Page 1

01

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 486 | epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΤΡΙΤΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Είναι κακός σύμβουλος η φτώχια

Δραματική αύξηση των συμπολιτών μας στα συσσίτια

ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ

Μια χώρα – όπως και μια επιχείρηση εξάλλου – κηρύσσει πτώχευση όταν τα έσοδά της είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδά της (μισθοί, ημερομίσθια, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, γενικά έξοδα) και δεν μπορεί να βρει πουθενά χρήματα να καλύψει αυτή τη διαφορά. Ή βρίσκει μεν αλλά τόσο ακριβά ώστε τα οικονομικά της γίνονται συνεχώς χειρότερα. Κι αυτό μέχρι τη μέρα που οι δανειστές δεν της δανείζουν πλέον ή / και «βγάζουν στο σφυρί» τα περιουσιακά της στοιχεία. Στο σημείο αυτό υπάρχει μια διαφορά: στην επιχείρηση είναι πολύ απλό να βγουν σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά της στοιχεία (ακίνητα κλπ), στα κράτη όμως όχι. Γιατί η κρατική περιουσία έχει ασυλία, δηλαδή δεν βγαίνει στο σφυρί. Εκτός εάν παραιτηθεί μόνη της από την ασυλία. Σελ. 2

Το Χρονογράφημά μας Σελ.4

τοπικα

«Λουκέτο στις 4 και 7 Φερβουαρίου βάζουν και οι φαρμακοποιοί της Ημαθίας

για ένα πιάτο φαγητό!

Σελ. 5 τοπικα Σελ. 5

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Π. Δραγκόλα: Aγωνία για το μέλλον των ΔΕΥΑ

Σελ. 10

ελλαδα

Μέσω τραπεζών οι πληρωμές του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους Σελ. 15 αθλητικα

« Όχι» αγροτών στα μπλόκα

Αποφάσισαν να «ανοίξουν» τα διόδια

Σελ. 9

Νέο διαζύγιο ΠΑΕ Βέροιας - Σούλη Παπαδόπουλου

Σελ. 13


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

«Ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται», έλεγαν οι Αρχαίοι. Κι η φτώχια όταν ξεπερνάει κάποια όρια, γίνεται κακό, μεγάλο κακό. Που δεν έρχεται μόνο του. Μα κουβαλάει μαζί του τη γκρίνια, τη διχόνοια, το μίσος, την απόγνωση και πολλά ακόμα αρνητικά συναισθήματα. Που με τη σειρά τους δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα κακά. Δείτε τι γίνεται αυτόν τον καιρό στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στην Συρία, στην Ιορδανία… Οι κάθε λογής εξουσίες πρέπει να φοβούνται αυτούς που δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Όταν ο άνθρωπος δεν έχει τίποτα πια να χάσει είναι ικανός για τα πάντα.

Η

Ελληνική κυβέρνηση έκανε ακριβώς αυτό. Με το άρθρο 14 στο μνημόνιο που υπόγραψε παραιτήθηκε από την ασυλία. Έτσι άνετα οι δανειστές της χώρας μας, ή και αυτοί στους οποίους ενδεχομένως μεταβίβασαν τα σχετικά δικαιώματά τους, μπορούν, αν δεν τους πληρώσουμε, να προσφύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν νομίμως (άρα και να δικαιωθούν) ένα ή περισσότερα νησιά μας, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, δημόσια κτίρια, πολεμικά αεροσκάφη κλπ.

Γ

ια να αποφύγει την πτώχευση η Ελλάδα μπορούσε στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010 να δανειστεί τα λεφτά που χρειαζόταν για το 2010 από τις διεθνείς αγορές με χαμηλό επιτόκιο (γύρω στο 4,5%). Παραδόξως δεν το έπραξε. Από άγνοια, από απερισκεψία, από σκοπιμότητα; Άγνωστο. Αν’ αυτού τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών (Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου) περιφερόταν στις χώρες της Ευρώπης ζητώντας… ηθική συμπαράσταση (δεν ζητούμε χρήματα τόνιζαν) και ισχυριζόμενοι ότι «Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στην εντατική» (Γ.Α.Π) ότι η χώρα οδηγείται μαθηματικά «ως άλλος Τιτανικός σε σύγκρουση με το παγόβουνο». Ό,τι χειρότερο δηλαδή για να αυξηθούν υπέρμετρα τα επιτόκια δανεισμού και τα ασφάλιστρα κινδύνου. Και αυτό ακριβώς έγινε.

Κ

ι όταν Ρωσία και Κίνα προσφέρθηκαν να μας δανείσουν, με χαμηλό

μάλιστα επιτόκιο, η κυβέρνησή μας αρνήθηκε. Έτσι φτάσαμε στο μνημόνιο και την υποθήκευση της κρατικής μας περιουσίας. Και πήραμε ήδη τις πρώτες δόσεις του δανείου των 110 δις που συμφωνήσαμε με την Τρόικα εκχωρώντας της ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Το δικαίωμα δηλαδή να χαράσσουν αυτοί κι όχι η κυβέρνηση την οικονομική πολιτική της χώρας. Σε συνεργασία υποτίθεται με την κυβέρνηση, όμως όπως έδειξε η ως τώρα πορεία, η συνεργασία αυτή είναι μόνο στα λόγια αφού μόνιμα υπερισχύει η γνώμη των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας. Τρανό παράδειγμα τα «κλαψουρίσματα» κάποιων υπουργών, του στιλ: «εμείς προσπαθήσαμε να μην παρθεί η απόφαση που, έχετε δίκιο είναι άδικη, όμως η Τρόικα δυστυχώς επέμενε στις απόψεις της». Όπως και ο ηρωικός αγώνας της Υπουργού Εργασίας υπέρ της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων όμως μετά τον «αγώνα» της και την ψήφιση του σχετικού νόμου «έφερε νύχτα» τροπολογία που αναγνώριζε την υπερίσχυση των επιχειρησιακών και των κλαδικών συμβάσεων. Η υποχώρηση αυτή της κας Υπουργού δεν θεωρήθηκε αρκετή από την Τρόικα η οποία τις μέρες αυτές ζητάει πολλά περισσότερα.

Ζ

ητά δηλαδή ολική ανατροπή στα εργασιακά. Όπως: Να ενισχυθεί η μερική απασχόληση και η εργασία σε βάρδιες. Να μην εμποδίζεται η υπογραφή συμβολαίων ορισμένου χρόνου. Να περιοριστούν στο

2

20% της κύριας σύνταξης οι επικουρικές που σήμερα ανέρχονται στο 30% .

Τ

ην ίδια ώρα στην Ε.Ε. συζητούν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ αλλά με νέα σκληρά μέτρα, και νέα λιτότητα για το λαό . Όπως π.χ. νέες περικοπές μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, να γίνουν οι φτωχοί Έλληνες, ακόμη φτωχότεροι. Με απλά λόγια προκειμένου να μην πτωχεύσει η Ελλάδα να πτωχεύσουν οι Έλληνες!

Ε

νός κακού δοθέντος μύρια έπονται», έλεγαν οι Αρχαίοι. Κι η φτώχια όταν ξεπερνάει κάποια όρια, γίνεται κακό, μεγάλο κακό. Που δεν έρχεται μόνο του. Μα κουβαλάει μαζί του τη γκρίνια, τη διχόνοια, το μίσος, την απόγνωση και πολλά ακόμα αρνητικά συναισθήματα. Που με τη σειρά τους δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα κακά. Δείτε τι γίνεται αυτόν τον καιρό στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στην Συρία, στην Ιορδανία… Οι κάθε λογής εξουσίες πρέπει να φοβούνται αυτούς που δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Όταν ο άνθρωπος δεν έχει τίποτα πια να χάσει είναι ικανός για τα πάντα.

Επίκαιρα

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: ÅëçÜò 3, ÂÝñïéá, 1ïò üñïöïò ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr PAGE DESIGNERS ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÌÅËÉÍÁ ÐÏÕÔÏÃËÉÄÏÕ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Χωρίς γιατρούς το ΙΚΑ

H Όλγα Βασδέκη στο Σέλι

Με δύο 48ωρες απεργίες που ξεκινούν από σήμερα, απαντούν οι γιατροί του ΙΚΑ στο νομοσχέδιο για τις «διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας», που προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θα προκύψει από τη συνένωση τεσσάρων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) και θα λειτουργεί ως κεντρικός φορέας παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διατήρηση του εργασιακού καθεστώτος των γιατρών του ΙΚΑ, αλλά τους στερεί τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά δηλαδή να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν και στο ΙΚΑ Βέροιας, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του γι’ αυτό και τα ιατρεία του ΙΚΑ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Στο Σέλι βρέθηκε το Σαββατοκύριακο η Ολυμπιονίκης στο άλμα τριπλούν, Όλγα Βασδέκη. Είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, να ζήσει όμορφες λευκές στιγμές, να χαρεί το βουνό, να συζητήσει και να ξεναγηθεί σε αυτό. Με την απλότητα και την ευθύτητα που την χαρακτηρίζει, έθεσε τον εαυτό της στην διάθεση του Κέντρου μας. Είτε με επαφές στην ΓΓΑ, σε υπηρεσίες αλλά και στον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Μια ιδέα για συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τους Έλληνες Ολυμπιονίκες θα δώσει μία άλλη διάσταση. Για την ιστορία η Όλγα Βασδέκη από το 1993 άρχισε να πρωταγωνιστεί στους στίβους. Αθλήτρια με εξαιρετικό ήθος πήρε μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αρχή των επιτυχιών στην ένδοξη καριέρα της έγινε το 1993 με την πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό κύπελλο. Από εκεί και πέρα οι επιτυχίες ακολουθούσαν η μια την άλλη, με κορύφωση το 1998, όταν ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου τόσο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης όσο και στο παγκόσμιο κύπελλο που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στην Ατλάντα το 1996 έφτασε πολύ κοντά στο μετάλλιο αλλά, τελικά, έμεινε στην 5η θέση, το 2000 ήταν 7η, ενώ συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ήταν χαρά και τιμή μας που την γνωρίσαμε. Σε ευχαριστούμε Όλγα

Κι άλλες αυξήσεις; Ακριβότερα διατίθενται τα εισιτήρια των Αστικών Συγκοινωνιών της Βέροιας μετά από απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η οποία υπαγορεύει αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων από την 1η Ιανουαρίου σε όλες τις γραμμές των Περιφερειακών ΚΤΕΛ Αστικών Λεωφορείων. Σαν να μην έφτανε το πρώτο «χαράτσι», από την 1η Φεβρουαρίου, το κόμιστρο στις αστικές συγκοινωνίες αναμένεται να είναι ακριβότερο για το επιβατικό κοινό έως και 80%, μετά τις αυξήσεις που αποφάσισαν από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών. Οι πολίτες που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες, θα αναγκαστούν να βάλουν για ακόμη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού για την ίδια διαδρομή θα πληρώνουν ακριβότερο εισιτήριο.

Αυξάνονται και πληθύνονται Σημείο των καιρών; Ανησυχητικό μήνυμα για το μέλλον; Αποτύπωση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί για ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας; Όπως και να ’χει, η πραγματικότητα είναι ούτως ή άλλως ζοφερή, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας καταφεύγουν στα δωρεάν συσσίτια που παρέχουν για άστεγους και άπορους η Εκκλησία, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας. Η εικόνα των ανθρώπων που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τη φιλανθρωπία, μπορεί μέχρι πρόσφατα αποτελούσε περιστασιακό σύμπτωμα σήμερα όμως φαίνεται πως έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο το οποίο θα έπρεπε να ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τους ίδιους τους πολίτες όσο και τις κρατικές υπηρεσίες και τους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Μεγάλη η συμμετοχή….

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών τα γυρίσματα της εκπομπής της ΕΤ3 «Κυριακή στο χωριό», στην Αλεξάνδρεια. Την ευθύνη της οργάνωσης είχε ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξάνδρειας, ενώ συμμετείχαν και Πολιτιστικοί Σύλλογοι από τις γύρω περιοχές Η εκπομπή θα μεταδοθεί την επόμενη Κυριακή στις 6 Φεβρουαρίου.... Δήμος και Σύλλογοι καλούν τους ημαθιώτες να την παρακολουθήσουν

3

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

η των

ά μ η φ ά ς ονογρ α ρ μ Το

Χ

Σ

τήλη υνεργατών

Έχουμε χρέη

H επιβίωση του «Εμποράκου» «Ένας ένας, όλοι θα πάρετε» μουρμούρισε, ο θείος Αφεντούλης, το πρωί του τελευταίου Σαββάτου του Ιανουαρίου, ο οποίος φέτος είχε πέντε Σαββατοκύριακα. Η επισήμανση δεν είναι αστρολογική υπερφυσική και δεν έχει να κάνει με προλήψεις, Η φύση της είναι καθαρά οικονομική. Το ύψος της μηνιαίας σύνταξης δεν χαμπαρίζει από ημερολογιακές λεπτομέρειες και η σύζυγος, κάθε Σάββατο, θέλει 50 ευρώ για τη λαϊκή αγορά! Κατά τα άλλα, η επικαιρότητα είχε πολλά, διάφορα και ενδιαφέροντα για ανάλυση. Ο θείος πήγε μια βόλτα, από τηλεοράσεως, στο μακρινό Νταβός για να μάθει τι γίνεται στο φόρουμ των οικονομικά ισχυρών. Έριξε μια ματιά στην κοντινή Αθήνα να δει τι ελέγχουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας και σταμάτησε στο μεταναστευτικό. Θέμα πολυπολιτισμικό, ουμανιστικό, οικονομικό κλπ που προσφέρεται για «επώδυνη» (Λέμε τώρα!) «επιστημονική» ανάλυση, από εκείνες που ελκύουν το ενδιαφέρον του θείου. Τι ήθελαν όμως κι αυτοί οι ευλογημένοι, οι οικονομικοί μετανάστες, νόμιμοι και μη, να καταλάβουν το κτήριο της Νομικής; Καταδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, χώρος ιερός, απαραβίαστος και τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρημένος, όνομα με βαριά ιστορία και στο επίπεδο του συμβολισμού άμεσα συνδεδεμένος με τη δημοκρατία. Ο θείος πιστεύει ότι η μεταπολιτευτική δημοκρατία λειτουργεί, αρκετές φορές, «κατ’ εικόνα και ομοίωση» του ασύλου και, άντε να μην πει, ότι τα τελευταία χρόνια, με παραβατικές συμπεριφορές, καταλήψεις κλπ τα κάναμε «σαν τα μούτρα μας»! Άντε να μην το πει!... «Τι να μην πεις, που το είπες!» σχολίασε η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη. «Καλά. Διαγράφονται τέσσερις λέξεις που αναφέρονται στα πρόσωπα. Λαμβάνεις …» είπε ο θείος μπας και μείνει μόνος να συλλογιστεί. Υποβολέα μην σκιάζεσαι! Δεν είχαμε εκλογές την περασμένη Κυριακή για να λάβει «σταυρό» η θεία. Αν ψηφίζαμε δηλαδή, λέμε αν, θα πήγαινες; Δεν ξέρει ο Αφεντούλης εσάς τους αναποφάσιστους; Θα σάς δούμε στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και θα σας δούμε γιατί ο θείος θα είναι εκεί! Ένα πενηντάρικο λοιπόν, το προτελευταίο(!) έλαβε η σύζυγος για να κάνει τα ψώνια της εβδομάδας. Πριν φύγει, για τη λαϊκή αγορά, ρώτησε: «Τι θα μελετήσουμε σήμερα;» Δείτε τώρα ερώτηση. Ο θείος είχε μπροστά, για ανάλυση, ένα πολύπλοκο και πολυπλόκαμο ζήτημα, με πανεπιστημιακές προεκτάσεις, και τα «παράσιτα» της Πολυτίμης δεν τον άφηναν να οργανώσει τη σκέψη του. Εκείνος ρώτησε ποτέ: «Τι θα μαγειρέψουμε;» Δεν ρώτησε, αν και μια φορά που του ξέφυγε, η σύζυγος απάντησε «Ξέρεις από παστίτσιο;(!)» Ωραίο το παστίτσιο!. Μόνο που ο Αφεντούλης, μόλις αφιχθούν οι ελεγκτές της τρόικας δεν το βλέπει και ξεχνάει τυχόν άλλες πολυτέλειες. Η Πολυτίμη δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι με τους «τροϊκανούς», επί ελληνικού εδάφους, δεν προτίθεται να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην

