Page 1

Ara pla


Uns brètols malmeten una vintena de senyals de trànsit al centre històric Governació 21/02/2011 L'Ajuntament de Castelló d'Empúries es persona com a denunciant a la policia. Gairebé la totalitat dels senyals de trànsit -instal·lats recentment al centre històric degut al pla de mobilitat vial- han estat sabotejats per un grup de brètols durant aquest cap de setmana. Des de l'Ajuntament es lamenten aquest tipus d’actuacions "perquè provoquen una sèrie de despeses totalment innecessàries a les arques públiques", explica el regidor de governació, Julià Genovés, referint-se als 1.800 euros amb el que es quantifica d’incident. Les bretolades han consistit en pintar amb esprais els nous indicadors i, en alguns casos, malmetre la pròpia estructura metàl·lica. L'Ajuntament pretén que aquest tipus d’actuacions no quedin impunes i per aquest motiu ha presentat denúncia davant la policia.


L'ALCALDE CONSIDERA MOLT DESAFORTUNADES LES DECLARACIONS DE XAVIER SANLLEHÍ EN RELACIÓ A LA INVESTIGACIÓ DE LA FISCALIA Alcaldia 13/12/2010 L'exalcalde diu al Diari de Girona que l'informe del secretari "podria estar fet a posteriori i sota pressions" polítiques. Aquest cap de setmana, com a mínim, dos mitjans de comunicació s'han fet ressò que la fiscalia està al darrera d’una gestió que l'exalcalde de Castelló d'Empúries, Xavier M. Sanllehí, hauria promogut durant els darrers dies de la legislatura 2003-2007. Concretament s’investiga si va haver pressumpta prevaricació en la renovació dels contractes laborals de més de vint treballadors del consistori, a pocs dies de finalitzar el darrer mandat de d’anterior batlle. Segons es desprèn de la informació, la renovació dels contractes s’hauria produït amb un informe negatiu de secretaria i a través d’un decret d'Alcaldia. En relació a aquest supòsit Sanllehí afirma, al Diari de Girona del passat diumenge, que "podria haver-se fet a posteriori i sota pressions". Es tracta d’unes declaracions que l'actual govern municipal considera del tot desafortunades perquè posen en entredit la independència de l’òrgan de secretaria i perquè a la vegada s’acusa a l'actual govern de manipular no només l’anterior secretari sinó també la nova secretària que va prendre possessió casualment amb el canvi de legislatura."Aquesta situació no agrada a ningú perquè qui surt perjudicat és el municipi de Castelló d'Empúries, però considerem que les declaracions de l'exalcalde són del tot desafortunades i sembla que només obeeixin a la seva desesperació arrel d’aquest cas. No es pot anar per la vida fent aquestes acusacions del tot incertes i que denoten el nerviosisme que li està causant aquest afer", explica l'Alcalde, Salvi Güell.


L’AJUNTAMENT DE CASTELLÓ D’EMPÚRIES NO CEDIRÀ AL XANTATGE I DENUNCIARÀ A EMPORDÀ TELEVISIÓ DAVANT EL CONSELL DE L’AUDIOVISUAL DE CATALUNYA Ajuntament 07/09/2010 Darrerament Empordà Televisió està prenent una actitud agressiva vers l’equip de govern del consistori castelloní amb l’emissió de notícies falses, amb total subjectivitat de la periodista que les realitza, sense contrastar fonts, ometent el dret a rèplica i vulnerant el codi deontològic dels professionals periodístics. Aquesta situació es produeix després que l’Ajuntament de Castelló d’Empúries decidís portar a concurs el servei d’informació televisiva, que actualment proveeix Emporda TV (TV Roses) des de l’any 1996. Es tracta d’un concurs que de no convocar-se seguiria infringint clarament l’actual llei de contractació que afecta les administracions públiques. Com era d’esperar Empordà TV no ha valorat la possibilitat de presentar-se al concurs, juntament amb altres proveïdors de serveis, i ha optat per difondre dins el seu informatiu diari notícies falses, sense argumentació política, i donant cabuda fins i tot a temes anònims que infringeixen la legalitat. L’Ajuntament de Castelló d’Empúries està recollint la informació emesa per aquest canal de televisió i els portarà al Consell de l’Audiovisual de Catalunya perquè prengui mesures en aquest assumpte. Cal destacar també que la pròpia redactora, Lídia Campsolinas, ha reconegut a l’Alcalde que està rebent ordres expresses dels seus superiors per atacar al govern municipal. Actualment les administracions públiques, com l’Ajuntament castelloní, han de complir una sèrie d’instruccions a l’hora d’atorgar la provisió d’un servei a un proveïdor, tal i com exigeix la llei de contractació. Amb aquesta premissa el servei d’informació televisiva que proporciona Empordà TV queda exclòs de la llei al no ajustar-se al procediment ja que no ha passat mai per cap concurs públic d’adjudicació. Amb aquest nou sistema de contractació l’Ajuntament de Castelló d’Empúries podrà estalviar un 40% en aquesta despesa, passant dels 4.100 euros mensuals que es paguen a l’actualitat (49.200 euros anuals) als 2.500 euros mensuals (30.000 euros l’any) que fixarà el nou conveni. Les relacions entre Empordà TV – TV Roses i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries es remunten a l’any 1996, quan el llavors Alcalde, Xavier Sanllehí, va establir uns lligams de col—laboració econòmica. Mica en mica aquestes aportacions van anar creixent i van passar de les 150.000 pessetes mensuals (900 euros) als 4.100 euros que es paguen actualment. Una xifra inassolible pels temps de crisis econòmica que patim. “El poble de Castelló d’Empúries ha pagat més de 300.000 euros a Empordà TV pels anys d’informació televisiva que ens ha proporcionat i pensar que ara adopten aquest comportament agressiu amb el municipi és de molt poca ètica”, expressa l’Alcalde Salvi Güell.


