Page 1

Revija za zdrav življenjski slog

številka 51, letnik 05, marec 2011 | www.našalekarna.si

Ne skrivajte. Uživajte!

Herpes!? Urgo filmogel proti herpesu Edini združuje prednosti gela in obliža. Filmogel v nekaj sekundah postane u�inkovit, neviden in trden obliž, ki hitro odpravi herpes.

Novo!

IN I ČN NO

TE

ST

O-

- KL

Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah

IRA

Osebno: »Kontracepcija niso samo tabletke« / Jasno in glasno: Kaj je ekološko? / Aktualno: Pomladne neprijetnosti alergikov / Kako zdraviti: Krčne žile – ublažite težave / Medicinsko zrcalo: Sodobni pogledi na cepljenje / Stresno: Virus herpesa ostane v vašem telesu za vedno / Otroci in mladostniki: Plenični izpuščaj – bolje preprečiti kot zdraviti / Preudarno za zdravje: Imunski sistem in imunski odziv / Za mizo: Dobre bakterije rešujejo zdravje Medis, d.o.o., Brn�i�eva 1, Ljubljana

www.urgo.si


Zavidali vam bodo …

Zakaj zaupati organizacijo dogodka podjetju Entrapharm d.o.o.? • Dogodek organiziramo brezhibno • Va˘s ugled je pomemben za nas • Zavedamo se, da so predavatelji pomembni • Razumemo pomen sponzorjev • Zagotovimo odmevnost med udele˘zenci • Poznamo farmacevtsko in zdravni˘sko okolje ter njegove potrebe • Poskrbimo, da je dogodek edinstven Mojca is the best organiser there is! Prof. dr. Yvan Vandenplas, Univerzitetni klini˘cni center Vrije, Bruselj; predavatelj na Mednarodni s˘oli bolezni po˘ziralnika pri otrocih

Za uspeh 1. kongresa SEEPEG se je treba poleg izvrstnim predavateljem zahvaliti tudi brezhibni in izvrstni organizaciji. Podjetje Entrapharm je ne le zadovoljilo vsem kriterijem vrhunske organizacije, ampak z osebnim odnosom in entuziazmom, ki presega obi˘cajno poslovno sodelovanje, dodalo dogodku prese˘zno vrednost.

Doc. dr. Rok Orel, dr. med. Univerzitetni klini˘cni center Ljubljana, predsednik organizacijskega odbora

…sijajno izpeljan dogodek. Entrapharm d.o.o., Pot k sejmi˘sc˘u 30, 1000 Ljubljana T: 01 561 18 93, F: 01 561 13 42, E: dogodki@entrapharm.com, www.entrapharm.com


Imam idejo! Obožujem občutek, ki te preplavi ob dobri ideji. Srce začne hitreje biti, navdušenje preplavi celotno telo in kar zavriskala bi, da jo imam. Dobro idejo. Idejo, ki sestavi mozaik mojega poslovanja, idejo, ki poskrbi za čudovit prosti čas, idejo, ki navduši moje bližnje. Nedavno sem s sinovoma prebirala geološko časovno lestvico. Približno 4.500 milijonov let je preteklo od nastanka Zemlje do pojava anatomsko sodobnega človeka. Neverjetno. Bitja, ki lahko misli in razmišlja s svojo glavo! Z znanjem in idejami lahko razvijamo in spreminjamo svoje življenje. Kakšen privilegij. Poznam peščico podjetij, ki v tem izzivov polnem poslovnem obdobju posvečajo svoj čas idejam. In tisti, ki premorejo zavedanje, da ideja šteje, da je čas, ki ga posvetimo razmisleku o najoptimalnejši ter obenem inovativni rešitvi, strateško najdragocenejše izkoriščen, so vsekakor na dobri poti do uspeha. Dejstvo je, da graditev poslovnega okolja, kjer se goji zavedanje, da je tvoja ideja neprecenljiva, zahteva izjemno veliko motivacije med sodelavci in podporo vodilnih. Kreativno poslovno okolje je treba gojiti. Zalivati. Negovati. Ceniti. Pogosto slišim ljudi, da nimajo idej. Da je težko dati idejo. Pa je res? Kaj pa je pravzaprav ideja? Kako do ideje? Seveda je odvisno od okoliščin. Dobro je, da si podjetje ustvari okvirne cilje, ki definirajo dobro idejo in nakažejo pot do rešitve. Dobra poslovna ideja vodi do večjih prihodkov, nižanja stroškov, izboljšanja delovne klime, uvedbe novih praks, graditve ugleda družbe in boljše organizacije dela. Ponavadi se ideje gradijo, dopolnjujejo in zlijejo v celoto ter skozi čas ustvarijo nekaj večjega. Seveda se posledično izboljša mikroklima zaposlenega in poveča zadovoljstvo celotne ekipe. Ideja v domačem okolju je lahko preprosta odločitev, da si bosta s partnerjem posvetila vsak večer nekaj minut ob skodelici čaja. Poizkusite! Dela čudeže. Je vredno, kajne? Ideja je pravzaprav vsaka odločitev, kako narediti nekaj drugače, oziroma je tista pot, tisto gibanje, ki vodi do cilja na sebi lasten način. Samo odločiti se je treba, da želite stvari obrniti na bolje, da vam je mar za vaše življenje in da ste v večini primerov vi glavni igralec na odru življenja. Dobra ideja bo vsekakor vplivala na notranje ravnovesje in zadovoljstvo v sebi. Imam idejo za vas, spoštovani bralci! Povabite prijatelja ali znanca na srečanje. Skupaj preberita revijo Naša lekarna ali kliknita na spletno stran www.našalekarna.si. Izberita si en članek, ki vama je po problematiki najbolj blizu. Pogovorita se o napisanem. Odkrito, brez zadržkov. Že pogovor sam po sebi bo deloval zdravilno. Nato naredita korak naprej in razmislita, kaj lahko dodatno že danes storita za vajino boljše počutje in zdrav življenjski slog. Izkoristite privilegij, ki ga nosite v sebi!

3

NAŠA LEKARNA

Uvodnik Foto: Grega Grunt

marec 2011 

Vesna Sedmak Lojk, v. d. direktorja družbe Entrapharm (izdajatelj revije) Naša lekarna je poljudno strokovni vodič za učinkovito in pravilno jemanje zdravil. Naša lekarna je revija za izboljšanje kakovosti zdravja in življenja.


Osebno

12

Aktualno

26

Kontracepcija niso samo tabletke

Pomladne neprijetnosti alergikov

Ob besedi hormonska kontracepcija večina pomisli na kontracepcijske tabletke. Vendar so že vrsto let na voljo tudi druge oblike hormonske kontracepcije. »V zadnjem času so predvsem med dinamičnimi in zaposlenimi ženskami vse bolj priljubljene oblike, pri katerih se ni treba vsak dan spraševati: Ali sem danes že vzela tabletko?« pravi ginekologinja in porodničarka Jasna Kuhelj Recer iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani.

V tem letnem času se med nami še zadržujejo prehladne bolezni z nahodom in komaj opažamo prihajajočo pomlad. Pomlad pa prinaša tudi neprijeten alergijski nahod in alergijsko vnetje oči. »Kar do 30 % ljudi od zgodnje do pozne pomladi trpi zaradi alergijskega nahoda in vnetih zunanjih očesnih delov,« pravi prof. dr. Ema Mušič, internistka iz Bolnišnice Golnik.

Kako zdraviti

42

Krčne žile Krčne žile so razširjene površinske vene na nogah, pogosteje se pojavljajo pri ženskah kot pri moških. Razvoj krčnih žil pospešujejo starost, vpliv hormonov in čezmerna telesna teža. K nastanku krčnih žil nedvomno prispevata tudi neprimerna obutev in premalo gibanja. »Krčnih žil ni mogoče popolnoma ozdraviti. Zdravljenje je usmerjeno predvsem v lajšanje simptomov in izboljšanje videza ter preprečevanje zapletov,« piše mag. farmacije Polonca Fiala.

VSEBINA

Uvodnik

Za začetek

Osebno

Jasno in glasno

Zdravilne rastline

Aktualno

Kako deluje

Znanje za zdravje

Kako zdraviti

Medicinsko zrcalo

3 Imam idejo 6 Makroskop 7 Boljši svet 12 Kontracepcija niso samo tabletke 18 Kaj je eko? 24 Vprašajte strokovnjaka 26 Pomladne neprijetnosti alergikov 34 Kronična ledvična bolezen je pogostejša, kot si morda mislimo 40 Z zeleno kavo brez težav do čudovite postave! 42 Krčne žile 48 Sodobni pogledi na cepljenje 54 S pravočasnim odkritjem raka debelega črevesja in danke boljše možnosti za ozdravitev

Za lepši nasmeh

60

Nega in skrb za zobne vsadke


Medicinsko zrcalo

48

Otroci in mladostniki

66

Preudarno za zdravje

74

Sodobni pogledi na cepljenje

Plenični izpuščaj – bolje preprečiti kot zdraviti

Imunski sistem in imunski odziv

Zahvaljujoč cepljenju, ki bi mu lahko rekli kar čudež medicine, sedaj mnogih nalezljivih bolezni, zaradi katerih so otroci in odrasli težko zboleli, postali invalidi ali celo umirali, ponekod sploh ne srečamo več. »Vsako leto je zaradi cepljenja rešenih na milijone življenj,« poudarja prim. doc. Alenka Kraigher, predstojnica Centra za nalezljive bolezni in okoljska tveganja z Inštituta za varovanje zdravja.

Ena najpogostejših tegob tako malčka kot tudi njegovih staršev je prav zagotovo plenični izpuščaj. »Dobro je, da smo o neprijetnostih, povezanih s pleničnim izpuščajem, ustrezno poučeni, še preden se pojavi, saj je preprečevanje izpuščaja bistveno lažje kot njegovo zdravljenje, poleg tega pa tako otroku prihranimo nepotrebno bolečino in slabo počutje,« pravi mag. farm. Eva Cafuta.

Ljudje smo stalno izpostavljeni patogenim organizmom (npr. virusom ali bakterijam, ki povzročajo bolezni), a nas večina ostaja zdravih. »Za ohranjanje zdravja se v našem telesu nenehno odvija boj proti najrazličnejšim škodljivim notranjim ali zunanjim vplivom; obrambni, imunski sistem pa ves čas odstranjuje napadalce, ki vdirajo v naše telo. Zbolimo takrat, ko je obrambna sposobnost našega telesa oslabljena, ko so mikrobi zelo številni ali močno patogeni,« razlaga mag. Nada Tržan Herman.

62 Otroci in mladostniki 66 Kako zdraviti 72 Preudarno za zdravje 74 Odkrito o skritem 80 Pozitivka 86 Portret farmacevta 92 Za mizo 94   100 Mesečni možnar  104 V gibanju  110 Nagradna igra  112 Otroški kotiček  113 Naša lekarna svetuje  114 Stresno

Virus herpesa ostane v vašem telesu za vedno Plenični izpuščaj – bolje preprečiti kot zdraviti Akne niso le najstniška težava Imunski sistem in imunski odziv Epilepsija – bolj kot napadi zaznamuje stigma Lahko je le prehlad, lahko pa tudi rak Tadeja Grošelj, mag. farm. Dobre bakterije rešujejo zdravje Domače mleko Spremljanje zdravila na trgu Tek s krepilnimi vajami v naravi Sudoku


6  

N A Š A L E K A R N A 

Makroskop

Ko boste odložili cigarete, boste morda potrebovali pomoč 31. januarja smo obeležili slovenski dan brez kajenja. Podjetje Johnson & Johnson je kot pobudnik akcije Preverite nivo ogljikovega monoksida v izdihanem zraku k sodelovanju povabilo tudi Slovensko zvezo za tobačno kontrolo. Strokovno usposobljeni svetovalci, ki ste jih v januarju in februarju lahko srečali v trgovskih centrih in lekarnah po Sloveniji, so kadilcem svetovali, kako prebroditi krizo, ko odložijo zadnjo cigareto, kako lahko pri odvajanju pomaga Nicorette ter kako deluje nikotinsko nadomestno zdravljenje.

Za smeh v bolnišnicah Rdeči noski so humanitarna organizacija, ki že sedmo leto skrbi za klovnsko oskrbo slovenskih bolnišnic. Klovni zdravniki so prisotni pri iz leta v leto večjem številu pacientov, za kar se lahko zahvalijo tudi zvestim pokroviteljem in donatorjem, ki omogočajo to plemenito delo. Slovenski Rdeči noski so se v letu 2010 precej razširili, saj so poleg šestih rednih tedenskih programov na Pediatrični kliniki Ljubljana, na Kliniki

za pediatrijo Maribor in na otroškem oddelku SB Celje začeli vsakomesečno obiskovati tudi otroške oddelke Splošne bolnišnice Trbovlje, Splošne bolnišnice Jesenice ter Splošne bolnišnice Novo mesto. Prejšnji mesec pa so pričeli vsakomesečno obiskovati tudi Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici in Bolnišnico za invalidno mladino Stara Gora. Rdeči noski so lani obiskali kar 10.095 otrok v bolnišnicah, 173 otrok v rehabilitacijskih centrih in 3.333 otrok in odraslih s posebnimi potrebami ter

starostnikov – skupaj torej kar 13.600 pomoči potrebnih. Te številke so tako visoke tudi zato, ker morajo nekateri otroci žal ostati v bolnišnicah več tednov ali se vračati na terapije, in so zato večkrat obiskani. Pomemben korak naprej v preteklem letu je tudi izvedba pilotskega projekta Dežurni klovn v mesecu juniju na pulmološkem oddelku v ljubljanski pediatrični kliniki. Večno spraševanje, kaj bi se zgodilo, če bi bil klovn zdravnik na oddelku kar stalno prisoten, je dobilo odgovor, da so tam še kako dobrodošli, saj vsi pregledi, ki jih morajo mali pacienti dati skozi, niso mačji kašelj. Klovn zdravnik, ki s svojo prisotnostjo načrtno spelje malčku pozornost na vse drugo kot ostre injekcije in inhalacijske naprave, je bil tako vsakokrat zelo dobro sprejet ne le s strani bolnikov, temveč tudi staršev in osebja. Klovni bodo spet dežurali marca. Rdeči noski so svojo dejavnost že v lanskem letu razširili tudi v domove za starejše. Obiskali so kar 12 domov po celotni Sloveniji, kar pomeni nasmešek na obrazu okoli 2.600 stanovalcev.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

7

Boljši svet

V

Sloveniji so mnogi pripravljeni ponuditi svojo pomoč, vendar ne vedo, ali bo prišla v prave roke. Predstavljamo vam ustanove, za katere je jasno, kakšno pomoč zbirajo in komu je namenjena.

Ustanova Mali vitez, fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka

Zdravljenje raka pri otrocih je močno napredovalo in večina malih bolnikov ima pred seboj še dolgo življenje. Zdravljenje je sicer mogoče prilagoditi posamezniku, vendar pri več kot 50 % bivših bolnikov opažajo fizične posledice bolezni in invazivnega onkološkega zdravljenja, pri kar 75 % pa psihične ter čustvene posledice. »Pogosto so manj tekmovalni, manj samozavestni in manj ambiciozni kot njihovi vrstniki. Po drugi strani pa v primerjavi z zdravimi vrstniki kažejo večjo zrelost ter izrazito naklonjenost in očitno večjo strpnost do drugih, drugačnih ljudi. Nekateri se sami sebi zdijo drugačni, izjemni in težijo k osamljenosti ter imajo malo prijateljev,« pravi prof. dr. Berta Jereb, onkologinja in predsednica upravnega odbora ustanove. Nekateri imajo kasneje težave pri prilagajanju v družbi, denimo pri izbiri poklica ali na delovnem mestu. Ustanova Mali vitez jim pomaga pri odpravljanju občutkov osamljenosti ter prijateljsko svetuje, da bolj pozitivno gledajo na življenje. Redno ambulantno sledijo več kot 900 bivših bolnikov, starejših od 18 let. Omogočajo jim psihološko in medicinsko svetovanje ter skupinsko rehabilitacijo v toplicah in na taborih. Lani so v toplice in na tabore odpeljali 113 ozdravljenih od raka v otroštvu. Pomagajo jim tudi s tehničnimi pripomočki in jih podpirajo, da bi pridobili izobrazbo, ustrezno svojim sposobnostim. Vzpodbujajo tudi delo na raziskavah o poznih učinkih zdravljenja raka pri otrocih. Ozdravljenih od raka v otroštvu je v Sloveniji že okoli 1200. Vsako leto v Sloveniji zboli za rakom približno 50 otrok, vsako leto se skupina ozdravljenih poveča za 30 do 40 mladostnikov. To so mladi ljudje s posebnimi težavami, skupnimi izkušnjami in spomini na boj za življenje že v ranem otroštvu ali mladosti. www.ustanova-malivitez.si e-pošta: info@ustanova-malivitez.si telefon: (01) 306 15 87 ali 040 543 802 TRR: 02014-0018683716 | davčna številka: 79516327

revija za zdrav življenjski slog Marec 2011, letnik 5, št. 51 Mesečnik, izhaja 1. petek v mesecu. Naklada: 42.000 izvodov Vrednost izvoda: 3,67 € Letna naročnina: 41,10 € Izdajatelj: Entrapharm, d.o.o., Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana E: urednistvo@nasa-lekarna.si www.našalekarna.si Uredništvo Glavna in odgovorna urednica: Sergeja Širca, univ. dipl. nov. Strokovni sodelavki uredništva: mag. Nada Tržan Herman, mag. farm. Eva Esih Vrčkovnik, mag. farm. Uredniški odbor dr. Martina Brank, mag. farm. dr. Aleš Mlinarič, mag. farm. Monika Sonc, mag. farm., spec. Janez Špringer, mag. farm., spec. prof. dr. Ema Mušič, dr. med. Andreja Širca Čampa, univ. dipl. ing. živil. teh. prim. Peter Kapš, dr. med. mag. Damjan Slabe, prof. zdrav. vzgoje prim. dr. Alenka Kraigher, dr. med. Ervin Strbad, dr. med. Zasnova celostna podobe: IODG Oblikovanje celostne podobe: Vojko Plevel, Aleš Zupančič, Inverso Oblikovanje in prelom: Vojko Plevel, Inscribo Lektura: Alenka Mirkač Fotografije: Žiga Koritnik, Shutterstock, iStockphoto Uvodnik izraža stališča avtorja in ne nujno vsega uredništva. Tisk: SET d.o.o., Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje Oglasno trženje: Entrapharm, d.o.o., Jure Pučko, univ. dipl. ekon. Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana T: (01) 5611 893, Faks: (01) 5611 342 E: marketing@entrapharm.com Naša lekarna je mesečnik, ki je brezplačno na voljo v lekarnah po Sloveniji. Vse pravice pridržane. Celoto ali posamezne dele je mogoče ponatisniti le s pisnim privoljenjem izdajatelja. Za članke, v katerih je obravnavano delovanje učinkovin in zdravil, ki se izdajajo na zdravniški recept, velja opozorilo Ministrstva za zdravje: Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu. Podatki, ki so objavljeni v prispevkih o zdravljenju, so namenjeni izključno splošnemu informiranju in ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri zdravniku ali posveta s farmacevtom. Če menite, da potrebujete zdravniško pomoč, se obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil.


8  

N A Š A L E K A R N A 

Makroskop Prvi bolniki v negovalni bolnišnici 1. marca so za bolnike prvič odprli vrata negovalne bolnišnice in tja iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) premestili štiri bolnike. Negovalna bolnišnica s skupno 33 posteljami je namenjena bolnikom, ki so v UKCL končali akutno zdravljenje, niso pa še pripravljeni za samostojno življenje doma ali v domu starostnikov. Predpogoj za sprejem v negovalno bolnišnico je stabilno zdravstveno stanje bolnikov. »Potrebno se je zavedati, da je negovalna bolnišnica namenjena predvsem tistim bolnikom, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja še potrebujejo zdravstveno nego, storitve fizioterapije ali čakajo na prostor v domu za starejše občane; pri čemer je zdravljenje za bolnika zaključeno,« je tik pred zagonom nove negovalne bolnišnice povedala Erna Kos Grabnar, glavna medicinska sestra UKCL in dodala, da o primernosti napotitve vedno odloča tim strokovnjakov, nikakor pa ne posameznik ali njegovi svojci. So pa ob premestitvi pri izdelavi načrta obravnave in odpusta ti aktivno vključeni. »Negovalna bolnišnica pomeni samo pripravljalno obdobje za

bolnika, ki ga želimo vrniti nazaj v domače okolje oz. v okolje doma starostnikov. Nikakor pa ni namenjena hospitalizaciji v nedogled,« pove Erna Kos Grabnar. Negovalna bolnišnica je opremljena, potrebujejo pa še dodatne pripomočke za fizioterapijo in delovno terapijo. Ekipo v negovalni bolnišnici sestavlja 19 srednjih in diplomiranih medicinskih sester, en fizioterapevt, socialni delavec in zdravnik, vodja bolnišnice pa je diplomirana medicinska sestra. Za osebje so izbrali motivirane, zagnane, srčne ljudi, ki jim je delo s takimi bolniki izziv in hkrati priložnost za razvoj profesije zdravstvene nege in priložnost za osebnostni razvoj. V negovalni bolnišnici si bodo prizadevali za visoko kakovost, prijaznost, človečnost. »Želimo upravičiti visoka pričakovanja naših državljanov, zavedati pa se je potrebno, da negovalna bolnišnica vsaj v prvi fazi, ko šteje samo dobrih 30 postelj, ne bo rešila vseh problemov. Ni še organizirane paliativne oskrbe, ne bomo mogli v celoti poskrbeti za bolnike z dolgotrajno hospitalizacijo po poškodbi glave; za tiste, za katere se predvideva zelo dolgotrajna hospitalizacija - tudi več kot leto dni,« dodaja Erna Kos Grabnar.

Zmanjšuje se število obolelih za gripo Število obolelih z gripo in drugimi okužbami dihal se zmanjšuje, so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja. Še vedno največ obolevajo majhni otroci, šolarji in srednješolci. Bolnikov, ki so bili s potrjeno gripo zdravljeni v bolnišnici, je do zdaj približno 450. Pri nekaj več kot 5 % bolnikov je bilo zaradi težkega poteka ali zapletov potrebno zdravljenje v enoti intenzivne terapije. V zadnjem tednu februarja opažamo dodaten rahel upad deleža vzorcev pozitivnih na influenco, kar posredno dokazuje umirjanje sezone gripe. Razmerje med influencama tipov A in B se je še bolj obrnilo v prid influence B, še posebej izrazito v vzorcih iz bolnišnic.

Tudi v Evropi je obolevnost z gripo manj intenzivna kot v prejšnjih tednih, čeprav je gripa še prisotna v vseh evropskih državah. Upadanje obolevnosti v zahodno in srednjeevropskih državah se nadaljuje. Še vedno krožita dva virusa influence (virus influence A (H1N1) 2009 in virus influence B. Virus influence A (H1N1) ostaja prevladujoč povzročitelj gripe in je povzročil precej več težjih okužb in smrti kot virus influence B. Zmanjšuje se delež pozitivnih vzorcev, ki so bili testirani na gripo. Virusi zaenkrat ostajajo nespremenjeni in večinoma dobro občutljivi na protivirusna zdravila (oseltamivir in zanamivir).


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Danski šipek za sklepe in hrbtenico Šipek (Rosa canina L.) je ena najbolj poznanih zdravilnih rastlin. Prvi zapisi o tej rastlini izvirajo iz antične Mezopotamije. V petem stoletju pred našim štetjem so Kitajci stiskali šipkovo olje in napisali več knjig o gojitvi šipka. Šipek je tudi ena izmed najstarejših okrasnih rastlin, saj jo omenjajo že Sumerci, zelo priljubljena pa je bila tudi pri Grkih in Rimljanih. Ima mnogo ljudskih imen, npr. pasja roža, vodovnik, gologlavje, kokoška, reče se mu tudi ščipek, volčji zob, zobatka in srboritka. Šipek je košat grm, ki raste v večini svetovnih predelov z zmernim podnebjem. Zraste do tri metre visoko, od maja do junija se na trnatih vejah odpirajo nežno svetlorožnati in belkasti cvetovi. Ima vsaj tri pernato deljene čašne liste, ki se po odcvetu zavihajo navzdol. Ko cvetovi odpadejo, se cvetišče poveča, omeseni in se pobarva rdeče. Iz njega se razvije šipkov plod.

9

Plodovi šipka vsebujejo veliko vitaminov C in B, pektine, nekatere organske kisline, zlasti jabolčno in citronsko, ter čreslovine. Poleg teh so v njih še bioflavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti. Po ljudskem izročilu se šipek uporablja za zvečanje odpornosti, preprečevanje in zdravljenje prehlada, gripe in drugih bolezni z vročino, pomaga pri krvavečih dlesnih, koristi slabokrvnim nosečnicam in doječim materam ter odpravlja utrujenost in splošno oslabelost. Šipkovi plodovi vsebujejo vitamin C in so koristen dodatek k prehrani, vendar pa vsebnost vitamina ni tako velika, da bi se lahko uporabljal za zdravljenje primanjkljaja. Šipkov je več vrst. Skupaj je znanih 200–250 vrst, poleg njih pa še več kot 10.000 različnih okrasnih sort (vrtnic), ki so nastale s križanji in selekcijo. V Sloveniji je samoniklih 22 vrst šipkov. V posebni avtohtoni danski vrsti šipka, ki ni enaka slovenskim, pa so odkrili kompleks galaktolipidov, bioflavonoidov, vitaminov C in E ter mineralov, ki pozitivno deluje na sklepe in hrbtenico, omogoča lažje gibanje in večjo voljo do življenja.