μας μας

έγκριση της 4ης δόσης του δανείου, από το πακέτο στήριξης. Θα τρώνε μόνον φασόλια! Τι θέλετε δηλαδή; Να περάσουν οι «τροϊκανοί», από την οικία του ζεύγους, να τους δουν να διαβιώνουν πολυτελώς και να πάει περίπατο η δόση του Μαρτίου; Έχει εκπονήσει μάλιστα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο κόλλησε στην πόρτα του ψυγείου. Τα φασόλια είναι μαγειρεμένα: Τη Δευτέρα με ρύζι, την Τρίτη με ζυμαρικά, την Τετάρτη σκέτα (Νηστεία!), την Πέμπτη με λάχανα κοκ. Ο θείος παρακαλεί να σταματήσουν τα χάχανα! Την Κυριακή τρώνε καλά. Πολύ καλά. Έχει γίγαντες φούρνου και σαλάτα αγριόχορτα. Ο θείος παρακολουθεί την τιμή των φασολιών. Τελευταία φαίνονται ακριβά για το εισόδημα των μικροσυνταξιούχων. Πώς το βρήκε; Καταχωρίζει τις αποδείξεις στο τετράδιο εξόδων και συγκρίνει. Αυτό ας τα έχει υπόψη ο υπουργός Οικονομικών! Υποβολέα, ετοιμάστηκες να κάνεις τη διόρθωση: Τετράδιο εσόδων-εξόδων. Μια σύνταξη έχει το ζεύγος. Στα έσοδα, γράφει έναν αριθμό, μια φορά τον μήνα, και τέρμα. Τα αριστερά φύλλα στο τετράδιο είναι άδεια. Τα δεξιά είναι γεμάτα! Μόλις έφυγε η σύζυγος για την αγορά, ο Αφεντούλης, προσπάθησε να αναζητήσει τη ρίζα του μεταναστευτικού ζητήματος. Από όπου κι αν το έπιανε κατέληγε στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και στη συγκρότηση της παγκόσμιας κοινωνίας. Στα αρνητικά της ελεύθερης αγοράς αναπτύχθηκε, κατά κάποιο τρόπο, ένα «εμπόριο εθνών και κρατών». Υπάρχουν αγορές που δανειοδοτούν ένα κράτος και μετά ποντάρουν στη χρεοκοπία του! Εντός της παγκόσμιας κοινωνίας λειτουργεί κι ένα «παραεμπόριο ψυχών». Κάποιοι μετακινούν εξαθλιωμένους μετανάστες, προς τις προηγμένες χώρες της Δύσης, με πύλη εισόδου την Ελλάδα και δόλωμα τη γη της Επαγγελίας. Όσο ο δικός μας «Εμποράκος»η μικρομεσαία τάξη, με τις οικογενειακές επιχειρήσεις- άντεχε, έτρωγαν ένα κομμάτι ψωμί οι μετανάστες. Με την κρίση και την παρατεταμένη ύφεση πλήθυναν οι μετανάστες, το ‘ριξε στα φασόλια ο «Εμποράκος», όταν υπάρχουν κι αυτά(!) γιατί πολλά μαγαζιά έχουν κατεβάσει ρολά, και δεν αντέχει η «φέρουσα ικανότητα» της χώρας που λένε οι γραμματιζούμενοι. Όταν η ανεργία θερίζει τους ντόπιους, πώς να ζήσουν οι οικονομικοί μετανάστες; Κακά τα ψέματα. Συνήθως βοηθούν εκείνοι που δεν έχουν πολλά και σπανιότερα οι ζάπλουτοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Πάντως ο θείος γνωρίζει ότι ο Κύριος είπε να δίνουμε εκ του υστερήματος και όχι εκ του περισσεύματος. Κάτι παραπάνω ήξερε! Το μεταναστευτικό ζήτημα χρειάζεται ορθολογισμό και σοβαρές πολιτικές. Δεν πρόκειται να λυθεί με, εξ αριστερών, λύπησες και ευχολόγια για τους ανήμπορους και κατάρες για τους «εισβολείς» σύμφωνα με κάποιες ακροδεξιές προσεγγίσεις. Αν λασκάρουν λίγο τη μέγγενη οι αγορές και σφίξει πολύ η τσιμπίδα του νόμου για τους σύγχρονους δουλεμπόρους, το μεταναστευτικό θα βρει το δρόμο του. Εκείνο που πρέπει να προλάβουμε είναι τον «θάνατο του εμποράκου».

4

Γράφει ο Χαρτογράφος

Δ

άχτυλα αδύναμα, βλέμμα απέραντο στη δύση της, δέρμα τσιγαρόχαρτο. Κάποιοι έδωσαν ψυχή και σώμα για να μπορούμε να γελάμε σε παρέες, να χαιρόμαστε οικογένειες και λευτεριές, ανέσεις και γνώσεις. Αρκετοί από τους ήρωες αυτούς ξημέρωσαν σε ορθοστασία πίσω από έναν πάγκο, στα γόνατα πλάι σε μία ρίζα ροδακινιάς, στο τιμόνι πάνω σε παγωμένους νυχτερινούς δρόμους, καθαρίζοντας ξένες βρωμιές, πληρώνοντας φόρους που τσάκιζαν, στερούμενοι ένα πουκάμισο για το δικό μας αύριο, νυχτέρια στις υπερωρίες του αφεντικού για τα φροντιστήριά μας. Μερικοί από δαύτους δεν θα πάρουν σύνταξη, θα περιμένουν εσαεί καρφωμένοι σ’ ένα τηλέφωνο που δεν θα κτυπά. Σήμερα τους υποχρεώνουμε να μετρούν τα ψιλά, να τρέμουν μην παραπατήσουν από γεροντική αστάθεια, ζουν τη ντροπή μην μας γίνουν βάρος. Το σύστημα τούς θέλει επαίτες, να καθυστερεί χρόνια το εφάπαξ τους, να συνυπολογίζεται το κέρδος αν ψοφήσουν και γλυτώσει το Ταμείο το έξοδο. Τους χρωστάμε την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη των γενεών, τους οφείλουμε την

προσοχή και την ορμή μας. Μας φάσκιωσαν σε κουβέρτες αγάπης, μας σκούπισαν τους παιδικούς ιδρώτες και σίγασαν τους φόβους μας. Ακόμα και τώρα που πλησιάζουν το θεό τους, ο νους είναι σ’ εμάς. Θυσία ισόβια. Αν τους ζητάγαμε το μαξιλάρι θα έδιναν και το στρώμα τους, αν μας έβλεπαν άρρωστους θα έδιναν και τώρα το νεφρό τους. Έχουμε χρέη, έχουμε μεγάλα χρέη. Τους οφείλουμε τα πάντα. Κυρίως τη συναισθηματική γαλήνη. Όπως έλεγε κι ο Περικλής στον “Επιτάφιο” 36. Θα μιλήσω πρώτα για τους προγόνους μας. Γιατί είναι δίκαιο να τους απονέμεται η τιμή αυτή να μνημονεύονται πρώτοι. Γιατί την χώρα αυτή, οι ίδιοι πάντα κατοικώντας από γενεά σε γενεά μέχρι των ημερών μας, χάρις στην ανδρεία τους, μας την παρέδωσαν ελεύθερη. Και εκείνοι λοιπόν είναι άξιοι επαίνου αλλά ακόμη περισσότερο οι πατέρες μας. Γιατί, μαζί με όσα κληρονόμησαν, αφού απέκτησαν όση εξουσία έχουμε με πολλούς κόπους τη κληροδότησαν σε μας τους σημερινούς.

Ετήσια εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ημαθίας

Τ

ο Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 20:30 στο κέντρο ''ΣΕΙΡΙΟΣ'' στο Μακροχώρι, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε Ν.Δ Ν. Ημαθίας, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ως κεντρικός ομιλητής, ο πρώην Υπουργός και νυν Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε (ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 32).

Ο Γ. Ραγκούσης στην εκδήλωση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας

Η

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του κινήματος την Παρασκευή 11-2-2011, ώρα 8,30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης. Προσκλήσεις διατίθενται στα Γραφεία της Ν.Ε. Αγίου Αντωνίου 1 στη Βέροια τηλ.2331024777-21800 και από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής.

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Δραματική αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας στα συσσίτια

Στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό Στη Μητρόπολη, το Δήμο, τη Φιλόπτωχο

Η

φτώχεια, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και οι «συντάξεις πείνας» έχουν αναγκάσει ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας να καταφεύγουν στα κατά τόπους συσσίτια, εναποθέτοντας τις ελπίδες για επιβίωση στα δωρεάν συσσίτια και τρόφιμα που παρέχουν για άστεγους και άπορους η Τράπεζα Αγάπης του Αγίου Αντωνίου, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα καθώς και το Κοινωνικό Ταμείο του Δήμου Βέροιας. Η πραγματικότητα είναι ζοφερή και οι εικόνες οικονομικο-κοινωνικής εξαθλίωσης δεν λείπουν ούτε από την πόλη της Βέροιας καθώς ο αριθμός των συμπολιτών μας που καθημερινά συνωστίζονται στις ουρές των συσσιτίων περιμένοντας για ένα πιάτο ζεστό φαγητό, έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση. Eεπιπλέον, χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι καταφεύγουν στα συσσίτια ενώ έχει αυξηθεί δραματικά και ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που περιμένουν στις ουρές για το αυτονόητο- ένα πιάτο φαγητό. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΒΕΡΟΙΑΣ Στα συσσίτια της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βέροιας, πάνω από 150 άτομα κα-

ταφεύγουν καθημερινά προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Όπως μας εξήγησε η κ. Δημοπούλου, Γεν. Γραμματέας της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βέροιας, 75 άτομα εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση καθώς το σωματείο δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες μεγαλύτερου αριθμού ατόμων, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα άτομα να παραπέμπονται στο συσσίτιο της εκκλησίας. «Υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ο αριθμός των απόρων που ζητά ένα πιάτο φαγητό έχει φτάσει τους 150 αλλά δυστυχώς το ανώτατο όριο ατόμων που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε είναι 75», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Δημοπούλου. Στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Βέροιας δεν καταφεύγουν πλέον μόνο άστεγοι. Αρκετοί είναι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν αυτή την οδό καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. «Υπάρχει ανεργία στους νέους με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, οι οποίοι βοηθάνε οικονομικά τα παιδιά τους, να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Στο συσσίτιο εκτός από τους νέους έρχονται αρκετοί ηλικιωμένοι πάνω από 60, 70 χρονών», δήλωσε η κ. Αδαμοπούλου, τονίζοντας παράλληλα ότι η Φιλόπτωχος Αδελφότητα δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή σίτισης αλλά προσφέρει μηνιαία οικονομική βοήθεια

σε άπορους φοιτητές της Βέροιας. Την ώρα μάλιστα, που ο αριθμός των απόρων στις ουρές των συσσιτίων αυξάνεται μέρα με την μέρα, τα μέλη της Φιλόπτωχου Αδελφότητας κάνουν λόγο για αδυναμία των κρατικών φορέων να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και εκφράζουν ευχαριστίες προς τους πολίτες της Βέροιας για την οικονομική ενίσχυση που τους προσφέρουν καθώς και τις εταιρείες για τα τρόφιμα που τους παρέχουν. 260 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Πολλοί είναι οι άνεργοι ακόμα και χαμηλόμισθοι οικογενειάρχες που συρρέουν καθημερινά στο Κοινωνικό Ταμείο του Δήμου Βέροιας για να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης όπως για παράδειγμα ρούχα, που για τους περισσότερους από εμάς φαντάζουν δεδομένα. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, περίπου 260 οικογένειες- επωφελούμενοι, προμηθεύονται τρόφιμα από το Κοινωνικό Ταμείο. Το «πακέτο» που προμηθεύεται ο κάθε επωφελούμενος περιλαμβάνει εκτός από ρούχα, όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, κρέας, γάλατα και απορρυπαντικά. Δεδομένης της επιδεινούμενης οικονομικής δυσχέρειας που πλήττει όλο και πε-

ρισσότερα νοικοκυριά της τοπικής κοινωνίας, ο αριθμός των επωφελούμενων έχει αυξηθεί δραματικά σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου ενώ στο πλαίσιο του νέου καλλικρατικού Δήμου Βέροιας, ο αριθμός των οικογενειών που θα απευθύνουν στο κοινωνικό Ταμείο για να ζητήσουν βοήθεια, αναμένεται να αγγίξει τις 400. «Υπάρχει αύξηση των οικογενειών που προσέρχονται στο Κοινωνικό Ταμείο. Δυστυχώς η φτώχεια απλώνεται και τα προβλήματα διογκώνονται. Σκεφτόμαστε ακόμη και να τροποποιήσουμε το εισοδηματικό όριο των δικαιούχων αφού βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τους συμπολίτες μας ακόμη και για ρούχα», πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Μεγάλος είναι και ο αριθμός των απόρων που καταφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας. Στην τράπεζα αγάπης στο Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στη Βέροια, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, κατέφευγαν δεκάδες άτομα ημερησίως. Κάθε μεσημέρι στις 11.30, οι συμπολίτες μας παίρνουν το συσσίτιο τους ενώ μπορούν να πάρουν στο τάπερ και το βραδινό τους. Διενορικά συσσίτια της εκκλησίας πραγματοποιούνται επίσης στη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια. Κωνσταντίνα Καραγιάννη

«Λουκέτο» στις 4 και 7 Φεβρουαρίου βάζουν και οι φαρμακοποιοί της Ημαθίας Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν όλοι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας

Σ

ε νέες εικοσιτετράωρες απεργίες την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, προχωρούν οι φαρμακοποιοί, όπως ανακοίνωσε μετά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού

Συλλόγου. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας ενώ την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης, τα μέλη του πανελλήνιου συλλόγου θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

5

Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, θα λειτουργούν ανά δύο ώρες στην Ημαθία τα φαρμακεία υπηρεσίας. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιους Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ.Αμπατζόγλου, επανέλαβε τα αιτήματα του κλάδου για

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

την απόσυρση ή τροποποίηση των σημείων του νομοσχεδίου που αφορούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, την ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από συνταγογραφικά κέντρα, το ωράριο λειτουργίας και την ιδιαίτερα υψηλή έκπτωση προς τα ταμεία.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

Το Τμήμα Νάουσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έκοψε την πίτα του

Το κόψιμο της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ της Νάουσας, έγινε στο τουριστικό περίπτερο “Κιόσκι”.

και όλους όσους συμπαραστέκονται στο δύσκολο αλλά και τόσο ανθρώπινο έργο τους, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του 2010. Στην συνέχεια η Εθελόντρια Αδελφή Έφη Πολάκη, υπεύθυνη του τμήματος Νοσηλευτικής, ο Γεώργιος Ιωαννίδης του τμήματος Σαμαρειτών, η Ιωάννα Φύτου της Κοινωνικής Πρόνοιας και η Αναστασία Λαφάρα του νεοσύστατου τμήματος Νεότητας, αναφέρθηκαν στις δράσεις των τμημάτων τους.

Α Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Κιβωτιανών Ν. Ημαθίας Ο φού η Πρόεδρος Ευγενία Ζάλιου ευχαρίστησε τις παρευρισκόμενες

Το φλουρί της βασιλόπιτας, την οποία ευλόγισε ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Μεγαλίδης Κων/νος, έτυχε στο τμήμα Σαμαρειτών και απο τις παρευρισκόμενες στην κ. Φωτεινή Ουζουνίδου. Ακολούθησε ένα ευχάριστο χορευτικό απογευματινό με το μουσικό σχήμα του Χρήστου Τσίτση, ο οποίος κράτησε αμείωτο το κέφι. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η περιφερειακή σύμβουλος κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, οι αντιδήμαρχοι κ. Μ. Καρυδά και κ. Δ. Ιτσκάρα, οι δημο-

τικοί σύμβουλοι κ. Ν. Τσαγκαλίδου και κ. Ι. Ιωσηφίδου, η Χρύσα Καραμπατζού, εκπρόσωποι φιλανθρωπικών, πολιτιστικών συλλόγων, Εθελοντές και φίλοι του Ε.Ε.Σ. Το φλουρί αντιστοιχούσε σε ένα πιεσόμετρο, προσφορά του φαρμακείου Ιωάννη Μάντσιου. Τα κρασιά ήταν προσφορά των εταιρειών Ιωάννη Μπουτάρη και Οινοποιητική Μπουτάρη Στενήμαχος, τους οποίους το Δ.Σ ευχαριστεί θερμά

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σύλλογος Κιβωτιανών Ν. Ημαθίας σας προσκαλεί στον ετήσιο καθιερωμένο χορό του που θα διεξαχθεί το Σάββατο 5-2-11 στο κέντρο "Ακρίτας Παλλάς" στην Πατρίδα. Θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Κουρτίδης-τραγούδι Κυριάκος Σιαμίδης-λύρα, τραγούδι Κώστας Σιδηρόπουλος-λύρα, τραγούδι Τιμή πρόσκλησης 20 ευρώ με πλήρες μενού και απεριόριστο ποτό.

