Page 1

Framsida

1


Contents Inledning Om oss

Guide Shanghai

Projekt

Från en liten idé till verklighet

Artikel

Kinas ekonomiska historia

Intervju

På plats hos Export rådet

Artikel

Svenska handelskammaren i Kina Ett företag i Kina

Artikel

World Expo 2010

Artikel

“Made in China” Leap of Faith

Day by Day Vår resedagbok

3 4 7 8 10 12 13 14 16 17 18

2 Envison UF - 02/2011


Hej! Kul att just DU vill läsa vår tidning som vi lagt ned väldigt många timmar på. Vi är en grupp på fem härliga personer som i höstas åkte på en väldigt fascinerande resa till Kina. Det finns otroligt mycket att säga om Kina, som maten, kulturen och klimatet. Efter resan blev vi väldigt intresserade av detta stora land som ligger så långt från Sverige och som vi vet relativt lite om. Det är därför vi bestämde oss för att på vårt projektarbete/egenföretagare göra en tidning om just Kina och om vilka möjligheter det finns för Svenska företag att etablera sig på den gigantiska marknaden som bara växer i Kina.

3


Levande stad natt & dag Shanghai är med sina 20 miljoner invånare Kinas största stad och en multikulturell stad. Här blandas klassisk kinesisk kultur med västerländska influenser. Området Pudong i Shanghai som ofta liknas med New Yorks Manhattan har sedan 90-talet utvecklats från åkermark till stadens finansiella och ekonomiska kärna med enorma skyskrapor. Av de 20 miljoner människor som bor i Shanghai är nästan 4 miljoner immigranter. Det lokala språket är Wu-kinesiska, men eftersom så många har flyttat in från andra håll i Kina är det inte så många som kan det språket. Det är därför vanligare att höra mandarin på gator och torg, vilket också är Shanghais officiella språk. Religions tillhörigheten är mycket skiftande. Tempel och byggnader visar på att taoismen har ett stort inflytande. Många tillhör även konfucianismen och buddismen liksom den kristna kyrkan.

4

Land: Kina Invånarantal: ca 20 miljoner Valuta: Kinesiska YAN (CNY) Officiellt språk: Mandarin

Klimatet i Shanghai är ganska fuktigt med milda vintrar och heta somrar. Vintertiden kan kännas rå och kall. Regnperioden dominerar i juni månad. Bästa tiden för resor till Shanghai är under hösten Överallt ser man amerikanska och europeiska kedjor, både Starbucks och McDonald’s är en naturlig del av stadsmiljön. Med sitt strategiska geografiska läge vid Kinas östkust är Shanghai en väldigt viktig stad för Kina, inte minst för export och import.Det geografiska läget kombinerat med möjligheten att komma in på världens största konsumentmarknad har gjort att väldigt många multinationella företag placerar kontor och produktion i och omkring staden. Här arrangeras också många stora världsmässor, som t ex Världsutställningen - Shanghai World Expo 2010.


Shanghai har mycket att erbjude för den vanliga besökaren. Här finns populära turistmål som The Bund, The Oriental Pearl Tower. Vi har satt ihop en lista med tips på sevärdheter och platser att besöka i Shanghai:

Shanghai World Financial Center Byggnaden är 492 meter och är med den räckvidden världens högsta utsikts punkt. SWFC som det också kallas, ligger i det snabbväxande området Pudong i Shanghai där även Oriental Pearl Tower ligger.

The Bund är ett prommenadstråk och en gata längst (bildens nedre kant) floden Huangpu. Detta är kanske ett av Shanghais mest besökta område. Här kan du gå omkring och fascineras över både gamla bygnader från början av 1900-talet, men också massvis med moderna skyskrapor.

People’s Square är en park centralt belägen i Shanghai i anslutning till den populära shoppingatan Nanjing Road. Parken var från början en hästkapplöpningsbana som på grund av kommunisternas övertagande av makten i Kina gjordes om till en park då sådan verksamhet förbjöds. Idag är parken en populär attraktion både för turister och för den lokala befolkningen.

Nanjing Road är Shanghais huvudshoppinggata. Gatan börjar vid Peoples Square och sträcker sig ett par kilometer ned mot floden. Här hittar du ett allt du kan tänka dig inom shopping. The Oriental Pearl Tower är ett tv-torn och är med sin unika utformning förmodligen Shanghais mest välkända byggnad. Tornet stod klart 1995 och ligger på det expansiva området Pudong. Tornets högsta punkt är 468 meter och observatoriet man kan besöka ligger på 350 meter.

