Page 1

25

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 481 | epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΤΡΙΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Ένα αμετανόητο σύστημα ….

Θα δανειοδοτηθούν οι βιομηχανίες

«Για ποιο άλλο λόγο γεννήθηκε ένας άνθρωπος παρά για να γίνει Μεταρρυθμιστής, Αναδημιουργός όσων έφτιαξε ο άνθρωπος˙ για να αρνηθεί το ψεύδος και να αποκαταστήσει την αλήθεια, και το καλό μιμούμενος την υπέροχη φύση που μας αγκαλιάζει όλους και δεν επαναπαύεται ούτε στιγμή σ’ ένα ξεπερασμένο παρελθόν, αλλά διορθώνει τον εαυτό της κάθε στιγμή, χαρίζοντας μας κάθε πρωί μια καινούργια μέρα, και με κάθε παλμό της καρδιάς μας μια καινούργια ζωή;» (R.W. Emerson (1803-1882), Αμερικανός φιλόσοφος και συγγραφέας). Αν και τα λόγια αυτά ειπώθηκαν στις 25 Ιανουαρίου 1841, είναι πάντοτε επίκαιρα. Ιδιαίτερα σήμερα. Προπάντων για μας αλλά και για την Ευρώπη ευρύτερα Σήμερα που το πολιτικό μας σύστημα «πνέει τα λοίσθια», έχοντας στο σύνολό του σχεδόν σαπίσει, εγκλωβισμένο στις ίδιες παλιές και καταστροφικές συνήθειες, βουτηγμένο στη διαφθορά, την απαξίωση, την απέχθεια και απειλεί με αφανισμό το μέλλον της χώρας.

ΑΣΠIΔΑ ΦΩΤOΣ

Σελ. 2

Το Χρονογράφημά μας Σελ.4 τοπικα

ότι θα πληρωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί μας Σελ. 5

Προέδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δ. Ταχματζίδης

Η Δήμαρχος Βέροιας συναντήθηκε με το Σύλλογο Εργαζομένων του Ι.Κ.Α. Ημαθίας

Σελ. 9

τοπικα

Εγκρίθηκε πίστωση 3,5 εκατ. για το Κέντρο τεκμηρίωσης βιομηχανικής κληρονομιάς στη Νάουσα

Σελ. 4

αθλητικα

Η Π.Α.Σ.Κ.Ε κατά του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής

Σελ. 9

Έμεινε στις ευκαιρίες η Βέροια με τον Πανθρακικό (0-0)

Σελ. 12


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

Η χώρα βρίσκεται σε μια τραγική όντως κατάσταση. Ζούμε και θα ζούμε για πολύ ακόμα, μια τραγωδία. Που βαδίζει σταθερά προς τη κορύφωσή της. Κι αν τελικά δεν εμφανιστεί έγκαιρα ο «από μηχανής θεός», αν δηλαδή δεν

χώρα βρίσκεται σε μια τραγική όντως κατάσταση. Ζούμε και θα ζούμε για πολύ ακόμα, μια τραγωδία. Που βαδίζει σταθερά προς τη κορύφωσή της. Κι αν τελικά δεν εμφανιστεί έγκαιρα ο «από μηχανής θεός», αν δηλαδή δεν αποφασίσουν οι ισχυροί της Ευρωζώνης και πρώτα η Γερμανία να σώσουν το ευρώ ενισχύοντας τις οικονομικά προβληματικές χώρες (τα περίφημα PIGS), μόνοι μας εμείς, όπως δείχνουν τα πράγματα ως τώρα τουλάχιστον, δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε τίποτε για να σωθούμε.

ÅëçÜò 3, ÂÝñïéá, 1ïò üñïöïò ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087

NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ

η Γερμανία να σώσουν

AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ:

το ευρώ ενισχύοντας τις

ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ

χώρες (τα περίφημα PIGS),

ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ

μόνοι μας εμείς, όπως

ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ

τίποτε για να σωθούμε.

Η

ÃÑÁÖÅÉÁ:

ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ:

καταφέρουμε να κάνουμε

Α

ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å.

της Ευρωζώνης και πρώτα

τώρα τουλάχιστον, δεν θα

λήθεια σε τι άλλαξε το πολιτικό μας σύστημα αντιδρώντας στη λαίλαπα της οικονομικής (κι όχι μόνο) κρίσης; Αν αφαιρέσει κανείς τα εύκολα – και συνήθως διαψευδόμενα- λόγια και τα γνωστά επικοινωνιακά τρικ, σε τίποτα απολύτως. Δείτε πώς κυβερνιέται αυτός ο τόπος, δείτε πώς λειτουργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ισχυροί της οικονομίας. Πόσα άδικα μέτρα πάρθηκαν. Πώς αντιμετωπίζονται οι παλιές μεγάλες πληγές αλλά κι αυτές που η κρίση προκάλεσε και προκαλεί (ανεργία, ακρίβεια, ύφεση, φτώχεια). Κι όσοι ελπίζαμε πως ήρθε επιτέλους η ώρα της κάθαρσης γελαστήκαμε για μια ακόμη φορά. Τελευταία απογοήτευση τα πορίσματα για το σκάνδαλο της Ζίμενς.

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ :

email: epikera@otenet.gr

δείχνουν τα πράγματα ως

ι ενώ – όπως σοφά επισημαίνει ο R.W Emerson – «η υπέροχη φύση(…) δεν επαναπαύεται ούτε στιγμή σ’ ένα ξεπερασμένο παρελθόν, αλλά διορθώνει τον εαυτό της κάθε στιγμή…» η πολιτική μας ηγεσία παραμένει αμετανόητα «κολλημένη» στο φαύλο και αμαρτωλό παρελθόν, πιστεύοντας πως έτσι διαιωνίζει τον εαυτό της. Δεν διδάσκεται τίποτα ούτε από την φύση που δείχνει με τον εναργέστερο τρόπο το δρόμο και τον τρόπο της διαρκώς ανανεούμενης ζωής.

Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

αποφασίσουν οι ισχυροί

οικονομικά προβληματικές

Κ

Επiκαιρα

ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr

Κ

υβέρνηση κυρίως, αλλά και αντιπολίτευση δεν έκαναν τίποτε απολύτως για την αυτοκάθαρσή τους. Όμως ξέρουν, ή έστω οφείλουν να ξέρουν, ότι το «αίσιο» τέλος μιας τραγωδίας είναι η κάθαρση. Όπως μας δίδαξε ο Αριστοτέλης (στον περί τραγωδίας ορισμό του). Χωρίς κάθαρση δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτε καλό. Όποιος το περιμένει μοιάζει μ’ αυτόν που έπαθε γάγκραινα και επιμένει να μην αποφασίζει να αποκόψει το άρρωστο άκρο του ελπίζοντας πως θα γίνει καλά.

Τ

ο τέλος του είναι δεδομένο, νομοτελειακό. Κι ένα τέτοιο τέλος περιμένει και τα κόμματά μας αν δεν αποφασίσουν επιτέλους να πετσοκόψουν το σάπιο τμήμα τους. Γιατί κι αν τελικά η Ευρώπη μας σώσει (κρίνοντας προφανώς ότι αυτό τους συμφέρει) κι εμείς (οι ηγεσίες μας δηλαδή) δεν αλλάξουμε μυαλά και νοοτροπίες σύντομα θα ξαναβρεθούμε στην άθλια κατάσταση, που βρισκόμαστε σήμερα.

Α

ν οι ηγεσία μας εξακολουθήσουν να αγνοούν (με τις δύο έννοιες του όρου) τα διδάγματα του μεγαλύτερου δασκάλου μας, της φύσης δηλαδή, τότε οι ίδιες βέβαια θα αυτοκαταργηθούν και θα εξαφανισθούν από τον πολιτικό χάρτη, αλλά, Θεός φυλάξει, μην παρασύρουν μαζί τους και τμήμα του λαού μας και της χώρας μας. Κι από αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο προκύπτει και η ευθύνη όλων ημών των πολιτών. Ανεξαρτήτως θέσης, μόρφωσης, οικονομικής κατάστασης. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη που του αναλογεί. Αν οι ηγεσίες μας είναι ανίκανες υποχρεούμαστε να διώξουμε αυτές τις ηγεσίες πριν καταστρέψουν τη χώρα.

Π

ρος Θεού δεν υπονοείται μ’ αυτό να κηρύξουμε επανάσταση. Οι περισσότερες βίαιες επαναστάσεις εξάλλου δεν είχαν καλό τέλος. Ασφαλώς όχι. Όσο «κου-

2

ρεμένη» δημοκρατία κι αν έχουμε, όσο ελλειμματική κι αν είναι αυτή μας παρέχει ωστόσο το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια το πολύ.

PAGE DESIGNERS

Κ

Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá

αι για να προλάβουμε πιθανώς τα χειρότερα, μέχρι τη μέρα των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν ας θυμηθούμε τον R.W Emerson. Ας σηκωθούμε από τον καναπέ και μέσα από τους φορείς στους οποίους συμμετέχουμε (όσοι συμμετέχουμε) ας προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε τις μεταρρυθμίσεις (ή έστω κάποιες από αυτές) που οι καιροί απαιτούν. Το πολιτικό μας σύστημα δεν μας λογαριάζει. Ούτε καν ως νοήμονα όντα! Ούτε καν μας χρειάζεται. Το 53%, η απόλυτη πλειοψηφία των ψηφοφόρων, απείχε από τις περιφερειακές εκλογές και η κυβέρνηση… πανηγύριζε για τη μεγάλη νίκη (!), αν και στην πραγματικότητα οι υποψήφιοι που υποστήριξε πήραν συνολικά μόλις το 20% του εκλογικού σώματος και η αξιωματική αντιπολίτευση με λίγο μικρότερο ποσοστό μιλούσε για «ολική επαναφορά». Κι ας μην αναφερθούμε και σα μικρότερα – πλην ίδιας νοοτροπίας – κόμματα.

Δ

εν μας λογαριάζουν. Αν και το άρθρο 1 του Συντάγματος προβλέπει σαφώς (παρ. γ): «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Η τήρηση του Συντάγματος είναι και δική μας υποχρέωση.

Επίκαιρα

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÌÅËÉÍÁ ÐÏÕÔÏÃËÉÄÏÕ

Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Παραμένει βουλευτής Απορρίφτηκε από το αρμόδιο δικαστήριο η ένσταση του πρώην βουλευτή και νυν Δημοτικού Συμβούλου Λάζαρου Τσαβδαρίδη κατά του Μιχάλη Χαλκίδη για το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2009. Η εκδίκαση έγινε στις 19 Ιανουαρίου και η απόφαση ήταν αρνητική για τον κ. Τσανδαρίδη. Να αναμένουμε με την καθαρογράφηση της απόφασης και την επίσημη ανακοίνωση δηλώσεις του Μιχάλη Χαλκίδη; Γιατί στην εκδήλωση που πραγματοποίησε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο «ΑΙΓΕΣ», είχε αναφερθεί στο θέμα λέγοντας ότι μολονότι ο ίδιος στάθηκε στο πλευρό του υποψήφιου Δημάρχου Λ. Τσαβδαρίδη, εκείνος δεν απέσυρε την ένσταση. Έτσι μετά την απόφαση δεν αλλάζει τίποτα στον βουλευτικό χάρτη της Ημαθίας και παραμένει βουλευτής ο Μιχάλης Χαλκίδης

Αλλαγές στα δρομολόγια… Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν για άλλο ένα 48ωρο τα τρένα του ΟΣΕ, λόγω της νέας απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 26 και 27 του μηνός, συνεχίζοντας τις αντιδράσεις τους στις μετατάξεις που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο. Έτσι, Τετάρτη και Πέμπτη δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων. Εξαιρούνται τα διεθνή δρομολόγια 334, 335, 336, 337, 460, 461, τα οποία καταργούνται μεν στην ελληνική διαδρομή τους, αλλά οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία. Στο μεταξύ, μεταβολές θα υπάρξουν και στα σημερινά δρομολόγια. Συγκεκριμένα, καταργούνται σε όλη τους τη διαδρομή τα δρομολόγια : IC 74, IC 75, 604, 504, 505, το δρομολόγιο 605 καταργείται στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Επίσης, καταργούνται τα δρομολόγια 1753, 757 Θεσσαλονίκης-ΈδεσσαςΦλώρινας.

Το «πράσινο φως» για την εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών Το «πράσινο φως» για την εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών, άναψε μετά την πρόσβαση σε δανειοδότηση από τις τράπεζες που δείχνουν να εξασφαλίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Την απόφαση για την παροχή εγγυήσεων του δημοσίου που θα ανέρχονται στο 80% του δανείου υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) με ετήσιες εξαγωγές που υπερβαίνουν το 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά την τελευταία τριετία. Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας μετά από τις τελευταίες εξελίξεις δηλώνουν ικανοποιημένοι παρόλα αυτά, δεν είναι αποφασισμένοι να «παραδώσουν τα όπλα» αφού μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να συναντηθούν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά και για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου που αφορά τις αγροτικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών.

3

Εθελοντικός Καθαρισμός στη Νικομήδεια Καθαρισμός του δρόμου από το Τ.Δ. Νικομήδειας προς την τάφρο του 66 πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη από ομάδα εθελοντών κατοίκων του τοπικού διαμερίσματος. Η δράση οργανώθηκε και συντονίστηκε από τον αντιδήμαρχο ΚαθαριότηταςΑνακύκλωσης και Εξυπηρέτησης του Δημότη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αριστομένη Λαζαρίδη ενώ έλαβε χώρα στο πλαίσιο των δράσεων περιβάλλοντος που έχει εγκαινιάσει ο δήμος Βέροιας από την αρχή του έτους, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών. Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί δημόσια όλους τους εθελοντές οι οποίοι έλαβαν μέρος στην παραπάνω δράση καθαρισμού και ευελπιστεί να είναι η αρχή για μεγαλύτερη συμμετοχή εθελοντών σε δράσεις που διοργανώνει προς όφελος των δημοτών του.

Συχνότερα; Και νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή, τρίτη για το μήνα αυτό ή δεύτερη αν λάβουμε υπ΄όψιν ότι η πρώτη ήταν για την εκλογή Προεδρείου και Επιτροπών. Δεν γνωρίζουμε εάν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τόσο συχνά, καθώς εδώ, οι συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου γίνονταν περίπου μια φορά το μήνα. Βέβαια τα ζητήματα που θα απασχολούν το Περιφερειακό, λόγω της έκτασης, σίγουρα θα είναι περισσότερα. Πάντως μια ανάγνωση των θεμάτων δείχνει ότι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν είναι υπηρεσιακά και κυρίως ζητήματα της Θεσσαλονίκης.

Σε επαγρύπνηση για τη γρίπη Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες Υγείας για τη γρίπη Η1Ν1, καθώς έξι άνθρωποι έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους και έχουν καταγραφεί 37 σοβαρά κρούσματα, που έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ ένα κρούσμα νοσηλεύτηκε και στο Νοσοκομείο της Βέροιας πριν δύο εβδομάδες περίπου. «Η εικόνα αυτή είναι αναμενόμενη για την εποχική γρίπη και το υπουργείο, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), παρακολουθεί την εξέλιξή της», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Φέτος μεσούσης της περιόδου της γρίπης οι επιστήμονες διαπιστώνουν μειωμένη κάλυψη των πληθυσμιακών ομάδων που έπρεπε να είχαν κάνει ήδη το εμβόλιο, το οποίο φέτος περιλαμβάνει αντισώματα για το νέο ιό της γρίπης Η1Ν1 και τονίζουν ότι είναι αναγκαία η συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και ιδιαιτέρως του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Tίτλοι τέλους ή νέο ξεκίνημα; Ανάμικτα συναισθήματα για το διοικητικό προσωπικό και τους εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ οι οποίοι αναμένεται σήμερα να λάβουν μια απάντηση για το μέλλον των εργοστασίων. Σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του υπουργείου δίνεται οριστικό τέλος στην εξέλιξη της πολύπαθης υπόθεσης της ΕΝΚΛΩ. Σε συνάντηση που έχει οριστεί μεταξύ όλων εμπλεκομένων φορέων -υπουργείου Ανάπτυξης, τραπεζών και διοίκησης της ΕΝΚΛΩ – θα αποφασιστεί το μέλλον της κλωστουφαντουργίας και η τύχη των εκατοντάδων εργαζομένων στον όμιλο. Βέβαια όπως προέκυψε από την επιστολή-απάντηση της γενικής γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπ. Οικονομικών προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρηματοδότηση της ΕΝΚΛΩ θα «παγώσει» ενώ η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολό της. Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή συνάντηση θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα…

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

ά μ η φ ά ρ γ ο ν ο ρ μας

Χ

Το

Συνθήματα και σήματα… Ο θείος Αφεντούλης εξακολουθεί να παραμένει πιστός στο σύνθημα «Ελλάς-ΓαλλίαΣυμμαχία», των πρώτων ημερών της μεταπολίτευσης, αν και η σύμπλευση του Προέδρου κ. Ν. Σαρκοζί, με τις γερμανικές απόψεις, στο θέμα του ευρωομολόγου, εκφρασμένες με ένα ξερό «Nein»(!) τον πίκρανε. Κατά κάποιο τρόπο θεώρησε τη στάση του γαλλογερμανικού άξονα έναντι της χώρας μας και των άλλων αδύναμων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, ως ανταπόδοση του ελληνικού «Όχι», προς τον γερμανοϊταλικό άξονα, το 1940. Η συμπεριφορά των Γερμανών δεν εξέπληξε τον θείο. Ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Η ισοφάριση των πληγμάτων του γοήτρου ταιριάζει στο φυσικό τους. Εδώ που τα λέμε, μπορεί να κατέκτησαν την Ελλάδα, στον πόλεμο, αλλά οι Έλληνες δεν τους άφησαν να «φχαριστηθούν» κατοχή! Μπορεί να μάς τάραξαν στις κακουχίες και στην πείνα, χώρια πόσους ξεπάστρεψαν οι εγκληματίες πολέμου και μας χρωστάν και τις αποζημιώσεις αλλά κι εκείνοι δεν καλοπέρασαν επί ελληνικού εδάφους. Σε ότι κι αν πρόσταζαν, εμείς απαντούσαμε «Nein»! Πού να κλείσουν μάτι με τέτοιους κατακτημένους; Πείνα μάς προσέφεραν εκείνοι; Νύστα τους υποσχόμασταν εμείς! «Οι Γερμανοί βάλθηκαν να μάς ταράξουν στην αφραγκία για να πάρουν πίσω τη νύστα των προγόνων, στην κατοχή; Χώρια που τους έχουν αποκηρύξει και οι ίδιοι με τόσα που πέρασαν στη συνέχεια» σχολίασε η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη, διαφωνώντας με τις εκτιμήσεις του συζύγου. «Τότε γιατί δεν συμφωνούν στο ευρωομόλογο;» ρώτησε εκείνος. «Είπες βρωμόλογο;(!)» φώναξε η θεία κι έτρεξε να φέρει το πιπέρι. Λέμε τώρα! Τι κι αν έχει το πιπέρι; Τον μύλο της χαλά! Ο Αφεντούλης δεν πτοείται. Όταν έλθει με το μέλι, θα το πει και δεν το μέλει. Αλλά στην προκείμενη περίπτωση υπήρξε παρεξήγηση. Λίγο η άρθρωση της ομιλίας του θείου-κενά μασέλας!-λίγο η ακοή της συζύγου-γεμάτη βουητά!-έγινε το μπέρδεμα. Δόθηκαν εξηγήσεις αμοιβαίως και στο τραπέζι του διαλόγου επανήλθε το ευρωομόλογο. «Οι Γάλλοι γιατί δεν ανταποκρίνονται, προσώρας, στο δικό μας “Δώστε και Σώστε”; Δεν αφήσαμε και τους δικούς τους προγόνους να κλείσουν μάτι στον πόλεμο;(!)» ρώτησε η Πολυτίμη, με νόημα. Αυτή δεν ήταν ερώτηση. Η σύζυγος πυροδότησε ρουκέτα που απειλούσε τη συμπάθεια του θείου για τους Γάλλους. Η σχέση αυτή χτίστηκε «πετραδάκι πετραδάκι», επί σειρά ετών. Άρχισε με την προσγείωση του αεροπλάνου της γαλλικής προεδρίας για να κατεβεί «ο Κόστας», στον οποίο έστελνε γράμματα, ο Μποστ, πριν και κατά την αυτοεξορία του, στο Παρίσι, μέσω της «Αυγής»,

