Page 1

11

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 471 | epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΤΡΙΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Το επίπεδο του πνεύματος

Για τα ανενεργά στρατόπεδα της Ημαθίας

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ

από Βουλευτές και Δημάρχους

Σελ. 5

Μήνας κινητοποιήσεων ο Ιανουάριος

Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια πέρασαν και φέτος. Ερώτημα παραμένει τι άφησαν, για να μπορούμε να συμπεριφερόμαστε, με τη σκέψη και στους άλλους, ασθενέστερους ή ισχυρότερους, σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα, ευρισκόμενους. Όλοι οι άνθρωποι, αντικειμενικά ή εξ ιδίων κρινόμενοι, είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικοί. O σεβασμός στη διαφορετικότητα και η άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες. Από αυτούς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα αποδειχθεί σωτήριο, για την κοινωνική συνοχή, το 2011. Κάθε μία, από τις προαναφερθείσες γιορτές, έχει ξεχωριστή, σημασία. Είναι τρεις μεγάλες γιορτές, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης, με τα ουσιαστικά μηνύματα των οποίων δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Ακόμα και δεν πιστεύει στον Χριστό! Σελ. 2

Το Χρονογράφημά μας Σελ.4 τοπικα

Δήλωση της Δημάρχου Βέροιας με αφορμή την ανακοίνωση των νέων Αντιδημάρχων Σελ. 4 τοπικα

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα Σελ. 15 αθλητικα

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για Λευκάδια και Αγκαθιά με τον ερχομό του νέου έτους

Στους δρόμους οι αγρότες Σελ. 5

Σελ. 13


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

Όταν οι θεσμοί δεν «ποτίζονται» με ανθρωπιά, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, η να «μαραθεί» μέσα

ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å.

και της ανησυχίας

Tçë. 23310. 78080 - 6

των σταφυλιών της οργής», από τη μικρή και μεγαλύτερη εγκληματικότητα, όσων αισθάνονται ότι με παράνομους τρόπους μπορούν να εκδικηθούν την κοινωνία για το περιθώριο, στο οποίο βρέθηκαν. ντίθετες θεωρήσεις θα υποβίβαζαν τον άνθρωπο, από ύψιστη αξία, για το καλό και τη σωτηρία του οποίου, είναι επιτρεπτή η δαπάνη κάθε άλλου αγαθού, σε υποδεέστερο επίπεδο. Στην περίπτωση αυτή θα είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Τότε χρειάστηκε να χυθούν ποτάμια αίματος για να χαλιναγωγηθεί η φυσική ροπή του κεφαλαίου προς την συνεχή και ανεξέλεγκτη κερδοφορία. Στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε και καθιερώθηκε η αξιοπρέπεια του ατόμου, ως αναφαίρετο δικαίωμα συμβίωσης σε κάθε κοινωνία, ώστε κάθε άνθρωπος να αισθάνεται πολύτιμο μέλος της και να δραστηριοποιείται, προάγοντας μαζί με την ατομική και την ευημερία της κοινωνίας και του τόπου του.

η εξώθηση στην πορνεία, ο εξαναγκασμός σε πώληση ανθρώπινων οργάνων κλπ.

Τ

Η

Τ

ρία θεωρεί, ως βασικά κοινωνικά προβλήματα, ο Ουγκώ: «Την εξαθλίωση των αντρών, από τη φτώχεια, την κατάπτωση της γυναίκας, από την πείνα, και τον αφανισμό της νιότης, από τη νύχτα (φυσική και πνευματική)». Δυστυχώς, σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε, η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, απαιτεί την έγκαιρη λήψη μέτρων. Βλέπετε τα «σταφύλια της οργής» που ευδοκιμούν, όταν χαλαρώνουν οι όροι του «κοινωνικού ευαγγελίου», του Ουγκώ, δεν τα γεύονται μόνον οι περιθωριοποιημένες ομάδες αλλά το κοινωνικό σύνολο. διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, και είχε απόλυτο δίκιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο μήνυμα με το λυκαυγές του καινούργιου χρόνου, είναι ευαίσθητη και αλληλεπιδρά με την, επίσης «μη μου άπτου», δημοκρατία. Όταν οι θεσμοί δεν «ποτίζονται» με ανθρωπιά, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, η ελευθερία κινδυνεύει να «μαραθεί» μέσα στα «ζιζάνια» του φόβου στο παρόν και της ανησυχίας για το μέλλον. Ήδη στην ατμόσφαιρα έχει εμφανιστεί η «οξύτητα των σταφυλιών της οργής», από τη μικρή και μεγαλύτερη εγκληματικότητα, όσων αισθάνονται ότι με παράνομους τρόπους μπορούν να εκδικηθούν την κοινωνία για το περιθώριο, στο οποίο βρέθηκαν. ε μια κοινωνία, όταν αρχίσει να χαλαρώνει ο ιστός, αποδυναμώνεται η δημοκρατία και κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Συνήθως οι ισχυροί, πολίτες και κράτος, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ενισχύοντας τις υπηρεσίες καταστολής της εγκληματικότητας. Με τους κρατικούς οικονομικούς πόρους λιγοστούς, όπως

Σ

2

ÅëçÜò 3, ÂÝñïéá, 1ïò üñïöïò ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ

εμφανιστεί η «οξύτητα

άντοτε βέβαια, στο λυκόφως των κενών που άφηναν οι θεσμοί, υπήρχαν οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης ανθρώπων, από τον συνάνθρωπο, με σκοπό να αποκομίσει υπερκέρδη, που οδηγούσαν κάποιους στο κοινωνικό περιθώριο. Στο βαθύτερο έρεβος της εγκληματικότητας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ποτέ δεν σταμάτησε το δουλεμπόριο. Σε κάθε περίοδο άλλαζε βέβαια μορφή, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά και τις δυνατότητες που έδιναν οι εξελίξεις της επιστήμης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της εποχής μας είναι η λαθρομετανάστευση,

ÃÑÁÖÅÉÁ:

φόβου στο παρόν

στην ατμόσφαιρα έχει

Π

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ :

για το μέλλον. Ήδη

ο κεκτημένο αυτό παρέμεινε μεταπολεμικά, ως «συμφωνημένο υπονοούμενο», που θα ‘λεγε ο Σεφέρης. Παρά τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και, σε ακραίες περιπτώσεις, την πείνα και την εξαθλίωση που ουδέποτε εξαλείφθηκαν εντελώς, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, κανένας δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων δημόσια, στο φως της ημέρας.

Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

ελευθερία κινδυνεύει στα «ζιζάνια» του

Α

Επiκαιρα

συμβαίνει σήμερα, περιορίζεται η πρόληψη, η ουσία της οποίας βρίσκεται: στην αγάπη-«ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο»-στην αλληλεγγύη-πέραν πάσης αλαζονείας, κομπορρημοσύνης και προσβολής της προσωπικότητας των αδύναμων, από τους όποιους ελεήμονες-και στη δικαιοσύνηισότητα και αξιοπρέπεια είναι έννοιες αλληλένδετες.

Υ

πό την ανωτέρω θεώρηση, έχει ξεχωριστή σημασία το «πνεύμα των Χριστουγέννων», το οποίο υπερκαλύπτει τα μηνύματα των τριών γιορτών που προαναφέρθηκαν. Αρκεί να παραμείνει αυθεντικό, με την αρχέγονη μορφή, όπως εκπέμφθηκε, από την ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ και να μην «πλαστικοποιηθεί» μέσα σε μια φανταχτερή συσκευασία ενός νεοκαπιταλιστικού «������� Christmas�������������������������������������� ������������������������������������� Spirit������������������������������� », όπου ο Αι Βασίλης επισκέπτεται τους φτωχούς και αδύναμους, μόνο την πρωτοχρονιά, υπό τα φώτα των προβολέων των ΜΜΕ.

Π

ώς μπορεί να διατηρηθεί αυθεντικό το «πνεύμα των Χριστουγέννων»; Με την εφαρμογή στην πράξη, από τους πολιτικούς, των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πνεύματος. Την άνοιξη του 2009 εκδόθηκε, ύστερα από πολυετή επιστημονική έρευνα, το βιβλίο του Άγγλου καθηγητή Ρίτσαρντ Γουίλκινσον και της δρος Κέιτ Πίκετ με τίτλο «Τhe Spirit Level: Why Μore Εqual Societies Αlmost Αlways Do Βetter» (Το Επίπεδο του Πνεύματος: Γιατί οι πιο Ισότιμες Κοινωνίες τα Καταφέρνουν Σχεδόν Πάντα Καλύτερα). Ο τίτλος του βιβλίου τα λέει όλα.

Επίκαιρα

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr email: info@happyartists.gr PAGE DESIGNERS ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÌÅËÉÍÁ ÐÏÕÔÏÃËÉÄÏÕ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ: Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Το ξέχασαν!

Εκτός ο Μ. Χαλκίδης

Έναν διαφορετικό σχεδιασμό ετοιμάζεται λέει να κάνει η Κυβέρνηση αναφορικά με τα διόδια, βλέποντας το κύμα αντίστασης να μεγαλώνει. Τι σκέφτεται κανείς δεν ξέρει. Ωστόσο μέχρι τώρα φάνηκε ακόμα μια φορά ανακόλουθη σ΄ αυτά που έλεγε. Ότι δηλαδή θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση με τις εταιρείες που εισπράττουν τα διόδια για να κατεβάσουν τις τιμές. Και τι βλέπουμε; Στα διόδια της Λεπτοκαριάς η τιμή να ξεπερνά τα 3.00 ευρώ. Μάλιστα ο κ. Πεταλωτής δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «υπάρχει σύμβαση του 2007 με την οποία έχουν αποφασιστεί οι τιμές και οι αυξήσεις των διοδίων», παραλείποντας φυσικά να υπενθυμίσει όσα έλεγαν οι προεκλογικά και μετεκλογικά οι αρμόδιοι υπουργοί. Γεγονός παραμένει ότι οι τιμές είναι τσουχτερές, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανταπόδοση. Και γι΄αυτό το κίνημα που ξεκίνησε δειλά δειλά και όσο περνά ο καιρός αντρειώνεται πρέπει να συνεχίσει. Όπως είναι αναγκαίο να αντιδράσουν οι Έλληνες για πολλά απ΄ όσα γίνονται στη χώρα.

Εκτός «σκιώδους κυβέρνησης» της ΝΔ βρίσκεται από χθες ο Μιχάλης Χαλκίδης, μετά τον «ανασχηματισμό» που έκανε ο Αντ. Σαμαράς. Τη θέση του παίρνει ο Σταύρος Καλογιάννης, Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή με αρμοδιότητες στους τομείς της Πολεοδομίας, της Χωροταξίας και του Περιβάλλοντος. Ένα χρόνο και κάτι έμεινε στη θέση αυτή ο Μ. Χαλκίδης ασκώντας σημαντική αντιπολίτευση σ΄ έναν τομέα που ακόμα βραδυπορεί από πλευράς της Κυβέρνησης. Ότι θα αντικατασταθεί ακουγόταν εδώ και καιρό. Μάλιστα κάποιες αθηναϊκές εφημερίδες μιλούσαν για αντικατάστασή του από το Καλοκαίρι ακόμα, ότι και αν σημαίνει αυτό. Διότι έχει γραφεί και ειπωθεί ότι ο κ. Σαμαράς τον αντικαθιστά λόγω των θέσεων που πήρε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που μάλλον δεν ισχύει. Πάντως ο ίδιος δηλώνει ότι δεν νιώθει καμιά πικρία τονίζοντας πως όπως θέλησε ο Πρόεδρος του κόμματος να δοκιμάσει τον ίδιο σε θέση ευθύνης, το ίδιο πρέπει να κάνει και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Θα μπει στην τελική ευθεία; Έργα προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ θα δημοπρατηθούν εντός του 2011 στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή δηλαδή όπου δραστηριοποιείται η Εγνατία Οδός ΑΕ. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, το πρώτο πακέτο έργων, ύψους 509 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι ενώ στο δεύτερο μισό του 2011 θα ακολουθήσει το δεύτερο, ύψους 580 εκατ. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής πέντε προσωρινών σταθμών διοδίων (σε Τύρια, Μαλακάσι, Κλειδί Ημαθίας, Νυμφόπετρα και Ιασμο Ροδόπης), πριν αυτά αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι στο πρώτο «πακέτο» έργων, ύψους 509 εκατ. ευρώ, αρμοδιότητας της Εγνατίας Οδού, που θα δημοπρατηθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι το καλοκαίρι, δεν περιλαμβάνεται το έργο του οδικού άξονα ΒέροιαςΝάουσας- Έδεσσας. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πάντως σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι εντός Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκ νέου δημοπράτησης και μέσα στους επόμενους μήνες θα εγκατασταθεί και ο εργολάβος. Ας ελπίσουμε ότι το έργο μετά από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις θα μπει σύντομα στην τελική ευθεία, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση.

«Επί ποδός» Ενημερωμένοι και «επί ποδός» φαίνεται πως είναι οι τοπικοί μας Βουλευτές και Δήμαρχοι για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση σχετικά με τα ανενεργά στρατόπεδα και την λειτουργία τους σε κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν εάν συμπεριλαμβάνεται και κάποιο από την Ημαθία. Πάντως από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχουν πάρει «ζεστά» το θέμα και αναμένονται νεότερα προς το τέλος της εβδομάδος. Για την ιστορία να πούμε ότι στη Βέροια υπάρχουν τρία ανενεργά για τα οποία έχουν ήδη γίνει μελέτες αξιοποίησής τους και όπως είπε η Δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου αυτός είναι και ο στόχος της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος Νάουσας το έχει πάρει ήδη και το ετοιμάζει για τουριστική αξιοποίηση (βρίσκεται δίπλα στον Αγ. Νικόλαο), ενώ στην Αλεξάνδρεια υπάρχουν δυο και όπως είπε ο Δήμαρχος Φώτης Δημητριάδης θα πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έχει πρώτα πλήρη ενημέρωση. Ευχής έργο να αποφασίσουν και να δραστηριοποιηθούν οι υπεύθυνοι αν χρειαστεί με γνώμονα το τοπικό συμφέρον κι όχι την κομματική υπακοή. Ίδωμεν

«Μάνες από Φλόγα»

Νέο χαράτσι; Ενεργειακά πιστοποιητικά καλούνται να πληρώσουν από χθες οι πολίτες για όλες τις αγοραπωλησίες αλλά και για μισθώσεις κτηρίων, χρήματα τα οποία θα καταλήγουν σε ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα αξιολογούν τα ακίνητα με βάση την ενεργειακή απόδοσή τους. Το νέο «χαράτσι», όπως αποκαλείται, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, αφού κάθε ιδιοκτήτης οικίας άνω των 50 τ.μ θα πρέπει να πληρώσει ενεργειακό πιστοποιητικό. Οι αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών κυμαίνονται ανάλογα εάν πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους, διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή ολόκληρα κτήρια. Η ελάχιστη αμοιβή καθορίζεται στα 185 ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη στα 369 ευρώ. Η λίστα των επιθεωρητών ανά νομό έχει ήδη αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα και όσον αφορά στην Ημαθία, έχουν ήδη οριστεί 3 ενεργειακοί επιθεωρητές από το Νομό και άλλοι 82 με διαφορετική έδρα οι οποίοι όμως δραστηριοποιούνται στην Ημαθία. Το νέο μέτρο του ενεργειακού πιστοποιητικού φαίνεται ότι δημιουργεί μια νέα τάξη επαγγελματιών, με κατοχυρωμένες κατώτατες αμοιβές και με αναγκαστικό πελάτη τον πολίτη φυσικά.

