Page 1

Agricultura SETAC

2007-2011 [Darrera actualitzaci贸, 18 de mar莽 de 2011]


ELS TALLERS FAMILIARS SÓN LA NOVETAT PER LA TEMPORADA DE TARDOR DELS ECOMERCATS DE CASTELLÓ D’EMPÚRIES Ecomuseu Farinera 30/09/2010 Diumenge 3 d’octubre es celebrarà l’Ecomercat de Castelló d’Empúries, mercat de producte ecològic, local i de qualitat. Al llarg del matí tot aquell que s’acosti fins la Llotja, al costat mateix de la Basílica de Castelló d’Empúries, podrà comprar els productes de la terra que ofereixen els diversos productors assistents. A les 11h. la sala polivalent de l’Ecomuseu-Farinera acollirà el Taller: Història, elaboració, maridatge de la cervesa. Tast de cerveses, a càrrec Joan Barniol de Cerveses del Montseny. Des de la seva fàbrica de Sant Miquel de Balenyà (Seva) s’han especialitzat en l’elaboració de cerveses de la família de les ALES o d’alta fermentació. L’activitat serà gratuïta, prèvia inscripció al museu, i fins un màxim de 30 persones. Aquells assistents que vulguin fer el tast de cervesa hauran de pagar 5 € per persona. A les 13h, com a novetat dins de la programació dels Ecomercats durant la temporada de tardor, es realitzaran diversos tallers destinats a les famílies per tal de donar a conèixer l’ecologia des del món natural. El primer taller que s’oferirà serà: Qui viu al Rec del molí de la Farinera?, a càrrec de Terramar, natura i cultura. Durant el taller es farà un repàs a la història d’aquesta infraestructura, s’observaran invertebrats i d’altres animals que hi viuen i finalment es realitzarà un joc lúdic en aquest entorn únic. Aquesta activitat serà gratuïta, prèvia reserva i per un màxim 30 persones. A la mateixa hora, i com ja és habitual, s’oferirà una visita guiada a la Farinera, gratuïta amb l’entrada al museu, que us permetrà descobrir el patrimoni fariner de la vila i conèixer els secrets de fer farina. No us ho podeu perdre!


VINS I CAVES ECOLÒGICS AL TALLER DEL PRIMER ECOMERCAT DE CASTELLÓ D’EMPÚRIES D’AGOST. Ecomuseu Farinera 28/07/2010 L’Ecomuseu-Farinera acollirà el taller d’inici al món del vi i el cava ecològic a càrrec de Salvador, Joan i Màrius Jordà de l’Hotel Empòrium L’Ecomuseu-Farinera acollirà el taller d’inici al món del vi i el cava ecològic a càrrec de Salvador, Joan i Màrius Jordà de l’Hotel Empòrium. El diumenge dia 1 d’agost es celebrarà l’Ecomercat de Castelló d’Empúries, un mercat de producte ecològic, local i de qualitat. Al llarg del matí tot aquell que s’acosti fins la Llotja, al costat mateix de la Basílica de Castelló d’Empúries, podrà comprar els productes de la terra que ofereixen diversos productors assistents. A les 11h, la sala polivalent de l’Ecomuseu-Farinera acollirà el taller d’inici al món del vi i el cava ecològic, a càrrec de Salvador, Joan i Màrius Jordà de l’Hotel Empòrium. Aquests restauradors castellonins van rebre una distinció per la qualitat de la seva carta de vins i organitzen periòdicament sopars maridatges per donar a conèixer aquest món. L’activitat és gratuïta prèvia inscripció al museu, fins un màxim de 30 persones. Aquells assistents que vulguin fer el tast hauran de pagar 5 € per persona. A les 13h s’oferirà una visita guiada a la Farinera, gratuïta amb l’entrada al museu, que us permetrà descobrir el patrimoni fariner de la vila i conèixer els secrets de fer farina. No us ho podeu perdre!

