Page 1

Escola Pia de Sabadell

B O N

NĂşm. 57 desembre 2009

N A D A L


EDITORIAL NADAL XERRAMECA Apreciats amics i amigues de la Xerrameca,

XERRAMECA núm. 57 desembre de 2009

Arriba el Nadal, temps de descans i de família, un cop assolit aquest primer trimestre intens d’activitat a l’escola. Com ve sent habitual, a l’editorial d’aquest primer número ens agrada fer crònica del primer trimestre del curs i avançarvos esdeveniments importants que tindran lloc durant la resta de curs escolar. La veritat és que aquest curs està sent particularment especial en l’àmbit de les noves tecnologies. Després de la primera inversió feta amb l’objectiu de començar a dotar les aules d’equips multimèdia, hem aconseguit fer més fàcil i quotidià l’augment dels recursos pedagògics a l’aula des de les diferents matèries. La clau de l’èxit de la millora tecnològica és que vagi en paral·lel amb millora pedagògica i, és per això que part del professorat va realitzar, durant el curs passat i dins del pla de formació de l’escola, cursos d’aplicatius TIC que ens ajudessin a incloure aquestes activitats dins de la programació de les diferents àrees. Amb el mateix objectiu hem continuat la formació per anar perfilant el pla TAC (tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement) que ens permeti desenvolupar de forma racional i adaptada al centre tota aquesta vessant d’innovació metodològica i pedagògica. Cal dir que no podem deixar de banda altres metodologies “més tradicionals” de l’aprenentatge. La lectura i l’escriptura, el saber escoltar, resumir, prendre apunts o fer mapes conceptuals que ens ajudin a sintetitzar la informació i organitzar-la, han de continuar sent part del nostre dia a dia a l’aula. És molt provable que contemplem els llibres digitals dins d’aquests recursos tecnològics, però ha de ser en un just equilibri que permeti als nostres alumnes aprendre amb els millors recursos possibles, tenint en compte que en la diversitat rau un dels fonaments de l’aprenentatge. Respecte a activitats escolars, estigueu atents al projecte Mauthausen amb el viatge que protagonitzaran un grup de 22 alumnes de batxillerat de l’escola el proper mes de març. L’experiència que viuran, de ben segur que ens l’aproparan a la seva tornada amb les activitats que tenen preparades. Per acabar, us fem un incís molt especial en la campanya de pastoral d’enguany, que si recordeu duu per lema: TOTS PER TOTS i està dedicada al voluntariat. Una molt bona oportunitat per anar en contra d’una societat individualista i consumista. Contra tot això, us proposem els valors fomentats des del voluntariat: servei altruista. No cal necessariament apuntar-s’hi a una ONG...el podem practicar a casa, amb la família, amb els amics o entitats ben properes del barri. Ah, i no oblidem que el fet de dedicar una estona a recollir l’aula, o un paper del passadís de l’escola o de casa, també és un servei que ajuda a TOTS a sentir-nos millor. Ara més que mai, aprofitem el veritable sentit del Nadal per fomentar a casa des dels petits detalls, la Pau i l’Amor amb majúscules i el consum responsable i solidari.

Editorial....................................................2 La tardor..................................................3 Una sortida al zoo..................................7 Els oficis................................................. 12 Ens avaluem.......................................... 16 Convivències a la Carral..................... 17 Exploradors de llibres......................... 20 La terra i la lluna................................ 21 Convivències de cicle superior.......... 23 Ajudem a reciclar amb l’agenda 21... 24

The past................................................ 25 The New York Time............................ 27 The real me.......................................... 27 Els nombres.......................................... 28 Desitjos del PQPI................................. 29 Pastoral ................................................ 31 Caravana Solidària.............................. 32 Casal Pare Sallarès.............................. 33 Conferències......................................... 34 Reutilització de bates......................... 35

Capçalera: Josep Maria Ramoneda Consell de redacció: Tots els alumnes i professors que han fet possible aquest número

Molt Bon Nadal !