10  

N A Š A L E K A R N A  |  Makroskop

Herstat® za celovito in hitro celjenje herpesa Herstat® je najnovejše mazilo, ki pomaga pri zdravljenju herpesa na ustnicah in okoli ust. Vsebuje poseben, prečiščen, patentiran Propolis ACF® in beli vazelin kot glavni učinkovini, ki klinično dokazano skrajšata celjenje herpesa za kar 3,5 dni in preprečujeta nastanek kraste. Mazilo Herstat® odlikujejo še druge prednosti: uporabite ga lahko v vseh fazah herpesa. Herstat® deluje na herpes celovito, saj lajša srbečico, olajša bolečino in hitro ter popolno zaceli herpes. Herstat® mehča kožo, preprečuje izsuševanje kože in nastajanje razpok. Ne obarva kože. Je enostaven za uporabo. Herstat® je na voljo v majhni, priročni tubi z aplikatorjem za lažji, ciljan nanos na herpes.

Učinkovita in dolgotrajna poporodna zaščita Tudi če si par kmalu po porodu želi še enega otroka, je iz zdravstvenih in psiholoških razlogov potrebnega nekaj časa, da si ženska po porodu duševno in telesno opomore. Če ženske dojijo, imajo prednost nehormonske metode in progestagenske hormonske metode. Med dolgoročnimi kontracepcijskimi metodami je vse bolj zaželen intrauterini sistem s hormonom, ki deluje do pet let, plodnost pa se po odstranitvi takoj povrne. Maternični vložek s hormonom zgosti sluz v materničnem vratu, zavre gibanje semenčic v maternici in jajcevodih, zmanjša pa tudi mesečno rast maternične sluznice, zaradi česar menstruacije sčasoma postanejo šibkejše in krajše.

WAYA – naravna pomoč pri uravnavanju črevesne mikroflore Kolekcija probiotičnih praškov WAYA se je zelo dobro uveljavila na slovenskem trgu. Gre za učinkovito naravno pomoč pri uravnavanju črevesne mikroflore pri pojavu različnih prebavnih težav (driska ob antibiotikih, driska na potovanju in doma, zaprtje …). Probiotični praški vsebujejo izbrane mešanice probiotičnih kultur za posamezno težavo, ki so stabilne in se medsebojno optimalno dopolnjujejo. Novost na slovenskem trgu sta sedaj manjši, cenovno ugodnejši pakiranji probiotičnih praškov WAYA® AB in WAYA® AD. Več na www.waya.eu


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Flavamed – novost za produktiven kašelj: tablete, sirup in šumeče tablete!

Flavamed ima dvojni učinek delovanja – sluz postane bolj tekoča in jo je lažje izkašljevati. Delovati začne že po 30 minutah in učinkuje od 6 do 12 ur. Flavamed vsebuje aktivno sestavino ambroksol, ki ima še dodatne prednosti: je antioksidant, deluje protivnetno, lahko se jemlje sočasno z antibiotiki, saj povečuje delovanje leteh. Na voljo v treh oblikah. Tablete Flavamed so namenjene aktivnim ljudem, ker so prikupno majhne za v torbico in priročne za uporabo. Tablete so primerne tudi za otroke od 6. leta dalje. Šumeče tablete zagotovijo mladostnikom in odraslim močnejši odmerek in se hitro ter popolnoma raztopijo v vodi z odličnim okusom češnje. Sirup je namenjen mladostnikom in vsem tistim, ki so navajeni na sirupe. Sirup je brez sladkorja in ima prijeten okus maline.

11

Mikroorganizmi: stalni prebivalci našega prebavnega trakta Človeška prebavila normalno naseljuje 400–500 različnih vrst mikroorganizmov, ki sestavljajo črevesno mikrofloro. V določenih razmerah, kot so stres, bolezen in uživanje antibiotikov, se lahko mikroflora poruši. Tu imajo pomembno vlogo probiotiki, ki v prebavilih vzpostavijo zdravo mikrofloro, ki je pogoj za normalno delovanje prebavnega trakta in odpornost organizma. BioGaia® vsebuje patentirano probiotično bakterijo Lactobacillus reuteri Protectis, ki pomaga ohranjati zdravo ravnovesje v črevesni mikroflori in na ta način preprečuje razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov. Probiotike, katerih varnost in uporaba sta zanesljivo podprti s kliničnimi študijami (Lactobacillus reuteri Protectis v izdelkih Biogaia®), lahko dajemo novorojenčkom takoj po rojstvu. Kdaj je smiselno otroku dati probiotik? Ob vsakem zdravljenju z antibiotiki: učinkoviti so predvsem tisti probiotiki, ki so odporni na delovanje najpogosteje predpisanih ambulantnih antibiotikov. BioGaia® popravi porušeno ravnovesje mikroflore, saj je odporna na mnoge pogosto uporabljane antibiotike. Probiotiki krepijo otrokov imunski sistem: v ta namen otroku odmerjajte proizvode Biogaia® daljši čas. Dodatek probiotika skrajša trajanje driske pri otrocih. V tem primeru Biogaia® deluje kot naravni antibiotik, saj organizem ščiti pred delovanjem škodljivih bakterij. S probiotičnimi kapljicami BioGaia® dodajamo mikrobioti dojenčka »dobre« bakterije iz zunanjega okolja in tako omilimo kolike ter skrajšamo trajanje joka.

Lajša bolečino, a ne povzroča zaprtja V povprečju bolniki v Evropi trpijo za kronično bolečino 7 let. Bolečina je srednje močna v dveh tretjina primerov in močna v eni tretjini primerov. Do 90 odstotkov bolnikov, ki za lajšanje svojih srednje močnih in močnih bolečin jemljejo močnejša protibolečinska zdravila, opioidne analgetike, prizadene zaprtje, zaradi katerega je uspešnost zdravljenja bolečine omejena. V Slovenijo prihaja nova kombinacija opioidnih analgetikov, oksikodon/nalokson (targinact), ki učinkovito lajša bolečine in hkrati ne povzroča zaprtja. Zaprtje je običajni in najpogostejši neželeni učinek zdravljenja bolečine s trenutnimi opioidnimi analgetiki in zelo omejuje uspešno sodelovanje bolnikov pri protibolečinski terapiji. Slovenskim bolnikom bo omenjena inovativna kombinacija zdravil oksikodona in naloksona, ki uspešno lajša bolečine in obenem ne povzroča zaprtja, predvidoma na voljo v drugi polovici leta 2011.


N A Š A L E K A R N A 

Osebno Foto: Milan Murovec

12  


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Kontracepcija niso samo tabletke Sergeja Širca

Ob besedi hormonska kontracepcija večina najbrž pomisli na kontracepcijske tabletke. Vendar so na trgu, tudi v Sloveniji, že vrsto let tudi druge oblike hormonske kontracepcije. V zadnjem času so predvsem med dinamičnimi in zaposlenimi ženskami vse bolj priljubljene oblike, pri katerih se ni treba vsak dan spraševati: »Ali sem danes že vzela tabletko?« Po izkušnjah Jasne Kuhelj Recer, dr. med., spec. ginekologinje in porodničarke, iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, je denimo vaginalni obroček posebej priljubljen med mladimi ženskami, ki se še niso navadile na vsakodnevno jemanje kontracepcije.

13


14  

O s e b n o  |  K o ntracepcija niso samo tabletke

Jasna Kuhelj Recer, dr. med., spec. ginekologinja in porodničarka, iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani (foto: Sergeja Širca)

Katere oblike hormonske kontracepcije so na voljo v Sloveniji in kako le-ta sploh deluje? Najbolj razširjene so kontracepcijske tablete, na voljo pa so še maternični vložek s hormonskim delovanjem ter kontracepcijski, vaginalni obročki in obliži. Delujejo na enak način, le vnos je drugačen. Hormonska kontracepcija regulira delovanje jajčnikov. Vzpostavi stanje, ki oponaša nosečnost. S hormonsko kontracepcijo dovajamo enakomerno koncentracijo hormonov, zaradi katere je zablokirano delovanje jajčnikov. Zanesljivost hormonske kontracepcije je najbolj odvisna od tega, ali jo ženska uporablja v skladu z navodili, ali ne? Vse oblike hormonske kontracepcije so zelo zanesljive – če so uporabljane v skladu z navodili, beležimo 98% zanesljivost. Zato velja: katerokoli hormonsko kontracepcijo ženska uporablja, je odgovorno in zanesljivo poskrbela za zaščito pred nezaželeno nosečnostjo. Seveda pa hormonska kontracepcija ščiti le pred zanositvijo, ne pa pred spolno prenosljivimi boleznimi in njihovimi posledicami, ki so lahko tudi rak, vnetja

in neplodnost. Na zanesljivost zelo vpliva tudi primernost metode in majhna možnost pozabljanja oz. možnosti uporabe mimo navodil. Zato se trudijo razvijati kontracepcijo, pri kateri bi bila možnost napačne uporabe čim manjša. Nove oblike kontracepcije so vedno bolj prijazne uporabnicam, predvsem glede oblike uporabe. Vedno več je raznih depojskih oblik, ki so pri uporabnicah zelo dobro sprejete. Pri tabletkah je pač velika možnost, da se jo pozabi vzeti, zato se kontracepcija usmerja v razne depojske oblike, kar omogoča večjo zanesljivost. Sicer pa so trendi proti čim manjši dozi hormonov, nivoji hormonov v kontracepciji se drastično manjšajo. Ali uporaba hormonske kontracepcije povzroča veliko nezaželenih stranskih učinkov? Včasih je možno več psihične občutljivosti, sicer pa kontracepcija lahko vpliva na vlažnost očesne sluznice in nožnice ter na zmanjšanje spolne želje. Dojke so lahko bolj občutljive in napete, slabosti pa skoraj ne opažamo več, tudi povečanje telesne teže se le še redkokdaj pojavi. Vsak preparat se malo razlikuje, zato je dobro, da imamo


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Največja človeška celica je jajčece, najmanjša pa spermij. Premer jajčeca je okrog 120 �m, medtem ko je glava spermija dolga okrog 5 in široka okrog 3 �m. široko paleto izdelkov, da lahko vsaki ­uporabnici ponudimo tisto, kar je zanjo najbolj primerno. Kako se odločite za najbolj primerno obliko kontracepcije, pri tem upoštevate želje uporabnic? Moje osnovno vodilo je: uporabnica, ki bo jemala kontracepcijo, ima pravico izbirati, kako bo le-ta delovala na njeno telo. Predvsem jih spodbujam, naj povedo, katere stvari jih skrbijo in česa si izrazito ne želijo. Na podlagi tega se odločim. Včasih se odločim po nekem sedmem čutu, ne bi znala povedati, kako – ko vidim polt, postavo …, se odločim, kaj bi bilo bolj primerno. Načeloma vedno velja: če ena zaščita ni ustrezna, ženska pride in to pove, kontracepcijo zamenjamo. Zato je zelo pomembna dostopnost ginekologa. Opažam, da nimamo veliko težav z menjavanjem kontracepcije, uporabnice so kar zadovoljne. Hormonska kontracepcija poveča možnosti za nastanek krvnih strdkov. Kako zmanjšati to možnost? Načeloma vse kontracepcijske metode, posebno tiste, ki vsebujejo estrogene, lahko zvečajo možnost za strdek v žili, ker povzročajo hitrejše strjevanje krvi in s tem zvišajo možnost za nastanek tromboze in embolije. Zato je pomembno osvetliti podatke o družinskih članih, če bi lahko šlo za dedno obliko strjevanja krvi, zmeriti pritisk, upoštevati starost, pa tudi življenjske

15

­ avade, denimo kajenje, in glede na vse to n ­izbrati kontracepcijo. Če v družini denimo obstaja izrazita dedna nagnjenost, se od hormonskih ­preparatov predpisuje samo gestagenske oblike ali pa nehormonske metode kontracepcije. Naj še poudarim, da je nastanek tromboze ali embolije izjemno redek. Ob pravočasnem ukrepanju ni nevarno. Nujen pa je pogovor z zdravnikom in resen razmislek, recimo, ali nam več pomeni zanesljiva zaščita ali kajenje. Za katere ženske je primeren vaginalni obroček? Načeloma je primeren za vse ženske. Eden glavnih pogojev je, da jim ni moteč dotik spolovila, saj se obroček vstavi v nožnico. Zelo je primeren za ženske, ki še niso imele spolnih odnosov, ki se želijo zaščititi prvič, ker so te mogoče najbolj nagnjene k pozabljanju, saj še nimajo navade vsakodnevnega uživanja tabletk. Primeren je za tiste, ki imajo dinamično življenje, ki veliko potujejo v različnih časovnih območjih ali pa imajo stresno življenje in zato veliko pozabljajo. Pa tudi za tiste, ki imajo težave z rahlo bolj suho nožnico, saj je ob obročku izcedka malo več in je nožnica bolj vlažna. Hkrati je primeren za zelo mlade ženske, ker ima zelo nizek nivo hormonov. Omogoča zelo reden in predvidljiv menstruacijski ciklus, hkrati pa ne obremenjuje toliko jeter kot nekatere druge oblike kontracepcije. Ali je vstavitev obročka zapletena? Vstavitev obročka je podobna kot vstavitev tampona. Treba ga je stisniti, da zavzame podolgovato obliko, nato ga vstavimo v začetek nožnice in ga s prstom porinemo kolikor se da globoko v nožnico. Obroček vstavljamo med menstruacijo, zaščita začne delovati sedmi dan po vstavitvi. Po treh tednih ga odstranimo, v tem tednu


16  

O s e b n o  |  K o ntracepcija niso samo tabletke

V

se hitrejši tempo življenja narekuje tudi nove trende v kontracepciji. Slaba plat tabletke je predvsem velika možnost, da jo ženska pozabi vzeti, zato se kontracepcija usmerja v razne depojske oblike, pri katerih je kontracepcija vstavljena v telo, kar omogoča večjo zanesljivost.

pričakujemo menstruacijo in po enem tednu vstavimo novega. Ob pravilni uporabi je zaščita stalna, tudi v tem obdobju brez obročka. Ali so priporočljivi premori med dolgotrajnejšo uporabo? Sodobna priporočila za kontracepcijo ne priporočajo več nobenih premorov, tudi pri tabletkah ne. Glavna posledica premorov je bila namreč nezaželena zanositev, na zdravju uporabnic pa ni bilo opaziti bistve-

Na našem planetu se vsako minuto rodi približno 200 dojenčkov.

nih sprememb. Premor se priporoča samo takrat, ko nastopijo prav konkretne težave, pri katerih je treba prekiniti. Zdaj so doze hormonov tako nizke, da je tudi stranskih učinkov manj, zato niso potrebni premori. Kakšen premor pa priporočate pred načrtovano zanositvijo? Priporoča se približno trimesečni premor, da se vzpostavi en menstruacijski ciklus oziroma da pride do vsaj ene spontane menstruacije. V tem času priporočamo nadomeščanje pomanjkanja folne kisline, torej 3 mesece pred zanositvijo. Premor priporočamo zaradi lažjega načrtovanja in vodenja nosečnosti, nikakor ne zaradi vplivov kontracepcije na plod, saj so ti vplivi skorajda nikakršni.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

17

Ženskam se med ovulacijo izostri voh. Kontracepcijski vaginalni obroček je zdaj pri nas na voljo dobro leto in pol. Kako so ga ženske sprejele? Jaz ga predpisujem že dlje, ker imam med uporabnicami precej študentk, ki so bile na raznih izmenjavah v tujini. Že pred petimi leti so želele obroček, saj so bile tako zadovoljne s to metodo, da so jih raje kupovale v tujini, kot da bi imele tu zastonj tabletke. Obroček so preizkusile tudi številne uporabnice, ki so bile sicer zadovoljne s kontracepcijskimi tabletkami, in več kot polovica se jih je odločila za obroček. Lahko rečem, da so ga zelo dobro sprejele, razen majhnega deleža žensk, ki se jim enostavno ne zdi dostojanstveno dotikati se spolovila. Kontraindikacije so denimo še pogosta nepozdravljena vnetja nožnice. Nekatere pa tudi enostavno ne zaupajo obročku kot metodi, bolj zaupajo tabletkam. Sicer pa so na splošno zelo zadovoljne. Med prednostmi so še manj vnetij, bolj vlažna nožnica, zato potrebujejo manj lubrikantov, kar je posebno koristno pri zelo mladih. Pa tudi menstruacije so načeloma šibke, kratke, neboleče in redne. Prav tako je mogoče menstruacijo premakniti, recimo pred odhodom na morje ali za novo leto. C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Je obroček primeren tudi za ženske, ki so že rodile? Po težkih porodih je medenica včasih preveč ohlapna, zato bi obroček lahko izpadel. Treba je torej preveriti medenično dno, ali je dovolj stabilno. Če je dovolj močno, je primeren tudi za ženske, ki so že rodile. ¶

Moj dnevnik Petra

PONEDELJEK:

Na poti v službo sem si zaželela skodelico kave in rogljič, a ugotovila, da je moja denarnica prazna. Še dobro, da sem imela s seboj mobilnik, saj sem plačala z Moneto. Ker imamo storitev Ločeni račun, lahko s službenim mobilnikom plačujem tudi privatne zadeve na vseh plačilnih mestih v Sloveniji, ki so označena s prepoznavnim znakom Moneta. www.moneta.si

TOREK:

Všeč mi je, če imam stvari pod nadzorom. Pošljem PORABA na 1919 in enostavno preverim stanje tekočega meseca. Zvečer, ko brskam po spletu, pa kliknem na spletni Monitor https://monitor.mobitel.si in porabo spremljam brezplačno.

SREDA:

Danes sem si vključila Mobitelovo storitev Plačaj zame in tako poskrbela, da me sin in mami, ki imata Mobi, odslej kličeta na moj račun. Za njun klic bom z naslednjim Mobitelovim računom plačala le 10 centov na minuto. Še posebej mi je všeč, da me dobita, tudi če imata prazen Mobiračun.

PETEK:

V soboto ima mami rojstni dan, zato sem ji danes kupila Zlato Mobikartico za 40 EUR. Ob polnjenju bo na svoj Mobiračun prejela kar 41,74 EUR in celoletno veljavnost Mobiračuna. Tako ji ne bo treba polniti Mobiračuna celo leto – ena skrb manj.

NEDELJA:

Prebudili smo se v deževno jutro, zato smo bili vsi takoj za kino po kosilu. Poslala sem P VSTOPNICA na 1919 in na mobilnem Planetu kupila štiri vstopnice, ki jih bom plačala šele naslednji mesec skupaj z ostalimi storitvami na Mobitelovem računu. Pa še najboljše sedeže smo lahko izbrali. Za več informacij obiščite Mobitelovo prodajno mesto, www.mobitel.si ali pokličite brezplačno številko 041 700 700.


18  

N A Š A L E K A R N A 

Jasno in glasno

Kaj je eko? dr. Marija Gregori, univ. dipl. ing. agronomije, Zavod za naravoslovje


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Dandanes lahko ljudje le sanjamo o tem, da uživamo neoporečno hrano, pridelano s pravim odnosom in pristopom do narave na neonesnaženi zemlji, sredi idiličnega podeželja. To je bilo pred približno sto leti nekaj povsem vsakdanjega. V tistem času si je le redkokdo zamišljal probleme, ki jih bodo njegovi potomci v prihodnosti imeli s kvaliteto hrane.

19


20  

J a s n o i n g l a s n o  |   Kaj je eko?

T

ehnološki razvoj nam omogoča vse obilnejše pridelke, stroji nadomeščajo roke in učinkovitost pridelave je vse večja. Cena za to pa so izpusti okolju in zdravju škodljivih snovi. Njihovih negativnih učinkov smo se začeli zavedati šele nedavno, teže posledic pa niti še ne poznamo.

P

red stotimi leti si skoraj nihče ni predstavljal, da bodo ljudje v industrijski revoluciji izumili tudi spojine, s katerimi naj bi si olajšali življenje, med drugim pa posledično z njihovo uporabo iz svojega naravnega okolja naredili pravo katastrofo, ki je tako rekoč nepopravljiva. Nihče si ni predstavljal, da bodo uporabljali strupe ter z njimi škropili polja in pridelke oziroma svojo lastno hrano zato, da bi je pridelali čim več; jih vmešavali v hrano, da bi izboljšali okus in druge njene lastnosti; z njimi hranili domače živali, da bi zrasle hitreje, večje in bolj »zdrave«; ter celo umetno spreminjali dedni material rastlin in živali, da bi »izboljšali« njihove lastnosti … Vsi so takrat ta dejanja smatrali za vrhunec razvoja v pridelavi hrane, ki bo človeku nedvomno omogočil mirno, brezskrbno in polno življenje, in nihče si ni upal niti pomisliti nasprotno.

Pesticidi in umetna gnojila so uničili tla Danes, po nekaj desetletjih izvajanj teh najmodernejših ukrepov, se zaradi njihovih posledic srečujemo z mrtvimi tlemi, ki so jih uničili pesticidi in umetna gnojila in ki tako nepopravljivo degradirana ne podpirajo niti polovičnih donosov v primerjavi z nekdanjimi. Srečujemo se s kopičenjem pesticidov v hrani, ki uživalcu in njegovim potomcem lahko povzročijo rakava obolenja, neplodnost, alergije, dražijo kožo, negativno vplivajo na živčni in endokrini sistem ter celo povzročajo nepravilnosti v razvoju otrok. V hrano primešani aditivi povzročajo zasvojenosti, alergije, rakava obolenja. Genetsko modificirani organizmi kot ena od močno promoviranih novosti današnjega modernega sveta pa vsebujejo množico človeškemu telesu neznanih snovi, katerih vpliv na človeško telo in okolje je izredno pomanjkljivo raziskan.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

21

D

elo na vrtu je sprostitev za telo in denarnico. Poleg tega pa si lahko med sproščujočimi opravili priskrbite zdravo ozimnico.

Ker je hrana poglavitna za življenje in ima njena kvaliteta neposreden vpliv na zdravje tistega, ki jo uživa, njeno pridobivanje pa neposreden vpliv na naše okolje, jo lahko štejemo za najpomembnejši del našega življenja. Ker se pri konvencionalni pridelavi hrane srečujemo z najrazličnejšimi škodljivimi vplivi na okolje in zdravje uporabnika, je pridelava hrane na okolju in uporabniku prijazen način ena od poglavitnih prioritet današnjega časa. Enega od takih načinov pridelovanja predstavlja ekološko kmetijstvo. Varstvo rastlin pred škodljivci brez kemije Ekološko kmetijstvo je način kmetovanja, ki ne potrebuje kemijskih pripravkov za varstvo rastlin pred škodljivci in boleznimi, temveč vzpostavlja lasten krogotok snovi brez zunanjih vložkov. Tak način

Kmetijski

pridelek je dovoljeno označevati z označbo »ekološki« in uporabiti določen znak, če je zanj izdan ustrezen certifikat. »Bio« smo k nam prinesli iz tujine (Avstrije, Italije in Nemčije), v zda pa uporabljajo izraz »organic«. kmetovanja zahteva dobro poznavanje naravnih procesov in njihovih medsebojnih interakcij, predvsem pa izkušenega kmetovalca z občutkom za naravo. Ekološki pridelovalci so za razliko od konvencionalnih vsaj enkrat letno kontrolirani s strani pooblaščenih certifikacijskih organov. Tisti, ki želi na svoji zemlji izvajati dejavnosti ekološkega kmetijstva, mora počakati določeno časovno obdobje, da se iz zemlje očistijo pesticidi in podobni kemijski pripravki, ki jih je na njej morda uporabljal v preteklosti. Po takem nekajle-


22  

J a s n o i n g l a s n o  |   Kaj je eko?

tnem obdobju lahko pridelek s te zemlje, če je seveda pridelan v skladu z vsemi ostalimi smernicami ekološke pridelave, smatramo za ekološkega. V rastlinah, pridelanih na tak način, je praktično nemogoče zaslediti ostanke fitofarmacevtskih sredstev (ki so skoraj vedno prisotni v konvencionalnih pridelkih). Zaradi tega ekološke pridelke avtomatično uvrščamo v višje kakovostne, na žalost pa tudi cenovne razrede. Na tak način pridelane rastline vsebujejo tudi veliko več vitaminov, mineralov in celo kopico drugih blagodejnih učinkovin ter so veliko bolj polnega okusa, saj so se za razliko od njihovih konvencionalno pridelanih sorodnic morale »boriti« za obstoj in jih ni nihče »razvajal« s kemijskimi pripravki. Tak boj za obstoj ekološkim rastlinam omogoča razvoj edinstvenih lastnosti, med katerimi je tudi odpornost na najrazličnejše okoljske dejavnike, ki se s semeni prenaša na njihove potomce. Na tak način pridobljeno seme kmetu omogoča neodvisnost ter konstantno kvaliteto njegovega pridelka. Medtem ko je v konvencionalnem kmetijstvu ponekod dovoljena uporaba genetsko spremenjenih organizmov, je le-ta zaradi njenega nenaravnega izvora v ekološkem kmetovanju popolnoma prepovedana. Prav tako med ekološke pridelke ne spadajo gensko spremenjeni organizmi. Skladiščenje, transport in predelava ekoloških pridelkov morajo potekati časovno ali prostorsko ločeno od konvencionalnih pridelkov, da preprečimo mešanje. Pri predelavi ekoloških izdelkov ni dovoljena uporaba ionizirajočega sevanja, za katero je znano, da povzroča tvorbo prostih radikalov v živilih, ti pa po zaužitju lahko poškodujejo dedni zapis tistega, ki jih zaužije. V Evropi se trenutno še vedno veliko več vlaga v konvencionalno pridelavo kot v ekološko. Primeri iz Švice pa nam kažejo, da lahko

Tudi medicinske gobe iz ekološke pridelave dosegajo višjo kvaliteto (Foto: Marija Gregori)

zgolj z ekološkim načinom kmetovanja dosegamo 80% donose v primerjavi s konvencionalnim pridelovanjem, ob zgolj polovičnem vnosu energije. Potencial ekološke proizvodnje je večji, kot si mislimo Tako kot za pridelavo rastlin tudi za vzrejo domačih živali v ekološkem kmetijstvu veljajo strogi predpisi. Domače živali iz ekološke reje morajo biti krmljene s krmo ekološkega porekla, če ni drugače dovoljeno s strani certifikacijskega organa. Prav tako je pri takih živalih omejena uporaba zdravil in najrazličnejših pripravkov, ki se prav pri živalih pogosto kopičijo v organizmu. Pri reji živali pa je velik poudarek tudi na njihovem življenjskem prostoru, kar pomeni, da jim je treba zagotoviti izpust na prosto in jih ni dovoljeno zapirati v tesne hleve, kjer tudi v nekaj letih svojega življenja ne ugledajo dnevne svetlobe. Trenutne študije v svetu kažejo, da je potencial ekološke proizvodnje – ob manjšem vložku energije – veliko večji, kot si trenutno predstavljamo. Pomembno je tudi zavedanje potrošnika, da sama količina hrane ni toliko pomembna, kot pa je pomembna njena kvaliteta. Pridelki, pridelani na ekološki način, so nedvomno kvalitetni in zaradi tega še vedno (oziroma ponovno) predstavljajo najboljšo izbiro.