αν θυμάται καλά ο θείος, και να καταπιαστεί με την οικοδόμηση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Αφεντούλης, μόλις άκουσε την ιαχή της λαοθάλασσας των συγκεντρωμένων, στο Ελληνικό, άρχισε να ουρλιάζει: «Ζε σουί τρεζ ΕΡΕ!» («Είμαι πολύ ΕΡΕ!»). Η επιλογή της γαλλικής γλώσσας μάλλον οφείλεται στη συμπάθεια προς τους Γάλλους, χωρίς να αποκλείεται ο επηρεασμός, από τον Μποστ, φανατικός αναγνώστης του οποίου υπήρξε. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το ζεύγος δεν βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στο Ελληνικό, για την υποδοχή, αλλά στη Γερμανία, όπου δούλευαν. Λεπτομέρεια θα πείτε. Κάποιες φορές όμως η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Και η διαφορά είναι ότι, με τις φωνές του θείου, ξεπρόβαλαν από το πουθενά δύο εκπρόσωποι της «ντόιτσε πολιτσάι»- «Γιόχαν» και «Χάνς» τους ονόμασε ο θείος!-κι άρχισαν να φωνάζουν «Φερμπότεν!» Ήταν ώρα κοινής ησυχίας. Τρόμαξε να τους πείσει η Πολυτίμη ότι δεν θα επαναληφθούν τα ουρλιαχτά και να πάνε στο σπίτι. Εκεί, ο Αφεντούλης, μουρμούριζε συνέχεια «μπράβο κατανόηση η πολιτσάι!» αλλά ήπιε πολύ τσάι μέχρι να συνέλθει! Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη ΝΔ, με έμβλημα τον πυρσό, και ο θείος φώναζε: «Ζε σουί τρε ΝουΔου!» («Είμαι πολύ ΝΔ!»). Λίγο καιρό αργότερα ο «Γιόχαν» με τον «Χάνς» φώναζαν και πάλι «Φερμπότεν!». Αυτή τη φορά ούρλιαζε η πολυτίμη: «Ζε σουί τρε ΠΑΣΟΚ!». («Είμαι πολύ ΠΑΣΟΚ!»). Είχε έλθει στην Ελλάδα ο Ανδρέας και ίδρυσε το δικό του κόμμα με κύριο διακριτικό στοιχείο τον ήλιο. «Είστε τρελοί;(!)» φώναξε ο «Γιόχαν». Τι να κάνει ο άνθρωπος με το ζεύγος που έμπλεξε; Έμαθε ελληνικά! «Σκέψου τι τράβηξαν στην κατοχή οι παππούδες μας!» σχολίασε ο «Χανς». Τα πράγματα ηρέμησαν με μεσολάβηση και του θείου. Προχτές, ο Αφεντούλης, πικραμένος με τη στάση των Γάλλων, στο θέμα του ευρωομολόγου-κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ακούτε;(!)-είδε, από τηλεοράσεως, τον Πρόεδρο της ΝΔ να παρουσιάζει το καινούργιο σήμα και λογότυπο, στο οποίο το όνομα του κόμματος είναι γραμμένο με γαλάζια και μπλε γράμματα, έχει μια κάτω παύλα-πρόσκληση στις νέες τεχνολογίες, μια πράσινη γραμμήστροφή στην οικολογία και μια πορτοκαλίμετεξέλιξη του πυρσού. Με την ευκαιρία της ανανέωσης, ο θείος θυμήθηκε τα παλιά, και είπε: «Ζε σουί τρε νουΝουΔου!» («Είμαι πολύ νέα ΝΔ!»). Η θεία έμεινε σιωπηλή. Άκουσε τα σχόλια του συζύγου για το νέο σήμα της ΝΔ και δεν μπορούσε να απαντήσει ανάλογα. Αυτό να το έχουν υπόψη στην κυβερνώσα παράταξη. Ως πότε θα αντέξει, η Πολυτίμη, να βαστάει τη σιωπή της; Ως πότε;…

4

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Την Παρασκευή με πέντε θέματα

Τ

ακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, στις 13.00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη), με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης: ΘΕΜΑ 1Ο. Ενημέρωση για τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό το καθεστώς του Ν. 3852/2010. Εισηγητής: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. ΘΕΜΑ 2Ο. Ανταποδοτικά τέλη από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσα-

λονίκης. Εισηγητής: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. ΘΕΜΑ 3Ο. Ορισμός εκπροσώπων στην Επιτροπή του άρθρου 18 του Ν.2218/1994. Εισηγητής: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. ΘΕΜΑ 4Ο. Ορισμός εκπροσώπων στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Θεσσαλονίκης. Εισηγητής: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. ΘΕΜΑ 5Ο. Ορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών & Πολιτικής Προστασίας (Κ.Κ.Κ. & Π. Πρ.) της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών . Εισηγητής: Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών.

Εγκρίθηκε πίστωση 3,5 εκατ. για το Κέντρο τεκμηρίωσης βιομηχανικής κληρονομιάς στη Νάουσα Μ ε αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιου Σώκου, από τις 3 Ιανουαρίου 2011 έως τις 21 Ιανουαρίου 2011, εγκρίθηκαν πιστώσεις και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση δέκα οχτώ έργων συνολικού προϋπολογισμού 71.232.791,30 ευρώ. Στα έργα που αρχίζουν να υλοποιούνται και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, είναι και το Κέντρο τεκμη-

ρίωσης βιομηχανικής κληρονομιάς στο βαφείο της πρώην ΕΡΙΑ (Δήμος Νάουσας): 3.470.746,85 ευρώ. Από αυτά τα δέκα (10) έργα, συνολικού προϋπολογισμού 70.792.426,80 ευρώ έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης» 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) και καλύπτουν τους τομείς αστικών αναπλάσεων, ύδρευσης, υγείας και πολιτισμού, ενώ τα υπόλοιπα συγχρηματοδοτούνται από άλλα κοινοτικά προγράμματα.

Ο Γ. Ραγκούσης στη Βέροια Από τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 θα επισκεφτεί το Νομό μας ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα ανακοινωθεί σύντομα. Για τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Θα δανειοδοτηθούν οι βιομηχανίες

Ασπίδα φωτός ότι θα πληρωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί μας

Σύμφωνα με δηλώσεις Προέδρου ΕΚΕ - Διευθυντών ΑΛΜΜΕ, VENUS

Τ

ο «πράσινο φως» για την εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών, άναψε μετά την πρόσβαση σε δανειοδότηση από τις τράπεζες που δείχνουν να εξασφαλίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Την απόφαση για την παροχή εγγυήσεων του δημοσίου που θα ανέρχονται στο 80% του δανείου υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) με ετήσιες εξαγωγές που υπερβαίνουν το 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά την τελευταία τριετία. Όπως δήλωσαν στα «Ε» ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου και οι διευθυντές των συνεταιριστικών βιομηχανιών ΑΛΜΜΕ και Venus Χρήστος Γιαννακάκης και Αντώνης Μαρκοβίτης, η χορήγηση δανείων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου, φαίνεται πως αποτελεί τη μόνη λύση για την άμεση και ταχύτερη εξόφληση των παραγωγών ροδακίνου αφού οι περισσότερες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας κυρίως λόγω της μη επιστροφής του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή των παραγωγών. «Η απόφαση για την χορήγηση δανείων στις βιομηχανίες φαίνεται ότι αποτελεί τον μόνο τρόπο για να γίνει η εξόφληση

των ροδακινοπαραγωγών. Ακόμα δεν μας έχει επιστραφεί ο ΦΠΑ με αποτέλεσμα ορισμένες βιομηχανίες να αδυνατούν να ξοφλήσουν τους παραγωγούς. Βέβαια αρκετές βιομηχανίες έχουν πληρώσει κάποιο ποσοστό στους ροδακινοπαραγωγούς αλλά οι περισσότερες έχουν εκκρεμότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου. Στα ίδια μήκη κύματος κινήθηκε και η δήλωση του διευθυντή της ΑΛΜΜΕ Χρήστου Γιαννακάκη. Ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι η απόφαση για την δανειοδότηση των βιομηχανιών πρόκειται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δοθεί λύση για την εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών. Στα προβλήματα ρευστότητας απέδωσε την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών και ο διευθυντής της Venus Αντώνης Μαρκοβίτης

τονίζοντας παράλληλα ότι η δανειοδότηση των βιομηχανιών δίνει λύση στο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί στην εξόφλησης των παραγωγών . «Η διαδικασία για τη χορήγηση δανείων είναι αυτή τη στιγμή η μόνη λύση για την εξόφληση των ροδακινιοπαραγωγών. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με την επιστροφή του ΦΠΑ στις βιομηχανίες καθώς και προβλήματα ρευστότητας. Οι πρώτες εισπράξεις από την παραγωγή του 2010 άρχισαν να δίνονται τώρα και θα ολοκληρωθούν του χρόνου. Η μόνη λύση θα ήταν να υπάρξει χρηματοδότηση από την τράπεζα αλλά και εκεί υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας οπότε τα δάνεια προς τις βιομηχανίες θα λύσουν το πρόβλημα», σημείωσε μεταξύ άλλων. 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Να σημειωθεί ότι τα δάνεια θα χορηγηθούν στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για

την εξόφληση των παραγωγών ροδάκινων και το ύψος τους ανά επιχείρηση θα ισούται με τις ανεξόφλητες οφειλές της επιχείρησης προς τους ροδακινοπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγόρασε. Ως ανώτατο ύψος του δανείου ανά επιχείρηση ορίζονται τα 10 εκατ. ευρώ ενώ οι εταιρείες που θα λάβουν τα δάνεια με επιτόκιο ίσο με το ισχύον της αγοράς για την ίδια κατηγορία δανειοδότησης, οφείλουν να τα εξοφλήσουν σε δύο ισόποσες δόσεις, στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Η προθεσμία για να υποβάλλουν αίτηση εκπνέει στις 11 Φεβρουαρίου. Τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στον λογαριασμό του κάθε παραγωγού. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία κάθε παραγωγού, το είδος και την ποσότητα του προϊόντος που έχει αγορασθεί ανά παραγωγό, την τιμή μονάδας ανά κιλό, το συνολικό ποσό και τα σχετικά παραστατικά αγοράς από κάθε παραγωγό, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανά παραγωγό. Οι τράπεζες που θα δανειοδοτήσουν τις εταιρείες επεξεργασίας ροδάκινων θα πρέπει να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντός του μήνα για το αν πιστώθηκαν τα προβλεπόμενα ποσά ανά παραγωγό, με βάση τα νόμιμα εκδοθέντα παραστατικά. Κωνσταντίνα Καραγιάννη

«Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση Leonardo Café» Ι

διαίτερη επιτυχία σημείωσε η συνάντηση των ενηλίκων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Επαγγελματική Κατάρτιση Μοχλός στην Ολοκληρωμένη Τουριστική Ανάπτυξη» - Leonardo Da Vinci – Δια βίου Μάθηση που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011, στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η συνάντηση οργανώθηκε κατά τα πρότυπα της μεθόδου World Café, μοιράστηκαν δηλαδή οι συμμετέχοντες σε 3 θεματικά τραπέζια, ανάλογα με τη θέση εργασίας και την εμπειρία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Και οι τρεις ομάδες απάντησαν σε συγκεκριμένο χρόνο σε τρεις ερωτήσεις που τους τέθηκαν, τις οποίες διατύπωσαν με προτάσεις – λέξεις κλειδιά πάνω σε στρατσόχαρτο. Οι τρεις ενότητες αφορούσαν: Τουριστική διαχείριση και προβολή (μέσα, τεχνικές)

Μουσεία (Καταγραφές, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις, προβολή – επαφή με το κοινό) Εστιατόρια, Ξενοδοχεία (υποδοχή, μαγειρική, σερβίρισμα, εξυπηρέτηση πελατών) Οι ερωτήσεις πάνω στις οποίες κινήθηκε η συζήτηση ήταν: 1. Αναφέρατε δράσεις που συνέβαλαν στην προώθηση του τομέα απασχόλησής σας (Δυνατά- Αδύνατα Σημεία) 2. Παρουσιάστε τις εμπειρίες, ως αποδέκτες, των υπηρεσιών που προσφέρονται στην πόλη παραμονής σας σε επίπεδο τουρισμού (Δυνατά- αδύνατα Σημεία) 3. Τι προτείνετε για την πόλη μας Ακολούθησε παρουσίαση των αποτελε-

5

σμάτων κάθε ομάδας και συζήτηση στην οποία τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα γύρω από τον τουρισμό που αφορούν όλο το Δήμο, όπως η ποιότητα παροχής υπηρεσιών και το υψηλό κόστος σε πολλές περιπτώσεις, η οργάνωση εκδηλώσεων στη διάρκεια του έτους, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το ενιαίο εισιτήριο μουσείων – αρχαιολογικών χώρων, ο εθελοντισμός, κ. ά. Λόγω του ιδιαίτερου

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ενδιαφέροντος, ο Δήμος Βέροιας προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην επεξεργασία των προτάσεων και του εποπτικού υλικού που κατατέθηκε για την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του και γενικότερα την ευρύτερη γνωστοποίησή τους. Με την τελευταία αυτή εκδήλωση, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Επαγγελματική Κατάρτιση Μοχλός στην Ολοκληρωμένη Τουριστική Ανάπτυξη».


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

Η παράδοση της βασιλόπιτας των Ξηρολιβαδιωτών

Με μεγάλη και ένθερμη συμμετοχή οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του  Ξηρολιβάδου αναβίωσαν  την παράδοση της βασιλόπιττας και συγκεντρώθηκαν στο φιλόξενο χώρο του παραδοσιακού καφενείου ΕΡΑΤΕΙΝΟ, για να ανταλλάξουν ευχές και να απολαύσουν  τον καφέ τους  με τα βουτήματα που ευγενώς προσέφερε προς τον Πολιτιστικό Ομιλο Ξηρολιβάδου το ζαχαροπλαστείο LIDO.

Τ

ην βασιλόπττα που προσέφερε το αρτοποιείο ΧΟΝΔΡΑΝΤΩΝΗ ευλόγησε και έκοψε ο π. Σωφρόνιος Φάκας ο οποίος μετέφερε τις θερμότερες ευχές, τους χαιρετισμούς και την ευλογία του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα. Η βασιλόπιττα μοιράστηκε από τον Πρόεδρο του Π.Ο.Ξ. Α.Βασιάδη, σε έξη κομμάτια αφιερωμένα στον Άγιο Προστάτη του Ξηρολιβάδου Προφήτη Ηλία, στο Περιφερειακό Διαμέρισμα Ημαθίας, στον Δήμο Βέροιας, στο Ξηρολίβαδο, στον Πολιτιστικό Όμιλο του χωριού και στους Φίλους του Ξηρολιβάδου. Το τυχερό φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι των Φίλων. Στη συνέχεια μοιράστηκαν σε όλους ατομικά πιττάκια και τυχερή της χρονιάς  αναδείχθηκε η κ. Μανή Παπαδοπούλου-Τυφλίδου, που μαζί με το  νό-

μισμα κέρδισε ένα θαυμάσιο χειροποίητο κολιέ, προσφορά του εργαστηρίου της κ. Λίτσας Ψηφάκη και μια σειρά DVD από τις διοργανώσεις του Π.Ο.Ξ. που προβλήθηκαν κατ επανάληψη από πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Την εκδήλωση της βασιλόπιττας τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Βέροιας κ.Αρχοντάκη Βέτα η οποία εκπροσώπησε την Δήμαρχο κ.Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Στάθης Σαρηγιαννίδης που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη.  Η Αντιδήμαρχος κ. Αρχ1οντάκη και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σαρηγιαννίδης απηύθυναν χαιρετισμό και ευχές για το 2011. Στην εκδήλωση της Βασιλόπιτας του ΠΟΞ παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος του

ΣΥΦΑ Ημαθίας Πέλλας, εκπρόσωπος της Ημαθίας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και π.Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Γιώργος Τροχόπουλος, ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας κ. Τάκης Γεωργίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ.Δημήτρης Τσιαβός και ο Αντιπρόεδρος του VERMOUNT κ.Απόστολος Τσιαμήτρος. Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Π.Ο.Ξ Αναστάσιος Βασιάδης ο οποίος μετέφερε εκ μέρους ολόκληρου του Δ.Σ. του Ομίλου, τις θερμότερες ευχές και ευχαριστίες για την συμμετοχή στην προσπάθεια διατήρησης ακόμα μιας παράδοσης των Ξηρολιβαδιωτών. Κατά την ομιλία του ο κ Βασιάδης ευχήθηκε στις νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές που εκλέχθηκαν κατά την διοικητική οργάνωση του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δύναμη και επιτυχία στο έργο τους.

Η κοπή της πίτας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας Τ

ην καθιερωμένη πίτα έκοψε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας την περασμένη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, στα Μαγικά Κουτιά στο ισόγειο αυτής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από το Διευθυντή και το προσωπικό, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Γεωργία Μπατσαρά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαυροκεφαλίδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας κ. Διονύσης Διαμμαντόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευθ.Φλιτούρης, ο Πρόεδρος και μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Οι παρευρισκόμενοι συνεχάρησαν τη Διοίκηση και το προσωπικό της Βιβλιο-

θήκης για την παγκόσμια διάκριση που απέσπασε η βιβλιοθήκη, κατακτώντας το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates ως η

6

καλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Όλοι συμφώνησαν ότι η διάκριση αυτή έκανε όλους τους Βεροιώτες υπερήφανους και ευχήθηκαν καλή δουλειά, καλή συνέ-

τριτη 25 ιανουαριου 2011

χεια και επεσήμαναν ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες υπηρεσίες στο κοινό της Ημαθίας.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ν. Ημαθίας

Μουσική συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ διοργανώνει μουσική συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας. Γενική είσοδος 5 Ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για το ΣΥΣΣΙΤΙΟ – ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ ΝΑΟΥΣΗΣ. Μάνος Χατζιδάκις "Οι Δεκαπέντε Εσπερινοί" Οι «Δεκαπέντε Εσπερινοί» είναι διασκευή του Μάνου Χατζιδάκι ισάριθμων

πολύ γνωστών τραγουδιών του και ορχηστρικών θεμάτων για μικρό σύνολο οργάνων. Η ξεχωριστή κι εμπνευσμένη ενορχήστρωση που εκ νέου έκανε, έφερε στο φως ένα νέο έργο, φρέσκο, και ιδιαίτερο, κάνοντας τον ακροατή ακόμα και να ξεχνάει την καταγωγή των τραγουδιών που ακούει. Έτσι έγινε από τους πλέον αγαπημένους δίσκους, από μυημένους ή μη, στην εργογραφία του συνθέτη. Ηχογραφήθηκαν το 1964 και δεν υπάρχει γνωστή μαρτυρία ότι παρουσιάστηκαν ζωντανά σε συναυλίες. 46 χρόνια μετά, είναι η πρώτη φορά που παίζονται ξανά από το πρωτότυπο (την ενορχήστρωση δηλαδή του Χατζιδάκι).

