Page 1

1


Índex

Editorial..............................................3 Entrevista.........................................4-6 Reportatge.......................................7-8 Cartes al Lector..............................9-10 Llar d’infants................................11-14 Infantil..........................................15-20 Primària.......................................21-22 1r cicle ESO.......................................23 2n cicle ESO.................................24-26 Batxillerat.................................... 27-29 PQPI.............................................30-32 Menjador......................................33-34 AMPA................................................35 Passatemps..................................36-39 El racó de la ciutat........................40-41 Racó científic................................42-43

2


3


Editorial

[Marc Pons]

Català? No, gràcies. La LOMCE, que suposadament pretén reduir la despesa pública en educació, compta només amb el suport del PP. Tot i així, ja ha vist la llum, ja que aquest partit polític constitueix la majoria absoluta. Cap dels partits vol que la llei es faci realitat, i inclús algunes comunitats afirmen que no la compliran si s’implementa, però la llei, amb un únic suport, segueix endavant amb llum verda. Per què els polítics volen disminuir la despesa en educació, si en el futur són els estudiants els que faran tirar el país endavant? I per què si volen fer retallades no retiren els sous vitalicis dels ex-

4

presidents o els cotxes oficials dels polítics, en què ens gastem uns 1.200 milions d’euros anuals? Aquestes xifres, però, no els semblen gens exagerades, de manera que les segueixen mantenint, però sí que veuen excessiva la despesa educativa i per això decideixen reformar-la amb el seu únic vot a favor. Aquesta llei inclouria unes avaluacions al final de l'ESO i Primària per decidir si l'alumne pot passar de cicle o no, una reducció del poder de l'AMPA, poc important per a les escoles concertades o privades, i un canvi de les llengües cooficials a assignatures optatives.


Entrevista a Anna Font

[Marta Perez/Tamara Gonzalez]

“Quan un utilitza excessivament el mòbil o l’ordinador de manera que hi dedica moltes hores s’aïlla i evita quedar

amb

els

companys,

és

quan

sorgeix

un

problema” Tota una experta en el coneixement dels adolescents, tracta amb aquests diàriament i és capaç d’entendre’ls i ajudar-los en les seves dificultats i curiositats. La professió de psicopedagog no és una feina gens fàcil i que comporta grans esforços i empatia. Avui tenim el gust de conversar amb l’Anna Font, psicopedagoga de l’Escola Pia d’Igualada que ajuda tant alumnes com el professorat.

 Què és el que et va fer decidir que volies estudiar psicopedagogia? En primer lloc vaig estudiar psicologia i, en el segon cicle de carrera, vaig triar psicopedagogia. Sempre havia dit que el treball amb adolescents no era un àmbit en què em volia dedicar sinó que els meus estudis estaven relacionats amb malalts terminals i demències. Al llarg de la carrera vaig tenir l'oportunitat de treballar en escoles passant tests per a una empresa privada, em va agradar i vaig decidir treballar en aquest àmbit.

 La carrera va complir les teves expectatives? Sí, les va complir. De totes maneres un psicòleg no es pot aturar i ha de continuar estudiant i formant-se, especialitzant-se en el camp a què es vulgui dedicar. Amb els anys de carrera universitària no n'hi ha prou.

 Quins consells donaries a algú que comença aquests estudis? Primer de tot que sigui força vocacional, que li agradi ajudar els altres, que sigui una persona empàtica i respectuosa amb altres punts de vista, sensible...i que alhora sigui valenta per prendre decisions.

 Quina tasca concreta realitzes a l’escola? Ajudar, donar suport tant a famílies, com a professors i alumnes en el dia a dia, ja sigui per valorar les dificultats d'aprenentatge o problemes emocionals entre d'altres o bé donar pautes concretes per als professors i famílies.

 Aconsegueixes separar la feina de l’escola quan ets a casa o rumies en els casos tot i que no estiguis en horari de treball? Amb els anys aprens a separar-ho, tot i que en alguns casos és inevitable continuar pensant en els casos.

 Què sents quan ajudes alguna persona que té algun problema? Si l'ajuda és aprofitada, el que sento és alegria i satisfacció.

5


 Mai has pensat a canviar de professió quan t’has trobat amb alguna situació difícil? No, mai. En algunes ocasions et trobes en moments difícils però tot i així intentes buscar totes les opcions possibles (no sempre és fàcil). Tractar amb els problemes d'altres persones pot arribar a “cremar”.

 Apliques algunes de les tècniques que coneixes de psicopedagogia amb els teus fills? De fet no les aplico però ja surten per si mateixes, no em cal pensar-les en el moment d'aplicarles. Els coneixements adquirits al llarg dels anys i l'experiència influeixen en el tarannà. La manera d'actuar penso que és molt influenciada per la personalitat de cadascú.

 Quina recomanació o consell dónes a totes les persones que acudeixen a demanar-te ajuda? El més important és el seu benestar perquè tot funcioni correctament. Quan algú vol canviar en determinats aspectes, s'ha d'esforçar ja que tot malestar indica que un esdeveniment causa un important desgast d'energia que impedeix l'adaptació a la normalitat. Cal dir que no sempre el canvi es troba en mans d'un mateix també cal rebre suport de les persones de l'entorn.

 En general, com et sents a l’escola? Algun cop t’has sentit incompresa? Em sento molt bé a l'escola i amb la feina que es fa. El professorat també és agradable. No, de fet qualsevol tipus de dificultat o entrebanc s'ha pogut parlar i solucionar.

