Issuu on Google+

ARCHITECTURE PORTFOLIO

Enzo Montecinos


“Studio is about working in an environment, 24 hours a day, while working on models, sketches diagrams and computer programs. Our studio culture has created a strong bond between peers, where we have become a family connected through architecture.� - E.M.


01 Hybrid

02 MC Library

03 MC Coffee Shop

04 Field House

05 Reformation with art


01

PROCESS

INTERLOCK

DIVISION

ROTATION

ADDITION

INITIAL UNIT

INTEGRATION

FUNCTION OVER FORM


The focus of this project was to explore innovative solutions for low-density urban housing. Creating a hybrid of the two common urban housing types, the row house and the low rise apartment. These include but are not limited to the duplex, row home, courtyard house and condominium. The proposed design solution for the site, located on Tivoly Avenue in the city of Baltimore, aggregated the singular units to fit the unique lot shape creating a small village effect within the courtyard.


TYPE 1 UNIT TYPE 2 UNIT

LEVEL 1

SITE LOCATION

LEVEL 2

EXISTING CONDITION

LEVEL 3

COURTYARD

ENTRY


02

LIBRARY This proposal uses an existing library on Montgomery College’s campus, in Rockville, to create functionality, sustainablity and efficiency. Major programatic functions that were added to this space included; bigger study rooms, 3-D printing labs, a maker space, child care center and nap stations. The team wanted the library to serve more than just the institutional users, but to develop a design to serve the community as a multi-functioning expansion.

NORTH

WEST

SOUTH

EAST

OFFSET TO CREATE VIEWS


GROUND

FIRST

SECOND UP

DN

DN

UP

STAFF AREA

STAFF AREA

UP

DN

UP

UP

DN


THIRD

FOURTH DN UP

FIFTH UP

UP


03

MC COFFEE SHOP

PROCESS Area

Envelope

Cut

Extract

Final Mass


MC Coffee shop is located in the center of Montgomery College’s Rockville Campus. The focus of this project is to develop connectivity and define circulation on the campus. The proposed area is located between two active buidlings and a parking lot, which serves as a main drop off location. The pedestrian traffic surrounding the site is active during all times of the day and is convenient for the users. There is currently a coffee shop on the campus but it is screened off from the public, creating a disconnect.


Campus Center

Relationship to main axis Parking Lot

Views Student Services

SITE PLAN Campus connectivity

MODEL

LONGITUDINAL SECTION CUT


NORTH

SOUTH

EAST


04

SITE ANALYSIS

SOCIAL

CONNECTOR

German Park is in the historic residential neighborhood of Reservoir Hill in Baltimore. A recreational park acts as the unifying element for this neighborhood; which serves the community’s diverse mix of residents who use that space for various events. However, ongoing problems within the park have threatened the public, safety and welfare of this open space. Points of entry with existing lights

Hidden views

Community Farm

St. Francis Center

Picnic/Open Space

Proposed building w/amenities

W

HI

TE

LO

CK

ST

.


Design Improvements The restored park design includes a low sightline, views of the park, interaction between spaces, and improved circulation on the site. The design provides continuity between areas of the park, the Field house, and the immediate public grounds to create a connectivity between these programmatic elements.


EAST ELEVATION

NORTH ELEVATION

TRANSVERSE SECTION CUT FIRST FLOOR N

MEN STORAGE

WOMEN KITCHEN

LONGITUDINAL SECTION CUT MULTIPURPOSE


PROGRAM 1. CHILDREN’S PLAYGROUND 2. EXISTING BASKETBALL COURT 3. EXISTING PERGOLA

7

4. FIELD HOUSE

8

5. FIRE PIT

5

6. MULTI-USE SPACE 7. PATHWAY 8. STAGE 9. ST. FRANCIS CENTER

6

9

1 4

3 2


05

REFORMATION with ART

FIRST FLOOR WITH SITE PLAN Drawing Studio

Storage

Classroom 1

Women

Men

Classroom 2

Conference Housing 3

RE F.

Break

Start-Up Space 1

Open to below

Start-Up Space 2

Video Production Studio

SECOND FLOOR

Housing 4


Project Description Mt. Royal Mansion is in the historic residential neighborhood of Reservoir Hill in Baltimore. This project involves an existing building from the 18th century, which contain different organization and multiple functions. Currently it is used for the Reservoir Hill Improvement Council. Design Improvements The proposed addition to the existing historic structure introduces new programs to the site; in return attracts the residents and community members. The design allows for defined circulation through the building and site. The new form is placed on the site in a way it does not conquer the existing historic buildings. A new courtyard is created due to the juxtaposition of the visual arts center and the existing structure.


SITE ANALYSIS

PROGRAM ANALYSIS

MODEL

Existing points of entry Visual Arts

Lobby

Residental Unit

Sun and shadow Office

Conference Existing Proposed

Possibilities


NEW MASS AND EXISTING

PROGRAM DISTRIBUTION

Sightline Pedestrian AXIS

Interior INTERIOR CIRCULATION

FRAMING THE VIEW


Enzo Montecinos Architecture Portfolio