Autor: Ajuntament de Castelló d'Empúries


L’AJUNTAMENT ES REUNIRÀ AMB ELS PAGESOS PER A TREBALLAR AL—LEGACIONS PEL PLA ESPECIAL DELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

LES

Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 31/05/2010 L’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha convocat una reunió per a demà amb els pagesos del municipi per a treballar i prendre nota de les inquietuds i reivindicacions que tenen en relació al Pla Especial del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. La regidora Montse Escutia atendrà les reivindicacions dels pagesos i recollirà les seves propostes per tal d’incloure-les a les al—legacions que està acabant de redactar l’Ajuntament. La reunió es celebrarà demà dimarts 1 de juny a les 21 h a l’Ecomuseu-Farinera.


ELS AIGUAMOLLS DE L'EMPORDÀ COM A REFERENT PER A ACONSEGUIR PA ARTESANAL Ecomuseu Farinera 24/05/2010 L’Ajuntament de Castelló d’Empúries i el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines varen presentar el projecte de producció de pa artesanal en el marc de la IX Jornada Intercomarcal sobre cultius herbacis, que es va celebrar el passat 12 de maig al IRTA Mas Badia, de Canet de la Tallada. De l’ordre de 200 assistents varen poder conèixer de primera mà el repte d’aconseguir un pa artesanal a partir de varietats de blat antigues i tradicionals de l’espai agrari del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. L’activitat va permetre un tracte molt proper amb agricultors de diferents comarques de Catalunya, que varen poder tastar i endur-se un pa que recupera les textures, aromes i olors del pa d’abans com a un producte d’innovació.


CONTINUEN LES MILLORES DELS CAMINS RURALS DEL MUNICIPI Urbanisme 31/03/2010 S’efectuen intervencions periòdiques quan l’estat dels camins és precari. L’Ajuntament de Castelló d’Empúries fa tres anys va fer una revisió de l’estat de conservació dels camins rurals del municipi. A partir d’aquí va establir un ordre per a millorar i reparar aquells que es troben en pitjor estat. D’aquesta manera i de forma periòdica s’intervenen aquests vials a fi de causar les menors molèsties als seus usuaris habituals. Des de l’àrea d’urbanisme recorden que si l’Ajuntament en algun moment no detecta el deteriorament d’algun camí, sigui el propi ciutadà qui avisi. “Quan sorgeix la necessitat actuem allà on cal, per això és bo que quan es detecta algun camí amb deficiències cal comunicar-nos-ho”, explica el regidor d’urbanisme, Pere Iglesias.


ARA ELS ECOMERCATS ES CELEBREN DUES VEGADES AL MES Ecomuseu Farinera 05/02/2010 Durant els propers mesos s’organitzaran cada primer i tercer diumenge de cada mes. A partir d’ara els Ecomercats que es celebren al municipi de Castelló d’Empúries es celebraran dues vegades al mes, el primer i tercer diumenge. Amb aquesta ampliació els seus organitzadors pretenen donar a conèixer els productes locals i ecològics de les nostres contrades. Per a aquest proper diumenge es programen dues activitats a l’EcomuseuFarinera, el taller d’elaboració de pals d’aigua i una visita guiada. Es tracten d’unes activitats gratuïtes però cal inscripció prèvia. Els Ecomercats estan organitzats per l’Ecomuseu-Farinera, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i Món Empordà. S’organitzen a la llotja (al costat de la catedral) de 09 a 14 h. Més informació sobre els Ecomercats a: www.monemporda.org


ES TREBALLA EN UN PROJECTE PER A DONAR FUNCIONALITAT PRODUCTIVA A L’ECOMUSEU-FARINERA Ecomuseu Farinera 15/12/2009 Després de gairebé dos anys de treball en el projecte de creació d’un pa artesà a partir de varietats antigues i velles cultivades al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el 9 de desembre es van obtenir les primeres propostes de panificació obtingudes pel Gremi de Flequers de les Comarques Gironines, amb uns resultats qualificats com a excel—lents pels assistents a la reunió. El projecte liderat pel Departament d’Agricultura de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Ecomuseu-Farinera, està integrat també pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAAR), l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA), el Gremi de Flequers de les Comarques Gironines, l’Associació de Pagesos i Cortals de Castelló d’Empúries i la Cooperativa Agrícola SCCL. Amb aquesta iniciativa es pretén posar en valor l’agricultura desenvolupada al parc natural, recuperar varietats antigues de blats, donar funcionalitat productiva a l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries i sobretot oferir al consumidor un producte de qualitat amb sabor d’abans.