 Amb quin tipus de problemes d’aprenentatge t’has trobat? Creus que aquest tipus de problemes ha augmentat al llarg dels anys? Buf, d'aprenentatge en concret m'he trobat amb dislèxies, autisme, aspenger, lateralitats creuades... En altres trobem depressió, ansietat, bullyings, bloqueigs davant d’exàmens, trastorns alimentaris, etc. Alguns sí ja que som víctimes de la societat en què vivim. L’estrès, l'excés d'estímuls, els canvis en les dinàmiques familiars i la incorporació de noves tecnologies han incrementat trastorns que abans no s'observaven o detectaven com ara: addicció a Internet, hiperactivitat, agressivitat per manca de límits clars...

 Creus que l’ús de les noves tecnologies ha influït molt en la conducta dels adolescents? Sí, de fet més que en la conducta en com es relacionen i es comuniquen entre ells. Cal dir que aquest ús no es dolent sempre i quan tinguis un control de l’estona i la forma d’ utilitzar-lo , ja que sovint en els adolescents són fonts de conflictes per interpretar malament coses explicades. Quan un utilitza excessivament el mòbil o l’ordinador de manera que hi dedica moltes hores s’aïlla i evita quedar amb els companys, és quan sorgeix un problema.

 Actualment creus que hi ha molta demanda laboral d'aquesta professió? Crec que al llarg dels anys ha anat augmentant la demanda a professionals de la salut (psicòlegs, psiquiatres,..). Els canvis que hi ha hagut i hi ha a la societat (socials, econòmics, augment de les noves tecnologies i canvis en el sistema de comunicar-nos i relacionar-nos...) hi influeixen directament.

6


PER SABER-NE MÉS... -El millor viatge que has fet: Tailàndia

-A quin país no aniria mai?: A Iraq

-Què fa en el seu temps lliure: A la tardor vaig a buscar bolets, m'agrada caminar i pintar quadres.

-Quin és el millor moment del dia?: Al matí, és el moment de més energia

-Tipus de música que t’agrada: U2, Coldplay, l'actual de fet.

-Una data per recordar: El naixement del meu fill

-Es pot descriure amb una sola paraula?: Empàtica

-Quin és el seu somni?: Ser feliç i fer feliços als meus

-Quin és l’últim llibre que has llegit?: No ho recordo

-Qui ha estat la persona més important de la seva vida ? Per què?: Han estat més d’una de fet: el meu pare, la mare, el meu germà, la meva parella i el meu fill.

-Quin programa televisiu li agrada més?: L'APM -Quin famós li agradaria conèixer?: Bruce Springsteen

7


Reportatge

[Tamara Gonzalez / Marc Pons]

Els joves es fan grans “Fumar hierba te revela tu propio yo a ti mismo” Som joves, estem en una edat que costa entendre més a les persones que ens porten la contrària de tot, suposo que és perquè en aquest mateix moment la vida dels joves és diferent a totes les altres edats, volem créixer abans de temps per sentir-nos més grans amb nosaltres mateixos. La vida no és més fàcil introduint substàncies il·legals que et fan volar i entrar en un món anomenat “felicitat”. Al principi tothom és conscient i no s’ adonen que el temps passa i la seva pròpia vida disminueix poc a poc. Però no ho poden evitar això de fumar, ja que és diari és normal que tornin al seu món d’ imaginacions.

Els joves acostumen a consumir tabac, marihuana, xocolata etc. Normalment es va pas a pas, primerament el tabac, després ja comences a provar-la, pensant que només serà un cop i simplement són excuses per començar a fumar substàncies més fortes. La marihuana es considera una droga al·lucinògena, és a dir, amb la capacitat per alterar la percepció. Els seus ingredients actius procedeixen de les resines d'una planta anomenada Cannabis Sativa. Les fulles d'aquesta planta s'assequen i es fumen, i la resina pot extreure i concentrar-se per produir altres tipus de substàncies, com haixix o oli d'haixix. No és estrany que se li afegeixin diversos tipus d'adulterants.

 Algunes frases sobre el fumar...  Digues NO a les drogues, que en som molts i queden poques!  L’amor és molt millor a fumar-te un porro.  La droga és pura entrada a la mala vida.  No seràs millor persona perquè estiguis volant durant una tarda El vici és un error de càlcul en la recerca de la felicitat.

8


GRÀFIC: En aquest gràfic hi ha tots els països i el seu % de fumadors

. Com podem veure, comença al país on hi ha més fumadors i acaba al que menys. Grècia és el primer país de fumadors, amb un 37%. Espanya es troba al quart lloc, amb 33,1% de fumadors l’any 1997, i al final de la llista trobem Portugal, amb el 16,1% de fumadors. Curiositats: 

Tot i que Espanya i Portugal són països veïns, hi ha una gran diferència de fumadors. La Unió Europea tenia un 20,7% l’any 1995 de fumadors. Grècia és el país europeu amb més fumadors. França, l’any 1994 estava en el segon lloc de països més fumadors. Holanda està en el tercer lloc de la llista amb un 33,3%. Portugal és el país europeu amb menys fumadors. Holanda i Espanya tenen uns percentatges de fumadors molt semblant

     

Entrevista a un jove fumador: A quina edat va començar a fumar ? Vaig començar a fumar als 15 anys. Per què va començar a fumar ? Perquè em van oferir i m’hi vaig enganxar. Quants cigarrets consumeix per dia? Arribo a consumir uns quatre cigarrets al dia.  Quina marca de cigarrets prefereix ? Chesterfield.