Herba Medica marec 2011  |   www.našalekarna.si

In tako se ponovno vedno več ljudi zaveda, da se je, če sebi in okolju želijo dobro, najbolje vrniti k stari dobri, predvsem pa zanesljivi materi naravi … ¶

23

Prava pot k dolgemu življenju. Via recta ad vitam longam.

V Sloveniji je treba kmetijske pridelke ekološke pridelave označevati kot »ekološko« oz. »iz ekološke pridelave«. Kmetijski pridelek je dovoljeno označevati z označbo »ekološki« in uporabiti določen znak, če je zanj izdan certifikat (v Sloveniji pravila za ekološko kmetijstvo določata Uredba (es) št. 834/2007 in slovenski Pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oz. živil – Ur. l. rs št. 128/2006). Oznako bio smo k nam prinesli iz tujine (Avstrije, Italije in Nemčije), v zda pa uporabljajo izraz »organic«. Na trgu se pojavljajo tudi proizvajalci, ki zlorabljajo izraza bio in eko, zato je pri nakupu ekoloških živil pomembno, da smo pozorni na deklaracije. Označevanje ekoloških živil je točno določeno v pravilniku. Na deklaraciji izdelka mora biti obvezno prisoten enoten evropski znak – Evrolist (ta znak je nadomestil znak »Ekološki« s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano rs). Kadar pa je ekološki izdelek uvožen iz tretjih držav, mora uvoznik pridobiti certifikat v državi članici. Na označbi ekološkega živila mora biti navedena tudi šifra kontrolne (nadzorne) organizacije, ki je izvedla nadzor zadnje faze pridelave oziroma postopka priprave ekološkega živila. Dovoljene so tudi dodatne oznake, kot biološko ali biodinamično, pod pogojem, da je pridelava oziroma predelava v skladu s pravilnikom. Poleg osnovnega označevanja pa so na izdelku lahko prisotni še logotipi inštitutov za kontrol in certifikacijo, ki so tudi certificirali izdelek.

NOVO! BIO Bernardove kapsule z dodatkom Acerole, naravnega vitamina C

NOVO! BIO čaj Patra Bernarda z dodatki zelišč, ki vsebujejo visoko vsebnost vitamina C za povečan učinek medicinske gobe

Medicinska goba Ganoderma Lucidum je vir bioaktivnih učinkovin, ki krepijo naravno odpornost organizma. Vse sestavine so iz kontrolirane ekološke pridelave, slovenskega podjetja HERBA MEDICA. Kapsule so rastlinskega izvora, primerne tudi za vegetarijance in vegane. Herba Medica d.o.o. Preserska cesta 5, IOC Zgornje Jarše, 1235 RADOMLJE t 01 562 06 03  |  f 01 722 71 67 e herbamedica@siol.net  |  www.herba-medica.si


24  

N A Š A L E K A R N A 

Zdravilne rastline

?

Vprašajte strokovnjaka

Drage bralke in bralci, vabimo vas, da vprašanja in opis svojih težav pošljete na naslov Entrapharm d. o. o., Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana, ali po e-pošti urednistvo@nasa-lekarna.si. Skupaj z našim partnerjem, podjetjem Medex, bomo skušali poiskati odgovore.

Pozdravljeni! Čeprav se veselim pomladi, se hkrati bojim njenega »stranskega učinka« - spomladanske utrujenosti. Vsako leto se v prvih pomladnih dneh vlečem naokoli kot cunja, nimam energije niti za najbolj nujne vsakodnevne obveznosti, služba mi je odveč, najraje bi vse dneve prespala. Kaj mi priporočate? Zdenka iz Izole Spomladi moramo iz telesa izločiti odvečne strupe, ki smo jih »nabrali« preko zime. Priporočamo vam uživanje kapsul Melbrogen, ki vsebujejo pegasti badelj, artičoko in cvetni prah ter pospešujejo izločanje žolča in presnovo maščob, kar posledično pomeni tudi večje izločanje holesterola. Delujejo tudi kot močan antioksidant. Pomagale bodo razstrupiti telo in izboljšale splošno počutje. Tablete Algoaktiv plus s čistimi japonskimi algami Chlorella vulgaris, ki so bogate s klorofilom, vam bodo pomagale pri urejanju prebave in očistile organizem strupov (dioksina, težkih kovin). Alge so prava vitaminska bomba, saj vsebujejo kar 16 vitaminov in 14 mineralov, ki so v idealnem razmerju in v obliki, ki je za človeško telo idealno razpoložljiva. Alge Chlorella vulgaris vsebujejo tudi CGF (Chlorellin rastni faktor), ki spodbuja rast in obnavljanje celic v tkivih, spodbuja celice imunskega odziva, izboljšuje prebavo, ščiti organizem pred okužbami in ohranja vitalnost. K več energije in boljšemu počutju pa vam bodo pomagale fiole Gelée royale aronija. Vsebujejo matični mleček, ki vsebuje edinstveno nenasičeno maščobno kislino 10 HDA in kompleksno sestavo vitaminov, mineralov, beljakovin in ogljikovih hidratov, ter med, sok aronije in vitamine A,C in E. Organizmu bodo nudile antioksidativno zaščito

pred prostimi radikali ob neustrezni prehrani, naporu, stresu in negativnih vplivih okolja. Pomagale vam bodo k večji duševni in telesni aktivnosti. Pri tem pa ne pozabite na gibanje na svežem zraku, uravnoteženo prehranjevanje in pitje najmanj 1,5 l vode dnevno.

Spoštovani, trudim se živeti zdravo, ampak kaj, ko mi zaradi prehitrega življenjskega tempa pogosto zmanjka časa in energije za redno prehrano in rekreacijo. To se pozna predvsem na moji koži in laseh. Imam suho kožo in krhke lase brez leska, čeprav uporabljam razne kozmetične preparate za lesk las. Preizkusila bi še kak naraven preparat iz vaše ponudbe. Nina, Sevnica V pomoč vam bo Medexov hidrolizirani kolagen, ki je naravna pomoč za lepšo kožo in močnejše lase in nohte. Je odlično kozmetično sredstvo, ki hrani kožo od znotraj ter tako ohranja mladostni videz, pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub ter pomaga pri suhi in hrapavi koži, ker ji vrača vlago, elastičnost in prožnost. Delovanje kolagena v prahu je tudi klinično dokazano. Pri uživanju kolagena v prahu se vlažnost in elastičnost kože izboljša v povprečju za 30 % že po 60 dneh uživanja. Lasem se izboljša lesk, čvrstost in njihova struktura. Pospešuje rast nohtov in v 86 % dokazano izboljša stanje nohtov, ki postanejo čvrsti. Po treh mesecih uživanja so lasje svetleči in debelejši za 10 %, saj so dobro prehranjeni z aminokislinami. Izdelek je pakiran v pločevinki s priloženo priročno merico. Priporočena količina je 10 g, ki jo pomešamo s sokom, vodo ali jogurtom, saj se tako najhitreje absorbira v organi-


zem. Po prenehanju uživanja kolagena v prahu se lahko simptomi povrnejo, zato je priporočljivo kontinuirano uživanje, tudi kot preventiva.

Moja soproga redno uporablja vaše izdelke, mogoče boste lahko pomagali tudi meni. Zaradi pritiskov v službi in hude bolezni v družini sem zadnjih nekaj mesecev pod težkim stresom. Vendar si ne bi želel pomagati z zdravili. Mogoče obstaja kaj naravnega, s čimer bi si lahko pomagal skozi to naporno obdobje? Marko iz Borovnice Priporočamo vam kapsule Stres kontrol, ki vsebujejo ekstrakt korenine Rhodiola rosea ali rožni koren. Rožni koren velja za adaptogeno rastlino, ki so jo uporabljali že v tradicionalni ljudski medicini. Adaptogeni omogočajo organizmu, da se brani pred škodljivimi fizičnimi, kemičnimi in biološkimi stresorji. Stres kontrol pomaga ohraniti notranje ravnovesje ob različnih stresnih situacijah, izboljša fizično sposobnost in splošno počutje ter blaži kronično utrujenost. S študijo so dokazali, da poveča tudi sposobnost dojemanja, zaznavanja in pomnjenja ter delovno sposobnost. Priporočamo uživanje 1-2 kapsul na dan z minimalno 2 dl tekočine, najbolje pred zajtrkom. Jana Potokar, vodja razvoja v Medexu Veliko zdravja vam želita Medex in uredništvo revije Naša lekarna.


26  

N A Š A L E K A R N A 

Aktualno

Pomladne neprijetnosti alergikov prof. dr. Ema Mušič, dr. med., spec. internistka, Bolnišnica Golnik

V tem letnem času se med nami še zadržujejo prehladne bolezni z nahodom in komaj opažamo prihajajočo pomlad. Pomlad pa prinaša tudi neprijeten alergijski nahod in alergijsko vnetje oči. Kar do 30 % ljudi od zgodnje do pozne pomladi trpi zaradi alergijskega nahoda in vnetih zunanjih očesnih delov. To so osebe, preobčutljive za cvetni prah cvetočih dreves, grmovnic in trav.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

27


28  

A k t ua l n o  |   Pomladne neprijetnosti alergikov

K

o se vsipajo v zrak drevesni in kasneje travni pelodi, se v sluznicah oseb, ki so preobčutljive za cvetni prah cvetočih dreves, grmovnic in trav, razvije vnetje z otekanjem in izločanjem vnetne tekočine, kot sta nahod in solzenje. Nos in oči srbijo, nadležno je kihanje in manj prehoden nos. Nekaterim se problem razširi tudi v ušesa, posamezni pa ta proces občutijo v vsem telesu, bolijo jih sklepi, glava. Prav posebno občutljivim se na koži pojavi koprivnica.

M

ed drevesnimi pelodi je najbolj alergogen pelod breze, alergijski nahod in vnetje oči pa prva povzroča cvetoča leska, lahko že v januarju in februarju. Manj poznano je, da povzroča alergije tudi zelo zgodaj cvetoča vrba, kasneje pa z njo sorodni topoli, ki cvetijo v aprilu in maju. Ko se vsipajo v zrak drevesni in kasneje travni pelodi, se v sluznicah takih oseb razvije vnetje z otekanjem in izločanjem vnetne tekočine, kot sta nahod in solzenje. Nos in oči srbijo, nadležno je kihanje in manj prehoden nos. Nekaterim se problem razširi tudi v ušesa, posamezni pa ta proces občutijo v vsem telesu, bolijo jih sklepi, glava. Prav posebno občutljivim se na koži pojavi koprivnica. Najbolj so tem pojavom izpostavljeni tisti, ki imajo že v sorodstvu podobne primere, in tisti, ki se ne morejo izogniti gibanju in opravilom zunaj, še posebej na soncu in vetru.

Nekatere alergijske težave lahko trajajo vse leto Najbolj tipični problemi alergijskega nahoda in vnetih oči so sicer vezani na pomladni čas. Res pa je, da so potovanja današnjega prebivalstva v različne dele sveta aktualna vse leto. Tako je vegetacija in cvetenje ponekod za mnoge

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


marec 2011  |   www.našalekarna.si

neprijetno tudi pozimi. Pa tudi klimatske spremembe so povzročile vse zgodnejše in daljše dobe cvetenja dreves. Nekatere alergene rastline pa sploh cvetijo vse do pozne jeseni. Sicer pa tudi jesen in zima ne prizanašata z »indoor« alergeni, ki so poznan vzrok celoletnega nahoda. Take osebe moramo vse leto ščititi pred alergijsko nadlogo v nosu, očeh, žal neredko tudi v pljučih in drugod po telesu. Skoraj vedno je potrebno tudi zdravljenje z zdravili Osnova naše pomoči bolniku je ugotovitev kritičnih alergenov, nasveti za izogibanje le-tem, praktično vselej pa je potrebno tudi zdravljenje z zdravili. Osnovna zdravila so antihistaminiki v tabletah, kapljicah, pršilih. Poleg teh so danes neizogibna lokalna protivnetna zdravila za nosno in očesno sluznico, to so sluznični glukokortikoidi v posebej

Bepanthol kapljice za oci Oglas 175x126_5_V2.pdf

1

2/16/11

3:17 PM

V letu 2009 je po svetu zaradi astme umrlo 250.000 ljudi.

29


30  

A k t ua l n o  |   Pomladne neprijetnosti alergikov

Astma je zelo pogosta med vrhunskimi športniki: na poletnih OI v Atlanti leta 1996 je bilo 15% udeležencev astmatikov, od tega jih je bilo 10% na terapiji.

­ rirejenih pršilnikih za nos. Slednji imajo tudi preprečep valno delovanje, da se alergijski odziv sploh ne razvije. Še pomembneje pa je, da zavirajo širitev alergijske informacije v bronhije in druga telesna tkiva, posredno preprečujejo tudi astmo. Astmo namreč lahko dobi približno 40 % oseb z alergijskim nahodom, zlasti če ga ne zdravimo. Najsodobnejše smernice zdravljenja alergijskega rinitisa Mednarodna strokovna skupina alergologov je izdelala smernice aria (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma). Narekujejo izogibanje alergenom, priporočajo tablete antihistaminika in nosna pršila z glukokortikoidi. Pri alergijsko vnetih očeh so uspešne očesne kapljice z antihistaminikom, to so lokalna zdravila za očesno veznico. Pri najtežjih alergijah v nosu in na očeh izvajamo tudi specifično imunoterapijo. To je oblika »protialergijskega cepljenja« z injekcijami ali nanosom »cepiva« na ustno sluznico. Zahteva specialen postopek, vodenje, nadzor, spremljanje težav in oceno doseženih imunskih sprememb v smislu prenehanja alergijskega odziva. Od vsega je danes v praksi najbolj razširjena raba nosnih pršilnikov s protivnetnimi sluzničnimi glukokortikoidi. Z njimi zaviramo osrednje dogajanje v sluznici nosu alergika (vnetje, otekanje, nastajanje vnetnih izločkov) in zaustavimo širitev alergijskega ognja v druga telesna področja, s tem tudi astmo.


NOVO

Trpite zaradi alergij?

marec 2011  |   www.našalekarna.si

31

Vas je strah sončnih dni, ko zunaj vse zeleni in cveti? Poskusite pršilo Nasya in občutite svobodo! Nasya klinično dokazano zaščiti pred senenim nahodom in alergijami ter zmanjšuje simptome alergij, če so ti že prisotni. Deluje takoj in nima poznanih neželenih stranskih učinkov. Zato je varna za uporabo pri odraslih in otrocih ter med nosečnostjo in dojenjem.

Na razpolago je v dveh oblikah: Nasya (+12 let) in Nasya Kids za otroke (6-12 let).

Onemogočite alergije!

V lekarnah in specializiranih prodajalnah

www.nasya.si

SI.10.C.C.V4.11.02

Nasya deluje lokalno na nosno sluznico: - oblikuje zaščitno in neprepustno pregrado za alergene, - deaktivira cvetni prah in - odstranjuje alergene.


32  

A k t ua l n o  |   Pomladne neprijetnosti alergikov

S

odobna pršila za nos preprečujejo razvoj alergijskega odziva, obenem pa zavirajo širjenje alergijske informacije v bronhije in ostala telesna tkiva, s čimer preprečujejo razvoj astme, za katero alergiki pogosto zbolevajo.

Večinoma dihamo skozi eno nosnico.

Kako doseči čim boljšo kakovost življenja? Najbolj smiselno je izbrati postopke, po katerih alergijska bolezen ne bo motila kakovosti življenja in sposobnosti za delo. Tako bo bolnik z alergijo na cvetni prah pomlad in zgodnje poletje prestal brez curljanja iz nosu, kihanja in brez solzenja ter srbenja v nosu, očeh, ušesih. To bo tudi najcenejše, ne bo izostanka z dela, dolgoročno pa ne bo menjave alergijske etaže bolezni iz oči in nosu v pljuča ter drugam, kar ustvarja tudi nove stroške. To dosegamo z novimi, sodobnimi pršili za nos, ki jih je treba vpihovati v nos že določen čas pred kritično sezono, med njo in nekaj časa po vzročnem cvetenju, to je največkrat vsaj do 4 mesece. Pri celoletnih alergijah je ta postopek potreben vse leto. Če rinitis spremlja tudi alergijsko vnetje oči, oboje zdravimo z antihistaminikom v tabletah, lokalno pa s pršili za nos in s kapljicami za oči.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

am

Nekatera sodobna zdravila preprečujejo tako nosne kot očesne simptome, kolikšna pa je nevarnost razvoja astme? Do 40 % oseb z alergijskim nahodom razvije v nekaj letih tudi astmo. Obratno pa ima 80 % oseb z astmo tudi možen alergijski rinitis. Z energičnim zdravljenjem alergije v nosu se pogostnost zbolevanja za astmo znatno zmanjša, že razvita astma pa se v intenzivnosti simptomov pomembno ublaži. Danes ocenjujemo uspešnost zdravljenja rinitisa in astme po tem, ali je bolnik z dokazano alergijsko diatezo brez znakov alergijske bolezni. Tako stanje omogočajo doseči nova sodobna zdravila in disciplina bolnika pri njihovi uporabi. Zdravila za ta problem so preprečevalna, protivnetna in imunološka. V telo jih vnašamo kot tablete, lokalna pršila in kapljice, vseh imamo v Sloveniji dovolj na razpolago. Imunološka zdravila nam lahko zagotovi specialist, vsa ostala pa predvsem družinski zdravniki. ¶ 175x126 N.qxd 2/27/11 11:59 PM Page 1

33

Desno pljučno krilo ima večji volumen od levega.

Pre~isti in vla`i nosno sluznico na naraven na~in

AQUA MARIS VDIHNITE MORJE V VSEH LEKARNAH IN SPECIALIZIRANIH TRGOVINAH. Izdeluje: JADRAN GALENSKI LABORATORIJ d.d. Rijeka, Hrva{ka Zastopa: JADRAN GALENSKI LABORATORIJ d.o.o., Ljubljana Ma{era Spasi}eva 10, tel./faks 01 53 72 730


34  

N A Š A L E K A R N A 

Foto: Jaka Adamič

Kako deluje

Kronična ledvična bolezen

je pogostejša, kot si morda mislimo Mojca Lorenčič, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije

V Sloveniji živi s kronično ledvično odpovedjo približno 2.000 ljudi. Število se morda ne zdi visoko – toda ali ste vedeli, da ima kar vsak deseti odrasli prebivalec znake kronične ledvične bolezni, ki lahko v končni fazi pripelje do odpovedi ledvic? To dejstvo je žal premalo znano, premalo pa se tudi zavedamo, da lahko z zgodnjim odkrivanjem in ustreznim zdravljenjem napredovanje kronične ledvične bolezni upočasnimo ali celo zaustavimo.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

35


36  

K a k o d e l u j e   |  Kronična ledvična bolezen je pogostejša, kot si morda mislimo

N

a ta dejstva opozarjamo na svetovni dan ledvic, ki ga bomo letos obeležili 10. marca. Na ta dan bomo pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov pripravili vrsto preventivnih dejavnosti, namenjenih najširši javnosti, pri ozaveščanju javnosti o pomenu zdravja ledvic pa se nam bodo pridružili tudi zdravstvenovzgojni centri, ki delujejo pri zdravstvenih domovih. Letos bomo še posebej izpostavili usodno povezanost kronične ledvične bolezni in srčno-žilnih obolenj, saj so ledvični bolniki še mnogo bolj kot splošna populacijo izpostavljeni tveganju za razvoj teh obolenj. Od tod tudi letošnje geslo svetovnega dneva ledvic: »Zaščiti svoje ledvice, reši srce!«

Ledvice so organ, ki iz telesa odstranjuje škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin, in odvečno tekočino. Če ledvice prenehajo delovati, se človek zastrupi in v kratkem času umre. Ledvice pa so edini notranji organ, ki ga je narava človeku dala v paru. Za življenje zadošča, če deluje ena sama ledvica, saj ta prevzame delo obeh. Zato lahko človek živi normalno življenje, če eno od svojih ledvic podari človeku, ki mu ledvice ne delujejo več. Znak, da ledvice ne delujejo dobro, je pojav kronične ledvične bolezni. Da gre za to bolezen, zdravnik zaključi, ko vsaj tri mesece v urinu bolnika testi zaznajo beljakovine ali kri ali če pri diagnostičnih preiskavah sečil, kot je na primer ultrazvok, opazi pri ledvicah nenormalnosti, tudi če le-te delujejo normalno. Beljakovine oziroma kri v urinu so znak mnogih ledvičnih bolezni, ki jih spremlja tudi zmanjšana očiščevalna sposobnost ledvic.

L

edvice so organ, ki iz telesa odstranjuje škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin, in odvečno tekočino.

Težava pa je, da bolezen poteka tiho in neopazno, brez očitnih znakov in bolečin, zato večina ljudi sploh ne ve, da je kaj narobe. Bolezen večinoma odkrijejo po naključju: bolnik pride k zdravniku zaradi prehlada, zdravnik mu izmeri krvni tlak, pregleda urin, ugotovi povečano izločanje beljakovin, pregleda kri in opazi, da ima že povišan kreatinin (to je snov, ki nastaja s presnovo mišičnih beljakovin, ki jo iz krvi čistijo ledvice). Bolnika pošlje na ultrazvok, kjer pa ugotovijo, da so ledvice že kronično spremenjene. Zgodi se tudi, da kronično ledvično bolezen odkrijejo tik pred odpovedjo ledvic. Na srečo pa le pri majhnem


marec 2011  |   www.našalekarna.si

37

Z

dializo se v Sloveniji zdravi okoli 1.400 ljudi, 600 pa jih živi s presajeno ledvico.

delu bolnikov s kronično ledvično boleznijo bolezen napreduje do odpovedi ledvic. Ti bolniki imajo dve možnosti: zdravljenje z dializo ali presaditev ledvice. Z dializo se v Sloveniji zdravi okoli 1.400 ljudi, 600 pa jih živi s presajeno ledvico. Zato je zgodnje odkrivanje bolezni tudi tukaj usodnega pomena, saj jo lahko na začetni stopnji ustavimo ali pomembno upočasnimo, če jo začnemo pravočasno ustrezno zdraviti. Za razvoj te bolezni so še posebej ogroženi ljudje, ki imajo visok krvni tlak, sladkorno bolezen, srčno-žilne bolezni, so starejši od 60 let, kadijo, imajo pre-

komerno telesno težo oziroma ledvične bolezni v družini. Zato nefrologi – to so zdravniki specialisti, ki zdravijo ledvična obolenja – priporočajo, naj splošni zdravniki te ljudi enkrat na leto pošljejo na preiskavo, v kateri določajo mikroalbuminurijo v naključnem vzorcu urina. Srčno-žilne bolezni so vodilni vzrok zbolevnosti in smrtnosti prebivalcev v razvitem svetu. Vendar imajo bolniki s kronično ledvično boleznijo še večje tveganje, da bodo razvili srčno-žilne bolezni, kot splošna populacija. Tako ima ob pričetku dializnega zdravljenja med 40 in 75 % bolnikov


38  

K a k o d e l u j e   |  Kronična ledvična bolezen je pogostejša, kot si morda mislimo

B

olezen večinoma odkrijejo po naključju: bolnik pride k zdravniku zaradi prehlada, zdravnik mu izmeri krvni tlak, pregleda urin, ugotovi povečano izločanje beljakovin, pregleda kri in opazi, da ima že povišan kreatinin (to je snov, ki nastaja s presnovo mišičnih beljakovin, ki jo iz krvi čistijo ledvice).