C. Escola Pia, 92 08201 SABADELL

e-mail:sabadell@epcat.net http:www.epcat.net/sabadell

2


ELS CONILLS, ÀNECS I PONIS HEM TREBALLAT LA TARDOR: HEM APRÈS UN POEMA DE BOFILL, PUIG I SERRAT:

INFAN T IL

LA TARDOR

ELS COLORS: VERMELL, GROC, TARONJA, MARRÓ.

3


INFAN T IL

FENT BOLES DE PLASTILINA

FEM LÍNIES VERTICALS

4


INFAN T IL

HEM CELEBRAT LA CASTANYADA:

HEM FET UNA CASTANYA

ENS HA VISITAT LA CASTANYERA:

5


INFAN T IL

HEM ANAT D’EXCURSIÓ AL PARC DE LES MORISQUES I ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ:

MENJANT AMB ELS NOSTRES COMPANYS

JUGANT

TREPITJANT FULLES

6


ELS NENS/ES DE P-4 QUAN VAM COMENÇAR EL CURS NO TENIEM NOM DE LA CLASSE. LA LAIA, LA MONTSE I LA NÚRIA ENS VAN DIR QUE PENSESSIM EL NOM D’UN ANIMAL SALVATGE QUE ENS AGRADÉS PER ANOMENAR-NOS AIXÍ A TOT EL GRUP-CLASSE.

IN FAN T IL

UNA SORTIDA AL ZOO

DESPRÉS DE FER VOTACIONS ELS MÉS VOTATS VAREN SER: P4 A…………………... GIRAFES P4 B…………………... ELEFANTS P4 C…………………... COCODRILS CADASCÚ DE NOSALTRES VAM PINTAR EL NOSTRE ANIMAL. AL MIG DE LA PANXA VAM ESCRIURE EL NOSTRE NOM I AIXÍ HA QUEDAT. HO TENIM PENJAT A LA PORTA DE LA CLASSE: CLASSE DE LES GIRAFES

CLASSE DELS ELEFANTS

CLASSE DELS COCODRILS

7


INFAN T IL

PER PODER APRENDRE MÉS COSES D’AQUESTS ANIMALS EL DIA 19 DE NOVEMBRE, PER FI VAM PODER ANAR AL ZOO. DIEM PER FI, PERQUÈ AQUESTA SORTIDA LA VAM HAVER D’ANUL·LAR DUES VEGADES. QUINA SORTIDA MÉS DIVERTIDA!! VAM VEURE MOLT BÉ TOTS ELS ANIMALS I ENS VAN EXPLICAR MOLTES COSES D’ELLS. VAM APRENDRE MOLT! ENS PREPAREM PER ENTRAR AL ZOO:

CLASSE DE LES GIRAFES

CLASSE DELS ELEFANTS

8

CLASSE DELS COCODRILS


INFAN T IL

ESTEM A DINS DEL ZOO. QUÈ BONIC!!!

ELS ELEFANTS ESCOLTEN AMB ATENCIÓ LES EXPLICACIONS:

LES GIRAFES MIREN……. QUÈ INTERESSANT!

ELS COCODRILS VAN MIRAR UN COCODRIL ACABAT DE NÉIXER. LLÀSTIMA QUE NO ENS VAN DEIXAR FOTOGRAFIAR-LO!!!!!!! QUINA PENA!

9


IN FAN T IL

DESPRÉS DE CAMINAR I TREBALLAR MOLT TENIEM MOLTA GANA. QUINS MENJARS MÉS BONS ENS HAN PREPARAT!!!

I MIREU!!! QUE BEN ACOMPANYATS ESTAVEM!!

10


INFAN T IL

DESPRÉS DE DINAR VAM ANAR A VEURE ALTRES ANIMALS. ENS VAN AGRADAR MOLT! AH! TAMBÉ VAM VEURE L’ESPECTACLE DELS DOFINS!! VA SER FANTÀSTIC! VA SER UNA SORTIDA MOLT DIVERTIDA I VAM APRENDRE MOLTES COSES DE L’ANIMAL DE LA CLASSE.

11


IN FAN T IL

ELS OFICIS DE P-5 DELS OFICIS HEM PARLAT I TRES N’HEM TRIAT PER AL PROJECTE TREBALLAT!

