Page 1

12

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 472 | epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΤΕΤΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Ζητείται ελπίδα…

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου:

«ΟΧΙ»

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ

για την μη απόδοση του ΦΠΑ

Ένα βασανιστικό ερώτημα μας ταλανίζει μήνες τώρα. Και, καθώς φαίνεται, θα μας ταλανίζει για πολύ ακόμα: Θα βγούμε – και πότε – από την πολυκέφαλη κρίση που μαστίζει τη χώρα; Και ταλανίζει όχι μόνο τους ανέργους, τους φτωχούς, τους καταφρονεμένους. Αλλά κι αυτούς που βλέπουν ή φοβούνται ότι σύντομα θα υπαχθούν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Ακόμα κι εκείνους που έχουν κάποιες αντοχές, κάποιο «μαξιλάρι». Κοντολογίς όλο το λαό. Εκτός από τους πολλά «έχοντες και κατέχοντες». Η «καθ’ ύλην» αρμόδια κυβέρνηση τα μπερδεύει. Δυσκολεύεται να δώσει κάποια σίγουρη και αξιόπιστη απάντηση. Ο Πρωθυπουργός βέβαια δηλώνει μόνιμα αισιόδοξος. Δυστυχώς το ίδιο δήλωνε και προπέρσι με το «λεφτά υπάρχουν» κ.λ.π. κ.λ.π, το ίδιο και στις αρχές του 2010 με το «δεν χρειαζόμαστε λεφτά στήριξη χρειαζόμαστε» και το «δεν πρόκειται να ζητήσουμε τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. που θα μας αφαιρούσε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας».

Σελ. 2

Το Χρονογράφημά μας Σελ.4 αθλητικα

Τι δήλωσαν στα «Ε» οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Σελ. 5

Χάντμπολ Γυναικών: Αποκλείσθηκε από το Κύπελλο Ελλάδος ο Φίλιππος Σελ. 4

Χρήστος Σκουμπόπουλος:

«Δηλώνω παρών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Σελ. 9

Δραματική συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ζαχαρότευτλα

Σελ. 11


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

Αλλά είναι δυνατό με τα σημερινά πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά δεδομένα να ξεσηκωθεί ο λαός μας, να κάνει ακόμη μεγαλύτερες θυσίες και να παλέψει ώστε να βγάλει τη

Ο

ι περισσότερο αισιόδοξοι από εμάς τους Έλληνες θέλουν να πιστεύουν ότι τελικά θα γλιτώσουμε την πλήρη καταστροφή. Άλλοι στηρίζονται κι επικαλούνται το παρελθόν. Το ότι αρκετές φορές ξεφύγαμε από παρόμοιες ή και χειρότερες καταστάσεις. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν στην βοήθεια του «Θεού της Ελλάδας». Κι άλλοι στη μεγαλοψυχία (;) ή έστω στην υπέρ του ευρώ βούληση των ισχυρών της Ευρώπης (Γερμανίας, Γαλλίας). Έχουν δίκιο ή άδικο; Και ναι και όχι. Γιατί αν δούμε προσεκτικά το ιστορικό μας παρελθόν θα διαπιστώσουμε ότι μεγαλουργήσαμε ως λαός όταν παραμερίζαμε τα πάθη και τις διαφορές μας και παλεύαμε ενωμένοι σα μια γροθιά.

Κ

ι αυτό σήμερα δεν συμβαίνει. Αντίθετα μάλιστα η κυβέρνηση, από σκοπιμότητα ή ανεπάρκεια δεν έχει και τόση ση-

ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ

βουλιάζει; Ναι είναι

ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ

ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ

όμως αξιόπιστες

ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ

και απαράβατες

×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ

Κ

ι όμως όφειλε να ξέρει ότι καμία κυβέρνηση, κανένας Πρωθυπουργός όσο ικανός κι αν είναι ( ή νομίζει πως είναι) χωρίς την ομοψυχία και τον αγώνα του λαού δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Ιδιαίτερα μάλιστα αν πρόκειται για σοβαρότατο πρόβλημα όπως αυτό της κρίσης. Αντίθετα με το λαό ενωμένο και αποφασισμένο γίνονται ακόμα και θαύματα. Γιατί τι άλλο από θαύματα ήταν η εθνεγερσία του ’21 και το έπος του ’40;

Α

λλά είναι δυνατό με τα σημερινά πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά δεδομένα να ξεσηκωθεί ο λαός μας, να κάνει ακόμη μεγαλύτερες θυσίες και να παλέψει ώστε να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται και συνεχώς βουλιάζει; Ναι είναι δυνατό! Με κάποιες όμως αξιόπιστες και απαράβατες προϋποθέσεις. Κι αυτές είναι: όραμα, πίστη, ελπίδα. Ποιος όμως θα τα δώσει αυτά στο λαό μας; Σε πρώτο επίπεδο θα έπρεπε και θα μπορούσε ενδεχομένως να τα δώσει η ηγεσία μας. Η πολιτική πρωτίστως και κυρίως αλλά και η πνευματική, η Εκκλησιαστική, η αυτοδιοικητική. Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο η ευρωζώνη και ειδικότερα η Γερμανία και η Γαλλία. Ας δούμε από πιο κοντά τα δύο αυτά επιπεδα. ο 1974 (για να μην επεκταθούμε παλιότερα) η χούντα αυτοδιαλύθηκε και κλήθηκε ο Κων/νος Καραμανλής. Έγινε δεκτός στην Αθήνα από αλαλάζοντα πλήθη

2

ÅëçÜò 3, ÂÝñïéá, 1ïò üñïöïò

και συνεχώς

μασία, στρέφει την μια κοινωνική τάξη ή ομάδα εναντίον της άλλης. Κι επιπλέον με τα άδικα μέτρα, που στα πλαίσια, του μνημονίου, πήρε προκάλεσε περισσότερες ρωγμές, στον κοινωνικό ιστό.

Τ

ÃÑÁÖÅÉÁ:

AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ:

πίστη, ελπίδα.

Ε

ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å.

στο οποίο βρίσκεται

αυτές είναι: όραμα,

πομένως μπορούμε να περιμένουμε απάντηση από τους ειδικούς. Δικούς μας και ξένους. Αλλά κι αυτοί διαφωνούν μεταξύ τους. Με την πλειοψηφία τους πάντως να υποστηρίζει ότι είναι τόσο μεγάλο το δημόσιο χρέος και συνεχώς αυξάνεται ώστε τελικά θα οδηγηθούμε σε «ελεγχόμενη» πτώχευση.

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ :

ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ:

προϋποθέσεις. Κι

Π

Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

χώρα από το τέλμα

δυνατό! Με κάποιες

αρά όμως τις διακηρύξεις και τις προσωπικές δεσμεύσεις του έγιναν τελικά τα ακριβώς αντίθετα. Τόσο γνωστά που περιττεύει η επανάληψή τους. Να πιστέψουμε λοιπόν αυτά που τώρα δηλώνει; Ότι δηλ. τον επόμενο χρόνο αρχίζει η ανάκαμψη, κάτι που πριν μήνες το τοποθετούσε στο β΄ εξάμηνο του 2011; Ποιος δεν θα το ήθελε; Όμως υπάρχει το παρελθόν, κοντινό μάλιστα. Επομένως;

Επiκαιρα

που κρατούσαν αναστάσιμες λαμπάδες. Τον συνόδευε το όραμα μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ελλάδας και (δευτερευόντως) η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Ο λαός αγκάλιασε το όραμα με πίστη και ελπίδα. Κι ο Κων/νος Καραμανλής τα κατάφερε. Με την συναίνεση και συμπόρευση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού τα πέτυχε (με πολλούς προσωπικούς κινδύνους τους πρώτους μήνες) και τα δύο.

Τ

ο 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέρχεται στην εξουσία. Όραμα η αλλαγή όλων των κακώς κειμένων και το βάθεμα και πλάτεμα της δημοκρατίας. Ο λαός πίστεψε και στήριξε τις ελπίδες του στον Ανδρέα.

Α

πό το 1996 ο Κώστας Σημίτης πρόβαλε το όραμα της ένταξης της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΟΝΕ. Κι ο λαός εγκολπώθηκε και στήριξε κι αυτό το όραμα. Και υλοποιήθηκε.

Τ

ο 2004 ο Κώστας Καραμανλης πρόβαλε ως όραμα την επανίδρυση του κράτους. Ο λαός και πάλι ακολούθησε. Αυτή τη φορά όμως το όραμα έμεινε λόγος κενός.

Σ

ήμερα ο λαός μας είναι όχι απλά χωρίς όραμα και ελπίδα αλλά απογοητευμένος, φοβισμένος, ανήσυχος και οργισμένος. Συνεχίζεται

Επίκαιρα

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr PAGE DESIGNERS ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÌÅËÉÍÁ ÐÏÕÔÏÃËÉÄÏÕ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Ως… σημειολογική για το μέλλον είδαν οι δημοσιογράφοι την αφίσα πίσω από τον Χρήστο Σκουμπόπουλο πάνω στην οποία ήταν γραμμένη η φράση «Γύρνα πίσω»!!!

* Παρά την πικρία του, η οποία όπως δήλωσε είναι μεγάλη για τη συμπεριφορά του κόμματος (στο οποίο είναι παλιό και ισχυρό στέλεχος) δεν έχασε την αντιπολιτευτική του ετοιμότητα και εκτόξευσε αρκετά πυρά προς πολλές κατευθύνσεις

Μια μικρή… γεύση από τη συνέντευξη Σκουμπόπουλου

* Ως στρατηγικό του λάθος χαρακτήρισε την μη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου που είχε ετοιμάσει, στη διάρκεια της ομιλίας που έκανε στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ. «Ήθελα να είμαι πειθαρχημένος και σωστός απέναντι στο κόμμα μου γι΄ αυτό περίμενα τη δική του ανακοίνωση. Δυστυχώς όμως ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή με διαβεβαίωναν ότι θα είμαι υποψήφιος, εν τούτοις κάτι άλλαξε και έμεινα απ΄έξω.

* Κοινή διαπίστωση των δημοσιογράφων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη του Χρήστου Σκουμπόπουλου ήταν πως έδωσε την καλύτερη συνέντευξη της πολιτικής του καριέρας! Έτσι γίνεται συνήθως. Όταν απελευθερώνεται ο άνθρωπος από πολιτικά βαρίδια και καταστάσεις και μπορεί να μιλήσει χωρίς… «φόβο και πάθος»!

«Μπλόκο» στο ταμείο του Νοσοκομείου Νάουσας

* Ιδιαίτερη σημασία ίσως πρέπει να δοθεί στις καταγγελίες του πρώην Δημάρχου για «παρασκηνιακές κινήσεις, κουμπάρους, κουμπαριές και παπαγαλάκια.» Όταν ρωτήθηκε εάν εννοεί τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ και τον κουμπάρο του Λάζαρο Τσαβδαρίδη δεν μίλησε, κρατώντας ωστόσο μια εύγλωττη σιωπή.

* Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμιά επαφή ή συνάντηση με την Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, το Λάζαρο Τσαβδαρίδη ή τη ΝΟΔΕ. Ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά. Περιέγραψε όμως μια συνάντηση που είχε τον περασμένο Ιούλιο με τον κ. Τσαβδαρίδη όπου συζήτησαν τη συνεργασία τους στις εκλογές. Στη διάρκεια της κουβέντας τους ο κ. Σκουμπόπουλος του είπε « πρόσεχε θα φας σφαίρα από τους ομοϊδεάτες μας»! Στο σημείο αυτό συνάδελφος δημοσιογράφος πέταξε την κορυφαία ατάκα: «Τελικά την έφαγες εσύ και μάλιστα κατακούτελα»!

Ατύχημα στην οδό Κεντρικής

Την ελεύθερη είσοδο των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου της Νάουσας επέβαλαν χτες, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, εργαζόμενοι και άνεργοι, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους. Η κινητοποίηση (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ριζοσπάστης») είχε θετική απήχηση στους εργαζόμενους στο χώρο του νοσοκομείου αλλά και στους ασθενείς οι οποίοι συνέχιζαν να μπαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς να πληρώνουν το απαιτούμενο ποσό, ακόμη και μετά τη λήξη της κινητοποίησης. Μέσα από την κινητοποίηση ΠΑΜΕ και ΕΚΝ κατήγγειλαν ότι ήδη το Νοσοκομείο και το ΙΚΑ στη Νάουσα έχουν υποβαθμιστεί, καθώς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας κι εργολαβικούς εργαζόμενους ενώ οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε γιατρούς και φάρμακα, ούτε στο Νοσοκομείο, ούτε στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές. Οι κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία δεν σταματούν πάντως εδώ αφού για σήμερα προγραμματίζεται «μπλόκο» στο λογιστήριο του ΑΧΕΠΑ από την Κλαδική Γραμματεία Υγείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Ζητείται λύση… Oριστική λύση στο αδιέξοδο που βιώνει τα τελευταία χρόνια, ζήτησε για ακόμη μια φορά το Σωματείο των εργαζομένων της ΕΝΛΚΩ Νάουσας, το οποίο κατήγγειλε κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο θέμα της χρηματοδότησης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Γ΄ Εργοστάσιο Στενημάχου-Νάουσας, παρουσία του Βουλευτή Άγγελου Τόλκα, του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, του δήμαρχου Νάουσας Τάσου Καραμπατζού, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Τα μέλη του Σωματείου, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τριμερής επιτροπής που θα προχωρήσει το θέμα. Οι εργαζόμενοι της ΕΚΛΩ Α.Ε. στο Γ’ εργοστάσιου της Στενημάχου, συνεχίζουν να βρίσκονται σε στάση αναμονής και παρά τις εξαντλητικές συζητήσεις με το Υπουργείο και με τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς, τα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρίας και η πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων παραμένουν στον αέρα…

3

Eπιβατικό αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε μια νεαρή συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα χθες το απόγευμα γύρω στις 19:50 στην οδό Κεντρικής. Από τη σύγκρουση υπήρξε τραυματισμός του οδηγού της μοτοσικλέτας ενώ η οδηγός του αυτοκινήτου δεν υπέστη σοβαρά τραύματα. Ο οδηγός της μοτοσικλέτας μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο της Βέροιας.

«Τρόικα» και στους ΟΤΑ Φρένο» στους ανεξέλεγκτους δανεισμούς των δήμων και τα χρέη που τους ταλανίζουν επιχειρεί να βάλει ο «Καλλικράτης» μέσω ενός τριμελούς συμβουλίου που θα ελέγχει τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Πρόκειται για μια «τρόικα για τους ΟΤΑ» που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Έργο της «τρόικας» θα είναι να διαπιστώνει αν ένας Δήμος πρέπει να τεθεί υπό οικονομική επιτήρηση, αν πρέπει να μπει φρένο στα δάνεια που συνάπτει, αν έχει δανειοληπτική ικανότητα και με ποιους όρους είναι εφικτή η λήψη ενός δανείου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο «Καλλικράτης» φέρνει και μία ακόμη αλλαγή, τον έλεγχο επί των εσόδων των ΟΤΑ. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση τουλάχιστον στον τομέα των οικονομικών αποδεικνύεται σωτήρια αφού βάζει φρένο στις σπατάλες και στην αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών των Δήμων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι υπερχρεωμένοι Δήμοι ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο της Ελληνικής πραγματικότητας.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη Βενζίνη και διόδια βάζουν «φωτιά» στις τσέπες των οδηγών που επιλέγουν το αυτοκίνητο τους για να κινηθούν αλλά και των ταξιδιωτών που στρέφονται στα ΜΜΜ. Η εκτίναξη των τιμών των υγρών καυσίμων, η αύξηση των χρεώσεων στα διόδια και οι νέες τιμές σε εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ και τρένων «βάζουν φωτιά» στις μετακινήσεις κατά το τρέχον έτος. Η κούρσα των ανατιμήσεων στις συγκοινωνίες άρχισε από το προηγούμενο έτος, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων σε βενζίνη και πετρέλαιο, τις τρεις αναπροσαρμογές του ΦΠΑ και τις επακόλουθες αυξήσεις σε διόδια και εισιτήρια. Οι μετακινήσεις με τα ΚΤΕΛ έχουν γίνει ακριβότερες από τις αρχές Ιανουαρίου ενώ στο χορό αναμένεται να μπουν σύντομα και τα τρένα, καθώς με το πρόγραμμα εξυγίανσης έρχονται αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 50%. Οι ταξιδιώτες καλούνται να αντιμετωπίσουν για ακόμη μια φορά το αυξημένο κόστος μεταφοράς και φυσικά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη με οποιοδήποτε μέσο και αν επιλέξουν να ταξιδέψουν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

Από την Ιερά Μητρόπολη: «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ»