OFICINA ANTIFRAU: “NO S’HA POGUT ACREDITAR DE MANERA CONCLOENT UN CONFLICTE REAL D’INTERESSOS EN LA PERSONA DEL REGIDOR SR. GENOVÉS”. Governació 03/08/2010 El Govern municipal reitera la seva convicció d’haver actuat amb la màxima transparència en tot el procés del POUM. En relació a l’informe de l’Oficina Antifrau de Catalunya, rebut a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries el 21 de juliol de 2010, l’equip de Govern de l’Ajuntament, manifesta el següent: L’informe fa esment, de manera expressa i literal que “no s’ha pogut acreditar de manera concloent un conflicte real d’interessos en la persona del regidor Sr. Genovés, sinó que només hi ha un conflicte “aparent” d’interessos”, derivat d’unes manifestacions efectuades pel propi Regidor Sr. Genovés en el Ple de l’Ajuntament de 10 de desembre de 2008. Per això, l’Oficina Antifrau de Catalunya recomana que s’adoptin mesures preventives, que impedeixin conflictes d’interès tant efectius com aparents o potencials en tots els assumptes relacionats amb el POUM de Castelló d’Empúries i insta a l’Ajuntament que informi de les actuacions o mesures preventives dutes a terme. L’Alcalde de Castelló d’Empúries demanarà una ampliació d’aquesta sol—licitud a la pròpia Oficina Antifrau, amb un aclariment sobre les competències que des de l’Ajuntament es poden exercir. L’equip de Govern està molt tranquil sobre aquestes informacions i reitera la seva convicció d’haver actuat amb la màxima transparència en tot el procés del POUM, amb una participació ciutadana modèlica i amb uns paràmetres proposats als diferents polígons d’actuació totalment justos i equànims. A part d’aquestes consideracions, el regidor Sr. Genovés es reserva el dret de fer les gestions que consideri oportunes respecte a aquest tema en defensa de la seva persona i de les seves actuacions fetes fins ara.


EL PRESIDENT DEL CONGRÉS ALEMANY RECONEIX ERRORS DE COMUNICACIÓ, PER PART DE L’ESTAT, EN L’AFER DELS ATERMENAMENTS Governació 07/05/2010 Són unes declaracions que s’han produït en una entrevista al butlletí municipal. Norbert Lammert, President del Bundestag, considerat la segona autoritat de la República Federal d’Alemanya, ha respost amb rotunditat a l’hora de valorar la delimitació de la zona marítimo-terrestre de l’Estat, “Aquest és sense cap dubte un tema molt complex. S’han comès errors i equivocacions pel que fa a la comunicació. Aquesta ha estat incomplerta, s’ha fet massa tard, ha estat també contradictòria i això ha provocat inseguretat als propietaris i interessats”. Aquestes declaracions s’han produït en el context d’una entrevista que Lammert va autoritzar a la redacció de la revista d’informació municipal, La Muga. En ella també es valoren altres aspectes de la marina d’Empuriabrava, com la seva evolució durant els darrers vint anys o la situació econòmica de l’Estat espanyol. Norbert Lammert coneix el nostre municipi des de l’any 1980, moment en què va comprar un apartament a Empuriabrava. Des de llavors passa aquí els seus períodes de vacances amb força discreció.

