Page 1

Lokaal

Diamanten stel viert feest

In het hart van deze krant wordt de meeverspreid

www.dichtbij.nl Uitgave van Holland Combinatie

Verwarring over afval BAARN - Er blijkt bij inwoners onduidelijkheid over de dagen waarop in het afval wordt ingezameld. Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN), dat sinds 1 januari de afvalinzameling verzorgt, hanteert een andere werkwijze dan men gewend was. Op feestdagen zamelt RMN geen papier, plastic, GFT en restafval. RMN in. De verzameling van afval kan zowel vóór als na de feestdag zijn en is dus niet automatisch de dag volgend op de feestdag zoals men gewend was. Op welke dag wordt ingezameld staat aangegeven in de afvalkalender die eind vorig jaar huisaan-huis verspreid is. Deze kalender wordt echter onvoldoende geraadpleegd. 'Veel inwoners kijken wanneer de buren het afval buiten zetten. Dan hoeft maar één inwoner zich te vergissen en voor je het weet wordt in een hele straat het afval op het verkeerde moment aangeboden', aldus Rob Schram, directeur RMN. Inwoners die hun afvalkalender kwijt zijn, kunnen deze inzien op www.rmn.nl.

Donderdag 25 april 2013

Kermisplezier is weer ten einde

Finaleshow Baarn on Stage BAARN - Baarn On Stage is de enige echte Baarnse talentenjacht voor iedereen van 8 tot 80 jaar. Op vrijdag 26 april vindt de wervelende finaleshow plaats in Theater de Speeldoos in Baarn. De zes beste acts die zijn gekozen na de auditieronde van 14 april treden op tijdens de showavond. De avond wordt geopend en afgesloten door een speciale gelegenheidsband samengesteld uit Baarnse beroepsmuzikanten. Daarnaast zorgt de landelijke bekende act Jeans

BAARN - Het maakt niet uit of er nu een gure wind staat en de temperaturen voor de tijd van het jaar ver onder het gemiddelde zijn of dat er een lekker lentezonnetje schijnt, de kermis trekt altijd. Zo ook afgelopen week in Baarn. Lekker zwieren, lekker zwaaien, lekker even nergens aan denken, kermis behoudt zijn charme door de eeuwen heen. 'Ik ben al drie keer geweest', laat

intratuin Hilversum

zondag 28 april

open

de tienjarige Stijn uit Baarn zondag, op de laatste kermisdag, weten. 'Ik kreeg gisteren geld van mijn opa en oma om vandaag nog een keertje te gaan.' De Baarnse kinderen hoeven echter niet te treuren, zij kunnen altijd nog terecht op de Hilversumse kermis die deze week van start is gegaan. (Foto: Studio Kastermans)

SALE

open van 10.00 tot 17.00 uur intratuin Hilversum (kortenhoef) Kromme Rade 2a. www.intratuin.nl

Kijk op www.speeldoosbaarn.nl voor meer informatie.

Uw oude films op DVD!

fotoautofocus

t/m 4 mei 2013

Herenstraat 3 – Bussum 035-6910888

Koninginnedag geopend van 10.00 tot 17.00 uur

www.designalightendesign.nl Neuweg 5 - 1211 LV Hilversum

Ook video, audio, dia & foto www.fotoautofocus.nl

Stek perkgoed

van 10.00 tot 17.00 uur

koninginnedag

voor veel spektakel. De show begint om 20.15 uur. De kaarten kosten 10 euro (exclusief consumptie) en zijn verkrijgbaar via het theater.

Div. soorten o.a. Bacopa, Surfinia, Sanvitalia, Bidens. Pot 10.5 cm.

Nu voor

Bij aanschaf van een auto bij Toonen 25 GRATIS wasbeurten!!

99

Aanbiedingen deze week geldig of zolang de voorraad strekt

Actie tot en met mei 2013.

www.toonen.nl

www.vdroest.com

KIJK VOOR DE

SMITCO TUINTOPPERS

ELDERS IN DEZE EDITIE!

Over 2 weken! Vrijdag 10 mei 2013

Feestelijke Opening

Rivièra Maison Flagship Store Laren

Burg. van Nispen van Sevenaerstraat 4 - rivieramaison.com

IEDERE ZONDAG SHOPPEN met viersterren service

www.stadshartamstelveen.nl


25 april 2013

GD1.740.2

“Zeg Baas, kan een open haard op ‘gas’ branden?” Ja hoor, dat kan

KONINGINNEDAG Tot en met zaterdag 4 mei

Wie over een open haard beschikt, wil er zo veel mogelijk plezier en profijt van hebben. Maar eerlijk is eerlijk, hoe vaak zal de haard dan uiteindelijk branden? Om van uw haard een gebruikshaard te maken is een GASBLOKKENVUUR ideaal! Deze stelt u in staat om elk moment van uw open haard te genieten, ook zelfs maar voor eventjes: met vlammen, gloed en uitstraling die er precies zo uitziet als een houtvuur

Dinsdag 30 april

Kinderspelen én groot scherm op ons 2e parkeerterrein

n, heesters 20.000 plante elkaar. en bomen bij tenmarkt vol Tot en met zaterdag 4 mei Plus een plan l. is ons gehele buitentersupervoordee rein ingericht als Hollandse Plantenmarkt, boordevol kramen met planten in talloze soorten en maten. De een nog voordeliger dan de ander, want dat hoort bij dit spraakmakende voordeelfestival: kom samen gezellig (planten)markten en neem mee wat u kunt, tegen prijsjes voor de kleine beurs.

Groot feest voor kinderen met allerlei attracties en voor papa’s en mama’s een groot scherm voor de inhuldiging.

Prijzen vanaf 

505,-

o.a. Model 400 voor een haard met een vuurbreedte tot 40 cm. Model 570 voor een vuurbreedte van 40 tot 55 cm. Model 750 voor een extra vuurbreedte tot wel 70 cm. Model 730 is geschikt voor een rondzithaard.

GASVUURTJESBRANDEND BRANDEND TE TE ZIEN ZIEN IN GASVUURTJES INONZE ONZEWINKEL WINKEL (exclusief gasveiligheidsvoorschriften)

DE GROOTSTE GASHAARD EN GEVELKACHELKEUZE IN HET GOOI!

WWW.HBAAS.NL / INFO@HBAAS.NL LOODGIETERSBEDRIJF

H. BAAS B.V.

KONINGSSTRAAT 129 • HILVERSUM • TEL. 035 - 624 98 90/624 22 02 Open: ma. t/m vrij. 08.00 t/m 17.00 uur. Zaterdags gesloten. Geen koopavond

Open 09.00 - 18.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur, zaterdag tot 17.00 uur, zondags gesloten

Dorresteinweg 72b Soest, 035 - 6012883, www.vaarderhoogt.nl

Atelier Lala

Kledingreparatie, Stomerij en Fournituren

VERS&VOORDELIG DAT IS MIJN COOP

KOM

SUPERCOOPJES & VOLLE KARREN. DAT IS MIJN COOP

Wij bieden een groot scala van diensten aan zoals: • Kledingverandering • Was- en strijkservice • Specialist in gordijnen • Ervaring met leer, suède en bont • Reparatie van naaimachines

Konin gs ko rting Broe : ken i nkor ten vana f Tot 7 mei ’ 13

€ 5,-

2

ZAKKEN

Douwe Egberts Senseo koffiepads

4.

99

alle soorten 2 zakken à 36 stuks naar keuze elders 7.58

Del Monte bananen kilo elders 1.89

vers uit eigen oven

1.29

Atelier Lala, Brinkstraat 9A 3741 AM Baarn Tel 035 – 5413074 Deskundig advies & vakkundige plaatsing

In onze showroom vindt u prachtige openhaarden, maar ook gas- of houtgestookte kachels, gesloten systemen, stijlschouwen (marmer en zandsteen), RVS rookkanalen en inbouwpakketten.