ά μ η φ ά ονογρ ς ρ α μ Το

Χ

Α

Εν μέσω διοξινών και οξυτήτων… Δεν μας έφταναν ένα σωρό οικονομικές και κοινωνικές «οξύτητες», μετά την πρόσδεση του «Τιτανικού», στην πλωτή εξέδρα ανεφοδιασμού του πακέτου στήριξης, «πλάκωσαν» και οι διοξίνες, πριν μπει για τα καλά το νέο έτος. Ο λόγος για το γερμανικό διατροφικό σκάνδαλο, το μεγαλύτερο, από την εποχή των «τρελών αγελάδων» που ξέσπασε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τελευταίες μέρες. Πώς να ηρεμήσει, ο θείος Αφεντούλης, με τόσες οξύτητες; Πώς να τον κάνει «ζάπι» η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη. Πώς να βρουν ένα «fast track» («γρήγορο μονοπάτι») προς την αισιοδοξία και το χαμόγελο; Τι κι αν δηλώνουν, με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, οι αρμόδιοι, ότι στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν μολυσμένα γερμανικά αυγά και κοτόπουλα. Ο θείος ανησυχεί. Προχτές, την εσπέρα, η σύζυγος προσφέρθηκε να του βράσει το αυγό της εβδομάδας. Ένα αυγό επιτρέπεται, ανά επταήμερο. Όχι από τον φόβο της διοξίνης αλλά της χοληστερίνης! «Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά» συνηθίζει να λέει η Πολυτίμη. Ο Αφεντούλης δεν συμπαθεί καθόλου τα λήγοντα σε «-ίνη» όπως διοξίνη, χοληστερίνη, πενικιλίνη κλπ. «Τι σου ‘κανα κύριε Φλέμινγκ και με τυραννάς;(!)» μουρμούριζε μόλις πλησίαζε η ώρα για ένεση, κάποτε που άρπαξε ένα βαρύ κρυολόγημα. Είχε στο προσκέφαλο και τη θεία να «ψέλνει»: «Αυτά παθαίνει όποιος δεν ακούει!» Βλέπετε «δεν συμμορφώθηκε προς τάς υποδείξεις» και μέσα στο καταχείμωνο, δεν φορούσε ένα μάλλινο πουλόβερ, πλεχτό δια χειρός κυρίας Πολυτίμης, με το πρόσχημα ότι «τζουνούσε»! Δείτε τώρα τι θα πάθαινε, ο θείος, με τις «οξύτητες» του παρόντος και τα «τσιμπήματα» του παρελθόντος. Κόντεψε να ξεχάσει τη χλωρίνη! Παραμονή της φετινής πρωτοχρονιάς, έπιασαν τη σύζυγο, οι προκοπές! Θέλησε να κάνει «ένα νεράκι», τις αφόρετες καινούργιες πιζάμες του, δώρο των εγγονιών, για την πρόληψη τυχόν μολύνσεων. Δίπλα στη λεκάνη, με «το νεράκι», υπήρχε ένα μπουκάλι χλωρίνη, πλημμελώς ταπωμένο. «Πλάφ!» έκανε το μπουκάλι, έπεσε και το περιεχόμενο χύθηκε πάνω στις πιζάμες. «Ωχ! Αμάν!» φώναξε η Πολυτίμη. Οι πιζάμες άρχισαν να γίνονται εμπριμέ, από μονόχρωμες, σκούρο μπλε παρακαλώ, που ήταν! Ο θείος άκουσε τα «Ωχ!» και κατάλαβε. Μόλις είδε τη νέα «στολή ύπνου» σχολίασε: «Σιγά μην τις φορέσω. Να με βρει «ντιντή» ο καινούργιος χρόνος;(!) Άντε μετά να με δεχτούν στη νέα Νέα Δημοκρατία!» Εννοείται ότι κοιμήθηκε, φορώντας τις παλιές πιζάμες. Προτίμησε

να τον βρει, το 2011, «μπαλωμένο» παρά «ντιντή». Το ζήτημα εγγραφής του Αφεντούλη στη Νέα Δημοκρατία, παραμένει έκτοτε ανοιχτό, αν και η σύζυγος προσπάθησε να δώσει ένα κάποιο τέλος. «Να χάσουν οι άνθρωποι τέτοιο κελεπούρι;(!)» φώναξε, τσαντισμένη πρωτίστως με τη δική της απροσεξία και έπειτα με τις παραξενιές του θείου. Με τόση σύγχυση, παραπονέθηκε ότι την έπιασε πονοκέφαλος. «Δεν πίνεις μια ασπιρίνη;» πρότεινε ο Αφεντούλης. Εκείνη την ήπιε και σε λίγο ησύχασε. «Εξαίσιο φάρμακο, αν όχι θεσπέσιο!» σκέφτηκε ο θείος, αναλογιζόμενος ότι η σύζυγος με μια ασπιρίνη αντέχει να ακούει την όποια «επιστημονική» (λέμε τώρα!) ανάλυσή του. Επομένως η ασπιρίνη πρέπει να εξαιρεθεί, από τον κανόνα της αντιπάθειας των ληγόντων σε «-ίνη», για τον θείο. Λόγο στο λόγο, το αυγό θα είχε προσαρμοστεί στο κλίμα της εποχής και θα είχε «σφίξει», ύστερα από τόση κουβέντα! Αν βέβαια το είχε βάλει στη φωτιά, η θεία. Δεν πρόκανε όμως γιατί δεν είχε ρωτήσει τον σύζυγο, πώς το επιθυμεί; Περαιωθείσης λοιπόν της παρενθέσεως, περί ληγόντων σε «-ίνη», η Πολυτίμη είπε: «Να το βράσω 3 ή 5 λεπτά;» «Μόνο με τη σκέψη ότι θα φάω αυγό με πάει πέντε τρία!» απάντησε ο Αφεντούλης. «Γιατί;» απόρησε η σύζυγος. «Κυρία Πολυτίμη, ξέρεις από διοξίνες;(!)» αποκρίθηκε εκείνος. «Το αυγό το έκαναν οι δικές μας κότες και όχι “τα κότεν” της “Frau Nein”!» σχολίασε η Πολυτίμη. «Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά» είπε ο Αφεντούλης. «Φοβάσαι τη χοληστερίνη;» ρώτησε η θεία. «Τι είναι η χοληστερίνη μπροστά στη διοξίνη;(!)» μουρμούρισε ο σύζυγος και «κοπάνησε» το αυγό, μελάτο. Ζήτησε μάλιστα κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες για την επαύριο! «Έπαψες να φοβάσαι τις διοξίνες;(!)» μάλλον ειρωνεύτηκε, η θεία. «Κυρία Πολυτίμη, αν δεν φάμε καλά τώρα που έχουμε, πώς θα προκάνουμε να δούμε τι θα γίνει με την προφητεία των Μάγιας που λέει για τη συντέλεια του κόσμου στα τέλη του 2012;» σχολίασε ο θείος. «Πάντως εσύ θα κάνεις “επιστημονικές αναλύσεις» και μετά το 2012. Τι θα γίνω εγώ που τις ακούω;(!)» ρώτησε εκείνη. «Χαρά μου, αγόρασα (σ.σ: να έχει υπόψη το ρήμα ο υπουργός Υγείας, προς αποφυγή παρεξηγήσεων!) ασπιρίνες που λήγουν το 2015!» απάντησε ο θείος. Μάλιστα!

4

πό το Σάββατο 15 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Βεροίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων μιλάει για νέους και νέες σε επίκαιρα θέματα που τους αφορούν. Μετά την ομιλία γίνεται συζήτηση και ο Ποιμενάρχης μας απάντα στους προβληματισμούς, τις απορίες και τις αγωνίες των νέων ανθρώπων με ανοιχτό ορθόδοξο πνεύμα. Οι συναντήσεις αυτές, που ονομάζονται «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ» είναι ελεύθερες να τις παρακολουθήσει και να συμμετέχει όποιος θέλει. Αποτελούν μία ακόμη πνευματική ευκαιρία για νέους και νέες της πόλης μας, μέσα στην ποιμαντική μέριμνα του Μητροπολίτη μας.

Η τοπική Εκκλησία καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν στις «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ».

To νέο Δ.Σ των Φαρμακοποιών Ημαθίας Σ

υνήλθε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Φ.Σ. Ημαθίας και έγινε η κατανομή αξιωμάτων : Προεδρος: Κιμων Παρασχου Αντιπροεδρος: Λαιος Εμμανουηλ Γ.Γραμματεας: Φουκαλας Αργυριος Ταμιας:Μπουλασικης Αναστασιος Μελη:Μπαλιος Θεοδωρος Σπυριδης Γεωργιος Παναγακης Αλεξης

Τροχοπουλος Γεωργιος Χ΄΄γεωργιου Ανδρεας Ο Φ.Σ. Ημαθίας μεταφέρθηκε στην νέα του διεύθυνση Αγ.Παταπίου 17 Βέροια Πλατεία Αστικών. Για το Δ.Σ. ο Προεδρος Κιμων Παρασχου ο Γ.Γραμματεας Αργυρης Φουκαλας

Στο Δήμο Αλεξάνδρειας η ΑΝΗ.ΜΑ για ενημέρωση στο πρόγραμμα LEADER Η

Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Ε. – ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε., στα πλαίσια της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο τοπικό πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER και με σκοπό τη μεγαλύτερη δημοσιοποίησή της, καλεί τους ενδιαφερόμενους στις συναντήσεις ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού που θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες συνεδριάσεων των πρώην Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: • Τετάρτη 12/01/2011, ώρα 20:00 στη Δ.Ε. Καβασίλων, Δήμος Αλεξάνδρειας

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

• Πέμπτη 13/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Πλατέος, Δήμος Αλεξάνδρειας • Παρασκευή 14/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Μακροχωρίου, Δήμος Βέροιας • Δευτέρα 17/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Αγ. Γεωργίου, Δήμος Βέροιας • Τρίτη 18/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Αγγελοχωρίου, Δήμος Νάουσας • Τετάρτη 19/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Επισκοπής, Δήμος Νάουσας, (ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ • Πέμπτη 20/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Κ. Αγ. Βαρβάρας, Δήμος Βέροιας (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ),


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου:

«Όχι στις φυλακίσεις για την μη απόδοση του ΦΠΑ» Τι δήλωσαν στα «Ε» οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Να εισπράττεται ο διαφεύγων ΦΠΑ από το κράτος, όχι να φυλακίζονται οι φορολογούμενοι», ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την προώθηση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, της διαδικασίας του αυτοφώρου για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και κυρίως Φ.Π.Α, αντιδρώντας έντονα στην «οικονομική και φορολογική βία που επιχειρείται προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η

ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, στον υπουργό Ανάπτυξης και στον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας παράλληλα την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής. Με αφορμή την ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα «Ε» επικοινώνησαν με τους Προέδρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας και του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Νίκο Ουσουλτζόγλου και Τάσο Κοντογουλίδη, οι οποίοι σχολίασαν την θέση της ΕΣΕΕ, τονίζοντας ότι τόσο το κράτος όσο και οι πολίτες, οφείλουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και ότι οι διαδικασίες αυτοφώρου και φυλάκισης δεν λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Ν. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ: «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΣΥΝΕΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ» «Το κράτος πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και να επιστρέφει το ΦΠΑ.

Ο πρώτος ασυνεπής είναι το κράτος. Ορισμένοι επιχειρηματίες κακώς δεν πληρώνουν το ΦΠΑ. Από τη στιγμή όμως που το εισπράττουν πρέπει και να το αποδίδουν. Το θέμα είναι να τηρούνται οι νόμοι.» Τ. ΚΟΝΤΟΓΟΥΛΙΔΗΣ: «ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ» «Σε μια τόση δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις δεν μπορεί να μπαίνουν τέτοια διλήμματα σχετικά με την φυλάκιση όσων δεν αποδίδουν το ΦΠΑ. Δεν μπαίνουνε στη φυλακή αυτοί που κλέβουνε το κράτος και θα μπούνε οι εργαζόμενοι; Το θέμα είναι σοβαρό και επικίνδυνο. Όλοι είμαστε μια αλυσίδα και δυστυχώς τα προβλήματα αφορούν πολλές επιχειρήσεις. Αντί να δοθούν ευκαιρίες στις επιχειρήσεις τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Υπάρχει αδυναμία ρευστότητας και με τις απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ Από την πλευρά της πάντως η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «το ζήτημα της φοροδιαφυγής πρέπει να ενταχθεί στο σωστό πλαίσιο», καθώς είναι «δομικό πρόβλημα που εδράζεται στο τρόπο που οργανώθηκε η σχέση κράτους - πολίτη» και «αν δεν το αντιληφθούμε, θα οδηγηθούμε σε μία πρόχειρη και «εικονική» κατασταλτική λογική, η οποία, σε τελική ανάλυση, δεν θα φέρει τα απαραίτητα έσοδα στο κράτος, ενώ θα δημιουργήσει στην ελληνική επιχειρηματικότητα περισσότερα προβλήματα απ' όσα καλείται να επιλύσει». Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Η ιδιαίτερη ποινική απαξία της μη απόδοσης του ΦΠΑ δεν εναρμονίζεται με την συνταγματικά κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αρχή της αναλογικότητας. Βάσει αυτής, το επιδιωκόμενο μέτρο πρέπει να είναι «κατάλληλο» για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.» Ωστόσο, η ιδιαίτερα αυστηρή ποινικοποίηση της μη έγκαιρης απόδοσης του ΦΠΑ αποτελεί δρακόντειο μέτρο, που στηρίζεται στην τρομοκράτηση του οφειλέτη και δεν προσδοκούμε ότι θα αποδώσει οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει νέες πτέρυγες στα κρατητήρια της χώρας, αυτές του "οικονομικού εγκληματία", οι οποίες, έτσι όπως πάει η κατάσταση, στο τέλος θα έχουν περισσότερους "φιλοξενούμενους" απ' αυτές του κοινού ποινικού δικαίου.»

5

Επίσης, βάσει της αρχής της αναλογικότητας, τα πλεονεκτήματα του διοικητικού μέτρου θα πρέπει να υπερσκελίζουν τα μειονεκτήματα. Πώς θα γίνει αυτό; Με ιεροεξεταστικά μέτρα, που -στο όνομα της δημοσιότητας- θα γεμίσουν εντέλει τις φυλακές με οικογενειάρχες; Θα καλύψει η ποινική εξόντωση τα άδεια ταμεία και την ελλειμματική υποδομή ενός κράτους που αρνείται να εκσυγχρονιστεί, να οργανωθεί, να μηχανοργανωθεί, να κινητροδοτήσει το προσωπικό του, να υιοθετήσει τα στοιχειώδη που θεωρούνται αυτονόητα στις άλλες αναπτυγμένες χώρες;» H μη απόδοση του ΦΠΑ πράγματι αντιστοιχεί σε απώλειες 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για το κράτος. Ωστόσο, η διαρκής άρνησή του να επιστρέψει το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.» Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι, η συνεχιζόμενη άρνηση του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, περιορίζει την ήδη προβληματική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, στερώντας τις από την απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους ρευστότητα, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτείται το φαινόμενο των οφειλετών ΦΠΑ, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να φυλακιστούν. Είναι πραγματικοί εγκληματίες αυτοί οι οφειλέτες ή απλώς θύματα του αυγού του Κολόμβου, έτσι όπως το αντιλαμβάνονται τα οικονομικά επιτελεία;» Εάν φυλακίζονταν μόνο οι κατά συρροή και κατ' επάγγελμα φοροφυγάδες, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δυστυχώς, όμως, δεν υφίσταται ασφαλής μηχανισμός διαχωρισμού της ήρας από το στάρι. Κατά συνέπεια, θα φυλακιστούν άνθρωποι, οι οποίοι θα έχουν παρακρατήσει το ΦΠΑ όχι για να τον ιδιοποιηθούν αλλά για να πληρώσουν το μισθό του υπαλλήλου τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ρεύμα ή το τηλέφωνό τους και γενικότερα τις υποχρεώσεις της επιχείρησής τους για να κρατηθεί στη ζωή.» Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι πολύ συχνά η εξόφληση των τιμολογίων πραγματοποιείται με μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες εάν σφραγιστούν, οι επιχειρηματίες όχι μόνο δεν εισπράττουν το ΦΠΑ, ώστε να το αποδώσουν, αλλά χάνουν κεφάλαιο και εμπόρευμα. Τι είδους δόλος και πρόθεση θα καταλογιστεί σε αυτούς τους ανθρώπους, αδυνατούμε να το καταλάβουμε.» Σκέφτηκε κανείς ότι υπάρχουν μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος για την είσπραξη του ΦΠΑ, που δεν καταλήγουν στον εγκλεισμό; Δεν θα ήταν, για παράδειγμα, προτιμότερο το "πάγωμα" του ΑΦΜ του οφειλέτη αντί να επιβάλλεται η κράτησή του; Ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε στην "οικονομική" φυλάκισή του, η οποία, όσο απευκταία και αν είναι, δεν παύει να είναι απείρως προτιμότερη από την φυσική.» Η βαριά ποινική καταστολή της μη απόδοσης του ΦΠΑ θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη θεσμοθέτηση μηχανισμών διευκολύνσεων όπως η καταβολή σε τρεις δόσεις ή η καταβολή ανά δεκαπενθήμερο.»