Metges

Pescadors

P5-A: CLASSE DELS METGES

12

Pallassos


INFAN T IL

P5-B: CLASSE DELS PESCADORS

13


IN FAN T IL

P5-C: CLASSE DELS PALLASSOS

14


15

INFAN T IL


C IC LE INIC IAL

ENS AVALUEM! Els nens i nenes de primer hem iniciat el curs amb moltes novetats. Ja tenim carpeta amb separadors, estem aprenent la lletra lligada, hem anat de convivències, a una casa nova, amb els alumnes de segon,… Però, una cosa que no ens esperàvem és que, en tornar de les convivències, ens hem autoavaluat en comportament. I després, hem estat avaluats pels companys. Sovint coincidia la nota que ens havíem posat personalment amb la donada pels companys, però a vegades no. Això ens ha servit per reflexionar sobre les nostres actituds. Una altra activitat de coavaluació que ens ha agradat molt ha estat la de matemàtiques. Després d’escriure el resultat de deu problemes, ens hem canviat el full amb un company per fer les correccions.

16


17

C IC LE IN IC IAL


C IC LE INIC IAL

18


19

C IC LE INIC IAL


C IC LE M ITJÀ

EXPLORADORS DE LLIBRES Com cada curs descobrim nous llibres en l’aventura dels Exploradors de llibres, una iniciativa de l’escola per fomentar el plaer per la lectura. Participar en aquesta activitat, a cicle mitjà,és voluntari i un cop presentat els llibres d’enguany ens han expressat quines serien les seves expectatives.

M’he apuntat als exploradors de llibres per........ -

què m ‘agrada llegir llibres interessants i aquests ho semblen molt. no comprar tants llibres i també m’agraden molt aquests. investigar-los i per si m’agraden. què vull conèixer més llibres i més aventures.

Em sembla que els llibres d’aquest any seran........

- divertits perquè només veure la tapa del davant semblava divertida. - per aprendre a llegir més ràpid. - molt més difícils que l’any passat ,tindran la lletra més petita i n’hi haurà més.

Crec que val la pena llegir per ..........

- què pots descobrir aquelles persones que han escrit aquestes aventures tan magnífiques. - millorar la lectura, les faltes d’ortografia, per aprendre i saber més paraules. - saber més coses i aprendre dels llibres que són molt divertits. - redactar bé, aprendre noves històries com ara de misteri, aventura, viatges, atles... - que si t’imagines el que llegeixes encara és més divertit.

Quan llegeixo ..........

- és com si em poses dins del llibre, sobretot si són de misteri, perquè mentre llegeixo - penso qui ha pogut ser el culpable. - m’emociono. - sembla que em posi en el llibre i quan dormo somnio el que he llegit - sempre estic al costat de la mare perquè si no entenc alguna paraula li pregunto i quan estic sola consulto al diccionari. - m’agrada passar aventures i conèixer personatges nous. - noto que milloro i els meus pares també. Ara, quan acabem els llibres podrem comprovar si totes les nostres expectatives s’han complert. Ara en tenim moltes ganes.

20


Aquest curs els nens i nenes de quart hem començat Medi estudiant el tema “La terra i la lluna”. Des d’un primer moment és un tema que ens ha agradat i ens ha interessat molt. Entre tots hem aconseguit un munt de llibres i fotografies dels planetes, del sistema solar, de la lluna, de curiositats sobre els astronautes… És clar que hem hagut d’estudiar una mica (tipus d’astres, moviments que fa la Terra, conseqüències d’aquests moviments, fases de la lluna, constel·lacions…) però també hem fet d’investigadors i fins i tot hem viatjat per la història. Mireu aquí en teniu uns exemples: • Hem intentat esbrinar perquè les estacions de l’any no són iguals arreu del món. • Hem conegut alguns científics molt antics (fins i tot de l’època dels grecs!) que tenien uns noms molt estranys (Hyparco, Galileo, Copèrnic,…) i que amb paciència i esforç van inventar els primers telescopis, o van descobrir fets sorprenents sobre l’univers.