Noord Hollandsche kaas

4

1+1

GRATIS

romig jong, jong belegen of belegen 2 stukken à 500 gram naar keuze bijv. romig jong elders 10.50

DESIGNED BY HENK SCHIFFMACHER

5.25

Coop appel- of kersenflappen 4 stuks elders 3.56

GRATIS & STOER, ECHTE HENK SCHIFFMACHER TATTOOS

OP=OP

bij elke 10 euro aan boodschappen*

www.bakoopenhaarden.nl info@bakoopenhaarden.nl Industrieweg 16d, Soest Tel. 035 - 601 96 89

Openingstijden: Vrijdag 19.00 - 21.00 uur. Zaterdag 10.00 -16.00 uur. Bel voor een afspraak op andere dagen.

Bezoek onze showroom voor een deskundig advies en een warm ontvangst!

* = Exclusief Exclusief boek boeken, en, cadeaubonnen en w wettelijk ettelijk niet ttoegestane oegestane artik artikelen elen (r (rookwaren, ookwaren, kkoopzegels, oopzegels, slijt slijterijartikelen, erijartikelen, b babyvoeding abyvoeding ttot ot 1 jaar jaar,, geneesmiddelen, postz postzegels, egels, en lot loten) en)

Prijs- en assortimentswijzigingen, zetfouten en uitverkochte artikelen voorbehouden. Alle aanbiedingen zijn bestemd voor thuisgebruik, du iet v oor h andelsdoeleinden . A anbiedingen zzijn ijn g eldig v an m aandag 2 2 tt/m /m zzondag ondag 2 8a pril 2 013. w eek 117 7 duss n niet voor handelsdoeleinden. Aanbiedingen geldig van maandag 22 28 april 2013. week

Baarn

Ermelo 37 Hoofdstraat Prof. Krabbelaan 2 Garsteland 2

GEWIJZIGDE OPENINGSTIJDEN: Zie voor alle openingstijden: coop.nl

COOP.NL

COOP.NL

STUKS 00

2.


25 april 2013

GD1.740.3

Motorrijder onderuit

Diamanten stel viert feest

Karakter speelt Ontkoppeld

BAARN - Op de Esscherrotonde in Baarn ging zondag rond 14.00 uur een motor onderuit. Op een paar honderd meter voor de rotonde, bemerkte een automobilist dat er rook onder de motorkap vandaan kwam. De bestuurder reed door tot de afslag Groeneveld. Juist toen hij de motorkap open deed om te kijken wat het probleem was hoorde hij achter zich een 'schuiver'. Een motorrijder was door het veroorzaakte oliespoor onderuit gegaan. De berijder kwam er met een lichte schouderkneuzing er vanaf. Net toen de politie het wegdek wilde afzetten ging bijna een tweede motor onderuit, echter deze kon zich net staande houden. De brandweer heeft ruim 300 meter wegdek gereinigd, wat even opstoppingen veroorzaakte tot de afritten van de A1.

Pepperspray en mes op zak BAARN - De politie heeft woensdag 17 april twee mannen aangehouden die zich verdacht ophielden in de fietsenstalling op het Stationsplein. Bij controle bleek dat de mannen in bezit waren van een mes en een busje pepperspray. Eén van hen, een 26-jarige inwoner van Driebergen-Rijsenburg, beledigde de agent tijdens de controle en bleek ook in bezit te zijn van een hoeveelheid wiet en pillen. De tweede verdachte kon zich niet legitimeren. Ze zijn aangehouden voor verhoor.

dichtbij.nl Verschijnt iedere donderdag huis aan huis in Baarn Oplage: 11.352 Adres Seinstraat 14 1223 DA Hilversum Redactie Sandra van den Bovenkamp Tel.: 06-83627248 redactie@baarnsweekblad.nl Verkoop Sander Kooij 035-6477011 verkoop@gooieneembode.nl Familieberichten Tel.: (072) 519 66 99 familieberichten@hdcmedia.nl familieberichten.hdcmedia.nl Geen krant gehad? Meld uw klacht Gratis op: www.geenkrantgehad.nl of www.dichtbij.nl of bel don/vrij/ma tussen 10.00 en 16.00 uur (088) 8248240 (lokaal tarief) Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij Holland Combinatie. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene GebruiksvoorwaardenTMG van toepassing, die te vinden zijn op www.tmg.nl/gebruiksvoorwaarden.

Baarns Weekblad is een uitgave van:

De cast heeft hard gewerkt om het stuk tot in de perfectie te beheersen. BAARN - Toneelgroep Karakter speelt zaterdag 27 april haar voorjaarsvoorstelling Ontkoppeld in Theater de Speeldoos in Baarn.

BAARN - Het was maandag precies 60 jaar geleden dat Corry de Graaff (83) haar jawoord gaf aan Piet de Graaff (88). Om dat te vieren kwam burgemeester Mark Röell naar de Wagenaarlaan om het jubilerende echtpaar te feliciteren. 'Het was een prachtige lentedag', weet De Graaff nog over zijn trouwdag. 'De zon scheen en alles verliep zoals we wilden', herinnert hij

zich. De geboren Rotterdammers wonen inmiddels alweer vele jaren in Baarn en met heel veel plezier vertellen ze. Hij was dertig jaar leraar Engels, zij zorgde vooral voor hun drie kinderen. Ook kregen ze acht kleinkinderen. Het diamanten jubileum werd afgelopen weekend volop gevierd met de familie en vrienden op een boerderij. (Foto: Studio Kastemans)

Grootste Staatsieportret Aller Tijden in de maak

Pekingtuin Baarn omgetoverd tot Open Oranje Atelier ILSE VAN DER STOEP BAARN - De Baarnse Pekingtuin wordt maandag 29 april omgetoverd tot een Open Oranje Atelier. Van 11.00 tot 15.00 uur kunnen Baarnaars er genieten van een vol en gevarieerd creatief programma. Het Open Oranje Atelier wordt georganiseerd door het Comité Baarn Huldigt Oranje en heeft als thema Verbinden. 'De maandag voor de troonswisseling dreigde een wat loze dag te worden,' vertelt medeorganisator Kevin van den Berg. 'Het leek het Comité dan ook een leuk idee om in de Pekingtuin iets leuks te organiseren. Veel mensen hebben vrij en de kinderen hebben vakantie. Wat is er dan leuker dan in oranjesfeer te komen met allemaal leuke activiteiten?' Het programma start om 11.00 uur met het versieren van de grote boom in de Pekingtuin met oranje crêpepapier. Van den Berg: 'Maar het klapstuk van de dag wordt een gigantisch portret van Willem Alexander en Maxima. Dat portret bestaat uit zeshonderd houten tegeltjes, waarvan iedereen die voorbij komt er eentje mag beschilderen. Alle losse onderdelen komen als een mozaïek samen in een gigantisch staatsieportret van 6 bij 4 meter. Burgmeester Mark Röell, die het Open Oranje Atelier komt openen, zal de eerste 'tegel' van het portret leggen.' Nadat 'Het Grootste Staatsieportret Aller Tijden', gereed is, krijgt het een mooie plek bij Nijhof. Dit woonwarenhuis stelt alle materialen voor het portret beschikbaar.

Crea Bea Onder de noemer 'Crea Bea' worden allerlei creatieve knutselactiviteiten aangeboden. Zo kunnen de Baarnaars porseleinen K(r)oningsborden schilderen (door Volksuniversiteit Baarn), kronen versieren, tronen timmeren en jongleer-pois maken. Verder is er de Koninklijke Cupcake Cup, mogelijk gemaakt door Albert Heijn. De mooiste cupcake wint een prijs.

Voor een aantal activiteiten wordt een geringe vergoeding gevraagd vanwege de materiaalkosten. Van den Berg: 'Dat kon helaas niet anders, maar deze vergoeding wordt weer 'goedgemaakt' door middel van een tegoedbon, die inwisselbaar is bij pannenkoekenhuis De Vuursche Boer, Schmaecken van Hamelink of Theater de Speeldoos.'

