Page 1

Visitem la plaรงa de Fidela Renom

Descobrim el Torrent de Colobrers

P.VILANOVA, R.CANALS A.BOSCH I V.PEREZ


Sabadell Av. Barberà , 14 Telèfon: 937 12 02 46

ELS MILLORS VINS, ALS MILLORS PREUS!!!!

Sabadell, Castellar del Vallès, Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Matadepera, Molins de rei, Mataró, Terrassa. COMPRA TAMBÉ ONLINE !

TAMBÉ GRAN VARIETAT DE CAVES, GINEBRES, O ALTRES LICORS!!!!


1.Plaรงa de Fidela Renom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4 2.Sabadell en xifres . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 3.Torrent de Colobrers . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7 4.Entrevista a un usuari del CAP. . . . . . . . . . . . . . . 15 5.Calaix de sastre. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16


Plaça Fidela Renom

Sabadell és +

(Dilluns, 7 d'abril 2014)

Origen: Hem anat a visitar la plaça Fidela Renom. El seu nom és en honor a la senyora Fidela Renom i Soler (Sabadell, 18 de gener de 1891 – Barcelona, 11 de Setembre de 1987) que fou defensora de la dona treballadora i una política catalana.

Situació i recorregut: La situació actual és al davant de la plaça de l'ajuntament, al centre. Hem recorregut 716'6 metres des de la nostra escola fins a arribar a la plaça

Anècdotes: En acabar tota la feina que havíem de fer ens han sobrat, aproximadament, 15 minuts i com que no volíem tornar a escola hem decidit quedar-nos a jugar als gronxadors, al tobogan...


Sabadell en xifres

Sabadell és +

(Dilluns ,7 d'abril 2014)

Ubicació geogràfica i demografia: La ciutat de Sabadell, juntament amb Terrassa són les capitals del Vallès Occidental. La ciutat es troba envoltada dels següents municipis: Terrassa, Castellà del Vallès, Sentmenat, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda, Barberà del Vallès, Badia, Cerdanyola del Vallès i Sant Quirze del Vallès. Està situat a 190 metres d'altitud sobre el nivell del mar i té una superfície 37'79 quilòmetres quadrats, om hi habiten 207.649 persones, de manera que te una densitat de població de 5.337'57 hab/km quadrat. Majoritàriament la població de Sabadell és de mitjana d'edat; 30 i 40 anys.

Símbols de la ciutat: Escut

Bandera

Sabadell com tota ciutat té un escut heràldic i una bandera.

Orígens de la ciutat: Hi ha restes arqueològiques que indiquen que Sabadell es va formar fa uns 3.800 anys. El nucli va créixer a partir del que avui en dia coneixem com La Salut. Els seus habitants, els Ibers, l'anomenaven Arraona. Es dedicaven a l'agricultura, la ramaderia, la caça i la pesca. Al 218 aC fou invadida pels romans i encetà un procés de romanització. Durant l'edat mitjana, el nucli es desenvolupà al marge dret del riu Ripoll. Al segle XIX Sabadell es va omplir de vapors tèxtils i es va convertir en el principal centre llaner d'Espanya.


Sabadell en xifres

Sabadell és +

(Dilluns, 7 d'abril 2014)

Òrgan de govern: Dins de la política hi ha paraules les quals cal saber-ne el significat, com per exemple: -Escó:És el seient dels parlamentaris en les diferents cambres de representació legislativa de cada país. -Ple municipal:És un òrgan col·legiat necessari del govern municipal sota la presència de l'alcalde, està integrat per tots els regidors. Actualment el partit polític que governa l'ajuntament de Sabadell és el PSC, cal saber però que al 2012 l'alcalde Manel Bustos va ser acusat de corrupció i va deixar el càrrec, ara el seu lloc l'ocupa Carlos Sànchez. Els altres partits polítics que es troben en el parlament són el ICV (Iniciativa per Catalunya Verds) amb dos escons, i també amb dos escons ES (Entesa per Sabadell), el PP (Partit Popular) amb tres escons, CIU (Convergència i Unió) amb cinc escons i, finalment amb tretze escons el PSC (Partit Socialista per Catalunya)

