Page 1

05

Καθημερινη ανεξαρτητη Εφημερiδα της κεντρικησ μακεδονιασ | αρ.φυλλου 468 | epikera@otenet.gr

Επικαιρα

ΤΕΤΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011 TIMH: 0.50

editorial

Η άγνοια είναι συμφορά

Δέσμευση του υφ. Π. Ρήγα

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ

ΦΠΑ - οφειλών προς το Δημόσιο, τον Φεβρουάριο

Σελ. 15

«Ουδείς εκών κακός ουδ’ άκων μακάριος» (κανένας δεν είναι κακός επειδή το θέλει ούτε ευτυχισμένος χωρίς να το θέλει), είπε ο σοφός Σωκράτης. Ας σταθούμε, στο πρώτο σκέλος. «Ουδείς εκών κακός». Κανένας δεν θέλει το κακό. Όμως πολλοί το πράττουν. Γιατί; Η λέξη κλειδί για το Σωκράτη είναι η άγνοια. Ο ίδιος είπε: «Η άγνοια είναι συμφορά». Δεν ξέρει μ’ άλλα λόγια ο άνθρωπος όσα θάπρεπε να ξέρει και εξαιτίας αυτού γίνεται κακός. Αν δηλαδή ήξερε δεν θα ήταν. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως το όπλο, το αντίδοτο στο κακό είναι η γνώση, η σοφία ει δυνατόν. Φυσικά το ζήτημα του κακού είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της φιλοσοφίας, της ηθικής και της μεταφυσικής ακόμα. Σελ. 2

Το Χρονογράφημά μας Σελ.4

τοπικα

Καταργείται η κλιμακωτή χρέωση. Πως διαμορφώνονται τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σελ. 24

τοπικα

Άσπρισε το Σέλι και τα 3-5 Πηγάδια Τσουχτερό κρύο με χιόνια το σκηνικό του καιρού

Παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό Πρόγραμμα LEADER

Σελ. 9

τοπικα

Προσπάθησε να πουλήσει ναρκωτικά σε αστυνομικό Σελ. 8 τοπικα

8.601.370 ευρώ στο Νομό μας

Σελ. 5

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Ξηρολίβαδο Σελ. 6


editorial

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

Γιατί στην πράξη εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε «άγρια μεσάνυχτα» για το τι συμβαίνει στα εθνικά μας θέματα, για το αν και ποτέ, θα βγούμε από την κρίση για το πόσα και σε ποιους θα χρωστάμε το Μάιο του 2013, που θεωρητικά τουλάχιστον, λήγει το μνημόνιο. Λέμε θεωρητικά γιατί το πλέον πιθανό είναι να παραταθεί για χρόνια η ισχύς του. Με απλά λόγια οι άρχοντες μας δεν θέλουν να ξέρουμε. Ξέρουν αυτοί για μας. Είναι σαν να λεν στον καθένα μας: «σκάσε και πλήρωνε».

Η

στήλη δεν θα μπορούσε να το αντιμετώπιζε ως τέτοιο. Όμως είναι γεγονός ότι ο καθένας μας κι όχι μόνο μια φορά στη ζωή του, είπε: «αν ήξερα (…) δε θα φερόμουνα έτσι». Υπονοώντας προφανώς ότι κάναμε κάτι σχετικά άπρεπο ή κακό που σίγουρα δεν θα το κάναμε αν ξέραμε κάποια πράγματα που περιήλθαν σε γνώση μας εκ των υστέρων. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η παροιμία μας «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».

Π

αρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος εύλογα να υποστηρίξει ότι είναι αδύνατο να τα ξέρουμε όλα παραμένει γεγονός πως όσα περισσότερα ξέρουμε για τα σημαντικά τουλάχιστον θέματα που μας αφορούν τόσο το καλύτερο. Πράγμα που σημαίνει ότι όσο λιγότερα είναι τα κρυφά, τα μυστικά μιας Κυβέρνησης τόσο καλύτερα λειτουργεί η δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο το ότι το πρώτο που ελέγχουν αυστηρά οι δικτατορίες (ανεξαρτήτως χρώματος) είναι ο τύπος. Τα μέσα δηλαδή που μεταφέρουν πληροφορίες ή και γνώση.

Σ

τη χώρα μας η ελευθερία του τύπου είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πολίτευμα μας λειτουργεί δημοκρατικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πετύχαμε το άριστο ή έστω το καλύτερο δυνατό. Είναι μάλιστα, απορίας άξιο πόσα πολλά είναι αυτά που παραμένουν άγνωστα για το πλατύ κοινό σε σχέση μ’ αυτά που γίνονται γνωστά. Και δεν μιλούμε για λεπτομέρειες. Ή για ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας. Αλλά για ζητήματα ποιότητας ζωής μέχρι και επιβίωσης.

Η

χώρα μας από τον περασμένο Μάϊο τελεί υπό οικονομική κηδεμονία. Η κυβέρνηση υπόγραψε και το Πασοκ (μαζί

με το ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη) ενέκρινε στη Βουλή το Μνημόνιο. Πόσοι από τους βουλευτές – και τους Υπουργούς ακόμα – που το ψήφισαν το διάβασαν πριν ψηφίσουν; Κι’ όμως μ’ αυτό η κυβέρνηση εκχώρησε, όπως εξάλλου κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρκετές φορές δήλωσε, μέρος της Εθνικής μας κυριαρχίας στην Τρόϊκα (Ε.Ε, Ε.Κ.Τ, Δ.Ν.Τ).

Μ

ε το μνημόνιο υποθηκεύτηκε η κρατική περιουσία της χώρα μας. Αν δεν πληρώσουμε δηλαδή τα δάνεια που θα πάρουμε η τρόικα ( ή όποιος τρίτος αγοράσει κάποια από τα δικαιώματα της) μπορεί να βγάλει «στο σφυρί» τμήμα της κρατικής μας περιουσίας (ένα νησί, τη Βουλή, την Ακρόπολη κ.λ.π)! Προβλέπει κι άλλα πολλά το μνημόνιο όπως π.χ. ότι δεν έχουμε δικαίωμα να δανεισθούμε από την Ρωσία ή την Κίνα ( τις αναφέρει ονομαστικά !) .

Γ

ι’ αυτές (και άλλες), τις προβλέψεις του μνημονίου το Υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση γενικά, ενημέρωσε ποτέ το λαό; Όχι βέβαια. Μήπως τα, λαλίστατα κατά τα άλλα, τηλεοπτικά κανάλια; Ούτε αυτά. Μήπως οι Εθνικής εμβέλειας εφημερίδες (πλην μιάς ή δύο εξαιρέσεων μικρής κυκλοφορίας); Ο λαός δηλαδή μένει στο σκοτάδι. Άγνοια πλήρης.

Τ

ο μνημόνιο συντάχτηκε, υπογράφτηκε και επικαιροποιείται ανά τρίμηνο περίπου (είμαστε ήδη στο νο 3 ή 4;) με σκοπό να μειωθούν έλλειμμα και χρέος που ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια. Για το σκοπό αυτό περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις, επιβλήθηκαν νέοι φόροι και θα ακολουθήσουν αναμφίβολα κι άλλα ανάλογα μέτρα. Για το έλλειμμα μας είπαν ότι τελικά το 2009 ξεπέρασε το 15% του ΑΕΠ.

2

Γ

Επiκαιρα Καθημερινη aneξαρτητη ΕφημερΙδα της Κεντρικής Μακεδονίας

κωδ. 8452

IÄÉÏÊÔÇÓÉÁ : ÅÐÉÊÁÉÑÁ EKÄÏÔÉÊÇ Á.Å. ÃÑÁÖÅÉÁ: ÅëçÜò 3, ÂÝñïéá, 1ïò üñïöïò ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ Tçë. 23310. 78080 - 6 FAX 23310. 78087 email: epikera@otenet.gr ÅÊÄÏÔÇÓ - ÄÉÅÕÈÕÍÔÇÓ: NIKOÓ ÐÁÐÁÍÉÊÏËÁÏÕ AÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÑÉÁ: ÍÉÊÏËÅÔÔÁ ÖËÉÁÔÁÑÇ ÓÕÍÔÁÊÔÅÓ: ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÁ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇ ÊÙÓÔÇÓ ×ÁËÁÔÓÇÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÅÓ ÄÇÌÇÔÑÁ ÓÌÕÑÍÇ Ó×ÅÄÉÁÓÌÏÓ: ×ÁÑÇÓ ÌÁ×ÁÉÑÁÓ HAPPY ARTISTS DESIGNER TEAM www.happyartists.gr

ια το δημοσιονομικό χρέος λεν γενικά κι αόριστα ότι χρωστούσαμε κάπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ δηλ. γύρω στο 120% του ΑΕΠ. Ποτέ δεν μπήκε στον κόπο το αρμόδιο Υπουργείο να μας ενημερώσει πόσα ακριβώς χρωστάμε και σε ποιους. Ούτε τα ΜΜΕ, θεώρησαν απαραίτητο να ψάξουν και να βρουν (ξέρουν αυτοί) τα σχετικά στοιχεία ώστε με τη σειρά τους να τα δώσουν στο λαουτζίκο. Στο κάτω κάτω αυτός πάντα «πληρώνει τα σπασμένα» των άλλων…

email: info@happyartists.gr

Η

ÓÕÍÄÑÏÌÅÓ:

σημερινή κυβέρνηση μεταξύ των πολλών άλλων τα οποία προεκλογικά υποσχέθηκε (θυμάστε: «λεφτά υπάρχουν», «θα δώσουμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό», «δεν αυξήσουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» κλπ. κλπ) παρουσιάστηκε ως ένθερμος θιασώτης της διαφάνειας. Καθιέρωσε μάλιστα και το ���������������������������� open������������������������ ����������������������� gov�������������������� ., ανοιχτή διακυβέρνηση δηλαδή. Αυτά βέβαια στα λόγια. Γιατί στην πράξη εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε «άγρια μεσάνυχτα» για το τι συμβαίνει στα εθνικά μας θέματα, για το αν και ποτέ, θα βγούμε από την κρίση για το πόσα και σε ποιους θα χρωστάμε το Μάιο του 2013, που θεωρητικά τουλάχιστον, λήγει το μνημόνιο. Λέμε θεωρητικά γιατί το πλέον πιθανό είναι να παραταθεί για χρόνια η ισχύς του.

Μ

ε απλά λόγια οι άρχοντες μας δεν θέλουν να ξέρουμε. Ξέρουν αυτοί για μας. Είναι σαν να λεν στον καθένα μας: «σκάσε και πλήρωνε».

Επίκαιρα

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

PAGE DESIGNERS ÃÅÙÑÃÉÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÌÅËÉÍÁ ÐÏÕÔÏÃËÉÄÏÕ Äéáöçìéóôéêü ôìÞìá Î. ÌÐÁÑÁËÉÁÊÏÓ Ô. ÏÉÊÏÍÏÌÉÄÏÕ ÅÊÔÕÐÙÓÇ:

É. ÊïñïìÞëçò Á.Å. Åóùôåñéêïý åôÞóéá 90 åõñþ Åîùôåñéêïý åôÞóéá äïë. 250 Ôñáðåæþí - Ïñãáíéóìþí 300 åõñþ e-mail: epikera@otenet.gr

Απαγορευεται Το σύνολο των περιεχομένων και των υπηρεσιών της εφημερίδας «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ διατίθεται στους αναγνώστες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.


ΣΧΟΛΙΑ 

epikera@otenet.gr

Δεν θα ξανατρέξει...

Άλλοι λόγοι… εξόδου από τη θέΌπως λένε κανάλια και αθηναϊκές εφημερίδες την πόρτα ράς και στον Σαμα ση του Τομεάρχη Δημοσίων έργων θα δείξει ο Αντώνης αλλαγών ικών δραστ δικό μας βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη, στο πλαίσιο των ιογράφοι δημοσ οι τα που αποφάσισε να πραγματοποιήσει στο κόμμα. Μάλισ κριτήμε ν γίνου θα των Αθηνών αναφέρουν ότι οι αλλαγές των Τομεαρχών ς. αυτού από ας καθέν ο ριο την αντιπολιτευτική δραστηριότητα που επέδειξε βγάέχει που ων ινώσε Παρακάτω είναι ο πίνακας με τον αριθμό των ανακο αλλά πρέπει να ληφθεί , ομίας Οικον το πολύ κατά γείται (Προη λει ο καθένας. ηρωτές): υπ΄όψιν ότι στον τομέα Οικονομίας υπάρχουν 3 αναπλ ) 1. Οικονομίας ( 181 θέματα 2. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ( 95 θέματα ) 3. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ( 71 θέματα ) 4. Αγροτικής Ανάπτυξης ( 66 θέματα ) 5. Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας ( 58 θέματα ) 6.Δημοσίων Έργων ( 56 θέματα ) 7.Μεταφορών και Επικοινωνιών ( 56 θέματα ) 8.Υγείας ( 56 θέματα ) 9.Εμπορικής Ναυτιλίας ( 55 θέματα ) 10.Τουριστικής Ανάπτυξης ( 54 θέματα ) 11.Εθνικής Παιδείας - Θρησκευμάτων (48 θέματα ) 12.Προστασίας του Πολίτη ( 47 θέματα ) 13.Εξωτερικών ( 45 θέματα ) 14.Αθλητισμού ( 45 θέματα ) 15.Πολιτισμού ( 40 θέματα ) 16.Περιβαλλοντικής Πολιτικής ( 38 θέματα ) 17.Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης (38 θέματα ) ) 18.Άμυνας ( 28 θέματα ) 19.Δικαιοσύνης ( 13 θέματα ) α θέματ 2 ( ικής Πολιτ ς 20.Περιφερειακή στην έκτη θέση μαζί με Συνεπώς ο Μ. Χαλκίδης και ι Τομέας του βρίσκονται σε αντικείμενο που τους Τομείς Μεταφορών και Υγείας. Αρκετά υψηλή και ς ο Πρόεδρος ομένω δεν έχουν γίνει σαρωτικές αλλαγές όπως άλλα. Ενδεχ άλλους λόγια κάνει του κόμματος εάν τον αντικαταστήσει σίγουρα θα το ής. γους και όχι για την έλλειψη αντιπολιτευτικής τακτικ

Στόχος η ανάπτυξη Tις λεπτομέρειες του προγράμματος «Προσέγγιση LEADER» παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ Κώστας Καραπαναγιωτίδης και τα στελέχη της εταιρείας Γιώργος Δόρης και Έλενα Ατσάλου. Το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, μπορεί να παρακινήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή των Ημαθιωτών και να δώσει ανάσα, ώθηση και προοπτική στις περιοχές του Νομού στις οποίες θα εφαρμοστούν οι δράσεις του, συνδράμοντας αποφασιστικά στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία. Άλλωστε όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ Κώστας Καραπαναγιωτίδης, πρωταρχικός στόχος είναι να είναι να δημιουργηθούν στην Ημαθία βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες να δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης και να προσφέρουν θέσεις εργασίας. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και αξιόλογες προτάσεις που θα συμβάλλουν στην γενική ανάπτυξη του τόπου…

Γράφει η Ελευθεροτυπία στα σχόλιά της: «Απέκλεισε το κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν απέκλεισε όμως τη συγχώνευσή του με το Νοσοκομείο Βέροιας. Ετσι ο υπουργός δεν θα χρειαστεί να τρέχει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αν τύχει να αρρωστήσει πάλι όσο θα επισκέπτεται τα πεθερικά του στη Βέροια, όπως έγινε το περασμένο Πάσχα. Τότε δεν λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Βέροιας και τον πήγαν εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Νάουσας, με το αυτοκίνητο μάλιστα του διοικητή του νοσοκομείου. Μετά, κι επειδή ένιωθε καλύτερα, πήγε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Βέροια ώς το Ναυτικό Νοσοκομείο, στην Αθήνα, όπου υπηρετούσε ο προσωπικός γιατρός του. Οπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, για τον κάθε ανώνυμο πολίτη.

Δυναμική επιστροφή… Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα Leader παρουσιάστηκε χθες σε σχετική συνέντευξη τύπου. Το πρόγραμμα αφορά περιοχές του κάμπου Ημαθίας και όχι ορεινούς όγκους. Ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ, Κώστας Καραπαναγιωτίδης στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου αφού παρουσίασε τις λεπτομέρειας του προγράμματος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν η Αναπτυξιακή Ημαθίας. «Η περίοδος που διανύσαμε ήταν από τις πιο δύσκολες. Η ΑΝ.ΗΜΑ δεν είχε να υλοποιήσει Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά προσπάθησε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Όλοι εργαστήκαμε αφιλοκερδώς και προσφέραμε τις υπηρεσίες μας για να συνεχίσει τη λειτουργία της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραπαναγιωτίδης τονίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι αγώνες της τετραετίας δικαιώνονται με την έναρξη του προγράμματος.

Εν αναμονή του χιονιά Τον ερχοµό του χιονιά περίμεναν οι υπεύθυνοι των χιονοδροµικών κέντρων κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας μπορεί να παρέμειναν κλειστά για χιονοδροµίες την Πρωτοχρονιά µιας και το ύψος του χιονιού δεν ήταν αρκετό, παρόλα αυτά η χθεσινή χιονόπτωση άρχισε να αναπτερώνει τις ελπίδες… Πάντως το δριμύ ψύχος που επικρατεί από προχθές στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, θα διαρκέσει μέχρι και τα Θεοφάνια. Οι βόρειοι άνεμοι, τα χιόνια ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και ο παγετός τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το επόμενο τριήμερο. Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Ημαθία τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς και τα καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Κοκολάκη αναμένεται να είναι έντονα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας που θα συνεχιστεί και το Σάββατο, οπότε η θερμοκρασία θα επανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Δήμαρχο Νάουσας

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καραμπατζό, έψαλλαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας και η χορωδία της Β΄ Μοίρας Καταδρομών.

3

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

Η πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Δήμου Νάουσας

ά μ η φ ά ονογρ ς ρ α μ Το

Χ

Κολλημένοι με την κρίση;… «Δεν αφήνουμε την κρίση να πιάσουμε κάτι πιο ευχάριστο» είπε προχτές, στις 19:04, ο θείος Αφεντούλης, απευθυνόμενος στη σύζυγο, κυρία Πολυτίμη. Η ακρίβεια στην ώρα δεν είναι τυχαία. Έχει να κάνει με τις αυξήσεις των φόρων, τις μειώσεις μισθών, την ακρίβεια των καταναλωτικών αγαθών που απειλούν με «λόρδα» τους φτωχούς, τους άνεργους και τους μικρομεσαίους. Ο θείος συναισθανόμενος την ευθύνη, έναντι της μικρομεσαίας οικονομικής τάξεως, στην οποία τον κατέταξε η ζωή, αποφάσισε να «αντισταθεί» στην ένταση της λιτότητας και στην κατήφεια που συναντά καθημερινά, με τον δικό του τρόπο. Απαντώντας στην προοιωνιζόμενη «λόρδα», θα κυκλοφορεί σαν «λόρδος»! Οι αριστοκρατικές συνήθειες όμως, εκτός από την κατάλληλη ανατροφή, την οποία διαθέτει ο Αφεντούλης, χάρη στους γονείς και στους δασκάλους του, θέλουν και λεφτά. Η «αντίσταση» λοιπόν περιορίζεται προσώρας στη συμπεριφορά του έναντι του χρόνου. Θα είναι απολύτως «just» (ακριβής) στις συναντήσεις, με ακρίβεια λεπτού, αν όχι δευτερολέπτου, και απαιτεί το ίδιο από τους άλλους, μέχρι να τα μαζέψουν και να «go home» (πάνε σπίτι) οι «τροϊκανοί»! (σ.σ: Κάποιες αγγλικές λέξεις που άρχισαν να εμφανίζονται δειλά στο λεξιλόγιο του θείου οφείλονται στην απόφασή του να συμπεριφέρεται ως «λόρδος» έστω και σε περίοδο «λόρδας»! Πού ακούστηκε λόρδος να μην γνωρίζει την αγγλική γλώσσα;(!) Ο Αφεντούλης, έχει στη διάθεσή του για τον σκοπό αυτό, κατάλληλο ρολόι. Του το έδωσε κάποιος «πατριώτης» στο καφενείο. Τι σόι κοινή καταγωγή μπορεί να έχουν ένας κοκκινόξανθος, μετρίου αναστήματος προς το ψηλό και κανονικού βάρους προς το «παχιό» ( Κυρία Πολυτίμη, την αλήθεια είπε ο θείος για την εμφάνισή του, με τον δικό του τρόπο βέβαια!) κι ένας μελαχρινός λες και βγήκε από καμίνι ξυλανθράκων, επίσης μετρίου αναστήματος αλλά προς το κοντό και βάρους κατηγορίας «φτερό στον άνεμο» είναι άλλο ζήτημα. Οι εμπορικοί σύλλογοι, πριν βάλουν σε «μαύρη λίστα» τον θείο επειδή ψώνισε ρολόι ακριβείας, από πλανόδιο, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αγόρασε τίποτε. Ο «πατριώτης» ήταν ξελιγωμένος και ο Αφεντούλης συμπεριφέρθηκε, ως «καλός Σαμαρείτης» σε πείσμα της Θάτσερ που είχε πει ότι, εκτός από αγαθές προθέσεις, χρειάζονται και λεφτά. (Δεν είναι ώρα να «πιάσει», ο θείος, στο στόμα του τη «μητέρα» του νεοφιλελευθερισμού και «πεθερά» του νεοκαπιταλισμού γιατί θα σπάσουν τα χρονόμετρα!) Ο Αφεντούλης λοιπόν έβαλε την αλληλεγγύη κι ο καφετζής τα έξοδα! Ο φιλοξενούμενος δεν ήξερε τι να «τσιμπήσει» πρώτο! Έφαγε δυο τρεις κονσέρβες για πρόφτασμα. «Κυρία Πολυτίμη, στον οργανισμό του «πατριώτη» ο συνδυασμός κρέατος και ψαριού δεν προκαλεί δυσανεξία;(!)» αναρωτήθηκε ο θείος, από μέσα του, φυσικά. Μετά, το «φτερό στον άνεμο», «κοπάνησε» μια «κλωσαριά» αβγά με σαλάτες κλπ. Καθώς ο «πατριώτης» περιποιούνταν την ομελέτα, ο θείος προβληματίστηκε, αν τα αυγά ή τα αβγά έχουν περισσότερη χοληστερίνη! Ανάλογες σκέψεις απασχολούν, τον Αφεντούλη, όταν βλέπει αβγό γιατί η