5


Gamla staden och franska kvarteren Runt omkring det gamla City God Temple ligger den gamla delen av Shanghai. Området är fyllt med butiker, caféer och restauranger och här går det att shoppa det mesta i en fantastisk historisk miljö. Här går det att hitta billiga, roliga och typiskt kinesiska souvenirer att ta med hem. I de franska kvarteren finns kanske den bästa klädshoppingen i hela Shanghai. Här är det garanterat äkta varor som är till salu. I kvarteren säljs de äkta varorna för en bråkdel av vad samma plagg kostar i Europa. Dessa butiker har byggts fram som en shopping stad runt “City God Tempel” som är kärnan i den gamla staden. Butikerna och resturangerna fortsätter ända till den närliggande området Yuyuan Garden. Yuyuan Garden är en gammal klassisk kinesisk trädgård som ligger i de gamla delarna av Shanghai vilka bara i sig är en sevärdhet. Trädgården som idag är över 400 år gammal uppläts av Pan Yunduan som var en officer under Mingdynastin. Historien säger att Pan Yunduan byggde trädgården för att hans föräldrar skulle ha en plats att njuta av under sina sista år i livet. Nattliv och uteliv Shanghai har ett enormt utbud när det kommer till nattlivet. Inte bara många barer och nattklubbar, utan också något i alla schangrar. Allt från lokala pubar till enorma nattklubbar med välkända disc-jockeys. Priser på cocktails och mat varierar mycke från ställe till ställe, men är generellt lägre än det svenska priset. Varje månad öppnar flera nya nattklubbar i Shanghai, många längst The Bound och Nanjing Lu. En klubb som länge varit högst rankad i Shanghais uteliv är Barbarossa, vilket är en klubb som har tre stora vånigar med lyxigt inredning som blir ännu exlusivare ju högre du tar dig, då priserna också höjs.

6


Från en liten idé till verklighet Min otroliga resa började när min klassmentor berättade om en världsutställning i Shanghai - World Expo 2010. Det var en internationell världsutställning som fick flera miljoner besökare, under tiden den varade. Han sa att vi kunde åka dit om vi hade en produkt att ställa ut.

E

n kväll satt jag som vanligt vid köksbordet och åt middag tillsammans med min familj. Min far räckte mig bordskannan fylld med vatten och jag var tvungen att sträcka mig över bordet för att kunna ta emot den med båda händerna. Ärmen på min tröja blev doppad i köttfärs och jag blev irriterad. Då började mina tankar att vandra vidare till en funktionell lösning gällande hur jag kunde ta emot kannan utan att behöva sträcka hela min överkropp över halva bordet. Tänk vad skönt det vore om jag kunde ta emot den med bara en hand, även om kannan i detta fall var för stor för att det skulle bara möjligt. Den första spontana tanken jag hade var att man ju räcker över kannan med ett handtag; så varför inte ta emot den med ett handtag också? Ju mer jag spånade på idén desto mer gillade jag den. Efter middagen tog jag fram skissblocket och började med pennan forma den nya ultra-kannan. Jag kom då ihåg att jag hade blåst en urna i glas, för några år sedan, som var hjärtformad i öppningen. Den var min största inspiration. Jag gjorde pipen som man hällde ur längre och satte ett mindre handtag under pipen, som man kunde ta emot kannan med. När jag kom till skolan fick jag lera av min lärare i bildkursen, som jag kunde forma min prototyp med. På min CAD lektion fick jag prova att rita upp den i 3Dbild i datorn. Den skrev jag ut och skickade ner till ett glasblåseri i Småland. Några veckor gick, och en dag ringde de äntligen. De berättade att kannan var på väg upp till Stockholm och att jag snart kunde hämta ut den.

Elizabeth Eastwood (till höger) ställer ut ut i världsutställningen World Expo 2010.