Και μαζί ακόμη 25 τραγούδια του συνθέτη από το σύνολο της δισκογραφίας του, που τραγουδάει ο Φώτης Θεοδωρίδης. Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο: Σάκης Κοντονικόλας Άρπα: Πέλη Πλίκα Κιθάρα: Κώστας Ματσίγκος Κιθάρα: Σταύρος Κρομμύδας Κοντραμπάσο: Λεωνίδας Κυρίδης Ανάπλαση παρτιτούρας, ενορχήστρωση β’ μέρους: Σάκης Κοντονικόλας Τραγούδι: Φώτης Θεοδωρίδης Προσκλήσεις διατίθενται στα ΚΑΦΕ: «ΣΕΙΡΙΟΣ» και «HOME».

Παρουσίαση βιβλίου «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΛΕΣ» του Γιάννη Ατζακά Η

Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» με το βιβλιοπωλείο «Επίκαιρο» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ατζακά «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΛΕΣ» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2009) που θα γίνει την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου και ώρα 8μ.μ στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας Για το βιβλίο θα μιλήσουν: - Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος - Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος-εκδότης της εφημερίδας «Η άλλη άποψη» και ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος Χαρά Λάμπρη. Έγραψαν για το βιβλίο: «Τι σήμαινε να είσαι χαρακτηρισμένος στον στρατό το 1967; Τι σήμαινε να βρεθείς φαντάρος με μετάθεση σε ένα απομακρυσμένο τάγμα «ανεπιθύμητων» την εποχή

του πραξικοπήματος; Τι είχε να αντιμετωπίσει ένας πολιτικοποιημένος φοιτητής της Νεολαίας Λαμπράκη, ένας γιος εξόριστου, ένας δημοκράτης διανοούμενος ή καλλιτέχνης , στα χέρια των πατριδοκάπηλων; Αυτά αναστοχάζεται το «Κάτω από τις οπλές», η ταπεινή μπαλάντα των ημιονηγών της δικτατορίας που δεν βρήκαν τον καιρό ή δεν θέλησαν ως τώρα να μιλήσουν» (ΜΙΚΕΛΑ ΧΑΡΤΟΥΛΑΡΗ, ΤΑ ΝΕΑ 17/4/2010) Βιογραφικό Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΖΑΚΑΣ γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 εργάστηκε στη ιδιωτική και στη δημόσια Εκπαίδευση. Το «Κάτω από τις οπλές» είναι το τρίτο του πεζογράφημα, μετά τη διλογία «Διπλωμένα φτερά» (ΑΓΡΑ 2007) και «Θολός Βυθός»

Πρόσκληση στο χορό των Βλάχων Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του που θα γίνει το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο διασκέδασης "Σείριος" στο Μακροχώρι. Τιμή πρόσκλησης 20€. Ποτό απεριόριστο. Προσκλήσεις διατίθενται από : α) τον πρόεδρο του Συλλόγου κο Τσίρη Γεώργιο (6972236410) β) τον ταμία του Συλλόγου κο Μιχαηλίδη Νίκο (6972230913) γ) τον κο Γκαλαΐτση Τάκη (6973058205).

7

τριτη 25 ιανουαριου 2011

(ΑΓΡΑ 2008). Ο «Θολός βυθός» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2009).


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας

Μ

Ο

Πανηγυρική ημέρα των Ιατρών

Μνημόσυνο αποβιωσάντων Ιατρών

ε τις ευλογίες της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας απευθύνει πρόσκληση για τον εορτασμό των προστατών των Ιατρών Αγίων Κύρου και Ιωάννου των Αναργύρων και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία η οποία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βέροιας την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος. Στον Ιερό Ναό θα μιλήσει ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Παρηγορίδης, Θεολόγος Δρ. Ψυχολογίας με θέμα: «Ιερουργία σώματος και ψυχής. Μια νέα πρόκληση για την Βιοιατρική – ηθική και βιοθεολογία στον 21ο αιώνα». Κατά την αυτήν θα τελεστεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο για όλους τους αποβιώσαντες Ιατρούς και Οδοντιάτρους που άσκησαν την Ιατρική στην Ημαθία. Μετά την Θεία Λειτουργία ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας θα παραθέσει δεξίωση στην πιτσαρία ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ. Ενδεικτική ώρα προσέλευσης στον Ι. Ναό 10π.μ.

Αιμοδοσία από την ΟΝΝΕΔ στο Νοσοκομείο Βέροιας Η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας διοργανώνει την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 εθελοντική αιμοδοσία σε 35 πόλεις της Ελλάδος με σκοπό τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος για νέους ηλικίας έως 32 ετών. Λέμε ΝΑΙ στην εθελοντική αιμοδοσία και στην Ημαθία στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας και καλούμε όλα τα μέλη και όλους όσους το επιθυμούν να συμμετέχουν προκειμένου να στείλουμε το μήνυμα της ενεργής συμμετοχής σε δράσεις και ενέργειες που η κοινωνία έχει ανάγκη.

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας στα πλαίσια του πανηγυρικού εορτασμού των προστατών των Ιατρών Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Βεροίας , Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμωνα, θα τελέσει αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ιατρών που άσκησαν την Ιατρική στην Ημαθία. Αποβιώσαντες Ιατροί ΔΗΜΗΤΗΣ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΝΟΣ ΖΑΜΟΥΝΗΣ, ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΓΕΡΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΣ, ΤΟΥΛΟΥΔΗ ΜΟΥΡΝΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΝΤΣΕΒΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥΛΑΣ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΡΑΪΔΩΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΩΗ ΑΧΤΣΕΛΙΔΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΗΣ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΤΙΑΝΑ ΚΑΡΑΦΟΛΑ, ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ, ΘΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΧΡΙΜΑΝΙΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΥΚΑΤΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΙΝΤΖΟΝΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, ΜΑΡΤΙΝΑ ΜΠΟΥΣΑΚΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΜΟΥΡΤΖΙΑΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΗΧΑΝΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΡΑΚΙΔΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΕΛΤΣΙΔΗΣ, ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΤΕΓΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΕΡΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΑΚΗΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΤΡΑΝΟΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΤΣΙΡΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΛΗΣ, ΣΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΚΑΣ, ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΘΩΜΑΔΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΙΟΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΑΝΝΑ ΤΑΥΡΙΔΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΚΑΛΟΣ, ΣΟΛΩΝ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΖΕΡΙΔΗΣ, ΘΩΜΑΣ ΘΑΜΑΙΔΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΛΑΜΟΑΣ, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΡΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΑΠΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΤΖΗΣ, ΣΑΜΠΑΤΗΣ ΟΡΘΑΝΑΚΟΣ, ΛΕΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΑΣ, ΜΑΡΙΚΑ ΚΑΡΑΛΗ, ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΡΤΖΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΑΝΤΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΛΤΣΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΤΣΗΣ, ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΓΚΑΜΠΕΣΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΓΓΛΕΣΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΕΛΤΣΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΜΕΛΙΔΗΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥΛΗΣ, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΣΙΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΜΟΓΛΟΥ, ΑΔΑΜΟΣ ΚΑΠΡΙΝΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΣΟΥΠΕΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΜΟΥΤΖΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΛΜΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΟΥΡΔΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΤΣΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΟΝΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΔΑΛΕΞΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥΣΑΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΙΟΡΜΑΝΩΛΑΚΗΣ. Αποβιώσαντες οδοντίατροι ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΝΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΚΟΥΤΣΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΙΣΚΙΛΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ, ΚΑΠΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΔΟΜΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΪΣΕΡΛΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ, ΣΚΟΥΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΒΟΥΔΟΥΡΟΓΛΟΥ ΑΡΗΣ, ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΜΥΡΛΗΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ, ΣΚΟΥΡΣΗΣ ΟΜΗΡΟΣ, ΣΙΠΗΤΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΦΑΡΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Μετά το μνημόσυνο θα ακολουθήσει δεξίωση στην Πιτσαρία Παπαγάλος

Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Τ

ην Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βέροιας θα τελεστεί αγρυπνία επί τη ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου. Η αγρυπνία θ' ααρχίσει στις 9.00μ.μ.-12.30μ.μ

Σχολή Γονέων Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιερά ςμα ς Μητροπόλεως (Βενιζέλου 29, 1ος όροφος) ομιλήτρια στη Σχολή Γονέων θα είναι η κ. Χάρις Δημητρακούδη, Θεολόγος – Παιδαγωγός η οποία θα αναπτύξει το θέμα: «Αχ αυτά τα νεύρα μου…». Είσοδος ελεύθερη.

8

τριτη 25 ιανουαριου 2011


τοπικα

epikera@otenet.gr

Η Π.Α.Σ.Κ.Ε κατά του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής

3

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δ. Ταχματζίδη

Κ

ρ ι τ ι κ ή σ τ ην κ υ β ε ρ νητική πολιτική, στο μνημόνιο και στα μέτρα που λαμβάνονται για μισθούς, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό σύστημα, άσκησε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ. Ο κ. Ταχματζίδης, τόνισε ότι η Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων (Π.Α.Σ.Κ.Ε), τάσσεται κατά του μνημονίου και της πολιτικής που επέβαλλαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης και ότι στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στην Αθήνα, τα μέλη της (Π.Α.Σ.Κ.Ε) αποφάσισαν να προσδιορίσουν τις αρχές και τα «πιστεύω» τους και να δηλώσουν την αντίθεση τους απέναντι στα μέτρα που λαμβάνονται για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Η ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Στην ΠΑΣΚΕ ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας απέ-

ναντι στην εργατική πολιτική. Είναι διαφορετικό να θέλεις να νοικοκυρέψεις τα δημοσιονομικά από το να ασκείς πολιτική που χτυπά τους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνικής αλυσίδας: τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ταχματζίδης. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, χαρακτήρισε συνειδητή και μεθοδευμένη την επίθεση που γίνεται απέναντι στα συνδικάτα και τόνισε ότι όσο υπάρχουν προβλήματα τόσο μεγαλύτερη οργή και θυμός θα υπάρχει από πλευράς πολιτών. «Αυτό που κάνει σήμερα η κυβερνητική πολιτική είναι να διασπά τα κινήματα και να φέρνει αντιμέτωπο τον έναν πολίτη με τον άλλον. Υπάρχει μια μάχη που δίνεται σε επίπεδο κοινωνίας, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μέσα σε αυτόν τον αγώνα. Εμείς ψηφίζουμε και η κυβέρνηση ακούει τις αγορές και τους χρηματιστές και όχι τον λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρότεινε να αναδειχθεί η «προοδευτική σκέψη». Τέλος, ο κ. Ταχματζίδης δεν παρέλειψε να σχολιάσει την πρωθυπουργική ρήση: «λεφτά

υπάρχουν», τονίζοντας ότι υπάρχουν αλλά δεν βρίσκονται στα Δημόσια Ταμεία ούτε στις τσέπες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων αλλά στις τσέπες των εχόντων και κατεχόντων και στην παραοικονομία. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Κ.Ε «Είμαστε αντίθετοι με το μνημόνιο και τους όρους για τα σκληρά, άδικα και άνισα μέτρα σε βάρος του κόσμου της εργασίας χωρίς να παραγνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση και την κρίση δανεισμού. Διεκδικούμε και προτείνουμε μέτρα που θα οδηγούν σε έξοδο από την κρίση με επιβάρυνση αυτών που ευθύνονται: των εχόντων και κατεχόντων. Συστρατεύομαστε στην προσπάθεια για μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική ενόψει της κρίσης. Για: -Αλλαγή του θεσμικού ρόλου και της πολιτικής της ΕΚΤ και δομική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης. -Μεταφορά δημόσιου χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνης με την έκδοση ευρωομολόγων. -Ανάκαμψη στηριγμένη στις επενδύσεις, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία. -Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία και

τη δήμευση της περιουσίας όλων όσων διασπάθησαν δημόσιο χρήμα, την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων στα μεγάλα σκάνδαλα (όπως Siemens - Βατοπέδι - Δομημένα Ομόλογα - ΓΕΡΜΑΝΟΣ). -Ανασυγκροτούμε το συνδικαλιστικό κίνημα και τις δομές του. -Οριοθετούμε τη συνδικαλιστική μας στρατηγική έναντι της γενικόλογης αντι-μνημονιακής ρητορείας και του μηδενισμού. -Αναδεικνύουμε τη συνδικαλιστική μας τακτική και τις διεκδικητικές προτεραιότητες ενόψει του δύσβατου δρόμου για την έξοδο από την κρίση. -Επαναβεβαιώνουμε την αυτόνομη λειτουργία και πρακτική της ΠΑΣΚΕ και τη μοναδική δέσμευσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μισθωτής εργασίας, των ανέργων και των συνταξιούχων». Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Η Δήμαρχος Βέροιας Ανακοίνωση από τον συναντήθηκε με το Σύλλογο Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας Εργαζομένων του Ι.Κ.Α. Ημαθίας Τ

Μ

ε εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων του Ι.Κ.Α. Ημαθίας συναντήθηκε, το πρωί της Δευτέρας 24.01.2011, η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των εργαζομένων του ιδρύματος και στο πλαίσιο ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων της πόλης, σχετικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η υπηρεσία τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κος. Μίλτος Φιλιππίδης, κατέθεσε εγγράφως τα αιτήματα των εργαζομένων και τα οποία αφορούν κυρίως την επαρκή στελέχωση της διοικητικής υπηρεσίας του υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. – ΕΤΑΜ Βέροιας. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ενημέρωσαν τη Δήμαρχο ότι ενώ ο οργανισμός υπηρεσίας προβλέπει

την απασχόληση 52 εργαζομένων, τη δεδομένη στιγμή υπηρετούν μόλις 27 υπάλληλοι, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή προσφορά υπηρεσιών προς του 52.000 περίπου άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους που εξυπηρετεί το υποκατάστημα. Κατά συνέπεια, σημείωσαν πως συχνά παρατηρούνται φαινόμενα έντασης μεταξύ υπαλλήλων και πολιτών, καλώντας τη Δήμαρχο να στηρίξει τις ενέργειές τους στην προσπάθεια ανεύρεσης άμεσης και βιώσιμης λύσης. Από τη μεριά της, η κα. Ουσουλτζόγλου τόνισε πως θα συνδράμει με κάθε θεσμικό μέσο που έχει στη διάθεσή της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, επιδιώκοντας, παράλληλα, τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την επίσπευση όλων των νόμιμων διαδικασιών προσλήψεων και μετατάξεων ώστε να ενισχυθεί άμεσα η διοικητική υπηρεσία του Ι.Κ.Α. Βέροιας.

9

ο Ελληνικό Φαρμακείο βρίσκεται υπό διωγμό. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που, αφού αυθαίρετα βάφτισε ως δήθεν «κλειστό» το επάγγελμα μας, στην πραγματικότητα επιδιώκει τον αφανισμό του ελληνικού φαρμακείου. Μετείχαμε, ως οφείλαμε, με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες θέσεις σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις αλλά τίποτα δεν έγινε αποδεκτό. Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας, καλυπτομενοι πισω από το περιβόητο Μνημόνιο και κάποια σχόλια υπαλλήλων των Βρυξελλών, προχωρούν στην εξόντωση των φαρμακείων μας βάσει ενός μεθοδευμένου σχεδίου. Με το κυβερνητικό σχέδιο τα μικρά φαρμακεία οδεύουν προς κλείσιμο και τα μεγάλα φαρμακεία γίνονται στόχος. Εμείς απαντούμε: • Αποτελεί πρόσχημα ότι τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση των δαπανών υγείας • Υπάρχει σχέδιο εξόντωσής μας, το οποίο βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας Για τους Φαρμακοποιούς ο δήθεν «διάλογος» ΕΛΗΞΕ, γιατί αποδείχθηκε πως άλλα παριστάνουν ότι συμφωνούν μαζί μας, άλλα μεθοδεύουν και άλλα αποφασίζουν. Το Σχέδιο Νόμου που προωθείται στην Βουλή περιέχει απαράδεκτα μέτρα: • Πλήρη κατάργηση ιδιοκτησιακών περιορισμών, • Μείωση πληθυσμιακών κριτηρίων (από 1: 1500 σε 1: 1000),

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

• Δυνατότητα ανοίγματος διπλάσιων φαρμακείων γύρω από τα συνταγογραφικά κέντρα, • Αυξημένη έκπτωση προς τα ταμεία, • Πλήρη απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας, Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εξόντωσή μας και την κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Προχωρούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, εντείνουν τις δράσεις δημοσιότητας (σε δυσμενές περιβάλλον των ΜΜΕ) και σχεδιάζουν πέραν των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, νομικές παρεμβάσεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί την προσφορά μας και τον ρόλο μας. Στοχεύουμε με την ενεργό συμμετοχή σας, στη συμπαράσταση των εκατομμυρίων ασφαλισμένων που αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο μας. Χαιρετιζουμε την αγωνιστικη ετοιμοτητα των φαρμακοποιων της Ημαθιας απομονωνουμε τους 2-3 ριψασπεις συναδελφους και συνεχιζουμε τις προκηρυχθεισες απο τον ΠΦΣ απεργιες την 26,27 και 28 Ιανουαριου αναμενοντας την επομενη κινηση απο τον κ.Λοβερδο. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κιμων Παρασχου Αργυρης Φουκαλας


ΑΡΘΡΟ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

Μηχανές, που… κόβουν λεφτά για τις εταιρίες, κατάντησαν οι εθνικοί δρόμοι!!! Επιτακτική ανάγκη η κατάργηση όλων των διοδίων! Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει τις τελευταίες μέρες το θέμα των διοδίων. Οι υπέρογκες αυξήσεις από τη μια, καθώς και η δημιουργία νέων σταθμών διοδίων από την άλλη, τη στιγμή μάλιστα που τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο, αποτελούν μεγάλη πρόκληση.

