Page 1

09

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 492 | epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Πρωτοφανές σε όγκο και δυναμικότητα το συλλαλητήριο

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

Γ΄ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ Αν είναι κάτι που χρειαζόμαστε πρωτίστως δεν είναι το ευρωομόλογο, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, η επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών μας και μάλιστα με μειωμένο, σε σχέση με το ισχύον, επιτόκιο. Όχι πως όλα αυτά δεν είναι καλά. «Καλά και άγια» είναι. Είναι ασφαλώς αναγκαία συνθήκη για να ορθοποδήσουμε. Δεν είναι όμως ικανή. «Εκ των ων ουκ άνευ» είναι η αλλαγή – προς το καλύτερο φυσικά – ημών των ιδίων. Να εγκαταλείψουμε το «εγώ» και να υιοθετήσουμε το εμείς. Να διαγράψουμε τις πολυετείς συνήθειές μας της υπερκατανάλωσης, της ανευθυνότητας, του ωχαδερφισμού και τόσων άλλων. Είναι κάτι τέτοιο δυνατό; Είναι πολύ δύσκολο, αλλά ναι είναι δυνατό. Μέσα μας έχουμε όλες τις δυνάμεις που χρειάζονται γι’ αυτό. Όμως πρέπει να το θελήσουμε και να το επιδιώξουμε σθεναρά. Όπως έγραψε ο κόμης Τζιοβάννι Πίκο ντέλλα Μιράντολα (14631494) στο βιβλίο του «Δημηγορία περί της αξιοπρέπειας του ανθρώπου»: «Ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο ούτε ουράνιο ούτε γήινο, ούτε θνητό ούτε αθάνατο, για να ορίζει ο ίδιος ο άνθρωπος, εναλλάσσοντας, απολύτως ελεύθερα, τους ρόλους του ως επιτίμου γλύπτη του εαυτού του και ποιητή, την μορφή μες στην οποία θέλει να ζήσει.

Σελ. 2

Το Χρονογράφημά μας Σελ.4

του νοσοκομείου Νάουσας

τοπικα

Σελ. 11

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Το σταυροδρόμι

«Απειλείται» η μεταφορά των μαθητών

ΣΕΥΠΙΚΑ: Υπέρ της ελεύθερης επιλογής γιατρού

Σελ. 10

τοπικα

Ενημερωτική συνάντηση για τον «Καλλικράτη» με πρωτοβουλία του Δ. Βέροιας Σελ. 10 ΤΟΠΙΚΑ

‘‘Ναι’’ στις συγχωνεύσεις Σχολείων, αλλά με προϋποθέσεις

Σελ. 8-9

Σήμερα στη Βέροια πορεία των λεωφορειούχων

Σελ. 5

Άνω –κάτω ο χώρος της Υγείας. Συνεχίζουν τις απεργίες γιατροί και φαρμακοποιοί

Σελ. 24


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

Όπως έγραψε ο κόμης Τζιοβάννι Πίκο ντέλλα Μιράντολα (14631494) στο βιβλίο του «Δημηγορία περί της αξιοπρέπειας του ανθρώπου»: «Ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο ούτε ουράνιο ούτε γήινο, ούτε θνητό ούτε αθάνατο, για να ορίζει ο ίδιος ο άνθρωπος, εναλλάσσοντας, απολύτως ελεύθερα, τους ρόλους του ως επιτίμου γλύπτη του εαυτού του και ποιητή, την μορφή μες στην οποία θέλει να ζήσει. Είναι ελεύθερος αν θέλει να εκφυλιστεί στον κόσμο του κτήνους. Είναι επίσης ελεύθερος ν’ ανυψωθεί στον ανώτερο κόσμο του Θεϊκού με την απόφαση του πνεύματός του».

Τζιοβάννι Πίκο ντέλλα Μιράντολα

Ε

ίναι ελεύθερος αν θέλει να εκφυλιστεί στον κόσμο του κτήνους. Είναι επίσης ελεύθερος ν’ ανυψωθεί στον ανώτερο κόσμο του Θεϊκού με την απόφαση του πνεύματός του». Ο ίδιος συγγραφέας σε άλλο σημείο του βιβλίου του εμφανίζει τον Θεό να λέει στον Αδάμ: «Δεν σου δώσαμε ένα συγκεκριμένο τόπο να μένεις ούτε δικό σου πρόσωπο ούτε και κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα, ω Αδάμ, για να μπορείς να έχεις στην κατοχή σου οποιονδήποτε τόπο να μένεις, ν’ αποκτάς όποιο πρόσωπο κι όλες τις χάρες που ασφαλώς, επιθυμείς κι αυτό με τη δική σου βούληση και τη δική σου γνώμη. Των άλλων όντων η φύση διέπεται από τους νόμους που προκαθορίσαμε και παραμένει έτσι μέσα σε όρια. Εσύ δεν παρεμποδίζεσαι από κανέναν αξεπέραστο φραγμό, αλλά πρέπει να προδιαγράψεις ακόμα κι αυτή την ίδια τη φύση κατά την ελεύθερη σου βούληση, στα χέρια της οποίας έχω εναποθέσει τη μοίρα σου…»

Η

μοίρα μας λοιπόν είναι στα χέρια μας. Κι αυτό δεν το λέει μόνο ο Τζιοβάνι Μιράντολα. Το είπε κι ο Απόστολος Παύλος αλλά κι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος. Μπορούμε κατά συνέπεια να αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και πολίτες. Είναι ζήτημα δικής μας θέλησης. Αν όμως ο Θεός μας δώρισε – διότι περί δώρου πρόκειται- πλήρη ελευθερία ήταν οι συνάνθρωποί μας που την εκμεταλλεύτηκαν και την εκμεταλλεύονται και τώρα «προς ίδιον όφελος». Άλλοτε με τη μορ-

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: ÅëçÜò 3, ÂÝñïéá, 1ïò üñïöïò ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr PAGE DESIGNERS ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÌÅËÉÍÁ ÐÏÕÔÏÃËÉÄÏÕ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá

φή της Ιεράς Εξέτασης και των σταυροφοριών (εμείς τουλάχιστον οι Ορθόδοξοι ουδέποτε φτάσαμε σε τέτοια εγκληματικά βάθη). Συχνά – πυκνά με πολέμους ακόμη και εμφύλιους (για το αίμα αυτό είμαστε και μεις ένοχοι).

Κ

αι ακόμα συχνότερα με διαφθορά, ανεντιμότητα, παρανομίες με πρωτομάστορες τους πολιτικούς, τους οικονομικά ισχυρούς και τα τσιράκια τους των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης ( Εξαπάτησης θα ήταν το ακριβέστερο). Μ’ αυτά και μ’ αυτά και με τη θεοποίηση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της υποτιθέμενης αντικειμενικής νόησης χάσαμε τον δρόμο μας. Μέσα στη μέθη του διαφωτισμού παραμερίστηκε από άγνοια το «εμείς», ξεχάσαμε το μόνο που μας συνέδεε, μας έκανε ανθρώπους και αποτελούσε το συνδετικό ιστό ανθρώπων και κοινωνιών, την αγάπη.

Σ

το όνομα του κέρδους και των υλικών αγαθών χάσαμε τον ανθρώπινο χαρακτήρα μας και ακυρώσαμε στην πράξη την ελεύθερη βούληση μας και την παραχωρήσαμε στους εκάστοτε εξουσιαστές «αντί πινακίου φακής». Τώρα δεν μας μένει παρά να αναθεωρήσουμε τις απόψεις και τις «αξίες» μας. Να ξαναπιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε (το κόψαμε και το πετάξαμε). Κι ίσως προφτάσουμε να το βρούμε πριν αποσαθρωθεί πλήρως.

Τ

ο κακό είναι πως το πολιτικό μας σύστημα, έτσι που έχει αυτοδιαμορφω-

2

θεί, κάνει φοβερά δύσκολη αν όχι αδύνατη αυτή την προσπάθεια. Ο Πρωθυπουργός, ο εκάστοτε πρωθυπουργός, είναι στην ουσία μονάρχης χωρίς κανέναν απολύτως μηχανισμό ή όργανο ελέγχου των λαθών και των παραλείψεών του. Τα πραγματικά αναπτυγμένα κράτη δεν διανοήθηκαν να διαμορφώσουν Συντάγματα όπως το δικό μας του 1985-86 αλλά και του 2001 που κινείται στο ίδιο πνεύμα. Τα άλλα αναπτυγμένα κράτη έχουν Βουλή και Γερουσία (ΗΠΑ), Βουλή λόρδων και Βουλή Κοινοτήτων, Άνω και Κάτω Βουλή κ.α. που ελέγχουν τις πράξεις και αποφάσεις της πλειοψηφίας, του Προέδρου ή του Πρωθυπουργού.

Τ

ο πολιτικό μας σύστημα διεφθάρη και κατάφερε να διαφθείρει και ικανό τμήμα του λαού καθιερώνοντας μάλιστα θεσμούς και διαδικασίες που ευνοούσαν την διαιώνιση και διόγκωση της διαφθοράς. Αν πραγματικά θέλουμε να ξαναβρούμε το δρόμο μας θα πρέπει να τεθεί τέρμα σ’ αυτό το σάπιο σύστημα και τους ομογάλακτούς του θεσμούς (ασυλία βουλευτών, ευθύνη υπουργών, διορισμοί από το παράθυρο και τόσα άλλα). Πρέπει το ταχύτερο να αλλάξει το Σύνταγμα προς δημοκρατικότερη κατεύθυνση. Πρέπει να αναδιαρθρωθούν εκ βάθρων το Εκπαιδευτικό Σύστημα, το Σύστημα Υγείας. Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Να παταχθούν η φοροδιαφυγή, η αισχροκέρδεια, η παραοικονομία, και πολλά άλλα ακόμη…

Επίκαιρα

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Τα είπαν!

Ναι μεν αλλά…

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, πραγματοποίησε σήμερα ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας Διονύσιος Συντίλας, συνοδευόμενος από τον Υποδιοικητή Αλέξανδρο Κουβακά. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο νέος Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Γιώργος Μπαρμπαρούσης. Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε τα καλύτερα στον νέο Διοικητή για τη ανάληψη των καθηκόντων του και δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της άριστης συνεργασίας που υπήρχε μέχρι σήμερα. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης ενημέρωσε επίσης για την πορεία των εργασιών στο νέο κτίριο της Πυροσβεστικής Βέροιας, δεδομένο που αλλάζει θεαματικά τις συνθήκες στρατωνισμού του προσωπικού, αλλά και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών.

Σε «παρωδία» φαίνεται πως οδηγείται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη»αν κρίνουμε από αυτά που ειπώθηκαν και βασίζονται στον τρόπο που είναι διατυπωμένος ο νόμος που συμπεριλαμβάνεται στον «Καλλικράτη. Με απλά λόγια ο νόμος λέει ότι για τη θέση αυτή μπορεί να καταθέσει όποιος πολίτης επιθυμεί να την υπηρετήσει, δεν απαιτούνται προσόντα και μπορεί η ψηφοφορία που απαιτεί τα 2/3 των ψήφων του Δημοτικού Συμβουλίου να επαναλαμβάνεται σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να συγκεντρωθούν 30 ψήφοι συνολικά. Επίσης στην κάθε συνεδρίαση μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις και άλλα πρόσωπα, μαζί με τα προηγούμενα ή κάποιοι να αποχωρούν. Με δεδομένη την πλειοψηφία των 2/3 ακόμα και να συμφωνούσε συμπολίτευση και αντιπολίτευση πάλι θα ήταν δύσκολο αφού ο αριθμός των υποψηφίων ήδη από την πρώτη φορά ήταν 16 και μπορεί να αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διασπορά ψήφων. Ενώ ως ιδέα είναι καλή, αφού ο Δημότης θα μπορεί να απευθύνεται στον συμπαραστάτη σου σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τις υπηρεσίες του Δήμου, εν τούτοις ο τρόπος που διατυπώθηκε ό νόμος δείχνει ότι «μπάζει»από παντού. Εάν δεν γίνουν αλλαγές ή δεν υπάρξουν διευκρινήσεις τέτοιες που θα βοηθούν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, προβλέπεται η ψηφοφορία να διαρκέσει μέχρι και…τις επόμενες εκλογές και βλέπουμε!!!

Τρεις δημοσιογράφοι …

Τι θα γίνει με τη μεταφορά; Δίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί στην οδό Μητροπόλεως το Σωματείο Τουριστικών Πρακτόρων και Ιδιόκτητων Τουριστικών λεωφορείων Ν. Ημαθίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο γεγονός ότι οι οδηγοί που έχουν αναλάβει την εκτέλεση μαθητικών δρομολογίων, παραμένουν απλήρωτοι από τις 13 Σεπτεμβρίου. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Τουριστικών Πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων του Νομού Ημαθίας, οι ιδιοκτήτες λεωφορείων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τα δρομολόγια που εκτελούν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. Το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών επανέρχεται στο προσκήνιο αλλά δεν αφορά μόνο το Νομό Ημαθίας καθώς λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους οδηγούς, στον αέρα βρίσκεται και η μεταφορά των μαθητών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμεί από την περίοδο της Νομαρχίας και παραμένει άλυτο παρόλο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο…

Ιδιαίτερα ωφέλιμη... Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά την ενεργοποίηση του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς. Η απόφαση αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδος, οπότε όπως προβλέπει ο νόμος θα αρχίσει να ισχύει 10 μέρες μετά τη δημοσίευση της στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το μέτρο που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση η απόσυρση θα εφαρμόζεται για αυτοκίνητα που τέθηκαν για πρώτη φορά στην κυκλοφορία πριν το 1999. Οι κάτοχοι τους θα έχουν την δυνατότητα να το αποσύρουν και να κερδίσουν μείωση του τέλους ταξινόμησης για την αγορά καινούργιου οχήματος μέχρι 2.000 κυβικών εκατοστών. Σίγουρα πάντως η επαναφορά του μέτρου θα αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες των παλιών οχημάτων και θα αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την αγορά αυτοκινήτου η οποία αναμένεται να πάρει «τα πάνω της» μετά από μια αρκετά δύσκολη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων παρουσίασαν πτώση της τάξεως του 58,6% .

Νέος Διοικητής στην Πυροσβεστική Βέροιας Aπό 4-2-2011 Διοικητής της Διοίκησης Πυρ/κών Υπηρεσιών Ν. Ημαθίας και Διοικητής της Π.Υ. Βέροιας ανέλαβε ο Πύραρχος Συντίλας Διονύσιος του Κων/νου, σε αντικατάσταση του Πυράρχου Ντόβα Διονυσίου του Παναγιώτη ο οποίος στις πρόσφατες κρίσεις κρίθηκε «ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΣ ΤΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ».

3

Κατατέθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι αιτήσεις στη για την «κατάκτηση» της θέσης του «Συμπαραστάτη του Δημότη». Δεκαέξι ήταν οι ..μνηστήρες εκ των οποίων τρεις δημοσιογράφοι, οι οποίοι στην αυτοπαρουσίασή τους μπροστά στο Σώμα, πέρα από την έκφραση άποψης ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θεσμό και πως γνωρίζουν ότι πρέπει να τον υπηρετήσουν αμερόληπτα, τόνισαν ότι γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του Δημότη, μια που ασχολούνται και με ρεπορτάζ τέτοιου τύπου, ενώ το μόνο προσόν που ορίζεται από το Νόμο δηλαδή ότι «απαιτείται άτομο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας», άφησαν να εννοηθεί ότι το έχουν. Οι υποψήφιοι είναι: Γιάννης Αγγέλογλου, Παντελής Ζωγράφος και Μιχάλης Μελιόπουλος. Φυσικά λόγω της διαδικασίας δεν εξελέγη κανείς όχι μόνο από τον κόσμο της ενημέρωσης, αλλά ούτε και από άλλες επαγγελματικές τάξεις. Επειδή οι ίδιες διαδικασίες θα γίνουν και στα Δημοτικά Συμβούλια Νάουσας και Αλεξάνδρειας εκεί θα δούμε έαν θα υπάρξουν κι άλλοι δημοσιογράφοι που ενδιαφέρονται για να καταλήξουμε σε…στατιστικά συμπεράσματα! Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για το Δήμο Βέροιας. Αυτό θα το δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου…

Άρχισαν οι αντιδράσεις Μαζί με τη δημόσια διαβούλευση για τις επικείμενες συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, άρχισαν στο Νομό Ημαθίας οι πρώτες αντιδράσεις από τις Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Ήδη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Βεργίνας εξέδωσε ψήφισμα που αφορά στην πιθανή κατάργηση του Γυμνασίου της Βεργίνας λόγω των συγχωνεύσεων ενώ για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου πάντως, οπότε και θα έχουν κατατεθεί οι προτάσεις για τα σχολεία του Νομού που πληρούν τις προϋποθέσεις συγχώνευσης, οι αντιδράσεις από του εκπαιδευτικού κόσμου αναμένεται να κορυφωθούν. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τον εκπαιδευτικό κόσμο όσο και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, είναι ότι μέσα από τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και ολιγοθέσιων σχολείων ξεκινά ο «Γολγοθάς» μετακινήσεων των οικογενειών που ζουν στην επαρχία, προκειμένου τα παιδιά τους να φτάσουν στο πλησιέστερο δημόσιο σχολείο. Την ίδια στιγμή, παρά τις συνενώσεις εκατοντάδων σχολείων που προετοιμάζονται, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα και ότι θα δημιουργηθούν αυτοδύναμες σχολικές μονάδες. Εάν λάβουμε πάντως υπόψη την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, μπορούμε κάλλιστα να φανταστούμε τι πρόκειται να ακολουθήσει και στο χώρο της παιδείας…

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών στον Αντιπεριφερειάρχη

ά μ η φ ά ρ μας ρονογ

Το

Χ

Το «είναι» και το «δίνε»!...

