Page 1

23

εβδομαδιαια ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 92 | EPIKERA@OTENET.GR

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 TIMH: 0.50

της Κυριακής

καθε Κυριακη

Ένα απέραντο «κυνοκομείο»;… Η επικαιροποίηση της πασίγνωστης ρήσης του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την οποία χαρακτήρισε τη χώρα μας «ένα απέραντο φρενοκομείο» είναι πολύ πιθανό να παραπέμπει σήμερα σε αντικατάσταση του ιδρυματικού χώρου. Μολονότι η «ίαση» και «αποκατάσταση» των πνευματικώς και ηθικώς πασχόντων Ελλήνων στην εποχή του «μετά» - μεταπολίτευση, μετανεωτερικός, μεταγνώση κλπ, στέκει άραγε και ο νεολογισμός «μεταέλληνας»(;)-δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αν επιχειρήθηκε ποτέ, όπως αποδεικνύει η πολλαπλή κρίση-οικονομική, κοινωνική, πνευματική, θεσμική, ηθική και εν τέλει πολιτισμικήαπό την οποία προσπαθούμε να απεμπλακούμε, ο χαρακτηρισμός «κοπρίτες» που ακούστηκε τελευταία, εισάγει την πιθανότητα ανάγκης για την ανέγερση ενός «απέραντου κυνοκομείου»! Σύμφωνα με τα γνωστά λεξικά, μέχρι σήμερα, «κοπρίτες και κοπρίτισσες» είναι τα μέλη του βασιλείου των σκύλων που δεν είναι ράτσας και ζουν αδέσποτα. Οι ίδιες λέξεις χρησιμοποιούνται για τους φυγόπονους ανθρώπους, αδικώντας πιθανώς όσους αδέσποτους σκύλους δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, πολλές φορές, με αξιοθαύμαστη εφευρετικότητα και κουράγιο.

Σελ. 2

Το Χρονογράφημά μας σελ.5 Ο Υπουργείο Υποδομών επιδιώκει μείωση της τιμής των διοδίων σε υπό κατασκευή δρόμους Σελ. 24

ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ο αγροτουρισμός στην Ημαθία

Τι είπαν στα «Ε» ο Γ. Δόρης, Μ. Κομνηνού, Θ. Καλαϊτζής Σελ. 9

Έγινε στη Βέροια η ενημερωτική εκδήλωση για τον «πράσινο τουρισμό»

Σελ. 5

Μονόδρομος η νίκη για τη Βέροια στον αγώνα της Κυριακής με τον Πανθρακικό

Σελ. 12

«Μπλεγμένοι» με τις αποδείξεις οι φορολογούμενοι

Σελ. 15

Συνέντευξη στα «Ε»

του Νίκου Ψαρρά Σελ. 6-7


καθε Κυριακη

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

Για την εξαθλίωση των πιο ανήμπορων φταίνε οι ίδιοι ή τα κοινωνικά σύνολα που απαρνήθηκαν σταδιακά την άρτια παροχή των δημόσιων αγαθών, όπως αυτά οργανώθηκαν πριν 4 με 5 δεκαετίες; Αν ναι, τότε είναι πιθανό κάποιες αμφιλεγόμενες ρήσεις, όπως «οι κοπρίτες του δημοσίου», το «όλοι μαζί τα φάγαμε» να αποτελούν αξιώματα με την αλήθεια τους αυταπόδεικτη. Αν όχι, συνιστούν ύβρη. Καλό είναι λοιπόν οι επινοητές ανάλογων εκφράσεων να έχουν στο νου τους και τα παθήματα του μεγαλύτερου υβριστή της ιστορίας, βασιλιά Ξέρξη. Βλέπετε την ύβρη ακολουθεί πάντοτε η Νέμεση.

Π

Η

άντως μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι «δεν εκπαιδεύσαμε λαό άξιο να ασκεί την κυριαρχία του» όπως ίσως θα έλεγε σήμερα ο «Γέρος της Δημοκρατίας», με αποτέλεσμα τις ρουσφετολογικές πιέσεις προς τους πολιτικούς. Και γι’ αυτό όμως την πρώτη ευθύνη την έχουν εκείνοι και όχι ο λαός. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη θέλοντος»!

αμφιλεγόμενη ρήση δέχθηκε ποικίλες ερμηνείες, αναλύσεις και έγειρε διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα οι «κοπρίτες» να βρεθούν στην επικαιρότητα.

Α

σήμαντη λεπτομέρεια. Η «κοπριτολογία»(!) ακούστηκε και συνεχίζεται σε μια περίοδο που απαιτείται η λήψη των πιο αντιδημοφιλών αποφάσεων της μεταπολίτευσης για την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, την απόκρουση των επιθέσεων των αγορών και τη χρονική απομάκρυνση μιας οιωνεί χρεωκοπίας, προαναγγελθείσας, από τη διεθνή κερδοσκοπία σε βάρος των ασθενικών οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, στις οποίες ανήκουμε, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της χώρας και του λαού μας.

Η

λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά» λέμε συνήθως. Και η διαφορά είναι ότι, με την παραμονή των «κοπριτών» στην επικαιρότητα, ο νους μπορεί να οδηγηθεί στην ανάγκη ίδρυσης «κυνοκομείων» την ώρα που η επιδείνωση της φτώχειας, η ανεργία, η προσθήκη στο περιθώριο της ανέχειας νέου αριθμού νεόπτωχων, σχεδόν σε καθημερινή βάση, υποδεικνύουν την ανάγκη ίδρυσης «πτωχοκομείων»...

αυτό.

ώς φτάσαμε εδώ; Δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα

Π

Κ

ατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι κυβερνώντες, τόσο διεθνώς όσο και στον τόπο μας, συναίνεσαν στη μετατροπή κοινωνικών αγαθών του παρελθόντος, όπως η εκπαίδευση, η εργασία κλπ. σε ατομικές κατακτήσεις. Αυτό ίσως να είναι και το μεγαλύτερο ιδεολογικό «επίτευγμα» του νεοκαπιταλισμού. Ύστερα από πολυετή «κυοφορία»- η σύλληψη της ιδέας έγινε με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού«γεννήθηκε» ο όρος «μη απασχολήσιμος» επεκτείνοντας την κλασική ανεργία του παρελθόντος στα όρια εκείνων που έχασαν τις δουλειές τους και δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρουν να (επαν-)ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Για την κατάντια τους αυτή φταίνε μάλιστα οι ίδιοι και όχι οι κοινωνίες. Ας πρόσεχαν κι ας φρόντιζαν να αποκτήσουν, δια βίου, προσόντα για μη βρεθούν στο περιθώριο.

Σ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8450

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: ÅëçÜò 3, ÂÝñïéá, 1ïò üñïöïò ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ: Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ: ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr PAGE DESIGNERS: ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÌÅËÉÍÁ ÐÏÕÔÏÃËÉÄÏÕ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá:

Ο

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «κοπρίτες» τους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε μέρος ή στο σύνολο αυτών που ζήτησαν τη συνδρομή πολιτικών για να διοριστούν.

Επiκαιρα

ρων φταίνε οι ίδιοι ή τα κοινωνικά σύνολα που απαρνήθηκαν σταδιακά την άρτια παροχή των δημόσιων αγαθών, όπως αυτά οργανώθηκαν πριν 4 με 5 δεκαετίες;

Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ -

Α

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å.

ν ναι, τότε είναι πιθανό κάποιες αμφιλεγόμενες ρήσεις, όπως «οι κοπρίτες του δημοσίου», το «όλοι μαζί τα φάγαμε» να αποτελούν αξιώματα με την αλήθεια τους αυταπόδεικτη.

Α

ν όχι, συνιστούν ύβρη. Καλό είναι λοιπόν οι επινοητές ανάλογων εκφράσεων να έχουν στο νου τους και τα παθήματα του μεγαλύτερου υβριστή της ιστορίας, βασιλιά Ξέρξη. Βλέπετε την ύβρη ακολουθεί πάντοτε η Νέμεση.

Π

ότε θα τη δούμε και με ποιά μορφή; Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τους δικούς της ρυθμούς, σε πείσμα του πολιτικού χρόνου.

Κ

αι τα πίσω δρόμος είναι» λένε στην Ήπειρο, χωρίς αυτό να σημαίνει οπισθοδρόμηση, κατ’ ανάγκη. Σήμερα, με μια ματιά, πίσω στο παρελθόν, ίσως να διακρίνουμε ότι «οι κοπρίτες» αποδείχθηκαν άσοι στην επιβίωση, σε κάθε εποχή. Γιατί; «Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει» λέει η λαϊκή σοφία

το σημείο αυτό τίθεται το ερώτημα: Για την εξαθλίωση των πιο ανήμπο-

2

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ε.τ.Κ

Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ: ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.


ΣΧΟΛΙΑ

epikera@otenet.grΈλεος πια!

Με όποιο κόστος…

«Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή) συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση» Με λίγα λόγια το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε να κάνει τους διαχειριστές λογιστές! Διότι ποιος έχει τις γνώσεις και τον απαιτούμενο χρόνο να κάθεται και να υπολογίζει του καθενός ένοικου τις δαπάνες χωριστά, μπλεγμένος σε αριθμούς, αποδείξεις και τιμολόγια. Έλεος πια με αυτές τις φαεινές ιδέες των ιθυνόντων, που επειδή δεν μπορούν να βρουν τρόπους πάταξης της φοροδιαφυγής, σκαρφίζονται διάφορα, με αποτέλεσμα πάντα μα πάντα να την πληρώνει ο πολίτης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτός που εθελοντικά προσφέρει κάποιες υπηρεσίες προς διευκόλυνση της λειτουργίας της οικοδομής και των ενοίκων της.

Ή είδηση αναφέρει ότι στη Βρετανία η ανεργία στους νέους έως 24 ετών έφτασε το 20%, ενώ το γενικό ποσοστό στη χώρα αγγίζει το 8% . Θα σκεφτεί κάποιος και τι μας ενδιαφέρει η ανεργία στην Αγγλία, όταν εδώ στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα. Ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει γιατί ακούγεται και γράφεται κατά κόρον ότι οι νέοι μας ετοιμάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Ποιο εξωτερικό όμως, που όλη η Ευρώπη μαστίζεται από την οικονομική ύφεση;. Ακόμα και η Δανία και η Σουηδία δεν έχει θέσεις εργασίας για τα δικά της παιδιά, πόσο μάλλον για τα Ελληνόπουλα. Το γνωρίζουν καλά όσοι νέοι έψαξαν δουλειά σε χώρες της Ευρώπης. Ελάχιστοι μπόρεσαν τελικά να βρουν κάτι αντίστοιχο με τα προσόντα τους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από κουβέντες που κάνουμε με νέους της περιοχής μας. Γι΄ αυτό ας αφήσουμε όλοι μεγάλοι και μικροί τα λόγια κι ας φροντίσουμε λίαν συντόμως να δώσουμε τις ευκαιρίες που πήραμε από τους νέους μας με όποιο κόστος. Στο κάτω κάτω η δική μας γενιά, των πενήντα και άνω, φέρει ακέραια την ευθύνη για το κατάντημα της χώρας μας. Εμείς οφείλουμε να το διορθώσουμε, πέρα από πολιτικές αποφάσεις και αντιπαλότητες…

Αναμένουμε τα νεότερα… Την κατάσταση στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη με αφορμή την καθυστέρηση πληρωμών τους από τις βιομηχανίες. Οι ροδακινοπαραγωγοί θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη προκειμένου να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμών από τις βιομηχανίες αλλά και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος. Στη σύσκεψη εκτός από τα μέλη της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ). Οι ροδακινοπαραγωγοί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκαν στο νέο νομοσχέδιο που αφορά στην αναμόρφωση των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών. «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε τα 23 λεπτά. Είμαστε σε αναμονή και ζητάμε αυτά που μας υποσχέθηκε το Υπουργείο», δήλωσε στα «Ε» ο Πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Τάσος Χαλκίδης. Αναμένουμε νεότερα από τη συνάντηση τους με του Υπουργό…

«Φρένο» στις εξαγωγές φάρμακων «Φρένο» στις εξαγωγές φαρμάκων επιχειρεί να βάλει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) μέσα επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φάρμακα. Ο ΕΟΦ εξετάζει ήδη τα προϊόντα που παρουσιάζουν ελλείψεις και θα προχωρήσει άμεσα στην απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών τους για όσο διάστημα απαιτείται, ενώ παράλληλα πρόκειται να προμηθεύσει όλα τα φαρμακεία της χώρας με ειδικό έντυπο καταγραφής των ελλείψεων, το οποίο θα αποστέλλεται στον ΕΟΦ για όποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο παρουσιάζεται έλλειψη για περισσότερο από πέντε μέρες. Το θέμα των τραγικών ελλείψεων των φαρμάκων είχε θέσει επί τάπητος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας σε σχετική συνέντευξη τύπου. Οι φαρμακοποιοί είχαν επισημάνει ότι πάνω από 400 βασικά φάρμακα λείπουν από την Ελληνική αγορά και τα ράφια των φαρμακείων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Πίσω από τις ελλείψεις βέβαια κρύβονται οικονομικά συμφέροντα αφού τις περισσότερες φορές πραγματοποιούνται εξαγωγές από φαρμακαποθήκες που προτιμούν να διαθέσουν εκτός συνόρων τα σκευάσματα που εισάγουν, πετυχαίνοντας μεγαλύτερες τιμές.

3

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Νοσοκομείο Βέροιας Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας) αναλαμβάνει τη διοργάνωση εβδομάδας ελεύθερης πρόσβασης σε εξέταση Τεστ Παπανικολάου και μέσα στα πλαίσια της επιλογής, αναθέτει την υλοποίησή της και στο Γ.Ν.Βέροιας, σε συνεργασία με την Γυναικολογική Κλινική και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό. Όσες γυναίκες επιθυμούν να υποβληθούν στην παραπάνω εξέταση μπορούν να προσέρχονται στα Τακτικά Γυναικολογικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου μας, το διάστημα 2431/1/2011 και από τις 9 π.μ. έως τις 20.00μ.μ..

Κάθε χρόνο και χειρότερα Στα λευκά ντύθηκαν χθες τα δύο χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας Σέλι και 3-5 Πηγάδια. Βέβαια η αραιή χιονόπτωση που σημειώθηκε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής δεν είχε μεγάλη διάρκεια και το χιόνι δεν ξεπέρασε τα 30 εκατοστά. Το σκηνικό το καιρού πάντως θα είναι χειμωνιάτικο καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας με κύρια χαρακτηριστικά την αυξημένη συννεφιά και τις βροχοπτώσεις. Για σήμερα Σάββατο , αναμένεται ασθενής βροχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου. Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να σημειωθεί ηλιοφάνεια αλλά μετά τις μεσημεριανές ώρες η συννεφιά θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Πάντως το σκηνικό της έλλειψης χιονιού που «μαστίζει» τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, τα τελευταία χρόνια, τείνει να γίνει μόνιμο φαινόμενο με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον χειμερινό ορεινό τουρισμό, να βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης. Οι κλιματικές αλλαγές φαίνεται πως απειλούν ευθέως πλέον τη βιωσιμότητα των χιονοδρομικών κέντρων και κάθε χρονιά που περνάει αποδεικνύεται χειρότερη από την προηγούμενη λόγω έλλειψης χιονιού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


τοπικα

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

Η εβδομάδα που πέρασε... ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Μετά την οριστικοποίηση των αλλαγών στο επάγγελμα ΠΛΗΡΗΣ ΡΗΞΗ κυβέρνησης – φαρμακοποιών Με πλήρη διάσταση απόψεων ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους φαρμακοποιούς, μετά και από την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των θέσεων, που είχαν εκφραστεί σε πρώτο στάδιο.

Τι δήλωσε στα «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ημαθίας για τη λειτουργία των πρατηρίων στην μεθόριο Σύσκεψη για το θέμα της πώλησης αφορολόγητων καυσίμων σε μεθοριακούς σταθμούς Ευζώνων και Κακαβιάς από την εταιρεία «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ», θα πραγματοποιήσει η Ένωση Βενζινοπωλών Ημαθίας την ερχόμενη εβδομάδα .

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Καταργούνται τα ταμεία στις εφορίες ΦΠΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ εξετάζει η κυβέρνηση Προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έναντι της Νέας Δημοκρατίας που κυμαίνεται από 3,8% έως 6,8% καταγράφουν, αντιστοίχως, οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις του 2011, οι οποίες δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού Βέροιας: 71 χρόνια προσφοράς και εθελοντικής δράσης Με βασικό κίνητρο την ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων και την παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού της Βέροιας, από την ίδρυση του πριν από 71 χρόνια έως και σήμερα, παραμένει διαχρονικά αφοσιωμένο στην ανιδιοτελή προσφορά.