že izražene srčno-žilne bolezni in so srčnožilne bolezni vzrok za smrt pri polovici bolnikov, ki se zdravijo z dializo. Vendar je manj znano, da je pri bolniku s kronično ledvično boleznijo veliko večja verjetnost, da bo umrl zaradi srčno-žilnega zapleta, kot pa, da bo njegova kronična ledvična bolezen napredovala do stopnje končne odpovedi ledvic, ko bo potreboval zdravljenje z dializo ali presaditev ledvic. Bolniki s kronično ledvično boleznijo imajo večje tveganje za razvoj srčno-žilnih

bolezni, ker imajo hkrati prisotnih več dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni. Na nekatere dejavnike ne moremo vplivati (starost, spol, družinska obremenitev), na druge pa lahko (kajenje, zvišana raven maščob v krvi, arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen itn.). Zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen in zvišana raven maščob v krvi namreč sočasno pospešujejo tudi napredovanje kronične ledvične bolezni. Zato je pomembno, da zdravniki pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo ak-


marec 2011  |   www.našalekarna.si

tivno iščejo tudi dejavnike tveganja, ki so povezani s srčno-žilnimi boleznimi, in le ne tistih, ki so povezani z napredovanjem ledvične okvare. Potrebne so redne kontrole krvnega tlaka, ravni glukoze in holesterola v krvi. Zelo pomembno je vedeti, da je mogoče tveganje za srčno-žilne bolezni s spremembo življenjskega sloga in zdravili zmanjšati ter tako dolgoročno zmanjšati tudi srčno-žilno zbolevnost in umrljivost. Pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije vabimo, da se na svetovni dan ledvic oglasite na informativni točki, ki jih bodo društva pripravila v večjih hipermarketih po Sloveniji in v verigi Planet Tuš. Prostovoljci društev vam bodo izmerili krvni tlak, saj je nezdravljen visok tlak pogost vzrok za odpoved ledvic. Na dogodku boste lahko ugotovili, ali sodite v skupino ljudi, ki imajo večje tveganje za razvoj kronične ledvične bolezni. Svetovalo vam bo strokovno osebje in pogovorili se boste lahko z bolniki, ki svojo bolezen uspešno premagujejo. Podobne informativne točke bodo pripravili tudi v večini zdravstvenih domov po Sloveniji ter v nekaterih bolnišnicah. V izbranih zdravstvenih domovih boste lahko brezplačno opravili tudi test prisotnosti beljakovin v urinu, kar je eden od pokazateljev kronične ledvične bolezni. Več informacij o preventivnih dejavnostih je na voljo na www.zveza-dlbs.si. ¶

39


40  

N A Š A L E K A R N A 

Znanje za zdravje

Z zeleno kavo brez težav do čudovite postave! Rastline pogosto delujejo na različne dele telesa različno; nekatere delujejo kot drenaža (to je odstranjevanje odvečne tekočine), druge na zmanjšanje celulita, tretje na maščobne celice v predelih trebuha, stegen ali bokov. A najboljša rešitev je kombinacija različnih rastlin, ki se med seboj dopolnjujejo.

Imate radi jutranjo kavo? Se radi ob njej sprostite, uživate ali poklepetate s svojo najboljšo prijateljico? Poskušajte zamenjati običajno jutranjo kavo s pitjem zelene kave in ob tem še izgubiti odvečne kilograme! Težava z odvečnimi kilogrami je že stara zgodba! Pridobiti kakšen kilogram je izredno lahko, a težje ga je izgubiti. Vemo, da to ni samo stvar dobre volje; so dnevi, ko si lahko z jedilnika odvzamemo vso hrano, a ne izgubimo niti kilograma. In tudi ko smo na dieti ali telesno aktivni, naš organizem najprej črpa energijo iz mišic, šele nato iz maščobnih celic. Vsekakor je najboljša rešitev v naravnih pripravkih, izdelanih iz rastlinskih izvlečkov, ki nas vsakodnevno obkrožajo. Njihov vnos v telo nam ne škoduje, temveč pomagajo koristno zmanjšati telesno težo tako, da upočasnijo absorpcijo sladkorja in njegovo presnovo v maščobe, pospešijo izločanje in izgorevanje odvečnih maščob ter globinsko očistijo telo; hkrati se z njimi izognemo »jo-jo učinku« (ni pridobitve odvečnih kilogramov).

Kako deluje zelena kava? Raziskave so pokazale, da zelena kava pomaga ljudem shujšati na učinkovit in hiter način. Zelena kava za hujšanje je izdelana iz vrhunskih kvalitetnih zrn kave. Pitje kave lahko postane vaša vsakdanja navada. Vse, kar morate storiti, je, da svojo običajno jutranjo kavo zamenjate s pitjem zelene kave. Zelena kava je lahko v obliki napitka ali pijače, ki učinkovito pomaga pri zmanjšanju absorpcije sladkorja, maščob in škroba iz hrane. Na ta način zmanjšuje količino kalorij, zaužitih s hrano. Zelena kava se ne praži, vsebuje močne aktivne snovi v obliki klorogenske kisline (cga), ki pomaga izločati maščobe. Sestavine v zeleni kavi preprečujejo absorpcijo glukoze v črevesju tako, da uravnavajo metabolizem, kar povzroča zmanjšanje telesne teže v dveh mesecih. Zelena kava je poznana tudi kot vrhunski pripravek v boju proti staranju. Vsebuje močne antioksidante, ki preprečujejo nastanek prostih radikalov, poškodbo zdravih celic in nastanek bolezni. Najpomembnejši aktivni sestavini v zeleni kavi sta klorogenska kislina (cga) in polifenoli, ki se uporabljajo v hrani za preprečevanje absorpcije glukoze v tankem črevesju, s čimer se regulira metabolizem.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Logotip na zeleni podlagi:

bitax

Klinične študije klorogenske kisline (cga) v zeleni kavi so pokazale, da pitje ene skodelice zelene kave na dan lahko v dveh mesecih zmanjša telesno težo za 5 kg, zniža indeks telesne mase za 4,8 %, zmanjša obseg pasu za 7,5 cm in obseg bokov za 4 cm. Oblikujte si odlično postavo z izdelkom MethodDraine Slimming v dveh korakih: • Prvi korak: dvotedenski postopek brez odvečne utrujenosti in odrekanja. Pomembno je, da ta postopek izpeljemo skupaj z uravnoteženo zdravo prehrano in telesno aktivnostjo. Napitek razredčite v kozarcu vode in popijte zjutraj pred jedjo (prvi teden samo 1-krat dnevno, drugi teden 2-krat dnevno pred zajtrkom in pred kosilom). • Drugi korak: po dveh tednih je treba postopek nadaljevati tako, da napitek pijete 1-krat dnevno zjutraj še najmanj 20 dni. Izdelek MethodDraine Slimming vsebuje rastline, ki se med seboj odlično dopolnjujejo: - aktivna snov cga iz zelene kave aktivira izločanje in izgorevanje odvečnih maščob, - list vinske trte in zelene medvejke zagotavljata drenažo telesa tako, da se posledično zmanjša obseg, - okus napitka je češnja, - izdelek ima klinično dokazano aktivno delovanje sestavin. Izdelek je na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. www.bitax.si

41


42  

N A Š A L E K A R N A 

Kako zdraviti

Krčne žile Polonca Fiala, mag. farm., Pomurske lekarne

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki jih mučijo otečene, boleče in utrujene noge? Opažate modrikaste, nabrekle in zvijugane vozliče, ki pritiskajo na kožo ter jo izbočijo? Če ste se v tem opisu našli, je ta prispevek kot nalašč za vas. Za vse tiste, ki tovrstnih težav nimate, pa verjamem, da bo kakšna informacija prav tako dobrodošla in bo pripomogla, da se težavam izognete tudi v bodoče.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

43


44  

K a k o z d r av i t i  |  Krčne žile

K

rčnih žil ni mogoče popolnoma ozdraviti. Zdravljenje je usmerjeno predvsem v lajšanje simptomov in izboljšanje videza ter preprečevanje zapletov.

Zdrave žile

Krčne žile

K

rčne (varikozne) žile so razširjene površinske vene na nogah. So zelo pogosto obolenje, ki se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Vene so tiste, po katerih se kri iz vseh telesnih organov vrača v srce. V nogah imamo dve skupini ven: površinske, ki ležijo v podkožnem maščevju, in globoke vene med mišicami.

Vzroki Krvni tlak v venah po telesu je nizek. Vendar pa lahko v venah nog nizek tlak predstavlja problem, saj mora kri po nožnih venah (tudi v stoječem položaju) teči navzgor, da pride do srca. Da je to mogoče, poskrbijo zaklopke (enosmerne) v venah, ki onemogočijo odtekanje krvi spet nazaj. Šibkost v steni površinskih ven povzroči izgubo prožnosti in razširitev ven. Vse to privede do motenega delovanja zaklopk, in normalna funkcija vračanja krvi iz spodnjih okončin v srce je tako onemogočena. Vene postanejo daljše in širše, zato se zvijejo in izbočijo kožo nad seboj, kar pri krčnih žilah tudi opazimo. Poznamo več dejavnikov tveganja, ki pospešujejo razvoj krčnih žil: starost, vpliv hormonov in čezmerna telesna teža. K nastanku krčnih žil nedvomno prispeva tudi neprimerna obutev in premalo gibanja. Simptomi Veliko bolj kot videz nas prizadene občutek utrujenosti v nogah in bolečine, ki ponavadi spremljajo krčne žile. Če dlje časa stojimo, postanejo noge težke in utrujene, pojavi se občutek napetosti v nogah, gležnji pa velikokrat otečejo. Spodnji del nog in gležnji lahko srbijo, praskanje izzove


marec 2011  |   www.našalekarna.si

rdečino in izpuščaj, kar velikokrat zmotno pripisujemo suhi koži. Hitreje prihaja do krvavitev (udarec, praskanje), še zlasti, če je koža na tistem mestu tanka. Hujši zapleti, ki lahko spremljajo krčne žile, so pojav dermatitisa in tromboflebitisa, vendar so redki. Zdravljenje Krčnih žil ni mogoče popolnoma ozdraviti. Zdravljenje je usmerjeno predvsem v lajšanje simptomov in izboljšanje videza ter preprečevanje zapletov. Svetujejo se ukrepi za zmanjševanje tlaka in zastoja krvi v povrhnjih venah. Uporabljajo se kompresijsko zdravljenje, sklerozacija ven, kirurške metode in zdravljenje z nekaterimi zdravili. • Kompresijski povoji in medicinske nogavice vene stisnejo in preprečijo, da bi se raztegnile, zato se priporoča uporaba le-teh. Povoji ne smejo biti preveč raztegljivi, predvsem pa morajo biti vselej pravilno nameščeni. Pritisk povoja mora biti največji na stopalu in okoli gležnjev ter se mora enakomerno zmanjševati proti kolenu. Če so povoji na zgornjem delu uda močneje zadrgnjeni kot spodaj, delujejo škodljivo, saj povečajo zastoj v povrhnjih venah. Prav zaradi pogostih napak pri nameščanju kompresijskih povojev vse pogosteje priporočamo uporabo medicinskih kompresijskih nogavic, ki so po velikosti, obliki in stopnji kompresije prilagojene bolniku in njegovim težavam. Stopnjo kompresije predpiše zdravnik, velikost nogavic pa izberemo glede na obseg in dolžino uda, ki ne sme biti otekel. Zato je priporočljivo, da se meritev uda opravi zjutraj. • Nekateri poskušajo tudi z »zapečatenjem žil«, pri čemer zdravnik z vbrizgavanjem določene raztopine povzroči nastanek tromba (strdka), ki veno zapre. Postopek se imenuje sklerozacija ven. Po uspešnem sklerozacijskem zdravljenju se lahko čez čas ponovno razvijejo krčne žile v bližini skleroziranih območij. • Tudi odločitev za operacijo je možna, kadar so težave že precejšnje in so izčrpane druge možnosti. O tem presodi zdravnik. Kirurg tako odstrani površinske vene in ob normalnem delovanju globokih ven obtok krvi do srca ni moten. Z operacijo sicer odstranimo krčne žile, ne pa tudi nagnjenosti k nastajanju novih!

45


46  

K a k o z d r av i t i  |  Krčne žile

Kaj lahko storimo sami? Preventivni ukrepi upočasnijo napredovanje bolezni in zaplete. V lekarni je na voljo mnogo zdravil in prehranskih dopolnil, ki so v prodaji brez recepta. Sočasno se svetuje uporaba kompresije! • Priporoča se uporaba krem in gelov s heparini za lokalno zdravljenje. Imajo protivnetni učinek, preprečujejo nastanek strdkov in raztapljajo že nastale. Dobrodošli so tudi pripravki iz divjega kostanja, ki vsebuje escin. Le-ta deluje protivnetno in zatesni kapilare, s čimer zmanjša njihovo prepustnost. • Biflavonoidi v obliki tablet zmanjšajo prepustnost kapilar, preprečijo kopičenje eritrocitov in trombocitov ter zmanjšajo okvaro žil. Jemanje je omejeno na daljše obdobje. • Sloves tradicionalnega ljudskega zdravilstva proti krčnim žilam se drži tudi številnih rastlin (ginko biloba, glog, borovnica, divji kostanj, bodeča lobodika), ki naj bi krepile žile in izboljševale obtok. Ginko, borovnica in glog izboljšujejo obtok, kostanj in lobodika pa naj bi na vene delovala protivnetno in tonizirajoče. • Za odpravo skupkov fibrina – beljakovine, zaradi katere je koža ob krčnih žilah trda in grudasta – se priporoča uživanje grmaste paprike, česna, čebule, ingverja in ananasa, ki vsebujejo bromelain. To je encim, ki spodbuja razgradnjo fibrina. • Priporočajo se tudi hladno-topli oblivi z vodo, ki lahko upočasnijo napredovanje krčnih žil. Oblivi se izmenično ponavljajo 15 minut in obvezno zaključijo s hladno vodo. • Pozornost namenite tudi prehrani, katere cilj naj bo izboljšanje krvnega obtoka in ohranjanje primerne telesne teže. Izogibajte se maščobam, sladkorju in soli ter prehrano obogatite s sadjem in zelenjavo. Ne pozabite na dovolj tekočine. Tudi dodatek vitaminov je priporočljiv: 500 mg vitamina c in 400 ie vitamina e na dan ter dodatek biflavonoidov, ki spodbujajo absorpcijo vitamina e. Biflavonoidi so v agrumih, marelicah, borovnicah, robidah, češnjah, šipku in ajdi. • Če kadite, prenehajte!


marec 2011  |   www.našalekarna.si

47

• Redno telovadite! Priporočljivi so sprehodi, kolesarjenje, tek in plavanje. • Če je vaše delo stoječe ali sedeče, noge čim pogosteje raztezajte in razgibavajte! Ko sedite, ne prekrižajte nog, saj to upočasni pretok krvi, in noge raje podložite! • Nosite udobno obutev z nizko peto! • Izogibajte se visokih temperaturnih obremenitev, kot so sonce, savna ter tuširanje in kopanje v vodi, ki ima več kot 30 ºc, ker toplota dodatno širi vene. Vse to so nasveti, ki bi morali dati pozitivne rezultate in ublažiti težave, ki jih povzročajo krčne žile. Vsekakor pa vam bo obisk lekarne v dodatno pomoč, saj bo farmacevt oskrbi z ustreznim pripravkom dodal še skrb v obliki nasveta! ¶

Kronična bolezen ven

2 tableti na dan 2 tableti na dan bolezen ven Kronična

Akutna hemoroidalna bolezen Prve 4 dni: 3x 2 tableti na dan Naslednje 3 dni: 2x 2 tableti na dan Naslednje 3 dni: 2x 2 tableti na dan Prve 4 dni: 3x 2 tableti na dan

Akutna hemoroidalna bolezen

Preverjeno učinkovito zdravilo za bolnike z boleznimi ven in hemoroidalno boleznijo. Če želite izvedeti več o bolezni ven, obiščite spletno stran www.bolezni-ven.si Domov

www.bolezni-ven.si

Novice

O bolezni ven

Videoposnetki

Pred uporabo zdravila Detralex se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kaj lahko storimo sami


48  

N A Š A L E K A R N A 

Medicinsko zrcalo

Sodobni pogledi na

cepljenje

prim. doc. dr. Alenka Kraigher, dr.med., specialistka za epidemiologijo, predstojnica Centra za nalezljive bolezni in okoljska tveganja, Inštitut za varovanje zdravja


marec 2011  |   www.našalekarna.si

49

Nalezljive bolezni uspešno obvladujemo z najučinkovitejšim med vsemi ukrepi, to je s cepljenjem, kar omogočajo znanje in sodobna, varna ter učinkovita cepiva. Zahvaljujoč cepljenju, ki bi mu lahko rekli kar čudež medicine, sedaj mnogih nalezljivih bolezni, zaradi katerih so otroci in odrasli težko zboleli, postali invalidi ali celo umirali, ponekod sploh ne srečamo več. Vsako leto je zaradi cepljenja rešenih na milijone življenj.


50  

M e d i c i n s k o z r calo   |  Sodobni pogledi na cepljenje

Če bi vse doslej izdelane Lego kocke razdelili med vse prebivalce Zemlje, bi jih vsak dobil 53.

Otroci, ki sesajo dudo, so bolj dovzetni za bolečine v ušesih.

N

i dvoma, da so tudi ukrepi, kot so sanitacija okolja, preskrba z zdravo pitno vodo in hrano ter osebna higiena pomembno vplivali na raven zdravja prebivalstva, toda to so le spremljajoči ukrepi, ki hkrati s cepljenjem pripomorejo k preprečevanju širjenja črevesnih nalezljivih bolezni in bolezni, ki se prenašajo s hrano in vodo. Nikakor pa ni možno trditi, da bi se brez cepljenja umaknile bolezni, kot so ošpice, mumps, rdečke, oslovski kašelj, gnojni meningitis, še zlasti zato ne, ker za mnoge med njimi ni zdravil. Dokazani so učinki cepljenja na znižanje števila zbolelih, zmanjšanje smrtnosti ter zmanjšanje zapletov in težkih okvar zdravja, ki jih prinaša večina nalezljivih bolezni. Rezultati sistematičnega cepljenja vseh starostnih skupin prebivalstva pri nas so vidni, saj nimamo več davice, otroške paralize, ošpic, prirojenih rdečk, tetanusa pri otrocih, zmanjšalo pa se je število zbolelih za oslovskim kašljem, mumpsom, noricami, hemofilusnim meningitisom in hepatitisom b.

Cepljenje je prineslo olajšanje Cepljenje se je na Slovenskem začelo takoj po odkritju cepiva proti črnim kozam, okoli leta 1800. Do prenehanja tega cepljenja je preteklo kar 180 let. Cepljenje, ki mu je bila vselej namenjena velika pozornost, se je močno razmahnilo od šestdesetih let prejšnjega stoletja dalje. Mnogi starši se še spominjajo epidemije otroške paralize, ko so trepetali zaradi strahu, da bi njihovi otroci zboleli za to težko boleznijo, ki povzroča trajno invalidnost. Takrat smo tudi na Slovenskem zabeležili okoli 150 zbolelih. V veliki epidemiji otroške paralize, ki je zajela vso Evropo, je zaradi otroške paralize umrlo več kot 100 bolnikov, mnogo več pa jih je postalo trajnih invalidov. Veliko olajšanje je prineslo odkritje cepiva in uvedba cepljenja za vse otroke, tako da sedaj že več kot tri desetletja otroške paralize nimamo več. 40 let od zadnjega primera davice Davice se gotovo še mnogi spominjajo, saj je bila bolezen, zaradi katere so morali v bolnišnico ali pa je kdo izmed sorodnikov umrl zaradi toksičnega učinka zahrbtne bakterije. Že več kot 40 let je preteklo, odkar smo v Slove-


marec 2011  |   www.našalekarna.si

51

Koledar obveznega cepljenja predšolskih otrok starost cepljenje Prvo leto starosti 3 mesece davica, tetanus, oslovski kašelj, Hib, otroška paraliza 4 do 4,5 mesecev davica, tetanus, oslovski kašelj, Hib, otroška paraliza 5 do 6 mesecev davica, tetanus, oslovski kašelj, Hib, otroška paraliza Drugo leto starosti 12 do 18 mesecev ošpice, mumps, rdečke 18 do 24 mesecev davica, tetanus, oslovski kašelj, Hib, otroška paraliza Proti tuberkulozi smo do vključno leta 2004 cepili vse zdrave in normalno razvite novorojenčke že prve dni po rojstvu. Od leta 2005 dalje pa cepimo samo novorojenčke, pri katerih obstaja večje tveganje za okužbo. Indikacijo za cepljenje postavi pediater-neonatolog v porodnišnici ob pregledu otroka po rojstvu. Cepljenje pa se opravi prve dni po rojstvu. Zdravnik lahko priporoči tudi cepljenje proti hepatitisu b, hepatitisu a, pnevmokoknim okužbam, klopnemu meningoencefalitisu, noricam, gripi ali rota virusu, če meni, da je to za otrokovo zdravje koristno. Priporočila Inštituta za varovanje zdravja: Pred cepljenjem povejte zdravniku, ki cepi: - ali ima otrok alergijo - ali ima dokazane vročinske krče - ali je imel po prejšnjih cepljenjih stranske pojave. Po cepljenju otrok prejme rumeno knjižico o cepljenju. Skrbno jo shranite in prinesite s seboj vsakič, ko z otrokom obiščete zdravnika. O vseh reakcijah po cepljenju obvestite otroškega zdravnika in se posvetujte z njim. Če imate kakršnakoli vprašanja v zvezi s cepljenjem, se obrnite na zdravnika, ki vašega otroka cepi. niji zabeležili zadnji primer davice, in zaslugo za to ima cepljenje. Prav to nas je rešilo tudi pred vnosom davice iz bivših držav Sovjetske zveze, kjer je pred trinajstimi leti vihrala epidemija, v kateri je zbolelo okoli 150.000 ljudi in 8.000 umrlo. Povzročitelj tetanusa, ki je stalno prisoten v zemlji in prahu, ogroža (v primeru poškodbe ali rane) vsakogar, ki ni cepljen. Zahvaljujoč cepljenju že nekaj desetletij ne poznamo tetanusa novorojenčkov. Žal pa za tetanusom še danes zbolijo in tudi umrejo starejši od 65 let, ki jim ni bila pravočasno ponujena priložnost, da bi se zaščitili s cepljenjem. Zadnjih deset let pri nas nimamo ošpic pri otrocih, bolezni, ki trenutno pesti številne (tudi sosednje) evropske države, v katerih delež cepljenih proti ošpicam ni tako visok kot pri nas.

V 17. stoletju je bil v termometrih namesto živega srebra konjak.


52  

M e d i c i n s k o z r calo   |  Sodobni pogledi na cepljenje

400.000 funtov za objavo lažnih podatkov o cepivu Zgovoren primer manipulacije je dejanje angleškega zdravnika Andrewa Wakefielda, ki je leta 1998 v priznani medicinski reviji Lancet objavil članek o neželenih učinkih cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Predstavil je lažne podatke z navajanjem, da cepivo proti ošpicam povzroča avtizem, in sprožil verižno reakcijo nasprotovanja cepljenju proti ošpicam, kar je v Veliki Britaniji terjalo smrtne žrtve zaradi ošpic. Trajalo je več let, da so z obsežnimi raziskavami ovrgli njegove navedbe, Lancet pa je leta 2010 uradno umaknil svoje članke. British Medical Journal je januarja 2011 objavil, da je prevarant Wakefield od odvetnikov, ki so želeli iztržiti odškodnine za domnevne neželene učinke po cepljenju, prejel več kot 400.000 britanskih funtov.

Za vse enak dostop do celjenja Izkušnje kažejo, da so cepljenja prinesla ogromno koristi ne le za posameznika, temveč za vse človeštvo. Zelo pomembno je zavedanje o pomenu cepljenja v vseh starostnih obdobjih s poudarkom na pomembni vrednoti oziroma etičnem principu naše civilizacije, imenovanem dolžnost varovanja svojega zdravja, zdravja drugih in skrbi za splošno dobro. Cepljenje pa je družbena vrednota, do katere naj imajo enak dostop prebivalci vseh starosti in ki naj sloni na principu solidarnosti ter se prilagaja demografskim spremembam, družbenoekonomskemu stanju in stanju bolezni. Bitka z nalezljivimi boleznimi še ni dobljena Zaradi velike mobilnosti ljudi in blaga, čedalje večjega števila ljudi z okrnjeno imunostjo ter nagle rasti odpornosti mikrobov proti antibiotikom se bomo vse težje spopadali z nevarnimi okužbami. Največ upanja, da lahko z optimizmom zremo v prihodnost, strokovnjaki opirajo na čim hitrejši razvoj cepiv proti nalezljivim boleznim, ki grozijo celo s pandemsko razsežnostjo. Zaupanje v sodobno medicino in zdravnikovo znanje ter odločitve je še posebej pomembno pri starših majhnih otrok, torej tistih, ki jih cepljenje najbolj zadeva. V obdobju poplave najrazličnejših informacij, tako preko interneta kot tudi drugih medijev, prihaja sedaj tudi pri nas do situacij, s katerimi so se v državah zahodne Evrope srečevali že pred časom. S pomočjo medijev je mogoče manipulirati z informacijami in jih javnosti predstaviti na želen način. Izkoriščanje odmevnosti aktualnih novic o cepljenju omogoča v javnosti napačne interpretacije znanstvenih dejstev, vsekakor v škodo družbe. Dokaz, da so cepljenja prinesla mnogo koristi ne le za posameznika, temveč za vse človeštvo, bi moral biti dovolj velik argument, da se povabilu na cepljenje odzove vsak ali da se ga vsaj ne zavrača v imenu drugih. ¶


marec 2011  |   www.našalekarna.si

53


54  

Medicinsko zrcalo


marec 2011  |   www.našalekarna.si

55

S pravočasnim odkritjem raka debelega črevesja in danke boljše možnosti za ozdravitev Andreja Eberl, mag. farm., Monika Sonc, mag. farm., spec., Bolnišnična lekarna – Onkološki inštitut Ljubljana

Za rakom debelega črevesa in danke pogosto zbolevajo tako moški kot tudi ženske. Po podatkih Registra raka 2007 gre za drugo najpogostejšo lokacijo raka, ki predstavlja slabih 12 % vseh na novo odkritih primerov rakavih obolenj. Za to obliko raka vsako leto na novo zboli 1.200 Slovenk in Slovencev. Poleg raka debelega črevesja in danke so med prvimi petimi najpogostejšimi raki po številu novih primerov še rak kože, pljuč, dojke in prostate.