Τ

ο φαινόμενο των διοδίων γίνεται πιο εκρηκτικό, επειδή δεν υπάρχει καμιά λογική, που να μπορεί να το δικαιολογήσει. Τα λογικοφανή «επιχειρήματα» όσων παρέδωσαν τους εθνικούς δρόμους στις εταιρίες, καθώς και των ίδιων των εταιριών που… βρήκαν φλέβα χρυσού, δεν είναι ικανά να πείσουν κανέναν. Η παραχώρηση του εθνικού δικτύου προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες ίσως και να αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο μεταξύ αυτών, που συνθέτουν την αλυσίδα της μεγάλης αδικίας και εκμετάλλευσης, που βιώνουμε σήμερα. Η άρχουσα τάξη, οι πολιτικοί της εκφραστές, καθώς και οι εντεταλμένοι κονδηλοφόροι της το γνωρίζουν πολύ καλά. Αυτός είναι και ο λόγος, που κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, για να εκτονώσουν, όσο γίνεται την κατάσταση και σ’ αυτόν τον τομέα. Ανακοινώνουν διάφορα «μέτρα» που θα περιορίσουν κάποιες… αδικίες ή …υπερβολές, που και οι ίδιοι αναγκάζονται να αναγνωρίσουν, στην προσπάθεια τους να «λασκάρουν» το καπάκι της χύτρας που βράζει, πετυχαίνοντας μια ελεγχόμενη εκτόνωση. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι τα λεγόμενα «ηλεκτρονικά διόδια». Δηλαδή θα καταγράφεται ο αριθμός του αυτοκινήτου με την είσοδο και έξοδο του από τις εθνικές οδούς, θα χρεώνεται το αυτοκίνητο ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα έχει διανύσει και στο τέλος του μήνα θα έρχεται ο λογαριασμός στο σπίτι. Μ’ αυ-

του Δημήτρη Τσιμούρα τό τον τρόπο οι εμπνευστές του εγχειρήματος αφελώς πιστεύουν ότι θα περιορίσουν την αγανάκτηση των οδηγών, μιας και αυτοί δε θα σταματούν κάθε τρις και λίγο για να εξαγοράζουν την διελευσή τους… από τους εθνικούς δρόμους. Και όχι μόνο αυτό. Εκτιμούν ότι, επειδή οι οδηγοί θα πληρώνουν ανά χιλιόμετρο διαδρομής που θα κάνουν, δε θα δημιουργείται σ’ αυτούς τόσο έντονα η αίσθηση της αδικίας! Ένα δεύτερο μέτρο είναι η υπόσχεση για την κατασκευή παράδρομων, ώστε, όποιος δεν θέλει να πληρώσει, να περνάει από εκεί! Και φυσικά οι παράδρομοι θα πληρωθούν αφ’ ενός από εμάς και αφ’ ετέρου δεν θα παρέχουν την ίδια ασφάλεια με αυτήν των εθνικών δρόμων! Δηλαδή, ενώ πληρώσαμε για δρόμους, ας κυκλοφορούμε από τους… παράδρομους! Μπορεί να αποτελεί μια «λύση» για πολλούς οδηγούς η παράκαμψη των διοδίων, μέσω κακών συνήθως στενών και επικίνδυνων διπλής κατεύθυνσης δρόμων, αλλά ταυτόχρονα αυτή η «λύση» προκαλεί σ’ αυτούς οργή. Γιατί, αφ’ ενός προσβάλλει την προσωπικότητα του κάθε οδηγού και αφ’ ετέρου αποτελεί γι αυτόν δίκοπο μαχαίρι. Έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να μην πληρώσει τα διόδια από τη μια και την καθυστέρηση με τον επιπλέον κίνδυνο από την άλλη. Όπως είναι γνωστό και αυτές οι διέξοδοι είναι στην πρόθεση των… ιδιοκτητριών εταιριών να κλείσουν! Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί να πληρώνουμε διόδια; Είναι γνωστό ότι οι ελληνικοί δρόμοι κατασκευάστηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού και σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρίες που κατασκεύασαν η κατασκευάζουν κάποια τμή-

10

ματα των δρόμων συμμετέχουν με ευτελή ποσοστά, μικρότερα του 10% και αυτά με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή και πάλι στην ουσία το κόστος εξ ολοκλήρου το πληρώνει ο ελληνικός λαός, ενώ οι εν λόγω εταιρίες θα εισπράττουν για τριάντα και πλέον χρόνια τα… διόδια! Το επιχείρημα ότι ανατέθηκε στις εταιρίες να συντηρούν τους δρόμους, άρα εμείς λογικό είναι να πληρώνουμε διόδια, είναι τουλάχιστον βλακώδες. Στοιχειώδης υποχρέωση μιας πολιτείας, που εισπράττει δεκάδες υπέρογκους φόρους από τους πολίτες της και μεταξύ αυτών τους υπέρογκους και έξω από κάθε λογική φόρους καυσίμων, καθώς και τα υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας, είναι η συντήρηση των δρόμων. Το αν αυτοί που μας κυβερνούν εδώ και χρόνια υποθήκευσαν εκ των προτέρων τους υποκατασκευή ελληνικούς δρόμους και όχι μόνο, αυτό είναι δική τους επιλογή και φυσικά όχι του ελληνικού λαού, που ποτέ

τριτη 25 ιανουαριου 2011

δεν τους έδωσε τέτοια εντολή. Οι ελληνικοί δρόμοι αποτελούν κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν εξουσιοδότησε κανένα κόμμα και καμιά κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις, όπως ομόφωνα και ομόθυμα ψήφισαν στη βουλή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΛΑΟΣ. Ούτε προφανώς αναγνωρίζει τέτοιου είδους υπογραφές και αυτό αποδεικνύεται από το ογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας των πολιτών, το οποίο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Και όχι μόνο ενάντια στα διόδια, αλλά ενάντια στο σύνολο των άδικων και προκλητικών ανατροπών που βιώνουμε σήμερα, ενάντια στο σύνολο της πολιτικής τους! Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η έκφραση: «η εταιρία που εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο… κομμάτι του δρόμου». Δηλαδή μπορεί να υπάρξει χαμηλότερο σημείο προσβολής, υποβάθμισης, απαξίωσης αλλά και εξαθλίωσης μιας χώρας, ενός λαού, όταν ούτε οι δρόμοι της πατρίδας του, δεν αποτελούν γι’ αυτόν κοινωνικό αγαθό; Όταν ακόμη και αυτοί οι δρόμοι είναι αντικείμενο προς εκμετάλλευση; Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι φτάσαμε σε έσχατο σημείο ανοχής. Όταν για παράδειγμα σήμερα ένα ΙΧ χρειάζεται περίπου 50 ευρώ τέλη διοδίων για τη διαδρομή Θεσ/νίκης-Αθήνας με επιστροφή και άλλα 80 ευρώ τουλάχιστον για το φόρο της βενζίνης που θα καταναλώσει, τι θα κάνει ένας αμειβόμενος με 580 ευρώ το μήνα, που θα πληρώσει μόνο για μία διαδρομή τέλη και φόρο πάνω από το ένα τέταρτο


ΑΡΘΡΟ 

του μηνιαίου εισοδηματός του; Και το ερώτημα αυτονόητο. Γιατί να χρεωθεί ο ελληνικός λαός για δρόμους που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει; Βέβαια το ποια συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν και ποια εξυπηρετούνται είναι προφανές. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η χώρα μας είναι διαμετακομιστικό κέντρο. Και βέβαια προφανής είναι και ο ρόλος των «πολιτικών υπαλλήλων» της κυβερνώσας τάξης, που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υλοποιήσουν και σ’ αυτόν τον τομέα τις άνωθεν οδηγίες των Ευρωπαίων… «εταίρων» μας! Άλλωστε, να μην το ξεχνάμε, ένας από τους στόχους που έχουν είναι και ο εξαναγκασμός μας να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ταϊσμένοι με το… σανό των τηλεοπτικών τους μαγειρείων, να βγαίνουμε από αυτά μόνο, όταν μας χρειάζονται στη δούλεψη τους. Είναι ένας τρόπος για να μας υποτάξουν. Αυτός είναι και ο τελικός τους στόχος . Παρ’ όλο που τα επίσημα στοιχεία είναι σε πολλούς γνωστά, σχετικά με τις αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεις, που οι ελληνικές κυβερνήσεις…εξασφάλισαν στις εταιρίες, στις οποίες παραχώρησαν τους ελληνικούς δρόμους, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι επιβεβλημένα. Για την Αττική οδό η σύμβαση παραχώρησης που υπογράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1996 είχε διάρκεια 8-23 χρόνια, με την πρόβλεψη ότι, εάν στο μεταξύ οι εργολάβοι έκαναν απόσβεση της ίδιας συμμετοχής τους συν ένα κέρδος 11,6%, τότε το έργο και η διαχείρισή του θα επέστρεφε στο δημόσιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το έργο στοίχισε 1300 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 175 εκ. ευρώ ήταν της κατασκευάστριας εταιρίας! Τον Απρίλη του 2005 η εισαγγελική έρευνα για τη σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας της Αττικής Οδού κατέληξε ότι πρόκειται για μια «λεόντεια» σύμβαση, όσον αφορά τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, όμως τα κυβερνητικά κόμματα και αυτό το κάλυψαν με τον μανδύα της…νομιμότητας! Το 2009 τα έσοδα από την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού ξεπερνούσαν το ένα εκ. ευρώ την ημέρα!!! Τα δε κέρδη από τα οκτώ χρόνια λειτουργίας ήδη είχαν ξεπεράσει όχι μόνο τα δάνεια και τη συμμετοχή των εργολάβων, αλλά τη συνολική αξία κατασκευής, όπως αυτό δηλώ-

epikera@otenet.gr

θηκε επίσημα. Στην περίπτωση αυτή ακόμη και με τους όρους της σκανδαλώδους αυτής σύμβασης έπρεπε να είχε επιστραφεί το έργο στο ελληνικό δημόσιο, κάτι που φυσικά… δεν έγινε. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αποτελεί σκάνδαλο ούτε για τα μέσα μαζικής…ενημέρωσης ούτε φυσικά για τα κόμματα που διαχειρίζονται την εξουσία! Το παραπάνω μοντέλο, δεν αφορά μόνο την Αττική Οδό. Πάνω σε αυτήν τη… λογική οικοδομήθηκαν οι συμβάσεις κατασκευής και παραχώρησης όλου του χάρτη της επικράτειας, με την κατάτμησή του σε έξι μεγάλους οδικούς άξονες, από την κυβέρνηση της ΝΔ αυτήν τη φορά.

έχει καθοριστεί στο 11,5% επί του προαναφερθέντος ποσού σωρευτικά. Όταν επιτευχθεί αυτή η απόδοση, η παραχώρηση διακόπτεται και η εκμετάλλευση του έργου επιστρέφει στο Δημόσιο. Το ποσό της συνολικής δαπάνης του έργου ανήλθε στα 770 εκατ. Ευρώ». Τελικά με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από την εκμετάλλευση αυτή μέχρι στις 24 Δεκεμβρίου του 2039, που λήγει η σύμβαση, υπολογίζεται ότι η εταιρία θα εισπράξει πάνω απο 1,6 δις ευρώ και το ποσοστό του… κέρδους της θα ξεπερνά το700%(!!!), αντί της μέγιστης επιτρεπόμενης απόδοσης του 11,5%. Παρ’ όλα αυτά ούτε η εκμετάλλευση διακόπηκε ούτε κανενός

Επίσης είναι γνωστό ότι με τα διόδια, τα οποία από το 2008 και μόνον έχουν αυξηθεί έως και 400% (!!!), προπληρώνουμε για ανύπαρκτους δρόμους και προχρηματοδοτούμε κατασκευαστικούς ομίλους που…θα τους κατασκευάσουν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών, όπου έχουν επιβάλει πανάκριβα διόδια για ένα έργο που θα… κατασκευαστεί!!! Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, την Κυριακή 7Αυγούστου του 2005, έγραφε: «Μέσα σε ένα έτος τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σύντομη απόσβεση της επένδυσης από την κοινοπραξία, που έχει κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τη γέφυρα για 35 χρόνια». Και συνεχίζει… «H εταιρεία Γέφυρα AE έχει καταβάλει 70 εκατ. Ευρώ και η επιτρεπόμενη απόδοση

κυβερνητικού παράγοντα ίδρωσε το αυτί! Θεωρούν φαίνεται, ότι η ισχύς τους απορρέει από τους επαίνους της ΕΕ και της Τρόικας. Όμως το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, που οι ρίζες της ξεκινούν με την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ, το βιώνουμε σήμερα με τον χειρότερο τρόπο. Οι διαχειριστές της εξουσίας, συνεχίζουν την ίδια πολιτική με μεγαλύτερη ένταση, με το δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται στα ύψη, τον λαό κυριολεκτικά να υποφέρει και τον πλούτο να μαζεύεται με προκλητικό τρόπο σε όλο και λιγότερα χέρια. Μειώνουν μισθούς και συντάξεις. Στερούν από τους ασφαλισμένους φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες, διαλύουν ό,τι απέμεινε από το εθνικό σύστημα υγείας , συγχωνεύουν σχολεία. Δανείζονται για να χρηματοδοτούν τις Τράπεζες!!! Με τις εισπράξεις ενός εκ. ευρώ

11

τριτη 25 ιανουαριου 2011

την ημέρα, των διοδίων της Αττικής Οδού και μόνο, θα μπορούσαν τα ταμεία να καλύψουν τα εφ’ άπαξ, που οφείλουν για κάποια χρόνια σε συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και για πάντα όλες τις υποχρεώσεις τους! Και αν από ένα και μόνο δρόμο, μέσω διοδίων, μαζεύουν ένα εκ. ευρώ την ημέρα, μπορεί να φανταστεί κανείς τις καθημερινές… εισπράξεις τους από τα διόδια όλης της χώρας! …Μηχανές που κόβουν… λεφτά για τους…διοδιάρχες οι εθνικοί δρόμοι!!! Επειδή όμως οι ίδιες οι εταιρίες γνωρίζουν πολύ καλά την έντονη αγανάκτηση των πολιτών, κάνουν το πάν, για να φανούν ως αναντικατάστατες και κυρίως, ψάχνοντας για αφελείς, προσπαθούν να πείσουν για την …αναγκαιότητα της παρουσίας τους, με διάφορους τρόπους. Τοποθετούν πινακίδες με τηλέφωνα για βοήθεια, κατασκευάζουν κάποιες πρόχειρες τουαλέτες, πασπαλίζουν λίγη άσφαλτο σε κάποια σημεία για τη… βελτίωση του οδοστρώματος, κινούν κάποια αυτοκινητά τους επιδεικτικά στους… «ιδιοκτήτους εθνικούς δρόμους» και προπαντός τοποθετούν πινακίδες με τα ονόματα των εταιριών που τους εκμεταλλεύονται, για να εμπεδώσουμε(!) το ποιοι είναι οι… ιδιοκτήτες τους! Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι ο αγώνας για την κατάργηση όλων των διοδίων πρέπει να ενταθεί, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Ο αγώνας αυτός μπορεί να κερδηθεί σπάζοντας αρχικά έναν από τους κρίκους της αντιλαϊκής αλυσίδας, για να ακολουθήσει το σπάσιμο και άλλων. Αυτήν τη στιγμή είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση και η πολιτική της, που εξασφαλίζει τυπική νομική κάλυψη σ’ αυτούς, που άγρια μας εκμεταλλεύονται, έχει απεναντί της την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αυτό αργά η γρήγορα θα εκφραστεί δυναμικά. Το κίνημα κατά των διοδίων, κατά της πολιτικής τους, κατά της άγριας εκμετάλλευσης, ήδη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ούτε η πολυποίκιλη τρομοκρατία, ούτε η σκανδαλώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας, θα σταθούν ικανές για να ανακόψουν αυτήν την πορεία. Η πρόκληση είναι μεγάλη!


αθλητικα > ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

ΒΕΡΟΙΑ – ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 0-0 Έμεινε στις ευκαιρίες….

Α

ν και πραγματοποίησε καλή εμφάνιση διατηρώντας έτσι σταθερά τη θετική απόδοσή της, ωστόσο η Βέροια δεν μπόρεσε να σκοράρει, παρά μόνο σημάδευε και πάλι τα δοκάρια. Σίγουρα το ισόπαλο αποτέλεσμα την αδικεί καθ’ όσον σαν γηπεδούχος ομάδα, είχε συντριπτικά τις περισσότερες κλασικές ευκαιρίες, κυρίως στην επανάληψη, όπου ανέβηκε αισθητά η απόδοσή της και φάνηκε ιδιαίτερα πιο αναπτυγμένη και δραστήρια. Όμως έμεινε στις ευκαιρίες και παραχώρησε λευκή ισοπαλία στον Πανθρακικό, που παρουσιάστηκε με αμυντικούς προσανατολισμούς παίζοντας με το σύστημα των αντεπιθέσεως και ότι βγει. Επεδίωξε και απέσπασε τον πολύτιμο βαθμό και από κοινού έχοντας τους ίδιους βαθμούς με τη «Βασίλισσα του βορρά», πορεύονται με συγκρατημένη αισιοδοξία στο πρωτάθλημα. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Στο πρώτο ημίχρονο και οι δυο ομάδες μπήκαν αποφασισμένες να διεκδικήσουν τη νίκη. Παίχθηκε ισορροπημένο ποδόσφαιρο – ανοικτό με την μπάλα να ανεβοκατεβαίνει πότε στην μια εστία πότε στην άλλη, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν αναλογικά πολλές φάσεις. Η Βέροια αναμφίβολα ήταν πιο ουσιαστική, πιο απειλητική και επικίνδυνη. Μάλιστα στις ελάχιστες φάσεις που δημιούργησε όλο και όλο δυο, αλλά σπουδαιότατες, δεν κατόρθωσε να βρει δίκτυα. Είχε ένα δοκάρι μόλις στο 3΄ με τον Σαϊτιώτη. Σ’ αυτό το μέρος το παιχνίδι, είχε πράγματι γρήγορο ρυθμό, καλό θέαμα με σπουδαία τριγωνάκια κυρίως στο μεσαίο χώρο και από τους δυο αντιπάλους. Στην επανάληψη η Βέροια με το καλημέρα, σημάδεψε για δεύτερη φορά δοκάρι (οριζόντιο) μόλις στο 47΄ με τον Καλτσά, προμήνυμα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα. Δυστυχώς η συνέχεια την διέψευσε, καθόσον η δυστοκία των επιθετικών ήταν χαρακτηριστική, σε συνδυασμό όμως και με την προσεκτική άμυνα των Θρακιωτών, που κράτησαν ανέπαφη την εστία τους. Η εικόνα σαφώς ήταν πιο βελτιωμένη απ’ ότι στο α΄ ημίχρονο, με τη Βέροια να πιέζει έντονα, να αποκτά σταδιακά την υπεροχή και απλά να κάνει ευκαιρίες κολλημένη έτσι στο 0-0. Καλή η διαιτησία του Ντίτσου από την Πρέβεζα με βοηθούς κ. Ζυγούρη – Καραϊσαρίδη. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ 2΄ Παράλληλη έξοχη σέντρα από αριστερά του Μπαζέφσκι, ο Σαϊτιώτης σφήνα στη μικρή περιοχή, πλάσαρε με προβο-