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ σε μισθούς και ωράρια Ο κύβος για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου ερρίφθη, καθώς μετά την επιστροφή του Γ.Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες το θέμα θα τεθεί σε συνάντηση με τον Γ.Ραγκούση, ο οποίος έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τις θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου.

Στην Ημαθία το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών παραμένει Παρατείνονται μέχρι τις 30-6-2011 οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη και εντολή του υφυπουργού Γ. Ντόλιου σύμφωνα με σημερινό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η παράταση των συμβάσεων θα γίνει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ την πληρωμή της β΄δόσης Σύσκεψη στην Κουλούρα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Παρασκευή η Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών Ημαθίας προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις της και την μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσει.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας Συμμετέχει στις 24ωρες πανελλαδικές απεργίες Ανακοίνωση με αφορμή τις κινητοποιήσεις, εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας. Η Γ.Σ. του Φαρμακευτικου Συλλογου αποφασισε ομοφωνα τα: ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ στο συνολο του πλεον το απαραδεκτο κυβερνητικο σχεδιο, που ξαφνικα και περα από τις μεχρι σημερα διαβουλευσεις κατεθεσε ο κ.Λοβερδος.

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: «ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ των φαρμακείων Εικοσιτετράωρες διαδοχικές απεργίες σήμερα Πέμπτη, αύριο Παρασκευή αλλά και την επόμενη Τετέρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 26, 27και 28 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας με αφορμή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου υγείας.

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδης: «Υψηλό το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων» Τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα και η ενημέρωση του Σώματος από τον Δήμαρχο Φώτη Δημητριάδη κυριάρχησαν στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, καθώς τα τακτικά θέματα αφορούσαν υπηρεσιακά θέματα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων Βέροιας: ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου Σύσκεψη με αφορμή την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους και την αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών και Κέντρων Διασκεδάσεως Βέροιας.

Σχετικά χαμηλή η συμμετοχή των γιατρών της Ημαθίας στην απεργία Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν το νοσοκομείο και το ΙΚΑ Βέροιας, λόγω της συμμετοχής των γιατρών στην 24ωρη απεργία, με βασικό τους αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Τα ποσοστά της απεργίας των γιατρών και των γιατρών του ΙΚΑ Βέροιας κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασαν το 30%.

4

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


τοπικα

epikera@otenet.grΈγινε η ενημερωτική εκδήλωση για τον «Πράσινο τουρισμό»

ά μ η φ ά ονογρ ς ρ α μ Το

Χ

Πολύ σκληρό για να λυγίσει… Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, λέει ο άλλος. Η θεία Πολυτίμη παρακολουθεί την επικαιρότητα, από τηλεοράσεως. Ο παρουσιαστής βγαίνει στο γυαλί και ανακοινώνει ότι κατατέθηκε ερώτηση για τη Eurovision, στη Βουλή. Προηγουμένως έχει μεταδοθεί ρεπορτάζ, από τη συνεδρίαση του Eurogroup, με θέμα την ανάσχεση των επιθέσεων που δέχεται το ευρώ, από τις αγορές, με αιχμή του δόρατος τις αδύναμες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων «πετσί και κόκαλο» είναι η ελληνική. Η θεία δεν μπορεί να αφοσιωθεί στην τηλεόραση. Έχει και δουλειές. Να ρίξει μια ματιά στο φαΐ. Φαγάκι για την ακρίβεια, λόγω ελάττωσης της ποσότητας. Στην εποχή της τρόικας έπαψε να ισχύει η «μπερεκετίστικη» θεώρηση της διατροφής, εκφρασμένη με τη ρήση του συζύγου, κυρίου Αφεντούλη: «Αν έλθει ένας επισκέπτης τι θα τον φιλέψουμε;(!)» Να κάνει φασίνα στο πάτωμα για να φύγουν οι πατημασιές του «προκομμένου» που, μόλις του πει να αφήνει τα παπούτσια στην εξώθυρα, απαντά: «Να έπαιρνες Μωαμεθανό!». Να τηλεφωνήσει στη γειτόνισσα για να μάθει πώς πάει ο δικός της, ο «προκομμένος». Τις προάλλες, πήγε να κόψει δυο ξύλα για το τζάκι και «βάρεσε» το ποδάρι του, ευτυχώς ελαφρά! Να ρίξει λίγο νερό στα λουλούδια. Να πετάξει, τέλος πάντων, το «ριχτάρι» της, όπου απαιτούν οι ανάγκες του νοικοκυριού. Η Πολυτίμη παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων, στις ανάπαυλες μεταξύ των διάφορων εργασιών, κάτι βλέπει, κάτι ακούει και κάτι εκτιμά, από τα συμφραζόμενα. Έτσι, υπό την επίδραση του τριγώνου: «Television-EurogroupEurovision» οδηγείται στη λέξη «κλειδί»(Λέμε τώρα!) «ευρωθέαμα» και, σε συνδυασμό με τη γνωστή ρήση: «Γίναμε θέαμα», συμπεραίνει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει εκτεθεί στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Τα μέλη του Eurogroup συσκέπτονται για να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή του! Παρεξήγηση θα πείτε, λάθος θα σκεφτείτε αλλά έτσι αποτυπώθηκε η είδηση στο τσερβέλο της κυρίας Πολυτίμης κι άντε να διορθωθεί. Προς το μεσημέρι, επιστρέφει στο σπίτι, ο θείος. Έχει κολλήσει το ένσημο στο καφενείο! Μπαίνει μέσα με τα παπούτσια. «Όπου γυαλίζει πατάς;(!)» τσιρίζει η σύζυγος και σπεύδει με τη σφουγγαρίστρα να καθαρίσει τις λάσπες. Εκείνος προσπερνά τα «γυαλιστερά» (σιγά μην θαμπωθεί!) και ρωτάει: «Με ζήτησε κανείς στο τηλέφωνο;» «Ο Μωάμεθ!» απαντάει η Πολυτίμη. Μπορεί η οικία του ζεύγους να μην είναι τζαμί αλλά και «η ιστορία της λα-

σπουριάς» έχει γίνει ανυπόφορη. Προς στιγμή απειλείται μια μίνι έκρηξη συζυγικού καβγά που λήγει σύντομα χωρίς συνέπειες, εκτός από το σφουγγάρισμα της θείας με την επίκληση του ενός και μοναδικού Θεού: «Χριστέ μου, τι αμαρτίες πληρώνω;(!)» «Σε ευρώ;» «ρίχνει λάδι στη φωτιά» ο αείποτε «παπουτσωμένος», πλην των ωρών ύπνου φυσικά, και μηδέποτε «αλάσπωτος» σύζυγος. «Σιγά μη δεχθεί ο Κύριος το “αμαρτωλό” νόμισμα!» σχολιάζει η Πολυτίμη. «Πώς είπατε;(!)» απορεί ο θείος. «Όπως ακούσατε!» δεν εξηγεί εκείνη. Είναι εκνευρισμένη και «κρατάει τη θέση της». Ο Αφεντούλης αλλάζει ρότα. Τα οικονομικά ζόρια που περνάμε όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι-«νανοεισοδηματίες» θα καταντήσουμε την τρόικα μέσα!-τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και η περιέργεια τιθασεύει τους όποιους λεονταρισμούς. Υπόσχεται να κάνει στροφή στην καθαριότητα των δαπέδων (αυτό κι αν είναι υποχώρηση!) και ρωτάει: «Ποιο είναι το “αμάρτημα” του κοινού νομίσματος;» «Σιγά μην έλεγαν λεπτομέρειες στα κανάλια, μετά τη γκάφα με τις Γερμανίδες, μάνα και κόρη, που κατηγορήθηκαν αναίτια, λόγω συνεπωνυμίας. Άκουσα απλώς ότι το ευρώ έγινε θέαμα!» σχολιάζει εκείνη. «Μήπως έδειχναν και καμιά φωτογραφία του Μπερλουσκόνι;» απορεί ο θείος. Δεν είναι κουτσομπόλης αλλά έχει αυτιά και ακούει. Κατά πως λένε, οι τηλεοράσεις, ο οργανισμός του Ιταλού τραβάει τα σκάνδαλα! «Πότε να δω εικόνα με τόσες δουλειές; Άκουσα κάτι για Eurovision. Δεν θα πει “ευρωθέμα;”(!)» εξηγεί η Πολυτίμη. «Μουσικό, πανάκριβο και σε διάσταση με το φυσικό του ελληνικού πολιτισμού» παρατηρεί ο θείος. «Μήπως οι φετινές συμμετοχές στη Eurovision βαθμολογηθούν από το Eurogroup λόγω της κρίσης; Ο Κύπριος εκπρόσωπος θα μας δώσει 12 points!» σχολιάζει εκείνη. «Κυρία Πολυτίμη υπέπεσες στο αδίκημα της μετάδοσης ψευδών ειδήσεων, στον σύζυγο. Αλίμονο αν εξετίθετο τόσο εύκολα ένα σκληρό νόμισμα, όπως το ευρώ!» λέει ο Αφεντούλης. «Πολύ σκληρό για να λυγίσει;» ρωτάει η Πολυτίμη. Παρακαλεί να της συγχωρεθεί παν ακούσιο αδίκημα, λόγω πραχθέν, και να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του φόρτου εργασίας. Σε ότι αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup; Προσεχώς, επί της οθόνης. Μπας και πάρουμε μια ανάσα. Μια ανάσα…

5

Π

ραγματο ποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 6:00 μμ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου

Ημαθίας, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: « Πράσινος Τουρισμός ». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ημαθίας, μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, που είναι εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013(ΕΠΑΝ ΙΙ) ΕΦΕΠΑΕ , με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ. Την παρουσίαση του παραπάνω επιδοτούμενου προγράμματος έκανε το στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κα Γαλάτεια Κεσσανίδου. Όπως τόνισε, η κα Κεσσανίδου, σκοπός του προγράμματος είναι : α) η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και της εταιρικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων, β) η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των τουριστικών μονάδων και γ) η δημιουργία υποδομών που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης Στόχοι του Προγράμματος είναι: α) η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, β) η εξοικονόμηση ενέργειας και γ) η σωστή διαχείριση του ύδατος και των απορριμμάτων. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης το οποίο συμβάλλει στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται έργα προϋπολογισμού από 15.000 € έως 400.000 €. Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι: • Ξενοδοχεία κλασσικού τύπου. • Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων. • Ξενοδοχεία μικτού τύπου. • Ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά κτίρια. • Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων και μικτής μορφής ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων . • Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες • Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις. • Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις(κάμπινγκ). με ημερομηνία Έναρξης Δραστηριότητας πριν την 01.01.2009 Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος είναι 40% επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Επιλέξιμες ενέργειες:

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

• Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αξιοποίηση ΑΠΕ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας • Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος • Διαχείριση απορριμμάτων(στερεά, υγρά κ.λ.π.) • Ανάπτυξη πράσινων πολιτικών και ενσωμάτωση προτύπων • Ενημέρωση - Προβολή Η διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 18 μήνες από την ημερομηνία της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης Ένταξης, με δυνατότητα 3μηνης παράτασης κατόπιν σχετικού αιτήματος της επιχείρησης. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 20η Δεκεμβρίου 2010 και μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2011, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis. Ως προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 24η ώρα της ημέρας που έχει καθοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής ο υποψήφιος επενδυτής εκτυπώνει το υποβληθέν έντυπο υποβολής, το οποίο μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται στην Παράγραφο 4.4.2 του Οδηγού, αποτελούν το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας τον οποίο υποβάλλει/κατατεθεί σε διάστημα δέκα ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης με βάση τη γεωγραφική αρμοδιότητα του καθενός, καθώς και στους συνεργαζόμενους με τον ΕΦΕΠΑΕ Συνεταιριστικές Τράπεζες και Αναπτυξιακούς Φορείς όπως αναλυτικά περιγράφονται στο σχετικό παράρτημα του Οδηγού του Προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Οδηγό του Προγράμματος, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται/ενημερώνονται: α) Από τους διαδικτυακούς τόπους : www. espa,gr, www.yppo.gr, www.visitgreece.gr, www.antagonistikotita.gr, www.efepae.gr και www.e-kepa.gr β) Από τον ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr). γ) Από την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Μαρίνου Αντύπα 41, Θέρμη Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-480000, ιnfo@e-kepa.gr, www.e-kepa.gr). δ) Από τα Επιμελητήρια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τους διαδικτυακούς τους τόπους. ε) Από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και τους Αναπτυξιακούς Φορείς, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τα στοιχεία επικοινωνίας των οποίων, αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος. Μετά την παρουσίαση του προγράμματος δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα των παρευρισκομένων σε σχέση με το πρόγραμμα.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

Συνέντευξη στη Νικολέττα Φλιάταρη

Νίκος Ψαρράς: ‘‘Μέσα από τις δυσκολίες οι τέχνες ανθίζουν’’

Ψιλόλιγνη φιγούρα, γλυκιά και αισθησιακή φωνή, μάτια μεγάλα και εκφραστικά και μια ένταση που εκπέμπει τον κατατάσσουν στην ομάδα των ηθοποιών που κάνει θραύση στο γυναικείο κοινό! Παράλληλα ρόλοι σε σήριαλ όπως «Πρόβα νυφικού , «Οι μάγισσες της Σμύρνης», «Τελευταία παράστασηΈλλη Λαμπέτη» «10 εντολή», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Το κόκκινο δωμάτιο», τον έκαναν ευρέως γνωστό στο πλατύ κοινό, ενώ στο θέατρο έπαιξε σημαντικούς ρόλους όπως αυτός του Ορέστη, του Ιάσωνα , του Ρωμαίου κ.ά Ο Νίκος Ψαρράς ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη όπου αποφοίτησε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και συνέχισε μετά από λίγα χρόνια με υποτροφία στο Η.Β. Studio και στο Stella Adler Conservatory της Νέας Υόρκης. Απλός, χωρίς ίχνος βεντετισμού και ιδιαίτερα φιλικός, απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε, μέσα από τις οποίες, έγινε προσπάθεια να γίνει μια μικρή σκιαγράφηση του χαρακτήρα του. ΕΡ. κ. Ψαρρά, πείτε μας λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου που θα δούμε στην πόλη μας… ΑΠ. Το έργο αναφέρεται στο Λονδίνο του 1910. Εποχή που άρχισε η γυναίκα να

βγαίνει έξω, από τα πίσω δωμάτια που ήταν κλεισμένη και να διεκδικεί τη δική της θέση στην κοινωνία. Μέσα από πολύ χιούμορ βλέπουμε τη γνωριμία, τον έρωτα, τον γάμο αλλά και την απάτη, με ανατροπές ενός άνδρα που πουλάει έρωτα και μιας γυναίκας έτοιμη να αλλάξει όλη της την ζωή.

που με τη συνάντηση αυτή όλα γκρεμίζονται και τα καλά κρυμμένα και πνιγμένα συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια!.