θεία, εφαρμόζοντας οδηγίες των γιατρών, εγκρίνει ένα αβγό την εβδομάδα, ανεξαρτήτως ορθογραφίας. Με τα αρνητικά συναισθήματα λόγω της κρίσης και του σύμφυτου άγχους που πιθανώς να ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ο θείος φοβείται ότι η δική του «εβδομάδα» θα επεκταθεί, από Πάσχα σε Χριστούγεννα, εξαιρουμένων των εθνικών εορτών! Ίσως αναρωτηθείτε, αν ο φιλοξενούμενος έτρωγε, χωρίς συνοδευτικό ποτό. Ο θείος προσφέρθηκε να κεράσει τσίπουρο. Όσο ο άλλος ήταν νηστικός δεν ήθελε. «Θα είναι ντροπαλός» σκέφθηκε, ο Αφεντούλης, πάλι από μέσα του. Όταν όμως, ο «πατριώτης», άρχισε να χορταίνει, κατέβασε το πρώτο ποτηράκι, μονοκοπανιά! «Τώρα μανίτσα μ’ θέλω κι άλλο!» είπε με «σπασμένα» ελληνικά. Ήπιε το δεύτερο τσίπουρο για να μην μείνει παραπονεμένη, η «μανίτσα» του. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, έβγαλε το ρολόι που φορούσε στο αριστερό χέρι, καθότι δεξιόχειρας, και το έδωσε στον Αφεντούλη, λέγοντας: «Για να με θυμάσαι πατριώτη!» «Εις το επανιδείν» είπε ο θείος και φόρεσε το ρολόι στο δεξί αφού είναι αριστερόχειρας. «Έχει κι άλλο καφενείο πιο κάτω, πατριώτες!» φώναξε ο καφετζής. «Η Σουηβή σού τα ‘μαθε αυτά;» ρώτησε τον καταστηματάρχη, ο Αφεντούλης. «Να αφήσεις ήσυχη τη γυναίκα μου. Είναι Γερμανίδα αλλά δεν συμπαθεί τη “Frau Nein”. Άκου Σουηδή!» διαμαρτυρήθηκε εκείνος. «Σουηβή είπαμε, από την περιοχή μεταξύ Βάδης Βυρτεμβέργης και Βαυαρίας. Οι νοικοκυρές εκεί πιστεύουν ότι «δεν μπορείς να ζήσεις, πάνω από τις δυνατότητές σου, για πολύ». Κάνουν “λάχανο τουρσί” και την περνάν όλο το χρόνο!» διευκρίνισε ο θείος. «Έχει λάχανο;(!)» ακούστηκε να λέει ο «πατριώτης». «Καλά δεν έφυγε αυτός;» απόρησε, ο Αφεντούλης, πάλι από μέσα του. Η συνέχεια δόθηκε στο σπίτι. Ο θείο, με το ρολόι στο δεξί χέρι, διηγήθηκε τα καθέκαστα ενώπιον της συζύγου, απόντος του «πατριώτη». «Φιλότιμο παλικάρι. Μου χάρισε ρολόι χειρός!» είπε ο Αφεντούλης. «Άμα σου χάριζε ξυπνητήρι θα το φορούσες στο χέρι;(!)» σχολίασε η Πολυτίμη. «Εμείς πότε θα ξυπνήσουμε κυρία Πολυτίμη; Σε 2 μέρες, 6 ώρες, 15 λεπτά και 10 δεύτερα υποδεχόμαστε το νέο έτος» είπε ο σύζυγος, κοιτάζοντας το ρολόι. «Θα είναι καλύτερο, από το παλιό;» ρώτησε η θεία. «Κολλημένη με την κρίση!» σχολίασε ο Αφεντούλης. Το ζεύγος εύχεται ευτυχισμένο το 2011 με υγεία, αγάπη, δημιουργία, χαρά και το 2012, χωρίς επιτήρηση. Αν κι αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί νωρίτερα έτσι κι αποφασίσει ο θείος να ξεκολλήσει, από το χωριό, και να μεταβεί στο στρατηγείο της τρόικας να σπάσει το ρόδι! Καλή χρονιά σε όλους.

4

Η

καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Δήμου για τον εορτασμό της πρώτης του νέου έτους έγινε το πρωί της Πρωτοχρονιάς στο Τουριστικό Περίπτερο «Κιόσκι». Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιωακείμ. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το 2011 έτος προσαρμογής στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, του πλούτου και του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο «Καλλικρατικός» Δήμος Νάουσας. Τόνισε ότι για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της ύφεσης και της κρίσης χρειάζεται η ενότητα όλων των δυνάμεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια αντιπαραθέσεων και προσωπικών συμφερόντων, αλλά ανάγκη για κοινή προσπάθεια. Σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η πράσινη ανάπτυξη και ο τομέας της παροχής υπηρεσιών, λέγοντας ότι στους τομείς αυτούς υπάρχουν πολλές προοπτικές, συνδυάζοντας την ορεινότητα και πεδινότητα της περιοχής. Για το νέο Δήμο είπε ανοίγει μια καινούργια σελίδα, ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αφετηρία μιας νέας πορείας. Άμεσος στόχος είναι η λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών σε όλο το δήμο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Δήλωσε ότι το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου θα εγκατασταθεί στον Κοπανό, που βρίσκεται στο κέντρο της αγροτι-

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

κής δραστηριότητας του νέου δήμου. Για το Νοσοκομείο τόνισε ότι σταθερή θέση του Δήμου είναι να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης, με τεράστιο κοινωνικό έργο, με άξιο προσωπικό και ότι δημιουργήθηκε από δωρεές Ναουσαίων. Ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο (κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού στα «3-5 Πηγάδια»), δόθηκε η δέσμευση ότι το Νοσοκομείο δεν θα κλείσει. Ωστόσο, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο υποβάθμισης του Νοσοκομείου, και γι’ αυτό απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους δημότες να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Δήμου για τη συγκέντρωση υπογραφών. Κλείνοντας, ευχήθηκε σε όλους το 2011 να είναι έτος παραγωγικό, με υγεία, αγάπη και ευημερία. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο βουλευτής κ. Άγγελος Τόλκας. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας από τον Δήμαρχο. Το τυχερό φλουρί έτυχε στην Β΄Μοίρα Καταδρομών και από τους παρευρισκόμενους πολίτες στον κ. Παναγιώτη Κουρμούλη. Στη δεξίωση παραβρέθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της Β΄Μ.Κ. κ. Συρμόπουλος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της ΠΥΝ, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης και πάρα πολλοί δημότες. Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο κ. Καραμπατζός, συνοδευόμενος από Δημοτικούς Συμβούλους, μετέβη στο Δημοτικό Κατάστημα Κοπανού, όπου τον υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Ανθεμίων κ. Μπόφτσης και αντάλλαξε ευχές με δημότες. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Αγγελοχώρι, όπου στο Δημαρχείο τον κ. Καραμπατζό υποδέχθηκε ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Σπαθόπουλος.


ΤΟΠΙΚΑ 

epikera@otenet.gr

Παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό Πρόγραμμα LEADER

8.601.370 ευρώ στο Νομό μας 3 Έως τις 28 Φεβρουαρίου η υποβολή προτάσεων

Tις λεπτομέρειες του τοπικού προγράμματος «Προσέγγιση LEADER» παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ Κώστας Καραπαναγιωτίδης και τα στελέχη της εταιρείας Γιώργος Δόρης και Έλενα Ατσάλου.

M

έσα από τις δράσεις του προγράμματος επιδιώκεται η στήριξη της καινοτομίας, η δημιουργία και ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων καθώς και η ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς. «ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ» Όπως δήλωσε ο κ. Καραναπαναγιωτίδης στην αρχή της ομιλίας του, στόχος του προγράμματος είναι να γίνουν επενδύσεις από Ημαθιώτες οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση σε όλο το Νομό. «Η Αναπτυξιακή Εταιρεία δεν μοιράζει λεφτά. Τα χρήματα για το πρόγραμμα έχουν εξασφαλιστεί και είναι πολλά αλλά θέλουν μερακλήδες και νοικοκύρηδες επενδυτές, οι οποίοι θα ξέρουν τι θέλουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης διευκρίνισε επί-

σης ότι η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει στην Ημαθία και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν δικό τους κεφάλαιο ενώ παράλληλα τόνισε ότι απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν στην Ημαθία βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες να δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης. «Υπόσχομαι ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο. Η ΑΝ.ΗΜΑ έχει εμπειρία και γνώση και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να απορροφηθούν τα χρήματα και να γίνουν επιχειρήσεις βιώσιμες, προσφέροντας θέσεις εργασίας», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν η Αναπτυξιακή Ημαθίας. «Η περίοδος που διανύσαμε ήταν από τις πιο δύσκολες. Η ΑΝ.ΗΜΑ δεν είχε να υλοποιήσει Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά προσπάθησε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Όλοι εργαστήκαμε αφιλοκερδώς και προσφέραμε τις υπηρεσίες μας για να συνεχίσει τη λειτουργία της», κατέληξε. ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Στις λεπτομέρειες του προγράμματος αναφέρθηκε και ο κ. Δόρης ο οποίος τόνισε ότι η «Προσέγγιση LEADER» αφορά περιοχές που δεν έχει εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα της ΑΝ.ΗΜΑ μέχρι στιγμής. «Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα εκεί που δεν εφαρμόσαμε προγράμματα και να αφήσουμε τον ορεινό όγκο σε άλλα προγράμματα. Ο σκοπός είναι να εξυπηρετηθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, να απορροφηθούν τα χρήματα σε αξιόλογες επενδύσεις και να διεκδικήσουμε και άλλα», σημείωσε μεταξύ άλλων. Τέλος, να σημειωθεί ότι η συνολική διαθέσιμη δημόσια δαπάνη των δράσεων

5

ανέρχεται σε 8.601.370 ευρώ, εκ των οποίων 4.320.810 ευρώ είναι δημόσια δαπάνη (3.456.648 ευρώ Κοινοτική Συμμετοχή και 864.162 ευρώ Εθνική Συμμετοχή) και 4.280.560 ευρώ η ίδια συμμετοχή των δικαιούχων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες από την ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των προτάσεων, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται στην έδρα της ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε., Θεσσαλονίκης 46 – 591 00 ΒΕΡΟΙΑ, είτε ιδιοχείρως, είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά, με την ένδειξη «Για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος Προσέγγιση LEADER της Ο.Τ.Δ. Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Περιοχή εφαρμογής των μέτρων, υπομέτρων και δράσεων, στα οποία αναφέρεται η παρούσα πρόσκληση αποτελούν τα ακόλουθα Δημοτικά Διαμερίσματα: 1. ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Δ.Δ. Αγίας Βαρβάρας, Δ.Δ. Άμμου, Δ.Δ. Ασωμάτων 2. ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Δ.Δ. Βρυσακίου, Δ.Δ. Καμποχωρίου, Δ.Δ. Λουτρού, Δ.Δ. Νεοχωρίου, Δ.Δ. Νησίου 3. ΔΗΜΟΣ ΑΝΘΕΜΙΩΝ: Δ.Δ. Κοπανού, Δ.Δ. Επισκοπής Νάουσας, Δ.Δ. Λευκαδίων, Δ.Δ. Μαρίνης, Δ.Δ. Μονοσπίτων, Δ.Δ. Χαριέσσας 4. ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ: Δ.Δ. Καβασίλων, Δ.Δ. Επισκοπής, Δ.Δ. Κεφαλοχωρίου, Δ.Δ. Ξεχασμένης, Δ.Δ. Παλαιού Σκυλλιτσίου, Δ.Δ. Σταυρού 5. ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ: Δ.Δ. Μακροχωρίου, Δ.Δ. Διαβατού, Δ.Δ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Κουλούρας, Δ.Δ. Λυκόγιαννης, Δ.Δ. Νέας Νικομηδείας 6. ΔΗΜΟΣ ΔΟΒΡΑ: Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου, Δ.Δ. Αγίας Μαρίνης, Δ.Δ. Πατρίδος, Δ.Δ. Τριλόφου 7. ΔΗΜΟΣ ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗΣ: Δ.Δ. Αγγελοχωρίου, Δ.Δ. Ζερβοχωρίου, Δ.Δ. Πολυπλατάνου 8. ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ: Δ.Δ. Αγκαθιάς, Κυψέλης, Νεοκάστρου, Προδρόμου 9. ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ: Δ.Δ. Πλατέος, Αράχου, Κορυφής, Λιανοβεργίου, Πλατάνου, Πρασινάδας, Τρικάλων Η περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος LEADER αφορά σε πεδινές και μειονεκτικές περιοχές του Νομού. Από την περιοχή έχουν εξαιρεθεί το Δ.Δ. της Αλεξάνδρειας, Μελίκης, Βέροιας και Νάουσας ως αστικά κέντρα με πληθυσμό μεγαλύτερο των 5.000 κατοίκων. Από την περιοχή παρέμβασης, έχουν εξαιρεθεί επίσης τα παρακάτω Δ.Δ. των Δήμων που εντάσσονται στον Άξονα 3 και στο Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑ του Π.Α.Α. : - Δήμος Βέροιας: Δ.Δ. Κάτω Βερμίου, Γεωργιανών, Καστανιάς, Κουμαριάς, Τριποτάμου και Ράχης – Άξονας 3 του Π.Α.Α. - Δήμος Δοβρά: Δ.Δ. Φυτειάς – Άξονας 3 του Π.Α.Α. - Δήμος Μελίκης: Δ.Δ. Μελίκης – Άξονας 3 του Π.Α.Α. - Δήμος Πλατέος : Δ.Δ. Κλειδίου – Ε.Π. Αλιεία του Π.Α.Α. - Δήμος Μακεδονίδος: όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα – Άξονας 3 του Π.Α.Α. - Δήμος Νάουσας: όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα – Άξονας 3 του Π.Α.Α. - Δήμος Βεργίνας: όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα – Άξονας 3 του Π.Α.Α. Κωνσταντίνα Καραγιάννη


πολιτιστικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

Τα Θεοφάνεια στο Ξηρολίβαδο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηρολιβάδου καλεί όλους τους Ξηρολιβαδιώτες και τους φίλους του χωριού να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια στο μαγευτικό χειμωνιάτικο Βέρμιο.

Τ την Μπάρα.

ην ημέρα της Εορτής 6 Ιανουαρίου και ώρα 12 μ., θα τελεστεί ο Μέγας Αγιασμός στην εκκλησία του Αγίου Προφήτη Ηλία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η Κατάδυση Του Τιμίου Σταυρού στην λίμνη του χωριού

Στην συνέχεια ο ΠΟΞ θα παραθέσει την καθιερωμένη δεξίωση στο Πολιτιστικό Κέντρο με προσφορά παραδοσιακής πίττας και κρασιού για όλο τον κόσμο. Ο Εορτασμός των Θεοφανείων εντάσσεται στο πρόγραμμα των χειμερινών εκδηλώσεων τις οποίες προγραμμάτισε και πραγματοποιεί ο ΠΟΞ.

ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΧΟΣ

«Ή σταγόνα ή ωκεανός» Νέα ποιητική συλλογή - 22 χρόνια μετά

Κ

υκλοφορεί η νέα ποιητική συλλογή του Ηλία Τσέχου με τίτλο "Ή σταγόνα ή ωκεανό" (Η ΣΥΝ(+)είδηση, τηλ. 2331075777, 6939699902), συνεχίζοντας μια ποιητική διαδρομή που έμοιαζε να είχε διακοπεί είκοσι δύο χρόνια πριν, μετά το «Διώροφο Μέλλον» (Σύγχρονη Εποχή 1988). Τα 40 καινούρια ποιήματα και τα 18 χαϊκού της συλλογής, φορές επιγραμματικά έως ελλειπτικά (ο Τσέχος έχει μακρά θητεία στο μινιμαλιστικό ποίημα), άλλες πάλι μεγαλύτερα ! μα ποτέ γιγαντιαία, καλύπτουν τα μικρά και τα μέγιστα της ανθρώπινης εμπειρίας και σκέψης. Το Βέρμιο, οι αρχαίοι μύθοι και τάφοι, η ποντιακή παράδοση, οι άνθρωποι, τα ζώα και οι οξιές του φθινοπώρου, στροβιλίζονται σε έναν διονυσιακό χορό ανάμεσα στις παιώνιες της Κράστας, στο φαράγγι και στα σπήλαιά της, παρασέρνοντας ακόμα και τη συντακτική δομή του λόγου που συχνά τεντώνεται στα όριά της για να ακολουθήσει τον ποιητικό ρυθμό. Σαν τον Σειληνό ο ποιητής συναιρεί στο ίδιο ποιητικό υποκείμενο τη χαρά της ζωής με την τραγική της όψη, που «υμίν άρειον μη γνώναι» καθώς αποκάλυψε στις ίδιες αυτές πλαγιές του Βερμίου ο Σειληνός στο βασιλιά Μί-

δα. Αυτό το παιχνίδι των αντιθέσεων που αντικατοπτρίζεται και στον τίτλο της συλλογής, υπογραμμίζει τον πρωτεϊκό χαρακτήρ! α της ποίησης του Τσέχου, με τις συνεχείς μεταμορφώσεις μορφής και περ ιεχομένου. Πρωτέας και Σειληνός, σταγόνα ή ωκεανός, ο ποιητής δεν παύει πάντως να μας υπενθυμίζει, ακόμη και μπροστά από τον «Κρίσεως τάφο», ότι «για όσα δεν αγαπήσαμε υπάρχει χρόνος». Άλλωστε και στο ποίημα αυτό, η ομορφιά δεν χάνεται, όπου κι αν βρίσκεται: «Αν βρέχει/ Κι αν πλημμυρίζει/ Ο τάφος μου πάντα ν΄ανθίζει/ Τις ευωδιές σας/Διαρκώς». Δύο ποιήματα της συλλογής: Παρχάρε Ανηφορώ στα ύψη Αισθήσεις μόνον Ουρανοί εισπνεόμενοι Αρκείσαι στις φωτολουσίες Να αποστέλλεσαι ανθέων στόλος Ίχνη αγύριστα Ποιοι νόμοι σ' αθωώνουν ποίηση Ποιοι σ' αναθεματίζουν Τι τριγυρνάς παντού και μας λιγώνεις

6

Γνωρίζω πλέον οι θεοί τι κρύβουν Έτσι λογάριαζε η ζωή Τις υψηλές κορφές της Μη γκρεμιστούν, μη χαμηλώσουν Βία μην ταξιδέψετε Όταν πεθάνω Να σταματήσει ο πόλεμος Η βία των αγγέλων Χαρίτωνες αντιβιώσεων Τρώγοντας κορόμηλα, μετάλλια σε όλους Αν αποκοιμηθώ Χαμογελώντας τα μωρά Η ποίηση, να συνεχίσει η αύρα της Δόξα εις αναγνώστες Η γνώση να γεννά, όχι η μάνα Όταν πεθάνω Γιατί να κλάψετε Παραισθησιογόνα νανουρίσματα Κηδεύοντας ωχρά ειρήνη Ό,τι βία γεννά, μη γεννηθείτε ακόμα Ο Ηλίας Τσέχος γεννήθηκε το 1952 στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Από το 1976 έως το 2001 έζησε στην Αθήνα. Συμμετείχε για δέκα χρόνια στα μπαλέτα της Δόρας Στράτου (1976-1986) σα χορευτής. Συνεργάστηκε στις κινηματογραφικές ταινίες των Κούνδουρου, Τζεφιρέλι, Αγγελόπουλου, Ζερβουλάκου, Ψαρρά, Αχουριώτη, Χαραλαμπόπουλου, Σμαρα-

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

γδή, Ρακιντζή, Χούρσογλου κ.ά. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές: «Έρημη Αλήθεια», Κέδρος 1978, «Ταγμένα» (Διογένης 1980), «Δάφνε Πόταμε» (Διογένης 1981), «Ανθέμια» Κέδρος 1982), «Τα πάθη που φοράς» (Θεωρία 1983), «Φωνές σ' ένα Μουσείο, Απρόοπτη Ύλη, Μύθοι Σγουροί» (Ηριδανός 1985), «Διώροφο Μέλλον» (Σύγχρονη Εποχή 198! 8). Από το 2002 δημοσιογραφεί σε τοπικές εφημερίδες των νομών Ημαθίας και Πέλλας. Ποιήματα και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους Θόδωρο Αντωνίου, Τάσο Γκρους. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Λιθουανικά, Αλβανικά. Στη ζωή και το έργο του αναφέρονται τα ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη, «Από Πέτρα και Χρόνο» (2009), «Ή Σταγόνα ή Ωκεανός» (2010). Στο εξώφυλλο: Πέτρα του Γιάννη Ρίτσου


πολιτιστικα 

epikera@otenet.gr

Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Κυριακή 9/01 • ΜΟΥΣΙΚΗ «Πορτραίτα Ελλήνων Συνθετών - Νίκος Αστρινίδης» Παρουσίαση cd «90th BIRTHDAY ANNIVERSARY - NIKOS ASTRINIDIS» με το ενόργανο σύνολο Idee fixe Κ.Ε.Π.Α ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 8.00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη

«Θέσις» με την ομάδα του Κώστα Γάκη Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 9.00 μ.μ., είσοδος 10€

Παρασκευή 14/01 • ΜΟΥΣΙΚΗ «Μάνα - δε βρίσκεται λέξη καμία να’ χει στον ήχο της τόση αρμονία» με το μουσικό σχήμα ΟΥΤΕ ΣΠΟΝΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΜΟΣ Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 9.00 μ.μ.

Τετάρτη 26/01 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Κάτω απ’ τις οπλές» του Γιάννη Ατζακά ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 8.00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 15/01 • ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΑΒΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ μια ευγενική συνομιλία με την Ευγενία Καρλαύτη (πιάνο - φωνή) Κ.Ε.Π.Α. ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 9.00 μ.μ., είσοδος 15€

Σάββατο 29/01 • ΘΕΑΤΡΟ «Αυλαία και πάμε» του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΕΕΕΚ Αντωνιάδειος Στέγη, ώρα 9 μ.μ., είσοδος 5€

Δευτέρα 17/01 • ΘΕΑΤΡΟ «Ο Ψευτοθόδωρος» ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΥΑΚΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 8 μ.μ., είσοδος 7€

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Σάββατο 5/02 • ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ Χώρος Τεχνών, ώρα 9.00 μ.μ., είσοδος 15€

Παρασκευή 21/01 • ΘΕΑΤΡΟ «Χωρίς μουσική» ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σάββατο 22/01 Δίπλωμα κιθάρας Αλέξανδρου Χίρτογλου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 6 μ.μ., είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 9/02 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Λιάχα» του Πάνου Στεφανόπουλου ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 8.00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 11/02 • ΘΕΑΤΡΟ «Κατσαρίδα» σε κείμενο - σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Χώρος Τεχνών, ώρα 9.00 μ.μ. είσοδος 20€ & 15€ μαθητικό, φοιτητικό. Δευτέρα 14/02 • ΜΟΥΣΙΚΗ Αφουγκράζοντας ηχοχρώματα ένα ρομαντικό ταξίδι στους ήχους της κλασικής & κινηματογραφικής μουσικής με οδηγούς ένα φλάουτο και μια άρπα. Φλάουτο: Ζαχαρίας Ταρπάγκος Άρπα: Μαρία - Χριστίνα Παπαδοπούλου Λαογραφικό Μουσείο (κτήριο Σαράφογλου), ώρα έναρξης 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη Σάββατο 19/02 • ΜΟΥΣΙΚΗ Οργανικό Μαθητικό Σύνολο Διευθύνει: Δαμιανός Καϊλόγλου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Aντωνιάδειος Στέγη, ώρα 8.00 μ.μ.είσοδος ελεύθερη Σάββατο 26/02 - Κυριακή 27/02 • ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ Μοντέρνος χορός 26/12 “Uknown Negative Activity” με την ομάδα ROOTHLESSROOT Κ.Ε.Π.Α. ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ Χώρος Τεχνών, ώρα 9.00 μ.μ.