9

Per què? Perquè tenen un sabor diferent. Quant de temps pot estar sense fumar ? Puc estar sense fumar el que jo vulgui. Com és el seu estat d'ànim en aquest moment ? Ara mateix estic content. És conscient de les conseqüències de fumar ? Sí.  Considera que és un vici ? Sí. Per què?Perquè t’ enganxes fàcilment. Vostè està disposat a deixar de fumar ? Sí.


Cartes del Lector Cal tenir cura a l’hora d’anar al lavabo? És indignant anar cada dia al lavabo de nois i haver de vigilar on aixafar per no embrutar-te els peus en les inundacions de pixum perquè a alguns els falta afinar la punteria. El fet que l’escola tingui contractada una empresa de neteja no significa que no ens haguem de preocupar d’on apuntem a l’hora d’anar al lavabo. De bon matí, a primera hora, ve de gust anar-hi i trobar-los nets com una patena, no com a partir de l’hora de l’esbarjo que fa vergonya. Si a casa vostra apunteu, és interessant qüestionar-se per què a l’escola no ho feu. Deixeu el lavabo tal com voleu trobar-lo pensant en vosaltres i no en el que ve al darrere vostre. Pau Ter Cabrerizo, 2n de Batxillerat A. Els ciclistes de l’escola exposen... En la nostra escola trobem molta gent que ve amb bicicleta i els que arriben últims sempre tenen el mateix problema: no queda lloc per col·locar la bicicleta i pateixen el risc de trencarse. Per aquest motiu demanem que es posin més aparcaments, així evitarem que la gent tingui por que se’ls trenquin o por a quedar-se sense aparcament. Moltes gràcies, Miquel Pineda i Quim Vich. 4t d’ESO B. Per la higiene dels alumnes... Benvolgut director, Sóc la Jana Carvajal Balaguer. Faig 1r d’ESO, a la classe A. Em volia dirigir a vostè, ja que crec que una de les coses més importants en una escola com la nostra (Escola Pia), és que en els serveis falti paper. Per això, li voldria demanar que, si us plau, posessin més paper al servei, sobretot al de dones, ja que és essencial per la higiene. Atentament, Jana.

10

Com a l’Escola Pia, enlloc! Em dic Alba Martínez, no fa ni un any que sóc alumne d’aquesta escola. Crec, que és una de les millors escoles tant com per fer la primària, com la secundària i batxillerat. Aquesta escola és com si fos casa teva, els primers dies et trobes moltes persones disposades a ajudar-te perquè et trobis a gust. El primer dia, quan vaig anar a la classe em vaig perdre, no sabia quin pis era i això que hi ha mapes per tot arreu! M’agrada el pati a l’aire lliure, també que hi hagi mediateca , perquè allà, pots estudiar tranquil·lament i és un lloc on he conegut gent nova. M’agrada també el timbre, per indicar que acaben o comencen les classes. El primer dia em vaig emocionar perquè pensava que només ho feien als instituts americans. L’única cosa que no em sembla del tot bé, és que abans, tots els alumnes de l’ESO tenien les tardes lliures i no conec el motiu pel qual s’ha suprimit. Demano en nom de tots els alumnes de primer de l’ESO, una mica més de comprensió, ja que hi ha un gran canvi de primer cicle a segon cicle i els exàmens són molt difícils. Atentament, Alba. 1r d’ESO A. Sobre el millorament de l’escola hem de dir... Estimat director, Principalment li volem agrair que hagi posat un futbolí a disposició dels alumnes a l’hora del pati tot i que no es respecta el torn del joc. I també agrair-li a les mesures en marxa per millorar el bon ambient a l’escola. Per altra banda, ens agradaria tenir una millor connexió a internet ja que són moltes les vegades que aquesta falla. I es demana també un lliure accés al Wi-fi de l’escola quan es treballa amb portàtils. Moltes gràcies per la seva atenció. Jordi Elvira i Berta Amat. 4t d’ESO A.


A l’hora de dinar. Al llarg d’aquests quasi quatre anys que portem a l’escola i, per tant, quedant-nos a dinar, hem vist una millora dels àpats oferts a l’hora de dinar. Per contra, alguns dels monitors del torn d’ESO , segons el nostre punt de vista, són massa exigents i poc comprensius. Entenem que han de ser exigents a l’hora de menjar-nos el plat, perquè està en joc la nostra salut, però tenint en compte alguns límits. Jana Reixach, Mar Fernández i Marta Ambròs. 4t d’ESO B.

Aquí és fàcil adaptar-se. Sóc una nova alumna de primer d'ESO que, amb molta inquietud i nerviosisme, vaig arribar el primer dia a una escola gran amb un gran nombre d'alumnes. Venia d'una escola petita on ens coneixíem tots, el fet d'entrar en una escola on no coneixia a gairebé a ningú m'inquietava.

Per què a l’horari intensiu? Benvolgut director, Agraïm a l’escola que ens permeti expressar la nostra opinió sobre el seu funcionament. El que nosaltres volem expressar és que ens agradaria treure la tarda de dilluns a batxillerat ja que són dos anys que tenim molta feina i hauríem de poder tenir les tardes lliures per aprofitar-les. Per tant, el que volem és fer horari intensiu de dilluns a divendres de tal manera d’equilibrar l’horari i optimitzar les hores d’estudi a casa. Ariadna Prats , Albert San José, Jordi Vives i Sara Eberlé. 2n Batxillerat C.