ΕΡ. Τι είναι τελικά ο mr Love�� ; �������� Ένας τυ� χοδιώ�

λής του Κρατικού Θεάτρου Βορεί� ου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και σπουδές με υποτροφία στη Νέα Υόρκη. Τι διαφο� ρές και τι ομοιότητες εντοπίσατε στη διδασκαλία, στην αντιμετώπιση της υποκριτικής, και γενικότερα στην κουλτούρα των δυο χωρών; ΑΠ. Καταρχήν θεωρώ ότι οι Έλληνες είμαστε ένας υπέροχος λαός με βάθος, κουλτούρα και ψυχή. Θέλοντας και μη κουβαλάμε στα κύτταρά μας την ιστορία και την τέχνη. Η Αμερική, ως πολυεθνικό μάγμα, δεν έχει ίδια πνοή ή στίγμα. Οι άνθρωποι εκεί είναι μονάδες που κουβαλούν μνήμες των παππούδων τους. Όσον αφορά την εκπαίδευση είναι όλα οργανωμένα εκεί. Συγκεκριμένη μέθοδος, βήμα βήμα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η εκπαίδευση είναι χαοτική, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές. ΕΡ. Ρόλοι όπως του Ρωμαίου, του Ορέστη, του Ιάσωνα, τους οποί� ους ερμηνεύσατε, τι μπορούν να προσφέρουν σ΄ έναν ηθοποιό, πέρα από την δεδομένη πρό� κληση της εμβάθυνσης του ρό� λου και την όσο το δυνατόν κα� λύτερη ανάδειξή του; ΑΠ. Προσφέρουν, αν όλα πάνε καλά βέβαια, μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Μέλημα όλων μας δεν είναι η αναγνωρισιμότητα ή τα εξώφυλλα αλλά η διάρκεια. Και για να παραμείνει σ’ αυτή τη δουλειά, πρέπει τα θεμέλια να είναι γερά και στιβαρά. Αλλιώς θα είσαι ένας κομήτης που ήρθε, έλαμψε και μετά χάθηκε στο σύμπαν. ΕΡ. Σε διάφορες συνεντεύξεις σας τοποθετείστε πολιτικά με συγκεκριμένες απόψεις. Θα σας ενδιέφερε να εμπλακείτε ουσια� στικά με το χώρο αυτό;

κτης, ένας ψεύτης φιλοτομαριστής ή ένα παιδί ανώριμο, μοναχικό και πληγωμένο που με τη συμπεριφο� ρά του αυτή, προσπαθεί να καλύψει ανασφάλειες; ΑΠ. Ο Geogre Thomas Love είναι ένας τύπος, γνώριμος πολύ, σήμερα, που προσπαθεί εύκολα να εκμεταλλευτεί ανθρώπους και να αρπάξει γρήγορο χρήμα. Με τραυματική παιδική ηλικία, καλά οχυρωμένος και προστατευμένος. Μόνο

6

ΕΡ. Τι γίνεται όταν στην πραγματική ζωή ο θύτης γίνεται θύμα; ΑΠ. Οι ρόλοι πάντα μπορούν να αλλάξουν. Εγώ πιστεύω ότι τους ανθρώπους, ειδικά αυτούς που αγαπάμε, καλά είναι να τους φερόμαστε, όπως θέλουμε να μας φερθούν. Όταν συμβαίνει αυτό οι ρόλοι παύουν να υπάρχουν και μένουν μόνο ως λέξεις. ΕΡ. Αριστούχος της Δραματικής Σχο�

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΑΠ. Η απόψεις που έχω δεν έχουν χρώμα, ούτε θα το ήθελα. Θυμώνω όμως που βλέπω την Ελλάδα έτσι! Που εγώ πληρώνω την κατάχρηση άλλων, που αυτοί οι άλλοι μένουν ατιμώρητοι και που έχουν το θράσος να κυκλοφορούν και να κάνουν δηλώσεις. Που είμαστε τόσο ανεκτικοί απέναντι τους. Που τα νέα παιδιά είναι στεγνά από όνειρα και όραμα. Η εμπλοκή μου σε ένα τοπίο όπως είναι τώρα δεν θα με ενδιέφερε καθόλου. Πιστεύω όμως, ότι ηθοποιοί που έχουμε μια πιο εύκολη πρόσβαση στα ΜΜΕ, μπορούμε να κάνουμε πολιτική και από τη δουλειά μας λέγοντας απλώς τα πράγματα με το όνομά τους!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

epikera@otenet.grΕΡ. Το θέατρο και εσείς προσωπικά, πώς βιώνετε την σημερινή κρίση, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κρίση αξιών που είναι ολοφάνερη; ΑΠ. Φέτος το 92% των Ελλήνων ηθοποιών είναι άνεργοι. Δεν νομίζω ότι άλλος κλάδος έχει πληγεί τόσο… Από την άλλη τα θέατρα στην Αθήνα έχουν κόσμο πολύ. Είμαστε έτοιμοι, ως Έθνος να ανασυνταχθούμε, να ξανά αξιολογήσουμε τις δυνάμεις μας και να ξαναρχίσουμε. Το πένθος τελειώνει. Η τέχνη πάντως δεν θέλει βόλεμα! Μέσα από δυσκολίες οι τέχνες ανθίζουν. ΕΡ. Είστε Μακεδόνας, από τη Θεσσαλονίκη. Έχετε μεγαλώσει και έχετε ζήσει εδώ. Τώρα, όταν έρχεστε ως επισκέπτης, τη βλέπετε με άλλα μάτια; Και πως; Πιο επικριτικά ή πιο νοσταλγικά; ΑΠ. Η Μακεδονία είναι η πατρίδα μου. Εδώ μεγάλωσα, σπούδασα, ονειρεύτηκα. Εδώ είναι οι γονείς μου. Κάθε φορά που κουράζομαι, στις μέρες εκείνες ξανατρέχω. Βέβαια η Θεσσαλονίκη έχει παραμεληθεί πολύ. Εύχομαι να ξαναβρεί τον παλιό της αέρα που θυμάμαι εγώ.

Λίγα λόγια για τη ζωή του Ο Νίκος Ψαρράς γεννήθηκε στο Σοχό Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) κερδίζοντας και την Υποτροφία Μελίνα Μερκούρη την ίδια χρονιά. Πρώτη του θεατρική εμφάνιση είναι στους "Δαιμονισμένους" το 1991 που ανέβασε το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη. Ο ίδιος σκηνοθέτης του εμπιστεύτηκε δύο ακόμα σημαντικούς ρόλους στον "Μοναχικό της Αλεξάνδρειας" και στο "Πέρα απ' τ' αγάλματα" (στα Δημήτρια 1993 και 1994 αντίστοιχα). Από το 1995 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πρώτες του τηλεοπτικές εμφανίσεις είναι συμμετοχές στις σειρές "Ταύρος με Τοξότη" και το "Γελοίον του πράγματος". Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος είναι στη σειρά του Κώστα Κουτσομύτη "Πρόβα Νυφικού", στο ρόλο του Αλέξανδρου (1995 ΑΝΤ1). Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Κιμούλη, στο "Μακβεθ" του Σαίξπηρ. Έχει συμμετάσχει με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Από το 1999 και για έξι χρόνια ζούσε στη Νέα Υόρκη, όπου

με υποτροφία σπούδασε στο Η.Β. Studio και στο Stella Adler Conservatory με μια αντίστοιχη υποτροφία. Συμμετείχε σε δύο τηλεοπτικές παραγωγές : "Guiding Light" και το "One life to live". Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2005 όπου πρωταγωνίστησε και πάλι σε σειρά του Κώστα Κουτσομύτη, τη σειρά "Οι μάγισσες της Σμύρνης", στο ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμάνου, δίπλα στη Μαρία Τζομπανάκη (Mega Channel). Το 2007 συμμετείχε στη σειρά του AlphaTV "Αν μ'αγαπάς". Το 2008 ήταν πρωταγωνιστής στη σειρά του AlphaTV "Amore mio". Στο αρχαίο θέατρο έπαιξε στα έργα: "Μήδεια" (2008)...Ιάσωνας (Επίδαυρος) "Ιφιγένεια εν Ταύροις" (2006)...Ορέστης (Κρατικό Θέατρο) "Φιλοκτήτης" (2004)...Νεοπτόλεμος (Θεσσαλικό Θέατρο) "Βάκχαι" (2001)...Πενθέας (Θεσσαλικό Θέατρο) "Αντιγόνη" Σοφοκλή (1995)...Αίμωνας (Εθνικό Θέατρο) "Ορέστης"...Ορέστης (Δημήτρια) Στη θεατρική σκηνή πρωταγωνίστησε στα έργα: "Πιο Κοντά" / "Closer" (2008-2009)...Dan (Θέατρο Αθηνών) "Μίζερι" / "Misery" (2007-2009)...Paul (Θέατρο Χώρα)

7

"Παίζουν το τραγούδι μας" (2005-2007)... Vernon (Θέατρο Ιλίσια) "Τόσο Κοντά" / "Closer" (1998-1999)...Dan (Θέατρο Αμόρε) "Πυριτιδαποθήκη" (1998) "Βαλς εξπασιόν" (1997)...Γιαννίδης (Θέατρο Αμόρε) "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" ...Μερκούτιος (Θέατρο Κάππα) "Πέρα απ' τ'αγάλματα" (1994) "Μάκβεθ" (1994)...Ros (Θέατρο Αμόρε) "Μοναχικός της Αλεξάνδρειας" (1993) "Δαιμονισμένοι" (1991) Επίσης ο Νίκος Ψαρράς πρωταγωνίστησε και εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση στις τηλεοπτικές σειρές: "Έχω ένα μυστικό" (2008)...(Alpha TV) "Amore Mio" (2007-2008)...Δημήτρης (Alpha TV) "Αν μ'αγαπάς" (2006-2007)...Μάρκος (Alpha TV) "Τελευταία παράσταση-Έλλη Λαμπέτη" (2006)...Παππάς (Alpha TV) "Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα"...(Alpha TV) "Το κόκκινο δωμάτιο" (2007)...(MEGA) "Τα 4 μάτια" (2005-2006)...(Alpha TV) "10 εντολή" (2004-2005)...Χρήστος (Alpha TV) "Οι μάγισσες της Σμύρνης" (2005)...Καραμάνος (MEGA)

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

"Hollywood Confidential"...Yianni (Pilot for WB) "The Shield" (2004)...Mihalis (FX) "Guiding Light" (2001)...Robert (CBS) "One Life to Live" ...Jean (ABC) "Μυστικές Διαδρομές" (2001)...Άρης (Alpha TV) "Μαύρος Ωκεανός" (2000)...Αντώνης (ANT1 TV) "Η συκοφαντία του αίματος" (1999-2000)... Παύλος (ERΤ-National Greek TV) "Εγκλήματα" (1998-2000)...(ANT1) "Είμαστε στον αέρα" (1997)...Πέτρος (MEGA) "Νίκος Καζαντζάκης"...Καζαντζάκης (ERT) "Πρόβα Νυφικού" (1995)...Αλέξανδρος (ANT1 TV) "Γελοίον του πράγματος" (1994)...Βασίλης (ANT1) "Ταύρος με Τοξότη" (1994)...Κώστας (ANT1 TV) Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες: "Sinful " (2006)...Sam "Φοβού τους Έλληνες" (2000)...Βασίλης "Καυτός Ορίζοντας" (2000)...Μίλτος "The Monkey Queen" (1999-2000)... Federico "Το κυνήγι του λαγού" / "The Rabbit Chase" (1999) *NOMINATED for the International Film Festival Thessaloniki* (1999)...Leo "Μαύρο γάλα" (1999)...Γιώργος


τοπικα

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

Διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών της Περιφ. K. Μακεδονίας

Ημερομηνίες εξετάσεων οδηγών Α

πό τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής: Οι ημερομηνίες εξετάσεων, για την απόκτηση πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών (ADR) , που μεταφέρουν οδικώς επικίνδυνα εμπορεύματα για όλο το έτος (2011), στην αίθουσα γραπτών εξετάσεων της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών καθορίζονται ως παρακάτω: • Η προσέλευση για την Βασική εκπαίδευση (A) και Αντιστοίχιση (Ε) των ADR ώρα 9.00 π.μ..

• Η προσέλευση για τις επεκτάσεις ( Β, Γ, Δ) των ADR εφόσον επιτύχουν στο (Α) και (Ε) ώρα 9.00 π.μ. . • Η προσέλευση για ανανεώσεις (Στ) των ADR ώρα 9.00 π.μ.. Οι σχολές ΣΕΚΟΟΜΕΕ , στις οποίες κοινοποιείται το παρόν , παρακαλούνται να υποβάλλουν δέκα εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων και για όλες τις εξεταστικές περιόδους του έτους , τις προβλεπόμενες καταστάσεις (άρθρο 3 παρ.6 και 7 της 60740/1027/95 απόφασης) και να ενημερώνουν τους υποψηφίους ότι για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους δελτίο αστυνομικής ταυτότητος ή ισχύον διαβατήριο ή διαβατήριο ή άδεια διαμονής υπηκόου Ε.Ε. και ισχύουσα άδεια παραμονής για αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το πιστοποιητικό ADR . ( εφόσον διαθέτουν πιστοποιητικό προς ανανέωση ) .

Πρόσκληση από το Επιμελητήριο για τακτική συνεδρίαση

Σ

ας καλούμε σε τακτική συνεδρίαση στις 26 Ιανουαρίου 2011 ημέρα Τετάρτη στα Γραφεία του Επιμελητηρίου Ημαθίας που βρίσκονται στη Βέροια – Κεντρικής 3. Τα θέματα της συνεδρίασης είναι : 1. Επικύρωση Πρακτικού 2. Ενημερώσεις – Ανακοινώσεις 3. Οικονομικές Ενισχύσεις 4. Διαφήμιση για το Συνήγορο του Επιχειρηματία

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να παραστείτε στη συνεδρίαση αυτή, σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε έγκαιρα τους λόγους που δικαιολογούν την απουσία σας. Μετά τη λήξη του Διοικητικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει κοπή πίτας στο Βεργιώτικο. * Ώρα Προσέλευσης 18:30 * Τέλος Προσέλευσης 18:45 * Έναρξη Συνεδρίασης 19:00

Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Φεβρουάριου 2011

Α

πό τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής: Η αρμόδια Υπηρεσία (Μοναστηρίου 15) δέχεται την υποβολή δικαιολογητικών,

για τις εξετάσεις Βοηθών Φαρμακείου περιόδου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 από 5-12011 έως και 25-1-2011. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 2313330846.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Βέροια, 20 Ιανουαρίου 2011 Αριθ. πρωτ. οικ. Δ.5.3.Ε/Φ.Γ.44/ 01081

ΘΕΜΑ: «Άρση επίταξης της χρήσης των Φορτηγών Δημοσίας χρήσεως αυτοκινήτων και των προσωπικών Υπηρεσιών των ανά τη Χώρα ιδιοκτητών και των οδηγών τους» ΣΧΕΤ: α. οικ. 57193/5565/ΚΥΑ ΦΕΚ Β 1840/23-11-10 ΑΔΑ41ΦΧ1-Η β. οικ. 55884/5433/ΥΑ (ΦΕΚ Β/1840/23-11-10 ΑΔΑ 41ΦΧ1-Χ) γ. Β1/οικ. 64315/6276/31-12-10 έγγραφο Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Με τις ανωτέρω σχετικές Υπουργικές αποφάσεις αίρεται η επίταξη της χρήσης των ΦΔΧ αυτοκινήτων και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, καθώς και των προσωπικών Υπηρεσιών των ιδιοκτητών και των οδηγών των ΦΔΧ αυτοκινήτων και των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με το γ σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων παρακαλούμε όπως αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η άρση της επίταξης και αυτοδίκαιη λήξη της ισχύος των ατομικών φύλλων επίταξης από την 23/11/2010. Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

8

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


τοπικα

epikera@otenet.grΈχει μέλλον ο αγροτουρισμός στην Ημαθία Τι είπαν στα «Ε» ο Γ. Δόρης, Μαρία Κομνηνού, Θωμάς Καλαΐτζης

Τ

α τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνειδητή στροφή της τουριστικής κατανάλωσης προς τη ζήτηση των ειδικών- εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η τάση αυτή ωστόσο δεν σημαίνει μετατόπιση της ζήτησης από τον μαζικό τουρισμό σε ειδικές- εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά σηματοδοτεί αύξηση της ζήτησης και για πιο εξειδικευμένα και στοχευμένα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Οι Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού είναι σήμερα ο ταχύτερα εξελισσόμενος τομέας της τουριστικής Βιομηχανίας. Ιδιαίτερα στον τουρισμό της υπαίθρου, της γνώσης, της δράσης και βέβαια στον αγροτουρισμό, o οποίος δίνει τη δυνατότητα στους εκδρομείς να περάσουν λίγες μέρες στην φύση βιώνοντας τις ασχολίες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ Τα τελευταία χρόνια μέσω του τοπικού προγράμματος Leader Plus, το οποίο αποτελεί επιχειρησιακό πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας, έχουν δημιουργηθεί στο Νομό Ημαθίας πάνω από πέντε ειδικά ξενοδοχειακά καταλύματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να διαμείνει και να αναπτύξει ποικίλες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Γιώργο Δόρη, στέλεχος της ΑΝΗΜΑ, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια στροφή των Ημαθιωτών επενδυτών στον αγροτουρισμό και συγκεκριμένα στη δημιουργία παραδοσιακών καταλυμάτων σε περιοχές φυσικού κάλους, μέσω του προγράμματος Leader. «Έχει παρατηρηθεί μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα στον αγροτουρισμό. Μέσω του προγράμματος Leader

Plus και του Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΠΑΑΧ), πολλοί δημιούργησαν παραδοσιακά καταλύματα σε ορεινές περιοχές της Ημαθίας. Βέβαια και σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα του Leader αλλά πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι θα πρέπει να βάλουν το 50% των χρημάτων από την τσέπη τους», δήλωσε στα «Ε» ο κ. Δόρης. ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Πολλοί είναι και αυτοί που στρέφονται στον μαζικό-οργανωμένο τουρισμό και προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους σε παραδοσιακούς ξενώνες και αγροτουριστικές μονάδες, δίπλα στη φύση. «Μια μερίδα ανθρώπων προτιμά τον αγροτουρισμό. Δεν θέλει το συνηθισμένο, απρόσωπο ξενοδοχείο. Ο ξενώνας συνεργάζεται με έναν αγροτικό συνεταιρισμό της Βεργίνας και έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο δραστηριοτήτων το οποίο περιλαμβάνει ιππασία, προώθηση τοπικών προϊόντων και συνδυάζεται με τον αρχαιολογικό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι όλες οι δραστηριότητες γίνονται στη φύση», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπεύθυνου του Ξενώνα «Ολυμπία» στη Βεργίνα, Μαρία Κομνηνού. Στροφή των επισκεπτών και ιδιαίτερα των τουριστών στον βιωματικό τουρισμό έχει παρατηρήσει και ο ιδιοκτήτης του Κτήματος Καλαΐτζη στο Μετόχι, Θωμάς Καλαΐτζης. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ενδιαφέρον προς τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το δικό μας το κτήμα αποτελεί ένα αγροτουριστικό κατάλυμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να επισκεφθεί την γύρω περιοχή αλλά και τον αμπελώνα του κτήματος και να βιώσει από κοντά την εμπειρία. Αυτοί που έχουν στραφεί από τη δεκαετία του 90΄ στον αγροτουρισμό και στον βιωματικό τουρισμό είναι κυρίως οι τουρίστες οι