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

Αναβίωσε το έθιμο της γουρουνοχαράς στην Κουλούρα

Στην εκδήλωση αναβίωσης της γουρονοχαράς παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου, ο Λ. Τσαβδαρίδης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, τοπικοί πρόεδροι Κοινοτικών Διαμερισμάτων και πλήθος κόσμου. Πάνω από 700 άτομα έφαγαν, ήπιαν, χόρεψαν και διασκέδασαν από το πρωί έως και πολύ αργά το βράδυ, με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και βέβαια με τη ζεστή φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουλούρας «ΜΑΚΕΔΩΝ ΓΑΙΑ».

6

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Σύλλογος Βλάχων Βέροιας

Εγινε με επιτυχία η εκδήλωση "κοπή πίτας" των γυναικών

Τ

ο Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας διοργάνωσε με επιτυχία την ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ για το έτος 2011 στο σπίτι του Συλλόγου, την Δευτέρα 10 στις 5 το απόγευμα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της δημάρχου Βέροιας και υπεύθυνη οικονομικών του Δήμου Βέροιας κα Βέτα Αρχοντάκη Γεωργίου, ο πρόεδρος του συλλόγου Βλάχων κος Γεώργιος Τσίρης και πλήθος γυναικών ,φίλων και μελών του Συλλόγου.

Η τυχερή στην κοπής της πίτας που κέρδισε το "φλουρί" ήταν η κα Τσιαμήτρου Βασιλική, που αντιστοιχού-

σε σε 2 CDs του συλλόγου και το ημερολόγιο του 2011.

Ο χορός και οι ευχές για χαρούμενη και δημιουργική χρονιά έκλεισαν την πολύ πετυχημένη και ζεστή αυτή εκδήλωση.

Ατομική έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην γκαλερί Παπατζίκου Η

γκαλερί Παπατζίκου, Αγ. Αντωνίου 26, Βέροια, εγκαινιάζει το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 στις 8 το βράδυ, την πρώτη ατομική έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου. «Η «υλιστική» ζωγραφική της Δέσποινας Κωνσταντίνου αναζητά μια ρομαντική πραγματικότητα όπου η ανθρώπινη ύπαρξη σχεδόν υπονοείται. Πρόκειται για μια ζωγραφική που βασίζεται στην χρήση και πολλαπλή επεξεργασία υλικών (κολάζ, εφημερίδες, ζωγραφική, φωτογραφία). Η ζωγραφική επεξεργασία του έργου, προβάλλεται «μεταμορφωμένη σε μία άλλη σύνθεση. Η ζωγραφική εικόνα διαρκώς ανασυντίθεται και δημιουργεί την αίσθηση της φθοράς, αλλά ταυτόχρονα και την ανάδυση των επί μέρους στοιχείων της σύνθεσης.» αναφέρει, η Δρ. Σάνια Παπά, Θεωρητικός Τέχνης και Ανεξάρτητη Επιμελήτρια Εκθέσεων. Δέσποινα Κωνσταντίνου Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το 2003 εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσα-

λονίκης στο Τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών με υπεύθυνους καθηγητές τους Γ. Τσακίρη και Μ. Μορταράκο. Αποφοίτησε το 2008 με άριστα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Εργα της φιλοξενούνται στις Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη και Γκαλερί Παπατζίκου, Βέροια. Ομαδικές εκθέσεις: 2010 • Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, “In Art”, Θεσσαλονίκη. • Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, «Η ανθρώπινη μορφή». • T.O.Σ. «Σέλι 2010» • Γκαλερί Παπατζίκου. • 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Σκιάθου, Γκαλερί Παπατζίκου. • Γκαλερί Παπατζίκου, Βέροια. • Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Θεσσαλονίκη. 2009 • Γκαλερί Παπατζίκου • Οικογενειακή Υπόθεση ΙΙ/Γ. Τσακίρης • Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, «Άνοιξη», Θεσσαλονίκη.

• Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πολίχνης, Θεσσαλονίκη. 2008 • 5η Biennale φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, εκθεσιακός χώρος Maris Hotels,Ηράκλειο Κρήτης και Εκθεσιακός Χώρος Μετρό, Σύνταγμα, Αθήνα • Γκαλερί Παπατζίκου, Βέροια. • Gallery Artis Causa, Θεσσαλονίκη • Gallery Fizz, Κολωνάκι, Αθήνα • Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έκθεση αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. • Τελλόγλειο Ίδρυμα, Σύλλογος Αποφοίτων Α.Σ.Κ.Τ. Θεσσαλονίκης 2007 • Belle Arte Lamia • Έκθεση φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών στα πλαίσια της φοιτητικής εβδομάδας Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, Θεσσαλονίκη, Θάσο, Ναύπλιο. 2006 • Έκθεση φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών στα πλαίσια της φοιτητικής εβδομάδας Μπει Χαμάμ, Θεσσαλονίκη. • Γκαλερί Λόλα Νικολάλου, Θεσσαλονίκη,

Η ορχήστρα κιθαριστών "VeriArtisti" στην Αριδαία Η

ορχήστρα κιθαριστών "VeriArtisti" του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας (Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας) υπό τη διεύθυνση του Λάμπρου Μπέκιου, συνεχίζει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα με την εμφάνισή της στο Ξενιτίδειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αριδαίας μετά από πρόσκληση του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15/12/2011 και ώρα 19:30 Το πρόγραμμα των παραπάνω εμφανίσεων περιλαμβάνει παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια από διάφορες χώρες, τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, J.Lennon/P.McCartney, αποσπάσματα από την όπερα Carmen του G. Bizet και χριστουγεννιάτικες μελωδίες και το 2ο μέρος (Andante) από το κοντσέρτο για δύο κιθάρες (μαντολίνα) σε Σολ μείζονα, του Antonio Vivaldi με σολίστ τους Χρήστο Σαρκατζή και Αλέξανδρο Χίρτογλου οι οποίοι θα ερμηνεύσουν και έργα για σόλο κιθάρα.

7

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ιανουαριου 2011

συμμετοχή στην διάδραση/video, του εικαστικού Γ. Τσακίρη που παρουσίασε την «Οικογενειακή Υπόθεση Ι». Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου / 19 Φεβρουαρίου 2011.


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

Προκήρυξη προγράμματος ‘‘Πράσινος Τουρισμός’’ Έως τις 25 Φεβρουαρίου η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων»

Ο

Φορέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 20072013»(ΕΠΑΝ ΙΙ), ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προκήρυξαν το πρόγραμμα: «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Το πρόγραμμα έχει κεντρικό στόχο την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων των

επιλέξιμων επιχειρήσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη σωστή και υπεύθυνη διαχείριση του ύδατος και των απορριμμάτων, καθώς και την υλοποίηση διαδικασιών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ενώ παράλληλα προωθούν την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων σε περιβαλλοντικά θέματα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις που θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως αυτές αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ (€) με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε €1.584.852,00 και για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας

€1.571.479,00). Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος είναι 40% επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Για τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων το ποσοστό ανέρχεται σε 45% επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης το οποίο συμβάλλει στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις € 15.000,00€ και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των € 400.000,00€. Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/ mis, ενώ ο φυσικός φάκελος θα κατατεθεί σε διάστημα δέκα ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ (για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ο εταίρος είναι η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ) ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης με βάση τη γεωγραφική αρμοδιότητα του καθενός, καθώς και στους συνεργαζόμενους με τον ΕΦΕΠΑΕ Συνεταιριστικές Τράπεζες και Αναπτυξιακούς Φορείς όπως αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό του Προγράμματος. Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων είναι η 20/12/2010 και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 25/02/2011. Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμό-

τητας των δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της Πράξης (ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως). Για όλα τα έργα που θα ενταχθούν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής μέχρι το 50% της δημόσιας χρηματοδότησης με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προκαταβολής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να επισκέπτονται/ενημερώνονται: α) Από τους διαδικτυακούς τόπους : www.espa,gr, www.yppo.gr, www. visitgreece.gr, www.antagonistikotita. gr, www.efepae.gr και www.e-kepa.gr β) Από τον ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr). γ) Από την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Μαρίνου Αντύπα 41, Θέρμη Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310480000, ιnfo@e-kepa.gr, www.e-kepa. gr). δ) Από τα Επιμελητήρια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και την ANAΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. (ΑΝΚΟ- Παράρτημα ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη) καθώς και τους διαδικτυακούς τους τόπους. ε) Από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και τους Αναπτυξιακούς Φορείς, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τα στοιχεία επικοινωνίας των οποίων, αναφέρονται στον Οδηγό του Προγράμματος.

Από το Επιμελητήριο εκδήλωση με θέμα «Πράσινος Τουρισμός» Τ

ο Επιμελητήριο Ημαθίας, μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, που είναι εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ) ΕΦΕΠΑΕ (με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 6:00 μμ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, (Βέροια - Κεντρικής 3, 1ος όροφος), ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Πράσινος Τουρισμός » Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνει στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη Ώρα Προσέλευσης 5:40 μμ Έναρξη Εκδήλωσης 6:00 μμ

8

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ιανουαριου 2011


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Συνέντευξη Τύπου του πρώην Δημάρχου Βέροιας Χρήστου Σκουμπόπουλου

«Δηλώνω παρών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

3Μίλησε για το προεκλογικό παρασκήνιο των δημοτικών εκλογών «Παρών» δήλωσε ο Χρήστος Σκουμπόπουλος στο πολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής μας, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες στα τοπικά ΜΜΕ, με θέμα τις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές. Φανερά χαλαρός, ευδιάθετος και με διάθεση να πει πολλά, δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε καμιά ερώτηση των δημοσιογράφων, ενώ τόνισε πολλές φορές ότι «η ζωή θα δείξει» σχετικά με το πολιτικό του μέλλον, για το οποίο ξεκαθάρισε και πάλι, ότι θα αποφασίσει ο ίδιος ποιο θα είναι και πόσο θα διαρκέσει.

Α

παντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ομολόγησε ότι νιώθει πικραμένος από το κόμμα του, αλλά κυρίως από την συμπεριφορά κομματικών στελεχών του Νομού μας. Μίλησε ξεκάθαρα για «κουμπαριές και κουμπάρους» που δραστηριοποιήθηκαν ώστε να μην είναι υποψήφιος Δήμαρχος, ενώ προέβλεψε ότι η επόμενη τετραετία θα είναι μια χαμένη τετραετία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημείωσε πως δεν κρατά κακία σε κάποια πολιτικά πρόσωπα που δε τον στήριξαν, αλλά ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με αυτούς που κινούν παρασκηνιακά τα νήματα και παπαγαλίζουν στις καφετέριες της πόλης. Προκάλεσε αυτούς που μιλούν για δημοσκοπήσεις να τις δημοσιοποιήσουν λέγοντας πως έγινε μόνο μια, στην οποία δεν υπήρχε το όνομα του Λάζαρου Τσαβδαρίδη. Τέλος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πολιτικό του μέλλον και ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η υποψηφιότητα του Βουλευτή παρά μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Άσκησε ακόμα μια φορά κριτική στη σημερινή Δήμαρχο και ταυτόχρονα χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο από

μέρους της παράταξης του Λάζαρου Τσαβδαρίδη άνευρη, άχρωμη και χλιαρή.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ Στην τοποθέτηση που έκανε αφού ευχαρίστησε τους πολίτες, τους εργαζόμενους στο Δήμο Βέροιας και στα τοπικά ΜΜΕ για τη συνεργασία είπε μεταξύ άλλων: Ο Συνδυασμός μας εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη γέννηση του καποδιστριακού Δήμου Βέροιας, προβάλλοντας, και με την επωνυμία του, το κυρίαρχο αίτημα της δημοτικής ζωής, την ΑΝΑΝΕΩΣΗ. Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως η ΑΝΑΝΕΩΣΗ είναι μια αέναη διεργασία, που είναι και πρέπει να είναι σύμφυτη με την έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όταν θεμελιώνεται στις ιστορικές ρίζες και τις αγωνιστικές παραδόσεις της Αυτοδιοίκησης, και την ίδια στιγμή αναφέρεται όχι τόσο ή όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε ιδέες, σε νοοτροπίες, σε αντιλήψεις, σε πρακτικές, σε λειτουργίες, σε προτεραιότητες, τότε η ΑΝΑΝΕΩΣΗ μπορεί πραγματικά να αναγεννήσει μια Τοπική Κοινωνία. Μπορεί να μετατρέψει ένα Δήμο σε θαυματουργό μοχλό ανάπτυξης για το σύνολο της Τοπικής Κοινωνίας. Μπορεί να αλλάξει θεαματικά, να βελτιώσει ριζικά το μέλλον του Τόπου. Πολύ περισσότερο μπορούν να επιτευχθούν αυτά, όταν συμπίπτουν με ευρύτερες θεσμικές μεταβολές, όπως ήταν πριν από 12 χρόνια ο «Καποδίστριας», και όπως είναι τώρα ο «Καλλικράτης». Εν τάχει αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα που υπήρξε Δήμαρχος χαρακτηρίζοντάς την εν ολίγοις καρποφόρα και συνέχισε ασκώντας κριτική στις μεθόδους, τη συμπεριφορά και πρακτική της Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου και του συνδυασμού της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μας διαδέχθηκε μια Δημοτική Αρχή, που σχεδόν κάθε της βήμα πιστοποιούσε την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της» ΑΧΡΩΜΗ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «Εκφράσαμε έγκαιρα και συντεταγμένα το ενδιαφέρον μας για τον καλλικρατικό Δήμο, ωθούμενοι όχι από φιλαρχία ή ματαιοδοξία, αλλά από αγάπη για το θεσμό και τον τόπο. Τόσο προσωπικά, όσο και συνολικά, ως Συνδυασμός, αυτοδεσμευθήκαμε πως θα σεβαστούμε απολύτως τις αποφάσεις του πολιτικού χώρου, που μας είχε τιμήσει με την υποστήριξή του στις προηγούμενες υποψηφιότητές μας. Και όπως

9

είναι γνωστό τηρήσαμε στο ακέραιο το λόγο μας (τουλάχιστον εμείς). Με έκπληξη και απορία παρακολουθήσαμε μια σχεδόν άφωνη και απελπιστικά άχρωμη προεκλογική περίοδο. Κρίσιμα δημοτικά ζητήματα έμειναν εκτός ύλης. Οι χλιαρές αντιπαραθέσεις δεν ανέδειξαν ούτε τις καλλικρατικές πτυχές, ούτε πολύ περισσότερο την προχειρότητα, την ανυπαρξία και την ανικανότητα μιας Δημοτικής Αρχής, που ποτέ δεν μπόρεσε να αρθρώσει πειστικό δημοτικό λόγο, ποτέ δεν μπόρεσε να περιγράψει ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό όραμα, ποτέ δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα και τις ευθύνες του αξιώματος που κατέχει. Η προεκλογική περίοδος του 2010 ήταν, κατά γενική ομολογία, η πιο κενή, η πιο υποτονική, η πιο αδιάφορη προεκλογική περίοδος που γνώρισε ποτέ ο Δήμος μας (όχι μόνον η Βέροια, αλλά και όλοι οι Δήμοι που συνενώθηκαν μαζί της). «ΠΑΝΤΑ ΧΑΝΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ» Όπου επικρατεί αυτό το κλίμα της αδιαφορίας και της αποστροφής, της αδράνειας και της ανικανότητας, είναι γνωστό ποιος «κερδίζει». Συνήθως κερδίζει ο πιο ανεπαρκής, αυτός που ταιριάζει με το επικρατούν κλίμα. Και η εξέλιξη των πραγμάτων αποδεικνύει ποιος χάνει. Σχεδόν πάντα χάνει ο θεσμός, χάνει ο τόπος, χάνει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνολικά ο Δήμος μας. Και χάνει, γιατί αποκτά για 4 χρόνια, δηλαδή για ακόμα 4 χαμένα χρόνια, μια Δημοτική Αρχή κατώτερη των περιστάσεων. Το απέδειξε περίτρανα η προηγούμενη τετραετία της, το αποδεικνύουν κάθε στιγμή τα πρώτα αμήχανα καλλικρατικά βήματά της. Δεν θα ασκήσουμε τώρα, και από αυτή τη θέση, κριτική σ’ αυτά τα βήματα. Θα αρκεστούμε σε μια επισήμανση, ενδεικτική του τρόπου σκέψης, αντίληψης και λειτουργίας αυτής της Δημοτικής Αρχής. Είδατε όλοι πως η πρώτη συνεδρίαση του ενιαίου Δημοτικού Συμβουλίου της γειτονικής Νάουσας έγινε στη Σχολή του Αριστοτέλη, συμβολίζοντας έτσι μια μετατόπιση του κέντρου βάρους του νέου Δήμου και αναδεικνύοντας μια ενότητα

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ιανουαριου 2011

που σφυρηλατείται στην πράξη με συγκεκριμένες κινήσεις. Εδώ, ο νέος Δήμος Βέροιας έχει επίσημη ιστορική έδρα τη Βεργίνα, όμως η ορκωμοσία του ενιαίου Δημοτικού Συμβουλίου έγινε και πάλι στο Χώρο Τεχνών, σηματοδοτώντας ίσως την πραγματική έδρα της όποιας δημοτικής εξουσίας. Σκεφτείτε όμως τι μηνύματα θα μπορούσε να εκπέμψει μια ορκωμοσία του ενιαίου Δημοτικού Συμβουλίου στη Βεργίνα! Και σκεφτείτε αν αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει πρωτοβουλία αυτής της Δημοτικής Αρχής. Όμως αυτή είναι η Δημοτική Αρχή, με την οποία θα πορευτεί ο τόπος μας στα επόμενα κρίσιμα, άνυδρα και φτωχικά, ίσως και χρεοκοπημένα, χρόνια. Εμείς, έστω κι αν βρισκόμαστε πλέον εκτός των καλλικρατικών οργάνων, θα επιμένουμε στο αίτημα και στην αναγκαιότητα της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ. ΘΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ Τελειώνοντας επισήμανε πως «θα διατυπώνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας, πάντοτε με γνώμονα το κοινό καλό και το δημοτικό συμφέρον – εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους συμπολίτες μας, που μας στηρίζουν τόσα χρόνια, αλλά και στον τέως Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που μας περιέβαλλε με την εμπιστοσύνη του στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Όσο για τις επόμενες αναμετρήσεις, αυτό, παρά τις προσδοκίες κάποιων καλοθελητών, είναι κάτι που δεν θα καθοριστεί τώρα και απ’ αυτούς. Αυτό το αποφασίζει και το δείχνει, όπως έλεγε ένας παλιός καπετάνιος της πολιτικής, η ίδια η ζωή.»