56  

M e d i c i n s k o z r calo   |  S pravočasnim odkritjem raka debelega črevesja in danke boljše možnosti za ozdravitev

R

ak debelega črevesja in danke v medicini imenujemo kolorektalni rak. Pojavi se v srednjih letih in v starosti. Rak debelega črevesa in danke je ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, ko se še ni razširil iz črevesa drugod po telesu. Zato je zelo pomembno, da prepoznamo prve znake in simptome bolezni ter takoj poiščemo zdravniško pomoč. Je tudi eden redkih rakov, ki ga lahko s presejalnimi testiranji oseb z velikim tveganjem zgodaj odkrijemo in nato uspešno zdravimo. Med dejavniki tveganja življenjski slog in dednost Debelo črevo in danka sta del prebavnega sistema, kjer poteka absorpcija hranil in tekočine ter izločanje prebavljenih snovi iz organizma. Če se celice v debelem črevesu ali danki začnejo nenadzorovano deliti, nastane tumor. Ta je lahko maligni oziroma rakotvorni ali benigni oziroma nerakotvorni. Benigni tumorji ne povzročajo večjih težav in se jih običajno kirurško odstrani. Maligni ali rakotvorni tumorji pa so nevarni, saj se rakave celice razmnožujejo, prodirajo v okoliško tkivo in preko krvi ali limfe lahko zaidejo tudi v druge dele telesa, kjer nastanejo zasevki oziroma metastaze rakavega tkiva. Čeprav še ne vemo, kaj povzroča nastanek raka debelega črevesa in danke, pa poznamo dejavnike tveganja. Verjetnost, da bi zboleli za to boleznijo, povečajo pretežno mesna in mastna prehrana z malo vlakninami, pretirano uživanje  alkohola, debelost, pomanjkanje telesne aktiv-


marec 2011  |   www.našalekarna.si

57

nosti, nezdravo življenje ter dolgotrajne vnetne črevesne bolezni, kot sta ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen. Eden od dejavnikov tveganja pa je dedne narave, saj je verjetnost za nastanek raka na debelem črevesu ali danki večja tudi pri posameznikih, katerih ožji krvni sorodniki so že zboleli za to boleznijo. Program svit za zgodnje odkrivanje bolezni Zelo pomembno je pravočasno odkrivanje, saj lahko v zgodnji fazi bolezni z ustreznim zdravljenjem preprečimo nadaljnji razvoj raka. Pogosto poteka bolezen v zgodnji fazi brez očitnih bolezenskih znakov, zato so preventivni pregledi izredno pomembni, posebno po 50. letu starosti. V Sloveniji imamo zato organiziran državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki – Svit. Ta program je pravzaprav namenjen ljudem, ki ne kažejo bolezenskih znakov. Tako v okviru programa vabilo prejmejo moški in ženske med 50. in 69. letom starosti z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. Znaki in simptomi raka debelega črevesa in danke so bolečine v trebuhu, napenjanje, vetrovi, spremembe v odvajanju blata (mehkejše ali trše blato, sprememba pogostnosti odvajanj, zaprtost), bolečine v danki ali občutek nepopolnega izpraznjenja danke po iztrebljanju, kri na blatu, slabost in bruhanje, izguba telesne teže ter izguba apetita. Ti znaki in simptomi so odvisni od tega, v katerem delu črevesa leži tumor. Večina omenjenih znakov in simptomov je lahko prisotna tudi pri drugih obolenjih, zaradi česar veliko ljudi ne gre pravočasno na pregled. Če se omenjene težave pojavljajo dalj časa, je zelo pomembno, da se oglasite pri svojem zdravniku. Zdravljenje z operativnimi posegi, obsevanjem in zdravili Možnosti zdravljenja raka debelega črevesa in danke so operativna odstranitev tumorja ali zasevkov, obsevanje in zdravljenje z zdravili. Pred uvedbo ustreznega zdravljenja je pri posameznem bolniku treba določiti stadij bolezni. Operativna odstranitev tumorja in/ali zasevkov predstavlja osnovo zdravljenja zgodnjih stadijev raka debelega črevesa in danke. Tudi pri napredovali bolezni je operacija večinoma priporočljiva, saj bi v nasprotnem primeru tumor lahko povzročil zaporo črevesa (ileus).

M

ožnosti zdravljenja raka debelega črevesa in danke so operativna odstranitev tumorja ali zasevkov, obsevanje in zdravljenje z zdravili. Pred uvedbo ustreznega zdravljenja je pri posameznem bolniku treba določiti stadij bolezni.


58  

R

M e d i c i n s k o z r calo   |  S pravočasnim odkritjem raka debelega črevesja in danke boljše možnosti za ozdravitev

adioterapija je obsevanje raka z visokoenergetskimi žarki, ki uničujejo rakave celice. Uporablja se pri zdravljenju raka danke. Praviloma bolnik ob obsevanju prejema tudi kemoterapijo. Obsevanje zdravniki priporočajo pred operacijo (neoadjuvantno zdravljenje) ali redkeje po njej (adjuvantno zdravljenje). Tumorjev, ki ležijo v debelem črevesu, praviloma ne obsevajo.

Radioterapija je obsevanje raka z visokoenergetskimi žarki, ki uničujejo rakave celice. Uporablja se pri zdravljenju raka danke. Praviloma bolnik ob obsevanju prejema tudi kemoterapijo. Obsevanje zdravniki priporočajo pred operacijo (neoadjuvantno zdravljenje) ali redkeje po njej (adjuvantno zdravljenje). Tumorjev, ki ležijo v debelem črevesu, praviloma ne obsevajo, ampak jih čim prej operativno odstranijo. Kadar z radioterapijo zmanjšajo znake in simptome bolezni, govorimo o paliativnem zdravljenju. Zdravljenje s kemoterapijo pomeni zdravljenje z zdravili – citostatiki, ki zavirajo delitev rakavih celic. Citostatiki s krvjo dosežejo tudi področja, kjer se lahko nahajajo zasevki. Zdravljenje poteka v dvo- do štiritedenskih ciklih. Odmerku zdravila sledi prekinitev in nato se cikel ponovi. Večina citostatikov se daje intravensko v krvni obtok, nekatere se zaužije v obliki tablet. Neželeni učinki zdravljenja z zdravili in radioterapije Žal velika večina citostatikov deluje tudi na druge celice in pogosto povzroča neželene učinke. Citostatiki se uporabljajo v različnih kombinacijah, najpogosteje se uporabi kombinacija 5-fluorouracila z drugimi zdravili. Novejši citostatik, ki se za razliko od 5-fluoruracila daje v obliki tablet, je zdravilo kapecitabin. Slednji zaradi posebnega mehanizma delovanja deluje predvsem na celice tumorja in manj na zdrave celice v telesu, saj se v aktivno obliko spremeni v samem tumorju. Zato povzroča manj neželenih učinkov kakor kemoterapija s 5-fluorouracilom. Pogosto se uporabljata tudi citostatika irinotekan in oksaliplatin. Oba povečata učinkovitost zdravljenja, vendar lahko dodatno prispevata k neželenim učinkom zdravljenja. Možni neželeni učinki kemoterapije in radioterapije so utrujenost, slabokrvnost, povečana možnost okužb, slabost in bruhanje, izpadanje las, driska, ranice v ustih, otekline rok in nog, izguba teka, draženje kože. Zdravljenje z biološkimi zdravili V zadnjem desetletju farmacevtska industrija intenzivno razvija tako imenovana biološka tarčna zdravila, ki proti raku delujejo po drugačnem principu. Zavirajo različne dejavnike (rastne faktorje), ki so sicer potrebni za rast tumorja. Ta zdravila imajo zaradi selektivnega delovanja na celi-


marec 2011  |   www.našalekarna.si

59

ce tumorja manj neželenih učinkov oziroma se ti pojavljajo v drugačni obliki. Za zdravljenje napredovalega raka na debelem črevesu in danki se uporabljata biološki zdravili bevacizumab in cetuksimab, redkeje tudi panitumumab. Življenje bolnikov po zdravljenju Bolniki po končanem zdravljenju nimajo posebnih težav, ne potrebujejo diete, uživajo lahko vse vrste hrane. Prognoza bolnikov z rakom debelega črevesa in danke, ki so imeli adjuvantno (dopolnilno) zdravljenje, je dobra, saj se pri več kot polovici bolnikov bolezen ne ponovi. Zaradi možnosti ponovitve bolezni so potrebni redni kontrolnimi pregledi. Tudi ponovitve je možno uspešno zdraviti. Pristop k zdravljenju je odvisen od mesta ponovitve in razširjenosti bolezni. ¶

Marec - mesec boja proti raku debelega ~revesa in danke Rak debelega ~revesa in danke prizadene tako moške kot ženske. Le zgodaj odkrit rak je dobro ozdravljiv. Pravo~asno odkrivanje je izjemnega pomena, saj se z ustrezno obravnavo v zgodnji fazi lahko prepre~i nadaljnji razvoj raka. Bodite pozorni na zgodnje znake bolezni in pravo~asno ukrepajte! Ve~ o bolezni in njenih znakih na www.onkologija.si in www.europacolon.si Ve~ o državnem programu presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem ~revesu in danki na www.program-svit.si

Akcijo ozaveš~anja o raku debelega ~revesa in danke podpiramo

slovenija


60  

N A Š A L E K A R N A 

Za lepši nasmeh

Nega in skrb za zobne vsadke Nataša Sinovec, koordinatorka akcije Zdrave dlesni

Včasih je bilo samo po sebi umevno, da smo z vsakim letom življenja bližje brezzobi čeljusti oziroma zobni protezi. Danes vemo, da to sploh ni nujno, saj lahko svoje zobe s pravilno nego, vzdrževanjem in pravim odnosom do zdravja ohranimo do konca svojih dni. Kljub temu zavedanju obstaja vrsta najrazličnejših vzrokov, zaradi katerih se nam na poti do tega cilja vseeno lahko zalomi in izgubimo enega ali več svojih zob. Ena od možnosti za nadomestitev manjkajočih zob je zobni vsadek (implantat). Prednosti implantatov Implantologija se zelo hitro razvija, implantološki postopki so vedno manj zapleteni, tudi krajši. Kljub temu se na lestvici najpogosteje uporabljenih metod za nadomeščanje zob pred zobnimi vsadki nahajajo snemne delne in totalne proteze ter zobni mostički. Eden od vzrokov je verjetno cena zobnega vsadka, čeprav imajo zobni vsadki vrsto prednosti. Zobni vsadki varujejo zobe, saj so samostojni in za podporo ne potrebujejo pomoči naravnih sosednjih zob, kakor se zgodi pri delnih zobnih protezah in mostičkih. Varujejo čeljustne kosti ravno tako kot naravni zobje, medtem ko nošenje proteze lahko pospeši izgubo kosti, zaradi česar lahko proteze sčasoma postanejo manj stabilne in udobne. Zobni vsadki zagotavljajo višjo estetsko raven, izboljšajo kakovost uživanja hrane in kakovost življenja. Do določene mere omogočajo tudi senzorične občutke. Obstojnost implantatov in zapleti Čeprav je zobni vsadek iz umetnih materialov, pa to ne pomeni, da ne zahteva tako natančne nege in higiene kot naši naravni zo-

bje. Prej nasprotno. Za uspeh implantacije je odlična ustna higiena nujno potrebna. Razmišljanje, da bo z nadomestnimi zobmi manj težav in manj dela kot z naravnimi, je popolnoma zgrešeno. Da lahko zobni vsadek opredelimo kot uspešen, mora izpolnjevati vrsto kriterijev. Poleg tega, da mora biti trdno v ustih in da mora biti funkcionalen, morajo biti v odličnem stanju tudi tkiva ob njem – sluznica in čeljustna kost. Pet let po implantaciji je takih uspešnih implantatov 85 %, po desetih letih pa 80 %. Kako vzdrževati zobne vsadke Glede na to, da je zobni vsadek čutiti podobno kot naravni zob, da zgleda kot naravni zob in da lahko tkiva okrog njega doleti podobna usoda kot obzobna tkiva, ga je treba tudi čistiti kot naravni zob. Predvsem je pomembno, da je protetični del nameščen tako, da lahko s pripomočki za higieno dosežemo mesta, kjer bi prekomerno nakopičenje zobnih oblog lahko povzročilo vnetje dlesni in napredovanje vnetja ob umetni korenini. Zaključek vsakega implantološkega posega je zato tudi individualen pouk o ustni higieni s poudarkom na pripomočkih in pravilnem čiščenju zobnih vsadkov. Tako kot pri čiščenju naravnih zob tudi pri zobnih vsadkih očistimo zobe in robove dlesni z mehko zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih ščetin. S tako ščetko ne bomo poškodovali dlesni, veliko število tankih ščetin pa omogoča temeljito odstranjevanje zobnih oblog tudi pod robom dlesni. Zelo učinkovita za vzdrževanje visoke ravni ustne higiene posebej pri implantatih je tudi električna zobna


ŠČETKARIJE

TRENIRAM! DA BOM IMELA VEC SCETIN ... pa da ne bodo tako debele!

I

ščetka, ki deluje na osnovi patentiranega dinamičnega fluidnega delovanja. Z navadno zobno nitko ali posebno zobno nitko, ki ima čvrst vdevalnik in čistilno gobico, lahko pa tudi z medzobno ščetko, očistimo medzobne prostore in mesta okrog zobnega vsadka. Pri uporabi medzobnih ščetk moramo paziti, da izberemo posebne medzobne ščetke za čiščenje okrog implantatov. Take medzobne ščetke imajo plastificirano žično jedro. Kakršni koli kovinski deli bi lahko poškodovali površino (titanovega) zobnega vsadka, s čemer bi povzročili dodatno kritično mesto za kopičenje zobnih oblog.

HEj, stara! Kaj pa ti?!

I

TAKA, kot sem zdaj, ne morem cistiti pod robom dlesni.

I

Uporabite 5460 tankih in čvrstih ščetin za:

Ščetka Curaprox »soft implant« za čiščenje okrog implantata, ko so dlesni še občutljive

Veliko koristnih informacij o pravilnem vzdrževanju ustne higiene najdete v brezplačni spletni delavnici Za zdrav nasmeh na spletni strani www.dlesni.com. K dobri maniri vzdrževanja zobnih vsadkov sodijo tudi redni preventivni pregledi pri zobozdravniku. Redno spremljanje stanja zobnega vsadka in tkiv okrog njega lahko veliko prispeva k življenjski dobi zobnega vsadka, saj se morebitni zapleti lahko odkrijejo že v zgodnji fazi. Prej ko se odkrijejo, večje možnosti so, da bodo uspešno sanirani. ¶

•nežno in temeljito odstranjevanje zobnih oblog •preprečevanje vnetja dlesni •obvladovanje krvavečih dlesni

Zobno ščetko CURAPROX CS 5460 lahko kupite v spletni trgovini www.zdrav-nasmeh.com ter v lekarnah, specializiranih trgovinah in drogerijah. Za več informacij pokličite na 02/460 53 42 ali obiščite spletno stran www.cs5460.com.

Flegis, d. o. o., Ulica mlad. brigad 54, 2204 Miklavž na Dr. polju, www.flegis.si


62  

N A Š A L E K A R N A 

Stresno


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Virus herpesa ostane v vašem telesu za vedno Simona Čeh Šmigoc, dr. dent. med., zd Ptuj, zobna ambulanta Hajdina

Virusi povzročajo tudi številne kožne bolezni. Virusa herpes simpleks, ki povzročata bolezni kože, sta herpes simpleks tip 1 in tip 2. Herpes simpleks se lahko pojavi kjerkoli na telesu, vendar zagotovo najpogosteje na ustnicah ter okoli ust in nosnic. Neredko se pojavi tudi na vekah.

63


64  

S t r e s n o  |   V i rus herpesa ostane v vašem telesu za vedno

Z enominutnim poljubom porabimo 26 kalorij. Herpes je posledica okužbe v mladosti Labialni herpes oziroma herpes na ustnicah je posledica okužbe z virusom herpes simpleksa tipa 1 (hsv-1) v otroštvu ali mladosti. Ko se enkrat okužite z virusom herpesa, se bo ta v vašem telesu nastanil za vedno. Po prvi okužbi se virus umakne v spinalni ganglij tistega živca, ki senzorično oživčuje prizadeti del. Tam ostane, dokler niso oslabljeni imunološki procesi v našem organizmu. Do ponovnega zagona pride ob novi okužbi z virusom, ob povišani telesni temperaturi, stresu (na primer obisk zobozdravnika), travmi (puljenje modrostnih zob), menstruaciji, hladnem vremenu, izpostavljanju soncu, psihični travmi ... Najpogostejši način prenosa hsv-1 je stik z izločki iz ustne votline ali njene okolice (slina, kri, izločki dihal). Herpes se rad ponavlja, navadno na istem mestu. S starostjo se pojavnost herpesa zmanjša. Pogosteje se pojavlja pri ženskah, kar dvakrat pogosteje kot pri moških. Prva okužba z virusom herpesa pri dojenčkih ali majhnih otrocih lahko povzroči zelo boleče razjede in vnetje v ustih na dlesnih ali boleče vnetje sramnih ustnic in nožnice. Okužba lahko povzroči tudi zvišano telesno temperaturo, razdražljivost ali izgubo apetita. Pred pojavom mehurčka srbi, peče ali celo boli Od nekaj ur do tri dni, preden se pojavi herpes, na mestu bodočega herpesa srbi, peče, zbada, skeli ali celo boli. Nastane oteklina, nato pa značilni mehurčki, obdani z rdečkasto obrobo. Mehurčki se lahko pojavijo kjerkoli na koži in sluzni-

ci, najpogosteje pa okrog ust, na ustnicah in v ustni votlini. Mehurčki, ki lahko zelo bolijo, se oblikujejo v grozde, ki se združujejo. Po nekaj dnevih počijo in se začnejo sušiti, tako da nastanejo tanka rumenkasta krasta in plitve razjede. Kraste odpadejo v enem do treh tednih, odvisno od velikosti. Če se mehurčki pojavljajo neprestano na istem mestu ali če pride do sekundarne bakterijske infekcije, lahko na tem mestu nastanejo brazgotine. Obisk zobozdravnika in herpes Ker je herpes zelo nalezljiv, obisk zobozdravnika med izbruhom preložite na kasnejši čas. Zobozdravniki posegov pacientom z aktivnim herpesom ne opravljamo, razen v zares nujnih primerih. Ljudje so dandanes o tem precej dobro poučeni. Če imajo herpes, ki se še ni popolnoma posušil, pri zobozdravniku raje zaprosijo za drug datum posega. Pacienti včasih potožijo, da se jim je po obisku zobozdravnika naredil herpes. Vzrok zanj je najpogosteje strah pred posegom oziroma stres, ki ga zaradi strahu pred »belo haljo« nekateri doživljajo že pred obiskom zobozdravnika.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Med povprečnim francoskim poljubom se izmenja več kot 40.000 parazitov in 250 vrst bakterij. Lahko le skrajšamo trajanje simptomov Herpes ni ozdravljiv. Pomagate si lahko s tabletami, mazili, obliži in postopki, kot so obsevanja ali elektrostimulacije, za kar pa se morate posvetovati z izbranim zdravnikom ali dermatologom. Nanašanje protivirusnih krem (aciklovir) ne ozdravi herpesa, ampak za nekaj dni skrajša trajanje simptomov. Na splošno velja, da nobeno zdravilo ne skrajša občutno poteka bolezni. ¶

Znebite se herpesa, ne poljubov Naj vam herpes ne prepreči dobrega počutja. Uporabite novo mazilo Herstat za celovito in hitro celjenje herpesa s Propolisom ACF . ®

®

Učinkovanje v vseh fazah herpesa je klinično dokazano. • Brez obarvanja. • Brez nastanka hraste.

Skra jša celje nje zno a

3,5 dni Klin dok ično azan o*

www.arspharmae.com Na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

*Hoheisel O. Journal of clinical research 2001; 4:65-75

Izogibajte se poljubljanju Herpes je zelo nalezljiv, zato ni odveč opozorilo, da se ga ne dotikajte, da si ga ne prenesete še drugam, na primer na nos, brado, lica, oko ... Svetujem, da si pogosto umivate roke s toplo vodo in milom ter jih razkužujete. Uporabljajte svoj kozarec, skodelico, jedilni pribor in brisačo ter pazite, da jih ne uporablja še kdo drug. Izogibajte se poljubljanju svojih najdražjih, še posebej bodite previdni pri dojenčkih in otrocih. Skušajte se izogniti tudi stresnim situacijam, izpostavljanju soncu, uživanju kave, alkohola in cigaret. Če imate herpes, skušajte ugotoviti, kaj ga sproži (stres, povišana telesna temperatura, mraz, sončeHerstat_oglas_175x126.pdf 1 2/22/2011 12:19:25 PM nje ...), in se tem dejavnikom izogibati.

65


66  

N A Š A L E K A R N A 

Otroci in mladostniki

Plenični izpuščaj – bolje preprečiti kot zdraviti Eva Cafuta, mag. farm., Lekarna Toplek, Ptuj

Otroška koža je izrazito nežna in občutljiva, zato je izjemno dovzetna za različne iritacije, vnetja ali pojave sprememb na njej. Ena najpogostejših tegob tako malčka kot tudi njegovih staršev je prav zagotovo plenični izpuščaj.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

67


68  

O t r o c i i n m l a dostniki   |   Plenični izpuščaj – bolje preprečiti kot zdraviti

Otroci, ki nosijo plenice za enkratno uporabo, imajo petkrat več možnosti za pojav pleničnega izpuščaja kot njihovi vrstniki, ki nosijo bombažne plenice.

Kaj je plenični izpuščaj in kako ga prepoznamo? Lahko posplošimo in plenični izpuščaj imenujemo tudi vnetje kože pod pleničko. Na pleničnem področju je koža zaradi pogostega stika z otrokovim urinom oziroma blatom dovzetnejša za številne kemijske, fizikalne pa tudi encimske procese, ki potekajo na njej. K temu pripomore še zadrževanje vlage (že zaradi samega dihanja kože) pod (velikokrat premalo zračno) pleničko, in vsi ti faktorji skupaj povzročijo lokalizirano, razdraženo in vneto kožo. Z medicinskega stališča govorimo o kontaktnem dermatitisu, tj. vnetju kože na predelu, kjer se le-ta stika z urinom, blatom, mili ali raznimi drugimi preparati, ki jih nanašamo nanjo. Vneta koža je sama po sebi manj odporna za številne mikroorganizme, ki jo naseljujejo ali pridejo v stik z njo, zato so nemalokrat pleničnemu izpuščajo pridružene tudi sekundarne infekcije, največkrat z glivicami. Ločimo različno intenzivne plenične izpuščaje. Pri najblažji varianti je koža pod pleničko rahlo nadražena, rdečkasta in srbeča. Otrok ob previjanju pogosto joka, saj mu je silno neprijeten vsak dotik tega občutljivega področja. Močneje izraženi plenični izpuščaji se kažejo z mehurčki, papulami in intenzivnejšo rdečino kože. Pogosto se na koži, kjer je plenični izpuščaj, ugotovi razrast glivice Candide albicans, ki tudi sicer naseljuje kožo človeškega telesa, ni pa še povsem pojasnjeno, ali je dermatitis vzrok za njen prekomerno razrast ali pa ga le-ta povzroča. V vsakem primeru je nujen obisk pediatra, če se na pleničnem področju


marec 2011  |   www.našalekarna.si

pojavijo mehurčkaste ali gnojne kožne spremembe in tudi, če so prisotne kožne razpoke. Koža, ki več ni cela, je zelo dovzetna za sekundarne okužbe, gnojne spremembe na njej pa največkrat kažejo na bakterijsko okužbo. Plenični izpuščaj se pojavi pogosteje, če ima otrok prebavne težave (kot so na primer driske ob jemanju antibiotikov ali po cepljenju), v času rasti zob in ob spremembi njegove prehrane (uvajanje mlečne formule po steklenički ali dajanje nemlečne hrane). Razlogi so lahko različni, vsekakor je pa nujno, da se morebitnih sprememb zavedamo in plenični izpuščaj poskusimo preprečiti. Kako ga torej lahko preprečimo? Dobro je, da smo o neprijetnostih, povezanih s pleničnim izpuščajem, ustrezno poučeni, še preden se pojavi, saj je preprečevanje izpuščaja bistveno lažje kot njegovo zdravljenje, poleg tega pa tako otroku prihranimo nepotrebno bolečino in slabo počutje. Kaj torej lahko naredimo, da bi pojav pleničnega izpuščaja preprečili? • Koža na predelu ritke in spolovila naj ne bo nikoli iz kateregakoli razloga dlje časa vlažna, nujno je dovolj pogosto previjanje; otroka je treba previti tudi pred spanjem. • Po vsakem umivanju otroka (tudi ob previjanju) je treba kožo na pleničnem področju popolnoma osušiti, preden se otroka znova povije. • Otrok naj bo brez pleničke vsakič, ko je to le mogoče; ob previjanju ga vsaj 15 minut pustimo golega na zraku, da se koža posuši in »zadiha«. • Uporabljati je treba zaščitne izdelke za nego nežne in občutljive otroške kože, s pomočjo katerih razdraženo kožo pomirimo, hkrati pa jo naredimo odpornejšo na različne vzroke draženja. • V primeru uporabe bombažnih plenic je nujno, da jih po vsakem pranju dovolj speremo, da se v njih ne zadržujejo ostanki pralnih sredstev, ki prav tako dražijo kožo.