Ο θείος Αφεντούλης, προχτές, κατέβασε, από τη βιβλιοθήκη το μυθιστόρημα του Κούντερα: «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι». Πριν «προκάμει», που θα ‘λεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, να ανοίξει το βιβλίο, τον χτύπησε κατακούτελα η «δυσβάσταχτη στενότητα του δίνε»! «Λεφτά για ψώνια» πρόσταξε, ορθά κοφτά, η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη. «Και εις ανώτερα. Γρήγορα να σε καμαρώσουμε Ύπατο ή “επί το θηλυκότερο”, “Υπάτη”!» σχολίασε ο θείος. Στο φυσικό του δεν ταιριάζουν οι προσταγές. Χάθηκε λίγη ευγένεια; «Θα πάμε, το καλοκαίρι, για λουτρά, στην Υπάτη όπως παλιά; Θυμάσαι που έφευγαν “τα πονάκια”; Πέρσι δεν πήγαμε και τα “τσιμπήματα” κάνουν “παρέλαση”!» είπε η σύζυγος. Μπορεί να μην άκουσε καλά. Μπορεί να παρανόησε τα λόγια του Αφεντούλη. Πάντως δεν χάνει ευκαιρία να παραπονεθεί για τα λουτρά που δεν έκανε. Τι κι αν έφταιξαν τα μέτρα της τρόικας που περιόρισαν την αναψυχή των συνταξιούχων; Ο θείος ακούει τα παράπονα. Λέτε κι άφησε τη σύζυγο μόνη, στο σπίτι, κι εκείνος «τσαλαβουτούσε ιαματικώς»! «Αν είσαι οικονόμα, μέχρι το καλοκαίρι, βλέπουμε» απάντησε εκείνος. «Τώρα τι είμαι;» ρώτησε η Πολυτίμη. «Ανθύπατος!» είπε ο σύζυγος. Η συμπεριφορά της συζύγου, του θύμισε Ρωμαίο κατακτητή. «Χωρίς λεφτά με βλέπω “Υπατία” προσεχώς!” σχολίασε εκείνη. «Ώρες είναι να αρχίσει τις μαθηματικές και φιλοσοφικές αναλύσεις» σκέφτηκε ο θείος. Aισθάνθηκε να «ταρακουνιέται» το «είναι» του. Είναι γνωστό ότι τού αρέσει να μονοπωλεί τις αναλύσεις πάσης φύσεως. Θα πείτε ότι μόνο με ένα θαύμα θα ακολουθούσε η Πολυτίμη τα χνάρια της Υπατίας, λόγω προχωρημένης ηλικίας. Κι αν ακόμη βρίσκονταν κάποιος θαυματοποιός, με τόσα απίθανα και αδύνατα για τακτοποίηση που υπάρχουν ολόγυρα θα άρχιζε με τη φιλοσοφική μεταμόρφωση της συζύγου; Ο Αφεντούλης πήρε λοιπόν την απόφαση να προσχωρήσει στο κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». «Δεν πίνεις και δεν τρως. Δεν πίνεις και δεν τρως!» είπε η θεία και συνέχισε «Περίμενε, στο σπίτι, μέχρι να επιστρέψω». «Μονάχος, μονάχος;(!)» ρώτησε εκείνος και τον έζωσαν «μαύρα φίδια». Η Πολυτίμη «έπαψε να θέλει το “δίνε” του!» αλλά που θα πήγαινε, χωρίς λεφτά; «Κάνε παρέα με το “είναι” σου!» είπε εκείνη κι άρχισε να ετοιμάζεται για έξοδο. Ο Αφεντούλης ανησύχησε. «Θες να φύγει Πολυτίμη και να γυρίσει “Υπατία”;(!)» σκέφτηκε. Κάτι τέτοιο μπορεί να ήταν εξαίσιο, αν όχι θεσπέσιο, για εκείνη. Και… «τα πιο ωραία πράγματα

έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις» λέει το τραγούδι. Είπαμε βέβαια ότι για να «μεταμορφωθεί» η Πολυτίμη χρειάζονταν ένα θαύμα. Κι αυτά όμως δεν γίνονται αναπάντεχα; Άντε μετά να παρηγορήσει ο Αλεξανδρινός το «είναι» του θείου. «Αποχαιρέτα τις “επιστημονικές” (Λέμε τώρα!) αναλύσεις που χάνεις!» Υπήρχε περίπτωση μια “Υπατία”, έστω και «ιμιτασιόν», να κάθεται και να ακούει τις δικές του εμπειρικές αναλύσεις; Όχι βέβαια ότι η σύζυγος παρακολουθεί αδιαμαρτύρητα, και ως «σκέτη Πολυτίμη»! Αμπελοφιλοσοφίες τις αποκαλεί συνήθως αλλά «το χειρότερο είναι φίλος του κακού»! Απίθανα πράγματα θα πείτε και είναι αδύνατο να συμβούν. Ο θείος συμφωνεί ασμένως, όταν πρόκειται μάλιστα να γλιτώσει «το δίνε», σε μια περίοδο που το «κοστούμι»,α λα τρόικα, τον στενεύει και η “Frau Nein” θέλει να το κάνει «βαφτιστικό»! «Πού είσαι Χαρίλαε να δεις “σφίξες”;(!)» ψιθύρισε ο Αφεντούλης κι άρχισε να μελετά τις πιθανότητες να συμβεί το απίθανο! Ποιος μπορούσε να φανταστεί, πριν λίγες μέρες, ότι θα υπήρχαν μετανάστεςπολύ πιθανό να υπάρχει μεταξύ τους κάποιος Αιγύπτιος- φιλοξενούμενοι στην έπαυλη των Αθηνών με το όνομα της Αλεξανδρινής Υπατίας; Την ίδια στιγμή, Έλληνες και Ελληνίδες, εγκαταλείπουν «την Αλεξάνδρεια που χάνουν» γιατί στην Αίγυπτο γίνεται «πατείς με, πατώ σε»! Ποιος μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη «ταξιδιώτισσας» που να λέγεται Υπατία; Το «δίνε» ήταν έτοιμο να νικήσει το «είναι» του θείου. Θέλησε να υποβάλει μια τελευταία ερώτηση για «την τιμή των όπλων». «Πόσο κοστίζουν τα ψώνια;» ρώτησε τη σύζυγο. «Γύρω στα 20 ευρώ» απάντησε εκείνη. «Ορίστε 30!» είπε ο Αφεντούλης. Όσο μακρύτερα βρίσκεται η Πολυτίμη, από την Υπατία, τόσο καλύτερα! «Δεν θέλω!» είπε η θεία. Τόμπολα! «Τώρα τι κάνουμε;» σκέφτηκε ο σύζυγος και ρώτησε, έκπληκτος: «Γιατί;(!)» «Έχω δικά μου» εξήγησε εκείνη. «Τότε γιατί ζήτησες;» ρώτησε ο Αφεντούλης. «Τα μαζεύω. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί αύριο;» απάντησε η θεία. «Άδραξε το σήμερα!» σχολίασε ο σύζυγος. «Να φέρω αδράχτι;(!)» είπε η Πολυτίμη κι έφυγε για να προλάβει την αγορά. «Προτιμώ κάτι φαγώσιμο!» φώναξε ο θείος και συνέχισε: «Αύριο είναι μια άλλη μέρα». Η Σκάρλετ Ο’ Χάρα, στο «Όσα παίρνει ο άνεμος», συμφωνεί μαζί του. Εμείς;

4

Μ

ε το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ημαθίας συναντήθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Το νέο διοικητικό συμβούλιο των φαρμακοποιών της Ημαθίας αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο (απελευθέρωση επαγγέλματος, άδειες λειτουργίας, ωράριο λειτουργίας, εφημερίες κ.α.), για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται άψογη συνεργασία με τη Διοίκηση και πλήρης εφαρμογή της

νομοθεσίας. Από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη υπήρξε η δέσμευση ότι όλα τα ζητήματα του κλάδου που έχουν σχέση με τη Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συναποφασίζονται σε άριστη συνεργασία και συνεννόηση των δύο πλευρών και πάντα στο πλαίσιο του νόμου. Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Φαρμακοποιών είναι: Πρόεδρος: Κίμων Παράσχου Αντιπρόεδρος: Μανώλης Λάιος Γ. Γραμματέας: Αργύριος Φουκαλάς Ταμίας: Αναστάσιος Μπουλασίκης Μέλη: Θεόδωρος Μπάλιος, Γεώργιος Σπυρίδης, Αλέξης Παναγάκης, Γεώργιος Τροχόπουλος, Ανδρέας Χατζηγεωργίου.

Συνεργασία της Δημάρχου Βέροιας με το νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Μ

ε τον νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας κ. Διονύσιο Συντίλα Πύραρχο και τον Υποδιοικητή κ. Αλέξανδρο Κουβακά Πυραγό συναντήθηκε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Συγκοινωνιών του Δήμου μας κ. Νικόλαος Μωυσιάδης. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία του Δήμου με την Πυροσβεστική και η διάθεση και των δύο φορέων για την ουσιαστική προστασία των δημοτών και του περιβάλλοντος. Τα θέματα που εξετάστηκαν είχαν να κά-

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

νουν με: • Την προετοιμασία για την πρόληψη των προβλημάτων που προκύπτουν από πυρκαγιές τη θερινή περίοδο σε όλο το νέο Δήμο Βέροιας. • Τη συνολική καταγραφή και αξιοποίηση όλων των χωματουργικών και συναφών μηχανημάτων των υπηρεσιών και των ιδιωτών στο νέο Δήμο Βέροιας. • Την αξιοποίηση των κατά τόπους πυροσβεστικών εγκαταστάσεων. • Τον τρόπο ευαισθητοποίησης του κοινού και την προσέλευση εθελοντών. • Την μέριμνα για την προστασία των ανεξέλεγκτων χωματερών και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

«Απειλείται» η μεταφορά των μαθητών από το Σεπτέμβριο παραμένουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών 3 Απλήρωτοι λεωφορείων που εκτελούν τα μαθητικά δρομολόγια

Π

ρόβλημα με την μετακίνηση τους στα σχολεία θα αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά οι μαθητές του Νομού Ημαθίας, εάν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των τουριστικών πρακτόρων και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων που έχουν αναλάβει την μεταφορά μαθητών αλλά παραμένουν απλήρωτοι από τις 13 Σεπτεμβρίου. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Τουριστικών Πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων του Νομού Ημαθίας, οι ιδιοκτήτες λεωφορείων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τα δρομολόγια που εκτελούν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. Σήμερα το πρωί μάλιστα, αναμένεται να παρατάξουν τα λεωφορεία για δύο ώρες στην οδό Μητροπόλεως, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Α. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ: «ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ» Όπως δήλωσε στα «Ε» ο Πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Πρακτόρων και Ιδιοκτητών Τουριστικών λεωφορείων του Ν. Ημαθίας Απόστολος Εμμανουηλίδης, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι εκτελούν τα μαθητικά δρομολόγια, έχουν περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση καθώς αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα έξοδα για τα καύσιμα κίνησης, με αποτέλεσμα η μεταφορά των μαθητών να βρίσκεται στον «αέρα» εάν δεν δοθεί άμεσα μια λύση. «Συμμετείχαμε κανονικά και στους δύο διαγωνισμούς της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και μας ανατέθηκαν κάποια δρομολόγια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και σήμερα είμαστε απλήρωτοι. Δεν έχουμε υπογράψει την σύμβαση που έπρεπε να υπογράψουμε τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε αυτό το σημείο φτάσαμε από λάθη και παραλείψεις των υπαλλήλων της Νομαρχίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Εμμανουηλίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι το Σωματείο Τουριστικών Πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων του Νομού Ημαθίας, έχει καταθέσει ένσταση στην ολομέλεια ελεγκτικού συνεδρίου, η οποία εκδι-

κάστηκε στις αρχές του Ιανουαρίου και στην οποία όπως δήλωσε ο κ. Εμμανουηλίδης, δεν συμμετείχε νομικός σύμβουλος της Νομαρχίας. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Πρακτόρων, έκανε επίσης σαφές ότι οι ιδιοκτήτες λεωφορείων θα συνεχίσουν την μεταφορά των μαθητών και ότι ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν . «Η μεταφορά των μαθητών θα γίνεται κανονικά και θα διακοπεί μόνο εάν μείνουμε από πετρέλαιο. Έχουμε αποθέματα μόνο για 4 με 5 ημέρες. Ζητάμε μια ξεκάθαρη απάντηση και να μας δώσουν τουλάχιστον «έναντι» για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να συνεχιστεί η μεταφορά των μαθητών. Εμείς θα συνεχίζουμε να μεταφέρουμε τους μαθητές όσο αντέχει η τσέπη μας», κατέληξε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ Για το συγκεκριμένο θέμα το Σωματείο Τουριστικών Πρακτόρων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων του Νομού Ημαθίας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση: «Απλήρωτοι από τις μεταφορές μαθητών από τις 13-09-10. Ήμαρτον, λυπηθείτε εμάς και την μαθητική κοινότητα. -Δεν έχουμε λεφτά για καύσιμα κίνησης των λεωφορείων -Τα αποθέματα μας αρκούν για πέντε ακόμη ημέρες μεταφοράς -Οι οδηγοί μας απολύθηκαν, οδηγούμε τα λεωφορεία μόνοι μας -Μετά από πέντε ημέρες πρέπει να μας δώσετε κουπόνια να φουλάρουμε από τα κρατικά διυλιστήρια, αλλιώς δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε τους μαθητές από δικό σας φταίξιμο». ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Πρόβλημα λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους, αντιμετωπίζουν και οι ιδιοκτήτες των υπεραστικών ΚΤΕΛ, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη μεταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και την μεταφορά ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Ημαθίας Τάσο Συμεωνίδη, οι ιδιοκτήτες των υπεραστικών ΚΤΕΛ οι οποί-

οι εκτελούν τα μαθητικά δρομολόγια έχουν να πληρωθούν από την προηγούμενη σχολική χρονιά, παρά το γεγονός ότι η μεταφορά των μαθητών διεξάγεται και θα συνεχίσει να διεξάγεται κανονικά. Την μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζει και ο Συνεταιρισμός Ταξί, ο οποίος δεν έχει πληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης ενημερώνει τους αρμόδιους Υπουργούς για την πρόθεση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης να διακόψει τις μεταφορές 12.000 μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης λόγω της μη καταβολής των περσινών οφειλών από την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011. «Εμείς ως Νομαρχία μέχρι πρότινος αλλά και ως Περιφέρεια έχουμε εκθέσει επανειλημμένα το θέμα και στην Υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και στον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ/κής Διακ/ σης Γ. Ντόλιο, έχοντας την εμπειρία ετών από την πρακτική εφαρμογή του σχετικού νόμου. Ωστόσο, φαίνεται ότι δυστυχώς δεν υπάρχει – και δεν υπήρξε ποτέ διαχρονικά- η πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση, όπως επιβάλλεται και όπως έχετε υποσχεθεί», σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης και ζητά άμεση λύση με νομοθετική ρύθμιση. «Είναι απαράδεκτο οι πολίτες να νοιώθουν ότι εμπαίζονται από την πολιτεία, την ώρα που η ίδια η πολιτεία ζητά ολοένα και περισσότερες θυσίες. Είναι απαράδεκτο να συνεχιστεί η ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών», καταλήγει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής: «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Ενημερώθηκα σήμερα από το Σύνδεσμο Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης ότι από την Τετάρτη 9/2/2011 τα 250 πούλμαν που καθημερινά μεταφέρουν 12.000 μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης, διακόπτουν τις μεταφορές. Αιτίες της απόφασης αυτής είναι το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν περσινές οφειλές λόγω της άρνησης εφαρμογής της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τα Εντελλόμενα και ότι δεν προχώρησε η νομοθετική ρύθμιση για την παροχή υπηρεσιών κατά το τρέ-

χον εξάμηνο, όπως είχαμε λάβει υπόσχεση στις 17-1-2011 όταν ζητήσατε την παράταση μέχρι τις 30-6-2011 των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών του προηγούμενου σχολικού έτους για την περίοδο από 1-1-2011 έως τις 30-6-2011, «συνεκτιμώμενου του γεγονότος, αφενός μεν ότι η μεταφορά των μαθητών συνιστά προφανή λόγο δημοσίου συμφέροντος, αφετέρου δε, ότι δεν είναι εφικτή η διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος μεσούντος του σχολικού έτους». Εμείς ως Νομαρχία μέχρι πρότινος αλλά και ως Περιφέρεια έχουμε εκθέσει επανειλημμένα το θέμα και στην Υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και στον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ/κής Διακ/σης Γ. Ντόλιο, έχοντας την εμπειρία ετών από την πρακτική εφαρμογή του σχετικού νόμου. Ωστόσο, φαίνεται ότι δυστυχώς δεν υπάρχει – και δεν υπήρξε ποτέ διαχρονικά- η πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση, όπως επιβάλλεται και όπως έχετε υποσχεθεί. Σημειωτέον ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το νομό Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλους τους νομούς της χώρας. Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να δώσετε άμεσα λύση προχωρώντας σε νομοθετική ρύθμιση όπως, εξάλλου, το έχει ζητήσει και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ευθ. Σώκος. Είναι απαράδεκτο οι πολίτες να νοιώθουν ότι εμπαίζονται από την πολιτεία, την ώρα που η ίδια η πολιτεία ζητά ολοένα και περισσότερες θυσίες. Είναι απαράδεκτο να συνεχιστεί η ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Αστυνομίας στη Βέροια

Άρχισε το τέταρτο σεμινάριο για την διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών Α

πό τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας (νέο Kέντρο Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας), ανακοινώνεται, ότι χθες 07-02-2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 08:00΄ στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Πανόραμα Βέροιας, ξεκίνησε η λειτουργία του τέταρτου από τα έξι (06) σεμινάρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για την διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών 2007-2013, υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων έτους 2009 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, με τίτλο: «Ενσωμάτωση στο Αστυνομι-

κό Εκπαιδευτικό σύστημα του Κοινού Προτύπου Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού της FRONTEX για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών», με τη συμμετοχή πενήντα (50) Αστυφυλάκων, που προέρχονται από Συνοριακούς Φύλακες και εντάχθηκαν στο αστυνομικό προσωπικό των Τμημάτων. Τα ανωτέρω στελέχη θα εκπαιδευτούν κατά το χρονικό διάστημα από 07-02-2011 έως 05-032011. Υποβάλλονται φωτογραφίες για δημοσίευση σε ψηφιακή μορφή.