ÈXIT D'INSCRIPCIONS A LES SESSIONS DE PRODUCCIÓ ECOLÒGICA, TÈCNIQUES DE PRODUCCIÓ I COMERCIALITZACIÓ Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 01/12/2009 L’Ajuntament de Castelló sensible a les dificultats de la pagesia, està realitzant un seguit d’actuacions que pretenen donar una major estabilitat i viabilitat al mon rural i alhora permetre la implantació d’una activitat ambientalment sostenible i eficient, i que respecti la salut i el benestar dels consumidors. Les prioritats establertes són la promoció del producte local i l’adaptació de tècniques de Producció Agrària Ecològica. Quan un pagès decideix abandonar les tècniques convencionals, entra en un període de transició a l’agricultura ecològica en el que és necessari prendre determinades adaptacions que moltes vegades no són simples i fàcils i que moltes vegades requereixen d’uns coneixements tècnics que es perceben difícils d’obtenir. És per això que des de l’Ajuntament de Castelló es potencien els aspectes de formació i comercialització. Així, amb la col—laboració amb d’altres entitats, s’han implantat els Ecomercats de Castelló d’Empúries, s’ha iniciat la creació d’una finca experimental agrícola per a la promoció de l’agricultura ecològica o s’han realitzat les Sessions de Producció Agrària Ecològica amb l’objectiu d’orientar al productor en quins són els problemes que poden sorgir tant a nivell productiu com comercial i quines possibles solucions poden ser útils com a punt de partida, amb un gran èxit de participació. El dissabte 5 de desembre es realitzarà la segona edició de la Fira El Parc al Mercat, dins el marc del Festival de les Aus del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, on es podran tastar i adquirir productes del camp i artesanals obtinguts als municipis del parc natural. El diumenge 6 de desembre s’organitza el darrer Ecomercat’09 de l’any, a la Llotja de Castelló per a la promoció del producte ecològic, local i de qualitat i el taller de “Com fer un menú de Nadal ecològic i equilibrat”.


“SESSIONS DE PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA. TÈCNIQUES DE PRODUCCIÓ I COMERCIALITZACIÓ” Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 11/11/2009 Dues jornades que es desenvoluparan els dies 13 i 19 de novembre al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. El Cortalet acollirà dues sessions en Producció Agrària Ecològica que s’organitzen amb la intenció d’orientar al productor sobre els probelmes que poden sorgir tant a nivell productiu com comercial i quines possibles solucions poden ser útils com a punt de partida. La primera serà teòrica en la que es desenvoluparan les tècniques productives en ramaderia, extensius, fructicultura i horticultura i s’analitzaran algunes experiències reeixides en comercialització de productes ecològics. La segona jornada és pràctica, en la que es visitarà la finca Cal Pauet, al Berguedà. Un exemple d’aprofitament dels recursos del sistema agrari amb producció de cultius extensius i gestió silvopastoril per a l’alimentació del bestiar oví ecològic. La joranda de divendres començarà a les 09 h i finalitzarà abans de les 15 h. La joranda pràctia del dia 19 s’iniciarà a les 08 h i es retornarà a Castelló d’Empúries a les 18 h.