C IC LE M ITJÀ

LA TERRA I LA LLUNA

Us podeu creure que antigament la gent pensava que la terra era plana? I que la Terra era el centre de l’univers i que el Sol girava al seu voltant?... Sort dels científics!!! Però el millor ha estat que per acabar el tema els nostres tutors ens han proposat de representar la nostra pròpia visió de l’univers. Així doncs, a l’àrea de Visual i Plàstica, ens hem posat en grups de 6 ó 8 persones i hem seguit el següent procés: 1. Hem buscat informació i hem acordat què volíem representar.

2. Hem fet un esbós amb llapis damunt les fulloles. 21


C IC LE M ITJÀ

3. Hem cobert les fulloles amb plastilina de diferents colors, tot tenint en compte que calia donar-hi volum i que les diferents parts havien de lligar.

4. En acabar ho hem vernissat.

Hem quedat força contents del resultat i hem decidit compartir-ho amb tots vosaltres tot fent-ne una exposició a la porteria.

Esperem que us hagi agradat i que, tal com ens ha passat a nosaltres, us hagin quedat ganes de continuar esbrinant i cercant informació sobre els misteris de l’univers. 22


Aquest any, el cicle superior vam anar de convivències a una casa que es diu Campus Hernando Fierro, localitzada a Banyoles (Pla de l’Estany). El dia de marxar ens vam despertar molt d’hora, cap a les 7:45, ja que havíem de ser al Parc Catalunya (el nostre punt de sortida), a les 8:45h. I el viatge va començar. En arribar a Banyoles, vam esmorzar i vam fer una visita a l’estany de Banyoles, per conèixer l’entorn, la naturalesa, etc. En acabat, ens van portar a la casa de colònies, on ens van explicar la normativa a complir, les activitats que faríem, etc. Nosaltres, la primera activitat que vam dur a terme va ser una excursió amb brúixola pels voltants de la casa, per tal de saber orientar-nos en la muntanya. Després d’això ja ens van ensenyar les habitacions, i per la nostra classe en teníem dues, una de nens i una de nenes.

C IC LE S U P E R IO R

CONVIVÈNCIES DE C.S.

Aquella mateixa nit, després de sopar, vam fer un joc que consistia en trobar als monitors i que ens fessin una marca de diferents colors. L’endemà, després d’esmorzar ens van portar al bosc a fer tirolina, que era molt divertida, però a la vegada molt curta. Ens van deixar anar a la vora del riu, on vam jugar i va ser molt emocionant. A la tarda, després de dinar vam fer una excursió a una ermita anomenada Sant Petjari, vam tardar molt en arribar-hi, i ens vam cansar molt, però va valer la pena. En tornar a la casa, ens vam dutxar, vam sopar i vam anar a la “disco” que ens havien preparat; va ser divertit, i alguns nens i nenes fins i tot es van quedar afònics. Després d’això, els monitors ens van fer un espectacle de foc que va ser impressionant, i ja vam anar a dormir. El dia següent, després d’esmorzar, vam fer escalada, que va ser molt “xulo”; també vam fer tir amb arc, tot i que no se’ns donava tant bé. Després d’això, ja va ser l’hora de dinar, i després teníem estona lliure, però es va posar a ploure molt fort, i els “monis” van treure instruments i es van posar a cantar cançons, fins que van arribar els autocars i vam marxar. Van ser unes convivències molt divertides!!!! Berta Calsina Marina Garcia 5è A 23


C IC LE S U P E R IO R

AJUDEM A RECICLAR AMB L’AGENDA 21 Aquest curs els alumnes de 4art, 5è i 6è hem canviat el sistema de recollida de deixalles per ajudar a reciclar millor. Explicarem els motius pels quals hem canviat el sistema de recollida i què estem fent per millorar-ho. Així tothom s’acabarà implicant. 1.-Per què hem renovat l’Agenda 21? • No hi havia vigilants a les papereres del pati quan sortíem. • A vegades els encarregats no fèiem bé la seva feina. • Pocs alumnes ens miràvem les incidències del dia per tal de millorar-les. • Els patis, alguns dies, quedaven bruts de papers per terra i les deixalles no les separàvem correctament. 2.-Què fem aquest curs amb l’agenda 21? Cada setmana una classe diferent s’encarrega de: • Vigilar, al començar el pati, que tothom recicli bé les deixalles. • Recollir el paper i el plàstic de les classes i llençar-ho als contenidors del carrer. • Netejar els patis de papers, si cal.