Workshops Vanaf 11.30 uur starten allerlei culturele workshops. Voor de allerkleinsten is er Muziek op schoot; de grotere kinderen kunnen meedoen aan een interactieve liedjesworkshop, leren goochelen, hofdansen, pois zwaaien (met een eigen gemaakte poi)

SPECTACULAIRE HUIDVERBETERING DE NR. 1 IN COSMETISCHE HUIDBEHANDELINGEN

en flaneren over de Koninklijke catwalk. De workshoptijden zijn te vinden op www.baarnhuldigtoranje.nl. en op borden in de Pekingtuin. Liever een korte activiteit? Ga als Koning(in) op de foto, of schrijf een wenskaart met een droom voor ons land. Of ga lekker loungen en eet een 'appeltje van oranje', die overal voor het grijpen liggen (met dank aan Kraaij). Om 15.00 uur wordt het Open Oranje Atelier afgesloten door het oplaten van ballonnen, waaraan de wenskaartjes worden gebonden. De ballon die het verst komt levert de eigenaar een weekendje Landal Greenparks op, beschikbaar gesteld door mediapartner De Gooi- en Eemlander.

Ontkoppeld is een stuk geschreven door Neil Simon, welke altijd garant staat voor een avond met een lach en een traan. De regie is in handen van Baarnaar Marc van Driel. Sinds haar recente scheiding woont TV-redactrice Olive Madison alleen in haar appartement, waar ze de boel naar hartenlust laat verslonzen. Als de echtgenoot van Olive's vriendin Florence Unger een streep onder hun huwelijk zet, nodigt Olive haar, in een opwelling, uit om bij haar in te trekken. Florence heeft echter één onhebbelijkheid: ze is bezeten van orde en netheid. De twee tegenpolen vormen een onwaarschijnlijk koppel, dat afstevent op een nieuwe relatiecrisis. De wekelijkse triviant sessies met het vriendinnenclubje bieden geen soulaas, en tijdens wat in Olive's ogen een gezellig avondje zou moeten worden met twee charmante Spaanse buren, gooit Florence letterlijk roet in het eten. Hoe lang is de vriendschap hiertegen bestand?... De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 11 euro (excl. consumptie) en zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa via telefoonnummer 035-. 5418050 tijdens kantooruren of bij T. Manten, telefoonnummer 0355415957.

Probeer nu 2 maanden gratis Daarna 6,95 per maand

Consumentenbond • 2 keer de Consumentengids thuis en op tablet • online toegang tot alle informatie en tests • gratis handige Minigids Besparen

voor

na

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR GRATIS EN VRIJBLIJVEND ADVIES

Behandelen van huidverslapping, rimpels, (acne)littekens en pigmentproblemen

2 maanden

Gratis!

HUIDZIEKTEN • HUIDVERBETERING • HUIDSCAN Olmenlaan 38, Bussum, 035-6927000, www.nationaalhuidcentrum.nl

Consumentenbond.nl/lidworden


25 april 2013

Officiële bekendmakingen Bestemmingsplannen Ontwerpbestemmingsplan “De Drie Eiken”

Burgemeester en wethouders van de gemeente Baarn maken bekend dat met ingang van vrijdag 26 april 2013 tot en met donderdag 6 juni 2013 het ontwerpbestemmingsplan “De Drie Eiken” voor een ieder ter inzage ligt. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het bedrijventerrein De Drie Eiken in het noordoosten van Baarn. Het gebied wordt globaal begrensd door de open afrit van de snelweg A1, de sportvelden aan de Geerenweg en de Bisschopsweg.

Vigerende bestemmingsplannen In het plangebied gelden de bestemmingsplannen “ N o o rd s c h i l - Z i n ke n p o e l ” en “Noordschil”. Het bestemmingsplan “De Drie Eiken” zal deze bestemmingsplannen, voor zover gelegen binnen het plangebied, vervangen. Inhoud van het bestemmingsplan Het ontwerpbestemmingsplan is een beheergericht, conserverend bestemmingsplan. Bestaande planologischjuridische rechten worden gerespecteerd. Ter inzage Het ontwerpbestemmingsplan “De Drie Eiken” met de daarbij behorende stukken liggen ter inzage in de centrale hal van het gemeentehuis, Stationsweg 18 te Baarn, van 8.00 uur tot 17.00 uur (op vrijdagen tot 16.00 uur). Ook is het inzien van het ontwerpbestemmingsplan op afspraak mogelijk bij de balie Frontoffice, telefoon 035-5481611. Het o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n “De Drie Eiken” is digitaal raadpleegbaar via www. baarn.nl via de snelkeuze bestemmingsplannen en op www.ruimtelijkeplannen.nl. De directe link hiervoor is: http://www.ruimtelijkeplannen. n l / we b - ro o / ? p l a n i d n = N L . IMRO.0308.000038-ON01. Wilt u een zienswijze indienen? Gedurende de termijn van terinzagelegging van 26 april

GD1.740.4

2013 tot en met donderdag 6 juni 2013, kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen op het ontwerpbestemmingsplan. Een zienswijze op het genoemde o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n indienen kan: schriftelijk bij de gemeenteraad van Baarn, postbus 1003, 3740 BA Baarn; mondeling door contact op te nemen met mevr. B. de Jonge tel. 035- 5481641. De verdere procedure Indevoorbereidingophetnieuwe o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n heeft dialoog plaatsgevonden tussen de gemeente en de eigenaren en de gebruikers van het plangebied over de uitgangspunten die de gemeente hanteert. De dialoogmiddag heeft plaatsgevonden op 11 april 2013. Een tweede dialoogen informatieavond zal worden georganiseerd tijdens de formele ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan. Opnieuw worden de eigenaren en de gebruikers van het plangebied in deze periode uitgenodigd voor enerzijds het geven van informatie en anderzijds het aangaan van een dialoog over bestemmingsplan gerelateerde vraagstukken die leven bij de bewoners.De datum van de dialoog-/ informatieavond, tijdens de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan, wordt nader bekend gemaakt. Nadat de termijn voor het indienen van zienswijzen is verstreken wordt bekeken of naar aanleiding van ingediende zienswijzen het plan aangepast dient te worden. De gemeenteraad neemt een besluit over de beantwoording van de zienswijzen en over het vaststellen van het bestemmingsplan. Nadat het vastgestelde bestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage heeft gelegen voor beroep treedt het plan in werking.Indien geen beroep wordt ingesteld is daarmee de procedure afgerond. Ontwerpbestemmingsplan “Eemdal” Burgemeester en wethouders van de gemeente Baarn maken bekend dat met ingang van vrijdag 26 april 2013 tot en met donderdag 6 juni 2013 het ontwerpbestemmingsplan “Eemdal” voor een ieder ter inzage ligt. Het o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n “Eemdal” heeft betrekking op een gebied in het oosten van Baarn. Het gebied wordt globaal begrensd door de Eemweg, de Faas Eliaslaan, de Noorderstraat, de Zuiderstraat, de Piet Heinlaan, de Bestevaerweg, de

Dotterbloemlaan, de Zuringlaan, de Praamgracht en de Eem. Vigerende bestemmingsplannen In het plangebied gelden op dit momentdebestemmingsplannen “Oosterhei”,“Partieleherziening Oosterhei”, “Noord-Oost”, “Eemdal-Noord”, “EemdalZuid” en “Zeeheldenbuurt”. Het bestemmingsplan “Eemdal” zal deze bestemmingsplannen, voor zover gelegen binnen het plangebied, vervangen. Inhoud van het bestemmingsplan Het bestemmingsplan is een beheergericht, conserverend bestemmingsplan. Bestaande planologisch-juridische rechten worden gerespecteerd. Ter inzage Het ontwerpbestemmingsplan “Eemdal” met de daarbij behorende stukken liggen ter inzage in de centrale hal van het gemeentehuis, Stationsweg 18 te Baarn, van 8.00 uur tot 17.00 uur (op vrijdagen tot 16.00 uur). Ook is het inzien van het ontwerpbestemmingsplan op afspraak mogelijk bij de balie Frontoffice, telefoon 035-5481611. Het o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n “Eemdal” is digitaal raadpleegbaar via www. baarn.nl via de snelkeuze bestemmingsplannen en op www.ruimtelijkeplannen.nl. De directe link hiervoor is: http://www.ruimtelijkeplannen. n l / we b - ro o / ? p l a n i d n = N L . IMRO.0308.000037-ON01. Wilt u een zienswijze indienen? Gedurende de termijn van terinzagelegging van 26 april 2013 tot en met donderdag 6 juni 2013, kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen op het ontwerpbestemmingsplan. Een zienswijze op het genoemde o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n indienen kan: schriftelijk bij de gemeenteraad van Baarn, postbus 1003, 3740 BA Baarn; mondeling door contact op te nemen met mevr. B. de Jonge tel. 035- 5481641. De verdere procedure Indevoorbereidingophetnieuwe ontwerpbestemmingsplan heeft dialoog plaatsgevonden tussen de gemeente en bewoners van het plangebied over de uitgangspunten die de gemeente hanteert. De dialoogavonden hebben plaatsgevonden op 26 maart 2013 en 28 maart 2013. Een derde dialoog- en informatieavond zal worden georganiseerd tijdens de formele ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan. Opnieuw worden de bewoners van het plangebied in deze periode uitgenodigd voor enerzijds het geven van informatie en anderzijds het aangaan van een dialoog over bestemmingsplan gerelateerde