οποίοι θέλουν να αποκομίσουν εμπειρίες από τις διακοπές τους. Στην Ημαθία γίνονται κάποιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Στην Ημαθία έχουν ευδοκιμήσει κατά καιρούς και άλλες μορφές τουρισμού και ειδικότερα ο θρησκευτικός και ο αρχαιολογικός τουρισμός. Η χριστιανική πίστη βρήκε πρόσφορο έδαφος στη γη της Ημαθίας, με αποτέλεσμα η περιοχή να αποτελέσει σημαντικό κέντρο χριστιανικής λατρείας, με μεγάλο αριθμό ναών και μοναστηριών εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σημασίας. Πολλοί είναι οι πιστοί που καταφθάνουν κάθε χρόνο στο Νομό Ημαθίας προκειμένου να επισκεφθούν τους Βυζαντινούς ναούς και τα μοναστήρια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα πλάτη και μήκη το Νομού. Άλλωστε θρησκευτικά του μνημεία του Νομού αποτελούν αν όχι τον κυριότερο, ένα αξιόλογο πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί σε όλη σχεδόν την περιοχή του Νομού Ημαθίας καταμαρτυρούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε δεχθεί από τους προγόνους μας. Οι αρχαιολογι-

κοί χώροι της Βεργίνας, της Μίεζας αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις του Ελληνικού πολιτισμού και έναν από τους σημαντικότερους λόγους που η Ημαθία αποτελεί ένα από τα κέντρα του αρχαιολογικού τουρισμού. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Βασικό πυρήνα του αθλητικού τουρισμού στο Νομό Ημαθίας, αποτελούν τα δύο χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου στα 3-5 Πηγάδια και στο Σέλι. Κατά περιόδους φιλοξενούνται μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως διεθνείς αγώνες σκι και οι πανελλήνιοι αγώνες αντοχής και κατάβασης. Οι πλαγιές του Βερμίου φιλοξενούν σε ετήσια βάση αθλητικούς συλλόγους και σωματεία όλων των αθλημάτων που θέλουν να κάνουν την αθλητική τους προετοιμασία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών και η έλλειψη χιονιού κατά τους χειμερινούς μήνες έχουν επηρεάσει κατά πολύ την κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα του Νομού και η σημερινή εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές καλές εποχές, όταν οι λάτρεις των χειμερινών σπορ κατέκλυζαν τις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων. Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Το σωματείο συγκομιστών τεύτλων εργοστασίου Πλατέος καταγγέλλει την κυβέρνηση Α

νακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ανακόλουθη συμπεριφορά εξέδωσε το σωματείο τεύτλων εργοστασίο Πλατέος. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Καταγγέλλουμε την πολιτική του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και της βιομηχανίας ζάχαρης για τον εμπαιγμό των αγροτών όσον αφόρα τη τιμολογιακή πολιτική. Συγκεκριμένα, μετά από συζητήσεις που

είχαμε με φορείς του ΥΠ.Α.Α.Τ και της Ε.Β.Ζ. διατυπώθηκε η πολιτική δέσμευση για διατήρηση της τευτλοκαλιέργειας στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως με την ανακοίνωση του νέου τιμολόγιου διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να διατηρηθεί η τετλοκαλιέργεια, απόφαση καταστροφική για τον αγροτικό (και όχι μόνο) κόσμο. Το αναγγελθέν τιμολόγιο αντιστοιχεί σε τιμές τεύτλων του 85` . Με δεδομένο το τεράστιο κόστος παρα-

9

γωγής, ας αναλογιστεί ο κάθε παραγωγός αν αξίζει να σπείρει τεύτλα όταν τη χρονιά που μας πέρασε ελάχιστοι αν όχι κάνεις κέρδισαν καλλιεργώντας. Τέρμα στον εμπαιγμό. Δεν αντέχουμε για άλλη μια φορά να σπείρουμε τεύτλα βασιζόμενοι στα καθ` εξακολούθηση ψεύδη της βιομηχανίας όπως η απονιτροποιηση και η ολοκληρωμένη διαχείριση. Δεν είναι οι αγρότες που κλείνουν τα εργοστάσια, είναι η διοίκηση του υπουργεί-

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ου, της Αγροτικής τράπεζας και της ίδιας της βιομηχανίας. ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ;» ΤΟ ΔΣ Λιολιόπουλος Νίκος Παπαδόπουλος Κοσμάς Μεσαλάς Παναγιώτης Μελετιάδης Τάσος Κανδύλας Δημήτρης Σίμος Κωνσταντίνος Δάνδαρας Αιμίλιος


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

«Χωρίς Μουσική», θεατρική παράσταση στη Νάουσα

Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και ώρα 9 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας Η Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο. Νάουσας παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Χωρίς Μουσική», το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.

Η

παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο πανελλήνιας περιοδείας εννέα επιλεγμένων θεατρικών ομάδων, με ισάριθμες επιτυχημένες παραστάσεις που έχουν ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία στην Αθήνα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Με δύναμη … στην Ελλάδα», το οποίο υποστηρίζεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το «Χωρίς Μουσική», μιλάει για τις δυσκολίες που συναντάει ένας καλλιτέχνης στην εξάσκηση της τέχνης του, δυσκολίες που προέρχονται όχι μόνο από το εξωτερικό περιβάλλον και την πολιτική εξουσία που συχνά θέτει εμπόδια αλλά και

από τις προσωπικές αντιφάσεις και ανασχέσεις του ίδιου του καλλιτέχνη. Ακόμα, το έργο μιλάει για την αξία της μοναχικότητας και της σιωπής. Αποτραβηγμένος στο ερημονήσι, μέσα σε ένα φάρο ο πιανίστας μπορεί να ατενίσει τη ζωή του από μακριά, να κάνει την αυτοκριτική του, να βρει μια ηρεμία πρωτόγνωρη, μια διαφορετικού τύπου ισορροπία και ένα αλλόκοτο αυτοσαρκαστικό χιούμορ. Στον αντίποδα αυτής της μοναχικότητας βρίσκεται η ίδρυση ενός υπόγειου απαγορευμένου καμπαρέ που κοροϊδεύει την πολιτική εξουσία και τραγουδάει με παιγνιώδη διάθεση τραγούδια για τη ζωή και την ελευθερία που έχουν μπει σε γύψο.

Μία λεπτή γραμμή ενώνει τους δύο κόσμους, τον πολύβουο κόσμο του καμπαρέ όπου οι μελωδίες της μπάντας και οι ομιλίες των θαμώνων μπερδεύονται γλυκά και τον σιωπηλό κόσμο του φάρου όπου ο πιανίστας αναγκάστηκε να ζει χωρίς μουσική… Ένας θεατρικός πειραματισμός πάνω στη σχέση πρόζας και μουσικής, γιατί ενώ ονομάζεται Χωρίς Μουσική, η μουσική βρίσκεται στον πυρήνα του και αποτελεί κινητήρια δύναμή του. Με αφετηρία αυτές τις σκέψεις δημιουργήθηκε η ιστορία ενός πιανίστα, ο οποίος αποκόπτεται ξαφνικά με βίαιο τρόπο από την τέχνη του και εκτοπίζεται από ένα αυταρχικό

καθεστώς σε ένα ερημονήσι. Παίζουν: Ιωάννα Αγγελίδη, ΜαρίαΔάφνη Καμμένου, Ελίτα Κουνάδη, Θανάσης Χαλκιάς Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης Κείμενο: Ιωάννα Αγγελίδη, ΑσπασίαΜαρία Αλεξίου, Κώστας Γάκης, Γεωργία Γεωργόνη, Μαρία-Δάφνη Καμμένου Σκηνικά-Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού Μουσική-τραγούδια: Κώστας Γάκης Επιμέλεια κίνησης-χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου Φωτισμός-Ήχος: Δημήτρης Στίγγας Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Ατομική έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην γκαλερί Παπατζίκου Η

γκαλερί Παπατζίκου, Αγ. Αντωνίου 26, Βέροια, εγκαινιάζει το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 στις 8 το βράδυ, την πρώτη ατομική έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου. «Η «υλιστική» ζωγραφική της Δέσποινας Κωνσταντίνου αναζητά μια ρομαντική πραγματικότητα όπου η ανθρώπινη ύπαρξη σχεδόν υπονοείται. Πρόκειται για μια ζωγραφική που βασίζεται στην χρήση και πολλαπλή επεξεργασία υλικών (κολάζ, εφημερίδες, ζωγραφική, φωτογραφία). Η ζωγραφική επεξεργασία του έργου, προβάλλεται «μεταμορφωμένη σε μία άλλη σύνθεση. Η ζωγραφική εικόνα διαρκώς ανασυντίθεται και δημιουργεί την αίσθηση της φθοράς, αλλά ταυτόχρονα και την ανάδυση των επί μέρους στοιχείων της σύνθεσης.» αναφέρει, η Δρ. Σάνια Παπά, Θεωρητικός Τέχνης και Ανεξάρτητη Επιμελήτρια Εκθέσεων. Δέσποινα Κωνσταντίνου Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το 2003 εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών με υπεύθυνους καθηγητές τους Γ. Τσακίρη και Μ. Μορταράκο. Αποφοίτησε το 2008 με άριστα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Εργα της φιλοξενούνται στις Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη και Γκαλερί Παπατζίκου, Βέροια. Ομαδικές εκθέσεις: 2010 • Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, “In Art”, Θεσσαλονίκη. • Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, «Η ανθρώπινη μορφή». • T.O.Σ. «Σέλι 2010» • Γκαλερί Παπατζίκου. • 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Σκιάθου, Γκαλερί Παπατζίκου. • Γκαλερί Παπατζίκου, Βέροια. • Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη. 2009 • Γκαλερί Παπατζίκου • Οικογενειακή Υπόθεση ΙΙ/Γ. Τσακίρης • Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, «Άνοιξη», Θεσσαλονίκη.

10

• Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πολίχνης, Θεσσαλονίκη. 2008 • 5η Biennale φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, εκθεσιακός χώρος Maris Hotels,Ηράκλειο Κρήτης και Εκθεσιακός Χώρος Μετρό, Σύνταγμα, Αθήνα • Γκαλερί Παπατζίκου, Βέροια. • Gallery Artis Causa, Θεσσαλονίκη • Gallery Fizz, Κολωνάκι, Αθήνα • Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έκθεση αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. • Τελλόγλειο Ίδρυμα, Σύλλογος Αποφοίτων Α.Σ.Κ.Τ. Θεσσαλονίκης 2007 • Belle Arte Lamia • Έκθεση φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών στα πλαίσια της φοιτητικής εβδομάδας Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, Θεσσαλονίκη, Θάσο, Ναύπλιο. 2006 • Έκθεση φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών στα πλαίσια της φοιτητικής εβδο-

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

μάδας Μπει Χαμάμ, Θεσσαλονίκη. • Γκαλερί Λόλα Νικολάλου, Θεσσαλονίκη, συμμετοχή στην διάδραση/video, του εικαστικού Γ. Τσακίρη που παρουσίασε την «Οικογενειακή Υπόθεση Ι». Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου / 19 Φεβρουαρίου 2011.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

epikera@otenet.gr«Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ MR LOVE»

Η αριστουργηματική κομεντί της Karoline Leach Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, ώρα 8.00 μ.μ. στη Βέροια

Τ

ο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζει τον Νίκο Ψαρρά και τη Νικολέτα Βλαβιανού στην κωμωδία της Karoline Leach «Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ MR LOVE» στο Θέατρο του ΧΩΡΟΥ ΤΕΧΝΩΝ την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 σε μία παράσταση στις 8.00 μ.μ. σε σύμπραξη με την Εταιρεία Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «ΗΩΣ».

Τιμή εισιτηρίου 15,00 και 10,00 €. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ Προπώληση εισιτηρίων από τη γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ (Π.Μελά & Μπιζανίου, Χώρος Τεχνών, 3ος όροφος, τηλ. 23310 78140, 78141, ώρες 9.00 με 2.00 το πρωϊ . και 6.00 με 8.00 το απόγευμα) Το έργο γράφτηκε το 1997 και αναφέρεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Η συγγραφέας κατορθώνει να χτίσει μεθοδικά μια απίστευτα κωμική, αλλά ταυ-

τόχρονα και μια συναρπαστική ερωτική ιστορία, γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση. Ένα παιχνίδι μοιραίο, επικίνδυνο, μα κυρίως ανατρεπτικό και ένα τέλος που κόβει την ανάσα… Ο Τζώρτζ Λαβ (Love ), επαγγελματίας εραστής που αναζητά το κατάλληλο θύμα, και η Αδελαϊδα Πίντσιν, μια ασήμαντη καπελού που περιμένει τον πρίγκιπα του παραμυθιού, θα συναντηθούν τυχαία μια βροχερή μέρα του Οκτώβρη, και η συνάντηση αυτή θα αλλάξει όλη

τους τη ζωή. Ποιος θα υπερισχύσει τελικά σ΄ αυτό το αιώνιο και αρχετυπικό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι; Του αρσενικού με το θηλυκό; Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση του Γιώργου Βάλαρη, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια της Λίλλυ Μελεμέ, σκηνικά - κοστούμια της Νατάσας Παπαστεργίου, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα και επιμέλεια κίνησης της Μόνικα Κολοκοτρώνη.

«Η Ομορφιά είναι παντού!!!»

Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη με την Φωτεινή Χαμιδιελή

Τ

α εικαστικά εργαστήρια για παιδιά συνεχίζονται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και αφορούν την παρουσίαση έργων εικαστικών καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Η δράση αυτή στοχεύει στην επαφή και τη γνωριμία με ποικίλες εκφράσεις της σύγχρονης τέχνης και κυρίως στον δημιουργικό διάλογο των παιδιών της πόλης μας με έναν αριθμό καλλιτεχνών των οποίων το έργο είναι πολύπτυχο. Ο κάθε καλλιτέχνης θα συστήνεται στα παιδιά μέσα από την προβολή σύντομων ψηφιακών ταινιών που αφορούν στο έργο του. Τα παιδιά στη συνέχεια δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες ζωγραφίζοντας με την τεχνοτροπία των καλλιτεχνών. Σάββατο 22 Ιανουαρίου 10.30 - 11.45 το πρωί Γνωριμία με το έργο της Νορβηγίδας ζωγράφου Randi Antonsen. H Randi Antonsen πιστεύει ότι ''η ομορφιά είναι πα-

ντού'' και την εκφράζει με διαφόρους τρόπους, όπως σχεδιάζοντας σκηνικά για το θέατρο, κάνοντας χαρακτική, διδάσκοντας, αλλά κυρίως ζωγραφίζοντας. Στα έργα της συνυπάρχουν η δύναμη και η ζωντάνια. Μέσα από τις έντονες πινελιές και τα χρώματα διακρίνεις το ντελικάτο σχέδιο γεμάτο συμβολισμούς. Αφού τα παιδιά εξοικειωθούν με το έργο της ζωγράφου θα δουλέψουν και αυτά πάνω σε ένα ομαδικό έργο χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ σε συνδυασμό με τη ζωγραφική. Με την Φωτεινή Χαμιδιελή. Για παιδιά 9-13 ετών. Με Προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης. Πληροφορίες για το πρόγραμμα με τις δημιουργικές δραστηριότητες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης http:// www.libver.gr Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη

11

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8, τηλ. 2331024494.


ΑΘΛΗΤΙΚΑ > τοπικα

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

Β΄ ΕΘΝΙΚΗ

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η Βέροια υποδέχεται τον Πανθρακικό στις 3 μ.μ.