Ο

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ, ο ΑΣΕΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑΣ και ο Α.Α.Ο.Ο. «VAENI» ΝΑΟΥΣΑΣ, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011 γιορτάζουν από κοινού την μνήμη του προστάτου των Αμπελουργών – Αγροτών, Αγίου Τρύφωνα. Στο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει δεξίωση στο ξενοδοχείο «ΒΕΡΜΙΟΝ». Σας παρακαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την γιορτή μας. Για τον Α.Σ. Νάουσας Ο Πρόεδρος Ταμπακιάρης Κων/νος Για τον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας Ο Πρόεδρος Πασχούλας Αντώνιος Για τον Α.Α.Ο.Σ. VAENI Νάουσας Ο Πρόεδρος Φουντούλης Γεώργιος

Κοπή βασιλόπιτας της Ενωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Η

Ένωση Kαθηγητών Aγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ημαθίας προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της στην κοπή βασιλόπιττας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στo Ερατεινό (Γωνία Πατριάρχου Ιωακείμ & Αγγέλων, Βέροια) την Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2011 στις 07:30 μ.μ.. Θα χαρούμε πολύ να ιδωθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να περάσουμε ευχάριστα. Με εκτίμηση, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, Η πρόεδρος Η γραμματέας Τσιμπρικίδου Ελένη Παπουλίδου Μαρία

6

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


πολιτιστικα 

epikera@otenet.gr

Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Φεβρουαρίου 2011 Δευτέρα 14/02 • ΜΟΥΣΙΚΗ DUO ELXIS ένα ρομαντικό ταξίδι στους ήχους της κλασικής & κινηματογραφικής μουσικής με οδηγούς μια άρπα και ένα φλάουτο Άρπα: Μαρία Μπιλντέα

Χώρος Τεχνών, ώρα 9.00 μ.μ. είσοδος 10€ (ισχύει και για τις δύο παραστάσεις) ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Τετάρτη 2/02 • ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Συναυλία Τμημάτων και Συνόλων Δ.Ω.Β Αντωνιάδειος Στέγη, ώρα 8.30μ.μ , είσοδος ελεύθερη

Φλάουτο: Ζαχαρίας Ταρπάγκος Λαογραφικό Μουσείο (κτήριο Σαράφογλου), ώρα έναρξης 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη Σάββατο 19/02 • ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Συναυλία Οργανικού Μαθητικού Συνόλου Δ.Ω.Β Διευθύνει: Δαμιανός Καϊλόγλου Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 8.00 μ.μ. είσοδος ελεύθερη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου • ΘΕΑΤΡΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ «Σολομώντια λύση» Χώρος Τεχνών, ώρα 7μ.μ είσοδος 10€ & 15€ Σάββατο 5/02 • ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ «Ραντεβού» Ενορχηστρώσεις : Θέμης Καραμουρατίδης Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γεράσιμος Ευαγγελάτος Παραγωγή : Prospero Χώρος Τεχνών, ώρα 9.00 μ.μ., είσοδος 15€

Tετάρτη 23/02 • ΟΜΙΛΙΑ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ «Ιωάννης Κωττούνιος, 1572-1657, ο λόγος και ο αντίλογος» Ομιλητής: Ηλίας Τριανταφυλλίδης, φιλόλογος Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 9.00 μ.μ. είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 9/02 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ «Θ.ΖΩΓΙΟΠΟΥΛΟΥ» «Λιάχα» του Πάνου Στεφανόπουλου Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 8.00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη

• Κ. Ε. Π. Α. ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «Ιστορικό Πανόραμα» Διαρκής έκθεση Ιστορικού Υλικού Χώρος Τεχνών ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΑ ΠΡΟΥΣΑΣ «Ένα ταξίδι στην αντίπερα όχθη» του Γιώργου Κοτζαερίδη Εγκαίνια Δευτέρα 21/02/2011 Διάρκεια Έκθεσης 21/02/2011 – 28/02/2011 Ώρες επίσκεψης : Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 – 13.00 και απόγευμα μόνο Δευτέρα και Τετάρτη 17.30 – 20.30. Επίσης τις ημέρες που γίνονται εκδηλώσεις στο Χώρο. Χώρος Τεχνών • Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Π 2331078100 & www.veriaculture.gr

«Στα ρείθρα του χρόνου» Παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής της Νανάς Παπαϊωάννου

Τ Σάββατο 26/02 - Κυριακή 27/02 • ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ Μοντέρνος χορός Παρασκευή 11/02 • ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ «Κατσαρίδα» σε κείμενο - σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. Αντωνιάδειος Στέγη, ώρες 6.00μ.μ. & 9.00 μ.μ. είσοδος 20€ & 15€ μαθητικό, φοιτητικό.

Σάββατο 26/02 “Unknown Negative Activity” με την ομάδα ROOTHLESSROOT Χώρος Τεχνών, ώρα 9.00 μ.μ. Κυριακή 27/02 “Facebook” με την ομάδα ΚΙΝΑΙΣΘΗΣΗ

7

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ο τμήμα Βιβλιοθήκης της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο. Νάουσας σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της φιλολόγου Νανάς Παπαϊωάννου με τίτλο «Στα ρείθρα του Χρόνου», την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών. Ομιλητές θα είναι ο Ηλίας Τσέχος, ποιητής και η Μαργαρίτα Δαμιανίδου, δημοσιογράφος. Ποιήματα θα απαγγείλουν οι: Αναστασία Κωνσταντίνου-Παλαιά, βιβλιοθηκονόμος και ο Ηλίας Τσέχος. Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Περισοράτης, εκπαιδευτικός.


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

Ημερίδα με θέμα την «Οικονομική Κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές για Ανάπτυξη»

Ε

χουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην ημερίδα που διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Παλαιού Προδρόμου Μελίκης, Δήμου Αλεξάνδρειας, με θέμα: «Οικονομική Κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές για Ανάπτυξη». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Αλεξάνδρειας την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011. Η Εκκλησία συναισθανόμενη την βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει το σύνολο του ελληνικού λαού, δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες μέσα από τις οποίες θα μπορέσει να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο εκκλησίασμα της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας οργανώνει ημερίδα με θέμα «Οικονομική Κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές για Ανάπτυξη». Στην ημερίδα θα καταθέσουν τις απόψεις τους έγκριτοι κοινωνικοί επιστήμονες, και θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τρόπους αντιμετώπισης των όποιων δυσχερειών αντιμετωπίζουν τα νοικοκυ-

ριά. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1130- 1145 Παραλαβή φακέλων 1145- 1150 Έναρξη της Ημερίδας Πρόεδρος της ημερίδας: Πανοσ/τος Αρχιμ/της π. Γεώργιος Χρυσοστόμου Dr. Φιλοσοφικής Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας Α’ Μέρος 1150- 1210 Α’ εισηγητής Σαπουντζής Νικόλαος (Ακαδημία Δημιουργικής Αλλαγής και Ανάπτυξης) "Νικητές στο παιχνίδι της ζωής" 1220- 1240 Β’ εισηγητής Βαλασίδης Δημήτριος (Αντιπρόεδρος Κολλεγίου ATHENS GSM/ KEME) "Δυνατότητες εύρεσης εργασίας σε περίοδο οικονομικής κρίσης" 1240- 1250 Διάλλειμα Β’ Μέρος 1250- 1310 Γ’ εισηγητής Τόπης Χρήστος (Μελέτες Αναπτυξιακών νόμων- Σύμβουλος Επιχειρήσεων)

"Αναπτυξιακά Προγράμματα" 1310- 1320 Ερωτήσεις - Συμπεράσματα ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην ημερίδα που διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Παλ. Προδρόμου δ. ε Μελίκης δήμου Αλεξάνδρειας με θέμα: «Οικονομική Κρίση: Προκλήσεις και

Προοπτικές για Ανάπτυξη». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθείστην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Αλεξάνδρειας την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής. Η παρουσία σας θα μας δώσει μεγάλη χαρά.

Eυχαριστήριο του Πολιτιστικού Φιλαθλητικού Ομίλου Ράχης Τ

ο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Φιλαθλητικού Ομίλου Ράχης ευχαριστεί τα παλαιά αλλά και τα νέα μέλη του που συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία της τράπεζας αίματος του Ομίλου, στην Ραχιά την 16/01/2011, καθώς και την κινητή μονάδα του Νοσοκομείου Βεροίας για την διευκόλυνση που μας παρείχε με την παρουσία της στον χώρο μας. Παράκληση προς τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου, ώστε να επιδείξουν ανάλογο ενδιαφέρον και στο μέλλον και να συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι στις καθορισμένες αιμοδοσίες μας. Η τράπεζα αίματος μας κατά την τελευταία πενταετία έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών συνανθρώπων μας (μελών και φίλων του ομίλου) παρέχοντας το πιο αναγκαίο αγαθό. Για το Δ.Σ. Ο πρόεδρος Ακριβόπουλος Διογένης

Πρόσκληση στον ετήσιο χορό του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ημαθίας Σ

υναδέλφισσες-οι, ο Σύνδεσμός μας πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του και την κοπή της βασιλόπιτας το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου και ώρα 8μ.μ. στο Κέντρο διασκέδασης «ΚΤΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» στις Σαραντόβρυσες Βέροιας. Η συμμετοχή σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά και θα συμβάλει στην επιτυχία της εκδήλωσης. Σας καλούμε όλους να οργανώσετε τις παρέες σας και να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή. Το Δ.Σ. σας υπόσχετε μια αξέχαστη βραδιά, γεμάτη κέφι, με πλούσιο πρόγραμμα και ποικίλη ζωντανή μουσική. Τιμή πρόσκλησης 20 ευρώ το άτομο. Περιλαμβάνει πλούσιο μενού, με ορντέβ και απεριόριστο ποτό. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα των μελών του Δ.Σ.: 23310 60278, 29538, 61877, 20373, 24219, 23320 28255, 23330 24330.

8

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


τοπικα

epikera@otenet.gr

« Όχι» αγροτών στα μπλόκα 3 Αποφάσισαν να «ανοίξουν» τα διόδια

Η

πιότερες μορφές διαμαρτυρίες, προσαρμοσμένες και στις… αστικές προτιμήσεις αποφάσισε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, που συνεδρίασε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Έτσι, για φέτος αποκηρύχθηκαν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς και επικράτησε η λογική της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μέσω της «απελευθέρωσης» των διοδίων από τις ιδιωτικές εταιρείες και των συλλαλητηρίων με αγροτικά αυτοκίνητα σε επιλεγμένες πόλεις. Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη, με πολλές διαφωνίες, οι 14 από τους 16 εκπροσώπους νομών που παραβρέθηκαν αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι δρόμοι. Πρωτοστάτες της «ήπιας άποψης» ήταν οι Χρήστος Γκόντιας (Δράμα) και Γιάννης Παναγής (Σέρρες). Ο πιο «θερμόαιμος», που επέμεινε στο κλείσιμο των δρόμων ήταν ο

ι τις α κ ι ρ Μέχ ουαρίου βρ 28 Φε

Π

αρατείνεται μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου η διενεργούμενη απογραφή (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛΤΑ) των επιδοματούχων του ΟΓΑ (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), η οποία έληγε σήμερα, Δευ-

Βάιος Γκανής (Λαμία). Οι αγρότες αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε ολομέτωπη αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία και επέλεξαν μια σειρά από πιο ήπιες διαμαρτυρίες, προκειμένου αφενός η κυβέρνηση να αισθάνεται την «ανάσα» των αγροτών και δη των Νέων Αγροτών, αλλά και να υπάρχει περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης. Η συζήτηση, που κάποια στιγμή έφτασε στα όρια της πλήρους διαφωνίας, διήρκεσε από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, ενώ αναφέρθηκε και διεξοδικά το πώς θα εξελιχθεί η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή σε Ομοσπονδία, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εγγραφούν όλοι οι ανεξάρτητοι μέχρι σήμερα σύλλογοι

και όποιος άλλος βούλεται να κινηθεί σε αυτό το πνεύμα μέσα από την τροποποίηση των καταστατικών.

Παράταση των προθεσμιών για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ τέρα. Η καταβολή των επιδομάτων του πρώτου διμήνου 2011 (6-15 Φεβρουαρίου) σε όλους τους δικαιούχους θα γίνει μέσω ΕΛΤΑ, με το ισχύον ως σήμερα σύστημα πληρωμής των επιδομάτων του ΟΓΑ (ταχυδρομικές επιταγές). Στους νέους δικαιούχους που θα πληρωθούν για πρώτη φορά το πρώτο δίμηνο θα σταλεί ταχυδρομικά τις αμέσως επόμενες ημέρες το «Απογραφικό Δελτίο» και σχετικό έντυπο οδηγιών ώστε να προσέλ-

θουν έγκαιρα στην τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛΤΑ για να απογραφούν. Για τους συνταξιούχους του Οργανισμού η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου. Όπως διευκρινίζεται, για όσους δεν έχουν απογραφεί η καταβολή των συντάξεων Φεβρουαρίου 2011 θα γίνει με το ισχύον ως σήμερα σύστημα πληρωμής των συντάξεων, μέσω ΕΛΤΑ (ταχυδρομικές επιταγές). Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Οργανισμός

υπογραμμίζει ότι οι συντάξεις του Μαρτίου θα καταβληθούν αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό των ΕΛΤΑ που έχουν επιλέξει. Για το λόγο αυτό, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα θα πρέπει να καταθέσουν το «Απογραφικό Δελτίο» που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛΤΑ που επιθυμούν να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου.

Από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Αστυνομίας στη Βέροια

Άρχισε χθες το πρόγραμμα για τη διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών Α

πό τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας (νέο Kέντρο Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας), ανακοινώνεται, ότι χθες 31-01-2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 08:00΄ στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Πανόραμα Βέροιας, ξεκίνησε η λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος για την διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών 2007-2013, υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων έτους 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής, με τίτλο: «Εκπαίδευση στις διαδικασίες επιστροφής των συνοδευόμενων συλληφθέντων παράνομων μεταναστών», διάρκειας δύο ημερών με τη συμμετοχή είκοσι οκτώ (28) Αξιωματικών, οι οποίοι ασχολούνται με την έκδοση αποφάσεων απέλασης, κατά το χρονικό διάστημα από 31-01-2011 έως 01-02-2011.

Η εκπαίδευση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής. Τους ανωτέρω αστυνομικούς καλωσόρισε ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεώργιος ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ο οποίος στη σύντομη αναφορά του για την επιμόρφωση και κατάρτιση εξήγησε τη σημασία, αποστολή και συμβολή του νέου Κέντρου Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι η πληρέστερη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του εκπαιδευόμενου αστυνομικού, ο οποίος με τη συνεχή μετεκπαίδευση και επιμόρφωση της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης θα βελτιωθεί και θα ολοκληρωθεί ως επαγγελματίας. Επιπλέον τόνισε ότι το κοινό πρότυπο εκπαίδευσης του προγράμματος FRONTEX είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που

9

σχετίζεται με το σοβαρό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που κλονίζει το αρραγές και τη λειτουργία μιας κοινωνίας και έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια, την ηρεμία, την ευημερία του πολίτη και την οικονομική ανάπτυξη μιας κοινωνίας ειδικότερα όσον αφορά τον οικογενειακό θεσμό και όχι μόνο. Υπογράμμισε τη βαρύτητα του ειδικού βάρους που τους αναθέτει η πολιτεία και ότι ο σκοπός της δράσης αυτής είναι η προσαρμογή στα κοινοτικά πρότυπα εκπαίδευσης και η παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που δραστηριοποιείται

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

στον έλεγχο και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, την αναβάθμιση των γνώσεων τους σε επιστημονικά θέματα, τη βελτίωση του επιπέδου τους σε εξειδικευμένα υπηρεσιακά θέματα και ζητήματα. Επισυνάπτονται φωτογραφίες των σπουδαστών σε ψηφιακή μορφή για δημοσίευση.


τΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

Θ. Γικόνογλου:

«Με λαϊκισμούς δεν υπηρετούνται τα συμφέροντα των αγροτών» Η Βιωσιμότητα του εργοστασίου Ζάχαρης στο Πλατύ μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από σωστό σχεδιασμό και προσεκτικές επιλογές, διαβεβαίωσε ο βουλευτής Ημαθίας Θανάσης Γικόνογλου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια για τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών.