27/12 “Facebook” με την ομάδα ΚΙΝΑΙΣΘΗΣΗ Κ.Ε.Π.Α. ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ Χώρος Τεχνών, ώρα 9.00 μ.μ. είσοδος 10€ (ισχύει και για τις δύο παραστάσεις) ΕΚΘΕΣΕΙΣ • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΑΝΤΙΘΕΣΙΣ» «Πορτραίτα» Έκθεση φωτογραφίας Τετάρτη 19-01 έως Κυριακή 3001/2011 Αντωνιάδειος Στέγη • Κ. Ε. Π. Α. ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «Ιστορικό Πανόραμα» Διαρκής έκθεση Ιστορικού Υλικού Χώρος Τεχνών.

Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ξηρολιβάδου (τρέξιμο στο χιόνι) Ο

Δήμος Βέροιας διοργανώνει αγώνα ορεινού τρεξίματος μήκους 13 χλμ. στο Ξηρολίβαδο (τρέξιμο στο χιόνι), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου την ΚΥΡΙΑΚΗ 09-012011. Η πρόσβαση στο χωριό είναι εύκολη ανεξαρτήτως καιρού. Απέχει 17 χλμ από την Βέροια. Ακολουθώντας τον δρόμο για το Σέλι, στα 9 χλμ στρίβουμε αριστερά για Ξηρολίβαδο. ΏΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: 10:00 π.μ. ΤΟΠΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ & ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κτήριο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου στο κέντρο του χωριού. Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ Σ Υ Μ Μ Ε Τ ΟΧ Η Σ : με email: στο akoukouteg@yahoo.gr , omgrunnersclub@gmail.com και τηλεφωνικά στο 6976000302 (Κουκουτέγος Αντώνης), μέχρι την Παρασκευή 07-01-

2011. Δηλώσεις θα γίνονται και μια ώρα πριν την εκκίνηση. ΕΠΑΘΛΑ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Αντρών -39, 40-49, 50+, και μια κατηγορία γυναικών (τουλάχιστον 6 συμμετοχές σε κάθε κατηγορία). Θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι κάθε κατηγορίας. Αναμνηστικά και διπλώματα συμμετοχής θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες. ΓΕΥΜΑ: Μετά την λήξη των απονομών θα παρατεθεί δωρεάν γεύμα για τους συμμετέχοντες αθλητές. Για τους τυχόν συνοδούς θα υπάρξει προσφορά της ταβέρνας με 10 ευρώ κατ’ άτομο. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Απαραίτητη προϋπόθεση ο πρόσφατος ιατρικός έλεγχος των αθλητών και των αθλητριών ότι μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου. Οι αθλητές και οι αθλήτριες μετέχουν στον αγώνα με δική τους ευθύνη.

7

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε λιβάδια και χωμάτινους μικρούς δασόδρομους με λίγα εύκολα μονοπάτια. Η συνολική υψομετρική διαφορά είναι περίπου 150 μ. και το υψόμετρο είναι από 1220 μ έως 1360 μ. Μόνος απρόβλεπτος παράγοντας που πιθανόν να δυσκολέψει (αλλά και να ομορφύνει σε περίπτωση χιονιού) την προσπάθεια είναι ο καιρός. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Ξηρολίβαδο Βέροιας ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 13 χλμ. ΏΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: 10:00 ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ-ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: Κτήριο Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου. ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΡΙΘΜΩΝ: Στην γραμματεία

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

στο Κτήριο Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου 1 ώρα πριν την εκκίνηση. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: 1 Σταθμός τροφοδοσίας με νερό, και στον τερματισμό νερό και χυμοί. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ: 2 ώρες. ΛΗΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: 1 ώρα πριν την εκκίνηση ΑΠΟΝΟΜΕΣ: Ώρα 12:00 ΓΕΥΜΑ: Ώρα 12:30 στην παρακείμενη ταβέρνα «ΤΟ ΓΡΕΚΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ » ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Κουκουτέγος Αντώνιος 6976000302.


τοπικα

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

Ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Ημαθίας

Προσπάθησε να πουλήσει ναρκωτικά σε αστυνομικό

Παρουσίαση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ: «digi-retail & digi-content»

πό αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 34χρονος ο οποίος κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας με αστυνομικό του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας (ο οποίος εμφανίστηκε ως αγοραστής) επιχείρησε να πραγματοποιήσει αγοραπωλησία κάνναβης σε δύο αυτοσχέδιες συσκευασίες συνολικού βάρους 2.145 γραμμαρίων έναντι του χρηματικού ποσού των 4.000 Ευρώ. Ειδικότερα ο 34χρονος δράστης μετέβη στο σημείο συναλλαγής μαζί με έναν 26χρονο με όχημα του τελευταίου, εντός του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης σε αυτοσχέδια συσκευασία συνολικού βάρους 1,4 γραμμαρίων. Ο 34χρονος συλληφθείς με την σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα παραπεμφθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ο 26χρονος δράστης διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται.

Τ

ο Επιμελητήριο Ημαθίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για ενημέρωση των επιχειρήσεων – μελών του σας προσκαλεί στην Ενημερωτική Εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με την εταιρία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα: Παρουσίαση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ: «digi-retail & digi-content» την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 5 μ. μ. στο Επιμελητήριο Ημαθίας , Κεντρικής 3 - Βέροια Σκοπός της Συνάντησης είναι η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις δυνατότητες επιδότησής του μέσω των εν λόγω Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα digi-retail απευθύνεται στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ενισχύοντας την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Παράλληλα, το Πρόγραμμα digi-content αφορά σε επενδύσεις τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας για ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη Ώρα Προσέλευσης 4:30 μμ - Έναρξη Εκδήλωσης 5:00 μμ

Α

Ευχαριστήριο απο την "Πρωτοβουλία για το Παιδί" Τ

ο Διοικητικό Συμβούλιο της "Πρωτοβουλίας για το Παιδί" ευχαριστεί θερμά: 1. Τον κ. Ευάγγελο Πατρίκα για τη δωρεά 300 ευρώ στη μνήμη της πολυαγαπημένης του κορούλας. 2. Τον κ. Ευάγγελο Τσιούμα για τη δωρεά 120 ευρώ. 3. Τον κ. Αργύρη Τσικερδάνο και τους φίλους του κ.κ. Ζαγάρη και Τεντέσκο για τη δωρεά 120 ευρώ.

Η αγρυπνία των Θεοφανείων Γ ια την εορτή των Θεοφανείων Αγρυπνία με τη θ. λειτουργία και τον Μ. Αγιασμό θα τελεστούν το βράδυ Τετάρτης προς Πέμπτη ξημερώματα: Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βέροιας: 9.00 μ.μ. – 12.30 π.μ. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλλίπετρας: 9.00 μ.μ. – 1.00 π.μ. Με την τέλεση της παραπάνω Αγρυπνίας δίνεται η δυνατότητα εκκλησιασμού και σε κείνους που δεν μπορούν να εκκλησιαστούν το πρωί των Θεοφανείων.

Ετήσιος χορός του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας και περιχώρων Τ ο Σωματείο μας πραγματοποιεί την ετήσια καθιερωμένη συνεστίασή του την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 8:30 μ.μ. στο εξοχικό κέντρο «ΡΕΜΒ» στο δρόμο προς Ασώματα. Πλήρες μενού, ποτό απεριόριστο. Η κάρτα συμμετοχής κοστίζει 15€. Αναχώρηση με λεωφορείο ώρα 8:00 μ.μ. από την πλατεία Ωρολογίου. Κάρτες μπορείτε να προμηθεύεστε από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και στην είσοδο του κέντρου «ΡΕΜΒΗ». Με μεγάλη χαρά ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

8

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΤΟΠΙΚΑ

epikera@otenet.gr

M. Χαλκίδης: Πλασματικός ο Προϋπολογισμός του 2010, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία

Ο

Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ημαθίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, με αφορμή τον απολογισμό για το έτος 2010 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στον Τομέα των Δημοσίων Έργων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η μέχρι τώρα πορεία του κυβερνητικού έργου στον Τομέα των Υποδομών, σε συνδυασμό με τα πραγματικά δεδομένα στην κατασκευή των Δημοσίων Έργων, αποδεικνύουν τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τον πλασματικό Προϋπολογισμό του 2010, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία. Υπενθυμίζουμε ότι η Ν.Δ. μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε πεντέμισι χρόνια (2004-2009) μελέτησε και δημοπράτησε 302 κλασικά δημόσια έργα με προϋπολογισμό 9,4 δισ. €, στα οποία προστίθενται τα 6 μεγάλα έργα με σύμβαση Παραχώρησης (ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) με προϋπολογισμό 9,6 δισ. €. Δηλαδή, το μεγαλύτερο Πρόγραμμα έργων υποδομής που γνώρισε η χώρα με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 19 δισ. €. Τα πραγματικά στοιχεία απολογισμού του κυβερνητικού έργου, που δεν παρουσιάστηκαν φυσικά, αποδεικνύουν τα εξής εντυπωσιακά: Ενώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2010 προβλεπόταν ενίσχυση κατά 8,4% έναντι του 2009 (δηλαδή 10,3 δισ. ευρώ, έναντι 9,5 δισ. ευρώ) ουσιαστικά το 2010 περιορίσθηκε το ΠΔΕ κατά 1,8 δισ. ευρώ και οδηγείται κατά πάσα πιθανό-

τητα, αφού δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία, στα 8,5 δισ. ευρώ λόγω Μνημονίου και ανικανότητας εφαρμογής μίας άλλης πολιτικής. Κάτι που μάλιστα θα συνεχιστεί ετησίως μέχρι τ������������� o������������ 2012. Δηλαδή λόγω μειωμένων εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού περικόπτουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, από τα στοιχεία του ΣΑΤΕ (Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών) δεν δημοπρατήθηκε κανένα έργο άνω των 100 εκατ. ευρώ το 2010. Με την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ανακοινώθηκε (Υπουργός Δ. Ρέππας 16-12-2009) η αναστολή των διαδικασιών ορισμένων μεγάλων έργων που διακηρύχθηκαν από τη Ν.Δ., στα οποία περιλαμβάνονται: Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, Η Γ’ Φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας Η Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης και Το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλι. Για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλι έχουμε μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Περιλαμβάνεται στον απολογισμό του 2010 το έργο και δηλώνεται η …1η Μαρτίου 2011 ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, ενώ δεν έχει γίνει η νομότυπη προκήρυξή του και δεν μοιράζονται τα τεύχη δημοπράτησης από το Υπουργείο. Ουσιαστικά, πλήρη ρυθμό εργοταξίων και ομαλή χρηματοδότηση, έχουμε μόνο σε δύο έργα με σύμβαση Παραχώρησης: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ –ΣΠΑΡΤΗ) ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ (ΡΑ-

ΧΕΣ ΜΑΛΙΑΚΟΥ –ΤΕΜΠΗ- ΚΛΕΙΔΙ ΗΜΑΘΙΑΣ) Ανεκτός ρυθμός, αλλά με προβλήματα κυρίως λόγω απαλλοτριώσεων διατηρείται σε ακόμη ένα έργο με σύμβαση Παραχώρησης: ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ- ΠΥΡΓΟΣ –ΤΣΑΚΩΝΑ) Ουσιαστικά όλα τα υπόλοιπα έργα καρκινοβατούν και το Υπουργείο παρατηρεί ως αμέτοχος θεατής το αυξανόμενο κύμα διαλύσεων των υπογεγραμμένων συμβάσεων με πιο πρόσφατες: α) την 3η εργολαβία στον ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΑΚΤΙΟ –ΑΜΒΡΑΚΙΑ, με προϋπολογισμό 39,4 εκατ. ευρώ (8/2010) και β) τη διάλυση της σύμβασης για την Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ το Υπουργείο θα καταβάλει και αποζημίωση ύψους 68 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο, χωρίς αυτός να έχει κατασκευάσει ούτε ένα μέτρο. Το μόνο για το οποίο δεν αναφέρεται ούτε λέξη είναι οι πρωτοφανείς αυξήσεις των διοδίων που στερούνται κάθε λογικού επιχειρήματος. Και θα ήταν απλώς απαράδεκτες αν δεν υποδείκνυαν την ασυδοσία της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε στον κ. Ρέππα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, την 17η Οκτωβρίου 2009, περί “μείωσης των διοδίων”, οι οποίες - όπως αποκαλύπτεται, για μια ακόμη φορά - ήταν ψέματα προς λαϊκή κατανάλωση. Μέσα στο άκρως δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον, δεκάδες Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται

αντιμέτωπες και με το πρόβλημα της αφερεγγυότητας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο οποίος εκτιμάται ότι οφείλει, αυτήν τη στιγμή, περίπου 1,5 δισ. ευρώ για έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Και όμως! Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ περιδιαβαίνει την χώρα, εξαγγέλλοντας μεγάλα έργα δισ. ευρώ, ενώ στις εξαγγελίες στην ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν στους εμβρόντητους πολίτες, όχι μία, αλλά δύο υποθαλάσσιες αρτηρίες και μία ζεύξη του Θερμαϊκού… Οι πολίτες της χώρας, καθώς και οι Τεχνικοί φορείς, έχουν κορεστεί από εξαγγελίες και προτάσεις, τεκμηριωμένες ή μη, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που αποζητούν είναι απλό: Να κατασκευαστούν τα έργα υποδομών τα οποία ξεκίνησε, προγραμμάτισε και μελέτησε η ΝΔ και, αν είναι δυνατό, σε αυτά να προστεθούν και άλλα».

Άσπρισε το Σέλι και τα 3-5 Πηγάδια Τσουχτερό κρύο με χιόνια το σκηνικό του καιρού Ά κρως χειμωνιάτικο θα είναι σήμερα το σκηνικό του καιρού στη Βέροια. Οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και το επόμενο τριήμερο. Πιο συγκεκριμένα για σήμερα Τετάρτη, η ΕΜΥ προβλέπει πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς ενώ την Πέμπτη, ανήμερα των Θεοφανίων προβλέπονται βροχές καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας που θα συνεχιστεί και το Σάββατο, οπότε η θερμοκρασία θα επανέλθει

σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν.

ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΟ ΣΕΛΙ ΚΑΙ ΤΑ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ Άσπρη μέρα είδαν χθες και τα χιονοδρομικά της Ημαθίας Σέλι και 3-5 Πηγάδια. Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν από νωρίς χθες ενώ το τις απογευματινές ώρες στο Σέλι το θερμόμετρο έδειξε –3 βαθμούς και –6 στα 3-5 Πηγάδια. ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Χειμωνιάτικο πάντως είναι το σκηνικό του καιρού σε όλη τη Βόρεια Ελλά-

9

δα, όπου επικρατεί τσουχτερό κρύο και συννεφιά. Λίγο πριν από το μεσημέρι χθες άρχισε να χιονίζει ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη δεν ξεπερνά τους 3 βαθμούς Κελσίου. Κατά διαστήματα, από το πρωί χιόνισε και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας, στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και το Κιλκίς, καθώς επίσης και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να σημειωθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες. Οι χιονοπτώσεις είναι εντονότερες στα ορεινά της Κεντρικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ στις

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

παραθαλάσσιες περιοχές πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι και κατά διαστήματα βρέχει. Η θερμοκρασία στην Πτολεμαΐδα και στην Καστοριά έπεσε στους -2 βαθμούς, ενώ 1 βαθμό δείχνουν τα θερμόμετρα στη Δράμα και 2 βαθμούς Κελσίου στην Αλεξανδρούπολη.


TOΠΙΚΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

Ποιμαντορική εγκύκλιος Θεοφανείων † ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Πότε χρειάζεται καταχώρηση ιατρών

ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ΠΡΟΣ Τον ιερόν κλήρον και τον ευσεβή λαόν της καθ᾽ημάς θεοσώστου Επαρχίας «Σήμερον γη και θάλασσα την του κόσμου χαράν εμερίσαντο, και ο κόσμος ευφροσύνης πεπλήρωται». Στα ρείθρα του Ιορδάνου μας μεταφέρει η σημερινή ημέρα, εκεί όπου «ο δεσπότης τω ιδίω δούλω υποκλίνεται»• εκεί όπου ο αναμάρτητος Χριστός προσέρχεται για να λάβει το βάπτισμα από τον Ιωάννη• εκεί όπου δια του βαπτίσματος του Χριστού αναγεννάται ο πεπτωκώς άνθρωπος και λύεται ο δεσμός της αμαρτίας.«Γη και θάλασσα την του κόσμου χαράν εμερίσαντο».

Σ

την αρχή της δημιουργίας του κόσμου γη και θάλασσα διαχωρίζονται για πρώτη φορά με την εντολή του Θεού. Kαί αυτά τα δύο στοιχεία, η γη και θάλασσα, ενώνονται πάλι σήμερα, όχι για να διαταράξουν την αρμονία του κόσμου, όχι για να παραβούν το όριο το οποίο έθεσε ο δημιουργός Θεός μεταξύ τους, αλλά για να

χαρούν μαζί, για να μοιρασθούν τη χαρά του κόσμου για τη λύση της προπατορικής αμαρτίας και για τον δια της βαπτίσεως του Χριστού καθαγιασμό των υδάτων και όλης της κτίσεως. Και εάν την αρχή της δημιουργίας του κόσμου σηματοδότησε ο χωρισμός της γης από τη θάλασσα, την αρχή της αναδημιουργίας του ανθρώπου σηματοδοτεί η συνάντησή τους στη μεγάλη χαρά που πληροί τον κόσμο, στη χαρά για τη σωτηρία και την απολύτρωση του ανθρώπου. «Γη και θάλασσα την του κόσμου χαράν εμερίσαντο, και ο κόσμος ευφροσύνης πεπλήρωται». Το μοίρασμα της χαράς του κόσμου για τη βάπτιση του Χριστού και τη σωτηρία που φέρνει, δεν μειώνει τη χαρά, αλλά αντίθετα την αυξάνει, έτσι ώστε τώρα «ο κόσμος ευφροσύνης πεπλήρωται». Αυτή η ευφροσύνη λύει την κατήφεια της αμαρτίας και την οδύνη της εξορίας από τον παράδεισο. Αυτή η ευφροσύνη αποτελεί προάγγελο της ευφροσύνης των ανθρώπων στη βασιλεία του Θεού. Αδελφοί μου, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του κόσμου ο άνθρωπος αναζητά την ευφροσύνη, αναζητά τη χαρά. Και την αναζητά παντού και εναγωνίως. Τις περισσότερες φορές όμως λησμονεί να την αναζητήσει στα ρείθρα του Ιορδάνου• λησμονεί να την αναζητήσει εκεί που ο Θεός συναντάται με τον άνθρωπο,

Ακαδημαϊκοί Διάλογοι Τ

ην Κυριακή 9 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Βενιζέλου 29, 1ος όροφος) ο ομιλητής στους «Ακαδημαϊκούς διαλόγους» θα είανι ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος Μπαρδάκας, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η κρίση της κρίσης» Είσοδος ελεύθερη

10

Διευκρινίσεις του ΟΑΕΕ για τα βιβλιάρια ασθενείας του 2011 Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να διατηρήσουν στα βιβλιάρια ασθενείας για το 2011 τους γιατρούς ή θεραπευτές που είχαν επιλέξει και το 2010 χωρίς να απαιτείται εκ νέου καταχώρηση στο βιβλιάριο. Προϋπόθεση, να είναι ταμειακώς ενήμεροι. Νέες καταχωρήσεις γιατρών για το 2011, μπορούν να κάνουν οι νέοι ασφαλισμένοι, οι ασφαλισμένοι που απέκτησαν ταμειακή ενημερότητα για το έτος 2011 και όσοι επιθυμούν αλλαγή θεραπευτών ιατρών ή την προσθήκη νέων, από τους προσληφθέντες για το έτος 2011.

Από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαΐου οι αιτήσεις για αναδιάρθρωση αμπελώνων εκεί που η Θεότης επιφαίνεται και ακούεται η φωνή της, εκεί που ο Θεός κλίνει τον αυχένα στον δούλο του, για να διδάξει σε εμάς τους ανθρώπους ότι το πρώτο βήμα για τη λύτρωση είναι το βήμα της ταπεινώσεως. Και εάν αυτό το πρώτο βήμα το κάνει ο Χριστός για μας σήμερα στον Ιορδάνη, το κάνει για να μας δείξει τον τρόπο και τον δρόμο. Ο τρόπος και ο δρόμος της ταπεινώσεως είναι αυτός που φέρνει τον άνθρωπο κοντά στον Θεό. Ο τρόπος και ο δρόμος της ταπεινώσεως είναι αυτός ο οποίος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για χαρά και ευφροσύνη, που δεν είναι προσωρινή, που δεν είναι παροδική, που δεν είναι εφήμερη, αλλά είναι γνήσια και αληθινή, είναι η χαρά την οποία υπόσχεται ο Χριστός στους μαθητές του, την χαρά «ην ουδείς αίρει αφ᾽ ημών». Αυτόν τον τρόπο και αυτό τον δρόμο ας ακολουθήσουμε και εμείς σήμερα και σε όλη μας τη ζωή, αδελφοί μου, ώστε συναντώντας τον δι᾽ ημάς εν τοις ρείθροις κλίναντα τον αυχένα τω Προδρόμω και βαπτισθέντα Χριστόν, να αισθανθούμε το πλήρωμα της χαράς και της ευφροσύνης που μας χαρίζει προσφέροντας μας τη σωτηρία και τη λύτρωση. Διάπυρος προς τον δι᾽ ημάς βαπτισθέντα Κύριον ευχέτης † Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Την δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις, από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαΐου, θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα», στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης /Γεωργίας, στο αμπελουργικό μητρώο των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι του μέτρου «Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους - Αναφύτευση», μετά την παραλαβή της απόφασης έγκρισης, και χωρίς άλλη ειδοποίηση από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να προβαίνουν σταδιακά στην εκρίζωση των αμπελοτεμαχίων τους το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους. Στην υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος, τα δικαιολογητικά, το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων των προβλεπομένων μέτρων, η διαδικασία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους, η διαδικασία των ελέγχων και των ενστάσεων, σε εφαρμογή της με αριθ. 306206/3−12−2010 απόφασης των Υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης όπως ορίζεται, η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, το αργότερο ως τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους.