Μ

ετά το ατυχές και άδικο αποτέλεσμα στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ, η Βέροια δεν έχει περιθώρια απώλειας βαθμών και οπωσδήποτε χωρίς δεύτερη σκέψη θα πρέπει να κερδίσει τον αγώνα επι του φιλοξενουμένου Πανθρακικού. Σαφέστατα τα βαθμολογικά στενώματα

και των δυο αντιπάλων δεν συνιστούν ασφάλεια, καθ’ όσον αρκετές ομάδες που βρίσκονται είτε λίγο πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, είτε κάτω, αναμένονται να δώσουν ομηρικές μάχες, προκειμένου να κρατηθούν στην κατηγορία. Και βεβαίως το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως προς τα κάτω. Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση το ματς είναι κομβικό – κρίσιμο τόσο για την γηπεδούχο ομάδα όσο και για την φιλοξενούμενη, που βρίσκεται στην ίδια μοίρα

12

και που προέρχεται από δυο συνεχόμενες ήττες. Αγωνιστικά η Βέροια είναι πλήρης, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, έτοιμη να επαναλάβει το ίδιο όπως με τον Εθνικό Αστέρα, και να επικρατήσει για μια ακόμη φορά. Επανέρχεται και ο Καπίας αφού εξέτισε την ποινή του, ωστόσο ο Μιχαλόπουλος είναι ακόμη τραυματίας. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Γεωργιάδη, ο οποίος τραυματίστηκε στην προχθεσινή προπόνηση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Το πρόγραμμα της αγωνιστικής: Βέροια – Πανθρακικός Παναιτωλικός – Αγροτικός Αστέρας Λεβαδειακός – Τρίκαλα Πιερικός – Ηλιούπολη Θρασύβουλος – Διαγόρας Γιάννινα – Εθνικός Δόξα Δράμας – Ιωνικός Εθνικός Αστ. – Καλλιθέα Αναγέννηση Καρδ. – ΟΦΗ Βασίλης Τσιφτελίδης


ΑΘΛΗΤΙΚΑ > τοπικα

epikera@otenet.grΜΠΑΣΚΕΤ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ

Μ

ε τους αγώνες της 12ης αγωνιστικής συνεχίζεται την Κυριακή 23/1/11, το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών. Ο Φίλιππος 14ος στη βαθμολογία με 13 βαθμούς συναντά την Αρναία Χαλκιδικής της ομάδας του Σ.Α Στρατωνίου (7ος με 17 βαθμούς). Σίγουρα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι για την ομάδα του Φιλίππου, που μετά όμως την πρώτη νίκη, πηγαίνει στην «σκληρή» έδρα του Στρατωνίου, με ανεβασμένο ηθικό. Θέλει δε πάση θυσία να συνεχίσει τις νίκες και να βελτιώσει την βαθμολογική του θέση. Ας ελπίσουμε ότι θα το πετύχει. Στα άλλα παιχνίδια η πρωτοπόρος Νέα Κηφισιά (20 βαθμούς), παίζει στο Αιγάλεω με την ομώνυμη ομάδα (11ος με 15 βαθμούς).

Ενώ ισόβαθμός της ΟΦΗ, αντιμετωπίζει στο Ηράκλειο τον Αίαντα Εύοσμου (7ος με 17 βαθμούς). Η ομάδα Πέραμα /Ερμής που έχει και αυτή 20 βαθμούς αντιμετωπίζει στην έδρα της τον Δούκα (11ος με 15 βαθμούς). Η ΜΕΝΤ (4η με 19 βαθμούς) παίζει στην Θεσσαλονίκη, με τον Διαγόρα Ρόδου (9ος με 16 βαθμούς). Η Αναγέννηση / Φλόγα στην Θεσσαλονίκη (Πολίχνη), 4η με 19 βαθμούς αντιμετωπίζει τον Μ. Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης (13ος με 14 βαθμούς).Στο τελευταίο παιχνίδι της αγωνιστικής, ο Απόλλων στην Καλαμαριά (14ος με 13 βαθμούς) παίζει με τον Αίολο Τρικάλων (9ος με 16 βαθμούς).Τέλος η Δόξα Λευκάδας (6η με 18 βαθμούς), παίρνει χωρίς αγώνα την νίκη επί της Ολύμπιας Λάρισας με 20-0, που έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα και τους 2 βαθμούς. Στέφανος Οικονομόπουλος

ΜΠΑΣΚΕΤ Α΄ ΑΝΔΡΩΝ ΕΚΑΣΚΕΜ

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΣΤΗΝ 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ * ΓΑΣ Μελίκης και ΑΟΚ Βέροιας ρίχνονται στην μάχη για το ποιος θα μείνει μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας

Η

11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΜ, έχει πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια, για τις ομάδες που μάχονται, τόσο στην κορυφή, όσο και στην ουρά της βαθμολογίας. Φυσικά το πιο ενδιαφέρον είναι το παι-

χνίδι της Μελίκης, όπου ο ΓΑΣ Μελίκης συναντά τον ΑΟΚ Βέροιας. Είναι δε το Ημαθιώτικο ντέρμπι των πρωτοπόρων, αφού οι 2 ομάδες ισοβάθμησαν στην 1η θέσης με 18 βαθμούς. Στα άλλα παιχνίδια έχουμε τον ΓΑΣ Αλεξάνδρειας (3ος με 17 βαθμούς), να αγωνίζεται στην Κατερίνη κόντρα στον Βατανιακό – Σάρισα (11ος με 12 βαθμούς) και να θέλει την νίκη που θα τον κρατή-

σει κοντά στην διεκδίκηση της 1ης θέσης στην βαθμολογία. Ο ισόβαθμός του ΦΟ Αριδαίας παίζει στην Σκύδρα, στο ντέρμπι της Πέλλας, με τον Σκυδραϊκό (9ος με 13 βαθμούς). Ενώ ο ΑΟΚ Γουμένισσας (5ος με 16 βαθμούς), μεταβαίνει στην Κατερίνη, όπου θα αντιμετωπίσει το ΣΦΚ Κατερίνη 2008, που είναι ουραγός στον βαθμολογικό πίνακα με 10 βαθμούς.

Η ΑΕΚ Καρυώτισσας (5η με 16 βαθμούς), σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει πολλά, κυρίως βέβαια, για την ομάδα της Ημαθίας. Στο τελευταίο παιχνίδι της αγωνιστικής, ο ΦΟ Σωσάνδρας (8ος με 14 βαθμούς), στην Αριδαία, παίζει με τον ΓΑΣ Κορινό (9ος με 13 βαθμούς). Όλοι οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο 22/1/11. Στέφανος Οικονομόπουλος

Αντίδραση ΣΕΓΑΣ στις περικοπές των αθλητικών επιχορηγήσεων

Τ

ην έντονη αντίδρασή του στις μειώσεις ως και 30% των τακτικών αθλητικών επιχορηγήσεων εξέφρασε ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωσή του. Η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των ανθρώπων της Ομοσπονδίας Στίβου, οι οποίοι πληροφορήθηκαν το μέγεθος των περικοπών και γι’ αυτό προχώρησαν στην έκδοση σκληρής ανακοίνωσης. Αναλυτικότερα:

«Η Πολιτεία αποφάσισε να διαλύσει τον Ελληνικό Αθλητισμό. Αυτό ξεκινάει από το Υπουργείο Οικονομικών, που στο όνομα της οικονομικής σωτηρίας της Χώρας περιέκοψε δραστικά τα χρήματα που διαθέτει για τον Αθλητισμό, αλλά ολοκληρώνεται από την ΓΓΑ με τον πιο αδόκιμο, ψυχρό και ισοπεδωτικό τρόπο που αποφάσισε ότι στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία πρέπει να διαθέσει το 33% της συνολικής χρηματοδότησης της ΓΓΑ για το 2011. Την ίδια περίοδο υπάρχει παντελής έλλειψη ενός σχεδίου για τον Αθλητισμό

13

που θα επαναπροσδιορίζει τους στόχους του, θα προχωράει σε διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές και θα εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Υπουργεία. Ταυτόχρονα η Χώρα προχωράει στην διοργάνωση μεγάλων και υποβαθμισμένων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, που απαιτούν δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο, κλείνουν κολυμβητήρια, Εθνικά στάδια παραχωρούνται σε ιδιώτες ή εγκαταλείπονται χωρίς συντήρηση, αδρανοποιείται το ΕΣΚΑΝ, ματαιώνονται τα σχολικά Πρωταθλήματα, έχουν

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

καταργηθεί τα κίνητρα, καταργήθηκε η χρηματοδότηση για Ολυμπιακή προετοιμασία, τα Αθλητικά Σωματεία στα οποία οφείλονται τακτικές επιχορηγήσεις πέντε ετών, μετατρέπονται από φορείς κοινωνικού χαρακτήρα σε γραφειοκρατικές και οικονομικές μονάδες και υπαλληλοποιούνται οι εν ενεργεία Πρωταθλητές υψηλού επιπέδου της Χώρας.Το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή του θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ενόψει αυτής της εφιαλτικής για την Ελληνική αθλούμενη νεολαία κατάστασης».


αθλητικα > ποδοσφαιρο

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

Αμφισβητούν τον έλεγχο

Εξώδικο στην BDO από Ντέμη, Κανελλόπουλο

Ε

ξώδικο με το οποίο ζητούν εξηγήσεις από την εταιρεία BDO σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο της ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησαν οι Ντέμης Νικολαϊδης, Τάκης Κανελλόπουλος και Νίκος Κούλης. Οι τρεις άνδρες, πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ζήτησαν να πάρουν στα χέρια τους το επόμενο 24ώρο τα αντίγραφα των εγγράφων, που εξέτασε η εταιρεία για τη σύνταξη του διαχειριστική ελέγχου. Αναλυτικά το εξώδικο των Νικολαϊδη, Κανελλόπουλου και Κούλη: «Με την ιδιότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ ΑΕΚ τις περιόδους κατά τις οποίες έγινε ο έλεγχος, οι κ. κ Ντέμης Νικολαϊδης, Τάκης – Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Νίκος Κούλης απέστειλαν εξώδικη πρόσκληση - επιφύλαξη δικαιωμάτων προς την εταιρεία που διενήργησε το διαχειριστικό έλεγχο για λογαριασμό της ΠΑΕ ΑΕΚ (BDO), ζητώντας να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων, εντός 24 ωρών. Τα ερωτήματα που θέτουν οι υπογράφοντες την εξώδικη – πρόσκληση προς την BDO είναι : 1.Αν συναίνεσε εγγράφως για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, όπως αναφέρει και στον διαχειριστικό έλεγχο ότι πρέπει να κάνει ( για να δημοσιευτεί αυτός) 2.Την ημερομηνία που εστάλη ο έλεγχος στην ΠΑΕ και αν είχε προηγηθεί προς

την ΠΑΕ αποστολή προσχεδίων 3.Εάν η ΠΑΕ ΑΕΚ κατά τη διάρκεια του ελέγχου έκανε παρατηρήσεις ή εάν έγιναν παρατηρήσεις από την ΠΑΕ ΑΕΚ μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου 4.Επισήμως ζητούν τον λόγο για τον οποίο η διοίκηση της ΠΑΕ δεν παρέδωσε κάποια στοιχεία και αν εξάντλησαν κάθε περιθώριο ανεύρεσης αυτών και αν ακόμη και σήμερα δεν έχουν παραλάβει τα στοιχεία που φέρονται από τον έλεγχο να λείπουν 5.Εάν υπήρξε επικοινωνία της BDO με οποιοδήποτε πρόσωπο που συμμετείχε στη διοίκηση τις χρονικές περιόδους που έγινε ο έλεγχος για την παροχή διευκρινίσεων 6.Με ποιο κριτήριο γίνεται επιλεκτική αναφορά σε όρους συμβάσεων προπονητών, ποδοσφαιριστών, στελεχών 7.Ζητούν γνωστοποίηση για το που προβλέπει ο νόμος, οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων, τα Διοικητικά Συμβούλια ή το καταστατικό ότι πρέπει να τηρείται ο εσωτερικός έλεγχος όπως αναφέρει η εταιρεία στον διαχειριστικό έλεγχο 8.Ζητούν γνωστοποίηση για το αν υπήρχαν τέτοιες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου κατά το χρόνο διενέργειας του ελέγχου 9.Ζητούν γνωστοποίηση για το λόγο που αναφέρει ο έλεγχος την έλλειψη εγκριτικών αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, για σύναψη συμβάσεων με προπονητές και ποδοσφαιριστές και από πού προκύπτει (γενικές συνελεύσεις των μετόχων, τα Διοικητικά Συμβούλια ή το κα-

Με Ολυμπιακό...

από οποιοδήποτε μέλος της τότε διοίκησης της ΠΑΕ 12.Ζητούν το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ή δεν έχει γίνει γνωστό Επίσης ζητούν σε 24 ώρες – καθώς αυτά θα πρέπει να υπάρχουν στο αρχείο της BDO- τα αντίγραφα όλων των εγγράφων που εξέτασαν για τη σύνταξη του διαχειριστικού ελέγχου καθώς και αναλυτικά τη λίστα των εγγράφων αυτών που έλαβαν υπ όψιν στην BDO για να διενεργήσουν τον έλεγχο. Οι τρεις υπογράφοντες επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματος τους».

Διακόπηκε για λίγο

Ελπίδες του ΠΑΟΚ για ανοιχτή Τούμπα

Ε

ταστατικό) ότι έπρεπε να υπάρχουν αυτές (οι εγκριτικές αποφάσεις) και για ποιο λόγο αναφέρονται στην έκθεση (αν δεν προκύπτουν από τα παραπάνω) 10.Γνωστοποίηση για το αν θεώρησαν άνευ σημασίας και για αυτό παραλείπουν να αναφέρουν στον έλεγχο το γεγονός ότι οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων έχουν απαλλάξει τα προηγούμενα μέλη του ΔΣ της εταιρείας από κάθε ευθύνη για τις χρήσεις στις οποίες αναφέρετε ο έλεγχος 11.Εάν προκύπτουν από τα στοιχεία που εξέτασαν βάσιμες υπόνοιες διάπραξης μίας ή περισσοτέρων αξιόποινων πράξεων

ξαιρετικά πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο να αγωνιστεί με την παρουσία κόσμου του ο ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ακόμα κι αν... τιμωρηθεί!

Ο λόγος έχει να κάνει με την απεργία των δικηγόρων, που αν πάρει παράταση (κάτι που μοιάζει εξαιρετικά πιθανό) που πάει πίσω την εκδίκαση της υπόθεσης και κατά συνέπειας της τιμωρίας του Δικεφάλου του Βορρά. Την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν να εκδικαστεί η υπόθεση των επεισοδίων στο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου, όμως τελικά η υπόθεση πήρε παράταση για την ερχόμενη Τρίτη. Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων, κάτι που αν συμβεί τότε η υπόθεση ίσως πάρει και νέα αναβολή. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν ο ΠΑΟΚ δεν θα δικαστεί και έτσι θα έχει κόσμο στο ματς με τον Ολυμπιακό, με την όποια τιμωρία να μεταφέρεται μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι.

14

Κανονικά η δίκη Κεντέρη-Θάνου ύστερα από επτά αναβολές...