λή και η μπάλα στο κάθετο δεξί δοκάρι (κλασική). 24΄ Ο Σαϊτιώτης έστρωσε υποδειγματικά στη μεγάλη περιοχή στον Οικονόμου, που σούταρε στην κίνηση ευθύβολα και επικίνδυνα δυνατά, αναγκάζοντας σε χαμηλό ρεσάλτο στη γωνία τον Ανδριόλα που έσωσε κυριολεκτικά (κλασική). 47΄ Εκτέλεση φάουλ του Αουρέλιο από δεξιά, κεφαλιά του Καλτσά, η μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Πανθρακικού (κλασική). 61΄ Κάθετη μπροστινή πάσα του Οικονόμου, ο Σαϊτιώτης μπήκε απειλητικά και πλάσαρε παρά την έξοδο του Ανδριόλα, σύριζα άουτ. 62΄ Σουτ δυνατό του Σουλτανίδη στη μεγάλη περιοχή, ο Συμεωνίδης μπλόκαρε σταθερά. 89΄ Εκτέλεση φάουλ του Αουρέλιο μακρινό, ο Ανδριόλα έδιωξε με γροθιές. 90΄ Σχεδόν εξ επαφής σουτ του Ρόμπερ μετά από έξοχη σέντρα του Κριστ, ο Συμεωνίδης απέκρουσε σωτήρια (κλασικότατη). 92΄ Σουτ του Σαμαρά από βολικό σημείο, η μπάλα από το οριζόντιο δοκάρι – στα περιστέρια. ΒΕΡΟΙΑ: Συμεωνίδης, Αμαραντίδης, Αουρέλιο, Καπίας, Σαμαράς, Τσιάτσιος (83’ Μπαργκάν), Οικονόμου, Καλογέρης,

12

Καλτσάς, Μπλαζέφσκι (70’ Κουτσοσπύρος), Σαϊτιώτης (90’ Καγκιούζης). ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Αδριόλας, Ζησόπουλος, Βαγγελόπουλος, Νατσούρας, Μπουτζίκος 54’ Τζιωρτζόπουλος), Αρσενίεβιτς (64’ Κανωτίδης), Ρομπέρ, Κριστ, Περπερίδης, Ορλάντο, Σουλτανίδης (81’ Ρεγκλίτης). Η βαθμολογία 1. ΠΑΣ Γιάννινα............................48 2. Παναιτωλικός...........................41 3. Διαγόρας.....................................35 4. ΟΦΗ..............................................33 5. Λεβαδειακός..............................33 6. Δόξα Δράμας.............................31 7. Τρίκαλα........................................27 8. Πιερικός......................................24 9. Θρασύβουλος............................23 10. Ηλιούπολη...............................23 11. Βέροια.......................................22 12. Πανθρακικός..........................22 13. Εθνικός Αστέρας...................21 14. Αγροτικός Αστέρας...............20 15. Εθνικός.....................................20 16. Ιωνικός.....................................18 17.Αναγ. Καρδίτσας.....................17 18.Καλλιθέα....................................10

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19η αγωνιστική Αναγέννηση Καρ.-ΟΦΗ.............. 2-1 Παναιτωλικός-Αγροτικός Αστ..4-0 Λεβαδειακός-Τρίκαλα.................. 3-1 Πιερικός-Ηλιούπολη.................... 2-1 ΠΑΣ Γιάννινα-Εθνικός................ 3-1 Βέροια-Πανθρακικός................... 0-0 Δόξα Δράμας-Ιωνικός................. 5-1 Εθνικός Αστέρας-Καλλιθέα ............ Θρασύβουλος-Διαγόρας ..................

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Εθνικός-Βέροια Λεβαδειακός-Παναιτωλικός Αγροτικός Αστ.-Πιερικός Τρίκαλα-Θρασύβουλος Ηλιούπολη-ΠΑΣ Γιάννινα Διαγόρας-Δόξα Δράμας Ιωνικός-Εθνικός Αστ. Πανθρακικός-Αναγέν.Καρδ. Καλλιθέα-ΟΦΗ

Βασίλης Τσιφτελίδης


αθλητικα > ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 

epikera@otenet.gr

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ

ΗΤΤΑ ΣΟΚ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΝΤΟΣ (0-1) ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤ. Νικηφόρα περάσματα για τις λοιπές Ημαθιώτικες ομάδες

Η

μοναδική Ημαθιώτικη ήττα της 18ης αγωνιστικής έκπληξη, της Αλεξάνδρειας στην έδρα της (0-1) από τον σκληρό Εθνικό Κατ. Οι υπόλοιπες ομάδες του Νομού μας προχώρησαν νικηφόρα και εδραίωσαν βαθμολογικά τις θέσεις τους στον πίνακα. Σπουδαίες νίκες της Νάουσας που αγωνιζόταν έστω και με 10 παίκτες, επικράτησε (0-1) επι της Σειρήνας Γρεβ. Επίσης της Αγκαθιάς που χόρεψε τη Λεπτοκαρυά νικώντας τον τοπικό Όλυμπο (2-4), αλλά και των Λευκαδίων που νίκησαν έστω και δύσκολα στην έδρα τους επι του Φούφα (3-1). ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤ. 0-1 Επιρρεπείς στις γκέλες… Πλήρωσε ακριβά το τίμημα της υποτίμησης. Κατά κόρον είχαμε επισημάνει ότι σ’ αυτές τις κατηγορίες δεν υπάρχει αναλώσιμος αντίπαλος και ότι οι χαμηλές βαθμολογικές θέσεις δεν απεικονίζουν την πραγματική δυναμική κάθε ομάδας. Αντίθετα αυτές οι θέσεις κρύβουν παγίδες όσο και κάτω να είναι. Είναι ομάδες που μπορούν να προξενήσουν ζημιά. Όταν μια ομάδα που στοχεύει και το έχει δείξει σ’ όλους τους τόνους, ότι επιθυμεί την κατάκτηση του τίτλου, δεν νοείται να έχει τέτοια απαράδεκτη αγωνιστική συμπεριφορά. Και δεν είναι η πρώτη φορά, φαίνεται ότι δεν διδάχθηκε από το παρελθόν. Φαίνεται ότι είναι επιρρεπής στις γκέλες. Ωστόσο μια ήττα είτε απρόσμενη, είτε δίκαια, δεν χάνει ποτέ τη σημασία της. Βαθμολογικά ενέχει τεράστιας αξίας κυρίως για την ομάδα της Κατερίνης που αναπτέρωσε την ελπίδα διάσωσης. Αλλά για την Αλεξάνδρεια διαφορετική είναι η κατάσταση, αφού άνοιξε για τα καλά η ψαλίδα, από τον πρωτοπόρο Βατανιακό που καλπάζει ακάθεκτος. Αγωνιστικά η Αλεξάνδρεια μακριά από τον γνώριμο εαυτό της, πραγματοποίησε πολύ κακή εμφάνιση και δίκαια ηττήθηκε. Εβλεπε τον αντίπαλό της σαν επιδόρπιο, αλλά φάνηκε ότι αυτή ήταν «φαγώσιμη» με ανάμικτη γεύση. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Ευσταθιάδης στο 8΄. Καλή η διαιτησία του κ. Καλαϊτζή από τη Λάρισα. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: Καρασαββίδης, Μπαστάκης (61' Νιάκας), Μυλωνάς, Παπαδόπουλος, Ιτούδης, Τσέος, Συμπεθέρης, Τσακτάνης, Πιπινίκας, Γασπαράτος, Ματζιάρης (71' Γίδαρης).

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Σαρκότας, Θεοδοσιάδης, Δερμίσης, Ζαπουνίδης, Τζιάμας (51' Μαγκλάρας), Παπαβασιλείου, Γκουνταμάνης, Ζυγόπουλος, Τάσιος (61' Πυράνης), Μπεκιάρης, Ευσταθιάδης (62' Συρανίδης). ΛΕΥΚΑΔΙΑ – ΦΟΥΦΑΣ 3-1 Επανήλθε στις επιτυχίες. Διαφήμιση ποδοσφαίρου Σπουδαία επιτυχία μεγάλης βαθμολογικής σημασίας πέτυχαν τα Λευκάδια, επί ενός εξαίρετου αντιπάλου που πραγματοποίησε εξαίσια εμφάνιση. Το παραπάνω σκορ δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα του αγώνα. Το 3-1 αναμφίβολα είναι δυσανάλογο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σπουδή και το πάθος και γενικότερα την αποφασιστικότητα που έδειξε ο αντίπαλος μέσα στο γήπεδο, που έπαιζε ισότιμα τον οικοδεσπότη του και η εκτίμησή μας, όσον αφορά το μέγεθος του σκορ έπρεπε να ήταν 1-0. Τα Λευκάδια ωστόσο αξιοποίησαν τις δικές τους ευκαιρίες και σκόραραν τρεις φορές παίρνοντας σημαντικό τρίποντο. Οι σκόρερ ήταν οι 35΄ Τρούπκος (1-0), 51΄ Χαϊτας (1-1), 76΄ (2-1) και 92΄ πεν. Εξαρχος (3-1). Με επιτυχία διηύθυνε τον αγώνα ο ρέφερι κ. Χανίδης (Θεσ/νίκης).

13

ΛΕΥΚΑΔΙΑ: Κουτσόπουλος, Σαρπινός, Παπαδόπουλος (89' Ζαχαριουδάκης), Αμανατίδης, Θεοδοσιάδης, Ματζιαρίδης (88' Ηλιάδης), Ρόγκας (84' Τσαλμάς), Τρούπκος, Γιαουτζής, Εξαρχος, Κονταχρήστος ΦΟΥΦΑΣ: Τσακαρίδης, Ιωαννίδης, Ιτσκος, Φωτίου, Στεφανίδης, Κοτζαφίλιος, Δημητριάδης (71' Καραγεωργίου), Μούκας, Μούρας (81' Μωυσιάδης), Χάιτας, Ποιμενίδης. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - Εθνικός Κατ..0-1 Σειρήνα Γρεβ. – ΝΑΟΥΣΑ...........0-1 Όλυμπος Λεπτ. – ΑΓΚΑΘΙΑ.......2-4 ΛΕΥΚΑΔΙΑ – Φούφας.................3-1 Σβορώνος - Εθνικός Βατερού...1-0 Γαλατινή Κοζ. - Πυρσός Γρεβ.. 3-4 Καστοριά - ΑΣ Πεντάβρυσου... 5-0 Βατανιακός – Σιάτιστα.................8-0 Άρης Λόφων – Κάστωρ...............δ.δ. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Βατανιακός................................... 41 2. Εθνικός Βατερού........................ 36 3. Πυρσός Γρεβ................................. 36 4. ΝΑΟΥΣΑ........................................ 34 5. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.......................... 34 6. Καστοριά........................................ 33 7. ΑΓΚΑΘΙΑ...................................... 32 8. ΛΕΥΚΑΔΙΑ................................... 29

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

9. Κάστωρ........................................... 24 10. Σβορωνος................................... 24 11. Γαλατινή Κοζ............................. 22 12. Όλυμπος Λεπτ.......................... 21 13. Σειρήνα Γρεβ............................. 19 14. Εθνικός Κατερ.......................... 17 15. Φούφας....................................... 15 16. Αρης Λόφων............................. 12 17. ΑΣ Πεντάβρυσου..................... 10 18. Σιάτιστα.......................................... 5 * Η Καστοριά ξεκίνησε με -6 βαθμούς * Ο Μακεδονικός Φούφα έχει -3 βαθμούς * Από ένα ματς λιγότερο έχουν Βατανιακός, Σιάτιστα, Άρης Λόφων και Κάστορας ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Κυριακή 30/1 ώρα 3 μ.μ. Νάουσα-Αρης Λοφ. Πυρσός Γρ.-Αλεξάνδρεια Αγκαθιά-Καστοριά Πεντάβρυσος-Λευκάδια Εθνικός Κ.-Βατερό Κάστορας-Σβορώνος Φούφας-Γαλατινή Σιάτιστα-Σειρήνα Γρεβ. Λεπτοκαρυά-Βατανιακός Βασίλης Τσιφτελίδης


αθλητικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1 ΑΝΔΡΩΝ

ΤΟ ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΗΤΑΝ ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ

Κέρδισε χωρίς δυσκολία στη Νάουσα με 35-27

Μ

όνο για ένα χρονικό διάστημα, ο Φίλιππος «ζορίστηκε» από τους γηπεδούχους. Ήταν το 6λεπτο, από το 48ο λεπτό έως το 54ο λεπτό που οι παίκτες του Ζαφειράκη προσπάθησαν να φέρουν τα πάνω κάτω και να κάνουν την μεγάλη ανατροπή. Έχαναν με 21 -28 και με ένα σερί, μείωσαν το σκορ στα 3 γκολ (27-30). Στην συνέχεια όμως και στα τελευταία 6 λεπτά του αγώνα δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα παραπάνω. Οι παίκτες του Φιλίππου αντέδρασαν και με ένα δικό τους σερί 5-0 έκλεισαν την νίκη με 35-27. Στο υπόλοιπο διάστημα του αγώνα, ο Φίλιππος ήταν από την αρχή μπροστά στο σκορ με μια διαφορά από 3 έως 8 τέρματα. Έτσι ο αγώνας κύλησε ήρεμα και απλά και χωρίς δυσκολίες για τους Βεροιώτες, που ήθελαν πολύ την νίκη, για να παραμείνει στη διεκδίκηση της πρώτης 4αδας που οδηγεί στα πλέϊ- οφς του τίτλου.Είναι όμως ακόμη στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 20 βαθμούς μαζί με 2 άλλες ομάδες. Τον ΑΣΕ Δούκα και τον ΠΑΟΚ, που όμως τον έχουν κερδίσει και κατέχουν αυτές την 3η και 4η προνομιούχο θέση. Ο ΑΣΕ Δούκας στην Βέροια με 30 – 29 και ο ΠΑ-

ΟΚ στη Θεσσαλονίκη με 30-28. Απέχει όμως από την κορυφή, μόλις 2 βαθμούς, αφού τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο Διομήδης Άργους έχουν 22 βαθμούς. Ο Ζαφειράκης τώρα, μετά την ήττα του αυτή βρέθηκε στην τελευταία θέση (12η), της βαθμολογίας, με 6 βαθμούς. Ισοβαθμεί με τον Ιωνικό Ν.Φ., αλλά στα μεταξύ τους παιχνίδια υστερεί στην διαφορά τερμάτων. Κέρδισε στον α΄γύρο, στη Νάουσα με 28-24 (+4), ενώ έχασε στην Αθήνα στον β΄γύρο με 25-33 (-8). Τώρα πρέπει να παλέψει με νύχια και με δόντια και να αποφύγει τα πλέϊ – άουτ (9η – 12η θέση), που οδηγούν στον υποβιβασμό. Ο Πανελλήνιος είναι στην 9η θέση με 7 βαθμούς και η ΧΑΝΘ στην 10η θέση με επίσης 7 βαθμούς. Δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο, για την νεανική κυρίως ομάδα του Ζαφειράκη, που από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου 2010 -11, παίζει με πολλά προβλήματα. Στον αγώνα του Σαββάτου, στη Νάουσα, για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος σημειώθηκε και ένα σπάνιο ρεκόρ. Οι 2 διαιτητές, ο Στέφανος Αγγελίδης (Πτολεμαΐδα) και ο Ζήσης Κατσάνος (Κοζάνη), έδειξαν στους παίκτες του Φιλίππου 13 δίλεπτα παρακαλώ. Είναι γεγονός όμως, ότι στο παιχνίδι είχαμε πολύ δυνατά και πολλές φορές σκληρά μαρκαρίσματα, που μπορεί να αποφέρουν φάουλ, όχι όμως και τόσες πολλές δίλεπτες απο-

βολές.Ήταν θα λέγαμε, λίγο παρατραβηγμένες, αφού παρακολουθήσαμε ζωντανά το παιχνίδι. Πρώτος σκόρερ του Φιλίππου ήταν ο Ντομπρόκοβιτς Μάρκο με 9 γκολ (3/3 πέναλτι), ενώ του Ζαφειράκη, ο Χατζηγεωργίου Χρήστος με επίσης 9 γκολ. Τα 10λεπτα ήταν: 4-7, 6-14, 12-17(ημ), 17-23, 25-29, 27-35(τελικό). ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ (Τσαλιγόπουλος Ανδρέας): Λουμπουρδής Χρ., Μπακιρτζής Θαν., Μπουμπουλέντρας Αθ., Πετρίδης Γ., Διδασκάλου Π., Μήτσικας Παρμ. 5, Κεσίδης Στάθ. 3, Χατζηγεωργίου Χρ. 9, Πίτος Πασχ. 1, Ροδοβίτης Ιωάννης , Μάρτος Δημ., Καραγεωργίου Γ. 4, Βλάχος Δ. 5. ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Χατζόγλου Γιώργος): Λοΐζος Ν., Ευαγγελόπουλος Χρ., Κουρουμλίδης Κων. 1, Ευαγγελίδης Θεοδ. 2, Μπαντής Δ., Ρεμπελάκος Στ., Δεληγιάννης Κ. 1, Ευαγγελίδης Θεοδ. 2, Δινάλης Βας., Ντομπρόκοβιτς Μ. 9, Παπαδόπουλος Σ. 8, Γιούπης Γ. 2, Πρωτογέρης Τ. 4, Κωστακίδης Θ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Κίτρινες κάτρες: Ζαφειράκης: 1, Φίλιππος: 3 Δίλεπτα: Ζαφειράκης: 4, Φίλιππος: 13 Πέναλτι: Ζαφειράκης: 4/5, Φίλιππος: 3/3 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 14η αγωνιστική Ζαφειράκης-Φίλιππος................................... 27-35 Κύδων Χαν.-ΑΕΚ.............................................. 27-29

ΠΑΟΚ-ΑΣΕ Δούκας........................................ 22-25 Πανελλήνιος-Διομήδης................................ 27-32 Βριλήσσια-Ιωνικός Ν.Φ................................ 31-26 ΧΑΝΘ-Αερωπός Εδ........................................ 33-32 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. ΑΕΚ......................................380-341.................22 2. Διομήδης Αργ...................435-384.................22 3. ΑΣΕ Δούκας......................405-335.................20 4. ΠΑΟΚ...................................396-349.................20 5. Φίλιππος............................451-412.................20 6. Αερωπός Εδ......................373-396.................14 7. Βριλήσσια...........................398-399.................12 8. Κύδων Χαν........................362-390.................10 9. Πανελλήνιος.....................363-405....................7 10. ΧΑΝΘ................................373-429....................7 11. Ιωνικός Ν.Φ...................376-404....................6 12. Ζαφειράκης....................398-466....................6 * Ο Κύδων Χανίων και η ΧΑΝΘ έχουν έναν αγώνα λιγότερο. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 29/1/2011 ΑΕΚ-Φίλιππος Διομήδης Αργ.-ΠΑΟΚ Βριλήσσια-Ζαφειράκης ΑΣΕ Δούκας-ΧΑΝΘ Ιωνικός-Πανελλήνιος Αερωπός Εδ.-Κύδων Χαν.