5

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

Σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Γεωργουδάκη για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Η

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το Βιβλιοπωλείο ΕΠΙΚΑΙΡΟ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του συμπολίτη μας εκπαιδευτικού κ. Γιάννη Γεωργουδάκη «Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Μύθοι και πραγματικότητες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (Έλλης 8) Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Κώστας Τσικερδάνος, Διδάκτωρας Κοινωνικών Επιστημών και ο ίδιος ο συγγραφέας. Λίγα λόγια για το βιβλίο Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες –και πιο συγκεκριμένα, μετά την κατάργηση του θεσμού του επιθεωρητή- όταν απλά και μόνο ψιθυρίζεται στα σχολεία η λέξη αξι-

ολόγηση, έχουμε… περίπου πόλεμο. Ο πόλεμος σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές έχει σαν στόχο την ανάδειξη της μόνης «αλήθειας». Όμως… αφορισμοί, εκβιαστικά διλήμματα, ιδεολογικές και παραταξιακές πομφόλυγες, διανθισμένες με «επιστημονικά» επιχειρήματα, δημιουργούν τον απαραίτητο «θόρυβο», ώστε να μην ακούγεται η φωνή των «θυμάτων» του πολέμου εκπαιδευτικών και τελικά όλα να παραμένουν ως έχουν, στο βολικό… «τίποτα». Τα ερωτήματα όμως παραμένουν. Θα πρέπει να εφαρμοστεί η αξιολόγηση; και αν εφαρμοστεί τότε… ποιος, τι, γιατί, πώς και πότε και για ποιά αξιολόγηση επιτέλους μιλάμε… Και τα ερωτήματα αυτά γεννούν προβληματισμούς σε κάθε έκφανση του θέματος. Στο βιβλίο αφενός καταγράφονται τα σύγχρονα επιστημονικά «ρεύματα» όσον αφορά την αξιολόγησή των εκπαιδευτικών ανά τον κόσμο και αφετέρου γίνεται μια

προσπάθεια αντικειμενικής παρουσίασης της ιστορικής διαδρομής της –μη- αξιολόγησης στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, απευθύνεται σε όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης στην χώρα μας, γονείς, εκπαιδευτικούς και… Υπουργούς Παιδείας ! Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Γιάννης Γεωργουδάκης, γεννήθηκε το 1960 στη Βέροια. Έκανε σπουδές στη Φυσική και στα Ηλεκτρονικά, με Μεταπτυχιακές Εξειδικεύσεις στην Αστρονομία και στην Εκπαίδευση από Απόσταση και Μεταπτυχιακό τίτλο στις Σπουδές στην Εκπαίδευση. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Βέροια, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα τελευταία δέκα χρόνια δηλώνει Μουσικός,-ερασιτέχνης- και… συνδικαλιστής – εξ ίσου ερασιτέχνης-. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Έλλης 8, 59100 Βέροια. Τηλ. 2331024494, http://www. libver.gr, email. info@libver.gr

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Παρουσίαση του βιβλίου της Αμάντας Μιχαλοπούλου Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ.

Η

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ΒΕΡΟΙΑΣ, το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της ΑΜΑΝΤΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ "ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ" τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία της. Λίγα λόγια για το βιβλίο Κάπου είχα διαβάσει, στις ατέλειωτες ώρες της αεργίας μου, ένα άρθρο για τα αποδημητικά πουλιά. Όσα τύχει να χάσουν το σμήνος τους και να καταλήξουν αλλού, παραπλανημένα από τις συνθήκες, ονομάζονται «τυχαίοι επισκέπτες». (...) Θυμάμαι ακόμα το συμπέρασμα εκείνης της έρευνας: παρά τη δραματική ιστορία των ταξιδιών και της μετανάστευσης, ακολουθούμε στις μετακινήσεις μας ένα απλό σχέδιο. Το δικό μου σχέδιο δεν ήταν απλό. Ή έτσι τουλάχιστον πίστευα. Ο Στέφανος, τριανταπεντάρης δάσκαλος

νεια; Και γιατί ο ίδιος αισθάνεται μονίμως ξεριζωμένος; Είναι ένας άντρας με δυο ονόματα; Ή εξόριστος που κρύβεται κι απ’ τον ίδιο του τον εαυτό; Ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα για την αναζήτηση της αλήθειας και της ταυτότητας, της πατρίδας που είναι η γλώσσα και τα αγαπημένα πρόσωπα. Μια περιπέτεια που διατρέχει τόπους–από τον Κορινθιακό ως το Βερολίνο και την Ταγγέρη– για να περιγράψει τελικά το πιο αναπάντεχο εσωτερικό ταξίδι.

ελληνικών, έχει μετατεθεί στο Βερολίνο με σκοπό να λύσει το αίνιγμα των παιδικών του χρόνων: την απαγωγή του από ένα ζευγάρι Γερμανών. Γιατί οι απαγωγείς του τον απομάκρυναν κάποτε από την πραγματική του οικογέ-

6

Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, : Σόλωνος 131, 106 77 Αθήνα, ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ: 210-33.01.208 FAX: 21038.22.530, www.kastaniotis.com e-mail: info@kastaniotis.com δελτίο τύπου Η Αμάντα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το Bραβείο Διηγήματος του περιοδικού Ρεύματα και τη συλλογή διηγημάτων Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη (1994). Το πρώτο της μυθιστόρημα, Γιάντες, απέσπασε το Βρα-

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

βείο Μυθιστορήματος του περιο- δ ι κού Διαβάζω (1996). Στην αμερικανική μετάφραση του βιβλίου της Θα ήθελα απονεμήθηκε το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών (2008). Tο Θα ήθελα ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Best Book in Translation του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Έχει γράψει έξι μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και αρκετά παιδικά βιβλία. Έργα της έχουν μεταφραστεί σε εννιά γλώσσες. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, Έλλης 8, Βέροια. Τηλ. 2331024494, http://www.libver.gr


πολιτιστικα 

epikera@otenet.gr

Το Φεβρουάριο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Καινοτομία και δημιουργικότητα

Τ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ην Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011, στις 6.30 το απόγευμα, παρουσίαση του βιβλίου του συμπολίτη μας Εκπαιδευτικού κ.Γιάννη Γεωργουδακη με τίτλο «Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Μύθοι και πραγματικότητες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ. Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΕΠΙΚΑΙΡΟ. Απο την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ. Υποστηρίζουμε την ταινία του βεροιώτη σκηνοθέτη Στράτου Τζίτζη «45 τετραγωνικά» και δίνουμε ραντεβού στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ από την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου (Πληροφορίες στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ) Tη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 7 μ.μ., παρουσίαση του νέου βιβλίου της πολυβραβευμένης συγγραφέως Αμάντας Μιχαλοπούλου «Πώς να κρυφτείς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. Σε συνεργασία με το

βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, το ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (Βικιπαίδεια).με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της. Συνδιοργάνωση: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και οι συντάκτες της Βικιπαίδειας. Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί έκθεση αφίσσας αφιερωμένης στην αφροαμερικάνικη ιστορία και έκθεση βιβλίων από τη συλλογή της Αμερικάνικης Γωνιάς της. Και αυτό το μήνα μην ξεχάσετε τα Δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα στις νέες τεχνολογίες. Μάθετε πως θα αποκτήσετε τη δική σας ηλεκτρονική διεύθυνση, πως θα δημιουργήσετε το δικο σας Album φωτογραφιών στο Flickr, το δικό σας blog, το δικό σας βιογραφικό και άλλα πολλά.

Ενημερωθείτε για το ακριβές πρόγραμμα και δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στο τηλ. 2331024494 και στην ιστοσελίδα μας http://www.libver.gr Ωράριο Λειτουργίας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης:

Τελετή έναρξης εκδηλώσεων

«Μελικιώτικου Καρναβαλιού 2011»

Τ

ην Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, στις 7:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Δημαρχείου Μελίκης, η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων του «Μελικιώτικου καρναβαλιού 2011». Η προβολή στιγμιότυπων του περασμένου καρναβαλιού, εκπλήξεις, χορός, πυροτεχνήματα, εδέσματα και πολύ μουσική είναι τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν την τελετή. Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στην εκδήλωση! Τις φετινές εκδηλώσεις του «Μελικιώτικου Καρναβαλιού» διοργανώνουν ο δήμος Αλεξάνδρειας, η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Μελίκης, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Μελίκης και ο λαογραφικός όμιλος Μελίκης και περιχώρων.

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Εύας Ιεροπούλου

Α

πό τις εκδόσεις “Άγκυρα” κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο της Βεροιώτισσας συγγραφέα και μουσικοπαιδαγωγού Εύας Ιεροπούλου με τίτλο: “Τι τρέχει με το τηλέφωνο;”. Πρόκειται για μια ακόμα ιστορία της σειράς “Πεταλούδα” για παιδιά πάνω από 8 χρονών με κεντρικό ήρωα τον Πανούλη, ο οποίος νομίζει ότι το τηλέφωνο έχει θυμώσει μαζί του και του κάνει τη ζωή άνω κάτω. Η Εύα Ιεροπούλου διδάσκει στο τμήμα Μουσικής Προπαιδείας στο Ωδείο Φίλιππος Βέροιας.

7

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δευτέρα και Τετάρτη: 8.00 π.μ. – 8.00 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 8.00 π.μ.- 2.30 μ.μ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, Έλλης 8 (πίσω από το Δημαρχείο), τηλ. 2331024494, http://www.libver.gr.


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

‘‘Ναι’’ στις συγχωνεύσεις Σχολ

Δήμαρχος: «Λάθος η απόφαση για τον ορισμό μέλους

Η

παραδοχή ότι πάρθηκε λάθος απόφαση για τον ορισμό Μέλους στο ΔΣ του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά από το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς, η έκδοση ψηφίσματος για την συγχώνευση Σχολείων και η εκλογή του νέου καλλικρατικού θεσμού «Συμπαραστάτης του Δημότη», ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Αρκετά ήταν όμως και τα ζητήματα που τέθηκαν ως προ ημερήσιας διάταξης θέματα με ερωτήσεις που έγιναν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ η Δήμαρχος στην αρχή της συνεδρίασης ενημέρωσε το Σώμα για τα αποτελέσματα των επαφών της στην Αθήνα τα οποία και χαρακτήρισε ικανοποιητικά και γόνιμα. Επίσης ανακοίνωσε και τη δωρεά 3.000 ευρώ από τον Μάρκο Κυπριανού

που θα δοθεί στο Ειδικό Σχολείο Λαζοχωρίου. «ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ» «Κακώς πάρθηκε απόφαση για τον ορισμό από το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς Μέλους στο ΔΣ του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, καθώς τα Τοπικά Συμβούλια γνωμοδοτούν και δεν αποφασίζουν», ήταν η τοποθέτηση της Δημάρχου Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου στην αρχή της συζήτησης για το θέμα που έθεσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας προς το Σώμα και ζητούσε την καταδίκη της απόφασης. Όπως είπε η Δήμαρχος «υπάρχει νέα γνωμοδότηση που στηρίζει αυτήν την άποψη οπότε και η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου ήταν λάθος και οφείλουμε να επανορθώσουμε». Ιδιαίτερα αιχμηρός για το θέμα ήταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος μεταξύ

άλλων τόνισε πως « η Δήμαρχος σήμερα λέει πως ήταν λάθος αυτή απόφαση, ενώ η ίδια την μεταβίβασε αυθημερόν στο Μητροπολίτη Βέροιας. Μάλιστα με βάση αυτήν την απόφαση η Δήμαρχος μας είπε ότι μπορούμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια για ακύρωση. Δηλαδή θα τρέχουμε στη δικαιοσύνη για θέμα που το δημιουργήσαμε μόνοι μας. Πώς γίνεται μια λάθος απόφαση να την προωθεί η κ. Ουσουλτζόγλου και να γίνεται νόμος του κράτους». Μετά από τοποθετήσεις και άλλων Συμβούλων που ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, ψηφίστηκε η καταδίκη της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς εν μέσω χειροκροτημάτων των Μελών των Ποντικών Σωματείων που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Μετά από μακρά συζήτηση και με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ Συμβούλων και Εκπροσώπων Εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που διατύπωσε το ίδιο και απέρριψε τις προτάσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης και του Αργύρη Γκαμπέση ο οποίος πρότεινε να υιοθετηθεί και να εγκριθεί το Ψήφισμα που είχαν καταθέσει Εκπαιδευτικοί και Γονείς ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ Το ψήφισμα που διατύπωσαν οι δυο μεγαλύτεροι συνδυασμοί αναφέρει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας επιθυμεί να κάνει γνωστή προς κάθε κατεύθυνση τη θέση του περί συγχωνεύσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων. Περιμένοντας το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για το θέμα, έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε τις παραδοχές μας, αλλά και τις κόκκινες γραμμές στα όσα σχεδιάζονται. Είμαστε υπέρ μιας συνένωσης σχολικών

8

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

μονάδων με την προϋπόθεση ότι η νέα που θα προκύψει θα έχει: 1.Πληρότητα ως προς τον εξοπλισμό 2. Απαραίτητους χώρους άθλησης 3. Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων 4. Χώρους σίτισης σε περίπτωση του ολοήμερου, έτσι ώστε οι μαθητές έχοντας βοηθητικές δομές να μπορούν να αναδείξουν τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους 5. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τους μαθητές των ορεινών όγκων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους κατά τις μετακινήσεις. Θεωρούμε αρνητική εξέλιξη την όποια απόπειρα συνένωσης σχολικών ομάδων, με ανομολόγητο κριτήριο τη λογιστική αντιμετώπιση του θέματος και την οικονομίστικη αντίληψη Θα μας βρει κάθετα αντίθετους μια τέτοια λογική, η οποία ως αντίβαρο στην όποια αναστάτωση προκύψει, θα έχει μια μηδαμινή οικονομία και όχι την αναμενόμενη δωρεάν, υψηλού επιπέδου παιδεία για όλους. Με αφορμή το θέμα αυτό, ως Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνουμε ότι νιώθουμε στην ίδια πλευρά με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, πιστεύοντας ότι στους χώρους αυτούς αναπτύσσεται έντονος, ανιδιοτελής προβληματισμός, που στόχο έχει την πληρέστερη προσωπικότητα του αυριανού πολίτη. Ως εκ τούτου, θεωρούμε απολύτως λογικό το αίτημα για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, χωρίς αυτό να αντιστρατεύεται η θέση του Υπουργείου Παιδείας περί πλήρους απασχόλησης των εκπαιδευτικών στις τάξεις όπως άλλωστε πιστεύουμε ότι είναι και η θέση τους»… Ο «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ» Ο «Καλλικράτης όπως διαμορφώθηκε προβλέπει το νέο θεσμό του «Συμπαραστάτη του Δημότη» ο οποίος θα πρέπει


τοπικα

epikera@otenet.gr

λείων, αλλά με προϋποθέσεις

ς στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά» να εκλεγεί από τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή να συγκεντρώσει 30 ψήφους, γεγονός που όπως φαίνεται είναι από δύσκολο έως αδύνατο να γίνει δεδομένου ότι δεν ορίζεται αριθμός υποψηφίων, ούτε προσόντα και μπορεί ο κάθε πολίτης που θεωρεί ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση να καταθέσει αίτηση. Αποτέλεσμα της νομοθετημένης πλέον διαδικασίας ήταν να υπάρχουν 16 υποψήφιοι, να διασκορπιστούν οι ψήφοι και να μην υπάρξει εκλογή. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται μέχρι να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων σε ένα πρόσωπο, ενώ κάθε φορά μπορούν και άλλοι δημότες και πολίτες να καταθέτουν τις αιτήσεις τους Έτσι στήθηκαν οι κάλπες, τα παραβάν και το Σώμα ζήτησε να αυτοπαρουσιαστούν οι υποψήφιοι ώστε να διευκολυνθούν οι Σύμβουλοι στην επιλογή τους. Μετά από την παρουσίαση έγινε η ψηφοφορία στην οποία οι υποψήφιοι έλαβαν: Δημήτρης Τροχόπουλος ...........................7 Αγαθόνικος Δελαβερίδης .........................7 Παύλος Πετρομελίδης ...............................5 Γρηγόρης Μπρανιώτης . ...........................4 Σοφία Ζεϊμπέκη ...........................................4 Μιχάλης Μελιόπουλος .............................3 Γιώργος Καφτεράνης ................................2 Γιάννης Αγγέλογλου ..................................2 Στέλιος Μηλιόπουλος ...............................1 Γιώργος Παπαδόπουλος ..........................1 Νίκος Πατσιαβούρας .................................1 Δέσποινα Τσεπελάκη .................................1 Τζένη Μαρκοπούλου .................................1 Στέργιος Ζυγουλιάνος ...............................0 Παντελής Ζωγράφου .................................0 Αγγελική Ζησέκα . .......................................0 ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΒ Η πρόταση της Δημάρχου για την ανά-

ληψη της Προεδρίας της ΔΕΥΑΒ από τον πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών και Προϊστάμενο της Επιχείρησης Δημήτρη Δάσκαλο, έγινε ομόφωνα αποδεκτή, αφού πρώτα ζητήθηκε από τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη η διαβεβαίωση ότι η τοποθέτησή του και στη θέση του Προέδρου δεν επιφέρει νομικό κώλυμα. Η Δήμαρχος απάντησε ότι η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου είναι αρνητική, δεν υπάρχει κώλυμα γι΄αυτό και προέβη στην πρόταση αυτή. ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις που τέθηκαν στη Δήμαρχο και αφορούσαν όλη τη γκάμα των αρμοδιοτήτων. Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ρώτησε να μάθει τι γίνεται με το Ξενοδοχείο στο Σέλι και εάν η Μελέτη για τη σκάλα που προβλέπει η αστική ανάπλαση στην Εληά έχει πράγματι δοθεί να εκπονηθεί στο γιό της Μελετήτριας. Απαντώντας η κ. Ουσουλτζόγλου ως προς το πρώτο ερώτημα είπε ότι διερευνάται η περίπτωση να προχωρήσει το θέμα του ξενοδοχείου μέσω ΣΔΙΤ, ενώ για το δεύτερο αναρωτήθηκε γιατί να βάλλεται ένα έργο που θα φέρει 10 εκατομμύρια στον τόπο μας. Στο ζήτημα των αστικών αναπλάσεων αναφέρθηκε και ο πρώην Δήμαρχος Δοβρά Χρήστος Τσιούντας ζητώντας να μάθει πόσες θέσεις πάρκινγκ καταργούνται, καθώς ο ίδιος κάνοντας επί τόπου έναν υπολογισμό βρίσκει ότι ξεπερνούν τις 400. Η κ. Ουσουλτζόγλου δήλωσε ότι είναι λιγότερες, δεν καταργούνται όλες, αλλά γίνονται εσοχές στους δρόμους για να φιλοξενούν έναν συγκεκριμένο αριθμό αυτοκινήτων, ενώ , όπως σημείωσε, στη μελέτη προβλέπονται και νέοι σταθ-