DIUMENGE, TERCER ECOMERCAT MÓN EMPORDÀ A CASTELLÓ D’EMPÚRIES Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 02/10/2009 El proper diumenge 4 d’octubre celebrarem a Castelló d’Empúries el tercer Ecomercat Món Empordà, el qual s’ubica a la Llotja del costat de la Basílica de Santa Maria (de 9h a 14h). Aquests són mercats mensuals per a la distribució directa dels productes ecològics, locals i de qualitat, on el consumidor pot comprar directament al productor. Entre els productes que hi podran trobar hi ha fruita, verdura, llegums, infusions, herbes i plantes aromàtiques, pa, derivats làctics, ous, embotits, mel, bolets, vi, sabons i detergents i ungüents, o fins i tot, un esmolador de ganivets. A les 11h hi haurà a l’Ecomuseu-Farinera un Taller de d’horticultura ecològica: tractaments naturals de plagues amb Francesc de Cistella, membre de l’associació Món Empordà. Per acabar, a les 12:30h s’oferirà una visita guiada a l’Ecomuseu-Farinera, gratuïta amb l’entrada al museu. I a la mateixa hora una visita guiada al Rec del molí en col—laboració amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Totes aquestes activitats són en català, per a un màxim de 30 persones si requereixen la inscripció prèvia al telèfon d’informació de l’EcomuseuFarinera 972 25 05 12.


SEGON ECOMERCAT MÓN EMPORDÀ A CASTELLÓ D’EMPÚRIES Ecomuseu Farinera 03/09/2009 El proper diumenge 6 de setembre celebrarem a Castelló d’Empúries el segon Ecomercat Món Empordà, el qual s’ubica a la Llotja del costat de la Basílica de Santa Maria (de 9h a 14h). Aquests són mercats mensuals per a la distribució directa dels productes ecològics, locals i de qualitat, on el consumidor pot comprar directament al productor. Entre els productes que hi podran trobar hi ha fruita, verdura, llegums, infusions, herbes i plantes aromàtiques, pa, derivats làctics, ous, embotits, mel, bolets, vi, sabons i detergents i ungüents, o fins i tot, un esmolador de ganivets. A les 10:30h hi haurà la inauguració oficial dels Ecomercats’09, per part de Montse Escútia, Regidora de Polítiques Ambientals, Sostenibilitat i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i de Lola Gasull, Presidenta de l’Associació Món Empordà. Es formalitzarà a més la signatura del Conveni entre Món Empordà i l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries. I per acabar s’oferirà als assistents un tast de productes de l’Ecomercat. A les 11h hi haurà a l’Ecomuseu-Farinera un Taller de conserves de la Tomata amb Marta Solà de “La Cloella” de Cistella, membre de l’associació Món Empordà. El taller consistirà en una explicació dels diferents tipus de tomata, com tractar-la sense químics per a què no agafi malures i què fer amb els excedents d’aquesta hortalissa, maneres de conservació per a les èpoques que no n’hi ha a l’hort. I finalment hi ha intenció d’obrir un intercanvi d’experiències en conservació per part dels assistents. Els tallers són gratuïts per a tots aquells que hi vulguin assistir. Cal dur un pot de vidre el dia del taller ! Per acabar, a les 12:30h s’oferirà una visita guiada a l’Ecomuseu-Farinera, gratuïta amb l’entrada al museu. Totes aquestes activitats són en català, per a un màxim de 30 persones i requereixen la inscripció prèvia al telèfon d’informació de l’EcomuseuFarinera 972 25 05 12.