Podeu accedir a l'entrevista i a la resta del contingut de la revista, aquí.


EL JUTJAT CONTENCIÓS DESESTIMA LA DEMANDA INTERPOSADA PER L’EXGERENT CONTRA L’ACTUAL AJUNTAMENT Ajuntament 12/02/2010 El demandant reclamava el complement de 1.528 euros que se li va retirar quan va abandonar la gerència.

El Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha fet arribat a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries la sentència corresponent a la demanda interposada per l’exgerent. El demandant reclamava al Govern d’Unitat 1.528 euros que va deixar de percebre quan va abandonar les funcions de gerent, just un cop celebrades les darreres eleccions municipals.

La jutgessa ha desestimat la petició del demandant basant-se en un procediment il—legal ja que aquest complement va passar a ser específic amb un tràmit incorrecte, perquè hauria d’haver-se sotmès al plenari municipal. L’acte, segons la mateixa sentència, determina que és nul de ple dret i segons la jutgessa podrien haver concorregut en un delicte de prevaricació tant l’exgerent com l’exalcalde.

Els serveis jurídics de l’Ajuntament estan valorant aquesta sentència per decidir quines mesures es prenen amb el nou escenari possiblement penal que es dibuixa amb aquesta sentència.

Des de l’any 2007 l’exgerent ha interposat fins a cinc recursos contra l’Ajuntament de Castelló d’Empúries dels quals n’ha perdut quatre, havent de pagar les costes d’algun d’ells.


EL CONSELL COMARCAL ES DISCULPA PELS PROBLEMES QUE VA OCASIONAR LA CANCEL•LACIÓ DEL SERVEI DE TRANSPORT ESCOLAR EL PASSAT DIVENDRES Educació 11/01/2010 L’ens comarcal adreçarà una carta a les associacions de pares i mares d’alumnes demanant disculpes per les molèsties ocasionades. L’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha mantingut aquest matí una conversa amb la Presidenta del Consell Comarcal, Consol Cantenys, per exposar-li les molèsties que es van originar el passat divendres al retirar-se el servei del transport escolar sense previ avís a les parts afectades. Cantenys ha reconegut que el Consell Comarcal va cometre un error en el procediment d’informació després d’acceptar el suggeriment de Protecció Civil de suspendre el servei pel temporal de neu i fred a Catalunya. La Presidenta s’ha compromès a definir un protocol per a evitar molèsties i problemes davant de futures situacions similars, i adreçarà una carta a les AMPAS per tal de demanar disculpes per l’incident originat durant el matí del passat divendres. L’únic servei de transport escolar que va funcionar amb total normalitat va ser el del SES d’Empuriabrava, ja que aquest no està administrat pel Consell Comarcal sinó pel propi Ajuntament de Castelló d’Empúries.


EL CONSELL COMARCAL CANCEL—LA PER SORPRESA I SENSE PREVI AVÍS EL SERVEI DEL TRANSPORT ESCOLAR Educació 08/01/2010 L’Ajuntament lamenta que no s’informés amb certa previsió a les parts afectades. Les inclemències meteorològiques han provocat que es suspengués els serveis de transport escolar a bona part de Catalunya, especialment a municipis on la neu ha complicat la circulació a les carreteres. El Consell Comarcal, seguint indicacions de Protecció Civil, va decidir també suspendre el servei a tota la comarca sense tenir la previsió d’alertar les parts afectades ni notificar-ho als ajuntaments, escoles, monitors i sobretot als pares dels alumnes. L’Ajuntament de Castelló d’Empúries lamenta “que no hagi hagut eficàcia en el moment d’informar i que aquesta decisió hagi ocasionat inconvenients i moltes molèsties innecessàries als pares i alumnes”. Properament l’Ajuntament demanarà explicacions als responsables en aquest assumpte del Consell Comarcal i demanarà establir un protocol perquè situacions com aquesta no es tornin a produir. D’altra banda, cal afegir, que el transport escolar del SES d’Empuriabrava, que gestiona directament l’Ajuntament sense intermediaris, no s’ha vist afectat i els alumnes s’han desplaçat a l’escola sense cap problema.

