Page 1

ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΑΛ ΜΟΥ∆ΡΟΥ

Τ ΑΡ - Α ΞΙΕΣ Τ ΕΥΧΟΣ 1

Το πρώτο µας φύλλο εκδόθηκε κι είναι στη διάθεσή σας! Ελπίζουµε το αποτέλεσµα των προσπαθειών µας να ικανοποιήσει τους στόχους αυτής της σχολικής εφηµερίδας. Αυτό που θέλουµε να προβάλλουµε είναι οι σχολικές µας δράσεις , τα προβλήµατα που µας απασχολούν ως µαθητές αλλά και ως κατοίκους του νησιού µας. Και για όλους εµάς η ενασχόληση µε όλα αυτά τα θέµατα είναι ένα «βάπτισµα του πυρός» σε τοµείς και αντικείµενα που δε γνωρίζουµε. Αλλά ως έφηβοι ανήσυχοι και … ταραχοποιοί θέλουµε σιγά- σιγά να τα κατακτήσουµε!!! Ας αναταράξουµε λοιπόν τα … «Ληµνάζοντα» νερά , ας δούµε όλα όσα συµβαίνουν µέσα από µια διαφορετική, ανατρεπτική , νεανική µατιά κι ίσως µπορέσουµε να συνεισφέρουµε στη βελτίωση της καθηµερινής µας ζωής, στο σχολικό αλλά και ευρύτερο κοινωνικό µας περιβάλλον! Η υποστήριξη και η ενθάρρυνσή σας , θα σταθούν πολύτιµοι αρωγοί στην προσπάθειά µας!!!

∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Η εφηµερίδα εκδίδεται απο τους µαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. Μούδρου στο πλαίσιο

Καλές γιορτές σε όλους ! Ευχόµαστε ο νέος χρόνος να φέρει λύσεις στα προβλήµατα µας και πολλές συνΤΑΡακτικά ΑΞΙαγάπητΕΣ στιγµές !!!

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥ∆ΡΟ 1962

Κατώτερη Τεχνική Σχολή µε δύο ειδικότητες των Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων .

1979

Καταργήθηκαν οι Κατώτερες Τεχνικές Σχολές στο σχολείο λειτούργησαν οι νέου τύπου τεχνικές σχολές.

1986

Τεχνικό Επαγγελµατικό Λύκειο µε ειδικότητες Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών.

1998

Τεχνικό Επαγγελµατικό Εκπαιδευτήριο µε προσθήκη Οχηµάτων και για µικρό χρονικό διάστηµα τµήµατος Κοµµωτικής & Πληροφορικής.

2007

Επαγγελµατικό Λύκειο. Ο Μούδρος για πάνω από µισό αιώνα είναι ο πυρήνας της τεχνικής εκπαίδευσης στη Λήµνο.