ΜΠΑΣΚΕΤ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ

ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ 15η ΘΕΣΗ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΜΕ 64-72

Ε

χασε από το Στρατω΄νι στην Αρναία με 64 – 72 ημ. 3946 και συμπλήρωσε 10 ήττες στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών. Με τους 14 βαθμούς που έχει, κατέχει την 15η θέση (προτελευταία) της βαθμολογίας. Ο συγκάτοικος του Απόλλων Καλαμαριάς κέρδισε στην έδρα του τον Αίολο Τρικάλων στην παράταση με 82-76 και τον πέρασε στον βαθμολογικό πίνακα, με 15 βαθμούς. Η κατάσταση αρχίζει να δυσκολεύει πλέον πάρα πολύ για τον Φίλιππο, αφού υποβιβάζονται στη Γ΄Εθνική οι 4 τελευταίες ομάδες, από τις 16, της βαθμολογίας. Ήδη η μίας είναι γνωστή. Η Ολύμπια Λάρισας, που δεν κατέβηκε στο πρωτάθλημα και αποβλήθηκε. Η 4η ομάδα που βρίσκεται στην ζώνη του υποβιβασμού είναι ο Μ. Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης που έχει 15 βαθμούς. Ενώ στην 12η και «τυχερή» θέση βρίσκεται ο Δούκας με 16 βαθμούς. Όπως δε βλέπουμε, οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες, αλλά χρειάζονται νίκες για την ομάδα του Φιλίππου στους επόμενους 18 αγώνες, για να παλέψει και να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ας ευχηθούμε τελικά να το πετύχει η ομάδα μας. Το πρωτάθλημα έχει ακόμη πολύ δρόμο. Στην Αρναία τώρα κόντρα στο Στρατώνι, που έπιασε την 7η θέση με 19 βαθμούς, ο Φίλιππος πάλεψε σε πολλά διαστήματα του αγώνα με πείσμα και πάθος για την νίκη.Αυτή όμως δυ-

στυχώς δεν ήρθε. Ο Φίλιππος είχε 2 πολύ καλά 10λεπτα. Το πρώτο, που προηγήθηκε με 21- 17 και το τελευταίο που το κέρδισε με 14-6. Όμως στα 2 ενδιάμεσα (2ο και 3ο), η απόδοση του έπεσε πολύ και οι γηπεδούχοι τα κέρδισαν άνετα με 29-18 και 20-11 και πήραν τελικά την νίκη και τους 2 πολύτιμους βαθμούς. Πρώτος σκόρερ του Φιλίππου ήταν ο Βασίλης Λαμπρόπουλος με 16 πόντους και 2 τρίποντα , που επανήλθε δριμύτερος, μετά από τον τραυματισμό του, στους αγώνες. Από δε το Στρατώνι ο Κουντουρατζόγλου με 15 πόντους και 3 τρίποντα. Τον αγώνα διαιτήτευσαν ο Δεληγιάννης με τον Πλουχρονιάδη. Τα 10λεπτα ήταν: 17-21, 46-39(ημ), 66-50, 7264(τελικό). ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Γκίμας Δημ.- Μπλατσιώτης Χρ.): Μπαταούλας Μ. 5(1), Μαυρίδης Β., Ντόβας Σ. 12(2), Τσακίρης Β 8(1), Μαυρίδης Α. 2, Κοτσάμπασης Γ., Ιωσηφίδης Κ. 5(1), Λαμπρόπουλος Β. 16(2), Κόγκας Α. 13, Γάκης Γ 3(1).

7. Γάκης Γιάννης............................................... 55(11) 8. Ντόβας Σωτήρης.......................................... 50(11) 9. Μπαταούλας Μάρκος................................ 37(11) 10. Λαμπρόπουλος Βασίλης............................32(6) ΣΗΜ.: Σε παρένθεση οι συμμετοχές

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: 743 πόντοι

12η αγωνιστική Στρατώνι-ΦΙΛΙΠΠΟΣ..................................... 72-64 ΜΕΝΤ-Διαγόρας.............................................. 77-71 Αιγάλεω-Ν. Κηφισιά...................................... 99-96 Λευκάδα-Ολύμπια Λ................................ 20-0(α.α) ΟΦΗ-Αίας Ευόσμου........................................ 82-74 Καλαμαριά-Αίολος Τρικ................................ 82-76 Πέραμα-Δούκας.............................................105-80

1. Τσακίρης Βασίλης..................... 143 πόντοι (11) 2. Μαυρίδης Βασίλης.....................107 πόντοι(11) 3. Μαυρίδης Αλέξης........................................ 87(11) 4. Ιωσηφίδης Κοσμάς..................................... 83(11) 5. Κοτσάμπασης Γιώργος..................................64(9) 6. Κόγιας Αντώνης........................................... 63(10)

14

ΑΚΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ 1. Αντωνιάδης Στέλιος....................................3συμ. 2. Ζασιάκος Στέλιος..........................................1συμ. 3. Κουτάντσης Σπύρος....................................1συμ. ΤΡΙΠΟΝΤΑ:61 1. Κοτσάμπασης Γιώργος.....................................14 2. Ιωσηφίδης Κοσμάς...........................................12 3. Ντόβας Σωτήρης................................................11 4. Τσακίρης Βασίλης.................................................9 5. Γάκης Γιάννης........................................................5 6. Μπαταούλας Μάρκος.........................................4 7. Μαυρίδης Βασίλης...............................................3 8. Λαμπρόπουλος Βασίλης....................................2 9. Μαυρίδης Αλέξης.................................................2 10. Κόγιας Αντώνης.................................................1 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Αναγ/ση Φλ.-Μ. Αλέξ/δρος......................... 71-63 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Ο.Φ.Η....................................................................22 2. Πέραμα.................................................................22 3. Ν. Κηφισιά..........................................................21 4. ΜΕΝΤ...................................................................21 5. Αναγέννηση-Φλόγα.......................................21 6. Λευκάδα..............................................................20 7. Στρατώνι..............................................................19 8. Αίας Ευοσμου....................................................18 9. Διαγόρας.............................................................17 10. Αίολος Τρικ......................................................17 11. Αιγάλεω............................................................17 12. Δούκας..............................................................16 13. Μ. Αλέξανδρος Θ..........................................15 14. Καλαμαριά.......................................................15 15. Φίλιππος Β......................................................14 16. Ολύμπια Λάρ..................................................... * Η Ολύμπια Λάρισας έχει αποκλεισθεί από το πρωτάθλημα. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β.-Πέραμα Μ. Αλέξανδρος-ΜΕΝΤ Διαγόρας-Στρατώνι Ν.Κηφισιά-Αναγέννηση Φλ. Ολύμπια Λαρ.-Αιγάλεω Αίας Ευοσ.-Λευκάδα Αίολος Τρικ.-ΟΦΗ Δούκας-Καλαμαριά Στέφανος Οικονομόπουλος


ΕΛΛΑΔΑ 

epikera@otenet.gr

Αναπροσαρμογή με βάση την οικονομική δυνατότητα των ταμείων

Σταδιακή μείωση των επικουρικών συντάξεων από το 2012 Πού και πώς θα γίνουν οι περικοπές

Σ

το στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις, κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων της την ερχόµενη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας, για τον τριµηνιαίο έλεγχο που θα κρίνει και την εκταµίευση της τέταρτης -και µεγαλύτερης- δόσης των 15 δισ. ευρώ. Στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο ορίζεται ότι οι όποιες προσαρµογές χρειαστούν στις παραµέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήµατος, καθώς και η µεταρρύθµιση των επικουρικών ταµείων και των ταµείων πρόνοιας, θα ολοκληρωθούν µέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση µε την τρόικα. Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα. Έτσι, όσα Ταµεία δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μπορεί να πέσουν ακόµα και κάτω από το 20% του συ-

ντάξιµου µισθού. Οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σηµαντικές διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις «εξετάσεις» και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις. Ήδη, εγκρίθηκε η διενέργεια δηµόσιου ανοικτού διαγωνισµού µε σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούµενες αναλογιστικές µελέτες για τα ταµεία επικουρικής ασφάλισης. Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείµµατα, θα πρέπει να µειώσουν τις καταβαλλόµενες συντάξεις. Το ποσοστό της µείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση κάθε Ταµείου. Στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαµορφώνονται στο 20% του συντάξιµου µισθού. Οι όποιες µειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις,

για να µην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα. Μάλιστα, εξετάζεται να υπάρξει µια µεταβατική περίοδος 3 έως 10 ετών, ανάλογα µε το ποσοστό µείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα. Οριστικά οι αλλαγές θα αγγίξουν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους µετά το 2012.

Σε επιτηδευματίες και ατομικές επιχειρήσεις

Γ. Μαγκριώτης: «Πολύ δύσκολη» η Επεκτείνεται η περαίωση διαπραγμάτευση για τις Εκτιμήσεις για πρόσθετα έσοδα τιμές των διοδίων 600 εκατ. ευρώ Π Σ ε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ αναμένεται να επεκταθεί η ρύθμιση για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων. Η επέκταση της ρύθμισης θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ευνοϊκή ρύθμιση της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων 2000 - 2009 και τους εν λόγω επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει περαιτέρω τα δημόσια έσοδα. Το άρθρου 4 του νόμου 3888/2010 για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προέβλεπε ότι στερούνται του δικαιώματος της περαίωσης «οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία». Κατά συνέπεια, 200.000 περίπου επιτηδευματίες από όλη τη χώρα (έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.), των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ 2008 υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, δεν είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε επικριθεί ως άδικη και αντισυνταγματική, καθώς συσχέτιζε θέματα όπως την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση του επιτηδευματία. Μέχρι σήμερα οι συνολικές εισπράξεις από την περαίωση ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Με την υπαγωγή στην ρύθμιση ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, αναμένεται πως ακόμη 200.000 φορολογούμενοι θα ενταχθούν στην περαίωση, με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ.

15

ολύ δύσκολη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης τη διαπραγμάτευση με τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων για τα διόδια. «Έχουμε ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο επαναδιαπραγμάτευσης» τόνισε ο κ. Μαγκριώτης, μιλώντας στον Σκάι, και διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση αυτή είναι πολύ δύσκολη, γιατί γίνεται με αρκετές τράπεζες και είκοσι κατασκευαστικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες. «Κάθε μια από αυτές έχει τη δική της προσέγγιση» είπε ο κ. Μαγκριώτης. Ερωτηθείς πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των επτά σημείων, για τα οποία οι εταιρείες θα δώσουν κάρτα διέλευσης για τους κατοίκους των περιοχών που δεν έχουν παράπλευρο δρόμο, δήλωσε ότι αυτά πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν με τους παραχωρησιούχους, γιατί η είσπραξη των διοδίων είναι ευθύνη των παραχωρησιούχων, καθώς οι κάρτες ελεύθερης διέλευσης σημαίνουν απώλεια εσόδων. SIEMENS ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ Για το μετρό, ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποιες εκκρεμότη-

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

τες όσον αφορά τους διαγωνισμούς για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση. Οι διαγωνισμοί είχαν γίνει το 2008, είχε προσέλθει μόνο η Siemens, διότι είναι τεχνολογία δική της το Μετρό, και είχε ανακηρυχθεί το 2008, αν δεν κάνω λάθος, μειοδότης, αλλά είχε παγώσει από τότε ο διαγωνισμός, δεν είχε υπογραφεί, γιατί είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα». Ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε ότι για το θέμα υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, το οποίο θα το αναπτύξει τις επόμενες μέρες, καθώς περίμενε και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βασιλική Λ. Ορδουλίδου - Νάτσκου Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

- Μικροβιολογικό - Αιματολικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΡΙΖΟΣ ΜΙΧ. ΚΩΣΤΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ l

Αντιμετώπιση ανδρικής υπογονιμότητας

και στυτικής δυσλειτουργίας

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 10 (ΣΤΟΑ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ) Τηλ. Ιατρείου: 2331070970 - 6932417933

e-mail:doctorpetros@gmail. com

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δέχεται με ραντεβού

Βενιζέλου 34 Βέροια (1ος όροφος) τηλ. Ιατρ.: 23310 67062 - fax: 23310 67063

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc

ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

- Ανοσολογικό

Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

Δέχεται με ραντεβού

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 70707 ΚΙΝ. 6973 046662 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 32, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ e-mail: dent_jik_71@yahoo.com

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

16

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com


 ΤΥΠΟΣ

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη Οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις των εισιτηρίων, το νομοσχέδιο για δόμηση στις περιοχές Natura, οι επικείμενες αλλαγές στη φορολογία, τα σενάρια για το ελληνικό χρέος, η δημοσιοποίηση ονομάτων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο αλλά και οι περικοπές επικουρικών συντάξεων. Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων του χθεσινού ελληνικού Τύπου κατ΄αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι: * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Για τα ονόματα εμπλεκόμενων στελεχών τους στο σκάνδαλο της Siemens .. Ανω-κάτω το ΠΑΣΟΚ». * ΑΥΡΙΑΝΗ: «Ο Σημίτης φταίει

Εν

ία...

ομ συντ

. μία.. υντο Εν σ

για όλα και πρέπει να πάει στη φυλακή».

* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Αγορά μυστήριο από τον εκλεκτό του Γιώργου». * ΕΘΝΟΣ: «Κλείδωσαν 6 αλλαγές στη φορολογία». * ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Ο αγιορείτης Πρόδρομος ...«βαφτίζει» την κάρτα επικίνδυνη και ρυπαρή». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ««Κούρεμα» και νέα μέτρα φέρνουν κοντά τις εκλογές». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «9 απαντήσεις για τα ακίνητα σε Natura». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Δάνεια με όρους Αργεντινής». * ΕΣΤΙΑ: «Απευκταία η αναδιάρθρωσις». * Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Αναθεώρηση χρέους και Συντάγματος». * ΤΑ ΝΕΑ: «Επικουρικές συντάξεις. Πώς θα γίνουν οι περικοπές». * City Press: «Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα εισιτήρια». Θεσσαλονίκη * ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Τα μέτρα του δήμου για τα σκουπίδια». Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων του χθεσινού οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι: * ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Νέα σκληρά μέτρα για επικουρικές - μισθούς». * Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ««Κλείδωσαν» οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς».

«ΤΑ ΝΕΑ»: Από τη στήλη με τίτλο « Εμπιστευτικά» ποψήφιοι σωτήρες ΕΥΤΥΧΩΣ, ουδείς µπορεί να αµφισβητήσει την οικολογική ευαισθησία της υπουργού Περιβάλλοντος – είναι µια ευαισθησία την οποία έχουµε ανάγκη και ως κοινωνία και ως χώρα. ∆ΥΣΤΥΧΩΣ, όµως, ουδείς µπορεί να αµφισβητήσει και τον οικολογικό ακτιβισµό της. Η ∆ΙΑΦΟΡΑ είναι περίπου προφανής. Η ευαισθησία είναι κάτι που διαµορφώνει κανόνες και συνειδήσεις απέναντι σε συγκεκριµένα κάθε φορά προβλήµατα. Ο ακτιβισµός, αντιθέτως, επιβάλλει γενικές απαντήσεις πριν καν ακούσει το ερώτηµα. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ µε άλλα λόγια, η ευαισθησία διαφέρει από τον ακτιβισµό περίπου όσο η πολιτική από την ιδεοληψία. ΘΕΛΕΤΕ ένα παράδειγµα; Ουδείς αµφισβητεί ότι η εκτός σχεδίου δόµηση στη χώρα µας χρειάζεται και κανόνες και (κυρίως) συνειδήσεις. ΟΥ∆ΕΙΣ όµως µπορεί να µε πείσει ότι οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι και αδιαπραγµάτευτοι στον Αµβρακικό Κόλπο, στο Ζαγόρι, στους Παξούς, στην τεχνητή λίµνη Κερκίνη, στη Σαντορίνη και στις κορυφές του Ορους Φαλακρού – όλες αυτές οι περιοχές έχουν χαρακτηριστεί Natura. ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ, ας πούµε, τα δέκα στρέµµατα να είναι αλλού αρκετά, αλλού υπερβολικά και αλλού να χρειάζονται περισσότερα για να προστατευθεί το φυσικό τοπίο. Πώς µπορεί µια τόσο γενική ρύθµιση να καλύψει τόσo διαφορετικές καταστάσεις; ∆ΕΝ ΜΠΟΡΕΙ. Και αν προκύψει αδυναµία εφαρµογής της ρύθµισης, ξέρετε ποιος θα το πληρώσει; Το φυσικό τοπίο. ∆ιότι όταν οι γενικοί κανόνες αποδεικνύονται ανεφάρµοστοι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εφαρµοστούν καθόλου κανόνες.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Πολιτική» δυνηρά ανταλλάγματα Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ως θετική εξέλιξη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ελληνικού χρέους, αποκρύπτοντας τους επαχθέστατους όρους που ετοιμάζεται να συμφωνήσει με την τρόικα. Με την πρωτοφανή αυτή συσκότιση της πραγματικότητας επιδιώκεται να ξεγελαστούν οι πολίτες και –ούτε λίγο ούτε πολύ – να αισθανθούν ανακουφισμένοι που οι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών και χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους θα μειωθούν. Οι κυβερνώντες κρύβουν σκόπιμα από τους πολίτες ότι η αποδοχή από την πλευρά της «τρόικας» να δοθεί πίστωση χρόνου στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών της δεν θα γίνει χωρίς ανταλλάγματα οδυνηρά, για τη χώρα και το λαό της. Τα ανταλλάγματα θα είναι οδυνηρά για τη χώρα, αφού θα περιλαμβάνουν την κατάργηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, μέσω της εκχώρησης περιουσιακών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εδρεύουν στις χώρες των «δανειστών». Τα ανταλλάγματα θα είναι οδυνηρά και για το λαό, επειδή θα προβλέπουν την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων του, όπως η δημόσια υγειονομική περίθαλψη και η δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Η εξαθλίωση του λαού θα είναι πλέον θέμα χρόνου και η «στάση πληρωμών» θα κηρυχθεί πρώτα από τους ίδιους τους πολίτες! Το είδος και οι όροι του δανεισμού που θα παρασχεθεί στη χώρα μας θα είναι ίδια με αυτά που ίσχυσαν το 1998 στην περίπτωση της Αργεντινής! Το αποτελέσματα είναι γνωστά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν.

«ΕΘΝΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Παν- Παν»

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Από τη στήλη του Δημήτρη Ρίζου ταγόνα στον ωκεανό της Siemens το Βατοπέδι!.. ΘΑ προτιμούσα, αντί ν’ ασχολούμαι με Ανακριτικές και Siemens,να είχαμε πρωθυπουργό τον… Μπερλουσκόνι και όλα τα ρεπορτάζ μας και τα άρθρα μας να είχανε ως αντικείμενο τις... σεξουαλικές δραστηριότητες με εκρηκτικά «μανούλια» του καβαλιέρε… ΕΠΕΙΔΗ όμως κοιμόμαστε και ξυπνάμε με μίζες, Εξεταστικές, Προανακριτικές, Βατοπέδια και συμβιβαζόμενους μπαρουφορολόγους όλων των κομμάτων, γράφω και το σημερινό μου άρθρο… ΠΑΡ’ ΟΛΟ που έγινε γνωστό και στον τελευταίο Ελληνα ότι τίποτε δεν βρέθηκε, ώστε να χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο το Βατοπέδι, η «μαύρη» προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να το αναφέρει ως ίδιου μεγέθους -ίσως και μεγαλύτερου- από το τεράστιο σκάνδαλο της Siemens!!! Ε, λοιπόν, το Βατοπέδι δεν επιβάρυνε τελικά ούτε κατά ένα ευρώ το ελληνικό Δημόσιο… Αθλιες οι δραστηριότητες των Εφραίμ και Αρσένιου… Απαράδεκτες οι σχέσεις τους με Ρουσόπουλο και Αγγέλου… Αλλά μόνο πολιτικές αιχμές βρίσκει κανείς σ’ αυτές τις σχέσεις… ΕΝΩ η SIEMENS αποτελεί το πιο κραυγαλέο ελληνικό σκάνδαλο που διαπράχθηκε ποτέ!.. Δισεκατομμύρια δραχμές και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πήγαν στις τσέπες στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών και άλλων και στα ταμεία των κομμάτων!.. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι τεράστιες μίζες και οι προμήθειες της SIEMENS με το Βατοπέδι; (Μια - δυο πωλήσεις εκτάσεων ακυρώθηκαν και επιστράφηκαν στο Δημόσιο!). ΔΕΝ υπάρχει ούτε ΕΝΑΣ πολίτης που να μη γνωρίζει πια ότι εκτός από τις μίζες στους πολιτικούς, τεράστια ποσά κατευθύνονταν στα ταμεία των κομμάτων!.. …Αλλά με μυστικές… συμψηφιστικές συμφωνίες τους απέφυγαν τον έλεγχο αυτών των ταμείων!.. ΤΕΤΟΙΑ και τόσο κραυγαλέα πολιτική ξεφτίλα δεν γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος… …Αλλά φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αφτί κανενός!..

Υ

Ο

ι μισθοί και οι... τιμές Η επόμενη «μεγάλη μάχη» όλα δείχνουν ότι θα γίνει γύρω από τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Πάνω από χίλιες (1.000) επιχειρήσεις έχουν κινητοποιηθεί για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Ενώ έχουν κατατεθεί στα Πρωτοδικεία γύρω στις 800 αιτήσεις δημιουργίας εργοστασιακών σωματείων, προάγγελος του τι θα επακολουθήσει. Η ΓΣΕΕ εκφράζει την αντίθεσή της, εκτός εάν υπάρχουν «τεκμηριωμένες περιπτώσεις» που το επιβάλλουν. Η τρόικα, που έχει σαφή «στόχο-μοντέλο» τη γενική μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, επιφυλάσσεται να επανεξετάσει την τελική ρύθμιση. Ενώ, βέβαια, το υπουργείο θεωρεί τη λύση που πέτυχε σχετικά ισορροπημένη. Ας πάμε, όμως, στην ουσία των πραγμάτων. Δεν υπάρχει σοβαρός οικονομικός αναλυτής που να πιστεύει ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το κόστος εργασίας. Το κεντρικό ζητούμενο για την οικονομία μας είναι η αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Εδώ χωλαίνουμε. Τι παράγουμε και με τι οργανωτικό μοντέλο; Προσθέστε τη δημόσια γραφειοκρατία και τη διαφθορά και περίπου έχουμε μπροστά μας όλο το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε ανάπτυξη με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε διεθνή κλίμακα. Δεν μπορούμε, όμως, να ανταγωνιστούμε το μεροκάματο ούτε της Κίνας, ούτε της πολύ κοντινότερής μας Βουλγαρίας. Το επιχείρημα είναι ότι σε περίοδο μεγάλης κρίσης δεν μπορούν τα συνδικάτα να επιμένουν σε μισθούς που είχαν καθοριστεί πριν από την κρίση, γιατί τότε η επιχείρηση χάνει τον ανταγωνισμό της και υπάρχει κίνδυνος να κλείσει και να απολυθούν οι εργαζόμενοι. Οντως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την ανεργία. Ζητείται μια «επανεκκίνηση» από χαμηλότερη βάση. Πώς μπορεί, όμως, να γίνει αυτό όταν αφορά μόνο τους μισθούς και όχι τις βασικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών διαβίωσης που ανεβαίνουν συνεχώς; Σε αυτό το πλαίσιο οξύνονται επικίνδυνα και μη ρεαλιστικά οι ανισότητες. Ο δρόμος με αυτά τα δεδομένα είναι αδιέξοδος. Πρέπει και η επιχειρηματική τάξη να δει τα πράγματα πιο υπεύθυνα.

17

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ο

Σ


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1762 η Αγγλία κηρύττει πόλεμο στην Ισπανία και στο βασίλειο της Νάπολης. 1847 ο Σάμιουελ Κολτ παρουσιάζει το πρώτο του περίστροφο στην αμερικανική κυβέρνηση. 1887 γίνονται εκλογές στην Ελλάδα τις οποίες κερδίζει ο Χαρίλαος Τρικούπης. 1896 η Γιούτα γίνεται η 45η πολιτεία των ΗΠΑ. 1900 κύμα απεργιών σαρώνει την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, απεργούν οι εργάτες των χαλυβουργείων στη Βιέννη, των υαλουργείων στις Βρυξέλλες και διαφόρων κλάδων στη Γερμανία. 1923 σε αδιέξοδο οδηγείται η Συνδιάσκεψη του Παρισιού για τις πολιτισμικές αποζημιώσεις. 1924 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 38 μήνες αυτοεξορίας. 1933 η «Μαντάμ Μποβαρί» του Γκιστάβ Φλομπέρ, μεταφέρεται στην οθόνη, από τον Ζαν Ρενουάρ. 1936 το πρώτο τσαρτ ποπ μουσι-

κής δημοσιεύεται στο περιοδικό «Billboard». 1939 ο φασίστας Χιρανούμα γίνεται πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. 1942 οι Βρετανοί αποσύρονται από τη Σιγκαπούρη και το Βόρνεο. 1948 η πρώην βρετανική αποικία της Βαϊμάρης κηρύττει την ανεξαρτησία της. 1950 η δισκογραφική εταιρία «RCA Victor» ανακοινώνει τη δημιουργία δίσκων LP, για να ανταγωνισθεί την εταιρία «Κολούμπια». 1960 ο Γάλλος συγγραφέας, Αλμπέρ Καμί, ο οποίος είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957, σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. 1962 στην Αλγερία, η παράνομη μυστική στρατιωτική οργάνωση OAS καλεί ανοιχτά σε επανάσταση κατά της Γαλλίας. 1963 ο Jτζέημς Πλίμτον από τη Νέα Υόρκη εφευρίσκει τα πατίνια (roller skates) με 4 ροδάκια. 1969 η Ισπανία επιστρέφει την επαρχία Ιφνι στο Μαρόκο. 1972 δυο Γερμανοί συλλαμβάνονται

στα ελληνικά σύνορα, επειδή μεταφέρουν 15 βραδυφλεγείς βόμβες, με ωρολογιακό μηχανισμό. 1973 έργα αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα του Ρέμπραντ αξίας 1 εκατ. δολαρίων, «κάνουν φτερά» από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ. 1974 ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αρνείται να παραδώσει υλικό, το οποίο του ζητήθηκε με κλήτευση από την επιτροπή της Γερουσίας για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. 1987 ο Ισπανός κιθαρίστας, Άντρις Σεγκόβια, ξεκινά την τελευταία του περιοδεία στις ΗΠΑ. 1989 οικολόγοι δίνουν στον υφυπουργό Γεωργίας το αντιβραβείο «Αττίλας 88». 1990 πυρομαχικά και όπλα κλέβονται από τη στρατιωτική μονάδα του Συκουρίου στη Λάρισα. 1991 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει ομόφωνα την πρόσφατη βία του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας και ιδιαίτερα, τις

ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Παλαιστινίων. 1992 στο Τσαντ, στρατιώτες σκοτώνουν 400 αντάρτες και ανακαταλαμβάνουν δύο σημαντικές πόλεις. 1994 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, δηλώνει ότι, το βοσνιακό θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. 1995 στο Ιράν, το Κοινοβούλιο απαγορεύει επ αόριστον τις δορυφορικές κεραίες για να μην μεταδίδονται προγράμματα επιζήμια για τις αξίες του Ισλαμισμού. 1996 οι βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης αποφασίζουν να μη μετέχουν στις συνεδριάσεις της Βουλής, μέχρις ότου αρθεί η πολιτική ανωμαλία, μετά την ασθένεια του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ η ΝΔ αποφασίζει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. 1999 αποφασίζεται η δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, που αρχικά θα κυκλοφορήσει σε 11 κράτη- μέλη της ΕΕ.

Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα πρόβλημα για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε με ηρεμία τα ζητήματα που θα προκύψουν *Σκεφτείτε τις κινήσεις σας *Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ώστε να μπορέσετε να κάνετε όσα επιθυμείτε χωρίς άγχος *Αποφύγετε να πάρετε βιαστικές αποφάσεις

Το πρωινό είναι κατάλληλο για να τακτοποιήσετε ο,τι εκκρεμότητες έχετε *Μην ασχοληθείτε με πράγματα τα οποία μπορούν να σας ρίξουν ψυχολογικά *Κάποιες συζητήσεις με φιλικά σας πρόσωπα θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε πράγματα που ήταν σε στασιμότητα και σας πίεζαν ψυχολογικά

Θα χρειαστεί σε κάποια πράγματα να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας *Αναζητήστε λύσεις σε πράγματα που σας άγχωναν παλιά *Ορισμένες ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν θα σας χαροποιήσουν *Καλά θα κάνετε να μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις. Δείξτε προσοχή στα οικονομικά σας. Αναδείξτε τις ικανότητες σας

Αρκετά καλή είναι η σημερινή ημέρα για εσάς *Θα μπορέσετε να φέρετε εις περάς καταστάσεις που στο παρελθόν σας πίεζαν και σας άγχωναν για καιρό *Μπορείτε με την κοινωνικότητα που σας διακρίνει να κάνετε γνωριμίες οι οποίες πιθανόν να σας φανούν χρήσιμές στα μελλοντικά σας σχέδια

Υπάρχει πιθανότητα ορισμένα πράγματα να μην πάνε όπως τα υπολογίζατε κατά τη διάρκεια την ημέρας *Δείξτε υπομονή *Μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις *Κάποιες αλλαγές που υπολογίζατε να κάνετε υπάρχει πιθανότητα να μην γίνουν *Ελάτε πιο κοντά στους δικούς σας ανθρώπους

Στην εργασία σας τα πράγματα έχουν αρχίσει και πηγαίνουν πολύ καλά *Θα μπορέσετε να με τους καταλλήλους χειρισμούς να πετύχετε σημαντικά πράγματα *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να δείξετε προσοχή *Αποφύγετε να κάνετε κινήσεις που μπορούν να σας βγάλουν από τον προγραμματισμό σας. Δώστε προτεραιότητα στον εαυτό σας

Θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε μερικά προβλήματα *Να είστε υπομονετικοί *Μπορείτε με τις δυνατότητες που έχετε να καταφέρετε σημαντικά πράγματα *Κάντε λίγη υπομονή και τα πράγματα θα βελτιωθούν

Καλά θα κάνετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα για να κάνετε όσα επιθυμείτε χωρίς πίεση και άγχος *Ρυθμίστε τις δουλειές σας με πολύ προσοχή *Μπορείτε με τη βοήθεια που θα έχετε από κοντινά σας πρόσωπα να βρείτε λύσεις σε πράγματα που για καιρό σας δυσκόλευαν και σας άγχωναν

Η σημερινή ημέρα θα είναι αρκετά πιεστική για εσάς *Καλό θα ήταν να προσέξετε τις κινήσεις σας ώστε να κάνετε όσα επιθυμηθείτε χωρίς λάθη *Κάποιες συζητήσεις με κοντινά σας πρόσωπα θα σας βοηθήσουν να ξεμπλοκάρετε αρκετές καταστάσεις που σας άγχωναν και σας πίεζαν

Μερικά πράγματα καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να τα δείτε από διαφορετική σκοπιά *Δείξετε διαλλακτικότητα σε συζητήσεις που θα έχετε με φίλους σας *Αποφύγετε να επηρεαστείτε από καταστάσεις που μπορούν να σας πιέσουν ψυχολογικά *Προσέξτε τον εαυτό σας όσο καλύτερα μπορείτε

Αυξημένες θα είναι οι υποχρεώσεις που θα έχετε σήμερα *Μερικά πράγματα καλά θα κάνετε να τα δείτε από διαφορετική σκοπιά *Μην κάνετε υπερβολές *Κάποια προβλήματα σε προσωπικές σας υποθέσεις θα σας αγχώσουν, μιλήστε στους δικούς σας ανθρώπους και θα νιώσετε πολύ καλύτερα

Κάποια γεγονότα θα σας χαροποιήσουν και θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλά με τον εαυτό σας *Μην πιεστείτε για να πάρετε αποφάσεις, φίλοι μου *Μπορείτε με τις ικανότητες που έχετε να καταφέρετε σημαντικά πράγματα *Μην δώσετε σημασία σε προβλήματα που αφορούν το παρελθόν. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα

τα

μιλούν

18

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

Έτοιμο το σχέδιο διαφυγής, θα την

Έτσι, έμεινε να λέμε:

«κοπανήσουν» με ελικόπτερα!

ν ο ρ ga

Θα το κάνεις και θα πεις κι ένα τραγούδι

τας…

Λέγεται για κάποιον που πεισματώθηκε, βλέποντας τον άλλο να του φέρνει αντίρρηση σε κάτι που του ζητάει κάνει. Η φράση ξεκίνησε από τα γλέντια, τα συμπόσια. Σ’ αυτά πολλές φορές βλέπουμε κάποιον, που τα έχει «τσούξει», να επιμένει να πιει ο σύντροφός του, ο οποίος όμως δε θέλει. Αυτός όμως επιμένει με τη φράση: «μα δεν μπορείς, θα το πιεις» και ενώ ο άλλος συνεχίζει να αρνιέται, εκείνος με φιλική πάντοτε διάθεση του ξαναλέει: «έλα, θα το πιεις και θα πεις κι ένα τραγούδι». Σε μερικά, μάλιστα, μέρη λένε: θα το κάνεις και θα χορέψεις.

Τα νέα … υπνωτικά χάπια μας! Το πήρατε χαμπάρι; Αλλαξε το επικοινωνιακό μίγμα η κυβέρνηση, με στόχο την περαιτέρω αποχαύνωση της κοινής γνώμης, ώστε να μην εκδηλωθούν αντιδράσεις ούτε για το νέο πακέτο μέτρων που θα κληθούμε να πληρώσουμε μέσα στην Ανοιξη. Όπως γράφει το «Ποντίκι» η συνταγή λέγεται «Ύπνος και Δέος» και αφορά την επικέντρωση της ειδησεογραφίας και των κυβερνητικών διαρροών σε θέματα «πιασάρικα», που μπορούν να δώσουν μια αίσθηση δικαίωσης στην κοινή γνώμη και ότι, «κάτι γίνεται». Έτσι σχεδιάστηκε η επιχείρηση ...ύπνωσής μας, δια της «αναπτερώσεως» του ηθικού μας, η οποία βασίζεται: 1. Στη δήθεν σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τουρκία. Είδαμε τις επικοινωνιακές κορόνες του Γιώργου Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και το υποτιθέμενο χώσιμο στον... καρντάσι του, Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα ο Ερντογάν, 24 ώρες μετά, άδειασε τον δικό μας, ενώ στον περίγυρό του διέρρεε ότι τα λόγια του ήταν για εσωτερική κατανάλωση, αφού «είναι πολιτικά αποδυναμωμένος». 2. Στη δήθεν κυβερνητική βούληση για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός κ.λπ.), όταν αποφεύγουν προκλητικά να ορίσουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, παρά τις πιέσεις των Κυπρίων και των Ισραηλινών, για να μη δυσαρεστηθεί η Τουρκία.

3. Στη δήθεν επιθετική πολιτική για την πάταξη της φοροδιαφυγής ηχηρών ονομάτων, τραγουδιστών, καλλιτεχνών, πολιτικών προσώπων, το κλείσιμο καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων που δίνουν την αίσθηση ότι, την πληρώνουν και οι «μεγάλοι». Βέβαια στην ουσία οι κινήσεις που είδαμε τις τελευταίες ημέρες και τα τρανταχτά πρόστιμα είναι άγνωστο εάν θα καταβληθούν. Ακόμα το ΥΠΟΙΟ δεν έχει δώσει σαφή απάντηση εάν πληρώθηκε το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλο και στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου. Όσο για τα κέντρα διασκέδασης που πιάστηκαν να μην κόβουν εισιτήρια, έκλεισαν μόλις για 48 ώρες, Δευτέρα και Τρίτη, τις ημέρες δηλαδή που έτσι και αλλιώς είναι κλειστά! 4 Στο δήθεν άνοιγμα του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, μετά την τυπική υποβολή αιτήματος παράστασης υπέρ των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, στη δίκη που θα διεξαχθεί στη Χάγη. 5. Στο κυνήγι της λαθρομετανάστευσης, με τον φράχτη στον Έβρο και τις επιχειρήσεις σκούπα στα γκέτο της Αθήνας και άλλων πόλεων. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν από την πολύ … εξυπνάδα ξαναπέσουμε στη …φάκα της αποχαύνωσής μας! http://kafeneio-gr.blogspot.com

Η έκφραση «γουρούνι», προέρχεται από το βρόμικο τρόπο ζωής του γουρουνιού (χοίρος) σε βούρκους, ακαθαρσίες, νεκροταφεία κλπ. Λέγεται για άνθρωπο αναίσθητο και βρομιάρη.

Είναι στα μπουρίνια του Μεταφορικά τα νεύρα, ο ξαφνικός θυμός του ανθρώπου, όπως ξαφνικά έρχεται ο δυνατός αέρας, μικρής διάρκειας, μαζί με βροχή, αστραπές και κεραυνούς. Το αρχαίο «εκνεφίας» άνεμος ή βροχή. (Μπουρίνι από το τουρκικό Bourin).

Δεν είπε γρυ Οι αρχαίοι Έλληνες «γρυ» έλεγαν: «τον υπό τω όνυχι του δακτύλου ρύπον», δηλαδή την ελάχιστη, τη μικρή ακαθαρσία, που πιάνεται κάτω από το νύχι. Καθετί, λοιπόν, που είναι μικρό, το είπαν «γρυ».

Μπουγάτσα Η λέξη «μπουγάτσα» είναι ιταλική και προέρχεται από τη «σφοκάτα», που έχει σχέση με τη φωτιά (φόκους). Η λέξη αλλάχτηκε στην Ελλάδα με «σφουγκάτο». Στην Ιταλική υπάρχει γλύκισμα που λέγεται «φοκάτσα», αλλά και στην Κέρκυρα είναι γνωστή σαν «φογάτσα».

Του ‘ψαλα τον εξάψαλμο

&...

Η φράση αυτή σημαίνει τον κατσάδιασα, του τα είπα για καλά. Η φράση προέρχεται από τον Εξάψαλμο, που έχει σύνολο έξι ψαλμούς. Είναι μια σειρά έξι ψαλμών, που τους λένε στην αρχή του όρθρου, είναι δε οι εξής: ο 3°^ ο 37ος, ο 62^, ο 87ος, ο 102ος και ο 142ος.