Μ

ε αφορμή όσα ακούστηκαν στη σύσκεψη ο κ. Γικόνογλου επισημαίνει τα

εξής: Ειδικότερα μέσα από τη διαχείριση του τελευταίου έτους, οι δείκτες φανερώνουν ότι το εργοστάσιο μπορεί να έχει προοπτική υπό την προϋπόθεση ότι ο σχεδιασμός θα συνεχίσει να υλοποιείται παράλληλα με ένα σχέδιο διατήρησης της καλλιέργειας τεύτλων. Γιατί μόνο ο συγκερασμός των συμφερόντων του εργοστασίου και των αγροτών, μπορεί να δώσει προοπτική στην οικονομία της καλλιέργειας, τόνισε ο βουλευτής. Σχολιάζοντας καταγγελτικές δηλώσεις που κατά διαστήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε βάρος της κυβέρνησης, ο κ. Γικόνογλου τονίζει: Με άναρθρες κραυγές και λαϊκισμούς δεν εξασφαλίζεται το μέλλον των παραγωγών. Αυτοί που φωνάζουν κάνοντας αντιπολίτευση σήμερα, αποδεδειγμένα δεν

εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων των παραγωγών παρά μόνο ευκαιριακά τα συμφέροντα λίγων και εκλεκτών “ημετέρων”. Επί Νέας Δημοκρατίας έκλεισαν δυο εργοστάσια Ζάχαρης. Της Λάρισας και της Ξάνθης. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση έλαβε οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. Τα λεφτά αυτά, 70 εκατομμύρια περίπου στο σύνολο τους, έπρεπε να διατεθούν μέσω ενός ειδικού λογαριασμού στους τευτλοπαραγωγούς για τη στήριξη της καλλιέργειας. Ή μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους του χρέους προς την ΑΤΕ. Ούτε ο ένα έγινε ούτε το άλλο. Τα χρήματα αυτά κατασπαταλήθηκαν και δεν έφτασαν ποτέ στους αγρότες. Τα κονδύλια αυτά δόθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες σε “ημέτερους”.

Η Ελλάδα έχει ισχυρούς ανταγωνιστές στον τομέα της Ζάχαρης, τονίζει ο βουλευτής, κάτι το οποίο λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση σήμερα και γι αυτό από το 2012 η καλλιέργεια εντάσσεται στις ρυθμίσεις της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιπλέον έσοδο για τους παραγωγούς της τάξης των 60 ευρώ το στρέμμα ή 20 ευρώ τον τόνο περίπου. Για φέτος είναι εγγυημένα τουλάχιστον τα περσινά έσοδα. Περιμένω γραπτώς τις προτάσεις σας διεμήνυσε ο βουλευτής προς τους εκπροσώπους των παραγωγών, ώστε σε συνεργασία να δούμε βήμα προς βήμα τις κινήσεις που απαιτούνται για την βελτίωση των συνθηκών της καλλιέργειας.

Aγωνία και κινητοποιήσεις για το μέλλον των ΔΕΥΑ Τι δήλωσε στα «Ε» ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε Δ.Ε.Υ.Α Π. Δραγκόλας Σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης), στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βέροια, παρουσία των Προέδρων των 70 σωματείων των ΔΕΥΑ της Ελλάδας.

Ο

ι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην διακοπή των επιχορηγήσεων των Επιχειρήσεων Ύδρευσης από το κράτος, ζητούν επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων των ΔΕΥΑ και μείωση του επιτοκίου ενώ παράλληλα τονίζουν ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι πολύ υψηλό για τις ΔΕΥΑ γι’ αυτό και θα πρέπει να

υποστεί αλλαγές. Οι εκπρόσωποί των εργαζομένων αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Π. ΔΡΑΓΚΟΛΑΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΕΥΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» Όπως δήλωσε στα «Ε» ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε Δ.Ε.Υ.Α Παύλος Δραγκόλας, εάν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ θα προχωρήσουν αρχικά σε δίωρες στάσεις εργασίας ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν 24ωρες και 48ωρες απεργίες. Ο κ. Δραγκόλας τόνισε επίσης ότι όλο και περισσότερες ΔΕΥΑ απειλούνται με λουκέτο λόγω της μείωσης των επιχορηγήσεων και των αυξημένων χρεών. «Θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτές οι ΔΕΥΑ της χώρας και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει πάνω από πέντε ΔΕΥΑ στην Αμαλιάδα, τη Ζάκυνθο, την Ιεράπετρα, τα Μέγαρα και τη Νίσυρο λόγω των

10

χρεών. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι μικρές ΔΕΥΑ θα συγχωνευτούν με τις μεγαλύτερες στο πλαίσιο των καλλικρατικών Δήμων και τότε οι κεντρικές ΔΕΥΑ θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα χρέη των περιφερειακών επιχειρήσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας παράλληλα ότι οι συνενώσεις του Καλλικράτη εφαρμόζονται ελλείψει πόρων. «Τα λάθη των διοικούντων δεν μπορούν να τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι ούτε οι πολίτες γιατί σε μια ενδεχόμενη αύξηση δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν», κατέληξε. Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας και Περιχώρων

Ετήσια συνδρομή Γνωστοποιεί σε όλα τα μέλη του Σωματείου μας όσοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες δεν έχουν πληρώσει την οφειλόμενη ετήσια συνδρομή τους μέχρι το 2011, μπορούν να έρχονται στο γραφείο του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας, κάθε εργάσιμη μέρα από 9.30 – 10.30 π.μ. ή να συνεργαστούν με τον ταμία, τον πρόεδρο και τον γραμματέα, οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν.

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


τΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Ο απολογισμός του «τριημέρου του καταναλωτή» από το ΚΕΠΚΑ

Σ

τις 20 -22 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πλέον ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ στην αίθουσα εκθέσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Κατά την διάρκεια του οι πολίτες καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τα στελέχη του ΚΕΠΚΑ για θέματα της καθημερινότητας και της δημοσιότητας όπως τα ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ , ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ , και πολλά άλλα θέματα Την Πέμπτη και Παρασκευή έγιναν δύο ομιλίες με πολύ επίκαιρα θέματα, με ομιλητές την Γραμματέα του ΚΕΠΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ κα Στ. Μολύβα και τον Πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ κο Νικ. Τσεμπερλίδη. Η παρουσία των πολιτών – καταναλωτών ήταν μεγάλη και τις δύο ημέρες, και αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια που αρχίσαμε πριν από δέκα χρόνια. Θέλουμε να έχουμε συμπαραστάτες και μέλη μας όσο περισσότερους συμπολίτες

μας είναι δυνατόν. Επίσης την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011 μέσα στο γεμάτο «Στέκι τη Νεολαίας», έγινε η κοπή της βασιλόπιτας. Παρευρέθησαν ο Βουλευτής κ. Τόλκας Άγγελος, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, οι αντιδήμαρχοι κ. Δόξα Ιτσκάρα – Θανασούλη, η κ. Μαρία Μυλωνά – Καρυδά, ο κ. Μανώλης Βαδόλας, ο κ. Παύλος Αδαμίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βασίλης Γώγος ,ο κ. Γιάννης Γιαννούλης εκπρόσωποι της Μοίρας Καταδρομών , εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ.κ. πατέρας Κωνσταντίνος, η πρόεδρος του συλλόγου Αράπιτσα, κ. Δραγουμάνου Πόπη και πλήθος φίλων και μελών της Ένωσής μας. Από την πίτα το τυχερό νόμισμα βρέθηκε στο κομμάτι του ΚΕΠΚΑ ( ενθαρρυντικό ότι θα πάμε καλύτερα και πιο δυνατά) ο τυχερός δε από τους παρόντες ήταν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης. Γιαννούλης. Ευχαριστούμε όλους όσοι ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις μας και ελπίζουμε ότι θα διαδώσουν σε όλους πόσο σημαντικό έργο επιτελούμε. Γι’ αυτό: Ας γίνουμε όλοι μέλη του ΚΕ.Π.Κ.Α Ας δυναμώσουμε τη φωνή μας.

11

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


αθλητικα > τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1 ΑΝΔΡΩΝ

ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΕ 26-27 Στον Βύρωνα το Σάββατο, ο Φίλιππος γνώρισε την ήττα από την ΑΕΚ με 26-27 ημ. 10-12. Μια ήττα που θα μπορούσε να την αποφύγει, αν οι διαιτητές του αγώνα ήταν πιο σωστοί στις αποφάσεις τους. Τόσο ο Καραπάνος, όσο και ο Χρόνης σφύριξαν στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα υπέρ της ΑΕΚ. Την συμπαραστάθηκαν στα κρίσιμα σημεία του.

Ε

ιδικά στην τελευταία επίθεση του Φιλίπππου που προσπάθησε να ισοφαρίσει με σουτ του Θεόδωρου Ευαγγελίδη και απέκρουσε ο Ευγένιος Κουλούρης, θα μπορούσαν να δώσουν φάουλ υπέρ του Φιλίππου, που έγινε εμφανές στον Ευαγγελίδη. Ισως κάποιοι να πουν, ότι άφησαν το πλεονέκτημα, αυτό όμως δεν λέει για μας τίποτα. Μάλιστα οι άνθρωποι του Φιλίππου έχουν πολλά παράπονα για τη διαιτησία στους καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Γενικά έγινε ένα πολύ δυνατό και αμφίρροπο παιχνίδι. Στο 14ο λεπτό του αγώνα, ο Φίλιππος είχε την ατυχία να χάσει τον Σταύρο Παπαδόπουλο που τραυματίσθηκε αρκετά σοβαρά (διάστρεμμα) και δεν μπόρεσε να συνεχίσει τον αγώνα. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο παίκτης ήταν ο σκόρερ της ομάδας με 5 τέρματα και κύριος εκφραστής των επιθετικών της πρωτοβουλιών. Το πιο δραματικό σημείο του αγώνα ήταν τα τελευταία λεπτά. Εκεί όπου ο Φίλιππος κτύπησε στα ίσια το παιχνίδι και έδειξε ότι μπορεί να το κερδίσει.

Στο 32ο λεπτό η ΑΕΚ προηγήθηκε με 1510. Ο Φίλιππος όμως αντέδρασε γρήγορα και στο 46ο λεπτό ήταν αυτός μπροστά στο σκορ με 21-20. Στο 50ο λεπτό ο αγώνας ήταν ισόπαλος με 22-22. Ο Φίλιππος όμως στο 54ο λεπτό πέρασε μπροστά στο σκορ με 25-24. Η συνέχεια ήταν άκρως δραματική. Η ΑΕΚ με τους Μεγαλοοικονόμου και Μπακαούκα σκόρερ πέρασε στο 56.37 λεπτό μπροστά με 26-25. Ο Φίλιππος έφερε και πάλι στα ίσια το παιχνίδι με τον Νίκο Τζούφρα στο 58.44 λεπτό σε 26-26. Όμως στο 59.20 λεπτό ο Γιώργος Βακάλης σκόραρε για την ΑΕΚ και διαμόρφωσε το 27-26, που ήταν και το τελικό σκορ της συνάντησης, παρά την προσπάθεια

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Λειτουργία Σχολής Προπονητών Από την Ε.Π.Ο. προγραμματίσθηκε η λειτουργία της 6ης Αναθεωρητικής Σχολής προπονητών με διπλώματα Γ.Γ.Α.- Ε.Π.Ο. πριν από το 1998 στη Βέροια από τις 9 έως τις 11/3/2011 (Ε.Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ: ΤΗΛ. 2331061502 /FAX 2331061766). Περισσότερες πληροφορίες Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Ημαθίας Tηλ.: 6974938732, 6944328327, www.sppimathias.gr)

12

του Ευαγγελίδη που περιγράψαμε. Πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ ήταν ο Χριστόφορος Μπακαούκας με 8 τέρματα ενώ του Φιλίππου ο Μάρκο Ντομπρόκοβιτς με 7. Τα 10λεπτα: 4-3, 10-7, 12-10 (ημ.), 18-16, 22-22, 27-26 (τελικό). ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Δίλεπτα: ΑΕΚ 4, Φίλιππος 4 Πέναλτι: ΑΕΚ 1/5, Φίλιππος 3/3 ΑΕΚ (Αρβανίδης Γιάννης): Καφφάτος Δ., Κουλούρης Ευγ., Γεωργιάδης Δ. 5, Μπακαούκας Χριστ. 8, Μεγαλοοικονόμου Θ. 2, Μάνιτς Μίλ. 4, Βακάλης Γ. 6, Παπαδόπουλος Γ., Κόντης Αντ., Συγγαρης Θαν., Ασαρίδης Γ., Τσαούσης Φ., Τούτσης Θαν., Παρχανιουκ Μιχ. 2. ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Χατζόγλου Γιώργος): Λοϊζος Ν., Κορωνάς Θ., Κωστακίδης Θαν., Τζούφρας Ν. 4, Αρβανιτίδης Ν., Μπαντής Δ. 1, Ρεμπελάκος Στ., Τάτσης Ν., Δεληγιάννης Κ. 3, Ευαγγελίδης Θ. 3, Ντομπρόκοβιτς Μ. 7, Γιούπης Γ., Παπαδόπουλος Στ. 5, Πρωτογέρης Τ. 3. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φίλιππος): Ο προπονητής του Φιλίππου δήλωσε: «Όταν ένας αθλη-

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

τής έχει το μυαλό του στη διαιτησία, δεν μπορεί να παίξει. Αυτό πρέπει να το αποβάλουμε, αν και μας παίζουν συνέχεια κόντρα. Τώρα ξεκινάει το πρωτάθλημα και το κύπελλο και αφού δεν μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε, θα το κλέψουμε…» ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (ΑΕΚ): Ο προπονητής της ΑΕΚ δήλωσε: «Στην αρχή των δύο ημιχρόνων φάνηκε να πατάμε καλύτερα από τον Φίλιππο, που έχει καλούς και έμπειρους παίκτες και επέστρεψε στη συνέχεια του αγώνα. Είχαμε λίγο πιο καθαρό μυαλό και εκεί κρίθηκε το ματς. Μπορεί στην ισοβαθμία με ΠΑΟΚ και Φίλιππο να υστερούμε, όμως είμαστε πρώτοι στη βαθμολογία. Το πρωτάθλημα είναι μακρύ». Στεφ. Οικονομόπουλος


αθλητικα > ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ

ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΟΙ ΓΟΥΝΑΡΑΔΕΣ (1-2) ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΙΑΣ * Παρέλαση της Νάουσας (3-0) κόντρα στον Αρη Λόφων * Δεν έγιναν τα παιχνίδια Πυρσού Γρεβ. – Αλεξάνδρειας και Πεντάβρυσου – Λευκαδίων

Δ

ύσκολο το πέρασμα της Καστοριάς από την Αγκαθιά. Στη λήξη σχεδόν του αγώνα 90΄ άρπαξε τη νίκη. Με εννέα παίκτες αγωνίσθηκαν οι Αγκαθιώτες. Καταπληκτική η Νάουσα στην επανάληψη, έκανε επίδειξη ισχύος φιλοδωρώντας τον αντίπαλο της με 3-0, και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον βαθμολογικό πίνακα. Λόγω ακαταλληλότητας των γηπέδων (χιονοπτώσεις) δεν πραγματοποιήθηκαν τα υπόλοιπα παιχνίδια, τα οποία και αναβλήθηκαν. ΝΑΟΥΣΑ – ΑΡΗΣ ΛΟΦΩΝ 3-0 Άνετη επικράτηση – άπιαστη στην επανάληψη η Νάουσα Συνήθως κατά παράδοση ο κακός αγωνιστικός χώρος βοηθά τις αδύναμες ομάδες στο να έχουν κάποια αξιοπρεπή παρουσία, μπροστά στις δυνατές. Η Νάουσα χωρίς να υποτιμήσει σε καμιά περίπτωση τον αντίπαλό της, έπαιξε σοβαρά και σ’ αυτό το παιχνίδι πλην όμως η πολυπρόσωπη άμυνα του Αρη, φάνηκε να είχε αποτέλεσμα. Και έτσι δεν σημειώθηκε στο α΄ μέρος κανένα τέρμα (0-0). Όμως η γαλάζια ομάδα επέμενε, άσκησε περισσότερη πίεση και μάλιστα με την είσοδο του νεοαποκτηθέντα Πουρνάρα και Μουρουζίδη, έδωσε άλλον επιθετικό αέρα στις προσπάθειές της. Αφού έχασε