Σ ΕΛΙ∆Α 2

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

ξεπερνάει τα ανεκτά όρια, υψώνουν τον τόνο της φωνής τους περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, αδυνατούν, κάποτε, να διακρίνουν τη διαφορετική συµπεριφορά που απαιτεί η κάθε περίσταση, κάποιες φορές αδιαφορούν προκλητικά ή πλησιάζουν, ευτυχώς λίγες µόνο φορές, τα όρια της έλλειψης αυτοσεβασµού και σεβασµού των άλλων. Ναι, τη συµπεριφορά τους χρωµατίζει πολλές φορές µια κακώς εννοούµενη «µαγκιά», η οποία όµως οφείλεται σε όλους εκείνους τους γνωστούς φορείς και παράγοντες κοινωνικοποίησης για τους οποίους έχει γίνει τόσος λόγος και πάντως δεν σχετίζεται, η «µαγκιά» αυτή, µε καµία φυσική προδιάθεση ή ροπή τους προς το «κακό». Ταραξίες. Αυτοπροσδιορίζονται ή ετεροπροσδιορίζονται οι µαθητές µας ως ταραξίες; «Αυτοεκπληρούµενη προφητεία» µήπως; Αρµόζει ενιαίος χαρακτηρισµός σε όλους τους µαθητές του ΕΠΑΛ Μούδρου; Μήπως πίσω από το προσωπείο ενός «ταραξία» κρύβεται κάτι άλλο; Τα παραπάνω ερωτήµατα και άλλα συναφή ζητούν απαντήσεις, όµως δεν θα βιαστούµε να τις δώσουµε. Θα θέλαµε η σχολική µας εφηµερίδα να αποτελέσει βήµα για όλους όσοι θα ήθελαν να τοποθετηθούν στα ζητήµατα αυτά: οι µαθητές µας εµπράκτως µέσα από τη δουλειά τους σ’ αυτή την εφηµερίδα, µαθητές άλλων σχολείων, καθηγητές, γονείς. Θα τολµήσω πάντως να κάνω µία πρώτη εκτίµηση. Στις τάξεις του ΕΠΑΛ Μούδρου αντικρίζω πολλές φορές µαθητές εύστροφους, δηµιουργικούς. Μαθητές µε διάθεση για ανοίγµατα στον κόσµο της γνώσης. ∆εν αγαπούν όλοι τα σχολικά εγχειρίδια και τις θεωρίες, σχεδόν πάντοτε όµως δείχνουν ενδιαφέρον, όταν η θεωρία µετασχηµατίζεται σε πράξη. Για ποια πράξη µιλάω, εφόσον διδάσκω µάθηµα γενικής παιδείας, θα αναρωτηθεί κανείς. Όταν θέλω να προκαλέσω το ενδιαφέρον τους για το µάθηµα, συνήθως αρκεί να αποφύγω τις απαιτήσεις για «παπαγαλία» της θεωρίας π.χ. των συνταγµατικών δικαιωµάτων ή της ιδιότητας του ενεργού πολίτη, να καταφύγω σε πρακτικά παραδείγµατα και να τους ζητήσω να προσεγγίσουν τις έννοιες ουσιαστικά, να τις αφοµοιώσουν αναζητώντας τις διαφορετικές εκφάνσεις τους µέσα στην καθηµερινότητα. Να µην παρεξηγηθώ. ∆εν έχω πρόθεση να ωραιοποιήσω τα πράγµατα. Οι µαθητές µας ορισµένες φορές συµπεριφέρονται µε τρόπο που

Όλοι οι µαθητές µας, ακόµη και οι πιο δύσκολοι από αυτούς, είναι παιδιά µε φιλότιµο, τα οποία, αν αντιληφθούν ότι ενδιαφέρεσαι για αυτά, ξέρουν να αφήνουν στην άκρη τις «µαγκιές» και να αποδεικνύουν την αξία τους. Ναι, πρέπει να µάθουν, για το δικό τους καλό, πως υπάρχουν όρια και πως η ελευθερία τους φτάνει µέχρι εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του διπλανού τους. Μην σπεύσουµε όµως να τους κρεµάσουµε την ταµπέλα του ταραξία ως ιδιότητα που αποκλειστικά τους προσδιορίζει. Ας ψάξουµε πίσω από τα φαινόµενα. Αρκετά έχει βασανίσει αυτό το «φαίνεσθαι» όλους τους µικρούς (ή και µεγάλους) σε πληθυσµό τόπους αυτής της γης. ∆εν µας νοιάζει τι φαίνεται, µας νοιάζει αυτό που πραγµατικά υπάρχει και ελπίζουµε πως µπορούµε να βοηθήσουµε να αποκαλυφθεί.

Β.Κ.

Ο Ι Τ ΑΡΑΞΙΕΣ Η ΡΘΑΝ Γ ΙΑ Ν Α Μ ΕΙΝΟΥΝ ...


Σ ΕΛΙ∆Α 3

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

Ωραία να είχαµε την δύναµη να αλλάξουµε λίγο το χωριό µας. Αν την είχαµε όµως τι θα κάναµε ; Για να δούµε τι απάντησαν οι συµµαθητές µας στην ερώτηση : Τι θα κάναµε για να βελτιώσουµε τη ζωή στα χωριά µας;

«Θα ήθελα να κάνω δενδροφύτευση στα πιο δηµοφιλή σηµεία του χωριού και θα προσπαθούσα να πείσω τους κατοίκους να ανοίξουν µαγαζιά, ώστε να µη χρειάζεται να µετακινούµαστε στην πόλη»

«Θα έφτιαχνα µια καινούρια στάση, για να περιµένουν, να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται µε ασφάλεια οι κάτοικοι του χωριού και οι µαθητές στα λεωφορεία»

«Θα οργάνωνα µια λαχειοφόρο, για να συγκεντρώσουµε χρήµατα για µια µεγάλη Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο χωριό»

«Θα έβαζα ‘σαµαράκια’ στην είσοδο του χωριού, για να µειώνουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων την ταχύτητά τους. Μερικοί τρέχουν σαν τρελοί…»