Districtes de la ciutat: Sabadell està distribuït en 7 districtes: l'1, el 2, el 3, el 4, el 5, el 6, el 7


Torrent de Colobrers

Sabadell és +

(8 d'abril de 2014)

El Torrent de Colobrers, també es coneix com a Font de la Tosca o de Can Pagès. Té uns 6 quilòmetres de longitud, neix a la serra del Vent, a Castellar del Vallès i desemboca al riu Ripoll. L'aigua que porta el torrent prové de la font de Can Moragues. Els propietaris del torrent són les famílies Pagès, Garriga, Moragues i Barata. Als voltants del torrent hi ha una gran diversitat de fauna i flora.

HI TROBEM:

Font de la Tosca: Feta de terra calcària formada per l'acumulació de la barreja de carbonats que conté l'aigua amb el diòxid de carboni. Pot arribar a formar roques sedimentàries


Torrent de Colobrers

Sabadell és +

(8 d'abril de 2014)

Roca foradada: En el seu moment es va tenir una horta. Es va fer artificialment per les inundacions de les riades del 1962, que erosionava la roca i tenien por de que caigués.

Aqüeducte: Serveix per. transportar aigua

Terrasses fluvials: Parets que es formen per l'erosió dels r.ius


Torrent de Colobrers

Sabadell és +

Vegetació de bardissa:

Vidalba: Antigament es fumava, ja que les branques estan buides de dins.

Enfiladisses: Són epífites que s'enreden unes a les altres per créixer. Es classifiquen en: -Arítjol: Fulla amb forma de cor, amb circells i punxes que serveixen per aferrar-se als arbres, parets, roques... -Heures: Creix en llocs d'ambient humit i serveixen de decoració

Arbres de ribera:

Pollancres:

Fulla caduca, tenen fulles amb llargs pecíols que fan que es moguin amb més facilitat pel vent.

(8 d'abril de 2014)


Torrent de Colobrers

Sabadell és +

Plataners: Fulla caduca. Les fulles són grans amb cinc lòbuls punxeguts i amb un pecíol llarg.

Oms: Oms: Tenen Tenenparàsits paràsits(lagiafosis) (lagiafosis)que queeses van vanmenjant menjantl'arbre, l'arbre,sense sensematar-lo matar-lo perquè perquèllavors llavorsnonose'n se'npodrien podrienaprofitar. aprofitar.

Espècies de ribera Jongs: Estan situats en llocs humits i a vagades estan situats prop del horts, ja que antigament servien de suport per les tomaqueres.

Càrexs: S'hi troben abundantment en el torrent

Falgueres: Es defineix com a planta vascular que no produeix llavors, sinó que es r reprodueix a partir d'espores

(8 d'abril de 2014)


Torrent de Colobrers

Sabadell és +

8 d'abril de 2014

Cues de cavall: Són plantes sense fruit i sense flor

D'altres que hi trobem:

Figuera: Té moltes arrels que subjecten la terra perquè no es pugui moure ni fer-se'n despreniments

Tipus de bosc:

Bosc mediterrani:

Fulla més petita sense accés d'aigua Ex: alzines, pins...

Bosc de ribera: Fulla més gran i caduca.


Torrent de Colobrers

Sabadell és +

Pit-roig: És un ocell menut amb el pelatge gris amb el front la gola i el pit de color roig i amb un bec petit i precís. És molt sociable amb les persones

Oriol:

Rossinyol:

És un ocell gran, amb les ales i la cua llargues.

Té un color marronós excepte la cua que és d'un color vermellós. És un ocell migratori.

(8 d'abril de 2014)

Caragolet: Fa de 9 a 10'5 cm i té una gran habilitat de perseguir insectes.

Amb no tanta freqüència hi trobem: -Toixó -Fagina -Ratolins -Musaranyes -Granota verda -Reineta -Gripau -Salamandra -Vidriol


Torrent de Colobrers

Sabadell és +

(8 d'abril de 2014)

L'any 1981 la Vidriera Vilella, una fàbrica de vidre, va fer un vessament de fuel il·legal que es va sancionar amb dues multes: la primera era pagar uns determinats diners, proporcionalment a l'incident, i la segona era recollir tot el fuel i deixar-ho tot ben net. En canvi la seva solució va ser enterra-ho tot de tal manera que no es veiés, ja que era pràcticament impossible fer passar màquines per netejar-ho tot. Avui en dia, encara es conserven les mostres de fuel.