vraagstukken die leven bij de bewoners. De datum van de dialoog-/ informatieavond, tijdens de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan, wordt nader bekend gemaakt. Nadat de termijn voor het indienen van zienswijzen is verstreken wordt bekeken of naar aanleiding van ingediende zienswijzen het plan aangepast dient te worden. De gemeenteraad neemt een besluit over de beantwoording van de zienswijzen en over het vaststellen van het bestemmingsplan. Nadat het vastgestelde bestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage heeft gelegen voor beroep treedt het plan in werking.Indien geen beroep wordt ingesteld is daarmee de procedure afgerond.

Ter inzage Het ontwerpbestemmingsplan “Nieuwe Oosterhei” met de daarbij behorende stukken liggen ter inzage in de centrale hal van het gemeentehuis, Stationsweg 18 te Baarn, van 8.00 uur tot 17.00 uur (op vrijdagen tot 16.00 uur). Ook is het inzien van het ontwerpbestemmingsplan op afspraak mogelijk bij de balie Frontoffice, telefoon 035-5481611. Het o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n “Nieuwe Oosterhei” is digitaal raadpleegbaar via www. baarn.nl via de snelkeuze bestemmingsplannen en op www.ruimtelijkeplannen.nl. De directe link hiervoor is: http://www.ruimtelijkeplannen. n l / we b - ro o / ? p l a n i d n = N L . IMRO.0308.000004-ON01.

Ontwerpbestemmingsplan “Nieuwe Oosterhei” Burgemeester en wethouders van de gemeente Baarn maken bekend dat met ingang van vrijdag 26 april 2013 tot en met donderdag 6 juni 2013 het o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n “Nieuwe Oosterhei” voor een ieder ter inzage ligt. Het o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n “Nieuwe Oosterhei” heeft betrekking op de wijk Nieuwe Oosterhei in de gemeente Baarn. De wijk ligt ten oosten van de spoorlijn Amsterdam – Amersfoort/Utrecht. In het noorden grenst de wijk aan de Wijkamplaan, de Bremstraat, de Margrietstraat en de Piet Heinlaan. In het oosten wordt het plangebied begrensd door de Maatkampweg, de Dotterbloemlaan en de Zuringlaan.Aandezuidwestgrens is de begraafplaats in het plangebied meegenomen en wordt de grens verder bepaald door de Zwanenweide.

Wilt u een zienswijze indienen? Gedurende de termijn van terinzagelegging van 26 april 2013 tot en met donderdag 6 juni 2013, kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen op het ontwerpbestemmingsplan. Een zienswijze op het genoemde o n t we r p b e s t e m m i n g s p l a n indienen kan: schriftelijk bij de gemeenteraad van Baarn, postbus 1003, 3740 BA Baarn; mondeling door contact op te nemen met dhr. E. de Bos tel. 035- 5481641.

Vigerende bestemmingsplannen In het plangebied gelden de bestemmingsplannen “Uitbreidingsplan in onderdelen Oost”, “Eemdal V”, “Oosterhei”, “Baarn Ericastraat” en “Lepelaarstraat - Reigerstraat”. Het bestemmingsplan “Nieuwe Oosterhei” zal deze bestemmingsplannen, voor zover gelegen binnen het plangebied, vervangen. Inhoud van het bestemmingsplan Het ontwerpbestemmingsplan is een beheergericht, conserverend bestemmingsplan. Bestaande planologischjuridische rechten worden gerespecteerd.

De verdere procedure Indevoorbereidingophetnieuwe ontwerpbestemmingsplan heeft dialoog plaatsgevonden tussen de gemeente en bewoners van het plangebied over de uitgangspunten die de gemeente hanteert. De dialoogavond heeft plaatsgevonden op 21 maart 2013. Een tweede dialoog- en informatieavond zal worden georganiseerd tijdens de formele ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan. Opnieuw worden de bewoners van het plangebied in deze periode uitgenodigd voor enerzijds het geven van informatie en anderzijds het aangaan van een dialoog over bestemmingsplangerelateerde vraagstukken die leven bij de bewoners. De datum van de dialoog-/ informatieavond, tijdens de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan, wordt nader bekend gemaakt. Nadat de termijn voor het indienen van zienswijzen is verstreken wordt bekeken of naar aanleiding van ingediende zienswijzen het plan aangepast dient te worden. De gemeenteraad neemt een besluit over de beantwoording van de zienswijzen en over het vaststellen van het bestemmingsplan. Nadat het vastgestelde bestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage heeft gelegen voor beroep treedt het plan in werking.Indien geen beroep wordt ingesteld is daarmee de procedure afgerond.


25 april 2013

GD1.740.5

Programma Baarn 04.30 - 16.00 uur: Rommelmarkt met kramenOranjepark, Stationsweg, Brink, Laanstraat 04.30 - 15.00 uur: Kinderrommelmarkt met kleedjes, Pekingtuin 07.00: Vroege vlaggers 07.30 - 9.00 uur : Opening van de dag, klokgelui en carillonmuziek 08.45 uur: Officiële opening op de Brink 10.00 - 15.00 uur: Workshop schaken, ABN Amro Laanstraat 10.00 - 13.00 uur: Kinderspelen in de Pekingtuin 13.30 – 17.00 uur: Tobbedansen in de Pekingtuin 09.30 - 16.00 uur: ORANJEPLEIN Brink, live televisie uitzending inhuldiging 14.00 - 23.00 uur: Middag en avond optredens Pekingtuin Optredens: 15.30 - 17.30: Meike van der Veer & band (The Voice) 17.30 - 18.30: Kidz DJ1 18.30 - 19.00: KEET 19.30 - 20.00: Yes-R 20.30 - 21.00: Lesley Williams 21.00 - 21.30: Steff & Ed 21.30 - 22.00: Wolter Kroes 22.30 - 23.00: Lawineboys

Koninginnedag 2013 volop oranje-activiteiten

Weer groot feest in Baarn en Lage Vuursche

Veel oranje ook vorig jaar. (Archieffoto: Studio Kastermans)

BAARN - De Oranjevereniging Baarn en Oranje heeft ook voor Koninginnedag 2013 een feestelijk programma samengesteld met zowel bekende als nieuwe activiteiten. Zoals de rommelmarkt in het centrum, muzikale optredens in het centrum en kinderspelen in de Pekingtuin. Nieuw is het tobbedansen. 's Avonds weer een groot muzikaal programma in de Pekingtuin.