«Θα βοηθούσα το Σύλλογο για την αναπαλαίωση του παλιού σχολείου και το κλείσιµο της χωµατερής»

«Θα έφτιαχνα πεζοδρόµια, γιατί οι δρόµοι γύρω από την πλατεία είναι στενοί και οι πεζοί δεν κινούνται µε ασφάλεια»

«Θα έφτιαχνα το δρόµο της αρχαίας Ηφαιστίας. Κάθε καλοκαίρι, ειδικά όταν γίνονται παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο, γίνονται πρόχειρες παρεµβάσεις και µετά πάλι το ξεχνάνε…»

Οι µαθητές του τµήµατος Α1


ΣΕΛΙ∆Α 4

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

Φ ΙΛΟΛΟΓΙΚΑ Σ ΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ « ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ »

ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΟΜΙΛΙΑ

Η ελληνική γλώσσα θεωρείται από τις πιο πλούσιες και δύσκολες γλώσσες στον πλανήτη µας, στοιχείο που κάνει πολύ εύκολη τη λαθεµένη χρήση λέξεων και όρων από όλους µας…. Μερικά τυπικά παραδείγµατα συνηθισµένων εκφραστικών σφαλµάτων είναι, λοιπόν, τα παρακάτω: Τα αριθµητικά: π.χ. το σωστό είναι τριάµισι χρόνια, τρεισήµισι µέρες (όχι τρεισήµισι χρόνια, για τον ίδιο λόγο που δε λέµε "τρεις χρόνια").

Περισσότεροι από έναν ή περισσότεροι του

ενός (και όχι: περισσότεροι από ένας)

Γίνονται όλοι δεκτοί ανεξαρτήτως ηλικίας (και

όχι: ανεξαρτήτου ηλικίας).

Ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής,

οι επικεφαλής κλπ. (και όχι: τον επικεφαλή, του επικεφαλούς)

Τα

παρεµπιπτόντως (και

σύνθετα:

όχι:

παρεπιπτόντως) > παρά+ εν + πίπτω

Οι µέθοδοι / παράµετροι αυτές (και όχι: οι

µέθοδοι / παράµετροι αυτοί). Οι παλαιές οδοί, οι

Όροφος

αλλά διώροφος,

τριώροφος,

πολυώροφος.

οδοί, οι κεντρικοί είσοδοι, οι πολλοί ψήφοι)

Κλίση ρηµάτων: πληροίς, πληροί (και όχι:

πληρεί)

Κλητική: "κυρία Πρόεδρε" (και όχι: "κυρία

Πρόεδρος)

Ανήκε και όχι (προς Θεού) άνηκε

Κλίση

ουσιαστικών:

βραδιά,

• βραδιάζει,

βραδινός, αλλά βράδυ.

κεντρικές είσοδοι, οι πολλές ψήφοι (και όχι: οι παλιοί

αλλά: "απηύδησα", "είµαι απηυδισµένος").

Ο µυς, οι µύες, τους µυς (και όχι: οι µυς, τους

"έχω απαυδήσει" (και όχι: "έχω απηυδήσει",

"Αυτός επανέλαβε (αόρ.) την προσπάθεια

χτες" - "Εσύ επανάλαβε (προστκτ.) την προσπάθεια

µύες)

αύριο". Οι προστακτικές δεν παίρνουν χρονική

αύξηση.

Ο ιχθύς, οι ιχθύες, τους ιχθύς (και όχι: οι ιχθείς,

Οµοίως,

"παρήγγειλα

τους ιχθύες)

"παράγγειλέ

Ορθογραφικά / συντακτικά λάθη:

προστακτική: παρήγγειλε

παρ’

όλα αυτά

(και

όχι:

παρόλα

αυτά).

ένα

ποτό" ένα

ποτό"

(ποτέ ποτό),

-

στην "αυτός

αντέγραψε τις σηµειώσεις" - "αντίγραψέ µου τις σηµειώσεις", "αυτός απέρριψε την πρότασή του" -

Αλλά παρόλο.

µου

ένα

«Ευχαριστούµε όλους

όσοι µας

"εσύ απόρριψε την πρότασή του"

συµπαραστάθηκαν» (και όχι: «όλους όσους…» διότι

Επαναλαµβάνω (και όχι: ξαναεπαναλαµβάνω).