3

ρία να παρακολουθήΜια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου είχαν την ευκαι σουν όσοι βρέθηκαν χθες στο Χώρο Τεχνών Βέροιας. σίασε το βιβλίο της με Η συγγραφέας-παιδαγωγός Σόνια Ευθυμιάδου παρου αφιερωμένης στα τίτλο «Μάνες από Φλόγα», στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες. ίδων Βέροιας ΑλκμήΤο βιβλίο παρουσίασαν η Πρόεδρος του Λυκείου Ελλην νητικός θα μπορούνη Μπεμπέτσου και η κ. Γαβριηλίδη ενώ άκρως συγκι του Συλλόγου Γονέων σε να χαρακτηριστεί ο χαιρετισμός της Εκπροσώπου σαλίας, η οποία αφού Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια Μακεδονίας-Θεσ γου και χαρακτήρισε το αναφέρθηκε στο έργο και στην προσφορά του Συλλό συγγραφέας μιλώντας βιβλίο της Σ. Ευθυμιάδου ως ένα χρήσιμο εργαλείο. Η τη μάνα. για το βιβλίο της τόνισε ότι έχει ως κεντρικό πρόσωπο Λυκείου Ελληνίτου τικό Χορευ το ίωσε πλαισ Την παρουσίαση του βιβλίου έδωσαν και οι μαθητές δων Βέροιας ενώ μια ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

ά μ η φ ά ονογρ ς ρ α μ Το

Χ

Χρόνια αληθινά «Μία είναι η ουσία…» πήγε να πει, ανήμερα του Αγίου Ιωάννου, ο θείος Αφεντούλης. Δοθείσης ευκαιρίας διέκοψε τον συλλογισμό του για να ευχηθεί «χρόνια πολλά» σε όλες και όλους, όσους γιόρταζαν. Θα λάβουν βέβαια τις ευχές, καθυστερημένα, αλλά αυτό αποτελεί υπόθεση του κ. εκδότη που φιλοξενεί αυτές τις αράδες, στα έντυπά του, στον οποίο επίσης εύχεται «χρόνια πολλά». «Γιάννης ονομάζεται ο εκδότης;» ρώτησε η σύζυγος, κυρία Πολυτίμη. «Τι σημασία έχει;» είπε ο Αφεντούλης. «Γιατί δεν λες “χρόνια πολλά” και σε μένα;(!)» παραπονέθηκε η θεία. «Κυρία Πολυτίμη, δημοσιογραφείς και δεν το γνωρίζω;(!)» απάντησε ο σύζυγος, ανεβάζοντας τους τόνους. «Τι σ΄ έπιασε με τους εκδότες, Χριστιανέ μου; Είναι δυνατόν να έχουν όλες και όλοι την ονομαστική τους εορτή την ίδια μέρα; Δηλαδή πας μη Γιάννης δεν δικαιούται να ενημερώνει τον κόσμο;(!)» διαμαρτυρήθηκε η Πολυτίμη. Η θεία αγωνίστηκε για την ισότητα των δύο φύλων και δεν θα γίνει «Yes woman», στα γεράματα, να δέχεται άκριτα τα λεγόμενα του συζύγου! «Τι γιορτάζουμε σήμερα;» ρώτησε ο Αφεντούλης. «Δεν κάνεις τον κόπο να μάς το πεις;(!)» τσίριξε η σύζυγος. Θεώρησε την ερώτηση προσβλητική. Βλέπετε η Θεολογία είναι «το γερό χαρτί» της που λέει ο λαός. «Ξέρω ότι το ξέρεις!» «μαλάκωσε» ο θείος. «Τότε γιατί ρωτάς;(!)» αγρίεψε η Πολυτίμη. «Για τις ανάγκες του διαλόγου» διευκρίνισε ο σύζυγος. «Καλά. Για τις ανάγκες του διαλόγου, αν και με τα οικονομικά ζόρια που περνάμε, οι «εορταστικές αναλύσεις» μας μάραναν(!), γιορτάζουμε τον Αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, από τον Ηρώδη» είπε η θεία. «Γιατί τον αποκεφάλισαν κυρία Πολυτίμη;» ρώτησε ο Αφεντούλης. «Έλεγε την αλήθεια» απάντησε εκείνη. «”Συ είπας!” λοιπόν για τα «χρόνια πολλά» σε όσους δημοσιογραφούν. Να λένε την αλήθεια για να διαβάζει ο κοσμάκης και να ξέρουμε τι μας γίνεται. Όλο και λιγοστεύουν βέβαια οι «διαβαστεροί» αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα» είπε ο θείος. Με τέτοια παρένθεση η Πολυτίμηκι εμείς μαζί της- καταλάβαμε που το πήγαινε, ο Αφεντούλης, με τις ευχές στους εκδότες και στους δημοσιογρά-

φους, αλλά κόντεψε να ξεχαστεί η ουσία, με την οποία άρχισε ο θείος τους συλλογισμούς του. Επανήλθε η Πολυτίμη, εμμέτρως μάλιστα, και ρώτησε. «Μία είναι η ουσία. Δεν υπάρχει αθανασία;(!)» «Τακτοποιήσαμε όλα τα φυσικά ζητήματα για να πιάσουμε και τα μεταφυσικά; Δεν βλέπεις την οικονομική ακινησία;» εξανέστη ο σύζυγος. «Στραβή είμαι; Ποιος βγαίνει κάθε μέρα στην αγορά;» απάντησε εκείνη. Σιγά μην άφηνε να πάει χαμένη η ευκαιρία καταλογισμού ευθυνών, στον θείο, για κάποιες αμέλειες της καθημερινότητας. Ο Αφεντούλης, άσος στο «στρίβειν» δια «της σιωπής του προς απάντησή της», προσπέρασε τη δύσκολη στιγμή για να ασχοληθεί με τη μειωμένη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών. «Η προσφορά κι η ζήτηση ρυθμίζουνε την κοινωνία έλεγε ο μεγάλος αδερφός μου Mαρξ» είπε, επαναλαμβάνοντας τους στίχους του Λειβαδίτη, από το ποίημα «Aιώνας εμπορίου» και συνέχισε: «Φαίνεται όμως ότι η ελεύθερη αγορά είναι «άμουση» και τα έκανε «λαμπόγυαλο» κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα μ.Χ.» «Ας κλαίει αυτή η γυναίκα στο δρόμο, τι σημασία έχει;» ρώτησε η σύζυγος. «Πολυτίμη, ξέρεις από Λειβαδίτη;(!)» απόρησε ο θείος. «Ξέρω από ανέχεια!» εξήγησε εκείνη. Για τον θείο η τρέχουσα κρίση είναι αποτέλεσμα στρεβλώσεων που δημιούργησε η αποφυγή τήρησης του πανάρχαιου κανόνα «δούναι και λαβείν». Ζούμε, κατά κάποιο τρόπο, την εκδίκηση του Μαρξ. Στις αναπτυγμένες χώρες περισσεύουν τα αγαθά, «τρέχουν τα σάλια» των καταναλωτών αλλά τα κράτη έπαψαν να έχουν λεφτά για να τους δώσουν. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, από την άλλη μεριά, τα κράτη έχουν λεφτά αλλά δεν δίνουν στον κοσμάκη για να απολαύσουν, κι αυτοί, τις δυτικές καταναλωτικές πολυτέλειες και να πάρουμε κι εμείς τα πάνω μας που τις παράγουμε. Αν και πότε θα επιχειρηθεί κάποια εξισορρόπηση; Το ζήτημα είναι διεθνές και μάλλον δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Να λέμε την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι, για να έρθουμε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο. Ο θείος Αφεντούλης εύχεται λοιπον: «Χρόνια πολλά και αληθινά».

4

Χ. ΟυσουλτζόγλουΓεωργιάδη: «Δρόμος ανηφορικός αλλά ελπιδοφόρος»

Δήλωση της Δημάρχου Βέροιας με αφορμή την ανακοίνωση των νέων Αντιδημάρχων

Μ

ε αφορμή την ανακοίνωση των νέων Αντιδημάρχων του Δ. Βέροιας, η Δήμαρχος κα. Χαρούλα ΟυσουλτζόγλουΓεωργιάδη έστειλε την παρακάτω δήλωση: «Το 2011 θα είναι μια χρονιά μεγάλων αλλαγών και ανατροπών. Σε εθνικό επίπεδο, η χώρα μας καλείται να ανταπεξέλθει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον των δανειστών της, προκειμένου να κυλήσει ομαλά και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις το πρόγραμμα στήριξης της εθνικής μας οικονομίας. Σε τοπικό επίπεδο, και για πρώτη φορά, οι Δημοτικές αρχές μαζί με τους δημότες, καλούμαστε μέσα από μια νέα αυτοδιοικητική δομή, να δώσουμε λύσεις και να καταθέσουμε προτάσεις στα πλαίσια ενός καινούριου συστήματος θεσμών και κανόνων. Ο ρόλος και η θέση όλων μας, αποκτά μια καινούρια δυναμική μέσα σε αυτό το νέο τοπίο. Η νέα Δημοτική αρχή, όπως διαμορφώθηκε με την ανακοίνωση των Αντιδημάρχων του Δήμου αλλά και όπως σύντομα πρόκειται να οριστικοποιηθεί με την ανακοίνωση και των υπολοίπων συνεργατών, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι θα τιμήσει την ψήφο των συμπολιτών μας. Αυτή η έμπρακτη απόδειξη σημαίνει ορκισμένη προσήλωση στην

εξυπηρέτηση του πολίτη, ταχεία και αποτελεσματική διεκπεραίωση των υποθέσεών του, συστηματική και τακτική αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και της υλοποίησης του προεκλογικού μας λόγου. Η νέα Δημοτική αρχή οφείλει να χτίσει επάνω στα επιτεύγματα της προηγούμενης, διορθώνοντας τις όποιες «κακοτεχνίες» της. Η νέα Δημοτική αρχή έχει ιερή υποχρέωση να εργαστεί ακούραστα και ανιδιοτελώς προκειμένου να απαλύνει την στενάχωρη, οικονομικά και ψυχολογικά, πραγματικότητα των συμπολιτών μας. Εκεί θα κριθούμε όλοι μας. Δεν έχουμε χρόνο για προθέρμανση, δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Ευχαριστώ από καρδιάς τους συνεργάτες της πρώτης θητείας του συνδυασμού μας στα έδρανα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βέροιας. Όλοι ανεξαιρέτως ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, το γνωρίζω καλά, προκειμένου να σταθούν δίπλα στα προβλήματα. Επενδύω στην αξιοποίηση και μεταφορά της τεράστιας γνώσης και εμπειρίας που αποκόμισαν την τετραετία που πέρασε. Με αυτογνωσία και ειλικρινή αυτοκριτική, με αυταπάρνηση και –το επαναλαμβάνω- με ανιδιοτέλεια, με σκληρή δουλειά και μέτρηση της αποδοτικότητας όλων, μπαίνουμε στον ανηφορικό και δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο της οικονομικής αναπτέρωσης, της ψυχολογικής ανάτασης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα τα καταφέρουμε ενωμένοι».

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της ΑΝΗ.ΜΑ για το πρόγραμμα LEADER

Η

Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Ε. – ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε., στα πλαίσια της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο τοπικό πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER και με σκοπό τη μεγαλύτερη δημοσιοποίησή της, καλεί τους ενδιαφερόμενους στις συναντήσεις ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού που θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες συνεδριάσεων των πρώην Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: • Τρίτη 11/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Μελίκης, Δήμος Αλεξάνδρειας • Τετάρτη 12/01/2011, ώρα 20:00 στη

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δ.Ε. Καβασίλων, Δήμος Αλεξάνδρειας • Πέμπτη 13/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Πλατέος, Δήμος Αλεξάνδρειας • Παρασκευή 14/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Μακροχωρίου, Δήμος Βέροιας • Δευτέρα 17/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Αγ. Γεωργίου, Δήμος Βέροιας • Τρίτη 18/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Αγγελοχωρίου, Δήμος Νάουσας • Τετάρτη 19/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Ε. Επισκοπής, Δήμος Νάουσας, (ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ • Πέμπτη 20/01/2011, ώρα 20:00, στη Δ.Κ. Αγ. Βαρβάρας, Δήμος Βέροιας (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ),


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Για τα ανενεργά στρατόπεδα της Ημαθίας

Προβληματισμός και αναμονή από Βουλευτές και Δημάρχους

Κ

αμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το θέμα της μετατροπής των ανενεργών στρατοπέδων σε κέντρα υποδοχής μεταναστών δεν έχουν-προς το παρόν τουλάχιστον-οι Βουλευτές Ημαθίας και οι Δήμαρχοι των τριών Δήμων του Νομού. Η τροπολογία την οποία κατέθεσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, προβλέπει την μετατροπή εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων, σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής των ανθρώπων οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας ως μετανάστες. Στην Ημαθία και κυρίως στη Βέροια υπάρχουν ορισμένα ανενεργά στρατόπεδα παρόλα αυτά δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής σύμφωνα με όσα δήλωσαν στα «Ε» οι Βουλευτές του Νομού και οι Δήμαρχοι, κανένα ζήτημα για την μετατροπή τους σε χώρο υποδοχής μεταναστών. Ουσιαστικά σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργού Προστασίας, χώροι που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τώρα θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες εγκατάστασης των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.Όπως έγινε γνωστό, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων, δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προβεί σε επισκευές, βελτιώσεις και πρόσθετες εγκαταστάσεις, ώστε τα στρατό-

πεδα να γίνουν κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Τ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για τα στρατόπεδα του Νομού Ημαθίας. Έχει κατατεθεί η τροπολογία και μέσα στο επόμενο διάστημα θα γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει». Α. ΤΟΛΚΑΣ: «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα των στρατοπέδων του Νομού. Είμαι στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης και τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει μια πρόταση στο πλαίσιο της γενικής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης αλλά θεωρώ ότι η Ημαθία δεν αποτελεί στρατηγικό σημείο και δεν βλέπω να προσφέρονται τα στρατόπεδα της για την υποδοχή λαθρομεταναστών». Θ. ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα απλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει με τα στρατόπεδα της Ημαθίας. Επίσημη ενημέρωση θα έχουμε έως το τέλος της εβδομάδας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Δήμος Βέροιας διεκδικεί τα ανενεργά στρατόπεδα. Πάντως εάν τεθεί το θέμα της μετατροπής ανενεργών στρατοπέδων σε κέντρα υποδοχής μεταναστών θα πρέπει να ισοσταθμίσουμε τα αρνητικά και τα θετικά για να δούμε τι μας συμφέρει περισσότε-

ρο ως περιοχή». Μ. ΧΑΛΚΙΔΗΣ: «Η θέση μου παραμένει αυτή που ήταν. Δηλαδή αρνητική. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι έχοντες εξουσία τώρα, ώστε να μην γίνει κανένα στρατόπεδο της Ημαθίας Κέντρο Υποδοχής. Επί ΝΔ η Δήμαρχος Βέροιας είχε συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τα στρατόπεδα. Ας το κάνουν οι Δήμαρχοι και σήμερα. Έτσι θα αναγκαστούν όλοι να πάρουν θέση επί του θέματος. Ταυτόχρονα εάν υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και δικά μας στρατόπεδα στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης , όλοι μαζί μπορούμε να αντιδράσουμε. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι ότι δεν θέλουμε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Υποδοχής». ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Χ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ «Δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφορία για το συγκεκριμένο θέμα αλλά θα επικοινωνήσουμε με τα αρμόδια Υπουργεία για να μην υπάρξει τέτοια πιθανότητα. Εμείς από την πλευρά μας διεκδικούμε τα ανενεργά στρατόπεδα της Βέροιας για τα οποία έχουν γίνει και οι απαιτούμενες μελέτες». ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ Τ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ «Δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφο-

ρία σχετικά με τη μετατροπή των ανενεργών στρατοπέδων της Ημαθίας σε κέντρα υποδοχής. Στη Νάουσα υπάρχουν δύο στρατόπεδα στο Άγιο Νικόλαο. Το ένα είναι εν ενεργεία ενώ το δεύτερο εδώ και δύο χρόνια έχει δοθεί ολοκληρωτικά στο Δήμο Νάουσας για τουριστική αξιοποίηση. Οπότε δεν τίθεται θέμα για τα στρατόπεδα της Νάουσας». ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ «Προς το παρόν δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Γνωρίζουμε το θέμα που έχει προκύψει παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Στην Αλεξάνδρεια υπάρχουν δύο στρατόπεδα τα οποία ανήκουν στο Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εάν πέσει κάτι στην αντίληψη μας τότε θα κινηθούμε καταλλήλως και θα πάρουμε κάποια απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας. Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Μήνας κινητοποιήσεων ο Ιανουάριος Στους δρόμους οι αγρότες Ν

έο γύρο κινητοποιήσεων είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν από τα μέσα Ιανουαρίου οι αγρότες οι οποίοι ζητούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους και αναδιάρθρωση της αγροτικής πολιτικής. Ήδη τα μέλη της ΠΑΣΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τις 24 έως τις 29 Ιανουαρίου και σε αποκλεισμό δημοσίων κτιρίων ενώ οι Σερραίοι αγρότες προσανατολίζονται σε μαζικές εξορμήσεις μέσα στη βδομάδα που διανύουμε. Όσον αφορά την Ημαθία, η «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών», δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα παρόλα αυτά, οι ροδακινοπαραγωγοί ακόμη περιμένουν τα χρήματα για την παραγωγή που παρέδω-

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

σαν στις βιομηχανίες. ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΥ Εβδομάδα αγωνιστικής δράσης θα είναι οι έξι μέρες από τις 24 έως τις 29 Ιανουαρίου 2011 περίοδο που η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες για μαζική συμμετοχή, σε κινητοποιήσεις για να μπει όπως αναφέρετε στην ανακοίνωση «φρένο» στα χειρότερα. Η πανελλαδική οργανωτική σύσκεψη των μελών της ΠΑΣΥ αποφάσισε στη Λάρισα την Κυριακή Συλλαλητήρια και αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων, της Αγροτικής Τράπεζας, των γραφείων του ΕΛΓΑ, ενώ η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία τους.