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

Εργατικό Κέντρο Νάουσας:

Όχι στη μετατροπή του Νοσοκομείου σε κέντρο υγείας

Α

πό το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, εκδόθηκε ανακοίνωση που αφορά την τύχη του Νοσοκομείου Νάουσας. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, ανασφάλιστοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε γιατρούς και φάρμακα, ούτε στο Νοσοκομείο, ούτε στο ΙΚΑ. Οι μεγάλες ελλείψεις σε Νοσοκομείο και ΙΚΑ όχι μόνο ταλαιπωρούν τους ασθενείς ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, αλλά τους οδηγούν σε ιδιωτικά ιατρεία – εξεταστικά κέντρα και κλινικές, που ληστεύουν ασθενείς κι ασφαλιστικά ταμεία. Νοσοκομείο και ΙΚΑ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας κι εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν για «ψίχουλα» με το πι-

στόλι στον κρόταφο. Νοσοκομείο και ΙΚΑ έχουν ήδη υποβαθμιστεί. Με αποφάσεις κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε αυτοτελείς, αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες Μειώθηκαν τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Μπήκαν νέα χαράτσια. Από αυτή τη βάρβαρη πολιτική που εμπορευματοποιεί παραπέρα την υγεία, το νοσοκομείο μας δε θα μείνει απείραχτο. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού υγείας, δημάρχων, νομάρχη, τοπικών βουλευτών (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και «παραγόντων» ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ, έχουν στόχο να κάμψουν την αγωνιστικότητά μας. Συμφωνούν και υλοποιούν τον αντιλαϊκό «Καλλικράτη», που προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις νοσοκομείων,

υπηρεσιών, σχολείων και χαρίζει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Μόνο οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα με τη δράση τους μπορούν να βάλουν εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική, να αποτρέψουν το κλείσιμο του Νοσοκομείου και τη μετατροπή του σε κέντρο υγείας. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια για ΟΛΟΥΣ Πλήρη επάνδρωση όλων των κλινικών του νοσοκομείού με γιατρούς – νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό που θα

καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες στην υγεία – περίθαλψη. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να μετατραπούν σε μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου με πλήρη σταθερή εργασία".

Έκφραση ευχαριστιών από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ευχαριστεί θερμά το Επιμελητήριο Ημαθίας για τη δωρεά 101 βιβλίων αξίας 1.454€ για τον εμπλουτισμό της συλλογής της.

Π

αράλληλα, με την ενέργεια του αυτή, το Επιμελητήριο συνεχάρη τη Βιβλιοθήκη για το Διεθνές Βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» που απέσπασε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates ως

η καλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο για το 2010. Η Βιβλιοθήκη συγχαίρει το Επιμελητήριο για τη χειρονομία αυτή που βοηθά σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κοινού. Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης παρέλαβε τη δωρεά από τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου κ. Μιχάλη Τρανίδη, συζήτησε μαζί του και μετέφερε τη χαρά και την ικανοποίηση του Συμβουλίου και του Προσωπικού. Στη φωτογραφία, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Μιχάλης Τρανίδης, με το Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Γιάννη Τροχόπουλο

Πρόσκληση προς τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Κ

αλούνται τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Καταστατικού, σε Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Λέσχης στο Πανόραμα (Λ. Πορφύρα 1, Βέροια), την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 11.00 π.μ., το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής: 11.00 – 11.15: Εκλογή Προεδρείου Γ.Σ και ανάγνωση θεμάτων Γ.Σ. Έναρξη συζήτησης των εξής θεμάτων ημερήσιας διάταξης: 1) 11.15-11.30: Πρόταση του Δ.Σ. για ανακήρυξη του κ. Κωνσταντίνου Καμπουρίδη ως επίτιμου προέδρου της Ε.Λ.Β.. 2) 11.30–11.45: Επιστροφή των κειμηλίων της Ε.Λ.Β. και διάθεση τους προς

έκθεση στο Βλαχογιάννειο Μουσείο. 3) 11.45-12.30: Διοικητικός απολογισμός και προγραμματισμός. 4) 12.30-12.45: Οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός. 5) 12.45-13.00: Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. 13.00-13.30: Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις - Προτάσεις. 6) 13.30-13.45: Απαντήσεις και έγκριση ή μη πεπραγμένων απερχόμενου Δ.Σ.. 7) 13.45-14.00: Παρουσίαση υποψηφίων Δ.Σ. και Ε.Ε. 8) 14.00-19.00: Εκλογές νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται τουλάχιστον πέντε (5) μέρες πριν από τη Γεν. Συνέλευση στη Γραμματεία της Λέ-

10

σχης (λήξη προθεσμίας υποβολής Δευτέρα 10/1/2011) σύμφωνα με το Καταστατικό. Παρακαλούνται τα μέλη που πρόκειται να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις την ημέρα της Γεν. Συνέλευσης, να προσέλθουν στο χώρο τουλάχιστον μια ώρα πριν την έναρξη των εργασιών. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Καταστατικού και με την απόφαση Νο 36 / 15-122008 του Πρακτικού του Δ.Σ., δικαίωμα συμμετοχής στις εργασίες της Γ.Σ. έχουν τα μέλη που είναι τακτοποιημένα οικονομικώς και το 2011. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καταστατικού όσα μέλη έχουν περισσότερο από δύο χρόνια να τακτοποιήσουν τις οικονομικές

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ιανουαριου 2011

τους υποχρεώσεις, τακτοποιούνται με την καταβολή της συνδρομής των δύο τελευταίων ετών (2010-2011). Η παρουσία καθώς και η τακτοποίηση των συνδρομών σας, κρίνεται απαραίτητη, όπως επίσης και η έγκαιρη υποβολή υποψηφιοτήτων στα όργανα της Λέσχης. Αν δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 23 Ιανουαρίου, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο και με τα ίδια θέματα. Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ο Πρόεδρος Λάζαρος Κουμπουλίδης O Γ. Γραμματέας Χαράλαμπος Καπουρτίδης


TOΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Δραματική συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ζαχαρότευτλα

Α

μετάβλητη παραμένει η τιμολογιακή πολιτική για την αγορά των ζαχαροτεύτλων από τους παραγωγούς, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Με δεδομένη την πίεση που δέχεται τον τελευταίο καιρό η τευτλοκαλλιέργεια, οι αποφάσεις της ΕΒΖ οδηγούν στη δραματική συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ζαχαρότευτλα και κατ’ επέκταση στη περαιτέρω μείωση της εγχώριας παραγωγής ζάχαρης. Δεν αποκλείεται μάλιστα, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο φετινός στόχος της βιομηχανίας για τουλάχιστον 150.000 στρέμματα, να αποφασισθεί η διακοπή λειτουργίας και τρίτης μονάδας παραγωγής ζάχαρης, πιθανότατα αυτής των Σερρών. Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις της ΕΒΖ υπακούουν αυστηρά στις ανάγκες περιορισμού της οικονομικής «αιμορραγίας», σύμφωνα με το νέο δόγμα της διοίκησης της ATEbank, εξέλιξη που υποχρεώνει έναν δυναμικό παραγωγικό κλάδο σε πολιτική χωρίς αύριο. Σημειωτέον

ότι η περιοριστική πολιτική που αποφάσισε για φέτος η βιομηχανία, γυρίζει την πλάτη στις γενικότερες εξελίξεις που ακολουθεί ο τομέας της ζαχαροτεύτλων παγκοσμίως, έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των τιμών της ζάχαρης στη διεθνή αγορά και αρνείται να παρακολουθήσει την αναπτυξιακή προοπτική που παρουσιάζει ο κλάδος των τροφίμων στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Αναλυτικά η τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ για τη νέα χρονιά συνοψίζεται στα ακόλουθα: Για ζαχαρικό τίτλο 12 pol, η τιμή των ζαχαρότευτλων είναι 16,08 ευρώ/τόνος και η ποιοτική επιβράβευση στα 6,35 ευρώ/ τόνος. Να σημειωθεί ότι το τιμολόγιο καθεστώς της ΕΒΖ δεν περιλαμβάνει κανένα bonus για ζαχαρικό τίτλο κάτω του 12. Με βάση τα στοιχεία για το 2010, το δικαίωμα του νωπού πολτού καθορίζεται στα 1,47 ευρώ ο τόνος τεύτλων, ενώ για pol μικρότερο του 12 η τιμή παραγωγού είναι

στα 16,08 ευρώ ο τόνος και για pol μεγαλύτερο του 21 καθορίζεται στα 44,67 ευρώ ο τόνος. Ακόμα, όσον αφορά στα bonus, για pol μεγαλύτερο του 17 η ποιοτική επιβράβευση στους παραγωγούς κυμαίνεται στα 10,40 ευρώ ο τόνος τεύτλων.

Για τον Καλλικράτη Ξεκίνησαν οι Επιμορφωτικές ημερίδες του διαπραγματεύσεις για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Το καλοκαίρι τα πρώτα αποτελέσματα Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Σ Ά ρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Στην διάσκεψη στις Βρυξέλλες, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου, η διαδικασία θα μπει στην τελική ευθεία. Η Κομισιόν έχει εισηγηθεί σημαντικό περιορισμό των δαπανών για αγροτικές ενισχύσεις, ενώ κάποιες χώρες ανησυχούν πως η εξισορρόπηση των κοινοτικών πόρων που χορηγούνται στα κράτη μέλη ίσως μειώσει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια προς τις ίδιες. Τον Ιούνιο, αφού έχουν εμφανιστεί τα πρώτα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, θα αρχίσει η σκληρή διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των πόρων που θα διατεθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την ευρωπαϊκή γεωργία και η κατανομή των επιδοτήσεων σε κάθε χώρα, μέλος της ΕΕ. Σημαντικό ρόλο στην νέα ΚΑΠ αναμένεται επίσης να παίξει ο όρος του «ενεργού αγρότη», που περιέχεται στην πρόταση της Επιτροπής (κείμενα προς διαβούλευση) και προσδιορίζει τους δικαιούχους των κοινοτικών επιδοτήσεων. Ο «ενεργός αγρότης» ενδέχεται να αντικαταστήσει τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», ανοίγοντας πιθανώς το δρόμο για ενισχύσεις σε ετεροεπαγγελματίες.

11

το πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης», το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης διοργανώνει σε 53 πόλεις της Ελλάδας 56 ημερίδες επιμόρφωσης 9.000 στελεχών της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού. Οι ημερίδες, που θα διεξαχθούν από τις 20 Ιανουαρίου έως και την 1η Μαρτίου, αποσκοπούν στην ενημέρωση των υπαλλήλων των νέων δήμων και των αιρετών Περιφερειών στη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης που θεσπίστηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΚΔΔΑ έχει πραγματοποιήσει επτά επιμορφωτικές ημερίδες, στις οποίες συμμετείχαν 1.000 διευθυντικά στελέχη των δήμων και των αιρετών Περιφερειών. Επιπλέον, το ΕΚΔΔΑ διοργανώνει, από τις 21/2/2011 έως και τις 18/4/2011, 30 προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τις νέες Μονάδες Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης. Τα σεμινάρια, διάρκειας τριών ημερών, απευθύνονται σε 750 υπαλλήλους και θα διεξαχθούν σε 13 πόλεις της χώρας.

Η πανήγυρη του Αγίου Αντωνίου

Κ

ατά το διήμερο 16-17 Ιανουαρίου πανηγυρίζει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Βεροίας επί τη μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Αντωνίου του νέου, πολιούχου της Βέροιας. Οι ιερές ακολουθίες θα τελεστούν ως ακολούθως: ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 18.00 – 20.00: Υποδοχή της Ιεράς εικόνας Παναγίας Δοβρά στην πλατεία Αγίου Αντωνίου και στη συνέχεια μέγας πανηγυρικός εσπερινός. ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 07.00 – 10.10: Αρχιερατικό Συλλείτουργο 10.30 – 11.30: Λιτανεία της σεπτής εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ιανουαριου 2011


αθλητικα > ποδοσφαιρο

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ Ισοβάθμησε στην πρώτη θέση ο Αχιλλέας Ν. με την Ακαδημία Β.

Μ

ε εξαίρεση την έκπληξη στο β΄ όμιλο, η ήττα της Στενημάχου εντός έδρας από τη Νικομήδεια και γενικότερα δεν υπήρξαν άλλα στραβοπατήματα και στους δυο ομίλους. Στο β΄ όμιλο στο ντέρμπι της Νάουσας ανάμεσα στον Αχιλλέα και Ολυμπιακό, νικητής αναδείχθηκε ο πρώτος με (3-1) και πέρασε μπροστά μαζί με την Ακαδημία Β. που και αυτή επικράτησε της Σφηκιάς (3-1). Στα υπόλοιπα παιχνίδι τα αποτελέσματα κατά την εκτίμηση μας ήσαν φυσιολογικά. Οσον αφορά τον α΄ όμιλο, δεν υπήρξαν εκπλήξεις καθ’ όσον τα φαβορί των αναμετρήσεων επικράτησαν σχετικά εύκολα. Κάποια δυσκολία στον αγώνα Νησελίου – Νεοκάστρου που έληξε 0-0, δεν επηρέασε διόλου τη βαθμολογική κατάταξη μέχρι στιγμής των ομάδων. Το Νεόκαστρο εμβολίζοντας το Λουτρό, πέρασε στη δεύτερη θέση, αλλά οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ τους που δεν απέχουν και πολύ, σίγουρα δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας ακόμη και για την τέταρτη βαθμολογική θέση. Και αυτό γιατί η βαθμολογική κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και όλα μπορούν να ανατραπούν στο διάβα του πρωταθλήματος, που έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Η ίδια εκτίμηση ισχύει και για τον β΄ όμιλο, όπου και εκεί το πράγμα ακόμη παίζεται, με τον Ολυμπιακό Ν. να ελπίζει σε καλύτερη συνέχεια.