σωρεία κλασσικότατων ευκαιριών, κατόρθωσε τελικά να σπάσει τα αμυντικά «οδοφράγματα» και να πετύχει με ολομέτωπες επιθέσεις διαρκείας, τρία υπέροχα γκολ από στημένες φάσεις. Σκόραραν οι 58΄ Πετράκος (1-0), 71΄ Βλαχοδήμος (2-0), 87΄ Πετράκος (3-0). Καλή η διαιτησία του κ. Παλιούρα (Μακεδονίας). ΝΑΟΥΣΑ: Τσίγκας, Μάνδαλης, Περηφανόπουλος, Πετράκος, Γερμάνης, Αργυρίου (84' Σαρακατσάνος), Ζιούρκος, Συμεωνίδης (46' Πουρνάρας), Παπαδόπουλος (46 'Μουρουζίδης), Βλαχοδήμος, Χατζηβαλσάμης. ΑΡΗΣ ΛΟΦΩΝ: Ταρτόρης, Στογιαννόπουλος, Αλεξιάδης, Σοβισλής, Πασχάλης Κωνσταντόπουλος, Β. Κωνσταντόπουλος, Π. Κυρκόπουλος, Κούλης (71' Μιτσκόπουλος), Τριανταφυλλόπουλος, Τασσόπουλος, Χ. Κυρκόπουλος. ΑΓΚΑΘΙΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ 1-2 Της φόρεσε τη γούνα… Στο τέλος δεν άντεξε η ομάδα του κάμπου αφού στο 90΄ δέχθηκε το νικητήριο γκολ των φιλοξενουμένων και έτσι απέσπασαν σπουδαία εκτός έδρας νίκη. Η ήττα σαφέστατα της Αγκαθιάς ήταν σύμφωνα και με την ολική εικόνα του αγώνα αρκετά άδικη. Αν και έπαιξε με εννέα παίκτες καθ’ όσον αποβλήθηκαν στο 42΄ και 63΄ οι Κουκουλής και Βαλδήρ αντίστοιχα, έναντι μιας στο 78΄ της Καστοριάς στον Λίτσκα, ωστόσο κρατήθηκε παρά το αριθμητικό

μειονέκτημα, ζωντανή στο παιχνίδι. Το παιχνίδι ήταν δυνατό, είχε πάθος – ένταση και πολύ καλό ρυθμό. Και οι δυο αντίπαλοι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης ήσαν ισότιμοι, με εξαίρεση κάποια ολιγόλεπτα διαστήματα υπεροχής της Καστοριάς, που είχε σημαντικές ευκαιρίες όπως και η Αγκαθιά. Τα γκολ πέτυχαν οι 3΄ Παναγιωτίδης (0-1), 18΄ Λαμπριανίδης (1-1), 90΄ Τζιώτζης (1-2). Καλή η διαιτησία του κ. Δαμιανίδη. ΑΓΚΑΘΙΑ: Κύρου, Κούκλης, Θ Πατρίκας, Γ Πατρίκας, Ντάμτσιος (72' Τσαρτσαρής), Βαλδήρ, Μπάκανος, Λαμπριανίδης, Τσούπρος, Κουκουλής, Μελιόπουλος. ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σίσκος, Παπαδόπουλος, Τάντσης (87 Μπαμπάνης), Παναγιωτί-

δης, Φλινδρής, Σαββαϊδης, Τσαμτσάκης, Λίτσκας, Πετρόπουλος (75' Αναγωστόπουλος), Τσούκλης, Τζιώτζης (95' Μπαϊρακτάρης). ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Πυρσός Γρεβ.-Εθνικός Κατ. Σβορωνος-Νάουσα Αλεξάνδρεια-Μακεδονικός Φούφας Καστοριά-Βατανιακός Αρης Λόφων-Σιάτιστα Λευκάδια-Αγκαθιά Εθνικός Βατερού-Κάστωρ ΑΟ ΑΜΣ Γαλατινής-ΑΣ Πεντάβρυσου Σειρήνα Γρεβ.-Λεπτοκαρυά Βασ. Τσιφτελίδης

Νέο διαζύγιο ΠΑΕ Βέροιας Σούλη Παπαδόπουλου

Ε

πειτα από τη νέα αποτυχία της ομάδας στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Εθνικό Πειραιώς, στάθηκε αφορμή ο πρώην τεχνικός της «βασίλισσας του βορρά» να αποτελεί παρελθόν από την ομάδα. Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Βέροια σημειώνει τα εξής: «Η ΠΑΕ Βέροια ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας κοινή συναινέσει με τον προπονητή Σούλη Παπαδόπουλο, τον οποίο ευχαριστεί για την προσφορά του στην ομάδα και του εύχεται καλή συνέχεια στην προπονητική του σταδιοδρομία».

13

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


αθλητικα > τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1 ΑΝΔΡΩΝ

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ

Αυτή τη φορά έχασε στην Αθήνα από τα Βριλήσσια με 25-33

Ο

ύτε μέσα, ούτε έξω πάει καλά ο Ζαφειράκης στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής. Το Σάββατο έχασε στην Αθήνα από τα Βριλήσσια

με 25-33 ημ. 13-15. Είναι γεγονός όμως, ότι για 40 λεπτά προσπαθούσε για το καλύτερο και ήταν κοντά στο σκορ, διεκδικώντας και αυτή ακόμη τη νίκη. Στο τελευταίο όμως 20λεπτο του αγώνα, ίσως η κούραση, αλλά και το ανέβασμα της απόδοσης των παικτών των Βριλησσίων, δεν του επέτρεψε να κάνει κάτι καλό. Υπέκυψε στο τέλος στους αντιπάλους του, με μια διαφορά 8 τερμάτων στο σκορ (25-33). Ετσι έμεινε μόνος του στην τελευταία (12η) θέση του βαθμολογικού πίνακα με μόλις 6 βαθμούς. Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για

τους Ναουσαίους, που βλέπουν να χάνεται η παραμονή τους στην Α1 εθνική. Πάντως έχουμε ακόμη 7 αγώνες στην κανονική περίοδο και 3 αγώνες στα πλέι-άουτ. Ας ελπίσουμε ότι η ομάδα του Ζαφειράκη, θα βρει τον δρόμο προς τις νίκες και την παραμονή της στην μεγάλη κατηγορία. Πρώτος σκόρερ του Ζαφειράκη ήταν ο Χρήστος Χατζηγεωργίου με 8 τέρματα και των Βριλησσίων ο Βύρων Παπαδόπουλος με 7. Τον αγώνα διαιτήτευσαν ο Βέργος με τον Τσακανίκα. Τα 10λεπτα: 4-4, 10-7, 15-13 (ημ.), 20-17, 26-20, 33-25 (τελικό). ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Δίλεπτα: Βριλήσσια 4, Ζαφειράκης 3 Πέναλτι: Βριλήσσια 1/2, Ζαφειράκης 4/5 ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ (Τσαλιγόπουλος Αν.): Λουμπουρδής Χρ., Μπουμπουλέντρας Αθ., Φραγγής Ιωάν., Βλάχος Δ. 1, Καραγεωργίου Γ. 7, Ροδοβίτης Γ. 1, Πίτος Πασχ. 1, Χατζηγε-

ωργίου Χρ. 8, Κεσίδης Στ. 4, Ζωναρόπουλος Παν., Μήτσικας Παρμ. 1. ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ (Γραμματικός Νίκος): Βαμβακάς Π., Τσιγκογιαννόπουλος Γ. 6, Πέρρος Γ. 5, Γαλάνης Γ. 4, Βαμβακάς Λ. 4, Λιάλιος Χρ. 4, Ντράσα Κίλ. 1, Χελιώτης Γ. 1, Κλεόπας Παν. 1, Αλικάκος, Καϊγκάνιτς Ογκ., Παπαδόπουλος Βύρ. 7, Κατσίκης Δ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 15η αγωνιστική ΑΕΚ-ΦΙΛΙΠΠΟΣ......................................27-26 Διομήδης Αργ.-ΠΑΟΚ...........................27-29 Βριλήσσια-Ζαφειράκης.........................33-25 ΑΣΕ Δούκας-ΧΑΝΘ...............................22-22 Αερωπός Εδ.-Κύδων Χαν....................26-24 Ιωνικός Ν.Φ.-Πανελλήνιος.................26-26 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. ΑΕΚ............................ 407-367................. 24 2. ΠΑΟΚ......................... 425-376................. 22 3. Διομήδης Αργ......... 462-413................. 22

4. ΑΣΕ Δούκας............ 427-357................. 21 5. Φίλιππος.................. 477-439................. 20 6. Αερωπός Εδ............ 399-420................. 16 7. Βριλήσσια................. 431-424................. 14 8. ΧΑΝΘ........................ 428-481................. 10 9. Κύδων Χαν.............. 416-449................. 10 10. Πανελλήνιος........ 399-431....................8 11. Ιωνικός Ν.Φ......... 402-430....................7 12. Ζαφειράκης.......... 423-499....................6 * Ο Κύδων Χανίων και η ΧΑΝΘ έχουν έναν αγώνα λιγότερο. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 5/2/2011 Φίλιππος-Αερωπός Ζαφειράκης-ΑΕΚ ΠΑΟΚ-Ιωνικός Ν.Φ. Κύδων Χαν.-ΑΣΕ Δούκας ΧΑΝΘ-Διομήδης Πανελλήνιος-Βριλήσσια Στεφ. Οικονομόπουλος

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΙΚΑΙΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΤΡΟ (2-0) • Το Νεόκαστρο σταθερά στη δεύτερη θέση • Πέρασαν μπροστά οι δυο ομάδες της Νάουσας • Ατύχησε η Ακαδημία Β. που ακολουθεί

Τ

α πράγματα φαίνονται να ξεκαθαρίζουν στον Α΄ ΟΜΙΛΟ, καθ’ ότι ο Πλάτανος και το Νεόκαστρο, αποσπάσθηκαν αισθητά, ύστερα από τις σπουδαίες νίκες τους και αντάμα οδεύουν προς την άνοδο. Όμως το ίδιο δεν συμβαίνει στο Β΄ ΟΜΙΛΟ, όπου παρά την ατυχία της, η Ακαδημία Β. που ηττήθηκε μέσα στη Στενήμαχο (1-0), αν και πέρασε Τρίτη, ωστόσο είναι ακόμη μέσα στο σενάριο της ανόδου. Και αυτό γιατί η μικρή διαφορά των τριών βαθμών που τη χωρίζει από το δεύτερο Ολυμπιακό Ν., είναι πολύ πιθανή να καλυφθεί και όχι μόνο. Στο ποδόσφαιρο τα πάντα είναι ανατρέψιμα, όταν οι βαθμολογικές διαφορές είναι εύθραυστες. Άλλωστε ποιος θα περίμενε τέτοια αλλαγή σκηνικού, όταν η Ακαδημία Β. ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος επικεφαλής και με δυο στραβοπατήματα τουμπάρισε ελαφρώς ανάποδα (;) στη μεταξύ τους αναμέτρηση της επόμενης αγωνιστικής, το αποτέλεσμα θα καθορίσει ως ένα βαθμό την παραπέρα πορεία των δυο αξιόμαχων ομάδων.

Α΄ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

τάθλημα

Πλάτανος-Λουτρός......................................2-0 Νεόκαστρο-Π.Σκυλίτσι...............................3-0 Πρασινάδα-Παλατίτσια....................0-3(α.α.) Παλαιοχώρι-Καψόχωρα............................1-2 Πλατύ-Τριπόταμος.......................................1-1 Συκιά-Π.Πρόδρομος....................................0-1 Μακεδόνας Β.-Νησέλι...............................4-0 Ρεπό: Αστέρας Αλ.

Κυριακή 6/2 ώρα 3 μ.μ. Λουτρός-Σκυλίτσι Παλατίτσια-Πλάτανος....................................... Αστέρας Αλ.-Νεόκαστρο ΚαψόχωραΠρασινάδα Π.Πρόδρομος-Παλαιοχώρι Μακεδόνας Β.-Πλατύ Νησέλι-Συκιά Ρεπό: Τριπόταμος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. ΠΛΑΤΑΝΟΣ.................................................47 2. ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ..............................................40 3. ΛΟΥΤΡΟΣ.....................................................36 4. ΠΛΑΤΥ..........................................................35 5. ΚΑΨΟΧΩΡΑ................................................31 6. Π.ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ.........................................30 7. ΝΗΣΕΛΙ........................................................24 8. ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ............................................23 9. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΛ..............................................20 10. ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ Β.....................................19 11. Π. ΣΚΥΛΙΤΣΙ.............................................18 12. ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΑ...........................................14 13. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ..........................................14 14. ΣΥΚΙΑ.........................................................10 15. ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ.............................................. 0 * Η Πρασινάδα αποβλήθηκε απο το πρω-

14

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ακαδημία Ν.-Νικομήδεια.........................0-0 Ζερβοχώρι-Πατρίδα....................................2-3 Ολυμπιακός Ν.-Λυκογιάννη...................6-1 Φυτειά-Σφηκιά...................................0-3(α.α.) Στενήμαχος-Ακαδημία Β..........................1-0 Ροδοχώρι-ΑΕΠ Βερ..................................... δ.δ. Αχιλλέας Ν.-Δόξα Ν...................................4-0 Μονόσπιτα-Μακεδονία Ν........................8-1 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ν..............................................47 2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ν......................................44 3. ΑΚΑΔΗΜΙΑ Β............................................41 4. ΣΤΕΝΗΜΑΧΟΣ..........................................35

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

5. ΑΕΠ Β............................................................32 6. ΔΟΞΑ Ν........................................................29 7. ΖΕΡΒΟΧΩΡΙ................................................28 8. ΑΚΑΔΗΜΙΑ Ν...........................................26 - ΣΦΗΚΙΑ........................................................26 10. ΜΟΝΟΣΠΙΤΑ...........................................22 11. ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗ.........................................20 - ΠΑΤΡΙΔΑ......................................................20 13. ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ.........................................19 14. ΡΟΔΟΧΩΡΙ................................................17 15. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν........................................ 0 16. ΦΥΤΕΙΑ......................................................... * Ο Ολυμπιακός Ν. ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς. * Η Φυτειά αποβλήθηκε απο το πρωτάθλημα. ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Κυριακή 6/2 ώρα 10.30 Νικομήδεια-Πατρίδα Λυκογιάννη-Ακαδημία Ν. Σφηκιά-Ζερβοχώρι Ακαδημία Β.-Ολυμπιακός Ν. ΑΕΠ Βερ.-Φυτειά Δόξα Ν.-Στενήμαχος Ροδοχώρι-Μονόσπιτα Μακεδονία Ν.-Αχιλλέας Ν. Βασίλης Τσιφτελίδης


ελλαδα 

epikera@otenet.gr

Ανακοινώθηκε από το Υπ. Παιδείας

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τις Πανελλαδικές Από Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου

Α

πό το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές. Μέχρι πέρυσι οι Αιτήσεις- Δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλονταν από 1 έως 20 Φεβρουαρίου ενώ των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) κατά το μήνα Μάρτιο μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο. Φέτος η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων- Δηλώσεων Υποψηφιότητας θα είναι ενιαία και η προθεσμία ορίζεται από την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β). Σε κοινή προθεσμία θα υποβληθούν και τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β). Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία 10-25 Φεβρουαρίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση. Υπόχρεοι για την υποβολή της Αίτησης - Δήλωσης κατά περίπτωση είναι : Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) Β) οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ Γ) οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ. Δ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Β΄) Ε) οι απόφοιτοι - κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) Η Αίτηση - Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, είτε από το διαδίκτυο, όπου θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www. minedu.gov.gr/exams, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του. Ειδικότερα: Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) υποβάλλουν την Αί-

τηση - Δήλωση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό πανελλαδικά. Β) οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν: i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/ νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα, ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος.

Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση. Γ) οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Δ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν ΜΟΝΟ την Αίτηση - Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο σχολείο τους. Ε) οι απόφοιτοι- κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση, στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν: i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δή-

λωση. ΣΤ) Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής: -οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. - οι απόφοιτοι-κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους. - οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που από φέτος συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι ως άνω υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (μαθητές και απόφοιτοι) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 25 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Μέσω τραπεζών οι πληρωμές του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους Μ

έσω τραπεζών θα εισπράττουν στο εξής οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ΕΤΑΜ τις παροχές σε χρήμα που καταβάλλει το Ίδρυμα στους ασφαλισμένους του. Με απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ η οποία ελήφθη στις 27 Ιανουαρίου σε εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου, ορίζεται ως υποχρεωτική από την 1-1-2011, η πληρωμή των παροχών ασθενείας μέσω πίστωσης τραπεζικών λογαριασμών ή των ΕΛΤΑ. Η διαδικασία για τη χορήγηση των παροχών παραμένει η ίδια, καθώς και η κατάθεση των απαραίτητων, κάθε φορά, δικαιολογητικών. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος πληρωμής. Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει προσκομίσουν στα Τμήματα Παροχών ή στο Τμήμα Μητρώου του Υποκ/ τος του τόπου κατοικίας τους τα εξής δικαιολογητικά: 1. Τον αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου -ΑΜΑ - που προκύπτει είτε από το βιβλιάριο υγείας είτε από Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης. 2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και φωτοτυπία. 3. Το πρωτότυπο Τραπεζικό βιβλιάριο και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας αυτού με

15

πρώτο όνομα του άμεσα ασφ/νου και ο αριθμός ΙΒΑΝ να διακρίνεται στη φωτοτυπία. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει ο ασφ/νος βιβλιάριο τράπεζας, θα πρέπει να προσκομίσει παραστατικό που εκτυπώνεται από την τράπεζα στο οποίο αποτυπώνεται καθαρά ο αριθμός του λογαριασμού, τα στοιχεία του δικαιούχου και τα στοιχεία και τα στοιχεία της Τράπεζας. Εάν δεν μπορεί να προσέλθει ο ίδιος ο ασφ/νος, η δήλωση τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να υποβληθεί από εξουσιοδοτημένο άτομο. Οι δικαιούχοι οφείλουν, εφόσον δεν έχουν ανοίξει λογαριασμό σε ένα από τα Πιστωτικά Ιδρύματα ή ΕΛΤΑ, που μετέχουν στα ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. (ΔΙΑΣ ΑΕ), να το γνωστοποιήσουν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Τμήμα Παροχών ή Τμήμα Μητρώου του Υποκ/τος τόπου κατοικίας τους). Για τους συνταξιούχους που ήδη έχουν ανοίξει λογαριασμό για την καταβολή της σύνταξής τους, θα ισχύει ο ίδιος λογαριασμός, καθώς και για τους απασχολούμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα, η πίστωση γίνεται στους λογαριασμούς που καταβάλλεται το αδειοδωρόσημο. Από το σύστημα πληρωμών μέσω των τρα-

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

πεζών, εξαιρούνται οι παροχές σε Ευρωπαίους ασφαλισμένους που μένουν προσωρινά στην Ελλάδα και είναι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας ή Πιστοποιητικού Προσωρινής αντικατάστασης, τα έξοδα κηδείας και οι προκαταβολές και εκκαθαρίσεις που αφορούν νοσηλεία στο εξωτερικό. Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ εκφράζει την ικανοποίηση της για την απόφαση τονίζοντας ότι έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, για απαλλαγή του ΙΚΑ από τις χρηματικές συναλλαγές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων του Ιδρύματος η απόφαση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη και τα σημαντικότερο είναι ότι τα τμήματα παροχών και τα Ταμεία θα απαλλαχθούν από τις ουρές ενώ το προσωπικό θα αποδεσμευτεί και θα ενισχύσει τις ανάγκες άλλων τμημάτων. Επιπλέον, δεν θα συνεχίζει να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων. Σχετικά με τις παροχές που εξαιρούνται από το σύστημα ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ κ. Χατζόπουλος, ζήτησε να μηχανογραφηθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αίτημα που έγινε δεκτό από τη Διοίκηση του ΙΚΑ.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βασιλική Λ. Ορδουλίδου - Νάτσκου Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

- Μικροβιολογικό - Αιματολικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΡΙΖΟΣ ΜΙΧ. ΚΩΣΤΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ l

Αντιμετώπιση ανδρικής υπογονιμότητας

και στυτικής δυσλειτουργίας

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 10 (ΣΤΟΑ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ) Τηλ. Ιατρείου: 2331070970 - 6932417933

e-mail:doctorpetros@gmail. com

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δέχεται με ραντεβού

Βενιζέλου 34 Βέροια (1ος όροφος) τηλ. Ιατρ.: 23310 67062 - fax: 23310 67063

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc

ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

- Ανοσολογικό

Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

Δέχεται με ραντεβού

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 70707 ΚΙΝ. 6973 046662 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 32, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ e-mail: dent_jik_71@yahoo.com

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

16

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com


 ΤΥΠΟΣ

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την 4η δόση του δανείου» ΑΥΡΙΑΝΗ: «Να επέμβει αμέσως ο Εισαγγελέας» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Αντώνης Σαμαράς: «Το μνημόνιο πρέπει να αλλάξει» ΕΘΝΟΣ: «Τεστ αντοχής για τις επικουρικές συντάξεις» ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Καραμπινάτη

.

.. α ί μ ντο

υ Εν σ

. μία.. υντο Εν σ

γύρος κραυγών, διασποράς πανικού, επιτέλους βρέθηκε η φόρµουλα πάταξης της φοροδιαφυγής προβοκάτσια διά βίου. Χωρίς τον... ξεγια τις 6 Φεβρουαρίου» νοδόχο. Κανείς δεν θα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Το μεγάλο μυστικό ήτανασφαλώς αντίθετος της ΖΙΜΕΝΣ στα κομματικά ταμεία» σεµια ευρηµατική ρύθµιΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Με το ζόρι επιχειρησιακές ση που θα εξασφάλιζε συμβάσεις» την είσπραξη χρεών ένΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Φυτίλι στη Μεσόγειο» θεν κακείθεν. Προς, αλΕΣΤΙΑ: «Οργιάζει η φοροδιαφυγή» λάκαι από το∆ηµόσιο (αν Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «30 χρόνια λιτότητα» και αυτόδεν απασχολεί ΤΑ ΝΕΑ: «Γ. Παπακωνσταντίνου- Ο υπουργός Οικανέναν).Υπό µια προϋκονομικών προαναγγέλλει- Λιτότητα και με τον νόπόθεση. Να µην καταλυμο!» θεί τοκράτος δικαίου. Στο City Press: «Χάος στις συγκοινωνίες» Υπουργικό Συµβούλιο – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Ρουσφέτια στον ΟΑΣΘ με εγόπως ήταν αναµενόµεγύηση του δημοσίου» νο – σήµανε συναγερµός. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Οι νοµοµαθείς υπουργοί αντέδρασαν σθεναΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Τεστ στο Χ.Α. από ξένα fund- Θέρά. Στην αρένα της φοτουν τέσσερις όρους για μαζικές αγορές» ροείσπραξης άνευ όρων, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Αυστηροί γερμανικοί όροι ο καθ’ ύλην αρµόδιος για λύση στην κρίση χρέους» υπουργός ∆ικαιοσύνης κατήγαγε άλλη µίανίκη. «ΤΑ ΝΕΑ»: Από τη στήλη Τα νέα µέτρα αποσύρμε τίτλο «Προβολείς» θηκαν για νατύχουν επεξεργασίας µε επανάσταση του... ξενοδόχου γνώµονα το Σύνταγµα και τη νοµοθεσία. Διαφημιστηκε πολύ. Ως είθισται µε Οχι τη συγκυρία τα νέα προϊόντα. Με τη διαφορά ότι η καµπάνια δεν αποσκοπούσε στην αύξη«ΕΘΝΟΣ»: Από τη στήλη ση των πωλήσεων κάποιου προϊόντος, με τίτλο «Απόψεις» αλλά στον εκφοβισµό του ίσως ανυποψίοιος θα πληρώσει τον «λογαριααστου καταναλωτή. Το όνοµα αυτού (του σμό»; δήθεν νέουπροϊόντος) Αυτόφωρο! Αυ- Ωστόσο, εκείνο που παραλείπουν σκόπιτόφωρο για τη φοροδιαφυγή. Αυτόφω- μα να σημειώσουν όσοι συνδυάζουν την ρο για µη απόδοση ΦΠΑ. ∆ηµοσιεύµα- πραγματικότητα αυτή με τα προβλήματα τα στις εφηµερίδες, ρεπορτάζ και σχόλια που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της συνεστα κανάλια, φασαρία, δέος... Γιατί; Για το χιζόμενης για χρόνια μαζικής εισβολής αυτονόητο. λαθρομεταναστών είναι ορισμένες «λεΓια την εφαρµογή του νόµου που ορίζει πτομέρειες», οι οποίες αποδεικνύουν πως ότι, αν διαπράξεις πληµµέληµα και εντο- τέτοιες συγκρίσεις είναι μάλλον αφελείς. πιστείς εντός 48 ωρών, συλλαµβάνεσαι Πραγματικά, υπήρξαν περίοδοι που μακαι οδηγείσαι στονεισαγγελέα και εν συ- ζικά αναζητούσαμε οι Ελληνες την τύχη νεχεία στο Αυτόφωρο Τριµελές Πληµµε- μας στο εξωτερικό. λειοδικείο. Αλλά πάντα την αναζητήσαμε σε χώρες Οπου πληµµέληµα σηµαίνει εν προ- που όχι μόνο δέχονταν, αλλά και ζητούκειµένω ότι δεν έχεις καταβάλει εµπρό- σαν μετανάστες. θεσµα προς το ∆ηµόσιο οφειλή κάτω των Οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, για πα75.000 ευρώ. Για τις άνω των 75.000 ου- ράδειγμα. Ή ο Καναδάς. Ή η Αυστραλία. δείς λόγος. Χώρες που βασικά δημιουργήθηκαν από Οι δηµοσιογραφικές κραυγές για την επι- μετανάστες. Ή ξαναστάθηκαν στα πόδια κείµενη καθιέρωση τηςνέαςδιάταξης δεν τους χάρη στους μετανάστες, όπως η Γεράργησαν να σιγήσουν, όταν διά χειλέων μανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόνοµικών έγινε γνωστό πως δεν επρόκειτο λεμο. περί µιας καινοτόµου νοµοθετικής ρύθµι- Και υπήρξαν μάλιστα και κάποιοι που σης, αλλά περί µιας προσπάθειας διαχεί- επέκτειναν τους παραλληλισμούς και ρισης της κρίσης µε την απειλή εφαρµο- στην περίοδο της χούντας και στη φιλογής της από πολλών ετών υπάρχουσας. ξενία που βρήκαν εκατοντάδες ή έστω ∆εδοµένης ωστόσο της αδράνειας τωνε- μερικές χιλιάδες Ελληνες στη Γαλλία, λεγκτικών µηχανισµών, ο εφησυχασµός την Αγγλία, τη Σουηδία, την Ιταλία ή και των οφειλετών ήταν άµεσος. αλλού. Ατυχής, αν όχι βλακώδης, η σύΕτσι τέθηκε γρήγορα σε εφαρµογή το γκριση. σχέδιο Β. Αυτόφωρο στο διηνεκές. Ξεχά- Διότι εδώ δεν μιλάμε για έναν λογικό στε ό,τιξέρατε. αριθμό πολιτικών προσφύγων, εδώ μιΟποτε σας εντοπίσουµε θα συλληφθείτε λάμε για όλους όσοι από την Ανατολική σαν να σας πιάσαµε στα... πράσα. Νέος Ευρώπη αρχικά και από την Αφρική και

Η

Π

17

την Ασία στη συνέχεια ονειρεύτηκαν και ονειρεύονται να φτιάξουν τη ζωή τους κάπου στην Ευρώπη. Αυτό το συνεχώς διευρυνόμενο κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων, ή και εκατομμυρίων, πολιτικών προσφύγων η Ελλάδα ούτε να το φιλοξενήσει αντέχει, αλλά ούτε και να του προσφέρει στοιχειωδώς πολιτισμένες συνθήκες διαβίωσης είναι σε θέση, γιατί έχει δικά της προβλήματα, γιατί οι πολίτες της αγωνιούν για το δικό τους μέλλον, γιατί τα παιδιά της αναζητούν το δικό τους αύριο μακριά από τον τόπο τους. Αυτή την παράμετρο θα πρέπει να την έχουν μόνιμα κατά νου όσοι αναφέρονται στο μεταναστευτικό. Είτε Ελληνες είναι αυτοί, είτε ξένοι. Εκτός πια κι αν μαζί με τις ιδέες, τις προτάσεις και την κριτική τους, ενημερώσουν και για τη διεύθυνση στην οποία μπορεί να τους στείλει η ελληνική πολιτεία τον λογαριασμό. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Πολιτική» πό την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μετά, ζούμε σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο. Τις αλλαγές αυτές, δυστυχώς μέχρι σήμερα, η ελληνική πολιτική πραγματικότητα τις αντιμετωπίζει εκ των υστέρων. Η ελληνική διπλωματία δεν είναι ανίκανη, αλλά οι μεταπολιτευτικές πρακτικές δεν την άφησαν να ανθήσει και να αποδώσει. Σήμερα έχουμε και πάλι συνταρακτικές αλλαγές πολύ κοντά στα σύνορά μας, στη Μεσόγειο. Αλλαγές που μας αφορούν άμεσα και για τις οποίες θα πρέπει ως χώρα να έχουμε θέσεις ξεκάθαρες. Ο αραβικός κόσμος αλλάζει. Πολλοί συγκρίνουν τα όσα συμβαίνουν στο Μαγκρέμπ, αλλά και στην Υεμένη, στην Αλβανία και τον Λίβανο με όσα διαδραματίστηκαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989. Κάποιες αραβικές χώρες προσπαθούν να επανακαθορίσουν την πολιτική τους πραγματικότητα. Και το ζητούμενο είναι ποιες ακριβώς θα είναι οι διάδοχες καταστάσεις. Η Δύση υποστήριξε ολιγαρχικά καθεστώτα τύπου Μπεν Αλι για να μην ανέβουν στην εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι κατά τόπους υποστηρικτές τους, όπως π.χ. η Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη. Σήμερα παρακολουθεί με αγωνία ό,τι συμβαίνει, ελπίζοντας ότι στις χώρεςκλειδιά, όπως η Αίγυπτος, η εξουσία στη χειρότερη των περιπτώσεων θα αλλάξει επίθετο... Ελ Μπαραντέι αντί Μουμπάρακ και κατά τα άλλα οι Ενοπλες δυνάμεις να παραμείνουν ισχυρές και οι Ισλαμιστές εκτός νόμου. Η Δύση δεν θα δει με καλό μάτι εκδημοκρατισμό χέρι χέρι με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα είναι άμεσα

Α

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ενδιαφερόμενη και λόγω του τεράστιου προβλήματος της λαθραίας μετανάστευσης. Η χώρα μας θα πρέπει να μην προσπαθεί να υπεκφεύγει των δύσκολων καταστάσεων, αλλά να παίρνει σαφείς θέσεις υπέρ των συμφερόντων της. «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»: Από ρεπορτάζ της εφημερίδας Θεσσαλονίκη πήρε τ’ όπλο της Κάτι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη οικονομική κρίση και η βαθιά ύφεση που αυτή δημιούργησε έχει τραντάξει τα θεμέλια του επιχειρηματικού οικοδομήματος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Το σκηνικό για την αγορά είναι ζοφερό και πολύ δύσκολα το κλίμα θα αντιστραφεί. Αυτή η οριακή από πολλές πλευρές κατάσταση σε συνδυασμό με την παρουσία κάποιων ανθρώπων σε θέσεις -«κλειδιά» δρομολογούν εξελίξεις, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν περίπου αδύνατες, αφού είχαν κατά καιρούς συζητηθεί, αλλά… κολλούσαν κυρίως στα λεφτά και στη νομή της εξουσίας. Κατά κάποιο τρόπο -και μέχρις ενός ορισμένου σημείου- οι φορείς της Θεσσαλονίκης παίρνουν την κατάσταση -δηλαδή την τύχη τους- στα δικά τους χέρια. Τουλάχιστον δείχνουν να το προσπαθούν πιο σοβαρά από οποιαδήποτε άλλη φορά… Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι ίδιοι αυτοί φορείς, διά του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης του οποίου προεδρεύει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αποφασίζουν να «παίξουν» με όρους αγοράς, χωρίς να περιμένουν την παρέμβαση της κεντρικής εξουσίας, δηλαδή του «κράτους των Αθηνών», όπως το χαρακτηρίζουν. Ηδη υπέγραψαν συμφωνία 350.000 ευρώ το χρόνο με την ιρλανδική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair, προκειμένου να υπάρξουν τέσσερις νέες συνδέσεις με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» (Βόρειο Λονδίνο, Σαρλερουά, Οσλο, Στοκχόλμη) και στόχο να έρθουν στη Θεσσαλονίκη από αυτούς τους προορισμούς 100.000 επισκέπτες. Για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας –το μόνιμο «αγκάθι» κάθε πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη- εγγυήθηκε ο δήμος, αλλά θα συμμετάσχουν μέσω του ΟΤΠΜΘ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΕΒΕΘ, το λιμάνι, η Ενωση Ξενοδόχων της πόλης και λόγω της φύσεως της συμφωνίας οι ξενοδόχοι και άλλοι τουριστικοί παράγοντες της Χαλκιδικής. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που οι παράγοντες της Θεσσαλονίκης «βάζουν το χέρι στην τσέπη» για ένα θέμα με προφανή οφέλη, αλλά όχι ακριβή επιμερισμό τους. Μέχρι τώρα το σταθερό μοτίβο ήταν η επίκληση της Αθήνας και η συνακόλουθη υποβολή αιτημάτων προς υπουργεία και κυβερνήσεις.

Η


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1747 ανοίγει η πρώτη κλινική για αφροδίσια νοσήματα σε νοσοκομείο του Λονδίνου. 1906 σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός, που έχει καταγραφεί με τεχνικά μέσα. Έχει μέγεθος 8,6 Ρίχτερ και επίκεντρο στην Κολομβία. 1910 η Βρετανία ανακοινώνει στη Ρωσία την πρόθεσή της να εισβάλει στην Περσία, για να αντιμετωπίσει τις ταραχές, που συγκλονίζουν τη χώρα. 1934 ένας από τους ογκωδέστερους σε πλήθος θεατών αγώνας πυγμαχίας διεξάγεται στο Σικάγο, με 20.000 θεατές να παρακολουθούν τον Τζιμ Λόντος να κερδίζει τον Τζόε Σαλβόντι. 1942 ιαπωνικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Μανίλα των Φιλιππίνων. 1950 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ανακοινώνει ότι, έχει διατάξει την ανάπτυξη της βόμβας υδρογόνου. 1954 στη Γιουγκοσλαβία, ο στρατάρχης Τίτο απορρίπτει το σοβιετικό πρότυπο της συγκεντρωτικής εξουσίας και οικονομίας.