Eftersom vi nu hade någonting att ställa ut så kunde vi åka iväg på resan till Shanghai. När vi kom fram till World Expo 2010 och hittade den Svenska paviljongen så satte jag mig i paviljongen, på en bänk med min kanna. Det dröjde inte länge förrän en kines kom fram till mig och ville fotas tillsammans med mig och min kanna. När han gick kom någon annan fram på en gång och ville samma sak. Det flöt på bättre än förväntat och snart hade flera hundra hittat mig och min nydesignade kanna. Idag har jag skickat iväg min kanna till ett företag, vid namn Webbshopbilder. De ska fota kannan i en 360° bilders Flash-fil. Filen ska jag använda till framtida presentationer för företag som är villiga att köpa och massproducerar min kanna. Under denna resa lärde jag mig att har man bara viljan, fräckheten och drivkraften kan ingenting hindra en från att göra sin lilla idé till verklighet.

7


Kina var tidigt ett av de ekonomiskt mest utvecklade länderna i världen och hade mellan år 1000 och 1500 världens högsta per capita inkomst. Under de efterföljande seklerna överträffades denna av europas industriella revolution och Kina fick uppleva en gradvis försämring av sin relativa ekonomiska ställning. Upprättandet av Folkrepubliken Kina år 1949 innebar att Kina blev en planekonomi av sovjetisk typ. Det ”stora språnget”, där Kina gick från ett krigshärjat bondeland till ett mångsidigt samhälle med påtagligt förbättrade levnadsvilkor för follket och en väl utvecklad ekonomi (1958-60) och kulturrevolutionen (1966–76) var nära att få samhället och ekonomin att kollapsa. Därefter inleddes en politisk förändring och en reform som gav staten minskad kontroll av det ekonomiska systemet. Modifieringen av det ekonomiska systemet medförde att mellan år 1978-1995 tredubblades Kinas bruttonationalprodukt. Den ökade tillväxten berodde till största delen på förbättrad effektivitet. Det kollektiva jordbruket övergavs och produktionsbesluten återfördes till lantbrukarna och man fick en minskad statlig kontroll över den småskaliga industrin. Handeln med utlandet uppmuntrades och utländska investeringar i Kina expanderade...

Kinas Ekonomi 8


Kina är idag världens snabbast växande ekonomi. Med en årlig ekonomisk tillväxt på 7-10 procent har Kina snabbt klättrat förbi andra länder på den globala ekonomiska stegen, och inom något decennier kommer landet av allt att döma även vara världens största ekonomi. Vi ska dock komma ihåg att Kina har varit och fortfarande är ett fattigt land om vi ser till bruttonationalprodukten per capita, som bara är omkring en tjugofemtedel av nivån i de utvecklade industriländerna. Vilket gör att det finns en hög potential att växa ytterligare. Det finns många förklaringar till det kinesiska ekonomiska undret; ett osedvanligt högt hushållssparande, utländska investeringar och tillgång till såväl billig arbetskraft som den internationella exportmarknaden för kinesiska produkter. Den framtida tillväxten tros bromsa in något, men kommer fortsatt troligtvis att vara imponerande och det är svårt att finna goda ekonomiska skäl till att Kinas tillväxtprocess skulle avstanna. Processen kan sakta av något under de kommande decennierna främst beroende på att Kina inte kommer att kunna öka resursinsatserna i samma takt som hittills, bland annat beroende på att utbildningsnivån kommer att öka långsammare. Dock är den största risken för Kinas ekonomi politisk. Kina kan snart ha nått ett läge där ekonomisk utveckling kräver politisk utveckling.

miska Historia 9


Exportrådet har 500 anställda och cirka 66 kontor i 57 länder. Utomlands är verksamheten organiserad i fem regioner: Nord- Sydamerika, Asien, Europa, Oceanien, Afrika.

Hemma på bortamarknaden

Exportrådet gör det enklare för svenska företag att växa internationellt. Med strategisk rådgivning och handfast hjälp på plats gör de er utlandssatsning möjlig. Exportrådet finns på plats med svenska och utländska konsulter på cirka 60 av världens mest intressanta marknader. De känner till och kan marknaden, språket, affärskulturen och lagarna. Exportrådet har även nätverken och erfarenheten. De känner även till de problem som kan uppstå och har då lösningarna.

Experter på export

Exportrådet är experter på internationella affärer. Deras konsulter och specialister kan hjälpa er med allt från rådgivning och strategisk analys till etableringen och marknadsföringen av era produkter. De levererar inte bara kunskap och erfarenhet, utan även också i praktiken och ser till att din affär genomförs.