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ

Παλαιοχώρι-Λουτρός.............................0-8 Πλατύ-Πρασινάδα....................... 3-0 (α.α.) Νησέλι-Νεόκαστρο..................................0-0 Μακεδόνας Β.-Πλάτανος......................3-4 Π.Πρόδρομος-Π.Σκυλίτσι......................4-2 Τριπόταμος-Παλατίτσια.........................4-3 Καψόχωρα-Αστέρας Αλ........................2-0 Ρεπό: Πλατύ

Στενήμαχος-Νικομήδεια.......................0-2 Αχιλλέας Ν.-Ολυμπιακός Ν.................3-1 Μονόσπιτα-Ακαδημία Ν.......................1-3 Δόξα Ν.-Πατρίδα......................................3-1 ΑΕΠ Βερ.-Λυκογιάννη...........................3-0 Ακαδημία Β.-Σφηκιά..............................3-1 Ροδοχώρι-Φυτειά......................... 0-2 (α.α.) Μακεδονία Ν.-Ζερβοχώρι..........0-2(α.α.)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. ΠΛΑΤΑΝΟΣ.............................................40 2. ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ..........................................34 3. ΛΟΥΤΡΟΣ.................................................33 4. ΠΛΑΤΥ......................................................31 5. Π.ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ.....................................24 - ΚΑΨΟΧΩΡΑ.............................................24 7. ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ........................................22 8. ΝΗΣΕΛΙ....................................................21 9. Π. ΣΚΥΛΙΤΣΙ............................................18 10. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΛ........................................17 11. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ......................................13 12. ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ Β.................................12 13. ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΑ......................................... 8 14. ΣΥΚΙΑ....................................................... 4 15. ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ........................................... * Η Πρασινάδα αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα

1. ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ν..........................................38 - ΑΚΑΔΗΜΙΑ Β.........................................38 3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ν..................................35 4. ΑΕΠ Β........................................................26 - ΔΟΞΑ Ν.....................................................26 - ΣΤΕΝΗΜΑΧΟΣ.......................................26 7. ΑΚΑΔΗΜΙΑ Ν.......................................25 8. ΖΕΡΒΟΧΩΡΙ............................................24 9. ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗ.......................................20

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Κυριακή 16/1 ώρα 3 μ.μ. Πρασινάδα-Λουτρός Παλαιοχώρι-Πλάτανος Πλατύ-Π.Σκυλίτσι Συκιά-Παλατίτσια Νησέλι-Αστέρας Αλ. Μακεδόνας Β.-Καψόχωρα Τριπόταμος-Π.Πρόδρομος Ρεπό: Νεόκαστρο

12

10. ΜΟΝΟΣΠΙΤΑ.......................................19 11. ΣΦΗΚΙΑ.................................................17 - ΡΟΔΟΧΩΡΙ...............................................17 - ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ........................................11 14. ΠΑΤΡΙΔΑ...............................................11 15. ΦΥΤΕΙΑ.................................................... 3 16. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν.................................... 0 * Ο Ολυμπιακός Ν. ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς. ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Κυριακή 16/1 ώρα 10.30 Ολυμπιακός Ν.-Νικομήδεια Φυτειά-Ζερβοχώρι Στενήμαχος-Ακαδημία Ν. Ροδοχώρι-Πατρίδα Αχιλλέας Ν.-Λυκογιάννη Μακεδονία Ν.Σφηκιά Μονόσπιτα-Ακαδημία Β. ΑΕΠ Β.-Δόξα Ν. Βασίλης Τσιφτελίδης

Σήμερα διεξάγονται τα αναβληθέντα παιχνίδια της 15ης αγωνιστικής και ώρα 3μ.μ. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα το ντέρμπι ανάμεσα στην Αλεξάνδρεια και την Καστοριά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 15ης αγωνιστικής (εμβόλιμη 12/1/2011) Πυρσός Γρεβενών- Λεπτοκαρυά Εθνικός Κατερίνης-Αρης Λόφων Σβορωνος-Σειρήνα Γρεβενών Αλεξάνδρεια-Καστοριά Νάουσα- Πεντάβρυσος Φούφας-Σιάτιστα Κάστωρ - Αγκαθιά Εθνικός Βατερού-Βατανιακός Γαλατινή-Λευκάδια

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


αθλητικα > τοπικα 

epikera@otenet.gr

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Εχασε στη φάση των «16» που τις Ελπίδες Δράμας με 35-38 Το Σάββατο στο «παγωμένο» ΔΑΚ «Δ. Βικέλα» έγινε ο αγώνας για τη φάση των «16» στο κύπελλο Ελλάδος γυναικών, μεταξύ του Φιλίππου και της ομάδας Ελπίδες Δράμας.

Ο

ι φιλοξενούμενες μετά απο ένα αμφίρροπο και πλούσιο σε γκολ παιχνίδι, πήραν τη νίκη με 38-35 ημ. 18-15. Ετσι πέρασαν στην 8άδα του κυπέλλου γυναικών. Το κρύο (δεν υπήρχαν αναμμένα καλοριφέρ) και τα πολλά γκολ σημάδεψαν το παιχνίδι. Οπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι, δεν

τους έχει δοθεί εδώ και αρκετό καιρό πετρέλαιο, για τη θέρμανση του γηπέδου. Μάλιστα αρκετές αθλήτριες έκαναν ντουζ με παγωμένο νερό στα αποδυτήρια. Στον αγώνα τώρα οι Ελπίδες Δράμας είχαν το προβάδισμα στο σκορ απο το ξεκίνημα του αγώνα, με τις παίκτριες του Φιλίππου να ισοφαρίζουν κυρίως στο α΄ ημίχρονο αρκετέ φορές. Στο β΄ ημίχρονο σε πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα, στο 55.24 λεπτό, προηγήθηκαν με 34-33 και έδειξαν ότι θα έπαιρναν αυτές τη νίκη – πρόκριση. Δυστυχώς όμως στα τελευταία λεπτά, έδειξαν μεγάλη αδυναμία και έκαναν πολλά λάθη, με αποτέλεσμα οι έμπειρες παίκτριες της Δράμας με ένα σερί 5-1 να πάρουν αυτές τη νίκη – πρόκριση. Πρώτη σκόρερ του Φιλίππου ήταν η Ελένη Μούρνου με 14 τέρματα. Απο τις Ελπίδες Δράμας που ήρθαν στη Βέροια με 8 μόνο παίκτριες και χωρίς προπονητή, πρώτη σκόρερ ήταν η Κουρ-

τίδου Κων/να με 13 τέρματα. Τον αγώνα διαιτήτευσαν ο Στέφανος Αγγελίδης (Πτολεμαΐδα) με τον Ζήση Κατσάνο (Κοζάνη). Τα 10λεπτα: 5-5, 9-11, 1518 (ημ.), 22-26, 29-31, 35-38 (τελικό). ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Τούτσης Κώστας): Στεμπάρι Χριστ., Σαμαρά Ελ., Καρασαλίδου Χρ., Καφετζοπούλου Κατ., Νούσια Φωτ. 3, Μούρνου Ελ. 14, Ματαρώνα Ναυσ., Μου-

ρατίδου Ελ., Τσουλτσίδου Γεωργ., Γιαννοπούλου Βασ. 2, Καρσανίδου Κυρ. 3, Χατζηγεωργίου Ειρ. 1, Μιχαηλίδου Ελ. 6, Καραφουλίδου Τάν. 6. ΕΛΠΙΔΕΣ: Τραπεζανλή Βαρβ., Νυκτάρη Ειρ. 3, Μυτικοπούλου Βασ. 9, Ιλίεβα Σιλβ. 8, Πετρίδου Αννα 5, Σαλονικίδου Σοφ. 1, Βασιλειάδου Στυλ., Κουρτίδου Κων. 13. Στεφ. Οικονομόπουλος

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΕΦΗΒΩΝ Ε.Σ.Χ.Κ.Μ.

ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗΤΗ ΜΕ 26-26 ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

Σ

το «Φιλίππειο» την Κυριακή, έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι για το εφηβικό πρωτάθλημα της Ε.Σ.Χ.Κ.Μ. Συναντήθηκαν οι δυο πιο δυνατές ομάδες της Ενωσης. Ο Φίλιππος της Βέροιας με το Ζαφειράκη της Νάουσας. Ηταν το ντέρμπι για το ποιά ομάδα θα καταλάμβανε την 1η θέση στο τοπικό πρωτάθλημα. Φυσικά η θέση αυτή δεν είχε και μεγάλη σημασία, αφού και οι 3 ομάδες που μετείχαν στο πρωτάθλημα, θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση στα μπαράζ, που θα τις οδηγήσουν στην τελική φάση του πρωταθλήματος. Αυτές είναι ο Ζαφειράκης, ο Φίλιππος και ο Μίλων Γιαννιτσών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ζαφειράκης στον α΄ γύρο είχε κερδίσει το Φίλιππο στη Νάουσα με 27-25. Τελικά το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με 2626 ημ. 12-13. Οι δυο αντίπαλοι διεκδίκησαν με πείσμα και πάθος τη νίκη μέχρι το τέλος του αγώνα. Αυτή δεν χαμογέλασε τελικά σε

κανέναν. Χαρακτηριστικό του αγώνα είναι ότι ο Φίλιππος στερήθηκε την παρουσία 2 βασικών του παικτών, που αγωνίζονται μάλιστα και στην ανδρική ομάδα. Ήταν ο Θάνος Κωστακίδης και ο Βασίλης Δινάλης. Οι υπεύθυνοι δεν μπόρεσαν να βρουν πουθενά τα δελτία τους και έτσι μοιραία οι δυο αθλητές έμειναν εκτός νυμφώνος. Μάλιστα απ’ ότι μάθαμε τα δελτία τους έχουν χαθεί και έτσι θα βγάλουν πλέον καινούργια. Είναι σίγουρα μια πολύ περίεργη κατάσταση που επικρατεί στο Σύλλογο. Από το Φίλιππο πρώτος σκόρερ ήταν ο Αντώνης Δάσκαλος με 9 τέρματα, ενώ από τον Ζαφειράκη με 7, ο Πασχάλης Πίτος και ο Γιάννης Ροδοβίτης. Τον αγώνα διαιτήτευσαν ο Παύλος Μαυρίδης, με το Νίκο Λινάρδο. Τα 10λεπτα ήταν: 3-3, 8-7, 12-13 (ημ.), 19-18, 24-24, 26-26 (τελικό). ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Χατζηπαρασίδης Τάσος): Ευαγγελόπουλος Χρ. 1, Ζλατάνος Ν., Καφετζής Ιωαν. 2, Δάσκαλος Αντ. 9, Σαπουντζής Αθ. 3, Τσιρογιάννης Αν. 1, Μεταλλίδης Δ., Σερασίδης Κ. 3, Γιακουμόπουλος

13

Αγ., Παντελίδης, Ντόβας Π. 1, Δομπρής Χαρ. 6. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ: Μπουμπουλέντρας Αθ., Καραμπατζός Ν., Πετρίδης Γ. 4, Διδασκάλου Π., Κουτσούφλιανος Χρ., Πίτος Πασχ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

7, Ροδοβίτης Ιωαν. 7, Πίτο Π., Κεσίδης Στ. 4, Φραγγής Ιωαν. 4, Ροδοβίτης Β., Εμμανουηλίδης Ν. Στεφ. Οικονομόπουλος


ΑΘΛΗΤΙΚΑ > ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

Επιστροφή Ίβιτς στις προπονήσεις

Ο ΠΑΟΚ έλαβε το e-mail από τους Άραβες, αλλά περιμένει και πράξεις...

Ε

να e-mail αποτέλεσε την αιτία της αμφιβολίας που αναπτύχθηκε σχετικά με τον επενδυτικό όμιλο που ενδιαφέρεται να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου ομίλου υποστήριζαν ότι το συγκεκριμένο e-mail έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της ΠΑΕ, οι επιτελείς του Δικεφάλου το διέψευσαν και τελικώς λήφθηκε το συγκεκριμένο αρχείο το μεσημέρι της Τρίτης. Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στις τάξεις των μελών του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά και των φιλάθλων. Ωστόσο, από τη στιγμή που παρέλαβαν το e-mail την Τρίτη που περιλαμβάνει το business plan του συγκεκριμένου ομίλου, οι τόνοι έπεσαν. «Δεν υπάρχει λόγος αντιδικίας με τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ. Σας ενημερώνω επίσημα ότι αυτή την στιγμή έχει διαβιβαστεί επίσημα το business plan στον δικηγόρο Αχιλλέα Μαυρομάτη, ο οποίος μπορεί να σας το διαβεβαιώσει. Εν τη ρύμη του λόγου χθες είπα ότι τον έλαβαν στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ας μείνουμε όμως στην ουσία. Το e-mail το έχει ο κ. Μαυρομάτης. Αρχικά επρόκειτο να το στείλει ο κ. Οντέι στον κ. Ζαγοράκη, αλλά τελικά επιλέχθηκε άλλη οδός μέσω εμού», υποστήριξε στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4 ένας εκ των στελεχών της νομικής υπηρεσίας του ομίλου, Παρασκευάς Σπυράτος και συμπλήρωσε σχετικά με το περιβόητο e-mail. «Πρόκειται για την βάση της συμφωνίας μας. Είναι το επιχειρηματικό πλάνο για την επόμενη πενταετία το οποίο περιμένει την έγκριση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αυτό βέ-

βαια θα παρουσιαστεί και επίσημα από τον κ. Οντέι. Αναφέρεται σε όλα τα θέματα του ΠΑΟΚ. Και στην ανάπτυξη της ομάδας, αλλά και στο θέμα δημιουργίας γηπέδου. Όλα αυτά όμως θα ανακοινωθούν από τον κ. Οντέι. Εκείνος θα ανακοινώσει και αν θα μπουν τα χρήματα στην αύξηση ή όχι. Θα έρθει και θα ανακοινώσει αν θα γίνει η χρηματοδότηση». Στον ΠΑΟΚ τηρούν πάντως σιγή ιχθύος και διαρρέουν ουσιαστικά ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από τους νομικούς εκπροσώπους του συγκεκριμένου επενδυτικού ομίλου, καθώς δημιουργούνται εντυπώσεις, πριν καλά-καλά προχωρήσει το θέμα στο επίπεδο που πρέπει. Δηλαδή; Στην κατάθεση του ποσού που απαιτείται για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Επιστροφή του Ίβιτς στις προπονήσεις Ευχάριστα ήταν τα νέα της προπόνησης για τον Μάχη Χάβο, καθώς, ο Βλάνταν Ίβιτς επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς. Ο Σέρβος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που τον ταλαιπώρησαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αναμένεται να συμπεριληφθεί στην αποστολή για τον αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Τα καλά νέα, όμως, συνεχίστηκαν με τους Ζλάταν Μουσλίμοβιτς και Στέλιο Μαλεζά, οι οποίοι προπονήθηκαν και αυτοί σε κανονικούς ρυθμούς και θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες αν μπορούν να βοηθήσουν. Ατομικό πρόγραμμα έκαναν οι Μπουσαϊντί, Ελ Ζαρ και Κριστιάνο Μοράες, ενώ προληπτικά, λόγω κάποιων ενοχλήσεων στους προσαγωγούς έτρεξε μόνος του ο Στέφανος Αθανασιάδης. Αρνήθηκε να επιστρέψει

14

στον Αστέρα ο Φιλομένο

ΠΑΟΚ

Η προσπάθεια «εκκαθαρίσεων» στο ρόστερ του ΠΑΟΚ συνεχίζεται. Οι επιτελείς του δικέφαλου του βορρά ενημέρωσαν τον Φιλομένο ότι δεν είναι στα πλάνα για τη συνέχεια της σεζόν και ότι ο Αστέρας Τρίπολης ενδιαφέρεται γι’ αυτόν και μάλιστα καλύπτει τις ετήσιες αποδοχές του. Του πρότειναν να γίνει ένας διακανονισμός των οφειλομένων και έπειτα να μείνει ελεύθερος και να πάει στην ομάδα της Τρίπολης. Ο Φιλομένο, όμως, αρνήθηκε, την πρόταση, ωσότου το θέμα του παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο ΠΑΟΚ ενημέρωσε και τον Μπαλάφα ότι είναι εκτός πλάνων από ‘δω και πέρα και εφόσον συμφωνήσει με τον Πανιώνιο θα πάρει την ελευθέρας του και θα φύγει.

Ένας από τους παίκτες που εξετάζεται από τον ΠΑΟΚ ενόψει της ενίσχυσης του Δικέφαλου του Βορρά στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο είναι ο Ντάριο Φερνάντες όπως επιβεβαίωσε στο Olapaok. gr ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή, Λιράν Ατία. Ο Αργεντινός μέσος, τον οποίο γνωρίσαμε στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Πανιωνίου και του Άρη, έλυσε τη συνεργασία του με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα και στη Θεσσαλονίκη. Τα δύο θετικά στοιχεία που δίνουν στον Φερνάντες πολλές πιθανότητες για να ντυθεί στα ασπρόμαυρα είναι η προσιτή του τιμή και το γεγονός ότι έχει γνώση της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και δε θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής.

Εξετάζει την περίπτωση του Ντάριο Φερνάντες ο

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΕΛΛΑΔΑ 

epikera@otenet.gr

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη

Στο 90% η προσωρινή σύνταξη Θα ισχύει για όλα τα Ταμεία και για τη διαδοχική ασφάλιση Στο 90% της κανονικής σύνταξης θα ανέρχεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγείται στον ασφαλισμένο μετά την αίτησή του για συνταξιοδότηση. Τις αιτήσεις θα υποδέχεται ειδικό Σώμα Επιθεωρητών το οποίο θα έχει συγκροτηθεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Θ

έλουμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα πιστοποιημένων επιθεωρητών το οποίο θα έχει την ικανότητα να απονέμει γρήγορα τις συντάξεις στους δικαιούχους και να διασφαλίζει ότι ύψος των προσωρινών συντάξεων θα βρίσκε-

ται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εκείνο της κανονικής, να φθάνει το 90% ή και να το υπερβαίνει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κουτρουμάνης, η εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής σύνταξης αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε πριν από τις γιορτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΚΑ βάσει της σχετικής πρότασης που υπέβαλε η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο κ. Κου-

τρουμάνης διευκρίνισε πως η προσωρινή σύνταξη θα ισχύει για όλα τα Ταμεία και για τη διαδοχική ασφάλιση. Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ ζητεί να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο της προσωρινής σύνταξης, προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και να απoσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ ΙΚΑ, η λύση αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη αφού η σύνταξη απονέμεται εύκολα και πρακτικά και κάθε συνταξιούχος λαμβάνει ένα

ποσό, το οποίο θα του επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωσή του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής οριστικής σύνταξης. Παράλληλα οι υπηρεσίες του Ιδρύματος θα ανακουφισθούν από την συνεχή πίεση του κοινού για ενημέρωση και πληροφορίες για την πορεία της σύνταξης και θα μειωθεί ο χρόνος απονομής της οριστικής σύνταξης, εφόσον η μείωση της συναλλαγής με τους ασφαλισμένους θα αυξήσει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα η ΠΟΣΕ ΙΚΑ προτείνει τη δημιουργία τμήματος που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης όλης της Αττικής. Παράλληλα με την αίτηση οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν και το έντυπο προσωρινής σύνταξης, όπου θα δηλώνουν υπεύθυνα το χρόνο ασφάλισής τους στο ΙΚΑ και στα τυχόν άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η διαδικασία της έκδοσης προσωρινής σύνταξης εφαρμόζεται και σήμερα αλλά προαιρετικά μετά από αίτηση του ασφαλισμένου. Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται μέσα σε ένα μήνα, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα. Σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ περιμένουν 8 έως και 10 μήνες για να πάρουν τη σύνταξή τους, η οποία σε ποσοστό 70% των συντάξεων δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, ενώ η καθυστέρηση στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση μπορεί να ξεπεράσει και τους 18 μήνες.