είναι υποκείµενο στο ρήµα που ακολουθεί, αλλά:

Αντεπεξέρχοµαι και όχι ανταπεξέρχοµαι (αντι +

«ευχαριστούµε όσους µας συµπαραστάθηκαν» (όταν

επι+ εξέρχοµαι)

λείπει το όλους).

Προσοχή όµως: «επικοινωνεί

Το άρα δεν είναι σωστό να συνοδεύεται από το

µε όλους όσους γνωρίζει», επειδή εδώ το «όσους»

λοιπόν (όχι: "άρα, λοιπόν").

είναι αντικείµενο του ρήµατος).

π.µ. (=προ µεσηµβρίας) αλλά µ.µ. (=µετά µεσηµβρίαν - και όχι µετά µεσηµβρίας), π.Χ. (=προ Χριστού), µ.Χ. (=µετά Χριστόν και όχι µετά Χριστού).

∆ιαφορετική σηµασία:

κατ΄ αρχήν (= στα βασικά σηµεία), Κατ΄ αρχάς (= αρχικά). Π.χ. «Το νοµοσχέδιο ψηφίστηκε κατ’ αρχήν», « Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουµε…» Απλώς= µόνο, απλά= µε απλό τρόπο (συνεπώς, πρέπει να λέµε «ήθελα απλώς να πω….).


Σ ΕΛΙ∆Α 5

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

Επιστολή Προς το ∆ιευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Μούδρου Προς το ∆ιευθυντή ∆/µιας Εκ/σης Λέσβου Αξιότιµοι Κύριοι , Οι µαθητές του τοµέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Μούδρου αποφασίσαµε να συντάξουµε την ακόλουθη επιστολή , προκειµένου να εφιστήσουµε την προσοχή σας σε ένα ζήτηµα που θεωρούµε άµεσης προτεραιότητας . Συγκεκριµένα , παρά την δηµιουργία του τοµέα Γεωπονίας από την φετινή χρονιά στο σχολείο µας και την πάροδο 2 ολόκληρων σχολικών µηνών , εξακολουθούµε να παραµένουµε χωρίς τον αρµόδιο καθηγητή Γεωπονίας . Το τµήµα µας παρακολουθεί µόνο µαθήµατα Γενικής παιδείας , που δεν ξεπερνούν τις 2 µε 3 ώρες ηµερησίως και όλοι µας µαθητές και γονείς αναρωτιόµαστε για πόσο χρονικό διάστηµα µπορεί ακόµα να αναβάλλεται η τοποθέτηση ενός καθηγητή που είναι βασικός της ειδικότητας . Κυρίως , όµως , φοβόµαστε για τις χαµένες διδακτικές ώρες και για το µέλλον µας . Υπενθυµίζουµε ότι το ίδιο πρόβληµα συµβαίνει και στην Α΄ τάξη του κύκλου επιλογής Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίµων και ∆ιατροφής . Κάνουµε έκκληση , λοιπόν , προς εσάς να επιδείξετε την ευαισθησία που και άλλοτε , σε παρόµοιες περιστάσεις , επιδείξατε και να προβείτε άµεσα στις πρέπουσες ενέργειες , ώστε να τοποθετηθεί ένας καθηγητής Γεωπονίας στο σχολείο µας για να µπούµε και εµείς στις τάξεις µας και να παρακολουθήσουµε την ειδικότητα που µε τόση αγάπη και χαρά επιλέξαµε . Σας ευχαριστούµε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας γνωρίζοντας ότι θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια προκειµένου να γίνει εφικτή η σωστή λειτουργία του τοµέα µας . Υπενθυµίζουµε ότι το ίδιο πρόβληµα συµβαίνει και στην Α΄ τάξη του κύκλου επιλογής Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίµων και ∆ιατροφής . Με σεβασµό Το 5µελές Συµβούλιο της Β΄ Τάξης του τοµέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Μούδρου

Ε ΠΙΣΚΕΨΗ

Α ΕΠΑΛ ΚΥΚΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

Στις 20-11-2013 πραγµατοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του κλάδου Γεωπονίας της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ Μούδρου στο τµήµα Αγροτικής Οικονοµίας της Π.Ε. Λήµνου στη Μύρινα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας (project) µε θέµα "Οι θησαυροί της Λήµνου - Τοπικά προϊόντα και δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησής τους", µε υπεύθυνη καθηγήτρια τη Β. Καράγιωργα. Οι µαθητές ενηµερώθηκαν από τον Προϊστάµενο του Τµήµατος Αγροτικής Οικονοµίας