EL MERCAT ECOLÒGIC ARRIBARÀ UN COP AL MES A CASTELLÓ D’EMPÚRIES Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 03/08/2009 Amb la intenció d’estendre i donar difusió a les pràctiques agroecològiques l’Ajuntament de Castelló d’Empúries està treballant en iniciatives que promocionaran a l’hora els nostres productors locals. Es tracta d’un projecte que busca el comprimís d’obtenir aliments nets d’agroquímics i no modificats genèticament amb la filosofia de recuperar els valors de la nostra terra i de respecte pel medi ambient. L’Ajuntament ha subscrit un acord amb Món Empordà per organitzar els Ecomercats, mercats setmanals per a la distribució directa dels productes dels seus associats: fruita, verdura, llegums, infusions, herbes i plantes aromàtiques, pa, derivats làctics, ous, embotits, mel, bolets, vi, sabons i detergents i ungüents, o fins i tot, un esmolador de gabinets... Així mateix es pretén crear sinèrgies entre l’Ecomuseu-Farinera i els Ecomercats Món Empordà, realitzant activitats paral•leles per tal de donar a conèixer al públic general els valors dels productes ecològics i també per a la difusió del nostre ecomuseu. “És molt important que els castellonins coneguin els productes que poden aconseguir a casa seva: ecològics, sense productes químics ni valors afegits... productes que són molt saludables i que cal tenir en compte a l’hora d’emplenar el cistell de la compra”, explica la regidora de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Montse Escutia. Castelló d’Empúries és el primer municipi de l’Alt Empordà que acull els EcoMercats Món Empordà, que es faran a la Llotja de la Plaça Joan Alsina (al costat de la Basílica de Santa Maria) tots els primers diumenges de mes, de 9:00 a 14:00h. El primer, però es celebrarà el proper diumenge 9 d’agost, durant la Festa Major de Castelló d’Empúries. Des de l’Ecomuseu-Farinera s’organitzaran activitats paral•leles, que per a aquest any 2009 seran: • 9 d’agost, a les 11h: Visita guiada a l’Ecomuseu-Farinera, gratuïta amb l’entrada al museu, en català i per a un màxim de 30 persones. • 6 de setembre, a les 11h: Taller de Conserves de la Tomata. A les 12:30h hi haurà una visita guiada a l’Ecomuseu-Farinera, gratuïta amb l’entrada al museu, en català i per a un màxim de 30 persones. • 4 d’octubre, a les 11h: Taller d’horticultura ecològica: tractaments naturals de plagues. A les 12:30h hi haurà una visita guiada a l’Ecomuseu-Farinera, gratuïta amb l’entrada al museu, en català i per a un màxim de 30 persones. • 1 de novembre, a les 11h: Taller de bolets. A les 12:30h hi haurà una visita guiada a l’Ecomuseu-Farinera, gratuïta amb l’entrada al museu, en català i per a un màxim de 30 persones. • 6 de desembre, a les 11h: Taller de Com fer un menú de Nadal ecològic i equilibrat. A les 12:30h hi haurà una visita guiada a l’Ecomuseu-Farinera, gratuïta amb l’entrada al museu, en català i per a un màxim de 30 persones.


ELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ, AL MERCAT Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 13/03/2009 Avui neix un projecte que pretén apropar els productes autòctons i de casa als mercats dels municipis inclosos dins el Parc Natural. Des de l’ajuntament de Castelló d’Empúries i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà es vol donar impuls a les activitats tradicionals i artesanes que es donen a l’entorn d’aquest espai natural protegit. L’objectiu principal de la iniciativa és establir una base de col·laboració entre els diferents productors i transformadors que tenen la seva activitat dins dels municipis del parc. A tasca és establir uns vincles que permetin cada vegada més identificar el producte local ja des del seu origen i conduir els mètodes i sistemes productius cap a la sostenibilitat. També es pretén aprofitar el potencial local i de visitants que aquests espais ofereixen, per tal d’identificar la producció agroramadera i artesana amb la conservació de paisatges i sistemes. “Amb projectes com aquest impliquem directament el món de la pagesia en una engrescadora aventura de promoció dels productes autòctons que es cultiven a les nostres terres, aquelles que estan incloses precisament dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà”, explica la regidora de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Montse Escutia. El tret de sortida d’aquesta iniciativa, en la que es vol implicar a tots els ajuntaments que comparteixen l’espai, el donarà la fira anomenada “El Parc al Mercat. Productes agroalimentaris i artesans a l’entorn del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà”, que es celebrarà el dia 10 d’abril al Cortalet i vol tenir un caràcter anual, amb la possibilitat d’estendre la iniciativa a d’altres espais protegits de l’Alt Empordà.