En trovärdig dörröppnare

Exportrådet grundades efter ett riksdagsbeslut den 1 juli 1972, genom ett avtal mellan staten och Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening, tidigare känt som Sveriges Allmänna Exportförening. Exportrådet fick i uppdrag från staten att skapa goda förutsättningar för små- medelstora svenska företag att växa internationellt. Kombinationen av teori och praktik; av stat och näringsliv är någonting helt unikt för Exportrådet.

10

Exportrådet finns där markanden har potential. Vill ni börja exportera till Kina behöver ni inte starta med att resa över halva jordklotet. Det går lika bra att börja hemma i Sverige. Alla stora exportföretag har en gång varit små. Och nästan alla har börjat sin internationella affärsresa på hemmaplan. Därför är Exportrådets regionala närvaro med exportrådgivare i varje län lika viktig som dess globala närvaro på strategiska marknader över hela världen.

På väg mot en lyckad utlandsetablering

Varje år hjälper Exportrådet flera tusen svenska företag att etablera sig på en ny utlandsmarknad eller att växa på en befintlig. De arbetar utifrån fyra faser i vilka de gemensamt identifierar affärsmöjligheter, väljer lämplig etableringsstrategi, hjälper er att komma på plats och att kontinuerligt växa och utveckla affären. Oavsett vilken fas ditt företag befinner sig i är Exportrådet en resurs i din exportsatsning.


Etablera närvaro

I den tredje fasen vet ni vilken marknad ni vill ta er in på, och hur ni ska göra. Nu handlar det bara om att göra drömmen till verklighet. Ett gott råd är att alltid börja i en liten skala. Ni kan låta Exportrådet ta hand om mycket av er verksamhet. Ett alternativt sätt att kostnadseffektivt etablera sig med mycket liten risk. Dyker det upp hinder på vägen har ni aldrig långt till högkvalificerad hjälp tills vingarna bär er själva.

Utveckla affären

Att växa vidare på en utlandsmarknad kan vara en helt ny satsning i sig. Exportrådet bevakar ständigt utvecklingen på olika marknader för att hitta nya affärsmöjligheter. Det kan handla om att identifiera nya kundsegment och säljkanaler, se möjligheter i en bredare produktportfölj eller på nya marknader. Tillsammans gör ni med Exportrådet en expansionsanalys där ni gemensamt undersöker hur ni bäst kan växa och utveckla er affär.

Undersöker möjligheterna

Det bästa är att fokusera på en marknad som passar just er bäst. Därför hjälper Exportrådet till att gemensamt analysera marknaden och den internationella konkurrensen. Utifrån ett antal identifierade faktorer analyserar de var ert företag har störst försäljningspotential och var etableringshindren är lägst. Målet är att ni ska få alla förutsättningar klara för er; vad som krävs av såväl finansiering och utbildning som eventuell produkt- och tjänsteutveckling.

Välj strategi

När ni valt marknad hjälper Exportrådet er att välja rätt strategi. De gör då en marknadsanalys av marknadens aktörer, kanaler och trender som sedan kartläggs och analyseras. Det finns en rad frågor som söker svar och Exportrådets erfarenhet och marknadsnärvaro kan ge er dem.

11


Swedish Chamber of commerce in China

Handelskammare är regionala och oberoende organisationer som finns till för alla företag i en viss region. Handelskammaren är till skillnad från näringslivsorganisationer en oberoende tredje part som inte finansieras med några statliga medel och på så sätt kan handelskamrarna vara helt politiskt oberoende. En annan stor skillnad är att andra organisationer har regionalkontor men styrs centralt, handelskamrar är regionala och verkar för regionen. Men vad gör Handelskammaren? Handelskammaren hjälper företag främst inom tre stora områden, information, event och lobbying.

Den informationen som handelskammaren ger ut är främst genom sin tidning Dragon News och med nyhetsmail, men man kan även få personlig kontakt med medlemmarna i handelskammaren som man är intresserad av att samarbeta med.

12

Handelskammaren gör även event för företagen i regionen där man kan skapa kontakter med andra företag i samma region och bl.a. få tips på hur de gjorde för att lyckas växa och synas på den enormt stora marknaden, Kina. Generellt sett försöker handelskammarens lobbying att förbättra bland annat infrastrukturen och utbildningssystem i regioner där företagen har sina etableringar, för att på lång sikt förbättra företagens möjligheter att utvecklas.