αθλητικα > ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 

epikera@otenet.gr

Εκτός αποστολής οι Ελ Ζαρ Κριστιάνο και Μουσλίμοβιτς

Τ

ο απρόοπτο της τελευταίας προπόνησης του ΠΑΟΚ ήταν ότι έμειναν εκτός αποστολής οι Ελ Ζαρ και Κριστιάνο. Οι δυο ξένοι παίκτες, οι οποίοι σημειωτέον δεν ήταν στα βασικά πλάνα του Χάβου για τον αγώνα των Σερρών όπως φάνηκε από όλα τα εκπαιδευτικά διπλά των τελευταίων ημερών, αποκλείστηκαν από την αποστολή λόγω ενοχλήσεων που ένιωσαν στους προσαγωγούς. Σήμερα και οι δυο θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάστασή τους. Εκτός αποστολής έμεινε και ο Μουσλίμοβιτς ο οποίος παραπονιόταν όλη την βδομάδα για μικροενοχλήσεις. Έτσι, στην αποστολή ο Χάβος πήρε τους νεαρούς Τσουκαλά, Κάτσε, Γεωργίου, αλλά και τον Κουτσιανικούλη, που τελικά ξεπέρασε τον τραυματισμό του

στην ποδοκνημική. Ένας από τους Κάτσε ή Τσουκαλά, μάλιστα, αναμένεται ότι θα παίξει βασικός στη μεσαία γραμμή, εξαιτίας των σημαντικών απουσιών (Ίβιτς, Βιτόλο και Μπουσαϊντί παραμένουν τραυματίες, ενώ ο Βιερίνια είναι τιμωρημένος). Η 19άδα της αποστολής αποτελείται από τους Χαλκιά, Κρέσιτς, Αθανασιάδη, Γεωργίου, Κουτσιανικούλη, Παπάζογλου, Σακελλαρίου, Σαλπιγγίδη, Τσουκαλά, Φωτάκη, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Φιλομένο, Γκαρσία, Κάτσε, Λίνο, Σαβίνι, Σνάουτσνερ και Ζουέλα. Πιθανή 11άδα (4-4-2): Χαλκιάς, Ζουέλα, Σνάουτσνερ, Κοντρέρας, Τσιρίλο (άμυνα), Γκαρσία, Τσουκαλάς, ή Κάτσε, Φωτάκης, Λίνο (μεσαία γραμμή), Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης (επίθεση). - Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ συμφώνησε με τον Ολυμπιακό Βόλου και θα πάρει πάνω από 3.000 εισιτήρια για τον αγώνα των δυο ομάδων στο Πανθεσσαλικό.

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Top-16 Η ανάλυση των αντιπάλων του Ολυμπιακού στο Top-16 της Ευρωλίγκας Φενέρμπαχτσε Αν μια ομάδα έχει τα κότσια να απειλήσει τον Ολυμπιακό στην προσπάθεια κατάκτησης της πρωτιάς αυτή η είναι Φενέρμπαχτσε. Μια ομάδα που μπορεί να... έχασε τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, αλλά σκόρπισε χρήμα στην αγορά και φιλοδοξεί να κάνει την αγωνιστική υπέρβαση, φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής. Διαθέτει σκληρή έδρα και ένθερμο κοινό, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην α' φάση, την οποία ολοκλήρωσε με ρεκόρ 7-3, έσπασε το εντός έδρας αήττητο της Μπαρτσελόνα μετά από 19 αγώνες. Το αστέρι Μέχρι την Πρωτοχρονιά ήταν ο Κροάτης Ρόκο Λένι Ούκιτς, ο οποίος είχε 13.9 πόντους, 3.6 ασίστ και 3 ριμπάουντ στην α' φάση. Πλέον τη δόξα "κλέβει" ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο κορυφαίος πλέι μέικερ της 10ετίας. Οι πρωταθλητές Τουρκίας, εκτός από χρήματα, τον δελέασαν με το κίνητρο της επιτυχίας και ο Λιθουανός δεν είναι από εκείνους που λέει εύκολα "όχι" σε τέτοιες προκλήσεις. Ο προπονητής Ο Κροάτης Νέβεν Σπάχια, που έχει εργαστεί μεταξύ άλλων σε Τσιμπόνα, Λιέτουβος, Τάου, Μακάμπι και Βαλένθια, είναι ένας αμφιλεγόμενος προπονητής. Έχει συνδέσει την πορεία τους με σπουδαίες επιτυχίες και τίτλους, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο σπανίως συνέχιζε το έργο του για δεύτερη σεζόν. Στη Φενέρμπαχτσε προσπαθεί να βαδίσει στο δρόμο που

χάραξε ο Τάνιεβιτς.

Ζαλγκίρις Μόνιμη η παρουσία της Ζαλγκίρις στην Ευρωλίγκα, είναι όμως ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει. Άρχισε καλά τη σεζόν στη διοργάνωση και πέτυχε τέσσερις νίκες στα πρώτα πέντε ματς. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Έχανε το ένα ματς μετά το άλλο και χρειάστηκε να νικήσει στην Πολωνία την αδύναμη Πρόκομ για να σφραγίσει την πρόκρισή της στο Top-16. Το αστέρι Επειδή ο Σλοβένος Μπέγκιτς θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν, εκείνος που θα ηγηθεί της προσπάθειας της ομάδας του Κάουνας για κάτι καλό είναι ο Παούλιους Γιανκούνας. Ένας ψηλόλιγνος πάουερ φόργουορντ, αρκετά αλτικός και με αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια, παρόλο που στην πρώτη φάση είχε μόλις 2/19 τρίποντα. Ο προπονητής Στα μέσα Δεκεμβρίου και για αδιευκρίνιστους λόγους ο Άτσο Πέτροβιτς απολύθηκε και τη θέση του πήρε Ριμάντας Γκρίγκας. Ένας παλιός γνώριμος, με τον οποίο η ομάδα της Ζαλγκίρις κατέκτησε δύο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο.

Βαλένθια Η κάτοχος του περυσινού Eurocup επιβεβαίωσε αν και καθυστερημένα ότι απο-

11

τελεί ένα ανταγωνιστικό μέγεθος, ικανό να παίξει καλό μπάσκετ. Μπορεί να μην άρχισε καλά τη σεζόν, να δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ευρωλίγκας, όμως σταδιακά βρήκε τις ισορροπίες της, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της, πέτυχε τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε ματς και με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς στον πάγκο έφτασε να "κλέψει" την τέταρτη θέση από το Μιλάνο. Το αστέρι Δεν έχει ψηθεί ακόμη στα δύσκολα, καθώς είναι μόλις 23 ετών, αλλά ο Γάλλος Νάντο ντε Κολό είναι ένας γκαρντ που στην καλή του βραδιά μπορεί να κάνει

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

το απρόβλεπτο δυνατό. Στην πρώτη φάση περισσότερο σκόραρε παρά οργάνωνε, αλλά είναι αλήθεια πως με τον Πέσιτς στον πάγκο έχει... συμμορφωθεί. Ο προπονητής Μαγικό ραβδί δεν έχει, αλλά ο Σβέτισλαβ Πέσιτς είναι σίγουρα καλύτερος προπονητής από το... μαθητευόμενο μάγο Μανουέλ Χουσεΐν. Ο Σέρβος ανέλαβε την ισπανική ομάδα σε μια δύσκολη περίοδο, έκανε απλά πράγματα και σε συνδυασμό με την επιστροφή κάποιων βασικών στελεχών αντέστρεψε πλήρως το αρνητικό κλίμα.


αθλητικα > ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟ 2010

Μ

ε νίκη ξεκίνησε τη χρονιά του 2010, ο Φίλιππος και με νίκη επίσης την έκλεισε. Στις 23 Ιανουαρίου στη Βέροια («Φιλίππειο») κέρδισε τον ΓΑΣ Κιλκίς με 28-27

ημ. 17-11. Ενώ στις 18 Δεκεμβρίου στη Θεσ/νίκη επικράτησε της ΧΑΝΘ με 34-32 ημ. 17-16. Το ποδαρικό βέβαια ήταν καλό, αλλά δυστυχώς η αγωνιστική περίοδος 2009-10 δεν ήταν αρκετά επιτυχημένη. Ο Φίλιππος τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας Ανδρών. Ενώ τώρα βρίσκεται στην 5η θέση, του βαθμολογικού πίνακα, μετά από 12 αγώνες. Συνολικά ο Φίλιππος το 2010, έδωσε για το πρωτάθλημα 26 αγώνες. Σημείωσε 15 νίκες, 9 ήττες και 2 ισοπαλίες. Πέτυχε 835 τέρματα και δέχθηκε 769. Κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι του σημείωνε 32,11 τέρματα και δεχόταν 29,58. Μια αναλογία σίγουρα καλή για την επίθεση, αλλά πολύ άσχημη για την άμυνα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός, ότι άλλαξε και προπονητή, προς το τέλος του έτους. Ο Τέο Παυλίδης, που είχε από την αρχή της χρονιάς, τη δικαιοδοσία της προπόνησης της ομάδας, μετά την ήττα στη Βέροια από τον Πανελλήνιο με 30-27 στις 4 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι παραιτείται. Στη θέση του ήρθε προσωρινά, όπως δηλώθηκε από τους υπεύθυνους του Φιλίππου, ο Γιώργος Χατζόγλου, μέχρι το τέλος του έτους. «Ουδέν όμως μονιμότερο, του προσωρινού» όπως πιστεύουμε εμείς!! ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ 2010 Αναλυτικά όλα τα παιχνίδια της ομάδας ήταν:

23/1/10 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – ΓΑΣ Κιλκίς............28-27 30/1 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ – Φίλιππος.......................30-30 6/2 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – Αερωπός Εδ...................31-26 13/2 ΑΘΗΝΑ: ΑΕΚ – Φίλιππος................................32-29 27/2 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – Πανελλήνιος...............27-25 6/3 ΑΘΗΝΑ: Βριλήσσια – Φίλιππος.......................29-33 13/3 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – Ζαφειράκης.................42-36 20/3 ΑΡΓΟΣ: Διομήδης – Φίλιππος........................34-33 27/3 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – Θερμαϊκός....................43-28 10/4 ΧΑΝΙΑ: Κύδων – Φίλιππος.............................33-32 24/4 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – ΑΣΕ Δούκας................30-31 2/5 ΑΘΗΝΑ: ΑΣΕ Δούκας – Φίλιππος...................30-29 8/5 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ – Φίλιππος..........................33-33 15/5 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος - ΑΕΚ.................................32-33 18/9 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – ΧΑΝΘ............................33-26 25/9 ΧΑΝΙΑ: Κύδων – Φίλιππος.............................31-33 2/10 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – Ζαφειράκης.................31-29 9/10 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – ΑΕΚ................................34-28 16/10 ΕΔΕΣΣΑ: Αερωπός – Φίλιππος....................26-29 10/11 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – ΑΣΕ Δούκας.............29-30 13/11 ΑΡΓΟΣ: Διομήδης – Φίλιππος.....................36-31 20/11 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – Ιωνικός Ν.Φ.............38-25 27/11 ΑΘΗΝΑ: Βριλήσσια – Φίλιππος..................32-33 4/12 ΒΕΡΟΙΑ: Φίλιππος – Πανελλήνιος...............30-37 11/12 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ – Φίλιππος....................30-28 18/12 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: ΧΑΝΘ – Φίλιππος....................32-34 Συνολικά όπως βλέπουμε η ομάδα για την περίοδο 2009-10, έδωσε 14 αγώνες και σημείωσε 7 νίκες, 5 ήττες και 2 ισοπαλίες. Πέτυχαν 452 τέρματα και δέχθηκε 417. Για τη νέα αγωνιστική περίοδο 2010-11, έδωσε 12 αγώνες και σημείωσε 8 νίκες και 4 ήττες. Πέτυχε 383 τέρματα και δέχθηκε 352. Γενικά στους 26 αγώνες της (13 εντός και 13 εκτός), σημείωσε 15 νίκες (10 εντός και 5 εκτός), 9 ήττες (3 εντός, 6 (εκτός) και 2 ισοπαλίες (εκτός). Στη Βέροια πέτυχε 428 τέρματα και δέχθηκε 371, ενώ

12

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

εκτός έδρας πέτυχε 407 τέρματα και δέχθηκε 398. Το 2010 αγωνίσθηκαν με τα χρώματα του Φιλίππου 25 παίκτες. Από αυτούς οι 4 ήταν τερματοφύλακες και οι 4 επίσης ξένοι. Σκόραραν οι 17 παίκτες γηπέδου. ΟΙ ΣΚΟΡΕΡΣ 1. Ντομπρόκοβιτς Μάρκο........................... 175 τερμ. (23) 2. Τζούφρας Νίκος........................................ 137 τερμ. (26) 3. Παπαδόπουλος Σταύρος........................ 121 τερμ. (26) 4. Ραντόγιεβιτς Ζόραν ................................... 70 τερμ. (19) 5. Μπαντής Δημήτρης................................... 70 τερμ. (19) 6. Ευαγγελίδης Θεόδωρος............................ 62 τερμ. (12) 7. Γιούπης Γιώργος.......................................... 56 τερμ. (24) 8. Δεληγιάννης Κώστας................................. 33 τερμ. (11) 9. Κουρουμλίδης Σάββας............................... 30 τερμ. (21) 10. Ρούσκοφ Τέο............................................... 25 τερμ. (14) 11. Πρωτογέρης Τάσος................................... 18 τερμ. (10) 12. Κωστακίδης Παντελής............................ 18 τερμ. (24) 13. Γιόχανσον Μάρτιν..................................... 15 τερμ. (13) 14. Τάτσης Νίκος.......................................................... 3 τερμ. (11) 15. Λιακόπουλος Γιώργος.................................. 2 τερμ. (9) 16. Κωστακίδης Θάνος........................................ 1 τερμ. (5) 17. Ρεμπελακος Σταύρος..................................1 τερμ. (22) * Σε παρένθεση οι συμμετοχές ΑΚΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΘΗΚΑΝ 1. Δέλλιος Χάρης.........................................................19 συμ. 2. Κορωνάς Θωμάς.....................................................16 συμ. 3. Κότσιφας Γιώργος..................................................13 συμ. 4. Λοϊζος Νίκος.............................................................10 συμ. 5. Μάντζος Ηλίας.........................................................10 συμ. 6. Αρβανιτίδης Νίκος................................................... 5 συμ. 7. Νικολαϊδης Νίκος..................................................... 3 συμ. 5. Δινάλης Βασίλης....................................................... 2 συμ. Στεφ. Οικονομόπουλος


αθλητικα > ΜΠΑΣΚΕΤ 

epikera@otenet.gr

Τζάμπολ σήμερα

Καλή χρονιά με την η εμβόλιμη 10 αγωνιστική στην Α1 μπάσκετ...

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση για τις δεκατέσσερις ομάδες ης Α1 ανδρών στο μπάσκετ, πρώτη επίσημη υποχρέωση για το 2011. Οι έξι αγώνες διεξάγονται σήμερα, ενώ η «αυλαία πέφτει» την Πέμπτη ανήμερα των Θεοφανείων, με τον αγώνα, Παναθηναϊκός - Πανιώνιος.

Ο

ι δύο «αιώνιοι» Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετρούν αντίστροφα για τη μεταξύ τους αναμέτρηση, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής, προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου. Στόχος τους είναι να παραμείνουν αήττητοι μέχρι τότε και κυρίως χωρίς απώλειες από τραυματισμούς, προκειμένου να παραταχθούν πάνοπλοι, στη «μητέρα των μαχών», στο ΟΑΚΑ. Αν και προγραμματισμένη αρχικά για τις 2 Ιανουαρίου, η 10η αγωνιστική πήρε μετάθεση για το διήμερο 5-6 του μήνα με τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται στη Ρόδο απέναντι στον τοπικό Κολοσσό. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είδε όλους τους παίκτες του να συμμετέχουν στις προπονήσεις μετά την αλλαγή του χρόνου και η αποστολή αναχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης για το «σμαραγδένιο νησί». Αμφίρροπες αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Τετάρτης, με τον Άρη του Σαρόν Ντρούκερ να φιλοξενεί το Μαρούσι του Βαγγέλη Αλεξανδρή, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης ως παίκτης και ως προπονητής. Στον Άρη περιμένουν να μάθουν αν θα αγωνιστούν με κόσμο ή χωρίς, αφού έχουν τιμωρηθεί με τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, αλλά άσκησαν έφεση στο ΑΣΕΑΔ και ζήτησαν εκτάκτως να εκδικάσει σήμερα την υπόθεση το Συμβούλιο. Το Περιστέρι υποδέχεται στο «Ανδρέας Παπανδρέου» τον Πανελλήνιο. Ο αρχηγός του συλλόγου των «Ολυμπι-

ονικών» Μανώλης Παπαμακάριος, γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης, δεν είναι έτοιμος μετά τον τραυματισμό του κι έτσι δεν θα αγωνιστεί απέναντι στην πρώην ομάδα του. Απών για τους φιλοξενούμενους, που μετρούν μόλις μία νίκη, θα είναι και ο Γιώργος Καλαϊτζής. Με τους Άντονι Γκράντι και Λαμόντ Μακ θα παραταχθεί στο Ιβανώφειο απέναντι στον Ηρακλή η ΑΕΚ. Ο πρώτος αφίχθη στην Αθήνα το πρωί, ενώ ο δεύτερος είχε ραντεβού στο «Ελ.Βενιζέλος» με την αποστολή των «κιτρινόμαυρων» το μεσημέρι, για να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, από τις ΗΠΑ, μέσω Αθήνας. Οι γηπεδούχοι θα έχουν για πρώτη φορά στη σύνθεσή τους τον Σάββα Ηλιάδη, που υπέγραψε τη Δευτέρα συμβόλαιο στον «Γηραιό», και θέτει εαυτόν υπό τις οδηγίες του Ντάρκο Ρούσο. Η Καβάλα φιλοξενεί τον νεοφώτιστο Ικαρο Καλλιθέας, που έχει όμως κερδίσει το σεβασμό των αντιπάλων ήδη σε αυτές τις πρώτες εννέα αγωνιστικές του ελληνικού πρωταθλήματος. Στα Ιλίσια, ο Ηλυσιακός αναζητά τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα απέναντι στον ΠΑΟΚ, αποστολή που δεν κρίνεται εύκολη. Αμφίβολος είναι ο Ντρου Νίκολας στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο την Πέμπτη, καθώς ο Αμερικανός γκαρντ ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα χθες. Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου ΔΑΚ Καλαμίτσας 15:00 Καβάλα - Ίκαρος Καλ. Γκόντας-ΓκούμαςΜητσόπουλος Ιβανώφειο 17:00 Ηρακλής - ΑΕΚ Χριστοδούλου-ΑφεντουλίδηςΓεωργιάδης Αλεξάνδρειο 17:00 Άρης - Μαρούσι Σπυρίδωνος-Σώμος-Σταματόπουλος Βενετόκλειο 17:00 Κολοσσός Ρ. Ολυμπιακός Αναστόπουλος-ΜπήτηςΒαρδάλος Περιστερίου 17:00 Περιστέρι - Πανελλήνιος Πηλοϊδης-ΚορομηλάςΠανταζής Ιλισίων 17:00 Ηλυσιακός - ΠΑΟΚ Σχινάς-Ψαριανός-Μαχαιριανάκης Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου ΟΑΚΑ 17:00 Παναθηναϊκός - Πανιώνιος Παπαπέτρου-Παφίλης-Θεωνάς

13

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΥΓΕΙΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

Σύμφωνα με νέες έρευνες

Η πολλή δουλειά βλάπτει την υγεία

Ε

κείνοι που εργάζονται πολλές ώρες την εβδομάδα υποφέρουν δυσανάλογα από διαταραχές ύπνου, πόνους στη μέση και καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας, το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές μελέτες με αυτό το αντικείμενο. Σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους που απασχολείται εβδομαδιαίως περισσότερες από 60 ώρες υποφέρει από διαταραχές του ύπνου, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου που επικαλείται δύο εθνικές έρευνες. Από την άλλη, μόνο ένας στους πέντε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που εργάζεται 35 έως 44 ώρες την εβδομάδα αντιμετωπίζει παρεμφερή προβλήματα.

Παράλληλα, μόνο ένας στους δέκα εργαζόμενους μερικής απασχόλησης (δηλαδή λιγότερο από 19 ώρες την εβδομάδα) αντιμετωπίζει κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα υγείας. Οι βάρδιες ή το ελαστικό ωράριο, που προβλέπει δηλαδή και εργασία κάποια απογεύματα, φάνηκε να αυξάνουν τη συχνότητα των παραπόνων για προβλήματα υγείας από τους ερωτηθέντες, αφού δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία, αλλά και την κοινωνική ζωή. Οσο περισσότερες ώρες εργάζονταν οι ερωτηθέντες, τόσο συχνότερα απαντούσαν ότι η δουλειά βλάπτει την οικογένειά τους και περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο τους. Οπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο, το ευέλικτο εργασιακό ωράριο απλώς περιορίζει ορισμένα από τα αρνητικά επακόλουθα της υπερβολικής εργασίας.

Πιο κοντά στο κώμα παρά στον ύπνο αποδεικνύεται η γενική αναισθησία Η

γενική αναισθησία είναι φαρμακολογικό κώμα, όχι ύπνος» είναι το συμπέρασμα μιας τριετούς μελέτης σε αυτές τις παρόμοιες αλλά τόσο διαφορετικές καταστάσεις του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τόσο στη διαλεύκανση μηχανισμών της αναισθησίας όσο και στην επαναφορά ασθενών από κώμα. Η τελευταία δημοσίευση στο New England Journal of Medicine επισημαίνει ότι γιατροί και ασθενείς συχνά παρομοιάζουν την αναισθησία με την απουσία συνείδησης στην εμπειρία του ύπνου. Στην πραγματικότητα, όμως, η γενική αναισθησία είναι μια διαρκής, σταθερή κατάσταση που διατηρείται τεχνητά, ενώ ο ύπνος περιλαμβάνει συνήθως τη μετάβαση από διάφορες επιμέρους φάσεις. Οι βαθύτερες φάσεις του ύπνου θυ-

μίζουν την ελαφρότερη φάση του ύπνου, οι ομοιότητες όμως σταματούν εκεί. Η σύγκριση της λειτουργίας του εγκεφάλου δείχνει ότι η κατάσταση της γενικής αναισθησίας μοιάζει περισσότερο με το κώμα: «Ο εγκέφαλος γίνεται πολύ, πολύ ήσυχος. Η δραστηριότητα των νευρώνων εξασθενεί δραματικά. Αυτό ισχύει επίσης και στο κώμα» εξήγησε στο Reuters ο Δρ Νίκολας Σιφ του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell στη Νέα Υόρκη, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο ερευνητής επισήμανε ότι η μελέτη ασθενών που συνέρχονται μετά από ένα χειρουργείο θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία ενός μοντέλου, το οποίο προβλέπει τα στάδια της επαναφοράς από το κώμα. «Αν και η ανάνηψη από την αναι-

σθησία είναι πολύ ταχύτερη, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους μηχανισμούς του κυκλώματος παρουσιάζουν κάποια επικάλυψη» είπε ο Δρ Σιφ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εργαλεία διάγνωσης και παρακολούθησης που εκτιμούν σε ποια φάση της ανάνηψης μετά το κώμα είναι ένας ασθενής, καθώς και σε νέες στρατηγικές για την επαναφορά ασθενών από το κώμα. Εκτός από τη μελέτη του κώματος, όμως, τα αποτελέσματα της έρευνας ίσως βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της ίδιας της αναισθησίας. Όπως εξήγησε ο Δρ Σιφ, «οι αναισθησιολόγοι γνωρίζουν πώς να διατηρούν

τους ασθενείς στις καταστάσεις της γενικής αναισθησίας, οι περισσότεροι όμως δεν είναι εξοικειωμένοι με τους μηχανισμούς των νευρικών κυκλωμάτων οι οποίοι τους επιτρέπουν να επιτελούν το σωτήριο έργο τους».