1964 αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο «Καπνός και Υγεία» συνδέει για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων. 1969 καθαιρούνται από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ οι Δρακόπουλος και Μπριλλάκης. 1975 επανάσταση ξεσπά στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα. Τα στρατεύματα της Αιθιοπίας, που είχαν υπό την κατοχή τους την Ασμάρα, μάχονται εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών. 1981 δυσκολίες παρουσιάζονται στο διάλογο για τις αμερικανικές βάσεις, καθώς οι ΗΠΑ αρνούνταν να δεχθούν όλες τις ελληνικές απόψεις. 1982 το Ισραήλ συμφωνεί να αναπτυχθεί τετραεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Σινά. 1983 απορρίπτεται η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Ρόναλντ Ρέιγκαν, να συναντηθεί με τον Σοβιετικό Πρόεδρο, Γιούρι Αντρόποφ, για την πυραυλική συνθήκη. 1985 ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ει-

ρήνη και τον Αφοπλισμό, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Τανζανίας, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, της Ινδίας και της Ελλάδας, καθώς και άλλες προσωπικότητες. 1987 ο Κρις Γούντς, τερματοφύλακας της «Γκλάσκοου Ρέιντζερς» δέχεται γκολ μετά από 1.196 λεπτά, χρόνο ρεκόρ για τη Βρετανία. Είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 12 συνεχόμενους αγώνες, από τις 29/11/86 μέχρι 24/1/1987. 1992 οι Αβορίγινες, οι ιθαγενείς στην Αυστραλία, αμφισβητούν την κυριαρχία της λευκής πλειοψηφίας και απειλούν ότι, θα καταφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης, για την ισότιμη μεταχείρισή τους και την επιστροφή των εκτάσεών τους, που καταπατήθηκαν από τους αποικιοκράτες. 1993 τα πρώτα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου απονέμονται στις ταινίες «Μπάιρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου» του Κούνδουρου, «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε» των Τσιώλη- Βακαλόπουλου και

«Βερύκοκα στο καλάθι» του Τουλιάτου. 1994 πάνω από 5.600 παιδιά του δρόμου στη Βραζιλία έχουν δολοφονηθεί από «αποσπάσματα θανάτου» και την αστυνομία κατά την τετραετία 1988-1991, σύμφωνα με έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Αμέρικα Γουότς». 1995 σε εκεχειρία συμφωνούν το Περού και ο Ισημερινός, τερματίζοντας τις μεταξύ τους συγκρούσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν 31 άτομα. 1996 την αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην ανατολική Σλαβονία, για την επιτήρηση της διαδικασίας αφοπλισμού, αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 1997 στην Τουρκία, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τάσσεται κατά της καθιέρωσης του παραδοσιακού καλύμματος της κεφαλής των γυναικών, στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες. 2000 131 άνθρωποι σκοτώνονται όταν αεροσκάφος συντρίβεται στις ακτές του Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια.

Κάποια γεγονότα είναι πιθανό να σας αναστατώσουν σήμερα *Καλά θα κάνετε να μη βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις *Κάντε αργά και σταθερά βήματα *Προσπαθήστε να τακτοποιήσετε τις υποθέσεις σας μόνοι μην εμπιστευτείτε τρίτους *Οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα

Τα άστρα είναι ευνοϊκά μαζί σας και σας βοηθούν να κάνετε τις αλλαγές που επιθυμούσατε καιρό *Εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν *Προσπαθήστε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια να τα προσέξετε *Σταθείτε κοντά στους δικούς σας ανθρώπους

Θα χρειαστεί να οργανώσετε καλύτερα το πρόγραμμα σας για να μπορέσετε να κάνετε όσα επιθυμείτε *Μην αφήσετε να επηρεάσουν τρίτοι στα σχέδια σας *Προσπαθήστε να ρυθμίσετε με σοβαρότητα ζητήματα που έχουν να κάνουν με φίλους *Κάντε πράγματα που θα σας φέρουν πιο κοντά. Στην εργασία σας καλά θα κάνετε έχετε τα μάτια σας ανοιχτά

Στα επαγγελματικά σας θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πράγματα τα οποία θα σας ωφελήσουν σημαντικά *Δείξτε δυναμισμό και προωθήστε τις ιδέες σας *Είναι καλό να προσπαθήσετε να κρατήσετε τα οικονομικά σας σε μια ισορροπία *Μην κάνετε πράγματα που θα σας βγάλουν από το πρόγραμμα σας

Καλύτερα να προσέξετε τις κινήσεις σας στην εργασία σας *Μην αφήσετε να σας επηρεάσουν τρίτοι *Μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας *Περιορίστε στα οικονομικά σας τις σπατάλες *Μη παρασυρθείτε και κάνετε κινήσεις που μπορούν να σας πιέσουν *Κινηθείτε συνετά

Προσπαθήστε στην εργασία σας να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά *Είναι πιθανό να σας παρουσιαστούν κάποιες ευκαιρίες οι οποίες θα σας φανούν χρήσιμές *Αποφύγετε στα οικονομικά σας να πάρετε κάποιο ρίσκο *Κρατήστε στα οικονομικά σας σε μια ισορροπία *Μην αφήσετε εκκρεμότητες. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο σύντροφό σας

‘Oσον αφορά τη δουλειά σας θα πρέπει να είστε προσεκτικοί *Θα σας παρουσιαστούν μερικές ευκαιρίες τις οποίες θα πρέπει να τις εξετάσετε με προσοχή *Περιορίστε στα οικονομικά σας τις σπατάλες *Προτιμήστε να κρατήσετε μερικά χρήματα στην άκρη για να καλύψετε μελλοντικές σας ανάγκες

Κάποιες εντάσεις με τους συνεργάτες σας θα σας δημιουργήσουν αρκετή πίεση *Καλά θα κάνετε να μην ανοίξετε τα χαρτιά σας ακόμα, φίλοι μου *Ρυθμίστε ο,τι εκκρεμότητες έχετε προκειμένου να μπορέσετε να μεγαλύτερη άνεση να κάνετε καινούργια ανοίγματα στα οικονομικά σας. Τολμήστε να αλλάξετε την καθημερινότητα σας

Στην εργασία σας θα έχετε την ευκαιρία να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες οι οποίες θα σας ωφελήσουν *Τολμήστε να προωθήσετε τις ιδέες σας *Γραφειοκρατικά ζητήματα καλά θα κάνετε να τα ρυθμίσετε με προσοχή *Μην παρασυρθείτε σε έξοδα που θα σας βγάλουν από το πρόγραμμα σας. Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μερικές αλλαγές

Στα επαγγελματικά σας θα έχετε την ευκαιρία να κλείσετε σημαντικές συμφωνίες *Μην κάνετε πράγματα που μπορούν να σας να σας εκθέσουν, προσέξτε *Οικονομικές συναλλαγές θα ευνοηθούν *Είναι ευκαιρία να κάνετε πράγματα τα οποία θα αυξήσουν τα έσοδα σας σημαντικά. Στα αισθηματικά πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα

Σε μερικά πράγματα θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά στην εργασία σας *Μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις *Σκεφτείτε καλά τις κινήσεις σας *Οικονομικά ζητήματα θα σας απασχολήσουν *Τακτοποιήστε ο,τι υποχρεώσεις έχετε και κρατήστε μερικά χρήματα στην άκρη για το μέλλον. Μη διστάσετε να εκφράσετε όλα όσα νιώθετε

Θα χρειαστεί να δείξετε προσοχή σε κάποια ζητήματα σήμερα *Κάποια προβλήματα θα επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία σας *Προσέξτε πολύ, φίλοι μου *Φροντίστε με προσοχή τη εξωτερική σας εμφάνιση *Κάντε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ψυχολογία σας. Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να είστε προσεκτικοί

τα

μιλούν

18

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

Τα παιδία παίζει...υπό επίβλεψη!

gaρ

Άλλων ιατρός, αυτός έλκεσιν βρύθων

… ς α τ ον

Η φράση αυτή που θα πει: «γιατρεύει άλλους ,ενώ ο ίδιος είναι γεμάτος πληγές», είναι ανάλογη με τη νεότερη: «δάσκαλος που δίδασκε και μόνο δεν εκράτει»,ή «Δεν κοιτάς τη καμπούρα σου».

Έμεινα αποσβολωμένος

Ξεμείναμε από εθνική υπερηφάνεια Στην μέση έμεινε το φαγοπότι των Μεσογειακών Αγώνων. Μας πήραν πίσω την διοργάνωση και έτσι θα γλιτώσουμε κάποια εκατομμύρια για τα έργα και κάποια εκατομμύρια που θα έμπαιναν σε κάποιες τσέπες. Θα μου πεις ότι η Ελλάδα έγινε ρεζίλι. Ναι, αυτό περίμενε η Ελλάδα για να γίνει ρεζίλι. Χορτάσαμε εθνική υπερηφάνεια με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας κρατήσουμε αυτήν την περηφάνια για καμιά εκατοσταριά χρόνια, όσο θα είναι και ο χρόνος που θα χρειαστεί να ξοφλήσουμε το χρέος αυτών των αγώνων και έπειτα ας ψάξουμε για νέα εθνική υπερηφάνεια. Γιατί είναι γνωστό πως όσο περισσότερο εθνική υπερηφάνεια ακούς τόσο περισσότερο κάποιες τσέπες, κατά τα άλλα πατριωτών, γεμίζουν. Βιβλίο θα γράψει ο κουρασμένος της Ραφήνας. Θα είναι μια ιστορική αφήγηση για το πώς την ώρα που έδινε τον μεγάλο αγώνα για να περάσει μια δύσκολη πίστα, στην κυβέρνηση του είχε στηθεί ένα μεγάλο φαγοπότι. Νέες μειώσεις μισθών ζητάει η τρόικα. Κάποιος να τους πληροφορήσει ότι πλέον ο μισθός στην Ελλάδα έχει καταργηθεί. Ένα χαρτζιλίκι μας δίνουν και αυτό αν κρατάνε ψιλά πάνω τους οι εργοδότες. Βγαίνουν κατά καιρούς διάφοροι στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και λένε ότι δεν γίνεται να αποφασίζει μια μειοψηφία του 3% για το τι θα γίνει. Ας το ξανασκεφτούμε λιγάκι. Γιατί μέχρι τώρα αποφάσιζε μια πλειοψηφία που αγγίζει το 80% (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και είδαμε τα αποτελέσματα. Έφυγαν και οι μετανάστες από την Νομική χωρίς να προλάβουν να πάρουν πτυχίο. Πάντως, ειδικά στην τωρινή συγκυρία, αυτοί που σκέφτηκαν να μπουν στην Νομική οι μετανάστες, ή είναι εκτός τόπου και χρόνου ή ήθελαν να δώσουν έδαφος στον Άδωνη να

&...

ουρλιάζει. Βέβαια, πέρα από την βλακεία των οργανωτών, όποιοι και αν είναι αυτοί, είδαμε ξεκάθαρα ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η θεωρία που θέλει τις κοινωνίες να γίνονται ξενοφοβικές σε περιόδους κρίσης. Είναι η καλύτερη εποχή για να επωαστεί το αυγό του φιδιού. Το οποίο είτε είναι χρυσό αυγό είτε όχι, είναι επικίνδυνο. Και κάποια στιγμή ας σκεφτούμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για όλη αυτήν την κατάσταση. Κάτι δυστυχισμένοι άνθρωποι που αναζητούν μια ελπίδα επιβίωσης ή αυτοί που έχουν για παράδειγμα υπογράψει κάτι συμφωνίες που τους εγκλωβίζουν σε μια χώρα που δεν είναι η χώρα επιλογής τους; Γιατί ούτε αυτοί θέλουν να μείνουν εδώ. Σκέψου αυτήν την χώρα δεν μπορούμε να την αντέξουμε εμείς, φαντάσου οι ξένοι. Γίνεται μια δημόσια συζήτηση για την επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε αυτήν, μας είπε ο Αντώναρος του ΠΑΣΟΚ. Ε, ναι μωρέ… εξάλλου γιατί να συζητήσουμε; Σάμπως εμείς θα αποφασίσουμε; Ότι μας πουν θα κάνουμε. Για το καλό της πατρίδας, βεβαίως, βεβαίως. Κατά τα άλλα στην βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Και καλά, αυτά θα ανοίξουν… μέσα ποιος θα μπει; Ενώ ο Ρέππας κάνει πως συζητά με τους εκπρόσωπους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά την διάρκεια ενός διαλλείματος πετάχτηκε να καταθέσει το νομοσχέδιο που είναι προς συζήτηση. Γιατί είπαμε, η δημοκρατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι υπέρ του διαλόγου. Ο οποίος διάλογος ή θα καταλήξει σε αυτό που έχει προαποφασίσει η κυβέρνηση ή αλλιώς κακό του κεφαλιού του. http://mikrosfokion.blogspot.com

περίεργα

Π

αράξενα

Έτσι, έμεινε να λέμε:

Κρατούμενος «γίγαντας» δε χωράει στο κελί του Ενας ολλανδός κρατούμενος, ο οποίος περιγράφεται από τον δικηγόρο του ως γίγαντας, προσέφυγε στη δικαιοσύνη διαμαρτυρόμενος για το μέγεθος του κελιού, όπου κρατείται, και υποστηρίζοντας ότι είναι απάνθρωπα μικρό. Ο κρατούμενος έχει ύψος 2.07 εκ και ζυγίζει 230 κιλά. Διατείνεται ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά, ούτε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα του κελιού. Οι σωφρονιστικές αρχές έχουν προσπαθήσει να ανακουφίσουν τον πόνο του προσθέτοντας μία μεγάλη σανίδα κι ένα επιπλέον στρώμα στο κρεβάτι του. Ο Αντζελο ΜακΝτι ζητεί να ολοκληρώσει την διετή ποινή που του έχει επιβληθεί για απάτη εκτός φυλακής και να τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Ο δικηγόρος του, Μπας Μάρτενς, είπε σε δικαστήριο της Χάγης ότι οι συνθήκες κράτησης του πελάτη του παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα.

19

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

- Στο Βυζάντιο, κατά την διαπόμπευση, για να προκαλέσουν γέλια στους θεατές, άλειφαν το πρόσωπο του τιμωρημένου με «ασβόλη», ένα είδος καπνιάς (φούμο). Δηλαδή, ντράπηκε τόσο πολύ ο άνθρωπος που θα τον διαπόμπευαν, όταν του άλειψαν το πρόσωπο με ασβόλη, ώστε «αποσβολώθηκε, έμεινε αποσβολωμένος». Τ Την ασβόλη τότε την έλεγαν μούντζα (= μουντό χρώμα). - Απ’ εδώ έχουμε την αρχή του ρήματος μουντζώνω ή μουντζουρώνω, καθώς και οι φράσεις: «έφυγε μουντζουρωμένος», δηλαδή ντροπιασμένος, «κοίταξε να μην με μουντζουρώσεις», να μη με προσβάλεις, «έννοια σου κι εγώ σε βάφω», δηλαδή θα σε τιμωρήσω. - Και επειδή την ασβολή, την αιθαλή, την άλειβαν στο πρόσωπο του «περιαγόμενου» παίρνοντας την με την παλάμη του χεριού και κατόπιν άνοιγαν τα δάχτυλα τους, γι’ αυτό και το υβριστικό σχήμα του ανοίγματος της παλάμης πήρε το όνομα μούντζα και το ρήμα μουντζώνω, που συνώνυμο του είναι το ρήμα φασκελώνω ή σφακελώνω.

Αυτά μετριούνται στα δάχτυλα Οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και βυζαντινοί μέχρι της εισαγωγής των αραβικών αριθμών μεταχειριζόταν τα γράμματα του αλφάβητου, πράγμα που τους δυσκόλευε πάρα πολύ. Ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετώπιζαν εκείνοι που δεν ήξεραν γράμματα. Οι τελευταίοι λοιπόν μετρούσαν τα ποσά με τα δάχτυλα. Έτσι έμειναν ως τα χρόνια μας οι σημερινές φράσεις «αυτά μετριούνται στα δάχτυλα» δηλαδή είναι ελάχιστα, «το μάθημα το ξέρει στα δάχτυλα» και τέλος «αυτόν τον παίζει στα δάχτυλα» δηλαδή τον απατά.