Han passat uns mesos i la cosa ha canviat força, de fet, ja tinc noves amigues i amics, ja començo a conèixer el tarannà dels professors i, de moment, me'n he sortit prou bé, tot i tenir molts deures, exàmens i professors diferents.

Taquilles gratuïtes?

La veritat és que m'agrada l'escola, les instal·lacions són espectaculars, el tracte que dirigeixen als alumnes és correcte i els professors m'agraden.

És cert que l'escola ofereix als alumnes la possibilitat de llogar taquilles però creiem que haurien de ser gratuïtes o si més no hauríeu de retornar els diners o bé una part al finalitzar el curs (sempre i quan la taquilla es trobi en bon estat). I es que actualment tenen un preu força elevat per als alumnes (26 euros).

Estic contenta d'haver triat l'Escola Pia per realitzar l'ESO. Encara queden uns anys en els que espero gaudir i fer amics però sobretot aprendre noves coses. Recomanaria, escola.

sense

Itziar Mensa, 1r ESO A.

11

dubte,

aquesta

Benvolguts lectors de la revista de l'Escola Pia d'Igualada, Voldríem exposar el nostre desacord amb la prohibició de no permetre que els cascs romanguin a les aules.

Gràcies Jordi Marcè, Marta Arràs, Sonia Morros, Natàlia Carner. 2n batxillerat C.


Llar d’infants

12

[Marc Pons/ Gerard Solé/ Roger Luco]


13


14


15


Infantil

16

[Marc Pons/ Gerard SolĂŠ/ Roger Luco]


17


18


19


20


21


Primària

[Anna Forn/Jana Prats]

UDI: Unitat Didàctica Interdisciplinària Els alumes de 2n de primària farem una cantata sobre els diferents països del món, cantarem cançons de cada país i ens vestirem amb la seva roba tradicional. A part de cantar, decorarem el nostre espai amb tradicions del continent.

Es farà l’11 de febrer a Can Papasseit.

22


Els alumnes de primària, som uns petits exploradors de llibres! El nostre repte és llegir quatre bons llibres que han escollit un grup de mestres. Quan ens acabem cada llibre el puntuem de l’1 al 4 i així a final de curs sabrem quin és el que ens ha agradat més.

Hi ha una adreça d’un bloc d’animació a la lectura de l’Escola Pia on els alumnes poden fer-hi comentaris http://elgoigdellegir.blogspot.com/

La granota Teca és la mascota de la mediateca

23


Primer cicle d’ESO

[Anna Asensi/Mireia Bisbal]

LA NIT DELS MUSSOLS Un cop al trimestre els alumnes de 6è de Primària de l’escola Mare del Dívi Pastor, les Escolàpies i tots els alumnes de 1r d’Eso de l’Escola Pia es reuneixen per fer una activitat a l’escola Pia. És una activitat voluntària, que consisteix, en que els alumnes de les altres escoles comencin a conèixer les noves instal·lacions, fent noves amistats i començar-se a adaptar. Els monitors són els nois/es de 4t d’ESO i alguns de Batxillerat que organitzen diferents jocs perquè convinguin entre ells. L’activitat dura de 19h a 22h i és anomenada Nit dels Mussols.

TEATRE: HISTÒRIES DEL JAZZ Al matí del dia 22 de novembre, els alumnes de 1r d’ESO van anar al teatre municipal de l’Ateneu a veure un espectacle anomenat: Històries del Jazz, dins del programa “Anem al teatre”. Aquest programa està organitzat per l’Àrea de Cultura i l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments. L’obra representava un grup de jazz que tocaven en un club de nit, a Chicago. Tractava de cinc músics que interpretaven un repartori on repassaven diferents estils de la història del jazz. A partir d’un text dramatitzat i de monòlegs, el cambrer del club els hi va explicar la història de cada un dels músics, i es va posar en la pell dels diferents personatges, per explica’ls-hi una història que va succeir en aquell local.

IGUALADA MEDIEVAL Dimarts 19 i 26 de novembre, com cada any, els alumnes de 2n d’ESO van passejar pel centre històric de la ciutat d’Igualada, tot veient els edificis i espais que fins ara havien passat desapercebuts i no s’hi havien fixat. L’activitat va començar a la plaça Pius XII i va acabar a la Plaça del Rei, tot passant per la Plaça de l’Ajuntament i els portals de la ciutat.

24


Segon cicle d’ESO

[Marta Tarragó/Anna Forn/Nil Prat]

Una nit com a monitors El passat 15 de novembre es va celebrar la Nit dels Mussols. Alumnes de 6è de les Escolàpies i de la Divina Pastora van compartir una nit inoblidable amb la companyia dels alumnes de 1r d'ESO de la nostra escola. Plens d'activitats de tot tipus, rialles, confiança i diversió.

Alguns alumnes de 4t d'ESO i Batxillerat van participar voluntàriament com a monitors i van acabar esgotats de tanta canalla, però satisfets i orgullosos de la seva feina. Tots s'ho van passar d'allò més bé i ja estan a l'espera de la pròxima. Una experiència única que ells recordaran.