69


70  

O t r o c i i n m l a dostniki   |   Plenični izpuščaj – bolje preprečiti kot zdraviti

Preženite dvome in negotovost Starši pogosto nehote zanemarjajo svoje zdravje in so prepričani, da je marsikaj samoumevno in da bo tako tudi ostalo. V trenutku, ko se pojavijo zdravstvene težave pri otrocih, pa se vse nemudoma spremeni. Vse gotovosti in prepričanja lahko nemudoma izzvenijo, v misli pa se zasidrata dvom in nemoč. Ali so trdovratni plenični izpuščaji izjemen ali pogost pojav pri dojenčkih? Kaj storiti, ko se pri otroku nenadoma pojavita povišana temperatura in kašelj? Kakšni so lahko stranski učinki raznih cepljenj in kako pomagati otroku, ko se ne zmore umiriti in prenehati jokati? Kakšne so posebnosti preparatov, dostopnih v prosti prodaji in namenjenih pomoči ali lajšanju raznih zdravstvenih težav otrok? Izkušnje drugih so lahko v trenutkih negotovosti in težav izjemno dragocene, zato vabljeni na forum Pediatrija, kjer lahko poleg strokovnih odgovorov preberete tudi vprašanja, dileme in izkušnje drugih staršev.

Za nego občutljive otroške kože zlasti na področju pleničke je nujno uporabljati temu primerne negovalne izdelke. Zanje je zaželeno, da vsebujejo eno ali več naslednjih sestavin: • cinkov oksid (zinci oxidum): Deluje adstringentno in tako zmanjša transpiracijo kože ter suši morebitne mehurčke na koži (s cinkovim oksidom bogat izdelek je na primer praška pasta, po kateri lahko posežemo ob izrazitejših težavah s pleničnim izpuščajem). • dekspantenol: Kožo obnavlja, še posebej, če je vneta ali razdražena; kožo pomiri in jo naredi odpornejšo na zunanje vplive (na sam vnetni proces in tudi na morebitne sekundarne infekcije). • ribje olje (oleum jecoris): Pospešuje epitelizacijo na področjih vnete kože, kar pomeni njeno hitrejše celjenje. • smukec (talcum): Nase veže vlago s površja kože na področju pleničke, s čimer posledično prepreči pojav vnetja. Je ključna sestavina otroških posipov, s katerimi si pomagamo pri vzdrževanju ustrezne suhosti kože. • ekstrakt kamilice (matricariae extract): deluje protivnetno, zato je sestavina številnih izdelkov v otroški kozmetiki Priporoča se tudi uporaba hrastove skorje – 1 do 2 žlici hrastovega lubja, ki ga kupimo v lekarni, prelijemo s ½ litra vrele vode. Poparek uporabljamo za obkladke ali za umivanje predela pod pleničko. Hrastovo lubje deluje adstringentno in se je kot takšno že velikokrat izkazalo za zelo učinkovito metodo obravnave pleničnega izpuščaja. Ko mu sami več nismo kos ... Kadar se plenični izpuščaj pojavi v svoji izrazitejši različici in ga sami ob upoštevanju vseh ukrepov nismo sposobni kontrolirati, je smiselno, da skupaj z otrokom obiščemo zdravnika. Ta nam bo svetoval, kako ukrepati, prepoznal bo morebitno sekundarno infekcijo in se posvetil njenemu zdravljenju. Velikokrat se za učinkovito izkaže tudi terapi-


marec 2011  |   www.našalekarna.si

ja z antimikotičnimi sredstvi, tj. s kremami, ki vsebujejo protiglivično substanco, saj je – kot že omenjeno – ravno glivica nemalokrat prisotna na področju pod pleničko, bodisi kot vzrok bodisi kot posledica takšnega vnetja.

71

Plenica za enkratno uporabo lahko vpije do 3,2 litra tekočine.

Starši so odgovorni za otrokovo dobro počutje in njegovo zdravje. Nujno je, da so o preventivi pojava pleničnega izpuščaja ustrezno poučeni, saj lahko na tak način sebi in svojemu malčku prihranijo številne neprijetnosti. Tudi v primeru nastanka izpuščaja se je treba zavedati, da le-ta sam po sebi ni nevaren za otrokovo zdravje, dokler se lahko preprečijo posledice, povezane s sekundarno okužbo. ¶

Nega, ki diha Vsi vemo, da koæa mora dihati. In ritka vašega dojenËka ni izjema. Bepanthen® mazilo ustvari zdravilno prozorno plast, ki pusti koæi dihati, jo neæno šËiti in ji pomaga pri naravnem obnavljanju.

Bayer d.o.o., BravniËarjeva 13, Ljubljana

Bepanthen® mazilo odlikujejo: Dvojno delovanje: zašËita in zdravljenje Dokazana varnost: ne vsebuje barvil, dišav in konzervansov; koæa diha Dvojna uporaba: za dojenËkovo ritko in za nego bradavic dojeËih mater

www.bepanthen.si Mazilo Bepanthen® se izdaja brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Pred uporabo natanËno preberite navodilo! O tveganju in neæelenih uËinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


72  

N A Š A L E K A R N A 

Kako zdraviti

Akne niso le najstniška težava Eva Cafuta, mag. farm., Lekarna Toplek, Ptuj

Z

agotovo se je vsak od nas vsaj enkrat v življenju srečal z neprijetnostmi, ki jih povzročajo akne, naj bo to en sam majhen mozoljček ravno takrat, ko želimo izgledati kar najbolje, ali pa dolgotrajne in trdovratne posledice prekomernega izločanja kožne maščobe (sebuma), ki maši pore in tako lahko povzroča pojav aken tudi v hujši obliki. Ne glede na svojo obliko so akne neprijetnost, ki se je želimo

čim prej znebiti, najbolje od vsega pa je seveda preprečiti, da bi se sploh pojavile. Pri trdovratnejših in hujših izrazih aken je smiselno obiskati dermatologa, medtem ko si pri blažjih oblikah lahko pomagamo sami. Prvi in glavni temelj preprečevanja nastanka aken je čiščenje kože. Gre za ukrep, s katerim bomo z njene površine odstranili vso umazanijo, odmrle kožne delce in sebum, ki


Akcija velja do razprodaje zalog. Beiersdorf d.o.o., Letališka 32, 1000 Ljubljana

ga le-ta izloča (v primeru aken običajno v povečanem obsegu). Tako bomo koži omogočili normalno delovanje, kajti le z odpravo vzroka lahko preprečimo posledico – akne. Na tržišču je veliko kozmetičnih izdelkov, s katerimi je treba kožo čistiti redno in dosledno, najbolje dvakrat na dan, torej zjutraj in zvečer. Pri bolj mastnem tipu kože uporabimo gele, s katerimi umivamo obraz in ga tako temeljito očistimo, za občutljivejše tipe pa se bolj priporoča čiščenje s toniki, namenjenimi za nego aknaste kože. Toniki običajno vsebujejo adstringentne učinkovine, zaradi česar pore na koži izločajo manj sebuma, hkrati pa izdelki za nego nečiste in mastne kože navadno vsebujejo seboregulacijske komponente, ki povzročajo zmanjšano izločanje kožne maščobe. Pri mastnem tipu kože je smiselno vsak teden vsaj dvakrat uporabiti piling, z njegovo pomočjo namreč kožo temeljito zdrgnemo in ji s tem omogočimo, da sprejme večjo količino negovalnega izdelka, ki ga po čiščenju obvezno nanesemo nanjo. Kozmetične linije za nego nečiste kože poleg izdelkov za čiščenje navadno vsebujejo kreme ali fluide za nego, formulacijo izberemo glede na tip gože (fluid je lažji, namenjen bolj mastni koži, krema je bogatejša, namenjena koži, ki je bolj občutljiva ali ima področja, kjer je izsušena).

Korak za korakom do čiste kože POIŠČI POSEBNO PONUDBO V SVOJI LEKARNI!

krema gel + darilo: piling

Zavedati se moramo, da je pojav aken mogoč kadarkoli, nanj vpliva zlasti hormonsko nihanje, stres, prehrana pa tudi drugi dejavniki. Včasih so vzroki zanje neizbežni in prav je, da vemo, da si tudi sami lahko pomagamo. Z vztrajnostjo in doslednostjo navadno lahko dosežemo zmanjšan pojav aken, izboljšamo videz kože, s tem pa tudi svoje počutje. ¶

www.eucerin.si


N A Š A L E K A R N A 

Preudarno za zdravje Foto: Grega Grunt

74  


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Imunski sistem in imunski odziv –

dogajanje na celičnem nivoju mag. Nada Tržan Herman, mag. farm.

Ljudje smo stalno izpostavljeni patogenim organizmom (npr. virusom ali bakterijam, ki povzročajo bolezni), a nas večina ostaja zdravih. Za ohranjanje zdravja se v našem telesu nenehno odvija boj proti najrazličnejšim škodljivim notranjim ali zunanjim vplivom; obrambni, imunski sistem pa ves čas odstranjuje napadalce, ki vdirajo v naše telo. Zbolimo takrat, ko je obrambna sposobnost našega telesa oslabljena, ko so mikrobi zelo številni ali močno patogeni. Ključno vlogo pri podpori obrambnemu sistemu ima naša prehrana. S hrano telesu zagotovimo energijo za celične procese in hranilne snovi (npr. vitamine in minerale), ki so nujni za nemoteno delovanje imunskega sistema. Pri velikem naprezanju (ki ga včasih niti ne opazimo) se lahko človek tako izčrpa, da je ogrožen njegov imunski sistem. A začnimo na začetku.

75


76  

P r e u d a r n o z a zdravje  |   Imunski sistem in imunski odziv – dogajanje na celičnem nivoju

K

o novorojenček prijoka na svet, se znajde v okolju, ki ga njegova koža in notranjost dotlej nista poznali. Proti mikroorganizmom in tujkom se brani s tako imenovanim prirojenim imunskim sistemom. Zanj je značilno, da je nespecifičen in brez imunskega spomina. Prvo zaporo za mikroorganizme in druge tujke seveda predstavljajo koža in sluznice. Če pa tujkom uspe priti globlje (preko kože ali sluznice dihalnega, prebavnega, urinarnega trakta oz. nožnice), se mora v obrambo vključiti prirojeni imunski sistem, kar se vidi oz. občuti kot vnetje (pordelost in bolečina na vnetem mestu, vročina). Vnetni odgovor predstavljajo npr. fagocitne celice, ki s pomočjo encimov »jedo« oz. razgrajujejo tuje celice oz. snovi, ki so za organizem tujki. Poleg prirojenega imunskega sistema novorojenčka v prvih dneh dodatno varujejo še snovi, ki jih je dobil od matere in jih še naprej dobiva z materinim mlekom. A otrok mora postopoma začeti graditi lasten, t. i. pridobljeni imunski sistem. Gradi ga tako, da »odgovori« na posamezne »tujke oz. vsiljivce«, ki jih sreča v okolju (npr. v sobi, okoli hiše, na ulici, v zemlji itd.). Do odgovora pride šele po nekaj dneh ali tednih, in sicer s tvorbo celic, imenovanih limfociti t in b. Za pridobljeni imunski sistem je značilno, da je specifičen (tj. usmerjen proti točno določenemu tujku) in ima imunski spomin. Slednji omogoča, da je ob ponovnem stiku z istim tujkom odziv hitrejši in močnejši, in tako se organizem hitro ubrani napadalcev. Iz povedanega je razvidno, kako zelo je pomembno, da se otrok od ranega otroštva v primerni obliki sreča z mikroorganizmi in drugimi tujki iz okolja (t. i. »sprejemljivo

Z malo pomoči je imunski sistem lahko izjemen zaveznik Sodobna znanost je s številnimi podkrepljenimi študijami dokazala, da ima posameznik v svojih rokah moč in zmožnost vplivati na izboljšanje ali poslabšanje svojega imunskega sistema. Kakšna je vloga oslabljenega imunskega sistema pri nastanku depresije? Ali je oslabljen imunski sistem lahko dejavnik raznih vrst alergij? Kako krepiti imunski sistem in kaj storiti, ko so težave prevelike, rešitve pa ni? Katera prehranska dopolnila je priporočljivo uživati, če bi želeli dodatno (o)krepiti imunski sistem? Na kaj morate biti pozorni, če želite pomagati krepiti otrokov imunski sistem? Ali veljajo v tem primeru iste zakonitosti kot pri odraslih? Kaj lahko storite sami in kdaj je morda bolje zaupati in se zateči po pomoč usposobljenim strokovnjakom? Odkrijte skrivnosti in zakonitosti delovanja imunskega sistema s prebiranjem spletnega foruma Krepitev imunskega sistema. Več preberite na www.med.over.net. umazanijo«) in da v tem obdobju razvije pridobljeno imunost. Če se to obdobje zamudi, je možno, da se kasneje pojavijo prekomerni imunski odgovori (alergije) na razne, sicer običajne, snovi iz okolja. Lahko zaključimo, da je zaradi preveč čistega okolja in hrane otrokov imunski sistem premalo aktiven, in to lahko kasneje vodi do preobčutljivostnih reakcij na snovi iz okolja. 1. Prirojeni imunski sistem – deluje takoj in nespecifično Če si predstavljamo, da je mikroorganizem ali neka tuja snov prodrla preko kože ali sluznice globlje v obtok, se takoj kot naslednja (druga) ovira zoperstavijo »bojevniki« – bele krvne celice (levkociti) prirojenega imunskega odgovora. Sem štejemo fagocitne celice (nevtrofilci, makrofagi, mastociti), bazofilce, eozinofilce in naravne celice ubijalke. Te celice se nahajajo tako v limfnem kot v krvožilnem sistemu. Limfno ožilje je skoraj tako razprostranjeno kot


marec 2011  |   www.našalekarna.si

krvno ožilje. V limfo se vključujejo (preko medceličnine) izločki celic in vse snovi oz. tujki, ki so slučajno vdrli preko prve ovire (kože ali sluznice) v telo. Limfa se nadalje steka v krvni obtok. Pri uničenju oz. odstranitvi tujka imajo ključno vlogo fagocitne celice (iz skupine levkocitov), ki s pomočjo encimov razgrajujejo (»jedo«) tujke. Prirojeni imunski sistem se postavi v bran ob vsakem napadu – ne glede, ali je tujek že bil kdaj v organizmu ali ne; nima torej imunskega spomina. Poleg samega odstranjevanja mikroorganizmov in drugih tujkov pa prirojeni imunski sistem omogoča tudi aktivacijo pridobljenega imunskega sistema.

77

Agranulocitoza Agranulocitoza je akutno bolezensko stanje, za katerega je značilno drastično znižanje števila belih krvnih celic (levkocitov) iz skupine granulocitov – to so nevtrofilci, eozinofilci in bazofilci, ki so prva linija celic, ki se bojujejo proti različnim tujkom. Na ta način organizem ostane brez zaščite in npr. bakterije, ki so se dotlej – kot običajno – nahajale na koži ali na sluznici, začno vdirati v notranjost (pojavijo se lahko vnetje oči, okužbe dihalnih poti, razjede na koži, v črevesju itd.), zaradi česar lahko človek resno oboli ali celo umre. Agranulocitozo lahko povzročijo tudi nekatera zdravila, droge ali sevanja (npr.

MUPI ŽVEČI IN ZDRAVJE OSREČI Žvečljive tablete MUPI so namenjene krepitvi odpornosti.Vsebujejo 100 % naravni, polnovredni kolostrum, obdelan zgolj s sušenjem, brez dodatkov, alergenov ali antibiotikov. MUPI žvečljive tablete so obogatene z laktoferinom, ki pomaga uravnavati imunski odgovor organizma in so edinstvena naravna mešanica faktorjev za odpornost, rast, vitaminov, mineralov ter aminokislin. MUPIJA poiščite v lekarnah, specializiranih trgovinah in na www.ekolostrum.com/mupi. Medis, d.o.o. Brnèièeva 1, Ljubljana www.medis.si

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


78  

P r e u d a r n o z a zdravje  |   Imunski sistem in imunski odziv – dogajanje na celičnem nivoju

žarki gama). Pri zdravljenju z zdravili, za katera se ve, da lahko povzročijo agranulocitozo, je potrebno stalno spremljanje bolnika in prilagajanje terapije. 2. Pridobljeni imunski sistem – specifičen odziv Pridobljeni imunski sistem prepoznava in ločuje med lastnimi in tujimi antigeni. Antigen je vsaka snov (npr. del virusa, bakterije ali rakave celice, toksini itd.), ki lahko povzroči imunski odziv. Kemijsko so to večinoma beljakovine, včasih pa tudi veliki polisaharidi in lipidi. Ob stiku z zunanjimi antigeni se aktivirajo posebne bele krvne celice, imenovane limfociti t in b. Aktivirani limfociti b (plazmatke) proizvajajo protitelesa. Ta proces aktivacije lahko traja nekaj dni ali tednov. Sproščena protitelesa so velike beljakovinske molekule, imenovane imunoglobulini. Zanje je značilno, da specifično prepoznavajo točno določen antigen, se vežejo nanj in ga na ta način nevtralizirajo. Za pridobljeni imunski sistem je značilno to, da se del limfocitov t in b ohrani v obliki spominskih celic. To pomeni, da naslednjič, ko bo organizem prišel v stik s podobnim antigenom, ne bo potreboval več dni za prepoznavanje tujka, ampak se bo takoj aktiviral in se odzval še močneje kot prvikrat, kar pomeni, da se bo organizem takoj ubranil npr. pred virusom, ki ga je napadel. Na tej osnovi temeljijo tudi cepljenja. S cepivom namreč pridemo v stik z oslabljenimi ali celo mrtvimi deli mikroorganizmov, se nanje odzovemo s tvorbo protiteles in shranimo spominske celice. Če kasneje pridemo v stik s pravim mikroorganizmom (proti kateremu smo se cepili), imamo že

pripravljen nabor limfocitov t in b ter lahko takoj pričnemo s proizvodnjo specifičnih protiteles in odstranitvijo napadalca. Včasih se imunski sistem lahko tudi zmoti in lastne celice oz. antigene prepoznava kot tuje, jih napada ter odstranjuje. V tem primeru govorimo o avtoimunih boleznih, kot so npr. revmatoidni artritis, luskavica, Crohnova bolezen itd. Kaj so osnovni gradniki imunskega sistema? Kot smo dejali že uvodoma, ima ključno vlogo pri podpori obrambnega sistema naša prehrana. Hrana mora biti energijsko dovolj bogata, da lahko potekajo izgradni procesi, poleg tega pa mora vsebovati tudi vse gradnike. Zelo pomembno je, da s hrano dobimo esencialne aminokisline: fenilalanin, valin, treonin, triptofan, izolevcin, metionin, levcin, lizin; v otroški dobi pa je treba prišteti še: cistein, tirozin, histidin in arginin. To so tisti osnovni gradniki, ki jih človek ne more tvoriti sam, ampak jih mora dobiti s hrano. Posebno mesto med aminokislinami ima glutamin, ki je nujen za dobro delovanje imunskega sistema. Beljakovinska hrana (jajca, meso, ribe, mleko, sir ... pa tudi stročnice), kjer so prisotne vse aminokisline (esencialne in neesencialne), je nujna za izgradnjo beljakovinskih molekul našega telesa – torej tudi imunskega sistema. Za dobro delovanje imunskega sistema so potrebni tudi določeni minerali in vitamini, kot je npr. folna kislina, ki omogoča dokončen razvoj levkocitov. Folna kislina se nahaja v zeleni, listnati zelenjavi (lat. »folium« pomeni »list«). Tako kot vedno tudi tokrat opozarjamo v prvi vrsti na pomen zdrave prehrane; učinkovito podporo imunskemu


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Emilija Pavlič, znana strokovnjakinja za prehrano in izkušena kuharica, je v svoji knjigi »Mamica, nauči me kuhati« podala koristne kuharske nasvete in misli – za vsak mesec posebej, s čimer je opozorila na pomen uporabe sezonske zelenjave in sadja. Pomembni splošni napotki pri kuhanju, ki so nam premalo v zavesti, pa so naslednji: - nikoli in nikdar ne smemo segrevati maščobe! - treba je jesti stročnice! Pa poglejmo slastno jed, ki so jo radi pripravljali naši predniki: frtalja z divjim koromačem in sirom, za 5 oseb: Pest divjega koromača, 10 jajc, 5 žlic oljčnega olja, 5 žlic naribanega parmezana. Namesto koromača lahko vzamemo druga spomladanska zelišča. Vejice koromača operemo, narežemo in v stepena jajca dodamo koromač in parmezan. V segreto ponev damo olje in vanj takoj vlijemo pripravljeno jajčno zmes. Temperaturo malo povišamo, na mehko spečemo, odmaknemo, počakamo minuto ali dve in nato zmešamo. sistemu pa dajejo tudi kvalitetna prehranska dopolnila in zdravila rastlinskega izvora. Ti pripravki so pomembni pri posebnih stanjih (bolezni, dodatni napori ...) in okrepitvi imunskega sistema. Ko smo zaužili vse potrebne gradnike za ustvarjanje celic našega imunskega sistema, pa moramo imeti dovolj duševnega miru in počitka, da se ta sinteza v našem telesu izpelje. K temu pripomore dovolj spanja in gibanja na svežem zraku. ¶

79


80  

N A Š A L E K A R N A 

Odkrito o skritem


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Epilepsija

bolj kot napadi zaznamuje

• s •t• i • g • m • a • Sergeja Širca

»Večina ljudi z epilepsijo normalno živi, dela, se izobražuje in uživa v prostem času. Epilepsija je namreč motnja, ki ob dobrem nadzoru ne ovira pri uresničevanju zastavljenih življenjskih ciljev. To jim omogoča ustrezno zdravljenje in različne oblike pomoči, ki jih pri nas omogoča predvsem Liga proti epilepsiji Slovenije,« je slovensko sporočilo prvega Evropskega dneva epilepsije, ki so ga obeležili 14. februarja.

81


82  

O d k r i t o o s k r item   |   Epilepsija – bolj kot napadi, zaznamuje stigma

S

trah pred neznanim nam, kot že mnogokrat v zgodovini, kaže zobe in nas ločuje. Epileptiki se zaradi zaznamovanosti z boleznijo pogosto odtujijo in zapadajo v depresije. Spoznanje, da je epilepsija zgolj ena od mnogih bolezni, predvsem pa njeno razumevanje, morata epileptikom olajšati družabno življenje.

V

eliko oseb z epilepsijo ugotavlja, da jih bolj kot epileptični napadi negativno zaznamuje stigma, ki je tudi dandanes še vedno prisotna v naši družbi. »Največji problemi, s katerimi se srečujejo osebe z epilepsijo, so na področju zaposlovanja. Osebe z epilepsijo so brezposelne v večjem deležu kot splošna populacija, pogosto opravljajo dela, ki so pod zahtevnostjo za njihovo znanje in sposobnosti, prezgodaj jih invalidsko upokojijo,« poudarja psihologinja Ljubica Vrba, ki v društvu Liga proti epi-

lepsiji vodi skupino za psihosocialna vprašanja. Nestrpno pričakujejo nov pravilnik o vožnji motornih vozil za osebe z epilepsijo, ki jim bo olajšal pridobitev vozniškega dovoljenja. Vrba je izpostavila, da na svetovalni telefon Epitel v zadnjem času veliko kličejo osebe, ki imajo težave z zaposlitvijo. Denimo, da so zaradi krize izgubile službo in je zdaj nikakor ne dobijo. Kličejo pa tudi zato, ker si želijo pogovora, včasih jih usmerijo na skupine za samopomoč ali pa se samo pogovarjajo.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Težave rešujmo povezano Vesna Škorja Sorič, predstavnica splošne javnosti v Ligi proti epilepsiji in članica skupine za samopomoč v Kopru, sicer pa mama otroka z epilepsijo, je opozorila na nujnost bolj povezanega načina reševanja težav, predvsem na področjih, ki jih pokrivata ministrstvi za zdravje ter šolstvo in šport. »Denimo, nihče v šoli ni pooblaščen za dajanje zdravila za prenehanje epileptičnega napada. Ministrstvo za zdravje bi lahko organiziralo tečaje za izobraževanje glede nudenja take pomoči, ampak Ministrstvo za šolstvo mora izraziti potrebo po takih tečajih ali po zaposlitvi kadra, ki bi bil za to usposobljen. Morali bi se usesti skupaj in olajšati delo učiteljev in življenje bolnikov oziroma njihovih staršev,« je prepričana.

83

Z vsakim novim zdravilom boljše možnosti zdravljenja Cilj zdravljenja epilepsije je doseči kakovostno življenje brez epileptičnih napadov in brez neželenih učinkov zdravil. Večina ljudi z epilepsijo se zdravi s protiepileptičnimi zdravili, ki pomagajo zmanjšati število napadov ali jih celo ustaviti. Pri zdravljenju s primernim zdravilom in v primernem odmerku lahko dosežemo, da pri 7 od 10 bolnikov epileptični napadi prenehajo. Okoli 30 odstotkov oseb z epilepsijo pa se ne odziva optimalno na obstoječa zdravila ali jim ta povzročajo prehude neželene učinke, zato njihovi napadi niso nadzorovani. Z vsakim novim zdravilom se možnost uspešnega zdravljenja in nadzora nad epileptičnimi napadi poveča.