9

μοί αυτοκινήτων Το θέμα της μη λειτουργίας του τουριστικού περιπτέρου της Εληάς επανέφερε ο Βασίλης Γιαννουλάκης λέγοντας ότι την ίδια μέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και λίγες ώρες πριν, έγινε ο διαγωνισμός για την ενοικίαση, αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος αναρωτώμενος μήπως φταίει το υψηλό ενοίκιο που έχει ορισθεί. Η Δήμαρχος συμφώνησε με το ερώτημα του υψηλού ενοικίου και είπε πως θα το ξαναδεί. Που βρίσκεται η υπόθεση της κατασκευής του Κολυμβητηρίου Βέροιας ζήτησε να μάθει ο πρώην Δήμαρχος Απ. Παύλου Απόστολος Νεστορόπουλος για να λάβει την απάντηση ότι γίνονται συζητήσεις με τον εργολάβο ώστε να προχωρήσει. Για τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου έκανε λόγο ο Γιώργος Ορφανίδης λέγοντας ότι επί Δημαρχίας Σκουμπόπουλου είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες, αλλά σταμάτησαν, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία Ζωνών θα βοηθήσει κατά πολύ την ανάπτυξη της πόλης και της γύρω περιοχής. Η Δήμαρχος συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ. Ορφανίδη και συμπλήρωσε πως λόγω του Καλλικράτη δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες με την απορρόφηση των διπλανών Δήμων και πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή. Η Ιωάννα Σοφρόνωφ αναφέρθηκε στους απλήρωτους εργαζόμενους της ΚΕΠΑ λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει να λήξη το καθεστώς των συμβασιούχων και μονιμοποιηθούν. Η κ. Ουσουλτζόγλου απάντησε ότι η καθυστέρηση των πληρωμών γίνεται λόγω της καθυστέρησης από την ελέγχουσα αρχή, ενώ για τη μονιμοποίηση επισήμανε πως οι μόνοι που δε είναι αορίστου χρόνου υπάλληλοι είναι οι ωρομίσθιοι του Ωδείου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


τΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

ΣΕΥΠΙΚΑ: Υπέρ της ελεύθερης επιλογής γιατρού Από τους ασφαλισμένους ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ

Δ

ιευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΥΠΙΚΑ Ημαθίας έγινε τη Δευτέρα. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Ημαθίας, κ. Ταχματζίδης Δημήτρης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ν. Ημαθίας κ. Φιλιππίδης Μιλτιάδης, ο κ. Βασιάδης Αναστάσιος μέλος του

Δ.Σ. του ΠΙΣ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Ισαακίδης Πρόδρομος και η πρόεδρος των Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ Ν. Ημαθίας κ. Κοντογιάννη Μαρία. Εγινε διεξοδική συζήτηση για το σχέδιο νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή και αφορά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και κυρίως στο σκέλος της παροχής Υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους των κλά-

δων υγείας ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι η αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης των ασφαλισμένων θα γίνει αν στηριχθεί στην ελεύθερη επιλογή ιατρού με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Το σύνολο του ιατρικού κόσμου καταδικάζει τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης

του ΙΚΑ. Ζητούμε την κατανόηση των ασφαλισμένων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις μας, γιατί ο αγώνας των ιατρών στοχεύει και στην αναβάθμιση της περίθαλψης των ασφαλισμένων. Για το Δ.Σ. Η Πρόεδρος Κουπίδου Σοφία

Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ημαθίας προς Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης:

«Να γίνει έλεγχος της νομιμότητάς του διαγωνισμού»

Αφορά τη μελέτη ωρίμανσης έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων

Ε

πιστολή προς τους επιθεωρητές – ελεγκτές δημόσιας διοίκησης απέστειλε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης με την οποία ζητά να γίνει έλεγχος της

νομιμότητάς του διαγωνισμού «Μελέτες ωρίμανσης έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων» Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Αξιότιμοι κ.κ. Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης, εν όψει της επικύρωσης του διαγωνισμού με αντικείμενο: «ΜΕΛΕΤΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ», προεκτιμούμενης αμοιβής 959.469,59 € (με ΦΠΑ), καθώς και της εξουσιοδότησης του προέδρου του ΕΣΔΑ για υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, οφείλω να επισημάνω τα εξής: ● Η προκήρυξη της μελέτης έγινε από τον ΕΣΔΑ-ΟΤΑ Ημαθίας τον Απρίλιο του 2010. Στην ίδια προκήρυξη αναφέρεται : «Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ ο σχεδιασμός για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων πριν την ταφή, στο νομό Ημα-

θίας … θέτει ως αρχικό στόχο για το έτος 2010 την επεξεργασία 50.000 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων……….αυξανόμενο σε 55.000 τόνους το 2013». Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να αναφέρονται στα τεύχη της προκήρυξης τέτοιου είδους προβλέψεις τον Απρίλιο του 2010, όταν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ η διάρκεια κατασκευής είναι 30 μήνες, δηλαδή δυόμιση χρόνια από την έναρξη εργασιών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και κανείς αξιόπιστα δεν γνωρίζει πότε αυτό θα συμβεί. ● Αντικείμενο του έργου, στη προκήρυξη σελ.13, χαρακτηριστικά αναφέρεται: «……..η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων καθώς και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων αναμένεται εντός του 2010. Έως τότε, επιβάλλεται για την απρόσκοπτη λειτουργία του παραπάνω έργου να έχουν ολοκληρωθεί: - Τα έργα κατασκευής και λειτουργίας των δύο (2) ΣΜΑ, για τη μεταφορά προς διάθεση αποβλήτων στην Μ.Ε.Α. και το Χ.Υ.Τ.Υ. -

Οι μαθητές ζητούν Διαχωρισμό του 2ου Λυκείου από το 5ο Γυμνάσιο Τ

χόμενο τη θέσπιση κριτηρίων που δε συνάδουν με την αρχή της αναλογικότητας, (η ένσταση απερρίφθη σιωπηρώς από την προϊσταμένη αρχή) και λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη το γεγονός ότι με το νέο σχήμα τοπικής αυτοδιοίκησης, (Καλλικράτης) τόσον ο ΕΣΔΑ όσο και η ΤΥΔΚ θα αποτελούν τμήματα ευρύτερων περιφερειακών φορέων, κρίνεται ότι, παρόλο που ο μειοδότης, τυπικά, τηρεί τις τεθείσες από την υπηρεσία δημοπράτησης προδιαγραφές, ο διαγωνισμός θα πρέπει να επαναληφθεί από το νέο πλέον φορέα και μετά από επαναξιολόγηση και τυχόν διαφοροποίηση των απαιτούμενων τεχνικών κριτηρίων». Αξιότιμοι κ.κ. Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης: Επειδή είναι πολύ πιθανό το έργο να απενταχθεί, δικαιώνοντας την άποψη του εκπρόσωπου του ΤΕΕ στην επιτροπή διαγωνισμού, και προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη (διασπάθιση) είτε από το Ελληνικό Δημόσιο είτε από τους πολίτες της Ημαθίας, αλλά και να καταλογισθούν στους υπεύθυνους, παρακαλώ όπως προβείτε στον έλεγχο νομιμότητάς του ως άνω διαγωνισμού".

Με πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας

Ενημερωτική συνάντηση για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

ο δεκαπενταμελές του 2ου Λυκείου Βέροιας επισκέφτηκε τη Δήμαρχο κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη χθες στο γραφείο της στο Δημαρχείο. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας και Αλληλεγγύης κ. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου και ο πρώην σχετικός Αντιδήμαρχος και σημερινός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης. Οι εκπρόσωποι των μαθητών έθεσαν το αίτημα για το διαχωρισμό του 2ου Λυκείου από το 5ο Γυμνάσιο. Έπειτα από την επικοινωνία με τον Δ/ντή της Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης κ. Φλιτούρη, αποσαφηνίστηκε ότι στο σχεδιασμό της Δ/ νσης προβλέπεται η απομάκρυνση του ενός από τα δύο σχολεία, εφόσον προχωρήσει η ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή Γιοτζαλίκια της Βέροιας. Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο ότι θα πρέπει γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε επισπευτεί η ανέγερσή του.

10

Τα έργα αποκατάστασης των εναπομεινάντων ΧΑΔΑ προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του ΠΕΣΔΑ…….» Για ποιο λόγο άραγε;….«επιβάλλεται για την απρόσκοπτη λειτουργία του παραπάνω έργου να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης των εναπομεινάντων ΧΑΔΑ»…, έργο που θα μπορούσε να δημοπρατηθεί ανεξάρτητα από τους δύο ΣΜΑ, ώστε αφενός μεν, άμεσα να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ και να μην επηρεάσουν χρονικά την πορεία του όλου έργου(αν ποτέ ξεκινήσει η κατασκευή του), αφετέρου δε, να εκλείψει κάθε πιθανότητα επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. ● Από τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ στην επιτροπή διαγωνισμού κ. Τρύφωνα Θωμαΐδη , διατυπώθηκε η εξής άποψη: «Λόγω της μοναδικής προσέλευσης υποψηφίου μειοδότη, δεν ήταν δυνατή η συγκριτική αξιολόγηση της προσφοράς, ούτε σε τεχνικό ούτε και σε οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, από την εξέταση των τεθεισών προδιαγραφών εμπειρίας, σε συνδυασμό και με υποβληθείσα προ του διαγωνισμού ένσταση επ’ αυτού, με περιε-

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου στις 6.30 μ.μ.

Ε

νημερωτική συνάντηση Δημάρχων και Μελών Δημοτικών & Κοινοτικών Συμβουλίων για το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Η εκδήλωση γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Έναρξη-Καλωσόρισμα από την Δήμαρχο Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ευάγγελος Μπουντάλης, Δ/ντης Εκπαίδευσης Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.) Δρ Μιχάλης Χρηστάκης, Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου, Ειδικός επιστήμονας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.) ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ • Η Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη • Αρμοδιότητες • Ζητήματα Προσωπικού – Οργάνωση Υπηρεσιών • Οικονομικά θέματα • Συζήτηση

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


τοπικα 

epikera@otenet.gr

Πρωτοφανές σε όγκο και δυναμικότητα το συλλαλητήριο

«Όχι» στην υποβάθμιση του νοσοκομείου Νάουσας Διοργανώθηκε από το Δήμο

Ο

ΧΙ στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Νάουσας». Αυτό ήταν το δυνατό μήνυμα στο μεγάλο Πανναουσαϊκό συλλαλητήριο που διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας το βράδυ της Δευτέρας (7/2) στην κατάμεστη από κόσμο Πλατεία Καρατάσου. Πάνω από 2.500 πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης έδωσαν δυναμικό παρόν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στο ενδεχόμενο υποβάθμισης ή συγχώνευσης του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, μεταξύ άλλων, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει το Νοσοκομείο για τη Νάουσα, λέγοντας ότι είναι κομμάτι από την ψυχή των Ναουσαίων που το αγαπούν. Σημείωσε ότι είναι από τα πιο ιστορικά Νοσοκομεία της χώρας και κατασκευάστηκε το 1937 αποκλειστικά με δωρεές Ναουσαίων ευεργετών, όταν άλλες περιοχές της χώρας δεν ήξεραν τι σήμαινε Νοσοκομείο. Σήμερα, είπε, με το ικανό και άξιο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που διαθέτει, προσφέρει πολύτιμο κοινωνικό έργο και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, και ότι αυτό αναγνωρίζεται απ’ όλους τους πολίτες. Πρόσθεσε ότι με τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια (αξίας 4,5 εκ. ευρώ), αποτελεί ένα «κόσμημα»

στο χώρο της υγείας, επισημαίνοντας ότι όλα τα επίσημα στοιχεία και οι δείκτες αποδεικνύουν ότι το Νοσοκομείο Νάουσας είναι από τα παραγωγικότερα της χώρας, και ότι διοικείται σωστά και αποδοτικά. Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης ή συγχώνευσης τόνισε κατηγορηματικά, «απόψε από εδώ στέλνουμε στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας μήνυμα ενότητας, αποφασιστικότητας και αντίστασης όλων των πολιτών, σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης. Ζητούμε την αναβάθμιση και την ενίσχυση του Νοσοκομείου μας με προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά και την αξιοποίηση της δωρεάς του Δήμου, στο τμήμα της «Βέτλανς» (έκτασης 3.815 τ.μ.) που παραχώθηκε στο Νοσοκομείο για τη δημιουργία Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης και νέων κλινικών». Καταλήγοντας ο κ. Καραμπατζός ευχαρίστησε τους πολίτες, τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής για τη μαζική συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας και διάβασε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. υπ’ αρ.7/31-1-2011 Απόφαση Δημ. Συμβουλίου) εξάροντας το γεγονός ότι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις επέδειξαν υπεύθυνη και ομόθυμη στάση στο μεγάλο ζήτημα του Νοσοκομείο της Νάουσας. Στο Συλλαλητήριο παραβρεθήκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας- Νάουσης κ. Παντελεήμονας, η Περιφ. Σύμβουλος κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτε-

χνών, του Εμπορικού Συλλόγου, της ΠΟΕΔΗN, του Εργατικού Κέντρου, του ΚΤΕΛ Αστ. Λεωφορείων, του ΤΟΕΒ Νάουσας, του ΣΥΝ, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Προσωπικού και Εκπρόσωποι του Νοσηλευτικού-Διοικητικού Προσωπικού του Νοσοκομείου, η Δ/ντρια του καταστήματος ΟΑΕΔ, αντιπροσωπεία της Νηματουργίας Βαρβαρέσου, του ΚΑΠΗ Νάουσας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, φορέων κ.ά. και πλήθος κόσμου από ολόκληρο τον διευρυμένο Δήμο Νάουσας. Ακολούθησε πορεία από την Πλατεία Καρατάσου προς το Νοσοκομείο, όπου έγινε ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη στην είσοδο του κτηρίου. ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ Υπ’ αρ. 7/31-1-2011 Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας συνεδρίασε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 και εξέδωσε το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ: 1. Η υγεία, όπως και η παιδεία, είναι δημόσια ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ. 2. Η συνέχιση λειτουργίας του ιστορικού Νοσοκομείου Νάουσας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την επί δύο δεκαετίες χειμαζόμενη τοπική κοινωνία και οικονομία. 3. Δεν επαναπαυόμαστε στις διαβεβαιώσεις που έχουμε πάρει. Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα κλείσιμο, συγχώνευση ή υποβάθ-

μιση του Νοσοκομείου μας. 4. Ζητάμε την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Νάουσας, ώστε με την απαραίτητη ενίσχυση από πλευράς ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού (νέος αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος κλπ.) και την συνακόλουθη στελέχωση όλων των κλινικών. 5. Ζητάμε την αξιοποίηση της ΔΩΡΕΑΣ του Δήμου Νάουσας, κτηρίου 3.815 τ.μ (όμορου τμήματος του κτηρίου της πρώην «Βέτλανς»), το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Νάουσας με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο το 2006, με σκοπό την ενίσχυση των υποδομών και τη δημιουργία Κέντρου φυσικής αποκατάστασης, Πνευμονολογικής, Νευρολογικής Κλινικής κλπ. 6. Καλούμε όλους τους δημότες του διευρυμένου «Καλλικρατικού» Δήμου Νάουσας σ’ ένα μεγάλο Πανναουσαϊκό Συλλαλητήριο, την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 7 το βράδυ στην Πλατεία Καρατάσου και στη συνέχεια πορεία μέχρι το Νοσοκομείο Νάουσας. 7. Αποφασίζουμε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής (Δήμαρχος, Αρχηγοί παρατάξεων Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας), Βουλευτές Ημαθίας, Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Διοικητής και εκπρόσωποι Νοσοκομείου Νάουσας, εκπρόσωποι φορέων με σκοπό τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για την επίδοση του ψηφίσματος και τη διεκδίκηση αναβάθμισης του Νοσοκομείου Νάουσας.

Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Βέροιας

Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος Ο

«Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Βέροιας» πρόκειται να προβεί σε απευθείας ανάθεση του έργου με τίτλο «ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ MΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 1-49 ΑΤΟΜΑ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. άξονας προτεραιότητας 5 «Ενίσχυση προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων στις 3 Περιφέρειες σταδιακής εξόδου» πρόγραμμα «Διαρθρωτική προσαρμογή των επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ 2007 – 2013). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα

που έχουν αντικείμενο συναφές με το υπό παρόν έργο και πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο τεύχος προκήρυξης της «Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε.» (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α 17/1/2011). Αναθέτουσα Αρχή : Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Βέροιας, Ήρας & Εμμανουήλ Ζάχου Γωνία, Βέροια, ΤΚ 59100, Τηλ. 23310 23032 – Fax 23310 25962 Το έργο «Σύνταξη κλαδικού σχεδίου διαρθρωτικής προσαρμογής μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης» για τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Βέροιας: 1. Τη σύνταξη ενός Κλαδικού Σχεδίου Διαρθρωτικής Προσαρμογής (Πρόσκληση Α). 2. Την υποστήριξη των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στην Πρόσκληση Β για την υποβολή του φακέλου υπαγωγής στο Πρό-

11

γραμμα (αίτηση ένταξης και συνοπτικά σχέδια διαρθρωτικής προσαρμογής τους), 3. Την ομαδοποίηση των εργαζομένων των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα Κατάρτισης, όπως θα προκύψουν από τα Σχέδιο Διαρθρωτικής Προσαρμογής του Κλαδικού Φορέα τους. 4. Την υποβολή Τεχνικών Δελτίων Πράξης και τη σύνταξη Δελτίων Δήλωσης Δαπανών και Δελτίων Παρακολούθησης Πράξης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην Πρόσκληση Β. Ο προϋπολογισμός του έργου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 24.600,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ο οποίος θα ισχύει κατά την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 20%

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

από Εθνικούς Πόρους. Η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών θα συνεδριάσει της 22 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 21:00 μ.μ. στα γραφεία του συνδέσμου, Ήρας & Εμμανουήλ Ζάχου Γωνία, ΤΚ 59100 Βέροια. Όσοι επιθυμούν μπορούνε να υποβάλλουν τις προσφορές τους, το αργότερο μέχρι την 22 Φεβρουαρίου 2011 ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00 στα γραφεία του συνδέσμου. Προσφορές που παραλαμβάνονται από τον Σύνδεσμο μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα δεν θα λαμβάνονται υπόψη και επιστρέφονται. Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011 O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΣΙΒΑΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


αθλητικα > τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

Εντυπωσιακή η πορεία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του

ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΜΕ 21 ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Στους κολυμβητικούς αγώνες της Πτολεμαΐδας

Ε

ντυπωσιακή είναι η πορεία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Νάουσας, το οποίο συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας. Αυτό επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα Ιανουάριος 2010-Ιανουάριος 2011 οι εγγραφές ανήλθαν σε 1.726 άτομα, 19 Κολυμβητικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν την προετοιμασία τους στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου (Εθνική Γαλλίας, κλιμάκια εθνικής Ελλάδος, Άρης

Θες/νίκης, Ηρακλής Θες/νίκης, Εθνικός Αθηνών, Πρωτέας Λαμίας, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ναυτικός Όμιλος Μακεδονίας, Οδυσσέας Θεσ/νίκης κ.ά.) και διοργανώθηκαν 4 Περιφερειακοί Αγώνες και αγώνες επίδειξης κολύμβησης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στους παιδικούς αγώνες κολύμβησης που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πτολεμαΐδα, συμμετείχαν 82 αγόρια και κορίτσια 7-13 ετών από τη Νάουσα, όπου θριάμβευσαν, κατακτώντας 21 χρυσά, 15 αργυρά και 16 μετάλλια (τα αναλυτικά αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Δη-

12

μοτικού Κολυμβητηρίου Νάουσας www. dkn.gr) Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, δήλωσε: «Στον πρώτο χρόνο το Κολυμβητήριο της Νάουσας, το πιο σύγχρονο της χώρας μας, αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, κερδίζοντας τα κολακευτικότερα σχόλια, τόσο από ειδικούς όσο και από χιλιάδες επισκέπτες. Το ξεκίνημα που έγινε ήταν αισιόδοξο. Δικαιώνει τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν το προσωπικό, η διοίκηση και ιδιαίτερα ο υπεύθυνος του Κολυμβητηρί-

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ου και Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. κ. Κ. Τζέκος. Χρειάζεται όμως να υπάρχει ανάλογη συνέχεια παρά τη δύσκολη συγκυρία, γιατί το Κολυμβητήριο Νάουσας ανήκει σε όλους τους πολίτες και η λειτουργία του απαιτεί την υποστήριξη όλων. Οφείλω λοιπόν να ευχαριστήσω όσους συνέβαλλαν στην επιτυχημένη πορεία, όλα τα μέλη που από την πρώτη στιγμή στήριξαν το Κολυμβητήριο, και να συγχαρώ τα παιδιά και τους προπονητές για τη συμμετοχή και τις επιτυχίες τους στους πρώτους αγώνες που έλαβαν μέρος.


ΑΘΛΗΤΙΚΑ > ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Γιορτή Χαντμπολ Διεξήχθη την Κυριακή με πλήρη επιτυχία η Β΄ φάση της διοργάνωσης

Οι αθλήτριες ποζάρουν με την χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους

Γ

Γέμισε η κερκίδα από θεατές κυρίως γονείς και συγγενείς των αθλητριών

Φάση από αγώνα αθλητριών δημοτικών σχολείων

ιορτή του Χάντ-Μπώλ» στο Δ.Α.Κ. ΒΙΚΕΛΑΣ Μακροχωρίου, από της 9:00π.μ. ως της 14:00μ.μ. ( Η πρώτη φάση είχε διεξαχθεί τον Οκτώβριο, στο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ γυμναστήριο, όπου είχαν λάβει μέρος τα δημοτικά σχολεία της Βέροιας ) . Συμμετείχαν κορίτσια Γ, Δ, Ε, ΣΤ τάξης των δημοτικών σχολείων Βεργίνας, Πατρίδας, 4ου Βέροιας, 1ου -2ου -3ου Μακροχωρίου, Διαβατού, Κουλούρας, Νικομήδειας, ο αριθμός των οποίων ανήλθε στα 120 περίπου άτομα . Κάθε σχολείο έδωσε τρείς αγώνες των εί-

κοσι (20΄) λεπτών τον καθένα και με τη διαφορά μιάς ώρας μεταξύ τους , παρουσία γιατρού και του ομοσπονδιακού προπονητή κ. Μπιζέτα Γιάννη ο οποίος εκτέλεσε και χρέη διαιτητή και χρονομέτρη μέσα σε μια ιδιαίτερα ενθουσιώδη ατμόσφαιρα .Σκοπός των διαδημοτικών αυτών τουρνουά, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε μεγάλες πόλεις, και διοργανώνονται από την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας-σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς – είναι η διάδοση του αθλήματος της Χειροσφαίρισης το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και διαδεδομένο στην περιοχή μας . Ως εκ τούτου, δεν απονέμονται βραβεία,

13

διπλώματα και μετάλλια στους νικητές . Στη συγκεκριμένη διοργάνωση συνδιοργανωτές ήταν και η ΔΗ.Κ.Ε.Α.Π.Π. Δήμου Βέροιας , η Ε.Σ.Χ.Κ.Μ και ο Αθλητικός Σύλλογος ΦΕΡΩΝΑΣ . Την όλη διοργάνωση επιμελήθηκαν οι Γυμνάστριες και Προπονήτριες Κοκοζίδου Άννα και Κουμιτσάρσκα Έλλη, οι οποίες κινητοποίησαν τις αθλήτριες του ΦΕΡΩΝΑ ,προκειμένου να καθοδηγήσουν τα μικρά κορίτσια και να παρέχουν στα παιδιά τα απαραίτητα για την 5άωρη παραμονή τους στο γήπεδο . Μαζί με τα διαφημιστικά, διακριτικά μπλουζάκια των ομάδων, προσφέρθηκαν σάντουιτς , χυμοί , κομποστάκια, όλα ευ-

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

γενική προσφορά των : α) Αγγελακόπουλου Σαράντη (κατάστημα υλικών ύδρευσης-άρδευσης-οικοδομών)-Πατρίδα, β) Δρανίδης ( εμπορία σιδήρου) γ) Μεζεδοπωλείο ( ΕΛΑΙΑΣ ΓΗ-Βέροια), δ) καταστημάτων EXPERT, ε) EASY COMPUTER σχολή (Βέροια), ζ) βιβλιοχαρτοπωλείου «ΠΑΙΖΩ-ΔΙΑΒΑΖΩ» (Μακροχώρι), η) Αρτοποιείου Μπουτογλίδη ΧρήστουΝικομήδεια, θ) Ζαγκλιβέρη Μαρία . Συγχαρητήρια στους διοργανωτές , στους χορηγούς και κυρίως στους γονείς που προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τις αθλήτριες για την αγάπη τους και την διάθεση που επέδειξαν.


αθλητικα > τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

ΜΠΑΣΚΕΤ Α΄ ΑΝΔΡΩΝ ΕΚΑΣΚΕΜ

ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΝ ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ Ο ΑΟΚ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η

βαθμολογική κατάσταση στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α΄Κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΜ, συνεχίζει να είναι συγκεχυμένη. Καμία ομάδα δεν μπορεί να εδραιωθεί στην 1η θέση της βαθμολογίας μόνη της και να βαδίσει μπροστά στην συνέχεια του πρωταθλήματος και να πάρει το εισιτήριο της ανόδου στην Γ΄Εθνική. Ήδη βρισκόμαστε στην 13η αγωνιστική και για τη λήξη του πρωταθλήματος απομένουν άλλες 9 και 3 ομάδες φιγουράρουν στην 1η θέση. Ο ΓΑΣ Μελίκης, που ήταν πρώτος μόνος του, αλλά έχασε το Σάββατο στην Αριδαία από τον ΦΟ Σωσάνδρας με 76-82 ημ. 2543 και τον έφθασαν ο ΑΟΚ Βέροιας που κέρδισε στην έδρα του την ΑΕΚ Καρυώτισσα με με 70-48 ημ. 34-27 και ο ΓΑΣ Αλεξάνδρειας, που νίκησε και αυτός στην έδρα του τον ΣΦΚ Κατερίνη 2008 με 7860 ημ. 44-35. Οι 3 Ημαθιώτικες ομάδες έχουν τώρα από 23 βαθμούς. Ένα δε βαθμό πίσω τους (22), βρίσκεται ο ΦΟ Αριδαίας που γνώρισε την ήττα στη Νάουσα, από τον Ζαφειράκη με 72-76 ημ. 42-47. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι 4 αυτές ομάδες, θα διεκδικήσουν μέχρι τι τέλος του πρωταθλήματος την 1η θέση και την άνοδό τους στη Γ΄Εθνική. Μάχη επίσης γίνεται και στην ουρά της βαθμολογίας, για τι ποιες ομάδες θα αποχαιρετίσουν την Α΄Κατηγορία και στη νέα περίοδο θα αγωνίζονται στην Β΄. Εδώ επίσης έχουμε 4 ομάδες υποψήφιες. Είναι ο ΓΑΣ Κορινός με 17 βαθμούς, που

κέρδισε στην έδρα του, τον άλλο υποψήφιο Βατανιακό – Σάρισα Κατερόνης (15 βαθμούς), με 84-75 ο Σκυδραϊκός (16 βαθμούς), που έχασε στη Γουμέννισα από τον ΑΟΚ με 49-61 και τέλος τον ΣΦΚ Κατερίνη 2008 (15 βαθμούς). Το ποσες ομάδες τελικά θα υποβιβαστούν, θα εξαρτηθεί και από το γεγονός, πόσες ομάδες της ΕΚΑΣΚΕΜ, θα υποβιβασθούν από την Γ΄Εθνική, στον 1ο όμιλο του Βορρά. Μέχρι στιγμής, σε 13 αγώνες (συνολικά 26), στις 4 τελευταίες θέσεις βρίσκονται 2 ομάδες, ο Πανεδεσσαϊκός (12ος με 17 βαθμούς) και η Αξιούπολη (14η με 13 βαθμούς). ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΟ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ – ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ: 82-76 Διαιτητές: Εκίζογλου – Καλέσης 10λεπτα: 20-13 – 43-25 (ημ)< 64-48, 8276 (τελικό). ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ (Ασλανίδης Δάνης): Δημητριάδης Στ. 2, Κατσιάνος Θ. 20(4), Ντόγας Βαγγ., Πέλλους Αρ. 3, Λέφας Γιάν. 14, Αργυρόπουλος Αντ. 18 (3), Παραπούρας Φαίδων 17 (4), Καρατζάς Κ., Τζουνόπουλος Δ. 2, Παπαδόπουλος Γ. 2, Παπάζογλου Ευθ. ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Μόνο στο τελευταίο 10λεπτο ο ΓΑΣ Μελίκης πάλεψε για την νίκη κόντρα στον ΦΟ Σωσάνδρας. Δεν μπόρεσε όμως να καλύψει την διαφορά των 16 πόντων που έχανε στο 30λεπτο και έτσι έφυγε από την Αριδαία ηττημένος. Πρώτος σκόρερ για τον ΓΑΣ Μελίκης ήταν ο Θανάσης Κατσιάνος με 20 πόντους και 4 τρίποντα.

ΑΟΚ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΑΕΚ ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑΣ: 70-48 Διαιτητές: Παπαδόπουλος Θεόφιλος – Καπουρτίδης 10λεπτα: 15-13, 34-27 (ημ), 53-76, 7048 (τελικό). ΑΟΚ ΒΕΡΟΙΑΣ (Γεωργιάδης Μάρκος): Τσιμτσιρίδης Παν. 9(1), Μήτσαλος Αλ. 18, Χατζηχαρίσης Σωτ. 15, Ιατρού Σ. 13, Παπαδόπουλος Δημ. 19(2), Διάκου Θεοφ., Χατζής Κων. 2, Καπιάς Κων., Δεβερτζίδης Θαν., Χατζηχαρίσης Στρ. 2, Γκιλιόπουλος Ν.2. ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Εύκολη ήταν η επικράτηση του ΑΟΚ Βέροιας το Σάββατο, στο ΔΑΚ {«Δ. Βικέλας» επί της ΑΕΚ Καρυώτισσας με 70-48. Η ομάδα της Βέροιας είχε την πρωτοπορία στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και στο δεύτερο ημίχρονο παίζοντας άνετα και σωστά ανέβασε την διαφορά στους 22 πόντους. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Δήμητρης Παπαδόπουλος με 19 πόντους και 2 τρίποντα. ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – ΣΦΚ ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2008: 78-60 Διαιτητές: Παπαγεργίου – Μελανίδης Μάριος 10λεπτα: 16-20, 44-35 (ημ), 63-44, 7860(τελικό). ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (Τσάτρας Βας. – Παπαδόπουλος Σωτήρης): Τσάτσας Θ., Χήτας Γ. 8, Γιαννόπουλος Δ., Αβραμίδης Ν. 9(1), Παπαγερίδης Αν. 4, Νικολόπουλος Γρ. 13(1), Αλεξόπουλος Γ. 14(1), Καρκάρας Π. 6, Πουρλιόπουλος Β. 9(3), Στογιαννόπουλος Κ. 6, Πουαρίδης Γ.5. ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Μόνο στο πρώτο 10λεπτο, συνάντησε

στη έδρα του ο ΓΑΣ Αλεξάνδρειας σοβαρή αντίσταση από τον αντίπαλό του και βρέθηκε να χάνει με 4 πόντους διαφορά (16-20). Μετά οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοσή τους και πήραν τα ηνία του αγώνα. Προηγήθηκαν στο α΄ημίχορνο με μια διαφορά 9 πόντων (44-35) και τελείωσαν τον αγώνα νικητές με διαφορά 18 πόντων (78-60). Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Γιώργος Αλεξόπουλος με 14 πόντους και 1 τρίποντο. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ – ΦΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: 76-72 Διαιτητές: Ντόγκας – Αρβανίτης 10λεπτα: 22-23, 47-42 (ημ), 61-61, 7672 (τελικό) ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ (Πουρλίδας Θανάσης): Βαϊγκαντ Βαγγ. 5, Βασιλειάδης Γ. 2, Τοφας Κ. , Μουρατίδης Γ. 21(2), Βαδόλας Αργ. , Ουγγράνης Μαν. 16, Σκουλαριώτης Γρ. 2, Χειμαριός Φ., Μυλωνάς Σπορέλας Στ. 19, Ζιάννης Στ. 11(1). ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Στο κρίσιμο αυτό παιχνίδι οι παίκτες του Ζαφειράκη έδειξαν την πραγματική τους αξία. Παίζοντας στη Νάουσα κόντρα σε ένα πολύ δυνατό και φιλόδοξο αντίπαλο τον κέρδισαν τελικά έστω και δύσκολα με 4 πόντους διαφορά (76-72). Το παιχνίδι σε γενικές γραμμές ήταν αμφίρροπο, με τις 2 ομάδες να διεκδικούν στα ίσα την νίκη. Τελικά αυτή χαμογέλασε στους γηπεδούχους. Πρώτος σκόρερ του Ζαφειράκη ήταν ο Γιώργος Μουρατίδης με 21 πόντους και 2 τρίποντα. Στέφανος Οικονομόπουλος

ΜΠΑΣΚΕΤ Β΄ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Έχασε από τον Διαγόρα με 55-61

Τ

ην Κυριακή το απόγευμα, ο Φίλιππος αγωνίσθηκε για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β΄Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών στη μακρινή Ρόδο. Αντιμετώπισε τον τοπικό Διαγόρα και γνώρισε δυστυχώς την ήττα με 55-61 ημ. 23-40. Έτσι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις νίκες του και να βελτιώσει κάπως την βαθμολογική του θέση.

Παρέμεινε στην 13η, ουσιαστικά τελευταία θέση της βαθμολογίας. Αφού υπενθυμίζουμε στην 16η βρίσκεται η Ολύμπια Λάρισας, που έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Μαζί του βέβαια είναι και άλλες 2 ομάδες, με 17 βαθμούς. Ο Μ. Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης και ο Απόλλων Καλαμαριάς. Στον αγώνα τώρα της Ρόδου, ο Φίλιππος ξεκίνησε πολύ άσχημα και βρέθηκε να χάνει στο πρώτο 10λεπτο με 11 πόντους διαφορά (15-26) και στο ημίχρονο με 17 πόντους (23-40).