Svenska IT-Jätten i Kina

att Syntronic hade tagit kontakt med Exportrådet.

yntronic är ett svenskt Sföretag som är specialis-

erade på konstruktion och utveckling av elektronik, elektromekanisk, teknisk och administrativ programvara. I juni år 2005 tog Syntronic kontakt med Exportrådet i Peking för att få hjälp med att etablera sig i Kina. Exportrådet hjälpte dem med att; göra en förstudie om hur det skulle gå till att etablera sig, registrera bolaget och hitta kvalificerad rekrytering i Kina. Bolaget registrerades i oktober 2005, fyra månader efter

Idag har Syntronic fyra kontor i Sverige, ett i Peking – Kina, och ett i Kuala Lumpur – Malaysia. De är numera ett av världens ledande företag inom branscher som telekom, försvars-, medicinoch fordonsindustri. Syntronics kontoret i Peking har en svensk chef och flyger in svenska experter med jämna mellanrum för att skapa en samhörighet med det Svenska moderbolaget. Kina är en jättemarknad med 1,3 miljarder människor. Köpkraften är inte stor jämfört med antal människor i landet men den ökar oerhört med tiden. Syntronic tog med sig sitt svenska sätt att arbeta när de utökade till Kina; de behöll samma höga kvalitet, men nu till ett lägre pris.

13


world

x o p E 2010 2010-10-31

2010-10-30

17:11

Svenska paviljongen

Expo Culture Center

orld Expo eller så kallad W World´s Fair är en stor global

världsutställning som främjar till utbyte av idéer och innovationer om utveckling av världsekonomin, kultur, vetenskap, teknik och miljö. Världsutställningen med sin 150-åriga historia kan betraktas som de olympiska spelen, fast inom vetenskap, kultur, ekonomi och miljö. År 1851 ägde den första officiella världsutställningen rum i Englands huvudstad London. Temat på utställningen var “Industrialisering av alla länder”.

14

23:45 2010-10-30

16:59

Lilla Havsfrun - Danska paviljongen

maj 2010 invigdes världsut1 ställningen i Shanghai i Kina med pompa och ståt. Utställningen pågick till den 31 oktober 2010. Temat på utställningen var “Better city - Better life”.

å det 5,28 kvadratkilometer P stora utställningsområdet fanns

hela 246 utställningar. Cirka 73 miljoner människor besökte utställningen under de 6 månader som den pågick. Aldrig någonsin har en världsutställning varit så stor som den i Shanghai, dels till yta, antalet deltagande länder och besökare.


enomförandet av utställningen G krävde en enorm arbetsinsats och så många som 80 000 volontärer hjälpte till under utställningen.

skor besöka den svenska paviljongen. Den svenska paviljongen fick första pris för sin kreativitet och gestaltning.

en svenska paviljongen i Kina D var 3000 kvadratmeter stor och

n annan paviljong som var E väldigt intressant och rolig att

bestod mestadels av stål och trä. Det kostade runt 140 miljoner kronor att bygga paviljongen. Den svenska staten bidrog med 70 miljoner och näringslivet sponsrade de resterande 70 miljonerna. Den utformades av en av Sveriges mest välrenommerade arkitektkontor och paviljongens tema var “Spirit of Innovation”. Under tiden som utställningen pågick hann 3,5 miljoner männi-

besöka var Danmarks. Där kunde man ta en tur på Köpenhamns statscyklar, och samtidigt beundra den lilla havsfrun som fraktast till Shanghai ända från Danmark.

ästa World Expo kommer att N arrangeras år 2015 i Milano, Ital-

ien. Temat på utställningen kommer att vara “Feeding the planet, energy for life”. Det är en riktigt häfig upplevelse att ha besökt ett World Expo, får ni chansen till det, gör det!

