Page 1

14

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 474 | epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Η παραβατικότητα

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ μόνιμοι - με σύμβαση έργου υδρονομείς

Σελ. 9

Εντείνεται και μαζικοποιείται ο αγώνας κατά των διοδίων. Κυρίαρχο σύνθημα «Δεν πληρώνω» και συνηθισμένη πρακτική φτάνοντας ο οδηγός στα διόδια, κατεβαίνει, σηκώνει τη μπάρα και περνάει χωρίς φυσικά να πληρώσει το αντίτιμο. Αναμφίβολα η συγκεκριμένη ενέργεια και συμπεριφορά ενέχει τα χαρακτηριστικά της ανυπακοής, της παραβατικότητας. Έρχεται δηλαδή σε σύγκρουση με ισχύοντα νόμο ή κρατική συμφωνία επιδιώκοντας και ζητώντας δημοσίως να αμφισβητηθεί και εν τέλει να κριθεί από την δικαιοσύνη παράνομος – ή από την κυβέρνηση άδικος – και να καταργηθεί. Είναι σωστή ή λαθεμένη αυτή η συμπεριφορά; Έχει άραγε κάποιος πολίτης ή κάποια ομάδα πολιτών το δικαίωμα όχι απλά να ζητεί την κατάργηση ενός νόμου (δημοκρατικότατο δικαίωμα), αλλά να προχωρεί στην άρνηση εφαρμογής του; Δύσκολο πραγματικά ερώτημα. Με πολλές παραμέτρους και περισσότερες απαντήσεις. Σελ. 2

Το Χρονογράφημά μας Σελ.4 τοπικα

Μηνιαίος φόρος στα καταστήματα για κάπνισμα και αλκοόλ. Αντιδρούν οι εστιάτορες Σελ. 15

Παραγωγοί λαϊκών αγορών της Ημαθίας:

τοπικα

Συνεδριάζει την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας Σελ. 10 TOΠΙΚΑ

«Ναι» στις ταμειακές μηχανές, «όχι» στον τρόπο φορολόγησης

Σελ. 5

Αντίθετος ο Πρύτανης με τη μεταφορά του Πανεπιστημιακού Τμήματος Βέροιας Σελ. 11


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

Ένα τέτοιο κριτήριο μας έδωσε ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804) ο οποίος έλεγε ότι όταν θέλεις να ξέρεις αν κάτι πρόκειται να κάνεις είναι καλό ή κακό σκέψου τι θα συνέβαινε αν αυτό το κάτι γινόταν παγκόσμιος νόμος. Στην περίπτωση που αυτός ο νόμος συνέβαλε στο καλό της ανθρωπότητας τότε προχώρα. Στην αντίθετη περίπτωση μην το κάνεις.

Ιμμάνουελ Καντ

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: ÅëçÜò 3, ÂÝñïéá, 1ïò üñïöïò ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr PAGE DESIGNERS ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÌÅËÉÍÁ ÐÏÕÔÏÃËÉÄÏÕ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá

Τ

ο όλο ζήτημα δεν είναι καινούργιο ούτε μόνο ελληνικό. Ξεκινάει από πολύ μακριά, φτάνει μέχρι και σήμερα (που μάλιστα γνωρίζει άνθιση) και μάλλον θα συνεχίζεται και στο μέλλον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα παραβατικής συμπεριφοράς (για την εποχή τους, φυσικά) μας δίνουν: Ο Ερμής, ο Προμηθέας, ο Αχιλλέας, η Αντιγόνη, ο Σωκράτης, ο Σπάρτακος, ο Παύλος Μελάς, ο Κολοκοτρώνης, το Κρυφό Σχολειό, οι κλέφτες και αρματολοί και πολλοί άλλοι. Κι από την αντίθετη πλευρά ο Ηρόστρατος, ο Εφιάλτης κ.α. Εκτός Ελλάδος οι: Ζαν Ντ’ Αρκ, ο Γκάντι, ο Μαντέλα, ο Ντοστογιέφσκι, ο Ουγκώ, οι Γαλιλαίος, ο Ράσελ, κ.α. Αλλά και σήμερα δεν είναι μόνο οι αγωνιζόμενοι κατά των διοδίων της Ελλάδας. Παρόμοια φαινόμενα ανυπακοής και παραβατικότητας παρουσιάζονται στη Γαλλία π.χ. και σε πολλές άλλες χώρες.

Θ

α πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε (και να προσέξουμε) ότι η παραβατικότητα έχει, όπως όλες σχεδόν οι συμπεριφορές, δύο όψεις: την θετική και την αρνητική. Βλέποντας το θέμα ιστορικά θα μπορούσαμε να πούμε (και σωστά) ότι η παραβατικότητα μπορεί να είναι, κάτι πολύ δημιουργικό. Η καθημερινή μας εμπειρία μας λέει (σωστά κι αυτά) ότι η παραβατικότητα μπορεί να είναι κάτι το καταστροφικό. Παρατηρούμε επίσης ότι άλλοτε έχει ως αποτέλεσμα κάτι καλό για όλους κι άλλοτε οδηγεί σε έξαρση της ανομίας. Η φύση της παραβατικότητας αμφίπλευρη, αμφίσημη.

Κι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και σύνεση.

συνέβαλε στο καλό της ανθρωπότητας τότε προχώρα. Στην αντίθετη περίπτωση μην το κάνεις.

Ο

Μ

Αμερικανός καθηγητής Νιμπούρ, όπως ο ίδιος είπε, έκαμνε καθημερινά την εξής προσευχή: Θεέ μου, σε παρακαλώ, δώσε μου: τη δύναμη να αλλάξω ό,τι επιδέχεται αλλαγή, την υπομονή να αποδέχομαι ότι είν’ αδύνατο να αλλάξει και τη φρόνηση, να διακρίνω πότε είναι το ένα και πότε το άλλο.

Κ

αι για να είμαστε σωστοί και δημοκρατικοί πολίτες αυτή τη φρόνηση πρέπει να επιδιώκουμε και να επιζητούμε. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα ανυπακοής, παραβατικότητας.

Γ

ια το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε και να εφαρμόζουμε, αντικειμενικά κριτήρια ώστε να μην κάνοντας κάτι με καλή πρόθεση και στόχους στην ουσία να προκαλούμε κακό σ’ εμάς τους ίδιους και στους συνανθρώπους μας, στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Έ

να τέτοιο κριτήριο μας έδωσε ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804) ο οποίος έλεγε ότι όταν θέλεις να ξέρεις αν κάτι πρόκειται να κάνεις είναι καλό ή κακό σκέψου τι θα συνέβαινε αν αυτό το κάτι γινόταν παγκόσμιος νόμος. Στην περίπτωση που αυτός ο νόμος

2

ιλώντας γενικά το να παραβαίνει κανείς τους νόμους μιας χώρας συνήθως είναι προς, το κακό του κοινωνικού συνόλου. Φυσικά υπάρχουν και αντίθετα ενδεχόμενα. Και σ’ αυτά τα ενδεχόμενα είναι πιθανό να νομιμοποιείται η παραβατικότητα, η ανυπακοή.

Θ

α μπορούσαμε κοντολογίς να πούμε πως η σωστή παραβατικότητα είναι πολύ σπάνιο, λεπτό κι ευαίσθητο λουλούδι. Με πολλές προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κομματικές σκοπιμότητες ή ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αντίθετα φυτρώνει κι αναπτύσσεται εκεί όπου υπάρχουν αρετές, αξίες, ιδανικά. Ο Ελύτης έγραψε: «Αν δεν στηρίξεις το ένα πόδι σου έξω από τη Γη ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της».

Συνεχίζεται

Επίκαιρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Από παράταση σε παράταση…

Λιγότερα και πιο ουσιαστικά

Ένα ακόμη μήνα περιθώριο θα έχουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών στη βόρεια Ελλάδα ώστε να προμηθευτούν ταμειακές μηχανές, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε χθες μαζί τους. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα δώσει απαντήσεις στα αιτήματα που του τέθηκαν, ανάμεσα στα οποία είναι η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από τις πωλήσεις τους, στο 11% από 5% που είναι σήμερα, και η κατάργηση του λογιστικού προσδιορισμού της ταμειακής μηχανής, που σημαίνει να μην κρατούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Το θέμα της τοποθέτησης ταμειακών μηχανών παίρνει συνεχώς παράταση και η ημερομηνία για την υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών μετατίθεται εδώ και αρκετούς μήνες. Πάντως οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της Ημαθίας φαίνεται ότι τηρούν το γράμμα του νόμου αφού το 99% έχει ήδη τοποθετήσει ταμειακές μηχανές στο πάγκο του.

Το βάπτισμα του πυρός πήραν οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλη με την πραγματοποίηση της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να γνωρίζουμε εάν έμειναν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας, μολονότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Πάντως φάνηκαν ορεξάτοι σαν αρχή που είναι, ενώ οι παλιότεροι και εμπειρότεροι σήκωσαν και το βάρος των τοποθετήσεων. Μάλιστα ήταν εμφανής η εμπειρία των δύο πρώην Δημάρχων Απόστολου Νεστορόπουλου και Χρήστου Τσιούντα, αφού ήταν φανερό ότι ήξεραν να διαβάζουν εισηγήσεις και νόμους, γνώριζαν τις διαδικασίες και έκαναν καίριες και ουσιαστικές ερωτήσεις. Ωστόσο αυτή η διάθεση για εκτενή συζήτηση με επιμονή κάποιων σε δευτερευούσης σημασίας ζητήματα, ίσως πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο σύντομη και μεστή γιατί αν σε τέτοια θέματα όπως αυτά που είχαν να συζητήσουν και να αποφασίσουν, λεπτολογούν τόσο, τι θα γίνει όταν το Σώμα θα έχει να συζητήσει σημαντικότερα, σοβαρότερα και πολύ περισσότερα θέματα; Να το ξημερώσουν δεν μπορούν γιατί το απαγορεύει ο κανονισμός, οπότε υπάρχει περίπτωση να συνεχίζεται η συνεδρίαση και την επόμενη μέρα;

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην Περιφέρεια Η δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με κύρια θέματα την εκλογή μελών Μητροπολιτικής Επιτροπής, τη Σύσταση Επιτροπής σε θέματα Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και ειδικότερα Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου και τη συγκρότηση συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας στο επίπεδο των Περιφερειακών Ενοτήτων. Το τοπίο των αρμοδιοτήτων στον χώρο της Περιφέρειας ξεκαθαρίζει σιγά σιγά και τα πρόσωπα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σηκώνοντας το μεγάλο βάρος των αρμοδιοτήτων θα είναι οι επτά αντιπεριφερειάρχες σε συνεργασία πάντοτε με τους αιρετούς περιφερειακούς συμβούλους.

Αντικαπνιστικός νόμος Νο3 Αντικαπνιστικός νόμος νούμερο…3 φαίνεται να τίθεται σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο διάστημα βάσει των νέων ρυθμίσεων για την απαγόρευση του καπνίσματος που ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τον νόµο για την απαγόρευση του καπνίσµατος επιβάλλοντας φόρο, τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισµα για τους πελάτες τους. Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση, το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνο ενώ το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε: εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα γρήγορου φαγητού, κινηματογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών και αίθουσες εκδηλώσεων κάθε μορφής. H νέα πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης αναλόγως βέβαια με το ύψος του φόρου, το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν…

3

Συνεργασία για καλά αποτελέσματα Καθησυχαστικός ήταν ο Πρύτανης του ΑΠΘ σχετικά με την μεταφορά του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Βέροιας, διαβεβαιώνοντας τη Δήμαρχο ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και πως ο ίδιος όπως και άλλοι Πρυτάνεις είναι αντίθετος με αυτόν τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Παράλληλα η κ. Ουσουλτζόγλου έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές του Τμήματος, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις διαμαρτυρίες τους οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα τοπικά ΜΜΕ και αφορούσαν τη σίτιση, τη μεταφορά τους και τις υποδομές. Αν και δύσκολο να λυθούν σύντομα καθότι διανύουμε περίοδο ισχνών αγελάδων εντούτοις η σχετική πίεση και η καλή συνεργασία δεν μπορεί παρά να φέρει αποτελέσματα.

Για μια θέση στάθμευσης Σε αδιέξοδο οδηγούνται καθημερινά οι οδηγοί που αναζητούν θέση στάθμευσης στο κέντρο της Βέροιας. Το φαινόμενο του διπλοπαρκαρίσματος λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στους δρόμους του κέντρου, με αποτέλεσμα να εντείνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, οχήματα σταθμευμένα πάνω στις στροφές, φορτηγά που σταματούν οπουδήποτε για να ξεφορτώσουν εμπορεύματα, αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια και στις διαβάσεις πεζών και αναπήρων καθιστούν ανυπόφορη την κίνηση των πολιτών. Ίσως η Δημοτική Αστυνομία θα έπρεπε να εντείνει τους ελέγχους στο κέντρο της πόλης όπου τις ώρες αιχμής δημιουργείται στην κυριολεξία «κυκλοφοριακό έμφραγμα».

Ύστατη ελπίδα για την ΕΝΚΛΩ Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τη «σωτηρία» της. Η τριμερής συνάντηση Υπουργείου Ανάπτυξης, Τραπεζών και διοίκησης της ΕΝΚΛΩ, η οποία αφορά την εκταμίευση των 62 εκ. ευρώ και την εφαρμογή του νέου, επικαιροποιημένου, επιχειρησιακού σχεδίου, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ενώ αναμένεται και η εντολή της ΕΕ και της Κομισιόν που θα επιτρέπει την δανειοδότηση. Ας ελπίσουμε ότι η πολυετής περιπέτεια των εργαζομένων θα έχει σύντομα αίσιο τέλος και θετική έκβαση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας

ά μ η φ ά ονογρ ς ρ α μ Το

Χ

Σήμερα στις 13.00 μ.μ Ε

Φόρος αίματος Είναι δυνατόν δύο άνθρωποι που βλέπουν, ακούν ή διαβάζουν, την ίδια είδηση, να οδηγηθούν σε διαφορετικά συμπεράσματα; «Όχι μόνον είναι αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως» απαντά, ο θείος Αφεντούλης, περισσότερο από μισό αιώνα «φούρναρης» της επικαιρότητας. Κι αν δεν έχει βάλει ειδήσεις στο κοινωνικό «μαγέρικο» για να δει τη μορφή τους και να τις εκτιμήσει ανάλογα, κατά τη δική του άποψη φυσικά. Βλέπετε, καμιά φορά, στην οθόνη της τηλεόρασης, από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού, βγαίνει το κουνελάκι- «μέσα σε ξένο περιβολάκι τρύπες γιατί τρυπάς;»αλλά δεν υποψιαζόμαστε ότι η εικόνα αυτή πιθανώς να υποκρύπτει και ένα «ζόμπι», από το μέλλον, που επηρεάζει τον χαρακτήρα μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε- «μέσα σε ξένο “οικοπεδάκι” πόδι γιατί πατάς;» «Αν μαζί με το κουνέλι έβγαζε και ολίγα κρεμμυδάκια, θα έκανα στιφάδο που σου αρέσει!» ήταν το ειρωνικό σχόλιο, της κυρίας Πολυτίμης, στους επικοινωνιακούς προβληματισμούς του συζύγου. «Πώς να «ανθιστείς» (σ.σ: έτσι καταλαβαίνουν οι μάγκες!) το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων; Η άνθιση του κήπου δεν βοηθά!» απάντησε ο θείος. «Ανθίζουν οι κήποι τον χειμώνα; Εδώ κινδυνεύουν να μαραθούν τα φυτά, αν έλθει η βαρυχειμωνιά της Βόρειας Ευρώπης» είπε η σύζυγος, θιγμένη με τη συνήθεια του Αφεντούλη να προσπερνά «ντούκου» τις εκτιμήσεις της. Τι κι αν βγήκαν, σωστά τα δικά της λεγόμενα, πολλές φορές; Ο θείος τα τοποθέτησε στο περιθώριο του επιστημονικού σφάλματος των αναλύσεων, λέγοντας ένα απλό: «Έτυχε! Έτυχε να βρουν το παράθυρο του επιστημονικού σφάλματος και να περάσουν!». Πώς να κλείσει, η Πολυτίμη, το παράθυρο; Ο σύζυγος είναι «ανήσυχο γηρατειό» και η ανάλυση της επικαιρότητας «είναι μια κάποια λύσις», που θα ‘λεγε ο Αλεξανδρινός. Αν το κλείσει, φοβείται ότι θα ανοίξουν άλλα παράθυρα, αν όχι πόρτες. Ο Αφεντούλης θα ανακατεύεται στα του οίκου της, οπότε ασ’ τον να αναλύει… «Πες της βαρυχειμωνιάς, αν είναι να ‘ρθει στην Ελλάδα να πάρει το τρένο. Κόβουν αράδα δρομολόγια, για εξυγίανση. Στα σύνορα θα κάθεται να περιμένει!» είπε ο σύζυγος και αφοσιώθηκε στη μελέτη μιας είδησης που άκουσε, από τηλεοράσεως, την επόμενη των Χριστουγέννων. Η φετινή έξοδος μειώθηκε, έναντι της περσινής, κάτι περισσότερο από 17% αυξήθηκαν όμως τα θανατηφόρα δυστυχήματα. Οι νεκροί στην άσφαλτο, από 9 πέρσι, έφτασαν φέτος τους 23 (!), αν θυμάται καλά, ο θείος. Για την αύξηση των θυμάτων, κατά 14, ο Αφεντούλης δεν άκουσε ποσοστό. Μπορεί όλα να τα κάνει μια τηλεόραση μόνη; Ας υπολογίσει κάτι και ο ίδιος! Πήρε λοιπόν, μαύρο μολύβι και χαρτί, έσυρε τις γραμμές της διαίρεσης, του φάνηκε ότι κοκκίνισαν, πολύ το αίμα στην άσφαλτο γαρ, κι έκανε τους επώδυ-