L’AJUNTAMENT DE CASTELLÓ D’EMPÚRIES REUNIRÀ LES PARTS AFECTADES PEL PLA ESPECIAL DELS AIGUAMOLLS PER DEFENSAR ELS SEUS INTERESSOS Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 10/03/2009 El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya ja ha fet arribar l’avantprojecte del Pla Especial dels Aiguamolls de l’Empordà als ajuntaments dels municipis afectats per la proposta. En el cas de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries s’està estudiant i valorant les afectacions que tindrà aquesta actuació. L’Alcalde avui ha manifestat que “properament convocarem les parts implicades i recollirem les aportacions dels afectats com pagesos, propietaris de càmpings, caçadors... a fi de salvaguardar els seus interessos”. Des de l’Ajuntament es pretén donar a entendre a la Generalitat que davant d’una actuació d’aquest tipus cal implicar al màxim els afectats. El Pla Especial dels Aiguamolls de l’Empordà amplia el seu àmbit d’actuació i afectarà a: Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, Vilamacolum, Fortià, Riumorts, Vila-sacra, Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga, Torroella de Fluvià, Ventalló i Roses. D’altra banda l’Alcalde, Salvi Güell, manifesta la necessitat de reunirse els alcaldes afectats i analitzar amb profunditat aquesta qüestió.


L’AJUNTAMENT IMPULSA L’AGRICULTURA ECOLÒGICA AMB COL—LABORACIÓ DEL PARC NATURAL DELS AIGUAMOLLS Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 16/06/2009 Els serveis tècnics d’agricultura de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries han iniciat una línia de recerca de nous productes en agricultura ecològica, establint-se un acord amb l’organització DEPANA i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà per a ús experimental d’una parcel—la propietat del parc, per a la implantació de cultius alternatius. A principis de mes es va sembrar una superfície de gairebé mitja hectàrea de cigrons en producció ecològica, que actualment ja tenen una alçada d’uns 15 centímetres. La finca experimental es troba situada al peu de la Ruta dels Estanys, per a que sigui fàcilment visitable. Es preveu la implantació d’altres alternatives futures de conreu, com els festucs o els cacauets, que probablement ja havien estat cultivats al nostre municipi. “L’agricultura és un sector que està en decadència i aquesta iniciativa pot esdevenir una alternativa pels pagesos per a garantir el seu futur. Cal buscar nous productes, que tinguin sortida a nivell comercial”, explica la regidora de polítiques ambientals i sostenibilitat, Montse Escutia. En els darrers anys l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha fet una aposta ferma en la creació de sistemes agraris estables que generin llocs de treball i fixin la població al territori; impulsant la creació de mercats locals com la fira “El Parc al Mercat” que es va celebrar el passat divendres 10 d’abril amb un èxit d’assistència, fomentant el consum d’aliments produïts en els mateixos espais protegits i apropant la població a l’entorn agrari a través d’itineraris.


PAGESOS, FLEQUERS, AJUNTAMENT I PARC NATURAL PRETENEN RECUPERAR LA PRODUCCIÓ DE FARINA A L’ECOMUSEU-FARINERA DE CASTRELLÓ D’EMPÚRIES Ecomuseu Farinera 18/09/2008 Es busca oferir uns productes artesanals de gran qualitat Els pagesos de Castelló d’Empúries que treballen les seves terres dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà estan disposats a treballar conjuntament amb l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, l’Ecomuseu-Farinera i el gremi de flequers per tal de potenciar la producció artesanal dels derivats del blat i aconseguir un productes de qualitat únics a les comarques gironines. Es tracta d’un ambiciós projecte de cooperació amb diferents administracions i associacions com el Departament d’Agricultura, Aliment ació i Acció Rural, el Gremi de flequers de les comarques gironines, la Cooperativa agrícola de Castelló d’Empúries, la Fundació Mas Badia i l’Associació Triticatum. Dilluns totes les parts van reunir-se a l’Ecomuseu a fi d’exposar la intenció i tractar les possibilitats d’aquest projecte preten llançar una marca vinculada al Parc Natural. El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, més enllà de les seves llacunes i aiguamolls, que defineixen la seva principal personalitat i requereixen d’estrictes mesures de protecció, és espai agrari en un 80% de la seva superfície. Fruiters, cereals, closes, prats i pastures i en menor grau vinyes i oliveres configuren un paisatge típicament empordanès que roman protegit dins dels límits d’un parc natural, sovint més associat a la fauna i la flora i no tant a les persones que dins d’ell mantenen les seves activitats econòmiques associades a la gestió de la terra. L’Ajuntament de Castelló i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà han engegat una tasca que pretén dona r reconeixent a l’excel•lència dels nostres pagesos que a través del seu treball quotidià ens permeten gaudir d’uns espais oberts i d’uns paisatges agraris d’extraordinària bellesa. Els projectes que s’estan desenvolupant s’orienten essencialment a donar un tret diferencial a la producció agrícola i ramadera