15


”Made in China” V

ad har du på dig? Vad färdas du i? Vad äter du varje dag? Mycket av det kommer från ett av världens största industriland Kina. Det är väldigt ofta som det står ”Made in China” på dina produkter du konsumerar varje dag. Kina gör att vår industriella värld går runt. Det är världens tredje ledande ekonomi. Varje år ökar deras ekonomi med 7 till 10 %. Kinas mest nödvändiga export är deras maskin- och elektronikutrustning, medan deras mest nödvändigt import är råvaror från diverse olika länder. Kina är ledande i många instrumentella ting. De tillverkar en stor drös med produkter; kläder, jet plan, bilar t. ex. Toyota, Nissan, Honda, Suzuki, Mazda, Daihatsu, Mitsubishi, FIAT, Isuzu, Ford, General Motors, PSA Peugeot-Citroën och VW, truckar, mat, tv-apparater, digitalkameror, datorer, skor, cyklar, diskmaskiner, mediciner, cement, och listan fortsätter. Men textiler är Kinas största producent. Det tidiga och mer antika Kinas stora uppfinningar var; papper, kompassen, krutet och präntandet. Men även porslin var en mycket känd bytesvara för handelsskepp som kom till Kina för att byta till sig av deras resurser. Den mest typiska sorten kinesiskt porslin är det vitblåa porslinet, målat i koboltblått blom och växtmönster med den klassiska vita grundytan bakom. Tack vare de låga tillverkningskostnaderna i Kina så är det många länder som exporterar sina råvaror dit för att sedan tillverkas efter beställning. Ett större problem som Kina har just nu är alla föroreningar och dålig luft de har i sina städer. Nästan hälften av vattnet i landets floder är opassande för levande varelser. För att hindra att det förvärras siktar Kina nu mot att bli ett grönare land. De investerar i kärnkraft, renare teknik, förnybar energi och för att bekämpa miljöskadorna som skett. De siktar på att ”dominera den globala produktionen av alla sorters energiutrustning i slutet av detta årtionde” säger chefen för Hongkongs största kraftbolag enligt Thomas Friedman, journalist för New York Times. Med det ansåg Kina att sälja billig och ren energi till resten av världen, för att bidra till att ”städa upp” på denna jord. En anledning till att sälja den billigt är för att de vill få ut den så snabbt som möjligt på marknaden. Behovet är stort så landet kommer troligen att tjäna en hel del på denna investering. Det nya målet är att år 2020 ska 15 % av all energi vara förnybar.

16


Kina kastas framåt i utväckling och är antagligen påväg att bli handelns mittpunkt igen. Att ta språnget till Kina kan vara riktigt tufft som företagare, medans större företag som Ericsson inte har något val, utan måste finnas där för att inte bli utslagna från marknaden. De flesta av de svenska företagen håller till i östra Kina och där i främst Shanghai området. Shanghai är den mest internationella staden i Kina, därför väljer många utländska företag att lokalisera sig där. Det är även populärt bland företag att ha sina kinesiska huvudkontor i Shanghai. Orsaken till att svenska företag väljer att etablera sig i Kina är naturligtvis den stora löneskillnaden. Den kan ibland vara 10 gånger lägre i Kina än i Sverige. Det beror även på att utländska företag har haft stora skattelättnader för att ha sin verksamhet där. Bolagsskatten för utländska företag i Kina ligger numera på högre nivåer efter att ha höjds gradvis med åren. Men är fortfarande lägre än den svenska skatten.

jobb till Kina och hittills år 2010 har mer än 150 jobb redan flyttat ner till Kina. När ett företag väljer att expandera eller flytta verksamhet till Kina brukar de börja med endast en, till ett par anställda. Lite mer än hälften av de svenska företagen räknas som småföretag, med färre än 100 personer anställda. En fjärdedel är medelstora och ungefär 1/5 är stora, med mer än 500 anställda.

Tillverkning har alltid varit den vanligaste branschen för företag i Kina, men andra kategorier blir allt vanligare. Till exempel har tjänster ökat med nästan det dubbla mellan år 2006 till 2008. Fler branscher satsar även på den förnybara energin, med tanke på att det är framtidens huvudsakliga möjliga energi källa. Många svenska företag väljer att låta ett annat kinesiskt företag sköta någon process så att företaget kan fokusera på sin huvudverksamhet. Denna metod är vanligast inom tillverkning av produkt, och IT-arbete. Då gäller det att välja någon man litar på och ha en pålitliga tolk. Förra året flyttade mer än 420 svenska

Milano Expo 2015 är ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter och upptäka nya vägar.