νους υπολογισμούς : 14 δια 9 ίσον 1,56 περίπου, ήτοι αύξηση 156%! Έχουμε λοιπόν μείωση των εξοδούχων Αθηναίων, κατά 17%, και αύξηση του φόρου αίματος στην άσφαλτο 156% περίπου. Αυτά τα ποσοστά δεν μπορούν ασφαλώς να αποδοθούν στον καιρό, κατά την προσφιλή τακτική κάποιων. Φέτος θύμιζε περισσότερο Πάσχα, παρά Χριστούγεννα. Πιθανότερο φαίνεται να υπάρχουν οικονομικά αίτια, λόγω της κρίσης. Από τη μια μεριά ο περιορισμός των αργιών σε ένα σαββατοκύριακο και από την άλλη οι αυξήσεις στα καύσιμα που μάς έχουν αναδείξει πρωταθλητές Ευρώπης, για να μην παραπονιούνται, μερικοί μερικοί, ότι πάψαμε να αριστεύουμε(!), κράτησαν αρκετούς εκδρομείς στα σπίτια. Το γεγονός αυτό στέρησε βέβαια κάποια έσοδα, από την επαρχία, σε χαλεπούς καιρούς μάλιστα, που πολλές επιχειρήσεις δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, όταν ο «Καλλικράτης» υπόσχεται αποκέντρωση. Αυτό όμως είναι για τον θείο το λιγότερο κακό και θέλει να πιστεύει ότι θα συμφωνήσουμε μαζί του. Το χειρότερο είναι η αύξηση των θυμάτων κατά 156% που καθιστά τους οικονομικούς αριθμούς αδιάφορους μπροστά στον χαμό τόσων ανθρώπων. Πώς να το εξηγήσει κανείς; Ο Αφεντούλης έμαθε Μαθηματικά στο σχολείο, όταν δεν τον έβγαζε έξω ο δάσκαλος δηλαδή(!), και τα ξεσκόνισε στην πιάτσα. Όταν η έξοδος μειώνεται κατά το 1/5 περίπου και τα θύματα αυξάνονται 1,5 φορά, «ανθίζεται» ότι κάτι δεν πάει καλά. Εντάξει για όλα φταίνε οι οδηγοί. Αυτοί κρατούν το τιμόνι και βλέπουν τον δρόμο. Εύκολο να το λες όταν δεν έχεις οδηγήσει ποτέ. Δεν λέει ο θείος. Έχουμε τα στραβά μας, σαν λαός, κι αυτά, επόμενο είναι, να εμφανίζονται και στην οδήγηση. Δεν μπορεί όμως να φταίει για όλα το κεφάλι μας, έστω και στραβό. Για παράδειγμα, λόγω της κρίσης, η μελαγχολία έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Ένα μελαγχολικό κεφάλι, φορτωμένο με ένα σωρό οικονομικά προβλήματα τι εντολές θα δώσει στον δρόμο; Δυστυχώς η μελαγχολία δεν μπορεί να μετρηθεί, όπως το αλκοόλ, για να αποτελέσει παράβαση. Τι γίνεται με τη συντήρηση των αυτοκινήτων; Ο Αφεντούλης δεν λέει και πάλι. Αποτελεί υποχρέωση και ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη κάθε οδηγού. Ελέγχεται μάλιστα από τις αρμόδιες αρχές. Αλλά πού να πρωτοδώσουν οι μικρομεσαίοι, όταν μειώνονται οι μισθοί και αυξάνονται οι φόροι και οι τιμές; Τέλος τι γίνεται με την ποιότητα των αυτοκινητοδρόμων; Η βελτίωσή τους συμβαδίζει με τις αυξήσεις στα διόδια που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει δυσβάσταχτες για τον μέσο καταναλωτή; Το οδικό δίκτυο θα πείτε ότι βελτιώνεται συνεχώς. Πάντως οι αριθμοί άλλα δείχνουν…

4

ιδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, στις 13.00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης: ΘΕΜΑ 1ο. Εκλογή μελών Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (άρθρο 213 Ν.3852/2010. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που εκλέχθηκαν στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης) Εισηγητής: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. ΘΕΜΑ 2ο. Σύσταση Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου με αρμοδιότητα σε θέματα Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Εισηγητής: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. ΘΕΜΑ 3ο. Σύσταση Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου με αρμοδιότητα σε θέματα της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και ειδικότερα Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου. Εισηγητής: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. ΘΕΜΑ 4ο. Ορισμός μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη συγκρότηση συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας στο επίπεδο των Περιφερειακών Ενοτήτων: α) Θεσσαλονίκης, β) Σερρών, γ) Κιλκίς, δ) Πέλλας, ε) Πιερίας, στ) Χαλκιδικής, ζ) Ημαθίας. Εισηγητής: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόγραμμα δια Βίου Μάθησης Leonardo Da Vinci

«Επαγγελματική Κατάρτιση Μοχλός στην Ολοκληρωμένη Τουριστική Ανάπτυξη» Οργάνωση συνάντησης Leonardo Café

Σ

το πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Προγράμματος «Επαγγελματική Κατάρτιση Μοχλός στην Ολοκληρωμένη Τουριστική Ανάπτυξη» - Leonardo Da Vinci – Δια βίου Μάθηση, ο Δήμος Βέροιας οργανώνει το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011, συνάντηση όλων των ενηλίκων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, κατά την οποία θα γίνει ανταλλαγή εμπειριών – καλών πρακτικών στους τομείς που απασχολήθηκαν. Η συνάντηση, η οποία θα γίνει στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών – έναρξη 10:30 και λήξη 14:00, είναι ανοιχτή στο κοινό και θα οργανωθεί σε θεματικά τραπέζια σύμφωνα με τα πρότυπα της μεθόδου World Café, στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα - προτάσεις. Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις προσεχείς ημέρες.

Από τη Β/θμια Εκπαίδευση Ημαθίας

Hμερίδα με θέμα: “Διοίκηση και Σχολείο” Η

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και το 2ο Γραφείο διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: “Διοίκηση και Σχολείο”, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 10:00 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εστίας Μουσών, στη Νάουσα. Η ημερίδα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εντάσσεται στα πλαίσια, της ενημέρωσης για τη Διοικητική Λειτουργία του Σχολείου και στην προσπάθεια Δημιουργίας Νέων Στελεχών. Οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, μπορούν να προσέλθουν, αν το επιθυμούν, στην εκδήλωση για να καταθέσουν συμπληρωματικά την εμπειρία τους, αλλά και τις όποιες καινοτόμες απόψεις τους, σχετικά με τα θέματα διοίκησης ενός Σύγχρονου Σχολείου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Παραγωγοί λαϊκών αγορών της Ημαθίας:

«Ναι» στις ταμειακές μηχανές, «όχι» στον τρόπο φορολόγησης Την κατάργηση του λογιστικού προσδιορισμού ταμειακής μηχανής, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, να μην κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων, ζητούν οι εκπρόσωποι των συλλόγων παραγωγών-εμπόρων οπωροκηπευτικών των λαϊκών αγορών καθώς και το Σωματείο παραγωγών λαϊκών αγορών Νομού Ημαθίας.

Ο

ι παραγωγοί λαϊκών αγορών της Ημαθίας στην πλειοψηφία τους έχουν τοποθετήσει ταμειακές μηχανές στους πάγκους, παρόλα αυτά ζητούν τη φορολόγηση τους βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος καθώς και τον διαχωρισμό του παραγωγού από τον έμπορο αγροτικών προϊόντων. ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ «Δεν είμαστε αντίθετοι με την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Δεν είμαστε φορο-

φυγάδες απλά ζητάμε να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης και να μην είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε βιβλία εσόδων –εξόδων», δήλωσε στα «Ε» ο Πρόεδρος του Σωματείου παραγωγών λαϊκών αγορών Νομού Ημαθίας Αντώνης Πλατιόπουλος. Ο κ. Πλατιόπουλος τόνισε επίσης ότι το 99% των παραγωγών λαϊκών αγορών της Ημαθίας έχουν τοποθετήσει ταμειακές μηχανές και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση οι παραγωγοί και οι έμποροι των αγροτικών προϊόντων. «Ζητάμε να παίρνουμε περισσότερο ΦΠΑ και να φορολογηθούμε στο καθεστώς που ήμασταν και πριν. Λέμε «ναι» στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών αλλά με άλλους όρους», πρόσθεσε ο κ. Πλατιόπουλος αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στα συγκεκριμένα ζητήματα και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου. «Ήδη η Ομοσπονδία παραγωγών λαϊκών αγορών Κεντρικής Μακεδονίας έχει συμμετάσχει στις συναντήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιήσουμε συνελεύσεις για να συζητήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα μας, οι κατά τόπους σύλλογοι των παραγωγών-εμπόρων των λαϊκών αγορών, θα αποφασίσουν τη

μορφή κινητοποίησης που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν», κατέληξε. ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Την ίδια στιγμή πάντως το υπουργείο Οικονομικών δίνει χρονικό περιθώριο ενός ακόμα μήνα για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στους πάγκους των λαϊκών αγορών, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των παραγωγών - πωλητών με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με τον υφυπουργό να δεσμεύεται ότι εντός 15 ημερών θα απαντήσει στα

αιτήματα που του έθεσαν οι παραγωγοίπωλητές, ενώ παράλληλα έδωσε το «πράσινο φως» για μια ακόμα παράταση ενός μήνα σε όσους δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί ταμειακές μηχανές. Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης μετά το πέρας της συνάντησης, δεν είναι απίθανο να βρεθεί τελικά η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών: Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μακρίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του, ενώ πρόσθεσε ότι «η χρυσή τομή δεν βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο με τις κινητοποιήσεις, αλλά και με το διάλογο». Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη για το νέο αναπτυξιακό νόμο Σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό - επενδυτικό νόμο που πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δ

εν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις, όταν εν έτει 2011 χαρακτηρίζουμε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας ως ‘‘παραμεθόριες περιοχές’’. Όταν οι βαλκανικές χώρες αποτελούν ήδη μέλη ή διασυνδεδεμένα μέλη της Ευ-

ρωπαϊκής Ένωσης, είναι αδιανόητο να υποβάλλουμε τους υποψήφιους επενδυτές σε πρόσθετες και εξαιρετικά εξειδικευμένες διατυπώσεις, ουσιαστικά αποτρέποντάς την έλευσή τους στον τόπο μας. Ας πάψουμε να βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας, εμμένοντας σε αναχρονιστικούς χαρακτηρισμούς. Είμαστε υπέρ του αναπτυξιακού - επενδυτικού νόμου, όμως καλώ την κυβέρνηση να άρει τον απαράδεκτο αυτό χαρακτηρισμό και να μην προχωρήσει σε ένα νόμο που αντί να προσελκύει θα αποθαρρύνει κάθε υποψήφιο επενδυτή και θα καταδικάζει οριστικά και αμετάκλητα την περιοχή μας σε οικονομικό μαρασμό. Καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη».

5

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας

Το νέο ελληνικό θέατρο ταξιδεύει το χειμώνα στην περιφέρεια

«ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗ» Παρά τους δύσκολους καιρούς ή και κόντρα σ’ αυτούς: Περνάει ο καιρός κι η μορφή μας αλλάζει μα το πλοίο συνεχίζει να πλέει όπως πάντα με τραγούδια με κραυγές το πλήρωμά μας πώς μοιάζει , με πένθιμη μπάντα. Είναι ένα άγριο παραμύθι. Με δύναμη… στην Ελλάδα Εννέα επιλεγμένες θεατρικές ομάδες, το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου, με ισάριθμες επιτυχημένες παραστάσεις, που έχουν ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία στην Αθήνα, εξορμούν το χειμώνα σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Με δύναμη…στην Ελλάδα», το οποίο υποστηρίζεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης Χωρίς Μουσική Όταν ξεκινούσαμε την περιπέτεια αυτής της παράστασης όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Στην πορεία όμως των συναντήσεων και των προβών, μας δημιουργήθηκε η επιθυμία να πειραματιστούμε πάνω στη σχέση πρόζας και μουσικής. Χρησιμοποιήσαμε τα δύο υλικά ισότιμα στην κατασκευή του έργου. Έτσι εντάχθηκε ο κόσμος του καμπαρέ, των τραγουδιών και της ρυθμικής πρόζας και έτσι γεννήθηκε ένα έργο το οποίο αντιφάσκει με το όνομα του γιατί ενώ ονομάζεται Χωρίς Μουσική, η μουσική βρίσκεται στον πυρήνα του και αποτελεί

κινητήρια δύναμή του. Επίσης θέλαμε να νιώσουμε τη χαρά της συλλογικής δημιουργίας τόσο στη συγγραφή του κειμένου όσο και στην εύρεση ενός αισθητικού κώδικα που να περιλαμβάνει τις ανάγκες όλων μας. Με αφετηρία αυτές τις σκέψεις δημιουργήσαμε από κοινού μέσω αυτοσχεδιασμών την ιστορία ενός πιανίστα ο οποίος αποκόπτεται ξαφνικά, με βίαιο τρόπο από την τέχνη του και εκτοπίζεται από ένα αυταρχικό καθεστώς σε ένα ερημονήσι. Το Χωρίς Μουσική μιλάει για τις δυσκολίες που συναντάει ένας καλλιτέχνης στην εξάσκηση της τέχνης του, δυσκολίες που προέρχονται όχι μόνο από το εξωτερικό περιβάλλον και την πολιτική εξουσία που συχνά θέτει εμπόδια αλλά και από τις προσωπικές αντιφάσεις και ανασχέσεις του ίδιου του καλλιτέχνη. Ακόμα, το έργο μιλάει για την αξία της μοναχικότητας και της σιωπής. Αποτραβηγμένος στο ερημονήσι, μέσα σε ένα φάρο ο πιανίστας μπορεί να ατενίσει τη ζωή του από μακριά, να κάνει την αυτοκριτική του, να βρει μια ηρεμία πρωτόγνωρη, μια διαφορετικού τύπου ισορροπία και ένα αλλόκοτο αυτοσαρκαστικό χιούμορ. Στον αντίποδα αυτής της μοναχικότητας βρίσκεται η ίδρυση ενός υπόγειου απαγορευμένου καμπαρέ που κοροϊδεύει την πολιτική εξουσία και τραγουδάει με παιγνιώδη διάθεση τραγούδια για τη ζωή και την ελευθερία που έχουν μπει σε γύψο. Μία λεπτή γραμμή ενώνει τους δύο κόσμους, τον πολύβουο κόσμο του καμπαρέ όπου οι μελωδίες της μπάντας και οι ομιλίες των θαμώνων μπερδεύονται γλυκά

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στις 9 μ.μ

και τον σιωπηλό κόσμο του φάρου όπου ο πιανίστας αναγκάστηκε να ζει χωρίς μουσική. Μετά από μία πετυχημένη διαδρομή, λοιπόν, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2008, στη Θύρα Τέχνης και συνεχίστηκε το 2009 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, η παράσταση Χωρίς Μουσική θα επιχειρήσει αυτόν τον… σκληρό χειμώνα του 2010, να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, για να συναντηθεί με καινούργιους φίλους, δίνοντας συνωμοτικά ραντεβού στο περιπλανώμενο καμπαρέ… με πολύ μουσική. Συντελεστές Κείμενο: Ιωάννα Αγγελίδη

Ασπασία-Μαρία Αλεξίου Κώστας Γάκης Γεωργία Γεωργόνη Μαρία-Δάφνη Καμμένου Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης Σκηνικά – Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού Μουσική – τραγούδια: Κώστας Γάκης Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου Διανομή: Ιωάννα Αγγελίδη Μαρία-Δάφνη Καμμένου Ελίτα Κουνάδη Θανάσης Χαλκιάς Πληροφορίες Προπώλησης εισιτηρίων : 2331078100 & www.veriaculture.gr

Prospero – Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ “Ραντεβού” Η

Νατάσσα Μποφίλιου, η νεαρή ερμηνεύτρια που τόσο έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια για την ξεχωριστή ερμηνευτική της δύναμη, συνεχίζει την επιτυχημένη περιοδεία της στην Ελλάδα με μια καινούργια μουσική παράσταση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Το πάθος, η συγκίνηση, η θεατρικότητα και ο λυρισμός των ερμηνείών της Νατάσσας Μποφίλιου είναι μερικά μόνο από τα γνωρίσματα που έχουν κάνει τις παραστάσεις της να κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα ως μια εγγυημένη πρόταση ουσιαστικής διασκέδασης. Με το Γεράσιμο Ευαγγελάτο στους στίχους και την καλλιτεχνική επιμέλεια και το Θέμη Καραμουρατίδη στις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις, η Νατάσσα Μποφίλιου, στην πιο επικοινωνιακή της στιγμή, προσκαλεί όσους αγαπούν την καλή μουσική σε μια συνάντηση με