Κίνδυνος εγκεφαλικού στις γυναίκες που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας Ο

ι γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα σουηδική μελέτη. Οι ερευνητές της μονάδας διατροφικής επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την δρα Σουζάνα Λάρσον, μελέτησαν περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 39 έως 73 ετών (όλες χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα στην αρχή της μελέτης το 1997), από τις οποίες το 4% έπαθε εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η κυριότερη αιτία (στο 78% των περιστατικών) ήταν το μπλοκάρισμα κάποιας αρτηρίας που τροφοδοτούσε με αίμα τον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη σε συχνότητα

αιτία ήταν η εγκεφαλική αιμορραγία. Οι επιστήμονες, που έκαναν συνεχείς επανελέγχους επί δέκα χρόνια, βρήκαν ότι το 10% που έκανε τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (τουλάχιστον 100 γραμμάρια τη μέρα), είχε 42% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λίγο κρέας (κάτω από 25 γραμμάρια τη μέρα). Όσες γυναίκες ανήκαν στο 20%, που έτρωγε περισσότερο κρέας (τουλάχιστον 86 γραμμάρια ημερησίως), είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από φράξιμο αρτηρίας, σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερα από 36,5 γραμμάρια τη μέρα. Η διατροφή με άφθονο κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί από παλαιότερες έρευνες

14

με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθεια και υψηλή πίεση αίματος (βασική αιτία του εγκεφαλικού). Η έρευνα δεν διαπίστωσε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό από αιμορραγία, ούτε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρέσκου κρέατος ή κρέατος από πουλερικά και στα εγκεφαλικά. Το κόκκινο κρέας βρέθηκε να αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις μη καπνίστριες και στις γυναίκες χωρίς διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας περιέχει πολύ νάτριο που μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, καθώς και σίδηρο που μπο-

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ρεί να επιταχύνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες κάνουν ζημιές στους ιστούς και τις αρτηρίες.


ΕΛΛΑΔΑ 

epikera@otenet.gr

Δέσμευση του υφυπουργού Παναγιώτη Ρήγα

Συμψηφισμός ΦΠΑ - οφειλών προς το Δημόσιο, τον Φεβρουάριο Το Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα του συμψηφισμού ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με οφειλές των επιχειρήσεων στο κράτος, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Ο

υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι η νέα κυ-

βέρνηση είχε να επιστρέψει ΦΠΑ από το 2005 ύψους 1,4 δισ. και από αυτά επιστράφηκε το 2010 ποσό 1,2 δισ. ευρώ. Οπως γνωστοποίησε εν συνεχεία, εντός του Ιανουαρίου θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι πρώτες ΣΔΙΤ αρχικά με ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια μέχρι το Μάρτιο με κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών και νέων σχολείων. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο του 2004, ο υφυπουργός τόνισε ότι ήταν ένας νόμος χωρίς στόχευση, αφού επιδοτούσε τα πάντα, χωρίς όμως να προσδιορίζει τη δαπάνη που θα προκαλούσε. Ετσι, συμπλήρωσε, από το σύνολο των 13.607 επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν συνολικά, εγκρίθηκαν 8.308 και υπολείπονται να ελεγχθούν άλλα 2.400, από τα οποία όμως τα 2.000 αφορούν φωτοβολταϊκά, που δεν παράγουν θέσεις εργασίας.Το ύψος των ενισχύσεων που απαιτούσε η έγκριση όλων αυτών των σχεδίων ήταν 17,6 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος της δημόσιας δαπάνης έφθανε τα 7,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό των 7,3 δισ. μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί περί τα 2,6 δισ., από τα οποία περίπου το

1 δισ. από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα δοθούν τα άλλα 5 δισ. που οφείλει το κράτος στους επενδυτές.Απαντώντας εξάλλου ο κ. Ρήγας σε αιτιάσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες σχετικά με την προβληματική αντιμετώπιση των νομών τους από τον επενδυτικό νόμο, σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αρθούν αδικίες μέσω των υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν κατ' επιταγήν του ίδιου του επενδυτικού νόμου. Κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού και διαφανούς αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχου και

αξιολόγησης επενδυτικού νόμου, ενώ οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν από την πλευρά τους λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση στο να έλθει ο νέος νόμος. Ο κ. Ρήγας αντέτεινε ότι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νέο νόμο είναι η σαφήνεια, η απλότητα, η διαφάνεια, αλλά και συγχρόνως η εγκατάλειψη του εργαλείου των επιδοτήσεων, το οποίο απέτυχε, ενώ απαντώντας στην ένσταση του Π. Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη ένταξη δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων στον επενδυτικό νόμο, είπε ότι αυτό απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία.

Υπό διαμόρφωση η ρύθμιση για παραπομπή στο αυτόφωρο όσων δεν αποδίδουν ΦΠΑ Σ

ε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή θα αποσαφηνισθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν ΦΠΑ. Η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση δημιουργεί αντιδράσεις, ενώ τίθεται και θέμα αντισυνταγματικότητας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς, το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε μέχρι σήμερα ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε ούτε τον εντοπισμό των φοροφυγάδων ούτε την τιμωρία τους. Ειδικά για τη διαδικασία του αυτοφώρου τόνισε πως μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπισθεί, καθώς τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν την φοροκλοπή ως στιγμιαίο αδίκημα. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η ρύθμιση είναι δίκαιη και θα πρέπει να ξεπεραστούν οι αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας. «Δεν μπορεί κάποιος να σπάει μια βιτρίνα και να πηγαίνει στο αυτόφωρο και κάποιος να φοροδιαφεύγει στο διηνεκές και να μην πηγαίνει» δήλωσε ο κ. Κουσελάς, ξεκαθαρίζοντας πως οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποσαφηνισθούν κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο κ. Κουσελάς δήλωσε πως όσοι δεν μπήκαν στη περαίωση θα ελεγχθούν με δειγματοληπτικό έλεγχο. «Το ποσοστό της δειγματοληψίας δεν το ξέρουμε ακόμη, αλλά οι έλεγχοι θα γίνουν βάση συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου», τόνισε, προσθέτοντας πως στο επίκε-

ντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν. Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «οι δηλώσεις που δεν θα ελεγχθούν θα θεωρούνται ειλικρινείς». Ερωτηθείς για την ρύθμιση για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών ο υφυπουργός υπεστήριξε πως αυτή δεν εξέπνευσε στις 31 Δεκεμβρίου και πως είναι ένα κυλιόμενο πρόγραμμα μπορεί να μπει ο καθένας με τους όρους που υπάρχουν. Για τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία η κυβέρνηση επιχείρησε προ ημερών να διαγράψει, είπε πως η διαγραφή δεν αφορούσε φορολογικά πρόστιμα και πως η σχετική διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή. Για τις αντικειμενικές αξίες τόνισε πως η επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 25 νομούς της χώρας κάλυψε ένα κενό που υπήρχε από το 1985 και την θέσπιση του συστήματος. Αναφορικά με την ύπαρξη περιοχών στην Αττική που βρίσκονται ακόμη εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού τόνισε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και πως σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μεμονωμένες

15

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

περιπτώσεις. Για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών στο σύνολο της χώρας είπε πως δεν θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις «αναταράξεις» στην κτηματαγορά. Ο κ. Κουσελάς είπε πως η καινούργια χρόνια είναι δύσκολη αλλά ξεκινά από καλύτερη αφετηρία και υπεστήριξε πως τα έσοδα το 2010 έκλεισαν κοντά στον αναθεωρημένο στόχο. «Αυτό είναι ένας άθλος. Με ύφεση 2% είχαμε αύξηση εσόδων 5,4%», επεσήμανε χαρακτηριστικά.


ΣΤΗΛΗ ΙΑΤΡΩΝ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Μπαλατσινού Λουκία Ιατρός Αλλεργιολόγος l

ΚΥΡΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Βασιλική Λ. Ορδουλίδου - Νάτσκου Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Σύμβαση με ταμεία Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), TΑΞΥΠ

- Μικροβιολογικό - Αιματολικό - Βιοχημικό - Ορμονολογικό

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού

Τηλ. Iατρείου 23310 76061 Μ. Καρακωστή 16, Βέροια e-mail:lucybalatsinou@yahoo.gr

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 12 (1ος όροφος) ΒΕΡΟΙΑ τηλ. ιατρ. 2331073111 κιν. 6979721307 e-mail:kyrtsioscom@hotmail.com

Πέτρος Ι. Σαρρηγιαννίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΡΙΖΟΣ ΜΙΧ. ΚΩΣΤΑΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ l

Αντιμετώπιση ανδρικής υπογονιμότητας

και στυτικής δυσλειτουργίας

Προφήτου Ηλία 15 - 3ος όροφος (πεζόδρομος Αγοράς) - Βέροια, 59 100 τηλ. ιατρείου: 23310 21545 - κινητό: 6973 887429

ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑΣ 10 (ΣΤΟΑ ΚΤΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ) Τηλ. Ιατρείου: 2331070970 - 6932417933

e-mail:doctorpetros@gmail. com

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δέχεται με ραντεβού

Βενιζέλου 34 Βέροια (1ος όροφος) τηλ. Ιατρ.: 23310 67062 - fax: 23310 67063

ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

l

l

Δέχεται καθημερινά με ραντεβού Σύμβαση: Δημόσιο, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΕΤΑΑ, Στρατιωτικών

16ης Οκτωβρίου 1 (Πλ. Ωρολογίου) Βέροια Τηλ.Ιατρ: 2331500570 - Κινητό: 6980406666 e mail: g.evgeniadis@mail.gr

Δημήτρης Αν. Αποστολίδης Ειδικός Παθολόγος MSc

ΤΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

- Ανοσολογικό

Σύμβαση με ταμεία

Δημοσίου, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

Δέχεται με ραντεβού

3 Ατομική συμβουλευτική 3 Ομαδική συμβουλευτική (ζευγαριών, γονέων, φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer) 3 Διαχείριση άγχους 3 Νευροψυχολογική εκτίμηση ηλικιωμένων και γνωστική αποκατάσταση 3 Διαχείριση πένθους 3 Μαθησιακές δυσκολίες

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ 23310 70707 ΚΙΝ. 6973 046662 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 32, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ e-mail: dent_jik_71@yahoo.com

Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 60883, Κιν. 6945 929810 e-mail: alexiastergiou@yahoo.gr

ΨΩΜΙΑΔΟΥ I. ΜΑΡΙΑ

IΑΤΡΟΣ l

Δέχεται με ραντεβού

Καραολή Κυπρίου 3 (ισόγειο) - Mακροχώρι Τηλ. ιατρ.: 2331041797 - Κιν.: 6944817701

email: mpsomiadou@gmail.com

16

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Παπαγεωργίου

l

Σύμβαση: Δημόσιο,

ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ, TΑΞΥΠ Προφήτη Ηλία 15 (2ος όροφος) Βέροια τηλ. 23310 73555, Κιν. 6945 542579 e-mail: dcapostolidis@gmail.com


 ΤΥΠΟΣ

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη Οι μειωμένες για φέτος προσλήψεις στο Δημόσιο, η διαδικασία του αυτοφώρου για παρακράτηση ΦΠΑ, το άμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα σχέδια για φράκτη στον Έβρο, το μπαράζ αιτήσεων για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και η φθίνουσα πορεία στη χορήγηση δανείων, είναι τα θέματα που κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των χθεσινών εφημερίδων. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Προσλήψεις απολύσεις αμοιβές». ΑΥΡΙΑΝΗ: «Πάμε για εκλογές στις 3 Απριλίου». ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Κάθε βράδυ έξω». ΕΘΝΟΣ: «Νέοι κ α ...

μία

υντο Εν σ

. μία.. υντο Εν σ

νόνες της Εφορίας για τους επαγγελματίες». ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Ισλάμ: ανατινάξτε τις Εκκλησίες των Χριστιανών». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Τι τρέμει ο Σημίτης και απειλεί να βάλει βόμβα στο Μαξίμου». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Πως (δεν) θα γίνουν φέτος προσλήψεις». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Υβριστικό παραλήρημα του Πάγκαλου». ΕΣΤΙΑ: «Η διέξοδος από την κρίση». Η ΑΥΓΗ: «Τείχος ντροπής». Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ρύθμιση χρεών στα Ειρηνοδικεία». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σκληρή γραμμή για κλειστά επαγγέλματα». Η ΝΙΚΗ: «Καταρρέει η ελληνική κοινωνία. Εικόνες εξαθλίωσης στους δρόμους της Αθήνας». Ο ΛΟΓΟΣ: ««Φωτιά» στις τσέπες μας...». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Φοροπρονόμια στο κεφάλαιο φοροτσεκούρωμα στο λαό». ΤΑ ΝΕΑ: «Στο αυτόφωρο για παρακράτηση ΦΠΑ». Metro «Οι 12 ανατροπές στο ασφαλιστικό». ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Τείχος ανάχωμα στη λαθρομετανάστευση». ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΞΠΡΕΣ: «Ασφυξία στην οικονομία από απουσία ρευστότητας». ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Πότε είναι νόμιμη η μείωση μισθών». ΚΕΡΔΟΣ: «Μαύρη χρονιά για το εμπόριο. Δραματική η μείωση της κατανάλωσης». Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Λιγότερα τα δάνεια σε επιχειρήσεις - νοικοκυριά».

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Από τη στήλη με τίτλο «Φαληρεύς» φθασε όμως η μέρα που ο Ιμπερ διάλεξε τον Γιώργο για να υπηρετήσει τη θητεία του ως υπηρέτης στο κάστρο. Για να μην πολυλογούμε, ο Γιώργος αμέσως άρχισε να οργανώνει την αντίσταση μέσα στο κάστρο. Ο Ιμπερ τον πήρε χαμπάρι και ο Γιώργος πέρασε μεγάλες ταλαιπωρίες, τον έβαλε να πλένει τα πιάτα και μετά τον έριξε 15 ημέρες στην απομόνωση με νερό και ψωμί. Ομως ο ακατάβλητος μικρός Γιώργος, με τις έμφυτες ηγετικές ικανότητες, οργάνωσε το σχέδιό του και μύησε σε αυτό και τα υπόλοιπα παιδιά. Εφτιαξαν μυστικά μια τραμπάλα-καταπέλτη και, σαν έφθασε η ημέρα της καθόδου του Ιμπερ στο χωριό, του πέταξαν με την κατασκευή τους μια κοτρώνα στο κεφάλι και τον σκότωσαν. Ο Γιώργος έγινε ήρωας και η ιστορία τελειώνει όπως αρμόζει σε κάθε διδακτικό παραμύθι σοσιαλιστικού ρεαλισμού: «Και να! Φάνηκε πρώτος ο Γιώργος, περήφανος και δυνατός, οδηγώντας τα παιδιά στην πλατεία του χωριού. Μαζεύτηκαν όλοι γύρω του κι εκείνος τους εξήγησε πόσο κακός ήταν στ’ αλήθεια ο γίγαντας Ιμπερ, πως τους έκλεβε το χωριό τους χρόνια και χρόνια τώρα και τους υποχρέωνε έτσι να μένουν πάντα φτωχοί. Και πως, αν τώρα δουλεύανε όλοι μαζί, θα μπορούσαν να αποκτήσουν αυτά που έχουν την πραγματική αξία στη ζωή: ένα καινούργιο σχολείο, μια βιβλιοθήκη, ένα νοσοκομείο, ένα θέατρο για μουσική και θεατρικές παραστάσεις κ. λπ. Και καθώς ο Γιώργος μιλούσε, με κείνον τον απλό και ειλικρινή τρόπο του, όλοι οι χωρικοί κατάλαβαν και συμφώνησαν μαζί του. Είχαν επιτέλους καταλάβει ποιος ήταν και τι τους είχε κάνει ο Ιμπερ». Οπότε και εσείς, αγαπητοί αναγνώστες, θα έχετε καταλάβει ότι ο δράκος της ιστορίας είναι ο ιμπεριαλισμός (υποκοριστικό: Ιμπερ). Οσο για το αληθινό πρόσωπο που ενέπνευσε τον χαρακτήρα του ηρωικού Γιωργάκη... Ε! Δεν θέλει πολλή σκέψη, διότι συγγραφέας του φαινομενικώς μόνο παιδικού και, στην πραγματικότητα, βαθύτατα πολιτικού αφηγήματος είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του σημερινού πρωθυπουργού.

Ε

Π

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Πολιτικά παρασκήνια»

ατέντα Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έτσι και στη Γερμανία, εδώ και χρόνια όλα τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και τα Σάββατα. Οχι ολόκληρη την ημέρα, αλλά μέχρι αργά το μεσημέρι. Μάλιστα, στις μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, υπάρχουν σε κεντρικά σημεία φαρμακεία που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Για παράδειγμα, το φαρμακείο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης δεν κλείνει ποτέ. Ανάλογα φαρμακεία υπάρχουν και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οσο για την άδεια φαρμακείου, που θα μπορεί να κληροδοτείται σε απογόνους, αυτό αποτελεί ελληνική πατέντα που ούτε στις χώρες της Αφρικής δεν υπάρχει. Ολα αυτά θα έπρεπε να είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια και στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα έχει μείνει σε πολλούς τομείς πίσω και σίγουρα δεν φταίει ούτε η Μέρκελ ούτε ο Στρος-Καν ούτε το Μνημόνιο. «ΤΟ ΒΗΜΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Βηματοδότης» αραλίγο να πιαστούν μαλλί με μαλλί χθες το απόγευμα η κυρία Σούλα Μερεντίτη και η κυρία Κατερίνα Μπατζελή. Μήλον της Εριδος για τις δύο βουλευτίνες του ΠαΣοΚ, η θέση του εισηγητή του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ολα συνέβησαν σε χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η κυρία Μπατζελή είναι εισηγήτρια του ΚΤΕ. Οι εισηγητές των ΚΤΕ δεν επιλέγουν εκείνοι τους εισηγητές των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια. Αυτό είναι δουλειά του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (εν προκειμένω του κ. Β. Εξαρχου ), αν και στο ΠαΣοΚ αυτά είναι λίγο σχετικά. Ηταν γνωστό λοιπόν ότι εισηγητής στο επίμαχο νομοσχέδιο θα ήταν είτε η κυρία Μερεντίτη είτε ο κ. Ν. Τσώνης. Ανακοινώθηκε όμως την τελευταία στιγμή ότι ο εισηγητής θα ήταν τελικώς ο κ. Αθ. Παπαγεωργίου . Η κυρία Μερεντίτη ρώτησε για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή. «Γιατί έκρινα ότι δεν μπορείτε να το εισηγηθείτε εσείς» απάντησε η κυρία Μπατζελή με τη γνωστή ευγένεια που τη χαρακτηρίζει προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα και κάνοντας τον κ. Εξαρχο να

Π

17

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

καταπιεί τη γλώσσα του. Η κυρία Μερεντίτη όχι μόνο δεν κατάπιε τη δική της, όχι μόνο αναρωτήθηκε «ποια είναι η Μπατζελή», αλλά απείλησε ότι αν αποφασίσει να ανοίξει το στόμα της θα ακουστεί πρωτότυπη κριτική για την πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και το περιστατικό έλαβε τέλος, αν και η κυρία Μπατζελή αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Η

«ΕΘΝΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «3η σελίδα»

«βόμβα» της ακρίβειας Σήμερα ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ και μαζί τους ανοίγει ο «χορός» των (νέων) ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ. Μένει να δούμε αν οι προεόρτιες ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μείωση των τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς θα έχουν... μεθεόρτιο αντίκρισμα. Αν, δηλαδή, οι μειωμένες τιμές θα μεταφερθούν από τα χαρτιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πρέπει, επιτέλους, να γίνει αντιληπτό από τους κυβερνώντες ότι σε μια χώρα όπου μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν μπορούν οι τιμές να τραβάνε συνεχώς την ανηφόρα. Η ακρίβεια και η κερδοσκοπία υπονομεύουν ακόμη περισσότερο την -ήδη πολλαπλώς διαταραγμένη- κοινωνική ισορροπία. «ΤΑ ΝΕΑ»: Από τη στήλη με τίτλο «Γνώμες» τηλεόραση αποδείχθηκε το καλύτερο φάρµακο για την οικονοµική κρίση. Από το πρωί µε τη δροσούλα γίνεται, δωρεάν, η ενηµέρωση από τα πρωινάδικα για ό,τι συµβαίνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσµο. Κατά το µεσηµέρι µαθαίνεις, πάντα δωρεάν, για τα κουτσοµπολιά. Και προς το βραδάκι εκτός από τις ειδήσεις (βουτηγµένες στη µιζέρια, στην απόγνωση και στην υπερβολή) έχεις τη δυνατότητα επιλογής δεκάδων ταινιών και σίριαλ. Πάντα δωρεάν. Και αν έρχεται Σαββατοκύριακο, µπορείς να ρίξεις και κανέναν χορό, κανένα ζεϊµπέκικο µε τις µουσικές εκποµπές αλλά και να δοκιµάσεις ό,τι έδεσµα και γλυκό τραβάει η ψυχή σου µε τις εκποµπές µαγειρικής. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι η κρίση έχει γονατίσει την κοινωνία και προσφέρουν – αφιλοκερδώς –ψυχαγωγία και φαγητό, άρτο και θεάµατα. Εκείνο πάντως που µε συγκλονίζει είναι τα σίριαλ. «Κισµέτ», «Το Νησί», τα «Ασηµένια φεγγάρια», οι «Χίλιες και µια νύχτες». Με το δάκρυ να τρέχει κορόµηλο. Βρίσκουµε αφορµή να κλάψουµε. Οχι για την κατάντια µας. Αλλά για τους πρωταγωνιστές. Οπως και µε τις εκποµπές ψυχαγωγίας. ∆ιασκεδάζουµε βλέποντας τους πρωταγωνιστές να διασκεδάζουν. Και τρώµε µοναδικά πιάτα και γλυκίσµατα.(…) Οµως στο τέλος καταλαβαίνω πως θα πρέπει να δοξάσουµε τον Θεό που υπάρχει η τηλεόραση. Και τρώµε, και χορεύουµε, και περνάµε την ώρα µας. Και αισθανόµαστε ευτυχισµένοι έστω και µέσω της εικονικής πραγµατικότητας, µε αέρα τηλεοπτικό, ήτοι κοπανιστό.