17


Fredag 29/10-10 Vi landade i Shanghai mitt på dagen och spenderade resten av dagen åt att ta oss till hotellet. Tunnelbanan är det enklaste och mest använda transportmedlet. Mellan 3 till 10kr kostade det att åka, beroende på hur långt. Senare besöker vi Expo 2010 för att se en liten glimt av det innan vi ska dra oss tillbaka och sova. Expot ser super coolt ut när det är belyst på kvällen. Broar, paviljonger och andra enorma konstruktioner lyste i olika mönster och färger, ungefär som Las Vegas.

Lördag 30/10-10 Dagen efter den st ora resan. Vaknade jag upp m ed ett leende på läpp arna och värmande solljus i an siktet. Efter en Kin es is k frukost begav vi oss mot Expot där vi började med att besöka den svensk paviljongen. Expo a t handlade om att va rje land skulle visa sin ide/tanke om en hållbar stad vilket jag tyckte Sverige lyckades bra med. Efter en heldags va nd rande var vi sugna på något riktigt go tt så vi begav oss m ot en där vi alla beställd tysk restaurang e ”bratwurst mit sa uerkraust” efter de var det ingen fråga t om vi kunde sova gott.

Söndag 31/10-10 t. t den kiSista dagen på Expo till idag är det är de ck gi vi er ng ljo vi vi Av alla pa vänta i 45 min fast k fic i V t. es m ut k vi hade nesiska som stac a in i VIP kön. Men m m ko tt sä t go nå lyckades på Paviljongen köat i sju timmar! de ha m so lk fo som jag hört om t bara en sak som de r va i ut in en m ng lång vägg var gigantisk, var en lång lång lå et D . nt sa es tr in r a tyckte va visade en medeltid m so ot m ad kt ri r det hela såg med projektore g från natt till dag, si e ad dr än m so kinesisk by . k rörlig oljemålning ut som en gigantis

18


Måndag 1/11-10 Idag köpte vi biljetter till en 48-timmars hop on/hop off sight seeing genom Shanghai City. Vi hoppade av vid Yu Garden och åt lunch på en självplock restaurang. Tr ädgården var häftig, typisk kinesisk som man ofta kan se i filmer. Det fan ns en känd krokig bro som mån ga passerade över. Senare när vi skulle ut oc h shoppa på samma plats hamnade vi i en ”back stage” där William och CJE köpte varsin klocka. Lite obekvämt ställe. Efter middagen åk te vi en River Cruise där vi fick se Shanghai by night. Riktigt Häftigt!

Tisdag 2/11-10 gka den nya delen av Shan sö be an m te ås m t lar lvk Sjä . Vi tog oss över floden via hai, och det gjorde vi idag 2 ma höghusen. Upp till 47 buss och besökte de enor nCe ghai World Financial meters höjd kom vi i Shan den riktigt schyst utsikt över ter, därifrån fick man en vi På eftermiddagen besökte n. de sta us gh hö a m or en v Madame Tussauds. Det ble Jade Buddha Tempel och a. en tidig kväll runt halv elv

Onstag 3/11-10 Idag blev det lite sovmorgon. Runt kl 10 var det dags att ge sig ut på dagens nya äventyr som bestod av att först leta rätt på en skräddare som kunde sy upp kostymer till oss, sedan gå på ett museum som liknade naturhistoriska i Sverige och till sist åka och kolla in en inomhusskidbacke. Men efter en 45 minuters resa med både tunnelbana och taxi, märkte vi att skidanläggningen var under renovering, men vad gör man? Shit happens.

Torsdag 4/11-10 Sista dagen. Idag började vi med en språngmarsch till ett möte med både Exportrådet och Handelskammaren. Vi fick information om hur det fungerar att starta och driva ett företag i kina, det var faktiskt ganska intressant. Efter mötet åkte vi till Shanghai museum som handlade om Kinas historia. Men tråkigt nog var vi alla så trötta från gårdagen så man kunde knappt koncentrera sig på alla historiska föremål. Vi åt på en restaurang som hade byggts som det såg ut på 1930-talet i Shanghai. De flesta av oss gick sedan och tog en massage. Det blev så att fyra av oss knappt hade fått någon, två av oss blev mörbultade och bara Micke blev nöjd. På kvällen gick vi och shoppade och åt en lite dyrare middag tillsammans på West Ninjang Road där man fick en personlig butler.

19


20

SHANGHAI - EnVision  

School Projects 2010 - 2011

SHANGHAI - EnVision  

School Projects 2010 - 2011

Advertisement