<< Tornar


UN GRUP D’AGRICULTORS DE CASTELLÓ VISITEN EL PARC NATURAL DE LA ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA Agricultura 29/05/2008 Amb la intenció de fixar-se amb el model d’agricultura sostenible de la Garrotxa Una representació d’agricultors del nostre municipi van desplaçar-se dimarts al matí al parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa amb la finalitat de conèixer l’activitat agrícola que desenvolupen dins el paratge. Van visitar dues finques que s’acullen dins el projecte de recuperació de varietats de fruites antigues i el segell de qualitat que es pretén impulsar. El parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa és un bon exemple de promoció que s’ha desenvolupat per a proporcionar una sortida viable a l’agricultura dels municipis de la comarca. La regidora d’Agricultura, Polítiques Ambinetals i Sostenibilitat creu que “hauríem de seguir aquests passos per ajudar a la pagesia a seguir endavant en aquests moments tant difícils per al sector”, explica Montse Escutia.


LA PLATAFORMA “SOM LO QUE SEMBREM” OFEREIX DEMÀ UNA CONFERÈNCIA A CASTELLÓ D’EMPÚRIES Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 15/05/2008 Es celebrarà a les 20 h a la sala gòtica Som lo que Sembrem és la Plataforma creada per donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular que aturi els cultius i aliments transgènics a Catalunya. Es tracta d’una proposta que sorgeix des de l’Assemblea Pagesa de Catalunya per constituir un espai comú de treball amb totes aquelles persones i organitzacions d’àmbit nacional disposades a col·laborar-hi. Divendres oferiran a Castelló d’Empúries una conferència per sensibilitzar als seus veïns sobre els riscos dels aliments transgènics. Per aquest motiu s’intentarà aconseguir el suport social necessari que garanteixi la seva admissió al Parlament i, de l’altra, transmetre a la població catalana les implicacions dels cultius i aliments transgènics a casa nostra .


S’ORGANITZA UNA SESSIÓ DE TREBALL SOBRE ELS PRINCIPIS DE L’AGRICULTURA BIODINÀMICA Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 14/02/2008 Amb aquesta xerrada es vol oferir una visió hol·lística de l’agricultura. Miquel Boix Tomàs és biòleg i ha cursat el postgrau de producció ecològica a l’Scottish Agricultural College d’Escòcia, si serà l’encarregat de parlar d’aquest tipus d’agricultura. La xerrada es durà a terme aquest divendres 15 de febrer de 2008, a les 8 h. del vespre, a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Els principals temes que es tractaran referents a l’agricultura biodinàmica són: la sembra, plantació i recol·lecció en harmonia amb el cosmos, els preparatius biodinàmics i la investigació i els seus resultats.