κ.Χαράλαµπο Χατζόγλου και τον Γεωπόνο κ. Θεοφάνη Καρανικόλα για τις αρµοδιότητες του Τµήµατος Αγροτικής Οικονοµίας και τη βοήθεια που µπορεί να παρέχει στους νέους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν µε τη γεωργία & την κτηνοτροφία στο νησί της Λήµνου . Οι µαθητές έκαναν ερωτήσεις σχετικά µε τα θέµατα που τους έχουν απασχολήσει στο µάθηµα της ερευνητικής εργασίας (κτηνοτροφία, µέλι, αγριοκούνελα) και έγινε µια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.


Σ ΕΛΙ∆Α 6

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ Ως ΤΑΡ….. ΑΞΙΕΣ ερχόµαστε µε το παρακάτω άρθρο να σας «αλλάξουµε» τα φώτα !!! Και για ν’ ακριβολογούµε , πριν παρεξηγήσετε τις προθέσεις µας, σκεφτήκαµε να σας ενηµερώσουµε ενόψει των Χριστουγέννων , προκειµένου ν’ αγοράσετε και να χρησιµοποιήσετε µε τον ασφαλέστερο τρόπο τα λαµπάκια του δέντρου σας. Χρήσιµο θα ήταν να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

και των εγκαταστάσεων. Τη σήµανση CE. Τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση(V), ισχύς(W), συχνότητα λειτουργίας(HZ), Tον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη στην Ελλάδα. Επίσης: Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισµοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm2. Το φις να είναι διπολικό και κανονικού µεγέθους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουµε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού µας, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών

Και επειδή καλό θα είναι να εξασφαλίσουµε και το τερπνόν µετά του ωφελίµου, φροντίστε για την αποφυγή υπερκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος και κατά συνέπεια , δικής σας µεγαλύτερης οικονοµικής επιβάρυνσης επιλέγοντας φωτάκια µε λάµπες led για το δέντρο αλλά και τους εξωτερικούς χώρους. Τα φωτάκια led καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από ότι τα συµβατικά φωτάκια ενώ είναι πολύ αποδοτικότερα και µε πολύ µεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ένα άλλο σηµαντικό πλεονέκτηµα που έχουν είναι ότι και να καεί ένα από αυτά τα υπόλοιπα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, σε αντίθεση µε τα παλιά φωτάκια που χρειάζονται όλα αντικατάσταση. Μια άλλη κίνηση που µπορούµε να κάνουµε είναι να χρησιµοποιήσουµε χρονοδιακόπτες για να ανάβουµε και να σβήνουµε τα φωτάκια µας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουµε ότι το σπίτι µας θα είναι φωτισµένο τις ώρες που επιθυµούµε χωρίς να ανησυχούµε µήπως τα ξεχάσαµε αναµµένα.


Σ ΕΛΙ∆Α 7

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ

LED CUBE 3X3X3 ΜΕ ARDUINO

Με το ξεκίνηµα της σχολικής χρονιάς, οι µαθητές της Γ Ηλεκτρονικών ολοκληρώσαµε την κατασκευή και τον προγραµµατισµό ενός κύβου µε led 3Χ3Χ3. Την κατασκευή του κύβου είχε ξεκινήσει ο µαθητής ∆ηµήτρης Τσουβαλάς. Φέτος προγραµµατίσαµε τον κύβο να

παράγει φωτεινά εφέ. Ο προγραµµατισµός έγινε µε Arduino.Το Arduino είναι µια πλατφόρµα βασισµένη σε µια απλή µητρική πλακέτα ανοιχτού κώδικα. Έχει ενσωµατωµένο µικροελεγκτή µε εισόδους/εξόδους και µπορεί να προγραµµατιστεί. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί για

την ανάπτυξη ανεξάρτητων διαδραστικών αντικειµένων όπως έλεγχος κινητήρων, συλλογή µετρήσεων από αισθητήρες, παιχνιδοµηχανές, µουσικά εφέ, φωτεινά εφέ, αποµακρυσµένος έλεγχος κ.α. Επίσηµη σελίδα του Arduino: www.arduino.cc

ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΜΥΡΙΝΑΣ

Στις 20-11-13 οι µαθητές της Γ’ Ηλεκτρονικών και η καθηγήτρια Αναστασία Ζώη επισκεφτήκαµε την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΤΕ. Ξεναγηθήκαµε από τον προϊστάµενο κ. Τσιούτσια και τους υπόλοιπους τεχνικούς. Είχαµε την ευκαιρία να ενηµερωθούµε για το σύστηµα αδιάλειπτης παροχής ενέργειας στο κτίριο του ΟΤΕ,

για τις τηλεπικοινωνιακές ζεύξεις εντός του νησιού αλλά και µε την υπόλοιπη χώρα, για τις οπτικές ίνες, για τους κατανεµητές και για χρησιµοποιούµενα προγράµµατα χαρτογράφησης των τηλεπικοινωνιακού ιστού του νησιού. Επίσης ενηµερωθήκαµε για θέµατα ασφαλούς χρήσης των τηλεπικοινωνιών και για θέµατα επαγγελµατικής σταδιοδροµίας. Τέλος είχαµε τη δυνατότητα να δούµε τις διατάξεις VoIP (Voice over IP), νέα τεχνολογία, η οποία θα επεκταθεί και στο νησί µας. Το VoIP είναι τηλεφωνία µέσω διαδικτύου, η οποία προσφέρει φωνητική συνοµιλία σε πραγµατικό χρόνο µε καλή ποιότητα και χαµηλό κόστος. Με τη χρήση ΙΡ τηλεφωνικών συσκευών ή ειδικών µετατροπέων δίνεται η δυνατότητα πραγµατοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων πάνω από την υπάρχουσα δικτυακή υποδοµή και όχι το δηµόσιο τηλεφωνικό δίκτυο. Η Γ΄ τάξη Ηλεκτρονικών


Σ ΕΛΙ∆Α 8

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ Θέρµανση

Εναλλακτικές πηγές

Σύγκριση

Ο χειµώνας αν και καθυστερηµένα έκανε την εµφάνιση του και στο νησί µας.

Εµείς παρακάτω θα συγκρίνουµε µρικές.

Φυσικά τίποτα από αυτά δεν ισχύει αν έχουµε µειωµένη ή δωρεάν παροχή καυσίµου π.χ. µειωµένο τιµολόγιο ∆ΕΗ, δικά µας καυσόξυλα, ή ιδιόκτητη πετρελαιοπηγή

Πολλά ακούγονται για διαφορετικές µεθόδους θέρµανσης

Στις 20-11-2013 πραγµατοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο µηχανουργείο του κυρίου Μακροδηµήτρη Νικόλαου στην Μύρινα της Λήµνου. Ο έµπειρος τεχνικός έκανε επίδειξη των µηχανηµάτων που διαθέτει στο εργαστήριο του και µίλησε για τα προβλήµατα που συναντά στην εργασία του και τις λύσεις που βρίσκει. Β Μηχανολόγων

Πηγή των πληροφοριών µας είναι το εργαστήριο των ατµολεβήτων και ατµοκινητήρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Καλό και ζεστό χειµώνα.


Σ ΕΛΙ∆Α 9

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει οι επιλογές καυσίµου στην αγορά αυτοκινήτου στις µέρες κρίσης που διανύουµε.Μήπως έφτασε η ώρα για αλλαγές στην αυτοκίνηση µας ; Οι κυριότερες επιλογές είναι τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα τα οποία είναι και η πλειοψηφία µέχρι σήµερα, τα πετρελαιοκίνητα τα οποία κερδίζουν έδαφος λόγω της εισόδου τους πλέον στις µεγάλες πόλεις και τέλος τα υγραεριοκίνητα τα οποία αποκτούν ενδιαφέρον λόγω χαµηλής τιµής του υγραερίου.

Πετρελαιοκίνητα

Υγραεριοκίνηση

Πλεονεκτήµατα:

Πλεονεκτήµατα

1. 30% µικρότερη κατανάλωση

1. Αυξηµένη κατανάλωση λόγω χαµηλής απόδοσης του αερίου, αλλά τελικά πιο οικονοµικό 15% λόγο µειωµένης τιµής του.

2 Φτηνότερο καύσιµο 0,20 € / l 3. Κόστος τακτικής συντήρησης 4. Μεγαλύτερη αντοχή κινητήρα Μειονεκτήµατα:

2.- Μεγαλύτερη αυτονοµία λόγω δύο ρεζερβουάρ

1. 20-30% ακριβότερη αγορά.