5

Για τις δικές τους κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και οι Σερραίοι αγρότες, μετά τις προειδοποιήσεις των προηγούμενων μηνών. Οι Σερραίοι αγροτοσυνδικαλιστές ευελπιστούν σε μαζική και δυναμική συμμετοχή των συναδέλφων τους και εμφανίζονται αποφασισμένοι, προκειμένου να πετύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αυτό που περιμένουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, είναι να σφυγμομετρήσουν και τις δυνάμεις τους κι αν αυτές είναι ικανές να τους οδηγήσουν είτε στον Προμαχώνα, είτε σε είτε σε άλλα σημεία του νομού, για να στήσουν τα μπλόκα τους.

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

Κοπή της πίτας του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Ημαθίας «Γλυκιά ισορροπία»

Π

Ο Πρόεδρος κόβει την πίτα

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης, ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου

Μέλη και φίλοι του Συλλόγου στο «Κιόσκι»

Η Γραμματέας του Συλλόγου και το κέφι ανεβαίνει

Στην ταβέρνα «Βαγονάκι»

Ο Λευτέρης Ταχυδρομίδης, ο γνωστός ασφαλιστής της Νάουσας Θωμάς Μπικάνος με τον συντάκτη της εφημερίδας μας Κώστα Ζιώγα

ραγματοποιήθηκ ε τ η Κυ ρ ι α κ ή το πρωί για τέταρτη συνεχόμενη φορά η κοπή τη Βασιλόπιτας του Συλλόγου Διαβητικών «Γλυκιά ισορροπία» Νομού Ημαθίας, στο Δημοτικό περίπτερο Νάουσας «Κιόσκι». Πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου είχαν και πάλι την ευκαιρία να ξαναβρεθούν κοντά και να ανταλλάξουν ευχές για ένα καλύτερο αύριο. Σε ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον ο Πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Ιω-

αννίδης Κωνσταντίνος έκοψε την πίτα της οποίας το φλουρί έπεσε στη κυρία Μπαλταζτίδου Φούλα, μέλος του Δ.Σ. Την τελετή κοπής τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Καραπαναγιωτίδης Κώστας, ο οποίος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα είναι πάντα δίπλα και θα στηρίζουν τις ενέργειες του Συλλόγου. Επίσης στην κοπή παρευρέθησαν ο Βουλευτής κ. Τόλκας Άγγελος, η Αντιδήμαρχος Νάουσας Ιτσκάρα Αθανασούλη, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δώρα Μπαλτατζίδου και ο γνωστός μουσικός παραγωγός του «RADIO CITY

6

INTERNATIONAL» κ. Θεοδωρίδης Δημήτρης καθώς επίσης πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου. «Ψυχή» της εκδήλωσης ήταν για μια ακόμη φορά η Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μάγδα Ιωάννου Ταχυδρομίδη, η οποία με το καλοσυνάτο και ευγενές της ύφος προσφέρει με άριστο τρόπο εδώ και χρόνια εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο Σύλλογο. Στην σύντομη ομιλία που είχαμε με τον Πρόεδρο κ. Ιωαννίδη Κωνσταντίνο το μήνυμα που πέρασε ό,τι όλοι όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και η ζωή συνεχίζεται αρμονικά αρκεί να υπάρχει

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

σωστή ενημέρωση. «Μάθε να ζεις με το πρόβλημά σου», μας είπε και « ότι όλοι όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα πρέπει να ενημερώνονται σωστά και να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες για μια καλύτερη και ασφαλή ζωή». Τέλος πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου διασκέδασαν με την ψυχή τους στην ταβέρνα «Βαγονάκι», στο δρόμο για 3-5 Πηγάδια, μέχρι αργά. Τα ηνία στη διασκέδαση είχε όπως πάντα ο κ. Λευτέρης Ταχυδρομίδης, ο οποίος με το χαμόγελο και τις γνωστές του ατάκες κέρδισε για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις. Κώστας Ζιώγας


πολιτιστικα 

epikera@otenet.gr

«Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ MR LOVE»

Η αριστουργηματική κομεντί της Karoline Leach Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, ώρα 8.00 μ.μ. στη Βέροια

Τ

ο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζει τον Νίκο Ψαρρά και τη Νικολέτα Βλαβιανού στην κωμωδία της Karoline Leach « Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ MR LOVE» στο Θέατρο του ΧΩΡΟΥ ΤΕΧΝΩΝ την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 σε μία παράσταση στις 8.00 μ.μ. σε σύμπραξη με την Εταιρεία Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «ΗΩΣ».

Τιμή εισιτηρίου 15,00 και 10,00 €. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ Προπώληση εισιτηρίων από τη γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ (Π.Μελά & Μπιζανίου, Χώρος Τεχνών, 3ος όροφος, τηλ. 23310 78140, 78141, ώρες 9.00 με 2.00 το πρωϊ . και 6.00 με 8.00 το απόγευμα ) Το έργο γράφτηκε το 1997 και αναφέρεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Η συγγραφέας κατορθώνει να χτίσει μεθοδικά μια απίστευτα κωμική, αλλά ταυτόχρο-

να και μια συναρπαστική ερωτική ιστορία, γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση. Ένα παιχνίδι μοιραίο, επικίνδυνο, μα κυρίως ανατρεπτικό και ένα τέλος που κόβει την ανάσα… Ο Τζώρτζ Λαβ (Love ), επαγγελματίας εραστής που αναζητά το κατάλληλο θύμα, και η Αδελαϊδα Πίντσιν, μια ασήμαντη καπελού που περιμένει τον πρίγκιπα του παραμυθιού, θα συναντηθούν τυχαία μια βροχερή μέρα του Οκτώβρη, και η συνάντηση αυτή θα αλλάξει όλη

τους τη ζωή. Ποιος θα υπερισχύσει τελικά σ΄ αυτό το αιώνιο και αρχετυπικό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι; Του αρσενικού με το θηλυκό; Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση του Γιώργου Βάλαρη, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια της Λίλλυ Μελεμέ, σκηνικά - κοστούμια της Νατάσας Παπαστεργίου, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα και επιμέλεια κίνησης της Μόνικα Κολοκοτρώνη.

H Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών O Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας θα κόψει την πίτα του και Καλλιτεχνών ΒΡΑΒΕΥΕΙ την Εικαστικό Δήμητρα Κούλα T Για την συνολική προσφορά της στη ζωγραφική

o Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Ημαθίας εύχεται σε όλους τους συναδέλφους και φίλους του Συνδέσμου Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2011. Τους προσκαλεί επίσης όλους στην κοπή της βασιλόπιτάς του Συνδέσμου, που θα γίνει στο μουσικό μπαρ "Μελωδός" , περιοχή Παπάκια) την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, ώρα 21.00.

Η

καλλιτέχνις επίσης επιλέχτηκε να συμμετέχει στην έκδοση 100 CONTEMPORARY ARTISTS της Βιβλιοθήκης Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕUROPEAN COMMUNITIES ARTISTS LIBRARY) που περιλαμβάνει Βιογραφικά Σημειώματα σημαντικών κυρίως Ευρωπαίων Εικαστικών Καλλιτεχνών. Αυτή είναι η πολλοστή φορά που η καλλιτέχνις συμμετέχει σε μια τέτοια δραστηριότητα, καθώς το βιογραφικό της έχει συμπεριληφθεί σε τουλάχιστον 4-5 εκδόσεις Τέχνης στην Ελλάδα και αντίστοιχα στο εξωτερικό, και έχει πέρα από αυτό σημαντική παρουσία σε αξιόλογες Καλλιτεχνικές διοργανώσεις, με τελευταία την Biennale Σχεδίου που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Ευρώπη ,στο Pilsen και έληξε τον Νοέμβριο, η οποία είναι ίσως η μοναδική Μπιεννάλε Σχεδίου στην Ευρώπη με υψηλές προδιαγραφές συμμετοχής. Η Μπιεννάλε μετά την λήξη περιοδεύει σε χώρες της Ευρώπης…

7

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

Aπό το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

Ρεσιτάλ Κιθάρας Αλέξανδρου Χίρτογλου

Τ

ο Δημοτικό Ωδείο και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας σας προσκαλούν στο ρεσιτάλ κιθάρας του Αλέξανδρου Χίρτογλου, αποφοίτου του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου και ώρα 8 το βράδυ στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει Πρόγραμμα Όνομα συνθέτη Όνομα κομματιού John Dowland (1563-1626) Fantasia (Poulton: no.71)* Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) Prelude, Fugue, Allegro για λαουτοτσέμπαλο ** BWV 998 Fernando Sor (1778 – 1839) Εισαγωγή και Παραλλαγές στο θέμα "Marlbrough S'en Va-t-en Guerre", Op.28 (1827) Manuel Maria Ponce (1882 – 1948) Sonata III (1927) Leo Brouwer

(1939 - ) Tres Apuntes (1959) Διάλλειμα Astor Piazzolla (1921 - 1992) Verano Porteno *** Joaquin Rodrigo (1901 – 1999) Κοντσέρο για κιθάρα και ορχήστρα: Fantasía para un gentilhombre **** (1954) * Μεταγραφή για κιθάρα Αδάμ Π. ** Διασκευή για κιθάρα Χίρτογλου Α. *** Μεταγραφή για κιθάρα Benitez B. **** Διασκευή για κιθάρα και πιάνο, συνοδεύει στο πιάνο η κα Φιρτινίδου Πόπη ΧΙΡΤΟΓΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ Γεννήθηκε το 1987. Πήρε το Πτυχίο της κιθάρας το 2007. Είναι μαθητής στην τάξη του Διπλώματος με τον Λ. Μπέκιο στο Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας . Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια κιθάρας με τους κ. Ε. Μπουντούνη, Ν. Μαυροδή, D. Grimes, R. Gallen, H. Kaeppel, G. Ryan, A. York, L. Young,

J. Dukic, F. Bungarten, T.Korhonen, Μ.Socias και άλλους. Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες νέων κιθαριστών και ρεσιτάλ κιθάρας σε Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Αριδαία, Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κοζάνη, Αθήνα και Βόλο), Κύπρο και Σερβία παίζοντας σόλο και ντουέτο. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα Εγχόρδων Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Κιθάρας στη Βέροια (2006). Έχει λάβει υποτροφία από το Ωδείο του για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ κιθάρας του Nurtingen (2004). Από το 1997 είναι μέλος της μαθητικής ορχήστρας κιθαριστών ‘‘Veriartisti’’ με την οποία συμμετείχε σε πολλές συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Έχει σχηματίσει κιθαριστικό ντουέτο με τον Χρήστο Σαρκατζή από το 2000, με το οποίο εμφανίστηκε σε συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και ήταν προσκεκλημένοι στα φεστιβάλ κιθάρας του Zrenjanin στη Σερβία και του Βόλου. Έχει συμμετάσχει και λάβει αρκετά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς όπως τα εξής: 1ο Βραβείο, 2ος Πανελλήνιο διαγωνισμό Κιθάρας στην Πάτρα τον Δεκέμβριο του 2002 (κατηγορία κιθαριστών ως 16 ετών). 1ο Βραβείο, 1ος Πανελλήνιο διαγωνισμό Κιθάρας ‘‘ΒΕΡΟΙΑ 2002’’ (κατηγορία κιθαριστών ως 15 ετών). 2ο Βραβείο, 2ος Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας ‘‘ΚΥΠΡΟΣ 2000’’ στη Λευκωσία (κατηγορία κιθαριστών ως 15 ετών). 2ο Βραβείο, 5ο Χειμερινό Φεστιβάλ Κιθά-

ρας στο Βόλο τον Ιανουάριο του 2003 (κατηγορία κιθαριστών ως 18 ετών). 2ο Βραβείο, Μαθητικοί Περιφερειακοί Αγώνες (Α΄ Κατηγορία) του 2002-2003 στο Κιλκίς. 3ο Βραβείο, 2ος Διεθνή Διαγωνισμός του Χειμερινού Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου 2000 (κατηγορία κιθαριστών ως 15 ετών) Είναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Απο τη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Δωρεάν Εισαγωγικά Μαθήματα στις νέες τεχνολογίες

Σ

υνεχίζονται τα Δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα στις νέες τεχνολογίες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011, 10:30 - 11:30, Αποκτήστε την δικιά σας ηλεκτρονική διεύθυνση Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011, 13:30 - 14:30, Αποκτήστε την δικιά σας ηλεκτρονική διεύθυνση Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011, 10:30 - 11:30, Ψάχνουμε στο Internet Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011, 10:30 - 11:30, Τηλεφωνία μέσω διαδικτύου (Sκype) Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011, 13:30 - 14:30, Εισαγωγή στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook) Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, 10:30 - 11:30, Δημιουργήστε Online Album φωτογραφιών στο Flickr Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011, 10:30 - 11:30, Ελάτε να φτιάξουμε το βιογραφικό μας Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, 13:30 - 14:30, Δημιουργήστε το δικό σας Blog (Wordpress) Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011, 10:30 - 11:30, Γνωρίστε το Twitter ΌΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ 23310-24494 Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ONLINE ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ HTTP://WWW.LIBVER.GR, HTTP://BLOG.LIBVER.GR

8

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

epikera@otenet.gr

Οδηγός για καταναλωτές και εμπόρους

Τι να προσέξετε εν όψει των εκπτώσεων, που ξεκινούν το Σάββατο Eναν οδηγό προς τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές έδωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επ' ευκαιρία της διενέργειας των εκπτώσεων, οι οποίες θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Ιανουαρίου και θα λήξουν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Η

ΕΣΕΕ καλεί αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αλλά και να ανταποδώσουν την στήριξη στους πελάτες τους, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΣΕΕ οι εμπορικές επιχειρήσεις μέλη της σε όλη

τη χώρα θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι: -Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. -Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»). -Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά. -Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. -Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους

ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. -Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζουμε ότι επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης εξέφρασε την ελπίδα τα «θεαματι-

κά» ποσοστά των εκπτώσεων και οι πολύ φτηνές τελικές τιμές να καταστήσουν τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις περίοδο αισιοδοξίας για όλους. «Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει συνεχή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας και εμφανίζει τους Έλληνες ως τους πλέον απαισιόδοξους Ευρωπαίους, μας δίνεται η πρώτη ευκαιρία της νέας χρονιάς να βελτιώσουμε την ψυχολογία, να αλλάξουμε το κλίμα στην αγορά, να αυξήσουμε τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στους καταναλωτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας στη Βέροια

Άρχισαν τα σεμινάρια 50 αστυφυλάκων για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών Α

πό τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας (νέο Kέντρο Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας), ανακοινώνεται, ότι χθες 10-01-2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 08:00΄ στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Πανόραμα Βέροιας, ξεκίνησε η λειτουργία του τρίτου από τα έξι (06) σεμινάρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για την διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών 2007-2013, υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων έτους 2009 στο πλαίσιο του Ευρωπα-

ϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, με τίτλο: «Ενσωμάτωση στο Αστυνομικό Εκπαιδευτικό σύστημα του Κοινού Προτύπου Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού της FRONTEX για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών», με τη συμμετοχή πενήντα (50) Αστυφυλάκων, που προέρχονται από Συνοριακούς Φύλακες και εντάχθηκαν στο αστυνομικό προσωπικό των Τμημάτων. Τα ανωτέρω στελέχη θα εκπαιδευτούν κατά το χρονικό διάστημα από 10-012011 έως 05-02-2011.