14

Στο β΄ημίχρονο σταδιακά άρχισε να βελτιώνεται και ήταν αυτός ο κυρίαρχος του αγωνιστικού χώρου. Πέτυχε δε 32 πόντους και δέχτηκε 21, χωρίς όμως να μπορέσει να πάρει την νίκη. Έφυγε τελικά ηττημένος από τη Ρόδο με 6 πόντους διαφορά (55-61). Πρώτοι σκόρερ του Φιλίππου ήταν ο Μάρκος Μπαταούλας και ο Βασίλης Τσακίρης με 11 πόντους, μάλιστα ο πρώτος σημείωσε 3 τρίποντα. Από τον Διαγόρα πρώτος σκόρερ ήταν ο

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Λαζαρίδης με 12 πόντους και 1 τρίποντο. Τον αγώνα διαιτήτευσαν ο Καραβίτης με τον Σιώτα. Τα 10λεπτα ήταν: 26-15, 40-23 (ημ.), 5240, 61-55 (τελικό). ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Γκίμας Δημ. – Μπλατσιώτης Χρ.): Μπαταούλας Μ. 11(3), Μαυρίδης Β. 8(1), Ντόβας Σωτ. 6(1), Τσακίρης Β. 11, Μαυρίδης Αλ. 4, Κοστάμπασης Γ., Ιωσηφίδης Κοσμ., Γάτης Γ., Κόγιας Αντ. 8, Λαμπρόπουλος Β. 7(1). Στέφανος Οικονομόπουλος


τοπικα 

epikera@otenet.gr

Κομισιόν: Καμιά αίτηση εκ μέρους της Ελλάδος από συστάσεως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

Τ

ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Π αγ κ ο σ μ ι ο π ο ί ησ η (ΕΤΠ) δεν έχει λάβει καμία αίτηση από την Ελλάδα για οικονομική βοήθεια από το 2007, έτος συστάσεώς του. Όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο, η Ελλάς συγκαταλέγεται μεταξύ των 9 χωρών της ΕΕ-27 που δεν έχουν κάνει χρήση της στήριξης που παρέχει το EΤΠ στους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου εμπορίου, έτσι ώστε να ξαναβρούν δουλειά το ταχύτερο δυνατό. Τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η Κομισιόν σχετικά με την κατανομή των πόρων του Ταμείου καταδεικνύουν ότι έχουν δεσμευθεί περίπου 51 εκατομμύρια για τους ανέργους 5 Κρατών Μελών

της ΕΕ στον τομέα της Κλωστοϋφαντουργίας (βλέπε πίνακα): Έτος υποβολής αίτησης

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναγνωρίσει ότι η ιστορική πόλη είναι θύμα των αρ-

Κράτος-Μέλος

2009 Βέλγιο 2009 Βέλγιο 2010 Ισπανία 2008 Ισπανία 2007 Ιταλία 2007 Ιταλία 2008 Ιταλία 2007 Ιταλία 2008 Λιθουανία 2009 Πορτογαλία Υπενθυμίζεται ότι κατά την άσκηση προσφάτου κοινοβουλευτικού έλεγχου του κ. Παπαστάμκου σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή της Νάουσας, εξαιτίας του κλεισίματος των τοπικών εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας,

αρακολουθώντας τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας στην οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα των συνενώσεων σχολικών μονάδων θα ήθελα με το παρόν κείμενο να καταθέσω κάποιες απόψεις. Καταρχάς στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Βέροιας και έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας 7/2 με αντικείμενο το ανωτέρω θέμα τόσο η Ένωση Γονέων Α/θμιας Εκπ/σης όσο και η Ομοσπονδία Γονέων Α/θμιας & Β/ θμιας Εκπ/σης δεν εκλήθησαν και φυσικά δεν παρέστησαν. Οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου είναι πέρα για πέρα αναληθείς. Επί της ουσίας δεν κατέστη σαφές στους παρόντες σε ποια σημεία το δημοτικό συμβούλιο διαφωνούσε με το ψήφισμα που είχαν καταθέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση οι εμπλεκόμενοι φορείς και γιατί κατέστη η ανάγκη να συνταχθεί νέο ψήφισμα. Τελικά η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στη ψήφιση ενός άνευρου, άχρωμου, χωρίς γωνίες και αιχμηρές φράσεις που θα στεναχωρούσαν τα πολικά αφεντικά της δημοτικής αρχής ψηφίσματος, αρνούμενη να υιοθετήσει το ψήφισμα των φορέων. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της μεθόδευσης του νέου ψηφίσματος και ως καλά και πιστά στρατιωτάκια οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας έπραξαν αυτοβούλως ό,τι τους επέβαλε το κόμμα. Οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις συνενώσεις δεν αφορούν κάποιες μικρές σχολικές μονάδες με μικρό μαθητικό δυναμικό, όπως προσπαθούσε να διαβεβαιώσει ο

κ. Χατζηαθανασίου αλλά πρόκειται για μια σκούπα που θα σαρώσει τα σχολεία της υπαίθρου και των αστικών κέντρων με γνώμονα όχι την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά μας αλλά τη επιβαλλομένη από το μνημόνιο και τη τρόικα μείωση του κόστους της εκπαίδευσης. Ενδεχομένως το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων να είναι πιο soft αλλά αν επιτρέψουμε να ανοίξει η κερκόπορτα κανείς δε μας εγγυάται ότι δε θα επακολουθήσει ένα δεύτερο σαρωτικό κύμα που θα ερημοποιήσει σχολικά τα χωριά μας. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας δικαιολογείται χρονική μετακίνηση 30΄ για τη Α\θμια και 45΄για τη Β\θμια και με δεδομένη τη γεωγραφία του νομού μας που μπορεί κανείς οδικώς να διανύσει σχεδόν όλη την επικράτεια του μέσα στα προαναφερθέντα χρονικά όρια, αναρωτιέμαι κατά πόσο μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι δε θα καταργηθούν σε μια δεύτερη δραματικότερη φάση ακόμα και μεγάλες σχολικές μονάδες των χωριών μας; Επομένως, το θέμα των συνενώσεων μας αφορά όλους κι όλοι οι τοπικοί φορείς της εκπαίδευσης συντεταγμένα θα πρέπει στο άμεσο χρονικό διάστημα να αντιδράσουμε. Παναγιώτης Η. Χατζησάββας Εκπαιδευτικός Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας

15

7519625 1679249 2059421 3306750 12534125 7798750 3854200 10971000 298994 832800 Σύνολο: 50854914

νητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, του ανοίγματος του εμπορίου κατά τα τελευταία χρόνια, και της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης. Άλλοι κλάδοι για τους οποίους έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο

Άνευρο το ψήφισμα του Δήμου Βέροιας Π

Συνεισφορά ΕΤΠ

είναι, μεταξύ άλλων, η επιπλοποιιά, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τυπογραφικές και εκδοτικές υπηρεσίες, η ένδυση και η υπόδηση, ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός κ.α

Έγινε η προκήρυξη για τα σχέδια βελτίωσης μετά από 5 χρόνια Τ

Ο ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον υπουργό κ Σκανδαλίδη διακηρύσσει σε όλους τους τόνους την <<νέα πολιτική>> ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας πρέπει να γίνει η μηχανή της εθνικής μας οικονομίας για την έξοδο από την κρίση .και ότι είναι στρατηγική επιλογή του το καλάθι της περιφέρειας . Αυτά διακήρυξε το πρωί της παρασκευής 4/2 στην θεσ/κη και το απόγευμα στην Βέροια .ΑΠΕΚΡΥΨΕ όμως την πικρή αλήθεια ότι στα 285 εκατομμύρια της προκήρυξης δεν συμμετέχουν η αλλιώς αποκλείονται τα Οπωροκηπευτικά (φρούτα και λαχανικά ,αρωματικά φυτά κ.λ.π. )δηλαδή ο Νομός μας είναι στην απ έξω όπως και οι όμοροι νομοί Πέλλας κ Πιερίας. Στην συγκέντρωση της Βέροιας όλοι οι τοπικοί άρχοντες (Αντιπερειφεριάρχης ,δήμαρχοι, βουλευτές, κ.α επικρότησαν το κ Υπουργό και των κάλεσαν να τους επισκεφτεί και τοπικά. Δεν είναι οι παραπάνω υποτίθεται εκπρόσωποι και υπερασπιστές των συμφερόντων του νομού και των αγροτών μας . Δεν γνωρίζουν ότι στο νομό ενταθήκαν 320 νέοι ΑΓΡΟΤΕΣ οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν και δέσμευση να υλοποιήσουν ΣΧ.ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ. Και όμως η προκήρυξη τους αποκλείει εκ προοιμίου αλλά και αν ακόμη δεν τους απέκλειε τα λεφτά φτάνουν μόνο για 10-15 . Δεν γνωρίζουν ότι και πολλές άλλες εκατοντάδες νέοι σε ηλικία αγρότες θέλουν να κάνουν επενδύσεις για εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ,και τους αποκλείουν γιατί καλλιεργούν οπωροκηπευτικά(τι θα έχει τελικά μέσα το καλάθι) . Η ακόμη ενώ είμαστε εισαγωγείς Βόιου κρέατος αποκλείονται οι ιδρύσεις νέων μονάδων εκτροφής μοσχαριών .δυστυχώς κάποιοι τα γνώριζαν και δεν μίλησαν αλλά και όσοι επικαλεστούν άγνοια θα κριθούν από την στάση τους από δω και πέρα . Χαμπίδης Δημήτριος Γεωπόνος μελετητής Μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βασιλική Λ. Ορδουλίδου - Νάτσκου Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

- Μικροβιολογικό - Αιματολικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Δέχεται με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

- Ανοσολογικό Βενιζέλου 34 Βέροια (1ος όροφος) τηλ. Ιατρ.: 23310 67062 - fax: 23310 67063

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810

e-mail:doctorpetros@gmail. com

e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Δέχεται με ραντεβού

Δέχεται με ραντεβού

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 70707 ΚΙΝ. 6973 046662 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 32, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ e-mail: dent_jik_71@yahoo.com

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

Διαφημιστείτε τώρα στην εφημερίδα

Επικαιρα με ακόμη χαμηλότερες τιμές Πληροφορίες στο τηλ. 23310 78080

16

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com


 ΤΥΠΟΣ

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη Η αύξηση των κινητοποιήσεων σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αγρότες και του κινήματος «Δεν πληρώνω», το «πόϊντ σίστεμ» για τους επαγγελματίες, ο «τροϊκός» πόλεμος για μισθούς και τις νέες πιέσεις στο εργασιακό, ο οδηγός επιβίωσης στο χάος του ΙΚΑ και οι μίζες για τα υποβρύχια, απασχόλησαν χθες τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ’ αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι: * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Νομιμοποίηση 800.000 αυθαιρέτων!». * ΑΥΡΙΑΝΗ: «Κυβέρνηση και συντεχνίες φέρνουν τον κόσμο σε απόγνωση». * ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Και ο Σημίτης στο... υποβρύχιο του Ακη». * ΕΘΝΟΣ: ««Τροϊκός» πόλεμος για τους μισθούς». * ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Παρακρατικοί φωτογράφιζαν τους αρνητές της «κάρτας»» * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Φόρεσε τη μάσκα του αντάρτη ο Πάγκαλος και σαρώνει τα πάντα». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Οδηγός επιβίωσης στο χάος του ΙΚΑ».

.

ία.. μ ο ντ

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ««Ναι σε όλα» στην τρόικα για νέες

υ Εν σ

. μία.. υντο Εν σ μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις».

* ΕΣΤΙΑ: «Ανασυγκρότησις εκ του μηδενός». * Η ΑΥΓΗ: «Σαρώνουν τις συμβάσεις». * Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Κάνουν τη δουλειά δουλεία». * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πληθαίνουν οι εστίες έντασης».

* Η ΝΙΚΗ: «Γραμμή άμυνας για 13ο και 14ο μισθό. Παίζουν τα... ρέστα τους κυβέρνηση και έμποροι». * Ο ΛΟΓΟΣ: «Στην εντατική η υγεία...». * ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Κόντρα στην πολιτική που θέλει τους ασθενείς-πελάτες». * ΤΑ ΝΕΑ: ««Πόιντ σίστεμ» για τους επαγγελματίες». * City Press: «Στο φως οι μίζες για τα υποβρύχια». ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ * ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Αφήνουν στον δρόμο 11.000 μαθητές». Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων του οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι: * ΕΞΠΡΕΣ: «Ανησυχία από τα πολλά μέτωπα κινητοποιήσεων» * ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Δημοπρασία-τεστ για το Χ.Α. «Κλειδί» το επιτόκιο της έκδοσης εντόκων». * ΚΕΡΔΟΣ: «Ταχύτερες μεταρρυθμίσεις ζητεί η τρόικα από την Αθήνα». * Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Σχεδιάζονται φοροέλεγχοι με αντικειμενικά κριτήρια».

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Από τη στήλη με τίτλο «Αθέατη όψη» ωτιά στα θέατρα που δεν μας αρέσουν Ποτέ δεν έλειψαν οι ακραίες φωνές από την κοινωνία. Ούτε οι ανόητοι που αναλαμβάνουν να προωθήσουν με ζήλο ακραίες ιδέες. Ούτε απουσιάζει η βία από τα γήπεδα, καθώς ασκείται συστηματικά από ανώνυμους οπαδούς, αλλά συχνά και προσωπικότητες του χώρου. Ωστόσο, η επέλαση της Παρασκευής στο Θέατρο Τέχνης ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού κατέστρεψε το θέατρο επειδή το έργο αφορούσε τον ΠΑΟΚ! Είναι από τα δυσάρεστα της τελευταίας περιόδου. Για πολλούς λόγους… Η επίθεση, πριν από την πρεμιέρα, για μια παράσταση που οι καταστροφείς δεν… είδαν, αναδεικνύει νοοτροπία ναζί. Δεν αποτελεί διαμαρτυρία, αλλά επιδιώκει τη βίαιη εξαφάνιση της άλλης πλευράς. Η συντονισμένη επιχείρηση δείχνει οργάνωση, υποδομή και επιμελητεία, δυνατότητες που έχουν τα «σωματεία» χούλιγκαν. Ωστόσο, οι νέοι αυτοί δεν κινούνται στο κενό. Είναι μέρος του ποδοσφαιρικού συστήματος, ορισμένοι εκπρόσωποι του οποίου θεωρούν το φαινόμενο αξιοποιήσιμο. Ακόμα κι όταν δεν το υποθάλπουν, αμείβουν ή συντηρούν, τουλάχιστον το ανέχονται. Το βρίσκουν χρήσιμο. Κάποιοι χρειάζονται οπαδούς για να δικαιολογήσουν την ψευδαίσθησή τους ότι είναι ηγέτες… Από την άλλη πλευρά, είναι απλοϊκό να υποθέσουμε ότι πρόκειται απλά για συμμορίες σε διατεταγμένη υπηρεσία. Υπάρχουν κι αυτοί, αλλά η πλειοψηφία είναι σε άλλον κόσμο. Εχουν υποκύψει στη μυθολογία που τους συναρπάζει. Αλλοι στη μαγκιά που υποτίθεται ευδοκιμεί, π.χ. (μόνον) στο λιμάνι, και άλλοι σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Ενδεικτικό είναι το γνωστό τραγούδι «ΠΑΟΚ, εκδρομές, ναρκωτικά, έτσι μάθαμε από παιδιά…». Ακόμα κι αν παραφράζεται με την καθωσπρέπει εκδοχή «… εκδρομές, λαχανικά…», έχει το ίδιο νόημα και δεν αφορά χορτοφάγους… Η «Επιχείρηση Θέατρο Τέχνης» έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή είναι μια πρωτοβουλία που έχει υπερβεί τον χώρο της. Δεν έγινε στο γήπεδο, δεν έγινε ανάμεσα σε «φιλάθλους» μακριά από το γήπεδο σαν ένα «ηρωικό» ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Δεν αφορά καν «αθλητικό» γεγονός. Είναι μια επίδειξη τυφλής βίας εναντίον ανυποψίαστων ανθρώπων, η οποία μπορούσε να έχει δεκάδες θύματα.

Φ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Ναυτίλος» αρ’ολίγον Λώρενς της Αραβίας ο Γιωργάκης Σαν να μιλάει για Κούρδους (όπως μιλούν για αυτούς οι αγάδες) μιλάει ο Ερντογάν για τους Τουρκοκύπριους, ή -για να το εννοήσουμε καλύτερα όπως μιλάει ο κυρ Πάγκαλος για εμάς... Μόνο «κοπρίτες» δεν είπε τους Τουρκοκύπριους ο Τούρκος πρωθυπουργός - αλλά «αντιπαραγωγικούς» τούς είπε... Υπάρχει και η αισιόδοξη προοπτική! να μην επιστρέψουμε στη Γερμανική Ευρώπη του Δ’ Ράιχ, αλλά στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Εθνους! Αντιθέτως, η απαισιόδοξη προοπτική να επιστρέψουμε στη Δημοκρατία της Βαϋμάρης και την κρίση του 1929, διαψεύσθηκε από την κρίση του 2008 και τη μετάλλαξη του Συμφώνου Σταθερότητας σε Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας το 2011... Η Ευρώπη του Αξονος ξανάρχεται. Του Γερμανογαλλικού Αξονος. Μόνον που σε αυτόν τον άξονα το ειδικό βάρος της Γαλλίας εν σχέσει με της Γερμανίας, θα είναι μάλλον ευθέως ανάλογο με εκείνο της Γαλλίας του Βισύ...

Π

«ΕΘΝΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «3η Σελίδα»

Κ

λοιός... χάους Οπως είχε προβλεφθεί εδώ και πολύ καιρό, η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε κλοιό απεργιών και κινητοποιήσεων: γιατροί, φαρμακοποιοί, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, αγρό-

17

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

τες - και, σύντομα, έρχεται η σειρά και άλλων. Ο Γ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν χωρίς υπαναχωρήσεις, εκπτώσεις και νομοθετικά «μερεμέτια», ωστόσο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη, καθώς οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν ολοένα μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας και μετατρέπουν σε «κόλαση» την καθημερινότητα πολλών πολιτών. Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ένα σκληρό τεστ αντοχής για όλους -κυβέρνηση, απεργούς, κοινωνία- και μένει να δούμε ποιος θα «σπάσει» πρώτος... Από σκληρό τεστ -όχι αντοχής, αλλά αξιοπιστίας και υπευθυνότητας- περνάει αυτές τις ημέρες και η Νέα Δημοκρατία, αλλά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι «γαλάζιοι» προσπαθούν, ως συνήθως, να πατήσουν σε δύο βάρκες, τόσο σε ό,τι αφορά τις απεργίες όσο και το κίνημα «Δεν πληρώνω». Ακόμη και στελέχη όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θέλουν «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» - «δεν είμαι υπέρ συμπεριφορών απείθειας και ανυπακοής, όμως έχουμε υποχρέωση να ακούσουμε αυτούς που συμπεριφέρονται έτσι και να δούμε αν τα κριτήριά τους είναι πολιτικά εξηγήσιμα», δήλωσε χθες (ΝΕΤ 105,8) ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Θολές κουβέντες, δηλαδή.. «ΤΟ ΒΗΜΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Βηματοδότης» πως έχει πει εν ενεργεία υφυπουργός, «το αξίωμα του υφυπουργού είναι ένας μύθος, αφού δεν έχεις εξουσία για τίποτε». Μερικοί υφυπουργοί όμως δεν κάθονται να απολαμβάνουν τη θεσμοθετημένη απραξία, αλλά ασχολούνται με ό,τι βρουν. Παράδειγμα, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Σπ. Βούγιας, ο οποίος σε συνεννόηση με τον υπουργό κ. Δ. Ρέππα «ξεκόλλησε» από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και έδωσε επιτέλους άδεια κυκλοφορίας σε ένα αυτοκίνητο αξίας 180.000 ευρώ. Δεν πρόκειται για κάποια υπουργική Μercedes, αλλά για ένα ειδικό σχολικό αυτοκίνητο που αγοράστηκε με χορηγίες και προοριζόταν για τη μεταφορά μαθητών της Βέροιας που είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το αυτοκίνητο αγοράστηκε πέρυσι, αλλά οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών δεν έδιναν έγκριση για λόγους τυπικούς. Η υπόθεση έφθασε στο γραφείο του κ. Βούγια και τελικά το θέμα λύθηκε χθες. Εύγε!