Torrent de Colobrers

SABADELL ÉS +

( 8 d'abril de 2014)

Rules that must be followed to avoid damage to the environmet of the Torrents de Colobrers: - Don't make fire - Don't trample the plants - Don't boot the plants - Don't throw garbage into the rivers - Don't contaminate - Don't go with motor vehicle - Don't waste the river's water - Respect the animals - Don't break plants - Remain silent

PUBLICITAT

SURT A FER ESPORT!

REBAIXES FINS A UN 60 % EN ROBA ESPORTIVA DEL CORTE INGLÉS!

NO ESPERIS MÉS HI VINA JA , QUE SINÓ ET QUEDARÀS SENSE RES .


Un tomb amb bus

Sabadell és +

(Dimecres, 9 d'abril 2014)

Casualment hem entrevistat un ex-alumne de l' escola pia. -Estàs content amb els serveis que ofereix aquest CAP? Per què? -Porto un temps utilitzant-lo i de moment estic content, principalment perquè fan revisions, a de més tant els metges com la resta del personal fan que et sentis a gust. -Què hi trobes a faltar o què hi canviaries? -Res, jo crec que ofereixen el que és necessari, penso què ja estan bé. -Quin serveis ofereix aquest CAP? -En aquest CAP et fan anàlisis de sang, vacunes i revisions, també ofereixen serveis d'infermeria i tenen una zona a on fer recuperació. -En quines ocasions creus que s'han d'anar als centres d'assistència primària? -Quan tens un problema no molt greu que no saps com solucionar per exemple si et trobés malament i no saps què tens hi has d'anar, en canvi per un petit mal de cap no és necessari utilitzar aquest servei. -Vas freqüentment al CAP? -No, no l'utilitzo gaire, només hi vaig quan m'he de fer anàlisis o revisions. -Tenen una bona organització? -Si estan ben organitzats, normalment no van amb retards i a les sales d'espera no s'acumula gent. -Quina és la teva opinió general sobre aquest centre? -Bé, jo penso que són un lloc molt útil i a de més el fet que n'hi hagi un a cada barri facilita que tota la població en tingui un a prop seu.


A veure si te'n recordes!!! 1- En quants districtes està dividit Sabadell? ............................... 2- Quin partit polític governa Sabadell? ......................................... 3- A on hem anat a fer l'entrevista? ................................................ Envia les respostes a www.sabadellés+.cat i podràs guanyar un dels 100 IPod s que sortegem.

S U D O K U


Sopa de lletres Troba cinc noms de barris en aquesta sopa de lletres. T

D F

N J

L

O O Q Y U Z

M X E R W I I

C

C C K O P O

R U R E A D C Ç E N Y X V D I

O R P A A S N D F

E F

H J

E K N L

T

Z

G A

X C D

S X V B N G R M R Q W E O A G R Y I H U T T

J

P U P E V R A N

U S J

L

O Q G O L

R O D A L

D F

I

A H J

R T

K G

A D F

A

Q W A S P G

I

P R T

Y B G R E P R O V

Z

J

L

A W G R À C I

Q E U V A R T

Y U T

A z

I

A w P

A veure si trobes el camí de l'ajuntament fins a l'Escola Pia


CENTRE CÍVIC

CENTRE D'ASSISTÈNCIA PRIMÀRIA


ESTADI LA NOVA CREU ALTA

PLAÇA FIDELA RENOM


INVENTEM EL FUTUR

ELS CARBURANTS REPSOL , GRÀCIES A LA SEVA FORMULACIÓ ÚNICA MANTENEN NETES LES VÀLVULES DEL MOTOR. AIXÍ EVITES PROBLEMES D'ACCELERACIÓ , EMISIONS...

SABADELL ÉS +  

Revista del crèdit de síntesi de 1r d'ESO del curs 2013-14