Kυρώσεις για την αδήλωτη εργασία Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) που θα παρουσιάσει τις επόµενες ηµέρες το υπουργείο Εργασίας δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στους Επιθεωρητές Εργασίας και ενισχύσει το ελεγκτικό τους ρόλο. Την ίδια στιγμή, προβλέπει τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας.

Α

ναλυτικότερα, οι αλλαγές που επιφέρει το νοµοσχέδιο για το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας είναι οι εξής: • Σύσταση και λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων που υποδέχεται και αξιολογεί τις καταγγελίες για εισφοροδιαφυγή και οµάδα ετοιµότητας που θα παρεµβαίνει άµεσα για τον έλεγχο. Η οµάδα ετοιµότητας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα εξετάζει άµεσα τις καταγγελίες.

• Ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ και συνεργασία µε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισµούς (ΙΚΑ, ΟΑΕ∆) αλλά και τους άλλους ελεγκτικούς µηχανισµούς. Το ΣΕΠΕ θα συνδέεται ηλεκτρονικά µε ΙΚΑ, ΟΑΕ∆ και θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία των άλλων ελεγκτικών µηχανισµών. • Συµβουλευτική συµβολή του ΣΕΠΕ στην υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συµβάσεων. • Παροχή υπηρεσιών συµβούλου από το ΣΕΠΕ µέσα από οργανωµένο δίκτυο και έκδοση οδηγιών για την εφαρµογή της ισχύουσας νοµοθεσίας, την εφαρµογή των µέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς και την πρόληψη ατυχηµάτων και επαγγελµατικών ασθενειών. • Αυστηροποίηση αλλά και αντικειµενικοποίηση των προστίµων και των διοικητικών κυρώσεων που φθάνουν µέχρι και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας. • Θεσµοθέτηση της υποχρέωσης του ΣΕΠΕ να επιβάλλει πρόστιµα και κυρώσεις για την αδήλωτη και ανασφάλι-

15

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

στη εργασία (µέχρι τώρα την αρµοδιότητα την είχε κυρίως το ΙΚΑ). • Θεσµοθέτηση της κάρτας εργασίας, µε την οποία απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζοµένου, καθώς και το ωράριο εργασίας.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βασιλική Λ. Ορδουλίδου - Νάτσκου Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

- Μικροβιολογικό - Αιματολικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΡΙΖΟΣ ΜΙΧ. ΚΩΣΤΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ l

Αντιμετώπιση ανδρικής υπογονιμότητας

και στυτικής δυσλειτουργίας

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 10 (ΣΤΟΑ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ) Τηλ. Ιατρείου: 2331070970 - 6932417933

e-mail:doctorpetros@gmail. com

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δέχεται με ραντεβού

Βενιζέλου 34 Βέροια (1ος όροφος) τηλ. Ιατρ.: 23310 67062 - fax: 23310 67063

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc

ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

- Ανοσολογικό

Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

Δέχεται με ραντεβού

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 70707 ΚΙΝ. 6973 046662 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 32, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ e-mail: dent_jik_71@yahoo.com

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

16

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com


 ΤΥΠΟΣ

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη Το κρίσιμο τεστ για τον κρατικό δανεισμό με την έκδοση εντόκων εξάμηνης διάρκειας, ο έλεγχος οικονομικών χρήσεων και μετά παρέλευση πενταετίας, οι αυξήσεις στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, οι προτάσεις εμπόρων για ευέλικτο ωράριο και Κυριακές, οι αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Μιλτιάδη Εβερτ, απασχόλησαν χθες τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ’ αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι: * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ««Σκιώδης» κυβέρνηση με... 81 στελέχη!». * ΑΥΡΙΑΝΗ: «Ισχυρή ηγετική ομάδα έτοιμη να κερδίσει τις εκλογές». * ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ολοι μαζί

...

ία μ ο τ υν

Εν σ

. μία.. υντο Εν σ και η... Ντόρα χώ-

ρια!». * ΕΘΝΟΣ: «Συντάξεις με προκαταβολή και δόσεις». * ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Φέρνουν από την πίσω πόρτα την «Κάρτα του Πολίτη». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Μήνυση για τη λεηλασία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Εξαφανισμένα βασικά φάρμακα». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μήνυμα ανατροπής με άνοιγμα στην κοινωνία». * ΕΣΤΙΑ: «Ανεπαρκείς στόχοι για το έλλειμμα». * Η ΑΥΓΗ: «40% αυξήσεις στις συγκοινωνίες». * Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Στη μέγκενη των τοκογλύφων». * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Τέλος η παραγραφή από την εφορία». * Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: «Πώς να βγάλετε 5% σε έξι μήνες». * Ο ΛΟΓΟΣ: «Κρίσιμο τεστ για δανεισμό». * ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Νέα αντιλαϊκή επιδρομή της κυβέρνησης. Αυξήσεις εισιτηρίων 40% στις αστικές συγκοινωνίες». * ΤΑ ΝΕΑ: «Ωράριο Ευρώπης ζητούν οι έμποροι». * City Press: «Κρίσιμο τεστ για το δημόσιο χρέος». * Metro «Στο έλεος των κερδοσκόπων». ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ * ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Φρένο στην επέκταση της Θεσσαλονίκης». Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων του οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι: * ΕΞΠΡΕΣ: «Εγχείρημα για δανεισμό από... επιθετικές αγοράς». * ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μαύρη Δευτέρα για ΧΑ-ομόλογα. Τράπεζες: -6,56%, spread: στις 1.001 μονάδες». * ΚΕΡΔΟΣ: «Ετοιμάζουν το μνημόνιο και για την Πορτογαλία». * Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Οι αγορές απαιτούν από την Ευρωζώνη αποφάσεις».

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Από τη στήλη με τίτλο «Φαληρεύς» ιχελάκης αντί Κύρτσου ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. H αποχώρηση του αντικατασταθέντος δεν ήταν είδηση, το πρόσωπο του αντικαταστάτη του όμως ήταν. Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα ήταν γνωστό ότι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε πια τελειώσει ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θέλετε να έφταιγε ότι η εικόνα του -από τη φυσιογνωμία του ώς το εκνευριστικά διαπεραστικό μέταλλο της φωνής του- ήταν ανεπανόρθωτα ταυτισμένη με την περασμένη εικοσαετία; Θέλετε να ήταν το υπόπτως κατάμαυρο μαλλί; (Διότι υπάρχουν και τα κατά Φαήλον κριτήρια του λεγομένου ανδροπρεπούς πατριωτισμού, ας μην ξεχνάμε...) Σε κάθε περίπτωση, ο «κόκκινος Πάνος» ήταν παρελθόν. Με όλο το διάστημα στο οποίο ο πρώην υπουργός Εργασίας αφέθηκε να παραμείνει παντοδύναμος στο πόστο του εκπροσώπου, ο Αντώνης Σαμαράς έβγαλε την υποχρέωση που είχε απέναντί του, για την πολύτιμη στήριξη που του παρέσχε την εποχή της διεκδίκησης της ηγεσίας. Οπως και να το κάνουμε όμως, δεν ήταν δυνατόν ο Σαμαράς να κηρύσσει το ευαγγέλιο μιας υποτιθέμενης «Νέας Μεταπολίτευσης» και προφήτης της να είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες μορφές του φθαρμένου προϊόντος! (Απορίας άξιον, βέβαια, είναι γιατί ο «κόκκινος Πάνος» φέρεται τώρα να είναι σφοδρότατα ενοχλημένος με την αντικατάστασή του. Πλην, όμως, είναι γνωστό ότι πολιτευόμενοι και τηλεαστέρες πάσχουν από υπερτροφία του εγώ, οπότε είναι λογικό εφόσον οι δύο ιδιότητες συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο, η οξύτητα των συμπτωμάτων να υπερβαίνει τα αναμενόμενα...)

Μ

«ΤΑ ΝΕΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Προεκτάσεις»

Π

οιος διαφθείρει ποιον; Πράγµατι οι πολίτεςδιαµορφώνουν τους κανόνες στηνπιάτσα της συναλλαγής; Αν δεν είχαν τάση προς τη διαφθορά δεν θα υπήρχαν ούτε διεφθαρµένοι πολιτικοί; ∆υστυχώς για τον αντιπρόεδρο, αυτή η εξήγηση είναι επιδερµική. Ουσιαστικά, η διαφθορά και η πολιτική συναλλαγή είναι αποκλειστικό δηµιούργηµα των πολιτικών. Ιδίως των πολιτικών που έχουν ασκήσει διακυβέρνηση. Αυτοί διαφθείρουν την κοινωνία και όχι το αντίθετο. Απόδειξη ότι σε όσες περιπτώσεις ήθελαν να βγάλουν τη συναλλαγή από τις σχέσεις τους µε τους πολίτες το έκαναν. Απλώς, αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες. Για παράδειγµα, το 1994 ο Πεπονής κατήργησε σε µια νύχτα το ρουσφέτι των διορισµών µε τον νόµο που φέρει το όνοµά του, έχοντας απέναντι... πολιτικούς, όχι πολίτες. Παλαιότερα ο Τσοβόλας έκοψε µε το µαχαίρι τη διαφθορά στα ακίνητα, µε τις αντικειµενικές αξίες. Υπάρχουν και κάποια παραδείγµατα ακόµη, όχι πολλά. Το συµπέρασµα είναι ότι η πολιτική τάξη δηµιουργεί τις συνθήκες της διαφθοράς. Οι πολιτικοί εκλαµβάνουν τους πολίτες ως πελάτες και τους δελεάζουν µε πραγµατικές, ή κάλπικες, εξυπηρετήσεις για να πάρουν την ψήφο τους. Αν οι κυβερνήσεις τιµωρούσαν την παραβίαση της αξιοκρατίας, αν οι αντιπολιτεύσεις υπόσχονταν λιγότερα από όσα µπορούν να πραγµατοποιήσουν, αν οι βουλευτές σταµατούσαν το «κατόπιν ενεργειών µου», θα είχε αντιµετωπιστεί το πραγµατικό πρόβληµα της χώρας: η βαθιά ανοµία που λειτουργεί ως θερµοκήπιο της διαφθοράς. Αυτό το πρόβληµα είναι δηµιούργηµα των πολιτικών. Οι πολίτες απλώς ακολουθούν αυτό που έλεγε ο άγγλος συγγραφέας Ασλεϊ Μπρίλιαντ: «Θέλω λιγότερη διαφθορά, ή περισσότερες ευκαιρίες να συµµετάσχω». «ΤΟ ΒΗΜΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Βηματοδότης» ττα του «διώκτη των ντιντήδων» κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, αφού, όπως έλεγαν βουλευτές της ΝΔ, δεν υπάρχει «ντιντής» που να μην ανέλαβε κάποιο αξίωμα κατά τον κομματικό

Η

17

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ανασχηματισμό της Νέας Δημοκρατίας. Γενικώς πάντως όλοι (ντιντήδες και μη) πήραν από κάτι. Οι τελικές διεργασίες έγιναν την Κυριακή στο σπίτι του κ. Αντ. Σαμαρά στην Κηφισιά. Ουδείς επιβεβαίωνε ότι έγινε σύσκεψη στο σπίτι του προέδρου. Ωστόσο, πράκτοράς μου που παραμόνευε σε στρατηγικό σημείο είδε να προσέρχονται ο Γραμματέας του κόμματος κ. Αν. Λυκουρέντζος , ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας (ο οποίος στα τηλεφωνήματα φίλων του παρίστανε ότι παρέμενε στο σπίτι του καθηλωμένος από γρίπη που «άρπαξε» στο Μέτσοβο...), ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Σαμαρά καθηγητής κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και ο εξ απορρήτων σύμβουλος του προέδρου κ. Δ. Σταμάτης. Ο κ. Σαμαράς είχε καταλήξει τις προηγούμενες ημέρες στα περισσότερα ονόματα, αλλά ήθελε να συζητήσει τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής με το «κουαρτέτο των εμπίστων», οι οποίοι όλοι είχαν κάτι να πουν, με αποτέλεσμα η συζήτηση να κρατήσει πάνω από πέντε ώρες. Και όμως υπήρχαν και δύο στελέχη που αρνήθηκαν θέσεις. Πρόκειται για τον κ. Πάνο Καμμένο, στον οποίο προτάθηκε ο Τομέας Νησιωτικής Πολιτικής, και ο κ. Μιχ. Μπεκίρης, ο οποίος αρνήθηκε τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της ΚΟ. Είναι και οι δύο υπεράνω αξιωμάτων, με την έννοια ότι είναι υπεράνω των συγκεκριμένων αξιωμάτων: ίσως θα ήθελαν να γίνουν αμέσως υπουργοί... Επίσης, παραλίγο να αναλάβει αξίωμα και ο κ. Ι. Παπαθανασίου , με τον οποίο ο κ. Σαμαράς διατηρεί άριστη σχέση, αλλά εκρίθη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα ήταν καλύτερο να επιστρέψει σε μεταγενέστερο χρόνο. Η έκπληξη βεβαίως ήταν η επιλογή του κ. Ι. Μιχελάκη για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Οπως είχα γράψει την Κυριακή, ο κ. Σαμαράς αναζητούσε έναν «μη βουλευτή». Εκείνος που πρότεινε τον κ. Μιχελάκη στον πρόεδρο ήταν ο κ. Γ. Χαρβαλιάς. Στον κ. Χαρβαλιά άρεσε να κυκλοφορούν φήμες ότι θα μπορούσε να αναλάβει εκείνος τη θέση, αλλά είχε ενημερώσει από καιρό τον πρόεδρο ότι δεν τον ενδιέφερε να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική. Ανακάλυψε λοιπόν τη «λύση Μιχελάκη», η οποία άρεσε στην ηγεσία. «ΕΘΝΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Παν-παν» αθαρά χέρια» με... καθαρό μυαλό Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα είδος επιχείρησης «καθαρά χέρια», με αναφορά στο πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό του που έχει αναμειχθεί σε υποθέσεις παράνομου πλουτισμού, ζημίας του Δημοσίου κ.λπ. Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο η οικονομική κρίση πλήττει τους απλούς πολίτες, τα ερωτήματα για τις ευθύνες γίνονται πιο επιτακτικά και η «ατιμωρησία» εξοργίζει τον κόσμο που καλείται να «πληρώσει» το κόστος της εξόδου από την κρίση. Πολύ περισσότερο η «ατιμωρησία» πλήττει τα «νομιμοποιητικά θεμέλια» της πολιτικής τάξης, διακομματικά. Αυτό είναι και το μείζον πολιτικό ζήτημα. Το πολιτικό μας σύστημα, μέχρι στιγμής, δείχνει ότι δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί κατ’ αρχάς τις δικές του ευθύνες. Αλλοτε δεν θέλει, άλλοτε δεν μπορεί και άλλοτε φοβάται να αναμετρηθεί μαζί τους. Εξαντλείται είτε σε ανούσιες «μικροκομματικές» αντιπαραθέσεις, είτε συγχέει σκόπιμα την πολιτική συνεννόηση (που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης) με την «παραγραφή» και την «ατιμωρησία» φαινομένων πολιτικής διαφθοράς. Μακριά απ’ όλους μας η λογική της «Ρωμαϊκής Αρένας», δηλαδή να δώσουμε «θέαμα και... αίμα», για να ικανοποιηθεί μόνο η κοινή γνώμη... Από την άλλη μεριά, οι «εξεταστικές», υπονομευμένες εξαρχής από ένα κακής ποιότητας «κομματικό DNA» και με περιορισμένα «εργαλεία», δύσκολα οδηγούν με αδιαμφισβήτητο τρόπο μια υπόθεση στο τέλος, με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερο «παράγοντες» αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος παρά «φορείς κάθαρσης». Αυτό είναι το μέχρι τώρα συμπέρασμα από τη λειτουργία τους, παρά τις θετικές προσπάθειες που πολλά μέλη τους-βουλευτές έκαναν.