Ε

πειτα από έξι αναβολές και μία διακοπή, η δίκη των Κεντέρη, Θάνου και Τζέκου ξεκίνησε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, χωρίς αυτή τη φορά να πάρει αναβολή. Απόντων των δύο αθλητών οι οποίοι... βαρύνονται με τις κατηγορίες της ψευδούς κατάθεσης και ηθικής αυτουργίας και εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους ξεκίνησε η δίκη των δύο

αθλητών. Επιπρόσθετα, κατηγορούμενοι είναι και επτά γιατροί του ΚΑΤ για ψευδή βεβαίωση στους αθλητές αλλά και παράβαση καθήκοντος, όπως και ο Χρήστος Τζέκος για προμήθεια, κατασκευή, εισαγωγή και παρασκευή απαγορευμένων ουσιών. Η πλευρά των δύο αθλητών ζήτησε με το ξεκίνημα της διαδικασίας να μην ληφθούν υπόψη οι καταθέσεις που είχαν γίνει τον Αύγουστο του 2004 και οι δικαστές διέκοψαν για λίγο προκειμένου να αποφασίσουν.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ελλαδα

epikera@otenet.grΛίγο πριν ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων

«Μπλεγμένοι» με τις αποδείξεις οι φορολογούμενοι Ποιες δέχεται η εφορία και ποιες όχι

Λ

ίγες εβδομάδες προτού ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών, εισοδηματιών, αγροτών, μισθωτών και συνταξιούχων οι πολίτες έχουν ξεκινήσει να μετρούν τις αποδείξεις που μάζεψαν το προηγούμενο έτος και το κυριότερο να ξεχωρίζουν αυτές που λαμβάνονται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και εκείνες που είτε απορρίπτονται από την Εφορία είτε προσφέρουν ξεχωριστή έκπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο. Αν κρίνει κανείς από τα τηλεφωνήματα των πολιτών στις εφορίες θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές απορίες τις οποίες καλούνται να λύσουν άμεσα για να μη χάσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που δεν δέχεται η Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής: τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά κρατικών λαχείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορές (μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία, τραμ, ηλεκτρικός, προαστιακός, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα κτλ.),αγορά αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας, σκάφους αναψυχής, ακινήτου,δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό οι αποδείξεις που δηλώνονται ξεχωριστά στη φορολογική δήλωση και μειώ-

νουν τον φόρο ή το εισόδημα όπως είναι για παράδειγμα: οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, δικηγορικές δαπάνες, καταβολή διατροφής Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται. Για ατομικό εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ, οι απαιτούμενες δαπάνες είναι 12.000 ευρώ και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια. ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Διευκρινίζεται ότι στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας περιλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογα-

ριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Στις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία: Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή) συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λια-

νικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους. Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό. Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Σε περίπτωση μη χορήγησης από τα φαρμακεία

Φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία «Μήνυμα» της κυβέρνησης στον κλάδο Μ ε διάθεση φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία θα απαντήσει η Πολιτεία, εφόσον οι φαρμακοποιοί αρνούνται ή αρνηθούν να πωλήσουν φάρμακα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ. «Δεν θέλουμε την σύγκρουση. Δεν θα ασχοληθούμε με μέτρα βίαια και συγκρουσιακά. Θα πάρουμε, όμως, μέτρα κοινωνικής διαβίωσης, αν αποφασίσουν να μην χορηγούν φάρμακο τις ημέρες του αγώνα τους. Θα το αντιμετωπίσουμε με προσφυγή στα δημόσια νοσοκομεία. Να σκεφτούν αυτοί που μετέρχονται τέτοιες μορφές αγώνα ότι θέτουν σε κίνδυνο αν-

θρώπινες ζωές» ανέφερε ο υπουργός. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί αξιώσουν άμεση πληρωμή των φαρμάκων εκ μέρους των ασφαλισμένων, το δημόσιο θα ανταποκριθεί με άμεσες πληρωμές. Αναπτύσσοντας την επερώτησή του το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολουθεί -μαζί με τη Νέα Δημοκρατίαπολιτική σταδιακής εμπορευματοποίησης της υγείας, χρησιμοποιώντας εξαγγελίες, όπως αυτή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με μοναδικό στόχο την περικοπή των δαπανών. «Χίλια σκευάσματα ευρείας χρήσης αφαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Γιατί υπάρχει αποκλει-

15

στικότητα στα αντίγραφα φάρμακα για τους άστεγους και τους ανέργους; » Εξηγείστε την περικοπή του διαβητικού παπουτσιού από την κάλυψη των ταμείων» ζήτησε από την κυβέρνηση ο Νίκος Παπακωνσταντίνου. «Πάνω από 21.000 είναι τα κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ ενώ την ίδια στιγμή, η εμπορευματοποίηση της υγείας γενικεύεται» κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Απαντώντας, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα στον πλανήτη σε ιατρικές δαπάνες. «Το σύστημα πρέπει να αυτοματοποιηθεί και να αυτοχρηματοδοτηθούμε, να αντλή-

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

σουμε πόρους, χωρίς να μειώσουμε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. » Πάμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες 25 δισ. το χρόνο, από τις οποίες, οι μισές πηγαίνουν στο ΕΣΥ. Γιατί είναι κακό η λελογισμένη εξοικονόμηση;» αναρωτήθηκε. «Εσείς μιλήσατε για υπερτιμολογήσεις από 100% έως 600% στις προμήθειες φαρμακευτικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία. Και με νόμο, εσείς και η ΝΔ, τις επικυρώσατε», ανταπάντησε ο Σ. Χαλβατζής. Από πλευράς ΝΔ, ο Κ.Μαρκόπουλος τάχθηκε υπέρ των πρωτοβουλιών του υπουργείου, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι «οι πολίτες δεν θα νοιώσουν ότι μειώνεται η προστασία της ομπρέλας υγείας.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βασιλική Λ. Ορδουλίδου - Νάτσκου Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

- Μικροβιολογικό - Αιματολικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΡΙΖΟΣ ΜΙΧ. ΚΩΣΤΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ l

Αντιμετώπιση ανδρικής υπογονιμότητας

και στυτικής δυσλειτουργίας

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 10 (ΣΤΟΑ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ) Τηλ. Ιατρείου: 2331070970 - 6932417933

e-mail:doctorpetros@gmail. com

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δέχεται με ραντεβού

Βενιζέλου 34 Βέροια (1ος όροφος) τηλ. Ιατρ.: 23310 67062 - fax: 23310 67063

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc

ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

- Ανοσολογικό

Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

Δέχεται με ραντεβού

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 70707 ΚΙΝ. 6973 046662 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 32, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ e-mail: dent_jik_71@yahoo.com

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

16

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com


ΤΥΠΟΣ

epikera@otenet.grΕπιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Θα πληρώνουμε και την ασπιρίνη! ΑΥΡΙΑΝΗ: «Πότε θα βγείτε σε σύνταξη και πόσα χρόνια μπορείτε να αναγνωρίσετε» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Υπουργοί σπιούνοι με σχέδιο Γιώργου» ΕΘΝΟΣ: «Νέο φιάσκο για τα πορίσματα της Siemens» ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Ετοιμάζουν προβοκάτσια για τις 6 Φεβρουαρίου» ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Μπλεγμένος ο Σημίτης και οκτώ υπουργοί στο σκάνδαλο Ζίμενς» ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Φαιδρό παιχνίδι με τα ονόματα»

...

ία μ ο τ υν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πράσινο «πλυ-

Εν σ

. μία.. υντο Εν σ ντήριο» για μίζες 200 εκατ. ευρώ»

ΕΣΤΙΑ: «Σήμερα ένθετο 21 Ιανουαρίου 1901»

Η ΑΥΓΗ: «Σκάνδαλο η «κάθαρση» από ΠΑΣΟΚΝΔ»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Το κράτος ο πιο μεγάλος μπαταχτσής» Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πολιτικά παίγνια για τη Siemens» Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: « «Κλειδώνει» στο 20% το «κούρεμα» του χρέους» Ο ΛΟΓΟΣ: « «Παζάρι» για το πόρισμα» ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Σε ΠΑΣΟΚ- ΝΔ οι ευθύνες για το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ» « ΤΑ ΝΕΑ: « «Καλλικράτης» και στα σχολεία» ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: «Κατάθεση φωτιά για Κώστα Σημίτη!» ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: «Γιώργος: Δεν κάνω εκλογές την άνοιξη» ΜΕΤΡΟ: «Στο κόκκινο» οι νέοι δήμοι» ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «14% ακριβότερο το νερό στη Θεσσαλονίκη» ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Πρόκληση για την ανάπτυξηΟ Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΞΠΡΕΣ: «Ευρωασπίδα για μείωση του κόστους δανεισμού» ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Διέξοδο «βλέπει» η αγορά. Το ΧΑ με 2,62% προεξοφλεί λύση για το χρέος» ΚΕΡΔΟΣ: «Πώς το κράτος θα εξοφλήσει τα χρέη του προς τους ιδιώτες» Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Πληθαίνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση χρέους»

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Από τη στήλη με τίτλο «Καθημερινά» νοχος δεν υπάρχει, καπνός...» Στον Μεσοπόλεμο, η κυβέρνηση Βενιζέλου το 192832 βρέθηκε στη δίνη μεγάλων σκανδάλων, που μοιάζουν αρκετά με τα σημερινά: το σκάνδαλο του ψωμιού, το σκάνδαλο του κινίνου, το σκάνδαλο Καραπαναγιώτη, αφορούσαν διασπάθιση δημόσιου πλούτου και αναθέσεις έργων σε ημετέρους. Τούτος ο κύκλος σκανδάλων ξεκίνησε από μια καταστροφή και κατέληξε σε άλλη: ξεκίνησε πάνω στα ερείπια της Μικρασιατικής Καταστροφής και κατέληξε με την πτώχευση του 1932 και την κατάλυση της εύθραυστης, φθαρμένης δημοκρατίας. Ο σύγχρονος κύκλος «δημοκρατικών» σκανδάλων ξεκινά επίσης από μια εθνική καταστροφή: την κυπριακή τραγωδία του ’74. Ενδιαμέσως, σταθμεύει στο Ειδικό Δικαστήριο του ’89 για το σκάνδαλο Κοσκωτά, και κορυφώνεται το 2010-11 με το τεράστιο σκάνδαλο Siemens, και την κατ’ ουσίαν χρεοκοπία του κράτους. Το σκάνδαλο Siemens έχει επιπλέον βάρος: είναι διακομματικό και διαχρονικό. Μια γερμανική εταιρεία κατακτά δεσπόζουσα θέση στις στρατηγικές προμήθειες του κράτους, εξαγοράζοντας κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς. Πολιτικό χρήμα έχει δοθεί, εξακριβωμένα. Κι όμως, η εταιρεία μένει ανέπαφη δικαστικά, οι επικεφαλής της φυγοδικούν στο εξωτερικό ανέπαφοι κι αυτοί, για δε τους πολιτικούς τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Το έγκλημα διεπράχθη, είναι τεράστιο, και διαπερνά τα κόμματα, διαποτίζει αλλεπάλληλες κυβερνήσεις, δεκάδες πολιτικά πρόσωπα. Η κατάληξη: «Ενοχος δεν υπάρχει, καπνός... Κατάργησαν τα μάτια τους• τυφλοί». Το πολιτικό σύστημα είχε μια δυνατότητα αυτοκάθαρσης και ανανέωσης, σε μια ιστορική καμπή για τον ελληνισμό, στο χείλος μιας καταστροφής. Δεν θέλησε να την αξιοποιήσει. Αυτή η ταγκή γεύση της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας, αυτή η ηθική κατάρρευση, είναι πιο τοξική και από την οικονομική ύφεση.

Ε

«ΤΟ ΒΗΜΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Βηματοδότης» ύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας υιοθέτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός προέβαλε ένα βίντεο για την εκπαίδευση και τη σημασία της, το οποίο ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με το «πιλοτικό πρόγραμμα» που παρουσίασε η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος με στόχο την καλύτερη ανάδειξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων των μαθητών. Για την καλύτερη ανάδειξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων των υπουργών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μοιραστεί ένα δισέλιδο ερωτηματολόγιο. Κάθε φορά που ένας υπουργός θα παρουσιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, οι συνάδελφοί του θα το βαθμολογούν με βάση 28(!) κριτήρια. Ενα από τα κριτήρια είναι: «Πόσο απλοποιεί την καθημερινή ζωή του πολίτη η βασική ιδέα του πιλοτικού προγράμματος;». Ενα δεύτερο κριτήριο: «Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα κάνει (sic) πραγματική καινοτομία;». Και ένα τρίτο: «Αρμόζει το πιλοτικό πρόγραμμα με τις βασικές αρχές και αξίες του Κινήματός μας;».

Σ

«ΤΑ ΝΕΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Αγιογραφίες»

Ο

ρνιθολογία ΠΕΙΤΕ Ο,ΤΙ θέλετε για την κρίση! Ωστόσο για δεύτερη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια – η πρώτη ήταν στους Ολυµπιακούς του 2004 – µας ξανάκανε οµφαλό της γης. H Ελλαδίτσα των έντεκα εκατοµµυρίων κατοί-

17

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

κων – και των τριακοσίων είκοσι δισ. χρέους – παραλίγο να τινάξει το διεθνές οικονοµικό σύστηµα στον αέρα. Ολα αυτά εξηγούν γιατί το τελευταίο δωδεκάµηνο έχει περάσει από την Αθήνα η ελίτ της παγκοσµιοποίησης. Ο υπερεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο υπερδηµοσιογράφος Τόµας Φρίντµαν, ο υπεραπαισιόδοξος Νουριέλ Ρουµπίνι και, προχθές, ο υπέρµαχος του απρόβλεπτου Νασίµ Νικολά Ταλέµπ. ΑΛΛΟΙ ΕΚΛΗΘΗΣΑΝ κι άλλοι απλώς ήρθαν. Ο Ταλέµπ µίλησε σε µια κατάµεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών µε αφορµή την ελληνική έκδοση του «Μαύρου κύκνου». Είναι το best seller βιβλίο που τον έκανε διάσηµο. Λιβανέζος που ζει στη Νέα Υόρκη, αναγνώστης του Σέξτου Εµπειρίκου αλλά και βετεράνος της αγοράς παραγώγων, ο Ταλέµπ κινείται µεταξύ εκλαϊκευµένης φιλοσοφίας και µαθηµατικών µε ένα πέρασµα από το Πανεπιστήµιο Wharton. Αν και ανακάλυψε αναπόφευκτα κάποια στιγµή τον Κ.Π. Καβάφη, στον Ταλέµπ ταιριάζει περισσότερο η διατύπωση του Σολωµού αφού είναι «είδος µεικτό, αλλά νόµιµο». ΠΩΣ ΣΥΝΟΨΙΖΕΤΑΙ η σκέψη του Ταλέµπ – ή, τέλος πάντων, η ορνιθολογία του απρόβλεπτου που ασκεί; Είναι απλό. Οσους άσπρους κύκνους και να έχει θαυµάσει κανείς, ο µαύρος κύκνος – που εντοπίσθηκε τελικά στην Αυστραλία – έρχεται να επιβεβαιώσει την αδυναµία πρόβλεψης. Μπορεί εκ των υστέρων να τα θεωρούµε αναπόφευκτα και να τα ενσωµατώνουµε στο αφήγηµα της Ιστορίας, ωστόσο τα µεγάλα γεγονότα είναι απρόβλεπτα και γι’ αυτό πολύ επικίνδυνα. Οι κανονικότητες του παρελθόντος δεν είναι καλός οδηγός για την εξέλιξη της γραµµής του διαγράµµατος στο µέλλον. «ΤΟ ΕΘΝΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Απόψεις» ρος «συντεταγμένη χρεοκοπία»; Οι δηλώσεις, οι φήμες και τα δημοσιεύματα δεν προέρχονται από τον «συνήθη ύποπτο», τις βρετανικές και τις αμερικανικές εφημερίδες, που συχνά υπηρετούν τους στόχους των κερδοσκόπων. Αυτήν τη φορά η συζήτηση περί ελληνικής χρεοκοπίας έχει προέλευση τη Γερμανία. Αυτό αλλάζει τα πράγματα. Η γερμανική προέλευση προσδίδει άλλη σοβαρότητα, πολύ μεγαλύτερη. Πρώτα πρώτα η Γερμανία είναι η ηγεμονική δύναμη της ΕΕ. Το Βερολίνο καθορίζει την οικονομική πολιτική της Ευρώπης. Ούτως ή άλλως οι Γερμανοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν και πόσο θα μας βοηθήσουν ή αν θα στείλουν την Ελλάδα στη «χωματερή» της χρεοκοπίας, αν θα διατηρηθεί και με πόσες χώρες-μέλη η Ευρωζώνη και όλα τα σχετικά. Δεύτερον, οι Γερμανοί δεν είναι π.χ. σαν τους Αγγλους, που λένε όσα ψέματα είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι κάθε φορά στόχοι τους, ή σαν τους Γάλλους, που λένε «λόγια του αέρα» χωρίς να τα εννοούν και αδιαφορώντας για το αν θα υλοποιηθούν όσα δηλώνουν ή όχι. Οι Γερμανοί δεν είναι παρορμητικοί. Εχουν ήδη μελετήσει τα θέματα που θέτουν σε κυκλοφορία. Εννοούν αυτά που λένε και, φυσικά, μεθοδεύουν επικοινωνιακά την υλοποίηση των αποφάσεών τους. Οταν λοιπόν η χθεσινή «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», αρχίζει το σχετικό δημοσίευμά της γράφοντας ότι «μια σειρά αξιοσημείωτων συζητήσεων ενισχύει την υπόθεση ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές προετοιμάζονται σταδιακά για μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας», αυτό σημαίνει ότι τέτοιες συζητήσεις όντως λαμβάνουν χώρα.

Π


εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1789 τυπώνεται η πρώτη αμερικανική νουβέλα στη Βοστόνη των ΗΠΑ 1793 η Ρωσία και η Πρωσία διχοτομούν την Πολωνία. 1887 ιδρύεται η αμερικανική Ένωση Ερασιτεχνών Αθλητών, που στοχεύει στην προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. 1908 νόμος στη Νέα Υόρκη απαγορεύει στις γυναίκες να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. 1911 ξεκινάει το πρώτο ράλι του Μόντε Κάρλο, ένα από τα πιο ξακουστά ράλι μεγάλων αποστάσεων. 1925 το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον Αχμέτ Ζόγου. 1929 οι ελληνικές εκλογές Γερουσιαστών κηρύσσονται για τις 3 Μαρτίου. 1935 στρατεύματα της Αιθιοπίας σκοτώνουν 117 άτομα κατά μήκος των συνόρων με τη γαλλική αποικία της Σομαλίας. 1939 συνεχίζεται με επιτυχία η εξόρμηση για την ανάπτυξη του πρασίνου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

τα

1941 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις της Αυστραλίας και της Βρετανίας επιτίθενται στην πόλη Τομπρούκ της Λιβύης. 1943 34 παιδιά σε σχολείο του Λονδίνου σκοτώνονται από αεροπορική επιδρομή των Ναζί. 1949 στην Κίνα, ο Τσανγκ παραιτείται από Πρόεδρος της χώρας, με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ειρήνευσης. 1952 στην Τυνησία, οι γαλλικές αρχές συγκρούονται με τους επαναστάτες και φυλακίζουν τον εθνικιστή ηγέτη, Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. 1954 καθελκύεται ο Ναυτίλος, το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ. 1960 οι Έλληνες αγρότες ζητούν την εξασφάλιση των προς το ζην. 1961 στη Γουινέα, ο Σεκού Τουρέ εκλέγεται Πρόεδρος. 1968 οι Simon & Garfunkel κυκλοφορούν το άλμπουμ «The Graduate», που τους χάρισε την πρώτη θέση στα βρετανικά τσάρτς κι ένα βραβείο Γκράμι.