9

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

Τα "μαγεμένα" Ξηρολιβαδιώτικα Θεοφάνεια

Τ

ο πανέμορφο χειμωνιάτικο Ξηρολίβαδο επέλεξαν για να γιορτάσουν τα φετεινά Θεοφάνεια πολυάριθμοι Ξηρολιβαδιώτες και φίλοι του χωριού. Μεταξύ άλλων τις εκδηλώσεις των Θεοφανείων τίμησαν με την συμμετοχή τους η Αντιδήμαρχος Βέροιας Βέτα Αρχοντάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Τσιαμήτρος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ηλίας Τσιαμήτρος και ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου Στέργιος Ζυγουλιάνος. Με την μέριμνα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του χωριού ανέβηκε στο Ξηρολίβαδο ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Ναθαναήλ Καραγεώργος ο οποίος τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία με τους Γιάννη Κιουλέ, Τάσο Βασιάδη και Τάκη Γεωργίου στο αναλόγιο και με την κατανυκτική συμμετοχή των επισκεπτών, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Βάπτισης προς την παγωμένη λίμνη του χωριού, ψάλλοντας ύμνους αλλά και τα κάλλαντα των Θεοφανείων. Μπροστά στο μεγάλο άνοιγμα που υπήρχε στην παγωμένη επιφάνεια της Μπάρας τελέστηκε η Κατάδυση Του Τιμίου Σταυρού, ενώ πολυάριθμα περιστέρια αφέθηκαν με το φτερούγισμά τους να τονίσουν τον συμβολισμό της ημέρας. Αψηφώντας τα παγωμένα νερά βούτηξε στην λίμνη και ανέσυρε για μιά ακόμη φορά τον Σταυρό ο νέος Ξηρολιβαδιώτης Στέφανος Πολιτίκος Μετά την λήξη της τελετής ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου δεξιώθηκε όλο τον κόσμο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού όπου ανταλλάχθη-

καν ευχές και προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες, γλυκίσματα και άφθονο κρασί. Με την μέριμνα των μελών του Δ.Σ. του ΠΟΞ Τάσου Τυφλίδη, Τασούλας Κόγια, Γιώργου Γεωργίου, του ειδικού συνεργάτη Τέλη Παπαθεοφίλου και γυναικών του χωριού, το Πολιτιστικό Κέντρο μετατράπηκε σε μιά όαση θαλπωρής, κοινωνικής σύσφιξης και εορταστικής διάθεσης στο χειμωνιάτικο Βέρμιο. Τους επισκέπτες που γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου κα-

λωσόρισε εκ μέρους του ΠΟΞ ο Πρόεδρος Τάσος Βασιάδης ο οποίος διακύρηξε οτι παρά τις γενικότερες αρνητικές συγκυρίες της εποχής, το Ξηρολίβαδο εμπνέει πάντα την αισιοδοξία, την κοινωνική συσπείρωση και την χαρά. Η δεξίωση εξελίχθηκε σε ένα ενθουσιώδες γλέντι όπου κάτω από παραδοσιακά ακούσματα, άνοιξε ο χορός από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ηλία Τσιαμήτρο. Η γιορτή της ημέρας συνεχίστηκε στο

κέντρο του χωριού ΓΡΕΚΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα ξεχωριστά εδέσματα των γιορτινών ημερών. Ξεχωριστό πανηγυρικό χρώμα έδωσε στην γιορτή η παρουσία του Γιώργου Μανέκα με το παραδοσιακό συγκρότημα του Δημήτρη Παράσχου που εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για ένα ακόμα γνήσιο ξηρολιβαδιώτικο γλέντι, συνενώνοντας και συναδελφώνοντας όλους τους Ξηρολιβαδιώτες και τους φίλους του χωριού.

“50 Χρόνια Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων (1960-2010)” Σχετικά με την εκδήλωση της 29ης Δεκεμβρίου 2010 Τ ην Τετάρτη 29/12/2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Μελίκης ο Λαογραφικός Όμιλος διοργάνωσε μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου με θέμα “50 Χρόνια Λαογραφικός Όμιλος – 50 Χρόνια στους δρόμους της παράδοσης”. Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκαν: α) Όσοι συμμετείχαν (ή οι απόγονοί τους) στην ηχογράφηση που έγινε το 1968 από την Ελληνική Ραδιοφωνία τραγουδώντας τα τοπικά παραδοσιακά τραγούδια του Ρουμπλουκιού. β) Οι δήμαρχοι Μελίκης που επανέκδωσαν τα βιβλία του Ομίλου και την ηχογράφηση του 1968 σε CD γ) Ο συγγραφέας των βιβλίων και επιμελητής του CD. Επαινώντας καταρχήν αυτή την πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Λαογραφικού Ομίλου, είναι χρήσιμο να

επισημανθούν τα εξής: - Είναι κρίμα να τιμώνται μόνο όσοι επανεκδίδουν ένα έργο (μουσικό ή συγγραφικό) και να μην τιμώνται εκείνοι που το εξέδωσαν και υπήρξαν πρώτοι διδάξαντες - Είναι κρίμα σε μια εκδήλωση με θέμα “τα 50χρονα του Λαογραφικού” να αγνοούνται οι ιδρυτές και το πρώτο του Διοικητικό Συμβούλιο. -Είναι κρίμα σε μια εκδήλωση με θέμα “τα 50χρονα του Λαογραφικού” να αγνοούνται οι χορηγοί του καθώς και συμπολίτες μας που στα χρόνια αυτά έδιναν το στίγμα του Ομίλου και συμμετείχαν πάντα και σε όλες τις δραστηριότητές του. Σημείωση για την Ιστορία: Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων προέκυψε το 1975 από την τροποποίηση του καταστατικού του «Συλλόγου προς διατήρησιν και διάδοσιν τοπικών εθίμων

10

Μελίκης» που ιδρύθηκε το 1967. Μέχρι τότε (1962-1967) λειτουργούσε μια άτυπη επιτροπή που διοργάνωνε την Καθαρά Δευτέρα τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Αν α μ έ ν ο ν τ α ς τ ο 2017 και τα πραγματικά “50χρονα του Λαογραφικού” ευχόμαστε σε όλους ένα ενδιαφέρον και δημιουργικό 2011. Ακριτίδου Ευαγγελία, Γιαννάκη Αικατερίνη, Δημητρακοπούλου Ολυμπία, Ζωγράφος Ιωάννης, Θεοδωρακοπούλου Ευθυμία, Λιολιόπουλος Β. Νικόλαος, Μαγαλιού Ελένη, Μαγαλιού Ευαγγελία, Μαυρίδης

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δημήτριος, Μελιτζανόπουλος Κων/νος, Μητρόπουλος Ευάγγελος, Ντόβας Π. Θωμάς, Παπαδοπούλου Μαρία, Πεχλιβανίδης Ιωάννης, Τσιμόπουλος Βασίλειος, Τσιπρόπουλος Κ. Αντώνιος.


τοπικα 

epikera@otenet.gr

Νέο Φόρουμ Ελληνο-Βουλγαρικής Συνεργασίας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Συμμετέχει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θ. Γικόνογλου

Μ

ε επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Καβάλα, οι διήμερες συναντήσεις των εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ημαθιώτης βουλευτής Θανάσης Γικόνογλου και ο βουλευτής Καβάλας Σάββας Εμινίδης. Από Βουλγαρικής πλευράς συμμετείχαν οι βουλευτές Λιούμπεν Ταρτάνσκι

και Άγκελ Δημητρόφ. Η διημερίδα είχε ως θέμα τον συντονισμό, την ανάλυση των δεδομένων και τη λήψη της τελικής απόφασης για τη συμφωνία συγκρότησης ενός Διασυνοριακού Φόρουμ μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μέσα από το οποίο θα διασφαλίζεται η αξιοποίηση Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων με τη συμμετοχή Περιφερειών, Δήμων, Επιμελητηρίων και ΜΚΟ των δυο χωρών. Η συμφωνία είχε αρχικά επιτευχθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

στη Σόφια, με τη συμμετοχή και του κ. Θανάση Γικόνογλου στην αποστολή. Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας μετά από εισήγηση του κ. Γικόνογλου, συμφωνήθηκε το Φόρουμ να καλύψει και περιοχές της Β. Ελλάδας που δεν έχουν σύνορα με την Βουλγαρία, αλλά διαθέτουν στενούς δεσμούς επιχειρηματικής συνεργασίας με τη γείτονα χώρα, όπως είναι ο νομός Ημαθίας. Οι τομείς τους οποίους κυρίως θα καλύψει το Φόρουμ, είναι ο Τουρισμός, η Μεταποίηση, οι Μεταφορές και η Ενέργεια. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής από την Βουλγαρική πλευρά, βουλευτής Λιού-

μπεν Ταρτάνσκι είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι στα πλαίσια της συνάντησης τέθηκε μία ιδέα που γεννήθηκε με αφορμή την επίσκεψη στη Σόφια του Κάρολου Παπούλια. «Πλέον, η ιδέα απέκτησε συγκεκριμένο πλαίσιο ως προς το ποιοι θα συμμετέχουν και τι θέματα θα συζητηθούν», είπε ο Βούλγαρος Βουλευτής, ο οποίος συμπλήρωσε μάλιστα ότι μετά το φόρουμ του Μαϊου στην Καβάλα θα γίνει το 2012 αντίστοιχη διαδικασία στην Σόφια. Ο κ. Ταρτάνσκι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το όλο εγχείρημα θα έχει τελικά επιτυχία.

1ος αγώνας ορεινού τρεξίματος Ξηρολιβάδου Βέροιας O

πρώτος αγώνας ορεινού τρεξίματος για το 2011 πραγματοποιήθηκε στο Ξηρολίβαδο Βέροιας, την Κυριακή 9/1/2011, με απόλυτη επιτυχία, μέσα σε ιδανικές για τους δρομείς καιρικές συνθήκες και ελάχιστο χιόνι. Στον αγώνα συμμετείχαν 122 αθλητές και 13 αθλήτριες, με ηλικίες από 15 ως 77 ετών από Αθήνα, Κέρκυρα, Λάρισα, Πάργα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Νάουσα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Γρεβενά, Βόλο, Καβάλα, Κατερίνη, Κιλκίς και αλλού. Η διαδρομή κινήθηκε σε χωματόδρομους και τεχνικά μονοπάτια σε μήκος 13 χλμ. στο πανέμορφο δάσος του Βερμίου με τα υπεραιωνόβια πεύκα που σε αρκετά σκιερά σημεία το χιόνι έκανε την εμφάνισή του χωρίς να δυσκολέψει τους δρομείς. Η καλή σηματοδότηση, οι εναλλαγές της διαδρομής, το χιόνι και το ευχάριστο κλίμα των αθλητών ήταν τα χαρακτηριστικά του αγώνα. Στον αγώνα συμμετείχαν και αρκετοί αθλητές από τον χώρο των δρομικών αθλημάτων. Νικητής στη γενική κατάταξη με αρκετή διαφορά από τους υπόλοιπους ήταν ο στιβικός δρομέας Βασίλειος Πουλιόπουλος από τη Βέροια με χρόνο 52΄43΄΄, με

δεύτερο τον Ιωάννη Τσούρη και τρίτο τον Αθανάσιο Στογιάννη. Στην κατηγορία Αντρών ως 39 ετών πρώτος τερμάτισε ο Αθανάσιος Φουρτούνας από την Καβάλα, 40-49 ετών ο Κων/νος Σταμούλης από τη Βέροια, 50+ ο Βασίλειος Παπαγεωργίου από τη Λάρισα. Σημαντικό γεγονός ήταν η μεγάλη αναλογικά συμμετοχή των γυναικών. Νικήτρια ήταν η Βίκη Καρπούζα από την Κοζάνη με χρόνο 1:06΄22΄΄, με δεύτερη την

11

Βασιλική Συκοπέτη και τρίτη την Ιρένα Μαλιμπόρσκα-Κυριακού. Ο αγώνας διοργανώθηκε από το Δήμο Βέροιας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολίβαδου και υπεύθυνο τον Αντώνη Κουκουτέγο, που προσπάθησε και έκανε πραγματικότητα τον πρώτο αγώνα ορεινού τρεξίματος στην περιοχή. Οι προσπάθειές του επικεντρώθηκαν στην ποιότητα της διαδρομής και στη φροντίδα του αθλητή. Δόθηκαν ανα-

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

μνηστικά διπλώματα σε όλους/ες και δωρεάν γεύμα στην ταβέρνα «ΤΟ ΓΡΕΚΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ». Ιδιαίτερη μνεία αξίζει σε όλους τους εθελοντές, την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Θεσ/νίκης (ΕΠΟΜΕΑ), τον κυνηγετικό σύλλογο Βέροιας, τους προπονητές του Φίλιππου Βέροιας, τον υπεύθυνο του γραφείου τουρισμού της Νομαρχίας Ημαθίας κ. Σαλιάγκα Γ. και το καφέ [McOza]


αθλητικα > ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

ΜΠΑΣΚΕΤ Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

ΜΕ ΗΤΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Έχασε εκτός έδρας από την ΜΕΝΤ με 45-57

Ο

ύτε και τη νέα χρονιά μπόρεσε ο Φίλιππος να ξεκινήσει με νίκη. Στη Θεσ/νίκη την Κυριακή γνώρισε την ήττα από την πανίσχυρη βέβαια ΜΕΝΤ με 45-57 ημ. 24-30. Είναι γεγονός όμως, ότι η ΜΕΝΤ έχει φιλοδοξίες για να πάρει το εισιτήριο της ανόδου στην Α2 εθνική. Μάλιστα μετά τους αγώνες της 10ης αγωνιστικής βρίσκεται στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 18 βαθμούς, μαζί με άλλες τρεις ομάδες. Τη Νέα Κηφισιά, τον ΟΦΗ και τον Ερμή Περάματος. Ο Φίλιππος μετά την 9η ήττα του, βρίσκεται πλέον μόνος στην 15η θέση (προτελευταία) της βαθμολογίας. Στην ουσία είναι τελευταίος, αφού η Ολύμπια Λάρισας, έχει αποκλεισθεί από το πρωτάθλημα.

Στον αγώνα τώρα, ο Φίλιππος για 30 λεπτά το πάλευε το παιχνίδι και έχανε με 6 μόνο πόντους διαφορά (34-40). Στο τελευταίο όμως 10λεπτο δεν άντεξε στην πίεση των γηπεδούχων και αποχώρησε χάνοντας με 12 πόντους διαφορά (45-57). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι δυο αντίπαλοι περιορίστηκαν σε πολύ χαμηλά επιθετικά επίπεδα. Σημείωσαν συνολικά 102 πόντους μόνο. Είτε οι καλές άμυνες, είτε η αστοχία των επιθετικών τους παικτών συνετέλεσαν σ’ αυτό το γεγονός. Πρώτος σκόρερ του Φιλίππου ήταν ο Βασίλης Μαυρίδης με 17 πόντους. Τον αγώνα διαιτήτευσαν ο Μιχέλης με τον Καλογερόπουλο. Τα 10λεπτα: 13-11, 30-24 (ημ.), 40-34, 57-45 (τελικό). ΦΙΛΙΠΠΟΣ (Γκίμας Δημ. – Μπλατσιώτης Χρ.): Μπαταούλας Μαρκ. 4, Μαυρίδης Βασ. 17, Ντόβας Σωτ. 2, Τσακίρης

12

Βασ. 5 (1), Μαυρίδης Αλ. 7, Ιωσηφίδης Κοσμ. 3, Γάκης Γιάν. 2, Κόγιας Αντ., Λαμπρόπουλος Β. 5. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 10η αγωνιστική ΜΕΝΤ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ..........................57-45 ΟΦΗ - Ν. Κηφισιά.............................99-80 Ερμής Περ.-Αίας Ευόσμου.............88-68 Αναγέννηση Φλ.-Στρατώνι............90-82 Δόξα Λευκ.-Μ. Αλέξανδρος...........9 4 - 6 0 Δούκας-Αίολος Τρικ.........................79-78 Αιγάλεω-Διαγόρας Ρ.........................71-69 Απόλλων Κ.-Ολύμπια Λαρ.... 20-0 (α.α.) Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Ν. Κηφισιά.............................................. 18 2. ΜΕΝΤ....................................................... 18 3. Ο.Φ.Η........................................................ 18 4. Ερμής Περαμ......................................... 18 5. Αναγέννηση-Φλόγα........................... 17 6. Δόξα Λευκάδας..................................... 17 7. Αίολος Τρικ............................................ 15

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

8. Αίας Ευοσμου........................................ 15 9. Διαγόρας................................................. 15 10. Στρατώνι............................................... 15 11. Αιγάλεω................................................ 14 12. Δούκας.................................................. 14 13. Μ. Αλέξανδρος Θ.............................. 12 14. Απόλλων Καλαμ................................ 12 15. Φίλιππος Β.......................................... 11 16. Ολύμπια Λάρ..........................................* Η Ολύμπια Λάρισας έχει αποκλεισθεί από το πρωτάθλημα. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β.-Δούκας Μ. Αλέξανδρος-Αιγάλεω Διαγόρας-Αναγέννηση Φλ. Στρατώνι-ΜΕΝΤ Ν.Κηφισιά-Δόξα Λευκ. Ολύμπια Λαρ.-ΟΦΗ Αίας Ευόσ.-Απόλλων Καλ. Αίολος Τρικ.-Ερμής Περ. Στεφ. Οικονομόπουλος