Ο

«ΤΑ ΝΕΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Προεκτάσεις» πλά µαθήµατα διεθνούς δικαίου Η προσχώρηση µιας χώρας σε έναν υπερεθνικό οργανισµό συνεπάγεται εκχώρηση των εθνικών αρµοδιοτήτων που απαιτούνται για να λειτουργήσει αυτός ο οργανισµός. Η ΟΝΕ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα. οι χώρες που µετέχουν στην ευρωζώνη εκχώρησαν σε ένα κοινοτικό κέντρο τις αρµοδιότητές τους επί των νοµισµατικών, ώστε να µπορεί να υπάρχει η ευρωζώνη. Και ευρώ και άρνηση κατάργησης της δραχµής ή του µάρκου, για παράδειγµα, θα ήταν αδύνατον. Ένα άλλο παράδειγµα είναι η εξωτερική πολιτική που ∆ΕΝ έχει η ευρωπαϊκή ενωση και συχνά τη µέµφονται πολλοί γι’ αυτό. Μα πώς θα µπορούσε να υπάρχει κοινοτική εξωτερική πολιτική όταν καµία χώρα δεν έχει εκχωρήσει σε κανένα κοινοτικό όργανο τέτοιες αρµοδιότη τες; Ή πώς είναι δυνατόν να υπάρχει κοινοτική πολιτική άµυνας όταν ουδείς προτίθεται να εκχωρήσει την ευθύνη της εθνικής άµυνας στην ενωση; Συµπέρασµα: αν θέλουµε να υπάρχει στην ευρωπαϊκή ενωση προστασία και αλληλοεπικάλυψη έναντι των δηµοσιονοµικών κινδύνων πρέπει να της αναθέσουµε και τις αντίστοιχες αρµοδιότητες. εφόσον επιζητούµε δηµοσιονοµική οµπρέλα πρέπει να αποφασίσουµε ότι η δηµοσιονοµική πολιτική θα ασκείται από την οµπρέλα. Και τον σκύλο χορτάτο και η πίτα αφάγωτη δεν γίνεται.

Α


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1804 ο Γάλλος φυσικός Ζοζέφ Λουί Γκί Λισσάκ ανεβαίνει στα 7,016 μέτρα πετώντας μ ένα αερόστατο υδρογόνου. Το ρεκόρ του θα παραμείνει αξεπέραστο για 50 χρόνια. 1883 το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την Πράξη των Δημοσίων Υπηρεσιών βάζοντας τα νομικά θεμέλια του συστήματος δημοσίων υπηρεσιών της χώρας. 1896 διεξάγεται στην Αϊόβα των ΗΠΑ το πρώτο κολεγιακό παιχνίδι μπάσκετ με 5 παίκτες, Chicago- Iowa 15-12. Στα προηγούμενα παιχνίδια έπαιζαν 9 παίκτες. 1900 η Αμερικανική Γερουσία αποδέχεται την αγγλογερμανική συνθήκη του 1899, με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρει τις διεκδικήσεις του από τα νησιά Σαμόα. 1909 ο Έρνεστ Σάκλετον ύστερα από εξερεύνηση, ανακαλύπτει το μαγνητικό Νότιο Πόλο. 1919 τίθεται σε ισχύ στις ΗΠΑ η ποτοαπαγόρευση, που αφορά στην απαγόρευση παραγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών.

1923 οι Τούρκοι προετοιμάζονται στην Ανατολική Θράκη με τη μεταφορά στρατιωτών από τη Μικρά Ασία. 1936 χρησιμοποιείται στο Hieleah Race Track στο Hieleah της Φλόριντα η πρώτη κάμερα photo finish. 1939 ο Σούπερμαν κάνει την εμφάνισή του ως κόμικ. 1940 ο Χίτλερ ματαιώνει την επίθεση στη Δύση εξαιτίας της κακοκαιρίας και της καθυστέρησης του γερμανικού σχεδίου επίθεσης κατά του Βελγίου. 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ μετακινείται στο υπόγειο καταφύγιο του. 1952 η αγγλική αστυνομία διαλύει με τη βία συγκεντρώσεις μαθητών στην Κύπρο, που ζητούν την ένωση με την Ελλάδα. 1956 ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντάλ Νάσερ, ψηφίζει υπέρ της επανάκτησης της Παλαιστίνης. 1961 ο Μίκυ Μάντλ γίνεται ο υψηλότερα αμειβόμενος παίχτης του μπέιζμπολ, όταν υπογράφει συμβόλαιο ύψους 75.000 δολαρίων. 1964 κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγου-

εϊ το διάσημο μιούζικαλ «Hello, Dolly». 1966 ανοίγει τις πύλες της η Μητροπολιτική Όπερα στο Κέντρο Λίνκολν, στη Νέα Υόρκη. 1975 στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) κηρύττει τη λήξη της κατάπαυσης πυρός που είχε κρατήσει 25 μέρες. 1980 η βρετανική Κυβέρνηση ανακοινώνει την επανάληψη των διπλωματικών της σχέσεων με τη Χιλή, που είχαν διακοπεί το 1976. 1982 το Βατικανό και η Βρετανία αποφασίζουν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, που είχαν διακοπεί πριν από 450 χρόνια. 1989 δραματικά είναι τα οικονομικά μέτρα στη Βραζιλία, που πάρθηκαν για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ο οποίος καλπάζει με 1000%. 1991 έκκληση προς τον Σαντάμ Χουσεΐν, για αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ, απευθύνει ο γ.γ του ΟΗΕ, λίγο πριν την εκπνοή σχετικού τελεσιγράφου του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ στον Περσικό

Κόλπο ξεκινά η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου». 1998 η NASA ανακοινώνει ότι, ο 77χρονος πρώην αστροναύτης Τζον Γκλεν θα επιστρέψει στο Διάστημα όταν εκτοξευτεί το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. 2000 ο Νίκος Νταμπίζας σημειώνει το 5ο του γκολ στον αγώνα Νιουκάστλ - Σαουθάμπτον και γίνεται ο πρώτος αμυντικός της Νιουκάστλ από το 1893, που πετυχαίνει γκολ σε 2 συνεχόμενους αγώνες. 2002 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ομόφωνα αποφασίζει τον οπλικό αποκλεισμό και πάγωμα των κεφαλαίων του Μπιν Λάντεν της Αλ Κάιντα και των υπολοίπων Ταλιμπάν. 2003 το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια ξεκινάει για την τελευταία προγραμματισμένη αποστολή του στο Διάστημα προτού αποσυρθεί. Δεκαέξι μέρες αργότερα το Κολούμπια εκρήγνυται στον αέρα και συντρίβεται κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη Γη.

Η καλή σας διάθεση θα είναι σημαντικός σύμμαχος σας κατά τη διάρκεια της ημέρας *Μην αφήσετε τα περιθώρια σε τρίτους να σας επηρεάσουν αρνητικά *Τακτοποιήστε τις υποχρεώσεις σας ώστε να σας μείνει ελεύθερος χρόνος για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας γεμίζουν

Ανοίξτε τα μάτια σας γιατί θα σας παρουσιαστούν ευκαιρίες τις οποίες δεν θα πρέπει να αφήσετε να χαθούν *Πιστέψτε στον εαυτό σας και θα πετύχετε *Συζητήσεις με κοντινά σας πρόσωπα θα σας κάνουν να δείτε μερικά πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, μην εθελοτυφλείτε

Η σημερινή ημέρα είναι κατάλληλη στην εργασία σας για να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες οι οποίες θα σας ωφελήσουν *Προωθήστε ιδέες και σχέδια σας *Οικονομικές συναλλαγές καλό θα ήταν να τις προσέξετε *Αποφύγετε να κάνετε κινήσεις που θα σας μπορούν να σας ζημιώσουν. *Βγείτε να διασκεδάσετε και τα τυχερά δε θα λείψουν

Θα χρειαστεί οργάνωση στην εργασία σας σήμερα *Προτιμήστε να μην αποκαλύψετε πιθανά σχέδια σας για το μέλλον *Κινηθείτε με μεθοδικότητα *Γραφειοκρατικά ζητήματα θα τραβήξουν την προσοχή σας *Αποφύγετε να αφήσετε εκκρεμότητες *Μετριάστε τα έξοδά σας για να μην έχετε προβλήματα

Η πίεση που θα έχετε στην εργασία σας θα είναι έντονη *Καλά θα κάνετε να ελέγξετε τα νεύρα σας για να μην έχετε προβλήματα με τους συνεργάτες σας *Οικονομικές συναλλαγές θα ευνοηθούν *Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε επενδύσεις οι οποίες θα αυξήσουν τα έσοδα σας. *Εκφράστε στο ταίρι σας όσα νιώθετε

Στην εργασία σας θα χρειαστεί να δείξετε προσοχή σε κάποια πράγματα *Καλό θα ήταν να μην αποκαλύψετε πιθανά σχέδια σας *Μην πάρετε αποφάσεις *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να δείξετε προσοχή *Αποφύγετε να κάνετε κινήσεις που μπορούν να σας ζημιώσουν *Μην κάνετε σπατάλες. Ευχάριστες συζητήσεις θα σας χαροποιήσουν πολύ

Στα επαγγελματικά σας καλό θα ήταν να προσέξετε τις κινήσεις σας *Μην παρασυρθείτε και κάνετε πράγματα που θα σας εκθέσουν στους ανωτέρους σας *Οικονομικές υποθέσεις καλά θα κάνετε να τις ρυθμίσετε με προσοχή *Η περίοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για νέα οικονομικά ανοίγματα

Στην εργασία σας θα μπορέσετε να κλείσετε πολύ καλές συμφωνίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν ώστε να ξεφύγετε από τη στασιμότητα του παρελθόντος *’Eχετε τα μάτια σας ανοιχτά στα οικονομικά σας *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να κάνετε έξοδά *Μην κάνετε υπερβολές

Στα αισθηματικά σας καλά θα κάνετε να δείξετε προσοχή *Οι δεσμευμένοι δώστε περισσότερη σημασία στο ταίρι σας *Μην το απομακρύνετε φίλοι μου *Εσείς που δεν έχετε βρει το ιδανικό ταίρι κάντε λίγη υπομονή *Η περίοδος αυτή θα σας βοηθήσει να κάντε μια νέα αρχή στη ζωή σας. Μην κάνετε πράγματα που μπορούν να σας επηρεάσουν

Περάστε όσο καλύτερα μπορείτε τη σημερινή ημέρα με καλούς φίλους *Μη διστάσετε να βγείτε με αγαπημένα σας πρόσωπα για να διασκεδάσετε το βράδυ *Αδειάστε το μυαλό σας από σκέψεις που μπορούν να σας ρίξουν ψυχολογικά *Προσέξτε τον εαυτό σας για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα

Πολλά πράγματα που σας δυσκόλευαν στο παρελθόν σας στην εργασία σας θα μπορέσουν αν ξεπεραστούν *Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε αλλαγές *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να είστε προσεκτικοί *Μην κάνετε πράγματα που μπορούν να σας επιβαρύνουν *Προσέξτε τον εαυτό σας

Θα χρειαστεί οργάνωση για να μπορέσετε να κάνετε όσα επιθυμείτε στην εργασία σας *Μην αφήσετε λόγια τρίτων να σας επηρεάσουν στα σχέδια σας *Αποφύγετε στα οικονομικά σας να κάνετε κινήσεις που θα σας βγάλουν από το πρόγραμμα σας *Κινηθείτε συνετά για να μην έχετε προβλήματα

τα

μιλούν

18

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

έτσι θα φύγουν...!

gaρ

Σκότωσε την κότα με τα χρυσά αυγά

… ς α τ ον

Η φράση χρησιμοποιείται για τους άπληστους και τους αχόρταγους. Αποδίδεται στον Αίσωπο ο οποίος αναφέρει, σε έναν από τους μύθους του, για τον άπληστο ιδιοκτήτη μιας κότας πού γεννούσε χρυσά αυγά. Όταν την σκότωσε για να πάρει όλο το χρυσό μαζεμένο, είδε ότι η κότα ήταν φυσιολογική όπως όλες οι άλλες. Έτσι πηγαίνοντας για τα πολλά έχασε και τα λίγα.

Επιστροφή στο μέλλον..... Ελλάδα Στο μακρινό μέλλον….. Ο «ιστορικός» του μέλλοντος… Η Επανάσταση δεν ήταν ένα..... προβλέψιμο γεγονός….Αλήθεια τι έκανε τους Έλληνες να επαναστατήσουν….; Ας ανατρέξουμε όμως στα γεγονότα…. Οι Έλληνες ζούσαν ευτυχισμένοι με το Δ.Ν.Τ…Τα ελλείμματα μειώθηκαν, η Ανάπτυξη συνεχίστηκε με πολλές Ξένες Επενδύσεις ενώ οι κάτοικοι ευημερούσαν και απολάμβαναν την γλυκιά οικονομική διακυβέρνηση που συμφωνήθηκε από τους εταίρους μας. Απολάμβαναν όλοι μια Κυβέρνηση που δεν είχε το δύσκολο έργο των αποφάσεων, αλλά φρόντιζε πιστά να εκτελεί τις εντολές που λάμβανε κάθε τρίμηνο από κάποιους καλούς ανθρώπους, οι οποίοι μας απάλλαξαν από τον έλεγχο των στοιχείων και το έκαναν εκείνοι για εμάς, και απλά μας έλεγαν τι έπρεπε να κάνουμε για να γίνουμε ένα καλός λαός χωρίς δημοσιονομικά προβλήματα…. Όμως το πρόγραμμα δεν πήγε τόσο καλά…. Επειδή εμφανίστηκαν οι Τζαμπατζήδες οι οποίοι δεν πλήρωναν ότι αναλογούσε και είχε δίκαια θεσπιστεί…. Υπήρχαν και κάποιοι κοπρίτες που με τις οργανωμένες συντεχνίες και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων δεν άφηναν σε ησυχία τα καλά και άγια συμφέροντα των εργολάβων και μεγαλοκαναλαρχών , εμπόδιζαν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και έθιγαν. όχι εργασιακά .αλλά συνδικαλιστικά κεκτημένα χρόνων…….

Πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του Αυτοί ευθύνονται για την Επανάσταση στην Ελλάδα…. Ποτέ τόσοι πολλοί βολεμένοι δε προσπάθησαν να θίξουν τόσους λίγους αβόλευτους και μη προνομιούχους…. Μαζί τους συντάχθηκαν και οι υψηλόμισθοι των Stage που καταργήθηκαν ως οι πρώτοι φταίχτες για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και οι προνομιούχοι συνταξιούχοι που ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν να πάρουν στα εγγόνια τους σοκολάτα…. Αυτή η κατάσταση δε μπορούσε να συνεχιστεί…..Η Δικαιοσύνη είχε ήδη αποδοθεί για τους πολιτικούς που υποτίθεται ότι έφταιγαν για τα σκάνδαλα που συντάραξαν το πανελλήνιο με τη παραδειγματική για εκείνη την εποχή τιμωρία της παραγραφής και η Κυβέρνηση άτεγκτη προσπάθησε να κάνει το καθήκον της….Να επιβάλλει το νόμο σε όλους αυτούς τους Προνομιούχους που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι και να αμφισβητήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία…… Έτσι ξεκίνησε η Επανάσταση στη χώρα μας…….. (Αυτά γράφηκαν με αφορμή τη σειρά του Σκάι 1821 και έγινε μια ευφάνταστη αποτύπωση από ένα μεταγενέστερο «ιστορικό» για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα….Όμως η Ιστορία γράφεται με αίμα και χαράζεται στη συνείδηση του λαού…. Κανένα μελάνι δε μπορεί να τη σβήσει…..Γι’ αυτό ότι κι αν λεχθεί, ειπωθεί ή προβληθεί όλοι ξέρουν ποια είναι η αλήθεια…..) http://kafeneio-gr.blogspot.com

Οι φόροι επί τουρκοκρατίας ήταν τόσοι πολλοί, ώστε όσοι δεν είχαν να πληρώσουν έβγαιναν στο βουνό. Ανάμεσα στους φόρους αυτούς επιβλήθηκε και ένας φόρος για όσους Έλληνες είχαν μακριά μαλλιά, («φόρος ωσαύτως ετίθετο επί των ραγιάδων εκείνων οίτινες έτρεφον μακράν κόμην») . Από αυτό το τελευταίο βγήκε και η πιο πάνω έκφραση.

Τέρμα τα δίφραγκα Λαϊκή ρήση του 20ου αιώνα πού χρησιμοποιήθηκε, όταν καταργήθηκε η αξίας δύο δραχμών διαδρομή από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την ένταξη της Ελλάδας στην λατινική νομισματική ένωση ορίστηκε η ισοτιμία της αργυρής δραχμής με το Γαλλικό φράγκο, ένα προς ένα. Έτσι επικράτησε την δραχμή να την λέμε και φράγκο.

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν Φράση πού είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896) στην βουλή παραδεχόμενος την αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του εξ αιτίας των εκτεταμένων δαπανών για δημόσια έργα.

Πακτωλός χρημάτων Έκφραση πού χρησιμοποιείτε για κάθε τι πού χαρακτηρίζεται ως πηγή αφθονίας. Ο Πακτωλός ήταν ο χρυσοφόρος ποταμός της Λυδίας.