Είσαι ατζαμής Τούρκικη λέξη, που μας έμεινε και αυτή όπως τόσες άλλες από την μακρόχρονη δουλεία και που σημαίνει τον άπειρο αμόρφωτο (η λέξη ξεκίνησε από το ότι οι Τούρκοι ονόμαζαν την Περσία «Ατζεμιστάν» χώρα δηλαδή των Ατζέμηδων αυτών που ήταν αμόρφωτοι άπειροι για τους οποίους μιλούσαν περιφρονητικά ).

Δ Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Ε Ι Σ

Γνωρίζετε ότι...

 Οι σκίουροι δεν παθαίνουν λύσσα.  Το χτύπημα μίας ενήλικης καμηλοπάρδαλης είναι τόσο δυνατό που μπορεί να αποκεφαλίσει ένα λιοντάρι.  Στη Δανία, τα γουρούνια είναι περισσότερα από τους ανθρώπους.  Το γάλα του θηλυκού γαϊδάρου είναι σχεδόν ίδιο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα.  Η σοκολάτα μπορεί να σκοτώσει τα σκυλιά, καθώς έχει άμεσες επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό του σύστημα.  Οι σκαντζόχοιροι επιπλέουν στο νερό.  Οι καμήλες έχουν τρία βλέφαρα.  Οι μέλισσες μπορούν να μυρίσουν με τα γόνατά τους.  Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να καταπιεί μία γαλάζια φάλαινα είναι το γκρέιπφρουτ.


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Λίρες, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Δαχτυλίδια, Δόντια. Σπασμένα, χαλασμένα. Στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με 1 βήμα μπορείτε χωρίς φόβο να έρθετε στο γραφείο μας, κρατάμε πλήρη εχεμύθεια. Έναντι Κλινικής Αντωνιάδη Βενιζέλου 16 Βέροια (1ος όροφος) Τηλ.: 23310 66581, κιν.: 6984223075 Από 8.30 π.μ. έως 8.30 μ.μ.

Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ καθαρισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Τηλ.: 6972688217 Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068

Προσφορές • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 13€ !!! • Αγοράζετε 4 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και 1 ½ λίτρο αναψυκτικό και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 2 γίγας πίτσες και παίρνετε δώρο, ή 1 γίγας ή 1 ½ λίτρο αναψυκτικό ή μια σαλάτα ή ½ παγωτό και πληρώνετε μόνο 15€ !!!

ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786. ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. Κοπελα με μεγάλη εμπειρία και χωρισ υποχρεωσεισ ΑΝΑΛΑΒΑΝΕΙ την φροντίδα παιδιών. Τηλ.: 6972688217 ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ.

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ:Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για την στελέχωση τμήματος πωλήσεων σε διαφημιστική εταιρία. Πληροφορίες στο τηλ. 6979 809870 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315. ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία στο ταβερνάκι της Κούλας, Εμ. Παππά 11, κοντά στο ΙΚΑ. Πληροφορίες στο τηλ. 23310 65502 κ. Κούλα

20

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επι της 10ης Μεραρχίας 2, στο κέντρο δίπλα στο Επιμελητήριο στη Βέροια. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ. 2331061594. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος Ενοικιάζονται τρία καταστήματα 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο. Πολύ καλή ευκαιρία. Τηλ. 6947120444 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596

Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 86 τ.μ. στον 4ο όροφο, στην οδό Μητροπόλεως – Ζωγιοπούλου 2, γωνία. Πληροφορίες κ. Στέργιος τηλ. 23310 21488 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 94 τ.μ. (2Δ – Σ – Κ – WC – μπαλκόνι μεγάλο 10Χ3 και μπαλκόνι μικρό) σε οικοδομή με φανταστική θέα στην οδό Π. Πασαλίδη αρ. 8, περιοχή Βίλα Βικέλα, κατασκευή οικοδομής το έτος 2000. Ανοιχτός χώρος πάρκινγκ. Τιμή προσιτή. Τηλ. 2327051303, 6944523246.

Πωλείται οικόπεδο 9 στρέμματα στον Κοπανό Ναούσης. Εντός σχεδίου, κατάλληλο για εμπορικό κέντρο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τιμή 45.000 ευρώ το στρέμμα Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770. Πωλείται διαμέρισμα στην περιοχή Μπαρμπούτα με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC, (τέντες, σήτες, δορυφορική κεραία, θυροτηλεόραση, παροχή για τζάκι, παροχή για μπάρμπεκιου, θέση πάρκινγκ). Στον 2ο όροφο, στην οδό Αγαμέμνωνος 28.Τηλ: 6978269282 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα στην οδό Ρόδων 65 τ.μ. Κιν. 6972234377.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321

Πωλείται εστιατόριο ανακαινισμένο στην περιοχή Wolfsburg της Γερμανίας. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.Επικοινωνίας: 0049536330318

Πωλείται το 50% της επιχείρησης παιδότοπου κατά προτίμηση σε γυναίκα. Τιμή συζητήσιμη.Τηλ. 23310-28140 και 6979998999.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

Πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ στον 3ο όροφο οικοδομής, μπροστά στην Κυριώτισσα. Τηλ: 6973021410

ΠΩΛΕΙΤΑΙ KAWASAKI ZZR 400, χρώμα μπλε-μαύρο, μοντέλο 98, 400 CC. EXTRA: Συναγερμός, καινούρια λάστιχα Τιμή ευκαιρίας και δεκτός κάθε έλεγχος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942269024 κ.Προκόπης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 22 τ.μ στον Προμηθέα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974747813

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ καταψύκτες 500 L.T., επαγγελματικοί, σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Κιν. 6948780769 κ. Αντώνης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σόμπα φορητή (κεροζάν) σε κατάσταση πολύ καλή και οικονομική. Καθαρό πετρέλαιο. Μόνο 100 ευρώ.Τηλ: 6993033111 Πωλείται επιχείρηση εκκλησιαστικών ειδών στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία λόγω αλλαγής δραστηριότητας. Τιμή μόνο 9.000 Τηλ:6982177674

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

Πωλείται μονοκατοικία – ισόγειο 120 τ.μ., με αποθήκη 120 τ.μ., σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην Επισκοπή Αλεξάνδρειας σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες: 6976052131

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984

Πωλείται πιάνο «Χοφμαν» Δυτικής Γερμανίας σε άριστη κατάσταση Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329

Πωλείται χώρος πάρκινγκ 35 τ.μ. για τρία αυτοκίνητα, με τουαλέτα και κλιματισμό στην Οδό Μιλτιάδου 17 – Περιοχή Παπάγου - Βέροια Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

21

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-312455, 6946-584834, 2310920185.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών,φυσικής,χημείας και βιολογίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου,τιμές προσιτές.Τηλέφωνα 6975906235 & 2331063246. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές: κιν.: 6938473201 (ολοήμερα) Μαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές με τη χρήση νέων τεχνολογιών Τηλ. επικοινωνίας 6993273011 Καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε πολύ καλές τιμές κ. Ζήνα Τηλέφωνο: 6984063563. Φιλόλογος Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.Τιμές προσιτές.Τηλ: 6981594569 Διδάσκονται μαθήματα Ντράμς: (α) Διάβασμα ταμπούρου (β) Διάβασμα παρτιτούρας στό ντράμ σέτ (γ) Ρυθμοί, τεχνική swing. Πληροφορίες στο 6977933532 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Με πολυετή πείρα παραδίδει φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ: 23310208336977017464 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Απόφοιτη του Α.Π.Θ. παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου. Τιμές προσιτές. Κιν. 6930462125. Κοπέλα, φοιτήτρια Προσχολικής Αγωγής αναλαμβάνει καθημερινά τη φύλαξη παιδιών τις πρωινές ώρες. (Μόνο την Παρασκευή αναλαμβάνει τα απογεύματα) Τηλ:6972371314 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ απόφοιτος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ΑΕΠ, ΑΟΘ και ECDL τηλ.6989141169»


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ με σταθερή πελατεία σε πολύ κεντρικό σημείο στη Βέροια και με χαμηλό ενοίκιο (ευκαιρία) λόγω συνταξιοδότησης κιν.: 6970051791 κ. Τάσος ολοήμερα ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία Τηλ. 2331064277, κιν. 6948250582 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙΔιαμέρισμα στην Ανοίξεως 4ος όροφος , 65 τ.μ με θέα μοναδική. Αποθήκη, πυλωτή 62.000 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934888738 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός φούρνος πιτσαρίας, τύπου North, μοντέλο F136 7200w, 230 volt, 8 θέσεων. Τηλ. 6979117363 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Έπιπλα δρύινα, κρεβ/ρα, ντουλάπα, τραπεζαρία 2 ετών σε άριστη κατάσταση. ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Τηλ. 6986692916. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ο αέρας του τρίτου ορόφου 7όροφης οικοδομής. Περιοχή Αρετσού, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή 28.Ευκαιρία (95 τ.μ σε κεντρικό δρόμο, γωνιακό) Τηλ: 2331024468 6932738207 κ.Γιώργος Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει

22

οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση – Καφενείο, στην οδό Αριστοφάνους 14 (με εκλεκτή πελατεία) λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 23310-72970 ή 2331067163. ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφοοικόπεδο στην Επισκοπή Ημαθίας, επι της ασφάλτου, 8 στρμ. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 23310 29460. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική τυροπιτιέρα. Τηλ. 23310 22749 – 21244. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6978971041. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ• ΨΥΓΕΙΟ βιτρίνα για αλλαντικά, 2 μέτρα μάκρος • ΨΥΓΕΙΟ συντήρηση μαναβικής, 2 μέτρα, 1,6 μέτρα μάκρος • ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ επαγγελματικός μύλος αλέσματος Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Tηλ: 2331073174

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 90 τ.μ., 2Δ, Σ, Κ, με air condition κεντρ. θέρμανσης, στον Προφ. Ηλία. τηλ: 2331065386, κιν. 6984535358 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 45 τ.μ στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Αγγελάκη2ος όροφος, πλήρως ανακαινισμένο με δύο air condition.Τηλ: 6942595995

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300

23

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΕΛΛΑΔΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 486

H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι δεν ενημερώνει τους καταναλωτές για το νυχτερινό ρεύμα Πώς θα πληρώνουν μικρότερο λογαριασμό

Ε

υθύνες προς τη ∆ΕΗ ότι δεν ενηµερώνει σωστά τους καταναλωτές για το πώς και πότε µπορούν οι καταναλωτές να χρησιµοποιούν το νυχτερινό ρεύµα, ώστε να επωφεληθούν και να πληρώνουν χαµηλότερο λογαριασµό από τις µειωµένες τιµές του, επιρρίπτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. η ΡΑΕ διερεύνησε το θέµα έπειτα από αναφορά που δέχθηκε τον περασµένο ∆εκέµβριο από τη Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή σχετικά µε τη χαµηλότερη τιµή στη νυχτερινή κατανάλωση για πελάτες µε µικρές ηµερήσιες καταναλώσεις, δηλαδή έως και 800 κιλοβατώρες το τετράµηνο. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς που πραγµατοποίησε η ΡΑΕ, σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, µέρας και νύχτας, είναι κάτω από 800 κιλοβατώρες το τετράµηνο, το νυχτερινό τιµολόγιο επιφέρει µείωση του λογαριασµού µόνο στην περίπτωση που η νυχτερινή κατανάλωση ξεπερνά τις 150 κιλοβατώρες το τετράµηνο. Και αυτό συµβαίνει διότι το νυχτερινό επιβαρύνεται και µε επιπλέον πάγιο το οποίο είναι 4 ευρώ το τετράµηνο, γεγονός που κάνει την πολύ χαµηλή νυχτερινή κατανάλωση ασύµφορη.

Αντίθετα, όπως επισηµαίνει η ΡΑΕ σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, µέρας και νύχτας, ξεπερνάει τις 800 κιλοβατώρες το τετράµηνο, ο πελάτης έχει σε κάθε περίπτωση όφελος από το νυχτερινό τιµολόγιο, ανεξάρτητα από την κατανάλωση κατά τις νυχτερινές ώρες και παρά τη χρέωση του παγίου που είναι 4 ευρώ το τετράµηνο. Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας ζητά απότη ∆ΕΗ να ενηµερώσει τους πελάτες που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιµολογίου, έτσι ώστε να κάνουν ορθολογική διαχείριση του φορτίου τους και να ενθαρρύνουν τη µεταφορά φορτίου στις ώρες χαµηλότερης χρέωσης για να αποκοµίζουν το µέγιστο οικονοµικό όφελος από το τιµολόγιο αυτό. Η ΡΑΕ ζητά από τη ∆ΕΗ να ενηµερώνει αναλυτικά για τις ώρες που οι καταναλωτές µπορούν να χρησιµοποιούν το ρεύµαµε µειωµένες τιµές. Επίσης να ενηµερώνει τους νέους πελάτες που επιλέγουν το νυχτερινό τιµολόγιο γιατη σωστή χρήση του τιµολογίου αυτού και την πιο συµφέρουσα οικονοµικά λύση γι’ αυ-

τούς, βάσει των χαρακτηριστικών κατανάλωσής τους. Τέλος, να φροντίζειώστε το προσωπικό της που έρχεται σεεπαφή µε τους καταναλωτές (µέσω των καταστηµάτων, των τηλεφωνικών κέντρων, κ.λπ.), να είναι επαρκώς ενηµερωµένο ώστε να είναι σε θέση να πληροφορεί ανάλογα καινα απαντά σε ερωτήµατα καταναλωτών.

Απαλλοτριώσεις σε όλη την Ελλάδα από το ΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία χώρων πράσινου

Βάσει της κιλοβατώρας της 31ης Ιανουαρίου

Ανταποκρίθηκαν 76 δήμοι

Νομοθετική ρύθμιση για την τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών σταθμών

Κ

οινόχρηστους χώρους καθώς και χώρους πράσινου θα αποκτήσουν 12 δήμοι στην Αττική και άλλοι 15 στην υπόλοιπη χώρα, μετά από απαλλοτριώσεις με πόρους του Πράσινου Ταμείου, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγραμματισμού και εφαρμογής εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Πρόκειται για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΥΠΕΚΑ που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο με την απελευθέρωση των πρώτων χώρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επεκτείνεται τώρα σε πολλές περισσότερες περιοχές σε όλη τη χώρα. Προωθούμε την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη, προσφέροντας ανάσα σε υποβαθμισμένες περιοχές, που είναι επιβαρυμένες από την πυκνή δόμηση ή υποφέρουν από την έλλειψη ανοιχτών και πράσινων χώρων», υπογραμμίζει η Τίνα Μπιρμπίλη. Το ΥΠΕΚΑ, μετά την ψήφιση του ν.3843/2010 που όριζε ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα των αυθαιρεσιών (ημιυπαίθριοι, κ.λπ.) θα διατεθούν για να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον, όπως με αστικές αναπλάσεις και με την απόκτηση χώρων πράσινου, ζήτησε από όλους τους δήμους της χώρας να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, βάσει του προγραμματισμού εφαρμογής εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων για την απαλλοτρίωση ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών. Ζητήθηκε, επίσης, η πρόταση να συνοδεύεται από συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία και προτεραιότητες για την απαλλοτρίωση των χώρων, ανάλογα με την πολεοδομική σημασία τους στην οργάνωση και λειτουργία της κάθε πόλης και ανάλογα με το στάδιο των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης. Αυτό ήταν σημαντικό, ώστε να αξιολογηθεί η ωριμό-

τητα και η προτεραιότητα ένταξης των προτεινομένων χώρων σε προγράμματα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν, συνολικά μέχρι σήμερα, 22 δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και 54 δήμοι στην υπόλοιπη χώρα, αποστέλλοντας στοιχεία για την ένταξη συγκεκριμένων χώρων και ποσών που θα χρειαστούν για την απαλλοτρίωσή τους. Το ΥΠΕΚΑ απευθύνει πρόσκληση στους νέους δήμους που συγκροτήθηκαν με τον «Καλλικράτη», να υποβάλλουν βελτιωμένες και πληρέστερες προτάσεις υπό το πρίσμα της νέας τους οργάνωσης και αναγκών τους. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα κανένας Δήμος της Ημαθίας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Υπουργείου.

24

ΤΡΙΤΗ 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ν

ομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει στους υποψήφιους επενδυτές που υποβάλλουν αίτημα για σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας στον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ) την τιμή που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου τους αντί της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης, θα καταθέσει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τη ρύθμιση θα εξασφαλιστεί η τιμή που ίσχυε για την φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011 σε όλους εκείνους που έχουν υποβάλει αιτήματα στους διαχειριστές, συνοδευόμενα από πλήρη φάκελο, μέχρι την ημερομηνία αυτή. Η ρύθμιση αυτή είναι υπέρ των επενδυτών, καθώς οι τιμές αγοράς της «φωτοβολταϊκής» κιλοβατώρας, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, βαίνουν μειούμενες σε βάθος χρόνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011  
ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011