την ουσία της τέχνης της. Τραγούδια σήμα κατατεθέν του ρεπερτορίου της, από την Ασπιρίνη ως το Εν Λευκώ κι από το Σ’ έχω βρει και σε χάνω ως το Μέτρημα , σε μια μουσική παράσταση που ξεχειλίζει από την αυθεντική συγκίνηση μιας εκρηκτικής ερμηνεύτριας. Η Νατάσσα Μποφίλιου σας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό Ραντεβού το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 9μ.μ στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας. Θα το χάσετε; Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γεράσιμος Ευαγγελάτος Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης Τύμπανα: Φοίβος Κουντουράκης Τσέλο: Άρης Ζέρβας - Κιθάρες: Σωτήρης Καστάνης Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής

6

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Πνευστά: Παναγιώτης Ράπτης Οργάνωση Παραγωγής: PROSPERO Πληροφορίες προπώλησης εισιτηρίων : 2331078100 & www.veriaculture.gr


πολιτιστικα 

epikera@otenet.gr

Ο 1ος ορεινός δρόμος αντοχής στο Ξηρολίβαδο

Μια επιτυχημένη πρωτότυπη δραστηριότητα

Μ

ε μεγάλη συμμετοχή και εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε μία ακόμα πρωτότυπη δραστηριότητα στο μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον του χειμωνιάτικου Ξηρολιβάδου, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Βέροιας και τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου. Ο 1ος Αγώνας Ορεινού Δρόμου Αντοχής στο Ξηρολίβαδο Βέροιας ανέδειξε τις θαυμάσιες διαδρομές του ξηρολιβαδιώτικου δάσους και έδωσε την μοναδική ευκαιρία στους πολυάριθμους επικέπτες αθλητές που συνέρρευσαν από ολόκληρη την Ελλάδα, να βιώσουν μιά εξαιρετική εμπειρία από τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, το θαυμάσιο ορεινο τοπίο του Βερμίου και την φιλοξενία των Ξηρολιβαδιωτών. Από πολύ νωρίς το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού υποδεχόταν τους επισκέπτες και προσέφερε την χειμωνιάτικη θαλπωρή του με το μυρωδάτο ξηρολιβαδιώτικο τσάι, τα πρωινά εδέσματα και τα κού-

τσουρα που έτριζαν ζεσταίνοντας τους χώρους καθώς καίγονταν στο τζάκι και στην εξωτερική εστία, με μέριμνα του Αντιπροέδρου του ΠΟΞ Τάσου Τυφλίδη και του Βασίλη Γ.Χασιώτη. Τους αθλητές καλωσόρισε ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Τάσος Βασιάδης ο οποίος αναφέρθηκε επ ολίγον στις παραδόσεις του Ξηρολιβάδου και τις δραστηριότητες του Ομίλου. Στην συνέχεια ο Τάσος Βασιάδης έδωσε τιμητικά το σύνθημα της εκκίνησης του δρόμου. Στον αγώνα συμμετείχαν 122 αθλητές και 13 αθλήτριες, με ηλικίες από 15 ως 77 ετών που ήρθαν από Αθήνα, Κέρκυρα, Λάρισα, Πάργα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Νάουσα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Γρεβενά, Βόλο, Καβάλα, Κατερίνη, Κιλκίς και αλλού. Η διαδρομή κινήθηκε σε χωματόδρομους και τεχνικά μονοπάτια σε μήκος 13 χλμ. στο πανέμορφο δάσος του Ξηρολιβάδου με τα υπεραιωνόβια πεύκα που σε αρκετά σκιερά σημεία το χιόνι έκανε την εμφάνισή του χωρίς να δυσκολέψει τους δρομείς. Η καλή σηματοδότηση, οι εναλλαγές της διαδρομής, το χιόνι και το

7

ευχάριστο κλίμα των αθλητών ήταν τα χαρακτηριστικά του αγώνα. Στον αγώνα συμμετείχαν και αρκετοί αθλητές από τον χώρο των δρομικών αθλημάτων. Νικητής στη γενική κατάταξη με αρκετή διαφορά από τους υπόλοιπους ήταν ο στιβικός δρομέας Βασίλειος Πουλιόπουλος από τη Βέροια με χρόνο 52’43’’, με δεύτερο τον Ιωάννη Τσούρη και τρίτο τον Αθανάσιο Στογιάννη. Στην κατηγορία Αντρών ως 39 ετών πρώτος τερμάτισε ο Αθανάσιος Φουρτούνας από την Καβάλα, 40-49 ετών ο Κων/νος Σταμούλης από τη Βέροια, 50+ ο Βασίλειος Παπαγεωργίου από τη Λάρισα. Σημαντικό γεγονός ήταν η μεγάλη αναλογικά συμμετοχή των γυναικών. Νικήτρια ήταν η Βίκη Καρπούζα από την Κοζάνη με χρόνο 1:06’22, με δεύτερη την Βασιλική Συκοπέτη και τρίτη την Ιρένα Μαλιμπόρσκα-Κυριακού. Υπεύθυνος της όλη διοργάνωσης ήταν ο Αντώνης Κουκουτέγος, που προσπάθησε και έκανε πραγματικότητα τον πρώτο αγώνα ορεινού δρόμου αντοχής στην περιοχή. Οι προσπάθειές του επικεντρώθη-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

καν στην ποιότητα της διαδρομής και στη φροντίδα του αθλητή. Η ιατρική κάλυψη των αθλητών ήταν ευθύνη των Ξηρολιβαδιωτών Ιατρών Αντώνη Τσολακίδη και Δημ.Γεωργίου. Μετά την λήξη του αγώνα μοιράστηκαν αναμνηστικά διπλώματα και δώρα σε όλους και όλες που συμμετείχαν, τα οποία επέδωσαν τιμητικά η Αντιδήμαρχος Βέροιας Βέτα Αρχοντάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΟΞ Γιώργος Γεωργίου και οι Ιατροί του αγώνα Τ.Γεωργίου και Α.Τσολακίδης. Τέλος παρατέθηκε σε όλους γεύμα στην ταβέρνα «ΤΟ ΓΡΕΚΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ». Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους τους εθελοντές που στήριξαν την διοργάνωση, την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Θεσ/νίκης (ΕΠΟΜΕΑ), τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βέροιας, τους προπονητές του Αθλητικού Συλλόγου ΦΙΛΙΠΠΟΣ Βέροιας, τον υπεύθυνο του Γραφείου Τουρισμού της Νομαρχίας Ημαθίας κ. Σαλιάγκα Γ. και το καφέ McOza για την προσφορά του.


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

Από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΡΥΑΚΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Πρόσκληση γενικής συνέλευσης

Θεατρική παράσταση: «Ο ψευτοΘόδωρον» Τ

η Δευτέρα, 17.01.11 και ώρα 20.00μ.μ. στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βεροίας ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Ο Ψευτοθόδωρον». Μετά από 25 περίπου χρόνια και το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Ο Ξενιτεμένον», ο Σύλλογος αναλαμβάνει ένα ανάλογο εγχείρημα. «Ο Ψευτοθόδωρον» είναι διασκευή στα ποντιακά του γνωστού έργου του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης» από τον εξαίρετο κ. Ζουρουφίδη Κώστα. Μια προσεγμένη δουλειά με την οποία έχει καταφέρει να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία του έργου που το έχουν κάνει διαχρονικό. Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει ο κ. Γιώτης Βασιλειάδης, γνωστός για τις ικανότητές του, τον επαγγελματισμό του και την αγάπη με την οποία περιβάλλει τις δουλειές του. Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε το μεράκι των ηθοποιών μας, οι οποίοι ανιδιοτελώς και από αγάπη γι’ αυτό που κάνουν αποδέχθηκαν την πρόκληση να συμμετάσχουν σ’ αυτό το εγχείρημα, τότε είμαστε σίγουροι ότι όσοι βρεθούν στη Στέγη την Δευτέρα θα απολαύσουν μια εκπληκτική θεατρική παράσταση και θα γελάσουν με την καρδιά τους. Εισιτήρια θα προπωλούνται την ημέρα της παράστασης, στην Αντωνιάδειο Στέγη, από τις 6μ.μ και μετά

Τ

ο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας καλεί τα μέλη του, την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 11.30΄π.μ. στο εντευκτήριο της Λέσχης σε τακτική Γενική Συνέλευση με Θέματα: 1ον Εκλογή Προέδρου Γεν. Συνέλευσης. 2ον Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου. 3ον Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής. 4ον Κριτική μελών προς το Διοικητικό Συμβούλιο. 5ον Δευτερολογία Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. 6ον Έγκριση Απολογισμού 2010- Προϋπολογισμού 2011. 7ον Προτάσεις προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο 8ον Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται τουλάχιστον 2 (δύο) μέρες πριν από την Γεν. Συνέλευση στα γραφεία της Λέσχης( λήξη προθεσμίας υποβολής Παρασκευή 21/1/2011) σύμφωνα με το καταστατικό. Παρακαλούνται τα μέλη που δεν έχουν τακτοποιήσει τις συνδρομές τους μέχρι το 2010 να προσέλθουν στο χώρο μία ώρα νωρίτερα για να έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γεν. Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011. Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Θεόφιλος Τεληγιαννίδης Στυλιανός Καρακώστας

Από την Ιερά Μητρόπολη

Αρχίζει η σειρά διαλέξεων «Σχολή Γονέων» Ξ

εκινά για πολλοστή χρονιά η σειρά διαλέξεων για γονείς και υποψήφιους γονείς υπό τον γενικό τίτλο «Σχολή Γονέων». Είναι γνωστή η μεγάλη σημασία που αποδίδει η Εκκλησία μας στο θεσμό της οικογένειας, την οποία και περιβάλλει με μεγάλη αγάπη και εκτίμηση. Στις διαλέξεις αυτές ειδικοί επιστήμονες θα αναπτύσσουν ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακής ζωής και ανατροφής των παιδιών. Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως ( Βενιζέλου 29, 1ος όροφος) πρώτος ομιλητής στη σειρά διαλέξεων «Σχολή Γονέων» θα είναι ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Παρηγορίδης, Διδάκτωρ Ψυχολογίας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Γονείς και διαδίκτυο». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κοπή πίτας από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας Τ

ο Λύκειο των Ελληνίδων καλεί τα μέλη και τους φίλους του να παραβρεθουν στην εκδήλωση - απογευματινό που διοργανώνει την Κυριακή στις 4.30μ.μ. στο Κιόσκι για την κοπή βασιλόπιτας του σωματείου.

8

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

epikera@otenet.gr

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Προσλήψεις στο Δήμο Βέροιας 3 Μόνιμοι - με σύμβαση έργου - υδρονομείς

Την υποβολή αιτήματος προς το αρμόδιο Υπουργείο για την πλήρωση 27 θέσεων μόνιμου προσωπικού αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτρικό Συμβούλιο Βέροιας στην έκτακτη συνεδρίασή του που έγινε το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα ενέκρινε τη σύναψη επτά συμβάσεων μίσθωσης έργου με εξειδικευμένους ιδιώτες λόγω έλλειψης τακτικού προσωπικού αυτών των ειδικοτήτων.

H

ταν η πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την ειδική που έγινε για την επιλογή προεδρείου και επιτροπών, η οποία επέτρεψε να σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα για το πώς θα πορευτούν Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Μολονότι τα δυο θέματα που είχαν προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη φαίνονταν τυπικά και υπηρεσιακά, εντούτοις απασχόλησαν για αρκετή ώρα το Σώμα, καθώς η πλευρά της μείζονος μειοψηφίας άσκησε κριτική και ήταν αρκετά καυστική με την προχειρότητα των εισηγήσεων των θεμάτων.

ζονα και ελάσσονα καθώς την εξέλαβαν «ως προσφορά χάρης» και τη στηλίτευσαν αναλόγως Από την πλευρά της η κ. Ουσουλτζόγλου παρέμεινε στην αρχική της θέση ότι η πράξη της ήταν στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών τις οποίες πιστεύει και θα υπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Το πρώτο θέμα συζήτησης αφορούσε την «υποβολή αιτήματος για τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του, έτους 2011». Στην εισήγησή της η Δήμαρχος εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους γίνονται τα αιτήματα, λέγοντας ότι το θέμα είναι τυπικό, γίνεται κάθε χρόνο και συνήθως από τις θέσεις που αιτείται ο Δήμος εγκρίνονται πολύ λιγότερες, ενώ για το 2011 λόγω της απόφασης για πάγωμα των προσλήψεων το πιθανότερο είναι πως δεν θα εγκριθεί καμιά. «Παρ΄όλα αυτά» είπε η κ. Ουσουλτζόγλου «προσπαθούμε να προλάβουμε, παρά να τρέχουμε τελευταία στιγμή, αν αλλάξει κάτι» Αντίθετη άποψη είχε η μείζονα μειοψηφία, η οποία, κυρίως μέσω του επικεφαλής Απόστολου Νεστορόπουλου ( αντικαθιστούσε τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη),είχε ενστάσεις για την προχειρότητα και τη βιασύνη που ήρθε το θέμα προς συζήτηση, αφού δεν υπήρχε πλήρης ενημέρωση, αλλά και σωστή καταγραφή των ελλείψεων του Δήμου σε προσωπικό, καθώς έπονται πολύ σύντομα μετατάξεις

υπαλλήλων από τη Νομαρχία και τις Δημοτικές Ενότητες. Τελικά μετά από πρωτολογίες, δευτερολογίες και τριτολογίες η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και αφορά προσλήψεις προσωπικού τριών κατηγοριών. Μόνιμους, με σύμβαση έργου και προσωπικό για τις ανάγκες έργων που εκτελούνται με αυτεπιστασία του Δήμου και αφορά στην προκειμένη περίπτωση την πρόσληψη υδρονομέων. ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Το αίτημα για μόνιμες θέσεις αφορά 27 άτομα των παρακάτω ειδικοτήτων που εγκρίνονται σε κεντρικό επίπεδο είναι (βλ. πίνακα κάτω): ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ Οι θέσεις που αφορούν προσωπικό με σύμβαση έργου και η έγκρισή τους γίνεται από την Περιφέρεια, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι συγκεκριμένα:

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος Νίκος Μαυροκεφαλίδης ανέγνωσε τα ονόματα των Συμβούλων υποδεικνύοντας σε ποια θέση θα κάθονται ώστε να λυθεί το χωροταξικό ζήτημα που προέκυψε λόγω του μεγάλου αριθμού των Συμβούλων. Στη συνέχεια αιτιολογήθηκε το έκτακτο της Συνεδρίασης από την Δήμαρχο Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου το οποίο συνίστατο στη λήξη των προθεσμιών που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τα δυο θέματα και τόνισε πως ειδικά για το δεύτερο που αφορούσε τον «ορισμό μελών και συγκρότηση επιτροπής απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων, υποχρεώσεων και διαθέσιμων χρηματικών μέσων του νέου «Καλλικράτειου» Δήμου Βέροιας» είχε τη δυνατότητα να μην το φέρει ως θέμα προς συζήτηση, αλλά να ορίσει η ίδια μέλη, όπως σαφώς περιγράφει η σχετική νομοθεσία. Η τοποθέτηση της Δημάρχου αποτέλεσε κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση, μεί-

Ένα (1) ΠΕ Κτηνιάτρων με εξειδίκευση στις στειρώσεις για την εφαρμογή του προγράμματος της περισυλλογής αποπαρασίτωσης- στείρωσης και επανένταξης των αδέσποτων σκύλων που υλοποιείται από το Δήμο Βέροιας • Ένα (1) ΠΕ Ιατρών Εργασίας, για τις ανάγκες του προσωπικού του Δήμου • Ένα (1) ΠΕ Οικονομικού- Λογιστικού • Ένα (1) ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών • Ένα (1) ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, για την κάλυψη αναγκών του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης • Δυο (2) ΤΕ Τεχν. Τοπογράφων Μηχανικών (Γεωπληροφορικής) για τις ανάγκες του κτηματολογίου. ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ Για την πρόσληψη ικανού αριθμού υδρονομέων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης τους θερινούς μήνες στις Δημοτικές Ενότητες Απ. Παύλου, Βεργίνας και Μακεδονίδος, απαιτούνταν πρώτα να γίνει έγκριση «κατ΄αρχήν της εκτέλεσης των έργων με αυτεπιστασία και μετά έγκριση των προσλήψεων. Η έγκριση έγινε και πάλι κατά πλειοψηφία, ενώ ο αριθμός θα ορισθεί μετά από συνεργασία με τους Δήμους Βεργίνας και Μακεδονίδος, αφού τον αριθμό των υδρονομέων που χρειάζεται ο Δήμος Απ. Παύλου τον όρισε ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος κ. Νεστορόπουλος ως γνώστης των αναγκών. ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ Ο ορισμός μελών και η συγκρότηση επιτροπής απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων, υποχρεώσεων και διαθέσιμων χρηματικών μέσων του νέου «Καλλικράτειου» Δήμου Βέροιας έγινε σχετικά σύντομα και συμπεριλαμβάνονται Σύμβουλοι από την πλειοψηφία και την μείζονα μειοψηφία. Έτσι την Επιτροπή απαρτίζουν οι: • Βέτα Αρχοντάκη • Κώστας Βοργιατζίδης • Μανώλης Γουναράς, με αναπληρωτές τους: • Άρη Λαζαρίδη • Παύλο Παυλίδη και • Αντώνη Παπαδόπουλο