(Fotografia d'arxiu)


UNA EMPRESA AUDITORA DETERMINA QUE CASTELLÓ 2000 ESTÀ EN FALLIDA TÈCNICA Governació 30/11/2007 L’auditoria xifra pèrdues a 31 de desembre de 2006 En el decurs del Ple ordinari celebrat dijous va donar-se a conèixer que l’empresa auditora Faura -Casas ha presentat a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries l’informe d’auditoria de l’empresa municipal Castelló d’Empúries 2000 SA, a 31 de desembre de 2006, així com l’infomre de recomanacions i millores. A la vista dels resultats de l’informe d’auditoria de CASTELLO 2000 SA que estableix, la situació patrimonial de l’empresa CASTELLO 2000 SA és de fallida tècnica. A la vista del que proposa l’informe de recomanacions i suggeriments efectuat per la mateixa empresa auditora: “D’acord amb el que disposa la Llei de Societats Anònimes, quan, com a conseqüència dels resultats negatius acumulats, el valor dels fons propis esdevingui per sota de la meitat del valor nominal del capital social, la societat es trobarà en causa de dissolució, si no es prenen les mesures per restablir l’equilibri patrimonial”. Quan els resultats de les societats amb capital íntegrament municipal esdevinguin negatius, correspondrà al Ple Municipal adoptar les mesures oportunes que permetessin reequili brar la situació patrimonial de la societat o, en cas contrari, la societat es trobaria en causa de dissolució. Article 226 del Decret 179/1995, pel qual s’aprova el Reglament, d’obres, activitats i serveis dels ens locals: “1. La societat es dissol per le s causes que estableix la legislació societària mercantil aplicable i per la supressió del servei de l’ens local titular. 2. Quan les pèrdues ultrapassin la meitat del capital social s’ha de convocar la Junta general, en el termini de dos mesos des de que el Consell d’Administració tingui coneixement d’aquesta situació, perquè adopti les mesures procedents. 3. En cas de dissolució de la societat, l’ens local ha de resoldre sobre la continuïtat i, si s’escau, la forma de gestió del servei”. Per tot l’exposat, l’Alcaldia -Presidència, va proposar al Ple de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, l’aprovació dels següents acords: -Primer: Donar compte al Consell d’Administració de l’empresa municipal CASTELLÓ D’EMPÚRIES 2000 SA de l’Informe d’auditoria a 31 de desembre de 2006 realitzat per l’empresa Faura -Casas, Auditors i Consultors -Segon: Requerir al Consell d’administració de Castelló d’Empúries 2000 SA per a que en el termini de dos mesos des de la recepció de la present notificació, convoqui la Junta general a efectes de que adopti les mesures pertinents -Tercer: Nomenar una Comissió de seguiment i execució de l’informe de recomanacions i suggeriments en relació a l’informe d’auditoria de l’empresa Castelló d’Empúries 2000 SA, a 31 de desembre de 2006: President: Alcalde, Salvi Güell i Bohigas Vocals: Primer tinent d’Alcalde, Maria Dolors del Fresno Segon tinent d’Alcalde, Pere Iglesias Tercer tinent d’Alcalde, Julià Genovés Un membre auditor de l’empresa Faura -Casas Sa Secretaria: la de la Corporació Interventora: la de la Corporació -Quart: Notificar el present acord al Consell d’administració de l’empresa Castelló d’Empúries 2000 SA L’Empresa municipal de serveis, Castelló 2000. Castelló d’Empúries 2000, Sa és una societat amb capital social 100% municipal que va constituir-se l’any 2000 i va començar l’activitat l’any 2001. L’empresa va incorporar a la seva plantilla l’antiga brigada municipal de serveis. Des dels seus inicis l’empresa auditora Faura-Casas elabora anualment auditories per a l’empresa Castelló 2000. Les reaccions


Per a Pere Iglesias, actual conseller delegat de Castelló 2000, “els responsables són Xavier Sanllehí i Joan Serra a nivell de Junta general i a nivell polític, perquè ells representaven l’empresa en tots els àmbits. Ara toca demanar informes a la gerència de l’empresa i buscar solucions”. Ahir durant el transcurs del Ple l’Alcalde, Salvi Güell, va transmetre, a través d’un representant del comitè d’empresa de Castelló 2000, un missatge de “ tranquil·litat a tots els treballadors, perquè la voluntat és buscar solucions i evitar que s’arribin a casos extrems com la dissolució de la societat”. Pere Iglesias va demanar col·laboració “d’entesa i diàleg” a l’oposició. Observacions de l'empresa auditora A la fotografia Pere Iglesias atenent, avui, als mitjans de comunicació