3.-Com funciona l’agenda 21? Cada setmana una classe sencera té la responsabilitat de vetllar pel bon funcionament del reciclatge dels seus espais i del pati. • Hi ha uns alumnes que a l’hora de començar el pati es col. loquen al costats dels contenidors de plàstic i de matèria orgànica. Aquests porten un distintiu que acrediten que són agents de l’agenda 21. I vetllen per tal que tots els alumnes tirin les deixalles on toca. • Un cop per setmana, tota la classe encarregada del reciclatge, recull tots els contenidors de plàstic i de paper que hi ha a classes de 4art, 5è i 6è, i surten amb el tutor o tutora a llençar-ho als contenidors del carrer. • Cada dia es revisa, un cop s’ha acabat l’estona de pati, com ha quedat el terra de papers. Si en queden més del normal es fa una batuda ràpida per recollir-los i llençar-los on correspon. 24

Alumnes de 6è A


25

ESO


ESO

26


ESO THE REAL ME My favourite colour is yellow, because it is a very nice and cheerful colour. When I am 20 years old I will have a yellow mini car with two white lines on it. I think I’m a bit chatty. I’m friendly, but only when I want. My character changes when I’m staying with my friends. When I’m with them I’m extroverted, friendly and happy, but when I’m with people that I don’t know I’m quite shy. But I’m always honest. Sometimes, I’m very impolite, but only when I’m angry. I hate when people are dishonest, I think that we should always say the truth. The food I really hate is the pepper. My friends are Ari, Júlia, Marta, Laia, Queral, Anna, Carla, Marta, Laura... they are very honest and friendly with me. Written by Ivett Bosch (3r B)

27


B AT X ILLE R AT

Els nombres Us heu adonat que els números estan a tot arreu? A l’hora de pagar el pa, d’escoltar música, al rellotge, etc. Això, és degut a que, per tal d’entendre el món, necessitem donar un valor a les coses per que tothom les entengui igual. Ja des de la prehistòria comptaven, i arrel de la necessitat d’agilitzar aquest procés, al llarg de la història han aparegut i evolucionat diversos mètodes, des de ratlles i punts fins a sistemes de base. En l’actualitat utilitzem el sistema de base 10, desenvolupat pels hindús fa uns 2200 anys, i arribat a Europa el segle VII d. C gràcies al contacte amb la cultura àrab. Per tal de mantenir un ordre lògic entre els nombres que existeixen actualment, aquests s’han agrupat en conjunts: Dins dels nombres hi ha alguns amb una importància històrica més gran, sobre els quals s’ha desenvolupat tota la resta: el zero, l’ú, el dos, el tres, el deu, el dotze, el vint i el seixanta. Aquests conformarien la base numèrica de les matemàtiques. Però a part d’aquests nombres “base” hi ha altres que s’han guanyat un lloc dins del món de les ciències i les arts, ja sigui per la seva gran utilitat en aquests camps o per les seves propietats curioses. Mostra d’aquests tenim el nombre pi, el nombre auri, el nombre e o el nombre de plàstic, entre molts d’altres. Com a alumne de 2n de Batxillerat aquest any estic fent el Treball de Recerca, el tema del qual tracta sobre els números. Per tal d’assolir-lo m’he plantejat dos objectius: per una banda aprofundir el meu coneixement sobre els números, i d’altra divulgar aquest coneixement. Carles Rubio, 2n Batxillerat A