9

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. με 23 θέματα

Τ

ην Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 8.30 μμ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Γκιουρτζή. Στην ημερήσια διάταξη έχουν εγγραφεί για συζήτηση και λήψη αποφάσεων 23 θέματα που είναι τα εξής: 1. Ορισμός Επιτροπής για την κατάρτιση και υποβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου. 2. Συγκρότηση Επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών προμηθειών άρθρου 46 Ενιαίου Κανονισμών Προμηθειών ΟΤΑ, για το έτος 2011. 3. Συγκρότηση Επιτροπής αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών και απευθείας ανάθεσης προμηθειών άρθρου 46 Ενιαίου Κανονισμών Προμηθειών ΟΤΑ, για το έτος 2011. 4. Ορισμός δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών μελών της παρ. 2 του άρθρου 15 Π.Δ. 171/1987 στην Επιτροπή παραλαβής έργων αξίας μέχρι 5.869,41€ χωρίς το ΦΠΑ για το έτος 2011. 5. Ορισμός ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους της παρ. 2 του άρθρου 15 Π.Δ. 171/1987 στην Επιτροπή Παραλαβής Έργων αξίας πάνω από 5.869,41€, χωρίς το ΦΠΑ για το έτος

2011. 6. Συγκρότηση Επιτροπής βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εργασιών μέχρι 2.934,70€, χωρίς το ΦΠΑ (Π.Δ. 28/1980) για το έτος 2011. 7. Συγκρότηση Επιτροπής βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εργασιών από 2.934,70€ μέχρι 35.216,43€, χωρίς το ΦΠΑ (Π.Δ. 28/1980) για το έτος 2011. 8. Συγκρότηση Επιτροπής βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εργασιών από 35.216,43€ μέχρι 58.694,06€, χωρίς το ΦΠΑ (Π.Δ. 28/1980) για το έτος 2011. 9. Συγκρότηση επιτροπής εκτίμησης ακινήτων που μισθώνονται από τον Δήμο και ανήκουν σε τρίτους (Π.Δ. 270/1981). 10. Ορισμός μελών Επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών με συμβιβασμό άρθρου 32 Ν.1080/1980. 11. Ορισμός μελών Επιτροπής άρθρου 186 παρ. 5 Ν. 3463/2006 περί εκποίησης ακινήτων. 12. Ορισμός μελών Επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων του Δήμου για το έτος 2011. 13. Λήψη απόφασης για σύνθεση οργάνου για την άσκηση ελέγχου και βεβαίωση παραβάσεων στους παιδότοπους. 14. Ορισμός και συγκρότηση Οργάνου άρθρου 80 παρ. 7 Ν.3463/2006, για τη σφράγιση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

15. Λήψη απόφασης για ορισμό προσώπων που θα υπογράφουν τις επιταγές του Δήμου. 16. Λήψη απόφασης για ορισμό υπαλλήλων που θα εισπράττουν χρήματα από το ταμείο της Δ.Ο.Υ. 17. Συγκρότηση επιτροπής βεβαίωσης παραλαβής ανταλλακτικών και εργασιών επισκευής οχημάτων (Π.Δ. 28/1980). 18. Έγκριση ή μη πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης στο Τ.Δ. Παλαιόχωρας Δήμου Πλατέος», με αριθμό μελέτης 215/2007. 19. Έγκριση ή μη πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Αποπεράτωση γηπέδου τένις», με αριθμό μελέτης 281/2009. 20. Έγκριση ή μη πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Ασφαλτοστρώσεις Τ.Δ. Πλατάνου», με αριθμό μελέτης 17/2010. 21. Ορισμός δύο (2) Δημοτικών Συμβούλων, με τους αναπληρωτές τους, στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πο-

λιτικής Προστασίας (άρθρο 13, παρ. 3α Ν.3013/2002). 22. Ορισμός τριών (3) Δημοτικών Συμβούλων, με τους αναπληρωτές τους, για τη συγκρότηση «Επιτροπής απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και των διαθεσίμων χρηματικών μέσων του Δήμου Αλεξάνδρειας», σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 74445/29-12-2010 (ΦΕΚ Β’ 2029, 29-12-2010) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 23. Ορισμός ειδικού γραμματέα για την τήρηση των πρακτικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το έτος 2011.

Μέσω εφορίας ή ΟΠΕΚΕΠΕ η εισφορά στον ΕΛΓΑ Μ

έσω της εφορίας και μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει σκοπό ο ΕΛΓΑ να διεκδικεί από φέτος την εισφορά των αγροτών για την ασφάλιση της παραγωγής τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι αγρότες δεν πληρώσουν μόνοι τους την εισφορά (αφού δε θα παρακρατείται πλέον από τα τιμολόγια πώλησης), το ασφάλιστρο θα μπορεί ακόμα και να αφαιρεθεί από την ενιαία ενίσχυση ή να βεβαιώνεται ως «χρέος» προς την εφορία. Ο υπολογισμός, με βάση τα νέα ποσοστά που εισάγει ο νόμος για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής (ν. 3877/10), θα γίνεται επί των στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης που δηλώνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, η οποία από φέτος θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής προς τον ΕΛΓΑ. Στις διευκρινίσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΛΓΑ αναφέρεται ότι όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές

τους στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην ΑΤΕbank τότε «η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς (στον ΕΛΓΑ) είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λπ.». Στην πράξη οι αγρότες θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα να παίρνει από τις επιδοτήσεις τους το ποσό της εισφοράς τους για τον ΕΛΓΑ. Ως προς το ύψος των εισφορών, αυτές καθορίζονται με βάση τον νέο νόμο σε ποσοστά: - 4% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής. - 3% για τους ελαιώνες, το ελαιόλαδο και τις ελιές - 0,75% για το ζωικό κεφάλαιο. - 0,5% για προϊόντα που παράγονται σε «ελεγχόμενο περιβάλλον», δηλαδή θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργεια. Το ποσό των εισφορών θα υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα ή τα δέντρα που

10

δηλώνουν οι αγρότες (δήλωση ΟΣΔΕ), με τη μέση παραγωγή σε επίπεδο νομού και με την αξία του παραγόμενου προϊόντος (σ.σ.: εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση). Πέραν αυτών εισφορά θα πληρώσουν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δηλώνουν συνολικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο (πάνω από 12.000 ευρώ). Η «γενική» αυτή εισφορά ορίστηκε

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

στο 2% επί του εισοδήματος που προέρχεται από τις γεωργικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος που δηλώνει εισόδημα 25.000 ευρώ και από αυτά τα 4.000 ευρώ προέρχονται από γεωργική δραστηριότητα, θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 2% ήτοι 80 ευρώ, στον ΕΛΓΑ. Η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.


TOΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Η Δήμαρχος Βέροιας επισκέφθηκε το Α.Π.Θ. και το Ελληνικό Διεθνές Πανεπιστήμιο

Αντίθετος ο Πρύτανης με τη μεταφορά του Πανεπιστημιακού Τμήματος Βέροιας

Ε

πισκέψεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και στο Ελληνικό Διεθνές Πανεπιστήμιο, πραγματοποίησε η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, η Δήμαρχος, συνοδεία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Αντδημάρχου Παιδείας, Νικόλαο Μαυροκεφαλίδη, του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, του Ειδικού Συνεργάτη του Δήμου, Σάμουελ Σαλέμ και του Καθηγητή Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας, Ιωάννη Αντωνίου, είχε επαφές με τις διοικήσεις των δυο πανεπιστημίων, με σκοπό την ανταλλαγή προτάσεων και την ανάπτυξη συνεργασίας γύρω από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αρχικώς, η κα. Ουσουλτζόγλου βρέθηκε στο Α.Π.Θ., όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε κοινή συνάντηση με τον Πρύτανη, Ιωάννη Μυλιόπουλο και τον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Ιωάννη Παντή, για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη

βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης καθώς και του Μ.Π.Ε. στην Επιστήμη του Διαδικτύου, τα οποία λειτουργούν στην πόλη της Βέροιας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι του δήμου κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων της ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης, όπως είναι η μεταφορά του Μουσείου Εκπαίδευσης από τους χώρους του πανεπιστημίου ώστε να εξασφαλιστεί επιπλέον διαθέσιμος χώρος για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των προγραμμάτων, η παροχή σίτισης και η διάθεση κτηρίου που θα λειτουργήσει ως ξενώνας για τους καθηγητές και ως εντευκτήριο για τους φοιτητές. Από τη μεριά του, ο Πρύτανης, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη, μέχρι τώρα, συνεργασία με το δήμο, δήλωσε επίσημα ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μεταφοράς του Τμήματος Χωροταξίας από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας στη φημολογία των τελευταίων μηνών περί Πανεπιστημιακού «Καλλικράτη», προοπτική με την οποία τόσο ο ίδιος, όσο και το σύνολο των Πρυτανικών

Αρχών της χώρας είναι αντίθετοι. Τέλος, τέθηκαν ιδέες για επέκταση της συνεργασίας σε νέα πεδία, στο πλαίσιο της διαρκούς διαδικασίας όσμωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα της Δημάρχου ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Ελληνικό Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπου έλαβε χώρα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, Μουσιόπουλο Νικόλαο. Η θεματολογία

της συνάντησης αφορούσε την ανάπτυξη συνεργασίας του δήμου με τα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα του ιδρύματος, τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, όσο και έρευνας. Παράλληλα, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο μερικής ή συνολικής εγκατάστασης στη Βέροια του υπό ίδρυση Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Αρχαιομετρία (Αρχαιολογία και Θέματα Τεχνολογίας),αξιοποιώντας το τεράστιο αρχαιολογικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας Περί της δημιουργίας μηνιαίας εισφοράς για τους ειδικούς λογαριασμούς επαγγελματιών και εργατικής εστίας Το τελευταίο δίμηνο του 2010 παρατηρείται στους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. μια αύξηση των είκοσι ευρώ (20):

Μ

ετά από επικοινωνία που είχε ο Ο.Ε.Β. Βέροιας με τον προϊστάμενο του Ο.Α.Ε.Ε. Βέροιας δημοσιεύουμε τις διατάξεις που αφορά τους ειδικούς λογαριασμούς: Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 69 του Ν. 3863/1010: «Στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) συστήνεται λογαριασμός με τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματιών (Ε.Λ.Ε.)» με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Σκοπός του λογαριασμού αυτού είναι η κάλυψη δαπανών για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ελεύθερων επαγγελμα-

τιών, μετά τη διακοπή του επαγγέλματος τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου δεύτερου του Ν. 3845/2010 (ΦΕΚ 65)». Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 69 του παραπάνω νόμου: «Στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) συστήνεται λογαριασμός με τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Εστίας (Ε.Λ.Ε.Ε.)» με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Σκοπός του λογαριασμού αυτού είναι η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, διακοπών και εκδρομών». Για την κάλυψη των παραπάνω παροχών, θεσπίζεται ατομική μηνιαία εισφορά ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ύψους πέντε (5) ευρώ, η οποία συνεισπράττεται με τις τακτικές εισφορές του Οργανισμού, κατανέμεται σε ποσοστό 60% υπερ του Ε.Λ.Ε. και 40% υπέρ του Ε.Λ.Ε.Ε.

11

Η εν λόγω εισφορά συνεισπράττεται μαζί με τις τακτικές εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω η εισφορά που θεσπίστηκε για την κάλυψη των παροχών υγείας σε ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, θα εισπράττεται σε επίπεδο δίμηνου, θα εμφανίζεται στο έντυπο της ταχυπληρωμής στο ειδικό πεδίο «Εισφορά Ε.Λ.Ε. – Ε.Λ.Ε.Ε.» και κάθε εκπρόθεσμη καταβολή αυτής, θα επιβαρύνεται με πρόσθετα τέλη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

με ημερομηνία έναρξης της επιβάρυνσης, την ημερομηνία εκπρόθεσμης καταβολής του 6ου διμήνου του 2010. Επιπλέον στο 6ο δίμηνο του 2010 θα εισπραχθεί αναδρομικά η εισφορά του 4ου διμήνου, ενώ στο 1ο δίμηνο του 2011 η εισφορά του 5ου διμήνου 2010.


αθλητικα > toπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

ΜΠΑΣΚΕΤ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΝΤΡΑΡΕΤΑΙ ΣΤΟ Δ. ΒΙΚΕΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΥΚΑ

Δ

εν είναι αγαπητοί μου φίλοι χάντμπολ, αλλά μπάσκετ. Οι 2 ομάδες, Φίλιππος και Δούκας, συμμετέχουν φέτος στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών στο Μπάσκετ. Φυσικό επόμενο ήταν να παίξουν και μεταξύ τους. Αυτό θα γίνει στις 16/1/11, στη Βέροια (ΔΑΚ «Δ. ΒΙΚΕΛΑΣ»). Ο αγώνας δε αυτός είναι για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Φίλιππος θέλει οπωσδήποτε την νίκη, για να σπάσει αυτό το σερί με τις 9 ήττες που έχει στο πρωτάθλημα. Η μια νίκη που έχει είναι στα χαρτιά, με την Ολύμπια Λάρισας, που έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα. Είναι ένα παιχνίδι που θεωρείται «τελι-

κώς», από τον Γενικό Αρχηγό του τμήματος, Γιώργο Τραπεζανλίδη. Είναι δε όπως δηλώνει «ένας αγώνας χωρίς επιστροφή». Ο Φίλιππος βρίσκεται στην 15η θέση της βαθμολογίας με 11 βαθμούς, ενώ ο Δούκας στην 12 θέση με 14 βαθμούς. Στα άλλα παιχνίδια έχουμε: Την Ν. Κηφισιά (1η, με 17 βαθμούς), μα αντιμετωπίζει στην έδρα της την Δόξα Λευκάδας (6η, με 17 βαθμούς). Η ΜΕΝΤ (2η, με 18 βαθμούς), παίρνει χωρίς αγώνα την νίκη και τους 2 βαθμούς, αφού παίζει με την αποχωρήσασα Ολύμπια Λάρισας. Ο Ερμής Περάματος (4ος με 18 βαθμούς), μεταβαίνει στα Τρίκαλα και συναντά τον Αίολο (7ος με 15 βαθμούς). Ενώ ο Διαγόρας στη Ρόδο (9ος, με 15 βαθμούς), αγωνίζεται με την Αναγέννηση / Φλόγα (5η, με 17 βαθμούς). Στα τελευταία παιχνίδια της αγωνιστικής

έχουμε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, Αίας Εύοσμου (8ος, με 15 βαθμούς), Απόλλων Καλαμαριάς (14ος, με 12 βαθμούς) και τον αγώνα στην Θεσσαλονίκη, επί-

σης του Μ. Αλεξάνδρου (13ος με 12 βαθμούς), κόντρα στο Αιγάλεω (11ο με 14 βαθμούς). Στέφανος Οικονομόπουλος

ΧΑΝΤΜΠΟΛ Ε.Σ.Χ.Κ.Μ.

ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Σ γορίες.

υνεχίζονται το Σαββατοκύριακο τα ηλιακά πρωταθλήματα της Ε.Σ.Χ.Κ.Μ. Θα διεξαχθούν δε αγώνες σε 5 κατη-

1. ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/1/11 Γ΄ΓΥΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ 12:30: Φίλιππος – Ορφέας Διαιτητές: Αζίζογλου – Λινάρδος Κριτές: Σαρρημιχαηλίδου – Καρράς 2. ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1/11 Β΄ ΓΥΡΟΣ Δ. ΒΙΚΕΛΑΣ 12:00: Φέρωνας – Μ. Αλέξανδρος Γιαν. Διαιτηές: Ευθυμιάδου Δ. – Βλάχος Κριτής: Σαράντης

3. ΠΑΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/1/11 Β΄ΓΥΡΟΣ ΝΑΟΥΣΑ 12:00: Ζαφειράκης – ΦΣ Αλεξάνδρειας Διατητής: Μαυρίδης Παύλος Κριτής: Κοντούλη ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ 16:00: Φίλιππος – Αερω-

πός Διατητές: Τζαφερόπουλος – Λινάρδος Κριτές: Σαρρημιχαηλίδου – Καρράς

νιτσών Διαιτητής: Καζαντζίδης Κριτής: Παπαδοπούλου

4. ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1/11 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ 14:00: Βέρμιο – Αερωπός Διαιτητής: Αζίζογλου Κριτής: Παναγιωτίδου ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (Β΄ΓΥΡΟΣ) 14:30: ΦΣ Αλεξάνδρειας – Ζαφειράκης Διατητής: Τομίδης Κριτής: Καρράς ΚΑΤΕΡΙΝΗ 12:00: Ορφέας – Μίλων Γιαν-

5. ΜΙΝΙ - ΑΓΟΡΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1/11 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ 15:30: Βέρμιο – Αερωπός Διατητής: Αζίζογλου Κριτής: Παναγιωτίδου ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (Β΄ΓΥΡΟΣ) 16:00: ΦΣ Αλεξάνδρειας – Ζαφειράκης Διατητής: Τομίδης Κριτής: Καρράς Στέφανος Οικονομόπουλος

ΒΟΛΕΪ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ – ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 3-0

Α

σταμάτητη η ομάδα Παγκορασίδων του Ποσειδώνα, πέτυχε την 3η συνεχόμενη νίκη μέσα στο γήπεδο του Προμηθέα. Επιβλήθηκε άνετα του Ζαφειράκη Νάουσας με 3-0 σετ (25-12, 25-17, 25-15) και προηγείται στην βαθμολογία του 4ου ομίλου. Ανώτερη σε όλους τους τομείς (σερβίς – επίθεση – άμυνα) η ομάδα της Βέροιας δε βρήκε αντίσταση από την ομάδα του Ζαφειράκη και τελείωσε τον αγώνα χωρίς να απειληθεί σε κανένα σετ. Διακρίθηκαν: Μπασδεκοπούλου Βίκη, Ζησιού Κορνηλία, Ιωακειμίδου Ρωξάνη και Καβζαλίδου Σοφία. Σύνθεση (ΛΟΥΚΑΣ – ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ): 1. Μπέλλα Ιωαάννα, 2. Τσιάμη Φρείντα, 3. Κιρ-

12

μανίδου Μ., 4. Ζησιού Κ., 5. Αξιώτη Αγ., 6. Μπασδεκοπούλου Β. (ΑΡΧΙΚΗ ΕΞΑΔΑ), 7. Σεραφείμ Φρ., 8. Καράμπελλα Δ., 9. Ιωακειμίδου Ρωξάνη, 10. Τσακελίδου Κων., 11. Παπαδημητρίου Αθ. 12. Καβζαλίδου Σ. (Libero). ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ Ν-Η ΣΕΤ ΒΑΘΜΟΙ 1. ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.........................4.................... 3-1..................... 9-6..............................7 2. ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ...................3.................... 3-0..................... 9-0..............................6 3. ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ.......................................3.................... 1-2..................... 5-6..............................4 4. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ..................3.................... 1-2..................... 4-6..............................4 5. ΠΑΝΘΕΟΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ...................3.................... 0-3..................... 0-9..............................3

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


αθλητικα > ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 

epikera@otenet.gr

Football League (B΄ εθνική)

Check point στον πρώτο γύρο

Ο πρώτος γύρος της Football League ολοκληρώθηκε με το ντέρμπι-μαραθώνιο ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΟΦΗ, που βρήκε νικητές τους γηπεδούχους με 1-0.

