτονται τους γιατρούς του Ιδρύματος στις Μονάδες Υγείας ή τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ επιδεικνύοντας μόνο το βιβλιάριο υγείας τους. 3. Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ όλων των ειδικοτήτων θα χρησιμοποιούν τα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων. Στα έντυπα αυτά θα αναγράφονται: τα στοιχεία του ασφαλισμένου (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο), ο ΑΜΚΑ γιατρού και ασθενούς, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασης, το διακριτικό «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ» ή «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ», καθώς και ο ειδικός τους αριθμός στον ΟΑΕΕ. Επίσης, θα αναγράφεται η διάγνωση, η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και η αντίστοιχη συμμετοχή και θα τίθεται υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού. Ανάλογη συμπλήρωση θα γίνεται και στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Η συνταγογράφηση θα γίνεται σύμφωνα με τις οριζόμενες από τα Προεδρικά Διατάγματα διατάξεις (πχ. αναγραφή φαρμάκων σχετικής με την ειδικότητα του γιατρού, για τις εγκεκριμένες από τον

ΕΟΦ ενδείξεις, αναγραφή μέχρι τριών διαφορετικών φαρμάκων και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το χρονικό διάστημα για κάλυψη αγωγής έως ενός (1) μηνός, θεώρηση στις περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία, χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ιδρύματος κ.α.). 4. Οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλλουν κανενός είδους αμοιβή στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Το κόστος της επίσκεψης αυτής θα καταβληθεί από το ΙΚΑΕΤΑΜ με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου που θα έχει αναδρομική ισχύ από 7/2/2011. 5. Οι γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχουν παράλληλα σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ μπορούν να συνταγογραφούν ως γιατροί των φορέων αυτών μόνο στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι κατά τη διάρκεια ωραρίου τους στο Ίδρυμα. Η συνταγογράφηση αυτή θα γίνεται στα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων και όχι στα συνταγολόγια του ΙΚΑΕΤΑΜ. 6. Οι παρακλινικές εξετάσεις, θεραπείες

κ.λπ. που αναγράφονται από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς εγκρίνονται στη συνέχεια από τους ελεγκτές του Ιδρύματος, οι οποίοι ακολουθούν τις ισχύουσες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οδηγίες. Οι εξετάσεις εκτελούνται στα εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑΕΤΑΜ ή στα συμβεβλημένα με το Ίδρυμα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. 7. Η άρση του πλαφόν δεν ισχύει από 1/3/2011. 8. Για τις άδειες ανικανότητας οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Από 300 έως 2.800 ευρώ το κέρδος από την απόσυρση των ΙΧ Μείωση τέλους ταξινόμησης έως 100%

Α

πό την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, αρχίζει η διαδικασία της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) έλαβε ΦΕΚ από τις 11 Φεβρουαρίου (ΦΕΚ Β' 246/11.2.2011). Με βάση την ΚΥΑ, η απόσυρση, που θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου εφέτος, θα άρχιζε 10 ημέρες μετά από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ. Με την απόσυρση, δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου, έως και 2000 κ.ε. με μερική ή ολική απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, σε αντικατάσταση παλαιού επιβατικού αυτοκινήτου (για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως και 31/12/1998). Παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, εκτιμούν ότι η απόσυρση αφορά περίπου 2,5 εκατ. οχήματα παλαιάς τεχνολογίας. Προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011 καθώς και τυχόν οφειλές προηγούμενων ετών. Το όφελος για τον καταναλωτή είναι από 300 έως 2.800 ευρώ, ενώ παράλληλα οι εταιρείες προσπαθούν να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές με επιπλέον προ-

σφορές.Στα ΙΧ έως 900 κυβικά εκατοστά θα γλιτώσει μέχρι 300 ευρώ, στην κατηγορία από 901 έως 1.400 κ.εκ. το µέγιστο όφελος φτάνει τα 960 ευρώ, στα 1.401 έως 1.600 κ.εκ. η τιµή του καινούργιου αυτοκινήτου µειώνεται έως 1.430 ευρώ, µεταξύ 1.601 και 1.800 κ.εκ. η μείωση ανέρχεται έως 2.100 ευρώ και από 1.801 έως 2.000 κ.εκ. ο αγοραστής γλυτώνει έως 2.800 ευρώ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Για παράδειγμα, για απόσυρση και αγορά ΙΧ 1.200 κυβικών, χονδρικής αξίας 9.000 ευρώ και λιανικής γύρω στα 12.000 ευρώ, το τέλος ταξινόμησης υπολογίζεται ως 12% Χ 9.000 ευρώ = 1.080 ευρώ. Άρα, το όφελος είναι 6.000 Χ 12% =720 ευρώ και θα πληρωθεί τέλος 360 ευρώ (3.000 Χ 12%). Σε απόσυρση και αγορά ΙΧ 1.600 κ.εκ. χονδρικής αξίας 15.000 ευρώ και λιανικής γύρω στα 22.000 ευρώ, το τέλος ταξινόμησης υπολογίζεται ως 15.000 Χ 30%=4.500 ευρώ. Έτσι, το όφελος είναι το 65% του τέλους μέχρι 11.000 ευρ, δηλαδή όφελος = 65% (11.000 Χ 30%) =65% 3.300 = 2.145 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει τέλος 2.355 ευρώ. Η εργοστασιακή αξία των μεταχειρισμένων αυτοκιν-

24

λητων υπολογίζεται ανάλογα με την «ηλικία» τους, συγκριτικά με την αρχική τιμή. 1) Για τον πρώτο χρόνο, η μείωση θα ανέρχεται σε 1,30% για κάθε μήνα κυκλοφορίας, για τον δεύτερο σε 0,70% και για τον τρίτο χρόνο σε 0,50% ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΙΧ Ερωτήματα για την εξαίρεση των μικρών επαγγελματικών ΙΧ (έως δύο τόνους) από το μέτρο της απόσυρσης θέτει η Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Σιδηρικών και Βιομηχανικών Ειδών, ζητώντας την επανεξέταση της σχετικής απόφασης. «Δεν γνωρίζω τον λόγο που οδήγησε τον υπουργο Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, να εξαιρέσουν από τις ευεργετικές διατάξεις της απόσυρσης τα μικρά επαγγελματικά ΙΧ, όμως θα πρέπει να επανεξετάσουν την απόφαση τους. Οι έμποροι και οι επαγγελματίες τιμωρούνται ακόμη μια φορά από τις κυβερνητικές αποφάσεις αφού δεν τους δίνονται οι

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ίδιες δυνατότητες με τους ιδιώτες», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κλεόβουλος Σαλλιαρέλης,. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΕΕΣΒΕ εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι από την απόσυρση εξαιρούνται τα ΙΧ επαγγελματικά αυτοκίνητα έως 2 τόνους, παρόλο που -όπως σημειώνει- τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων δείχνουν ότι ο ελληνικός στόλος είναι γηρασμένος και μάλιστα περισσότερο από τον στόλο των επιβατικών αυτοκινήτων. Επίσης, συμπληρώνει, οι πωλήσεις των επαγγελματικών ΙΧ μέχρι 2 τόνους, που επιβαρύνονται με σημαντική φορολογία, έχουν μειωθεί κατά 51% με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να χάνουν χρήματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011