αθλητικα > ποδοσφαιρο 

epikera@otenet.gr

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ Πήραν τα Ημαθιώτικα ντέρμπι επικρατώντας Αλεξάνδρειας (2-1) και Νάουσας (2-1) αντίστοιχα

Α

τύχησαν οι δυο πρωτοπόρες ομάδες που συμμετέχουν στο μπροστινό γκρουπ, αφού γνώρισαν ισάριθμες ήττες με το ίδιο σκορ στις μεταξύ τους Ημαθιώτικες αναμετρήσεις. Και φυσικά απομακρύνθηκαν αισθητά τόσο από τον Βατανιακό που προελαύνει και Βατερό, με την βαθμολογική ψαλίδα να μεγαλώνει σταδιακά, καθ’ όσον Αλεξάνδρεια και Νάουσα έμεινα πολύ πίσω. ΛΕΥΚΑΔΙΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2-1 Στις καθυστερήσεις (93΄) η νίκη των Λευκαδίων Πραγματικό ντέρμπι ανάμεσα σε δυο πολύ αξιόμαχες Ημαθιώτικες ομάδες διεξήχθη στο γήπεδο των Λευκαδίων, όπου το παρακολούθησαν αρκετοί φίλαθλοι. Κρίσιμο ματς και για τους αντιπάλους, καθ’ ότι το αποτέλεσμα ήταν εκείνο που καθόριζε την παραπέρα πορεία αμφοτέρων των ομάδων. Αγωνιστικά η γηπεδούχος ομάδα που σαφώς είχε το πάνω χέρι σχεδόν σ’ όλο το διάστημα, δικαιούταν τη νίκη, την οποία και πήρε έστω και στην εκπνοή των καθυστερήσεων. Όμως μορφή του αγώνα αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας των Λευκαδίων Κωτσιόπουλος, ο οποίος στην κατάλληλη χρονική στιγμή, με διπλή προ-

σπάθεια απέκρουσε πέναλτι στο 90΄ του Γασπαράτου και ενώ το σκορ ήταν (1-1). Και ότι δεν πέτυχε η Αλεξάνδρεια απ’ αυτήν την κλασικότατη ευκαιρία, φυσικά ο νόμος του ποδοσφαίρου επιβραβεύει αυτόν που βρίσκει δίκτυα και σκοράρει. Καθ’ όσον τα Λευκάδια συνέχιζαν την προσπάθεια τους ακόμη και στις καθυστερήσεις και αποζημιώθηκαν στο 93΄ με γκολ του Έξαρχου που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του (2-1). Μόλις στο 4΄ ο παραπάνω παίκτης είχε πετύχει το πρώτο γκολ (1-0) και στο 47΄ ο Γασπαράτος ισοφάρισε (1-1). Καλή η διαιτησία του κ. Τσίλου από τη Λάρισα, με βοηθούς κ. Βεντουλίτο – Αναστασίου. ΛΕΥΚΑΔΙΑ: (Τόλης Τερζής) Κωτσόπουλος, Κοτζαχρήστος, Αμανατίδης, Θεοδοσιάδης, Σαρμπίνος, Μαντζιαρίδης, Θεοδορίδης, Γιαουτζής, Έξαρχος, Τρούπκος, Τσάλμας (62΄ Τζεϊρανίδης) ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: (Χρήστος Τερζίδης) Καρασαβίδης (60΄ λ.τρ. Κισκινάς), Πολυζόπουλος, Αντάμης, Παπαδόπουλος, Πέικος, Τσέος, Συμπεθέρης, Μπαστάκης, Πιπινίκας, Γασπαράτος, Τοπαλίδης (78΄ Μυλωνάς) ΑΓΚΑΘΙΑ – ΝΑΟΥΣΑ 2-1 Με αμφισβητούμενο πέναλτι στο 88΄ νίκησε η Αγκαθιά Και στο δεύτερο Ημαθιώτικο ντέρμπι στα πλαίσια της 16ης αγωνιστικής, έληξε νι-

13

κηφόρα για την γηπεδούχο ομάδα. Ωστόσο το πιο δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία, σύμφωνα με την γενικότερη εικόνα του αγώνα. Ηταν ένα αμφίρροπο δυνατό και σπουδαίο ματς από κάθε άποψη, με τις δυο ομάδες να παλεύουν για επικράτηση. Μάλιστα η Νάουσα που είχε την πρωτοβουλία στα τελευταία 20΄ δικαιούταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που την αναλογούσε. Όμως στο ποδόσφαιρο τα πάντα συμβαίνουν. Μια φάση του 88΄ έφερε τα πάνω – κάτω. Ο διαιτητής κ. Τσακαλίδης υπέδειξε πέναλτι σε ανατροπή του Μπάκανου από τον Περηφανόπουλο στη μεγάλη περιοχή, για το οποίο αμφισβήτησαν έντονα οι Ναουσαίοι, το εκτέλεσε εύστοχα ο Ντάμτσιος (2-1). Τα γκολ πέτυχαν στο 56΄ ο Λαμπριανίδης (1-0) και 69΄ο Χαντούρης (1-1). Το παιχνίδι είχε βέβαια πολλές σπουδαίες ευκαιρίες αναξιοποίητες και από τις δυο πλευρές, ως και ένα δοκάρι στο 73΄για τη Νάουσα. ΑΓΚΑΘΙΑ: Κίτσας Χ., Κουβατσίδης, Πατρίκας, Πατρίκας Γρ., Κουκούδης, Λαμπριανίδης, Μπάκανος, Μελιόπουλος, Τσιούπρος (80’ Τσαρτσαρής), Ντάμτσιος, Ρίσσου. ΝΑΟΥΣΑ: Παπαδόπουλος, Χριστάρας, Περηφανόπουλος, Σταυρίδης, Πετράκος, Ζούρκος, Παπαστεργίου, Δουλγερίδης (62’ Χατζηβαλσάμης), Χαντούρης, Βλαχοδήμος, Ευθυμιάδης.

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: .............2-1 ΑΓΚΑΘΙΑ-ΝΑΟΥΣΑ: .............................2-1 Γαλατινή Κοζ.-Εθνικός Κατερ.: .........2-0 Καστοριά-Πυρσός Γρεβ.: ......................0-0 Σειρήνα Γρεβ.-Εθνικός Βατερού: ......0-2 Βατανιακός-Κάστωρ: ............................2-1 Όλυμπος Λεπτ.-Μακεδ. Φούφα: ......1-0 ΑΣ Πεντάβρυσου-Σιάτιστα: . ...............3-0 Άρης Λόφων-Σβορώνος: διεκόπη ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Βατανιακός ........................................... 34 2. Εθνικός Βατερού ................................ 33 3. Καστοριά ................................................ 30 4. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ................................... 28 5. ΝΑΟΥΣΑ ................................................ 27 6. Πυρσός Γρεβ. ........................................ 27 7. ΛΕΥΚΑΔΙΑ  .......................................... 23 8. ΑΓΚΑΘΙΑ .............................................. 23 9. Γαλατινή Κοζ. ....................................... 22 10. Κάστωρ ................................................ 21 11. Όλυμπος Λεπτ. ................................. 20 12. Σειρήνα Γρεβ. .................................... 18 13. Σβορωνος . .......................................... 17 14. Αρης Λόφων ..................................... 12 15. Μακεδ. Φούφα ....................................9 17. ΑΣ Πεντάβρυσου ................................9 16. Εθνικός Κατερ. . ...................................8 18. Σιάτιστα ..................................................5 * Η Καστοριά ξεκίνησε με -6 βαθμούς ** Ο Μακεδονικός Φούφα έχει -3 βαθμούς *** Από ένα ματς λιγότερο έχουν Άρης Λόφων και Σβορώνος Βασίλης Τσιφτελίδης


ΑΘΛΗΤΙΚΑ > ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

ΜΠΑΣΚΕΤ Α΄ ΑΝΔΡΩΝ ΕΚΑΣΚΕΜ

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ Ο ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ * Νίκησε στο Ημαθιώτικο παιχνίδι τον Ζαφειράκη με 75-46 * Με νίκες ξεκίνησαν το νεό έτος επίσης ο ΑΟΚ Βέροιας και ο ΓΑΣ Αλεξάνδρειας

Π

οδαρικό στη νέα χρονιά με νίκη έκανε ο ΓΑΣ Μελίκης. Στην έδρα του επικράτησε, χωρίς δυσκολία, του Ζαφειράκη Νάουσας με 75-46 ημ. 48-25. Ετσι παρέμεινε και πάλι μόνος στην 1η θέση με 17 βαθμούς, μετά από 9 αγώνες. Εχει 8 νίκες και 1 ήττα. Στα δύσκολα πλέον έπεσε ο Ζαφειράκης, αφού βρίσκεται στην 7η θέση, με 13 βαθμούς, μαζί με τον ΦΟ Σωσάνδρας. Οι δυο άλλες ομάδες της Ημαθίας, που μετέχουν στο πρωτάθλημα, πέτυχαν σπουδαίες νίκες και μάλιστα εκτός έδρας. Ο ΑΟΚ Βέροιας συνέτριψε στην Κατερίνη τον ΓΑΣ Κορινό με 84-60, ημ. 48-31 και είναι πλέον μόνος στην 2η θέση της βαθμολογίας με 16 βαθμούς (7 νίκες και 2 ήττες). Τέλος ο ΓΑΣ Αλεξάνδρειας κέρδισε μέσα στην Αριδαία τον ΦΟ Σωσάνδρας με 6460 ημ. 37-33 και βρίσκεται στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 15 βαθμούς (6 νίκες και 3 ήττες), μαζί όμως με τον ΦΟ Αριαίας και την ΑΕΚ Καρυώτισσας. Αναλυτικά οι αγώνες των ομάδων μας: ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ-ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 75-46 Διαιτητές: Ευφραιμίδης Στ. – Ταρενίδης Κων. Τα 10λεπτα: 27-12, 48-25 (ημ.), 59-35, 75-46 (τελικό) ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ (Ασλανίδης Δάνης): Δημητριάδης Στ. 7 (1), Κατσιάνος Αθ. 15 (1), Ντόγκας Βαγγ. 4, Πέλλας Αριστ. 4, Στάκταρης Δημ., Αργυρόπουλος Αντ. 5 (1), Λέφας Γιαν. 14, Παραπούρας Φαίδ. 14 (2), Τζουνόπουλος Δημ. 8, Παπαδόπουλος Γιαν. 2, Ντόβας Χρ. 2. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ (Πουρλίδας Θανάσης): Βασιλειάδης Γιαν. 4, Μουρατίδης Γ. 15 (2), Ουγγρίνης Μαν. 14, Μυλωνάς Ζήν. 5 (1), Σωτηρόπουλος Στελ. 2, Ζιάννης Σταύρ., Τούπος Γιάν. 6, Τσίλης Αποστ. ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Μόνο Ημαθιώτικο ντέρμπι, δεν ήταν το παιχνίδι στη Μελίκη. Οι γηπεδούχοι πήραν από την αρχή το προβάδισμα στο σκορ και ανέβαζαν διαρκώς τη διαφορά. Μάλιστα στο 30 λεπτό έφθασε στους 24 πόντους (59-35). Στο τελευταίο 10λεπτο οι παίκτες του ΓΑΣ

Μελίκης συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και με ένα σερί 16-11, ανέβασαν τη διαφορά στους 29 πόντους (75-46). Αυτό ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα. Από τους γηπεδούχους πρώτος σκόρερ ήταν ο Θανάσης Κωτσιάνος με 15 πόντους και 1 τρίποντο, ενώ από τους φιλοξενούμενους ο Γιώργος Μουρατίδης με 15 πόντους και 2 τρίποντα. ΓΑΣ ΚΟΡΙΝΟΣ-ΑΟΚ ΒΕΡΟΙΑΣ 60-84 Διαιτητές: Μπέης Δημ. – Πουλικίδης Χαρ. Τα 10λεπτα: 21-23, 31-48 (ημ.), 44-57, 60-84 (τελικό) ΑΟΚ ΒΕΡΟΙΑΣ (Γεωργιάδης Μάριος): Τσιμτσιρίδης Παν. 11, Μήτσιαλος Αλ. 22, Γκάλαβος Δημ., Χατζηχαρίσης Σωκρ. 20 (2), Γκανάς Βασ. 6 (2), Παπαδόπουλος Δημ. 13 (3), Ιατρού Σάκ. 6, Διάκου Θεοφ. 7 (1), Χατζής Κων., Χατζηχαρίσης Στρ. 2, Κανελλίδης Ν. ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Περίπατο έκανε στην Κατερίνη ο ΑΟΚ Βέροιας και επικράτησε πολύ εύκολα του αντιπάλου του. Ο ΓΑΣ Κορινός μόνο στο πρώτο 10λεπτο πίεσε τους Βεροιώτες και πήρε στη διακοπή χάνοντας μόνο με 2 πόντους διαφορά (21-23). Μετά όμως παραδόθηκε στην ανωτερότητά τους. Οι παίκτες του ΑΟΚ Βέροιας ανέβαλαν τα ηνία του αγώνα και σιγά – σιγά αύξησαν

14

τη διαφορά, που έφθασε τελικά με τη λήξη του στους 24 πόντους (84-60). Πρώτος σκόρερ του ΑΟΚ Βέροιας ήταν ο Αλέξης Μήτσιαλος με 22 πόντους. Φ.Ο. ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ-ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 60-64 Διαιτητές: Μελανίδης Μ. – Ντόγκας Ν. Τα 10λεπτα: 16-21, 33-37 (ημ.), 43-50, 60-64 (τελικό) ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (Τσάρτας Βασίλης): Τσάτσας Θεοδ. 2, Πασχαλιώρης Γ., Χήτας Γ. 23 (2), Γιαννόπουλος Αντ., Γιοβανόπουλος Δημ., Αβραμίδης Ν. 15 (2), Πρόιος Αλ. 2, Παντοφλίδης Παντ., Αλεξόπουλος Γ. 6, Καρκάρας Παν. 4, Στογιαννόπουλος Κων. 12 (1), Πουαρίδης Γ. ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Σθεναρή αντίσταση συνάντησε στην Αριδαία ο ΓΑΣ Αλεξάνδρειας, από την γηπεδούχο ομάδα του ΦΟ Σωσσάνδρας. Τελικά όμως, οι παίκτες του φάνηκαν ψύχραιμοι στα κρίσιμα σημεία του αγώνα και έφυγαν από την «σκληρή» έδρα της Αριδαίας με το ροζ φύλλο της νίκης. Γενικά το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο σ’ όλη τη διάρκειά του με τους φιλοξενούμενους να έχουν την πρωτοπορία συνέχεια στο σκορ και τους γηπεδούχους να τους πιέζουν και να θέλουν πάση θυσία τη νίκη. Μια νίκη που στο τέλος δεν κατόρθωσαν να την πετύχουν. Πρώτος σκόρερ, από τον ΓΑΣ Αλεξάνδρειας ήταν ο Γιώργος Χήτας με 23 πό-

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ντους και 2 τρίποντα. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 9η αγωνιστική ΓΑΣ Μελίκης-Ζαφειράκης 75-46 ΓΑΣ Κορινός-ΑΟΚ Βέροιας 60-84 Φ.Ο. Σωσάνδρας-ΓΑΣ Αλεξ. 60-64 ΑΕΚ Καρυώτισσας-Φ.Ο. Αριδαίας 60-70 Βατανιακός-ΑΟΚ Γουμένισσας 53-67 Σκυδραϊκός-Κατερίνη 61-49 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. ΓΑΣ Μελίκης 17 2. ΑΟΚ Βέροιας 16 3. ΓΑΣ Αλεξάνδρειας 15 4. Φ.Ο. Αριδαίας 15 5. ΑΕΚ Καρυώτισσας 15 6. ΑΟΚ Γουμένισσας 14 7. Ζαφειράκης 13 8. Φ.Ο. Σωσάνδρας 13 9. Σκυδραϊκός 12 10. Βατανιακός 11 11. ΓΑΣ Κορινός 11 12. ΣΦΚ Κατερίνη 9 ΣΗΜ.: Ο ΣΦΚ Κατερίνη 2008 έχει ένα μηδενισμό. ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 15/1/2011 ΓΑΣ Αλεξάνδρειας-ΓΑΣ Μελίκης ΑΟΚ Βέροιας-Φ.Ο. Σωσάνδρας Ζαφειράκης-Βατανιακός Φ.Ο. Αριδαίας-Κατερίνη ΑΟΚ Γουμένισσας-ΑΕΚ αρυώτισσας ΓΑΣ Κορινός-Σκυδραϊκός Στεφ. Οικονομόπουλος


ΕΛΛΑΔΑ 

epikera@otenet.gr

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011

Mαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα Εκτός της λίστας μένουν 250.000 εργαζόμενοι

Α

ρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου. Το υπουργείο Εργασίας με απόφασή του άναψε το πράσινο φως για να αρχίσουν άμεσα οι αναλογικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων, με βάση τις οποίες θα κριθεί το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στις συντάξεις τις οποίες χορηγούν όσα είναι ελλειμματικά. Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα ενεργοποιήσει την αρμόδια επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει για τις περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στόχος είναι η νέα λίστα να περιλαμβάνει πολύ λιγότερα επαγγέλματα που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζομένους που θα μείνουν εκτός λίστας. Πρόκειται για δύο από τις πέντε κινήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που ετοιμάζει άμεσα το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται το νέο καθεστώς για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και «λίφτινγκ» στην 37ετία. ΒΑΡΕΑ- ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ Με την ενεργοποίηση της σχετικής επι-

τροπής, αυτήν την εβδομάδα, αρχίζει η διαδικασία προκειμένου να μπει μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ). Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού. Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη). Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015. Όπως προβλέπεται στον νόμο Λοβέρδου, ο πίνακας των ΒΑΕ καταρτίζεται για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα εφαρμοστεί από 1/7.2011 για όλους τους εργαζομένους. Όσοι απασχολούνται σε εργασίες ή επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από τον πίνακα των ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν

τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 31/12/2015, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ΒΑΕ. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Προ των θυρών βρίσκεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας εγκρίθηκε η διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Τον διαγωνισμό θα διενεργήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και η προϋπολογισμένη δαπάνη υπολογίζεται σε 185.000 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από τον φετινό προϋπολογισμό της Αρχής. Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο ορίζεται ρητώς ότι οι όποιες προσαρμογές χρειαστούν στις παραμέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων και των ταμείων Πρόνοιας θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστε-

ρα από διαβούλευση με την τρόικα. Πάντως, οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012 και οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις χωρίς να θιγούν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μολονότι διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία απολύτως προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο», εντούτοις δήλωσε ότι μετά τις αναλογιστικές μελέτες οι αναπροσαρμογές που θα προκύψουν «δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή αντίστοιχη με αυτές που έγιναν στην κύρια σύνταξη». Κι αυτό γιατί- όπως είπε- υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των επικουρικών ταμείων. Επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχουν πορίσματα που η ηγεσία του υπουργείου θα μελετήσει για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι όποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν από το καλοκαίρι του 2011.