Programma Lage Vuursche 10.00 uur Opening Oranjemarkt. 12.30 uur Start kinderspelen 13.30 uur Optreden Eemzangers 20.00 uur Dorpsfeest

Vlaginstructie op 30 april

De vlag kan uit. BAARN - De ministerpresident heeft, met instemming van de ministerraad, besloten om ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april 2013 een bijzondere vlaginstructie te geven. De instructie geldt voor alle gebouwen van de rijksoverheid. Gemeenten en provincies is verzocht overeenkomstig te handelen. De Nederlandse vlag met oranje wimpel wordt op 30 april gevoerd tot zonsondergang. Inwoners worden uitgenodigd dit voorbeeld te volgen. Naar aanleiding van de aangekondigde abdicatie is een digitaal register voor dankbetuigingen en felicitaties geopend op de website www.koninklijkhuis.nl.

er verschillende behendigheidsspellen. Nieuw dit jaar is het tobbedansen. Koninginnedag 2013 wordt in Baarn afgesloten met een groots muzikaal programma, dat zoals Baarn gewend is plaatsvindt in de Pekingtuin. Wederom heeft de samenwerking met Noname-Events geleid tot een aantal artiesten dat zowel jongere als oudere bezoekers in Baarn zeker zullen waarderen, waaronder Meike van der Veer & band (The Voice), Kids-DJ, Keet, Wolter Kroes en Lawineboys.

Lage Vuursche

De oranjevereniging heeft de Brink in Baarn, waar vele activiteiten plaatsvinden, voor één dag omgedoopt tot Het Oranjeplein. Daar wordt ook live de uitzending van de huldiging gekeken. Naast diverse kramen voor de rommelmarkt wordt dit jaar in samenwerking met de horeca op de Brink en diverse sponsors een gevarieerd programma aangeboden voor een breed publiek. Vanuit de muziektent treden diverse bands en koren op. Tussendoor is er de eerste

ronde van een waar Rad van Fortuin met fantastische prijzen te winnen, ter beschikking gesteld door diverse Baarnse ondernemingen. Natuurlijk zijn op Koninginnedag de kinderspelen traditiegetrouw te vinden in de Pekingtuin. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar kunnen zich van 10.00 tot 13.00 uitleven op de verschillende spelen. De oude vertrouwde spelen als zaklopen, spijkerpoepen en blikgooien zijn aanwezig en zijn

Ook in Lage Vuursche wordt de verjaardag van de koningin volop gevierd. Er zijn talrijke kraampjes en na het hijsen van de vlag door de burgemeester om 11.15 uur met medewerking van Crescendo. Voor de kinderen zijn er vanaf 12.30 uur weer leuke ouderwetse spelletjes zoals zaklopen, skippyballen en ringen gooien. Om 12.30 wordt er ook een Koningslinde onthuld in de Dorpsstraat. 's Middags zijn er optredens van de Eemzangers en de Cannonball Johnsons en vanaf 17.00 tot 22.00 uur barst het Oranjebal los in De Stal.

Vul evenementen aan op koninginnedag.dichtbij.nl

Tips voor Koninginnedagkaart

BAARN- Het is bijna zover: Koninginnedag. En dit jaar een speciale editie. Het is namelijk de allerlaatste Koninginnedag en Willem-Alexander wordt ingehuldigd als koning. Maar nog belangrijker: wat ga jij doen op deze feestelijke dag? In het hele land is het groot feest. In sommige plaatsen staan grote schermen, waarop de kroning live te volgen is. Maar er is meer: in veel steden en dorpen staan er diverse vrijmarkten op het programma. Daarnaast is er veel live muziek, zowel op de dag van de kroning als op de avond ervoor. Dan vindt op veel plekken namelijk de traditionele Koninginnenacht plaats.

Maar waar moet je zijn? Waar kun jij op zoek naar tweedehands spullen? En waar treden jouw favoriete artiesten eigenlijk op? Je ziet het op onze Koninginnedagkaart. Maar:

deze is nog lang niet compleet. Oftewel: help ons om hem aan te vullen. Dat doe je door een evenement aan te melden op koninginnedag.dichtbij.nl.

Energieloket in Baarn druk bezocht

BAARN - Sinds begin dit jaar kunnen de inwoners van Baarn elke zaterdagmorgen terecht bij De Groene Inval aan de De Geerenweg 8 in Baarn voor gratis onafhankelijk advies omtrent energiebesparing en duurzame activiteiten. Daar is het Energieloket gevestigd: een gezamenlijk initiatief van de gemeente en De Groene Inval. Het loket wordt bemand door de heer Floris Bruning, eigenaar van Soft Energy: een bedrijf dat onafhankelijk advies geeft over duurzaamheid aan particulieren en bedrijven. Veel mensen vonden al hun weg naar het Energieloket en kregen prima antwoord op hun energie- en duurzaamheidsvragen. De meeste vragen gingen over de energienota die mensen vaak meebrachten en over de aanschaf en terugverdienaspecten van zonnepanelen. Vragen als Werken zonnepanelen alleen als de zon schijnt

en hoe gaat het dan als ie niet schijnt? en Het wordt weer zonnig; hoe kom ik snel aan zonnepanelen? Inwoners kunnen bij het loket terecht voor een advies op maat. Het is aan te bevelen om de juiste gegevens mee te nemen, zodat de adviseur u meteen van advies kan dienen. De Groene Inval heeft inmiddels zelf ook zonnepanelen op het dak, zodat men met eigen ogen kan zien hoe dat er uit ziet en hoe het werkt. Bij het loket kunnen ook allerlei andere vragen worden gesteld over duurzaamheid, bijvoorbeeld over het isoleren een woning. Wie vragen heeft kan ook kijken op de website van De Groene Inval, www.degroeneinval.nl onder Energieloket. Hier staat veel informatie over duurzaamheid en besparing. De openingstijden van het Energieloket aan de Geerenweg 8 zijn zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.

Aanvragen lintje voor 2014 tot 1 juli BAARN - Eind april vindt weer de jaarlijkse 'lintjesregen' voor Koninginnedag plaats. Wie iemand in Baarn kent die ook een lintje verdient, kan een aanvraag indienen bij de burgemeester. De sluitingsdatum voor inlevering van volledig ingevul-

de aanvraagformulieren voor de onderscheidingen in april 2014 is 1 juli. Voor informatie kan men contact opnemen met mevrouw Reinders van de gemeente Baarn, 0355481757 (di/wo/vr) of via email ine.reinders@ baarn.nl. Kijk voor meer informatie op www.lintjes.nl.

Oranjemiddag in Speeldoos BAARN - In Theater de Speeldoos in Baarn wordt maandag 29 april een speciale Oranjemiddag gehouden. Het programma bestaat uit een documentaire over het aanstaande koningspaar en een bijdrage van Oranje-kenner Fred Lammers, gepensioneerd journalist van het dagblad Trouw. Hij schrijft al 45 jaar over het koningshuis en

publiceerde er 75 boeken over. Ook Actrice Nel Kars, bekend in toneelland vanwege haar vertolkingen van vier Oranjevorstinnen, speelt een korte scène uit één van haar voorstellingen. De middag begint om 14.00 uur. Kaarten kosten 9 euro en zijn verkrijgbaar aan de theaterkassa. Kijk op www.speeldoosbaarn.nl voor meer informatie.

Uitslag theorie examen BAARN - VVN afdeling Baarn organiseert dit jaar weer het Verkeersexamen. Dit examen bestaat uit theorie en praktijk. Het theorieverkeersexamen op 11 april is heel goed gedaan door de 290 Baarnse leerlingen, laat de organisatie weten. 'Alle kinderen hebben voldoende gepresteerd. 13 kinderen hebben een herkansing gedaan en ook die zijn uiteindelijk geslaagd. Opvallend is dat de resultaten stukken beter zijn dan vorig jaar.' VVN afdeling Baarn is blij

met deze ontwikkeling, waaruit blijkt dat er op de scholen meer aandacht aan de verkeerseducatie is gegeven. Op donderdag 16 mei gaan de kinderen het praktisch verkeersexamen afleggen om te laten zien dat ze de opgedane theorie op correcte wijze in de praktijk kunnen toepassen. Aan ouders is gevraagd meerdere keren samen met hun kind te oefenen voor het examen. Informatie zoals de routekaart, knelpunten en mogelijk verkeersproblemen is te vinden op www.vvnbaarn.nl.