»Nisem 100-odstotna, a saj nihče ni« Simona Semenič epilepsijo obvladuje tako dobro, da uspešno dosega zastavljene življenjske cilje. Čeprav je prvi epileptični napad doživela okoli svojega 11. leta in so ji epilepsijo diagnosticirali pri petnajstih (od takrat jemlje tudi zdravila), je danes uspešna dramaturginja. Z neverjetnim optimizmom premaguje težave. »V srednji šoli so me sošolci včasih hecali, ko sem imela napade s slinjenjem ali ko sem izgubila zavest, a v teh šalah sem sodelovala tudi sama,« smeje razlaga v ajdovskem narečju. Pri sošolcih, tako v osnovni kot v srednji šoli, je čutila veliko podporo. Tudi večina učiteljev jo je podpirala. »Narava mojega dramaturškega dela je taka, da ga lahko opravljam kljub epilepsiji, čeprav imam včasih zaradi utrujenosti, ki je posledica stresa in neprespanih noči, več napadov. Da, epilepsija me ovira, a to sem sprejela. Največja ovira je to, da nimam vozniškega dovoljenja, zato porabim več časa, saj večinoma hodim peš oziroma se vozim z avtobusom, taksijem ali kolesom,« pravi Semeničeva. Je mama dveh sinov, starejši ima 10 let, mlajši leto in pol. »Zavedam se, da zaradi epilepsije nisem nenehno 100-odstotna, a saj noben starš ni nenehno 100-odstoten. Ko vidim, da imam več napadov in sem bolj utrujena, prosim koga za pomoč. Tudi starejšemu sinu sem že majhnemu razlagala napade. Dogovorila sva se, naj recimo ne zbeži, če imam na ulici napad. Res me je vedno čuval med napadi in bil ponosen na to,« pravi Semeničeva.


84  

O d k r i t o o s k r item   |   Epilepsija – bolj kot napadi, zaznamuje stigma

G

ovorci na novinarski konferenci ob prvem Evropskem dnevu epilepsije (z leve: Ljubica Vrba, Simona Semenič, prim. Igor M. Ravnik, dr. med., vodja Centra za epilepsije otrok in mladostnikov na Pediatrični kliniki ter predsednik društva Liga proti epilepsiji in ambasador Mednarodne lige proti epilepsiji, asist. Natalija Kranjc, dr. med., namestnica vodje Centra za epilepsije otrok in mladostnikov na Pediatrični kliniki, in mag. Bodgan Lorber, dr. med., vodja Centra za epilepsijo odraslih na Nevrološki kliniki, Vesna Škorja Sorič) so poudarili, da medicinska obravnava odraslih oseb z epilepsijo v Sloveniji ni ustrezna. Kljub temu pa se lahko Slovenija pohvali z zavidljivo ravnijo ostalih oblik pomoči, ki jih ljudem z epilepsijo nudi predvsem Liga proti epilepsiji. Foto: Jure Pučko

V Sloveniji so bila doslej na voljo vsa pomembnejša protiepileptična zdravila, zdaj pa se jim je pridružilo še novo zdravilo za odrasle z epilepsijo z učinkovino lakozamid. V dveh letih je bilo v tujini predpisano 100.000 bolnikom in se že izkazuje kot pomembno zdravilo pri zdravljenju epilepsije. Lakozamid je namenjen bolnikom, starim 16 let ali več, z nenadzorovanimi parcialnimi napadi kot dopolnilno zdravljenje ob osnovnem zdravljenju z enim zdravilom. Zdravilo je v treh farmacevtskih oblikah,

ob tabletah tudi kot sirup in raztopina za infundiranje. Ob zamenjavi farmacevtske oblike ni potrebna prilagoditev odmerka. Bistvena prednost zdravil, ki so na voljo v vseh oblikah, se pokaže pri zdravljenju bolnikov, ki imajo začasno ali trajno oteženo požiranje. Pri uporabi protiepileptičnih zdravil, ki so na voljo le v tabletah, morajo zdravilo pogosto hitro zamenjati, če bolniku zdravstveno stanje ne dovoljuje hranjenja skozi usta, kar se lahko zgodi že po kratkotrajnem okrevanju po operativnih


marec 2011  |   www.našalekarna.si

85

Biseri vašega zdravja

P

oškodbe ob napadih (zaradi padcev) so sicer redke, pomembno pa je, da ljudje, ki so ob napadu prisotni, ohranijo mirno kri in epileptika položijo v položaj nezavestnega.

Prva pomoč pri epileptičnem napadu »Ko vidimo nekoga, da je padel po tleh in ima krče, ga obravnavamo enako kot nezavestno osebo,« pravi mag. Bogdan Lorber, vodja Centra za epilepsijo odraslih na Nevrološki kliniki. Ravnamo, kot smo se učili na tečaju prve pomoči: obrnemo ga na bok in mu omogočimo dihanje. Če ima krče, mu podložimo glavo, da preprečimo poškodbe. Umaknemo ga iz ogroženega območja, recimo s ceste. »Nato je vse odvisno od časa, epileptični napad je motnja, ki mine sama od sebe. Navadno traja pol minute do minuto, le redko traja več kot 5 minut, v tem primeru pa je treba poklicati prvo pomoč. Torej, poudarjam, nič drugega, samo omogočimo prosto dihanje,« je povedal mag. Lorber. posegih. Hitre menjave protiepileptičnih zdravil pa lahko sprožijo resne zaplete s stopnjevanjem epileptičnih napadov, ki v skrajnih primerih ogrožajo tudi življenje bolnika. ¶

Hujšanje cla + zeleni čaj lekarna ljubljana pomaga pri zmanjševanju in ohranjanju telesne teže za znižanje prekomerne telesne teže lahko poleg sprememb v načinu življenja uporabimo tudi prehranska dopolnila. prehransko dopolnilo s kombinacijo Cla, konjugirano linolno kislino iz olja navadnega rumenika (žafranike) in izvleček zelenega čaja z različnimi mehanizmi pomaga zmanjšati telesno težo na račun zmanjšanja maščob in pridobivanja mišične mase, tako da poveča porabo energije, zmanjša velikost in število maščobnih celic oz. njihovo polnjenje, poveča metabolizem maščob/lipolizo, zmanjša tek in črevesno absorpcijo. izdelek HUJŠANJE CLA + zELENi čAJ lekarna ljubljana priporočamo vsem, ki želijo: • zmanjšati telesno maščobo, predvsem v delu trebuha in stegen, • vzdrževati telesno težo, • povečati mišično maso. prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

www.lekarnaljubljana.si

zvesta vašemu zdravju


N A Š A L E K A R N A 

Pozitivka Foto: Tomi Lombar/Delo

86  

Lahko je le prehlad, lahko pa tudi rak Blaž Kondža, predsednik Društva bolnikov z limfomom in novinar Dela

Primeri, ko se za na videz nedolžnimi simptomi skrivajo resna obolenja, niso prav pogosti. Eno takšnih obolenj je limfom, maligno obolenje limfatičnega sistema, ki se po navadi odraža z znaki, značilnimi za gripo ali prehlad. Ker so rezultati pri zdravljenju limfomov zelo ugodni ob pravočasnem odkritju bolezni, vam v tokratni številki Naše lekarne predstavljamo to bolezen in društvo, ki združuje bolnike s to boleznijo, Društvo bolnikov z limfomom.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

87


88  

Po z i t i v k a  |   Lahko je le prehlad, lahko pa tudi rak

R

ak limfatičnega sistema, ki ga stroka pozna pod imenom limfom, je razmeroma redka oblika raka – v naši državi letno odkrijejo več kot 300 novih primerov –, katerega pojavnost pa naglo narašča. Vendar kljub vsemu ta novica ni tako slaba, saj imajo bolniki, pri katerih pravočasno odkrijejo bolezen, zelo ugodno prognozo, torej možnost preživetja. Pri Hodgkinovem limfomu – obstaja namreč cela vrsta podtipov te bolezni, ki jih na grobo delimo na dve skupini, Hodgkinove in Nehodgkinove limfome – je petletno relativno preživetje slovenskih bolnikov, ki so zboleli med letoma 2001 in 2005, 90-odstotno. Za Nehodgkinov limfom pa je ta odstotek v istem obravnavanem obdobju manjši in znaša 60 odstotkov.

Gripi podobni znaki Ključna težava, s katero se soočajo tako bolniki z limfomom kot njihovi zdravniki, je dejstvo, da so simptomi limfoma zelo podobni znakom nedolžnejših bolezni, kot sta denimo gripa in prehlad. Vendar tako predstavniki Društva bolnikov z limfomom kot tudi mednarodna organizacija Lymphoma Coalition, ki združuje limfomske organizacije celega sveta, ugotavljajo, da je javnost o znakih limfoma še vedno premalo seznanjena, zato se limfomske organizacije s svojimi aktivnostmi trudijo dvigniti raven ozaveščenosti o tem raku. Po besedah onkologinje doc. dr. Barbare Jezeršek - Novaković, dr. med., lahko ljudje sumijo na možnost limfoma predvsem pri povečanih nebolečih perifernih bezgavkah (na vratu, pod pazduho ali v dimljah), ki se še dodatno povečujejo ali dlje časa ne izginejo. »Sicer so lahko simptomi tudi

izrazito nočno potenje, izguba telesne teže in povišana telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, ki ni povezana z okužbo,« razlaga dr. Jezeršek - Novakovićeva. Pravi še, da je pri omenjenih težavah potreben pregled pri izbranem osebnem zdravniku, kajti brez ustreznega zdravljenja so nekatere vrste limfoma smrtne v nekaj mesecih, določene tipe bolezni pa lahko s pravilnim zdravljenjem popolnoma ozdravimo. Ne le stari, tudi mladi obolijo Nekatere oblike limfomov – predvsem Hodgkinov limfom – imajo t. i. starostne vrhove obolevanja prav pri mladih odraslih, kar je zaskrbljujoče. Podatki iz Kanade, Združenih držav Amerike in Velike Britanije kažejo na rast števila obolelih z limfomom v starostni skupini od 18 do 35 let, pri čemer ima prav ta skupina najslabši rezultat preživetja v primerjavi z mladimi in starimi, vendar vzroka za takšno alarmantno stanje ne poznamo. Zato se aktivnosti zveze Lymphoma Coalition in njenih članic usmerjajo tudi na problematiko limfoma pri mladih odraslih. Lanskoletna mednarodna anketa »Bezgavke brez meja« med limfomskimi bolniki je odkrila nekatere potencialne vzroke, zakaj limfom tako prizadene omenjeno starostno skupino. Anketa je med drugim odkrila, da traja pri mladih odraslih dlje časa, da jim dokončno potrdijo diagnozo, saj zdravniki pogosteje zamenjajo simptome za kakšno nenevarno bolezen – kar 60 odstotkov anketiranim so podali več različnih diagnoz, dokler niso dejansko ugotovili limfoma. Poleg tega pa se mladi odrasli z limfomom soočajo z drugačnimi težavami in vprašanji kot ostale starostne skupine – od tega, kako ohraniti partnersko zvezo med zdravljenjem in po


marec 2011  |   www.našalekarna.si

89

Lanskoletni izlet Društva bolnikov z limfomom na Koroško so zaključili z obiskom Mozirskega gaja

njem (42 odstotkov anketiranih), kako bo limfom vplival na njihovo spolno življenje, do tega, kako bo bolezen vplivala na njihovo nadaljnjo kariero (47 odstotkov anketiranih). Kot pravi dr. Jezeršek – Novakovićeva, se pogostost Hodgkinovega limfoma v Sloveniji ne povečuje, zato ostaja število zbolelih mladih odraslih približno enako. Vprašanja pa kljub temu ostajajo enaka kot pri mladih odraslih iz tujine. Trnova pot okrevanja Raka limfatičnega sistema zdravijo na različne načine, odvisno od podtipa, ki ga skozi diagnostične postopke določijo specialisti onkologi in hematologi. Slovenski specialisti smernice o poteku zdravljenja limfoma vsako leto posodobijo in prilagodijo novim možnostim, ki jih prinašajo nova zdravila. Večino bolnikov zdravijo s

sistemsko terapijo, torej kemoterapijo, ki jo pri nekaterih oblikah bolezni kombinirajo z biološkimi zdravili, spet pri drugih uporabijo zgolj biološka zdravila. Mnoge bolnike po koncu sistemskega zdravljenja čaka še obsevanje. Kot pravi dr. Jezeršek - Novakovićeva, imajo slovenski bolniki na voljo vsa potrjeno učinkovita terapevtska sredstva. Doda pa še, da kakšnih dramatično učinkovitih zdravil – kot je bil pred leti denimo rituksimab – zaenkrat ni na vidiku. Preventive ni Med težavami, s katerimi se soočajo limfomske organizacije, je tudi manko učinkovite preventive. Če vzamemo za primer februarja lani lansirano kampanjo Svetovne zdravstvene organizacije in Mednarodne zveze za boj proti raku »Raka lahko tudi preprečimo«, ki se osredotoča predvsem na


90  

Po z i t i v k a  |   Lahko je le prehlad, lahko pa tudi rak

S

rbečica, kašelj, utrujenost, povečane bezgavke, nepojasnjena visoka vročina in nočno potenje so lahko simptomi limfoma.

osveščanje ljudi o zdravem življenjskem slogu, je njena učinkovitost pri limfomu vprašljiva. Zdrav življenjski slog namreč lahko pomaga preprečiti nastanek mnogih malignih obolenj vključno z rakom prostate, dojk, debelega črevesja in pljuč, za primer limfomov pa ne obstajajo znanstveni dokazi, da bi zdrav življenjski slog kakorkoli pripomogel k preprečevanju nastanka obolenja. Zato je po besedah predstavnikov Društva bolnikov z limfomom še kako pomembno, da Slovenci postanejo bolje seznanjeni o tem, kaj limfom je in kateri so njegovi simptomi. »Ker zaenkrat še ne poznamo načina, kako limfome preprečiti, je naša najboljša obramba pred tem pravočasno odkrivanje bolezni,« še pravijo predstavniki društva. Prav opozarjanje na »preventivo, ki je ni« je bilo – poleg že omenjenih aktivnosti v zvezi s problematiko limfoma pri mladih odraslih – eno od glavnih sporočil združenja Lymphoma Coalition in njegovih 44 članic, vključno s slovenskim Društvom bolnikov z limfomom, ob lanskoletnem svetovnem dnevu ozaveščanja o limfomu, ki so ga lani obeleževali že šestič. Kot pravijo predstav-

niki društva, bodo ob svetovnem dnevu ozaveščanja o limfomu, ki ga obeležijo 15. septembra, tudi letos pripravili zanimive aktivnosti. Društvo se predstavi Društvo bolnikov z limfomom, ki trenutno šteje dobro stotnijo članov, so ustanovili 14. aprila 2005. Društvo je z 22. avgustom 2005 postalo tudi polnopravni član že omenjene mednarodne organizacije Lymphoma Coalition, predsednik društva Blaž Kondža pa v Lymphoma Coalitionu zaseda funkcijo sekretarja te organizacije. Društvo zaradi svoje majhnosti nima organiziranih uradnih ur, so pa zato po svojih močeh prisotni na svetovnem spletu na naslovu www.limfom.si. Člani so se združili v društvo z namenom, da bi bolniki, ki so kalvarijo od postavitve diagnoze in zdravljenja do ozdravitve že doživeli, pomagali bolnikom, ki so se na tej poti šele znašli. Glavna naloga članov je, da si medsebojno pomagajo, da priskočijo na pomoč na novo zbolelim in njihovim družinam, da pomagajo tudi z denarjem, če je treba, kajti dostikrat se zgodi, da se ljudje


marec 2011  |   www.našalekarna.si

zaradi bolezni znajdejo v ekonomski stiski, zaradi katere njihove družine trpijo pomanjkanje. Druga pomembna naloga društva je ozaveščanje širše javnosti o limfomih in problematiki, povezani z njimi. To se jim zdi še kako pomembno, saj je limfom s svojimi simptomi zlahka zamenljiv s katero izmed nedolžnih bolezni, kot sta gripa ali prehlad. Zato se trudijo, da bi, tudi s pomočjo medijev, čim bolj pogosto obveščali javnost. Tretja pomembna naloga je sodelovanje z ostalimi organizacijami doma in po svetu, ki se borijo za boljši jutri bolnikov z rakom. Pomembnejše aktivnosti društva Od zadnjih aktivnosti so predstavniki društva izpostavili izdajo knjižice za bolnike z diseminiranim plazmocitomom, ki sta jo pripravila zdravnik hematolog Samo Zver, dr. med., in novinarka Dragica Bošnjak, in izdajo diagnostičnega diagrama Diseminirani plazmocitom za zdravnike, ki ga je pripravil Samo Zver, dr. med. Še prej pa so v sodelovanju z Lymphoma Coalition in doc. dr. Bar-

91

baro Jezeršek - Novaković pripravili diagnostični diagram limfoma za družinske zdravnike. Pred leti so tedanjemu ministru za zdravje predali odmevno Peticijo za boljšo dostopnost do bioloških zdravil. Ministru za zdravje so poslali tudi odprto pismo za nakup sodobne diagnostične naprave pet-ct, skupaj z ostalimi društvi so bili aktivni pri pospeševanju postopka gradnje nove stavbe onkološkega inštituta. Sicer pa za člane in njihove svojce organizirajo številne družabne aktivnosti, kot so pikniki, izleti, razna strokovna predavanja in ustvarjalne delavnice. Leta 2005 so ob Svetovnem dnevu ozaveščanja o limfomih (wlad), 15. septembru, prvič organizirali dobrodelni tek v ljubljanskem Tivoliju, in od takrat naprej vsako leto obeležijo ta dan z različnimi ozaveščevalnimi aktivnostmi. www.limfom.si


92  

N A Š A L E K A R N A 

Portret farmacevta Fotografija Žiga Koritnik

Dan se nasmehne tistemu, ki se mu zna nasmehniti. Rudi Kerševan

Tadeja Grošelj, mag. farm. Lekarna Litija


N A Š A L E K A R N A 

Za mizo

Foto: Grega Grunt

94  

Dobre bakterije rešujejo zdravje Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. tehn.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

95

Ko sem bila še majhna, smo doma na vasi kisali veliko mleka, zelja in repe. Kislo mleko smo pili za žejo, prijala nam je tudi zelnica in od sosedov sem slišala, da se prav po okusu zelnice lahko sklepa o kakovosti kislega zelja. Seveda preprosti sovaščani niso govorili o mlečnokislinskih bakterijah, toda vedeli so, da so »kisave« za zdravje. Več, kot je nekdo v življenju popil zelnice in užival kislega zelja, kislega mleka in podobno, večjo starost je doživel, so pravili. Prav tako so vedeli, da je treba za dobro prebavo in počutje z leti pojesti še več take hrane. Ta naj bi čistila kri in žile, zniževala krvni tlak in preprečevala gnitje v črevesju. Taki ljudje so bili tudi v starosti bolj čili in bistrih misli.


96  

Z a m i z o  |   D obre bakterije rešujejo zdravje

P

robiotiki krepijo naše zdravje, saj uravnavajo mikrofloro in fiziološke ter obrambne mehanizme telesa. Kefir, navadni jogurt, kislo mleko in pinjenec po tej definiciji ne sodijo med probiotike, vendar je njihovo uživanje prav tako zelo priporočljivo.

P

red desetletji so kmetje kisali po naravni poti z naravno fermentacijo. Danes je industrijski postopek kisanja drugačen: živila najprej obdelajo z visokimi temperaturami (pasterizacija), z mikrofiltracijo in baktofugiranjem ali s konzervansi. S tem uničijo vse naravne bakterije v hrani, slabe in dobre. In potem v izdelek dodajo samo izbrano kulturo. To je z vidika ekonomike izdelave bolj zanesljivo, saj ni tolikšne nevarnosti, da bi se izdelek pokvaril, hkrati pa je to tudi bolj »varno« za potrošnika; vsaj tako trdijo v vseh komercialnih napotkih in je do neke mere celo res. Toda s tem je industrija osiromašila modrost narave, v kateri ni ničesar izoliranega, marveč je vse povezano in v sinergičnem sozvočju.

V črevesju se borijo »dobre« in »slabe« bakterije Ruski biolog in Nobelov nagrajenec Ilija Ilič Mečnikov je že na začetku 20. stoletja znanstveno spoznal, da nekatere mlečnokislinske bakterije v mleku preprečujejo rast patogenih bakterij in hkrati spodbujajo rast koristnih. On jih je imenoval drugače, toda danes jih predvsem pod vplivom Henrya Tissierja s Pasterjevega inštituta imenujemo bifidobakterije. Med nadaljnjim preučevanjem koristnih bakterij v črevesju so odkrili še druge vrste, med njimi laktobacilus, fusobacterius, bacteroides (ter več vrst kvasovk, prav tako koristnih in patogenih, med njimi Candido Albicans) s skupnim imenom probiotične bakterije. Po definiciji Organizacije Združenih narodov za prehrano


marec 2011  |   www.našalekarna.si

in kmetijstvo fao in Svetovne zdravstvene organizacije who so probiotiki živi mikroorganizmi v debelem črevesju, ki koristno učinkujejo na zdravje gostitelja (človeka), če jih zaužije v zadostnih količinah. Živi mikroorganizmi so lahko kvasovke ali bakterije, vsaka pa mora biti opisana z natančnim imenom seva in registrirana v mednarodni zbirki probiotičnih kultur. Probiotiki krepijo naše zdravje, saj uravnavajo mikrofloro in fiziološke ter obrambne mehanizme telesa. Kefir, navadni jogurt, kislo mleko in pinjenec po tej definiciji ne sodijo med probiotike, vendar je njihovo uživanje prav tako zelo priporočljivo. V črevesju odraslega mora biti 2 kg dobrih bakterij… … to je nepredstavljivih 10 na 14. potenco teh mikroorganizmov. Znanstveniki navajajo, da je v skupini od 500 do 1.000 različnih vrst teh mikroorganizmov. Večina je koristnih in ščitijo črevesje pred škodljivimi vsiljivci, spodbujajo imunski sistem ter pomagajo pri razgradnji hrane v hranila. Pomembno je, da koristne bakterije zasedajo površino sluznice prebavil in s tem preprečijo, da bi se na sluznico »pripele« patogene bakterije; nato jih z izločanjem protimikrobnih snovi uničijo. Vendar je pri tem koristnem delovanju v organizmu nujen sinergičen učinek več vrst probiotičnih bakterij, da bi bile učinkovite, saj ima vsaka vrsta nekako »svoje področje delovanja«: ene pomagajo presnavljati laktozo, druge preprečujejo gnitje, tretje zavirajo rast bakterij in glivic, četrte obnavljajo slu-

97

Ali so mlečnokislinske in probiotične bakterije primerne tudi za otroke? Takoj povejmo: novorojenčki še nimajo črevesne flore. Če jih matere dojijo, pridobijo koristne bakterije prek materinega mleka in so zaščiteni pred driskami ter imajo boljši »začetni« imunski sistem, ki se sicer dokončno oblikuje ali »dozori« okrog 5. leta. Nekje do enega leta starosti dojenčki še ne potrebujejo probiotičnih živil, saj dobijo koristne bakterije za normalno črevesno floro prek dobrega materinega mleka. Pozneje pa je treba spodbujati naseljevanje dobre črevesne flore, ki zmanjšuje nevarnost patogene infekcije, črevesni imunski sistem in preprečuje alergije. Dobra mikroflora krepi in obnavlja povrhnjico črevesne sluznice, krepi zorenje črevesnega limfoidnega tkiva in vzdržuje ravnotežje med provnetnimi in protivnetnimi citokini, to je beljakovinami z majhno molekularno maso, ki delujejo kot posredniki med posameznimi elementi imunskega sistema. znico, pete pomagajo pri absorpciji mineralov. Torej se ena sama vrsta ali dve še ne moreta postaviti po robu škodljivim bakterijam in kvasovkam. Prav tako moramo zagotoviti, da jih ob zaužitju kar največ pride v prebavni trakt, kjer je njihov »resor delovanja«. Nekaj jih ob prehodu skozi »kisel« želodec zagotovo propade, na srečo pa so probiotične bakterije bolj odporne na kislo okolje želodca in žolčne kisline kot druge bakterije. Toda pazimo: antibiotiki so morda najhujši »sovražniki« probiotikov, zato bi morali ob vsakem uživanju antibiotikov v velikih količinah uživati probiotične jogurte ali dopolnila.


98  

Z a m i z o  |   D obre bakterije rešujejo zdravje

D

obre mlečnokislinske bakterije, zlasti še probiotike, vnesemo v telo z uživanjem raznolikih živil. S tem si zares zagotovimo široko paleto koristnih mikroorganizmov, ki se s svojim delovanjem medsebojno dopolnjujejo in poskrbijo za zdravo prebavo.

Redno uživajmo različne probiotične izdelke Pomembna ugotovitev je, da dobre mlečnokislinske bakterije, zlasti še probiotiki, lahko tudi popravijo poškodovano črevesno sluznico, uravnajo razmerje med dobrimi in škodljivimi mikroorganizmi v črevesju ter odstranijo fekalne encime, ki sicer povzročajo razjede in raka. Prav zato jih je dobro uživati v različnih izdelkih: od probiotičnih jogurtov, kislega mleka in kefirja do kislega zelja. S tem si zares zagotovimo široko paleto koristnih mikroorganizmov. Dobro je redno uživati različne probiotične izdelke ali vsaj nekajkrat na

leto narediti enomesečno »kuro« s probiotiki. S tem zagotovo obnovimo črevesno floro in popravimo morebitne poškodbe na črevesju. Kdor redno uživa probiotične bakterije v različnih izdelkih, ta zagotovo ne bo trpel zaradi zapeke, napenjanja ali drisk, prav tako bo razmeroma varen pred slabim imunskim sistemom, nevarnostjo sindroma prepustnega črevesja, alergij zaradi tega in naposled – raka na črevesju. Že probiotični jogurti z dovolj živimi kulturami Lactobacillus bulgaricus in Streptococus thermophilus lahko po raziskavah okrepijo nastajanje interferona gama, ki prebudi in spodbudi imunski sistem, zlasti dejavnost


marec 2011  |   www.našalekarna.si

tako imenovanih »ubijalskih celic« in nastajanje protiteles. Probiotične bakterije je mogoče dobiti tudi v dopolnilih, kar je z vidika popravljanja črevesne flore zelo priročno in hitro, toda zavedati se moramo, da dopolnjevanje ni trajno in take dobre bakterije izločimo z blatom, zato jih je ob »kuri« treba uživati redno ter dalj časa. ¶

Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh., je skupaj s hčerko Mojco Koman, univ. dipl. inž. živ. teh., pri Prešernovi družbi izdala knjigo Zdravje je naša odločitev. V knjigi opisujeta povezanost zdravja v različnih življenjskih obdobjih s prehrano. Pravkar je pri isti založbi izšla še druga njuna knjiga z naslovom Zdrava prehrana je prava odločitev.