Τέλη Φεβρουαρίου το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο Σ

τα τέλη Φεβρουαρίου 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Στα μέσα της εβδομάδας συγκροτείται η κοινή επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών που θα γνωμοδοτήσει αφενός για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και αφετέρου για τις μετατάξεις υπαλλήλων και τη καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού. Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, αφού πρώτα λάβει την έγκριση της τρόικας.

Πάντως, το πλέον ακανθώδες ζήτημα στην διαβούλευση που θα ανοίξει τον επόμενο μήνα για το μισθολόγιο στο Δημόσιο αποτελεί η διαφωνία της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ για τον βασικό μισθό του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ως βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, ωστόσο η Κυβέρνηση αντιπροτείνει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ. Στόχος των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών είναι η διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσεως. Σήμερα στον

15

στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν 199 διαφορετικά επιδόματα και ειδικές παροχές, γεγονός που συμβάλει στις μεγάλες μισθολογικές ανισότητες. Σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση η ειδική παροχή των 145 ευρώ θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, ενώ θα περικοπούν ορισμένα κλαδικά ή ειδικά επιδόματα, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το κόστος ενσωμάτωσης της ειδικής παροχής. Έτσι, το εισαγωγικό κλιμάκιο για την κατηγορία «Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης» θα διαμορφωθεί σε 856 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σή-

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

μερα, στην κατηγορία «Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» σε 975 ευρώ από 830 ευρώ, στην κατηγορία «Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» σε 1.083 ευρώ από 938 ευρώ και για την κατηγορία «Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» θα διαμορφωθεί σε 1.129 ευρώ από 984 ευρώ που είναι σήμερα.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βασιλική Λ. Ορδουλίδου - Νάτσκου Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

- Μικροβιολογικό - Αιματολικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΡΙΖΟΣ ΜΙΧ. ΚΩΣΤΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ l

Αντιμετώπιση ανδρικής υπογονιμότητας

και στυτικής δυσλειτουργίας

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 10 (ΣΤΟΑ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ) Τηλ. Ιατρείου: 2331070970 - 6932417933

e-mail:doctorpetros@gmail. com

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δέχεται με ραντεβού

Βενιζέλου 34 Βέροια (1ος όροφος) τηλ. Ιατρ.: 23310 67062 - fax: 23310 67063

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc

ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

- Ανοσολογικό

Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

Δέχεται με ραντεβού

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 70707 ΚΙΝ. 6973 046662 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 32, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ e-mail: dent_jik_71@yahoo.com

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

16

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com


 ΤΥΠΟΣ

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη Οι κινητοποιήσεις χθες στα Διόδια της χώρας, η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου και οι αλλαγές που επιφέρει, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο, οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και το μακελειό στην Αριζόνα, απασχόλησαν τα χθεσινά πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ’ αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι: * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πρόστιμο 8 εκατ. ευρώ την ημέρα από την Κομι...

ομία

υντ Εν σ

. μία.. υντο Εν σ σιόν!».

* ΑΥΡΙΑΝΗ: «Βαράνε κανόνι μεγάλες τεχνικές εταιρίες». * ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Χωρίς πρωθυπουργό η χώρα». * ΕΘΝΟΣ: «Μείωση 15% των αμοιβών στο Δημόσιο».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Ενώ ο Παπανδρέου εκτόξευε πατριωτικές κορώνες στο Ερζερούμ και προέβαινε σε προσχηματικούς λεονταρισμούς οι Τούρκοι μοίραζαν το Αιγαίο στη μέση «. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ««Βομβαρδισμοί» στο Μαξίμου από Βενιζέλο - Σκανδαλίδη». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Νέο Λύκειο με 10 αλλαγές». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ««Δωράκι» σε πλούσιους. Ετσι... πολεμά τη φοροδιαφυγή το ΠΑΣΟΚ». * ΕΣΤΙΑ: «Μαθήματα φορολογίας προ 100 ετών!». * Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Αλαλούμ με τις επιχειρησιακές συμβάσεις». * ΤΑ ΝΕΑ: «Βαρέα και ανθυγιεινά: Εκτός λίστας 250.000 εργαζόμενοι». ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ * ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Αλλάζουν τα πλάνα για μετροπεριφερειακή». Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων του οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι: * Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Εντοκα 20 δισ. ευρώ θα εκδοθούν εντός του 2011. Προβληματίζουν τα υψηλά επιτόκια.

«ΤΑ ΝΕΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Αγιογραφίες» αχνό ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν σηµαίνουν πως η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν έχει οφέλη. Πρόκειται για κεκτηµένο δεκαετίας που πρέπει να διαφυλαχθεί. Ωστόσο, είναι σαφές πως Αθήνα και Αγκυρα κάνουν σαν να προσεγγίζουν η µια την άλλη, αλλά η αίσθηση κίνησης δεν συνεπάγεται πραγµατική µετατόπιση από τις εκατέρωθεν θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Τούτο δε, χωρίς να αναφέρει κανείς το Κυπριακό, όπου η διαπραγµάτευση δεν είναι σε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο φάση. ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, υπάρχουν εξηγήσεις. Η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος έχει – για να το πούµε κοµψά – ατονήσει, άρα τα ελληνοτουρκικά δεν µπορούν να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πακέτο διευθετήσεων. Η Τουρκία, µε αιχµή την οικονοµία και τη συµµετοχή στο G-20, περνάει τώρα µια ψευδοοθωµανική φάση. Ολα αυτά δηµιουργούν την ανάγκη ενός νέου ξεκινήµατος. Πώς όµως; Υπάρχει στο ελληνικό ΥΠΕΞ η ιδέα ενός νέου Ελσίνκι που να ξανασχεδιάσει έναν οδικό χάρτη της τουρκικής διαδροµής προς την Ευρώπη – αλλά οι Γαλλοι-Γερµανοί θέλουν να υποβαθµίσουν την ευρωπαϊκή συµµετοχή της Τουρκίας σε ειδική σχέση, ενώ η εποχή µάλλον δεν προσφέρεται για διόδια. Υπάρχουν επίσης οι Ισραηλινοί. Ολως τυχαίως µάς έρχεται ο Αβιγκντόρ Λίµπερµαν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νετανιάχου. Θα τολµήσει η Αθήνα να δώσει βάθος στο άνοιγµα προς Τελ Αβίβ; Ιδού ένα θέµα µε ψαχνό για το 2011...

Ψ

«ΤΟ ΕΘΝΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «3η σελίδα» ο «κούρεμα» των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί και το 2011! Με αιχμή (ή αφορμή...) το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να περικόψει τα «ακριβά» επιδόματα, να εξισώσει τον μισθό των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, και να ανατρέψει την αναλογία μισθού - επιδομάτων (60% - 40%) που ισχύει σήμερα Συνέπεια των μέτρων αυτών θα είναι να περικοπούν οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 15%! ?? Επιπλέον θα υπάρξει σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των διευθύνσεων και των θέσεων προϊσταμένων • Θετική είναι η αποτίμηση της κυβέρνησης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και τις συνομιλίες με τον Τ. Ερντογάν Οι αναφορές του Γ. Παπανδρέου τόσο στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο όσο και στο Κυπριακό θορύβησαν πολλούς στην Τουρκία, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι δεν έδωσε τη... δέουσα απάντηση στον Ελληνα ομόλογό του Σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και διεθνώς, προκαλεί το μακελειό στην Αριζόνα, που είχε ως συνέπεια να τραυματιστεί βαριά η βουλευτής των Δημοκρατικών Γκαμπριέλ Γκίφορντς και να χάσουν τη ζωή τους έξι άτομα Τα κίνητρα του 22χρονου δράστη δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά όλα δείχνουν πως πρόκειται για έγκλημα που πυροδοτήθηκε από πολιτικό μίσος...

Τ

Χ

ωρίς παρερμηνείες Εξέπληξαν πολλούς τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ. Ηταν ίσως η μοναδική φορά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, που Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, επί τουρκικού εδάφους, για την ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Η δήλωσή του ότι το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει, παρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και η διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας με την επίλυση του Κυπριακού, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Κάποιοι, βέβαια, θα ισχυριστούν ότι οι δηλώσεις, όσο σκληρές και ξεκάθαρες και αν είναι, δεν λύνουν τα προβλήματα που προκαλούν οι επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και, συνολι-

17

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

κά, η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα. Αλλοι θα αναρωτηθούν αν ο πρωθυπουργός ήταν το ίδιο κατηγορηματικός στο πολύωρο τετ α τετ με τον Τ. Ερντογάν. Προς το παρόν, πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα μετουσιωθεί σε απτά αποτελέσματα. «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Καλά τώρα!...» οιος έφαγε το ζώον Τηλεφώνησε συντετριμμένη σε πρωινή εκπομπή. «Αχ κύριέ μου. Η γάτα μου είναι τυφλή, τυφλή όπως ήταν, πέρασε το κάγκελο του μπαλκονιού, διότι εγώ το ζώον δεν είχα βάλει ένα προστατευτικό για το τυφλό ζώον, έπεσε το ζώον και εκτός από το φως του, έχασε και τη ζωή του». Βούρκωσε ο παρουσιαστής, παρ’ ότι τον έκοψε το μνημόσυνο των συνταξιούχων στη μέση. «Και;». «Αχ κύριέ μου, κατέβηκα με τη ρόμπα και αχτένιστη όπως ήμουν πήρα το τυφλό μου το γατί, που ήταν και ψόφιο πλέον, το έβαλα σε μια χαρτόκουτα και το πέταξα στα σκουπίδια τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι εκεί πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας». «Και ποιο είναι το θέμα μας κυρία μου;». Ρώτησε ο παρουσιαστής που χέστηκε για την ηλίθια ιδιοκτήτρια της ηλίθιας γάτας. «Αχ κύριέ μου, όταν ανέβηκα στο διαμέρισμα, είδα στο πάτωμα το κουρδιστό ποντικάκι που της είχα να παίζει. Το πήρα ευθύς και ξανακατέβηκα να το βάλω στο φερετράκι της». «Χαρτόκουτα μας είπατε πριν». «Ε τι θέλατε δηλαδή, να της παραγγείλω φέρετρο μαόνι με ποντικάκια στα χερούλια; Αλλού είναι το θέμα μας κύριε». «Ε πείτε το μαντάμ, έχω χάσει τους μισούς συνταξιούχους». «Ελειπε η μακαρίτισσα. Στην αρχή νόμισα ότι έγινε θαύμα. Αρχισα να φωνάζω «Θόδωρε, Θόδωρε, τίποτα». «Θόδωρο λέγατε τη γάτα;». «Αχ και ίδια ο Πάγκαλος. Από πίσω άμα τη βλέπατε, πιτ μπουλ ένα πράγμα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας». «Και ποιο είναι κυρά μου, μου ‘χει πέσει η τηλεθέαση σε ποσοστά Αλαβάνου». «Μου είπε μια κυρία ότι είδα μιαν άλλη κυρία να παίρνει τη γάτα μου, να τη βάζει στο ζεμπίλι με τα ψώνια και να φεύγει». «Δηλαδή ψωνίστηκε το ψοφίμι;;; Νεκροφιλία κυρία μου». «Καλέ όχι, για στιφάδο την πήρε. Πού φτάσαμε Θεέ μου. Κατοχή έχουμε. Τρώμε γάτες».

Π

Ε

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Πολιτική»

ξαπάτηση Η ΝΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, προσπαθώντας -με έντεχνες διαρροές- να πείσει τους πολύπαθους Ελληνες πολίτες με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ότι ήλθε η ώρα να πληρώσουν ακριβά όσοι πλούτισαν παράνομα και φόρτωσαν στους πολλούς το λογαριασμό, εξελίσσεται σε μια νέα προσπάθεια εξαπάτησης. (…) ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, εξακολουθεί να τους «κλείνει το μάτι». Παρά τις δεσμεύσεις της ότι επιτέλους θα πληρώσουν οι μεγαλοφοροφυγάδες, εξακολουθεί να υποθάλπει μεθοδεύσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, θεσπίζοντας ρυθμίσεις που επιβραβεύουν τους ασυνεπείς. Με το νέο… πολυδιαφημισμένο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης που νομοθέτησε η κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2010 και θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά φέτος, οι έχοντες κατοικίες εμβαδού άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, Ι.Χ. αυτοκίνητα αξίας άνω των 80.000 ευρώ και πισίνες άνω των 25 τετραγωνικών μέτρων έχουν πλέον περιθώριο να δηλώσουν εισοδήματα μειωμένα έως και 86%! Οι κατέχοντες υπερπολυτελή κτίσματα με πισίνες και πανάκριβα αυτοκίνητα, ακόμη κι αν τα έχουν αποκτήσει με παράνομο πλουτισμό, θα κληθούν φέτος να καλύψουν πάρα πολύ μικρότερα ποσά τεκμηρίων με βάση τα εισοδήματά τους! Ετσι, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να πληρώσουν φόρους για μεγάλο μέρος των αφανών εισοδημάτων τους, καθώς τα ελάχιστα όρια φορολογητέου εισοδήματος, που προσδιορίζονται πλέον γι’ αυτούς με βάση το νέο σύστημα τεκμηρίων, είναι πολύ μικρότερα από αυτά που προέκυπταν με το προηγούμενο σύστημα.