28


29

PQPI


PQPI

30


PAS TO R AL

TOTS PER TOTS

Aquest any des de l’equip de pastoral, varem decidir treballar a

nivell d’escola el tema del voluntariat. És un tema molt ampli que ofereix multitud d’oportunitats a l’hora de pensar en activitats que hi estiguin relacionades. De fet, n’hi ha tantes de possibilitats que el problema ha estat decidir-se per quines endegar. El primer que sí que teníem clar que havíem de buscar era el lema i el logo. El primer va ser fruit d’una reunió de l’equip de pastoral i el segon va sorgir a partir d’un concurs obert als nois de secundària. Tot i que la participació no va ser molt gran, sí que varem rebre unes quantes propostes de les quals va sortir aquest dibuix representant vàries mans que s’uneixen per col•laborar. Un cop ja teníem el lema i el logo, el següent pas va ser escollir l’activitat del primer trimestre, que va quedar de la següent manera: a infantil i a secundària posaran en pràctica una activitat anomenada EL BANC DEL TEMPS, que consisteix a posar alguna habilitat personal al servei dels companys. A primària van decidir convidar algú de l’entorn proper dels alumnes que pogués donar un testimoni personal de la seva experiència com a voluntari en algun àmbit. D’altra banda, a infantil i primària van utilitzar un petit power point per introduir el tema del voluntariat i a secundària, es va adreçar els nois a una pàgina web per que també es familiaritzessin amb aquest món.

Creiem que en una societat tant consumista i egoista en molts ca-

sos, és bo que els nens descobreixin les iniciatives que existeixen a l’entorn del voluntariat.

31


FE S

32


JUNTS PODEM

KPS Casal Pare Sallarès

CAS AL PAR E S ALLAR È S

Casal de Joves Pare Sallarès

Hola a tothom!! Com podeu veure, el Casal Pare Sallarès aquest any s’ha renovat!! Taules noves, nova decoració, ... Però no sols hem renovat el local, sinó que també ho hem fet a nivell de direcció!! Hem creat un consell directiu del qual els càrrecs i els que en formem part som: Director; Jordi Camps, Cap de Grups; Joan Bonfill, Cap de Tresoreria i Infraestructura; Jordi Peig, Cap de Xarxa; Sergi Asensio i Cap Pedagògica; Anna Marín. Una de les nostres tasques és vetllar per la bona organització i coordinació del KPS. Enguany l’equip de monitors estem entusiasmats per portar a terme les activitats que hem preparat, tan les de grup com les del casal, ja que aquest any tenim moltes propostes interessants a fer, com per exemple: les colònies de cap de setmana, bicicletada solidària, marca un gol pel tercer món, ... entre moltes altres coses. No cal que us diguem que estem d’allò més contents!!! Us presentem a tots els monitors i grups que formem part d’aquest projecte que mica en mica va creixent més i més: “1r ESO - es troben cada divendres de 18:15 a 19:15” i els seus monitors són el Jordi Camps i l’Anna Maria Saludes, “2n-3r ESO – es troben cada dijous de 17:45 a 18:45” i els seus monitors són l’Anna Marín, la Beatriz Aroca i el Joan Bonfill, “Tomàquets verds (1r batxillerat) – es troben cada dimecres de 22h a 23h” i els seus monitors són la Maria Aroca, la Laia Llobet i la Rosa Abadal, “Fulanos de tal (1r UNI) - es troben cada els dijous de 22:30 a 23:30” i les monitores són la Judit Morera i la Marta Gonzalez, “Nenes del Peig (3r UNI) – es troben cada dimarts de 21:30 a 22:30” i el monitor és el Jordi Peig, “Kdm + tard (4rt UNI) – es troben cada dimarts de 22:30 a 23:30” i la monitora és la Maitane Rodríguez i “X2 + Segadors (6é UNI) – es troben cada dimarts de 22:30 a 23:30” i els monitors són la Maitane Rdríguez i el Sergi Asensio. Si voleu provar-ho, només heu de presentar-vos a la porteria de l’escola i demanar la inscripció on hi ha la informació, cal que ompliu la butlleta i ben aviat ens coneixerem!! El KPS és un espai on els joves ens reunim per reflexionar, practicar la solidaritat i el compromís social. Així que si ets inquiet/a o si no ets indiferent amb la societat VINE I PARTICIPA!! JUNTS PODEM 33