<< Tornar


“CASTELLÓ D’EMPÚRIES ÉS UN CLAR EXEMPLE DEL QUÈ ESTÀ PASSANT AMB L’AGRICULTURA ARREU DE CATALUNYA” Medi Ambient 31/01/2008 Montse Escutia defensa el municipalisme i l’agricultura en la seva presentació com a candidata al Congrés La regidora de Polítiques Ambientals, Sostenibilitat i Participació de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, Montse Escutia, ha resumit aquest matí els valors que l’impulsen a treballar diàriament a favor del medi ambient, tenint una especial atenció cap al món de l’agricultura. “Hem de cuidar els pagesos que són els principals responsables de la nostra alimentació i responsables de mantenir en equilibri el nostre entorn”, explicava Escutia davant els mitjans de comunicació de la comarca amb Gabriel Jover per a donar compte de la seva candidatura, com a número 3 per a IC-V, al Congrés dels Diputats. “Crec que puc aportar al partit experiència dins el món agrari ja que Castelló d’Empúries és un exemple del que està passant amb l’agricultura arreu de Catalunya. El creixement urbanístic va desintegrar l’activitat agrària i els pagesos han perdut pes en una societat que li convé recuperarlos com a figures a tenir en compte” afegint que per a la seva recuperació “cal desenvolupar agricultures de qualitat i potenciar el consum local”, explica Escutia. Suport d’IC-V a tots els regidors castellonins considerats “trànsfugues” El fet que aquest partit polític compti amb Montse Escutia com a número 3 per a les properes eleccions Generals al Congrés dels Diputats, és un fet que demostra “el reiterat suport que es va fer en el seu dia a favor d’un govern que busqués un model alternatiu al POUM i fidels als seus compromisos i promeses electorals”, considera Jover, qui afegeix que “un regidor o regidors (com és el cas) no poden definir-se trànsfugues quan encara un Ajuntament no s’havia constituït”. Montse Escutia va accedir a la política castellonina de la mà d’Entesa per Castelló i Empuriabrava, qui ocupa la segona posició a la llista que encapçala Pere Iglesias. Es defineix com a defensora del medi ambient, motiu pel qual va formar part de la plataforma social i veïnal que va crear-se en contra de la construcció massiva a Castelló d’Empúries, essència de la candidatura d’Entesa. A la roda de premsa han assistit diversos regidors del Govern d’Unitat de Castelló d’Empúries qui han expressat públicament suport a la seva companya. “Estic content i molt satisfet que una regidora de Castelló, com la Montse, pugui representar-nos ben aviat a tots els gironins”, explica Pere Iglesias. És l’única regidora del consistori castelloní que es presenta a les eleccions Generals del proper 9 de març.


FESTA DE SANT ANTONI 2008 Entitats i Associacions 15/01/2008 Enguany es reforcen els actes habituals de la festivitat. La programació de la Festa de Sant Antoni començarà aquest mateix dijous 17 de gener amb una missa en honor al Sant a la capella de Sant Antoni Abad. L’Associació de Pagesos i Cortals de Castelló d’Empúries ha organitzat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries dues activitats que complementaran la programació habitual de Sant Antoni. La primera d’elles serà una doble exposició que recollirà la història dels cortals del municipi i la dels masos de Torroella de Montgrí amb el títol "Història gràfica dels cortals de Castelló d'Empúries. Història dels masos de Torroella de Montgrí". L’exposició romandrà oberta al públic des del proper dijous 17 de gener fins al diumenge 3 de febrer, a la Sala Polivalent de la Sala Gòtica, de dilluns a divendres de 18h a 20h i dissabtes i diumenges d'11h a 13h i de 18h a 20h. La presentació de l’exposició es farà coincidir amb la conferència del dissabte 19 de gener, a les 20h i a la Sala Gòtica, "Cortals, masos i memòria històrica", a càrrec de Pere Gifre i Ribes, President de l’Institut d’Estudis Empordanesos. Prèviament hi haurà la presentació de l'exposició per part de Joan Serra i Gironella, President de l’Associació de Masos de Torroella. La presentació de l’acte anirà a càrrec de Vicens Llovet, membre de l’Associació de Pagesos i Cortals de Castelló. Diumenge 20, a les 11h i a la Basílica, es celebrarà una missa en honor a Sant Antoni a mb l’acompanyament de la Cobla Empordanesa. Seguidament aquesta cobla oferirà tres sardanes a la plaça Joan Alsina. A les 14h s’oferirà un dinar de germanor i ball obert a tothom a càrrec d’en Jordi i Ramon. Des de l’organització es demana que aquelles que estiguin interessades en assistir al dinar truquin al telèfon 639 646 871. El preu del tiquet per persona és de 15 euros.

Agricultura SETAC  

agricultura, les closes

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you