Σ

ε αυτό το παιχνίδι, οι «ταύροι» δεν κυριάρχησαν αγωνιστικά των αντιπάλων τους –ούτως ή άλλως επρόκειτο για ντέρμπι- όμως ο παράγοντας έδρα είναι αυτός που τους έχει φέρει στην κορυφή της βαθμολογίας και μάλιστα με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Παναιτωλικό. Οκτώ νίκες και μία ισοπαλία (με τον Ιωνικό) είναι ο μέχρι τώρα εντός έδρας απολογισμός της ομάδας του Στεφάν Ντεμόλ, η οποία έχει νικήσει τους βασικούς ανταγωνιστές της (3-0 τον Παναιτωλικό, 1-0 τον ΟΦΗ), ενώ μακριά από το σπίτι της έχει φέρει ισοπαλία με τον Διαγόρα (0-0). Αν μη τι άλλο, το σύνολο που έχει φτιάξει ο Βέλγος τεχνικός και αποτελείται από έμπειρους παίκτες με πολλά χρόνια παρουσίας στη Superleague (Μπακαγιόκο, Κώτσιος, Σιαλμάς, Σκούφαλης και προσφάτως Πατσατζόγλου είναι μερικοί απ’ αυτούς) του δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξεί για άνοδο. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΠΑΣ εκπέμπει και ο Παναιτωλικός, καθώς διαθέτει ισχυρή διοίκηση, πολύ καλό ρόστερ, χιλιάδες κόσμου που τον ακολουθούν παντού και έναν προπονητή με τεράστια εμπειρία, που έχει πανηγυρίσει ανόδους στα μεγάλα σαλόνια. Ο Μπάμπης Τεννές, που αντικατέστησε πριν από λίγες ημέρες τον Γιάννη Νταλακούρα, κουβαλά πάνω του το βαρύ φορτίο της επιστροφής των Αγρινιωτών στη Superleague, μετά από 33 ολόκληρα χρόνια. Αν δεν υπήρχε και η εντός έδρας ήττα-σοκ από τον Εθνικό (1-2), ο Παναιτωλικός θα ήταν ακόμα πιο κοντά στην κορυφή. Το 5Χ5 που έκανε ο Διαγόρας (από τη 12η ως τη 16η αγωνιστική) τον έβαλε σε πορεία... πρωταθλητισμού, απέχοντας πλέον μόλις 4 βαθμούς από τις θέσεις που οδηγούν στην άνοδο. Το παιχνίδι της πρεμιέρας του β’ γύρου με τον Λεβαδειακό –που έρχεται με φόρα- θα κρίνει πολλά. Προς το παρών, η ομάδα του «σμαραγδένιου» νησιού φιλοδοξεί να γίνει η μόνη από τη Football League, που θα προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος (την Τετάρτη 12/01 η ρεβάνς με τον Εθνικό Αστέρα, στη Ρόδο).

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ομάδα που υποβάλλει σε «σκωτσέζικο ντους» τους φιλάθλους της. Ο λόγος, φυσικά, για τον ιστορικό ΟΦΗ, ο οποίος μπορεί στο β’ γύρο να έχει τα ντέρμπι με τον ΠΑΣ και τον Παναιτωλικό στο καυτό «Γεντί Κουλέ», όμως, η μέχρι τώρα παρουσία του στο πρωτάθλημα, μόνο αισιόδοξους δεν αφήνει τους «Ομιλήτες». Η έλευση του Νίκου Αναστόπουλου τον Οκτώβριο συνδυάστηκε με έξι σερί νίκες (λίγο έλειψε να ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του Ευγένιου Γκέραρντ), αλλά οι ήττες από τον Εθνικό και τον Αγροτικό Αστέρα έφεραν τριγμούς στην ομάδα, η οποία έχασε πολύτιμο έδαφος. Ο δεύτερος γύρος ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς για τον ΟΦΗ, καθώς μετά τα όσα συνέβησαν στον αγώνα με τον ΠΑΣ, ο Νίκος Μαχλάς υπέβαλλε την παραίτησή του από την προεδρία της ΠΑΕ. Το... τρένο των τελευταίων αγωνιστικών ακούει στο όνομα Λεβαδειακός, ο οποίος άφησε πίσω του το ιδιαίτερα άσχημο ξεκίνημα (και την υπόθεση με την καταγγελία του γκολκίπερ των Τρικάλων για δωροδοκία από τον Γιάννη Κομπότη) και μπήκε σαν σφήνα στις θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ της ανόδου. Η καλή δουλειά που κάνει ο Βασίλης Βούζας και η δυναμική διοίκηση, έχουν επαναφέρει την ομάδα σε θέση ισχύος. Σημειωτέον: Μετρά 7 συνεχόμενες νίκες στη Βοιωτία! Την 6άδα συμπληρώνει η Δόξα Δράμας, η οποία μπορεί να σκοράρει ανελλιπώς (δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα μετά τον ΠΑΣ), στα μετόπισθεν όμως... μπάζει, καθώς διαθέτει την τέταρτη χειρότερη άμυνα. Πάντως, διαθέτει καλούς παίκτες (Μαρκόφσκι, Γκονζάλες κ.ά) και αν ξεκινήσει το δεύτερο μισό της κούρσας έτσι όπως τελείωσε το πρώτο (τεσσάρα επί της Αναγέννησης), ίσως διεκδικήσει και κάτι παραπάνω. Μία ανάσα από τη Δόξα βρίσκεται ο ΑΟ Τρίκαλα, ο οποίος έχει να θυμάται τις σπουδαίες νίκες επί του Λεβαδειακού (4-0) και του Διαγόρα (1-0), την εξαιρετική παρουσία του στο Κύπελλο (πρόκριση επί του Άρη στα πέναλτι, τιμητικός αποκλεισμός από τον Παναθηναϊκό με ήττα 3-2 στο ΟΑΚΑ) και το γκολ ισοφάρισης του τερματοφύλακα (!) Πουρή στο 95ο λεπτό του αγώνα με τον Αγροτικό Αστέρα,

13

μετά από εκτέλεση φάουλ του Ρούσεφ. Από εκεί και πέρα, από την 8η μέχρι τη 14η θέση της βαθμολογίας, υπάρχει ένας «όμιλος» επτά ομάδων, όπου η πρώτη απέχει μία… νίκη από την τελευταία. Την κούρσα αυτού του μίνι γκρουπ οδηγεί ο απρόβλεπτος Θρασύβουλος (23 βαθμοί) που προέρχεται από τρεις συνεχόμενες νίκες, ενώ τέσσερις ομάδες έχουν κάνει… μπλακ τζακ (Βέροια, Πιερικός, Πανθρακικός και Εθνικός Αστέρας έχουν από 21). Ακολουθούν ο έχων χάσει μέρος της δυναμικής της έδρας του, Αγροτικός Αστέρας και η Ηλιούπολη που δεν… μπορεί χωρίς τον «ήλιο», αφού έχει ηττηθεί στα οκτώ από τα εννιά παιχνίδια που έχει δώσει μακριά από το σπίτι της. Σε απόσταση τριών βαθμών από Αστέρα και Ηλιούπολη βρίσκεται ο Εθνικός, ο οποίος δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα της περυσινής σεζόν που διεκδίκησε μέσω των πλέι οφ την άνοδό της στη Superleague. Παρόλα αυτά, ο πειραιώτικος σύλλογος ανάσανε βαθμολογικά μετά τις συνεχόμενες εκτός έδρας επιτυχίες επί του Παναιτωλικού και του Αγροτικού Αστέρα. Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τον Ιωνικό, ο οποίος ξεκίνησε τη σεζόν με νέα διοίκηση και πολλές ηχηρές μεταγραφές, σύντομα, όμως, ο ενθουσιασμός έδωσε τη θέση του στην αβεβαιότητα. Η μεταγραφή-πάταγος του Ρουμάνου Μιτέα δεν έγινε ποτέ, οι ποδοσφαιριστές έκαναν αποχή από τις προπονήσεις, τα αποτελέσματα δεν έχουν έρθει προς το παρών, ενώ πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, υπέβαλλε την παραίτησή του.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί των «κυανόλευκων» στα παιχνίδια με Παναιτωλικό και Τρίκαλα (απόρροια των διοικητικών εξελίξεων), συμπλήρωσαν το παζλ του εφιαλτικού πρώτου γύρου. Τέλος, οι θέσεις που οδηγούν στη Football League 2 είναι καπαρωμένες από Αναγέννηση Καρδίτσας και Καλλιθέα. Οι μεν Θεσσαλοί αγνοούν την ήττα μακριά από το σπίτι τους (οκτώ ήττες και μία ισοπαλία), οι δε Αθηναίοι μπορεί να τα έχουν πάει –παραδόξως- αρκετά καλά μακρια από την έδρα τους, ωστόσο όταν παίζουν στο «Ελ Πάσο», τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα Προβιβάζονται στη Superleague: 1. ΠΑΣ Γιάννινα 42 βαθμοί 2. Παναιτωλικός 38 β. Μπαίνουν στα πλέι οφ: 3. Διαγόρας 34 βαθμοί 4. ΟΦΗ 30 β. 5. Λεβαδειακός 29 β. 6. Δόξα Δράμας 25 β. Μπαίνουν στα πλέι άουτ: 13. Αγροτικός Αστέρας 20 βαθμοί - Ηλιούπολη 20 β. 15. Εθνικός Πειραιώς 17 β. 16. Ιωνικός 15 β. Υποβιβάζονται στη Football League 2 17. Αναγέννηση Καρδίτσας 11 βαθμοί 18. Καλλιθέα 10 β.


ΑΘΛΗΤΙΚΑ > ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

«Σημαντική η στήριξη του κόσμου»

«Να μείνει η Εθνική σε τροχιά μεγάλων διοργανώσεων» Θέλει ο Σαλπιγγίδης Την πεποίθησή του ότι η Εθνική Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να δίνει το παρών στις μεγάλες διοργανώσεις, αρκεί να έχει και τη στήριξη των Ελλήνων φιλάθλων εξέφρασε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, σε συνέντευξή του στο «www.hellasfanclub.gr».

Ο

επιθετικός της Εθνικής και του ΠΑΟΚ σημειώνει τα τεράστια άλματα προόδου της Εθνικής τα τελευταία χρόνια, ενώ χαιρετίζει τη δημιουργία του «www. hellasfanclub.gr» που φέρνει περισσότερο κόσμο ακόμη πιο κοντά στην επίσημη αγαπημένη! Τι περιμένεις από το νέο χρόνο για εσένα προσωπικά και για την Εθνική ; Αυτό που θέλω να έχω το 2011 είναι υγεία, ώστε όταν και όποτε μου ζητηθεί να είμαι έτοιμος να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Εθνική. Τι κρατάς και τι πετάς από το 2010; Ασφαλώς κρατάω τη συμμετοχή μας στο Μουντιάλ της Ν.Αφρικής. Είναι κάτι ξεχωριστό για όλους τους Έλληνες, άλλωστε παίξαμε σε Παγκόσμιο Κύπελλο έπειτα από πολλά χρόνια. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, κάτι που θα μου μείνει χαραγμένο στο μυαλό στο πέρασμα του χρόνου. Ήταν μια πολύ καλή χρονιά, πολύ επιτυχημένη όπως και η παρουσία μας στην Νότια Αφρική. Όσο για το τι πετάω: Τον τραυματισμό του Αλέξανδρου Τζιόλη, ήταν κάτι πολύ άσχημο και μας επηρέασε όλους τους ποδοσφαιριστές. Κρίνοντας από την ιδιαίτερη ευαισθησία που έδειξαν όλα τα μέλη της Εθνικής για τον τραυματισμό του Αλέξανδρου, να υποθέσουμε ότι το κλίμα στις τάξεις σας είναι εξαιρετικό. Ανέκαθεν ήταν καλό το κλίμα της Εθνικής. Ακόμη και κάποιες άλλες απόψεις που ακούστηκαν, και μιλάω για τα παιδιά που αποχώρησαν, οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες. Και με την ευκαιρία να πω ότι η απόφασή τους είναι σεβαστή, αλλά και πως η ατμόσφαιρα στην Εθνική είναι πολύ καλή.

Αν σου ζητούσαμε να θυμηθείς τις πιο σημαντικές συμμετοχές σου με το εθνόσημο ποιες θα ήταν και γιατί; Ασφαλώς θα θυμηθώ το ντεμπούτο μου στην Εθνική Ελλάδας. Έγινε τον Αύγουστο του 2005, σε αγώνα με το Βέλγιο. Ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό για μένα. Ξεχωρίζω και τον αγώνα με την Ισπανία στο EURO 2008, φυσικά τον αγώνα με την Ουκρανία όπου εξασφαλίσαμε την πρόκρισή μας στο Μουντιάλ πετυχαίνοντας μια πολύ μεγάλη νίκη. Κι όπως είπα και πριν, τους αγώνες της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τι διαφορετικό έχει η Εθνική του Σάντος από τα χρόνια Ρεχάγκελ; Πρόκειται για δύο πολύ αξιόλογους προπονητές. Ο κ.Ρεχάγκελ έκανε μεγάλο έργο στα περίπου δέκα χρόνια του στην Εθνική ομάδα. Ο κ.,Σάντος είναι επίσης πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σε συλλογικό επίπεδο μέχρι να αναλάβει την Εθνική κι έχει επίσης να επιδείξει έργο. Ο καθένας έχει τον τρόπο λειτουργίας του. Στην εποχή του κ.Σάντος, στόχος μας είναι να αφομοιώσουμε τη δική του φιλοσοφία για τον τρόπο που πρέπει να παίζουμε, και να βελτιωνόμαστε.

Μετά το EURO 2004 που κατέκτησε η Ελλάδα, ακολούθησε η συνεπής παρουσία της σε μεγάλες διοργανώσεις. Ποιο είναι το επόμενο κάστρο που θα μπορούσε να γκρεμίσει; Η Εθνική έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια και δεν θα έλεγα ότι έχουμε πλέον κάποιο άλλο κάστρο να γκρεμίσουμε, αλλά να διατηρηθούμε σε υψηλό επίπεδο. Να παραμείνουμε δηλαδή σε τροχιά των μεγάλων διοργανώσεων, να έχουμε διάρκεια και συνεπή παρουσία σε αυτές. Δεν είναι εύκολο γιατί πράγματι, πολλές είναι οι Εθνικές ομάδες που έχουν δυναμώσει, είναι ανταγωνιστικές και το βλέπουμε και στα προκριματικά του EURO 2012.

Τι αφουγκράζεσαι από τους Έλληνες παίκτες με τη δεδομένη πλέον φιλοσοφία του Σάντος να καλεί όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες στην Εθνική; Ο Έλληνας παίκτης παίρνει θάρρος βλέποντας τον κ.Σάντος να καλεί πολλούς παίκτες και να δίνει ευκαιρίες. Είναι πολύ καλό για τα νέα παιδιά, γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους και στην Εθνική ομάδα.

14

Εμπιστεύεσαι το νέο αίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Υπάρχει ταλέντο στη βάση; Πάντα υπήρχε ταλέντο. Όπως και τώρα υπάρχει. Κι όσο ενθαρρύνονται κι από την φιλοσοφία του κ.Σάντος, όταν βλέ-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

πουν να προσκαλεί νέα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το κέρδος. Από τον Έλληνα φίλαθλο τι περιμένεις; Αυτό που θέλουμε στην Εθνική από τον Έλληνα φίλαθλο είναι να μας στηρίζει. Δεν έχουμε παράπονο, ο Έλληνας πάντα στήριζε την Εθνική του. Θα θέλαμε όμως, όλοι οι παίκτες, να υπάρχει πιο διαρκής στήριξη και σε μεγαλύτερο εύρος φιλάθλων για να μας δίνει δύναμη. Η δημιουργία του hellas fan club πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην Εθνική ομάδα; Ασφαλώς, είναι ένας τρόπος να προσελκύσει κι άλλο κόσμο κοντά στις Εθνικές ομάδες και να ενώσει τους Έλληνες φιλάθλους. Σας αξίζουν συγχαρητήρια για αυτή την προσπάθεια και για την αγάπη σας προς την Εθνική. Αντί επιλόγου, θα θέλαμε μια ευχή για τα μέλη του hellas fan club για το 2011. Στα μέλη του Hellas Fan Club και σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους θέλω να ευχηθώ για το 2011 να έχουν υγεία, ευτυχία και να συνεχίσουν να στηρίζουν την Εθνική και όλοι μαζί να συμβάλλουμε ώστε η Εθνική μας να προκριθεί και στο EURO 2012.