Κ


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1775 ο Φράνσις Σαλβαντόρ είναι ο πρώτος εκλεγμένος Εβραίος στην Αμερική, στο Πολιτειακό Κογκρέσο της Καρολίνας. 1901 οι Ρώσοι και οι Βρετανοί συμφωνούν στο θέμα της διχοτόμησης της Κίνας. 1908 δημιουργείται το αμερικανικό μνημείο του Γκραντ Κάνιον. 1911 στην Ελλάδα, φυλακίζεται ο συνταγματάρχης Λαπαθιώτης, ως αρχηγός στασιαστικού κινήματος. 1919 στις ΗΠΑ, ξεκινά από τη Νέα Υόρκη το πρώτο ράλι αυτοκινήτου γυναικών, με προορισμό τη Φιλαδέλφεια. 1922 γίνεται η πρώτη επιτυχημένη θεραπεία, κατά του διαβήτη, με ινσουλίνη. 1923 οι Γάλλοι και οι Βέλγοι καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή της Ρουρ, στη Γερμανία. 1929 στην ΕΣΣΔ, οι μπολσεβίκοι μειώνουν το ημερήσιο ωράριο εργασίας στις 7 ώρες. 1931 ικανοποιημένος από το ταξίδι του στην Ευρώπη επιστρέφει ο πρωθυ-

πουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. 1935 η θρυλική Αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Έρχαρτ, είναι η πρώτη γυναίκα που πετάει μόνη της από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια. Η Έρχαρτ, διήνυσε 2.400 χμ σε 18 ώρες. 1938 η Φράνσις Μούλτον είναι η πρώτη γυναίκα, που γίνεται πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζα των ΗΠΑ. 1939 στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεν συναντάται με τον Μουσολίνι. 1941 η Γερμανία και η Ιταλία κηρύττουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ. 1942 η Ιαπωνία κηρύττει τον πόλεμο στην Ολλανδία και εισβάλει στο Βόρνεο, στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες. 1949 ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου επίσημου τζαμί, που δημιουργείται στις ΗΠΑ, στη Λεωφόρο Κονέκτικατ, στην Ουάσινγκτον. Το τέμενος, το οποίο χτίστηκε σε παραδοσιακό αραβικό αρχιτεκτονικό ύφος, περιλαμβάνει κι ένα μιναρέ 160 μέτρων. 1950 στην Κίνα, οι κομμουνιστές αποβι-

βάζονται στη νήσο Χαϊνάν. 1962 εκρήγνυται το ηφαίστειο Χουασκαράν στο Περού και 4000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. 1964 στις ΗΠΑ, ο γενικός χειρουργός Λούθερ Τέρι, εκδίδει την πρώτη έκθεση για τις βλαπτικές παρενέργειες του καπνίσματος. 1972 στη Νέα Υόρκη, η Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας ζητά να γίνει έλεγχος στο εργοστάσιο ατομικής ενέργειας στο Ίντιαν Πόιντ. 1973 αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. 1980 ο Νάιγκελ Σόρτι, σε ηλικία 14 χρόνων, γίνεται ο μικρότερος σκακιστής, που κατακτά το βαθμό του Διεθνούς Μάστερ. 1981 στο Ελ Σαλβαδόρ, η χούντα επιβάλει στρατιωτικό νόμο. 1982 ο Στιβ Ντέιβις γράφει ιστορία όταν κάνει το πρώτο μεγαλύτερο σερί (147) κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής κάλυψης snooker (αμερικανικό μπιλιάρδο). 1990 200.000 άνθρωποι απαιτούν την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, που

τερματίστηκε το 1940 από τον Κόκκινο Στρατό. 1992 ο Πολ Σάιμον, είναι ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης, που κάνει τουρνέ στη Δυτική Αφρική, μετά τη λήξη του πολιτιστικού μποϊκοτάζ. 1993 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί τον Πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν, επειδή παραβίασε τους όρους κατάπαυσης του πυρός στον Κόλπο. 1994 στη Βουλή, όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, επικυρώνουν τη συμφωνία για την ένταξη της Ελλάδας στη ΔΕΕ. 1996 στην Ιαπωνία, η Βουλή εκλέγει στην πρωθυπουργία τον Ριουτάρο Χασιμότο. 1999 ο Ολλανδός Γιόχαν Κρόιφ ανακηρύσσεται ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα ύστερα από ψηφοφορία των δημοσιογράφων του International Federation of Football History & Statistics. Δεύτερος ανακηρύσσεται ο Φρανζ Μπεκενμπάουερ και τρίτος ο Αλφρέντο ντι Στέφανο.

Στην εργασία σας τα πράγματα έχουν αρχίσει και μπαίνουν σε μια σειρά *Σύντομα θα μπορέσετε να φέρετε εις πέρας πολλές καταστάσεις που σας πίεζαν *Προσπαθήστε τα οικονομικά σας να τα κρατήσετε σε μια ισορροπία *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για νέα ανοίγματα και επενδύσεις

Καλά θα κάνετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα στην εργασία σας *Η περίοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για να πάρετε κάποιο ρίσκο, κάντε λίγη υπομονή *Οικονομικά ζητήματα έχουν αρχίσει και μπαίνουν σε μια καλή σειρά *Μην κάνετε έξοδά σε πράγματα που δεν σας είναι αναγκαία

Η πορεία των επαγγελματικών σας έχει βελτιωθεί *Καλά θα κάνετε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά σε κάθε σας βήμα *Μην παρασυρθείτε από τρίτους *Αυξημένα αρκετά είναι τα έξοδά σας το διάστημα αυτό *Καλά θα κάνετε να αποφύγετε να πάρετε κάποιο σημαντικό ρίσκο που μπορεί να σας πιέσει. Η σημερινή ημέρα είναι κατάλληλη για να μιλήσετε με το ταίρι σας

Στην εργασία σας θα νιώσετε την ανάγκη να κάνετε ορισμένες αλλαγές για να μπορέσετε να πετύχετε *Οι συνεργάτες σας θα στηρίξουν τις επιλογές σας *Κάποια οικονομικά ζητήματα θα σας απασχολήσουν *Καλά θα κάνετε να αποφύγετε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον σας

Μερικές συζητήσεις με τους συνεργάτες σας θα σας απασχολήσουν έντονα *Καλά θα κάνετε να μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για κάποια πράγματα *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να είστε συνετοί *Μην κάνετε έξοδά που θα μπορούν να σας πιέσουν *’Eχετε το νου σας

Καλά θα κάνετε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά *Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε πράγματα που θα σας βγάλουν από τη στασιμότητα του παρελθόντος *Δείξτε δυναμισμό και θα μπορέσετε να φέρετε εις πέρας όλα όσα σας απασχολούν *Προσέξτε για να μην γίνουν λάθη σε κάποια πράγματα. Μην είστε κλεισμένοι σπίτι συνέχεια

Στα επαγγελματικά σας κάποια προβλήματα που μπορούν να προκύψουν καλά θα κάνετε να τα αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα και με ηρεμία καλύτερα *Γραφειοκρατικές υποθέσεις καλά θα κάνετε να τις τακτοποιήσετε άμεσα *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να κάνετε επενδύσεις

Θα έχετε την ευκαιρία στην εργασία σας να φέρετε εις πέρας πολλές καταστάσεις που στο παρελθόν ήταν δύσκολες *Μη διστάσετε να κάνετε αλλαγές *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να είστε προσεκτικοί *Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να πάρετε αποφάσεις και να κάνετε σοβαρές αλλαγές

Στην εργασία σας μπορεί να έχετε κάποιες εντάσεις με τους συνεργάτες σας καλύτερα να προσέξετε τη συμπεριφορά σας για να μην έχετε προβλήματα *Περιορίστε στα οικονομικά σας τις σπατάλες *Μην αφήσετε να σας παρασύρουν τρίτοι σε ανούσια έξοδα *Συγκρατηθείτε όσο μπορείτε. Δείξτε τρυφερότητα και σίγουρα θα περάσετε πολύ καλά

Τα ζητήματα που θα σας απασχολήσου είναι πολλά *Καλά θα κάνετε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να μη βιαστείτε να πάρετε σοβαρές αποφάσεις *Οργανώστε όσο καλύτερα μπορείτε τις κινήσεις σας *Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σας

Στην εργασία σας καλά θα κάνετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα *Μην βιαστείτε να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι *Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ώστε να μπορέσετε να περιορίσετε τα α έξοδά σας *Αντιμετωπίστε τις καταστάσεις με υπευθυνότητα και σοβαρότητα

Στην εργασία σας θα μπορέσετε να βρείτε καλές λύσεις σε πράγματα που σας άγχωναν *Κάντε πράγματα τα οποία θα σας αναδείξουν στους ανωτέρους σας *Κάποια σκαμπανεβάσματα στα οικονομικά σας θα σας απασχολήσουν έντονα, καλά θα κάνετε να αποφύγετε τις υπερβολές

τα

μιλούν

18

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

δυσκολοι καιροι για... μάγους!

Έτσι, έμεινε να λέμε:

Μετανοούσα Μαγδαληνή

gaρ

Ειρωνική φράση για τους ακόλαστους, τους διεφθαρμένους, αμαρτωλούς, υπόλογους απέναντι στο ηθικό νόμο και την ηθική τάξη, οι οποίοι αισθανόμενοι μεταμέλεια, συμπεριφέρνονται σαν να διακόψανε τις σχέσεις τους με το αμαρτωλό παρελθόν τους. Η φράση προέρχεται από το όνομα της Μαρίας της Μαγδαληνής, η οποία άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρα, μετανοήσασα για τη μέχρι τότε, αμαρτωλή ζωή της

… ς α τ ον

Το κατάλληλο δώρο

Μεφιστοφέλης

Συμβολικό το δώρο που έκανε ο κουμπάρος και καρντάσης Ερντογάν στον Γιωργάκη. Αφού με τα μέτρα που μας έχει πάρει έχουμε γυρίσει στην εποχή των παγετώνων ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι ήταν το μόνο που ταίριαζε. Εκτός και αν ήταν το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις που θα έκανε στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες. Αν και όσοι λένε ότι ο Γιωργάκης δεν ήθελε μάρτυρες στις μυστικές του συμφωνίες με τον Ερντογάν έχουν μεγάλο λάθος. Οι μυστικές συμφωνίες κλείνονται σε μυστικές συναντήσεις. Απλά ο Γιωργάκης ήθελε να δείξει στον Τούρκο πρωθυπουργό κάτι .......καινούρια γκατζετάκια που έχει βρει τον τελευταίο χρόνο ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο. Κατά τα άλλα ο Γιωργάκης είπε στους Τούρκους ότι άδικα κάνουν αυτές τις πτήσεις στο Αιγαίο. Και οι Τούρκοι κατάλαβαν το μάταιο των παραβιάσεων και πλέον δεν θα έχουμε παραβάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Θα παραμείνουν όμως οι παραβιάσεις στην λογική μας από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Μεθύστακα πάνε να βγάλουν τον κουρασμένο. Σαχλαμάρες. Όλοι πίνουμε ένα – δυο ποτηράκια όταν τρώμε καμιά μπριζόλα. Βέβαια από την άλλη υπάρχει και ένα θέμα. Αν στην καθισιά του έτρωγε δέκα μπριζόλες και έπινε 2 ποτηράκια για την κάθε μπριζόλα… Ειδική συσκευασία θα μας προειδοποιεί για τα ληγμένα τρόφιμα. Βέβαια είναι άχρηστη. Γιατί δεν θα έχουμε λεφτά να αγοράζουμε τρόφιμα. Οπότε τι μας νοιά-

&...

http://mikrosfokion.blogspot.com/

περίεργα

Π

αράξενα

ζει αν είναι ληγμένα. Εμείς άλλη συσκευασία χρειαζόμαστε. Να μας προειδοποιεί για τους ληγμένους πολιτικούς. Ο Πάγκαλος, κατά Πεταλωτή, εκφράζει προσωπικές του απόψεις. Μόνο που όλως τυχαίως είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αλλά τι λέω τώρα… Άλλο οι προσωπικές απόψεις και άλλο οι κυβερνητικές απόψεις. Εξάλλου το παράδειγμα το δίνει ο ίδιος ο Γιωργάκης. Η προσωπική του άποψη είναι ότι τα μέτρα που παίρνει είναι άδικα και οδηγούν στην ύφεση και η κυβερνητική του άποψη του επιβάλλει να πάρει αυτά τα μέτρα. Αυτά τα θέματα (της διττής προσωπικότητας) δεν είναι πολιτικά και κακώς τα αντιμετωπίζουμε έτσι. Είναι αρμοδιότητας ψυχιάτρου. Κάτι ήξερε και ο Καραμανλής (ο θείος) που έλεγε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο. Την στήριξη της Ντόρας και του Άνθιμου έχει ο Γιωργάκης. Άμα είναι σοσιαλιστής ο άλλος αμέσως του το αναγνωρίζουν… Η Σακοράφα δήλωσε πως αν ο Γιωργάκης δεν λεγόταν Παπανδρέου θα είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Το όνομα του τον κρατάει δέσμιο στην Ελλάδα. Τελικά λέτε να διαφύγει με ψευδώνυμο; Τα νέα γραφεία της ΝΔ είναι στην Συγγρού. Θα μετακομίσουν εκεί και οι ντιντίδες της παράταξης;

Του βγήκε η σφαίρα από τη μύτη Όχι μια πολύωρη εγχείρηση αλλά ένα στιγμιαίο φτέρνισμα ήταν αρκετό προκειμένου να βγει η σφαίρα που είχε κυριολεκτικά σφηνωθεί στο κεφάλι ενός 28χρονου Ιταλού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Παραμονή πρωτοχρονιάς και ο Ντάρκο Σαντζερμάνο περπατάει μαζί με τη σύντροφό του στους δρόμους της Νάπολης απολαμβάνοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις οι οποίες συνοδεύονται από πυροτεχνήματα καθώς και πυροβολισμούς στον αέρα. Ξαφνικά, ο 28χρονος Ντάρκο πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος. Μια αδέσποτη σφαίρα 22 χιλιοστών τον έχει χτυπήσει στον δεξί κρόταφο και έχει σφηνωθεί στο κεφάλι του. Ο τραυματίας οδηγείται εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Εκεί ωστόσο, ενώ περιμένει να εξεταστεί από τους ιατρούς, φτερνίζεται και τι να δει; Η σφαίρα έχει βγει από το δεξί του ρουθούνι. Η περιπέτειά του έμελε να έχει αίσιο τέλος. Ο Ιταλός υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο μάτι προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που προκάλεσε το βλήμα. Η εγχείρηση επέτυχε και οι ιατροί τον διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται να χάσει την όρασή του.

19

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Η προσωποποίηση του διαβόλου, ένα από τα κύρια πρόσωπα της ποιητικής τραγωδίας του Γκαίτε Φάουστ. Το όνομα του Μεφιστοφελή, λέγεται ότι παράγεται η λέξη, από το εβραϊκό μεφίζ (καταστροφέας) και τοφέλ (ψεύτης).

Με το δρεπάνι, όχι με το ψαλίδι Η φράση αυτή λέγεται για κάποιον, που είναι μεγάλος ισχυρογνώμων και το ξεκίνημα της έχει μια όμορφη ιστοριούλα. Κάποτε θέριζε μια αγροτική οικογένεια, Η κόρη τους αντί να θερίζει με το δρεπάνι, θέριζε με το ψαλίδι. Ο πατέρας της, μάταια την συμβούλευε. Τελικά τον θύμωσε τόσο πολύ, που για να την αναγκάσει να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του και να παραδεχτεί το σωστό, την κρέμασε με ένα σχοινί μέσα σε ένα ξεροπήγαδο και την απειλούσε, πως θα την άφηνε εκεί να πεθάνει, αν δεν άλλαζε γνώμη και την ρώτησε : « Με το δρεπάνι ή με το ψαλίδι;» Κι εκείνη απάντησε : « Με το ψαλίδι.»

Με την ψυχή στα δόντια Αυτή τη φράση την πρωτοβλέπουμε στα Αναργύρια Αποσπάσματα , όπως λέγονται τρία φύλλα, που υποτίθεται πως τα έγραψε ένας καλόγερος της μονής των Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα.

Δ 

Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Ε Ι Σ

Γνωρίζετε ότι...

 Επειδή οι πατάτες δεν αναφέρονται στη Βίβλο, οι Σκωτσέζοι για πολλούς αιώνες δεν τις έτρωγαν.  H ανθρώπινη καρδιά δημιουργεί τόση πίεση στο αίμα που αυτό θα μπορούσε φεύγοντας από την καρδιά να αναπηδήσει σε ύψος 10 μέτρων.  Η φράση «έφαγε χυλόπιτα» προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων !  Η φράση « του πήρε τον αέρα» προέρχεται από την αρχαιότητα και την εκμετάλλευση του ανέμου κατά τις ναυμαχίες έναντι του εχθρού  Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε «Κολωνάκι» από ένα κολωνάκι που ήταν εκεί για παλούκωμα όπως συνηθιζόταν κατά την Τουρκοκρατία!  Στον γνωστό άθλο του Ηρακλή τα γνωστά «χρυσά μήλα των εσπερίδων» ήταν... πορτοκάλια  Η ακριβής εξήγηση της φράσης«Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» δεν έχει σχέση με κανέλλα ή άλλα καρυκεύματα αφού σημαίνει «Έρχομαι από την Κωνσταντινούπολη και σε προσκαλώ να έρθεις στην κορυφή»!  Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο- παράμεσο γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά !  Όταν λέμε σε κάποιον « Αντίο» του λέμε κυριολεκτικά, σύμφωνα με την αντίστοιχη Ισπανική φράση, ότι «θα τα πούμε στον άλλο κόσμο», δηλαδή πρόκειται για... αποχωρισμό !