Una xerrada interessant Ramon Francolí és la persona que s'encarrega de tot el tema de la Fundació Solidària de la nostra escola. El 28 de novembre vam tenir el prestigi de parlar amb ell. Ens va explicar, als alumnes de 3r i 4t d'ESO, les tasses que duu a terme l'Escola Pia d'Igualada fora de Catalunya en països com, per exemple, al Senegal, a Tijuana, als Estats Units a la zona de Califòrnia i a Cuba, entre d'altres. També ens va informar de tot el què ells fan i quins projectes tenen. Els alumnes de 4t d'ESO, el 16, 17 i 18 de desembre vam vendre tiquets per “pastissos solidaris”, nom que prové d'aquests projectes. Els diners recollits a partir d'aquests pastissos aniran dirigits a un dels projectes que els alumnes de 4t d'ESO varen escollir.

25


Què més hem fet? Els passats 21,22 i 23 d'octubre, els alumnes de 3r d'ESO van realitzar les Proves d'Avaluació Diagnòstica.

El Departament Psicopedagògic de la nostra escola ofereix una sèrie de tests d'interessos per tot l'alumnat de 3r d'ESO el 5 de desembre.

Els alumnes de 4t participem en la Caminada per la Pau a Sabadell el 27 de novembre, dia de Sant Josep de Calassanç, tot fent noves amistats.

Els alumnes de 3r d'ESO van anar al Canal Olímpic el dia de la Sortida Cultural.

Durant els mesos d'octubre, novembre i desembre, la nostra infermera va fer un xerrada d'educació sexual i una sèrie de tallers de sexualitat per als grups de 3r d'ESO.

El 25 d'octubre els alumnes de 4t d'ESO visiten la Pedrera de Barcelona com a Sortida Cultural.

El 14 de desembre, els nois i noies de 4t d'ESO vam preparar una parada de Nadal al Mercat de Santa Llúcia a Igualada per així poder recaptar diners per pagar-nos el viatge de final de curs a Euskadi.

26

Als alumnes de l'optativa de música de 4t d'ESO els va visitar el DJNEAS DISC JOKEY amb una audició musical d'aventures d'artistes.


VEU DE L’ANOIA Els alumnes de l’optativa de revista hem visitat les instal·lacions de la Veu de l’Anoia, el diari de la comarca, i ens han explicat com està distribuït, per així fixar-nos-hi i poder agafar idees per a la nostra revista. És una manera de poder observar com es porta un diari dia a dia, les persones que es necessiten per fer-lo realitat i la constància i l’esforç que comporta. Qui sap si entre nosaltres hi ha un futur periodista?

CANAL TARONJA El divendres 17 de gener, els periodistes del canal Taronja van anar a gravar els alumnes de l’optativa “Fem de periodistes”, perquè la revista de l’escola s’ha presentat a un concurs anomenat websalpunt.cat. Qui guanyi el primer premi podrà visitar els estudis de TV3 i qui guanyi el segon anirà a Portaventura. Uns alumnes van explicar davant la càmera el que es feia per organitzar, preparar i gestionar la revista, una altra part de l’explicació la van fer la Núria Bernadet, professora de l’optativa, i la Montse Basart, professora de Tecnologia. Aquest és el link del canal on podreu veure la gravació: http://canal-taronja-central.xiptv.cat/la-setmana-catalunyacentral/capitol/participacio-anoienca-al-concurs-webs-al-punt-cat

27


Batxillerat

[Mohamed Lasfar/Carlos Sebastian]

El cafè de la Marina Els alumnes de 2n de Batxillerat, el 4 de novembre, es van citar juntament amb altres escoles de la comarca de l’Anoia al teatre de L’Ateneu per veure una obra de teatre de Josep Maria de Sagarra, lectura obligatòria per a la selectivitat.

Xerrada contra el alcoholisme Xerrades per prevenir i aconsellar els joves de 1r i 2n de Batxillerat contra les addiccions per part de l’organització Alcohòlics Anònims. Aquestes xerrades els ha arribat al fons, perquè van conèixer en primera persona, persones que han patit aquesta addicció.

Presentacions treball de recerca El 6 de novembre, els alumnes de 2n de Batxillerat van fer una presentació dels seus treballs de recerca. Aquesta nota val un 10% de la nota global de Batxillerat.

Sortides dels alumnes de Batxillerat El dia 25 de novembre, els alumnes de batxillerat van fer una sortida, i cada modalitat va anar a un lloc diferent.  Batxillerat social: van anar a Ros Roca (Tàrrega), una fàbrica de contenidors. També van tenir l’ocasió de visitar l’Àrea de Guissona, empresa molt important que està en constant procés d’expansió.

28


 Batxillerat científic: van visitar el Centre d’Estudis del Mar (Sitges), visita lligada a l’assignatura de biologia.

 Batxillerat tecnològic: primerament es van dirigir per veure com funciona la Central Tèrmica de Cicle Combinat i més tard a l’Ecoparc de Sant Adrià.

 Batxillerat artístic: visitaren el Museu Picasso.

29


Xerrada sobre la Marató El dia 5 de desembre, els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat es van reunir per assistir a una xerrada sobre la Marató de TV3 per sensibilitzar-se sobre malalties neurodegeneratives. També van organitzar una parada el dia de Santa Llúcia i els diners que van recaptar els han dirigits per a la Marató de TV3.

La Celestina El 9 de desembre es va representar “LA CELESTINA”, una obra de teatre obligatòria per a la selectivitat. Els alumnes de 2n de Batxillerat van assistir a l’Ateneu Igualadí per veure la representació d’una obra que ja han llegit.