1974 οι ΗΠΑ απορρίπτουν έκκληση του Νοτίου Βιετνάμ για ναυτική βοήθεια στις συγκρούσεις με την Κίνα σχετικά με τα νησιά Παρασέλ. 1975 στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγούνται οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης. 1976 κάνει το παρθενικό του ταξίδι το Κονκόρντ, το πρώτο υπερηχητικό αεροπλάνο αγγλογαλλικής κατασκευής. 1989 εγκαινιάζεται στην Παιανία το πολυτελές ξενοδοχείο 35 δωματίων του Παναθηναϊκού. Η περιοχή του Καρελλά στην Παιανία έχει ξεκινήσει από το 1980 να διαμορφώνεται σταδιακά με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου προετοιμασίας της ομάδας. Το 1993, με τη μεταφορά των γραφείων της ΠΑΕ, θα ολοκληρωθεί το κέντρο, που είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και κατά καιρούς θα φιλοξενήσει μεγάλες ομάδες για προετοιμασία, όπως ο Άγιαξ, η Σπάρτακ Μόσχας και η Εθνική Κουβέιτ. 1990 ο Τζον Μακ Ενρό γίνεται ο πρώ-

τος τενίστας, που αποβάλλεται από το Australian Open, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. 1991 στη Λετονία, η οποία ζητούσε την ανεξαρτησία της, πέντε άνθρωποι σκοτώνονται από τις συγκρούσεις αστυνομικών και σοβιετικών στρατιωτών. 1992 στη Γαλλία, αεροπλάνο της «Ερ Ιντερ» συντρίβεται κοντά στο Στρασβούργο, παρασύροντας στο θάνατο 87 άτομα. 1996 ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη. 1997 ο υπερσυντηρητικός ρεπουμπλικανός Νιούτ Γκίνγκριτς γίνεται Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, θέση από την οποία θα εκδιωχθεί λόγω κακής διαχείρισης. 1998 ο πάπας Παύλος Ιωάννης Β επισκέπτεται επίσημα την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. 2003 άδεια να χρησιμοποιήσει και πάλι έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή δίνεται στο γνωστό χάκερ, Κέβιν Μίτνικ.

μιλούν Κριος

Στην εργασία σας θα μπορέσετε να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες οι οποίες θα σας ωφελήσουν και θα σας αναδείξουν *Κινηθείτε έξυπνα, φίλοι μου *Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας όσον αφορά τα οικονομικά σας *Αποφύγετε να κάνετε κινήσεις που θα σας βγάλουν από το πρόγραμμα σας

Λεων

Οι ικανότητες που έχετε είναι πολλές *Μπορείτε να κλείσετε σημαντικές συμφωνίες που θα σας ωφελήσουν και θα σας αναδείξουν *Λάβετε τα μέτρα σας *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να αποφύγετε να κάνετε έξοδά που θα σας κάνουν να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη *Κινηθείτε συνετά

Τοξοτης

Στην εργασία σας καλύτερα να έχετε το νου σας *Μην αφήσετε να σας επηρεάσουν στα σχέδια σας τρίτοι *Μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας *Οικονομικά ζητήματα καλά θα κάνετε να τα αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα *Μην κάνετε πράγματα τα οποία θα σας πιέσουν. Μην κάνετε πράγματα που θα δημιουργήσουν εντάσεις.

Ταυροσ

Κάποιες συζητήσεις τους συνεργάτες σας θα σας βοηθήσουν να βρείτε απαντήσεις σε πράγματα που σας δυσκόλευαν καιρό *Κινηθείτε με μεθοδικότητα *Υποθέσεις που έχουν να κάνουν με δάνεια θα σας απασχολήσουν *Αποφύγετε να κάνετε σπατάλες που θα σας βγάλουν από τον προγραμματισμό σας

Παρθενος

Κάποιες συζητήσεις με τους συνεργάτες σας θα σας προβληματίσουν *Καλά θα κάνετε να μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για κάποια πράγματα *Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος θα σας απασχολήσουν έντονα *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για άσκοπά έξοδά. Εκφράστε όσα πραγματικά νιώθετε

Αιγοκερως

Κάποιες κινήσεις των συνεργατών σας θα σας επηρεάσουν πολύ ψυχολογικά *Καλά θα κάνετε να προσέξετε τη συμπεριφορά σας για να μην εκτεθείτε *Οικονομικές υποθέσεις θα πρέπει να τις ρυθμίσετε *Μην κάνετε κινήσεις που θα σας βγάλουν από τον προγραμματισμό σας. δεσμευμένοι μην είστε απόμακροι από το σύντροφό σας

18

ΔΙΔΥΜΟΙ

Επαφές με σημαντικά πρόσωπα θα σας βοηθήσουν να ξεμπλοκάρετε καταστάσεις που σας δυσκόλευαν *Μπορείτε να βρείτε λύσεις που θα σας ωφελήσουν *Οικονομικά ζητήματα καλά θα κάνετε να τα προσέξετε *Ρυθμίστε ο,τι εκκρεμότητες έχετε με σοβαρότητα *Μην κάνετε υπερβολές. Μην κάνετε πράγματα τα οποία θα σας απομακρύνουν από το ταίρι σας

Ζυγος

Θα χρειαστεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά στην εργασία σας *Υπάρχει πιθανότητα κάποια πρόσωπα να προσπαθήσουν να σας στήσουν παγίδες, προσέξτε *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να έχετε το νου σας *Προτιμήστε να κάνετε έξοδά που αφορούν το σπίτι χωρίς να κάνετε υπερβολές. Ρυθμίστε με προσοχή τις υποθέσεις σας

Υδροχοος

Η σημερινή ημέρα θα είναι πιεστική για εσάς *Αποφύγετε να πάρε πρωτοβουλίες στην εργασία σας *Προσέξτε τις κινήσεις για να μην εκτεθείτε *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να έχετε το νου σας *Μην κάνετε έξοδα σε πράγματα που δεν σας είναι αναγκαία, να είστε συνετοί. Προσέξτε λίγο καλύτερα την εξωτερική σας εμφάνιση

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καλό θα ήταν αν έχετε τα μάτια σας ανοιχτά στην εργασία σας *Μερικές ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν καλά θα κάνετε να τις αξιοποιήσετε *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να έχετε το νου σας *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να κάνετε επενδύσεις *Προσέξετε τις κινήσεις σας

Σκορπιος

Καλά θα κάνετε στην εργασία σας να έχετε το νου σας *Μην κάνετε πράγματα που θα σας βγάλουν από το πρόγραμμα σας *Κινηθείτε με μεγάλη προσοχή *Υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά σας θα σας απασχολήσουν *Γραφειοκρατικά ζητήματα καλά θα κάνετε να τα τακτοποιήσετε

ΙΧΘΕΙΣ

Συζητήσεις που έχουν να κάνουν για το μέλλον των επαγγελματικών σας θα σας απασχολήσουν *Μιλήστε μόνο με πρόσωπα που εμπιστεύεστε φίλοι μου *Καλύψτε με υπευθυνότητα ο,τι υποχρεώσεις έχετε *Μην αφήσετε να σας επηρεάσουν στα σχέδια σας ζητήματα του παρελθόντος. Μην βιαστείτε όμως να δείξτε τα συναισθήματα σας


ΨΗΓΜΑΤΑ

epikera@otenet.grΕπιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

Έτσι, έμεινε να λέμε:

Τα σπάσαμε

… ς α τ ν ο gaρ Τα σοσιαΛΗΣΤΙκά κότερα, κάποιων νέοεφοπΛΗΣΤΩΝ Μιάς και τόση συζήτηση, γίνεται τελευταία, για τις….. περιέργως αποκτηθείσες θαλαμηγούς και τα δεκάδες πολυτελέστατα κότερα, που ανήκουν σε άτομα, με δηλωθέν εισόδημα, που δεν δικαιολογεί αυτή την κυριαρχία επί των θαλασσών, θα μπορούσαν κάποιοι, να μας απαντήσουν, στο πως την απέκτησαν; Κάποιοι πολιτικοί, που για πολύ μεγάλα διαστήματα, διαχειρίσθηκαν δημόσιο χρήμα. Και τώρα διαχειρίζονται αμύθητες περιουσίες και σκάφη που πραγματικά θα τα ζήλευε και ένας Νιάρχος…. Που βρήκε, ας πούμε, την πολυτελή του θαλαμηγό, ο Γιάννος Παπαντωνίου; Και πως μπορεί να συντηρεί, ένα τέτοιο σκάφος; Που στα μάτια του οποιοδήποτε, που δουλεύει τριάντα και σαράντα χρόνια, χωρίς να μπορεί να έχει ούτε ένα κουπί, φαντάζει υπερωκεάνιο; Που βρήκε τα λεφτά, ο πρώην υπουργός ναυτιλίας και νυν πρόεδρος του ΟΛΠ!!! Γιώργος Ανωμερίτης, για να έχει τέτοιο σκάφος πολυτελές; Το οποίο το συντηρεί στο Πέραμα, στο ναυπηγείο του Μανώλη Ψαρρού; Φτωχός ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή. Ως ερ-

&...

http://kafeneio-gr.blogspot.com/

Σπίτια - μινιατούρες ελέω κρίσης «Καμαρούλες μια σταλιά, δύο επί τρία», τροχόσπιτα στο μέγεθος μεγάλης ντουλάπας, εμπορικά κοντέινερ μεταμορφωμένα σε υπνοδωμάτια, μονοκατοικίες τοποθετημένες πάνω σε κολόνες. Καλώς ήρθατε στον κόσμο της μικροσκοπικής στέγασης («Tiny housing» στα αγγλικά), εκεί όπου όσο λιγότερα είναι τα τετραγωνικά, τόσο καλύτερα (τόσο φθηνότερα και τόσο οικολογικότερα). Κυνηγημένοι από την οικονομική κρίση και προκειμένου να αποφύγουν τα δεσμά δυσβάσταχτων στεγαστικών δανείων, ολοένα περισσότεροι πολίτες της Δύσης βρίσκουν πλέον καταφύγιο σε σπίτια μια σταλιά. «Η μικροσκοπική στέγαση ζει τη δική της χρυσή εποχή», γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως σε «λόγους οικονομικούς», όπως εξηγεί στο δίκτυο AOL ο Κεντ Γκρίσουολντ, συντάκτης του ιστοχώρου «Tiny House Blog». Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ολόκληρα δωμάτια σχεδιάζονται πλέον έτσι ώστε να αναδιπλώνονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός μπάνιου (περιλαμβάνει μπανιέρα, νιπτήρα και λεκάνη) το οποίο μπορεί να μετατρέπεται σε... τοίχο καθώς και αυτό ενός ολόκληρου γραφείου το οποίο γίνεται βαλίτσα.

Περιστέρι - βαποράκι Επιστρατεύοντας εξωανθρώπινες «δυνάμεις» από το βασίλειο των πτηνών, ναρκέμποροι της Κολομβίας δοκίμασαν να «μπάσουν» ναρκωτικά σε φυλακή της πόλης Μπουκαραμάνγκα χρησιμοποιώντας ως βαποράκι (ή μάλλον ως «αεροπλανάκι») ένα ταχυδρομικό περιστέρι. Για κακή τους τύχη, ωστόσο, ο ιδιότυπος ιπτάμενος ταχυδρόμος δεν κατόρθωσε να φτάσει στον προορισμό του. Το βάρος του φορτίου αποδείχθηκε μεγαλύτερο από τις δυνάμεις του με αποτέλεσμα αυτός να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση μόλις λίγα μέτρα έξω από τα τείχη της φυλακής και να μην μπορεί να ξανασηκωθεί από το έδαφος. Βλέποντας το περιστέρι να πασχίζει να πετάξει και να μην τα καταφέρνει, οι φρουροί το πλησίασαν και τι να δουν; Στην ράχη του είχε κολλημένο ένα σακουλάκι μέσα στο οποίο υπήρχαν 45 γραμμάρια μαριχουάνας και πέντε γραμμάρια κοκαΐνης.

19

Τα πε χαρτί και καλαμάρι

Θέλει να πει πως κάποιος σαν άκουσε κάτι, έπιασε και το έγραψε στο χαρτί και το μετάδωσε με κάθε λεπτομέρεια. Η φράση αυτή είναι πολύ παλιά. Από το Δ κιόλας αιώνα μ.Χ. ο συγγραφέας από την Ελενούπολη Παλλάδιος, γράφει : «τα λεχθέντα ων έναυλον έχων την μνήμην ίσως και γραφή παραδώσω εν δέρματι ακμαίω μέλανι εγχαράξας εις μνήμην της ημών γενεάς». Αλλά πιο παραστατικά το γράφει στον Ζ αιώνα και ο Λεόντιος από τη Νεάπολη στην αφήγηση του βίου του Άι-Γιάννη του Ελεήμονα : «ητησάμην ουν ευθέως χαρτίν και καλαμάριν και τα λεγόμενα κατ’ έπος ςσημειούμην». Αλλά και πολύ μεταγενέστερα συναντάμε τη φράση στο ποίημα «Περί όνου, λύκου και αλεπούς». «Ευθύς ο λύκος έπιασε χαρτί και καλαμάρι, γαϊδάρου τα αμαρτήματα εγγράφως για να πάρει».

Τα ‘ κανε ρόιδο

Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας υπάρχει η συνήθεια, πριν μπει η νύφη στο σπίτι του γαμπρού, να χτυπάει πάνω στην πόρτα ένα ρόιδι χαραγμένο σταυρωτά κι ύστερα να το ρίχνει στο πάτωμα, για να σκορπιστούν οι κόκκοι. Έτσι συμβολίζεται η είσοδος στο σπίτι τόσων καλών, όσο και τα σπυριά του ροδιού. Στη Σίφνο συνηθίζουν τη φράση «Θέλω να πατήσω το ρούδι», που θα πει για μια νέα «θα παντρευτώ». Τώρα φαντάζεστε, βέβαια όταν η νύφη πατήσει το ρόδι στο πάτωμα, τι ανακατωσούρα γίνεται με α σκορπισμένα σπυριά. Από δω λέγεται ότι προήλθε και η φράση «τα΄κανες ρόιδο», που σημαίνει πως κάποιος αδέξια χειρίστηκε κάποιο ζήτημα και τελικά δεν πέτυχε.

περίεργα

Π

αράξενα

γατοπατέρας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ…..Τι είναι αυτό που του....... δικαιολογεί αυτή την πολυτέλεια; Τα κάποια ελάχιστα φεγγάρια, άσκησης της νομικής του ιδιότητας; Το ίδιο και ο Κώστας Γείτονας, ο πρώην υπουργός…. ΥΓΕΙΑΣ παρακαλώ! Που και αυτός έχει μια θαλαμηγό…. μούρλια. Που εμείς οι κοινοί θνητοί, ούτε σε κάρτ ποστάλ, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε. Αυτοί που βρήκαν τέτοια άνεση; Ε κύριε….. Γείτονά μου, που και συ την συντηρείς στο ναυπηγείο Ψαρρού, με μια περιουσία, μόνο για την συντήρησή της! Εάν είναι όλα τούτα, αποκτήματα του μόχθου σας, χαλάλι. Εάν όμως δεν είναι, να μην το ξέρουμε και εμείς; Γιατί πια καήκαμε στον χυλό και φυσάμε την ομίχλη (σας)…. Αφού στην λαμπάδα της μέσα, μας φιγουράρουν παντού ΑΚΗδες. Ξεκαθαρίστε λοιπόν, την ομιχλώδη συμπεριφορά σας, γύρω από τα τεράστια υλικά σας αποκτήματα, για να μην έχει η φαντασία μας, διάφορα κυήματα. ( Κοινώς γεννητούρια ), στις κραιπάλης σας τα γιούργια.