Ότι πιάνει γίνεται χρυσός

&...

Έκφραση πού προέρχεται από τον μύθο του Μίδα. Ο πλεονέκτης αυτός βασιλιάς ζήτησε να του δοθεί η ικανότητα ότι πιάνει να γίνεται χρυσός. Σαν αποτέλεσμα δεν μπορούσε να φάει και να πιει και στο τέλος μεταμορφώθηκε και η κόρη του σε χρυσό άγαλμα όταν την άγγιξε.

περίεργα

Π

αράξενα

Έτσι, έμεινε να λέμε:

«Πόλεμος» για το νόμο κατά του πέρδεσθαι! «Μαλλιά κουβάρια» έχουν γίνει δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του Μαλάουι με αφορμή έναν νέο νόμο που απαγορεύει την ρύπανση του αέρα. Η παράμετρος που έχει φέρει στα όριά τους τους δύο αξιωματούχους είναι κατά πόσο ο νόμος αυτός καλύπτει και τα ανθρώπινα αέρια... Από την μία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζορτζ Τσαπόντα, διατείνεται ότι ο νόμος απαγορεύει και το πέρδεσθαι σε δημόσιους χώρους. «Αν θέλετε να την αμολήσετε, να πάτε στην τουαλέτα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Capital Radio. «Θα σας άρεσε να βλέπετε ανθρώπους να πέρδονται οπουδήποτε;», ρώτησε ο Τσαπόντα, απευθυνόμενος προς τους ακροατές της εκπομπής «Straight talking». Οταν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα εφαρμόζεται αυτός ο νόμος, απάντησε ότι είναι παρόμοιος με τους νόμους που απαγορεύουν την ούρηση δημοσίως. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι απόφοιτος της Νομικής, επιμένει ότι το πέρδεσθαι συνιστά επιβλαβή ρύπανση. Από την άλλη πλευρά, ο γενικός εισαγγελέας Άντονι Καμάρα, ο οποίος είναι πιο... χαλαρός, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένας λογικός άνθρωπος να ερμηνεύει κατα τέτοιο τρόπο το νόμο, ώστε το πέρδεσθαι σε δημόσιους χώρους να επισύρει... ποινή! Το επίμαχο άρθρο αναφέρει: «Οποιοσδήποτε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα σε οποιοδήποτε μέρος, έτσι ώστε να την καθιστά επιβλαβή για την υγεία ανθρώπων που βρίσκονται σε κατοικίες, σε επιχειρήσεις, σε γειτονιές, και κατά τη διάβαση από δημόσιους χώρους, είναι ένοχος πταίσματος». Ο νόμος που έχει κάνει «άνω κάτω» το Μαλάουι αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

19

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δ Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Ε Ι Σ

Γνωρίζετε ότι...

 Τα μήλα είναι αποτελεσματικότερα από την καφεΐνη στο να κρατούν τους ανθρώπους ξύπνιους το πρωί.  Tα νύχια των χεριών μεγαλώνουν τέσσερις φορές ταχύτερα από τα νύχια των ποδιών.  Τα ούρα της γάτας λάμπουν στο σκοτάδι.  Tο μόνο φαγητό που δεν τρώνε οι κατσαρίδες είναι τα αγγούρια.  Το W είναι το μόνο γράμμα στην Αγγλική αλφάβητο που έχει πάνω από μια συλλαβή.  Η πιό μεγάλη πτήση ενός κοτόπουλου είναι 13 δευτερόλεπτα!  Η ηλεκτρική καρέκλα ανακαλύφθηκε από έναν οδοντίατρο!  Οι καμήλες έχουν 3 βλέφαρα!  Ένας γάιδαρος μπορεί και βλέπει και τα 4 πόδια του ταυτοχρόνως!  Μια κατσαρίδα μπορεί να ζήσει χωρίς κεφάλι για πολλές εβδομάδες, στο τέλος πεθαίνει από ασυτία! Κάθε φορά που γλύφουμε ένα γραμματόσημο καταναλώνουμε το 1/10 μιας θερμίδας!


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Λίρες, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Δαχτυλίδια, Δόντια. Σπασμένα, χαλασμένα. Στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με 1 βήμα μπορείτε χωρίς φόβο να έρθετε στο γραφείο μας, κρατάμε πλήρη εχεμύθεια. Έναντι Κλινικής Αντωνιάδη Βενιζέλου 16 Βέροια (1ος όροφος) Τηλ.: 23310 66581, κιν.: 6984223075 Από 8.30 π.μ. έως 8.30 μ.μ.

Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068

Προσφορές • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 13€ !!! • Αγοράζετε 4 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και 1 ½ λίτρο αναψυκτικό και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 2 γίγας πίτσες και παίρνετε δώρο, ή 1 γίγας ή 1 ½ λίτρο αναψυκτικό ή μια σαλάτα ή ½ παγωτό και πληρώνετε μόνο 15€ !!!

ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786. ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217 ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ.

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ:Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για την στελέχωση τμήματος πωλήσεων σε διαφημιστική εταιρία. Πληροφορίες στο τηλ. 6979 809870 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315. ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία στο ταβερνάκι της Κούλας, Εμ. Παππά 11, κοντά στο ΙΚΑ. Πληροφορίες στο τηλ. 23310 65502 κ. Κούλα

20

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επι της 10ης Μεραρχίας 2, στο κέντρο δίπλα στο Επιμελητήριο στη Βέροια. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ. 2331061594. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

6974747117

23320-43226 και 6977598329

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος

Πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ στον 3ο όροφο οικοδομής, μπροστά στην Κυριώτισσα. Τηλ: 6973021410

Ενοικιάζονται τρία καταστήματα 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο. Πολύ καλή ευκαιρία. Τηλ. 6947120444 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 86 τ.μ. στον 4ο όροφο, στην οδό Μητροπόλεως – Ζωγιοπούλου 2, γωνία. Πληροφορίες κ. Στέργιος τηλ. 23310 21488 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 94 τ.μ. (2Δ – Σ – Κ – WC – μπαλκόνι μεγάλο 10Χ3 και μπαλκόνι μικρό) σε οικοδομή με φανταστική θέα στην οδό Π. Πασαλίδη αρ. 8, περιοχή Βίλα Βικέλα, κατασκευή οικοδομής το έτος 2000. Ανοιχτός χώρος πάρκινγκ. Τιμή προσιτή. Τηλ. 2327051303, 6944523246. Πωλείται το 50% της επιχείρησης παιδότοπου κατά προτίμηση σε γυναίκα. Τιμή συζητήσιμη.Τηλ. 23310-28140 και 6979998999. Πωλείται οικόπεδο 9 στρέμματα στον Κοπανό Ναούσης. Εντός σχεδίου, κατάλληλο για εμπορικό κέντρο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τιμή 45.000 ευρώ το στρέμμα Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770. Πωλείται διαμέρισμα στην περιοχή Μπαρμπούτα με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC, (τέντες, σήτες, δορυφορική κεραία, θυροτηλεόραση, παροχή για τζάκι, παροχή για μπάρμπεκιου, θέση πάρκινγκ). Στον 2ο όροφο, στην οδό Αγαμέμνωνος 28.Τηλ: 6978269282

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα στην οδό Ρόδων 65 τ.μ. Κιν. 6972234377.

Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης ΠΩΛΕΙΤΑΙ KAWASAKI ZZR 400, χρώμα μπλε-μαύρο, μοντέλο 98, 400 CC. EXTRA: Συναγερμός, καινούρια λάστιχα Τιμή ευκαιρίας και δεκτός κάθε έλεγχος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942269024 κ.Προκόπης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 22 τ.μ στον Προμηθέα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974747813 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ καταψύκτες 500 L.T., επαγγελματικοί, σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Κιν. 6948780769 κ. Αντώνης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σόμπα φορητή (κεροζάν) σε κατάσταση πολύ καλή και οικονομική. Καθαρό πετρέλαιο. Μόνο 100 ευρώ.Τηλ: 6993033111 Πωλείται επιχείρηση εκκλησιαστικών ειδών στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία λόγω αλλαγής δραστηριότητας. Τιμή μόνο 9.000 Τηλ:6982177674 Πωλείται μονοκατοικία – ισόγειο 120 τ.μ., με αποθήκη 120 τ.μ., σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην Επισκοπή Αλεξάνδρειας σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες: 6976052131

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ:

21

Πωλείται εστιατόριο ανακαινισμένο στην περιοχή Wolfsburg της Γερμανίας. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.Επικοινωνίας: 0049536330318

Πωλείται πιάνο «Χοφμαν» Δυτικής Γερμανίας σε άριστη κατάσταση Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236 Πωλείται χώρος πάρκινγκ 35 τ.μ. για

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-312455, 6946-584834, 2310920185.

τρία αυτοκίνητα, με τουαλέτα και κλιματισμό στην Οδό Μιλτιάδου 17 – Περιοχή Παπάγου - Βέροια Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών,φυσικής,χημείας και βιολογίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου,τιμές προσιτές.Τηλέφωνα 6975906235 & 2331063246. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές: κιν.: 6938473201 (ολοήμερα) Μαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές με τη χρήση νέων τεχνολογιών Τηλ. επικοινωνίας 6993273011 Καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε πολύ καλές τιμές κ. Ζήνα Τηλέφωνο: 6984063563. Φιλόλογος Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.Τιμές προσιτές.Τηλ: 6981594569 Διδάσκονται μαθήματα Ντράμς: (α) Διάβασμα ταμπούρου (β) Διάβασμα παρτιτούρας στό ντράμ σέτ (γ) Ρυθμοί, τεχνική swing. Πληροφορίες στο 6977933532 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Με πολυετή πείρα παραδίδει φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ: 23310208336977017464 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Απόφοιτη του Α.Π.Θ. παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου. Τιμές προσιτές. Κιν. 6930462125. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ απόφοιτος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ΑΕΠ, ΑΟΘ και ECDL τηλ.6989141169»


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ με σταθερή πελατεία σε πολύ κεντρικό σημείο στη Βέροια και με χαμηλό ενοίκιο (ευκαιρία) λόγω συνταξιοδότησης κιν.: 6970051791 κ. Τάσος ολοήμερα ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία Τηλ. 2331064277, κιν. 6948250582 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙΔιαμέρισμα στην Ανοίξεως 4ος όροφος , 65 τ.μ με θέα μοναδική. Αποθήκη, πυλωτή 62.000 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934888738 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός φούρνος πιτσαρίας, τύπου North, μοντέλο F136 7200w, 230 volt, 8 θέσεων. Τηλ. 6979117363 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Έπιπλα δρύινα, κρεβ/ρα, ντουλάπα, τραπεζαρία 2 ετών σε άριστη κατάσταση. ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Τηλ. 6986692916. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ο αέρας του τρίτου ορόφου 7όροφης οικοδομής. Περιοχή Αρετσού, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή 28.Ευκαιρία (95 τ.μ σε κεντρικό δρόμο, γωνιακό) Τηλ: 2331024468 6932738207 κ.Γιώργος Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει

22

οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση – Καφενείο, στην οδό Αριστοφάνους 14 (με εκλεκτή πελατεία) λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 23310-72970 ή 2331067163. ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφοοικόπεδο στην Επισκοπή Ημαθίας, επι της ασφάλτου, 8 στρμ. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 23310 29460. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική τυροπιτιέρα. Τηλ. 23310 22749 – 21244. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6978971041. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ• ΨΥΓΕΙΟ βιτρίνα για αλλαντικά, 2 μέτρα μάκρος • ΨΥΓΕΙΟ συντήρηση μαναβικής, 2 μέτρα, 1,6 μέτρα μάκρος • ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ επαγγελματικός μύλος αλέσματος Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Tηλ: 2331073174

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 90 τ.μ., 2Δ, Σ, Κ, με air condition κεντρ. θέρμανσης, στον Προφ. Ηλία. τηλ: 2331065386, κιν. 6984535358 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 45 τ.μ στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Αγγελάκη2ος όροφος, πλήρως ανακαινισμένο με δύο air condition. Τηλ: 6942595995 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Κατάστημα καινούργιο 100τ.μ. στην οδό Καλής Παναγιάς 12. Τιμή 250€. Τηλ. 23310-23765

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ. επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ. ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300 οικίας.2331024091

23

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 492

Συνεχίζουν τις απεργίες γιατροί και φαρμακοποιοί

Άνω –κάτω ο χώρος της Υγείας Ουρές και ακυρωμένα ραντεβού

Τ

α πάνω-κάτω επικρατούν στον χώρο της Υγείας, με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, αναζητώντας γιατρούς για να εξεταστούν ή να γράψουν φάρμακα. Παρά την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων να «επιστρατευτούν» γιατροί που έχουν συμβάσεις με τα Ταμεία του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Κλειστά και σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας. • Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή την απεργία διαρκείας. • Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά απεργούν έως την Πέμπτη. • Από τχθες έως την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, μετά την κινητοποίηση που προκήρυξε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών, πραγματοποίησαν, χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, μέλη του ΠΑΜΕ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση νομο-

σχέδιο για την Υγεία. Πολλοί ιδιώτες γιατροί, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αρνούνταν να δεχθούν τους ασφαλισμένους για να τους γράψουν φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις, με εξαίρεση κάποια επείγοντα περιστατικά, φοβούμενοι μεταξύ άλλων πειθαρχικές κυρώσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους. Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου που θα λήξει, εκτιμάται ότι θα έχουν ακυρωθεί πάνω από 500.000 ραντεβού. Κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκφράζουν την εκτίμηση ότι στα μέσα της εβδομάδας, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο, τα όποια προβλήματα με τα ραντεβού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ θα έχουν εξομαλυνθεί και οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, θα ενταχθούν στην πλειοψηφία τους στο νέο σύστημα. Προβλήματα προέκυψαν και με τις λίστες των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ. Οι λίστες δεν είναι ανανεωμένες, με αποτέλεσμα να είναι καταχωρημένοι γιατροί που έχουν αποβιώσει, ή γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ή έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με

τα συγκεκριμένα Ταμεία. Ωστόσο, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι οι λίστες είναι διορθωμένες. Προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τους συμβεβλημένους γιατρούς τόσο από τις μονάδες υγείας και τις μονάδες ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και από την τηλεφωνική υπηρεσία 184, το τετραψήφιο τηλέφωνο 1500 του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τα

ΚΕΠ. Οι λίστες με τους συμβεβλημένες γιατρούς υπάρχουν και στην ιστοσελίδα www.ika.gr.Κατάλογοι θα σταλούν επίσης στους δήμους, τα ΚΑΠΗ, τα εργατικά κέντρα και τα επιμελητήρια. ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Όσον αφορά στους φαρμακοποιούς την Κυριακή έλαβαν απόφαση να παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας κλειστά έως σήμερα. Αποφάσεις για τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, θα ληφθούν από τον Πανελλήνιο φαρμακευτικό Σύλλογο σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών εταιρειών

Ανοιχτοί στη μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα Σκληρά επικριτική για όσους δεν πληρώνουν διόδια

Α

νοιχτοί στη μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των κοινοπραξιών που κατασκευάζουν τους πέντε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης. Δεν θέλησαν ωστόσο να δεσμευτούν για το ποσοστό 50% που έχει ανακοινώσει ήδη ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. «Είναι θέμα της συνολικής διαπραγμάτευσης» τόνισαν. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα για όσους δεν πληρώνουν διόδια, καλώντας την Πολιτεία να φέρει σχετική ρύθμιση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για τη μείωση των διοδίων ένα από τα βασικά θέματα είναι η παράταση του χρόνου της εκμετάλλευσης - παραχώρησης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων

που έχει προχωρήσει με πολύ καλύτερους ρυθμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ υπογράμμισαν ότι και οι πέντε δεν έχουν κέρδη μέχρι στιγμής από τα έργα και ότι τα ποσά που εισπράττουν από τα διόδια είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα χρήματα που έχουν επενδυθεί. Ανέφεραν επίσης ότι οι τράπεζες έχουν «παγώσει» τη χρηματοδότηση σε ορισμένες από τις κοινοπραξίες, ενώ οι ροές των αυτοκινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολύ περιορισμένες. «Είναι ένα γεγονός που δεν είχαμε προβλέψει καν» είπαν και πρόσθεσαν ότι όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διαπραγμάτευση που γίνεται με το Δημόσιο. Σκληρή γλώσσα για όσους δεν πληρώνουν διόδια χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι το «δεν πληρώνω» δεν είναι κίνημα, αλλά «τζαμπατζήδες» και σημείωσε ότι «αντίσταση και μαγκιά, όταν αυτά που δεν πληρώνει

24

κάποιος τα πληρώνει πολλαπλάσια ο διπλανός του, δεν γίνεται». Επισήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τις συμβάσεις, που υπέγραψε για τα διόδια η ΝΔ το 2007, ώστε να μειωθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό. Καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα Και οι πέντε αυτοκινητόδρομοι, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των εκπροσώπων, παρουσιάζουν καθυστερήσεις ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Ο δρόμος Κόρινθος- Πύργος-Τσακώνα εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ αντίστοιχες θα είναι και οι καθυστερήσεις στο δρόμο ΑντίρριοΙωάννινα και Λαμία-Εγνατία (Ε65). Περίπου ένα χρόνο αναμένεται να καθυστερήσει το τμήμα της εθνικής Μαλιακός-Κλειδί. Αντίθετα, καλύτερα είναι τα χρονοδιαγράμματα στον ανατολικό άξονα Πελοποννήσου. Ο δρόμος ΚόρινθοςΚαλαμάτα θα παραδοθεί κανονικά και

ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ήδη μέχρι τα Παραδείσια είναι έτοιμος, ενώ λόγω της καθυστέρησης των απαλλοτριώσεων θα αργήσει περίπου ένα χρόνο η παράδοση στον άξονα προς τη Σπάρτη. Όλες οι εταιρείες απέδωσαν τις καθυστερήσεις στο ότι δεν είχαν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις. Διαβεβαίωσαν, όμως, ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν και θα μείνουν στα έργα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι τα διόδια είναι το οξυγόνο για την ολοκλήρωση των έργων αυτών που τα έχει ανάγκη η χώρα.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011