Μειονεκτήµατα:

3. Αυξηµένος θόρυβος κινητήρα

1.- Κόστος τοποθέτησης που απαιτεί περίπου 15.000 Km για να αποσβεστεί.

4. Ακριβές επισκευές 5.Ευαισθησία στην ποιότητα καυσίµου

2.- Μεγαλύτερο βάρος, λόγω δεξαµενής υγραερίου.

2. Ελαφρά κατώτερες επιδόσεις


Σ ΕΛΙ∆Α 10

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

Σ ΤΑΥΡΟΛΕΞΟ Γ ΕΝΙΚΩΝ Γ ΝΩΣΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1.Το υλικό το οποίο όταν καίγεται εκλύει ενέργεια 4 .Τα φυτικά και τα ζωικά υπολείµµατα που µπορούν να µετατραπούν σε ενέργεια 5 .Αυτός ανακάλυψε τον Ηλεκτρισµο. 7. Συσκευή θέρµανσης και αποθήκευσης ζεστού νερού. 8. Η αποφυγή της σπατάλης της ενέργειας ονοµάζεται ......................ενέργειας. 9.Λέγονται οι πηγές που δεν εξαντλούνται ποτέ. 10.Η πρωταρχική πηγή ενέργειας της γής. 11. Το σύστηµα που µετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. 12.Το σύστηµα που µας δροσίζει το καλοκαίρι και µας ζεστάνει το χειµώνα. .14.Η µηχανή που µετατρέπει την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. 15.Απαραίτητα για την καλή θερµική συµπεριφορά των κτιρίων.

ΚΑΘΕΤΑ 2 ..Συσκευή αποθήκευσης της ενέργειας. 3 .Όταν λειτουργήσει σταµατάει να ανεβαίνει η θερµοκρασία του θερµοσίφωνα ή του καλοριφέρ. 5. Είναι η αιολική , η ηλιακή ,η υδραυλική. 6. Η ενέργεια που παράγεται από τις υδαπτώσεις. 13. Ο θεός των ανέµων.


Σ ΕΛΙ∆Α 11

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

ΤΟ ΕΠΑΛ ΜΟΥ∆ΡΟΥ ∆ΕΞΑΜΕΝΗ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ SUPER LEAGUE ∆ύο πρώην µαθητές του σχολείου µας, ο Λίµα Κωνσταντίνος και ο Ευαγγελιδάκης Κυριάκος, αποτελούν πλέον µέρος του δυναµικού της ποδοσφαιρικής οµάδας ΑΕΛ Καλλονής, που παίζει στην Α’ Εθνική της Super League. Ο πρώτος υπέγραψε πενταετές επαγγελµατικό συµβόλαιο τον Ιανουάριο του 2012 και ο δεύτερος υπέγραψε στις 17/12/2013. Επίσης, ένας ακόµη µαθητής µας, ο Ηρακλής Ζαγούδης, εντάχθηκε στο δυναµικό της ίδιας οµάδας, προκειµένου να προετοιµαστεί επαρκώς για την περαιτέρω εξέλιξή του. Εµείς ευχόµαστε ολόψυχα και στους τρεις τους «καλή σταδιοδροµία» και πολλά….γκολ!!!

Το ποδόσφαιρο στη Λήµνο έχει παλιές ρίζες και οι πρώτες οµάδες αναφέρονται στα µέσα της δεκαετίας 192030. Για πολλά χρόνια οι οµάδες ήταν απολύτως ερασιτεχνικές και ορισµένες ήταν ανεξάρτητες, αφού δεν ανήκαν σε κάποια ποδοσφαιρική ένωση. Πολλές οµάδες ποδοσφαίρου δεν υπάρχουν πια. Οι οµάδες που συµµετέχουν στο πρωτάθληµα σήµερα είναι οι εξής : Άγ. Γεώργιος

Πλατέως

1926

Α.Ε. Λήµνου

Μύρινας

1987

Αητός

Πλάκας-Παναγιάς

Αργοναύτες

Ανδρωνίου

Άρης

Μούδρου

Αστραπή

Ρωµανού

∆ιαγόρας

Σαρδών

Ηρακλής

Ατσικής

1931

Ηφαιστία

Κοντοπουλίου

1930

1930

Θάνος Κάσπακας Κεραυνός

Αγ. ∆ηµητρίου 1931

Προποντίδα

Ν. Κούταλης

1948


Σ ΕΛΙ∆Α 12

ΤΑΡΑΞΙΕΣ

ΚΗΦΗΝΕΙΟΝ “Η ΩΡΑΙΑ Ε ΛΛΑΣ ” Tου Σαράντου Καργάκου

(κηφηνείον – εκ του κηφήνα – αρσενική µέλισσα)