ΕΛΛΑΔΑ 

epikera@otenet.gr

Νέες τροποποιήσεις του νόμου από την Κυβέρνηση

Μηνιαίος φόρος στα καταστήματα για κάπνισμα και αλκοόλ Αντιδρούν οι εστιάτορες Νέες ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.

O

πως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τον νόµο για την απαγόρευση του καπνίσµατος επιβάλλοντας φόρο, τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισµα για τους πελάτες τους. Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση, το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνο. Ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τα τετραγωνικά µέτρα που καταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα διασκέδασηςσύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις αυτά θα προσδιοριστούν σε 300 ή 400 τ.µ-και όχι µε βάση το τζίρο των καταστηµάτων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς που θα αναλάβουν την τήρηση του νόµου. Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του. Στις τροποποιήσεις του νόµου θα περιληφθούν σκληρές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθµιση για να επιτρέπεται στα καταστήµατά τους το κάπνισµα, αλλά στη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της µηνιαίας εισφοράς. Θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους ίδιους, ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήµατος ή ακόµη και οριστικό σφράγισµα. Ανάλογες θα είναι οι κυρώσεις και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται το κάπνισµα, αλλά καταστρατηγούν την απόφαση: θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιµα τα οποία θα είναι σε συνάρτηση µε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τα καταστήµατα για χρονικά διάστηµα και σε περιπτώσεις υποτροπής οριστικά. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε: εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα γρήγορου φαγητού, κινηματογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών και αίθου-

σες εκδηλώσεων κάθε μορφής. Με διάταξη του ίδιου νόµου, όλα τα έσοδα από την επιβολή του «τσιγαρόσηµου» θα πηγαίνουν για τη βελτίωση της υποδοµής των νοσοκοµειακών µονάδων της χώρας καθώς και για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειµµάτων τους. Από µελέτη που έκανε το υπουργείο Οικονοµικών, που θα εφοδιάζει τα κέντρα διασκέδασης στα οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα µε ειδικό «σήµα καπνίσµατος», υπολογίζεται ότι μπορεί να εισπράττονται ετησίως περί τα 100 εκατ. ευρώ. ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ Την έντονη αντίδρασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για το κάπνισμα εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών επαγγελμάτων. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει: «Απορρίπτουμε εκ των προτέρων τυχόν ρυθμίσεις που θα καταργήσουν την απαγόρευση του καπνίσματος κατ’ όνομα, αλλά θα θέσουν ανεφάρμοστους όρους και ανέφικτες προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων μας ως χώρων καπνιζόντων, με σκοπό να καταλήξουμε και στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο δρόμο.» Ο κλάδος επαναλαμβάνει ότι οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών και το δικαίωμα στην εργασία χιλιάδων ανθρώπων. Δηλώνει ότι ο κλάδος εμμένει πεισματικά στην θέση του για το δικαίωμα επιλογής και αυτοδιάθεσης κάθε ενήλικα πολίτη. «Ο αγώνας που δώσαμε όλο τον προηγούμενο καιρό δεν ήταν συντεχνιακή υπόθεση κάποιων επιχειρηματιών

όπως κάποιοι (βλέπε γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας) προσπάθησαν να την εμφανίσουν, αλλά απαίτηση της πλειοψηφίας του λαού, που μας υποστήριξε ανεπιφύλακτα. » Όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του κινήματος άρνησης πληρωμής των διοδίων, η εφαρμογή ενός νόμου κρίνεται από την αποδοχή που έχει από το λαό» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει επιτέλους ένας δίκαιος, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος νόμος είναι η δημόσια διαβούλευση, ο συνυπολογισμός όλων των οικονομικών, κοινωνικών και ιδεολογικών παραμέτρων και ο σεβασμός σε όλες

τις απόψεις.» Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας προβληματισμός στην κυβέρνηση ώστε αυτός ο νόμος να εφαρμόζεται ή να βελτιωθεί όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν ατέλειες». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για κάπνισμα. «Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει πρόθεση να μετατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο από προστατευτικό για την υγεία σε εισπρακτικό, σημείωσε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η δημόσια υγεία.»

Με κλείσιμο των συνόρων από τη Δευτέρα απειλούν οι βενζινοπώλες Τ

ο κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία πρόκειται να δρομολογήσουν από τη Δευτέρα οι βενζινοπώλες, εάν μέχρι την Κυριακή η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την απόφασή της για επαναλειτουργία των πρατηρίων διάθεσης αφορολόγητων πετρελαιοειδών προϊόντων στους Μεθοριακούς Σταθμούς Κήπων, Ευζώνων και Κακαβιάς. Σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη πρόεδροι ενώσεων πρατηριούχων από όλη την Ελλάδα στο Κιλκίς αποφασίστηκε ομόφωνα η έναρξη των κινητοποιήσεών τους από τη Δευτέρα με στόχο μάλιστα

15

«να μην βγαίνει τίποτα στα τρία συγκεκριμένα σημεία της χώρας μας» είπε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Γιάννης Μαγλουσίδης. «Η απόφαση για την επαναλειτουργία των τριών σταθμών, αποτελεί ταφόπλακα για τους πρατηριούχους», πρόσθεσε και διερωτήθηκε για το εάν η συγκεκριμένη κίνηση λειτουργεί ως αντιπερισπασμός για την έξοδο Ελλήνων καταναλωτών στις γειτονικές

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

χώρες, προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βασιλική Λ. Ορδουλίδου - Νάτσκου Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

- Μικροβιολογικό - Αιματολικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΡΙΖΟΣ ΜΙΧ. ΚΩΣΤΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ l

Αντιμετώπιση ανδρικής υπογονιμότητας

και στυτικής δυσλειτουργίας

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 10 (ΣΤΟΑ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ) Τηλ. Ιατρείου: 2331070970 - 6932417933

e-mail:doctorpetros@gmail. com

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δέχεται με ραντεβού

Βενιζέλου 34 Βέροια (1ος όροφος) τηλ. Ιατρ.: 23310 67062 - fax: 23310 67063

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc

ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

- Ανοσολογικό

Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

Δέχεται με ραντεβού

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 70707 ΚΙΝ. 6973 046662 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 32, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ e-mail: dent_jik_71@yahoo.com

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

16

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com


 ΤΥΠΟΣ

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών, οι κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η προσπάθεια για εξεύρεση συνολικής λύσης για την κρίση στην ευρωζώνη, η παρέμβαση ελληνικού δημοσίου για γερμανικές αποζημιώσεις στο Δίστομο, νέες ανακοινώσεις για το κάπνισμα και η επικράτηση του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ, απασχόλησαν χθες τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ’ αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι: * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Νέες συμβάσεις και μετατάξεις στις Συγκοινωνίες». * ΑΥΡΙΑΝΗ: «1 δισ ευρώ στην εθνική από μεγάλο τραπεζικό όμιλο της Αγγλίας». * ΔΗ-

...

μία ο τ ν υ

Εν σ

. μία.. υντο Εν σ ΜΟΚ ΡΑ Τ Ι Α : « Η Siemens γέλαγε με τον Γιώρ-

γο». * ΕΘΝΟΣ: «Χωρίς φρένο οι ανατροπές στις συγκοινωνίες». * ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Μας φακελώνουν υπερεθνικά Κέντρα Εξουσίας». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Στήνουν ένα «βρώμικο 2011» για τελειωμένους πασόκους και νεοδημοκράτες». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Αλλαγή-σοκ στις συγκοινωνίες». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μπαράζ νέων σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση. Ληστεία... 4Χ4». * ΕΣΤΙΑ: «Τεράστια ζημιά από τις απεργίες». * Η ΑΥΓΗ: «Η Ευρώπη σε καμπή». * Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Μείωση μισθών μέχρι 25% στις ΔΕΚΟ». * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Κρίσιμη καμπή για τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών». * Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: «Μείωση μισθών. Μείωση επιδομάτων. Μείωση προσωπικού». * Ο ΛΟΓΟΣ: «Χειρόφρενο λόγω συγχωνεύσεων». * ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Στόχος το λαϊκό κίνημα με πρόσχημα την «ηθικοποίηση» του συστήματος. Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ». * ΤΑ ΝΕΑ: «Ο νέος νόμος για το κάπνισμα». * ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «Κωδικός: Αλ Καπόνε». * City Press: «Το Βερολίνο στο σκαμνί». ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ * ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Περικοπές 25% στους μισθούς του δημοσίου». Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων του οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι: * ΕΞΠΡΕΣ: «Συμφωνία για δομικές αλλαγές στον τουρισμό». * ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Πανστρατιά στην Ε.Ε. για έξοδο από την κρίση». * ΚΕΡΔΟΣ: «Σε 4 άξονες η έξοδος από την ευρωπαϊκή κρίση». * Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Σήμα ανόδου στις αγορές δίνει η ευρωπαϊκή στήριξη».

«ΤΟ ΒΗΜΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Κοινή λογική» α εν οίκω εν Wiki Υπάρχει μια ανακρίβεια σε όσα λέγονται για τις συναντήσεις του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Δεν φαίνεται να «συζητούσαν», αλλά ο ένας να δίνει αναφορά και ο άλλος να κρατάει σημειώσεις. Σε μια συζήτηση ο ένας θα έλεγε «εντοπίσαμε τον Φούντα αλλά δεν μπορούμε να τον μπουζουριάσουμε» και ο άλλος θα απαντούσε «κι εμείς είμαστε κοντά στον Foufoutos». Στην αναφορά ο ένας άνοιγε τα χαρτιά του και ο άλλος κατέγραφε. Το πρώτο ζήτημα δεοντολογίας δεν έχει να κάνει με τις μικρές και τις μεγάλες χώρες αλλά με τη θέση που κατέχει καθένας στη χώρα που εκπροσωπεί. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 29 Ιανουαρίου 2010, την ώρα που ανασηκωνόταν από την καρέκλα του για να υποδεχθεί στο γραφείο του τον αμερικανό πρεσβευτή, θα μπορούσε να αναρωτηθεί τι θα είχε ειπωθεί σε ανάλογη συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Τι θα εκμαίευε ο έλληνας πρεσβευτής στη Ουάσιγκτον αν γινόταν δεκτός από μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης; Το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο ανδρών, που έγινε γνωστό από το WikiLeaks, αφορούσε την πιθανή συνεργασία των δύο κρατών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.(…) Κάτι ακόμη: πέρα από τα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από τη στάση του κ. Χρυσοχοΐδη απέναντι στον κ. Σπέκχαρντ, προκύπτει ένα ερώτημα. Μπορεί ένας πολιτικός να ξανοίγεται όντας σίγουρος ότι αυτά που λέει σε μια κατ΄ ιδίαν συζήτηση θα μείνουν παντοτινά μυστικά; Ο αμερικανός πρεσβευτής δεν πήγε για επίσκεψη και καφέ στο γραφείο του υπουργού, πήγε για να μάθει και να μεταφέρει όσα θα μάθαινε. Ο υπουργός όφειλε να είναι υποψιασμένος, να φέρεται λες και οι τοίχοι έχουν αφτιά.

Τ

«ΤΑ ΝΕΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Αιχμές»

Α

διάβαστη ∆ΕΥΤΕΡΗ φορά µέσα σε πολύµικρό διάστηµα που η υπουργόςΠεριβάλλον τος Τίνα Μπιρµπίλη πιάνεται –το λιγότερο – αδιάβαστη. Αυτή τη φορά εµφάνισε στο Υπουργικό Συµβούλιο και µάλιστα σε... δεύτερη ανάγνωση νοµοσχέδιο για τη διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων, το οποίο ευτυχώς «πάγωσε» ύστερα από παρέµβαση του υπουργού Εθνικής Αµυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. Γιατί αν εγκρινόταν, θα µπορούσε να δηµιουργήσει τεράστια προβλήµατα µε την Τουρκία καθώς είναι γνωστό ότι ο καθορισµός των ζωνών εκµετάλλευσης στο Αιγαίο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια σηµείο τριβής ανάµεσα στις δύο χώρες. Το θέµα όµως δεν είναι αυτό. Είναι η προχειρότητα µε την οποία λειτουργεί προφανώς το συγκεκριµένο υπουργείο. Είναι δυνατόν η ίδια ή οι σύµβουλοί της να µη γνωρίζουν ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόµη οι ζώνες στο Αιγαίο και να συντάσσουν ένα τέτοιο νοµοσχέδιο; Και καλά, δεν το γνώριζαν. Γιατί δεν ρώτησαν τους αρµόδιους υπουργούς; Γιατί, ας πούµε, η ίδια απέφυγε να επικοινωνήσει µε τον κ. Βενιζέλο ώστε να ενηµερωθεί γι’ αυτό το στοιχειώδ ες πράγµα που γνωρίζει ακόµη κι ένας απλός αναγνώστης εφηµερίδων; «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Από τη στήλη με τίτλο «Σχόλιο» Γκούφυ στο Ελληνικό «Μας λείπουν τα σπίτια, τα γραφεία και τα ξενοδοχεία; Ή θα έρθει έστω ένας τουρίστας στην Αθήνα για να παίξει σε καζίνο, επειδή είναι δίπλα στη θάλασσα, όταν υπάρχουν δεκάδες σε κάθε πρωτεύουσα; Εγώ, αν ήμουν Παμπούκης, θα προσπαθούσα να κάνω το Ελληνικό, πάρκο της Disney»! Η παρέμβαση διέκοψε τη συζήτηση για το ποια επένδυση θα ήταν ικανή να αναστρέψει τη μιζέρια της χώρας μας. Και καθώς το κλίμα είχε βαρύνει στην παρέα, όλοι προτρέψαμε τον εμπνευστή της να την αναπτύξει. Σκεφθείτε τι οφέλη θα είχε η ελληνική οικονομία από ένα τέτοιο πρότζεκτ, είπε και συνέχισε: τη βροχερή Eurodisney στη Γαλλία την επισκέπτονται κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια τουρίστες(!) κι ας είναι 50 χλμ. από το Παρίσι. Η

Ο

17

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

όλη επένδυση το 1992 ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ προσέφερε δουλειά σε 15.000 Γάλλους πολίτες. Δεν θα ήταν, λοιπόν, μια καταπληκτική ιδέα να δημιουργηθεί στην παραλία της Αθήνας ένα νέο τέτοιο πάρκο που χάριν και μόνον του καιρού μας θα προσέθετε στη χώρα εκατομμύρια τουρίστες και μάλιστα όλο τον χρόνο; Φανταστείτε πόσα εκατοντάδες πακέτα ιντερνετικών προσφορών θα δημιουργούσε για την Ελλάδα μια τέτοια εκδρομή, όπου ένα τριήμερο στο Ελληνικό θα συνδυαζόταν με πολυήμερες αποδράσεις στο Αιγαίο. Βάζω στοίχημα ότι με το ελληνικό δαιμόνιο, ο ίδιος ο Μίκυ, ο Γκούφυ και ο Ντόναλντ θα συνόδευαν τα παιδιά και τους γονείς τους με λεωφορεία κατευθείαν στο λιμάνι του Πειραιά για να πάνε «σφαίρα» στα νησιά μας.(…) Εν πάση περιπτώσει, σας μεταφέρω τη μάλλον τρελή αυτή ιδέα, γιατί στο τέλος της συζήτησης όλοι συμφωνήσαμε σε κάτι μάλλον αυτονόητο: αν κάτι εμφανώς λείπει από την κυβέρνηση, είναι ένα συγκροτημένο και κυρίως πρωτότυπο σχέδιο που θα διαφοροποιήσει την Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστριών της χωρών, αξιοποιώντας το μοναδικό προτέρημα που μας έχει απομείνει: Τον καιρό, τα νησιά μας και ό,τι, τέλος πάντων, σχετίζεται με τον τουρισμό. Ενα σχέδιο, δηλαδή, 4 - 5 μεγάλων πρότζεκτ ικανών, όχι μόνον να γίνουν ανάχωμα στην ανεργία, αλλά κυρίως να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Δηλαδή, ξένο χρήμα στην οικονομία.