BEL 0800-2354377 (gratis) www.hepro.nl A.F. de SAvornin LohmAnStrAAt 19A - ZAAndAm


GD1.740.6

25 april 2013

Toename faillissement Amersfoort

BAARN - De Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland presenteerde deze week haar eerste factsheets faillissementen, starters en opheffingen voor de provincies Flevoland en Utrecht en de regio’s Gooi en Vechtstreek en Amersfoort. De informatie is bedoeld voor bestuurders, politici en ondernemers om inzage te geven in de ontwikkelingen op het gebied van faillissementen. In de regio Amersfoort zijn in het eerste kwartaal in totaal 950 nieuwe bedrijven gestart, waarvan 30% in de sector zakelijke dienstverlening. Het aantal opheffingen in deze regio kwam uit op 670. In het eerste kwartaal zijn in deze regio naar verhouding minder bedrijven failliet gegaan (10 op 10.000) dan in Nederland (12 op 10.000). 5 van de 35 failliete vestigingen waren organisatieadviesbureaus. Het aantal faillissementen en bedrijven in moeilijkheden neemt nog altijd toe. Veel bedrijven hebben te maken met schuldenproblematiek. Bijvoorbeeld doordat ze geconfronteerd worden met leveranciers in problemen, waardoor ze zelf ook in moeilijkheden komen. De Kamer van Koophandel adviseert zowel bedrijven in moeilijkheden als ondernemers die te maken krijgen met faillissementen. Via individuele adviesgesprekken en diverse seminars staat de Kamer van Koophandel ondernemers bij.

Vier vlaggen op Pauluskerk

Winnaar test darmkanker bekend

Mevrouw Lidy Broekhuizen (rechts) had alle antwoorden goed

BAARN - Burgemeester Mark Röell van Baarn heeft dinsdag vast genoten. Vanuit zijn werkkamer keek hij uit op de Pauluskerk met maar liefst vier vlaggen. Er werd door de gemeente-ambtenaren geoefend om de vlag uit te hangen en te strijken. Net voor de verjaardag van Koningin Beatrix op 31 januari was er in Baarn besloten dat er geen vlag meer in de top van de Pauluskerk op de Brink mocht. De ARBO regels lieten het niet toe om de gevaarlijke trap te beklimmen. Na vragen van CU en het CDA in de raad is er naar een oplossing gezocht. Net onder de uurwerken zijn nu vanuit de ramen constructies bedacht om maar liefst vier vlaggen (voorheen twee), te gebruiken. Baarn is weer 'Vorstelijk Baarn'. (Foto: Caspar Huurdeman)

Baggerdepot van de baan BAARN - De Stichting Behoud de Eemvallei heeft via haar advocaat mr. J.M. Neefe een klinkende overwinning binnengehaald. Het draaide allemaal om een op 1 maart door B&W verleende omgevingsvergunning voor de aanleg van een tijdelijk opslagdepot voor 144.850 m2 verontreinigd slib aan de Achter Eemlandweg in de pol-

der. Deze enorme hoeveelheid slib moet nog vrijkomen bij baggerwerkzaamheden in de Eem. B&W hadden geen aandacht besteed aan het gebruik als baggerdepot. Dit gebruik is in strijd met de ter plaatse geldende bestemming. 'Agrarisch met landschappelijke en natuurlijke waarden', met de subbestemming 'Behoud, herstel en ontwikkeling van landschappelijke en natuurlijke

waarden, alsmede openheid', aldus de stichting. 'Verder ontbrak een ontheffing van GS op grond van de Landschapsverordening. Een dergelijke ontheffing wordt ook niet door GS verleend. Zij hebben een dikke streep door het baggerdepot gehaald. De dijken van het baggerdepot worden weggehaald en de vijf weilanden worden in de oorspronkelijke staat teruggebracht.'

BAARN - Wat weet u over darmkanker? Ontstaat darmkanker vanuit een darmpoliep? En hoe kan darmkanker tijdig worden opgespoord? Deze en andere vragen stonden centraal bij de afdeling Maag-darm-leverziekten tijdens de open dag in Meander Medisch Centrum op zaterdag 16 maart. Bezoekers konden middels een prijsvraag testen hoe het gesteld is met hun kennis over darmkanker. Lidy Broekhuizen uit Amersfoort is de winnaar geworden van alle mensen die de vragenlijst foutloos hadden ingevuld. Verpleegkundig consulenten Linda Groot en Lisette Demmers over-handigden haar dinsdag 19 maart de prijs, een tas vol

cosmeticaproducten beschikbaar gesteld door de stichting Look Good Feel Better. Deze stichting geeft op een positieve manier praktische informatie en advies over uiterlijke verzorging bij kanker. Vanaf september 2013 wordt in Nederland een bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is bedoeld voor alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Een bevolkingsonderzoek darmkanker kan uiteindelijk ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar voorkomen. Op wwww.meanderoncologischcentrum.nl kunnen belangstellenden zelf hun kennis over darmkanker testen en de antwoorden van de prijsvraag nalezen.

Dierenambulance G&V: 'Het is 'vogeltjestijd''

Zomers Loopplezier Voor dames en heren De voorjaarscollectie 2013 is binnen! Wijdtematen F t/m M. Maat 35 t/m 48 Een jonge kauw.

'T GOOI - De Dierenambulance krijgt het in het voorjaar druk. 'We noemen het dan ook 'vogeltjestijd'', vertelt Judith Bakkers van de Dierenambulance Gooi- en Vechtstreek. 'Soms moeten de ambulances in deze periode op één dag 37 keer uitrijden voor vogels. Want veel mensen maken zich, soms ten onrechte, ongerust over de klunzige vliegpogingen van kleine vogeltjes in de tuin. In de meeste gevallen is oppakken geen goed idee.' Wat de mensen vooral moeten doen is een jonge vogel met rust laten. 'Wanneer een jong gevederd vogeltje hulpeloos wordt aangetroffen in het bos of in de tuin, betekent dit nog niet meteen dat hij ook werkelijk hulpeloos is. Zo vliegen de jongen van broedvogels in open nesten (merels, lijsters, Turkse tortels en houtduiven) meestal te vroeg uit. Zij leren stapsgewijs vliegen,van tak tot tak of vanaf de grond. De ouders zijn dan altijd in de buurt', legt Bakkers uit. Het jonge vogeltje leert zelf opstijgen. Bakkers: 'Dat kan soms dagen duren. Hoewel de vogel wel kwetsbaar is in deze tijd op de grond, is het het beste om het daar te laten en de natuur haar gang te laten gaan.

Het oppakken van de vogels veroorzaakt onnodig veel stress, ze kunnen daar zelfs aan bezwijken.' Komen de oudervogels niet meer voeren, dan pas wordt de dierenambulance gebeld. Breng een jonge of ouderloze vogel zo snel mogelijk naar een vogelopvang of bel de Dierenambulance (0356830300). 'Het liefst binnen één uur, maar zeker dezelfde dag. Anders is de overlevingskans nihil. Houd ondertussen het jonge vogeltje warm en in een rustige, donkere plaats in een klein doosje totdat het naar een opvangadres wordt gebracht. Leg onder in het doosje tissuepapier en leg een handdoek over de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met hem gaat. Stress is dodelijk. Geef een jonge vogel geen vocht of voedsel (melk is dodelijk)! Vaak komt het in de luchtpijp terecht', besluit de woordvoerder van de Dierenambulance.


GD1.740.23

Wandelclub De Leuning

25 april 2013

Optreden bij Sherpa voor KiKa

BAARN - Dienstencentrum De Leuning is van plan om een wandelclubje te vormen. Al een aantal jaren bestaat er bij De Leuning een fietsclub. Daarnaast zou een wandelclub ook een mogelijkheid zijn. Wie dat leuk vindt kan vrijdag 3 mei om 9.30 uur naar De Leuning aan de Oranjestraat 8 in Baarn komen en zich melden bij de balie. Bel voor meer informatie naar telefoonnummer 035-5422020.