AM PA

Conferències En el 6è cicle de conferències de pares, l’Antonio Hidalgo, psicòleg, va compartir amb nosaltres eines i estratègies per fer front a l’amenaça de les drogues en el sí de dues xerrades molt interessants, a continuació es poden trobar aquells aspectes que hem considerat més destacables. Dues són les perspectives des de les que podem afrontar aquesta realitat: ABANS I DESPRÉS. ABANS: què podem fer per prevenir? La prevenció l’hem d’entendre com aquelles estratègies que hem seguit per tal que en el moment clau, el nostre fill o filla sàpiga enfrontar-se a les drogues. En aquest moment previ, l’objectiu és doble : • El nostre fill o filla ha de tenir tota la informació necessària i rellevant sobre les substàncies. En aquesta tasca, tot i que hi hem d’estar implicats, l’ajut que ens proporcionen les escoles i les institucions ens faciliten la feina. Els adolescents coneixen bé les drogues. • A la motxilla del nostre fill hi ha d’haver aquells elements necessaris per poder superar aquest moment amb èxit. I què hi ha de portar a la motxilla? Autoestima, personalitat, habilitats socials i capacitat de comunicació amb pares i mestres, entre d’altres. Aquests elements que es treballen des de la infantesa són elements indispensables que ajudaran a l’adolescent a decidir amb criteri davant les drogues. o Com a exemple, en aquesta motxilla també hi han de portar la capacitat de sobreposar-se al fracàs, aquesta capacitat s’ha de treballar des de petits, no els ho podem solucionar / donar tot, ells han de tenir la capacitat de fracassar i sortir-se’n sols des de petits, assumir responsabilitats en el seu nivell. Així millorarem la seva autoestima i confiança i podem evitar que davant un fracàs en altres moments, la solució sigui no afrontar-lo i buscar una evasió. L’Antonio Hidalgo també ens va fer notar la importància de la nostra relació amb els nostres fills. Tenint present que l’adolescent viu un moment de molts canvis, la nostra relació amb ells ha de ser molt clara, ell va apel·lar als CRITERIS I JERARQUIA, el nostre fill o filla ha de saber que tot i que la relació pot ser fluïda i fàcil, és jeràrquica, i ha de tenir clar quins són els nostres criteris i opinions davant aquells fets que considerem importants (els límits, allò que nosaltres no tolerem). No oblidem que els pares som el referent i exemple més immediat, fins i tot durant l’adolescència, tot i que no ho vulguin reconèixer. DESPRÉS: Què fer davant un episodi de consum? L’Antonio va proposar diferents situacions i entre tots vam anar construint el que seria una resposta adient. En qualsevol cas, s’ha de mantenir el criteri (que hem anat transmetent al nostre fil) i confiança (no podem perdre tota la confiança ni en ell o ella ni tot l’esforç que fem) i s’han d’aplicar unes conseqüències. Es proposava una resposta proporcionada i conseqüent. És a dir, no es pot tractar igual un primer episodi de consum de substàncies que una conducta de consum reiterada i cal intentar, en la mesura del possible, aplicar les conseqüències d’aquella conducta. Sobretot en aquests casos, l’Antonio va encoratjar a treballar conjuntament amb l’escola, ja que en aquest espai el comportament de l’adolescent pot tenir unes connotacions que desconeixem ja que el grup condiciona i l’escola coneix bé el nostre fill en aquest entorn. En definitiva, hem d’educar els nostres fills en la responsabilitat perquè puguin enfrontar-se al món de les drogues, si es dóna el cas, amb èxit i davant una situació crítica mantenir-nos ferms en els nostres criteris i treballar conjuntament amb l’escola.