Pràctica als d’Igualada

laboratoris

de

l’Escola

d’Enginyeria

El passat 14 de gener, els alumnes de 2n de Batxillerat que cursen l’assignatura de química, van anar als laboratoris de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada per fer una pràctica que tracta sobre “detecció de cafeïna en begudes comercials”.

30


PQPI

[Marta Pérez/ Lara Hernández]

El PQPI és un camí professional cap als mòduls, adreçat a persones entre 16 i 21 anys que no hagin assolit el títol de l'ESO.

PQPI ESTÈTICA Al PQPI d'estètica s'ofereixen dos tipus de mòduls:

-Mòdul A: Durant el primer període adquireixen els coneixements d'auxiliar de perruqueria, depilació, manicura, color (tints i metxes...) i posteriorment realitzen pràctiques amb persones amb pocs recursos enviades per assistents socials, de l'Àuria, alguns professors, etc.

-Mòdul B: Es treballen assignatures comunes.

Al finalitzar el curs de PQPI, obtenen el títol d'assistents però realment tenen l'experiència del primer any de mòdul.

Entre les sortides realitzades, trobem la visita a l’Acadèmia de Perruqueria i Estètica Salerm de Barcelona, on van poder conèixer el funcionament i noves tècniques.

31


PQPI CUINA Al PQPI de cuina també es treballen dos tipus de mòduls: -Mòdul A: En primer lloc s'adquireixen els coneixements de l'elaboració dels aliments i del servei. Un cop tenen experiència a la cuina, preparen activitats (relacionades amb aliments) i durant el tercer trimestre realitzaran pràctiques en llocs externs, que els permeten entrar en contacte amb el món laboral.

-Mòdul B: Es treballen les assignatures comunes.

Com a novetat d'aquest curs, serveixen i elaboren el menjar del menjador diàriament i ajuden en el servei de bar (a les hores de pati).

Entre les sortides realitzades, trobem la visita al Museu de la Xocolata (Barcelona) i durant el Saló de la infància van llogar la cafeteria.

Durant tot el matí del dia 9 de febrer de 2014, dia de portes obertes, van mostrar els seus coneixements a altres persones de forma gratuïta i convidaren a tothom a participar-hi.

32


FORMACIÓ D'ADULTS La Formació d’adults va dirigida a persones majors de divuit anys amb l’objectiu d’obtenir una titulació, adquirir nous coneixements o bé unes competències concretes.

Actualment s’ofereixen 3 tipus de cursos: -GES (Graduat en Educació Secundària): aquest curs va dirigit principalment a aquells alumnes de PQPI que han obtingut el mòdul A i B amb bones qualificacions. Un cop finalitzat aquests cursos (GES1 i GES2) s’obté el títol de l’ESO.

-Curs d’accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà: permet accedir a cicles formatius de grau mig sense haver de realitzar cap prova d’accés. En aquest curds es treballen les matèries comunes (anglès, castellà, català, matemàtiques, naturals, etc.)

-Preparació per a les proves d’accés a Cicles Formatius de Grau Superior: permet adquirir coneixements per poder passar la prova d’accés i obtenir punts extres per a la nota de la prova d’accés (trobem una part comuna i una específica segons el CF professional escollit). Els últims dos cursos són novetat d’aquest any.

33


El Menjador

[Anna Forn / Anna Asensi]

Aquest any, al menjador, fem activitats!  Torneig futbolí o Primària 3rs Classificats: Etna i Jaume

2ns Classificats: Mikel i David

I els Campions: Laia i Quim!

+

 Taller de fotografia ESO Es fa un taller de fotografia on s’apunta qui vol. En aquest es fan fotografies.

 Taller de relaxació Després de dinar els alumnes que volen, van cap a la sala de psicomotricitat, on s’escolta música tranquil·la amb l’objectiu de relaxar-se.

34


 Taller de contes Igual que al taller de relaxació, es fa a l’aula de psicomotricitat, on en lloc d’escoltar música es llegeixen contes.

 Fem polseres Per als alumnes a qui els agrada el tema de les manualitats també hi ha activitats per a ells: es fan polseres amb materials reciclats, com xapes de llaunes.

 Anglès Els auxiliars de conversa anglesos dediquen dos dies de la setmana després de dinar a reunir-se amb els alumnes que s’han quedat a dinar i estan apuntats a aquesta activitat. Es realitza en una sala per parlar i tenir l’oportunitat de posar en pràctica la llengua anglesa.

35


Ampa

[Jana Prats/Mireia Bisbal]

T’estimo tal com ets? El dia 24 d’octubre es va fer una xerrada a l’escola sobre pautes molt interessants, com ara utilitzar l’expressió de les emocions de forma explícita per prevenir conflictes, la importància de l’afecte, el respecte mutu i la no sobreprotecció per tenir més confiança amb els fills.

El curs de cuina... tot un èxit! El dia 2 de desembre es va fer un curs de cuina Delícies d’aperitius. Joan Alpuente amb les seves dots meitat professionals meitat artístiques, va fer aperitius que la gent va degustar allà mateix junt amb una copa de vi. Els plats que es van cuinar posteriorment cadascú es va endur el seu a casa.

El tió ja ha cagat! El dia 15 de desembre, els nen i nenes van anar a la muntanya a buscar el tió. Va ser un trajecte curt, fàcil i amb unes vistes meravelloses i al final de l’excursió tots junts van cantar nadales.

36


Passatemps

[Anna Forn / Jana Prats/Mireia Bisbal]

SOPA DE LLETRES DELS PETITS!