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1810 αναβάλλεται ο γάμος του Ναπολέοντα και της Ιωσηφίνας. 1863 ανοίγει το πρώτο τμήμα του λονδρέζικου υπόγειου σιδηροδρόμου (από την οδό Πάτινγκτον έως τη Φάρινγκτον). 1872 ο πολυεκατομμυριούχος Τζον Ροκφέλερ ενσωματώνει στις επιχειρήσεις του τη Standar Oil. 1886 πρώτη ερμηνεία στη Βιέννη, αίθουσα Μουσικβεράιν, σε διεύθυνση Χανς Ρίχτερ του «Te Deum» του Αντόν Μπρούκνερ. 1901 ανακαλύπτεται η μεγαλύτερη αναβλύζουσα πετρελαιοπηγή του Τέξας των ΗΠΑ. 1910 η Νοτιοδυτική Αφρική εξελίσσεται στη σπουδαιότερη γερμανική αποικία, λόγω των εκεί κοιτασμάτων διαμαντιών. 1911 η ελληνική Αναθεωρητική Βουλή τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Συντάγματος. 1923 τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ φεύγει από τη Γερμανία. 1925 υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της

ελληνικής Κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρίας ΟΥΛΕΝ για την ανάληψη έργων ύδρευσης της πόλης των Αθηνών. 1941 η Κλεισούρα καταλαμβάνεται από τους Έλληνες. Γενικός σημαιοστολισμός. 1946 πραγματοποιείται στο Λονδίνο, η πρώτη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών. 1949 η δισκογραφική εταιρία RCA πρωτοπαρουσιάζει το δίσκο των 45 στροφών. 1952 στην Πανμουγιόμ, η αποστολή του ΟΗΕ απορρίπτει την ανακωχή, καθώς οι Κορεάτες αρνούνται να απαγορεύσουν τη δημιουργία αεροπορικών βάσεων στο βορρά. 1953 στις ΗΠΑ, το ζεύγος Ρόζενμπεργκ, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία, κάνει αίτηση χάριτος στον Πρόεδρο Τρούμαν. 1963 οι Chicago Cubs γίνονται η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ, που προσλαμβάνει αθλητικό διευθυντή, τον Ρόμπερτ Γουίτλο. 1967 κάνει για πρώτη φορά, στις ΗΠΑ,

την εμφάνισή της η Εκπαιδευτική Τηλεόραση. 1969 μετά από 147 χρόνια κυκλοφορίας, βγαίνει το τελευταίο φύλλο της Saturday Evening Post. 1983 υποτιμάται η δραχμή κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και θέτονται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. 1984 οι ΗΠΑ και το Βατικανό αποκαθιστούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις για πρώτη φορά μετά από 117 χρόνια. 1988 η Όλγα Ναζάροβα κάνει ρεκόρ στην κούρσα 500μ κλειστού στίβου με 67.67 στη Μόσχα. 1989 νέα δολοφονική απόπειρα εκδηλώνεται από τη τρομοκρατική οργάνωση 17Ν εναντίον του εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη, ο οποίος πυροβολείται εξ επαφής στα πόδια από δύο αγνώστους. 1993 στη Βομβάη της Ινδίας, εκατοντάδες είναι οι νεκροί κατά τη δι-

άρκεια θρησκευτικών ταραχών μεταξύ ισλαμιστών και ινδουιστών. 1994 οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εγκρίνουν σχέδιο των ΗΠΑ, που προβλέπει στενότερη συνεργασία με τις χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού. 1995 οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ουκρανία καταλήγουν σε συμφωνία για την καταστροφή ολόκληρου του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας. 1997 αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ., με χαραγμένο το όνομα του Ευριπίδη, ανάστροφα στην εξωτερική του επιφάνεια, βρίσκεται σε σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου βρισκόταν το ησυχαστήριο του τραγικού ποιητή. 1999 μετά το σκάνδαλο των αποκαλύψεων ότι τα μέλη της ΔΟΕ δωροδοκήθηκαν για την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Φρανκ Τζόκλικ και ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής παραιτούνται. Τα ποσά των δωροδοκιών κυμαίνονται από 5.000 έως 70.000 δολάρια.

Την περίοδο αυτή καλό θα ήταν να κάνετε λίγη υπομονή *Καλύτερα να περιμένετε όταν θα είστε έτοιμοι για να διορθώσετε προβληματικές καταστάσεις *Φροντίστε να κάνετε καλύτερη τη σχέση σας με πρόσωπα που γνωρίζετε παρά να αναζητήσετε κάτι καινούργιο *Δείξτε διαλλακτικότητα

Επιστρατεύστε τη λογική σας για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε κάποιες καταστάσεις που πιθανόν να προκύψουν *Μην είστε χαλαροί με νέες γνωριμίες *Μπορείτε να καταφέρετε πολλά αν αφήσετε πίσω προβληματικές καταστάσεις του παρελθόντος και δείτε το μέλλον με αισιοδοξία

Αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα μόνο τότε να τα αναλάβετε *Προσπαθήστε να ρυθμίσετε ο,τι εκκρεμότητες έχετε άμεσα *Προβάλλετε τις ιδέες σας και μη διστάσετε να ζητήσετε την υποστήριξη των δικών σας ανθρώπων που μπορούν να σας βοηθήσουν για να πετύχετε. Είναι πολλά που έχετε στο μυαλό σας να σας απασχολούν στην εργασία

Αρκετά καλές θα είναι οι επιδόσεις σας σήμερα σε ο,τι και αν κάνετε *Θα έχετε τη δυνατότητα να φέρετε εις πέρας πράγματα που σας δυσκόλευαν *Κάποια πράγματα καλά θα κάνετε να τα χρησιμοποιήσετε υπέρ σας προκειμένου να τακτοποιήσετε προσωπικές σας υποθέσεις. Στην εργασία σας μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα

Η περίοδος αυτή είναι αρκετά ευνοϊκή για εσάς για να πάρετε αποφάσεις αλλά και για να κάνετε μερικές αλλαγές *Κινηθείτε με μεθοδικότητα *Προσπαθήστε να ρυθμίσετε ο,τι εκκρεμότητες έχετε *Μην αφήσετε την στασιμότητα του παρελθόντος να σας επηρεάσει αρνητικά

Θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για να μπορέσετε να πετύχετε τους στόχους σας *Μην διστάσετε να πάρετε κάποιο ρίσκο για να τα καταφέρετε *Περιορίστε στα οικονομικά σας τις άσκοπες σπατάλες γιατί αν συνεχίσετε με αυτούς τους ρυθμούς θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Οργανώστε προσεκτικά το κάθε βήμα σας

Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα για να μπορέσετε να κάνετε όσα επιθυμείτε *Μην αφήσετε το παρελθόν να σας κρατήσει σε στασιμότητα *Προσπαθήστε ζητήματα που έχουν να κάνουν με προσωπικές σας υποθέσεις να τις ρυθμίσετε με προσοχή *Μην αφήσετε εκκρεμότητες

Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα για να μπορέσετε να κάνετε όσα επιθυμείτε *Μην αφήσετε το παρελθόν να σας κρατήσει σε στασιμότητα *Προσπαθήστε ζητήματα που έχουν να κάνουν με προσωπικές σας υποθέσεις να τις ρυθμίσετε με προσοχή *Μην αφήσετε εκκρεμότητες

Στην εργασία σας για να μπορέσετε να περάσετε τις ιδέες σας στους συνάδελφους σας και στους ανωτέρους σας δε θα χρειαστεί να κάνετε κοπιάσετε *Φροντίστε όσον αφορά τα οικονομικά σας να είστε συνετοί *Μην κάνετε πράγματα που θα σας ζημιώσουν *Νομικά ζητήματα τακτοποιήστε τα άμεσα

Στη εργασία σας κάποιες συζητήσεις με τους συνεργάτες σας θα σας απασχολήσουν έντονα *Κινηθείτε με μεθοδικότητα για να κάνετε όσα επιθυμείτε *Οικονομικά ζητήματα ρυθμίστε τα όσο καλύτερα μπορείτε για να μην έχετε προβλήματα *Αποφύγετε τα περιττά έξοδα αυτό το διάστημα. Δείξτε περισσότερη σημασία στο ταίρι σας

Θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί αν έχετε σκοπό να πάρετε αποφάσεις και να κάνετε μερικές αλλαγές *Μην κάνετε επιπόλαιες κινήσεις όμως *Προσπαθήστε να δείξετε υπομονή σε συζητήσεις που θα έχετε με συγγενικά σας πρόσωπα *Αποφύγετε να αναφερθείτε σε προβλήματα του παρελθόντος

Στην εργασία σας καλά θα κάνετε να μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για κάποια πράγματα *Σκεφτείτε προσεκτικά τις κινήσεις σας καλύτερα *Οικονομικά ζητήματα θα σας πιέσουν πολύ ψυχολογικά *Προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί στα έξοδα*Μην κάνετε σπατάλες. Τα άστρα ευνοούν να έρθετε πιο κοντά με στο σύντροφό σας

τα

μιλούν

18

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

Έτσι, έμεινε να λέμε:

Μου έφυγε το καφάσι

gaρ

Τούρκικα καφά - καφάς, θα πει κεφάλι - κρανίο. Όταν λοιπόν, η καρπαζιά, που έριξαν σε κάποιον είναι δυνατή λέμε ότι «του έφυγε το καφάσι», δηλαδή του έφυγε το κεφάλι από τη δύναμη του χτυπήματος. Το ίδιο και όταν αντιληφθούμε κάτι σπουδαίο, λέμε «μου έφυγε το καφάσι», δηλαδή μου έφυγε το κεφάλι από τη σπουδαιότητα

… ς α τ ον

Πανικόβλητο το πολιτικό σύστημα από το κίνημα «Δεν πληρώνω»

Μου έψησε το ψάρι στα χείλη

Αμήχανη η κυβέρνηση με έντονα σημάδια ανησυχίας, αλλά και όλα τα συστημικά πολιτικά κόμματα, αριστερά και δεξιά, τα οποία παραμένουν άφωνα και μουδιασμένα, παρακολουθούν το αυτόνομο και ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα των πολιτών κατά των διοδίων με την ονομασία «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», να διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Είναι πλέον γεγονός ότι οι σταθμοί διοδίων πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα και το κόστος μετακίνησης των πολιτών, μετά και την αύξηση στα καύσιμα και.... τα τέλη κυκλοφορίας, αυξάνεται συνεχώς και γίνεται δυσβάστακτο. Οι πολίτες δυσκολεύονται να πάνε, όχι μόνο στα χωριά τους ή στα εξοχικά τους, αλλά ακόμα και σ’ αυτή τη δουλειά τους. Τα κόμματα φοβούνται το κίνημα αυτό, όχι τόσο γιατί δεν πληρώνονται κάποια διόδια, αλλά για δύο κυρίως λόγους: 1) Γιατί το κοινωνικό κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» είναι ανεξάρτητο και ακαπέλωτο από κόμματα. Τα δε ελληνικά κόμματα έχουν μάθει να έχουν τα πάντα (μαθητικές, φοιτητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέχρι ΜΚΟ κ.λ.π.) καπελωμένα και απόλυτα ελεγχόμενα από τα ίδια και τώρα έχουν πανικοβληθεί με το κίνημα αυτό, γιατί δεν μπορούν να το ελέγξουν και 2) Γιατί, εξ αιτίας της επερχόμενης κρίσης, φοβούνται μήπως το κίνημα αυτό εξαπλωθεί και σε άλλες μορφές απείθειας όπως μη πληρωμή φόρων, μη πληρωμή τραπεζών, μη καταβολή της ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.λ.π. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχουμε πλήρη κατάρρευση του καθεστώτος. Τα συστημικά κόμματα λοιπόν, δεν ξέρουν πώς να χειριστούν το θέμα και γι’ αυτό και δεν βγάζουν κά-

&...

http://hassapis-peter.blogspot.com

περίεργα

Π

αράξενα

ποια ανακοίνωση. Η κυβέρνηση αμήχανη άλλοτε με απειλές και άλλοτε με υποσχέσεις για μεσολάβηση στις εταιρίες εκμετάλλευσης διοδίων και παράκληση μείωσης του αντίτιμου των διοδίων προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά φοβάται να καταφύγει σε πιο βίαια μέτρα, για να μην δώσει αφορμή διόγκωσης του φαινομένου. Οι εταιρίες εκμετάλλευσης, έχουν μείνει προς το παρόν μόνες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο και κάποια στιγμή η υπόθεση θα φτάσει στα Δικαστήρια. Αν υπάρξει δικαστική απόφαση δικαίωσης κάποιου πολίτη, τότε απλά αυτόματα τα διόδια θα καταργηθούν στην Ελλάδα για πάντα. Ο αριθμός των πολιτών που σταμάτησε πλέον να πληρώνει διόδια μεγαλώνει συνεχώς και μάλιστα οι πολίτες αυτοί είναι από τους πλέον μορφωμένους, επιστήμονες και πολίτες της μεσαίας τάξης. Χθες η δράση του κινήματος σημείωσε τεράστια επιτυχία και το σημαντικότερο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι οδηγοί που περνούσαν από τις σηκωμένες μπάρες κορνάριζαν επιδοκιμάζοντας και σχηματίζοντας πολλοί εξ αυτών με τα δάκτυλά τους, το σήμα της νίκης. Και αυτό προφανώς δεν γινόταν επειδή τύχαινε να γλιτώσουν εκείνη τη στιγμή το αντίτιμο των διοδίων, αλλά γιατί έβλεπαν στα πρόσωπα των εξεγερμένων, μια αχτίδα αντίστασης σε όλα αυτά που έρχονται.

Καφές... αεροπειρατής Σήμα για αεροπειρατεία εξέπεμψε την Τρίτη ένα αεροπλάνο που πραγματοποιούσε την πτήση Σικάγο - Φρανκφούρτη, όταν ένα φλυτζάνι καφές χύθηκε πάνω στα ηλεκτρονικά συστήματα του πιλοτηρίου. Προκλήθηκε βραχυκύκλωμα και το αεροσκάφος έκανε επείγουσα προσγείωση στον Καναδά. Τα προβλήματα άρχισαν στο Boeing 777 της United Airlines λίγο μετά την απογείωσή του τη Δευτέρα, όταν ο πιλότος έχυσε τον καφέ του πάνω στα ηλεκτρονικά συστήματα του πιλοτηρίου. Ο καφές προκάλεσε βραχυκύκλωμα και εξεπέμφθη σήμα για αεροπειρατεία το οποίο έλαβαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος. Το αεροσκάφος πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στο Τορόντο και οι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους ως τον προορισμό τους.

19

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ο λαός του Βυζαντίου γιόρταζε με μεγάλη κατάνυξη και πίστη όλες τις μέρες στης Σαρακοστής. Το φαγητό του ήταν μαρουλόφυλλα βουτηγμένα στο ξίδι, μαυρομάτικα φασόλια, φρέσκα κουκιά και θαλασσινά. Στα μοναστήρια, όμως ήταν ακόμη πιο αυστηρά, αν και πολλοί καλόγεροι, που δεν μπορούσαν να κρατήσουν περισσότερο τη νηστεία, έκαναν πολλές φορές κρυφές αμαρτίες και έτρωγαν αυγά ή έπιναν γάλα. Αν τύχαινε, όμως κανένας από αυτούς να πέσει στην αντίληψη των άλλων, καταγγελόταν αμέσως στο ηγουμενοσυμβούλιο και καταδικαζόταν στις πιο αυστηρές ποινές. Κάποτε, λοιπόν, ένας καλόγερος, ο Μεθόδιος, πιάστηκε να τηγανίζει ψάρια μέσα σε μια σπηλιά, που ήταν κοντά στο μοναστήρι. Το αμάρτημα του θεωρήθηκε φοβερό. Η τιμωρία του ήταν, να του γεμίσουν το στόμα με κάρβουνα και να του βάλουν ένα ωμό ψάρι να ψηθεί. Ο καλόγερος φυσικά πέθανε μετά από λίγο, αλλά ωστόσο έμεινε η φράση «μου έψησε το ψάρι στα χείλη».

Μπερτόλδος Κάτι που είναι ίδιο με το δύσμορφος, αλλά πολύ έξυπνος, πανούργος. Ο Μπερτόλδος είναι το κύριο πρόσωπο ενός λαϊκού βιβλίου του Ιταλού ποιητή Ιούλιου Καίσαρα ντέλλα Κρότσε, όπου περιγράφει το Μπερτόλδο σαν τύπο άξεστο, αλλά ευφυέστατο και πανούργο χωρικό, ο οποίος κατόρθωσε να γλιτώσει δύο φορές από την καταδίκη του σε θάνατο και στο τέλος να γίνει και σύμβουλος του βασιλιά Αλβοΐνου.

Δ  Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Ε Ι Σ

Γνωρίζετε ότι...