H

Λ

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Από τη στήλη με τίτλο «Καλά τώρα»!...

ογική... Παπούλια Πολλά και βαρυσήμαντα πέταξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας. Εκ του ασφαλούς, αφού δε νομοθετεί και δεν κινδυνεύει από πολιτικό αποκλεισμό. Δεν θα τον πετάξει από το κόμμα ο Παπανδρέου, για την υστεροφημία του εργάζεται. Με τη σοφία των χρόνων και την εμπειρία του πολιτικού του βίου, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ζήτησε να τιμωρηθούν όσοι πλούτισαν παράνομα. Μάλιστα. Δεν είπε κάτι πρωτότυπο. Ζήτησε το αυτονόητο. Δεν ζήτησε π.χ. να τιμωρηθούν όσοι πολιτικοί πλούτισαν παράνομα. Αυτό θα ήταν παρέμβαση αγαπητέ Πρόεδρε, αυτό θα ήταν ορθός πολιτικός λόγος. Πλούτισε παράνομα ο δημόσιος κοπρίτης των 1.800 ευρώ του Πάγκαλου; Ή μήπως ο γιατρός του Κολωνακίου που συνεχίζει να εργάζεται ατιμώρητος ως συνάδελφος πολλών βουλευτών; Να τιμωρηθούν κ. Πρόεδρε οι πολιτικοί που παρανόμως πλούτισαν. Ελάτε τώρα. Δεν υπάρχει λόγος να λαϊκίζετε και ’σεις. Φωνάζει ο πλουτισμός τους. Ούτε ένας φυλακή. Ολοι ελεύθεροι μάς βγάζουν γλώσσα, επιμένουν στην πολιτική παρουσία, συνεχίζουν να κλέβουν. Εντάξει, Πρόεδρος Δημοκρατίας είστε, συγγνώμη που θα το γράψω, διακοσμητικό στοιχείο - και δεν ευθύνεσθε εσείς γι’ αυτό.


Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

SUDOKU

Σαν σήμερα... 1762 η Αγγλία κηρύττει πόλεμο στην Ισπανία και στο βασίλειο της Νάπολης. 1847 ο Σάμιουελ Κολτ παρουσιάζει το πρώτο του περίστροφο στην αμερικανική κυβέρνηση. 1887 γίνονται εκλογές στην Ελλάδα τις οποίες κερδίζει ο Χαρίλαος Τρικούπης. 1896 η Γιούτα γίνεται η 45η πολιτεία των ΗΠΑ. 1900 κύμα απεργιών σαρώνει την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, απεργούν οι εργάτες των χαλυβουργείων στη Βιέννη, των υαλουργείων στις Βρυξέλλες και διαφόρων κλάδων στη Γερμανία. 1923 σε αδιέξοδο οδηγείται η Συνδιάσκεψη του Παρισιού για τις πολιτισμικές αποζημιώσεις. 1924 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 38 μήνες αυτοεξορίας. 1933 η «Μαντάμ Μποβαρί» του Γκιστάβ Φλομπέρ, μεταφέρεται στην οθόνη, από τον Ζαν Ρενουάρ. 1936 το πρώτο τσαρτ ποπ μουσι-

κής δημοσιεύεται στο περιοδικό «Billboard». 1939 ο φασίστας Χιρανούμα γίνεται πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. 1942 οι Βρετανοί αποσύρονται από τη Σιγκαπούρη και το Βόρνεο. 1948 η πρώην βρετανική αποικία της Βαϊμάρης κηρύττει την ανεξαρτησία της. 1950 η δισκογραφική εταιρία «RCA Victor» ανακοινώνει τη δημιουργία δίσκων LP, για να ανταγωνισθεί την εταιρία «Κολούμπια». 1960 ο Γάλλος συγγραφέας, Αλμπέρ Καμί, ο οποίος είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957, σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. 1962 στην Αλγερία, η παράνομη μυστική στρατιωτική οργάνωση OAS καλεί ανοιχτά σε επανάσταση κατά της Γαλλίας. 1963 ο Jτζέημς Πλίμτον από τη Νέα Υόρκη εφευρίσκει τα πατίνια (roller skates) με 4 ροδάκια. 1969 η Ισπανία επιστρέφει την επαρχία Ιφνι στο Μαρόκο. 1972 δυο Γερμανοί συλλαμβάνονται

στα ελληνικά σύνορα, επειδή μεταφέρουν 15 βραδυφλεγείς βόμβες, με ωρολογιακό μηχανισμό. 1973 έργα αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα του Ρέμπραντ αξίας 1 εκατ. δολαρίων, «κάνουν φτερά» από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ. 1974 ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αρνείται να παραδώσει υλικό, το οποίο του ζητήθηκε με κλήτευση από την επιτροπή της Γερουσίας για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. 1987 ο Ισπανός κιθαρίστας, Άντρις Σεγκόβια, ξεκινά την τελευταία του περιοδεία στις ΗΠΑ. 1989 οικολόγοι δίνουν στον υφυπουργό Γεωργίας το αντιβραβείο «Αττίλας 88». 1990 πυρομαχικά και όπλα κλέβονται από τη στρατιωτική μονάδα του Συκουρίου στη Λάρισα. 1991 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει ομόφωνα την πρόσφατη βία του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας και ιδιαίτερα, τις

ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Παλαιστινίων. 1992 στο Τσαντ, στρατιώτες σκοτώνουν 400 αντάρτες και ανακαταλαμβάνουν δύο σημαντικές πόλεις. 1994 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, δηλώνει ότι, το βοσνιακό θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. 1995 στο Ιράν, το Κοινοβούλιο απαγορεύει επ αόριστον τις δορυφορικές κεραίες για να μην μεταδίδονται προγράμματα επιζήμια για τις αξίες του Ισλαμισμού. 1996 οι βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης αποφασίζουν να μη μετέχουν στις συνεδριάσεις της Βουλής, μέχρις ότου αρθεί η πολιτική ανωμαλία, μετά την ασθένεια του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ η ΝΔ αποφασίζει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. 1999 αποφασίζεται η δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, που αρχικά θα κυκλοφορήσει σε 11 κράτη- μέλη της ΕΕ.

Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα πρόβλημα για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε με ηρεμία τα ζητήματα που θα προκύψουν *Σκεφτείτε τις κινήσεις σας *Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ώστε να μπορέσετε να κάνετε όσα επιθυμείτε χωρίς άγχος *Αποφύγετε να πάρετε βιαστικές αποφάσεις

Το πρωινό είναι κατάλληλο για να τακτοποιήσετε ο,τι εκκρεμότητες έχετε *Μην ασχοληθείτε με πράγματα τα οποία μπορούν να σας ρίξουν ψυχολογικά *Κάποιες συζητήσεις με φιλικά σας πρόσωπα θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύσεις σε πράγματα που ήταν σε στασιμότητα και σας πίεζαν ψυχολογικά

Θα χρειαστεί σε κάποια πράγματα να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας *Αναζητήστε λύσεις σε πράγματα που σας άγχωναν παλιά *Ορισμένες ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν θα σας χαροποιήσουν *Καλά θα κάνετε να μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις. Δείξτε προσοχή στα οικονομικά σας. Αναδείξτε τις ικανότητες σας

Αρκετά καλή είναι η σημερινή ημέρα για εσάς *Θα μπορέσετε να φέρετε εις περάς καταστάσεις που στο παρελθόν σας πίεζαν και σας άγχωναν για καιρό *Μπορείτε με την κοινωνικότητα που σας διακρίνει να κάνετε γνωριμίες οι οποίες πιθανόν να σας φανούν χρήσιμές στα μελλοντικά σας σχέδια

Υπάρχει πιθανότητα ορισμένα πράγματα να μην πάνε όπως τα υπολογίζατε κατά τη διάρκεια την ημέρας *Δείξτε υπομονή *Μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις *Κάποιες αλλαγές που υπολογίζατε να κάνετε υπάρχει πιθανότητα να μην γίνουν *Ελάτε πιο κοντά στους δικούς σας ανθρώπους

Στην εργασία σας τα πράγματα έχουν αρχίσει και πηγαίνουν πολύ καλά *Θα μπορέσετε να με τους καταλλήλους χειρισμούς να πετύχετε σημαντικά πράγματα *Προσπαθήστε στα οικονομικά σας να δείξετε προσοχή *Αποφύγετε να κάνετε κινήσεις που μπορούν να σας βγάλουν από τον προγραμματισμό σας. Δώστε προτεραιότητα στον εαυτό σας

Θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε μερικά προβλήματα *Να είστε υπομονετικοί *Μπορείτε με τις δυνατότητες που έχετε να καταφέρετε σημαντικά πράγματα *Κάντε λίγη υπομονή και τα πράγματα θα βελτιωθούν

Καλά θα κάνετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα για να κάνετε όσα επιθυμείτε χωρίς πίεση και άγχος *Ρυθμίστε τις δουλειές σας με πολύ προσοχή *Μπορείτε με τη βοήθεια που θα έχετε από κοντινά σας πρόσωπα να βρείτε λύσεις σε πράγματα που για καιρό σας δυσκόλευαν και σας άγχωναν

Η σημερινή ημέρα θα είναι αρκετά πιεστική για εσάς *Καλό θα ήταν να προσέξετε τις κινήσεις σας ώστε να κάνετε όσα επιθυμηθείτε χωρίς λάθη *Κάποιες συζητήσεις με κοντινά σας πρόσωπα θα σας βοηθήσουν να ξεμπλοκάρετε αρκετές καταστάσεις που σας άγχωναν και σας πίεζαν

Μερικά πράγματα καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να τα δείτε από διαφορετική σκοπιά *Δείξετε διαλλακτικότητα σε συζητήσεις που θα έχετε με φίλους σας *Αποφύγετε να επηρεαστείτε από καταστάσεις που μπορούν να σας πιέσουν ψυχολογικά *Προσέξτε τον εαυτό σας όσο καλύτερα μπορείτε

Αυξημένες θα είναι οι υποχρεώσεις που θα έχετε σήμερα *Μερικά πράγματα καλά θα κάνετε να τα δείτε από διαφορετική σκοπιά *Μην κάνετε υπερβολές *Κάποια προβλήματα σε προσωπικές σας υποθέσεις θα σας αγχώσουν, μιλήστε στους δικούς σας ανθρώπους και θα νιώσετε πολύ καλύτερα

Κάποια γεγονότα θα σας χαροποιήσουν και θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλά με τον εαυτό σας *Μην πιεστείτε για να πάρετε αποφάσεις, φίλοι μου *Μπορείτε με τις ικανότητες που έχετε να καταφέρετε σημαντικά πράγματα *Μην δώσετε σημασία σε προβλήματα που αφορούν το παρελθόν. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα

τα

μιλούν

18

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΨΗΓΜΑΤΑ 

epikera@otenet.gr

Επιμέλεια Νικολέττα Φλιάταρη

Έτσι, έμεινε να λέμε:

Μου ΄γινες στενός κορσές

gaρ

Τα παλιά τα χρόνια, οι γυναίκες για να δείξουν ότι έχουν ωραίο σώμα, το περιτριγύριζαν με έναν σφιχτό κορσέ. Φαντασθείτε λοιπόν, τι τραβούσαν οι κακόμοιρες οι γυναίκες, αλλά «μπρός στα κάλλη, τι είναι ο πόνος». Αφού διέθεταν και ειδικές γυναίκες για να τους σφίγγουν τον κορσέ, το δε καλοκαίρι με τη ζέστη και το σφιγμένο κορσέ, τα πράγματα γινόντουσαν ακόμη χειρότερα. Από αυτά και αυτά, ο λαός σκάρωσε τη φράση «μου ΄γινες στενός κορσές» και που τη λέμε για πρόσωπα που μας ενοχλούν.

… ς α τ ον

Η επιχείρηση τρομοκράτησης των απλών πολιτών δεν περνάει πια... Από επικοινωνιακά τρικ άλλο τίποτε η κυβέρνηση, αλλά όταν τους γυρίζει μπούμερανγκ τότε αρχίζουν οι… ζεμπεκιές, όχι αυτές του Γ. Παπανδρέου φυσικά, εκεί είναι άπιαστος ο πρωθυπουργός. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τις διαρροές από την Πέμπτη για τους φοροφυγάδες που θα πηγαίνουν φυλακή. Έτσι η κυβέρνηση θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι θα είναι σκληρή σε όσους πληγώνουν το κράτος την ώρα που κάνει προσπάθεια να σωθεί από τη χρεοκοπία. Θέλησε να το παίξει προστάτης των «συνεπών πολιτών» που.... πληρώνουν κανονικά και απηνής διώκτης όσων κοροϊδεύουν το κράτος. Και τρομοκράτης των φουκαράδων που δεν θα πληρώνουν το ΦΠΑ και θα τον κλείνουν φυλακή. Γιατί τα μεγαλολαμόγια δεν το πλήρωναν και δεν θα το πληρώνουν. Είναι επίσης, ένα ακόμη σχέδιο τρομοκράτησης του κόσμου, των νοικοκυραίων που ψηφίζουν και βγάζουν κυβερνήσεις. Με τον τρόπο αυτό και με τον μπαμπούλα της εφορίας θέλει να κρατά όμηρο όλη την κοινωνία. Η συνταγή είναι γνωστή. Βάζουμε στο καζάνι λίγο φόβο για αστυνομίες, πασπαλίζουμε με τον τρόμο του Μνημονίου και των νέων μέτρων, ρίχνουμε και το αλατάκι της επικείμενης χρεοκοπίας κι έτσι φτιάχνουμε το φαγητό του πανικού, ένα πέπλο μαύρο πάνω από τον κόσμο που έχει παγώσει και μόνο από την κατάσταση που βιώνει. Άνθρακες ο θησαυρός καθώς το επικοινωνιακό κόλπο τους επιστράφηκε συστημένο διότι έγινε μια διαρροή χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να ερωτηθούν

&...

http://www.antinews.gr

περίεργα

Π

αράξενα

οι αρμόδιοι, δηλαδή οι δικαστές. Οι δικαστικές πηγές έλεγαν ότι είναι αδύνατο να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στη φυλακή όσοι π.χ. δεν αποδίδουν ΦΠΑ. Πώς να γίνει άλλωστε αυτό αφού μια τέτοια πράξη μπορεί να έχει γίνει πριν καιρό και κατά τον έλεγχο να διαπιστώθηκε η παράβαση; Δεν τίθεται θέμα αυτοφώρου, οπότε για ποιες συλλήψεις μας λένε; Κι εν πάση περιπτώσει όλες αυτές οι φοροδιαφυγές αφορούν σε μεγαλοκαρχαρίες και νταβατζήδες που χρωστούν της Μιχαλούς αλλά παραμένουν ατιμώρητοι ή κάτι κακομοίρηδες μαγαζάτορες που δεν έχουν να αποδώσουν όχι μόνο τον ΦΠΑ αλλά ούτε και το νοίκι από το κατάστημά τους; Μήπως πρώτα να πιάσουν όλους εκείνους που χρωστούν εδώ και χρόνια και να τους οδηγήσουν στα δικαστήρια, αλλά οι αποφάσεις να είναι τάχιστες και να μην κακοφορμίζουν στις δικαστικές αίθουσες; Θα στείλει άραγε φυλακή η κυβέρνηση πρώτα όλους εκείνους που ήθελε να τους χαρίσει τα χρέη ύψους 24 δισ. ευρώ; Ας αφήσουν λοιπόν αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα κι ας ακούσουν τις σοβαρές προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ας αφήσουν επίσης τα… στασίδια που έχουν πιάσει στα κανάλια μεγαλόσχημοι της κυβέρνησης και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Καπελέρης, οι οποίοι μιλούν για μάχη που θα δώσουν και για το πόσο σκληροί θα είναι; Και φυσικά ας δουλέψουν πραγματικά κι όχι μόνο μπροστά στις κάμερες. Κι αν είναι να πάει κάποιος φυλακή, ας πάει κι αύριο το πρωί. Αλλά αυτά τα σενάρια περί αυτοφώρου είναι φαιδρά. Ο κόσμος το κατάλαβε το κόλπο γι’ αυτό και αρχίζει να μεταστρέφεται το αρχικό φοβιστικό κλίμα. Κι όταν έρθει η ώρα της κάλπης τότε θα καταλάβουν ποιους εκβίαζαν με σκηνικά τρόμου.

Γαμπρός στα... 110 του! Για έκτη φορά επιθυμεί να ντυθεί γαμπρός ένας Μαλαίσιος ηλικίας 110 ετών και μάλιστα η επιθυμία του αυτή βρήκε ανταπόκριση από δύο γυναίκες, δύο χήρες ηλικίας 82 και 70 ετών. Ο Αχμαντ Μοχάμαντ Ισα, που είναι σχεδόν τυφλός και έχει προβλήματα ακοής, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Utusan Malaysia ότι θέλει να παντρευτεί για να γιατρέψει τη μοναξιά του. Ο Ισα έχει παντρευτεί πέντε φορές. Οι τέσσερις από τις συζύγους του πέθαναν ενώ από την πέμπτη πήρε διαζύγιο. Έχει πέντε παιδιά, 20 εγγόνια και 40 δισέγγονα. Η ιστορία του συγκίνησε τη Σάνα Αχμαντ, 82 ετών, μητέρα εννέα παιδιών, η οποία ζει μόνη τα τελευταία 30 χρόνια, μετά το θάνατο του συζύγου της. Η εφημερίδα έγραψε ότι η 82χρονη επιθυμεί να παντρευτεί τον Ισα επειδή της θυμίζει τον άντρα της. Ωστόσο, στην κούρσα αυτή δεν θα τρέχει μόνη της, αλλά με ανταγωνίστρια άλλη μια χήρα, τη 70χρονη Ζαϊνάμπ Σάλεχ, η οποία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να εγκατασταθεί στην Κέντα, την πατρίδα του υπεραιωνόβιου γαμπρού. «Η μοναξιά μπορεί να είναι οδυνηρή. Εάν δεχτεί, είμαι πρόθυμη να μείνω μαζί του», είπε η Ζαϊνάμπ η οποία έχει οκτώ παιδιά ηλικίας από 30 έως 53 ετών. «Τα παιδιά μου δεν το ξέρουν αλλά ελπίζω ότι θα το δεχτούν. Θέλω ένα σύντροφο για να μιλάω και να μοιράζομαι τα συναισθήματά μου», πρόσθεσε η γυναίκα.Ο Ισα ζει με την κόρη του, την 64χρονη Φάτιμα. Μάλιστα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα σκοπεύει να δωρίσει ένα αυτοκίνητο στη νύφη. «Δεν έχει σημασία ποια θα είναι, αρκεί να μπορεί να μου μαγειρέψει ρύζι και κάρυ», κατέληξε ο υποψήφιος γαμπρός, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι..

19

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Μου έφυγε το καφάσι Τούρκικα καφά - καφάς, θα πει κεφάλι - κρανίο. Όταν λοιπόν, η καρπαζιά, που έριξαν σε κάποιον είναι δυνατή λέμε ότι «του έφυγε το καφάσι», δηλαδή του έφυγε το κεφάλι από τη δύναμη του χτυπήματος. Το ίδιο και όταν αντιληφθούμε κάτι σπουδαίο, λέμε «μου έφυγε το καφάσι», δηλαδή μου έφυγε το κεφάλι από τη σπουδαιότητα

Μου έψησε το ψάρι στα χείλη Ο λαός του Βυζαντίου γιόρταζε με μεγάλη κατάνυξη και πίστη όλες τις μέρες στης Σαρακοστής. Το φαγητό του ήταν μαρουλόφυλλα βουτηγμένα στο ξίδι, μαυρομάτικα φασόλια, φρέσκα κουκιά και θαλασσινά. Στα μοναστήρια, όμως ήταν ακόμη πιο αυστηρά, αν και πολλοί καλόγεροι, που δεν μπορούσαν να κρατήσουν περισσότερο τη νηστεία, έκαναν πολλές φορές κρυφές αμαρτίες και έτρωγαν αυγά ή έπιναν γάλα. Αν τύχαινε, όμως κανένας από αυτούς να πέσει στην αντίληψη των άλλων, καταγγελόταν αμέσως στο ηγουμενοσυμβούλιο και καταδικαζόταν στις πιο αυστηρές ποινές. Κάποτε, λοιπόν, ένας καλόγερος, ο Μεθόδιος, πιάστηκε να τηγανίζει ψάρια μέσα σε μια σπηλιά, που ήταν κοντά στο μοναστήρι. Το αμάρτημα του θεωρήθηκε φοβερό. Η τιμωρία του ήταν, να του γεμίσουν το στόμα με κάρβουνα και να του βάλουν ένα ωμό ψάρι να ψηθεί. Ο καλόγερος φυσικά πέθανε μετά από λίγο, αλλά ωστόσο έμεινε η φράση «μου έψησε το ψάρι στα χείλη».

Μουργέλα Η λέξη σημαίνει αλογόμυγα. Όπως, λοιπόν η αλογόμυγα θρονιάζεται και ζει σε βάρος του αλόγου, έτσι και (ο τεμπέλης) η τεμπελιά, η βαριεστημάρα λέγεται μουργέλα «έχω μια μουργέλα».

Δ Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Ε Ι Σ

Γνωρίζετε ότι...

 Σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κέλσιου ένας άνθρωπος καίει 14,4 θερμίδες την ώρα μόνο και μόνο αναπνέοντας  Σε θερμοκρασία -40 βαθμών Κέλσιου η ανάσα παγώνει και πέφτει στη γη ! ! !  Ο αναπτήρας ανακαλύφθηκε πριν από τα σπίρτα  Αν χτυπάς το κεφάλι σου στο τοίχο καις 150 θερμίδες την ώρα  Μια κατσαρίδα μπορεί να ζήσει 9 μέρες χωρίς κεφάλι και μετά να πεθάνει από ασιτία  Το λαμπρότερο σημείο του πλανήτη μας που φαίνεται από το διάστημα είναι το las vegas  Τα χιλιόμετρα που διανύει ένας άνθρωπος σε όλη του τη ζωή αρκούν αν τα βάλουμε σε ευθεία να κάνουν το γύρο της γης 3 φορές....!!  Η αρσενική φάλαινα εκσπερματώνει 1 λίτρο σπέρμα τη φορά...  Σχεδόν το 90% των ανθρώπων όταν πλένονται κάνουν πιπί τους


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

ΜΙΚΡΕΣ Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα

Επικαιρα

Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΑΓΟΡΑΖΩ ΠΑΛΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ Λίρες, Βραχιόλια, Σκουλαρίκια, Δαχτυλίδια, Δόντια. Σπασμένα, χαλασμένα. Στις καλύτερες τιμές της αγοράς, με 1 βήμα μπορείτε χωρίς φόβο να έρθετε στο γραφείο μας, κρατάμε πλήρη εχεμύθεια. Έναντι Κλινικής Αντωνιάδη Βενιζέλου 16 Βέροια (1ος όροφος) Τηλ.: 23310 66581, κιν.: 6984223075

ΚΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ αναλαμβάνει φύλαξη βρεφών, παιδιών και ηλικιωμένων με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, ακόμα κα σε περιοχές εκτός Ημαθίας. Τηλ. Επικοινωνίας 6975994207 κα Μαρία Ζήτηση Εργασίας Ζητάω δουλεία ως καθαρίστρια. Μπορώ να καθαρίζω σπίτια, σκάλες, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Τηλ. επικοινωνίας: 6979260569 Ζήτηση εργασίας Ζητώ δουλειά ως οδηγός ή πωλητής. Κατέχω Επαγγελματικό Δίπλωμα Γ΄ Κατηγορίας, εμπειρία και άριστες γνώσεις του οδικού δικτύου. κ.Χρήστος: 6974325285 Κυρία, Ελληνίδα, έμπειρη ΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ για καθορισμό σπιτιών, γραφείων κ.λ.π. Αναλαμβάνει επίσης τη φροντίδα ηλικιωμένων. Επικοινωνία στο τηλ. 6945 975452 κ. Βάσω. ΚΥΡΙΑ με μεγάλη εμπειρία ζητά εργασία για καθαρισμό σπιτιών - γραφείων κ.λ.π. Επίσης φροντίζει και ηλικιωμένους. Ωράριο ελεύθερο. Κιν. 6973917652, κα Γιάννα.

Προσφορές • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 13€ !!! • Αγοράζετε 4 οικογενειακές και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 3 οικογενειακές και 1 ½ λίτρο αναψυκτικό και πληρώνετε μόνο 15€ !!! • Αγοράζετε 2 γίγας πίτσες και παίρνετε δώρο, ή 1 γίγας ή 1 ½ λίτρο αναψυκτικό ή μια σαλάτα ή ½ παγωτό και πληρώνετε μόνο 15€ !!!

Νοσοκόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων πρωινές ώρες.Τηλ:6987347068 ΟΔΗΓΟΣ Με Γ’ κατηγορία δίπλωμα με γνώση Γερμανικών και Αγγλικών, ψάχνει εργασία. Κιν. 6934798786.

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ κάθε είδους οικοδομικά μερεμέτια και διαρρυθμίσεις οικιών και καταστημάτων, έλληνας τεχνίτης. Κιν. 6945974197. ΚΥΡΙΑ ζητάει εργασία σε σκάλες, γραφεία, επαγγελματικούς χώρους (τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, σούπερ μάρκετ κ.α.). Κιν. 6993033111. ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΡΙΑ επαγγελματίας ζητάει εργασία (τυπογραφεία) σε βιβλιοδετεία, εργαστήρια, εκδοτικούς οίκους. Κιν.6993033111.V ΑΓΟΡΑΖΩ Παλιά κοσμήματα και τιμαλφή τοις μετρητοίς. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974901322 ολοήμερα - 2331024203 ώρες καταστ. ΖΗΤΕΙΤΑΙ:Άτομο για εργασία στο χώρο της πώλησης για το νομό Ημαθίας Τηλ. 2331500124 ώρες καταστημάτων Zητείται κοπέλα για εργασία στο Καφέ-Μπαρ «ΤΕΤΑ-ΤΕΤ» στη Βέροια. Τηλ. επικοινωνίας: 6982618526 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα για την στελέχωση τμήματος πωλήσεων σε διαφημιστική εταιρία. Πληροφορίες στο τηλ. 6979 809870 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Κοπέλα για εργασία σε καφετέρια στα Ριζώματα Ημαθίας Τηλέφωνο επικοινωνίας 9649449615 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ κοπέλες για βραδυνή εργασία σε καφέ - μπαρ στη Βέροια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976399315

20

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120μ2 στο Λιτόχωρο Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 120 μ2 στο Κέντρο ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 κάτω από τα στρατόπεδα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 115 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 110 μ2 στο Πανόραμα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 60 μ2 στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 80 μ2 στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 μ2 περιοχή Βίλλα Βικέλα. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Διαμερίσματα 100 και 100 μ2 στην Αλεξάνδρεια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. κοντά στην Πλ. Ωρολογίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα Νεόδμητη 100 τ.μ. στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 100 τ.μ. περιοχή Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 65 τ.μ. στη Νικήτη Χαλκιδικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα 95 τ.μ. στην Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 116 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. περιοχή Κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Καλλιθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 85 τ.μ. επί της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Τσερμένι. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 165 τ.μ. περιοχή Προμηθέα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 95 τ.μ. περιοχή Κέντρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 105 τ.μ. περιοχή Παπάγου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πάνω από τα Παπάκια. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ημιτελής Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 110 τ.μ. πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μονοκατοικίες 65 τ.μ. στην Λεπτοκαρυά. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία 130 τ.μ. στο Μακροχώρι. ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα μερικώς επιπλωμένο, σε άψογη κατάσταση, με Ατ. Θέρμανση στη Τούμπα Θεσ/νίκης

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Διαμερίσματα, Καταστήματα, Γραφεία, Αποθηκευτικοί - Βιομηχανικοί χώροι σε όλες τις περιοχές και τα εμβαδά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 107 τ.μ. σε υπόγειο 128,41 τ.μ. πλησίον της οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. περιοχή φανάρια Κύπρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. με 100 τ.μ. υπόγειο και 60 τ.μ. πατάρι στο κέντρο. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ημιυπόγειος χώρος 170 τ.μ. κοντά στην Ανοίξεως. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 104 τ.μ. επί της Κεντρικής. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστ. 107 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 160 τ.μ. περιοχή οδού Θεσ/νικης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 100 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 50 τ.μ. στη Μ. Αλεξάνδρου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 100 τ.μ. πλησίον του Αγ. Αντωνίου. ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα – γραφείο 55 τ.μ. επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου. ΟΙΚΟΠΕΔΑ – ΑΓΡΟΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 6.800 μ2 στα Καβάκια ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 390 μ2 στη Ραχιά ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.000 μ2 στο Λοζίτσι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 260 μ2 στο Κέντρο της Βέροιας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στη Σκοτίνα Πιερίας ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αγροοικόπεδο 4.00 μ2 στο Εργοχώρι ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στη Βεργίνα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στα Ασώματα. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 1.000 τ.μ. στους Γεωργιανούς. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 500 τ.μ. στη Βεργίνα. Κωττουνίου 18, Βέροια 59100 Τηλ. – Fax.: 23310 65564 Κιν. 6972 808878


αγγελιεσ 

epikera@otenet.gr

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ το πρώην κατάστημα «Γλυκοζαλάδες» που βρίσκεται στην Οδό Κεντρικής 90 καθώς και το «Ψυγείο Μαυρίδη» στην οδό Πιερίων 62.Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-29547. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα απέναντι από το γήπεδο Βέροιας Σταδίου 35, 80 τ.μ, δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, ασανσέρ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23310-21204 Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη διεύθυνση Καλής Παναγιάς 12.Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ με ατομική θέρμανση, στον 3ο όροφο στην Οδό Σοφίας 50, στο δρόμο προς το Νοσοκομείο. Τηλ: 23310-29457, 27406 Ενοικιάζεται κατάστημα 50 τ.μ με υπόγειο πατάρι, WC, δίπλα στο Επιμελητήριο Βέροιας. ΤΗΛ: 2331061594 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. κοντά στο ΙΚΑ Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 123 τ.μ. στην περιοχή Περικλέους (κέντρο), Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο 38 τ.μ. απέναντι από το Σ/Μ Βερόπουλος στη Βέροια, Ζωγιοπούλου 1, 1ος όροφος. τηλ: 2331025393 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. Πλουτάρχου 20. τηλ: 2331065187 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Θεσ/ νίκη 75 τ.μ. για φοιτητές κοντά στα πανεπιστήμια. τηλ: 2331023804, κιν: 6972834596

καλή ευκαιρία. Τηλ. 6947120444 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 50 τ.μ. (2Δ,Κ,WC) στον 2ο όροφο, Καρακωστή 3. Τηλ. 23310 24403 – 25840.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη Πανεπιστήμια στούντιο επιπλωμένο 4 ετών 280 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977233555 και 2331023222. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 2 διαμερίσματα 106 τ.μ. και 80 τ.μ. (Καλιθέα), επιπλωμένα ή όχι. τηλ: 2331070926 και 2331062347, κιν: 6946098247 και 6943697645 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 34 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένη και ανακαινισμένη με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο. τηλ: 2331024302 και 6945669786

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Επαγγελματικοί κοπτοράπτες – γαζωτική – πλακοραφές, σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6973795042. ΠΩΛΕΙΤΑΙ KAWASAKI ZZR 400, χρώμα μπλε-μαύρο, μοντέλο 98, 400 CC. EXTRA: Συναγερμός, καινούρια λάστιχα Τιμή ευκαιρίας και δεκτός κάθε έλεγχος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942269024 κ.Προκόπης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Γκαράζ 22 τ.μ στον Προμηθέα. Τηλ. Επικοινωνίας: 6974747813

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. ανακαινισμένη Τιμή: 280,00 € Τηλ.:693.246.6.633

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 2 κοτοπουλιέρες σαραντάρες, ανοξείδωτες Γερμανίας Τιμή 1500 η μία 2.500 και οι δύο Τηλ. Επικοινωνίας: 6972842984

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γραφείο ανακαινισμένο Βενιζέλου 27, 35 τ.μ, 2 Δ, WC,κλιματιστικό Τηλ. Επικοινωνίας: 6978244410 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 50 τ.μ. στον Προμηθέα. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Οικόπεδο στη Νέα Περιφερειακή Οδό, δύο στρέμματα, περιφραγμένο με κεντρική είσοδο μπροστά στην άσφαλτο δίπλα από την ΕΚΟ. Τηλ:23310-27683 κ. Σταύρος Ενοικιάζονται τρία καταστήματα 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας 13. Βρίσκονται πάνω στον καινούργιο διαπλατυσμένο δρόμο. Πολύ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα στην οδό Ρόδων 65 τ.μ. Κιν. 6972234377. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ καταψύκτες 500 L.T., επαγγελματικοί, σε άριστη κατάσταση. Τιμή ευκαιρίας. Κιν. 6948780769 κ. Αντώνης. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σόμπα φορητή (κεροζάν) σε κατάσταση πολύ καλή και οικονομική. Καθαρό πετρέλαιο. Μόνο 100 ευρώ.Τηλ: 6993033111 Πωλείται επιχείρηση εκκλησιαστικών ειδών στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία λόγω αλλαγής δραστηριότητας. Τιμή μόνο 9.000 Τηλ:6982177674 Πωλείται σόμπα Γερμανική, καθαρισμένη σε πολύ καλή κατάσταση (20.000 θερμίδες με μαντέμι) Τηλ: 6938188251 κ.Ανθούλα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Χωραφοοικόπεδο στην περιοχή (Δαίου Πλαστικά) όπισθεν Βενζινάδικου100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.Τιμή ευκαιρίας-συζητήσιμη Τηλ: 23320-43226 και 6977598329 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 135 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 974747117 Πωλείται εστιατόριο ανακαινισμένο στην περιοχή Wolfsburg της Γερμανίας. Τιμή συζητήσιμη. Τηλ.Επικοινωνίας: 0049536330318

Πωλείται μονοκατοικία – ισόγειο 120 τ.μ., με αποθήκη 120 τ.μ., σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην Επισκοπή Αλεξάνδρειας σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες: 6976052131 Πωλείται πιάνο «Χοφμαν» Δυτικής Γερμανίας σε άριστη κατάσταση Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236 Πωλείται χώρος πάρκινγκ 35 τ.μ. για τρία αυτοκίνητα, με τουαλέτα και κλιματισμό στην Οδό Μιλτιάδου 17 – Περιοχή Παπάγου - Βέροια Πληροφορίες: 2331022556 και 2331064236

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 86 τ.μ. στον 4ο όροφο, στην οδό Μητροπόλεως – Ζωγιοπούλου 2, γωνία. Πληροφορίες κ. Στέργιος τηλ. 23310 21488 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 94 τ.μ. (2Δ – Σ – Κ – WC – μπαλκόνι μεγάλο 10Χ3 και μπαλκόνι μικρό) σε οικοδομή με φανταστική θέα στην οδό Π. Πασαλίδη αρ. 8, περιοχή Βίλα Βικέλα, κατασκευή οικοδομής το έτος 2000. Ανοιχτός χώρος πάρκινγκ.

21

Πωλείται οικόπεδο 9 στρέμματα στον Κοπανό Ναούσης. Εντός σχεδίου, κατάλληλο για εμπορικό κέντρο ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Τιμή 45.000 ευρώ το στρέμμα Τηλ.επικοινωνίας: 6946780770. ΠΩΛΕΙΤΑΙ εξαιρετικό αγροτεμάχιο 7.500 τ.μ. εφάπτεται του νέου πολεοδομικού σχεδίου πόλεως Παραλίας. βλέπει σε δυο δρόμους (ανατολικά και δυτικά). Παραλία Πιερίας. Tηλ. για πληροφορίες 6974712585.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα επαγγελματικός χώρος Μ. Μπότσαρη (πρώην Φροντιστήρια Καράμπελα – Σαμαρά). Κιν. 6972848470.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Άδεια ΤΑΧΙ (μόνο άδεια ή με το όχημα μαζί) Τηλ. Επικοινωνίας: 6977947813 κ.Τάσος

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙΔιαμέρισμα στην Καλλιθέα 100τμ, Σ, Κ, 2Δ, WC, 2Ος όροφος (ευκαιριακό ενοίκιο) Τηλ. Επικοινωνίας: 6946491573

Πωλείται το 50% της επιχείρησης παιδότοπου κατά προτίμηση σε γυναίκα. Τιμή συζητήσιμη.Τηλ. 23310-28140 και 6979998999.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Στη Θεσ/νίκη γκαρσονιέρα ρετιρέ, κοντά στα ΚΤΕΛ Μακεδονία (2Δ,Σ,Κ,WC) θέρμανση με ωρομετρητή, πάρκιγνκ. Τιμή 300 €. Τηλ. 2332023001 και 6979521178.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κατάστημα Θεσ/νίκης 43, 100τ.μ. και υπόγειο 100 τ.μ. τηλ: 2331029321

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: 2ος όροφος, γκαρσονιέρα 1Δ.Κ.ΜΠ. Τιμή: 250,00 € Τηλ.: 693.246.6.6333

Τιμή προσιτή. Τηλ. 2327051303, 6944523246.

Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών,φυσικής,χημείας και βιολογίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου,τιμές προσιτές.Τηλέφωνα 6975906235 & 2331063246. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Φιλόλογος με

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ οδός Σχολείων κοντά στο δημαρχείο πωλούνται διαμπερή διαμερίσματα, μικρά και μεγάλα, εξαιρετικής κατασκευής σε 3όροφη οικοδομή με άνετους εξώστες, ημιυπαίθριους, ιδιωτικό πάρκινγκ και κήπο χωρίς ΦΠΑ - από ιδιοκτήτες. Τηλ. 6944-312455, 6946584834, 2310-920185.

φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές: κιν.: 6938473201 (ολοήμερα) Μαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές με τη χρήση νέων τεχνολογιών Τηλ. επικοινωνίας 6993273011 Καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε πολύ καλές τιμές κ. Ζήνα Τηλέφωνο: 6984063563. Φιλόλογος Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.Τιμές προσιτές.Τηλ: 6981594569 Διδάσκονται μαθήματα Ντράμς: (α) Διάβασμα ταμπούρου (β) Διάβασμα παρτιτούρας στό ντράμ σέτ (γ) Ρυθμοί, τεχνική swing. Πληροφορίες στο 6977933532 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Με πολυετή πείρα παραδίδει φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Τιμές λογικές. Τηλ: 23310208336977017464 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Απόφοιτη του Α.Π.Θ. παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου. Τιμές προσιτές. Κιν. 6930462125.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΜΟΥ Ο Δεονάς Ιωάννης του Εμμανουήλ και της Ποθητής το γένος Καρά που γεννήθηκε στο Χαλάνδρι Αττικής και κατοικεί στη Βέροια και η Τόπη Βασιλική του Νικολάου και της Μαλαματής το γένος Αβραμίδη που γεννήθηκε και κατοικεί στη Βέροια πρόκειται, να παντρευτούν στο Δημαρχείο Πύδνας Κολινδρού.


αγγελιεσ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

ΜΙΚΡΕΣ

Δημοσιεύστε ΔΩΡΕΑΝ όλες τις μικρές αγγελίες στα Επικαιρα Τηλεφωνείστε στο 23310 78080 ή στείλτε στο fax 23310 78087 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epikera@otenet.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ σε 4,5 στρ. μπροστά στην θάλασσα στην αμμώδη Παραλία Κορινού Πιερίας συγκρότημα 6 ανεξάρτητων διόρωφων κατοικιών. Κάθε κατοικία είναι 85 τμ σε κήπο 500 μέτρων. Παραδίδονται στα τούβλα ή τελειωμένες. Πληρ. τηλ. 23510 47497, 6976 760579, 6944 865855

Μονοκατοικία στα Ριζώματα 90 τ.μ Ημιτελής, καινούρια Σε τιμή ευκαιρίας Τηλ: 6944546553, κ. Γιώργος

ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Πλατύ οικοδομή με κατάστημα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με αποθήκη, σε οικόπεδο 180τ.μ. στο κέντρο του Πλατέος. Τιμή συζητήσιμη. Πληροφορίες στο τηλ. 6956029638 6972381385

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Τσιμισκή με Γούναρη στη Θεσ/νίκη διαμέρισμα 145 τ.μ. 2Δ, Σ, ΣΚ, αποθήκη, μπάνιο, WC, 3ος όροφος, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. τηλ: 2310222777 και 2392052883

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΩΝ με σταθερή πελατεία σε πολύ κεντρικό σημείο στη Βέροια και με χαμηλό ενοίκιο (ευκαιρία) λόγω συνταξιοδότησης κιν.: 6970051791 κ. Τάσος ολοήμερα ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 202,97 τ.μ. στην περιοχή πάνω από την Πιερίων (όπισθεν Παγούρα). Τιμή 70.000 ευρώ (ευκαιριακό). Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕπιχείρησηΑρτοζαχαροπλαστείο πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Βέροιας Τιμή ευκαιρίας Μεσιτικό Γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Πίνακας του DORIS.Διαστάσεις 92Χ72 χωρίς την κορνίζα. Είναι έργο του 1940 Τηλ:6977275357 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στα Παλατίτσια Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία στο πανόραμα 240 τ.μ. 3ος όροφος, με γκαράζ και πανοραμική θέα με προσιτή τιμή. τηλ: 6974322308 ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 308 τ.μ. στην πλατεία του Σταυρού. τηλ: 6947328265 ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στο Λιτόχωρο Πιερίας βίλα 234 τ.μ. με υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, με 2,5 στρ. οικόπεδο, πανοραμική θέα βουνό-θάλασσα. τηλ: 6976391864

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 75 τ.μ. Μανδυλάρα 43 στη Βέροια, 2ος όροφος. τηλ: 6940006656 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικία 100 τ.μ. στον τρίλοφο, μονοκατοικία, 3 ετών καινούρια με 2 οικόπεδα 600 τ.μ. ατομική θέρμανση. τηλ:2331093480, κιν: 6979939697 ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων στο κέντρο της Βέροιας με σταθερή πελατεία Τηλ. 2331064277, κιν. 6948250582 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Στον Τρίλοφο διόροφη κατοικία 84 τ.μ. οικόπεδο 550 τ.μ. τηλ: 2331093377 ΠΩΛΕΙΤΑΙΔιαμέρισμα στην Ανοίξεως 4ος όροφος , 65 τ.μ με θέα μοναδική. Αποθήκη, πυλωτή 62.000 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934888738 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία στην Αγ. Τριάδα – Μελίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 115 τ.μ. καινούργιο στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Μακροχώρι Βέροια. Μεσιτικό γραφείο:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΕΑΣ Αναλαμβάνουμε την τελετή του αγαπημένου σας προσώπου με σεβασμό - εξυπηρέτηση ποιότητα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Μεταφορές των προσφιλών σας σε όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Λειτουργούμε όλο το 24ωρο και με ανοιχτή γραμμή ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ 153 - ΒΕΡΟΙΑ ΤΗΛ. 23310 74222, ΚΙΝ. 6947934834, 6932 464356

6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μονοκατοικία μεζονέτα σε οικόπεδο 470 τ.μ. στη Μελίκη. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 280 τ.μ. στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός φούρνος πιτσαρίας, τύπου North, μοντέλο F136 7200w, 230 volt, 8 θέσεων. Τηλ. 6979117363 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Έπιπλα δρύινα, κρεβ/ρα, ντουλάπα, τραπεζαρία 2 ετών σε άριστη κατάσταση. ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Τηλ. 6986692916. ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ημιυπόγειο 80 τ.μ. στο κέντρο της Βέροιας. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 220 τ.μ. με 2όροφο κτίσμα, πίσω από το γήπεδο της Βέροιας Τηλ. επικοινωνίας 6977691662 κ. Νίκος ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUZUKI SAMURAI, μοντέλο 91, cabrio, κιν:6942480058 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 330 τ.μ. στό Δ. Βέροιας, τοποθεσία Βικέλα. τηλ. 6977933532 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αντίκα σαλόνι, σκαλιστό Λουδοβίκου ελαφρώς μεταχειρισμένο. Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ: 2331027683 (ώρες καταστήματος) κ.Σταύρος ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 93 τ.μ. στο (κέντρο) πολύ καλό. Τιμή 90.000 ευρώ. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 100 τ.μ. περίπου την περιοχή Αντ. Καμάρα (κέντρο) Βέροια. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο 280τ.μ στη Σωζόπολη Χαλκιδικής Τηλ: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γραφείο 67 τ.μ. με ανεξάρτητη είσοδο και κλιματισμό στο κέντρο της Θεσ/ νίκης. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα ισόγειο 53 τ.μ. στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μεσιτικό γραφείο: 6974747117 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ο αέρας του τρίτου ορόφου 7όροφης οικοδομής. Περιοχή Αρετσού, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Αδαμάντιου Κοραή 28.Ευκαιρία (95 τ.μ σε κεντρικό δρόμο, γωνιακό) Τηλ: 2331024468 6932738207 κ.Γιώργος Πωλείται οικόπεδο 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει

22

οίκημα εντός, στην διεύθυνση Ετεοκλή 6 – Βέροια. Τηλ επικοινωνίας: 23310 23765 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 375τμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στους Αμπελότοπους με 15μ πρόσοψη επί της οδού Δυτικής Μακεδονίας. Τηλέφωνο: 693 29 811 29 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Εξοπλισμός καφετέριας σε πολύ καλή τιμή Τηλ. επικοινωνίας 6949449615 ΠΩΛΕΙΤΑΙ τουριστική επιχείρηση από 10 καινούργιες γκαρσονιέρες στην Παραλία Λεπτοκαρυάς. Πληρ. Τηλ. 6906 584427 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Οικόπεδο στα Ριζώματα και δομήσιμο. Τηλ:6944546553 Πωλείται αγροικία 1 στρέμμα οικόπεδο στον Κοπανό Ναούσης. Τιμή 90.000 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 6946780770 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα ανακαινισμένο στη Θεσσαλονίκη κοντά στα Πανεπιστήμια απέναντι από τη Ροτόντα. Διαθέτει δύο δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, WC. Τιμή 95.000 Ε. Πληρ. τηλ. 6979 985665, 6972 823840 ΠΩΛΕΙΤΑΙ SCONTA FABIA Χρώμα μαύρο, μοντέλο 2004 1400 κυβικά. Σχεδόν καινούριο, κάθε έλεγχος δεκτός Τηλ:6977262582 κυρ. Γιάννης ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση – Καφενείο, στην οδό Αριστοφάνους 14 (με εκλεκτή πελατεία) λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 23310-72970 ή 2331067163. ΠΩΛΕΙΤΑΙ χωραφοοικόπεδο στην Επισκοπή Ημαθίας, επι της ασφάλτου, 8 στρμ. Τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 23310 29460. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Διαμέρισμα 74 τ.μ. (Σ,Κ,2Δ,WC) στον 3ο όροφο, Βουλγαροκτόνου 2 στον Προμηθέα. Τιμή 72.000 €. Κιν. 6970959780. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επαγγελματική τυροπιτιέρα. Τηλ. 23310 22749 – 21244. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση. Κιν. 6978971041. ΠΩΛΕΙΤΑΙ BMW ελαφρώς μεταχειρισμένη, χρώμα κόκκινο, 1600 cc μοντέλο 11-1996, φουλ έξτρα, σε πάρκινγκ, 2πορτο κουπέ. Τηλ. 23310 27683 (εκτός Κυριακής). ΠΩΛΕΙΤΑΙ• ΨΥΓΕΙΟ βιτρίνα για αλλαντικά, 2 μέτρα μάκρος • ΨΥΓΕΙΟ συντήρηση μαναβικής, 2 μέτρα, 1,6 μέτρα μάκρος • ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ επαγγελματικός μύλος αλέσματος Όλα σε τιμή ευκαιρίας. Tηλ: 2331073174

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
epikera@otenet.gr

Π Ω Λ ΟΥ Ν ΤΑ Ι

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΤΕΛ 24 τ.μ. επιπλωμένο 3ος, 18.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 24 τ.μ. ανακαινισμένο, επιπλωμένο, λουξ, (ενοικιάζεται 200 €) 23.000 € ΡΟΛΟΪ 25 τ.μ. 1ος, 19.000 € ΣΤΕΓΗ 40 τ.μ. ισόγειο, ανακαινισμένο, 25.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 30 τ.μ. ρετιρέ, θέα, ανακαινισμένο, πλήρως, λουξ, με μπαλκόνι 100 τ.μ. 35.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 53.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 25 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως, 23.000 € ΡΟΛΟΪ 65 τ.μ. στην πλατεία, 3ος όροφος, πολύ καλό 54.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 45 τ.μ. καινούργιο, τζάκι, θέα 50.000 € ΕΛΗΑ και υπόγειο 57 τ.μ. 22.000 € ΠΑΖΑΡΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, 1ος ορ. και για επαγγελματική στέγη 55.000 € ΕΔΕΣΣΗΣ 75 τ.μ. ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα, θέα, ανακαινισμένο πλήρως, 85.000 € ΛΑΔΟΜΥΛΟΙ 75 τ.μ., 5 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 95.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 70 τ.μ. καινούργιο δυο δωμάτια, αποθήκη, 2ος, 85.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 87 τ.μ. 3ος όροφος, θέα, 110.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΗ 100 τ.μ. 5 ετών, λουξ, γκαράζ, 110.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 90 τ.μ., 9 ετών, 2 δωμάτια, 2 αποθήκες, διαμπερές, ατομ. θερμ. 83.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 87 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θερμ., τζάκι, θέα, γκαράζ 108.000 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια γκαράζ 140.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ 85 τ.μ., 4ος όροφος, ατομ. θερμ. 15 ετών 75.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 90 καινούργιο, ατομ. θερμ. 100.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 90 τ.μ. ανακαινισμένο 130.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 95 τ.μ. 10 ετών, πολύ καλό, θέα, γκαράζ 125.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 110 τ.μ. ρετιρέ 105.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. καινούργιο, 3 δωμάτια, θέα, 140.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90, καινούργιο, θέα 108.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ., 4 δωμάτια, ατομ. θερμ. 145.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 120 τ.μ. τζάκι, γκαράζ, ηλιακό 140.000 €

ΠΙΕΡΙΩΝ 105 τ.μ. 3 δωμάτια, καινούργιο 135.000 € ΠΙΕΡΙΩΝ 120 τ.μ. 3 δωμάτια καινούργιο, 3ος όροφος 155.000 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ κάτω 75 τ.μ. 42.000 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια ΓΡΑΦΕΙΟ Βενιζέλου 28 τ.μ. super lux

μονοκατοικιεσ

37.000 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. γραφείο super lux 82.000 € ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 75 τ.μ. 65.000 €

ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 125 τ.μ. μεζονέτα ανακαινισμένη πλήρως, θέα, 2 WC, 140.000 €

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 60 τ.μ. ανακαινισμένο

ΤΣΕΡΜΕΝΙ 180 τ.μ. μεζονέτα καινούργια, 5 δωμάτια, γκαράζ 255.000 €

ΡΟΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟ 35 τ.μ. 35.000 €

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 140 τ.μ. σε 500 οικόπεδο 7 ετών, 180.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 65 τ.μ. 55.000 €

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ κέντρο 120 τ.μ. 130.000 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ κέντρο 20 ετών σε 3 επίπεδα, 170.000 € ΕΠΙΣΚΟΠΗ Βέροιας 70 τ.μ. σε 1.250 οικόπεδο, 115.000 €

οικοπεδα

65.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 55 τ.μ. 2 χώροι 60.000 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. γραφείο 30.000 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. 3 χώροι 100.000 € ΡΟΛΟΙ 45 τ.μ. (ενοικιασμένο 210 €) 200.000 € ΜΑΓΑΖΙ Κεντρικής 90 τ.μ. (δίνει ενοίκιο 500 €) 260.000 € ΜΑΓΑΖΙ ΚΤΕΛ 40 τ.μ. με πατάρι 45.000 € ΜΑΓΑΖΙ κέντρο 35 τ.μ. 78.000 (δίνει ενοίκιο 340 €)

ΕΡΓΟΧΩΡΙ 550 τ.μ. γωνιακό 160.000 € ΠΑΠΑΚΙΑ κέντρο 80 τ.μ. κτίζει 100 τ.μ., 35.000 € ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 205 τ.μ. 78.000 € ΜΕΤΟΧΙ 1.100 μ. στο χωριό 50.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.000 τ.μ. 42.000 € ΤΡΙΛΟΦΟΣ 1.400 τ.μ. 43.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1.100 τ.μ. 70.000 € ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 12.000 μ. 18.000 € ΡΑΧΙΑ 700 μ. κέντρο 42.000 € ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ δίπλα στο χωριό 13.000 μ. 65.000 € ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 5.750 τ.. θέα κτίζει 280 τ.μ., 185.000 € ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ 1.900 τ.μ. 50.000 € ΛΕΥΚΑΔΙΑ 1.000 μ. 20.000 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 400 τ.μ. 110.000 € ΚΟΜΒΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1.630 μ. γωνιακό 55.000 € ΡΑΧΙΑ 400 μ. 28.000 € ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΩ 5.000 μ. 150.000 € ΔΟΒΡΑ 5.800 μ. 130.000 € ΠΑΝΟΡΑΜΑ 326 τ.μ. 125.000 € ΠΑΠΑΓΟΥ 226 τ.μ. με άδεια 165.000 € ΓΗΠΕΔΟ 150 τ.μ. πάνω στο δρόμο 80.000 € ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ μέσα πάνω στο δρόμο 5.000 μ. 115.000 € ΠΑΤΡΙΔΑ 6.000 μ. στον κεντρικό δρόμο μόνο 65.000 €

ΜΑΓΑΖΙ φανάρια Κύπρου 78 τ.μ. καινούργιο 220.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ 220 τ.μ. Εληά 90.000 € ΑΠΟΘΗΚΗ Ρολόι 350 τ.μ. 60.000 €

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 40 τ.μ. ρετιρέ πλήρως ανακαινισμένο, θέα, επιπλωμένο 270 € ΕΛΗΑ 75 τ.μ. 3 χώροι, ρετιρέ λουξ 300 € ΣΤΕΓΗ 70 τ.μ. 4 χώροι, πάρκινγκ, επιπλωμένο 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 40 τ.μ. καινούργιο 220 € ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ 65 τ.μ. 2 δωμάτια 200 € ΚΤΕΛ 70 τ.μ. 2 χώροι 150 € ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο λουξ, ατομ. θερμ. 300 € ΡΟΛΟΙ 80 τ.μ. ανακαινισμένο, ηλιακό 270 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 85 τ.μ. θωρακισμένη 250 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 85 τ.μ. 3 ετών, ατομ. θέρμ., θέα 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 8 ετών, ατομ. θερμ., γκαράζ 220 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 2 δωμάτια καλό 250 € ΠΡΟΜΗΘΕΑ 100 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΜΟΥΣΕΙΟ 100 τ.μ. θέα καλό 300 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 90 τ.μ. 2 δωμάτια, ατομ. θερμ. 250 € ΠΛ. ΚΟΡΑΚΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια ατομ. θερμ. 280 € ΚΑΛΛΙΘΕΑ 110 τ.μ. 3 δωμάτια, 5 ετών, τζάκι, πάρκινγκ, ηλιακό 350 € ΠΑΣΑΚΙΟΣΚΙ 110 τ.μ. 2 ετών, θέα, ατομ. θερμ., 2 WC, πάρκινγκ 350 € ΚΕΝΤΡΟ 100 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 320 €

επαγγελματικοι χωροι - γραφεια

Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ο Ν ΤΑ Ι

διαμερισματΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ Μητροπόλεως 2 χώροι επιπλωμένο 210 € ΓΡΑΦΕΙΟ Ρολόι 2 χώροι ανακαινισμένο 230 €

ΑΝΟΙΞΕΩΣ 40 τ.μ. 10 ετών ατομ. θερμ. θέα 220 € ΠΑΠΑΚΙΑ 28 τ.μ. επιπλωμένο 150 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 200 € ΕΛΗΑ 35 τ.μ. καλό 180 € ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 30 τ.μ. 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 2 χώροι, ανακαινισμένο, ατομ. θερμ. 230 € ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 40 τ.μ. ανακαινισμένο πλήρως 220 € ΕΛΗΑ 50 τ.μ. κεντρικό 3 χώροι 240 € ΤΣΕΡΜΕΝΙ 45 τ.μ. 2 χώροι, βεράντα 180 € ΑΝΟΙΞΕΩΣ 50 τ.μ. 200 € ΡΟΛΟΙ 40 τ.μ. 150 €

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Μ. Αλεξάνδρου 200 € ΓΡΑΦΕΙΟ 30 τ.μ. Βενιζέλου, πλήρως ανακαινισμένο 180 € ΓΡΑΦΕΙΟ Εληά πλατεία 100 τ.μ. 1ος όροφος ΕΠΑΓ. ΧΩΡΟΣ Αγ. Αντώνιος 70 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο ατομ. θερμ. 300 € ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο Βενιζέλου 80 τ.μ. 1.400 € ΑΠΟΘΗΚΗ Πιερίων 100 τ.μ. 250 € ΜΑΓΑΖΙΑ σε όλη τη Βέροια ΓΚΑΡΑΖ ενοικιάζονται στο κέντρο

δρόμο Πολύ καλή ευκαιρία. τηλ.6947120444 τηλ.οικίας.2331024091 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο κέντρο της Βέροιας. Τηλ. 23310 70926 – 6946098247. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα 90 τ.μ., 2Δ, Σ, Κ, με air condition κεντρ. θέρμανσης, στον Προφ. Ηλία. τηλ: 2331065386, κιν. 6984535358 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην οδό Μοράβα 6 (δίπλα στο ΙΚΑ) 150€ διαμπερές – 4ος όροφος. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης τηλ. 6977831831

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη στον 6ο όροφο με 2 δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο, ατομική θέρμανση φυσικού αερίου, ντουλάπες, τέντες, μπόιλερ, κλιματισμό, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και θωρακισμένη πόρτα. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομείου 17(πλησίον Ναυαρίνου). Τηλ.επικοινωνίας: 23310-61739 και 6948004677 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμέρισμα στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ρολόι), 2 Δ, ΣΚΖ, ΜΠ, 3ος όροφος, ατομικό καλοριφέρ. Τηλ:6977099007 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ για επαγγελματική χρήση χωραφοοικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της λαχαναγοράς Βεροίας (πιο κάτω από τα Λύκεια). Πληροφορίες στα τηλ: 23310 29416 και 69773919 06. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα στην 16ης Οκτωβρίου 3, απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδη (στο Ζάππειο) 1ος όροφος, διαμπερές, σαλόνι, σαλοκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, WC, μπάνιο, μπαλκόνια από το σχολείο. Τηλ.: 6976555452 κος Σάρρας ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 70 τ.μ. το καθένα με 5,30 μ. ύψος με ΠΙΕΡΙΩΝ 24 ΤΗΛ. 23310 67400, δυνατότητα ένωσις των δύο επί της οδού Καλής Παναγίας KIN. 6936 631658 ΒΕΡΟΙΑ 13. Βρίσκονται πάνω στον ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛ. 23310 66300 καινούργιο διαπλατυσμένο

23

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011


ΕΛΛΑΔΑ

Καθημερινη ΕφημερΙδα της κεντρικησ μακεδονιασ | τευχοσ 468

Καταργείται η κλιμακωτή χρέωση

Πως διαμορφώνονται τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Κ

αταργείται η κλιμακωτή χρέωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά, με τα νέα τιμολόγια που εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όλη η κατανάλωση ενός νοικοκυριού θα τιμολογείται με τη χρέωση ανά κιλοβατώρα που ισχύει για το αντίστοιχο κλιμάκιο, ενώ έως τώρα οι καταναλωτές πλήρωναν προοδευτικά χαμηλότερες τιμές για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες, υψηλότερες για τις επόμενες 800, κ.λπ. Με τη νέα τιμολόγηση προβλέπεται αύξηση 11% στις καταναλώσεις μέχρι 800 kWh, που αντιστοιχούν σε μέση επιβάρυνση 5,5 ευρώ το τετράμηνο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 1.600.000 πελάτες (χωρίς τους δυνάμει καταναλωτές του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), από τους οποίους περίπου το 50% περιλαμβάνει όσους έχουν κλειστές κατοικίες, δεύτερες κατοικίες, εξοχικά κλπ. Στις επιμέρους χρεώσεις υπάρχουν αυξήσεις που φθάνουν μέχρι και 39% αλλά

και μειώσεις μέχρι 50%. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ως εξής: • Για κατανάλωση από 0 έως 800 κιλοβατώρες, η τιμή είναι 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα. • Από 801 - 1000 kwh, 0,0686 ευρώ ανά κιλοβατώρα. • Από 1001 - 1200 kwh, 0,071 ευρώ ανά κιλοβατώρα. • Από 1201-1600 kwh, 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα. • Από 1601 - 2000 kwh, 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα. • Πάνω από 2001 kwh, 0,08174 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για το νυχτερινό ρεύμα το πάγιο αυξάνεται σε 4 ευρώ (από 3,98) και η χρέωση της ενέργειας γίνεται 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,05279. Οι χρεώσεις ανά κιλοβατώρα για τα περισσότερα κλιμάκια είναι μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες. Όμως η κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης σημαίνει ότι αν ένα νοικοκυριό έχει κατανάλωση πχ 1.500 κιλοβατώρες, θα χρεωθούν όλες με 0,0727 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ ως τώρα οι πρώτες 800 χρεώνονταν με χαμηλότερη τιμή και οι επόμενες 700 με υψηλότερη. Μειώσεις γίνονται στα πάγια, τα οποία διαμορφώνονται σε 1,52 ευρώ ανά τε-

τράμηνο στις μονοφασικές παροχές για όλες τις κλίμακες κατανάλωσης, ενώ στις τριφασικές κλιμακώνονται από 4,8 ευρώ για κατανάλωση 800 kwh, 9,2 ευρώ από 801 ως 1600 kwh και 14 ευρώ από 1601 kwh και πάνω. Ενδεικτικά, τα πάγια στις μονοφασικές παροχές κυμαίνονταν από 3 ως 46 ευρώ το τετράμηνο και στις τριφασικές από 8 έως 64. Η επίπτωση της κατάργησης της κλιμακωτής χρέωσης μετριάζεται επίσης από την προσθήκη τριών νέων βαθμίδων στην κλίμακα κατανάλωσης από 801 έως 1.600 κιλοβατώρες, όπου εντάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών (πάνω από 2 εκατομμύρια). Σημαντικές αυξήσεις γίνονται στις περισσότερες κατηγορίες μονοπωλιακών χρεώσεων. Συγκεκριμένα, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας οι χρεώσεις είναι: • Από 0-800 kwh, 0,002 ευρώ ανά κιλοβατώρα (ως τώρα η χρέωση ήταν μηδενική). • Από 801-1600 kwh, 0,00528 ευρώ ανά κιλοβατώρα (έναντι 0,0101). • Από 1601-2000 kwh, 0,01137 (έναντι 0,0108). • Από 2001-3000 kwh, 0,03157 (έναντι 0,0192). • Από 3001 kwh και πάνω, 0,03608 (έναντι 0,0266).

Για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς το τιμολόγιο είναι 0,00605 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,00524, αύξηση 15,4%). Για τη χρήση του δικτύου διανομής η χρέωση αυξάνεται κατά 14,8% (από 0,0189 σε 0,0217 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Αντίθετα, μειώνονται κατά 50% οι πάγιες χρεώσεις που σχετίζονται με την ισχύ των εγκαταστάσεων του πελάτη και διαμορφώνονται σε 0,16 ευρώ ανά κιλοβολταμπέρ για τη μεταφορά (από 0,33) και 0,59 ευρώ για τη διανομή (από 1,2). Το συνολικό αποτέλεσμα των αυξομειώσεων στα τιμολόγια (πάγιο, ενέργεια, μονοπωλιακές και ανταγωνιστικές χρεώσεις), αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, όπως είναι γνωστό διαμορφώνονται ως εξής: • Για κατανάλωση 0-800 kwh, αύξηση 11,1%. • Από 801-1000 kwh αύξηση 3,1%. • Από 1001-1200 kwh, αύξηση 3,1% επίσης. • Από 1201-1600 kwh, αύξηση 2,7%. • Από 1601-2000 kwh, αύξηση 1,4%. • Από 2001-3000 kwh, αύξηση 2,2%. • Από 3000 kwh και πάνω, μείωση 8,5%. • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μείωση 20 - 30%.

Στα 5 ευρώ τα εξέταστρα στα Απεργία για τις 7 και 8 πρωινά εξωτερικά ιατρεία Ιανουαρίου εξήγγειλαν των νοσοκομείων του ΕΣΥ οι πράκτορες του ΟΠΑΠ Π

έντε ευρώ θα πληρώνουν στο εξής, ως αμοιβή εξετάστρων, οι ασθενείς που προσέρχονται στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Από τη δαπάνη εξαιρούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι άποροι και οι μετανάστες, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί και οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά. Επίσης, εξαιρούνται της καταβολής ασθενείς με ποσοστό αναπηρίας 67%, άτομα που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, καθώς και AIDS. Επιπλέον, τα νοσοκομεία πρέπει άμεσα να τροποποιήσουν τις φαρμακευτικές δαπάνες προς τους νοσηλευόμενους ασθενείς – μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας - φροντίζοντας ώστε το 50% των φαρμάκων που τους χορηγούν να είναι γενόσημα (αντίγραφα), τα οποία κατά κανόνα είναι πιο φτηνά από τα πρωτότυπα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αν-

δρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου, το 2011 είναι κρίσιμο έτος για τα νοσοκομεία, με την τρόικα να επιμένει σε μείωση δαπανών, χωρίς αυτό να σημαίνει -όπως διαβεβαίωσε- «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες. ΑΝΑΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΕ 2.000 ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Τιμές σε 341 φάρμακα που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην αγορά έδωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί νέο δελτίο με τις ανατιμολογήσεις στις τιμές περίπου 2.000 φαρμακευτικών προϊόντων. Το δελτίο για τα 341 νέα φάρμακα θα έχει ισχύ από τις 7 Ιανουαρίου. Σε αυτό καθορίζονται οι τιμές 75 πρωτότυπων φαρμάκων, ενώ τα υπόλοιπα είναι αντίγραφα Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου συνεχίζουν την προετοιμασία του νέου δελτίου για τα 2.000 σκευάσματα. Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα σχετικά με το ποσοστό της μείωσης ή της αύξησης που θα επέλθει στις τιμές.

24

Διαμαρτύρονται για το φορολογικό

Ο

ι πράκτορες του ΟΠΑΠ εξήγγειλαν απεργία για την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία τους, και απειλούν με επαναλαμβανόμενες το επόμενο διάστημα, διαμαρτυρόμενοι για το νέο τρόπο φορολόγησής τους. Οι πράκτορες έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Μάιο, όταν ψηφίστηκε ο νέος φορολογικός νόμος που τους υποχρεώνει να τηρούν βιβλία. Σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, η ΠΟΕΠΠΠ ζητά την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής. «Το υπουργείο (Οικονομικών) δεν έχει βρει την απαιτούμενη λύση στο φορολογικό μας πρόβλημα που προέκυψε από τη μεταφορά των πρακτορείων στο λογιστικό προσδιορισμό», ανέφερε. «Πρόσφατα καλέσαμε τους αρμόδιους και τους ενημερώσαμε για την απόφαση της γενικής συνέλευσης για απεργία στις 7

ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

και 8 Ιανουαρίου και επαναλαμβανόμενες σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να αποφασίσουν την επίλυση του προβλήματός μας για όσο καιρό και αν χρειαστεί», προσέθεσε. Οι πράκτορες ζητούν επίσης την αποκλειστική διάθεση όλων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ μέσα από τα πρακτορεία, φοβούμενοι την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011  

ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011