Δ

«ΕΘΝΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Απόψεις»

ικαιώματα και υποχρεώσεις Ακουγα χθες στην τηλεόραση κάποιον κύριο -εκπρόσωπος των εμπόρων ήταν- που υποδείκνυε στην κυβέρνηση ότι πρέπει να σταματήσει την επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί με τον τρόπο αυτόν η οικονομία δεν πρόκειται ν’ ανασάνει. Δυστυχώς, δεν άκουσα τον συγκεκριμένο κύριο να υποδεικνύει και σ’ αυτούς που εκπροσωπεί ότι και φόρους πρέπει να πληρώνουν και τον ΦΠΑ ν’ αποδίδουν, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε άσπρη μέρα. Οπως επίσης ακούω εδώ και μήνες τους εκπροσώπους των δικηγόρων, των γιατρών, των μηχανικών και όλων των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών να διαμαρτύρονται για τις επικρίσεις που δέχονται ως προς τη φοροδιαφυγή στην οποία ξεδιάντροπα επιδίδονται, προβάλλοντας μάλιστα (ορισμένοι απ’ αυτούς) τον ισχυρισμό ότι «δεν πρέπει να στοχοποιείται ο επιστημονικός κόσμος». Εκείνο που δεν λένε είναι πως ο επιστημονικός κόσμος οφείλει κάποτε να επιδείξει όχι μόνο φορολογική συνείδηση, αλλά και στοιχειώδη αξιοπρέπεια, γιατί μόνο τότε δικαιούται να διεκδικεί τον σεβασμό των άλλων. Και δεν φτάνει ότι δεν πλήρωναν και εξακολουθούν να μην πληρώνουν τους φόρους που αναλογούν στα πραγματικά εισοδήματά τους, αλλά έχουν και το θράσος να διεκδικούν το δικαίωμα να διατηρήσουν την προνομιακή μεταχείριση που απολαμβάνουν επί δεκαετίες σε βάρος όλων των άλλων εργαζόμενων σ’ αυτή τη χώρα. «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Από τη στήλη του Δημήτρη Ρίζου ύτε παράγουμε ούτε εξάγουμε, μόνο εισάγουμε!.. ΜΙΑ από τις μεγαλύτερες συνέπειες της ελληνικής οικονομικής κρίσης –ίσως και η αιτία– είναι η ελαχιστοποίηση των εξαγωγών μας!.. Δεν εξάγουμε σχεδόν τίποτα, ενώ εισάγουμε τα πάντα! Και μάλιστα εισάγουμε προϊόντα που παραδοσιακά παρήγε η Ελλάδα!.. Οπως... κρεμμύδια από την Τουρκία, πατάτες από την Αίγυπτο, ντομάτες από την... Ολλανδία και άλλες απίστευτες εισαγωγές που κατατρώνε τον ελληνικό Προϋπολογισμό... ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ τις αιτίες αυτής της νεοελληνικής κακοδαιμονίας, πέρα από τη συνεχιζόμενη πολιτική – κυβερνητική ανικανότητα, εντόπισα ότι η πρωταρχική βρίσκεται στους ασύδοτους και ανεξέλεγκτους μεσάζοντες... Οι κάθε μορφής μεσάζοντες είναι η κύρια αιτία, αφού αυτοί κάνουν τα ελληνικά προϊόντα να είναι τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερα από αυτά που εισάγουμε!..Ετσι οι ντόπιοι καταναλωτές φυσικό είναι να προτιμούν τα πολύ φθηνότερα ξένα...

Ο


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1842 ένας Βρετανός στρατιωτικός γιατρός θα είναι ο πρώτος επιζών μιας αγγλοϊνδικής δύναμης 16.000 ανδρών, που σφαγιάστηκε από αφγανικές δυνάμεις στην Καμπούλ και κατάφερε να διαφύγει και να ανακοινώσει τα τραγικά νέα. 1847 με τη συνθήκη της Καχιουέγκα, λήγει ο αμερικανικομεξικανικός πόλεμος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. 1920 42 νεκροί και 105 τραυματίες είναι ο απολογισμός της συγκέντρωσης, που διοργάνωσαν μπροστά στη γερμανική Βουλή το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Η διαδήλωση στρεφόταν εναντίον της ψήφισης του νόμου για τα επιχειρησιακά συμβούλια. 1928 τοποθετούνται σε σπίτια στη Νέα Υόρκη οι πρώτοι πειραματικοί τηλεοπτικοί δέκτες ενώ η General Electric παρουσιάζει το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα. 1930 ο Μίκυ Μάους κάνει τη πρώτη του εμφάνιση στις αμερικανικές εφημερίδες, σε κόμικ στριπ.

1939 ημικρατικοποιείται το θέατρο Κοτοπούλη, ως επιβράβευση της μεγάλης προσφοράς της ηθοποιού στη θεατρική τέχνη. 1945 ο Κόκκινος Στρατός επιτίθεται στην Πολωνία, διασπώντας τις γερμανικές γραμμές σε μήκος 25 μιλίων. 1950 οι υπουργοί των χωρών μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας συμφωνούν σε ένα κοινό σχέδιο βοήθειας για τη νοτιοανατολική Ασία. 1981 στις ΗΠΑ, αεροπλάνο πέφτει σε γεμάτη κόσμο γέφυρα του ποταμού Πότομακ και βυθίζεται κοντά στο Λευκό Οίκο, σκοτώνοντας 78 άτομα. 1984 ο Wayne Gretsky σημειώνει ρεκόρ σκοραρίσματος σε 45 συνεχόμενα παιχνίδια 1985 ο 99χρονος Ελβετός Otto Bucher γίνεται ο γηραιότερος παίκτης του γκολφ, που σκοράρει a hole-in on 1989 ο ηλεκτρονικός ιός «Παρασκευή και 13» χτυπά εκατοντάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΙΒΜ στη Μεγάλη Βρετανία.

1990 ο Ντάγκλας Γουίλντερ, εκλεγμένος κυβερνήτης της Βιρτζίνια γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός, που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα. 1991 ο αγώνας ποδοσφαίρου ΑΕΚ Ολυμπιακός διακόπτεται από τον Θεσσαλονικιό διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό με σκορ 1-2 όταν η ατμόσφαιρα γίνεται αφόρητη λόγω των δακρυγόνων. Έξω από το γήπεδο, ο νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού Παναγιώτου σκοτώνεται από φωτοβολίδα. Ο αγώνας επαναλαμβάνεται ένα μήνα μετά στη Ρόδο και η ΑΕΚ κερδίζει με 1-0 με γκολ του Μπατίστα. 1992 η Ιαπωνία ζητά συγγνώμη που εξανάγκασε τις γυναίκες της Κορέας σε σεξουαλική δουλεία κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. 1993 ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έρικ Χόνεκερ αναχωρεί από το Βερολίνο για τη Χιλή μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου να διακοπεί οριστικά η δίκη του λόγω της πολύ κλονισμένης υγείας του.

1994 στο Μεξικό, ο Πρόεδρος της χώρας ανακοινώνει γενική κατάπαυση του πυρός στην πολιτεία Τσιάπας, σε μια προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων με τους «Ζαπατίστας». 1995 το America 3 γίνεται το πρώτο γυναικείο πλήρωμα, που κερδίζει το America Cup Race κερδίζοντας στην πρώτη κούρσα τον 4 φορές πρωταθλητή Dennis Connor κατά 69 δευτερόλεπτα. 1996 η Διεθνής Αμνηστία ζητά από Ρωσία και δυτικές χώρες να μην εξοπλίζουν με στρατιωτικά ελικόπτερα την Τουρκία, επειδή υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ότι, τα χρησιμοποιούσε για την εξόντωση των Κούρδων. 1999 ο αστέρας του ΝΒΑ, Μάικλ Τζόρνταν, ανακοινώνει την αποχώρηση του από το άθλημα για δεύτερη φορά. 2001 σεισμός χτυπά το Ελ Σαλβαδόρ, προκαλώντας 5.000 θανάτους. 2002 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο νεώτερος, λιποθυμά όταν στραβοκαταπίνει ένα μπισκοτάκι πρέτζελς.

Στην εργασία σας υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τους συνεργάτες σας *Προσέξτε τις κινήσεις σας για να μην έχετε προβλήματα *Αποφύγετε στα οικονομικά σας να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον σας *Μετριάστε τα έξοδά σας για να μην πιεστείτε

Μερικά πράγματα θα σας απασχολήσουν έντονα *Καλά θα κάνετε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά *Μην κάνετε κινήσεις που μπορούν να σας εκθέσουν *Οικονομικές υποθέσεις καλά θα κάνετε να τις προσέξετε *Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε νέες συνεργασίες οι οποίες θα σας ωφελήσουν

Κάποιες συζητήσεις με τους συνεργάτες σας θα σας βοηθήσουν να βρείτε απαντήσεις σε πράγματα που σας άγχωναν *Κινηθείτε έξυπνα και δεν θα χάσετε *Μπορείτε στα οικονομικά σας να αυξήσετε τα έσοδα σας *Μη διστάσετε να αρπάξετε μερικές ευκαιρίες που πιθανόν να σας παρουσιαστούν

Καλά θα κάνετε στα επαγγελματικά σας να προσπαθήσετε να είστε συγκεντρωμένοι σε ο,τι κάνετε γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε μερικά προβληματάκια *Αποφύγετε στα οικονομικά σας να κάνετε καινούργια ανοίγματα *Προτάσεις που θα σας γίνουν εξετάστε τις με προσοχή για να μην γίνου λάθη

Στα επαγγελματικά σας πιθανόν να δεχτείτε πιέσεις από τους ανωτέρους σας προκειμένου να φέρετε εις πέρας υποθέσεις που θα σας αναθέσουν *Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα όσον αφορά τα οικονομικά σας *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να πάρετε κάποιο ρίσκο *Μην κάνετε επενδύσεις

Κινηθείτε με αργά και σταθερά βήματα στην εργασία *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να πάρετε αποφάσεις και κάνετε αλλαγές *’Eχετε το νου σας *Οικονομικές υποθέσεις καλά θα κάνετε να τις προσέξετε *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να κάνετε αλλαγές που θα σας πιέσουν

Στην εργασία σας καλά θα κάνετε να είστε προσεκτικοί *Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που έχετε είναι πολλές *Μην πιεστείτε για να τα κάνετε όλα *Αρκετά είναι τα έξοδά σας αυτό το διάστημα *Θα χρειαστεί να προσέξετε τις κινήσεις σας γιατί μπορεί να γίνουν σοβαρά λάθη

Θα μπορέσετε με τους συνεργάτες σας μαζί να βρείτε απαντήσεις σε πράγματα που για καιρό έμεναν αναπάντητα *Δείξτε δυναμισμό και θάρρος φίλοι μου *Φροντίστε να ρυθμίσετε με σοβαρότητα ζητήματα οικονομικά *Μην βιαστείτε να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες γιατί μπορεί να κρύβουν παγίδες

Θα μπορέσετε στην εργασία σας να βρείτε λύσεις σε πολλά πράγματα που σας δυσκόλευαν *Μην αφήσετε να σας επηρεάσουν υποθέσεις που αφορούν τρίτους *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να κάνετε επενδύσεις

Στην εργασία σας καλά θα κάνετε να δείτε τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά *Μην αφήσετε να σας επηρεάσουν στα σχέδια σας εξωγενείς παράγοντες *Οικονομικές συναλλαγές θα ευνοηθούν και θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε σημαντικά τα έσοδά σας *Μη διστάσετε να ρισκάρετε. Προσέξτε πολύ

Στην εργασία σας η κινητικότητα θα είναι έντονη *Καλά θα κάνετε να είστε προσεκτικοί *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να πάρετε κάποιο ρίσκο *Φροντίστε να έχετε το νου σας στα οικονομικά σας γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχετε κάποια προβλήματα *Μην κάνετε περιττά έξοδα. Στα αισθηματικά σας καλά θα κάνετε να είστε προσεκτικοί

Στα επαγγελματικά σας θα μπορέσετε να βρείτε ιδανικές λύσεις σε όσα σας δυσκόλευαν *Μην διστάσετε να κάνετε πράγματα τα οποία θα σας αναδείξουν *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να έχετε το νου σας *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να κάνετε έξοδά σε πράγματα που θα σας πιέσουν

τα

μιλούν

18

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

Tέλος οι δηλώσεις από... τον Χρυσοχοιδη!

Έτσι, έμεινε να λέμε:

Με άφησε στο ποδάρι του

gaρ

… ς α τ ον

Mάθημα ΠΑΣΟΚ: Έτσι ελέγχουν τα μέσα! «Ας υποθέσουμε λοιπόν» κατά τον μέγιστο Καρυωτάκη, ότι στη θέση του κυρίου Χρυσοχοίδη, βρισκόταν κάποιος άλλος υπουργός, όχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά της Νέας Δημοκρατίας την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Καραμανλής. Και έβγαινε φόρα παρτίδα στο Wikileaks, ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος για παράδειγμα, είπε στον Αμερικανό Πρέσβυ ότι η ΕΥΠ είναι …επικίνδυνη και είναι ένα τίποτα. Φαντάζεστε τι επικοινωνιακή καταιγίδα θα ξεσπούσε στις τηλεοράσεις, στα δελτία ειδήσεων, στα ραδιόφωνα, στις εφημερίδες και στο ίντερνετ; Φαντάζεστε πόσοι τηλεοπτικοί ‘εισαγγελείς’ θα έβγαιναν και θα ζητούσαν τον πολιτικό αποκεφαλισμό του εν λόγω υπουργού του …Καραμανλη; Πόσοι τηλεοπτικοί ‘εισαγγελείς’ θα έβγαιναν να κατηγορήσουν τον ίδιο τον Καραμανλή για …’αμερικανοτσολιά’; Φαντάζεστε πόσο ‘αμερικανόδουλη’ θα παρουσιαζόταν η κυβέρνηση από το σύνολο των ΜΜΕ; Μάθημα ΠΑΣΟΚ λοιπόν και μάλιστα για …προχωρημένους! Διότι η ένοχη σιωπή των ΜΜΕ – αν εξαιρέσεις δυο τρεις πρωτοσέλιδους τίτλους την πρώτη μέρα- αποδεικνύει την ορθότητα της υπόθεσής μου.

Π

αράξενα

&...

Διότι η ένοχη σιωπή των γνωστών μεγαλοδημοσιογράφων, αποδεικνύει την αγαστή συνεργασία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με το σύστημα κρατικής διοίκησης που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούσε τη χώρα. Πότε με τον Αντρέα Παπανδρέου, πότε με τον Κώστα Σημίτη και πότε με τον ….Γιώργο Παπανδρέου. Διότι οι καλές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, με τους μεγαλοεργολάβους και τους μεγαλοδημοσιογράφους δεν είναι προσωρινή, ούτε και είναι χτισμένη στην …άμμο. Και για να βάλω και το κερασάκι στην τούρτα, δείτε τον τρόπο που αντιμετωπίζει το σύστημα των ΜΜΕ τον Απόστολο Γκλέτσο. Δείτε με τι επαγγελματική μεθόδευση προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως…γραφικό στην κοινή γνώμη. Αν εξαιρέσουμε τον υπερβολικό λόγο του δημάρχου, στην ουσία η πράξη του, εξέφραζε το ‘κοινό περί δικαίου αίσθημα’ των Ελλήνων. Τα υπόλοιπα είναι ψιλά, για ….κατανάλωση στο περίπτερο της γειτονιάς. http://taxalia.blogspot.com

Ο Ιωάννης Κονδυλάκης σ’ ένα άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο «Πανελλήνιον Ημερολόγιον 1908» γράφει: «Εις την πλατειαν του Συντάγματος ήτο πασίγνωστος ο Σπανός - Μήτσος ο Σπανός, λούστρος ανδρωθείς εις τήν υπηρεσίαν των συχναζόντων εις τα καφενεία Ζαχαράτου. Ο Σπανός εγυάλιζεν υποδήματα και έκανε θελήματα. Αλλά μίαν ημέραν οι πελάτες του τον εζήτησαν και δεν τον ευρον. Ο Σπανός έφυγεν. Εις την πατρίδα του ; Όχι, πολύ μακρύτερα. Εφυγεν εις Αμερικήν, την νέαν πατρίδα των Ελλήνων. Όταν τον εζήτησα και εγώ, παρουσιασθη άλλος λούστρος εις την θέσιν του». - «Αυτός πάει για την Αμερική, μου είπε, κι’ αφήκε μένα στο ποδάρι του». Και η φράση αυτή έμεινε, για να τη λέμε σε ανάλογες περιπτώσεις. - «Αυτός πάει για την Αμερική, μου είπε, κι’ αφήκε μένα στο ποδάρι του».

Ο καβγάς για το πάπλωμα Η φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά για σύγκρουση στην οποία προβάλλονται επιφανειακά αίτια, ενώ αποκρύπτεται η βαθύτερη και πραγματική αιτία. Η σημασία της – που ίσως συνδέεται με γνωστή ιστορία του Ν. Χότζα – φαίνεται στο ακόλουθο νεοελληνικό παραμύθι: Μια φορά ήταν ένας γέρος και χρωστούσε πολλά λεφτά σε κάποιους ανθρώπους. Αλλά δεν είχε να τα δώσει κι έτσι συνεννοήθηκε με αυτούς: - Να έρθετε το βράδυ κάτω από το σπίτι μου και να κάνετε πως μαλώνετε, να παίζετε ξύλο και να φωνάζετε. Κι εγώ θα βγω έξω να σας δώσω ένα πάπλωμα για να πατσίσουμε. Το πάπλωμα έκανε πολλά λεφτά και μ’ αυτό πατσίζανε το χρέος. - Να φύγετε κι εγώ θα το κανονίσω με τη γυναίκα μου, τους είπε. Έτσι κι έγινε. Πήγανε το βράδυ κάτω από το σπίτι του, φωνές, βλαστήμιες, κακό μεγάλο. - Ανέβηκε πάλι ο γέρος πάνω στη γριά του κι αυτή τον ρώτησε: - Τι έγινε; Όλος ο καβγάς για το πάπλωμα έγινε; - Το πήρανε το πάπλωμα και φύγανε, απάντησε ο γέρος.