περίεργα

Π

αράξενα

Γουρούνι

Νέα κολόνια με άρωμα... δολαρίου «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Όχι, δεν είναι στην τσέπη μου, ούτε στην τράπεζα. Είναι στο άρωμά μου». Πλέον όλοι, ανεξάρτητα από το ρευστό που έχουν ή που δεν έχουν (λόγω κρίσης) στο πορτοφόλι τους, θα μπορούν να αποπνέουν τη μυρωδιά του χρήματος χάρη σε μια νέα σειρά αρωμάτων τα οποία φέρουν τις χαρακτηριστικές ονομασίες «Τα Λεφτά Του» («HisMoneyCologne») και «Τα Λεφτά Της» («HerMoneyEaudeParfum»). Δημιούργημα του Πάτρικ ΜακΚάρθι, αντιπροέδρου στο τμήμα πωλήσεων της Microsoft, τα εν λόγω προϊόντα έρχονται με την υπόσχεση να μας κάνουν όλους... λεφτάδες και να μας «τονώσουν την αυτοπεποίθηση». «Η ιδέα μου κατέβηκε αφότου διάβασα μια ιαπωνική έρευνα σύμφωνα με την οποία, η παραγωγικότητα των εργατών σε ορισμένες βιομηχανίες αυξήθηκε σημαντικά όταν η ιδιοκτησία άρχισε να τους ραντίζει με οσμές χρήματος μέσω του εξαερισμού», εξηγεί ο ΜακΚάρθι. Αναφορικά με τις μυρωδιές των συγκεκριμένων παρασκευασμάτων, το ανδρικό «HisMoneyCologne»φέρεται να συνδυάζει «το έντονο άρωμα 500 φρεσκοτυπωμένων δολαρίων με μια αίσθηση θαλασσινής αύρας και νότες από κίτρο, δενδρολίβανο, χλόη και ξύλο» ενώ το γυναικείο «HerMoneyEaudeParfum»μπλέκει την «καθαρή οσμή χαρτονομισμάτων που μόλις βγήκαν από το νομισματοκοπείο» με μυρωδιές από γκρέιπ φρουτ, μανταρίνι, πεπόνι και φρέζια, μεταξύ άλλων. Όσο για τις τιμές τους, κάθε μπουκαλάκι κοστίζει μόλις 35 δολ. αλλά, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μυρίζει σαν 500 δολ.

19

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δ Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Ε Ι Σ

Γνωρίζετε ότι...

 Οι «σαπουνόπερες» ονομάστηκαν έτσι από τα

απορρυπαντικά που είχαν αρχικώς ως χορηγούς αυτές οι καθημερινές τηλεοπτικές σειρές.  Το πλαγκτόν αποτελεί το 85% όλων των ζώντων οργανισμών στη Γη.  Ο Thomas Edison, ο εφευρέτης της ηλεκτρικής λάμπας, φοβόταν το σκοτάδι.  Κανείς δεν μπορεί να αυτοκτονήσει κρατώντας την αναπνοή του.  Οι κουκουβάγιες είναι τα μόνα πουλιά που μπορούν να δουν το μπλε χρώμα.  Ο ελέφαντας είναι το μόνο θηλαστικό που δεν μπορεί να πηδήξει.  Ο πιγκουίνος είναι το μόνο πτηνό που μπορεί να κολυμπήσει αλλά δεν πετάει.  Το αρχαιότερο γνωστό λαχανικό είναι ο αρακάς.  Για να μπορέσει κάποιος να δει το ουράνιο τόξο, θα πρέπει να έχει γυρισμένη την πλάτη του στον ήλιο.  Στα αντρικά πουκάμισα τα κουμπιά βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, στα γυναικεία στην αριστερή.  Για να καταφέρει να περπατάει με τον περίφημο σέξι τρόπο της, η Μέριλιν Μονρόε είχε πριονίσει ένα κομμάτι από το τακούνι του ενός παπουτσιού της!


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Λίρες, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Δαχτυλίδια, Δόντια. Σπασμένα, χαλασμένα. Στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με 1 βήμα μπορείτε χωρίς φόβο να έρθετε στο γραφείο μας, κρατάμε πλήρη εχεμύθεια. Έναντι Κλινικής Αντωνιάδη Βενιζέλου 16 Βέροια (1ος όροφος) Τηλ.: 23310 66581, κιν.: 6984223075 Από 8.30 π.μ. έως 8.30 μ.μ.

ΚΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ αναλαμβάνει φύλαξη βρεφών, παιδιών και ηλικιωμένων με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, ακόμα κα σε περιοχές εκτός Ημαθίας. Τηλ. Επικοινωνίας 6975994207 κα Μαρία Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068

Προσφορές • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 13€ !!! • Αγοράζετε 4 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και 1 ½ λίτρο αναψυκτικό και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 2 γίγας πίτσες και παίρνετε δώρο, ή 1 γίγας ή 1 ½ λίτρο αναψυκτικό ή μια σαλάτα ή ½ παγωτό και πληρώνετε μόνο 15€ !!!

ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786.

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. ΚΥΡΙΑ ζητάει εργασία σε σκάλες, γραφεία, επαγγελματικούς χώρους (τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, σούπερ μάρκετ κ.α.). Κιν. 6993033111. ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ:Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για την στελέχωση τμήματος πωλήσεων σε διαφημιστική εταιρία. Πληροφορίες στο τηλ. 6979 809870 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315. ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία στο ταβερνάκι της Κούλας, Εμ. Παππά 11, κοντά στο ΙΚΑ. Πληροφορίες στο τηλ. 23310 65502 κ. Κούλα

20

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επι της 10ης Μεραρχίας 2, στο κέντρο δίπλα στο Επιμελητήριο στη Βέροια. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ. 2331061594. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 45 τ.μ, πλήρως ανακαινισμένο, 2ος όροφος.Τηλ: 6942595995 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος Ενοικιάζονται τρία καταστήματα 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο. Πολύ καλή ευκαιρία. Τηλ. 6947120444 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596

Eνοικιάζονται και πωλούνται στο Μακροχώρι Αριστοτέλους 123 (κεντρικό – γωνία) γραφεία Τηλ. 6988141980 κ. Αντώνης

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο:

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 86 τ.μ. στον 4ο όροφο, στην οδό Μητροπόλεως – Ζωγιοπούλου 2, γωνία. Πληροφορίες κ. Στέργιος τηλ. 23310 21488 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 94 τ.μ. (2Δ – Σ – Κ – WC – μπαλκόνι μεγάλο 10Χ3 και μπαλκόνι μικρό) σε οικοδομή με φανταστική θέα στην οδό Π. Πασαλίδη αρ. 8, περιοχή Βίλα Βικέλα, κατασκευή οικοδομής το έτος 2000. Ανοιχτός χώρος πάρκινγκ. Τιμή προσιτή. Τηλ. 2327051303, 6944523246.

Πωλείται οικόπεδο 9 στρέμματα στον Κοπανό Ναούσης. Εντός σχεδίου, κατάλληλο για εμπορικό κέντρο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τιμή 45.000 ευρώ το στρέμμα Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770. Πωλείται διαμέρισμα στην περιοχή Μπαρμπούτα με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC, (τέντες, σήτες, δορυφορική κεραία, θυροτηλεόραση, παροχή για τζάκι, παροχή για μπάρμπεκιου, θέση πάρκινγκ). Στον 2ο όροφο, στην οδό Αγαμέμνωνος 28.Τηλ: 6978269282 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα στην οδό Ρόδων 65 τ.μ. Κιν. 6972234377.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321

Πωλείται εστιατόριο ανακαινισμένο στην περιοχή Wolfsburg της Γερμανίας. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.Επικοινωνίας: 0049536330318

Πωλείται το 50% της επιχείρησης παιδότοπου κατά προτίμηση σε γυναίκα. Τιμή συζητήσιμη.Τηλ. 23310-28140 και 6979998999.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

Πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ στον 3ο όροφο οικοδομής, μπροστά στην Κυριώτισσα. Τηλ: 6973021410

ΠΩΛΕΙΤΑΙ KAWASAKI ZZR 400, χρώμα μπλε-μαύρο, μοντέλο 98, 400 CC. EXTRA: Συναγερμός, καινούρια λάστιχα Τιμή ευκαιρίας και δεκτός κάθε έλεγχος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942269024 κ.Προκόπης

Πωλείται μονοκατοικία – ισόγειο 120 τ.μ., με αποθήκη 120 τ.μ., σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην Επισκοπή Αλεξάνδρειας σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες: 6976052131 Πωλείται πιάνο «Χοφμαν» Δυτικής Γερμανίας σε άριστη κατάσταση Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236 Πωλείται χώρος πάρκινγκ 35 τ.μ. για τρία αυτοκίνητα, με τουαλέτα και κλιματισμό στην Οδό Μιλτιάδου 17 – Περιοχή Παπάγου - Βέροια Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών,φυσικής,χημείας και βιολογίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου,τιμές προσιτές.Τηλέφωνα 6975906235 & 2331063246.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ καταψύκτες 500 L.T., επαγγελματικοί, σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Κιν. 6948780769 κ. Αντώνης.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές: κιν.: 6938473201 (ολοήμερα)

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σόμπα φορητή (κεροζάν) σε κατάσταση πολύ καλή και οικονομική. Καθαρό πετρέλαιο. Μόνο 100 ευρώ.Τηλ: 6993033111

Μαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές με τη χρήση νέων τεχνολογιών Τηλ. επικοινωνίας 6993273011

Πωλείται επιχείρηση εκκλησιαστικών ειδών στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία λόγω αλλαγής δραστηριότητας. Τιμή μόνο 9.000 Τηλ:6982177674

Καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε πολύ καλές τιμές κ. Ζήνα Τηλέφωνο: 6984063563.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 22 τ.μ στον Προμηθέα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974747813 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329

21

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-312455, 6946-584834, 2310920185.

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΜΟΥ Ο Δημήτριος Λυκοστράτης του Γρηγορίου και της Σοφίας το γένος Κούλαλη που γεννήθηκε στο Ρεκλινγκχάουζεν της Γερμανίας και κατοικεί στη Βέροια και η Ειρήνη Μπαρμπαγάλα του Δημητρίου-Νίκου και της Αικατερίνης το γένος Χρεμέτη, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στη Βέροια, πρόκειται να παντρευτούν με πολιτικό γάμο που θα γίνει στη Βέροια.


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ με σταθερή πελατεία σε πολύ κεντρικό σημείο στη Βέροια και με χαμηλό ενοίκιο (ευκαιρία) λόγω συνταξιοδότησης κιν.: 6970051791 κ. Τάσος ολοήμερα ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία Τηλ. 2331064277, κιν. 6948250582 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙΔιαμέρισμα στην Ανοίξεως 4ος όροφος , 65 τ.μ με θέα μοναδική. Αποθήκη, πυλωτή 62.000 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934888738 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός φούρνος πιτσαρίας, τύπου North, μοντέλο F136 7200w, 230 volt, 8 θέσεων. Τηλ. 6979117363 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Έπιπλα δρύινα, κρεβ/ρα, ντουλάπα, τραπεζαρία 2 ετών σε άριστη κατάσταση. ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Τηλ. 6986692916. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ο αέρας του τρίτου ορόφου 7όροφης οικοδομής. Περιοχή Αρετσού, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή 28.Ευκαιρία (95 τ.μ σε κεντρικό δρόμο, γωνιακό) Τηλ: 2331024468 6932738207 κ.Γιώργος Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει

22

οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση – Καφενείο, στην οδό Αριστοφάνους 14 (με εκλεκτή πελατεία) λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 23310-72970 ή 2331067163. ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφοοικόπεδο στην Επισκοπή Ημαθίας, επι της ασφάλτου, 8 στρμ. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 23310 29460. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική τυροπιτιέρα. Τηλ. 23310 22749 – 21244. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6978971041. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ• ΨΥΓΕΙΟ βιτρίνα για αλλαντικά, 2 μέτρα μάκρος • ΨΥΓΕΙΟ συντήρηση μαναβικής, 2 μέτρα, 1,6 μέτρα μάκρος • ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ επαγγελματικός μύλος αλέσματος Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Tηλ: 2331073174

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 90 τ.μ., 2Δ, Σ, Κ, με air condition κεντρ. θέρμανσης, στον Προφ. Ηλία. τηλ: 2331065386, κιν. 6984535358 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην οδό Μοράβα 6 (δίπλα στο ΙΚΑ) 150€ διαμπερές – 4ος όροφος. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης τηλ. 6977831831

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300 καινούργιο διαπλατυσμένο

23

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 481

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας Αρχίζουν την Πέμπτη

Σ

το επίκεντρο των ελέγχων των εμπειρογνώμων της τρόικας θα βρεθεί από την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου η εφαρμογή του Επικαιροποιημένου Μνημονίου. Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα εστιάσουν στα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010, στις υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ, αγορά εργασίας, στο σύστημα υγείας και στην λειτουργία του ανταγωνισμού. Λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, η τρόικα έχει ζητήσει μεγαλύτερη συνολική προσαρμογή για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετασθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2011 και η ενδεχόμενη ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Στην περίπτωση που τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή θα ζητήσουν την λήψη νέων, ώστε το τέλος του 2011 το έλλειμμα να είναι μικρότερο των 17 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι εκτιμούν πως μόνο με την επίτευξη «απόλυτων στόχων» μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι ανάγκες χρηματο-

δότησης, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα προσαρμογής και να διευκολυνθεί η πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Κατά τους έλεγχους, θα διασφαλισθεί πως ο προϋπολογισμός θα διαμορφώσει εφέτος ένα πρωτογενές έλλειμμα σε ταμειακή βάση της τάξης του 1,75% του ΑΕΠ. Ακόμη, θα εξετασθούν όλα τα εισπρακτικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλισθεί πως τα έσοδα θα ανέλθουν στο 26% του ΑΕΠ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, στις δαπάνες υγείας και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Από τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας αναμένεται εφέτος εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ, ενώ στις δημόσιες επιχειρήσεις αναμένεται εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ποσό θα εξοικονομηθεί στο σύνολο του έτους από την κατάργηση των «μη παραγωγικών και μη στοχευμένων» δαπανών. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα εξετάσουν τις αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, τα κυβερνητικά σχέδια για την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, τις κυβερνητικές προτάσεις για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορο-

λογικής διοίκησης, τα σχέδια για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά και τον προγραμματισμό για την μείωση των αμυντικών δαπανών. ΔΙΑΨΕΥΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ «Έχουμε σχέδιο το οποίο υλοποιούμε και φυσικά διαψεύδουμε πλήρως όλα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Είναι συζητήσεις και δεν υπάρχουν αποφάσεις», είπε και τόνισε ότι «η δική μας θέση όπως και της ΕΕ είναι συγκεκριμένη», προσθέτοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εφαρμογής τέτοιων σεναρίων». Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «η τήρηση των στόχων είναι το μόνο πραγματικό σενάριο, το οποίο υλοποιείται κιόλας» και προσέθεσε πως «αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να τηρεί τους στόχους της» και «τηρώντας τους, βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία βαίνει προς το καλύτερο και θα βαίνει».

Για το εάν η κυβέρνηση μπαίνει ή θα έμπαινε σε τέτοιες συζητήσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε: «Όχι, είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε είναι για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και μόνο». Ερωτηθείς εάν τελικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος εξέφραζε προσωπικές απόψεις με τις σχετικές αναφορές του για επιμήκυνση όλου του ελληνικού χρέους (και όχι μόνο των 110 δισ. ευρώ), ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι επί 15 μήνες διακινούνται σενάρια περί πτώχευσης της χώρας που «φυσικά έχουν διαψευσθεί» και ότι συνεπώς «τα σενάρια είναι σενάρια».

Στη συνάντηση των φορέων του λιανικού εμπορίου

Διαμετρικά αντίθετες απόψεις Επί τάπητος εκπτώσεις και Κυριακές Μ ε διαμετρικά αντίθετες απόψεις και συγκρουσιακού χαρακτήρα τοποθετήσεις ξεκίνησε ο διάλογος των συνδικαλιστικών φορέων του λιανεμπορίου για τα δέκα σημεία αναμόρφωσης της νομοθεσίας. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης που ανέλαβε και τη σχετική πρωτοβουλία σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι αν το εμπόριο δεν συμφωνήσει σε μια κεντρική νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να καταστεί έρμαιο κάθε καλλικρατικού άρχοντα που στο όνομα της ανάπτυξης της αγοράς θα οδηγήσει στη λειτουργία της αγοράς σαν ένα «μωσαϊκό»' με κανιβαλλιστικές διαθέσεις. «Δεν θα γίνουμε μεταφορείς ούτε φαρμακοποιοί επειδή κάποιοι τους βάφτισαν κλειστό το επάγγελμά τους» είπε ο κ. Κορκίδης. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ με την έναρξη της συνεδρίασης έκανε μια τοποθέτηση δηλώνοντας ότι δεν μπορούν οι ερ-

γαζόμενοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ που θέλουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στη συνέχεια αποχώρησε. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων πάντως στη συνέχεια αν και δήλωσαν την αντιθεσή τους με το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων εν τούτοις σημείωσαν ότι τη θέση τους θα την καταθέσουν στο πλαίσιο του διαλόγου. Ανέφεραν ότι η ανεργία στο χώρο του εμπορίου θα φτάσει στο 50% και σημείωσαν ότι το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι οι τιμές χειραγωγούνται πιο εύκολα όσο το δίκτυο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συρρικνώνεται. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν δράσεις για την ενίσχυση της παρουσίας των

24

μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην επιχειρηματικότητα και τόνισε ότι η συνεχής διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας είναι ο ασφαλής τρόπος για να κλείσουν μικρές πολύ μικρές αλλά και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και να καταληφθεί η αγορά από τις πολύ μεγάλες. Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή επιχειρείται στην αγορά πρέπει να υπάρχουν μελέτες επιπτώσεων στην οικονομία και να υπάρξει μέριμνα για κανόνες διακριτότητας ώστε να βοηθούνται οι ΜΜΕ. Εξέφρασε τη διαφωνία του με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ ζήτησε να γίνει μελέτη για τη συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή προκειμένου να διαπιστωθεί τι τάξη μεγέθους θα είναι η μετακίνηση του τζίρου προς τα εκπτωτικά χωριά ή σε χώρους εμπορίου που συνδυάζουν και τη διασκέδαση. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να διερευνηθεί τι ισχύει σε άλλες χώρες με τα εκπτωτικά χωριά, τι γίνεται με το εμπορικό χωροτα-

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ξικό και αν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν άλλες ώρες τα μαγαζιά όπως να ανοίγουν 10.30 αντί για τις 9 το πρωί. «Αν ανοίξουμε 24 ώρες το 24ωρο μπορεί για 3-4 μήνες να ξεχρεώσουμε τις επιταγές μας, αλλά θα κλείσουμε σε ένα χρόνο» είπε χαρακτηριστικά. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ δήλωσαν ότι όσο συνεχίζεται ο διάλογος δεν θέλουν να τοποθετηθούν δημόσια. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Π.Καρέλλας τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης του πλαισίου, ώστε περιοχές όπως η Αθήνα με την ανάπλαση που ετοιμάζεται, αλλά και οι τουριστικές περιοχές γενικότερα να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες για την κυριακάτικη λειτουργία και γενικότερα για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων αύξησης του τζίρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011  
ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Advertisement