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Λίρες, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Δαχτυλίδια, Δόντια. Σπασμένα, χαλασμένα. Στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με 1 βήμα μπορείτε χωρίς φόβο να έρθετε στο γραφείο μας, κρατάμε πλήρη εχεμύθεια. Έναντι Κλινικής Αντωνιάδη Βενιζέλου 16 Βέροια (1ος όροφος) Τηλ.: 23310 66581, κιν.: 6984223075

ΚΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ αναλαμβάνει φύλαξη βρεφών, παιδιών και ηλικιωμένων με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, ακόμα κα σε περιοχές εκτός Ημαθίας. Τηλ. Επικοινωνίας 6975994207 κα Μαρία Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα.

Προσφορές • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 13€ !!! • Αγοράζετε 4 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και 1 ½ λίτρο αναψυκτικό και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 2 γίγας πίτσες και παίρνετε δώρο, ή 1 γίγας ή 1 ½ λίτρο αναψυκτικό ή μια σαλάτα ή ½ παγωτό και πληρώνετε μόνο 15€ !!!

Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786.

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. ΚΥΡΙΑ ζητάει εργασία σε σκάλες, γραφεία, επαγγελματικούς χώρους (τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, σούπερ μάρκετ κ.α.). Κιν. 6993033111. ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ:Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για την στελέχωση τμήματος πωλήσεων σε διαφημιστική εταιρία. Πληροφορίες στο τηλ. 6979 809870 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315

20

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596

καλή ευκαιρία. Τηλ. 6947120444 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Επαγγελματικοί κοπτοράπτες – γαζωτική – πλακοραφές, σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6973795042. ΠΩΛΕΙΤΑΙ KAWASAKI ZZR 400, χρώμα μπλε-μαύρο, μοντέλο 98, 400 CC. EXTRA: Συναγερμός, καινούρια λάστιχα Τιμή ευκαιρίας και δεκτός κάθε έλεγχος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942269024 κ.Προκόπης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 22 τ.μ στον Προμηθέα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974747813

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος Ενοικιάζονται τρία καταστήματα 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο. Πολύ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα στην οδό Ρόδων 65 τ.μ. Κιν. 6972234377. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ καταψύκτες 500 L.T., επαγγελματικοί, σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Κιν. 6948780769 κ. Αντώνης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σόμπα φορητή (κεροζάν) σε κατάσταση πολύ καλή και οικονομική. Καθαρό πετρέλαιο. Μόνο 100 ευρώ.Τηλ: 6993033111 Πωλείται επιχείρηση εκκλησιαστικών ειδών στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία λόγω αλλαγής δραστηριότητας. Τιμή μόνο 9.000 Τηλ:6982177674 Πωλείται μονοκατοικία – ισόγειο 120 τ.μ., με αποθήκη 120 τ.μ., σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην Επισκοπή Αλεξάνδρειας σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες: 6976052131

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 135 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 974747117

Πωλείται πιάνο «Χοφμαν» Δυτικής Γερμανίας σε άριστη κατάσταση Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236 Πωλείται χώρος πάρκινγκ 35 τ.μ. για τρία αυτοκίνητα, με τουαλέτα και κλιματισμό στην Οδό Μιλτιάδου 17 – Περιοχή Παπάγου - Βέροια Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Πωλείται εστιατόριο ανακαινισμένο στην περιοχή Wolfsburg της Γερμανίας. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.Επικοινωνίας: 0049536330318 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 86 τ.μ. στον 4ο όροφο, στην οδό Μητροπόλεως – Ζωγιοπούλου 2, γωνία. Πληροφορίες κ. Στέργιος τηλ. 23310 21488 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 94 τ.μ. (2Δ – Σ – Κ – WC – μπαλκόνι μεγάλο 10Χ3 και μπαλκόνι μικρό) σε οικοδομή με φανταστική θέα στην οδό Π. Πασαλίδη αρ. 8, περιοχή Βίλα Βικέλα, κατασκευή οικοδομής το έτος 2000. Ανοιχτός χώρος πάρκινγκ.

21

Πωλείται οικόπεδο 9 στρέμματα στον Κοπανό Ναούσης. Εντός σχεδίου, κατάλληλο για εμπορικό κέντρο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τιμή 45.000 ευρώ το στρέμμα Τηλ.επικοινωνίας: 6946780770. ΠΩΛΕΙΤΑΙ εξαιρετικό αγροτεμάχιο 7.500 τ.μ. εφάπτεται του νέου πολεοδομικού σχεδίου πόλεως Παραλίας. βλέπει σε δυο δρόμους (ανατολικά και δυτικά). Παραλία Πιερίας. Tηλ. για πληροφορίες 6974712585.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573

Πωλείται το 50% της επιχείρησης παιδότοπου κατά προτίμηση σε γυναίκα. Τιμή συζητήσιμη.Τηλ. 23310-28140 και 6979998999.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333

Τιμή προσιτή. Τηλ. 2327051303, 6944523246.

Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών,φυσικής,χημείας και βιολογίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου,τιμές προσιτές.Τηλέφωνα 6975906235 & 2331063246. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές: κιν.: 6938473201 (ολοήμερα)

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο - χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-312455, 6946-584834, 2310-920185.

Μαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές με τη χρήση νέων τεχνολογιών Τηλ. επικοινωνίας 6993273011 Καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε πολύ καλές τιμές κ. Ζήνα Τηλέφωνο: 6984063563. Φιλόλογος Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.Τιμές προσιτές.Τηλ: 6981594569 Διδάσκονται μαθήματα Ντράμς: (α) Διάβασμα ταμπούρου (β) Διάβασμα παρτιτούρας στό ντράμ σέτ (γ) Ρυθμοί, τεχνική swing. Πληροφορίες στο 6977933532 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Με πολυετή πείρα παραδίδει φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ: 23310208336977017464 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Απόφοιτη του Α.Π.Θ. παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου. Τιμές προσιτές. Κιν. 6930462125. Κοπέλα, φοιτήτρια Προσχολικής Αγωγής αναλαμβάνει καθημερινά τη φύλαξη παιδιών τις πρωινές ώρες. (Μόνο την Παρασκευή αναλαμβάνει τα απογεύματα) Τηλ:6972371314 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ απόφοιτος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ΑΕΠ, ΑΟΘ και ECDL τηλ.6989141169»


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ με σταθερή πελατεία σε πολύ κεντρικό σημείο στη Βέροια και με χαμηλό ενοίκιο (ευκαιρία) λόγω συνταξιοδότησης κιν.: 6970051791 κ. Τάσος ολοήμερα ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία Τηλ. 2331064277, κιν. 6948250582 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙΔιαμέρισμα στην Ανοίξεως 4ος όροφος , 65 τ.μ με θέα μοναδική. Αποθήκη, πυλωτή 62.000 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934888738 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός φούρνος πιτσαρίας, τύπου North, μοντέλο F136 7200w, 230 volt, 8 θέσεων. Τηλ. 6979117363 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Έπιπλα δρύινα, κρεβ/ρα, ντουλάπα, τραπεζαρία 2 ετών σε άριστη κατάσταση. ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Τηλ. 6986692916. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ο αέρας του τρίτου ορόφου 7όροφης οικοδομής. Περιοχή Αρετσού, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή 28.Ευκαιρία (95 τ.μ σε κεντρικό δρόμο, γωνιακό) Τηλ: 2331024468 6932738207 κ.Γιώργος Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει

22

οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση – Καφενείο, στην οδό Αριστοφάνους 14 (με εκλεκτή πελατεία) λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 23310-72970 ή 2331067163. ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφοοικόπεδο στην Επισκοπή Ημαθίας, επι της ασφάλτου, 8 στρμ. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 23310 29460. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική τυροπιτιέρα. Τηλ. 23310 22749 – 21244. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6978971041. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ• ΨΥΓΕΙΟ βιτρίνα για αλλαντικά, 2 μέτρα μάκρος • ΨΥΓΕΙΟ συντήρηση μαναβικής, 2 μέτρα, 1,6 μέτρα μάκρος • ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ επαγγελματικός μύλος αλέσματος Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Tηλ: 2331073174

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 90 τ.μ., 2Δ, Σ, Κ, με air condition κεντρ. θέρμανσης, στον Προφ. Ηλία. τηλ: 2331065386, κιν. 6984535358 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην οδό Μοράβα 6 (δίπλα στο ΙΚΑ) 150€ διαμπερές – 4ος όροφος. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης τηλ. 6977831831

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, δυνατότητα ένωσις των δύο KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300 καινούργιο διαπλατυσμένο

23

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 472

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει:

Δύο τύπους γενικών λυκείων, πρακτικό και θεωρητικό Από τον Σεπτέμβριο οι πρώτες αλλαγές

Α

πό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζονται οι αλλαγές για το νέο λύκειο που μελετά η κυβέρνηση και οι οποίες θα ισχύσουν για όλα τα σχολεία της χώρας. Στο λύκειο δεν θα υπάρξει πιλοτική περίοδος, αφού προβλέπεται μείωση μαθημάτων, πιθανότατα στα 8 από τα 14 που είναι σήμερα, η οποία θα πρέπει να ισχύσει ταυτόχρονα για όλους. Αντιθέτως, στα δημοτικά και τα γυμνάσια οι αλλαγές θα εφαρμοστούν πιλοτικά. Η άποψη στην οποία φαίνεται να καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η αντικατάσταση των πέντε επιστημονικών πεδίων που υπάρχουν σήμερα από δύο τύπους γενικών λυκείων: το πρακτικό (θετικές επιστήμες) και θεωρητικό (κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες). Οι κλίσεις του κάθε μαθητή θα ανιχνεύονται και θα καλλιεργούνται μέσα από τα μαθήματα επιλογής που θα παίρνει. ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ Τέλος του 45λεπτου μαθήματος στα σχολεία και διδασκαλία που θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή: Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία των νέων ωρολόγιων προγραμμάτων που θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε δημοτικά και γυμνάσια από τη νέα χρονιά. Στο εξής οι μαθητές θα αντιμετωπίζονται στην τάξη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους. Παράλληλα, έχουν οριστεί οκτώ νέες «ομάδες» μαθημάτων βάσει των οποίων θα «στηθεί» το πρόγραμμα των σχολείων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το μάθημα στα σχολεία (όπου προβλέπονται δύο ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και όχι τρεις) θα γίνεται σε

ενιαίες δίωρες διδασκαλίες. Στο πρώτο μέρος θα εισάγονται οι βασικές έννοιες του κεφαλαίου κάθε μαθήματος και στο δεύτερο μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες θα χωρίζονται σε ομάδες και θα προχωρούν σε σχέδια και εργασίες πάνω σε ό,τι έμαθαν. ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Έντεκα ομάδες εκπαιδευτικών μελετούν τις αλλαγές για τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας, οι οποίες θα συνδυαστούν με προγράμματα επιμόρφωσης-«μαμούθ» για 150.000 εκπαιδευτικούς ως το 2013. Οι αλλαγές που προωθούνται στα γυμνάσια και στα λύκεια της χώρας αφορούν: -Οκτώ νέα επιστημονικά πεδία που θα «περιέχουν» τα αντίστοιχα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία. Νέα «είσοδος» στον διδακτικό χρόνο: η ενότητα που θα αφορά τη Σχολική και Κοινωνική Ζωή με δραστηριότητες που θα γίνονται από τους μαθητές στα σχολεία ώστε να αναπτύσσουν τις ικανότητες επικοινωνίας. -Νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών και κατάταξή τους σε τέσσερα ή πέντε επίπεδα βάσει των επιδόσεών τους σε μαθήματα αλλά και στις εργασίες που θα γίνονται στην τάξη. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα αυτοαξιολόγησής τους, ενώ θα συγκεντρώνουν δραστηριότητες και εργασίες τους σε προσωπικούς φακέλους που θα τηρούνται στα σχολεία. -«Διαφοροποιημένη παιδαγωγική». Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που χρειάζονται διαφορετικές «ταχύτητες» δεν θα εξαναγκάζονται σε ένα κοινό εκπαιδευτικό μοντέλο για όλα τα σχολεία. Όλες οι αλλαγές θα προωθηθούν αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, ενώ το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με ειδικούς από τη Φινλανδία, την Αμερική, τη Σκωτία, την Αυστραλία και την Κύπρο. Επίσης για το ολοήμερο πρόγραμμα των σχολείων προτείνεται:

-Για το δημοτικό έναρξη της σχολικής ημέρας στις 8.00 π.μ. και λήξη στις 3.00 μ.μ. με περίπου μία ώρα διάλειμμα για γεύμα και με μικρότερα διαλείμματα ενδιαμέσως των μαθημάτων. Για την Ε' και τη Στ' τάξη προτείνεται να λήγει η σχολική ημέρα στις 3.30 μ.μ. -Για το γυμνάσιο έναρξη της σχολικής ημέρας στις 8.00 π.μ. και λήξη στις 4.00 μ.μ. με μισή ώρα για γεύμα, καθώς και διαλείμματα ενδιαμέσως των μαθημάτων. -Πρόσθετες διδακτικές ώρες για ξένες γλώσσες (η διδασκαλία τους θα βασίζεται σε επιλογές και επίπεδα). -Τουλάχιστον πέντε πρόσθετες ώρες την εβδομάδα για το διδακτικό πεδίο Σχολική και Κοινωνική Ζωή. Πρόκειται για ώρες που θα περιλαμβάνουν προσωπική μελέτη και ενίσχυση, εργασίες/projects που προτείνονται στο πλαίσιο των μαθησιακών-διδακτικών αντικειμένων και θέματα όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός και οι νέες τεχνολογίες, καθώς και οι όμιλοι. -Θα οργανώνονται δίωρα ελεύθερης, συλλογικής, συνθετικής δραστηριότητας (ελεύθερο project) με πρωτεύοντα στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, δημιουργικότητας και ανάληψης πρωτοβουλιών από τους μαθητές.

Στο στόχαστρο όσοι δεν υπάχθηκαν στην περαίωση Εντολές του υπουργείου Οικονομικών για εντατικούς φορολογικούς ελέγχους

Ε

ντολή για εντατικούς ελέγχους βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα δώσει σήμερα, Τρίτη, ο υφυπουργός Οικονοµικών κ. Δ. Κουσελάς στους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών της χώρας. Στην συγκεκριμένη σύσκεψη θα τεθούν μηνιαίοι στόχοι για την αύξηση των εσόδων σε κάθε Εφορία, ενώ θα δοθούν εντολές στους Εφόρους να αρχίσουν ελέγχους σε όσους υπάχθηκαν στην περαίωση και σε όσους δεν υπέβαλαν ΦΠΑ το Δεκέµβριο. Ο υφυπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από τους Εφόρους τα εξής. -Μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου οι ∆ΟΥ θα πρέπει να έχουν εκδώσει και να έχουν ταχυδροµήσει τα σηµειώµατα περαίωσης στους φορολογουµένους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθµιση µέχρι και τις 31 ∆εκεµβρίου του 2010 Η προθεσµία για την περαίωση λήγει στις 28 Ιανουαρίου. -Να προχωρήσουν σε τακτικούς ελέγχους τόσο για όσους δεν θέλησαν να ενταχθούν στην περαίωση όσο

και για όσους εξαιρέθηκαν από αυτήν.Στην πρώτη κατηγορία, η Εφορία θα προχώρησε σε δειγµατοληπτικούς ελέγχους µε συγκεκριµένα κριτήρια κινδύνου, δηλαδή θα ξεκινήσει από όσους οι δηλώσεις εισοδήµατος παρουσιάζουν «δυσαρµονία» µε την ακίνητη περιουσία που εµφανίζουν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πολύ µεγάλες επιχειρήσεις µε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ. -Να προχωρήσουν στον έλεγχο όσων δεν είχαν καταβάλει το 2007 Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Πολλοί ήταν αυτοί που δεν υπέβαλαν δήλωση όταν ήταν σε ισχύ ο ΦΜΑΠ και εντοπίστηκαν στη συνέχεια, το 2008, από την υποχρεωτική υποβολή του Ε9, στο πλαίσιο εφαρµογής του νέου µέτρου για την καταβολή του ΕΤΑΚ. -Να ενισχύσουν τους προσωρινούς ελέγχους για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από

24

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

αυτούς και όσοι εντοπίζονται να έχουν εκκρεµότητες µε τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά ώστε µέσα σε πέντε ηµέρες να επισκεφθούν τη ∆ΟΥ και να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις, αλλά και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν µε τις προσαυξήσεις.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011