34


AM PA

NOU PROJECTE: REUTILITZACIÓ DE BATES Aquest any des de l’AMPA hem engegat el projecte de socialització de bates. És un projecte que té per objectiu ajudar les famílies a estalviar, ja que permet reutilitzar les bates d’altres companys als quals han quedat petites. A part d’aquest objectiu, en aquest projecte també es pretén treballar els valors de la responsabilitat , doncs s’ha de tenir cura de la bata perquè pugui servir per un altre alumne, i la reutilització, ja que moltes vegades les coses no tenen un consum directe i es poden tornar a fer servir. Per fer aquesta proposta, es parteix de la premissa que la donació de les bates es faci voluntàriament. A partir d’aquí, qui en vulgui una la pot sol·licitar, i aleshores que es pugui satisfer la seva necessitat dependrà de les que hi hagi en estoc. El projecte va arrencar una mica just de temps, però amb les ganes que hi vam posar vam aconseguir informar els pares de la nostra idea a principis de juny i dir-los que les bates es recollirien els dos últims dies de curs, un procés en què vam tenir la col·laboració de l’escola, ja que aquells dies no calia portar bata i es van fer activitats en què no hi havia gaire risc de tacar-se. Un cop recollides les bates, es va fer una selecció de les que eren aprofitables per cosir-les i després portar-les a la tintoreria. Aleshores va arribar la part més difícil, classificar-les, ja que fins llavors no ens havíem adonat de les diferents numeracions i talles que tenen les bates i va costar una mica trobar un criteri de classificació. Finalment només quedava fer el recompte de les sol•licituds que es podien satisfer amb les bates donades. Afortunadament aquest any s’han pogut servir totes les demandes, i fins i tot n’han sobrat per a qui encara hi estigui interessat o per a estoc de cara a l’any que ve. En el cas que hi hagi més d’una família interessada en una talla, es reparteix per sorteig (cada família té un número assignat), i es treu un número que marca la prioritat (suposo que la gent de P3 entendrà de seguida aquesta manera de fer). Per exemple, tenim 140 famílies que participen en el reciclatge totes numerades de l’1 al 140, segons el número d’arribada. Es traurà un número per sorteig, el 55 per exemple, aleshores la família 55 sempre guanya tots els litigis, després la 56, etc. i la 54 els perd tots. Així per exemple si la família 71 i la 80 competeixen per la mateixa bata guanya la 71 ja que està més a prop de la 55. Les altres famílies que no resultin afortunades poden optar a altres bates que no estiguin en litigi. Un cop finalitzat el procés, només queda entregar les bates a les famílies. Aquest any s’ha fet oferint tres tardes per passar-les a recollir, però potser no és la millor manera i estem pensant altres vies més funcionals. També estem oberts a suggeriments per poder tenir més idees i poder escollir la millor. La part que dóna més feina de tot el projecte és la classificació de les bates i l’entrega d’aquestes. És per això que fa falta la màxima col·laboració dels pares. Totes aquelles persones que vulgueu donar un cop de mà perquè la iniciativa prosperi podeu contactar amb l’AMPA a sabadell.apa@escolapia. cat. Finalment, volem donar les gràcies a totes les famílies que han col·laborat en la donació i a totes aquelles que s’han apuntat a la reutilització. Així com a aquells membres de l’AMPA que han participat en el projecte. Sense l’ajuda de tots això no seria possible. I també aprofitem per comentar-vos les properes dates importants de l’any que ve: - Els dies 21 i 22 de juny es recullen les bates als contenidors i no cal que els nens en portin a l’escola. - El dia 30 de juny es porten a cosir. - El dia 7 de juliol queden ben netes un cop han passat per la tintoreria. - Els dies 14 i 15 de juliol es classifiquen i s’adjudiquen les bates. - A principis de setembre es reparteixen les bates a la gent que les ha sol·licitades. Esperem que pogueu reservar un d’aquests dies per donar-nos un cop de mà. Ens veiem reciclant!

35


CONSTRUCCIONES MURCIANO E HIJOS, S.L.

Dando servicio a: Colegios, Residencias, Empresas, Hospitales, Centros de ocio

C/Aribau 200-210. 5ª Planta 08036 Barcelona Tel.93.240.21.41/Fax.93.240.24.50

obres i reformes de qualitat C/ Manuel de Falla, 32 2n 08210 Barberà del Vallès 93 718 08 61 607 08 53 34

ARAMARK Servicios de Catering

Servei integral de neteja i manteniment per a tot tipus de dependències. Telèfon centralitzat d’atenció al client

902 297 297

Passeig de la Plaça Major, 48 - Tel. 93 725 83 59 - 08202 SABADELL

ESTUDI FOTOGRÀFIC Passeig Manresa, 1 1er Pis

Passeig de la Plaça Major, 34-38 Tels. 93 725 59 59 - 93 727 33 54 - Fax 93 727 65 91 Passeig de la Plaça Major, 12 Tel. 93 727 58 04 Marià Fortuny, 11 Tel. 93 727 57 94 08202 SABADELL

XERRAMECA # 57  
XERRAMECA # 57  

Xerrameca número 57. Desembre 2009

Advertisement