99


N A Š A L E K A R N A 

Za mizo

Domače mleko Foto: Grega Grunt

100  

(bolj razmišljanje kot recept) Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med., velik gurman in ljubitelj kuhanja

Vreme se je obrnilo nazaj na zimsko, počasi pa že zmanjkuje zalog prave zimske hrane. Pečenic, krvavic, kislega zelja in repe ter vseh sort gomoljev, ki so zdržali do sem. Vsa ostala hrana je za ta letni čas basen, bi rekel moj prijatelj Žiga.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

101


102  

Z a m i z o  |   D omače mleko (bolj razmišljanje kot recept)

I

n ima popolnoma prav. Zelenjava, ki preživi zimo, so krompir, pesa, zelje in črna redkev, če so seveda pravilno shranjeni v kleteh. Če prištejemo sem še domače koline in posušene stročnice, žita in na primer še ajdovo kašo, pa se nabor živil za ta letni čas že kar razširi. Zato se zelo strinjam s sabo, ko ugotavljam, da je nesmiselno pozimi kupovati paradižnike, papriko, bučke in podobne letne stvari, ker ni naravno, da rastejo v trgovini, če jih pa na polju ni. Ja, jih pa uvozijo s Sicilije. Ja, po moje. In na Sicilijo jih iz Tunizije pripelje moj stric in do Tunizije jih mogoče mora tudi nekdo pripeljati z juga Afrike. Tak izlet enega paradajza pa logično kar nekaj stane, razen če ni z Nizozemske, od koder prihajajo paradajzi lepi in isti in nikoli ne zgnijejo. Tako imamo v velikih trgovskih centrih in tudi na tržnicah na razpolago vso zelenjavno zdravje sedem dni na teden po ne ravno nizkih cenah.

Vsi se strinjamo, da je v naši deželi treba napraviti revolucijo. Malokdo od nas se zaveda, da moramo revolucijo najprej napraviti pri sebi oziroma v sebi, da bi lahko spreminjali sistem. Kako in na kakšen način, nam pa ni čisto jasno. Jaz imam en delček rešitve, ki ga sedaj že nekaj časa tudi zavzeto izvajam. Namesto da grejo paradajz, paprika in bučka na nekajtedenski izlet iz Afrike v Slovenijo, grem jaz na izlet do najbližjega kmeta. Na medmrežju lahko brez problema poiščete najbolj ekološko in podobno usmerjene pridelovalce hrane in jih obiščete. Okolica mojega rojstnega kraja je polna kmetij, žal je pa moj rojstni kraj prepoln trgovskih centrov. Izgleda, kot da smo največji turistični center z deset tisoč apartmaji za štirideset tisoč gostov, ki jih je treba nahraniti vsak dan, in bog ne daj, da bi zmanjkalo teh mega montažnih kvadrov. Za vsak slučaj bi lahko še en tak center stlačili mogoče nekam na sam začetek kraja. Ob reko, da se zlije z okolico. Mojega kmeta ni na nobenem zemljevidu in zame tudi ne rabi biti, saj že cel mesec gnjavim okoli in sprašujem, kdaj bo že ta berivka in mlada špinača. Vedno dobim isti


marec 2011  |   www.našalekarna.si

odgovor: »Ja, posejali smo, ko se bodo temperature dvignile, bo pa hitro pognalo.« Odgovor je tako preprost, da te lahko celo zmede, a je edini pravi. Predvsem biološki. Ja, mhm. Kaj pa sedaj? Špar, Tuš, Merkator, tržnica? »Ja ne, gospod. Krava je povrgla prejšnji teden in imamo že spet mleko.« Kako, imajo že spet mleko? Kaj prej ga niste imeli? Ja kak kmet pa ste? Kaj pa sploh naj jaz z domačim mlekom? Kaj ni strupeno? »Ja ne, gospod. Res ni pasterizirano in homogenizirano, ima pa mogoče bolj poln okus in malo več maščob. Jaz ga pijem kar surovega, moja mama ga pa raje prekuha. Sicer pa, če ga daste v lončeno skledico in pustite kak dan na sobni temperaturi, se bo lepo skisalo. Pustite še dva dni v hladilniku in ga pojejte skupaj z žganci. Če se vam zahoče dobre kremne juhe, boste z vrha kislega mleka pobrali smetano in jo uporabili za kuho. Če bi radi sami pridelovali skuto, potem morate na nizki temperaturi najprej mleko skisati in ga še pogrevati do skute. Pri tem pazite, da ne grejete preko 40 stopinj, in to je to. Ko boste skuto odcedili, lahko preostalo sirotko pijete vsako jutro na tešče za dobro prebavo in zdravje nasploh, kako boste uporabili skuto vam pa, gospod, menda ne rabim razlagati. Ker pa imamo na kmetiji tudi kure, vam ponudim še domača jajca. Ja, res se vsako nekoliko razlikuje, saj veste, vse kure ne delajo istih jajc. Otroke pa tako ali tako zanima le, če bodo palačinke marmeladne ali čokoladne. Ja, ali pa ‘milk šejk’. Poznate to, gospod? Dva deci mleka, malo skute, lahko naše jajce, jabolko, kakšen misli, banana in palični mešalnik. Poznate to?« Pa seveda poznam, saj o tem ravno trobim okrog. Kako se bo naredila revolucija in kdaj bomo ljudje ponovno dojeli, kaj lahko naredimo zase in svet z dvema izletoma do kmeta na teden. In dokler se res kaj drastičnega ne spremeni z našo oblo, bo tudi banana morala na izlet. Upam, da čim večkrat sama, brez paradajza, paprike in buče. ¶ P. S.: Moj domači kraj so Prevalje, sicer je pa po celi Sloveniji ista tradicionalna Pesem treh trgovcev.

103


104  

Mesečni možnar


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Spremljanje zdravila na trgu Feljton o nastanku zdravil, 5. del Gregor Skvarča, absolvent farmacije in Špela Suhadolc, farmacevtski tehnik

V prejšnjih delih smo spoznali pot odkrivanja najboljše aktivne (zdravilne) učinkovine in katere so njene želene lastnosti. Naredili smo kratek vpogled v sestavo zdravila, na kaj vse le-ta vpliva in zakaj je tako pomembna. Spoznali smo osnove o kakovosti, varnosti in učinkovitosti vsakega zdravila in kako to smiselno uporabiti pri pridobitvi dovoljenja za promet z določenim zdravilom.

Deli feljtona: 1) razvoj zdravilne učinkovine (nl45) 2) razvojne faze zdravil (nl47) 3) razvojne faze zdravil, 2. del (nl49) 4) trnova pot registracije zdravil (nl50) 5) spremljanje zdravila na trgu

105


106  

M e s e č n i m o ž n ar   |   Spremljanje zdravila na trgu

Z

a pravilno in varno uporabo zdravil smo soodgovorni vsi, ki se srečujemo z zdravili. Farmacevti skrbijo za informiranje uporabnikov na eni strani, po drugi strani pa so pomemben način izmenjave informacij med uporabniki in proizvajalci.

D

elo z zdravilom pa se z registracijo seveda ne konča. Veliko truda je treba še naprej vlagati v zagotavljanje kakovosti, varnosti in učinkovitosti. Po pridobitvi dovoljenja za promet z zdravilom mora izdelovalec zdravilo izdelati na način, ki je skladen z obsegom, postopki in načinom izdelave, opisanimi v dokumentaciji, predani na jazmp (Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke). Če je v predani dokumentaciji navedeno, da je zdravilo izdelano v Švici s postopkom tabletiranja, na trg pa ga sprošča drugo podjetje v Nemčiji, potem mora tudi v resnici biti tako. In če je vsebnost zdravilne učinkovine v tableti 100 mg, odstopa pa lahko le za 10 mg, to pomeni, da bo lahko na trg prišla le tableta, ki ima med 90 in 110 mg zdravilne učinkovine. Vsakršno spremembo (npr. spremenjeno število tablet v eni seriji, določanje nečistote v vmesnem postopku, novo mesto pakiranja v kartonske škatle) je treba javiti jazmp in z ustrezno dokumentacijo dokazovati, da sprememba ne vpliva na kakovost zdravila. Delo jazmp je, da nato oceni, ali ta sprememba resnično nima škodljivega učinka. Na jazmp nato ocenijo, ali predana dokumentacija dokazuje nespremenjeno kakovost zdravila, in spremembo odobrijo ali pa ne. Take spremembe so sestavni del življenjskega cikla zdravila in so razmeroma pogoste. So posledica zamenjave ka-


marec 2011  |   www.našalekarna.si

tere od snovi v zdravilu, uvajanja novejše tehnologije, potreb oskrbovanja z zdravilom ali pa se na podlagi večletnih izkušenj odstrani nepotrebne in doda nove postopke za preverjanje ustreznosti (itn.). Sistem sledljivosti Sistem izdelave, pakiranja, skladiščenja in distribucije zdravil od izdelovalca do lekarne je zasnovan in voden tako, da v vsakem trenutku omogoča pregled nad zalogami zdravila, ne glede na to, v katerem delu distribucijske verige se nahajajo. To je zelo pomembno. Postopek izdelave zdravila je tak, da v največji možni meri onemogoči, da bi prišlo do napake. Včasih do le-te kljub temu pride (npr. na škatlo se odtisne napačen datum roka uporabe, zaradi katerega bi nato zmotno mislili, da je zdravilo še veljavno), in v tem primeru tak sistem sledljivosti omogoča hitro ter natančno ukrepanje – odpoklic serije. To pomeni, da se iz prodaje umakne vsa zdravila iz omenjene serije, nosilec dovoljenja za promet z zdravilom pa je dolžan v sredstvih javnega obveščanja o napaki obvestiti vse potencialne uporabnike tega zdravila. Ker lahko ena serija obsega tudi npr. več kot 1 milijon tablet, to predstavlja za nosilca dovoljenja enormen strošek, zaradi česar je še bolj motiviran k dodatnemu zmanjšanju možnosti nastanka napak.

S

107

ledljivost zdravil na poti od proizvajalca do uporabnika je izredno pomembna zaradi narave izdelkov. Logistična veriga je zato pod popolnim nadzorom in v vsakem trenutku je jasno, kje se nahaja posamezna serija določenega izdelka.


108  

Z

M e s e č n i m o ž n ar   |   Spremljanje zdravila na trgu

aupanje med pacientom in zdravnikom je ključnega pomena za pridobivanje povratnih informacij. Ker so kljub obsežnim raziskavam možni nepričakovani učinki posameznih zdravil, je nujno, da se o poteku zdravljenja odprto pogovorimo s svojim zdravnikom.

Sistem farmakovigilance Področje, ki se ukvarja s spremljanjem neželenih učinkov zdravil na trgu, se imenuje farmakovigilanca. Uvršča se med pomembnejša področja v farmacevtski panogi. Povezuje vse dejavnosti, ki so povezane z odkrivanjem, ocenjevanjem, razumevanjem in preprečevanjem neželenih učinkov zdravil ali katerimkoli drugim z zdravilom povezanim dogodkom. Za marsikoga je to področje precej ne(po)znano, saj večina, ki ne deluje v farmacevtski panogi, ne ve, da se po registraciji zdravila glavni del šele začne. Farmakovigilanca je področje, ki spremlja varnost zdravila in ki se odziva na nova spoznanja glede varnosti zdravila med trženjem ali kliničnim preskušanjem (glejte tudi okvirček Klinične študije). Posebno pozornost moramo nameniti uporabi zdravil pri nekaterih skupinah bolnikov (otroci, nosečnice in starejši) ter učinkovitosti in varnosti zdravila pri kronični uporabi, še posebno v kombinaciji z drugimi zdravili. Izkušnje so pokazale, da so se številni škodljivi neželeni učinki, interakcije (tj. z živili ali drugimi zdravili) in dejavniki tveganja izrazili šele po več letih uporabe zdravila. Zato je bistvo celotnega sistema spremljanje neželenih učinkov zdravil, o katerih se neposredno ali posredno poroča s strani zdravstvenih delavcev (farmacevti in zdravniki, ki za neželeni učinek zvedo od pacientov – ta komunikacija je izredno pomembna, saj lahko pacienti z javljanjem neželenih učinkov pripomorejo k boljši varnosti zdravila), neposredno od bolnikov ali iz drugih virov. Pomembno je tudi to, da vsi udeleženci takega sistema omogočajo prenos


marec 2011  |   www.našalekarna.si

nujnih informacij kar se da hitro in da so obveščene vse zadevne inštitucije vključno z imetnikom dovoljenja za promet, ki trži zdravilo. Vsi imetniki dovoljenj za promet z zdravilom morajo imeti postavljen sistem farmakovigilance, ki sledi vsem zakonom in smernicam s tega področja. Dosledno je treba upoštevati časovne roke za poročanje o neželenih učinkih na jazmp in s tem zagotoviti skladnost sistema z zakonom. Z leti se je poznavanje področja precej izboljšalo, zdravstveni delavci so glede poročanja o neželenih učinkih bolj ozaveščeni in tudi število poročanih neželenih učinkov se z leti povečuje. Na ta način se povečuje tudi varnost zdravil na trgu. Glavne koordinatorke farmakovigilančnega sistema so: Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (jazmp), Center za zastrupitve, Evropska agencija za zdravila (ema), Svetovna zdravstvena organizacija (who) in druge organizacije, ki so z medsebojnim sodelovanjem pripomogle k temu, da se je sistem farmakovigilance razvijal v smer obvladovanja tveganja pri uporabi zdravil, ter k promoviranju varne uporabe zdravil. Farmakovigilanca je pomemben varnostni dejavnik, ki določa položaj in usodo zdravila v sistemu. Evropska zakonodaja daje farmakovigilanci vse večji pomen in jo s tem uvršča med pomembnejša področja celotne farmacevtske panoge. Navsezadnje je vzpodbujanje zdravstvenih delavcev in drugih udeležencev sistema pripomoglo k večji ozaveščenosti o varni uporabi zdravil in škodljivih neželenih učinkih, s čimer je pospešen hiter prenos nujnih informacij in obdelave podatkov, ki so ključni za učinkovit sistem farmakovigilance.

109

Klinične študije Spoznali smo jih že v enem od prejšnjih delov feljtona. Gre za preskušanja zdravil na ljudeh, kjer se preverja varnost in učinkovitost. Z njimi pridobimo podatke, ki jih pregleda jazmp v postopku registracije zdravila. Nekatere pa se izvajajo tudi po odobritvi, ugotavlja pa se, ali je zdravilo učinkovito ob zdravljenju še kakšne motnje, za zdravljenje katere trenutno še ni registrirano.

V seriji feljtonov smo spoznali zapletenost procesov, ki vodijo do odkritja ustrezne zdravilne učinkovine. Ošvrknili smo načine, kako to učinkovino vgraditi v delujoče zdravilo, ki bo doseglo svoj namen – torej da bo učinkovito, varno in kakovostno. Spoznali smo postopke, kako pridobiti dovoljenje za promet z zdravilom, v tokratnem delu pa spoznali še zahteve po prihodu zdravila na trg. Razvoj zdravila, njegova izdelava, razvijanje sistema kakovosti ter spremljanje zdravila tudi še po prihodu na trg je dolgotrajen proces, ki zahteva veliko časa in sredstev in v katerega je vloženo veliko strokovnega znanja. Vse to z namenom, da so zdravila na trgu učinkovita, varna in kakovostna. ¶


110  

N A Š A L E K A R N A 

V gibanju

Tek s krepilnimi vajami v naravi – preprosto, a učinkovito

Matej Cankar, osebni in kondicijski trener, svetovalec za zdrav način življenja

S

once nam že počasi ogreva tla pod nogami, narava nas vabi, da si napolnimo pljuča s svežim zrakom, skratka, čas je za vadbo v naravi. Toda kako začeti? Naj hitro hodimo, tečemo, delamo počepe, se raztezamo …? Tako je, delajmo vse, vendar naj bo dobro premišljeno in načrtovano. Naše telo potrebuje raznolikost, zato se je skozi evolucijo prilagodilo na številna različna gibanja, počasen tek, sprint, skakanje, plezanje … skratka, našemu telesu monotonost ne diši. Ni ustvarjeno za to, da bo dan za dnem opravljalo le določene ponavljajoče se gibe. To nas vodi v poškodbe, slabe rezultate in kaj hitro se zgodi, da izgubimo motivacijo za nadaljnjo vadbo. Vadba v naravi naj ima celosten učinek na naše telo. Zajema naj naslednje človeške motorične sposobnosti: vzdržljivost, hitrost, moč, gibljivost, koordinacijo, ravnotežje. Vsako od navedenih sposobnosti lahko izboljšujemo v naravi, brez posebnih pripomočkov ali rekvizitov. Tovrstna vadbe se prične z lahkotnim tekom, nadaljuje s tekaško abecedo (skipping, tek s poudarjenim odrivom, grabljenje). Nadaljujemo z eno od krepilnih vaj za noge, kot so npr. počepi, izpadni koraki, dinamični izpadni koraki, stopanje na klopco, vmes imamo tekaške intervale, ki so odvisni od stopnje treniranosti, po koncu intervala zopet opravimo krepilno vajo. S tovrstno metodo poskrbimo za zadostno intenzivnost vadbe (slike).

Nadaljujemo s krepitvijo rok in ramenskega obroča. V naravi lahko izvajamo sklece v različnih kombinacijah (za manj trenirane so primerne sklece, kjer stojimo ob deblu in se z rokami odrivamo od njega, trenirani pa jih izvajajmo kar z nogami in rokami na tleh, vmes še vedno opravljamo tekaške intervale). Na koncu glavnega dela sledijo še vaje za trup (po možnosti naj bodo pilates vaje) ter lahkoten tek. Sledjo še vaje za gibljivost. Tovrsten trening predstavlja veliko porabo energije, je bolj pester, zanimiv in ima mnogo večje učinke kot samo tek. Vendar previdno, držite se pregovora »goro bo premaknil le tisti, ki bo začel s premikanjem kamenčkov«. Predlagam, da ta način vadbe spoznate na naših skupnih treningih, ki bodo potekali od aprila naprej. Za več informacij sem vam na voljo na www.matejcankar.com ali info@matejcankar.com.


marec 2011  |   www.našalekarna.si

Najboljši par za boleče sklepe

www.voltaflex.si

Na voljo v lekarnah. Za dodatne informacije pokličite 080 1006. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

111


N A Š A L E K A R N A 

Sudoku Navodila: Vstavite črke  Š Č I T I N O H T v prazna polja tako, da bodo v vsakem kvadrantu, v vsaki vrstici in v vsakem stolpcu vse naštete črke. Črke iz oštevilčenih polj prepišite, da dobite geslo. Geslo pošljite na dopisnici ali po e-pošti do 23. marca na naslov: Entrapharm, d.o.o., Pot k sejmišču 30, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov: urednistvo@nasa-lekarna.si Žrebanje nagrad bo 25. marca v prostorih podjetja Entrapharm. Nagrajenci bodo prejeli nagrade podjetja Medis, d. o.o., iz Ljubljane. Rešitev sudoku uganke iz 50. številke je ZDRAVO ZA PREBAVO. V uredništvo je prispelo 715 pravilnih rešitev. Izžrebanke nagradne igre so: Marijana Rot iz Ljubljane, Ida Lipoglavšek iz Radeč in Marija Jakop iz Vitanja. Nagrajenke bodo prejele praktične nagrade podjetja Medis, d.o.o. Čestitamo!

T

Č

I

I

O

Š

O Č

6

Š

I

N

11

T

9

I

T

Š

Č

I

N

I

Š

H T

I

4

T

I

Š

I

O

T

T

I

Č

N

O

T

T

I

Š

2

10 8

H

T H T

3

T

I

T

5

1

H

7

T

I

Č

Pripravil Jure Pučko

112  

Geslo: 1

2

B

3

L

E

4

5

6

8

9

10

S

7

J

E

11

Urgo filmogel Glivice na nohtih so kronična okužba, ki se ne pozdravi sama in se rada ponavlja. Zato je takojšnje ukrepanje ključnega pomena. Urgo filmogel proti glivičnim okužbam nohtov deluje antimikotično in je posledično učinkovita pomoč pri odpravljanju glivic na nohtih. Izdelek je v obliki laka za nohte, kar omogoča preprosto nanašanje in hitro delovanje. Urgo filmogel proti glivičnim okužbam nohtov: • deluje globoko v strukturi nohta • zavira glivične okužbe nohtov • omogoča rast zdravega nohta • učinkuje zanesljivo in hitro • obnavlja in ščiti noht • je brez barve in vonja Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah. www.urgo.si


Kaj SupraTigru daje energijo? (sestavite razrezano sliko v geslo)

Odgovore skupaj z izpolnjenimi podatki pošljite na naslov Bayer d.o.o., Consumer Care, Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana, s pripisom »Supradyn® Junior«. Za pravilne odgovore boste prejeli praktično nagrado – Supradyn® pokrivalo za sedež kolesa. Supradyn® Junior je multivitaminski in multimineralni pripravek, posebej prilagojen potrebam otrok v starosti od 6 do 14 let. Vsebuje 12 vitaminov, 9 mineralov in elementov v sledovih ter holin, otrokom nujno potrebno mikrohranilo, ki spodbuja koncentracijo. Je v obliki žvečljivih tablet, prijetnega okusa pomaranče. Na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Ime in priimek: Naslov: Poštna št.: Pošta: Starost: Geslo:

www.supradyn.si www.suprad dyn.si


114  

N A Š A L E K A R N A 

Naša lekarna svetuje Učinkovita in diskretna rešitev pri herpesu na ustnicah Urgo filmogel proti herpesu predstavlja učinkovito pomoč pri zdravljenju in izolaciji herpesa. Izdelan je na osnovi Filmogel tehnologije. Takoj po nanosu na ustnico gel v stiku z zrakom ustvari diskreten, udoben prozoren film. Zaradi posebne sestave je Urgo filmogel proti herpesu učinkovit v vseh fazah razvoja herpesa na ustnicah in predstavlja dvojno delovanje v boju proti herpesu:

1. delovanje: omejitev rasti herpesa Po nanosu Urgo filmogel proti herpesu deluje tako, da prepreči razvoj herpesa in omili zbadanje. 2. delovanje: pomoč pri zdravljenju herpesa po tem, ko se že pojavi Filmska plast, ki se ustvari, izolira herpes, ga tako zaščiti in pospeši zdravljenje ter omeji ustvarjanje grdih krast. Olajša pekoč in srbeč občutek ter omeji možnost okužbe. Urgo filmogel proti herpesu priporočamo vsem, ki si želijo učinkovito in diskretno rešitev pri herpesu.

Zaščita pred alergijami Pršilo Nasya klinično dokazano zaščiti pred senenim nahodom in alergijami, ki jih izzovejo pelod, prašni delci, plesni ali živalski prhljaj ter zmanjšuje simptome alergij, če so ti že prisotni. Deluje takoj in nima poznanih neželenih učinkov, zato je varna za uporabo pri odraslih in otrocih ter med nosečnostjo in dojenjem. Njena patentirana tehnologija ThixoPro™ omogoča lažjo razpršitev v obliki tekočine, ob stiku z nosno sluznico pa se povrne v prvotno obliko gela. S tem oblikuje zaščitno in neprepustno pregrado za alergene, deaktivira cvetni prah in odstranjuje alergene. Ublaži simptome alergij, kot so kihanje, zamašen in srbeč nos ali izcedek iz njega, kot tudi srbenje in solzenje oči. Na razpolago je v dveh oblikah: Nasya (+12 let) in Nasya Kids za otroke (6-12 let). www.nasya.si

Z Betaglucan Forte in Junior naravno nad prehlad in gripo Zaradi hitrega življenjskega tempa pogosto nimamo časa, da prehlad in druge viroze dobro pozdravimo. Naš imunski sistem iz dneva v dan bolj slabi. Zato pomagajmo svojemu imunskemu sistemu, da hitro in učinkovito odpravi povzročitelja bolezni. Z Betaglucan Forte (za odrasle) in Betaglucan Junior (za otroke) na naraven

način in podpremo imunski sistem v boju s prehladom, njegovimi simptomi ter hujšimi obolenji. Betaglucan Forte in Junior delujeta že po 2 urah, močno in hitro, sta popolno naravna, varna in enostavna za jemanje. Zadnja klinična študija je pokazala, da je Wellmune WGP® beta-glukan izrazito skrajšal čas trajanja okužbe in zmanjšal pojavnost ter resnost spremljajočih simptomov.


V zdravi družbi s kalcijem in vitaminom C Vaša junaka, Kalcij in Vitamin C

Ca-C 1000 Sandoz je pravi izbor: ®

• kot dodatek pri zdravljenju prehlada in gripe • v obdobju okrevanja po bolezni • pri pomanjkanju kalcija in vitamina C • v obdobju rasti • za starejše • za noseËnice in dojeËe matere

Sinecod učinkovito odpravlja suh in dražeč kašelj in tako zagotavlja nemoteno aktivnost preko dneva in miren spanec ponoči. Sinecod je primeren za vso družino, dobite ga v obliki tablet ali sirupa. Sirup je prijetnega okusa in je primeren tudi za diabetike. Sinecod dobite v vseh lekarnah brez recepta.

PriporoËamo 1 šumeËo tableto Ca-C 1000 Sandoz na dan.

Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

www.medis.si

Za informacije o izdelkih pokličite 080 1006. Pred uporabo natanËno preberite navodilo! O tveganju in neželenih uËinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom!

Naša lekarna 51  

Revija za zdrav življenjski slog

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you