Win een taart met het Baarns Weekblad

Pub Quiz BAARN - Komende vrijdag is het weer zover en start om 20.00 uur weer de pub quiz bij de Verfrissing aan de Oosterstraat 31 in Baarn. Inschrijven kan vanaf 19.45 uur bij alweer de tiende editie van deze kennisquiz met de laatste keer veel gezelligheid onder de deelnemers, aldus Ernst Quispel van het café! 'Deze zaterdag hopen we dit te overtreffen.' De kennisquiz bestaat uit één fotoronde, één audioronde voor de muziekkenners en zes rondes met kennisvragen. 'Wie denkt veel kennis te bezitten en hoog te kunnen scoren doe dan mee.' Inschrijven kan met een team tot vijf personen. Deelnemers moeten op tijd zijn ,want er wordt stipt om 20.00 uur begonnen.Wie twijfelt om mee te doen kan de sfeer komen proeven en misschien toch nog stiekem bij één van de teams aansluiten. De inschrijving kost 2,50 euro.

Ontbijt met vroege vogels BAARN - Een mooier concert dan ontwakende vogels in de lente bestaat er nauwelijks. Combineer dat met een heerlijk ontbijt op een unieke locatie en de dag kan niet meer stuk. Groei & Bloei Soest/Baarn en IVN-Eemland organiseren op 4 mei om 6.00 uur het Vroegevogelontbijt. Luisteren naar de vogels tijdens een vroege wandeling met een deskundige (vogel)gids en daarna een heerlijk ontbijt aan lange gedekte tafels buiten of binnen op Hoeve Ravenstein bij Kasteel Groeneveld. Het Vroegevogelontbijt is een vervolg op het tuinvogelconcert vorig jaar op landgoed De Paltz. De vogelliefhebber kan dit jaar genieten van rust, vogelzang en de geur van het prille lentebos. De kosten bedragen 10 euro per persoon. Aanmelden kan voor 27 april per e-mail groeibloeiconcert@ivn-eemland.nl en te betalen op bankrek.nr. 35.99.72.942 tnv KMTP Soest. Hoeve Ravestein zit aan de Ravesteinselaan 3 in Baarn.

BAARN - Then There Were Voices (TTWV) gaf zondag een spetterend optreden in de theaterzaal van Sherpa. De opbrengst komt geheel ten goede aan Kinderen Kankervrij, KiKa. De elf zangeressen van TTWV, afkomstig uit De Ronde Venen, Muiderberg, Huizen en Amsterdam, zongen onder meer nummers van Adèle, The Beatles en Selah Sue. De groep zingt nummers in het Frans, Fries, Limburgs, Nederlands, Engels en Papiaments. Speciaal voor dit concert werd ook Kinderkoor S(w)ingkids uit Vinkeveen uitgenodigd. (Foto: Studio Kastermans)

Met kamelenmelk proosten op nieuwe kameel AMERSFOORT - In DierenPark Amersfoort is dit weekend een nieuwe kameel te bewonderen. In het park wonen twee kamelenmannen die door merrie Freija vergezeld worden in de Stad der Oudheid. Kinderen kunnen al jaren kamelen bewonderen in DierenPark Amersfoort, maar nu mogen zij in de meivakantie voor het eerst op een kameel zitten en kamelenmelk proeven. De kameel waarmee zij op de foto kunnen is hier speciaal voor getraind en wordt tijdelijk ingehuurd door het park. Vanaf zaterdag komt de Stad der Oudheid tot leven: er worden speciale rondleidingen georganiseerd, zodat de

Merrie Freija. bezoekers de dieren in de oude stad beter leren kennen. De waarzegster zoekt in de Dierenriem naar de karaktereigenschappen van haar bezoekers en kinderen worden versierd met hennatatoeages. Het nieuwe kamelenvrouwtje Freija staat nu nog achter de schermen in het DierenPark,

De wonderschone Wildschönau!

8-daagse More Inclusive Oostenrijk Kom genieten op een van de mooiste plekjes van Tirol! In de Wildschönau liggen meer dan 300 km aan wandelpaden op u te wachten. Wandelt u door de spectaculaire Kundkloof of liever tussen de rinkelende koeien op de alm? Of gaat u liever raften, paardrijden of mountainbiken? Kortom: heel veel vakantieplezier voor bijzonder weinig geld! Uw verblijf U verblijft in het sfeervolle Hotel Schneeberger in het centrum van het gezellige Niederau. Het in Tiroler stijl ingerichte hotel heeft een gezellig restaurant, eetzaal en een stube. De bar ‘Dorfstube’ ligt direct naast het hotel. U kunt dagelijks gebruikmaken van sauna, stoombad en infraroodcabine. Op 2 km bevindt zich het openluchtbad van de Wildschönau en in Wörgl (7 km) is het grote recreatiebad ‘Wörgler-Wasserwelt’. Op 300 m ligt de berglift die u naar het startpunt van vele mooie wandelroutes brengt en naar leuke bergattracties voor kinderen! Informatie & Reserveringen www.pharosreizen.nl/hc of via 0900 - 365 65 65 (20 cpm) met zoek & boekcode 24413.

maar is vanaf komend weekend voor de bezoekers te zien. De merrie komt uit een dierenpark in Denemarken. Het park hoopt dat de dame in de toekomst jonge kameeltjes krijgt om zo de kudde verder uit te breiden in DierenPark Amersfoort.

vanaf

199

euro p.p.

zoek & boekcode 24413 Inbegrepen: • 7x overnachting plus ontbijtbuffet • 7x driegangenkeuzemenu • dagelijks gebruik Finse sauna, stoombad, infraroodcabine (1518.30 u) • Wildschönau GästeErlebniscard: met o.a. gratis gebruik bergliften Niederau en Auffach en deelname activiteiten VVV Prijzen 05/05-18/05 19/05-13/07 14/07-10/08 11/08-21/09 22/09-12/10 13/10-27/10

2-/3-pk 4-pk Komfort 199 239 249 269 259 289 249 269 199 239 199 259

Prijzen in € p.p. Voor prijzen 4-pk Deluxe zie: www.pharosreizen.nl. Niet inbegrepen: reserveringskosten, toeristenbelasting en kosten calamiteitenfonds.

BAARN - Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk. Daar verschijnt dan de oplossing. HORIZONTAAL: 1 stipt; 6 spitten; 12 brokkelig; 14 geestdrift; 16 kleintje; 18 persoonlijk vnw.; 19 snijwerktuig; 21 en andere; 22 zangnoot; 23 schiettuig; 25 slingerplant; 27 honingcel; 29 blindenschrift; 31 resoluut; 33 elektronisch toezicht; 34 numero; 35 gordijnrail; 37 onzes inziens; 38 selenium; 39 arbeid; 41 zeer groot; 43 ijzer; 44 brandstof; 45 zodoende; 46 lage kant; 48 op een keer; 51 halt!; 54 rivier in Rusland; 56 Frans lidwoord; 57 speeltuig; 59 in opdracht; 60 zangnoot; 61 piket; 64 kledingstuk; 67 soort vlinder; 68 voorschrift; 70 weeghuis; 71 voorzetsel; 72 de onbekende; 74 keukenmeester; 75 dierengeluid; 76 bijvoorbeeld; 77 hetzelfde; 79 bek; 81 doorn; 82 attent. VERTICAAL: 2 rubidium; 3 herkomst; 4 beker; 5 naschrift; 7 zangnoot; 8 drank; 9 handig; 10 voegwoord; 11 natuurproduct; 13 vogel; 15 kalken; 17 niet lang; 19 insect; 20 rijstdrank; 22 Europese rivier; 24 onder andere; 25 laatstleden;

26 numero; 28 water in Noord-Brabant; 30 knijpbril; 32 geoxideerd; 36 voegwoord; 39 pijn; 40 geldla; 41 vogel; 42 berg; 47 balsturig; 49 narigheid; 50 bolgewas; 52 ommezien; 53 rusten op; 55 job; 57 zacht; 58 plaats; 60 snelle hap; 62 zilver; 63 de jongere; 65 oude maat; 66 dierengeluid; 69 kleefmiddel; 73 lichaamsdeel; 75 mannelijk dier; 77 item; 78 arrestatiegroep; 79 familielid; 80 lidwoord. De goede inzenders maken kans op een SLAGROOMTAART voor acht a tien personen, beschikbaar gesteld door Ambachtsbakker Kees Blaak, Tulpstraat 8 en Leestraat 42 in Baarn. De oplossingen moeten op een briefkaart uiterlijk dinsdag binnen zijn op Seinstraat 14, 1223 DA Hilversum of mail naar redactie@ baarnsweekblad.nl. Het winwoord van de puzzel van vorige week was ZOUTOPLOSSING. Mevrouw Van Lier uit Baarn is deze keer de winnaar van de overheerlijke slagroomtaart.


a7

‘jeugdbendes’ actief in Amersfoort a Poepspoor houdt brandweer uren bezig a Motorrijder gelanceerd bij botsing op Amsterdamseweg

Uitgaan

Auto

Literaire avond met Buwalda

Riante ruimte in zakelijk design

Ooievaars-plek in Theetuin

W&M moeten naar 't Gooi en Eemland!