Δ  Ι Η Χάιντι το αλλήθωρο μαρσιποφόρο Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Ε Ι Σ περίεργα

Μετά τον Κνούτ την πολική αρκούδα και τον Πόλ το χταπόδι, ένα άλλο συμπαθέστατο ζωάκι ήρθε να κερδίσει τις καρδιές της υφηλίου. Ο λόγος για την Χάιντι το αλλήθωρο οπόσουμ (στα ελληνικά ονομάζεται διδέλφυς ή μαρσιπόμυς και είναι το μεγαλύτερο μαρσιποφόρο του δυτικού ημισφαιρίου) η οποία εξελίχθηκε, εν αγνοία της, μέσα σε μερικούς μήνες σε διασημότητα. Η πορεία της προς τη δόξα ξεκίνησε από τις σελίδες μιας γερμανικής εφημερίδας όπου πρωτοδημοσιεύθηκαν φωτογραφίες της, και συνεχίστηκε με όχημα το διαδίκτυο. Σήμερα πλέον, μόνο στη σελίδα που έχουν στήσει για αυτήν στο Facebook, η Χάιντι, η οποία είναι 2,5 ετών και βρίσκεται στο ζωολογικό κήπο της Λειψίας, έχει ήδη πάνω από 80.000 οπαδούς. Επιπλέον, το αλλήθωρο μαρσιποφόρο πρωταγωνιστεί και σε πλήθος ιντερνετικών βίντεο ενώ σύντομα πρόκειται να αποκτήσει και τη δική του σειρά εμπορευμάτων (κούπες, μπλουζάκια κ.α.). Και να φανταστεί κανείς πως ο ζωολογικός κήπος της Λειψίας ακόμη την κρατά μακριά από τα βλέμματα του κοινού. Τα επίσημα αποκαλυπτήριά της προβλέπεται να γίνουν στις αρχές Ιουλίου. Όσο για το πρόβλημα στραβισμού που αντιμετωπίζει, αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν πρόκειται να τη δυσκολέψει ιδιαίτερα καθώς τα οπόσουμ λειτουργούν περισσότερο με την όσφρηση παρά με την όραση.

19

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Γνωρίζετε ότι...

 Το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες έχει το ρεκόρ σαν το βιβλίο που κλέβουν πιο συχνά από δημόσιες βιβλιοθήκες  Όσο περισσότερο ψευδάργυρο και χαλκό έχουμε στα μαλλιά μας τόσο πιο έξυπνοι είμαστε  Η πρώτη νοβέλλα που γράφτηκε σε γραφομηχανή ήτα ο Τομ Σόγιερ  Στο Οχάϊο χρειάζεται άδεια για να κρατήσεις μια αρκούδα  Στο Providence είναι ενάντια στο νόμο να πηδήξεις από μια γέφυρα  Στο Νιου Τζέρσεϋ απαγορεύεται να πουληθούν λάχανα την Κυριακή  Στη Βόρεια Καρολίνα είναι παράνομο να τσακώνονται γάτοι και σκύλοι  Στη Σιγκαπούρη είναι παράνομο να μασάς τσίχλα  Στη Βιρτζίνια οι κότες απαγορεύεται να γεννούν αυγά πριν τις 8 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα  Στο Μίσιγκαν, τα παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να ζουν μαζί ή θα πάνε στη φυλακή  Στο Μίσιγκαν είναι παράνομο για μια γυναίκα να σηκώσει τη φούστα της περισσότερο από 6 ίντζες όταν περνά μέσα από μια λίμνη λάσπης  Στη Γεωργία είναι παράνομο να διαδόσεις μια ψεύτικη φήμη  Στο Μισούρι, ένας άντρας χρειάζεται άδεια για να ξυριστεί


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Λίρες, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Δαχτυλίδια, Δόντια. Σπασμένα, χαλασμένα. Στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με 1 βήμα μπορείτε χωρίς φόβο να έρθετε στο γραφείο μας, κρατάμε πλήρη εχεμύθεια. Έναντι Κλινικής Αντωνιάδη Βενιζέλου 16 Βέροια (1ος όροφος) Τηλ.: 23310 66581, κιν.: 6984223075

ΚΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ αναλαμβάνει φύλαξη βρεφών, παιδιών και ηλικιωμένων με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, ακόμα κα σε περιοχές εκτός Ημαθίας. Τηλ. Επικοινωνίας 6975994207 κα Μαρία Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα. Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068

Προσφορές • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 13€ !!! • Αγοράζετε 4 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και 1 ½ λίτρο αναψυκτικό και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 2 γίγας πίτσες και παίρνετε δώρο, ή 1 γίγας ή 1 ½ λίτρο αναψυκτικό ή μια σαλάτα ή ½ παγωτό και πληρώνετε μόνο 15€ !!!

ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786.

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. ΚΥΡΙΑ ζητάει εργασία σε σκάλες, γραφεία, επαγγελματικούς χώρους (τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, σούπερ μάρκετ κ.α.). Κιν. 6993033111. ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ:Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για την στελέχωση τμήματος πωλήσεων σε διαφημιστική εταιρία. Πληροφορίες στο τηλ. 6979 809870 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315. ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία στο ταβερνάκι της Κούλας, Εμ. Παππά 11, κοντά στο ΙΚΑ. Πληροφορίες στο τηλ. 23310 65502 κ. Κούλα

20

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επι της 10ης Μεραρχίας 2, στο κέντρο δίπλα στο Επιμελητήριο στη Βέροια. Οικονομικό ενοίκιο. Τηλ. 2331061594. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος Ενοικιάζονται τρία καταστήματα 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο. Πολύ καλή ευκαιρία. Τηλ. 6947120444 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο:

Πωλείται εστιατόριο ανακαινισμένο στην περιοχή Wolfsburg της Γερμανίας. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.Επικοινωνίας: 0049536330318 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 86 τ.μ. στον 4ο όροφο, στην οδό Μητροπόλεως – Ζωγιοπούλου 2, γωνία. Πληροφορίες κ. Στέργιος τηλ. 23310 21488 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 94 τ.μ. (2Δ – Σ – Κ – WC – μπαλκόνι μεγάλο 10Χ3 και μπαλκόνι μικρό) σε οικοδομή με φανταστική θέα στην οδό Π. Πασαλίδη αρ. 8, περιοχή Βίλα Βικέλα, κατασκευή οικοδομής το έτος 2000. Ανοιχτός χώρος πάρκινγκ. Τιμή προσιτή. Τηλ. 2327051303, 6944523246. Πωλείται το 50% της επιχείρησης παιδότοπου κατά προτίμηση σε γυναίκα. Τιμή συζητήσιμη.Τηλ. 23310-28140 και 6979998999.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 135 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 974747117

Πωλείται οικόπεδο 9 στρέμματα στον Κοπανό Ναούσης. Εντός σχεδίου, κατάλληλο για εμπορικό κέντρο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τιμή 45.000 ευρώ το στρέμμα Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770. ΠΩΛΕΙΤΑΙ εξαιρετικό αγροτεμάχιο 7.500 τ.μ. εφάπτεται του νέου πολεοδομικού σχεδίου πόλεως Παραλίας. βλέπει σε δυο δρόμους (ανατολικά και δυτικά). Παραλία Πιερίας. Tηλ. για πληροφορίες 6974712585. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα στην οδό Ρόδων 65 τ.μ. Κιν. 6972234377. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ καταψύκτες 500 L.T., επαγγελματικοί, σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Κιν. 6948780769 κ. Αντώνης.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Επαγγελματικοί κοπτοράπτες – γαζωτική – πλακοραφές, σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6973795042. ΠΩΛΕΙΤΑΙ KAWASAKI ZZR 400, χρώμα μπλε-μαύρο, μοντέλο 98, 400 CC. EXTRA: Συναγερμός, καινούρια λάστιχα Τιμή ευκαιρίας και δεκτός κάθε έλεγχος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942269024 κ.Προκόπης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 22 τ.μ στον Προμηθέα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974747813

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σόμπα φορητή (κεροζάν) σε κατάσταση πολύ καλή και οικονομική. Καθαρό πετρέλαιο. Μόνο 100 ευρώ.Τηλ: 6993033111 Πωλείται επιχείρηση εκκλησιαστικών ειδών στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία λόγω αλλαγής δραστηριότητας. Τιμή μόνο 9.000 Τηλ:6982177674

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

Πωλείται μονοκατοικία – ισόγειο 120 τ.μ., με αποθήκη 120 τ.μ., σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην Επισκοπή Αλεξάνδρειας σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες: 6976052131

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984

Πωλείται πιάνο «Χοφμαν» Δυτικής Γερμανίας σε άριστη κατάσταση Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329

Πωλείται χώρος πάρκινγκ 35 τ.μ. για τρία αυτοκίνητα, με τουαλέτα και κλιματισμό στην Οδό Μιλτιάδου 17 – Περιοχή Παπάγου - Βέροια Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

21

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών,φυσικής,χημείας και βιολογίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου,τιμές προσιτές.Τηλέφωνα 6975906235 & 2331063246. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές: κιν.: 6938473201 (ολοήμερα) Μαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές με τη χρήση νέων τεχνολογιών Τηλ. επικοινωνίας 6993273011 Καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε πολύ καλές τιμές κ. Ζήνα Τηλέφωνο: 6984063563. Φιλόλογος Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.Τιμές προσιτές.Τηλ: 6981594569 Διδάσκονται μαθήματα Ντράμς: (α) Διάβασμα ταμπούρου (β) Διάβασμα παρτιτούρας στό ντράμ σέτ (γ) Ρυθμοί, τεχνική swing. Πληροφορίες στο 6977933532 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Με πολυετή πείρα παραδίδει φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ: 23310208336977017464 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Απόφοιτη του Α.Π.Θ. παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου. Τιμές προσιτές. Κιν. 6930462125. Κοπέλα, φοιτήτρια Προσχολικής Αγωγής αναλαμβάνει καθημερινά τη φύλαξη παιδιών τις πρωινές ώρες. (Μόνο την Παρασκευή αναλαμβάνει τα απογεύματα) Τηλ:6972371314 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ απόφοιτος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ΑΕΠ, ΑΟΘ και ECDL τηλ.6989141169» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-312455, 6946-584834, 2310920185.


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ με σταθερή πελατεία σε πολύ κεντρικό σημείο στη Βέροια και με χαμηλό ενοίκιο (ευκαιρία) λόγω συνταξιοδότησης κιν.: 6970051791 κ. Τάσος ολοήμερα ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία Τηλ. 2331064277, κιν. 6948250582 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙΔιαμέρισμα στην Ανοίξεως 4ος όροφος , 65 τ.μ με θέα μοναδική. Αποθήκη, πυλωτή 62.000 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934888738 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός φούρνος πιτσαρίας, τύπου North, μοντέλο F136 7200w, 230 volt, 8 θέσεων. Τηλ. 6979117363 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Έπιπλα δρύινα, κρεβ/ρα, ντουλάπα, τραπεζαρία 2 ετών σε άριστη κατάσταση. ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Τηλ. 6986692916. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ο αέρας του τρίτου ορόφου 7όροφης οικοδομής. Περιοχή Αρετσού, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή 28.Ευκαιρία (95 τ.μ σε κεντρικό δρόμο, γωνιακό) Τηλ: 2331024468 6932738207 κ.Γιώργος Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει

22

οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση – Καφενείο, στην οδό Αριστοφάνους 14 (με εκλεκτή πελατεία) λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 23310-72970 ή 2331067163. ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφοοικόπεδο στην Επισκοπή Ημαθίας, επι της ασφάλτου, 8 στρμ. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 23310 29460. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική τυροπιτιέρα. Τηλ. 23310 22749 – 21244. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6978971041. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ• ΨΥΓΕΙΟ βιτρίνα για αλλαντικά, 2 μέτρα μάκρος • ΨΥΓΕΙΟ συντήρηση μαναβικής, 2 μέτρα, 1,6 μέτρα μάκρος • ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ επαγγελματικός μύλος αλέσματος Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Tηλ: 2331073174

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 90 τ.μ., 2Δ, Σ, Κ, με air condition κεντρ. θέρμανσης, στον Προφ. Ηλία. τηλ: 2331065386, κιν. 6984535358 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην οδό Μοράβα 6 (δίπλα στο ΙΚΑ) 150€ διαμπερές – 4ος όροφος. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης τηλ. 6977831831

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, δυνατότητα ένωσις των δύο KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300 καινούργιο διαπλατυσμένο

23

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 474

Στο 13,5% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο

Άνεργος ένας στους τρεις νέους Στην Κεντρική Μακεδονία 14,8% από 10,1% Στο 13,5% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2010, από 12,6% τον προηγούμενο μήνα και 9,8% τον Οκτώβριο του 2009.

Σ

ύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα (αύξηση 39,3%) και τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 684.047 άτομα. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 56.332 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 9%), όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 12,6%. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το σύνολο των απασχολουμένων τον Οκτώβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.369.543 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 135.557 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2009 (-3%), ενώ αυξήθηκαν κατά 3.048 άτομα σε σχέση με τον

Σεπτέμβριο 2010 (+0,1%). Παράλληλα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε τον περασμένο Οκτώβριο σε 4.263.751 άτομα. Η ανεργία στις γυναίκες (17,6% τον Οκτώβριο 2010, από 13,7% τον Οκτώβριο 2009) συνεχίζει να είναι κατά πολύ υψηλότερη απ' ότι στους άνδρες (10,6% τον Οκτώβριο 2010, από 7,1% τον Οκτώβριο 2009). Ένας στους τρεις νέους ηλικίας 15- 24 ετών είναι άνεργος (ανεργία 34,6% τον Οκτώβριο 2010, από 27,5% τον Οκτώβριο 2009). Στις ηλικίες 25-34 ετών, το ποσοστό ανεργίας είναι 18,3% (από 12,6% τον Οκτώβριο 2009) και στις ηλικίες 35-44 ετών ανέρχεται σε 11,5% (από 8% τον Οκτώβριο 2009). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (17,2% τον Οκτώβριο 2010, από 9,3% τον Οκτώβριο 2009), Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης (15,4% από 9,8%), Κεντρικής Μακεδονίας (14,8% από 10,1%), Νοτίου Αιγαίου (14,5% από 9,1%) και Αττικής (14,4% από 10,4%). Υψηλότερη του μέσου όρου είναι η ανεργία και στις περιφέρειες Στερεάς Ελλά-

δας (14,3% τον Οκτώβριο 2010, από 9,9% τον Οκτώβριο 2009) και Ηπείρου (13,9% από 12,7%). Στον αντίποδα, μονοψήφια ποσοστά ανεργίας απαντώνται τον περασμένο Οκτώβριο μόνον σε τρεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας: Βορείου Αιγαίου (7,7% από 2,2% τον Οκτώβριο 2009), Πελοποννήσου (9,5% από 9%) και Κρήτης (9,8% από 8,7%). Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ε υ ρ ω ζ ώ ν η μ ε τ ά τ ην Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιρλανδία, και υψηλότερο κατά 3,4%ς σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση αύξησε τα όρια των ομαδικών απολύσεων και μείωσε τις αποζημιώσεις για περικοπές προσωπικού. Σε μία προσπάθεια πάντως να ενισχύσει την απασχόληση, έχει ήδη νο-

μοθετήσει προγράμματα επιδότησης νεοπροσλαμβανόμενων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει στο 14,6% φέτος από 12,1% πέρυσι, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Από την 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον» υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Π.Ρήγας.

Σ

ύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τη συνεπένδυση των πόρων του Ταμείου και των κεφαλαίων των Τραπεζών, εξασφαλίστηκε η χορήγηση στους πολίτες άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (προσημείωση ακινήτου), για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες τους. Με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, τα κριτήρια και τα κίνητρα του Προγράμματος έχουν βελτιωθεί. Πλέον η ανώτατη επιλέξιμη τιμή ζώνης ανέρχεται σε 1.750 ευρώ/τ.μ, ενώ τα ει-

σοδηματικά όρια των τριών κατηγοριών ωφελουμένων και τα αντίστοιχα κίνητρα μεταβλήθηκαν όπως παρακάτω: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 ευρώ ή τις 40.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 ευρώ και επιχορήγηση 3.000 ευρώ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ 22.000 και 40.000 ευρώ ή 40.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 ευρώ και επιχορήγηση 1.500 ευρώ.

24

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 ευρώ ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000 ευρώ. Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη. Οι Τράπεζες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία, είναι οι (αναφέρονται αλφαβητικά): 1. Alpha Bank 2. Εθνική Τράπεζα 3. Τράπεζα Πειραιώς. 4. EFG Eurobank - Ergasias Οι πολίτες μπορούν να εξετάσουν σε συνεργασία με τις τράπεζες την πιστοληπτική τους ικανότητα και να απευθύνονται σε ενεργειακό επιθεωρητή για την ενεργειακή επιθεώρηση της κατοικίας τους και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που απο-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

τελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης. Για τους πολίτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδοτείται 100% η διενέργεια της ενεργειακής επιθεώρησης (προ και μετά των παρεμβάσεων). Η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες θα γίνεται από 1η Φεβρουαρίου 2011 μέχρι και 31 Μαρτίου 2011 (διάρκεια 2 μήνες). Για την υποστήριξη των πολιτών τόσο κατά για το στάδιο υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα όσο και κατά την υλοποίηση του έργου, λειτουργεί, γραμμή αρωγής χρηστών (helpdesk) στο 210 9797400. O Οδηγός εφαρμογής και τα έντυπα του Προγράμματος βρίσκονται αναρτημένα στο διαδικτυακό τόπο http:// exoikonomisi.ypeka.gr/

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you