UN INFORME EXTERN ASSEGURA QUE L’AJUNTAMENT ARROSSEGA UN DÈFICIT DE 4’5 MILIONS D’EUROS Governació 31/10/2007 Es tracta d’un dèficit que es podria veure incrementat en funció del resultat de l’auditoria de Castelló 2000 El Govern d’Unitat va donar compte al Ple municipal de la Corporació d’uns informes del departament d’intervenció i d’una empresa externa que certifica que l’Ajuntament de Castelló d’Empúries passaria de disposar d’un superàvit d’1.302.939,13 euros a un dèficit de 697.060,90 euros a 31 de desembre de 2006. Un situació inversa produïda per l’aplicació del fons de dubtós cobrament als quals se’ls hi aplicaria uns criteris comptables més estrictes i prudents. Els informes asseguren que existeixen uns dèficits de tresoreria provocats per una mala gestió en el cobrament d’impostos i taxes des de l’any 1996, cosa que significa una manca de liquidesa per a fer front als pagaments i compromisos adquirits pel consistori entre 1.300.000 i 2.129.000 euros. Avui en roda de premsa Salvi Güell, Pere Iglesias i Julià Genovés en representació del Govern d’Unitat, han explicat les característiques causants d’aquest dèficit i les conseqüències que tindrà sobre el contribuent de cares al proper exercici fiscal. “La mala gestió de les taxes que no costegen el cost dels serveis, l’agravi que l’any passat no es van revisar les taxes a causa de ser un any preelectoral i les factures sense consignació de més d’un milió d’euros faran que s’apugin els impostos i les taxes municipals”, explica Julià Genovés afegint que “un govern municipal no puja els impostos perquè sí, sinó per responsabilitat institucional”. Les factures que sumen 1.074.847,75 euros corresponents a despeses no consignades, és a dir que no han passat els vist-i-plau d ’intervenció, “seran estudiades i analitzades una per una i aquelles que facin sospitar que són més elevades del compte seran enviades al tribunal de comptes perquè determini si cal aplicar un “Reintegro por alcance”, és a dir que haurien de ser assumides per la persona que les va contractar. L’Alcalde justifica que es veuen en l’obligació d’augmentar l’IBI en un 18% “ per poder pagar aquestes factures”. Julià Genovés ha exemplificat alguns dels casos que es troben dins d’aquest plec de factures per consigna r, com és el cas de l’adquisició d’una sèrie d’aplicacions informàtiques per valor de 200.000 euros aproximadament de les quals cap tècnic municipal les vol signar ni se’n fa responsable. “Amb això volem demostrar les contractacions indegudes i irresponsables que van fer els mandataris de l’anterior legislatura”, comenta Genovés. En resposta als atacs de l’equip de Govern per part de l’oposició en relació a l’augment de les taxes del clavegueram, Salvi Güell ha explicat que només s’augmenten 2,61 euros al m es a Empuriabrava i 1,25 euros al mes a Castelló. “ Una part de la taxa d’Empuriabrava puja en virtut d’un contracte signat pel Sr. Sanllehí al desembre de 2006". “Pel que fa a la diferència de taxa en el preu de clavegueram de Castelló i Empuriabrava correspon a l’aplicació de la llei que determina que en el cas d’existir diferents empreses de manteniment i unes condicions diferents en cada un d’ells, aquesta ha de ser facturada corresponentment al cost de cada zona i per tant ens hem d’ajustar a la normativa”, comenta l’Alcalde. Tanmateix l’Alcalde ha volgut explicar algunes de les particularitats positives de les noves ordenances municipals, les quals determinen que aquells negocis del centre històric, Sant Mori, Moxò, Poblat Típic i Delta Muga que ocupin via pública tot l’any rebran una bonificació del 95% de la taxa, “ amb la qual cosa apostem i ajudem al comerç del municipi”. A la roda de premsa s’ha volgut denunciar unes declaracions que va fer el protaveu de CiU, Xavier M. Sanllehí, que asseguraven que l’exercici del 2007 no ha rebut més ingressos econòmics degut a l’aturament del POUM i, per tant, per no haver cobrat les corresponents llicències d’obres. Els arguments de CiU al Ple municipal El portaveu de CiU, Xavier M. Sanllehí, va assegurar que a 31 de desembre de 2006 l’informe d’intervenció donava un superàvit important, a diferència dels informes que ara emet el mateix departament. Sanllehí va puntualitzar que el dèficit “esdevé l’escusa per justificar la seva inacció de govern i per justificar l’increment de les ordenances fiscals” que consideren desorbitades i afegeix que “ amb dades incertes, falses o interpretades erròniament es pretén desprestigiar l’anterior equip de govern”. En relació a l’aprovació de les ordenances fiscals, el portaveu con vergent, va avançar que de ser aprovades el seu grup tramitarà un contenciós administratiu per “ l’alta pressió fiscal que passarà a tenir Castelló d’Empúries”.

Ara pla  

Ara, pla, entesa

Ara pla  

Ara, pla, entesa

Advertisement