Ακούω ότι το µεγαλύτερο σήµερα πρόβληµα των νέων µας είναι η ανεργία. ∆ιαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η … εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο µε ευθύνη των κοµµάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε µια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία µετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαµόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων»…παιδιών δηλαδή που δεν µπορούν να χρησιµοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη µούντζα- για καµιά εργασία από αυτές που ονοµάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές. Κι ας βρίσκεται µέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» που κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή που ποδοπατήθηκε κι αυτή µες στην ασυναρτησία µιας πολιτικής που έδειχνε αριστερά και πήγαινε δεξιά και τούµπαλιν. Γι’ αυτό τουµπάραµε… ... δουλειές υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν χέρια να τις δουλέψουν. Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατοµµύριο λαθροµετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ’ όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα µεγάλα θύµατα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί µε τη νοοτροπία του «White collar workers». Έτσι σήµερα το πιο φτηνό εργατικό και υπαλληλικό δυναµικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακόµη και στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκοµίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόµη και διδακτορικά! Γέµισε ο τόπος πανεπιστήµια, σχολές επί σχολών, επιστηµονικούς κλάδους αόριστους, οµιχλώδεις και ασαφείς, απροσδιορίστου αποστολής και χρησιµότητας. Πτυχία-φτερά στον άνεµο σαν τις ελπίδες των γονιών, που πιστεύουν ότι τα παιδιά και µόνον µε τα «ντοκτορά» θα βρουν δουλειά. Έτσι παράγονται επιστήµονες που είναι δεκαθλητές του τίποτα, ικανοί µόνον για το δηµόσιο ή για υπάλληλοι κάποιας πολυεθνικής. Παρ’ όλο που γέµισε η χώρα µας τεχνικές σχολές (τι ΤΕΛ, τι ΤΕΙ, τι ΙΕΚ!) οι πιο άτεχνοι νέοι είναι οι νέοι της Ελλάδος. Παίρνουν πτυχίο τεχνικής σχολής και δεν έχουν πιάσει κατσαβίδι οι πιο πολλοί. ∆εν ξέρουν να διορθώσουν µια βλάβη στο αυτοκίνητό τους, στο ραδιόφωνο ή στο τηλέφωνό τους. Είναι άχεροι, ουσιαστικά χωρίς χέρια. Τώρα µε τα ηλεκτρονικά ξέχασαν να γράφουν, ξέχασαν να διαβάζουν, εκτός

φυσικά από «µηνύµατα» του αφόρητου «κινητού» τους. Τούτη η παιδεία, που όχι µόνο παιδεία δεν είναι αλλ’ ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλλιεργεί καµµιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυµία, την αναβλητικότητα και το φόβο της δουλειάς, όχι µόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερικά αλλά τον πετρώνει δηµιουργικά σαν τα παιδιά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσµός της παπαγαλίας και η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, µε το πρόσχηµα να µην τα κουράσοµε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία και την πρωτοτυπία. Το σχολείο, αντί να µαθαίνει τα παιδιά πως να µαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευµατικά. ∆εν τα µαθαίνει πως να σκέπτονται αλλά µε τι να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες. Βάζει όρια στον ορίζοντα της σκέψης και των ενδιαφερόντων. Τα χαµηλοποιεί. Τα κάνει να βλέπουν σαν τα σκαθάρια κοντά, κι όχι να θρώσκουν άνω, να έχουν έφεση για κάτι πιο πέρα, πιο τρανό και πιο µεγάλο. Το έµβληµα πια του ελληνικού σχολείου δεν είναι η γλαύξ, είναι ο παπαγάλος, ο µαθητής – βλάξ που καταπίνει σελίδες σαν χάπια και που θεωρεί ως σωστό ό,τι γράφει το σχολικό. Και το λεγόµενο «σχολικό» είναι συνήθως αισχρό και ως λόγος και ως περιεχόµενο.

Σκίτσο :

Γιαννέλης Χαράλαµπος

ΤΑΡ-ΑΞΙΕΣ ΤΕΥΧΟΣ 1  

TO ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you