 Aν και ο πλυθυσμός της Kίνας ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, τα επίθετα είναι κάτι περισσότερο από διακόσια  Αν χαθεί η πίεση της καμπίνας ενός αεροπλάνου, ο επιβάτης μπορεί να διατηρήσει τις αισθήσεις του μόλις για 18 δευτερόλεπτα  Για να καταφέρει να περπατάει με τον περίφημο σέξι τρόπο της, η Μέριλιν Μονρόε είχε πριονίσει ένα κομμάτι από το τακούνι του ενός παπουτσιού της  Ένα στα δέκα σκυλιά Δαλματίας γεννιέται κουφό, ενώ τα σκυλιά της ράτσας αυτής δεν έχουν την ικανότητα να αποβάλλουν τα ούρα εντελώς. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει ν’ ακολουθούν ειδική δίαιτα, με λίγες πρωτεΐνες.  Ένα τυπικό κρεβάτι «φιλοξενεί» περίπου 6 δισεκατομμύρια κομματάκια σκόνης. Γενικότερα, το 70% της σκόνης που υπάρχει σ’ ένα οποιοδήποτε σπίτι προέρχεται από νεκρές φολίδες ανθρώπινου δέρματος.  Ένας άνθρωπος έχει τις ίδιες πιθανότητες να σκοτωθεί από κεραυνό όσες έχει να σκοτωθεί πέφτοντας από το κρεββάτι: Mία στα 2.000.000. Oι πιθανότητες να πεθάνει από δάγκωμα φιδιού είναι 1 στα 3.000.000.  Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθεί κάποιος από φελλό σαμπάνιας παρά από δηλητηριώδη αράχνη.


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Λίρες, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Δαχτυλίδια, Δόντια. Σπασμένα, χαλασμένα. Στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με 1 βήμα μπορείτε χωρίς φόβο να έρθετε στο γραφείο μας, κρατάμε πλήρη εχεμύθεια. Έναντι Κλινικής Αντωνιάδη Βενιζέλου 16 Βέροια (1ος όροφος) Τηλ.: 23310 66581, κιν.: 6984223075

ΚΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ αναλαμβάνει φύλαξη βρεφών, παιδιών και ηλικιωμένων με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, ακόμα κα σε περιοχές εκτός Ημαθίας. Τηλ. Επικοινωνίας 6975994207 κα Μαρία Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα.

Προσφορές • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 13€ !!! • Αγοράζετε 4 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και 1 ½ λίτρο αναψυκτικό και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 2 γίγας πίτσες και παίρνετε δώρο, ή 1 γίγας ή 1 ½ λίτρο αναψυκτικό ή μια σαλάτα ή ½ παγωτό και πληρώνετε μόνο 15€ !!!

Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786.

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. ΚΥΡΙΑ ζητάει εργασία σε σκάλες, γραφεία, επαγγελματικούς χώρους (τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, σούπερ μάρκετ κ.α.). Κιν. 6993033111. ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ:Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για την στελέχωση τμήματος πωλήσεων σε διαφημιστική εταιρία. Πληροφορίες στο τηλ. 6979 809870 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315

20

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596

καλή ευκαιρία. Τηλ. 6947120444 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Επαγγελματικοί κοπτοράπτες – γαζωτική – πλακοραφές, σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6973795042. ΠΩΛΕΙΤΑΙ KAWASAKI ZZR 400, χρώμα μπλε-μαύρο, μοντέλο 98, 400 CC. EXTRA: Συναγερμός, καινούρια λάστιχα Τιμή ευκαιρίας και δεκτός κάθε έλεγχος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942269024 κ.Προκόπης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 22 τ.μ στον Προμηθέα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974747813

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος Ενοικιάζονται τρία καταστήματα 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο. Πολύ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα στην οδό Ρόδων 65 τ.μ. Κιν. 6972234377. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ καταψύκτες 500 L.T., επαγγελματικοί, σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Κιν. 6948780769 κ. Αντώνης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σόμπα φορητή (κεροζάν) σε κατάσταση πολύ καλή και οικονομική. Καθαρό πετρέλαιο. Μόνο 100 ευρώ.Τηλ: 6993033111 Πωλείται επιχείρηση εκκλησιαστικών ειδών στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία λόγω αλλαγής δραστηριότητας. Τιμή μόνο 9.000 Τηλ:6982177674 Πωλείται σόμπα Γερμανική, καθαρισμένη σε πολύ καλή κατάσταση (20.000 θερμίδες με μαντέμι) Τηλ: 6938188251 κ.Ανθούλα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 135 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 974747117 Πωλείται εστιατόριο ανακαινισμένο στην περιοχή Wolfsburg της Γερμανίας. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.Επικοινωνίας: 0049536330318

Πωλείται μονοκατοικία – ισόγειο 120 τ.μ., με αποθήκη 120 τ.μ., σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην Επισκοπή Αλεξάνδρειας σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες: 6976052131 Πωλείται πιάνο «Χοφμαν» Δυτικής Γερμανίας σε άριστη κατάσταση Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236 Πωλείται χώρος πάρκινγκ 35 τ.μ. για τρία αυτοκίνητα, με τουαλέτα και κλιματισμό στην Οδό Μιλτιάδου 17 – Περιοχή Παπάγου - Βέροια Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 86 τ.μ. στον 4ο όροφο, στην οδό Μητροπόλεως – Ζωγιοπούλου 2, γωνία. Πληροφορίες κ. Στέργιος τηλ. 23310 21488 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 94 τ.μ. (2Δ – Σ – Κ – WC – μπαλκόνι μεγάλο 10Χ3 και μπαλκόνι μικρό) σε οικοδομή με φανταστική θέα στην οδό Π. Πασαλίδη αρ. 8, περιοχή Βίλα Βικέλα, κατασκευή οικοδομής το έτος 2000. Ανοιχτός χώρος πάρκινγκ.

21

Πωλείται οικόπεδο 9 στρέμματα στον Κοπανό Ναούσης. Εντός σχεδίου, κατάλληλο για εμπορικό κέντρο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τιμή 45.000 ευρώ το στρέμμα Τηλ.επικοινωνίας: 6946780770. ΠΩΛΕΙΤΑΙ εξαιρετικό αγροτεμάχιο 7.500 τ.μ. εφάπτεται του νέου πολεοδομικού σχεδίου πόλεως Παραλίας. βλέπει σε δυο δρόμους (ανατολικά και δυτικά). Παραλία Πιερίας. Tηλ. για πληροφορίες 6974712585.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573

Πωλείται το 50% της επιχείρησης παιδότοπου κατά προτίμηση σε γυναίκα. Τιμή συζητήσιμη.Τηλ. 23310-28140 και 6979998999.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333

Τιμή προσιτή. Τηλ. 2327051303, 6944523246.

Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών,φυσικής,χημείας και βιολογίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου,τιμές προσιτές.Τηλέφωνα 6975906235 & 2331063246. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Φιλόλογος με

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-312455, 6946584834, 2310-920185.

φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές: κιν.: 6938473201 (ολοήμερα) Μαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές με τη χρήση νέων τεχνολογιών Τηλ. επικοινωνίας 6993273011 Καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε πολύ καλές τιμές κ. Ζήνα Τηλέφωνο: 6984063563. Φιλόλογος Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.Τιμές προσιτές.Τηλ: 6981594569 Διδάσκονται μαθήματα Ντράμς: (α) Διάβασμα ταμπούρου (β) Διάβασμα παρτιτούρας στό ντράμ σέτ (γ) Ρυθμοί, τεχνική swing. Πληροφορίες στο 6977933532 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Με πολυετή πείρα παραδίδει φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ: 23310208336977017464 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Απόφοιτη του Α.Π.Θ. παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου. Τιμές προσιτές. Κιν. 6930462125. Κοπέλα, φοιτήτρια Προσχολικής Αγωγής αναλαμβάνει καθημερινά τη φύλαξη παιδιών τις πρωινές ώρες. (Μόνο την Παρασκευή αναλαμβάνει τα απογεύματα) Τηλ:6972371314 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ απόφοιτος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ΑΕΠ, ΑΟΘ και ECDL τηλ.6989141169»


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ με σταθερή πελατεία σε πολύ κεντρικό σημείο στη Βέροια και με χαμηλό ενοίκιο (ευκαιρία) λόγω συνταξιοδότησης κιν.: 6970051791 κ. Τάσος ολοήμερα ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία Τηλ. 2331064277, κιν. 6948250582 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙΔιαμέρισμα στην Ανοίξεως 4ος όροφος , 65 τ.μ με θέα μοναδική. Αποθήκη, πυλωτή 62.000 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934888738 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός φούρνος πιτσαρίας, τύπου North, μοντέλο F136 7200w, 230 volt, 8 θέσεων. Τηλ. 6979117363 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Έπιπλα δρύινα, κρεβ/ρα, ντουλάπα, τραπεζαρία 2 ετών σε άριστη κατάσταση. ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Τηλ. 6986692916. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ο αέρας του τρίτου ορόφου 7όροφης οικοδομής. Περιοχή Αρετσού, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή 28.Ευκαιρία (95 τ.μ σε κεντρικό δρόμο, γωνιακό) Τηλ: 2331024468 6932738207 κ.Γιώργος Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει

22

οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση – Καφενείο, στην οδό Αριστοφάνους 14 (με εκλεκτή πελατεία) λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 23310-72970 ή 2331067163. ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφοοικόπεδο στην Επισκοπή Ημαθίας, επι της ασφάλτου, 8 στρμ. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 23310 29460. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική τυροπιτιέρα. Τηλ. 23310 22749 – 21244. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6978971041. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ• ΨΥΓΕΙΟ βιτρίνα για αλλαντικά, 2 μέτρα μάκρος • ΨΥΓΕΙΟ συντήρηση μαναβικής, 2 μέτρα, 1,6 μέτρα μάκρος • ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ επαγγελματικός μύλος αλέσματος Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Tηλ: 2331073174

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 90 τ.μ., 2Δ, Σ, Κ, με air condition κεντρ. θέρμανσης, στον Προφ. Ηλία. τηλ: 2331065386, κιν. 6984535358 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην οδό Μοράβα 6 (δίπλα στο ΙΚΑ) 150€ διαμπερές – 4ος όροφος. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης τηλ. 6977831831

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ περίπτερο απέναντι από το ΙΚΑ Βέροιας Πληρ. τηλ. 6976403151 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, δυνατότητα ένωσις των δύο KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300 καινούργιο διαπλατυσμένο

23

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ελλαδα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 471

Ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη νέα σκιώδη κυβέρνηση Ο Σ. Καλογιάννης στη θέση του Μ. Χαλκίδη ως Τομεάρχης Δημοσίων έργων

Ο

λοκληρώθηκε ο «ανασχηματισμός» της σκιώδους κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στις πρώτες του δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «ενωτικό σχήμα» χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο θα οδηγήσει το κόμμα στη νίκη. Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος εκτιμά πως το επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όπως τόνισε, προχώρησε στις αλλαγές αυτές και με στόχο να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία περισσότεροι συνάδελφοι και συνεργάτες. Στόχος, όπως ανέφερε, να μην κάνουμε όλοι τα πάντα, αλλά να γίνονται όλα με τον πιο αποδοτικό τρόπο. «Βάλαμε κόκκινες γραμμές τις οποίες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί στην πορεία» τόνισε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως η παράταξη κατάφερε να πλησιάσει ξανά τον ελληνικό λαό. «Τώρα, πρέπει να κερδίσουμε πολιτικά αυτούς που ακόμα μας αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, το ΠΑΣΟΚ τους έχασε οριστικά, εμείς δεν τους έχουμε κερδίσει ακόμα». Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της παράταξης, τονίζοντας πως το στοίχημα να τα αλλάξουμε όλα, δεν είναι διχαστικό, αλλά ενωτικό. Τέλος, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά πως δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα εσωστρέφειας, επισημαίνοντας πως χρέος της παράταξης είναι η ΝΔ να γίνει το κόμμα της ελπίδας του ελληνικού λαού. Τα νέα ονόματα Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αντιπρόεδροι του κόμματος παραμένουν οι Δ.Αβραμόπουλος και Στ.Δήμας. Στον τομέα Εξωτερικών ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με αναπληρωτές τους Κώστα Γκιουλέκα και Σπύρο Ευσταθόπουλο. Τομεάρχης Εσωτερικών ο Χρήστος Ζώης με αναπληρωτές τους Γρηγόρη Αποστολάκο και Γιώργο Βαγιωνά. Τομεάρχης Άμυνας αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Τζίμας με αναπληρωτές τους Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο και Στέφανο Γκίκα. Τομεάρχης Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζιδάκης με αναπληρωτές τους Νίκο Λέγκα και Γιώργο Ντίνα. Στον τομέα των Μεταφορών τοποθετείται ο βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος με αναπληρωτή τον Σάββα Αναστασιάδη Τομέαρχης Ενέργειας ο Σταύρος Καλαφάτης με αναπληρωτές τους Θεόφιλο Λεονταρίδη, Μάκη Παπαγεωργίου και Θεόδωρο Παναγό.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αναπληρωτές τους Διονυσία Αυγερινοπούλου, Νίκο Καντερέ και Βασιλική Ευταξά. Στο οικονομικό επιτελείο ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει επικεφαλής με αναπληρωτές τους Χρήστο Σταϊκούρα, Νότη Μηταράκη, Γιάννη Βρούτση, Παναγή Καρέλα, Γιώργο Κασιμάτη και Βασίλη Κορκίδη. Τον τομέα της Παιδείας αναλαμβάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με αναπληρωτές τους Σπύρο Ταλιαδούρο, Αθανάσιο Κυριαζή και Φίλιππο Τσαλίδη. Στον τομέα Υγείας τοποθετούνται ο Θανάσης Γιαννόπουλος και αναπληρωτής ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Τομεάρχης Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Κώστας Τζαβάρας με αναπληρωτή τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη. Στον τομέα της Εργασίας τοποθετείται ο Νίκος Νικολόπουλος με αναπληρωτές τους Θεόδωρο Καράογλου, Αναστάσιο Καρυπίδη και Κώστα Πουπάκη. Τομεάρχης Εμπορίου ο Γιώργος Βλάχος με αναπληρωτή τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Για τα Δημόσια Έργα αναλαμβάνει ο Σταύρος Καλογιάννης με αναπληρωτές τους Δημήτρη Τσουμάνη και Διονύση Σταμενίτη. Για τον Αθλητισμό ο Γιάννης Ιωαννίδης. Τομεάρχης Περιφερειακής Πολιτικής ο Κωνσταντίνος Μουσουρούλης με ανα-

πληρωτές τον Γιάννη Αδριανό, τον Λευτέρη Σταυρόπουλο και τον Σπύρο Γαληνό. Για την Αγροτική Πολιτική ο Γιώργος Κασαπίδης με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Κόλλια. Στον Τουρισμό παραμένει η Όλγα Κεφαλογιάννη με αναπληρωτή τον Πέτρο Αλιβιζάτο. Στην Εμπορική Ναυτιλία τομεάρχης αναλαμβάνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης με αναπληρωτές τους Παύλο Βογιατζή και Στέφανο Αγιάσογλου. Στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη ο Αθανάσιος Νάκος με αναπληρωτές τους Κ.Τσιάρα και Ηλία Βλαχογιάννη.

Στον Πολιτισμό ο Αθανάσιος Δαβάκης με αναπληρωτές τους Ευγενία Τσουμάνη, Δημοσθένη Δαββέτα, Ελένη Μουζαλά, Γιώργο Κακαβά και Λουκά Καρυτινό. Δημιουργείται τομέας για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον οποίο αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου. Εκπρόσωπος Τύπου ο Γιάννης Μιχελάκης με αναπληρωτές τους Κυριάκο Γεροντόπουλο και Βασιλική Τζότζολα. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Κ.Μαρκόπουλος, Μ.Κεφαλογιάννης και Ν.Δένδιας. Τέλος, γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

Yποχρεωτική η χορήγηση προσωρινής σύνταξης Σε ένα μήνα από την αίτηση

Υ

ποχρεωτική θα καταστεί η χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ένα μήνα αφότου ο υποψήφιος συνταξιούχος υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ρύθμιση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής των συντάξεων, που ξεκινά από τους οκτώ μήνες έως ένα έτος, για απλές περιπτώσεις συνταξιοδότησης και φθάνει και τα τρία έτη για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Η προσωρινή σύνταξη θα φθάνει το 80% - 90% της οριστικής σύνταξης και θα χορηγείται έως ότου απονεμηθεί η τελική σύνταξη, οπότε και θα γίνεται η εκκαθάριση και θα δίδονται τα επιπλέον ποσά στο συνταξιούχο. Νομοθετικό πλαίσιο για την χορήγηση προσωρινής σύνταξης υπάρχει ήδη, αλλά λειτουργεί σε εκούσια βάση, δηλαδή απαιτείται αίτηση του ασφαλισμένου προκειμένου να απονεμηθεί η προσωρινή σύνταξη. Με τη νέα ρύθμιση, που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εντός τριών μηνών, η προσωρινή σύνταξη θα καταστεί υποχρεωτική και θα χορηγείται σε όλους τους υποψήφιους συνταξιούχους. Υπέρ της εξέλιξης αυτής τάσσονται οι υπάλληλοι του ΙΚΑ. Η Ομοσπονδία των υπαλλήλων επισημαίνει ότι το μέτρο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής των συντάξεων.

24

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you