Troba aquestes paraules dels noms de les classes de primària: Antoni Gaudí Balenes Esquirols Estrelles de mar Jacint Koales Mercè Pau Casals Verdaguer Rodoreda

37

Girafes Peixos


Troba les diferències:

38


Passatemps

[Tamara Gonzalez/Alba Pérez/Marta Pérez]

Tria l’ opció correcta: -Marc Vendrell a)Ha viatjat a la Xina b)En el seu temps lliure corre maratons c)De petit volia ser astronauta

-Cristina Ruiz a)La policia anglesa la va arrestar durant una persecució b)No ha anat mai a una església c)Va repetir 6è de primària per dificultats d’estudi

-Montse Basart a)Va fer un any sabàtic per poder viatjar b)En el seu temps lliure balla hip-hop c)Va estudiar durant dos anys en un internat

-David Segura a)Va dormir a la mateixa habitació que el Pau Gasol i el Juan Carlos Navarro b)Va viure tres anys a Hawaii c)Mai ha tastat una llaminadura

-Gemma Boncompte a)A casa seva té quatre buldogs b)Va fer de model durant quinze anys c)De petita va anar a una universitat anglesa

-Núria Bernadet a)Va fer pòdium en una cursa d'esquí b)Va participar a la primera temporada del Gran Dictat c)Ha viatjat als cinc continents

-Mireia Carulla a)Va anar a l' Índia per practicar tècniques de relaxació b)És vegetariana c)Li van treure 6 queixals del seny

39


-Coco Bariles a) Té una casa a Tailàndia i una altra a Argentina b)Ha escrit un llibre sobre la coordinació motriu en el tennis c)Sap parlar mandarí, xinès i rus

-Vidal Melero a)De petit va viure a Madrid b) El seu equip és el Reial Madrid c)Va treballar en el rodatge d'una pel·lícula

-Núria Rosales a)Ha assistit a més de set concerts d'òpera b)Va tenir el seu propi restaurant, a una zona molt popular de Madrid. c)Va passar una nit a comissaria, a causa d'una manifestació d'universitaris.

-Antònia Enrich a)Va cantar en un programa de televisió b) Va fer de pregonera a la festa major c)Mai ha entrat a una biblioteca

-Ariadna del Castillo a)Ha treballat dos anys a Alemanya b)Ha conegut en persona el Príncep d'Astúries c)Té una germana que es va casar a Xina mitjançant un ritual xinès

-Anna Font a) Li agrada molt el grup de música d’U2 i assisteix a tots els concerts que pot b)Quan tenia 15 anys va marxar a viure un any a Irlanda c)Durant una època competia en salt de tanques i va ser campiona d’Espanya

b, a, c, a, b, a, c, b, b, c, b, c, a

40


El Racó de la ciutat

[Anna Asensi/Mireia Bisbal]

EL PASSAT INDUSTRIAL S’OMPLE DE VIDA AL REC A Igualada un dels elements més característics és el Rec, una sèquia de més de tres quilòmetres de llargada que delimita la ciutat per la part sud. El Rec comença al Molí Nou i acaba a l’antic molí de l’Abadia, prop de Vilanova del Camí. Per la seva extensió, el Rec dóna nom a tot un barri industrial on des del segle XVIII s’hi van començar a concentrar les adoberies de pell, que van ser i són una de les indústries més tradicionals de la ciutat. El carrer del Rec és el més característic del barri adober. Les adoberies es construïren al costat mateix del Rec, per tal de poder aprofitar l'aigua que hi passa i fer-la entrar a l'edifici. És una arquitectura molt característica que s'està perdent. El començament de la indústria adobera en aquesta zona és difícil de dir. Aquesta activitat industrial és i era molt insalubre i bruta.

Actualment, a Igualada, les antigues fàbriques tèxtils abandonades s’han tornat a transformar en espais de moda. Es tracta del Rec.0 experimental Stores, una activitat que té lloc dos cops al any, un a l’estiu i un abans de l’hivern. Aquest esdeveniment té com a objectiu conèixer el passat industrial de la ciutat i gent dels afores o de la mateixa ciutat sigui qui ho descobreixi. En aquesta ocasió hi participen 52 marques instal·lades en diferents espais, on cada una ofereix descomptes i promocions ja que majoritàriament són de temporades passades. Per aquest esdeveniment durant els quatre dies que dura, hi passen més de 100.000 persones que intenten trobar bones marques a bons preus. Com a novetat, aquest any s’hi ha afegit l’ Off Rec, que consisteix en un itinerari de comerços i restaurants on també ofereixen tot tipus de promocions i descomptes.

41


HISTÒRIES INVENTADES DELS CARRERS D’IGUALADA A continuació veureu diferents històries inventades a partir de noms dels carrers d’Igualada, on hem deixat anar la nostra imaginació.

CARRER TROBADINERS Al segle XX, l’actual carrer Trobadiners era un carrer en què passava gent de la classe alta (alta burgesia, el clero i els nobles) i de la classe baixa (pagesos, obrers i artesans). Sovint s’hi feien mercats i fires de tot tipus on els de la classe alta anaven a mirar i comprar. L’endemà d’haver realitzat un dels dies de mercat, un pagès va passar per allà i, de lluny, va veure una lluentor. Quan es va atansar es va adonar que era una moneda d’or i es va sobtar. El pobre home, molt desorientat, va mirar al seu voltant per si era d’algú i la reclamava. En veure que ningú mirava ni se sorprenia va decidir quedar-se-la. A partir d’aquell dia el pagès va tenir sort i cada vegada que feien mercat se’n trobava alguna. Vet aquí el nom del carrer actual TROBADINERS.