Willem-Alexander en Maxima naar onze regio? (Illustratie René Kleinveld)

a

BAARN - Koningin Beatrix draagt op dinsdag 30 april aanstaande het stokje over aan haar zoon Willem-Alexander. Een historische dag én datum. In de weken na de inhuldiging trekt het paar ter kennismaking door alle provincies. Per provincie bezoekt het koningspaar één of meerdere plaatsen. Misschien heeft u ideeën of kunt u argumenten aandragen waarom het koningskoppel tijdens hun tocht langs alle provincies juist uw stad of gemeente moeten bezoeken. We nodigen de lezers van de het Baarns Weekblad uit om ideeën te spuien (in maximaal 150 woorden). Zet het artikel vervolgens op www.dichtbij.nl (en dan op Baarn). Het leukste idee wordt wekelijks op de achterpagina/dichtbij.nl gepubliceerd. Uiteindelijk zal één bijdrage per regio of provincie de winnende zijn. De inzender hiervan wordt beloond met een prijs. Ga naar dichtbij.nl/KRoninginnedag.

Zondag 28 april open van 10.00 tot 17.00

Koninginnedag gesloten

EEMLAND - In één van de ooievaarsnesten, die de Theetuin in Eemnes onlangs plaatste, is dit weekend een koppel neergestreken. Als twee ooievaars op hun nest zitten, tonen ze elkaar hun liefde met enorm geklepper van hun snavels. De nesten zitten in twee grote populieren. Theetuin-eigenares Linda van den Brink zei bij de plaatsing van de nesten: 'Er vliegen regelmatig ooievaars over ons terrein. Wij denken dan ook dat onze terreinligging heel geschikt is

voor ooievaars om te nestelen.' Of ze gelijk krijgt, moet nog blijken. De dieren kunnen tenslotte hun heil nog elders gaan zoeken. Als ze eenmaal hun nest gaan bouwen, is de kans groot dat de ooievaars elk jaar terugkeren naar 'hun plekje'. Theetuin Eemnes ligt aan de rand van de polder. Reigers hebben al veel nesten in de zogenaamde 'valse bosjes', gelegen naast de Theetuin. (Foto:Albert van der Linden)

Cityrun voor Sherpa succes

a

BAARN - Voor de tiende keer werd zondag de Spieren voor Spieren City Run georganiseerd in Hilversum. Sherpa werkte nauw samen met de organisatie en was zowel sponsor als cateraar van het evenement. De Spieren voor Spieren City Run bestaat uit vijf onderdelen. Sherpa koos dit jaar ervoor zich te verbinden aan de Ladies Run: een afstand van 5 of 10 kilometer speciaal voor vrouwen en meisjes vanaf 13 jaar. Dit onderdeel van de Cityrun is (heel toepasselijk) omgedoopt tot de Sherpa Ladies Run. De City Run wordt georganiseerd voor kinderen met een spierziekte. Dat dit Sherpa naamsbekendheid oplevert, is één van de redenen om mee te doen. 'Maar zeker niet de belangrijkste', aldus Jeanine Toes, Teamleider Personeelsvoorziening bij Sherpa. 'Vanuit Sherpa vinden wij het belangrijk om een bijdrage te leveren aan activiteiten die de kwaliteit van leven van deze kinderen verhogen. Daarnaast hechten wij veel waarde aan goed werkgeverschap.

Door ons te verbinden aan dit evenement promoten wij ook nog eens een gezonde levensstijl, iets waar we binnen Sherpa ook zeer bewust mee bezig zijn.'

Toegeleefd

'Met het weer hebben we het op deze zondag echt getroffen: een prettige temperatuur en geen druppel regen te zien. Voor lopers en belangstellenden was het daarom echt ge-

nieten. Aan de start verschenen bijna honderd lopers vanuit Sherpa, zowel cliënten als medewerkers. Zij waren al enkele maanden aan het trainen en hadden dan ook erg toegeleefd naar deze dag.' De winnaar van de Sherpa Ladies Run 5 kilometer werd Mirjam Koersen. Zij bereikte de finish in iets meer dan 18 minuten. Op de 10 kilometer was Karin Vissers de snelste deelneemster, met een prachtige tijd van iets meer dan 41 minuten. Voor niet-deelnemers was er op deze mooie zondagmiddag ook genoeg te beleven. Iedereen was wel-

a

Flexbank Cooper

Bank met flexibel te plaatsen Longchair in duurzame stof. Leverbaar in diverse kleuren.

NU 299,-

MET

GRATIS

FIETS

GOEDKOPER KAN NIET

BAARN - Twee 'vogelaars' varen zondag 28 april mee op de fietsboot Eemlijn van Amersfoort naar Baarn. Als vrijwilligers van Natuurmonumenten én fietsboot Eemlijn vertellen zij aan boord over de vogels die onderweg te zien zijn. Het is leuk om enthousiaste verhalen te horen over de vele soorten vogels die in het bijzondere vogelgebied van de Eemlandse polders te zien zijn. Mensen die, net als de vogels, de lente in Eemland willen beleven, zorgen dat zij om 9.45 uur op de fietsboot zijn, die dan al klaarligt aan de steiger, tegenover het adres Grote Koppel nr 18 in de Eemhaven. In Baarn stappen zij van de fietsboot af, om via de Eembrug langs de Oostkant van de Eem terug te fietsen. Daar wordt het vogelkijkscherm aangedaan en ook op de Krachtwijkerweg zullen observaties van vogels worden gedaan. Deze Krachtwijkerweg loopt langs het terrein De Slaag van Natuurmonumenten, dat speciaal is ingericht als luilekkerland voor weidevogels. Hier wordt over een paar jaar een 'vogelboulevard' ingericht om liefhebbers van vogels te informeren en verder te interesseren. Vervolgens wordt gefietst over de Coelhorsterweg en bij café het Hoekje in Hoogland West, wordt de excursie om ca. 12.45 uur ontbonden. De vogelaars wijzen de deelnemers de weg terug naar Amersfoort. Neem vooral uw verrekijker en camera mee, is het advies. Behalve het tarief van de fietsboot (7 euro), zijn er geen kosten aan deze excursie verbonden.

Bazaar bij Calvijnkerk

Zie advertentie verderop in deze krant!

L 599,NORMAA

kom in de Sherpa promotietent op het marktplein. Ook voor een hapje en een drankje werd gezorgd, cliënten van Sherpa Catering verzorgden de hapjes en drankjes in de VIP-ruimte. Aan het begin van de middag werd er door de organisatie en lopers stilgestaan bij de slachtoffers van de bomaanslag in Boston, eerder deze week. Bij dit hardloopevenement kwamen meerdere mensen om het leven. De voorzitter van de Spieren voor Spieren City Run nam kort het woord en sprak zijn medeleven uit.

Vogelexcursie op de fiets(boot)

Sherpa-lopers tijdens de City Run. (Foto:Ed Weijburg)

BAARN - Bij de Calvijnkerk aan de Tromplaan wordt zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur een bazaar/rommelmarkt gehouden. Ook dit jaar zijn er weer perkplantjes, krentenbroden, boeken, haring, broodjes knakworst, cadeau-artikelen, koffie met gebak en natuurlijk de rommelmarkt. Er zijn ook leuke prijzen te winnen, zoals een weekend of midweek in een vakantiehuisje. Voor de kinderen zijn er leuke spelletjes, zoals grabbelen. De opbrengst is voor het goede doel.

GD1_TOTAAL  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you