Στα παλιά τα χρόνια, οι μακεδόνες, την παραμονή του γάμου τους, έβγαιναν με φίλους στο κυνήγι, στο οποίο έπρεπε απαραίτητα να σκοτώσουν ένα αγριογούρουνο, για να το προσφέρουν σαν δώρο στη νύφη. Οι Θρακιώτες, πάλι, την ημέρα του γάμου τους, έπρεπε να ημερέψουν ένα άγριο άλογο, από τα γνωστά θρακικά άλογα, που τν παλιά εποχή θεωρούνταν τα πιο άγρια του κόσμου. Αλλά το πιο παράξενο έθιμο που κρατάει από τα αρχαιότατα μινωικά χρόνια, είναι των Κρητικών. Από την παραμονή του γάμου τους οι Κρητικοί συγκέντρωναν σε ένα μεγάλο δωμάτιο διάφορα πήλινα βάζα κι ενώ τραγουδούσαν και χόρευαν, τα έσπαζαν ένα ένα. Η συνήθεια αυτή με τον καιρό, γενικεύτηκε σε όλη την Ελλάδα κι έτσι σήμερα όχι μονάχα σε γάμους, αλλά και σε κάθε είδους διασκέδαση, οι Έλληνες τους αρέσει πάνω στον ενθουσιασμό τους να σπάνε ποτήρια και πιάτα. Από αυτό άλλωστε, βγήκε η φράση τα σπάσαμε που τη λέμε μετά από κάθε γλέντι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δ  Γνωρίζετε ότι... Οι νυχτερίδες πάντα στρίβουν αριστερά μόλις Ι βγαίνουν από μια σπηλιά. Aν και ο πληθυσμός της Kίνας ξεπερνά το 1 διΑ σεκατομμύριο, τα επίθετα είναι κάτι περισσότερο διακόσια. Π από Μια μπάλα ποδοσφαίρου αποτελείται από 32 Ι κυψέλες. αδύνατο να φταρνιστεί κάποιος με τα μάΣ τιαΕίναι ανοιχτά. άθροισμα των απέναντι πλευρών ενός ζαριού Τ είναιΤο πάντα επτά.  Εκτός από τον άνθρωπο, μόνο το γουρούνι μποΩ ρεί να καεί από τον ήλιο. όλες τις φυλές του πλανήτη, οι μόνοι που Σ δενΑπ’χρησιμοποιούν τη φωτιά είναι οι Άνταμαν και Ε οι Πυγμαίοι. να μην μείνει ποτέ ο βρετανικός θρόνος χωΙ ρίςΓιαδιάδοχο, εξαιτίας αεροπορικού ατυχήματος, οι πρίγκιπες Κάρολος και Γουίλιαμ δεν πετάνε ποτέ Σ με το ίδιο αεροπλάνο.


αγγελιεσ

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Λίρες, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Δαχτυλίδια, Δόντια. Σπασμένα, χαλασμένα. Στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με 1 βήμα μπορείτε χωρίς φόβο να έρθετε στο γραφείο μας, κρατάμε πλήρη εχεμύθεια. Έναντι Κλινικής Αντωνιάδη Βενιζέλου 16 Βέροια (1ος όροφος) Τηλ.: 23310 66581, κιν.: 6984223075

ΚΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ αναλαμβάνει φύλαξη βρεφών, παιδιών και ηλικιωμένων με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, ακόμα κα σε περιοχές εκτός Ημαθίας. Τηλ. Επικοινωνίας 6975994207 κα Μαρία Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068

Προσφορές • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 13€ !!! • Αγοράζετε 4 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και 1 ½ λίτρο αναψυκτικό και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 2 γίγας πίτσες και παίρνετε δώρο, ή 1 γίγας ή 1 ½ λίτρο αναψυκτικό ή μια σαλάτα ή ½ παγωτό και πληρώνετε μόνο 15€ !!!

ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786.

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. ΚΥΡΙΑ ζητάει εργασία σε σκάλες, γραφεία, επαγγελματικούς χώρους (τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, σούπερ μάρκετ κ.α.). Κιν. 6993033111. ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ:Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για την στελέχωση τμήματος πωλήσεων σε διαφημιστική εταιρία. Πληροφορίες στο τηλ. 6979 809870 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315. ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία στο ταβερνάκι της Κούλας, Εμ. Παππά 11, κοντά στο ΙΚΑ. Πληροφορίες στο τηλ. 23310 65502 κ. Κούλα

20

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ

epikera@otenet.grΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επι της 10ης Μεραρχίας 2, στο κέντρο δίπλα στο Επιμελητήριο στη Βέροια. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ. 2331061594. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο.Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 135 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 974747117

Ενοικιάζονται τρία καταστήματα 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο. Πολύ καλή ευκαιρία. Τηλ. 6947120444 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786

Πωλείται εστιατόριο ανακαινισμένο στην περιοχή Wolfsburg της Γερμανίας. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.Επικοινωνίας: 0049536330318 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 86 τ.μ. στον 4ο όροφο, στην οδό Μητροπόλεως – Ζωγιοπούλου 2, γωνία. Πληροφορίες κ. Στέργιος τηλ. 23310 21488 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 94 τ.μ. (2Δ – Σ – Κ – WC – μπαλκόνι μεγάλο 10Χ3 και μπαλκόνι μικρό) σε οικοδομή με φανταστική θέα στην οδό Π. Πασαλίδη αρ. 8, περιοχή Βίλα Βικέλα, κατασκευή οικοδομής το έτος 2000. Ανοιχτός χώρος πάρκινγκ. Τιμή προσιτή. Τηλ. 2327051303, 6944523246. Πωλείται το 50% της επιχείρησης παιδότοπου κατά προτίμηση σε γυναίκα. Τιμή συζητήσιμη.Τηλ. 23310-28140 και 6979998999. Πωλείται οικόπεδο 9 στρέμματα στον Κοπανό Ναούσης. Εντός σχεδίου, κατάλληλο για εμπορικό κέντρο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τιμή 45.000 ευρώ το στρέμμα Τηλ.επικοινωνίας: 6946780770.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΜΟΥ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Επαγγελματικοί κοπτοράπτες – γαζωτική – πλακοραφές, σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6973795042. ΠΩΛΕΙΤΑΙ KAWASAKI ZZR 400, χρώμα μπλε-μαύρο, μοντέλο 98, 400 CC. EXTRA: Συναγερμός, καινούρια λάστιχα Τιμή ευκαιρίας και δεκτός κάθε έλεγχος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942269024 κ.Προκόπης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 22 τ.μ στον Προμηθέα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974747813 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν

21

ΠΩΛΕΙΤΑΙ εξαιρετικό αγροτεμάχιο 7.500 τ.μ. εφάπτεται του νέου πολεοδομικού σχεδίου πόλεως Παραλίας. βλέπει σε δυο δρόμους (ανατολικά και δυτικά). Παραλία Πιερίας. Tηλ. για πληροφορίες 6974712585. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα στην οδό Ρόδων 65 τ.μ. Κιν. 6972234377. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ καταψύκτες 500 L.T., επαγγελματικοί, σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Κιν. 6948780769 κ. Αντώνης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σόμπα φορητή (κεροζάν) σε κατάσταση πολύ καλή και οικονομική. Καθαρό πετρέλαιο. Μόνο 100 ευρώ.Τηλ: 6993033111 Πωλείται επιχείρηση εκκλησιαστικών ειδών στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία λόγω αλλαγής δραστηριότητας. Τιμή μόνο 9.000 Τηλ:6982177674 Πωλείται μονοκατοικία – ισόγειο 120 τ.μ., με αποθήκη 120 τ.μ., σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην Επισκοπή Αλεξάνδρειας σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες: 6976052131 Πωλείται πιάνο «Χοφμαν» Δυτικής Γερμανίας σε άριστη κατάσταση Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236 Πωλείται χώρος πάρκινγκ 35 τ.μ. για τρία αυτοκίνητα, με τουαλέτα και κλιματισμό στην Οδό Μιλτιάδου 17 – Περιοχή Παπάγου - Βέροια Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ο Δημήτριος Λυκοστράτης του Γρηγορίου και της Σοφίας το γένος Κούλαλη που γεννήθηκε στο Ρεκλινγκχάουζεν της Γερμανίας και η Ειρήνη Μπαρμπαγάλα του Δημητρίου-Νίκου και της Αικατερίνης το γένος Χρεμέτη, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στη Βέροια, πρόκειται να παντρευτούν με πολιτικό γάμο που θα γίνει στη Βέροια.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΜΟΥ Ο Σπυρίδων Παπαδόπουλος του Νικολάου και της Θεοδώρας το γένος Κιορόγλου, που γεννήθηκε στο Έσσεν Δυτ.Γερμανίας και κατοικεί στην πόλη Χέρνε της Γερμανίας και η Μίριαμ Φλεχτ του Γιούργκεν Ρούντολφ Φλεχτ και της Μπριγκίτε Μαρία Φλεχτ το γένος Κόλεκ, που γεννήθηκε στο Χέρνε της Γερμανίας και κατοικεί στο Χέρνε, πρόκειται να παντρευτούν με πολιτικό γάμο που θα γίνει στο ληξιαρχικό κατάστημα του Δήμου Χέρνε.


αγγελιεσ

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ με σταθερή πελατεία σε πολύ κεντρικό σημείο στη Βέροια και με χαμηλό ενοίκιο (ευκαιρία) λόγω συνταξιοδότησης κιν.: 6970051791 κ. Τάσος ολοήμερα ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία Τηλ. 2331064277, κιν. 6948250582 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙΔιαμέρισμα στην Ανοίξεως 4ος όροφος , 65 τ.μ με θέα μοναδική. Αποθήκη, πυλωτή 62.000 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934888738 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός φούρνος πιτσαρίας, τύπου North, μοντέλο F136 7200w, 230 volt, 8 θέσεων. Τηλ. 6979117363 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Έπιπλα δρύινα, κρεβ/ρα, ντουλάπα, τραπεζαρία 2 ετών σε άριστη κατάσταση. ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Τηλ. 6986692916. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ο αέρας του τρίτου ορόφου 7όροφης οικοδομής. Περιοχή Αρετσού, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή 28.Ευκαιρία (95 τ.μ σε κεντρικό δρόμο, γωνιακό) Τηλ: 2331024468 6932738207 κ.Γιώργος Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει

22

οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση – Καφενείο, στην οδό Αριστοφάνους 14 (με εκλεκτή πελατεία) λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 23310-72970 ή 2331067163. ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφοοικόπεδο στην Επισκοπή Ημαθίας, επι της ασφάλτου, 8 στρμ. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 23310 29460. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική τυροπιτιέρα. Τηλ. 23310 22749 – 21244. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6978971041. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ• ΨΥΓΕΙΟ βιτρίνα για αλλαντικά, 2 μέτρα μάκρος • ΨΥΓΕΙΟ συντήρηση μαναβικής, 2 μέτρα, 1,6 μέτρα μάκρος • ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ επαγγελματικός μύλος αλέσματος Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Tηλ: 2331073174

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


epikera@otenet.grΠ Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 90 τ.μ., 2Δ, Σ, Κ, με air condition κεντρ. θέρμανσης, στον Προφ. Ηλία. τηλ: 2331065386, κιν. 6984535358 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην οδό Μοράβα 6 (δίπλα στο ΙΚΑ) 150€ διαμπερές – 4ος όροφος. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης τηλ. 6977831831

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, δυνατότητα ένωσις των δύο KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300 καινούργιο διαπλατυσμένο

23

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΕΛΛΑΔΑ

εβδομαδιαια ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 92

Νομοσχέδιο προβλέπει

Δραστική μείωση των υπηρεσιών του Δημοσίου Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων

Ν

ομοσχέδιο που π ρ ο β λ έ π ε ι τ ην κατάργηση δεκάδων δημοσίων οργανισμών, τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων, αλλά και το κλείσιμο πλήθους δημοσίων επιχειρήσεων θα καταθέσει στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Μετά από νέες «παραινέσεις» της τρόικας, η οποία ζήτησε κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να σταματήσουν οι επικαλύψεις, η κυβέρνηση συντάσσει κατάλογο με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που βαίνουν προς κατάργηση και συγχώνευση. Αναλυτικά, από τα τέλη Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, δρομολόγησαν τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Φορέων του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζονται με ιδιώτες, ενώ ζήτησαν και έλαβαν από τα υπόλοιπα υπουργεία στοιχεία για τις διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους φο-

ρείς (η καταγραφή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί). Κατά το τρέχον διάστημα αποκρυσταλλώνεται η αναδιοργάνωση των υπουργείων και των υπηρεσιών τους στην κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού αριθμού των υφισταμένων υπηρεσιών, σχεδιάζονται οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και μελετάται η καλύτερη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ήδη, έχει συνταχθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με τους προς συγχώνευση οργανισμούς, ο οποίος θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο στην Βουλή. Ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των δημοσίων φορέων, οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου προχωρεί με κριτήριο τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, τις αρμοδιότητες τους, αλλά κυρίως με το εάν το αντικείμενό τους δικαιολογεί το κόστος λειτουργίας τους. Δεν λαμβάνεται υπόψη το εάν αυτοί οι φορείς είναι κερδοφόροι ή ζημιογόνοι ή εάν πρόκειται για ιδρύματα και οργανισμούς ιστορικής σημασίας και παράδοσης. Είναι ενδεικτικό πως από την «εκκαθάριση» δεν έχει εξαιρεθεί κανένα υπουργείο. Μάλιστα, βάρος έχει δοθεί στην σύμπτυξη των λειτουργιών των υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Άμυνας, με τα Γε-

νικά Επιτελεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού να υφίστανται μεγάλες αλλαγές. Αντίστοιχες προσαρμογές θα γίνουν στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ πλήθος συγχωνεύσεων αναμένεται στο υπουργείο Πολιτισμού. Η κατάργηση των δημόσιων οργανισμών, φορέων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ουσιαστικά θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο, καθώς οι οργανικές θέσεις που καταργούνται παύουν να ισχύουν. Η άποψη αυτή, την οποία έχει διατυπώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βα-

σίζεται στο άρθρο 103 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι κανένας δεν μπορεί να διοριστεί υπάλληλος σε οργανική θέση που δεν είναι νομοθετημένη. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το μισθολογικό κόστος σε βάθος χρόνου, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό. Σημειώνεται πως ήδη από το Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει καταργήσει 79 υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα. Η εν λόγω παρέμβαση είχε ισχνό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς η εξοικονόμηση δεν ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.

Ο Υπ. Υποδομών επιδιώκει

Μείωση της τιμής των διοδίων σε υπό κατασκευή δρόμους «Σε εξέλιξη ένας γύρος διαπραγματεύσεων»

Τ

ην ανακοίνωση των αποφάσεων της κυβέρνησης σύντομα, σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο θέμα των διοδίων και για την εξέλιξη των έργων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται με τους εμπλεκόμενους στα έργα, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Δ.Ρέππας, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρα, για τις αυξήσεις στα διόδια και τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Ταυτόχρονα, τόνισε, πως πρέπει να μειωθεί η τιμή των διοδίων σε δρόμους υπό κατασκευή, να γίνει περισσότερο κλιμακωτή η εξέλιξη της αύξησης, να μπουν

ηλεκτρονικά διόδια και να υπάρξει εκπτωτική πολιτική για τους συχνούς χρήστες. «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας γύρος διαπραγματεύσεων. Το θέμα θέλει χειρισμούς ευθύνης, όχι συνθήματα και αφορισμούς» ανέφερε ο υπουργός, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ο οποίος κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του μίλησε για «ληστρικά διόδια» και καταλόγισε στους υπουργούς πως δεν καταγγέλλουν τις αποικιοκρατικές συμβάσεις με τους κατασκευαστές. «Έχουμε κατασκευαστικές που ελέγχουν τα διόδια, καθυστερούν, προπληρώνονται για τα έργα που θα φτιάξουν, απειλούν να τα αφήσουν στη μέση, εκμεταλλεύ-

24

ονται τις συμβάσεις και ζητάνε και αυξήσεις. Οι τράπεζες που παίζουν το παιχνίδι των κατασκευαστικών λένε «δεν πληρώνω» και η κυβέρνησή σας, αντί να ζητήσει από τις τράπεζες να πληρώσουν το ζητεί από τους πολίτες και δεν υπάρχει ένας υπουργός που να καταγγείλει τις συμβάσεις» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Στα διόδια καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που άλλοι προκάλεσαν», απάντησε ο Δ. Ρέππας, καταλογίζοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, ως προς την εξέλιξη των έργων, διότι, όπως

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

είπε, προβλεπόταν ότι εντός 12 μηνών έπρεπε να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις όταν η εμπειρία δείχνει πως πρέπει να περάσουν 30 μήνες. Ανακοίνωσε πάντως ότι τώρα πια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, για την ανάπτυξη των εργοταξίων και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά στις προβληματικές συμβάσεις, η κυβέρνηση θα τις διαχειριστεί με ευθύνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you