CARRER DE LES DELÍCIES L’any 1789, a Igualada, on ara actualment hi ha el carrer de les Delícies, era l’únic lloc on es podia aconseguir xocolata o algun tipus de dolç. Aquell any Igualada havia passat una petita guerra contra França, la qual els va deixar amb pocs recursos. A causa d’aquest fet, al carrer de les Delícies hi havia una senyora molt generosa d’aproximadament 70 anys. La senyora venia dels afores expressament per portar-hi xocolates i llaminadures per als més desafavorits. La gent anava expressament a aquell carrer per oblidar-se de la misèria i passar una bona estona amb les persones més estimades. Quan la senyora es va morir, ningú va heretar la seva vocació i a partir de llavors el carrer es va anomenar Delícies en honor a ella.

42


43


El Racó científic

[Professor Mario Sànchez]

Grau d'adherència a la dieta mediterrània en els estudiants de 2n d'ESO de l'Escola Pia d'Igualada La dieta Mediterrània (DM) és, probablement, un dels models dietètics més saludables. Aquesta dieta es caracteritza per un perfil dietètic basat en aliments típics de la regió mediterrània i en el seu estil de vida. L'objectiu d'aquest treball és conèixer el grau d’adhesió a la DM de la dieta dels estudiants de 2n de l'ESO de l'Escola Pia Igualada. Per determinar el grau d’adhesió a la DM es va utilitzar el test KIDMED. Van participar 102 estudiants d'edats compreses entre 12 i 14 anys. En conclusió, es va evidenciar la necessitat de modificar els hàbits d'aquesta població cap a patrons més saludables. INTRODUCCIÓ L’adhesió a la DM, com a model alimentari saludable, es pot quantificar mitjançant diferents índexs en els quals es puntua positivament els aliments i nutrients que contribueixen beneficiosament a protegir i preservar la salut. Un d'aquests índexs és el qüestionari KIDMED, que permet determinar ràpida i senzillament el grau d’adhesió a la DM que, al seu torn, permet identificar de manera immediata poblacions amb hàbits alimentaris poc saludables i, per tant, amb risc de deficiències i/o desequilibris nutricionals. La transició adolescent és una etapa en la qual pot afectar a la predisposició i desenvolupament de patologies. Aquesta etapa és un moment especialment vulnerable a l'hora de conformar els hàbits alimentaris que influiran en la salut i en la qualitat de vida d'aquests joves en etapes posteriors de la seva vida. RESULTATS Les edats dels participants estaven compreses entre 12 i 14 anys, amb una edat mitjana de 13. El valor mitjà obtingut respecte al grau d’adhesió a la DM a través del test KIDMED és de 6.28. No es van evidenciar diferències significatives entre els dos sexes. Es va obtenir un percentatge del 38 % amb una dieta d'alta adhesió a la DM. Un 55 % del total d’estudiants haurien de modificar la seva dieta cap a patrons més saludables, el que és especialment recomanable entre els que presenten una dieta de baixa adhesió (7 %). Figura 1. Percentatge d’homes i dones en la mostra (N = 102 Alumnes 2n ESO)

52%

48%

Homes Dones

44


Figura 2. Grau d’adhesió a la Dieta Mediterrània (N= 102 alumenes 2n ESO) 55%

60% 50%

38%

40% 30% 20% 10%

7%

0% Baixa

Mitjana

Alta

Entre els aspectes positius de la dieta d'aquests estudiants, assenyalar la utilització culinària de l'oli d'oliva, que van declarar pràcticament tots els participants, la presència d'un làctic en l'esmorzar i el consum diari d'una ració de fruita. Per contra, es van obtenir percentatges amb connotació negativa i que suposen un allunyament de la DM com són anar setmanalment a restaurants de menjar ràpid, no esmorzar o esmorzar habitualment pastisseria industrial i prendre dolços o llaminadures diverses vegades al dia. CONCLUSIÓ Un elevat percentatge de la mostra analitzada va presentar baix o mig grau d’adhesió a la DM, el que evidencia la necessitat de modificar els seus hàbits alimentaris cap patrons dietètics més saludables. Aquest allunyament dels comportaments característics de la DM pot comportar un risc de patir alguna carència i/o desequilibri nutricional en aquesta població. Per facilitar la realització de les modificacions en la dieta d'aquests estudiants, encaminades a un major acostament als patrons mediterranis, es proposa dissenyar programes d’educació nutricional i intervencions nutricionals sobre aquest grup de població, perquè coneguin i posin en pràctica els patrons d'una dieta saludable sobretot en relació a la freqüència de consum dels diferents grups d'aliments. Aquestes modificacions contribuirien a potenciar els efectes beneficiosos sobre la salut i reduir els riscos d'ingestes inadequades de nutrients que es minimitzen quan el nivell d’adhesió a la DM és òptim.

45


46


47


Gerard solé, tamara González, marta Pérez, alba Pérez, carlos sebastiÁn , Jordi mÉndez, roger luco, nil Prat, Mohamed lasfar, David riba, marc pons, Marta tarragó, Mireia bisbal, anna forn, jana Prats, anna asensi

48 i lara hernández

Revista Escola Pia Igualada 2013-2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you